Το 7ο Δημοτικό και το 3ο Νηπιαγωγείο παράγουν το δικό τους ρεύμα (ARTA WebTV, 2023)
: Μετά από την σύσταση της δικής του Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Σαρτέων μαζί με τα νομικά του πρόσωπα, προφανώς και τα σχολικές επιτροπές, σήμερα εγκαινιάζουμε τη λειτουργία του πρώτου έργου της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου εδώ στο 7ο Δημοτικό Σχολείο. Ένα έργο το οποίο έγινε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και μαζί με την ανέγευση του σχολείου. Καταλαβαίνετε οι γραφικριτικές διαδικασίες που υπήρξαν. Μας έφεραν λίγο πίσω αλλά σήμερα έχει μπει στη λειτουργία εδώ και καιρό. Είναι ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του σχολείου που παράγει, έχει ισχύει 10 kW και από εκεί πέρα λειτουργεί με τον ενεργειακό συμσυφισμό. Δηλαδή παρά με το καλοκαίρι που θα είναι κλειστό το σχολείο θα παράγει η ηλεκτρικό ρήμα το οποίο θα το δίνει στο σύστημα, θα το δίνει στη ΔΕ μέσω του ΔΕ και από εκεί πέρα όταν θα έχουμε τις ανάγκες του σχολείου δηλαδή από το Σεπτέμβρο μήνα θα συμσυφίζεται και την υπερρύσια της ισχύος που παράγεται θα μένει στην ενεργειακή κοινότητα. Εμείς το επόμενο διάσημα θα συνεχίσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε έτοιμους φαγέλους για να κάνουμε φωτοβολταϊκά σε όλα τα σχολεία αλλά και γενικότερα στα δημοτικά κτίρια. Να θυμίσω εδώ ότι έχουμε βάλει και φωτοβολταϊκό στο Δημαρχείο. Αντίστοιχα, στη στέγη του Δημαρχείου και ήδη είμαστε στη διαδικασία που διερυνούμε σε δημοτικές εκτάσεις εκεί κοντά που περνάει η μέση τάση του δικτύου να μπορέσουμε να κάνουμε τα δικά μας φωτοβολταϊκά συστήματα για να μπορέσουμε να συμσυφίσουμε με γενικότητα τις κατανολόγες του Δήμου είτε αυτές λέγονται δημοτικός φωτισμός είτε κατανολόγες στα σχολεία και στα δημοτικά κτίρια έτσι ώστε να ελαφρύνουμε το κόστος το ενεργειακό το οποίο έχει αυξηθεί πάρα πολύ με την τελευταία ενεργειακή κρίση και να μας στοιχίζει λιγότερο η όλη αυτή κατανάλωση με το σκεπτικό ότι θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε και δημοτικά τέλη προς άλλες χρήσεις και γιατί όχι αν πετύχουμε αυτόν τον στόχο που θέλουμε να μπορέσουμε να είμαστε στην ευχάριση θέση να μειώσουμε και δημοτικά τέληψη πολίτες. Ναι η αλήθεια είναι ότι είναι μια μεγάλη μέρα ήταν προσωπικός στόχος δικός μου όταν ανέλαβα τη δήμαρχος παιδείας να ενεργοποιήσουμε πάλι το φωτοβολταϊκό πάλι μπορούμε να το πούμε και έτσι ότι να ενεργοποιήσουμε το φωτοβολταϊκό σύστημα του σχολείου που είναι από την ημέρα που κατασκευάστηκε ωστόσο όμως δεν είχε φτάσει ποτέ σε ένα σημείο να παράγει ρεύμα αυτή τη στιγμή το σχολείο είναι ενεργειακά αυτόνομο μιλάμε για έναν αυτοπαραγωγό ρεύματος που με τη διαδικασία του συμψυφισμού θα παράγει και ανάλογα τις καταναλώσεις θα υπάρχει αυτή η ισορροπία μεταξύ δε ι δηλαδή που είναι ο παροχός μας και του σχολείου όντως μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο σχολικό συγκρότημα το οποίο ήταν και ενεργειακά έτσι ενεργοβόρο αρκετά και πραγματικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος που καταφέραμε επιτέλους να το βάλουμε σε λειτουργία Είναι ένα έργο το οποίο περιμέναμε εδώ και αρκετό καιρό να γίνει και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τελικά πραγματοποιήθηκε γιατί το σχολείο μας είναι μεγάλο σε σχέση με άλλα σχολεία της πόλης είναι απαιτητικό όσον αφορά το ρεύμα του και τώρα ελπιστούμε ότι θα μπορούμε να κάνουμε και πιο άνετα τις εργασίες μας χωρίς να έχουμε τόσο πολύ άγχος με το πόσο ρεύμα θα ξοδέψουμε και τι μπορεί να μας προκύψει με διακοπές ρεύματος που ενδεχομένως γίνονται και όλα αυτά Όλοι το δέχτηκαν με χαρά γιατί όλοι το περίμεναν και επίσης είναι και να τονίσουμε ότι έχει και μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον που όλους μας απασχολεί και η κλιματική αλλαγή τελευταία οπότε συμβάλλει και σε αυτό το θέμα. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή γιατί οτιδήποτε θέμα έχουμε ο δήμος συμβάλλει άμεσα στις ανάγκες υπηλισής τους Ουσιαστικά τι έχουμε, έχουμε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα περίπου στα 10 kW, 9,84, 41 πανέλα, εδώ όπως βλέπουμε βλέπουμε το inverter ο οποίος είναι 10 kW μετατρέπουμε το DC ρεύμα που μας έρχεται σε ένα αλλασσόμενο και δίνουμε στο δίκτυο Αναλόγως τώρα τις απαιτήσεις του σχολείου, μια καθημερινή μέρα το δίκτυο, το ρεύμα που παράγει το φωτοβολταϊκό πηγαίνει κατευθείαν στις απαιτήσεις, να καλύψουμε τις απαιτήσεις του σχολείου και ό,τι περισσεύει πηγαίνει στο δίκτυο της ΔΕΙ. Αυτό μία μέρα τη Κυριακή ας πούμε το οποίο το σχολείο δεν είναι σε λειτουργία μας έρχεται αργότερα πίσω από τη ΔΕΙ