Διάλεξη 7 / Η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του arduino. Προγραμματισμός arduino - Φωκά Αμαλία (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 2015)
Η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του arduino. Προγραμματισμός arduino: Τώρα και πάμε να δούμε το σημερινό το οποίο CR αναφέρει στην αρχή του μαθήματος θα μιλήσουμε για τα Art video στέλνονται θα δούμε σήμερα φιλέτα αλουμινίου ημών Τορίνο αυτό εδώ βλέπουμε μετέχουν όλοι σας το δίνω έχουν όλοι έχουμε πολλές λέει όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές μια κάποιου τύπου πλακέτα στην πλακέτα του admin όμως ξένοι ενώ την οποία βλέπετε είναι και μικρή έτσι ουσιαστικά λοιπόν το άρτου γυμνό είναι ένα τέτοιου είδους πακέτα μια μικρή συσκευή η οποία περιέχει έναν μικροεπεξεργαστή ουσιαστικά σαν να είναι ένα μικρός υπολογιστής μικρός βλέπετε μικρότερος από την παλάμη του χεριού μας τάξη την οποία μπορούμε να συνδέσουμε μέσω μιας νέας σύνδεσης USB με τον υπολογιστή μας και φυσικά ο λόγος για τον οποίο εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με το Δουβλίνο και όχι εμείς αλλά γενικά ασχολείται πολύς κόσμος με το αλουμίνιο είναι κάτι είναι μια συσκευή που περιέχει έναν μικροεπεξεργαστή τότε μπορούμε εύκολα να προγραμματίσουμε έτσι ώστε να κάνει αυτό που θέλουμε και η βασική διαφορά που έχει ναι τα παραδείγματα που είχαμε αναφέρει μέχρι τώρα ότι προγραμματίζουν κάτι η και βλέπω το αποτέλεσμα πάνω σε μια οθόνη έτσι αυτή ίσχυε η αρχή του νόμου δίνει τη δυνατότητα πέραν των προβάλλω κάτι σημειώνει το οποίο μπορώ να το κάνω μέσα ένα υπολογιστή μπορούν να έχουν υλικό Nexus συσκευές ας πούμε λαμπάκια λένε έτσι παρά επιτύχαμε στις διασκέψεις φοιτητές μπορώ να συνδέσω αισθητήρες ναι στην πλάκα του ντόμινο να παίρνω τις μετρήσεις και με βάση το πόσα έχω προγραμματίσει να έχει μια αντίδραση προκαλεί μια ανάταση θ κολοσσιαίων 2ου ασχολείται πολύς κόσμος πλέον το αλουμίνιο είναι πρωτάρηδες χαμηλό κόστος δηλαδή αυτή εδώ η πλακέτα που βλέπετε έχει περίπου 20 ευρώ άρα είναι πολύ οικονομικό και μετά ο καθένας αγοράζει τους αισθητήρες που θέλει η οποιαδήποτε άλλη συσκευή όχι μόνο αισθητήρας μπορεί κάποιος να μέσω αυτού του άρτου οίνο έφτιαξε ένα αρκουδάκι δηλαδή να έχει νότες και να συνδέσει τις ρόδες του να παίρνει εντολές κίνησης από το αρνί έτσι άρα καθένας ανάλογα με το τι θέλει να κατασκευάσει παίρνει ένα ένα τα κομμάτια που θα συνδέσει την 100 μ πάντως γενικά για ένα μεσαίου μεγέθους πρότζεκτ θα μπορούσε να γίνει πολύ οικονομικά δηλαδή με λιγότερα από εκατό ευρώ το ενοποιήσουν στήνει ένα βασικούς λόγους και δεύτερος βασικός λόγος είναι ότι είναι ανοιχτό το υλικό και το λογισμικό το δεν πληρώνω για να χρησιμοποιήσω το λογισμικό για το καλό του συνόλου και υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα που ασχολείται με το του Ελληνο που σημαίνει ότι μπορώ να βρω πράγματα τα οποία εγώ θέλω να χρησιμοποιήσω κάπου να τα βρουν έτοιμα δεν έχει σχεδιάσει κάποιος άλλος εγώ απλά θα χρησιμοποιεί όπως είναι για να συνθέσουν το δικό μου έργο ταξιδεύει τώρα γενικά όταν θα πάει κάποιος να κάνει κάτι με το να υλοποιήσει κάτι με το ανδρόγυνο οι φιλοσοφία που θα ακολουθήσει είναι πρώτα απ' όλα ότι θα ξεκινήσει με πρωτότυπα γιατί δε θα ξεκινήσει κάποιος να αγοράζει πλακέτες υλικά κλπ όταν στο στάδιο της δοκιμής πρώτα θα σχεδιάσει κάτι που θα επιβεβαιώσει ότι αυτό λειτουργεί όπως επιθυμεί και μετά θα αρχίσει να κατασκευάζει επίσης σε αυτή τη φάση μπορεί να ψάξει για ελεύθερα πρωτότυπα δηλαδή σχέδιά κατασκευής παντοτινό για κάτι το οποίο θέλει να φτιάξει νουν και άρα να μην ξεκινήσει το σχεδιασμό από την αρχή φυσικά δεν θα σας δείξω γιατί υπάρχουνε αν ας πούμε έχει δεν έχει ακόμα στα χέρια σου μια πλακέτα δουβλίνου υπάρχουν κάποια λογισμικά τότε ίσως πρέπει να κάνεις μια προσομοίωση για να το δοκιμάσετε αυτό δουλεύει και θα σας το δείξω αμέσως μετά μετά κάτι άλλο που αξιοποιείται πολύ σαν φιλοσοφία μετά α δίμηνο είναι αυτό το οποίο ονομάζουμε την κεριού το οποίο θα μπορούσαμε να το πούμε τελικά μαστορέματα δηλαδή να πάρουμε υλικά και συσκευές από φτηνά παιχνίδια ήδη παλιό εξοπλισμό που έχουν πολλοί τόνοι και συσκευές παλιούς υπολογιστές τους εκτυπωτές δεν ξέρω γω τι άλλο και να πάρουμε κάποια κομμάτια από αυτά και να τα χρησιμοποιήσουν παράδειγμα ας πούμε αυτήν παιχνίδια που αναφέρουμε ότι τα περισσότερα στην τέχνη γιατί λειτούργησαν παιδικά παιχνίδια έτσι ένα παιδικό παιχνίδι το οποίο έχει μέση κάτι λειτουργικό ναι έχει πάντα με κάποια κουμπιά έχει ήχους έτσι το πιο απλό υπάρχουν κι άλλα παιχνίδια πάλι στην οποία για παράδειγμα πατάς ένα bug και όχι για αυτό και έχει ρωτήσει ας πούμε και τα πάντα αυτό ανοιξεις ενα τέτοιο παλιό παιχνίδι μπορεί να το να πάρει στον μηχανισμό που έχεις με τις ρόδες είναι πάρεις τον μηχανισμό που έχει με το μεγάφωνο και παίζει κάτι έναν ήχο αυτό πώς θα το χρησιμοποιήσεις φτάνουμε τα μαστορέματα μετά είναι η διαδικασία παράξενη ποιο ξέρω πώς να το μεταφράσουμε στα ελληνικά το οποίο συνταγματικό θα το πράξει θα πώς να πούμε μπαλώματα χθες το παρίσι το μπάλωμα το οποίο αναφέρεται γενικά στη διαδικασία ότι εγώ παίρνω πολλές απλές συσκευές που έχουν πολλαπλές λειτουργίες τις οποίες όμως αν θα συνδέσουν μεταξύ τους θα μου τάξει κάτι πιο σύνθετων στην διαδικασία του Πάτση και επίσης αναφερόμαστε πέρα από φυσικές τις σκεπές όταν μιλάμε σε ότι αφορά τον προγραμματισμό στο Μπατσί αναφερόμαστε στα εργαλεία οπτικού προγραμματισμού Open το PC που κάνει το βέβαια που έχει οπτικό προγραμματισμό έχει διάφορα κουτιά τα οποία έχουν συγκεκριμένη λειτουργικότητα απειλεί τα οποία όμως θα συνδέω πολλά τέτοια κουτάκια μεταξύ τους για να μην προκύψει κάτι σύνθετο έτσι είναι ένα διαφορετικός τρόπος προγραμματισμό αυτών που έχουμε δει σε άλλα παραδείγματα με τις εντολές που γράφαμε εμείς με κείμενο και με τα έχουμε τη διαδικασία την οποία ονομάζει σιρκουί μπέμπη το οποίο αυτά μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται περισσότερο για να να δημιουργήσουμε νέα μουσικά όργανα Re του σύκου Μπεντίτ αναφέρεται στο να πάρουμε συσκευές με ήχο για παράδειγμα αυτά τα παιδικά τύπου παιδικά την τοπική ανόργανα οι αυτά που έχουνε για τα παιδιά για να βρεθεί εκεί συνοικίες που πατας κουμπακι και συνέχειας με τον ήχο της ελλάδας τον ήχο της κότας και ότι άλλο έχει μια διαδικασία το οποίο ονομάζεται βραχυκύκλωμα εδώ το ονομάζουμε δημιουργικό βραχυκύκλωμα γιατί στόχος είναι μέσω αυτών των βραχυκύκλωμα των αδύναμη παίζει πλέον τον ήχο της αγελάδας της κότας και να βγάζει άλλους ήχους και μ αυτό τον τρόπο σύνταξης ένα καινούριο μουσικό όργανο αυτό χρησιμοποιηθεί από αρκετούς μέχρι σήμερα και για να το κάνουν αυτό χρησιμοποιούν είτε παλιά παιχνίδια είτε μικρά αυτήν συνθεσάιζερ τα οποία τροποποιούνται ακόμα δεν ξέρω αν έχετε δει ποτέ τα τέλη μεταλλευτική σαμαράς έχετε παρατηρήσει ποτέ στις μπάντες όχι αυτό είναι άλλο το πετάλι ναι μπορ θα μπορούσες να πεις κάτι τέτοιο απλά εμείς εδώ αναφέρομαι συσκευές οι οποίες είναι υπεύθυνες για να της πάρει κοινές πειράξεις έτσι εκμεταλλευτεί κιθάρες είναι DJ και φυσικά μια μπάντα που έχει ηλεκτρική κιθάρα όπου αυτός παίζει κιθάρα έχει στο πόδι τον ταρ του οποίου το πατάει το οτιδήποτε αυτό αυτό το πετάλι το οποίο με βάση του πάτημα που κάνει στο πέταλο αυτό αλλάζει ύφος που ακούγεται από την κιθάρα αυτό λοιπόν πάλι και αυτό το τέταρτο πεδινές πετάω τα έχουν χρησιμοποιήσει πολλές τέτοιες διαδικασίες εμποδίζει να φτιάξουν καινούργια μουσικά όργανα μετά κάτι άλλο που χρησιμοποιούν συχνά είναι το και το χάκινγκ δηλαδή να πάρουν το απλό πληκτρολόγιο που έχουμε σε όλους υπολογιστές που είναι ένα βασικός τρόπος για άλλη επιδρομή με τον υπολογιστή οδηγού πατάω ένα πλήκτρο το γράμμα σου με κ εμφανίζει στο βόλο πρόγραμμα κατά όταν λέμε τώρα και πορτάκι ουσιαστικά παίρνουμε τη λειτουργία αν ανοίξουμε αυτών ρολογιών έχει μέσα του μια πλακέτα τύπους σαν αυτή που δείξαμε το αλουμίνιο αλλά πολύ πιο απλή εκδοχή του κοινού όπου ουσιαστικά κάθε πάτημα του πλήκτρου ενεργοποιεί κάποια κάποιο συγκεκριμένο χαρακτήρα στην πλακέτα η οποία διώκεται μετά το κάνει εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή μας εδώ τι μπορούμε να κάνουμε αντί να έχουμε εμείς ας πούμε τα πλήκτρα αυτά του πληκτρολογίου μπορούμε να βάλουμε κι άλλους αισθητήρες αλλά θέλω να εμφανίσει το γράμμα κ να μην έχω εδώ του πλήκτρου κ στη θέση του λιτού κ εγώ έχω βάλει κάποιον αισθητήρα πούμε αισθητήρα ανίχνευσης κίνησης άρα αυτό σημαίνει έξι σημαίνει ότι γινότανε τοποθετήσω σε κάποιο σημείο αυτό τον αισθητήρα ανίχνευσης κίνησης μετώπου θα περνάει κάποιος θα έχει αποτέλεσμα εμφανίζει ο κ οπότε θα μπορούσε κάποιος με συνδυασμό πολλών διαφορετικών πραγμάτων να έχει ένα αλληλεπίδραση μέσω της τροποποίησης αυτού του ρολογιού και όπως ήδη είπαμε γενικά το από παλιές συσκευές οι οποίες θα ήταν για τα σκουπίδια να πάρουμε υλικό θέση μεγάφωνα ας πούμε στο θεσμό ότι κάποιος θέλει να κάνει μια τύπου εγκατάσταση και να έχει ξέρω γω και μεγάφωνα μπορούσε βέβαια αυτό έχει μεγάφωνο να πάει να τα αγοράσει Ετσι μεγάφωνα εννοούμε μικρούλα έτσι θα μπορούσε όμως πέρα απ' το να πάει να αγοράσει όχι μεγάφωνα αν μπορούσε να βρει παλαιές ας πούμε τηλεφωνικές συσκευές στο ακουστικό έχουνε και Μεγάρων και μικρόφωνο έτσι θα μπορούσε τότε να πάρουμε τα μεγάφωνα ταξίδι και όπως είπαμε γενικά πάρα πολλοί χρησιμοποιούν παιχνίδια και έχω εδώ και ένα παράδειγμα γενικά βλέπετε ότι εκείνος είναι λόγου παίξε ίσως ένα του είδους είναι δηλαδή το sensor ταινίες του πήρες ACTA ή είναι συσκευές οι οποίες ενεργούν κάνουν κάτι ας πούμε θα μπορούσε να τα ροδάκια ακτή έτσι θα ξεκινούμε τώρα και οτιδήποτε των λογοτεχνών μας αναφέρεται σε χαμηλής τεχνολογίας γιατί ρέφερι να είναι έχασαν σκουπίσουν κάτι πανάκριβο και υψηλής τεχνολογίας άρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάτι που είναι απλό και φθηνό και εδώ αυτός περιγράφει ένα διαδικασία από ένα απλό το παιχνιδάκι πού είναι αυτή η γάτα ειδοποιείται για να μην τα μάτια της και μετά παίρνει και να αγωνιστώ κι παιδικό πάλι όχι γάτα που το τέλος πάντων κάνει αυτή τη γάτα να ανάβουν κοιτάμε και τις πράσινες ανάλογα τώρα με την φωνή που περνάει μέσα από το ότι το κόκκινο απλά ένα παράδειγμα το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε θα μιλήσει τεχνολογίας πράγματα εδώ δείχνει με πολλά LED της τα μικρά αυτά τα λαμπάκια βάζοντας πολλά στη σειρά πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε κάτι πάνω σε αυτά έχουμε δει διάφορα παραδείγματα έργων στα προηγούμενα μαθήματα τα οποία χρησιμοποιούν πολύ συχνά lens πολλά πολλά λέει τις τα οποία εμφανίζουν κάποιοι ανάβοντας τα διαφορετικά αυτά λέει έτσι λοιπόν όλα αυτά το υπόσταση περιφέρονται μπορώ να το κάνω να το προσδιορίσω χρησιμοποιώντας ένα Art δίνουν δηλαδή ουσιαστικά την πλακέτα τον υπολογιστή ας πούμε ο οποίος θα ελέγχει τις μετρήσεις των αισθητήρων και την αντίδραση δηλαδή θα βλέπουμε εμείς νουν σαν αποτέλεσμα και όπως ήδη είπαμε επειδή έχει μεγάλη κοινότητα το αλουμίνιο και το βλέπουμε τι είναι το κομμάτι της ιστοσελίδας του που λέγεται άρτου είναι πλέι crown στο οποίο κάποιος μπορεί να βρει πολλά παραδείγματα και εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει και κώδικα φυσικά ας δούμε για παράδειγμα τα πρότζεκτ Ινδίας θα εύκολα αρχικά ας πούμε εδώ ένα ντόμινο έχει φτιάξει κάποιος είναι μπορεί μέσω του κινητού του τηλεφώνου να ανοίγει και να κλείνει τη βάζω πρώτα σπιτιού το οποίο περιγράφει σε κάποια πρώτευσε δίνει ακριβώς το ποσό που θα μπορούσες να το υλοποιήσεις η ας πούμε ένα ρολόι Γι' στο οποίο θα μιλάει κιόλας δηλαδή σα να σου λέει και την ώρα πάμε να δούμε κάποια αλβανικής αυτό που είναι πιο προχωρημένο ουσιαστικά αυτός την έφτιαξε ένα ολόκληρο bot χρησιμοποιώντας την πλακέτα του άλλου οίνου οι οποίες εφημερίδα μεγάλη είναι κοντά στα 100 κιλά και σου δίνει εδώ πέρα και τον κώδικα γενικά κάποιος ψάχνοντας θα μπορούσε να βρει πολλά παραδείγματα για υλοποίηση έχουν γίνει 9 μηνο που περιγράφουμε τις διαφορετικές συσκευές που έχουν χρησιμοποιήσει και τον αντίστοιχο κώδικα ωραία για να δούμε λίγο παραπάνω την πλακέτα του ερμηνειών και μετά να δούμε και κάποιο απλό παράδειγμα που μπορούμε να φτιάξουμε τα του οίνου έδειξαν και πριν την πλακέτα του καλβίνο αυτή συγκεκριμένη πλακέτα είναι η πλακέτα γυμνό υπάρχουν κάποιες διαφορετικές αλλά στην ίδια βάση και πιο συχνά χρησιμοποιούμενη όπου εδώ όπως σας είπα και πριν έχει αυτόν που ονομάζουμε μικροελεγκτή σαν τον επεξεργαστή αυτής πλακέτας τον οποίο μπορούμε να προγραμματίσουμε για να κάνει αυτό που θέλουμε πράξη άρα εδώ είναι η καρδιά της πλακέτας η και θα γίνονται όλοι οι υπολογισμοί μετά έχουμε δώσει αυτό το σημείο 14 υγιεινής όπως ονομάζονται τα οποία να είναι είναι ψηφιακά και μπορούμε και να βάλουμε είσοδος και η έξοδος άρα να συνδέσω κάποιον αισθητήρα που θα παίρνει μετρήσεις η να συνδέσω ας πούμε να λέει που θα αναβοσβήνει σε ένα απ' αυτές δεκατέσσερις θέσεις τώρα το πώς τα χρησιμοποιούμε εμείς καθεμιά απ' αυτές δεκατέσσερις θέσεις είτε σαν είσοδο είτε σαν έξοδο αυτό καθορίσουμε από το πρόγραμμα θα γράψουμε επίσης εδώ σας είπα είναι ψηφιακά αφού ταπεινής δεν θα πρέπει να καταλάβει ότι με ψηφιακές όμως παρόλα αυτά η συγκεκριμένη τάση κείμενα ποινής που έχουν τον αριθμό τρεις πέντε σε ένα 10 11 μπορούν να λειτουργήσουν και ως αναλογική έξοδοι ανάλογα με τη συσκευή που θέλουμε να συνδέσουμε δηλαδή αν έχω μια αναλογική συσκευή μπορώ να συνδέσω με αυτό τον τρόπο και έχουμε εδώ και κάποια ειδικά απειλή είναι στο μηδέν και να είναι Θεσσαλονικιά συριακή επικοινωνία είσοδο και έξοδο δεν με ενδιαφέρει τόσο πολύ μας αυτό εδώ έχουμε έξι ηπείρους στα οποία μπορούμε να συνδέσουμε αναλογικές συσκευές που παίρνουν μετρήσεις να πάνω δηλαδή τιμές από κάποιον αισθητήρια ανηφόρα θερμόμετρο βαρόμετρο θερμοκρασία και δεν είναι ψηφιακό ανωμαλιών εδώ θα πρέπει να το βάλω εδώ άμα είναι αναλογικό όμως αυτό σημαίνει επειδή προφανώς είναι ψηφιακή αυτή πλακέτα την τίμια τις αναλογικές συσκευές θα πρέπει να πούμε ότι μετατρέψει σε μια ψηφιακή τιμή ψήφοι και στιγμές που τη μετατρέπει είναι αυτό που αναφέρω το μηδέν έως 1023 εντάξει έχουμε κάποια ειδικά ποίησης δεν ξέρω τώρα ανέφερε όσο ποτέ την γείωση το ρεκόρ γύρου όσοι αφού στον πίνακα τον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού μας έχουμε και μείωση συσκευές μας δηλαδή όλες τέλος πάντων δεν τα ξέρετε αυτά φαντάζομαι είναι λειτουργικά δεν έχει σημασία πάντως γενικά αυτό που χρειάζεται και εσείς θα το δούμε και συνέχεια στο παράδειγμα θα σας δείξω συσκευές είναι που περνάει ρεύμα και έχουμε την καθοδηγεί όσοι είναι δηλαδή η πόλη αυτή έχει μπαταρία αρνητικό θετικό υγείας είναι αρνητικό πράξη που χρειάζεται για να δουλέψει τέλος πάντων εδώ είναι που έχουμε τη μείωση θα σας το δείξω μετά και αυτό εδώ το έγειρε είναι ουσιαστικά δεν σας είπα πριν όταν επαναληπτικές ανάλογες εισόδους της μετατρέπει με τιμές από 0 εώς 1023 με αυτό το ΑΤΜ θα μπορούσαμε κάποιο τρόπο το χρησιμοποίησε για να έχω όσο μεγαλύτερη ακρίβεια στη μετατροπή των τιμών ανάλογες σε ψηφιακές με απλά λόγια θέλω να μπούμε σε λεπτομέρειες σε αυτό όπως το κάνουν είναι προχώρησε ναι λοιπόν αυτό το κομμάτι θα επανέλθει συρραφή αν ρε εδώ εμείς λοιπόν όπως θα δείξω αμέσως μετά με ένα παράδειγμα σας είπα ότι μπορώ να προγραμματίζω τι ακριβώς να κάνει δηλαδή η μέσω αυτού του μικρού επεξεργαστή τόποι το κάνουμε μια γλώσσα προγραμματισμού την προχθεσινή την οποία έχω ήδη αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις αυτό εδώ και μας δίνει τη δυνατότητα το αυτό που λέγεται αλυσίδες ποιοι νησί πρόκειται για πρόγραμμα με τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε απευθείας την γλώσσα μηχανής δε θα το ψηφίσουμε εμείς απλά αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει στο να γίνεται προγραμματισμός την ώρα που τρέχει κάτι πάνω στην πλακέτα Re όχι την ώρα που γράφω εγώ το πρόγραμμά μου και εδώ έχουμε τη σύνδεση USB για σύνδεση με τον υπολογιστή μου τροφοδοσία ρεύματος βέβαια αν έχω σύνδεση με USB παίρνει ρεύμα από το Fiesta αλλά με το που θα καταβάλλεται πέρα το ρεύμα από πρίζα θα παίρνει ρεύμα από το και εδώ έχουμε κάποιους κάποιες εισόδους οι οποίες έχουν κάνει ήμουν με με το ρεύμα δε θέλω να το εξηγήσω παραπάνω προς το παρόν και να δούμε πώς γίνεται αυτή διαδικασία το πρόγραμμά μου δηλαδή εγώ παίρνω την πλακέτα μου τάξη συνδέω ας πούμε τα κομμάτια που θέλω αισθητήρες Νάξου ύψος που είπαμε δηλαδή να εκτελούν κάτι και συνδέουν την πλακέτα με usb στον υπολογιστή εκεί λοιπόν θα γράψουν τον κώδικα του προγράμματος με τον Μπέντο Γράψου αξιοποιώντας σας είπα ήδη την γλώσσα προγραμματισμού προσδώσει συνέχισε αμέσως μετά αμέσως μετά θα δείξει ένα πολύ απλό τέτοια παραδείγματα και η διαδικασία είναι όμως ότι αφού πια την πλακέτα με τη συνδέσω όλα τα υλικά που θέλω συσκευές θα συνδέσω με usb στον υπολογιστή και άρχισα να γράφω τον κώδικα από ουσιαστικά παλαιού πώς να συμπεριφέρεται πλακέτα που του δίνουν πάτησε και μέσα από το ίδιο λογισμικό σε ένα απλό πρόγραμμα θα τρέχει μόνο στην οθόνη του υπολογιστή μας απλά πατάμε ένα κουμπί τώρα αν και από το αποτέλεσμα στην οθόνη του υπολογιστή για να δω το αποτέλεσμα σε ένα ντόμινο το προγραμματίζουν θα πρέπει να κάνουν θα πρέπει να ανεβάσουν το πρόγραμμα που έγραψα στην πλακέτα του Παντείου κάτι στον μικροελεγκτή ο οποίος έχει κάποια μνήμη για να μπορέσει να βάζω τα προγράμματα τα οποία θέλουν να εκτελεί άρα λοιπόν εκεί Αντιλέχου που πήραν για να τρέξουμε στον υπολογιστή μου στο πρόγραμμα έχω το κουμπί που λέει ανέβασμα στην πλακέτα πλακέτα μετά γίνεται κανένα Τρισέ έτσι αλλά σας έδειξα έχει και ένα κουμπί reset αυτό το εδώ είναι ένα κουμπί reset της πλακέτας Arduino και αφού επανεκκινηθεί πλακέτα θα εκτελεί πλέον τον κώδικα υπογράψαμε αξία τη λοιπόν εδώ έχουμε μια εικόνα όπως φαίνεται για παράδειγμα το περιβάλλον αυτό προγραμματισμό το αρνί το πριν το κατεβάσουν τη σελίδα της του άρτου δίνω γενικά αυτά τα προγράμματα λέγονται αλληλεγγύη δηλαδή προγράμματα περιβάλλοντα προγραμματισμού μου ωραία φωτογραφία δόθηκαν κανονικά μετά απλά το πατάω γίνεται έλεγχος αν ναι έχει λάθη κλπ και τον βάζει στην πλακέτα ένα άλλος τρόπος που θα μπορούσα να γράφουν κώδικα για του αντόνιο είναι να χρησιμοποιώ κάποια εργαλεία που είναι μεν Days δηλαδή που έναν browser των χρωμάτων Firefox να χρησιμοποιήσουν εργαλείο που υπάρχει για παράδειγμα τον Κόντε πέντε αυτό που σας δείχνω και εδώ παραδέχεται καταστήσω κάτι στον υπολογιστή μου πλανητών της λύρα γράφουν τον κώδικα μου βλέπετε εδώ που επιλέγω πλακέτα Arduino χρησιμοποιώ σας είπα ήδη τέσσερις φορές χρησιμοποιούμε τείνουν να εδώ περιθάλπονται ελέγχει μήπως υπάρχουν συντακτικά λάθη στον κώδικα μου και εδώ με τώρα αν ωνούν Art οίνο θα πάει και θα περάσει αυτό το πρόγραμμα στην πλακέτα του Αρτινού για να το εκτελέσει και έρχομαι στο ερώτημα το οποίο είπαμε κι οι αφού είπατε μάλλον πριν στην περίπτωση που δεν έχω πλακέτα Μπαρτολίνι όπως εμείς εδώ τι θα κάνω μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν προσομοιωτή άρτου οίνο και εδώ σας έχω σαν παράδειγμα έναν προσομοιωτή που δε χρειάζεται να κάνει ειδική κατάσταση κάποιου προγράμματος στον υπολογιστή σας λοιπόν για να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα λοιπόν υπάρχουν διάφοροι προσομοιωτές του αρτοποιείου υπάρχουν και λογισμικά τα οποία θα μπορούσατε να κάνετε εγκατάσταση Τοπικά στον υπολογιστή σας αλλά εγώ σας δείχνω αυτό το οποίο είναι online βλέπετε με το βάζεις εικονικά μια πλακέτα βάζεις τα άλατα στατικά συσκευές που θέλεις να πας και κλπ γράφει στον κώδικά σου που τον βλέπεις να εκτελείται για να δούμε ένα πολύ απλό παράδειγμα να απαντήσουμε στην ερώτηση πώς συνδέω αυτά είναι πάρα πολύ απλό παράδειγμα που έχω την πλακέτα του αρνι οίνο και ένα LED τη δουλειά το λένε έχει ήδη συνταχθεί εδώ πέρα αυτές οι γραμμές κόκκινες που βλέπουμε στην πραγματικότητα τι θα έκανε απλά καλώδιο έτσι έχουμε το LED έχουμε δοκίμια αντίσταση φαίνεται έντυσε ναι η αντίσταση γενικά η αντίσταση στα γειτονικά χρησιμοποιούνται απλά για να καθορίσουν την ένταση του ρεύματος θα περνάει έτσι το οποίο θα περάσουμε τα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί απλά για να ρυθμίσουμε & Αγίας μιλάμε όμως περνάει πολύ ρε αμαλίας μαθημάτων δείχνει πιο έντονο η πιο το απαλό του χρόνου ενώ λοιπόν έχουμε την πλακέτα έχουμε βάλε το λαμπάκι θα έχουμε συνδέσει εγώ η μνήμη έπεται έχει μπει η αντίσταση και έχει συνταχθεί με την θετική εδώ πέρα το όπως σας είπα πριν το παιχνίδι της γείωσης πάντα έχουμε στις ηλεκτρονικές συσκευές θετικό αρνητικό όπως ας πούμε ήταν σίγουρα σε μπαταρίες έξι έχουν τους αρνητικούς θετικούς πόλους για να μπορέσει να περνάει ρέμα πρέπει πάντα να συνδέεται μ'αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή άρα εδώ το θετικό το βάζω ας πούμε τον στοχοποιεί το 13 διότι είμαστε εδώ σας είπα ότι μεταποίησης στα οποία μπορώ να συνδέω ψηφιακές συσκευές εισόδου εξόδου τάξη εγώ επέλεξα να δώσω 13 δεν έχει καμία διαφορά βέβαια να τον βάλω σε οποιαδήποτε άλλη από αυτές εδώ τις θέσεις αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κάνω όμως είναι εδώ το αρνητικό για τον Άρη στη γεύση αξίζει λοιπόν για να δούμε λίγο πάμε το TEDx ΑΕ εδώ μπορώ να το επεξεργαστώ ας πούμε να προσθέσω αν θέλω αλλά κουμπώνει έτσι βλέπετε όπερα βγάζει ένα λίστα από Κόπονεν στα οποία μπορώ να βάλω με να συνδέσω με το άρμα του ήλιου διάφορες συσκευές να ξέρει λοιπόν τώρα αφού έχουμε επιλέξει τις συσκευές μας και τα έχουμε συνδέσει εδώ πέρα μετά πρέπει να γράψουμε τον κώδικα όπως είπα και πριν έτσι και εδώ έχει γραφτεί ο κώδικας γιαυτό το παράδειγμα που είναι αυτές εδώ οι δουλειές πλούτο να το δούμε καλύτερα δόση διαφανείς είναι αυτό το παράδειγμα των πλην ουσιαστικά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι να αναβοσβήνει πολύ απλό βλέπετε εδώ δείχνει άνοδος καθώς είναι αυτό θετικό αρνητικό δηλαδή τα οποία τα έχουμε συνδέσει εδώ πέρα στην πλακέτα μας ο κώδικας Γιάννου λίγο αυτός κώδικας τι λέει εδώ πέρα ουσιαστικά εδώ του λέω μπάσο μια μεταβλητή την οποία ονομάζουν LED και της δίνω τον αριθμό 13 το 13 ουσιαστικά σημαίνει ότι έχω συνδέσει αφού το λέει στο ποινή 13 της πλακέτας ταξίδι και με αυτό το πινγκ πονγκ που έχω εδώ ουσιαστικά του λέω ότι πρέπει να καταλάβει ότι αυτό το πίνει το 13 θα το χρησιμοποιήσουν για άλλου τύπου έξοδο έτσι και στο κομμάτι του προγράμματος που ονομάζεται δόλου γιατί θα εκτελείται συνεχώς θα εκτελεστεί μόνο ένα φορά του έχω εδώ πέρα αυτή τη γραμμή που λέει η λαϊκή LED κόμμα χάι χάι αναφέρεται στην τάση ρεύματος που θα περνάει στην πιστοποιεί LED δηλαδή το 13 πότε θα έχω το χάρη ουσιαστικά στην υψηλή τάση ρεύματος αστικά σημαίες το ανάβω λαμπάκι τάξη μετά βάζετε τον λέει 1000 το οποίο αναφέρεται στα 1707 σύντομη 1000 μίλησε κων άρα ουσιαστικά θέλω να το κρατήσει αναμμένο για ένα δευτερόλεπτο το λαμπάκι και μετά του Λεοντής Valentine λένε λόγω όπου ουσιαστικά του περνάω χαμηλή τάση σήμερα το CD πάλι του κάνουν αντί λέει για ένα δευτερόλεπτο το κατάπτυστο ένα δευτερόλεπτο και αφού τελειώνει αυτό το look θα ξανάρθει πάλι εδώ και θα αρχίσει πάλι να ανάβει και να σβήνει όπου ενδιάμεσα θα περιμένει ένα δευτερόλεπτο διαβάζουμε εδώ αφού έχω γράψει και τον κώδικα μου σας είπα και πριν ότι κάνω upload νερά αν δηλαδή το περνάει εδώ πάνω στην πλακέτα μου το βλέπετε να αποσβένει δηλαδή λοιπόν οπότε εδώ αφού χθες στην άγκυρα μπορώ να ξεκινάω την προσομοίωση και να σταματά ταξιδεύει πολύ απλό παράδειγμα απλά για να καταλάβουμε τη διαδικασία πως δουλεύω με ένα αλουμινίου εδώ για παράδειγμα θα μπορούσαμε σε αυτό που φτιάξαμε νωρίτερα να προσθέσουμε και ένα διακόπτη δηλαδή αναβοσβήνει κάθε δευτερόλεπτο αλλά να έχω ένα κουμπί το οποίο όταν το πατά αθάνατοι όταν η αθήνα θα ζει άρα εδώ ουσιαστικά αυτόχειρα κουμπί πέρα απ' τον νταή κι που έχω βάλει το θα πρέπει να βάλω και το κουμπί το οποίο θα πρέπει φυσικά και αυτός να συνδεθεί σωστά στην πλακέτα AMD το οποίο από τη βλέπετε εδώ στην άνοδο δηλαδή εκεί που είναι το θετικό είναι στο οποίοι επτά είπαμε ότι εδώ πέρα οι ψήφοι τα ψηφιακά ποινής από 0 έως 13 μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως είσοδοι κυρίως σε έξοδοι το πώς λειτουργούν τα καθορίζει εγώ το πρόγραμμά μου ταξιδεύει και φυσικά και την απαραίτητη γείωση κλπ εδώ οι αλλαγές στο πρόγραμμά μου θα ήταν ότι δουλεύω ότι στο 13 έχω το λέτε στο επτά έχουν το κουμπί θα ξέρει εδώ χρησιμοποιώ μια τιμή από τις βάζω αρχή και τιμή 0 το οποίο θα δείξουν αμέσως μετά πως χρησιμοποιείται και έδωσε τα χωρίζω ότι το λένε δηλαδή τόποι 13 θα λειτουργεί ως έξοδος από και τον Button δηλαδή τόποι επτά θα λειτουργεί ως input είσοδος ναι και πες ανάλογες αυτό έχει να κάνει και η διαφορά του αναλογικού και ψηφιακού γενικά θέλει με αναλογικό αναλογικό είναι ας πούμε κάποιες συσκευές μπορεί η συσκευή να υπάρχει αναλογική και ψηφιακή παράδειγμα το μικρόφωνο είναι ψηφιακό και αναλογικό είναι είναι αναλογικό η διαφορά του αναλογικού και ψηφιακού ποια είναι η βασική διαφορά ξέρεις για πες μετατρέπει απαραίτητα την έχει σε ψηφιακή μορφή άλλο αυτό αν έχω χρησιμοποιήσει μετά εγώ και μια μετατροπή απάνω λύκος ψηφιακό η διαφορά μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού είναι η βασική διαφορά το αναλογικό έχει συνεχείς τιμές ενώ το ψηφιακό έχει διακριτές τιμές τι σημαίνει αυτό συνέχειες και διακριτές σημαίνει ότι ας πούμε ένα θερμόμετρο τοπίο όπως ξέρουμε μπορεί να υπάρχει αναλογικό θερμόμετρο αλλά και ψηφιακό στα σε ένα ψηφιακό θερμόμετρο οι τιμές είναι διακριτές με ποιά έννοια ότι αναστήλωση μετρήσεις θερμοκρασία 25 βαθμούς μέτρα δηλαδή μόνο και στημένες δηλαδή εμένα μου δίνεις με αποτέλεσμα το θερμόμετρο που έχω μόνο θερμοκρασία ας πούμε 15 βαθμοί 16 17 18 δεν δίνει 17,5 για παράδειγμα θα μπορούσε μπορεί να σας δίνει ωραία ας υποθέσουμε τέτοια αν έχει ψηφιακό θερμόμετρο σώματος έχεις ρέπος ψηφία έχει μετά συντείνει ας πούμε πέντε επτά και επτά σαν θερμοκρασία σώματος ωραία άρα εκεί έχει ορισθεί ότι έχει διακριτές τι μπορεί να δώσει μόνο συγκεκριμένες τιμές διακριτές δεν μπορεί μεταξύ τους 738 να δώσει μόνο 37,1 , 2,3 , 9 και μετά τα 18 όταν έχεις αναλογικό θερμόμετρο οι τιμές είναι συνεχής το οποίο τι σημαίνει δηλαδή καλύπτουν δεν γίνεται εκεί πέρα περιορισμός των τιμών μπορεί να σου θα μπορούσε να εννοεί το θερμόμετρο σου δώσει θερμοκρασία και επτά ακόμα επτά 78 και 99 τάξη το μικρόφωνο γιατί είναι αναλογικό γιατί ο ήχος που παράγεται από τη φωνή η ένα μουσικό όργανο είναι ψηφιακός αναλογικός είναι αναλογικός το μικρόφωνο σαν συσκευή αυτό που κάνει είναι να παίρνει αυτόν τον ήχο και να το μεταδίδει ως σήμα αναλογικό είναι άλλη περίπτωση τώρα άνεση μετά το σήμα τον αναλογικό όπου ηχογράφηση μέσω του μικροφώνου τον μετατρέπει σε ψηφιακό ήχο που έχει ένα διαδικασία έτσι ώστε αυτές να συνεχιστεί ημέρες δηλαδή τιμή οποιουδήποτε εύρους αυτό σημαίνει αναλογική τιμή οποιοδήποτε εμπρός και ακρίβειας εγώ την μετατρέπονται σε διακριτή τιμή και άρα η διαδικασία αυτή μετατροπής αναλογικός ψηφιακό πάντα έχει και κάποια απώλεια δεδομένων έτσι απλά στην ιδανική περίπτωση απώλειας δεδομένων τόσο μικρή που δεν γίνεται αντιληπτή εντάξει αλλά πάντως ο ήχος είναι αναλογικός δεν υπάρχει ψηφιακός ήχος δηλαδή ακόμα και στο σπίτι άμα βάλεις να παίξει ένα CD που είναι ψηφιακό για να το ακούσεις εσύ μέσω των ηχείων μετατρέπεται η ψηφιακή πληροφορία του ήχο το CDC αναλογικό για να μπορέσει να ακούσεις δεν μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να ακούσει ξιφία ακούω ήχο που είναι λογικό και αυτό παράγει το ηχείο απλά σε τέτοιου είδους συσκευές κάνουμε πολλές φορές μετατροπή από αναλογικό σε ψηφιακό και το αντίστροφο ψηφιακός αναλογικός άρα λοιπόν εδώ σε εδώ όπου είχαμε διάφορες αναλογική είσοδος ανάλογα ας πούμε με το μου με τη συσκευή που χρησιμοποίησαν είσοδο αν είναι αναλογική θα πρέπει να συνδέσει και των ΔΟΥ είναι καλή μετατροπής ψηφιακών άρα έχει διαφορά το ανίσεις και μισό θα κάνει από μόνοι σας ανέχομαι ένα μικρόφωνο τοπίο είναι αναλυτικό και βγάλω έχω έξοδο αναλογική όχι τις εξόδους έχεις μόνο πάνω η αναλαμπή το ανάλογο είναι και το ΙΚΑ επτά κατόπιν συνολικά έσοδα ταξίδι λοιπόν εδώ είναι το κουμπί της λοιπόν έδωσε η θεωρήσαμε ότι όποιοι 13 που είναι το λέει θα λειτουργεί ως έξοδος τόποι επτά πού είναι το κουμπί θα λειτουργεί ως είσοδος εντάξει αυτό ορισμένα από τα δύο και έχοντας δώσει όλο που εκτελείται συνέχεια και αξιοποιώντας τις καλλιεργεί διαβάζει δηλαδή την είσοδο από το κουμπί που βάλαμε δηλαδή το κουμπί έχει δύο καταστάσεις είναι πατημένο δένει σωστά και γιαυτό εδώ ελεγχόμενη έλεγχο εάν η τιμή που πήγα από το κουμπί είναι χάρη δηλαδή είναι πατημένο τότε εγώ θέλω να ανάψω το λαμπάκι ταξίδι παλαιός εάν η τιμή που πήραν το κουμπί δεν είναι χάρη άρα δεν το έχω πατήσει θα πρέπει το λαμπάκι να σβήσει τάξη κεντρώων και στέλλει μπορεί να ψάξει και για διάφορα παραδείγματα και αν τα οποία έχουν υλοποιήσει διάφοροι χρήστες αυτού του site να είναι λοιπόν εδώ μια βασική διαφορά που βλέπετε το προηγούμενο παράδειγμα σας έριξαν είναι ότι δεν υπήρχε αυτό το πράγμα αυτό ονομάζεται στα ιδρυτικά Μπρέντφορντ το οποίο ουσιαστικά το χρησιμοποιούμε όταν δεν κάνουμε την τελική κατασκευή κάποιας συσκευής τελικής που θέλουμε με το κουμπάκι και το φωτάκι ας πούμε εδώ και χρησιμοποιούμε αυτό για να βάλουμε να πατήσουν πάνω στα διάφορα ετών εικόνες που χρησιμοποιούμε να τα συνδέσουμε μεταξύ τους ήδη με την πλακέτα που έχουμε εμείς εδώ ως ένα παράδειγμα άρα βλέπετε ότι εδώ έχω το λαμπάκι εδώ βλέπετε έναν διαφορετικό τρόπο δηλαδή στο προηγούμενο το είχαμε βάλει εμείς εδώ πέρα πάνω ακριβώς από την πλακέτα εδώ βάζω πρώτα σ' αυτό το ρεπορτάζ το οποίο ουσιαστικά αυτές εδώ οι τελίτσες σημαίνουν ότι αφού έβαλα εγώ εδώ αυτό το λαμπάκι 1.3 τέσσερις Διαβάστε τελικά θα μου δίνουν όλες στην άνοδο το θετικό από το λαμπάκι και παίρνει ας πούμε από το κάτω συνδέω το Opera μετόπη αξίζει και αντίστοιχα εδώ βάζω τη γείωση έχω το κουμπί πάμε να το τρέξουμε εδώ βλέπω να λέει Night όχι εννοώ το κουμπί καλαμάκια ή έτσι έτσι και τώρα έχει εισέλθει απλά μάλλον λίγο αργεί λίγο να αλλάξει κατάσταση φέτος στο βαμβάκι αναψηλάφηση έξι μπορεί να έχει να κάνει το πόσο γρήγορα εκτελείται μπαξέ η γενική ιδέα πάντως και λόγος ο οποίος με το οποίο ασχολείται πολύς κόσμος μετά αντόνιο είναι ενώ ότι ουσιαστικά δεν έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία μπορεί κατάφερε να φτιάξει οτιδήποτε θέλει κάνοντας χρήση ένα άλλου δίνω και φυσικά αλλά διαφορετικών εκπομπών έτσι θα συνθέσει με το αρνί Τάτση φυσικά και δεν είναι ότι έφτιαξε κάτι και πάλι μετά εγώ αφού του σταμάτησε να θέλω να κάνω αυτό το πράγμα το πετάω το μάλλον τον τόπο συνδέω και το χρησιμοποιώ για κάτι άλλο την πλακέτα μου φυσικά και εδώ στο site που σας ανέφερα και στην αρχή στο κρήτη κρήτη applications μπορούμε να δούμε διάφορα παραδείγματα έργων τα οποία χρησιμοποιούν αλουμίνιο εάν αυτό του οποίου έχει και μια πιο σύνθετη κατασκευή αρχή αυτόνομα στα καλύτερα λοιπόν αυτός σαν έργο τέχνης του πέρα έτσι έξι έχουν ένα κλειστό με κίνηση μυστικά κίναιδοι τις καλύψουν του οποίου μόνο έχει αυτές τις κλωστές βλέπετε που είναι με τα διάφορα χρώματα οι οποίες φυσικά κινούνται και η κίνηση αυτών των πλαστών γίνεται μέσω αυτών των μηχανισμών που έχει εδώ τα οποία ελέγχονται μέσων δίνουν η εκκίνηση του έτσι εδώ ουσιαστικά χρησιμοποιεί αυτά τα σέρβος να ήσαν μοτεράκι σκεφτείτε τα τα οποία δίνουν την κίνηση ταξίδι έχει συγκεκριμένα το συγκεκριμένο έργο έχει και αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει εν τω μεταξύ και ιδίως παιδιών το ξέρετε αυτό το site των στάκα Bliss ξέρετε σ'αυτό το Cyclist άκαμπτος γενικά έχει ήδη για διάφορα πράγματα αναλυτικές οδηγίες για το πώς ακριβώς μπορεί κάποιους να τα κατασκευάσει λοιπόν εδώ δείχνει λοιπόν όλα τα υλικά θα χρειαστεί κάποιος έξι την κλωστή εδώ πέρα εντάξει αυτά εδώ είναι ουσιαστικά το περίβλημά του μηχανισμού έντονη ουσιαστικά αν το μοτεράκι το οποίο θα συνδεθεί και με το αλουμίνιο βλέπετε τότε έχει αναλυτικά όλα τα υλικά και με συνδέσμους ότι αν θέλει κάποιος να αγοράσει ένα ένα δωρεάν και τέλος πάντων για να δούμε τον θα δείχνετε όπου πάει στο λουτράκι το τόνισε πάνω ελαφρά στο σημείο το οποίο θα πάει να τον βάλει στο Arduino αφού φτιάξεις της συσκευή μετά μου πέρασε και αυτό που θα είναι τι θα κάνει την περιστροφική κίνηση τώρα είναι που θα βάλει και το την δήλωση αυτή τη σύνδεση με την σκεύη έτσι το περνά εδώ γύρω από αυτόν τον μηχανισμό που περιστρέφεται εδώ δε μας έχει ανάγκη και οδηγίες ωραία πάντως τη γενική ιδέα τον Αρτέμη κοινό είναι ουσιαστικά αναμ να μην περιοριστεί κάποιος όταν θα θέλει να φτιάξει ένα ένα κατασκευή να μην περιορίζεται ως γνωστό και ως προς τον τρόπο κατασκευής του αλλά και στο πως μετά θα λειτουργήσει ευθύς και τη ρητορεία του οίνου του δίνει αυτή την ελευθερία να μπορεί να πάρει οτιδήποτε κατασκευάσει κάποιος και να το κάνει να δουλεύει ακριβώς όπως θέλει απλά προφανώς ισόποση νεότερες υλοποιήσεις ιδέες πάντα θα είναι και τόσο πιο σύνθετη υλοποίησή τους η κατασκευή τους επίσης αυτός εδώ τα άνθη τα πλαστικά μέρη που είδατε τα εκτυπώσετε αξιοποιώντας έναν εκτυπωτή Τρίτη γιατί φυσικά δεν μπορείς να βρεις απαραίτητα ακριβώς πλαστικά μέρη ακριβώς όπως σαφές το μέγεθος ν και να φοράνε ακριβώς το μοτεράκι του θέση εδώ λοιπόν προφανώς εσείς δε θα υλοποιήσετε κάτι νέο ντόμινο έτσι απλά επειδή όσο πλησιάζουμε προς το τέλος και αφού θέτουμε την επόμενη εβδομάδα αρκετοί τις εργασίες θα έχετε κάνει αρχίσουμε σκεφτόμαστε την τελική εργασία εξαμήνου το οποίο έχουμε πει από την αρχή ότι θα είναι ουσιαστικά να περιγράψετε αναλυτικά ένα έργο το οποίο δεν θα υλοποιήσουμε εμείς έτσι απλώς το περιγράψουμε όχι μόνο την ιδέα του έργου μια δική σας ιδέα ναι το οποίο θα αξιοποιεί κάποια απ' αυτά που έχουμε αναφέρει στη διάρκεια του εξαμήνου είτε αυτά είναι δεδομένα αισθητήρες ήμουν κυνηγά αλγόριθμους που έχουμε περιγράψει για το πώς μπορεί να συμπεριφέρεται κάτι εδώ λοιπόν αυτού το κομμάτι των αρτοποιείων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην περίπτωση που επιλέξετε να κάνετε κάτι το οποίο δεν θα είναι μόνο κάτι το οποίο θα φανείς σημειώνει θα εμπεριέχει μέσα και ένα φυσικές συσκευές οι οποίες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελέγχονται είτε έχουν κίνηση όπως στο δω θα ξέρει παρά ούτε θα χρειαστεί φυσικά εσείς να κάνετε τι είναι το σχεδιασμό του κυκλώματος ηλεκτρονικού για να το υλοποιήσει κάποιος σε αλουμίνιο απλά μέσω ό παραδείγματα που μπορούμε να δούμε και εδώ που υπάρχει σε αυτή την κατηγορία των καλβίνο που μπορείτε να Δείτε και με την ησυχία σας θα δείτε μέσω των αισθητήρων θα μας παρουσιάσει και την επόμενη εβδομάδα οι αισθητήρες αυτοί για τους αξιοποίησε ουσιαστικά θα πρέπει πραγματικά να τα συνδέσω με κάποιο τρόπο με έναν υπολογιστή εάν δεν είναι ο η μέτρηση του αισθητήρα μου να πηγαίνει να επηρεάζει μάλλον το αποτέλεσμα κάτι κάποιον που θα δω στην οθόνη του υπολογιστή μου μιας εικόνας κινούμενης βίντεο και τίποτα άλλο και είναι ένα κατασκευή αυτό ως αισθητήρες θα περνάς Θύμαινα δίνουν έτσι και θα μπορούσατε επίσης με μέσω των ερμηνειών να εμπεριέχεται μέσα σε αυτές τις ιδέες και εγώ εμπεριέχεται μέσα και ας πούμε ψηφιακά η δηλαδή κάτι το οποίο έχει φυσική υπόσταση είναι μια κατασκευή και μέσω torrent δίνω πέρα απ' το να είναι μια κατασκευή στατική μέσα στον απρίλιο θα μπορέσουμε να δώσουμε και μια κίνηση η κίνηση μέσω του ντόμινο δε θα μπορούσε να κάνει μόνο μετακίνηση την προχωράει θα μπορούσε να είναι ένα κίνηση για παράδειγμα στα μέσα του αν μείνω κινήσεις το ψηφιακό αυτό αντιληπτό να δίνεται μέσω της αλλαγής ας πούμε χρώματος μέσω κάποιου LED αξίζει η ακόμα ξάνθη είμαστε ένα παράδειγμα σας είχα αναφέρει είχαν φτιάξει τον ξύλινο καθρέφτη με το φως τοπίο πώς το πετυχαίνει αυτό το φως που πετύχαινε έχοντας ξύλινα κομμάτια τα οποία τα κουνούσε κουνούσε εννοώ τους έδινε διαφορετική γωνία έτσι ώστε να έχει διαφορετικές η ανάκλαση του φωτός και να έχει αυτή την κίνηση αυτό πρέπει να το συνδέσουμε μοτεράκι και ένα αυτού είναι για παράδειγμα το πες το προγραμματίσουν ποτέ θέλω αυτό το πράγμα να το γυρνάει και τη λύση και πόσο αυτά μέσω ένα σμήνους μπορούν να γίνουν έτσι αλλά αν ο οποίος σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο θα δει φυσικό αντικείμενο το οποίο θα εμπεριέχει μέσα κάποια κίνηση καλό θα ήταν να ρίξει μια ματιά και σε αυτά τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνταν του Ελληνο για να καταλάβετε καλύτερα τις δυνατότητες που έχουμε με τον Ερμή ενώ αν και νομίζω ότι την επόμενη βδομάδα θα συζητήσουμε και περισσότερους αισθητήρες έτσι στα παραδείγματα που έχει βρει μέχρι τώρα αν έχεις παραδείγματα έργων με αισθητήρες μονομερή έχουν αποτέλεσμα σε εικόνα ποιοι είναι και κατασκευές πλέον μου είπες ότι με τους αισθητήρες που έχει στήσει τη δική της εργασία ότι είχε κάποια παραδείγματα που χρησιμοποιούν αισθητήρες παραδείγματα από τις τρεις μέχρι τώρα επηρεάζουν μόνο κάτι που προβάλλεται σε μια οθόνη ρε αυτό θέλω να πω οτι θα το δούμε αυτό και την επόμενη εβδομάδα με αυτούς εισιτήριο στο μας αναφέρεις και το σε αντικείμενα ότι θα μπορούσε ο έλεγχος αυτών να γίνεται μέσω USB ταξίδι άλλες ερωτήσεις έχουμε με μεγάλης ασκέρι την Εφές σούπα λοιπόν έχει τη δυνατότητα να βάζει βίντεο είχε παρουσιάσει ένα κανείς ΗΠΑ πρώην α γενικά πάντως εντός δεν έχουμε ΟΦΗ σεντόνια ενώ στο δείξουν πόντο το ίδιο θα λοιπόν εδώ στο Monster movie παπάς τόνισε μου μύθων file θα πρέπει να τα αποθηκεύσει σε αρχείο πρώτα ιωάννινα το YouTube θα πρέπει πρώτα να αποθηκεύσεις από το YouTube σε ένα αρχείο και μετά να το κάνεις εδώ εισαγωγή δηλαδή για να μπορέσει να το κάνει αυτό επίσης θα πρέπει ναι εκεί που έχει στο αρχείο το επιτήδειοι ας πούμε για την παρουσίαση θα πρέπει μέσα στον ίδιο φάκελο να τον βάλει στην αρχή του βίντεο έτσι ώστε να κάνει μεταφορά παρέες όλα τα αρχεία για να βρίσκει έτσι δεν πιστοποιεί επειδή θα εμπεριέχει το αρχή του βίντεο θα έχει εξωτερικό σαν ιστορική πηγή εντάξει άλλη ερώτηση έχουμε