8η Τακτική Συνεδρίαση 26 Απριλίου 2021 (Δήμος Θεσσαλονίκης - City of Thessaloniki, 2021)
: Γιατί θα ψηφίσεις, ναι, είσαι εξευθύλαστο, εσύ είσαι εξευθύλαστο, πες ακούει εσένα εγώ δεν είναι κλειστό του. Εγώ δεν είμαι κλειστός, εσύ είσαι εξευθύλαστο, εσύ είσαι εξευθύλαστο, πες ακούει εσένα εγώ δεν είναι κλειστό του. Εγώ δεν είμαι κλειστός, εσύ είσαι εξευθύλαστο, εσύ είσαι εξευθύλαστο, πες ακούει εγώ δεν είναι κλειστό του. Καλησπέρα σας, Αϊδονά Ανέλη. Καλησπέρα κύριε Αντιπρόεδρε, καλησπέρα σε όλους και όλες. Καλησπέρα. Καλησπέρα σας κύριε Ανέλη. Καλησπέρα σε όλους, σαν ο Ιωάννα. Καλησπέρα και από εμένα, Βασίλης Μωυσίδης. Καλησπέρα. Καλησπέρα και καλή εβδομάδα, Βραμήδης Στέφανος. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Πρόεδρε Αβαρλής. Λοιπόν, στην άδελφη, καλησπέρα σας. Να πάρουμε λίγο παρουσίες για να δούμε αν έχουμε την απαρτία για να ξεκινήσουμε. Αβαρλής Γιώργος. Ναι, εδώ. Μόλις δήλωσε την παρουσία του. Αυραμίδου Ίνκα. Παρουσιά. Αγαθαγγελίδου Μαρία. Αγαθαγγελίδου Μαρία. Αϊδωνά Δέσποινα. Παρουσιά, καλή μεγάλη εβδομάδα. Καλή μεγάλη εβδομάδα, Στανέλη. Αϊδωνόπουλος Χάρης. Κύριε Πρόεδρε. Ακριτίδου Δήμητρα. Κυρία Κριτίδου μας ακούει, γιατί τη βλέπω, δεν την ακούω όμως, οπότε είναι παρούσα, κυρία Κριτίδου. Δεν είναι παρούσα, παρούσα. Αλεξίου Δήμητρα. Αρβανίτη Σελευθέριος. Αρβανιτίδου Μαρία. Και Αγαθαγγελίδου, εγώ είμαι Πρόεδρε. Ναι, κυρία Αγαθαγγελίδου. Αρχοντή Χριστίνα. Παρούσα, καλησπέρα, καλή μεγάλη εβδομάδα. Καλησπέρα. Βαρσάμη Ναταλία. Εδώ. Βουλιασπύρος. Παρόν, παρόν πρόεδρε. Γάκης Βασίλης. Κύριε Πρόεδρε, παρούσα κι εγώ Βαρσάμη. Δεν λειτουργούσε το μικρόφωνο. Γογάκος Στέφανος. Δαγκλής Δημήτρης. Καλώς, κύριε Πρόεδρε. Δημητριάδη Σοκράτης. Ζαριανόπουλος Σωτήρης. Παρόν, καλημέρα σε όλους. Ζεϊμπέκης Νίκος. Θεοτοκάτος Ερωτόκριτος. Ιακώβου Κώστας. Καλαϊτζίδη Σταύρος. Καλφακά Κουρία. Καραγιάννη Μαρία. Παρούσα Πρόεδρε, παρούσα. Καλησπέρα σε όλους. Κοσμοπούλου Ιωάννα. Κούδας Γιώργος. Τον είδα μέσα από τον κύριο Κούδα. Ούπκας Μιχάλης. Παρόν, Πρόεδρε, παρόν. Πουράκης Ανδρέας. Παρόν, καλησπέρα. Καλησπέρα. Κουριαννίδης Γιάννης. Παρόν, καλησπέρα σε όλους. Κυριζίδη Σεφρέμ. Παρόν, παρόν. Κωνσταντινίδης Μιχάλης. Παρόν, Πρόεδρε. Κόμπουλος Τέλειος. Παρόν, Πρόεδρε. Μπαρμπουνάκης Αλέξανδρος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Μωυσίδης Βασίλης. Εδώ, κύριε Πρόεδρε και εγώ παρόν. Νασχούλας Ιωάννης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Νοτοπούλου Κατερίνα. Ξενόπουλος Κωνσταντίνος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους και όλους. Καλησπέρα. Ορφανός Γιώργος. Πασχαλίδου Μαρία. Πατέλης Θεόφυλος. Ρακάς Γιώργος. Παρόν. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, παρόν. Ιωάννα. Παρούσα, Πρόεδρε. Πανημανίδου Στεφανία. Παρούσα, Πρόεδρε. Ζακόπουλος. Ο κύριος Ζακόπουλος έχει ενημερώσει ότι θα πουσιάσει για προσωπικούς λόγους. Ο κύριος Τρεμόπουλος έχει ενημερώσει ότι θα πουσιάσει. Τσαβλής Δρόσος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Χρυσίδου Έλλη. Πώς είμαστε από απαρτία. Για απαρτία λίγο δείτε. Να καλωσορίσω και τον κύριο Ζορμπίδη, τον πρόεδρο του επαγγελματικού επιμελητηρίου, και τον κύριο Μασούτη, τον πρόεδρο του ΕΒΕΘΗ, οι οποίοι ζήτσαν να παρέμβουν για δύο λεπτά ο καθένας στο θέμα της κανονιστικής. Είναι και ο κύριος Λαζάρου από το ιστορικό κέντρο, από τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου, από το Σωματείο, ο οποίος όμως δεν θα παρέμβει, μας έστειλε κάτι που θα αναγνώσω εγώ για τα πρακτικά. Με την απαρτία είμαστε εντάξει, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Ωραία. Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρα αν με βάλετε παρούσα. Κυρία Καλφακάκου. Ωραία. Και όποιος μπαίνει ας μας στέλνει. Και ο κύριος Κούδας βλέπω ότι είναι μέσα, δεν τον άκουσα πριν, το βλέπω όμως ότι είναι μέσα. Οπότε να μπεις τους παρόντες. Να ξεκινώσουμε τις ανακοινώσεις προς το Σώμα του Προεδρύου του Δημοτικού Συμβουλίου. Να πούμε συγχαρητήρια στο Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους κρίχους στο Ευρωπαϊκό Προτάθλημα της Βασιλείας. Είναι για πέμπτη φορά, όπου ο αθλητής ο Λευτέρης ο Πετρούνιας φτάνει και κατακτά το χρυσό μετάλλι ως Ευρωπαϊκό Προτάθλημα. Να πούμε συγχαρητήρια στη Γυναική Ομάδα Βόλη του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου στην ιστορία του Βόλη Γυναικών. Κερδίσανε το κύπελο Λάδος Γυναικών τα κορίτσια του ΠΑΟΚ και μάλιστα βραβεύτηκαν και από τον Δήμαρχο Δεσσαλονίκης. Μακάρι να μπορέσουμε και το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνεται διαζώση, να μπορέσουμε να βραβεύσουμε και εμείς γιατί η πόλη μας έχει ανάγκη από τίτλους και από επιτυχίες. Υπάρχει μία ευχαριστήρια επιστολή, η οποία θα σας σταλεί στα mail σας προς τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από το δέλτα σήμα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σχετικά με το ψήφισμα συμπαράστασης προς τον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης για την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο για τη συνεδρίαση που είχε γίνει, ένα υπηρεσιακό σημείο με ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Παιδείας το Τμήμα Προγραμμάτων και Διαβίου Μάθησης με θέμα ενημέρωση των γυμνασίων και ηλικίων του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή του προγράμματος Generation Next του ιδρύματος Vodafone, θα σταλεί και αυτό στα mail σας για ενημέρωση. Θα σταλεί επίσης μια επιστολή πρόσκληση του άσυλου του παιδιού που αφορά στην αγορά παραδοσιακών προϊόντων και πασχαλινών ειδών από την ομάδα στήριξης του ασύλου από 19-29 Απριλίου. Η εορτοαγορά θα λειτουργήσει ηλεκτρονικά φέτος και τηλεφωνικά στο 23-10-209-398 καθώς και καθημερινά διαζόξεις 10-2 στην έθνωσα Σταύρος Νιάρχος Εγκαταστάσεις του Ασύλου. Καλό είναι να δείτε το mail και να προσπαθήσουμε όλοι να ενισχύσουμε την προσπάθεια η οποία γίνεται. Να ενημερώσω σχετικά με την έναρξη λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας για τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκινά στις 9 Μαΐου και ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2022 και έχει σκοπό να δώσει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συνοργανομένη Κοινωνίας την ευκαιρία να καταθέσω σ' απόψους για θέματα που τους απασχολούν. Τα θέματα που θα καλύψει η διάσκεψη είναι πολλά από το ρόλο στην προάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι τη μετανάσεψη, την υγεία και πολλά ακόμα τα οποία θα τα δείτε στην ενημέρωση που θα σας έρθει. Μια σημαντική ενημέρωση από την Κέδε με θέμα αζίτητη πολιτική επικοινωνία κατευθύρες οδηγίας γενικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με σκοπό την επικοινωνία πολιτικού χαρακτήρα είναι κάτι το οποίο μας αφορά όλους, είναι ένα εγχειρίδιο από την Κέδε το οποίο θα σταλεί στα μέλη σας. Και τέλος να πούμε ότι από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Στράκης την πρώτη ειδική επιτροπή του άρθρου 152 μας απέστλεται την απορριπτική προσφυγή του κυρίου Ιωάννα Ναστούλα κατά της απόφασης του συντονιστήτης αποκεντρωμένης διοίκησης ήταν μια ομόφυνη απόφαση από το άρθρο 152 σε σχέση με την εκλογή νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Να περάσουμε να αναγνώσουμε την ημερήσια διάταξη. Έχει σταλεί σε όλους σας και έχουν σταλεί δύο ψηφίσματα. Προέδρε, είχα ένα πρόβλημα το κινητό μου διακόβουν μέσα παρόν. Ναι κύριε Ιακώβο σας βάζουμε τώρα και η κυρία Αλεξίου έστλεσε στο τσάτ ότι είναι παρούσα οπότε όποιος μπαίνει από εδώ και πέρα στέλνει στο τσάτ για να μην σταματάμε τη διαδικασία. Έχουν σταλεί σε όλους σας δύο ψηφίσματα. Ένα από τη λαϊκή συσπήρωση και ένα δεύτερο ψήφισμα το οποίο το στέλνει η Διοίκηση μετά από πρόταση της Κατερίνας Ποτοπούλου στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με τα προβλήματα του ΚΕΘΕΑ. Θα τα δούμε στο τέλος της συνεδρίας σας. Προχωράμε ενημερίσια διάταξη. Εγώ θα παρακαλέσω επειδή είναι ο κύριος Ζορμπίδης, είναι ο κύριος Μασούτης, είναι ο κύριος Λαζάρου. Αφού τελειώσουμε ενημερίσια διάταξη κρατηθούν τα θέματα να προτάξουμε την κανονιστική να περάσουμε μετά στις ανακοινώσεις και όσα έχουν κρατηθεί να τα συζητήσουμε στην πορεία. Πρόεδρε να προτείνω κάτι για τη διαδικασία. Ναι κύριε Ζαρκιανόπουλε. Επειδή νομίζω ότι οι διαδικασίες με τα ψηφίσματα που είναι πολύ σοβαρό το αντικειμενό τους, είναι πολύ γρήγοροι. Και για να έχει κάποια αξία η ψήφιση, μην γίνει κατά τις 12, 11 το βράδυ και λείπουν αρκετοί, νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει σε 5 λεπτά θα έχουμε τελειώσει. Και σε πιο λίγο θα έχουμε τελειώσει κύριε Ζαρκιανόπουλε. Ας τελειώσουμε μια τηνημερίσια διάταξη και να τα βάλουμε. Γιατί βλέπω ότι απουσιάζουν και ορισμένοι συνάδελφοι ακόμα δεν έχουν πει στη διαδικασία που θα είναι παρόντες, οπότε όσο περισσότεροι συνάδελφοι είναι τόσο το καλύτερο. Επικύρωση των πρακτικών της 21-12-2020 δικής διατακτικής συναιδρίας, καθώς και της 20-21-2021 διατακτικής συναιδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Επικυρώνονται τα πρακτικά. Πρέπει από τις διαδικασίες, κ. Κουριανίδης, τα πρακτικά αυτά δεν τα έχουμε ελάβει, τουλάχιστον εγώ δεν τα έλαβα στην παράταξη μας. Τα έχουν στείλει, μενημερώνουν τώρα από το Δημοτικό Συμβούλιο, από το τμήμα ότι έχουνε σταλεί. Να ξανασταλούν στον κ. Κουριανίδη αν είναι εύκολο, γιατί έχουν σταλεί, μενημερώνουν. Πρώτο, συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και ορισκής παραλαβής του έργου επισκευής συντήρησης αναβάθμισης ελεκτολομιχανολογικών, εκαταστάσεις δημαρχιακού μεγάρου και άλλων μεγάλων έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης έτους 2016. Είναι εδώ ο κ. Βασιλόπουλος να διενεργιούσουμε την ηλεκτρονική κλήρωση. Πρόεδρε, να κάνω, αν επιτρέπεται ο Κουράκης, αδερφέ. Ένα σχόλιο από τον κ. Κουράκη. Ένα σχόλιο. Θα ήθελα να μας εξηγήσουν οι υπηρεσίες για ποιο λόγο η παραλαβή σε αυτό και σε αυτό το έργο και στο επόμενο, στο πρώτο και στο δεύτερο θέμα. Γίνεται ταυτόχρονα η προσωρινή και η οριστική ενώ ο νόμος λέει, μόνο κατά ξέρεση αυτό επιτρέπεται, θα πρέπει να γίνεται κανονικά στο συγκεκριμένο χρόνο η προσωρινή παραλαβή και σε συνέχεια η οριστική υπάρχει λόγος που ο νόμος το προβλέπει να μας εξηγήσουν οι υπηρεσίες για ποιο λόγο δεν το κάνουνε με αυτή τη διαδικασία η οποία είναι και η ορθή. Εγώ λέω πάντως να προχωρήσουμε το θέμα και στην ανακοίνωση του Αντιδήμαρχου, σας θα απαντήσει, είναι κάτι διαδικαστικό, θα απαντήσει στην ανακοίνωση του κ. Κυριζίδης. Ο κ. Βασιλόπουλος, λίγο να προχωρήσουμε στην κλήρωση του πρώτου θέματος. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Μοιραστούμε την οθόνη για την κλήρωση. Προχωρώ λοιπόν για το πρώτο θέμα. Ο κ. Στρεμόπουλος, ο κ. Τσακόπουλος, η κ. Κοντί, η κ. Αβραμίδου, μια στιγμή να σημειώσω και να αντιγράψω τη σειρά των μηνάτων. Και τελευταίο θέμα που είναι επίσης η ηλεκτρονική κλήρωση. Θα τα δούμε μαζί και τα δύο. Να τα ψηφίσουμε. Συγκρότηση επιτροπής προσοριστικής παραλαβής του έργου ανάπλαση του Παρπου Παπαζόγλου. Ας κάνουμε και αυτή την κλήρωση ηλεκτρονική να δούμε ποιοι συνάδελφοι είναι και να τα ψηφίσουμε. Κύριε Πρόεδρε Ορφανός Γιώργος είμαι παρών. Γεια σας κύριε Ορφανέ. Ο κ. Κωνσταντινίδης, η κ. Κοριαννίδης, η κ. Αλεξία. Να αντιγράψουμε τα αποτελέσματα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Βασιλόπουλε. Κατά στο θέμα 1 και στο θέμα 2 στην ηλεκτρονική κλήρωση. Πάμε θέμα θα μας πιάσουμε. Κατά στο θέμα 1. Ο κ. Κουράκης Ανδρέας. Όχι. Ο κ. Κουράκης. Κατά. Λευκό Καλαϊτζίδης. 1 λεπτό κ. Καλαϊτζίδης. Κατά έχουμε άλλο. Όχι. Λευκά. Ο κ. Καλαϊτζίδης. Ζαριανόπουλος. Ο κ. Ζαριανόπουλος. Τσαυλής. Για το θέμα της διαδικασίας απλίστηκα. Ο κ. Τσαυλής και η κ. Αλυσίδου. Ο κ. Ορφανώτης. Αϊδωνά. Ο κ. Κωνσταντινίδης και η κ. Αϊδωνά. Βουλιάς. Βουλιάς. Ο κ. Βούλιας και η κ. Σπανού. Σχετικά γvelopψη σχετικά γ Ο κύριος Ξενόπουλος θα σκλήνω όλους τα μικρόφωνα γιατί ακούγεστε και όποιος θέλει να μιλάει ας πατάει το μικρόφωνο. Άλλος συνάδελφος που είναι λευκό, ο κύριος Ρακάς. Εγκρίνεται το θέμα ένα. Στο θέμα δύο θεωρώ ότι πάμε με τις ίδιες ψήφους, οπότε εγκρίνεται και το θέμα δύο με τις ίδιες ψήφους. Και ο κύριος Κυριζίδης να απαντήσει σε αυτά που είπε ο κύριος Κουράκης στην ανακοίνωσή του. Θέμα τρία. Κατάρτιση κατά λόγου τριών υποψηφίων για τον ορισμό συθέση του αντίστοιχου μόνιμου και αναπηλωτή εκπροσώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Γενική Συνέλευση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Μητραδοσκοπικής Ένωσης, Μουσείο Ολοκαυτόματος Ελλάδος. Κρατήτε κύριε Πρόεδρε. Κρατήτε από τον κύριο Ζαριανόπουλο, τον κύριο Τσαβλί, τον κύριο Ξενόπουλο, τον κύριο Ρακά και τον κύριο Κουριανίδη. Θέμα τέσσερα. Κυρίως Ορφανός στο θέμα τρία. Το θέμα τέσσερα θεωρώ κρατήτε από το σύνολο δεν το διαβάζω καν. Θέμα πέντε. Τροποποίηση ρημοτομικού σχεδίου για την άριση ρημοτομικής δέσμευσης του Κοινοφελούς Χώρου Πολιτιστικού Κέντρου σε ακίνητο Συμβολί Οδών Καπετάν Άγρα και Υφεστιώνος του Δήμ. Θεσσαλονίκης σε συμμόρφωση της 1.2009 Απόβασης Διοικητικού Πρωτοδικίου Θεσσαλονίκης. Κρατήτε κύριε Πρόεδρε. Κρατήτε. Από τον κύριο Κωνσταντινίδη, τον κύριο Κουράκι, τον κύριο Βούγια, τον κύριο Ξενόπουλο, τον κύριο Κουριανίδη και τον κύριο Ζαριανόπουλο. Βάλτε και Αϊδωνά κύριε Πρόεδρε και αν καλυφθώ δεν θα μιλήσω. Και την κυρία Αϊδωνά. Κύριε Πρόεδρε στο τρία θα ήθελα να μιλήσω κι εγώ. Πριν είχα ένα πρόβλημα για να λεπτώ με τον κύριο Καλθακάκου εντάξει. Θέμα 6. Επανυποβολή δημοτωμητής απαλλοτρίου σκηνόχρησης του χώρου επί συνολωφερόμενων 11 φερόμενων δικτυσιών βάσει δικασική σταπόβασης ακίνητος στην περιοχή νοτιοανατολικής πύλης σε συμμόρφωση προς την 3087 του 2011. Δικασική απόφαση. Λευκό. Κατά. Εγκρίνεται το θέμα 6. Θέμα 7. Παραχώρηση θέσης ολιγόλεπτης στάσης οχήματος για την επιβίβαση-αποβίβαση και την φορτουεκφόρδος των αποσκευών των πελακτών του τουρισκού καταλήμματος City Plaza επί του σωδού Γυμνασιάρχου Μπουντόνα 3. Λευκό. Κρατείτε κύριε Πρόεδρε Ζαριανόπουλος. Κρατείτε από τον κύριο Ζαριανόπουλο. Θέμα 8. Τροποποίηση της 1189261 του 2020 απόβασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα σύσταση επιτροπής διαχείρισης κοινωνικού παντοπολίου Δήμου Θεσσαλονίκης. Εδώ έχουμε την αντικατάσταση της κυρίας Σπανού από την κυρία Τανημανίδου. Την αντικατάσταση την δική μου του Λεκάκη από τον κύριο Δαγκλή. Και την αντικατάσταση της κυρίας Αρβανιτίδου από την κυρία Πασχαλίδου. Λευκά. Κύριε Πρόεδρε θα καλώ για να γραφτεί σωστά η απόφαση να αλλάξετε. Υπάρχει ένα λάθος αντί να γράφει 119 του 2020 γράφει 119 του 2019. Διορθώστε το για να μην υπάρχει θέμα στην απόφαση μέσα. Σωστό είναι το 19. Όχι αυτό είναι το σωστό το 19 είναι. Λευκά. Το θέμα αυτό λευκά έχουμε κάποια. Λευκό. Ο κύριος Ράκης Λευκό. Να δείτε το λάθος το γράφει μέσα. Ο κύριος Ξενόπουλος Λευκό. Ζαριανόπουλος. Ο κύριος Ζαριανόπουλος Λευκό. Κωνσταντινίδης. Ο κύριος Κωνσταντινίδης Λευκό. Αϊδωνά. Η κυρία Αϊδωνά Λευκό. Ζουλούιας Λευκό. Ο κύριος Ορφανός Λευκό. Καλαϊτζίδης. Ο κύριος Καλαϊτζίδης Λευκό. Κατά. Εγκρίνεται το θέμα 8. Θέμα 9. Έχει γίνει λάθος. Γράψτε σωστά την ημερομηνία. Θέμα 9. Εάν έχει γίνει λάθος θα συμπληρωθεί. Θέμα 9. Έκρηση, τροποποίηση και συμπλήρωση. 15-25 π. του 2021. Απόβαση Δημοτικού Συμβουλίου. Για τη συγκρότηση επιτροπών παραλαμβής προμηθειών, εργασιών, υπηρεσιών με απευθείας αναθέση για το έτος 2021 της Δέυσης Πολιτισμού και Τουρισμού λόγω τροποποίησης του Οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το θέμα αυτό δεν είναι ουσίας, είναι τυπικό λόγω της αλλαγής που έγινε στον Οργανισμό και των Αλλαγών Διευθύνσεων. Είχε την υποχρέωση η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού να στείλει τη στροποποίηση προκειμένου να είναι σωστές οι επιτροπές. Λευκά. Ζαριανόπουλος. Ο κύριος Ζαριανόπουλος. Ξενόπουλος. Ο κύριος Δρακάς. Ο κύριος Ξενόπουλος. Κωνσταντινίδης. Ο κύριος Κωνσταντινίδης. Κουριανίδης. Ο κύριος Κουριανίδης. Ορφανός. Ο κύριος Ορφανός. Κατά. Καλαϊζίδης. Αϊδωνα Κατά. Η κυρία Αϊδωνα Κατά, ο κύριος Καλαϊζίδης Κατά. Κουράκης Κατά. Αρχοντή. Ο κύριος Κουράκης και η κυρία Αρχοντή Κατά. Ακριτίδου. Η κυρία Ακριτίδου Κατά. Εγκρίνεται. Θέμα 10. Συγκρότηση δύο επιτροπής επιλογής έργων και σχεδίων στο πλαίσιο των δράσεων του Δεύτερου Θεσταλονίκη Design Week 2021. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη. Έκανα λάθος. Σβήσετε το το Κατά. Είναι ναι. Συγγνώμη. Είναι υπέρ. Είναι υπέρ η κυρία Ακριτίδου εκ παραδρομής. Στο θέμα 10. Λευκά. Λευκά. Ζαριανόπουλος. Ο κύριος Ζαριανόπουλος. Ξενόπουλος. Ο κύριος Ξενόπουλος. Ο κύριος Καλαϊτζίδης. Ξαβλής. Ο κύριος Ξαβλής. Κουριανίδης. Ο κύριος Κουριανίδης. Ορφανός. Ο κύριος Ορφανός. Αηδονά. Η κυρία Αηδονά. Κωνσταντινίδης, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Κωνσταντινίδης. Αρχοντή. Η κυρία Αρχοντή. Σπανού. Η κυρία Σπανού. Λευκό κύριε Ακριτίδου. Ναι. Ακριτίδου. Λευκό. Και η κυρία Ακριτίδου. Εγκρίνεται το θέμα. Θέμα 11. Έτης θεραπείας της 102 του 21 απόβασης Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης διαφέρει τη διενέργεια διαφήμισης κατά το έτος 2020. Λευκό. Πρόεδρε. Θα ήθελα λίγο να σημειώσω την πρόταση εδώ να κάνουμε δεκτή την έτης θεραπείας διότι έχουν αποξηλωθεί όλες οι παράνομες πινακίδες της συγκεκριμένης επιχείρησης και επειδή πολλές φορές έχουμε πει ότι στόχος δεν είναι το πρόστιμο αλλά η συμμόρφωση εδώ έχουμε μια περίπτωση που πραγματικά η επιχείρηση συμμορφώνεται. Ωραία. Επομένως είστε δεκτοί. Όχι. Δεν έχετε δίκιο κύριε Καλλιτζίδη. Είμαι αργή. Και στο προηγούμενο Συμβούλιο ήρθε διορθωτική και δεν την κάναμε δεκτή. Στο προηγούμενο Συμβούλιο. Το γνωρίζω και θα έρθει κύριε Καλλιτζίδη στο επόμενο, δεν είναι ότι δεν την κάναμε δεκτή, εγώ ζήτησα να αποσυρθεί γιατί υπήρχε ένα θέμα μέσα στην εισήγηση. Θα το φέρουμε διορθωμένο στο επόμενο. Αν και οι προηγούμενοι και όλες. Ναι, ναι. Ωραία. Τι σας λέω κύριε Καλλιτζίδη. Με τη δέσμευση της διοίκησης ότι θα έρθουνε οποιασδήποτε αποφάσεις έχουν συμμορφωθεί, εγκρίνεται να γίνει δεκτή έτσι θεραπείας στο θέμα 11. Ποιος είναι λευκό. Πρόεδρε με συγχωρείς. Δεν αφιβάλλουμε γι' αυτό που λέει ο κύριος Κούπκας. Αλλά πρέπει να έρθει άλλη εισήγηση. Οι οποίοι από την υπηρεσία να λένε ότι πραγματικά έχουν αποκρατευωθεί διεφημίσεις κτλ. Κύριε Ζαριανόπουλε. Κύριε Ζαριανόπουλε. Κύριε Ζαριανόπουλε. Έχουν αποξυλωθεί οι πινακίδες και μπορεί να έρθει καθόλου τη διάρκεια αν θέλετε ο Δημοτικού Συμβουλίου τώρα και οι σχετικές φωτογραφίες. Εντάξει δεν αφιβάλλουμε γι' αυτό που λέτε. Εσείς είστε μάλιστα θα έλεγα ο πρώτος που μιλάει για μια στρατηγική προστήμη. Συγγνώμη που διακόπτω. Συγγνώμη που διακόπτω. Έχουν έρθει και οι φωτογραφίες. Εντάξει, οκ. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Εάν θέλετε που μιλάμε μαζί δεν έχει νόημα. Δεν έχει νόημα αν θέλετε θα κρατήσω το θέμα αν υπάρχουν τόσο παρατηρήσεις. Το θέμα είναι να δεχτευτεί τι ψηφίζουμε. Αυτό ακριβώς. Ψηφίζουμε να γίνει δεκτή, συγγνώμη, ψηφίζουμε να γίνει δεκτή η έτσιση θεραπείας. Αυτό ψηφίζουμε. Μα η εισήγηση λέει άλλα πράγματα κύριε Πρόεδρε. Ή θα πρέπει να απορρίψουμε την εισήγηση ή να αποσυρθεί ή να έρθει η άλλη. Αλλά να απορρίψουμε την εισήγηση. Μα μπορούμε παιδιά συνάδελφοι, μπορούμε να την κάνουμε δεκτή την έτσιση θεραπείας. Για αυτό λένε. Ψηφίζουμε. Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε. Κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο δεκτή την έτσιση θεραπείας. Σας λέει η Πυρησία ότι δεν θέλει να τη δεκτή. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα. Ποιού μας λέει ο Αντιδήμαρχος ότι έχει αποκαταστήσει. Κάνουμε χωρίς λόγο κουβέντα τώρα. Λευκό στο θέμα 11. Η εισήγηση λέει να γίνει δεκτή η έτσιση θεραπείας. Εμείς τι θα ψηφίσουμε τώρα. Σας κλείνω τα μικρόφωνα σας. Αγαπητοί συνάδελφοι. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να αποφασίσει. Άσχετο από τι τη γράφει η εισήγηση. Έρθε λοιπόν ο Αντιδήμαρχος και λέει ότι ο συγκεκριμένος κύριος έχει αποκαταστήσει τα θέματα για τα οποία επιβλήθηκε το πρόσιμο. Άρα λοιπόν κάνουμε δεκτή την έτσιση θεραπείας τους. Ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε το δικαίωμα. Εγώ λέω λοιπόν ποιος είναι λευκός στο θέμα. Πρόεδρε αν επιτρέψει τη διαδικασία. Η απόφαση πρέπει να λέει. Απορρίπημε την εισήγηση της υπηρεσίας και γίνεται δεκτή έτσις θεραπείας. Βέβαια αυτό λέμε. Λευκό. Κατά. Το θέμα 11 εγκρίνεται. Εδώ όμως κύριε πρόεδρε θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Συγχωρείστε με λίγο. Εάν κάθε φορά που μια επιχείρηση θα ανακαλεί πράξεις που επιβάλλουν πρόστιμα. Θα ανακαλούμε και τα πρόστιμα. Δηλαδή είναι έχω δύο χρόνια τρία χρόνια μια διαφήνιση και το τρίτο χρόνο έρχεται η Δημοτική Αστυνομία και μου λέει πρέπει είσαι παράνομος πρέπει να τα μαζέψεις. Για αυτό το πράγμα πρέπει να πληρώσω πρόστιμο. Πρέπει να πληρώσεις πρόστιμο. Έχετε δει και κύριε Καλλατζή αλλά μην ανοίξουμε τώρα αυτή τη κουβέντα. Έχουμε μία εισήγηση του αντιδημάρχου εδώ να γίνει δεκτή. Θέμα 12 επιβολή προστίμου για προβολή υπέθριας διαφήμιση με τοποθέτηση ενδεικτικών προσδιοριστικών μέσων. Λευκό στο θέμα 12. Κύριε Λεκάκη το 12 το 13 και το 14 είναι ίδια. Θα τα πάμε πακέτο. Ας πάμε θέμα. Θέμα είναι στο 12 λευκό. Πρόεδρε συγγνώμη που η Έλη Χρυσίδου είμαι. Συγγνώμη που ενοχλώ. Ναι κύριε Χρυσίδου. Επειδή μπήκα καθυστερημένα θα ήθελα να σας πω ότι το 3 και το 10 τα κρατάω. Το 3 έχει κρατηθεί ήδη. Όχι έγινε κύριε Χρυσίδου. Πρόεδρε ο Βασίλης Σογάκης είμαι. Καταγράφτε με παρόντα από τα επόμενα από το 12 και μετά. Κυρία Χρυσίδου το θέμα 10 επειδή έχει περάσει οτιδήποτε θέλετε να πείτε ας το πείτε στην ανακοίνωσή σας. Έχει εκρυφθεί το θέμα 10. Στην ανακοίνωσή μου τι θα πρωτοπρώ. Κύριε Πρόεδρε θα σας δώσω και λεφτά παραπάνω. Θέμα 12 λευκό. Κύριε Πρόεδρε. Κυρια Γάκη σας άκουσα είστε εδώ. Ναι. Ευχαριστώ. Θέμα 12 λευκά. Κατά. Καλαϊντζίδης λευκό. Ρακάς λευκό. Ο κύριος Καλαϊντζίδης λευκό. Σε όλα τα πρόστιμα. Ο κύριος Καλαϊντζίδης λευκό. Ρακάς ρακάς. Ο κύριος Ρακάς λευκό. Σπανού λευκό. Ο κύριος Σπανού λευκό. Κατά κατά. Κατά συγγνώμη. Ναι τα λευκά λέμε κύριε Σπανού τώρα. Λευκό άλλος συνάδελθος. Γάκης. Κατά η κυρία Σπανού. Τσαβλής. Ο κύριος Τσαβλής. Ακριτίδο. Η κυρία Ακριτίδο. Εκρίνεται το θέμα 12. Θέμα 13. Επιβολή προσθήμουν για προβολή υπέθριας διαφήμισης είναι το ίδιο και το 14. Με τις ίδιες ψήφους το 13 και το 14. Θέμα 15. Έκριση παραγωγής της Διεύσης Πολιτισμού και Τουρισμού και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για την παρουσίαση της Όπερας Πόσκα του Τσιάκομο Πουτσίνη στο Δεύτερο Φεστιβάλ Επταπηργίου τον Ιούλιο του 21. Λευκό. Κρατείτε κύριε Πρόεδρε. Κρατείτε από τον κύριο Ξενόπουλο. Και από εμένα η Χρυσίδου. Και από την κυρία Χρυσίδου. Παρ' όλα αυτά μπορούμε να πάρουμε κύριε Πρόεδρε το λόγο και εμείς αν χρειαστεί. Γιατί είναι μια αξιόλογη παραγωγή. Εντάξει κύριε Γατζι κάτι θα κάνουμε όταν έφτει η ώρα. Θέμα 16. Καθορισμός από σημείωσης Προέδρου της ΚΕΔΙΦ. Λευκό. Κατά. Πρόεδρε Κουράκης Λευκό. Ο κύριος Κουράκης Λευκό. Η κυρία Αϊδωνά Λευκό. Ρακάς Λευκό. Ο κύριος Ρακάς Λευκό. Κατά. Βιζαριανόπουλος. Ο κύριος Ζαριανόπουλος. Ο κύριος Ξενόπουλος. Κωνσταντινίδης. Ο κύριος Κωνσταντινίδης. Εγκρίνεται το θέμα 16. Θεωρώ ότι στο θέμα 17 που είναι από σημείωση του Μελών πάει με τις ίδιες ψήφους. Εγκρίνεται το θέμα 17. Εδώ μπορείτε να προσθέσετε και τη δική μου ψήφω. Α, στο 17. Αυτές που είχαμε είναι η κυρία Χρυσίδου Λευκό. Λευκό. Λευκό και η κυρία Χρυσίδου. Εγκρίνεται το θέμα. Θέμα 18. Έκτακτη επιχωρήγησε 180.000 ευρώ για την κάλυψη αναγών. Που προέκυψα λόγω της λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού αλλά και για άλλες λειτουργικές ανάγκες. Τον ΚΑΠΙ για το έτος 2021. Κρατείτε κύριε Πρόεδρε. Γάκης όχι επισήμαστης, αλλά μία επισήμαστη και Γάκης. Από τον κύριο Ζαριανόπλου και τον κύριο Γάκη κρατείτε. Και από την κυρία Πασχαλίδου κύριε Πρόεδρε. Και από την κυρία Πασχαλίδου. Μπάλε και μέλα. Και από τον κύριο Καλαϊτζίδη. Θέμα 19. Έκτακτη επιχωρήγησε 300.000 ευρώ για τον οβρεπό μου. Έτους 2021. Μαζί μαζί. Και πρόεδρε μια επισήμαστη θέλω να κάνω. Αν θέλετε κρατήστε το. Κύριος Γάκης, ο κύριος Καλαϊτζίδης. Κυρία Πασχαλίδου. Κυρία Πασχαλίδου, ο κύριος Κουριανίδης. Και Κουράκης. Ο κύριος Κουράκης. Και Σπανού κρατείτε. Και η κυρία Σπανού. Θέμα 20. Υπότιτλος Δημιουργικής Απασχόλησης Μαθητών του Δήμητρη Θεσσαλονίκης. Κατηδιάρκεια του καλοκαιριού του 21. Κύριε Πρόεδρε. Κυρία Κρυθίδου. Κυρία Πρόεδρε κρατείτε και από μένα. Γιατί δεν είχαμε μία ενημέρωση για το τι έγινε την προηγούμενη χρονιά. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και από μένα. Να ενημερωθούμε κιόλας. Ο κύριος Γάκης και η κυρία Χρυσίδου κρατείτε. Και εγώ. Και εγώ το είπα Πρόεδρε. Ναι κυρία Κριτίδου πρώτη σας είπα. Και. Ορισμός εκπροσώπου Δήμου Θεσσαλονίκης για Τσίτεξο Εστολικού Κανονισμού Λειτουργίας σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχει. Κρατήτε. Κρατήτε. Κρατήτε. Η κυρία Αγωνά η κυρία Κριτίδου, ο κύριος Ξενόπουλης. Αρχοντί. Η κυρία Αρχοντί. Η κυρία Κουριαννίδης. Ο κύριος Κουριαννίδης. Καλαϊτζίδης. Ο κύριος Καλαϊτζίδης. Θέμα 22. Παράτες του συμβατικού χρόνου παράδοσης τακτικού ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού προμήθειας δύο λεωφορίες ανάγκες της διεύθεσης παιδικών σταθμών μεταφοράς νηπίων. Πρόεδρε μια παρατήρηση να κάνω για να μην το κρατήσω. Κι εγώ έχω μια ερώτηση, οπότε ας το κρατήσουμε κύριε Πρόεδρε. Κρατήστε. Κι εγώ Ακριτίδου. Η κυρία Ακριτίδου, ο κύριος Κουράκης, ο κύριος Τσαβλής, ο κύριος Κουριαννίδης και ο κύριος Κωνσταντινίδης. Θέμα 23. Το 23. Θέμα 23. Τροποποίηση της ενταγμένης πράξης επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία με τίτλο Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δημητρίου Γούναρη. Λευκά. Κουράκης Λευκό. Ο κύριος Ζαριανόπουλος. Ο κύριος Ζαριανόπουλος. Καλαϊτζίδης. Ο κύριος Καλαϊτζίδης. Ρακανίδης. Ο κύριος Κωνσταντινίδης. Ο κύριος Ρακάς. Ο κύριος Πουργιανίδης. Ο κύριος Ξαυλής. Γάκης Λευκό. Ο κύριος Γάκης. Η κυρία Σπανού. Η κυρία Πασχαλίδου. Χρυσίδου. Η κυρία Χρυσίδου. Νοτοπούλου. Η κυρία Νοτοπούλου. Βούγιας. Ο κύριος Βούγιας. Αρχοντί. Η κυρία Αρχοντί. Καλφακάκου. Καλφακάκου. Καλφακάκου. Η κυρία Αγαταγγελίδου. Ορφανός. Ο κύριος Ορφανός. Η κυρία Πρόεδρε, σε ποιο θέμα είμαστε? Είμαστε στο Δημητρίου Γούναρη Κέντρο Εμπορίου, θέμα 23. Μάλιστα. Ωραία. Κατά. Εγγράψατε, κύριε Πρόεδρε, στα λευκά, η ακριτή. Ναι, κυρία Ακριτήδου, βεβαίως. Εγκρίνεται το θέμα 23. Θέμα 24. Τροποποίηση χρονοδιαγράμματος της χρηματοδοτούμενης πράξης με τίτλο από κατάσταση και επανάχρηση κτιρίου πρώην δεκάτου έκτου δημοτικού σχολείου, Σνοβό Μητσάκη 1. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης δημιουργική επανάχρησης μορφής ακίνησης περιουσίας, με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Λευκά. Κουράκης Λευκά. Ξαριανόπουλος. Κωνσταντινίδης. Κυρία Ακριτίδου, είμαστε τώρα στην ψηφοφορία. Ευτό σας λέω, ή θα το κρατήσω, ή θα κάνω μια ερώτηση. Ναι, όταν το ανάγνωσα το θέμα, γιατί δεν κάνετε μια ερώτηση να το τελειώσουμε εκείνη την ώρα. Τώρα έχουμε περάσει την ψηφοφορία. Κάντε ερώτηση μετά να σας απαντήσει την ανακοίνωση, ο κύριος Αντιδήμαρφος, να το τελειώσουμε. Δεν είπατε και εγκρίνηση. Κύριε, είπατε τη λέξη εγκρίνηση και εγώ δεν το άκουσα. Δεν είπα εγκρίνηση, αλλά έχουν αρχίσει οι Λευκά να ψηφίζουν. Κρατήτε το θέμα λοιπόν, πάμε παρακάτω. Από την κυρία Ακριτίδου. Θέμα 25, έκρισης παράτασης του χρόνου παράδοσης της 64.011, 10.3 του 2021, ΣΥΒΑΣ Εταιρείας ΙΒΕΝΙΚΕ, που αφορά προμήθεια σιρινών συναγερνού πολιτικής άμυνας. Λευκό. Λευκό ο κ. Ξενוף. Ο κ. Καλαϊτζίδης. Col. Ζαριανόπουλος. Ο κ. Ζαριανόπουλος. Ορφανός. Ο κ. Ορφανός. Λευκό. Κύριος Γκάκης. Καβλής. Να μην αρνηθεί. Ο κ. Κωνσταντινίδης. Ράκας. Ο κύριος Ρακάς, η κυρία Πασχαλίδου, η κυρία Χρυσίδου, η κυρία Καλφακάκου, η κυρία Νοτοπούλου, η κυρία Γαθαγγελίδου. Κατά! Κατά! Κύριος Κουράκης, κατά! Κυρία Σπανούς, να προσμετρηθεί. Συγγνώμη, κυρία Σπανούς, δεν σας άκουσα. Κατά, κάποιος άλλος συνάδελφος. Εγκλίνονται το θέμα 25. Συνάδελφοι, σας ξανακλίνω τα μικρόφωνα όλους. Θέμα 26. Έκριση οριστικής διαγραφής και παράδοσης να αποθήκει υπολύχνης του πρώτου τελονίου εισαγωγών-εξαγωγών 26-28, συγγνώμη, οχιμάτων ιδιοκτησίας Δήμου Θεσσαλονίκης. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση. Θα το κρατήσουμε. Όχι, είναι πολύ απλή. Ναι. Ο δήμος που δίνει τις ιδιοκτησίες του παίρνει κάποια χρήματα. Ερώτηση είναι. Ναι. Κύριε Ζεϊμπέκη, στην ανακοίνωση σας παρακαλώ, απαντήστε στον κύριο Ορφανό για αυτό που ρώτησε. Λευκό. Ζαριανόπουλος. Ο κύριος Ζαριανόπουλος. Κουράκης Λευκό. Ο κύριος Κουράκης. Ορφανός. Ο κύριος Κωνσταντινίδης, ο κύριος Ορφανός. Κατά. Ή θα βλέπεις και θα σηκώνουμε χέρι, ή δεν θα σηκώνουμε χέρι. Κύριε Καλαϊτζίδη, να σας πω κάτι. Επειδή ο θόνας, επειδή είναι φορτωμένο το σύστημα δυστυχούς δεν θα σας δω. Λευκό. Λευκό ο κύριος Καλαϊτζίδης. Κατά. Εγκρίνεται το θέμα 26. Πρόεδρε, αν επιτρέπετε όταν μετράτε ψήφους, πρώτα μετράμε τα κατά και μετά τα λευκά. Ναι κύριε Κουράκη, θέμα 27. Παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης, παροχής υπηρεσίας, καθαρισμός γραφιστικών επαλήψεων και αντιγράφητη προστασίας εκτήρια και υπαίχρυους χώρους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κατά. Το κρατώ κύριε Πρόεδρε Κουριανίδης. Κρατείτε από τον κύριο Κουριανίδης. Και Κουράκης, και Κουράκης κρατείτε. Και τον κύριο Κουράκη. Αηδονάκη, εγώ μια ερώτηση θέλω να υποβάλλω. Η κυρία Αηδονάκη. Θέμα 28. Παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου επισκευής, συντήρηση, αναβάθμιση ηλεκτρομικανολογικών εγκαταστάσεων δημαρχιακού μεγάρου και μεγάλων έργων Δήμου Θεσσαλονίκης του 2018. Λευκό. Κατά, συγγνώμη, κατά. Κατά, κατά, Καλαϊτζίδης. Κατά ο κύριος Καλαϊτζίδης. Λευκά. Ζαριανόπουλος. Ο κύριος Ζαριανόπουλος. Ξενόπουλος. Ο κύριος Ξενόπουλος. Κωνσταντινίδης. Ορφανός. Ο κύριος Κωνσταντινίδης, ο κύριος Ορφανός. Τσαυλής. Η κυρία Κριτίδου, ο κύριος Τσαυλής. Βουγιάς. Ο κύριος Βουγιάς. Αρχοντή. Η κυρία Αρχοντή. Γάκη. Η κυρία Σπανού, ο κύριος Γάκης. Ρακάς. Ο κύριος Ρακάς. Εκκρίνεται το θέμα. Παρακαλώ συνάδελφοι, όταν μιλάτε, κλείνετε το μικρόφωνο σας, γιατί δυστυχώς γίνονται παρεβολές και έχει βαρύνει το σύστημα. Εκκρίνεται το θέμα 28. Θέμα 29. Έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής παραλαμβής του έργου διαμόρφωσης καταστήματος για την λειτουργία και επιστημονόδο Λαγγαδά και Καπάτου. Κατά. Λευκό. Ζαριανόπουλος. Ο κύριος Ζαριανόπουλος. Ξενόπουλος. Ο κύριος Ξενόπουλος. Κωνσταντινίδης. Ο κύριος Κωνσταντινίδης. Κωνσταντινίδης. Καλαϊτζίδης. Ο κύριος Καλαϊτζίδης. Εκκρίνεται το θέμα 29. Άρα τελειώσαμε την ανάγνωση της μερίσιας διάταξης. Πριν να περάσουμε, παρακαλώ, επειδή είναι το θέμα το οποίο, κυρία Χρησίδου, θέλετε κάτι. Ήταν ο κύριος Ορφανός το 29. Επειδή δεν ξέρω τι ώρα με βάλατε μέσα, τι ώρα με γράψατε, και αν με έχετε από την αρχή, θα ήθελα στο 5 να συμπεριλάβω και το δικό μου κατά. Για να μιλήσετε στο κρατημένο. Όχι, όχι, στο 5. Στο 5, είναι κρατημένο το θέμα. Είναι κρατημένο, ok, εντάξει. Ωραία, λοιπόν. Κύριε Πρόεδρε Λέφη, ο Ορφανός. Ναι, κύριε Ορφανέ. Στο 9. Το κλείσατε πριν δώσω ψήμα. Με συγχωρείτε, κύριε Ορφανέ, είστε λευκό. Δεν φταίτε, εσείς, εγώ κατηστέρησα. Λευκό, κύριε Ορφανός, στο θέμα 29. Ναι, ο Πατέλης με Πέτρο... Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Ναι. Δεν σας ακούω, κύριε Αρχοντί. Λοιπόν... Στώνυ με ο Πατέλης, με. Πατέλης, έχουμε βάλει την παρουσία σας. Συνάνδελφοι, θέλω πριν περάσουμε στις ανακοινώσεις του Δημάρχου των επικεφαλής παρατάξεων των Δημοτικών Συμβούλων να προτάξουμε το θέμα της κανονιστικής προκειμένου να αποδεσμεύσουμε και τον κ. Ζορμπίδη και τον κ. Μασούτη και να προχωρήσουμε μετά κανονικά στις ανακοινώσεις του Δημάρχου και των επικεφαλής και των Δημοτικών Συμβούλων. Κύριε Πρόεδρε, είχατε πει ότι θα προταχθούν και τα ψηφίσματα για το ΚΕΣΕΑ. Ναι, είπα να έχουμε την περισσότερη απαντή. Θα βάλουμε τα δύο ψηφίσματα, να τελειώσουμε τα ψηφίσματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Υπάρχει ένα ψήφισμα που έχετε λάβει όλοι από την λαϊκή συσπήρωση και υπάρχει και ένα ψήφισμα το οποίο έχετε λάβει από την διοίκηση το οποίο ήταν μετά από προτροπή της Κατερίνας Στοντοπούλου στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και το οποίο επίσης έχει σταλεί σε όλους τους επικεφαλείς και σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους. Για να μην καθυστερήσουμε, ο κύριος Άριανόπουλος να μας πει ένα λεπτό για το ψήφισμα, να διαβάσω να βάλουμε τα δύο ψηφίσματα σε ψηφοφορία χωρίς να έχουμε ποιο είναι υπέρ του ενός μόνο και ποιο είναι υπέρ του άλλου χωρίς κατά και η απόφαση θα βγει με το ψήφισμα το οποίο θα έχει τις περισσότερες ψήφους. Κύριε Άριανόπουλε. Πρόεδρε, μια μικρή διαδικαστική παραδείξη. Καλάχιστον πριν μιλήσω και ο κύριος Άριανόπουλος, διαβάζοντας τα δύο ψηφίσματα θα τα ακούσουμε βέβαια τώρα πώς θα τα διαβάσουν νομίζω πως μέσα σάκρες έχουν το ίδιο περιεχόμενο εκτός από την ίδια προσέγγιση στο θέμα, όχι μόνο είναι θετικά, δηλαδή υποστηρικτικά στο θέμα του και θεά αλλά έχουν περίπου και τα ίδια αιτήματα προς την κυβέρνηση. Επομένως, μήπως είναι υπερβολή να τα βάλουμε σε νόση τους αντιπαράθεση από τη στιγμή που λένε το ίδιο πράγμα περίπου. Δεν είναι αντιπαράθεση. Εγώ να σας πω την αλήθεια κύριε Βούλια, μιλώντας και με τον κύριο Ζαριανόπουλο είπα ότι θα σας τα πει ο κύριος Ζαριανόπουλο σήμερα... Γιαβάστε, διαβάστε... Θα περάσουμε στο θέμα και θα το ζητήσουμε μετά. Ας μην κάνουμε μεγάλη κουβέντα, γιατί έχουν θέσει να παρέμπουν οι άνθρωποι τώρα, εγώ γι' αυτό το λέω. Όχι, δεν θα κάνουμε μεγάλη κουβέντα, αντιθέτωσέ. Κύριε Ζαριανόπουλε. Θα αρχίσω να απαντήσω λίγο στην ερώτηση του κυρίου Βούλια. Δύο λεπτά, όμως, κύριε Ζαριανόπουλε. Όντως, μέσα στη πρόταση του Δήμου, υπάρχουν θετικά στοιχεία, και ιδιαίτερα όσον αφορά τα ζητήματα που ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή, για το ζήτημα, παράδειγμα, της απόστασης του κανονισμού, που πάει να στηθεί στο ΚΕΘΑ. Και παλιόν δεν είχαμε συμφωνήσει, σαν Δημοτικό Συμβούλιο, τον οκτώβριο του 2019, εναντίον της κατάργησης του αυτοδίκητου, κτλ. Για αυτό, επειδή όμως υπάρχουν ζητήματα, θα τα αναφέρω, στα οποία, κατά την άποψή μας είναι, ουσιαστικά, τα οποία εμείς θα προσθέτουμε και θα θέλαμε να υπάρχουν μέσα, και θα σας εξηγήσω γιατί, γι' αυτό προτείναμε, και νομίζω το δέχεται και ο Πρόεδρος, τα δύο ψηφίδρα να μην πουν στη αντιπαράθεση. Δηλαδή, όλοι μας να ψηφίσουμε υπέρ ενός ψηφίδρας και κατά ενός άλλου, γιατί αλλιώνει και τη θέληση του Δημοτικού Συμβούλου. Απλά, ο ποιος πιστεύει ότι το ένα ψηφίσμα είναι καλύτερο από το άλλο, ψηφίζει το ένα, οι υπόλοιποι ψηφίζουν το άλλο, και κάποιοι βγαίνουν με υπρή ψηφία. Και βγαίνει μία απόφαση στο τέλος, ναι? Ναι, γιατί στο διατάφτα πραγματικά, όπως λέει ο κ. Δούλας, για την απόσυξη του προγράμματος και τα λοιπά, συμφωνόμαστε όλοι. Απλά, εμείς προσθέτουμε, και γιατί κατεβάζουμε διαφορετικό και επιμένουμε σε αυτό, προσθέτουμε το κρίσιμο, το οποίο είναι και, αν το θέλετε, ο στόχος σε αυτή τη ρύθμιση που πάει να περάσει από τη Κυβέρνηση, ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει το ΚΕΘΑ, υποβαθμίζοντας έτσι τα στεγνά προγράμματα απ' εξάρτησης, προωθώντας τη λεγόμενη μίωση της βλάβης, δηλαδή τη συντήρηση μέσα στην εξάρτηση, μόνο με υποκατάστατα. Αυτό είναι κύριο κατά την άποψή μας. Είναι ευρωπαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ουσιαστικά συνεχίζει το συμβασμό με την τοξικόεξάρτηση, και γι' αυτό επιμένουμε πάρα πολύ σε αυτό το ζήτημα. Η υπεράσπιση του ΚΕΘΑ είναι βεβαιώθητο το αυτοδιοίκητο, είναι και η μίωση να μη μειωθούν δηλαδή οι μηρεσίες του το προσωπικό κτλ, αλλά είναι κυρίως να κρατηθεί η λογική του το στεγνών προγραμμάτων. Γι' αυτό εμείς επιμένουμε στο δικό μας ψήφισμα. Ωραία. Είναι παρόν και ο κύριος Γογάκος μόλις έστειλε. Λοιπόν, θέτω σε ψυχοφορία τα δύο ψηφίσματα. Κύριε Πρόεδρε, μόνο μια μικρή επιθύμανση. Το θέμα αυτό συζητήθηκε, απασχόνισε και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικές Μακεδονίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το σκέρος και το οικονομικό διαγενιστικό, όσον αφορά τα αποθέματα. Ως εκ τούτου, σας ενημερώνω ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο αποσχολεί όλους τους δήμους. Ωραία. Άρα λοιπόν, εγώ θέτω σε ψυχοφορία τα ψηφίσματα. Έχουν σταλεί, τα έχετε διαβάσει όλοι. Θα διαβάσουμε άλλη μία φορά. Ξυπονούμε και υπερακοτίζουμε βεβαίως το ζήτημα της απόστησης του κανονισμού που πάει να περάσει η κοιβεύαση. Θα διαβάσουμε τα ψηφίσματα. Λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκη στηρίζει διαχρονικά το έργο του ΚΕΘΕΑ και αναγνωρίζει την προσφορά και την αποτελεσματικότητα το θεραπευτικό του προγραμμάτων για την απεξάρτηση. Ήδη από τις 14.10 του 2019 με την υπαριθμό 1127 απόβασης Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης εξεύραζε την αντίθεσή του στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία καταργούσε το αυτοδίκητο ΚΕΘΕΑ και απειλούσε τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα της θεραπευτικής κοινότητας. Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης επανέρχεται στο θέμα του ΚΕΘΕΑ με αφορμή προσχέδιο νόμου για το νέο κανονισμό λειτουργίας του οργανισμού και εκφράζει την αντίθεσή του με την αλλείωση του μοντέλου της θεραπευτικής του μεθόδου, τη μετατροπή των εγκαταστάσεων στους εξαινώνες διαμονής, την κατάρρηση των εργασμικών χρηστών στη λήψη απόφασεων και την υποβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων που είναι απόφυτη των θεραπευτικών του προγραμμάτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκφράζοντας τη στήριξη και την εκτίμησή του στο έργο του ΚΕΘΕΑ και στην προσφορά του 7 από 38 χρόνια λειτουργίας θεραπευτικού μοντέλου ζητά την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου σκεδίου νόμου, την προώθηση οργανωτικών και διοικητικών αλλαγών που δεν θα λιώνουν το αυτοδιοίκητο του χαρακτήρα του με τη συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων στο έργο του ΚΕΘΕΑ, την ενήση συνέχιση του θεραπευτικού του μοντέλου με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Το Δημοτικό Συμβούλιο Δεσσαλονίκης υποσυρίζει διασφάλιση της αυτοδιαχείρισης του ΚΕΘΕΑ που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να παραμείνει όσο μοναδικός οργανισμός Παύλα Σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα εξαρτήσεων και να διατηρήσει τη θέση του Ευρωπαϊκή αλλά και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων. Υπέρ σ' αυτό το ψήφισμα θα διαβάσουμε και το άλλο κύριε Πρόεδρε. Θα τα βάλουμε κύριε Ζαριανόπουλε. Διαβάσια και το άλλο να βάλουμε πρώτα τη Ζαριανική Συσπήρο σε υψηφοφορία. Διαβάσια κύριε Ζαριανόπουλε. Λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης από τον 8.2019 εξέφρασε την αντίθεσή του στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία καταργούνταν από το δίκαιο του ΚΕΘΕΑ σαν πρώτο πλήγμα στον χαρακτήρετός θεραπευτικής κοινότητας. Τα πλήγματα συνεχίσουν με το προσχέδιο νόμου για τον νέο οκανισμό λειτουργίας του που αλλιώνει κέρια τη θεραπευτική φιλοσοφία του για θεραπεία χωρίς φωκατάστατα. Υπονομεύει ως κατάρτηση στη θεραπευτική πρόθεση του ΚΕΘΕΑ και στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, προωθώντας τη λογική της μίωσης της βλάβης, ευνοώντας τη συντήρηση στην εξάρτηση, με μετατροπή της θεραπευτικής κοινότητας εξαινών εις η Λοξενίας, το συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τουξικοεξάρτησης που επιδινώνεται στη χώρα, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, καραντίνας και άψης του άγχου. Συγχωνεύει και καταργεί θεραπευτικές μονάδες και τιμήματα του ΚΕΘΕΑ, υποβαθμίσοντας και καταργώντας υπηρεσίες διοκόνοντας τα τόχα της κεντρικής διοικητικής υπηρεσίας. Καταργεί το βασικό άξιο της θεραπευτικής πρόθεσης του ΚΕΘΕΑ, τη συμμετοχικότητα δηλαδή στη λήψη αποφάσεων εργαζόμενων χριστών οικογενειών των Χριστών. Το Δημοδικό Συμβούλιο εκφράζοντας τα ιστήματα του λόγου της Αισαλονίκης περιβάλλει με ιδιαίτερη εκτίμηση του έργου του ΚΕΘΕΑ στην πόλη με τα δορειά στις στεγνά προγράμματα που απεγκλώβεσαν πολλούς συμπολίτες μας, κυρίως νέους, εκτιμάστηκαν των νορκωτικών και άλλων εξαφτήσων. Το ΚΕΘΕΑ στις τέσσερις δεκαετίας δράσεις που στη χώρα μας έχει δώσει δείγμα ταγραφής και είναι χιλιάδες νέοι και οικογένειες που από τον δρόμο των νορκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στη κοινωνική ζωή και δάση. Το Δημοτικό Συγκρότητας Σεωρονίκης απαιτεί την ανάπτυξη του προσχεδίου νόμου για το κανονισμό λειτουργίας και την κατάρρηση της πράξης νομοθετικού περιεκομμένου του 2019 για το ΚΕΘΕΑ, απαιτεί να διαφυλαθεί ο χαρακτήρας του, να ενισχυθεί η δάση του με νέες μονάδες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Αυτό είναι. Οι υπέρ του ψηφίσματος λεϊκής της πύρωσης είναι ο κύριος Ζαριανόπουλος, ο κύριος Κωνσταντινίδης, ο κύριος Ξενόπουλος, ο κύριος Κουράκης. Θεωρώ ότι υπέρ του ψηφίσματος, για να μην λέμε ένα ένα τα ονόματα, δεν ξέρω αν κάποιος θέλει να δηλώσει ότι απουσιάζει, οι υπόλοιποι παρόντες θεωρούνται υπέρ στο δεύτερο ψήφισμα. Τελειώσαμε το θέμα αυτό, να ζητήσω συγγνώμη από τον κύριο Ζαριανόπουλος. Όχι, όχι. Υπάρχουν και τα λευκά στα δύο ψηφίσματα. Λευκά και στα δύο ψηφίσματα. Τα δύο ψηφίσματα λευκά θέλει κάποιος. Τα βλείς κύριε Πρόεδρε, τα βλείς. Τα βλείς λευκό και στα δύο. Η κυρία Κριτίδου στο ψήφισμα της διοίκησης. Η κυρία Κριτίδου λευκό στο ψήφισμα, ναι. Της διοίκησης. Και στα δύο λευκό, Καλαϊζίδης. Ο κύριος Καλαϊζίδης λευκό. Λευκό η κυρία Σπανού. Ωραία. Προχωράμε, λοιπόν, στο θέμα. Παρακαλώ, όποιος σύμβουλος θέλει το λόγο για την κανονιστική, γιατί το προτάσουμε, να μας στείλει στο τσάτ, ενημέρωστο, για να πάρει το λόγο. Εκτός των επικεφαλείς των παρατάξεων. Εκτός των επικεφαλείς των παρατάξεων. Ο κύριος Καλαϊζίδης λευκό. Ο κύριος Ζορμπίδης έχει το λόγο. Ας μας μιλήσουν λίγο πρώτα ο κύριος Ζορμπίδης και ο κύριος Μασούτης. Μήπως θελήσουν να αποχωρήσουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Κύριε Ζορμπίδη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά. Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοκρατικοί συμβούλοι, χρόνια πολλά. Ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να το αποθετηθώ στο Δημοκρατικό Συμβούλιο, στο οποίο ήμουνα μέλος επί 16 χρόνια. Όπως γνωρίζετε το επαγγελματικό επιμερτήριο της Ζαλονικής είναι το μεγαλύτερο μέσα στη Ζαλονική. Έχει 55.000 επαγγελματίες, εκ των οποίων το 20% είναι στην Εστία. Ένας κλάδος που μαζί με το μαχθόν του τουρισμού έχει υποσχύει μια μεγάλη ζημία εξυπτίας της πανδημίας. Κύριε Ζολμπίδη δεν σας ακούμε δυστυχώς. Κύριε Ζολμπίδη να δώσω το λόγο λίγο, γιατί δυστυχώς κάτι έχει γίνει και δεν ακούγεστε. Να δώσω το λόγο στον κύριο Μασούτη για δύο λεπτά και να προσπαθήστε λίγο με τη σύνδεση. Καλησπέρα και από εμένα. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε συγχαρητήρια και σε όλο το ΔΑΣ του Δήμου Θεσσαλονίου. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Πρόεδρε συγχαρητήρια και σε όλο το ΔΑΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χρόνια πολλά και σε όλους. Και επιτέλους βλέπω ότι υπάρχει διάθεση στην πόλη μας να μπει μια τάξη. Σίγουρα κάποιες παρανομίες ή δυσλειτουργίες που υπάρχουν πρέπει να αποκατασταθούν, όσο αφορά είτε στην εστία, είτε στη διασκέδαση, αλλά και όχι μόνο στα περίπτωρα, στα μάρκετ, στα μανάβικα, όσο πιο κατάσημα και είναι αυτό. Και ό,τι αν αφορά είτε τραπέτσια, είτε ομπρέλες, είτε θέσεις πάρκινγκ, ή αλλοπετάσματα, τα μπέλες μπορεί να είναι, χρήση ψωδρομίου και άλλα και άλλα. Σε εσείς θα ξέρετε καλύτερα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Επίσης θέλω να πω ότι χαίρομαι που βλέπω αυτήν τη συμπεριφορά από τον Δήμο, όσο φορά να δίνεται ένας χρόνος για τη συμμόρφωση όλων αυτών των επιχειρήσεων ή των κατασταίων μεταταρχών να έχουν τον χρόνο να το αποκαταστήσουν, γιατί αυτή είναι η ουσία. Και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που γνωρίζετε πολύ καλό, ότι το εμπόριο περνάει δύσκολα, βλέποντας υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα που είναι κλειστά και σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστο να έρθει και ένα πρόσφαιμα από πάνω. Εγώ θέλω να ζητήσω από το Σώμα, και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση, να λειτουργήσει σωστά η πόλη, γιατί όλοι μας, γι' αυτό θα κριθούμε. Οπότε, κύριε Δήμαρχε, είμαι δίπλα, στηρίζω όλη την προσπάθεια, αρκεί πάντα να υπάρχει ιδιάθεση και κάποια λάθη να υπάρχουν, να γυρίσουμε πίσω και να αποκατασταθούν από όλες τις πλευρές, είτε από το Δήμο είτε από τα καταστήματα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Μασούτη. Ο κύριος Ζορμπίδης μπορεί να συνδεθεί? Όχι, δυστυχώς. Ο κύριος Ζορμπίδης πάντως όποτε μπορέσει να συνδεθεί, αυτομάτως θα του δώσω το λόγο. Ο κύριος Δήμαρχος έχει το λόγο. Ναι. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Πρόεδρε, που είστε μαζί μας, σας καλησπαιρίζω κι εγώ, σας εύχομαι κι εγώ από την δική μου την πλευρά χρόνια πολλά. Η Θεσσαλονίκη, όπως και όλη η χώρα, ετοιμάζεται σιγά σιγά αλλά σταθερά για την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα της πανδημίας, γεμάτη προκλήσεις, δυσκολίες, αλλά και αποφασιστικόταν της υπερβούμε. Το λιανεμπόριο μετά από πολλούς κλειδωνισμούς ήδη επανελειτουργεί και αμέσως μετά το Πάσχα προχωράμε και στο άνοιγμα της αισθίασης. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η Κυβέρνηση πήρε αυτή τη θαραλέα απόφαση να ανοίξει την αισθίαση πριν από το πολυπόθητο άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο τοποθετείτε για τις 15 Μαΐου. Είχα πει κι εγώ δημόσιο ότι προφανώς δεν μπορεί να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος αν δεν έχει ανοίξει η αγορά, αν δεν έχει ανοίξει η αισθίαση. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τουρισμός σε μεγάλο βαθμό, το τουρισμό σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με την αισθίαση και με τη διασκέδαση αλλά και με το λιανεμπόριο. Αλλά όλα αυτά πάντα με κανόνες, πάντα με μέτρα προστασίας, έως ότου νικηθεί εντελώς ο ιός. Και όλοι γνωρίζετε, όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλη μας, η οικονομία της πόλης είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό βασισμένη στην αισθίαση, στη διασκέδαση, στη φιλοξενία, στον τουρισμό. Λίγο που προλάβαμε να ακούσουμε τον αγαπητό Πρόεδρε τον Μιχάλη Τοσορβίδη, μας είπε ότι από τα 55.000 μέλη του επαγγελματικού επιμελητηρίου, το 20% περίπου, δηλαδή κάτι που σημαίνει γύρω στα 11.000 μέλη, έχουν να κάνουν ακριβώς με την αισθίαση. Αυτό και μόνο μας δείχνει το μέγεθος του τμήματος της οικονομίας που κατέχει αυτό το κομμάτι. Και μην ξεχνάμε ότι στον κλάδο αυτό έχουν επενδυθεί μεγάλα κεφάλαια και απασχολούνται χιλιάδες εργασδομένων. Και είναι σημαντικό τόσο ουσιαστικά αλλά και συμβολικά η πόλη να αποκτήσει αυτή τη νέα κανονιστική αμέσως μετά την επανένταξη της αισθίαςσης. Άρα για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η κλάδη της οικονομίας να η κινήσουν σωστά. Και λίγο πολύ όλοι βρισκόμαστε εδώ, πρωτίστως οι δυο πρόεδρε που μίλησαν προηγουμένως, δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν την εμπειρία προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων, αντιδήμαρχοι, άνθρωποι που είναι στο επιχειρήν που ζουν σε αυτή την πόλη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό ως ο κλάδος έχει διαρκώς προβλήματα. Από τη μια πλευρά έχει απαγορεύσεις, από την άλλη πλευρά έχει παραβάσεις, από την τρίτη πλευρά έχει πρόστιμα και διαρκώς έχουμε παραπονούμενους από κάθε πλευρά. Έχουμε παραπονούμενους από την πλευρά των πεζών, από την πλευρά των πολιτών, από την πλευρά των επαγγελματιών, όπως επίσης και τα καταστήματα που για να λειτουργήσουν σωστά πρέπει να έχουν κανόνες, υγιείς κανόνες, εφαρμόσυμους κανόνες, κάτι το οποίο επιτέλους πρέπει να το βάλουμε στο σωστή βάση. Και δεν έρχομαι εδώ να πω ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν λειτούργησαν προς τη σωστή κατεύθεση. Προφανώς είχαν τις καλύτερες των προθέσεων, προφανώς θέλησαν να βάλουν σε μια τάξη αυτό το πρόβλημα, αλλά σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η συσσορευμένη εμπειρία που υπάρχει αυτά τα χρόνια και δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι συσσορευμένη εμπειρία προβλημάτων, αδιεξόδων, προστίμων, παραπώνων πρέπει επιτέλους να λάβει ένα τέλος. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο κοινόχητος χώρος είναι πολύ περιορισμένος. Παντάζω θα το ακούσω από τον καθένα από τους συναδέρφους που θα μιλήσουν πόσο λίγος είναι ο κοινόχητος χώρος, πόσο δύσκολα μπορούν να συνηπάρξουν όλοι σε αυτόν τον κοινόχητο χώρο, από την μια πλευρά επαγγελματίες, από την άλλη πλευρά αυτοί που διασκεδάζουν και από την άλλη πλευρά αυτοί που ζουν σε αυτή την πόλη. Οι λόγοι λοιπόν που σήμερα μας ώθησαν σε αυτή την πρωτοβουλία είναι τρεις και απαντούν σε τρία βασικά ερωτήματα. Τι πάμε να κάνουμε. Ιοθετούμε σαφείς κανόνες για τον κοινόχρητο χώρο. Κανόνες που θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα όλων στον δημόσιο χώρο, αυτό που είπα προηγουμένως. Πόλοι χωρίς κανόνες, χωρίς ετμιστικό πλαίσιο, άλλωστε κανονιστική αυτό σημαίνει, μπαίνουν οι κανόνες. Είναι ασάφιες που επιτρέπουν την παρανομία, που δεν επιτρέπουν να είναι κάποιος σύνομος, πότε την κατάχρεση και αλληλοσυγκρόμενες ερμηνείες, είναι καταδικασμένοι στην υποβάθμιση, στην αταξία και στην κυριαρχία, αν θέλετε του παραβάτη έναντι του νόμιμου, του ισχυρού έναντι των υπολοίπων, ίσως κάποιον έναντι των πολλών. Θέλουμε λοιπόν σαφήνια, ξεκάθαρες ρυθμίσεις που θα ενισχύουν την αξιοπιστία του συστήματος και λόγω ακριβώς αυτής της ανάγκης θα πρέπει να γίνουν σεβαστές. Το δεύτερο ρώτημα είναι πότε. Νομίζω ότι τώρα είναι η συγκυρία η σωστή, η δεδομένη. Η τοπική οικονομία είναι διαρθρωμένη γύρω από την εστίαση, την διασκέδαση, την φιλοξενία. Το είπα και προηγουμένως, νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε σε αυτό. Έχουμε μεγάλους νανικούς πληθυσμούς, έχουμε δεκάδες χιλιάδων σκουδαστών, έχουν επί σειρά ετών επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια σε όλες τις τραστηριότητες. Η εικόνα της πόλης δείχνει ακριβώς αυτή την επιλογή. Δεν θέλουμε ακριβώς αυτή την απαξίωση των κεφαλαίων, δεν θέλουμε μια πόλη νεκρή. Και στόχος μας είναι να μπορεί ένας επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης να είναι και ελκυστικός και λειτουργικός, αλλά κυρίως νόμιμος. Να ξέρει τους κανόνες, να είναι απλή, κατανοητή και σαφής, κοινή για όλους. Παντού να ισχύει μια ενιαία κανονιστική, στην οποία είναι κατά το δυνατόν περισσότεροι, αν όχι όλοι, να έχουμε προσυμφωνήσει. Το τρίτο ερώτημα είναι, πώς θα γίνει αυτό. Γιατί υπάρχει, ξέρετε, μια ανάγκη λειτουργικής, πρωτίστως, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και αισθητικής αναβάθμισης του δημόσιο χώρου, του λίγου του πεπερασμένου κοινόχροστου χώρου. Αυτονόητη συνέχεια όλων των παραπάνω λοιπόν, είναι η ανάγκη που υπάρχει και διατυπώνεται έμεσα για μια νέα αισθητική στην πόλη. Και αυτή την αισθητική τη χρειαζόμαστε και είναι η απουσία της που προκαλεί αυτό το χάος, αυτή τη δυσφορία πολλές φορές σε πολλούς από εμάς. Άλλο στην ποιότητα της λειτουργικότητας, της αισθητικής και της καλής συντήρησης, της καλώς νοούμενης ομοιομορφίας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της πόλης μας, ασφαλώς επιδρά θετικά, ακριβώς αυτή την κοινή μας διάθεση να αυξηθεί το τουριστικό προϊόν, η ελκυστικότητα, η επένδυση στην πόλη μας. Θέλουμε λοιπόν όλοι, πιστεύω χωρίς να εξερώ κανέναν, ο κοινόχρος χώρος να είναι κατωδυνατών καλέσθητος, να επακούει σε αυτούς τους κανόνες και σε κάποιες νόρμες και να υποδηλώνει και να συμβολίζει την οργανωμένη πόλη, την φιλόδοξη πόλη, την αισιοδοξη πόλη. Για όλους αυτούς τους λόγους που σας παρουσίασα σήμερα και τους οποίους, αν θέλετε, τους είχα παρουσιάσει και όταν ξεκινούσε αυτή η διαδικασία της ψήφισης, της κανονιστικής διάταξης για τα τραπεζοκαθίσματα, για τα καθιστήματα γεωνομικού ενδιαφέροντος, αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα την υπόθεση αυτή σαν μια, αν θέλετε, πρωτόγνωρη άσκηση δημοκρατίας. Έγινε μια εξαντλητική διαβούλευση. Μου έχουν πει άνθρωποι με εμπειρία μέσα στο Δήμο, μεγαλύτερα από τη δική μου, ότι ποτέ δεν έχει γίνει τόσο μακρά διαβούλευση, τόσο ουσιαστική διαβούλευση. Εξετάστηκαν παραδείγματα και πολλών άλλων πόλων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Συμμετείχαν όλοι, όσοι το θέλησαν, όλοι είχαν λόγο. Δεν παραλήφθηκε κανένας από όλη αυτή η διαδικασία. Η διαδικασία ήταν εμφορείς, επιμελητήρια, συλλογικότητες, ενώσεις πεζών, κατοίκων. Καταγράφηκαν παρατηρήσεις, ενστάσεις, συμπληρωματικές προτάσεις. Και φαντάζομαι ότι όλοι αντιλαμβάνεστε και αναγνωρίζετε ότι ενσωματώθηκαν οι περισσότερες από αυτές. Προφανώς δεν είναι δυνατόν να ενσωματωθούν όλες, αλλά όλες εξετάστηκαν χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, χωρίς καμία προκατάληψη. Άλλωστε, στόχος μας ήταν και παραμένει να προχωρήσει η πόλη σε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας της, της καθημερινότητας της, της εξέλιξης, της ανάπτυξης, αν θέλετε, με συνέννηση. Και είναι ένα θέμα που από τη φύση του απαιτεί την πολυφωνία, την συμπερίληψη πολλών απόψεων. Όχι μόνο αυτό που βρισκόμαστε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά από αυτές συνθήκες, αλλά και έξω από αυτούς. Ό,τι και να αποφασίσουμε σήμερα εμείς, θα πρέπει αύριο να εφαρμοστεί μέσα στην πόλη, να εφαρμοστεί από τις επεγγελματίες, να συνηπάρξει με τους πεζούς, με τους κατοίκους της πόλης. Γιατί μη ξεχνάμε ότι στο κέντρο της πόλης, που βρίσκονται περισσότερα από τα καταστήματα γεωνομικού ενδιαφέροντος, κατοικούν και συμπολίτες μας. Δουλεύουν συμπολίτες μας, υπάρχουν και υπηρεσίες και κατοικίες και διασκέδαση μαζί. Και αυτό είναι να ζύγει και μια σταθμίση που θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής της στην πόλη. Για αυτό λοιπόν σήμερα μετά από όλη αυτή, να μου επιτρέψει τη λέξη εξαμβλητική διαδικασία, το διάλογο που κράτησε όσο έπρεπε να κρατήσει, δεν βιαστήκαμε καθόλου σε αυτό, ζητώ εγώ την τελευταία της συζήτηση και κατά δυνατόν την υπερψήφιση της με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, ακριβώς αυτό που έρχεται προς ψήφιση είναι ο απότοκος πολλών προσπαθειών και των προηγούμενων ετών, αλλά και όχι μόνο της διοίκησης αλλά και όλων αυτών των φορεών, όλων ημών, το ημών με υψηλών που συμμετείχαν σε αυτή τη δικασία. Θα βρείτε μέσα τις παρατηρήσεις και δικές σας διορθώσεις και δικές σας παρεμβάσεις, θα βρείτε μέσα και δικές σας προτάσεις και αλλαγές. Είναι το μόνο από ένα έργο συλλογικό η σημερινή κανονιστική που έρχεται και αυτή που θα προκύψει σήμερα το βράδυ. Θα δείτε ίσως ότι έχετε πληροφορηθεί πως με αυτό το κείμενο σχεδόν συμφωνεί όλη η πόλη. Συμφωνούν και υπερασπίζονται πεζοί και επαγγελματίες και είναι ένα νέο σταθερό σημείο ισορροπίας για να μπορέσει να πατήσει πάνω τη Θεσσαλονίκη και να πάει παρακάτω. Και αν θέλετε έγινε και μια, ως δημοτικό συμβούλιο μιλάω τώρα, μια έμπρακτη απόδειξη ότι μπορούμε με τρόπο που περβαίνει την πολιτική αντιπαράθεση να κάνουμε βήματα προς το κοινό συμφέρον. Πέρα από τις όπιες αντιπαραθέσεις, πέρα από όλες τις διαφωνίες που μπορεί να έχουμε σε κάποια θέματα, το οποίο θεωρώ απολύτως υγιές, αλλά σήμερα είναι μια λαμπρή ευκαιρία να συναποφασίσουμε κάτι που έχει να κάνει με τις βασικές λειτουργίες της πόλης, που έχει να κάνει με το σήμερα και με το αύρο της πόλης μας. Γιατί η κανονιστική και κυρίως το τρόπο με τον οποίο αυτή δημιουργήθηκε είναι ακριβώς σε αυτή τη βάση. Κερδισμένη λοιπόν από αυτή η αδικασία πιστεύω θα βγει η πόλη στο σύνολό της. Περιμένουμε αγωνία την τελευταία συζήτηση. Παρακολούθησα όλες τις προηγούμενες και στη φάση της διαβούλευσης και στη φάση της ποιότητας ζωής και σε κατηδύα συζητήσεις με πολλούς εξημών, με πολλά κομμάτια της πόλης μας και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα βγει ένα κύμανο για το οποίο πραγματικά όλοι θα πιστεύουμε ότι συνέβαλε στο να τουργήσει η πόλη καλύτερα, στο να υπάρχει ισορροπία, στο να υπάρχει ανάπτυξη. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε. Εγώ απλά να ενημερώσω το σώμα ότι μετά που επικοινωνία με τον κύριο Ζορμπίδη η τοποθέτησή του ήταν αυτή. Δεν χρειάζεται λέει να πει κάτι παραπάνω από αυτά τα οποία είπε. Πρόεδρε είχατε πει ότι θα διαβάσετε και το κείμενο που σας έστειλε η κίνηση του ιστορικού κέντρου. Ναι στο τέλος. Στο τέλος θα το διαβάσουμε. Ο κύριος Γάκης έχει για πέντε λεπτά το λόγο. Ο κύριος Γάκης οφανώς δεν μας ακούει. Α μας ακούτε κύριε Γάκη έχετε το λόγο για πέντε λεπτά. Ακούγομαι. Τώρα ναι. Ευχαριστώ πολύ. Η αξιοποίηση και η διαχείριση του δημόσια χώρου των πόλεων και ιδιαίτερα των πυκνοδομημένων όπως είναι η πόλη μας αποτελεί σαν μία πράγματα από τις πιο σημαντικές λειτουργίες των πολιτικών οργάνων της ιστορικής αυτοβιλίκησης. Όταν λέμε όμως αξιοποίηση του δημόσια χώρου των πόλεων εννοούμε υποδομές, αναπλάσεις, βιώσιμη κινητικότητα, προσβασιμότητα, αισθητική, άπτυση πρασίνου και γέννη βελτίωση της ποιότητας ζωής προς όφελος των πολιτών με ιδιαίτερη βεσισία στα άτομα με δικές ανάγκες. Όταν εννοούμε όμως διαχείριση του δημόσια χώρου εννοούμε την παροχή δυνατότητας χρήσης του χώρου αυτού από παγερματίες συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο άμεσα στην επιχειρηματικότητα, στη δημιουργία θέσεων αργασίας, στην οικονομική ανάπτυξη και έμμεσα υποφελία των πολιτών για την εξυπηρέτηση και κάλυψη των δικών τους αναγκών από την χρήση αυτού του χώρου. Μέχρι να κατά καιρούς διατυπώθηκαν πολλές απόψεις ανάμεσα στις έννοιες αξιοποίηση και διαχείριση και είναι γεγονός ότι πολύ συχνά ακούστηκαν ακραίες απόψεις, οι οποίες τις φέρνουν συγκρουόμενες. Την πράξη και η δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων ημών είναι να δούμε πώς μπορούμε να τα συνδυοάσουμε εποφελία και της επιχειρηματικότητας αλλά κυρίως των πολιτών, διότι ο δημόσιος χώρος, το λέει και η ίδια λέξη, ανήκει στο δημόσιο, στο δήμο, δηλαδή στο λαό. Βέβαια, ξέρουμε όλοι μας ότι ο σκοπός μας είναι να διευκολύνουμε και να βαθμίσουμε την ποιότητα ζωής. Γι' αυτό άλλωστε, ποιονομοθέτης προβλέπει ότι η κανονιστική πράξη, δηλαδή ο κανόνας που ρυθμίζει τη διακήρυση του κοινόχους του δημόσιου χώρου, απαιτεί μια ευρία συνέναιση και ψηφίζεται με ευρία πλειοψηφία του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλο η έννοια συνέναιση, άλλο η έννοια η θεσμική, η νομική περιεγκρίσεις της κανονιστικής. Σε αυτά λίγο πολύ συμφωνούμε και με αυτά που έπεκε ο Δήμαρχος. Συνουσία είναι στην πράξη πώς προχωρούμε. Θα θέλα να πω ότι όντως υποβλήθηκε μια κανονιστική πράξη, μια πρόταση της διοίκησης, που από την πρώτη φορά που λάβαμε γνώση μέχρι σήμερα έχει υποστεί πάρα πολλές και σοβαρές μεταβολές, έχουν εντακτεί πάρα πολλές και από τις προτάσεις της δικές μας και κατά τη διάρκεια της συζήτησης αλλά και με βάτση το τελευταίο υπόμνημα και από ό,τι βλέπω σήμερα λάβαμε και τις τελικές τροφοποίησεις. Αν με ρωτούσατε θα ήταν καλύτερα να ξαναέλθει το θέμα σε μια προσευχή συνεδρίαση με πιο ξεκάθαρη κανονιστική πράξη για να ξέρουμε με σταθήνια τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Παρ' όλα αυτά αμως σέβομαι το χαρακτήρα και την λειτουργικότητα της έγκρισης, ιδίως εν όψει και όλας της έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 3 Μαΐου. Βέβαια ξεκαταρρίσουμε κάτι ότι όλοι μας αυτή τη στιγμή συζητάμε την κανονιστική με μία συναισθηματική φόρτιση που αφορά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του εμπορικού κόσμου και ιδιαίτερα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω της πανδημίας. Άρα λοιπόν εκφύσεως και εκθέσεως η αμεροληψία στη λήψη της οποιαδήποτε απόφασης δεν υπάρχει, δεν υφίσαται. Άρα λοιπόν για μας η συγκεκριμένη κανονιστική εκφύσεως και να χρησιμοποιήσουμε μία νομική έννοια είναι αναθεωτική. Δηλαδή είναι πηλωτική, είναι πειραματική και έχει να κάνει με την επικαιρότητα με αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε. Το αν αυτή θα συνεχίσει να ισχύει ή αν θα γίνει πράξη αναθεώρησης επαθείεται και στους χρήστες πλέον του χώρου, δηλαδή από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και από τα όργανα της πολιτείας, κατά πόσο και το τονίζω κατά πόσο αμερόληπτα και αντικειμενικά θα εφαρμόσουν την παρούσα κανονιστική. Όλες αυτές οι κανονιστικές, όλες οι αποφάσεις αυτές που λαμβάνουν υπόψη και όλες αυτές οι αποφάσεις, οι αποφάσεις που θα κληθούμε να λάβουμε και σήμερα σε σχέση με την κανονιστική θα είναι μία απλή άσκηση επί χάρτου, θα είναι απλές προθέσεις εάν εμείς οι ίδιοι δεν περιφρουλήσουμε την πιστή εφαρμογή της. Και θα ήθελα να πω το εξής. Επειδή λαμβάνω υπόψη όλα αυτά τα οποία σας είπα πριν και αυτά ζηγίζουν τόσο στην προσωπική μου όσο και στην πρόθεση και των υπολοί προς την αδέρφων της παράταξης για το πώς θα ψηφίσουν, θα ήθελα να δηλώσω το εξής, ότι αν μέχρι τώρα κάποιοι εμφανίζονταν εκπρόσωποι φορέων πολύ σκληροί την μέχρι τώρα κανονιστική που ίσχε, θέλω να ξέρετε ότι εγώ θα γίνω ακόμα πολύ πιο σκληρός εάν δω με την εφαρμογή της νέας κανονιστικής να γίνονται καταχρύσεις. Τελειώνω κύριε Πρόεδρε, τελειώνω κύριε Πρόεδρε, είναι σοβαρό το θέμα όμως, εξτρέψτε μου λίγο. Όταν ήμουν πρόεδρος στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα πριν από πολλά χρόνια να μη λέω πόσα, 25-30, δεν θυμάμαι κι εγώ ποιόσα, είχαμε ψηφίσει και καθιερώσαμε στη συνέχεια με νόμου του κράτους να γίνεται τοπογραφική μελέτη για την ανάπτυξη των προσωπικών κατησμάτων. Όταν ήμασταν οι πρώτοι σε όλη την Ελλάδα που το ζητήσαμε και πολύ σε σύντομο χρονοχρονικό διάστημα το υιοθέτησε και το κράτος θεσπίζοντας ως νόμο. Με την ίδια λογική να ξέρετε, θα είμαι πάρα πολύ αυθυρός στην εφαρμογή και θα είμαι πολύ αυθυρός και προς τα καταστήματα αλλά και προς τη διοίκηση. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η εφαρμογή της και εδώ θα ήθελα να πω ότι το σοβαρότερο πρόβλημα των κανονιστικών είναι η εφαρμογή. Τώρα κατά τα λοιπά, για να κλείνω, είναι γεγονός ότι μετά το τελευταίο υπόμοιμα το οποίο παρέλαβα από τον κ. Ρβαλή, πολλές από τις επισημάτσεις μας έχουν ενταχθεί. Έχω μια απορία μόνο για μία και θα ήθελα να σας παρακαλώ να μου διευκρινιστεί για το τι ισχύει. Είχα θέσει ένα θέμα στις χώρους για τις άδειες, για την χωρίζηση αδειών κατάληψη κοινόκριστον χώρων σε πεζοδρόμους και πλατείες που βρίσκονται υπό ανάπλαση. Είχα προτείνει να υπάρχει, να εξήγησε μία ειδική κανονιστική. Κατάλαβα και συμφώνησα με τον κ. Ρβαλή ότι οι πολλές ειδικές κανονιστικές περισσότερο δημιουργούν σύγχυση και εξαιρέσεις παρά σωστή εφαρμογή. Παρ' όλα αυτά όμως είχα προτείνει να έρχεται η μελέτη της συγκεκριμένης περιοχής προς ανάπλαση όπου θα οριοθετεί και το χώρο παραχώρησης προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα μου απαντήσει η διοίκηση αν τελικά αυτό έγινε αποδεικτό μέσα στο κείμενο της κανονιστικής. Και βέβαια να πω και οφείλω να πω ότι πάρα πολλές από τις προτάσεις οι οποίες ήταν και προτάσεις των κατοίκων του κέντρου της πόλης είναι γεγονός και στις ευχές μάλιστα με τις απαγορεύσεις είναι γεγονός ότι έχουν περιέλθει κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό για μένα. Αλλά θα ήθελα να σας παρακαλώ μια απάντηση για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Γάκη. Ο κύριος Ορφανός. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είναι φανερό ότι οι τόνοι είναι κατεβασμένοι. Είναι φανερό ότι διαβουλευόμαστε και εμείς σε μια προσπάθεια να δώσουμε μια κοινή κατεύθυνση στον δυνατό μέγιστο βαθμό στήριξης για το πώς θέλουμε να λειτουργεί η πόλη που αγαπάμε και διεκδικούμε για αυτήν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Έχω ζήσει πολλούς διχασμούς και είναι κάτι το οποίο με ενοχλεί. Δεν με ενοχλούν διαφορετικές απόψεις. Δεν με ενοχλεί όταν κάποιος φίλος μου έχει εντελώς αντιθέτει άποψη από μένα και την υπερασπίζεται. Αντιθέτω σχέρο με τη συζήτη, στα επιχειρήματα, όλα αυτά. Και ενδεχομένως να καταλήγουμε τις περισσότερες φορές σε μια μέση οδό, παίρνοντας επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιείς εκείνος, ή εγώ, ή η παρέα, ή η πόλη, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κατά τη δική μου οπτική, ο κοινόχριστος χώρος της Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτός που θα θέλαμε να δώσουμε στους πολίτες. Και όταν λέω κοινόχριστος χώρος εννοώ αυτόν που τον χρησιμοποιεί σε όλες τις ώρες. Άρα λοιπόν θεωρείστε ότι κοινόχριστος χώρος είναι και αυτός που δίνουμε στους επιχειρηματίες, στους επαγγελματίες και τον χρησιμοποιούν για τους πολίτες. Δηλαδή σήμερα αισθανόμαστε ακόμα περισσότερο καθώς έχουμε κάνει μια διαδρομή η οποία είναι πάρα πολύ έντονη μέσα από την πανδημία, την ανάγκη αυτού του χώρου να βγούμε προς τα έξω, να βρεθούμε με τους φίλους, να καθίσουμε. Άρα λοιπόν το πώς χρησιμοποιούμε τον κοινόχριστο χώρο, η ανακατάληψή του δηλαδή από τον πολίτη, είναι στρατηγικού χαρακτήρα στη λειτουργία μιας πόλης. Εκτιμώ ότι θα μπορούσε η διοίκηση να το κάνει νωρίτερα, τώρα 18 μήνες. Δεν όμως το κυρίαρχος σημείο στη συζήτηση επειδή κατά τη γνώμη μου άργησε λίγο να το συζητήσει, ότι αυτό θα το βάλουμε πρώτος στην οποιαδήποτε κριτική. Από την άλλη πλευρά μπορώ να πω ότι έγινε μια σαφώς καλύτερη προσπάθεια από ότι άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν την πόλη να συζητήσουμε. Να βρούμε κοινές διαδρομές, να απορρίψουμε πράγματα τα οποία ο ένας ή ο άλλος θεωρεί ότι αδικούν τους πολίτες. Εκείνο το οποίο θα έλεγα και το θεωρώ κυρίαρχο είναι ότι κάναμε κάποια βήματα. Είναι φανερό ότι κάναμε κάποια βήματα στο να δώσουμε μεγαλύτερη κυκλοφοριακή δυνατότητα στον πολίτη. Από την άλλη πλευρά σκεφτείτε όταν κάποιος ο οποίος διαχειρίζεται αυτήν την δυνατότητα κάνει υπερχρύση και παίρνει ένα κομμάτι από τους πολίτες και το χρησιμοποιεί για δικά τους συμφέροντα. Όποιας μορφής κι αν αυτά τα συμφέροντα. Ποιος πρέπει να παρέμβει αυτός ο οποίος ελέγχει την εφαρμογή αυτού το οποίο θα ψηφίσουμε. Είμαστε σε μια πάρα πολύ δυσκολή εποχή. Μια εποχή που έξι μήνες τώρα είναι κλειστή η πόλη. Για 15 μήνες περίπου από τότε που ξεκινήσαμε το Φεβρουάριο του 2020 τα πράγματα είναι σφιχτά με έναν τρόπο ζωής ο οποίος μας δυσκολεύει. Μας δυσκολεύει γιατί ήμασταν και συνηθισμένοι διαφορετικά. Δεν είναι το ίδιο η εφαρμογή στη Νορβηγία. Το λέω γιατί έχω τα παιδιά μου εκεί πέρα πάρα πολλά χρόνια και ξέρω πώς ζουν και πώς αντιμετωπίζουν. Και αν δείτε το αποτέλεσμα εμείς σε αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου 1000 νεκροί. Αν αυτό είναι ένα σημείο σύγκρισης πλησιάζουμε τους 1000 νεκρούς σε ένα εκατομμύριο και εκεί είναι 120. Η αναλογία είναι γιατί από τον τρόπο που ζούνε η επαφή αυτή που κάνουμε εμείς δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Ζούνε διαφορετικά. Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο στην οποία θα πρέπει να ξεπεράσουμε όλα αυτά που ζούμε. Σιγά σιγά να αρχίσουμε να δρούμε. Ελπίζουμε ότι τα θέματα των εμβολίων όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν δεν θέλουν δεν θέλουν. Έτσι είναι η ζωή απλώς να μην παίρνουν εμπόδιο σε άλλους που θέλουν. Λοιπόν θα δημιουργήσουν ένα πρώτο τείχος ανοσίας. Δεν θα είναι το τελικό θα χρειαστεί και δεύτερη μάχη τρίτη δηλαδή στην συνέχεια. Αλλά παρόλα αυτά τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα. Και αν σκεφτούμε ότι και από την ερχόμενη εβδομάδα το επόμενο δεκαπενθήμερο θα ανοίξουν τα καταστήματα προς τα έξω. Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε χώρο. Θεωρώ ότι η πρόταση η οποία έρχεται έχω αντιρίσεις σε επιμέρους σημεία. Δεν είναι ώρα να πω τις αντιρίσεις. Χρειαζόμαστε τώρα να δώσουμε μια κοινή πρόταση εφαρμογής. Και να δώσω και το δικό μου μήνυμα, είπε και ο κύριος Γάκης κλείνοντας ότι το βασικότερο σημείο είναι η εφαρμογή. Μην αφήσουμε αυτήν την εφαρμογή να ξεφύγει από τα χέρια μας. Δηλαδή ό,τι δικαιότητα ο καθένας να το έχει, να μην αρπάζει από τον διπλανό του, να μην αρπάζει από τον μέσο πολίτη την δυνατότητα να ζήσει καλύτερα σε ένα πιο άνετο περιβάλλον. Εκτιμώ ότι υπάρχει μία απάντηση σε αυτό. Δηλαδή ψηφίζοντας σήμερα, μην θεωρήσουμε ότι αυτό είναι μόνιμο, να γίνουμε πιο ευέλικτοι. Λέω παραδείγματος χάρη, ένα όργανο το οποίο θα έχει αντιπολίτευση και συμπολίτευση και ενδεχομένως και της δυνάμεις της πόλης, της επαγγελματικές. Θα είναι πέντε, εφτά, δέκα άτομα το πολύ, τα οποία θα συνεδριάσουν σε ένα οχτάνινο, σε ένα δεκάμινο και θα δούνε τα αποτελέσματα αυτής της εφαρμογής. Θα τα κρίνουν και αν είναι καλά τα συνεχίζουμε πιο έντονα, αν κάτι δεν πάει καλά, να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποιες κινήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα για την πόλη. Δεν πρέπει να είμαστε ανελαστικοί, το ψηφίσανε παιδιά και αυτό είναι. Το ψηφίσαμε και το εφαρμόζουμε, αν όμως την πράξη αποδεικνύεται ότι κάτι δεν κάναμε καλά, βάζω πληθυντικό, έτσι όπως εμφανήθηκε και ο κύριος δήμαρχος, τότε να μπορούμε να... Ολοκληρώστε με αυτό κύριε Ορθανέ. Κύριε Πρόεδρε, το βασικότερο στοιχείο είναι ότι ένα πείραμα είναι αυτό, το πείραμα πρέπει να το παρακολουθούμε από κοντά, έτσι λένε οι επιστήμονες και αυτοί που δρούνε στα πειράματα και αν κάτι δεν μας γίνει να το αλλάζουμε. Η πρότασή μου είναι αυτή, δηλαδή να προχωρήσουμε αλλά να ξέρουμε ότι μπορεί και να αλλάξουν κάποια πράγματα, όταν δούμε ότι δεν ικανοποιούν την πόλη, δεν ικανοποιούν τη μεγάλη πλειοψηφία της. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Ορθανέ. Η κυρία Νοτοπούλου έχει το λόγο. Ευχαριστώ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταρχάς μιλώντας μάλλον εσείς κυρία Δημάρχη για την επανεκκένιση της αστίασης, νομίζω ότι επιχειρήσατε να συνδέσετε την κανονιστική ως ένα μέτρο στήριξη στον κόσμο της αστίασης και του εμπορίου. Προφανώς δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Νομίζετε ξέλου πάρα πολύ καλά πως τα προβλήματα παραμένουν. Περίπου 60% των επιχειρήσεων εστίασης δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για την επανεκκίνηση των 330 εκατομμυρίων και 70% περίπου λόγω του μπάχαλου με το ΣΚΑΤ δεν καταφέρουν να κάνουν έξω. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως αν θέλουμε να μιλήσουμε πραγματικά για ένα σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και σας καλέσαμε και παρουσία των φορέων, αν υπήρχε το πρόβλημα με το άνοιγμα του για ανεμπορία, ενώ το κάνουμε όλοι μαζί συλλογικά, θα πρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα προτάσεις του ίδιου του Δήμου. Η κανονιστική δεν απαντάς να είναι και αυτή. Ένα δεύτερο σχόλιο που θα μπορούσαμε να, με ευκολία κατά θέση, ενώ ότι πάρα πολύ εύκολα, εξατλήξτε. Δεν ήταν επαρκές διαβούλευση κατά τη γνώμη μας. Ο πρώτης τόμος, για να είμαστε δίκαιοι και αυτή τη φορά ήσασταν, είναι πως η διαχείριση και η διάθεση του χώρου δεν βρισκόταν στον αέρα. Είναι και νομιστικό, πως η κανονιστική που φέρνεται είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη. Είναι σχεδόν ίδια με τη δίκαια του Μπουτάρη. Είναι ελάχιστοι συλλακές συνεβάσεις. Τώρα, η προσπάθεια να την εμφανίσεται αυτή, σαν ένα νέο δημιούργημα, δεν νομίζω πως μπορεί να πείσει κανέναν και λειτουργεί μόνο παραπλανετικά, όσο ψάχνεται και την απολυπόθητη συμμένεση. Αυτό που κυρίως μπορούμε να εντοπίσουμε, είναι ότι δεν εισάγει μία νέα αντίληψη για τον δημόσιο χώρο και για την πόλη συνολικότερα. Ούτε καινούργιο όραμο βλέπουμε, ούτε διαφορετικό σχέδιο. Και μάλιστα, αυτό που επιχειρείτε να κάνετε, κατά τη γνώμη μου, είναι και εξαιρετικά. Οι μητελές μπορεί να φανεί και αν αποτελεσματικό, μιας και το σχέδιο της προηγούμενης διοίκησης και η κανονιστική ήταν άρρυκτα συνεφασμένη και με μία σειρά από έργα, τα οποία εσείς έχετε σταματείς. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, μία επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της κατάστασης δεν νομίζω ότι διευκολύνει. Και μάλιστα, το γεγονός πως μόλις πριν λίγο, πριν τη συνεδρίαση, μάθαμε όλοι, όσοι δεν ήμασταν και στο αρμόδιο όργανο για τη διαβούλευση αναλυτικά της προτάσης των παρατάξεων, είναι ενδεικτικό και αυτό. Ούτε έρχετος χρόνος υπήρχε για διαβούλευση με τους επαγγελματίες, οι φορείες φυσικά εξέφρασαν άποψη, την ακούσαμε και εμείς, είναι όμως και όλοι επαγγελματίες και κυρίως είναι η συνθήκη της καραντίνας που τα κάνει όλα πιο δύσκολα. Τώρα, το ότι εσείς αυτήν την πολύ δύσκολη συγκαιρία σε μια κορύφωση της πανδημίας που χτυπάει ξανά την πόλη, οι όποιες ρυθμίσεις δίνουν μια ελπίδα στους επαγγελματίες, γίνονται δεκτές από αυτούς μέσα στην απόγνωση, μέσα σε όλες αυτές τις δύσκολες συνθήκες, εσείς όμως μέσα σε όλο αυτό προτεραιοποιείτε απλά την εφιστάμενη κανονιστική με κάποιες διορθώσεις. Η νέα κανονιστική, σύμφωνα με την δήλωσή σας, προσπαθεί να ενσωματώσει τις σχετικές διατάξεις, τη νομοθεσία, προβλέψεις, να περιφορήσει το δημόσιο χώρο. Θα πρέπει να δούμε, όπως είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, ότι επικεφαλεί στον άλλο παρατάξενο, πώς ικανοποιούνται όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση για την ασυνόμευση των προβλεπόμενων, για τον έλεγχο, αλλιώς θα μην είναι καινό γράμμα και βλέπουμε στην πόλη μας τι θα πει και αδικία και άνεση μεταχείρισης και ναπικνά, ειδικά με τα καταστήματα. Που άλλα λειτουργούν αυτή την περίοδο και άλλα δεν λειτουργούν όπως ο νόμος προβλέπει. Είναι και χαρακτηριστική νομίζω η προτροπή. Προκούστηκε και από τις φορείς που μετείχαν τις διαβούλευσες αυτή κανονιστική να εφαρμοστεί ενιαία και να ισχύσει και ισότημα χωρίς παρεκλέψεις και κυρίως χωρίς προστασία κάποιων φίλων και γνωστών όπως συμβαίνει συνήθως. Λάβαμε επίσης και όσοι παρακολουθήθηκαν ως παράταξη από την αρχή που δώσατε το κείμενο στη διαβούλευση. Δεν μπορούμε να πούμε λοιπόν ούτω τη καινοτομή. Είναι ένα τεχνοκρατικού χαρακτήρα κείμενου. Περιγράφει δυνατότητες, περιγράφει απαγορεύσεις, δέχεται βελτιώσεις. Πολλές από τις δικές τροποποίησες έγιναν αποδεκτές από τη ΔΕΜ όπως και πολλές από τους κατέκουσε και βασίστηκαν και δικές μας. Πολλές μένει ακόμα να γίνουν. Τέλος, εγώ θα ασχολιάσω το εξής, ότι ενώ διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση δεν κάνετε καμία πρόβλεψη για χρήση ψηφιακών και διαδικτυακών μέσων για τη διαδικασία διαδότησης και εδώ, δεν απαντάτε ούτε με αυτή την κανονιστική λοιπόν σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ενώ ξέσω γνωρίζω ο δήμος είχε από τις αρτιότερες πλατφόρμες γεωχωρικών πληροφοριών. Ωστόσο οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συντάξουν ιετούντες μάλλον το σχέδιο για το χώρο κατάλεψης, ενώ αυτό θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα πάρα πολύ γρήγορα να γίνει με ευθύνη του δήμου των υπηρεσιών ο καθένας, να έχει άμεση ενημέρωση πάνω στο ποιο κοινό χρηστή χώρο μπορεί να διατεθούν προς ανάπτυξη του εμπορίου, του γιανικού ή του τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό θα ήταν πραγματικά ένα ενδιαφέρον πείραμα και αυτό θα πειροδοτούσε και μια νέα διευκολύνση στην επιχειρηματικότητα της πόλης, τα ποσοτικά δεδομένα θα ήταν και στη διάθεση κάθε πολίτη για να κρίνει ο ίδιος. Όταν μιλάμε για να κλείσουμε σε μια πόλη με αδόμητο χώρο μόνο τα 15 τέκατο στο σύνολο της έκτασης θα είχε ιδιαίτερη αξία, θα ήταν επουφελής παρέμβαση γιατί οι κανονιστικοί δεν φτάνουν. Κλείνω με ένα σχόλιο για να μάθουμε περί αισθητικής μας. Προκλογικά ήταν εφταξία, σήμερα έγινε αισθητική. Κύριε Ζέρβα η αισθητική της πόλης δεν αναβαθμίζεται με μονοχρωμί σομπρέλες ή τουλάχιστον έχουμε διαφορετικές της της αισθητικής και διαφορετική πρόταση. Αλλά εκτιμούμε λοιπόν πως αναβαθμίζεται με το να αναδείξεις όλο το πολιτισμικό περιεχούμενο, το πολιτιστικό περιεχούμενο, όλο αυτό το φορτίο που κρύβεται σε κάθε γετονιά. Εσείς τι κάνετε από τη μία μονοχρωμι σομπρέλες και από την άλλη ξηλώνετε τα αρχαία της Βενεσέλλου στερώντας ένα σπουδαίο τοπόσιμο, σπουδαία πολιτεστική κληρονομιά που θα μπορούσε να αποτελέσει και τουριστικό πόλο έξις. Κάνετε πάρκινγκ την πλατεία ελευθερίας και σήμερα μας μιλήσατε για θεβασμό συναισθητική. Επειδή λοιπόν κύριε Συνάθου για να καταλέξω, βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκέντρωση για την κόρη. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει συναίνεση και να την αντιμετωπίσουμε με το μικρότερο κόστος. Είναι η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις και αυτού του είδους ο σχεδιασμός στην πόλη δεν οδηγεί στην κατεύθυνση αυτή ούτε για να γίνει η πόλη πιο δυνατή ούτε για τους επισκέπτες. Ευχαριστούμε κύριε Ανοτοπούλου. Ο κύριος Βούλιας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Μας συμβάλλω και εγώ στη συζήτηση για πολλοστι φορά. Μιλήσαμε στην Επιτροπή ποιότητας ζωής δυο φορές. Μίλησα ως επικεφαλής με τους δύο αρμόδιους αντιδημάγους και κάποια στιγμή στο πόδι με τον δήμαρχο Χωριστά. Έγινε μια μεγάλη διαβούλευση με τις φορείς της πόλης που ασχολούνται με την αστίαση. Μίλησα και μαζί τους χωριστά. Είμαι ένας δυσυπόστατος και εγώ πολίτης που σε κάθε διαδρομή στον κοινό και στο χώρο λειτουργώ υβριδικά σαν πεζός και σαν ταμόνας τα περισσότερα εχονιά της ζωής μου. Είναι ο τρόπος ζωής της Σαλονίκης αυτός τον οποίο πρέπει να διατηρήσουμε γιατί μας αρέσει αλλά και γιατί απασχολεί εργασιακά και δίνει ψωμί σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Με την έννοια αυτή αυτό είναι και το βασικότερο τους πρόβλημα και η αγωνία τους αυτόν τον καιρό και βέβαια οι κανονιστικοί που συζητάμε. Αλλά κύριος πώς θα επιβιώσουν, πόσοι θα ανοίξουν, με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν την επόμενη μέρα και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε επί του θέματος αυτού. Δεν θέλω να αλλάξω ατζέντα αλλά θα έλεγα πως το όσο για το θέμα της μίωσης του ενικείου πρέπει η κυβέρνηση προφανώς να συνεχίσει να τους βοηθάει και για το μέλλον. Γιατί όπως είπα σε μια άλλη τοποθετησία μου, άλλαξε η σχέση του ιδιωτικού μέσα με το δημόσιο έξω και ακυρώθηκε στην πραγματικότητα υπεραξία του εμβαδού του εσωτερικού χώρου και λόγω του αντικαπνιστικού νόμου και βέβαια λόγω της καραντίνας και του κορωνοϊού και πήρε αντίθετα μεγαλύτερη αξία το έξω. Ως προς αυτό λοιπόν ο δήμος της Αλλονίκης πέρα από τη κυβέρνηση και τα ενίκια και τους ιδιωκτήτες που θα αναγκαστούν υποθέτω να προσαρμόσουν τις τιμές της πραγματικές πλεοναξίας απόδοσης ενός ακινήτου τους πρέπει και ο δήμος σε σχέση με τον εσωτερικό χώρο αφού μπορεί να το κάνει στο βαθμό που δεν αξιοποιείται στο συνολό του όπως παλιά να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη όχι των τραπεζιών έξω που όπως είπαμε απέκτησαν αξία αλλά αυτών των τετραγωνικών που χρειώνονται μέσω του λογαριασμού της δημιώσης ανταποδοτικά τέλη για τους εσωτερικούς χώρους που χάσαν την αξία τους και θα εξακολουθήσουν για ένα μεγάλο διάστημα να αξιοποιούνται στο 30, στο 40, στο 50, στο 60% γιατί όλος ο κόσμος πια θέλει να κάθεται και να απολαμβάνει αυτή την υπηρεσία στον υπέθρυο χώρο. Τώρα για τον υπέθρυο χώρο είναι και μεγάλη βδομάδα ούτε το θαύμα εν κανά δεν θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε διοίκηση για να μπορέσει να τον αυξήσει. Μοιράζουμε τη φτώχεια μας, μοιράζουμε τον ελάχιστο δημόσιο χώρο που απέμεινε την αντιπαροχή. Καίρομαι γιατί το είπε και η Κατερίνα που καίρομαι πάντα όταν παρακολουθεί και τις δικές μου τοποθετήσεις και συμπλέουμε στα θέματα αυτά της αναδιανομής της επανάκτησης του δημόσιο χώρου. Πρέπει να τον αυξήσουμε. Πώς θα τον μπορούσαμε να τον αυξήσουμε για να βοηθήσουμε όλο το ακροατήριο και τους πεζούς και τους ποδηλάτες, δεν μιλώ για τις δημόσεις υγειονίες εδώ, και τους καταστηματάρχες. Να προσπαθούσαμε να κερδίσουμε από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα το χώρο που καταλαμβάνουν παρκαρισμένα ή κινούμενα με διάφορες αναπλάσεις οι οποίες μας δόθηκε ευκαιρία να κάνουμε στη διάρκεια αυτής της δύσκολης κρίσης της πανδημίας, αλλά με εξαίρεσε τους ποδηλατόδρομους. Δεν ολοκληρώθηκαν γιατί μπορούσαμε να πεζοδρομήσουμε αρκετούς δρόμους ώστε την επόμενη μέρα, μετά το άνοιμα των καταστημάτων, να μοιράσουμε μια μεγαλύτερη πίτα σε δημόσιο χώρο. Για παράδειγμα, το προεκλογικό μας πρόγραμμα, δεν το ψήφισε ο κόσμος, δεν το τιμήσε, αλλά σε μια οραματική βάση που όλοι μας ονειρευόμασταν για τη Θεσσαλονίκη, μια πεζοδρόμηση της νίκης σε άλλη συζήτηση μπορώ να εξηγήσω πού θα πήγαιναν τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, θα έδινε. Και έως πεζούν σε αυτόν τον χώρο, ποιά στο ποδηλατόδρομο την ασφαλή κίνηση με μεγαλύτερη άνεση που υπάρχει σήμα και πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και στα καταστήματα όλο τουλάχιστον το πεζοδρόμιο από την πλευρά των πολυκατοικιών, στο οποίο σήμερα προσπαθούν να στριμωχνούν χιλιάδες άνθρωποι που περπατούν τραπεζάλια και καθίσματα με μεγάλη υπεραξία γιατί είναι το ωραιότερο σημείο της πόλης. Με την έννοια αυτή, αυτή ήταν και η διαφορά στην λογική προσέγγιση που κάναμε για την προσπάθεια αυτή που ήτανε σοβαρή, ήτανε μεγάλη, ενδιαφέρεθηκε η δίκης για το θέμα, μίλησα με πολύ κόσμο ξανά και ξανά, αλλά στην ουσία, υπόθεια και πριν, πρόκειται για μία παρεμφερούς λογικής κανονιστική που δεν άλλαξε, εντάξει το λέω χαριτολογώντας, ούτε το εξόφυλλο της προηγούμενης της δίκης Μπουτάρη. Νομίζω πως είναι προς τη σωστότερη κατεύθυνση και επίσης θέλω να πιστεύω ότι σε σχέση με την αυστηρότητα της επιβολής αυτής της κανονιστικής, η οποία θα περάσει υποθέτως σήμερα με την απαραίτηση τουλάχιστον πλειοψηφιακής ως μεγαλύτερη, θα αφαρμοστεί με μεγαλύτερη επάρκεια και ικανότητα χωρίς παραβατικότητες πολλές. Να θυμίσω και το θέμα του συγχωρήπανσης που δεν το συζητήσαμε καθόλου σε όλη αυτή τη μεγάλη συζήτηση, γιατί πέρα από το εμπόδιο στην διέλευση των πεζών και των ατόμων με αναπηρία των γωνιών που σμπρώχνουνε καρότσες ή κουβαλούν ψώνια μεγαλύτερης ηλικίας, πολλοί άνθρωποι που έχουν ενικιάσει ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα στο κέντρο δεν μπορούν να επιδιώσουν, δεν μπορούν να κοιμηθούν, ειδικά τα καλοκαίρια με τα ανοιχτά παράθυρα, όχι μόνο από τον αναγκαίο θόρυβο που κάνουν οι φταμόνες όταν μιλούν με κέφι το βράδυ, αλλά και από τη χωρίπανση των ηχείων που μετά ευτυχώς απαγορεύονται από την κανονιστική αυτή στον εξωτερικό χώρο προφανώς, αλλά και από τα ανοιχτά παράθυρα και τις βιτρίνες δεν αφήνουν τους ανθρώπους να ξεκουραστούν, να κοιμηθούν, να διαβάσουν και να ερεμήσουν. Για τους λόγους αυτούς και παρότι θα μπορούσαν, αν συζητούσαμε και αν μπορούσαμε να ψηφίσουν όπως γίνεται στη Βουλή κατάρθρον, δηλαδή κατά ομαδοποιημένη ψήφιση τα επιμέρου στοιχεία για τις ζαρντινιέρες, για τις ομπρέλες, για τα σκιάστρα, για τα ηχοπετάσματα, για τα μάλλον ιαλοπετάσματα, για τα ντέκ, για τις φούσκες. Έχουμε άποψη παρεμφερή για τη διαφορετική λογική την οποία καταθέτουμε, που αποτελεί ένα όραμα για την πόλη, που πρέπει πάντα να ακούγεται και αν αποτελεί κοινό στόχο. Εγώ θα ψηφίσω λευκό στην κανονιστική αυτή, δίνοντας, αν θέλετε, όχι μια αποδοκιμασία, η οποία δεν της αξίζει για την προσπάθεια που έγινε, αλλά επειδή κοινούμαι σταθερά, προσωπικά, και λόγω της ζωής μου στην πόλη, του τρόπου που διδάχτηκα, έμαθα, δίδαξα και δούλεψα, ονειρευόμαι πάντοτε ένα καλύτερο αύριο και μια άλλη κανονιστική, που θα δώσει και στους επαγγελματίες, αλλά και στους πολίτες, αυτό το καλύτερο αύριο, το πολύχρωμο, το οποίο τους αξίζει, κοινούμενοι σε μια αξιοβίωτη, δυόστιμη Ευρωπαϊκή πόλη. Σας ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε κύριε Βούγια. Ο κύριος Ζαριανόπουλος. Καταρχήν για τη διαχείριση του χρόνου, σημείωσα ότι οι επικεφαλείς στον Παρατάκησο μίλησαν περίπου 7 λεπτά, και καλά κάνανε, και θα έχουν άλλα 7 λεπτά για την ανακοίνωση ως επικεφαλής. Για να χάνουμε τον χρόνο κύριε Ζαριανόπουλο, εξεκινήστε την τοποθέτησή σας και... Ζητάω, όπως σας είπα και στο τηλέφωνο, παρετούμενους από την ανακοίνωση μετά τον επικεφαλής, να προσθεθεί ο χρόνος των 7 λεπτών στα 5 λεπτά που έχουμε τώρα, γιατί είναι σοβαρό το θέμα. Ξεκινήστε και θα δούμε. Σας είπα. Ναι, ξεκινήστε κύριε Ζαριανόπουλο, έχουμε φάει ήδη ένα λεπτό τώρα με αυτό. Δεν έχουμε φάει ένα λεπτό, το κρατάω μέχρι με λευτερόλεπτα. Ήδη ο χρόνος μετράει, παρακαλώ. Συνεχίζω. Λοιπόν, προφανώς η κατάσταση νεστές είναι τραγική λόγω της πανδημίας. Και το χειρότερο είναι ότι η κρίση θα δίξει τα πραγματικά της δόντια μετά το άνοιγμα της αγοράς. Θα κορυφωθεί. Και εκεί θα κριθεί ποιος θα ζήσει και ποιος όχι. Τότε θα έχουν εκλείψει και τα οποιαδήποτε μέτρα ειλάφρυσης ψύχουλα της κυβέρνησης. Το αναμενόμενο τουριστικό κύμα δεν θα είναι τόσο μεγάλο, όταν πρέπει να στηρίξει την επιβίωση των καταστημάτων. Είναι περισσότερο για να καλύψει τις τεράστιες τρύπες υποχρεώσεων που απειλούν να ολοφίξουν πολλές πιχειρήσεις. Και συσσονεύτηκαν για το μέλλον. Η εικόνα συγκροστισμού των τελευταίων ημερών με έναν αριθμό κόσμου σε κάποια μόνο μεγάλα καταστήματα του κέντρου δεν πρέπει για να είναι μεγάλες ελπίδες για εντυπωσιακό άλμα της κατανάλωσης αν εξερέσουν τις πρώτες μέρες του ανοίγματος της εστίασης, γιατί θα έχουν μια έκρηξη του κόσμου μετά από πολλούς μήνες καραντίνας. Η βασιά κρίση δεν χτύπησε μόνο την εστίαση αλλά τους πάντες και τους εργαζόμενους και τους ανέργους και τους ελιστικά εργαζόμενους και τους αυτοπεσχολούμενους και τους μικρούς επικοινηματιές βέβαια. Όπως έχουν πληγή και κατανοντικές δυνατότητες που βοηθούν τον βέβο για το μέλλον της κυβέρνησης. Η πανδημία δεν θα τελειώσει ούτε σύντομα ούτε ανήμακτα. Και σε αυτό βοηθάει και η ένυψη μέτρων στους χώρους δουλειάς, στη δημόσια συγκοινωνίας, η εγκληματική κυβερντική πολιτική με την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, το ξεχαρβάλλωμα των υγειονομικών πρωτοκόρων στο άνοιγμα του τουρισμού και τα λοιπά. Βέβαια η κρίση δεν χτύπησε όλους τον ίδιο βαθμό, ακόμα και στις εστίες. Χτυπήθηκαν περισσότερο οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι. Αγωνιών όμως όλοι οι εργαζόμενοι, όλο το μορφό απασχόλησης και σε αυτό βοηθάει και η κυβέρνηση με τον εργασιακό της νόμο που μετατρέπει την εργασία από τον κλασικολαστήριο. Οι μεγάλοι του κλάδου κυνέβελαν με λιγότερα τραύματα. Αλλά και αυτούς τους μεγάλους εμείς δεν ενδιαφερόμαστε. Παρά μόνο για τους εργαζόμενους αυτούς. Οι μεγάλοι θα συνεχίσουν να είναι κλάδος σε κλάδη στο κέντρο της πόλης. Επειδή η διοίκηση αναφέρεται στην προστασία των θέσεων εργασίας, θεωρούμε ότι είναι παραπλεοντικό το επιχείρημα. Ότι το κύριο ενδιαφέρον του δήμου είναι να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Γιατί κατ' αρχήν έτσι κι αλλιώς θα χαθούν πολλές. Όχι κυρίως από τους μικρούς που φυτοζούν. Ο δήμος όμως εδώ και ένα χρώμα παρεσθάνει τον κουφό. Και απορρίπτει συστηματικά όλες οι προτάσεις λαϊκής εισπιέρωσης και το ΚΚΕ για λάμψη των εργαζόμενων και των μικρών και των αυτοαπασχολούμενων. Μανέστηκαν οι προτάσεις μας και στο πεδίο των αρμοδιωτήτων του, απαραγία από δημοτικά τέλη, για διάφορους κλάδους εργαζόμενων, κτλ. Αυτοαπασχολούμενων, προπάδωμενων και τις διαγραφές κριών τους, за μάτι με το φόρο καινιδικού και του προστονικού καινιδικού από τον δήμο καθώς λειτουργεί σε μια πολύ αυστηρή εφορία. Για την όλον δραματική κατάσταση σε στιγμές υποτίθεται ότι η κυβέρνηση πήρε κάποια προσθέρημα μέτρα ψήφωλα, ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα της εκμετάλλαυσης του ελέγχου του κοινόχου στο χώρο. του ελεύθερου κοινόχου στον χώρο. Έδεσε το δικαίωμα επέκτασης τραπεζοκαθισμάτων χωρίς οικονομική επιβάση με πρόστατα τέλη. Ήταν λίγο προς αστωνόκοτων υποχρεώσεων και ζημιών που θα έχουν να αντιμετωπίσουν επιχειρήσεις. Και εμείς από την πλευρά μας το τονίζουμε, στηρίζουμε κάθε προσωρινό μέτρο όπως αυτό της κυβέρνησης μέχρι να τελειώσει η πανδημία. Δυστυχώς και στη Βουλή και στο Δημοτικό Συμβούλιο απορρέθηκαν ακόμα και τις δημοτικές παρατάξεις, οι προτάσεις μας. Αφού λοιπόν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρατείνει χρονικά την παραπάνω ρύθμιση αναρριχιόμαστε γιατί τόση βιασία από το Δήμο να περάσει μέσα στο κουρνιακτό της πανδημίας μια νέα κανονιστική, η οποία δεν έχει να απαντήσει μόνο στις έγκρατες ανάγκες της πανδημίας αλλά στο διενεκές για πολλά χρόνια από μπροστά σε συνθήκες κανονικότητας. Αξιοποιεί δηλαδή ο Δήμος προπαγανιστικά τις πραγματικές ευσκολίες έκτασης κατάστασης για να περάσει μόνο με τις ρυθμίσεις. Θα λέγαμε ότι ήταν πιο λογικό να αρκεστούμε στα έκτατα προσωρινά μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τα πεισοκαθίσματα και όταν κατακάτσει ο κουρνιακτός της πανδημίας όταν ξεδιπλωθεί η κρίση σε όλο το έμβρος της με γνώση της πραγματικής κατάστασης να ξαναδούμε ολοκληρωμένα το θέμα της κανονιστικής. Γι' αυτό η πρώτη μας σαφής τοποθέτηση και πρότες στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι να αποσυρθεί το νέο σχέδιο και αν η διοίκηση θέλει να φέρει μετά τη λύση της πανδημίας, με γνώση όλων των παραμέντων της κρίσης, νέα πρόταση, πρέπει να το ξαναδούμε. Η λαϊκή συσφύλωση σε κάθε περίπτωση υποστηρίζει τα έκατα μέτα, αλλά μόνο σαν έκτακτα. Για την ουσία του κανονισμού. Ουσιαστικά αφορά όλα συνεχόνται με το αυτό που εμείς ονομάζουμε εναστικό σχεδιασμό και οράματα για την πόλη της Ασαλονίκης που για όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους δήμους, δημάχους, ουσιαστικά ήταν το πρότυπο της τουριστικής ανάπτυξης. Το οποίο έδειξε πόσο εμβάλλωτο είναι, πόσο σάπιο είναι, όταν κατέρρεψε αυτό το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης μέσα στη πανδημία. Απέδειξε ότι έχει, όχι μόνο είναι αντιλέκο, αλλά απέδειξε ότι έχει πάρα πολύ κοντά από δάρκια. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε μια κρίση με την Τουρκία. Ή σε μια ταξιδιωτική οδηγία μέσα στις αντίπαλες τουριστικά χώρας, μέσα σε μια νύχτα να ξαφανιχθούν όλα. Σε αυτές τις συνθήκες αναρωτιόμαστε είναι αρκετή η πρόσθεση 2-3-4 καπεζιών για να σώσει την κατάσταση για μία μικρή μονάρα εστιαίσεις στις γειτονιές ή στο κέντρο, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη της κρίσης και στην αδυναμία των καταναλωτών. Έχουμε ήδη μία κατάσταση διαμορφωμένη από κανονιστικές και νόμους, αλλά κυρίως από τη συστηματική και ατιμώρετη παραβίαση αυτών των κανονιστικών. Ξε βάραση όχι μόνο της κινητικότητας των πολιτών και των λειτουργιών της πόλησης, της θετικής, του πολιτιστικού αποδικώματος, αλλά και σε βάραση των μικρών του κλάδου που δεν μπορούν να αντεγωνιστεί τους μεγάλους, επειδή δεν έχουν ούτε διαφήμιση, ούτε χρήμα, ούτε χώρο για να αξιοποιήσουνε και κυρίως δεν έχουν πολιτική επιλογή, ούτε στο κεντρικό επίπεδο, ούτε στο τοπικό. Ακούσαμε την άποψη, δεν ζητάμε περισσότερο, θεωρώ να μην επιβερνόμαστε με πρόστιμα για πράξεις που σήμερα θεωρούνται παράνομες, δηλαδή να νονομοποιηθούν οι σημερινές παράνομες πράξεις. Πόσο θα επηρεάσει αυτό το κέντρο, θα νομοποιήσει σημερινές παρανομίες μονομοποιώντας τους και πολύ περισσότερο θα ανοίξει φτερά για νέες παρανομίες με την προσδοκία ότι θα έρθει μια νέα κανονιστή για να τα νονομοποιήσει. Ποια θα είναι η εικόνα του κέντρου μετά τις νέες ρυθμίσεις. Το αποκλειστικό παράνομο σημερινό θα γίνει αποκλειστικό νόμιμο αύριο και θα βάλει μπόζια περισσότερα. Μπορεί ορισμένα εκημέρωση τίματος των επαγγελματικών φορειών να φαίνονται και να είναι λογικά στο επίπεδο της νομιμόμενης επιχείρησης. Σας δώ μου όμως τη μεγάλη εικόνα. Δηλαδή τα περίκλειστα από παντού πλευρικά και από πάνω πεζοδρομιά σχεδόν αποκλειστικής εμπορικής χρήσης, αυτό θέλει ο κανόνας. Ο πεζοδρομιός θα αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει άδεια ή συγγνώμη για να περάσει μέσα από τα καταστήματα αυτά. Τα άτομα με δικές ανάγκες πρέπει να συνηθίσουν να περνάνε μέσα και λογικά έχουν ένα λούκι για να βγουν στην άλλη πλευρά. Η διαχείριση και η διοίκηση του κοινόκριστου χώρου με όλες τις πλευρές της, από όλες τις πλευρές της, θα παραδοθεί στους αδειοχούς κανονιστικείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώνεται όχι μόνο η τόρθος των επιπλέον χώρων για να δοθεί για τραπεζοκαθίσματα, αλλά για το αν θα υπάρχουν εντέκ στο ύψος των ενημοφρακτών, στις ζαρτινιέρες, στην ένωση των ομπραλών. Αν έχει τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις περισσότερες θέσεις εργασίας, με το περισσότερο αξιοποιήσιμο χώρο, με τις συνθήκες της πανδημίας πάνω απ' όλα. Καμία σχέση. Πρόκειται για νομιμοποίηση πιστάμενων παραβάσεων που απεινούνται με πρόστιμα. Και αν σε μια μικρή επιχείρηση που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά, μπαίνει ένα πρόστιμο ίσο με το πρόστιμο που μπαίνει σε ένα μεγάλο μαγαζί στη Μητροπόλος, εμείς βεβαιότατα θα υποστηρίζαμε σαν έκπλητο μέτρο να μην κοπεί το πρόστιμο, να απαρακεί να διαγραφεί το πρόστιμο. Αυτό όμως ουσιαστικά θα λειτουργήσει μονάχα υπέρ των μεγάλων. Που της δίνεται η κυριαρχία. Επαναλαμβάνουμε με σαφήνια. Αν ήταν μια προσωρινή λύση, όσο διαρκεί η πανδημία, δεν θα είχαμε αντίεση για κάποια μέτρα. Αλλά εδώ μιλάμε για χρόνια μπροστά με την κανονικοποίηση του προσωρινού. Για τη διαδικασία βιοδότησης στήστε το ρήθμα ποιος νομοθετή. Από τις ειδικές άδειες για ειδικές δόνες όπως ποιης αναπλάσεις, όπου έχει ρίξει ο Δήμος πολύ χρήμα, δημόσιο χρήμα, η δυνατότητα της μετράλησης δεν θα δίνεται πλέον από το πολιτικά υπεύθυνο όργανο, το Δημοτικό Συμβούλιο, απάν είναι υπηρεσιακό παράγοντα. Όχι ότι λείπουν και σήμερα, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι διαδόσεις, οι θύμεις, οι καταγγελίες ακόμα και οι μηνύσεις θα γίνουν κανόνας, δικηδυνέμοντας όχι μόνο τον κοινόχο στον χώρο, αλλά και την ασφάλεια του συνεπών υπαλλήμου του Δήμου. Θα προστατευτεί με την κανονιστική ο δημόσιας χώρος. Μέχρι στιγμή η πολιτική του Δήμου αποδεικνύει υποσώση. Όταν δεν προστατεύεται ο κρίσιμος ουσιοτικός χώρος της Διεθνούς Έκθεσης Αθανανίκης και παραδίδεται σε επιχειρηματικούς ομίλους, στερώντας και το τελευταίο πνεύμα να προσθένει από τους κατοίκους, τι μας λέει η εμπεστησία του Δήμου και των υπηρεσιών που θα ενεργοποιηθεί για ένα πρεσβεδρόμιο στο κέντρο που ξέρουμε ποιο είναι η κατάσταση. Φανταστείτε τι έχει να γίνει στην αναπλασμένη πλατεία στο τέλος όπου θα πέσουν εκατομμύρια. Τέλος, καταλαβαίνουμε ότι κάθε παράταξη, κάθε πολιτικό πρόσωπο επιδιώκει να δείξει ένα πρόσωπο και δει προεκλογικά όποτε κι αν γίνουν εκλογές, ως επαγγελματικός χωρίς να κάνει φιλίες και σημαντικές. Εμείς όμως θέλουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων συνδυασμένων ολόκληρης της πόλης και μέσα σε αυτά, βέβαια, και των αυταπασχολούμενων και των μικρών στον κλάδο της αισθίασης που θύγονται και θα συνεχίσουν να θύγονται και με τη νέα κανονιστική. Να συνδυάσουμε δηλαδή αποτελεσματικά τη δική τους επιβιώση των μικρών με τα δικαιώματα των κατοίκων της πόλης και όχι το μεγάλο που είναι αιωνίως οφειλημένη. Γι' αυτό λοιπόν έχουμε ότι ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική ελλάδες των μικρών και των εργαζόμενων, λέμε να αποσευχθεί τώρα το νέο σχέδιο, στηρίζουμε και να επανέλθει με την κανονικοποίηση, στηρίζουμε τα όποια προσωρινά μέτρα για τον κοινό χωριστοχώρο χωρίς όμως μόνιμες επιβαρύσεις και βεβαίως ξαναλέμε αυτό που λέμε και για πολλά άλλα ζητήματα. Ο δήμος που έδειξε τελευταία, αξιοποιώντας το πολιτικό του βάρος και όχι τις νομοθετημένες αρμοδιώτητες, στην περίπτωση της εξέλιξης Αισαλονίκης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ότι έχει λόγο και μπορεί σε ένα βαθμό να τον επιβάλλει και στη κεντρική διοίκηση όπως έκανε και με το λιανεμπόριο. Τι τον εμποδίσει λοιπόν, να προσθέσει αυτό το δικό βάρος που έδειξε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για να ενισχύσει τα εκκύματα των αυτοαπασχολούμενων και του μικρών του κλάβου, όπως για παράδειγμα αυτό που καταθέσαμε εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατατήθηκε στη Συμβουλή. Δηλαδή, με εισόδημα μέχρι 12.000 επίδομενου δικού σκοπού. Να απανταχούν και να επιφορτιστεί με τις ασφαλιστικές φορές για όλο το διάσημα της πανδημίας, τις ατομικές ασφαλιστικές φορές, τον κράτος. Να απανταχούν από δυνατικά και οι τέλη για τραπεζοκαδίσματα όσο διαρκούν τα μέτρα. Να έχουν φθινότερα τιμολόγια και να μην γίνονται διακοπές ρέγματος, να απαγορευτούν οι πιτυλιασμοί. Να καταργηθεί ο φόρος επιτιδεύοντας, το τέλος επιτιδεύοντας και ο έφυρας. Να παραγραφεί μέρος των χρειών τους από τις τράπεζες. Να δοθεί επίδομα ενεργίας για όσους χάσουν της επιγυρίας. Γιατί όλα αυτά είχε τη δυνατότητα του δίπλου να τα ζητήσει και σε ένα βαθμό να τα πετύχει και όχι να δώσει μια πραγματική ελάφρυση στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς και όχι να υποθηκεύσει έναν δι' αυτόν το δικαίωμα της λιώσιμης κινητικότητας. Τα δικαιώματα όλων των πολιτών να μπαίνουν σε κάποιους μεγάλους του Ψαναλέμου που μόνον αυτοί θα ωφεληθούν από τις δεσμείς της νέας καλότητας. Ευχαριστούμε κύριε Ζαριαντόπουλε. Ο κύριος Ξενόπουλος έχει το λόγο. Καλησπέρα κι από εμένα. Νομίζω ότι το ζήτημα της λειτουργίας, της χρήσης και της αισθητικής του δημόσιο χώρου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα γιατί έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής που έχουμε στην πόλη. Και εκ τούτου καταρχάς θα ήθελα να πω ότι η περίοδος, ο χρόνος τον οποίο καλούμαστε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη κανονιστική νομίζω ότι είναι πολύ λάθος. Καταρχάς γιατί είναι μια περίοδος στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής της και κατά δεύτερον γιατί νομίζω ότι ζητώντας και την ευρύα κλειοψηφία η διοικητική αρχή θα ψηφίσουμε κάτι το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα και άγνωστο το για πόσο θα καλούμαστε να ψηφίζουμε τροποποίησης επιτροποποίησεων. Νομίζω ότι σε όλο το Συμβούλιο όλοι οι συνάδελφοι και συναδέλφισες ασχέτος των επιμέρους διαφορών που μπορεί να έχουμε όσο έχω αντιληφθεί από κατά διαστήματα όταν ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλια ζητήματα που είχα να κάνουμε τη στήριξη των ανθρώπων της πόλης είτε του λιανεμπορίου είτε του επιστητισμού είτε τέτοιο υπάρχει μια ευαισθησία όλων ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους που εδώ και ένα και πλέον χρόνο πέρα από την υγειονομική κρίση μαστίζονται άγρια από μια οικονομική κρίση. Επειδή το επόμενο διάστημα θα κερδίσουμε να πάρουμε μέτρα έκτακτα τα οποία θα είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης των ανθρώπων αυτών νομίζω ότι είναι λάθος και θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε και να κερδίσουμε ένα μεγαλύτερο διάστημα περισσότερο χρόνο ώστε να συζητήσουμε ακόμα πιο βαθιά το ζήτημα της κανονιστικής. Αυτό το λέω γιατί είπε και ο κύριος δήμαρχος ότι πρέπει να τηρείται η νομιμότητα. Είπε η κυρία Νοτοπούλου ότι αυτό θα έρθει με την ασθυνόμευση. Κατά την άποψή μου ούτε με την ασθυνόμευση θα έρθει ούτε να τηρείται η νομιμότητα είναι το ορθό τελεία. Το βασικό και αυτό το οποίο πρέπει να επιδιώξει και η συγκεκριμένη κανονιστική αλλά και οτιδήποτε έχει να κάνει σε σχέση με το δήμο και τους δημότες της πόλης νομίζω ότι το πιο βασικό είναι να προσπαθούμε να νιώθει όλος ο κόσμος όλοι οι δημότες από τη μία άκρη του δήμου ως την άλλη ότι είναι καταρχάς δίκαιο και να νιώθει ο καθένας μέλος μιας κοινότητας που χωρίς το μπαμπούλα του προστήμου ή του ασθυνόμου θα εφαρμόζει τα μέτρα αυτά. Όντως έχοντας και την εμπειρία διατηρώντας επί μια από τα αιτία κατάστημα στο κέντρο της πόλης η συγκεκριμένη κανονιστική έχει κάποια καλά στοιχεία καθώς τακτοποιεί ασάφιες προβληματικές που είχε η προηγούμενη. Παρ' όλα αυτά όμως νομίζω ότι η βασική της λογική έχει πάρα πολλά προβλήματα. Καταρχάς στο ζήτημα των κάθετων μέτρων όπως και πολλά άλλα έχει προβληματικές που έχουν πάρα πολλές άλλες αποφάσεις που παίρνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν να κάνουν κυρίως με το δημόσιο χώρο στην πόλη καθώς θεωρώ ότι υπάρχει μια αντίληψη ότι η πόλη είναι μόνο το κέντρο. Είναι τελείως διαφορετικό και όσον αφορά την αισθητική και όσον αφορά την προσβασιμότητα και όλα τελείως διαφορετικό το κέντρο, το ιστορικό κέντρο, τελείως διαφορετικό η Άνοπολη, τελείως διαφορετική η κατάσταση στις συνικίες. Γνωρίζω ότι είναι επίπονο, είναι δύσκολο, μπορεί να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να προβλέπεται από τους κανονισμούς και από την κανονιστική η κατατόπους εξέταση διάφορων ζητημάτων. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι σε άλλα ζητήματα έχει παραθυράκια, θα το πω έτσι σχηματικά, που επιτρέπουν και την παραβατικότητα και άλλα θέματα στο οποία είναι παράλογα αυστηρή. Θα πω έτσι σαν παραδείγματα. Είχα πει και στη διαζώση συνάντηση που κάναμε με τον κ. Βαρδί και τον κ. Κούπκα ότι θεωρώ ότι ένα παράδειγμα το οποίο δείχνει ότι πολλές φορές τα όργανα λειτουργούν μακριά από τον πολίτη είναι το βίδωμα μιας ομπρέλας. Κατά την άποψη μου το να επιτρέπεται έχει όφελος για όλες τις μεργές. Έχει όφελος για τον ίδιο το δίκτυο καταρχάς ότι αποτρέπει την καταβούληση με τα κίνησή της άρα να καταπαθιέται ο νόμος, ο κανονισμός που έχει ψηφιστεί. Έχει όφελος για τον ίδιο τον καταστηματάρχη και ειδικά για τα μικρά καταστήματα ότι κερδίζει έστω και μια-δυο καρέκλες παραπάνω. Και τρίτο, επειδή έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων έχει όφελος και για τον πολίτη ότι είναι πολύ πιο ασφαλής. Από την άλλη έχει περιπτώσεις που είναι πολύ αυστηρή και ειδικά στην περίοδο... Ξενούκουλε, κλείστε με αυτό. Ένα λεπτάκι ακόμα θέλω κύριε Πρόεδρε. Ειδικά στην περίοδο στην οποία είμαστε αυτή τη στιγμή, όπως είναι για παράδειγμα η απαγόρευση των διαφημιστικών ομπρέλων, που είναι ένα τεράστιο έξοδο για τα καταστήματα συμφωνώντας ότι θα έπρεπε να έχουν μια ομοιομορφία και να διέπονται από κανόνες που τι θα έχουν, δεν βρίσκω για ποιο λόγο μια ομπρέλα να λέει ξενόπουλος και όχι ας πούμε το όνομα μιας διτροπίας. Είναι λεπτομέρειες που νομίζω όμως ότι έχουν να κάνουν αυτό που είπα στην αρχή, ότι οι καταστηματάρχες και οι πολίτες να αντιλαμβάνονται ότι ο δήμος και η αρχή είναι δίπλα τους. Κλείνοντας, θεωρώ ότι το πιο βασικό είναι, ό,τι και να αποφασίσουμε είτε τώρα είτε αργότερα, το βασικότερο είναι η εφαρμογή του νόμου και με ποια λογική γίνεται και με ποιον τρόπο. Εάν πάμε σε μια ταβέρνα, σε ένα καφενείο, σε ένα μπατ και κάνουμε μια κουβέντα για το ζήτημα των ελέγχων και των προστήμων με εργαζόμενο καταστηματάρχη ή πελάτη, αυτό που όλοι νομίζω θα μας πούνε είναι ότι οι έλεγχοι γίνονται πολύ μερολυπτικά διαχρονικά στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον τα τελευταία 10-15 χρόνια που κυκλοφορώ στην πόλη, διαχρονικά γίνονται μερολυπτικά, γίνονται προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματιών και συγκεκριμένων ομίλων συμφερόντων που έχουν να κάνουν τη διασκέδαση και τη νύχτα και στην ίδια λογική είναι και τα πρόστιμα. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, ένα πρόστιμο των 4-5.000 ευρώ για έναν επιχειρηματία που διατηρεί ένα κατάστημα στην Αριστοτέλους, με έναν άνθρωπο που διατηρεί ένα μικρό κατάστημα σε μια συνοικία. Κλείνω τελευταίο με αυτό ότι η πρότασή μου θα ήταν να αποσυρθεί αυτή τη στιγμή για τους λόγους που είπα και στην αρχή και να έρθει αφού εξομαλινθεί η κατάσταση με την πανδημία και το πώς λειτουργούμε γιατί δυστυχώς τις επικτώσεις της οικονομικής της πανδημίας που δεν έχουμε ξεπεδέσει και να μην έχουμε απόλυτα αυτήν τη λογική, να κρατάμε και μια πισσινή, θα τις δούμε το αμέσως... Ευχαριστούμε. Ο κ. Ρακάς έχει το λόγο με την ελπίδα ότι θα είναι εντός χρόνου. Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Καλή λαμπρί. Είναι θετικό που η Διοικησία ενέταξε μια διαδικασία διαβούλευσης την προπαρασκευή της εισήγησης καθώς δόθηκε η ευκαιρία σε όλες τις παρατάξεις να καταθέσουν τις προτάσεις και το σκεπτικό. Συνήθως, θα επαναλάβω αυτό που κουβεντιάσαμε ως Μένυμα Θεσσαλονίκη διεξοδικά με τον κ. Κούπκα και τον κ. Αβαρλή. Η δική μας η αντίθεση με το παρόντα σχέδιο κανονιστικής και με το προηγούμενο έγκειται, το γνωρίζουμε ότι είναι μια θέση, ας την πούμε ακραία, αλλά αυτή είναι η θέση μας, στην ύπαρξη των περιστατευτικών πετασμάτων και των θερμαντικών σωμάτων. Διότι κρίνουμε ότι αυτά τα δύο στοιχεία καθιστούν την παρέμβαση στο δημόσιο χώρο μόνιμη, δηλαδή καταργούν την εποχιακότητα που κατά τη δική μας άποψη τα τραπεζοκαθίσματα θα έπρεπε να έχουν, προκειμένου η πόλη να μην γεμίζει τραπεζοκαθίσματα. Γιατί συνέβαινε αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν αποκλειστικά θέμα κανονιστικής, ήταν θέμα της συντριπτικής βαρύτητας που είχε ο κλάδος της εστίασης στο ΑΕΠ της πόλης και στο πώς εξαρτιόταν και η αγορά εργασίας από αυτήν. Αφή στιγμής ήταν η βαριά αυιομηχανία και δυστυχώς παραμένει ακόμα της πόλης. Εκ των πραγμάτων, και αυτή η οικονομική βάση παράγει και το επιφενόμενο αν θέλετε, μιλάμε για μια πόλη όπου η παρουσία των τραπεζοκαθισμάτων είναι συντριπτική. Αυτό είναι το μοντέλο της πόλης που επιγραμματικά το γνωρίζουμε όλοι, παρόλο πρόκειμος ώρας, οι Φραπεδούπολοι. Αυτό το πράγμα έχει εκθέσει και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στην εποχή του κορωνοϊού σε μια τεράστια αβεβαιότητα, διότι ως μοντέλο οικονομίας μιας πόλης δεν ήταν βιώσιμο στο σενάριο που δυστυχώς ήρθε μιας ακραίας ανατροπής των συνθηκών διαβίωσης, μιας ακραίας επιδίνωσης της υγειονομικής κατάστασης, μιας ακραίας διακοπής των τουριστικών ροών. Επομένως αυτό το πράγμα θα πρέπει μέσω μακροπρόθεσμα, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι είναι σε εξαιρετική πίεση και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι. Ήρθαμε να πούμε τα ίδια και τα ίδια. Για αυτό θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε μια λογική προσορινότητα, όπως είπε και ο κ. Ζαριαννόπουλος και ο κ. Ξενόπουλος, διότι η μετάβαση από μια πόλη όπου είναι συντριπτική η παρουσιά αυτής της οικονομικής δραστηριότητας στη μετάβαση σε μια πόλη που έχει άλλα χαρακτηριστικά και επενδύει κυρίως στη γνώση, στην παραγωγή, στις νέες τεχνολογίες και ούτω καθεξής, δεν μπορεί να γίνει απότομα ούτε δια της δημιουργικής καταστροφής, διότι αυτό σημαίνει υπεραιτέρο κοινωνική πίεση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και ιδίως στους εργασδόμενους που θα απολέσσουν τη δυνατότητα των ισοδημάτων τους. Αλλά το ζητούμενο και το πρόβλημά μας γενικά με τον τρόπο που διεξάγεται η πολιτική και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμο της Αλλονίκης είναι ότι απουσιάζει μια συζήτηση επί της στοχοθεσίας, μια στρατηγική συζήτηση, πάντα απουσιάζει αυτό το πράγμα, θα το κουβεντιάσουμε και σε ό,τι αφορά στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Πρέπει να βάλουμε το στοιχείο αυτό, δηλαδή ότι θέλουμε σε δέκα χρόνια, σε πέντε χρόνια η πόλη να αλλάξει φυσιογνωμία κεντρικά με λίγα λόγια να πάψει να είναι μία φραπεδούπολη. Κάτι συνέπεια θα έπρεπε σταδιακά και να το προετοιμάζει, διότι αυτό θέλει συνένεση, δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, μία κανονιστική, να βάλει τη λογική σταδιακά ότι καταργούμε τα μόνιμα πετάσματα, τα θερμαντικά σώματα που επιτρέπουν χειμώνα-καλοκαίρι να χρησιμοποιείται ο δημόσιος χώρος, διότι αυτό δίνει τον τόνο σε μία πόλη και μία πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων με τη γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης και τα οικονομικά της χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να ζήσει μόνον από τον τουρισμό και από την εστίαση. Και αυτό, δυστυχώς, το τελευταίο 1,5 χρόνο το βιώνουμε με τραγικό κοινωνικά τρόπο. Κατά συνέπεια, επειδή ακριβώς εμείς εστιάζουμε σε αυτό, ενώ άλλες μέρημνες της κανονιστικής έχουν θετικό χαρακτήρα και βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση και παραλαμβάνω ότι είναι και θετική η διάθεση της διοίκησης να συζητήσει, αλλά εμείς, έστω και όσο η θέση αρχείς, ολοκληρώνω, βάζοντας αυτό το προβληματισμό και το γιατί είμαστε τόσο κάθετα ενάντια στα προστατευτικά πετάσματα και στα θερμαντικά σώματα και εξήγησα το σκεπτικό, δεν μπορούμε να εγκρίνουμε αυτήν την κανονιστική. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Ερακά. Ο κύριος Πουριανίδης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κύριοι δήμαρχοι και κύριοι συναδελφοί. Η παράταξή μας προσέγγισε το θέμα της κανονιστικής περί των τραπεζοκαθισμάτων και γενικότερα της χρήσης των κοινοχρήστων χώρων, υπό τη λογική ότι είναι κάτι που αφορά το σύνολο των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης μας. Δεν είδαμε απέναντί μας δηλαδή ούτε ταξικούς εχθρούς, ούτε ταξικούς φίλους. Είδαμε την κοινωνία στον συνολό της που μπορεί κάποια μέλη της να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με κάποια άλλα, αλλά που επιβάλλεται να κυριαρχήσει ένα πνεύμα συνενετικό που θα οδηγήσει σε συγκλήσεις και σε λύσεις κοινά αποδεκτές. Υπό το σκεπτικό αυτό στηρίξαμε απόψεις τόσο των επαγγελματιών όσο και των συμπολιτών μας που κυκλοφορούν και ζουν στην πόλη μας. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας στη διαβούλευση των επικεφαλείς με τη διοίκηση, συμμετείχαμε στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά και συζητήσαμε με εκπροσώπους φορέων και πολιτών περί των θέσεών τους. Το σημαντικότερο όμως όλων, με δεδομένη τη θέση που διατύπωσε ο κ. Αβαρλής στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, δηλαδή η διοίκηση προτίθεται να υιοθετήσει οποιαδήποτε ομόφωνη πρόταση της αντιπολίτευσης, εισηγηθήκαμε στους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να συγκλειθεί μια συνεδρίαση των αντιπολιτευομένων παρατάξεων και να προσπαθήσουμε να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης μιας κοινής πρότασης για ένα, δύο ή περισσότερα θέματα. Θεωρούσα αδιανόητο να μην υπάρχει έστω ένα θέμα στο οποίο θα συμφωνούσαμε λόγω χάρη τη μη κατάληψη των πεζοεδρομιών, των πεζοεδρομίων, τις λεγόμενες φούσκες από τραπεζογραφείσματα και να το αφήνουμε αυτό όπως εισηγεί τη διοίκηση στην διάθεση και στην πρόθεση και στην ενέργεια κάποιας αρμόδιας υπηρεσίας. Θα το καταθέταμε λοιπόν αυτό το έστω ένα ομόφωνο θέμα στο οποίο θα συμφωνούσαμε και σύμφωνα με την υπόσχεση του κ. Δημαρκού θα γινόταν δεκτό, ενώ παράλληλα οι παρατάξεις θα μπορούσαν να καταθέσουν τις επιπλέον δικές τους προτάσεις. Κι όμως, κανένας από τους συναδέλφους μας στην αντιπολίτευση δεν πήγε στον κόπο να απαντήσει έστω και στην πρόταση μου αυτή πριν του κ. Ουγάκη, που έστω και τυπικά μου τηλεφώνησε για να εκφράσει την απεισιοδοξία του για την επιτυχία αυτών των χειρήματος. Σχεδόν όλοι προτίμησαν την κατάθεση ξεχωριστών προτάσεων, οδηγώντας την όλη διαδικασία, θα λέγε κανείς, στην ανάπτυξη παράλληλων μονολόγων. Περιμένοντας να υιορτήσει ίσως η διοίκηση κάποιες από τις προτάσεις τους, που σε εκείς περιπτώσεις έγινε, για να χαϊδέψουν ίσως τα αυτιά ορισμένων ξυποφόρων τους, ότι έκαναν το χρέος τους απέναντί τους. Είμαι βέβαιος όμως, κυρίες συνάδελφοι, ότι οι ψηφοφόροι μας θα εκτιμούσαν και θα επικροτούσαν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας όπως αυτή που προτείναμε και που θα ήταν και ένα δείγμα ενός πολιτικού πολιτισμού και υπευθυνότητας, αφού θα οδηγούσαν σεν de facto και de jure αποδοχή των θέσεών μας από τη διοίκηση. Λυπάμαι ειλικρινά για τη στάση αυτή των συναδελφών. Θεωρούμε λοιπόν ότι η διαβούλευση και η ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος έχει ολοκληρωθεί και ότι συμβαίνει σήμερα εδώ, απλά επικυρώνει όχι μόνο την πρόταση της διοίκησης με το άλλο θύτης για την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων της αντιπολίτευσης, αλλά δυστυχώς και μια μικροπολιτική πρακτική που ακολουθήθηκε, και λυπάμαι ειλικρινά που το λέω αυτό, από την αντιπολίτευση. Εμείς ως Παράταξη της Αντιπολίτευσης ως Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική για τα πρακτικά και μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου μας, στείλαμε ήδη στο Προεδρείο την επιστολή μας με τις προτάσεις μας που καταθέσαμε στον αρμό για τη Δήμαρχο κατά τη διαβουλευσή μας με την διοίκηση 24 Φεβρουαρίου, πολλές από τις οποίες υγοθετήθηκαν την διοίκηση. Και παρακαλούμε κύριε Πρόεδρε να συμπεριληφθεί στα πρακτικά της συνεδριασίας μας. Δες να σκρίβω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε μια διαφοροποίηση στην παραταξιακή μας συνέλευση και στον εσωτερικό μας διάλογο, αφού ήταν ισχυρή άποψη ορισμένων στελεχών μας, ότι θα έπρεπε να απόσχουμε από τη διαδικασία ψήψης του θέματος ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση στην αδελφό μας, αφού πιστεύουμε ότι θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα αν καταθέταμε προτάσεις ομόφωνες που θα γινόταν μεταβεβαιότητες αποδεκτές. Αυτό που τελικά όμως αποφασίσαμε ήταν η στήριξη της προτάσεις στο σύνολό της, αφού προέχει η ανάγκη να εφαρμοστεί ένας κανονισμός για τη χρήση των κοινωνχρήσεων χώρων και δεν πρέπει να πούμε εμπόδιο σε αυτό. Θα παρακολουθήσουμε όμως αυστηρά την τήρηση όσων θεσπιστούν με αυτό. Ευχαριστούμε κύριε Κουριαννίδη, ευχαριστώ και για το χρόνο κιόλας ο κύριος Νασκιούλας. Ο κύριος Μωυσίδης. Καλησπέρα κι από μένα κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Θα ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου. Καλή μεγάλη εβδομάδα να έχουμε, καλή ανάσταση σε όλους σας. Και θα ήθελα αν είναι δυνατόν να είχαμε μια ενημέρωση, αν είναι εφικτό αυτό και δεν ξέρω αν πρέπει, αν το επιτρέπει η οικογένεια, μια ενημέρωση όσον αφορά το συνάδελφό μας. Ίσως ο κύριος Τσαβλής θα μπορούσε να μας δώσει μια εικόνα για το τι γίνεται για τον κύριο Τρεμόπουλο, μιλάω, τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, πώς είναι η υγεία του αυτή τη στιγμή. Ας ευχηθούμε να είναι καλά και την επόμενη συνεδρία ας είναι κοντά μας. Όπως επίσης να ευχηθούμε να είναι καλά και ο καλός υπάλληλος του Δήμου μας, ο Αναστάσιος Κωνσταντινίδης. Θα ήθελα να σας πω για το 25ο θύμα που αφορά την πολιτική προστασία όσον αφορά τη σειρήνη συναγερμού. Κύριε Μοησίδη, συγγνώμη που σας διακόπτω. Δεν κάνουμε ανακοινώσεις αυτή τη στιγμή, μιλάμε μόνο για την κανονιστική. Διακοινώσεις με κεφαλής θα είναι μετά από αυτό το θέμα. Αν θέλετε κάτι για την κανονιστική να προσθέσετε. Θα ήθελα να χαιρετήσω και εγώ με τη σειρά μου το άνοιγμα της αγοράς με τον οποίον τρόπο. Άκουσα με ενδιαφέρον τον κ. Μασούτη και τον κ. Μιχάλη Τσορπίδη και όλους τους συναδέλφους την αγωνία όλων όσον αφορά το άνοιγμα, πάνω ποιοδήποτε τρόπο αυτόν της αγοράς. Είναι επιτακτική ανάγκη όπως κάποιοι τονίσανε πραγματικά και ο δήμαρχος κατά πάση θυσία να συνεχιστεί η ενίσχυση, η επιδότηση των ενοικίων των καταστηματαρχών και μετά το άνοιγμα της αγοράς γιατί πραγματικά έχουν εκκλονιστεί τόσο πολύ όλο αυτό το καιρό με τον Covid οι επαγγελματίες της πόλης μας που θα ήταν εφικτό και είναι μια ιδιαίτερη αν θέλετε κίνηση από την κυβέρνηση και είναι όχι απλά λύση ανάγκης, είναι επιτακτική ανάγκη να προβεί να συνεχίσει την ενίσχυση των ενοικίων των καταστηματαρχών ούτως ώστε πραγματικά να κρατηθεί η αγορά όσο είναι δυνατόν στα όρια του εφικτού. Δεχείστε κύριε Μωυσίδη, συγγνώμη λίγο να κλείσω τα μικρόφωνα των λοιπόν δημοτικών συμβούλων. Πατήστε μόνο το δικό σας παρακαλώ γιατί κάποιος το άφησε ανοιχτό. Πατήστε κύριε Μωυσίδη και έχετε το λόγο πάλι. Ναι, ναι. Έλαγα λοιπόν ότι έχει κλονιστεί πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα η πόλη μας, οι επαγγελματείες. Πολλοί νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, πολλοί έχουν μείνει άνεργοι, έχουν χάσει τις δουλειές τους και θα ήταν μια προτροπή προς την κυβέρνηση ότως ώστε να κοιτάξει με κάθε τρόπο να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, την δραστηριότητα των καταστηματαρχών και σιγά σιγά θα πρέπει να ανοίξουν, νομίζω εκτός από την εστίαση, τα καφέ. Ανέφερε Εύστοχα ίσως ως φραπεδούπολη κάποια στιγμή τη Θεσσαλονίκη, ο καλός συνάδελφος. Δεν είναι κάτι που μας θυμά, αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να δούμε και τον τουρισμό. Πρέπει η κυβέρνηση οπωσδήποτε με κάθε τρόπο πάση θυσία να δει πώς θα προσελκύσει τουρίστες, έστω με το πιστοποιητικό, έστω με το διαβατήριο, αυτό που βλέπουμε ότι κάποιες χώρες ήδη το έχουν πάρει. 7 αν δεν κάνω λάθος τον αριθμό, θα αρχίσουν να έρχονται σιγά σιγά προς την χώρα μας και είναι πολύ ελκυστικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στην πρώτη θέση της προτιμήσεως των τουριστών ως προορισμός. Είναι λοιπόν για την κυβέρνηση μια πρώτη ευκαιρία να δει πολύ καλά το κομμάτι αυτό, ούτως ώστε να κρατηθούν οι νέες γενιές, η νέα γενιά αυτή που έχει τραβήξει τα πάντεινα με την κατάσταση COVID, έχουν μείνει τόσοι άνεργοι. Θα πρέπει λοιπόν πάση θυσία να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια και να κρατηθούν οι νέοι μας στην Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα γενικά. Θα ήθελα να σας κάνω μια ενημέρωση όσον αφορά το 25 θέμα, το κομμάτι που αφορά την πολιτική προστασία και δεν το έχει κρατήσει κανείς. Μπορώ αυτό, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Μοησίδη, θα σας δώσω το λόγο στην τοποθέτησή σας ως επικεφαλής παράταξης. Συζητάμε το θέμα της κανονιστικής αυτή τη στιγμή. Θα έχετε όλο το χρόνο, μετά θα έχετε 5 λεπτά για την τοποθέτησή σας ως επικεφαλής παράταξης. Ευχαριστώ, κύριε Μοησίδη. Να περάσουμε στους δημοτικούς συμβούλους που ζητήσαν το λόγο, ο κύριος Ιακώβου. Καλησπέρα και από μένα, με ακούτε, Πρόεδρε. Σας ακούμε, κύριε Ιακώβου. Καλή εβδομάδα σε όλους. Τρία λεπτά έχετε, κύριε Ιακώβου. Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να πω στους συναδέλφους μου ότι κανονιστική αυτή τη φορά, γιατί έχω πάρει μέρος και σε άλλες κανονιστικές, γιατί είμαι και προσωπώ και το Περιτήριο και τους ελέγχτους των κοινοματίων και τους ειδικαλιστές, όταν ήταν πρώτη φορά στην ιστορία, ότι είχε πάρα πολλούς μήνες διαβούλευση. Ή ένα διαβούλευση από ό,τι ακούσαμε από τις τοποθετήσεις των αντιδημάρχων με τους επεκεφαλείς, με τους φορείς και όλοι οι φορείς συνενέσαμε σε πολλά πράγματα. Ήταν πρώτη φορά στην ιστορία που έγινε αυτό και εμάς μας βγάζει ως φορές πολύ δυνατούς, γιατί έχουμε και συνέχεια σε πολλά πράγματα, γιατί βλέπετε το ελεύθερο πάγκονα θα μετριαστεί πάρα πολύ και η δραστηριοτά του στον Πέλον. Και βλέπουμε ότι πολλοί δήμοι διευκολύνουν τα πάντα και βοηθάνε ώστε να κρατηθεί και ζωντανό. Ένα από αυτούς τους δήμους είναι και ο δήμος Σαρωνίκης. Υπάρχουν και πολλοί σύμβουλοι και παρατάξες και συνδυασμοί που κάνανε πάρα πολύ καλές προτάσεις, που τις συζητήσαμε μαζί τους και ήταν πολύ εύλογες και τις θεωρήσαμε και εμείς και τις αφοσιώσαμε μέσα στο όλο το σχεδικό που θέλαμε. Μια πρόταση όμως που έχουμε βάλει ως πρωταρχικό στόχο, όχι στόχο, συγγνώμη είναι λάθος η λέξη, ως κάτι το οποίο το θέλουν όλοι οι επαγγελματίες είναι ότι είχαμε στα πέντε μέτρα να μπορούν να βάλουν τα ελεπιτάζοντα, δηλαδή πέντε μέτρα πλάτους του δρομίου. Η διοίκηση το κατέβασε στα τέσσερα. Εγώ θα παρακαλήσω πάρα πολύ τους την διοίκηση να το κατεβάσει στα τρισίμισι που είναι και έτοιμα των φορέων και το έχετε πάρει αυτό το κατή από όλους τους φορείς, ώστε να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες να μπορούν να προστατεύσουν τους πελάτες ακόμα και τον Σιμώνα. Είναι ένα εύλογο έτοιμα, το οποίο θα το δείτε στο μέλλον και όχι όπως τα είπε ο κ. Βεργανόπουλος ότι θα μας δώσουν λόγω του Covid πολλά μέτρα και όλα αυτά. Αυτά θα γίνουν έτσι κι αλλιώς, αλλά κανονιστική θα μείνει εδώ πέρα για το χρόνο και για το τώρα, το οποίο θα πρέπει πάνω σε αυτά εμείς επιχειρηματίες να πληρώσουμε ή να έχουμε τα αντίστοιχα μέτρα προσθήματος. Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κ. Ιακώβου. Ευχαριστώ και για το χρόνο. Κυρία Αρχοντί, τρία λεπτά. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Με ταλανίζει λοιπόν ο σημερινός γρίφος από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η διαβούλευση. Αν με ρωτάτε, μείναμε στο να συμφωνήσουμε στη διαφορά των 10, 15, 20 εκατοστών και χάσαμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η αλλαγή της νοοτροπίας απέναντι στο δημόσιο χώρο. Έστειλα στον κ. Αβαρλή τις προτάσεις μου καθώς με απασχολεί το γεγονός ότι η κανονιστική αυτή δεν θα ισχύσει μόνο για το χρονικό διάστημα των περιορισμών της πανδημίας αλλά γενικότερα. Αντιλαμβάνομαι βέβαια πλήρως την ανάγκη να σταθούμε αργοί των επιχειρηματιών, δεν πρέπει όμως να διακίνδυνευθεί η παραχώρηση δημόσιου χώρου επαόριστον. Βρίσκω ιδιαίτερα προβληματική την παραχώρηση της φούσκας, σκοπός της οποίας είναι να αναπνέει το βεβαρημένο αστικό τοπίο ιδιαίτερα του κέντρου. Επίσης η κατάληψη της φούσκας είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, επιβαρύνει την ορατότητα και των πεζών και των οδηγών. Του πρότεινα λοιπόν να ισχύσει η εξαίρεση αυτή μόνο στη διάρκεια των μέτρων περιορισμού για χρήση εσωτερικών χώρων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η παραχώρηση να γίνει μόνο για τα Σαββατοκύρια και εντός του χρονικού διαστήματος που ισχύουν τα μέτρα και να γίνεται εξέταση αναπερίσταση μήπως μπορεί να αποδοθεί στους πεζούς ή μία εκ των δύο οδών που αφορούν τη φούσκα, δηλαδή να κλείνει η κυκλοφορία οχυμάτων ως ένας άτυπος πεζόδρομος για το διάστημα της κατάληψης, ως παροχή άτυπου ισοζυγίου κατάληψης του δημόσιο χώρου. Ένα δεύτερο σημείο που ζήτησα ήταν να μην απαλυφθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που προβλέπει να εγκρίνεται η δική κανονιστική μετά την ανάπλαση μιας περιοχής για να διασφαλίστηται η νομιμότητα του προς διάθεση χώρου, έτσι ώστε να προσταταθούν και οι επιχειρηματίες των ηθιστάμενων συνοικιακών επιχειρήσεων στις υποανάπλασσες περιοχές, γιατί οποιαδήποτε παραχώρηση μπορεί να προκαλέσει η ζωή μεγάλων επιχειρήσεων και να κάνει τα ενοικιά τους δυσβάσταχτα. Και ένα τρίτο σημείο που θεωρήσα πάρα πολύ σημαντικό είναι τα DEC, τα οποία παρακολύουν σοβαρά την απρόσκοπτη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο, θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ίσως μόνο στην περίπτωση ιδιαίτερα κεκλιμένων ή ανώμαλων επιφανιών, πράγμα το οποίο και πάλι θα πρέπει να εξετάζεται αυστηρά ανάλογα με την περίσταση. Πραγματικά θα ήθελα να επικροτήσω την προσπάθεια για διαβούλευση, να ενθαρρύνω αυτό, να συμβεί και για άλλα μεγάλα θέματα της πόλης. Και σίγουρα οι δύο αντιδήμαρχοι κόπιασαν πολύ για να γίνουν οι συγκλήσεις. Θα ήθελα να σταθώ και στην τοποθέτηση του κυρίου Μασούτη, ο οποίος με γενναιότητα είπε ότι αν υπάρχουν λάθη να γυρίσουμε πίσω και να τα αποκαταστήσουμε. Θα ήθελα λοιπόν τη δέσμευση όλων μας κύριε Αβαρλή, ειδικά τη δική σας, ότι θα είμαστε παρατηρητές στη διάρκεια της εφαρμογής, ότι θα συστηθήσουμε μια πολυπαραγοντική επιτροπή εποπτίας, όπως πρότεινε ο κύριος Ορφανός. Θα παρεμβαίνει και θα τροποποιεί όσα εντοπίζει ως κακός κείμενα. Τελευταία πρόταση, Πρόεδρε. Άτυπες πεζοδρομήσεις αποκλείοντας την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα κομμάτι του κέντρου της Κυριακές, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα άτυπο ισοζύγιο, κάλυψης των αναγκών όλων. Ολιστική αντιμετώπιση με στήριξη της μικροκινητικότητας από αύριο κιόλας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κυρία αρχοντή. Ευχαριστώ και για το χρόνο ο κύριος Κωνσταντινίδης. Τρία λεπτά, κύριε Κωνσταντινίδη. Δεν ακούγεστε, κύριε Κωνσταντινίδη, το μικρόφωμο. Δεν σας ακούω, κύριε Κωνσταντινίδη. Δίνω τον λόγο σε κάποιον άλλο συνάδελφο και επανέρχομαι σε σας. Ευχαριστώ, κύριε Κωνσταντινίδης. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, να κάνουμε και μαζί μια συμφωνία. Δεν θέλω απ' τις ανακοινώσεις το χρόνο μου. Θέλω να το θυψηφίσω με την παρούσα ομιλία μου, όπως κάνατε προηγουμένως με συνάδελφο. Λοιπόν, εγώ έχω σημειώσει επιγραμματικά κάποια πράγματα, τα οποία θα τα αναλύσω αργότερα. Η πρόταση με την οποία ξεκινώ είναι εξής. Προτείνω την αναβολή του θέματος, της συζήτησης του θέματος και την επαναφορά, όπως το πρότεινα στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής και στον Γιούρα Βαλή προσωπικά, την επαναφορά σε μία άλλη αποκλειστική συζήτηση, διορθοτική, τροποποιητική συνειδρίαση για αναλυτική προσέγγιση παράγραφο προς παράγραφο, μία προς μία, από όλες τις παρατάξεις και να καταλήξουμε, διότι από την ώρα που άρχισε να συζητείτε σοβαρά και να δραστηριοποιείτε το θέμα της κανονιστικής, ήρθαν από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι σήμερα γύρω στις 12 ανακοινώσεις φορέων, παρατάξεων και προσώπων. Κατά αυτή την έννοια, λοιπόν, αφού υπάρχουν προτάσεις, μπορούμε να ξεκινήσουμε την πρόταση, δεδομένου ότι η έναρξη της αστίας της αγαπητή συνάδελφη και κύριε Δήμαρχε δεν θα είναι η ίδια όπως την φανταζόμασταν πριν. Θα είναι πάλι μία έναρξη η οποία θα έχει παραχωρήσεις σε μέτρα, σε καθίσματα, σε αποστάσεις μεταξύ τους, σε αποστάσεις των πρελών, σε αποστάσεις στραπεζιών, κτλ. Κατά συνέπεια, η παρούσα κανονιστική είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Για να έρθουμε λίγο σε αυτήν την καθαρτή την κανονιστική, όντως είναι μία συνέχεια της προηγούμενης, η οποία ήταν εξίσου καλή και αυτή κινείται σε πάρα πολύ καλή κατεύθυνση. Αλλά το 90% ήταν από την προηγούμενη κανονιστική και σήμερα συνεχίζουμε πάνω στα ίδια πολύ καλά βήματα. Αυτό το οποίο δεν λάβαμε υπόψιν, όμως, είναι η μη επιτυχημένη μάλλον προσέγγιση, είναι οι νέες εξελίξεις και οξυγχρονισμός των καταστημάτων. Δηλαδή, βάλανε ελειτρικές θερμάστρες και τους αποπέμπουμε να τις χρησιμοποιήσουν. Βάλανε ανεμιστήρες και δεν του λαμβάνουμε ποθενά υπόψεν πώς πρέπει να χρησιμοποιούν και πού πρέπει να χρησιμοποιούν. Το μόνο για το οποίο υπάρχει είναι τα μανιτάρια τα οποία είναι με αέριο, τίποτα για τις κυλιώμενες διαθλημίσεις, τίποτα για ό,τι καινούργιο έχει προκύψει από την προηγούμενη κανονιστική μέχρι σήμερα. Ένα θέμα το οποίο θα προσεγγίσω επιγραμματικά είναι το πάκτωμα των ομπερολών. Το πάκτωμα των ομπερολών συμφωνώ κι εγώ μαζί σας να απαγορεύεται. Υπάρχουν, όμως, περιοχές στη Θεσσαλονίκη όπου είναι επιβεβλημένη η ειδική αδειοδότηση για πάκτωμα. Είναι οι περιοχές των 40 εκκλησιών, είναι οι περιοχές της Ανωπόλης όπου σε κάποια μέρη επιτρέπεται η τοποθέτηση των ομπερολών να επιτρέπεται και να πακτώνονται. Υπάρχει η περιοχή της Νέας Παραλίας. Ολοκληρώστε με αυτό κύριε Καλαϊτζίδη. Πώς? Ολοκληρώστε λέω με αυτό. Γιατί ολοκληρώστε, ακόμα στη μέση είμαστε. Άλλο τόσο έχουμε, εμείς τενάκουργες. Λοιπόν, ερχόμε τώρα στο ζήτημα αυτό για το πάκτωμα των ομπερολών. Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτήν την εμμονή της μονοχρωμίας και των αποχρώσεων του λευκού. Τι αντίληψη είναι δεν μπορώ να την καταλάβω. Και αν το κέντρωμεν απαιτεί μία σοβαρότητα και μία μονοχρωμία γιατί αυτό πρέπει να επιβάλλεται και στις άλλες ενότητες και στις κοινότητες. Να διαλέξουμε λοιπόν από σήμερα 4-5 βασικά χρώματα στα οποία να μπορούν να επιλέξουν το κάθε κατάστημα τι πρέπει να βάλει, τι θέλει να βάλει. Επίσης, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα με το ζήτημα των διαφημίσεων. Επιτρέπεται η διαφήμιση στο κοντό κομμάτι της ομπρέλα δηλαδή στο κρέμασμα μόνο του ιδίου καταστήματος και γιατί να μην επιτρέπεται και του, όχι και, μόνο του παρόχου, δηλαδή αυτού του δορυτή, αυτού που δώρισε τις ομπρέλες, της κοκα-κόλα, της Σάμστελ, της Μαλαματίνας, γιατί έτσι πιο εύκολα θα προσελκύσει ο επιχειρηματίας την επιχείρηση να του κάνει δώρο τις ομπρέλες του. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί να είναι το όνομα το δικό μου και να μην είναι ας πούμε του προμηθευτή μου που μου τις έκανε δώρο, αφού η διαφήμιση γίνεται ούτως ή άλλως. Πάμε σε ένα θέμα το οποίο είναι σοβαρό, ο φωτισμός. Ο φωτισμός για τον οποίο φέρουμε υπετιότητα κατά τη φάση της αδειοδότησης, φέρουμε ευθύνη, πολλές φορές λόγω της ανάπτυξης των δέντρων, κόβει τον φωτισμό στα προάβλια των καταστημάτων και στον χώρο για τον οποίο πληρώνει ενίκιο μισθό μου την περιοχή. Κύριε Καλαϊτζίδη ολοκληρώσε μαυτό σας παρακαλώ. Έχετε ξεπεράσει κατά πολύ τον πρόοδο για αυτό. Έχω άλλα δύο λεπτά. Όχι έχετε μιλήσει ήδη πέντε λεπτά, είναι τρία λεπτά υποχωρηθεί το Μονοδικού Συμφώνου. Δεν έχουμε λάβει καθόλου υπόψη στον ιστορική κανονιστική την ποσόστοση των μέτρων του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Δηλαδή μπορεί ένα μαγαζί 20 τετραγωνικών μέτρων μέσα να έχει έξω 100 τετραγωνικά κοινόχρωστο χώρο. Δηλαδή να τον χρησιμοποιεί γιατί είναι σε μία φούσκα ή σε μία περιοχή όπου επιτρέπεται. Και ένα κατάστημα 100 τετραγωνικό επειδή δεν έχει χώρο να μπορεί να χρησιμοποιήσει μόλις και μεταβία σε 20 μέτρα. Σε αυτό το πράγμα πρέπει να λάβουμε γνώση. Μην λυσμονείτε λοιπόν επίσης τα καταστήματα σάντουιτς. Τα καταστήματα σάντουιτς είναι ποια? Αυτά τα οποία μεταξύ δύο καταστήματον υγειονομικού ενδιαφέροντους που αναπτύσσουν ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα βρίσκεται ένα απλό καταστήματάκι που πουλάει παπούτσια ή ρούχα ή σαρμακείο που αντιλαμβάνεται από αυτές τις ομπρέλες και τους τραπεζοκαθίσματα και σε αυτή την περίπτωση κάνει κάθε στοιχείο εμπορικότητας. Για τους ανθρώπους κάτι πρέπει να κάνουμε. Επίσης θα ήθελα να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις απαγορεύσεις. Ευχαριστούμε κύριε Καλαητζή. Δεν με φαίνεται σε δύσκολη θέση. Σας παρακαλώ μιλάτε ήδη έξι λεπτά. Μα βοηθάμε κύριε Πρόεδρε. Δεν διαφωνώ. Είναι μέσα στις απαγορεύσεις και δεν έχουν ληφθεί υπόψη ότι κάνουμε λόγο μόνο για τις κάθετες κατασκευές. Κύριε Καλαητζή σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ζητώ την αναβολή και ψηφίσω λεπτό. Ευχαριστώ πολύ κύριε Καλαητζή. Συγχωρείτε. Θα ήθελα να πω κι εσείς κάπου ότι το χρόνο δείχνει σεβασμό προς τους συναδέλφους κύριος, όχι προς τις εντολές του Πρόεδρε. Εννοείτε κύριε Βούλια. Απλά το θέμα είναι ότι είναι τρία λεπτά η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου. Ο κύριος Καλαητζήδης μίλησε έξι λεπτά και αυτό έρχομαι και σε δύσκολη θέση. Προς το σταύρο κύριε Στοϊπολίτη. Συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε. Δεν υπάρχει ψηφισμός κύριε Καλαητζήδη. Ο κανονισμός είναι κανονισμός. Η κυρία Ακριτίδου έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δεν θα μακρηγορήσω. Δύο τρία θέματα θέλω να θύξω. Συντάξτηκε μία κανονιστική και συζητείται επί της περίοδου της πανδημίας και θα συνεχίσει όμως να εφαρμόζεται και μετά από αυτή. Σκέφτομαι λοιπόν αγαπητοί μου ότι ο απλός πολίτης σε αυτήν την κανονιστική δεν εισακούστηκε όσο θα έπρεπε για τη σύνταξή της. Διαβάζοντας τις αλλαγές που έγιναν συνεχίζω να έχω κάποιους προβληματισμούς. Άκουσα με προσοχή τους επαγγελματίες οι οποίοι σε πολλά έχουν δίκιο όμως δίκιο έχουν και όλοι οι πολίτες που θα κινούνται μέσα στην πόλη μας και θα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ιδιαίτερα άτομα τα οποία είναι μη βλέποντα άτομα με αναπηρία μητέρας με καρότσια. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τι θεωρείτε δίκαιοι για όλους αυτή την κανονιστική που συζητούμε. Είναι σίγουρο βέβαια ότι όλες και όλοι μας έχουμε σκοπό την καλυτέρευση των συνθηκών στη ζωή της πόλης μας. Όμως είναι δίκαιοι για όλους. Συμφωνώ με το Σωματίο Φύλλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο θέμα ότι περιέχει διατάξεις η συγκεκριμένη κανονιστική που καταπατούν κατάφορα των κοινόχριστων χώρων σε βάρος όλων των κινούμενων μέσα στην πόλη. Παραδείγματος χάρη δεν συμφωνώ με την κατάληψη του χώρου μπροστά από τις ικοδομές μπροστά από τις εισόδους των ικοδομών και να γίνω έτσι πιο συγκεκριμένη υπάρχουν είσοδοι που μπορεί να είναι ένα και ογδόντα αποκλειστικά ένα και ογδόντα και εκεί δίπλα θα έχουμε από τη μια μεριά μια καφετέρια και από την άλλη πλευρά ένα κατάστημα. Θα πρέπει θεωρώ όπως και με το θέμα της φούσκας. Μεγάλο το θέμα αλλά το έθιξε συνάδελφος και γι' αυτό δεν θα κάνω αναφορά. Πάντως είναι από τα θέματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά και δεν ξέρω κατά την εφαρμογή τι δυνατότητα θα υπάρχει παρέμβασης όταν θα πρέπει εγώ να σηκώσω κάποια καρέκλα για να περάσω απέναντι από την οικοδομή που θα έχει στήσει από την είσοδο της οικοδομής μου. Δεν αντιλαμβάνουμε επίσης αγαπητοί μου και κάποιους όρους που είναι γραμμένοι. Ευτελούς, αξίας, κακή αισθητική. Κάποιοι θεωρούν ότι έχουν καλύτερη αισθητική. Ποια είναι αυτή η αισθητική λίγο πιο συγκεκριμένη. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί γινόμαστε απολύτως πιο συγκεκριμένοι. Δηλαδή λέμε αυτό επιτρέπεται, εκείνο δεν επιτρέπεται. Κανονιστική μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ο όρος αισθητική και ο θέμα κακής αισθητικής είναι απολύτως υποκειμενικός και καθόλου αντικειμενικός. Επίσης, ποια είναι τα παραδοσιακά χρώματα για τις αρτινιέρες. Αφήσαμε το άσπρο και βάλαμε παραδοσιακά χρώματα. Εγώ διαβάζοντας τη ιστορία της τέχνης δεν έχω δει τι θα πει παραδοσιακό χρώμα, άλλο τα βασικά χρώματα, άλλο τα παραδοσιακά χρώματα, τι εννοείται. Λίγο πιο συγκεκριμένη για να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοείται. Έγιναν κάποιες αλλαγές, συνεχίζω όμως να προβληματίζουμε πάνω σε αυτά που σας είπα. Και θεωρώ ότι χρειάζεται βελτιώσεις προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο ισότιμη προς όλους η εφαρμογή της. Ευχαριστούμε πολύ. Κυρία Χρυσίδου, τρία λεπτά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε με ένα δημοτικό συμβούλιο περί αισθητικής, γιατί η αισθητική κυρία Χρυτίδου, συγγνώμη, αλλά δεν είναι υποκειμένικη. Το γούστο είναι υποκειμένικο. Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήμουν η τελευταία ίσως δημοτικής σύμβουλος, η οποία θα καταψήφιζε αυτήν την κανονιστική. Γιατί θα ήταν σαν να καταψηφίζω την θέση που είχα στην προηγούμενη διοίκηση. Θα καταψήφιζα δηλαδή αυτό που κάναμε στην προηγούμενη διοίκηση, την κανονιστική, η οποία ισχύει μέχρι τώρα και θα έχει ισχύει μέχρι την εφαρμογή αυτής της κανονιστικής. Άρα σήμερα τι κάνουμε. Επικοιροποιημούμε την προηγούμενη και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί το κάνει αυτό η νέα διοίκηση. Επικοιροποιούμε την προηγούμενη κανονιστική με μερικές τροποποιήσεις που κάποιες είναι και προς το καλύτερο. Θα μπορούσανε βέβαια αυτές να γίνουν σε χρόνους σωστούς. Δηλαδή οι όποιες αυτές μικρές και όχι σημαντικές αλλαγές, οι προσθήκες δηλαδή για το ύψος των ανεμοφρακτών, το 1.50 ή 1.60 ή το χρώμα των ομπρελών, αυτές είναι κυρίως οι αλλαγές, το χρώμα των ροφτών, η κλίση για το DEC, αν θα είναι 5 ή 10 εκατοστά. Και βέβαια προσθέτει, πολύ καλά και κάνει και το προσθέτει, κωδικοποιεί κάποια πράγματα, προσθέτει τις άδειες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι το ίδιο, ο τρόπος δηλαδή αδειών και τα πρόστιμα τα οποία μπαίνουν. Και φτιάζει μία συνολικά ένα τόμο κανονιστικής, των οποίων έχει ο καθένας πολίτης στο χέρι του. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα για το γιατί αυτή τη στιγμή έρχεται μία κανονιστική με αυτές τις μικρές αποκλήσεις. Θα συμφωνήσουμε συνάδελφα ότι η κανονιστική είναι μία σειρά, η κανονιστική είναι ένα εργαλείο τόσο για τη διοίκηση όσο και για τον πολίτη. Ο οποίος είναι είτε περπατητής είτε χρήστης του κοινού χωρίς του χώρου ανάπτυξης επιχειρηματικότητας. Επίσης θα πρέπει να δούμε μία κανονιστική στο σύνολο του δημόσια χώρου. Είναι ένα μέρος του δημόσια χώρου και ως τέτοιο πρέπει να το δούμε. Και η κάθε διοίκηση που σέβεται τον εαυτό της, πριν φέρει μία κανονιστική νέα όπως την ονομάζει και για την οποία θέλει αύριο να βγει και να πει ότι έβγαλα μία νέα κανονιστική, η οποία δεν θα είναι βέβαια, θα έπρεπε να μας ορίσει καταρχήν τη θέση της, να μας παρουσιάσει τη θέση της για το δημόσιο χώρο. Μία διοίκηση, αν θεωρεί ότι ο κοινόχρωστος χώρος είναι κομμάτι του δημόσια χώρου και σέβεται το δημόσιο χώρο, γιατί ο κοινόχρωστος χώρος στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να σέβεται και για τον πολίτη και για τον ίδιο τον επιχειρηματία, θα πρέπει να μας ορίσει λοιπόν το δημόσιο χώρο, πώς τον αντιλαμβάνεται. Αν τον αντιλαμβάνεται με το κλείσιμο της ανάπτυξης του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας, αν αντιλαμβάνεται με κλείσιμο της Πλατείας Ελευθερίας, τότε πραγματικά η κανονιστική αυτή είναι έξω και μπακριά τελείως από μία σωστή και λειτουργική πόλη. Λοιπόν πάρα πολύ πραγματικά, γιατί έρχεται μήπως... Θα ολοκληρώσω δύο λεπτά όπως ολοκληρώσαν και όλοι οι άλλοι σε δύο λεπτά παραπάνω. Λοιπόν, η κανονιστική λοιπόν αυτή έρχεται σε ένα χρόνο για να εφαρμοστεί σε έναν άλλο χρόνο, όπου αυτός ο χρόνος είναι περίεργος, αυτός ο χρόνος πραγματικά και δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι που λένε κάποιοι μπήκαμε σε μία ευαισθητοποίηση, γιατί αγαπητοί συνάδελφοι δεν θα εφαρμοστεί. Κατά συνέπεια ούτε οι επιχειρηματίες θα πάρουν και θα είναι υπέρ των επιχειρηματικών σε αυτήν τη φάση που πλήττονται πραγματικά. Άλλα ήταν τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να βγάλουμε, να είχαμε πάρει μία σειρά άλλα μέτρα, τα οποία δεν κάνουμε. Βγάζουμε λοιπόν μία κανονιστική, η οποία θα έχει εφαρμογή σε έναν άλλο χρόνο με άσκηδες που δεν ξέρουμε από τώρα να τις ορίσουμε και θα πρέπει τότε να ξαναδούμε την κανονιστική, δηλαδή σε δουλειά να είμαστε. Και επίσης πολλοί μιλήσαμε για διαβούλευση. Ποια διαβούλευση? Η διαβούλευση δεν βγαίνει μόνο με τους φορείς. Η διαβούλευση δεν βγαίνει με τα σωματεία μόνο. Η διαβούλευση αγαπητοί μου για μένα τουλάχιστον, έχουμε μάλλον διαφορετική άποψη, για μένα είναι ότι αφού ορίσεις πώς αναπτύξεις την πόλη, πώς θέλεις να την αναπτύξεις την πόλη, πού είναι οι ζώνες τις οποίες θέλεις να δώσεις μεγαλύτερη δυναμική στον ελεύθερο χώρο και πού θα δώσεις να αναπτύξεις την επιχειρηματικότητα κατά συνέπεια την οικονομία σου και πολύ σωστά είπανε κάποιοι για την Ανωπόλη, για τα Λαδάδικα, για το Κέντρο, για τη Συνυκία κλπ. Είναι τελείως διαφορετικοί χώροι, έχουν τελείως διαφορετικές δυναμικές και ένας προγραμματισμός και ένας σχεδιασμός για την πόλη οφείλει να το έχει αυτό το πράγμα και οφείλει να έχει αυτές τις ζώνες ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για τον ελεύθερο χώρο ώστε να μπορεί μετά να βγάζει τις κανονιστικές αυτές οι οποίες θα είναι προς όφελος και του υπολίτη αλλά και της επιχειρηματικότητας. Δεν στηρίζουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή τους επιχειρηματιές. Απλώς αυτή τη στιγμή εργαλοποιεί η διοίκηση μία κανονιστική για επικοινωνιακούς τελείως λόγους και άκαιρους προς τη συνθήκη την οποία βιώνουμε. Λυπάμαι πάρα πολύ, έτσι και αλλιώς έχει μία κανονιστική την οποία θα μπορούσε να την κάνει, την οποία κάνουν χρήση και με αυτή θα μπορούσε να την κάνει και να κάνουμε μία μεγαλύτερη διαβούλευση κατά τόπους με όλους τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες, να δούμε πώς θα αναπτύσσονται οι περιοχές, να δούμε τις οικονομικές δυνατότητες τους, να δούμε το δημόσιο χώρο μέσα εκεί και τότε να πούμε ότι πραγματικά σχεδιάζουμε μία διαβούλευση σοβαρή για την πόλη, για την ανάπτυξή της, για την οικονομία της και για τον περιπατητή, τουρίστα ή πολίτευ της πόλης. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κυρία Χρυσίδου. Η κυρία Σπανού. Δεν είναι κανονιστική κυρία Λεκάκη, αλλά μετά θέλω να το κοδοκιθώ. Α, μάλιστα κυρία Σπανού, νομίζω ότι και την κανονιστική ήθελατε, έτσι όπως ήρθε το μήνυμα. Ο κύριος Κωνσταντινίδης, για να δούμε λίγο μπορεί ο Μιχάλης για τρία λεπτά. Δεν ακούγεστε κύριε Κωνσταντινίδη πάλι, κάποιο πρόβλημα υπάρχει με το μικρόφωνο, οπότε αν θέλετε, στείλτε μου γραπτό στην τοποθέτησή σας. Δυστυχώς κυρία Καλφακάκου. Λοιπόν, να κάνω δυο γενικές παρατηρήσεις, οι οποίες έχουν σχέση όμως και με το θέμα που συζητάμε. Πρώτα απ' όλα, η διοίκηση του Δήμου έδωσε μεγάλο βάρος στο ότι έγινε διαβούλευση, ότι ερωτήθηκαν οι παρατάξεις, ότι ξαναρωτήθηκαν, ότι ενσωματώθηκαν προτάσεις τους, για να βγει μια συνενεπτική κανονιστική. Αυτό, όχαρα, ήταν καλύτερο να υπάρχει σε πάρα πολλά θέματα που αφορούν την πόλη και να ζητάει αυτή του τύπου την συνέναιση ή τουλάχιστον τη διαβούλευση, είτε οδηγήσει σε συνέναιση, είτε όχι, σε πάρα πολλά ζητήματα που είναι εξίσου σημαντικά ή και περισσότερο σημαντικά από την κανονιστική για τη ζωή των πολιτών και για την πιο τύπτα ζωή στην Θεσσαλονίκη. Μια δύσκολη, λοιπόν. Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι η κανονιστική είναι ένα από τα κομμάτια του πώς βλέπουμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους στην πόλη. Μια πόλη πυκνοκατοικημένη, μια πόλη με το έγκλημα της αντιπαροχής, που γκρεμίσαμε τα τείχη στην παραλία και χτίσαμε 8 όραθες πολυκατοικίες για να κόψουμε τον αέρα. Μια πόλη που έχει 15% αδόμητο χώρο και αυτό το αδόμητο χώρο πρέπει να τον κρατήσουμε πάση θυσία, να τον αυξήσουμε και να τον πρασινίσουμε. Λοιπόν, ενέργειες που ανέφεραν και άλλοι προηγούμενοι ομιλητές σε σχέση με πάρα πολλές περιοχές της πόλης. Χαρακτηριστική είναι η πλατεία ελευθερίας, αλλά και άλλες περιοχές και άλλες δράσεις της διοίκησης. Δείχνουν μια συνολική αντίληψη για το δημόσιο χώρο που δεν θα έλεγα ότι με βρίσκει σύμφωνη ή ότι βοηθάει στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Τώρα για τη συγκεκριμένη κανονιστική. Είναι αυτό που υπόθυκε και από πολλούς και πολλές από τους προηγούμενους. Είναι μια κανονιστική που στην ουσία βασίζεται στην κανονιστική της προηγούμενης διοικησης. Κάνει κάποιες βελτιώσεις ο θύλος να πω και κωδικοποιεί και συνενώνει διάφορες κόρφιες διατάξεις. Με αυτή την έννοια θα έλεγα ότι δεν είναι μια κανονιστική που μπορούμε να την απορρίψουμε. Όμως είναι πραγματικά άκρυη η στιγμή που έρχεται διότι έρχεται μια κανονιστική για μια κανονική περίοδο σε μια μη κανονική περίοδο. Και ερχόμαστε τώρα με το συναισθηματικό βάρος όλοι και όλες να ψηφίσουμε, με το συναισθηματικό βάρος που μας φέρνουν τα βαλματίες αλλά και ο απλός κόσμος ότι αυτή τη στιγμή στενάζουν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις της αστίας. Στενάζουν. Μαγαζιά θα κλείσουν. Μαγαζιά δεν ξέρουν πώς θα τα πεξέχουν στα έξοδα. Ειδίως τα μικρά μαγαζιά και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Έρχονται τα επιμελητήρια και ενθουσιοδώς μας λένε ότι συμφωνούν με μια κανονιστική η οποία δεν θα λύσει αυτή τη στιγμή τα προβλήματα, τα μεγάλα οικονομικά και άλλα προβλήματα που έχουν οι επιχειρηματίες και που χρειάζονται και αυτά έχουν αναφερθεί άλλου τύπου διευκολύνσης. Στο ενίκιο, ειδικές διατάξεις για την περίοδο της πανδημίας όπως η αύξηση των τραπέζων καθυσμάτων, μείωση δημοτικών κτελών, μεγάλες και πολλές διευκολύνσεις, εδώσεις για τις οφειλές τους προς τον δήμο και μια σειρά άλλα μέτρα που πολλά από αυτά βέβαια πρέπει να τα πάρει η κυβέρνηση, κάποια όμως μπορεί να τα πάρει ο δήμος. Συνεπώς αυτή η κανονιστική δεν ανταποκρίνεται ούτε δίνει λύση στην αγωνία των καταστηματαρχών, της εσπίασης γενικά των επιχειρηματιών και ειδικότερα των καταστημάτων. Κυρία Καλφακά που ολοκληρώσε με αυτή τη σκέψη. Θα ολοκληρώ ούτως ή άλλως κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Πραγματικά αυτή η κανονιστική παρά όλα τα θετικά που είπα που έχει, δεν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο όραμα για την πόλη ένα και αντίθετα έρχεται σε σύγκρουση με άλλες πράξεις της διοίκησης και δεν λύνει τα προβλήματα της πανδημίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα και να σκεφτούμε και άλλα ευρυματικά μέτρα για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις για τα ακόμα ένα δυο χρόνια και θα κρατήσει η πανδημία ή τα απόνερα της πανδημίας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κυρία Καλφακάκου. Κλείνει ο κατάλογος των ομιλητών. Πριν περάσουμε στους αντιδημάρχους θέλω και εγώ να πω δυο λόγια για την κανονιστική. Εγώ συνάδελφοι θέλω να συγχαρώ και τον Μιχάλη τον Κούπκα και τον Γιώργο τον Αβαρλή τους δυο αντιδημάρχους για τη δουλειά που κάνανε και για τη διαβούλευση την οποία επί τέσσερις μήνες πραγματοποιήσανε κάνοντας συνεχόμενα ραντεβού και με τους επικεφαλείς των παρατάξεων αλλά και με όλους τους αρμόδιους φορείς. Για να καταλήξουν σε ένα κείμενο το οποίο θα έχει μια ευρύτερη συνέναιση και ένα κείμενο το οποίο πραγματικά δείχνει ότι μπορεί κατόπιν συνενόησης να υπάρχει μια ευρύτερη αποδοχή σε αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν την λειτουργία και ειδικά του κοινόχρησης του χώρου που ξέρετε όλοι και οι παλιοί συνάδελφοι και οι νεότεροι ότι είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί πολλά χρόνια τώρα τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Και ας είμαστε ξεκάθαροι να είναι όλοι ευχαριστημένοι δεν μπορούν. Δεν μπορεί στο 100% να ικανοποιηθεί ούτε ο επιχειρηματίας, ούτε ο πεζός, ούτε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι πραγματικά με μια ευρύτερη συνέναιση και να πούμε ότι εδώ είμαστε για να ξανασυζητήσουμε την οποιαδήποτε κανονιστική. Δεν πιάνουμε κάτι πριν να το δούμε στην πράξη να το κρίνουμε χωρίς να έχουμε εικόνα του τι γίνεται. Πάλι μπαίνοντας σε ένα τραπέζι όλοι μαζί με τους αρμόδιους αντιδημάρχους να μπορέσουμε να ξαναδούμε το εάν λειτουργεί ή όχι κανονιστική. Από εκεί και πέρα και ένα βασικό θέμα το οποίο θα πρέπει να τεθεί στην κουβέντα είναι το θέμα του ελέγχου. Δηλαδή ο Δήμος είναι εδώ για να θεσπίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κανονιστικές αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κανονιστικές μπορούν και να ελέγχονται ούτως ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι μεν και οι δε. Άρα λοιπόν θα πρέπει να καταλήξουμε ότι χωρίς τους ανάλογους ελέγχους και δεν μιλάω σε καμία περίπτωση για πρόστιμα και για επιβολή κυρώσεων γιατί και αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι, χωρίς τους ανάλογους ελέγχους δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία κανονιστική. Θα δώσω τον λόγο στους αντιδημάρτους και θα διαβάσω πριν να περάσουμε στην ψηφοφορία και το υπόμνημα το οποίο έχει στείλει το Σωματείο των Φίλων του Ιστορικού Κέντρου. Ο κύριος Σαβαρλής και ο κύριος Κούπκας έχουν τον λόγο. Ο κύριος Σαβαρλής πρώτο. Κυρίες συνάδρεφοι, όσοι είστε παλιοί, μεγάλη Δευτέρα δεν βρίσκα τις αδημοτικά συμβούλια, αλλά ας όψετε ο Covid. Μόνος θα ήταν ο Μιχάλης αν δεν είχαμε τον Covid. Τώρα, όπως ξέρετε κάναμε μια μεγάλη διαβολή. Η Έλλη λέει ότι δεν κάναμε διαβολή. Εγώ όμως λέω και την ενημερώνω ότι τον Γενάρη που αναρτήσαμε αυτό το προσχέδιο της κανονιστικής, που στηρίχτηκε πράγματι ως βάση του, είχε και έχει την κανονιστική που είχε ψηφίσει η ίδια η Έλλη και η δίξη Μπουτάτ. Λοιπόν, σας πληροφορώ ότι εκτός από τους φορείς που από τότε, από τον Γενάρη, στείλανε με email τις απόψεις και τις έσεις τους, και από τις 15 πολίτες σε αυτή την πόλη, στείλανε ένα email να πούν δύο πράγματα. Και αυτά, κυρίως, είχαν να κάνουν με το να, ο ένας είναι παραβάτης, ο άλλος είναι παραβάτης. Και μπαίνω σε, όπως απαντήσω εγώ, σε άλλους θα συμπληρώσει ο Μιχάλης. Για το βασίλειο που λέει για τις που ανάπλασαν και για τις ειδικές κανονιστικές που είπε η Χριστίνα, η Αρκοντή, θα απαντήσει ο Μιχάλης διαβάζοντας ακριβώς το κομμάτι αυτό, που επάνω σε αυτό σιριζόμαστε και λέμε ότι δεν θέλουμε τις ειδικές κανονιστικές. Για τον Γιώργο τον Ορφανό και για όσα συμπλήρωσε η Χριστίνα η Αρκοντή, έχω να πω ότι με τις φούσκες υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις. Σχεδόν απαγορευτικές, πρέπει να ξέρετε. Σε όλη την πόλη ελάχιστες φούσκες αν μπορέσουν θα αξιοποιηθούν και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μετά από έγκριση της υπηρεσίας και όχι υποκειμενική έγκριση της υπηρεσίας. Ο Μιχάλης, εγώ και ο δήμαρχος είμαστε εδώ εάν κριθεί ότι υπάρχει υποκειμενική κρίση υπηρεσίας, να παρέμβουμε και να δώσουμε την όποια ορθή λύση. Για τη διαβούλευση που είπε και ο Γιώργος Ορφανός και συμπλήρωσε και η Κριστίνα, στην περίπτωση και στη δέσμευση, στην περίπτωση που θα προκύψουν διάφορα ζητήματα. Ναι, εγώ εκ μέρους της διοίκησης σας διαβεβαιώνω το ότι και συνεχής παρακολουθήσεις θα υπάρχει. Και θα σας ζητάμε της απόψης σας και ακόμα και αν δεν σας τη ζητάμε, εγώ σας καλώ όποτε και αν χρειαστεί να τις προβάλετε προς την διοίκηση και ότι δεν πρόκειται να είμαστε αρνητικοί σε τίποτα, εφόσον βλέπουμε ότι πράγματι υπάρχουν ζητήματα στα οποία θα χρήσουν άμεσες λύσεις. Η διοίκηση λοιπόν δεν λέει ότι αν κάτι πάει στραβά, δεν θα φέρει βελτιώσεις και μετά από δικές σας υποδείξεις. Όσον αφορά δε για τις πεζοδρομήσεις που πάλι έθεσε η ίδια η παράταξη, έχω να πω το εξής. Και να πληροφορήσω το σώμα. Ότι εντός του Μαΐου θα σας παρουσιάσει η διοίκηση την ολοκληρωμένη μελέτη του ΣΒΑΚ, του Βιώσιμις Ασικής Κυνητικότητας, αμέσως μετά θα ξεκινήσει, που έχει ήδη ξεκινήσει, απλώς θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η κυκλοφοριακή μελέτη, μέσω της οποίας πια θα οριστικοποιηθούν οι πεζοδρομήσεις και οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, που θα δημιουργηθούν στην πόλη. Και όχι μόνο στο Ιστορικό Κέντρο και Συμπυρή Καυστοσδόλιο. Όσα αναφορά κάποιες ενστάσεις που είχε η Κατερίνα Ενοτοπούλου, όσα αναφορά τα χρώμα των ομπρελών και η κυρία Κρητήδου το είπε για τη μονοχρωμία. Η κυρία Κρητήδου είπε βέβαια τι εννοούμε παραδοσιακά χρώματα. Ναι, στη συνταρχή είχαμε γράψει όντως λευκό ή πόλευκο. Το αλλάξαμε, όπως θα είδατε σήμερα σε αυτά που σας εστήλαμε και που παρένθεση εδώ θέλουν να κάνουν. Τα που στείλαμε σήμερα είναι, γιατί κάποιες παρατάξεις μπορεί να είπαν ότι δεν ελείφθησαν υπόψη τα δικά μας. Όχι, ελείφθησαν. Και το είδανε στο σχέδιο οικανομιστικής που αρουσιάσαμε στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Σήμερα απλώς, με αυτό το μέλι που σας στείλαμε το πρωί, σας ενημερώναμε και για τις όποιες αποδεκτές προτάσεις κάναμε, μετά, κυρίως την επιστολή, την αποστολή των κειμένων και των όποιων συμπληρωματικών προτάσεων έκαναν οι δύο παρατάξεις του κυρίου Ουγάκη και της κυρίας Γενοδοπούλου. Άρα και τους άλλους ακούσαμε και απλώς δεν το αναφέραμε τώρα γιατί τώρα ήταν αναφορά στατορινά. Άρα λοιπόν για τις ομπρέλες το αλλάξαμε και βάλαμε παραδοσιακά χρώματα. Τι είναι τα παραδοσιακά χρώματα κυρία Κρητίνδου? Ναι είναι το κεραμμυδί, σας λέω εγώ είναι ο παραδοσιακός χρώμας. Δεν είμαι και τόσο των χρωμάτων εγώ βέβαια, αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλα παραδοσιακά χρώματα που τιμάνε την ελληνική παράδοση. Για κάτι άλλο που έθεσε η κυρία Αντοπούλου σχετικά με τα γεωχωρικά τετωμένα, λοιπόν θέλω να γνωρίζετε ότι και τώρα οι αιτήσεις για τις άδειες στο δήμο έρχονται ηλεκτρονικά. Δεν έρχεται σχεδόν κανένας στο δήμο για να καταθέσει σχέδια, να καταθέσει τις αιτήσεις για να πάρει την έγκριση των αδειών. Γνωρίζετε επίσης ότι με τη λειτουργία του καινούργιο ψόι, που προβλέπεται με η χρήση πια των γεωχωρικών δεδομένων, τότε θα υπάρχει δυνατότητα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, όπου πια ο δήμος θα μπορεί μέσω του συστήματος να ορίζει και να ελέγχει απόλυτα την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων της πόλης. Αλλά αυτό, αυτή τη στιγμή με τα σημερινά δεδομένα, δεν είναι εφικτό. Τώρα, για τον Σπύρο έχω να πω για την πεζοδρόμηση. Μάλλον τα είπα πριν, Σπύρο, και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ναι, στους στόχους και σε επειδήωξη αυτής της δίκησης είναι οι πεζοδρομήσεις. Και όπως είπα πριν, εσύ γνωρίζεις πολύ καλά ως πολεοδόμος, ως συγκοινωνιολόγος, το ότι πρέπει να αλοκληρωθεί αυτή η διαδικασία που είπαμε. Για τον Σωτήρη τον Ζαριανόπλο, γνωρίζω τη στέσια της απόψης του, αλλά εκείνο που έχω να πω είναι ότι ο στόχος μας, το επαναμπάνω για άλλη μια φορά, είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να ανοίξουν και να ανοίξουν με τους ίδιους εργαζόμενους, μήτε έναν λιγότερο. Δεν κοιτάμε μόνο τις επιχειρήσεις σαν επιχειρήσεις, κοιτάμε τους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους, κυρίως τους εργαζόμενους. Το ίδιο ισχύει και για τον φίλο μου τον Κώστε. Για τον Γιάννη τον Κουριαννίδη έχω να πω ότι χαίρομαι γιατί πραγματικά έκανε αυτή την όπια προσπάθεια, που τώρα την πληροφορήθηκα και εγώ, για να υποβληθούν κάποιες κοινές προτάσεις από όλη την αντιπολιτεύση. Ναι πράγματι είχα δεσμευθεί ότι εφόσον υποβληθούν κοινές προτάσεις, η διοίκηση θα τις κάνει ασμένως αποδεκτές. Αλλά δυστυχώς κοινές προτάσεις δεν υποβλήθηκαν. Στην κυρία Κριτίνδου είπα, στην Έλλη και στην Έλλη απάντησα θεωρώ. Αυτά κυρίες συνάδελφοι δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο. Αν θέλετε επί τούτου ερωτήσεις για κάτι συγκεκριμένο θα σας απαντήσουμε. Νομίζω απαντήσατε αναλυτικά σε όλους κύριε Βαρλή. Ο κύριος Κούπκας και για τα πρακτικά να διαβάσω και την ανακοίνωση του κυρίου Κωνσταντινίδη μετά τον κύριο Κούπκα, γιατί δυστυχώς έχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα και ενώ τον βλέπουμε δεν μπορεί να μιλήσει. Κύριε Κούπκα. Συνάδελφοι, καλησπέρα. Συνάδελφοι, καλησπέρα. Καλησπέρα σε όλους κι εγώ μένα. Χαίρομαι που συμμετείχα για πολλοστή φορά στη σημερινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου και οι φορείες της πόλης, σημαντικοί φορείες της πόλης, γιατί δείχνει ότι ενώνουν και αυτοί τις δυνάμεις τους μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες να αναδιαρθρώσουμε τον κοινό χρηστοχώρο στην πόλη, μια προσπάθεια που έχει θα έλεγα και κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο και γύρω της συσπειρώθηκαν όλες οι δυνάμεις του καλού. Μια διαδικασία στην οποία έγινε ένας πλατής διάλογος που τον επιδιώξαμε την πρώτη στιγμή, δεν τον περιορίσαμε στην συζήτηση τη σημερινή μόνο, επιχειρήσαμε να τον ανοίξουμε και στην κοινωνία και στους συλλογικούς φορείς και στα επιμελητήρια και στις κοινωνικές οργανώσεις σε όλες τα έλεγα τις παραγωγικές δυνάμεις. Επιχειρήσαμε δηλαδή να μην την αφήσουμε στην αποπληστική αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Δήμου που δόλως βέβαια τους υποτιμούμε γιατί οφείλουν και αυτοί να παίξουν τον δικό τους ειδικό ρόλο με βάση και την τεχνική γνώση που κατέχουν. Και φυσικά σε όλο αυτό το ταξίδι το οποίο εγώ προσωπικά πραγματικά το απόλαυσα ήταν και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ξαλονίκης. Όλοι το αντιληφθήκατε, νομίζω ότι όλοι το εκτιμήσατε διότι στόχος είναι να συμμαχούμε και να ομονωούμε σε ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα κανένα απολύτως πολιτικό αφήγημα. Ένα είναι μόνο να συμμαχίσουμε όλοι μαζί και σήμερα να συναποφασίσουμε ότι η συγκεκριμένη κανονιστική και χάρηκα που το είπατε όλοι θα εφαρμοστεί καθολικά γιατί το μεγάλο στίχημα είναι η εφαρμογή της κανονιστικής. Όπως είδατε το αρχικό κείμενο απέχει παρασάγκας από το σημερινό. Από όλους μας όσοι συμμετείχαμε σε αυτό το διάλογο έγινε ένα δήμα μεγάλο προς τα πίσω. Η κανονιστική που λάβατε έχει ενσωματώσει τις προτάσεις που προέκυψαν μέσα από το διάλογο στη λογική του να δημιουργήσουμε νέους κανόνες για την επόμενη μέρα για την πόλη και όχι στη λογική να εντάξουμε κάτι λίγο από τον καθένα για να δημιουργήσουμε ένα patchwork απλά και μόνο που θα τύχει ψήφισης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό θα δημιουργήσει μια κανονιστική τύπη Frankenstein και όχι ένα ενιαίο κείμενο που θα αποτελεί μια συμφωνία κυρίων μεταξύ δήμου, χωρέων και πολιτών. Αυτό ήταν αυτό που μας ενδιαφέρει και μας ένιαζε από την πρώτη στιγμή και ήταν και κάτι που δεν ήταν και καθόλου εύκολο. Η ισορροπία μεταξύ του επιχειρήν και των πολιτών είναι και δύσκολη και εύτραυστη και συχνά δυτή αφού όλοι μας θέλουμε να διασχίζουμε ανενόχλητοι τα πεζοδρόμια και να κινούμε στα ελεύθερα στο δημόσιο χώρο από τη μία, από την άλλη όμως θέλουμε και να απολαμβάνουμε και τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό μας καθίμενοι μέσα στο δημόσιο χώρο. Στη σημερινή κανονιστική βιώσιμη κινητικότητα και η βιώσιμη οικονομία έρχονται πολύ κοντά και αναφέρομαι στον όρο βιώσιμη οικονομία διότι ειδικά στη Σαλονίκη η εστίαση που είναι ένας κλάδος εντάσεις εργασίας συμμετέχει στο ΑΕΠ της πόλης απασχολεί πολλές χιλιάδες εργαζόμενους και σταθερά και εποχιακά και προφανώς είναι ένας κρίσιμος κλάδος ως προς την ανταγωνιστικότητα και την προβολή της πόλης και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό διότι συνδέεται άμεσα με το τουριστικό προϊόν το είπε πολύ σωστά και ο δήμαρχος αλλά και με πολύ ουσακόμα κλάδος της οικονομίας. Εγώ θέλω εν συντομία να εστιάσω όχι στο τι αλλάζει στη σημερινή κανονιστική αλλά στο τι παραμένει ακέραιο υπέρ των πολιτών. Το Υποργείο Ανάπτυξης ορίζει ως ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου για όδευση πεζών τουλάχιστον το 1,5 μέτρο. Σήμερα σε αυτή την κανονιστική το πλάτος παραμένει στα 2 μέτρα. Ήταν και παραμένει. Καμία υποχώρηση σε αυτό. Δύο μέτρα λοιπόν υπέρ των πεζών. Ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων τα 2,5 μέτρα. Το κρατάμε εκεί. Δεν το κατεβάσαμε. Στις αποτμήσεις των οδών διαφωτίζουμε το σημείο εκείνο που ήταν αν θέλετε λίγο θελό. Δεν επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα. Αυτό συμβαίνει όταν ο ένας δρόμος ότι στον έναν δρόμο δεν επιτρέπονται καθόλου τραπεζοκαθίσματα. Μιλάμε για την τσεμισκή και την αγνατία. Το διευκρινίζουμε. Επίσης επιτρέπουμε τραπεζάκια στις φούσκες όταν όμως κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Δηλαδή όχι κοντά σε φωτεινό σηματοδότη, όχι κοντά σε πινακίδα και μόνο κατόπιν αυστηρής αυτοψίας της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Στο σημείο αυτό θέλω ρητά να διετυπώσω και ένα έτοιμα. Το έφερε ξανά ο Κώστος ο Ιακώβου, των επαγγελματιών της εστίασης να μπορούν δηλαδή να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, συγγνώμη, να αναπτύξουν ανεμοφράκτες στα τρισίμισι μέτρα. Κάτι που ρητά ως διοίκηση τους απαντήσαμε ναι εφόσον γίνει δεκτό και υπάρχει και μια ευρία συνέναιση σήμερα μέσα στο ΔΕΛΤΑ ΣΥΧΜΑ, στο Δημοτικό Συμβούλιο και από την αντιπολίτευση. Το θέτω και αυτό και σας τα λέω όλα αυτά γιατί θέλω πραγματικά να σας προτερέψω να δείτε και να ασχοληθείτε με τη μεγάλη εικόνα, να συνεχίσουμε θα έλεγα αφοσιωμένοι στα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να ασχοληθούμε και οφείλουμε όλοι μαζί σήμερα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα πετύχουμε. Να αφήσουμε κάποιους που ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αν θέλετε, αν θέλετε αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσοπολιού και εμείς όλοι μαζί να συνεχίσουμε τη δική μας δουλειά, το δικό μας έργο, για αυτό για το οποίο είμαστε εδώ, να δώσουμε ανάσα στην οικονομία, στήριγμα αν θέλετε στους εργαζόμενους, να προσχωρήσουμε και σε αυτό το μετασχηματισμό σήμερα αλλά να δώσουμε και μια μεγαλύτερη ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης στους πολίτες, εφαρμόζοντας αυτή την κανονιστική αλλά και μεγαλύτερη ενίσχυση στο κύρος του δημοτικού μας συμβουλίου, το οποίο σήμερα θα πρέπει να μας βρει ενωμένους. Νομίζω ότι είναι συλλογικό μας καθήκον ως εκλεγμένοι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας μετά από τόσο πολύ μεγάλο και πολύμινο διάλογο, να βρούμε κοινό έδαφος. Χάρηκα που πολλοί από σας είπατε ότι αυτό θα ήταν καλό να γίνει σε πολλά θέματα και σε πολλά ζητήματα και χαίρομαι, έτσι θα νηστώ την έτφραση του δημάρχου ότι είναι μια άσκηση δημοκρατίας. Σήμερα νομίζω ότι αυτή την άσκηση πρέπει να την περάσουμε όλοι, αν θέλετε με άριστα. Νομίζω ότι ο άνθρωπος γενικά γνώρισε την ευημερία μέσα από την συνεργασία και όχι μέσα από την καχυποψία, βρισκόμενοι σε κάθε περίσταση τα πράγματα που μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν και αυτό για μένα θα πρέπει να είναι το μόνος οπεράντι από εδώ και πέρα. Τώρα ειδικότερα σε κάποια θέματα που θύξατε ο κ. Ξενόπουλος, έχω ομαδοποιήσει κάποια πράγματα με τον κ. Καλαϊτζίδη, μιλήσατε για τη διαφήμιση στον υπέθρυο χώρο. Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που ορίζει πώς μπορεί να γίνεται διαφήμιση στον υπέθρυο χώρο, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η υπέθρυα διαφήμιση δεν μπορεί να γίνεται πουθενά πλήν των στάσεων και σε συγκεκριμένες μόνο αυστηρές διατάξεις και προϋποθέσεις. Όπου υπάρχει διαφήμιση εκτός ιστορικού τόπου, εκεί επιτρέπεται, κατά όπου φυσικά τις καταβολίες του σχετικού τέλους διαφήμισης. Κυρία Κριτίδου μίλησε για την έννοια της δικαιότητας, αν είναι μια δίκαια κανονιστική για όλους. Εγώ θα πω ότι πραγματικά στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής μπήκανε μέσα 60 φορείς. Μέσα σε αυτούς ήταν και η Ενωση Πεζών, μέσα σε αυτούς ήταν και η Ομοσπονδία των Ατόμων με ειδικές ανάγκες, που και οι δυο αυτές φορείς μίλησαν ότι η συγκεκριμένη κανονιστική είναι σε ευθεντική κατεύθυνση με κάποιες επισημάτσεις που έβαλε ο καθένας από αυτούς. Για την κατάλευση της εισόδους των πολυκατοκιών, Δήμητρα, εννοείται ότι δεν επιτρέπεται καμία κατάλευση και το γράφουμε ρητά μπροστά σε εισόδους οικοδομών παντού. Για τη φούσκα, είπαμε ναι στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τους οδηγούς. Για τα άλλα, για τα παρουσιοδοσιακά χρώματα, μίλησε ο Γιώργος. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω και σημείωσα ξανά να φέρω αυτό που είπε ο κύριος Ιακώβο, εκπροσωπώντας και το Οικονομικό Κυβετήριο για τα τέσσερα μέτρα ανάπτυξη ανεμογράφτη, να συνενέσουμε όλοι αυτά να γίνουν στα 3,5. Κύριε Κούπκα, σας παρακαλώ, στην ερώτηση που σας έθεσα για τους χώρους που είναι προς ανάπλαση να εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη, όχι η δική κανονιστική η μελέτη. Να απαντήσω λίγο σε αυτό, Βασίλη. Ναι, ναι. 30 δευτερόλεπτα όμως, κύριε Κούπκα. 15 λοιπόν. Ο προς διάθεσης κοινόχρωστος χώρος σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικά καταστήματα θα προβλέπεται από το στάδιο της μελέτης. Εντάξει, δηλαδή θα ξέρουν από το στάδιο της μελέτης τα καταστήματα ακριβώς τι κοινόχρωστο χώρο μπορούν να έχουν και τους αγαλωτή. Να εγκρίνεται η μελέτη από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα λαμβάνει γνώση το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό ζητάμε. Για παράδειγμα, όταν κάναμε την ανάπλαση κάτω από τη Μητροπόλεως στην πλατεία Αριστοτέλους, ήρθε προσέγκριση η μελέτη από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έγινε συζήτηση και γίνεται... Κυριακή κατανοητό. Ας μην κάνουμε κουβέντα. Θα υπάρξει και ένα λεπτό δευτερολογία. Η Έλη Χρυσίδου έχει ζητήσει. Ούτως άλλος κάποιος άλλος δεν έχει ζητήσει. Να προχωρήσουμε λίγο τη διαδικασία. Και ο κ. Καλαϊτζίδης, σε ένα λεπτό. Είναι ένα λεπτό η δευτερολογία. Να διαβάσω, θα μου επιτρέψετε πριν περάσουμε τις δευτερολογίες. Είχε πρόβλημα με τη σύνδεσή του ο Μιχάλης ο Κωνσταντινίδης. Ξαναλέω, ενώ τον βλέπουμε, δεν τον ακούμε. Διαβάζω και τα πρακτικά, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να περαστούν την τοποθέτησή τους. Η πραγματικότητα γίνονται βήματα πίσω την προστασία του δημοσίου χώρου. Υπάρχουν ορισμένες κρίσεις με τα ρυθμίσεις υπέρ της επιγερματικότητας, με κυριότερα, κατά τη γνώμη μου, τα εξής. Πρώτον, η κατάλληλη δυνατότητα στα τραπεζοκαθίσματα ρυθμίζονται με ειδική κανονιστική. Είναι χαρακτηριστική. Μετά, έως τώρα, ισχύοντας σε πεζόδρομους και πλατείες που βρίσκονται υπό ανάπλαση, ο προς διάθεσης χώρος γιακία θα πρέπει να προβλέπεται από το στάδιο της μελέτης και να εκδίδεται ειδική κανονιστική πράξη πριν να ολοκληρωθεί η ανάπλαση. Με τη νέα ρύθμιση, ο προς διάθεσης χώρος θα καθορίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου και όχι με ειδική κανονιστική. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι η ειδική κανονιστική εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει δημόσια πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις, κυρίως όμως ητικών παρεβάσεων πολιτοδομικών και άλλων διατάξεων ελέγχονται και ακυρώνονται άμεσα από την αποκεντρωμένη στη νέα κανονιστική θεσμοθετή. Θα πρέπει κάποιο, δυστυχώς δεν έχει παραπάνω Μιχάλη στην τοποθέτηση. Νομίζω ότι το απάντησε ο κύριος Κούπκας. Υπάρχει και η τοποθέτηση από τους φίλους του ιστορικού κέντρου από τον κύριο Λασάρου. Ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή του αιτήματος να παριστέμεθα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26 Τετάρτου 2021. Θα θέλουμε να εκφράσουμε αντίθεσή μας στην ψήφιση νέας κανονιστής για τους εξής λόγους. Η ισχύσης κανονιστής για αντικατάρησης, η οποία έχει πολλά και θα αναφερθεί ότι λαμβάνει υπόψεις διαμορφωθήσεις στις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν διαδικασικά να έχει άμεση έναρξη, ενώ θα έχει διάρκεια πύρος μεγαλύτερη και θα εκνεύεται και σε περίοδο που η κατάστατα έχει εξομαλυθεί. Παρέχει διατάξεις που αντελούν κατάφοροι κατά πάτης του χρήσης του χώρου, ο οποίος είναι ήδη συρρικνωμένος, ορισμένες εκ των οποίων προσκρούν σε νομοθετικές διατάξεις του κράτους. Ο τρόπος που έγινε η διαβούλευση χωρίς πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση συμμετεχόντων, δεν επέτρεπε τη σωστή λήψη αποφάσεων. Παρακαλούμε για την καταγραφή στα πρακτικά, από ένα λεπτό η κυρία Χρυσίδου και ο κύριος Καλαϊτζίδης, απαντούν επίσης για ένα λεπτό οι αντιδήμαρχοι και περνούμε στην ξύφιση του θέματος. Και μια ερώτηση εγώ κύριε Λεκάκη θα ήθελα ευχαριστώ. Θα έχετε και εσείς δευτερολογία κυρία Αρχοντή αμέσως μετά. Κυρίως Καλαϊτζίδου, ο κύριος Καλαϊτζίδης και η κυρία Αρχοντή. Ωραία. Ένα λεπτό. Επειδή αναφέρθηκε ο κύριος Σαβαρλής θα ήθελα λοιπόν να πω ότι η διαβούλευση για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα όπως είναι μια κανονιστική, δεν είναι χωρίς τους φορείς, δεν θα μπορούσε να ήταν χωρίς τους φορείς, χωρίς τις παρατάξεις και χωρίς τους συλλόγους. Για μένα η διαβούλευση, κύριε Βαρλή, δεν είναι ότι το ανεβάζετε στο site του Δήμου, γιατί το site του Δήμου το βλέπουν πέντε άνθρωποι. Για μένα διαβούλευση σοβαρή για ένα τέτοιο θέμα είναι να βγει ένα ερωτηματολόγιο, να γίνει γνωστό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα διόφανα, τι βει και λοιπά, να πάτε κατά τόπους, αφού δεν μπορείτε εσείς να το επικοινωνήσει αυτό λόγο της πανδημίας, οι κοινότητες με τις περιοχές, σε κατά τόπους όπου είναι συγκεντρωμένη μεγαλύτερη ανάπτυξη επιχειρηματικότητας να συζητήσετε με τους κατοίκους και με τους επιχειρηματίες και τότε πραγματικά να έχουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις τις οποίες θα συναποφασιστούν από τη διοίκηση και πιθανά, εάν θέλατε, από μία ομάδα έργου το οποίο θα μπορούσε να έχει γίνει και έτσι να πούμε ότι έχουμε μια σοβαρή διαβούλευση. Ευχαριστούμε κυρία Χρυσίδου. Ευχαριστούμε κύριος Καλαϊτζίδης σε ένα λεπτό. Ένα λεπτό μόνο για να διευκρινήσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι στους ανεμοφράκτες, και τα δύο μάλλον είναι στους ανεμοφράκτες, όπου ενώ στη μία παράγραφο έχετε διευκρίνηση ότι θα είναι διαφανείς οι ανεμοφράκτες, στην επόμενη σειρά μιλάτε για πέξι γκλάς, αμμογολί, ακρουλικό φύλλο, πολικαρβουνικό ή κάποιο άλλο υλικό, το οποίο θα το κάνει άδεια φανές αυτό το 1,60. Στην αμέσως από κάτω παράγραφο στη δέλτα, στο δύο, έχετε το εξής, ότι το ύψος των τεντών δεν πρέπει να ξεκινάει κάτω από 2,20. Συγχρόνως, όμως, επιβάλλεται εδώ ένα μέτρο διαφορά από τον ανεμοφράκτη ως την ομπρέλα, δηλαδή 1,60 και ένα μέτρο 2,60. Καταργεί, λοιπόν, το 2,20. Αυτά είναι δύο σημεία τα οποία θα πρέπει, οπωσδήποτε, να τα διορθώσετε και είναι αποτέλεσμα αυτού που, απ' την αρχή, είπαμε ότι αν γινόταν μια πιο εκτελή συζήτηση, άρθρο-άρθρο, όπως είπε ο κ. Εσμούριας, τύπου βουλευτικού, θα μπορούσαμε να έχουμε λύσει όλες αυτές οι διαφορές. Κλείστε με αυτό, κ. Καλαϊτζίδη. Η κ. Αρχοντί, ένα λεπτό. Ο κ. Ρακάς και απαντούν η Αντιδήμαρχη και περνάμε στη ψήφιση. Κ. Αρχοντί. Μάλιστα. Οι Αντιδήμαρχοι δεν ανεφέρθηκαν καθόλου στα ΔΕΚ, τα οποία έθιξε και, μάλιστα, στην κατηδύεν συνάντηση που είχαμε ως παράταξη, είχα κατανοήσει, είχε παρανοήσει, ότι τα ΔΕΚ δεν θα υπάρχουν παρά μόνο σε πάρα πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις διορθώσης και κλειμένου εδάφους. Δεν αναφερθήκατε επίσης, κ. Βαρλή, στην Επιτροπή, την οποία πρότεινε ο κ. Ορφανός, την πολυπαραγοντική, όπως τη ζητήσαμε. Και ένα τρίτο πράγμα, ναι, αν θέλουμε να περάσουμε σε ένα επόμενο επίπεδο διαβούλευσης, θα συμφωνήσω απολύτως με την κ. Χρησίδου, πρέπει να ακολουθήσουμε ένα επιστημονικό ερευνητικό τρόπο για να το κάνουμε, έτσι ώστε η ανατροφοδότηση να είναι αξιόπιστη. Ευχαριστούμε, κ. Αρχοντί, ο κ. Ρακάς και περνάμε στους αντιδημάρθους. Αυτό που παρέλειπτη θα σημειώσω στην αρχική εισήγηση και το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το σώμα μέσω μακροπρόθεσμα, είναι ότι κατά τα επιστημονικά δεδομένα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η πανδημία του κορονοϊού τείνει να αποκτήσει ενδημικές διαστάσεις, δηλαδή θα μας απασχολεί κάθε χρόνο και άρα οφείλουμε αυτό να το εντάξουμε σε έναν σχεδιασμό μέσω μακροπρόθεσμα σε σχέση με το τι θα γίνει με αυτούς τους πλάδους της οικονομίας. Ήδη στο πλαίσιο αυτής της περιόδου τα takeaway έχουν αυξηθεί ως πραγματικότητα στην πόλη και θέτουν άλλα κανονιστικά ζητήματα. Αυτό ως αστερίσκος για να το δούμε για το μέλλον. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Ρακά. Ο κύριος Κουριανίδης δεν άκουσε κάτι. Κύριε Κουριανίδη δευτερολογία σας και περνάμε στον κύριο Αβαρλή για να κλείσουμε. Ένα λεπτό κύριε Κουριανίδη. Λοιπόν, όσον αφορά... Μιχάλη, κλείσαι τον... Κύριε Αβαρλή, ο κύριος Κουριανίδης... Κύριε Αβαρλή, ο κύριος Κουριανίδης έχει το λόγο. Ήτανε σαφές αυτό που διάβασε ο Μιχάλης από την κανονιστική. Η μελέτη θα έρχεται όπου θα... Κύριε Κουριανίδη, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Σε συζήτηση που έκανα με τον κύριο Ιακώβου πριν λίγων ημερών... Κύριε Αβαρλή, συγγνώμη. Ο κύριος Κουριανίδης έχει το λόγο και μπήκα εγώ στη μέση. Κύριε Αβαρλή, θα πατήστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία παρακαλώ. Θα σας δώσω το λόγο. Κύριος Κουριανίδης για ένα λεπτό. Και έχετε μετά δύο λεπτά να απαντήσετε. Αναφορικά με την πρόταση που έκανα κύριος Κούρκαρης για την υιοθέτηση των 3,5 μέτρα στα πεζοδρόμια. Ήθελα να καταθέσω το εξής. Προ λίγων ημερών είχα μιλήσει με τον κύριο Ιακώβου για αυτό το θέμα. Γιατί ήξερα πως ήταν θέση του συνδέσματον που έχει προσωπεί. Αλλά με διαβεβαίωσε ότι τα 3,5 μέτρα είναι επαρκή για να γίνει. Στην τοποθέτηση μου όμως ότι αν εξαιρέσεις κανείς τα 2 μέτρα διάδρομο για τους πεζούς και τα 60 κατοστά από το ρήθρο του πεζοδρομίου μένουν 90 πόντι για να αναπτυχθούν τα πεζοκαθίσματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην πράξη αυτό θα καταστρατηγηθεί. Επομένως εμείς ως παράταξη είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Τουλάχιστον, τουλάχιστον για το κέντρο. Όπου ο κόσμος είναι πολύ περισσότερος, η διακίνηση των ανθρώπων, η μετακίνηση είναι πολύ μεγαλύτερη, στις γειτονιές θα μπορούσαμε να το δούμε αυτό πιστεύω. Αλλά στο κέντρο είμαστε αντίθετοι. Αν κάπου κάνουμε κάτι θα θέλαμε να διευκρινήσουμε εδώ. Ευχαριστώ. Μήπως μιλάτε για τους ανεμοφράκτες κύριε Κουριανίση προφανώς. Μην παρεμένετε κύριε Κάκη, σας παρακαλώ. Σε αυτό αναφέρομαι, σε αυτό ναι. Κύριε Βαρλή, έχετε το λόγο για δύο λεπτά. Θα ρώτα με θάλη μετακείς. Λοιπόν, Βασίλη, ξανά επαναλαμβάνω. Κύριε Βαρλή, συγγνώμη. Κύριε Βαρλή, αν με ακούτε λίγο κλείνω όλα τα μικρόφωνα και ανοίξτε μόνο το δικό σας. Ανοίξτε λίγο το μικρόφωνο, ναι. Ανοίξτε κύριε Βαρλή το μικρόφωνο σας, δεν ακούγεστε. Κύριε Βαρλή, το μικρόφωνο ανοίξτε. Κύριε Βαρλή, δεν σας ακούει κανένας, ανοίξτε το μικρόφωνο. Δεν ξέρω αν έχετε ήχο εκεί που είστε. Ανοίξτε το μικρόφωνο σας να απαντήσετε. Λοιπόν, μ' ακούτε. Ας σας ακούμε πολύ καλά, ναι. Μ' ακούτε τώρα. Λοιπόν, να επαναλάβω τι είπα. Διάβασε ο Μιχάλης. Προβλέπετε λοιπόν ότι μαζί με τη μελέτη θα αναφέρετε και πόσα τραγωνικά από δημόσιο χώρο μπορούν να διατεθούν. Αυτή η μελέτη έρχεται στην Οικονομική Επιτροπή, έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι ενδιαφερόμενοι λοιπόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να ενημερώνονται για το τι προβλέπετε. Σταυρό, δεν διάβασες το τελικό κείμενο. Όσα αναφορά το ένα μέτρο, είχαμε κάνει λάθος. Το διορθώσαμε. Το τελικό κείμενο είναι διορθωμένο. Τώρα στην κυρία αρχοντή και στον κύριο Ορφανού για τα ΝΕΚ. Ναι πράγματι ξέχα να απαντήσω. ΝΕΚ λοιπόν προβλέπονται μόνο όταν υπάρχει κλίση πάνω από 10%. Είναι σαφές αυτό. Μόνο τότε. Και μόνο τότε. Ποτέ άλλοτε. Όσα αναφορά δε την Επιτροπή που θα παρακολουθεί, η Διοίκηση μέσω ΕΜΟ δηλώνει ότι αποδέχεται την πρόταση και περιμένει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να κατατεθεί από τον κύριο Ορφανό συγκεκριμένη για να προχωρήσει η σύστηση αυτής Επιτροπής. Αυτά κύριε Πρόεδρε να συμπληρώσει ο Μιχαλής. Κύριε Κούπκα θέλετε και εσείς το λόγο για να κλείσουμε να πάμε στη ψηφοφορία. Όχι κύριε Λεκάκη, με κάλεξε ο κύριος Αβαρλής. Υπάρχει κάτι άλλο ή όχι να κλείσουμε. Εγώ θα θέλα κύριε Πρόεδρε. Ναι κυρία Νοτοπούλου λίγο, ναι είμαστε εκτός διαδικασίας αλλά για 20 δευτερόλεπτα. Ναι ή 20 δευτερόλεπτα. Αν καταλαβαίνω το 3,5 μέτρια νεμοφράκτες έχει γίνει δεκτό ή όχι δεν το έχω καταλάβει πιθανώς να... Ο κύριος Κούπκας και ο κύριος Αβαρλής. Κοιτάξτε, θα γίνει δεκτό εφόσον συμφωνούμε όλοι. Είπαμε να κάνουμε κάτι που θα έχει μια ευρύα συνέναιση. Εσείς τι εισηγήσετε όμως, αυτό δεν το έχω καταλαβαίνει. Εγώ εισηγούμαι να γίνει δεκτό αυτό κυρία Νοτοπούλου. Εμείς θεωρώ πως δείξαμε την αμέκηση της συνέναισης μέχρι στιγμής. Επειδή, όπως είπαμε, αποτελεί και ένα πείραμα η συγκεκριμένη εφαρμογή της κανονιστικής, νομίζω πως μπορούμε να μείνουμε σε όλα όσα μας ένωσαν σε έναν βαθμό μέχρι στιγμής. Στο συγκεκριμένη ρύθμιση καταλαβαίνουμε πάντα πολλές αλλαγές στην πόλη. Δεν τοποθετηθήκαμε θετικά και ζητούμε να την αποσέρεται την τροποποίηση αυτής της τελευταίας. Ωραία, εφόσον κ. Νοτοπούλου ζητάει κάτι τέτοιο, δεν θα κολλήσουμε, νομίζω, σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Μας ξεπερνάει η κανονιστική. Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο, είναι κάτι πολύ σπουδαιότερο. Είναι κάτι στο οποίο πραγματικά συμμαχήσαμε όλοι μαζί. Οπότε αυτή αποσήρεται, αυτή η διάταξη. Κύριε Πρόεδρε, θα προχωρήσουμε στη ψήφιση του θέματος. Θα μπορούσαμε να το δεχτώ, την πρόταση αυτή, κυρίως για εκτός της περίκαπτης ζώνης, εκτός κέντρου, αλλά εμπάσταρες τόση, προκειμένου να υπάρχει μια όρθο το δυνατόν ευρύτερη συνέναιση, ας το δούμε πώς μπορεί να γίνει μια διαφοροποίηση. Ωραία. Λοιπόν, άρα λοιπόν, με τις προσθήκες, τις τροποποιήσεις, οι οποίες γίνανε μετά από μεγάλη διαβούλευση, με τις υποχωρήσεις, τις παρενέσεις που έγιναν, ποιος είναι λευκό στο θέμα της κανονιστικής? Σενόπουλος. Πρώτα κατά, πρόεδρε. Ο κύριος Σενόπουλος. Πρώτα κατά. Ο κύριος Γούγιας. Δεν περάσαμε τίποτα. Ποιος είναι κατά? Ρακάς. Ο κύριος Ρακάς είναι κατά. Ο κύριος Κουράκης είναι κατά. Ζαριανόπουλος. Ο κύριος Ζαριανόπουλος είναι κατά. Είναι και Κωνσταντινίδης προφανώς. Ο κύριος Κωνσταντινίδης, τον οποίον το βλέπω, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να μιλήσει, είδα ότι έκανε νόημο. Ο κύριος Κωνσταντινίδης. Ξενόπουλος. Ο κύριος Βούγιας. Ο κύριος Ξενόπουλος. Αϊδονά. Η κυρία Αϊδονά. Ξαβλής. Ο κύριος Ξαβλής. Ο κύριος Καλαϊτζίδης. Η κυρία Σπανού. Η κυρία Κριτίδου. Εγκρίνεται η νέα κομμάτια. Πρόεδρε, εγώ θα ψηφίσω θετικά, διατηρώντας όμως τις συμφυλάξεις για την εφαρμογή και επί των γραφτών κειμένων που με θέλατε. Και εγώ και αυτά πήγατε στην ανακοίνωσή σας. Στην ανακοίνωσή σας. Σε λίγο θα έχετε το εφτά λεπτό σαν επικεφαλής παράταξης. Αλλά θα λέω επειδή ψηφίζουμε για αυτό. Ναι, ναι. Εγκρίνεται λοιπόν το θέμα. Η νέα κανονιστή του Δήμου Δασσαλονίκης πραγματικά με μια ευρύα πληροψηφία. Κύριε Πρόεδρε, αξίζει να πείτε πόσα είναι τα υπέρ για να βεβαιωθούμε και όλος ότι είναι και πάνω από 25 που χρειάζονται. Είναι 33 τα υπέρ αν τα έχουμε μετρήσει σωστά με μια πρόχειρη καταμέτρηση. Θα το πούμε στην πορεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Περνάμε στις ανακοινώσεις του Δημάρφου, των επικεφαλής, των παρατάξεων. Όχι, δεν χρειάζεται να κάνετε δήλωση. Τώρα στην ανακοινωσή σας, κύριε Αβαρλή, προχωράμε. Στην ανακοινώσεις θα κάνετε όσες δηλώσεις θέλετε. Όλο μου στερεί στο λόγο, όλο μου στερεί στο λόγο εσύ. Πότε? Στην ανακοινωσή σας, κύριε Αβαρλή, θα έχετε στις δύο λεπτά από εμένα. Ο λόγος στον κύριο Δήμαρφο για την ανακοινωσή του. Κατ' αρχάς να εκφράσω τη χαρά μου για τη συζήτηση που έγινε, για το αποτέλεσμα που προέκυψε. Θεωρώ ότι ήταν κάτι πολύ σημαντικό ότι λειτουργήσαμε συνθετικά και ότι η επόμενη μέρα προφανώς ήταν μια μέρα διαρκούς ελέγχου οποιασδήποτε σημαντικής απόφασης παίρνουμε. Και προφανώς θα είμαστε εδώ για να εξετάσουμε τι θα λειτουργήσει σωστά, τι θα λειτουργήσει λιγότερο σωστά και για να περάσουμε σε όποιες βελτιώσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρακολουθούμε την πορεία οποιοδήποτε δικών μας αποφάσεων και γιατί ξέρετε η λειτουργία μιας πόλης, η λειτουργία της αγοράς, είναι μια δυναμική διαδικασία και προφανώς θα υπάρχει αυτή η συνέχεια. Να μπω στις ανακοινώσεις που έχω, θα προσπαθήσω να είμαι το πιο σύντομη. Να μιλήσω πρώτα για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, του λιανεμπορίου που στην πόλη μας ξεκίνησε με καθυστέρηση, ξεκίνησε με click away και από το προηγούμενο Σάββατο ξεκίνησε και με το λεγόμενο inside clicking shop. Η αγορά ήταν λίγο διστακτική τις πρώτες δύο μέρες. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι μια πιο τονωτική η λειτουργία της αγοράς, που είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για την οικονομία της πόλης, όχι μόνο για την ψυχολογία της πόλης, αλλά γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία της. Έχω πει ξέρετε πολλές φορές, ακούστηκε προγουμένως. Θα μπορούσα να πω κι εγώ πολλά για αυτά που ακούστηκα και στις προγούμενες τοποθετήσεις, αλλά το επαναλαμβάνω και τώρα ενώπιον όλων ότι ο τζύρος ποτέ δεν υποκαθίσταται με πρημοδοτήσεις, δεν υποκαθίσταται με επιδόματα. Άρα θέλω να πιστεύω ότι όσο να το πιο γρήγορο να μπούμε σε μια ικανονικότητα, είναι πολύ σημαντικές οι ρυθμίσεις χρεών, οι διευκολύνσεις, αλλά πάλι το λέω ο τζύρος δεν αποκαθίσταται από οποιαδήποτε επιδόματα. Με βάση λοιπόν τα καινούργια δεδομένα, με βάση και τα στοιχεία που έρχονται και στα δικά μου τα χέρια και θα θέλα να ενημερώσω και το σώμα, έχουμε μια μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, παρότι βέβαια ο κορωνοϊός έχει τυπήσει και πολύ κοντά μας, έχει τυπήσει συναδέρφους μας, τους οποίους προφανώς και από εδώ και με αυτή την ευκαιρία εύχομαι περαστικά και ότι καλύτερο. Αλλά σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι το σημαντικό από τη στιγμή που όλοι αποδέχονται ότι το κορωνοϊό τα κρουσμάτα τα φέρνει η κινητικότητα, θα πρέπει να διοχετεύσουμε την κινητικότητα σε μια ελεγχόμενη, σε μια καλή αν μου επιτρέπεται κινητικότητα, με κανόνες πάντα, με μέτρα προστασίας, με σεβασμό στους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επιβαρύνει την κατάσταση, όπως δεν θα επιβαρύνει την κατάσταση πλέον το άνοιγμα των σχολείων, των λυκείων που άνοιξαν πριν από λίγο. Παρ' όλα αυτά έγινε αυτό με έξυπνα συστήματα. Χαίρομαι πάρα πολύ επίσης για τα self-tests τα οποία ξεκίνησαν και για εργαζόμενος στο δήμο. Από σήμερα υπάρχει δυνατότητας εργαζόμενος στο δήμο στην καθαριότητα, στα KET και στα KAPI, να υπάρχουν τα self-tests και σταδιακά θα υπάρχει σε όλο τον δημόσιο τομέα. Κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, να υπάρχει ένας διαρκής έλεγχος της κατάστασης όσον αφορά τον κορωνιό. Και είμαστε και από τους πρώτους που ισχυριστήκαμε την ανάγκη μιας τέτοιας προσέγγισης και χαίρομαι και από τις συζήτησες που είχαμε κάνει, αν θυμάστε όλοι μαζί εδώ πέρα σε εκείνη την έκταξη συνεντρίας για το λιανεμπόριο, αλλά και εγώ προσωπικά με όποιες παρεμβάσεις, ότι η Θεσσαλονίκη άνοιξε και αρχίζει και βένει σε μια φάση κανονικότητας. Δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στην προ-Covid εποχή. Χρειάζεται δυστυχώς ακόμα πολύ μεγάλη προσοχή. Το εμβόλιο-οβολιασμός πάει καλά, αλλά πολύ φοβάμαι ότι και όλο το καλοκαίρι θα είμαστε με αυτό το άγχος. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τους κανόνες απόστασης, τους κανόνες συμπεριφοράς, σωστή συμπεριφοράς, σαν να είναι ο ιός δίπλα μας. Από την άλλη πλευρά θα πω ότι είμαστε έτοιμοι. Η καθαριότητα, η δημοτική αστυνομία, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι όλοι κανονικά στις θέσεις τους και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στο Δήμου, γιατί ξέρετε, μπορεί να διαβάσετε κι εσείς, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο τρίτος δήμος στη χώρα που πλήγηκε από τον κορωνοϊό, σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους στη χώρα μας. Πρώτος είναι ο Δήμος Αθηνέων, μετά έρχεται ο Δήμος Ρόδου, μετά είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά, όλες οι υπηρεσίες λειτούργησαν και αξίζουν συγχαρητήρια στους συναδέρφους μας, τους εργαζόμενους στο Δήμος Θεσσαλονίκης, πολύ αυτή την περίοδο, όχι μόνο ήταν στις θέσεις τους, όχι μόνο εξετέλεσαν το καθήκον τους, αλλά είχαν και ένα πολύ μεγαλύτερο και πολύ βαρύτερο αντικείμενο, καθώς θα έπρεπε να φροντίσουν τους ελεύθερους χώρους, τα πάρκα, τις πλατείες, ούτως ώστε να είναι επισκέψιμα. Πραγματικά, είδαμε μια διαφορετική χρήση του δημόσιου χώρου, ο κόσμος έχει τόσο μεγάλη ανάγκη από την επίσκεψη σε ελεύθερους χώρους, σε κοινόχρητους χώρους, πόσο μάλλον τώρα που ξεκινάει και ο καλύτερος καιρός, πόσο μάλλον τώρα που θα έχουμε διακοπές, πόσο μάλλον τώρα που δυστυχώς, λόγω του ιού που επιμένει, δεν θα επιτραπεί η μετάβαση εκτός Δήμων, εκτός του αστικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου όλοι εμείς θα βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στο αστικό συγκρότημα της πόλης μας. Να ενημερώσω το σώμα για μια σειρά από επισκέψεις που δέχτηκα. Ήταν εξαιρετικά σημαντικό ότι υποδέχτηκα και επισκέφτηκε την πόλη μας ο αναπηρωτής υπουργός ουτυρικών ο κ. Πέτσας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από τον Αντώνη Στρίτσις. Το Αντώνη Στρίτσις είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης για τους δήμους μας, πέρασε από αρκετά κύματα και θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τελευταία φάση, 31 Μαΐου είναι οι τελευταίες προθεσμίες. Ο δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε εννιά συγκεκριμένες υποκατηγορίες του προγράμματος Αντώνης Στρίτσις από το κομμάτι της ανακύκλωσης, το κομμάτι δηλαδή της πράσινης πόλης που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η πόλη μας θα αξιοποιήσει ένα πολύ μεγάλο κονδήλι γύρω στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα με ένα μεγάλο στίχημα που έχει θέσει η πόλη μας για το ψηφιακό μετασχηματισμό για την εξέλιξή της σε έξυπνη πόλη με ένα πολύ σημαντικό προπολογισμό και γι' αυτό από το πρόγραμμα Αντώνης Στρίτσις. Παράλληλα με πολλές αναπλάσεις του Βαφοπούλιου Υδρύματος, του κτιρίου του Βαφοπούλιου Υδρύματος μαζί με τον άξονα της οδού Βαφοπούλου, μαζί με αναπλάσεις κτιρίων, μαζί με συντηρήσεις πολλών σχολικών υποδομών που χρήζουν αυτής της ανάγκης, μαζί με καινούργια σχολικά κτίρια. Όλα αυτά θα είμαι σε θέση να σας τα παρουσιάσω αναλυτικά όταν θα λάβουν και το τελικό στάδιο της έγκρισής τους. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αυτήν την περίοδο υποβάλλει μια σειρά από τέτοιους φακέλους στην ψηφιοποίηση και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Όλα αυτά, η επίσκεψη του Υπουργού Στέλιου Πέτσα στη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά τα επιβεβαίωση και χαίρομαι πάρα πολύ που θα βρούμε μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δημιουργώντας έβρεσης πόρων από τον Δήμο να έχουμε εργαλεία χρηματοδοτικά στα χέρια μας. Είχα επίσης τη χαρά να υποδεχθώ τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Γιάννη Πλακιοτάκη, ο οποίος μας ανακοίνωσε κάτι το οποίος όλοι χαιρόμαστε και όλοι φαντάζουμε ότι θα χαλαγελάσουμε, γνωρίζοντας πλέον ότι από την 1η Ιουνίου θα υπάρχει η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις βόρειες ποράδες. Και όταν λέμε βόρειες ποράδες εννοούμε την Αλώνισο, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Θα πρόκειται για σύνδεση τρεις φορές την εβδομάδα από Θεσσαλονίκη πρώτα προς Αλώνισο μετά προς Σκόπελο και μετά προς Σκιάθο, με πολύ σύγχρονα φιλικά προς το περιβάλλον καινούργια οχηματαγωγά πλοία, που σημαίνει ότι ο Θεσσαλονικιός, αλλά όχι μόνο ο Θεσσαλονικιός, αλλά και όλοι οι Βαλκάνοι θα μπορούν μέσω Θεσσαλονίκης να επισκέπτονται τα κοντινότερα νησιά σε εμάς, που είναι τα στολίδια του Βορειού Αιγαίου, οι βόρειες ποράδες. Είχα πει στην επίσκεψη του Γιώργου Γιωργαντά, του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πολύ σύντομα θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αφορά τα καινούργια κέψη στο δήμο μας, ίσως να πω σωστότερα, την χωροθέτησή τους σε καινούργια κτίρια. Σήμερα υπογράφηκε, θα μπορώ να σας το πει Καρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο Στέλιος Ολιακόπουλος, σήμερα υπογράφθηκε η Σύμβαση για τη μεταφορά του κέπτης τέταρτης δημοτικής κοινότητας, της Τούμπας, σε ένα κεντρικότατο σύγχρονο ακίνητο. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που η Τούμπα θα εξυπηρετείται πολύ σύντομα, μέχρι τον Ιούνιο, σε ένα κεντρικότατο σύγχρονο μαγαζί, σε ένα σύγχρονο κτίριο, όπου θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι πολίτες της Τούμπας. Επίσης, προχωράει με σύντομα δήματα, η χωροθέτηση του κέπτης πρώτης κοινότητας από το χώρο της Αγγελάκη σε ένα κεντρικό σημείο και σε πολύ μεγάλο βαθμό με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, χωρίς σημαντικές δαπάνες από το Δήμο Θεσσαλονίκης και μάλιστα με πολύ πιο σύγχρονες, με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες από αυτές που είχαμε μέχρι τώρα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι και το κέπ του πρώτου διαμερίσματος του κέντρου της πόλης μετακινείται σε ένα πολύ πιο κεντρικό χώρο, πόσο μάλλον με δεδομένο ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ πολύ σύντομα θα ανάγκαζε ούτως ή άλλως τη μεταστέγρασή του. Ήρθόμαστε μπροστά από αυτές τις εξελίξεις, τόσο ώστε να γίνει η μεταφορά του κέπ του πρώτου διαμερίσματος της περιοχής της Αγγελάκη σε ένα κεντρικότερο σημείο, όπως επίσης και το κέπ της Τριανδρίας, το οποίο και αυτό θα μεταφερθεί πολύ σύντομα. Θα υπάρξει ένας συνοπτικός διαγωνισμός γι' αυτό από το χώρο που βρισκόταν σήμερα στο χώρο του Παλιού Δημαρχείου του Παλιού Δημοτικού Μεγάρο της Τριανδρίας, εκεί που στεγαζόταν τα ΕΛΤΑ. Με τον Γιάννη Κεφαλογιάνη, ο οποίος επισκέφτηκε επίσης, συζητήσαμε το θέμα των εξελίξεων των μεταφορών. Έχει αρμοδιώτα στα θέματα μεταφορών. Αμισχαιρώμαστε πάρα πολύ για την εξέλιξη που έχουν οι αστικές συγκοινωνίες. Αν καθίσετε στο παράθυρό σας, που πιθανότατα να βρίσκετε σε ένα κεντρικό δρόμο και δείτε τα λεωφορεία που περνάν, θα δείτε μια τελείως διαφορετική εικόνα. Ο αριθμός των νέων λεωφορίων που κυκλοφορεί στους δρόμους είναι πάνω από 200 και πολύ σύντομα με διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που είχε η σύμβαση με τα leasing, δηλαδή με τη δυνατότητα μίστοσης λεωφορίων, να εσωματωθούν άλλα 70 περίπου λεωφορεία, ούτως ώστε ο μαγικός αριθμός των 500 περίπου λεωφορείων που χρειάζονται για το συγκοινωνιακό έργο, για το μεταφορικό έργο στην πόλη μας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι να υπάρξει η νέα δομή του OAST, ο οποίος θα υπάρξει από την πρώτη πρώτη του 2023 καθώς το καθεστώς αυτό του OAST, του υποκαθάριση οργανισμού, θα ολοκληρωθεί στη 31 Δεκεμβρίου του 2022. Αυτά όλα είναι θέματα τα οποία νομίζω φορούν το μέλλον του Δήμου, το μέλλον της πόλης μας και χαιρόμαστε πάρα πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνεται και για το ενδιαφέρον που δείχνουμε και ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας συνομιλητής και αν θέλετε είναι ένας επισπεύδων σε όλες αυτές τις διαδικασίες που αλλάζει την ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Να ενημερώσω επίσης στο ΣΟΜΑ για μια πολύ θετική εξέλιξη. Αυτό αφορά στη χρηματοδότηση σημαντικών μελετών για την πόλη. Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε και επίσημα η χρηματοδότηση ύψους περίπου ένα, κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ μέσα το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τις μελέτες ανάπλασης του μνημιακού άξονα της Αριστοτέλους και της επέκτασης παλιάς παραλίας με την κατασκευή DEC. Περάσαμε από το Δημοτικό μας Συμβούλιο το διεθνή διαγωνισμό για την μελέτη του άξονα της Πατίας Αριστοτέλους και της Οδού Αριστοτέλους μέχρι το ύψος Εγνατίας Οδού. Προχωράει με πολύ σημαντικό ενδιαφέρον από πολλούς πολλαρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο και χαιρόμαστε που ουσιαστικά αυτό θα γίνει με μηδενικό κόστος για το Δήμο, καθώς η δαπάνη αυτή θα καλύπτεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Όσον αφορά την επέκτασης παλιάς παραλίας με την κατασκευή DEC, βρισκόμαστε στην ενόηση μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μαρκεδονίας, με την οποία η συνεργασία είναι εξαιρετική, στην διαδικασία της μελέτης, που το σώστε πολύ σύντομα να έχουμε αυτή την ελαφριά κατασκευή που να προχωρήσει στην ανάσα της παλιάς παραλίας με την επέκταση της κατά ένα σημαντικό μήκος. Με την ίδια επίσης απόφαση εγγράφτηκαν στο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων 765.000 ευρώ που είναι για παρεμβάσεις ενίσχυσης του ποδηλατικού τουρισμού και βιώσιμησαστικής ανάπτυξης στην παραλιακή ζώνη από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τη Νέα Κρίνη. Το συγκεκριμένο αυτό έργο προχωρά στο πλαίσιο εργασίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και ίσως απαντάει σε αρκετά τα οποία τέθηκαν προγουμένως κατά πόσο η διοίκησή μας δουλεύει στο κομμάτι της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δουλεύει στην εξέλιξη της πόλης σε μια πόλη που θα χρησιμοποιεί τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, και όλα αυτά συζητιούνται, ότι όλα αυτά μελετούνται και ότι όλα αυτά θα υλοποιηθούν πολύ σύντομα. Είπε προγουμένως και ο Γιώργος Σαβαρλής ότι το ΣΒΑΚ, το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί και θα έρθει πολύ σύντομα στην προσατελική συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Όλα αυτά περιγράφονται μέσα στο συμμετικό μας σχεδιασμό για την αστική κινητικότητα. Ξέρετε, είναι σημαντικά έργα. Όλα αυτά που πιστεύω η υλοποίησή τους και μάλιστα σύντομα θα αλλάξει την εικόνα της πόλης. Όλα αυτά είναι έργα αστικής αναζογόνησης και θα αλλάξουν, όπως σας είπα προγουμένως, στην καθημερινότητα των πολιτών. Και ακριβώς αυτό είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση που έχουμε σχεδιάσει, αλλά και που όλοι οι πολίτες θα ήθελαν να ζουν στην πόλη τους και θα ήθελαν και οι πιθανοί επισκέπτες, πιθανοί επενδυτές, μια πόλη που ανήκει στο παρόν αλλά και στο μέλλον. Αυτή είναι η δική μας συνταγή και πιστεύω ότι κάθε μέρα αποδεικνύεται πετυχημένη. Να πω επίσης γιατί ακούστηκε προγουμένως. Ξέρετε, για πολλά από τα θέματα τα οποία έχουμε θέση σαν στόχους, τα περιγράφουμε. Ακούω μονότονα μια συγκεκριμένη κριτική. Προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η αρχαιολογική αποτύπωση στην Πλατεία Ελευθερίας με την προοπτική αυτή να ενταχθεί, εφόσον κριθεί από τους αρμόδες αρχαιολογικές υπηρεσίες σημαντική, σε ένα έργο το οποίο ακριβώς περιγράψαμε στην αρχή, το παρακολουθούμε στενά και θα το παλέψουμε έως τελευταία στιγμή, δηλαδή για την κατασκευή ενός υπόγειου πάρκιν στην Πλατεία Ελευθερίας με το σεβασμό στα αρχαία που έχουν ευρεθεί εκεί και με τη διαμόρφωση μιας πλατείας μνήμης στο χώρο που είναι σήμερα η Πλατεία Ελευθερίας. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή ο στόχος μας. Αυτός παραμένει και σήμερα και αυτός θα είναι και στο μέλλον. Και ακριβώς αυτό θέλουν να κάνουν. Δεν θέλουμε απλώς να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται και τα αυτοκίνητα επαγγελματιών, κατοίκων και επισκεπτών. Ξέρετε έχουμε μια ολιστική άποψη σε αυτά τα θέματα και δεν λέμε απλώς πεζοδρομού με τηλεοφόρο Νίκης καθυστερώντας στο μετρό ή κάνουμε μια πλατεία χωρίς να σκεφτούμε που μπορούν να πάνε αυτά τα 1500 αυτοκίνητα που πάρκαραν εκεί. Όλα αυτά έχουν μια συνολική ολιστική και αν θέλετε και υπεύθυνη στάση απέναντι στην καθημερινότητα της πόλης μας, απέναντι στη λειτουργία της πόλης μας και απέναντι στο μέλλον της πόλης μας. Όλα αυτά θα είμαστε εδώ και θα τα παρακολουθούμε. Ξέρετε είναι αποδεκτή αντιπολίτευση, αλλά απλώς θέλω λίγο να παρακολουθεί και τις εξελίξεις και να μην είναι κολλημένη απλώς στο παρελθόν. Λέω πολύ συχνά ότι θα πρέπει πέρα από το φρένο που πατάμε, να πατάμε πότε πότε και σε αυτή την πόλη και λίγο γκάζι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρούμε και να μην μένουμε ακίνητοι. Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να κάνω και μια σημαντική αναφορά σε μια εξέλιξη που είχαμε, σε μια διεθνή εξέλιξη, σε μια οδυνειρή ημερομηνία, σε μια οδυνειρή νύμη, αλλά συγχρόνως σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Η γενοκτονία των Αρμενίων τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Είναι μνήμη ενός λαού που εξοντώθηκε σε μια από τις πρώτες γενοκτονίες του 20ου αιώνα. Εμείς εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη των προσφύγων, στην προσφυγωμάνα, οφείλουμε να κρατούμε τη μνήμη ζωντανή. Μας θυμίζει πολλά η λέξη γενοκτονία, αυτός ο πόνος μας αγγίζει πολύ πολύ οδυνειρά. Θα περάσουμε στη λύθη, θα κρατήσουμε τη μνήμη, αλλά πρέπει να τιμήσουμε με νίκες αυτή τη γενοκτονία και πολλές άλλες που έπληξαν την πόλη μας, έπληξαν συγγενείς δικούς μας. Δεν θα ξεχάσουμε τους Εβραίους και τη γενοκτονία που έγινε εδώ στην πόλη, δεν θα ξεχάσουμε τους προγονούς μας, τους πόντιους, τους μικρασιάτες, οι οποίοι και αυτοί υπέστησαν μια αντίστοιχη σφαγή, αντίστοιχη γενοκτονία. Χαιρετίζουμε λοιπόν την αναγνώριση από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτιών της σφαγής των Αγμενίων το 1915 ως μια γενοκτονία και ίσως θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι ενωμένοι να προχωρήσει και αυτό σε αντίστοιχες γενοκτονίες που γίναν με τους ποντίους, με τους ποντίους αδερφούς μας, με τους ποντίους συγγενείς μας. Η αρμενική κοινότητα, ξέρετε, Θεσσαλονίκης, μια που συζητάμε γι' αυτή, οργανώθηκαν σε κοινότητα, η αρμενική κοινότητα Θεσσαλονίκης, στις αρχές δεκαετίας του 1880 και από τότε και ως τις μέρες μας γνώρισε πολλές δραματικές δημογραφικές και κοινωνικές αλλαγές. Παραμένει όμως μέχρι και σήμερα ένα ζωντανό κύτερο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής Θεσσαλονίκης και ίσως ένα από τα πιο δραστήρια. Έτσι λοιπόν αυτή η χαρά τους, έτσι λοιπόν αυτή η ανακούφιση τους, μας δίνει και μας δύναμη. Θέλω να πιστεύω ότι συμβάλαμε και εμείς σε κάποιο βαθμό σε αυτό. Οπότε ας αγωνιστούμε μαζί, όπως παλιότερα αγωνιστήκαν κάποιοι για την αναγνώριση γενοκτονίας των Εβραίων, έτσι να προχωρήσουμε και εμείς στην αναγνώριση γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και είναι μια ιστορική και πολιτική περίοδος, όπου όλοι μας, η πολιτεία, η κοινωνία των πολιτών, ο διακέστρος οργανώσεων, όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να εντύνουμε προς αυτή την κατέστιση προσπάθειές μας. Έτσι λοιπόν ο αγώνας αυτός είναι διαρκής μέχρι την τελική διοίκηση, δικαιώσει συγγνώμη και η χθεσινή νίκη των αδερφών Αγμενίων ας γίνει εφαλτήριο και για τις δικές μας προσπάθειες. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε δήμαρχε, ο κύριος Γάκης έχει το λόγο. Ναι, ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν να ξεκινήσω και εγώ με την απόδοση φόρου τιμής στους νικρούς της αρμενικής γιονοκτονίας. Χαιρετίζω την αναγνώριση της αρμενικής γιονοκτονίας και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός. Βλέπουμε όχι τη λύθη των γιονοκτονιών, Εβραίων, Ποντίων, Αρμενίων αλλά και άλλων λαών και όχι με σκοπό όχι την αναμόχλευση του μίσους αλλά προς αποφυγή επανάληψης παρόμοιων γεγονότων από όπου και αν προέρχονται. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ενημερώσω και να θυμίσω στο σώμα ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 24 Απριλίου με την ΕΡΤΡΙΑ μετέδωσε μια συναυλία που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής στην εργασία με την Κρατική Ορχήστρα, όπου ήταν απόδοση στη Μουσία Τιμή στη γιονοκτονία των Αρμενίων. Και με την ίδια λογική στις 19 Μαΐου ετοιμάζεται μια πάρα πολύ ωραία παραγωγή για την απόδοση Τιμής στην ποντιακή γιονοκτονία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με το Θεό Μουσικών Σπουδών και την έδρα των έρευνων ποντιακού ελληνισμού του ΑΠΙΘΗΤΑ. Τώρα, χάρηκα κατ' αρχήν που άκουσα στον Κύριο Δήμαρχο την εκτενή του αναφορά στην επαφή και την επίσκεψη πολλών Υπουργών και Στελεχών της Κυβέρνησης στο Δημαρχείο και την αναφορά σε πάρα πολλά θέματα τα οποία αφορούν το δήμο μας και την πόλη μας. Αποδεικνύοντας έτσι με έναν πολύ ωραίο τρόπο το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη. Κάτι το οποίο οφείλουν να ομολογήσω ότι κατά το πανεπιστόν δεν γινόταν τόσο συχνά. Αν και ο δήμος Θεσσαλονίκης μέχρι τώρα έχει γίνει αποδέκτης προς μια σωστή αντιμετώπιση τα προβλήματα που απασχολούν την πόλη από την κυβέρνηση. Ένα τρίτο θέμα το οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι το θέμα της αγοράς. Θυμάμαι είχα γίνει μια συζήτηση για να ανοίξει όσο το πιο γρήγορα η αγορά της Θεσσαλονίκης. Συμφωνώ και εγώ με την άποψη που εξέφρασε και ο δήμαρχος. Τα επιδόματα είναι προσωρινές λύσεις. Η πραγματική δουλειά, η πραγματική παραγωγή, η πραγματική τζύρι είναι αυτή που σώζουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. Δυστυχώς όμως η αγορά άνοιξε αλλά η αγορά ακόμα δεν δουλεύει. Αν επισκεφθεί κάποιος στην πόλη αυτές τις ημέρες θα διαπιστώσει ότι η αγορά περνάει τη δική της μεγάλη εβδομάδα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις μεγάλες εβδομάδες, με την ανάλωση των μεγάλων εβδομάδων, των αντίστοιχων χρονικών περιόδων άλλων εφοχών. Αυτό βέβαια οφείλεται και στην ψυχολογία, η οποία πρέπει σιγά σιγά και με την βοήθεια της αγοράς, η οποία πρέπει σιγά σιγά και με την βοήθεια βέβαια των γεγονότων να βελτιωθεί. Φέρετε όμως η ψυχολογία είναι κάτι πολύ σύνθετο και δεν έχει να κάνει μόνο με τις τοπικές εξελίξεις ή με το πώς εξελίσσεται η πανδημία μόνο σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, αλλά και με τη διεθνή ιδιωσιογραφία που δυστυχώς κατακλυζόμαστε το τελευταίο καιρό από δυσάρεσες εξελίξεις με νέες μεταλλαγές του κορονοϊού κτλ. Αυτό τα λέω γιατί, διότι αν δεν θέλουμε τα χειρότερα και αν θέλουμε να συνεχίσουμε για να μπορέσουμε να πάμε στο καλοκαίρι με μια ανοιχτή κοινωνία, με μια ανοιχτή οικονομία, θα θυμίζω ότι ο τουρισμός είναι το 17% του ΑΕΤ μας, θα πρέπει να φροντίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για τον εμβολιασμό μας, το πρώτο, και το δεύτερο για τη λήψη, για τη συνέχιση των μέτρων προστασίας, με βάση την ατομική μας συνείδηση. Διότι, όπως και το Σύνταγμα λέει, ότι η εφαρμογή του επαφίεται στους πολίτες, έτσι λοιπόν και η ασφάλεια της κοινωνίας μας επαφίεται στους πολίτες. Και σε καμία κυβέρνηση, όσο αυστηρά μέτρα και αν θέλει να επιβάλλει, όσο ισχυρή και αν έχει καταστολή. Εάν εμείς δεν το συνειδητοποιήσουμε, μην περιμένουμε να αλλάξει η κατάσταση. Ένα άλλο θέμα, το οποίο θα θέλα να αναφερθώ και θα ζητήσω την παρέμβαση και τη διοίκησης του Δήμου, είναι ένα θέμα ιστορικής φύσεως. Έχει απασχολήσει πολύ συχνά το Δημοτικό Συμβούλιο, οι αναφορές μας για τους αγώνες των Ελλήνων της Θεσταλονίκης κατά τη διάρκεια της κατοχής. Ξαδεύσαμε πολύ λόγο για το πότε έγινε και από ποιους και πότε έγινε η απελευθέρωση της πόλης, κτλ. Υπάρχουν όμως, σας είπα και άλλη φορά, κάποια μνημεία ακόμα υπαρχτά της πόλης εκείνης της εποχής. Υπάρχουν κάποια κτίρια που έχουν σημάδια από σφαίρες, που θυμίζουν και αποτελούν ακόμα ζωντανά, τα λίγα ζωντανά μνημεία εκείνης της άσχημης εποχής. Πρόσφατα, ευτυχώς που αποκαταστάθηκε έναν διατηρητέο, δυστυχώς όμως μέσα στην αποκατάσταση καλύφθηκαν τα σημάδια αυτά, έχω φωτογραφικό υλικό, από νεοκλασικό ακίνητο επί της Συγγρού και Βαλεορίτου. Ένα άλλος χώρος, ένα άλλο κτίριο επιτρέψτε μου, που έχει ακόμα ζωντανά τα σημάδια από εκείνη την εποχή και τα πρέπει να διασωθούν με κάθε τρόπο, είναι η Στοάμο Διάνο. Και συγκεκριμένα η όψη της επί της βασιλέως Ιρακλίου. Εάν επισκεφτείτε, αν κάνετε μια βόλτα, θα δείτε στην πρόσωψη του κτιρίου να υπάρχουν σημάδια από σφαίρες εκείνης της εποχής. Νομίζω ότι επειδή τώρα αποκαθίσταται στο Στοάμο Διάνο και είναι κάτι πάρα πολύ θετικό, κάτι πολύ όμορφο, κάτι τρομερό για την πόλη και ιδίως για το κέντρο της πόλης, θα θυμίζω ότι ήταν απάγιο αίτημα, νομίζω ότι δεν θα ήταν τόσο άσχημο στην εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη συντήρηση, τη διάσωση αυτών των στοιχείων μνήμης εκείνης της εποχής. Ζητώ από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και από τον ίδιο τον δήμαρχο, ας επισκεπτούν τον χώρο, να το δουν, μήπως μπορέσουν να σωθούν αυτά τα σημάδια της πόλης από εκείνη την εποχή. Και λέω σημάδια, γιατί δεν μπορείς να τα πεις κάπως διαφορετικά, είναι μια δυσάρεστη εποχή για όλο τον κόσμο, η εποχή του νασισμού και της κατοχής και πολύ μάλλον περισσότερο για την πόλη μας, με όλα αυτά τα οποία συνέβησαν με τους συμπολίτες μας εβραίους. Θα ήθελα να κλείσω την τοποθέτησή μου, κύριε Πρόεδρε, με την αναφορά στην κανονιστική. Πριν από λίγο ύφισα υπέρ της κανονιστικής, με κάθε επιφύλαξη όπως τοποθετήθηκα και στην εισαγωγή μου και η οποία βέβαια έχει δημοσιευτεί και έχει δοθεί και στον τύπο. Φεωρώ ότι η παρούσα κανονιστική, λόγω των ειδικών συνθηκών κάτω από τους οποίες κληθήκαμε να λάβουμε υπόψη στοιχεία για να ψηφίσουμε, εκφύσιως είναι αναθεωρητική, δηλαδή είναι σε μια διαρκή εξέταση και θα πρέπει διαρκώς να φροντίζουμε όλοι μας την πιστή της εφαρμογής. Όπως σας είπα και πριν, θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός στην επιτήρηση της κανονιστικής και από μέρους των καταστημάτων, αλλά κυρίως από μέρους της διοίκησης αλλά και όλων των εμπλοκομένων φορέων για τη σωστή και πιστή εφαρμογή της. Δεν ψηφίζω κάτι ως άσκηση επί χάρτου. Κάθε υπέρβασή μου και κάθε προσπάθεια, η οποία καταβάλλω με τη λογική της κοινής συνέναισης, δεν θα πρέπει να είναι προϊόν, αν θέλετε, εντός της αγωγικών κατάκρισης από τον οποιοδήποτε. Κλείνοντας, θα ήθελα να ενημερωθώ πώς είναι η υγεία του συναδέλφου του κ. Τρεμόπουλου, όπως επίσης και του συναδέλφου συνεργάτη μας μάλλον του κ. Κωνσταντινίδη και δεκομένως και διαφόρων άλλων συναδέλφων που αυτή τη στιγμή να έχουν προορισμένα τα υγείας λόγω του κορονοϊού. Και να κλείσω ευχόμενο σε όλους σας καλή ανάσταση. Εύχομαι πραγματικά το καλύτερο για όλους μας και για την πόλη μας, που νομίζω ότι το καλύτερο για όλους μας στην παρούσα φάση είναι... Είστε καλά κύριε Φάκη. Ευχαριστώ. Ο κύριος Ορφανός. Ναι κύριε Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω κι εγώ από ένα γεγονός το οποίο το θεωρώ μίζων, με επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρε των Ηνωμένων Πολιτιών, μια από τις πολύ μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, δέχεται ότι συνέβησαν γεγονότα τα οποία η γη των χώρα, τα αρνείται με πάθος, τα πολεμάει. Θυμηθείτε τι έγινε όταν η Γαλλία έκανε κάτι ανάλογο και με ποιον τρόπο συμπεριφέρεται. Μια χώρα η οποία άφησε ανοιχτή πόρτα στην Γερμανία, το μαζί, έτσι για να ξεκαθαρίζουμε, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το έκανε και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θυμηθείτε ότι αυτός ο σχεδιασμός των χριστιανικών λαών, οι οποίοι πετάχτηκαν από την Τουλκία με τον χειρότερο τρόπο, έχει τέτοια σφραγίδα. Το σχέδιο το οποίο έχει δημοσιευθεί και το αναφέρει και ένας πρέσβης εκείνης της εποχής, για μας το θέμα έχει να κάνει με την γενοκτονία, την δική μας, των Ιπποντίων, των Μικρασιατών, όλων των Ελλήνων, οι οποίοι ζούσανε σε αυτήν την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας και αναζητούσανε και αναζητούνε την δικαίωσή τους μέσα από τον αγώνα ο οποίος γίνεται όλα αυτά τα χρόνια. Λοιπόν, εκτιμώ ότι είναι μία εξέλιξη η οποία βοηθάει πάρα πολύ και στη δική μας προσπάθεια, στην προσπάθεια των Ποντίων Ελλήνων, αλλά και της κάθε κυβέρνησης που σέβεται τον εαυτό της. Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, να εκφράσω την ικανοποίηση που έγινε δεχτή από τον κύριο Αγαρλή, που ελπίζω ότι ήταν σε συνενόηση με την κεντρική διοίκηση του Δήμου, έτσι ώστε να έχουμε ένα εργαλείο το οποίο θα μπορεί να δημιουργεί, να ελέγχει, να παρεμβαίνει, όχι στην έννοια του αστυνομικού, έτσι δεν θέλω να μπει σε αυτήν την νοτροποία, αλλά στην έννοια τι αποδίδουνε τα μέτρα τα οποία παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο στο συγκεκριμένο τομέα και με ποιο τρόπο θα μπορούμε να τα αλλάξουμε, εφόσον κριθεί ότι είναι σκόπιμο. Το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως αφήσω τις επόμενες μέρες λόγω Πάσχα, θα κάνουμε επαφή και με τους επικεφαλείς και με τα υπόλοιπα τους πόλιους Δημοτικού Συμβούλους του Δήμου, να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτήν την πρωτόλια πρόταση, ώστε να έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να αποδώσει, εργαλείο της πόλης, γιατί θα μετέχει και η πόλη, τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου αρχική πρόταση. Το επόμενο σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, είναι ότι με ενοχλία φάνταστα, φαντάζομαι ότι τους περισσότερους μας ενοχλεί, το γεγονός ότι κάθε μέρα με καταγγέλουνε με τα κινήσεις εσωτερικές μέσα στον Δήμο, οι οποίες δεν φαίνονται να τεκμέρονται από κάπου, δεν φαίνεται να ξεκινούν από μία στόχευση. Θα ρίχνει και είναι αντίθετα στοχευμένες, για να διαλύσουνε καταστάσεις οι οποίες ενοχλούν. Και το ερώτημά μου είναι, αφού έχουμε πάνω από 18 μήνες τη νέα διοίκηση, 4 και 12, 16 και 4, 20, λοιπόν, γιατί δεν γίνονται κρίσεις, από τις οποίες να προκύψουν αδικημενικά στοιχεία. Δεν μου από εκείνους που μου αρέσει να έχω καθημερινό έλεγχο, να πηγαίνω και να λέω εσύ, ο τάδε, ο άλλος, ο διευθυντής, ο υποδιευθυντής, αλλά αν θέλω να κάνω κάποιες αλλαγές, κάπου πρέπει να τις βασίσω. Θα τις βασίσω τις πληροφορίες των κολλητών μου, αυτών οι οποίοι αισθάνονται ότι ελέγχουνε την όλη διαδικασία, αυτούς οι οποίοι στριφογυρίζουνε στο γραφείο του δημάρχου και πατάνε το χαλί των 4.000, το οποίο μας αναρτύσσανε στη διάβοια. Και θέλω απάντηση σε αυτό από τον κύριο δήμαρχο. Εμένα δεν με ενοχλεί να πατάει χαλί, αλλά δεν καταλάβα γιατί έφερε να πάρει ένα χαλί 4.000 αυτή τη στιγμή, έτσι αναφέρεται στη διάβοια. Δεν ξέρω και πόσοι το γνωρίζουνε αυτό. Λοιπόν, να το χρησιμοποιήσει στο δημαρχείο, όταν υπάρχουν τόσες άλλες ανάγκες, ειδικά αυτή την εποχή, θεωρώ ότι είναι μια κίνηση προκλητική προς αυτούς που έχουνε μεγαλύτερες ανάγκες, προς αυτούς οι οποίοι αισθάνονται ότι τους λείπηκε το καθημερινό φαγητό. Δεν θα με ψιμιρίσω, δεν θα το κάνω γι' αυτό, απλώς εμένα με ενοχλεί και δεν μου αρέσει κιόλας να κάνω τέτοια σχόλια. Λοιπόν, θα προχωρήσω σε ένα επόμενο σημείο για όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είμαστε στο Δήμο. Δεν έχω ακούσει έναν σχεδιασμό που να αφορά την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των ρεμάτων της πόλης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα θέλετε και εξ ανάγκης, θέλετε γιατί έχουμε περισσότερο χρόνο, έχω περπατήσει στα περισσότερα από αυτά σε όλο τους το μήκος. Έχω δει ότι έχουνε τεράστιες δυνατότητες δημιουργίας αιστιών πρασίνων μέσα στην πόλη και να τα αξιοποιήσουμε εκεί που φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να φτιάξουμε ένα πάρκο. Υπάρχουνε όλα αυτά κι απ' την άλλη έχουμε και ένα πλεονέκτημα. Στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι και ο Πρόεδρος της ΕΕΧΠΑΓΙΩΝ που έχει την ευθύνη των ρεμάτων από την πλευρά της Αθήνα, κύριος Ζακόκολος. Άρα λοιπόν θα μπορούσε να γίνει μια σοβαρή προσέγγιση και σε επόμενη φάση μια σοβαρή αξιοποίηση σε συνεργασία έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα ακόμη δυναμικό στοιχείο που θα πλησιάζει στη φύση αλλά θα αξιοποιείται τους πολίτες οι οποίοι ζουν στις πολυκατοικίες τους και δυσκολεύονται στο να δουν πού θα πάνε τη μικρή τους βόλτα και να πω και κάτι ακόμη είναι γλωστό σε όλους μας. Το είπα και την προηγούμενη φορά η Θεσσαλονίκη είναι από τις πόλεις με το λιγότερο πράσινο. Ο αντιδήμαρχος κ. Δημητριάδης μου λέει δες πως τα δέντρα φυτέψαμε τα δέντρα είναι καλά, ό,τι βάλουμε είναι καλό αλλά δεν οργανωμένο, δεν μια οργανωμένη δράση σε μια περιοχή θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο προσέγγισης της πόλης. Μιλήσαμε λίγο νωρίτερα με αφορμή τα τραπεζοκαθίσματα για τον χώρο που θέλει ο πολίτης, τώρα πρέπει να πω για τον χώρο πρασίνου που θέλει ο πολίτης να φτιάξουμε ένα, δύο, τρία, πέντε σχέδια τα οποία θα τα οργανώσουμε και ας τα πραγματοποιήσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια ας τα κάνει και ένας επόμενος από μας. Αλλά να είναι μπροστά μας σχεδιασμένα να ψάξουμε τις χρηματοδοτήσεις να δούμε λύσεις και απαντήσεις. Επίσης εκείνο το οποίο με ενοχλεί πάρα πολύ δεν έχει να κάνει με το Δήμο έχει να κάνει ότι με αφορμή την πανεμία έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και είναι κάτι το οποίο εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο ούτε το προσεγγίσαμε έτσι έχουμε τόσα πράγματα, όμως είναι οι οικογένειες που βρίσκονται δίπλα μας είναι οι γείτονες, μπορεί να είναι και οι φίλοι. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με κάποιους ανθρώπους που να είναι πιο κοντά σε αυτά τα πράγματα, επιστήμονες, οι οποίοι θα μας δείχνουν ότι έχει χειροτερεύσει πάρα πολύ η κατάσταση και ένα Δημοτικό Συμβούλιο του Δεύτερου Δήμου της χώρας δεν μπορεί να παραγνωρίζει κάποιες καταστάσεις οι οποίες χειροτερεύουν το κοινωνικό στάτους και δημιουργούν συμπεριφορές και καταστάσεις οι οποίες δεν μαθυμούν στο καλύτερο βαθμό. Να πω ότι ανάμεσα σε αυτά που είδα στη διάβυα αποφάσεις, οι οποίες είναι του Δεκεμβρίου και τις αναρτούνε τον Απρίλιο τέσσερις μήνες μετά αφού γίνεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα, συνεπώς κάτι δεν πάει καλά, κοντά στα άλλα που αναφέρει ο καθένας από εμάς, αυτά που αισθανόμαστε ότι υπάρχουν. Χαίρομαι που ο Δήμαρχος είναι αισιόδοξος και χαρούμενος, αλλά εγώ του προτείνω να βγούμε μια μέρα βόλτα για να μην είμαστε οι δυο μας και αυτά φαίνονται ότι ή ο ένας ή ο άλλος τι θα λέει, να βγούμε τρία-τέσσερα άτομα παρέα, να έχουμε και οι κυναίκες για να έχουν τις συσορροπίες που είναι απαραίτητες και να δούμε πώς θα μας αντιμετωπίσει ο κόσμος, ότι θα βρεθεί ένας ο οποίος δεν θα μας του παράπονα. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που είναι ικανοποιημένος και η κριτική, η οποία γίνεται από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου, επιτρέπεται να σας πω, είναι πολύ χαμηλοντών. Είναι μια κριτική με συγκεκριμένα στοιχεία, είναι μια κριτική η οποία δεν ξεπερνάει τα όρια και ο Δήμαρος Σταύραν είναι πολύ ευχαριστημένος που προντίζουμε απλώς να ειλικιστεί και να… Και με τον τρόπο μας να αναδεικνύουμε τα αρνητικά, χωρίς ποτέ να μπαίνουμε σε προσωπικές καταστάσεις, απλώς θετικά βάρουμε αποφάσεις και δράσεις. Και σε αυτό το τομέα αυτή η συγκεκριμένη διακυβέρνηση δεν τα πάει καλά. Εάν θέλει να τα πάει καλά, πρέπει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, αν έχει, τις δυνάμεις που είναι απαραίτητες. Η Θεσσαλονίκη όμως δεν μπορεί να περιμένει, ο χρόνος χάνεται, οι ευκαιρίες φεύγουν. Όταν τελευταίο κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, σας βλέπω έτοιμος εκεί, το τελευταίο αυτό το οποίο θα πω, αφορά την πλατεία στην οποία αναφέρθηκε και ο ΕΕ, γιατί διαμαρτύρεστε, μα γιατί είμαστε διοίκηση 20 μήνες και δεν έχει γίνει τίποτε. Για αυτό διαμαρτυρώμε. Αν θα γίνει στα δύο χρόνια και είναι ευχαριστημένος, καλά λοιπόν. Εγώ όμως δεν είμαι ευχαριστημένος που ο χρόνος τρέχει εις βάρος της πόλης. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Ορφανέ, κύριε Αντοπούλου. Ευχαριστώ. Λοιπόν, εγώ θα φάω μερικά από τα ελάχιστα λεπτά που έχω, να αναφερθώ σε κάτι που πραγματικά δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, δήμαρχε. Εμείς που το γνωρίσαμε από την καταγγελία του Σωματίου και από το διαδίκτυο που κυκλοφορεί, πραγματικά έχουμε σοκαριστεί. Βλέπω λοιπόν μία νέα επιστολή του Σωματίου στον αρμόδιο υπεύθυνο για τον συντονισμό του COVID, τον κύριο Ιδωνόπουλα. Σας κύριε Αντιδήμαρχε. Όπου ρωτάει τον Αντιδήμαρχο το Σωματίο πόσα κρόσματα έχουν καταγραφεί από τον γιατρό εργασίας, πόσα από αυτά βρίσκονται σε νοσηλία κατοίκων, αν έγινε ηχνηλάτηση, αν έγινε εφαρμογή των προβληπόμενων μέτρων, αν έχουν τεθεί υπόψη καταγγελίες για προησταμένους στμάτων και διευθύνσεων που δεν συνεργάζονται και τι έγινε με την τήρηση. Και η απάντηση που τους δόθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχου, αγαπητοί συνεργάτες, αρχικά ανεφορικά με τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Θεσσαλονίκ, εξαπευθυνθείτε σε αυτά. Αναφορικά με τα υπόλοιπα αιτήματα, το Γραφείο Προσωπικού διαθέτει τα αιτούμενα προστασιά στοιχεία. Τα καθί κοντά μου είναι η διαχείριση των κροσμάτων και των επαφών τους με τους εδικείες εχναιλάτησης από δημάνσεις και δηλυπών ενεργειών βάσει πρωτοκόλου και όχι καταγραφή τους. Ποιος είναι ο υπεύθυνος συντονισμού για τη διαχείριση του Covid των κροσμάτων, του σχεδίου ασφάλειας των πρωτοκόλων στο Δήμο. Είναι δυνατό να μην υπάρχει στοιχειώδης καταγραφή των κροσμάτων, δεν λέω να μοιραστούν προφανώς τα προσωπικά δεδομένα, αλλά πώς γίνεται εχναιλάτηση χωρίς καταγραφή. Κύριε Δημαρχέ, δεν ξέρω το γνωρίζετε, αυτό πάντως είναι πραγματικά πολύ σοβαρό, όταν μπορούμε να μετακυλίουμε πολιτικές ευθύνες σε ευθύνες διοικητικών και υπηρεσιών, ούτε οι υπηρεσίες είναι αρμόδιες να μοιράζουν στοιχεία, πάντα υπέθνη σε αυτά, είναι η πολιτική εγεσία που φέρει την ευθύνη. Πολιτική, όποιος έχει αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική προστασία και τη διαχείριση του Covid, αυτός. Πραγματικά σας παρακαλώ πάρα πολύ, επειδή εδώ διακυβεύεται η υγεία των εργαζόμενων και με αυτό είμαι βέβαιη πως κανένας δεν παίζει ούτε επιθυμεί να παίξει, εδώ χρειάζεται στοιχείο δυσοβαρότητα. Δεν είναι δυνατόν αρμόδιος να δηλώνει αναρμόδιος. Προχωράω στα θέματα που μας απασχολούν, επέρα από αυτά που βάλανα και συνάδελφοι, θα προσπαθήσω να αναφέρω ενδεικτικά 2-3 που ξέμεινα. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε τον δράμο που ζώνει η μουσική του δρόμου και μιας και στην πόλη μας, οι καλλιτέχνες αυτοί είναι μέρος της ζωής της πόλης, οι οποίοι έχουνε μείνει εκτός επιδομάτων, έτσι από μια πολύ άδικη μεταχείριση από την κυβέρνηση. Νομίζω πως εάν πραγματικά λέμε λοιπόν ότι νοιάζόμαστε για τον πολιτισμό, όπως και για όλους τους καλλιτέχνες της πόλης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης, θα έπρεπε η διοίκηση σας να έχει εκπονήσει ένα σχέδιο στήριξής του και πολύ ευχαρίστως να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας εφόσον όμως μας ζητηθεί, δεν μας έχει ζητηθεί. Δεύτερο ζήτημα, οργανισμούς μεταφορών, ΟΑΣΤ. Αφήνω, δεν θα μιλήσω για τα ηλεφορία σας, τα φλαμπέ σήμερα, εξάλλου δεν θέλω να σας χαλάσω και τη θετική διάθεση που έχετε κάθε φορά που έρχεται ο πρωθυπουργός στην πόλη, η πόλη όμως υποφέρει. Έμαθα λοιπόν ότι προτίθεται η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΑΣΤ και ρωτώ, μπήκε ο δήμος στη διαδικασία, ξόδεψε τα λεφτά του δήμου για να φέρει τα σαπάκια από τη λειψία, να μπούνε να κάνουν δρομολόγια σε όλη την πόλη, σταμάτησε ο διαγωνισμός για 350 καινούργια λεωφορεί και τελικά ένας οργανισμός λοιπόν να βρει δώρο σε ιδιώτη και