Οι φυλετικές διακρίσεις και οι συστάσεις των Διεθνών Οργάνων για την Ελλάδα - Dim Man (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2017)
: Κύριε πρόεδρε της βουλής των ελλήνων κύριε υπουργέ δικαιοσυνησ και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κύριε εισαγγελέα του αρείου πάγου κύριοι Γενικοί Γραμματείς κύριοι Πρέσβεις υψηλοί καλεσμένοι θες να χαιρετίσω τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας διαφάνειας ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και της ενημέρωσης και επικοινωνίας για την συγκεκριμένη ημερίδα η οποία έχει τον τίτλο η Ελλάδα ενώπιον διεθνών οργάνων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου γιατί θεωρώ ότι η σημερινή ημερίδα έχει εξαιρετική σημασία γιατί δίνει το έναυσμα της διάδοσης των συστάσεων της ευαισθητοποίησης αλλά και ταυτόχρονα της θέλησης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας για την υλοποίηση περαιτέρω μέτρων θα συμβάλλουν στην προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίες και κύριοι όπως γνωρίζετε η προστασία και προώθηση της Δημοκρατίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών συγκροτούν τις βασικές αρχές του ελληνικού συντάγματος και αποτελούν βέβαια αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας νομοθεσίας σαν χώρα αποδίδουμε πρωταρχικής σημασίας στην προάσπιση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στη διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών και στη λειτουργία του κράτους δικαίου και αυτό το αποδείξαμε ιδιαίτερο τελευταίο διάστημα με τις αποφάσεις πλήρης παίρνονται υποστηρίζουμε την καθολικότητα που διέρρεε το και την αλληλεξάρτηση μεταξύ των οικονομικών δικαιωμάτων αλλά και των οικονομικών κοινωνικών πολιτιστικών δικαιωμάτων αφετέρου η Ελλάδα θεωρείο ποιος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η προαγωγή της Δημοκρατίας του κράτους δικαίου συνυφαίνονται με την ειρήνη τη δικαιοσύνη την ασφάλεια και τη σταθερότητα την εξάλειψη της φτώχειας και τη συνεκτική κοινωνικό οικονομική ανάπτυξη η εξωτερική πολιτική της χώρας μας στον τομέα της προώθησης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα βασικά δε στη φιλοσοφία της συνέργειας και τις συνεργασίες πιστεύουμε ότι μια πολιτική που στηρίζεται στη λογική της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενισχύει με ρεαλιστικό τρόπο την ικανότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ να εφαρμόσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις τους ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στόχος μας είναι να εργαζόμαστε με πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της Ε.Ε. με όλα τα όργανα και τα κράτη μέλη του ΟΗΕ πιστεύουμε ισχυρά ασθενο όρα ότι πολιτική της συναινετικής προσέγγισης είναι αναμφισβήτητα πιο ρεαλιστική και οδηγεί σε απτά αποτελέσματα στο πεδίο της πολυμερούς διπλωματίας εντός του συστήματος του έργα του των ηνωμένων εθνών η χώρα μας επιδεικνύει σταθερό ενδιαφέρον σε ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμμετέχουμε δραστήρια και εποικοδομητικά στα κυριότερα πολυμερή φόρα των ηνωμένων εθνών και συνεργαζόμαστε επιτυχώς με όλο τον μηχανισμό προστασίας και ελέγχου των ηνωμένων εθνών έτσι αξιοσημείωτο είναι ότι σαν χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χρόνο πέρασαν επιτυχώς από τρεις περιοδικές αξιολογήσεις επιτροπών διεθνών συμβάσεων των ηνωμένων εθνών οι οποίες συνιστούν μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων δηλαδή της επιτροπής του διεθνούς συμφώνου για τα οικονομικά κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα τον οκτώβριο του 2015 της επιτροπής του διεθνούς συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα τον οκτώβριο PISA 2015 της επιτροπής για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων τον αύγουστο του 2016 αλλά και φυσικού μένει επίσης περιοδικής αξιολόγησης για την οποία η χώρα μας το μάιο του 2016 Εξετάστηκε ενωπίω ενώπιον του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτή η αξιολόγηση είναι μια από τις βασικές δράσεις του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ισότιμη αξιολόγηση των κρατών από άλλα κράτη του σε ότι αφορά τις πρακτικές που ακολουθούν ως προς την απόλαυση και προστασία του δικαιώματος Αξίζει να αναφέρουμε και είναι στοιχείο αυτό οδικά τελευταία οικουμενική περιοδική αξιολόγηση της το μάιο του 2016 η χώρα μας δέχτηκε συνολικά 207 συστάσεις τις οποίες αποδέχθηκε τις 175 και απέρριψε τις 32 θα σας αυτό το σημείο να τονίσω τον ιδιαίτερα απαιτητικό και άκρως σημαντικό χαρακτήρα τις διαδικασίες αξιολόγησης η χώρα μας κατά τη διάρκεια των εξαγορών προφορικών εξετάσεων είχε ένα διπλό στόχο να επειδή από τη μια μεριά να παρουσιάσει τις σημαντικότερες εξελίξεις και βέλτιστες πρακτικές που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την άλλη να αποδεχτεί με ειλικρίνεια αυτό που ανέφερε η υπουργός με το φιλικό το που αντιμετωπίζεται να αποδεχτούμε με ειλικρίνεια τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε βασικότερες ηχηρότερη εκείνες που συνδέονται με την οικονομική και προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αυτοκριτικής που το πετύχαμε θεωρώ χάρης τόσο στην άρτια προετοιμασία και παρουσία του π του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας όσο και στην υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση της χώρας μας από στελέχη όλων των συναρμόδιων υπουργείων τα οποία με την άρτια και οριζόντια γνωστό θεμάτων αλλά και με πολύ πάθος και προσωπική προσπάθεια συνέβαλαν στην επιτυχημένη παρουσίασή της χώρας μας το επόμενο διάστημα θεωρώ ότι χώρα μας κινούμενοι με αυτές τις αρχές και με την πραγματικά υπερπροσπάθεια την οποία φτιάχνουν κάνουν όλα τα στελέχη του υπουργείου εξωτερικών των συναρμόδιων υπουργείων των μονίμων αντιπροσωπειών οι οποίες υπερασπίζονται τις θέσεις της χώρας μας στα διεθνή όργανα θα έχουμε το αποτέλεσμα το οποίο όλοι προσδοκούμε αναγνώρισε δηλαδή προσπαθειών που κάνει η χώρα μας στον τομέα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βέβαια αποδοχή των συστάσεων εκείνων που θα μας βοηθήσουν στην κατεύθυνση της καλυτέρευση και προστασίας των δικαιωμάτων αυτών ευχαριστώ πολυ καλή επιτυχία στην περίπτωση