4η/2021 Τακτική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2021)
: Τώρα προσέξτε τι θα λέτε. Τι θα λέμε θα λες, όχι τι θα λέτε. Όχι το θεωρούσαμε ότι εγώ δεν θα πω κατά. Καλημέρα και από εμένα από Χαλκιώδες Ναγνωστάκης. Περαστικά στο Κόσα τον Καραγιάννη, στο Καραγκάτσε τον Πανάση. Καλη δύναμη να δέχνετε για το υπόλοιπο διάστημα. Καλησπέραση να έχουμε. Καλημέρα κύριε Βουσταγη. Καλημέρα. Καλημέρα, καλημέρα δήμαδε. Καλημέρα, καλώ μήνα σε όλους. Με υγεία μάνα από όλα. Καλημέρα. Καλημέρα πρόεδρε. Καλημέρα και από εμένα και πάλι. Θα αναγνωθώ από το πρακτικό της τρίτης συνενδρίας σας τα αποτελέσματα της υποχωρίας. Για το θέμα πρώτο, η τρίτη προπομπήση προϋπολεγμού οικονομικού έδους 21 της περιφέρειας Θεράς Ελλάδος πήρε αριθμό 25, 2021 και εγκρίθηκε το θέμα με 38 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 8 λευκά. Εγκρίθηνε το θέμα. Το δεύτερο θέμα που είχαμε στη διαπεριφορά συνενδρίας πήρε αριθμό απόφασης 26, 2021 απορούσε την έκρηση της τρίτης προπομπήσης του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας Θεράς Ελλάδος και η υποχωρία του 26 τι είχε ως αποτέλεσμα. 22 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 13 λευκά. Το θέμα εγκρίνεται. Συγγνώμη, δεν είχα ένα τεχνικό πρόσφυγμα. Θα σε παρουσιάσω. Αυτά για τη συνενδρία στην διαπεριφορά. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Καλημέρα και πάλι από εμένα. Καλημέρα Περιφερειάρχη. Θα θέλαμε να κάνουμε ενημέρωση. Ο κ. Λέτρος έχει συνδεθεί τηλεφωνικώς. Υπήρχε ένα πρόβλημα με τη σύνδεσή του. Καλημέρα και πάλι. Πριν από τίποτε άλλο θα ήθελα να εκφράσω και λίγο μου για ένα τραγικό δυστύχημα που συνέβη χτες. Παραφέρομαι στους τρεις τεχνικούς της ΔΕΕΤΡΙΤΕΣ. Νέοι άνθρωποι που κατά τη διάρκεια της εργασίας τους χτυπήθηκαν από ρεύμα και λυστυχώς σκοτώθηκαν ακαρία. Όπως επίσης και ένας ακόμη ο οποίος τραυματίστηκε βαριά. Ευτυχώς δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του. Ο οποίος, εύχομαι και, όχι νομίζω εμείς εγώ, στους εκφράζοντες όλους τους σώματος έχουμε λίγο ραπέραστηκα. Έχουμε μια συνεδρία σήμερα και έχουμε αρκετά ζητήματα. Αυτό είναι το επίκαιρο να ρωτήσει ο Επιτρεπτωτής Τακτικής Θεματολογίας. Είχε ενημερώσει από προηγούμενες εργάσεις, ειδικά της Εικονομίας Επιτροπής, ο οποίος είναι ο Μαύρος Τάκης, που έχει εισαγωγή θέμα για τη σχετιά του Υπουργικού Νόμου. Δεν έχω να πω κάτι ασυγτηριακό. Θα δώσουμε το λόγο λοιπόν του Επιτρεπτωτής Τακτικής Θεματολογίας Υπουργικού Νόμου, που του είχε ζητήσει να συγκεκριθεί σαν προοριστερτικά διαδικασία στο θέμα του. Πρώτα απ' όλα, να εκφράσω και εγώ τα ειλικρινή επιτήρια μου στις οικογένειες των αδικοχαμένων νέων συνανθρώπων μας, όπως περιέγραψε ο κ. Πορυφεριάρχης, η ΕΒΙΑ δυστυχώς έγινε ένας χώρος που είχαμε πάλι ένα εργατικό δυστύχημα και οι τρεις αυτοί οι εργαζόμενοι άφησαν πίσω τους δυστυχώς παιδιά ορωφανά να καταδικάσουμε και δεν ξέρω αν το ρήμα είναι απόλυτα έψτοχο, αλλά να επισημάνουμε τις κακές εργασιακές σχέσεις οι οποίες διέπουν πάρα πολλές δουλειές και ιδιαίτερα θέλω να είμαι πιο συγκεκριμένος όταν αφορά εργολαβίες, υπεργολαβίες με ευθυνά μεροκάματα, άνθρωποι εκτίβονται σε κίνδυνο και πολλές φορές δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους. Εάν και εφόσον κρυφεί από την πλευρά της περιφερειακής αρχής ότι μπορούμε να φανούμε αρρωγοί στην όποια στήριξη των οικογενειών από την πλευρά της δυζεντικής μας κύριε Περιφεριαρχή θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη της όποιας θετοβουλίας αναλάβεται ως περιφερειακή αρχή και ως περιφέρεια. Κύριε Πρόεδρε, όπως είπε και ο κύριος Περιφεριαρχής είχαμε κάνει μια επιφανειακή συζήτηση για την αλλαγή του ιδρυαγικού νόμου στο χώρο της οδηγικής αυτοδιοίκησης σε συνεδρία της οικονομικής επιτροπής. Είναι γνωστό σε όλους και σε όλους κυρίες και κύριες συνάδελφοι ότι έχει παρέλθει πρέον ο χρόνος διαβούλεσης, αλλά αυτό δεστερεί τη δυνατότητα στο περιφερειακό μας συμβούλιο να κάνει μια συζήτηση και γιατί, όχι να λάβει και μια πολιτική θέση επί του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Θεωρώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι είστε απόλυτα ενημερωμένες και ενημερωμένοι. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η συγκεκριμένη κυβέρνηση από τη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση μέχρι σήμερα, είναι παρεμβάσεις που φέρνουν επιστοδρόμηση στον χώρο ιστορικής αυτοδιοίκησης. Είναι παρεμβάσεις που αποδυναμώνουν τον κυρίαρχο ρόλο που έχει το περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο. Δίνει υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή, τόσο της περιφέρειας των περιφεριών όσο και των δήμων, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η δημοκρατία στη ύψη αποφάσεων. Το ζήτημα που θα ήθελα από την αρχή να θέσω είναι ότι δεν ήρθαμε σήμερα ως παράταξη να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Μας αφήνει παγερά διάφορο το να κερδίσουμε ή να χάσουμε εντυπώσεις. Μας ενδιαφέρει η ουσία. Και η ουσία, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, είναι ότι ένας χώρος προνομιακός για συνεργασίες, για συνέργειες, για προγραμματικές συγκλήσεις, όπως είναι ο χώρος ιστορικής αυτοδιοίκησης, δυστυχώς δεν αφέθηκε να δοκιμαστεί. Σας θυμίζω ότι ο προηγούμενος νόμος δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Γιατί αμέσως, με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξαν αυτές οι ανατροπές, με αποτέλεσμα βεβαίως να μην δοκιμαστούν και αν χρειαζόταν να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, αυτές να γίνονταν με βάση την εμπειρία που θα είχαμε αποκομίσει. Έρχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στην ουσία συρρικνώνει η Δημοκρατία, τη συμμετοχική Δημοκρατία στις περιφέρειες και στις δύνους. Δεν υπάρχει εκείνη την υπερεξουσία και μετατρέπει το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ένα χώρο ενός ανδρός αρχή. Η ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική εμπειρία, και ευτυχώς στο πάνελ υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι έχουν μακρά θυτεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό, είναι πως απλώνουμε και δεν συρρικνώνουμε, δεν συμπυκνώνουμε το νόημα της συμμετοχής. Εδώ, κυρίες και κύριοι, με αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμο του κυρίου Θεοδωρικάλκου και τώρα του κυρίου Βορίδη, στην ουσία επανερχόμαστε σε προηγούμενες περιόδους που οι παφογένειές τους τραυμάτισαν και την αξιοπιστία του θεσμού. Σας θυμίζω όλες εκείνες τις εκθέσεις που δεν κολακεύουν την τοπική αυτοδιοίκηση, που στηρίχθηκε στην ενισχυμένη πλειοψηφία που είχε ο πρώτος συνδυασμός αυτός που κέρδιζε τις εκλογές, με αποτέλεσμα η τοπική αυτοδιοίκηση σε ένα πολύ πολύ μεγάλο βαθμό σε όλα αυτά τα συνέδρια, πρώτο από τη δεύτερη βαθμού, να ετείται την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες νειτουργίας και άρα καλύτερης αποτελεσματικότητας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν είναι ένα έτημα της αριστεράς ή απλή αναλογική, δεν είναι ένα έτημα απλά μιας μερίδας αυτοδιοικητικών, είναι πιστεύω επιβολή, επιταγή της κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας, γιατί είναι προφανές πως όταν υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες, όταν υπάρχουν προγραμματικές συγκλήσεις, περισσότερες δυνάμεις μπορούν να υπηρετήσουν το στόχο και πολλές φορές έχει αποδειχθεί, ακόμα και στην κεντρική πολιτική σκηνή, στα δύσκολα, απαιτείται αυτό που όλοι ευαγγελιζόμαστε, αλλά πολλές φορές δυσκολευόμαστε να το κάνουμε πράξη, απαιτείται ομοθημία, απαιτείται ομοψυχία. Και όταν μάλιστα έχουμε βγει από μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, που οδήγησε τον μισό κληθισμό στον κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο, έχοντας τώρα, που το βιώνουμε, τη δεύτερη αυτή κρίση, υγειονομική αλλά παράλληλα και οικονομική, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι λογικές είναι λογικές που δεν ευνοούν την περαιτέρω προσπάθεια ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας αλλά και, αν θέλετε, συνολικά των επιμέρους τοπικών κοινωνιών, είτε σε επίπεδο περιφέρειας είτε σε επίπεδο δήμων. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ούτε θα προσπαθήσω να κάνω τον δάσκαλο να υποδείξω στον καθένα, όμως βγάζω μια ειλικρινή και αληθινή αγωνία μετά από πάρα πολλά χρόνια συμμετοχής μου στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που επικυρεί η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση, είναι μια οπιστοδρόμηση και μάλιστα το κάνεις σε μία περίοδο που είναι πάρα πολλά ζητήματα ανοιχτά. Εάν ήταν μια συνολική πρόταση η οποία θα αναβάθμιζε το status, την καταστική θέση των αιρετών, όταν έδινε νέες αρμοδιέτητες με παράλληλη μεταφορά πόρων, όταν θα δημιουργούσε ένα μοντέλο για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα είχαμε ίσως κάποιες προτάσεις ή κάποιες παρατηρήσεις να κάνουμε, γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο. Εδώ λοιπόν έρχεται εξεκωμένα μία κυνική κομμή παρέμβαση να αλλάξει απλά το νεκρολογικό νόμο. Αυτό την αφορά, αυτό την ενδιαφέρει. Δεν την ενδιαφέρει ούτε η περιφερειακή διακυβέρνηση, ούτε πώς μπορούμε με τη νέα τεχνολογία, να προχωρήσουμε την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και των περιφεριών, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να επιτελέσουμε με αποτελεσματικότητα το ρόλο μας. Δεν κάνει κάτι τέτοιο. Έρχεται λοιπόν, βάζει ένα πλαφόν 3% για την είσοδο εισαγωγής στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο των Παρατάξεων. Έτσι, στην ουσία, υπονομεύει τη συμμετοχική δημοκρατία, απαγορεύει ή δυσκολεύει, αν θέλετε, να είμαι πιο έυστογος στην επιλογή του ρήματος, δυσκολεύει πάρα πολύ τη συμμετοχή φωνών των κοινωνιών που έχουν την δική τους προσέγγιση στα πράγματα και η προσέγγιση αυτή και η άποψη αυτή, η οπτική γωνία αυτή σίγουρα συνεισφέρει στον πολιτικό διάλεγο. Έρχεται λοιπόν και βάζει ζήτημα εκλογής με 43%, ένα αυθέρετο ποσοστό, το οποίο στερεί την πολιτική νομιμοποίηση στις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές και μάλιστα δίνει και την αυξημένη πληροξηφία, μειώνοντας ακόμα και τον αριθμό των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, δημιουργώντας έτσι ένα μοντέλο που ο πρώτος συνδυασμός θα είναι ο συνδυασμός εκείνος που θα κυριαρχεί στα Δημοτικά και Περιφερειακά πράγματα. Προφανώς ο νικητής των εκλογών έχει τον κυρίαρχο ρολόγο να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αλλά ένα πρόγραμμα το οποίο θα είχε τη στήριξη και άλλων παρατάξεων, μπάνε στο ότι θα ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο θα ικανοποιούσε τις πραγματικές μουσιαστικές ανάγκες που έχει κάθε κοινωνία και κάθε περιοχή. Εδώ, κυρίες και κύριοι, η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θεωρεί και το θεωρεί και το έχει εμπίξει μέχρι τον 1,5-2 χρόνια τώρα που έχει τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι γι' αυτή είναι λάφυρο και το κράτος αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση. Και μάλιστα με ένα επιχείρημα το οποίο είναι πολύ εολοσαφρό, θα έλεγα, της μη κυβερνησιμότητας, στηρίζει αυτή την επιλογή της. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το χέρι στην καρδιά, είμαστε δυο χρόνια περίπου τώρα μαζί. Πείτε μου, σας παρακαλώ, πού δημιουργήθηκε πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Ή, εν πάση περιπτώση, που οι παρατάξεις της μοιοψηφίας ήταν με στήρα άρνηση ή στήρα αντιπαρατηθέμενη απέναντι στην πρόταση που κάθε φορά έφερνε η περιφερειακή αρχή. Άρα λοιπόν, αυτό το επιχείρημα είναι ένα επιχείρημα το οποίο δεν εφτάθη. Και μάλιστα σε δημόσια παρέμβαση του κ. Περιφερειάρχης, όταν τελείωσε μια επικοινωνία που είχε με τους αρμόδους υπουργούς εσωτερικών, είπε ότι συζητήθηκε το νομοσκέβιο που θα φέρει την κανονικότητα στις περιφέρειες και στους δήμους. Αυτή είναι η διαφωνία μας. Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι αυτή η κανονικότητα και εδώ υπάρχει η σύγκρουση των δύο απόψεων. Δεν είναι κανονικότητα το να υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφικό σύστημα που επαναλαμβάνων υπονομεύει τη συμμετοχική δημοκρατία, απογορεύει τη σύγκληση, τη συνέργεια, τη συνεργασία και δημιουργεί ένα μοντέλο το οποίο είναι ξεπερασμένο και το οποίο μοντέλο αυτό με τις παθογένειές του το πλήρωσε η τοπική αυτοδιοίκηση, το πλήρωσαν οι τοπικές κοινωνίες. Θέλω να σας ζητήσω να το δείτε όχι κομματικά γιατί ούτε εμείς το βλέπουμε έτσι. Δεν μας αφορά το να καταγγείσουμε τη κυβέρνηση. Θα το κάνουν εξάλλητα κόμματα στην διαρκή επιτροπή της βουλής όταν θα συζηκευθεί το νομοσχέδιο ή εν πάση περιπτώσει θα βγούνε οι κομματικές οργανώσεις. Δεν διεκδικούμε να παίξουμε αυτόν τον ρόλο σήμερα. Θέλουμε όμως πραγματικά, εάν μπορέσουμε να σας πείσουμε ως αυτοδιοικητικούς, ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που δίνετε την ψυχή σας για να προσφέρετε στον συμπολίτη, στον τόπο, αυτή η κυβερνητική παρέμβαση δεν ευνοεί την αυτοδιοίκηση, δεν την βοηθά να κάνει το επόμενο βήμα. Ένα βήμα που θέλει την αυτοδιοίκηση να είναι χρήσιμη στον πολίτη. Με αυτά τα λίγα και με την παρατήρηση ότι η πρόταση δεν είναι πρόταση για απλά την κατάθεση ενός ψηφίσματος αλλά για μια ευαισθητοποίηση και μια συζήτηση που ίσως μας οδηγήσει στο να καταλήξουμε σε ένα κοινό κείμενο. Αυτή ήταν η πρόθεσή μας. Θέλω να ευχαριστήσω την παράταση της κυρίας Μπατζελή, πατρίδα μας εις Θερεά, η οποία απάντησε γραπτός και πήρε θέση επί της συγκεκριμένης πρότασής μας. Θεωρώ ότι και οι υπόλοιπες παρατάξεις ανεξάρτητα, αν έχουν τις δικές τους που έχουν βεβαίως πολιτικές και δελογικές απόψεις και προσεγγίσεις, να σταθούμε στην λογική ότι σήμερα το περιφερειακό συμπούλιο της Θερεάς θα βγάλει μια συγκεκριμένη θέση για αυτό που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως θέση έχουν εκφράσει τόσο το περιφερειακό συμβούλιο Πελοπονίσου και μάλιστα μια απόφαση, πάρα πολλά δημοτικά συμβούλια και πάρα πολλά τοπικά συμβούλια, που ξέχασα να το υπησημάνω, τα καταργεί χωρίς νόημα και χωρίς πολιτικό υπόπαθρο στην σκέψη. Όταν αυτά τα τοπικά συμβουλία ήταν το φυτώριο των αυτοδιοικητικών και μάλιστα ανθρώπων που δεν είχαν σχέση άμεση με κόμματα, ήταν μια πιο ευαίρητη και πιο ανεξάρτητη μορφή έκφρασης των τοπικών κοινωνιών. Με αυτά τα λίγα και ευχαριστώ για άλλη μια φορά τόσο τον Πρόεδρο όσο και τον Περιφερειάρχη για τη δυνατότητα να συζητηθεί το ζήτημα του εκλογικού νόμου, ευχαριστώ πολύ και περιμένω από τις παρατάξεις στην την άποψή της. Και πάλι ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Αναγνουστάκη για την υποθέτησή σας. Αν επειδή μήκα πίσω του κεφαλίστρου των παρατάξεων να θεωρηθεί. Κύριε Πρόεδρο όταν έρθει η σειρά μου θα ήθελα να μου δώσω και το λόγο. Και εγώ κύριε Πρόεδρε. Να πάω με τη σειρά αν επειδή θέλει ο κύριος Λέντος ή ο κύριος Δούρος ή κάποιος από την παράταξη του κύριου Βλέτσου να μιλήσει για να πάω με τη σειρά των παρατάξεων. Να κάνω το ποτέ στον Κύριο Αναγνουστάκη και θα τη ρίσω τη σειρά. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Δούρος. Ο κύριος Βλέτσος ακούει. Όχι. Να πούσα. Ο κύριος Δούρος. Είναι ο κύριος Σαλμάς θέλει να το ποτεθεί. Άρα θα το ποτεθεί ο κύριος Σαλμάς για σας. Σας ευχαριστώ. Κύριε Σαλμάκη ευχαριστώ. Εγώ εκφράζεται στην προσωπική μου άποψη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γιατί ως συνδυασμός επιλέξαμε να ψηφίσει αν χρειαστεί ψηφοφορία ή να πάρει εκφράση την έποψη του ο καθένας. Ξεχωριστά. Θα συμφωνίσω με πάρα πολλά από όσα είπε ο κύριος Ελληνάκης. Πράγματι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται να έχει πουλουλαρισμό. Χρειάζεται να έχει δυνατότητα να ακούγονται όλες οι φωνές και να υπάρχει ένα συνδυασμός απόψεων και θέσεων για να επιτυχαίνει καλύτερα αποτελέσματα. Ένας νόμος ο οποίος ευνοεί σε σημαντικό βαθμό είναι το συνδυασμό ο οποίος πλειοψήφης θεωρώ ότι δεν εκφράζει πράγματι σε ένα μεγάλο βαθμό τη δημοκρατία. Πιστεύω ότι θα πρέπει ως περιφερειακό συμβούλιο να στηρίξουμε την πρόταση. Βλέπουμε την προϋπόθεση ότι πράγματι θα πρέπει να κυβερνούνται όμως και οι περιφέρειες και οι τιμή. Δηλαδή δεν μπορούμε να μπούμε και στη λογική της ακυβερνησίας, αλλά όμως όχι και σε μια λογική της πλειοψηφίας του ισχυρού, δηλαδή ώστε να μην αποδίδεται πράγματι η βούληση των πολιτών. Η βούληση των πολιτών θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στην πράξη στο επίπεδο της λειτουργίας των περιφερειακών συμβουλιών, μια και μιλάμε για την περιφέρεια αυτή τη στιγμή, των τιμωτικών βέβαια. Και θεωρώ ότι θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, δηλαδή για μένα ο καλύτερα δυνατά αντιπροσωπιστικός τρόπος, ώστε και οι περιφέρειες να λειτουργούν, αλλά και η δημοκρατική παρουσία όλων να ανταποκρίνεται πράγματα σε ένα μεγάλο βαθμό. Αυτή είναι η δική μου άποψη, είναι η προσωπική άποψη βέβαια. Και ανάλογα πώς θα εξελιχθεί η πρόταση, δηλαδή πώς θα υπάρξουν στην πρόταση του κ. Αγνωστάκη, οι θέσεις που θα ακολουθήσουν, θα ψηφίσω και ανάλογα. Πρόεδρε να το προθετηθώ και εγώ λίγο δούρος είμαι. Ναι και εμένα. Πάντα εκφράζοντας, επειδή είπαμε ότι εμείς είμαστε ένας πλουραλιστικός συνδυασμός και εκφράζονται οι απόψεις των συμβούλων. Και βέβαια και αν χρειαστεί να υπάρξει η ψήφιση της συγκεκριμένου ψηφίσματος, οι συνάδελφοι της παράταξης είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά την άποψη τη διά τους και κατά το πώς θέλουν να εκφραστούν. Αυτό δεν είναι δεσμευτικό, δηλαδή και το που θέτεις η δικιά μου δεν είναι δεσμευτική. Εκείνο που θέλω να πω είναι σίγουρο ότι οι περιφέρειες στην πλειοψηφία τους, τουλάχιστον από τότε που ισχύει ο νόμος των περιφεριών, έχουμε δει ότι χρειάζονται σε πολλά ζητήματα να έχουν την ικανότητα και να διοικούνται και να λειτουργούν. Βέβαια δεν είμαι της άποψης ότι οι πρωταρχικές λειτουργίες της περιφέρειας πρέπει να μεταφέρονται από το πρωταρχικό όργανο, που είναι το περιφερειακό συμβούλιο, σε οικονομικές επιτροπές ή σε άλλες επιτροπές, αλλά το πρωταρχικό λόγο θα πρέπει να τον έχει και την απόφαση, το περιφερειακό συμβούλιο, όπου εκφράζονται ο κόσμος της περιφέρειας, άρα η αναλογία είναι η συγκεκριμένη και άρα αυτοί έχουν και εκφράζουν ουσιαστικά και όχι κάποια συγκεκριμένα άτομα, διότι είναι γνωστό ότι στα περιφερειακά συμβούλια όλοι είναι εκλεγμένοι, η οικονομική επιτροπή αποτελείται από ήδη εκλεγμένους συμβούλους, αλλά δεν είναι κατά την θέληση της έκφρασης ψήφου του κόσμου της περιφέρειας. Εκείνο που είναι σημαντικό και θα πρέπει να το λάβουμε υποψή είναι ότι έχουμε δει και κανένας εκλογικός νόμος, ακόμα και για τις εθνικές εκλογές, πάντα ελάμβανε τη δυνατότητα το πρώτο κόμμα να μπορεί επί της ουσίας να διοικεί όταν έχει ένα ποσοστό πάνω από 40%. Και είναι και λίγο περίεργο να μπορούν να διοικείται η χώρα με ποσοστό μέχρι 40% και να μην μπορεί να διοικηθεί με ένα αντίστοιχο ποσοστό η περιφέρεια. Αυτό δεν νομίζω ότι δεν το έχουμε σκεφτεί και δεν το έχουμε αναλύσει όλοι. Το ότι μπορεί να υπάρχει δυνατότητα της διοίκησης της περιφέρειας με ένα ποσοστό πάνω από 40%, νομίζω ότι αυτό είναι σε ευθεία ευθύγραμμιση και με τη δυνατότητα που κυβερνάται ολόκληρη χώρα. Άρα θα πρέπει και αυτό να το λάβουμε υπόψη, κάτι που εκ των πραγμάτων λαμβάνεται. Η δυνατότητα όμως της έκφρασης όλου του κόσμου, αυτό βέβαια θα πρέπει να δίνεται με κάποια δυνατότητα να εκφράζονται όλοι μέσα στο Περιφοριακό Συμβούλιο και ανάλογα και με τους ψήφους που έχουν πάρει ώστε να υπάρχει η αντιπροσωπευτικότητα των ψήφων. Αυτό ήθελα σαν τοποθέτηση πάνω στον εκλογικό νομο. Ευχαριστώ για τοποθέτηση σας. Να το λέω και η κυρία Βαντελίνη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα κι εγώ εκ μέρους της παραταξής μου να ενώσω τη φωνή μας για τα θερμά συλληπιτήρια, για το ατύχημα των τριών εργαζομένων και εκτιμώ ότι οι άνθρωποι αυτοί δίνουν σκληρές μάχες για την ασφάλεια των πολιτών. Μια ασφάλεια την οποίαν και εμείς ως θεσμικό όργανο θα πρέπει να την προτάξουμε στην κάθε πολιτική μας. Αγαπητοί συνάδελφοι, ο κύριος ο Αναγνωστάκης, η παράταξη στερεά της υπεροχής, έφερε ένα θέμα προς συζήτηση, ένα θέμα το οποίο αφορά τον εκλογικό νόμο αλλά και παράλληλα θέλει να τονίσει ότι και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει έναν σαφή πολιτικό λόγο ή να διατυπώσει ή να καταγράψει τις προτάσεις της κάθε παράταξης για ένα ζήτημα σημαντικό, θεσμικό, πολιτικό, αυτοδιοικητικό και το οποίο συνδέεται άμεσα με την περιφερειακή διακυβέρνηση. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχα, θεωρώ ότι το θέμα αυτό και νομικά θέματα ευρύτερης λειτουργίας των θεσμικών μας οργάνων θεωρώ ότι θα πρέπει να τα φέρνετε εσείς, κύριε Πρόεδρε για να κατοχυρώνετε το ρόλο τον οποίο σας έχουμε δώσει ως Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβούλιο σε συνεργασία με τον Περιφερειαρχη. Αυτό λοιπόν εκ θέματος αρχής. Για αυτό το λόγο η παράταξή μας θα υποστηρίξει την πρόταση του κ. Αναγνωστάκη να συζητήσουμε σήμερα το θέμα αυτό με τις διαστάσεις που η κάθε πολιτική και περιφερειακή παράταξη θα θέσει γιατί κάθε παράταξη έχει και ένα πολιτικό και ιδεολογικό αποτύπωμα τόσο στη διαχείριση των πραγμάτων, του κράτους, της αποκέντρωσης, των πολιτικών αναπτυξιακών και πολιτικών ασφάλειας. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να τονώσουμε τη θεσμική ουσία και παρουσία μας ως Περιφερειακό Συμβούλιο για να δώσουμε και εμείς τη γνώμη μας, να αποτυπώσουμε τις εμπειρίες μας σε μια κόλλα χαρτί να το πω, το οποίο όμως όταν παραδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν πάει να είναι μία κόλλα χαρτί αλλά είναι η συλλογική απόφαση διατύπωση απόψεων ενός Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα αποστεώνεται ο ρόλος του, η σημασία του και συγκεντρώνεται σε εκείνη την οικονομική επιτροπή σε εκείνης της οικονομικής επιτροπής με ενισχυμένη παρουσία του πρώτου κόμματος όπου στην περίπτωση τη δική μας δεν έχει ούτε και την καψιφία. Αυτό θέλω να το δηλώσω διότι πρέπει από κάπου να ξεκινήσουμε τον προβληματισμό μας και κατά πόσο ένα σύστημα επίκτητης αναλογικότητας με το οποίο εκλεγήκαμε όλοι με ένα απλό σύστημα τελικά σήμερα ερχόμαστε να διαχειριζόμαστε και να διαχειριστούμε τα περιφρειακά και αυτοδυτικά δεδομένα με μια πολύ σκληρή συγκεντρωτική νομοθεσία όπου δεν ανταποκρίνεται στον τρόπο με τον οποίο εκλεγήκαμε και με τον τρόπο τον οποίο οφείλουμε μελλοντικά να λειτουργούμε, να λαμβάνουμε αποφάσεις και να ενεργοποιούμε τη συμμετοχή των πολιτών διότι ο ρόλος μας είναι αυτός, δεν είναι να καθίσουμε σε μια καρέκλα και να αποφασίζουμε μεταξύ μας αλλά είναι ο ρόλος της ενεργοποίησης των πολιτών και των συναποφάσεων. Τα πιέσια λοιπόν αυτά σήμερα το πρωί, συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά εχθές το βράδυ πήραμε και εμείς την πρόταση του κ. Αναρναστάκη και της παράταξής του, στείλαμε σε όλους σας μία εγγράφος, μία πρόταση η οποία θέλουμε εφόσον αποφασίσουμε το περιφερειακό συμβείο να συμβάλλουμε με τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας την καταγραφή των απόψων για να δοθούνε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Θα δομίσω λίγο την παρουσία, νομίζω ότι εγγράφω όσα έχετε όλοι το κείμενο, δεν θέλω να σας ταλαιπωρήσω. Θέλω να τα χωρίσουμε σε δύο ζητήματα. Ένα περιφερειακό συμβούλιο δεν εκτιμώ ότι θα πρέπει να εκλοβιστεί απλά και μόνο σε ένα εκλογικό νόμο και προφανώς ο εκλογικός νόμος είναι η αποτύπωση, η εκλαγήκευση, η αντιπροσώπευση των θεσμών και της κοινωνίας που εκπροσωπούμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ο κόσμος όμως πρέπει να ξέρει τι σέβεται, τι θεσμούς έχει, το ρόλο τους, τη λειτουργία τους. Έτσι λοιπόν εκτιμώ ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να διατυπώσουμε το αίτημά μας, το σθένο μας, την πολιτική μας βούληση για να αποκτήσουμε μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση, πολυεπίπεδη περιφερειακή διακυβέρνηση με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, διότι πρώτα μεταρρυθμούμε ένα θεσμό, ένα χώρο και μετά βλέπουμε πώς αυτός θα εκπροσωπείται. Έτσι λοιπόν στο πρώτο θέμα της εισήγησής μας αναφέρουμε αρκετούς παράγοντες, αρκετές πολιτικές, οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν στις προτάσεις μας. Οικονομική αυτοδυναμία, σημασία των ερετών, προώθηση της αυτοδυναμίας, ενίσχυση της καταστροφικής θέσεως των ερετών, ιστελέχωθη και η κοινωνικότητα του προσωπικού της αυτοδιοίκησης νομίζω ότι όλοι το ζούμε και την ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης σε κρίσιμους θεσμούς και πολιτικές όπως είναι αυτό της κοινωνικής συνοχής, της τοπικής ανάπτυξης και της ευημερίας και τονίζω της κοινωνικής συμμετοχής διότι γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα σε αυτοδιοικητικό και πολιτικό επίπεδο για το ρόλο της αυτοδιοίκησης, τα θέματα της υγείας και της παιδείας με τα ρυθμίσεις που πιθανά αναφέρει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα και το οποίο θέμα, κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να το θέσετε και εσείς προς συζήτηση στο Περιφοριακό Συμβούλιο. Τώρα, λοιπόν, μετά από αυτή την, αν το θέλετε, εισαγωγική και πολιτική τοποθέτηση, όπου θέλουμε να αναδείξουμε τη νέα ταυτότητα της αυτοδιοίκησης στην περιφερειακή διακυβέρνηση, προχωράμε σε αυτό το κείμενο το οποίο έχουμε από πλευράς Υπουργείου, διότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή για να έχουμε ένα σχεδιονόμου δεν έχει κατατεθεί τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ, έχουμε αυτό το κείμενο το οποίο έχει συλλέξει και έχει αναδιαμορφωθεί με τσάντις τοποθετήσεις της ΚΕΒΕ, ΕΝΠΕ και άλλων φορέων και νομίζω ότι το Υπουργείο έχει καταλήψει σε ένα κείμενο το οποίο πιθανά κάποια στιγμή τον επόμενο μήνα να το καταθέσει στην Βουλή διότι αυτό το διάστημα κατατίθετο η κωδικοποίηση και οι καλές πρακτικές της αυτοδίκησης, πράγμα το οποίο είναι άλλο από τη μεταρρύθμιση της αυτοδίκησης Πάμε λοιπόν στα 4-5 βασικά ζητήματα να διατυπώσουμε την άποψή μας και θεωρώ ότι όσοι γνωρίζουν από αυτοδίκηση πρέπει να ξέρουν ότι το ποσοστό της εκλογής του 40% υπήρχε μόνο πριν τη δικτατορία ήρθε μετά λίγο πριν τη δικτατορία και είναι ποσοστά τα οποία θα πρέπει να τα βγάλουμε από την ατζέντα μας για ό,τι αφορά την πολιτική μας παράταξη διότι θα πρέπει επίσης να επισημάνω και το τονίζουμε και στο έγγραφό μας ότι όταν μιλάμε ότι όταν το κράτος κυβερνείται με 40% ή 42% και έχει ενισχυμένο κληροφυκό σύστημα των 50 εδρών δεν σημαίνει ότι οι δομές και η λειτουργία του κράτους είναι ταυτόσιμες με αυτό της αυτοδίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Είναι δύο διαφορετικοί θεσμοί να το πω έτσι που είναι διαφορετικοί. Επιπλέον σε καμία περίπτωση ένα πολιτικό σύστημα το 40% και 50% ενισχυμένες έδρες δεν μπορεί να διατυπώσουμε ότι εκπέμπει και αντιπροσωπεύει την κοινωνική εντολή. Είναι ένα θέμα όμως το οποίο δεν το συζητάμε εμείς τώρα αυτή τη στιγμή, συζητάμε το κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει copy-paste για την αυτοδίκηση. Εμείς λοιπόν ως παράταξη λέμε ότι αυτό δεν μπορεί. Θεωρούμε ότι ένα σύστημα θα πρέπει να εκπέμπει φυσικά τη σταθερότητα. Ένα, έχουμε κατακρίνει στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής όπου κάθε άλλο παράδολη ήτανε ότι ο τρόπος εκλογής πρώτης-δεύτερης Κυριακής των δημάρχων περιφερειαρχών, δημοτικών συμβούλων δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και δεύτερον σε καμία περίπτωση το προηγούμενο σύστημα της απλής αναλογικής που δεν βοηθούσε των εκ των προτέρων προγραμματικές συμφωνίες οι οποίες είναι το άλφα και το μέγα της σταθερότητας του εκλογικού συστήματος και της διαχείρισης της αυτοδίκησης. Αυτά για να ξεκαθαρίσουμε και τη θέση μας σε ένα σύστημα το οποίο δεν οδήγησε σε αυτό που έπρεπε και σπηλώθηκε από τον κακό τρόπο του κ. Θοδωρικάκου. Συνεπώς για εμάς θα πρέπει το σύστημα της εκλογημότητας να είναι πολύ ψηλό πολύ πιο σημαντικό όμως είναι το εξής το οποίο είναι ηθικό και πολιτικό και διαχειριστικό. Διαφορά το πώς πάει στο δεύτερο γύρο η διαφορά του πρώτου με του δεύτερου στην εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5-6 μονάδες διότι δεν μπορεί κανένας που θα εκλεγεί με 43 λέω εγώ 45% να έχει τις ίδιες έδρες με κάποιον δήμαρχο ή περιφεριάχη που θα βγει με 60%. Δεν είναι ηθικό πέρα του δεν είναι νόμιμο. Επίσης εκτιμώ ότι η στερεία το να διασφαλιστεί η πλειοψηφία η πλασματική πλειοψηφία στο Συμβούλιο με τα 3.50 στην αρχή μετά κατέβηκε 60 μετά πήγε 2.50 ανάλογα ένα παζάρι γίνεται. Θέλω να πω και να δώσω ένα μήνυμα σε όλους που κατέχονται στην εξουσία ότι δεν την έχουν πάντα αυτά αλλάζονται μπορεί να είναι σήμερα αλλά αύριο δεν είναι. Άρα τι μένει στη ζωή αυτή και στην αγάπη στην αυτοδίκηση μένουν οι λυτίκοι σαφής διαδικασίες και θεσμοί. Να μην λοιπόν εμείς είμαστε κατά κατά και το τονίζω ότι ο πλειοψηφών θα πάρει πάνω από 50 συν ένα. Αυτό είναι καθαρό για εμάς από την αρχή. Το δεύτερο αναφέρεται και στον κύριο Αναγνωστάκη στο όριο του 3.100. Γνωρίζουμε το προηγούμενο εκλογικό σύστημα ότι όποιος κατέθεται μια πρόταση θα μπορούσε να βρει και τώρα έχει μπει ένα όριο του 3.100 σαν copy paste του εκλογικού νόμου. Θέλω να σας πω στους έχοντες κάποια άποψη το πώς γίνονται οι καταμετρήσεις ή η συμμετοχή στους περιφερειακούς συνδυασμούς ότι είτε 3 είτε 2 είτε 5 δεν προσφέρει τίποτα διότι αυτό το οποίο μετράει στην ουσία είναι το εκλογικό μέτρο να το πω απλά μέσα. Το 3.100 τίθεται στο σημερινό σύστημα από ιδιολυπτικούς λόγους τους οποίους εμείς τους κατακρίνουμε και γι' αυτό το λόγο λέμε είτε είναι το 3 είτε είναι 2 είτε οτιδήποτε αυτό το οποίο μετράει είναι η κατανομή των εδρών και η ύπαρξη του εκλογικού μέτρου. Τώρα το θέμα των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων είναι θέμα αρχής για εμάς όσο και αν μεγάλη δυσκολία έχουμε εμείς ως επικεφαλής αλλά και όλες οι παρατάξεις να φτιάξουμε τα ψηφοδέλτιά μας είναι πολύ δύσκολο έργο και μάλιστα όταν την ίδια στιγμή ένας δήμαρχος ή ένας περιφερειάρχης στην ίδιο τόπο του παίζουν 100 συνδυασμοί. Δεν υπάρχουν τόσος κόσμος που ασχολείται όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει μίωση των συμβουλίων διότι πάβει η ενεργοποίηση των πολιτών και τα ερεθίσματα τα οποία δίνουμε ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτόν τον δημοκρατικό θεσμό. Τώρα οι δημοτικές κοινότητες θεωρώ ότι είναι μία μίωση της δημοκρατικής αντιπροσωπιστικότητας έχουμε καταγράψει τις θέσεις μας όπως επίσης και το θέμα της συμμετοχής των γυναικών δεν γνωρίζω σε ποια φάση βρίσκεται το τελικό κείμενο το οποίο θα κατατεθεί θεωρώ όμως ότι η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι μόνο να ενισχυθεί από πλευράς ποσοστού όπως είναι αλλά και στην διαδικασία σταυροδοσίας. Κλείνοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρώ ότι πρέπει να καταλήξουμε σε ένα κείμενο κοινής συμφωνίας επί αρχών πολιτικών εκλογικού συστήματος να δώσουμε το μήνυμά μας στην κοινωνία αλλά και πάνω από όλα να γνωρίζουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές μετά από μία μεγάλη οικονομική, δημοσιονομική, πανδημική κρίση με πολύ μεγάλες μεταβολές, τόσο στην ενεργοποίηση των πολιτών που την βλέπουμε πλέον στην καθημερινότητα, βλέπαν ομογενήτριες, το θέμα τα οποία θα συζητήσουμε και μη θεωρούμε ότι θα πάμε σε εκλογές σε μία αλόβητη κοινωνία που δεν θα έχει ενδυναμώσει τα αντανακλαστικά της κοινωνικά και τα θέματα ασφαλιάστες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και είμαστε στη διάθεσή σας για τη σύνταξη του κοινού κειμένου. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πανθέκη έχετε τον λόγο. Ναι, μ' ακούτε? Θα σας ακούω. Α, μάλιστα. Πολύ ωραία. Να πω να ξεκινήσω από τα συλλυπητήρια που θα δώσουμε και εμείς ως παράταξη της λαϊκής εισπίρωσης στις οικείους και στις οικογένειες των τριών εργατών που έχασαν τη ζωή τους κάτω από συνθήκες εργασίας που κατά τη γνώμη μας δεν συγκλίνουν σε εργατικό ατύχημα αλλά σε ένα εργατικό έγκλημα. Πρόκειται πραγματικά για συνθήκες οι οποίες δεν έχουν όρους ασφαλείας και κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν οι εργαζόμενοι κάτω από το βάρος των εργολαδιών. Είναι το ίδιο καθεστώς που ισχύει σε πολλούς χώρους δουλειάς και που σε πολλές των περιπτώσεων έχουμε ξαναθρηνήσει θύματα. Να θυμίσω πολλούς χώρους όπως είναι η Λάρπο, σε άλλες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της βιομηχανικής ζώνης η Νοφή των Θύβας, Χαλκίδας που πραγματικά οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Από αυτή την άποψη και εμείς ξαναεκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και καλούμε τον λαό, καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν ώστε οι συνθήκες δουλειάς να είναι τέτοιες που να τους επιτρέπουν να γυρίζουν σπίτι τους μετά το τέρας της δουλειάς τους. Ένα ζήτημα είναι αυτό που σκιάζει σήμερα το περιφερειακό μας συμβούλιο. Το δεύτερο που αφορά το θέμα το οποίο συζητάμε. Βεβαίως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι για ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα το οποίο έρχεται αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να υπάρχει μια σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες αντιτίθεται απέναντι σε αυτό το εκλογικό σύστημα. Από τη δική μας πλευρά ως λαϊκή συσπήρωση δεν συμφωνούμε με τη λογική που θέτει ο κύριος Αναγνωστάκης η κυρία Μπατζελή συνολικότερα οι εκπρόσωποι να το πω έτσι των αστικών παρατάξεων στον περιφερειακό συμβούλιο από την άποψη ότι δεν είναι ο εκλογικός νόμος που καθορίζει το περιεχόμενο της τοπικής διοίκησης και ιδιαίτερα της περιφερειακής διοίκησης μιας και μιλάμε για την περιφερειακή διοίκηση αλλά αφορά όλο το σύνολο της τοπικής διοίκησης αλλά είναι το ίδιο το αντιδραστικό αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει και διέπει τη λειτουργία της περιφέρειας των δήμων συνολικότερα. Δηλαδή θέλω να πω ότι δεν είναι ο εκλογικός νόμος που θα καθορίσει στο τέλος τέλος με τι αρμοδιότητες θα κινηθούν οι περιφέρειες και πώς θα δουλέψουν κάτω από ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Ξέρομαι πολύ καλά πώς λειτουργούν. Ασφαλώς ένας εκλογικός νόμος και ξέρω πολύ καλά πώς χρησιμοποιούνται οι εκλογικοί νόμοι άλλωστε οι εκπρόσωποι εδώ των περιφερειακών παρατάξεων εκπροσωπούν και τα αντίστοια κόμματα που τους έχουν στηρίξει. Είναι χωρίς διαφόρων εκλογικών νόμων σε επίπεδο κεντρικό αλλά και σε επίπεδο τοπικής διοίκησης. Να θυμίσω ότι τέτοιοι εκλογικοί νόμοι ήταν οι ενισχυμένοι, αναλογικοί, ήταν οι αναλογικοί με διάφορες παραλλαγές. Υπήρχαν το ποσοστό του 43% σε προηγούμενες. Υπήρχε η δίθεν απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά δεν δίνει τίποτα περισσότερο από την δυνατότητα να λειτουργούν τα περιφερειακά δημοτικά συμβούλια, οι περιφερειακές δημοτικές διοικήσεις με το αντιδραστικό πλαίσιο το οποίο διέπεται η κυβερική εξουσία όσο γίνεται καλύτερα. Πρόσχημα είναι το ζήτημα της κυβερνησιμότητας. Σήμερα, για παράδειγμα, στο σύνολο των δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων σε όλη τη χώρα εκεί που υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες έχουν συγκλίνει σε πολλές περιπτώσεις και κυβερνησιμότητα υπάρχει και αντιδραστικά μέτρα περνάνε όπως και στο δικό μας περιφερειακό συμβούλιο περνάνε μια σειρά από δηλαϊκά μέτρα τα οποία τα έχουμε καταψηθήσει και τα έχουμε καταγγείλει άλλωστε. Άρα λοιπόν δεν είναι το εκλογικό σύστημα που φέρνει και την αντίστοιχη πολιτική. Βέβαιος θα πείτε τώρα και στο ίδιο το εκλογικό σύστημα πώς αντιμετωπίζεται η ισοτιμία της ψήφου. Να σας θυμίσω ότι για το εκλογικό σύστημα του πώς θα αποφασιστεί μια απεργία σε ένα χώρο δουλειάς απαιτείται το 50-1 την ίδια ώρα που τα κόμματα, οι παρατάξεις, η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν νομοθετήσει αντίστοιχα τέτοια, επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους πολύ μικρότερα ποσοστά κυβερνησιμότητας. Με πολύ μικρότερα ποσοστά που είναι για πολύ σοβαρότερα ζητήματα μπορούν να κυβερνούν αυτές οι πολιτικές δυνάμεις αλλά όχι οι εργαζόμενοι να παίρνουν αποφάσεις για ένα ζήτημα που τους σκέει και να προσφυστούν τα δικαιώματά τους. Όπως είναι για παράδειγμα το δικαίωμα της απεργίας. Άρα λοιπόν είναι προσχηματικό όταν έρχονται εδώ πολιτικές δυνάμεις να μας πείσουν για την ισοτιμία της ψήφου όταν οι ίδιοι έχουν ψηφίσει τέτοιου είδους αντιδραστικά, αντιλαϊκά εκλογικά συστήματα σε όλα τα επίπεδα. Είτε αφορά την κυβέρνηση, είτε αφορά την τοπική διοίκηση, είτε αφορά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες τους χώρους δουλειάς. Εμείς φυσικά είμαστε αντίθετοι με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο με το νόμο που φέρνει αυτή τη στιγμή στη Βουλή η κυβέρνηση για ψήφιση. Φυσικά και το καταψηφίζουμε. Ωστόσο όμως δεν μπορούμε να μην μπούμε στην ουσία της διαδικασίας αυτής για το ποιος είναι ο στόχος, ποια είναι η ουσία του ζητήματος. Και να πούμε ότι ο στόχος και η ουσία του ζητήματος στο οποίο φέρνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι για να δημιουργεί όσο γίνεται πιο προσωποκεντρικές αυτοδιοικήσεις σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο. Γι' αυτό και δεν αναιρεί ούτε το δεύτερο γύρο που είναι εκδιαστικός γύρος και εδώ όλες οι άλλες πολιτικές να μην συμφωνούν με το δεύτερο γύρο για να βγαίνει από το δεύτερο γύρο ο περιφερειάρχτης ή ο δήμαρχος, πολύ δε περισσότερο όταν σε αυτή την κατεύθυνση έχουν συνενέσει και σε προηγούμενα εκλογικά συστήματα και αποτέλεσε ο εκλογικός νομοσαργαλείο για να υπηρετηθούν ή κάθε λογής πολιτικές της κεντρικής ευκουσίας. Άρα λοιπόν με αυτή την έννοια εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με το συγκεκριμένο νόμο ο οποίος έρχεται. Φυσικά καταψηφίζουμε, φυσικά θα καταθέσουμε το δικό μας ψήθισμα με το δικό μας περιεχόμενο το οποίο θα συγκλίνει στο εξής ότι εμείς ως λαϊκή συσπήρωση είμαστε υπέρ της απλής ανώθευτης αναλογικής χωρίς να υπάρχουν ποσοστώσεις, ποσοστά και περιορισμοί και όρια. Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε τα όρια γιατί σου λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εγώ έφερα το νόμο της απλής αναλογικής ως βασικό εκλογικό νόμο του κράτος εκεί όμως διατηρούσε το 30% της εισόδος στη Βουλή όπως κάνει τώρα εδώ και η ίδια η κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας σε σχέση με την τοπική διοικησία. Άρα λοιπόν υπάρχει μια συγκοινωνία απόξεων σε αυτά τα ζητήματα που εμείς και το καθυριάζουμε και το καταγγέλουμε. Μπορεί να είναι περισσότερο όταν αυτός ο εκλογικός νόμος ο οποίος έρχεται φέρνει και μια σειρά άλλου τύπου αλλαγές που αφορούν την τοπική διοίκηση σε κατώτερα ας το πω επίπεδο όπως είναι οι τοπικές κοινότητες, η κατάργησή τους ή ο περιορισμός τους σε μια σειρά δηλαδή θέματα για τα οποία εμείς έχουμε εκφράσει κάθετα την αντίθεσή μας. Με βάση αυτά και με δεδομένο ότι εμείς είμαστε υπαίκτης απλής ανώθευτης αναλογικής που εξασφαλίζει σε ένα βαθμό, δεν εξασφαλίζει ακόλη, σε ένα βαθμό εξασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου. Εμείς είμαστε ενάνδια σε αυτό το νομοσχέδιο, καταθέτουμε τη δική μας θέση απέναντι στο ψήφισμα που θέλει ο κ. Αναγνωστάκης και η κ. Μπατζηλή με τους οποίους διαφωνούμε κάθετα στο περιεχόμενο των τοποθετήσεων που έκαναν και φυσικά με αυτή τη θέση θα σταθούμε απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κ. Μπατζηλή. Το λόγο έχει ο κ. Διώτης. Καλή σας ημέρα συνάδελφοι. Πριν τοποθετηθώ για το κέριο αυτό θέμα, το οποίο καταδεικνύει και την εικόνα του πολιτεύματος και της χώρας, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου όχι απλά να δώσω προσχηματικά συλλυπτήρια στις οικογένειες, στις τρεις οικογένειες που αθώοι άνθρωποι εργαζόμενοι βρήκαν τραγικό θάνατο και στην οικογένεια που έχασε ένα νέο παιδί από εγκληματική συμπεριφορά προσωπικού ασφαλείας της κ. Δόρας Μπακογιάννη Μητσοτάκη Κούβελλα και η οποία προσπάθησε και αν δεν υπήρχαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του διαδικτύου όμως να το αναδείξουν, θα είχε καταφέρει να το εξαφανίσει και να μην μάθουμε ποτέ τι έγινε Συλληπητήρια λοιπόν και στις τέσσερις οικογένειες και στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους επαναλαμβάνω με τραγικό θάνατο και επειδή το έψαξα λίγο το θέμα έχασαν τις ζωές τους για ένα κομμάτι ψωμί, για ένα ξεροκόμματο ψωμί και αυτό επαναλαμβάνω δείχνει την κοινωνία που ζούμε, την κοινωνία που επιλέξαμε να ζούμε, άνθρωποι χωρίς να τους έχει δοθεί καμία εκπαίδευση, καμία ασφάλεια, καμία συνθήκη που θα εξασφαλίζει τη ζωή τους στο εργασιακό χώρο χάθηκαν προσπαθώντας να ζήσουν τις οικογένειές τους. Πάω τώρα στο κύριο θέμα το οποίο και αυτό καταδεικνύει απόλυτα την εικόνα της χώρας μας μια εικόνα που αποραίει από την κοινοβουλευτική δικτατορία την οποία ζούμε. Διότι, πριν πάω στο διότι, αυτή τη στιγμή μας ακούνε και πολίτες και οι σκεπτόμενοι πολίτες θεωρώ ότι θα κουνάνε το κεφάλι τους πιστεύοντας ότι τους κοροϊδεύουμε. Έχουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης κεντρικό ή αυτοδιοικητικό το οποίο στην ουσία λιστεύει ψήφους και παραποιεί την εντολή του λαού. Κυβερνόμαστε ως χώρα με ένα ποσοστό όχι πάνω από 19% να πω 20. Αυτό το ποσοστό δηλαδή μας κυβερνάει στην καλύτερη των περιπτώσεων διότι αν βγάλουμε έξω την αποχή που είναι πενήντα ή και πλέον τον πενήντα της εκατό φτάνουμε σε ένα σημείο το ένα πέμπτον του εκλογικού σώματος να κυβερνά τη χώρα και αυτό το ένα πέμπτον πάλι δεν είναι πραγματικό διότι έχει, θα το πω λαϊκά παραμυθιαστεί, έξαπατηθεί από τις προγραμματικές και προεκλογικές εξαγγελίες και θέσεις των κομμάτων και διτου κυβερνώντος κόμματος που στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά τάφτιση, καμιά ουσία με αυτά που κάνει κυβερνώντας. Έχουμε λοιπόν ένα σύστημα το οποίο καθρέφτης του μικρότερος είναι και η αυτοδιοίκηση όπου δεν εκπροσωπείται ο λαός, ο ψηφοφόρος. Θεωρώ τις κορώνες της αριστεράς προσχηματικές. Πέραν του ότι ο κ. Θοδωρικάκος είναι παιδί της αριστεράς, να μην γελιόμαστε, όπως το 70% της Νέας Δημοκρατίας, θα θυμίσω ότι κόμματα όπως το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως και η Νέα Δημοκρατία, από το 74 και μετά κυβερνάνε, κυβερνούν τον τόπο με αυτά τα συστήματα. Της υποτιθέμενης ενισχυμένης του μπόνους των Εδρών, στην ουσία της ληστείας των Εδρών, διότι μπαίνουν άνθρωποι στο Κοινοβούλιο, 52 ήταν την τελευταία να θυμάμαι φορά, με ένα μπόνους το οποίο δεν ψηφίστηκαν ποτέ. Και έχουμε μια πλασματική εκπροσώπηση όπου ποσοστά που δεν έδωσε ο λαός μπαίνουν στη Βουλή. Αυτή είναι η Δημοκρατία μας. Τα κόμματα λοιπόν αυτά που σήμερα εκδοξεύουν κορώνες υπέρ της απλής αναλογικής, την οποία προσωπικά σέβομαι και ασπάζομαι, χρησιμοποιήσαν αυτό το σύστημα και κυβέρνησαν με αυτό το σύστημα, ακόμα και το ΚΚ. Συμμετείχε σε αυτό το δούνε και λαβύν, σε αυτή τη διαδικασία, συγκυβέρνησε, θοπεύτηκε από κυβερνήσεις που βγήκαν από αυτό το σύστημα, χρηματοδοτήθηκε από κυβερνήσεις που βγήκαν από αυτό το σύστημα. Λοιπόν, ακόμα και στην αυτοδιοίκηση, τη δική μας, σήμερα εδώ που μιλάμε, για ποια αντιπροσώπευση του πολίτη μιλάμε όταν οι επιτροπές που στείνονται έχουν τρεις παρατάξεις εκτός, που δεν λαμβάνουν καν μέρος, δεν λαμβάνουν καν γνώση. Ενημερώνονται εκ των ιστέρων. Θεωρώ λοιπόν προσχηματικές όλες αυτές τις τοποθετήσεις. Θα μπορούσα να μιλάω απ' οι ώρες. Η παράταξή μου ως θέση και άποψη είναι υπέρ της απόλυτης εκπροσώπησης του λαού στην διακυβέρνηση, είτε αυτή είναι κεντρική, εθνική, είτε αυτοδιοικητική. Και δεν υπάρχουν αδιέξοδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όταν ο λαός αποφασίζει και δίνει το συγκεκριμένο ποσοστό στη συγκεκριμένη παράταξη ή κόμμα, είναι εντολή. Δεν μπορεί να έρχεται ο κάθε κύριος Μητωτάκης ή ο κάθε κύριος Βορίδης ή Θεοδωρικάκος και να διαστρεβλώνουν και να εξηγούν, κατατοδοκούν την εντολή του λαού και να λένε περί ακυβερνησίας και περί ενίσχυσης των εδρών κλπ. Αυτή ολοκλήρωσα. Αυτή ήταν η τοποθετήσή μου. Αυτές είναι οι απόψεις μας. Σας ευχαριστώ κύριε. Να είστε καλά. Καλημέρα και από μένα. Να εκφράσω και εγώ πραγματικά τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των τριών νεκρών εργατών. Και συνηπογράφω αυτά που είπε ο κύριος Μπασδέκης από τη λαϊκή συσπήρωση για το συγκεκριμένο θέμα και να πω ότι ειδικά στη ΔΕΕΙ από τις εργολαβίες από τότε εδώ και 20 χρόνια που δίνονται εργολαβίες, παραπάνω είναι, 25, που δίνονται σε εργολάβους και γίνονται έργα της ΔΕΕΙ, έχουμε θρηνήσει πάρα πολλούς νεκρούς και στα νησιά και στην Υπειρωτική Ελλάδα και πραγματικά πρέπει να αλλάξει αυτός ο τρόπος, ειδικά εκεί που υπάρχουν μεγάλη κίνδυνη όπως είναι τα δίκτυρια, τα ηλεκτρικά. Πηγαίνουν οι άνθρωποι και δουλεύουν με κίνδυνο της ζωής τους για κάποιους εργολάβους. Ειλικρινά τα συλλυπητήριά μου και ελπίζω να μην ξαναγίνει ποτέ να βρεθεί ένας τρόπος να παίρνονται τα μέτρα ασφαλείας, κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό. Οι νεκροί είναι πολλοί, δεν είναι μόνο αυτοί οι τρεις και έγιναν εδώ στη περιοχή μας. Ένα διαδικαστικό κύριε Πρόεδρε για να πάω στο θέμα. Κατάλαβα στην αρχή ότι τοποθετούμαστε για το αν θα συζητηθεί το θέμα να βγει ψήφισμα. Όχι. Πήγαμε να δώσουμε τον λόγο του κ. Νοστάκη που και θα προγνώσουμε συμβουλεκή. Κύριε, σε τηλεφωνικές που βάζετε την ασφαλή του ότι πρέπει να συζητήσει αυτό το θέμα. Ψήφισμα δεν μπορεί να ψηφιστεί στην αρχή του εντός και ψηφοφορία δεν μπορεί να εισαχθεί όταν δεν υπάρχει θέμα με εισήτηση θρησιών και ψηφοφορίας. Άρα με τοποθετηθεί πως αν συζητεί όταν χρειάζεται ο κ. Νοστάκης θα χρειάζεται ο κ. Περιφεριάρχης και θεωρούμε τι θα κάνουμε. Ο κ. Περιφεριάρχης, η παράταξή σας, περιμένει να τοποθετηθούν οι άλλοι για να τοποθετηθεί. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι μια ορθή διαδικασία. Πάμε στο θέμα για να μην κουράζουμε γιατί έχουμε μεγάλη συνεδρία. Ωραία, εντάξει. Λοιπόν, λέω το εξής. Συζητάμε για ένα νόμο που έχει κατέβει, ο οποίος είναι για το εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδίκηση. Διάφορες παρατηρήσεις που έγιναν για το κεντρικό εκλογικό σύστημα είναι ενδιαφέρονες, αλλά εδώ συζητάμε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεώρησε, αντί ενώ έχουμε εκλογές μετά από 2,5 χρόνια, σχεδόν 3, 2,5 χρόνια είναι οι εκλογές, θεώρησε ότι είναι πήγον να αλλάξει το νόμο για την τοπική αυτοδίκηση και όχι να δει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων που γίνονται συνεχώς επιτροπές με νομοθετήματα, να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Και παρ' όλα αυτά θεώρησε, ο κ. Βορίδης μόλις ανέλαβε το καινούριο δίδυμο εκεί στο Υπουργείο, θεώρησε ότι το πιο σημαντικό που έπρεπε να κάνει ήταν να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για εκλογές που θα γίνουν μετά από 2,5 χρόνια. Αυτό έχει ένα καθαρό ιδελογικό χαρακτήρα, που είναι της νέας δημοκρατίας, η οποία δεν θέλει την ισότητα της ψήφου. Και για μας αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δεν μπορεί η ψήφος των πολιτών να έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το οποίο ψηφίζει. Και για μας αυτό είναι κυρίαρχο, είναι θέση αρχής. Δηλαδή, μία ψήφος σε μία περίπτωση να βγάζει 3-4 περιφερειακούς συμβούλους και στην άλλη κανέναν. Είναι όμως μια ιδεολιψία της νέας δημοκρατίας, η οποία φάνηκε, συντηρητική αντίληψη, η οποία φάνηκε και από όλα τα νομοθετήματα που έγιναν και τα οποία έχουν καταγγελθεί και εδώ και στο περιφερειακό συμβούλιο το δικό μας, που έχουν σχέση με το σημαντικό διακυβέρνησης. Για να ξεπεραστεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλειοψηφίες στο περιφερειακό μας συμβούλιο εδώ, ή στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες, με πάνω από 50% για τον περιφερειάρχη ή τον δήμαρχο, έγιναν διάφορα νομοθετήματα τα οποία πάσχουν όλα και συνταγματικά και νομικά και πολιτικά και ηθικά. Αναφέρομαι σε αυτά που έχουμε πει πολλές φορές στο ζήτημα των αρμοδιωτήτων της Οικονομικής Επιτροπής, στον τρόπο με τον οποίο ξεκινήσαμε τη θηδία μας, όπου βγήκε εκείνο το απίθανο ότι μπορούν να συνεργαστούν κάποιες παρατάξεις μόνο αν συνεργαστούν με αυτόν που είναι πρώτος και έχει περιφερειάρχη δήμαρχο. Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Και όπως υπόθεκε και νωρίτερα και κάποιοι έμειναν εκτός των Επιτροπών με τα νομοθετήματα αυτά. Είναι μια συγκεκριμένη αντίληψη που θέλει του ενός ανδρός αρχή στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Μια αντίληψη που θέλει και του ενός ανδρός ή μιας γυναικός σε μπάση περιπτώσει αρχή και στην κεντρική σκηνή. Με το πρόσφυγμα της κυβερνησιμότητας ένας όρος ο οποίος είναι νεοπαγής, ένας νεολογισμός ο οποίος δεν λέει τίποτα, είναι κενός περιεχομένου, έχει αποδειχθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση ότι δεν υπάρχει τη δημοκρατία διέξοδο και είναι πάρα πολλές περιπτώσεις που δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πλειοψηφίες και με τα παλιά εκλοϊκά στήματα που δίναν το 60% την πλειοψηφία στον Περιφερειάρχη ή τον Δήμαρχο. Είναι πάρα πολλές περιπτώσεις που δεν είχε την πλειοψηφία από πολύ νωρίς ή σε κάποια στιγμή στην πορεία ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος, παρ' όλα αυτά, μια χαρά προχώρησαν και λειτούργησαν και τα Δημοτικά Περιφερειακά Συμβούλια και ήταν αποτέλεσματα. Προϋπολογισμούς είχαν, έργα κάνανε, δούλευε στην καθημερινότητα το σύστημα. Σε σχέση με το 1 στοιχείο. Το όριο του 3% είναι σαφές ότι θέλει να αφήσει δυνάμεις, σαν τη δική μας, μικρές πολιτικές δυνάμεις, κυρίως της αριστεράς, θέλει να τις αφήσει έξω από το Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια. Έχει γίνει μια παρατήρηση από την κυρία Μπατζελή, αν νομίζω, όχι, είμαι σίγουρος ότι είπε ότι, ειδικά σε περιφερειακό επίπεδο, ήταν πολύ δύσκολο να συγκροτηθεί μια παράταξη, ο μεγάλος γεωγραφικός χώρος, είναι πολύ δύσκολο και όποιος καταφέρνει να συγκροτήσει ένα συνδυασμό με κάποιες βασικές αρχές και έχει κάτι να πει και να εκφράσει ένα κομμάτι της κοινωνίας, θα πρέπει να εκφράζεται, εφόσον πάρει ένα ποσοστό ψήφων με το εκλογικό σύστημα που υπήρχε από τον Κλισθένη, θα πρέπει να εκφράζεται και στο περιφερειακό ή στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα κυβερνησιμότητας ούτε χωρίου για μας. Η θέση δική μας είναι πως θα έπρεπε να έχουμε απλή αναλογική ένα γύρο και αυτός που εκλέγεται, το περιφερειακό συμβούλιο που εκλέγεται ή το δημοτικό από τον πρώτο γύρο, να εκλέγει μέσα από τις δυνάμεις του, τον περιφερειάρχη ή τον δήμαρχο. Αυτή είναι η θέση η δική μας. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που επιλέγεται το σύστημα των δύο γύρων, το όριο του 43% είναι απολύτως αντιδημοκρατικό. Γιατί? Διότι ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης έχουν εξουσίες αντίστοιχες με το προεδρικό σύστημα, το κεντρικό, όπως είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ή της Γαλλίας. Δηλαδή, διορίζουν τους αντιπεριφερειάρχες, και μπορούν να τους ανακαλέσουν ανά πάσα στιγμή. Έχουν πολύ αυξημένες δυνατότητες να κάνουν απευθείας αναθέσεις. Δηλαδή, να παρεμβαίνουν στην οικονομική λειτουργία. Είναι η επικεφαλής, σύμφωνα με το νόμο, όλου του διοικητικού μηχανισμού της περιφέρειας. Όλες αυτές οι υπερεξουσίες, που έχουν προεδρικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να ασκούνται από κάποιον, ο οποίος έχει πάρει το 43,1% ή το 45%, πρέπει τουλάχιστον σε δεύτερο γύρο να έχει επιβεβαιωθεί ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στηρίζει τη δική του διακυβέρνηση. Και παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρ του ενός γύλου και της έμεσης εκλογής του περιφερειάρχη, αυτό από θέση αρχής, σε σχέση με το συγκεκριμένο νόμο λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το 43%. Πρέπει να υπάρχει δεύτερος γύρος με 50%. Κάποια άλλα του εκλογικού αυτού συστήματος, το οποίο έχει κατέβει, είναι το ζήτημα της νίωσης των περιφερειακών συμβούλων και των δημοτικών συμβούλων. Πάρα πολύ κρίσιμο, διότι όσο περισσότερη είναι η περιφερειακή σύμβουλη, τόσο μεγαλύτερη εκπροσώπηση έχει κοινωνία σε ένα περιφερειακό συμβούλιο. Δεν μπορεί αυτό να το συρρικνώνουμε. Είναι λάθος, έχει αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Και επί των περιφερειακών συμβουλίων μάλιστα, επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των αντιπεριφερειαρχών και πάρα πολλά τα αντικείμενα, νομίζω ότι είναι και δυσλειτουργικό, αλλά αυτό δεν είναι το κύριο. Θα σταθώ και σε κάτι το οποίο έχει σχέση με τις δημοτικές εκλογές. Αυτό είναι το ζήτημα της διάλυσης των δημοτικών κοινοτήτων. Φάνηκε μετά τις εκλογές τις προηγούμενες ότι τα συμβούλια τα κοινοτικά, που έχουν εκλεγεί εκεί από τις κοινότητες ή οι εκπρόσωποι, παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε περιοχές που έχουμε πολλές στην περιφέρεια στερεάς Ελλάδας, που έχουν μικρό πληθυσμό και που πρέπει να υπάρχει ένα μονομελές ή ένα τριμελές όργανο εξουσιοδοτημένο, από την πλειοψηφία του κόσμου εκεί που είναι λίγος και ξέρει ποιος είναι ο πιο ικανός, ασχέτως σε ποιο συνδυασμό πηγαίνει, που θα βοηθάει στα καθημερινά ζητήματα των μικρών αυτών κοινοτήτων. Αυτό διαλύεται και φοβάμαι πως αυτό θα αποτελέσει και στοιχείο διάλυσης μικρών οικισμών που έχουμε πολλές στην περιφέρειά μας. Θα κλείσω με το ζήτημα της αύξησης των χρημάτων που πρέπει να δίνονται. Παρά το γεγονός ότι προβλέπετε ότι με υπουρική απόφαση μπορεί να αλλάξουν τα ποσά αυτά, νομίζω ότι τα 500 ευρώ για τον υποψήφιο περιφερειάρχη και τα 100 για κάθε υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο είναι για μικρές και κινηματικές προσπάθειες που γίνονται και για μικρές περιφερειακές παρατάξεις απαγορευτικά νούμερα, καθώς οι παρατάξεις αυτές αντιδικοί μας, έχουμε πίσω μας κόμματα που παίρνουν χρήματα από το κρατικό κορβανά να στηρίξουν, ούτε έχουν απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες, οι περισσότεροι εργαζόμαστε και με όσα χρήματα μας περισσεύουν προσπαθούμε να ασκήσουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και να σκούμε πολιτικοί. Εμείς θα στηρίξουμε ένα ψήφισμα, σαν για αυτό που κατέδισε ο κ. Αναγνωστάκης, γιατί νομίζουμε ότι πρέπει να βγει κάποιο ψήφισμα, αν είναι δυνατόν από όλα τα περιφερειακά συμβούλια στη χώρα και από το δικό μας, που να καταδικάζει αυτόν τον εκλογικό νόμο αυστηρά και στις αντιδημοκρατικές προβλέψεις που έχει. Ευχαριστώ πολύ. Σε ευχαριστώ, τον λόγο έχει η κυρία Πολυζόρη. Καλημέρα σε όλους. Μας θλίβει πραγματικά η απώλεια των συνανθρώπων μας στην Εύβοια, ένα ακόμα εργασιακό έγκλημα στο μεροκάματο του τρόμου, που έχει να κάνει με την εργασιακή πολιτική που εντατικοποιεί τις συνθήκες εργασίας, ιδιαίτερα στις εργολαβίες. Δεν εξασφαλίζει τα μέτρα εργασιακής ασφάλειας και λοιπά, να μην επεκταθώ, είπαν και οι προηγούμενοι. Τα θερμά μας συλλυπητήρια, αλλά να μην μένουμε μόνο εκεί δεν φτάνει αυτό. Όσο αφορά τώρα την κατάθεση, το νομοσχέδιο τέλος πάντων που πρόκειται να κατατεθεί, το νομοσχέδιο Βορίδη. Ένα ακόμα νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται από τα πολλά που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν στη συνέχεια εν μέσω πανδημίας. Αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε δήμους και περιφέρειες, η επίφανση των οποίων δημοκρατικών διαδικασιών, θεσμών καταραίει στο έπακρο και η ουσία του νομοσχέδιου αυτό είναι στον αποκλεισμό των ενοχλητικών μοιοψηφιών στα συμβούλια δημοτικά, περιφερειακά. Με το σχέδιο νόμου που φέρνει ο νέος υπουργός εσωτερικών ο κ. Βορίδης, στην ουσία ακροτριάζονται όσα ψήγματα αντιπροσώπευσης και δημοκρατικής λειτουργίας είχαν απομείνει στα συμβούλια περιφεριών και δήμων. Στο όνομα της ευριθμής λειτουργίας και της κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφεριών, λες και δεν υπήρχε αυτό μέχρι τώρα, έρχεται να επιφέρει νέες αντιδραστικές αλλαγές, προχωρώντας ένα ακόμα δήμα παρακάτω σε σχέση και με τον προηγούμενο νόμο Θεοδωρικάκου, αλλά και με όλα τα νομοθετήματα που υπήρξαν μέχρι τώρα, καλλικράτης, κλεισθένης κλπ., που παρέδωσε και άλλες αρμοδιότητες των συμβουλίων στις ελεγχόμενες επιτροπές και των δήμων και των περιφεριών. Είναι χαρακτηριστικά κάποια από αυτά τα οποία προβάλλει το νομοσχέδιο, όπως το όριο του 3% που γίνεται με και η μείωση των συμβούλων. Αυτό αυτόματα οδηγεί στον αποκλεισμό των μικρών δυνάμεων και πρακτικά ανεβάζει το όριο εισόδου σε μία σειρά δήμων, ακόμα και διπλασιάζει το 3% για να εκπροσωπηθούν. Το 60% των ενδρών που είπαμε ότι παίρνει πρώτη παράταξη που θα πάρει 43% την πρώτη Κυριακή ή θα βγει πρώτη στο δεύτερο γύρο και αυτόματα θα αναδεικνύει τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο. Έτσι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που θα μπουν στο Συμβούλιο μοιράζονται το υπόλοιπο 40% των ενδρών, όπως ακριβώς μοιράζεται το πρώτο κόμμα στη Βουλή το bonus των 50 ενδρών. Ενώ αντίστοιχα όπως προαναφέρθηκε για να απεργήσουμε οι εργαζόμενοι χρειάζεται το 50% συν ένα, εδώ ξαφνικά για να εκπροσωπηθούμε οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται το 50% συν ένα, αλλά χρειάζεται το bonus των ενδρών στον πρώτο. Με τις παραπάνω ρυθμίσεις καταργείται η αναλογική εκπροσώπηση εντός των Συμβουλίων, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα των πολιτών και να πληροφορούνται και να ακούγονται, αλλά πολύ περισσότερο να παρεμβαίνουν. Επαναφέρεται η πενταετία, το είπαν και άλλοι, έχουμε αύξηση του κόστος των παραβόλων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πάνω από 50%, και έτσι και με αυτόν τον τρόπο, με την οικονομική ασφιξία, αποκλείονται οι μικρότεροι συνδυασμοί ή ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Η υποχρέωση του ελάχιστον ρυθμού υποψηφίων, ίσον με τις έβρες του Δημοτικού Συμβουλίου, επεκτείνεται και για τα Συμβούλια των Κοινοκυπτήτων, πηγαίνοντας ένα ακόμα βήμα πιο πέρα, τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό, όπως είπα και πριν, των μικρών να ψηφοδελτείων ή των ανεξάρτητων υποψήφιων. Όπως επίσης και με την κατάργηση της ξεχωριστής σκάλπης, αναφέρομαι στις δημοτικές κοινότητες, όπου υπάρχουν και τις δυνατότητες αυτόνομων συνδυασμών να συμμετέχουν μόνο στους αυτές, επιδιώκουν τον πλήρη έλογο από τα κόμματα και τους μεγάλους συνδυασμούς, μειώνοντας και στο κοινωτικό επίπεδο τη δυνατότητα αυτόνομης έκφρασης πολιτών και τοπικών συλλογικοτήτων. Τι είναι λοιπόν αυτό που στην ουσία οθεί την κυβέρνηση να αλλάξει το λογικό σύστημα? Τη συνέναιση, τα συμβούλια και τις περιφέρειες και των δήμων την είχαν δεδομένη, άλλωστε, και αυτό φαίνεται και από τις θέσεις και τη στάση των μεγάλων παρατάξεων των αστικών κομμάτων. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και κάποιοι και μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο διατιμπανίζουν ότι είναι ανεξάρτητοι και ότι δεν έχουν από πίσω τους τα κόμματα της ελληνικής επικράτειας. Και αυτό γίνεται για να μπορούν να περνάνε κατευθείαν ή κατευθύνσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων που ενισχύουν τα επιχειρηματικά ασυμφέροντα, την ανταποδοτική λειτουργία, τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, τη φορομπιξία των κατοίκων. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι οι ρυθμίσεις του κλεισθένη από το ΣΥΡΙΖΑ και το νέο νομοθετημάτων της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλιζαν μια σειρά κρίσιμα θέματα να μην χρειάζονται έκκριση από τα συμβούλια. Πάρα πολλές φορές θα με έχετε ακούσει να λέω ότι είμαστε ωραίες γλάστρες, αλλά να αποφασίζονται από τις επιτροπές που η παράταξη του Περιβευφερειάρχη του Δήμαρχου έχει εξασφαλίσει εκ των πρωτέρων τη πλειοψηφία ακόμα και της μη αντιπροσωπευτικής σύνθεσης του Συμβουλίου. Η λεγόμενη μη κυβερνησιμότητα δεν κινδυνεύει και ελάχιστες φορές ήταν αυτές οι οποίες περιφέρει και δημοτικές αρχές δεν κατάφεραν να περάσουν το δικό τους. Ας σκεφτούμε πόσα θέματα έχουν ψηφιστεί με 19 υπέρ 27 ή 30%, αφού έχουν ακόμα και τον έλογο των θεμάτων που μπορούν να τεθούν στα Συμβούλια. Το νομοσχέδιο όπως είπα και πριν έρχεται σε συνέχεια του Καλλικράτη και του Κλεισθένη και των μνημονιακών δεσμεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλουν οι δήμοι και οι περιφέρειες να λειτουργούν με συμβάσεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα, απευθείας αναθέσεις, α, ε εταιρίες, κράτος δηλαδή μέσα στο κράτος η περιφέρεια ή ο δήμος, μακρύ χέρι του επιτελικού κεντρικού κράτους, με συρρικονομένες και ανταποδοτικές υπηρεσίες, ιδιωτικοποίηση και παραχώρηση δημόσιων χώρων σε επενδυτές και ενίσχυση βέβαια των επιχειρηματικών συμφερώντων, ας μην αναφερθούμε πλέον έχει γίνει με την αδιοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών και άλλων θεμάτων. Χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού η ελαστική εργασία παίρνει και δίνει μίωση της χρηματοδότησης και υποασφιχτική βέβαια επιτροπία των ισοσκυλισμένων υπολογισμών. Δήμοι και περιφέρειες δεν έχουν τη δυνατότητα σε ρόλο άσκησης διαφορετικών πολιτικών παρά μόνο σε ένα φορομπηκτικό και επιχειρηματικό ρόλο. Οι ανάγκες των κατοίκων, οι ανάγκες οι λαϊκές δεν μπαίνουν καν στο ζύγι. Με μεταφορά αρμοδιωτήτων των συμβολίων σε ελεγχόμενες επιτροπές όπως είπα και πριν, ενισχύοντας την αντιδημοκρατική συγκεντρωτική λειτουργία, ο αρχηγός δήμαρχος περιφεριάρχης που αποφασίζει για όλα. Αυτό το θεσμικό λοιπόν πλαίσιο διοίκησης και λειτουργίες τους σε συνδυασμό με το νέο εκλογικό σύστημα καταργούν κάθε έννοια τοπικής και κάθε έννοια αυτοδιοίκησης. Αυτό λοιπόν που διακυβεύεται είναι η πολύ ενοχλητική παρουσία περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, ερετικών που φωνάζουν, που διαμαρτύρονται, που βγάζουν τα άπλυτα στη φόρα και αυτές ακριβώς οι ενοχλητικές παρουσίες αφορούν τη ριζοσπαστική μαχόμενη και αντικαπιτελιστική αριστερά όπως είμαστε και εμείς η αριστερή παρέμβαση στη στερεά που χαλάμε τα σχέδια και εν δυνάμη γινόμαστε και επικίνδυνοι για το επόμενο διάστημα που θα είναι ακόμα πιο δραματικές οι συνέπειες της αντιλαγικής και δολοφονικής πολιτικής την οποία εκφράζεται και εσείς μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο. Γιατί με την παρουσία μας έχοντας ενημέρωση από πρώτο χέρι αποκαλύπτουμε τους σχεδιασμούς σας, τα οικονομικά συμφέροντα και τις διαπλοκές που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις σας, δεν αποοδεχόμαστε την παρουσία Συμβούλιο της Εγκληματικής Οργάνωσης Χρυσής Αυγής και βέβαια πολύ εύκολα το παρακάμψαμε και ακολουθούμε σηγή ειχθείως όλοι καθότι βέβαια άλλαξε και όνομα. Άλλαξε ο Μαναλιός και έβαλε το όνομα αλλιώς. Δημοτροφικούς Κατάκτων και τις συνεργασίες των αντίπαλων παρατάξεων δεν μπαίνουμε στη λογική της διαχείρισης της μυζέριας και του μικρού κακού, χαλάμε τη σούπα με τη στήριξη διεκδικίσεων και της παρουσίας των κινηματικών συλλογικοτήτων στις συνεδριάσεις, αναδεικνύουμε και οργανώνουμε αγώνες για τα προβλήματα, αποτελούμε μέσα στα συμβούλια με άλλα λόγια την φωνή των απέξω των εργαζόμενων και των τοχών λαϊκών στρομάτων. Οι νέες λοιπόν ρυθμίσεις έχουν στόχο την πιο συντηρητική αυταρχική θωράκηση των περιφεριών και των δήμων και την ακόμα πιο έντονη συγκεντρωτική αρχοκεντρική λειτουργία και θωρακίζονται περιτέρου για να επιβάλλουν και να διεκπερώνουν τις αντιλαϊκές πολιτικές χωρίς όπως είπα τις ενοχλητικές αντιπολιτευτικές φωνές, μακριά από κάθε λογική συμμετοχής και κάλυψης των κοινωνικών αλλαγγών. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε αυτής της λογικής, θέλουμε την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, την καθιέρωση της απλής ανώθευτης αναλογικής εκπροσώπησης χωρίς αποκλεισμούς, όπου ο εργατικός έλεγχος θα είναι πλήρης για τον σχεδιασμό αυτών που πρόκειται να γίνουν, με κατάργηση όλων των υπερρυξιουσιών που μπορεί να έχει ο δήμαρχος και οι περιφεριάρχοι και του ασφυκτικού ελέγχου που ασχούνται μέσα από τις κλειστές επιτροπές, κατάργηση εννοείται των μνημονιακών ρυθμίσεων γιατί αυτές υλοποιούν και εξυπηρετούν και η τοπική διοίκηση, και καταθέσαμε γι' αυτό το λόγο το δικό μας ψήφισμα γιατί δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά με τις δυνάμεις και παρατάξεις που εκπροσοκούν και τα κεντρικά κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και όλους τους συνακόλουθους. Εννοείται ότι θα θέλαμε να βγει ένα πραγματικά ψήφισμα και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς, αυτό απ' τις τοποθετήσεις απ' ό,τι φαίνεται είναι αδύνατον. Εμείς καταθέτουμε το ψήφισμα μας, εάν με την Αλλαϊκή Συσπήρωση υπάρχει κοινή βάση, πραγματικά εγώ θα… Υπάρχει μία πρώτα του περιφερειάτης στο τέλος της εισήγησής του, η Ρακολιζόη ολοκληρώσατε. Ναι, ναι, αυτά. Σας ευχαριστώ να δώσω τον λόγο εμβολίμα για δευτερόλεπτα στον κύριο Δούρο για να συλλυπηθεί σαν συνδυασμός προσθανότησης. Ήθελα να πω επειδή πριν στην τοποθέτηση ήτανε καθαρά οι προσωπικές θέσεις για τον εκλογικό νόμο, ήθελα να πω όμως σαν παράταξε νοτική περιφερειακή κίνηση τα θερμά μας συλλυπτήρια στις οικογένειες και αυτό έχει να κάνει βέβαια με την ιδιωτικοποίηση πλέον της ΔΕΙ με τις εργολαβίες που γίνονται και με τα οχτά μήνα που βλέπουν οι εργαζόμενοι. Έχω δουλειά, δεν μπορώ εγώ. Κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε και εμείς διότι προσλαμβάνουμε και εμείς οχταμηνίτες χωρίς να έχουν την εμπειρία και πρέπει να πούμε ότι οι ενααιρείτες των 30 χρόνων έχουν φύγει πλέον με τις εθελούσεις εξόδου από τη ΔΕΙ και δεν υπάρχει προσωπικό το οποίο να είναι γνώστες. Τα οχτά μήνα δεν εξυπηρετούν επί της ουσίας γιατί δεν προλαβαίνουν και αυτοί εκτός από τα πενιχρά μισθούς που παίρνουν. Δεν υπάρχει και εμπειρία με αποτελέσματα τα οποία είδαμε και βλέπουμε και κατά τις χιονοκτώσεις και με τις ανεπάλληλες διακοπές και ό,τι των εργμάτων οι ενααιρείτες αυτοί οι οποίοι δούλευαν πάνω στα καλώδια ήταν πάντα σε κίνδυνο. Αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη γιατί είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολούν και εμάς σαν περιφέρεια με τους οχταμηνίτες ή τους τεραμηνίτες που παίρνουμε σε βασικά και κομπικά σημεία της περιφέρειας για έργα. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και τον Δώρο πριν την συζήτηση που ανοίξαμε ο περιφεράς τεράς ελάπτωσης. Αγαπητοί συνάδελφοι άκουσαμε πάρα πολύ προσοχική ενδιαφέρον όλες τις απόψεις και προσοχής που καταδέθηκαν. Ο κλωγικός νόμος, ο κάθε κλωγικός νόμος αλλά εμπορροχημένο της αυτοδιοίκησης έρχεται να συγκαιράσει και να βάλει στους καρτέρους του διαλόγου μια σιγά από πολιτικές, ιδεολογικές αλλά και πρακτικές εφαρμοστικές προσεγγίσεις, οι οποίες καταλήγουν εν τέλει στον δρόμο με τον οποίο προσωπείται και προσωπούνται οι πολίτες και ο λαός στα περιφερειακά και δημοτικά όργανα. Θα ήθελα και επειδή είναι ένα θέμα που πραγματικά όσους ασχολούμαστε με τα κοινά μας ασχολεί και μας συγγυλεί και όχι όπως έτσι πολύ σωστά σημαντική και από προγούμενους εμβελτιτές, όχι με την ενία της ιδιωτέλειας, που να κάνουμε τις ασκήσεις των πολλαπλασιασμούς και να δούμε τι μας συμφέρει, αλλά εν γένει από το πώς αντιλαμβανόμαστε την ποιοτικότερη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Με αυτό το σκεπτικό θα επιχειρήσω να δώσουμε κάποια στίγματα αντίληψης και θέσεις πάνω στα πράγματα και θεωρώ ότι με αυτά συμβάλλουμε στην ενγένει διαμόρφωση απόψων και θέσεων. Έχουν το κορυφαίο εγκαθομένως ή το πιο κρίσιμο διακύβερμα του τελικού νόμου αφορά στην απλή ή ενισχυμένη αναλογική μορφή που συνδέεται με το πλήθος των συμβούλων που εκλέγει την παράταξη, η οποία γίνει την περιφερειακή αρχή. Θα ήταν πολύ εύκολο να σταθούμε και να μιλήσουμε με όλους τους προσώπων και με την πολύ ξεδικευμένη εμπειρία της περιφερειακής διοίκησης στερεάς Ελλάδας 2019 και εντεύθεν. Και αν το έκανα αυτό, δεν θα είχα κανένα ύχνος ανησυχίας για την απλή αναλογική γιατί το περιφερειακό συμβούλιο τιμούν παρατάξεις και πρόσωπα οι οποίες όσο καν έχουμε διαφωνήσει ενιωτική σκληρά σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα ήμουν εξαιρετικά άδικος αν ισχυριζόμουν ότι έχουν επιχειρήσει να χειριστούν τη μη υπάρξει χειλιοψηφία στους μέρους μας με τρόπο εκδιαστικό ή χειριστικό σε βάρος του έργου της περιφέρειας. Όμως, συναδελφέ, τα πρόσωπα παρέρχονται και δεν στέκει κατά την άποψή μου να φτιάχνεις ένα σύστημα με την ελπίδα ή την προσδοκία τα πρόσωπα να το υπηρετήσουν προσιλωμένα στην καλή υπηρετή του και στην καλή του όψη. Τα συστήματα φτιάχνονται για να θωρακύζουν κάποιες καταστάσεις, ανεξαρνήντως προσώχονται για καλούς και για κακούς περιφεριάρχες, για καλές και κακές χειλιοψηφίες, για καλές και κακές μη υψηφίες. Κατά αυτή την έννοια και έχοντας ως πρόκριμα, αν θέλετε, και την εθνικό επίπεδο αλλά και την ευρωπαϊκή αυτοδικητική πρακτική. Έχοντας ως πρόκριμα την αποτελεσματικότητα, δεν από την συνηθινό κυβερνητισμό, αλλά την αποτελεσματικότητα της αυτοδικητικής διακυβέρνησης. Έχοντας ως πρόκριμα την αυτοδικία έκφραση της πλειοψηφίας του λαού, έστω και αν αυτή δεν είναι απόλυτη. Θεωρώ και το έχουμε εκφράσει και η δημόσια εξάλλου, ότι η επαναφορά σε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, μάλλον προορίζονται να υπηρετήσει και όχι να προσβάλλει την ιδιότητα λειτουργίας των αυτοδικαιοκτυπικών οργάνων και δημόσια δυνατότητα που εμείς υπηρετούμε. Θα μπορούσα να αναλύσω σημείο σημείο θέση και απόψη μας. Θέλω να σταθώ στο λογονοτρία της εκατό. Όπως πωθήκε νωρίτερα, αν κάποιος κάνει την δραχτημητική άσκηση, στην πραγματικότητα, αν κάποιος κάνει την δραχτημητική άσκηση, στην πραγματικότητα δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Ωστόσο, καταδεικνύει ένα συμβολισμό, ο οποίος έχει την ανάγνωση που είπε νωρίτερα ότι κόβει, όμως θα προσέχεται την ανάγνωση ότι βάζει, ότι προσθέτει φωνές. Με την πολλή έννοια ότι σε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, όπου η περιφερειακή και δημοτική αρχή θα έχει την πλειοψηφία των συμβούλων, σε αυτό το σύστημα αυτές οι φωνές, που σήμερα εκφράζονται από επαρατάξεις μικρής δημοψηφίας, σε λάσσουμε δημοψηφίας, πιο εύκολα και πιο έντονη θα κάνουν τη φωνή τους, την παρουσία τους, μέσα από τη συμμετοχή τους, είτε στις επαρατάξεις που διηγούν ως περιφερειακές αρχές, είτε στις επαρατάξεις ισχυρότερης δημοψηφίας. Και κατά αυτή την έννοια θεωρούμε ότι μάλλον υπηρετείται με αυτόν τον τρόπο καλύτερα η πολυφωνία του συστήματος. Το ποσοστό εκλογής είναι ένας αριθμός. Δεν σας χρειάζω ότι κι εγώ ίδιος ενώπισκες τον επόμενο χρόνο των προσωπικών περιφερειακών εκλογών, θα προσδοκούσαμε και θα δουλεύαμε για αυτό να μην είναι η ανάγκη μας για εκλογή από τον πρώτο γύρο το 43%. Ωστόσο έχουμε δει την εθνική πρακτική όπου πρακτικά με ένα ποσοστό λιγότερο από το 40 εκλέγεται μια σχετική κυβέρνηση. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν αυτοδικητικές πιλογές με 42%. Δεν είναι ότι αυτό μπορεί να σημαίνει καλό ή κακό εθνικό ερευνητικό για την αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ποσοστό στο οποίο καθένας μπορεί να πει λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω να προσδοκίσεις απόψεις. Στα συλλογικά όργανα των δημάρκων και στην ΓΕΡΕ και στην ΕΛΠΕ ακούσταν πολλά. Υπήρχε μια πολύ ισχυρή φωνή δημάρκων και οχιμών που έλεγαν να μείνει στο 40%. Ήταν κάποιοι ολιωγότεροι οι οποίοι έλεγαν το 50 ή το 45. Σε κάθε περίπτωση, ακριβώς επειδή είναι αρνητικό, δεν είναι εύκολο κάποιος να εκφράσει μια θέση με την επικαλούμενος την απόλυτη αλήθεια. Και σε κάθε περίπτωση, για να κλείσω αυτή την τοποθέτηση, ταυτόχρονα με τον εκλογικό νόμο και τα επιμέρους σημεία του όπως αυτατέθηκαν, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατάμε και να επιμένουμε σε ουσία του θέματος. Σε ουσία, μάλλον, της ίδιας της διακυβέρνησης. Και αναφέρομαι σε ζητήματα που τέθηκαν στον γραμπέζο από πολλούς εξημών, που είναι οι χρηματοδοτήσεις, η στελέχωση, οι αρμοδιότητες και ενγένει η λειτουργία και η αλληλεπίδραση με τον πρώτο βαθμό, με το Κεντρικό Κράτος, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι, εξίσου σημαντικά και σημαντικό, τα διακυβέρματα τα οποία διδηγούν. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι όλη αυτή τη συζήτηση συγκονόμαστε σοχότερη. Έχουμε ακούσει με λιφάλαιο τρόπο ετερόπληκτες απόψεις. Και σε επιδίωξη ενός προηλώντος από αυτή την κομμάτια, θα πρότεινα, Πρόεδρε, επειδή διότι υπάρχουν έτσι πολλές προσεγγίσεις και σε αρκετές περιπτώσεις είμαστε αρκετές αποστάσεις μεταξύ τους, αυτό που θα πρότεινα είναι να έρθουμε σε επαφή επικυβαλής παρατάξεων και εφόσον συντρέψουν οι αδικημεντίες δυνατότητες μιας κοινής έκφρασης θέσεις, να το κάνουμε όπως έχουμε κάνει σε άλλες περιπτώσεις. Σε ευχαριστώ. Βάσε αυτά που έχουμε περιάχει. Νομίζω ότι πρέπει να συμπονίσουμε όλοι οι επικυβαλές του παρατάξεων. Κύριε Πρόεδρε, αν έχω τη δυνατότητα για όχι περισσότερα από ένα λεπτό. Ναι. Εκτιμώ τη δυνατότητα που δόθηκε από την πλευρά σας, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχη, να γίνει αυτή η συζήτηση. Όντως, ο καθένας από εμάς είχε τη δυνατότητα ως παράταξη να εκφράσει την άποψή του. Οι αποστάσεις, από ό,τι φαίνεται, είναι αρκετά μεγάλες. Ακόμα και η δική σας τοποθέτηση, αν κατάλαβα καλά, είναι υπέρ της κυβερνητικής, νομιωτικής πρωτοβουλίας, αφού σε θέματα όπως το 3% το πλειοχηφικό και γενικότερα. Όσα προτείνει η κυβερνητική πρόταση, αρκείς που μάλλον σύμφωνος. Η συμφωνία που είχε προηγούμενα ο κύριος Βούλγαρης και η κυρία Μπατζελή στην λογική ότι θα πρέπει να βγάλουμε μια αστάση απέναντι στην κυβερνητική αυτή επιλογή. Και με ένα κείμενο το οποίο θα βάζει και όλες εκείνες τις απαιτήσεις, τις μεταρρυθμιστικές που έχουμε ανάγκη ως τοπική αυτοδιοίκηση, θα με βρεις και συμφωνώ, εάν και από την πλευρά σας διαπίστωνα, ότι όντως υπάρχει μια τέτοιου είδους διάθεση. Το να κλείσουμε το θέμα εδώ και να πάμε σε μια κουβέντα επικεφαλής, έχοντας ως δεδομένο την διαφορετική άποψη της Βραϊκής Εσπύριος και της Πυρίου Μπασδέκη, τη διαφορετική άποψη και τη διαφορετική προσέγγιση της κυρίας Πολυζόη, τη δική σας διαφορετική θέση απέναντι στο ζήτημα του Σχεδίου Νόμου, θεωρώ ότι δεν θα βγάλει τίποτα. Αν εκτιμάται όμως ότι ως ύστατη προσπάθεια και επειδή είμαστε υπέρ των συντηλήσεων και υπέρ των συνεργειών, να το δοκιμάσουμε να το δοκιμάσουμε. Παρ' όλα αυτά όμως θέλω να σταθώ λιγάκι κύριε Πρόεδρο και κύριο με αυτό. Φαίνεται, αγαπητοί κύριοι περιφερειάρχοι, φαίνεται αγαπητές και αγαπητοί κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, ότι το εκλογικό νόμο που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση, δεν έχει την αποδοχή το συνόλου του αυτοδητητικού κόσμου. Και όχι μόνο δεν έχει την αποδοχή, αλλά οι περισσότερες περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις το αντιλαμβάνονται ως μία ομή παρέμβαση και μία οπιστοδρόμης. Αυτά και ευχαριστώ πολύ κύριε Σανιδά. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο, επί της προτεινόμενης διαδικασίας από τον κύριο περιφερειάρχη. Κατερνά μου, τώρα θα κάνουμε έναν κύκλο πάλι και θα πάω το λόγο για δεύτερο. Μετά την τοποθέτηση του κύριου περιφερειάρχη και του κύριου Αναγνωστάκη, εκτιμώ ότι θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια σύνταξης ενός πολιτικού κειμένου εκ μέρους του περιφερειακού συμβουλίου. Δεν είναι δυνατόν. Μετά από την πολύ ολοκληρωμένη και όρημη συζήτηση την οποία κάναμε, να μην μπορέσουμε ως αυτοδικητικοί να συντάξουμε ένα κείμενο με την ευρύτητα των απόψων και την άβληση των οξύμωρων σχημάτων και τοποθετήσεών μας. Ένα, εμείς είμαστε λοιπόν στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεύτερο, θέμα πολιτικό το οποίο θέλω όχι ως απάντηση αλλά ως προς διευκρίνηση, να πω ότι το κεντρικό εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης πλειοψηφίας στηρίζεται σε μια διακλιμάκωση. Δηλαδή ένα τα εκατό σημαίνει κάποιος αριθμός βουλευτών, δύο κάποιος άλλος. Εδώ η ενισχυμένη αυτή λογική και μοντέλο σημαίνει άπαξ. Δηλαδή εξήντα ή τα δύο τρίτα χωρίς να διαφοροποιεί αυτόν που πήρε 43, 45, 60. Είναι βιοπραγεία εκλογικού συστήματος. Και τρίτον, το ότι συζητήθηκε σε ΕΠΕ και η ΚΕΔΕ, αυτό είναι θεσμικά σωστό. Να μην ξεχνάμε όμως ότι η πλειοψηφία της εκπρασώπησης των δύο θεσμικών συλλογικών μας οργάνων βρίσκονται υπό την πολιτική και ιδεολογική ομπρέλα της σημερινής κυβέρνησης. Και τέταρτον μην ξεχνάμε ότι μία ανασφάλεια των δημάρχων και των περιφερειαρχών για την εκλογημότητά τους δεν πρέπει να αντιστρέψει τους όρους της δημοκρατίας που ισχύουν. Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας εντός της ημέρας να συντάξουμε ένα κείμενο ή αύριο σε επίπεδο επικεφαλής παρατάξων, δεν έχω κανένα θέμα. Εσείς οι δύο το αποφασίζετε, ο κύριος περιφερειάρχιος και ο κύριος Αναγνωστάκης, για τη διαδικασία. Ευχαριστώ πολύ. Να έχουμε μια παρέμβαση. Κύριε Πρόεδρε. Να μιλήσω λίγο. Πρόεδρε. Και εμείς είμαστε θετικοί ως προς την διατύπωση ενός καινού ψηφίσματος, το οποίο θα μπορούσε να αποσταλεί από την περιφέρεια μετά τη σημερινή μας συζήτηση πριν του εκλογικού νόμου. Ευχαριστώ. Ο κύριος άνθρωπος δεν την κρονάω. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Κύριε Πρόεδρε. Κοιτάξτε, νομίζω ότι με βάση αυτά που έχουν υποθεί, έχει καταγραφεί η άποψη του κάθε συνδυασμού του περιφερειακού συμβουλίου, σαφέστατα, κατά τη γνώμη μου, και νομίζω ότι τα πρακτικά μπορούν να αποτυπώσουν ακριβώς ποια είναι η θέση του καθενός. Τώρα, αν θέλει κάποιος να βγάλει ένα κοινό ψήφισμα πάνω σε ταύτηση απόψεων, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ως λαϊκήσεις πυροσφύλουμε να πούμε ότι με τις απόψεις οι οποίες ακούστηκαν απ' το σύνολο των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, πλιν της αριστερής παρέμβασης με την οποία προσεγγίζουμε σε ένα βαθμό απ' την ίδια σκοπιά, ας το πούμε έτσι, παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχουμε σε επιμέρους ζητήματα, νομίζω ότι όλες οι άλλες παρατάξεις, λίγο πολλοί έχουν εκφράσει τις απόψεις και αν υπάρχει κοινός τόπος να βγάλουν κάποιες και να μας το επιχειρήσουν. Εμείς πάντως δεν συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο κοινοψήφισμα γιατί υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις στην ουσία του ζητήματος. Απλά εμείς εκφράζαμε την αντίθεσή μας κάθετα, οριζόδια και με όλους τους τρόπους με αυτό το νομοσχέδιο και θα το εκφράσουμε αυτό. Και μάλιστα δεν είναι θέμα μόνο του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και του λαϊκού κινήματος να το παλέψει. Από αυτή την άποψη εμείς λέμε ότι καταψηφίζουμε στο σύνολό του αυτό το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι είναι αντιδημοκρατικό από την αρχή μέχρι το τέλος, σε όλες τις παραγράφους και σε όλες τις παραμέτρες που έχει και ως τέτοιο ως λαϊκής ιστοίρος θα το παλεύουμε μέσα στο κίνημα. Αυτή είναι η ουσία. Τώρα, στο περιφερειακό συμβουλίο δεν υπάρχει κοινός τόπος γιατί έχουμε και διαφορετικές αφετηρίες και αντιλήψεις και σε σχέση με την ιστορικότητα των ίδιων αυτών καθ' αυτών των εκλογικών συστημάτων. Σας είπα προηγούμενα για παράδειγμα, μπορεί να λέει ο κ. Περιφερειάρχης ότι μπορεί να εκλέγεται η περιφερειακή αρχή για λόγους κυβερνησιμότητας με 43%, με 42%, με 40% και να παίζει με τα ποσοστά την ίδια στιγμή που για να αποφασίσει έναν εργατικό σωματίο να θα υπάρξει από 50%. Λένε προηλία. Από αυτή την άποψη το λέω είναι εμπερμός να μας δουλεύετε κατά τέτοιου χρόνου. Είμαστε ένα στάδιο γεωγλουστάκου. Τι κάνει ο κ. Περιφερειάρχης όλων. Εγώ πίνω να σας ευχαριστήσω για αυτή την ιστορική συστηματική. Πρεβαιάζει να κάνει μια πρόταση, θεωρώ ότι πρέπει να εισακολουθεί και αύριο να του παιδιασθέψω την κεφαλή στο παρατάξι μου. Δια πώς και την κεφαλή θέλω να συμμετάω. Παρατήσω κ. Περιφερειάρχη. Είναι προέδρε για διάδικαστικά. Εγκυμονεί έναν κίνδυνο αυτή η πρόταση. Δηλαδή επειδή όπως ακούστηκε από τον κ. Περιφερειάρχη έχει μια διαφορετική προσέγγιση για τον εκλογικό νόμο από ό,τι έχουμε εμείς και κάποιες άλλες παρατάξεις. Να επιχειρήσουμε να το κάνουμε. Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε. Ένα είναι αυτό. Και δεύτερο, αν δεν καταλήξουμε στην ουσία όλη αυτή η συζήτηση δεν θα έχει κάποιο τελικό αποτέλεσμα. Με την έννοια ότι, έστω, μια ψηφοπορία η οποία κρύθηκε και δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα. Άρα, λοιπόν, ακούστε με λίγο. Τη στιγμή η υποειτοποθέτηση του κ. Περιφερειάρχη είναι υπέρ της κεβερνητικής πρωτοβουλίας, γιατί αυτό φάνηκε, αδιουαμβάνεσθα ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύμπτωση θέσεων και απόψων. Υπό την έννοια αυτή, και παρόλυτη η φιλότιμη προσπάθεια που έκανε η κυρία Βαγγελή, θεωρώ ότι και αύριο και μετά αύριο δεν θα βρεθεί κοινός τόπος. Υπό την έννοια αυτή, θα παρακαλέσω να θέσετε σε ψηφοφορία και στο δικό μας ψήφισμα, όταν αυτό με τη σειρά του έρθει ως θέμα στη διαδικασία μας. Αν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, παρακαλώ, όπως κατατεθεί η πρότασή μας προς ψηφοφορία. Υπό την έννοια αυτή, θα παρακαλέσω να θέσετε σε ψηφοφορία και στο δικό μας ψήφισμα, όταν αυτό με τη σειρά του έρθει ως θέση στη διαδικασία μας. Υπό την έννοια αυτή, θα παρακαλέσω να θέσετε σε ψηφοφορία και στο δικό μας ψήφισμα, όταν αυτό με τη σειρά του έρθει ως θέση στη διαδικασία μας. Υπό την έννοια αυτή, θα παρακαλέσω να θέσετε σε ψηφοφορία και στο δικό μας ψήφισμα, όταν αυτό με τη σειρά του έρθει ως θέση στη διαδικασία μας. Υπό την έννοια αυτή, θα παρακαλέσω να θέσετε σε ψηφοφορία και στο δικό μας ψήφισμα, όταν αυτό με τη σειρά του έρθει ως θέση στη διαδικασία μας. Υπό την έννοια αυτή, θα παρακαλέσω να θέσετε σε ψηφοφορία και στο δικό μας ψήφισμα, όταν αυτό με τη σειρά του έρθει ως θέση στη διαδικασία μας. Υπό την έννοια αυτή, θα παρακαλέσω να θέσετε σε ψηφοφορία και στο δικό μας ψήφισμα, όταν αυτό με τη σειρά του έρθει ως θέση στη διαδικασία μας. Υπό την έννοια αυτή, θα παρακαλέσω να θέσετε σε ψηφοφορία και στο δικό μας ψήφισμα, όταν αυτό με τη σειρά του έρθει ως θέση στη διαδικασία μας. Τελεία. Από όλες αυτές που έχουν κατασκευθεί, συμφωνούμε λοιπόν ότι θα κουβεριαστεί από όλες τις ερωτήσεις του Κάστρου Διανού η μία. Όχι κύριε Πρόεδρε, όχι κύριε Πρόεδρε, καταπατείτε τον κανονισμό του Περιφοριακού Συμβουλίου. Το οποίες είναι επίκαιρες, η Γραμματεία μπορεί να τις ξεχωρίσει. Εάν είναι μία υπόθεση που αφορά μία απάντηση που μπορεί να δοθεί από τις υπηρεσίες σε ένα μήνα, σε μία εβδομάδα, είναι θέμα, ναι, σε οκτώ εργάσιμες μέσες μπορεί να δοθεί. Όταν όμως αφορά θέμα που αφορά άμεσο τώρα, τι έγινε αύριο, τι έγινε χτες, έχει θέμα ελευκτικού χαρακτήρα, θεωρείται επίκαιρη εμπερότηση. Κλείσαμε. Βασικές αρχές. Σε ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητή συναδελφή, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να απαντήσουμε και προφορικά, και γραφικά, και τόσες και άλλες τόσες. Αλλά, επειδή όλοι στην ίδια συνεδρίας ήμασταν την προηγούμενη φορά, να συμφωνούμε στο τι συμφωνήσαμε. Και αυτό που πρέπει να πει, όπως συμφωνόταν κατ' ουσίαν όλοι, ήταν μία εύκολη ερωτήση, να καταδίδεται η ποιο την μορφή της περιόδεσης, όχι να απαντήκε αν παράλαξει. Και οι υπόλοιπες είναι αυτά. Σε μία εφαρμογή, όπως νομίζω, είχαμε και μία ειδικότερη συμφωνία. Αν δεν είχε την τόσο μανεφαρμογωστή αυτή συμφωνία, δεν χάθηκε ο κόσμος. Απλά, να ξέρουμε τι έχουμε πει. Το λόγο, η κύριε Πρόεδρε. Η πρόταση αυτή ακούστε και από τον κ. Αναγνωστάκη, την οποίαν κάνατε εσείς αποδεικτή. Παρενεύει διότι θα καλέσω να απομαγνητοφωνηθούν τα πρακτικά και διαφοροποιήθηκαμε και είπαμε ότι πρέπει να τηρείται ο κανονισμός του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τελειάυτό είπαμε. Οι επίκαιρες και άλλες εγγράφους. 30 λεπτά, επίκαιρες, επερωτήσεις, 30 λεπτά. Να συμφωνήσω. Όχι, εσείς δεν πάτε σωστά τη διαδικασία, δεν κατάλαβα κ. Πρόεδρε. Εγώ λοιπόν θα πάω τη διαδικασία σωστά στα 30 λεπτά και ένας. Σταματάνε οι επίκαιρες και μένουν στα 30 λεπτά. Αλλά επειδή πάντα συναποφασίζαμε σαν δημοκρατικό οργανώ και ως άνθρωποι πάνω από όλα τη διαδικασία, πέστε μου λοιπόν σήμερα τι να κάνουμε. Εδώ έχω 20 επίκαιρες ερωτήσεις. Θα πάμε 3 ώρες και μετά θα λέμε ότι χθες ο πρόεδρος του να μη 3 ώρες και συγχωρείται πολύ. Αλλά λοιπόν να πάμε σε μια διαδικασία που θα συμπονίσουμε εκνάω σήμερα. Ξεκινώ λοιπόν με τη δημοτική περιφερειακή κίνηση του κ. Βλέτου. Έχουν υποβληθεί δύο ερωτήσεις. Πίκαιρες ερωτήσεις είναι. Τι είπατε. Επίκαιρες ερωτήσεις είναι. Ωραία. Θέλετε να απαντηθούν ή να τα κουβερνιάσετε μία. Το ένα, όχι να το απαντηθώ, η μία είναι για τα ΕΟΛΙΚΑ που αφορούν την Ποκίδα και αφορούν και όλη τη Στερά Ελλάδα και το άλλο είναι για το ράλι Ακρόπουλης που είναι πάλι και αυτό ένα θέμα το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή την επικαιρότητα. Ο ράλι Ακρόπουλης όμως έχει άρθει και ως έκτακτο θέμα της σημερινής διάταξής μας. Εντάξει μπορεί να απαντηθεί και να έχουμε τοποθέτηση στο θέμα όταν θα γίνει η συζήτηση. Ωραία κ. Βλέτου. Λοιπόν. Ακάντε την τοποθέτηση. Προτείνω όμως ομαδοποίηση. Γιατί εδώ για τα ΕΟΛΙΚΑ μου έχουν καταδεθεί αυτοσυνδέσματα οδηγό σας η κυρία Καρίκα ο Θεμιστάτης και ο κ. Βούρια. Και η κυρία Πολυζόη. Εγώ θα έχω ένα λεπτό τοποθέτηση και να μπορέσουν να τοποθετηθούν όλοι πάνω στο θέμα. Προεδρε. Προεδρε. Προεδρε. Προεδρε. Ναι. Δέκα δεύτερα. Ένα εκτός ημερισίας διάταξης. Σημαντικό θέμα. Εκτός ημερισίας. Ταχύτατα. Θεωρώ ότι διέφυγε του κ. Σπανού και της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θεωρώ ότι έγινε σκόπιμα. Χθες είχαμε την επέτειο της έναρξης του αιματηρού πολύχρονου μεγάλο αγώνα των αδελφών Κυπρίων, της ΕΟΚΑ. Σαν χθες λοιπόν, υλοποιώντας το αίσθημα των Ελλήνων για ελευθερία και αποτύναξη του αγγλικού τζιγού, αλλά και ενός δημοψηφίσματος που είχε προηγηθεί με 97,5% για ένωση με την Ελλάδα, ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, όπου ο Γ. Δηγενής απέδειξε ότι η Κύπρος δεν κοίται μακράν, όπως είπε ο Εθνάρχης. Θα ήθελα λοιπόν, στην μνήμη των ηρώων αυτών που σφαγιάστηκαν και που κρεμάστηκαν δεκαεξάχρονα, ανήλικα, γυμνασιόπαιδα μέσα στα φυλακισμένα μνήματα από την Βασίλη σας Αγγλίας, ζητώ να κρατήσουμε ενός λεπτούς υγιή στη μνήμη τους. Δεν ξέρω αν ακούγουμε. Ακούγησε. Ακούγησε, ακούγησε. Θα ήθελα να δημιουργηθεί ένα πιο κατεστό, ώστε να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Κανονικά. Κανονικά με ποιο κατεστό. Αυτό το κατεστό του πρώτου κομμουριού. Δηλαδή έχουμε 30 λεπτά λεψίκτυρα. 30 λεπτά λεψίκτυρα. Πολύ ωραία, 30 λεπτά λεψίκτυρα. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Συμφωνή. Πρόεδρε, επί του θέματος που έθεσα... η ιστορία μας έχει μια σειρά από λαμπρές ιστοφίους, είτε από τις νίκες της, είτε από τις πραγματικές, είτε στις οποίες όμως είχαν έναν τεράστιο, κάποιοι έχουν και έναν ιδιαίτερο και μεγάλο συμβολισμό. Στο πλαίσιο αυτό, έχει φρασίδο μισό πολλακά το τρεχυριακό συμβούλιο και έχει μπει στο μυαλό και μας χρειάζει πραγματικά όλους. Λοιπόν, κύριε Ραχυρός Δώρος, Έχει το λόγο… Λοιπόν, ένα… Γιατί δεν μου απαντήσατε το κατανοητό. Το σέβομαι. Κύριε Δώρος. Λοιπόν, ήθελα να πω ότι το θέμα με τα ολικά έφτασε πλέον μετά την έβοια και στο νομό Φωκίδας και ποντεύουν ουσιαστικά να πνίξουν και τη Φωκίδα. Πιο πρόσφατο γεγονός έχουμε τις αναγεννήτρες στο Πολύδρος Παρνασσού. Θα μπορούμε όμως, για να μην τρώω το χρόνο για να μπορέσουν να το προσθετηθούν και οι υπόλοιποι, έχουμε ένα ψήφισμα εναντίωσης από το δήμο Δωρίδας που εκεί και επιχειρείται, μια αγνομοδότηση αρνητική από το δήμο Διστόμου, έχουμε το ίδιο και από το δήμο Αγράφων. Υπάρχει συνολικά η αρνητική εισήγηση της Πέδης Στερεάς Ελλάδος και θα ήθελα να θυμίσω ότι μέσα στο Φεβρουάριο κατατέθηκαν ήδη στη ΡΑΕ 15 αιτήματα γεωλικά πάρκα, μικρά υδρολεωτρικά και φωτοβολιτρικές εγκαταστάσεις. Το θέμα συνολικά της άναρχης διασπράσης ανανεώσιμων πηγών αποσχολεί πάντα το περιφερειακό συμβούλιο, βγαίνουν ψηφίσματα. Εγώ έρχομαι να ρωτήσω και έρχομαι ουσιαστικά να κάνω και μία πρόταση. Εάν η περιφερειακή αρχή προκρίνει το βήμα της συζήτησης με τον Υπουργό Ενέργειας με συμμετοχή των επικεφαλείς των παρατάξεων και επειδή το έχουμε ξανασυζητήσει θα έχουμε συζητήσει τα θέματα. Και αυτό έρχομαι στην τελική μορφή. Η συνάντησή είτε με τη διασκυψή, είτε διαδροσεις με τον Υπουργό Ενέργειας η επικεφαλείς των παρατάξεων με τον επικεφαλείς των περιφερειακή και η εκτριστική επιτροπή της Σπέδης Στερεάς Ελλάδος. Και αν εκτός από τα φιλολογικά, γιατί μέχρι στιγμής είμαστε μόνο με ψηφίσματα που όλοι είμαστε ενάντια, αλλά εάν μέσα στη βδομάδα δεν κλείσει αυτό το ραντεβού, πρόκειται να λάβουμε άλλα πιο δραστικά μέτρα γι' αυτό το άναρχο γεγονός και αυτή την άναρχη αδειοδότηση που γίνεται από τη Ράη και που καταστρέφει τη Στερεά Ελλάδα, ουσιαστικά καταστρέφει τον τουρισμό της, καταστρέφει περιοχές Νατούρα, καταστρέφει τα πάντα. Και μιλάω για τη Φωκίδα, γιατί από τη μια μεριά τα αιουλικά πάρκα και από την άλλη μεριά με 75% η αύξηση της μεταλλειευτικής ζώνης στο νομό Φωκίδας, ακόμα μέχρι και απ' έξω στο ονομαζόμενο δραστικό τοπίο έχει κάνει μια Φωκίδα η οποία δεν μπορεί να δεχτεί καμία επένδυση διότι καταστρέφεται από όλες τις μεριές. Εκτός ότι δεν έχει χρηματοδοτηθεί η Φωκίδα, βάλετε από όλες τις μεριές. Λοιπόν, και ως περιφερειακός σύμβολος Φωκίδας το έχω θέσει στην οικονομική, τα έχω θέσει πάλι στο περιφερειακό και τα ξαναθέτω και σήμερα γιατί ο κόσμος έφθασης στοχθένει. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κύριος Βουλγαρίς, η κυρία Πολυζόη και μετά η κυρία Καρύκα για το ίδιο θάνατο, αυτής ενός λεπτού. Το λόγο έχει ο κύριος Βουλγαρίς. Έλα, Τόνιμο. Αν θέλει, κυρία Καρύκα, επειδή είχε προηγηθεί να μιλήσει πρώτη. Πάω με τη δυνατόμανα τάξη. Εντάξει, καλώς, εντάξει. Θα πω, επειδή συμφωνώ με τον κύριο Δούρο, συμφωνώ με τον κύριο Βουλγαρί, το μόνο που θέλω να διορθώσω στη δική μου την ερώτηση, ότι είναι 70% το ποσοστό της φέρουσας ικανότητας που ξεπερνιέται και έκανα λάθος τυπογραφικό, κατά τα άλλα συντάσσευα με τους λοιπούς. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κυρία Καρύκα. Επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση, τα ξέρουμε, εμάς είναι και ένα έτοιμα να πάρθει μια απόφαση σήμερα. Περά από την ερώτηση που κάνουμε για τις ενέργειες περιφέρειες, να πάρθει και μια απόφαση. Είχαμε ένα συμβούλιο στο Δήμο Δημοδηρυφίων Μεσαπείων, όπου τελικά πάρθηκε μια απόφαση από το ομόφωνι του Δημοδητικού Συμβουλίου Δημοδηρυφίων Μεσαπείων, να γίνουν νομικές ενέργειες κατά της απόφασης ένταξης της στρατηγικής επένδυσης στην κεντρική και νότια έπεια. Και επίσης να ζητηθούν, το θεωρώ κρίσιμο, τα στοιχεία του φακέλου από τη διπουργική βάση της διαδικασίας, του κώδικα διοικητικής διαδικασίας, να δοθούν όλα τα στοιχεία, να δούμε πού υπάρχουν προβλήματα, να δούμε πώς αποφασίστηκε αυτό και τι λένε οι φάκελοι. Το ίδιο έχουμε κατά θέση και μια άλλη λίγο αργά ερώτηση για την καριστία. Εγώ έχω ζητήσει για την επένδυση στην καριστία από τη διπουργική επιτροπή να μου παρασχηθούν τα στοιχεία, δεν μου έδωσαν καν αριθμό πρωτοβόλου, το έχω πει ξανά αυτό. Ζητάμε λοιπόν από την περιφερειακή αρχή να μας πείτε εάν προτίθεται να ορίσει δικηβόρο, να χρηματοδοτήσει κιόλας δηλαδή, προσφυγεί. Και σε αυτό το στάδιο στο Συμβούλιο της Επικρατίας για την απόφαση που υπάρχει ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις ή σε όποιο άλλο στάδιο υπάρχει, να υπάρχει νοπική κάλυψη σε συνεργασία με τους δήμους για να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την καταστροφή των βουνών από όλα αυτά τα τεράστια εολικά πάρκα και έπονται και όλα αυτά που γίνονται στη Φωκίδα που είπε ο κ. Δούρος, όχι μόνο και στη Ποιωτία και έχουμε και το πρόβλημα των ποτοβολταϊκών. Ειδικά για την Καριστία επειδή έχει περάσει ο χρόνος για να μπορέσουμε να κάνουμε το στιγί στο ΣΠΕΙΚ για αυτή την απόφαση ζητάμε να ζητηθούν τα στοιχεία του φακέλου, να έχουμε όλη την εικόνα γιατί εκεί το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι είναι παλιότερες επενδύσεις οι οποίες για να ενταχθούν στις στρατηγικές ενωπιήθηκαν, υπήρχαν διαφορετικά στάδια στην κάθε μία από αυτές και ενωπιήθηκαν μόνο και μόνο για να επιταχυνθεί η διαδικασία και χωρίς πολλά πολλά να περάσουν και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να γίνουν οι επενδύσεις. Ζητάμε δηλαδή από την περιφερειακή αρχή να δηλώσει ή να το πάρουμε σαν απόφαση. Να δηλώσει ότι θα στηρίξει τον αγώνα των κατοίκων και των δήμων της περιοχής αυτής, των περιοχών αυτών μάλλον γιατί στην ΕΡΕΤΡΙΑ μάλλον θα πάρθει παρόμοια απόφαση και να βάλει νομικό σύμβουλο να συνεργαστεί με τους δήμους και να γίνουν όλες οι ενέργειες σε οποιοδήποτε στάδιο. Γίνεται και με προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ή ακόμα και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να έχουμε ένα ξεκάθαρο τοπίο και να μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή που έρχεται. Θέλουμε δηλαδή τη δέσμευση του περιφερειακού συμβουλίου και να μας πεί και ο κ. Κυρμανίδης τη δική του άποψη πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εάν προτίθεται να βάλει πλάτη στα κινήματα των πολιτών και στις κινήσεις των άλλων δήμων της περιοχής. Δεν ακούγεται κάτι. Ακούστηκα. Ακούστηκες μια χαρά. Σε ακούσαμε, Αντώνη, σε ακούσαμε. Κύριε Πρόεδρε έχω το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, μπορούμε να καταθέσουμε όλες τις προτάσεις μας και μετά να γίνουν τις ερωτήσεις μας και μετά να γίνουν οι απαντήσεις, σας παρακαλώ, για να προλάβουμε. Κύριε Σαννίδα, μ' ακούτε. Το μικρόφωνο, Πρόεδρε. Κύριε Σαννίδα, μ' ακούτε. Πρόεδρε, το μικρόφωνο. Πρόεδρε, δεν σας ακούμε. Δεν ακούσαμε τίποτα. Ο Περιφερειάρχης που κλείται ο μετρόφωνος, εμένα, δεν ξέρω τι τον έχετε κάνει όλοι. Κύριε Σαννίδα, εσύ τον έχεις κάνει, εσύ τον έχεις κάνει. Τα απολυματικά, εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα. Πέτασε το με το απολυματικό τότε, Πρόεδρε. Επειδή με πέταξε έξω το σύστημα, άρκετα δευτερόλεπτα και δεν έχασα, ούτε τον κύριο Βούλγαρη δεν άκουσα ολόκληρο. Πέστε, σε ποια φάση είμαστε. Πέστε, κύριε Περιφερειάρχη, εσείς την ερώτηση για να πάρουμε μια απάντηση. Ναι. Σύντομα. Λοιπόν, εμείς ως αριστερή παρέμβαση βάζουμε το θέμα των αδιοδοτήσεων και των εγκαταστάσεων συνολικά για όλη τη Στερεά, γιατί δεν είναι πρόβλημα μόνο μιας περιοχής, είναι όλης της Στερεάς. Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε κάθε φορά να φέρνουμε μια διαφορετική περιοχή, κάθε βδομάδα ξεφυτρώνει και καινούργια αδιοδότηση και γι' αυτό βάζουμε συνολικά το θέμα που αφορά και ανεμογενήτριες και φολτοβολταϊκά και υδροελεκτρικά. Ήδη ξεπίδησε τώρα στο Πολύδροσο του Παρνασσού, στην Εύβοια, στη Νίτη, η θέση των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών συλλόγων και φορέων ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ και στην καταστροφή του τόπου και της φύσης είναι καταγεγραμμένη μέσα από τις αποφάσεις, της κινητοποίησης και τις προσφυγές τους. Εμείς έχουμε βάλει επανειλημμένα και φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο το θέμα. Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρη θέση για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε όλη τη στερεά και είμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών και θεσμικά αλλά κυρίως κινηματικά. Για αυτό το λόγο, επειδή κάθε φορά μπαίνει θέμα αδειοδότησης και εγκατάστασης ΑΠΕ, θα πρέπει να σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου, να δηλώνεται από τη μία ότι είστε υπέρ της πράσινης ενέργειας που σημαίνει τι, εγκατάσταση ΑΠΕ, αλλά από την άλλη όμως είστε υπέρ και των τοπικών αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών της στερεάς. Δεν μπορεί να συνηπάρχουν και τα δύο μαζί. Πρέπει να σταματήσει αυτό το κρυφτούλι πίσω από τα δύθεν ψηφίσματα και το ναι μεν αλλά εκ μέρους της περιφερειακής αρχής και των παρατάξεων και εδώ και τώρα να πάρουμε ξεκάθαρη θέση. Θέλουμε ή δεν θέλουμε. Τα ναι μεν αλλά αυτά καλά ήταν μέχρι τώρα, αλλά τώρα πρέπει να πάρετε ξεκάθαρη απόφαση. Όσο αφορά την Φωκίδα, είπε και ο κύριος Δούρος πριν, η Φωκίδα έχει κατατήσει ένα νεκροταφείο. Το μόνο που φυτρώνει είναι μεταλλείο και ανεμογενήτριες και λίγο παρακάτω ηχτιοκαλυμίες. Τα περί πολιτικού κέντρου τουρισμού και ανάπτυξη έχουν πάει περίπατο. Και γι' αυτό λοιπόν συγκεκριμένα εμείς ως αριστερή παρέμβαση θέτουμε τις εξής ερωτήσεις. Έχετε την πρόθεση σαν περιφερειακή αρχή να σταματήσετε το έγκλημα και την καταστροφή που συντελείται σε όλη τη στερεά. Έχετε την πολιτική βούληση να αντιπαρατεθείτε με τις υπελογές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κυβέρνησής σας ώστε να σταματήσει κάποια διαδικασία. Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα πρακτικά μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε για να αποτρέψετε κάθε δραστηριότητα ως περιφερειακή αρχή και σε συνεργασία με τους κατατόπους λίμους που έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις εναντίωσης στην κατάσταση ΑΠΕ. Και τέλος θέλω να μου πείτε ποια ήταν η γνωμοδότηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στην τελευταία συναιδρίαση, την τρίτη τακτική 17 Τρίτου αναφορικά με τα θέματα 3, 4, 6, 7 και 8 που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα αδειοδότησης. Γιατί δεν μπορεί εδώ να συζητάμε και να λέμε τα ναι-μένα-λά που είπα και να πηγαίνουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και να δίνουμε τις αδειοδοτήσεις με το κυλό. Αυτά. Ο κ. Κερμανιέζ έχει λόγο για μια σύντομη απάντηση. Καλημέρα και από εμένα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα μου επιτρέψετε ένα προήμιο το οποίο εγώ του λέξου το θεωρώ ότι είμαι υποχρεωμένος ακαταθέσω προς το σώμα. Τα τελευταία χρόνια στο σύνολό της καθολικά η παγκόσμια κοινότητα προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής έχει αρθεί σε σωρία αποφάσεων που διέπονται από τον ίδιο κοινό πυρήνα που είναι η κατάργηση, η μείωση σε πρώτη φάση και η κατάργηση μέχρι το 2050 της κατανάλωσης ορικτών σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας. Να ενημερώσω το σώμα ότι φέτος για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο πέτυχε η παγκόσμια κοινότητα η κατανάλωση ενέργειας να προέρχεται κατά το 50% από πηγές που δεν έχουν σημείο αναφοράς τα ορικτά και κυρίως τον λιγνίτη. Θα θυμίσω ότι πρόσφατα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με υποτινέα τους πλέον αυτοκίνητες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με υποτινέα τους πλέον διοίκηση και ηγεσία επέστρεψαν σε αυτό το παγκόσμιο φόρουμ για την κλιματική αλλαγή. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Συμφωνία του Παρισιού που έχει ψηφιστεί και καταδυστεί εδώ και πέντε χρόνια είχαμε πριν από λίγους μήνες την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Πρασινή Ανάπτυξη που και αυτή κατατείνει μέσα από διάφορα ψηφίσματα και διαδικασίες στον ίδιο στόχο. Θα αναφέρω όλα αυτά διότι από τον έυλογο προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και των συλλογικών τους οργάνων όπως δηλαδή οι οργανισμοί αυτοί εκπροσωπούνται που είναι ξαναλέω εύλογοι, που είναι υπεύθυνη στάση και προσέγγιση και νομίζω ότι αυτό κάνουμε και εμείς εδώ όχι μόνο σήμερα αλλά το τελευταίο διάστημα. Μέχρι να φτάσουμε στο άλλο άκρο μου θυμίζει λίγο πριν από μια-δυό δεκαετίες την συζήτηση που είχε αρχίσει να αναπτύχισεται τότε που όλη η κοινωνία δεν ήθελε μεν του σχαδά αλλά καμία τοπική κοινωνία δεν ήθελε στα γεωγραφικά της όρια του σχητά ή του σχητή. Τι θέλω να πω είναι αδιανόητο να συμφωνούμε όλοι και όταν λέω όλοι έκανα τις προηγούμενες μέρες ενόχως του Παϊφεριακού Συμβουλίου μια αναζήτηση να δω για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με την πράσινη ενέργεια και είδα ότι στην πλειοψηφία τους πριν ελαχής των εξαιρέσεων υπάρχει μία ομοθυμία και μία ομοφωνία προς τον πυρίνα. Σίγουρα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις ως προς τα μέτρα που υποστηρίζουν αυτόν τον πυρίνα. Δεν μπορεί λοιπόν όλοι να συμφωνούμε αλλά την ίδια ώρα να αναμοχλεύουμε ένα ιδιότυπο bullying που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στις τοπικές κοινωνίες από διαφόρους, δεν θα πω φορείς, που λέει τι, ok ναι στην πράσινη ενέργεια αλλά εγώ δεν θέλω να δω καμία ανεμογενήτρια, κανέναν έλικα, κανένα φωτοβολταϊκό, κανένα πάνελ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα δύο δεν μπορούν να συναντηθούν και εμείς σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου, σε επίπεδο φορέα δευτέρου βαθμού όπως είμαστε περιφέρειας τερειάς Ελλάδος, δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε αυτή την ιδενιστική θα μου επιτρέψετε να πω, άποψη, που την ίδια ώρα που λέμε ναι στην πράσινη ενέργεια, την ίδια ώρα εμείς θα ακολουθήσουμε αυτήν την στήρα άρνηση σε οτιδήποτε συντελίστο να οδηγηθούμε εκεί. Κλείνω αυτό το μικρό πρωίμιο και συγγνώμη που σας κούρασα και ερχόμενος τώρα να απαντήσω στους προβληματισμούς και στις ερωτήσεις των συναδέλφων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί θέλω να θυμίσω δυο-τρία βασικά πράγματα. Σε ό,τι αφορά την χωροθεσία, δηλαδή την φέρουσα ικανότητα των περιοχών ανά την Ελλάδα, δεν παρεμβαίνει ούτε το ίδιο το κράτος σε επίπεδο κυβέρνησης. Είναι αποκλειστική η αρμοδιότητα της RAE, που υπενθυμίζω είναι ανεξάρτητη αρχή και η RAE λοιπόν καταρχήν εκδίδει, χορηγεί τις άδειες παραγωγής χωρίς πολλές φορές να εξετάσει καν το ιδιοκτησιακό των περιοχών που προτείνει. Αυτό έχει μια καταρχήν συνέπεια πολλές φορές στρέβλωσης της εικόνας. Τι θέλω να πω, σε μια για παράδειγμα περιοχή της Νότιας Εύβοιας, μπορεί να έρθει η RAE στην ίδια περιοχή και να εκδώσει καταρχήν μια και δυο και τρεις και τέσσερις άδειες σε διαφορετικά επενδυτικά σχήματα και έτσι εμφανίζεται μια κατάσταση ιδιαίτερης φόρτισης χωρίς όμως αυτή να είναι πραγματική. Γιατί εδώ θέλω να επενθυμίσω και να ξαναενημερώσω ότι η αδειοδότηση σε δεύτερο βαθμό της ίδρυσης και εγκατάστασης είναι αυτή που τελικά θα κρίνει ποιος και πού θα τοποθετηθεί, άρα και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Σε αυτό το κλαίσιο, και εγώ παρακολουθώντας τώρα, σε αυτό το κλαίσιο και εγώ παρακολουθώντας την επικαιρότητα, όπως έχω χρέος να κάνω από την ιδιότητα που μου έχει αναθέσει ο Περιφεριάρχης, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν από δύο βδομάδες κιόλας ότι οι σχετικοί χάρτες της ΡΑΕ θα επικαιροποιηθούν ώστε να σταματήσει αυτή η στρέβλωση. Δεύτερη παρατήρηση. Μην ξεχνάμε ότι το υπάρχον νομικό κλαίσιο, που διέπει και την αδειοδότηση παραγωγής και την έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αδειοδότηση ίδρυσης και εγκατάστασης, ισχύει αναλείωτο από το 2008 και απλά το καταθέτω στο στόμα προς υπενθύμηση, αυτό το κλαίσιο δεν το έχουν αλλάξει πέντε κυβερνήσεις που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα άλλοτε μονοκομματικές, άλλοτε και μη μονοκομματικές. Αυτό όπως δεν σημαίνει ότι το κλαίσιο αυτό είναι σωστό. Γι' αυτό έχει ξεκινήσει και αυτή η διαβούλευση τους τελευταίους μήνες. Με χαρά θα πω ότι ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία τον τελευταίο μήνα την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος που πρώτη σε επίπεδο επιτροπής γνωμοδότησε αρνητικά ακούγοντας τις απόψεις του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Έχουμε και εκεί το τελευταίο μήνα σειρά αρνητικών αποφάσεων όχι στη λογική της τύρας άρνησης αλλά σε μια προσπάθεια να καταλάβει η κεντρική διοίκηση ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχει ένα πρόβλημα χωροθέτησης που αν θέλετε να πω και αυτό δεν προκύπτει από μόνο του έχει να κάνει με μία σειρά παθογενειών. Μην ξεχνάμε ότι πριν από ένα μήνα άνοιξε η διαδικασία για τους δασικούς χάρτες. Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια χώρα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε επικαιροποιημένους δασικούς χάρτες πόσο δύσκολο είναι να έρθει και να χωροθετήσει κάποιους. Κλείνοντας και μαζεύοντας και συγκεντρώνοντας όλα αυτά θέλω να πω ότι αυτό που σαν περιφέρεια τους τελευταίους μήνες κάνουμε φαίνεται πρώτον ότι προβληματίζει και τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδος που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Νομίζω ότι όλοι σας έχετε ενημερωθεί και από τα σχετικά δελτία τύπου αλλά και όχι μόνο από τις ενέργειες που έχει αναλάβει ο περιφεριάρχης προτοστατώντας επί στο επίπεδο 13 περιφεριαρχών το τελευταίο διάστημα. Κοινούμαστε θεωρώ όλοι στην ίδια κατεύθυνση. Εκπονούμε αυτή τη στιγμή ένα φάκελο, εταρτίζουμε έναν φάκελο που θα πάμε ουσιαστικά και υπεύθυνα να συμμετέχουμε σε αυτήν την διαβούλευση στο να τροποποιηθεί το υπάρχοντο νομικό πλαίσιο προς μια καλύτερη κατεύθυνση και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό που μπορούμε να προσφέρουμε. Οι άναρθες κραυγές και προς θεού δεν αναφέρομαι στο περιφερειακό συμβούλιο αναφέρομαι έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, νομίζω ότι δεν συμβάλλουν σε τίποτα απλά στο να παρέχουν κάποιες εντυπώσεις που πολλές φορές είναι και αποπροσαρμοδιστικές. Στόχος μας νομίζω σε αυτήν εδώ την αίθουσα δεν είναι να μπούμε και εμείς σε αυτήν την λογική αλλά να συμμετέχουμε όλοι και να συμβάλλουμε στο να προτείνουμε λύσεις ώστε και να τροποποιηθεί και να θωρακιστεί εκεί που πρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που αναφέρονται στις ερωτήσεις σε κάποιες από αυτές το θέμα σε επίπεδο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων το θέμα σε επίπεδο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο επίπεδο έκθρωσης νόμις έχει ήδη παρέλθει χρονικά. Η Επιτροπή εκεί όπου είχε αρνητικές απόψεις δήμων έχει τοποθετηθεί αρνητικά. Εκεί όπου δεν υπήρχε αρνητική θέση και η υπηρεσία ήταν στο τυπικό σκέλος θετική ήταν υποχρεωμένη να τοποθετηθεί θετικά. Την επόμενη Επιτροπή Περιβάλλοντος που έχει προγραμματιστεί σήμερα νομίζω θα δημοσιοποιηθεί ημέρις σε διάταξη για τις 7 Απριλίου. Έχουμε νομίζω το θέμα διστόμου, είναι αρνητικός ο δήμος και εννοείται ότι θα σεβαστούμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί θα τοποθετηθούμε αρνητικά. Στο ειδικότερο θέμα που έθεσε ο κ. Βούλγαρης για το αν θα πρέπει η περιφέρεια να ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα ή να στηρίξει δικαστικό αγώνα ενδεχόμενα που κάποιοι δήμοι θα ξεκινήσουν κατά των αποφάσεων της εξαυπουργικής απόφασης σε ό,τι αφορά στις στρατηγικές επενδύσεις. Θέλω να διευκρινήσω με πολύ σεβασμό και πολύ ταπεινότητα τα εξής. Η Επιτροπή αυτή δεν μπαίνει στο περιβαλλοντικό σκέλος των πρότζεκτ, των δράσεων αυτών. Η Επιτροπή αυτή κάνοντας χρήση του τελευταίου νόμου που δίνει κίνητρα επενδυτικά στέκεται μόνο στο οικονομικό σκέλος των πρότζεκτ και θα υπάγει σε ένα καθεστώς που παρέχει συγκεκριμένα κίνητρα. Από αυτό και μόνο το γεγονός θέλω να πω ότι δεν προκύπτουν λόγοι που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον που θα μπορούσαμε ενδεχομένως εμείς να αντικρούσουμε και να μας οδηγήσει ακόμη και σε μία ένδικη αντιπαράθεση με τις αποφάσεις αυτής της εξαυπουργικής Επιτροπής. Οπότε νομίζω ότι σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει έδαφος να ασχοληθούμε. Και αυτό το λέω έτσι ως προσωπική μου άποψη. Από εκεί και πέρα ας ξεκινήσουν κάποιοι δίνοι αν θεωρούν ότι υπάρχει νομικό αίρισμα να προσβάλλουν κάποιες από αυτές τις αποφάσεις και νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η περιφέρεια δεν θα είναι καταρχήν αρνητική να παρέχει και δικηγόρους και εννοείται και οικονομική συνδρομή εφόσον όπως ξαναλέω υπάρχει ένα νομικό αίρισμα και μια βάση μέσα από την οποία θα είχαν τύχει αυτές οι προσφυγές. Εγώ αυτά είχα να πω για το γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό και δράση ο Περιφερειάρχης θα σας ενημερώσει για αυτά που ήδη έχει κάνει και αυτά που ήδη ετοιμάζεται να κάνει. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κύριε Κυρμαγιδίδη. Έχει συμπληρωθεί η ώρα των επίκαιρων. Προτείνω άλλη μισή όπως ο κανονισμός προβλέπει για να κουβεντιαστούν από όλες παρατάξεις πουλάχιστον από μία. Οι υπόλοιπες απατηθούν γραφτά. Ευχαριστώ κύριε. Ευχαριστώ συμπληρωματικά στα όσα αναλυτικά περιέγραψε ο κύριος Κυρμανίδης αλλά και στην σοβαρή δουλειά που γίνεται σε υπηρεσίας και αντιτροπής για μία τοποθέτηση και θέση στρατηγικής αλλαγής πλαισίου σχετικά με τα Ελληνικά Πάρκα. Εγώ ήθελα να δώσω ορισμένους πολύ συγκεκριμένους τίτλιους τροχιοδεκτικούς και του τι έχει γίνει ως σήμερα αλλά και της εφεξής πορείας μας. Αρχικά γνωρίζουμε όλοι ότι το περιφερειακό συμβούλιο με πλατιά σημαίνες και σύνθεση έδειξε μάλλον μια καθαρή βούληση πάνω στο ζήτημα των εωλικών πάρκων γενικώς αλλά και ειδικότερα μάλλον στα τεκτενόμενα στη στερά Ελλάδα αυτό το διάστημα. Μάλιστα αυτή η πολύ καθαρή θέση και ο δημόσιος λόγος που τη συνόδευσε και που την ανέδειξε λέω με χαρά ότι έχει ενεργοποιήσει και πολλά όργανα τόσο στην περιφέρεια στεράς Ελλάδας με κορυφαίο την περιφερειακή ενός ηλίμων όσο και εκτός αυτής θεωρώ ότι συμβάλλουμε δραστικά στο να ανοίξει ένας πιο πλακτής διάλογος πάνω στο ζήτημα της νεδιακής διαχείρισης της ΕΟΛΟ σύμφωνα με όλα αυτά που είχαμε περιγράψει στο κοινό μας ψήφισμα. Σήμερα αυτό που είπαμε τις εμπρογούμενες περιστάσεις και που πρέπει να το κρατάνουμε κατά την αποτυσία μου ως ένα στοιχείο ενεργειών είναι ότι πρέπει να μοιράσουμε και να ισορροπούμε την διαχείρισή μας σε πεδία που είναι άμεσης ενεργίας πάνω στις εξελίξεις που τρέχουν αλλά και σε αυτά τις στρατηγική προσέγγισης γιατί κανένα από τα δύο είναι από μόνο το αρκετό ούτε μπορούμε να εξαρλίσουμε την δουλειά μας σε αυτά που κάνουμε τώρα για να προστατέσουμε κάποιες καταστάσεις όπως είναι απαραίτητο παραγνωρίζοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο το οποίο φέρνει πολλές αλλαγές, ούτε βέβαια και θα αντίθετο ότι ενόψει κάποιων στρατηγικών αλλαγών που διεκτικούμε να αφήσουμε να περνάνε μπροστά μας εξελίξεις. Προς τούτο μάλλον αυτό σημαίνει πολλά πράγματα, ένα από τα είναι και ότι θα πρέπει να έχουμε και μια σιγά που συναντήσει και να είναι ιδιακή διάλογο μερμοδίους φορείς, είτε και αναφέρομαι και στους δήμους που ήδη είμαστε σε έναν πολύ ανοιχτό διάλογο, εγώ ίδιος έχω συμμετάσει το προηγούμενο διάστημα στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΡΤ που έλαβα και μια πολύ καθαρή θέση όπως είπαμε σε δημοτικό συμβούλιο που κλήθηκα από δημοδιερχείο Μεσαπείων και σε καλέσμα φορέων της Νότιας Καριστίας. Και βέβαια, εγώ ίδιος όσο και οι αντιπεριφερειάρχες, αυτό είναι κάτι που θα δισεκολουθήσουμε να κάνουμε. Επίσης, προς το Υπουργείο, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το θέμα των συναντήσεων με η Υπουργία. Έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει, όπως είπατε, μια συναρήση πλαισίου σε επίπεδο περιφέρειας και εκπροσώπων παρατάξεων, είτε με λόγω της επιτροπής περιβάλλοντος είτε από κεφαλής παρατάξεων, κάθε επιλογή των τελευταίων. Έχει συνηθιστεί και μια πολύ άμεση συνάντηση, πιο τοπικού χαρακτήρα για το ζήτημα της στρατηγικής αφένδυσης που αφορά την κεντρική και νότια αέρα. Όπως, επίσης, την ίδια βούληση εξέφρασε και πολύ σωστά την περιφερειακή ενώση δήμων. Αυτά δεν θα ήθελα και συγχωρίζω την έκφραση να κάνουμε την χάρη να τα βάλουμε όλα μαζί σε μια υπερ-τελεβιάσκεψη των 20 ή 30 ατόμων, από την οποία είναι ένας πολύ σίγουρος τρόπος να μη πετύχουμε κάτι. Το αντίθετο θεωρώ ότι πρέπει να την μείνουμε ξανά και ξανά και στα τοπικά και πολύ άμεσα και στα πιο μισοπόθεσμα και σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα πλαισίου. Το επόμενο διάστημα του κουλιού περιβάλλοντος, ξανά συγνώμη την τετύπωση, θα πρέπει να βαρεθεί να μας βλέπει και να μας ακούει. Τα νομικά εργαλεία σε αυτή τη διαχείριση προφανώς είναι μέσα και πρέπει να είναι μέσα στο προστάσιο μας. Θεωρώ και το καταθέτω ότι δεν ξεκινάς με αυτά. Δηλαδή, εν όψει της πρώτης συναντήσεις με τον κουλιού περιβάλλοντος, δεν ξέρω αν θα ήταν η ιστοχευμένη ενέργεια να κάτσουμε σαν τραπέζια, έχοντας είδη προαποφασίσει να καταγγείλουμε μια κατάσταση. Όσο πια να αυτή παρθομολογούμενα και το έχουμε εκφράσει όλοι, θεωρούμε ότι μας δημιουργεί προβλήματα. Άρα λοιπόν, ήδη οι νομικοί μας συνομιλούν με και τους νοημοκούς των δήμων, έχουν κάνει νομισμοί την πρώτη τους κουβέντα, ώστε να χαρακτεί και σε αυτό το επίπεδο μια πορεία. Και σε κάθε περίπτωση, πρωτού ξεκινήσει η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, της τελευταίας επένδυσης που ήταν η αφορμή για να επαναφέρουμε έτσι ιχειρά τον δημόσιο διάλογο πάνω στα ελληνικά, δηλαδή αυτή της κεντρικής αδειοδότησης. Προτί λοιπόν ξεκινήσει η περιβαλλοντική αδειοδότηση αυτή, θα πρέπει να είμαστε πιο γρήγορα τις εξελίξεις και σημείο σημείο και σε επίπεδο νοημότητας διαδικασίας και σε επίπεδο ουσίας και πραγματικών καταστάσεων να παρεμβαίνουμε χειρά και αποτελεσματικά. Για τις υπιστάμενες αδειοδοτήσεις, αυτό που έβλογα που έχει είναι να εξεταστεί το κατά πόσον για την έκοδοσή τους ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Και αυτό είναι επίσης ένα από τα ζητούμενα της δουλειάς μας και της ευθύνης μας. Κοτολογήσω και να κλείσω, Πρόεδρε. Έχουμε μια μεγάλη πορεία μπροστά μας, η οποία θέλει αντανακλαστικά, θέλει και στρατηγική μάτια, θέλει συνεργασία, θέλει πολλαπλά και πολύ επίπεδα εργαλεία και διαχείριση, θέλει μυφαλιότητα και θέλει κυρίως μια πολύ καθαρή ιστοχοπροσύλλωση πάνω σε αυτά που εκφράσαμε όλοι οι χειρά με την τέσπο που μιλάμε ως περιφερειακό συμμούλιο, ότι όπου να κάνουν με την αναλογικότητα ή όπως τη λένε επίσημα τη θεωρούσα ικανότητα, έχουν να κάνουν με το αδειοδοτικό πλαίσιο, έχουν να κάνουν κυρίαρχα με τη χοροδαξία, έχουν να κάνουν με την αρμοδιότητα αδειοδότησης ή κατελάχιστον με την απέτηση συμφωνής νόμισης και όχι απρίζγωμο δότησης εκ μέρους των τοπικών δημιουργών και αρχών και με την άμεση διαχείριση επενδύσεων που τρέχουν και περνάνε μπροστά μας και που πρέπει να δείξουμε αντανακλαστικά για να τις διαχειριστούμε, είτε της έλειας που τα ενιαφόρουν οι κυβότητες, είτε της βιωτίας, της φωκίδας, της φιότηδας, της Βρετανίας, όπως αυτές εμφανίζονται κατά καιρούς και εύλογα μας ανησυχούν. Σε αυτό το επίπεδο θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε εναργείς. Την επόμενη εβδομάδα νομίζω ότι, σύμφωνα με την προφορική μου συζήτηση με τον Υπουργό, θα γίνει κυθανότατα η πρώτη συνάντηση. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα μας συνοδεύει για μεγάλο διάστημα και πως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ευχαριστώ. Έχουμε μισή ώρα, βάσει του οικονομισμού, για να συνεχίσουν οι επίκαιρες. Οι δεύτεροι του κυρίου Λούρου θα κοβερντιαστείς πράγματα από το θέμα. Να πάω στη σερεπεροχής. Θέλετε να κάνουμε κάτι, να σας το προτείνω. Να ανακοινώσετε ο κάθε συνδυαλμός τις ερωτήσεις και τις επίκαιρες και να απαντηθούν γραπτός στην υπουρία, γιατί δεν θα προλάβουμε. Ήδη έχουμε 38 λεπτά που μιλάμε, με τη μία μόνο επίκαιρη. Κύριε Αναγνωστάκη, συγκινώ από εσάς. Δεν έχω αντιρίσει τη διαδικασία, κύριε Πρόεδρε. Αρκεί οι ερωτότες να έχουν τη δυνατότητα ενός λεπτού να κάνουν τοποθέτηση επί της συμβουλήμενη που ρωτάνε. Και να απαντηθούν γραπτός από εμάς. Μετά, για να μην περάσουμε τώρα σε μία, τρία ωραία συνδυβλία. Σε ό,τι με αφορά, εμείς ως παράτεχς το έχουμε συμφωνήσει, ναι. Ωραία, λοιπόν, έχετε τον λόγο εσείς. Πρώτα, ξεκινάει ο κύριος Σπούρας. Θα τις αναπτύξουν οι συμβουλίες σας τις ερωτήσεις. Περιληπτικά, κύριε Πρόεδρε, περιληπτικά. Περιληπτικά, πάμε κύριε Σπούρα, ένα λεπτό. Το θέμα της συγκεκριμένης ερώτησης είναι το Πανεπιστήμιο Στερεάς και Περιφυριακή Συνείδηση. Ουσιαστικά, μιλάμε, δηλαδή, για τον νόμο, ο οποίος είχε ψηφιστεί το 2018 για την τριτοβάθμια η εκπαίδευση. Και ουσιαστικά, μιλάμε για τις προτάσεις των τριών πανεπιστήμιων, του Πανεπιστήμιου Αθηνών, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και του Γεωγονικού Πανεπιστήμιου, που κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις στις πόλεις για δημιουργία πανεπιστημιακών τιμήματων στις πόλεις της Στερεάς. Κάποιοι, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τους δήμους δηλαδή, έκαναν απολεκτές και μάλιστα επιζητούσαν αυτές τις προτάσεις των πανεπιστήμιων, έκαναν αμέσως απολεκτές τις προτάσεις των πανεπιστήμιων για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τιμήματων και ξέχασαν φυσικά τη δημιουργία των πανεπιστήμιων Στερεάς. Με βάση αυτά και επειδή μέχρι τώρα η προσέγγιση για την ίδρυση του πανεπιστήμιου δεν είχε συγκεκριμένο αποτελέσμα, κρίνεται ως επιτρακτική ανάγκη άμεσα να αλλάξουμε τακτική και κατεύθυνση. Τα τμήματα που λειτουργούν στις περιφερειακές ενότητες θα πρέπει να ενισχυθούν, να γίνουν ισχυρά, βιώσιμα και αναγνωρίσιμα, με νέα προγράμματα σπουδών και με στόχο να προσφέρουν υψηλής ποιότητας γνώσης μέσω σημαντικών ερευνητικών δραστηριοτήτων, επιστημονικών δημοσιεύσεων και υψηλού υπεπέδου διδακτικού προσωπικού. Τότε μόνο μακροπράθυροσμα μπορούμε να διεκδικήσουμε την ίδρυση του πανεπιστήμιου Στερεάς. Με βάση τα παραπάνω και επειδή στο σχέδιο του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και στο αναπτυξιακό όραμα της περιφέρειας περιλαμβάνεται η δημιουργία αυτόνων του πανεπιστήμιου Στερεάς και επειδή δεν πρέπει να συνεχιστούν τα ίδια λάθη του παρελθόντος, ερωτάται ο κ. Περιφεριάρχης. Πρώτον, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα θα στηρίξει με πόρους την ανάπτυξη των υποδομών των περιφερειακών τμήματων των τριών πανεπιστήμιων ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμα λειτουργικά και ελκυστικά για φοιτητές και καθηγητές προσφέροντας υψηλότερο επίπεδο σπουδών και καταστάσεων. Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε για την εξασφάλιση εκτάσεων και την διάθεσή τους στην κατασκευή κτιριακών και καταστάσεων στις περιφερειακές ενότητες ώστε να λυθούν προβλήματα σύτισης και στέγασης των φοιτητών. Και το τρίτο είναι, προτίθεστε να προβείτε στη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποτροφιών για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και στη χρηματοδότηση δράσεων για την προώθηση της έρευνας και κοινοτομίας και της δημιουργικής συνεργασίας αυτών των τμήματων με άλλα τμήματα, με ερευνητικά κέντρα και οτοπικούς φορούις. Τελείωσα κύριε Πρόεδρε. Θα σας ευχαριστώ, θα απαντηθεί να πάνε στον Παστέ στην περιφερειακή μου να σας παρασχημάει 10 δευτερόλεπτα. Μόνο κάθε κάτι, για να στήριξω την διαδικασία, μόνο πόσες μέρες χρειάζεται για να απαντηθεί ερώτηση σε τίποτα άλλο. 8 ημέρες έχουμε δικά μας να σας απαντήσουμε και στο άλλο περιστρέφω συμβούλιο. Τα απάντητε εμείς στην απογεία σας. Λοιπόν, πάμε. Εφήκε η ερώτηση… Παρακάτω ερωτήσεις των άλλων παρατάξεων. Θέλω να παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε να υπενθυμίσω μάλλον ότι χρωστάται μια απάντηση για τη μονάδα διαχείρισης τοξικών αποβλήτων στη Βιωτία που είχε καταθέσει πριν δύο περιφερειακά συμβούλια. Κρυμή παράκληση να έχω μια γραπτή απάντηση όπως είχατε δεσμευτεί. Παρακαλώ να συμβουλήσω τον αρχόντιο της περιφερειάς. Κύριε Πρόεδρε… Είμαστε σε διαδικασία με τη στερεά που αναφέρετε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Πάμε. Εμβουλιαστικά κέντρα. Ο κύριος Μπέτσιος. Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση την οποία θα καταθέσει ο κύριος Μπέτσιος. Την ερώτηση που θα καταθέσω εγώ είναι επίκαιρη. Την ερώτηση του κύριου Σωτηρόπουλου για τη Βιωτία. Έγραφη, απάντηση. Απλώς αναπτυχθούν με πολύ λίγο χρόνο. Έγινε. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Πάμε. Ο κύριος Σωτηρόπουλου. Κύριε Πρόεδρε, έχω καταθέσει κι εγώ επί κ. Ερώτηση. Ναι, να απαντεθούν γραφτό. Μόνο θα τις αναφέρετε. Για να πάμε και να δουλειάζουμε. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, σήμερα θα δω τη διώση. Απλά μια παρακολουθώντας τρεις ώρες το Περιφερειακό Συμβούλιο. Χωρίς να υποβαθμίζω κανένα από τα θέματα τα οποία συζητηθήκαν. Νομίζω ότι η πανδημία είναι το μίζων θέμα από κυριαρχή σήμερα και κυριαρχή δικαίως ή αδίκως αν θέλετε στην κοινωνία. Θα περίμενα μια δεκάλεπτη ενημέρωση από τον κύριο Τοουλιά. Χωρίς να επεκταθεί η συζήτηση όπως έχει δικαίωμα ο Περιφερειακής να χρησιμοποιήσει τις ανακοινώσεις. Για να έχουμε μια ενημέρωση για το τι γίνεται στη στερεά Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό περιμένουν και οι πολίτες. Επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό και συγχαρητώνει του καρδίτσα. Θα σας επαναλαμβάνω, χωρίς επέκταση της συζήτησης όσο ο κανονισμός ορίζει. Μια δεκάλεπτη ενημέρωση από τον κύριο Τοουλιά. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Τοουλιάς έχει τον λόγο για τρία λεπτά. Δεν τελείωσα. Μισό λεπτό να κάνω την ερώτηση. Σε σχέση με τους συμβουλιασμούς στην Θεότηδα. Υπολιπώμαστε από άλλους νομούς, μικρότερος καρδίτσα, χανιά, πέλα, που έχουν πολύ μικρότερο πληθυσμό. Στη Θεότηδα είναι λιγότερο εμβολιασμί. Ένα θέμα είναι αυτό, αν μπορεί να απαντηθεί. Και το δεύτερο που επιθυμόνω να απαντήσει ο κύριος Τοουλιάς είναι το εξής. Πόσα εμβολιαστικά κέντρα είναι στη Θεότηδα και πόσα ακόμα θα γίνουν και το κρισιμότερο εφ' εξής που επεκτείνονται τα εμβολιαστικά κέντρα. Στην Αταλάντι, παράδειγμα, θα μπορεί να δεχθεί όλες τις ηλικίες άνω των 60 και με όλους τους τύπους εμβολίων ή αυτό που γινόταν ως τώρα, που ένας τύπος εμβολίων και μια ηλικιακή ομάδα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Μέτφε και εγώ, ο κύριος Τοουλιάς για δύο λεπτά και μόνο για αυτό το θέμα που είναι πολύ σημαντικό. Τα υπόλοιπα θα τα δημιουργώ. Ενημέρωση να κάνω πρώτα μια μικρή ενημέρωση. Δύο λεπτά, κύριε Τοουλιά. Ενημέρωση, γρήγορη και απάντηση. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Τι διαδικασία είναι αυτή? Δεν μπορείτε να τη μαζεύτε και να την απλώνετε. Θα ακούσουμε το κύριο Τοουλιά, αλλά δεν είναι διαδικασία αυτή. Εντάξει. Η διαδικασία είναι όπως το βλέπετε. Πάμε. Κύριε Τοουλιά, αυτό το λόγο. Λοιπόν, πρώτα ξεκινώ από την πορεία στη στερεά Ελλάδα του COVID. Ακολουθούμε κι εμείς δυστυχώς, είμαστε πολύ ψηλά σε νούμερα όπως σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς αυτές τις μέρες έχουμε μία έξαρση. Πιστεύω ότι αυτό είναι το αποτύπωμα του τριμέρου της Καθαράς Δευτέρας και το αποτύπωμα της 25 Μαρτίου. Όμως, με σύμμαχο τώρα τον καιρό, τώρα τον Απρίλιο και τον εμβολιασμό που προχωράει κανονικά, πιστεύω ότι σιγά σιγά θα γίνει αποκλιμάκωση. Με τα νούμερα τα δικά μας δωμάδα με βδομάδα βλέπουμε ότι υπήρχε μια σταθεροποίηση στη στερεά Ελλάδα με μια μικρή αποκλιμάκωση, μικρή όμως, που πιστεύω να είναι μεγαλύτερη. Εκεί που μας προβληματίζει τώρα, αυτή τη στιγμή είναι στις μεγάλες πόλεις. Η Λαμία μας προβληματίζει που έχουμε μία άνοδο, η Χαλκιδά και εκεί και αυτό το αποδίδω στο ότι ίσως στις μεγάλες πόλεις υπάρχει πια, έχει κουραστεί πιο πολύ ο κόσμος, είναι σε πολυκατοικίες και πιο πολύ γίνονται πιο απίθαρχοι, σε εσαγωγικά, είναι γιατί είναι τόπος διαμονής πολλών εργαζομένων σε εργοστάσια όπου υπάρχει συγχρωτισμός, είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι λόγια αρκετή που βλέπουμε αυτή την περίοδο στις μεγάλες πόλεις κυρίως. Η Χαλκιδά και η Λαμία. Στη Θήβα το βλέπουμε, υπάρχει ένας αριθμός κουσμάτων γιατί υπάρχουν τα εργοστάσια κλπ. Και μας προβληματίζει λίγο ο εργομένος που υπάρχει μια τάση αποκλιμάγκωση στο εργομενό και στην Αράχωβα. Επίσης αυτή την εποχή έχουμε τη Σκύρο, που εκεί που συνηθίσαμε να είμαστε σε μηδενικά νούμερα, ξαφνικά είχαμε 30 ενεργά, συν 12 που βγάλαμε προχθές από Δευτέρα που πήγε το κλιμάκι οδηγό μας, βγάλαμε άλλα 12 θετικά και έχουμε 42 ενεργά κουρσμάτα αυτή τη στιγμή στη Σκύρο. Πιστεύω όσο πήραμε τόσα πολλά τεστ, κάναμε 600 τεστ, 610 στην Σκύρο, πιστεύω είναι τέτοια ευρύα σάρρωση που πιστεύω θα αποκλιμακωθεί από εδώ και πέρα. Αυτά σε πολύ εντάχει. Εμείς όπου χρειάζεται και βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένο υγικό φορτίο, στέλνουμε τα κλιμάκια τα δικά μας και κάνουμε λεπτομερές δείγματοληπτικούς ελέγχους. Από τη βδομάδα που έρχεται θα μπει στη ζωή μας και το self-testing που πιστεύω θα βοηθήσει και αυτό αρκετά. Είναι άλλο ένα όπλο στα χέρια μας. Που αν λειτουργήσει σωστά και πιστεύω θα λειτουργήσει σωστά, στην αρχή μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, θα φανεί δύσκολο, αλλά στην πορεία πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ και στο άνοιγμα της αγοράς που επιχειρείται τώρα. Όσον αφορά τα εμβολιαστικά κέντρα, εμείς δεν έχουμε καμία ανάμιξη το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα το φτιάχνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Δεν μπορούμε να επέμβουμε σε αυτό. Δηλαδή αν γίνανε δεκαεφτά χιλιάδες ας πούμε στο νομοφθειότητος και γίνανε λίγα παραπάνω σε άλλο νομό. Είναι βάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Όσον αφορά τώρα, αυτό που είπατε εάν σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, να σας πω πρώτα για τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και στη Φτιότιδα όπως θέλετε. Σε όλη τη Στερεά Ελλάδα λειτουργούν 61 εμβολιαστικά, όχι εμβολιαστικά κέντρα, εμβολιαστικές γραμμές. Στη Φτιότιδα υπάρχουν 8 εμβολιαστικά κέντρα. Είναι στο νοσοκομείο Λαμίας που λειτουργεί με δύο γραμμές. Στην τόμη Λαμίας. Στο Κέντρο Υγείας Αμφιγκλίας με δύο γραμμές, Κέντρο Υγείας Δομοκού με μία γραμμή, Αταλάντη με τρεις γραμμές, η Μακρακόμη με τρεις, η Στυλίδα με τρεις και τα Καμένα Βουρούλα με δύο. Τώρα, εάν υπάρχουν σε Στυλίδα, Αταλάντη, Δομοκό και Αμφιγκλία λειτουργούν γραμμές αμυγός με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ενώ οι υπόλοιπες, Νοσοκομείο Λαμίας και λοιπά, είναι με γραμμή αποκλειστικά της Pfizer. Τώρα, αν θα λειτουργήσουν, όσον αφορά ηλικίες, από τη στιγμή που η AstraZeneca απελευθέρωσε να γίνεται και εμβολιασμός πάνω από 60 ετών, άρα ηλικιακά δεν υπάρχει πρόβλημα αν θα γίνεται Astra ή Pfizer. Το ερώτημα τώρα, εάν ταυτόχρονα στο ίδιο εμβολιαστικό κέντρο ακολουθείται και γραμμή Pfizer και γραμμή Astra, αυτό θα εξαρτηθεί σίγουρα, εμείς το πιέζουμε αυτό στην Επιτροπή, να γίνει αυτό. Δεν μπορεί στην ιστία που είναι απομακρυσμένη, ας πούμε, να υπάρχει μόνο AstraZeneca. Να υπάρχει Pfizer για τους πολυλικιωμένους ή για τις ευπαθείς ομάδες, τις πολυλικιωμένες. Τους βαραίους πάσχοντες, ας πούμε, που πρέπει να γίνεται Pfizer. Αυτό θα εξαρτηθεί σίγουρα από το, μας έχουν πει, από το πόσοι επάρκει εμβολίων θα υπάρχει. Εάν υπάρχει αρκετία επάρκει εμβολίων Pfizer, που μέσα στον Απρίλιο υπολογήσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει ένα εκατομμύριο εμβόλια, Pfizer, πιστεύω ότι θα ανοίξει και γραμμή, να λειτουργούν ταυτόχρονα δύο γραμμές, και γραμμή Pfizer και γραμμή AstraZeneca. Αλλά μας έχουν πει ότι εξαρτάται καθαρά μόνο από την επάρκεια των εμβολίων. Αν θέλετε κάτι άλλο να σας πω για τα εμβόλια, ανατονίζουμε. Σας ευχαριστώ. Προχωρώ. Προφήτη Σεμπορά η κυρία Παντιντή. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομη. Αυτή η ερώτηση είναι επίκαιρη επερώτηση και απαντιανται από τον κύριο Περιφερειάρχη. Η ερώτηση αυτή έχει κατατεθεί και στην Οικονομική Επιτροπή, που δεν έχουμε πάρει απάντηση. Και την επαναφέρουμε στον Περιφριακό Συμβούλιο, εκ του γεγονότος και ότι το έργο αυτό, λίγες μέρες πριν, έχει δρομολογήσει την εξέλιξή του. Ρωτάμε τον Περιφερειάρχη. Το κατά πόσο το έργο αυτό έχει πάρει την έγκληση των ορμωδίων υπροσχεσιών της αποκυντρωμένης, εάν δηλαδή η μελέτη έχει προσαρμοστεί στις παρατηρήσεις τις οποίες έγινε. Βάσει των εμβολιών, τα οποία είχαν δηλώσει το Υπουργείο Υποδομών και αποκυντρωμένοι. Η αγωνία ειδική μας είναι για ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο συνδέεται με την ασφάλεια των πολιτών, να γίνει με ολοκληρωμένο τρόπο, χωρίς πιζογυρίσματα, καθυστερήσεις σ' έργων και μη συμμετοχής των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, η οποία έχει αναλάβει πλέον και τη διαχείριση του έργου. Μέχρι τώρα έχουμε δηλώσει, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έκαναν τη μελέτη και ρωτώ το κατά πόσο οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν δώσει και την έκκριση στο έργο αυτό. Ευχαριστώ πολύ. Πάμε για το σχετικό δημοσίευμα του Μήματος Κυριακής Πόλου για να ευρευνθώ. Απάντηση δεν θα πάρω, απάντηση δεν θα πάρω, Πρόεδρε. Είναι επίκαιρη, όχι γραφή του κ. Σωτηρόπουλου, Πρόεδρε μου. Έχει δικαίωμα, αν δεν είναι έτοιμος κάποιος, να σας απαντήσει στην επόμενη. Δεν σας κατάλαβα, συγγνώμη, δεν ακούω με τη μάσκα. Αν δεν είναι κάποιος έτοιμος να σας απαντήσει, μπορεί να σας απαντήσει στην επόμενη. Αλλιώς γραφτώ. Στην επίκαιρη επερώτηση. Στην επίκαιρη επερώτηση. Και οτιδήποτε είναι. Λοιπόν, πες τι θα σας παρακαλώ και του σχετικά με το δημοσίευμα. Να ακουστούν όλα και θα απαντηθούν. Έχω το λόγο, κ. Πρόεδρε. Ναι, κ. Σωτηρόπουλου. Καλημέρα και από εμένα. Πολύ σύντομα. Υπήρξε ένα δημοσίευμα στο βήμα της Κυριακής. Φόβη για νέα βηρυτό στη βιοτία. Με αφορμή εγκαταστάσεις και αποφάσεις. Με αφορμή εγκαταστάσεις και αποθήκες της συγκεκριμένης εταιρείας νητρικού αμμονίου. Αναζητώντας στοιχεία, βλέπω ότι υπήρχαν και ατύστοιχα δημοσιεύματα και πέρυσι. Και από το κεντρικό κανάλι το MEGA και από τα νέα. Από την πλευρά της επιχείρησης, εγγράφος και το δημοσιευθεί και στο διαδίκτυο. Αναφέρει ότι πληρεί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας. Παρ' όλα αυτά υπήρχαν μητήριας αναφορές. Εκδικαστηκάν το Δικαστήριο Θηβών ώρες αφραγματογνώματα. Ο οποίος με 134 σελίδες περιγράφει σωρία παραβάσωσης σχετικά με τα μέτρα ασφαλίας και τις αποστάσεις που ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Από ό,τι μαθαίνουμε, τουλάχιστον λέει το ρεπορτάζ, χωρίς να το βεβαιώσω, ότι έχει υπάρχει βαθιά απόφαση ανάκλησης της άδειας της συγκεκριμένης βιομηγανίας. Αντιλαμβάνεστε ότι οι πολίτες και η ΚΑΤ, αλλά και οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι αναστατωμένοι. Και ρωτάμε τον κ. Περιφερειάρχη αν από τα δημοσιεύματα του 2019 και μετά έχουν τρομολογηθεί διαδικασία σε νέα από τη συγκεκριμένη εταιρεία και αν έχει ενημερωθεί επικείμενη ανάκληση της συγκεκριμένης άδειας. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ, θα αφαντηθεί και αυτό. Ο κ. Βαρδάκης έχει τρεις διακαιρότητες και δύο ερωτήσεις. Κύριε Βαρδάκη ή κ. Στουναύτης. Κύριε Βαρδάκη εσύ. Εγώ θα μιλήσω εγώ κ. Πρόεδρε. Εμείς από τη δική μας πλευρά καταθέσαμε μόνο μία επίκαιρη στη λογική αυτή που νομίζω ότι είχαμε συμφωνήσει στο προηγούμενο συμβούλιο και με αυτή τη λογική βάλαμε και δυο ερωτήσεις να απαντηθούν σε δεύτερο χρόνο παρότι τα προβλήματα στα οποία κάνουμε αναφορά είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Παρ' όλα αυτά αναπτύσσω την επερώτηση για την οποία όμως παρεμπιπτόντας περιμένω άμεση απάντηση και όχι γραπτή απάντηση γιατί αυτά αφορούν τώρα, το τώρα. Και επειδή δεν θα σταθώ στο εισαγωγικό κομμάτι το οποίο αφορά τις συζητήσεις που κάνουμε συνήθως στο περιφερειακό συμβούλιο για τα οξυμένα προβλήματα αλλά έχει την λογική της και την έννοια του ελέγχου σε σχέση με αποφάσεις οι οποίες παίρνετε ψηφίσματα τα οποία ψηφίζετε εν πάση περιπτώσει. Κύριε Πρόεδρε αν είναι να λειτουργήσουμε με βάση τον κανονισμό να το λειτουργήσουμε αν είναι να μην λειτουργήσουμε με βάση τον κανονισμό να πούμε και εμείς ορισμένα πράγματα τα οποία δεν θα σας αρέσουν καθόλου. Θέλετε να σας πω πράγματα που δεν θα σας αρέσουν καθόλου. Με συγχωρείτε τώρα αλλά πρόκειται για ιδιαίτερη μεταχείριση απέναντί μας σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Εμείς κάναμε μία επίκαιρη αυτό δεν είπαμε. Ακούστε αυτοί που δεν τήρησαν αν δεν το τήρησαν τους κάνετε παρατήρηση. Κάνετε σε εμένα παρατήρηση γιατί έχω καταθέσει μόνο μία επίκαιρη. Δεν έκανα σε κανέναν παρατήρηση. Μα δεν είναι αυτό το θέμα μας. Με διακόπτετε πάνω στον υρμό της ανάπτυξης μιας επίκαιρης ερώτησης και τι προσπαθείτε να κάνετε δηλαδή. Για πείτε μου. Δεν θα διακόψω. Θέλετε λοιπόν να μην κάνω την ερώτηση. Όχι να κάνετε την ερώτηση. Λοιπόν γιατί βάζετε τέτοιου είδους παραμέτρους σε εμένα. Μα δεν έβαλα σε κανέναν παρατήρηση. Προσπαθώ να τη ρίσω κανονισμό όπως μου είπα. Εδώ την αφηβάτωσες. Αφηβάτωσες την ερώτηση. Εν πάση περιπτώση συνεχίζω και όπως θέλετε απαντήστε. Όπως θέλετε απαντήστε. Εσείς δεν σέβεστε τίποτα επιτέλους. Το ερώτημα είναι σε σχέση με τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της στερεάς και αφορούν την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σας τονίζουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν 28 δευτερό έχουν αναλάβει εργασία 129 από τις εξαγγελθήσεις 390 θέσεις που εξαγγέλθηκαν το Μάιο του 2020. 7 κρεβάτια μέθος στο νοσοκομείο Αλαμίας παραμένουν ανενεργά λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν καλύπτονται στο σύνολό τους οι ανάγκες σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη στερεά και δεν ξέρουμε πώς εσείς αντιλαμβάνεστε αυτή την κατάσταση και αν μπορείτε να κοιμάστε ήσυχη από αυτή την κατάσταση. Άλλο ζήτημα. Επιμένουμε στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Δεν ξέρω ποιο είναι το μέγεθος το οποίο αναφέρεται ο κύριος Τουλιάς πάντως εμείς το στιγμό που έχουμε είναι 69.000 εμβολιασμοί σε σύνολος στερεάς. Δηλαδή ούτε 10% στο σύνολό τους για την παρακολούθηση της μεταδοτικότητας ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς τους ο οποίος τους τονίζει ο κύριος Τουλιάς και έχουμε συζητήσει και κατηδύεν για αυτά τα ζητήματα. Ποιοι είναι οι έλεγχοι και πώς πρέπει να γίνονται αυτή η έλεγχη σε αυτούς τους χώρους. Να τονίσω ότι αισθία υπερμετάδοσης αυτή τη στιγμή είναι το ΚΕΙΠ στη Λαμία όπου έχει 56 κρούσματα μέσα σε 300 νεοσύλλεκτους στρατιώτες και δεν ξέρουμε αν και το μόνιμο προσωπικό σε την κατάσταση βρίσκεται εκεί μέσα. Φυσικά έχω κάνει επικοινωνία και με τον κ. Καρακάτζα και τον κ. Τουλιά για αυτό το ζήτημα από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα. Περιμένουμε να δούμε ποια είναι η δική σας εγρήγορση σε αυτά τα ζητήματα και αν μπορείτε να μας δώσετε κάποια συγκεκριμένη απάντηση αν δεν έχει ξεφύγει το πράγμα μέσα από το ίδιο το στραττόπεδο και σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι στρατιώτες οι οποίοι υπάρχουν εκεί γιατί χτες έγινε η ορκομοσία σήμερα φεύγουν για τις μονάδες τους. Αυτό το ζήτημα κατά τη γνώμη μας έχει πολύ μεγάλη σημασία να μας απαντήσετε συγκεκριμένα τι προτίθεστε να κάνετε για να μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτήν την αισθήια υπερμετάδοσης. Τέλος για τη λειτουργία των σχολείων και των ΑΕΥ με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κινητοποιούνται οι σπουδαστές, κινητοποιούνται οι φοιτητές, κινητοποιούνται οι μαθητές σε αυτήν την κατεύθυνση. Τους κρατάτε μέσα χωρίς να παίρνονται μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης βεβαίως αλλά εμείς τονίζουμε και σε εσάς τις δικές σας ευθύνες που έχετε σχετικά με αυτό το ζήτημα. Αυτό αφορά την πανδημία και τα ζητήματα στα οποία εσείς κατά καιρούς μας φέρνετε και κουβεντιάζετε στο Περιφερειακό Συμβουλείο υποτίθεται και με τη μορφή ψηφισμάτων παίρνετε και κάποιες αποφάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση. Η Περιφέρεια ερωτάται τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με την αύξηση της φτώχιας που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ήδη η ανεργία πλησιάζει το 30%. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί κατά 40-50%. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ανεξόφουτων λογαριασμών στη ΔΥ. Μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια του κλεισίματος αρκετές από αυτές. Από αυτό που φαίνεται παρά τις την πανοκρουσίες που μας βάζετε αυτό που έχει εξαγγελθεί από τις 18.000 επιχειρήσεις μόνο οι 1.190 επιχειρήσεις θα έχουν, θα επιδοτηθούν αυτό ο απασχολούμενος. Και τέλος σας καταθέτουμε και δύο ερωτήσεις που αφορά τους αγρότες. Περιμένουμε απάντηση. Ωστόσο είναι οξημένα τα προβλήματα σε σχέση με καθυστέρηση αποζημιώσεων στον Ιανό και στη Μίδια. Όπως επίσης και καθυστέρηση, προκλητική καθυστέρηση στην Ανατολική Φιότιδα της αποζημίωσης για τον κορονοϊό της επιπτώσης από τον κορονοϊό της Κονσερβουελιάς της Στυλίδας. Και το γελίο της υπόθεσης είναι ότι πρώτοι είχαν σπεύσει να καταγγείλουν αυτή την μονομερία, ας το πούμε έτσι, προσπάθεια που έκανε η Κυβέρνηση να βγάλει απ' έξω τους ελαιοπαραγουγούς διπλής κατεύθυνσης. Πρώτοι είχαν σπεύσει ο κύριος Οικονόμου, ο οποίος τώρα είναι υφυπουργός Γεωργίας, και ο κύριος Θεϊκούρας, που παραμένει ως υφυπουργός Οικονομικών. Και δεν έχουν λύσει ακόμη το πρόβλημα. Σας ευχαριστώ κύριε Παρτζάκη, κύριε Περιέρα. Κύριε Αλεξία, δεν πέρασαν να μπορούν παιδιά, αλλά τους πήρε τηλέφωνο σπίτι του Σπάκια. Κύριε, κύριε Παρτζάκη, ολοκληρώσατε εσείς? Ολοκληρώσα, περιμένω τις απαντήσεις, τουλάχιστον σε αυτά τα οποία είναι οξημένα. Κύριε Περιέρχη, όσον αφορά το θέμα για την ΜΕΘ και την προσοχή προσωπικού, να το απαντήσω. Κύριε Πρόεδρε, κάναμε και εμείς σε περίπτωση, στους συνάδελφους, στο σκούρος και δεν απαντήθηκε. Δεν θα έχουμε δύο μέτρα και δύο σαθμάνους. Δεν θα έχουμε μισό. Είχαμε μία ερώτηση, η οποία θα απαντάτε και αν είναι με μεγάλο ενδιαφέροντο. Το πανεπιστήμιο είναι τεράστιο ενδιαφέρον για τη φτιότητα εκεί, κύριε Παρτζάκη. Να απαντηθεί από τον κύριο Μακουμίτρο στις δύο γραμμές. Κύριε Παρτζάκη, όσον αφορά τις 7 κίνες ΜΕΤ, οι οποίες είναι δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρο Νιάρκος, βρισκόμαστε στο εξής. Τρέχει αυτή τη στιγμή, είναι υπό κατασκευή και προσωλοκλήρωση 7 κίνες ΜΕΤ. Όσον αφορά μια προκήρση, η οποία έχει καταλυτική ουγεωμηνία 5 τρίτου, έχει τελειώσει δηλαδή οι αιτήσεις, πιστεύουμε ότι εντός δημίου θα έχουμε την πρόσφυγση 5 γιατρών για τη ΜΕΤ. Και επίσης, όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν εκκληφθεί 33 θέσεις κορυφικού προσωπικού νοσηλευτικού και προσέρχονται ήδη σταδιακά για ανάληψη υπηρεσίας. Έχουν στοιχεία από τον δικητή, όσον αφορά τις προλύψεις από πρώτη του 2020, έχουν προσδιφθεί 16 μόνιμοι γιατροί και συνένας που ορκίστηκε χτες. Δύο νοσηλευτικό προσωπικό, δύο υπό προσωπικό, επικορικό εννιά γιατροί, με μπλοκάκι δύο γιατροί, νοσηλευτικό 76 γιατροί, υπό προσωπικό 16. Όσον αφορά το καθαρισμό, οι οποίες είναι ανάδοχες εταιρίες, έχει 20 πιο καθαρίστες, δηλαδή από 46 και 66 και σε φύλακες από 17 ή 19. Από το Μάι του 2020 μέχρι σήμερα, μετά από στοιχεία που έχω από την Πέμπτη είπε, ο αρχμός έκκληση από το Υπουργείο Γεγιατούρσίνο 84, η πορεία πρόσφυψη έχουν ήδη προσδιφθεί 33, και όσον αφορά το γενικό σύνολο του 2027 που φύγανε, όσον αφορά το νοσηλευτικό και το υπό προσωπικό, σε επίπεδο Υπουργείου έχουν εγκριθεί 652 θέσεις και η πορεία πρόσφυψη αυτή τη στιγμή είναι 571 θέσεις σε όλη την περιφέρεια, σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Πόσες έχουν γίνει, ρε Πακομήτρο, 571 θέσεις. Μιλάμε τώρα για νοσοκομεία, μισό λεπτο. Εγώ έχω επίσης... Συγγνώμη κύριε Χρονά. 134 από την αμυστοδοσία. Μισό λεπτο να σας πω, εγώ μιλάω βάσει στοιχεία από την Πέμπτη είπε, επίσημα στοιχεία. Σωθήκαμε. Εντάξει. Κύριε Πακομήτρο. Μα είσαι, κύριε Παζδέκη. Αυτό για τις 7 μεθ, όσο καθυστερή θρηνούμε θύματα. Να σας πω, εγώ δεν θα διαφωνήσω μαζί σας, όμως αυτή τη στιγμή είναι προς ολοκύρωση. Ήδη έχουν εκρυφθεί και οι πέντε προσγήψεις γιατρών, έχει προκήρυφθει και πιστεύω εντός δημήρου, από ό,τι ξέρω και μου λέει και ο διοικητής, εντός δημήρου θα έρθουν πέντε γιατροί, έχει προκήρυφθει, δεν ξέρω, αλλά θα έρθουν... Το νοσοκοφείο της Λαμίας είναι γεμάτο. ΣΥ-33, οι οποίοι νοσηλευτές, οι οποίοι ήδη προσλαμβάνονται τώρα, από αυτή την προκήρυφθεια που υπήρχε τώρα, πριν κι εγώ καιρό. Αυτή είναι η 6Κ. Μην μπερδεύεσαι. Δεν μπερδεύομαι. Ας ηρεμήσουμε λίγο. Πρόεδρε, θα κάνουμε διάλογο τώρα. Όχι, όχι. Δεν σας πω να κάνω. Σας ευχαριστώ, προχωρώ. Ενέφτευστερα κουβεντιάστηκε το θέμα των ουλικών πάρκων. Το ίδιο σχετικά με την αντιοδότηση των ουλικών πάρκων στην Καριστία. Πάω αριστερή παρέμβαση. Έχει μία, δύο, τρεις, τέσσερις ερωτήσεις να αναφερθούν και θα απατηθούν χραστώς. Κυρία Πολυζόη. Ναι, σας άκουσα. Και ιδιτεύτηκε μαζί με τις υπόλοιπες που αφορά τις ανεμογενήτρες. Από κει και πέρα λίγο για τη διαδικασία. Υπάρχει στη διαδικασία σας παρακαλώ. Όλεπτο, κύριε Σανίδα. Γιατί κάθε φορά γίνεται το ίδιο πράγμα. Είμαστε από τις παρατάξεις που μέχρι τώρα καταθέταμε μία ή καμία ερώτηση σε κάθε συνεδρίαση. Κι αυτή τη φορά θέσαμε μαζημένες και είναι λογικό να συνεδριάζεται το περιφερειακό συμβούλιο μία φορά το μήνα να μαζεύονται κάποιες ζητήματα που είναι και άκουσα. Εάν λοιπόν είναι να μην απαντιώνται γιατί ο κόσμος που παρακολουθεί θέλει να ακούσει τις απαντήσεις να αποφασίσουμε και να καταθέτει ερώτηση μία παράταξη. Γιατί τρώμε μισή ώρα για να απαντήσουμε μισό λεπτό, τρώμε μισή ώρα για να απαντήσουμε την πρώτη ερώτηση από την πρώτη κατά σειρά παράταξη. Ε, λογικό είναι να μην φτάνει για τις υπόλοιπες. Λοιπόν, επί του θέματος τώρα. Η δεύτερη ερώτηση που καταθέσαμε αφορά την πληρωμή εκτελούμενων έργων. Σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του 27 πρώτου είχαμε θέσει το θέμα εάν πρέπει να πληρωθεί εκτελεσμένες εργασίες δημοπρατούμενων έργων. Η απάντηση που είχαμε πάρει είναι ότι ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία εξόφλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες πολύ λίγα χρήματα έχουν αποδοθεί. Ερωτάτη λοιπόν η περιφερειακή αρχή ποιο ποσό αιτήθηκε, αιτήθηκατε για την περιφέρεια στερεάς και την πληρωμή των συγκεκριμένων εργασιών. Ποιο ήταν τελικά το ποσό που χωρηγήθηκε στην περιφέρεια από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων για τις σχετικές ΑΕΠ. Πώς δεν αναμείθηκε σε κάθε περιφερειακή ενότητα σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους και αν εξακολουθούν να εκκρεμούν ακόμα απαιτήσεις ανάδοχων έργων που ενέχουν τον κίνδυνο αναστολής εργασιών και που θα οδηγήσουν σε άλλες απαιτήσεις από τον ανάδοχο του έργου. Η επόμενη ερώτηση αφορά τις αλλαγές στη λειτουργία των ελλαϊκών αγορών έχει τεθεί και από άλλες περιφερειακές παρατάξεις. Σήμερα που πέρασα από τη λαϊκή αγορά εδώ της ΕΕΑΣ οι άνθρωποι είναι ανάστατοι, μου μετέφεραν την αυξανόμενη και έντονη ανησυχία και αγωνία και τη δυσαρέσκεια των παραγωγών των λαϊκών αγορών σε σχέση με τις αλλαγές που προωθούνται. Έχουν αναφερθεί αυτές οι αλλαγές. Ερωτά τη περιφερειακή αρχή για μία ακόμη φορά εάν συμφωνεί με τους εν λόγω σχεδιασμούς και τι ενέργειες έκανε και τι πολιτικές πρωτοβουλίες πραγματοποιήσε ώστε να στηρίξει έμπρακτα τη θέση και τα δικαία αιτήματα των αγροτών, των παραγωγών, των επαγγελματιών που ζουν στην οσία της οικογένειας τους προωθώντας τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές που χρόνια τώρα αυτές οι λαϊκές αγορές εξυπηρετούν και τις ανάγκες κυρίως των τοχών λαϊκών στρωμάτων. Και η τέταρτη ερώτηση αφορά την πολυεθνική αμερικάνικη εταιρεία Cisco και την εκπαίδευση στην εκπαίδευση και έχει άμεση σχέση και με τις τηλεδιασκέψεις που γίνονται και στο περιφερειακό συμβούλιο. Πριν λίγες μέρες λοιπόν αποκαλύφτηκε η σκανδαλώδης σύμβαση μεταξύ της Αμερικάνικης Πολυεθνικής Cisco και του Υπουργείου Παιδείας στην εκπαίδευση καθώς κόστισε 2 εκατομμύρια, παρακαλώ, ευρώ με απευθείας ανάθεση και για κάθε έτος, όχι συνολικά και ταυτόχρονα είχε την παραβίωση των προσωπικών δεδομένων από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους για να νομιμοποιήσουν και να μόνιμοποιήσουν την τυλλακπαίδευση. Αυτή η σύμβαση 172 σελίδες με τα προσωπικά δεδομένα όπως είπα ενόμιση εκατομμυρίου μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών έχουν καταγραφεί χωρίς τη συνέναισή μας και μπορούν να διατηρηθούν για 7 χρόνια μετά τον τερματισμό της σύμβασης και ταυτόχρονα μπορεί να πουληθούν, όσες φορές κρίνει η Cisco σε άλλες εταιρείες γνωστές όπως Amazon, Facebook, Google κλπ. Το αποτύπωμά μας και η δραστηριότητά μας των χρηστών δηλαδή στο διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς και όχι μόνο σκοπούς. Αναφέρω ότι το 2018 τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών είχαν χρησιμοποιηθεί από την ανάλογη Cambridge Analytica υπέρ της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump. Εδώ και μήνες το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε τα αιτήματα του κλάδου της εκπαίδευσης εκπαιδευτικών μαθητών γονέων για να παρθούν τα μέτρα ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια διαζώσης στην προβληματική τελεκπαίδευση, στον εγκλησμό και την απομόνωση μαθητών και εκπαιδευτικών αδιαφορώντας ουσιαστικά στα αρνητικά αποτελέσματα που αυτά έχουν να κάνουν και με τη μόρφωση και με την παιδαγωγική μας θέση που έχουμε αλλά και ψυχολογικά και κοινωνικά και από θέμα υγείας απέναντι και στους μαθητές και σε εμάς. Σας ευχαριστώ κυρία Πολυζόρη. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Δεν τελείωσα, δεν ολοκλήρωσα. Με αυτά τα δύο εκατομμύρια που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε κάλλιστα να έχει προσλάβει εκπαιδευτικούς, να έχει αναβαθμίσει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και να μην ακούμε μέσα από το Webex «Παιδιά μου ακούτε κάθε δύο λεπτά» ή «Κυρία δεν έχω μικρόφωνο, δεν έχω σήμα, δεν έχω laptop» να μπορούσε λοιπόν να έχει προσλάβει εκπαιδευτικούς, να έχει μοιράσει τα τμήματα, να γίνονται κάθε εβδομάδα τεστ για να έχουμε αποφύγει αυτόν τον εγκλεισμό και τα προβλήματα της τηλεκπαιδευτικής. Πρόερρε, είμαστε ήδη στις τρεις ώρες και δέκα λεπτά έλεος. Δεν πειράζει, δεν πειράζει κύριε Γιώτη. Άκουσα όλους τους προηγούμενους. Κυρία Πολυζόρη. Λοιπόν, ως εκπαιδευτικός λοιπόν κλάδος απαιτούμε να σταματήσει τώρα η τηλεκπαιδεύση και να ανοίξουν τα σχολεία με όλους τους αρμανείς όρους, ικανοποιώντας τα αιτήματα που έχουμε ως εκπαιδευτικός κλάδος. Και έρχομαι τώρα και σε αυτό που αφορά το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ποια είναι η θέση σας και ποιες είναι οι ενέργειες που θα κάνετε ώστε να αποσυρθεί η επέσχυντη σύμβαση και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας να σταματήσει η τηλεκπαιδεύση και να γυρίσουμε στα σχολεία μας ασφαλής. Και δεύτερον, με δεδομένο ότι συνέδρεις του Περιφερειακού Συμβουλίου γίνονται μέσω ανάλογης πλατφόρμας, η pressing.gov.gr, ποια είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει εδώ, με ποια σύμβαση, με ποιο κόστος την πραγματοποιεί και με ποιο τρόπο έχετε διασφαλίσει και προστατεύσει τα προσωπικά μας δεδομένα και εγγυάστε ότι δεν θα γίνει κάτι ανάλογο και με τα προσωπικά δεδομένα μας τα Περιφερειακά Συμβούλια. Σας ευχαριστώ, κυρία Πολυζόη. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την κατανόηση. Έχουμε κάνει τις επίκαιρες μόνο να αναφερθούν περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Του ξαναβλέπουμε αυτό το θέμα και σας ζητώ συγγνώμη για κάποιο λόγο αν τυχόν παρακάτηκα. Προχωρώ στην διαδικασία όπου εισάγουν τα ψηφίσματα για το τέλος της συνεδρίας σας και φέρνουμε απόφαση εισαγωγής των δύο εκτάκτων θεμάτων που έχουμε. Είμαστε σύμφωνοι γι' αυτό, εισάγω τα δύο έκτακτα πρώτης ημερίς και διάπαιξης. Συγγνώμη, να αναφέρω λοιπόν το πρώτο έκτακτο θέμα. Είναι ενημέρωση για το Ράλι Απρόπολης και λήψη απόφασης γιατί με εκδίδωσε ενδιαφέροντα στη διεξαγωγή του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Το λόγο έχει ο Περιφερειάς Στερεάς Ελλάδος, ο κ. Πάνης Πανώς. Αγαπητοί συνάνθρωποι, με ιδιαίτερη χαρά θέλουμε αυτό το θέμα στον Περιφερειάκο μας συμβούλιο. Το Ράλι Απρόπολης είναι ένας θεσμός που ενδεχομένως οι περισσότεροι από τους παρόντες να τον έχετε ζήσει και γνωρίσει κάλλιον εμού. Ένας θεσμός που νιώθουμε τώρα ότι είναι βαθιάστερο ελλαδίτικος, τον αγαπούν οι πολίτες μας και ήταν αρμή και άλλο δυσάρεστο, που για αρκετά χρόνια δεν πραγματοποιεί το. Σήμερα, μετά την ανακοίνωση μιας επιτυχίας, ότι το Ράλι ξαναέρχεται στην Ελλάδα και μάλιστα σχεδόν από το Παγκοσμίου Προαθμίματος WRC, όπως ήταν απόλυτος αντίληπτο έως αυτονόητο, σπεύσαμε να διεκτητήσουμε το να διεξαθεί στη Στερά Ελλάδα, που θεωρούμε ότι είναι ο φυσικός του τόπος και όπου θεωρούμε ότι έχει και τα περισσότερα πληνεκτήματα, είναι αφενοσμένοι για την τέλεια άρτια διεξαγωγή του, στη λογική του να το απολάψουν και να το φιληθούν οι συμπολίτες μας και οι επισχέτες, αλλά και στη λογική του να μην είναι ικανοποιημένοι όλοι οι συμμετέχοντες, ούτως ώστε και η Στεραία αλλά και η χώρα να μπορεί η περήφανα να το διοργανώνει και τις επόμενες χρονιές ώστε να φύγεται αφυσβήτηση για το πού και το πώς πρέπει να γίνει το ράδιο. Στο επίκεντρο των προσπαθειών και της εγγέλης φιλοσοφίας μας πάνω σε αυτό το ζήτημα, ήταν η μέγιστη δυνατή διασπορά του αγώνα και από άποψη διεξαγωγής αλλά και άποψης, όπως είπα νωρίτερα, συγχαγωγίας και οχφέλειας σε όλα τα δυνατότητες ή δυνατότητες μήκη και πλάτη της Στεραίας. Ειδικά σε περιοχές όπως η Φτιότητα, η Φωκίδα, η Βρετανία και ας χάτω στην Εμία, ώστε να είναι το ράλι της Στεραίας, ένα ράλι που λέμε ότι του καταθέτουμε ως Στεραία, να μην είναι απέναστοιγλος, να είναι και κάτι που αποτυπώνει απόλυτα την ουσία. Εξάλλου, βέβαια, είναι γνωστό ότι οι κορυφαίες ειδικές δραδρομές, που περιλαμβάνει το ράλι, παγκοσμίως γνωστές σ' όσους ασχολούνται με τον χώρο του μηχανοκίνηταθμιτισμού, ούτως ή άλλως εκτιμούνται σε ολόκληρη τη Στεραία, τουλάχιστον στους τέσσερις από τους πέντε νομούς. Στο πλαίσιο της πρότασης συμπεριλήφθη το να δημιουργηθεί το Σέρνης Παρκ στη Λαμία και συγκεκριμένα στο χώρο της ΠΕΛ. Στην πρόταση προβλήθηκε η Στεραία Ελλάδα ως ενένειε, ως σύνολο, όχι μόνο με τα πλεονεκτήματα τα στενά που σχετίζονται με τη διοργάνωση, όπως οι δικές δραγωμές, αλλά προβλήθηκε και συνολικά ο πολιτιστικός πλούτος και ό,τι άλλο πραγματικά κάνει τη Στεραία Ελλάδα ξεχωριστεί και μια επίσκεψη για το ράλι Ακρόπολης δεν θα εξατλεί το μόνο στην παρακολούθηση των αγώνων, αλλά θα αποτελούσει και θα αποτελεί μια πολύ συνολική αιμιρία. Να πούμε πως το ράλι Ακρόπολης δικδικείται, όπως το δικδικούμε εμείς, έτσι το δικδικεί και η περιφέρεια Πελοποννήσου με τον δήμολο Τρακείου. Θεωρούμε με όση προκατάληψη μπορεί να έχει και αυτή η διατύπωση, θεωρούμε βάσιμα ότι η Στεραία Ελλάδα συγκεντρώνει αντικειμενικά πλειονεκτήματα πολύ περισσότερα εν συνόλο σε σχέση με την άλλη πρόταση, η οποία έχει γίνει γνωστή. Ωστόσο η δουλειά μας και ευθύνη μας είναι αυτά τα πλειονεκτήματα, πρώτον να τα μεγιστοποιήσουμε στη ρουσία τους, δεύτερον να τα αναδείξουμε με τον ιδαντικό τρόπο, όπως ώστε να καταστούν γνώση και κτήμα αυτού που τελικά θα λάβουν την τελική απόφαση. Αυτή η προσπάθεια, όπως φαίνονται, έχει και τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία, νομίζω ότι είναι αντιληπτό και δεν χρειάζεται να το τεκμήλει όσο βαθύτερα, γεννάνε και μια ανάγκη διατήρησης κάποιων στοιχείων, έξω από ότι η δημοσιότητα σε πρώτη φάση βλάσκεται, όπως γίνεται πάλι σε αυτές οι περιτώσεις. Όμως, η φιλοσοφία είναι ότι ζητούμε μια διαοράνωση για όλη τη στερεά, φωτίζουμε τα θετικά μας στοιχεία και τα μεγαλώνουμε και τα αναδεικνύουμε. Συγγραμμούμε, βέβαια, στη χρηματοδότηση του αγώνα, εφόσον φυσικά εγκριθεί μια τέτοια απόφαση θα περάσει από τα συλλογικά μας όργανα, όπως γίνεται με οικιαδήποτε λαπάνι. Είμαστε σε επαφή με έναν μεγάλο μέρος του θρημικού πάρματος, αν μπορώ να το πω έτσι, της Στερεάς Ελλάδας, που διαθέθηκε για το σκοπό αυτό. Αναφέρομαι σε βουλευτές, είχαμε ήδη ανακοινώσει πολλούς βουλευτών. Νομίζω, από ο Μούζο, έχουν μιλήσει έτσι δημόσια οδηγία, τώρα είναι οκτώ βουλευτές τριών κομμάτων. Νομίζω, τα νούμερα είναι σωστά. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, αλλά και είμαστε σε επαφή και με τους δήμους εκείνους, που έχουν πιο άμεσο ενδιαφέρον, που είναι η περίπου εννέα των βλαγκημών. Σε αυτή την φιλοσοφία, ζητούμε και περιμένουμε μια εμφανική, μια εχειρή στηρίξη και του Περιφερικού Συμβουλίου, που είναι το κορυφαίο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας, σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια, που προορίζεται να φέρει την πρώτη νίκη της απόφασης διεξαγωγής του Ράλι στον τόπο μας και τη δεύτερη μεγάλη νίκη, αυτή είναι μια σάρτιας διοργάνωσης, στην οποία θα χαρούν, θα αφενηθούμε όλοι οι στερελαδίκες. Αυτά σε αδερές οράμεις και είμαστε διάθεσες για ρωτήσεις. Πρόεδρε, έχω καταθέσει και μια περώτηση και ήθελα μια τοποθέτηση. Κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ να εφαρμόσετε τον κανονισμό, να γίνουν οι ερωτήσεις, γιατί επιθυμώ να υποβάλλω μόνο ερωτήσεις, όχι τοποθέτηση, να απαντηθούν οι ερωτήσεις από τον κ. Περιφεριάκη και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις όσο ο κανονισμός σωρίζει. Σας ευχαριστώ πολύ. Πολύ ωραία. Κύριε Δούρου. Λοιπόν, έχει κατατεθεί επίκαιρη περώτηση για το θέμα του Ράλι Αγρόπολης. Ήθελα να πω ότι είναι σημαντικό για τη Στερεά Ελλάδα ή το Ράλι Αγρόπολης που ξαναγυρίζει στην Ελλάδα να έχει σαν παιδερία τη Στερεά Ελλάδα. Είναι ένα θετικό ζήτημα, το οποίο το βλέπουμε και νομίζω αυτό έχει εκφαραστεί και από όλη την παιδερία της Στερεάς Ελλάδος. Θεωρώ ότι η επίσκεψη και η κατάθεση φαγγέλου θα έπρεπε να ήταν από την διοίκηση της ΠΕΔ μαζί με τον Περιφερειαρχη. Και εγώ βάζω το ερώτημα επειδή τέθηκε το ζήτημα της Αφετηρίας από την Πανελλήνια έκθεση λαμίας, γιατί να μην είναι από τους δελφούς που συνδέει το παρελθόν και το σήμερα. Το ράλι είναι κάτι που είναι στη σύγχρονη εποχή, η Δρευφή είναι κάτι από το παρελθόν, ουσιαστικά είναι η έναρξή του, θα βοηθούσε στην ανάδειξη και βέβαια και όλης της Στερεάς Ελλάδος, αλλά και κομματιών που έχουν σχέση τόσο με την τουριστική όσο και με την πολιτιστική και ιστορική ιστορία της Ελλάδος. Άρα θα ήθελα και να μάθω και ποιος είναι ο σχεδιασμός. Επειδή υπήρξαν, ήταν θετικοί όλοι οι δήμαρχοι και μάλιστα και οι δύο δήμαρχοι και της Εδωρίδας και των δελφών, αλλά θα ήθελα στην προσπάθεια αυτή και αυτό ρωτώ, γιατί δεν έγινε ποιος η λογικά, δηλαδή με εσάς, με την διοίκηση της Πεδρυνιάκη ήταν ομόχονη η απόφασή τους, και επί της ουσίας να γίνει η διεκδίξη και το σημείο αφεντηρίες να έχει μια ιστορικότητα. Ευχαριστώ. Ο κ. Αναγνωστάκης. Ο κ. Μπέτσιος έχει ζητήσει ερώτηση. Και εγώ έχω ερώτηση. Ο κ. Αναγνωστάκης. Ναι, κ. Πρόεδρε, απλά εγώ θα κάνω τοποθέτηση, δεν θα κάνω ερώτηση. Μήπως πρέπει να προηγηθούν οι ερωτήσεις όπως προβλέπεται τον κανονισμό. Ωραία. Αφού δεν έχετε ερώτηση, το αγοράμε. Έχω εγώ, κ. Πρόεδρε. Ερώτηση. Ναι, ερώτηση. Προς τον Περιεφεριάρχη. Καταθέσατε σε υποψηφιότητα φακέλου, κ. Περιεφεριάρχα. Θα θέλα να μας γνωρίσετε αν μέσα έχετε περιλάβει τις ειδικές διαδρομές που προτείνετε εσείς. Αν τις προτείνει η αγωνιστική επιτροπή του Ράλι. Και θα θέλα να ξέρω επίσης, πάνω σε αυτό πάλι αγωνόμενος, οι ειδικές διαδρομές του Ράλι προκαθορίζονται από τον Σοφά και τον Περιεφεριάρχη. Το καταθέσετε εσείς ή έρχεται εδώ η αγωνιστική επιτροπή της που καθορίζει και σας λέει αυτοίς είναι εκεί θα που θα δουλέψουμε. Έχετε συμπεριλάμει μέσα όλους τους νομούς αυτό. Κυρία Πρόεδρε έχω κι εγώ ερώτηση. Κυρία Πρόεδρε έχω ζητήσει το λόγο για ερώτηση. Μετά την παράταξη του κυρίου Αναγωνιστάκη. Έτσι είναι η παράταξη της κυρίας Μπαγιαγί για το παιδί. Βεβαίως τώρα μου ζητάει η κυρία Κοροβούλη προφανώς δεν ακουγόταν. Είχε κάποιο πρόβλημα που προηγείται. Ποιος προηγείται. Κυρία Κοροβούλη. Βάσο θέλεις να κάνεις ερώτηση. Ορίστε. Θέλεις να κάνεις ερώτηση. Ναι πήκε η ερώτηση και είναι και πήγω. Επί του θέματος. Επί του συγκεκριμένου θέματος. Όχι. Οπότε προφαράνουμε. Ευχαριστώ κυρία Πέτσικα. Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε. Πραγματικά όλοι επιθυμούμε να διοργανωθεί η Τωράλη Ακρόπολης μετά τον ερχομό ξανά στην χώρα μας, στην περιφέρεια αστεράς Ελλάδας και όλοι θα συμβάλλουμε έτσι ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα. Όμως κύριε Περιφερειάρχα θα μου επιτρέψετε να υποβάλλω κάποιες ερωτήσεις που είναι σημαντικές έτσι ώστε να δούμε πως ο αγώνας μπορεί να διοργανωθεί καλύτερα αλλά να γνωρίζουμε και εμείς όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αγώνα. Πρώτο ερώτημα. Ποιος σε περίπτωση που πάρουμε την διοργάνωση στην τερά Ελλάδα, ποιος θα διοργανώσει τον αγώνα. Όσο το Ράλι βρισκόταν στην Ελλάδα, ποιος χωρέας δηλαδή. Την διοργάνωση του αγώνα την είχε η ΕΛΠΑ. Τον είχε η ΕΛΠΑ. Ο Δήμος και η Περιφέρεια στερεάς Ελλάδας, είναι η Νομαρχία παλιότερα, ήταν επικουρικά. Θα πω παρακάτω τι κάναμε. Δεύτερο ερώτημα. Εφόσον έρχεται ο αγώνας εδώ, τι ποσά θα δώσει η Περιφέρεια. Γιατί μπορεί να ακούμε από βουλευτές και οτιδήποτε άλλο, το μίζο θέμα είναι ποιος θα βάλει τα χρήματα. Θέλουμε λοιπόν να ξέρουμε ποια είναι η τάξη μεγέθους ένα ποσό το οποίο θα διαθέσει η Περιφέρεια ή ο Δήμος Λαμιέων εν προκειμένου η Περιφέρεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το τρίτο πιο σημαντικό. Όσο χρόνο διοργανώνονταν ο αγώνας στην Ελλάδα, τα πολλά τα χρήματα τα βάζανε οι φορηγοί. Και να σας πω και το εξής, επειδή είχα μια εμπλοκή με αυτό το θέμα το 12 λόγου του ρόλου μου τότε μαζί με τον κ. Κοτρονιά. Να σας πω ότι το Rally Acropolis έφυγε από τη Στερεά Ελλάδα το 8-9 για ποιο λόγο? Για τα χρήματα. Και γιατί πήγε στο Λουτράκι, όχι επειδή το Λουτράκι έχει εκείνο το νερό το καλό που κάνει και πολύ καλό στα νεθρά, αλλά γιατί βρήκε μια γενναία χορηγεία ύψους 200.000 ευρώ το χρόνο από το καζίνο του Λουτρακίου. Τα λέω αυτά, έτσι γιατί πρέπει να τα γνωρίζω ως Περιφερειακό Συμβούλιο για να συμβάλλουμε και εμείς έτσι ώστε και η πρόταση να είναι πλήρης, γιατί αν οικονομικά η πρόταση δεν είναι πλήρης δεν πρόκειται να έρθει το Rally εδώ, ούτε με ευχές βουλευτών, ούτε με ευχές του Μπέτσιου ή οποιοδήποτε άλλο. Λοιπόν, θα θέλαμε λοιπόν αυτές τις απαντήσεις και να πω το εξής, ότι ο Μ. Δήμος συνεύαλε τότε, αναλάμβανε τη στήριξη του κέντρου εκεί που μαζεύονται τα αυτοκίνητα του Πάρτινγκ, της έκθεσης, η δε περιφέρε και αυτή συνεύαλε με τον καθορισμό με τα μηχανήματα διαμέσου του κ. Καρακάντζα, που καθάριζε όλους τους δρόμους και τις ειδικές διαδρομές. Είχαμε δηλαδή επιπουρικό ρόλο. Ο ρόλος μας τώρα σε σχέση με το οικονομικό κυρίως ποιος θα είναι. Ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Καρακάντζα. Παραιματικά να πω ότι τα Rally πάνε και έρχονται ο Καρακάντζας μέλι. Ναι, είναι αυτό, είναι σίγουρο. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση και εγώ. Έγραψε, οφείλε να ομολογήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση και εγώ ακόμα. Για τη διεκδίκηση, για τη δημιουργία του φαγελού και τη διεκδίκηση. Υπάρχει κάποιο κόστος, πέρα από το κόστος που ρώτησε ο κ. Μπέτσιος. Για μετά. Εάν έχουν τελειώσει οι ερωτήσεις, τι εσείς έχω και εγώ να κάνω μια τοποθετήση, κύριε Πρόεδρε. Να απαντήσει πρώτα. Να απαντήσει στις ερωτήσεις και μετά να πάμε στις τοποθετήσεις. Θα το κάνουμε εσείς. Αυτό είναι και σωστό. Σε σχέση με τα τοπικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης, το λέω με τον πιο χειροστροφόρο ότι θέλουμε να φορά το μεγαλύτερο δυνατό μέρος της στερεάς. Η μόνη περιφερή κενότητα, η οποία και να αγγίζει λίγο πιο ξόφαλισσα να μπορούμε να το έχουμε έξι, είναι η έμπεια που εξάλλου και παραδοσιακά δεν είχε κάποια τέτοια οργανική διασύνδεση με το ράλι. Για μόνο ένα πέρασμα από το χωριό Λουκίσα, την Αρθιδόνα της Βιωτικής Ακτής, το οποίο φυσικά θα το όλοι θέλουμε να παραληφθεί και είναι μέσα στο σχεδιασμό. Κατά τα λοιπά, η πυρωτική στερεά, να το πω, έξυπνες περιφερικές νόρτες έχουν όλες το πολύ ξεκαθαρούν και χειρό ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, στο πλαίσιο μιας σοβαρικής πρότασης έπρεπε να υπάρχει μία μόνο σημαντική προσέγγιση στην πρόταση του ΣΕΡΙΣΠΑΡΚΙ. Και ως εκ τούτου, για λόγους οργανωτικούς, διαχειριστικούς, ιστορικούς, προκρίθηκε το χώρο στις πέντε, χωρίς αυτό να απομειώνει ούτε την αξία της διαδότησης άλλων περιοχών, ούτε βέβαια, το λέω πάλι και ενδεχομένως αγγουράζο, συγγνώμη, αλλά έχει αξία, και χωρίς να απομειώνει το πόσο βαθιά θα μπει σε περιοχές το ράλι μέσα από τις ειρικές διαδρομές και τις άλλες πιθανές δράσεις. Και για αυτό, εξάλλου, όπως πολύ σωστά υπόθυκε, το αγκαλιάσαμε το σύνολο των διμαρκών διαμέσων της ΠΕΝ και πολύ περισσότερο δίνει, όπως της Φωκίδας, που ξέρουμε ότι το ζούνε και ότι είναι αναπόσπος στο κομμάτι τους. Οι ειρικές διαδρομές, και βέβαια σήμερα συμπορευόμαστε, όπως λέει και αυτό, και αυτός είναι ο στόχος, εξάλλου, όπως συμπορεύεται, οι πέντε συμπορεύονται κοινοβουλευτικοί, συμπορεύονται μελητήρια, αυτός είναι ο στόχος, να συμπορευτούμε και ως περιβερειακό συμβούλιο, κάτι που αισθάνομαι, εγώ δεν θέλω να προεξοπλήσω, αλλά αισθάνομαι ότι είναι έτσι αυτονόητο. Σε σχέση με τις ειρικές διαδρομές, εμείς έχουμε μπεί στην πρόταση το σύνολο των ειρικών διαδρομών, η τελική απόφαση λαμβάνεται μετά την αποφάση, η τελική απόφαση λαμβάνεται μετά την αποφάση διεξαγωγής. Ανατήρητα, η δική μας πίεση πρόταση, είναι προς τη μηνυστοποίηση του πλήθους των ειρικών διαδρομών και βέβαια στον όποιο μαθμό αυτό μπορεί να είναι οικονομικό διακίνημα, νομίζω ότι θα τοποθετούμε όλοι υπέρ του πλήθους παρά του λιγότερου. Σε σχέση με τη διαχείριση, πραγματικά η οργάνωση, μάλλον η διαχείριση, το μάνατσμα της εδράσης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατσμα της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης, το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της διαχείρισης το μάνατας της δι