Διάλεξη 10 / Διάλεξη 10 / σύντομη περιγραφή - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Μια δουλειά που κάναμε πριν από 10 χρόνια, δηλαδή είχαμε κάνει την αρχαία ελληνική κηφάρα, οπότε ένα θέμα που τίθεται είναι πολύ ωραία κάνεις ότι κάνεις, αλλά πώς το παρουσιάζεις, γιατί πολύ λίγος κόσμος ξέρει τι είναι μια αρχαία ελληνική κηφάρα. Εντάξει δεν είναι λογικό να μην ξέρει την αρχαία ελληνική κηφάρα, ούτε εμείς ξέραμε τι είναι μέχρι που το κάναμε. Οπότε πρέπει εσύ να πεις στον κόσμο τι είναι μια αρχαία ελληνική κηφάρα, έτσι. Κάνεις διάφορα έτσι εφεντζίδικα κτλ και μετά θέλεις να εξηγείς πώς παίζουμε την κηφάρα. Αυτό είναι το presentation software, ακούστε τον agent, το agent είναι το text του speech system. Αυτό είναι presentation software, έτσι. Είναι ο ορισμός του presentation software, λίγο ρομποτικός τύπος. Έτσι ο παπαγάλος εδώ είναι, να ευχαριστήσουμε έτσι να φύγει, τώρα έπιασε και η πνηλία εδώ. Εντάξει, οπότε αφού σου εξηγήσει το presentation software πώς παίζει αυτό το πράγμα, τώρα μετά αρχίζω να το παίζεις, να, να πως ακουγείτε μια. Και εκπαιδευτική χρειά, μαθαίνεις και τις νότες, πώς λεγόταν ας πούμε στην αρχαία ελληνική μουσική και το καθεξής. Μπορείς να το παίξεις βέβαια και από εδώ. Οπότε η σημερινή παρουσίαση θα μας μιλήσει για το presentation software. Δηλαδή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα πώς μπορούμε να κάνουμε presentation software το οποίο είναι highly interactive. Για να το δούμε λοιπόν αυτό εδώ. Το presentation software είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα της δουλειάς μας, γιατί δεν εύκολο πάωνται να παρουσιάζεις το τι έχεις κάνει. Δηλαδή έκανες κάτι σε ένα υπολογιστή, τι θα κάνεις, θα πάρεις τον υπολογιστή μαζί σου από πού πηγαίνεις. Παλιότερα ήταν και ηρωλεκτικό αυτό, δηλαδή κουβαλάγαμε υπολογιστές. Γινόταν αυτό πριν 20 χρόνια, το κουβάλαγα μαζί μου να σας δείξω τι έκανα. Ακόμα θυμάμαι στο παγκόσμιο συνέδριο μουσικής τηροφορικής που οργανώσαμε το 1997. Ο Αμερικανός συνθέτης έφερε τον υπολογιστή μαζί του. Τι θα κάνει, πώς θα μας δείξει την μουσική που συνέθεσε. Αφού τότε τα PC ήταν ανύπαρκτα, τα PC ουσιαστικά υπάρχουν με τα Windows 95 του 1995 και τα Windows 95 σε σχέση με τα σημερινά μηχανήματα ήταν λίγο παιδική χαρά, ας πούμε. Θα θυμάστε εδώ πώς ήταν με τα Windows XP, που τα XP ήταν πολύ καλό λειτουργικό σύστημα και πώς είναι τώρα. Φανταστείτε πώς ήταν με τα Windows 95. Οπότε ο άνθρωπος τι έκανε, έφερε στο αεροπλάνο μαζί του τον υπολογιστή. Ήταν περίπου μισός από αυτό. Ήταν λεπτός, ήταν next υπολογιστής, με το λειτουργικό next step. Άρα υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που λέει πώς δείχνω τη δουλειά μου. Πώς μπορώ να την καταδείξω και να πεις ότι έκανα αυτό το οποίο έκανα. Και μπαίνουμε λοιπόν στο λεγόμενο presentation software, που είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Και θα έλεγε κανείς γιατί είναι σημαντικό θέμα. Είναι σημαντικό θέμα γιατί οι συσκευές αυτές έχουν αυξημένες δυνατότητες από ό,τι ξέρετε. Άρα για να δείξω τι κάνει, θα πρέπει να χρησιμοποιώ και αυξημένες δυνατότητες στο presentation software. Όσοι ασχολείστε με την εκπαίδευση, το ξέρετε αυτό. Δηλαδή, μια μεγάλη δυσκολία είναι να δείξω με κάποιον παραστατικό τρόπο το τι έχω κάνει. Συνήθως, και τα τελευταία 20 χρόνια, αυτό μας το κάλυπτε το PowerPoint. Και ανάλογα με το PowerPoint, που θεωρητικά πρωταγοράζει ο καθένας μας, αυτός που οργανώνει το συνέδριο, έχει βγει το open office, το οποίο το ξέρετε όλοι σας, που είναι δωρεάν και έχει δυνατότητες για κάποιες παραστάσεις, χωρίς να χρειαστεί να το αγοράσεις, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις. Αυτό είναι το open office που είναι εγκατεστημένο και στους υπολογιστές σας. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι, εδώ τι έχουμε. Δηλαδή, εδώ υπάρχει office, υπάρχει open office. Βλέπετε, δηλαδή, ένα σημείο, το έχουμε πει πολλές φορές, ότι αυτές οι συσκευές θεωρούνται πολύ καλύτερες από αυτές εδώ. Είπαμε ότι ενώ η αξία τους είναι της τάξης των 300, 400, 500 ευρώ, στην πράξη το task force τους επιτελεί αποστολές που οικονομικά είναι στους 3 με 7.000 ευρώ. Βλέπετε, ο παγγελματής σας λέει, τι το κάνω εγώ αυτό, εγώ είμαι δραυλικός, π.χ., πώς να με βρουν οι πελάτες μου. Και αν το δραυλικό σας φαίνεται λίγο παρακατιανό, είμαι βικηγόρος, που είναι πιο σημαντικό. Βλέπετε, θα έχει γραμματέ για να απαντάει τα τηλέφωνα. Η αμεσότητα επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ μεγάλη εδώ και αυτό προσδεί μεγάλη αξία. Η ανάγνωση εδώ γίνεται με τρομερό τρόπο και η έβρεση και η άντληση πληροφοριών είναι πραγματικά real-time, το έχεις να έχεις μαζί σου, μόνο τα βιβλία που έχεις φορτωμένα εδώ πέρα είναι ασύλλητο στισαυρός για να τον έχεις μαζί σου και να τον προσπελάζεις το βασικό πολύ εύκολα, έτσι. Τα βιβλία μπορεί να υπάρχουν και αλλού, το θέμα είναι πόσο εύκολα προσπελάζεις τη γνώση. Δεν είναι πόσες σελίδες βιβλία έχεις, πλέον δεν μιλάμε για σελίδες, μιλάμε για τόμους. Μπορείς σε αυτή τη συσκευή να έχεις 100.000 σελίδες, μπορεί να βρεις άκρη εκεί μέσα, τι γίνεται, θέμα του indexing, δηλαδή της ευρετηρίας, αλλά ένα πιο σοβαρό θέμα είναι με το office τι γίνεται. Το office ήταν βασικό στοιχείο αυτών εδώ των υπολογιστών, το πολύ δυνατό τους στοιχείο επέτρεψε να γράφουμε σημαντικά κείμενα και πώς το καταλάβαμε αυτό, ότι φτάσαμε σε σημείο από το 1990 που ασχολούν με αυτό το θέμα επαγγελματικά μέχρι το 2007-2008 που είναι η τελειότητα αυτών των συστημάτων, ένα βιβλίο να βγαίνει εδώ. Το φαντάζεστε, δηλαδή το βιβλίο το έβγαζες κατά 95% εδώ και το έστελνες στον εκδότη που ήρθα στην Αμερική και του έλεγες φέρτο μου και σου το έφερνε τυπωμένο. Αυτή είναι τρομερή εξέλιξη και γι' αυτό ασχολούμαστε με αυτό το είδους το λογισμικό. Εσείς τι λέτε, με αυτό το λογισμικό πάμε καλά στις μικρές συσκευές. Σοβαρότατο πρόβλημα, σοβαρότατο πρόβλημα. Εδώ μας τα χαλάνε. Εδώ βλέπουμε κάποιες εκδόσεις που έχουν βγει στο OpenOffice. Έχει βγει κάποιο σοβαρό Open ή μη OpenOffice για αυτές τις συσκευές. Τίποτα. Πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η σοβαρότητα βέρα του προβλήματος μπορεί να σημαίνει ότι πιθανώς να πάμε σε μια ολική λύση. Να πάμε δηλαδή στην επόμενη γενιά software. Να παραχθεί λογισμικό που όταν θα μπει σε αυτές οι υπολογιστές θα είναι μια γενιά μπροστά. Από στο παρόν δεν έχουμε δείγματα αυτό εδώ πέρα. Οπότε σας θυμίζω εν συντομία τι γνωρίσματα υπάρχουν στο presentation software του άλλου τύπου που είδαμε. Είναι ανοιχτού κώδικα έτσι. Ανοιχτό κώδικα σημαίνει ότι παίζει C++, Java και η καινούργια γλώσσα που έρχεται και πάει παντού. Python. Έτσι μας ενδιαφέρει αυτό εδώ. Είναι συμβατό με Windows, Mac Operating System και Linux. Να λοιπόν το πρώτο πρόβλημα που καταδεικνύεται σε αυτήν εδώ την πλατφόρμα που πρέπει να λυθεί. Και το πρόβλημα είναι σε πιο λειτουργικό περιβάλλον τρέχει το λογισμικό. Μην ξεχνάτε ότι εδώ τα πράγματα τα ξεκάθαρα. Ο κόσμος στην ευρύα του έννοια χρησιμοποιούσε Office σε ποσοστό 95%. Τα μη λέμε τώρα ιστορίες. Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση σε τίποτα άλλο. Ουδέποτε τα μηχανήματα Unix παρουσίασαν κάποιο Office που να τρέχεται αγωνιστικά προς αυτά εδώ πέρα και αυτό μας δημιουργούσε πολλά προβλήματα. Δηλαδή ποτέ δεν μπορούσε ένα μηχάνημα τύπου Unix να καλύψει τη συγγραφή για παράδειγμα ενός βιβλίου που θα καταφύγει σε τέτοιο είδους. Θα έλεγε κανείς τι σχέση έχει με αυτές τις συσκευές. Μα Linux και τέτοια λειτουργικά δεν μεταφέρθηκαν εδώ. Μεταφέρθηκε ένας non PC κόσμος, μη PC κόσμος. Και ακριβώς αυτό σας λέω ότι το πρόβλημα έχει τη βάση του στον κόσμο του μη PC, του όχι PC. Το όχι PC ποτέ δεν πήγαινε καλά με το World Processing. Τραγωδία τελείωτη. Platech, ναι. Και αυτό με πολύ φασαρία. Αλλά να τρέξει Office, ας πούμε, ένα Unix μηχάνημα με τίποτα. Και αυτό το πρόβλημα μεταφέρθηκε εδώ πέρα. Και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Πιθανώς να μην δοθεί λύση το 2015 ή το 2016. Μετά να δοθεί μία λύση και να καλύψει και τα καμένα στάδια. Θα δούμε πως θα γίνει. Γι' αυτό λέμε ποιά είναι η συμβατότητα. Το πως δουλεύει το λογισμικό αυτό το ξέρουμε. Εδώ υπάρχει το δεύτερο πρόβλημα που εμφανίζεται ότι αυτό το λογισμικό στηρίζεται πάρα πολύ στο mouse. Δηλαδή μπορεί να δουλέψετε Office χωρίς mouse. Πολύ δύσκολα. Τί πρόβλημα υπάρχει ότι αυτές οι συσκευές δεν αγαπούν το mouse. Δηλαδή έχουν φτιαχθεί στη λογική του trackpad. Και αυτή η λογική δεν ακόμη συμβατεί. Δηλαδή εμείς οι παλαιότεροι που κολλάμε στο mouse, ότι βρίσκομε το mouse, μ' αρέσει. Θέλω να υπάρχει ακόμη και στο Macintosh mouse, καλό mouse. Δυσκολεύομαι να δουλέψω δουλειές τύπου Office χωρίς mouse. Οι άλλες δουλειές δουλεύουν καλύτερα χωρίς mouse. Τα νέα παιδιά που έχουν μάθει στο trackpad, δηλαδή παίζουν στα δάχτυλα, όταν λέω νέα παιδιά, ας πούμε βλέπω τα παιδιά μου που δεν έχουν πάει δημοτικό ακόμα. Δηλαδή δεν ξέρω να διαβάζουν. Ξέρετε πόσο καλά τα πάνε με αυτές τις συσκευές? Γιατί, όχι έξυπνο τα παιδιά που πάρουν περισσότερα από τα άλλα παιδιά, γιατί αυτές οι συσκευές έχουν πολύ έξυπνο interface. Είναι πολύ ζωντανό το interface, μιλάει μόνο του. Έτσι ευκολία μάθησης, δηλαδή έχει ξαφανίσει κάποια στρώματα ενδιάμεσα που υπήρχαν και το παιδί κατευθείαν επικοινωνεί με αυτό εδώ πέρα, μιλάει μόνο του το interface, το παιδί δεν τη δράει. Εκεί καταλαβαίνω ότι πρόκειται για έξυπνο interface, δεν κάνουν κάποια ιδιαίτερα πειράματα. Βλέπω ένα παιδί πέντε χρονών πώς αντιδράει με αυτό το interface, πέντε χρονών δεν ξέρει να διαβάζει, ειδικά αγγλικά ας πούμε, όταν λες δεν μπορεί να το διάβασε, άρα για να το χειριστεί τόσο καλά, σημαίνει πως το interface είναι πολύ ζωντανό. Τα νέα παιδιά όμως δεν ξέρουν τι είναι mouse, δηλαδή ξέρουν, το έχουνε δει, αλλά πολλά νέα παιδιά δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν mouse, δεν θα το θέλουν. Θα το θεωρούν ως εχθρικό gadget. Οπότε εμείς έχουμε ένα πρόβλημα, εμείς είμαστε ο κόσμος που έρχεται από εδώ, που όλα αυτά θέλουνε mouse, πλαίσια, παράθυρα το ένα το άλλο και πάμε σε έναν κόσμο ο οποίος δεν θέλει τη λογική αυτή του mouse. Τι σύγκριση τεχνολογιών μπορούμε να κάνουμε, έτσι είναι φανερό λοιπόν πως πρώτα για διαφορετικές τεχνολογίες. Τώρα οι λύσεις υπάρχουν πολλές, δηλαδή η ιστορία όμως δεν γράφεται με το τι θα γινόταν αν, if-then, λέμε αν ας πούμε το android δεν το έβγαζε ο κόσμος του MPC, ο non-Microsoft κόσμος. Αν το έβγαζε ας πούμε Microsoft θα είχε δώσει λύση στο πρόβλημα. Δεν γράφεται όμως ιστορία με το αν. Δυστυχώς η Microsoft αυτή τη στιγμή παρά τις πολύ καλές προσπάθειες που κάνει και στο χώρο των κινητών είναι μια ψηφία. Για παράδειγμα πόσα από εσάς έχετε Microsoft κινητό. Πάμε καλά, δηλαδή ας πούμε είμαστε στο 10%? 15% ναι. Αυτό είναι το ποσοστό της, έτσι. Δεν μπορεί όμως η εταιρεία που ήταν 95% να έχει πέσει στο 15%. Έτσι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί εσύ της άλλης χρησιμοποίησαι και την πλατφόρμα της Νόκια, που η Νόκια ήταν το νούμερο 1. Δεν πήρα δηλαδή κάποια παρακαθιανή πλατφόρμα να πεις πόντα ρε σε λάθος άλογο, πόντα ρε στο καλύτερο άλογο. Κάτι συμβαίνει, έτσι, δεν λένε τίποτα εμείς. Εμείς από αυτά μαθαίνουμε, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι παίζει. Για να κάνουμε λοιπόν μια σύγκριση των τεχνολογιών που παίζουν εδώ πέρα, να δούμε τι γίνεται σε αυτόν τον κόσμο που έρχεται. Τίποτα. Δηλαδή ο κυρίαρχος του παιχνιδιού παραμένει το PowerPoint, το οποίο PowerPoint είναι ένα λογισμικό που το ξέρετε όλοι, δεν χρειάζεται να πω τίποτα για το PowerPoint, και το οποίο πετυχαίνει αυτήν τη στιγμή διείσδισης της παρουσιάσης επίπεδου, ας πούμε, βόρειας Κορέας. Πώς λέμε εκεί, όλα τα δημοψηφίσματα βγάζουν 95%, έτσι. Και η Microsoft δεν έργασε τέτοια ποσοστά 95% διείσδιση στην αγορά. Ξέρεις, της Ελλάδας γι' αυτά μιλάμε, έτσι, 90% παγκοσμίως. Ομοίως και το PowerPoint αυτή τη στιγμή παρουσιάζει διείσδισης της παρουσιάσης επίπεδου βορειου Κορέας. Δηλαδή, 95% των παρουσιάσεων που γίνονται παγκοσμίως, από πολύ σοβαρά επιστημονικά συνέδρια μέχρι αυτήν την παρουσίαση που κάνουμε εδώ, μέχρι το PowerPoint που θα δείξετε εσείς στο φροντιστήριο, στο χώρο, στο σπιτιούς της εργασίας σας, όλα γίνονται με PowerPoint. Σκέφτεστε κάτι άλλο? Εγώ δεν κάνω ρούπια από εδώ. Εγώ φίλω βέβαια να δώσω τα έυσημα στη Microsoft με την εξής εννοία, ότι βλέπουμε δυσλειτουργίες για μια πλατφόρμα που έχει διείσδιση 95% σ' αυτούς τους υπολογιστές, έτσι στην Ελλάδα. Δηλαδή, αν ψάξουμε όλους τους υπολογιστές που υπάρχουν στην ελληνική επικράτητα, 95% είναι τέτοιοι. Ένα 5% θα είναι κάποιοι σερβερς, ας πούμε, κάπου ξεχωριστεί σε ειδικές υπηρεσίες στο πανεπιστήμιο. Όλους ο υπόλοιπος κόσμος, πιστεύει, ξέρει. Αλλά, οφείλω να πω ότι σε σχέση με συστήματα που παλιότερα επικρότησαν, όπως το Unix κτλ, η Microsoft ήταν πολύ φιλική εταιρεία με το PowerPoint από το 97 που είχε επικρατήσει ως presentation software. Ήταν για 20 χρόνια, έτσι, συνομιλικό σας, δηλαδή, είναι πολύ φιλικό, έχει μεγάλη συμβατότητα. Απλώς εμείς, προσέξτε τι λάθος κάνουμε, θέλουμε 100% συμβατότητα, θέλουμε 95% συμβατότητα. Εδώ μας αρέσει Βόρεια-Κορέα, δηλαδή κάπου δεν μας αρέσει, κάπου μας αρέσει. Ας πούμε, θέλουμε το προϊόν που κάναμε, 95% συμβατότητα και αυτό δεν γίνεται πάντοτε, έτσι. Πολύ καλή όμως η παρατήρησή σου, αυτά τα προϊόντα τα ξέρετε. Μήπως, ας πούμε, Corel Presentations, το ξέρετε, σας λέει τίποτα. Έτσι, κι όμως δουλεύει πολύ καλά με την πλατφόρμα της Corel, που κάνει πολύ ωραίες παρουσιάσεις σε σχήματα και animations. Άλλα, ή ξέρω εγώ, το Pro Presenter, ας πούμε, σας λέει τίποτα. Όχι. Μήπως όμως το Prezi σας λέει. Prezi, και αυτό που σας δείχνω τώρα έτσι, για αυτό το κάναμε σε Prezi. Λοιπόν, η ευκολία χρήσης δεν παίζεται, έτσι. Δηλαδή, το PowerPoint αυτή τη στιγμή είναι ο απόλυτος κυριαρχός του παιχνιδιού. Με δεύτερο να έρχεται το Prezi σε ευκολία χρήσης, έτσι. Και δουλεύει και σε ταμπλέτες, και το PowerPoint το βλέπω σε ταμπλέτα. Το Prezi όμως παίζει καλύτερα, είναι πιο φαντεζί σε ταμπλέτα, έτσι. Να δούμε σύγκριση λειτουργιών. Είναι ο απόλυτος κυριαρχός του PowerPoint, δεν το συζητάμε. Κάνετε περισσότερα. Εμείς, βέβαια, σαν εργαστήριο πολυμέσων, ξεκινήσαμε να κάνουμε παρουσιάσεις στα τέλη της δεκαετίας του 90', να αλλάξει χιλιατία, με τον πρόογονο του Flash. Ήταν πιο εντυπωσιακής, είχα animation που δεν έχει το PowerPoint, είμαι το Director. Ή είμαι το Authorware, που παλιότερα τα διδάσκαμε κιόλας. Αλλά σιγά-σιγά το PowerPoint έφτασε στο 80% των δυνατοτητών του Flash για μια παρουσίαση που κάνει στον πίνακα, που δεν μπορεί να είναι και πολύ interactive, έτσι. Και αν δεν βάλουμε interactivity μέσα, δηλαδή διαδραστικούς πίνακες και τα λοιπά, είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, ενώ το Prezi φαίνεται εδώ λίγο ναυστερή. Είναι πιο fantasy, αλλά η ευκολία χρήσης του είναι δίστροπο. Αν βάλεις ένα φιλόλογο να κάνει παρουσία σε Prezi, θα σου πει, δεν μπορώ να φάω τόσο πολύ χρόνο για να ετοιμάσω την παρουσίασή μου. Κάνω μια εργασία ξέρω μια εβδομάδα και τρώω τρεις μέρες για να την παρουσιάσω, για να φτιάξω την παρουσίαση. Έχει δυσκολία πώς το κάνουμε, αλλά είναι πολύ εντυπωσιακό. Η συμβατότητα επίσης εδώ είναι τύπου βορειού-κορέας, έτσι. Το πιο υπαγκόσμια σταθεράς παρουσιάσης είναι το PowerPoint, ότι και να πούμε. Τελευταία ανεβαίνουν και άλλα προϊόντα, όπως και το Impress, έτσι. Αλλά και το Prezi αρχίζει να ανεβαίνει. Το Prezi μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί εισάγει μια καινούργια έννοια. Δηλαδή ότι κάτι κινείται, κάτι καινούργιο πάμε να κάνουμε. Μήπως αυτό το καινούργιο είναι κάποια λύση. Έχει ένα άλλο επίπεδο διαδραστικότητας. Αν συγκρίνουμε όμως τώρα κάτι άλλες λειτουργίες που υπάρχουν, πάλι εδώ ο απόλυτος κυρίαρχος είναι το PowerPoint, γιατί ακριβώς είχε πετύχει αυτά τα ποσοστά τύπου κορέας. Όλοι αυτό χρησιμοποιούσαν, όλοι αυτό ξέρανε, όλοι αυτό βασιζότανε. Όλα υπάρχουν σε αυτό, δηλαδή και πολλές παρουσιάσεις που παίρνεις έτοιμες είναι πάνω σε αυτό. Εδώ προσέξτε, υπάρχει ένα πρόβλημα. Άρα και την παρουσίας, ίσως αν την κάνεις σε PowerPoint, την κλέβουν και εύκολα. Θα την κλέψουμε, θα την κλέψουμε, πως το PowerPoint την κλέβουν ακόμα πιο εύκολα. Είναι σοβαρό το ζήτημα της προστασίας του πολυμεσικού υλικού, έτσι. Βοήθεια και υποστήριξη και εδώ πέρα είναι συναγώνιστο το τι υπάρχει. Εδώ δεν συγκρίνουμε το Impress, έτσι. Δείτε μερικές τιμές, ας πούμε, αν το αγοράζαμε πόσο κάνει, έτσι. Έχει κάποια σημασία. Οπότε καλύψουμε αυτό εδώ πέρα το θέμα που λέει πως πάνε τα Presentations. Τώρα πάμε στο επίπεδο, στο επόμενο θέμα που λέει αυτά εδώ πέρα τα Presentations για την ταχεία προτυποποίηση. Που είναι το επόμενο στάδιο αυτών των οποίων συμβαίνουν εδώ πέρα. Και αυτό θα είναι και το αντικείμενο του δεύτερου ηλεκτρονικού μας τέστ. Σας προειδιάζω για να δείτε πώς γίνεται. Η προηγούμενη δουλειά ασχολήθηκε με ένα δευτερεύον ζήτημα των διεπαφών φορητών συσκευών. Δηλαδή ασχολήθηκε με το ζήτημα το ποιες είναι οι δυνατότητες της συσκευής, του οργάνου. Και είπαμε ότι όσον αφορά τις παρουσιάσεις και το Office, αν η τεχνολογία Office ή η κλασική τεχνολογία επικρατήσει, αυτές οι συσκευές είναι σε καλύτερη θέση. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες λύσεις εδώ πέρα, οι οποίες λύσεις είναι λύσεις απομήμησης. Δηλαδή αυτή η συσκευή προσπαθεί να απομημηθεί αυτή εδώ τη συσκευή, δεν κάνει κάτι καινούριο. Αν θα έκανε κάτι καινούριο, θα πήγαινε πολύ πιο έντονα στο χώρο του πρέζι. Δηλαδή φανταστείτε αυτό το χειριζό μου να κάπως έτσι τώρα. Αυτό είναι που περιμένουμε να έρθει. Δηλαδή γι' αυτό λέμε, δεν περιμένουμε φέτος να δωθεί λύση, ίσως του χρόνου ή του παραχρόνου. Αυτός που θα δώσει λύση δηλαδή, άμα είναι να κάνει ένα, ξέρω εγώ, IMPRESS για αυτές τις συσκευές, στο 5% εκεί θα πέσει. Αλλά αυτές οι συσκευές, απ' ό,τι είδατε, δεν ήρθαν για να μην πάρουν στο 5%, έτσι. Τι διειστησία έχουν αυτές οι συσκευές, ας πούμε Android, στα μπλέτες, τι διειστησία έχει? 50-60%. IOS, στις τα μπλέτες, τι διειστησία έχει? 40%. 35%. Πολύ μεγάλα νούμερα. Στα κινητά, εντάξει τώρα, άμα φτάσουμε σε σημείο και με κινητό να κάνεις παρουσίαση, έτσι, είναι δυνατό σημείο όμως, γιατί το κινητό είναι σε ποσοστό 60% Android. Και ακόμα πιο μεγάλα τα ποσοστά του Android. Εκεί θέλουν να αναπτυχθούν πολλές τεχνολογίες, γι' αυτό δε θα γίνει φέτος, δεν θα δοθεί λύση το 2015, πιθανώς το 2016. Δηλαδή, θέλουν αυτά που λέγαμε, θυμάστε, για διαδράσεις από εδώ, χωρίς καλώδια να βλέπω τον προτζέκτορα, να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που έχει αυτό ένα δουλεύωστο trackpad, οπότε θα μπορούσα εδώ, όπως είμαι, να κάνω αυτά πράγματα, και δραστικό πίνενγκα θα χρειαζόμουνα. Αυτά που κάνω ακριβώς με το πρέζι. Έτσι, γι' αυτό το πρέζι το τονίζουμε ιδιαίτερα. Αυτή τη στιγμή είναι μια διαφορετική τεχνολογία λογισμικού, που μπορεί σιγά σιγά να δείξει τις νέες δυνατότητες που έχουν αυτές οι συσκευές, να οριμάσει και αυτή τεχνολογικά, δεν είναι απόλυτα έτοιμη, και μπορεί από αυτές εδώ τις συνθήκες κάποια στιγμή να κάνει μια μεγάλη έκπληξη και να λυθεί και το θέμα του presentation software. Το authoring είναι άλλο θέμα, δηλαδή δεν θα γράφω την εργασία μου και που θα τη γράφω, είναι άλλο θέμα, δεν το κουμπάμε, είναι πολύ δύσκολο θέμα. Πρώτα θα λυθεί το θέμα του presentation και μετά θα λυθεί το θέμα του authoring εδώ πέρα. Δηλαδή, αν θα σας βράζω εργασία, όλοι θα πρέπει να έχετε υπολογιστεί αυτού εδώ του τύπου κοντολογής. Δεν μπορούμε να το λύσουμε αλλιώς με τα δεδομένα που έχουμε τώρα. Για να δούμε όμως το rapid prototyping που πάει ένα βήμα πιο πέρα από το presentation, τι κάνει. Θέτει ακριβώς το θέμα, τι είναι το πρωτότυπο. Έχουμε πει για ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, έτσι. Αυτό εδώ είναι το πρωτότυπο. Το πρωτότυπο λοιπόν, προσέξτε τι κάνει, είναι μια συγκεκριμένη αναπαράσταση ενός διαδραστικού συστήματος. Δηλαδή, ένα σύστημα έχει μια αυξημένη πολυπλοκότητα. Κανένα σύστημα δεν είναι απλό, όσο κι αν φαίνεται. Εδώ έχουν γίνει πολύπλοκα τα συστήματα των ATM, έτσι. Πας σε ATM της τράπεζας και τρομάζεις με την πολυπλοκότητα πλέον που έχει. Και επειδή είναι καν και με χρήματα φοβάσαι, μην είναι συνδικάτη που θα σου δημιουργήσει επιπλοκές. Προσέξτε τις επιπλοκές γιατί τις φοβάσαι. Όχι γιατί το σύστημα δεν ασφαλές, αλλά γιατί όσο το interface αποκτά περισσότερες δυνατότητες, τόσο κάτι μπορεί να σου ξεφύγει. Δηλαδή, αν σας έβαζαν οδηγήσετε μια Porsche και ένα Toyota, ποιο θα φοβόσασταν πιο πολύ. Όχι ποιο θα αρέσατε πιο πολύ, ποιο θα φοβόσασταν πιο πολύ. Την Porsche. Ένα αμάξι που τρέχει με πάτημα λίγο του γκαζιού 200 χιλιόμετρα την ώρα είναι επικίνδυνο. Δηλαδή το interface του τιμωνιού το κρατήσω, γι' αυτό και τα πιο πολλά τυχήματα γίνονται με Porsche. Έφερα όλος την Porsche του Γερμανί, του λένε ψυχιώς του θείο να την δω λίγο, έκανε το λάθος, την έδωσε να την δει λίγο και γιος και Porsche στο κανάλι ας πούμε. Είναι και ο πιστοκίνητο έτσι, ναι. Οι πολλές δυνατότητες που έχει δείχνουν ότι το interface θέλει κουμάντο. Γι' αυτό είπα το παράδειγμα του ATM έτσι, η ζωή είναι ακόμα πιο ακριβή και από το ATM που συζητάμε. Άρα λοιπόν η αναπαράσταση ενός διαδραστικού συστήματος είναι αυτή που πολλές φορές έχει την αξία, γιατί θα πρέπει οι σχεδιαστές, οι διαχειριστές, οι πελάτες και οι τελικοί χρήστες να είναι απόλυτα εξικοιωμένοι με το προϊόν. Πάρα πολύ βασικό πράγμα, δεν το ζείτε εσείς, τώρα οι γονείς, ας πούμε υποβάλλεται φορολογική δήλωση, ας πούμε τώρα όλη Ελλάδα στενάζει στο Taxisnet, όλη Ελλάδα στενάζει στο Taxisnet, γιατί είναι ένα απολύπλοκο σύστημα, έχει ένα απολύπλοκο interface, μόνο που το βλέπεις και πιάνει τρόμος. Επειδή ακριβώς το κράτος μας χρειάστηκε να διανύσει τρέχοντας πολλά χιλιόμετρα τα τελευταία έτη, όπως μπόρεσε έκανε ότι έκανε, με αποτέλεσμα το interface, αν ρωτήστε τους γονείς σας, όσοι φορολογίστε και έχετε ίδια πείρα, να είναι λίγο χαωτικό, να θυμίζει Πόρση, να δεις τώρα τι κάνω εδώ πέρα. Πατάω ναι, πατάω όχι, συμφωνώ, δεν συμφωνώ, τι θα μου έρθει, έτσι. Εφανταστείτε αυτό εδώ πέρα το πράγμα τώρα να γίνεται για το τι θα κάνουμε. Άρα prototyping είναι η διαδικασία δημιουργίας πρωτοτύπων, στα ελληνικά το prototyping λέγεται πρωτοτυποποίηση και δημιουργεί ένα mockup, ένα προφίλ με ελάχιστες από τις δυνατότητες του τελικού προϊόντος, αλλά είναι οι δυνατότητες του τελικού προϊόντος που είναι οι πιο ουσιαστικές. Οπότε δοκιμάζοντας εμείς το prototype να μπορούμε να καταλάβουμε τι μας περιμένει. Ας πούμε με έναν αστείο στο taxes, δείτε πώς δουλεύει το prototyping. Με έναν περίεργον τρόπο, δηλαδή σου υποβάλλει να κάνεις εικονική υποβολή φορολογικής δήλωσης. Μόλις κάνεις τη φορολογική σου δήλωση, σου λέει κάνε υποβολή να δεις τι πληρώνεις, μην μπάθεις κάτι ας πούμε, έτσι. Κάνεις εσύ υποβολή και λες πληρώνω τρεις χιλιάδες ευρώ. Η επόμενη κίνηση σου πάμε στο λογιστή, κάτι δεν πάει καλά, έτσι. Όχι, αλλά θέλεις βοήθεια, δηλαδή λες ας πούμε μην προσγλιτώσω τις τρεις χιλιάδες, έτσι. Αυτό για να καταλάβουμε ότι το interface δεν απλή υπόθεση. Αυτό ας πούμε το ταξίδι δεν είναι σύστημα interface απλώς η χρήση του στην Ελλάδα με τον τρόπο που γίνεται επειδή υποχρεωτικά μπήκε σε όλους τους Έλληνες. Δηλαδή πριν δύο χρόνια υποχρεώθηκαν όλοι οι Έλληνες να κάνουν φορολογική δήλωση μέσω ίντερνετ. Η φορολογική δήλωση μέσω ίντερνετ υπήρχε εδώ για δέκα χρόνια. Εμένα ποτέ δεν με δελέασε έναν καμπάντε, προτιμούσα να την κάνω μέσω της εφορίας. Παρ' όλο που η εφορία έκανε πιο πολλά λάθη, δηλαδή για ένα πολύ πλοκοθέμα άμα τύχει ένας διαφορετικός υπάλλου ότι μια χρονιάς το έλεγε χ, ο άλλος το έλεγε ψ. Αλλά είχε την έννοια ότι ένας άνθρωπος επιβλέπει το λάθος, μη γίνει το μεγάλο λάθος. Μόλις έγινε υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω τάξεων, τάχτησαν τα σοβαρά προβλήματα. Έτυχε και το κράτος βέβαια να βάλει αυξημένους φόρους αυτή την περίοδο, οπότε χωρίς να είναι σύστημα interface στο Taxisnet προσυδυάζει με τα προβλήματα που δημιουργεί ένα σύστημα interface. Τι δημιουργεί το interface? Κακούς χειρισμούς. Υποχρεωτική δηλαδή η υποβολή του Taxisnet κατέβηξε τους κακούς χειρισμούς. Προς αυτό λέμε ότι είναι σύστημα interface. Στην αυστηρή του έννοια δεν είναι σύστημα interface. Δηλαδή το interface ασχολείται με τους κακούς χειρισμούς. Και θέλουν να τους εξαλείψει και να φέρει τους καλούς χειρισμούς. Γι' αυτό λοιπόν το prototyping έχει τέσσερις βασικές διαστάσεις, τέσσερα bullets. Που είναι πρώτα από όλα η παρουσίαση. Δηλαδή όταν εσύ θα φέρεις ένα καινούριο προϊόν πρέπει να το παρουσιάσεις. Για παράδειγμα σας δείχνω εγώ το Prezi. Πώς σας το δείχνω παρουσιάζοντα στο. Να το. Οπότε αποκτάτε κάποια εικόνα ποια είναι η δυνατότητα του Prezi. Κάποιες εικόνες, έτσι, κάποια εικόνα. Το δεύτερο είναι να έχει ακρίβεια το prototype. Δηλαδή αυτό που βλέπω να είναι τελικά αυτό που είναι το προϊόν που έρχεται. Στο κομμάτι της ακρίβειας έχουμε μια εμπειρία. Βάλατε ποτέ βίστα στον υπολογιστή σας. Είχατε βίστα στον υπολογιστή σας. Τα έχετε ακόμα. Γιατί τα βγάλατε. Δηλαδή τι πρόβλημα ήταν σε όρους interface. Ήτανε πρόβλημα ακρίβειας. Ακρίβειας στην επικοινωνία. Δεν φανταζόταν όποιος έβαζε βίστα τα προβλήματα τα οποία θα προέκυπταν. Ας πούμε με το προηγούμενο περιβάλλον μπορεί να έβλεπες τον εκτυπωτή μέσω ενός server. Με το που έβαλες βίστα. Αν δεν έχανε στο server έχανε τουλάχιστον τον εκτυπωτή ας πούμε. Οπότε πήγαινα πρόβλημα ακρίβειας. Δηλαδή αυτό δεν στο λέγανε όταν θα βάλεις τα βίστα ότι ξέρεις. Σου λέω όλοι θα δουλέψουνε. Αλλά δεν δούλευαν όλα. Έτσι. Ενώ τα βίστα όμως είχανε τρομερή διαδραστικότητα. Δηλαδή μπορώ να πω όσο καιρό τα δούλεψα και εγώ. Ότι ήταν πιο διαδραστικά και από τα windows 7. Πιο διαδραστικά όσοι τα έχουν κρατήσει ακόμα. Βλέπουν ήταν πιο διαδραστικά συστήματα από ό,τι τα windows 7. Εν τούτοις επειδή χάναν σε ακρίβεια δεν πήγανε πολύ καλά. Η διαδραστικότητα που είναι το τρίτο κριτήριο το οποίο βάζουμε. Δείχνει την ικανότητα ελληλεπίδρασης του χρήστη με το πρωτότυπο. Και υπό αυτήν την έννοια το taxes net τι μας παρουσιάζει. Ας πούμε επαναλαμβάνουμε δεν είναι σύστημα interface. Απλώς περιγράφεται με όρους interface. Παρουσιάζει προβλήματα τύπου interface. Τι προβλήματα παρουσιάζει το taxes net. Προβλήματα interactivity. Γι' αυτό ότι δεν έχουν στολογιστεί. Κάπου φοβάσαι ότι θα κάνεις τη λάθος κίνηση. Ότι η λάθος κίνηση θα επιφέρει αλυσιδωτές κινήσεις που θα σου λένε πέρνα από την εφορία. Πέρνα από την εφορία ώρες ώρες σημαίνει ατελείωτη τραγωδία. Δηλαδή πάρε νούμερο και περίμενε τρεις ώρες να ξυπερετηθείς. Δεν είναι δυσκαταστάσεις μιλάμε χωρίς να φταί η εφορία έτσι. Και όλα αυτά έχουν γίνει φορσε γιατί ακριβώς το κράτος μας δεν μπορεί να αγνοήσει την ηλεκτρονική διάσταση των έργων οικονομικής φύσεως. Δηλαδή πρέπει όλα αυτά να γίνουν πολύ γρήγορα. Να καλύψουμε πολύ έδαφος σε λίγους μήνες και γίνονται όλα αυτά που γίνονται. Και φυσικά υπάρχει και η εξέλιξη που είναι ο κύκλος ζωής του πρωτοτύπου. Κάποιο προϊόν που έχει τρομερή εξέλιξη τα χρόνια που ζούμε τώρα, τώρα, τώρα. Τρομερή εξέλιξη δηλαδή κάθε χρόνο βγαίνει κάτι καινούριο και μας εντυπωσιάζει. Απάντηση Android. Δηλαδή σε τρία χρόνια έχει αλλάξει τρομερά έχουν βγει τρεις ουσιαστικά διαφορετικές εκδόσεις λογισμικού. Μεγάλη η διαφορά που έχει και λύνει και πολλά προβλήματα. Θα έλεγε κανείς, μα δεν το βλέπω εγώ. Καταρχάς συμφωνείτε εσείς ότι ο Android παρουσιάζει μεγάλη εξέλιξη. Το Android σας. Android δεν έχει πιο πολλή. Παρουσιάζει μεγάλη εξέλιξη. Μπορείτε να τα εστιάσετε που είναι αυτά δηλαδή μήπως είναι μετρήσιμα αυτά. Πολύ καλή απάντησή σου. Λες πολλά προβλήματα και μεγάλα έχουν λυθεί. Μήπως αυτά τα προβλήματα μπορούμε να τα εστιάσουμε. Ένα, δύο, τρία. Είναι πολύ σημαντική αυτή η ερώτηση. Αλλά δεν εύκολη απάντηση από εσάς. Θα σας πω γιατί δεν είναι εύκολη από εσάς. Παρακαλώ. Είναι πολύ σημαντική η παρατήρηση. Είχε ένα σοβαρό πρόβλημα το Android. Κι ειδικά το iOS. Είχαν πολύ μικρή μνήμη έτσι που συζητάμε. Σε πρώτα στάδια δεν ήταν οι μνήμες συγκρίσιμες. Απλώς αυτές είναι SSD μνήμες. Τώρα αυτά που πάνε στο SSD. Γιατί τώρα δεν είναι κατσάπα. Όπως λέμε στα Αγγλικά. Δηλαδή τώρα μπορούν αυτά εδώ. Και πάνε στο... Ας πούμε μνήμες της τάξης των 100GB. Σε SSD και εδώ και εδώ. Αλλά δεν τις εβλέπα και καλά προηγουμένως αυτές οι συσκευές. Δηλαδή οι δύο iOS συσκευές. Για να στείλεις ένα αρχείο από εδώ. Στην άλλη συσκευή σου. Το έστελες μέσω Νέας Υόρκης. Πότε ποιος ξέρει και πώς οι άλλοι το παρακολουθούσαν αυτό το αρχείο. Θα πείτε καλά να παρακολουθούν εμένα. Ναι, εσένα. Γιατί εσύ έχεις την αξία. Λοιπόν, πώς θα κόστιζε, ας πούμε, σε ένα οργανισμό να έχει χίλιες φωτογραφίες ωραίες από την Ελλάδα. Πάρα πολλά λεπτά που πληρώσαν φωτογράφω. Τα έξοδά του να κοβειβόλτες στην Ελλάδα. Να κοιτάει πότε έχει καλό καιρό. Πότε σε κατάλληλο μέρος και να βγάζει φωτογραφίες. Τώρα τους έχει πάρει έτοιμες. Έχει μαζέψει ένα εκατομμύριο φωτογραφίες από την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο που λέγαμε γιατί για να το μεταφέρεις από τη μία συσκευή στην άλλη το έστελες μέσω Νέας Υόρκης. Τις μάζεψαν αυτοί όλες τις φωτογραφίες, κάνουν τις καλύτερες και κάνουν τη δουλειά τους. Εσύ δεν έκανες τη δουλειά σου. Την έκανα. Από που με πήραν τη φωτογραφία με ρώτησαν. Έτσι. Να ένα θέμα που λύθηκε. Άλλο θέμα που λύθηκε και φανταστείτε θέματα που λύθηκαν στις μικρές συσκευές δεν έχουν λυθεί επί χρόνια εδώ. Για αυτό δείχνουμε αυτές τις συσκευές. Μπορείτε να μου πείτε μερικά προβλήματα. Να σας βοηθήσω εγώ πλήρης κάλυψης 100 τουλάχιστον γλώσσες. Δηλαδή το Android είναι η πρώτη πλατφόρμα που παρέχει πλήρη γλωσσική κάλυψη σε περιφερειακές γλώσσες. Ας πούμε κεντρική γλώσσα με τα αγγλικά υποστηρίζει τα ελληνικά περίπου στο ίδιο βαθμό που τα υποστηρίζει τα γερμανικά ας πούμε. Θα έλεγε κανείς, μα εδώ δεν γινόταν αυτό το πράγμα. Στην πλατφόρμα Windows που είχε πετύχει ποσοστά βορειού Κορέα σε διείσδιση και επί 20 χρόνια πουλούσε σαν τρελή στην Ελλάδα, ναι επιτεύθηκε. Αλλά γιατί το Macintosh ας πούμε δεν χειρίζεται τα ελληνικά το ίδιο καλά όπως τα Windows. Άλλα από τα πολυπτονικά τα χειρίζεται καλύτερα αλλά δεν έχει ελληνικά μενούδα διότι είναι εξελινισμένα προγράμματα για παράδειγμα και τα λοιπά. Στο Android τι γίνεται τρομερή υποστήριξη των ελληνικών ειδικά η έκδοση 5 που βγήκε πριν από λίγο έχει λύσει και το τελευταίο σχεδόριζικά πρόβλημα που είχαμε τα πολυπτονικά ελληνικά. Που το Android πλέον δεν υποστηρίζει πλήρως τα ψιλο υποστήριζε από την έκδοση 4.4.4 τώρα από την έκδοση 5 έτσι. Άρα υπάρχει η εξέλιξη του πρωτοτύπου έτσι υπάρχει ένας κύκλος ζωής. Και φυσικά πολλές εντυπωσιακές βελτιώσεις πολύ εντυπωσιακές είναι οι βελτιώσεις του iOS στα μπλέτες. Εκεί να δείτε τρελή εξέλιξη που υπάρχει. Δηλαδή γίνεται ενσωμάτωση πολύ μεγάλη με κοινωνικά δίκτυα. Η οποία ενσωμάτωση μεγάλη με κοινωνικά δίκτυα δεν εμφανίζεται σε αυτές οι συσκευές. Δηλαδή άμα έχεις iOS τα μπλέτα τρομερή επικοινωνία με Facebook με το ένα με το άλλο με το κινητό ξέρω εγώ με χίλια δυο πράγματα που βοηθάνε πάρα πολύ όταν είσαι επαγγελματίας κάποιου είδους. Για παράδειγμα άμα δουλεύεις στη δημοσιογραφία πλέον το θεωρώ αυτονόητο ότι όποια επίπεδα δημοσιογράφος και να είσαι θα κυκλοφορίσουμε δύο τρεις τέτοια συσκευές πάνω σου έτσι. Άλλο παράδειγμα που δείχνει το evolution μπορείτε να σκεφτείτε δηλαδή πού φαίνεται ότι έχουμε μεγάλη εξέλιξη και διάδραση επέκταση ας το πούμε προς την κοινωνία στον κύκλο ζωής του πρωτοτύπου. Παναλάβω για να γραφτεί στην κάμερα ο συνάδελφός σας λέει ότι λίγο πολύ τα κινητά και αυτές φορητές σκευές έχουν δημιουργήσει έναν κύκλο εργασιών από μόνες τους δηλαδή δισκάδικα βλέπετε πολλά στη Θεσσαλονίκη. Έχουν ξεφανιστεί σχεδόν που σημαίνει κανένας δεν αγοράει CD, DVD και τα τι αυτά. Μαγαζιά κινητής τηλεφωνίας που πουλάνε συμπράγκαλα, γκάντζετς, φίγκες, ξεσουάρ, πόσα βλέπετε. Άρα είναι τεχνολογία η οποία πέρα από την οικονομική ας πούμε διάσταση του κοινωνικού φαινομένου που έχει είναι τεχνολογία η οποία τραβάει δηλαδή τα θέλουμε αυτά εδώ πέρα τα πράγματα. Και αυτά δικαιολογούνται στη λογική, προσέξτε, ότι αυτή η συσκευή αξίζει δηλαδή σου λέει ο άλλος και σου πείτεξε αυτή η συσκευή δεν μου έκανε 300 ευρώ, η αξία της είναι 3 με 7 χιλιάδες ευρώ είχαμε πει. Γι' αυτό την βάζω θήκη τη συσκευή αυτή, άμα έκανα μόνο 300 ευρώ, την έβαζα θήκη, μην τρελαθούμε τώρα. Αλλά σου λέω δεν πρέπει να χτυπήσει αυτή η συσκευή, άμα χάσω τη συσκευή μου είναι ζημιά για μένα. Είναι κάτι πρέπει να την αντικαταστήσω αμέσως, θα πληρώσω δηλαδή ένα σωλό χρήμα να την αντικαταστήσω αμέσως, αλλά μπορεί να χάσω και ότι έχω εδώ μέσα. Όλα αυτά που είπατε προηγουμένως αυτόν τον άξονα κινούν, δηλαδή αυτά που έχω εδώ μέσα μπορώ να τα έχω κάπου backup. Δύσκολα, δύσκολα. Προλαβαίνω να τα κάνω συνέχεια backup όλα, κάτι θα μου ξεφύγει, έτσι. Ήταν η πρώτη απάντηση που δώσατε, δηλαδή ότι δεν υπάρχει ακόμα πλήρηση, τώρα κάπως θα το πληρώνω την επικοινωνία τον εξοκόσμο, θα τα μεταφέρω ασφαλώς στα δεδομένα μου και κάπου αλλού, ώστε αν με χαθεί η σκευή να το κοίταξε, απλώς καινούργια σκευή θα πάρω. 300 ευρώ η ζημιά και όχι 3000 ευρώ η ζημιά, έτσι. Αυτό έχει τη λογική για να σας βοηθήσω να καταλάβω την οικονομική του διάσταση. Ας πούμε, βγάεις ένα φιλμ, τώρα δεν υπάρχει φιλμ, αλλά παλιά βγάζαμε φιλμ, έτσι. Θυμάστε, φωτογραφίες. Και έδινε στο φιλμ αυτό για εμφάνιση σε κάποιο στούντιο και πλήρωνες για να πάρεις φωτογραφίες μετά. Αν συνέβαινε κάτι λάθος στο στούντιο, δηλαδή μπέρδευε τα χημικά ας πούμε και σου έκαιγε το φιλμ και δεν σου το εμφάνιζε, τι έλεγε ο νόμος, τι λέγανε όταν στο στούντιο, πόσο θα σε αποζημίωναν. Το φιλμ. Λέγανε, άμα σου χαλάσουμε το φιλμ, θα σου δώσουμε ένα φιλμ. Έλεγε ο άλλος, μου το χαλάσατε, ναι πάρετε ένα άλλο φιλμ, με συγχωρείτε πολύ. Μα λέει, ξέρεις, εδώ είναι φωτογραφίες του γάμου μου ας πούμε, τι θα κάνω τώρα. Έτσι, καταλάβετε να σας πω έτσι, έχει γίνει και αυτό. Παντρεύτηκε ένας γνωστός μου και κάηκαν φωτογραφίες του γάμου. Τι κάνεις τώρα δηλαδή, πείτε μου τι κάνεις τώρα. Πόσο κοστίζει να ξανακάνεις το γάμο, για να σου λέμε τελικά πόσο κοστίζει αυτή η συσκευή. Άμα ο άλλος έχει καλές φωτογραφίες, λέει, όλος, κοίτα για να βγάλω φωτογραφίες αυτού του φιλμ, πήγα στη ζούγκλα και λίγο έλειψα με φάνα λιοντάρι ας πούμε τώρα τι θα ξανακάνω. Τώρα άμα πάρτε πιο κοινωνικά φαινόμενο λιοντάρι πεφερά, ξέρω, όταν λοιπάει έτσι δεν χρειάζεται να πάει στη ζούγκλα, το αφεντικό μου, ξέρω εγώ, ο γείτονάς μου, τίποτα έτσι. Λοιπόν, αυτός λοιπόν ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων, δηλαδή για πρώτη φορά η νέα συσκευή δεν είναι μόνο πληροφορικό εργαλείο, εμείς νομίζουμε ότι ξέρεις αυτή η συσκευή μπήκε στο χώρο της πληροφορικής. Ναι μπήκε στο χώρο της πληροφορικής και εμείς μπήκαμε στο χώρο αυτής της συσκευής, αλλά για πρώτη φορά πήγαμε σε μια συσκευή που είχε έντονα χαρακτηριστικά hardware. Γι' αυτό λέμε ότι καλό να ξέρετε και λίγο hardware. Δεν θέλουμε το τμήμα μας να γίνει τμήμα hardware, αλλά είναι σοβαρό ομοιονέκτημα ότι δεν κάνετε hardware. Μήπως κάνετε και δεν το ξέρω. Οι δικτυάδες. Δεν κάνουν πολύ. Παλιά κάνουν και εργαστήριο, τους πουντάμε τώρα να βάλουν λίγο hardware πάλι. Πρέπει να το πιάνουμε το hardware, να έχουμε κάποια ικοιότητα με το τι γίνεται στα μηχανήματά μας. Δεν λέμε να γίνουμε όπως ηλεκτρολόγοι μηχανικοί που έχουν ολόκληρη κατεύθυνση των ηλεκτρονικών μηχανικών, ουσιαστικά, που κάνουν ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνίες. Αλλά κάποια στοιχεία του hardware πρέπει να υπάρχουν, πρέπει να καταλαβαίνουμε λίγο πως δουλεύει, να φτάνουμε και λίγο μέχρι επίπεδο assembly, τίποτα περισσότερο. Και να υπάρχει εργαστήριο hardware. Κάπου μέσα στα 8-9 εξάμινα που είστε εδώ, να πιάστε κάτι. Τις το δείτε λίγο. Παλιά που ήταν πιο καλά τα πράγματα, σας πηγαίνανε σε κάποιο εργαστήριο του φυσικού τμήματος και τα βλέπατε. Ευχόμαστε να αυξηθεί το hardware, δηλαδή να έχετε καλύτερες παραστάσεις. Άρα λοιπόν, γενικά η διάβραση, μια που μιλάμε για πρωτοτυποποίηση, δεν είναι μόνο όπως νομίζαμε πληροφορική, διότι ξεκίνησα να κάνω το μάθημα graphical user interfaces, που άμα είναι graphical user interfaces είναι μόνο αυτό. Είναι software. Αλλά αυτή τη στιγμή μπήκαμε στα κινητά και μιλάμε για κινήσεις, μιλάμε για γυροσκοπικά συστήματα, μιλάμε για το ένα για το άλλο, μιλάμε για internet of things, μιλάμε για Wi-Fi, αρχίζουμε να κουμπάμε ένα περίεργο τρόπο ξανά το hardware. Το οποίο πιο πολύ κατεύθυν στο δικτύον είναι αλήθεια το θεράπεδο, είχα τα πιο έτσι εργαστήρια που έπιανες κάποιες συσκευές, έτσι και ακόμη και τώρα τις πιάνετε. Δηλαδή εκτός το χώρο της πληροφορικής μπαίνει και το mechanical engineering και μπαίνει και η σχεδίαση. Στη σχεδίαση θέλουμε εμείς να κινηθούμε, δηλαδή αυτές οι συσκευές τώρα μπορούν να σχεδιαστούν και κάναμε και μια παρουσίαση πριν το Πάσχα, θυμάστε που έχει σημασία με αυτό που κάνουμε το prototype, μπαίνει πολύ δυναμικά στη ζωή μας και θα χρειαστεί να κινηθούμε προς τα εκεί, γι' αυτό και οι σπόδες μου για το hardware. 3D printing, το θυμάστε, τρισδιάστατα εκτυπωτές. Οι τρισδιάστατα εκτυπωτές, δεν είναι ότι κάναμε προς τρισδιάστατα πράγματα, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πονηρά το εισαγωγικό, δηλαδή λέμε μπας και κάνουμε ξέρω κανένα χέρι που λείπει. Όταν κινείς με αυτή την έννοια, θέλεις να γίνεις κάτι σαν μηχανικός, δεν κάνεις μόνο την σχεδία του χεριού που λείπει στον εκτυπωτή, θα πρέπει να τον προσδόσεις και κάποια λειτουργικά χαρακτηριστικά και εκεί πάμε σε άπειρο βάθος. Σκεφτείτε αυτά σαν επαγγελματικές λύσεις, δηλαδή φαντάζουν η ιατρική πληροφορική που έχει σχέση με εμάς, είναι ένας χώρος που θα κινηθεί κάποια στιγμή αποφασιστικά προς το 3D printing και θα έλεγε κανείς τι σχέσια έχουν οι διαφασές φορητών συσκευών, μα αυτή η συσκευή είναι πολύ πιο κοντά στο 3D printing από την αυτή εδώ. Αυτή δηλαδή έβλεπε αυτόν τον εκτυπωτή που έχετε εδώ μπροστά σας, αλλά αυτή η συσκευή πηγαίνει ήδη αλλού, δηλαδή βλέπει 3D εκτυπωτές με Wi-Fi προφανώς επικοινωνώντας και βλέπει το καινούριο που έρχεται τους Bean εκτυπωτές που εκεί είναι πίστευτα πράγματα, με laser έτσι και κάνουμε τρελά πράγματα. Αυτά λοιπόν τα τρία πράγματα ισχύουν στη σχεδίαση που έρχεται και στη νέα κατάσταση. Άρα λοιπόν η όλη διαδικασία του σχεδιασμού θέλουμε να δημιουργήσει κάτι της που θα μπορεί να μας δείχνει την κατεύθυνση στην οποία κινεί τη νέα συσκευή που έρχεται και να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Δηλαδή αν μπορέσουμε και αυξήσουμε το επίπεδο της προσωμίωσης των συσκευών που σχεδιάζουμε θα μπορούμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις. Τις αποφάσεις αυτές δεν τις παίρνουμε τώρα. Απάντηση όχι πάντοτε. Δηλαδή για να αποτύχει ολόκληρη Microsoft με τα Vista αυτό δείχνει πως κάποια πράγματα δεν ελείφθησαν σωστά. Δηλαδή τι δεν λειτούργησε καλά η πρωτοτυποποίηση, η πρωτοτυποποίηση και το beta testing. Εκεί δηλαδή που σε στενό κύκλο ελέχαν τα προϊόντα τους δεν λάμβανε υπόψη κάποιες παραμέτρους που αποδείχθηκαν σοβαρός παράγοντας όταν το προϊόν έφτασε στις τελικές μαζές. Παρακαλώ. Στο interface ήταν πιο γρήγορα όμως και από τα εφτά. Αυτό μου έκανε εντύπωση εμένα. Το interface τους είχε καλύτερη λειτουργία από ό,τι και το interface των εφτά. Αλλά είχαν μια τρομερή αδυνομία στην κακή επικοινωνία. Ιστερούσαν πολύ. Ιστερούσαν πολύ άσχημα με τις περιφερειακές συσκευές. Αυτό που θύξετε εσείς προηγουμένως, δηλαδή που μου λέτε ότι το ίδιο πράγμα υπήρχε στο Android, το Android το έλεξε πάρα πολύ γρήγορα, ότι δεν μπορούσες να δεις την SSD κάρτα που έβαζες στη εξωτερική. Έβαζες μια εξωτερική κάρτα μνήμης ας πούμε και η διαχείρισή της ήταν άθλια. Αυτό συγχωρείται για την πρώτη φορά. Δηλαδή λες κοίταξε πήρα μια συσκευή που για λόγους επαγγελματικούς την θέλω, αλλά αν δεν λυθεί το πρόβλημα μετά αντιβράς. Δηλαδή αυτή η συσκευή μου άνοιξε έναν καινούργιο κόσμο, μου έδωσε νέες δυνατότητες. Έδωσα το πρώτο 400, έδωσα το δεύτερο το 400, σκέφτομαι να το κάνω και πεντακοσάρι. Αλλά δεν το κάνουμε ευχαρίστηση αν νιώθω πως με κοροϊδεύει. Πρέπει να μου λύνει και κάποια προβλήματα. Δηλαδή δεν μπορεί σε τρία χρόνια να έχει προχωρήσει τόσο πολύ και η διαχείριση των εξωτερικών αποθηκευτικών χώρων ανάθλια. Να μην εξασφαλίζει δηλαδή κάποια εμπιστευτικότητα. Να χρειάζεται να βάζω στον dropbox και από κει να τα μεταφέρω κάπου αλλού. Μα το dropbox δεν ξέρω πια νου είναι και πού βρίσκεται. Σι λες, τι ωραία, τα μεταφέρω στο dropbox και από το dropbox τα πάω όπου θέλω εγώ. Είναι σοβαρά ζητήματα τα οποία υπάρχουν. Άρα η λειτουργία χωρίς προβλήματα είναι μεγάλη κουβέντα. Γιατί όσο πιο πολλές είναι οι δυνατότητες που αποκτάει η συσκευή, δεν είναι μόνο οι δυνατότητες graphical user interface, είναι δυνατότητας γυροσκοπικού, το ένα το άλλο, είναι δυνατότητας κατασκευής. Αυτόν τον υπολογιστή δεν το χρησιμοποιούμε απτικά, αυτόν τον χρησιμοποιούμε, είναι στη συνέχεια σε αρφή μαζί του. Νιώθουμε τη σημασία από το υλικό κατασκευασμένος. Εδώ δεν μας πειράζει ιδιαίτερα το υλικό, εδώ μας πειράζει. Θέλουμε να έχει κάποιος ιδιώτης αλλά και άμα πέσει δεν θέλουμε το πρώτο πέσημο να καταστραφεί, για παράδειγμα έτσι. Εντάξει, δεν λέμε να το βουτήξουμε σε μια λεκάνη με νερό για να δεις πόσο καλά κολυμπάει. Rapid prototyping, λοιπόν. Ταχεία ανάπτυξη πρωτοτύπων. Πρέπει να το κάνω πάρα πολύ γρήγορα, δηλαδή ο εργοδότης μου, δεν μου δίνει άπειρο χρόνο, δεν μου λέει ξέρεις βγάλω έναν καινούργιο λειτουργικό σύστημα και σε δυο χρόνια πες μου ξέρω εγώ αν μπορούμε να το προωθήσουμε στην αγορά ή όχι. Δεν υπάρχουν αυτά. Οτιδήποτε βγάλεις πρέπει να βγει πάρα πολύ γρήγορα. Άρα εσύ πρέπει να δώσεις το πρωτότυπο πάρα πάρα πολύ γρήγορα και ο χρόνος ανάπτυξης είναι περίπου ο χρόνος ανάπτυξης του ολοκληρωμένου συστήματος. Δηλαδή περίπου, δεν πρόκειται για δουλειές μικρής κλίμακας, συνήθως πρόκειται για δουλειές μεγάλης κλίμακας, απασχολούνται πάρα πολύ μηχανικοί, πάρα πολύ κομπιουτεράδες, πάρα πολλές εταιρίες και τους λες κοίταξε εμείς για παράδειγμα σε ένα χρόνο θα έχουμε βγάλει καινούργιο λειτουργικό σύστημα, μπορείς να προτείνεις κάποιες βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα. Πόσο χρόνο σου δίνουν εσένα, το πολύ έναν χρόνο. Εσύ πρέπει να κινηθείς το πολύ σε ένα χρόνο, δηλαδή αν είσαι σωστός σε έξι μήνες πρέπει να βγάλεις έναν πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο, να τους πεις παίξτε με αυτό, για να δεις τι λάθη έχει και να μην εκτεθείς. Η αξιολόγηση περισσότερων εναλλακτικών λύσεων οδηγεί σε σημαντικά πράγματα, αλλαγή σχεδίασης. Η αλλαγή σχεδίασης μπορεί να γίνει για τους πιο απίθανους λόγους. Ας πούμε θα θυμάστε, να πω το πιο απίθανο λόγο που μου έρχεται τώρα, κάποια στιγμή έγινε μια δίκη που η Apple κυνηγούσε τη Samsung και έλεγε ότι το κινητό της μοιάζει πολύ με το δικό της. Οπότε τι έκανε η Samsung, άλλαξε τη γωνία ας πούμε εδώ πέρα. Είναι ο πιο απίθανος λόγος που μπορείς να αλλάξεις τη γωνία ενός κινητού ας πούμε. Σχεδίας της γωνίας, δηλαδή να μην μοιάζει πως είναι η ίδια συσκευή. Θεώρησες ότι θα αλλάξει κάποια σχεδίαση, δεν νοιάζει μία με την άλλη. Είναι η δικιά μου τετράγωνα ή η δικιά σας Spinoval εδώ στις γωνίες. Λέμε τους πιο απίθανους λόγους που μπορεί να αλλάξει και πάντοτε ψάχνουμε λύση για τους τελικούς χρήστες. Δηλαδή ο τελικός χρήστης είναι αυτός που θα επιβεβαιώσει την επιλογή μας, η αγορά εργασίας κοντολογής. Πόσο δούλευε το rapid prototyping μέχρι τώρα, χαρτί και μολύβι. Όταν λέμε χαρτί και μολύβι νομίζουμε hard prototype. Δηλαδή τη δεκαετία του 80 που ήμουν αφητητής, όταν σχεδίαζαν ας πούμε το Audi 100 που τότε θεωρήθηκε το σούπερ αμάξι, το βάζανε στην αεροδυναμική κλίμακα για να δουν τη συμπεριφορά και τον τρέχει μεγάλες ταχύτητες. Είχαν κάνει ένα πρωτότυπο, το βάζανε στην αεροδυναμική κλίμακα, είχαν ένα μεγάλο τούνελ εκεί πέρα που το φυσάγανε πολύ κτλ. Το βάζανε στο πρωτότυπο, έτρεχε μεγάλες ταχύτητες χωρίς το κατασκευάσου σε πλήρη μορφή, έτσι το σέρναν ας πούμε για να δούμε πώς πάει. Και τη συμπεριφορά έχει στην αεροδυναμική κλίμακα και οπότε έβγε και ένα τέλειο αμάξι που έχει την καλύτερη αεροδυναμική σχεδίαση της εποχής. Τη μικρότερη επιστέλκουσα και τα λοιπαθάλια και κανείς γιατί μας τα λες αυτά σας τα λέω για να δείξω πως η Audi δεν ήταν μια εταιρεία για παράδειγμα που ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις Μερσεντές και Μπενβέ της εποχής και πετυχαίνοντας τεχνολογικές καινοτομίες που γίνανε σε επίπεδο μοκάψε, έτσι, κατόρθωσε αυτή τη στιγμή να θεωρείται η σωστάσια των άλλων δύο. Δηλαδή είναι μέσα στις τρεις μεγάλες εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια όσον αφορά τα αρτιότητα των προϊόντων της, το χώρο της. Έτσι, συνήθως στην εποχή μας το software είναι κάπως σαν το Ouizzard του OZ. Δεν μπορούμε δηλαδή, αν θα σχεδιάσω εγώ έναν καινούριο λειτουργικό σύστημα για κινητά έναν καινούριο κινητό, δεν μπορώ εγώ να κάνω κινητό. Μπορώ όμως να σχεδιάσω κάτι που μοιάζει με το κινητό όπως το φαντάζομαι. Δηλαδή, για εσάς που χρησιμοποιείτε, ας πούμε, Windows, αυτό κάνει η Microsoft. Λέει, κοίτα, για να δώσω έναν αλλάκτικό λειτουργικό σύστημα, αφού έχουν πάει σε Android. Να το δοκιμάσουμε κάπου, να δούμε, μήπως μπορώ να δώσω κάποια καινούργια ιδέα, κάτι της, έτσι, ή μπορεί να προκύψει μία άλλη εταιρεία από το πουθενά. Δηλαδή, αυτά τα απίστευτα πράγματα που γίναν, που η Microsoft από το 95% έπεσε στο 15% σε ένα χώρο, είναι χώρος πληροφορικής, αν μη τίποτα άλλο, μας προβληματίζει. Μήπως μπορούμε να έχουμε συνεχεί τέτοια φαινόμενα, και θα έχουμε συνεχεί τέτοια φαινόμενα, έτσι, γιατί όλο το λογισμικό αυτό δεν έχει μεταφερθεί εδώ πέρα. Και βλέπετε, κατά τη μεταφορά, προκύπτουν εκπλήξεις. Προκύπτουν νέες εταιρίες, νέες δυνατότητες, νέοι παίκτες στο παιχνίδι, και αυτό μας δημιουργεί κάποια χαρά, ότι κάτι κινείται στο χώρο. Ένας τρόπος για να κάνουμε rabbit prototype είναι με το wizard του Oz, κάνεις ένα prototype μικρών δυνατοτήτων, δεν έχει full functionality, και λες, άμα κάνω αυτό τι θα προκύψει, άμα κάνω το άλλο τι θα προκύψει, και κάπως δίνεις μια ιδέα στους ανθρώπους που δεν ξέρουν από λογισμικό, πώς δουλεύει αυτό. Δηλαδή, πας και λες στο αφεντικό σου, να, κοίτα, κάπως έτσι θα το λειτουργικό μας μπορείς, θα μην είσαι software engineer, αλλά δες πώς θα είναι και πες μας και εσύ την γνώμη σου. Ή βάλε να ρωτήσουμε και τη γνώμη κι άλλο άνθρωπο που δεν είναι σχετική με το αντικείμενο. Και υπάρχει και το video prototyping που γίνεται για πράγματα στα οποία δεν μπορώ να έχω καλή αναπαράσταση. Δεν μπορώ να κάνω καλή προσωλίωση με άλλον τρόπο. Δηλαδή, κάτι μεταξύ animation και κάτι περισσότερο από animation. Να, εδώ πέρα βλέπουμε πώς δουλεύουν αυτά εδώ πέρα τα πράγματα, έτσι. Πώς δούλευαν παλαιότερα οι σχεδιαστές. Παλαιότερα, λίγο πριν γεννηθείτε εσείς, ας πούμε, πολύ πολύ παλιά, ή τον καιρό που γεννιώσασταν κάπως έτσι δούλευαν οι σχεδιαστές, με χαρτί μολύβι, κάναν διάφορα πράγματα, δείχναν κάποια πράγματα, κάναν κάποια σενάρια, δεν υπήρχαν δυνατότητες. Και αυτό μιλήσαμε ακριβώς πριν από αυτό το θέμα με το presentation software. Δηλαδή, τι presentation software είχατε τότε? Απάντηση της πλάκας, δεν υπήρχε. Ερώτηση εμείς, τι rapid prototyping software στη μορφή presentation έχουμε τώρα? Πάλι της πλάκας. Δηλαδή, ένας χώρος που πρέπει να αναπτυχθούμε. Εδώ θα είναι και το ηλεκτρονικό τέστο που θα κάνουμε, θα δείτε πώς. Έτσι να παλιότερα πώς ήταν. Όχι, δεν θέλω να είναι έτσι, θέλω να είναι έτσι. Και του καθεξής. Στο video prototyping που λέγαμε προηγουμένως, πρέπει να εντάξουμε τα προϊόντα τύπου flash. Το flash είναι κάτι που συνέχεια μας δείχνει την έλλειψή του. Δηλαδή, εμείς με flash τα κάναμε ένα πρωτότυπο υψηλής διαδραστικής αξίας, που δέχει κάποιες δυνατότητες και χαρακτηριστικά video prototype. Θα έλεγες κάπως έτσι ή να ανπατήσεις αυτό γίνεται αυτό, αν πατήσεις γίνεται το άλλο. Και αν εγκριθεί σαν αρχική σχεδιαστική ιδέα, μετά προχωράς στην κατασκευή και εμπλέκεις ολόκληρες ομάδες κυριολεκτικά, ας πούμε, από προγραμματιστές, που θα πάνε σε low level, όπως είναι Java κτλ, για να το υλοποιήσουμε. Τώρα αυτό που θα δούμε εμείς είναι ότι πάει πάρα πολύ καλά το online rapid prototyping και αυτό θα αξιοποιήσουμε εμείς. Υπάρχουν non-interactive simulations, δηλαδή υπάρχουν σχεδιαστικά εργαλεία με τα οποία μπορείς να καταργήσεις όλα αυτά τα περίεργα πράγματα που είδαμε, που κολλούσες σαν επικάλυπτες έκανες το ένα το άλλο με χαρτί και αυτό γίνεται online. Αλλά είναι non-interactive simulations, δεν μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο προσωμίου σε ενός κινητού τηλεφώνου. Κάποια είναι πιο προχωρημένα και κάνουν interactive simulations και αυτά συνήθως ζητούν κάποιο είδους συνδρομή. Άρα μια καινούργια κατηγορία λογισμικού που εμφανίστηκε και δεν υπήρχε προηγουμένως, έχει σχέση με το web, με τις φορητές συσκευές κλπ. Είναι sites το οποίο γράφεις ασυνδρομητής και παρέχουν interactive simulations. Προσέξτε το αυτό, έχετε πάρει ένα μάθημα που λέγεται επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Το έχετε ακούσει. Έχει να κάνει με αυτά τα πράγματα, πηγαίνουμε σε μια κατάσταση που υπάροχοι λογισμικού μας παρέχουν online υπηρεσίες που εμείς πληρώνουμε. Μπορείτε να μου πείτε κάποιες τέτοιες υπηρεσίες που αρχίζουν να βγαίνουν και σκεφτόμαστε σοβαρά να τις πάρουμε. Big data. Άλλο καθημερινής χρήσος που ξέρουμε εμείς και σε πρώτη φάση έγινε περίπου δωρεάν αλλά κατά βάθος πάνε να γίνει με συνδρομή. Διαμοιρασμός βίντεο. Ναι, διαμοιρασμός βίντεο. Άλλο που είναι πιο κοντά στο λογισμικό. Αυτό που λέγαμε την προηγούμενη ώρα, το Office γίνεται η Google Docs που είναι δωρεάν προς το παρόν, γίνεται συνδρομητική υφηρεσία όπως το Office 365 συνδρομητική υφηρεσία, γίνονται υπαρουσιάσεις με το πρέζι για έναν επεγγελματία δεν είναι σοβαρό πόσο να δώσει 100 ευρώ το χρόνο για να το έχει γιατί το πρέζι έχει το καλό ότι οι υπαρουσιάσεις του είναι παντού. Ένας επεγγελματίας εμφανίζεται παντού, κινείται ένα τον κόσμο ανά πάσα στιγμή και με το κινητό του μπαίνει κάπου λέει να τι έκανα ούτε χρειάζεται να κουβαλάει όπως εγώ στην τάβεοφόνη με το λογισμικό για όσοι έχετε πάρει την εργασία οφόνες σε οφόνες πάει με πολύ καλά θα σας φέρω και το ετοιμάζω τώρα έτσι το στήνο με τα καινούργια μηχανήματα που έχω πάρει, το κινητό κατευθείαν στην οφόνη πάμε στην οφόνη, οπότε μπαίνει στο ίντερνετ ξέρω εγώ δεν χρειάζεται ο κινητός να όλους υπαρουσιάσεις λες τα δε παρουσιάσεις εταιρείας τι δείχνω είσαι σε συνενόηση με το αφεντικό στην οταιρία λέει αυτές μπορείς να δείξεις αυτές δεν μπορείς να δείξεις πάντως βγαίνουν πολλοί αυτές οι υπηρεσίες έτσι δηλαδή interactive simulations και είναι καινούργιο είδος λογισμικού εκεί ήθελα να καταλήξω δηλαδή είχατε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί να παράγατε εσείς λογισμικό που θα έκανε interactive simulations να γίνεται μπορεί να κάνετε μια οταιρία που κάνει interactive simulations αλλά τόσο προχωρημένα πράγματα θα κάνουν ναι ο Θωμάς προηγουμένως μας έκανε την παρουσίαση μας έδειξε πως το learning γίνεται interactive learning αυτό λέμε δεν λέμε τίποτα άλλο άρα όπως το interactive learning πάει να γίνει μια πραγματικότητα με μια διείσδιση στην καθημερινή μας ζωή διείσδιση στην καθημερινή μας οικονομική πραγματικότητα μίως το οποιοδήποτε που κάνει online simulations μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε script γλώσσες το επόμενο πράγμα το οποίο έρχεται και για το οποίο προσέξτε δεν έχουμε ακόμα βρει απάντηση εδώ για όσοι είχατε πάρει την επικοινωνία ανθρωπολογιστή που την διδάσκαμε το παλιότερο πρόγραμμα διδάσκαμε την γλώσσα προσομίουσης της CLTK ταχύιας προτυποποιήσεις γλώσσα κτλ εδώ υπάρχει γλώσσα ταχύιας προτυποποιήσεις όχι δεν έχουμε native γλώσσα ταχύιας προτυποποιήσεις τι γλώσσα ταχύιας προτυποποιήσεις έχουμε scripting γλώσσες και interactive simulations την javascript δηλαδή αυτή έχει γίνει η global script γλώσσα αυτή τη στιγμή python δεν ξέρω τι μέτρια μέχρι στιγμής διάδραση εδώ πάντως μιλάμε για web interface και όσοι ασχολούνται και έχετε πάρει τέτοιες εργασίες βλέπω το web interface είναι αυτό που θερίζει θερίζει το web interface γιατί στις άλλες τι πλεονέκτημα έχει ότι δουλεύει σε όλες πρατφόρμες μπορεί να μην δουλεύει τέλεια αλλά δουλεύει και εδώ δουλεύει και σε ios δουλεύει και σε windows κάτι αλλάζει το διεστάνεστε εσείς τώρα που είστε τέταρτο έτος Να λοιπόν μια εφαρμογή με την οποία κάνεις κάποια είδους simulations δηλαδή σου δίνει ένα σχεδιαστικό πακέτο μπορείς να σχεδιάσεις εσύ το interface που είναι graphical user interface και μπορείς να δώσεις κάποια διαλειτουργικότητα τι γίνεται αν πατήσεις αυτό τι γίνεται αν πατήσεις το άλλο και το καθεξής έχουμε κάνει τα πρώτα τέτοια εργαλεία αυτό που θέλουμε συνέχεια να αυξάνει είναι ο βαθμός της διαδραστικότητας δηλαδή αν μπορέσεις και βάλει και μια τρίτη διάσταση αν μπορέσεις να πάει προς το 3d printing καταλαβαίνετε ανοίγουμε έναν καινούργιο κόσμο έτσι στον οποίο καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να εισέλθουν αυτά λοιπόν ήταν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το rapid prototyping με το presentation software και με τα online συστήματα προσομοίωσης