2018-06-20 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Βασίλειοір, φーιλ cleared! Βασίλειο ح Im générality. Ξεκινάει η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Για τα πολύ ωραία κεράσια που μας έφεραν, τα πήρε ο κύριος Καρακασίδης. Τα υπόλοιπα λίγοι, όλα τα περιμένεις. Έφυγε μαζί με τον τελάρο ο κύριος Καρακασίδης. Πού έδωσαν? Πρόεδρε, δεν τον εθιμίσατε ότι σήμερα έχει λαϊκή η πτωλουμαϊδά. Δεν μπορούσε να τα πουλήσει. Πού θα τα πουλήσει τώρα. Κυρίες συνάδελφοι, σας παρακαλώ την προσοχή σας. Επειδή το Προεδρείο διαπίστωσε αρκετές απουσίες συνεχόμενες περιφερειακών συμβούλων, θα σας παρακαλέσω πολύ, ξέρετε ο κανονισμός τι λέει, μετά την τρίτη συνεχόμενη αποσία τίθετε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και λαβάνονται αποφάσεις, μέχρι και έκκοσεις, θα σας παρακαλέσω να μην λείπετε από τα περιφερειακά συμβούλια και βέβαια τα τελευταία ήταν και ουσιώδη τα περιφερειακά συμβούλια. Σήμερα ο κ. Σαπαλίδης μου έστειλε μια έτηση που λέει, «Παρακαλώ, πολύ όπως κάνετε, αποδεχτώ το έτοιμά μου και θεωρείστε ατιλογημένη τη σημερινή απόσία μου από το Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω ήδη προγραμματισμένων συναντήσεων και συνεδριάσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητήου Φλόρινας». Σας ευχαριστώ εκτός προτέρων. Επειδή αρκετοί συνάδελφοι πλησιάζουν στο όριο και ο κ. Σαπαλίδης με τη σημερινή το απόσία είναι η τρίτη απόσία, θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, πάρα πολύ, είμαι υποχρεωμένος να το τονίσω, να μην απουσιάζουν και το λέω στους επικεφαλείς των παρατάξεων, να φροντίστε η περιφερειακή σύμβουλη των παρατάξεων με τους επικεφαλείς να είναι στα περιφερειακά συμβούλια. Και η κυρία Κανδίλη, δεν ξέρω αν θα έρθει σήμερα, θα είναι η τρίτη της απουσίας. Θα παρακαλέσω πολύ, να μην το ξαναεπαναλάβω, γιατί τίθεται θέμα κανονισμού. Ναι, ο κ. Συμπανδράκος. Κύριε Πρόεδρε, επειδή σας έχω ακούσει αρκετές φορές να το τονίσετε το ζήτημα αυτό, θέλω να κάνω μια ρώτηση. Έχετε διαπιστώσει ότι κάποιος από τους συναδέλφους έχει απουσιάσει πάνω από τρεις φορές από τη συνεδρίαση. Αν το έχετε διαπιστώσει, νομίζω ότι πρέπει να εφαρμόσετε τον κανονισμό και να μην κάνετε παρακλήσεις. Αν όχι, δεν θα πρέπει να τοποθετήσετε με αυτόν τον τρόπο για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει συναδεφός ο οποίος έχει απουσιάσει μία, δύο ή τρεις φορές, θεωρώ ότι πρέπει να ζητήσετε τον λόγο για τον οποίον απουσιάζει. Αν είναι δικαιολογημένος, αν είναι ασθένεια, αν είναι κάποιος σοβαρός επαγγελματικός λόγος, νομίζω ότι εσείς θα το κρίνετε. Διαφορετικά, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε συνέχεια αυτό το πράγμα, διότι δημιουργούνται εντυπώσεις. Πολλοί, με προκάλεσε ο κύριος Σιμαδράκος, και είμαι πωχρωμένος να απαντήσω, πριν από τρία συμβούλια είχαμε ένα έκτακτο διαπεριφοράς. Εκεί έβαλα σε όλους, συμφωνώντας βέβαια με τους αρχικούς των παρατάξεων, έβαλα όλους ότι είναι παρόν. Ο κύριος Θεοδόρος, ο κύριος Σιμαδράκος, ο περιφερειακός σύμβουλος της ΠΕ, είναι η τρίτη απουσία του και βέβαια έλειπε και πιο μπροστά. Πού είναι ο κύριος Θεοδόρος, ήρθατε? Είμαι ο κύριος Σιμαδράκος. Χτες, χτες! Γιατί τη Δευτέρα δεν είχαμε περιφερειακό συμβούλιο. Λοιπόν, εγώ πάλι κάνω θερμή παράκληση, ο κύριος Σαπαλίδης τον ειδοποιήσα, ειδοποιώ αυτούς οι οποίοι φτάνουν στο όριο γιατί είναι κρίμα. Και για να μην κατηγορηθεί το Προεδρείο, θεωρώ ότι έπρεπε να σας το πω. Το κύριο Δακή με τηλεφώνησε και μου είπατε το να πληρώνει ο κύριος Μαργαρίτης. Θα είναι στη θέση του κύριου Δακή. Ο κύριος Κοσμίδης θα είναι ειδικός αγορητής για το μεταναστευτικό, γιατί είχαμε βάλει συγκεκριτή τον κύριο Δακή. Ναι, κύριε Ζεμπελιάδου. Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα τον λόγο επί προσωπικού, γιατί πιστεύω ότι χθες ο αντιπεριφερειάρης οικονομικών ο κύριος Κάτανας έκανε μια θεσμική απρέπεια προσβάλλοντας και εμένα ως περιφερειακό σύμβουλο, αλλά και το περιφερειακό συμβούλιο στο συνολό του. Ισχυρίστηκε δηλαδή ότι εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο τον εξουσιοδοτήσαμε να παραστεί στις πρέσπες για να επιδώσει ένα ψήφισμα. Πήραμε εμείς τέτοια απόφαση ως περιφερειακό συμβούλιο και δεν το ξέρω. Εδώ φτάσαμε να μαλώσουμε για το πώς θα γίνει το ψήφισμα. Και μάλιστα το δεύτερο, που δεν είναι αληθές που είπε, είναι ότι πήγαν για να πούν όχι στην υπογραφή της συμφωνίας. Εδώ έγινε ολόκληρη ιστορία και μπήκαν δύο ψηφίσματα, γιατί αρνηθήκατε να μπει μία παράγραφος που να λέει όχι στην υπογραφή των ψηφίσματος. Και υποτίθεται πήγατε εκεί με δικιά μας εξουσιοδότηση. Κύριε Περιφεριάρχη, κύριε Κάτανα και κύριε Ρούσι, πήραμε τέτοια απόφαση εμείς και ήταν αυτή η δύσκολη λύση και η άλλη ήταν εύκολη. Λοιπόν, τέτοια απόφαση δεν πάρθηκε. Πρώτον, δεύτερον, δεν σας εξουσιοδότησε κανείς να πάρετε στο βάρος των αποφάσεών σας να τον πάρετε οι ίδιοι. Και επικαλούμε τον Πρόεδρο να διαβάζει την απόφαση γιατί ο μόνος που έχει την εξουσιοδότηση να παραδώσει ένα ψήφισμα είναι ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο οποίος έχει και την ευθύνη με βάση τα πρακτικά τα μανιτοχωνημένα να καταγράψει και τι υπόθηκε. Παρακαλώ λοιπόν τον κύριο Πρόεδρο, από τον μόνο που δέχομαι απάντηση σε αυτό το θέμα, να διαβάσει την απόφαση και να μας πει τι γράφει. Ναι κύριε Μαργαρίτης, ο κύριος Μαργαρίτης, επί του ίδιου θέματος. Υπί του ίδιου θέματος. Ακριβώς... Μη διαβολτεύετε, σας παρακαλώ! Κύριε Αλεξανδρή! Κύριε Αλεξανδρή! Κύριε Κυωσέ, κύριε Γιάτσου, σας παρακαλώ! Κύριε Αλεξανδρή! Σταματήστε! Κύριε Πρόεδρο, εκ μέρους της παρατάξης, ως και εγώ, ήθελα να καταγγείλω τα ψευδή τα οποία αναφέρθηκαν, που αναφέρονται από μερικούς της συμπολίτευσης, κεδί του αντιπεριφεράρχητου οικονομικών του κ. Κάτανα. Και διαβάζω ακριβώς τι υπόθηκε. Πήγαμε στις πρέσπες, όπως μας εξουσιοδότησε το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο, να παραδώσουμε το ψήφισμα την ημέρα της εκδήλωσης και την ώρα που θα μας το επέτρεπαν οι διοργανωτές. Και πιο κάτω ο ίστρα Αντιφάσκη και λέει, η εύκολη λύση ήταν να πάμε στο βουνό, επιλέξαμε τη δύσκολη λύση, πήραμε τη δύσκολη απόφαση. Τώρα την πήρε μόνο στην απόφαση, τη δύσκολη. Πιο μπροστά, όμως, λέει ότι εξουσιοδοτήσαμε. Κύριε Πρόεδρε, όπως είπε και η κυρία Ζιμπλιάδου, αρμόδιος να επιδώσει τα ψηφίσματα, είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου. Εντάξει, δεν μπορούσες εσύ. Είσαι στο βουνό, πήγε ο περιοριάρχης. Τώρα, πήγαν 6-7 να δώσουν το σύντομα για το ατόπημα που έκαναν αυτοί να παρευρεθείνω εκεί. Πάει να δικηλογηθούνε. Δηλαδή αυτό το χαρτί... Κύριε Αναξανδρής, παρακαλώ. Δεν σε διέκοψα. Ποιο το διακόπτεται. Αυτό το χαρτί, κύριε Πρόεδρε, έχει πολύ βάρος και πρέπει 6 άτομα να το σηκώσουν, να το πάνε, να το δώσουν ανευδυνατόν. Όχι να δικηλογηθούμε για το ατόπημα που έκαναν που παρευρεθήκαν εκεί. Ή, άμα έπρεπε και οι περιοριάρχες, έπρεπε να δώσουν το ψήφισμα, όπως ο κ. Πασχαλίδης, τους καλωσόρισε και έπρεπε να φύγει. Διότι ήταν απόπονος του περιοριακού συμβουλίου να μην παρευρεθεί, να δώσει το ψήφισμα και να φύγει. Σε έδειξη διαμαρτυρίας. Υπήρκε έδειξη διαμαρτυρίας, το ψήφισμα έλεγε ότι δεν συμφωνούμε με τις υπογραφές. Να διαβάζεις, κ. Ρώση. Τι έλεγε το ψήφισμα. Να διαβάζεις τι έλεγε το ψήφισμα. Οπότε σε διαμαρτυρία υπέρ του περιοριακού συμβουλίου έπρεπε να επιδώσει το ψήφισμα και να συγκουθεί να φύγει. Σε έδειξη διαμαρτυρίας. Και όχι να δικαιολογούμε το ατόπιμα ότι πήγαμε εκεί γιατί έπρεπε να δώσουν το ψήφισμα. Αν είναι δυνατόν. Κύριε Γιάτσο. Για το ίδιο θέμα, κύριε Γιάτσο. Για το ίδιο θέμα, μια ερώτηση, έναν δευτερόλεπτο. Ερώτηση. Τι ερώτηση. Λέω, είπε ο κύριος Ρούσες ότι δεν υπήρχε η συγκυρία. Κύριε Κάταναν, μπορείτε να απαντήσετε. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Κύριος, επί του ίδιου θέματος. Επί του θέματος. Ναι. Εάν δεν έχουμε το δικιώμα να... Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, θέμα που αφορούσε εμένα προσωπικά. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο. Έκλεισε το θέμα εκείνο. Με την επιμονή σας. Με ρωτήσατε αν θέλω να πω κάτι, είπα όχι. Και χνιέντος το βάλατε να συζητηθεί. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το αφήσατε. Συγγνώμη. Αφήστε τις δικές μου τις τιμές. Οι δικές σας ενεργίες δεν περιποιούν τιμή για κανέναν μας. Για κανέναν μας. Τι είναι αυτά που λέτε τώρα. Επιτρέψτε μου κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ δύο λεπτά. Τι είναι αυτά που λέτε. Θα μ' ακούσετε και θα καταλάβετε τι λέω. Πρώτον, να θέσω ένα ερώτημα προς τον κύριο... Να το πάρω επί προσωπικού τώρα. Δεν πειρή ποιήτη είναι για κανέναν μας είπα. Δεν είπα για σας. Για κανέναν μας είπα κύριε Πρόεδρε. Ελληνικά μιλάω. Ναι, το ότι επιτρέψατε να συζητηθεί. Η συζήτηση είπα. Η συζήτηση. Κύριε Πρόεδρε, ελληνικά μιλάω. Κύριε Περιφερειάρχα, δεν επέτρεψε πρώτον ο κύριος και η χαγιά σας συζητηθεί. Και δεύτερον εσείς ο ίδιος, εγερθήκατε τη στέση όσας, αντιδρώντας αγανακτισμένος, για να μη συζητηθεί. Πρώτον, θέτω το ερώτημα προς τον κύριο Περιφερειάρχη. Διότι αρχηγού παρόντος, πας αρχή, παυσάτο. Όταν είναι παρόν και επιδίδει το ψήφισμα απόφαση ο κύριος Περιφερειάρχης, είναι εκ του περισσού η όποιες δηλώσεις όποιου συναδέλφου ασχέτος περιεχομένου. Ερωτώ λοιπόν εγώ εδώ προς αρσιμπάσης παρεξηγήσεως, τον κύριο Περιφερειάρχη. Παρέστη για να επιδώσει το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου ή γιατί τον εκπροσωπούσε η όλη εκδήλωση και ήθελε να είναι παρόν. Να ξεκαθαρίσει τη θέση. Διότι εγώ κατηγορήθηκα για προβοκάτσια, κατηγορήθηκα για πολλά, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει χειρότερη πράξη προβοκάτσιας, άλλα να λέτε εσείς εδώ κύριε Πρόεδρε, στην συζήτηση που έγινε, άλλα να ακούμε από χωροταξικούς αντιπεριφερειάρχες, άλλα να πράττει ο κύριος Περιφερειάρχης και μάλιστα επιτρέψτε μου να επισημάνω και την ανακολουθία του ιδίου διότι το πρώτο ψήφισμα της 21ης Ιανουαρίου του 2018 τρέχοντος έτους, δεν χρειάζεται να το διαβάσω να αναμοχλεύσω τη μνήμη σας, που αποτέλεσε σημείο τριβής, έλεγε ότι εξουσιοδοτούμε, εξουσιοδοτούμε τον κύριο Κοτζιά. Και αυτό που επέδωσε προχθές, ό,τι επέδωσε, δεν εξουσιοδοτούσε κανέναν κύριο Κοτζιά. Έχουμε κάνει άρση της εμπιστοσύνης και της εξουσιοδότησης στον κύριο Κοτζιά. Το πρώτο ψήφισμα δεν πέρασε. Τι το επικαλείστε. Δεν πέρασε. Άλλαξε κάτι και πάσαμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον κύριο Κοτζιά. Λοιπόν, ολοκληρώσατε κύριε Κάτανα. Απαντήστε να απαντήσει και ο κύριος Περιφερειάρχης. Τον κύριο Περιφερειάρχη ρώτησα εγώ. Και εσείς κύριε Πρόεδρε να μας πείτε ποιος δίνει το ψήφισμα. Κύριος Κάτανα θα μας απαντήσει. Επί της διαδικασίας. Πρόεδρε, συγγνώμη δηλαδή. Το ψήφισμα δεν αποφασίσει ο καθένας κατά το δοκούν να το επιδώσει. Το επιδίδει η επιτροπή το ψήφισμα. Εάν με εκπροσωπούσε να ήμουνα και εγώ στις πρέσπες, δεν εκπροσωπούσε το ψήφισμα. Η κυρία Σεμπελιάδο αναφέρθηκε προσωπικά στον κύριο Κάτανα. Αναφέρθηκε προσωπικά. Και ο κύριος Μαργαρίτης το ρώτησε αν είχε έξω... Κύριε Κάτανα. Σας παρακαλώ. Καθίστε κάτω. Αν θέλει ο κύριος Κάτανας... Μην μιλάτε, σας παρακαλώ. Αν θέλει ο κύριος Κάτανας δεν απαντάει. Αν ο κύριος Κάτανας... Κύριε Κιωσέ. Κύριε Αλεξανδρή. Σας παρακαλώ. Σταματήστε. Κύριε Κάτανα. Κύριε Αλεξανδρή. Κύριε Κάτανα. Ήλια. Ας αναπατήσω. Ήλια. Ας αναπατήσω. Λοιπόν, σας παρακαλώ. Απαντάει επί προσωπικού ο κύριος Κάτανας. Σας παρακαλώ, κάντε εσυχία. Βλέπετε, σας άφησα. Δεν διακόψα κανέναν. Θα φωνάω στους δημοσιογράφους να κάνουν τις δηλώσεις με έξω. Λοιπόν, κυρία Συμπηλιάδου! Σας παρακαλώ, μην διακόψετε! Σας παρακαλώ, η απειλήτα προς τον Πρόεδρε... Συγγνώμη, πρόεδρε, αλλά αν του διακόψουμε διάλογο, δεν τον αρέσει να πάει έξω, ας πάει έξω! Δεν το καταλαβαίνετε ότι η απειλήτα προς τον Πρόεδρε! Τα μικρόφωνα μόνο το Πρόεδρε τα κλείνει! Δεν τα κλείνει κανένας από κάτω! Τα μικρόφωνα, παραλαμβάνω, τα κλείνει το Πρόεδρε! Κανένας από κάτω! Η απειλή ήταν προς τον Πρόεδρε! Διορθώνον τότε, κύριε Πρόεδρε, δεν ήταν απειλή προς τον Πρόεδρε. Ήταν προς αυτούς που ποτέ δεν μ' αφήνουν να μιλήσω και να ολκλώσω την πρότασή μου. Λοιπόν, κυρία Συμπηλιάδου! Σας σας, ναι! Αφήστε τον να τελειώσει! Λοιπόν, δεν έχω ανάγκη ούτε να το παίξω μακεδονωμάχος, ούτε να μετρηθώ με τους μακεδονωμάχους, ποιος είναι πιο μακεδονωμάχος εδώ μέσα. Την ιστορία μου και τα βιώματά μου δεν σας τα χαρίζω κυρία Βυζεμπηλιάδου, ούτε και τα πρωτάγματα της οικογένειάς μου. Θα τα κρατάω για εμένα. Τώρα, από εδώ και πέρα, επειδή... Σας παρακαλώ, κυρία Παναγιωτίνου! Αφήστε να ολοκληρώσει μια φράση! Κόψε το, κόψε το, αφήστε το! Κυρία Παναγιωτίνου! Κυρία Παναγιωτίνου! Κυρία Παναγιωτίνου! Κύριε Κάτανα, ανοίξτε τα μικρόφωνα. Συνεχίζεται η διακοπή σαν συνεδρίαση. Απαντήστε, κύριε Κάτανα, επί προσωπικού. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι εδώ μέσα, όταν ένα ψήφισμα ψηφίζεται, είτε πλειοψηφικά, είτε ομόφωνα, είναι ένα ψήφισμα. Συμφωνούμε? Υπάρχει πλειοψηφικό ψήφισμα. Συμφωνούμε? Ε, αυτό πήγαμε στις πρέσπες. Τι να κάνω, να πηγαίνω με το δικό σας? Απηγαίναμε το δικό σας! Απηγαίναμε το δικό σας! Αυτό θέλατε! Μπράβο! Αυτό θέλατε! Δεν καταλαβαίνεις ελληνικά. Λοιπόν, επίσης, επίσης, επίσης, να το κλείλουμε αυτό. Πήγαμε το πλειοψηφικό ψήφισμα. Κυρία Ζεμπηλιάδου, θέλατε να πάμε το δικό σας, να σας κάνουμε το χατήρι. Εμείς είπαμε, όχι στο ψήφισμα. Να μην με διακόψετε. Να μην με διακόψετε. Πάμε τώρα άλλο. Πάμε τώρα στο άλλο, γιατί μιλάμε για θεσμική απρέπεια. Πάμε τώρα στο άλλο, γιατί μιλάμε για θεσμική απρέπεια. Αυτή τη φράση, κυρία Ζεμπηλιάδου, σας την επιστρέφω, γιατί η πράξη σας χαρακτηρίζονται, δεόντως, συνεχώς σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο. Και θέλετε, δεν θέλετε να το καταλάβουμε και εγώ και ο περιφεράς και συνεργάτες μας εδώ πέρα, τις συμπολίτευες, διαφέρουμε από εσάς. Τέλεια και πάυλα! Και δεν θα επανερδώ ξανά στο θέμα! Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ! Θα ήθελα να παρακαλέσω, οι όποιες απόψεις εκφράζονται στο δημόσιο διάλογο είναι υγεία στη δημοκρατία. Αρκεί όμως να μην βλάπουν τη δημοκρατία και πάνω από όλα τη συνοχή μας. Είναι πραγματικά δύσκολες οι ώρες, είναι πληγωμένος ο ελληνικός λαός, υπάρχει μια μερίδα που συμφωνεί με αυτή τη συμφωνία, υπάρχει μια άλλη μερίδα που δεν συμφωνεί με αυτή τη μερίδα και υπάρχει μια μερίδα του κόσμου που θέλει την απραξία. Η απραξία έδειξε όμως διαχρονικά ότι ευνόησε και επιδίνωσε το πρόβλημα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να δούμε σήμερα πώς προσεγγίζεται αυτό το θέμα. Είναι ένα θέμα που μας ξεπερνά ως όργανο, ως περιφερειακό συμβούλιο μέσα στα πλαίσια των αρμοδιωτήτων μας. Αλλά είμαστε όμως μια περιφέρεια που έχει άμεση σχέση με τη γη των χώρων, που πρέπει να συνηπάρξει, που πρέπει να δομίσει συνέργειες, να δουλέψουμε για τα βαλκάνια της ειρήνης και όχι του διχασμού και των πολέμων και μια σειρά από άλλα θέματα. Σε αυτήν την ώρα λοιπόν οι ακραίες φωνές από όπου και αν προέρχονται πρέπει να είναι καταδικαστές. Όπως επίσης θα πρέπει και όποιες πράξεις και ενέργειες γίνονται να είναι πολύ προσεχτικές. Η χώρα μας μέχρι πρώτην ως κατηγορείτο για διαλαξία. Όταν οι γείτονές μας είχαν τον αλλητροτισμό. Στο ευρωπαϊκό ιδεόδες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν επιτρέπεται όρος αδιαλαξία. Άρα λοιπόν μια πρώτη προσεχτική προσέγγιση που πρέπει να υπάρξει. Το δεύτερο που είναι και το ουσιώδες που τέθηκε ως θέμα δεν είναι ώρα για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Θυμίζω και θα παρακαλέσω τον υπεύθυνο της καταγραφής του περιφερειακού συμβουλίου να ανασύρει διότι νομίζω κρατούνται αρχή από τις συνεδριάσεις επακριβώς και έχω πει στην τοποθέτηση εισήγησή μου και πρόταση του ψηφίσματος. Είπα ότι θεσμικά θα παρεβρεθώ ως οφείλον αλλά περισσότερο για να καταθέσω την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία και ψηφίστηκε από τη συμπολίτευση. Όταν επέδωσα το ψήφισμα στον κ. Κοτζιά αυτό του είπα. Του είπα έχω το σχέδιο του ψηφίσματος διότι δεν έχει καθαρό γραφή. Θυμίζω ότι ήταν το περιφερειακό συμβούλιο την Παρασκευή και έγινε την επόμενη μέρα που ήταν κλειστές υπηρεσίες και έγινε την Κυριακή Συμφωνία. Και το λέω στη συνομιλία μου μαζί του ότι κύριε Υπουργέ σας παραδίδω ένα σχέδιο του ψηφίσματος. Όταν καθαρό γραφή θα σας αποσταλεί όπως προβλέπετε από τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες. Και αν χρειαστεί και το επιθυμείτε και εσείς θα σας το φέρω και εγώ ο ίδιος στο Υπουργείο. Και όταν λέω θα σας το φέρω εγώ ο ίδιος όπως προβλέπετε με τις διαδικασίες αν θέλει να συνοδεύσει και ο Πρόεδρος και όποιος άλλος επιθυμεί να πάμε όλοι μαζί να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα. Και από αυτών ασκηθούμε. Αλλά σας παρακαλώ πάρα πολύ με λογική ενότητας να πέσουν οι τόνοι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να σας παρακαλώ πολύ με απόλυτο σεβασμό. Αν έχετε την καλοσύνη να μου διευκρινίσετε γιατί κι εγώ προβληματίστηκα. Εάν η παρουσία σας στην εκδήλωση των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ή αν σας εξέφραζε αυτό. Διότι επιτρέψτε μου να πω. Ψήφισμα είχαμε πάρει. Ψήφισμα, ψήφισμα. Εγώ κατηγορήθηκα για προβοκάτσια εδώ κύριε Περιφερειάρχα. Δέχτηκα, τοποθετήθηκα με παρουσία, με θάρρος και είπα την άποψή μου. Αλλά να μην ξαναδιαβάσω και με είπε πάλι ο Ματθέος ήρθα έτοιμο στο τι είναι η προβοκάτσια. Προβοκάτσια είναι και πράξη και ενέργεια. Και ρωτώ λοιπόν για να γνωρίζω ποια είναι η θέση του Περιφερειάρχη μου, του πρώτου πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας. Να την ακούσω ξεκάθαρα από τον ίδιο. Ένα αυτό και ένα δεύτερο, ανάλογα ψηφίσματα με απόλυτο σεβασμό και μάλιστα το πρώτο ψήφισμα αυτής της Περιφερειακής Αρχής, για να μοχλεύσω λίγο και τις μνήμες, γιατί εγώ τυρώ και ένα αρχείο. Ήταν Σεπτέμβριο του 2014 άμα τη αναλήψη των καθηκόντων σας για το εμπάρκο προς τη Ρωσία, για τα Ροδάκινα και μάλιστα τότε είναι καταγεγραμμένα. Θα το στέλναμε και στον Πρέσβη της Ρωσίας, στις προξενικές αρχές και προφανώς ο Πούτιν φοβήθηκε και έλαβε τα μέτρα του από το δικό μας ψήφισμα. Αλλά και για τη ΔΕΙ το ψήφισμα, κύριε Περιφερειαάρχα, και το ψήφισμα για τη ΔΕΙ, και το ψήφισμα για τη ΔΕΙ που βγάλαμε, δεν σας είδα να το επιδίδετε στον κύριο Σκουρλέτη ή στον κύριο Σταθάκη όταν ήρθε Περιχαρίς στην αίθουσα της ΖΕΠ. Δεν πήγατε με κάποια αντιπροσωπία. Και τελευταίο, αν κάνω λάθος να με συγχωρέσουν οι παλαιότεροι, αυτοδιοικητικοί και εμπειρότεροι, τα ψηφίσματα, κύριε Πρόεδρε, απευθυνόμενος προς εσάς, επιδίδονται με διακομματική επιτροπή. Δεν νομίζω κανείς να μας ζήτησε να μας πρότεινε, να μας πει «Πάμε για να επιδώσουμε το ψήφισμα αντιπροσωπία». Φύνοι του Πρόεδριο, όχι διακομματική. Ο Πρόεδρος ήταν σάλο με τερίζει. Και επόμενη ερώτηση είναι, αν το ψήφισμα αντί να το επιδώσει ο Πρόεδρος, εάν τον εξέφραζε και πού ήταν ο Πρόεδρος την ώρα που επιδίδονται. Ευχαριστώ. Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Σταματήστε λίγο. Θα το λύσουμε, θα το λύσουμε. Εδώ μέσα, έχουμε δημοκρατικό διάλογο, όλα θα λυθούν. Κύριε Περιφερειάρκα, έχετε το λόγο. Ένα λεπτό, κυρία Ζαπελιάδη. Να απαντήσω κι εγώ. Αντιλαμβάνω ότι θέλετε να κάνουμε θέμα, να συζητήσουμε το θέμα. Νομίζω όμως... Συγγνώμη, κύριε Περιφερειάρκα, λίγο, λίγο. Είπατε... Να πω κάτι. Συμβατικά, όχι, δεν θα... Κύριε Περιφερειάρκα, λίγο. Προχθές είπατε κάπου να το... Κλείσε το μικρόφωνο. Θα ζητάς το λόγο από κει που πρέπει. Λοιπόν, αφήστε τον κύριο Ζαπελιάδη να απαντήσει και επειδή η ερώτηση πήγε και προς εμένα, θα απαντήσω κι εγώ. Ναι, κύριε Περιφερειάρκα. Ναι, κύριε Κυωσέ. Έχει αξία η τοποθέτησή σας, αλλά δυστυχώς σας αδικεί γιατί υπερεκτιμάται και την ίδια ώρα υποτιμάται. Την περίπτωση του ψηφίσματος για το εμπάρκο με τη Ρωσία, που είχε άμεση επίπτωση στα αγροτικά μας προϊόντα και στη Γούνα, που ήταν από τα πρώτα ψηφίσματα που πήραμε ως Νέα Περιφερειακή Αρχή, το υποτιμήσατε και το ερμηνεύσατε με έναν τρόπο χαλαρό. Αλλά σας προκαλώ να μιλήσετε με όλους τους αγροτικούς συνετερισμούς, αν εκείνο το πρόγραμμα, βοήθησε και τι ενέργειες γίνανε και τα αγροτικά μας, που όταν έφτασαν στη Ρωσία. Σας προκαλώ να το κάνετε. Και την ίδια στιγμή υπερεκτιμάται κάποια άλλα ψηφίσματα. Κοιτάξτε, το συγκεκριμένο ψήφισμα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, που ήταν με εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, που εκφράζει συγκεκριμένες διαφωνίες, εστιάζει σε συγκεκριμένα σημεία τις συμφωνίες αυτής και τοποθετήθηκα δημοσίως από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμη ανακύψει θέμα. Εγώ και προεκλογικά το 2014, όταν ερωτήθηκα και υπάρχει δημοσιευμένη συνέντευξή μου σε επαναλογικά μέσα, είπα ότι είναι ένα θέμα που έρχεται από πίσω, μας ταλαιπωρεί, μας δημιουργεί προβλήματα και έπρεπε να έχει κλείσει το 1992, το είπα και απροθέτω στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αυτό που είχε πει, το είπα και απροθέτω στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αυτό που είχε προταθεί και είχε συμφωνηθεί από το συντοπίτημα στο Μιχάλη, τον Παππα Κωνσταντίνο και τον κύριο Γκλιγκόροφ, ποιο το ΣΛΑΒΟΟΜΑΚΕΔΩΝΙΑ. Να μη ξαναθυμίσουμε την ιστορία, βρισκόμαστε στο 2018, έχουμε μια συμφωνία. Έχει προβλήματα αυτή η συμφωνία. Δεν εξαλείπτει τον αλλητρωτισμό, έχει σκοιές περί εθνότητας, υπηκότητας και όλα αυτά που εύσταχα περιγράφονται και από την πλευρά σας και έχει και τον όρο Μακεδονία. Η ξεκάθαρη η άποψή μας. Αυτό έλεγε το ψήφισμα που επιδώσαμε και είπαμε ότι δεν εκφράζει τη βούληση των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Τι το ρωτάτε τον Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει τοποθετηθεί επανελημάνε και χωρίς να υπάρχει θέμα. Αυτά, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Ζημπελιάδου, να απαντήσω τον κύριο και εσένα και να το κλείσουμε. Ναι. Λοιπόν, κύριε και εσένα. Πρόεδρε, έθεσα ένα ερώτημα και δεν πήρα απάντηση. Το ερώτημα ήταν, πήραμε απόφαση... εγώ δεν θα σταθώ στους συγγενείς του κυρίου Κάτανα που ο ίδιος πρέπει να απαντήσει τον εαυτό του αν του σεβάστηκε με την παρουσία του εκεί, με την εκόρυση του ονόματος, τους εδρώτες, γλ. Όχι ρε παιδιά, παιδιά, δε ρώτησα αυτό. Δε ρώτησα αυτό. Αφορά τον ίδιο. Πρόεδρε, με διακόπτη. Ρώτησα, λοιπόν, πήραμε απόφαση ως περιφερειακό συμβούλιο να εξοσιοδοτήσουμε κάποιον, τον περιφερειάρχη ή τους περιφερειάρχους συμβούλους, να παραδώσουν το ψήφισμα. Το ότι είπε ο περιφερειάρχης ότι θα παραστώ... Είναι αλήθεια ότι ο περιφερειάρχης το είπε. Είπε θα παραστώ και θα επιδώσω το ψήφισμα. Επικαλούμε, λοιπόν, το Προεδρείο για το αν πήραμε απόφαση γι' αυτό. Τονίζω για λύση κάθε παραξύγησης και απαντώ και στον κύριο Κεσέ. Γιατί δεν θέλω κάποιος να λέει για τη μεδικιά μου απόφαση. Απαντώ και στον κύριο Κεσέ και στη κυρία Ζεμιλιάδου. Τα ψηφίσματα όλα, όσα ψηφίζονται εδώ, είτε ομόφωνα είτε καταπληροψηφία, την επίδοση αρμοδιότητα έχει το Προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου. Αρμοδίως την άλλη μέρα πήραν πρωτόκολλα, γιατί ήταν μεσολάβης αναργία, στάλθηκαν αρμοδίως και στον υπουργό εξωτερικών και όπου είχαμε πει και από εκεί και πέρα. Και απαντώ και απαντώ. Μπράβο, μπράβο, μπράβο. Σας παρακαλώ κύριε Κεσέ. Κύριε Γέρο, κύριε Γέρο, σταματήστε. Είστε, σας παρακαλώ. Κύριε Κεσέ. Κύριε Κεσέ. Κύριε Γέρο, σας παρακαλώ. Κύριε Γέρο. Κύριε Μαργαρίτι, καθίστε σας παρακαλώ. Κύριε Μαργαρίτι, σας καθίστε. Κύριε Κεσέ, και απαντώ και σε εσάς και απαντώ και προς το σώμα. Επειδή υπόθηκε εδώ μέσα και με αναρτήσεις, ότι κάποιοι διάλεξαν το βουνό που ήταν εύκολη υπόθεση και κάποιοι τις πρέσπες. Όσο μ'αφορά, δεν ξέρω οι άλλοι αντιπεριφερειάρχες και οι άλλοι σύμβουλοι που ήταν εκεί, διάλεξα το βουνό και τοποθετήθηκα και εδώ μέσα, γιατί πάω στα συλλαλυτήρια και γιατί με αντίθετος... Ποιο ψηφίσατε? Το ψήφισμα που έπαιρνε ο κ. Περιφεριάρχης. Έχει σημασία κύριε Πρόεδρε. Έχει σημασία! Το ψήφισμα πήρε δεκαεφτά ψήφους με τη δική σας ψήφο από τους 33 παρόντες στα πρακτικά. Αν έπαιρνε 16, δεν θα είχε ούτε την πλειοψηφία. Η 17η ψήφος ήταν η δική σας. Πολύ ωραία! Πάρα πολύ ωραία! 16 ψήφους της συμπολίτευσης και η 17η η δική σας από τους 33. Αλλιώς δεν θα υπήρχε πλειοψηφία να επιδοθεί ψήφισμα. Το οποίο ψήφισμα κύριο Κεσέ λέει ότι είμαστε αντίθετοι και όσον αφορά τη γλώσσα και όσον αφορά την εθνικότητα. Το έχω διαβάσει και το έχω. Πόσους ψήφους πήρε κύριε Πρόεδρε! Πόσους ψήφους πήρε! Πόσους ψήφους πήρε ρωτάω! Επειδή προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσει. Μήπως θέλετε να το διαβάσω και να το ερμηνεύσουν όλοι. Κύριε Πρόεδρε, η παπάς παπάς, η ζευγά ζευγά. Αλλά λέτε, άλλα ψηφίζετε και άλλα κάνετε. Σας ρωτώ πόσους ψήφους πήρε το ψήφισμα κύριε Πρόεδρε. Κύριε Προεδρε, αυτό που θέλατε, το κάνατε. Τα κανάλια το πήρα. Θέλω με δάρος και παρησία, αν έχετε το δάρος, να πείτε τη γνώμη σας. Λοιπόν, κλείνει εδώ. 17 ψήφους πήρε. Με 16 δεν υπήρχε πιο ψηφία. Με παρακαλείτε κι εγώ σας παρακαλώ, στην αλήθεια να λέτε. 17 ψήφους από τους 33 παριστάμενους. Ο κύριος Κάτανας, κάτι θέλει να πει επί προσωπικού και σας παρακαλώ. Και παλιότερα, εδώ μέσα, δεν θα αναφερθεί κανένας, δεν θα το επιτρέψω να αναφέρεστε σε οικογένειες. Είναι ντροπή. Ναι κύριε Κάτανα. Καλώς, ένα λεπτό κύριε Κάτανα. Βλέπω πως αντί να ενώνουμε, διχάζουμε. Είχα πει ότι δεν θα ξανατοποθεθώ και πραγματικά από εδώ και πέρα σας το υπόσχομαι. Πείτε ό,τι θέλετε, κάνετε ό,τι πολιτική θέλετε, ρίξτε ό,τι σπέκουλα θέλετε, αλλά κυρία Σιμπηλιάδου, εμένα ξέρετε γιατί η δική μου οικογένεια θα είναι περήφανη. Γιατί πήγαμε το ψήφισμα, το πλαιοψηφικό της δικής Μακεδονίας. Δεν πήγαμε κομματικά ψηφίσματα και ούτε θα πάμε. Αυτό. Επίσης, τέλος κύριε Κάτανα. Αγία, το πλαιοψηφικό εσάς αφορά και όχι τα κομματικά. Ζητήστε τον λόγο. Τώρα, την ιστορία μου κύριε Κιωσέ, την ξέρουν 45 χρόνια όλοι. Εσείς πολύ όψιμος είστε. Και στην Νέα Δημοκρατία και στα κοινά. Πουθενά δεν είμαι εγώ. Πολύ όψιμος. Κύριε Κεχαγιά, σας ευχαριστώ. Κι αν νομίζετε ότι είμαι αυτό και ζήστε πόντους για να είστε υποψήφιος περιβερειάκης. Τίποτα δεν θα είμαι εγώ. Αποκλείεται. Εγώ θα είμαι ο τιμητής της ψήφου του λαού της δυτικής Μακεδονίας. Απλά με το κάνετε στον εαυτό σας και στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Με τη δική σας κρίσιμη ψήφο, την 17η βγήκε το ψήφισμα, αυτό να πείτε κύριε Κεχαγιά. Κυρίες συνάδελφοι, έχουμε πολύ σοβαρά θέματα. Αυτό που ψήφισα κύριε Πρόεδρε αυτό τοποθετήθηκα. Ό,τι είπα αυτό ψήφισα. Εσείς άλλα είπατε και άλλα ψηφίσατε και άλλα κάνατε. Τώρα ξανά το συνεχίζετε. Εγώ δεν ήμουν στο Α'2 στο στρατό. Και ξέρουν όλοι τι είναι το Α'2. Αλλά είστε συνηθισμένος σε αυτά. Περίπιν ιδιαίτερη τιμή για μένα αυτό. Ευχαριστώ. Για την πατρίδα μου το έκανα. Αλλά βέβαια εσάς σας εκφράζει δήλος του κυρίου Πρωθυπουργού, ότι η απόφαση ελείφθη με κριτήρια πατριωτικά, ενώ όλοι άλλοι εμείς είμασταν πατριδοκάπηλοι. Εσείς οι πατριώτες ψηφίσατε. Λοιπόν, πάμε κύριοι συνάδελφοι. Εμείς οι πατριδοκάπηλοι και εσείς οι πατριώτες. Πάμε στην πρώτη επερώτηση. Είναι επερώτηση του κυρίου Μαργαρίτη που αφορά... Έχουμε και ένα θέμα εκτός ημερήσεας διάταξης. Και ένα δεύτερο που καταθέτει ο κύριος Αλεξανδρής. Το πρώτο θέμα αφορά ορισμό εκπροσώπου δίκης φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιεχών της λίμνης. Και το δεύτερο είναι η τροποποίηση στον αριθμό θέσεων που αυξάνονται κατά πέντε οι επικουρικοί γιατροί. Ζητώ τη συνέναιση του σώματος για να συζητούν τα δύο εκτός ημερής σας διάταξης για να προχωρήσουμε στα θέματα στις επερωτήσεις. Έχουμε ομόφωνα? Ομόφωνα. Κύριε Μαργαρίτη, έχετε καταθέσει επερώτηση που αφορά το αρρευτικό της βόρεια ζώνης πολυφήτου. Προς τον κύριο Πλακεντά μεταβίβασα την επερώτησή σας. Θα απαντήσει ο κύριος Πλακεντάς. Σας παρακαλώ για τη δική σας τοποθέτηση. Κύριε Πρόεδρε, καλά ήταν ο κύριος Περιφερειάρχης να ήταν εδώ να τα ακούσει, διότι πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Μιλάμε για πότισμα άρδευση 38.000 στρεμάτων, και οπότε είναι ένα από τα πολύ μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Είναι πολύ σοβαρό, κύριε Σιντάδη, το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Σας παρακαλώ, αφήστε τον εισηγητή να το αναπτύξει. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, το αρρευτικό της βόρεια ζώνης της λίμνης πολυφήτου αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την αγροτική ανάπτυξη της ΠΕ Κουζάνης, καθώς αυξάνει τις αρρευόμενες εκτάσεις του νομού και ταυτόχρονα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της παραλίμνης ζώνης. Πρόκειται για ένα έργο που θα αξιοποιήσει τις ποσότητες επιφανειακών υδάτων του πατομού Αλιάκμανα, που είναι αποθηκευμένη στον ταμιαυτήρα πολυφήτου και την τεχνική λίμνη του Ηλαρίωνα για την άρρηση της βόρειας δυτικής πλευράς της λίμνης πολυφήτου, που περιλαμβάνει αγροκτήματα των δήμων Κουζάνη και Σερβίου Βελβεντού. Οι προβλεπόμενοι στο έργο αυτό αρδευόμενη έκταση ανέρχεται συνολικά σε 38.000 στρέματα, που χωρίζεται σε δύο ζώνες, ζώνη 1 συνολικής έκτασης 14.000 στρέματα και ζώνη 2 συνολικής έκτασης 24.000 στρέματα. Το 2014 το έργο αυτό σε συνεργασία με την τότε πολιτική ηγεσία του ΙΠΑΠ και με την αποκεντρωμένη διοίκηση υπήρου διοικητικής Μακεδονίας υπουβλήθηκε στην Ειδική Πυρυσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Αρδευτικό έργο βόρεια ζώνης πολυφύτου δημόσιας δαμπάνησης 79 εκατομμυρίων δραχμών συμπεριολογών για το Φυμπιά». Έκτοτε δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο για το έργο αυτό παρά μόνο δηλώσεις. Το Φεβρουάριο του 2017 ο Αντιπρεφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλαγεντάς μιλώντας «Τι νερτ Κοζάνης» ενημέρωσε ότι το «Αρδευτικό της βόρεια ζώνης πολυφύτου» βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας. Στις 2 Ιουνίου, μετά από 4 μήνες περίπου, το 2017 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου σε επίσκεψή του στην Κοζάνη ερωτηθεί για το έργο, δήλωσε αρχική πλήρη άγνοια και μετά το σάλο που προκλήθηκε δεσμεύτηκε για την ολοποίησή του μέσα του προγράμματος του Υπουργείου Μεταφορών. Ωστόσο τέσσερα χρόνια μεταφορών, μετά δεν έχουν καμιά ενημέρωση. Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να ενημερώσουμε, να ρωτήσουμε σε τι φάση ορειμότητας βρίσκεται το έργο. Έχει γίνει επικοιροποίηση του μελετών, μελέτηση 1998 κ. Πλοκητάδο. Έχει ενταχθεί το έργο σε κάποιο πρόγραμμα και τι προϋπολογισμό. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ελοποίησής του. Πιστεύω κύριε Πρόεδρε ότι ο φίλος μου ο Παναγιώτης Πλακεντάς προσπαθεί και του συζητήσαμε κατηδύα για το έργο αυτό και είναι υπέρ να το προωθήσει. Τελειώσατε κύριε Μαργαρίτη. Κύριε Μαργαρίτη, τελειώσατε. Κύριε Πλακεντά. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη. Αγαπητέ κύριε Μαργαρίτη, επικεφαλή σήμερα τους ιδιασμούς της Συμμαρχίας των Πολιτών. Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνεται σήμερα να ενημερώσω το Περιφερειακό Συμβούλιο για ένα κορυφαίο έργο που απασχολεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όχι απλά την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, αλλά και τους κατατόπους δήμους που ενεπλέκονται σε αυτό. Κύριε Πρόεδρε, για να πω κάποια στοιχεία, σας έχω καταφέρσει και μια σειρά από έγγραφα που έχουν σχέση με χάρτες και διάφορα διαγράμματα που δείχνουν ακριβώς την προετοιμασία που κάνει η Περιφερειακή Αρχή, αλλά για να μπορεί να επεξηγηθεί και όλο το κείμενο το οποίο σας έχω καταθέσει κύριε Μαργαρίτη και έχετε λάβει και εσείς και ο Πρόεδρος ο κύριος Περιφερειάρχης. Σε συνέχεια λοιπόν των εγγράφων σας, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω θέματα πώς ακριβώς τα θέτατε. Πρώτον, για να μάθει και το Περιφερειακό Συμβούλιο ορισμένα πληροφοριακά στοιχεία, το συνολικό έργο χωρίζεται ανάλογα με τον τρόπο διασφάλισης και αξιοποίησης του αρδευτικού νερού σε δύο ζώνες, τη ζώνη 1 και ζώνη 2, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και χωριστά αλλά και εννοία. Δεύτερον, στο έργο της ζώνης 1, συνολικής έκτασης 14.000 στρεμάτων, που προβλέπει άρδευση με άρδευση νερού από την τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα, γίνεται διαχωρισμός σε χαμηλή και υψηλή ζώνη άρδευσης. Τρίτον, για το έργο της ζώνης 2, συνολικής έκτασης 24.000 στρεμάτων, που προβλέπει άρδευση με άρδευση νερού από την τεχνητή λίμνη Πολυφήτου, υπήρχε οριστική μελέτη που επικαιροποιήθηκε το 1997, ενώ έχουν εκδοθεί περιβατολογικοί όροι, η ισχύς των οποίων όμως έχει λήξει εδώ και πολλά χρόνια. Σε ό,τι αφορά την οριστική μελέτη αυτή, χρήζει αναμόρφωσης, επικαιροποίησης, λόγω του έχουν μεταβληθεί σημαντικά ο σχεδιασμός, οι τεχνολογίες και οι μέθοδες άρδευσης που χρησιμοποιούνται σήμερα. Για το αρδευτικό της βουραιαζώνης του Πολυφήτου που βρήκαμε στις παρακάτω ενεργίες. Υποβάλαμε τεκμηριωμένη πόταση και εντάχτηκε στον κατάλογο προγραμματισμένων νέων έργων και δραστηριοτήτων κάθετος τροποποιήσων, παράτημα 1, παράγραφος 1-12, του σχεδίου διαχείρισης των ελεκανών απορροής του ιδαντικού διαμερίσματος της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας, που εγκρίθηκε στις 29 του 2014 από τον ελληνικό γραμματέα Ιππεκά και αποτελούσε προϋπόθεση για την αδειοδότηση του, αποδεικνύοντας τη συμβατότητα του έργου με το σχέδιο διαχείρισης ιδάτων. Δεύτερον, στη συνέχεια, με αριθμό πορτοκόλου 24 Δευτερότου 2015 επιστολή μας, προς την Υπουργή Εργατικής Ανάπτυξης και Τροφήμων, στήσαμε την ένταξη του έργου στο τρέχον τότε ΠΑΑ, 27-23, για χρηματοδότηση των αρχικών μελετών και στη συνέχεια ως έργο γέφυρα για το νέο ΠΑΑ, 24-22. Με το αριθμό πορτοκόλου 16 Δευτερότου 2015 επιστολή μας προς την Υπουργή Εργατικής Ανάπτυξης, υποβάλαμε επίσης φάκελο για το σύνολο του έργου, λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με προηγούμενη απάντηση του ΥΠΑΤ, το έργο αυτό δεν ήταν χρονικά εφικτό να ενταχθεί στο ΠΑΑ, 27-23, προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθεί στο ΠΑΑ, 24-22 ως ανηλυμένη υποχρέωση. Επίσης με επιστολή, στις 7.52.2015 το ΥΠΑΤ μας ενημέρωσε, ύστερα από μελέτη και αξιολόγηση του υποβληθέντος φάκελου όργου, ότι η παλιά μελέτη ζώνει βιοέκρασης 24.000 στρεμάτων, χρήση επικαιροποίησης, ή εκ νέου σύνταξης λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφωθείες ανάγκες άρδευσης, της χρήσης γης, τη νέα τεχνολογία και την ανάγκη προσαρμογή στην ισχύουσα αναμοθεσία και στους περιορισμούς προκύττων σχετικά με την εφαρμόσυμη τεχνολογία και τη χρήση του νερού. Επομένως για το σύνολο του έργου, ζώνες δηλαδή 1 και 2, αποτείται αρχικά η σύνταξη των μελετών, που περιλαμβάνονται και αναλύονται στον υπογεγραμμένο από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφυριακής Άντας Κοζάνης, φάκελο του έργου. 5. Λαμβάντας υπόψη τα προλεπόμενα ΣΤΟΠΑ της Ελλάδος, το υπόψη έργο είναι επιλέξιμο για ένταξη, αλλά έχει σχετική δυσκολία σε σχέση με τα διαθέσιμα κονδύλια, αφού ως έργα πρώτης προτεραιότητας είναι οι εξεχρονισμοί φιστάμενων αρδευτικών έργων και όσο αυξάνουν την αποδοτικότητα χρήσης του έργου. Κάτι που κανένα από τα δύο δεν είναι αυτό. 7. Στο έργο αυτό αναφέρεται επίσης το εγκεκριμένο αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού ως συμβατό έργο με το σήμα ΔΛ της περιοχής, που εξυπηρετείται από πολλαπλή συσκοπιμότητα στα μη ευτείρα του πολυφήττου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, καλύπτει τις προϋποθέσεις ένταξης έργων για αύξηση της αδερβόμενης έκτασης στο πλαίσιο του ΠΑ 2014-2020. Για το έργο αυτό δεν ολοκληρώθηκαν, όπως ίσως καταλαβαίνετε και είναι φυσικό, οι αναγκές μελέτες, οι φάκελοι και οι εγκρίσεις. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να υποβάλλουμε πρόταση στη ΔΛΚΣΑ πρόκληση του ΠΑ, συνολικού προεπολογισμού 180 εκατομμυρίων ευρώ με εδεικτικό προεπολογισμό του έργου του δικού μας 79 εκατομμύρια ευρώ. Το προσυχές διάστημα σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει και θα υποβάλλουμε πρόταση ένταξης των αρχικών μελετών ορίμανσης του έργου σε πρόγραμμα θρηματοδότησης βάση του φακέλου έργου, επομένως δεν είναι εφικτός ο προσδιορισμός των οδιαγράμματων της συλλοποίησής τους, για να απαντήσω στο ερώτημα του κυρίου Μπαργαρίτη. Επίσης, με σκοπό την προώδηση αδευτικών εργοστητικής Μακεδονίας, παρά τη στενότητα των πόρων, ο Περιφερειάρχης Διοίκης Μακεδονίας απέστειλε προς το Υπουργείο Εργατικής Ανάπτυξης στις 11 έκτη του 2016, του 2018 με συγχωρείτε, επιστολή με τεκμηρίωση της ανάγκης διαφοροποίησης των κριτηρίων χρηματοδότησης αδευτικών έργων στο ειδρυτικό διαμέρισμα Διοίκης Μακεδονίας. Πρέπει να επισημάνω, γιατί έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη δουλειά από τη διεύθυνση τεχνικών έργων, με εισήγησή της, προτείνει τα παρακάτω για το εργατικό έργο της βόρειας ζώνης Λίμνης Πολυφήτου, το οποίο είναι σε φάση ολοκλήριση του σχεδιασμού τους και θα έρθουν στο Περιφερειακό Συγγρούδο Προσεχές Διάστημα για λήψη ανάλογων αποφάσεων και υλοποίηση. Τι προτείνετε λοιπόν? Να συνταχθεί νέα γεργοτεχνική και υγεργοοικονομική μελέτη, η οποία θα αποτελεί στην ουσία ένα γενικό σχέδιο για την ανάπτυξη της γεωργίας στην αυύτερη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρες που επισέχονται σε τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες. Κυρίαρχα, όλος τη μελέτη αυτή θα πρέπει να έχει η μελέτη διοίκησης, διτουργίας και συντήρησης του όλου του έργου, κάτι που είναι πρών απαραίτητο στη σύγχρονη κοινωνία την οποία ζούμε. Δεύτερον, να οριοθετηθεί ως προς την άρδευση περιοχής σε χάρτες όπου θα αποκορύζονται τα όρια δήμων και δημοτικών διαμερισμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσδιορισμός της διατυχαίμενης παροχής από τους δύο ταμιευτήρες η Λαριούνα και Πολυφίτου, κάτι για το οποίο έχει γίνει σχετική αλληλογραφία σε ό,τι αφορά με την ΕΒΑΙ. Να γίνει επίσης τρίτον ουσιαστική συζήτηση επί των αποτελεσμάτων της Υγεωργοτεχνικής και Υγεωργοοικονομικής μελέτης με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα του έργου. Κλείνοντας την απάντηση, θα ήθελα να πω ότι για την περιφερειακή αρχή συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο έργο στο οποίο έχει πιστέψει. Θέλω όμως να πω, και δίνει την ευκαιρία αυτή η ερώτηση του κ. Μαργαρίτη, ότι είναι ένα έργο στο οποίο να πιστέψει όλο το περιφερειακό συγβούλιο, γιατί είναι ένα μεγάλο έργο σε κόστος, αλλά είναι ταυτόχρονα πολύ μεγάλο και σε σημασία, το οποίο μπορεί να αλλάξει όλη την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας Κοζάνης σε σχέση με τη λίμνη. Έχω πει πολλά σειρά σε αυτό το περιφερειακό συγβούλιο ότι η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν υπάρχει μια προοπτική ανάπτυξη σε αυτόν τον τόπο, αυτός περνάει μέσα από την τεχνητή λίμνη που έχουμε και την οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει μέχρι σήμερα με τον τρόπο που πρέπει. Εάν σκεφτούμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες σαν αρχή, σαν τοπική κοινωνία, να κρατήσουμε τους νέους μας στην περιοχή, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς πρέπει να δράσουμε. Γι' αυτό και λοιπόν τελειώνουν τώρα οι δύο μελέτες που σας προανέφερα, προκειμένου να μπορέσουμε να πείσουμε τους κατοίκους της περιοχής ότι υπάρχει μεπτυκή με αυτό το έργο. Σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δώσατε να απαντήσω για αυτό το θέμα. Τελείωσατε κύριε Πλάκεντα. Ναι, ο κύριος περιφεράει δυο κουβέντες και να το κλείσουμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν πρέπει να πω τον κύριο Μαργαρίτη, σήμερα ως επικεφαλής της εξωματικής αντιπολίτευσης, ότι είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό έργο και πρέπει να αναγνωρίσουμε και το ενδιαφέρος σας και την ευαισθησία σας για την εξέλιξή του. Κοιτάξτε εδώ αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά πως οραματίζονται κάποιοι τα έργα, αλλά πως δομούν δυστυχώς οι κεντρικές υπηρεσίες, τα υπουργεία και το ίδιο το κράτος και οι κυβερνήσεις την εξέλιξή τους. Τι διαπιστώσαμε εμείς από την αρχαία, όταν αναλάβαμε καθηκοντά. Ότι μας έδινε το δικαίωμα η νομοθεσία, και το ξέρετε πολύ καλά, είστε και αντιπεριφεράξεις, νομίζω, σε αυτά τα θέματα, αντινομάρχεις. Ότι εμείς μπορούμε να ελλοποιήσουμε ως περιφέρεια μέχρι 2.5 εκατομμύρια έργα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από εκεί και πάνω. Βλέποντας τις αδυναμίες που έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις κολυσιαργίες, το ζήσαμε με το φράγμα του Νεστορίου, είναι εδώ και ο Σωτήρης, είπαμε το εξής, δεν μπορείτε να ελλοποιήσετε κύριε έργα μεγάλα. Και κάναμε μια συζήτηση με δικιά μας πρωτοβουλία και ευτυχώς έχουμε θετική εξέλιξη, υπάρχει η λιλογραφία αλλά και οι δεσμεύσεις πλέον. Κάναμε μια συνάντηση με τον κύριο Αποστόλου και τον κύριο Σπίριτσι, ως πρόταση δικιά μας, να ελλοποιούμε μέχρι 2.5 εκατομμύρια, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να τους είπαμε, μέχρι 5 εκατομμύρια έργα, οι περιφέρειες, με τις υπηρεσίες που έχουμε και τα λοιπά. Μέχρι 10 εκατομμύρια να είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από εκεί και πάνω να τάχει όλο το Υπουργείο Υποδομών, διότι έχει δώσει δείγματα, γραφείς, υπάρχει τεχνογνωσία, δυνατότητα και βέβαια υπάρχει η βελικσέ και στην εξέβριση των πόρων. Και το έδειξα και με το δικάδικτο. Αυτή η συζήτηση εξελίχθηκε, στην αρχή η πρότασή μας δεν έτυχε της αποδοχής και της φιλοξύνειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στη συνέχεια όμως έχει γίνει αποδεχτή αυτή η πρόταση και μάλιστα και στη συζήτηση που έγινε μεταξύ του κ. Σπίρτζε μου και του κ. Αποστόλου, πλέον έχει δρομολογηθεί. Το φράγμα του Νεστορίου κινήσαμε όλες τις διαδικασίες να ενημερώσω, έχουν γίνει όλες τις αλληλογραφίες και έχουμε και την απάντηση στο γραφείο μου ότι πλέον το φράγμα Νεστορίου θα το ελλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών. Όπου έχει ελλοποιήσει τέτοιου είδους έργα και έχουμε τέτοιο έργο στην περιοχή μας, νομίζω στη Φλόρινα έτρεξαν όλες οι διαδικασίες γρήγορα. Άρα ευελπιστούμε ότι το φράγμα του Νεστορίου μέσα από αυτό ξεμπλοκένει, παίρνει μπροστά και θα εξελιχθεί. Συν το αρδευτικό που κρατάνε ακόμη τους φακέλους από το 2014 μέσα στα Συρτάρα και δεν βγάζουν ανάγκωχο για τις μελέτες του αρδευτικού. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, εκεί λοιπόν προτείνουμε και το αρδευτικό του πολυφήτου. Υπάρχει ένα ανοιχτό ραντεβού που πρέπει να γίνει με τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Αποστόλεπη του συγκεκριμένου έργου. Χρήματα δεν υπάρχουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις ελλειμμένες επόχρες και τα λοιπά. Να γνωρίζουν οι πολίτες μας ότι για όλη την Ελλάδα είναι 400 εκατομμύρια για τέτοιου είδους έργα και εμείς έχουμε σχεδιασμένα και άλλα έργα. Έχουμε το Μεσόβουνο, τα γνωρίζουμε, τα περιγράφω, σκεφτείτε τι έχει η υπόλοιπη Ελλάδα. Άρα για αυτό το μεγάλο έργο, η διέξοδος, είναι αυτό που προτάθηκε από μας και έγινε αποδεκτό, να μπορέσει μέσα από το Υπουργείο Οποδομών, που μπορεί να τρέξει και τις διαδικασίες και τις μελέτες για να επισκεφθούν όλα αυτά. Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι αυτό που είπε ο Παναγιώτης και πλέον είναι και στις επιλεξιμότητες, είναι από τα κριτήρια δηλαδή. Τι τιμή θα βγάζει το νερό στο χωράφι, τι χρήση θα έχει το νερό και τι καλλιέργειες, έτσι ώστε αυτό το έργο να καθιστεί, να το καταστήσουμε διώσιμο. Γιατί σήμερα ξέρετε πάρα πολύ καλά, υπάρχουν αρδευτικά, τα οποία σχεδιάστηκαν άλλες εποχές, με άλλη σκέψη και με άλλες τεχνολογίες, τα οποία είναι πολύ ενεργοβόρα και ασύφορα και δεν μπορούν οι άνθρωποι μας, οι αγρότες μας να τα πληρώνουν τα έξοδα και υπάρχουν και αρδευτικά τα οποία δεν απαντάνε στις ανάγκες των αγροτών μας. Συνεπώς, με τις εμπειρίες του παρελφόντος, με τα οποία λάθη και τα θετικά του παρελφόντος, να μπορέσουμε με αυτά όσα ευρήματα, με αυτή την παρεμβαρήβασή μας που κάναμε και έγινε πλέον αποδεκτή, να μπορέσουμε να τρέξουμε τα έργα τα οποία κι εσείς με ευαισθησία χαίρομαι βλέπετε και γι' αυτό και ρωτάτε. Κύριε Πρόεδρε. Θα μου επιτρέψετε λίγο... Μισό λεπτό. Ναι. Ευχαριστώ Περιφερειάρχη γι' αυτά που είπατε, αλλά σε μια συζήτηση, την ο Μίγερη, πρέπει μερικά έργα να τα βάζουμε κατά προτεραιότητα από ποια όψιότητα. Δεν θέλω να ρωτώ στην αντιπαράδεισή με Φλόρινα και το Λιμαϊδά, αλλά πυχή, βάζουμε τη σύρεγγα της Κλεισσούρας από το ΠΕΠ 50 εκατομμύρια. Αυτό είναι η ανάπτυξη εδώ πέρα. Δηλαδή θα πάνε τρία εγγροτικά από τη σύρεγγα της Κλεισσούρας και τρία γαϊδούρια κάτω εδώ, να βάλουμε 50 εκατομμύρια από το ΠΕΠ της Ελληνικής Μαγεδονίας για τη σύρεγγα της Κλεισσούρας. Δεν θέλω να ρωτώ στην αντιπαράδεισή. Αλλά αυτό είναι πιο σπουδαίο έργο. Απλώς να το κλείσουμε λίγο. Απλώς να τα ιεραρχούμε καλύτερα. Μονολεκτικά, ένα λεπτό. Μονολεκτικά, κύριε Σιμανδράκο, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Μονολεκτικά περιφερειάργη για να το κλείσουμε. Και κάτι λέει ο κ. Σαβόπλος. Μονολεκτικά. Είναι πολλά τα έργα όπως βλέπετε και τα αιτήματα. Εύλογα των κοινωνιών. Αλλά εμείς, όπως έχουμε πει, με τη στενότητα των πόρων πρέπει να τα ιεραρχήσουμε. Είναι ξεκάθαρη η άποψή μας γι' αυτό που είπατε για το τούνετ και το είπα και στην Καστουριά ότι πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ίση προσβασιμότητα με εδοπερρυφεριακή δυνατότητα προσέγγισης της Εγνατίας. Άρα, προτεραιότητα για μας είναι ο κάθετος άξονας της Φλόρινας. Και βεβαίως, μάκαν, υπήρχε δυνατότητα να κάνουμε και τις έργα της κλεισσόδας και όλα τα υπόλοιπα έργα που είναι δίκαια τα αιτήματα διαχρονικά. Κύριε Σαββόπουλε, αυτό που θέλω να πω και κρατήστε το, αυτό που θέλω να πω και κρατήσω και νόμιζα ότι πρέπει να το είχατε στην ομιλία σας, δεν είναι δέσμευση του κυρίου Αποστόλου για το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφήτου. Είναι δέσμευση του ιδίου του Πρωθυπουργού στον Απτυξιακό Συνέργο Δυτικής Μακεδονίας και αυτή η δέσμευση τον ακολουθεί. Κύριε Σαββόπουλε. Πολύ σύντομα στον κύριο Μαργαρίτη, τα λεφτά που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, κύριε Μαργαρίτη, με το πρωτογενή τομία τα εγκαιοβελτιωτικά είναι άλλο σκουμπάρα. Δεν έχω καμία σχέση. Δηλαδή αυτό το παράδειγμα που αναφέρατε είναι ατυχές, δεν έχει καμία σχέση. Δεν είναι την παράδεισή. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Από εδώ κύριε Περιφερειάρχα, πεθαίνομαι σε σας. Είχα κάνει μια εμπερότηση η οποία συζητήθηκε στον Περιφερειακό. Υπάρχει και αυτή τη στιγμή τρέχει μια πρόσκληση ανοιχτή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως πολύ καλά ξέρουμε και όπως πολύ καλά είπε ο κύριος Πλακεντάς με 181 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό για όλη την Ελλάδα είναι το τομεακό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Φορείς οι οποίοι κάνουν προτάσεις είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εποδομό. Είχα κάνει την εμπερότηση και μου απαντήσατε γραμπτώση, δεν έχω την απάντηση που είπατε ότι όταν θα ανοίξει η πρόσκληση αυτή η σοβαρή συζήτηση θα γίνει μέσα στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπήρξε μια πρόταση από πλευρά σας, η οποία δεν ξέρω αν ήταν και απόφαση εκτελεστικής επιτροπής, η οποία πρότεινε μια σειρά από έργα στο σύνολο των 110 εκατομμυρίων ευρώ, εφτων οποίον τα 87, συν τα λεφτά που αφορούνε τις μελέτες του αρτευτικού έχουν να κάνει με τη λίμνη του Πολυφίδου και υπάρχει μια έτσι αναλογία περίπου γύρω στα 10 εκατομμύρια οι άλλες περιφερειακές ενώτες μεταξύ αυτών και η Κοζάνη. Το θέμα αυτό δεν έχει έρθει στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχετε έγραφο από το Υπουργείο Ευρωδικής Ανάπτυξης που λέει ότι μέχρι τέλειου Ιουνίου πρέπει για τις προτάσεις που στείλαμε να στείλουμε στοιχεία έτσι ώστε γιατσος. Παρακαλώ, σας παρακαλώ. Δηλαδή αυτό το θέμα θα έπρεπε να έχει έρθει στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ και πιστεύω ότι είναι έλλειμμα της σημερινής περιφερειακής αρχής. Έχει έρθει. Είναι ανοιχτή πρόσκληση δηλαδή το Υπουργείο έχει λάβει υπόψη το έγραφο το οποίο είχατε υπογράψει μόνο εσείς. Αυτό. Με τα έργα αυτά. Ήραρχίσαμε εμείς στον Περιφερειακό Συμβούλιο τα έργα. Μιλήσατε τώρα και για το αρδευτικό του πολυφήτου. Εγώ είμαι από τους πρώτους που θέλουν να γίνουν έργα εγκαιοβελτιωτικά. Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη κύριε Μπλακεντά. Το αρδευτικό του πολυφήτου έχει οριμότητα μελετητική. Στην πρόταση που έχετε στείλει κύριε Καρυπίδη, ζητάτε κύριο στα εφτά εκατομμύρια για να ολοκληρωθούν οι μελέτες των δύο ζωνών του αρδευτικού του πολυφήτου. Και είπατε πολύ σωστά εσείς ότι από τις 14 Γενάρου του 2014 είναι δημοπρατημένο, λίγο ησυχία παρακαλώ, είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Δηλαδή αν θέλουμε όπως είπε προηγουμένως ανάπτυξη με έργα ο κ. Μαργαρίτης και συμφωνώ είναι αυτά που θα δώσουν δουλειά σε μια περιοχή η οποία πλήτεται από την ανεργία. Και η ανεργία αυτή τη στιγμή κλείνει. Δεν θέλω να συνεχίσω, ούτε πολιτική κάνω. Κακώς δεν έχει έρθει στον Περιφερειακό, είναι ανοιχτή πρόσληση μέχρι 30 Ιουνίου κ. Καχαγιά. Δεν πήραμε απόφαση ως Περιφερειακό Συμβούλ να αρχίσουμε τα έργα. Έργα χωρίς μελέτες δεν γίνονται. Υπάρχουν μελέτες, όπως είπατε, από το 2014, τα οποία είναι στα ράφια. Αλλάζουν επιτροπές από το Φεβρουάριο. Δεν έχει ξαναγίνει πανελλαδικά 4,5 χρόνια μελέτη με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το πολίτητο δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Θα ψάξουμε να βρούμε. Να μην έχουν ανοίξει τις τεχνικές προσφορές. Λοιπόν, κύριε Σόκουτι, να το κλείσουμε. Μια κουβέντα μόνο από τον κύριο Αντιπρόεδρο και να το κλείσουμε. Σας παρακαλώ, μην τα ανοίγετε. Κύριε Γέρο! Ναι, κύριε Σόκουτι. Κύριε Γέρο, επιτρέπετε μισό λεπτό. Ευχαριστώ πολύ. Σε αυτό που είπε ο περιφεριάρχης, θέλω να πω και να συμφωνήσω και να υπερακολουθήσω. Διότι έζησα ως αντιπεριφεριάρχης πραγματικά πολύ δύσκολες μέρες, όταν ήταν να δημοπρατήσουμε αρδευτικά. Θυμίζω το αρδευτικό Σισανίου, το οποίο ήταν τριών εκατομμυρίων ευρώ προϋπολογισμού και έπρεπε να το δημοπρατήσει το Υπουργείο. Βγήκαμε δεκαπέντε φορές στην Αθήνα και από το ένα γραφείο στο άλλο, από τον ένα μανδαρίνο στο άλλο, δεν βρίσκαμε άκρη. Και διερωτόμουν όταν η περιφέρεια, και η νομαρχία παλιότερα, υλοποίησε το φράγμα της Πραμόριτσας, πεντατώσα εκατομμύρια. Και σήμερα η περιφέρεια του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, ο Δικούς Σάξονες και τα λοιπά, εγώ υπερακοντίζω σε αυτή την πρόταση, όλα τα έργα, ανεξαντήτως προϋπολογισμού, να δημοπρατούνται και να υλοποιούνται από την περιφέρεια, από τις περιφέρειες της χώρας, που πρέπει βέβαια να έχουν το προσωπικό, το προσωπικό εννοείται, αλλά σας λέω με τα λόγω γνώση ως αγαπητοί συνάδελφοι, ότι αυτό που έζησα εκείνα τα χρόνια για ένα αρδευτικό του Συσανίου Δημήτρη, ήταν πραγματικά, τι να πω, έτσι γολγοθάς. Ευχαριστούμε. Και κανείς... Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ, κύριε Γέρο. Σύμφωνο. Συμφωνώ, κύριε Περβερυάρχα, σε αυτό και εγώ θα παρακαλούσα να είστε ακόμα πιο δικητικοί όλα τα έργα, ανεξαρτήτως του προλογισμού, να υλοποιούνται από την περιφέρεια. Έχουν και την δυνατότητα και την τεχνογνωσία και ξέρουν και πάρα πολύ καλύτερα τα θέματα. Ευχαριστώ. Κλείνοντας αυτή την επερώτηση, εγώ πρέπει να ευχαριστήσω τον Γιώργο Μαργαρίτη, που με την εμπειρία του αυτές οι επερωτήσεις είναι πράγματι όχι απλά χρήσιμες, αναγκαίες. Να του δώσω ό,τι μου κατέδισε ο κύριος Πλακετάς, κύριε Επικεφαλής. Ελάτε, σας παρακαλώ, για να ενημερώσετε και τους άλλους. Είναι αφορά το αρδευτικό της βόρειας ζώνης του Πολυφήτου και βέβαια συμφωνώ με τον κύριο Πλακετά και τον κύριο Περβεριάρχη ότι η ανάπτυξη έτσι μόνο μπορεί να αρθεί με αυτά τα έργα και με τον κύριο Σαββόπουλο. Κύριε Μαργαρίτη, σας ευχαριστώ. Κλείνω εδώ και προχωράω στην επερώτηση. Να προχωρήσουμε, Γεωργία, γιατί δεν θα προλάβουμε. Η δεύτερη επερώτηση είναι της κυρία Ζεμπελιάδου. Είναι επερώτηση για το ΤΕΒΑ με βάση στο αρθροδοτεκάγιση του κανονισμού του Περιφερειακού Συβουλίου. Η κυρία Ζεμπελιάδου έχει το λόγο. Όσο μπορούμε, πιο σύντομα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, αφορμή για το ερώτημα αυτό που έκανε ο συνδυασμός μας στο Μάρτιο του 2018, ήταν μια έκθεση που έβγαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2017, στην οποία φαινότανε, αφενός στα τρομακτικά στοιχεία, ότι στη χώρα μας, το 35% του πληθυσμού, ζούσε στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού και στην ουσία της φτώχιας, και αφορούσε αυτό 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα. Μόνο δύο χώρες ήταν χειρότερα από μας, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Και ταυτόχρονα έδινε στοιχεία για την πορεία αυτού του προγράμματος του Ευρωπαϊκού, που είχε εγκριθεί το 2014, για την αντιμετώπιση της φτώχιας. Και τα στοιχεία ήταν τρομακτικά για τη χώρα μας. Μόλις το 0,8% φαινόταν σε αυτή την έκθεση, ότι από τους πόρους των δύο πρώτων ετών του προγράμματος, του 2014 και του 2015, είχαν φτάσει στους φτωχούς ανθρώπους, στους ανθρώπους που είχαν πρόβλημα, σαν επιστητική συνδρομή. Άρα λοιπόν, μάλλον αυτά τα χρήματα δεν πήγαν για τρόφιμα στους ανθρώπους, πήγαν στους φορείς για να δώσουν τρόφιμα. Τρόφιμα δεν είχαν πάει καθόλου. Ήταν λοιπόν ένα τρομακτικό πρόβλημα και μια απίστευτη ολιγορία στην εφαρμογή ενός προγράμματος. Και με την έννοια αυτή ζήτησα ενημέρωση από τον Αρμόδιο Αντιπεριφεριάρχη και τον κύριο Ρούσι, για να δω τι γίνεται στην περιφέρειά μας. Η οποία περιφέρεια, με τα δεδομένα της πρωτιάς στην ανεργία, είναι προφανές ότι αντιμετώπιζε πιο οξημένα προβλήματα από κάθε άλλη περιφέρεια. Η επερώτηση που γίνεται σήμερα βασίζεται στα στοιχεία που πραγματικά πολύ ολοκληρωμένα και με πολύ προθυμία μας έδωσε ο Αντιπεριφεριάρχης ο Αρμόδιος Αντιπεριφεριάς και τον ευχαριστώ για αυτό το πράγμα και το έκανα και δημόσια. Και άρα, αν τα στοιχεία αυτά έλεγαν ψέματα, εμείς λέμε ψέματα, αν έλεγαν αλήθεια, λέμε αλήθεια. Και δεν νομίζω ότι σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όταν όλος τοποθετείται με στοιχεία και δεν έχει κανένα λόγο να πει, γιατί το αποτέλεσμα που θέλουμε όλοι είναι να πάνε αυτά τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είμαστε χώρια σε αυτό, ο στόχος είναι κοινός. Αυτό θα κάνει να είμαστε όλοι χρήσιμοι σε αυτή την προσπάθεια. Με αυτή την ανησυχία, λοιπόν, κάναμε την ερώτηση, είδαμε τα στοιχεία και δυστυχώς ανησυχίσαμε ακόμη παραπάνω. Γιατί αυτό που φάνηκε είναι ότι στη Δυτική Μακεδονία, ενώ είχε πόρους 90.000 του 2014, από εθνικούς πόρους, είχε 660.000 για το 2015, 2,6 εκατομμύρια για το 2016 και άλλα 2,5 εκατομμύρια για το 2017, τρόφιμα στους ανθρώπους δεν πήγαν, παρά μόνο ελάχιστα από μια κεντρική διαδικασία που έκανε το Υπουργείο Εργασίας. Γιατί η συμφωνία ήτανε ότι τα χρήματα του 2015, που ήταν 660.000, θα τα διαχειριζόταν κεντρικά το Υπουργείο, για να δώσει χρόνο στις περιφέρειες, να ετοιμαστούν για να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους. Ως εκ τούτου η περιφέρεια είχε την ευθύνη για τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ του 2016 και για τα 2,5 εκατομμύρια του 2017. Από τα στοιχεία που μας δόθηκαν, φαίνεται ότι αυτά τα τρόφιμα, των 5,2 εκατομμύρων ευρώ, δεν πήγαν στους ανθρώπους. Τι έγινε το προηγούμενο, και μάλιστα είπαμε, και σε αυτό το πράγμα εγκαλέσαμε την περιφερειακή αρχή. Εγκαλέσαμε το 18. Το ερώτημα μας έγινε το Μάρτιο του 18, δεν έγινε το 17. Άρα λέμε, αν το 18 δεν πήγαν τα τρόφιμα των ανθρώπων του 16 στον τόπο τους, υπάρχει ένα θέμα. Δεν μας διαφωνεί κανείς γι' αυτό. Και μάλιστα, και αυτό το είπαμε με έμφαση, ότι εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο, είμασταν απόλυτα υποστηρικτικοί και γι' αυτό και στην αρχή εγκρίναμε όλες τις αναθέσεις που ζητούσε ο αρμόδιος τότε αντιπεριφερειακής, που ήταν ο κ. Γιαννακίδης και αυτά που αναρτήσατε εσείς στη διάβοια και μας δόθηκαν κάποια από αυτά, είναι 8 συμβάσεις στην ίδια εταιρεία με απευθείας ανάθεση για υποστήριξη. Σύνολο 258.000, κατά καταθέτω, γιατί είπα το ότι λέω ψέματα. Είναι 8 συμβάσεις, εκτός κι αν είναι, λέει τεβά και λέει άλλο πράγμα. Εγώ αυτά βρήκα μαζί και με τη θέση που έχει η περιφέρεια. Αυτά για να μην λέμε ποιος λέει ψέματα και ποιος λέει αλήθεια. Δεν είναι σωστό. Ήχε λοιπόν και καλά έκανε. Νόμιμο ήταν, επέλεξε την ίδια εταιρεία, πήρε όλες τις συμβάσεις. Το θέμα είναι αφού το 2015 είχες όλη την υποστήριξη που ήθελες για τις θέσεις περιφερειακές ενότητες, γιατί δεν προχώρησε το πρόγραμμα. Αυτό ρωτήσαμε εμείς και ρωτάμε και σήμερα στην επερώτησή μας. Κοιτάξτε να δείτε. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και οι ευθύνες. Εγώ θα πω ότι σε ένα βαθμό οφείλονται στο Υπουργείο, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της καθυστέρης το έχει η περιφέρεια. Πώς έχουν τα στοιχεία που πήραμε. Το 2015 είχε τελειώσει η ιστορία με τη Σκινσέπ, είχαν βρεθεί οι ωφελούμενοι, μάλιστα παρουσιάστηκαν εδώ, είναι γύρω στις 10.500 αν δεν κάνω λάθος για τη Δυτική Μακεδονία, άνθρωποι που πρέπει να ευοηθηθούν με αυτό το πρόγραμμα. Άρα ξέραμε, είχαμε το μηχανισμό, είχαμε τα χρήματα, είχαμε σε ποιους πρέπει να πάνε και διοικητικά κόστη για να καλύψουμε τα πάντα σε αυτή την ιστορία. Βγάζει το Υπουργείο μία πρόσκληση το Νοέμβριο του 2015 για ένταξη των έργων. Η περιφέρεια, ο κύριος Γιανακίδης και η ομάδα, όντως σε ένα μήνα υποβάλλουν την πρότασή τους για ένταξη του έργου. Εδώ υπάρχει μία μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργείου επτά μήνες. Και λέω, μία περιφέρεια που έχει αγωνία, καταρχήν πιέζει. Εν πάση περιπτώση περνάνε οι 7 μήνες για να ενταχτείν τα έργα. Αφού εντάσσονται, έχουμε 6 μήνες καθυστέρηση για να ζητήσει η περιφέρεια την έγκριση της διακήρυξης. Και εδώ αρχίζουν οι καθυστερίσεις της περιφέρειας. Περιμένεις με αγωνία ένα πρόγραμμα. Έχεις μπει ήδη στο 16. Σου καθυστέρησε το Υπουργείο 7 μήνες. Εσύ δεν πρέπει να είσαι άμεσα έτοιμος με τις προκηρύξεις σου και όλα αυτά. 7 μήνες, λοιπόν, καθυστέρηση της περιφέρειας για να υποβάλλει την έγκριση δημοπράτησης για αυτούς που καταλαβαίνουν. Λόγω παρατηρήσεων της διαχειριστικής αρχής, προσέξτε, υπήρχαν παρατηρήσεις, είχαν προβλήματα αυτές οι διακηρύξεις. Η ένδριση αυτή δίνεται μετά από άλλους 6 μήνες, το Νοέμβριο του 2016. Άρα 7 και 6 δεκατρείς. Λόγω των παρατηρήσεων της διαχειριστικής αρχής, υπάρχει άλλη μία πρόσθετη καθυστέρηση άλλων 5 μηνών. Φτάσαμε στον Απρίλιο του 2017. Επιτέλους, λοιπόν, τον Απρίλιο του 2017 δίνεται, από ό,τι είδαμε στα στοιχεία, η ένκριση για τη διακήρυξη του ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Για τα 2,6 εκατομμύρια που παφορούν τα τρόφιμα του 2016. Ένα μήνα μετά, και ενώ έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός, η Οικονομική Επιτροπή, με εισήγηση της αρμόδης αντιπεριφέρειας, το αρμόδιο αντιπεριφεριάρχη, αποφασίζει καταπλαιοψηφία τη διακοπή του διαγωνισμού. Δηλαδή, μια απόφαση που πάρτηκε ένα μήνα μετά, ζητάται τώρα να ανακληθεί. Και υποβάλλεται κνέο έτοιμα για νέα έγκριση δημοπράτησης. Ο λόγος της ακύρωσης που είδαμε στα έγγραφα που μας δόθηκαν, για μας είναι ασαφής. Λέει η εισήγηση του αντιπεριφεριάρχης στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν παραπέμπει ότι έγινε μια επαρατήρηση από κάποια ελεγκτική αρχή, ότι έλεγχε το διαγωνισμό και δεν το βρήκε καλό, όχι. Λέει λοιπόν ότι λόγω αναγκαία συμμόρφωσης των τεχνητικών προδιαγραφών προς τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ενσωμάτωσης του απαιτούμενου φύλου συμμόρφωσης στο σώμα της διακήρυξης. Και εμείς ρωτάμε, δεν συμφωνούσε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αυτός ο διαγωνισμός και τότε πώς η διαχειριστική αρχή, που είναι η αρμόδια να ελέγχει αυτά, έδωσε την άδεια για την δημοπράτηση, ενέκρινε αυτές τις προδιαγραφές. Εν πάση περιπτώσει, με τρεις μήνες καθυστέρηση βγαίνει καινούργιος διαγωνισμός. Τον Ιούνιο του 2017 προκηρύσεται νέος διαγωνισμός. Ήδη έχουμε πάει στους 21 μήνες καθυστέρησης. Οι πρώτοι 7 του Υπουργείου, οι υπόλοιποι της περιφέρειας. Στις 13 Τρίτου του 2018 ενημερωνόμαστε... Τον Ιούνιο του 2017, με το ερώτημα που κάναμε, ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν συμβάσεις και αυτές έχουν σταλεί στο Υπουργείο για έγκριση. Έχουμε φτάσει το 2017 και είμαστε ακόμη στην έγκριστο συμβάσιο. Και δικαίως λοιπόν οι αρμόδια αντιπεριφέρειας, αφού έχουμε πιάσει 30 μήνες συγμελικής καθυστέρησης, ζητάει παράταση για την ολοκλήρωση του έργου τον τροφίμο του 2016 μέχρι τη 31 Τρίτου του 2019. Αυτή είναι η χρόνη. Γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ισχύει ο κανόνας ΝΙΣΙΝΤΡΙΑ, το Υπουργείο δεν εγκρίνει την κατανομή του 2017, διότι αν το 2019 δεν έχεις απορροφήσει τους πόρους του 2016, κινδυνεύεις τα χρήματα του 2017 να τα χάσεις, αν στα κατανήμουν. Και τους κατανέμει απευθείας τα χρήματα του 2018 και του 2019. Κλείστε την επαρρώτηση, κύριε Λέα. Αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή είναι η αλήθεια. Ότι χρήματα για τρόφιμα της τάξης των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν το 2016 και το 2017, δεν φτάσαν στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και τα 2,5 εκατομμύρια του 2017 χάθηκαν, διότι η κατανομή αφορά τον επόμενο χρόνο, 2018-2019. Τώρα, θέλουμε μεταξύ μας να λέμε δεν χάθηκε, δεν χάθηκε, εγώ λέω τα έγγραφα που μας έχουν δοθεί. Ρωτάμε λοιπόν, ποιες ενέργειες θα κάνει πλέον, ο νέος αντιπεριφεριάρχης, για να μην έχουμε παρόμοια απώλεια καταρχήν, να επιταχύνει τις διαδικασίες, να έχουμε απώλεια των 2,5 εκατομμυρίων του 2017. Λοιπόν, ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που χάθηκαν αυτά τα χρήματα. Ξέραν οι συνάδελφοι του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι αυτή η παράταξη έχασε αυτά τα χρήματα. Είναι μια ερώτηση, ενημερωθήκατε εσείς. Αν το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε, αν δεν ερωτούσαν, δεν ξέρω αν ενημερωθήκατε. Και βέβαια, θα θέλαμε εφ'εξής και ρωτάμε αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Να μην μαθαίνουμε τα θέματα που αφορούν στο ΔΕΒΑ με ερωτήματα, αλλά αυτά να αναρτώνται όπως υπάρχει στο ΕΣΠΑ ή στο σελίδα, όπου ο καθένας βλέπει την πορεία ειλοποιήσου προγράμματος. Θέλουμε να ρωτήσουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται, γιατί ξέρουμε ότι κάτι ξεκίνησε. Ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορά στο ΔΕΒΑ. Και θέλω επίσης να ξέρουμε αν έχουν ενημερωθεί οι δήμοι και οι φορείς για την απώλεια των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ του 2017. Ευχαριστούμε. Κύριε Αλεξανδρή, έχετε το λόγο, σας παρακαλώ, όσο γίνεται πιο σύντομα. Εντάξει, δεν είναι σύντομα, γιατί είναι μεγάλο το θέμα. Και με πάση περιπτώση έχουμε δώσει και μία συνέντευξη τύπου για το θέμα, γιατί βλέπω, ας πούμε, κάποια ζητήματα δεν επιλήθηκαν. Καταρχήν να ξεκινήσω λίγο λέγοντας ότι τη λέξη ψέματα, εγώ προσωπικά δεν την έχω πει ποτέ για κανέναν, γιατί δεν μου αρέσει να κρίνω τις τοποθετήσεις συναδέλφων και πολιτικών με έννοιες λέει την αλήθεια ή λέει ψέματα. Δεν βασίζεται σε κάτι το οποίο τεκμηριώνεται ή δεν τεκμηριώνεται. Τα ερωτήματα της κυρίας Ζημπηλιάδου θα μπορούσαν να απαντηθούν εύκολα και εγώ επίσης το είπα στη συνέντευξη γεωργία. Δεν προσάπτω ποτέ σε κανέναν μία πρόθεση περίεργη, ας πούμε, τρίτου τύπου, πέρα από το ενδιαφέροντο για τα κοινά και τα λοιπά και για την κοινωνία, και ιδίως αν είναι τόσο βασικό το θέμα. Αλλά εδώ θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι το Τεβά. Το Τεβά λοιπόν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο τρέχει κεντρικά από την Κουμισσόν για την προγραμματική περίοδο 14-20. Έχει δαπάνες από 31 από μία δωδικά του μάλλον το 13 μέχρι 31 δωδικά του του 23, όπως γίνεται με όλο το ΕΣΠΑ. Και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δεν σου δίνουν χρήματα και μετά ψάχνεις να τα βρεις. Είναι ένα πρόγραμμα που πας δικαιούχος. Μια συνταγή, έτσι λένε όχι, όσοι έχουν ασχοληθεί με το Τεβά, με κάποια προϊόντα διατροφής ή και βασικών υλικών τα οποία πρέπει να μοιράσεις και με βάση αυτά παίρνεις, ας πούμε, τα αντίστοιχα χρήματα για τα ελλοποιήσεις. Γιατί όλα είναι τιμολογημένα. Τι έγινε με το Τεβά το? Λέει η κυρία Ζεμπηλιάδου ότι η χώρα άργησε να ξεκινήσει. Πολύ ωραία, μπορεί και να άργησε να ξεκινήσει. Αλλά εγώ έχω την ενδιάμιση έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε τον 3ο του 2018 από την κομισιόν για το Τεβά και δεν είναι η μόνη χώρα. Και μάλιστα κάποιες χώρες, ας πούμε, όταν η χώρα ξεκινούσε δεν είχαν καν ξεκινήσει. Αλλά αυτό, τέλος πάντων, δεν είναι κάτι το οποίο μας αφορά. Λέει ότι η χώρα καθυστέρησε και ήταν τελευταία στις απορροφήσεις. Το 2015, λοιπόν, στήθηκε όλο το Τεβά. Το 2014 δεν είχε γίνει τόσο μικρό. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν θα μπορούσε μια τέτοια συζήτηση. Κακώς δεν έγινε. Στην ουσία, η διαχειριστική ενδιάμιση, η διαχειριστική αρχή του Τεβά δημιουργείται το 2015. Και από το 2015 και μετά αρχίζει το πρόγραμμα και τρέχει. Πριν το 2015 δεν έτρεξε το πρόγραμμα. Κακώς έγινε το 2015, επιλέχθηκαν δύο τρόποι με το οποίο θα γίνουν οι προμήθειες. Ένας ήταν οι κεντρικές προμήθειες που θα ξεκινούσε η ενδιάμιση διαχειριστική αρχή του Τεβά. Και ο άλλος τρόπος ήταν, σε δεύτερο στάδιο το πρόγραμμα, να τρέξει με αποκεντρωμένες προμήθειες αναπτύευσης, να περιφέρει ανάλογα με το πώς είναι η δικαιούργη. Στην πρώτη κατανομή, και όχι προϋπολογισμό, αν πάμε με τη δική σου λογική, Γεωργία, με τη δική σου μάλλον, με συγχωρείς για τον ειδικό, αλλά έτσι για να συνούμαστε. Δεν μ' αρέσει ο πληθυντικός μεταξύ γνωστών. Ναι, αν πάμε με τη δική σου λογική, τα χρήματα του 2014 χάθηκαν. Δεν έγινε τίποτα. Όχι, δεν κατάλαβες. Τα χρήματα του 2014 υπάρχουν στον προϋπολογισμό που έβγαλε η Κομισιό Ανοιξαρχής και λέει, κάθε χρόνο κατανέμο αυτά τα που σας προϋπολογισμό. Ένα λεπτό, ένα λεπτό, για να καταλάβεις τώρα ότι εδώ υπάρχει μία πλάνιστα στοιχεία, στην οποία ούτε έξυπνος το παίζω, ούτε τίποτα. Και πάμε και λέμε, δεν υλοποιείται σε ητήσιο προϋπολογισμό το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα τι έχει κάνει, έχει κάνει τρεις κατανομές. Μία πρώτη κατανομή για τις αποκεντρωμένες προμήθειες, που της έκανε κεντρικά η διαχειριστική αρχή, ύψους 26 εκατομμύρων ευρώ. Μία δεύτερη κατανομή, η οποία βαφτίζεται... Γεωργία, πρόσχεξέ με, θα το καταλάβεις. Μία δεύτερη κατανομή, η οποία ονοματίζεται 15-16, γιατί τότε έγινε, τότε πάρθηκαν οι αποφάσεις στο 16 για τη δεύτερη κατανομή και είναι 152 εκατομμύρων ευρώ. Και μία τρίτη κατανομή, η οποία ονοματίζεται 18-19 και είναι 162, λέω χονδρικά τα νούμερα. 162 εκατομμύρων ευρώ. Προσθέτουμε λοιπόν 152 και 162 συν 26. Αυτά είναι τα χρήματα που έχουν κατανεμηθεί από το ΤΙΒΑ. Και βγάζουμε ένα νούμερο περίπου 2,90-300. Το συνολικό πρόγραμμα λοιπόν είναι 330. Και αυτά που μένουν προς κατανομή το 2020, είναι περίπου 35-40 εκατομμύρια και 30. Και ακόμα δεν έχει αποφασθεί πώς θα κατανεμηθούν και τα λοιπά. Επίσης ενημερώσαμε στη συνέντευξη ότι το πρόγραμμα είναι στην πολιτική βούληση της Κομισσών να συνεχιστεί και στη νέα προγραμματική περίοδο και να ξεκινήσουν το 2020. Επομένως με τις κατανομές και με βάση τους δικαιούχους και όλα αυτά, η Περιφέρεια όχι δεν έχει χάσει δραχμή. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό το πράγμα να έχει χάσει και ευρώ. Οι πρώτες αποκεντρωμένες προμήθειες έγιναν και μοιράστηκαν επιτυχώς στους δικαιούχους. Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Η δεύτερη κατανομή των 152, από τα οποία έχουμε 200-600 τόσα, έχει τελειώσει ο έλεγχος των συμβάσεων. Είναι ήδη έτοιμες προσυμβασιοποιήσει, για να είμαστε σαφείς, και θα μοιραστούν το φυσικό αντικείμενο. Δεν ζητήσαμε μες παράτες. Έχει δοθεί παράτες για όλη τη χώρα. Είναι 31-12 του 18, άρα θα τελειώσουμε μέχρι εκεί. Έχουμε καταθέσει για την κατανομή του 18-19 έτηση χρηματοδότησης μέσα στις προθεσμίες και όλα αυτά. Και θα προχωρήσει κανονικά προφανώς όταν γίνει πρόσκληση για το 18-19 και μετά. Αξίας 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Και το 660 όπως σου έχω πει και κατηδύαμε Γεωργία, δεν προκέπτει επειδή υπήρχε μια χρηματοδότηση στην περιφέρεια. Προκέπτει με ένα απλό υπολογισμό πάνω κάτω ποια τρόφιμα μοιράστηκαν, ποσότητες και τα λοιπά. Και ανάλογα με τις μέσες μονάδες. Είναι μέσα στα 26 εκατομμύρια της πρώτης κατανομής. Επομένως για το 17 ήταν και δική μου απορία. Και όσο έχω πει τι έγινε το 17 δεν προκέπτει κάπου. Ούτε 17, ούτε 16, ούτε 18. Έχουν γίνει τρεις κατανομές. Μέχρι στιγμής έχουν από τα 330 εκατομμύρια του προγράμματος κατανεμηθεί τα 300, που λέει και ο Σταύρος, και μένουν προς κατανομή. Άλλα 30 εκατομμύρια για το 20. Και δεν ξέρω τι θα κάνει και η διαχειριστική αρχή σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κομισσόν που τρέχει το πρόγραμμα κεντρικά. Από εκεί και πέρα. Ψέματα και αλήθειες δεν υπάρχουν. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που υφίσταται όσον αφορά τα χρήματα. Συνεπώς θα σε παρακαλούσα να μην συνεχίσουμε να λέμε ότι χάθηκε έστω και ένα ευρώ από την περιφέρεια για αυτά τα χρήματα που πηγαίνουν στους πιο φτωχούς και πιο ταλαιπωρημένους των συμπολιτών μας. Μέχρι το 2018-2021 θα έχουν πάει τρόφιμα αξίας 2.630.000 ευρώ. Είμαι σαφής, οι συμβάσεις είναι έτοιμες και ξεκινάμε. Τώρα, ένα λεπτό, Γεωργία, δεν διάκουσα. Αν έχεις κάποιο ερώτημα μετά, ευχαρίστως να απαντήσω. Τώρα, τι είπαμε στη συνέντευξη. Και, εν πάση περιπτώσει, η Γεωργία θεώρησε ότι φύγετε με τους όρους ψέματα και τα λοιπά. Εξήγησα γι' αυτά. Κοιτάσατε, κύριε Αλεξανδρή. Όχι, όχι, όχι, δεν τον πλήρωσα. Θα σας παρακαλώ, ολοπληρώστε. Εντάξει, θα απαντήσω με, κύριε Πρόεδρε. Ναι, αλλά είναι συγκεκριμένος ο χρόνος, κύριε Αλεξανδρή. Εντάξει, είναι συγκεκριμένος ο χρόνος. Δηλαδή, για ένα πρόγραμμα 330 εκατομμυρίων συνολικά στη χώρα και σχεδόν 8 εκατομμυρίες δυτική μετεδονία δεν πρέπει. Έχουμε ξεπεράσει τα πολύ το χρόνο της προσυνειαδρίας σας. Ναι, αλλά και οι κατηγορίες είναι βαριές. Πρέπει να απαντηθούν. Και, εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε πει κανένα ψέμα, αγαπητή Γεωργία. Λες ότι λέμε ψέματα ότι μόνο… Εσείς είπατε ότι λέω εγώ ψέματα. Όχι, όχι, εγώ δεν είπα. Εγώ είπα ότι τα πρόβλημα του 16 δεν έφτασαν στους δικαιούχους και είπατε ότι λέω ψέματα. Αυτό είπατε στη συνέντευση. Να τελειώσω λίγο. Αλλά αυτό που λες τώρα, σύμφωνα, λες αυτό που λέω. Δεν λέω τίποτα απέρα από αυτά που λέω και δεν νιώθω τίποτα. Επανέρχεται λοιπόν το θέμα και λέει η Γεωργία μετά τη συνέντευση που μου δόθηκε ότι αυτά εδώ είναι ψέματα, μας λένε ψέματα. Τρεις πι έψιλων μόνο μοίρασαν το 16, όχι λένε ψέματα με μοίρασαν και η Κεντρική Μακεδονία. Λοιπόν, το καταθέτω στα πρακτικά από λογιστικό του ΤΕΒΑ. Έχω καταθέσει και εγώ. Από λογιστικό του ΤΕΒΑ, επίσημο, και διαβάζω όπως διάβασα και στη συνέντευξη τύπου. Αποκεντρωμένες προμήθειες. Το 2016, τρεις κοινωνικές συμπράξεις προκήρυξαν, συμβασιοποίησαν και διένυμαν τα προϊόντα τους. Τρόφιμα και βίς, βασική ηλικία συνδρομή. Μέσω των αποκεντρωμένων προμηθειών τους ωφελούμενους τους, πρόκειται για τις κοινωνικές συμπράξεις. Πι έψιλων Καβάλασ-Θάσου με επικεφαλή δικαιούχου του Δήμο Καβάλας. Πι έψιλων Δράμας με επικεφαλή δικαιούχου του Δήμο Δράμας και πι έψιλων Εύρου Αλεξανδρούπολης με επικεφαλή του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Σας παρακαλώ. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Το καταθέτω στα πρακτικά για να το διαβάσουν όλοι. Αν το απολογιστικό του Τεβά λέει ψέματα, λέει το απολογιστικό του Τεβά. Όχι εγώ. Συνεπώς το 2016 λέει το Τεβά, αυτά συμβασιοποιήθηκαν. Και με τις κοινωνικές συμπράξεις, οι οποίες είναι 57 του ένα ρυθμό κάπου εκεί, 54 δεν έκανα τίποτα τώρα. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό λέει. Αυτό λέει. Βρείτε ό,τι θέλετε και καταθέστε το. Κανένα πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα. Και η Κεντρική Μακεδονία θέλετε. Κεντρική Μακεδονία. Ωραία. Εντάξει. Πόσες κοινωνικές συμπράξεις έχει η Κεντρική Μακεδονία. Αλληλούια Αλεξανδρή. Ολοκληρώστε σας παρακαλώ. Δεν κάνετε διάλογο. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Ετσι αμα και εσείς κάνετε διάλογο. Ολοκληρώστε παρακαλώ. Ερχόμαστε μετά και λέμε, εντάξει, δεν θα απαντήσω αρμόδιος στην περιφερειά. Αν απότιστα σε μια ώρα, μισή ώρα έχουμε το δικαίωμα. Ξέρετε πόσα ερωτήματα έχει η απερώτηση κ. Ζυμπηλιάδου. Δώδεκα τον αριθμό. Να τα απαντήσουμε όλα σε ένα. Παρακαλώ, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε μόνο όσο γίνεται πιο γρήγορο. Πάμε λοιπόν στα άλλα στοιχεία που πάλι λέμε ψέματα εμείς. Ότι η χώρα είχε πολύ καλή απορροφητικότητα για το 2016 και για την περίοδο 2014-2016 συνολικά. Όχι λέει ψέματα, λέτε 0,9. Είναι διάμεση έκθεση της Κομισσόν, όχι δικιά μας. Average share of payments incurred over approved expenditure. Τι σημαίνει αυτό? Πόσες πληρωμές έγιναν σε σχέση με τις δαπάνες οι οποίες έχουν εγκριθεί. Ελλάδα 117,1. Μέσος ώρος Ευρωπαϊκής Ένωση 83,5. Τριετία 14-16. Πράγματι 14-15 έτρεξαν μόνο του 2015 κάποιες από τις κεντρικές προμήθειες. Ελλάδα 85,7. Ευρωπαϊκή Ένωση 69. Είναι ψέματα ότι πάει καλά το πρότυπο στην Ελλάδα. Πάει άσχημα. Τα νούμερα αυτά λένε και δεν τα λένε εμείς. Αυτά είναι τα νούμερα που δίνει η Ελλάδα. Όχι δεν δίνει η Ελλάδα. Καταθέστε, ολοκληρώστε σας παρακαλώ. Γραμματέας, τι λέει ενδιάμεση έκδυση από ποιον είναι από μένα την Ελλάδα και τα οποία ελέγχθηκαν προφανώς. Όχι δεν ελέγχθηκαν σ' άλλους χώρους. Ελέγχθηκαν στην Ελλάδα, δεν ελέγχθηκαν. Έγινε κύριε Ζεμπηλιάδου, δεν ελέγχθηκαν. Μα δεν ελέγχθηκαν. Τι θα κάνουμε. Σας παρακαλώ, σε ένα λεπτό ολοκληρώστε. Εν πάση περιπτώσει, γι' αυτό που εγκαλούμαστε λοιπόν και το οποίο λέγεται καθυστέρηση, πράγματι υπήρχαν καθυστέρησεις του πρώτου. Γιατί υπήρχαν καθυστέρησεις, τα λέει ξεκάθαρα πάλι το απολογιστικό του ΤΕΒΑ. Αλλαγή 8-8 του 16 και από το Προεδρικό Διάταγμα ΤΑΔΕ του 4 πάμε στους 44-12. Πράγμα που ήθελε, αναθεώρηση όλων των διακηρύξεων, των προκηρύξεων και τα λοιπά. Αυτό έγινε. Συν κάποιες άλλες αλλαγές στο ΦΠΑ και επειδή ο ΦΠΑ είναι επιλέξημη δαπάνη, ξανά μανά όλες οι διακηρύξεις από την αρχή. Έγιναν αυτές οι καθυστέρησεις. Φταίμε και εμείς γι' αυτό που άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα. Και όταν σας λέει εκεί πέρα η τότε αντιπεριφερειάρχης ότι του παίρνουμε πίσω για να το προσαρμόσουμε, εννοεί γι' αυτά τα πράγματα, για τον 44-12. Γι' αυτό λέει προσαρμογή με το πλαίσιο, το νομοθετικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα καθυστέρης δεν υπάρχει. Η αλήθεια είναι και τελειώνουμε αυτά πρώτα. Δεν θα καθυστηρίσω. Όχι, όχι. Θα τελειώσουμε αυτό. Είχαμε μία ώρα για να λύσουμε άλλες ζητήματα, τα οποία δεν ξέρω και αν έπρεπε. Πώς τρέχει το Τεβά, γιατί είπατε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το χάσιμο των χρυμάτων ΤΑΔΕ. Το έχω απαντήσει και στη συνέντευξη που άνδρες σας το έδειξαν. Εγώ και με τα χαράζι, γιατί δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ την περιφέρα δυτικής Μακεδονίας. Εγώ θα ήθελα να πω τα εξής. Το τελευταίο χρόνο, ας το προσδιορίσω έτσι πάνω κάτω χρονικά, υπάρχει μία πραγματικά τεράστια προσπάθεια από τα στελέχη των υπηρεσιών της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, ώστε όλα τα πράγματα για το Τεβά να τρέξουν στην ώρα τους, νομότυπα και σύμφωνα ας πούμε με όλους τους κανονισμούς και τα λοιπά. Και πλέον, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι πράγματι καταφέραμε πολλά πράγματα, συμβασιοποιήσαμε όλη την κατανομή την πρώτη που αφορούσε τις αποκεντρωμένες στέφιες και δηλώνουμε ότι είμαστε και έτοιμοι για να συνεχίσουμε. Για αυτό το λόγο, εγώ θα ήθελα κύριε Πρόεδρε να ακούγεται και δημόσια. Ευχαριστώ και δημόσια και θα πω δύο πρόσωπα για να... Πίσω από αυτά κρύβεται και όλο το πλέγμα των υπηρεσιών, όχι μόνο στην ΠΕ Κοζάνης αλλά και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, που πράγματι μέσα σε λίγους μήνες κατάφεραν να κάνουν αυτό που άλλα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την ενδιάμεση έξευρε δεν έχουν καταφέρει ακόμη. Κύριε Κουτούλα, αναδεχθείτε τα ευχαριστήρα και τα συγχαρητήρια για το σύνολο των οικονομικών υπηρεσιών στην ΠΕ και ο κύριος Μπουβεδάρος δεν ξέρω είναι εδώ, για το σύνολο των διευθύνσεων και της γενικής διεύθυνσης και τα παιδιά που είναι υπόλογοι και τέτοια του προγράμματος, της διεύθυνσης... Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε κύριε Αλεξανδρή. ...και κοινωνικής πρόνοιας. Να ξέρουμε ότι στη Δυτική Μακεδονία η ατζέντα για τη φτώχεια είναι πάρα πολύ ψηλά, τα έχουμε ξαναπεί, δεν πρόκειται να χαθεί τίποτα και μάλιστα θα επεκταθεί και όλο αυτό το σύστημα που περιγράφουμε τι εις τη φτώχεια και σε άλλες μορφές δράσεις, πρώτοι και καλύτεροι, το φθινό τιμολόγιο που έφερε αυτή η περιφερειακή αρχή και για τα φτωχά νοικοκυριά. Ευχαριστώ. Ακόμα μια φορά, κυρία Ζεμπελιάδου, άμα κάνετε επερώτηση εσείς και έχει να απαντήσει ο κύριος Αλεξανδρής και εσείς κάνετε 15 λεπτά και 25 ο κύριος Αλεξανδρής, μια χαρά είμαστε. Κυρία Γιανακίδη θα σας παρακαλέσω, τηλεγραφικά, όσο μπορείτε τηλεγραφικά, σε δυο λεπτά να τελειώσει. Κύριε Πρόεδρε, επειδή είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και επειδή το χερίστηκα προσωπικά από την πρώτη στιγμή από το Σεπτέμβριο του 2014, έχω να πω τα εξής και θα είμαι όσο γίνεται ο συνοπτικός, αν και είναι ένα πολύ πολύ σοβαρό ζήτημα. Τέσσερα ζητήματα. Το πρώτο θέμα έχει να κάνει ότι η συγκεκριμένη περιφερειακή αρχή και εγώ ως αντιπεριφερειάς υγείας έχω την ευθύνη και έχουμε την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος. Θα πω ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε εμάς. Έχουμε τρεις παρατάσεις και θα σας καταθέσω στα πρακτικά, αν θέλετε, με υπουργικές αποφάσεις, κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, σε εσάς μιλάω. Τρεις υπουργικές αποφάσεις όπου το πρόγραμμα παίρνει παράταση μέχρι 31-12 του 18 και υλοποίησης του αντικειμένου ως 31-3 του 19, τα καθαταθέτω στα πρακτικά. Θέλω να πω ότι εμείς το πρώτο που κάναμε όταν αναλάβαμε και ήταν πάρα πολύ σοβαρό, ότι κάναμε και βεβαίως το γνωρίζουνε πάρα πολύ αυτό σε όλη την περιφέρεια, ένα όργανο συντονιστικό που να έχει όλους τους φορείς, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι είτε λέγονται Δήμη, είτε λέγεται Μητρόπολη, είτε λέγεται οποιαδήποτε άλλος σύλλογος ή οργάνωση, στους 12 Δήμους και κάναμε ένα συντονιστικό όργανο, το αποκαλούμενο συντονιστικό όργανο της στόχιας. Μέσω αυτής της συζήτησης καταθέσαμε τις προτάσεις τον Μάρτιο του 2015 στην αναπληρώτρια Υπουργό την κυρία Φωτίου, οι οποίες προτάσεις ήταν κυρίως όσον αφορά την ηλεκτρονική καταγραφή των πολιτών που έχουν ανάγκη και είναι στην ακραία φτώχεια, αν και θα λέγαμε και στα όρια της φτώχιας. Και πράγματι, γιατί μέχρι το Μάρτιο του 2015 δεν υπήρχε καμία τέτοια καταγραφή. Υπήρχαν πολίτες, οι οποίοι ήταν αόρατοι πολίτες, με αξιοπρέπεια, δεν πηγαίνανε στις δομές, δεν πηγαίνανε στους Δήμους ή σε άλλους συλλόγους για να ζητήσουν βοήθεια. Άρα, από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε τις προτάσεις και είπαμε, οι συγκεκριμένες προτάσεις ήταν η ηλεκτρονική καταγραφή, έτσι ώστε να έχουμε πραγματικά όφελος στους πολίτες που το είχαν ανάγκη. Θέλω να πω το εξής, ότι όχι μόνο εμείς, γιατί αναφέρεται και αναφέρεται η κυρία Ζημπηλιάδου, ότι εμείς κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Εμείς από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Δεν είχαμε αρμοδιότητα στην υγεία, δεν είχαμε αρμοδιότητα στην πρόνοια, παρ' όλα αυτά, το Φεβρουάριο του 2016 γίνανε δεκτές στο παράλληλο πρόγραμμα με νόμο του κράτους στο 4368, γίνανε δικές μας προτάσεις νόμος του κράτους. Και ποιες ήταν αυτές? Ήταν για τις άγωνες και νησιωτικές περιοχές οι επικουρικοί γιατροί να χρηματοδοτούνται από τους οτά. Έγιναν τα άγωνα περιφερειακά ιατρεία με χρηματοδότηση 400 ευρώ για να πηγαίνουν οι αγροτικοί γιατροί σε αυτά τα περιφερειακά ιατρεία με 400 ευρώ μπόνους. Οι ΠΕΥΡΟΓΡΕΝΟΝ με 18 περιφερειακά ιατρεία, τα 11 περιφερειακά ιατρεία γίνανε πάντα άγωνα. Αυτή τη στιγμή τα περιφερειακά ιατρεία της ΠΕΥΡΟΓΡΕΝΟΝ είναι γεμάτα. Και όχι μόνο. Η Φλόρινα ήταν γνωστό το πρόβλημα. Μας εγκαλούσατε τότε και μας λέγατε ότι το άσπρο το κάνουμε μαύρο. Και τώρα το λέτε. Το άσπρο μαύρο στην υγεία έχει γίνει άσπρο μαύρο. Ανάποδα έχει γίνει. Το μαύρο έχει γίνει άσπρο. Όλα τα νοσοκομεία γεμάτον γιατρούς. Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Τι να πούμε άλλο. Τι άλλο καταθέσαμε. Καταθέσαμε ότι οι οπλίτες στρατιώτες γιατροί. Τις προτάσεις. Και για το τεβά. Λοιπόν, εγώ έχω να πω το εξής. Γιατί λέτε ότι εμείς δε με ψέματα. Βεβαίως οι καθυστερήσεις σας κατάθεσαν. Τρεις υπουργικές αποφάσεις για την παράταση. Δεν είμαστε πίσω. Και καταρχήν δεν είναι η κυνσέπ. Είναι οι κοινωνικές συμπράξεις. Πάμε για τις αναθέσεις. Δεύτερο ζήτημα. Τεράστιο ζήτημα το οποίο με εγκαλείται. Και εγκαλείται και το περιφερειάρχιο το Μάρτιο του 2016. Στις αλλαγές των αντιπεριφερειαρχών. Ότι έχω σχέση με αναθέσεις γι' αυτό και μου ανανιώνει το χρόνο της θητείας. Και πάλι, πάλι. Τρία σημαντικά ζητήματα είχαμε το Μάρτιο του 2016. Το θυμάστε. Πρώτον, τα νοσοκομεία. Το πρόβλημα της υγείας. Τα νοσοκομεία για τη στελέχωσή τους. Δεύτερον, προσφυγικό ζήτημα. Το προσφυγικό ζήτημα το οποίο αν και κάποια στιγμή πρέπει να παραδεχτείτε. Ότι τα αντανακλαστικά μας πάντα και τότε και τώρα είναι στην πρώτη γραμμή. Ανταπεξύλθαμε άριστα με το ιατρίο της Λευκόβριτς. Και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Τρίτον, το ζήτημα της στόχιας. Τι σχέση έχουν και θα πρέπει να το πείτε αυτό. Τι σχέση έχω εγώ με τις αναθέσεις, οι οποίες λέτε ότι είναι 8. Στην ουσία είναι 4 σε οι αναθέσεις. Και μια επιπλέον ανάδυση, η οποία είναι με πρόχειρο διαγωνισμό. Και πρόχειρο διαγωνισμό όχι από εμάς. Από την διαχειριστική αρχή της περιφέρειας. Όχι από εμάς. Δεν είναι 8 λοιπόν οι αναθέσεις. Και πάμε παραπέρα. Όσον αφορά, λέτε ότι χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Και είναι λυπηρό με θλίβι εμένα. Προσωπικά, αλλά θεωρώ και όλους μας, αλλά ειδικά τον περιφερειάρχη, να λέτε ότι χαθήκαν εκατομμύρια ευρώ. Σας εξήγησε ο κύριος Αλεξανδρής, ότι αυτά παίρνουν μεταφερόμενα και γίνεται κατανομή το χρημάτο. 14, 15, 16. Δεν αναγράφεται πουθενά το 14. Λέει 15, 16 η κατανομή. Η επόμενη κατανομή λοιπόν το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλικής, λέει 18, 19 το 17. Το εσωματώριστο 18, 19 λοιπόν. Καταλάβατε. Όχι έτσι να ρωτήσει το Υπουργείο τότε. Ολοποιώσαστε κύριε Αγιαννακίδη. Και δεν χάθηκε λοιπόν ούτε ένα ευρώ. Και από τη στιγμή που λέμε ότι δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ, το εννοούμε. Και το διαβιβεώνει και το Υπουργείο και οι εκθέσεις και όλα τα υπόλοιπα. Πάμε στο θέμα όσον αφορά ένα τρίτο θέμα που συνθεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό επίσης. Λέτε ότι χάσανε την ευκαιρία η παραγωγή μας και η επιχειρήσή μας από τον διαγωνισμό ή οτιδήποτε άλλο να διαθέσουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα τους σε αυτό το πρόγραμμα. Μα το πρόγραμμα είναι ηλεκτρονικός, ανοιχτός, διεθνής, δημόσιος διαγωνισμός. Πώς θα μπορούμε να πούμε εμείς στις τοπικές επιχειρήσεις... Και το λέτε αυτό, στις τοπικές επιχειρήσεις μας εγκαλείται ότι βοηθάμε εμείς στις τοπικές επιχειρήσεις. Είναι δυνατόν. Τεράστιο ζήτημα. Τέταρτο θέμα το οποίο είναι το προσωπικό μου. Εγώ είμαι περήφανος, πραγματικά. Γιατί με τις προτάσεις μας, με σχεδιασμό, κάναμε αυτό που κάνουμε και το κάναμε πάρα πολύ ορθά και το έχουμε αποδείξει. Και σας είπα προηγούμενα ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και πράγματι το μαύρο το κάνουμε άσπρο. Στην υγεία, στις υποδομές, στη φτώχεια, στους ρωμά που κάναμε το σχεδιασμό και προτείναμε η δική γραμματεία ρωμά. Να πούμε για τους νέους αγρότες. Είναι και συνάδρεφοι που διατέθηκαν 960 νέοι αγρότες επιπλέον για το φυσικό αέριο. Ολοκληρώστε, κύριε Γιαννακίδη, ολοκληρώστε στην επερρώτηση. Για την Ακανδημία Πυροσβεστικής, επιτέλους, πρέπει να αναγνωρίζετε τα υπέρ. Και όχι να λέτε το άσπρο το κάνουμε μαύρο και ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ποιος κρύβεται πίσω από το δάχτυλό μας. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, σας έχω καταθέσει και οι διαβεβαιώσεις και του κ. Βαντηπεριφράκη και του κ. Αλεξανδρή είναι ότι πρέπει να το γνωρίζει το Περιφερειακό Συμβουλικό και το γνωρίζει και ότι σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, εγώ δεν θα καθίσω για το νόμο του 4412 που άλλαξε και πρέπει να αλλάξουμε και τις διάφορες διαδικασίες. Αυτό είναι και ο υπεύθυνος ο κ. Κοτούλας για τις συμβάσεις. Ξέρουμε όμως ότι αυτή τη στιγμή οι συμβάσεις αναρτώνται όλες και μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε και όπως σας είπε και ο κ. Αλεξανδρής, μέχρι τέλος του 2018 θα είμαστε στις υποχρεώσεις μας προς τους στοχούς μας σ' αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό που λέμε το κάνουμε. Και πράγματι να σας πω να τελειώσω και εμείς ό,τι λέμε πράγματι το κάνουμε πράξη. Θα το ξέρετε αυτό. Ευχαριστώ κ. Γιανακίδη. Κυρία Ζεμπελιάδου, τώρα αν δευτερολογείστε θα δευτερολογήσουν και άλλοι. Ο κανονισμός το απαγορεύει. Αν είναι κάτι να πείτε μονολεκτικά να το δεχτώ. Γιατί μιλήσατε πάρα πολύ ο κ. Αλεξανδρής διπλάσιο και ο κ. Γιανακίδης νομίζω τα ανέλυσαν. Πέστε το, σας παρακαλώ μονολεκτικά, για να μην λέτε ότι θα σας αφήνουν να μιλήσετε. Συνεχίστε κ. Ζεμπελιάδου. Αυτά τώρα είναι για εντυπώσεις κ. Πρόεδρε. Δεν υπάρχει ουσία. Όλοι μας είμαστε ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι. Δεν μπορώ να κατηγορούμαι ότι είμαι ανέθυνος, ανήθικος και ότι πουλάω. Δεν το είπε κανένας κ. Γιανακίδης. Όλοι ξέρουμε για την εργατικότητά σας, για την προσφορά σας, για την ανηδιωτική τώρα προσφορά σας. Κανένας δεν σας κατηγόρεσε. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας. Ότι εσείς δεν συζητούνται κ. Πρόεδρε. Απαντάει ο αντιπρόεδρος. Εμένα να με συγχωρείτε που έδωσα και δεύτερη φορά την κ. Ζεμπελιάδου. Σας παρακαλώ κ. Ζεμπελιάδου, μία φράση. Δεν μπορούσα να τα πεις τα 25 λεπτά που μιλούσες. Ο κανονισμός σου δίνει 5, σου έδωσα 25. Υπάρχει μία βασική αρχή. Ισότητα των όπλων. Αφού έδωσε την κοινωνία, όφειλε σαν εμένα. Κατεξέρηση. Το ξέρεις πολύ καλά. Κατεξέρηση έδωσα στον κ. Γιαννακίδη. Κατεξέρηση έδωσα τον όπλο στον κ. Γιαννακίδη και μιλούσε για 8 λεπτά και μίλησε 22 λεπτά. Σας παρακαλώ πολύ. Μαθήματα εδώ δεν θέλω. Μαθήματα εδώ από εσένα κ. Αλεξαντρή δεν θέλω. Έλεος. Κάθε φορά χαλάσεις το περιφερειακό συμβουλείο. Κάθε φορά λες και είσαι ορισμένος να το χαλάσεις. Τελείωσε εδώ. Σας παρακαλώ, επειδή έχουμε και επισκέπτες, να καλωσορίσω εδώ έπρεπε από την αρχή να το κάνω. Αλλά θα το άφηνα όταν ερχόταν το θέμα κ. Λαμπρόπουλε, τον δήμαρχο Βοήου τον κ. Λαμπρόπουλο, τον κ. Καραπασά. Ήταν εδώ ο κ. Κουτρότσους από ό,τι ξέρω. Να καλωσορίσω τον κ. Αντονιάδη. Είναι και ο φίλος μου ο κ. Καραίτης εδώ και ο κ. Καραίσκος. Καλωσορίσατε. Οι άλλοι είναι τακτικοί εδώ. Είναι όλοι. Ποιος άλλος? Κύριε Κυωσέ, επειδή δεν έχω τα γυαλιά μου, βοηθήστε. Είναι και ο κ. Σιμανδράκος εδώ. Αυτός έχει μπωή, οπότε φαίνεται από όλους. Προχωρούμε στα θέματα της εκτός… Έχει πάει την εγκρότηση ακόμη. Ο κ. Περιφεριάρχης είπε να μην τη συζητήσουμε. Κύριε Περιφεριάρχα, σας παρακαλώ. Λοιπόν, αυστηρά… Τώρα το θυμάμαι. Κύριε Δασκαλόπουλε, εγώ δεν μ' έφω μέσα σας. Συγγνώμη, συγγνώμη. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ίδια μέτρα, κύριε Πρόεδρε, έτσι… Θα μου επιτρέψετε, κύριε Δασκαλόπουλε, επειδή τα όλα τα καταστρατηγήσατε. Την επερώτηση, να διαβάσω την επερώτηση. Έρχεστε, παίρνετε το λόγο. Λοιπόν, ο κύριος Δασκαλόπουλος έχει κάνει μια επερώτηση για όσον αφορά τη μελέτη του ΒΠΕ των Γρεβενών. Έχει κάνει ερώτηση, απαντήθηκε από τον κύριο Σιμανδράκο, ξαναεπανήλθε με επερώτηση. Και βέβαια, έχει το δικαίωμα, σαν… Σας διαβάζουμε επερώτηση του κύριου Δασκαλόπουλου. Κύριε Πρόεδρε, για πολλοστή φορά επανέρχομαι και ξαναρωτάω. Αν η μελέτη κατασκευής της ΒΠΕ Γρεβενών έχει παραληφθεί από τις υπηρεσίες της ΠΕ Γρεβενών, αρμοδίως έχω στείλει την επερώτηση στον κύριο Σιμανδράκο, έχω κοινοποιήσει στον Περιφερειάρχη. Και βέβαια, έχει το δικαίωμα ο κύριος Δασκαλόπουλος εδώ να αναπτύξει την επερώτησή του. Έχετε το λόγο για πέντε λεφτά. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, δεν ήταν η επερώτηση αυτή που διαβάσατε. Τι να αναπτύξει και ποιος θα απαντήσει. Λοιπόν, κύριε Μαργαρίτη, παρεπιπτόντος να σας πω ότι με βάση μεγελονισμό… Κύριε Δασκαλόπουλε, μην απευθύνεσαι στον κύριο Μαργαρίτη. Δεν απευθύνομαι στον Μαργαρίτη. Απλά ο κύριος Μαργαρίτης έπρεπε να γνωρίζει τον κανονισμό και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας στον Περιφερειακό Συμβουλείο, έχει δικαίωμα ο κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος να υποβάλει μια επερώτηση και να την αναπτύξει εντός πέντε λεπτών. Το ότι τη διάβασε ο Πρόεδρος δεν στερείται το δικαίωμα από εμένα να έχω τα πέντε λεπτά και να αναπτύξω την επερώτησή μου. Κύριε Πρόεδρε Προσωπικού, γιατί μας λέει ότι έπρεπε να γνωρίζει και να γνωρίζει. Εγώ γνωρίζω, αλλά μας λέει εξαφνικά μια επερώτηση και δεν ξέρουμε τι επερώτηση είναι και ποιος θα την απαντήσει και ποιο να προσδίνεται. Αυτό έπαγω, κύριε Δασκαλόπουλε. Εγώ 28 χρόνια μέσα, εσύ είσαι χτεσινός. Μάθημα δεν θα με κάνεις. Καλά κάνετε, αλλά έχετε υποχρέωση να γνωρίζετε τον κανονισμό, τον οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν το γνωρίζετε. Λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό, στα 28 χρόνια φαίνεται δεν ήσασταν καλός μαθητής και δεν μπορέσατε να γνωρίζετε ούτε τα στοιχειώδη. Κύριε Δασκαλόπουλε, σας προειδοποιώ, είναι 18,22, 18,28. Από εκεί και πέρα, έχετε υποχρέωση κύριε Πρόεδρε, έτσι, ίδια μέτρα και ίδια σταθμά απέναντι σε όλους. Εντάξει, όταν τηρείτε τον κανονισμό, θα τον τηρείτε, επανειλημμένος παραβαίνετε τον κανονισμό. Θέλετε να σας πω για την προηγούμενη επερώτηση, δώσατε χωρίς να έχει το δικαίωμα στον κύριο Γιανακίδη, στον συνάδελφο, 8 λεπτά, για να απαντήσει, ενώ η επερώτηση, όπως ξέρετε, με βάση στον κανονισμό, απαντιέται από τον περιφεριάρχη ή τον αντιπεριφεριάρχη σε 5 λεπτά. Καθυπέρεβασε λοιπόν το κανονισμό. Καθυπέρεβασε λοιπόν. Άρα λοιπόν, έτσι, ίδια μέτρα και ίδια σταθμά σε όλους. Εκτός, εάν δεν σας αρέσουν κάποια πράγματα, τα οποία θα υποθούν. Λοιπόν, όσον αφορά την επερώτηση. Θα σας κάνω κύριε Μαργαρίτη. Η επερώτηση έχει υποβληθεί από εμένα στις 24 Τετάρτου και η ερώτηση υποβλήθηκε στις 14 Πέμπτου. Αφορούσαν και οι δύο το ΒΠΕ, την Μελέτη Κατασκευής ΒΠΕ Γρεβενών, για την οποία έχουν υποθεί και γραφτεί ούκο λίγα. Και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχουμε υποχρέωση θεσμικά να ενημερώνουμε τον κόσμο, να μαθαίνει και την αλήθεια επί πραγματικών γεγονότων. Λοιπόν, πρόσφατα βγήκε μια αθωωτική απόφαση από το Εφετίο Κοζάνης σχετικά με κάποιους εμπλεκόμενους με τη συγκεκριμένη Μελέτη. Πράγματι, η απόφαση ήταν αθωωτική. Δεν υπάρχουν, λέει το Παλακτικό Βούλευμα, δεν υπάρχουν ενοχές. Το συγκεκριμένο βούλευμα βασίστηκε σε μια δικογραφία. Η δικογραφία αυτή έγινε μετά από μια ανώνυμη καταγγελία, η οποία σίγουρα μπέρδευε αρκετά πράγματα. Το θέμα είναι ότι την ίδια περίοδο, στο Πρωτοδικείο Γρεβενών, υπήρχε επώνυμη καταγγελία, η οποία είχε και συγκεκριμένα στοιχεία. Ενώ, λοιπόν, υπήρχαν δύο καταγγελίες, έγιναν δύο ξεχωριστές δικογραφίες, οι οποίες δεν συσχετίστηκαν, αλλά η κάθε μία ακολούθησε μια διαφορετική πορεπορία. Η ανώνυμη καταγγελία, η οποία δεν είχε στοιχεία, έφτασε στο Εφετίο και βγήκε το Απαλλακτικό Βούλευμα. Η επώνυμη καταγγελία, η οποία ήταν δικιά μου, η οποία περιείχε στοιχεία συγκεκριμένα και το πιο βασικό ότι δεν υπάρχει η μελέτη, ακολούθησε άλλο δρόμο και βρίσκεται ακόμα στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Εγώ θεώρησα το συγκεκριμένο ζήτημα ότι είναι μεμπτό, γι' αυτό και έκανα καταγγελία τους δικαστές στον Ισαγγελέα του Αριού Πάγου. Δεν ενδιαφέρει όμως, τους περισσότερους από εσάς σίγουρα, το αν θα υπάρξουν επεινικές ευθύνες. Το βασικό ερώτημα το οποίο δεν απαντήθηκε είναι αν υπάρχει μελέτη ή αν δεν υπάρχει μελέτη. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, η περιφερειακή αρχή, τότε νομαρχιακή αυτοδίκηση, κατέβαλε 800.000 ευρώ. Με βάση την προγραμματική σύμβαση, η οποία υπογράφηκε το 2007, το 2008 στα συρτάρια της περιφέρειας θα πρέπει να υπάρχει μελέτη. Από τότε μέχρι σήμερα, η μελέτη δεν υπάρχει. Τα λεφτά, υπάρχουν τα χρηματικά εντάλματα για όποιον θέλει να τα δει, τα λεφτά έχουν αποπληρωθεί πλήρως. Μελέτη είναι άμφαντη. Το ερώτημα λοιπόν το οποίο υπέβαλα γραπτά είναι εάν η περιφερειακή αρχή γνωρίζει εάν εκπονήθηκε η μελέτη, εάν υπάρχει μελέτη. Οφείλει να το γνωρίζει αυτό και αν δεν το γνωρίζει, οφείλει να ψάξει γιατί είναι περιουσία του δημοσίου, είναι περιουσία του Έλληνα φορολογούμενου. Και δεν είναι μόνο αυτό οι 800.000. Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στον Πολυνομοσχέδιο, τις προηγούμενες πέμπτις που ψηφίστηκε στην Βουλή, προβλέπονται χρηματοδοτήσεις για τα ΒΠΕ και τα ΔΥΟΠΑ σε όλη την Ελλάδα. Άρα λοιπόν έχουμε εμείς τη δυνατότητα αν έχουμε αυτή τη μελέτη να την υποβάλουμε, να ενταχτούμε σε ένα πρόγραμμα και να πάρουμε ποραπλάσια οφέλη από την υλοποίηση. Άρα λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ψάξουμε να βρούμε τη μελέτη. Έκανα λοιπόν την ερώτηση για να πάρω μια γραπτή απάντηση και υπέβαλα και την υπερώτηση για να ακουστεί επίσημα από τα χείλη της περιφερειακής αρχής, εάν έχουμε τη μελέτη, αν ξέρουμε. Εγώ καταθέτω ότι σε καμία υπηρεσία πουθενά μέχρι τώρα δεν υπάρχει γνώση για την ύπαρση αυτής της μελέτης. Δεν με ενδιαφέρει ούτε οι προσωπικές γνωριμίες, ούτε οι κομματικές φιλίες, ούτε αν κάποιος από εδώ μέσα θέλει να καλύψει κάποιον. Δεν με ενδιαφέρει, δεν με απασχολεί. Εμένα με ενδιαφέρει να βρούμε την περιουσία, την περιουσία μας. Λοιπόν, στο απαλλακτικό βούλευμα που βγήκε, δεν μπορούσαμε να ασκήσουμε ανέερεση γιατί δεν είχε δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής από την περιφέρεια. Υπάρχουν άλλες 15 υποθέσεις, συνολικού ύψους γύρω στα 6 εκατομμύρια. Είναι υποχρέωση της περιεφερειακής αρχής να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής έτσι ώστε, ανά πάσα στιγμή, να ξέρει που βρίσκεται η περιουσία της και είναι υποχρέωσή της να την αναζητήσει. Η ερώτηση, η απάντηση, η γραπτή την οποία πήρα για τη συγκεκριμένη επερώτηση, δεν πιστεύω ότι δεν καλύπτει κανέναν. Ξέρω ότι υπάρχει μια δυσχέρεια των υπηρεσιών να απαντήσουν. Οι υπηρεσίες αγαπητοί συνάδελφοι δεν θέλουν να απαντήσουν γιατί ξέρω και εγώ τι φοβούνται. Δεν με ενδιαφέρει όμως αυτό. Καλά είναι να δίνουμε τα έψη μας στους υπηρεσιεκούς παράγοντες, αλλά καλά είναι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Θα σας πω μονάχα αυτό, ότι όταν κλείθηκαν οι υπηρεσίες, οι τεχνικές υπηρεσίες της έδρας, να μιλήσουν και να αξιολογήσουν κάποια έργα, εκατό τον αριθμό, τα οποία έγιναν την περίοδο 7-10 στα Γρεβενά, είπαν ότι για την πλειοψηφία αυτών των έργων δεν μπορούν να αποφανθούν. Και αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν και τα επιδόματα του προεσταμένου και χαίρουν και της μονημότητας και όλα αυτά. Ναι, εμείς σαν προεσταμένοι αρχίτες τι θα πρέπει να κάνουμε δηλαδή. Δεν μπορεί να αποφανθεί ο υπάλληλος άκουσον άκουσον, αν λέει έγινε συντήρηση σε μια βρύση. Να σας πληροφορίσω ότι αυτή είναι η βρύση, από ίδρυσης του ελληνικού κράτους δεν υπάρχει. Κύριε Δασκαλόπουλε, έχετε περάσει το 5 λεπτό, πάτε στα 7 λεπτά ακριβώς. Σε 10 δευτερόλεπτα ολοκληρώστε, για να μην εφαρμόσω τον κανονισμό και σας κλείσω το μικρόφωνο. Την ανοχή σας κύριε Πρόεδρε, την οποία ανοχή... Κύριε Καναβέ, επικανείτε τον κανονισμό για να μεύετε τον Πρόεδρο. Κύριε Πρόεδρε, την ανοχή σας δεν μπορεί να τη δίνετε παντού και να φοβάστε κάποια πράγματα. Μα δεν τον εφαρμόζετε, τον κανονισμό τον έχετε κάνει λάστιχο. Ακούστε, ακούστε, επειδή είναι και ο Δήμαρχος εδώ και ξέρει τη γέφυρα του Πασιά. Δεν μπορέσε η υπηρεσία να αποφανθεί, εάν η βρύση στο γεφύριο του Πασιά έχει συντηρηθεί. Και βρύση στο γεφύριο του Πασιά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους δεν υπάρχει και η υπηρεσία δεν μπορέσε να αποφανθεί. Λοιπόν, για να είμαστε σοβαροί, εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι ενδιασμοί που έχει να πούμε ο κάθε υπηρεσιακός παράγοντας. Εντάξει, καταλαβαίνω τη δυστοκία να μην θεωρούμε σε αντιπαράθεση, αλλά πρέπει να απαντήσουμε. Υπάρχει μελέτη ή δεν υπάρχει, σας ρωτάω ξανά, πρέπει να απαντήσουμε. Υπάρχει να απαντήσει ο αντιπερβερειάρχης ο κ. Σιμαντράκος. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, για να μην σας βάζω και κουράζεστε. Δεν κουράζομαι ποτέ εγώ κ. Δασκαλόπουλε. Ωραία, και ψάχνετε να πούμε τα αρχαία τι είπα στην Καστοριά ή τι είπα οτιδήποτε αλλού. Ένα απλό ερώτημα θα σας στέσω. Αν λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, για να μην σας βάζω και κουράζεστε, πρέπει να πούμε τα αρχαία τι είπα στην Καστοριά. Υπάρχει μελέτη ή δεν υπάρχει, σας ρωτάω ξανά, πρέπει να απαντήσουμε. Υπάρχει να απαντήσει ο αντιπερβερειάρχης ο κ. Σιμαντράκος. Υπάρχει να απαντήσει ο αντιπερβερειάρχης ο κ. Σιμαντράκος. Υπάρχει να απαντήσει ο αντιπερβερειάρχης ο κ. Σιμαντράκος. Ότι είναι λοποδίτης στο χωριό μου, κύριε Πρόεδρε, το λέμε αυτό κλεψιά στο δικό σας χωριό, κύριε Πρόεδρε. Πώς το λέτε μπορείτε να μου πείτε. Για να σας προκαλέσω κύριε Δασκαλών, ποιον λέτε κλεύτη. Εγώ εγώ. Αν είστε, όπως λέτε ξεκάθαρος, πείτε ποιον λέτε κλεύτη. Ακούστε, ακούστε. Και ποιος έχει ποινικές ευθύνες μετά. Όποιος είναι υπεύθυνος για την απώλεια των 800.000, έδωσε 800.000... Είδατε που δεν λέτε, είδατε που δεν λέτε. Θα σας πω, θα σας πω εγώ. Πείτε το, πείτε το. Λέω λοιπόν, εκείνη η αρχή, η οποία έδωσε 800.000, που με βάση την προγραμματική σύμβαση, θα έπρεπε να τα δώσει σταδιακά, με το παραδοτέο του έργου, αλλά τα ξόφλισσε κάτω και δεν πήρε τίποτα, δεν πήρε τίποτα, ενώ έπρεπε να πάρει μια μελέτη, ενώ την μελέτη αυτή των 800.000 έπρεπε να την έχει, έτσι ώστε να την υποβάλλουμε τώρα σε κάποιο πρόβλημα και δεν την έχει. Λέω ότι τα λεφτά αυτά που δεν υπάρχουν στα ταμεία, κλάπηκαν. Εκτός... Μπορώ να σας ρωτήσω ποιοι ήταν στην Επιτροπή να πείτε τα αλώματα. Μπορείτε να πείτε ποιοι ήταν στην Επιτροπή να πείτε τα αλώματα. Μπορεί να είναι επαναστάτης και να θέλει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, μαθήματα ανδρισμού εγώ και τεστάκια από εσάς, κύριε Πρόεδρε, δεν δέχομαι. Λοιπόν, εγώ θέλω από εσάς συγκεκριμένα πράγματα να μου δώσετε, προσέξτε. Ο κύριος Πρόεδρος δεν έχει την εθύνη και θα τα αφήνω μες στο σώμα να σας βρίσκει ούτε... Θέλω λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, μη με διακόψετε, τώρα δείχνεις να πούμε τέτοιο, εντάξει. Σας είπα 10 δευτερόλεπτα, μιλάτε 35 λεπτά. Θέλω λοιπόν στην απάντηση, στην συγκεκριμένη. Από εμένα. Λοιπόν, ακούστε ποια είναι η απάντηση στην ερώτηση. Η ερώτηση ξέρει ποια είναι. Έχετε τη μελέτη για το ΒΠΕ, ναι ή όχι. Ξέρετε ποια είναι η απάντηση. Ξέρετε ποια είναι η απάντηση. Ότι μία υπηρεσία, η υπηρεσία οικονομικών λέει, εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι. Και επίσης η απάντηση είναι ότι είχαμε άλλη βουλιά, λέει και δεν μπορέσαμε. Οι ερωτήσεις μου για το ΒΠΕ είναι από το 2015 και τώρα πλάτησε επανέλαδα. Από το 2015 ερωτήσεις τρία χρόνια δεν απαντήθηκε. Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε, για να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Απαντήστε. Είμαστε σοβαροί και το περιβερειακό συμβούλιο είναι σοβαρό. Θέλω κύριε Πρόεδρε να απαντήσει συγκεκριμένα. Θέλω την απάντηση. Την ερώτηση την κάνετε σε εμένα. Εγώ θα σας απαντήσω. Θέλω να απαντήσετε. Έχουμε τη μελέτη ή δεν την έχουμε. Γιατί αν δεν την έχουμε τη μελέτη, έχουμε ευθύνες που δεν ψάχνουμε να βρούμε την περιοσία. Ο περιβερειακό συμβούλιο, και η συμπολίτευση, και η αντιπολίτευση. Κυρίε Δασκαλόπουλε, καθίστε σας παρακαλώ. Κυρίε Δασκαλόπουλε, παρακαλώ, σας παρακαλεί και ο περιβερειακός να καθίστε. Επαναλαμβάνετε τα ίδια για τα ίδια. Θα πω για την αντιπολίτευση, ένα πράγμα θα πω, ότι θεωρούσα... Αλλά βλέπω ότι η αντιπολίτευση δεν έχει υπέροχο, δεν έχει αντανακοαλτικά. Αυτά που θα έπρεπε, τα αντανακοαλτικά, να δείτε όσο αναφορά. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ.