25η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ο κύριος Δράκος, ο κύριος Ιακοβίδης, ο κύριος Ιγνατιάδης, η κυρία Ιωσήφιδου μας ενημέρωσε ότι θα είναι από πούσα, ο κύριος Καλανταρίδης. Καλησπέρα, ο κύριος Καλπακίδης μας ενημέρωσε ότι θα είναι από πον, ο κύριος Κελαϊδάκης, ο κύριος Κουνάκος, ο κύριος Λανταρίδης. Καλησπέρα, καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ μαζί μας, ο κύριος Γιώργος Μισαηλίδης, ο κύριος Μουμψάκης, ο κύριος Μορτασάγας θα είναι από πον, ο κύριος Μουτίας, ο κύριος Ξανθόπουλος, ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, ο κύριος Βαγγέλος Παπάς, ο κύριος Λεωνίδας Παπάς, ο κύριος Πεθρόπητος, ο κύριος Ποτόιας, ο κύριος Προμούσας, ο κύριος Προυσαεύ, ο κύριος Σταυρίδης, ο κύριος Σωτυριάδη Σαπών, ο κύριος Τελίδης, η κυρία Τσανάκα, ο κύριος Τσαπανίδης, η κυρία Φραντζεσκάκη, δυστυχώς απούσα, και ο κύριος Χρόνης. Πρόεδρε, καλησπέρα. Ευαγγελίδα Κορνάκη, είμαι παρούσα, είχα ένα πρόγραμμα στη σύνδεση. Ωραία, καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε, αφού μετρήσετε τους παρόντες, θα σας παρακαλέσω να μου δώσετε τον λόγο για διαδικαστικούς λόγους. Ναι, βεβαίως. Λοιπόν, απαρτία έχουμε, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Πριν σας δώσω τον λόγο, κυρία Τσανάκα, να σας ευχηθώ να σας ζήσουν τα παιδιά σας, που μάθαμε ότι το Σάββατο τους παντρέψατε, να είναι υγιειροί και ευτυχισμένοι και εσείς να τους καμαρώνετε. Επίσης, θέλω να εκφράσουμε όλοι μας στα συλληπιτήριά μας, στην οικογένεια του Αβράμα Σιβιάν, του γνωστού Αρμένου, μια χαρακτηριστική προσωπικότητα της Καβάλλας, που στα τελευταία χρόνια πραγματικά συνέβαλε στο χαρακτήρα της. Ήταν ένας άνθρωπος με πλούσια δράση, τόσο εμπορική όσο και σαν εκπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα το σκεπάζει. Και με πολύ χιούμορ. Και με πολύ χιούμορ, θα μας λείψει. Ναι, για διαδικαστικούς λόγους, κυρία Τσανάκα, σας δίνω τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα, καλησπέρα σε όλους. Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου, όσους μου κάναν την τιμή να παραβρεθούν σε αυτές τις δύσκολες εποχές στο γάμο του παιδιού μου. Ακόμα και αυτούς που πήραν τηλέφωνο και με ευχηθήκαν, για μένα είναι το ίδιο. Και δεύτερον, να πω ότι σήμερα πήραμε πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση με το αποτέλεσμα του δικαστηρίου. Έγινε δικαστήριο σε ό,τι αφορά τη γέφυρα, την πτώση της γέφυρας, όπου πανηγυρικά δικαιώθηκε ο δήμος Καβάλλας, καταρχήν, και η κυρία Δρακονάκη και ο κύριος Χαραλαμπίδης, ο διεθνικής τεχνικής υπηρεσίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσω τον δήμαρχο, τον κύριο Μουριάδη, ο οποίος παρέστη ως μάρτυρας υπεράσπισης του δήμου Καβάλλας, πώς όφειλε να κάνει, κρατώντας τις παραδόσεις αυτού του δήμου, που πάντοτε στα δικαστήρια στηρίζουμε ένα στον άλλο για να μην φυγεί το γόητρο του δήμου. Τώρα, από εδώ και έπειτα τι θα γίνει δεν γνωρίζω, αλλά για μας είναι μεγάλη δικαίωση, ώστε το δικαστήριο να δεχτεί όλα αυτά που είχαμε πει στη συνέντευξη που δώσαμε τρεις μέρες μετά την πτώση, όπου εμείς υποστηρίζαμε ότι δεν ήταν υπεύθυνος ο δήμος και όλοι οι υπόλοιποι ήταν απέναντί μας. Λοιπόν, να πω για την κυρία Δρακονάκη επίσης, πρώτη γυναίκα αντιδήμαρκος τεχνικών υπηρεσιών, πόσο κυνηγήθηκε και πόσο δικαιώθηκε σήμερα, διότι εξάλλου δικαιώθηκε και για τη λύση που επέλεξε και πρότεινε για το κυκλοφοριακό θέμα της περιοχής εκεί. Τώρα, σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, κύριε Πρόεδρε, εμείς σήμερα πάρε βρισκόμαστε για να γίνει η συνεδρίαση, για να κάνουμε απαρτία και να γίνει η συνεδρίαση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πάσχει η νομιμότητα της συνεδρίας και πάσχει ό,τι αφορά την αρρύθμιση. Όσο και αν εσάς σας φαίνονται αυτά δευτερεύοντα θέματα, είναι πάρα πολύ σημαντικά, διότι κινδυνεύει από ακύρωση αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και κινδυνεύει από ενστάσεις από άτομα φυσικά που φύγονται από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς, παρόλα αυτά, παρευρισκόμαστε, ή θέλουμε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, να δουλέψει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά όπως καταλαβαίνετε, δεν θα παραβρεθούμε στις συζητήσεις και θα δηλώσουμε παρόντες σε όλα τα θέματα. Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Παρόντες. Και επιπλέον, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας πω ότι εγώ σε αυτό το σημείο, αφού πήρατε τις παρουσίες, αποχωρώ και αφήνω τον κύριο Καλανταρίδη να με προσωπίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, να κάνω μια παρέμβαση κι εγώ. Πριν το Δήμαρχο, όχι, κακώς η κυρία Τσανάκα επεκτάθηκε. Δεν ξέρω, άμα έχουμε απαρτία. Βλέπω 22 συμμετέχοντες, αν ξέρω, από τον Πρόεδρε και τον Γραμματέα. Δεν είναι 21. Ποιοι είναι 21, κύριε Πρόεδρε, για πείτε μας. Ο κύριος Δήμαρχος έχει το λόγο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Δεν θα πω τίποτε, γιατί να τελειώσει αυτή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί αρκετά έχουμε μπλέξει με τα νούμερα και ας κάνουμε και καμιά δουλειά. Πέρα από το να μένουμε, αν είναι 23, 24, αν είναι 25, και όλα αυτά που βλέπει ο κόσμος έξω και γελάει. Επίσης θέλω να πω ότι σήμερα πραγματικά η κυρία Ευαγγελία Δρακωνάκη δικαιώθηκε και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τις οποίες είχε, όπως φυσικά και ο κύριος Χαραλαπίδης. Θα συμφωνήσω μαζί σας, κυρία Τσανάκα, ότι ο Δήμος πρέπει να είναι ενιαίος στις σχέσεις της συμπεριφοράς του προς τους έξω. Όχι πια σίγουρα μορφής είναι και αυτή η σχέση, είτε είναι με τη δικαιοσύνη, και δεν μιλάω πάντοτε να λέμε ψέματα, γιατί με τη δικαιοσύνη δεν μπορούμε να παίζουμε και ούτε μπορούμε να ψευδομαρτυρούμε. Θέλω να πω όμως ότι εκεί πρέπει να λέμε την αλήθεια, η οποία πολλές φορές είναι έξω από αυτά τα οποία λέμε εδώ μέσα. Οι μορφές και τις κατηγορίες που ρίχνουμε σε συναδεύτες. Λοιπόν, έχετε δίκιο, κυρία Τσανάκα, ότι μία αντιδήμαρχος φτάει με 7 μηνών, δεν φταί για ότι έγινε, είτε έφταγε ο Δήμος, είτε δεν έφταγε, ακόμη και να έφταγε ο Δήμος, η μόνη που δεν είχε σχέση με όλα αυτά, ήταν η κυρία Δρακονάκη. Ας συνεχίσουμε, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Πρόεδρε, να ενημερώσω για την παρουσία μου. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, κύριε Παπαδόπουλα. Ωραία, λοιπόν, πάμε στα εκτός ημερισίας. Ο κύριος Καλανταρίδης από την παράταξη, κυρία Τσανάκα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα έχει την τιμητική του πάλι ο κύριος Σταυρίδης σήμερα, όπως και στην προηγούμενη συνεδρία, σε πειράξοντα τα ερωτήματα που θα θέσω εγώ και τον κύριο Σταυρίδη έχουν να κάνουν. Τα δύο ουσιαστικά εξ αυτόν έχουν να κάνουν με τα ίδια ερωτήματα που είχα θέσει την προηγούμενη φορά. Άρα θα είναι σαν συνέχεια. Και το πρώτο εξ αυτόν είναι μια απάντηση που θα ήθελα να δώσω εγώ. Γιατί ο κύριος Σταυρίδης την προηγούμενη φορά, απαντώντας στο ερώτημά μου σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει, με τα οχήματα που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι που βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππον, κατά τη διάρκεια της απάντησής του, μας είπε ότι όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση, στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππον δεν υπήρχε κανένα απολύτως όχημα για τη μετακίνηση των υπαλλήλων. Βέβαια στο οποίο δεν ισχύει, να πληροφορίσω τον κύριο Σταυρίδη, ότι υπήρχαν δύο οχήματα τέσσερα επί τέσσερα, τα οποία υπήρχαν μέχρι και πριν λίγο καιρό. Τα ίδια ακριβώς οχήματα. Άρα δεν ισχύει ότι δεν υπήρχε κανένα οχήμα. Το δεύτερο ερώτημα, το οποίο δεν απαντήθηκε την προηγούμενη φορά, προφανώς διέφυγε της προσοχής, ήταν τι ακριβώς γίνεται με τη βούρτσα, αν υπάρχει δηλαδή κάποιο πρόβλημα με τη λειτουργία της, και σε περίπτωση που υπάρχει αυτό το πρόβλημα και εξακολουθεί να υπάρχει, πώς θα το επιλύσουμε. Πραγματικά θα ήθελα να ακούσω τι ακριβώς συμβαίνει. Και το τρίτο και τελευταίο έχει να κάνει με το εξής. Έχει να κάνει με τα τηλεφωνήματα τα οποία κάνουν οι δημότες στην καθαριότητα, όταν θέλουν να απομακρύνουν κάποια σκουπίδια τα οποία δεν μπορούν να εναποθέσουν στους κάδους. Και θα μιλήσω προσωπικά για μένα ως πολίτη, που τηλεφώνησα στις 16 Αυγούστου για την απομάκρυνση κάποιων κλαδημάτων που κάναμε στην οδό Φρυγίας 41 και δυστυχώς μέχρι σήμερα, ενώ άφησα και το τηλέφωνό μου, το κινητό, έτσι ώστε να επικοινωνήσουν μαζί μου, προφανώς και δεν έδωσα όνομα, δεν μου το ζήτησαν άλλωστε, μόνο το τηλέφωνό μου, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει εμφανιστεί, δεν έχει επικοινωνήσει κανένας απολύτως μαζί μου, προκειμένου να απομακρυθούν αυτά τα κλαδιά, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν ακριβώς δίπλα στην οικία, 16 Αυγούστου και είμαστε ήδη στο 20, σε περίπτωση που όντως αυτή είναι η χρόνη που έχουμε, είναι προβληματικό, δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, δείτε κύριε Σταυρίδη, αν έχει γίνει λάθος, γιατί μπορεί να υπάρχει και λάθος, έτσι, θα πρέπει να διορθωθεί, να πει ο κ. Φαβαντόπουλος, να πει ο κ. Πάππουλος, να πει ο κ. Καλύμβερ. Περιμένω μια απάντηση, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κ. Φαβαντόπουλος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, θα ξεκινήσω λέγοντας ότι για μας, δεν είναι αστείο ούτε οι διαδικασίες για το ΔΑΣ και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ούτε και για τα νούμερα, και αναφέρομαι στην ματτέωση επειδή, κύριε Πρόεδρε, κάνατε ένα πολύ βασικό λάθος και ακυρώσατε για λάθους λόγους την 22η συνενδρίαση. Και επειδή δεν θέλετε να πάρετε ένα τηλέφωνο να συνειδητοποιηθείτε με τους επικυφαλείς, με όλους οι επικυφαλείς και να δώσετε μία λύση. Βέβαια, κάνατε κι άλλα πολλά λάθη και θα αναφερθώ συγκεκριμένα πρώτον, ότι δεν απαντήσατε στην επιστολή που σας έστειλε η κυρία Ιωσιφίδου την 5η το μεσημέρι, ενώ ξέρατε ότι την έχουμε λάβει όλοι μας και προβληματιζόμασταν αν υπάρχει θέμα με τη συνενδρία σας. Το δεύτερο που θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι τηλεφωνήσατε μόνο στην κυρία Τσανέκας στις 8 το βράδυ που ξεκίνησε η δεύτερη συνενδρίαση για να την προκαλέσετε, να την παρακαλέσετε μάλλον να συμμετέχει και αγνοήσατε όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις. Και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι στείλατε μια νέα πρόσκληση πέμπτη βράδυ χωρίς να ρωτήσετε την αποκεντρωμένη διοίκηση και χωρίς φυσικά να ανημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο αν οι συνενδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας έχουν κι αυτές πρόβλημα. Όπως σας το ζήτησε η κυρία Τσανάκα. Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, το καταλάβαμε. Έχετε επιλέξει να υπηρετείτε τον Δήμαρχο και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχετε επιλέξει να συμπαθείτε και να αντιπαθείτε παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους. Ένα απλό πρόβλημα που θα μπορούσε να είχε λυθεί την πέμπτη το μεσημέρι, το μετατρέψατε στο τεράστιο ζήτημα και το αφήσατε να σέρνεται μέχρι σήμερα από σκοπιμότητα, θα έλεγα, επειδή δεν θέλατε να πάρετε έναν τηλέφωνο στους επεκεφαλείς και δεν θέλατε να συνοηθείτε για να λύσετε ένα απλό ζήτημα. Αυτή είναι η αλήθεια. Πρέπει να σταματήσει να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή εσείς δεν έχετε την ικανότητα να διοικήσετε και να χειριστείτε τα πιο απλά πράγματα και να προστατέψετε έτσι τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, επικοινωνήσαμε, σας ενημερώνω, με την αποκεντρωμένη διοίκηση την Παρασκευή το πρωί και λύσαμε τις απορίες μας μόνοι μας. Καλώς ματαιώθηκαν και οι δύο συνεδριάσεις της Πέμπτης, καθώς υπήρχε όντως πρόβλημα ακυρωτητάς, όπως ακόμη υπάρχει εκκρεμότητα για τις συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας, της σημερινής δηλαδή. Επειδή, όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να συνεχίσει να συνεδριάζει, αλλά να συνεδριάζει νόμιμα, και σας προτείνουμε να εξετάσετε την νομιμότητα των συνεδριάσεων μαζί με την αποκεντρωμένη διοίκηση και να μας απαντήσετε γραπτός και επίσημα αν συνεδριάζουμε νόμιμα ή παράνομα. Αν δεν θέλετε να το κάνετε, μην το κάνετε. Θα έχετε, όμως, την απόλυτη ευθύνη αν ζήσουμε περιπέτειες και ακυρωθούν οι αποφάσεις των επόμενων συνεδριάσεων. Ξεκινάω, κύριε Πρόεδρε, τώρα λίγο, έχω τρία ερωτήματα να κάνω προς την διοίκηση και ξεκινάω από το ότι λέω και τονίζω ότι η Καβάλα είναι στο κόκκινο του γεωνομικού χάρτη και με αφορμή το γεγονός ότι ο νομός Καβάλας μπήκε στο κόκκινο του γεωνομικού συνεγερμού για την πανδημία, κάνω μια πρόταση προς τον δήμαρχο Καβάλας να αναλάβει πρωτοβουλία, με συνεργασία βέβαια πάντα με τον Αντιπεριφυρειάρχη Καβάλας, το Νοσοκομείο και τον Ιατρικό Σύλλουγο Καβάλας, να βγει ένα ειδικό φυλάδιο έρωτα απαντήσεων που θα απαντά με απλό και κατανοητό τρόπο στα ερωτήματα και στις αγωνίες που έχουν οι συμπολίτες μας σχετικά με τον νομιολιασμό για τον κορωνοϊό. Το φυλάδιο αυτό μπορεί να μοιραστεί παντού, όπου κρίνουν έτσι και είναι χρήσιμο οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να κάνουμε μια προσπάθεια για το κοινό όφελος και την προστασία της υγείας όλων. Σας το προτείνουμε, σκεφτείτε το. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι να κάνω κάποιες ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, προς τον δήμαρχο για τον Σαρτώπου Δασημακοπούλου. Και ρωτώ τον δήμαρχο. Πρώτον, έχει σταλεί το έτοιμα στο Υπουργείο Μετανάστευσης για να λάβουμε το ποσόπενο 600.000 ευρώ που μας έχει υποσχεθεί ο κύριος Μηταράκης για την κατασκευή του νέου κεντρικού δρόμου στο Περιάλη. Οι μελέτες για την κατασκευή του νέου κεντρικού δρόμου είναι έτοιμες. Το δεύτερο που θέλω να πω, για να κατασκευαστεί ο νέος κεντρικός δρόμος που θα διασχίζει το Στρατόπεδο Δασημακοπούλου. Πόσα κτίρια θα χρειαστεί να καταδοφίσουμε. Υπάρχει μια εκτίμηση για περίπου 14. Είναι τόσα. Και επιπλέον έχετε κάνει καμία ή κάποια συνενόηση με τον αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα των αποζωμίωσεων για αυτά τα κτίρια. Το τρίτο, για να κατασκευάσουμε το νέο δρόμο και τα πεζοδρόμια στο σημείο του ΑΕΡ, δηλαδή στην Ανατολική και Βόρεια πλευρά του Στρατοπέδου. Πρέπει λογικά να καταδαφίσετε τους τείχους που υπάρχουν στις πλευρές αυτές του Στρατοπέδου. Υπάρχει περίπτωση, εκτός από τους τείχους, να χρειαστεί να καταδαφίσουμε και κτίρια που βρίσκονται εντός του Στρατοπέδου. Αν ναι, έχετε έρθει σε συνενόηση με το Υπουργείο για τις αποζημιώσεις που πρέπει να δώσει ο Δήμος. Υπάρχουν οι μελέτες για την κατασκευή του δρόμου στο σημείο του ΑΕΡ. Τέταρτον, ασχολείστε καθόλου με το επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Υπάρχει ο νόμος, όπως ξέρετε, ο 4407, το έχουμε πει επανελημένα, το 2016, για την αξιοποίηση των στρατοπέδων. Και σας ρωτώ, θα τον χρησιμοποιήσετε? Πότε υπολογίζετε να καταθέσουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνα στα επιχειρηματικά σχέδια αξιοποίησης. Έχουμε και πολλές φορές ότι ο Δήμος πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία, και το λέμε συστηματικά και συνέχεια, και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι έχουμε υπουργό τον Καβαλιώτη Βουλευτή μας, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Είστε δύο χρόνια διοίκηση του Δήμου. Τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση? Γιατί θα περάσει ο καιρός και πολύ φοβάμαι ότι ούτε αξιοποίησης στρατοπέδου θα κάνετε προς όφελος των δημοτών, ούτε το νέο κεντρικό δρόμο στο Περιγυάλι θα φτιάξετε, ούτε το σχέδιο Περιγυαλιού θα προχωρήσετε, ούτε τη μεταγκατάσταση της δομής θα πετύχετε. Τρίτον, τέλος, κύριε Πρόεδρε, ρωτώ το δήμαρχο του εξής. Πρώτον, πόσοι είναι οι υπάλλοι και από ποιες υπηρεσίες στις δημοτικές επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που έχουν βγει ή κιντινεύουν να βγουν σε ένα στολί λόγω μη ευβολιασμού. Αναφέρομαι βέβαια στους μόνιμους και τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου. Το δεύτερο που ρωτάω είναι αν θα επιδιώξει η διοίκηση του δήμου να μετακινήσει τους εργαζόμενους αυτούς σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Και το τρίτον, εφόσον γίνουν οι αναστολές εργασίας, έχει κάποιο σχεδιασμό η διοίκηση του δήμου να μετακινήσει υπαλλήλους για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πριν συνεχίσουμε στον κύριο Παπά, θα μου επιτρέψετε να απαντήσω στις ανακρίβειες, στις ειρωνίες και στους αβάσιμους χαρακτηρισμούς του κυρίου Παπαδόπουλο. Καταλαβαίνω κύριε Παπαδόπουλο, ότι συντάσεστε με την επιστολή που είχε στείλει η κυρία Ιωσιφίδου σχετικά με την ματέωση των προηγούμενων συνεδριάσεων. Θα πρέπει να ξέρετε, λυπάμαι που δεν το έχετε μάθει ακόμη, όντας 7 χρόνια δημοτικός σύμβουλος, ότι οι απαντήσεις δίνονται εδώ, ούτε σε επιστολές ούτε στα ραδιόφωνα. Εδώ είναι το δημοτικό σύμβούλο, εδώ συζητάμε και εδώ παίρνουμε αποφάσεις. Τηλεφώνησα στην κυρία Τσανάκα για να δω ποια είναι οι προθέσεις της, όπως τηλεφώνησα και σε εσάς και σας το είπα προηγουμένως που ήμασταν μόνοι μας, αλλά το τηλέφωνο σας ήταν κλειστό, δύο φορές σας τηλεφώνησα στις 8 παρά 2 λεπτά, για να δω αν θα έρθει συνεδρίαση. Ο κύριος Βέρος τηλεφώνησε στο γραμματέρα, στον κύριο Σάρω, δεν ήθελε να μιλήσει μαζί μου, ότι δεν θα συμμετάσχει. Και βεβαίως η συμπεριφορά σας αυτή δείχνει μια σύνταξη προς την προσπάθεια να μην γίνει δημοτικό σύμβουλιο. Πραγματικά η ειρωνία περισσεύει κύριε Παπαδόπουλα, αν και τα διαβάζετε από μέσα ό,τι λέτε, που δεν θα έπρεπε, γιατί από τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου προβλέπεται ότι δεν πρέπει να διαβάζουμε από μέσα, απλά να αγορεύουμε. Το δημοτικό συμβούλιο και το Προεδρέο είναι αυτοδίκητο, λαμβάνει υπόψη του όλους τις διατάξεις και τους νόμους, συμβουλεύεται ό,τι πρέπει να συμβουλευθεί και παίρνει τις αποφάσεις που πρέπει και είναι υπεύθυνο γι' αυτό. Να μην ανησυχείτε, εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη ακόμη για τυχόν λανθασμένες αποφάσεις δικές μου, για τις οποίες αναλαμβάνω την υποχρέωση και την ευθύνη, δεν σας έχω αφήσει ποτέ ξεκρέμα στους, να είστε σίγουρος, απλά εσείς και κάποιοι συνάδελφοί σας προσπαθείτε να αναγάγετε το τίποτα σε μίζο θέμα. Θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη, αλλά καταλαβαίνω ότι δεν έχετε πάντα τη γνώση του λόγου σας, οπότε δεν θα το κάνω. Και θα πρέπει να ξέρετε εσείς και οι υπόλοιποι συνάδελφοί ότι το Δημοτικό Συμβουλείο δεν μπορεί να αστινομοκρατείται από καμία Ιωσιφίδου και κανέναν που θέλει να προσπαθήσει να πετύχει άλλους σκοπούς. Παρακαλώ λοιπόν να είστε προσεκτικοί, να τιμάτε τον όρκο σας που ορκισθήκαμε όλοι πριν δύο χρόνια ότι θα προάγουμε το καλό της πόλης και θα συστασώμαστε με το Σύνταγμα και τους νόμους και να προχωρήσουμε παρακάτω. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, πριν περάσω στις ερωτήσεις προς τη διοίκηση, θέλω να μου πείτε να κάνω ένα σχόλιο για όλα αυτά που συμβαίνουν με τις συνενδριάσεις του Δημοβουλίου. Είμαστε στο μέσον της θρητείας της διοίκησης Μουριάδη, η οποία εξελέγει με ένα σύστημα απλής αναλογικής που οι περισσότεροι με ενθουσιασμό το είχαμε υποδεχθεί, αλλά στην πορεία δεν φανήκαμε αντάξει να υπηρετήσουμε δηλαδή το νόημα που έλεγε αυτό το νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να συνονιηθούμε όσο το δυνατό περισσότεροι για να δημιουργήσουμε σοβαρές προϋποθέσεις για ανάπτυξη αυτής της πόλης. Εγώ με όλα αυτά τα τερτύπια που γίνονται στις τελευταίες συνενδριάσεις, θεωρώ ότι ο μόνος που βγαίνει δημιωμένος από όλη αυτή την ιστορία είναι ο Δήμος. Γιατί στην ουσία πραγματικά δεν μπορεί να προχωρήσει όλες αυτές τις αποφάσεις και όλα αυτά που θα ήθελε να κάνει η παρούσα ενδίκηση και κατά αυτόν τον τρόπο η άλλη δίκηση που θα προέλθει στις επόμενες εκλογές θα παραλάβει μια πόλη που σε πολύ κατώτερο σημείο από ότι θα περίμενε κανένας να την παραλάβει γιατί λέμε ότι όλοι αγαπάμε αυτή την πόλη και εφόσον την αγαπάμε όλοι από όποιον μετερίζει και να βρισκόμαστε θα πρέπει να το αποδεικνύουμε. Και κλείνω τον την παρέθυνε στις ερωτήματα. Θέλω να πω στο δήμαρχο και στον κύριο Δάκετσι και στον κύριο Ιακοβίδη να του θυμίσω ότι η στέγη στην Καλαμίτσα μπάζει και επειδή συνέβη αυτό μέσα στο κατακαλόκαιρο να μην μπορούμε να προπονηθούμε θέλω ώστε να μην συμβεί αυτό και έχουμε ντροπιαστικές εικόνες στο πάθυπα που ξεκινάει σε 15 μέρες. Ένα δεύτερο που θέλω να τους θέσω υπόψη είναι ότι η ομάδα μας, η Ένωση Καταθροσφαίων της Καβάλλας, υπέστη μια ληστεία, μια κλοπή από κάποιους οι οποίοι ακόμη δεν μπορείς η αστυνομία να τους βρει και κατ' αυτόν τον τρόπο οι παίχτες έχουν χάσει όλα τους τα παπούτσια και όλο τον τορουχισμό, με αποτέλεσμα η όλη αυτή ζημιά να έρχεται πάνω από τρεις χιλιάδες και θα ήθελα να το δει και ο δήμος με κάποια ευαισία, τουλάχιστον να βοηθηθούν με κάποια δορυπηταγία οι παίχτες έστω σε ένα μέρος αυτό για να προσθέσουν, για να μπορέσουμε να κλείσουμε και αυτή την πληγή. Άραν τούτου, όμως, θα ήθελα να φωτιστεί ο χώρος γιατί είναι σκοτεινός και θα παρεισφύγουνε διάφορα παραβατικά στοιχεία στον περίβολο του Αλεξάνδρα Δήμοβλου και επιπλέον, αν μπορούσε να ξαναλειτουργήσει ο εξωτερικός χώρος γιατί υπήρχε τέτοιο σύστημα δηλαδή, σύστημα με κάμερες στο εξωτερικό χώρο, έτσι ακριβώς ώστε να μπορούμε να προστατευθούμε από μια πάλι τέτοια, θα έλεγα, ενέργεια. Και αφού έπιασα το θέμα του αθλητικού, ας συνεχίσω σήμερα. Τώρα, μόλις διάβασα το κ. Αυγενάκης, απάντησε στις ερωτήσεις τριών κομμάτων ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έκανε πολύ καλά τη δουλειά τους. Άρα, κ. Μουμζάκη, εσείς που εμπλακήκατε σε αυτή την υπόθεση της προοπτικής του επενδυτή, θα μπορούσατε να μας ενδέει τι θα γίνει με τον ΑΟΚ. Δηλαδή, η πόλη δεν θα έχει καθόλου σε καμία εθνική κατηγορία παρουσία στο ποδόσφαιρο. Για μένα, αυτό θα είναι, πέρα του τραγελαφικού γεγονότος, θα είναι και πολύ πολύ δυσάρεστο για όλο το φύλακτο κοινό της πόλης. Και η τρίτη μου ερώτηση, και κλείνω, είναι προς τον κ. Χρόνη. Άκουσα σήμερα σε το Μικάρα διόφωνα ότι έπαθε μια μεγάλη ζημιά ο βιολογικός καθαρισμός ή αγωγός του βιολογικού καθαρισμού και έπεσαν τα λήματα στον Περιγιάλη. Θα ήθελα μέρος και με αυτό. Ευχαριστώ. Ο κ. Ποτοϊας. Δεν σας ακούμε κ. Ποτοϊα, το μικρόφωνο. Πάλι δεν σας ακούμε. Κύριε Ποτοϊα, θα προχωρήσω στον κ. Βολιατζή. Κάντε ένα restart, δεν σας ακούμε. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Εγώ δεν έχω κάποια ερώτηση, απλά μόνο μια τοποθέτηση ως αφορά τις προηγούμενες συναιδρίασεις. Επειδή άκουσα πολλοί συνάδελφοι, τέθηκε το θέμα των προηγούμενων συναιδρειάσεων και το θέμα της νομιμοποίησης, νομιμότητας, τέλος πάντων, των συναιδρειάσεων. Νομίζω ότι συζητώντας και με πολλούς δημότητες μας, νομίζω ότι ο περισσότεροι στο δήμο Καβάλλας, οι πολίτες που ζουν την καθημερινότητα, θέλουν να λειτουργήσουν στο δημοτικό συμβούλιο. Τώρα, το να εμφανίζονται κάποιοι γνωμημότεροι ή βασιλικότεροι του βασιλέως και να μας λένε ότι αυτό δεν είναι νόμιμο, ότι αυτό είναι νόμιμο ή αυτές οι συναιδρειάσεις δεν είναι τυπικά νόμιμες. Και να το κάνουν αυτό τρεις, τέσσερις ώρες πριν ξεκινήσει η συναιδρίαση, το θεωρώ όχι μόνο παράλογο, το θεωρώ φαρισταισμό, το θεωρώ εξωφρενικό, το θεωρώ ότι μόνο κακό και χάος προκαλεί στο δήμο Καβάλλας και δεν έχει κανένα ρόλο σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Από τη μια πλευρά, κύριε Πρόεδρε, έρχονται εδώ και μας παραλογίζουν όλα αυτά τα παράλογα που λένε ότι μας κουνάνε το χέρι και λένε ότι αυτό δεν γίνεται ως τά, δεν γίνεται και το άλλο ως τά. Εγώ νομίζω ότι υπάρχει δήμα, υπάρχει Πρόεδρο στο δημοτικό συμβούλιο, ευθύμες έχει ο Πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο, έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει Γραμματέρα στο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει αποκεντρωμένη που ελέγχει τις αποφάσεις, οπότε όποιος θέλει να κάνει αντιπολίτευση ας έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, ας τοποθετηθεί, ας ψηφίσει αυτό που θέλει να ψηφίσει και ας λειτουργείς επιτέλους στο δήμο. Διότι όλα τα υπόλοιπα είναι παραλογισμοί στη ραντιπολίτευση που μόνο χάος και σύγχυση προκαλεί στους δημότες και ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο με πανδημίες που χάνουμε συνέχεια και καθημερινά στους ανθρώπους μας, είναι ντροπή προς όλους αυτούς τους ανθρώπους και με τις επιστολές και όλα αυτά που στέλνουν δεξιά, αριστερά και στα κανάλια που βγαίνουν και στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα και αντί να σεβαστούν τον πόνο και της καθημερινότητας του πολίτη μας, αλλαζονία και σε δύο χρόνια εκλογές θα είναι, ας τους δούμε και αυτούς τι θα καταφέρουν, ευχαριστώ Πρόεδρε. Κύριε Παυτοία είστε εντάξει, έχετε συνδεθεί, δεν ακούγεστε το μικρόφωνο ελέγξτε, πάμε στον κύριο Ξανθόπουλο και επανερχόμαστε, κύριε Ξανθόπουλο. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ, επειδή αναφέρθηκε από αρκετούς συναδελφούς, από κάποιους συναδελφούς και ασκήθηκε κριτικής επράξεις και γεγονότα τα οποία συνέβησαν την περαισμένη πέντη. Θα ήθελα κύριε Πρόεδρε να καταθέσω ενώπιον τους άλλους, ότι δεν χρειάζεται κάποιος από τους συναδελφούς να ανησυχεί για τα βεβραγμένα του οποιοδήποτε διαφωνή είτε με ενέργειες του Προεδρύου είτε με ενέργειες διοίκησης. Ας πράξουν οι συναδελφοί οι οποίοι επιθυμούν αυτά τα οποία η συνείδησή τους υπαγορεύει και ας αφήσουν όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι έχουν διαφωνίες να επιλέξουν τον δρόμο τον οποίο αυτοί θα επιλέξουν. Άλλος τεκριτής όλων είναι ο Καβαλιώτικος Δάος, ο οποίος πράγματι σε 2 χρόνια θα αξιολογήσει την παρουσία του καθενός από εμάς μέσω των δημοτικών γλυκών που θα επανεληφθούν το 2023. Και το λόγο αυτό νομίζω τα λόγια είναι περαιτά. Του για ποιον λόγο ο Ξανδόπουλος παραστάθηκε δεν παραστάθηκε αυτό αφορά τον Ξανδόπουλο και αυτούς οι οποίοι τον έχουν εμπιστευθεί. Όλοι οι πόλοι που ήθελαν να κάνουν κάτι διαφορετικό καλά κάνανε αυτό το διαφορετικό αλλά ας κρατήσουν τις παρουσίες και τις συμβουλές για τους ίδιους. Προχωρώ. Κύριε Δήμαρχε είμαι υποχρεωμένος να σας συγχαρώ και θα ξεκινήσω με τα καλά. Και το λέω αυτό διότι θεωρώ ότι πράγματι δικαιωθήκατε στο θέμα της λειτουργίας του πάρκινγκ της Ροδόπης. Δικαιωθήκατε διότι αμέσως μετά από τη λειτουργία του το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή αυτή έχει επιλυθεί. Και επειδή έχει επιλυθεί είναι υποχρεωμένος να το κάνουμε. Τώρα επειδή σας άκουσα στο προηγούμενο διάστημα που λειτουργούσε το πάρκινγκ της Ροδόπης να λέτε ότι για την αναρχία που επικρατεί επί της οδού Βενιζέλου και Ρυθούς Σταυρού τριγύρω από το πάρκινγκ της Ροδόπης ότι ήσασταν λίγο ανεκτικός επειδή ακριβώς θέλαμε να συμπεριφερθείτε τους συμπολίτες μας όσο το πάρκινγκ δεν λειτουργούσε περιμένω να δω το επόμενο διάστημα αν κύριε Δήμαρχε θα βάλετε τάξη στη Βενιζέλου και στην Ρυθούς Σταυρού με δεδομένο ότι το πάρκινγκ της Ροδόπης λειτουργεί όπως πριν είπα. Συνεχίζω λέγοντας ότι θέλω να σας κατεβάσω στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες από τον Διοικητικό Σύλλογο Καβάλλας σχετικά με την πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην πρόσβαση στο δικαστικό μέγαρο ανθρώπων, μελών του Διοικητικού Συλλόγου αλλά και παραγώνων των δοντικών οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούν να προσάχονται στο χώρο αυτόν. Θέλω να θυμίσω προς τον κύριο δήμαρχο αλλά και στα σώμα ότι για αυτοίς αυτές Λύση θα μπορούσε και Βουίρις θα μπορούσε να δώσει και το αστικό κκτέλ το αστικό κκτέλ το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε με καλύτερη σύμφωρα σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια τα οποία πραγματοποιεί θα μπορούσε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή αλλά λοιπόν νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η δημοτική αρχή και ίσως μέσα από αυτή τη διαδικασία να υπάρξει λύση και βοήθεια στο θέμα αυτό. Στη συναιδρίαση κύριε δήμαρχε της 5 Ιουλίου του 21 για το θέμα αυτό του αστικού κταλκαβάλα θέλω να θυμίσω στο σώμα ότι ήρθαν για έγκληση τα θερινά δρομολόγια τα οποία αποσέφθηκαν γιατί διατυπώθηκαν διάφορες επιφυλάξεις από δημοτικούς συμβούλους και πολύ καλά έγινε αλλά από εκεί και πέρα αυτό το χρονικό διάσημμα στο λάδι και είναι Σεπτέμβριος τώρα και από τις 15 Ιουλίου πρέπει να μιλάμε και για τα θερινά δρομολόγια δεν έχω δει το θέμα να επανέρχεται στο δημοτικό συμβούλο για έγκληση βλέπω όμως και θέλω να το επισημάνω και θέλω να το επισημάνω για να μην υπάρξει πιθανότητα να εκτεθεί η διοίκηση αν τα πράγματα είναι έτσι όπως θα το δει πως υπάρχει πρακτικό το οποίο έχει δημοσιευθεί στη διάβοια μάλιστα της Επιτροπής Γυλοχωρίας και Προσβασιμότητας στο οποίο φαίνεται ότι συντεδρίασε το όργανο 13-7-2020 και εξέταξε μεταξύ άλλων και έτοιμα του αστικού κτλ Καβάλα στο οποίο υποβλήθηκε από αυτά που αναγράφονται στις 23 Ιουνίου του 2021 Κάτι σημεριωμονίας νομίζω ότι σας διαφεύγει παρακαλώ να το δείτε για να μην εκτίθεται η διοίκηση Κύριε Δήμαρχε στο φύλλο εφημερίως κυβερνήσεως με αριθμό 40-58-6-2021 δημοσιεύτηκε η απόφαση του τοτιστής αποκεντρωμένη σαμαφορικά με την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του 32-2021 στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται κατ' απλή ψηφία λήψη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για εντοδόφη υγείας των προζάδων αποκριτών αλλά και για άλλα θέματα Επειδή στο παρελθόν έχω δυο φορές ρωτήσει τη δίκηση σχετικά με το τι προτείνεται να κάνει μετά την απόφαση που έχω κάνει με το 152 σχετικά σαν αποτέλεσμα της προσφυγής που είχε κατατεθεί από την κυρία Ιωσιβήδου Θα θέλα να ρωτήσω τη δίκηση πώς αξιολογεί την απόφαση του συντονιστή, πώς θα κινηθεί στην αντιδιαστολή όσον συγκύθηκε στο Δημοτικό Συμβουλίο τότε και βέβαια τι προτείνεται να κάνει σχετικά με τα θέματα αυτά Θα προχωρώ στο επόμενο θέμα. Κύριε Δήμαρχε άκουσα τον διοικητή της δομής φιλοξενίας να λέει πως αναφορικά με την πληρωμή δημοτικών τελών από το Υπουργείο Μεταναστικής Πολιτικής αποφασίστηκε και καταβάλλεται στο Δήμο Καβάλλας εφάπαξ αναφιλοξενούμενο μέσα στην δομή κάποιο ποσό το οποίο καταβάλλεται τον τρόπο που καταβάλλεται Θα θέλα να ρωτήσω πως το Υπουργείο έχει λάβει αυτή την απόφαση με ποια κριτήρια και ποιο είναι το ποσό το οποίο καταβάλλει Θέλω να ρωτήσω επίσης εάν αυτό το ποσό το οποίο καταβάλλει έχει σχέση με τα τετραγωνικά τα οποία η δομή χρησιμοποιεί και το λέω αυτό γιατί όλους εμάς κύριε Δημαρχέ το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας και πολύ καλά έκανε και έτσι που φάισε μας χαρεώνει δημοτικά τέλη από τα τετραγωνικό μέτρο επιφανίων που χρησιμοποιούμε που έχουμε δηλώσει Υπάρχει λοιπόν πιθανότητα εκεί έτσι όπως γίνονται τα πράγματα μετά την αναφορά αυτή του διοικητού ο Δήμος Καβάλλας να έχει απώλαια εσόδων και επειδή στην ίδια επίσης πάνε βασίλειο του διοικητής της δομής ανέφερε κύριε Δήμαρχε ότι αναλάβατε τη δέσμευση προς τον κύριο Μηταράκη να υποδείξετε άλλο χώρο για να μεταφερθεί η δομή θα ήθελα να ρωτήσω με ποια απόβαση του Δημοτικού Συμβουλίου εσείς αναλάβατε αυτή την υποχρέωση αναζήτησης άλλου χώρου έχω εντυπωλωθεί από γονείς κύριε Δήμαρχε ότι σε κάποια σχολεία, δεν ξέρω αν είναι σε όλα τα σχολεία της Πορδυβάγνιας, σε κάποια σχολεία ζητείται από τους γονείς τα παιδιά όπως έρχονται στα εκπαιδευτικά στα σχολεία μεταξύ άλλων έχοντας και ένα μπουκάλι πεντακοσίων εμμέλων της ΕΤΠΚ μου κάνει εντύπωση η πληροφόρηση αυτή και θα θέλα να ρωτήσω αν είστε ενήμερος κατ' αρχή για αυτή την εξέλιξη, αν είστε ενήμερος για ποιο λόγο ζητείτε αυτό, υπάρχει κάποιο πρόβλημα το οποίο διαπιστώνουν οι διευθύντρες σχολείων ανωφορικά με την κάλυψη και νεθαμογή των μέτρων κατά της πανδημίας και ζητείται η συνδρομή των γονέων θέλω να θυμίσω ότι το ποσό το οποίο έχει καταβληθεί από τη γενική δροστιτή κατεύθυνση είναι τεράστιο, είναι 3200.000, άρα λοιπόν για ποιο λόγο αναγκαζόμαστε, αν αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε τη συνδρομή των γονέων, να βάλουν γονείς το χέρι στην τσέπη. Και τελειώνω ολοκληρώντας, κύριε Δημαρχέ, με δεδομένου αυτές οι εξελίξεις που υπήρχαν για τον Ν. Καβάλας και τις δικές εξελίξεις του κ. Βιαννάκη, περί σαφούς γνώσεις που έχετε για τον χαιρόμενο ως επενδυτή, θα θέλα να ξέρω αν αυτά τα οποία εσείς θέλετε είναι καιρός να τα πληροφορθεί σχετικά με τον επενδυτή. Τι εννοώ, είναι καιρός να τα πληροφορεί και το Οδημοτικό Συγκούλιο Καβάλας. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Ο κύριος Κουνάκος. Τώρα ακούγον ο Τρόερε. Α, ακούγεστε κύριε Ποτόια, ναι, σας ακούμε. Ο κύριος Ποτόια σε ευχαριστούμε. Έγινε, ευχαριστώ πολύ. Να ξεκινήσω κι εγώ τα που ήθελα να πω κύριε Τρόερε, αγαπητέ Δήμαρχε, σχετικά με τη Γέφυρα μια και άνοιξε το θέμα, η συνεδρίαση. Καρδιανά από ψήμα, φυσικά η Γέφυρα δεν είναι ένα νομικό ζήτημα και φυσικά δεν έχουν καμιά νομική εφήνη αυτοί που πήγαν στα δικαστήρια. Καρδιανά από ψήμα, είναι πολιτικό και οικονομικό το ζήτημα και είναι οικονομικό γιατί ακριβώς ό,τι έχει ανάγκη ο λαός και δεν έχει άμεσα κέρδη για αυτούς που θέλουν να εμπλακούν για τη διαχείριση της οποιαδήποτε δράσης, τότε αυτά τα έργα μένουν πίσω. Όπως μένει βέβαια φυσικά και η Γέφυρα. Σε σχέση με την 22η συνεδρίαση, να πω αγαπητοί συνάρεφοι ότι το βασικό θέμα της ήταν ο υπονομικός απολογισμός διακοίτουση. Αυτός ο υπονομικός απολογισμός έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο το οποίο έχει ένα πολύ μεγάλο αντιλαγικό πρόσημο. Πάνω σε αυτό εμείς τοποθετούμαστε, είτε γίνονταν η συνεδρία από το χθες είτε θα γίνει αργότερα. Φυσικά όσοι πραγματικά θέλουν να μείνουν στην ουσία, ξεπερνάνε τα ζητήματα αυτά τα τυπικά και μένουν στην ουσία. Η οποία φυσικά ουσία είναι κάθε θέση έχεις για αυτή την πολιτική την οικονομική που ασκεί ο δήμος. Μια πολιτική την οποία εμείς παλεύουμε και είμαστε αντίθετοι και φυσικά η αντίθεσή μας αυτή και ο αγώνας μας αυτός δεν σταματάει σε ζητήματα τυπικά και μόνο. Όχι βέβαια ότι δεν έχουν αυτά και αυτά τη σημασία. Το πρώτο θέμα που θέλω να ανοίξω κύριε δήμαρχε αφορά αυτό που έχει σχέση με το άνοιγμα των σχολείων. Εδώ και μια εβδομάδα λειτουργούν τα σχολεία να πούμε καλή κολική χρονιά σε εκπαιδευτικούς μαθητές και γονείς. Αυτό που θεωρούμε ότι πρέπει να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχουν ανοίξει τα σχολεία. Κλείσανε και ανοίγουν ξανά σαν να μην συνέβει τίποτα. Δύο σχολικές χρονίες μείνανε τα παιδιά εκτός της αίθουσας με πάρα πολλά προβλήματα. Κανένα μέτρο δεν έχει λειπθεί για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Θεωρούμε ότι πρέπει να πάρει θέση η Διοίκηση, πρέπει να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, είτε γιατί έχει άμεση σχέση τεσμική, όπως παράδειγμα με τα ζητήματα της στέγης και της καθαριότητας, αλλά και για ζητήματα τα οποία εν πρώτης δεν φαίνεται να έχει σχέση ο Δήμος. Ζητός όμως αφορούν τα προβλήματα αυτά τα παιδιά των συμβουλητών μας, τα δικά μας παιδιά και τα εγγόνια. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να διεγκδικήσει μέτρα ουσιαστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι αυτά τα αποσποσματικά με τα πρωτόκολλα λάστιχο που επαρμόζει η κυβέρνηση. Πρέπει να βρει απέναντι η κυβέρνηση δήμους, δημάρχους, αγωνιστές, δημοτικά συμβούλια που πραγματικά ενδιαφέρονται για το λόγο, για αυτή την πολιτική που ασκεί, που κυρίως βασίζεται στην ατομική ευθύνη και στο εμβόλιο, παλιότερα βασιζόταν στο ποιος φοράει ή δεν φοράει μάσκα. Και θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να διεκδικήσει ο δήμος αυτά που διεκδικεί η κοινότητα, η εκπαιδευτική και το κίνημα γονέων με την αρέωση των παιδιών μέσα στην εντάξει, με επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, με παρακολούθηση πολύ στενή από η γνηλάτηση των κουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΒ και όχι με τις οδηγίες που δίνουν με μητελεόραση, με τον επαρκή καθαρισμό των σχολείων και την μονημοποίηση των καθαριστριών κλπ. Θεωρούμε λοιπόν ότι τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και το πρόβλημα ακριβώς επειδή είναι μπροστά μας, νομίζουμε ότι, κύριε Πρόεδρε, είτε σήμερα είτε σε επόμενη συνεδρία, πρέπει να το δούμε. Το δεύτερο ζήτημα που θέλαμε να θέσουμε, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτό που πίσω σας στείλαμε επιστολή, είναι τη διαδόση συνεδριάσης. Θεωρούμε πως πρέπει ο Δήμος, το Προεδρείο εσείς προσωπικά, να μινήσετε στην Κυβέρνηση ότι αυτό που ισχύει για όλη την κοινωνία σχετικά με τα εμβόλια και με τα τέστ, να ισχύσει και για τη συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή δεν νοείται να γίνουν διαδόσεις συνεδριάνσης, οι οποίες πρέπει να γίνουν σύντομα και να αποκλείονται όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι. Στην υπόλοιπη κοινωνία με τα τέστ, λοιπόν, μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όλοι οι άνθρωποι και θεωρούμε απαράδεκτο να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός και στο ζήτημα της συνεδριάσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το τρίτο θέμα, κύριε Δήμαδε, που θέλω να θέσω, είναι για το στολίδι μας, το ΔΥΠΑΕ, που τόσα θα έφερνε θετικά στην πόλη μας, που θα ήταν η πύλη, η χρυσή που θα άνοιγε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για να ρέουν η κυλοφόρηση, η γνώση και τα χρήματα. Πόσο όμως τελευταία κυκλοφόρηση θα είδατε, βέβαια, μία επιστολή του συλλόγου των εργαζομένων στο ΔΥΠΑΕ, που δείχνουν την καθαριότητα να είναι σε εκτρική κατάσταση. Μία Οκτώμβρη αρτίζουν τα μαθήματα δια δώσης και η κατάσταση της καθαριότητας στο Βολίο, στο ΔΥΠΑΕ, είναι απαράδεκτη. Μην απαντήσετε, κύριε Δήμαρχε, ότι δεν είναι δικό σας θέμα και είναι αλλονόν, θεωρούμε ότι πρέπει η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση για αυτό το σοβαρό ζήτημα, γιατί σε λίγο διάσκευα θα πάρουν και θα έρθουν εκπληκτές και θα αντικλείσουν μία εικόνα αποκλειστική. Θα προσπαθήσω μετά να σας βάλω ορισμένες φωτογραφίες στο σύστημα για να δείτε. Και τέλος, κύριε Δήμαρχε, η Κυβέρνηση έστειλε δύο εγκλείους με τους οποίους αποκλεί τα ανεμβολίες στα ΑΜΑΑ από τα ΓΔΑΠ. Τα ΑΜΑΑ και οι οικογένειές τους, για ακόμη μια φορά, καταλαβαίνουν ότι είναι θύματα των πρωτοκόλων λάστιχων και των αντιετιστημονικών και αντιπατικών αποφάσεων της Κυβέρνησης. Θα ρωτήσουμε στο Δήμο μας πόσα παιδιά ΑΜΑΑ θα μείνουν έξω από τα ΓΔΑΠ σχετικά με αυτές τις εγκλείες. Αυτά, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Ποτόια. Ο κύριος Κουνάκος, βεβαίως, ο κύριος Κουνάκος. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα, αγαπητοί συνάδελφοι. Εύχομαι στην κυρία συνάδελφω, την κυρία πρωί δήμαρχο, την κυρία Τσανάκα, στεργεωμένα τα παιδιά της. Και τους συναδέλεφους οι οποίοι αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται με την υγεία τους, γρήγορη ανάρωση, την κυρία Φρατσικάκη, τον κύριο Πετρόπουλο, τους εύχομαι τα καλύτερα και ο Θεός μαζί τους. Τους τελευταίους μήνες, με την πανδημία η οποία ήρθε σε όλο τον πλανήτη, κύριε Πρόεδρε, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα κοινωνικά, αφενός μεν, και από την άλλη δε ψυχολογικά στην κοινωνία. Βλέπουμε το θυμό των πολιτών και το πόσο ευαίσθητοι και είναι απέναντι στις σχέσεις τους και στη συμπεριφορά τους, γιατί τους κυριεύει ο θυμός και η κακία. Δυστυχώς είναι φαινόμενα τα οποία μας έφερε η πανδημία. Ο φόβος, η κλεισσούρα, η επιβίωση που γίνεται πιο δύσκολη, κάποιοι χάσανε τις δουλειές τους, κάποιοι μειωθήκαν τα εισοδήματά τους. Και καταλαβαίνετε ότι από την άλλη πλευρά και εμείς, οι αρεστοί της κοινωνίας, οι οποίοι είμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να δείξουμε φρονό μία άλλη εικόνα, η οποία δεν θα ρίχνει νερό σε αυτό το τρελόμυλο, ο οποίος πραγματικά συνθλίβει καθημερινά την κοινωνία. Θα πρέπει δηλαδή να έχουμε μία υπεύθυνη στάση και να μην δημιουργούμε συγχύσεις επιπλέον στην κοινωνία. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, γιατί ακούω και σε τοπικό ραδιόφωνο να υπάρχει εκείνο το τρελό, όχι να μην γίνουν οι συνδριάσεις, όχι να μην λυθούν τα προβλήματα των πολιτών. Αφήστε τους! Σήμερα άκουσα την κυρία Τσανάκα σε ένα ραδιόφωνο και θέλω να τη συγχαίρω για την υπεύθυνη στάση της. Αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση, η οποία πήρε η αξιωματική αντιπολίδωση, σε εισαγωγικά, στο Δημοκραβάλλας. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι, το οποίο μερικές φορές το σέρνουμε και εμείς. Πρέπει να κλείσει και γι' αυτό θα πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες και εσείς, και η διοίκηση, αλλά και επικεφαλής των παρατάξεων. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω, ο κύριος Βέρος αποσίασε έξι μήνες από το Δημοτικό Συμβούλιο και έρχεται σήμερα μια παράταξη και λέει πάλι αποσιάζω. Για ποιον λόγο, για ποιον λόγο, θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα στην έγριθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό κύριε Πρόεδρε, ό,τι αφορά αυτό το οποίο συμβαίνει στη κοινή μας και θα ήθελα να το λάβουμε σοβαρά υπόψη όλοι μας, όσοι τουλάχιστον ασκούμε με τον έμεσο ή άμεσο τρόπο διοίκηση στο Δήμο ή σε οποιοδήποτε άλλο όργανο. Ένα θέμα και μοναδικό κύριε Πρόεδρε, θέλω να βάλω, ο δρόμος της οδός Μητροπόλεως, πρώην Μητροπόλεως τώρα προ Κοπείου, από το ύψος της εθνικής αντίστασης μέχρι και την Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, δεν φωτίζεται. Εδώ και χρόνια δεν φωτίζεται. Καλά είναι να το δει η διοίκηση, να το δει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, να βάλει φωτισμό το βράδυ δηλαδή, το στενό πίσω από το ίκα, δεν έχει ούτε ένα φωτιστικό. Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και αυτοί οι άνθρωποι επιβαρύνονται με τέλη ηλεκτροφωτισμού, με τέλη καθαριότητας. Αυτό το κομμάτι των 150 μέτρων δεν φωτίζεται. Γι' αυτό άμεσα κυριακή δήμαρχε θα πρέπει να το δείτε. Εδώ και χρόνια δεν είναι κάτι το οποίο δημιουργήσατε εσείς, είναι κακώς έχει μείνει έξω ο φωτισμός αυτός. Και το άλλο που παρατηρώ κύριε δήμαρχε, ο δρόμος προκοπίου, ο δρόμος προκοπίου δεν μισθώνεται στο πάρκιν. Κακώς δηλαδή εισπράττει από την στάδοση έλθεν και κήθεν της οδού μπροστά από το πάρκιν ο εκμεταλλευτής αντίστοιχο ατήτημο τέλους. Αυτά θα πρέπει να το διαχειριστεί ο δήμος μέσα στα πλαίσια της ελεγχόμενης στάδοσης. Αυτό κυρίως, ευχαριστώ. Η κυρία Δρακονάκη. Καλησπέρα και από εμένα συνάδελφοι. Ήθελα λίγο να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία και να μιλήσω στο στόμα πιο πολύ για να μεταφέρω, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου με αφορμή την ξέριξη της υπόθεσης της επεσμένης γέφυρας. Το σημαντικότερο είναι ότι η απόφαση του Δικαστηρίου στην ουσία απαλάση των δημοκαβάλλας από οποιαδήποτε ευθύνη συντήρησης και της λειτουργίας της γέφυρας. Και πραγματικά θα ήθελα στην παρούσα φάση να ευχαριστήσω τον κ. Μουριάδη για την έμπρακτή του στην παράσταση, σε αυτή την περιπέτεια, γιατί ήταν περιπέτεια και μια ταλαικωρία προς το πρόσωπό μου, την έμπρακτή του συμπαράστασης στο πρόσωπό μου. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Γελαράκη για την ομική κάλυψη, αλλά πάνω απ' όλα τον κ. Φιλόσοβλου, ο οποίος μου συμπαραστάθηκε νομικά και πολιτικά από την πρώτη στιγμή. Η ιστορία αυτής της γέφυρας μας ταλανίζει και με απασχολία εδώ και τρία χρόνια, από τη στιγμή που συνέβη το Συμβάν, μέχρι σήμερα που τελειοσφόρησε, τουλάχιστον πανηγυρικά η έκθεση της υπόθεσης. Μόνο αυτό ήθελα να πω, πρόεδρε, συγγνώμη αν καταχάστηκα τον χρόνο σας, αλλά πραγματικά παίρνει μια τελεία τουλάχιστον για μένα, όταν έχει σχέσει τη γέφυρα. Αλλά ίσως θα πρέπει και λίγο ως αιρετή και μέσω της κέρδης να δούμε, να κινηθούμε και προς μία άλλη κατεύθυνση. Όχι ότι ζητώ να έχουμε πολιτική ασυλία, όχι σε δημοτική σύμβουλη, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να μείνουμε το παραμικρό αιρετός, όπως και ο Διευθυντής του Πρεκτριανικού Περίπτωσης Τεχνικής Επιτυσίας, μπαίνει σε μια διαδικασία να απολογείται για κάτι που περισσότερο θα είναι οφρανοφανές ότι δεν φταίχαμε, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να περάσουμε από τη διαδικασία της δικαστικής αίθουσας και τις απολογίες μας. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο. Σχαριτήρια, κύριε Δρακονάκη. Ο κ. Μαυρίδης. Αυτό το μικρόφωνο, ξέρει, δηλαδή, για την προηγούμενη φορά είχαμε χώριμα, διάμεσα βέβαια λειτουργούν, αλλά επάσης θα καταβληθεί προσπάθεια να τα ξεπεράσουμε. Είμαι εξ εκείνων των συναδέλφων που θέλω το Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργεί και να περνάμε τα όποια διαδικαστικά δημιουργούν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο μπορούμε, εξ απαλώνων ήχων, διότι είναι διαδικαστικά, διότι αν εμπλακούμε σε αυτές τις διαδικασίες, τα είκαμε. Αφήνουμε παντελώς την ουσία και ασχολούμαστε με τα τυπικά. Πάρα τα όμως, γνωρίζετε ότι τα τυπικά αυτά, από λάχης, γίνεται λόγος ακυρότητος των αποφάσεων που λαμβάνει το σώμα. Επίσης, πρέπει να γίνει παραδεκτό από εσάς ότι υπήρξαν αστοχίες για τις δύο προσκλήσεις, 22 και 23. Το ανεγνωρίσατε είναι γεγονός. Βεβαίως, οι συνάδελφοι από τις παρατάξεις, ο καθένας αντέδρας με τον τρόπο που νομίζει. Εδώ τώρα μια παρένθεση, δεν θα δεχθώ ποτέ από συνάδελφο, ας το πω σε ισαυρικά της αντιπολίτευσης τώρα, να κάνει κριτική σε επικεφαλή παρατάξεως επίσης από την αντιπολίτευση. Αυτό είναι πρωτάκουστο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μπορεί να ταυτίζεται με την διοίκηση, καλώς κάνει, δικαιώματο είναι, αλλά όχι όμως να στρέφεται και να κάνει κριτική και να κάνει υποδείξεις. Δεν το δέχομαι με τίποτα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Οι πρωθυνές δύο συνεδριάσεις, 22 και 23, της 5ης πάντα, θα μπορούσαν και μπορεί να εισαχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, και οι δυο, και αυτοί για τους οποίους εισομιλήσατε, περί ματαιώσεως ενώ ήταν ιστορία περί αναβολής, και το θέμα να διευθετεί το, και αν ακόμη, έτσι όπως έγινε το πράγμα, θα ευνοούσε την κατάσταση, αφού δεν έχουμε απαρτία, με απόφαση δική σας να ματαιωθούν και οι δύο συνεδριάσεις. Νομίζω γίνομαι κατανοητός. Όταν δεν υπάρχει απαρτία, οι συνεδριάσεις ματαιούνται με απόφαση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβούλιου. Οπότε, θα γινόταν η ματέωσή τους, θα τα ξεπερνούσαμε αυτά, και θα έμπαινε οι αριθμοί της υπαρχής. Δεν το κάναμε. Από ή και μετά όμως. Κύριε Πορεφέρο, με όλο το σεβασμό, και το έχω πει για τον κύριο Δήμαρχο, ότι εμείς από εδώ από κάτω, πολλές φορές, είμαστε νικτικοί και προς το Προεδρείο. Σπάνια βέβαια. Κυρίως προς τον κύριο Δήμαρχο. Και έχω πει ότι και οι δύο, από τη θεσμική θέση που κατέχουν, θα πρέπει να είναι νικτικοί. Σήμερα σας είδα ότι, να συγχωρείτε, αντιδράσετε σε αυτά τα οποία είπε ο επικεφαλής μου, με έναν τρόπο οργήλο. Θα μπορούσατε να το ξεπεράσετε. Πολιτισμένο θα έλεγα. Παρακαλώ, ο κληρός θα μου. Με έναν οργήλο τρόπο. Δεν προς θεού να πούμε. Κι αν είπε κάτι ο επικεφαλής μου, εσείς στον κύβο το πήγατε πιο πέρα. Και τον παρεκάλεσα να μην δευτερολογίσει και το δέχτηκε. Αλίμωνο, εάν ξεφεύγουμε τόσο πολύ. Σταματάω εδώ και επαναλαμβάνω, ότι την Πέμπτη, αφού δεν είχαμε απαρτία, θα μπορούσε να εισαχθούν και τα δύο θέματα και μπορούσε ακόμη να πω και κάτι άλλο. Αυτό που είπε ο κ. Παραπαδόπους. Και να το εκφράσω και σαν παράγγανο της παράταξης μου. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε διαπιστώσει, το τελευταίο καιρό, το τελευταίο θύμινο, ότι επικενωνεί η διοίκηση μόνο με μία παράταξη, τη γυρία της Ανάκα, και καλά κάνει. Άρα, το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν απαρτίζεται από μία παράταξη, απαρτίζεται από 6-7 πόσοι είμαστε. Που είναι το κακό, και αν ακόμα δεν μπορώ να το διανοηθώ, εδώ μέσα δημιουργούνται προσωπικά, αυτά να τα κρατάμε για μετριαστορό χρόνο και αντί να επικοινωνούν σε ένα θέμα, το οποίο θα ελλήνεται ο αυτορίας και παραχρήμα, με ένα τηλέφωνο αδικώσεις. Πως ο κ. Παπαδόπους και ο δεκέρας, του λέγατε, ξέρετε, έκανε αυτό το λάθος. Έτσι δεν το κάνατε. Και νομίζω και ένα άλλο τώρα. Και πρώτα θα τελειώσω, το κ. Κουνάκο δεν το φτάνει και κανένας. Αν τον έχετε ξεπεράσει, μάλλον. Αν τον έχω ξεπεράσει, να έχετε σώσει. Συγγνώμη και απ' τον κ. Κουνάκο. Θέλω να μου πει ο κ. Δήμαρχος, αν ξέρει, ποιος είναι πρόεδρος σήμερα του ΑΟΚ. Επειδή εδώ τώρα γίνονται άλλα πράγματα. Αλληλογραφείο Α, Β, πηγαίνει η Δύση Σεντεύχηση, δεν έχουμε προεδρίο. Ποιος είναι. Ποιοι είναι αυτοί που βάσκουν την προεδρία. Θέλω να το ακούσω αυτό το πράγμα. Και ίσως χρειαστεί να δευτερολογίσω, αλλά θα το αποφύγω. Αν είπα κάτι παραπάνω, να ξέσω, συγγνώμη. Αλλά το είπα υπομορφή συστάσεως. Και έπραστο σύναδεφο, ο οποίος έκλειξε την αντιπολίτευση, ανό, είναι της αντιπολίτευσεως. Αλλά και αν είπα κάτι για εσάς, για τον κ. Δήμαρχο, το λέω με την ευθύνη ότι εδώ μέσα πρέπει να καλύνουμε όλα ανθρώπινα. Και αν κάποτε ξεφεύγουμε, εδώ μέσα τελειώνουμε την τύχη συγκριάσεως. Και θα παρακαλούσα να μην παραβλέπουμε ότι η παρατάξη είναι επτά. Και όταν επικοινωνούμε για ένα θέμα, θα επικοινωνούμε με τις επτά παρατάξεις. Σε ευχαριστώ πολύ. Κύριε Μαυρίδη, γνωρίζετε πόσο σας σέβομαι και για την ιδιότητά σας και για τα χρόνια της εμπειρίας σας. Θα επαναλάβω ότι η προσπάθεια, η επικοινωνία, απαιτεί πάντα δύο μέρη. Και το πιστεύω και το δέχεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ είμαι ο πωμπός. Η κυρία Τσανάκα δέχτηκε να μιλήσει. Ο κ. Παποδόπουλος σχετίζεται στο τηλέφωνο. Δεν έχει σημασία. Μπορούσα να μιλήσει. Το είπαμε και προηγουμένως. Κάνετε λάθος, κύριε Μαυρίδη. Δεν κάνω λάθος. Δύο φορές σας πήρα και ήταν κλειστό. Μην προσπαθείτε λοιπόν να αναγάγετε αυτό το θέμα. Ήταν κλειστό, δεν το δέχεστε. Μπορούμε να ζητήσουμε από τις εταιρείες της Λυπηκοινωνίας την ανάλυση των κλείσεων για να δούμε τι πράγματα είναι αυτά τώρα. Φτάσαμε να ποινικοποιούμε το Δημοτικό Συμβουλή αυτό θέλετε. Κάποιοι προσπαθούν να το κάνουν. Δεν θα τους κάνω τη χάρη. Όπως πολύ σωστά είπατε κ. Μαυρίδη, όλα πρέπει να λύνονται εδώ. Και αυτός είναι ο δικός μου στόχος γιατί είμαι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλή. Όχι του Δημάχου, όχι του κ. Παπαδόπουλου, όλου του Δημοτικού Συμβουλή. Σας ευχαριστώ. Κύριε Γουναλά, παρακαλώ να είστε σύντομος. Καλησπέρα σε όλες και σε όλους. Ένα γρήγορο σχόλιο σε αυτό που είπε ο κ. Μαυρίδης. Χαίρομαι πάρα πολύ που διαφωνώ με ένα χρυσαυγίτη. Από την άλλη θα λυπόμουν πάρα πολύ αν υπερασπιζότανε χρυσαυγίτης. Λοιπόν, θέλω να είμαι σύντομος, έχω τρία ερωτήματα. Κύριε Δήμαρχε, αν θυμάμαι καλά, αρχίσεις Ιουνίου, έχουμε κάνει μια συζήτηση για τους απενειδωτές στα γήπεδα. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, ειχατε συμφωνήσει ότι δεν θα κοιτάξουμε το κόστος και άμεσα πρέπει να αγοραστούν. Και αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει και σχετική πλέον ανοιχτεσία ότι όλοι οι αγώνες ποδοσφαίρου θα πρέπει να διεξάγονται με την παρουσία απενειδωτή. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, αν έχει γίνει τέτοια αγορά ή βρίσκεται στη διαδικασία ο δήμος για αυτή την αγορά. Η δεύτερη ερώτηση θέλω να ρωτήσω τον κ. Μουντζάκη και τον κ. Πεφάνη για το τι μέλη γενέστε με τον ΑΟΚ. Τους είδα σε συζητήσεις και έτσι σε ραντεβούς συχνά με τον κ. Χαντιτάγη. Φαντάζομαι ότι γνωρίζουν τις εξελίξεις από μέσα. Συμμετείχαν και στις διαβουλεύσεις. Και θα θέλα, λοιπόν, να σας ρωτήσω, γιατί και εμείς ενδιαφερόμαστε και δεν έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε το τι συμβαίνει. Θα θέλα να σας ρωτήσω τι μέλη γενέστε από εδώ και υπέρα. Ένα τρίτο ερώτημα διπλό στο κ. Δήμαρχο. Αρχικά, αν είδατε τις δηλώσεις του κ. Βιενάκη, οι οποίες ενωλίγησαν καμία πλέον ελπίδα στον ΑΟΚ. Από την άλλη, ό,τι έχει να κάνει με την επιστολή σας, απαντάει στο ότι λαμβάνετε το άγχος σας για το τι μέλη γενέστε στον ΑΟΚ, αλλά ακόμη περιμένει τις μελέτες για την ανακέννηση του ανθίκαρα Γιάννη. Και δεν ξέρω αν τελικά όντως βοήθησε αυτή η επιστολή που στείλατε στον κ. Βιενάκη ή δημιούργησε περιτέρου πρόβλημα. Και θα θέλα το δεύτερο σχέλος ερωτήματος μου σε εσάς. Θα θέλα να με βεβαιώσετε ή να μου διαψεύσετε, και είμαι πολύ προσεχτικός σε αυτό που θα πω γιατί είναι σημαντικό, κυκλοφορείς τους ποδοσφαιρικούς κύκλους, ότι γίναν συνομιλίες, επαφές για συνεργασία με προπονητές και ποδοσφαιριστές με την ομάδα της Καβάλλας και το τηλέφωνο εφαρμιζόταν Γραφείο Δημάρχου. Θα θέλα λοιπόν επειδή κυκλοφορεί αυτός τους ποδοσφαιρικούς κύκλους να μου το επιβεβαιώσετε ή να μου το διαψεύσετε, γιατί προφανώς δεν το έμαθα μέσα από την Καβάλλα, προφανώς το έμαθα από τον χώρο στον οποίο εργάζομαι. Σας ευχαριστώ πολύ. Ωραία, δεν έχουμε ολοκληρώσεις ερωτήσεις. Κύριε Δήμαρχε, έχετε τον λόγο. Κύριε Δήμαρχε, δεν ακούγεστε. Λέω του κ. Καλενταρίδη, θα της απαντήσει ο κ. Σταμπρίδης. Πηγαίνω στα ερωτήματα του κ. Παπαδόπηλου για την πρωτοβουλία του Δημάχου, αυτό που είπατε, ούτως ώστε να γίνει ένα φυλάδιο και να μοιραστεί στους πολίτες, ήδη έχει γίνει από το κράτος, μας έχει σταλεί αυτό το φυλάδιο, έχει δοθεί στα ΚΑΠΤ, ούτως ώστε να μπορούν να τον κυστακέπτουν. Και με συγχωρείτε και στα ΚΑΠΤ, ούτως ώστε να μπορεί να δίνεται στους δημότες. Αλλά μετά από τόση, ακόμη και το φυλάδιο να μην έβγαινε, μετά από τόση πληροφόρηση που υπάρχει πλέον σε όλα τα κανάλια, είτε είναι τοπικά, είτε είναι πανελλαδικής εμβέλειας, νομίζω ότι πλέον είναι πολυτέλεια, να μιλούμε ότι πρέπει να ξανά ενημερώσουμε για το αυτονόητο. Αλλά, θέλω σε πάντων. Για το στρατόπεδο ασημακοπούλου. Καταλαβαίνω, κύριε Παπαδόπουλε, την αγωνία σας για το στρατόπεδο ασημακοπούλου. Και η αγωνία σας αναφέρεται σε πολλούς τομείς. Θα σας αναφέρω, λοιπόν, για να ξέρετε, αν και θα ξανά επανέλθετε πάλι, είμαι σίγουρος ότι θα ξανά επανέλθετε, σας ενημερώνω, λοιπόν, τι έχει γίνει για το στρατόπεδο ασημακοπούλου, για να μην αγωνιάτε. Καταρχήν, είχα υπήρξει η συνάντηση με τον κύριο Μηταράκη, όπου η δέσμευση, η πρώτη δέσμευση του κυρίου Μηταράκη, για μίωση του αριθμού των φιλοξενημένων μέσα στο στρατηδομή, όντως, έχει μειωθεί. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, είναι γύρω στους 670-650 πρόσφυγες. Και θεωρώ ότι σταδιακά μπορεί να μειωθεί κι άλλο. Από κει και πέρα, ήδη έχουν δοθεί 270.000, το οποίο το έργο έχει δημοπρατηθεί, είναι η παρένβαση στο μπροστινό μέτωπο της δομής, δηλαδή, ο δρόμος αυτός, ο οποίος είναι, ο δρόμος αυτός, ο οποίος περνάει αυτή τη στιγμή, η διευθέτηση του πεσοδρομίου, ο φωτισμός, καλύτερος φωτισμός στον δρόμο, και επίσης και η διευθέτηση του κομματιού του τμήματος, που είναι εκεί μπροστά, προς τον ΟΑΕΤ. Επίσης, έχουμε στείλει ήδη μια μελέτη 700.000, την οποία την έχουμε στείλει στο Ταμείο Αλληλεγγύης, δηλαδή, στο Ταμείο Μετανασευτικής, στο Υπουργείο Μετανασευτικής Πολιτικής, το οποίο περιλαμβάνει το γκρέμισμα του τείχου αυτό που λέτε, το οποίο ο όρχος, ο παλιός όρχος, ο οποίος είναι και άξιστος και δεν χρησιμεύει πουθενά. Φυσικά και θα γίνουν πεσοδρόμια, φυσικά και θα μπει φωτισμός, και ό,τι προβλέπετε. Δεν καταλαβαίνω την αγωνία σας για αποζημίωση αυτούς που έχουν τα κτίρια, και αυτό φυσικά δεν υπάρχει, αυτό έχει τρακτοποιηθεί και δεν τίθεται ακριβώς τέτοιο θέμα. Θα γίνει ένας δευτερεύωνος δρόμος ο οποίος προβλέπεται από τα σχέδια, και αυτός θα είναι μέσα στο έργο των 700.000, και αυτό που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή είναι το κύριος άξονας του δρόμου, ο οποίος ξεκινάει από την παλιά στρατολογία και φτάνει μέχρι το τέλος του στρατοπέδου. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που ετοιμάζεται αυτό. Το άλλο των 700.000 ήδη έχει ολοκληρωθεί και έχει σταλεί για έγκριση. Τώρα, γιατί μου λέτε συνέχεια για τον νόμο του 4407, λέτε και εμείς δεν ξέρουμε τον νόμο αυτό. Ο νόμος αυτός τον έχουμε αξιοποιήσει πολύ πιο μπροστά, κύριε Παπαδόπουλε, όταν υπήρχε επί κυρίου Σιμητσή πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Φυσικά κάποια πράγματα μεταβάλλονται. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με το Τέθαν, δηλαδή το ταμείο το οποίο διαχειρίζεται το Σεραντόπεδο Συμμαρκοπούλου. Το 2016 ήταν δημαρχείο, ο κ. Σιμητσής δεν ήταν δημαρχός. Το επιχειρησιακό σχέδιο, κύριε Παπαδόπουλε, έχει γίνει επί κυρίου Σιμητσή. Λοιπόν, σας αρέσει, δεν σας αρέσει, αλλά έχει γίνει το πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Και μάλιστα και η κυρία Τσανάκα ακολούθησε το ίδιο σχέδιο, δεν ξέρω αν είχε κάνει κάποιος αλλαγίας, αλλά ακολούθησε το ίδιο σχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί τότε. Τώρα, εάν όσο γι' αυτό που λέτε, ότι δύο χρόνια διοίκηση δεν έχουμε πετύχει τίποτα, και όλα αυτά τα πολύ ωραία που συνηθίζετε να λέτε, θα σας πω ότι δύο χρόνια διοίκησης και έχουμε πετύχει πάρα πολλά. Μακάρι να μπορούσατε να μην ευθλοτιφλούσατε και να μπορούσατε να βλέπετε έστω και το μισό, αλλά φυσικά δεν σας συμφέρει. Τώρα, το πώς είναι σε αναστολή. Αυτή τη στιγμή από το βοήθεια στο σπίτι είναι μία σε αναστολή. Οι υπόλοιπες κυρίες έχουν πάρει άδεια, διότι όταν κάποιος έχει άδεια δεν τίθεται σε αναστολή εάν δεν θέλει να εμβολιαστεί. Φυσικά και δεν θα πάνε σε άλλες υπηρεσίες. Θα παραμείνουν εκεί που είναι, διότι είναι για το βοήθεια στο σπίτι και είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν. Όποιος δεν του αρέσει και δεν θέλει να εμβολιαστεί για τους δικούς του λόγους, σημαίνει ότι δεν κάνει για την θέση αυτή. Λοιπόν, για να τελειώνουν, διότι έχουμε ξεφύγει τα πράγματα στο βοήθεια στο σπίτι, όχι από όλες τις κυρίες, οι οποίες οι περισσότεροι, η πλειοψηφία, είναι συνεργάσιμες. Υπάρχουν όμως μία-δύο οι οποίοι προκαλούν όλα αυτά που προκαλούνε. Ό,τι αναφέρεται, ό,τι προβλέπεται από τον νόμο, αυτό θα ακολουθήσει. Τώρα, αυτή τη χρονική περίοδο που λείπουν οι κυρίες αυτές, διότι έχουν άδεια, φυσικά, και καλύπτονται από το υπόλοιπο προσωπικό των ΚΑΠΙ, τα οποία, όπως ξέρετε, είναι κλειστά. Εάν χρειαστεί, σε λίγο καιρό, ούτως ή άλλως, θα έρθουν και τα κοινοφελή και θα δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Εξάλλου, προβλέπεται ότι να γίνει και προσωρινή αντικατάστασή τους, σε περίπτωση που δεν αρκεί το προσωπικό. Κύριε Παπά, για τη στέγη θα σας πει τι έχουμε κάνει ο κύριος Ιακοβίδης. Για την κλοπή που έχει γίνει, έχετε δίκιο, και αυτό ο δήμος ήδη το βλέπει, πώς μπορεί να βοηθήσει, τέλος πάντων, στο να μειωθεί η χασούρα αυτό από τους πέκτες. Ο φωτισμός του χώρου τώρα, με το καινούργιο έργο που γίνεται για το γήπεδο αλλά και για το φωτισμό του χώρου, θα το λάβουμε υπόψη, ούτως ώστε να φωτιστεί το κομμάτι αυτό. Για τη λειτουργία των εξωτερικών καμερών, δεν ήξερα ότι υπήρχαν και δεν λειτουργούσαν, θα το δούμε όμως διότι πράγματι είναι ζωτική σημασία να μπορεί να ελέγχεται ο χώρος. Για την ερώτηση που κάνατε για τον βιολογικό, θα σας απαντήσει σε λίγο ο κύριος Χρόνης, ο οποίος θα μπει γύρω στις 8 και 20... Α, έχει μπει, εντάξει, οπότε θα σας απαντήσει ο κύριος Χρόνης. Κύριε Ξανθόπουλε, για την Βενιζέλου και Ερυθρού, εάν τηρείται η κυκλοφοριακή μελέτη που απαγορεύει το παρκάρισμα, έχει δοθεί προσωπική εντολή από μένα, ούτως ώστε να περνάνε... Στην αρχή, απλώς ειδοποιούσανε με κλήσεις, οι οποίες όμως δεν τις πληρώνανε, τώρα όμως βάζουνε κλήσεις. Δεν ξέρω τι γίνεται, θα το κοιτάξω όμως, γιατί για να το λέτε, προφανώς κάτι έχετε, το έχετε υπόψη σας. Τώρα, με τα δρομολόγια, τώρα ούτως ή άλλως θα περάσουμε τα καινούργια δρομολόγια, που είναι το χειμερινό πρόγραμμα. Απλώς πρέπει να ξέρετε ότι η Επιτροπή και το Φοριακό Ελέγχο δεν έχει καμία σχέση με τα συγκοινωνιακά, τουλάχιστον με την έγκριση των δρομολογίων. Η απόφαση που είχε παρθεί όταν πήραμε εμείς απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και πέρασε από την Επιτροπή συγκοινωνιακών θεμάτων, ήταν ακριβώς αυτή. Θα σας πει και ο κύριος Μουτζάκης, ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα για λόγου Επιτροπή. Δήμαρχε, μου επιτρέπετε ένα λεπτό. Ναι, παρακαλώ. Το πρακτικό γράφτηκε και αναπτύθηκε έτσι. Λέει η Επιτροπή Συνεδρία σε 37 του 2020 και από κάτω έχει ένα, δύο, τρία όλα τα θέματα τα οποία εξέτασε. Σε αυτό το υποτιθέμινο πρακτικό 37 του 2020 φαίρεται ότι εισήχθη για συζήτηση η έτσι του αστυχού Καρτ Καβάλας με εμβολονία 21. Αυτό σας είπα. Όχι, όχι. Προσέχτεται γιατί θα εξατήμαν όλοι. Όχι, κ. Εξανθόπουλε, δεν το ήξερα. Αυτό και σας ευχαριστώ. Αυτό εντόπισα. Ευχαριστώ πολύ. Τώρα, η απόφαση για τις κρινίδες και για τη φρυγεία. Για μέν τις κρινίδες η απόρριψη είναι ότι έπρεπε να ερωτηθεί η διαχειριστική. Αυτό λοιπόν θα γίνει. Αυτή τη στιγμή θα σταλεί στη διαχειριστική το έτοιμά μας για να γίνει ήπιας η πληροφορίας. Και θα επανέλθουμε. Η μελέτη ούτως ή άλλως των συγκοινωνιακών έχει γίνει. Και θα περάσει πλέον, θα ξαναέρθει για έγκριση. Αυτό απλώς υπάρχει μια καθυστέρηση κάποιων μηνών. Ας το πούμε έτσι. Και για μέν τη φρυγείας, επίσης θα ξαναέρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου εκεί δεν θα παραμπίσκεται, δεν θα ψηφίσει ο κύριος Μιχαηλίδης για να είναι νόμιμη, τουλάχιστον για να μην θεωρείται διότι κατά την άποψη μας είναι νόμιμη, δεν είχε... αλλά πέρα από αυτό, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τώρα, για αυτό που είπε ο διοικητής της δομής, θα σας απαντήσει ο κύριος Προμούσας. Για τους γονείς που αναφέρουν ότι... θα ήθελα να ξέρω σε ποιο σχολείο είναι διότι δεν έχει δοθεί καμία τέτοια ετολή, για να δω για ποιο λόγο έχει υποθεί αυτό που έχει υποθεί. Η διάθεσή σας, δηλαδή μαρχαία, το email το οποίο εστάζει. Τι είπατε, δεν σας άκουσε ο κύριος Ξανφαμπλέ. Η διάθεσή σας, το email το οποίο εστάζει... Ναι, ναι, εάν θέλετε θα σας παρακαλούσα να μου το προωθήσετε. Αν σας είναι εύκολο, ή στο προεδρείο, ούτως ώστε να το δω αύριο το πρωί κιόλας για ποιο λόγο έχει γίνει αυτό που έγινε. Έγινε. Τώρα, για το θέμα, κύριε Ποτόλια, για το να όχι θα σας απαντήσω συνολικά, για να μην απαντάω σε έναν-έναν. Κύριε Ποτόλια, για το άνοιγμα των σχολείων και για τις συνθήκες που ανοίγουν, εάν υπάρχει επαφή και καθαριότητα, και αν θα πρέπει να υπάρχει συνομιμοποίηση των καθαριστριών, θα ήθελα να πω ότι η καθαριότητα είναι σε καλά επίπεδα αυτή τη στιγμή. Έχει προσληφθεί μεγάλος αριθμός καθαριστριών, δηλαδή έχει αυξηθεί και οι πλήρους απασχόλησεις, αλλά και οι ημερικείς, όπου στις υπόλοιπες της ημερικής κυρίες σε κάποιες έχουμε συμπληρώσει εμείς την τέταρτη ώρα, ούτως ώστε... Με διορθώνουν εδώ, τελικά μας θα δίνουν όλο το Υπουργείο. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα, αν θα πρέπει να είναι νόμιμες, να νομιμοποιηθούν οι καθαρίστρες, και εγώ θα συμφωνούσα μαζί σας, αρκεί η νομιμοποίηση αυτή να πληρώνεται από το κράτος και όχι από... με συγχωρείτε για την έκφραση, από την τσέπη του Δήμου, διότι η τσέπη του Δήμου δεν αντέχει για πολλά πράγματα. Και όσο για τη συζήτηση, για το άνοιγμα των σχολείων, ότι με πολύ ευκολία ανοίγουν, αν κλείσανε και με εξίσου ευκολία ανοίγουν, εντάξει, θα μπορέσουν να το συζητήσουμε, εάν θέλετε, αλλά θεωρώ ότι μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας, ότι κάποια πράγματα πλέον έχουν γίνει... ξέρουν οι επιστήμονες πλέον πώς να τα αντιμετωπίσουν και ο φόβος των πρώτων μηνών... νομίζω ότι σιγά σιγά αρχίζει και καταλλαγιάζει. Για το ΔΥΠΑΕ και για την καθαριότητα, η οποία είναι σε ικτρική κατάσταση, θα ήθελα να πω ότι το ΔΥΠΑΕ είναι αυτοδιοίκητο. Το ξέρετε πολύ καλά, δεν αποποιούμε των ευθυμιών, δεν λέω ότι... αλλά δεν θα μπορούσα εξάλλου να κάνω τίποτε, διότι το ΔΥΠΑΕ έχει προεδρείο. Έχει έναν Πρίτανη, ο οποίος μάλιστα είναι και πολύ καλός και συνεπώς μπορούν από μόνοι τους να διορθώσουν την κατάσταση αυτή, η οποία υπάρχει μέσα στο ΔΥΠΑΕ. Δεν λέω ότι είμαστε ευθύμιες. Πάρε ένα τηλέφωνο τουλάχιστον. Γιατί αυτό που συμβαίνει εκεί αφορά και μας ή όχι. Αν δεν μας αφορά, ας το να πάει. Αλλά όμως είναι ένα ζήτημα σοβαρότατο. Δεν έχει σχέση με την υγεία βασικά αλλά και με την εικόνα, που δίνεται τόση σημασία εσείς. Είναι απαράδεκτο. Κάντε μια βόλτα να δείτε ποια κατάσταση επικρατεί. Έχω πάει, ξέρω. Ακριβώς, όλοι μας πήγαμε. Σαν δήμαρχος λοιπόν, σε σχέση και με αυτά που ακούσαμε από το Αυτοτελέσ, αυτό ίδρυμα που ζητούσαν Βρυτανίες και τέτοια, τι συμβαίνει με όλα αυτά. Ενώ θέλαμε φύκια μεταξοδές κορδέλας, τελικά δεν έχουμε καθαριότητα. Αυτά πρέπει να ζητήσει λογαριασμό. Γιατί ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Προεδρύο, και μας είπαν διάφορα πράγματα, τα οποία ό,τι μοναχά δεν ισχύουν. Στάσαμε στο σημείο, το φυσικό, το ξέρετε ότι θα κλείσει. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Και για το προσωπικό, αλλά και για την πόλη μας. Είναι ζητήματα που πρέπει να καλέσουμε τη διοίκηση του ΔΥΠΑΕ να μας εξηγήσει τι συμβαίνει επιτέλους. Πάνε να το κλείσουν εξ ολοκληρού, να μην υπάρχει καμία ασχολία εδώ πέρα. Είναι σοβαρά ζητήματα, θεωρώ, που πρέπει να απασχολήσουν τη διοίκηση, συνολικά το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγγνώμη για τη διακοπή. Δεν ήθελα να διακόψω. Θα κάνω μία μικρή διόρθωση. Μπορούμε να τους καλέσουμε, όχι για να μας ενημερώσουν για τι συμβαίνουν αυτά και όλα αυτά. Ούτως ώστε και εμείς, και εγώ, αλλά και οποιουσδήποτε από το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται σε επαφή με κυβερνητικό παράγοντα, να μπορεί να θέτει αυτά τα ζητήματα. Και πολύ περισσότερο εμείς, να στείλουμε μάλιστα και μία επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας. Τώρα για τα ανεβολεία στα παιδιά, πρέπει και αυτά, ξέρετε, κάπως να προφυλακθούν. Διότι δεν είναι πολλά που έχετε πάει, είμαι σίγουρος ότι έχετε πάει. Και βλέπετε ότι κάποια παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοπροστατευθούν. Άρα, λοιπόν, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τα προστατεύσουμε, τα παιδιά αυτά. Διότι με τη μάσκα δεν μπορούν να τη φορέσουν, το βγάζουν συνέχεια, παρόλο ότι προσπαθούν οι εκπαιδευτικοί να τους κάνουν να τη φοράνε τη μάσκα. Άρα, λοιπόν, το να εμβολιαστεί, κάποιος δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα. Απλώς πρέπει οι γονείς, διότι το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά. Οι γονείς των παιδιών, όχι μόνον των ΑΜΕΑ, αλλά και όλων των παιδιών που θα μπορούσαν να εμβολιαστούν, πρέπει να αφήσουν τις ιδιοληψίες, διότι συνήθως εμείς έχουμε αντιρίσεις και αυτές τις αντιρίσεις τις μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Λοιπόν, ας αφήσουμε λοιπόν τις ιδιοληψίες, ας αφήσουμε επιτέλους τους επιστήμονες να πούνε την άποψή τους, διότι ο μαραγκός είναι μαραγκός και δεν είναι γιατρός, ο πολιτικός μηχανικός είναι πολιτικός μηχανικός και δεν είναι γιατρός. Λοιπόν, ας αφήσουμε λοιπόν να μας ενημερώσουν. Και εξάλλου, κύριε Ποτόλια, νομίζω ότι η αριστερή ιδεολογία, και δεν το λέω με κακό, το λέω με αγάπη και γι' αυτό πιστεύω, ότι η αριστερή ιδεολογία πιστεύει στην επιστήμη. Και η επιστήμη μπορεί και... Δήμαρχε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, με συγχωρείς πάρα πολύ. Δεν υπάρχει αμφιβολία και καμιά περίπτωση, ότι το εμβόλιο πραγματικά σώζει ζωές και πρέπει να γίνει από όλους. Πείτε μου όμως, ας παρακαλώ, ένας γονέας ποιόν σε πού θα απευθυνθεί για να ρωτήσει αν το παιδί το αυτό που έχει προβλήματα, γιατί μιλάμε για μένα, ενδίκτηται να κάνει εμβόλιο ή όχι. Και αν το κάνει, ποιος θα το παρακολουθήσει μετά. Γιατί η πληροφόρηση που γίνεται γενικά και αόριστα, φυσικά γίνεται, αλλά όμως αυτό που λείπει είναι η οργανωμένη δημόσια πληροφόρηση από συγκεκριμένο φορέα. Λοιπόν, και στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν αυτά τα παιδιά πρέπει, οι γονείς τους φυσικά πρέπει να έχουν μία υπευθυνή ενημένωση, ο οποίος την έχουν, από τον γιατρό που θα πάνε να πληρώσουν. Ευχαριστώ πολύ. Εγώ σας ευχαριστώ. Από τον γιατρό του ΕΟΒ που δεν υπάρχει, εκεί είναι το ζήτημα. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια. Είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε με την τεχνική υπηρεσία, είναι πολλά αυτά τα μέρη τα οποία δεν έχουν φωτισμό. Ήδη, δηλαδή, τώρα στο επόμενο διάστημα ξεκινάμε τον Άγιο Κωνσταντίνο μέσα στα σφαγή από πίσω στους δρόμους, υπάρχουν δρόμοι φωτισμένοι. Λοιπόν, υπάρχουν πολλοί, η οδός Λάμπουρου-Πορφύρα, αν θυμάμαι καλά, στις κοινότητες, δηλαδή υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία πρέπει να φωτιστούν. Αυτά, λοιπόν, είναι κάτι τα οποία ξεκινάμε και πέρα από αυτό σε λίγο καιρό γίνεται η καταγραφή, τελειώνει η καταγραφή των λαμπτήρων για να μπορέσουμε να κάνουμε την κατάσταση με λάμπεσλετ. Κυρία Δρακωνάκη, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Όμως, θέλω να ξέρετε ότι το έκανα γιατί πίστευα, και μάλιστα και το είπα και στο δικαστήριο, ότι ακόμα και να ήταν ευθύνη του θύμου, ότι εσείς ήσασταν οι μόνοι που δεν φταίγατε. Μια αντιδήμαρχος 7 μηνών είναι επόμενο ότι δεν φταίει. Πολλοί περισσότεροι ευθύνοι έχω εγώ που ήμουνα 4 χρόνια αντιδήμαρχος παρά εσείς που ήσασταν 7 μηνες. Το πίστευα δηλαδή αυτό που είπα και εξακολουθώ και το πιστεύω. Κύριε Γουνελά, για τους απεινοδικτές στα εκείπετα, έχουμε δει αυτή τη στιγμή εκεί που γίνονται οι αγώνες. Στα υπόλοιπα, με το καινούριο προϋπολογισμό που θα συνταχθεί, θα αγοραστούν και απεινοδικτές για περισσότερους αθλητικούς χώρους. Ας πάμε λίγο στο θέμα του ΑΟΚ, γιατί καταλαβαίνω ότι εγώ πρέπει να ξέρω τι γίνεται στον ΑΟΚ. Καταρχήν για τις δηλώσεις του κ. Αβιαννάκη όσο αφορά τον Δήμο ότι περιμένει ακόμη τις μελέτες, θα του στείλω μια επιστολή αύριο, ευγενική, που θα του πω ότι ο Δήμος πρέπει να συνταχθεί μια μελέτη. Το να φτιάξεις ένα στέγαστρο, δεν φτιάχνουν ένα στέγαστρο στην αυλή του σπιτιού μου, που είναι πολύ εύκολο. Θέλει μια σειρά από μελέτες, αυτές λοιπόν ανατίθεται και εδαφομηχανικές και στατικές για να μπορέσει να συνταχθεί ο φάκελος. Στον φάκελο λοιπόν αυτό, στη μελέτη, ετοιμάζονται όλα τα άλλα, δηλαδή το ταχτάν, η αλλαγή, η αντικατάσταση του φωτισμού, η επισκευή μέσα των χώρων και στους τουαλέτες, ετοιμάζεται λοιπόν μια πολύ μεγάλη μελέτη που αρφαβούμε πώς θα χρηματοδοτηθεί. Άρα λοιπόν, θεωρώ ήταν εκ του περισσού η επισήμανση αυτή του κυρίου Αυγενάκη, απλώς ήθελε να δείξει ο άνθρωπος πόσο πολύ ενδιαφέρεται για τον χώρο. Τώρα, ο κύριος Αυγενάκης είπε και κάποιες αλήθειες. Μάλλον έκανε κάποιες επισημάσεις. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια η ψέματα, τόσο αν λέει ψέματα ο κύριος Αυγενάκης. Είπε λοιπόν ότι κατατέθηκε ένας φάκελος, το μόνο που είχε μέσα ήταν τέσσερις φωτοτυπίες. Πιστεύω το διαβάσατε, αλλά τέλος πάντων να σας το επαναλάβω γιατί ρίχνετε σπόντες πάλι ότι αν βοήθησε η δική μου επιστολή και κατά πόσο βοήθησε. Λέει λοιπόν ότι κατατέθηκε ένας φάκελος στον οποίο υπήρχαν τέσσερις υπεύθυνες δηλώσεις, οι οποίες ήταν φωτοτυπία και μάλιστα δεν αποδείκνυαν ότι υπήρχε σχέση με την ΠΑΕ. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι, αυτό είπε ο κύριος Αυγενάκης, αυτό σας μεταφέρω. Και είπε και πολλά άλλα πράγματα που δεν χρειάζεται, μπορούμε να διαβάσουμε τις δηλώσεις του κυρίου Αυγενάκη και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Εγώ όμως δεν είμαι ο υπερασπιστής, ούτε θα μιλήσει και ο κύριος Μηντζάκης να σας πει κάποια πράγματα, εγώ όμως δεν είμαι ο υπερασπιστής κανενός. Ούτε της προηγούμενης διοίκησης του ΑΟΚ, αλλά ούτε όμως πολύ περισσότερο και του κυρίου Χατζιτάτη. Θα ήθελα να μάθω ποιος σας το είπε ότι το Γραφείο Πληροφοριών είναι το Γραφείο Δημάρχου. Λοιπόν, δεν θα σας στάξω κύριε Γουνελά, θέλατε κάτι? Όχι, όχι. Μα συγχωρείτε γιατί είχα μια κίνηση. Λοιπόν, όσο γιατί το τηλέφωνο για πληροφορίες είναι το Γραφείο Δημάρχου, αμήτι άλλο είναι ψέματα. Και θα ήθελα, για να προστατέψετε όχι εμένα, αλλά για να προστατέψετε τον θύμι μου, θα ήθελα να ξέρω όχι ποιος το είπε, αλλά όντως αν υπάρχει αυτό, διότι αν υπάρχει αυτό κάπου και φαίνεται, για να κάνω αυτά νομικά, αυτά τα οποία προβλέπονται. Διότι εγώ δεν είμαι Γραφείο Τύπου Κανενός. Και πολύ περισσότερο, ναι, ναι. Αν μπορώ να βοηθήσω, υπάρχουν μέσα στον ποδοσφαιρικό κύκλο συνομιλίες και κυκλοφορίας μέσα στον ποδοσφαιρικό κύκλο, ότι μέσα του Γραφείου Δημάρχου γίνονται τηλεφωνήματα για συνεργασία με ποδοσφαιριστές ή προπονητές. Δηλαδή βγαίνει Γραφείο Δημάρχου. Αυτό, έτσι, και εγώ σας ζήτησα απλά να μου βεβαιώσετε ή να μου το διαψεύσετε, γιατί γνωρίζω στο χώρο την ιδιότητά μου και σαν Δημοτικό Σύμβουλο, με ρωτήσανε, έτσι, και έφυλα κι εγώ λοιπόν να σας δοκιμάσω για να ξέρω να το διαψεύσω, έτσι. Αυτό λοιπόν, κύριε Γουνελά, σας το διαψεύδω και θα ήθελα όποιος έχει το αντίθετο, όποιος έχει στοιχεία για το αντίθετο, να σας τα πει, να σας το πει σε εσάς και εσείς δεν χρειάζεται όνομα να μου το μεταφέρετε, διότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχω κλείσει ή να έχουν κάνει τηλεφωνήματα από το δικό μου γραφείο ή το δικό μου γραφείο για να κλείσει πέκτες ή για να κλείσει και να σας πω και κάτι. Είναι έξω από τη νοοτροπία μου και από την αντίληψή μου. Εγώ δεν θα επενέβαινα ποτέ σε καμία ομάδα, σε κανένα σύλλογο, για να μπορώ να ελέγχω και να δημιουργώ πελατιακό κοινό. Είναι έξω από αυτά που πιστεύω. Λοιπόν, μπορεί να έχουμε κάποιες διαφωνίες λίγες ή πολλές, κύριε Γουνελά, αλλά θα ήθελα όμως σε αυτό να με πιστέψετε, ότι δεν παρεμβαίνω και πολύ περισσότερο σε μια τέτοια προσπάθεια. Τώρα, το ποιος είναι ο πρόεδρος που ρώτησε, νομίζω, ο κύριος Μαυρίδης. Αυτή τη στιγμή, από ό,τι ξέρω, θα σας τα πει και ο κύριος Μουμτζάκης. Έχει περάσει στο Ελλάδες Τρέχνη. Όμως, περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτά θα ήθελα να πει ο κύριος Μουμτζάκης. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ, ο κύριος Μουμτζάκης. Ο κύριος Χρόνης θα πάρει το λόγο μετά. Ναι, κύριε Μουμτζάκης, ακούω. Να συνεχίσω πάνω σε αυτά που είπε ο δημαρχός. Καταρχήν είναι αποτελεία έκπληξη για μένα. Από τη στιγμή που έμπειρες στον αθλητισμό, όπως ο κύριος Κανθόπουλος, ο κύριος Γούντελας και ο κύριος Παπάς, αναφέρθηκαν στο όνομά μου και ρωτούσαν τι θα γίνει ο ΑΟΚ. Ποιο είναι το μέλλον του ΑΟΚ. Σε αυτό θα ρωτήσετε τους τρεις ιδιοκτήτες του ΑΟΚ. Ο ΑΟΚ δεν άλλαξε χέρια, το γνωρίζετε πολύ καλά. Αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες είναι οι τρεις προηγούμενοι ιδιοκτήτες. Όπως είπε ο δήμαρχος, εάν ο ΑΟΚ πέσει από την ΒΕΕ, τότε αυτόματα έρχεται στα χέρια το ΕΡΕΣΤΕΧΝΙ και η ιδιοκτήτης είναι ο ΕΡΕΣΤΕΧΝΙς. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η μόνη εμπλοκή που είχα μέχρι και τώρα, ήταν ότι από τη στιγμή που μου το ζητήσαν οι τρεις ιδιοκτήτες του ΑΟΚ, τους έφερα σε επαφή με τον καινούργιο επενδυτή. Με αυτόν, που όπως είπαν μετά και το δήλωσαν και στις κάμμερες μπροστά, συμφώνησαν να του παραδώσουν την ομάδα. Επίσης, αν διαβάσατε προσεκτικά τις δηλώσεις του Αυγενάκη, την τοποθέτηση του Αυγενάκη μέσα στη Βουλή, αυτούς τους τρεις ρίχνει ευθύνες. Ότι παρέδωσαν έναν άδειο φάκελο με πέντε φωτοτυπίες, όχι τέσσερις δήμαρκες, γιατί πέντε είναι τα μέλη της διοίκησης αυτή τη στιγμή του ΑΟΚ. Και από εκεί και πέρα ήρθε αυτό το αποτέλεσμα που ήρθε. Αυτά από εμένα. Ο κ. Χρόνης. Ναι, καλησπέρα και από εμένα. Θα σας ευεβεβαιώ ότι το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχε καμία διαρροή λειμάτων στην περιοχή του Περιγυαλίου. Το αντιοστάσιο Α5, το οποίο βρίσκεται κάτω από το ΝΑΕΚ στο Περιγυάλι, λειτουργεί κανονικά. Και μάλιστα περιμένουμε, εντός της εβδομάδος, να μας έρθουν οι έξι καινούργιες αντίες. Ήδιο εργολάβος έχει εγκατασταθεί εκεί και δουλεύει εδώ και δύο, δυόμισι μήνες περίπου, για να γίνει η ρυζική ανακατασκευή του αντιοστασίου. Σας διαβεβαιώ ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Καβάλλας λειτουργεί επίσης κανονικά και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Σας διαβεβαιώ επίσης ότι δεν έσκασε κανένας αγωγός λειμάτων πουθενά στο δήμο Καβάλλας. Υπήρχε μια βλάβη στο αντιοστάσιο λειμάτων που υπάρχει στην άσπρη άμμο κάτω στην παραλία, από τις συνηθείς βλάβες. Κυρίως το τελευταίο διάστημα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν πάρα πολλά αφερτά μέσα στο δίκτυο της αποχέτευσης, όπως μάσκες, γάντια, μωρομάντιλα, πανάκια αντισυπτικά και τα λοιπά, το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα γιατί υπάρχει τηλεμετρία και άμεσα βγαίνει η βλάβη στην βάρδια που υπάρχει στο κεντρικό αντιοστάσιο. Ήδη εσείς επενέβησαν τα παιδιά, βάλανε την επόμενη αντία και λειτουργήσε κανονικά. Οπότε δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Ευχαριστώ. Κύριε Σταυρίδες. Καλησπέρα και από μένα. Στις τρεις ερωτήσεις του κ. Καλανταρίδη, επιμένω πως το όχημα ήταν ένας κρυμίδες, γίναν δύο. Δεν είναι όμως το θέμα αυτό. Το θέμα είναι πως σίγουρα θα πρέπει να ενισχυθεί μ' ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Και έχει προληφθεί στα ανταποδοτικά τα οποία ετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή να υπάρχει η αγορά δύο 4x4 με τα μαχαίρια με όλα τα οποία ένα θα μείνει εδώ και ένα θα πάει στον πρωιδίμο Φιλίππο. Όσο για το Σάρωτρο. Το ένα βρίσκεται στην Αθήνα, έχει φύγει την προηγούμενη Τετάρτη με πλοίο να πάει στον κατασκευαστή γιατί το πρόβλημά του είναι ηλεκτρονικό και όσες φορές επιχειρήσαμε εδώ στη συνεργία δεν υπήρχε αποτέλεσμα. Και το δεύτερο Σάρωτρο το οποίο μόλις ετοιμαστεί θα πάει στο πρώτο στο πρωιδίμο Φιλίππο περιμένει ο υπεύθυνος του συνεργείου τα ανταλλακτικά τα οποία έχει παραγγείλει εδώ και πολύ καιρό αλλά κάποια συγκεκριμένα ανταλλακτικά δεν υπάρχουν εδώ πρέπει να γίνει παραγγελία από έξω. Για τα κλαδιά στη Φρηγείας 41 θα το δω αύριο μου φαίνεται και με ένα περίεργο από 16-18 να μην τα έχουμε πάρει θα ανεβώ και εγώ στη Φρηγείας να δω εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή υποχρεώνομαι αυτόν που τα έβγαλε γιατί πάντα πάει ο κόπτης και βλέπει να κατεβάλλει το ποσό του παραβόλου για να τα πάρουν. Αύριο όμως θα μπορώ να το δω και να σας πω κύριε Καλανταρίδη θα μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Αν μου επιτρέπετε πρόεδρε, κύριε Σταυρίδη εγώ τα έβγαλα τα κλαδιά, εγώ τηλεφώνησα και άφησα το τηλέφωνο μου έτσι ώστε όταν έλθει το συνεργείο να βγω και να τους υποδείξω πού βρίσκονται. Δεν σας λέω κάτι διαφορετικό θα πρέπει να το δώ. Και αν χρειαστεί να πληρώσω γιατί μου ενημέρωσαν όντως τους είπα βεβαίως δείτε τι είναι και αν χρειαστεί θα πληρώσουμε. Ναι, γιατί μου είπατε προηγουμένως δεν είχατε επικοινωνία, δεν σας ειδοποίησα, εν τέλος άνθρωπο, αφήστε να το δω αύριο και θα σας πω. Κύριε Σταυρίδη, αν μου επιτρέπετε δύο διωθώσεις. Η μία είναι, δεν λέμε στο πρώεδι μου Φιλίππον, έτσι για να συνηθίζουμε μεταξύ μας, είναι η δημοτική ενότητα Φιλίππον, λοιπόν, για να μην ξεχωρίζουμε τα πράγματα. Δεύτερη την παρατήρηση. Και το δεύτερο είναι ότι ο κ. Καλανταρίδης είναι από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι αυτό που λένε ξέρουν τι λένε και γιατί το λένε. Συνεπώς έχει κάνει μια παρατήρηση, πρέπει εμείς να δούμε όχι αν είναι εκεί τα κλαδιά, πρέπει να δούμε όμως για ποιον λόγο από τότε που το είπε, γιατί να του πει ο κ. Καλανταρίδης έτσι είναι, από τότε που το είπανε γιατί δεν τα πήραμε. Αυτό θα παρακάλεσε να με ενημερώσετε και εμένα αύριο. Νομίζω πως έχουμε ολοκληρώσει κ. Δημαδική τις απαντήσεις. Κύριε Πρόεδρε έχω κι εγώ μια απάντηση στο κ. Ξανθόπουλο σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη στις δομές κ. Ξανθόπουλε. Υπάρχει σχετικός νόμος 46-62 του 20 που καταβάλλονται στους δήμους αντισταθλημιστικά τέλη ώστε τη χορήγηση στους δήμους οι οποίοι φιλοξενούν δομές. Μάλιστα πως τώρα υπάρχει και μια κοινή υπουρική απόφαση από το 19 μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Μετανασπαιτικής Πολιτικής. Το πόσο είναι 12,5 ευρώ ανάτομο αναμήνα, η καταβόλη γίνεται ένα τρίμινο. Από όσο γνωρίζω έχουμε πάρει το τελευταίο τρίμινο του 2019 τότε που έγινε υπουρική απόφαση και τα επόλοιπα τέσσερα τρίμινα για το 2020. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς το πόσο. Είναι γύρω στα 30.000-35.000 ενα τρίμινο αλλά αν θέλετε μπορώ να το δω από το λογιστήριο και να στείλουμε ένα email για τα κριτή ποσά. Εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε πάρει απόφαση ήδη όπου έχουμε απαλλάξει τη δομή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών. Πρόεδρε μου επιτρέπετε. Παρακαλώ. Κύριε Αντιδημαρχέ, το ερώτημα μου δεν είχε να κάνει με το νόμο και με την κοστολόγηση σίγουρα με το νόμο. Το ερώτημα μου είχε να κάνει με το εξής. Ξέρουμε μπορείτε να μου πείτε έστω αύριο, δεν θέλω προς θεού, απάντηση σήμερα. Πόσα είναι τα τελεγωνικά μέτρα που η δομή χρησιμοποιεί και αν εφαρμόζομαι με τη μολογική πολιτική του Δήμου τι θα έπρεπε να πληρώσει. Θέλω συγκριτικά να δω τι θα έπρεπε να πληρώσει αν η κοστολόγηση γινόταν με το Δετρακωνικό όπως ισχύει για εμένα και για εσάς και για όλους τους καβαλιώτες και τι πληρώνει τελικά το Υπουργείο Πεταστήριο της Πολιτικής. Διότι εμένα προσωπικά με ενδιαφέρον να ξέρω εάν από αυτή την υπόθεση που λέγεται δομή φιλοξανείας τας Μακοπούλου τελικώς η καβάλα. Βγαίνει ο Δήμος Καβάλας. Βγαίνει και πόσο οφελημένος. Αυτό ήθελα να σας, αυτό ήθελα να ρωτήσω. Το όνομα τον ξέρω και το κοστολόγιο και ούτε πληρώνει. Συγκριτικά θέλω να μου πείτε αν έχετε τη δυνατότητα. Μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχει και λογαριασμός στα χέρια μας της δομής που φαίνεται τι θα πλήρωνε και μπορούν να το συγκρίνουμε. Που εκεί πέρα βέβαια καταλαβαίνετε ότι είναι ένα perfectο να κάνουμε κάτι άλλο εμείς. Θα κάνουμε τηλεοδίμως. Πολιτικό είναι το ερώτημα μου κύριε. Κατανοητό κύριε Ισανθόπουλα. Θα σας αναγάλω και να συνημερώσουμε. Όχι ένα λεπτό πρόεδρε. Ο Γιάννης και ο Κοβίδης. Κύριε Κοβίδη βεβαίως. Κι εγώ να σε ευχαρώ την οικογένεια της κυρία Στανάκα, τα παιδιά της να ευτυχήσουν και να απαντήσω στον κύριο Βαγγέλη Παπά όσον αφορά τον προβληματισμό για τη στέγη του Δήμογλου. Λοιπόν, έχουμε αναθέσει απευθείας σε εργολάβο την αποκατάσταση με τρόπο που έχουμε επιλέξει για να εξασφαλιστεί η στέγη όσον αφορά τις διαρροές και τα όμβρια που είχαμε κατά καιρούς στον εσωτερικό αγωνιστικό χώρο. Και νομίζω ότι θα έχουμε γρήγορα ένα αποτέλεσμα και για κάποια χρόνια τουλάχιστον θα ξεχάσουμε αυτό το πρόβλημα. Όσον αφορά τον φωτισμό στο περιβάλλοντα χώρο. Ήδη έχουμε δύο έργα. Το ένα αφορά τον φωτισμό και τη διαχείριση του στον περιβάλλοντα χώρο του Δήμογλου, το οποίο περιμένουμε να μας δώσει η διαχειριστική το πράσινο φως για να δημοπρατηθεί. Και έχουμε και ακόμη ένα έργο σε διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, τα γήπεδα, τα εξωτερικά του μπάσκετ και του βολέι, το οποίο είναι σε διαδικασία δημοπράτησης. Πρέπει να έχουμε ήδη, αν δεν κάνω λάθος, το πρακτικό ένα. Αυτά ήθελα να πω για το Δήμογλου. Και μια λεπτομέρεια να προσθέσω σαν αφορά το στρατόπεδο Ασημακόπουλου. Όντως θα κατεδαφιστούν κάποια κτίρια, όντως θα μεταφερθεί, οι εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν του προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις, οι αίθουσες του νηπιαγωγείου σε άλλη θέση. Και θα έχουμε και κάποιες κατεδαφίσεις κτιρίων που εμποδίζουν την υλοποίηση του προγράμματος που έχουμε αναλάβει. Αυτά θα γίνουν σταδιακά. Άρχως, πρώτο, δεύτερο, είμαστε στο τρίτο έργο που θα υλοποιηθεί και γίνεται η μελέτη του. Και νομίζω ότι πολύ γρήγορα ο χώρος του στρατοπέδου θα έχει συρρυπνωθεί σε πάρα πολύ σημαντικό βαθμό. Ευχαριστώ. Λοιπόν, έχοντας ολοκληρώσει και πριν πάμε στα θέματα της ημερήσης διάταξης, θα επανέλθω σε ένα θέμα που σας είχαν ειμερώσει το προηγούμενο Δημοτικό Σεβούλιο. Και με επιστολή, μέσω email. Σας είχα ενημερώσει, λοιπόν, ότι μπορούμε πλέον με κάποιους όρους να επιστρέψουμε στις διαζώσεις συναιδριάσεις. Ζήτησα από όλους σας να μου αποστήλετε, όπως προβλέπετε από την υπουργική απόφαση, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης έως έξι μηνών. Τα έχω πάρει από τους περισσότερους από εσάς. Δεν έχω πάρει από δέκα συναδέλφους, συμβούλους, οι οποίοι θεωρώ ότι είναι ανεμβολίαστοι, εφόσον δεν τα έστειλα. Η επόμενη συναιδρίαση θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση, δηλαδή διαζώσεις για τους εμβολιασμένους με τηλεδιάσκεψη για τους ανεμβολίας τους. Αλλά θα σας δώσω την επιλογή, όποιος θέλει να συμμετάσει στη διαζώση συναιδρίας, να συμμετάσει. Γιατί υπάρχουν και αρκετοί συναδέλφοι που δε θέλουν, φοβούνται για προσωπικούς λόγους, δεν μπορούν τις συνθήκες στο να είμαστε εδώ πέντε έξι ώρες με μάσκα, χωρίς ερκοντίσιον, στην αίθουσα που θα είμαστε. Άρα, παρακαλώ, όσοι δεν έχετε στείλει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, να τα στείλετε όπως προβλέπετε από την υπουργική απόφαση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τη διαζώση συναιδρίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι τεχνικές διεργασίες που γίνονται και θα σας ρωτήσω να μου πείτε ποιοι θέλετε να συμμετάσετε, γιατί αυτό έχει να κάνει με το χώρο. Για παράδειγμα, αν είμαστε έως 20 άτομα 19, μπορούμε να κάνουμε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν είμαστε παραπάνω και έως 41, μπορούμε να κάνουμε στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο 4ο όροφο. Θέλω λοιπόν, καταρχήν την έγκριση του σώματος, αν συμφωνείτε όλοι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει εδώ ή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό, όταν θα συναιδριάσει κάπου αλλού το Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επομένως, ανάλογα με τον αριθμό των συμβούλων που θα συμμετάσουν στην επόμενη συναιδρίαση, η συναιδρίαση θα γίνει και διαζώσης, και μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, εδώ που είμαστε, είτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Είμαστε όλοι συμφωνείς. Θα ρωτήσω κάτι, κύριε Πρόεδρε. Να πάμε λίγο με τη σειρά. Ο κύριος Καλανταρίδης. Κύριε Πρόεδρε, θα συμφωνήσω, απλώς ήθελα να πω επίσης, να προσθέσω το εξής. Θα συμφωνήσω με τον κύριο Ποτόλια, ο οποίος είπε αυτό το οποίο νομίζω σκεφτόμαστε όλοι, ότι από τη στιγμή που προβλέπεται γενικότερα από τα πρωτόκολλα και τους κλειστούς χώρους, η δυνατότητα σε κάποιον ο οποίος κάνει κάποιο τέστ, το οποίο προβλέπεται τέλος πάντων, όπως το έχουμε και στα σχολεία, εκεί δίνεται λοιπόν η δυνατότητα σε κάποιον να εισέλθει στον κλειστό χώρο. Θα πρέπει, έχω την αίσθηση ή δίνει μέσω τη σκέδα, η οποία τους εκπροσωπεί, όντως να το θέσουν αυτό το θέμα, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα, ακολουθώντας τα ίδια πρωτόκολλα που προβλέπονται για αλλού, να υπάρχει η ίδια δυνατότητα και για τους δημοτικούς συμβούλους. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο στασμάδια. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Κ. Παπαδόπουλος. Πρόεδρε, εγώ βλέπω την εισήγησή σας ότι είναι σε μια θετική κατεύθυνση πέρα από την νομοθεσία. Και νομίζω ότι εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί νομίζω εδώ διευκολύνει περισσότερο το Προεδρύο, γιατί υπάρχει και η Ζωντανή Σύνδυση εδώ που διευκολύνει, αν μη διάλογε, το Γραμματέα. Νομίζω ότι κάποιοι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα και κάποιοι από την τηλεδιάσκεψη να μπορέσουν να συμμετέχουν και εμείς διάζωσες εδώ, ούτως ή άλλως διάζωσες είμαστε, να μπορέσουν να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και να κυλίσουν όλα ομαλά, χωρίς να δημιουργούμε πρόβλημα για την ασφάλεια όλων μας. Ευχαριστώ. Κ. Παπα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να σας θυμίσω, όταν πέρσι επιχειρήσαμε να πάμε στην ένταση της Δημοτικής Βιλιοθήκης και λειτουργικά δεν μπορούσαμε να δουλέψουμε κανονικά, γιατί ήταν σε καρέκλες όπου δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε ούτε τις σημειώσεις μας και το δεύτερο ήταν το αρσυχτικό, ήταν η ζέστη, δηλαδή χωρίς air-conditioning είναι εφοβερό το πράγμα. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε μια μεγαλύτερη αίθουσα, η μεγαλύτερη αίθουσα για εμένα είναι η αίθουσα του Δικητηρίου εκεί ακριβώς ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας διαφορετικά. Εγώ θεωρώ ότι είναι καλύτερα με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε σήμερα παρά με τον τρόπο να στηβαχτούμε εκεί και ξέρετε, για μένα θυμάμαι ήταν αφόρητη μάσκα, δηλαδή πόσο αφοράμε μάσκα και να είμαστε 7 ώρες εκεί πέρα μέσα, δεν γίνεται, δεν γίνεται. Επομένως εγώ προτιμώ ακόμη, ακόμη, προτιμώ εφόσον δεν βρίσκεται το μεγάλο χώρο για να κάνουμε με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας, προτιμώ να είναι με τηλεδιασία. Κύριε Ποτόια. Πρόεδρε, εγώ δεν θα ξαναπω αυτά που ήδη είπα ούτε αυτά που είπε ο κ. Καλαντερένις με τον οποίο συμφωνώ. Δεν θέλω με να παρανομίσετε αλλά να κάνετε εν πάση περιπτώσει μία ενέργεια ώστε να λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο με τον τρόπο που λειτουργεί η υπόλοιπη κοινωνία. Δηλαδή, ναι στα διαζώσεις, πρέπει επιτέλους να γίνουν συνεδριάσεις με αυτόν τον τρόπο για να βρισκόμαστε και να κοιταζόμαστε στα μάτια και να μιλάμε, αλλά να δώσουμε και δυνατότητα στους συμπολίτες μας όλο αυτό το διάστημα που έχουν αποχρηστεί από τις συνεδριάσεις να μπορούν να συμμετέχουν και αυτοί παίρνοντας φυσικά όλα τα μέτρα. Είμαστε φυσικά υπέρ της διαζώσης συνεδριάσεις με όλα τα αφορά για τα μέτρα και φυσικά επαναγωγή πάλι με όλους τους συνεδελφούς. Κύριε Βοιατζή. Κύριε Πρόεδρε και εγώ τάσομαι με την τοποθέτη του κ. Ποτόλια, συνεπιπλένω ότι υπάρχει και ένα θέμα ασφάλειας στις διαζώσεις συνεδριάσεις, διότι δεν έχουμε ακόμα μια αίθουσα η οποία ανακαλύπτει τόσο 41 άτομα, συν τους γραμματίς και τους υπόλοιπους που πρέπει να είναι παρόντες. Νομίζω ότι είναι πιο ασφαλή προς το παρόν, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα να γίνονται διασκέψεις. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, πριν σας πω την άποψή μου, επειδή εισδίξα το λόγο, την αίθουσα του Νοαρχικού Συμβουλίου, γιατί την αποκλείσατε και δεν είναι σε επιλογές σας. Γιατί δεν μας καλύπτει κύριε Ξανθόπουλε, η αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι μεγαλύτερη. Οι εναλλακτικές είναι δύο, ή εδώ ή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τεχνικά δεν μπορούμε να πάμε κάπου αλλού. Δηλαδή, την αίθουσα του Νοαρχικού Συμβουλίου είναι μικρότερη από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μόλις το είπα κύριε Ξανθόπουλε, ναι, δεν μας καλύπτει η αίθουσα του Νοαρχικού Συμβουλίου. Γιατί βαριέστε πρόεδρε, ζητάτε τη μόνη μου. Ρωτάτε το ίδιο πράγμα δύο φορές, κύριε Ξανθόπουλε. Όχι, δεν ρωτάτε το ίδιο πράγμα δύο φορές. Γιατί εγώ ξέρω πως έζησαν ο Νοαρχικός Συμβουλίου. Κύριε Ξανθόπουλε, η πρόταση είναι να πάμε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Δεν θέλετε διάλογο πρόεδρε, θέλετε την άποψη... Κύριε Ξανθόπουλε, όλοι οι συνάδελφοι είπαν αυτό που ήθελα να πούνε, πείτε αυτό που θέλετε και μην λονεύεστε πια. Επί αυτό, λοιπόν, τον οποίο μονοφυσίτικα εσείς ρωτάτε το σώμα, εγώ μετά τις διαζώσεις εργασιών. Λοιπόν, το ξαναλέω ανακεφαλαιώνοντας. Θα θέλαμε, φυσικά, συμφωνώ και με τον κ. Ποτόια, συμφωνώ και με τον κ. Καλανταρίδη ότι δεν θα έπρεπε να αποκλείονται οι ανεμβολίες, τεφόσον τηρούν τα μέτρα και τους κανόνες ασφαλείας όπως προβλέπετε. Αλλά δυστυχώς, ευτυχώς αυτή είναι η υπουργική απόφαση, αυτή είναι η απόφαση των υπουργείων που πρέπει να τη σεβαστούμε. Αν θέλουμε να επιστρέψουμε στις διαζώσεις, γίνεται με αυτούς τους όρους. Όπως είπα, θα ζητώ από όσους δεν έχουν στείλει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού να τα στείλουν, έτσι ώστε να προγραμματίσουμε εγκαίρως τον χώρο για την επόμενη συνεδρίαση. Και θα σας ζητήσω να μου πείτε ποιοι θα θέλατε να είστε παρόν στην επόμενη συνεδρίαση, έτσι ώστε να καταλήξουμε στον χώρο. Να υπενθυμίσω ότι οι συνεδρίες έτσι κι αλλιώς θα γίνουν με ανοιχτά παράθυρα, θα γίνουν με μάσκες και με αποστάσεις 1,5 μέτρο μεταξύ μας. Και κλεισμένον ουσιαστικά των θηρών. Ναι, δεν θα επιτρέπονται δημοσιογράφοι, τρίτοι, δεν θα επιτρέπονται. Αυτό που έθεσε ο κ. Ξανθόπουλος, το θέτω και εγώ, δεν έχω μπει στον χώρο. Μάλλον δεν θυμάμαι το χώρο αυτού του νομαρχιακού συμβουλίου του πρώην. Γιατί δεν το προτείνουμε. Κύριε Μαυρίδη, τον έχουμε εξετάσει το χώρο και δεν μας καλύπτει. Δεν μας καλύπτει. Νοείται από έκταση και από διάταξη. Δεν μας καλύπτει. Έχουμε εξασφαλίσει το χώρο της Δημοτικής Βιλιοθήκης, έχουμε ήδη δημιουργήσει τις υποδομές έτσι ώστε να γίνει συνεδρίαση όπως πρέπει να γίνει. Μην ανησυχείτε λοιπόν. Ό,τι έχουμε εδώ, θα έχουμε και εκεί. Επομένως, από τον αριθμό των συμβούλων που θα συμμετάσχουν, θα κριθεί και το πού θα πάμε. Εντάξει. Ναι, κ. Παπαδόφουλ. Ωραία κύριε Πρόεδρε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Βέβαια με την προπόθεση ότι αν γίνει στο Δημοτικό Συμβούλο θα συμμετέχει ο Δημαρχός έτσι, γιατί τόσο καιρό δεν έρχεται εδώ. Νομίζω ότι θα έρθει στο Δημοτικό Σύμβουλο. Πρόεδρε, να πω κάτι. Νομίζω ότι η έθνος του Δημοτικού Συμβουλίου ή της Δημοτικής Βιλιοθήκης είναι εκ του Περισσού. Ορίστε την έθνος της Δημοτικής Βιλιοθήκης, εφόσον έχετε εξασφαλίσει τα τεχνικά μέσα, δηλαδή τα μικρόφωνα, οι υπογραφήσεις και όλα αυτά. Ελπίζω να μην κυκλοφοράει ένα μικρόφωνο μεταξύ τους συμμετεχόντων, έτσι. Συθήκες ανάλογες, δηλαδή τεχνικές, αυτούς που υπεκρατώνουν στο Δημοτικό Συμβουλίο και ορίστε ότι αυτή θα είναι η επόμενη έθνος, ας πούμε, του Δημοτικού Βιλιοθήκη. Το ίντερ δε το καταλαβαίνω, αν είναι 19, 20, 21, του είπα, δεν έχει μεγάλη διαφορά. Αν δηλώσουν 10 άτομα που θέλουν να παραβρίσκονται, κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει λόγος. Όπως γίνεται και τώρα, διασώσεις, θα είναι αυτή η 10 και η υπόλοιπη μέσω τηλεδιάσκεψης. Είναι μια η έθουσα, ορισμένη. Μια η έθουσα, όχι το Δημοτικό Συμβουλίο. Αν είναι 10 άτομα, δεν υπάρχει λόγος, θα είναι η έθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική Συμβουλιοθήκη σε εγώ λόγω. Όποια είναι, θα εξαρτηθεί από τα άτομα, κύριε Λαζαρίδη. Αν είναι 3, 4, όπως είναι τώρα... Δηλαδή, άμα είναι 3, τι πειράζει να πας στη Δημοτική Συμβουλιοθήκη. Θα κάνουμε μπαλάκι, θα παίρνουμε μια από εδώ, μια από εκεί. Καταλαβαίνετε ότι ο χώρος δεν μπορεί να μπει για 3 άτομα να ανοίγει και να κλείνει και να παρέχει την ασφάλεια που παρέχει. Είναι διαφορετικός χώρος. Και αυτό η Μαϊκτά Πάτερα δεν θα γίνει μόνο το Σεπτέμβριο, θα γίνει και τον Οχτώρο, θα γίνει και τον Δεκέβριο... Για αυτό ακριβώς το λόγο, την πρόταση του κυρίου Παπά, νομίζω είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να το δούμε. Όσοι θέλουν να μπορούν να παραβίσκονται στη Δημοτική Συμβουλίου, οι υπόλοιποι μέσω της διάσκευσης. Σε αυτή την άποψη είμαι και εγώ, κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρε, λίγο τον λόγο μπορώ να έχω. Ναι, κύριε Γραμμένος, για βοήθεια. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χρειάζεται όταν αλλάζει ο τόπος συνεδρίας σας. Συνεπώς, Πρόεδρε, η απόφαση μας σήμερα θα είναι η επόμενη συνεδρίαση να γίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Αν δεν γίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και γίνει στην Έθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν χρειάζεται απόφαση. Η Έθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι εξ αρχής ορισμένη και δεν απαιτείται κάτι περιτέρω. Άρα, η απόφαση που θα πάρουμε σήμερα είναι ότι σε περίπτωση που ισχύσουν αυτά τα οποία θέσατε ως προϋποθέσεις, η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Επόμενως, η απόφαση που θα λάβουμε θα είναι ως εξής, ότι η επόμενη διαζώση συνεδρίας θα λάβει χώρα στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τη συγκεκριμένη κυβερνητική κοινή υπουργική απόφαση. Είμαστε σύμφωνοι. Και οι υπόλοιποι, κύριε Πρόεδρε. Οι υπόλοιποι μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ανεμβολίαστοι και όσοι επιθυμούν να είναι με τηλεδιάσκεψη. Εφόσον ο αριθμός των συμβούλων που θα επιθυμεί να συμμετάσεις στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ξεπερνά τα όρια της συγκεκριμένης αίθουσας που έτσι κι αλλιώς γίνονται τα Δημοτικά Συμβούλια, η επόμενη διαζώση συνεδρίας θα γίνει στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Ομόφωνα θα σας γνωστοποιήσω εγκαίρως όταν θα γίνει η επόμενη συνεδρία και όταν θα οριστεί. Αρκετές μέρες πριν να μου απαντήσετε ποιοι επιθυμείτε να είστε διαζούσις και ποιοι όχι. Θα συζητήσω και με τους επικεφαλείς για να δούμε μήπως έρθουν κάποιοι εκπρόσωποι των παρατάξεων. Θα το δούμε τέλος πάντων. Ωραία. Σας ευχαριστώ πολύ. Προχωρούμε στο πρώτο θέμα της σημερίς της διάταξης που αφορά την δέκατη τέταρτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας Οικονομικού έτους 2021. Κύριε Προμούσα. Καλησπέρα και πάλι. Σύμφωνα λοιπόν με τη δέκα τέταρτη αναμόρφωση, με την παρίθυμη 6137 απόφαση του αναπτουδωτή Υπουργού Συντερικών και με σχετική αναγγελία πίστασης των παρακαταρτικών και δανείων, γράφεται στον κωδικό έκθετη επιχωρήγηση του Δήμου προσκάλψεις εκτάκτων αναγκών COVID το ποσό των 259.900 ευρώ και μέσω του προθεματικού ενισχύονται οι κωδικοί δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων 52.900 ευρώ, επιχωρήγηση δημοτικής κοινωνικής αγλυγγύης με 77.000 ευρώ, χρηματοδότηση της δημοτικής κοινοφιλής επιχείρησης δημοφέρια με 100.000 ευρώ και προμήθειες αναλουσίμων για την αντομιτόπιση και ανάγκης περιορισμού του κορονοϊού με 30.000 ευρώ. Επίσης ενισχύεται ο κωδικός δαπάνεσης καθαρισμού απολύμασης κάδων απορριμάτων με το ποσό των 24.800 ευρώ και από μεταφορά κωδικών μεταφέρεται στο αποθεματικό το ποσό των 26.200 ευρώ μέσω του αποθεματικού ενισχύοντας τους κωδικούς προμήθειες τραπέζης και προμήθειες τραπεζών για χρήση στήματος POS για αποζημίωση πρακτικής άσχησης μαθητών, τόσο το αποζημίωση όσο και των εργατικών συμφορών, τακτικές αποδοχές και εργατικές συμφορές σ'αυτόν και προμήθεια αθλητικού εξοκλεισμού. Τέλος μεταφέρεται από ΣΑΤΑ το ποσό του 309.869.95 ευρώ, ενισχύοντας το ποσό προς το αποθεματικό ενισχύοντας τους παρακάτω κωδικούς, συντηρήσεις παρεβάσης εκοινών στους χώρους με το ποσό των 243.231 ευρώ και μελέτη μεταλλικούς στεγάστους στο Στ. Θήκαρα Γιάννη με το ποσό των 66.638 ευρώ. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, τοποθετήσεις κύριε Καλαταρίδη. Έχω μια ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Την ίδια ερώτηση που έθεσα και κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής, μήπως εδώ μιας και παρίσταται ο κ. Σταυρίδης μπορεί να μας διαφωτίσει καλύτερα. Η ερώτησή μας έχει να κάνει με το εξής. Αν δεν κάνω λάθος, η προμήθεια οχημάτων που έγινε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης, περιλάμβανε και ένα πλυντήριο, το οποίο ακριβώς επειδή το πιο παλιό που είχαμε ήταν πολύ μεγάλος σε μέγεθος, φροντίσαμε να είναι μικρότερο σε μέγεθος, έτσι ώστε να μπορεί να πηγαίνει σε δρόμους όπου δεν μπορούσε να μπει το παλιότερο. Τώρα λοιπόν βλέπουμε ότι έρχεται πάλι στην αναμόρφωση κάποιο ποσό, το οποίο έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών από κάποιον ιδιότη προκειμένου να προβεί στο πλησίμο των κάδων. Η εξήγηση που πήραμε κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής ήταν ότι είναι για δρόμους τους οποίους δεν μπορούμε να μπούμε εμείς, κτλ. Αν μπορεί να μας διαφωτίσει λίγο ο κ. Σταυρίδης αυτός είναι ο λόγος. Ο κ. Λαζαρίδης. Ήθελα να κάνω αυτές τις ερωτήσεις θα τις έκανα και στην Οικονομική Επιτροπή, αλλά στις τελευταίες συνέντριας δεν παραδοσκόμουν λόγω ακαταλειλότητας της ώρας για μένα. Κ. Λαζαρίδη λίγο πιο δυνατά γιατί δεν σας... Ναι αυτές τις ερωτήσεις επαναλαμβάνω θα τις έκανα στις τελευταίες συνέντριας της Οικονομικής Επιτροπής, όμως δεν τις έκανα γιατί δεν ήμουν λόγω ακαταλειλότητας της ώρας. Επίσης αυτό τακτοποιήθηκε και ευχαριστώ για αυτό. Θα ήθελα να ρωτήσω αυτά τα 100 χιλιάρικα από τα 260 της πηγούργησης του COVID που πάνε στην δημοφέρεια για ποιο σκοπό πάνε. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω υπάρχουν 2 ποσά 1% των 95.000 ευρώ που φεύγει από το δρόμο της ΜΟΜΑ και 1% 154.000 ευρώ περίπου που φεύγει από το έργο στη δομή προσφύγων. Αν αυτά τα ποσά τα οποία φεύγουν από αυτούς τους κωδικούς θα συμβάλουν, μάλλον θα ανακόψουν την εξέλιξη των έργων αυτών. Τρίτο ερώτημα μια που μιλάμε για τα λεφτά του COVID. Έχουμε ενημερωθεί ότι πλήπουν μέσα του νηκής προστασίας τα περίφυγα MAP, τα λεγούμενα MAP από τις σχολικές καθαρίστρες. Ότι δεν έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα που δουλάμε. Δεν ξέρω αν είναι η θύση πληροφορία ή ενημέρωση που είχαμε. Θα ήθελα μια διευκλήνηση από τον καθένα ειναρμόδιο. Και επίσης θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την πρώτη που έκανε η παράταξή μας στον κύριο δήμαρχο για την πραγματικότητα, για την πληροφόρηση. Ότι επανάληψε η μητρή πάσης μαθήσεως και, κύριε δήμαρχε, η περιφερειακή μας ενότητα καβάδας έχει από τους χειρότερους ευβολιαστικούς δίφτες στη χώρα. Ή λίγο πάνω από το 50% και ακόμα κάτι. Λοιπόν, με ένα τέτοιο περνιχρό ποσό νομίζω ότι κάθε προσπάθεια που κατατείνει στο να πληροφορουθούν οι πολίτες την αναγκαιότητα ευβολιασμού, τις συνέπειες από τον μη ευβολιασμό και ο γούτο κατ' εξής, νομίζω ότι δεν θα πέσει στο κενό. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Παπάς. Δεν έχω ερώτηση, κύριε πρώτα. Ο κ. Πατόιας. Το ίδιο, δεν έχω πρώτε. Ο κ. Βοιατζής. Ο κ. Σανθόπουλος. Κύριε δήμαρχε, καλύφθηκα στα περισσότερα τα ερωτήματα τα οποία είχα θέσω από τους προλύστρες αδελφούς. Αυτό που θα ήθελα να μου πείτε είναι, μεταφέρεται ποσό 26.200 ευρώ απαρρυθμίδευτος χωδικούς στο ψωποιούς το κάνετε, μεταξύ των οποίων είναι και ο χωδικός 15.64.14.00.01 μεταφορές ελαιοδέντρων ποσό 1500. Αν θυμάμαι καλά, αυτό το ποσό το είχαμε προϋπολογίσει μετά από δική σας προθεσία για να ενταλθούν κάτι αιωνόβιες αλλιές από την Καλαμάτα στην Καβάλα. Κάτι έγινε και έχει αλλάξει και διασμόζει και διαφοροποιείται το ποδικό αυτό. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση κύριε Κουνάκο. Όχι με ενδιαφέρει τα εκατό χιλιάρια στη δημοφέρεια κύριε Πρόεδρε. Ωραία. Να ακούσω δηλαδή τον κύριο Πρωμούσα για ποιο λόγο. Κύριε Γουνελά. Λοιπόν, ήθελα να κάνω μια ερώτηση προς τον κύριο Πρωμούσα, διότι γνωρίζει την περίπτωση ως πρώην μέλος του ΔΑΣ της κοινωνικής ελεγγύης. Το θυμάται πολύ καλά. Έχει κάνει και η κυρία Φραντισκάκη και εγώ ερωτήσεις κατά το παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα. Είχε πάρει ο δήμος από το Ταμείο της Κοινωνικής Ελεγγύης περίπου 100.000 ευρώ και κάτι παραπάνω. Σε ερωτήσεις είχαμε πει ότι αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν και μάλιστα επειδή οι ανάγκες του νομικού προσώπου είναι αυξημένες, το προσώπο θα έρθει πίσω στο ΔΑΣ ακόμη μεγαλύτερο. Θα θέλα λοιπόν να ρωτήσω γιατί είναι μόνο 77.000. Ευχαριστώ. Παρακαλώ, απαντήστε κύριε Πρωμούσα και προχωρούμε στην ψήφιση. Λίγο να δω τα ερωτήματα. Όσον αφορά τον κ. Καλανταρίδη θα τον απαντήσει ο κ. Σταυρίδης. Είχα πει αυτό όντως κ. Καλανταρίδη ότι μας διευκολύνει το όχημα, βουσιαστικά η ανάθεση αυτή για να είναι πιο ευέλικτες οι μετακινήσεις μέσα στενά για να καθαρίζουν οι κάδοι, αλλά πέρα απ' τούτου λόγω της καλοκαιρινής περιόδου που οι κάδοι μολύνονται, γελερώνονται πάρα πολύ, κρήθηκε ανάγκη από την υπηρεσία καθαριότητας να καθαριστούν ακόμα περισσότεροι γιατί δεν αρκούσε το μηχάνημα το οποίο υπήρχε ήδη, για το οποίο αναφερθήκατε και το οποίο όσο πληρώθηκε μας φιλοφόρησε η υπηρεσία καθαριότητας, είχε και μια βλάδη. Από και πέρα θα σας απαντήσω και ο κ. Σταυρίδης. Όσον αφορά τα χρήματα αυτά τα οποία δόθηκαν, θα απαντήσω και στον κ. Γουνελά και στον κ. Κουνάκο και στον κ. Λαζαρίδη για τα χρήματα της δημοφιλίας, δεν είναι μόνο για COVID αλλά και για απώλειες εσόδων και με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά επιστρέφουμε τα χρήματα τα οποία είχαμε πάρει από τη δημοφιλία και ενίσχυση της δημοφιλίας λόγω απώλειας εσόδων και αυτής της εξαιτίας του COVID. Και όντως μέρος των χρήματων κ. Γουνελά επιστρέφουμε στην κοινοφελία ηλεγγύη, θα επιστρέψουμε και τα υπόλοιπα, απλά όταν κάνουμε μια διαχείριση σε μια αναμόρφωση, κοιτούμε να καλέψουμε και κάποιους άλλους κωδικούς. Για τα ελαιόδεντ ρέχει σε απόλυτο δίκιο κ. Ξανθόπουλε επειδή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, δεν μας έχουν ενημερώσει, δεν είναι κάτι το οποίο το πήραμε πίσω, απλά κρίναμε σκόπο αυτή τη στιγμή να τα βάλουμε τα χρήματα κάπου αλλού, 1500 ευρώ μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα και θα τα ξαναβάλουμε στον κωδικό όταν θα μας ενημερώσουν για τη μεταφορά αυτών των ελαιόδεντρων, δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτού. Αυτά δεν ξέρω να κάλυψω άλλες απαντήσεις. Προ Μούσα, η δημοφέλεια για την απώλεια π.χ. ενοικίων δεν ενισχύεται από όπως και οι άλλες επιχειρήσεις, ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τελικά κύριε Κουνάκο, με σχετική διάταξη που έχει έρθει, ενώ απαλλάστονται από την καταβολή ενοικίων επιχειρήσεις και χρηματοδοτούνται και επιδοτούνται και ιδιοκτήτες των ακινήτων, δεν χρηματοδοτούνται το δημόσιο. Εμείς σαν δήμος δυστυχώς δεν θα πάρουμε χρήματα από την απώλεια μισθωμάτων, θα πάρουν και έχουν πάρει μόνο ιδιώτες οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οπότε υπάρχει μεγάλη απώληση οδήματος από τα μισθώματα. Γι' αυτό γίνεται η ενίσχυση. Άρα δηλαδή μας καλύπτουν και εμείς έμμεσα καλύπτουμε και τις επιχειρήσεις μας. Ακριβώς, γιατί όπως σας είπα δεν είναι μόνο για COVID είναι και για απώλεια σόδων. Τα μισθώματα, είναι τα μισθώματα. Άρα και η δημοφέλεια αντιμετωπίζεται σαν νομικό πρόσωπο δημοσιού δικαιού, αφού είναι ιδιωτικού δικαίου. Εμείς, ουσιαστικά, από τη στιγμή που η δημοφέλεια έχει απώλεια και εμείς πρέπει να ενισχύσουμε ένα νομικό μας πρόσωπο και επειδή αυτή η χρηματοδότηση, η επιχορήγηση έχει να κάνει πέρα από COVID και σε απώλεια σόδων, αξιοποιούμε αυτά χρήματα για να τα δώσουμε στη δημοφέλεια. Κύριε Κουνάκο, μου επιτρέπετε λιγάκι. Κάναμε πολλές φορές προσπάθειες και στις επιστρεπτές προκαταβολές, αυτές που χωριούσε το δημόσιο στις επιχειρήσεις και άλλου τέτοιου είδους επαροχές που έδινε το δημόσιο και η απάντηση από το Υπουργείο ήταν ότι επειδή ανήκουμε στο δήμο, δίνουν στο δήμο χρήματα, το οποίο θα τα μοιράσει καταδοκούν. Οπότε, με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται οι απώλειες σοσόδων και από τα μισθόματα, αλλά οπωσδήποτε και από τη μειωμένη κίνηση λόγω του COVID στο Πυλοθεραπευτήριο και αλλού. Άρα, ας πείτε, κύριε Πρόεδρε, σαν μια αιτιολογική έκθεση για την απώλεια των ισοδημάτων της επιχείρησης και αντίστοιχα τα 100 χιγάρκα αυτά θα πήγαιναν για εκεί. Τώρα δεν έχουμε κάτι τέτοιο, σε πάση πληκτώση νομίζω ότι θα το έχετε δει, συμφωνείτε. Εγώ λέω εκ των προτέρων, για να μην πάρει ξανά το λόγο, ναι, συμφωνώ. Κύριε Καλανταρίδη. Όπως έχει πει και η επικεφαλής μας, κύριε Πρόεδρε, θα είμαστε παρόντες σε όλα τα θέματα. Άρα, παρόν. Ωραία. Κύριε Βαβοδόπουλα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εμείς, καταρχήν, διαφωνούμε έτσι με κατανομή των 260.000 ευρώ από την επιχορήγηση COVID. Δεν συμφωνούμε να δώσουμε 230.000 ευρώ σε θαπάνες άσχετας με τον κορωνό και μόνο 30.000 ευρώ. Και μάλιστα, ναι, η διοίκηση του Δήμου έχει αφήσει τις σχολικές καθαρίστητες χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας, εκθόντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους. Πραγματικά, αυτή είναι η πολιτική σας. Ας πάθουν ζημιά οι καθαρίστητες, ας πάθουν ζημιά οι εργαζόμενοι στο βοήθειαστο σπίτι. Δεν πειράζει, αρκεί να μην πάθει ζημιά η διοίκησή σας. Εμείς ψηφίζουμε παρόν. Κύριε Παπά. Είπατε ναι, κύριε Παπά. Ναι, ναι, ακούσατε, ναι είπα. Κύριε Ποτόια. Εμείς αντιμετωπίζουμε, κύριε, αντιμετωπίζουμε τις αναμορφώσεις, βλέποντάς τες μέσα στη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα, απ' όλα αυτά τα πράγματα, πρέπει να μην πειράζει. Μέσα στη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα αφορά την οικονομική πολιτική του Δήμου. Μια οικονομική πολιτική για την οποία ετοιμαστήκαμε να κάνουμε συζήτηση στη δεύτερη συνειδρίαση. Είδαμε εκεί τα στοιχεία τα οποία σε σχέση με την αντιλαϊκότητα και σε αυτή η οικονομική πολιτική είναι τεράστια. Θα τα πούμε, βέβαια, όταν έρθει η ώρα. Και σε αυτή τη λογική, λοιπόν, επειδή είμαστε κάθετα και οριζόντια αντίθετης σε αυτή την οικονομική αντιλαϊκή πολιτική, δεν ψηφίζουμε και τις αναμορφώσεις. Κύριε Πρόεδρε, διαφωνώ με την διάθεση που γίνεται από την διοίκηση των χρημάτων που έρχονται για το Covid και για το λόγο αυτό καταψηφίζω την 14η νομόχοση. Κύριε Πρόεδρε, δεν παίραμε απάντηση για τα ΜΑΠΟ. Όντως, αγιθέβιο η μηχορίγησή τους για απόλυτη φήμη. Λοιπόν, μάλλον είστε πολύ της φήμης, φαίνεται στον τόπο της ζωής μας. Καλό είναι, παρόλα αυτά όμως, για να μην ακούτε τις φήμες. Είμαστε εφημισμένοι, κύριε Δήμορχη. Εφημισμένοι δεν ξέρω αν είστε, αλλά τις φήμες πάντως τις ακολουθείτε. Τώρα, από κει και πέρα, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, κατά πόσο είναι εφημισμένος ή όχι. Δεν είμαστε κατεφημισμών, όπως μυρήκη. Κατεφημισμών, σωστό αυτό. Συμφωνώ με τον ΣΥΥΠΑΣ που λένε. Λοιπόν, για να ξέρετε, για να μην ακούτε τις φήμες, κύριε Λαζαρίδη. Έχει μέρος πληροφόρηση, είχα δε, δηλαδή ό,τι υπαθαίνουμε δεν πρέπει να το λέμε. Δηλαδή, πρέπει να παίρνουμε πρώτα την άδεια σας. Είμαστε σε ψήφιση, κύριε Λαζαρίδη. Κύριε Λαζαρίδη, άλλο υπηροφόρηση. Κύριε Λαζαρίδη, άλλο υπηροφόρηση. Κύριε Λαζαρίδη, παρακαλώ. Όχι, κύριε Λαζαρίδη. Εντάξει, ό,τι θα υπάρχει, μάκτο. Κύριε Λαζαρίδη, ρωτήσατε, ρωτήσατε κύριε Λαζαρίδη και δεν σας απαντήσαμε. Κύριε Λαζαρίδη, παρακαλώ. Υπάρχουν ανόητες απαντήσεις, δεν υπάρχουν ανόητες ερωτήσεις. Δεν ξέρω αν με το πέρατε αυτό. Σωστό. Αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας για τις ανόητες απαντήσεις. Και ανόητες επισημάνσεις, θα ήθελα να πω. Και δεν αναφέρομαι σε εσάς, διότι εσείς ρωτήσατε, εμείς δεν σας απαντήσαμε. Έχετε δίκιο διότι μας διέφυγε το να απαντήσουμε. Όμως, οι χαρακτηρισμοί ότι δεν δίνουμε μία για τις καθαρίστριας, θα πρέπει να τις πάρετε πίσω. Και εξηγούμε, ήδη έχουμε έρθει με τον γιατρό εργασίας. Έχουμε δει ποια είναι τα ίδια αυτά που δοδούνε. Γίνεται η μελέτη, ούτως ώστε αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η αγορά αυτών των ειδών. Εντάξει, αυτή είναι η πραγματικότητα και από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι για το θεαθήναι. Κύριε Πρωμόσα, είστε θετικός φαντάζομαι. Εγκρίνεται καταπληψηφία. Δεύτερο θέμα, 15η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας οικονομικού έτους 2021. Παρακαλώ, αν υπάρχουν ερωτήσεις, κύριε Καλαδαρίδη. Κύριε Παγαντόπουλε. Ο κύριος Λαζαρίδης θα κάνει ερωτήσεις. Κύριε Λαζαρίδη. Δε σας ακούμε. Δε σας ακούμε. Που κλείσατε το μικρόφωνο, κύριε Πρόεδρε, γι' αυτό δεν το ακούτε. Μόνος μου το έκλεισα. Λοιπόν, ναι, τώρα, όντως μόνος μου το έκλεισα. Δεν κάνει το δύο, Πρόεδρος. Όταν το κλείνω το λέω, μη στα αναγνώριστε. Ναι, ναι, ναι, το καταλαβαίνουμε, εντάξει. Απλά είστε λίγο επιλεκτικός, κύριε Πρόεδρε. Ας κατεβάσουμε τους τόνους. Τι είμαι, κύριε Μουνελά? Κυρεμήστε λίγο, ρε παιδιά, άτετε να τελειώνουμε. Κατεβάζουμε τους τόνους, κατεβάζουμε. Άξια, ψάξε λεπτάκι. Τι είπατε, κύριε Μουνελά? Επιλεκτικός, επιλεκτικός. Επιλεκτικός. Ναι, ναι. Πρόεδρε, μην τσιμπάς, προχώρετο. Κύριε Προμόσα, για δύο νούμερα θα ήθελα να ρωτήσω. Φεύγουν 12.000 από το ολοκληρωμένο σύστημα τραφείου κίνησης οχιμάτων και 15.000 ευρώ από την πρωμμύθια συστήματος συναγερμού και λοιπά πειρανία του επιτήρησης του γαράζ. Και πάνε, βέβαια, στην συντήρηση και επιστήμη οχιμάτων και στα ανταλλακτικά. Καλώς πάνε, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτά τα δύο σημαντικά έργα πάνε σκαλέδες. Υπάρχει πρόβληψη να μπουν, ας πούμε, σε μια επόμενη αναθεώρεση του υπολογισμού. Να σας απαντήσω τώρα ή να ρωτήσουμε κάποια άλλη κοινή? Να συμπληρώσουμε τα ερωτήματα, μπορεί να υπάρχουν κάποια κοινά. Κύριε Παπά. Όχι, πρόεδρε, δεν έχω ρωτήσει. Κύριε Ποτόια. Όχι, πρόεδρε, ευχαριστώ. Κύριε Βοιατζή. Όχι, πρόεδρε, ευχαριστώ. Δεξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Προμούσα. Μεταφέρεται στην παράγραφο 2, σελίδα 2 της Αταμόρφωσης, ποσό 185.044,12 από κωδικούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο κωδικός 006526, χρεωλήσια δανείου εσωτερικού ποσό 151,252, ήρθε καμία απαλλαγή από το να πληρώσουμε χρεωλήσια για κάποια δάνεια τα οποία έχουμε πάρει και το κάνετε αυτό. Και το δεύτερο ερώτημα που ήθελα να θέσω, βέβαια, κύριε Προμούσα, αυτό θα πεθαίνει μάλλον στον κύριο Σταυρίδη, εγγράφονται ποσά για προμήθεια μηχανημάτων, σε παράδειγμα, όμως, αναφέρεται, φιλόδημος 2, θα ήθελα να μου πείτε για ποιον λόγο κάνετε αυτήν τη στιγμή. Για ποιον λόγο κάνετε αυτήν τη σημείωση για το φιλόδημο 2, ό,τι αφορά την προμήθεια συγκεκριμένων μηχανημάτων. Εγγράφεται ποσό, μεταφέρεται ποσά από τα αποδοτικά, αλλά σε εμφανίζει να φέρεται ο φιλόδημος 2. Για ποιον λόγο το κάνετε αυτό. Ευχαριστώ. Κύριε Κουνάκο. Όχι, μια και μια θα κάνω τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε, ρωτήσεις δεν έχω. Παρακαλώ, απαντήστε, κύριε Προμούσα, και πάμε στον κορτήσεις. Προφανώς και δεν θα μείνει πίσω, θα γίνει με κάποιο άλλο τρόπο, για περισσότερα στοιχεία μπορεί να σας δώσει ο κύριος Σταυρίδης. Σχετικά με αυτό. Σχετικά με τα χρεολίσια που ρώτησε ο κύριος Ξανθόπουλος, έχετε δίκιο κύριε Ξανθόπουλε, δεν απαλλαχθήκαμε ακριβώς, σύμφωνα με μια υπουργική απόφαση που βγήκε, λόγω COVID δεν παρακρατήθηκαν οι δώσεις των δανείων εσωτερικών και των χρεολίσεων αυτών των δανείων, συγκεκριμένα μέχρι τον 11 του 21. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλασσόμαστε, θα τα πληρώσουμε μέσα το 22, και έτσι λοιπόν αξιοποιούμε τα χρήματα αυτά, από τη στιγμή που δεν τα χρειαζόμαστε φέτος, ενισχύοντας αυτούς τους κωδικούς. Όσον αφορά το Φιλόδημος 2, ουσιαστικά αυτά που βλέπετε τώρα με τους δύο κωδικούς, προμήθεια από ρηματοφόρων, με ένα ευρώ ενδεικτικά, αυτό εδώ ανοίγει ο κωδικός εξόδων και ο αντίστοιχος κωδικός εσόδων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Τώρα, εξόδες πληροφορίες επί του πώς θα γίνει η διαδικασία αυτή, σαφώς και θα γίνει μέσα στο Φιλόδημος 2, γι' αυτό και γίνεται αυτή η αναφορά. Και ο κ. Σταυρίδης αν θέλει να προσθέσει κάτι από αυτό. Πάμε, κ. Καλανταρίδης, σε παρόν. Κ. Βαζαρίδη. Δομή, Πρόεδρε. Θέλω να πω και δυο κουβέντες, πέρα από το παρόν. Και του ελπιαστικό της υπόθεσης, έτσι. Φεύγουμε, κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, ότι το να παίρνουμε χρήματα από κωδικούς, οι οποίοι πραγματικά ήτανε προς τη σωστή κατεύθυνση, και θα ονομάσω δύο εξ' αυτών, ολοκληρωμένο σύστημα γραφείου κίνησης οχιμάτων, που το θεωρώ πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό, προκειμένου να έχουμε μια σωστή διαχείριση όλων των οχιμάτων, καθώς επίσης και το αντίστοιχο πρόγραμμα που είχε σχέση με τον συναγερμό και την πειρανύχνηση στο συγκεκριμένο χώρο, έτσι, ήταν δύο προμήθειες προς τη σωστή κατεύθυνση. Και τέλος, το να μην προχωράει εντέλει, απ' ό,τι φαίνεται, ό,τι έχει να κάνει με τη μειοκτονία στα κτίρια του Δήμου μας, όπου πραγματικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το που το γνωρίζω έτσι κι από πάντα, θεωρούμε κάπου αλλού τα χρήματα μας, θεωρώ ότι είναι πρόβλημα. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας ακόμη λόγος, κύριε Πρόεδρε, για τον οποίον θα είμαστε παρόντες στο συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Συμφωνώ στο απόλυτο βαθμό, αν και δεν άκουσα ακριβώς τι είπε ο κ. Χαλανταρίδης, αλλά μένω στην ανησυχία του και στον προβληματισμό του, αλλά και στη σωστή κατένθυνση, ειδικά για το σύστημα της διαχείρισης των οχημάτων, γιατί έτσι ξεκονομούνται πόροι που η υπηρεσία έχει απόλυτη ανάγκη. Και φυσικά θα είμαστε θετικοί, κυρίως γιατί συμφωνούμε με τη δαπάνη για τη συντήρηση και επισκευή οχημάτων και την προμήθεια ανταλλακτικών για να λειτουργήσει η επιχειρία όσο μπορεί καλύτερα. Ευχαριστώ. Κύριε Βαπά. Παρ' όν και θετικός. Παρ' όν και θετικός. Ναι, θα μας τρελάνει ο Ηλίας. Είναι θετικό το παρ' όν, λοιπόν, κύριε Βοτόγια. Όπως το ένα, πρόεδρε. Ωραία, κύριε Βοιατζή. Θετικός, πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλε. Αυθεντικός, κύριε πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο. Τώρα, κύριε πρόεδρε, να τοποθετηθώ. Να πω δυο πράγματα θέλω. Είπαμε πως δε γλιτώσουμε, αλλά μπα. Ε, τάξει. Αστιεύω, αστιεύω. Ψάχνει αύριο ο κύριος δήμαρχος χρήματα για να κάνει τις μελέτες και για να κάνει και έργα. Και ερχόμαστε, κύριε πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτή για μένα είναι υποκρισία. Και δίνουμε στην ΔΕΙΑΚ μέσα από τις επιχωρηγήσεις, σε εισαγωγικά, για μένα, περίπου πάνω από ένα εκατομμύριο σε αιτήσια βάση από τον προπολεγισμό του δήμαρχου. Συγγνώμη, μαζί με τα νομικά πρόσωπα ξεπερδάνε το 1.200. Δηλαδή, αν θα βάλουμε σχολεία, δήμως, παιδική σταθμή κλπ, είμαστε ο μεγαλύτερος καταναλωτής της ΔΕΙΑΚ. Δηλαδή, τι κάνουμε, παίρνουμε τα έτοιμα χρήματα, τα οποία κάνουμε αγώνα για να τα υπράξουμε και τα χορηγούμε στη ΔΕΙΑΚ για νερά να αρδεύουμε τα γήπεδα, για νερά που χρησιμοποιούν όλοι, και οι δημόντες μας αλλά και οι επισκέπτες στις παραλίες, αφιδώς, για το πράσινο, και καταλαβαίνετε για παραδοκή διαδικασία λέγεται αυτό. Και στην προκειμένη περίπτωση εδώ κάνουμε μια αναμόρφωση για 109.000 ευρώ. Αλλά να σας πω ότι μέχρι σήμερα έχουν φύγει από το δήμο 673.000 κύριε Προμούσα. Είναι ένα ποσό το οποίο θα πρέπει να το δείτε, να το ελέγξετε. Εγώ είμαι κάθετα αντίθετος το να πληρώνει νερό ο δήμος Καβάλα στη ΔΕΙΑΚ. Θα πρέπει να φροντίσει η ΔΕΙΑΚ από μόνη της, να κάνει μια νέα τυμολογιακή πολιτική, και να εισπράττει από εκεί που πρέπει να εισπράττει. Δηλαδή όταν πληρώνει ο δήμος, ποιος πληρώνει, πάλι οι δημόντες δεν πληρώνουνε. Τι κάνουμε, απλώς έχουμε το εύκολο, κάνουμε το εύκολο τι να στέλνουμε τυμολόγια, ή λογαριασμούς στο δήμο και να ανταλλάσσουμε τα χρήματα μας. Σας πληροφορώ αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, ότι την προηγούμενη Παρασκευή ψηφίστηκε μέσα από το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, η διάταξη εκείνη, όπου μπορείτε μέσα από την Οικονομική Επιτροπή να πάρτε τρία εκατομμύρια δαν επιχορήγηση για να δώσετε στην επιχείρηση για να λειτουργήσει. Και αυτό μέσα από την Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα μετά από το Τανείο Πραγματικών και Τανείων. Έγινε πράξη, αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει ο δήμος μας να ανταλλάσσουμε μεταξύ μας κεφάλαια. Όταν όλες οι εισπράξεις από την ίδρυση αγαπητής συνάδελφης της ΔΕΙΑΚ είναι πέντε εκατομμύρια τριακόσες χιλιάδες. Πέντε εκατομμύρια τριακόσες χιλιάδες και το ένα τριακόσα το πληρώνει ο δήμος. Μετανομικά του πρόσωπο. Είναι τεράστιο το ποσό, πρέπει να απαλλαγούμε από αυτό το ποσό. Εμείς σαν δήμος κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε απέναντι στη ΔΕΙΑΚ. Μπήκαμε υγιειτές, τη δώσαμε φιλοξενία, τους δώσαμε γραφία. Δεν έχουν γραφία, δεν πληρώνουν ουσιαστικά τίποτα ανταποδοτικά ενοίκια. Τα ενοίκια της είναι πολύ μικρά. Θα πρέπει σε κάποια στιγμή να φτιάξει και τα δικά της κτίρια η ΔΕΙΑΚ. Αλλά δεν με τις παρουσίες γιατί η ΔΕΙΑΚ δεν μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες για να ανανεώσει τον ηλεκτρομηχανολικό της εξοπλισμό στα τριοστάσια. Παθαίνουν ευλάβες. Φυσικό επακόλουθο είναι όταν δουλεύουν κάτω από συστήκες μηχανήματα σαν και αυτές που ανέφερε και ο πρόεδρος που έκανε την τέτοια, στην τηςήλισή του, ότι την περίοδο αυτή ρίχνουμε διάφορα εκεί μέσα. Και φυσικό επακόλουθο είναι και η χρήση πολύ, συνήθως η φόρτιση που κάνουμε στα δίκτυα, να δημιουργούνται αυτά τα τεράστια προβλήματα. Πρέπει, κύριε Πρόεδρε της ΔΕΙΑΚ, να βρείτε άλλους τρόπους. Θα πρέπει να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι, το να αλλάζουμε τα χρήματα μεταξύ μας και να ξοδεύουμε πίχη για την άσπρη άμμο, για μία ντουζγέρα περίπου 20.000 ευρώ, κύριε Δήμαρχε, το χρόνο. Μία ντουζγέρα. Ποιος την ελέγχει την ντουζγέρα αυτήν? Αν το βράδυ λειτουργεί συνεχώς, θα έχει το νερό, αν έχει μία διαρροή, δεν διαφέρεται κανένας. Εμείς όμως πληρώνουμε και το πληρώνουμε όλοι μας. Αυτό έχει κόστος σε ενέργεια. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι αντίθετος σε αυτό το φασούλι που βρήκανε κάποιοι να βοηθάνε την ΔΕΙΑΚ με τα νερά της παραγωγικής διαδικασίας. Πρέπει η ΔΕΙΑΚ να βρει τρόπους να το φέρει σαν θέμα, να πάει και να εισπράτει από εκεί που πρέπει να εισπράτει και όχι από τον Δήμο Καβάλλας. Διαφωνώ δηλαδή ως προς τους δύο κωδικούς για την ίδρυψη των δημοτικών κτιρίων και για την ίδρυψη παραγωγικής διαδικασίας. Διαφωνείτε για το θέμα δηλαδή. Διαφωνώ για τους δύο αυτούς τους κωδικούς. Ή σαν παρατήρηση αν θέλετε. Θα το ψηφίσω το θέμα. Ακριβώς. Και πρέπει κύριε Μπρομούσα να το δείτε. Αν μου επιτρέψει πρόεδρε ένα λεπτάκι μόνο δύο οικονομικά στοιχεία και θα σου δώσω και εγώ τον λόγο, θα το έκανα από μόνος μου. Απλώς θέλω να εξηγήσω ότι δεν πρόκειται για χρηματοδότηση. Πρόκειται περί αποπληρωμή οφειλών, το οποίες έχουμε προς την ΔΕΙΑΚ. Πρέπει να πω επίσης ότι από την οικονομική υπηρεσία είναι μια πολύ καλή δουλειά σε συνεργασία με την ΔΕΙΑΚ. Αξιολογήθηκαν όλοι αυτοί οι λογαριασμοί που ήταν απλώς εδώ και χρόνια. Να δούμε τι αφορούσαν, αν αφορούσαν παραγωγική διαδικασία, αν αφορούσαν κτίρια, πώς προέκυψαν αυτές οι οφειλές. Και τέλος πάντων μπήκαμε σε μια σειρά και αρχίζουμε να πληρώνουμε. Γίναν και κάποιες σχετικές αναμορφώσεις. Συγκεκριμένα εδώ στην ίδρυση δημοτικών κτιρίων ο προϋπολογισμός προέλειωσε 20.000 αναμορφώσεις στο 64 και έχουν πληρώσει τα 23 από αυτά που οφείλουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε προϋπολογήσει 388 για παραγωγική διαδικασία και έχουν πληρώσει 279. Και για να αποκαταστήσουμε τα νούμερα που έδωσε ο κ. Κουνάκος, μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει 661.000 στη ΔΕΙΑΚ και ενώ πέρυσι έχουν πληρωθεί 739.000 ευρώ. Δεν ξέρω τώρα και φυσικά θα πρέπει να δώσει κάποια στοιχεία και ο κ. Χρόνης. Συμφωνώ κύριε Πρωμούσα στα δύο νούμερα που αναφέρατε για το 21 και για το 20. Συμφωνώ. Αθρίστε όμως και τα νομικά πρόσωπα να δείτε πού πάει το ποσό. Κύριε Χρόνης ακόμα. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Ή η ΔΕΙΑΚ θα δίνει δωρεάν νερό στο Δήμο, μπορεί να το κάνει αυτό και ο Κουνάκος. Μην υπάρχουν υδρόμετρα. Δεν μπορεί να το κάνει αυτό η ΔΕΙΑΚ. Ποχρωμένη είναι να έχει υδρόμετρα. Παλαιότερα γινόταν αυτό που λέτε. Είχαν εγκανονήσει να υπάρχουν 4 τομείς στην πόλη, οπότε χρεώναν 200.000 ευρώ περίπου σε κάθε τομέα. Και έπαιρνε η ΔΕΙΑΚ 800.000 ευρώ. Τώρα υπάρχουν υδρόμετρα παντού. Σ' όλα τα δημοτικά κτίρια, σ' όλα τα δημοτικά κίνητα. Επιβάλλεται από την οδηγία κύριε Χρόνη. Επιβάλλεται από την οδηγία να υπάρχουν υδρόμετρα. Παρακαλώ μην κάνετε διάλογο. Αν υπάρχουν υδρόμετρα, δεν θα πληρώνει ο δήμος για τα υδρόμετρα αυτά. Θα είναι καθυδό στο νερό. Δεν μπορεί η ΔΕΙΑΚ, εξαιτίας αυτού του νόμου, εξαιτίας αυτής της ισχείας, να μπορεί να έχει διαφορετική οικομολογία και πολιτική για το δήμο, διαφορετική για τους πολίτες. Πάμε στο άλλο. Αν δεν πληρώνει ο δήμος το νερό, γιατί δεν λέτε ποιος θα το πληρώσει. Θα το πληρώσει οι πολίτες. Θα ανακαστεί να ανεβάσει τους ρογαριασμούς η ΔΕΙΑΚ. Το είπε, ρε παιδί μου, απ' αυτές τις δημολόγια. Μα πάλι οι πολίτες δεν το πληρώνουν μέσω του δήμου. Άρα τι μας λες ρε παιδί μου, θα πληρώσει ο κόσμος. Ο λόγος του κ. Παπαδόπουλου μια επίσημα. Ευχαριστώ. Απλώς διευκρινήση θεωρώ αυτό νόητο ότι η δέσμευση του αντιδημάρκου ότι θα ισχύει ότι σε κάποια άλλη μελλοντική αναμόρφωση θα βρεθούν έτσι τα χρήματα για να αγοραστούν τα δύο συστήματα που είναι πολύ σημαντικά για την υπηρεσία έτσι. Αυτό θα το βάλω διευκρινήση για να μην υπάρχει παρεξηγήση. Κύριε Πρόεδρε, μια διευκρινήση μπορώ να κάνω κι εγώ. Σας ακούμε, ναι. Επειδή ακούστηκαν από τον κ. Κουνάκο φοβερά πράγματα. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσει στον κ. Κουνάκο. Προβλέπεται από πουθενά να χορηγεί η ΔΕΙΑΚ δωρεάν, νερό, σε νομικό πρόσωπο, είτε αυτό είναι σχολείο, είτε αυτό είναι δήμος χαβάλας, είτε οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή, εδώ σε αυτόν τον δημοτικό συμβουλή, δεν ξέρω τι πρόβλημα έχει ο κ. Κουνάκος με τη ΔΕΙΑΚ. Προφανώς κάποιο πρόβλημα έχει με τη ΔΕΙΑΚ. Αλλά εν πάση περίπτωση, εδώ δεν συζητάμε για αυτό. Εδώ συζητάμε για το τι είναι νόμιμο. Η ΔΕΙΑΚ και η διοίκηση της ΔΕΙΑΚ διαχρονικά έβαλε υδρόμετρα για να έχει καθαρούν τογραγιασμούς με τα κινητά τα οποία είναι ιδιοκτησίας του δήμου. Αυτό λέει ο νόμος, αυτό έκανε. Κύριε Ξανθόπουλε, προβλέπει ο νόμος... Κύριε Κουνάκο, απάντησε ήδη ο πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ... Κύριε Κουνάκο, απάντησε ήδη ο πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ... Απάντησε ο κύριος Χρόνης. Προχωράμε παρακάτω. Τρίτο θέμα, παροχή χρηματικής βράβευσης αριστούχους μαθητές που διακρίθηκαν σπανελαδικές εξετάσεις του 2021. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Δήμος Καβάλας αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές των λυκείων για να κερδίσουν μια θέση στη βυθοβάθημη εκπαίδευση και έτσι λοιπόν αποφασίσε να προχωρήσει στην έμπρακτη επιβράβευσή τους. Κάθε χρόνο, δηλαδή αυτό που προτείνουμε είναι κάθε χρόνο, αρχής γεννωμένης από τη φετηνή περίοδο, οι πρώτοι δέκα μαθητές με την υψηλότερη βαθμολογία στις πανελαδικές εξετάσεις θα λαμβάνουν ένα χρηματικό έπαθλο χιλίων ευρώ έκαστως προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα που συνοδεύουν τα πρώτα βήματα της φιλητικής τους ζωής. Με την σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς της, την οποία θέλω και δημοσίως να ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρότασής μας, το ελόγο βραβείο θα φέρει την επωνυμία Μυρτώ Φουρουτζόγλου. Πρόκειται για την 20-χρονη φοιτήτρια της ιατρικής που έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο πριν από δύο μήνες περίπου. Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, η Μυρτώ εισήχθηκε στην ιατρική σχολή της Θεσσαλονίκης το 2019 με 19.110.000 μόρια και παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε δεν το έβαλε κάτω και συνέχιζε τις σπουδές της. Ήταν ένα ξεχωριστό παιδί με πολύ μεγάλες δυνατότητες και απαράμυλλο σθένος. Εκτιμώ ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη και τον αγώνα της και το βαθύ αποτύπωμα που άφησε πίσω της. Το βραβείο αριστείας Μυρτώ Φουρτζόγλου θα απονέμεται στις αρχές Σεπτεμβρίου κατά την διάρκεια ειδικής εκδήλωσης παρουσία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπροσώπων της μαθητικής κοινότητας. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καλαταρίδη. Πρόεδρε, έχω το λόγο, θέλω να κάνω μια ερώτηση. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε, σας άκουσα να λέτε ότι, καταρχήν να πω ότι είναι κάτι το οποίο πραγματικά είναι πάρα πολύ σωστό ως πρόταση που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να ανταμείβουμε αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να επιτύχουν το καλύτερο και για τους εαυτούς τους πρωτίστως, αλλά και γενικότερα γενικογένειά τους και για την κοινωνία. Και βέβαια θα πρέπει να θυμόμαστε αυτούς οι οποίοι έχουν προσπαθήσει στη ζωή τους, αλλά δυστυχώς πολλές φορές, όπως λέμε, η ζωή είναι άδικη με κάποιους. Το ίδιο ισχύει εδώ για την Μυρτώ. Αυτό που θα ήθελα, κύριε Δήμαρχε, να σας ρωτήσω, γιατί δεν γίνεται απολύτως κατανοητό από τα έγγραφα τα οποία συνοδεύουν την εισήγηση, σας άκουσα να λέτε τους 10 καλύτερους. Η ερώτηση, λοιπόν, είναι αν αυτά τα 10 άτομα, στα οποία βλέπουμε τις βαθμολογίες, είναι καταπόλητη σειρά. Δηλαδή, σύμφωνα με την βαθμολογία, έχουν επιτύχει οι 10 με τα περισσότερα μόρια από το Δήμο Καβαλάς. Γιατί το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι βλέπω ότι έχουμε έναν από κάθε σχολείο και μου φαίνεται πολύ περίεργο. Πώς έχει επιτύχθει μια τέτοια κατανομή για τους 10 καλύτερους ή μήπως δεν είναι τελικά οι 10 με τα περισσότερα μόρια. Έχουν μπερδευτεί λίγο, κύριε Δήμαρχε, αν ξέρετε να μας το εξηγήσετε αυτό. Λοιπόν, μήπως υπάρχει κι άλλη ερώτηση για να τις απαντήσω όλες μαζί. Ναι, ναι, ο κ. Παπαδόπουλος. Όχι, ο κ. Μαυρίες έχει μέρος στις παράταξες. Εδώ, κανείς δε διαφώνει κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε με την κρωτοβουλία σας αυτή. Το είχα θέσει παλαιότερα στην προηγούμενη διοίκηση και είχα πάρει την απάντηση ότι δεν προβλέπεται από το νόμο. Είχε καταργηθεί κάτι το οποίο το είχαμε καθαρρυώσει εμείς σαν διοίκηση αριθμής. Τώρα, αυτό που παρετήρησε ο κ. Καλαδαρίς και σε εμένα μπήκε ένας προβληματισμός και πέραν από αυτού όμως θέλω να ξέρω πώς αξιολογούμε και λέμε, οι 10 καλύτεροι. Μπορεί να περάσει ένας σε μια σχολή αγροτικής παραγωγής και με 20.000 μόρια. Δεν είναι όμως το ίδιο με έναν ο οποίος θα περάσει στην ιατρική ή στην ομική. Πώς το αξιολογήσετε και μου βγάζετε 10 ονόματα και λέτε, αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη βαθμιλία γιατί σχολή με σχολή έχει και διαφορά. Κάπου εκεί πέρα θα έπρεπε να υπάρχει μια διαστατική ερμηνεία πέραν τούτου. Θα πάρουν μια απάντηση θεωρώ γι' αυτό. Διαφωνώ κ. Δήμαρχε, καθαρά σας απεθύνομαι, όχι ως προς το ποσό, ως προς τον αριθμό. Θα πρότεινα και το Συμβούλιο να αποφασίσει το ποσό αυτό να κατανεμηθεί, να δοθεί ως ενίσχυση και να επιβραβεύσει τους 20 καλύτερους και όχι τους 10. Το ποσό, διότι μιλάμε για επιβράβευση. Ένα βραβείο δέντε, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια. Δεν είναι λίγα τα 500 ευρώ που θα πάρει ένα παιδάκι, ένας νέο εισαχθής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί λοιπόν δεν το κάνετε αυτό και θα το διεδίνετε 1000 ευρώ σε 10 άτομα και να το κάνει από 500 ευρώ σε 20 παιδιά. Σας βεβαίω επειδή σε ορισμένα θέματα βγαίνω προς την κοινωνία και τηλεφωνικά επικοινώνησα, με την άποψη που σας καταθέτω, επικοινώνησα τουλάχιστον εγώ με όση θα σε επαφή. Τίποτε άλλο δεν έχω να πω. Κύριε Παπά. Κύριε Ποτόγια. Ένας αριστούχος της αρχιτεκτονικής, ο οποίος όμως με τη βάση του 10 κόβεται, θα πάρει το βραβείο. Πώς θα είναι αριστούχος εφόσον κόπηκε. Κόπηκε στα βοηθητικά μαθήματα και είναι αριστούχος. Άρα αν γράψει 9.000 μόρια θα περάσει μια άλλη σχολή. Όχι, είναι αριστούχος, έχει 20.000 μόρια, αλλά δεν περνάει με τη βάση του 10, γιατί δεν πέρασε το σχέδιο του, ο οποίος διδάσκεται. Ένα παράδειγμα είναι αυτό. Ωραία, θα απαντήσω. Ωραία, ο κύριος Βοιατζής. Δεν έχω ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Χρυσανθόπουλος. Για ερώτημα, Πρόεδρε. Ερώτηση, ναι. Όχι, όχι, δεν έχω ερώτηση. Κύριε Κουνάκο, έχετε κάποια ερώτηση. Όχι, ερώτηση δεν έχω. Κύριε Δήμαρχη, παρακαλώ και ψηφίζουμε. Στην ερώτηση που έκανε ο κύριος Καλανταρίδης, αλλά ταυτόχρονα είναι και στον κύριο Μαυλίδη, και στον κύριο Ποτόλια για την επισήματση που έκανε, είναι οι 10 μαθητές από όλα τα λίκαια του Δήμου Καβάλλας, διότι μέσα σε αυτό υπήρχαν και μαθητές οι οποίοι περάσανε με πολύ ψηλή βαθμολογία, οι οποίοι όμως δεν ήταν από τον Δήμο Καβάλλας. Εμείς, λοιπόν, επιβραβεύουμε τους 10 μαθητές των λυκείων, ανεξαρτή του λυκείου, προφανώς τώρα έτυχε, διότι από όλα τα σχολεία κάποιοι περάσανε. Και είναι με βάση τα μόρια τα οποία έχουν πάρει, έχουν πιάσει. Αυτό έγινε σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια, δεν ήταν δηλαδή κάτι που κάναμε εμείς. Ζητήσαμε από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να μας πει ποιοι είναι οι 10 μαθητές των λυκείου, οι οποίοι έχουν περάσει σε σχολές, σε οποιαδήποτε σχολή, έχουν περάσει σε σχολές και έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Έτσι έγινε, διότι έχει δίκιο ο κύριος Ποτόριας, υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις όπου μαθητές με πολλά μόρια δεν περάσανε, διότι δεν πιάσανε όπως είναι η αρχιτεκτονική, σε μάθημα όπως ήταν η ζωγραφική. Αυτοί δεν θεωρούνται, έχουν εμένου υψηλή βαθμολογία, αλλά δυστυχώς το παιδί αυτό, τα παιδιά, δεν ξέρω εμείς αν είχαμε τέτοια περίπτωση, δυστυχώς τα παιδιά αυτά δεν περάσανε. Εμείς λοιπόν βάζουμε τα παιδιά τα οποία έχουν περάσει και έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Άρα πιάνουμε τους 10 πρώτους. Τώρα, όσο για το αν θα πρέπει να ήταν από 500 ευρώ και να βάλουμε 20, εγώ νομίζω ότι πρέπει να δίνουμε ένα ποσό, ούτως ώστε να μπορεί ένας νέος φοιτητής να μπορέσει στοιχειωδώς να οργανώσει το σπίτι του, δηλαδή να πάρει έναν υπολογιστή και να καλύψει ενδεχόμενα και τα πρώτα του έξοδα. Μακάρι του χρόνου να μπορέσουμε αυτό το ποσό για τους 10 μαθητές να το κάνουμε 15, ή να βρούμε και άλλες χορηγίες, ούτως ώστε να αυξήσουμε το ποσό αυτό. Κύριε Καλανταρίδη. Όπως είπα κύριε Πρόεδρε, της ουσίας συμφωνούμε, θα παραμείνουμε όμως στο παρόν, όπως έχουμε ανακοινώσει στην αρχή. Κύριε Παπαδόπουλε. Πρόεδρε, εμείς είμαστε θετικοί, θα θέλαμε να αυξήσει το προπολογισμό ή να αυξηθούν τα άτομα, δεν το επιλέγει ο δήμαρχος, είμαστε θετικοί όμως έστω και γι' αυτό. Κύριε Παπά. Πρόεδρε, εγώ είμαι θετικός, αλλά θέλω να κάνω, επειδή πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις γίνονται παρεξηγήσεις, πρέπει ο κανονισμός δηλαδή της απονομής αυτόν τον βραβείο να είναι ξεκάθαρος, δηλαδή να λέει τι ακριβώς θα οδηγεί στην επιλογή του μαθητή, δηλαδή θα είναι ποιος βαθμός, που θα τον πω, γιατί μετά θα έχουμε διάφορες άλλες παρεξηγήσεις, να μπορεί να υπάρξει μια σύγχυση με κάποιους οι οποίοι ενώ αριστεύσανε σε ένα ειδικό μάθημα, χρόνο μπορεί να αλλάξει, να γίνει κάτι άλλο λάθος στις εισαγωγές, άρα επομένως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό και πολύ ξεκάθαρο, όσο δείτε αυτή η επιλογή, για να μην έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσα αναφορά την ιδέα, η ιδέα είναι θαυμάσια, δεν είναι πρωτότυπα αλλά είναι θαυμάσια και πιστεύω να επικρατήσει και η άμυλα, ώστε να έχουμε πολλά τέτοια παιδιά τα οποία θα διαγωνίζονται ποιος θα πάρει αυτές τις υποτροφίες. Και μάλιστα, αν μου επιτρέπετε κύριε Ποτόλια, με συγχωρείτε λίγο, γιατί ξέρετε στη συζήτηση δημιουργούνται και άλλες ιδέες, θα μπορούσαμε του χρόνου να είναι αυτές 15 οι χορηγίες, εκ των οποίων οι 10 να είναι οι αριστούχοι και οι 5 μπορούμε να πούμε ότι φοιτητές οι οποίοι έχουν και οικονομικά προβλήματα, δηλαδή είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το συνδιαμορφώσουμε. Ό,τι και να είναι πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Συμφωνώ κύριε Παπά. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο, δηλαδή μην πάμε για καλό και βρεθούμε μετά να είναι δυσαρεστημένοι. Πολλοί ξέρετε ότι τρίχα γίνεται τριχιά, έτσι. Επομένως, λοιπόν, να είναι ξεκάθαρο πώς οδηγούμαστε στην αξιολόγηση. Κύριε Ποτόλια. Πριν έχουμε, Πρόεδρε Αντιρισή, καλώς γίνεται αυτή η κίνηση. Ωστόσο, εμείς σαν λαϊκή συσπήρωση βλέπουμε το ζήτημα των σπονδόν της νεολαίας συνολικότερα και βλέπουμε τι τραβάει σήμερα η λαϊκή οικογένεια προκειμένου να μπορέσει να σπουδάσει τα παιδιά της. Πόσα τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει σε αυτή τη διαδικασία, πόσα προσκόματα βάζει συνολικά το σύστημα προκειμένου να μην μπορούν τα φτωχά παιδιά να σπουδάσουν. Γιατί σήμερα για να μπορέσει να σπουδάσεις πρέπει να έχεις γονείς που μπορούν να πουληρώσουν χροντιστήρια. Πέραν αυτού όσοι τα καταφέρουν αντιμετωπίζουν τραστια προβλήματα που έχουν σχέση με την εργασία που τους αναγκάζει οι επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό. Άρα καρδινά απόψη μας καλή είναι αυτή η εκκίνηση, ωστόσο όμως πρέπει να συνοδεύεται συνολικά από μια πολιτική η οποία θα αντιστέκεται σε αυτή την υποβάθμιση των σπουδών και σε αυτή την κατάσταση που βρίσκονται οι οικογένειες, οι λαϊκές ιδιαίτερα οικογένεια για να σπουδάσουν. Επίσης θα πρέπει ένας δήμος να δει και το ζήτημα σε ό,τι αφορά τις σπουδές άλλων παιδιών στην περιοχή μας με πολιτική τέτοια που να δίνει τη δυνατότητα σε φτωχά παιδιά να έχουν στινή στέγη με φιλητικές αισθείες, συζήτηση γίνεται κάθε φορά για το παλιό νοσοκομείο να κυνδοποιηθεί, να πρωτοστατήσει ο δήμος σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οπότε πραγματικά θα ήταν μια φιλολαϊκή πολιτική, φιλοεφερευτική πολιτική στο σύνολό της. Ωστόσο συμφωνούμε με αυτή την πίνηση που κάνει η Δημοτική Αρχή. Κύριε Βαγιατζέ. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Θετικός, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ έχω την άποψη ότι η Αρχή είναι ύμις του παντός. Είναι μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία που παίρνει τη διοίκηση. Δεν μπορώ παρά να την επιχαίρω, είμαι θετικός σαφέστατα. Τώρα όλα τα υπόλοιπα του χρόνου έχουμε καιρό να ταξιτάσουμε έγκαιρα και να το προθετηθούμε ανάλογα. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε και εγώ συμφωνώ. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλή αυτή της διοίκησης. Την οποία θα ήθελα να τη δείτε, κύριε Δήμαρχε, και με τα νομικά σας πρόσωπα. Να επιβραβεύουμε και τους μαθητές, εκείνους οι οποίοι βγαίνουν στο στίβο και κάνουν αυτή την προσπάθεια. Δηλαδή, π.χ. από τις επαγγελματικές σχολές του ΑΕΔ, ο πρώτος θα μπορούσε να επιβραβευτεί από την ΔΕΙΑΚ, λέω ένα παράδειγμα. Από μια επιχείρηση δική μας, από τη Δημοφέλεια. Γιατί έτσι βοηθάμε στην άμυλα, όπως εγώ νομίζω ότι βοηθάει, όταν υπάρχει μια τέτοια επιβράβευση. Και υπάρχει, δηλαδή, ένα ενδιαφέρον από τα κνήματα, από εκείνους τους μαθητές, για να βγάλω ένα καλό βαθμό. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, θα ήθελα αυτό το μέτρο, το οποίο κάνετε με αφορμή στη μνήμη της Μυρτώ, να προχωρήσουμε και παράλληλα και στο κομμάτι εκείνο, στα παιδιά που αποφασίζουν να βγουν στο στίβο, να δουλέψουν και να προσφέρουν να είναι δραβλικοί, να είναι ελεκτρολόγοι μέσα από τις τεχνικές σχολές. Και νομίζω ότι έτσι θα ολοκληρώσουμε περισσότερο και καλύτερα αυτό το οποίο έχετε στην πρωτοβουλία την οποία πήρατε. Αυτό. Κύριε Πρωμούσες, θετικός. Παρόν και εγώ. Θετικός. Πρόεδρε, συγγνώμη. Ναι, κύριε Γραμμένα. Επειδή δεν άκουσα την τοποθέτηση του Ιλία Καλανταρίδη, συγγνώμη Ιλία μου, τι είπες για το θέμα αυτό. Επειδή της ουσίας είπα, Γιώργο, ότι συμφωνούμε, αλλά λόγω του ότι από την αρχή είπαμε και εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους θα είμαστε παρόντες ή παπαρόν. Και εγώ θα διαφοροποιηθώ. Μπορείτε πολύ σε αυτό το θέμα ειδικά. Εγώ ψηφίζω υπέρ. Ο κύριος Μαυρίδης. Κύριε Πρόεδρε, πριν από την ψηφοκουρία το ζήτησα, αλλά δυστυχώς έτσι όπως πάει η διαδικασία τοποθέτη, ψήφιση στο τέλος, μπερδευόμαστε λιγάκι. Επανέρχομαι και πάλι, κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε. Προσέξτε, παρακολουθώντας τον πίνακα αυτό να βλέπω, καταρχήν είμαι θετικότατος, ούτε συζήτηση, μπράβο στη διοίκηση, που εισάγει ένα τέτοιο θέμα και κάνουν μια πολύ καλή αρχή. Γι' αυτό κι όποια ας το πούμε διαφοροποίηση ή κάποια πρόταση δεν έχει την αντίθετη άποψη. Όμως βλέποντας τον πίνακα, κύριε Δήμαρχε, βλέπω οι πέντε ή απ' τους δέκα ή τέσσερις είναι απ' τα επάνω. Δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τα ΕΠΑΛ, μπράβο στα παιδιά. Ο τρόπος εισαγωγής όμως δεν είναι ο ίδιος. Εκ των πραγμάτων βλέπετε ότι θα υπάρχει διαφοροποίηση στη βαθμολογία. Αν το ρωτήσεις στη δεύτερο βάθμι εκπαίδεση θα σας δώσει την απάντηση πώς γίνεται ένας μαρτύς του ΕΠΑΛ και φθάνει σε αυτό το ύψος των μωρίων των 19 χιλιάδων και μένει με εξέπτωση και μπράβο τα παιδιά. Για να προσέξετε το λιγάκι και η άποψη που εξέφερε ο κ. Βαγκέσης Παπάς με βρήκε σύμφωνο δηλαδή να έχουμε μια κανονιστική ρύθμιση τέτοια, ώστε η αξιολόγηση να πραγματικά ανταποκρίνει στους πραγματικά αριστούχους. Δεν αμφισβητώ τα αριστεία των ΕΠΑΛ και των οποιοδήποτε άλλων λιχείων. Ο τρόπος όμως εισαγωγής είναι διαφορετικός εκ των πραγμάτων και η υψηλή βαθμολογία που κτάται δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, στην ίδια δυνατότητα να το πω πιο καλά. Έχω έτσι μια έσταση σε αυτό το πράγμα θετικός με την παραταξύ μου, ούτε συζήτηση. Εκρίνεται καταπλουξηφία. Τέταρτο θέμα, αιτήσια σφορά ΟΤΑ της περιφέρειας Ανδρουλικής Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2022. Κύριε Δημαρχέ. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα το συγκριθώ. Ναι, κύριε Προμούσα. Με τον υπαρήθμιο 205 απόσπαρμα του πρακτικού του Δικητικού Συμβιλίου της Διαμάθ, καθορίστηκε το ποσό της αναλογούς αιτήσια σφοράς όλων των δήμων και μεταξύ αυτών φυσικά και του Δήμου Καβάλας, όπου ορίζεται το ποσό του ενός εκατομμύριου 330.026,95 ευρώ με τριμμηνία δόση 332.506,84 ευρώ. Πώς συμβασθώ, γιατί η αιτήσια σφορά των δήμων και των κοινοτήτων καταβάλλεται σε 4 ισόχωσες τριμμηνίες δόσης, με πληροδομή κάθε τριμμιαίας δόσης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο που αφορά το αντίστοιχο τρίμινο. Για να γίνουμε λίγο πιο ακριβείς στα νούμερα, η αρχική σφορά για το 2022 για τον Δήμο Καβάλας είναι 303.103, το αντισταθμιστικό όφελος 106.176 ευρώ που το οποίο το παίρνουν όσοι δήμοι φιλοξενούν χυτά ή ατύστοιχους χώρους ανακύκλωσης, έχουν αυτό το όφελος το οποίο για μας φέτος είναι 106.000 ευρώ. Πλέον του ΦΠΑ το ποσό ανέχισε σε 1.546.065 ευρώ. Μίον τη διόρθωση του οικολογισμού του 2020, όπως ήταν κατά το δισμανέστρο και τώρα με την εκαθάριση που έγινε και φάνηκε ότι υπήρξε αρκετά αξιόλουγη ανακύκλωση στο δύο μας, αφαιρούνται το ποσό 216.000 και το τελικό ποσό είναι 330.026 και όπως είπαμε τη δόση του 332.506 ευρώ. Όλο αυτό μπορούμε να πούμε στο διάγραμμα, φαίνεται ουσιαστία και σε κάποια στοιχεία που έχουμε, όπου φαίνεται πραγματικά μέσα στην περίοδο του 2019 με το 2020, υπήρχε μια αύξηση της ανακύκλωσης περίπου του 3% δηλαδή από 3.166 τόνους πήγαμε στους 2.259 τόνους, ενώ αντίθετα υπάρχει μια μείωση της τάξης του 6% στα σύνδεκτα, όπου από 27.086 τόνους πήγαμε στους 25.327 τόνους. Κλείνοντας να πω ότι τη στιγμή που σε μεγάλους δήμους περιφέρειας υπάρχει μείωση της συνολικής παραγγής ανακύκλωσημων, στην Καβάλη υπάρχει έστω και μια μικρή αύξηση του 1.38, προσωπικά θεωρώ βέβαια ότι είναι λίγη, πολύ λίγη, αλλά τουλάχιστον έχω έναν οδικό πρόσχομο τη στιγμή που άλλοι δήμοι έχουν και μείωση έως 6% και τη στιγμή που άλλοι δήμοι έχουν όχι μόνο έκτοση στο ιδιώθυστο απολυσμό αλλά πληρών και πάνω από 100.000 ευρώ. Θεωρώ ότι με λίγη προσπάθεια του χώρου θα κατεβούμε η τριμμή νέα δόση κάτω από 300.000 ευρώ. Αυτά κύριε Κάπη. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Αν μου επιτρέπετε λίγο κύριε Πρόεδρε θέλω να δώσω και κάποια στατιστικά στοιχεία. Δηλαδή το 2019 η τριμμή νέα δόση ήταν 364.120 ευρώ, το 2020 η τριμμή νέα ήταν 460.000, το 2021 η τριμμή νέα ήταν 386.000 και φέτος η τριμμή νέα είναι στις 332.506 ευρώ. Θέλω να πω ότι αυτό το οποίο γίνεται πέρα από την αύτιση των ανικυκλωσίμων, έστω και σε αυτό το ποσό που είπε ο κύριος Πρόεδρος σας, γίνεται μια πολύ καλή δουλειά στην διαμάθου. Ήτος ώστε πολλές από τις επενδύσεις οι οποίες έπρεπε να γίνουν από την διαμάθου έχουνε περάσει πλέον σε συνονόηση και με την περιφέρεια, έχουνε περάσει στο καινούργιο ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν μπορούμε και μειώνουμε την τιμή της εισφοράς που πρέπει να δώσει ο Δήμος. Και φυσικά όσο θα αυξάνεται, όταν θα ολοκληρωθούν, θα μου πείτε ακόμη είμαστε πριν την δημοπράτηση και όταν θα γίνει και ημέα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αύριο έχω μια συνάντηση, μάλλον με συγχωρείτε την Δετάρτη, με τον Πρόεδρο που διαχειρίζεται τα ανακυκλώσιμα, ούτως ώστε να δούμε ποια θα είναι η οικονομική απολαβή των Δήμων για αυτή τη χρονιά. Κύριε Πρόεδρο θα πάτησουμε τις ερωτήσεις. Κύριε Καλατραρίδη. Δεν έχουμε ερώτηση κύριε Πρόεδρο. Κύριε Παβοδόπουλε. Όχι, κύριε Παπά. Κύριε Μέτα. Ναι Μέτα, κύριε Παπά. Όχι. Κύριε Ποτόια. Όχι πρόεδρο, όχι ερώτηση. Κύριε Βογιατζή. Όχι. Κύριε Ξανθόπουλε. Ναι κύριε Πρόεδρο έχω κάποιες ερωτήσεις. Σας ακούμε. Το πρώτο ερώτημα που θέλω να θέσω στον κύριο Προμούσα έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρατηρώ πως υπάρχει μια μίωση όπως και δικαιολογημένα ενδεκομένως. Δε θα έπρεπε η τοποθετή σχέση του δημάρχου και του αντιδημάρχου να επικεντρώνονται μόνο σε αυτά. Δηλαδή το 2010 πλουρασμένα αυτά, το 20 πλουρασμένα εκείνα, το 21 τα άλλα, το 22 τα άλλα και επειδή είναι πτωτικά πάμε καλά. Όχι, δεν είναι τίποτα μαντέρια, θέλω να δούμε και κάποια άλλα στοιχεία. Αλλά μάλλον το πρώτο ερώτημα που θέλω να θέσω είναι αυτό. Βλέπω μια μίωση της φοράς. Αυτό σημαίνει ότι για το 2022 η εισήγηση που θα έρθει από την διοίκηση του Δήμου Καβάρας για δουλειοκά θα προβλέπει μίωσης. Το πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο. Προς τον κύριο δήμαρχο, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Διαμάχη. Κύριε δήμαρχε, παρατηρώ τα στοιχεία τα οποία στείλατε ότι από τους 22 δήμους περιφέρειας, αντισταθμιστικά οφέλη προκύπτουν μόνο για 4 δήμους. Όπου σαν συνελό εσώδων λειτουργικών 10.917.930.25 ευρώ, αυτά είναι μόλις 338.324 ευρώ. Πιστεύετε λοιπόν ότι η πολιτική που ακολουθείτε στη Διαμάχη είναι σωστή κατεύση κάτω από αυτό το πρίσμα. Το τρίτο ερώτημα. Λέει το διαβαστικό που ο Διοικητικός Συμβούλος της Διαμάχης έστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, μαζί με τον απολογισμό. Στη σελίδα 2 συγκεκριμένα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαμάχης, λαμβάντας υπόψη το σχέδιο κατονισμού τιμολόγησης, όπως καταρτήστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες Διαμάχης και υποβλήθηκε στα Διοικητικά Συμβούλια των Δήμων Παύλα Μετόχων. Όσο ανωτερό τις παρατηρήσεις όσων εκ των Δήμων Παύλα Μετόχων κοινοποιήθηκαν τη σχετική νομοδότηση τους επαφτών. Σε ποιο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθε αυτού του είδους το προσχέδιο για να γονομοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν εγώ δεν ήμουν παρόν, θα ζητήσω ταπεινά συγγνώμη, αλλά επειδή θεωρώ ότι έχω μια συνεπή παρουσία και δεν θυμάμαι σε ποιο Δημοτικό Συμβούλιο ήρθαν αυτά τα στοιχεία για να εκφράσουμε τη γονομοδοτική μας άποψη, θα θέλα να ρωτήσω τον κύριο Αντιδήμαχο σε ποιο Δημοτικό Συμβούλιο έχει γίνει αυτό. Και τέλος, στο πίνακα 6 από τα απολογιστικά στοιχεία του 2020 για τους χιτάκα, βάλα, σκσάντης, κομοτινείς και τα γδράμα δημοτικού κομοτινείς προκύπτει ότι μια εκτίμηση μελέτης υπάρχει απόκλειση στα ποσά του πραγματικού κόστος. Είναι μηδενικά. Γιατί συμβαίνει αυτό. Ένα στοιχείο ποιοτικό, νομίζω, το οποίο θα παρακαλούσα να απαντηθεί. Ευχαριστώ. Κύριε Κουνάκο, έχετε κάποια ρώτηση. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Εάν έχουμε καθόλου στοιχεία εμείς σαν Δήμος Καβάλας για την διαχείριση των απορριμάτων στο χιτάκα Βάλας. Εάν δηλαδή γνωρίζουμε και αφορά μόνο το χιτάκα Βάλας για τους τέσσερις Δήμους, γιατί μιλάμε για ένα ποσό γύρω στα δύο εκατομμύρια ευρώ σε αιτήσια βάση, δύο εκατό. Και θα ήθελα να ξέρω τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία ουσιαστικά η διοίκηση του Δήμου θα έπρεπε να ελέγξει εάν τηρούνται όλες εκείνες οι υποχρεώσεις της αναδόχου εταιρείας για τη διαχείριση του χιτάκα Βάλας. Θέλω να ξέρω και τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση και ίσως αυτό θα πρέπει κύριε Δήμαρχε να υπάρχει μια έκθεση και από τον ειδικό σύμβουλο το οποίο έχετε να συνοδεύει δηλαδή στην εισήχηση την οποία κάνετε προς το σώμα εάν θα υπάρχει αποδοχή ή όχι του ποσού του οποίου η διαμάθα αποφάσισε. Αλλά τα στοιχεία πρέπει παρακολούθησης να τα έχουμε και εμείς σαν Δήμος Καβάλας γιατί είδα ότι στα έργα προχθές είχατε φέρει θέμα σε ό,τι αφορά την επιτροπία εκείνη την οποία θα εξέδαζε τα εδάφη τα οποία υπάρχουν στην εκείνη περιοχή προκειμένου να τα πάρουμε και να τα χρησιμοποιήσει η εταιρεία για να κάνει τον ενταφιασμό των απορριμάτων. Λέω υπάρχουν στοιχεία για την διαχείριση και το δεύτερο ερώτημα που θέλω να κάνω είναι η σύμβαση της εταιρείας της συγκεκριμένης ήταν για δύο χρόνια έχει λήξει έγινε ανανέωση και για πόσα χρόνια έχει γίνει ανανέωση και με ποιο τίμημα. Κύριε Πρόμοσα. Κύριε Λαζάρη θέλατε κάτι. Ναι, ναι, θέλω και εγώ να κάνω μια ερώτηση. Ναι μ' ακούτε. Σας ακούμε. Ευχαριστώ. Ξέρουμε ότι όλοι βέβαια ότι η ανακήπωση συμβάλλει πάρα πολύ στο ποσότητας της εσφοράς και έτσι αν κανείς ανατρέξει στον τίσιο απολογισμό της δημοσιογραφίας, το τίσιο απολογισμό της 2020 της ελληνικής εταιρείας αξιοποίησης ανακήπωσης θα δει κάποια στοιχεία τα οποία πραγματικά με έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Διάλεξα τρεις περιφέρειες, δύο περιφέρειες ανάλογες σε πληθυσμό με την περιφέρα ανατολικής Μαγελεντίνιας-Τράκης. Στην σελίδα 26-27 είναι αυτά τα στοιχεία του ετήσιο απολογισμού του 2020. Με πληθυσμό 608.000 περίπου η ανατολική Μαγελεντίνια-Τράκη έχει οχήματα πέντε νεργούς κάδους μπλε για πλε κάδο μπλα, έτσι, 9.300 και ανάκτησης υλικών 11.000 περίπου τόνους. Η περιφέρα της Κρήτης έχει 620.000 κατοίκους, έχει 47 οχήματα, έναντι πέντε στη δική μας περιφέρεια, με νεργούς κάδους 12.000 και με ανάκτησης 18.500 περίπου τόνους. Και τέλος και η Δυτική Ελλάδα με ανάλογο τις 630.000 περίπου κατοίκους έχει 27 κάδους, 10.500 περίπου ενεργούς 27 οχήματα, 11.000 περίπου ενεργούς κάδους και 16.500 τόνους ανέκτησης υλικών. Μου κάνει εντύπωση αυτό το δοχείο με τα πέντε σε αριθμού. Δεν ξέρω αν είναι σωστά τα νούμερα, φανταστείτε ότι θα είναι σωστά. Πώς δικαιολογούνται ή πώς εξηγούνται αυτά τα νούμερα και αυτή η δυσαρμονία μεταξύ των τριών αυτών περιοριών κοντά σε επικοινωνισμό. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόμος. Κύριε Δωθάνη, νομίζω ότι τα περισσότερα ρωτήματα αφορούν τον Δήμαρχο. Νομίζω εγώ, καταρχήν στην ερώτηση που έκανε ο κ. Ξανθόπουλος αν θα υπάρχει μείωση στα αποδοτικά, δεν μπορώ να σας πω τώρα κύριε, διότι θα είναι ανεύθυνο να σας πω αν θα υπάρχει μείωση ή αν θα υπάρχει αύξηση. Ξέρετε πολύ καλά, θα δούμε πόσο θα είναι τα έσοδα στο τέλος της χρονιάς, διότι και αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Θα δούμε ποια είναι τα έξοδα τα οποία χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά η καθαριότητα και από εκεί και πέρα θα δούμε αν θα παραμείνει στα ίδια, αν θα μειώσουμε ή θα αυξήσουμε. Είναι πολύ πρόωρο αυτή τη στιγμή να απαντήσω σε αυτό. Επίσης για τα στοιχεία που λέτε ότι αυτό που κάνουμε σήμερα είναι εάν συμφωνούμε κιόλας ή διαφωνούμε γίνεται ταυτόχρονα επάνω σε αυτό. Έχουμε κάποιες διαφοροποίησεις, αυτές λοιπόν μπορούμε να τις επισημάνουμε για να μπορέσουν να αλλάξουν. Όμως πιστέψτε με έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και ο κύριος Κητής επάνω σε αυτό. Θα έχουμε δει όλα πολύ διεξοδικά και νομίζω ότι τουλάχιστον ό,τι αφορά τα νούμερα δεν μπορούμε να αλλάξουμε και πολλά πράγματα. Για τη σωστή διαχείριση δεν καταλαβαίνω αν είναι σωστή η διαχείριση επάνω στον ΧΙΤΑ. Εννοείται για τα αντισταθμιστικά. Τι μπορεί να είναι. Δήμαρχε ρώτησα ότι παρατηρώ τα στοιχεία τα οποία έχω μπροστά μου. 22 δήμους της περιφέρειας, 22 αντισταθμιστικά προχύβει μόνο για 4. Αυτό σημαίνει κάτι. Σημαίνει κάτι σε ό,τι αφορά τα στοιχεία τα ποιοτικά. Το ρώτημα είναι αν πιστεύετε ότι με δεδομένο αυτό το αποτέλεσμα η διαχείριση που γίνεται σε ό,τι αφορά όλο αυτό το μεγάλο θέμα κονοβολήματος είναι ικανοποιητική. Κοιτάξτε τα αντισταθμιστικά στους 4 δήμους. Οφείλεται ότι υπάρχουν οι 4 ΧΙΤΑ. Και αυτό λοιπόν είναι το αντισταθμιστικό. Τώρα, εάν σε όλους τους δήμους γίνεται σωστά ή όχι, σε όλο το πλέγμα της περιφέρειας, είναι λίγο πρόωρο ακόμη να πούμε. Γιατί, διότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμάτων. Δηλαδή, ήδη τελειώνει η ΜΕΑ στην μονάδα της Αλεξανδρούπολης. Οπότε, η διαχείριση από όλο τον Ευρώ δεν θα πηγαίνει πλέον στην Κομοτινή ή στην Ξάνθη, θα πηγαίνει στην Αλεξανδρούπολη. Ήδη τελειώνει ή, τέλος πάντων, βρίσκεται σε μια πολύ καλή φάση οχιτή της Ξάνθης. Το ίδιο και της Κομοτινής. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι εξελίσσεται η διαχείριση των απορριμάτων, οπότε σταδιακά θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας. Και όχι μόνο αυτό, και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δημοπρασία για τις μονάδες επεξεργασίας είναι τέτοιος ώστε μειώνει το κόστος διαχείρισης ανατόνου. Λοιπόν, οπότε σε λίγο, σε ένα βάθος χρόνου, τριών, τεσσάρων ετών, θα έχει υπάρξει μια σημαντική μείωση. Και αν λάβουμε υπόψη ότι με την καινούργια πλέον τιμολογιακή πολιτική, με τον καινούργιο κανονισμό διαχείρισης των απορριμάτων, λαμβάνονται υπόψη, θα αρχίσουν να λαμβάνονται και άλλα πράγματα, όπως είναι η κυκλική οικονομία, όπως είναι επίσης τα ογκώδια αυτά τα οποία πηγαίνουμε στα διάφορα σημεία. Μάλλον θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όσο θα περνάει ο καιρός. Επίσης ήθελα να πω, κύριε Ξανθόπουλε, για αυτό που είπατε για τη μείωση, επειδή θα μειωθεί τα χρήματα που δίνουμε, η σφορά που δίνουμε στην διαμάθ, φέτος θα αυξηθεί ένα άλλο ποσό. Το οποίο ποσό δεν το είχαμε μέχρι τώρα, διότι προσπαθούσαμε εκ των ενόντων και με σταδιακά σε χρήματα τα οποία βγάζαμε, να καλύψουμε το θέμα και από τα μπάζα αλλά και από τα ογκώδια. Αυτά λοιπόν πλέον πρέπει να πηγαίνουνε κατευθείαν στα αδειοδετημένα σημεία, κατόπιν διαγωνισμού φυσικά. Ο δήμος λοιπόν θα πληρώνει, το κόστος μια τέτοιας διαχείρισης θα ξεπερνάει το χρόνο της 200.000, διότι τώρα μισθόναμε ενδεχόμενα ένα σπαστήρα ή μας στέλνανε ένα σπαστήρα τον οποίο δεν τον πληρώναμε. Και αυτά αφού τα τεμάχιζε μπορούσαμε και τα στέλναμε στο χιτί, στο χιτά, τώρα αυτό δεν θα μπορεί να γίνεται πλέον, θα πρέπει να πηγαίνει στα αδειοδετημένα σημεία. Άρα λοιπόν θα υπάρχει ένα επιπρόσθετο έξοδο, το οποίο θα βρούμε, θα μπει όταν θα κάνουμε την κοστολόγηση των ανταποδοτικών, το οποίο και αυτό πρέπει να μπει μέσα. Μου επιτρέπετε δήμαρχε να πω κάτι. Παρακαλώ κύριε. Αυτό που είπατε το επιπλέον κόστος για τα ογκώδη και τα αδρανή υλικά, τα μπάζα, υπάρχει μέσα στη μελέτηση, συμπεριλαμβάνεται? Όχι, όχι. Εδώ συμπεριλαμβάνεται ότι διαχειρίζεται ο δήμος σε σχέση από ρημάτων. Αυτά θεωρούνται ότι είναι επιπλέον και τα διαχειρίζεται ο κάθε δήμος. Δηλαδή εμείς θα κάνουμε τον διαγωνισμό για να βγάλουμε ποιο είναι αυτό το αδειοδετημένο σημείο, το οποίο θα μπορούμε να πηγαίνουμε εκεί. Ή ακόμα, εάν χρειαστεί, θα αρχίσουν να τα μαζεύουν κιόλας αυτοί από την πόλη της Καβάλλας. Και όχι ο δήμος, διότι αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται είναι πλέον κατάχρηση. Δηλαδή, ανά πάσα στιγμή ο καθένας βγάζει τα στρώματά του, βγάζει τα επίπλα έξω, αδιαφορεί τι γίνεται με τους συμπολίτες, αδιαφορεί εάν το κόστος αυτό το πληρώνουνε κι άλλοι και σου λέει δεν βαριέσαι, οι χαζοί θα πληρώσουνε. Εγώ είμαι ο έξυπνος που δεν πληρώνω για την επηρεσία καθαριότητας να τα μαζέψει. Αυτό λοιπόν πρέπει να το σταματήσουμε και να το σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες. Δεν υπάρχουν χαζοί και έξυπνοι. Τι άλλο με ρωτήσατε κύριε Ξανθόπου, λέμε συγχωρείτε λίγο γιατί. Το τελευταίο ερώτημα που έκανα ο δήμαρχε αφορά τα στοιχεία τα οποία παραπτήρησαν στον πίνακα 6, όπου σε σχέση με τα κόστι την εκτίμηση μελετών υπάρχει μια τεράστια απόκλειση στα πραγματικά κόστι. Δηλαδή προϋπολογίζονται σε εκτιμήση μελετών κάποια ποσά και στα πραγματικά κόστι για το ύπνο, και αυτό γίνεται για έξι περιπτώσεις, τρεις κοιτά και τρεις κδάει της περιφέρειας. Γιατί υπάρχει αυτή η ειστέρηση ό,τι αφορά την εκτίμηση μελετών που κάνουν το 2020. Γιατί θεωρούμε ότι αυτά δεν θα γίνουν, πλαυτώνει το κόστος, αλλά αυτά όμως δεν θα μπουν μέσα στα αυτά που πρέπει να πληρώσουν οι τιμοι, αλλά είναι οι μελέτες και τα έργα τα οποία προγραμματίζουμε με την περιφέρεια. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν τα βάζουμε μέσα. Κύριε Καλανταρίδη, πάμε να ψηφίσουμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, θα πω και δυο λόγια όμως, δεν θα ψηφίζω απλώς. Λοιπόν, είναι πλέον απόλυτα σαφές αγαπητοί συνάδελφοι και το γνωρίζουν όλοι πού βρίσκονταν οι διαμάθ, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, και συμμετέχοντας πλέον και στη διοίκηση της διαμάθ, πού ακριβώς την παραδώσαμε όταν ολοκληρώσαμε τη θητεία μας. Είναι επίσης γνωστό σε ποιο σημείο παραλάβαμε την ανακύκλωση στο Δήμο Καβάλλας και σε ποιο σημείο την φτάσαμε και την παραδώσαμε. Είναι επίσης γνωστό τόσο ό,τι αφορά το έργο της επέκτασης του χυτά, το οποίο εντάξαμε όσον αφορά τη χρηματοδότηση του και ξεκίνησε όλο αυτό το μεγάλο έργο, καθώς επίσης και το τεράστιο κυριολεκτικά έργο το οποίο αφορά τη ΜΕΑ. Έτσι, ένα έργο πραγματικά το οποίο θα αλλάξει την κατάσταση συνολικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων. Να σας θυμίσω ότι όταν ήμασταν διοίκηση, έτσι, βαλόμασταν σχεδόν από τους πάντες και δυστυχώς και από άτομα που σήμερα βρίσκονται στη διοίκηση. Και χαίρομαι πραγματικά, κύριε Δήμαρχε, ότι ενώ ακόμα και στην αρχή της διοίκησης σας ακούσαμε να λέτε διάφορα πράγματα και τις διαμάθτες, και συνεχεία μαθαίνοντας, έχοντας την κατάλληλη ενημέρωση θα έλεγα εγώ, το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί έχετε αλλάξει άποψη και πραγματικά βλέπω ότι στηρίζετε όλη αυτή την δουλειά την οποία γίνεται και την προωθείτε και τη διαφημίζετε κιόλας και πραγματικά αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο καλό μπορεί να αποφέρει. Είναι γνωστή η θέση μας όσον αφορά τη διαμάθ. Είμαστε απολύτως θετικοί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων μέσα από αυτή τη διαδικασία, γιατί είτε αρέσει σε κάποιους συνανδέλφους είτε όχι, αυτή είναι η μοναδική διαδικασία που υπάρχει. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να την κάνουμε μέρα με τη μέρα καλύτερη και πιο αποδοτικότερη. Και σε ό,τι αφορά, αγαπητέ κύριε δήμαρχε, αυτό που μόλις άκουσα στο οποίο αναφερθήκατε, την ανακύκλωση των οικοδομικών υλικών, πάρτε κεφάλια κύριε δήμαρχε. Δεν είναι δυνατόν οι συνεπείς πολίτες να πληρώνουν και για αυτούς οι οποίοι είναι ασυνεπείς. Γιατί ουσιαστικά αυτό θα συμβεί. Έτσι, δεν περιλαμβάνεται μεν στη συμμετοχή μας ό,τι αφορά τη διαμάθ, αλλά θα βγουν από την τσέπη του δήμου και θα πληρώσει και ο Κώστας, ο οποίος φρόντισε να ειδοποιήσει το δήμο, να πληρώσει το πενηντάρικο ή το κατοστάρικο και να εκοφεληθεί αυτός ο ασυνείδητος πολίτης, ο οποίος πολύ απλά βγήκε μέσα στη νύχτα, πέταξε τα μπάζα του δίπλα στους κάδους και τα άβησε εκεί και είπε δεν βαρεγέσαι παιδιά, τι θα κάνουν, θα τα μαζέψουν. Όχι κύριε δήμαρχε, εδώ θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι, δεν θα τα μαζέψουμε. Να γίνουν βουνά μπροστά στα σπίτια τους, μέχρι να μας πούν ποιοι είναι, να πληρώσουν αυτό το πενηντάρικο, το οποίο δεν θέλουν να το δώσουν στο δήμο, κάνουν ανακαινήσεις τάξεως των χιλιάδων και δεκάδων χιλιάδων ευρώ και τσιγκουνεύονται να πληρώσουν τα 100 και τα 200 ευρώ. Θα πρέπει να είμαστε αμήλικτοι κύριε δήμαρχε σε αυτή τη δουλειά. Είμαστε θετικοί κύριε Πρόεδρε, αλλά λόγω των ιδιαιτέρων συνθήκων θα είμαστε παρόντες. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Καλενταρίδη, αν μου επιτρέπετε, τίποτα έτσι απ' ό,τι πληροφοριακά, σε σχέση με αυτό που μου λέτε ότι παραδώσατε και σε αυτό που είναι, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε κατά κάτι καλύτερα. Χαίρομαι κύριε Δήμαρχε για αυτό. Έτσι τραγματικά χαίρομαι. Όχι απλώς το διευκρινίζω, το ίδιο πράγμα και οφείλω να ομολογήσω κύριε Καλενταρίδη, διότι είμαι εξαίρετο τίμα από τους ανθρώπους που δεν κρυβώ και δεν φίδομαι των λόγων μου όταν πρέπει να τους πω. Λοιπόν, θέλω λοιπόν να πω ότι η διαχείριση η οποία έγινε επί των ημερών σας επάνω στον Χιτά ήταν και είναι υποδειγματικός. Δεν μπορώ να πω τίποτε, έγινε μια πολύ καλή δουλειά τώρα. Από εκεί και πέρα κάποια λόγια διότι ανεχόμενα βάζεται ότι γιατί κι εγώ είχα πει κάποια πράγματα δεν τα παίρνω πίσω. Απλώς δεν υπάρχει λόγος. Υπάρχουν, έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να βελτιωθούν πολλά πράγματα στην διαμάθεια και νομίζω ότι έχουν βελτιωθεί. Πάντως θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η διαχείριση των απορρημάτων είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό που λέμε και κάνουμε για να μην δίνουμε στρεβλές εντυπώσεις στους δημότας. Θα μου επιτρέψετε κύριε Δήμαρχη επειδή μου δώσατε την πάσα και θυμήθηκα κάτι το οποίο ξέχασα. Αυτό το οποίο με ξένησε πραγματικά όσον αφορά τον προϋπολογισμό που βλέπω αυτή τη στιγμή για τη διαμάθεια είναι τα πολύ λίγα ελάχιστα κατά την άποψή μου χρήματα τα οποία διαθέτει η διαμάθεια για την ενημέρωση των πολιτών. Αυτό είναι κάτι στο οποίο ποτέ πραγματικά δεν πρέπει να τσιγκουνευτούμε τα οποιαδήποτε χρήματα και να σταματήσουμε να το κάνουμε. Ο μόνος τρόπος να αυξήσουμε την αποδοτικότητά μας, την παραγωγικότητά μας σε ό,τι αφορά την καλύτερη διαχείριση των απορρημάτων του καθενός είναι η ενημέρωση κύριε Δήμαρχε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Να κλείσω κύριε Δήμαρχε και μετά μπορείτε να φύγετε. Συγγνώμη λίγο. Να σας θυμίσω ότι σας είχα αναφέρει κατά το παρελθόν ότι στο site της Diamath δυστυχώς ο οδηγός του πολίτη έχει ημερομηνία 2009. Μου είπατε ότι θα το δείτε. Θα θέλω να σας ενημερώσω ότι εξακολουθούμε να είμαστε στο 2009 δυστυχώς. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Απλώς ένας από τα θέματα που θα έχω την Δετάρτη που θα συναντηθώ με την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης θα είναι και αυτό της διαφήμισης. Να αυξηθούν τα ποσά της διαφήμισης. Τώρα όσο για το site είναι η αλήθεια ότι το ξέχασα. Σας ζητάω συγγνώμη. Είναι κάτι το οποίο αύριο το πρωί κιόλας θα μιλήσω με τον κύριο Βοιατζή. Κύριε Βαβαδόπουλα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα είμαι λίγο πιο αστερός με τον Δήμαρχο γιατί είναι από τα σοβαρότερα θέματα του Δήμου. Ξεκινώντας λέγοντας άκουσα τον Δήμαρχο να κάνει κάποιες παρεμβάσεις και να μιλάει πάλι για κυκλική οικονομία. Έχει μάθει να μιλάει για κυκλική οικονομία αλλά νομίζω δεν ξέρετε κύριε Δήμαρχε τι είναι αυτό ακριβώς. Όταν βλέπουμε σήμερα να έχετε δημιουργήσει ένα σκουπιδότοπο μέσω στρατόπεδο στον Περιγιάλη και να διατρέχουμε πολλούς κινδύνους και να κάνετε μια κακή διαχείριση. Είπατε ότι δεν μπορώ να απαντήσω τώρα γιατί είναι πρόωρα λίγο τα πράγματα. Είστε δύο χρόνια διοίκηση και μιλάτε τώρα ότι είναι πρόωρα για να μιλήσετε για την διαχείριση των αποβλήτων. Πόσα χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε με εσάς Δήμαρχο. Το τρίτο που είπατε είναι ότι δώσατε μια έμφαση, η δόση τριμενέα είναι 460.000 ευρώ ήταν για τον Δήμο Καβάλας, αλλά το 20 και το 21 ήταν λίγο χαμηλότερες, θέλοντας να δείξετε ότι κάνατε κάποια δουλειά. Ναι, αλλά ξεχάσατε να πείτε στο σώμα, κύριε Δήμαρχε, ότι υπήρχε και η πανδημία, άρα υπήρχαν και λιγότερο σόγγος αποβλήτων. Εγώ, κύριε Δήμαρχε, να ξέρετε, μπορεί να βλέπω και να διαβάζω τις σημειώσεις μου, αλλά ξέρω τι λέω και δεσμεύομαι γι' αυτά που λέω. Εσείς μιλάτε από όξω και λέτε ότι δεν θέλετε, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Τώρα θα μιλήσω λίγο στο σώμα με τα στοιχεία που έχω και αυτά που έχουμε μελετήσει και που μας δόθηκαν βέβαια και έχουμε να κάνουμε τις εξής διαπιστώσεις. Το 2019 οι πραγματικές ποσότητες των απορριμάτων του πράσινου κάδου, τον ίζο του πράσινου κάδου, ήταν για το Δήμο Καβάλλας 26.900 τόνι. Το 2020 οι αντίστοιχες ποσότητες, βλέπω ότι ήταν 24.800 τόνι. Αντίστοιχα, οι πραγματικές ποσότητες στα ανακυπλώσιμα ήταν 3.300 τόνι και για το 2019 ήταν 3.300 τόνι και 3.345 τόνι για το 2020. Έχουμε δηλαδή μια μείωση των σκουπηδιών κατά 2.100 τόνους και μια αύξηση των ανακυπλωσίμων κατά 45 τόνους περίπου. Όμως αναρωτιέμαι πόσο πραγματική είναι αυτή η εικόνα. Από τον Μάρτιο, τον ίζο του 2020, το τσόμα, μέχρι περίπου το τέλος του χρόνου, βρισκόμασαν σε ένα ολικό lockdown, με κλειστά τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία για τουλάχιστον έξι μήνες. Και δεν είχαμε καθόλου επισκεψιμότητα του καλοκαίρι, δηλαδή δεν είχαμε σχεδόν καθόλου τουρίστες. Αυτή η μικρή διαφορά μεταξύ 19 και το 2020 μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το πόσο αξιόπιστα στοιχεία μας δίνει η Διαμάθη. Και δεν είναι μόνο τα στοιχεία της Καβάλλας. Να σας πω ότι έχω εδώ μπροστά μου ότι η Ξάνθη παρουσιάζεται να αυξάνει τα σκουπίδια της μέσα σε ολικό lockdown κατά 394 τόνους. Άραγε δεν έχασε τουρίστες η Ξάνθη. Η Κομοτινή παρουσιάζεται να μειώνει τα σκουπίδια της κατά 1700 τόνους μέσα σε ολικό lockdown, δηλαδή της ίδιες περίπου ποσότητες με το Δήμο Καβάλλας. Χωρίς όμως να έχει το ρεύμα τουριστών που δεχόμαστε εμείς κάθε καλοκαίρι. Το Παγκέο επίσης που έχει πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών και αυξάνει κατά πολύ τα σκουπίδια του μέσα στο καλοκαίρι. Φαίνεται να χάνει λιγότερους τόνους από εμάς. 1890. Μόνο η Θάσσο παρουσιάζεται να χάνει το 1 τρίτο του σκουπιδιώτης, αφού δέχτηκε μεγάλο πλήγμα πέρσι στο καλοκαίρι με την μείωση τουριστικού ρεύματος. Η ίδια κατάσταση και με τις ποσότητες που αφορά την ανακύκλωση. Που και εκεί δεν καταγράφεται κάποια σοβαρή μείωση από το κλείσιμο των επιχειρήσεων, αν είναι δυνατόν. Ενώ γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες περιτώσεις η τόση φτάνει το 40%. Όλες αυτές οι διαπιστώσεις μας κάνουν πολύ καχύπωτος για τα στοιχεία που μας δίνει η διαμάθεια. Βέβαια, ίσως να υπάρχει και άλλη εξήγηση. Να έχετε πετάξει, κύριε Δήμαρχε, μεγάλες ποσότητες απογκώδη από ρήματα στοχητά. Και έτσι να έχετε αυξήσει κατά πολύ τους τόνους που επιβαρύνεται ο δήμασ μας. Εσείς το ξέρετε αυτό, αλλά δεν θα μας πείτε ποτέ την αλήθεια. Όπως και να έχει, η αποτυχία της διαμάθειας και της διοίκησης του Δήμου να διαχειριστούν σωστά και αποτελεσματικά τη συλλογή και την επεξεργασία των απορριμάτων είναι παταγώδηση. Αυτό μας δείχνει η καθημερινότητα. Και μιλάω και πιο συγκεκριμένα. Πρώτον, η ανακύκλωση έχει μείνει στάσιμη στο 7% εδώ και χρόνια. Δεν έχετε επιτυχεί το στόχο να είναι παντού ένας πράσινος και ένας γαλάζιος κάδος. Δεν εκπαιδεύεται συστηματικά τους δημότητες για να κάνουν σωστά την ανακύκλωση και να λειτουργεί σωστά η διαλογή στην πηγή με τις μικρότερες απώλειες. Ήδη, αν άκουσα από ο συνάδελφος, είπε ότι δεν γίνεται και μια πραγματική ενημέρωση στους πολίτες. Δεν δίνονται αρκετά χρήματα. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η γραμμή διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων και την τοποθέτηση των καφέ-κάδων. Την ακούμε, κύριε Δήμαρχε, από το στόμα σας εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν την βλέπουμε. Όλοι ξέρουμε ότι με τον καφέ-κάδο θα δούμε πολύ μεγάλη μείωση στα απορρίματα. Αλλά η διαμάθ δεν έχει να δείξει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ θυμίζω ότι ο δήμαρχος Καβάλλας είναι και την πρώτη ως διαμάθ. Το τρίτο που θέλω να πω είναι η αιδυναμία της διοίκησης του Δήμου και της διαμάθ για τη διαχείριση των ογκωδών απορριμάτων. Είναι παντελής. Ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε τα πράσινα σημεία και τις γωνιές ανακύκλωσης, που θα δημιουργήσει ο δήμαρχος για να διαχειριστεί τα ογκώδη. Βάφτισε μάλιστα, σαν πράσινη γωνιά, την ανεξέλεκτη και επικίνδυνη χωματερή στον Περιάλη. Αυτή η χωματερή, όμως, στον Περιάλη είναι η πραγματική εικόνα της πολύς κακής και επικίνδυνης διαχείρισης που κάνει ο δήμαρχος Καβάλλας. Πριν από τρεις μέρες ξέσπασε φωτιά, φέρω ένα παράδειγμα, σε χωματερή στη Ξάνθη. Θα μας γίνει μάθημα, θα ανησυχήσουμε ή θα μακαρίζουμε την τύχη μας, την τύχη τη δικιά μας, πως δεν θα ξεσπάσει καμία φωτιά και σαν στρατόπεδα να τρέχουμε και να μην προλαβαίνουμε. Και τέλος, πόσα χρόνια θα περιμένουμε, κύριε Μουριάδη, για το μεγάλο έργο αυτής της Μονάδας Επιξαργασίας Απορρημάτων. Πότε, επιτέλους, θα γίνει σωστός, διαφανής και δίκαιος διαγωνισμός. Πότε θα ξεκινήσει, πότε θα τελειώσει και πότε θα λειτουργεί η Σημαία. Για να μην πω αν τελικά λειτουργήσει. Κύριε Πρόεδρε, αυτήν την αποτυχημένη και αδιέξοδη πολιτική του Δήμαχου Καβάλα και της Διαμάφ, καλούνται και πάλι να την πληρώσουν οι δημότες, με 1.330.000 ευρώ περίπου. Το έχω πει και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε. Όσο η σφορά του Δήμου προς τη Διαμάφ είναι σ' αυτά τα υψηλά επίπεδα, ο κίνδυνος αυξήσεων στα δημοτικά τέλη είναι πάντα ορατός. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις 300.000 ευρώ που θα μας κοστίσει η λαθανσμένη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων, τότε μιλάμε για 1.630.000 ευρώ περίπου. Άρα, για ποια έτσι προσχηματική μίωση μιλά η διοίκηση του Δήμου. Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριε Πρόεδρε, εμείς θα ψηφίσουμε όχι στην προτείνεμένη σφορά προς τη Διαμάφ. Ευχαριστώ. Μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, γιατί υπόθηκαν πάρα πολλά πράγματα τα οποία είναι άσχετα. Καταρχήν, θέλω να πω στον κύριο Παπαδόπλου ότι η ΜΕΑ και με διαφανείς διαδικασίες θα γίνει. Να μην ανησυχείς αυτό, διότι καταλαβαίνω ότι οι τρεις συνδετημόνες, και καταλαβαίνει ο κύριος Παπαδόπλος ποιος εννοώ, έχετε μια φοβερή ανησυχία για το αν θα πετύχει, όχι γιατί η ανησυχία σας είναι να πετύχει το σύστημα. Επίσης, θέλω να σας πω ότι η λογική σας, ότι είμαστε σε πανδημία και άρα έπρεπε τα απορρήματα να μειωθούν, και εμείς κρύβουμε στοιχεία, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά εάν εσείς σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο, σημαίνει ότι έτσι θα διηγήσετε. Υπάρχουν ζυγολόγια, κύριε Παπαδόπουλε, δεν είναι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Με συγχωρείτε, στην περίοδο της πανδημίας και τρώγαμε, ίσως τρώγαμε και περισσότερο, και ανακύκλωση είχαμε, είχαμε τα πάντα. Σημαίνει ότι επειδή είχανε κλείσει ταβέρνες, ότι αμέσως τα σκουπίδια έπρεπε να είναι διαφορετικά. Λοιπόν, ας είμαστε λίγο ρεαλιστές. Επίσης, για τα οργανικά, δεν θα σας πω άλλα, γιατί ήτανε τόσες οι ανακρίβειές σας που δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ μαζί σας, σε αυτά που λέτε. Θα σας πω μόνο για να ξέρετε, για τα οργανικά τα οποία τα λέτε συνέχεια. Εάν παρακολουθούσατε, θα βλέπατε ότι ήδη ο καφέ κάδος έχει εγκριθεί και αυτό που θα γίνει το επόμενο διάστημα, είναι η δημοπρασία ούτως ώστε να αγοραστούει ο καφέ κάδος και να ξεκινήσει το ρέφμα της διαχειτής των οργανικών. Το οποίο τι σημαίνει, ότι τα απορρίματα τα οποία θα πηγαίνουν στο χειτή, θα είναι ακόμα λιγότερα. Τα οκόδη και τα πράσινα σημεία και οι πράσινες γωνιές. Επειδή εγώ δεν λέω πράσινα άλογα κύριε Παπαδόπουλε, και ό,τι λέω είναι με στοιχεία, ήδη έχουν γίνει οι μελετές και υπάρχει, περιμένουμε την έγκριση από την περιφέρεια για τα πράσινα σημεία και τις πράσινες γωνιές. Ήδη έχουμε κάνει αυτά που έπρεπε να έχουμε κάνει, έχουμε στείλει τις διορθώσεις που χρειαζόταν και πολύ σύντομα θα εγκριθούν και αυτά για να μην ανησυχείτε. Όσο για την χωματερή την οποία τη λέτε και την ξαναλέτε, δεν είναι χωματερή η οποία έχει κίνδυνο στο στρατόπεδα Σιμακοπούλ. Εννοώ κίνδυνο από μικρόβια, από αυτή την άποψη. Λοιπόν, εξάλλου είναι κάτι το οποίο ήταν ένα άτυπο πράσινο σημείο. Αυτό λοιπόν στο επόμενο διάστημα δεν θα υπάρχει για μεγάλη λύπη δική σας και θα ξαναεπανέρθουν τα πράγματα στη σωστή της θέση. Τώρα είπατε πολλά, αλλά δεν πειράζει. Αυτά έτσι επιγένει. Αν ξέρω τι σημαίνει κυκλική οικονομία, ξέρω και πολύ καλά, κύριε, τι σημαίνει κυκλική οικονομία και τι πρέπει να κάνουμε. Εντάξει, λοιπόν, ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπά. Τώρα, παίρνουμε στον κύριο δήμαρχο τα τελευταία του λόγια για την κυκλική οικονομία. Ο δήμαρχος, ο Παπαδόπουλος, ξέρει, πείτε μας και εμάς που δεν ξέρουμε, παιδιά, την μάθημα της κυκλική οικονομίας. Κάποια μέρα πρέπει να μας την εξηγήσει, εντάξει. Έχετε δίκιο. Τώρα, στην προσέγγιση που εγώ δεν την προσεγγίζω όπως ο κύριος Παπαδόπουλος, αλλά πιστεύω, δήμαρχο, ότι είπε κάτι το οποίο είναι σωστό. Δηλαδή, εύσουσοι τους τουρίστες. Δηλαδή, αλλιώς είναι μια πόλη που ζει την καθημερινότητα της χωρίς τουρίστες και αλλιώς έχει σαν απορίματα όταν έχει μια τεράστια κίνηση από εμπισκέτες. Αυτό είναι ένα θέμα που και εμένα με προβλημάζει με τις ποσότητες. Επιπλέον, θέλω να σας πω ότι ούτε εσείς, αλλά ούτε και οι προηγούμενοι ενδίκης πρέπει να είστε σκέτος οι περήφανοι που είναι καθυλωμένοι ο δείχτης της ανακύκλωσης στο 6% και στο 7%. Δηλαδή, ότι κάναμε ανακύκλωση, τουλάχιστον εσείς δεν πρέπει να το περιφαρέσετε, ότι κάναμε ανακύκλωση κατά 1% παραπάνω. Δεν κάναμε και κατά παγκόσμιο ρεχό, δεν κάναμε και κατά ανάθλιο δηλαδή. Και σίγουρα η διαμάθ, μάλλον ότι δεν ενδιαφέρουν πώς θα γίνουν τα πράγματα και το αν χρειώνει, το έχει βρει τη λύση και χρειώνει τους δήμους και δεν είναι ενδιαφέρον να διαφημίσουμε την ανακύκλωση, αφριθού είναι οι δήμοι και οι δημότες. Θα έλεγα λοιπόν σαν πρόταση, κύριε Δήμαρχε, σε εσάς. Ξέρετε, εγώ τα προσυγγίζω εντελώς διαφορετικά και καλοπρόεδρο τα πράγματα. Εάν δεν το κάνει η διαμάθ, γιατί δεν το κάνετε εσείς, δεν είναι οι δημότες που κάνουν ανακύκλωση. Να μεγαλώσουμε λοιπόν την ανακύκλωση, να κερδίσουν και οι δημότες κάποια ωφέλη μέσα από αυτό και να κερδίσουν και ο δήμος. Δεν είναι δηλαδή το να ξανάρθουμε του χρόνου, γιατί σας θυμάμαι πέρσι, που είπατε ότι του χρόνου θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Ότι η ανακύκλωση είναι 7% δεν είναι καθόλου καλά, με συγχωρείτε πολύ. Δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλά. Βέβαια έχω και κάποιες σκοτεινές γρίζες, θα λέγα ιδέες μέσα στο μυαλό μου, όχι ιδέες, πιο πολύ θα λέγα εντυπώσεις και πληροφορίες μέσα στο μυαλό μου, όταν ακούω τον κύριο Μιχαηλίδη, των δήμαρχων έστου, να λέει κάποια πράγματα διαφορετικά για τη διαμάθ και να μην είναι παρόν σε αυτό το πρακτικό. Αυτό πρέπει να μου το απαντήσετε, γιατί δηλαδή ο κύριος Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι μέλος της διοίκησης, λέει δηλαδή από μόνος του κάποια πράγματα, τα οποία δεν τα βλέπουμε να αποτυπώνονται μέσα στον πρακτικό και να είναι ομόθονοι. Τέλος πάντων, εγώ πιστεύω ότι ο Μουριάλης πρέπει να βάλει το μύχι παραπάνω στην ανακύκλωση και να μην ακολουθήσει τις άλλες πόλεις και να βρει πράγματα, μπόνους να βρει διαφημιστικό τρόπο ώστε η πόλη μας να είναι πρωταγωνιστή στην ανακύκλωση στην περιφέρεια. Έτσι και θα οφεληθούν οι δημόντες, αλλά πολύ περισσότερο ο βήμος δεν θα πληρώνει το τρίμινο 400-400.000. Λοιπόν, θετικά ψηφίζω, αλλά έχω και εγώ τις εστάσεις μου, όσον αφορά τη διαμάθ, τη λειτουργία της διαμάθ, αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να κάνει σοβαρά βήματα ο βήμος μας επάνω στην ανακύκλωση και να συμπαρασύρει και όλη την περιφέρεια στο να γίνουμε μια πραγματικά πολιτισμένη περιοχή και περιφέρεια. Ευχαριστώ. Κύριε Ποτογια. Η θέση μας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμάτων, κύριε Πρόεδρε, καπ. Συνάρφη, αφορά στο σύνολο της διαχείρισης και με την ευκαιρία αυτήν να πούμε ότι αυτή η σοβαρά, η εττύσια συγκεκριμένη αφορά σε ένα μελί μεγάλο υψηλό χαράτσι που θα πληρώσουν όλοι οι καβαλιότες, όλοι οι συνδημότημας και μην προσπαθείτε τώρα να κρυφτείτε πίσω από τους ασυνείδητος που συμπεριφέρονται με τον τρόπο που περιγράψατε. Η πολιτική αυτή της διαχείρισης των απορριμάτων είναι μια πολιτική άκρως αντιλαϊκή, η οποία θα βάζει τους δημότες, τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν όλο και περισσότερο. Να σημειώσουμε ότι οι αυξήσεις που θα έρθουν θαρτούν και για το 2023, γιατί το 2022 θα επιβληθεί και το τέλος γενομικής ταφής. Οπότε η σφορά του 2023 θα είναι μεγαλύτερη. Επιπλέον, εδώ να τονίσουμε, σε ό,τι αφορά τιμαία, ότι το κόστος επίσης θα αυξήσει την διαχείριση των απορριμάτων, γιατί αφενός πρόκειται για μονάδα κοστοβόρα στην κατασκευή της, χύζει πάρα πολλά χρήματα και επίπλέον, επειδή ακριβώς θα κάνει μία μηχανική διαλογή με ευαίσθητα μηχανήματα, θα κοστίζει και πολύ η διαχείρισή της. Θα είναι κοστοβόρα δηλαδή και η διαχείρισή της. Επιπλέον, και το πιο σημαντικό, και εδώ συμφωνεί όλοι σε αυτό, είναι ότι τη διαχείριση των απορριμάτων θα την αλάβει το ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο. Μεγάλο κεφάλαιο μιλάμε, δεν μιλάμε για κάποιον φουκαρά. Άρα λοιπόν, η ενασχόληση αυτή του μεγάλο κεφαλαίου, γιατί το βλέπουμε και παγκόσμια με τη διαχείριση των απορριμάτων, θα γίνεται και γίνεται μόνο με στόχο το κέρδος. Και για να έχει κάποιος κέρδος, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί συμπολίτες που μας ακούτε, κάποιος πρέπει να πληρώνει. Και αυτός που θα πληρώνει είναι φυσικά όχι ο ασυνείδητος, το σύνολο του λαού. Όλα αυτά λοιπόν, κατά την άποψή μας, αποδεικνύουν ότι η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και η αρχή ορειπένων πληρώνει, είναι μια εξαπάτηση του λαού που βλέπει πως η ζωή του και το περιβάλλον, καθημερινά υποβαθμίζονται. Πάνω σε αυτή τη λογική, λοιπόν, καταψηβίζουμε την επίσηα ισφορά χαράτηση της Διαμάχης. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζητώ τα τελευταία δύο χρόνια μονότο να ίσως από τον κύριο δήμαρχο να γίνει μια συζήτηση για τη Διαμάχη, την οποία δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο αποφεύγει ως ο διάολος το λιβάνι. Έχει μία τάση να μην θέλει το θέμα αυτό να συστηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και πραγματικά αυτό είναι μια αιτία η οποία μου δημιουργεί εξαιρετικές εμφολίες για τη λειτουργία της ΔΙΑΚ, όσο και αν καταλαβαίνω ότι για κάποια πράγματα η ΔΙΑΚ είναι μονόδρομος. Αυτή η στάση του δημάρχου είναι ένα στοιχείο το οποίο με προβληματίζει στην έναρξη της τρίτης αιτίας του στην ουσία σε Σεπτέμβριο του 2021 στην διοίκηση του Δημοκαβάλλας. Εκτός από αυτό, από την παράδειση των στοιχείων τα οποία μας δόθηκαν, προκύπτει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΚ αποφάσισε και προτείνει σε εμάς στο Δήμο Καβάλλας ένα ποσό το οποίο προέκυψε μέσα από μια διαδικασία η οποία σε κανένα σημείο δεν συμπεριέχει και τις ενδεχόμενες προτάσεις νομοδοτής του Δημοτικού Συμβούλου Καβάλλας. Και αυτό αποδείχθηκε από το ρώτημα το οποίο έθεσα για το οποίο δεν πήρα φυσικά απάντηση. Δεν πήρα απάντηση για την αναφορά του κυρίου Τζέπελη, του κυρίου Πρόεδρου της ΔΙΑΜΑΘ σχετικά με τις ενδεχομένους προτάσεις που στείλανε τα Διοικητικά Συμβούλια όλης περιφέρειας μετά την αποστολή των στοιχείων τα οποία παρατέθηκαν, αν παρατέθηκαν τελικά. Από ό,τι αποδεικνύεται μάλλον δεν παρατέθηκαν. Έχει αποφύγει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΜΑΘ να τα θέσει τα στοιχεία αυτά έγκαιρα υπόψη των Διοικητικών Συμβουλίων και του Βουρκού Συγκλού Καβάλας για να πάρουμε όλη άποψη και γνώση για το τι ακριβώς θα έρθει το 2022 και επί αυτού με ψυχρεμία και με πάρα πολύ μεγάλη άνεση να καθορίσουμε την πολιτική μας. Από τις ερωτήσεις των συναδελφών, μη δέτου κ. Βαγγέλη Παπά εξερουμένως ό,τι αφορά τα θέματα της ανακύκλωσης προκύπτει ότι οι επιβδόσεις είναι τραγικές. Εάν το 1% είναι σημείο, είναι ποσοστό το οποίο κανείς μπορεί να το μνημονεύσει ως κάτι σημαντικό, με συγχωρείτε πάρα πολύ, εγώ διαφωνώ απόλυτα. Και βέβαια σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, τον καφέ κάδο, τα πράσινα σημεία, είναι λόγια τα οποία τα ακούω δύο χρόνια τώρα, αλλά στην πράξη δεν βλέπω τίποτα. Το μόνο που βλέπω είναι εγκατελειμμένα σκουπίδια δεξιά και δεξιά, κάδους οι οποίοι δεν χωρούν, τα σκουπίδια να υπάρχουν παρατημένα γιατί κάθονται γεμάτοι και δεν έχουν αδιάσει. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν έχουν αδιάσει. Και για να μην πολυλογώ, μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορώ παρά να είμαι αμνητικός στην πρόθεση που έρχεται σήμερα στο Εργατικό Συμβούλιο Καβάλαση. Κύριε Πονάκο. Κύριε Πρόεδρε, είχα ρωτήσει τον κύριο Δήμαρχο, εάν έχουμε στοιχεία ότι η σύμβαση που είχαμε για τη διαχείριση στοχητά, εάν εφαρμόζεται η σύμβαση όπως προβλεπότανε αρχικά. Και αν έγινε ανανέωση, για δύο χρόνια ήταν η σύμβαση και αν έχει γίνει ανανέωση. Απάτηση, κύριε Δήμαρχο, δεν μου δώσατε. Έχει γίνει ανανέωση φυσικά. Έχει γίνει ανανέωση και είναι με την ίδια τιμή με την οποία διαχειριζόμαστε τα πορεύματα μέχρι τώρα. Στην σύμβαση, κύριε Δήμαρχο, που είχαμε για δύο χρόνια, μισθόναμε τα μηχανήματά τους, τα οποία είχαν φέρει, εκεί και όντως γίνεται μια καταπληκτική δουλειά και γίνεται. Δεν αφιβάλλω ότι η διαχείριση δεν είναι σωστή, αλλά καταλαβαίνετε ότι άλλο να μισθώνω τα μηχανήματα για δύο χρόνια και άλλο να τα μισθώνω για τέσσερα χρόνια. Δεν ξέρω πόσα χρόνια έγινε η παράταση και μέχρι πότε θα γίνει η παράταση. Και αυτό οφείλει η εταιρεία. Άλλο να μας λέει ότι θα επασχολεί 20 άτομα και άλλο να επασχολεί 10 άτομα. Αυτά πρέπει να τα δούμε. Αυτά τα στοιχεία δηλαδή τα έχετε? Εμείς έχουμε έναν πρόσωπο από τον Δήμο Καβάλας για να παρακολουθεί αυτήν την σύμβαση. Προσφέρουμε κάτι αντίστοιχο. Ή επαναπαβόμαστε στα στοιχεία τα οποία έχει η διαμάθ. Γιατί ξέρετε δεν μπαίνει κανείς εκεί μέσα έτσι, ανεξελεκτά. Όλοι ελέγχονται. Εμείς έχουμε έναν ο οποίος θα παρακολουθεί η σύμβαση, αυτή η οποία στην ουσία πληρώνουμε ένα κάρο λεφτά. 1,5 εκατομμύριο. Και άλλο ένα εκατομμύριο πληρώνει η υπόλοιπη δίμηση της Περιφερειακής Οινότητας Καβάλας. Τα δυόμιση. Άρα οι τρεις, τέσσερις δίμης θα πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα. Αν δεν κοστολογίσουμε το δικό μας αντικείμενο, δεν μπορεί να ξέρουμε το τι κάνουνε στους άλλους δίμους. Και να δεχόμαστε απριόρι το τι μας λέει το Δικητικό Συμβούλιο της Διαμάθ. Εγώ λέω ότι σαν δήμος Καβάλας πρέπει να δούμε πρωτίστως τη δική μας διαχείριση. Δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα, αλλά τη δική μας διαχείριση. Κοστίζει τόσο. Είναι πραγματικά τα νούμερα αυτά. Δηλαδή έχουμε αντιθεθμιστικό όφελος τόσο. Εκτός από τον περιβαλλοντολογικό. Αυτά πρέπει να τα δούμε. Εγώ δεν έχω στοιχεία, παρά ότι έκανα επίσκεψη στο χώρο, διαβάζοντας και τις συμβάσεις, έχω πάρα πολλά ερωτηματικά και έχω πάρα πολλά σκοτεινά σημεία. Και θέλω να ξέρω εάν εσείς τα έχετε ξεδιαλύνει αυτά. Τα έχουμε συζητήσει κατά καιρούς. Και δεν ξέρω αν τα έχουμε ξεδιαλύνει. Μέχρι σήμερα δεν τα έχω. Εσείς, αν αντιπρόεδρος της Διαμάθ, έχετε τέτοια πληροφόρηση. Ολοκληρώστε, παρακαλώ κύριε. Εγώ είμαι αρνητικός έτσι κι αλλιώς για το θέμα του ποσού, γιατί θεωρώ ότι είναι υπερβολικό το ποσό αυτό. Δεν είναι πραγματικό το ποσό. Κύριε Πρωμούσα. Λοιπόν, αν μου επιτρέπετε... Ας πει ο κ. Πρωμούσας και μετά. Συγγνώμη, δεν άκουγα πριν. Θετικός, κύριε Πρωέδρα. Κύριε Δημάρχη, ολοκληρώστε. Κύριε Κουνάγος, αυτό που λέτε, υπάρχει μια τιμή με την οποίαν διαχειρίζονται τα απορρήματα επάνω στον χιτά. Εάν τώρα αυτός ο άνθρωπος έχει, η εταιρεία, έχει 20 εργαζόμενους, έχει 30 εργαζόμενους, ή έχει 5 εργαζόμενους, εμένα δεν με ενδιαφέρει. Και ξέρετε γιατί δεν με ενδιαφέρει. Εμένα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Γίνεται σωστά η δουλειά. Υπάρχει μια σύμβαση, η οποία λέει ότι η διαχείριση των απορρημάτων θα είναι... στοιχίζει περίπου 42 ευρώ, εάν θυμάμαι καλά. Για ψάξτε να δείτε στις άλλες περιφέρειες και στις άλλες διαμάθ, πόσο είναι το κόστος διαχείρισης. Εμένα με ενδιαφέρει να είναι φθηνή η διαχείριση του σκουπιδιού στην περιοχή μου. Και αυτό γίνεται. Κύριε Δημαρχή, για να υπολογίσει διαμάθ το κόστος, για να βγάλει τη σύμβαση την οποία έχει αναθέσει στη Μεσόγειο, έκατσε και έκανε μια μελέτη. Και λέει ότι θα απασχολεί 20 άτομα προσωπικό. Θα καίει κάψιμα 500.000. Θα μας μισθώνει το μηχάνημα εκείνο 100.000. Εγώ θέλω να σας πω, ότι αν ελέγχεται, εάν τυριούνται οι συμβατικοί όροι από πλευράς του Δήμου Καβάλα, ή επαναπαβόμαστε στην σχέση διαμάθ με τον Ανάδαφη μόνο. Όχι, δεν γίνεται έτσι. Δεν επαναπαβόμαστε και ούτε έχουμε καμιά ιδιαίτερη σχέση με την εταιρεία η οποία έχει τη διαχείριση. Λοιπόν, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η σωστή διαχείριση. Εγώ ξέρω ότι κάποτε υπήρχε σε στραγγίσματα. Τώρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει ένας χυτάς ο οποίος δουλεύει υποδειγματικά. Και από εκεί και πέρα τώρα, που δεν έχει μέσα στη σύμβαση πόσα άτομα θα πρέπει να απασχολεί. Το έχει, το έχει, το έχει η σύμβαση. Ραφέρε άτομα, 20 άτομα ραφέρε. 20 άτομα, λοιπόν. Εάν πάτε τώρα μέσα και έχει 15 άτομα, παίζει ρόλο. Βεβαίως παίζει ρόλο. Δεν παίζει ρόλο. Έχει μειωμένο μισθολογικό κόστος. Κύριε Κουνάκο, εγώ δεν μπορώ να ελέγχω εάν έχει 15 ή εάν έχει 20 άτομα. Αυτό είναι δουλειά της Διαμάθ. Απριβώς, αυτό λέει ο κύριε Δήμαρχη. Εάν δηλαδή σήμερα... Εγώ ξέρω. Η Διαμάθ κάνει πλάτε στην Μεσόγειο, την πληρώνουν οι καβαριώτες. Οι εργαζόμενοι την πληρώνουν, κάνουν την ίδια δουλειά λιγότερος κόσμος. Δεν το καταλαβαίνεις αυτό. Νομίζω πως έχουμε εξαντλήσει το θέμα. Είχαμε εξαντλήσει. Εγώ ξέρω ότι όταν ήμουν αντιδήμαρχος, εκεί επάνω οχιτά, ήταν έναν μπάχαλο με τον τρόπο... Καμία αντίρρηση. Καμία αντίρρηση. Είχαμε κόστος 40.000 ευρώ για τη διαχείρισή του και εδώ έχουμε κόστος 1,5 εκατομμύρου ευρώ. Καμία σχέση το 40 με το 1,5 εκατομμύριο, κύριε Δήμαρχη. Έτσι. Και πρέπει να τα βάλουμε με την Ευρώπη. Διότι σε λίγο θα αρχίσουν να γίνονται πρόστιμα. Εάν ξέρετε, τα πρόστιμα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που πληρώνουμε τώρα, εάν δεν γίνεται σωστή διαχείριση. Πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο πρόστιμα. Λοιπόν, το τέλος, το κόστος, το τέλος τα φυς που είπε, το οποίο θα έμπαινε φέτος και θα ανέβαζε κι άλλο την εισφορά του Δήμου, τελικά δεν μπήκε. Πήραμε παράταση για ένα χρόνο. Λοιπόν, θεωρώ ότι και με τα έργα τα οποία γίνονται, ότι αυτό το τέλος τα φυς θα πάρει κι άλλη παράταση, φυσικά, ότι θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε. Κύριε Δημακία, μου επιτρέπετε κάτι. Ναι, κύριε Παπά. Θα ήθελα να σας πω ένα συλλογισμό. Δηλαδή, γιατί να διαφερθεί η διαμάθητη, στη στιγμή που τα χεργώνει στους Δήμους, η διαφήμηση να προτρέψει τους δημότες της περιφέρειας στο να κάνουν σωστή, σωστότερη ανακύκλωση. Γιατί να το κάνει. Τώρα, σας είπε ο κύριος Κουνάκος, και δίκαια είπε ο κύριος Ποτόλας, ο Ποτόλιας, ότι λιγότερο εργαζόμενοι να κάνουν διπλάσια δουλειά, αλλά θα το προσεγγίσω από την πλευρά του κύριου Κουνάκου. Γιατί, λοιπόν, αυτή η μείωση, η διαμάθητη, δεν την έδωσε στη διαφήμηση, για να ενισχυθεί περισσότερο η ανακύκλωση και να ωφεληθούν μέσα από αυτό οι δημότες. Αυτό δεν πρέπει να το βάλετε σαν προβληματισμό μέσα στο διοικητικό συμβούλιο. Θέλω να ξέρετε ότι μέσα στο 2020, ο Δήμος έκανε καμπάνια για την ανακύκλωση και έβγαλε και βιντεάκια τα οποία παίχθηκαν στιλεωράσεις. Αυτό, λοιπόν, θα ξαναπεχθεί. Πέρα από αυτό, όμως, όσο αυξάνουμε τα έξοδα της διαφήμησης οτιδήποτε άλλο είναι, αυτά αυξάνουν το συνολικό κόστος. Δεν τα κάνει τζάμπα η Διαμάθ. Δεν έχει λεφτά για να τα κάνει δωρεάν. Πάλι, εμείς θα πληρώνουμε. Συνεπώς, ο κάθε Δήμος έχει υποχρέωση να κάνει τη διαφήμηση. Δεν με προσθέσατε. Είπαμε ότι υπάρχει βίωση στο μισθολογικό κόστος και δεν δόθηκε σαν καμπάνια στο να απευφεληθούν και από αυτό και οι δημότες. Απλώς θα πω, χοροφύλακα η λειτουργία της Διαμάθ. Δηλαδή τώρα τι θα κάνω εγώ, θα κάνω το χοροφύλακα. Όχι. Εάν είναι μια μέρα σε 15 και δεν έχει 30 άτομα την άλλη μέρα. Ένα λεπτό, όχι δεν είπα αυτό. Μην μου πετάνε την μπάλαση και εξέδρα. Όχι, όχι. Δεν είπα εγώ αυτό και δεν το προσέγγισα έτσι. Το προσέγγιζα ότι δεν είσαι στενάς τυχαίρος του Διαμάθ. Είσαι στενάς τυχαίρος του Διαμάθ έτσι και ο Μανώλης ο ξανθιώντης και ο φίλος μου έχει τις ίδιες ανησυχίες με μας τους καβαλίτες. Άρα λοιπόν θα πρέπει γενικότερα να υπάρχει μια λειτουργία η οποία μέσα από την ανακύκλωση θα αλαφρινθούν οι δημότες. Αυτό ακριβώς σας το λέμε γιατί όλοι από τη μια πλευρά είμαστε. Δεν σας βάζω αυτήν την πλευρά. Σαν εκπρόσωπό μου ότι πρέπει να παλέψετε κι άλλο για να κερδίσουμε μέσα από την ανακύκλωση ελάφρυση αυτό που πληρώνει η δήμη. Γιατί αν έχουμε δεμένο το χαϊνταρό μας και πληρώνει η δήμη δεν θα γίνει τίποτα. Για να έχουμε σημαντικό όφελος από την ανακύκλωση πρέπει να φτάσουμε στο 20%. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή στο 20% δεν υπάρχει καμία περιφέρεια, καμία πόλη στην Ελλάδα η οποία έχει φτάσει σε αυτό το ποσό. Όλοι κοιμενόμαστε γύρω στο 7%, γιατί είναι πολλοί οι λόγοι. Ένας από τους λόγους είναι ότι όταν πάμε εκεί που πάμε στην Ξάνθη εμείς για την ανακύκλωση υπάρχουν πολλά από αυτά τα οποία μας θα επιστρέφουν. Γιατί τα επιστρέφουνε, γιατί στο μπλε κάδο μέσα κάποιοι συμπολίτες μας βάζουν διάφορα πράγματα με αποτέλεσμα όταν μπαίνουν αυτά και μπαίνουν στο μεγάλο φορτηγό για να πάνε κάτω και τα υπόλοιπα ανακυκλώσημα οι αχρηστεύονται και ξαναεπιστρέφουνε πάλι πίσω σκουπίδια. Τι να κάνουμε τώρα αυτό δηλαδή δηλαδή μην νομίζετε ότι επειδή γεμίζουμε ένα μπλε κάδο και έχει λυθεί και το πρόβλημα, από αυτά που μπαίνουν στο μπλε κάδο τα περισσότερα είναι άχρηστα. Ποιος το ελέγχει αυτό κύριε δήμαρχε? Ένα λεπτό Κώστα, αν το εξηγήσουμε αυτό στους τιμώτες μας θα περιφερουρίσουν στο να γίνεται σωστά η ανακύκλωση. Εάν τους αφήνουμε ανεξέλεγκτα και δεν έχουμε πληροφορήσει τι καταστροφή γίνεται δηλαδή με αυτό που είπατε που περιγράψετε προηγουμένως δεν θα πάμε στο χειρότερο. Πρέπει να εξηγήσουμε στους συμπολίτες και νομίζω οι περισσότεροι είναι συνειδητοποιημένοι στην ανακύκλωση να περιφερουρίσουν την ανακύκλωση και να την βελτιώσουν. Τώρα μην μου λέτε ότι στην Ελλάδα γιατί η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική από την Καβάλα. Όλοι στο όχναι οχ αδερφέ είναι. Τέλος πάντων το καλύψανε το θέμα. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να μας εκπροσωπίσετε με την έννοια ότι πρέπει η ανακύκλωση να μην πάει παραπάνω. Να πιέστε με κάθε τρόπο να πάει παραπάνω είτε μέσα από διαφήμιση είτε μέσα από επιπραβεύσεις είτε μέσα από συγκεκριμένες τιμωρίες και κάποιους που βρωμίζουν τους κάνουν. Εγώ δεν λέω ότι δεν πάει παραπάνω. Ότι πρέπει φυσικά και πρέπει το μέλημά μας είναι να πάει παραπάνω. Εγώ δεν είπα ότι επειδή είναι στο 7% άρα αυτό είναι. Όχι το μέλημά μας είναι να πάει περισσότερο. Λοιπόν να προχωρήσουμε κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Καταπληψηφία. Πέμπτο θέμα 7η τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλα σε τους 2021. Να υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Πάμε να τοποθετηθούμε και να ψηφίσουμε. Κύριε Καλανταρίδη. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπαδόπουλε. Νέο κύριος Παπαδόπουλος. Κύριε Παπά. Ναι. Κύριε Ποτόια. Όχι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βοιατζή. Ναι κύριε Ποτόια. Κύριε Ξανθόπουλε. Ναι κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Κουνάκο. Ναι. Κύριε Προμούσα. Ναι κύριε Παπαδόπουλε. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία 7ο. Επ' αυτίας αγορά κινήτουσε πάροδο της οδού Καλοκοτρώνη. Έκτο. Το έκτο είναι... Ο έκτος, συγγνώμη. Έκτηση ειρηφράση τον οικισμό παλιού του Δήμου Καβάλα. Κύριε Καλανταρίδη. Δεν έχω κάποια ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπα. Ναι. Κύριε Ποτόια. Ναι. Κύριε Βοιατζή. Ναι κύριε Πρόεδρε, ναι. Κύριε Ξανθόπουλε. Ναι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο. Ναι. Εγκρίνεται ομόφωνα. 7ο, απευθείας αγορά κινήτουσε πάροδο της οδού Καλοκοτρώνη. Κύριε Καλανταρίδη. Εδώ κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κάτι να πω. Ναι. Λοιπόν, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να θυμίσω ότι πριν τρεις, τέσσερις μήνες είχαμε πάλι μία παρόμοια περίπτωση με κάποιους συνδημότες μας. Με κάποιους συνδημότες μας μεγάλης ηλικίας, αν θυμάμαι καλά, που είχαν μια παρόμοια πρόταση. Και γενικότερα υπάρχουν, θα έλεγα, πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Τις περισσότερες από αυτές ίσως τις γνωρίζουμε. Κάποιες άλλες δεν τις γνωρίζουμε. Αυτό το οποίο ανακύπτει εδώ το ερώτημα, κύριε δήμαρχε, είναι το εξής. Από τη στιγμή που ξέρουμε ότι υπάρχουν, υπάρχει πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων. Και ο δήμος, από την άλλη πλευρά, τα χρήματα τα οποία μπορεί να διαθέσει, όλοι το γνωρίζουμε, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είναι πολύ λίγα. Είναι συγκεκριμένα τα απόψα. Πώς λοιπόν εμείς θα έρθουμε στο σημείο, από τη στιγμή που δεν έχουμε κάνει κάποια προτεραιοποίηση, να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι χώροι οι οποίοι θα αποφέρουν τα μέγιστα στο δήμο, έτσι ώστε να επενδύσουμε σε κάποιους από αυτούς. Γιατί οι αγαπητοί συνάδελφοι είναι πάμπολες οι περιπτώσεις. Θυμίζω ιδίως τους συναδέλφους που ήταν και στην προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και εκεί είχαμε να κάνουμε με πάρα πολλές περιπτώσεις και είμαι σίγουρος ότι και εσείς ξέρετε κάποιους από αυτές. Ακόμα και σήμερα με πιάνουν δημότες στο δρόμο και μου λένε τι θα γίνει με αυτό, έχει δεσμεύσει ο δήμος, τι θα γίνει με το άλλο. Καταλήγω κύριε δήμαρχε, από τη στιγμή λοιπόν που δεν έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση έτσι ώστε να τα βάλουμε κάτω τα πράγματα και να διαλέξουμε και να πούμε ότι εδώ θα έχει ο δήμος το μεγαλύτερο συμφέρον στο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Πώς είναι δυνατόν να αποφασίσουμε, δηλαδή όποιος προλάβει τον κύριο είδε, έτσι θα λειτουργούμε, όποιος έρθει στο δημοτικό συμβούλιο πρώτος, δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριε Παπαδόπουλα, κύριε Παπά, κύριε Ποτόια. Ερώτηση ή να πω ότι θέλω να πω. Το παθέτης, η ψήφιση. Δεν το ψηφίζω κύριε Πρόεδρε, γιατί εδώ υπάρχει μια τεράστια ανάγκη για γενναίες απολοτριώσεις σε πολλές περιοχές του δήμου. Βλέπουμε για δεύτερη φορά η διοίκηση να αντιμετωπίζει ευκαιριακά αυτή την ανάγκη με έναν τρόπο που καθ' την άποψη μας δεν είναι φυσικά ο σωστός. Το αντιμετωπίζει επιχειρηματικά, μας λέει ότι το οικόπεδο κάνει 60 μισθο, παίρνουμε 30, γιατί λέει η αντικειμενική τουξία είναι 60, γιατί η αντικειμενική θερωτούσα εγώ και όχι οι εμπορικοί. Είναι μια πολιτική καθ' την άποψη μας δεν θα βγάλει πουθενά. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνει ένα σχέδιο συγκεκριμένο ο δήμος σε όλες τις περιοχές που υπάρχει μια τεράστια πυκνή δόμιση από την Παναγία μέχρι τα Ποταμούδια, από την Αϊγιάννη μέχρι την Αγία Βαρβάρα και κυρίως όμως να οργανώσει τη διεκβήκηση φόρων από το κεντρικό κράτος προκειμένου να προχωρήσουν αυτές οι απαλλοτριώσεις. Αλλιώς θα έχουμε ευκαιριακά την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που έχει η Καβάλα. Ένα τεράστιο πρόβλημα που το πειρώνουν οι συμβιμότητες μας με την ποιότητα ζωής, αλλά και συνολικά με την ομορφιά αυτής της πόλης, η οποία σκίστηκε με τον τρόπο που σκίστηκε, ενώ θα μπορούσε να είναι ένας στολιδινάς. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να γίνουμε πόλη που θα γίνει παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, αν πραγματικά γίνουν αυτές οι απαλλοτριώσεις που θα δώσουν ανάσα ζωής, κυρίως στους συμβιμότητες μας, αλλά και θα ομορφύνουν την πόλη μας. Το καταψηφίζουμε λοιπόν, προτείνοντας αυτά που σας είπα πριν από λίγο. Ευχαριστώ. Κύριε Βαγιατζή. Θετικός, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, πριν ψηφίσω να σας θυμίσω στο προηγούμενο θέμα στο έκδο, είπατε ομόφωνα, νομίζω ότι ο Σκαλανταρίτης ψήφιζε απαρών. Το επισημαίνω, μήπως είχε κάνει κανένα λάθος. Σε ό,τι αφορά το έργο μου, ο θέμα είναι θετικός. Κύριε Πρόεδρε, να σχολιάσω τις παρατηρήσεις των συναδέρφων. Να μας φύγει ο κύριος Κουνάκου στη ψηφίζη και μια απορία ο κύριος Ναδρύς. Κύριε Κουνάκου. Θετικός, κύριε Πρόεδρε, να ληφθεί υπόψη αυτό το οποίο είπε ο κύριος Σκαλανταρίτης, ότι πρέπει να υπάρχει ένας αιτήσιος προγραμματισμός, η εράρχησης των αναγκών της πόλης. Γιατί μπορεί να υπάρχει μια άλλη περιοχή, η οποία να είναι περισσότερο εμπεβαριμένη και να χρειάζεται ελεύθερους χώρους. Να πούμε ότι έχουμε ένα ποσό να διαθέσουμε για παρατριώσεις τόσο και πάμε και αγοράζουμε τέτοιους χώρους και τους δίνουμε στην τοπική κοινωνία. Γιατί δεν υπάρχει ισοζύγιο ελεύθερων χώρων με δομημένων χώρων. Κύριε Μαυρίδη. Όλοι συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε ότι η πόλη μας έτσι όπως είναι δομημένη σε συνδυασμό και με το ανάγλυφό της η οποιαδήποτε προσφορά αυτού του είδους σε περιοχές όπως είναι η Παναγία, εν προκειμένου στην Αγία Βαρβάρα μου φαίνεται αν δεν κάνω λάθος, συμφωνούμε. Τώρα μου κάνει εντύπωση η εκτίμηση της επιτροπής είναι 60 χιλιάδες και ο συμπολίτης μας συμφωνείς 36 χιλιάδες. Οι ερώτησες ήμουν στο εξής και θα παρακαλώ στον κύριο αντιδήμαρχο. Από παλαιότερα θυμάμαι ότι αυτή η εκτίμηση γινόταν από μια κεντρική ας πούμε εκτιμητική επιτροπή από την Αθήνα και η οποία αυτή καθόριζε ασχέτως εμείς το τι λέγαμε εδώ πέρα και τι συμφωνούσαμε εκείνοι καθορίζαν την τιμή της αξίας του ακοινήτου. Αυτό έχει καταργηθεί και είναι σύνομο το ότι η επιτροπή του Δήμου προτείνει το εκτιμά ωστόσο και ο συμπολίτης μας λέει διότι δεν μπορούμε ούτε να κατεβούμε ούτε να ανεβούμε. Ό,τι θα προτείνει η επιτροπή. Αυτό, επαναμάνω, αυτό γνώριζα από παλαιότερα ότι η επιτροπή αυτή είναι η εκτιμητική από την Αθήνα και αυτή καθορίζουμε την τιμή. Τι ισχύει προκειμένου. Πρόεδρε δεν διάβασε την εισήγηση. Δεν γίνεται με αυτή τη διαδικασία. Λέει η εισήγηση με ποια διαδικασία γίνεται. Θα μου επιτρέψετε. Λοιπόν, καταρχήν να τεθεί ως εξής το θέμα. Εμείς σαν Δήμος δεχόμαστε και δωρές και έχουμε δεχτεί αρκετές φορές δωρές από άτομα που κρίνουν ότι συχνά μια μικρή επιφάνεια, συχνά με ένα ήμι διαλυμμένο σπίτι υποκατάρευση ή όχι που διατήθηται δωρεάν στο Δήμο για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μιας γειτονιάς που συνήθως είναι στις συνοικίες της πόλης που έχουμε μια πυκνή δόμιση και φοβερές δυσκολίες. Από την κατάσταση της δωρεάς μέχρι την αποζημίωση που καταλήξαμε να δεχόμαστε, το ποσό δηλαδή που μπορούμε να αποζημιώσουμε κάποιον, θα προσέξατε και από προηγούμενες τέτοιες ρυθμίσεις ότι είναι γύρω στο 50% της αντικειμενικής αξίας. Το γιατί αντικειμενικής, διότι υποτίθεται ότι η αντικειμενική αξία προσωπεί σε κάποιο βαθμό την πραγματική ή την σχετική με όλα τα άλλα οικοόπαιδα αξία αυτού του συγκεκριμένου. Νομίζω ότι είναι ένα εργαλείο πολύ χρήσιμο, το χρησιμοποιούμε κι εμείς, το χρησιμοποιούμε μέσα από μια επιτροπή θεσμοθετημένη, η οποία αναγνωρίζει και συμφωνεί με την αξία, όσον αφορά πάντα με την αντικειμενική αξία, με βάση την αντικειμενική αξία, την αξία των ακινήτων. Και έχουμε την επιλογή με βάση αυτή τη στόχευση να διαλέγουμε ακινήτα που είναι σε επίκνοδομημένες περιοχές και αποκτούν ενδιαφέρον διότι θα εξυπηρετήσουν την περιοχή αυτή. Άρα το πρώτο κριτήριο είναι να μην ξοδευτούν πολλά χρήματα από το δήμο, το δεύτερο είναι να ικανοποιηθούν ανάγκες πυκνοδομημένες για να ανακουφιστεί η περιοχή και το τρίτο και πιο σημαντικό αν θέλετε είναι να συμφωνεί ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, διότι συχνά δεν συμφωνούν. Τώρα το ότι υπάρχει ένας ευρύτατος κατάλογος ανθρώπων που ενδιαφέρονται, ιδιοκτητών που ενδιαφέρονται να διαθέσουν τα ακινητά τους, υπάρχει. Απ' αυτό όμως είναι μικρό το ποσοστό που δέχονται την πρότασή μας αυτή, διότι ο δήμος επειδή είναι περιορισμένα τα οικονομικά του προσπαθεί να πετύχει το μέγευση το δυνατό. Κάνουμε λοιπόν μια ισορροπημένη προσέγγιση σε αυτό και να εξασφαλίσουμε χώρους για να ανακουφιστεί κάποια συγκεκριμένη περιοχή και να έχουμε τη δυνατότητα να αποζημιώσουμε τους ανθρώπους αυτούς χωρίς να εμπλακούμε στην διαδικασία την κανονική που σημαίνει διαχείριση του όλου θέματος με όλες τις ιδιοκτησίες δίπλα, που έχουμε την αυτοαποζημίωση ή την αποζημίωση των γειτόνων και μπλέκουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία που και επιβαρύνει τη γειτονιά και δημιουργούνται εντάσεις και τραβάει σε βαθύ χρόνο και δεν έχουμε το όφελος που προσδοκούμε. Δεν ξέρω αν απάντησα σε όλες τους προβληματισμούς των συναδέλτων. Ωραία, εγκρίνεται καταπλή ψηφία. 8ο θέμα, έγκριση ή μη προσορνής κατάληψη. Με συγχωρείτε, πρέπει να πάρουμε παράταση. Πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε, πρόεδρε. Αυτό εξηγούσα στον κύριο Μαυρίδη, ότι δεν γίνεται με τη διαδικασία που έλεγε, αλλά γίνεται με τη διαδικασία της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Δεν είναι κανονιστική, αλλά η αγορά κοινή του προβλέπεται, 27. Αυτό εξηγούσα στον κύριο Μαυρίδη, ότι δεν γίνεται με τη διαδικασία που έλεγε, αλλά γίνεται με τη διαδικασία της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της εισήγησης, στη σελίδα 2. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς που θέλει τα 2.30. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Το γράφει στο πίσω μέρος της απευθείας αγοράς. Πρόεδρε της διαδικασίας, παρακαλώ. Σας ακούμε. Επειδή το θέμα αφορά εμένα να συμμεωθεί στα πρακτικά, ότι πριν την εισήγηση του θέματος, απεχώρησα από την αίθουσα. Αποχωρείτε για το θέμα ή οριστικά? Όχι, για το θέμα. Επειδή με αφορά το θέμα αυτό, αφορά... Ωραία, απέχετε τα δημοφωρία για το σχεκριμένο θέμα. Θέλει να σε βιώξει, ναι, οριστικά. Λοιπόν, υπάρχει κάποια αντίρρηση? Παρόν, κύριε Πρόεδρε, παρόν. Εσείς παρόν, το γνωρίζω. Κύριε Παπαδόπουλα. Όχι, Πρόεδρε, αλλά πριν της διαδικασίας θα πω, είμαστε θετικοί, αλλά κοιτάξτε να δείτε, δεν ήθελα να μιλήσω μέχρι τώρα, αλλά δυστυχώς ήσασταν αδιάβαστος. Διαβάστε καλύτερα από μέσα, για να μπορείτε έτσι να μην λέτε ότι σας έρχεται στο χεφάλι, για να τα βάζω τα πράγματα στη θέση τους. Είναι αυτό τώρα μια θέση, η οποία λέω, γιατί δεν κάνει μεταξύ μας να φτάνουμε σε αυτό το σημείο. Νομίζω ότι προσεχτήκα όλοι, θα συνενόμαστε και θα μπορούσαμε να λύνουμε τα θέματα. Είμαστε θετικοί. Ευχαριστώ. Φαντάζομαι αναφέρησες το προηγούμενο θέμα, που ζήτησα διακοπή, για να διευκρινήσω κάτι. Ναι, όταν είμαι αδιάβαστος, διαβάζω και ποτέ προσπαθώ να μην κάνω λάθη. Γι' αυτό, λοιπόν, ήθελα να κάνω τη διευκρινήση. Λοιπόν, θετικός. Είναι κάποιος αρνητικός στο θέμα… Εγώ πάντως, Πρόεδρε, το έστωπα όταν μιλούσε ο κ. Μαυρίδης, αλλά δεν με έγραψες, δεν το άκουγες. Του λέγα, είναι άλλη διαδικασία, άλλη διαδικασία, άλλη διαδικασία. Και τελικά, ευτυχώς, τη σώσαμε τη δουλειά, γιατί αύριο ο Σχιόδης Δήμαρχος θα μας είχε ξεσκήσει, ας πούμε. Ποιος? Έχουμε και Σχιόδη Δήμαρχος στην Κάβαλα, δεν ξέρεις. Έναν που τα ξέρει όλα. Ενεχίζουμε. Υπάρχει κάποια άρνηση για το 8ο… Όχι, εγκρίνεται… Παρόν, η παράταξη Καλανταρίδη, Τσανάκα, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. 1. Το έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνής και οριστικής παραλαβής στο έργο συντηρής από καταστάσεις αγροτικών δρόμων και διανήξεις δρόμων έτους 17. Παρομείς από εμάς… Κατά πλειοψηφία. Εκτός Καλανταρίδη. Επανέρχομαι στη συνέδριαση, πρόεδρε, για τα πρακτικά. Επανήλθα. Ωραία. 10. Το έγκριση πρωτοκόλου προσορρυνής και οριστικής παραλαβής στο έργο ανάπολασης δημοτικού υποπέδου στην οδό Ισμίνης. Είμαστε όλοι σύμφωνιοι εκτός Καλανταρίδη? Και εκτός από εμένα, πρόεδρε, γιατί το θέμα… μπήκε μέσω της Οικονομικής Επιτροπής. Έχω δηλώσει ότι για θέματα που έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω της Οικονομικής και όχι του Δημοτικού Συμβουλίου θα είμαι αρνητικός. Εντάξει. Εγκρένειτε κατά πλειοψηφία. 10. Το έκτακτο της Οικονομικής Συνισχής μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης έτους 21 υπαρήθει 12. Ο κύριος Αντιδήμαρχος, ο κύριος Μουριάδης, να ρωτήσω κάτι. Κύριε Δήμαρχε, δεν υπάρχει η επισυναυτόμενη κατάσταση ή εισήγηση της συμπερισίας σχετικά με τους ευαλούμενους σε αυτήν την κατανομή. Μου σκέφτεται για ποιο λόγο? Εάν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, μπορώ να… Ναι, κύριε Παπά. Έχω την αίσθηση ότι υπήρχε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο… Όχι, όχι. Όχι, κύριε Παπά. Δεν υπήρχε ούτως στο προηγούμενο. …το ότι είναι παράληψη της υπηρεσίας. Εμένα μου μου εστάλλει τέτοιο mail. Το είδα, ήταν φαίνεται υπηρεσιακό mail. Δεν μπήκε στην εισήγηση από παράληψη της υπηρεσίας. Θα σας την στείλω αύριο το πρωί. Αυτό εννοείται που λέτε της… Είχα ζητήσει, κύριε Παπά. Ναι, και το κάναμε. Είναι παράληψη. Προφανώς διέφυγε. Σε αυτό δεν υπάρχει. Ναι. Κατάραβε. Εννοείται και είναι στις συνδείκες που καθιστούν τους ανθρώπους αυτούς δικαιούμους που έκαναν εκείνο το… Είναι εισήγηση. Είναι εισήγηση. Λέω, κύριε, ότι κάποιος συνάδελφός μας είχε διαμαρτυρηθεί γιατί είχαμε τα ονόματα λόγω προσωπικών δεδομένων. Μήπως αποφάσισε… Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, δεν γράφουμε ονοματικό όνομα. Έχουμε τα αρχικά του ονόματος και του επιθέτου και έχουμε δίπλα και τις ιδιότητες που τους καθιστούν. Εβάλλω το άτομα που δικαιούνται έκτατα οικονομικά επιδόματα. Δεν είχα τέτοια πληροφόρηση οπότε δεν ισχύει αυτό. Παράληψη, προσωπική δική μου να πούμε, αλλά επειδή αυτές οι υποθέσεις στη συνέχεια περνάνε από διάφορα στάδια που καθυστερούν από 7 έως 10 μέρες στη διαταβολή των υπδομάτων, θα παρακαλούσα να το ψηφίσουμε και εγώ θα με εριμνήσω αύριο το πρωί να σας έρθει αυτό το έγγραφο του Excel. Δεν υπάρχει κάποια περίπτωση πάντως που να εκτάκτως να μπει και να μην κλειρεί τις προϋποθέσεις από αυτές που έχουμε συνηθίσει του νόμου. Εγώ, κύριε Παπά, δέχομαι τις αναφορές που κάνετε και με αυτή τη λογική είναι θετικός. Παρακαλώ πολύ, το έχω ζητήσει, το καταλάβατε νομίζω, το είχαμε στις προηγούμενες 2-3 φορές, αυτή τη φορά κάποιο λάθος, το καταλαβαίνω, είναι θετικός, να προχωρήσουμε πρώτα. Ωραία, η Γκρέντε λοιπόν καταπληκσυφία εκτός από κ. Καλανταρίδου. Δωδέκατο θέμα καθορισμός αριθμού μαθητευωμένων ΕΠΑΣ μαθητίας ΟΕΔ για πασχόλους στο δήμο Καβάλλας κατά το σχολικό έτος 21-22. Ναι από όλους. Όχι ομόφωνο, καταπληκσυφία. Δέκατο τρίτο, διατήρηση ή μη και ανωθέντων περιπέρον επί των οδών Βενιζέλλου, όπιστα στρατητικής λέσης και ρυθρού σταυρού και δαγκλή, στην Καβάλλα σύμφωνα με το άρθρο ΤΑΔΕ. Ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Ερώτηση, σας ακούμε. Ποια είναι η πρόθεση της υπηρεσίας. Είναι θετική και από το τοπικό συμβούλιο και από την ποιότητα ζωής και από την υπηρεσία. Και η υπηρεσία είναι θετική κύριε Δημαρχε. Δεβαίως. Να συμπληρώσω εγώ θάνατος στα σούπερ μάρκετ περίπτρα, τίτωτα πολυκαταστήματα. Όχι αυτό είναι ανεξάρτω κύριε Ποτωλία. Δεν είναι. Υπάρχουν μικρά καταστήματα, μικροί επιχειρηματίες φιλοξενούνται σε κτίρια. Δεν είναι μόνο τα περίπτρα μικροί επιχειρηματίες. Σας παρακαλώ μας φέρνετε σε δύσκολη θέση έτσι πώς το θέλετε. Πολλές φορές εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε ότι επιτέλους τα περίπτρα δεν μπορεί να είναι σούπερ μάρκετ. Σούπερ μάρκετ είναι τα πολυκαταστήματα. Καλά τα περίπτρα δεν μπορεί να είναι σούπερ μάρκετ τώρα. Να κλείσουν. Θετικός είμαι θετικός. Θετικός. Αλίμονο θα είναι σούπερ μάρκετ τα περίπτρα. Ωραία. Δεν είναι καταπλαιοψηφία. Είμαστε στο 14. Ήγκριση χορίγησης για τη χορίγηση τέταρτης παράτασης και δεύτερης οριακής προθεσμίας περίωσης του έργου ενεργειακή αναβάθμισης στο 10 του Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Μια ερώτηση, Πρόεδρε. Κύριε Παπαδόπουλε. Μια ερώτηση έχω να κάνω, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα ήθελα να μου πει ο Αντιδήμαρχος πότε επιτέλους θα λογοδοθεί το έργο και θα παραδοθεί στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Θέλουμε να έτσι όσο μπορείτε, κύριε Αντιδήμαρχε, να μας δώσετε ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ευχαριστώ. Κι ο κύριος Σανδόκος. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Μια ερώτηση θέλατε. Είναι παρόμοια ερώτηση με αυτή, κύριε Παπαδόπουλε. Έχει να κάνει το γεγονός, κύριε Αντιδήμαρχε, ότι υπάρχει τεχνική έκδυση, η οποία μιλάει για 30, 10, 20, η οποία αναφέρει πως εξακολουθούν να γίνονται εργασίες σκυροδέτησης. Δυστυχώς όλο το καλοκαίρι εγώ δεν έχω δει τίποτα εκεί. Επειδή ανησυχώ για την περιοχή του συγκεκριμένου εργασίου, αυτό ήθελα να ρωτήσω, αλλά με πρόλαβε ο κύριος Παπαδόπουλε. Να απαντήσω. Ένα, κύριε Ακοβίδη, σας ακούω. Λοιπόν, το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά το πρώτο και δεύτερο υποέργο. Μια μικρή εξαίρεση. Λείπουν οι αντλείες θερμότητας που περιμένουμε να κατασκευθούν. Μα ακούτε. Δέσπινα. Κύριος Κουνάκος να κλείσει το μικρόφωνο. Λοιπόν, συνεχίζω. Η μόνη επομένως εργασία κύρια που απομένει είναι να τοποθετηθούν οι αντλείες θερμότητας και αφορά αυτό το πρώτο υποέργο. Το δεύτερο υποέργο έχει ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία να έχει οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος στη διαδικασία ελέγχου εγγυητικών και διαδικασιών που προηγούνται της σύμβασης για να συμβασιοποιηθεί το τρίτο υποέργο που κλείνει τον κύκλο ολοκλήρωσης αυτής της κατασκευής. Ο λόγος που ζητείται η παράταση αυτή είναι ότι πρέπει να περάσει από τεχνικό συμβούλιο ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας και για να αποφύγουμε δυσκολίες που προκύπτουν από την γραφειοκρατία θέλουμε να είναι σε ισχύ το έργο. Ο λόγος ο δεύτερος είναι αυτό που σας είπα καταρχήν δηλαδή ότι απομένουν οι αντίες θερμότητος που επειδή είναι ειδικές κατασκευές περιμένουμε να κατασκευαστούν και να παραδοθούν τώρα τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Αυτά τα δύο στοιχεία παραθέτω επί της ουσίας πέραν αυτών που περιγράφονται αναλυτικά στα κείμενα. Δεν ξέρω αν έκανα σωστή περιγραφή της όλης κατάστασης όσον αφορά το δωδέχατο δημοτικό σχολείο. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Αυτό του Αγιάνη δεν είναι. Ναι ναι. Κύριε Μαύρη. Θα το προθετηθείς. Ο επικεφαλής σας θα το προθετηθεί και της παρατάξιός μου κύριε Πρόεδρε. Θα το ψηφίσω με πολύ βαριά καρδιά. Είχαμε ένα ανάλογο έργο ως προς τον χρόνο που ξεκίνησε και τελείωσε μετά 10 χρόνια και δεν ξέρω αν έχει παραλυφθεί κιόλας. Αυτό είναι άλλη ιστορία. Δεν τελειώνει με τίποτα. Παράτασαν, παρατάσσαν, χωθήκαν εκεί πέρα δύο εργολάδοι. Ο ένας ήθελε να τελειώσει και να ξεκινήσει ο άλλος. Δεν τα βρίσκανε. Τώρα μου φαίνεται πει και τρίτος δεν πρόκειται να τελειώσει με ποτέ. Δηλαδή τι πράγμα είναι αυτό. Και να πω ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν. Εξασφαλισμένα τα χρήματα. Ο ένας αντιδήμαρχος θέλει να τετραγωνήσει με το κύκλο αλλά δεν θέλει να τετραγωνήσει το κύκλο τόσο εύκολα όσο νομίζει. Ε πώς τα καταφέρουμε. Θα πω κύριε αντιδήμαρχε με επιφύλαξη ναι για να μην διαφορευηθώ από την παράταξή μου. Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος από οποιαδήποτε έργαση όχι ως προς τα αντιμετωπίες ως προς τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώνεται αυτό το έργο. Και τέλος πάντων επαναλαμβάνω τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. Ο δήμος είναι συνεπής. Αν εκεί οι δύο μαλώνουνε δεν πληρώσουμε και εμείς τελειώνει κάποτε. Όταν δημοπρατήθηκε αυτό το έργο λέγαμε σε 18 μήνες. Όχι δά και έτσι. Κύριε Μαυρίδη αν μου επιτρέπετε δεν προσπαθούμε να τετραγωνήσουμε τον κύκλο κυκλώνουμε το τετράγωνο αυτή τη στιγμή. Δηλαδή τι εννοώ ότι τελειώνει το θέμα. Υπήρχαν κάποιες εργασίες οι οποίες δεν προεβλέπεται μέσα οι οποίες έχουν μπει σαν τρίτο υπόέργο που είναι γύρω στις 800.000 ευρώ. Αυτό λοιπόν υπάρχει ομοιοδότηση έχει γίνει ο διαγωνισμός και πολύ σύντομα το έργο θα τελειώσει. Μόλις δηλαδή υπογραφεί η οριστική σύμβαση και μπει ο εργολάβος για να κάνει μέσα κάποιους οβάδες, βαψίματα, κάποιες μικροεργασίες είναι οι οποίες όλες αυτές συνολικά είναι γύρω στις 800.000. Και επίσης η διαμόρφωση έξω της αυλής. Αυτό που γίνεται τώρα για το μηχάνημα όπως σας είπε για την Αγγλία Θερμότητος δεν έχει καμία σχέση με την πορεία των έργων. Δηλαδή και να έμπαινε σήμερα η Αγγλία Θερμότητος πάλι δεν θα τελειώνει γιατί περιμένουμε να γίνει το τρίτο υπόέργο. Πιστέψτε με ότι το έργο τελειώνει και δεν προσπαθούμε να τραγωνίσουμε τον κύκλο. Κύριε Γλήμαρχε με μια κουβέντα είστε ειλικρινά απόλυτα ευχαριστημένος ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου. Όχι, για ποιον λόγο. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Σε κάθε περίπτωση όμως σκεφτείτε και το άλλο. Θα σας παρακαλούσα να βλέπουμε όλες τις πλευρές πάντα κάθε προβλήμα τους που συζητιέται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια για ένα κτίριο το οποίο θα έχει ένα σωρό τεχνολογίες καινούργιες, που είναι φιλόδοξες, που θα φέρουν φοβερά θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά για να μας δώσει την ευχαρίστηση, έστω που καθυστερίσαμε λίγο, να έχει πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Είναι πιλοτική προσπάθεια, ελπίζω να πάει πάρα πολύ καλά στη λειτουργία του για να υιοθετήσουμε όλες τις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν προβλεφθεί σε αυτό το κτίριο. Θα παρακαλούσα λοιπόν να βλέπουμε και λίγο, χωρίς να έχετε άδικο για τους χρόνους, και τη θετική του πλευρά όμως. Όπως βλέπετε δήμαρχε, υπάρχουν πολύ σοβαροί προβληματισμοί, αλλά θέλουμε βραματικά μέσα από τη συζήτηση που κάνουμε, να συνενέσουμε, να συνεργαστούμε για να υπάρχει το αποτέλεσμα. Γιατί κάποια πράγματα πρέπει να παρακαλθούν διαδικαστικά για να τελειώνουν γρήγορα. Είμαστε μαζί σας, γιατί αυτό το σχολείο έχει ταλαιπωρήσει φοβερά τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και θέλουμε να τελειώσει μια ώρα όσο μπορεί, έστω και τώρα γρήγοροτερα. Εύχομαι να μην θύγει κι άλλη παράταση και έχουμε κι άλλα εμπόδια. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστούμε. Κύριε Παπά. Κύριε Ποτόρια. Το πρόβλημα κύριε Δήμαρχε, κύριε Κοβήδη, δεν είναι το πώς χειρίζεστε εσείς το ζήτημα, το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα δημόσια έργα, τα οποία καθυστερούν και τα οποία στοιχίζουν πολύ θρύμα. Θυμάμαι όταν ξεκίνησε αυτό το έργο, οι γονείς ήθελαν να γίνεται παράλληλα και μάθημα για να μην ταλαιπωρηθούν τα παιδιά. Και θυμάμαι τότε ότι υπόθεκε, έμπρεπε αδερφέ, για πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα γίνει αυτό, το Σεπτέμβρις θα πάνε στο σχολείο. Περάσανα από τότε, υπός μου οι μήνες και η Σεπτέμβρις και το έργο δεν έγινε. Και δεν έγινε ακριβώς γι' αυτό το λόγο, επειδή τα έργα, επαναβάνω και πάλι, τα δημόσια γίνονται με εργολαβίες και όχι με ένα δημόσιο φορέα, το οποίο στα μελετάκια θα κατασκευάζει. Ιδιαίτερα δε τα σχολεία, τα οποία κακώς έχει αναλάβει η δήμη, κακώς έχουν δεχθεί αυτή την υποχρέωση, και πρωτοθήκατε κι εσείς της Πάτης σας αυτή την ιστορία, η οποία φυσικά θα έπρεπε να βαρύνει το Υπουργείο Παιδείας και το Κράτος και όχι τους δήμους. Αλλά αυτή είναι μια πολιτική η οποία είναι συγκεκριμένη, έχει συγκεκριμένη ιστοχεύση στις συγκεκριμένους λόγους που γίνεται και συγκεκριμένη ταύτηση και η δική σας και των υπόλοιπων που σας κατακρίνουν τώρα για να προχωράσουν το έργο. Εγώ δεν το καταψηφίζω φυσικά την παράταση αυτή. Κύριε Βαγιατζή. Κύριε Πρόεδρε και εγώ είμαι αρνητικός, διότι έχω μια αλλεργία στους εργολόγους. Κύριε Ισανθόπουλε. Πρώτα έχουμε φτάσει, όλοι είμαστε δυσαρεστημένοι από τη θέληξη του έργου, αλλά έχουμε φτάσει σε σημείο όπου το έργο πρέπει να κλείσει. Πρέπει να τελειώσει. Κάτω από αυτή τη συντήκη πρέπει να τελειώσει. Μερικά πράγματα νομίζω ότι πρέπει να τα βλέπουμε στην πραγματική τους διάσταση. Δυστυχώς δεν είναι ευχαριστικός κανείς, αλλά παρ' όλα αυτά πρέπει να τελειώσει το έργο. Δεν μπορούμε να μην ολοκληρωθεί το έργ