Μαθηματικά - Οργάνωση συλλογών - Αριθμοί μέχρι το 50 - Α' Δημοτικού Επ. 81 (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2021)
: Μουσική Γεια σας παιδάκια! Είμαι η κυρία Βασιλεία και μαζί θα κάνουμε ένα μάθημα από τα μαθηματικά μας. Πάμε, λοιπόν, στο βιβλίο μας, στο δεύτερο τεύχος, στη σελίδα 12. Είναι το πρώτο μάθημα που θα δείτε. Το μάθημα μας έχει τίτλο, οργάνωση συλλογών, αριθμοί μέχρι το 50. Εμείς τους ξέρουμε τους αριθμούς μέχρι το 50. Τους έχουμε μάθει, τους έχουμε δει. Σήμερα θα ασχοληθούμε λίγο παραπάνω μαζί τους. Πάμε να δούμε λίγο πριν μπούμε στο βιβλίο και αρχίσουμε. Θέλω να σας δείξω κάτι. Εγώ έχω στον πίνακα φτιάξει μία γραμμή που πάνω έχω βάλει τους αριθμούς από το 0 μέχρι το 50. Έχω βάλει κάποιους αριθμούς. 0, 10, 20, 30, 40, 50. Μόνο αυτή είναι η αριθμή όμως από το 0 μέχρι το 50. Ανάμεσα από αυτούς δεν υπάρχουν άλλοι. Φυσικά και υπάρχουν. Για κοίταξτε λίγο. Ανάμεσα λοιπόν από αυτές τις γραμμούλες που υπάρχουν στον πίνακα, 0, 10. Από το 0 μου γράφει κατευθείαν το 10. Ποιοι άλλοι αριθμοί υπάρχουν ανάμεσα από το 0 και το 10. Υπάρχει το 1, το 2, το 3, το 4. Δεν θα τους γράψουμε τώρα, δεν μας χρειάζονται. Απλά θέλω να καταλάβετε ότι παρόλοιπος δεν τους γράφει τους αριθμούς, εδώ ανάμεσα κρύβονται και οι υπόλοιποι αριθμοί. Αυτό θα μας βοηθήσει λοιπόν στην πορεία του μαθήματος μας. Πάμε τώρα να μπούμε στο βιβλίο. Για να δούμε την πρώτη δραστηριότητα. Έχει εδώ πέρα δύο παιδάκια, τον Πιθαγόρα και την Υπατία. Πριν ξεκινήσουμε να δούμε τι λέει, θα δούμε πρώτα ότι μας έχει ένα ορθογόνιο που μέσα τι λέει. Ότι κάποιες πράσινες μάρκες, ισούνται μία κόκκινη. Πόσες είναι αυτές? Για να τις στιάξω και ως τον πίνακα. Μας λέει ότι δέκα λοιπόν πράσινες, ισούνται με μία κόκκινη. Δηλαδή, τι έχω δέκα πράσινες. Τι έχω μία κόκκινη, είναι το ίδιο πράγμα. Έτσι μπορώ εγώ εσένα να σου δώσω δέκα πράσινες, να μου δώσεις μία κόκκινη και να είμαστε κυρίως δίκαιοι. Να μην έχει αδικήσει κανείς κανέναν. Με βάση αυτό, πάμε να δούμε λίγο τον Πιθαγόρα, που είναι το αγοράκι που κάθεται και την Υπατία. Θα τους φτιάξω και εγώ εδώ πέρα. Ο Πιθαγόρας λοιπόν είναι εδώ. Και η Υπατία είναι εδώ. Θέλω να μετρήσετε τις μάρκες του Πιθαγόρα. Θα τις σχεδιάσω και εγώ στον πίνακα. Όσο σύς μετράτε, έχει κάποιες πράσινες. Και μία κόκκινη. Ενώ η Υπατία έχει τρεις κόκκινες. Και πόσες πράσινες. Και δύο πράσινες. Για κοιτάξτε λίγο. Ποιος φαίνεται να έχει τις πιο πολλές μάρκες? Αν τα παιδάκια είχανε σακουλάκια, ποιο σακουλάκι θα ήταν πιο βαρύ? Αν τα κοιτάξω απλά και το δω με το μάτι, θα δω ότι του Πιθαγόρα το σακούλι είναι πιο βαρύ. Έχει πιο πολλές μάρκες μέσα. Η Υπατία έχει λιγότερες. Να δούμε όμως, ποια νουμάρκες έχουν μεγαλύτερη αξία. Για να κοιτάξω λίγο. Για να δείτε τι σας δείχνω τώρα. Πάμε να μετρήσουμε λοιπόν. Και να δούμε. Λοιπόν, ο Πιθαγόρας. Πάμε να μετρήσουμε μαζί. Οι πράσινες είναι 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 πράσινες και είσαι και μία κόκκινη. Η οποία κόκκινη, τι μας έχει πει ότι κάνει. Νάτο! Δεν θα γράψω τον αριθμό 1. Θα γράψω 10, γιατί είναι σε ανάχι κι άλλες 10 πράσινες. Να δούμε λοιπόν. Ο αριθμός 16 που βρίσκεται στην αριθμογραμμή μας, είναι ανάμεσα από το 10 και το 20. 15, 16. Νάτο! Εδώ είναι το 16. 16 λοιπόν πράσινες και άλλες 10 πράσινες, γιατί η μία κόκκινη είναι 10 πράσινες, που πάει λοιπόν στο 26. Άρα, τι αξία έχουν οι μάρκες του. Έχουν αξία 26. Νάτο! Έτσι, για να το γράψουμε εμείς στη δραστηριότητά μας που μας ρωτάει, πόσες αξίας μάρκες λοιπόν έχει ο Πιθαγούρες. Έχει 26. Πάμε τώρα να δούμε την υπατεία. Η υπατεία είπαμε ότι με το που τη μείγαμε, είδαμε ότι είναι λιγότερες οι μάρκες της από τον Πιθαγόρα. Το σακουλάκι της είναι πιο ελαφρύ. Μήπως όμως η αξία τους είναι μεγαλύτερη, γιατί έχει τρεις κόκκινες εδώ πέρα. Για να κοιτάξουμε λοιπόν η υπατεία. Η κάθε κόκκινη έχω πει ότι είναι με 10 πράσινες. Με πράσινες θα το γράψω. Άρα έχουμε 10 η μία κόκκινη. Και άλλα 10 η δεύτερη κόκκινη. Πάλι 10 η τρίτη κόκκινη και δύο πράσινες. Να, πάω στην αριθμογραμμή μου. 10 και 10 και 10. 10 και 10 και 10. Έφτασα στο 30. Και άλλα 2, τα 2 είναι τα μικρούλια που είναι εδώ ενάμεσα. Ένα το. Έφτασα εδώ. Άρα η υπατεία, η αξία από τις μάρκες της είναι 32. Ποιο παιδάκι έχει μεγαλύτερη αξία στις μάρκες, λοιπόν? Για να κοιτάξω στην αριθμογραμμή μου. Το 26 ή το 32 είναι μεγαλύτερο. Το 32, βέβαια. Άρα γράφω εγώ ότι η υπατεία έχει μεγαλύτερη αξία στις μάρκες, παρόλο που όταν τις είχαμε δει στην αρχή μας είχαν φανεί λιγότερες. Και αυτό γιατί μία κόκκινη μέσα στην κόκκινη μάρκα κρύβει το αριθμούς 10. Δεν κρύβει το αριθμούς 1, όπως μας εξήγησε το βιβλίο στην αρχή. Πάμε λοιπόν, παιδάκια, να κάνουμε την από κάτω άσκηση. Πάμε, για να ξεκινήσουμε. Τι μας λέει να κάνουμε? Μας λέει και εμείς να κάνουμε το ίδιο με βάση αυτό που είδαμε. Με την υπατεία και τον πισαγόρα, μας έχει κάποιες μάρκες. Τι κάνει εδώ πέρα? Μας έχει στην αρχή πράσινες μάρκες. Όλες πράσινες. Βρίσκουμε εμείς 10. Κάθε φορά που βρίσκω 10 πράσινες, τις κυκλώνω, τις βάζω μέσα σε ένα πλαίσιο, και στο δίπλα κουτάκι πάω και χρωματίζω μία κόκκινη. Άρα στην ουσία παίρνω τις πράσινες, τις δίνω στον ταμεία και μου δίνει πίσω μία κόκκινη. Στο αποτέλεσμα, οι μάρκες που θα ζωγραφίσω είναι λιγότερες. Γιατί αντί να κάνω 10 πράσινες, κάνω μία κόκκινη. Άρα εδώ στο παράδειγμά μου, κύκλωσε 10 μάρκες, έβαλε μία κόκκινη. 10 πράσινες, έβαλε μία κόκκινη. Και του έμειναν και 5. Και μου δημιουργήθηκε ο αριθμός 25. Πάμε να κάνουμε το κάτω παράδειγμα μαζί. Πάλι το ίδιο πράγμα. Πρέπει να μετρήσω. Δεν θέλω να με ξεγελάσουν οι αμαδούλες, γιατί αν δω με το μάτι μου, νομίζω ότι έχω δύο ομάδες με 10 μάρκες. Είναι έτσι όμως? Για να μετρήσω. Η πρώτη ομάδα έχει 10 μάρκες. Για μετρήστε κι εσείς. Νάτη, η ομαδούλα με τις 10 μάρκες. Η δίπλα, παρόλο που μου φαίνεται σχεδόν ίδια, δεν έχει 10 μάρκες, έχει λιγότερες. Πόσες έχει? Μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ. Έτσι, παιδάκια, οπότε πρέπει να τα μετράω κάθε φορά. Ακόμα κι αν με το μάτι μου φαίνεται ότι είναι 10, πρέπει να το μετρήσω για να μην κάνω λάθος. Έβαλα σε ένα πλαίσιο, λοιπόν, εγώ τις 10 πράσινες μάρκες. Τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να πάω στο δίπλα κουτάκι που λέει αποτέλεσμα και να ζωγραφίσω τι? 10 πράσινες, όχι, μία κόκκινη. Έτσι, μέσα σε αυτή την κόκκινη έχουν χωρέσει λοιπόν οι 10 πράσινες. Και τι πρέπει να κάνω τώρα? Οι άλλες πράσινες που μου έμειναν τι θα τις κάνω, θα τις ξεχάσω? Δεν μπορώ να τις ξεχάσω, πρέπει λοιπόν δίπλα να ζωγραφίσω και τις 8 πράσινες που μου έμειναν. Θα γράψω λοιπόν τον αριθμό 1 και θα μετρήσω τις πράσινες μάρκες που είπαμε ότι είναι 8. Άρα το αποτέλεσμά μου είναι ο αριθμός 18. Προσέξτε, το 1 που είναι κάτω από την κόκκινη μάρκα διαβάζεται 10, 18. Πάμε να δούμε το επόμενο παράδειγμα. Το ίδιο ακριβώς, δουλεύω από τον ίδιο τρόπο. Πάλι προσπαθώ να μετρήσω τις ομαδούλες από τις μάρκες τις πράσινες που είναι 10. Εδώ είναι πιο εύκολη η δουλειά μου, για να δω. Να μια ομαδούλα, είναι 10 εδώ πέρα, βάζω μια κόκκινη μάρκα στο δίπλα κουτάκι. Συνεχίζω, βλέπω άλλες μάρκες που είναι όλες μαζί 10. Για μετρήστε κι εσείς, όσο μετράτε εσείς. Να τη επόμενη. Είναι 10, για μετρήστε. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Έτσι, μέτρησα 10, ποιος θα μου πει τι θα κάνω τώρα. Πολύ σωστά, θα βάλω μια κόκκινη μάρκα δίπλα στο αποτέλεσμά μου. Συνεχίζω. Έχω άλλες 10 μάρκες. Έχω, κοιτάξτε στην από κάτω ομαδούλα. Είναι 10. Να τη ομαδούλα η τελευταία μου, που είναι 10. Τι θα κάνω λοιπόν, θα ζωγραφίσω δίπλα μία κόκκινη. Και τις 4 που μείνανε θα τις αφήσω μόνες τους. Δεν πρέπει να τις ξεχάσω, πρέπει στο αποτέλεσμα... να βάλω και τις πράσινες μάρκες που μου έχουνε μείνει. Άρα δίπλα βάζω και τις 4. Ποιος τώρα ξέρει να μου πει, έχω κάποιες κόκκινες και κάποιες πράσινες. Πρέπει να γράψω πόσες κόκκινες έχω και πόσες πράσινες. Να δω τον αριθμό που θα δημιουργηθεί. Να τους αριθμούς, 3 λοιπόν κόκκινες, 4 πράσινες. Είναι ο αριθμός 34. Πολύ ωραία, παιδιά! Πάμε τώρα να μετρήσουμε όλοι μαζί μέχρι το 50. 10-10 είναι και στον πίνακα στην αριθμογραμμή. Τα γράφουμε μέσα στα κυκλάκια λοιπόν. Γράφουμε τους αριθμούς μέσα στα κυκλάκια. Ξεκινάει από το 10 το βιβλίο μας. 10. Τι θα πω μετά? 20. Περιμένω λίγο να το γράφετε κιόλας. 10 λοιπόν 20. 30. 40. 50. Πάρα πολύ ωραία! Τελειώσαμε λοιπόν και με την άσκηση 2. Για κοιτάξτε από κάτω ακριβώς την άσκηση 3. Τι είναι αυτά που βλέπω? Τα έχουμε ξαναβρύει αυτά. Αυτή είναι η λεγόμενη άβακες, η κάθετη άβακες. Τι είναι οι άβακες? Είναι κάποιες ξύλινες ραύδι, που πάνω βλέπουμε εδώ πέρα έχει κάποιες γραμμούλες. Στο σχολείο μας εμείς μπορεί να έχουμε και με κάποια μπαλάκια... που ανεβουκατεβαίνουν και μετράμε. Για κοιτάξτε στο βιβλίο. Τι μας λέει να κάνουμε? Στην πρώτη λοιπόν περίπτωση έχει μία κόκκινη και πέντε πράσινες. Και έχει δημιουργηθεί ο αριθμός 15. Πάμε στη δεύτερη περίπτωση. Θέλω να κοιτάξετε καλά και να μετρήσετε πρώτα τις κόκκινες. Πόσες λοιπόν γραμμούλες βλέπουμε κόκκινες? Βλέπουμε δύο γραμμούλες. Να το, το γράφω. Δεν τέλειωσα. Πρέπει να δω και τις πράσινες, να τις μετρήσω. Να τις γράψω και να δω ποιος αριθμός θα δημιουργηθεί. Πόσες είναι οι πράσινες? Για να μετρήσει κάποιος να μου πει 4. Είναι 4 ή έχω κάνει λάθος? Είναι 4. Άρα ο αριθμός είναι ο 24. Έτσι, παιδάκια μου, δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο. Το ίδιο κάνουμε και στα υπόλοιπα παραδείγματα. Πάμε δίπλα. Κοιτάζω πρώτα τις γραμμούλες τις κόκκινες. Το πρόδωσα, το είπα κατευθείαν. Πήγαν από τις 3 κόκκινες γραμμούλες. Να το. Είναι 3. Είναι, να τες, 3 είναι. Να κοιτάξω και τις πράσινες, να μετρήσουμε. Πολύ εύκολη η αριθμή αυτή. Δεν είναι καθόλου δύσκολη αυτή η άσκηση. 3 λοιπόν και 2. Ποιος αριθμός είναι αυτός που αποτελείται από τον αριθμό 3 και τον αριθμό 2? Ο αριθμός 32. Τέλεια. Πάω από κάτω. Κοιτάξτε λίγο από κάτω. Όσες κόκκινες έχω, τόσες πράσινες έχω. Το βλέπω γιατί είναι στο ίδιο ύψος. Πόσες κόκκινες έχω. 3 κόκκινες. Και πόσες πράσινες. Και 3 πράσινες. Και ποιος αριθμός είναι αυτός που σχηματίστηκε? Είναι ο αριθμός 33. Συνεχίζω. Συνεχίζω το ίδιο και με τα υπόλοιπα παραδείγματα. Πόσες κόκκινες γραμμούλες βλέπω, σας αφήνω για να μετρήσετε. Και θα το γράψω αμέσως. 4 λοιπόν και 1 πράσινη. Εύκολο. Ποιος αριθμός είναι? Είναι ο αριθμός 41. Πάμε και στο τελευταίο παράδειγμα. Τι βλέπω στο τελευταίο παράδειγμα? Βλέπω 3 κόκκινες. Και δεν βλέπω καμία πράσινη. Θα το αφήσω καινό. Όχι! Πρέπει να βάλω τον αριθμό 0. Για να σχηματιστεί ο αριθμός 30. Αλλιώς θα κάνω λάθος. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ο αριθμός 3. Είναι ο αριθμός 30. Πάρα πολύ ωραία! Πάμε τώρα, παιδιά, να συνεχίσουμε. Να γράψω στον πίνακα. Στην άσκηση 5 του βιβλίου μας, την τελευταία άσκηση, λοιπόν, η άσκηση 5, συγγνώμη, και πάμε να κάνουμε τις πράξεις που μας λέει. Θα αφήσω αυτό που λέει, να συμπληρώσω τους αριθμούς, και θα πάω στην από κάτω. Να κάνουμε κάποιες πράξεις, λοιπόν. Η αριθμογραμμή θα μου χρειαστεί. Τη σβήνω όσο μπορώ. Και πάμε να δούμε τις πράξεις που μου ζητάει να κάνω το βιβλίο μου. Νομίζω ότι μέχρι εδώ τα έχουμε καταλάβει πολύ καλά. Θα τα γράψω λοιπόν εγώ εδώ πέρα. Έχουμε την πράξη 10 και 3. Έχουμε την πράξη 10 και 10 και 7. Συνεχίζω 10 και 8. Και επίσης 10 και 10. Και 10 και 5. Για να κοιτάξουμε, για πάμε να υπολογίσουμε τα αθρίσματα αυτά. Έχω τον αριθμό 10 και 3. Τι μου κάνει 10 και 3, το 10 είναι εδώ. Τα 3 είχαμε πει ότι είναι μικρές οι γραμμούλες, που είναι ανάμεσα. Για να σβήσω αυτό. Έχει κάτι τέτοιες μικρές γραμμούλες εδώ πέρα. Να μετρήσω 3 μικρές. 10, 11, 12, 13. Άρα 10 και 3 παίρνω τον αριθμό 13. Ωραία, παιδάκια. Για να συνεχίσω. 10 και 10 και 7. Για να δω. Είπα πριν στην αριθμογραμμή μου, ότι εδώ πέρα είναι ο αριθμός 10 ανάμεσα. Άρα 10 και 10, 20 και 7, κυρές γραμμούλες. Δεν χρειάζεται να τις κάνω τώρα, εγώ πάω εδώ. Για να σκεφτώ 20, για να μετρήσω και 7. Κρατάω το 20 στο μυαλουδάκι μου, μπορώ και με τα δαχτυλάκια μου να το κάνω. 20 λοιπόν και 7. 20, 7. Πάμε δίπλα. Όπως είπα 10 και 3, 13. Άρα 10 και 8, πόσα θα μου κάνει? 10 και 3, 13. Άρα 10 και 8, σκεφτείτε καλά, 18. Τέλεια. Πάμε να δούμε την τελευταία πράξη. 10 και 10 και 10 και 5. 10 και 10 και 10 και 5. 10 και 10 και 10, 30. Και 5, το 30 στο μυαλό μου, και 5, 30, 5. Ορίστε. Και απαντήσαμε όλες τις εργασίες σχεδόν του βιβλίου μας. Θέλω τώρα να δούμε λίγο, να πάμε στο ετράδιο εργασιών. Και να κοιτάξουμε λίγο τι ασκησούλες μας έχει εδώ. Λοιπόν, μας έχει λοιπόν η άσκη σε δύο κάποια κυβάκια, τα οποία δεν θα μας φανούν δύσκολα τώρα, γιατί έχουμε ήδη κάνει κάποιες πράξεις εμείς στο βιβλίο μας και στον πίνακα. Πρέπει να μετρήσω τα κυβάκια και να υπολογίσω το άθροισμά τους. Τι πρέπει εδώ να κοιτάξω? Η μεγάλη ιστήλη από τα κυβάκια είναι ο αριθμός 10. Καλού κακού, εγώ τα μετράω κάθε φορά. Και έχει δέκα την ομαδούλα που είναι όλοι μαζί και τρία κυβάκια μικρά. Και μας λέει πόσα είναι όλα μαζί. 10 και 3, το έχουμε κάνει μισέ αυτό πάλι. 10 και 3, 13. Άρα εγώ θα το αφήσω αυτό εδώ πέρα. Γιατί είναι η απάντηση και στην άσκηση 2, στο πρώτο παράδειγμα. Νάτο, 10 και 3, μου κάνει 13. Για να πάω παρακάτω. Πόσες ομαδούλες των 10 έχει. Για κοιτάξτε καλά και μετρήστε, σας αφήνω και λίγο χρόνο. Για να τα κοιτάξετε καλά και να μου πείτε. Έχω δύο, έχω 10 και 10 λοιπόν. Νάτο, 10 και 10. Δεν πρέπει να ξεχάσω και τα από κάτω κυβάκια που είναι μόνα τους. Δεν πρέπει να τα αφήσω μόνα τους. Πόσες είναι τα από κάτω, για να μετρήσουμε μαζί. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι είναι όλα μαζί. Έτσι, άρα βάζω και τον αριθμό έξι εδώ. Θέλω να πάω στην αριθμογραμμή ή θέλω να το κάνω με το μυαλό μου. Ας πάω στην αριθμογραμμή. 10 και άλλα 10. Στο 20 πήγα και έξι. Τα έξι είναι οι μικρές γραμμούλες που είναι εδώ ανάμεσα. Άρα 20 που έχω φτάσει. Και άλλα έξι. 20, έξι. Ωραία, να κάνω και τα υπόλοιπα παραδείγματα, για να έχω τελειώσει τις περισσότερες ασκήσεις μου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και από κάτω. Πόσα έχω, πόσες ομαδούλες έχω με 10 κυβάκια. 10 και 10 πάλι. Και από κάτω πόσα είναι. Για κοιτάξτε τα και μετρήστε τα. Μπορείτε και να τα ζωγραφίσετε κι εσείς, άμα θέλετε, για να γίνει όμορφο το βιβλίο. Είναι 5. Άρα, 10 και 10 και 5. Μπορώ να το κάνω πάλι. 10 και 10 και τα πέντε τα μικρούλια. 25. Να δούμε και το τελευταίο παράδειγμα. Να δούμε και το τελευταίο παράδειγμα. Πόσες ομαδούλες βλέπω εδώ πέρα από 10 κυβάκια. Πόσες είναι. Για κοιτάξτε, 3 ομαδούλες. Άρα θα βάλω το 10 πόσες φορές 3. 10 και 10 και 10. Θα το γράψω εδώ δίπλα. Να το βλέπετε καλά. Και πόσα είναι τα κυβάκια που έχουνε μείνει. Είναι 4. Πάμε στην αριθμόγραμμή πάλι. Για κάνω την ίδια δουλειά που έκανα και πριν. 10 και 10 και 10. Και 4 μικρά. 4 κυβάκια μόνα τους. Άρα στο μυαλό μου το βάζω. 10 και 10 και 10 πήγα στο 30. Και άλλα 4. 34. Πάμε τώρα να δούμε, να γράψουμε κάποιους αριθμούς... και να δούμε αν ξέρουμε πώς λέγονται. Και μετά να κλείσουμε, να μη σας κουράσω άλλο. Έτσι. Για να δω λίγο. Για παράδειγμα, έχω τον αριθμό αυτό που θα γράψω εγώ στον πίνακα. Πώς θα σκύφτω, μα εγώ δεν θυμάμαι πώς να τον πω αυτό τον αριθμό. Τι θα κάνω. Για κοιτάξτε λίγο, ξέρω εδώ να λέω... 10, 20, 30, 40, 50. Άρα για να κοιτάξω ποιό είναι το πρώτος αριθμός που βλέπω. Το 3. Άρα είμαι εδώ στο 30. 30 πόσο? 32. Έτσι. Γι' αυτό το 32, να δούμε λίγο πού είναι μέσα στην αριθμογραμμή μου. 30, 31, 32. Κάπου εδώ είναι το 32. Έτσι. Για να δω ακριβώς, θα πρέπει να έχω με το χαρακά μου να τα υπολογίσω ακριβώς. Να δούμε άλλα δυο-τρία παραδειγματάκια τέτοια. Ποιος αριθμός είναι αυτός. Για σκεφτείτε λίγο πώς ονομάζεται αυτός ο αριθμός. Δεν μπορώ να θυμηθώ. Για να κοιτάξω ποιο είναι εδώ πέρα το πρώτο ψηφίο, ποιος είναι ο αριθμός. Το 4. 10, 20, 30, 40. Εδώ κάπου είμαι. Και μετά έχει και το 6. 40 λοιπόν. Έξι, σαράντα, έξι. Έτσι λοιπόν εσείς μπορείτε μετά να καθίσετε, να γράψετε πολλούς αριθμούς, να βάλετε τη μαμά ή τον μπαμπά να σας τις γράψει, και εσείς με βάση την αριθμογραμμή, να λέτε πώς ονομάζεται ο καθένας αριθμός. Αυτά λοιπόν από εμένα, παιδιά. Καλή συνέχεια!