Συνέντευξη με τον Κο Γ. Παζαρλή στο πλαίσιο του έργου SCD. (Democritus University of Thrace, 2023)
: Καλησπέρα. Βρισκόμαστε στη MaxiColor με έδρα την ξάνθι. Δίπλα μου έχω τον κύριο Γιάννη Παζαρλή, διευθύνοντας σύμβουλο της εταιρείας. Και σε αυτό το σύντομο διάλογο που θα κάνουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την εταιρεία. 30 χρόνια δραστηριοποίηστε στον χώρο. Για ποια προϊόντα μπορεί κάποιος να σας εμπιστευτεί? Καλώς ήρθατε. Η εταιρεία μας παραδοσιακά δικεύεται πάνω στο βερνίγγε πλωπίας. Ότι έχει σχέση για ξύλο, εφέ, φαφή, για εσωτερική και εξωτερική χρήση και οποιοδήποτε δύσκολη χρήση για πάνω του ξύλου. Στην πορεία με τα χρόνια μας εταιρεία μετά του 2007-2008 ξεκινήσαμε στην παραγωγή μας και για οικοδομικά χρώματα. Χρώματα για μεταλλικές κατασκευές, κτίρια, βιομηχανικά δαπέδων και άλλα εξεδικηυμένα προϊόντα. Αυτή τη στιγμή έχετε την έδρα σας στην Ξάνθη. Πόσους εργαζόμενους απασχολείτε και ποιο είναι το δίκτυο συνεργατών σας ευρύτερα. Η εταιρεία μας, το εργοστάσιο, έχει δικό της υποκατάστημα στην Ξάνθη και άλλα δύο υποκαταστήματα, ένα σε Θεσσαλονίκη και ένα στο Εράκλο Κρήτης. Από εκεί και πέρα έχουμε συνεργάτες σε όλη την υπόλοιπη πελάδα, με συνεργαζόμενους καταστήματα, απασχολούμε 39 παλήλους, εκ των οποίων 7 είναι και εξωτερικοί πολιτές που επισκεύονται στις συνεργαζόμενους πελάτες μας. Επομένως στηρίζεται και την τοπική οικονομία, είστε ένας ενεργός πυλώνας αυτής. Ασφαλώς. Αναφορικά με το περιβαλλοντικό κομμάτι, γιατί πολλές φορές ακούμε χρώματα και κάποιοι εξάγουν το συμπέρασμα ότι είναι κάτι αρνητικό προς το περιβάλλον. Υπάρχουν κάποιες καινοτομίες που έχετε κάνει ώστε τα χρώματα να είναι φιλιοπεριβαλλοντικά ή κάποια άλλη πρωτοβουλία σας? Συνήθως η εταιρεία πάντα προτυπάμε και επιλέγουμε να παίρνουν πρώτες ύλες που να τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό κόστος. Εμείς από εκεί και πέρα προσπαθούμε κατά την παραγωγική μας διαδικασία να παράγουμε όσο δυνατόν λιγότερο αποβλητά και προσπαθούμε να ανακυκλώνουμε κάποια από αυτά στην παραγωγή μας έτσι ώστε να έχουμε όσο δυνατόν μικρότερο ελαχιστοποιημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τέλεια. Όπως είπα και στον πρόλογο διαθέτετε 30 χρόνια εμπειρίας, πλέον να φανταστώ αυτή η εμπειρία σας βοηθάει και να αναπτύσσετε καινοτομίες του κλάδου αλλά και να προσογγίζετε σωστότερα τους πελάτες για τα δικά τους θέλω. Σίγουρα γιατί τόσα χρόνια στον χώρο έχουμε πολύ μεγάλη γάμμα προϊόντων και η εμπειρία μας βοηθάει και η γάμμα στο να προσογγίσουμε πιο εύκολα τον πελάτη και να λύσουμε οποιαδήποτε προβλήμα έχει έτσι ώστε και να τον πλησιάσουν πιο εύκολα και να μας εμπιστευτεί. Όλα αυτά τα χρόνια πάντως και με κορυφαία τα τελευταία δύο χρόνια που έχουμε την πανδημία και πλέον και την ενεργειακή κρίση, να φανταστώ η εταιρεία είχε αναγκαστεί να προσαρμοστεί και να ξεπεράσει κάποια εμπόδια. Ποια ήταν τα εμπόδια που αντιμετωπίσατε με τον Covid και ποια τα εμπόδια που αντιμετωπίζετε τώρα στην ενεργειακή κρίση. Τα πιο μεγάλο πρόβλημά μας ήταν το 12 με το 18 που ήταν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μικρές που είχαν με την οικονομική κρίση που αναγκαστήκαμε, ο τζύρος έπεσε κάτω του 60%. Δηλαδή ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα για μας. Με τον Covid δεν υπήρξε μεγάλο πλήγμα στην γκάμα προϊόντο μας, στον κλάδο μας, όσο το ότι ακολούθησε η ακρίβεια πρώτων ηλών και πλήγε όλον τον κόσμο και εμάς και δυσκολεύει την αγορά. Αυτό δείχνει άλλωστε ότι η τοπική οικονομία είναι ένας κύκλος, εάν ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα δεν μπορεί και το εργαστάσιο τοπικό να πάει καλά. Με γενικότερα τα πράγματα πώς θα βλέπετε στη Θράκη ως προς το επιχειρήν σε μια εποχή 1η 2022 και τι θα συμβουλεύατε νεότερους που θέλουν να κάνουν το επιχειρηματικό τους βήμα είτε στον δικοσκλάδο είτε σε οποιοδήποτε άλλο. Κάποιος που θέλει να ξεκινήσει τώρα πρέπει να έχει όραμα και στόχους. Καλό είναι να ξεκινήσει μια επιχείρηση πάνω στον δικημένο που να έχει γνώση και να μπορέσει να κάνει μια έρευνα έτσι ώστε το αντικείμενο που θα ασχοληθεί να έχει αντίκρισμα στην αγορά και στην τοπική και καλύτερα και στην ευρύτερη. Η υπομονή και η επιχειρηματική ζωή είναι εύκολη αλλά έχει κρύβει πολλές δυσκολίες στην πορεία. Θέλω να πιστέψουμε λίγο στη Μάξικο εταιρεία. Αν έχετε την καλοσύνη να μας διηγηθείτε πώς ξεκίνησε το εγχείρημα από τον πατέρα σας να πατώμε και πώς φτάσαμε στο ΣΥΜΕΙΑ. Ο πατέρας μου το 88 περίπου 85 έφερνε βερνίκια εσύγαγε από Ιταλία. Κατάφερε να αναπτύξει και την εμπειρία του πάνω σε αυτό το κλάδο και το 2002 με 3 πήραμε την επένδυση να πούμε να φτιάξουμε το χώρο μας και να μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας και βερνίκια και όλοι οι μεγάλοι τριγκάμε προϊόντα που έχουμε και να μπορούμε να εκεντομούν. Υπάρχουν σχέδια από εδώ και στο εξής για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας ή κάποια άλλη επένδυση. Προς το παρόν επενδύουμε πάνω στα προϊόντα μας να κάνουμε πιο καινοτόμα προϊόντα για να μπορούμε να έχουμε πάτη μας στην αγορά και να μπορούμε να είμαστε μέσα και να αναπτυσσόμαστε. Τέλεια. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την κουβέντα. Εγώ να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.