Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" (Datascouting Lists, 2019)
: 1η ΕΠΕΡΟΝΤΑΣΙΚΑΣΗΣΙΝΑΙΚΑΤΑΙΚΑΡΟΝΤΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΡΟΝΤΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑΙΚΑ του Μητροπολίτη Ιρινέου Γαλανάκη. Στο σημαντικότερο πολιτικό άντρα που ανάδειξε ο σύγχρονος ελληνισμός, τον ηγέτη που με την παρουσία του σφράγγισε την πολιτική ζωή του τόπο μας. Το Εθνικό Υδρύμα Ερευλών και Μελετών Ελευθύριος Μενιζέλος είναι ο καρπός της πρωτοβουλίας του Κοινουφελού Συνδρύματος Αγίας Σοφία και της συνεργασίας εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, του Πολιτεχνίου Κρήτης, του Μουσείου Μπενάκη και άλλων κορυφαίων επιστημονικών, πνευματικών και οικονομικών φορέων της χώρας και προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής. Η Βουλή των Ελλήνων είναι ιδρυτικό μέλος και ο εκάστοτε προεδρός της είναι πρόεδρος του Υδρύματος. Σύγχρονο κέντρο έρευνας και μελέτης της ζωής και του έργου του Μενιζέλου και της νεότερης ελληνικής ιστορίες, το Υδρύμα έχει αναπτύξει γόνιμες συνεργασίες με επανεπιστήμια και πνευματικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έρευνητικά προγράμματα, επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις και το ευρύ κοινό καθιστούν το Υδρύμα πρωτοπόρο. Χάρις τα έργα ψηφιακού πολιτισμού του Υδρύματος, ο Μενιζέλος και η σύγχρονη ελληνική ιστορία έχουν σήμερα τη δική τους ξεχωριστή θέση στο διαδικτυό και τις νέες τεχνολογίες. 65.000 τεκμήρια συγκροτούν το ψηφιακό αρχείο του Υδρύματος. Ερευνητές και κάθε ενδιαφερόμενος από όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε ένα μοναδικό πλούτο φωτογραφιών, λιθογραφιών, ταχυδρομικών καρτών και χειρογράφων. Παράλληλα το Υδρύμα δίνει το παρόν σε ευρωπαϊκά δίκτυα, ψηφιακές βιβλιοθήκες και πύλες πολιτιστικής κληρονομιάς στο διαδικτύο. Η εξειδικευμένη βιβλιοθήκη διαθέτει σπάνιες εκδόσεις και τμήμα της προσωπικής βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι εκδόσεις του Υδρύματος αναδεικνύουν την προσωπική διαβρωμή και το έργο του Βενιζέλου και αναλύουν το ελληνικό και διεθνές περιβάλλον της εποχής. Η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του, την οποία συνέγραψε μετά από μακροχρόνια έρευνα, ο Γενικός Διευθυντής του Υδρύματος, Νικόλαος Παπαδάκης, καλύπτει ένα σοβαρό κενό στην βιβλιογραφία. Μια ζωή συναρπαστική. Ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρυμα. Στο εκδοτικό έργο του Υδρύματος, ξεχωριστή θέση έχουν τα εκπαιδευτικά εγχειρήβια και οι ξενόγλωσες εκδόσεις. Κάθε χρόνο το Υδρύμα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, διανεργεί διαγωνισμό δοκιμίου για τους μαθητές της τρίτης γυμνασίου. Η συμμετοχή μαθητών από ολόκληρη τη χώρα και από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού είναι αξιοσημείωτη. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Υδρύμα για τη φιλοξενία και τη σημερινή τελετή, με την οποία τιμάει ιδιαιτέρος τους μαθητές, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό. Μια επίσκεψη στην οικία Μουσείο Ελευθερίου Βενζέλου στη Χαλέπα είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο. Εδώ χτυπάει η καρδιά της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Αρχοντικό του 1880, χτισμένο από τον πατέρα του, στέγει τη ζωή του Ελευθερίου Βενζέλου για περισσότερες από τρεις χρόνια. Συνδέεται με τις σημαντικότερες στιγμές της προσωπικής του ζωής, της επαναστατικής και πολιτικής του διαδρομής. Ο ίδιος Βενζέλος είχε επιβλέψει την ανεκέννηση του 1927, όταν το σπίτι απέκτησε τη σημερινή του μορφή. Τα περισσότερα δωμάτια διατηρούνται όπως ήταν εκείνη την εποχή. Οι πένες με τις οποίες υπέγραψε τις συνθήκες των Σευρών και της Λουζάνης, τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Φουκηδίδη, τα ματωμένα ρούχα από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του στο Παρίσι το 1920, η πάκαρ, στην οποία επέδειξε τον Βενζέλο, και τα χειρόγραφα της μετάφρασης του Βενζέλου. Το 1920, η πάκαρ, στην οποία επέδαινε κατά την δολοφονική απόπειρα του 1933 στη Λεωφόρο και Βυσσίας, και ένα πανωμοιότυπο αυτοκίνητο, δωρεά κρητικών της Αμερικής, και πολλά ακόμη αντικείμενα και έργα τέχνης μεγάλης ιστορικής σημασίας, βιηγούνται με μοναδικό τρόπο την πολυκύμαντη ζωή του στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Στη Σοφίτα, η γνώση γίνεται παιγνίδι σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά κάθε ηλικίας, δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στο Μουσείο, μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία. Κάθε χρόνο, περισσότερα από οκτώ χιλιάδες παιδιά επισκέπτονται την ιστορική οικία και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα κάθε ηλικίας. Με τα φιλικότά των αισθημάτων, ελευθέριο, με τα φιλικότά των αισθημάτων, ελευθέριος Μενιζέλος. Είναι ο τίτλος της Μουσείο Σκευής του Ιδρύματος. Το Μουσείο μπαίνει σε μια βαλίτσα και ταξιδεύει στα σχολεία όλης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας. Τα βιομητικά σεμινάρια του Ιδρύματος έχουν μεγάλη επίχηση, ενώ πρωτότυπες βράσεις μετατρέπουν την επίσκεψη στο Μουσείο σε μια αξέχαστη εμπειρία για όλη την οικογένεια. Η ιστορική μνήμη είναι μία κιβωτός γεμάτη αξίες και οράματα. Ο Βενιζέλος είναι η ιστορία μας. Διαχρονικός και σήμερα, περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Το Ιδρύμα είναι ταγμένο στην προαγωγή της ιστορικής έρευνας και της επιστημονικής γνώσης και φέρνει στις νεότερες γενιές τα ιδανικά, τα οράματα, τα επιτέυματα του μεγάλου πολιτικού. Η συνέχιση και η διεύρυνση του έργου του είναι εθνική επιταγή.