Ημερίδα ΜΝΑΕ Θεσσαλονίκη - Ερωτήσεις και Απαντήσεις - Μέρος Β' (Noesis Science Center, 2018)
: Θα θέλαμε να φιεραιώσουμε κάποιο χρόνο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα ελεκτρονικά ερωτήματα... που μας κάνετε σχετικά με τα σχέδια δράσης. Είναι ένας πολύ μεγάλος όγκος. Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε μερικά. Απλώς λόγω του χρόνου, σε όσα δεν θα απαντηθούν μέσα από την ημερίδα... θα μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μας. Θα απαντηθούν άμεσα, μέσα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Θα βρίσκονται στις συχνές ερωτήσεις στην ιστοσελίδα μας. Κάποια ερωτήματα που μας έχουν γίνει γενικά δεν έχουν αναφερθεί από ποιο επάν. Είναι σχετικά με το προϋπολογισμό συνολικώς ή ανακατηγορία. Αυτό έχει απαντηθεί και στην παρουσίαση της κυριακίδου. Ανατρέξτε στο προϋπολογισμό του έργου στο αντίστοιχο link... και θα μπορείτε να δείτε τις κατηγορίες. Κάθε περιπολογισμός θα αναφέρετε σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες... στις οποίες θα πρέπει να συμπληρώσετε. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι για το χρονοδιάγραμμα που υποβάλλουμε από την αρχή... κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί από την αρχή του προγράμματος... μαζί με τα άλλα αρχεία. Είναι ενδεικτικό. Καταλαβαίνουμε ότι κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν... κατά τη διάρκεια του έργου. Οπότε μπορεί να τροποποιηθεί για εσάς περισσότερο... για να έχετε ένα πλάνο για το τι κάνετε. Άλλο ερώτηση είναι μετά από πόσο καιρό γίνεται η έγκριση. Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Θα προσπαθήσουμε να παραγματοποιήσουμε την έγκριση των σχεδιών δράσης... το συντομότερο δυνατό. Έχουμε ένα μεγάλο ογκο... θα ελβελπιστούμε να έχουμε ένα μεγάλο ογκο σχεδιών δράσης... και από τα 398 ΕΠΑΛ. Οπότε ρωτάνε και για την εκταμίεση. Η εκταμίεση θα γίνει μετά την έγκριση των σχεδιών. Πιο αναλυτικά απαντήσεις θα πάρετε, σας είπαμε, μέσα από τη στοσελίδα μας. Το πρώτο επάλλον Ανατολικής Θεσσαλονίκης κάνει ένα ερώτημα. Θέλουμε να αναλάβουμε δράση και είμαστε καθηγητές ενισχυτικής διδασκαλίας. Δεν αναλαμβάνει κανείς να είναι υπεύθυνος του έργου... και εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να το κάνουμε αυτό. Τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό, ίσως, θα πρέπει να απαντηθεί από τον κ. Κοτσιφάκη. Εγώ έχω να πω ότι για κάθε έργο δράσης... ο οποίοςδήποτε καθηγητής θα πρέπει να πεθαίνεται στο διευθυντή του σχολείου... και σε συνονόηση με τους μαθητές τους, που θα υπάρχουν στο έργο... θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη συνονόηση από όλα τα μέρη... πριν υποβοηθεί ένα σχέδιο. Κύριε Κοτσιφάκη, θέλετε να... Ευχαριστώ πολύ. Από πλευράς διδακτικού αντικειμένου, οι εκπαιδευτικοί της ενισχυρικής ασχαλίας... κάνουν μόνο την εναλλακτική ενισχυρική. Εκείνη είναι το θέμα που έχει το ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί να κάνει άλλο διδακτικό αντικείμενο, ούτε με άλλο χαρακτήρα. Αλλά από πλευράς δράσης στο σχολείο, ως εξοδιδακτική, ας πούμε, προσχόληση... όπως λέμε, η εκπαιδευτική, μπορεί ευχαρίστως να εμπλακεί και να ασχοληθεί. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί πέρα. Προσφανώς, πρέπει να βρει και τη φόρμουλα... Τη φόρμουλα των άλλων εκπαιδευτικούς, για να γίνει. Ναι, και σε συνανόησες πάντα με τον διευθυντή του σχολείου... και τους μαθητές που θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τη δράση. Είναι πολύ σημαντικό, σε κάθε βήμα, να συμπεριλαμβάνουμε τους μαθητές... γιατί τα ίδια δράσεις γίνονται και για το ΕΠΑΛ... και για τους συγκεκριμένους μαθητές της ΑΘΛ. Οπότε, θα αναφερθούμε σε ερωτήματα παρακάτω... να τελειώσω λίγο με τα ερωτήματα. Δεν είναι για τους μαθητές. Όχι για τους μαθητές. Είναι για τους προγράμματοι μαθητές, αν και εγώ. Δηλαδή, γιατί μπορούμε να δούμε, να μην είναι ή να συγκρουδώσουμε... τι είναι με αυτού του δράματος. Δηλαδή, να μην είναι... Όχι στον τεχνηθόδο, γιατί όπως έχει αναφέρει και η κυρία Κυριακηδού... υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο αναφέρεται το όνομα των μαθητών... που θα πραγματοποιήσουν τη δράση. Άμα αυτός αλλάξει, γιατί μπορεί να γίνει και αυτό... απλώς θέλουμε ένα αριθμό μαθητών, ο οποίος θα συμπεληφθεί στη δράση. Γι' αυτό το βάζουμε. Ενδεχομένως να αλλάξει. Αυτό γνωρίζουμε και εμείς. Ένα ακόμα σχόλιο, ερώτημα από το ΕΠΑΛ Ξάνθηση, είναι... Αυτό ακριβώς που είπατε, άμα υπάρχει ανότατο όριο μαθητών που θα συμμετάσχουν... και άμα τα σεμινάρια είναι επιλέξιμη δαπάνη. Όχι είναι απάντηση. Δεν υπάρχει ανότατος αριθμός μαθητών που θα συμμετέχουν. Απλώς πρέπει να το δηλώσετε στο αντίστοιχο πεδίο του τεχνικού δελτίου. Τα σεμινάρια, όπως ανέφερε και η κυρία Κυριακήδου, είναι επιλέξιμη δαπάνη. Παρακαλώ, ανατρέξτε στους οδηγούς που έχουμε βάλει έναν δηγό υποβολής. Σε περίπτωση που έχετε πάλι ερωτήματα, μπορείτε να επιθυθείτε... μέσω από τη φόρμα επικοινωνίας του ΣΑΕΚ μας. Μπορούμε κάποια ερωτήματα... Έχουμε... Παρακαλώ. Μετά είναι ο κύριος. Απλώς αναφέρετε από πού είστε, για την ειδικότητά σας. Λέγομαι Ζωή Καραγεωργιού, είμαι από το ΕΠΑ Λεγινίου. Καθηγήδρια Πληροφορικής. Δύο ερωτήματα. Το πρώτο, έχει σχέση με τους φορείς με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε. Εάν είναι μόνο δημόσιοι φορείς ή μπορεί να είναι και ένας ιδιωτικός φορέας... όπως ένα θεατρικό εργαστήρι. Και το δεύτερο, όχι ερώτημα, αν είναι θεατρικό εργαστήρι... ή αν είναι κατώτερης ή ανώτερης βαθμίδας σχολείο. Είτε είναι πανεπιστήμιο, είτε είναι δημοτικό. Να κάνουμε μία δράση που θα σχετίζεται με τα δημοτικά της περιοχής. Και το δεύτερο... Ναι, ένα-ένα. Η ιδιωτικός φορέας θα μπορούσε να είναι φορέας συνεργασίας. Σε σχέση με τη δεύτερη τοποθέτησή σας, εάν θα μπορούσε να είναι ένα σχολείο... Ναι, να είναι με το γυμνάσιο, δηλαδή η δράση να σχετίζεται με ένα γυμνάσιο. Κάτι που θα γίνει μαζί με εκείνο. Ίσως το δημοτικό. Θα μπορούσε να είναι και ένα σχολείο. Φτάνει να το δηλώσετε στο τεχνικό δελτίο, ώστε τα συνεργαζόμενα... Και το δεύτερο ερώτημα είναι εάν ένα πρότζεκτ μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη... ένα μέρος να υπάρχει κάτι που θα υλοποιείται στο τέλος της χρονιάς... αλλά να αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη. Να μην υπάρχει πλήρη συλλοποίηση όλου του έργου στον πρώτο χρόνο. Καταλάβατε? Α, μάλιστα. Για το τεχνικό δελτίο που θα υποβάλετε σε σχέση με ένα σχέδιο δράσης... αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος. Η χρηματοδότηση αυτή αφορά το τρέχον έτος. Δηλαδή θα πρέπει... Να είστε καλά. Η κυρία Κουλίνου ήθελα να κάνει ένα σχόλιο. Στο μικρόφωνο παρακαλώ. Θέλω να πω ότι το πειραματικό Γυμνάσιο των Αγίων Αργύρων... παρακολουθεί τη δράση μας και κάνουμε κοινή δράση με το Γυμνάσιο... για την εθελοντική αιμοδοσία. Έτσι έχουμε υποβάλλει αυτό ότι ένας φορέας και για δικτύωση... δηλαδή επαφής, είναι το πειραματικό Γυμνάσιο των Αγίων Αργύρων... που τα παιδιά στο μάθημα της αγωγής υγείας... παρακολουθούν τις δικές μας αιμοδοσίες. Αυτό ήθελα να πω. Ευχαριστώ. Συγνώμη, ο κύριος είναι επόμενος και έχει άλλες ερωτήσεις. Η μετέπειτα είναι ο κύριος... Εγώ είμαι ο κύριος Μπίλις, όχι ο κύριος Μπιλμπίλις. Εντάξει. Ίσως έχετε συγκίνηση και δεν το ξέρετε. Και επειδή είμαι πιο μεγάλος, στο Λάπτα με το ρό το μπερδέψανε ο κύριος Βασίλης. Πρέπει να το κάνει ιερό, γιατί είμαστε και κοντοχωριανοί, έχω πληροφορηθεί. Λοιπόν, εγώ θέλω να κάνω τα εξής ερωτήματα. Πρώτον, ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα... σε συνέχεια της περήσινης χρονιάς, που ήταν η μαθητία. Λοιπόν, το θέμα είναι ότι ξεκινώντας και η μαθητία... είχαμε κάποια δυσάρεστα χρόνια, ας τα πούμε... με τη διαθεσιμότητα και την αύξηση του οραρίου. Επανήλθαν οι συνάδελφοι. Πολύ καλά, σωστό, ωραίο. Τα προγράμματα αυτά και η μαθητία και, αντίστοιχα, το ΜΝΑΕ... είναι κάποια σωστά προγράμματα, τα εγκρίνω προσωπικά και τα λοιπά. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν ρωτήθηκε καθόλου το εκπαιδευτικό προσωπικό... το τι φόρτ τους εργασίας έχει μέχρι στιγμής και με τη συλλήψη καθηγητών... και εκτός του, από εκεί και πέρα, έχει πολλά εξοδρακτικά καθήκοντα. Λοιπόν, προσθέθηκε από πάνω τώρα και το ΜΝΑΕ, μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ. Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβουν κάποιους ρόλους... είτε συμβούλους είτε στις δράσεις και τα λοιπά. Ήδη υπάρχει μια αντίδραση, ήδη δυο συναντήσεις που έκανα εγώ στο Σύλλογο... υπάρχει κάποια αντίδραση. Επιπλέον, κάποια από τους στόχους που θέτει το πρόγραμμα... παράδειγμα, επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής. Πάμε στην τέχη όσον αφορά τον εξοπλισμό. Δεν έχουμε δει τίποτα, μήπως αυτά πρέπει προστά να προηγηθούν. Δηλαδή, να τοποθεθούν ψυχολόγοι είναι πολύ εύκολο. Το να τοποθετηθούν ΠΕ2, ΠΕ3... άσχετα, δεν έχουμε τον πρώτο καθηγητή και έχουμε τους υπόλοιπους. Εντάξει, αυτό δεχτώ, κάποτε θα καλυφθούμε. Αλλά μαθηματικοί και φιλολογοί λείπουν. Πάμε στην περίπτωση που ο Σύλλογος δεν αποφασίσει να ορίσει συντονιστή... να ορίσει σύμβουλο και αντίστοιχα μια δράση. Αυτό νομίζω ότι αποφασίζεται από τον Σύλλογο. Εκεί τι γίνεται. Το πρώτο ερώτημα θα σας παρακαλώ τον κ. Κοτσφάκη να κάνει. Ναι, γι' αυτό θέτουν τα ερωτήματα, επειδή ο κ. Κοτσφάκης... να τελειώσει μεσό λεπτό και να απαντήσει ο κ. Κοτσφάκης αν είναι εύκολο. Όλα τα έγγραφα και τα φέγγου που έχω ψάξει εγώ γενικά... ευτυχώς έγινε και αυτή η μερίδα, δώθηκαν κάποιες κατευθύριες γραμμές... που έχει στείλει η συντονίστρια για να ενημερώσει τους καθηγητές... όσον αφορά τον ρόλο του Συμβούλου που τους έχω ενημερώσει... που σημαίνει ότι θα γίνει μια επόμενη συνάντηση για περιτέρου αποφάσεις. Εκτός του όμως, το φόρτο δεργασίας των καθηγητών... με τις συναντήσεις, με τους Συμβούλους, με τους συντονιστές, με τα σχέδια δράσης... επιφορτώνεται ο Σύλλογος γιατί με το πρόβλημα της μαθητίας... ένα ΕΠΑΛ που έχει πέντε ιδικότητες μαθητίας, οι πέντε καθηγητές του φεύγουν... και ασχολούνται με τη μαθητία, που σημαίνει ότι δεν ασχολούνται... με εξοδρακτικά καθήκοντα του Συλλόγου. Και αν πάμε σε ένα ΕΠΑΛ εκτός οποίου τους πενήντα καθηγητές... 25 ή 30 είναι στη ΛΕΚΙ ή έχουν διατηθεί εξ ολοκλήρους στο ΕΚΙ... του μένουν άλλοι 20. Ποιοι θα δουλέψουν και ποιοι θα βγάλουν τη δουλειά του σχολείου όταν ο σχολείος δεν έχει γραμματείς και φαρισαίους. Παρακαλώ, κύριε Κωτσέφακη, παρακαλώ. Ευχαριστούμε. Η απάντηση είναι ότι δεν περιμένουμε να αλλάξουν όλα τα πράγματα στην εκπαίδευση στη χώρα... για να κάνουμε μια πρωτοβουλία στο σχολείο. Πολλά στοιχεία του προγράμματος έχουν αθελοντικό χαρακτήρα... με την έννοια ότι θέλει την ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού. Οι εναλλακτικοί, όπως είπατε, και οι ψυχολόγοι, ήδη έχουν σταλεί στα σχολεία. Λοιπόν, προφανώς υπάρχουν κάποια προβλήματα, κάποια θα λυθούνε... κάποια προβλήματα έχουν να κάνουν με την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος... αλλά πιστεύω ότι όσα αφορά τα ζητήματα των προσλήψεων θα λυθούν και τις επόμενες μέρες. Αυτό που νομίζω είναι διαφορετικό, ότι θέλει μέσα από αυτές τις δράσεις του προγράμματος... να δώσει το κάτι παραπάνω στο επαγγελματικό λύκειο. Αν αυτό οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δεν το ενσωματώσουν στη δουλειά τους... δεν θα γίνει, όπως πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, για να τα πούμε τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα. Λέμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα και γίνονται πάρα πολύ ωραίες δράσεις στα σχολεία... αλλά υπάρχει και το ανάποδο, ότι απλώς μπαίνω σε ένα πρόγραμμα για να μπω. Η ουσία είναι ότι αν δεν το πάρουμε στα χέρια μας δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση και πρέπει να της κάνει τεκριτική... κάθε φορά που δεν κάνει κάτι από αυτά που πρέπει να κάνει... σχεδιασμούς, διορισμούς, συνθήκες, χτυριακά, υλικοτεχνική υποδομή... αλλά οι εκπαιδευτικοί έχουμε και βάζω το έχουμε γιατί και εγώ εκπαιδευτικός είμαι... έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο. Και χωρίς να το πω εγώ, νομίζω ότι το κάνουν οι εκπαιδευτικοί στην πληψηφία τους. Τώρα, ο θεσμός του Συμβούλου Καθηγητή έχει τα χαρακτηριστικά... χωρίς να το λέει η Υπουργική Απόφαση που βγαίνει και το πλαίσιο που έχει βγει... έχει τα χαρακτηριστικά του, κατ' αρχήν, να το θέλει ο άλλος. Για αυτό λέμε, δεν επιβάλλεται, αλλά λέμε να συνεδριάσει ο Σύλλογος, να αποφασίσει. Νομίζουμε ότι η εμπειρία από τα σχολεία και από τους συναβέλθους... τους οποίους φάρθετε σε επαφή, είτε με δικιά σας πρωτοβουλία, είτε με πρωτοβουλία δικιά τους... ήταν θετικό για τη δουλειά τους. Δεν επιβαρήθηκαν εργασιακά. Ίσα-ίσα, όταν αισθάνεσαι ότι η καθημερινή σου δουλειά... βελτιώνει και το σχολείο σου, βελτιώνει και τη δική σου στάση... αισθάνεσαι κι εσύ καλύτερα, βοηθάει και στην εργασιακή σου βελτίωση και στην κατάσταση. Είναι αρκετά σύνθετα τα ζητήματα, διότι δεν έχουμε μόνο αριθμούς. Έχουμε κάνει με ανθρώπους, έχουμε κάνει με σχέσεις, έχουμε κάνει με συναισθήματα. Έχουμε κάνει με μια καθημερινότητα που πραγματικά πολλές φορές μας κάνουμε... δύο βήματα μπρος ή ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω ή το ανάποδο. Αλλά πάντως έτσι είναι η ζωή. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια ιδανική κατάσταση... που όλα είναι λειμμένα. Έχει λοιπόν τα χρυσικά του να το θέλω να το κάνω, όπως και η μαθητία. Αλλά όταν δεν θέλω να το κάνω υπάρχουν και επιπτώσεις, όχι διοικητικές. Πάμε σε μια άλλη λογική. Όχι διοικητικές επιπτώσεις. Αλλά οι επιπτώσεις του ένα σχολείο να είναι πιο λαμπερό και να το επιλέγουν οι μαθητές... από ένα σχολείο που δεν είναι λαμπερό και δεν το επιλέγουν είναι μια επιπτώση. Ή ένα σχολείο που κάνει προγράμματα μαθητίας και ένα σχολείο που επιλέγει να μην κάνει... το έλεγα και σε κάποιες αναβέντες στο διάλειμμα αυτό, δεν είναι επιπτώση διοικητική... αλλά και οι μαθητές θα επιλέξουν ένα σχολείο που το κάνει, είναι σαφές. Ένα σχολείο που έχει τον ψυχολόγο, έχει προς την κοινωνία μια καλή παρουσία... παρουσιάζει τα σχέδια δράσης σε εκδηλώσεις, κάνει συναυλίες, κάνει τέτοια... είναι ένα σχολείο που θα του φέρει αποτελέσματα. Αυτό δεν το λέω με το ανταγωνισμό... αλλά με την έννοια ότι πολλά πράγματα στη δουλειά μας, στη δουλειά του εκπαιδευτικού... έχουν και το χαρακτήρα αυτό, να θέλω να το νιώθω σαν ανάγκη. Νομίζω ότι αυτό στο σύλλογο διδασκόντων που θα πούνε ότι δύο από τους δέκα θέλουν να κάνουν... νομίζω ότι εφόσον ξεκινήσει, θα δείτε ότι θα παρακινηθούν και οι υπόλοιποι... από τους ίδιους, από τους μαθητές, από την πράξη. Είναι και ένα στίχημα για εμάς τους εκπαιδευτικούς. Δεν ξέρω. Οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έρχονται μόνο από πάνω, έρχονται από κάτω. Το στίχημα σε αυτό το πρόγραμμα, που ουσιαστικά είναι μια αλλαγή στην επαγγελματική εκπαιδευτική μεγάλη... είναι να στηριχτούμε στους εκπαιδευτικούς. Νομίζω ότι δεν θα διαψεύσει κανείς αυτή την προσδοκία. Από εκεί πέρα, όντως θα υπάρχουν και τα διοικητικά προβλήματα και τα εργασιακά προβλήματα... και τα προβλήματα της διοικητικής, πώς το λέμε, των ανομοδιοτήτων. Νομίζω ότι γίνονται προσπάθειες σε αυτήν την κατέθρηση. Γίνονται προσπάθειες να ελαφρυθεί το σχολείο συνολικά από μια γραφειοκρατίας μου. Για παράδειγμα, η κατάρριση των διοικητικών των απουσιών είναι σε αυτήν την κατέθρηση. Η λεπτονική διακυβέρνηση, η προσπάθεια να πάνε όλα σε μία λογική... να μην κουβαλάμε χαρτούρες, διβλία, απαραβιβλία κλπ. Είναι σε αυτήν την κατέθρηση. Να κάνουμε άλλα πράγματα που είναι πιο κοντά στη δουλειά μας. Ευχαριστώ. Να ευχαριστήσουμε τον κ. Κωτσυφάκη. Δύο ακόμα ερωτήσεις είναι ο κύριος και η κυρία που είχε απεθύνει ερωτήσεις προηγουμένως. Οι επόλοιπες ερωτήσεις θα μπορούν να απαντηθούν για τα σχέδια δράσης από μέσα από το σαίδι μας. Ναι, ο κύριος. Σύντομες, παρακαλώ, απλώς επειδή έχουμε ξεφύγει. Για παράδειγμα, για εγώ δεν ικανολογούσαμε από το 2015 το ΕΕΠΑΛ. Εάν χρειαστώ κάποια εξακτήματα, θα μπορούσα να τα προμηθευτώ μέσω του διαδικτύου. Εννοείται τον τρόπο των δαπανών. Ναι, δεν υπάρχει. Μέσω την τιμολογία, εννοείται. Βέβαιος. Μέσω την τιμολογία. Ναι, ναι. Θα μπορούσαμε... Απλώς, έχουμε πρέπει να φαίνεται... Θα μπορούσαμε... Ναι, χρειάζεται τιμολόγιο και χρειάζεται να γραφεί ότι είναι στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν συγκεκριμένους κανάλες δημοσιότητας. Θα δούμε το ερώτημά σας και θα τα απαντήσουμε εναλληδικά. Θα τα απαντήσει στη Δευτέρα, θα μπορείτε να το δείτε μέσα. Κι ένα δεύτερο. Συγγνώμη. Είπατε ότι αυτό το πρόγραμμα, το project, θα μπορούσε να γίνει στο ζω δω δω. Στο μάθημα, δηλαδή, ζώνης. Στο ζώνης, από τη στιγμή που εμπλέκονται διάφορα τμήματα, διάφορες τάξεις, πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει πρακτικά? Ποιοι θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, στην Ζώνη Δημιουργικής. Να κάνουμε ένα project, το οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι τάξεις. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό? Κάθε σχέδιο δράσης που θα πρέπει να υποβληθεί θα γίνει σε συνονιώσεις με τον διευθυντή του αντίστοιχου ΕΠΑΛ και με τους μαθητές. Ορίστε. Τον διευθυντή. Κύριε Κωτσυφάκη. Η Ζώνη Χρονικών Ιδρυωτήτων είναι η χρονική βάση, η υλική βάση για να γίνει το πρόγραμμα. Αλλιώς, θα ήταν ένα πρόγραμμα που ψάχνουμε έξω το απόγευμα, το Σάββατο και άλλους χρόνους. Υπάρχει η χρονική υλική βάση στο σχολείο, μέσα στο ρολόγιο πρόγραμμα, μέσα στη Ζώνη, που χωρίζουμε τα τύματα με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα διαφέροντα των μαθητών και τις δυνατότητες που έχει το σχολείο. Έχουμε λοιπόν αυτή τη βάση και από εκεί πέρα η συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς, και με αυτές είδατε τα παραδείγματα της Κεσσανδιαννίκη και από άλλα σχολεία, και απαιτείται και είναι ενδιαφέροντα και είναι σχετική του όλου πρώτου. Γιατί πραγματικά θέλουμε τη συνεργασία των σχολείων. Και όταν εμπλέκουμε και τους τομείς και τους ειδικότητες, και μάλιστα και διαφορετικούς τομείς και ειδικότητες, είναι ακόμα μεγαλύτερη σημασία και για τα παιδιά της πρώτης που ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν, να προστατολιστούν και ο πλευράς τομέων, αλλά και συνολικά στο να δραστηριοποιήσουμε όλο το σχολείο. Αυτός είναι ο στόχος. Απλά η ζώνη μας δίνει την ηλικία χρονική βάση για να το κάνουμε μέσα στο πρόγραμμα του σχολείου. Να συμπληρώσω κάτι, να σας βοηθήσω. Ο κύριος ρώτησε και είστε μηχανολόγος, σας το πω. Ξεκινάει αυτή τη στιγμή η ζώνη. Έχει ένα στόχο. Έχουμε αναθέσει κάποιο έργο. Τι θα κάνει η ζώνη σας? Συγγνώμη, στο τμήμα όμως, στο μάθημα της ζώνης, θα ξέρω τι θα κάνω στον 2-3 ώρους της ζώνης. Πείτε μου τι θα κάνετε. Αυτό θέλω να ρωτήσω. Θα κάνω παραδείγματι, λέμε τώρα. Θα ασχοληθούν τα παιδιά με ένα θέμα, το σχολικό εκφοβισμό. Ωραία, σχολικός εκφοβισμός. Θα βρω ένα σχέδιο δράσης και κάτω θα δώσω ένα γενικό τίτλο. Τα υποθέματά μου θα είναι αυτά που κάνετε στη ζώνη. Εγώ θα κάνω στη μία μου ζώνη στο σχολείο μου, γνωριμία με τη μουσική. Στην άλλη ζώνη την ονομάζω μια τάξη έξω από την τάξη, που έχει να κάνει με το ότι οι μαθητές δημιουργούν σχέσεις, επικοινωνούν, γνωρίζουν πώς είναι ο διάλογος. Στην άλλη ζώνη θα κάνω ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με το θέατρο. Και δεν θα διαλέξω φέτος να κάνω κατασκευή, γιατί κάνανε πέρυσι κατασκευή και τώρα θα κάνουμε κάτι άλλο που σχετίζεται με την τέχνη. Θα βρω, θα φτιάξω, γιατί θα καταθέσουμε και εμείς ένα νέο σχέδιο τώρα, ένα γενικό τίτλο που περιναμβάνει αυτό. Όλα αυτά θα είναι ένα σχέδιο δράσης. Δηλαδή, ένα σχέδιο δράσης. Το σχέδιο δράσης, σωστά δεν το λέω. Ναι, ένα σχέδιο δράσης με υποδράσεις. Κάτω από το σχέδιο δράσης μου, εγώ θα το ονομάσω Γνωριμία των Μαθητών με την Τέχνη. Παράδειγμα, ονομάζω τώρα. Και κάτω από αυτό θα βάλω τα υποθέματά μου που θα συμπεριλαμβάνουν όλα αυτά. Για να γίνει το θέατρο, για να γίνει η χοροδία, για να γίνει η μακέτα, για να δημιουργήσεις ένα ποδήλατο, όπως μου είπε κάποιος. Αυτά όλα θα πρέπει να είναι το περιεχόμενο της ζώνης. Κατά τη διάρκεια, όμως, της κατασκευής θα χρειαστούμε τη βοήθεια. Για τα σκηνικά θα χρειαστώ και κάποιους μαθητές από τη Δευτέρα ή κάποιους καθηγητές, οι οποίοι θα με υποστηρίξουν. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε κάποιες ώρες που εκείνοι θα είναι διαθέσιμοι. Αλλά τα παιδιά θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσω μέσα στις ώρες στην ζώνη δημιουργικής δραστηριότητας. Ένα άλλο μάθημα είναι η έρευνα στην τεχνολογία. Αν δείτε στη σελίδα, πολλά από τα έργα μας ήταν στην έρευνα στην τεχνολογία. Δημιουργήσαμε έργα τέχνης από σκουπίδια, που είχε να κάνει με το ότι τα παιδιά μπορούσαν να δημιουργούν πίνα και ζωγραφική, αντίγραφα πινάκων με ανακύκλωση. Αυτά όλα ήταν στην έρευνα στην τεχνολογία. Εκείνο το οποίο πρέπει για τη ζώνη, για να προσπαθήσω να σας βοηθήσω και τα πιλωτικά μπορούν να κάνουν, είναι ότι είναι ένα σχέδιο δράσης με ένα γενικό τίτλο όπου ως υποθέματα έχει αυτά τα οποία βρίσκονται στη ζώνη. Απλώς λίγο, επειδή έχουμε ξεφύγει από τον χρόνο μας... Σπυράκης Γεώργιος, από το 8ο επ. Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο που το λέτε πρέπει να στριμώξουμε εμείς στην ομπρέλα αυτή τα θέματα που επέλεξαν οι καθηγητές με έναν τρόπο που να βρούμε κοινά σημεία αντέ και καλά να το κάνουμε. Ο ένας κάνει το ποδήλατο, ο άλλος κάνει το θέατρο, ο άλλος κάνει την παλιά Θεσσαλονίκη. Πώς αυτά τα τρία? Ο μόνος τρόπος είναι να κάνουμε το ζήκο. Θέλω να σας πω... Που να έχει και ποδήλατο, θέατρο και παλιά Θεσσαλονίκη. Δεν θέλω... Δεν θα στριμώξετε τίποτα. Μην τα κάνετε αυτά. Ναι, αλλά εσείς μας λέτε όμως... Συγγνώμη, να ολοκληρώσω λίγο. Εσείς μας λέτε ότι πρέπει να κάνουμε ένα κοινό σχέδιο για να γίνουν στη ζώνη δημιουργικών δραστηριοτήτων. Δεν το είπα εγώ. Εγώ σας προσπαθώ... Δεν το είπα εγώ. Εγώ προσπαθώ να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα για να σας διευκολύνω σε σχέση με το τι είπε το νόησις σε σχέση με τα έργα που πρέπει να υποβάλλετε γιατί ξεκινήσαμε. Όπως εκείνο που πρέπει να πω είναι... Ξεκινήσαμε και είπαμε ότι λέτε εσείς σήμερα. Ένα χρόνο πριν έπαιρναμε το νόησις τηλέφωνο και λέγαμε τι εννοείται και πού θα τα στριμώξουμε. Λέγαμε ακριβώς το ίδιο. Μας διευκόλυναν, μας βοήθησαν, μας έστειλαν υποδείγματα και πραγματικά δεν νιώσαμε ούτε ότι στριμώξαμε ούτε ότι μας στριμώξαμε. Πραγματικά μας βοήθησαν και θέλω να σας πω ότι στο τέλος ήτανε πολύ εύκολη η χρηματοδότηση, πολύ εύκολα τα εκθέσαμε και δεν στριμώξαμε. Ίσα-ίσα μέσα από αυτά βοηθηθήκαμε και τα κάναμε τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Να ρωτήσω κάτι άλλο. Πάνω στο έργο αυτό, ο ένας καθηγητής κάνει το θέατρο, ο άλλος διαμορφώνει μια αίθουσα κουβαλώντας πράγματα και ένα βάρος πέφτει σε ένα παιδί και το χτυπά. Τι ευθύνες έχουμε εμείς σε αυτό ή τον βάλαμε να βάψει και πέφτει μπογιά στο μάτι του. Αυτό λογικά έγινε στον εσωτερικό κανονισμό του εκάστοτε σχολείου ΕΠΑΛ. Θέλω να πω κάτι. Ένα παιδί είναι στο διάλειμμα και περπατάει. Πέφτει κάτω και χτυπάει. Ποιος έχει την ευθύνη? Συγγνώμη λίγο, κυρία Κουλίνου. Ποιος έχει την ευθύνη? Το σχολείο δεν την έχει την ευθύνη. Αλλά εμείς επιλέξαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που το πρόκειται να δημιουργηθεί. Επιλέξαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που το παιδί θα κουβαλήσει... Θέλω να σας πω κάτι. Μην το επιλέξετε. Μην το επιλέξετε και μην κάνετε αυτό το πρόγραμμα. Δηλαδή, εγώ θα επιλέξω να κάνουν τα παιδιά μου θέατρο, θα επιλέξω να φτιάξουν μια μακέτα, δεν θα επιλέξω κάτι άλλο. Είπα στην αρχή της ομιλίας μου ότι κάθε σχολείο έχει μια δικιά του κουλτούρα, μπορεί να κάνει τη δική του στρατηγική, να τα δείτε όλα αυτά μέσα στο Σύλλογο των Καθηγητών, να τα κουβεντιάσετε, να δείτε τι θα εξαιρέσετε, τι θα κάνετε και τι δεν θα κάνετε. Δεν υπάρχει κάτι. Και να μην υποβάλλει κάποιος ένα σχέδιο, δεν θα πάρει χρηματοδότηση και θα τελειώσει η ιστορία. Και να μην γίνουν συμβούλοι καθηγητές. Δεν θα υπάρχουν εκκυρώσεις ή κάτι άλλο. Και να μην γίνουν συντονιστές. Κυρία Κουλίνου, μπορείτε να μου επιτρέψετε. Αυτό έγκειται στο κανονιστικό πλαίσιο ότι κάθε κάστου τεπάλλο, οπότε δεν είναι συγκεκριμένο ερώτημα που πρέπει να θέσετε σε εμάς. Έχει να κάνει με το κανονιστικό πλαίσιο του κάθε πάλις, ο ουτερικός κανονισμός. Μπορώ να πείσω ότι οι μαθητές απαγορώ, έχονται να κάνουν τέτοιοι τους εργασίες μέσα στο σχολείο. Είναι λυτάξε, μεταλλαγισμένο και σοφτωρικά... Θα θέλα να... Έχουμε μία ακόμα ερώτηση για να τελειώσουμε. Θα ήθελα να κάνω... να θέσω ένα ερώτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του προγράμματος. Συγγνώμη, λίγο πριν ξε... Θα προσπαθήσουμε να ανατρέξουμε στο ερώτημά σας και να απαντήσουμε συγκεκριμένα. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα τέλειο, όταν δεν γνωρίζουμε πώς να απαντήσουν. Είμαστε ερώτες όλες. Θα το ψάξουμε και θα σας δώσουμε την κατάλληλη απάντηση. Ευχαριστώ. Ονομάζομαι Καραμανλή Δώρα και είμαι συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου. Θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο υποχρεωτική είναι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος... επάνω μία νέα αρχή. Ανοφέρεσαι στα σχέδια δράσης ή στο συνολικό? Όχι, γενικότερα στο συνολικό. Τι επιπτώσεις πιθανόν θα υπάρχουν... όταν ένας σύλλογος αποφασίσει να μην εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. Ευχαριστώ. Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Εγώ δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Έχουν διοριστεί συνάρρευτοι μαθηματικοί και φιλόλογοι για εναλλακτική ή σχετική? Άρα, οφείλει να γίνει, έτσι. Έχουν διοριστεί ψυχοί... Τα σχέδια δράσης... Για όλο είπε, για όλο το πρόγραμμα. Το σχέδιο δράσης είναι απλή απάντηση. Εφόσον δεν υποβάλλεται, δεν κάνετε σχέδιο δράσης. Δεν είπα για τη δράση. Κοιτάξτε, εφόσον δεν κάνετε το ένα, εφόσον δεν κάνετε το άλλο... εντάξει. Το είπα και πριν αυτό. Δεν υπάρχει διοικητική επίπτωση. Υπάρχει... Για τους συμβούλους. Τους συμβούλους. Δεν θέλει κάποιος να είναι... Δεν σαν ελεύθερος. Εδώ, εδώ, εδώ. Γαζουρίου, αρχιτέκτο. Λοιπόν, το νομοθετικό πλαίσιο είναι αυτό. Το επειδή πήγατε να αποφάσισε, σχεδίασε... με βάση και μια κυρία που εφαρμόστηκε πέρσι... Αυτό το πρόγραμμα, σας εξηγήσαμε ότι αυτό το πρόγραμμα έχει... σαν ρόλο μαζί με τα υπόλοιπα που γίνονται... τη συνολική αναβάθμιση των ΕΠΑΛ. Τη συνολική αναβάθμιση και την εξοστρέφεια. Αν δεν κάνει ένα σχέδιο δράσης... μεταξύ των άλλων δεν βοηθάει το σχολείο του εξοστρεφιά του. Αν δεν κάνει προγράμματα μαθητίας, που είναι άλλο πακέτο... επίσης δεν βοηθάει την εξοστρεφιά του μεταξύ των άλλων. Ή δεν βοηθάει τους απόφητούς του να προσεγγίσουν καλύτερα... με καλύτερους όρους στην αποναργασία. Δεν υπάρχει διοικητικό επίπτωση, αν με ρωτάτε αυτό. Τώρα. Για τον Νοσίβουλο, καθηγητή, είπαμε ότι θέλουμε κατ' αρχήν να είναι... δεν υπάρχει διοικητική επίπτωση αν ο σύλλογος πει... ή απ' το σύλλογο πούν πέντε καθηγητές θέλω να δοκιμάσω και άλλοι πέντε δεν θέλω. Εντάξει. Πιστεύουμε ότι διά της πράξεως, για της εφαρμογής... όπως το έκαναν και στα υπόλοιπα σχολεία στα εννιά... που τελικά είδαν ότι είναι κάτι και εκείνους τους... δημιουργεί καλύτερα συναισθήματα και καλύτερους όρους εργασιακούς στη δουλειά τους... επιβεβαίωση στη δουλειά τους... νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο φάνε κάτι που θα πετύχει. Εδώ είμαστε χρόνον το χρόνο να βλέπουμε πόσο πετυχαίνει... πού υπάρχουν προβλήματα, απ' την πλευρά του Υπουργείου να διορθώνον τα προβλήματα... τα σχεδιαστικά, διοικητικά να διευκολύνεται... αλλά πρέπει για την πλευρά του σχολείου να το πάρουν στα χέρια τους. Αν δεν το πάρουν θα μείνει μετέωρο. Εντάξει. Θα βγεις... Είστε δίκιο εδώ γιατί έχουμε κάποιες συγκρεμότητες λόγω... λόγω του διοικητικού μηχανισμού και λόγω των προβλημάτων... που υπάρχουν και φάντα θα υπάρχουν στο Υπουργείο. Υπήρξε και μια αλλαγή του Υπουργού μέχρι να καθώς η νομοδιότητα είχε γίνει μια καθυστέρηση. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπήρξε, δεν το κρύβουμε. Υπάρχει μια καθυστέρηση σε όλες αυτές τις υπουργικές αποφάσεις... αλλά είναι έτοιμες όλες και θα βγουν τις επόμενες μέρες. Ήδη δημοσιεύεται αυτή τη βδομάδα ή τη Δευτέρα... μια απόφαση που περιγράφει αυτό που σας περιέγραψα... όλο το ΜΝΑΕ συντονίζεται με όλους αυτούς τους φορείς, βγαίνει τις επόμενες μέρες η υπουργική απόφαση... για το ρόλο του Συμβούλου Καθηγητή, όμως έχουν έρθει κάποιες οδηγίες στα σχολεία... και βγαίνουν όλες οι αποφάσεις τις επόμενες μέρες. Θα βγει η απόφαση για την εποπτία των ψυχολόγων... και όλες αυτές οι αποφάσεις που σας περιέγραψαν θα είναι σε λίγες μέρες... και ως αποφάσεις και ως πλαίσιο θα είναι γεγονός. Από εκεί πέρα θα έχουμε τις επιμορφώσεις, ξεκινάμε ήδη με αυτόν τον τρόπο κάποιες ενημερώσεις... θα υπάρξουν επιμορφώσεις για τους ψυχολόγους, τους εκπαιδευτικούς που κάνουν τη σχετική... για τα προγράμματα δράσης και τη στήριξη του νόησης και μπαϊλέγοντας. Και όπου χρειάζεται διώθωση θα παίρνουμε το feedback να διορθώνουμε. Αλλά η ενεργοποίηση του ανθρώπου χρειάζεται έτσι και αλλιώς όχι μόνο σε αυτό το πρόγραμμα... σε όλα τα ζητήματα της επένδυσης. Ο σύλλογος. Ποιος αναλαμβάνεται τα ειδικά, σύμφωνος ή σύλλογος. Ο σύλλογος. Ο σύλλογος. Θα μόνο πέντε θα αναλάβουν. Θα αναλάβουν οι πέντε με τους συλλόγους. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Α, ποιος ήταν ο σύλλογος, δεν θέλω να ανακατευτώ. Όχι, όχι. Έχω βροντερή φωνή, αλλά εντάξει. Η πλειοψηφία του σύλλογου να πει ότι απαγορεύω και τους πέντε. Αυτό δεν νομίζω. Κοιτάξτε. Μπορώ να έχω τον λόγο. Θα θέλαμε να απαντήσουμε σε κάθε... Συγγνώμη. Συγγνώμη λίγο. Θα θέλαμε να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημά σας. Απλώς ο χρόνος δεν μας το επιτρέπει. Εμείς από τη δική μας πλευρά, σαν φορέας διαχειρίσης των σχεδιαίων δράσης... θα απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα που έχετε. Ακόμα και στο ερώτημα της ευθύνης, άμα ένα παιδί θα το ψάξουμε... και θα δώσουμε κατάλληλες απαντήσεις. Ναι, απλώς έχουμε ξεφύγει πάρα πολύ από το... Λίγο θέλω να ρωτήσω κάτι. Συγγνώμη. Θα ήθελα τα ερωτήματα που θα κάνει γιατί θα είχατε. Να κάνουμε λαμαζίγια. Είπε ο κύριος Κωτσιφάκης ότι δεν έχουν βγει αποφάσεις. Σαφώς και έχουν βγει αποφάσεις, οι οποίες έχουν έρθει στα σχολεία και γίνονται τα πρακτικά στο σχολείο. Είτε για τους ψυχολόγους, άρα... Τι εννοείται όταν λέτε δεν έχουν βγει, αφού έχει ποιοί υπουργικοί αποφάσεις. Ήμουν ασφαίος, μιλάμε την ίδια γλώσσα. Είπα ότι κάποιες αποφάσεις και οδηγίες έχουν έρθει. Οι ολοκλήρες ουλίδωτα αποφάσεων και όλου του πλαισίου... που θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Εκκρεμούν κάποια ζητήματα. Από την πλευρά μας, αν φορέ, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που έχετε διαθέσει... γιατί καταλαβαίνουμε ότι είχατε πολλά ακόμα πράγματα να κάνετε σήμερα. Και είμαστε στη διάθεσή σας, για κάθε τι θέιθα, να σας αναφέρω ότι... κάποια από τα προβλήματα τα είχαμε και με τα πιλοτικά. Υπήρχε μια, στην αρχή, αρνητική αντίδραση. Μπορέσαμε να τα λύσουμε. Είμαστε πλέον σε σημείο με τα εννιά πιλοτικά να μιλάμε σε διαφορετικό πλαίσιο. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και μαζί σας, αλλά αυτό πρέπει να πάρει κάποιο χρόνο. Είμαστε εδώ για να λύσουμε κάθε... Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Αντίστοιχες ενημέρωσεις θα υπάρξουν και σε υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Νομίζω ότι την επόμενη Τρίτη θα γίνει αντίστοιχη μερίδα ενημέρωση στην Αθήνα.