Διαλέξη 8 / Διάλεξη 8 / σύντομη περιγραφή - Ακριβός Περικλής (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Οι περιεκτικότητες δεν είναι μόνο κάτι που αφορά το χημικό εργαστήριο και τα χημικά διδαστήρια που συναντάμε σε αυτό, αλλά έχει και άμεσα εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή. Δεν είναι αφορά μόνο επικίνδυνα πράγματα, αν και συνήθως συναντάμε την έκπραση περιεκτικότητας επικίνδυνους ρήπους στο περιβάλλον, στην ατμόσφαιρα, και αυτό σημαίνει έκτακτα μέτρα για τους πολίτες. Εδώ πέρα αναγνωρίζετε ορισμένα είδη καθημερινής χρήσης, όπως ελαιόλαδο, αναψυκτικά, μπύρες, στα οποία αναγράφονται εδείξεις που αναφέρονται στην περιεκτικότητα των ουσιών, με όρος βάρος-καταβάρος, όγκος-κατόγκων. Μπορούμε βέβαια, σε ένα απλό πιέραμα, έτσι, να κάνουμε την εξής διαδικασία. Σε ένα το τυράκι που έχει, ας πούμε, 100 μλ νερό, να διαλύσουμε ένα γραμμάριο ζάχαρια, ή 10 γραμμάρια ζάχαρια, και να ζητήσουμε στον κόσμο να μας πει ποιο από τα πιο γραμματικά τα φαίνεται η προβληγό. Θα μπορούσαμε να διαλύσουμε ένα ή 10 γραμμάρια λάδια πίστη, να ζητήσουμε στον κόσμο να μας πει ποιο είναι πιο σκοτεινό και πιο τυρό. Αυτό είναι κάτι ποιοτικό, μισό λοιπόν, ένα πιο σκοτεινικό πιέραμα. Τι προβληγείτε, λοιπόν, εσείς? Θα κάνουμε αρέωση από ένα αρχικό διάλωμα περμαγκανικού καλείου, και θα το αρέωσουμε 10 φορές, διαδικασικά 10 και κάποιο. Παίρνουμε 10 μλ. Εδώ, λοιπόν, θα παρασταστούμε στην διαφορά που θέλουμε στον χρώμα. Η ύπαρξη του αρχικού καλείου μέσα στο διάλειμμα συχνίζεται με την άμυση του χρώματος. Ποιο είναι το χρώμα μας, είναι υπερδισσόμενο ή περμαγκανικό καλείο. Εδώ, λοιπόν, το αρχικό διάλειμμα είναι, ας πούμε, 1%, και αυτό που θα κάνουμε είναι αρέωση του 10 φορές, σε πώς θα έρθουμε εκεί πέρα και έτοιμο, ένα διάλειμμα, και δε κομμάει 1%. Συνεχία μπορούμε να κάνουμε αρέωση και αρχικού και περμαγκανικού καλείου. Παίρνουμε άλλα 10 μλ. Σε κάτι που θέλει περιπτωκότητα 0,01%. Σε κάτι που θέλει περιπτωκότητα 0,01% στο καρτέλα το αρχικό διάλειμμα θα είναι 10 φορές αρεότερο από το προηγούμενο. Φυσικά για τους συναντέλνους που θα σκεφτούν να κάνουν ένα δέντριο στήραμα στους οικειών, δηλαδή εδώ δεν χρειάζεται 1% διάλειμμα, δεν είναι το καλείο, όπως αν περνόμαστε σε μικρά δουλειά, δεν έχει έννοια να μπαίνουμε σε περιπτωκότητα σε μόνα με λίγο, το αρχικό διάλειμμα από το προηγούμενο 0,50 στιγμήνουν 2 μοι. Εντάξει. Για να δείξουμε όμως έτσι την διαφορά στις περιπτωκότητες, μπορούμε να ακούμε στα καρτέλα ότι αυτό είναι 1% ή ακόμα και 10% για να είναι εύκολες οι πράξεις που θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια. Εδώ λοιπόν οι χένιες, βάζουμε αυτά τα δεδομένα στη σειρά και βασάζουμε οποιούς τίποτε μπορεί να καταλάβει, πήγαινε το πιο πικρό και πήγαινε βαριό. Εντάξει, έτσι. Ξαναδυνήσουμε ότι από το 1% του προηγούμενού, έχουμε μια διαφορά, μια στάση σπηλιάτους. Έτσι, μια στάση σπηλιάτους, όχι 10%, όχι 1%, έτσι. Άλλοι που είπαν ότι το πρώτο δημόσιο ήταν 1%, το δεύτερο είναι 0,1% και το δεύτερο 0,51%. Είναι εμφανέστατο, έτσι. Εδώ πέρα θα παρασκευάσουμε ένα διάλειμμα 50 ml χλωριού χονατρίου σε νερό. Έχω ζυγίσει 7,5 γραμμάρια χλωριού χονατρίου, το οποίο θα το διαλύσω σε νερό. Μετά θα το διαλύσω σε νερό και μετά θα το διαλύσω σε νερό. Έχουμε φτιάξει ένα διάλειμμα με 7,5 γραμμάρια αλάτι στα 50 ml ή 15% βάρος κατόγκο. Το ίδιο διάλειμμα μπορούμε να το περιγράψουμε και σε υπηρεκτικότητα βάρος κατά βάρος. Οπότε ζυγίσω την αλατιστατική διάλειμμα. Είναι 93,9 γραμμάρια και δε σχεδόν το δάγκο στον υπηρεκτικότητα. Είναι 54,3 γραμμάρια. Το ίδιο διάλειμμα. Έχουμε ένα διάλειμμα 13,8% βάρος κατά βάρος. Το ίδιο διάλειμμα μπορεί να περιεγραφεί είτε ως τα 50% βάρος κατόγκο είτε ως τα 13,8 βάρος κατά βάρος. Η σημείωση εδώ είναι εξής. Αυτό το πειράμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε μεγάλη τάξη. Όπου εκεί τα παιδιά έχουν να πω σχέδια με το μόλ. Έχουν να πω σχέδια με το μόλ. Οπότε μπορείς με βάση από εδώ να τους σκήσεις, να υποδείσουν την πορεακότητα. Όπου ξέρουν πορεακοβάρους μπορούν να βγουν πόσα μόλ στα 100, πόσα μόλ στον ίδιο και να το εχάρσουν το ίδιο σε μη. Εντάξει. Κάντε το παιδί. Δεν είναι ανάγκη να γίνει σε μικρές τάξεις. Εκεί εικόν στην 2η αρχή της δυνασίας μπορεί να σταματήσει πόσα μόλ πρέπει να συμβεί. Καλώς.