23η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2016 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2016)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE στον κόσμο, είναι η τρίτη συνεχόμενη επιτυχία της σε αυτά τα πρωτοθλήματα. Νομίζουμε ότι μας κάνει περήφανος όλους σαν καβαλιώτες και για μια φορά ακόμη τα θερμά μας συγχαρητήρια. Ελπίζω κυρία Δήμαρχη σε μια επόμενη συνέδριαση του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουμε τη χαρά να τιμήσουμε την κυρία Τσολακίδου. Σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ξεκινήσουμε με τα έκτακτα θέματα επειδή είναι κάποιοι συμπολίτες μας εδώ οι οποίοι ένα έκτακτο θέμα έχουμε και μετά θα μπούμε στα προημερισίες διατάξεις τους θέματα. Συμφωνείτε, κυρία Δήμαρχη. Ναι, κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε και εμένα με τη σειρά μου να συγχαρώ τη Σταυρούλα Τσολακίδου και σίγουρα η πόλη της πρέπει να την τιμήσει. Θα σκεφτούμε έναν τρόπο που να της αξίζει. Δε θα ήθελα να κάνω, επειδή ξεχάσατε να με ρωτήσετε, σας λέω ότι έτσι και αλλιώς δεν θα ήθελα να κάνω καμία ανακοίνωση για να δώσω τη χαρά στους συναδέρφους μου Δημοτικού Συμβούλους να κάνουν εκείνοι τις ερωτήσεις για τις οποίες περιμένουν τις ανακοινώσεις μου και για οικονομία του χρόνου. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κυρία Δήμαρχη. Λοιπόν, συμφωνεί το σώμα να συζητήσουμε το έκτακτο θέμα το οποίο έχουμε σήμερα. Συμφωνεί. Πάμε, λοιπόν, στο θέμα το οποίο αφορά τη συνέναιση, επέμβαση στην ιδιοκτησία του Δήμου. Ο κύριος Φιλιππίδης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εισηγείται. Α, θέλετε το λόγο, ναι. Η κυρία Δήμαρχος. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ο δρόμος ε61 που ενώνει τη δράμα με την καβάλα και την εγνατία οδό, κατ' ουσίαν είναι ο δρόμος που αναπληρώνει μια αδικία, εννοώ τον αποκλεισμό της δράμας από την εγνατία οδό. Φυσικά, έχει μπει αυτός ο δρόμος μέσα στο στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας, είναι κάτι που το έχουμε ψηφίσει και τώρα φτάνουμε σε σημείο να γίνονται τα τελικά στάδια της μελέτης. Είχα μια επαφή με τους εκπροσώπους της εγνατίας που βρίσκονται μαζί μας σήμερα, όπως και με την κυρία Δασάρχη, την οποία παρεκάλεσα να παραβρίσκεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξέφρασα την αγωνία του καβαλιώτικου λαού σε ό,τι αφορά την καταστροφή αισθητικού δάσους και βεβαίως ο δρόμος πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να γίνει με τις λιγότερες δυνατές ζημιές και οπωσδήποτε, όπως θα μας εξηγήσουν υποθέτω και οι εκπρόσωποι από την Εγνατία, με την αναπλήρωση ακριβώς του αριθμού των δένδρων που θα καταστραφούν. Ζητούμε εξ αρχής αυτό το θέμα. Βέβαια, απόψε δεν αποφασίζουμε την πορεία της Εγνατίας Οδού. Απόψε αποφασίζουμε να τους αφήσουμε να πάρουν δείγματα από το έδαφος και καρότα για να δουν εάν μπορούν να περάσουν την Εγνατία από εκεί, για να μην έχουν τα ίδια προβλήματα, όπως είχαμε στα Κράσπεδα που πέσαν πάνω στις Χαραδρογέφυρες και έμεινε ο δρόμος κλειστός για δύο χρόνια σχεδόν. Για να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μελέτη του υπεδάφους. Θα σας παρακαλούσα, κύριε Πρόεδρε, να δώσετε το λόγο και στους εκπροσώπους της Εγνατίας, αλλά και στην κυρία δασάρχη, της οποίας θεωρώ η γνώμη είναι πάρα πολύ σημαντική για μας, για τον Καβαλιώδικο λόγο και για τις ευαισθησίες μας. Παρακαλώ, παρακαλώ, κύριε Ποτόλια, τώρα θα μιλήσουμε. Κατά σειρά λοιπόν θα ξεκινήσει για να κάνει μια ενημέρωση σύντομη στο σώμα ο κύριος Φιλιππίδης ως αρμόδιος εισηγητής του θέματος. Στη συνέχεια θα πάρουν το λόγο, μου ζήτησε ο πρόεδρος του τοπικού του Αμυγδαλώνα, ο κύριος Πουρσαϊτίδης και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, ο οποίος μου ζήτησε και αυτό στο λόγο. Στη συνέχεια θα δώσουμε το λόγο στην Εγνατία και στην κυρία Δασάρχη και θα τοποθετηθούν στη συνέχεια τέλος η επικεφαλή στον παρατάξο. Κύριε Φιλιππίδη, έχετε το λόγο για μια σύντομη. Καλησπέρα σας. Όπως είπε και η κυρία Δήμαρχος, αυτή τη στιγμή έρχεται ένα θέμα το οποίο αφορά την επέμβαση που ζητά η Εγνατία ΑΕ μέσα σε χωράφια του Δήμου, μέσα σε έκταση του Δήμου. Λοιπόν, επανέρχομαι. Το θέμα αφορά δοκιμαστικές γεωτρίσεις, τις οποίες θέλει να κάνει η Εγνατία ΑΕ στην περιοχή της κοινότητας Αμυγδαλεών και συγκεκριμένα στη θέση του σταυρού προκειμένου να εκτιμήσει τις αντοιχές των εδαφών και στη συνέχεια οι μηχανικοί να δούνε ποια μέθοδος κατασκευής γεφυρών είναι η πιο πρόσφερη, η πιο οικονομική σαφώς σε όλα τα έργα αυτού του μεγέθους. Το σημαντικότερο από όλα είναι η κοστολόγησης. Πιθανόν να έχουν και στο μυαλό τους κάποιες άλλες μεθόδους, κατασκευής του σκεκριμένου κομματιού. Βάση πτώση, αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο ζητούν να συνενέσουν είναι να μπορέσουν να πάρουν καρέωτα, να δουν την εδαφική σύσταση της περιοχής και της αντοχής προφανώς των πετρομάτων που θα είναι καθοριστική όσον αφορά το εύρος των πεδίλων αφενός και αφεντέρω αυτό για το οποίο όλοι είμαστε ευαίσθητοι για το πόσα βέντρα εν τέλει θα κοπούν. Με λίγα λόγια αυτό είναι, αυτό ζητάνε οι άνθρωποι και αυτά είχα να σας πω ενώ λίγης. Από εδώ και μετά όπως είπε ο κύριος Πρόεδρος σας πάρει το λόγο η κυρία Δασάριξ η οποία έχει ήδη συναντηθεί με την ΑΕ και έχει ήδη πάει στο σκεκριμένο κομμάτι, έχει άποψη την οποίαν προφανώς θα μας εκφράσει. Ευχαριστούμε τον κύριο Φιλιππίδη για να γίνουμε κατανοητοί όπου στην περιοχή ούτε καρότα ούτε παντζάρια φύονται καταλαβαίνει όλοι τι εννοεί ο αγαπητοσυνάδελφος έτσι και για όλους όσους είμαστε εδώ για να πάρουν δείγματα εδάφωση να το πούμε απλά να πω. Για να κάνουν γεωλογικές ή εδαφολογικές μελέτες. Λοιπόν ο κύριος Πουρσαϊτίδης ως Πρόεδρος του τοπικού Αμυγδαλιώνα έχει το λόγο. Καλησπέρα σας κι εγώ. Όπως ακούσατε ονομάζομαι Πουρσαϊτίδης Δημήτριος. Ανάγκη να πω κι εγώ δύο λόγια ως κοινοτάρχης και θεσμικά υπεύθυνος και υπόλογος για ό,τι συμβαίνει στο δημοτικό διαμέρισμα Αμυγδαλιώνα. Σήμερα καλείστε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο να πάρετε μια απόφαση για το μέλλον του περιαστικού δάσους του Σταυρού για τη διέλευση του κάθετο άξονα Κρινίδες Άγιο Σύλλα στο δάσος πάνω από τον οικισμό του Σταυρού. Μια απόφαση που ο καθένας σας θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος στον πράξεό του σε όλους τους κατοίκους του Δήμου γιατί το μέλλον του δάσους δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Σταυρού αλλά και τους κατοίκους όλου του Δήμου Καβάλας. Στο τοπικό συμβούλιο πάρθηκε μια ομόφωνη απόφαση, αρνητική, για την καταστροφή του δάσους και δηλαδή τεράστιο οικολογικό και περιβαλλοντικό πλήγμα στον οικισμό. Δεν είμαστε αντίθετοι σε έργα υποδομής, έργα απνοής χρήσιμα για τον τόπο μας. Ούτε θα γίνουμε τροχοπέδι σε δημόσια έργα που έχουν ως στόχο και σκοπό το δημόσιο συμφέρον. Αλλά όλα αυτά με προϋποθέσεις. Εδώ θα ήθελα να θύξω κάποια ζητήματα που τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση από όλους τους υπευθύνους, είτε είναι ο δήμος Καβάλας, είτε είναι η εταιρία Εγνατία Οδός, είτε είναι το δασσαρχείο προς τους κατοίκους του Σταυρού. Για το έργο, το πόσο σημαντικό είναι, αλλά κυρίως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή. Δεύτερον, θα ήθελα να δείξω ότι δεν λαμβάνουν υπόψυν την απόφαση του τοπικού συμβουλίου και δεν ζητούν και την γνώμη των κατοίκων. Τρίτον και πιο σημαντικό, το θεωρώ εγώ, είναι ότι ιστορικά, άμα θα το δούμε, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα με την ύπαρξη μέρους της παλιάς Εγνατίας Οδού. Και όχι μόνο αυτό, υπάρχει και το όρος Βασιλάκη. Και κανένας δεν μιλάει για την τύχη τους. Θα εξαφανίσουμε και αυτά, όπως και το δάσος. Σαν κοινότητα πιστεύουμε πως υπάρχουν λύσεις και πιο εύκολες στην εκτέλεση του έργου και πιο οικονομικές όσο αφορά το κόστος του έργου. Όπως να γίνει υπόγειο τούνελ ή μια μικρή παράκαμψη του δρόμου, του αρχικού σχεδιασμού, να χρησιμοποιηθεί ο επαρχαιακός δρόμος ελευθερού πολυσκαβάλλας, ο οποίος διασχίζει τον οικισμό του Σταυρού και ο οποίος με τη διάνοιξή του μπορεί άμεσα να καλύψει τις συγκοινωνιακές ανάγκες του κάθετο άξονα, δημιουργώντας υπόγειες διαβάσεις για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Εάν αυτό δεν τους ικανοποιεί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αμέσως επόμενη βουνοπλαγιά προς το ιδιωτικό κτέο, που είναι θαμνώντης περιοχή, πιο προβάσιμη και δεν είναι δασική έκταση. Κλείνοντας θέλω να στείλω δύο μηνύματα και να καταγραφούν παρουσία όλων. Εγώ θα έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Η υπογραφή μου για τη συνέναιση της καταστροφής του περιαστικού δάσους δεν θα υπάρχει. Και θέλω να ξέρετε ότι δεν το κάνω για προσωπικός συμφέρον, αλλά έχοντας πάντα στο μυαλό μου τα συμφέροντα του Δήμου, της Δημοτικής Κοινότητας Σαμιγδαλιώνα και των κατοίκων που υπηρετώ. Επίσης να γνωρίζετε πως όλοι οι κύριοι που θα υπογράψουν την καταστροφή του δάσους θα είναι αντιμέτωποι με την οργή των κατοίκων του οικισμού. Σας ευχαριστούμε τον Πρόεδρο. Μόνο να μου επιτρέψεις, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, μια διευκρίνηση. Είπες ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη τις αποφάσεις του τοπικού. Καταρχήν, ούτε αποφάσεις έχουμε πάρει ακόμη. Είναι το θέμα για συζήτηση. Και θέλω να ξέρεις πολύ καλά ότι τις αποφάσεις όλων των τοπικών κοινοτήτων, το Δημοτικό Συμβούλιο, τις λαμβάνει πάρα μα πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Μην δημιουργούμε επομένως τετελεσμένα. Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση. Και μην θεωρήσω ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη τις αποφάσεις του τοπικού Συμβούλιο, ειδικά του Αμεγδαλεώνα, για το οποίο είναι αμέριστο το ενδιαφέρον. Εδώ, λοιπόν, να κάνουμε μια διευκρίνηση για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση, γιατί μάλλον δεν έγινε αντιληπτό. Εξόσον κι εγώ γνωρίζω, μου επιτρέπετε, κυρία Δήμαρχη, για ένα λεπτό να ενημερώσω το σώμα. Εξόσον κι εγώ γνωρίζω, η Εγνατία Οδός ψάχνει λύσεις προκειμένου να κάνει το έργο αυτό. Δεν σημαίνει ότι ψηφίζοντας σήμερα τη διενέργεια κάποιων διερευνητικών εργασιών, θα γίνει το έργο από εκεί, από όπως το λέτε, Πρόεδρε. Υπάρχουν μία, δύο, τρεις, αντεχωμένως να προκύψουν και τέσσερις λύσεις. Το θέμα θα ξαναρθεί για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την πρόταση της Εγνατίας, από ποιον δρόμο τελικά θα ακολουθήσει. Επομένως, δεν είναι τα πράγματα τόσο τραγικά. Όλοι έχουμε τις περιβαλλοντολογικές ανησυχίες, τις οποίες και εσύ πολύ ωραία εξέφρασες εκ μέρους όλων των κατοίκων. Δεν, όμως, προχωράμε σήμερα για να μην γίνει καμία παρερμηνεία στην έγκριση, εκτέλεσης ενός έργου, το οποίο θα διέρχεται από εκείνο το σημείο και το οποίο θα καταστρέψει το περιαστικό δάσος. Είμαστε σε διερευνητικά στάδια για να δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση για όλους για να προχωρήσει αυτό το έργο. Τώρα, κύριε Παπαδόπουλα, αυτό που λέτε... Πού βρίσκεσαι, κύριε Παπαδόπουλα, στο γήπεδο, στο γήπεδο, στο γήπεδο. Σέβεστε πολύ τους πολίτες, το βλέπω. Αρχίσε το σόπενδι. Εγώ απευθύνθηκα στους πολίτες. Εγώ μίλησα προς το σώμα. Θα μου απαντήσει... Γιατί τον αφήνετε να μιλάει, κύριε Παπαδόπουλα. Εγώ σας έδιωξα από τη θέση σας. Εντάξει, όταν θα έρθουν σε μια ώρα οι δύο σύμβουλοι που λείπουν θα δούμε ποιο σας έδιωξα από τη θέση. Και τώρα, λοιπόν, για να μην εκτραχύνουμε το πράγμα, για να μην σας απευθύνω καμιά βαριά έκφραση, σταματήστε εδώ και τώρα. Λοιπόν, αρκετά. Δεν έχετε τον λόγο. Τέλος. Τέλος. Τέλος. Δεν σας δίνω τον λόγο. Και δεν θα μου ξαναμιλήσαμε έτσι σε προσωπικό επίπεδο. Το κατάλαβες? Το κατάλαβες? Λοιπόν, κάτσε κάτω και μη μιλάς. Αρκετά σε ανέχθηκα. Αρκετά σε ανέχθηκα. Που θα μου πεις ότι εδώ κάνω σώμα στο δημοτικό συμβούλιο. Λοιπόν, κύριε Πουρσαϊτίδη, είδα ότι θέλατε να πείτε κάτι παρακαλώ. Είδα ότι θέλατε να πείτε κάτι παρακαλώ. Απλά ήθελα να πω ότι άμα υπάρχει και αρνητική απόφαση από το δημοτικό συμβουλείο, θα βάλουμε σε σκέψη στην εταιρεία να σκεφτεί και κάποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις. Σήμερα δεν βλέπω να το σκέφτεται. Εντάξει, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο. Ναι, νομίζω ότι στη σειρά θα πάρει τον λόγο η κυρία δασάρχης και η εταιρεία, αλλά ας ξεκινήσουμε με την Εγνατία Οδόκα, καταρχήν. Με συγχωρείτε, αν και έχετε να πείτε κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον κ. Πουρσαϊτίδη. Παρακαλώ, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Θα ήθελα να πάρουμε τον λόγο, γιατί συνηθίζεται τελευταία, οι κάτοικοι να έχουν τον τελευταίο λόγο. Δημοκρατία έχουμε. Και τον πρώτο και τον τελευταίο. Παρακαλώ, έχετε τον λόγο, ναι. Κυρία δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί, σύμβουλοι Καβάλας. Είμαι ο Παπαδόπουλος Παναγιώτης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού Αμιγδαλεώνα. Επειδή για μας το προλαβαίνει, είναι θεραπεύει και επειδή θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα, θα θέλα να πω κάποιες κουβέντες σχετικά με την έλευση του άξονα ε61. Από πληροφορίες μάθαμε ότι μετά την αναβολή της συζήτησης του θέματος του οδικού άξονα που αφορά το κομμάτι Άγιο Σύλλας Κρινίδες την προηγούμενη Δευτέρα, εκτάκτως εισήχθη το θέμα στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί. Όπως γνωρίζετε, το τοπικό Συμβούλιο Αμιγδαλεώνα τάχθηκε αρνητικά για τον οδικό άξονα ε61, διαμέσου του αισθητικού δάσου του Σταυρού, απόφαση με την οποία συμφωνούμε απόλυτα τόσο οι κάτοικοι του Σταυρού, όσο και ο πολιτιστικός σύλλογος. Αντιδράσεις και προβληματισμοί εκφράζονται ιδιαίτερα όχι μόνο από τους κατοίκους του Σταυρού, αλλά και από άλλους φορούς ευρύτερης περιοχής, διότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από τη μεριά της πολιτείας και από την κατασκευάστρια εταιρεία για τη μελέτη κατασκευής του έργου, παραδείγματος χάρη περιβαλλοντολογική όρη και τα λοιπά. Και μου με πείτε κύριε Πρόεδρε ότι είναι η απόφαση για να δοθεί η ευκαιρία στην εταιρεία να κάνει τα καρότα. Εμείς έχουμε δει μηχανήματα εκεί να κάνουν καρότα ήδη. Λοιπόν, να λέμε αλήθιες. Γιατί, τι εννοείτε κύριε Παπαδόπουλο, ότι λέμε ψέματα. Όχι. Γιατί το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι αυτό. Έχω τις μαρτυρίες. Τώρα από το συνονόμα το πάλι τα ίδια. Δεν λέμε ψέματα και ούτε... Μισό λεπτό κύριε Παπαδόπουλο. Σας παρακαλώ πολύ. Λέει ο Πρόεδρος να λέμε την αλήθεια. Είπα κάτι το οποίο δεν αφορά το θέμα. Κύριε Πρόεδρε. Δεν συζητάμε για το έργο σας. Δεν θέλω προσωπικά να θύξω εσάς. Παρακαλώ. Αλλά λέω την αλήθεια. Επικαλούμε και τις μαρτυρίες των κατοίκων. Όλη την αλήθεια λέμε. Υπάρχουν μηχανήματα υπήρξα μάλλον του προηγούμενου διάστημα. Μηχανήματα που κάνουν αγκαρόντα στην περιοχή του Βασιλάκη. Αυτό είναι γεγονός. Μην το αφησβητείτε. Δεν το γνωρίζω αυτό και δεν το αμφιβάλλω αλλά δεν είναι το θέμα... Λοιπόν, σας ενημερώνουμε ότι ακριβώς έτσι έγινε. Μισό λεπτό. Δεν τελείωσε. Μισό λεπτό. Παρακαλώ. Είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή τέτοιων έργων αλλά κάθετοι για θέματα περιβάλλοντος. Πριν ξεκινήσει οτιδήποτε, το πρώτο λόγο τον έχει η ευρύτερη κοινωνία, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι. Και αυτό θα ζητήσουμε στο τέλος. Με την κατασκευή του εργοκισμού Σταυρού οδηγείται σε ένα τρίγωνο θανάτου. Όπου πέρα από την καταστροφή του δάσους θα υπάρξει η χορύπανση. Καυσαέριο από τρεις οδικούς άξονες Καβάλλας. Δράμας Ελευθερούπολης-Εγνατίας. Και ρωτάω εγώ τον Δημοτικό Συμβούλιο αν υπήρξε ενημέρωση του ΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας. Αρμόδιο κρατικό φορέα για τόσο σημαντικό έργο ουσίας και του είμαστε από τον Δήμο Καβάλλας να ζητήσει και την γνώμοδότηση από τον Άνοτερο Φορέα. Έχω την εντύπωση ότι αυτό το θέμα το έχει ένα μισή χρόνο προς συζήτηση, αλλά ποτέ δεν έχει εκφέρει άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Αφού έρθουμε σε επαφή και με άλλους φορείς της ευρύτερης περιοχής, ετούμαστε ενημέρωση από την Εταιρεία σε λαϊκή συνέλευση, την οποία αναλαμβάνουμε υπεύθυνα να συγκαλέσουμε σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο του Αμυγδαλεώνα. Είμαστε αντίθετοι με την όδευση του δικού άξονα από το περιαστικό Δάσο Ταυρού, διότι πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές τεχνικές λύσεις όδευσης, αλλά δεν έχουμε εμείς τεχνικές νόσεις να προτείνουμε τις λύσεις αυτές. Η Εταιρεία Αγνατία σε παρόμοια έργα έχει κατασκευάσει τούννες σε όλη την Ελλάδα και μπορεί να δοθεί επίσης λύση με την αναβάθμιση και μετατροπή του υπάρχοντος οδικού δικτύου σε σύγχρονο αυτοκίνητόδρομο. Για όλους τους ανωτέρων λόγους, ζητάμε την αναβολή λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας και καλούμε σε ανοιχτή διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα, τόσο το Δήμο, όσο και την κατασκευάστρια Εταιρεία. Ευχαριστούμε για την κατανοή σας και ευελπιστούμε στην αμέριση της συμπαράστασής σας. Ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρο. Δεν είχαμε καμία προσωπική διάθεση για την παράθυνση, αγαπητέ Πρόεδρε. Λοιπόν, μισό λεπτό κ. Μαυρίδη, παρακαλώ, παρακαλώ. Παρακαλώ, τι θέλετε. Ανοίξτε το μικρόφωνο κ. Μαυρίδη. Κύριε Πρόεδρε, θέτω το διαδικαστικό, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά ήρθε εδώ ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου και τα είπε μια χαρά. Δεν εκπροσωπεί ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου. Όλο το κοινωνικό διαμέρισμα εκεί πέρα δεν το κατάλαβα. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, δεν το ξέρω. Εκπροσωπώ, λέει, τον πολιτική σύμβουλ. Δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, δεν το ξέρω. Εκπροσωπώ, λέει, τον πολιτική σύλλογο. Αυτό να καπελώνει τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου μετά από 20 χρόνια παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν το έχω. Καπέλο να είμαι για μένα. Καπέλο να είμαι για μένα. Καπέλο να είμαι για μένα. Καπέλο να είμαι για μένα. Καπέλο να είμαι για μένα. Καπέλο να είμαι για μένα. Καπέλο να είμαι για μένα. Καπέλο να είμαι για μένα. Καπέλο να είμαι για μένα. Καπέλο να είμαι για μένα. Εντάξει, δεν πειράζει, κύριο Μαυρίδη, παρακαλώ. Παρακαλώ, κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Με το τοπικό συμβούλιο... Παρακαλώ, παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Εγώ ξέρω ότι όλοι εκεί, στο κοινωνικό διαμέρισμα, συγκεντρώνται, συζητάνε και ολοκληρωμένα πλέον προτείνουν προς το τοπικό συμβούλιο και εκείνο έρχεται εδώ πέρα, ο προσωπός του ο Πρόεδρος, και όπως είπα μια χαρά μας τα είπε. Τώρα, εγώ σαν πολιτικός συμβούλος δεν το κατάλαβα. Σας τα λέει ένας με 18 χρόνια παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο περίπου. Μα για το όνομα και της Παναγίας. Δεν πειράζει, πρόεδρε, δεν πειράζει, δεν πειράζει, εντάξει. Δεν είναι θέμα τώρα αυτό, ας μην το συνεχίσουμε. Λοιπόν, η κυρία Δασάρχης, παρακαλώ, η κυρία Δασάρχης. Θέλετε πρώτα να μιλήσει η Εγνατία, πώς θέλετε. Λοιπόν, με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε, δώσε μου λίγο το λόγο. Παρακαλώ, κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλε και κύριε Πουρσαϊτίδη, το θέμα είχε έρθει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και το αποσύραμε. Γιατί το αποσύραμε, διότι πριν απ' όλα ούτε εμείς δεν είχαμε ενημέρωση. Καλέσαμε την Εγνατία και την κυρία Δασάρχη. Η κυρία Δασάρχη ήρθε σήμερα το μεσημέρι. Η Εγνατία ήρθε σήμερα το απόγευμα. Πριν απ' όλα να μας πούν τι ακριβώς πρόκειται να κάνουν. Δεύτερον, να βάλουμε ορισμένους όρους ότι δεν θέλουμε να καταστραφεί και όλα τα σχετικά. Και τρίτον, για να έχουμε το δικαίωμα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, που θα ψηφίσουν για το πρώτο, για να πάρουν δείγματα, όχι για να κάνουν δρόμο. Έχουμε το δικαίωμα εδώ που θα βρίσκονται να κάνουμε ό,τι ερωτήσεις θέλουμε. Ό,τι απορίες έχετε. Τα ερωτήματα που δεν σας έχουν επαντηθεί. Αυτά που συζητούσατε μεταξύ σας. Ποιος καλύτερος θα σας δώσει την απάντηση από αυτούς τους ίδιους. Ποιος καλύτερος θα σας δώσει απάντηση από την ίδια την κυρία Δασάρχη. Καταλάβατε λοιπόν γιατί το αποσύρουμε την προηγούμενη φορά. Και δεν πήραμε άρων τον άρων μια απόφαση. Δεύτερη φορά όμως δεν θα το αποσύρουμε. Θα το συζητήσουμε εδώ. Ευχαριστούμε κυρία Δήμαρκη. Παρακαλώ την κυρία Δασάρχη να μας... Γιατί η Εγνατία θέλει τελευταία να μιλήσει. Παρακαλώ τώρα την κολοκηθιά θα παίξουμε. Λάτε. Όχι, τώρα μετά από την κυρία Δασάρχη. Καλησπέρα σας. Η δικιά μας υπηρεσία είναι εκείνη η οποία θα πρέπει... να δώσει τις εγκρίσεις για οποιοδήποτε έργο γίνεται μέσα στα δάση και στη δασικές εκτάσεις. Σύμφωνα με τους δασικούς νόμους λοιπόν το 998 στη συνέχεια το 4280 που ψηφίστηκε το 14. Ο οποίος απέκλειε στα αισθητικά δάση όποιαδήποτε επέμβαση. Όμως με το 4384 του 16 επιτρέπεται η κατασκευή δρόμων. Εμείς από τη στιγμή που θα έχουμε όλα τα δικαιολογητικά... θα πρέπει να εισηγηθούμε την άδεια επέμβασης για να γίνουν ηγεωτρίσεις σε πρώτη φάση. Οι οποίες γίνονται για να αποδεχτεί η σταθερότητα του εδάφους... εκεί που θα γίνουν τεχνικά και γέφυρες. Και στη συνέχεια αν θα γίνει περιβαλλοντική μελέτη... μαζί με όλες τις υπηρεσίες οι οποίες προβλέπονται από την νομοθεσία την περιβαλλοντική... θα γνωμοδοτήσουμε και αυτό θα αποτελεί και την άδεια επέμβασης. Μέσα στα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να προσκομιστούν... είναι η περιβαλλοντική αδειοδότηση επειδή ηγεωτρίσεις είναι μία μικρή επέμβαση... προσκομίστηκε να γίνει η αδειοδότηση. Μία μικρή επέμβαση προσκομίστηκε από την Εγνατία η απόφαση του Υπουργείου... η οποία λέει ότι δεν επαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση σε αυτή τη φάση. Επιπλέον θα πρέπει να έχουμε τις σύμφωνες γνώμες των ιδιοκτητών των εκτάσεων... από τις οποίες περνάει αυτή η επέμβαση. Ο ένας εξ' αυτόν είναι ένας ιδιώτης. Περνάει δηλαδή πάνω από το ιδιωτικό κτέο κάπου εκεί. Η συνάδελφος, η κυρία Κουντάρα που είναι εδώ, έχουν κάνει αυτοψία και το ξέρουν. Εγώ δεν την ξέρω τη διαδρομή. Και η δημοτική έκταση που πρέπει να έχουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου... όχι του τοπικού, του δημοτικού συμβουλίου... έχοντας και την μη απαιτούμενη αδειοδότηση την περιβαλλοντική... για να εισηγηθούμε την άδεια επέμβασης. Αυτό λοιπόν το οποίο θα γίνει τώρα είναι ένας δρόμος. Θα μας το πουν καλύτερα και η Εγνατία. Με ένα μηχάνημα το οποίο θα είναι επικαθήμενο. Θα πάρει μερικά δείγματα. Δηλαδή αυτό που λέμε καρότα είναι δηλαδή ένα μέρος του εδάφους. Οι συνάδελφοι οι οποίοι πήγανε και εκείνος ο οποίος θα βγάλει την έκτακτη κάρπωση... για την υλοτομία και οι συναδέλφες που είναι στις περιβαλλοντικές μελέτες. Και οι συνάδελφους από τη Διεύθυνση Δασσών. Κάποια τμήματα τα οποία δεν ήταν απαραίτητο να γίνουν... σε πρώτη φάση τα απορρίψαμε και αφήσαμε μόνο το τμήμα... το οποίο δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά... παρά μόνο να περάσει το μηχάνημα αυτή τη διαδρομή. Σίγουρα θα κοπούνε κάποια πεύκα. Σίγουρα περνάει και μέσα από έκταση... όπου όχι δεν είναι δασσική κύριε Πρόεδρε ο κ. Πουρσαϊτίδης που είπε... και το ιδιωτικό και τα πουρνάρια είναι δασσικές εκτάσεις. Μάλιστα σήμερα με την πυκνότητα που έχουν, λογίζονται σαν δάσος. Και από εκεί και μετά, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι... να βάλουμε οποιοδήποτε όρο νομίζουμε... για να προστατέψουμε όσο το δυνατόν καλύτερο το περιβάλλον. Δηλαδή, εάν δεν είναι κατάλληλο το έδαφος... και δεν μπορεί να γίνει αυτή η μελέτη στη συνέχεια... αφού αποδειχτεί ότι το έδαφος δεν είναι σταθερό... θα βάλουμε σαν όρο η Εγνατία... να αποκαταστήσει τη βλάστηση σε όλη αυτή την έκταση. Από ότι μίλησα με τους συναδέλφους... και δεν ξέρω τώρα, αυτό θα μας το βεβαιώσει και η Εγνατία... ήταν περίπου 1.800 μέτρα μαζί με τα πουρναροτόπια και τα πεύκα. Μειώσανε την έκταση στα 1.300, περίπου 500 τα κόψανε... και θα πάρουν αυτά τα καρότα από το δασικό δρόμο... που υπάρχει ανεβαίνοντας για την καβάλα δεξιά... εκεί που περπατούν οι πεζοί. Και στο κάτω το κομμάτι έχει ένα μικρό άνοιγμα από εκεί... αλλά σίγουρα θα πάρουν και κάποιο ενδιάμεσο. Στη συνέχεια, εφόσον βγουν αυτές οι εγκρίσεις όλες... και βγει αυτή η απόφαση, όταν θα γίνει η περιβαλλοντική μελέτη... και η δική μας υπηρεσία είναι εκείνη η οποία γνωμοδοτεί... επί της περιβαλλοντικής μελέτης μαζί με όλες τις άλλες υπηρεσίες. Και εκεί πάλι θα μπουν κάποιοι όροι. Θα ήθελα ο κύριος πρόεδρος αύριο το πρωί να επικοινωνήσει μαζί μου... γιατί αυτό που είπα ότι τα μηχανήματα παίρνουν αυτά τα δείγματα... επειδή εγώ δεν έχω δώσει κανέναν συντουσιακρύση... και κανένας δεν μου έχει πει ότι γίνεται αυτή η εργασία... και μισό λεπτό θέλω να πάμε επί τόπου να τα δούμε για να κάνω και εγώ τα νόμιμα. Γιατί αυτό που άκουσα, εγώ πιστεύω ότι δεν είναι αληθές... γιατί πήγαν και έκαναν αυτοψία οι άνθρωποι αλλά με τα πόδια, όχι με μηχανήματα. Στη γέφυρα του κτεώ... Στο ιδιωτικό κτεώ... Εκείνη η έκταση είναι μη δάση και κυρία και δεν είμαστε μισαρμόδιοι. Όπως και μέσα στον κάμπο δεν είμαστε μισαρμόδιοι. Δεν ξέρω τι κάνει η εταιρεία, εκείνο που θέλω να πω εγώ είναι ότι μέσα σε δασική έκταση δεν έχει μπει τίποτα... γιατί εγώ έτσι το κατάλαβα εδώ, ότι πήγαν μέσα στο δάσος, στο βασιλάκι και το κόβουν... και εγώ σαν προεισταμένη της υφυρισίας έχω άγνοια και αυτό δεν είναι σωστό. Διότι κάνουμε μια προσπάθεια, αυτά τα οποία έχουμε μέχρι τώρα και τα προστατεύουμε... να τα προστατέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και δεν νομίζω... βέβαια πάντα ξεφεύγει κάτι, αλλά δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να δώσει τέτοια μομφή για την υπηρεσία μου. Κύριε Πρόεδρε, θα προκαλώ να ρωτήσω κάτι. Κυρία Δασάρχη, είναι πάρα πάρα πάρα πολύ σημαντικό για εμάς... έστω και σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε στις δείγματοληψίες... ότι δεν δροκοπεί να αποκατασταθεί και στηρίζομαι σε εσάς. Θα τα μετρήσετε ένα προς ένα, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Ξέρω την ευαισθησία που έχετε για το δάσος, γι' αυτό το λέω... να το ξέρετε ότι έχετε τον σεβασμό και την εκτίμηση από όλους τους καβαλιώτες... στηριζόμαστε σε εσάς γιατί γνωρίζουμε την αγάπη σας για το δάσος. Εμείς είμαστε καμένοι και όσοι ζήσαμε το 1985 είμαστε δυό φορές καμένοι. Βεβαίως υπήρχαν εποχές που για ένα δύο δέντρα δεν θέλαμε να γίνει το νοσοκομείο... ή δεν θέλαμε να γίνει η περιμετρική και μείναμε και με μισή περιμετρική. Πάνε εκείνα τα χρόνια. Δεν έχει καμία σημασία. Εμείς θέλουμε όσα δέντρα κοπούν να αντικατασταθούν. Έχουμε χίλια μέρη να σας δείξουμε παραπέρα. Σας παρακαλώ, θέλω τη διαβεβαίωση της κυρίας Δασάρπου... έστω και σε αυτό το στάδιο και γι' αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω που την κάλεσα... έστω και σε αυτό το στάδιο παρακαλώ να καταμετρήσετε όλες τις σκοπές που θα γίνουν... και να ξέρουμε τι γίνεται. Στηρίζουμε σε σας κυρία Δασάρπου. Παρακαλώ, ευχαριστούμε την κυρία Δημαρχό. Έχει κάποιος από το... Είδη έχουμε ζητήσει από την Εγνατία επειδή δεν ξέρουμε πόσα δέντρα θα κοπούν αυτή τη στιγμή. Αρωτούσατε, δεν μπορούσαμε να σας τα πούμε γιατί θα πρέπει σε αυτή τη λωρίδα που θα περάσει αυτό το μηχάνημα... να έχει σημανθεί οπότε να μετρήσουμε τα δέντρα και να ξέρουμε πόσα ακριβώς θα κοπούν. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε μόνο το μήκος. Θέλω να σας πω ότι η υπηρεσία μας, κοίτας η νομοθεσία, από τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα δικαιολογικά... και επιτρέπεται μία επέμβαση, δεν είναι στη διακριτική μου ευχέρεια να πω δεν θέλω να γίνει ο δρόμος οτιδήποτε. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρός λόγος ή ένα δικαιολογικό το οποίο να λείπει από την αλληλογραφία και να μην μπορεί να προχωρήσει. Επομένως, εκείνο που μπορώ να κάνω είναι, αν ένα έργο γίνει και γίνονται τέτοιου είδους έργα, να κοιτάξουμε, να έχει τη λιγότερη περιβαλλοντική ζημιά και να δούμε πώς μπορούμε να το αποκαταστήσουμε αυτό. Αυτό ήθελα να σας πω. Δεν είναι δηλαδή ούτε ότι συντάσσουμε με την Εγνατία που θέλει να κάνει τον δρόμο... ή με τον κ. Πρόεδρο που ήδη δεν θέλει να κάνει τον δρόμο. Εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου και πρέπει να είμαι αντικειμενική. Από τη στιγμή που προβλέπεται αυτό και υπάρχουν όλα τα δικαιολογικά και οι μελέτες, δεν μπορώ να πω ότι δεν θα γίνει ο δρόμος. Ναι, η δημοτική σύμβουλη, την κυρία Δασάρχη και ο πρόεδρος που είναι εδώ μέρος των κατοίκων, αν έχουν κάποια ερώτηση... Όχι, κάτι θέλει ο πρόεδρος, Δημήτρη, τι ήθελες... Ακόμα που είναι η χίλια δέντρα στο βουτισμό της Ταλδούς, τα χίλια δέντρα εμείς θα αποκατεύουμε για να πιέσουμε σε κάποιο άλλο νοσοκομό... Απέναντι στο βουνό έχουμε ολόκληρα κομμάτια. Εξαρτάται, πρόεδρε, εξαρτάται αν θα γίνει εκεί το έργο ή δεν θα γίνει εκεί. Αν το έργο δεν γίνει εκεί, θα μπουν στο ίδιο μέρος. Αν αποφασίσει η Εγνατία και προτείνει ότι το έργο θα γίνει εκεί, φυσικά θα υπάρχει πρόβλημα. Δεν καταλαβαίνεις τώρα, κοντά στο νοο και γνώση. Θέλετε να ρωτήσει κάτι, κυρία Δημαρχή? Για την κυρία Δασάρχη, ναι. Ο κ. Σιμιτζής, παρακαλώ. Κυρία Γεωργούση, ξέρετε ότι εμείς όλοι εδώ... εκτιμάμε βαθύτατα το έργο που κάνει το Δασσαρχείο σε όλη την Ελλάδα... και ιδίως στην Καβάλα που ήταν πάντοτε θεματοφύλακας... για την προστασία του δάσους, για το φυσικό περιβάλλοντος. Όμως με έχουν μείνει κάποια κενά από την εισήγησή σας και δεν μπορώ να καταλάβω κάτι. Είπατε ότι τελικά περιόρισε η εταιρεία το μήκος... των διαρευνητικών της εργασιών στα 1.300 μέτρα. 1.300 μέτρα. Από αυτά, πόσα είναι δάσος και πόσα είναι θάμνη... που εμάς δεν μας πολυκένα, αλλά ξέρουμε όλοι ότι πραγματικά... και αυτά είναι δάσος με την δασσική νομοθεσία. Αλλά περισσότερο εμείς δίνουμε βαρύτητα στα πεύκα. Και δεν ξέρετε λοιπόν τον αριθμό των πεύκων σήμερα. Εκεί η πυκνότητα ποια είναι στα δέκα τετραγωνικά μέτρα, πόσα πέφκα είναι. Δηλαδή τέσσερα πέφκα στα δέκα τετραγωνικά μέτρα. Ορίστε. Περισσότερα από τέσσερα. Στα δέκα τετραγωνικά είναι περισσότερα από... μπορεί να είναι και πέντε λοιπόν. Επειδή βέβαια, εντάξει, εγώ δεν είμαι τεχνικός, κάποιοι τεχνικοί εδώ πέρα... θα μπορούσαν να μας τα εξηγήσουν καλύτερα, αλλά 1300 μέτρα μήκος... είναι πολλά τετραγωνικά μέτρα. Αν σκεφτούμε ότι ο δρόμος ο αγροτικός πόσα είναι, τρία μέτρα. 3.900. Είναι περίπου τέσσερα στρέματα, τέσσερις χιλιάδες μέτρα. Η τεχνική εκθέση που μας έχουν υποβάλει μία μονοσελίδη λέει... τέσσερα μέτρα επί 1.800. Αυτό τώρα, αυτό το οποίο είπαμε ότι έκοψε κάποια τμήματα... οι συνάδελφοι που πήγαν στην επιτόπια αυτοψία. Επειδή είχε δρόμο εκεί κοντά, είπαμε δεν θα πάρετε. Εδώ θα πάρετε πάνω από το δρόμο, οπότε δεν θα προκληθεί καμιά... 2.000 μέτρα είναι δάσος εκεί πέρα. Όχι, τα 1.300 μέτρα... 2.000 τετραγωνικά μέτρα. 2.000 μέτρα μήκος, έχει μέσα και έκταση η οποία καλύφτεται από φουρνάρια... που είναι πάνω από το παλιό κτέο και μέχρι να φτάσουμε πάνω από το σταυρό... και έχει και τμήμα το οποίο είναι με πέφκα πυκνά. Τώρα πόσο πυκνά θα τα μετρήσουμε. Πρέπει να μετρήσουν πάνω. Δεν τα έχετε μετρήσει πάνω. Όχι, όχι, όχι. Σας είπα ότι πρέπει να οριοθετηθεί η έκταση... γιατί αυτή τη στιγμή λέμε ότι θα περάσει από εδώ. Το από εδώ όμως πόσο πάνω, πόσο κάτω... Μας δώσατε πάνω μια εικόνα και για την πυκνότητα των πέφκων. Ναι, είναι πυκνά, είναι πυκνά. Αν δηλαδή είναι τα μισά να πούμε ότι είναι πάνω από 3.000 δέντρα. Είναι 5.000 δέντρα. Αν σκεφτούμε ότι στην περιμετρική το κομμάτι... Και αυτά είναι μόνο για τις διερευνητικές αργασίες. Μισό λεπτό. Από τη χωράφα μέχρι πίσω ήταν περίπου στα 900... Τα 500 μέτρα που κόπηκαν είναι όλο στον τελικοτήτρο σου. Ναι, οι οποίοι χωράφα, εντάξει, ήταν άλογες. Ορίστε, έχουμε ένα χάρτη εδώ, τον οποίο τον φέραν οι συνάδελφοι... που κάνανε με τα στοιχεία που μας έδωσε η Εγνατία... πιθανότατα να έχει πιο μεγάλο. Μην μιλάτε εκεί στο βάθος, παρακαλώ. Είναι μέσα στο πευκοδάσος, δηλαδή εκεί που μπορούσε να πάρουν κάποια στοιχεία... από γειτονική δασική οδό, αυτή που λέμε. Μπορείτε να το δείτε, είναι ένα μόνο δυστυχώς, αλλά αυτό σας λέω ότι το θέμα... Αυτό λέτε για τη χωράφα και το παλιό έργο της περιμετρικής. Για εκεί είπα ότι ήταν περίπου στα 1.000 δέντρα. Από εδώ τώρα αυτό το κομμάτι... Που είναι και πιο πυκνά, μπορεί να είναι και 2.000 και 3.000 λένε. Όχι, δεν νομίζω όχι, δεν είναι τέτοιος αριθμός. Ε, μα τώρα είπατε ότι μπορεί να είναι στα 10 μέτρα... Δεν είναι τέτοιος αριθμός, γιατί έχει και πουρνάρια, έχει και μερικά τα οποία... Το βέβαιο είναι ότι, εντάξει, πάντα είναι δασικά και τα πουρνάρια είναι δασικά, άσχετα αν τα δίνουμε μικρότερη σημασία. Πέντε στρέματα είναι, 1.300 επί 4 μέτρα, 5.200, 5.000 ετραγωνικά. Μόνο για τις διερευνητικές επαφές, λοιπόν, μπορεί να κοπούν περίπου... Αφού έχω τα μισά, 2.500 δέντρα. 1.000 δέντρα. 1.000 δέντρα να πω. Ορίστε. Τι είναι, ρε κελαϊδάκη, τα δέντρα βαρέλια, πετρελαούν από πώς τα μη τράσεις, έτσι, λοιπόν, τελείως. Άστιού ήταν. Εγώ δεν έχω άλλη συγκυρία, Γεωργούς. Μη παρεξηγείς, αστιού ήταν, ε. Μισό λεπτό, Βαγγέλιδος. Δεν σας ακούμε, όμως, δεν ακούγεστε λίγο. Μιλήστε λίγο. Λοιπόν, εμείς τις αναδασώσεις που κάνουμε, αυτό που λέει η επιστήμη μας, βάζουμε 40 δέντρα στο στρέμα, όταν φυτεύουμε. Επομένως, αν είναι, ξέρω εγώ, πέντε στρέματα και ήταν όλο με πέντε, δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε 40 δέντρα στο στρέμα, όταν φυτεύουμε. Βάζουμε 40 δέντρα στο στρέμα, όταν φυτεύουμε. Βάζουμε 40 δέντρα στο στρέμα, όταν φυτεύουμε. Βάζουμε 40 δέντρα στο στρέμα, όταν φυτεύουμε. Επομένως, αν είναι, ξέρω εγώ, πέντε στρέματα και ήταν όλο με πέφκα, θα ήταν τόσα. Βέβαια, αυτά, επειδή είναι και αυτοφυΐ μέσα, είναι πιο πίκνα και σίγουρα είναι περισσότερο, αλλά μπορεί να είναι και πολύ λεπτά. Όμως, λέω ότι όλο το τμήμα αυτό, δεν καλύπτεται από πέφκα, καλύπτεται και από πουρνάρια. Χωρίς να τα υποτιμώ, γιατί και για τις πλημμύρες και για οτιδήποτε, τα πουρνάρια είναι εξαιρετικά. Ο κ. Παπάς θέλει κάτι να ρωτήσει. Θα συνεχίσω να επεκτείνω την ερώτηση του κ. Σιβηζή. Καταρχήν, κυρία δασάρχη, εγώ δεν συμφωνώ ότι γίνονται αποκαταστάσεις, γιατί αν πάμε δυτικά αυτού του δασιλείου, δηλαδή προς την πλευρά των Αμυσκιανών, θα δείτε ένα λαλτομείο που πήρε άδεια με προϋπόθεση να αποκαταστήσει το χώρο και δεν τον έχει αποκαταστήσει. Άρα λοιπόν, μην συζητάμε ότι πάντα γίνονται αποκαταστάσεις. Πάμε τώρα στην προκύπεργη περίπτωση. Σας είδαμε πολύ μεγάλη έτσι ευκολία, σαν θεμακτοφύλακας του δάσους. Είπατε ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα, ο νόμος είναι σαφής, δεν μπορώ να σταματήσω έναν δρόμο. Και μας είπατε και ποιος νόμος σας το επιβάλλει αυτό. Αλλά σας βλέπω με μια μεγάλη ευκολία να λέτε ότι αν θα κοπούν, εγώ σας λέω 200 δέντρα για να παρθούν τα καρόντα και παίρνουμε τη χειρότερη περίπτωση ότι δεν θα γίνει εκεί το έργο που θα είναι καταστροφή, θα είναι φοβερό, θα ξαφαριστεί όλο το δασήλιο εκεί πέρα. Λέμε σε εκείνη την περίπτωση και λέτε ότι να θα φυτέψουμε άλλα δέντρα. Καλά, δηλαδή όταν έχουμε ένα δέντρο ολοκληρωμένο και είναι 50 χρόνων, 100 χρόνων, 200 χρόνων, μπορούμε να λέμε ότι θα φυτέψουμε ένα δέντρο και να είμαστε ευχαριστημένοι, γιατί κάποιοι θέλουν να πάρουν καρόντα με αυτόν τον τρόπο. Γιατί και εμείς τεχνικοί είμαστε και ξέρουμε ότι αν θέλουν να πάρουν καρόντα και να μην βλάψουνε καθόλου το χώρο, πάνε στα πουρνάρια, πάνε εκεί πέρα με ένα μηχάνημα που θα στοιχήσει βέβαια λίγο πιο ακριβά και μπορούν να πάρουνε καρόντα εκεί ακριβώς και δεν θα ενοχλήσουνε και να κόψουνε και κανένα δέντρο άμα θέλουν να κάνουν επιλεκτική του εδάφους, γιατί το εδάφος δεν αλλάζει από πόντο σε πόντο, είπαμε όλος ο όγκος εκεί πέρα θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Άρα λοιπόν, με συγχωρείτε πολύ, δεν είναι, ξέρετε, θα περάσουν εκεί κατά 2 χιλιόμετρα και μετά θα μας τα αποκαταστήσουν. Πώς θα τα αποκαταστήσουν, θα βάλουνε τι δέντρα, θα βάλουνε τα δέντρα που υπήρχαν σε καμία περίπτωση. Δεν μπορώ να φανταστώ την περίπτωση που εκεί πέρα θα επιλεγεί και να γίνει όλο το σταυροδρόμι της Εγγραντίας όπου θα έχουμε ολική εξάφανιση, αλλά παρακαλώ, μην λέτε με ευκολία ότι γίνονται αποκαταστάσεις. Δεν θέλω να σας προσβάλλω ότι κάνετε καλά τη δουλειά σας, αλλά δεν γίνονται στην Ελλάδα αποκαταστάσεις. Εκεί που υποχρεούνται αυτοί που έχουν υποσχεθεί τις αποκαταστάσεις να τις κάνουν. Να ευχαριστούμε τον κ. Πατ, θέλετε τώρα... Να ρωτήσω θεωροπρόεδρε. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ και μετά ο κ. Φιλόσοφλου. Το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο, φροντίσανε οι κυβερνήσεις, μία το 14 και μία το 16, να μπορούν να γίνουν δρόμοι μέσα στο αισθητικό δάσος. Εγώ ήθελα να ρωτήσω την κυρία Γιουργούσε ως επιστήμονα να μας πει την άποψή της, πέρα από τους νόμους για το συγκεκριμένο ζήτημα του δρόμου. Τι είπατε για να ξαναπείτε το? Λέω να μας πει τη θέση της ως επιστήμονας και όχι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την κατασκευή δρόμων μέσα στο αισθητικό δάσος. Σαν δασολόγος επιστήμων. Ποια είναι η θέση της για την κατασκευή ενός δρόμου μέσα από αισθητικό δάσος, πέρα από τους νόμους που επαναλαμβάνω και πάλι και το 2014 και το 2016, πρόσφατα, πρόσφατα η κυβέρνηση με ρίμνησε ώστε να μπορεί να γίνει δρόμος, να καταστραφεί δηλαδή αισθητικό δάσος. Σαν επιστήμονας ποια είναι η θέση της, αυτό ρωτάω, πέρα από τους νόμους και τους κανόνες. Εγώ δεν θα εκφράσω εδώ προσωπικές απόψεις. Εκείνο που θα πω είναι ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τους νόμους και απαντώ και στον κύριο Παπά, ότι εάν σε ένα χωράφι που θα ήθελε, εάν εγώ εξέφραζα την προσωπική μου άποψη και έλεγα δεν θα δώσω άδεια δεν ήταν σωστό. Επομένως εγώ με αυτά τα οποία έχω πρέπει να ενεργήσω ως υπάλληλος εφαρμόζοντας τους νόμους. Κύριε Ποτόλια μου δεν πήγες από τα Γρεβενά, έχεις πάει καθόλου προς τα εκεί. Τα Γρεβενά πήγες καμιά φορά προς Συγκουμενίτσα να δεις τα δάση και την αιγνατεία πώς έγινε και άμα το λέγαμε έτσι δεν θα γινόταν αιγνατεία στον αιώνα τον άπαντο. Ναι και που είδαμε, είδαμε την προκοπή Πρόεδρε, είδαμε μεγάλη προκοπή με τις αιγνατείες. Τώρα σε παρακαλώ, τώρα μην το λέτε. Κύριε Φιλόσοβλου παρακαλώ. Ναι κύριε Αδαστάρχη, εγώ θα είμαι πολύ σύντομος. Από την τοποθέτηση και την εισαγωγή που κάνατε, παρέχοντας διευκρινήσεις, μας είπατε για να τα σταχειολογήσουμε, και εμείς πρέπει να μορφώσουμε άποψη ότι πρώτον με βάση της κείμενας διατάξεις και ιδίως αυτή που προέκυψε μέσα στο 2016, ότι γίνεται μέχρι στιγμής γίνεται με βάση τον νόμο πρώτον, δεύτερον ότι η εταιρεία Εγνατεία Οδός μέχρι την παρούσα στιγμή κινείται με βάση τον νόμο και τρίτον ότι αναμένονται πέρα από τις δύο εγκρίσεις, αν κατάλαβα καλά, του ιδιώτη, στο οποίο την έκταση πρέπει να γίνει παρέμβαση αυτή και του Δήμου Καβάλας, ότι δεν απαιτείται με βάση πάλι τον νόμο στην παρούσα φάση περιβαλλοντική μελέτη. Άρα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι με μπτό. Αυτό ήθελα λίγο να διευκρινίσουμε και εμείς πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται. Και η οριοθέτηση για να δούμε και να ξέρουμε ποιος είναι ο ρυθμός των δέντρων και πώς η έκταση είναι αυτή η οποία θα... Αυτό λείπει, δεν έχει γίνει. Ευχαριστούμε την κυρία δασάρχη. Συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υποστήκατε. Οι εκπρόσωποι της Εγγανατίας παρακαλώ να μας κάνουν μια σύντομη ενημέρωση και στη συνέχεια όποιοι έχουν ερωτήσεις να... Παρακαλώ, σας ακούμε. Γεια σας. Ονομάζομαι Γιάννης Ιωακιμίδης και είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εγγατίας Οδού. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μας δίνετε να σας παρουσιάσουμε όπως ζητάμε από σας σε αυτή τη φάση. Κατατήχη θα θα σας πω ότι εγώ προσωπικά είμαι πολιτικός μηχανικός και μάλιστα είμαι γεωτεχνικός μηχανικός μελετητής. Άρα σε σχέση με αυτά γνωρίζω τα πράγματα σε ένα αρκετά καλό πιστεύω βαθμό. Θα ήθελα να κάνω μια μικρή εισαγωγή πρώτα. Ο δικός άξονας ε61, ο οποίος συνδέει τις σέρες με τη δράμα και με την καβάλα, ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Κατά την άποψή μας, και θέλω να πιστεύω, νομίζω δεν θα υπάρχει κάποια αντίδραση σ' αυτό, είναι ένας άξονας στρατηγικής σημασίας, καθώς θα συνδέσει την πόλη της Καβάλας και το λιμάνι της Καβάλας με τον κάθετο άξονα από Θεσσαλονίκη για Πρωμαχώνα και από εκεί για Σόφια και για τις παραδονάβιες εκτάσεις που αποτελούν ένα από τους εννέα διευρωπαϊκούς διαδρόμους που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τμήμα που συζητάμε, το τμήμα Κρινίδες-Άγιο Σύλλας, είναι το τρίτο υποτμήμα του οδικού άξονα Δράμα Καβάλα. Το κομμάτι που μας ενδιαφέρει και για το οποίο ήρθαμε εδώ για να σας ενημερώσουμε, είναι το τμήμα από τον Σταυρό μέχρι τον Άγιο Σύλλα. Στο κομμάτι αυτό και στα πλαίσια της οριστικοποίησης της χάραξης και των μελετών και στα πλαίσια επίσης της διερεύνησης των εναλλακτικών χαράξεων για αυτό το κομμάτι, όπου θα μπορέσει το λεγόμενο ορινό τμήμα για να μπορέσουμε από την πεδιάδα να φτάσουμε μέχρι τον κόμβο του Άγιο Σύλλα, χρειάζεται να γίνουν κάποιες δειγματολυπτικές γεωτρήσεις με ειδικά γεωτρύπανα για τη λήψη δειγμάτων εδάφους ή βράχου και την εκτέλεση και των αντίστοιχων εργαστηριακών δοκιμών με σκοπό να προσιορίσουμε τα φυσικά και τα μηχανικά χαρακτηριστικά του υπεδάφους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να προσιορίσουμε να οριστικοποιήσουμε την χάραξη, να δούμε τι είδους τεχνικά θα χρειαστεί να γίνουν ή αν οι γεωτεχνικές συνθήκες είναι πολύ δυσμενείς θα εξετάσουμε αναλλακτικές χαράξεις ή λύσεις γενικότερα. Για το σκοπό αυτό, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις δειγματολυπτικές γεωτρήσεις σε θέσεις κρίσιμες για εμάς και για την προκατακτική χάραξη που υπάρχει, θα πρέπει να γίνουν κάποιες οδήπροσβασεις. Ουσιαστικά, αυτό που ζητάμε από εσάς είναι να μας δώσετε την άδεια να κάνουμε να διανοίξουμε αυτές τις προσορινές οδούς πρόσβασης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε κρίσιμες θέσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε τις δειγματολυπτικές γεωτρήσεις, τις οποίες στη συνέχεια φυσικά θα αποκαταστήσουμε τώρα σε ό,τι αφορά στα δέντρα και λοιπά με βάση τις δικές σας υποδείξεις και τις υποδείξεις φυσικά του αρμόδιου δασαρχείου. Θα ήθελα να πω επίσης επειδή ακούστηκε, αν και εδώ η συνάντηση αφορά σε αυτές στις οδούς πρόσβασης και μόνο και στην αποκατάστασή τους, θα ήθελα να αναφερθώ και σε αυτά που υπόθηκαν και από τον κ. Πουρσαϊτίδη σε ό,τι αφορά στην τελική χάραξη του δικού άξονα, γιατί τελικά αυτό που μας ενδιαφέρει όλους εδώ είναι αυτό, ο δρόμος. Οι δειγματολυτικές διοτρίσεις είναι ένα κομμάτι της μελέτης για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι πάγια αρχή της Εγνατίας Οδού, όταν οριστικοποιεί χαράξεις οι οποίες περνούν από περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, να βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς. Επομένως αυτό σίγουρα θα γίνει. Θα συζητήσουμε με την κυρία δήμαρχο, με όλους εσάς που είστε εδώ πέρα, για τα θέματα τα οποία μπορεί να σας απασχολούν, για να μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες τεχνικά λύσεις, ούτως ώστε το έργο να κατασκευαστεί με την μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική όχληση και οπωσδήποτε με ένα αποτέλεσμα τέτοιο ώστε να εξυπηρετεί και τον στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης και φυσικά να μην ενοχλεί τους ανθρώπους και τους κατοίκους και τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται. Τώρα σχετικά με το θέμα της... Δεν σας άκουσα. Μην διακόπτετε, θα σας δώσω τον λόγο για ερωτήσεις μετά. Παρακαλώ, παρακαλώ. Να είμαστε εδώ μέχρι όλο το πρόγραμμα που θέλετε, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Συνεχίστε αν έχετε... Ναι. Μην δώσω το μισό λεπτό γιατί έχω σημειώσει κάποια πράγματα. Ναι, εντάξει. Σε ό,τι αφορά στις οδούς πρόσβασης, αυτές γενικά να έχετε μία εικόνα στο μυαλό σας ότι θα είναι δασικές οδείοι πλάτους κατά κανόνα γύρω στα 3,5 μέτρα με μικοτομική κλίση που μπορεί να φτάσει άνετα και το 15%. Υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 1.300 μέτρα, εκ των οποίων τα 800 μέτρα είναι σε πουρνάρια δασικές εκτάσεις, φυσικά, άρα τα υπόλοιπα 500 είναι αυτά που θα είναι καθαρά μέσα σε δάσος. Εμείς θα κάνουμε μία ακόμα περιτέρω προσπάθεια να μειώσουμε ακόμα περισσότερο αυτά τα μέτρα, βάζοντας τις θέσεις των γεωτρίσεων σε τέτοια σημεία, ώστε να χρησιμοποιήσουμε και τους υφιστάμενους δασικούς και αχροτικούς δρόμους που υπάρχουν. Αυτό θα το κάνουμε σίγουρα. Σε ό,τι αφορά, όπως σας είπα, στην αποκατάσταση, αυτή θα γίνει σύμφωνα με τις δικές σας υποδείξεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι του κεφαλίου μας πάνω σε αυτό το θέμα. Τέλος, θέλω να επιβεβαιώσω ότι στο παιδινό κομμάτι δεν έχουν γίνει πράγματι δειγματολυπτικές γεωτρίσεις, αφορούν στο παιδινό τμήμα της χάδαξης που λίγως πολύ έχει κλειδώσει και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το συγκεκριμένο τμήμα που συζητάμε σήμερα. Παρακαλώ, η κυρία δήμαρχος θα σας δώσει τον λόγο. Θα σας κάνω δύο ερωτήσεις, σας παρακαλώ πολύ. Πρώτον, αν έχετε εξετάσει κάποια άλλη όδευση από άλλο σημείο, που είναι βασικό, δεύτερον, σας παρακαλώ λίγο, νομίζω όλους σας εκφράζουν, δεύτερον, αυτό που είπε ο κύριος Παπάς, που είπε αν υπάρχουν τεχνικά τρόποι να πάρετε τα δείγματά σας χωρίς να καταστρέψετε το δάσος, και τρίτον, εγώ δεν είμαι μηχανικός, θα κάνω μια ερώτηση απλώς, γιατί δεν παίρνουμε το πάνω το κομμάτι και το κάτω το κομμάτι και θα αφήσουμε στη μέση αυτό, το οποίο είναι το δάσος. Το πάνω, το κάτω, γιατί αν δω εγώ τις κουκίδες από όπου θα πάρετε, βλέπω ότι υπάρχει μια ενδιάμεση διαδρομή, η οποία είναι να μην την καταστρέψουμε κι αυτή. Θα την εκμεταλλευτούμε αυτή τη διαδρομή. Να μην την καταστρέψουμε κι αυτή. Αν μπορείτε να πάρετε τα δείγματά σας από την κάτω πλευρά, τα δείγματά σας από την πάνω πλευρά, δίνοντας υπάρχει ένα μεγάλο μεσαίο κομμάτι στο οποίο δεν έχετε τίποτα εκεί. Γιατί να το καταστρέψουμε εκεί. Εκείνο το κομμάτι δεν θα το πειράξουμε. Είναι τα 500 μέτρα που αφαιρέθηκαν τελικά. Αφαιρέθηκαν. Ναι. Αυτό το τμήμα επομένως που βλέπετε εκεί, το ενδιάμεσο, δεν θα πειράξει. Λοιπόν, πείτε μας, σας παρακαλώ, αν υπάρχει τρόπος, όπως είπε ο κ. Παπάς, και αν έχετε εξετάσει και άλλες λύσεις. Ξεκινήσω από το πρώτο που ρωτήσατε τώρα. Σχετικά με εοδεύσεις, έχουμε εξετάσει εναλλακτικές λύσεις, που είναι όμως λίγως πολύ κοντά η μία στην άλλη. Και αφορούσαν περισσότερο σε θέματα επιλογής τεχνικών. Δηλαδή, το αν θα κάποια τμήματα μπορούν να γίνουν ηχη με cut and cover, κάποιες γέφυρες. Τίποτα από αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί, όμως. Περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα της γεωτεχνικής έρευνας, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να πούμε πιο συγκεκριμένα κάποια πράγματα στη διαβούλευση που θα γίνει στην επόμενη φάση. Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια να μειώσουμε, κατά το δυνατόν, σε αυτή τη φάση της διανοίξης για τις οδούς πρόσβασης, πράγματι θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Εγώ, προσωπικά, σαν γεωτεχνικός, μπορώ να σας πω κατευθείαν, βλέποντας αυτά... Παρακαλώ. Μέσα δειγματοληψίας? Με γεωφυσικά, με γεωφυσικά. Ναι, χρειάζεται να γίνουν, χρειάζεται και βάση νόμου. Δειγματοληπτικές γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν. Θα προσπαθήσουμε να τις κάνουμε σε τέτοιες θέσεις... Να κάνετε τις γεωτρήσεις σας χωρίς να γίνει τρόπο. Χωρίς διανύξεις, όχι, είναι πολύ δύσκολο. Όχι, είναι αδύνατο. Πρέπει κάποια μέτρα να γίνουν. Φορητή για βάθη 30 μέτρων που θέλουμε, τέτοιες γεωτρήσεις, όχι. Φορητή, όταν λέτε, επί ελκύθρου, για παράδειγμα. Πάλι, χρειάζεται να γίνει μια διανύξη. Χρειάζεται να γίνει μια μικρή διανύξη. Μιλάμε για ένα πυθνό δάσος. Αλλά βοθήσει αυτό το πράγμα. Βλέπω από τους καλύτερους. Επομένως, να μιλάει για ένα τεχνικό. Ναι. Θα δείχναμε στους καθοδοχούς, κύριε Τερ, δηλαδή, στο εξωτερικό τάχη δεν θέλουμε να πω στον χαρέτη. Μη συγχωρείτε, μου μιλάτε για λοξέζιοτρίσεις, για παράδειγμα. Ναι, υπάρχουν. Υπάρχουν μέθοδοι. Υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι. Υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι, κύριε Τερ. Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι, υπάρχουν μέθοδοι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι... Ναι...