Διάλεξη 2 / σύντομη περιγραφή - Χατζόπουλος Δημήτριος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
σύντομη περιγραφή: Είναι πολύ σημαντικό τους κανόνες αυτούς να τους περάσετε λοιπόν όχι απλά σαν μία νομοθεσία, αποφασίσα εγώ και το έκανα. Θα πρέπει να εξηγήσεις κιόλας για ποιο λόγο το κάνεις αυτό και να προσπαθείς να το περάσεις και με έναν τρόπο ο οποίος δεν θα είναι κάτι σαν μια υποχρέωση αλλά σαν κάτι το οποίο θα διευκολύνει το μάθημα. Εάν έχετε μεγάλες τάξεις, σας προτείνω στους κανόνες να συμμετέχουν και οι ίδιοι μαθητές διότι όταν συμμετέχουν αυτοί στους κανόνες τότε κάπως δεσμεύονται. Αν όμως έχετε μικρότερες τάξεις και πάτε να πείτε σε ένα παιδί τετάρτης δημοτικού να συμμετέχει και αυτό σε κανόνες και ιδιαίτερα αν είναι και κυρώσεις τότε θα διαπιστώσετε ότι τα μικρά τα παιδιά είναι απόλυτα και βάζουν πολύ αυστηρούς κανόνες σε οποίους δεν μπορούν να ανταποκριθούν και είναι πάρα πολύ αυστηρά. Άρα λοιπόν εκεί πέρα θα πρέπει εσείς να επέμβετε. Περισσότερα πράγματα όμως για κανόνες και για αντιμετώπιση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς θα πούμε στα επόμενα μαθήματα. Δείτε στο σεδιάγραμμα που σας έδωσα την προηγούμενη φορά με τον αριθμό των μαθημάτων. Στο περίπου είναι αυτό. Μετά από δύο περίπου μαθήματα θα μιλήσουμε για αντιμετώπιση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Το θεωρώ πολύ σημαντικό λοιπόν να μπαίνετε και στο ETF ώστε να κατεβάσετε και από εδώ τις διαφάνειες, να ξέρετε ότι τις διαφάνειες όσοι τις διαβάσουν σε εμένα πάντα βάζω ερώτηση από εκεί και αυτό σημαίνει ότι ένα πέντε το παίρνετε από εκεί. Είναι τα βασικά τα οποία εγώ απαιτώ από εσάς να τα ξέρετε. Από εκεί πέρα αυτοί που θέλουν να πάρουν δέκα θα πρέπει να διαβάσουν και τα αντίστοιχα κεφάλαια από τις διαφάνειες. Άρα λοιπόν οδηγός θα είναι οι διαφάνειες για τις δικές σας εξετάσεις. Αυτά θεωρώ τα πιο σημαντικά. Τώρα επαναλαμβάνω πάλι τις εργασίες. Είναι πολύ σημαντικό διότι αυτές οι εργασίες πιστεύω ότι και θα σας δώσουν τη δυνατότητα να μάθετε κάποια πράγματα αλλά και θα επιβραβευτείτε με μία μονάδα για κάθε μία που θα κάνετε. Για παράδειγμα την επόμενη φορά θα ασχοληθούμε με διδασκαλία δεξιοτήτων με τη δομή μαθήματος. Και συνήθως αυτό που γίνεται στο πρώτο μάθημα είναι να κάνουμε προθέρμανση. Εδώ λοιπόν εγώ ζητάω από εσάς να βρείτε μία εργασία για να δούμε η προθέρμανση που κάνουμε στην αρχή του μαθήματος. Αυτοί οι κλασικοί που τρέχουν τα παιδιά γύρω γύρω από την αυλή και στη συνέχεια κάνουνε στατικές διατάσεις. Εάν πράγματι ωφελεί σε σχέση με την επίδοση και αν πράγματι προστατεύει σε σχέση με τραυματισμούς. Είτε λοιπόν βρείτε κάτι σε σχέση με τραυματισμό, είτε βρείτε ένα άρθρο μόνο σε σχέση... Για παράδειγμα έκανα εγώ προθέρμανση σε πέμπτη δημοτικού. Είναι πολύ σημαντικό να μην βρείτε ένα άρθρο το οποίο να αναφέρετε σε αθλητές αλλά να αναφέρετε σε ηλικίες από 7 έως 16 το πολύ. Σε αυτές οι ηλικίες που μας ενδιαφέρουν εμάς. Και εκεί πέρα να βρείτε όχι ένα βιβλίο που να λέει ότι ξέρεις πρέπει να γίνεται προθέρμανση, αυτά τα κλασικά που λένε όλοι... αλλά θέλω ένα ερευνητικό άρθρο το οποίο να έχει προθέρμανση. Προθέρμανση τους έκανε για παράδειγμα εδώ κάποια μαθήματα, στη συνέχεια τους έκανε κάποια τέστ. Τι επίδραση είχε αυτή η προθέρμανση με θυστατικές διατάσεις. Στη συνέχεια υπάρχει το πρωτόκολλο της δυναμικής προθέρμανσης και γι' αυτό το λόγο το βάζω για να σας δείξω... ότι υπάρχουν και διάφορα είδη προθέρμανσης και για έναν άλλο επίσης σημαντικό λόγο. Και στη συνέχεια τους έβαλαν πάλι να ρίξουν για παράδειγμα την μπάλα ή να κάνουνε σπρίντ 30 μέτρα. Σε ποια περίπτωση είχανε, σε ποιο πρωτόκολλο προθέρμανσης είχανε οι μαθητές καλύτερες επιδόσεις. Γι' αυτό θα πρέπει να μπείτε στο ίντερνετ λοιπόν και να βρείτε μια τέτοια εργασία. Συνήθως οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι warm up διότι αν είναι ελληνικό δεν ξέρω ίσως να έχει χαπέ αλλά αυτά το κάνω επίτευα. Θα σας τα δείξω την επόμενη φορά που θα μπορούσατε να ψάξετε. Πλήνεις την πόρτα. Πες μας πάλι το όνομά σου. Βασίλης. Όχι τελείως όμως. Έλα εσένα περιμένουμε. Άρα λοιπόν για την επόμενη φορά όσοι θέλετε μπορείτε και σας ενδιαφέρει αυτό το θέμα μπορείτε να βρείτε λοιπόν ένα άρθρο με προθέρμανση, πρωτόκολλα προθέρμανσης και επίδραση στην επίδοση των μαθητών. Το άλλο τώρα το οποίο θέλω όσοι θέλετε βέβαια να ασχοληθείτε θα το χρησιμοποιήσουμε για να μιλήσουμε για την ολική και τη μερική μέθοδο διδασκαλίας. Είναι περίπου θα μιλήσουμε στο έκτο με έβδομο μάθημα γι' αυτό οπότε έρχεται αρκετό χρονικό διάστημα για να μάθετε αυτήν εδώ τη δεξιότητα. Και βέβαια και μάλιστα ποιο αστέρι αυτό που θέλω εγώ λοιπόν από εσάς. Ο λόγος για τον οποίο το κάνω αυτό είναι για να μπείτε στη θέση των μαθητών όταν μαθαίνουν αυτή μια καινούργια δεξιότητα πως αισθάνονται. Διότι θεωρώ ότι το έχουμε παρακάνει με τη μερική μέθοδο διδασκαλίας ιδιαίτερα όταν διδάσκουμε για παράδειγμα το σούτ στο μπάσκετ ή την μπάσα δάχτυλα στο βόλι. Στις οποίες δεξιότητες συνήθως προτείνεται να κόβουμε τη δεξιότητα στα επιμέρους κομμάτια από τα οποία αποτελείται και να το διδάξουμε και στη συνέχεια να τα ενώσουμε αυτή είναι η μερική μέθοδο της διδασκαλίας. Και εδώ θα ήθελα να σας δείξω κάποιες άλλες απόψεις αλλά και θα ήθελα ξέρετε άλλο είναι να το λες μόνο θεωρητικά και άλλο είναι να το έχεις δοκιμάσει και εσύ να το βιώσεις πως μαθαίνεις εσύ μια καινούργια δεξιότητα. Για αυτό ζητάω εγώ από τους δικούς μου φοιτητές ότι πριν πάτε να διδάξετε μια δεξιότητα πρώτα ή πριν βάλετε μία άσκηση στα παιδιά πρώτα δοκιμάστε την εσείς τον εαυτό σας για να δείτε έχει νόημα αυτό που κάνω. Οπότε για την επόμενη φορά όσοι το ετοιμάσουν θα ήθελα να μου το στείλουν σε email μόνο μην μου το στείλετε την πέμπτη το απόγευμα γιατί δεν θα προλάβω να το δω. Καλό είναι ήδη την τετάρτη να μου το στείλετε. Αυτό εδώ το άρθρο και αν κάποιος θέλει να το κάνει παρουσίαση εδώ πέρα θα ήθελα να μας παρουσιάσει μόνο την περίληψη συνήθως όταν διαβάζουμε ένα άρθρο διαβάζουμε μόνο την περίληψη στην αρχή και εκεί να μας πει τι έκανε αυτός. Επίσης το μόνο κομμάτι που θέλω εγώ μέσα από το άρθρο είναι να μας πει και τι ασκήσεις περιελάμβανε αυτό το πρωτόκολλο προθέρμανση που έκανε γιατί έχω βαρεθεί να μιλάμε γενικά και αόριστα κάνουμε δύναμη έτσι ή κάνουμε προθέρμανση έτσι. Στην πράξη κρύβεται ο διάολος. Θέλω λοιπόν να μας κάνει και μια περιγραφή τι προθέρμανση έκανε αυτός και βρήκε τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα της επιδόσης των μαθητών. Χρησιμοποίησε στατικές διατάσεις, δυναμικές διατάσεις, ποιες ασκήσεις εφάρμοσε. Άρα λοιπόν θέλω το δείγμα το οποίο χρησιμοποίησε αυτός, θέλω το πρωτόκολλο που χρησιμοποίησε, ποια πρωτόκολλα σύγκρινε αυτός μεταξύ τους και θέλω τα τέστ τα οποία χρησιμοποίησε, άλμα σε μήκος, ρίψη μπάλας και στο τέλος τα αποτελέσματα. Μην κολλήσετε παιδιά στη στατιστική ανάλυση, τα αποτελέσματα τα γράφουν, είναι δύο προτάσεις στην περίληψη τι βρήκε. Εσείς συνήθως είναι όλα γραμμένα στην περίληψη αν είναι από καλό περιοδικό, αν είναι από ένα ινδιάνικο περιοδικό. Εντάξει καλώστες, χάσατε φοβερά βίντεο, τα έκανα ειδικά για εσάς. Λοιπόν θα σας δείξω τότε μόνο το ένα γιατί νιώθω όπως η μαμά σας που ετοιμάζει φαγητό και ξαφνικά εσείς παίρνετε τηλέφωνο και λέτε δεν θα μπορέσω να έρθω θα φάω έξω. Εκεί βέβαια αισθάνεται πολύ άσχημα γιατί σου ετοίμασα τόσο ωραίο φαγητό και εσύ δεν έρχεσαι. Ποιο σας άρεσε πιο πολύ από τα δύο για το τηλέφωνο, ποιο να τους δείξουμε. Αυτό με το όπλο. Από ό,τι βλέπω έχουν φέρει και γλυκά για να μας γιορτάζει καμία. Μόνο για τον δάσκαλο τότε. Λοιπόν είστε έτοιμες. Λοιπόν δέστε το αυτό εδώ το έφερα για τον κανόνα ότι θα πρέπει να κλείνετε τα κινητά σας. Βέβαια εγώ δεν θα κάνω κάτι αλλά δεν πειράζει. Ένα είναι αυτό εδώ και το άλλο τη δεξιότητα εκτός από την έρευνα που θα το διαβάσετε στις διαφάνειες. Ή θα σας πουν τα άλλα παιδιά για το επόμενο μάθημα. Το άλλο είναι αυτή τη δεξιότητα που θα πρέπει να όσοι θέλετε να μάθετε. Πώς μάθατε αυτή τη δεξιότητα όσοι τη μάθατε. Κάτι κάνω εδώ πέρα και κλείνω ταυτόχρονα και το powerpoint. Κάτι κάποια χαζομάρα κάνω. Εκτός και αν το βίντεο είναι με φαντάσματα, στοιχειωμένο. Νομίζω ότι εσείς πλέον ξέρετε πώς διατυπώνουμε στόχους στη φυσική αγωγή. Πλέον έχουμε κορεστεί για αυτό το θέμα οπότε δεν το συζητάμε άλλο. Το διατυπώνουμε ποσοτικά και ποιοτικά. Δέστε γιατί είναι σημαντικό αυτό. Αυτό επίσης το γνωρίζετε. Το χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα για την ανατροφοδότηση. Θέλω λοιπόν όταν εσείς θα μπαίνετε να κάνετε μάθημα στα παιδιά να χρησιμοποιείτε αυτές τις λέξεις κλειδιά. Να κάνω και ωραίο δεκόρ για το βίντεο. Αλλά επίσης θέλω να το χρησιμοποιήσετε λοιπόν στην ανατροφοδότηση. Όταν ο άλλος πάει να κάνει σούτ στο μπάσκετ θέλω εσείς από πριν να έχετε καθορίσει τα ποιοτικά σας κριτήρια. Και βλέποντάς τον να εκτελεί το σούτ να λέτε αυτό ή εκείνο. Πώς θα το λέτε θα το δούμε τώρα. Η ανατροφοδότηση αφιερώνω στο βιβλίο περίπου 10 σελίδες. Δεν θέλω να τα διαβάσετε όλα, τις διάφορες κατηγορίες και όλα αυτά. Απλά το έκανα για να κάνω επίδειξη και εγώ στο βιβλίο μου ότι ναι έχω διαβάσει την βιβλιογραφία και γι' αυτό τους τα βάζω εκεί πέρα. Για σας όμως δεν θέλω να καθίσετε να μάθετε τις διάφορες κατηγορίες ανατροφοδότησης. Για μένα είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει η ποσοτική ανατροφοδότηση και η ποιοτική ανατροφοδότηση. Τι καταλαβαίνεις κάτω από τη λέξη ποσοτική ανατροφοδότηση. Κάποιος που είναι πίσω πίσω συνήθως. Τι καταλαβαίνεις όταν λέω ο δάσκαλος δίνει ποσοτική ανατροφοδότηση. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Τον όνομά σου. Πέτρο. Παρακολουθούμε πόσες επαναλήψεις, πόσες φορές θα γίνει μια κίνηση. Ας υποθέσουμε ότι μου έβαλες να κάνω την άσκηση 6 φορές να σουτάρω και να μετρήσω πόσες φορές θα βάλω την μπάλα στο καλάθι. Και εγώ ρίχνω μία, δύο, τρεις και η μπάλα μπαίνει ή δεν μπαίνει. Άρα λοιπόν ποια είναι η ποσοτική ανατροφοδότηση. Σε αυτή την περίπτωση είναι σωστό αυτό που λες. Αυτό που είπες είναι σωστό. Όμως ποσοτική ανατροφοδότηση που απευθύνεται κυρίως. Για παράδειγμα έκανες, έβαλες το τεστ άλμα σε μήκος. Και μέτρησες τα παιδιά και είδες ότι ένας πέντε μέτρα ο άλλος πέντε δέκα. Άρα λοιπόν αναφέρεται στο αποτέλεσμα. Η ποσοτική ανατροφοδότηση αναφέρεται στο αποτέλεσμα το οποίο όμως μπορούμε να το μετρήσουμε. Σε μέτρα ή σε απόσταση και εγώ δεν ξέρω σε τι άλλο. Η ποιοτική ανατροφοδότηση αντίθετα αναφέρεται σε... Που αναφέρεται η ποιοτική ανατροφοδότηση. Κοίταζες ποιος μπαίνει εε. Πουλάκι μου. Που αναφέρεται η ποιοτική ανατροφοδότηση. Σε θυμάμαι και στο εργαστήριο. Μπροστά μπροστά. Που αναφέρεται η ποιοτική ανατροφοδότηση. Όταν λέμε ποιοτικά κριτήρια τι εννοούμε. Έρα και να βάλω σε εξετάσεις μια τέτοια ερώτηση που δεν τη βάζω ποτέ γιατί θεωρώ ότι πλέον όλοι το ξέρετε. Είμαι πολύ περίεργος. Που αναφέρεται η ποιοτική ανατροφοδότηση. Όχι εδώ δείχνω. Σημαδεύω με laser. Στην περιγραφή της τεχνικής. Ωραία. Και εγώ σας λέω κάθε φορά που θα πηγαίνει κάποιος να σουτάρει και κάνει το σούτ στο μπάσκετ να του δίνεται η ανατροφοδότηση. Τότε θα θεωρήσω την ώρα που κάνετε μάθημα ότι ναι ανατροφοδότηση. Θα βάζω ένα ν. Δίνει η ανατροφοδότηση αυτός. Το ερώτημα μου όμως είναι. Όταν διδάσκεται πού θα δώσετε βαρύτητα. Για παράδειγμα. Εσύ έκανες την επίδειξη και τους είπες σουτάρουμε και ωραία τέχνη. Τώρα βέβαια δεν είμαι και σε καλό σημείο για να με βλέπετε όλοι. Ναι γίνω και κλόον για σας εντάξει είπαμε. Γίνομαι που γίνομαι με όλα αυτά που λέω και όχι μόνο τα έχω και σε βίντεο θα τα έχω οπότε θα με βλέπω και. Λοιπόν εσείς το δείξατε έτσι. Ανοιχτά πόδια εδώ είπατε αγκώνας κάθετος σπάζει ο καρπός. Τους το δείξατε. Τους είπατε τα πιο σημαντικά πόδια στο άνοιγμα των όμων αγκώνας κάθετος σπάζει ο καρπός. Και πάει ο πιτσιρικάς και σουτάρι με τα δύο τα χέρια έτοιμος να πιέσει την παλά. Τσάκ. Τι ανατροφοδότης θα του δώσετε. Τώρα θέλω να βγάλω βέβαια και τη ζακέτα και στάνω με άβολα θα το κρατάω λοιπόν αυτό. Αλλά αν το κρατάω. Τέλος. Τι ανατροφοδότης θα του δώσετε. Τι ανατροφοδότης θα του δώσετε στο Δημητράκι λοιπόν. Τι ανατροφοδότης θα του δώσεις τέλος τέλος εκεί με το πράσινο. Πάσχαλα δάσκαλε. Όλα μέσα τα βάζω. Και το μάσκι μου κάνεις και γιατί να το κάνω έτσι. Εγώ γουστάρω έτσι να το κάνω. Αφού τα βάζω όλα μέσα. Την τεχνική. Δηλαδή όταν θα πάω εγώ στην αγώνα θα μου πει ο άλλος πάρε έναν πόντο για την ωραία τεχνική. Άρα επειδή γουστάρεις εσύ έτσι και το μάθες πρέπει να μου το διδάξεις και εμένα έτσι. Δηλαδή εσύ θα μου βάλεις βαθμό εμένα με βάση την τεχνική ή με βάση το αποτέλεσμα. Στην αθλοπαιδιά τι μετράει. Πως θα βάλεις το γκολ μέσα. Πως θα μπει μπάλα στο πλεκτό. Δεν μετράει αν εγώ χρησιμοποιήσα την τέλεια τεχνική που μου δείξει ο δάσκαλος. Μετράει να την βάλω τάκ με την πλάτη με οτιδήποτε θέλεις να μπει μέσα. Ο Πρίντεζης σουτάρει και το έχει κάνει και όλας για να μην τον προλαβαίνουνε με το ένα το χέρι και έτσι έβαλε και το καλάθι και κέρδισε. Δεν είσαι ο Πρίντεζης εκεί. Δεν είσαι ο τσερβιτόρου. Σωστό και αυτό αλλά μια άλλη φορά. Προσέξτε το να δείτε το τελευταίο καλάθι. Το τελευταίο καλάθι και κέρδισε ο λιμπιακός την πρώτη τελευταία φορά την Τσέσεκα Μόσχα που ήταν και φανταστική ομάδα και έκανε ανατροπή. Το κέρδισε όχι σουτάροντας έτσι αλλά έτσι και από τότε. Αμάν θα με κυνηγούσε ο κοσμήτωρας τώρα. Καταλαβαίνετε. Άρα λοιπόν τι ανατροφοδότηση θα του δώσετε. Θα το δεχτείτε ή δεν θα το δεχτείτε. Στη θεωρία όλα ακούγονται πολύ ωραία. Θα δίνουμε ποιοτική ανατροφοδότηση. Λέγει. Όνομα. Σταύρο. Σταύρο. Θα τον εκεί θα τον κάνουμε να ρίξει και με τα δύο τα χέρια. Να μάθει τεχνική και με τα δύο τα χέρια. Δηλαδή με ένα έχει το δικό του στυλ αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιεί και να ρίχνει και με τένα το χέρι. Και μετά αυτός επιλέγει να σας πω σαν... Α εσύ επιμένεις το δικό σου. Κοίταξε μια χαρά σουτάρεις έτσι δέκα στα δέκα αλλά θα σουτάρεις έτσι όπως λέω εγώ. Όχι. Να το κάνουμε να προσπαθήσουμε. Ρε παιδιά είναι στη Γερμανία ένας. Αυτός ήταν Μαροκάνος κάτι κάπου από εκεί ήτανε. Ο οποίος ήτανε ένας δίμετρος ο τύπος και έγερνε κιόλας. Και σουτέρνε έτσι. Και ήτανε ο καλύτερος τριποντίστας του πανεπιστημίου. Και όχι μόνο αυτός. Ο Διαμαντίδης πως σουτάρει. Έτσι σουτάρει. Στο πλάι τελείως είναι αριστερόχειρας κιόλας. Δηλαδή αυτόν τον παίχτη θα τον πεις εσύ. Και είναι από τους πιο ευστοχούς. Θα τον πεις εσύ. Εντάξει μια χαρά σουτάρεις αλλά... Α, γεια σου. Ένα το κρατούμενο. Στις αθλοπαιδιές λοιπόν εκείνο που μετράει είναι να μπαίνει μπάλα μέσα. Τώρα εμφανίζεται ένας άλλος μαθητής ο οποίος κάνει κουτάλα. Εσείς το έχετε πει. Τετάρτη Δημοτικό έχετε πει σουτάρω έτσι. Θα σου πω μετά να πεις. Θα κουραστεί το χέρι σου έτσι. Λοιπόν, γιατί το λέω αυτό. Γιατί μπορείς στην πορεία να λυθεί η απορία σου. Καλά, άντε πες. Αυτό που είπαμε πριν. Μπορούμε να δώσουμε την ικανότητα τους για να το αλλάξουμε την τεχνική. Αφού λοιπόν το νοιάζει πόσα καλάθια βάζει και πόσα αστοχός είναι, τότε αφαιρούμε το στόχο του. Δηλαδή το τρομάζουμε να ρίχνει σαν ένα φίλο του αντί να ρίχνει στο καλάθι. Οπότε εκεί δεν μπορεί να μετρήσει αν το κάνει σωστά ή όχι. Εκεί μπορούμε να διαπτώσουμε την τεχνική του. Φαντάζεστε τώρα ένας δάσκαλος παιδιά, πηγαίνει και λέει, έχει στο μυαλό του, αυτή είναι η σωστή τεχνική, οπότε εγώ του βγάζω το στόχο και σου τα ρεσένα στον τείχο. Και ο άλλος ο δάσκαλος το παίρνει και το βάζει κατευθείαν στον καλάθι. Ποιος θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον στην άσκησή του. Εσύ, ναι μεν σαν δάσκαλος, σκέφτεσαι εγώ θα του διδάξω τη σωστή τεχνική. Αυτός θα πάει στον τείχο, το πιο πιθανό, όπως και αυτό που κάναμε στο εργαστήριο που σας είπα, κάντε στον αέρα δέκα φορές. Για εσάς πολλές ασκήσεις να ξέρετε, τις έχουμε βγάλει εμείς οι δάσκαλοι, γιατί με τη λογική έχουμε σκεφτεί ότι ναι είναι πολύ καλές και έτσι θα μάθουν οι μαθητές μας. Όταν όμως οι μαθητές μας την εκτελούν αυτή την άσκηση, βλέπουμε ότι τη θεωρούν γελία και έτσι δεν είναι εκεί με όλους την ψυχή. Όταν κάποιος λοιπόν μαθητής δεν την εκτελεί με την ψυχή του την άσκηση, δεν υπάρχει περίπτωση να μάθει. Εάν δηλαδή εγώ τον βάλω στον τείχο που λένε μάλιστα πολλοί, στον τείχο για να σημαδέψεις και πολλοί μάλιστα τι κάνουν, βάζουν και ένα τέτοιο σημάδι εδώ πέρα και λένε σημάδεψε εκεί στον τείχο και με αυτόν τον τρόπο. Και εγώ λέω ρε δάσκαλε, για να σημαδέψεις ένα σημάδι στον τείχο, ποια δεξιότητα είναι κατάλληλη. Πώς σημαδεύουν αυτοί στον τάρτς. Στα βελάκια. Αυτό θέλω να πω, πολλές φορές οι ασκήσεις που χρησιμοποιούμε δεν είναι κατάλληλες για τη δεξιότητα που θέλουμε να διδάξουμε. Δηλαδή στον τείχο δεν έχω επιτυχία αν σημαδέψω έτσι, δηλαδή να κάνει καμπύλι και να χτυπήσει έτσι και δεν έχει νόημα για το μαθητή. Στον τείχο θα σημαδέψει με αυτόν τον τρόπο. Άργησες πουλάκι μου! Τι δικαιολογία! Αφού μπορείτε να μπείτε όποτε θέλετε, αλλά χωρίς να μου κάνετε φασαρία. Αυτός το έκανε, καλά να πάθεις, αυτός μου έδωσε το χέρι. Άρα λοιπόν δεν έχει νόημα να σημαδέψει έτσι. Η άσκηση αυτή εσύ καλά το σκέφτηκες, αλλά για το μαθητή δεν έχει νόημα. Αυτό προσπαθώ να σας δείξω ότι πάρα πολλές ασκήσεις δείχνουν να είναι φανταστικές ασκήσεις. Από την πλευρά όμως του δασκάλου. Μπέστε από την πλευρά του μαθητή. Ή ξέρω εγώ ένα στεφάνι λέει ο άλλος. Να χρησιμοποιήσω ένα στεφάνι και παίρνει για το σουτ στο μπάσκετ και το βάζει εδώ το στεφάνι. Και του λέει σημάδεψε έτσι. Σε αυτή την περίπτωση ποια δεξιότητα αυτή η άσκηση να κρατάει το στεφάνι ο Γιώργος και εγώ να σημαδεύω τώρα με το μπάσκετ να το βάζω μέσα. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αυτή η δεξιότητα κατάλληλη. Όλες οι δεξιότητες που χρησιμοποιούμε στις αθλοπαιδιές έχουν ευρεθεί γιατί είναι κατάλληλες. Θεωρούνται σε σχέση με κάποιες άλλες. Σε αυτή την περίπτωση αυτή η δεξιότητα είναι περισσότερο κατάλληλη. Αυτό θα πρέπει να το έχετε πάντοτε στο μυαλό σας. Τελικά έχω σηκάσει ή θα το βγάλω. Δεν γίνεται αυτό. Άρα λοιπόν το επόμενο που έχουμε είναι... Σε βλέπετε ο ένας μαθητής παράει με κουτάλα και τα βάζει όλα μέσα. Τι ένα τροφοδότης θα του δώσετε. Να σας αγχώσω λιγάκι. Θα αισθάνομαι σαν τους τραγουδιστές. Δικό σας. Λέγε... Λέγε... Λέγε... Λέγε... Λέγε... Λέγε... Λέγε... Λέγε... Λέγε... Ναι... Εγώ είμαι ο Δημητράκης... Εγώ είμαι ο Δημητράκης... Και κάνω κουτάλα. Και τα βάζω όλα μέσα. Βράβο Δημητράκη. Όχι ρε αυτόν δείχνω. Δεν φαίνεται. Μόνο εγώ το βλέπω. Συμπάδωψε λίγο. Ποιον είναι το λίγο. Α ναι σωστά. Αυτό εδώ. Εμένα. Να δω πως είναι. Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι... με αντιπαθούν εδώ πέρα. Γύρνα λίγο. Γύρνα λίγο. Και χαμογέλας παιδιά. Το χαμόγελό του ιδιαίτερα όταν το έκανα... Τώρα δεν χαμογελάει. Πιλάμε ένα σατανικό χαμογέλο. Δεν χρειάζεται να έχω παρακολουθήσει... γλώσσα σώματος. Λέγε. Με το καφέ. Τι θα μου πεις. Τώρα μιλάμε για μικρά παιδιά έτσι. Ναι. Δεν θα τον αφαιρέω δε θα σου πω... καλά τον κάλεσες. Θα τη δεχτείς. Με τον άλλον είπαμε θα το δεχτούμε. Βαράει με τα δύο τα χέρια. Αφού θέλεις με τη δική σου δεχτεία... μετράει αποτελεσματικό... ότι τα είπαμε και καταλήξαμε. Ναι. Τώρα σε αυτόν εδώ με τη μπουτάλα. Πολύ το σκέφτεσαι ρε δάσκαλε. Καλά κάνεις. Αυτό θέλω. Πριν απορρίψετε μία προσωπική τεχνική... θέλω να το σκεφτείτε. Μόνο που θα σας πω με ποια κριτήρια. Καλά κάνεις και το σκέφτεσαι... και δεν το απορρίπτεις αμέσως. Διότι αν απορρίπταμε αμέσως... όλες τις τεχνικές που εμφανίζονται... θα είναι συντηρητήκλες. Δεν θα εμφανίζονταν καινούρια τεχνική... στο άγμα σε ύψος. Καινούρια τεχνική στο κολύμπι. Θα κολυμπούσαμε όπως παλιότερα. Προσέξτε πως συνδυάζεται αυτό... με τους στόχους της εκπαίδευσης... που μιλήσαμε προηγουμένως. Στο προηγούμενο μάθημα. Στο προηγούμενο μάθημα είπαμε ότι η κοινωνία... περνάει στους μαθητές... στους κανόνες... και τους θεωρεί οτι είναι σημαντικούς. Οι κανόνες τους είναι τέλειες... και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Και αναφέραμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ότι αυτοί είναι οι κανόνες... και δεν τους αλλάζουμε με τίποτε. Αυτή είναι η παράδοσή μας. Κάποιες άλλες όμως κοινωνίες... περνάνε στους μαθητές αυτούς τους κανόνες... ταυτόχρονα όμως τους αφήνει το περιθώριο... χρησιμοποιώντας μαθητοκεντρικές... μεθόδους δασκαλίας... να αναπτυχθούν με έναν διαφορετικό τρόπο... σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν... και έτσι στην πορεία να αλλάξουν... και ορισμένους από τους κανόνες. Και έτσι εξελίσσονται αυτές οι κοινωνίες. Εάν εμείς μεγαλώναμε σε μια κοινωνία... η οποία θεωρούσε ας πούμε... όπως σοβιετικού τύπου... για παράδειγμα... οι οποίες θεωρούν ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος... και τελείωσε... γιατί αυτή τη δυνατότητα... να αναπτύξει σε έναν δικό του τρόπο. Άρα λοιπόν... προσοχή σε εμάς εδώ πέρα... όταν θα το απορρίψουμε. Την κουτάλα θα τη διεχτείτε... με βάση σε όλα αυτά που είπαμε. Πες. Όνομα? Γιώργο. Γιατί κύριε, αφού τα βάζω όλα μέσα. Να βάλει ένα αντίμαλό. Καλώς. Δεν σε πίνω να σουτάρεις με την κουτάλα... γιατί δεν είναι αυτή η σωστή τεχνική. Το σέξι είναι τελείως διαφορετικό... να πεις σαν αμαρτή. Είναι λάθος. Γιατί είναι λάθος... γιατί δεν είναι αυτή η σωστή τεχνική... και τελείως διαφορετικό να τον πείσεις... ότι ξέρεις η δική μου τεχνική είναι καλύτερη. Γιατί? Γιατί αν σουτάρεις με αυτόν τον τρόπο... μέσα στο μάτσο θα σε πεθάνουμε στις τάπες. Αυτήν η διαφορά ξέρετε... ενός καλού δασκάλου και ενός δασκάλου ο οποίος σκέφτεται. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχεις... είναι όταν σουτάρεις με αυτόν τον τρόπο... η τροχιά που έχεις για να βάλεις και δύναμη... είναι πολύ μεγαλύτερη. Γι' αυτό και θεωρείται πολύ σημαντικό... να είναι ο αγγόνας κάφτος. Αν είναι εδώ πέρα η τροχιά είναι πολύ πιο μικρή. Αυτά είναι βιοκινητική. Θα σας τα κάνει ο κόλλας. Τα κάνετε? Χαίρομαι. Άρα λοιπόν... Πριν απορρίψετε μια τεχνική... την οποία θα σας τη δείξει κάποιος μαθητής... θέλω πρώτα να σκεφτείτε... επιτρέπουν οι κανονισμοί... της συγκεκριμένη εκτέλεσης της δεξιότητας. Ένα. Δύο. Η εκτέλεση, ο τρόπος με τον οποίο αυτός εκτελεί τη δεξιότητα. Θα του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα... διότι αν συνεχίζει αυτό... και έτσι ξέρω εγώ και κάνει και έτσι... ίσως εκεί να έχει κάποιο πρόβλημα... στη μονδελική του στήλη. Στο τένις ας πούμε το συναντάμε αυτό συνήθως... ότι πρέπει να έχεις καλή τεχνική. Τέλος... μπορεί να εφαρμοστεί αυτό που είπε ο Γιώργος. Μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Γιατί ναι... τώρα στην άσκηση το εφαρμόζεις αυτό. Όμως το παιχνίδι... Άρα λοιπόν... τι θα πρέπει να προσέξουμε... πριν απορρίψουμε... μια προσωπική τεχνική. Η απάντηση είναι αυτές οι τρεις σειρές. Μόλις είπα... έτσι αρχίστε και γράφετε. Τώρα... τόση ώρα μιλάμε για ανατροφοδότηση. Και εδώ η... το όνομά σου... η Ελίζα λοιπόν... το εκτελεί και της λέω... όχι έτσι ρε Ελίζα έτσι το έδειξα εγώ. Πώς θα δώσεις ανατροφοδότηση... ώστε ο μαθητής σου... να μην το εκλάβει αυτό... σαν παρατήρηση... ή να μην τον υποτιμήσεις. Γνωρίζει κανείς... ας πούμε εδώ... στο σουτ στο μπάσκετ. Εγώ σουτάρω με αυτόν τον τρόπο. Πώς θα μου δώσετε ανατροφοδότηση... για να μην το εκλάβει αυτό. Μου αρέσει που κάθεις στην κεφαλή του τραπεζιού. Ναι μάνα. Ε, σε βλέπω. Το όνομά σου... Γιάννης. Αντιπαιδαγωγικό αυτό... αλλά πολύ ευχάριστο. Γιάννη. Θα το κάνεις πολύ σωστά... αλλά για να δοκιμάσαι να κάνεις την αντελέση... τέλειο παιδί μου πια έχει τα δαμόδια σου. Τέλειο, τέλειο. Λοιπόν, κοιτάξτε τι γίνεται. Κάθε φορά... που έρχεται κάποιος... και σας ζητάει τη γνώμη σας... για παράδειγμα έρχεται ο φίλος και σας λέει... κοιτά, αγόρασα καινούργια φόρμα. Εσύ την βλέπεις και λες... μάπα. Ή τι χρώμα είναι αυτό. Όταν δίνεις με αυτόν τον τρόπο... ανατροφοδότηση... τότε αυτός σε αντιπαθεί... αλλά και δεν δίνει βαρύτητα σε αυτό που λες. Όταν όμως του λες... οραία λύγεις στα πόδια σου... τον κάνεις έτσι να αισθανθεί ωραία... αμέσως ανοίγεται. Οπότε είναι έτοιμος να δεχτεί την παρατήρησή σου. Άρα, λοιπόν, το πρώτο πράγμα... που θα πρέπει να λέτε... όταν είναι να δώσετε ανατροφοδότηση... ιδιαίτερα σε παιδιά ευαίσθηται. Γιατί, αν παίζει σε κανέναν... χοντρόπετσο... ο οποίος είναι και καλός ασθητής... και έχεις και... πολύ καλά. Λοιπόν τα καλύτερα χάνω σαν δάσκαλος. Εάν λοιπόν έχεις κάποιον μαθητή ο οποίος ξέρει να εκτελεί, έχεις καλή σχέση μαζί του, δε χρειάζεται, του λες κατευθείαν τι συμβαίνει, αλλά αν έχεις ιδιαίτερα ένα μαθητή ο οποίος δεν πιστεύει και τόσο πολύ στον εαυτό του, κάντο να νιώσει καλά, ας τα κάνει όλα λάθος. Κάτι θα βρεις να του πεις ότι το κάνεις σωστά. Σωστά λυγίζεις λοιπόν τα πόδια σου, άνοιξέ τα στο άνοιγμα των ώμων και το κλείνεις με μία παρότερηση. Συνέχισε την προσπάθεια. Αυτό θα ήτανε στην ερώτηση λοιπόν. Πώς δίνουμε ανατροφοδότηση για να αυξήσουμε την παρακίνηση των μαθητών ή πώς δίνουμε ανατροφοδότηση, ώστε να μην την νιώσουμε αυτή σαν παρατήρηση και να θέλει να ξασκηθεί περισσότερο, η απάντηση είναι αυτή. Οπότε εγώ, στο μάθημά σας, δεν θα κοιτάζω μόνο εάν δίνετε έναν τροφοδότηση, αλλά και πώς τη δίνετε. Είναι πράγματα τα οποία δεν τα λέμε στο εργαστήριο αυτά. Πες. Αν μένει ο χώστος τωμικά έναν αθήκη, θα σας αναδείξουμε πώς είναι η τετρική από την αρχή. Εκεί, με αυτό, θα ασχοληθούμε όταν θα μιλήσουμε με την επίβλεψη της τάξης. Και εκεί θα υποψιάζουμε ότι στο επόμενο μάθημα. Οπότε εκεί, αν θα δώσουμε ατομικά ποιοι είναι οι διάφοροι τρόποι μες ο οποίος δίνουμε ανατροφοδότηση. Άρα λοιπόν, προσέξτε τώρα εδώ, αυτό εδώ το πράγμα. Λευτέρι, σωστά σηκώνεις, μπλα μπλα μπλα μπλα. Το διαβάσατε? Αν λοιπόν βάλω μία ερώτηση, πώς δίνουμε ανατροφοδότηση για αύξηση της παρακίνησης, αυτή είναι η απάντηση. Τα έχω στις διαφάνειες αυτά. Να προχωρήσω παρακάτω. Αν όμως βάλω μία ερώτηση, και εδώ θα δείτε ότι άλλα λέμε την μια και άλλα λέμε την άλλη. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αποτελεσματική ποιοτική ανατροφοδότηση, τι πρέπει να προσέξει ένας δάσκαλος για να δώσει αποτελεσματική ποιοτική ανατροφοδότηση, είναι όλα αυτά εδώ. Να γνωρίζει τα ποιοτικά κριτήρια, να είναι κατανοητά στα παιδιά, να είναι περισσότερο θετικό και όχι αρνητικό. Η μόνη περίπτωση που δίνω αρνητικό είναι αρνητική ανατροφοδότηση, δηλαδή εσύ δεν κάνεις αυτό το πράγμα. Είναι όταν δεν καταλαβαίνει ο μαθητής τι κάνει. Να χρησιμοποιείς λέξεις περισσότερο διόρθωσε και όχι, όχι έτσι. Να είναι σύντομη και συγκεκριμένη. Μα όταν έχεις τρεις φορτάσεις να πεις και σου λέω εγώ, τι σύντομη και συγκεκριμένη. Βλέπετε λοιπόν και αυτό το συναντάμε σε πάρα πολλά βιβλία. Γι' αυτό και στο δικό μου το βιβλίο γράφω προσωπική άποψη ότι ναι σε κάποια παιδιά, ίσως να χρειάζεται να δίνεις, να λες όλο εκείνο εκεί τον κατεβατό, όμως φαντάζεται ένας δάσκαλος να λέει τρεις προτάσεις, να δώσεις εδώ να τροφοδότησες και μετά να πάει στον άλλον ξανά τρεις προτάσεις, θα γίνει γραφικός. Τα παιδιά δεν είναι τόσο χαζά, καταλαβαίνουν. Και εσείς όμως από την άλλη πλευρά, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δώσεις έναν τροφοδότησή σου. Ένας καλός τρόπος είναι εκείνος εκεί που είπαμε, μόνο που δεν μπορείς να τον εφαρμόνεις συνέχεια. Δηλαδή εδώ βλέπετε ότι υπάρχει αντίφαση, να είναι σύντομη, τι σύντομη. Αυτό είναι επίσης σημαντικό, κάθε φορά θα διορθώνεται ένα πράγμα, ώστε να έχετε ελπίδος ότι αυτό θα τους μείνει. Ένα πράγμα θα διορθώνεται. Εάν σας πέσει η ερώτηση στον ΑΣΕΠ παιδιά, συχνόρκια ανατροφοδότησης, πότε του δίνω ανατροφοδότηση, υπάρχει η άποψη και για την ώρα κυριαρχή, ότι όσο πιο συχνά όσο πιο καλά, με βρίσκει αντίθετο. Γιατί αυτό, γιατί. Όταν εσύ είσαι πάνω από έναν μαθητή, ο οποίος τώρα μαθαίνει το σούτ στο μπάσκι και του λες όχι έτσι, όχι έτσι, όχι έτσι, έστω τότε θα γυρίσεις να σου δώσει και μια σφαλιάρα, γιατί αυτός έχει το άγχος του εκείνη τη στιγμή να δοκιμάσει να δει τι γίνεται. Φαντάζετε να προσπαθώ εγώ να μάθω αυτό με τις τρεις μπάλες και όλη την ώρα να είμαι εγώ όχι έτσι, όχι έτσι, σπάσα τον καρπό, κάνε εκείνο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πολλά από αυτά τα πράγματα που λέμε στα βιβλία, στο τέλος αν καθείς και τα σκεφτείς και τα δεις στην πράξη, δεν ισχύουν. Μια άλλη βιβλιογραφία που είδα λέει δίνε ανατροφοδότηση, μια καλή αναλογία είναι στις τρεις προσπάθειες μία χορά να δίνεις ανατροφοδότηση. Αυτό να το δεχτώ. Για μένα, στην αρχή, αφού δείξετε τη δεξιότητα, αφήστε το να την εκτελέσει. Είναι επόμενο αυτός που σκέφτεται τη δεξιότητα να την εκτελέσει λάθος. Άφησε το να πειραματιστεί. Εκείνη τη στιγμή, απλά εσύ παρότρινε το να συνεχίσεις. Αυτό εδώ μόνο. Στην πορεία αν διαπιστώσεις ότι δεν έχει καταλάβει αυτό που θέλεις εσύ να του πεις, προσέξτε. Άλλο είναι σε μας στη φυσική αγωγή, είναι διαφορετικό από τα άλλα τα μαθήματα. Εάν στα άλλα τα μαθήματα έχει μάθει ένα και ένα ίσον δύο, έχει τελειώσει. Σε εμάς δεν αρκεί μόνο να ξέρει ότι πρέπει να μπαίνω κάτω από την πάλα, αλλά πρέπει και να το κάνει κιόλας αυτό το πράγμα. Και αυτό είναι όχι μόνο το μυαλό να έχει εξασκηθεί, αλλά και το σώμα. Εδώ λοιπόν χρειάζεται χρόνο αυτός. Κάθε φορά κάποια στιγμή αυτό αυτοματοποιείται. Άρα λοιπόν θα πρέπει να τον αφήνετε στην αρχή. Αν δείτε ότι δεν καταλαβαίνει αυτό που λες, για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνει αυτό στις σημαίνει μπες κάτω από την πάλα, τότε του δίνεις την ανατροφοδότηση. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν αρνητική ανατροφοδότηση και θετική. Μια ερώτηση, όλα αυτά που μας παρουσιάζετε είναι ένας τρόπος σκέψης τρόπος του καθηγητήσης της δραστηριότητας. Στο πώς να προσεγγίζουμε τα παιδιά με καταγωνικούς τρόπους για διαφορετική αγωγή και να μην απομακρυνθούν από μας. Αν κάποια παιδιά καταλάβουν ότι εμείς πιχείς μιλάμε αυτόν τον τρόπο, έχει αυτόν τον τρόπο, πως να τα προσεγγίσουμε. Δηλαδή ενώ του λες, μπράβο που τη συγκίνησή της δραστηριότητας τα καταλαβαίνεις σωστά, θα καταλάβει ότι το λες ο λόγος μου είναι να τον καταλυφιάσεις στην αρχή. Και μετά να μην απομακρυνθούν από εσένας. Δεν ζήτησα να κάνεις κάτι τέτοιο. Είσαι στο αντίθετο. Δεν ζήτησα όσο γίνεται λιγότερο να δίνεις έναν τροφοδότης, αφού το δείξεις, να του πιστεύεις ότι μετά από 2-3 προσπάθειες θα το καταφέρει. Και να ξέρετε ότι πολλές φορές τα παιδιά μπορεί την πρώτη μέρα να έχουν κάνει 100 σου και να μην έχουν βάλει κανένα καλάθι και την επόμενη μέρα να αρχίσουν να τα βάζουν. Δηλαδή η μάθηση σε εμάς δεν πηγαίνει έτσι, αλλά πηγαίνει με αλματάκια. Δεν ζήτησα να λέτε ψέματα, ίσα ίσα. Δεν ζήτησα, δηλαδή, αν δεις κάποιον ο οποίος δεν τα καταφέρνει και σου του πεις, ξέρω εγώ, μπράβο τα κατάφερες, εγώ είπα, θα βρεις κάτι που κάνει καλά, για να τον κάνεις να νιώσει καλά. Αυτό λέω. Αυτό. Να το παιδίς, όμως. Αν πει, αν πέρτες και λέω ότι τώρα μου το λέει αυτός το κάνω καλά, βαρότι το κάνω καλά, μόνο και μόνο για να μου πει κάτι άλλο, μετά θα παρατήρηση. Ναι, αλλά και το αντίθετο, να πεις, να γυρίσεις να πει, ο μοναδάσκαλος εμένα δεν μου πει κάτι άλλο. Μα δείτε πως είναι ο μοναδάσκαλος. Έχει δίκιο. Οτιδήποτε κι αν λέμε και εδώ πηγαίνει στη βλώσετου σώματος, εάν εσύ δεν είσαι καλός σε αυτό, δηλαδή, εάν το λες μόνο και μόνο για να το πεις και δεν είσαι καλός ηθοποιός, γιατί εκεί πηγαίνει πλέον το πράγμα, εάν δεις, το λες και δεν το πιστεύεις αυτό το πράγμα και του δείχνεις να καταλάβει το παιδί ότι ξέρεις, α ο δάσκαλος το λέει μόνο και μόνο για να το πει, ε τότε ναι θα το νιώσει αυτό. Αν όμως είσαι καλός ηθοποιός και γι' αυτό μιλάω να μιλήσουμε για την γλώσσα του σώματος, κάποιες φορές θα χρειαστεί και εσύ να κλείσεις τα μάτια σου όσο είσαι σαν δάσκαλος σε κάτι που έκανε ο άλλος. Πολλές φορές θα δείτε και εσείς, θα υποκριθείτε σαν δάσκαλος. Εάν δεν είστε καλός showman, τότε δύσκολα να είσαι καλός δάσκαλος. Δεν μπορείς να λες πάντα την αλήθεια, αν αναφέρεις επάνω σε αυτό εδώ. Άρα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψεις τον εαυτό σου και επάνω σε αυτό θα μιλήσουμε για την γλώσσα του σώματος, πώς μπορείς να βελτιώσεις. Ναι, έχεις δίκιο. Άρα εγώ του πω του αλλού μόνο και μόνο, ας πούμε τι κάνουνε πολλοί. Τι εννοώ με αυτό. Όταν μας λέει κάποιος ψέματα, μας λέει αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, εντάξει. Όμως εμείς καταλαβαίνουμε ότι μας λέει ψέματα. Αυτό είναι υποσυνείδητα, αν γνωρίζουμε κάποια πράγματα. Αυτά όμως θα τα κάνουμε συνειδητά. Γιατί οι μαρττές καταλαβαίνουν όταν εμείς υποκρινόμαστε. Όμως εσύ θα πρέπει να μάθεις να υποκρίνεσαι χωρίς να σε καταλαβαίνουν. Εγώ θα σου δείξω κάποιους τρόπους στη γλώσσα του σώματος. Οπότε και πέρα όμως ένας ειδοποιός δεν γίνεται από μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται η εμπειρία, η εξάσκηση χρειάζεται. Ας πούμε εγώ μπορώ να σου πω πώς μπορείς να λες ψέματα χωρίς να σε καταλαβαίνει ο άλλος. Το θέμα είναι εσύ μπορείς να εφαρμόσεις αυτά τα οποία σου λέω εγώ. Ένας ειδοποιός λοιπόν ξεχωρίζει από έναν άλλο ή ένας αρχητής από έναν άλλο, πόσο καλά εφαρμόζει αυτά τα οποία έγινε αυτό. Πρωτόκαλα συμπεριφοράς. Πολύ σημαντικό να διδάξετε στους μαθητές σας ορισμένα βασικά πρωτόκαλα συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, συνήθως οι γυμναστές, και το ξανατορνίζω αυτό, έτσι και βρεθείτε σε μεγάλο καθηγηταρά πανεπιστημίου, δεν θα χρησιμοποιήσετε τη λέξη γυμναστής αλλά εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής. Ο γυμναστής λοιπόν, γνωρίζει κανείς από που πήρα αυτό εδώ? Αν και παρέβηκε το βασικό κανόνα, ποιος είναι βασικός κανόνας? Σηκώμε το χέρι τζά, φέρνω πίσω. Ποιος είσαι κακός εσύ τελικά. Εδώ λοιπόν, συνήθως μαζεύουμε τι γίνεται, χτυπάει το πουδούνι και μαζεύονται τα παιδιά σε διάδες. Εντάξει, και πηγαίνουμε εμείς μπροστά και παίρνουμε απουσίες για παράδειγμα. Και κάποιοι στο δημοτικό λένε δεν χρειάζεται να πάρουμε απουσίες, το διαφωνώσαμε. Το πρόβλημα είναι ότι όταν είσαι εδώ, δεν μπορείς να ελέγξεις τους μαθητές σου. Και ιδιαίτερα, αυτούς που είναι εδώ πέρα πίσω και συνήθως η γαλαρία, άλλο τώρα αν εγώ στη γαλαρία έχω τα καλύτερα παιδιά, συνήθως όμως στη γαλαρία πηγαίνουν μαθητές και αυτό είναι η προσδοκής του δασκάλου. Όταν ένας δάσκαλος, και θα μιλήσουμε και γι' αυτό, όταν ένας δάσκαλος βλέπει τον άλλον με μούσια και με σκουλαρίκια και με τατουάζ να κάθεται εκεί στο τέλος, δύσκολα να του βάλει καλό μπαθμό. Θα σχηματίζω προσδοκίες ήδη από την αρχή και αυτές με πειραιάζουν. Αυτό εκπληρούμε. Μπράβο, αυτό εκπληρούμε, είναι η προφητεία. Είναι σωσάρα θέμα. Το ξέρεις, το ξέρεις. Πάλι, υπολογία, αλλά αυτά είναι από τις τρεις που έχεις. Ναι. Ναι, θα το γράψω εγώ. Ε, θα το βάλω για να πάρει άριστα, δεν θέλετε. Ή να μην το βάλω. Ναι, ναι, πάλι να το βάλεις. Θα το βάλουμε στην πλήρωση. Άρα λοιπόν, αυτός εδώ ο τρόπος δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Και δεν σας το προτείνω. Σας προτείνω αυτόν εδώ το τρόπο. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα παιδιά, εδώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, εδώ, εδώ. Και ο δάσκαλος να στέκεται εδώ, όπως εδώ για παράδειγμα. Εδώ οι λοιμαρτές και εδώ ο δάσκαλος. Και αυτό το έχω γραμμένο στο βιβλίο, τα βιβλία για το τι κάνουμε στην 1η Δευτέρα Δημοτικού, τι κάνουμε στην 3η, 4η Δημοτικού, πρέπει να ξέρετε πλέον ότι υπάρχουν βιβλία για το δάσκαλο και βιβλία για το μαθητή. Σε αυτά τα βιβλία έχω γράψει το κεφάλαιο της διδακτικής. Οπότε εσείς, όταν θα πάτε στο σχολείο, θα ξέρετε τι πρέπει να κάνουμε στην 1η Δημοτικού και στην 2η, 3η Δημοτικού. Υπάρχει και έτοιμα απλά. Εδώ λοιπόν, το πλεονέκτημα αυτό είναι ελέγχεις αν όλοι έχουν έρθει κατευθείαν. Με ποιον τρόπο, όταν μπαίνει η δασκάλα μέσα στο μάθημα, τότε δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα παιδιά, βλέπει ότι εκεί είναι άδεια, άρα λοιπόν κάποιος λείπει. Ένα το κρατούμενο μπορείς πολύ εύκολα. Δύο, μπορείς να ελέγξεις πολύ γρήγορα ποιος είναι κατάλληλα αντιμέμους. Τρία, μπορείς πολύ σύντομα να μάθεις τα ονόματα. Μια βασική τεχνική, για παράδειγμα, είναι το όνομά σου? Δέσποινα, Ελένη, Κική, Χρύσα. Μέχρι τέσσερα το πολύ. Δέσποινα, Ελένη, Κική, Χρύσα. Δέσποινα, Ελένη, Κική, Χρύσα. Αυτό θέλω να πω. Εγώ μπορεί να μη θυμάμαι το όνομα εδώ της Μέσσιας. Αν όμως πω Δέσποινα, Ελένη, Κική, Χρύσα, τότε θα το θυμηθώ είναι όπως μαθαίναμε παλιά, τα νούμερα του τηλεφώνου. Γι' αυτό είναι σημαντικό στην αρχή της χρονιάς οι μαθητές να κάθονται ή να είναι στην ίδια σειρά, ώστε την πρώτη μέρα να μάθεις την πρώτη την ομάδα. Τα τέσσερα πρώτα ομάδα. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μάθεις τα ονόματα των παιδιών. Αμέσως το όνομά σου? Κατερίνα. Όταν θα κάνει η Κατερίνα μία άσκηση και της πω μπράβο Κατερίνα, τότε η Κατερίνα θα νιώσει όμορφα. Γιατί ο δάσκαλος έμαθε το όνομά μου. Εσύ όμως δεν μπορείς, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να μάθω τα ονόματα έτσι όπως το κάνω τώρα τυχαία, πώς λέγεσαι, πώς λέγεσαι, πώς λέγεσαι. Με αυτόν εδώ τον τρόπο, Δέσποινα, Ελένη, Κι Κι Κατερίνα. Την επόμενη φορά κάνω επανάληψη. Χλίσα. Χλίσα. Λέω Κατερίνα τυχαία. Πόμενη φορά, την επόμενη φορά κάνω μια επανάληψη εκείνους εκεί τους τέσσερις και μαθαίνω την επόμενη τετράδα. Και έτσι τους μαθαίνεις μέσα σε δυο εβδομάδες γιατί έχουν τέσσερις φορές μάθημα. Μέσα σε δυο εβδομάδες έχεις μάθει τα ονόματα των παιδιών. Και αυτό λέγαμε πώς γίνεσαι αγαπητός στα παιδιά. Μαθαίνοντας τα ονόματά τους. Μπορεί εσύ να τα μισείς. Αν όμως ακολουθήσεις αυτό που λέω εγώ και ξέρεις το όνομά της και πεις γεια σου Δέσποινα και από μέσα σου γιαολάκι μου κάνεις για να μην σου ρίξω καμιά σφαλιά. Αυτό λέμε να είσαι καλός ηθοποιός. Αλλά λέγοντας το όνομά της είναι όχι ωραία. Άλλο είναι πώς το κάνεις. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου που προτείνω είναι ότι πάρα πολύ χρόνος χάνεται, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, όταν θέλεις να τους κάνεις ομάδες. Λες ένας, δύο, τρεις, τέσσερις μία ομάδα. Πας εδώ, ένας, δύο, τρεις, αυτοί ήδη έχουν σκροπιστεί. Και άτε ξανά εσύ, πού έχετε πάει ξέρω εγώ. Γιατί τις πρώτες μέρες θα χάσει το πούσουλά σου. Άρα λοιπόν έχοντας εσύ αυτό εδώ ελεφαντάκια, τυγράκια η κάθε ομάδα και τους έχετε κιόλας και εδώ τα ελεφαντάκια τσακ τους το βάζετε εκεί θα τρελαθούνε. Οπότε τους λες τα ελεφαντάκια σε εκείνη τη γωνία τσακ και επίσης μην περιμένετε ότι επειδή θα το κάνετε αυτό την πρώτη μέρα ότι τα παιδιά θα το θυμηθούν. Εσείς ξέρω εγώ είστε τα ελεφαντάκια εκεί πέρα. Ή μπορεί να μη θέλουν να είναι ελεφαντάκια να είναι οι αεθείοι. Ας αφοβασήσουν αυτή το όνομά τους. Την επόμενη μέρα ή και την ίδια μέρα είναι σημαντικό αυτό να το περάσετε με ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι εδώ είναι. Για παράδειγμα να πείτε. Παιδιά αυτές είναι οι ομάδες σας τα ελεφαντάκια τα τυγράκια τα ετόπουλα και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Και σκορπίζεστε στον χώρο. Όταν σας λέω εγώ το σήμα μου τότε θα πρέπει όταν θα σφυρίξω θα πρέπει εσείς να έρθετε και να μπείτε στην ομάδα σας. Εδώ θα βάλετε για παράδειγμα αυτό εδώ. Θα βάλετε ένα ελεφαντάκι κάτω εδώ πέρα. Εδώ ένα λιονταράκι. Εδώ η θέση για τους αετούς και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Άρα λοιπόν σκορπιστείτε στον χώρο. Τρέχουν αυτά. Και τώρα πιστεύετε. Κάντε όπως όταν κάνει ένας ποδοσφαιριστής που βάζει γκόρ. Πώς πανηγυρίσουμε. Και αρχίζουν να κάνει όπως σε ένα φυσάει δυνατός αέρας. Και σας φέρνει προς τα πίσω. Και στη συνέχεια πρέπει να έρθουν εδώ. Άρα λοιπόν ποια ομάδα έρχεται πρώτη. Μπράβο λοιπόν στα ελεφαντάκια. Με αυτόν τον τρόπο διδάσκεις και όλας τις ομάδες. Να λοιπόν είναι ένα γρήγορο παιχνίδι ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις. Δεν αρκεί λοιπόν να το πεις. Επίσης πολύ γρήγορα όταν θέλεις ας πούμε να κάνεις ομάδες. Τσάκ αυτή εκεί πέρα και αυτή εκεί πέρα. Πες στον. Την άλλη φορά τα ελεφαντάκια θα γίνουν δεδιάκια. Όχι. Όχι. Όχι. Δεν μπορεί να δημιουργήσει. Σωστό, σωστό. Στην αρχή θα τους το εξηγήσετε παιδιά. Στην αρχή είστε αυτές οι ομάδες. Διότι θα με βοηθήσετε να μάθω πολύ γρήγορα τα ονόματά σας. Ένα και δύο. Στην αρχή θα σχηματίζουμε γρήγορα ομάδες. Στην πορεία όμως, μετά από ένα χρονικό διάστημα, ένα μήνα για παράδειγμα. Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στις ομάδες. Στην αρχή όμως είναι σημαντικό να το περάσεις αυτό. Ότι αυτό είναι ένα πρωτόκολλο συμπεριφοράς. Το οποίο με βοηθάει εμένα. Και όταν λες εσύ στα παιδιά, παιδιά βοηθήστε με, τρελαίνονται και θέλουν να κάνουν το παν για να σε βοηθήσουν. Ιδιαίτερα αν είσαι καλός δάσκαλος. Δεν έχαζά τους, το λες. Με βοηθάς όταν είσαι ο ίδιος πίσω από τον άλλο. Τώρα θα σου πούνε μετά από λίγο... Μα κύριε γιατί να είναι πάντα αυτοί οι πρώτοι. Γιατί έτσι με αυτόν τον τρόπο μπορώ να μάθω τα ονόματά σας πιο γρήγορα. Στη συνέχεια αφού σας μάθω μπορούμε να αλλάζουμε κάθε μέρα ο πρώτος να πηγαίνει τελευταίος κτλ. και έχεις γραμμένα τα ονόματα και είναι εύκολο. Μετά μπορείς να κάνεις αλλαγές. Για παράδειγμα εγώ φέτος σας λέω δεν μπορώ να βάζω ζευγάρια από διαφορετικά τμήματα. Γιατί θέλω να δω πως θα πάει το πράγμα. Και το εξηγείς αυτός τα παιδιά και το καταλαβαίνουμε. Αν δω ότι έχω εξηγειωθεί με αυτόν τον τρόπο που θα σας στείλω τώρα στα σχολεία γιατί τώρα τον άλλαξα. Μέχρι τώρα είχαμε αποσπασμένους που πηγαίνανε μαζί με τον γυναστή και καθόταν εκεί και πληρώνονταν. Και βλέπανε εσάς να κάνουνε μάθημα δύο άτομα. Και έχουμε πράγματι υπεράρθμους γυναστές. Δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε. Νομίζω ότι αναφέρθηκε αυτό στο εργαστήριο. Ναι. Φανταστείτε, είχαμε 15 αποσπασμένους για το μάθημα της διδακτικής. Και σας χωρίζαμε σε ομάδες των 10 ατόμα και πήγαινε ο κάθε αποσπασμένος στο σχολείο. Δηλαδή είχαμε επιπλέον 15 άτομα που τα πλήρωνα και έπρεπε να βιορήσει και άλλους 15 το κράτος για να πάρουν τις θέσεις τους στο σχολείο. Και αυτή το μόνο που κάνανε ήταν αυτό. Και έμπαινε για παράδειγμα το μέσον ποιος θα έρθει στο πανεπισήμιο για να κάνει αυτό το πράγμα. Αφού δεν έκαμψε και ποτέ. Τέλος πάντων. Αυτά είναι αλλού. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν στην αρχή να τους κάνετε έτσι τέτοιες ομάδες. Διότι θα σας διευκολύνει στο να... Αφού μάθετε τα παιδιά, αφού εγώ μάθω αυτούς και εγώ μετά ποιες είναι οι ομάδες, μετά τους ξέρω. Αλλά στην αρχή θα σας διευκολύνει πάρα πολύ. Είναι καλύτερο να είναι επικτές οι ομάδες αγόρια, κορίτσια, γερνή και μάθη. Εξαρτάται. Εξαρτάει πάρα πολύ στην αρχή να έχεις αγόρια, κορίτσια χωριστά. Ιδιαίτερα στις μικρές της τάξης που είναι μικρά γιατί θα πηγαίνετε ένα δύο άτομα. Σας προτείνω μπορείτε εσείς να κάνετε δέκα άτομα ο ένας και δέκα άτομα ο άλλος. Γύρω στα είκοσι άτομα έχουμε. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας πούνε... Α, εγώ δεν θέλω με τα αγόρια ή να έχει μόνο τρία κορίτσια το ένα τμήμα. Εξαρτάται αυτό το δείτε. Καλό είναι να κρατάτε μια ισορροπία πάντως, να μην είναι μόνο τα αγόρια μόνα τους και τα κορίτσια μόνα τους και να συνεχίζει να υπάρχει αυτή η έκθρα. Πάντως συνήθως υπάρχει αυτή η έκθρα και νομίζω ότι τη συντηρούμε εμείς περισσότερο παρά τα παιδιά. Πρωτόκολλο ασφάλειας θα το διαβάσετε μόνοι σας. Πρωτόκολλο διανομής οργάνων αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επειδή είναι δύσκολο να πηγαίνετε στην αποθήκη κάθε φορά και να παίρνετε τις μπάλες, καλό είναι να υπάρχει κάποιο δίχτυ εκεί πέρα και να βάζετε μέσα τις μπάλες ή από την αρχή να βάζετε το υλικό όλο σε μια συγκεκριμένη γωνία. Εκεί πάντα θα το αφήνουν τα παιδιά. Τελείωσε μια άσκηση πάλι εκεί. Ποτέ δεν θέλω να δω δικό μου φοιτητή με το που τελειώνει η άσκηση να πετάει από εδώ την μπάλα από εκεί ή να την αφήνει στην άκρη. Διότι, σας βάζω στίχνο, έστω και μία μικρή μπαλίτσα του τέννης να είναι εδώ. Αυτήν θα την πατήσουν και θα πέσουν κάτω. Αυτήν θα πάρουν και θα παίξουν. Άρα λοιπόν, το υλικό πάντα θα, εσείς θα καθορίσετε μια συγκεκριμένη γωνιά στην αυλή, το οποίο πάντα θα το αφήνετε εκεί και τα παιδιά θα μάθουν όταν δεν χρησιμοποιώ το υλικό και έχουμε τελειώσει μια άσκηση για παράδειγμα με τα στεφάνια, ότι εκεί θα πάει. Δεν θα το αφήσει εκεί κάτω. Αυτός που το έχει τελευταίο, εκείνος το πηγαίνει. Προσέξτε, τώρα είπα αυτό εδώ το πράγμα. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να τους διδράξει ένα πρωτόκολλο ακρόαση. Πολλές φορές, τους δίνουμε μπάλες και θέλουμε να διακόψουμε, όπως είπε εδώ, ποιος θέλει να δώσει ένα ομαδική ανατροφοδότηση. Ποιος το είπε αυτό? Τρομάσου, ο Αλέξης. Να μην τον μίσω εκεί να πω Δέσποινα. Δέσποινα, Ελένη, Κυκή, Χρύσα. Ναι. Δώστε μου μπράβο. Αυτό το λέμε γέφυρες, βοηθάει τη μνήμη. Τώρα τον άλλον τον ξέχασα. Έδωσα μπράβο στον εαυτό μου, τα πήρα. Θα χρειαστεί να διακόψετε την άσκηση για να τους δώσετε, για παράδειγμα, ομαδική ανατροφοδότηση. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να τους διδάξετε... Θες να πεις κάτι? Άσε να το λιώσω αυτό, γιατί θα το ξεχάσω. Θα το θυμάσαι? Τι πράγμα? Θα μου θυμίστε που σταμάτησε, γιατί όλο ο κορόνιο από αυτούς τους δασκάλους, που σταματάει και μετά ψάρεις να βρεις τι μας είπε τώρα. Δέσποινα, Ελένη, Κυκή. Άμα είσαι σε σύλλογο και δεν είσαι στη σχολή, και έχεις το ένα χρόνο μετά το άλλο, και θυμάσαι ότι έχεις μείνει το όργανο σε μια άκρη, αλλά καλώς ή κακώς, το εγγυναστήρι μέσα από τα παιδιά, δεν μπορεί να περιμένουν έξω, αναγκαστικά μπαίνουν μέσα. Και εσύ δεν έχεις τελειώσει εγώ. Και ασχολούνται με αυτό το όργανο. Εσύ πώς μπορείς να τους πεις ότι... Εκεί πέρα. Εκεί πέρα αναγκαστικά πρέπει να παίρνεις ένα χώρο, εκεί πέρα και πάντα παίρνεις και να μην τα παίρνεις. Αυτό το χρόνο θα το συναντήσουνε στην αυλή. Όταν, δηλαδή, θα χτυπήσεις στο διάλειμμα, κάτι ανάλογο, το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε και στο διάλειμμα. Θα έχετε και εσείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι δύσκολο να το περάσεις αυτό στα παιδιά. Όμως, θα πρέπει να το περάσεις αυτό στο διάλειμμα, δεν ακουμπά με το υλικό του σχολείου. Και εκεί θα υπάρχουν κυρώσεις όποιοι το κάνουν. Κάποιοι δάσκαλοι κάνουν το εξής, βάζουν ένα παιδί από την έκτη δημοτικού. Μπορείτε και αυτό να το κάνετε. Ο οποίος συνήθως είναι κάποιος που δημιουργεί προβλήματα, αλλά δίνεις εσύ μια υπεύθυνη θέση και την εκτελεί πολύ καλά και νιώθει κι αυτός καλά και εσύ κάνεις και τη δουλειά σου. Αλλά αυτό θα πρέπει να το περάσεις. Ξέρεις, παιδιά, στο διάλειμμα δεν επιτρέπεται να πάρουμε τις μπάλες του σχολείου, διότι πολύ απλά τις χάνουμε. Δεν μπορούμε, αν σας δώσω εγώ την μπάλα του μπάσκετ μέσα στον αναβρασμό, δεν θα μου το φέρετε και δεν μπορώ να το ελέγξω αυτό το πράγμα. Θα σου πω ναι, ναι, ναι. Εσύ θα επιμείνεις. Το υλικό του σχολείου το χρησιμοποιούμε μόνο την ώρα της γυναστικής και ίσως όταν θα πάμε εκδρομή. Αλλιώς θα το χάσεις. Θα πρέπει να το διδάξεις. Πού είχαμε μείνει? Και τι ήθελα να πούμε, ο μάνας του. Α, ναι. Αρχίζει να με δουλέψει. Λοιπόν, θέλεις να σταματήσεις εσύ τώρα την άσκηση. Είναι μια άσκηση όπου κάνουν τρίπλα για παράδειγμα τα παιδιά. Εάν τους πεις stop, σταματήστε και έχουν μία μπάλα τα παιδιά στα χέρια τους, όπως και οι φοιτητές, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη χτυπήσουνε κάπου, την ώρα που εσύ μιλάς. Δεν υπάρχει. Άρα λοιπόν θα πρέπει να διδάξεις πρωτόκολλο συμπεριφοράς. Πρωτόκολλο συμπεριφοράς είναι αυτό εδώ. Ή αν έχουνε στεφάνια. Τα βάζουμε τα στεφάνια κάτω και μπαίνουμε μέσα όταν μιλώ. Αυτό εννοούσα στο εργαστήριο όταν έλεγα ότι είναι σημαντικό να διδάξεις στους μαθητές σου ή και στο σύλλογό σου πρωτόκολλα συμπεριφοράς. Με αυτόν τον τρόπο προλαβαίνεις πάρα πολλά προβλήματα πειθαρχίας. Αυτό μπορείτε να το διαβάσετε μόνοι σας. Εδώ εδώ με την επίδειξη να θυμάστε μόνο αυτό εδώ το πράγμα. Κατάλληλη θέση για να σε βλέπουν όλοι. Για παράδειγμα τι εννοώ κατάλληλη θέση. Εάν εγώ προσπαθήσω να κάνω εδώ επίδειξη στα πόδια κάτω, οι τελευταίοι δεν μπορούν να το δούνε. Αυτό εννοώ με κατάλληλη θέση. Πολύ σημαντικό να μπορούν όλοι να σε βλέπουν όταν κάνεις κάτι. Και όχι εκεί να η Ελένη να μιλάει. Αλλά να τους τραβάς όλους την προσοχή. Πρωτόκολλο ακρόωσης. Να εφαρμόσετε αυτό που είπαμε μπάλα ανάμεσα στα πόδια. Και να θυμάστε ότι είναι σημαντικό, ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα που έχουμε ήλιο, οι μαθητές να έχουν την πλάτη τους στον ήλιο. Αυτό μπορείτε να το διαβάσετε μόνοι σας. Όχι όμως τώρα. Διδακτική ατάκα εδώ φαίνεται ο καλός ο δάσκαλος. Είναι ταποιωτικά κριτήρια σε μορφή διδακτικής ατάκας. Τι λέει ο Καλογύρου. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Τυχαίο δεν νομίζω. Τι θέλω να πω με αυτό. Ότι εάν πάρεις ένα βιβλίο, το οποίο περιγράφει την πάσα στο ποδόσφαιρο, γράφει ένα σωρό πράγματα. Διαβάστε το λιγάκι. Πού να το θυμάται αυτό ο μαθητής. Τι σας προτείνω εγώ. Βλέμμα δίπλα κέντρο, βλέμμα δίπλα κέντρο ακολούθα. Ώστε να μπορούν να τα θυμούνται. Είναι πολύ σημαντικό η διδακτική ατάκα να είναι σημαντικό σημείο. Να είναι με τη σειρά με την οποία εκτελούνται και να είναι πιασάρικες. Μια πιασάρικη διδακτική ατάκα είναι πως ρίχνουμε, πως κάνουμε ρήψη. Εάν θα δείτε τα περισσότερα λινάκια δεν ξέρω να σημαδεύω. Δεν βρέθηκε κανένας να τους πει ίσως ότι είναι σημαντικό με το αριστερό το χέρι να δείχνει στο στόχο, το άλλο το χέρι πίσω και τα λοιπά. Και να μία διδακτική ατάκα. Κάνω όπως ρίχνει τόξο ο Λέγκωλα στον άρχοντα των δαχτυλιδιών. Ανοίγω πίσω και ρίχνω. Στο πίβο, στο μπάσκετ, τι έκανε ένα Γερμανάκι, ένα συγκριτικίστη για να τους διδάξει το μπάσκετ. Άσχεται οι Γερμανοί στο μπάσκετ. Καρφώνω το πόδι εδώ και τα πιτσιρίκια καρφώναν το πόδι τους εδώ πέρα και ποτέ δεν το ξεχάσανε. Αυτό εννοώ διδακτική ατάκα. Τι προσέχουμε στην επιβλέψη ή όχι, αυτό θα το πούμε την επόμενη φορά για την επιβλέψη της τάξης και για την προθέρμανση. Οπότε σήμερα μιλήσαμε για ανατροφοδότηση, πρωτόκολλα συμπεριφοράς.