Ιστορία Αρχαία Αθήνα Γ.Κ. Μπήτρος 2 - μέρος Γ / η επιχειρηματικότητα στην Αρχαία Αθήνα - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
η επιχειρηματικότητα στην Αρχαία Αθήνα: Σκληρές έδωσε σήμερα τι κάνουμε λοιπόν προχωράει οι λόγοι που οι Αθηναίοι επέλεξαν το ανοικτό μοντέλο οικονομίας του ανοικτό πρότυπο της αθήνας τη οικονομίας στην αθήνα υπήρχε σχετική σπανιότητά που εύφορα εδάφη και η αθήνα υπέφερε μονίμως από έλλειψη σιτηρών μόνιμου υπήρχε πολύς κόσμος να τραφεί και λίγη εύφορη γη εντάξει τη σπαρτιάτες είχαν πολύ λίγοι είχαν καταλάβει την Μεσσηνία και πολλούς ανθρώπους να την βλέπω πολλούς δούλους να δουλέψουν αλλά δεν ασχολούνται με την οικονομία της party θέσεις φαρδιά θέση οι Σπαρτιάτες ασχολούνται με το πώς θα προφυλάξουν πώς θα φυλάξουν την τη χώρα τους από τους σκλάβους πως δε θα έχουν καμία επανάσταση εσωτερική δεν ασχολούνται με το να παράγουν προϊόντα να τα εξάγουν ώστε να γίνουν οι πολλοί να γίνει πιο δυνατή λοιπόν τον κατά συνέπεια η αθήνα για αναστρέψει αυτό τον πληθυσμό των τριακοσίων 1000 των οποίων 150 ήταν σκλάβοι έπρεπε να βασιστεί στις εισαγωγικές και τις εξαγωγικές δραστηριότητες υπήρχαν περί τους έλυσαν το πρόβλημά τους μέσω της αγωγής κων εισαγωγών και εξαγωγών σ'αυτές τις εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητές δεν λάμβαναν μέρος μόνο οι Αθηναίοι υπήρχαν επίσης τρεις άλλες κατηγορίες πολιτών υπήρχαν οι λεγόμενοι Ράντολφ από προκειμένου ελεύθερη αλλά όχι αυτοί οι νέοι υπήρχαν είναι άδικη όπως λέμε τώρα οι οι κάτοικοι που έχουν κάποιες ειδικές γνώσεις και κάποιες ειδικές δεξιότητες και έρχονται και τους δίνεις άδεια να παραμείνουν την πόλη διότι εκτιμάς πάρα πολύ τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους ένα τέτοια δυνατότητα παρέχει η ακτή προτίμηση στις ηνωμένες πολιτείες μέσω της έκτης προτιμήσεις ηνωμένες πολιτείες απορροφούν όλα τα μυαλά από όλο τον κόσμο όλους τους καλλιτέχνες όλους τους μουσικούς και τους χρυσοπληρώνουν είναι η έκτη προτίμηση δε χρειάζεται ούτε να είσαι παντρεμένος με κάποια άνισε αρνούμαι κάποια αμερικανίδα για να μπεις ούτε να γεννηθεί στην αμερική ούτε τίποτα εάν έχεις γνώσεις οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη προτεραιότητα στις ηνωμένες πολιτείες κανείς μια αίτηση στο μέσο του εσείς απλά πράκτορας και παίρνεις μόνιμη παραμονή εις εμέ αδίκως στην αμερική είσαι μόνιμος κάτοικος και έχεις μπει σαν μόνη μόνιμος κάτοικος επειδή εκτιμούνται πάρα πολλοί βρίσκονται σε σπάνιο Ti γνώσεις τις όποιες προσπάθειες υπήρχαν λοιπόν η κατοικία αυτή τη φορά έμειναν και οι μεταξύ και εμετική ήταν ελεύθεροι άνθρωποι είχαν την ελευθερία τους αλλά είχαν μειωμένα δικαιώματα σε σχέση με τους αθηναίους παραδείγματος χάρη είναι άδικη δεν μπορούσαν να αγοράσουν ζει στην αθήνα έτσι μπορούσαν να δουλέψουν μπορούσαν να ενοικιάσουν ένα αγρότη να το δουλέψουν αλλά δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να αγοράσουν να γίνουν κύριοι της γης που καλλιεργούν λοιπόν πώς αναπτύχθηκε η επιχειρηματικότητα ναι το έχω σκεφτεί πάρα πολύ λεπτά στη λεπτομέρεια του το θέμα των κινήτρων κίνητρα πρέπει να έχει ένα Γιάνναρη έξω κινδυνέψει το χρόνο το μεγαλύτερο αγαθό που έχει άνθρωπος χρόνους η πιο πολύτιμη περιουσία του ανθρώπου ξεκινάει από το χρόνο όταν λοιπόν εσύ δέχεσαι στράτευσης συνεχώς τις γραμμές στις οποίες έχει υποχρεώσει το ελληνικό δημόσιο όλοι μας στεκόμαστε στις γραμμές κάνουμε στρωτή περιουσία μας υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο αυτού του ανθρώπου πάνω στη γη από το χρόνο Κύπρου χρόνος είναι η περιουσία μας με δανεισμένη εμείς money γιατί times money και μπορούμε να το βάλουμε σε διασκέδασης ευχαρίστησης σε οτιδήποτε άλλο όχι να στεκόμαστε στις γραμμές θα έπρεπε το λληνικο κράτους γ αποζημιώνει τους έλληνες όταν τους αναγκάζει να στέκονται στη γραμμή διότι τους αφαιρεί το χρόνο τους προχτές το έλεγα αυτό το επιχείρημα σε κάποιον που θα μπορούσε να το καταλάβει πολύ ή να το βάλεις σε κάποιον ότι του το μεγαλύτερο αγαθό που έχουμε δεν είναι ούτε τα σπίτια δεν τιμούν τη χώρα μας όταν λοιπόν κάποιος καταχράται του χρόνου μας καταχράται της πρώτης περιουσίας μας διεθνή λοιπόν είχαν φτιάξει ένα ωραίο πλαίσιο για να προστατεύσουν τα δικαιώματα τα περιουσιακά δικαιώματα ο οποίος είχαν ένα δικαστήριο το δικαστήριο λεγόταν Ηλία νέα οι δικαστές που διορίζονταν στην Ηλεία αναγκάζονταν να πάρουν έναν όρκο στον οποίον όρκο έλεγαν οτι δεν θα πάρω ποτέ απόφαση να χαρίσω χρέη δε θα πάρω ποτέ απόφαση να δήμευση περιουσίας και όταν επρόκειτο ένα Αθηναίος είχε ένα διάφορα με το κράτος πρώτα και έβγαινε κάποια αποζημίωση πρώτα δίκαιο μόνο όταν έπαιρνε από την αποζημίωσή του ιδιώτης και μετά το κράτος σήμερα τι κάνει το κράτος ακριβώς τον αντίθετο προηγείται το κράτος έναντι των ατόμων αλλά τώρα το άτομα το κράτος είναι το σύνολο των ατόμων ξένοι ρε ένα άτομο λέει το σύνταγμα ένα 100000 άτομα δεν μπορούν να έχουν περισσότερα δικαιώματα από ένα άτομο τώρα το σύνταγμα και τι κάνει το κράτος στα 100000 άτομα νομίζω περισσότερα δικαιώματα από τότε αλλά δεν είναι μόνο αυτή η παρέκκλιση από το σύνταγμά μας φέτος λοιπόν τη φορολογία ήταν τώρα από πόρτα κομπάρσοι λίστα κομπάρσοι ελάχιστα πειστική προσδιοριζόταν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο καθένας να μπορεί να την πληρώσει ανάλογα ναι τις δυνατότητες και ήταν πολύ εύκολο εκεί να το προσδιορίσεις γιατί εκείνοι που επρόκειτο να πληρώσουν τους φόρους ήταν αυτή που τους ψήφιζαν τους φόρους δηλαδή στην Πνύκα όταν ετίθετο θέμα φορολογίας ο αθηναίος του ψήφιζε υπέρ της φορολογίας υπήρχε ένα κανόνας ότι αυτός που βρισκόταν στην μειοψηφία θα ακολουθούσε πάντα την πλειοψηφία αλλά είχε το δικαίωμα στην επόμενη συνέλευση της Νίκας να θέσει θέμα αναθεώρησης της απόφασης αλλά με κάποιες διαδικασίες εάν είχε τέτοια επιχειρήματα που μπορούσε να ανατρέψει την προηγούμενη απόφαση και δίκαιων όταν η απόφαση ανατρέπονται αν και όλα ήταν εντάξει αλλά αν δε βρω αν δεν μπορούσε να πείσει εξοστρακίζονταν εάν δεν μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία της Νίκας υπέρ των επιχειρημάτων του διέτρεχε τον κίνδυνο να εξοστρακιστεί η εξόριστη είναι χάσει άλλα πολιτικά δικαιώματα σήμερα οι μειοψηφίες είναι αυτός που κυβερνά έχουν καταργηθεί κάνω σήμερα στην Ελλάδα έχουμε κυβέρνηση του 23% που είναι πρωτοφανές τη μοναδική περίπτωση τι ήτανε η περίπτωση στην αγγλία όπως είπε υπήρξε κεντρική κυβέρνηση η οποία έχει πάρει το 34% του κόσμου εμείς πήραμε και κάτω από το λοιπόν ποιες άλλες αρχές υπήρχαν εκεί που δημιούργησαν αυτό το κίνητρο της επιχειρηματικότητας υπήρχαν τα εξής το κέρδος και η αναζήτηση του πλούτου της συσσώρευσης του πλούτου ήταν αποδεκτά από την κοινωνία αλλά κάτω από περιορισμούς δηλαδή το κέρδος ήταν αποδεκτό από την κοινωνία όπως και η συσσώρευση πλούτου ήταν αποδεκτή το να έχει ένα πολύ μεγάλο πλούτο η εικόνα δουλεύει με στόχο να κερδίσει δεν ήταν δηλαδή φιλόσοφος δεν ήταν Στρατηγός αλλά ήταν ένα άνθρωπος της καθημερινότητας που προσπαθούσε να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα και να κάνει περισσότερα αγαθά πλούτο αλλά άνθη τότε το κέρδος πιο συσσωρευμένος πλούτος έπρεπε να ταυτόχρονα λαοφιλή και να δυναμώνει την πόλη και θα σας πω πως το είχαν εξασφαλίσει αυτό πρώτον έπρεπε να πληρώνει τους φόρους του και δεύτερον έπρεπε να αναλαμβάνει λειτουργίες έπρεπε να πληρώνει τους φόρους του κι ένα πανί λειτουργίες δεν είχαν εκεί πέρα ούτε δικαστήρια για τέτοιες υποθέσεις ούτε υπήρχαν αναφέρει υπήρχε ένα θεσμός για να μην μπορεί κανένας να φοροαποφυγή είχανε το θεσμό της αποκαλούμενης αντιβιώσεις ήταν θεσμός της αντι τόσες ήταν το εξής αν ένα πολίτης είχε βάσιμες υποψίες ότι κάποιος άλλος συμπολίτης δεν είχε πληρώσει τους φόρους του μπορούσαν να καταφύγει στο δικαστήριο και να προσπαθήσει να αποδείξει ωδείο συμπολίτης των οποίων κατήγορος δεν είχε πληρώσει τους φόρους εάν το δικαστήριο δεχόταν την επιχειρηματολογία του τότε αποφάσιζε να ανταλλάξουν περιουσίες ο κατήγορος έπαιρνε την μπάλα πέντε δηλαδή την περιουσία του κατηγορουμένου αντάλλασσαν περιουσίες αυτοί οι αντισταθμίσει αυτή αποθάρρυνε πολλούς μισούς πολίτες να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους αυτό ήτανε ένα αποθαρρυντικό θα κίνητρο γιατί τόση διότι μπορούσε να ξεπεραστεί κάποιος άλλος να σε κατηγορήσει το δικαστήριο και WC κατηγορούσε έτσι επιπόλαια έπρεπε να έχει αποδείξεις διότι υπήρχαν και συνέπειες Handball δεν μπορούσαν να αποδείξεις οτι ο άλλος έχει φοροδιαφύγει δεν ήτανε να πας στο δικαστήριο να κατηγορείς κάποιον και να σηκωθείς να φύγεις εγώ κατηγορούσα κάποιον τον δυσφημίζει και μάλιστα δημοσία τότε το καλύτερο που είχες ήταν θεμελίωση στις κατηγορίες σου γιατί είσαι περίμενε κάποιο ξερό ίσο δεν μπορούσε έτσι να κατηγορήσεις τον οποιονδήποτε 1000 δυσφήμισης διότι οι Αθηναίοι ζούσαν για την υπόληψή τους το καλό όνομα ήταν μεγάλη περιουσία του καθενός στην αθήνα το καλό όνομα λοιπόν η αντιβίωση κανένας θεσμός όποιος ήταν αποθαρρυντικό ως σταγόνα επιδοθεί κάποιος σε φοροδιαφυγή φοροαποφυγή κλπ αλλά είχαν και ένα φυτικό θεσμό με την έννοια ότι παρακινούσε αν τα άτομα να αναλαμβάνουν λειτουργίες κοντά στους κάποιες δημόσιας αναγνώρισης ήταν λειτουργίας λειτουργίας ήταν ανάληψη δημόσιων δαπανών εκ μέρους των ατόμων για να καλύψουν διάφορες ανάγκες κάποιος αναλάμβανε παραδείγματος χάρη να κατασκευάσει ένα τριγυρίζει και να συντηρήσει το πλήρωμα της για 2.4 χρόνια με δικά του λεφτά έχει πληρώσει τους φόρους του και επιπλέον αναλαμβάνει να χτίσει ένα τριγυρίζει να την εξοπλίσει με το προσωπικό της και να τη συντηρήσει για 1.3 χρόνια αυτό ήταν ένα λειτουργία μια άλλη λειτουργία ήταν να αγοράσεις τις υπηρεσίες ένα συγγραφέα να γράψει μια τραγωδία η οποία να παιχτεί στο θέατρο μια άλλη λειτουργία ήταν να φτιάξεις ένα υδραγωγείο ράφια ξεις δημόσια λουτρά αυτά τα αναλαμβάνουν τη παρουσία αυτή είναι η κάτω από το θεσμό της λειτουργίας και έναντι αυτών η πολιτεία τους παραχωρούσε ας πούμε τις πρώτες θέσεις στα νέα μέτρα είδους παραχωρούσε διάφορες υπάρχουν νέες κλάδοι στην αρχαία αθήνα ιδιαίτερα άλλα φόρουμ ιωνάς τραπεζίτης Φορμίωνος Φορμίωνος ξέρετε όλοι τότε γύρω από το όνομα του φόρου μειώνει του τραπεζίτη όποιος διέπρεψε στις τραπεζικές εργασίες και ανέλαβε το όσες λειτουργίες που η αθήνα τού έδωσε την ελευθερία του τον έκανε να του ο σκοτεινός της επιτυχίας στις επαρχίες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες για τους σκλάβους ήταν να πάρουν την ελευθερία τους και υπήρχε αυτό το κίνητρο μέσα στους θεσμούς της αρχαίας αθήνας είχε φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε το πλαίσιο να έχει και κίνητρα και αντικίνητρα ανήφορο αποφεύγεις να μην κλέβεις να μείνουν να να τηρήσει τη συμφωνία σου τις συμφωνίες στην αρχαία αθήνα δεν ήτανε γραφές σήμερα όλες οι συμφωνίες πηγαίνω στο ακόλουθο Σύμφωνο γραφείο στην αθήνα οι συμφωνίες η υγεία του στόματος και κλήρου το διότι ήταν ζήτημα τιμής να τηρήσει τις συμφωνίες και για αυτό υπήρχε εμπιστοσύνη στις συναλλαγές π.χ. γενική εμπιστοσύνη και για αυτό υπήρξε και αυτή η μεγάλη πρόοδος λοιπόν κάτι άλλο οι αρχαίοι Αθηναίοι αν διαβάσετε τους ειδοποίησαν διαβάσετε τις όρνιθες του αριστοφάνη ο αριστοφάνης κάνει πολύ μεγάλο ζήτημα κοινού διανομή του πλούτου στην αθήνα τη διανομή του πλούτου στην αθήνα νόμιζε ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι προσπαθούσαν να εξισώσουν να εξαλείψουν την άνιση κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος και κοροϊδεύει τους Αθηναίους με την έννοια ότι αν εξισώνεται όλους τους οτιδήποτε Καζάκη πλέον κίνητρο να δουλέψει υπάρχει ένα πολύ θεμελιωμένη σχέση τώρα το γνωρίζουμε από τον Κουν και τους άλλους τους αμερικανούς οικονομολόγους υπάρχει ένα σχέση μεταξύ κατανομής τον πλούτο και της ανάπτυξης της οικονομίας ξέρουμε πια φάση παρολίγο αλλά τώρα τι έχουμε κάνει μαρτίνες να την φτιάξω στον πίνακα λοιπόν ας πούμε ότι μετράμε την ισότητα πού να το αντίστροφο της ανισότητας μετράμε εδώ έχουμε το συντελεστή του Jenny έτσι πυροσβεστικό όσο πηγαίνουμε προς άκη η ισότητα θυμάρι το γάλα ως λάθος εδώ είναι αναχώματα αλλά θέλουμε το κουτί και Δ.Ο.Υ. εντός σαν πάντως και αυτό να το σκεφτώ όχι αλλά θα έκανα αλλαγών εδώ είναι ότι εδώ είναι το OPERA CERN ρέει το Eurohoops λοιπόν ας πάρουμε εδώ ένα σημείο ή πρόσφερε την αυτό εδώ το είναι ότι ας πούμε ότι το νέο κουτί εδώ πέρα είναι πρώην ακολουθεί θερμό και εδώ είναι σοβαρές καθώς το είναι κουτοί αυξάνεται ταμπλό φέρει αυξάνεται το βλέπετε εδώ τον προωθούν η αυξάνεται γιατί διότι υπάρχει μέσα στο χαρακτήρα και στη λογική των ανθρώπων ότι μέσω των υλικών αγαθών προβάλλουν την επιτυχία τους και η επιτυχία αυτή καθεαυτή είναι ένα μια ιδιότητα που κινητοποιεί τους ανθρώπους στο να συσσωρεύουν πλούτο και να αυξάνουν τα εισοδήματά τους μέχρι ένα ορισμένο σημείο η ανισότητα βοηθάει την ανάπτυξη αλλά από ένα ορισμένο σημείο και μετά εάν η ανισότητα αυξηθεί πολύ ο ρυθμός ανάπτυξης κατρακυλάει πηγαίνει κάτω άρα υπάρχει ένα υπάρχει ένα άριστος βαθμός ανισότητα ας όποιος κινητοποιεί τις ανθρώπινες και τις υλικές δυνάμεις κάθε τόπου ώστε να είτε ένα απλό οδεύουν γρήγορα από υλική άποψη ένοχο είτε να προοδεύουν γρήγορα είτε να πηγαίνουν προς τα κάτω η προσπάθεια να εξισωθούν όλοι με όλους είναι οδήγησε σε φτώχεια για όλους αυτή είναι η εμπειρική σχέση που βγαίνει από όλη τη βιβλιογραφία η οποία μελετάει το θέμα τις σχέσεις μεταξύ ανάπτυξης και ανισότητας δε θέλουμε οι οικονομολόγοι να να εξαφανίσουμε την ανισότητα εάν εξαφανίσουμε την ανισότητα θα δουλεύει κανένας θέλουμε ένα άριστο βαθμό ανισότητας και αυτό ήταν που προσπαθούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι να κάνουν μέσα από τις λειτουργίες ήθελαν έναν βαθμό ανισότητας για να κινητοποιηθούν οι επιχειρηματίες ας και να συσσωρεύουν διότι μέσα από τη συσσώρευση πλούτου συσσωρεύεται κεφάλαιο συσσωρεύονται γνώσεις συσσωρεύονται θέση εργασίας απασχολεί το κόσμος και αυτό σημαίνει αυτό δεν αποδίδει την πραγματική υλική πρόοδο αλλά από την άλλη μεριά η μεγάλη ανισότητα άλλοι Τούρκοι εφιαλτικά για τις κοινωνίες app που ρυθμίζει τις διαδικασίες της ανάπτυξης να αποσταθεροποιεί τις κλείνετε τα πολιτικά συστήματα και δεν είναι κατάλληλη διαμόρφωναν κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη με όχι είναι είναι πιο βαθύ το θέμα εντάξει αυτά που κάνανε πρέπει κανένας να μετρήσει να δει εκτός από τους μισθούς αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τεράστια καταστροφή δεν μετράει κανένας και δεν μιλάει κανένας τεράστια καταστροφή γνώσεων και δεξιοτήτων άκουσε ένα πενηντάρης όποιος απολύεται και κάθεται για ένα χρόνο τι νομίζετε ότι παθαίνει το μυαλό του και δεξιότητες όταν κάθισε σε ένα χρόνο εκτός δουλειάς πάρτε έναν ποδοσφαιριστή βγάλτε το από το γήπεδο δύο μήνες και μετά πείτε του πήγαινε να παίξει μπάλα απορροφάται από τη για να είσαι σε φόρμα πρέπει να είσαι συνεχώς σε ανεργία σε δουλειά τη μεγαλύτερη καταστροφή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η καταστροφή ανθρώπινου κεφαλαίου δεν είναι του υλικού κεφαλαίου η δύναμη της χώρας βρίσκεται στους ανθρώπους στις γνώσεις και δεξιότητες τους όλοι λένε να ξαναρχίσει να ξαναρχίσουμε προς την ανάπτυξη δημιουργώντας θέσεις εργασίας ναι με ποιους μετά ενάμιση εκατομμύριο που τους έχει δύο και τρεις χρόνια εκτός πως αυτή του καλά τα πράγματα δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους πολύ δύσκολα παίρνεις έναν όποιος είναι ντεφορμέ να το βάλεις στην ομάδα και ανάπτυξη ΠΕΔ να πεις παίξε μπάλα να γίνει παραγωγικός να γίνει αποτελεσματικός δεν είναι εύκολη εντάξει λοιπόν καθοδήγησε με πόση ώρα έχω ακόμα έχω μισή ώρα λοιπόν πρέπει να προχωρήσω λίγο να σας δώσω ένα έτσι και θα το ανεβάσει κα Μυλόπουλου αυτό οπότε όσοι θέλετε θα το διαβάσει λοιπόν να πάω λίγο χαράς που υπογράφουν οι Αθηναίοι λέω εκτιμούσαν πάρα πολύ τους πλουσίους πολίτες οι οποίοι είχαν φράξει τον πλούτο τους και έντονη είχαν κληρονομήσει είναι πολύ σημαντικό άλλο το να έχεις ένα πλούσιο πατέρα και μια μια πλούσια κατάσταση από την οποία να γίνεις πλούσιος και αλλού το εσύ μέσα από τις αγορές ναι εσένα από την επίδοσή σου να γίνεις εσύ πλούσιος είναι δύο διαφορετικά πράγματα ο ένα δεν έχει εργαστεί δεν έχει συνεισφέρει κάποιοι άλλοι δούλεψαν γι' αυτόν άλλος έχει σκοτωθεί μέσα από τις αγορές για να φτιάξει αυτά που