39η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Ο Νάκης και ο Κύριος Καλαντάριδης παρευρίσκονται εδώ, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε. Έχουμε πέντε έκτακτα θέματα σήμερα. Τα έκτακτα οφείλονται στο γεγονός ότι λόγω αδειών των υπαλλήλων μας δεν θα γίνει την επόμενη εβδομάδα οικονομική επιτροπή, οπότε είναι κάποια πράγματα που πρέπει να περάσουμε. Είμαστε σύμφωνοι? Εγώ δεν είπα όνομα. Λοιπόν, είμαστε σύμφωνοι από ότι με ενημερώνουν, προχωράμε στο πρώτο έκτακτο θέμα, έκριση και συλλοπήση του έργου με τίτλο «Cities for Care» αφορά την... Να μας φέρει ο κύριος Μιχαηλίδης, σωστά. Ναι, αυτό το ευρωπαϊκό το είχε σχεδιάσει η ΕΤΑ και είχε έρθει σε επικοινωνία μαζί μας, αν δεν κάνω λάθος, η κυρία Γκόνου από την ΕΤΑ, με μια σειρά από δημοτικά συμβούλια νέων και κάποιους συμβούλους με εμπειρία πάνω στο θέμα, κυρίως από τον δήμο Λάρισας, αν δεν κάνω λάθος. Και είναι ένα ευρωπαϊκό που αφορά τη δημιουργία έτσι, τη δικτίωση καταρχήν των συμβουλίων και τη δημιουργία μιας φόρου μας για την ανταλλαγή απόψεων που αφορά κυρίως την συμμετοχή των νέων γυναικών στα κοινά. Εκεί κυρίως εστιάζει. Οπότε, έγινε υποβολή της φόρτασης, έγινε αποδεικτή και καλούμεστε να συμμετάσουμε και εμείς σε αυτό το σχήμα. Εγώ προσωπικά βλέπω ότι και από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων το ποσοστό των γυναικών που θέλουν να συμμετέχουν είναι αρκετά αυξημένο αρχικά. Και βέβαια στην πορεία παρατηρούμε, έτσι και από το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο, ότι αυτό το ποσοστό πέφτει στην πορεία. Για λόγους που όλοι ξέρουμε, έτσι φανταζόμαστε, ενώ τη συμμετοχή των γυναικών. Οπότε, πιο πολύ εκεί πέρα προσπαθούν να εστιάσουν αυτό το project στην αναζήτηση λύσεων για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Να πούμε εδώ ότι ο προπολεγισμός δαπανών του Συμβουλίου Νέων Ταβάλλας είναι 13,28,50, 12,95,65 λεπτά χρηματοδότηση από το πρόγραμμα. Φαντάζομαι ότι θα είναι για κάποιον προσωπικό, το οποίο στην ουσία θα ασχοληθεί για το διαχειριστικό κομμάτι του project. Και ενδεχομένως κάποια έξοδα που θα καλύπτει λειτουργικά όσον αφορά τις συναντήσεις που θα γίνονται σε επίπεδο Συμβουλίου Νέων Ταβάλλας. Και το υπόλοιπο είναι από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων. Είμαστε σύμφωνοι, συμφωνή. Ναι, πρόεδρε. Ομόφωνα το πρώτο έκτακτο θέμα. Δεύτερο έκτακτο θέμα, έγκριση υποβολής ετοίματος παράτασης χρονοδιαγράμματα συλλοπής της πράξης δράσης ενημέρωσης και υποστοπίσεις για τη διαχείριση των αστικών απορριμάτων. Και το επόμενο πρόεδρε μαζί είναι δύο προγράμματα του ΕΠΑΣ τα οποία ζούμε μια παράταση για επόμενους πρόγραμμα. Θα να το διαβάσω, αν μου επιτρέπει κύριε Μιχαλίνη. Το θέμα είναι συναφή, έγκριση υποβολής ετοίματος παράτασης χρονοδιαγράμματα συλλοπής της πράξης πρώτοιπος σύστημα έγκρισης ενημέρωσης ελειών και παρακολούθηση των επιτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παράκτια ζώνη του Δ. Καβάλαση. Αν και είμαστε σε φάση των διαγωνισμών, έχουμε καθυστερίσει για λόγους που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές εδώ πέρα. Ειδικά βέβαια για την πρώτη πράξη, έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε σε φάση με τις συνθήκες που επικρατούν να πάμε σε δράσεις δημοσιότητας. Λάχιστον όπως φανταζόμαστε, φοβούμενοι τον ενεχόμενο συγνωστισμό, επομένως ζητούμε μια παράκραση αλλά η αλήθεια είναι ότι κυρίως ο λόγος είναι οι εσωτερικές αδυναμίες γνωστές εδώ και κέρα. Είμαστε συμφωνεί με το δεύτερο και το τρίτο. Λοιπόν, αν και το ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης και συμπεριλαμβάνεται μέσα στην εισήγηση που έχουμε μπροστά μας. Αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι ότι θα πρέπει να έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση στις 2 Πέμπτου και εμείς ακόμη κάνουμε το διαγωνισμό. Ας σχέτω σαν εδώ αναφέρεται ως αιτία ο κορονοϊός για άλλη μία φορά. Δεν ξέρω μέχρι πότε θα το χρησιμοποιούμε αυτό, ότι ο κορονοϊός είναι αυτός ο κακός ο οποίος καθυστερεί τα πάντα. Και βέβαια η υποστελέχωση του τύμματος προμηθειών, την οποία την λέμε εδώ και δυόμιση χρόνια, να μην πω παραπάνω, έτσι. Εξακολουθούμε να βρίσκουμε μπροστά μας προβλήματα τα οποία θα πρέπει να τα έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μετά από αυτά τα οποία μόλις ανέφερα Πρόεδρε, εννοείται ότι θα είμαστε σύμφωνοι. Απλώς ήθελα να καταδείξω λίγο χαρακτηριστικά τι είναι αυτό το οποίο μας δημιουργεί πρόβλημα. Ευχαριστώ πολύ. Και εμείς σε ευχαριστούμε. Άρα ομόφωνα το δεύτερο και το τρίτο θέμα. Να περάσουμε στο τέταρτο έκτακτο. Παράταστη σύμβαση, υπήρυση, τοποθέτηση και αποξύλωση των μη μόνιμων βοηθητικών διατάξεων και για την πρόσβαση αμέρα σε παραλία στο Δημοκαβάλλας. Εδώ η σύμβαση λήγει στις 19. Το τρία είναι μαζί με το δύο. Είναι συναφίκητα, διάβασα και τα δύο. Γι' αυτό διάβασα και το τρία μαζί. Λοιπόν, έλεγα πριν ότι η σύμβαση λήγει στις 19 Ορδόου. Ζητήσαμε παράταση ως 30 ΝΑΤΟ και με η μέλη της εταιρίας αποδέχει την παράταση. Είμαστε σύμφωνοι? Διαβάζω μέσα στην εισήγηση ότι υπήρξε, λέει, κάποιος λάθος εκ παραδρομής. Εμένα μου φάνηκε περίεργο ότι η σύμβαση λήγει μέσα στο καλοκαίρι. Γιατί θυμάμαι, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε αυτή τη σύμβαση, ότι πάντα φροντίζαμε να ισχύει τόσο όσον αφορά την τοποθέτηση στην αρχή και όσον αφορά την συντήρηση με την αποξύλωση. Τώρα εδώ βλέπω ξαφνικά και λέω ότι υπρόεχε εκ παραδρομής λάθους να λήγει μέσα στο κατακαλόκερο. Μήπως ξέρουμε πού έγινε αυτό το λάθος. Έγινε δηλαδή στην μελέτη που είχε γίνει για τη διαγωνιστική διαδικασία. Γνωρίζει κάποιος να μας πει. Να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω από πού έγινε το λάθος. Μιλώντας με τον προσταμένη μου έγινε ότι έγιναν λάθος το 2 φυσικά πριν 1.28. Δεν μπορεί να αποψηλώ, ψυχλώσουμε στις 19.18. Ναι, ναι. Ορφανώς το λάθος είναι στη μελέτη. Δεν γνωρίζω απαντήσεις ακριβεια. Το λάθος ήταν στη Σύμβαση. Η διατύπωση μέσα στη Σύμβαση. Εγκρίνει το 4ο θέμα, 5ο, 6ο θέμα, έγκριση παρίθυμα από εμάς του Δικητήτικου Συμβούλου Τρομικού Προσθόπου Δημοτική Κοινωνική Αλληγγύη Προσχολική Αγωγή Καβάλαση του Δ. Καβάλαση με θέμα έγκριση 12 της αναμόρφωσης. Βέβαια εδώ δεν ξέρω αν έχουμε κι άλλη αναμόρφωση. Όχι, αυτό που λέει ο κ. Χαρακτηριστός είναι να συζητήσουμε πρώτα την εντέκατη αναμόρφωση και συνέχεια... Συμφωνώ, συμφωνώ. Μπορούμε να το συζητήσουμε... Συγγνώμη λίγο, δεν ακουγόμαστε, αλλά είναι ένα θέμα διαδικαστικό, λοιπόν, εάν μου επιτρέπετε. Έχουμε, το έχουμε επαναλάβει, έχει γίνει και στο Δημοτικό Συμβουλίο, συγγνώμη που με παρεμβαίνω, όταν μπαίνει μια αναμόρφωση ως έκφρακτο θέμα, το πολλές φορές το έχουμε κάνει, τρεις φορές το έχουμε κάνει. Μπορώ να βρω και να σας πω πότε προηγείται το έκφρακτο, δεν μπορεί... Πρώτα συζητάμε το έκφρακτο, δεν μπορούμε να μην το συζητήσουμε, να προτάξουμε το τακτικό και μετά ξαγερίσουμε στο έκφρακτο. Δεν ξέρω, δεν νομίζω ότι έγινε μόνο επί εποχής αυτής της θητείας. Γενικώς, όχι, γενικώς, όταν προκύπτει και τώρα, για να μπαίνει ως έκφρακτο η αναμόρφωση, μάλλον αφορά τα λεφτά του Δημοτικού Συμβουλίου τα 13, για να μπαίνει. Ακριβώς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν θυμάστε, πήραμε απόβαση για μία έκτακτη επιχορήγηση στο νομικό και μάλλον για τους αγαπείς και μάλλον η αναμόρφωση, η τελευταία φορά αυτό το φέγμα. Δεν ξέρω, είναι εκεί. Κυρία Χαρτιά, μας ακούτε. Καλώς, καλώς. Μα ακούτε, κυρία Προμούσα. Η συζήτηση εδώ έχει να κάνει το γεγονός ότι θα περάσουμε τη δωδέκατη αναμόρφωση ως έκτακτο, ενώ δεν έχουμε συζητήσει τακτικά την εντέκατη. Ναι, μπορώ να μιλήσω πάνω σε αυτό. Όσον αφορά τη δωδέκατη αναμόρφωση, δεν έχουμε συζητήσει τακτικά την εντέκατη. Ναι, μπορώ να μιλήσω πάνω σε αυτό. Όσον αφορά τη δωδέκατη αναμόρφωση, αφορά ακριβώς αυτό που είπε και η κυρία Χριστίνα. Είναι τακτική όμως συνεδρίαση η επιχωρήγηση από το δήμο των 13.000. Όσον αφορά το έκτακτο για τη δωδέκατη συνεδρίαση, συγνώμη λίγο, την παράταση της τρίμινης σύμβασης λόγω αναστολής εργασίας υπαλλήλου του νομικού προσώπου και επιπλέον τη σύναψη καινούριας σύμβασης τρίμινης διάρκειας για το λόγο ότι και υπάλληλος Ιδαχ τέθηκε σε αναστολή καθηκόδων λόγω μη εμπολιασμού. Γι' αυτό το λόγο έγινε η δωδέκατη συνεδρίαση σαν έκτακτη. Η δωδέκατη αναμόρφωση. Προκειμένου να εγγραφούν οι ανάλογες πιστώσεις στον προϋπολογισμό και να συνεχίσουν οι συμβάσεις. Με λίγα λόγια λέτε ότι η δωδέκατη δεν επηρέαζει σε καμία περίπτωση του σκοτικού σεντέκατης. Όχι, όχι. Αυτή τη στιγμή θα κάνουμε ένα τηλεφωνήμα λίγο στην αποκεντρωμένη γραμματείας να επιβεβαιώσουμε αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι. Θα μου κοιτρέψετε δύο λεπτάκια, όχι παραπάνω, για να δούμε να είμαστε σωστοί. Παρακαλώ. Παρακαλώ, κύριε Πέμπτο. Όχι, πρόεδρε, πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε... Παρακαλώ, κύριε Πέμπτο. Δεν ξέρω αν και η κυρία καλό ήταν για να συμδεθεί σήμερα ή όχι. Είναι εντάξει, για κάποια είδος πιο τεχνικά θέματα. Εντάξει, και λίγο έτσι πιο πολιτικά τα ερωτημά. Τι θέλετε να πούμε... Χρειάζεσαι το δασό? Διερμ Λοιπόν, κοίταξε. Λοιπόν, κοίταξε. Λοιπόν, κοίταξε. Το πρώτο ερώτημα, καταρχήν να καλωσορίσουμε τον πρώτο του Δημοτικό Διο, τον συνάδελφον τον Παναγιώτη τον Παπαδόπουλο, πρόεδρε, η ερώτησή μου έχει να κάνει το εξής. Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε στα τακτικά έσοδα και συγκεκριμένα στον ΚΑΜΙΔΕΝΤΕΣΕΡΑ, που είναι τα έσοδα από λιπά τέλη δικαιώματα και υπηρεσίες και όπως το αντιλαμβάνουμε έχει να κάνει ουσιαστικά με τα έσοδα τα οποία έχουμε από όσους μαθητεύουν στο Δημοτικό Διο, βλέπουμε ότι είμαστε μόλις στο 17,87% για να είμαστε ακριβείς. Η ερώτηση λοιπόν είναι γιατί είμαστε τόσο πίσω και όσον αφορά τα βεβαίωθεντα και όσον αφορά τα εισπρασθέντα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι το καλοκαίρι δεν λειτουργεί το Διο, έχει τελειώσει ουσιαστικά θα λέγαμε, ήταν προς το τέλος το έτος όσον αφορά τους μαθητευόμενους, έτσι το διδακτικό, αν μπορείτε λίγο να μας εξηγήσετε πού ακριβώς οφείλεται αυτή η μεγάλη απόκληση που έχουμε στην εισπράξη των εισόδων. Πρόεδρε να προσθέσω σε επίρροση της ερώτησης του Παρανταρίδη, την ερώτηση θα κάνω και εγώ, αλλά την επεκτείνω κατά τη λέγοντας μήπως χρειαστεί λόγω αυτής της καμιγής απόδοσης εισπροξής των διδάκτων, θα πάρει πάλι έκθετη επιβορήγη στο νομικό πρόσωπο του Δήμου? Εγώ θα απαντήσω αυτό. Θα κάνουμε έτοιμα, ναι. Αλλά να απαντήσω πρώτα στον κ. Καλλανταρίδη σχετικά με τα εισπραχθέντα. Ο Πίνακας που είχε τη διάθεσή σας έχει ημερομηνία λήξης 36ου. Μέσα στον 7ο αλλά και μέχρι και τις 2-3 πρώτες μέρες του Αυγούστου είχαμε κάνει και άλλες εισπράξεις, είτε βεβαιωθέντων ήξυπρόθεσμων οφειλών δηλαδή από δίδακτρα προηγουμένων μηνών ή ετών, οπότε το νούμερο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο στη σήμερα, αν μιλάμε δηλαδή με τα σημερινά νούμερα. Αυτή τη στιγμή, μόνο για τον 8ο και τον Αυγούστου έχω να σας πω ότι αυτές τις 2-3 μέρες της πράκτηκαν 1.600 ευρώ και τον προηγούμενο μήρα 1.230 ευρώ. Δηλαδή, συν 10.000 ευρώ είναι αυτό το νούμερο από αυτό που έχετε μπροστά σας. Δεν λέω ότι είναι θεαματικά μεγαλύτερο, απλά υπάρχει διαδικασία πλέον στο Ωδίο τηλεφωνικής ενόχλησης των συμπολιτών που οφείλουν δίδακτρα από παλαιότερους μήνες ή παλαιότερα έτη και σταδιακά με δυσκολία, αλλά με τρόπο οργανωμένο και συστηματικό γίνονται οι σπράξεις βεβαιωμένων οφειλών. Κύριε Καλαδαρίδη, σας έχει καλύψει ο συνάδελός σας. Κύριε Λαζαρίδη, έχετε κάποια άλλη ερώτηση? Όχι, αυτό το απάντησε ο κ. Παππαδόπουλος ότι θα υποβάλει έτοιμα. Δεν ξέρω τι ύψος θα ζητηθεί το δάνειο εντός εγωγικών. Προφανώς σαν τις ανάγκες του κ. Καλαδαρίδη στην συγκεκριμένη βαρούσα στιγμή και ανάλογα και τις δυνατότητες του Δήμου είχαμε πει ότι εντάξει, μπορούμε και αν δεν θα πείσουμε τους παιδικούς αθμούς. Σε κάθε περίπτωση να προχωρήσουμε στις τοποθετικές, κ. Καλαδαρίδη. Ευχαριστώ, πρόεδρε. Λοιπόν, συνάδελφοι, ακόμα κι αν κάποιος κάνει την πράξη την οποία μόλις έκανα με τα νούμερα τα οποία μας είπε ο κ. Πρόεδρος και μάλιστα έβαλα και λίγο παραπάνω εγώ, έτσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων είμαστε στο εξάμινο που δεν είναι εξάμινο, ήδη πέρασε ο έβδομος μήνας και μας είπε ο πρόεδρος ότι ακόμη συνεχίζουμε να εσφράτουμε, έτσι, βάζουμε και τον Αύγουστο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων είμαστε κάτω από το 25% στις εισπράξεις. Αυτό όπως όλοι καταλαβαίνουμε είναι πρόβλημα. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, ήδη το Δημοτικό 2 έχει ζητήσει και έχει πάρει από τον Δήμο όλη την τακτική υπηχορίγηση. Αυτό είναι ένα ακόμη πρόβλημα. Γνωρίζουμε βέβαια, να σας θυμίσω μάλλον, ότι από την αρχή έχουμε πει ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε προγλέψει δεν είναι αρκετά, ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα το Δημοτικό 2. Από τη διοίκηση βέβαια έχουμε την διαβεβαίωση ότι η διοίκηση θα φροντίζει να καλύπτει τα νέα αιτήματα τα οποία θα έρχονται από το 2, όπως μας είπε ότι σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος, τι άλλο να κάνει βέβαια, έτσι. Είναι ευνόητο ότι θα ζητήσει χρήματα, διαφορετικά θα μπορέσει να καλύψει τις ταπάνες. Τη στιγμή, μάλιστα, που ήδη στο εξάμηνο έχουμε υπερβή τις αμοιβές, όσον αφορά το προσωπικό, και όταν λέω υπερβή δεν λέω ότι δώσαμε κάτι παραπάνω, έτσι, είμαστε όμως ήδη πάνω από το μισό. Είμαστε στο 55% για να μην αναφέρω τα άλλα ποσοστά που υπάρχουν σε άλλους κωδικούς, που μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά φαίνεται ότι παντού, όσον αφορά τα έξοδά μας, έχουμε έστω μικρουπερβάσεις, να το πω έτσι, στο εξάμηνο, χωρίς να λέω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Απλώς θέλω να καταδείξω ότι όσον αφορά τα έσοδα-έξοδα υπήρχε, υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει πρόβλημα. Φανταστείτε κιόλας να είχε γίνει πραγματικότητα αυτό το οποίο έχει υποστηρίξει ο δήμαρχος, έτσι. Τι έχει υποστηρίξει, τι έχει στηρίξει, το ότι οι εργαζόμενοι στο δημοτικό οδείο θέλουν να γίνουν μόνιμοι. Εδώ μιλάμε για μια κατάσταση όπου δεν έχουμε μονίμους υπαλλήλους. Φανταστείτε, λοιπόν, να τους είχαμε και μονίμους τι κατάσταση θα επικρατούσε αυτή τη στιγμή στα οικονομικά του δημοτικού οδείου. Και θα κλείσω λέγοντας το εξής. Το έχω πει στους προηγούμενους προέδρους, κύριε Πρόεδρε, και θα το πω και σε εσάς μιας και σας έχω εδώ, θα πρέπει το δημοτικό οδείο κάποτε να κάνει το εξής, ό,τι κάνει ο δήμος. Τι δηλαδή, να βεβαιώνει πριν φτάσει στο σημείο εισπράξεις αυτά τα οποία οφείλουν να εισπράξουμε. Δηλαδή δεν πρέπει να φτάνουμε στο σημείο να έρθω εγώ να σας πληρώσω και εκείνη τη στιγμή να βεβαιώνουμε και να εισπράττουμε. Δεν είναι σωστή η διαδικασία αυτή. Πρέπει να βεβαιώνουμε τη στιγμή που δημιουργείται, να το πούμε έτσι, η υποχρέωση αυτού ο οποίος κάνει τα μαθήματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέμε εδώ και χρόνια, δυστυχώς ποτέ δεν έχει γίνει, αλλά πρέπει κάποτε να γίνει. Και μιας και έχουμε εσάς απέναντί μας αυτή τη στιγμή και έχετε αναλάβει τις υποχρεώσεις του Προεδρίου, έτσι, το λέω λοιπόν και σε εσάς για να το ακούσετε. Αυτά όσον αφορά την άποψή μας, Πρόεδρε, είναι γνωστό ότι θέλουμε να στηρίζουμε πάντα το δημοτικό δείο, έτσι. Θα είμαστε θετικοί, με τις παρατηρήσω όμως τις οποίες έχουμε κάνει, γιατί είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να το δούμε πολύ, έτσι με πολύ ιδιαίτερη βαρύτητα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Λαζαρίδη έχετε να προσθήσει, θα προσθέσετε κάτι ακόμη. Θα ψηφίσω όχι. Έχουμε ψηφίσει όχι και στον Προεπλογισμό του συγκεκριμένου. Ευχαριστώ πολύ. Άρα εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Είναι 3 μηνία, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία το πρώτο θέμα. Νομίζω δεν σας χασαμαστάτε. Ευχαριστώ πολύ κύριε Παπαδόπουλε. Και εγώ σας ευχαριστώ. Δεύτερο θέμα, έκριση της παρίθυμα 83 του 2022, απόφαση διοικητικού συμβούλου, δημοτικού προσώπου, δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη, προσχολική αγωγή Καβάλλας, του Δήμου Καβάλλας, με θέμα έκρισης 110 της αναμόρφωσης του Προεπλογισμού Οικονομικού Έντρους 2022. Ήδη η κυρία Χαλκιά μας ενημέρωσε σχετικά. Αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις ή να προχωρήσουμε σε τοποθετήσεις. Μια ερώτηση, λοιπόν, κυρία Χαλκιά, θα σας το βάλει και ο Σοφρανταρίδης. Το ερώτημα έχει να κάνει με το ποσό το οποίο προβλέπεται των 9.000 για την προμήθεια λογισμικού. Αν μπορείτε να μας πείτε τι αφορά. Πρόγραμμα που θα προμηθευτεί το νομικό πρόσωπο για τις αιτήσεις των βρεφονηπιακών σταθμών. Ακουστικά δεν ξέρω. Κυρία Χαλκιά, καλημέρα. Είμαι η Ευαγγελία Δρακονάκη. Δεν είχαμε πρόγραμμα στο νομικό πρόσωπο για τις αιτήσεις και μάλιστα δεν είχαμε και πρόγραμμα το οποίο εντόπιζε την μεταφορά, την ηλικιακή των παιδιών που από βρέφη γινόντουσαν προνήπια και άλλαζαν και τα δίδα κρατοτροφία και η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Αυτό δεν έχει να κάνει με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ γιατί αυτό είναι εξοχωριστή πλατφόρμα για τα βάουτζερ του ΕΣΠΑ. Έχει να κάνει καθαρά με τις αιτήσεις που γίνονται εκτός σε ΕΣΠΑ και αξιολογούνται αν όντως μπορούν κάποια παιδάκια να εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς ή όχι. Υπήρχε ένα πρόγραμμα όπως και εσείς πολύ σωστά αναφέρατε αλλά έκρινε η διεύθυνση των βρεφονηπιακών σταθμών ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διευκολύνει πολύ περισσότερο και κάλυπται περισσότερες ανάγκες του νομικού προσώπου. Συγγνώμη κύριε Μιχαηλίδη, το πρόγραμμα αυτό μας εξασφαλίζει μια πλατφόρμα που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αιτηθεί ηλεκτρονικά και να καταθέσει τις αιτήσεις της. Ενώ στο προηγούμενο ενδιαφερόμενος κατέθεται ο ίδιος τις αιτήσεις στο νομικό πρόσωπο και ένας από τους λόγους της προμήθειας ήταν και αυτός. Δηλαδή και λόγου COVID το γονέας μπορούσε να καταθέτει διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας αυτής την αίτηση και όχι να έρχεται ο ίδιος στο χώρο του νομικού προσώπου. Στα γραφεία μας. Λοιπόν πρόεδρε έχω το λόγο. Λοιπόν πρόεδρε και κύριοι το νομικό πρόσωπο από το 2017 αν θυμάμαι καλά έχει και στο σελίδα και προγράμματα που αφορούν τα τροφεία, τις εγγραφές προ-Covid που εμφανίστηκε σε παγκόσμο επίπεδο. Το νομικό πρόσωπο είχε φροντίσει να μην έρχονται οι γονείς να ειτούνται στα γραφεία των παιδικών σταθμών. Δηλαδή αυτό το οποίο ακούσαμε από τον υπηρεσιακό παράγοντο δεν μας πείθησε σε καμία περίπτωση και το λέω γιατί το έχω δουλέψει και επιθητίας μου προμηθεύτηκε το πρόγραμμα. Είναι ένα λογισμικό και 9.000 ευρώ όταν υπάρχει τέτοια δυσκολία στα οικονομικά του δήμου των νομικών προσώπων και των επιχορηγήσεων δεν θα βοηθήσει και δεν θα παράξει καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό το οποίο παράγεται σίγουρα από το 2015-2016 και μετά. Πολλοί δηλαδή πριν την εντοπισμό του κορονοϊού. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο και γιατί πραγματικά δεν πιστήκαμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για να τα πανηθούν 9.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό. Σ' αυτούς τους δύσκολους ενεργιακούς καιρούς που διανύουμε και θα διανύσουμε είμαστε κάθετα αδυθητή και αρνητική. Έχει να προσθέσει κάποιος ένα άρθρος κάτι ακόμη. Κύριε Λαζαρίδη θα ψηφίσετε. Ναι, ψηφίζω αεροθετικά. Εγώ έτσι δεν μπορώ να προσθέσω κάτι. Παρακαλώ. Επειδή είχα συζητήσει τότε με το προσωπικό για την όλη σχετικά με το λογισμικό αυτό. Η διαφορά είναι η εξής. Αυτή τη στιγμή παραδείγματος χάρη για να καταλάβουμε σχετικά με τη διαφορά. Παραδείγματος χάρη πάτε το δήμο. Ο Δήμος Καβάλας έχει τη διαδικασία για κάθε υπηρεσία να δεχτεί έγγραφα. Το να δεχτεί έγγραφα όμως σημαίνει ότι τα έγγραφα αυτά θα στέλνεις μέσω email σε μια υπηρεσία. Η υπηρεσία αναγκάζεται να τα εκτυπώσει. Να τα περάσει κάπου σε ένα άλλο λογισμικό, σε μια άλλη λίστα που ενδεχομένως έχει. Και στη συνέχεια να αποστείλει, να βρει ξανά όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Και ενδεχομένως να ειδοποιήσει ας πούμε μέσω πάλι email τους ενδιαφερόμενους. Σε αυτή τη διαδικασία τα πράγματα γίνονται πολύ διαφορετικά. Δηλαδή, κάποιος μπαίνει με κωδικούς που δημιουργεί. Καταθέτει τα έγγραφα τους σε συγκεκριμένα σημεία. Το οποίο σημαίνει ότι όλα περνούν αυτοματοποιημένα σε λίστες. Δηλαδή, ο χρόνος για το προσωπικό ομειώνεται τροματικά. Το οποίο το είχαν επιβεβαιώσει, ας πούμε, το επιβεβαιώσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Και μετά, η οποιαδήποτε επαφή αν το θέλετε, ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με την παραμικρή διαδικασία με τους ενδιαφερόμενους, γίνεται πάλι με πολύ απλά κλικ. Δηλαδή, είναι πάρα πολύ εύκολη η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών και διαφανής. Γιατί όλα φαίνονται αυτόματα, φαίνονται σε αυτό που μπαίνει μέσω σύστημα. Δηλαδή, εκεί πέρα εγώ τοποθετώ την διαφορά ας πούμε στο δίμο, αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αυτό. Δεν έχουμε μια τέτοια πλατφόρμα. Εννοείται ότι γίνεται με το ή αιτήματα χωρίς τη διαδικασία του ΥΡΙΚΤΑ. Ναι, παραδείγματος χάρη, όταν εμείς κάναμε την πλατφόρμα της ΔΑΕΜ μέσα στον κορωνοϊό, για τα 10 έγγραφα τα οποία στη συνέχεια μπήκαν στον Γκοβ και επομένως σταματήσαμε να την έχουμε, όποιος έμπαινε έκανε εγγραφή με κωδικούς τάξεις, όπως πρέπει να γίνεται για πιστοποίηση, έκανε το έτημά του, ενημερωνόταν αυτόματα η υπηρεσία. Δεν μπορούσε να χαθεί το έτημα, δεν το είδαμε το έτημα, δεν το κάναμε το έτημα και όλα τα σχετικά. Και μετά ενημερωνόταν αυτόματα με email όταν τελειώνει η διαδικασία. Και όλα αυτά αποθηκεύονταν μέσα στο λογαριασμό του. Αυτή είναι η σωστή διαδικασία, αυτή τη στιγμή δεν την έχουμε εμείς στο Δήμο. Το νομικό πρόσωπο δεν την έχουμε αυτή τη στιγμή για ένα μεγάλο εύρος διαδικασιών που θα μπορούσαμε να το έχουμε. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα το αποκτήσουμε. Το αποκτούμε σιγά σιγά, στην οικονομική υπηρεσία, κάποια στο λιξιαρχείο τα καλύπτει τον Γκοβ, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η διαφορά που το νομικό πρόσωπο επέλεξε να πάει σε μια νέα πλατφόρμα. Αυτό, ευχαριστώ. Πρόεδρε μπορώ να έχω το λόγο. Λοιπόν, αγαπητές κύριοι Μιχαηλίδοι, πάντοτε οτιδήποτε συμβάλει στον εξυγχρονισμό μιας υπηρεσίας, σαφέστατα είναι αποδεκτό. Από εκεί πέρα όμως επειδή υπάρχει μεγάλη δυσκολία στα οικονομικά των νομικών προσώπων και των τιμών, νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται μια πιο σωστή αξιολόγηση και να αναπτύσσετε περισσότερο έρευνα για το αν αξίζει, αν είμαστε διαθέσιμοι χρονικά να διαβανίσουμε στο και ένα ευρώ. Καταρχάς όλα όσα μας είπατε έρχονται λίγο σε σύγκρουση με τα προαναφερόμενα της κυρίας Χαλκιά, γιατί η κυρία Χαλκιά έδωσε περισσότερη βαρύτητα στις αιτήσεις των παιδιών εκτός ΕΣΠΑ. Τα παιδιά τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δικαιούνται εγγραφή στον παιδικό, αιτήσεις τουλάχιστον να εγγραφεί στους παιδικούς αδμούς του Δήμου Καβάλλας, είναι ένα ποσοστό πλέον της τάξεως λιγότερο από το 10%. Κατεπέκταση δηλαδή καταλαβαίνετε ότι οι αιτήσεις για την εγγραφή των παιδιών στο νομικό πρόσωπο και δύσους στους παιδικούς είναι απειροελάχιστες. Επίσης τα μοναδικά αιτήματα στο πεδίο των παιδικών σταθμών, γιατί εκεί αναφερθήκατε ως επί το κλείστον, προς τον νομικό πρόσωπο τα αιτήματα είναι αιτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την μείωση ή την απαλλαγή του ποσοστού του 10% των γονείων που θα πληρώνουν τροφία. Δεν υπάρχει τόσος μεγάλος όγκος αλληλογραφίας και υποχρεωτικότητας απάντησης στους γονείς για τους παιδικούς σταθμούς. Αντιθέτως βέβαια υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος όγκος αλληλογραφίας απαντήσεων και αποστολών και τα λοιπά και τα λοιπά στο οικονομικό τμήμα του νομικού προσώπου. Το διοικητικό τμήμα το οποίο κυρίζεται τα χρήματα του ΕΣΠΑ και η αλληλογραφία που πηγαίνει με τους επίσημους φορείς της κεντρικής διοίκησης και με τις χρηματοδοτήσεις είναι άλλο κομμάτι το οποίο από ό,τι καταλαβαίνω δεν εμπλέγεται μέσα στη διαδικασία και στη σκέψη του λογισμικού. Η επαφή που έχουν τα φυσικά πρόσωπα και δύο γονείς, η αλληλογραφία τους και το αιτημά τους περιορίζεται μόνο στην απαλλαγή ή στη μείωση των τροφίων. Και αυτό θα το αιτηθούν, το ξαναλέω, όσοι δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος ΕΣΠΑ. Γιατί οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν τίποτα και δεν τους νοιάζει. Συνεχίζουμε να είμαστε αρνητικοί προέδρες. Ωραία, μετά την ανταλλαγή απόψεων τους σεβούλους, επειδή ήδη έχει γίνει η ψηφορία, το δεύτερο θέμα εγκρίνεται ομόφωνα λόγω την αναμόρφωση. Τρίτο θέμα, έγκριση της Παρίθμιου 8.4.202 Πόμβαση του Κοιτικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληγγύη Προσχολική Αγωγή Καβάλας του Δημοκαβάλας που αφορά την έκρηση της Μηνέας Έκρυσης Β' Τριμήνου Εκτέλεση Προϋπολογισμού του Νομικού Προσώπου Οικονομικότητας του 2022. Λοιπόν, η δεύτερη τριμηνία την οποία έχουμε μπροστά μας, καταδεικνύει πέραν πάσης αφυγβολίας τα όσα ακούσαμε μόλις τώρα από την κυρία Δρακονάκη. Δηλαδή, ότι ουσιαστικά είμαστε στο σημείο όπου προσπαθούμε να διαχειριστούμε, και αυτό το λέω συνδέοντάς το και με τη μετύσμαλων αναμορφώσης της οποίας είσαμε προηγουμένως, όπου προσπαθούμε να μεταφέρουμε από κωδικό σε κωδικό 100 ευρώ, 300, 500 για να καταφέρουμε να λειτουργήσει ο προϋπολογισμός. Θα αναφέρω δύο-τρία νούμερα έτσι χαρακτηριστικά. Έσοδα από επιχορηγήσεις, αυτά δηλαδή τα οποία δίνει ο δήμος. Έχουμε πει από τότε που συζητήσαμε για το προϋπολογισμό, έχουμε πει ότι τα χρήματα δεν φτάνουν. Υπάρχει πρόβλημα. Έγιναν δύο αναμορφώες κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους. Συνολικά έχουμε φτάσει στο να δώσει ο δημός, μάλλον καθόλου τη διάρκεια της χρονιάς, 333.000. Ήδη έχουμε δώσει το 75% στο εξάμενο. Να αναφέρω ένα νούμερα ακόμη, το οποίο έχω εδώ. Στα έξοδα κωδικοί, οι οποίοι έχουν υπερβάσεις από εδώ και από εκεί, το πιο δεικτικό για μένα, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτό το ότι προσπαθούμε να καταφέρουμε να λειτουργήσει το νομικό πρόσωπο, δίνοντας ενέσεις του τύπου, δώστε μας τώρα 10.000 να βάλουμε αυτόν τον κωδικό να καταφέρουμε να κάνουμε εκείνο, να πάρουμε 300 ευρώ από τα έξοδα τα οποία έχουμε για υδραυλικά, να τα πάμε για να πάρουμε ένα χαλί, και πάει λέγοντας, το οποίο καταδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, το πόσο δύσκολα γίνεται αυτή τη στιγμή η οικονομική διαχείριση στο νομικό πρόσωπο. Υπάρχει πρόβλημα και εδώ θέλω να πιστεύω ότι ο δήμος θα κάνει πράξη αυτό το οποίο λέει με κάθε ευκαιρία, ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το νομικό πρόσωπο, αλλά εδώ τώρα γεννάται το ερώτημα πώς να στηρίξει ο δήμος το νομικό πρόσωπο, όταν και ο ίδιος έχει τα ίδια προβλήματα στον προϋπολογισμό του. Και θα πω για άλλη μια φορά αυτό το οποίο έχω επαναλάβει και έχω πει πολλές φορές φέτος, με όλο αυτό το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε με τα έξοδα τα οποία θα κληθούμε να καταβάλουμε σε ό,τι έχει σχέση να κάνει με την εμμέρια, δεν είναι δυνατόν. Αυτές τις όποιες ενέσεις ερευστότητας δίνει η κεντρική διοίκηση στον δήμο, στους δήμους γενικότερα, εμείς να τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε πράγματα τα οποία είναι δεύτερες, τρίτες και τέταρτες προτεραιότητες. Το λέω και το τονίζω για άλλη μια φορά, κύριε Πρόεδρε, να τα ακούσουμε, να καταφέρουμε να το εμπεδώσουμε, γιατί θεωρώ ότι στο εξάμινο το οποίο έχουμε μπροστά μας, έτσι στο οικονομικό εξάμινο, θα δυσκολευτούμε ακόμη περισσότερο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα είμαστε στο παρόν, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ. Κύριε Λαζαρίδη. Θα ψηφίσω όχι, κύριε Πρόεδρε, όπως ψήφισε και ο πρόσωπος του οικονομικού πρόσωπου. Ο κομμένος εγκρίνεται κατά προψηφία το τρίτο θέμα. Τέταρτο θέμα, έγκριση παρίθμημα 126 του 22, απόφαση δικαιητικού συμβούλου του νομικού προσώπου Δημοφέλεια για την έκκλη αναμόρφωση του προπολευσμίου οικονομικού έντρους. Αν υπάρχουν ερωτήσεις. Έχω κάποια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Αν μπορεί να μας πει ο εκπρόσωπος εδώ της Δημοφέλεια τι ακριβώς αφορά η ενίσχυση των 25.000 ευρώ που βγήνεται σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τρίτων για το κέντρο ιαματικού τουρισμού και επίσης οι 5.000 οι οποίες προστίθεται σε λογισμικά προγράμματα που έχουν να κάνουν με τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη. Ευχαριστώ. Σχετικά με την άφθιση των αμοιβών τρίτων στο κέντρο ιαματικού τουρισμού κατά 25.000, όπως θα δείτε παρακάτω στην εισηγήση, το ποσό αυτό αφαιρείται από το κωδικό των τακτικών αποδοχών ορισμένων χρόνων. Ο λόγος που καταλήγουμε στις αμοιβαιστήτων είναι η μη έγκαιρη έγκριση θέσεων εποχικού προσωπικού και η επιλογή της λειτουργίας της επιχείρησης με προσωπικό, με τιμολόγιο λήψεις ή τίτλο πτήσεις για τη στελέχωση. Όχι, όχι, τίτλο πτήσεις, τιμολόγιο λήψεις, παλιά απόδειξης απανότητα. Όσον αφορά το ποσό των 5.000 για τα λογισμικό, αφορά το κόστος της υποστήριξης του λογισμικού MyData στη δημοτική αγορά, το οποίο λόγω των πλήκτων αναποδείξεων ξέφυγε από την αρχική εκτίμηση της τάξας των 12.000 για το έτος και χρειάζεται πρόσθετη συνείδεση για να φτάσουμε περίπου στις 180.000-200.000 μέχρι το τέλος του έτος. Και αυτό από τις εταιρείες, τις ιδιωτικές πια, το ξέρουμε εμείς οι οικονομικοί, κοστολογείται αρκετά όλη αυτή η ξυπηρέτηση της λειτουργίας της MyData, της πληροφορίας που στέλνει στο περιοχείο οικονομικών. Κύριε Λαζαρίδη, έχετε κάποια ερώτηση? Όχι, κύριε Λαζαρίδη. Α, συγνώμη, δεν έπιζα λοκρόστιση. Αν κατάλαβα λοιπόν καλά, σε ό,τι αφορά τις αμοιβές τρίτων, επειδή δεν έχουν εγκριθεί ακόμα οι προσήλειψεις που θα πρέπει να εγκριθούν, αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να πάρουμε κάποιους ανθρώπους για να καλύψουμε το κενό το οποίο υπάρχει στον προσωπικό. Με μπλοκάκι. Η ερώτηση είναι τι ειδικότητες αφορούν αυτές οι θέσεις, Θεούς πάντων. Εντρονόμη, καθαριότητα και όλο το προσωπικό που είναι συνυξυπηρέτηση, ακόμα και στο εστιατόριο ως ερβητόρος. Προχωράμε σε ψήφιση. Μετά τις εξηγήσεις που μας δώθηκαν, κύριε Πρόεδρε, θα είμαστε θετικοί. Κύριε Λαζαρίδη. Επίσης, ναι κύριε Πρόεδρε, όπως ψήφισε ο πρόσωπος. Εγκρίνεται ο μόφωνο το 4ο θέμα. 5ο θέμα, επίσης με τη δημοφέλεια, έγκριση υποβολή του δημοφιλίου. Έγκριση υποβολής πρότασης για αφηματοδότηση. Όχι, συγγνώμη. Η αγορά, η αγορά, ναι, το έχω. Το 5ο. Άλλο θέμα, δεν έχουμε δημοφέλεια? Όχι, όχι. Συγγνώμη, συγγνώμη, δεν έχουμε άλλο θέμα, οπότε τελειώσαμε με δημοφέλεια. Εγώ νομίζω πήρε και άλλο θέμα με δημοφέλεια. Σας ευχαριστούμε κύριε Αγγελίδη. Πέμπτο θέμα, λοιπόν, έγκριση υποβολής πρότασης για χρηματοδότησης πράξη με τίτλο αποζημίωση ρημοτομούμου ανακοινήτου διδικτυσίας κ. Αντονιάδη Κίμονα Αλεξάνδρου και ευθυμιάδου Σοφίας επί των οδών Πύρου και θερμοπηλών στην Καβάλα στην πρόσκληση με κωδικό KX2020 του Πράσινου Ταμείου. Σε αυτή την πρόσκληση έχουμε υποβάλει άλλο ένα κινήτο από ό,τι τιμάστε. Δεν ξέρω αν είναι μια σε περίπτωση που κάποιος έχει ρωτήσει σχετικά με το ακίνητο, γιατί δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το ακίνητο για να είμαι ειλικρινής. Δεν ξέρω αν κ. Ταβουτζίδου ξέρει κάτι παραπάνω, αφού λείπε ο κ. Σιακοβίδης. Είναι η κυρία Δρακονάκη να μας βοηθήσει. Ο κ. Σιακοβίδης είναι ασθενής. Ολοκληρώστε κ. Μεχαλίδη. Όχι, αυτό δεν ξέρω αν κάποιος έχει ρωτήσεις. Ναι, εγώ έχω μια ερώτηση, όπου βέβαια θα δούμε ποιος την απαντήσει. Το γνωστά προβλήματα του ρημοτομικού σχεδίου στην Καβάλα, να ξέρουμε όλα, δεσμεύονται περιουσίες, το ακίνητο το γνωρίζω, γνωρίζω και την περιοχή, και για να προλάβω όποιος αναλάβει να απαντήσει, γνωρίζω ότι είναι και μια πίκνο κατοικημένη περιοχή και οτιδήποτε αποζημιωθεί και εφαρμοστεί η ρημοτόμηση του σχεδίου στο τοπικό εκείνο σημείο, θα είναι προσόφελος και θα πάρει αναπνοή, η πίκνο κατοικημένη έτσι περιοχή. Το ερώτημα που έχω να θέσω είναι το εξής, επειδή δυστυχώς στην Καβάλα υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια σετήματα και τα οποία έχουν έρθει ως σετήματα στον δήμο, δηλαδή έχουν περάσει την πύλη του δημαρχείου ως σετήματα και πληρούν ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις, πίκνο κατοίκησης κτλ κτλ, με ποιο κριτήριο γίνεται η επιλογή του ποιας αποζημίωσης ρημοτομούμενου ακοινήτου υποβάλλουμε και δει σε προσκλήσεις, διότι όπως έχουμε ξαναπεί τα οικονομικά του δήμου είναι στενά για να μπορεί από ιδίους πόρους να διαθέτει χρήματα, έτσι ώστε να προβαίνει στις αντίστοιχες και υποχρεωτικές τους επιδοκλήσων αποζημιώσης. Με ποιο κριτήριο λοιπόν γίνεται η επιλογή των αιτήσεων για αποζημίωση ρημοτομούμενου ακοινήτου. Και να συμπληρώσω λίγο το ερώτημα λέγοντας το εξής. Σήμερα είχαμε επιτροπή σχεδίου πόλη, όπου βέβαια αναβλήθηκε, λόγω του ότι πολλοί δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν. Είχε, αν το θυμάμαι καλά, πέντε σέματα στην ημέρες η αδιάταξη. Και τα πέντε αφορούσαν παρόμοιες περιπτώσεις. Συμπληρώνοντας λοιπόν το ερώτημα της κυρίας Δερακωνάκη, λέω εγώ το εξής. Γιατί αυτό και όχι το άλλο. Πέντε είχαμε σήμερα. Πώς δηλαδή διαλέξαμε εμείς αυτό εδώ. Μπορεί κάποιος από τα πέντε τα οποία είχαμε εμείς να θεωρηθεί ότι είναι μεγαλύτερης προτεραιότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό θέλουμε να καταλάβουμε. Ευχαριστώ. Θα ρωτήσω και τη συνάδελφο της διεύθυνσης προγραμματισμού. Και θα σας ενημερώσω. Έχω την εντύπωση ότι ήταν η μόνη ευσυκτή με βάση της προϋποθέσεις και τους όρους του Πράσινου Ταμείου. Θα το δω. Θα μου δώσετε ένα λεπτό να μιλήσω με τη διεύθυνση προγραμματισμού. Για να μη σας μεταφέρω κάτι που δεν ισχύει. Θα θέλα και εγώ να πω κάτι πάνω σε αυτό. Να συμβιώσω τα συνάδελφα τους που μιλήσαμε ήδη γι' αυτό. Το κόστος των 194.000 ευρώ μοιάζει υπερβολικό. Ακόμα και αυτά τα λεπτά από το Πράσινο Ταμείο. Νομίζω ότι μάλλον χαλάει την πιάτσα του real estate. Υπόσχεσαι να μιλήσω με τη διεύθυνση προγραμματισμού. Θα το δω. Θα μου δώσετε ένα λεπτό να μιλήσω με τη διεύθυνση προγραμματισμού. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι μάλλον χαλάει την πιάτσα του real estate. Ακόμα και αυτά τα λεπτά από το Πράσινο Ταμείο. Νομίζω ότι μάλλον χαλάει την πιάτσα του real estate. Θα το δω. Θα μου δώσετε ένα λεπτό να μιλήσω με τη διεύθυνση προγραμματισμού. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι μάλλον χαλάει την πιάτσα του real estate. Ακόμα και αυτά τα λεπτά από το Πράσινο Ταμείο. Νομίζω ότι μάλλον χαλάει την πιάτσα του real estate. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι μάλλον χαλάει την πιάτσα του real estate. Ακόμα και αυτά τα λεπτά από το Πράσινο Ταμείο. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι μάλλον χαλάει την πιάτσα του real estate. Ακόμα και αυτά τα λεπτά από το Πράσινο Ταμείο. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πανω σε αυτό. Για να μη σας μεταφέρω κάτι πάνω σε αυτό. Τη σημεία που θέλετε να διεφθανιστούν. Κύριε Λαζαρίδης, έχετε κάποια ρώτηση. Ναι, έχω κάποιες ρωτήσεις. Παρακαλώ. Γιώργο, η διαχείριση των βιοαποβιώτων πώς θα γίνεται. Μετά από το στάδιο βέβαια της αρχής διαλογίας που είναι στα ανηκοκυρία, έτσι. Δηλαδή, ποια είναι η υποδομή για την υποξερασία των βιοαποβιώτων. Ο δήμαρχος, αν θυμάμαι καλά, είχε πει ότι θα μεταφέρονται στο κοιτά, θα γίνεται οικονομική ταφή, ζύγεις κλπ. Αν είναι εκεί ο κοιτής ο Κώστος, νομίζω ότι είναι εκεί. Ναι, νομίζω είναι εκεί. Σε ποιο χώρο, ας πούμε, θα γίνονται στο κοιτά. Είναι εκεί ο κοιτής ο Κώστος, οπότε θα απαντήσει αυτό στα τεχνικά θέματα γιατί δεν τα γνωρίζει. Εντάξει, ένα αυτό. Δεύτερο ερώτημα είναι, αυτό το επειόλουγω ένα, τα αντιαρχές οκτώ μήνες. Μετά από αυτό, ποιος θα αναλάβει τα έξοδα. Περίπου 8% ποιάρικα, αν θυμάμαι καλά, είναι αυτό ο Κώστος. Θα αναλάβει ο δήμος, δηλαδή μετά από αυτό το διάστημα των οκτώ μήνων τα έξοδα. Και επίσης θα επιβαραίνει αυτή την διαχείριση του τέλους της ταφής. Θα κλειθούμε να πληρώσουμε. Και μέσα στο 2022, αγίθηκε τι τέλος της ταφής καλύτερα να πληρώσουμε. Σε ποιο ποσό μπορούμε να υπολογίσουμε αυτό. Είμαστε θετικοί, το ξεκαθαρίζω ότι σε αυτό το πρότζεκτ θα είναι θετικός. Αλλά αλλιώς αν δεν συμβάλλουμε σε αυτήν την διαχείριση των ολιοποβιούτων. Αλλά νομίζω αυτά τα ερωτηματάκια πρέπει να απεντηθούμε. Νομίζω που είναι και εμάς. Κώστα μπορείς να μας βοηθήσεις. Ναι. Καλησπέρα και από εμένα. Λοιπόν, όσον αφορά το πρώτο ερώτημα. Το πώς θα διαχειρίζονται οι συλλογόμενες ποσότητες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτές δύο εναλλακτικές. Η μία είναι όντως να πάνε στοχητά, αλλά όχι για τα φυ. Αλλά στη γραμμή κομποστοποίησης που ήδη έχει οχητά. Να κομποστοποιηθούν εκεί και να χρησιμοποιηθούν ως ένα υλικό ημερήσιας κάλυψης των απορριμάτων. Και η δεύτερη εναλλακτική είναι, υπάρχει και μια ιδιωτική μονάδα, η οποία θα μπορούσε να κομποστοποιήσει τις συγκεκριμένες συλλογόμενες ποσότητες. Αυτές είναι οι δύο εναλλακτικές, οι οποίες υπάρχουν ανοιχτές αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε πάρει κάποια απόφαση, Κώστα Γιωτά. Όχι, όχι, όχι. Σαν βασική λύση, μάλλον η κομποστοποίηση στοχητά και η χρήση εκεί πέρα σαν υλικό κάλυψης. Αλλά αυτό θα οριστικοποιηθεί αργότερα. Το δεύτερο ερώτημα, αν και κατά πόσο επηρεάζει το τέλος ταφής, προφανώς και το επηρεάζει προς το καλύτερο, διότι θα έχουμε εκτροπή των συλλογόμενων ποσοτήτων από την ταφή, επομένως μειώνεται το συνολικό των άσδων αποβλήτων που οδηγείται προς ταφή, άρα και το συνολικό ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο τέλος ταφής. Συγγνώμη λίγο, θυμίστε μου το άλλο ερώτημα. Απλώς φυσικά στο ΤΥΡ να πούμε ότι είναι το πρώτο στιγμό... Συγνώμη, συνεχίσεις Εκώστα, συγνώμη. Το άλλο ερώτημα ήταν Εκώστα για το ποιος θα αναλάβει τα έξοδα... Ωραία, σωστά. Αυτά τα 812.000 ευρώ αφορούν την προμήθεια κάδων σωτερικών και εξωτερικών και δύο απορρηματοφόρων οχημάτων. Δηλαδή το 812.000 ευρώ αφορούν την προμήθεια του εξοπλισμού. Προφανώς ο Δήμος Καβάλας αναλαμβάνει από εκεί πέρα να τρέξει τη συλλογή και τη μεταφορά αυτού του υλικού. Δεν ξέρω αν αυτό εννοούσατε. Εντάξει, αυτό είναι περασμένο κόστος. Νομίζω ότι έχετε κάτι άλλο. Νομίζω ότι απάντησα σε αυτά πολύ. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Όχι, όχι. Ευχαριστώ, Κώστα. Ήλια. Ήλια. Γιατί και εμείς αντιληφθήκαμε ότι πράγματι μόνο για τον εξοπλισμό που είναι και μετά μπήκανε λίγο το χασαμέλα. Είμαστε στη Κύπρο, έντε, είναι. Ομόφωνο από μένα, γιατί κρατάω και τον Κύριο Γλαζαρίδη που είπε θετικός. Πρέπει επίσης να ορίσουμε ένα μέλος με τον αναπηρωτή του, εκπρόσωπος, συγνώμη, είναι ο κύριος Ακοβίδης, με αναπηρωτή τον κύριο Μιχαΐ. Να περάσουμε στο έβδομο θέμα. Ορισμός τριμελούς Επιτροπής Διερένης Τυμών για την υποβολή πρόταση με το δώτησης τράξη με τίτλο Πυλαιωτικές Δράσεις Αχείρισης της Συγχωριστής Συλλογής Αστικών Αποβλήτων στο Δήμο Καβάλλας. Είμαστε σύμφωνοι με το έβδομο θέμα. Θα μας πείτε και ποια είναι η Επιτροπή. Η δηλή ορισμός τριμελούς Επιτροπής. Είναι μέσα. Ναι, ναι, ναι. Να μην κουράζουμε τον κύριο Μιχαλίδη γιατί μπορεί να έχει υπηρετό. Ευχαριστώ πολύ και τον κύριο Κητή που βοήθησε. Λοιπόν, όγδο θέμα, έκριση. Ναι, είναι λίγο... Απλώς μπορείτε να πούμε λίγο ότι η υποβολή αυτή, αν και θα έρθει, είναι ένα πρόγραμμα που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είναι το μέλλον του πόσα διαχειριζόμαστε απόβλητα. Μιλάμε για πρόγραμμα πιλοτικό στο pay as you throw. Στο πληρώνω όσο πετάω. Έτσι, σε ένα σημείο που μας πονάει και που θα καλούν μας να βρούμε λύσεις. Και θα αφορά 7.000 κατοίκους. Θα πάμε προφανώς, Κώστα, να κάνω λάθος, στη μέγιστη δυνατή πρόταση. Υπάρχουν 7.000 κάτοικοι, οπότε μια πρόταση που προβλέπει περίπου 178 ευρώ να κάτοικο. 1 εκατομμύριο 246.000. Και μετά να δούμε πώς, με ενδιαφέρον, περιμένω να δω το πώς θα εφαρμοστούμε κάτι τέτοιο σε κάθε δήμο της Ελλάδας, δεν έχει μόνο στο δικό μας. Ομόφυνα λοιπόν το 7ο θέμα. 8ο θέμα έκρησης πρακτικών 1 και 2 για τον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαμορφισμό κατά των νορίων για την ανάθεση του ρησιώση στο κλαίσιο υλοποίησης του χρηματικού προγράμματος επιστημικής και βασικής υλικής συνδρομής ΤΕΒΑ 14 2020 για το έντος 2022 προϋπολογισμού 3766093 προ-FEPA. Είμαστε σύμφωνοι με τα πρακτικά? Ναι, πρόεδρε. Ομόφυνα το 8ο θέμα. 1 το θέμα έκρησης πρακτικών 1 και 2 για τον ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την υπηρεσία με τελείως συλλογή μεταφορά επεξεργασίας, αξιοποίησης και ιδιάτηση οκοδών αποβλήτων, πράσινων αποβλήτων, αποβλήτων σκαφών, κατασκευών και καταφύσεων και λοιπονναστικών στερεών αποβλήτων του Δ. Καβάλαστ έτος 2022-2023. Είμαστε σύμφωνοι και με τους αναδόκους, με την απόφαση της επιτροπής. Ναι. Ομόφυνα το 1ο θέμα. Ένα έκρησης πρακτικού για την ανακήρυξη μειοδότη και την ανάθεση σύμβασης για το έργο συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων Δ. Καβάλαστ 2022-2023 του διαγωνισμού ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ για το πρέπει η πρόοδα συναφορά κοινόχρηστο χώρο και να είναι όσο πιο όρημο γίνεται για την ένταξη και τη χρηματοδότηση. Από ό,τι καταλαβαίνω τώρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ζητάμε μόνο την έγκριση υποβολής χρηματοδότησης, κατεφαρμογή της απόφασης, περιέγκρισης επανυποβολής ημίτης αρθής αδυρματομικής απολοτρίωσης. Έχουμε χρόνο να το υποβάλλουμε, μπορούμε να το αποσύρουμε. Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Δηλαδή, ενδυνεύουμε να χάσουμε. Έτσι κι αλλιώς είναι πολύ χρονοβό σε αυτές τις διαδικασίες. Δηλαδή, το προηγούμενο το υποβάλαμε την άνοιξη, ακόμα δεν έχουμε πάρει καν απάντηση. Και με έναν μεριμένος ιδιεύθυνση, αυτό ακριβώς ότι η πολεοδομία όταν εντοπίσει μετά από τις αιτήσεις που γίνονται ακίνητα τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές, τότε στέλνει τις προτάσεις αυτές στο Τμήμα Προγραμματισμού. Οπότε είναι το δεύτερο ακίνητο που μέχρι στιγμής πληρεί τις προδιαγραφές. Στα τρία που μπορούμε να πάρουμε σαν δήμος. Το Πράσινο Ταμείο είχε δυνατότητα αναδείμω να χρηματοδοτήσει μέχρι τρία κίνητα. Έχουν υποβάλλει το πρώτο του Γραντσίδη, αν θυμάσαι, στο Αναμήγδα Λεώνα. Το δεύτερο είναι αυτό που έκρινε η Πυρησία, ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο. Και όταν θα βρεθεί το τρίτο, θα πάμε και στην τρίτη και τελευταία υποβολή. Μπορούμε όμως να το αποσύρουμε. Εγώ καταλαβαίνω αυτό που λένε οι συνάδελτοι. Είναι σαν να πάμε σε μια λογική first-in-first-out. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάξει μια συλλογή των ακυνήτων, να γίνει μια διαδικασία κρίσης και μετά να αποφασίσουμε. Έτσι δεν το πείτε, εντάξει. ΦΥΦΩ, ΦΥΦΩ. ΦΥΦΩ, first-in-first-out. Να το αποσύρουμε. Λοιπόν, και η ΛΥΦΩ και η ΦΥΦΩ. Λοιπόν, το αποσύρουμε, που το καλό να γίνει καλά ο κύριος Ακοβίδης, να μας δώσει διευκρινήσεις και να απαντηθούν τα ερωτήματα και τους έυλογους προβληματισμούς των συναδελφών. Οπότε αποσύρει το πέμπτο θέμα. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Σας ευχαριστούμε.