34η και 35η συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς (ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, 2020)
: Καλησπέρα κύριε Κυρατζή. Καλησπέρα και από εμένα, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα κύριε Μπακογλίδη. Καλησπέρα και στη λιβετήρια. Ξεκινάμε κύριε Γεωργιάδη, ξεκινάμε. Είστε έτοιμοι? Θα μου πείτε πότε είστε έτοιμοι? Ναι. Ναι, πείτε μου απλώς να... Ναι. Απλώς να με ενημερώσετε για να μη σας ενοχλώσουν. Ωραία. Ωραία. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα σας και από εμένα. Καλησπέρα κύριε Ανδρεάδη. Λοιπόν, καλησπέρα. Συγκαλείται σήμερα 16 ενδεκάτου και ώρα 6 η 34η ειδική συνεδρία συ με τηλεδιάσκεψη με θέμα μέτρα αντιμετώπισης προβλημάτων που προέκυψαν λόγω της πανδημίας COVID-19. Θα ήθελα πρωτού ξεκινήσουμε να σας παρακαλέσω να έχουμε μία ήρεμη και οικοδομητική συνεδρίαση. Ο σκοπός της συνεδρίας σας ξέρετε. Αυτής είναι ότι θέλουμε να βρούμε λύσεις για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν όλους τους συνδημότητες μας λόγω του COVID. Θα δώσω... Δεν ξέρω αν ο δήμαρχος είναι... Και έχω βρει κάπου είναι η κατακόρυση. Κύριε Κυρατζή το μικρόφωνο σας. Ο κύριος δήμαρχος είναι στην τηλεδιάσκεψη. Ναι. Ναι, να πάρουμε παρουσίες. Ναι, ναι, ναι. Κύριε Γραμμίδη. Ναι, σας ακούω. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Ναι. Κύριε Γεωργιάδη, εγώ τι πρέπει να πατήσω για να μου βγούνε στην άκρη όλα τα ονόματα. Ναι, ναι, ναι. Το πατάω, αλλά δεν μου τα βγάζει. Α, τώρα, εντάξει. Δύο φορές έπρεπε, εντάξει. Οκ. Κύριε Γραμμίδη, σας παρακαλώ να πάρετε παρουσίες. Είμαι έτοιμος. Ναι, ευχαριστώ. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Θα βρούμε σε παρουσίες ο κύριος Αβραμίδης, η κυρία Αγγελοπούλου, ο κύριος Ακριτίδης. Άκουσα προηγουμένως τον Αβραμ ότι δεν θα παρευρεθεί. Ναι, Αβραμ. Αλλά είπες. Ναι, ναι, κύριε Αβραμ. Ναι, ναι. Ο κύριος Αλεπίδης, ο κύριος Ανδρεάδης, ο κύριος Αντωνάκης, είπαμε είναι, έτσι. Ναι, είναι προσπαθεί να ξαναμπεί για να συνδεθεί με καλύτερο τρόπο. Κύριε Αντωνούδη, ο κύριος Αρκούδης, ο κύριος Βολτσίδης, ο κύριος Βουλγαράκης. Νομίζω ότι τον είδα, αλλά... Καλησπέρα. Καλησπέρα, κύριε Αφοροπούλου. Κύριε Βουλγαράκης, σε λίγο θα έρθει. Ο κύριος Γαμπρίλης, ο κύριος Γεωργιάδης. Ο κύριος Γεωργιάδης δεν τον είδα. Τον έχω δει εγώ, είναι εδώ ο κύριος Γεωργιάδης. Όχι, ο κύριος Καρυπίδης, ο κύριος Πατόπουλος, ο κύριος Πατκάκης. Δεν τον είδα τον κύριο Γεωργιάδης. Ο κύριος Γεωργιάδης είναι ο Γιώργος, ο Γεωργιάδης είναι τη μηχανοργάνωμα. Όχι, όχι. Ναι, ναι, κατάλαβα, εγώ μπερδεύτηκα, ναι, ναι. Συνεχίστε. Δεν είναι ακόμα εδώ, εσύ? Όχι, όχι, όχι. Εδώ, εδώ. Ο κύριος Καρυπίδης, η κυρία Κυφωνίδου, η κυρία Κογαλίδου, ο κύριος Κόκκινος, ο κύριος Κυραντζής, ο κύριος Λεμονής, ο κύριος Μακαντάσης. Ο κύριος Μακαντάσης. Δεν μπήκε ακόμα. Δεν είναι, δεν είναι. Δεν μπήκε ακόμα. Ο κύριος Ματσαρίδης, ο κύριος Μουρατίδης, ο κύριος Μπακογλίδης, η κυρία Νικουλίτου. Εδώ είμαι, καλησπέρα. Γεια σου, βάσου. Η κυρία Ντιντί, η κυρία Ντόντι, η κυρία Παντελίδου. Θα συνδεθεί σε λίγο η κυρία Παντελίδου. Ο κύριος Παπαδόπλος Γεώργιος. Ο κύριος Παπαδόπλος συνήθως έχει εργασία αυτήν την ώρα. Βέβαια σήμερα δεν μου τηλεφώνησε να μου πει κάτι. Δεν ξέρω. Δεν έχουμε, δηλαδή, νεότερα. Όχι, όχι. Η κυρία Παυλίδου, ο κύριος Πενόπουλος, ο κύριος Περσίδης, ο κύριος Πετκάκης, η κυρία Σεμακούλα. Γεια σου. Ο κύριος Τελίδης, ο κύριος Θεμεκενίδης. Ο κύριος Τεριακίδης, μη θέλετε, θα κάνει 15 λεπτά περίπου για να συνδεθεί. Η κυρία Τσιραμπίδου, η κυρία Φοροπούλου, η κυρία Παυλίδου, ο κύριος Πενόπουλος, είναι μαζί με τον κύριο Τελίδη. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Κύριε Παντελίδη, συνδέθηκε. Καλησπέρα, κυρία Κογκαλίδου, είμαι. Καλησπέρα, δεν σας άκουγα. Καλησπέρα, εντάξει, κυρία Παυλίδη. Και η κυρία Χατζή. Καλησπέρα, δεν σας άκουγα. Ωραία. Άρα, έχουμε παρτία, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο δήμαρχο, πρώτα, για να το αποθετηθεί. Κύριε δήμαρχε, μου ακούτε. Καλησπέρα σας. Και ο λόγος εσάς. Καλησπέρα. Λοιπόν, τώρα, δεν ξέρω σαν διαδικασία, μήπως θα ήθελαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις να πούν κάποια πράγματα, αν και σήμερα μου ήρθαν από όλες τις παρατάξεις. Είχα και του Άρη του Τεμεκενίδη μία εισήγηση εδώ και πολύ καιρό, εδώ και καμιά δεκαπενταριά μέρες. Έχω ενημερωθεί ότι έχει κάνει και κάποιες συναντήσεις, οπότε ίσως μπορεί να μας ενημερώσει κιόλας. Εκτός, αν θέλετε, να ξεκινήσουμε τη διαδικασία με μία ενημέρωση για το τι κάνουμε στο θέμα του COVID. Θα προτιμούσατε μία τέτοια διαδικασία, για να ξέρουμε τι θα ζητήσουμε, πώς θα αθήσουμε, να κάνουμε και τα λοιπά. Θέλετε να μιλήσουν όλοι, κύριε Δήμαρχε, και μετά να το παθετηθείτε εσείς. Εγώ θα έλεγα ότι καλό είναι να πούμε λίγο το τι κάνουμε, γιατί είδα λίγο πολύ ότι επαναλαμβανόντουσταν κάποια πράγματα στις εισηγήσεις των παρατάξεων. Και μετά να γίνει ένας κύκλος και να κλείσω εγώ την... Ωραία, σας ακούμε λοιπόν. Ωραία. Λοιπόν, αρχικά... Κύριε Δημαρχέ, κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας. Επειδή ο δήμαρχος θα κλείσει ούτως ή άλλως τη διαδικασία και θα πει τα πάντα. Το τι γίνεται στην Καλαμαριά πάνω κάτω τα γνωρίζουμε, αλλά το θέμα είναι να διαβαστούν για να καταγραφούν, στα πρακτικά να ακούσει και ο κόσμος όλες οι παρατάξεις, το τι έχουν να προτείνουν για μέτρα για το Covid, για τους δημόρτους της Καλαμαριάς και το κλείσουμε ούτως ή άλλως θα μας κάνει και ενημέρωση και θα κλείσει και ο δήμαρχος. Αβραάμ, επειδή βλέπω ότι λίγο πολύ γίνανε επισημάνσεις, πολλές φορές για πράγματα που ήδη γίνονται, για οικονομία χρόνου εγώ το λέω, για να μην ακουστούν αυτά τα πράγματα, τα ίδια πράγματα που ήδη γίνονται επί πέντε, αν θεωρείτε ότι κάνουμε οικονομία χρόνου, να σας πω πέντε πράγματα για να μην επαναλαμβανόμαστε. Αν θεωρείτε ότι θέλει ο καθένας σας να πει αυτά που έχει να πει ανεξαρτήτως αν γίνονται, εγώ το λέω για την οικονομία. Να σας πω για ποιο λόγο το λέω. Για το λόγο ότι ούτως ή άλλως, εμάς από την παράταξή μας η Καλαμαριά που μας αξίζει για το θέμα του Covid θα τοποθετηθεί ο Θόδωρος ο Αλεπίδης, θα πρέπει ούτως ή άλλως να πει ό,τι είναι να τα πει για να καταγραφούν ή στα πρακτικά να ακούει και ο κόσμος. Στα πρακτικά νομίζω έτσι και αλλιώς. Κυρία Πρόεδρε δεν καταγράφονται αυτά. Ναι, αυτό θα σας έλεγα κύριε Περσίδη. Κάχετε σφύλι στην κυρία Τσαούση. Αυτά όλα θα καταγραφούν. Στην απόφαση θα φανούν όλα αυτά. Δεν είπα γιατί είναι απόφαση. Μας ακούει κάποιος κόσμος ζωντανά. Είναι Περσίδη. Έχετε εδώ τέσσερις σελίδες. Εγώ δεν θα μιλήσω. Θα μιλήσει ο Θόδωρος ο Αλεπίδης. Το δεκάλεπτο που έχω σαν επικεφαλής για το συγκεκριμένο θέμα, στο δεκάλεπτο θα είναι μέσα. Ναι, το δεκάλεπτο θα είναι. Αλλά διαβάσουμε και όλα αυτά που γράφεται εδώ. Το δεκάλεπτο αυτό μπορεί να διαβαστούν αυτά στο δεκάλεπτο. Βεβαίως. Επειδή πάνω κάτω που το έχει χρονικό. Κύριε στο δεκάλεπτο. Ωραία. Εάν είναι στο δεκάλεπτο. Για να ακούει και ο κόσμος. Εγώ απλώς δεν θέλω να ξεφύγεται από τους χρόνους. Γιατί έχουμε δύο συνενδριάσεις. Δεν θα μας στάσει ο χρόνος. Δεν θέλω να πλατιάσετε. Θέλω συγκεκριμένα μέσα στο δεκάλεπτο αυτό, να πείτε ό,τι είναι, να πείτε. Εγώ αυτό θέλω. Κυρία Πρόεδρε, το να κάνω εγώ την ενημέρωση, δεν έχει να κάνει κάτι. Λοιπόν, ναι. Προφανώς θα διαβάσει αυτό που έχει ετοιμάσει να διαβάσει. Δεν πρόκειται να το προποποιήσει. Απλά σε κάποια πράγματα για να γλιτώσουμε χρόνο συζήτησης. Να μην επαναλαμβανόμαστε. Τίποτε άλλο. Κάντε μας την ενημέρωση και να συνεχίσουμε. Κύριε Δήμαρχε, σας αρχίσουμε. Ωραία. Λοιπόν, δεν θα διαβάσω πλήρως την απόφαση 75 του 2020, γιατί θεωρώ πως όλοι λίγο πολύ την έχουμε… Κύριε Δήμαρχε, συγγνώμη, αν μου επιτρέπετε. Δεν θα διακοπτετε όμως. Όχι, όχι. Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Μόλις με ενημέρωσε ο κ. Μπακογλίδης, ότι έπεσε το σύστημα και προσπαθεί να ξαναμπεί. Αυτό. Και αν είναι δυνατόν, να κλείσω τα μικρόφωνα όλοι οι συνετεύοντες. Πρόεδρε, είμαι παρόν και εγώ, Γεωργιάδης. Ωραία, κύριε Γεωργιάδη. Πρόεδρε, σε αυτό που είπε ο κ. Αλεπίδης, νομίζω ότι έχετε και εσείς τον έλεγχο, ότι αυτή τη στιγμή μπορείτε να κλείσετε όλα τα μικρόφωνα. Όχι, εγώ δεν μπορώ να κλείσω μικρόφωνα. Ο κ. Γεωργιάδης είναι ο φως, μόνο αυτός μπορεί. Ναι, μόνο ο κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης, αν μας ακούει, ας κλείσει όλα τα μικρόφωνα για να μην το συζητάμε, να μην το λένε συνέχεια. Πρόεδρε, το δικό μου κρυστό είναι τότε ο μικρόφωνος. Το δικό σας, ναι, τώρα είναι κρυστό. Ο κ. Γεωργιάδης από την υπηρεσία, κ. Γεωργιάδη. Από την υπαγγράφη. Να ξεκινήσουμε όμως, γιατί περνάει ο χρόνος και παρακαλώ να μην παρεμβαίνετε, γιατί είπαμε να γίνει μια ηρεμή και ωραία συζήτηση. Λοιπόν, κ. Δήμαρχε, συνεχίστε και παρακαλώ να μην παρέμβει κανένας. Λοιπόν, επειδή είδα κάποιες, είδα τον Αβραάν που λίγο πολύ δεν ήθελε να ξεκινήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Αν δεν το επιθυμείτε, εγώ απλά θέλω να επισημάνω ότι η απόφαση 75 του 2020, με όλα αυτά που είχαμε ψηφίσει τότε, γιατί είχε γίνει μια εισήγηση, αλλά είχε εμπλουτιστεί και από στοιχεία από άλλες παρατάξεις, είναι σε πλήρη ισχύ, εφαρμόζεται. Λίγο το καλοκαίρι κάποια πράγματα, ας πούμε, το τηλέφωνο μπορεί να έχει ατονήσει, όχι ότι δεν υπήρχε το τηλέφωνο, το τηλέφωνο προφανώς απαντώνταν, ωστόσο δεν υπήρχε ζήτηση από τον κόσμο και όλα αυτά που είχαμε προβλέψει, τη σύσταση ομάδας, την έγκαιρη αναστολή λειτουργίας σε διάφορων χώρων και τα λοιπά, όλα αυτά, συνεχίζουν και ισχύουν. Εγώ το λέω για οικονομία χρόνου, γιατί είδα τις προτάσεις όλων των παρατάξεων επειδή ήρθαν από το πρωί. Από εκεί και πέρα είμαι εδώ να ακούσω και τις θέσεις των παρατάξεων και να κλείσω τη συζήτηση. Δεν ήθελα να πω κάτι ιδιαίτερο σαν ξεκίνημα. Από εκεί και πέρα έχουμε σκεφτεί και κάποια πράγματα επιπλέον, προφανώς. Υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία είναι υποσκέψη και υποδιερεύνηση, αν μπορούν να εφαρμοστούν, όπως επίσης είμαστε και εν αναμονή μιας καινούριας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, όπως υπήρχε τότε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δύο μάλλον πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες συναρμονιστήκαμε και πήραμε τότε τη μία απόφαση, την 75 του 20 και μία μετά επιπλέον, όταν βγήκε καινούρια πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Είμαστε στην ίδια θέση και νομίζω ότι έχουμε πει από την αρχή και το υποστηρίζουμε και σαν δημοτικό συμβούλιο και σαν δήμο στο συνολό μας, θα έλεγα, ότι ό,τι περνάει από το χέρι μας και μπορούμε να κάνουμε για τους συνδημότες μας που αντιλαμβανόμαστε σε τι θέση έχουν περιέλθει και πόσο δύσκολες είναι οι συγκυρίες και το έχουμε πράξει μέχρι τώρα, αλλά και θα το πράξουμε και από εδώ και πέρα όπως ήδη το ξεκινήσαμε. Εγώ είμαι όλος αυτιά να ακούσω και τις υπόλοιπες παρατάξεις να εισηγηθούν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους και όπως κάναμε και την πρώτη φορά να καταλήξουμε σε ένα κείμενο, θα έλεγα, ομόφωνο, το οποίο θα δείχνει μία ορημότητα και μία σοβαρότητα ως προς τις στιγμές που ζούμε και θα δείξουμε και μία, θα αισθανθούν και οι συνδημότες μας μία ασφάλεια, θα έλεγα, αναγνωρίζοντας ότι έχουν εκλέξει 41 ανθρώπους και έναν δήμαρχο, οι οποίοι μπορούν μπροστά σε ένα πρόβλημα και σε μία κατάσταση να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εργαστούν από κοινού για το καλό του τόπου. Εγώ αυτό θα ήθελα να πω και είμαι όλος αυτιά για να ακούσω τις προτάσεις των παρατάξεων που μπορεί να τις έχω σε μεγάλο βαθμό δει, σε γράφος γιατί το μεσημέρι σήμερα κατέφτασαν τέσσερις-πέντε, λίγο διαγώνια τις διάβασα, αλλά έχω μία πρώτη εικόνα. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Δημαρχέ. Κύριε Αβραμίδη, θα ήθελα πρώτον ξεκινήσουμε να καταγράψετε, να σημειώσετε τα άτομα τα οποία εκτός από τους επικεφαλείς που θα μιλήσουν και τα άτομα τα οποία θέλουν να τοποθετηθούν και η κυρία Νικολέτου, η κυρία Αντιπρόεδρος θα κρατάει τον χρόνο 10 λεπτά στους επικεφαλείς και 3 λεπτά στους λοιπούς συναδέλφους. Αν υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να μιλήσουν για το συγκεκριμένο θέμα ή άμα περιμένουν τους επικεφαλείς να τοποθετηθούν, αν τους καλύψουν, δεν ξέρω. Αν όμως είναι από την αρχή θέλουν να μιλήσουν, είναι να το δηλώσουν. Ναι, αυτό λέω. Μήπως θέλουν κάποιοι να μιλήσουν. Κυρία Πρόεδρε, είμαι έτοιμη για την χρονομέτρηση. Ναι, κυρία Νικολέτου. Να ρωτήσω κάτι, κυρία Πρόεδρε. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Τώρα όσοι θέλουν να τοποθετηθούμε επί αυτού του θέματος, όσοι θέλουν να μιλήσουν σε άλλα θέματα, θα τα πούμε μετά. Όχι, αυτό, αυτό, αυτό. Άλλη συνέδριαση είναι... Άλλη συνέδριαση, μιλάμε για την 34η. Λοιπόν, θέλει κάποιος να τοποθετηθεί εκτός από τους επικεφαλείς. Επειδή θέλω να γίνει ήρεμα όλη η συζήτηση, γι' αυτό να μη πετά. Ναι, κυρία Παυλίδου, θέλετε να μιλήσετε. Κύρια Βραμμύδη, κύρια Παυλίδου. Βάλιστα, βάλιστα, ναι, ναι, την έχω πρέπει να μιλήσω. Πρόεδρος, ενημερώνω το σώμα και σας ότι αρπάρει το δεκάλεπτο ο Θόδωρος ο Αλεπίδης, διότι θα εκπροσωπήσει την παράταξή μας. Ναι, κύριε Περσίδη, αυτό ναι. Θα το δώσουμε στο Θόδωρο τον Αλεπίδη. Ωραία, κύριε Περσίδη, ωραία. Άλλος κάποιος θέλει να τοποθετηθεί... Άλλος εκτός από την κυρία Παυλίδου. Εκτός από την κυρία Παυλίδου, όχι. Λοιπόν, θα δώσουμε και τον λόγο σε κάποιους εκπροσώπους, κάποια κυρία Τέρτσι, είναι μέσα η κυρία Τέρτσι. Η κυρία Δίνα Τέρτσι, Δίνα Τέρτσι, Τέρτσι. Είμαστε εδώ, είμαστε και έχουμε στείλει και τις προτάσεις στην κυρία Τέρτσι, όσο πότε πάνω με τις βοηθήσεις. Ωραία, ωραία κυρία Τέρτσι, έχετε τρία λεπτά να τοποθετηθείτε και έχουμε και τον κύριο από τον εμπορικό σύλλογο. Είναι μέσα. Ο κύριος Μιλιάδης τον είδα. Ο κύριος Μιλιάδης. Ναι, ναι, ναι, τον είδα, πρέπει να είναι μέσα. Είναι μέσα ο κύριος Μιλιάδης. Λοιπόν, ας δώσουμε τον λόγο. Βλέπω και τον κύριο Βαξεβάλη. Δεν ακούγεται το μικρόφωνο σου, δεν ξέρω. Καλησπέρα. Ακούστηκες, ακούστηκες, εντάξει. Ωραία, ο κύριος Μιλιάδης είναι λοιπόν μέσα. Θα δώσουμε τον λόγο πρώτα στις κυρίες, η κυρία Τέρτσι, παρακαλώ, τρία λεπτά, κυρία Νικολέτ. Σας ακούμε, κυρία Τέρτσι. Κυρία Τέρτσι. Καλησπέρα σε όλους σας. Εκπροσωπούμαι σήμερα το Σωματείο Ισθίας της Καλαμαριάς, το οποίο έχει ζηθεί επίσημα και λέγεται Ακτής Καλαμαριάς. Έχω στείλει και έτσι κάποιες λεπτομέρειες στο υπόμνημα που κάναμε στην κυρία Τσαούση. Δεν ενημερωθείτε όλοι. Εμείς είμαστε εδώ σήμερα γιατί πραγματικά περνάμε ένα δεύτερο lockdown και νομίζω ότι οι τυχίες δεν ξέρω και καθώς αντέξουν. Έχουμε κάνει ένα σύνολο προτάσεων γιατί από την προηγούμενη καραντή να γίνονται συζήτησεις οι οποίες είναι ελάχιστα αυτά που τελικά πραγματοποιήθηκαν. Σίγουρα ζητούμε την οικονομική ανακούφιση μέσω των αποφάσεων που απαρτούν αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει από την πλευρά του Θημοτικού Συμβουλίου να υπάρχει πιο κάθετη βοήθεια. Δηλαδή να μην μείνουμε στις υπολογικές αποφάσεις αλλά να περάσουμε και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ελάχιστα στις επιχειρήσεις. Επίσης έχουμε πει ότι πρέπει σίγουρα να βρεθούν τρόποι να ανοίγουν οι επιχειρήσεις της καλαμαριάς πέρα από το κομμάτι της εξοστρέφειας που έχει αρχίσει σιγά σιγά να κινείται και επιθυμούμε να αρχίσουν να υλοποιούνται οι προτάσεις που έχουν γίνει. Και τέλος αυτό που έχω γράψει και θα ήθελα πιο σημαντικά να πω σε όλους είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις της καλαμαριάς αλλά κάποιες λειτουργούν. Έχουμε προτείνει να χαρτογραφηθούν αυτές οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με delivery και takeaway και να γίνει μια ασύσσωμη προσπάθεια από τον κόσμο της καλαμαριάς να τις στηρίξει να μπαίνει με όποιο δυνατό τρόπο και ίσως και από το δήμο στείλνοντας ένα πρόγραμμα επιπλέον βοήθειας κοινωνικό με τύχους καλοσύνης στις γειτονιές ή σε κάποια συγκεκριμένα σημεία μέσα στο ΜΟΥ που θα μπορούσε να κάνει εστροφή από τα μαγαζιά που είναι ανοιχτά και να τις διαθέτει σε αυτούς τους τύχους καλοσύνης. Όμως υπερπιδών της τα κομμάτια των πρωμηθειών και προσφέροντας άμεσα την πληρωμή αυτής της μερίδες, δηλαδή θα γίνει η δουλειά από τη μια θα έχουμε τύχους καλοσύνης που θα εφελούνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη στον δήμο μας και από την άλλη θα υποστηρίζονται τα μαγαζικά τα οποία είναι λειτουργή αυτή τη στιγμή από το δήμο απευθείας αγοράζοντας κάποιες μερίδες για να προσφερθούν. Νομίζω ότι είναι και τα δύο δρόματα της επίσης εστίασης αλλά και τους δημότες που έχουν ανάγκη. Πραγματικά θέλουμε να διθέσουμε και σε κομμάτι να βοηθηθεί από εθελοντές από τους άλλους συλλόγους που θα μπορούσαν να βοηθάνε για τους τύχους καλοσύνης, που θα μπορούσαν να εξελιχθεί και σε άλλο, φυσικά πέρα από φεγητό. Κύριε Τέτσι, είπαμε τρία λεπτά. Αυτό που επίσης έχουμε ξαναθέσει και έχουμε θέσει και στο δήμαρχο και υπόψη του αντιδημάρχου οικονομικών είναι η έδρα του σωματίου για να μπορεί να δημιουργηθεί ένα κύριο εξυπηρέτησης και πληροχώρησης για όλες τις επιχειρήσεις της εστίασης. Σας ευχαριστούμε. Και ελέγξεις την κορονομισία. Βεβαιώνω ότι οι προτάσεις σας έχουν σταλεί σε όλους τους δημοτυπούς συμβούλους, οπότε είστε… Εντάξει. Λοιπόν, ο κ. Μιλιάδης… Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστώ. Ο Ηλίας Τεριακίδης ήμι, θέλω να δηλώσω ότι έχω βγει και εγώ στη τηλεδιάσκεψη. Ναι, εντάξει τηλεδιάσκεψη. Κύριε Μιλιάδη, σας ακούμε ο λόγος εσάς. Καλησπέρα κ. Μιλιάδη. Καλησπέρα σας. Στο προηγούμενο συμβούλιο που είχαμε κάνει για το ίδιο θέμα είχαν παρθεί κάποιες αποφάσεις. Όπως είπε η κ. Τέρτσι, κάποια από αυτά γίνανε, αρκετά δεν γίνανε. Ένα από αυτά που έγινε, δεν έγινε, ήταν η μείωση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις οι οποίες πλήκονται. Δεν έγινε σωστή ενημέρωση, με αποτέλεσμα πολύ να μην μπορούν να κάνουνε αυτό που έπρεπε για να πάρουνε την επιστροφή αυτή των δημοτικών, την μείωση των δημοτικών τελών. Οπότε, η πρότασή μας είναι αυτή τη φορά να γίνει οριζόντια μείωση, έτσι καλύτερα να ψάχνουμε ποιο μαγαζί είναι ανοιχτό και ποιο είναι κλειστό. Τα εννιά στα δέκα είναι κλειστά τα μαγαζιά. Θα μπορούσε λοιπόν να γίνει οριζόντια αυτή η μείωση των δημοτικών τελών στις επαγγελματικές συνδέσεις. Όπως επίσης θα μπορούσε να μηδενιστούν τα δημοτικά τέλη για όσο καιρό κάποιες επιχειρήσεις είναι κλειστές. Το να πληρώσουν μειωμένα τέλη δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Όπως επίσης και οι μισθός εξοπληρώνουν οι συνάδελφοι της Εστίασης για την κατάληψη δημόσου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα. Η εξωστρέφειας έχει ξεκινήσει και κάτι προσπαθεί να κάνει. Αυτό που δεν έγινε είναι η διαδικτυακή πύλη που είχαμε πει την άλλη φορά, το portal, το οποίο θα βοηθούσε. Βέβαια σε τέτοιες συνθήκες δεν μας βοηθάει ούτε portal ούτε τίποτα με την αγορά κλειστή. Και ένας οδηγός, το είχατε αποφασίσει, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ένας οδηγός των εγκαταστημάτων delivery να μπορέσει να προβληθεί για να τουλάχιστον οι καλαμαριώτες να ψωνίζουν από αυτά τα μαγαζιά. Όπως σας είχα πει και την άλλη φορά, εμείς συμφωνούμε προημείου με ό,τι αποφασίσετε αρκεί να γίνουν. Γιατί δυστυχώς μπαίνουν στο τραπέζι πάρα πολλά πράγματα, αναλωνόμαστε πολλές φορές λοιπόν με πολιτικές αντιπαραθέσεις και στο τέλος το αποτέλεσμα είναι να μην υλοποιείται τίποτα από αυτά εδώ. Εμείς συμφωνούμε με όλα όσα αποφασίσετε αρκεί από αύριο να ξεκινήσουμε να τα κάνουμε. Κελειώσετε κύριε Μιλιάδη. Σας ευχαριστώ. Και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν, συνεχίζουμε με τον κύριο Μπακογλίδη. Κύριε Μπακογλίδη. Κύριε Πρόεδρος. Ναι, κύριε Μπακογλίδη. Επειδή είχα αποσυνδεθεί για μικρό διάστημα, πες του μου λίγο τη διαδικασία. Θα μιλήσετε όλοι, θα τοποθετηθείτε και στο τέλος θα ξεκινήσουμε. Θα καταλαμβάνουμε τις προτάσεις μας και στη συνέχεια κάπως θα τις συγκαιράσει και θα βγει μια απόφαση. Αυτό θα το δούμε τώρα, πώς θα γίνει, δεν ξέρω. Θα βγει μια απόφαση, δεν μπορεί τώρα. Θα συνεχίσετε με τον δήμαρχο, θα πάρουμε τις προτάσεις σας όλες. Όπως το λέει ο κύριος Μπακογλίδης, έτσι όπως το κάναμε και την προηγούμενη φορά, θα ξεκινήσουμε με μια βάση κάποιων θεμάτων που ήδη λαμβάνουν χώρα και από εκεί και πέρα ιδέες του ενός και του άλλου θα τα ενσωματώσουμε σε μία εισήγηση συγκεντρωτική όλων των παρατάξεων που θα προχωρήσουμε. Την οποία θα σας τη στείλουμε για να τη δείτε όπως γίνεται συνήθως. Θα ξεκινήσω τα άμεσα μέτρα της παράταξής μας για τη δεύτερη φάση της πανδημίας. Θα ήθελα λίγο να μας πει ο αντιδίμαχος οικονομικών ή ο διεμαρχός. Πήραμε μία απόφαση την 75 του 20 πριν τρεις μήνες. Τι από αυτά υλοποιήθηκαν και κατά πώς ενημερώσαμε τους καταστηματάρκες της Καλαμαριάς και τους επιχειρηματίες να έρθουν και να... Δεν ακούγεστε κύριε Μεγκοβλίδ. Να τύχουν τον ευνοϊκό ρυθμό που πήρε την προηγούμενη απόφαση. Θα ήθελα να μου απάντη, ορίστε. Γιατί όταν ξεκινάμε να πάρουμε μετά από 6 μήνες μια καινούργια απόφαση, θα πρέπει να κάνουμε και μία ανάλυση το τι έγινε από την προηγούμενη. Τι εφαρμοπώσαμε και τι δεν εφαρμοπώσαμε, τι πήγε καλά και τι δεν πήγε καλά. Γιατί ο πρόεδρος του υποεργού Σιλόγου Κ. Βιλιάδης είπε ότι πολλές φορές παίρνουμε πολλές αποφάσεις και στο τέλος τίποτα δεν υλοποιείται. Άρα λοιπόν, να έχουμε μία ενημέρωση όταν θα πάρει το λόγο ο κύριος δήμαρχος. Τι υλοποιήθηκε από την πρώτη απόφαση. Κατά πόσο ενημερώθηκαν όλοι οι επιχειρηματίες της Καλαμαριάς να τύχουν τον ευνοϊκό ρυθμίσιο και τον απαλαγό μου που ψηφίσαμε. Και εγώ τώρα σας καταθέτω τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουνε, που πιστεύει η παράταξή μας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Καταρχήν, σε συνέχεια των προτάσεων που καταθέσαμε την άνοιξη, ο δήμασμας πρέπει να υποστηρίξει τους υπολίτες μας πριν την πανδημία και φυσικά και όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Εκταταμένο πρόγραμμα καθημερινών και μαζικών απολυμάσεων σε δημόσια χώρους, πάρκα, πλατείες, παραλιακούς, ζώνη στο κέντρο και στις γειτονίες της Καλαμαριάς. Ξεκινάω λίγο από το υγειονομικό κομμάτι και μετά θα πάω στο καθαρά οικονομικό. Συνεργασία με τον ΕΟΔΙ για την προμήθεια και διενέργεια μαζικών τεστ ανακαθαρονικά διαστήματα σε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμαριάς. Συνεργασία με τον ΕΟΔΙ και δημοτροπτικά τεστ σε όλους τους δασκάλους, καθηγητές και μαθητές στο σχολείο της Καλαμαριάς, ώστε να έχουμε σαφή εικόνα της πορείας του Ιου. Μπορεί να λέμε ότι τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λίγια δεν είναι και, θα έλεγα έτσι, φορείς αναμετάδους του Ιου, αλλά θεωρώ από την εμπειρία που έχω και από τα μηνύματα που παίρνω από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και διαθωροβάθμιας δήμαρχε, να κάνουν κάποια ενδεικτικά τεστ. Θα δούμε λίγο την εικόνα της πανδημίας στο εκπαιδευτικό κομμάτι. Προετοιμασία για τη δημιουργία σημείου που θα μπορεί να μετατραπεί σε έναν πρόχειρο χώρο υποδοχής ασθενών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Προετοιμασία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας και διαθωροβάθμιας εκπαίδευσης μετά το lockdown, απολύμαση, καθαριότητα σχολικών κτιρίων, μάσκες και αντισυπτικά. Προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού, laptop, tablet, σύνθεση με το internet από τις σχολικές επιτροπές για την υλοποίηση της ξαποστάσεως της δασκαλίας ώστε να βοηθηθούν οι μαθητές και οι μαθήτρες που δεν έχουν πρόσβαση στη ψηφιακή τεχνολογία. Εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην 75η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η απόφαση που πήραμε πριν από 4-5-6 περίπου μήνες μπορεί να έχει εφαρμογή κάποιες διατάσεις που πήραμε και σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Τώρα μπαίνω στα οικονομικά μέτρα που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα και τους επιχειρηματίες της καλαμαλιάς είτε αυτές ανήκουν στο εμπορικό κομμάτι είτε στο κομμάτι της εστίασης. Διακοπή των αναγκαστικών μέτρων ύσπραξης χρέων προς το Δήμο έως 36 του 21. Το μέτρο αυτό αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Απαλλαγή καταβολής ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού και φόρου ελευθερωδοτήμανων χώρων. Τελών κατάληψης κοινωνχρήστων χώρων. Τέλος διαμονής παρεπηδημούντων. Τέλος επί των ανακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων το 0,5% τελών επί των ανακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκεμβρίο του 2020. Το μέτρο αυτό αφορά όλες τις πλητώμενες και κλειστές επιχειρήσεις της καλαμαλιάς με εντολή της κάθε δημόσιας αρχής. Δυνατότητα αναστολής πληρωμής των βοβεμένων οφειλών πληρωτέων τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκεμβριο. Σε περίπτωση ενεργής ρύθμισης η αποκληρωμή τους μεταθύθηται σε αντίστοιχες δώσεις στο τέλος της ισχύου σας ρύθμισης. Τα μέτρα αυτά αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Μίωση των μισθωμάτων που αφορούν την ενοικία συνδημοτικών χώρων κατά 40% για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκεμβριο του 2020. Για το πρώτο εξάμινο του 2021 για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης της Καλαμαριάς μίωση 50% των δημοτικών τελών και των τελών κοινωνχρήστων χώρων. Σε όσες όμως από αυτές τις επιχειρήσεις εστίασης της Καλαμαριάς που είναι δημοτικά ενήμερας απαλλαγή των τελών κατάληψων κοινωνχρήστων χώρων για το ίδιο διάστημα. Για τα εμπορικά καταστήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισχύουν τα μέτρα της 75, του 20 η απόφαση του 2 του Δημοτικού Συμβουλίου που είχαμε πάρει πριν από 3 μήνες συν αυτά που θα αποφασίσουμε στη σημερινή συνεδρία. Γιατί πρέπει να ξεχωρίσουμε λίγο το εμπορικό κομμάτι και το κομμάτι της αστίασης γιατί έχουν και διαφορετική αντιμετώπιση στον κομμάτι των τελών και της φορολόγησης όσον αφορά το δήμο. Αναστολή της σύσπραξης του ενιαίων ταπλοντικού τέρους καθαριότητας και φωτισμού σε ομάδες δημοτών για το χρονικό διάστημα που ισχύουν υπεριορισμοί από την πανδημία και έχουν αποδεδειγμένα πληγί άντεργοι, μακροχρόνια άντεργοι, δικαιούργοι κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρίες. Ενίσχυση της αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής και δημόσιας υγείας με προσωπικό και φόρους από τον δημοτικό προϊπολογισμό για τη στήριξη τόσο των εκπαθών κοινωνικών ομάδων όσο και των συμπολιτών μας που πλήττονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία. Σοβαρή και όχι αποσπασματική ενίσχυση και εμπλουτισμός του προγράμματος βοήθειας του σπίτι. Όχι κάθε δυνατής βοήθειας, επίδομα ένδυας, συσσίτειο, κοινωνικό παντοπολείο, κουμπόνια, επιταγές, παραθύκες υγείας σε κάθε συνδημότη μας που δοκιμάζεται από την κρίση. Και ο δήμος μας πρέπει να λειτουργήσει ως ασπίδε αποστασίας, το καταλαβαίνουμε αυτό αγαπητοί συνάδελφοι. Βάζω και ένα κομμάτι όσον αφορά, επειδή πλησιάζουν τα χριστούγεννα αγαπητοί συνάδελφοι και κάποια στιγμή θα πρέπει να λειτουργήσει και η αγορά μας να δουλέψει με τα καταστήματα και να βγει ο κόσμος και να αλλάξει λίγο έτσι η ψυχολογία του. Προτείνουμε λοιπόν στη διοίκηση στο δήμο και στον κύριο δήμαρχο ένα γενικό στολισμό φωτισμό τόσο του εμπορικού κέντρου όσο και των οδικών αξώνων που έχουν μια εμπορική δραστηριότητα. Και είναι γνωστές στις υπηρεσίες του δήμου. Και παράλληλα θα πρέπει να στολίσουμε όλες τις γειτονίες της καλαμαριάς για να αλλάξει η ψυχολογία των συμπολιτών μας. Κυρία Πρόεδρος, αυτά έχουμε να πούμε είναι μέτρα τα οποία μπορούν και από αύριο να εφαρμοστούν, όχι να περιμένουν κάποιο χρόνο για να βοηθηθούν, να βοηθήσουμε και τους συμπολίτες μας, αλλά να βοηθηθούν και οι επιχειρήσεις εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα. Όλοι αυτό θέλουμε, κύριε Πακογλίδη, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Λοιπόν, ο κύριος Τεμεκενίδης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Όλοι αυτό θέλουμε και πρέπει να δουλεύσουμε πάνω σε αυτό. Ναι, ακριβώς. Ήδη εδώ και δυο εβδομάδες είχαμε καταθέσει τις πρώτε βασικές προτάσεις, με δεδομένη βέβαια τότε το κλείσιμο της εστίας μας. Γιατί εκείνη τη στιγμή, δηλαδή, στις 2 Νοεμβρίου που είχαμε την προηγούμενη μας συνεδρίαση και καταθέσαμε μια σειρά προτάσων, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είχαν εκλέσει το Σύνολο του Λιανικού Επορίου και το Σύνολο, δηλαδή, στην ουσία των σχολείων. Δηλαδή, δεν ξέραμε εκείνη τη στιγμή ότι θα υπήρχε δεδομένο γενικό lockdown σε όλη την Ελλάδα. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και νέα πράγματα, αναφέρω όσο μπορώ επιγραμματικά σαν προτάσεις, εμείς προσπαθήσαμε να συλλέξουμε προτάσεις και από τους καλαμαριών, από επιχειρήσεις, από δημότητες κλπ, έτσι ώστε να μπορέσουμε, όσο το δυνατόν με πληρέστερο τρόπο και στα πλαίσια βέβαια της λογικής και αυτού που μπορεί να κάνει ένας οργανισμός τοπικής ατοδίκησης, όπως είναι ο δήμος Καλαμαριάς. Δεν μπορεί ο δήμος προφανώς να αναστείλει πληρωμές και υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις και οι δημότες απέναντι στο δημόσιο, αυτά είναι δουλειά της κεντρικής κυβέρνησης και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο δήμος ήταν να ζητήσει επιπλέον στήριξη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήκτονται χωρίς κανένα ξεχώρισμο, όλες. Θα έλεγα όμως ότι υπάρχουν και κάποια πραγματάκια στα οποία δεν περνάνε από το χέρι μας, αλλά νομίζω ότι ο δήμαρχος πρέπει να παρέμβει. Ένα από αυτό είναι, και νομίζω έχει γίνει, εγώ έχω παρακολουθεί στους λάχιστος τα social media μια πολύ μεγάλη κουβέντα, είναι το κλείσιμο της Μαρίνας, το οποίο δεν βασίζεται σε καμία κυβερνητική απόφαση, η κυβερνητική απόφαση απαγορεύει, η τελευταία που έχει βγει για τις Μαρίνες, την παραμονή κάποιον εκεί, δηλαδή να πάνε να κάνουν πικνίκ, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι όχι μόνο τώρα μέσα στον κορονοϊό και στην καραντίνα, αλλά και τα πρώτα. Καθόλου τη διάρκεια της χρονιάς, 365 μέρες το χρόνο, χρησιμοποιούν για περπάτημα, για άθληση τον κάτω χώρο της Μαρίνας. Είναι απαράδεκτο λοιπόν και θεωρώ ότι ο δήμαρχος πρέπει να κάνει μια παρέμβαση στο Ταϊπέμ, έτσι ώστε να ανοίξει τις μπάρες, δηλαδή γιατί να είναι κλειστή η παραλία, να μην μπορέσει δηλαδή κάποιος κόσμος, ο οποίος κυκλοφορεί και περπατάει εκεί και αθλητε, να μην το κάνει και τώρα. Τσαίσα, όσο μεγαλύτερους χώρους διαθέσουμε στους πολίτες μας, τόσο θα αποφεύγουμε τα φαινόμενα συγκροτησμού, τα οποία θέλουμε να τα αποφύγουμε όλοι, έτσι. Τώρα, ένα δεύτερο, το είπε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, το είπε και η κυρία Τέρσε από πλευρά του Συλλόγου του Καταστημάτων Εστιτίας, εμείς μπορεί πριν από τρεις και τέσσερις και πέντε μήνες να αποφασίσαμε ότι υπάρχει ένα τηλέφωνο χωήθειας, στο οποίο μπορεί να απευθύνει το Δημό της, αλλά εγώ αυτό το τηλέφωνο δεν το θυμάμαι. Αυτό θα έπρεπε να είναι κεντρικά αναρτημένος στην πρώτη σελίδα του Δήμου, κατά προτεραιότητα. Κατά προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι, για να μπορεί να το βρίσκει ανά πάσα στιγμή, να μη σας πω ότι θα μπορούσε ο Δήμος να εκτυπώσει μικρά φυσάκια, έτσι ώστε στις γειτονιές να υπάρχει, στις στάσεις του λεωφορίου παραδείγματος χάρη, το τηλέφωνο βοήθειας λόγω COVID, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα, είτε κάποιος είναι εξικειωμένος με τα ιντερνετικά και με τους υπολογιστές, είτε όχι, να μπορεί να βρει το τηλέφωνο εύκολα και να μπορεί να πληθυθεί για βοήθεια στο Δήμο, έτσι. Σας έλεγα την προηγούμενη φορά, με αφορμή την καραντίνα και τα κρούσματα που είχαμε σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι είναι πολύ δύσκολο, ειδικά για μοναχικούς ανθρώπους της πόλης μας, να εξυπηρετηθούν όταν είναι σε καραντίνα. Και αυτό δεν είναι θέμα ούτε καν οικονομικός, δηλαδή μπορεί ο άλλος ο άνθρωπος να έχει χρήματα, αλλά να χρειάζεται δύο κουτιάτερ πον, πέντε βασικά τρόφιμα, τα οποία προσπαθεί ένας μοναχικός άνθρωπος, σα να λέω, να έχει πρόσβαση, αλλά δεν έχει, γιατί απαγορεύεται να πιέει από το σπίτι αυτός ο άνθρωπος, έτσι. Λοιπόν, το τηλέφωνο πρέπει να γίνει. Η ενημέρωση των πονητών ήταν ελπής του προηγούμενου διάστημα και των επιχειρήσεων για τα μέτρα που είχαμε λάβει και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν κάνει έτηση. Άρα πρέπει να το επιοκαιροποιήσουμε και όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν, ξαναλέω, αναρτημένα στην πρώτη σελίδα, με το που αν βάζει κάποιος κλητρολογή, καλαμαριά.gr, να μπορεί να έχει πρόσβαση και να μπορεί να έχει ενημέρωση. Τώρα, από εκεί και πέρα, κάτι πέρα τα μέτρα, το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και να το τρέξουμε γρήγορα. Τα σχολεία μας, εγώ δεν έχω εικόνα και θα ήθελα μια ενημέρωση από την πλευρά του αντιδημάρκου παιδείας ή του δημάρκου του ίδιου, σε τι κατάσταση είναι οι συνδέσεις ίντερνετ που έχουν τα σχολεία μας. Βλέπετε γιατί το λέω. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μπορεί να αγγίζει το 50% των εκπαιδευτικών, είναι ζευγάρια εκπαιδευτικών. Και επίσης, σε ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, έχουν παιδιά στο σπίτι. Είναι στο σχολείο ή είναι φοιτητές. Οι ίδιες οι οικογένειες. Με την απλή σύνδεση ίντερνετ που έχει ο καθένας, γιατί δεν έχει υποχρέωση να βάλει οπτική κάποιος που είναι εκπαιδευτικός στο σπίτι του και να την πληρώνει από την τσέπη του, όπως αντιλαμβάνεστε, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα για το πώς θα λειτουργήσουν και στην εργασία τους και σε όλα αυτά. Στα σχολεία στο μεταξύ, αν τα μισά σχολεία της Καλαμαριάς έχουν σύνδεση διαδικτύου 24, μπορεί πολύ απλά να κάνει ένας εκπαιδευτικός μάθημα. Ένας, αυτό το λέει το Παλαιό Σχολικό Δίκτυο με την ανακοίνωση και όσοι έχουν πενιντάρα BDSL όσα σχολεία έχουν, μπορούν να κάνουν έως πέντε. Εμείς έπρεπε να δώσουμε, να έχουμε καταγράψει από πριν τα σχολεία τις συνδέσεις τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όποιος εκπαιδευτικός δεν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι του και να κάνει το μάθημά του στους μαθητές του τα πρωινά ή τα μεσημέρια τώρα στα δημοκρατικά, θα μπορούμε να το εξασφαλίσουμε με την παρουσία του αναγκαστικά στο σχολείο, μία τάξη και μία σύνδεση. Αυτό έπρεπε να γίνει. Από όσο πληροφορήθηκα από τη μοναδική εταιρεία που φέρνει οπτική ίνα στην Καλαμαρία του ΟΤΕ, υπάρχουν πολλά σχολεία που η οπτική ίνα είναι στην πόρτα του σχολείου και ουδέ ποτέ έχει γίνει σύνδεση. Το κόστος είναι μηδαμινό. Για τον απλό καταναλωτή είναι επίπεδο 20 και 30 ευρώ το μήνα. Είναι ένα ποσό δηλαδή, το οποίο θα πρέπει να το διαθέσει ο δήμος για να κάνει όλα αυτά, αλλά για να μπω στο ζουμί των προτάσεων. Εμείς, πέρα από τις προτάσεις που σας έχουμε στείλει και θα σας τις ξανακοινοποιήσω γιατί γράφουμε και ξαναγράφουμε προτάσεις, πολλές υπόθηκαν ήδη και από τους προηγούμενους, είναι πρώτον ο μηδενισμός των αδημοτικών τελών και των τελών κατάληψης κοινόξης των χώρων για το τελευταίο τρίμινο προφανώς για τις επιχείρησεις αστίας και καφές στην Καλαμαριά. Μίωση 50% στα αδημοτικά τέλη και στα τέλη και κατάληψης κοινόξης των χώρων για όλο το πρώτο εξάμινο του 2021 για τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Και βέβαια τρίτον, πρόγραμμα ενίστησης της ρευτότητας και για μας είναι μια σημαντική πρόταση την οποία μπορεί να την υλοποιήσει ο Δήμος δεσμεύοντας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από τα ταμιακά του διαθέσιμα ως επιστρεπτέα προκαταβολή με ύψος έως 3.000 ευρώ ανάλογο με το είδος της επιχείρησης με προϋπόδηση το 50% να κατευθυνεί σε ενίστητες των εργαζομένων. Γιατί το λέμε αυτό. Πρώτον γιατί γίνεται. Πρώτον γιατί μπορεί να γίνει αυτό. Γιατί δεν βάζει ο Δήμος το χέρι στα ταμιακά του διαθέσιμα και τους χορπάει λεφτά αφιδώς. Δίνει μια ταμιακή ανάσα σε μικρές και μικρομεσές επιχείρησεις. Γιατί προσέξτε ακόμη και να ανασταλούν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι καταβολές ενσύμων για το επόμενο διάστημα και παραταθούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για πέντε και έξι μήνες μετά. Ένα πράγμα δεν θα παραταθεί και δεν πρέπει να παραταθεί. Σε ένα μήνα από τώρα πρέπει κάθε επιχείρηση να καταυθέσει το δώρο Χριστουγένου για τους εργαζόμενους του και πρέπει να το κάνει αυτό. Και αυτό δεν συζητιέται θέμα αναστολής της καταβολής του δώρου Χριστουγένου. Τουλάχιστον στο δικό μου χαστό μυαλό. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, μικρές επιχειρήσεις, να είναι εντάξει απέναντι τους εργαζόμενους τους, αλλά και να υπάρχουν και χρήματα που θα πέσουν στην αγορά προφανώς τις μέρες των γιορτών. Τώρα αυτό θα θέλαμε να το συζητήσουμε και θα θέλαμε την άποψη και των υπόλοιπων συνάδελφων. Η προβολή των επιχειρήσεων επίσης, των επιχειρήσεων εστίας που έχουν takeaway, delivery από τα μέσα του Δήμου, παράδειγμα από την ιστοσελίδα, τα social media του Δήμου και λοιπά, είναι κάτι που νομίζω αναφέρθηκε και από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλογού και νομίζω είναι πολύ εύκολο να υλοποιηθεί. Πέμπτον, ένα θέμα που νομίζω νόπιζαν κάποιοι συμπολίτες μας, γιατί είχαμε κάποιες τέτοιες δυστυχώς περιπτώσεις μέσα στη Γαλαμαριά, είναι πρέπει να ζητήσουμε ενίσεις υπερικολιών σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία για να προστατευτούν κλειστές επιχειρήσεις από φτωρές και υπλοκοπές διαφόρων τύπων οι οποίοι έχουν τέτοιες διαθέσεις έτσι. Έκτον, να συνεργαστεί ο Δήμος με τις επιχειρήσεις εστίασης, νομίζω μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση ήρθε από την πλευρά των καταστηματαρχών εστίασης, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι μερίδες του συστηθείου που διαχειρίζεται για τη Δημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής με σκοπό το αμοιβαίο όφελος και των συνδημοτών αλλά και της στήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων. Έβδομο, άμεση αναμόρφωση του προηγούμενου του Δήμου με μεταφορά κονδυλίωση κοινωνική πολιτική. Οι συνδημότες μας και οι οικογένειες τους που ζουν στις συνδίκες ενδυασκές και στερούνται ακόμη και του βασικού τους εσοδήματος πρέπει να στηριχθούν άμεσα. Ωχδόν, επέκταση και ενίσθηση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι για να καλύψει όλους όσους τυπιούνται από την πανδημία, τους ηλικιωμένους συνδημότες μας που κινδυνέμουν περισσότερο από τη δημόσια έκθεση τους αλλά και τους ανθρώπους που μπαίνουν σε προηγουργική καραντίνα. Ένα το, σε συνεργασία με τις αδμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔ, να γίνουν rapid tests στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μονάτων, ειδικά τη βδομάδα που θα αναγκυνωθεί το άνοιγμα των σχολείων, έτσι ώστε να περιορίσουμε και να εντοπίσουμε καλύτερα τις αισθείες υπερμετάδοσης του τοίου, καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους του δήμου σε τακτική βάση. Η καθημερινή απολύμαση επίσης από τις υπηρεσίες του δήμου των κοινών στον χώρο που παρατηρείται η πεσικένδροση κόσμου είναι αυτονόητη και δεν γίνεται. Η εικόνα που είδα με τα μάτια μου στην Οδό Πλαστήρα την Κυριακή το μεσημέρι ήταν επίεικως απαράδεκτη. Γιατί με καινήδη έχουν συμπληρωθεί τα 10 λεπτά. Τώρα, εμείς ζητάμε οπωσδήποτε 11, αύξηση του προϋπολογισμού του κοινωνικού πατοπολίου, γενναία αύξηση και διεύρυση των ισχυματικών κριτήρων για να ενταχθούν περισσότεροι δημότητες.