3η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Προσπάθει η υπόσχεσή της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας σήμερα 12 Φεβρουάριο 2018, Επίσης, σαν το Προεδρείο για την απουσία τους, ο κύριος Σωτηριάδης, ο οποίος μου ζήτησε να αναγνώσω την επιστολή προς το Προεδρείο. Αξιώτημαι, κύριε Πρόεδρε, σας γνωρίζω ότι λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Κεθράκης, δεν είναι δυνατή η παρουσία μου στη Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλλας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018. Σας παρακαλώ να αναγνωστεί το παρόν έγγραφο στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου προς ενημέρωση. Επίσης ειδοποίησαν το Προεδρείο η κυρία Κατερίνα Ιωαννίδου ότι απουσιάζει, ο κύριος Ζήσις Μπόνιας και ο κύριος Σιμητζής Κωστής ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα είναι στα πρωιμερισίας διατάξεις ως θέματα και θα τον αντικαταστήσει ο κύριος Μουριάδης. Συνάδελφοι, όπως σας είχα υποσχεθεί στην τελευταία συνενδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σήμερα θα φιερώσουμε χρόνο στα πρωιμερισίας διατάξειως θέματα. Θα παρακαλέσω να διευκολύνετε από τη μεριά σας όσο είναι δυνατόν τη διαδικασία δεδομένου ότι έχουμε και 48 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Για τον λόγο αυτό θα κρατήσουμε χρόνο και παρακαλώ πολύ να βοηθήσετε το Προεδρείο ότως ώστε να εξελιχθεί ομαλά η συζήτηση. Κυρία Δήμαρχη, έχετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μέσα σε αυτή τη εβδομάδα γνωρίζετε ότι επιτέλους η προσφυγή του Δήμου Καβάλλας και των αγροτών από την πρώην Δημοτική Κοινότητα Φιλίππον έφτασε σε αίσιο τέλος. Τι εννοώ. Επιτέλους δικάστηκε η υπόθεσή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εγώ είχα πληροφόρηση από τον κύριο Βελάκη για το πώς πήγε η δίκη και τον παρακάλεσα να έρθει να εμειμερώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εξάλλου, κύριε Βελάκη, πρέπει να ξέρετε ότι ΣΥΣΟΜΟ είχε αποφασίσει για την επιλογή σας για να μας εκπροσωπίσετε μαζί με τον κύριο Μέλησα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως επίσης ειδοποίησα και εκπροσώπους από το Σύλλογο των Αγροτών, τον Πρόεδρο της Κοινότητας των Κρινίδων, τον κύριο Ερσενιάδη τον Πρόεδρο της Κίνησης των Πολιτών για την Ασφάλεια της περιοχής και τον κύριο Κουταΐδη και νομίζω ότι είναι όλοι παρόντας εδώ για να σας ακούσουν, για να μην μπαίνετε και στη βάσανος στο να ενημερώνετε τον καθένα από μας χωριστά. Είμαστε όλοι αυτιά, φυσικά πρέπει να ξέρετε ότι ο κύριος Βελάχης πριν από λίγο μου ζήτησε να επικαιροποιήσουμε το ψήφισμα, το οποίο πρόσφατα επικαιροποιήσαμε εναντίον του ΤΑΠ, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο μπορούμε, αν μπορούμε παραπάνω από νομικής απόψεως. Σας ακούμε κύριε Βελάχη. Ανοίξτε το μικρόφωνο σας. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω στα πλαίσια του χρόνου, τον οποίον έχουμε σήμερα να σας δώσουμε 7 λεπτά για να μπορέσετε να μιλήσετε προς το σώμα. Και μετά να απαντήσετε σε κάποια ερώτηση ενδιαφέρον. Μου είναι υπέραρκετά, δεν θα τα εξαντλίσω. Το ξέρω, το ξέρω γι' αυτό. Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι. Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας, που ήταν το μόνο θεσμικό όργανο που σε όλη αυτήν την διαδικασία έμεινε δίπλα μας στη διεκδίκηση απέναντι στο ΤΑΠ. Το λέω και το υπογραμμίζω. Είσασταν το μόνο θεσμικό όργανο που μας εστήριξε. Και θα εξηγήσω στη συνέχεια το τι εννοώ. Πράγματι, την προηγούμενη Τετάρτη, έπειτα από πολλές αναβολές, συζητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο η υπόθεση κατά του ΤΑΠ. Πρέπει να σας πω ότι αρχικώς η υπόθεση αυτή εισήχθη στην κανονική σύνθεση του Δικαστηρίου, που είναι η Πενταμελής, αλλά λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης με πράξη του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, πήγαμε στην Ανώτατη Δυνατή Σύνθεση, που είναι η Εφταμελής Σύνθεση. Είναι κάτω από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η δίκη, η οποία διενεργήθηκε, ήταν πολυτελής και μακρά σε διάρκεια. Κάτι το οποίο είναι ασύνηθες για τα δεδομένα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πρέπει να σας πω ότι οι δίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο συγκεκριμένο Δικαστήριο, διαρκούν λίγα λεπτά με αναπτύξεις των δικηγόρων. Η συγκεκριμένη δίκη διήρκεσε δυόμισι ώρες και ήταν μία σκληρή αντιπαράθεση των επιχειρημάτων και των δύο πλευρών. Πολλοί με ρωτούν ποια είναι η πρόβλεψη, κύριε Βελάκη, για αυτή την υπόθεση και με τη σημαντικότητα που έχει για τον τόπο μας. Θα μπορούσα να απαντήσω ευχαιρός, αν θεωρούσα τη συγκεκριμένη υπόθεση αμυγός νομική. Πολλές φορές και σε διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχω τοποθετηθεί από την ένερξη της υπόθεσης, κρούοντας τον κόδονα του κινδύνου για αυτόν τον τόπο που όλοι υπηρετούμε και όλοι αγαπούμε. Είχα πει ότι αυτή η υπόθεση, κυρίες και κύριοι, δεν είναι αμυγός νομική, είναι και πολιτική. Δυστυχώς, είναι και πολιτική και θα εξηγήσω τι εννοώ στη συνέχεια. Αυτό τι σημαίνει? Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο ποιότητας επιχειρημάτων και τρόπου ανάπτυξης αυτών, ενώπιον του Ανωτά του Δικαστηρίου, κατά γενική ομολογία, ήμασταν οι νικητές. Αυτό, όμως, έχει σχέση με τις εντυπώσεις. Δεν προδικάζει κανένα αποτέλεσμα, γιατί το λέγω αυτό. Το λέγω γιατί, στην δίκη, ενώπιον του Ανωτά του Δικαστηρίου, αισθανόμουν μια αφόρητη μοναξιά. Οι βουλευτές του νομού μας ήταν απώντες από την αίθουσα. Αντίθετα σε εμάς, ήταν το ελληνικό δημόσιο. Και πρέπει να σας πω ότι, επειδή σε αυτή την υπόθεση κλειθήκαμε να υπερασπίσουμε θερμοπύλες, έπρεπε να κάνουμε και οικονομία δυνάμεων και έναν εύστοχα ταβόλια. Και επιλέξαμε την τακτική γνωρίζοντας ότι είμαστε μόνοι ενάντια σε πολλούς. Εξακολουθούμε να είμαστε μόνοι ενάντια σε πολλούς. Αποδέχθηκα ευχαρίστως την πρόσκληση της κυρίας Δημάρχου να μιλήσω προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για να σας πω ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει. Η μάχη θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τις κινήσεις και να έχουμε το όπλο παραπόδας μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν ορισμένες κινήσεις ακόμη, για τις οποίες στο τέλος θα υποβάλλω μια παράκληση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Όσον αφορά, λοιπόν, την εξέλιξη της υπόθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Έχουν εκτεθεί το σύνολο των στοιχείων και σε επίπεδο νομικό δεν έχω καμία ανησυχία. Πρέπει να σας πω μια λεπτομέρεια για να κατανοήσει το σώμα του τι συμβαίνει. Όταν ανέπτυσα ενώπιον του Ανωτά του Δικαστηρίου τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, είπα ότι και ο Δήμος Καβάλας και οι αγρότες δεν είναι αντίθετοι στην ανάπτυξη. Θέλουν την ανάπτυξη στον τόπο τους. Αλλά η μια μορφή ανάπτυξης να μην πλήτει την άλλη μορφή ανάπτυξης. Δώσαμε με στοιχεία τι αισθείται νάγιοι Φιλίπων, είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα τύρφυ στον κόσμο, τι είδους αξιοσημείωτη ενέργεια έχει, πώς επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια όλα αυτά αντιπαραβάλλονται από την προσπάθεια του ΤΑΠ να εμφανίσει ότι εμείς πηγαίνουμε κόντρα στην ανάπτυξη. Ξεκαθαρίσαμε λοιπόν στο Δικαστήριο ότι εμείς θέλουμε την ανάπτυξη, αλλά δεν θέλουμε μια ανάπτυξη να προσβάλει την άλλη. Δήξαμε με στοιχεία την όδευση. Αυτή την όδευση, με μια μελέτη πάρα πολύ καλή του κ. Βασιλιάδη, μας λέει ότι και η καινούρια περιβαλλοντική μελέτη με την όδευση που εμφανίζει είναι ουσιαστικά μια κοροϊδία, κατά την άποψη του κ. Βασιλιάδη, την οποία και υποστηρίξαμε. Δηλαδή, μια όδευση πέφτει πάνω στην άλλη. Αυτή είναι η καινούρια όδευση. Αυτό προξένησε και την αντίδραση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέγοντας ότι αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, όμως θέλω να σας πω το εξής. Θα το φέρω με ένα παράδειγμα. Ξέρετε ότι όλος ο νομικός κόσμος αυτής της χώρας, και όχι μόνον, ήταν κατά του μνημονίου. Αυτό το μνημόνιο ήταν αντισυνταγματικό, αλλά το Ανότατο Δικαστήριο μας είπε ότι είναι συνταγματικό, παρά τα όσα υποστήριζε όλος ο νομικός κόσμος. Εδώ, λοιπόν, αυτό το οποίο εμφανίστηκε ενώπιον του Ανότατο Δικαστήριου ότι ουσιαστικά και αυτό είναι ένα μνημόνιο για τη χώρα μας, έχουμε μια υποχρέωση να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Και στην έννοια αυτού του πράγματος, επιχειρούμε να ποδοπατήσουμε οτιδήποτε έχει σχέση με το νομικό κομμάτι για να ολοκληρώσουμε αυτό το μνημόνιο. Θέλουμε, λοιπόν, να πούμε απευθυνόμενοι σε πολιτικούς, αλλά φίλια πολιτικούς. Να πούμε μία ρύση ενός μεγάλου πολιτικού, ότι ξέρετε στην πολιτική, ορισμένα πράγματα λέγονται και δεν γίνονται και ορισμένα γίνονται και δεν λέγονται. Είμαστε στο δεύτερο κομμάτι. Είμαστε στο γίνονται και δεν λέγονται. Θα ήθελα ολοκληρώνοντας να παρακαλέσω το Δημοτικό Συμβούλιο να επικαιροποιήσει το ψήφισμά του δίδοντας εντολή στην κυρία Δήμαρχο να αναπτύξει τις θέσεις του Δήμου κατά του ΤΑΠ σε οποιοδήποτε θεσμικό όργανο. Αυτό θα μας βοηθήσει για να κάνουμε κάποιες κινήσεις που γίνονται και δεν λέγονται μέχρι την οριστική έκβαση της υπόθεσης. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Βελάκη. Παρακαλώ κύριο Φιλόσοπλου. Κύριε Στυνάλφε, εγώ επειδή κατάλαβα τι ακριβώς είπατε, αλλά ενδεχομένως δεν έγινε τόσο έβληπτο από όλους τους συναδέλφους. Στην ουσία αυτό το οποίο μας είπατε ήταν ότι υπήρξε μία ταύτιση και σύμπραξη του ελληνικού δημοσίου με τον ΤΑΠ εναντίον του Δήμου Καβάλας και των αγροτών. Είναι έτσι? Να ανοίξετε το μικρό. Η παρέμβαση, κύριε Φιλόσοπλου, του ελληνικού δημοσίου είναι υπέρ του ΤΑΠ κατά του Δήμου και κατά των αγροτών. Είναι σαφέστατα. Και η δικηγόρος του δημοσίου, όταν άκουσε να δείχνω με στοιχεία ότι μία ώδευση είναι πάνω στην άλλη, λέει πρώτη φορά το ακούω. Είναι σαφέστατα υπέρ του ΤΑΠ. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ. Ήταν σαφέστατη η τοποθέτηση του κύριου Βελάκη. Όχι τοποθετήσεις, παρακαλώ. Θέλω λίγο να διαφρυνιστεί ακριβώς γιατί, κύριε Δήμαρχος, έχει κάνει πάρα πολλά ραντεβού. Έχει πάει στα Υπουργεία. Έχει κάνει πολλές συζητήσεις, κύριε Βελάκη. Θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα τι άλλο που θα δώσει μια προστιθέμενη εξή, για να το σεβαστούμε έτσι, για να λίγο πιο ξεκάθαρα, για να καταλάβουμε ό,τι ακριβώς συμβαίνει. Γιατί έχει κάνει πάρα πολλές συναντήσεις, κύριε Δήμαρχος, και σε υπηρεσίες, και σε Υπουργεία, και εδώ στην Καβάλα, και στο Προεδήμιο Φιλίππον. Αλλά επειδή δεν βγάζουμε άκρη, θέλω λίγο να μας ξεκαθαρίσετε ακριβώς τι θέλετε. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριος Ποτόλιας, παρακαλώ. Ήθελα να ρωτήσω στον έγκριτο συμπολίτη μας δικηγόρο, αφού παραδέχτηκε καθαρά ότι η υπόθεση είναι και νομική και πολιτική, θα ήθελα να ρωτήσω, αφού είναι έτσι λοιπόν, όταν παραδέχεσαι στο Δικαστήριο, και γενικά η θέση ολονών εδώ πέρα, ότι τα του ταπ, όλα καλά, είναι μια επένδυση υπέρ της ανάπτυξης, είναι κάτι που θέλουμε, ωστόσο όμως δεν θέλω μόνο την όδεση. Μία τέτοια λογική, όταν πας στο Δικαστήριο, δεν πας αποδυναμωμένος αυτό το θυρίο, που όντως όπως περιγράψατε είναι θυρίο με όλους κοντά του, έχοντας δηλαδή αυτή την τακτική, δεν θα σε φάει, δεν θα σε καταβροχθίσει, αφού το θεωρείς ότι είναι όχι θυρίο, αλλά ένας Άγιος. Τελειώσατε κύριε Ποτογια. Συμφωνώ στο χαρακτηρισμό θυρίο. Όταν λοιπόν έχεις ένα θυρίο με υπέρτερες δυνάμεις, θα πρέπει να παίξεις και έξυπνα και πονηρά. Δεν σημαίνει ότι πήγαμε στο ανώτατο Δικαστήριο λέγοντας ότι μας ενδιαφέρει μόνο η όδευση. Είναι ορισμένα πράγματα που λέγονται για εντυπώσεις. Αν θα δείτε το δικόγραφο της ετήσως ακυρώσεως, το οποίο από τις τρεις ετήσεις ακυρώσεως, που δικάστηκαν των σερών και κάποιων αγροτών, θεωρήθηκε το πιο πλήρες, χτυπάει ή αλλιώς τσακίζει όλο το εγχείρημα του ΤΑΠ στο σύνολό του. Το γεγονός λοιπόν ότι εμφανίστηκε έτσι, πρέπει να παίξεις έξυπνα με το θυρίο. Όταν έχεις και το ελληνικό δημόσιο ενάντια σε σένα και το ΤΑΠ και τα μνημόνια που εμφανίζονται ως μνημόνια. Πρέπει να ξέρεις τον τρόπο να τα τσακίσεις ή να μεγιστοποιήσεις όσες δυνάμεις έχεις και δεν μας περισσεύγει κανένα βόλι κ. Ποτόλια. Λοιπόν ευχαριστούμε. Ναι κ. Παπά, παρακαλώ. Κύριε Βελάγη, είπατε ότι κάποια πράγματα, και έτσι είναι όταν κάνεις σκληρή διαπραγμάτευση, δεν πρέπει να τα λέμε και όλα. Αλλά νομίζω η επικαιροποίηση ενός υψηφίσματος στο οποίο το έχουμε κάνει κάτω από άλλα δεδομένα και μάλιστα από περιορισμένα δεδομένα και σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα δεδομένα, να πρέπει να έχει τη μορφή, όχι επικαιροποιημένο, ενός υψηφίσματος που να έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρεί η νομική υπεράσπιση ότι θα δυναμώσει τη δικιά μας θέση, όχι να είναι ένα ψήφισμα το οποίο γράφτηκε κάτω σε άλλες εποχές και να επικαιροποιήσουμε κάποια πράγματα τα οποία ήταν με πολύ διαφορετικά δεδομένα. Σήμερα που ξέρετε ακριβώς την καρδιά του προβλήματος, νομίζω πρέπει σε αυτό το ψήφισμα να την βάλει και να το ψηφίσουμε ομόφωνα για να μπορέσουμε να παλέψουμε το θηρίο, όπως λέτε. Αυτό θα με βοηθήσει ιδιαίτερα κύριε Παπά. Δεν θέλω να βάλω σε ταλαιπωρία το σώμα, γνωρίζω ότι έχει βγάλει το ομόφωνο ψήφισμα. Να σας θυμίσω ότι το επικαιροποιήσαμε πρόσφατα το Νοέμβριο. Όχι να βάλει ο κύριος Βελάκης ό,τι ακριβώς πιστεύει ότι θα το κάνει και ο Βελάκης. Όπως σας είπε, αν θέλετε να το βάλει, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το βάλει. Αν το σώμα το επιθυμεί θα το κάνω, απλά τι θέλω να είναι σαφές. Θέλω ένα καινούριο ψήφισμα που να νομιμοποιεί τον εκπρόσωπο του Δήμου Καβάλας να εμφανιστεί εκεί που χρειάζεται, λέγοντας ότι έχω ένα καινούριο στοιχείο μετά τη δίκη για να κάνουμε κάποια πράγματα. Αυτό θέλω. Τώρα, αν το ψήφισμα έχει την μορφή του κύριου Παπά, θα είναι το ιδανικό για τους χειριστές. Ομιλώ με σεβασμό προς το σώμα και κατανοείτε τι... Λοιπόν, το ψήφισμα το οποίο με την 742 του 2017, απόφασή μας κατά πλειοψηφία επικαιροποιήσαμε. Θυμίζω ότι διαφώνησε ο κύριος Ποτόλιας. Πελπλήρως και αναλυτικά είναι απόφαση, αλλά περιέχει τα στοιχεία του ψηφίσματος τα οποία είχαμε φέρει για να συζητήσουμε. Λοιπόν, νομίζω ότι θύγει όλα τα σημεία τα οποία αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρουν. Εάν ο νομικός μας εκπρόσωπος νομίζει, θα του δώσω το σχετικό έγγραφο, ότι πρέπει να προσθέσουμε κάποιο παράγραφο προκειμένου να το φέρουμε και ως απόφαση. Μπορούμε να το φέρουμε και ως απόφαση, σαν έκτακτο θέμα. Να το προχωρήσουμε να δώσουμε 10 λεπτά διορία στον συνάδελφο τον κ. Βελάκη και εμείς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία. Να πω το εξής μου, επιτρέπετε. Παρακαλώ. Αυτό, για να διευκολύνουν τα πράγματα, αυτό το χρειαζόμαστε εμείς μετά της 28 Φεβρουαρίου. Συνεπώς, ας έχουμε τον χρόνο και μάλιστα να αναφέρετε ότι αυτό γίνεται με βάση. Δεν ξέρω πότε θα ξανακάλουμε δημοτικό συμβούλιο. Απλώς μια φράση θέλω, έπειτα από την παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου υπέρ του ΤΑΠ, που είναι καινούριο γεγονός. Ναι, αυτό θέλουμε να συμπληρώσουμε, οπότε, κυρία Ιωσήφιδου, παρακαλώ λίγο, σας δίνω το κείμενο της απόφασης, όπως το έχουμε ψηφίσει. Να λυθεί υπόψη, γιατί, βέβαια, εδήμανός καλύπτει όλη την κοινωνία και όλους τους πολίτες, αλλά μήπως χρειαστεί συνδρομακτικά, κύριε Βελάκη, να πτήκει ο Πρόεδρος του Αγροτών του Συντογού, που είναι καθένα αγνόδιος, πιστεύω, και πιο ψηδεκευμένη γνώση σε πράγματα μαζί με κοινωνικές υποστήριξες που είναι αγροτυστή. Οι ιδιότες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κύριε Παπαδόπουλε, να δουν τον Πρόεδρο δεν πηγαίνουν από αφήστευση. Λοιπόν, εντάξει, εμείς συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να δώσει και αυτό την απόδοση. Μισό λεπτό, κύριε Δήμαρχε. Έχω ένα έτοιμα εδώ από τον κύριο Παπαδόπουλο προκειμένου μια επιστολή, την οποία να έχει φέρει στο προηδείο να αναγνωστεί προς το σώμα του. Θα την αναγνώσω ή θα την αναγνώσει ο ίδιος. Λοιπόν, ο κύριος Παπαδόπουλος με ημερομηνία 29 πρώτο του 2018 έχει απευθύνει μια επιστολή προς το προηδείο με θέμα έτοιμα σύστασης Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου για ζητήματα της ΔΕΙΑ και του Χιτάκα Βάλλας. Το κείμενο της έχει ως εξής, αγαπητοί κυρία Δήμαρχη και κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου «Από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών, πληροφορηθήκαμε την προηγούμενη βδομάδα ότι ξεβράστηκαν λήματα στη θάλασσα από το βιολογικό σταθμό της ΔΕΙΑ στην Ασπριάμο και σε αρραδευτικά κανάλια από το βιολογικό σταθμό στο Δάτο. Εδώ και ένα χρόνο καταθέτουμε στη διοίκησή σας την ανησυχία μας για τη λειτουργία των βιολογικών σταθμών του Δήμου. Μας απαντούσατε ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2017 στείλαμε και επιστολή σας και στη διοίκηση της ΔΕΙΑ καταθέτωντας συγκεκριμένα ερωτήματα. Ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης μας είχε απαντήσει ότι κάποιοι μας πληροφορούν λάθος και ότι όλα λειτουργούν κανονικά. Την προηγούμενη εβδομάδα καταθέσαμε στη δημοσιότητα την αξιολόγηση των βιολογικών σταθμών της Καβάλας και του Δάτου από την Ειδική Γραμματεία Ιδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, οι δύο συγκεκριμένοι σταθμοί φρέσκονται στο κόκκινο για το 2016 και το 2017. Εδώ και δύο χρόνια δηλαδή οι σταθμοί δεν λειτουργούν σωστά δημιουργώντας σοβαρούς και άμεσους κινδύνους ρίπασης της θάλασσας και των ακτών και επιπτώσης στην δημόσια υγεία. Πρόσφατα αναδείχτηκε για ακόμη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Χιτά Καβάλας για το οποίο επιμένουμε εδώ και τριάμιση χρόνια. Επειδή θεωρούμε ότι τα ζητήματα της ΔΕΙΑΚ και των βιολογικών σταθμών καθαρισμού όπως επίσης οι κατάσεις ο Χιτά Καβάλας αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ζητούμε τη σύσταση ειδικής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση του άρθρου 70 του νόμου 3852 του 10 με διαπαραταξιακή σύνθεση και τη συμμετοχή ειδικών εξωτερικών εμπειρογνώμων για να διερευνήσει σε βάθος τι συμβαίνει με τους βιολογικούς σταθμούς και γενικότερα με τη ΔΕΙΑΚ αλλά και τι συμβαίνει με το Χιτά Καβάλας. Παρακαλώ με να θέσετε το έτοιμα υπόψεων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου κλπ. Κύριε Πρόεδρε θα με αντιδρέψετε ας τελειώσουμε με το ψήφισμα και ας τελειώσουμε με το θέμα του ΔΕΙΑΚ. Φρίσκονται εδώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες από την ΔΕΙΑΚ για να απαντήσουν σήμερα σε πάρα πολλά θέματα. Μερικά από αυτά δεν είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν χθες τον κόσμο στο ζηγό προχθές και μαζί με αυτά μπορούμε να ενημερώσουμε και να απαντήσουμε στον κ. Παπαδόπουλε. Φυσικά πρέπει να σας θυμίσω κ. Παπαδόπουλε ότι στο δούσου της ΔΕΙΑΚ η αντιπολίτευση έχει δύο εκπροσώπους, όχι έναν. Τι να κάνουμε δεν ψηφιστήκατε προφανώς. Λοιπόν, από εκεί και έπειτα είμαστε πρόθυμοι να ενημερώσουμε για τα πάντα, αλλά το θέμα, αν το ανοίξουμε το θέμα της ΔΕΙΑΚ, δεν θα τελειώσουμε ποτέ απόψε. Τουλάχιστον να τελειώσουμε πρώτα με το ψήφισμα και το ανοίγουμε μετά. Επίσης, τι θέλετε. Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν δεχόμαστε και θέλω να το αποθεθούν και οι επικεφαλείς. Όταν εμείς εδώ έχουμε ένα έγγραφο με συγκεκριμένα ερωτήματα και απαντάει η ΔΕΙΑΚ σε εμάς ότι όλα είναι καλά και μετά από μέρες έχουμε... Παρακαλώ, παρακαλώ, θα συζητήσουμε το θέμα. Δεν θέλουμε υπηρεσιακούς παραγόντους και διευθυντές εδώ μέσα. Όχι, όχι, όχι. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, μην συγχείρεστε. Παρακαλώ, παρακαλώ πολύ. Το παιχνιδάκι αυτό ξεχάστε το. Λοιπόν, παρακαλώ να σταματήσετε. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ, παρακαλώ. Ξεχάστε το αυτό. Δεν γράφονται αυτά στα πρακτικά, κύριε Παπαδόπουλε. Το παιχνιδάκι με τους διευθυντές. Παρακαλώ πολύ, σας αφαιρώ το λόγο τώρα. Παρακαλώ πολύ, είπαμε θα συζητήσουμε το θέμα σε λίγο. Ωραία. Όχι να μας απαντήσουμε. Επιτροπή εδώ και τώρα. Εσάς παρακαλώ τώρα. Επιτροπή. Θα συζητήσουμε το θέμα σε λίγο. Σας παρακαλώ πολύ. Ναι, κύριε Βέρο, παρακαλώ. Είπαμε πολύ, αλλά πρέπει να κρατήσουμε τη διαδικασία. Δεν είναι αυτή η διαδικασία και δεν είναι μομφή απέναντι σε εσάς. Κοιτάξτε λίγο. Νομίζω ότι οι περισσότερες δημοτικές παρατάκεις από την αντιπολίτευση, έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό, ότι θα πρέπει να αρθεί ως τακτικό θέμα, ως τακτικό, και ενδεχομένως και ως μοναδικό θέμα, το θέμα που αφορά τη μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Καβάλας, την ΔΕΙΑΤ, και βέβαια εμείς παράλληλα έχουμε ζητήσει ότι η ίδια ενημέρωση και συζήτηση πρέπει να γίνει και για την άλλη δημοτική επιχείρηση και για τη δημοφαίλεια. Λοιπόν, θεωρώ ότι αυτό που θέτει τώρα μέσα από την επιστολή του αγαπητός ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, διότι πραγματικά, τώρα ξέρει κάποια στοιχεία ο κ. Παπαδόπουλος, εμείς δεν τα γνωρίζουμε, αλλά νομίζω ότι θα χαθούμε τώρα. Και πρέπει να μπει και μια διαδικασία διότι, εξ αρχής συζητήσαμε το θέμα το οποίο είναι ακόμα επίσης σοβαρό, το θέμα που έχει σχέση με την αλλαγή οδευσης του δικτύου ταψιτών π.Δ. Φιλίππον, μέσα από την καλλιεργή συμμυγή, γνωστή όλο αυτό, και νομίζω ότι επειδή πήραμε μια απόφαση ότι θα πάρουμε, ουσιαστικά είπαμε ότι θα υπάρξει απόφαση, πρέπει να έρθει ως έκτακτο. Ή θα ξεκινήσουμε τα προημερήσια, γιατί έτσι πρέπει διαδικαστικά, να βάλουμε τα προημερήσια, δώστε τις όποιες απαντήσεις, διοίκηση είστε, και πάμε στα έκτακτα και ως πρώτο έκτακτο θα πρέπει να είναι αυτό. Ναι, ναι, έτσι θα κάνουμε κ. Βέρο, απλά έγινε μία ενημέριση και τώρα επιτρέψτε μου, είμαι στο στάδιο των ανακοινώσεων προς το σώμα. Επειδή άκουσα και τον κ. Παπαδόπουλο να λέει ότι θα πρέπει να τοποθετηθούμε οι επικεφαλείς και οι άλλες παρετάξεις. Κούστε, εμείς δεν θέλουμε να αποφύγουμε. Είσα-έσα εμείς θέλουμε για να έχει αποτέλεσμα, γιατί ουσιαστικά αυτό που ζητάμε να γίνει μία συζήτηση, τακτική συνεδρία σε μοναδικό θέμα, είναι γιατί θέλουμε να υπάρξει αποτέλεσμα και προς όφελος όχι μόνο της δημοτικής επιχείρησης, προς όφελος των δημοτών μας. Νομίζω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έτσι όπως διφέρνει τώρα ο κ. Παπαδόπουλος, νομίζω ότι για μια ακόμη φορά θέλει να κερδίσει τις εντυπώσεις και να πήξει με τις κάμερες. Αφήστε τώρα κ. Παπαδόπουλο, σας παρακαλώ πολύ δηλαδή, αν πραγματικά είστε αυτοδιοικητικός, αν πραγματικά αγαπάτε το Δήμο και τους δημότες μας, δεν είναι διαδικασία έτσι όπως το θέτε τώρα. Ήτος εάν θέλετε να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο, ευχαριστούμε ο κ. Φιλόσογλος επί του διαδικαστικού. Επί του διαδικαστικού και επί του αιτήματος του κ. Παπαδόπουλου. Πράγματι υπάρχει στον Καρυκράτη πρόβλεψη η οποία λέει ότι μπορεί να αιτηθεί η σύσταση κάποιων επιτροπών. Δεν ορίζει βέβαια συγκεκριμένα παρά μόνο για δύο επιτροπές. Αυτό είναι κάτι το οποίο αιτείται ενδεχομένως, σύμφωνα με το νόμο, ενδεχομένως ενάντια στο νόμο, όμως κ. Παπαδόπουλε, αρμόδιο για να αποφασίσει αν θα συσταθεί οποιαδήποτε επιτροπή, είναι το δημοτικό συμβούλιο, το αντιλαμβάνεστε αυτό. Άρα λοιπόν θα πρέπει να σκεφτούμε εφόσον αυτό το πράγμα έρθει σε ψηφοφορία, ή αν θα πάμε στη λύση που προτείνει ο κ. Βέρος, αλλά νομίζω ότι στο παρελθόν και εσείς τη ζητήσατε, να κάνουμε μια αποκλειστική συνεδρίαση με αντικείμενο τη ΔΕΙΑΚ. Αυτό όμως σας εξηγώ, ότι αυτό το πράγμα δεν σημαίνει ότι επειδή το ζητάτε πρέπει να γίνει, αυτό θέλω να είμαι... Κύριε Φιλόσογλου, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι ανέγνωσα προς το σώμα, μια επιστολή την οποία αναπέστειλε στο Προεδρείο ο κ. Παπαδόπουλος ως επικεφαλής παράταξης. Εγώ δεν είπα ούτε ότι θα συζητηθεί το θέμα, ούτε ότι θα κάνουμε επιτροπή, ούτε ότι θα μπει προημεριστίας διατάξος. Αν καταλάβατε καλά σας αναγυγνώσκω κάποια έγγραφα τα οποία έχουν έρθει στο Προεδρείο. Μέχρι εδώ τελεία και πάβλα δεν μπαίνουμε να συζητάμε τίποτα άλλο. Πάμε τώρα να σας ανακοινώσω και επειδή μου ζητήθηκε και αυτό, αλλά δεν μπορώ να τη διαβάσω, θα παρακαλέσω κάποιον από τους εκπροσώπους ή τον πρόεδρο του τοπικού, εν πάση περιπτώσει, κ. Βουδούρη, να θέλω να αναγνωστεί προς το σώμα. Ζητήθηκε... ...και έχουμε μια απάντηση στην Εκκλησία Παπαδόκουλα, θα πει ο κ. Βέρος σαν ένα θέμα μοναχώριστος και ο πάμενος συμβούλος. Ναι, αυτό εντάξει, είπαμε. Άπτατε της υπόθεσης της ΔΕΙΑΚ. Εδώ έχουμε διεσμευτεί, αν θυμάμαι καλά, ας βοηθήσω ο κ. Βέρος αυτό, ότι θα κάνουμε μια συνεδρίαση με τακτικό θέμα. Έκτακτο θέμα, με μοναδικό θέμα τη ΔΕΙΑΚ. Ο κ. Βουδούρης είναι εδώ. Μια ανάγνωση θα κάνουμε. Όχι, θα έχω να πω πάνω στην ανάγνωση, με συγχωρείτε. Γιατί υπάρχουν θέματα, βάζει θέματα η ανάγνωση. Πριν απ' όλα, πρέπει να μιλήσουμε για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες, πιστεύω κ. Πρόεδρε και κ. Κύριοι συνάδελφοι, για το θέμα της υποβάθμισης του ΤΕΙ Καβάλλας. Και λέω υποβάθμιση, γιατί κατ' ουσίαν αυτό που πάει να δημιουργηθεί, αρπάζει το μοναδικό ανώτατο εκπαιδευτικό φορέα της πόλης και μάλιστα τον αλλάζει και περιφέρεια. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Πρέπει να ξέρετε ότι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συνενώνεται με το ΤΕΙ των Σερών, το ΤΕΙ της Καβάλλας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και το διεθνές πανεπιστήμιο στη Θέρμη. Οι κακές γλώσσες λένε ότι όλα αυτά γίνονται για να στηριχθεί το διεθνές πανεπιστήμιο της Θέρμης, το οποίο δεν είχε την τύχη που του επιφύλασαν αυτοί που το δημιούργησαν. Και μας παίρνουν το ΤΕΙ μας, το λέω απλά και καθαρά και λαϊκά. Δύο φορές μας ξεγελάσσαν με την ιατρική. Συμβιβαστήκαμε τέλος πάντων με ένα ΤΕΙ το οποίο 40 χρόνια το έχουμε δίπλα μας και έχει κάνει εξαιρετικά βήματα, εξαιρετική δουλειά. Είναι από τα καλύτερα τεχνολογικά ιδρύματα στη χώρα, για να μην μπω και το πρώτο τεχνολογικό ιδρύμα πανελληνίως και φανό υπερβολική. Αλλά για να δουλέψει το ΤΕΙ και να τα κάνει όλα αυτά χρειάζεται μέσα και πόρους και προγράμματα, τα οποία έρχονται από την περιφέρεια και χάρη σε αυτά μπόρεσε και έκανε και το ΣΕΡΝ και όλα αυτά στα οποία μεγαλούργησε. Βεβαίως έχει τμήματα τα οποία πολλοί θα ήθελαν άλλα ΤΕΙ να τα έχουν και προβλέπουμε ότι θα τα απογυμνώσουν από το ΤΕΙ καβάλας, θα τα πανάλλουμε αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι πρέπει να αντιδράσουμε, νομίζω ότι πρέπει να ψηφίσουμε ένα ψήφισμα και να το στείλουμε παντού και στους υπουργούς και στο Πανεπιστήμιο και παντού και στους βουλευτές μας, οι οποίοι δεν ξέρω τι θέση παίρνουν, αλλά αν κρίνω από τα υπόλοιπα θέματα δεν βλέπω να αντιδρούν. Επικοινώνησα το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ, ζήτησα λεπτομέρειες για να μπορέσουμε να το συντάξουμε και το συντάξαμε. Πού βρίσκετε, θα το διαβάσω, το έχετε μπροστά σας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας παρακολουθεί με έγδυλη ανησυχία τα τεκτενόμενα γύρω από τις φιμολογούμενες ρυζικές αλλαγές, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση στον χώρο της ανώτατης παιδείας στα πλαίσια ενός ιδιότυπου πανεπιστημιακού καλλικράτη. Ο επιχειρούμενος επανασχεδιασμός του χάρτη των ΑΕΙ της χώρας, όπως φαίνεται, προβλέπει σαρωτικές συγχωνεύσεις μέσω της διοικητικής ενωποίησης πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με στόχο τη δημιουργία ιδρυμάτων Παύλα Μαμούθ, με μια κεντρική διοίκηση και πολλά παραρτήματα και άμεσα θύματα τα ΤΕΙ, που αναμένεται να απορροφηθούν σε συντριπτικό βαθμό. Το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Τράκης, με την 40 κονταετή παρουσία του στην Καβάλα, με το επιστημονικό και ακαδημαϊκό του Κύρος, έχει συμβάλει πολυπίκυλα στην ανάπτυξη και πρόοδο της περιοχής μας, τόσο με την ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού της, όσο και μέσα από τη σύνδεση της τοπικής οικονομίας, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας με την εκπαιδευτική κοινότητα. Ο Δήμος Καβάλας δηλώνει απερίφραστα προσπάσα κατεύθυνση ότι πρώτον, θα αποτελέσει πολύτιμο αρογό σε κάθε προσπάθεια από όπου και αν προέρχεται, που έχει ως σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις τριτοβάθμιες σχολές και τη διεθνή αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν. Δεύτερον, θα σταθεί ενάντια σε κάθε μνημονιακή πολιτική που μέσω της συγχόνευσης των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας επιχειρεί όχι τον ποιοτικό ανασχεδιασμό, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στην ευρύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων ενδεχομένως και μέσω της μίωσης κατευθύνσεων και τμημάτων. Τρίτον, δεν θα συμφωνήσει σε καμία μονομερή ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας που δεν θα λάβει υπόψη τις προτάσεις τόσο της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όσο και των φορέων της περιοχής μας. Καλή δέσε εγρήγορση όλους τους φορείς της περιοχής μας και προτείνει τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του θέματος με σκοπό την χάραξη κοινής γραμμής με τις αρχές του ιδρύματος και τη διαβούλευση του ζητήματος με την κεντρική διοίκηση. Εάν υπάρχει κάτι που θέλετε να προσθέσετε, εάν υπάρχει κάτι που θέλετε να αφαιρέσουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε. Αυτό, όπως και το προηγούμενο θέμα της επικαιροποίησης του ψηφίσματος για τον ΤΑΠ, θα μπει ως δεύτερο έκτακτο θέμα για να το περιβάλλουμε με τη μορφή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Όποιος θέλει, θα το συζητήσουμε σαν δεύτερο έκτακτο θέμα. Παρακαλώ κύριε Βερό. Λοιπόν, πριν να αποφασίσει το σώμα να μπει ως δεύτερο έκτακτο θέλω να ρωτήσω κάτι. Εγώ δεν αφισβητώ τίποτα από όλα αυτά και καταλαβαίνω και δεχομένως και σημάζει υπάρχει αυτή η ανησυχία. Βέβαια, όλα αυτά στην λογική και σε φήμες. Στην λογική ότι υπάρχουν φήμες, έτσι. Εγώ θα ήθελα να βάλω κάπως διαφορετικά το θέμα. Λοιπόν, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να καλέσουμε ως Δημοτικός Συμβούλιο τον Μπρήτανη του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και λίγο να μας εκφράσει. Μα ακούτε, κύριε Δήμαρχη. Εκτός εάν μας πείτε ότι εκ μέρους του ΤΕΙ υπάρχει κάποιο έγγραφο προς εσάς. Θα σας πω κύριε Βέρο, επικοινώνησα όπως... Ναι, νομίζω ότι καταλαβαίνετε το νόημα που... Καταλαβαίνω πάρα πολύ. Επικοινώνησα με τον κύριο Πρόεγρο το μεσημέρι, τηλεφωνικά και από εκεί έμαθα ότι συγκαλείται μια επιτροπή από όλα τα ΤΕΙ, αυτά που είναι να συμφωνευτούν, τα τέσσερα, στα οποία δηλώνεται, ζητείται από κάθε ΤΕΙ να δηλώσουν δύο-τρία ονόματα ανθρώπων από το ΤΕΙ που θα συμμετέχουν στην επιτροπή και την Παρασκευή συναντώνται στο Υπουργείο Παιδείας, θα είναι αργά λοιπόν αν το αφήσουμε και επίσης ότι την απόφαση την τελική την παίρνει ο Υπουργός. Εδώ, κύριε Δήμαρχη, συμπιτρέψτε μου μια και συζητάμε να ενημερώσω λίγο το σώμα επειδή παραβρέθηκα σε μια σύσκεψη που έγινε στην Κωμοτινή την Παρασκευή που μας πέρασε σχετικά με το θέμα της δημιουργίας της Τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, δεν αφορά βέβαια τώρα εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό άμεσα, θύκτηκε το θέμα επειδή εκεί παρίσταντο αντιπρίτανης του Δημοκριτίου και οικοσμήτερες κάποιων σχολών, ότι ενώ είχε προχωρήσει ή συζήτησε και είχαν φτάσει σε τελική συμφωνία το Δημοκρίτιο Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ το δικό μας, προκειμένου το ΤΕΙ να ενταχθεί ως ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Δημοκρίτιο Πανεπιστήμιο Θράκης, ξαφνικά όλη αυτή η διαδικασία ακυρώθηκε και ακολουθείται αυτό το οποίο η κυρία Δήμαρχος σήμερα ενώπιον του σώματος σας ενημερώνει και είναι σφοδρή η κριτική και από το Δημοκρίτιο Πανεπιστήμιο για αυτή την επιχειρούμενη αλλείωση του αρχικός υπεσχημένου να γίνει δηλαδή τη συγχόνευση του ΤΕΙ με το Δημοκρίτιο Πανεπιστήμιο και την αναβάθμιση που ασφαλώς εκ του λόγου τούτου θα είχε το ΤΕΙ Καβάλας. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε. Οι εξελίξεις τρέγουν πάρα πολύ γρήγορα, θα βρεθούμε πρώτοι τελεσμένοι. Για τις όποιες διαφορετικές απόψεις θα το συζητήσουμε, κύριε Βέρο, σαν δεύτερο έκτακτο θέμα, με την έγκριση του Συμβουλίου. Και τελειώνω με το θέμα των ανακοινώσεων. Έχει έλθει στο Προεδρείο ένα δελτίο τύπου από τη λαϊκή συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Κοινότητα του Ζιγού, το Σάββατο, στις 10 Φεβρουαρίου του 2018, με αφορμή το ζήτημα των νητρικών στα νερά στον υδροφόρο ορίζοντα του Ζιγού. Κύριε Βουδούρη, για να μην αναγγυγνώσουμε όλο το δελτίο τύπου ποιοί το υπογράφουν. Στα πλαίσια του Καλλικράτη, λοιπόν, ζητήθηκε από τη Δημοτική Κοινότητα Ζιγού να επικουρήσει τη διενέργεια της λαϊκής συνελεύσεως, άλλωστε από το Άρθρο 38 είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει τέτοιες ενέργειες να τις επικουρούμε και να τις βοηθούμε. Ως εκ τούτης έχει φύγει κάποιο ψήφισμα, το οποίο το έχω στα χέρια μου, να σας το διαβάσω. Δελτίο τύπου Λαϊκής Συνέλευσης Δημοτική Κοινότητα Ζιγού Καβάλας, το Σάββατο 10 Δευτερόι 2018 και ώρα 18 στην Δημοτική Κοινότητα, στο Δημοτικό Διαμέρας Μαζιγού παραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η λαϊκή συνελεύση που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης το χρόνιο πρόβλημα που προσιάζονται οι ψηλείες μονάδες νεδρικών στο πόσιμο νερό. Ο υποφαινόμενος, κυρίζοντας την έναρξη των εργασιών, προέτρεψε το ΣΟΜΑ να εκλέξει τον Πρόεδρο Ευρυπίδη Ζαϊμίδη και την Γραμματέ Μόρφο Δαλακούρα, όπως και έγινε. Ο Πρόεδρος της συνελεύσεις έκανε μια ιστορική αναφορά στο πρόβλημα που και προέτρεψε τους παρελουσκόμενους να συμμετέχουν στη διαδικασία. Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντονο προβληματισμού και κατά διαστήματα εντάσων μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων της ΔΕΙΑΚ με τις αόριστοις οποθετήσεις, όπως αναφέρουμε. Κοινή διαπίσταση των παρελουσκομένων ήταν ότι όλα αυτά τα χρόνια εισέπραξαν την αδιαφορία και την απραξία από τη μεριά της Δημοτικής Επιχείρησης Ίδρες και Αποχέντεσης. Τα συμπεράσματα μέσα από τις οποθετήσεις των κατοίκων ήταν τα παρακάτω. Νομίζω, κύριε Πρόεδρο, ότι εδώ φαντάζομαι είναι το ψήφισμα. Την άμεση διακοπή της χρήσης του νερού με νητρικά όταν αυτό βρίσκεται πέραν του ορίου και την άμεση προομήθεια των κατοίκων με φιαλωμένα νερά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κατασκευή νέας γεώτησης της πλησίαν του οικισμού Παλαινεστού των Ομογενών για την ιδροδότηση της δημοτικής κοινότητας Ζιγού εντός Εξαμίνου, άμεσες ενέργειες από τη Δημοτική Επιχείρηση Ίδρες και Αποχέντεσης του Δήμου Καβάλλας και την Περιφέρεια για την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων ένταξης μελέτης και κατασκευής Ίδρες και μεταφορά νερό από το κεφαλάρι δράμας για την κάλυψη στο σύνολο της δημοτικής ενότητας αντικατάσταση παλπαλαιωμένων δικτύων αμοιάντου, υποβολή πρότασης διαενέργειας μελέτης αιτιολόγησης νητρικών στο νητροφόρο ορίζοντα και λήψη μέτρων για την απάλληψη του προβλήματος της νητρορύπασης, άμεσο χρονοδιάγραμμα και ταυτόχρονα τακτική ενημέρωση προς τη δημοτική κοινότητα Ζιγού των ενεργειών της ΔΕΙΑΚ και του Δήμου Καβάλλας για το συγκεκριμένο πρόβλημα των νητρικών. Τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής σε περίπτωση μη εξέβερσης της λύσης του προβλήματος που θα μεθοδεύσει περαιτέρω των αγών και τις κινητοποιήσεις τους. Εν τέλος, αντίγραφα των πρακτικών της συλλαγικής ενότητας που αποσταλούν στο Δήμο, στην κυρία Δήμαρχο, στο δημοτικό συμβούλιο, αυτά. Κύριε Πρόεδρε, το ανέγνωσα. Νομίζω ότι αφορά τη δική μου δημοτική κοινότητα και πρέπει και εγώ να το προστατηθώ. Πριν από όλα όμως, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίζουμε συνολικά όλοι μας. Το έχουμε επέναντί μας και δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και πάνω από όλα να υπάρχει καπέλο με αυτής της διαδικασίας και αυτού του προβλήματος από εντοπαραταξιακές και όχι. Θεωρώ ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο η διοίκηση το αντιλαμβάνεται. Νομίζω περαιτέρω αν τυχόν υπάρχει κάτι άλλο να μας πει ο κύριος Ξανθόπουλος τι έχει κάνει για όλα αυτά. Μπορώ να μιλήσω, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Πολλοί αναρωτητηθήκατε σήμερα για ποιο λόγο δεν παρίστατο η δήμαρχος σε μία λαϊκή συνέλευση. Η λαϊκή συνέλευση είναι συνέλευση διαμαρτυρίας. Ο κόσμος πηγαίνει εκεί για να εκφράσει τη διαμαρτυρία. Ο κόσμος δυστυχώς, ελάχιστοι από τους παρευρισκόμενους, πήγαν για να ακούσουν. Αλλιώς, το θέμα τελείωνε μόλις μίλησε ο νομίατρος, ο κύριος Παπαδόπουλος. Τι είπε ο κύριος Παπαδόπουλος και δεν μπορώ να το αφήσω το θέμα έτσι, κύριε Πρόεδρε, διότι δεν μπορώ να αφήσω μια ολόκληρη περιοχή να ανησυχεί, τι νερό πίνει και τι νερό δίνει στα παιδιά της. Όταν ο κύριος νομίατρος επιλέξει, είπε ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε επικίνδυνα σημεία, ότι πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για την περίπτωση που θα φτάσουμε σε επικίνδυνα σημεία. Ότι αυτό το νερό είναι κατάλληλο ακόμη και για εμφυάλωση, να το εμφυαλώσουμε και να το πουλήσουμε. Και μάλιστα επιλέξει, είπε σε κάποιον παρευρισκόμενο που κρατούσε ένα μπουκαλάκι νερό, ξέρεις πόσα νυτρικά έχει αυτό το νερό μέσα, το εξελέξει. Όταν ζήτησε για τα μωρά μόνο ηλικίας κάτω από τριών μηνών να βράζεται το νερό, γιατί τα νυτρικά σε συνδυασμό με μικρόβια προκαλούν πρόβλημα και άραγε με το βράσιμο εξαφανίζονται τα νυτρικά. Όχι βέβαια. Τι εξαφανίζονται τα μικρόβια. Όταν οι αιρετοί έρχονται και παρέρχονται, κύριε Βουδούρη, από μια δημοτική υπηρεσία, αυτοί που μένουν σταθεροί στις υπηρεσίες και αυτοί που μπορούν να ενημερώσουν με τρόπο τεχνοκρατικό και όχι πολιτικό, χωρίς να κάνουν πολιτική σπέκουλα, είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Όταν ένα εξαγριωμένο πλήθος, λοιπόν, δεν άφησε το γενικό διευθυντή, όχι το γενικό διευθυντή, ο γενικός διευθυντής είδε το κλίμα και δεν μίλησε. Όταν δεν άφησε τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας. Λοιπόν, κύριε Βουδούρη, πολύ σωστά το είπατε. Το θέμα μας αφορά όλους και είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δουλέψουμε όλοι. Και οι γονείς των παιδιών του Ζιγού, και οι καβαλιότες, και οι πάντες, και οι αγρότες, και οι απλήνικο κυραίοι που δεν πηγαίνουν στα χωράφια, αλλά έχουν παξεδάκι δίπλα τους, και οι πάντες. Πρέπει να τα βάλουμε κάτω με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και να δούμε πρώτον, από πού προέρχονται τα νητρικά, αυτά τα νητρικά ξαφνικά ξεφυτρώσαν από το 2012. Όχι βέβαια, όχι βέβαια. Χρόνια υπήρχαν στον κάμπο των Φιλίππον. Τι έγινε το 2012, το 2012 αρχίσαμε να μετράμε. Η ΔΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ άρχισε να μετράει. Γιατί μέχρι τότε ούτε η υγειονομική υπηρεσία, ούτε η ΔΕΙΑ Φιλίππον, ούτε κανένας δεν είχε αρχίσει να μετράει. Η ΔΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ την οποία κατηγορούσατε τόσο εύκολα προχθές, και η ΔΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ θα βρει πάλι τη λύση. Φτάνει να βάλουμε το μυαλό μας κάτω, να δούμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς, τι πρέπει να κάνετε εσείς, τι πρέπει να κάνουν οι κτινοτρόφοι, τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες, τι πρέπει να κάνει η περιφέρεια, τι πρέπει να κάνει ο ΔΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ να βγάλουμε μια άκρη. Εμείς από έξι μήνες πριν είχαμε μία σύσκεψη στο γραφείο του νομιάτρου. Εάν κανένας σας πιστεύει εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νομίατρο, ο οποίος πολύ ελαφρά τη καρδία λέει τις κουβέντες που λέει, ότι δεν είναι υπεύθυνο άτομο και δεν ξέρει τι είναι αυτά που λέει, ότι παίρνει στο λαιμό του ανθρώπους και μωρά παιδιά. Ούτε να το βάλετε στο μυαλό σας αυτό το θέμα. Ίσα ίσα ξέρουμε ότι έχουμε έναν από τους πιο αυστηρούς νομιάτρους σε όλη την Ελλάδα. Όλοι μαζί λοιπόν, αφού είπαμε και εκφράσαμε τις διαμαρτυρίες μας, τώρα πρέπει να δούμε τα διατάφτα. Και αφού βάλουμε κάτω τα διατάφτα, τότε μπορούμε να καλέσουμε ξανά λαϊκή συνέλευση να τους τα ανακοινώσουμε όλοι μαζί πια. Διότι όπως καλά καταλαβαίνετε κύριε Βουδούρη, αν ο Δήμος Καβάλας πρέπει να κάνει πέντε πραγματικά και η περιφέρεια άλλα πέντε, πρέπει και οι πολίτες του εις κοινότητας Ζιγού και των άλλων κοινοτήτων που έχουν πρόβλημα και αυτοί υποχρεούνται να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και να φροντίσουν τον εαυτό τους, το περιβάλλον τους και τα παιδιά τους. Και αυτά δεν γίνονται ούτε με κραυγές ούτε με διαμαρτυρίες. Νοήμονες άνθρωποι είμαστε όλοι μας, μια χαρά μπορούμε να το αποφασίσουμε. Όπως εσείς εκδώσατε ένα δελτίο τύπου, αύριο το πρωί η ΔΕΙΑΚ θα εκδώσει το δικό της δελτίο τύπου. Στο δικό της δελτίο τύπου θα αναφέρονται τα βήματα πρώτων, δεύτερων, τρίτων, τέταρτων, το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο, το μακροπρόθεσμο, όλα αυτά που ήρθε προετοιμασμένος ο κύριος Λογκάρης να σας πει, πώς σκεφτόμαστε να συνεργαστούμε με το ΙγΜΕ και με τις καινούργιες γεμικαίωτρήσεις και τι σκεφτόμαστε να κάνουμε με τη γεώτρηση που ήταν θετική στη Λιμνιά. Πώς σκεφτόμαστε να ενεργήσουμε για το καλοκαίρι που πρέπει να υδροδοτήσουμε τα ορεινά και τι σκοπεύουμε να κάνουμε για τα παιδινά. Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αραιώσουμε το νερό του ζυγού για να πέσουν οι τιμές των νητρικών. Αλλά από εκεί και έπειτα πρέπει να πάρουμε και άλλα μέτρα στο μέλλον, πολύ κοντινό μέλλον, όσο γίνεται πιο κοντινό. Γιατί το νερό από τις πηγές Βοηράνης για να το φέρουμε στην κοινότητα των Φιλήπων, στην πρώην δημοτική ενότητα Φιλήπων, θέλει περίπου 10 εκατομμύρια. Εμείς 10 εκατομμύρια δεν έχουμε. Πρέπει να πάρουμε, λοιπόν, τη μελέτη, η οποία γίνεται από μηχανικό της καβάλας και τελειώνει, να τη βάλουμε υπομάλλης και να τρέξουμε να βρούμε χρηματοδότηση. Εμείς πρέπει να την ξεκινήσουμε, γιατί οτιδήποτε ξεκινάει κάποτε τελειώνει. Εάν δεν το κάνουμε και μείνουμε στα λόγια, τότε θα έχουμε πρόβλημα, κύριε Βουδούρη. Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, απλώς θα βελτιώσουμε μια κατάσταση. Και τη βελτιώνουμε χωρίς να έχουμε τόσο τεράστιο άγχος. Γιατί έχουμε ακόμη χρονικό διάστημα. Μας διαδεβαίωσε ο ίδιος ο υπεύθυνος. Ποιος είναι ο υπεύθυνος, εσείς, εγώ, φιλόσογλου, όχι. Αυτός που είναι υπεύθυνος για την υγεία όλων των δημοτών του νομού. Η διεύθυνση υγείας. Με το να λέμε δεν έχω εμπιστοσύνη σε αυτόν, δεν έχω εμπιστοσύνη σε εκείνον, δεν έχω εμπιστοσύνη στον άλλον, δεν κερδίζουμε τίποτα. Αυτά είχα να πω, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχο. Νομίζω ότι και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα ανοίξουμε τοποθετής πάνω στο θέμα. Όχι, όχι, σας παρακαλώ, δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, διότι δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Έκανα μια ανακοίνωση προς το σώμα, στη συνεδρίαση που θα γίνει για τη διάκη, από τα βασικά θέματα τα οποία θα ζητουθεί. Εγώ μπορώ να ακούσω, κύριε Δήμαρχο. Σας ακούω, κύριε. Ευχαριστώ που μας λέτε, ήταν αξιόπιστος, κύριε. Ευχαριστούμε πολύ. Με συγχωρείτε, χίλια συγγνώμη. Βρέφει και ένας άνθρωπος να πει μια καλή κουβέντα και για εμάς και εγώ το πήραν από εδώ. Δεν σας ακούω, ελάτε κοντά σε ένα μικρόφωνο. Ελάτε, γιατί δεν σας ακούω. Ελάτε σε ένα μικρόφωνο. Ξέρω ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος. Θα σας διορθώσω μόνο, το βίντεο είναι μάρτυρας. Ο κύριος Παπαδόπουλος, θα σας πω εγώ που ήμουνα παρόν και μπορούν να το επιβεβαιώσουν και άλλοι κύριοι που ήταν παρόν, επιλέξει, κοίταξε στα μάτια τον κύριο Ξανθόπουλο, τον μίλησε σε πρωτοενικό πρόσωπο και του είπε, στην προηγούμενη συνέλευση που κάναμε, δεν θυμάμαι την ημερουμνία, για το συγκεκριμένο θέμα μου είχες πει, πάλι σε πρωτοενικό, θα προβείς σε αυτές και σε αυτές τις ενέργειες. Έκανα υπομονή, το έφερα σαν παράδειγμα, με την Νικίσιανη με τα βαρέα μέταλα και όταν τελείωσε η υπομονή μας, εγώ και ο κύριος Μαρκόπουλος δώσαμε απαγόρευση. Δεν ξέρω, το λέει, πόσο θα είναι η υπομονή μου και σε αυτή την περίπτωση. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον κύριο Παπαδόπουλο, τον πιστεύουμε. Και εγώ, και εγώ. Και συγγνώμη λίγο. Και εγώ κύριε. Βεβαίως, βεβαίως. Και απλά ζητήσαμε μέσα σε όλα τα άλλα ένα χρονοδιάγραμμα. Λυπούμαι, σήμερα το πρωί ο κύριος Ξανθόπουλος βγήκε στο ράδιο, δεν θέλω ούτε να συγκρουστώ, ούτε έχω κάτι προσωπικό μαζί του και μιλούσε με τον κύριο Ιωάννου και έλεγε, μου ζητήσανε χρονοδιάγραμμα. Αν είναι δυνατόν, μου ζητήσανε χρονοδιάγραμμα. Χίλια συγγνώμη που ζητήσαμε χρονοδιάγραμμα. Κύριε Τσακίρι, σας παρακαλώ, ας μην το συνεχίσουμε. Εάν αφήνω τον κύριο Λογκάρη να μιλήσει, θα σας έλεγε ακριβώς αυτά. Πρώτον αυτό, δεύτερον εκείνο, τρίτον, τι ετοιμάσαμε μέχρι τώρα. Κλείστε λίγο το μικρό. Που βρισκόμαστε στο τάδε σημείο, τι σκοπεύουμε να κάνουμε με την γεώτρηση του νέου ζηγού, πότε τελειώνει αυτή η μελέτη, πότε τελειώνει και ο Λόγος και μου είπε για την γεώτρηση του Ιγμαί. Και αυτήν θα την ψάξουμε, αγαπητοί και κύριοι, στη διασταύρωση του δρόμου της παλιάς Καδάλλας. Οτιδήποτε βοηθήσει το χωριό θα το κάνουν. Να είστε σίγουροι. Να είστε σίγουροι. Και αν η μελέτη, ορισμένα πράγματα δεν μπορώ να τα λέω, δεν είναι σωστό να τα λέω, γιατί να ξέρετε πόσο νοιάζεστε εσείς για τα δικά σας τα παιδιά, άλλο τόσο νοιάζομαι κι εγώ. Είμαι σίγουρος γι' αυτό. Ένα τελευταίο, ενέτει 2018, έγινε μια λαϊκή συνέλευση σε μια δημοτική κοινότητα. Εάν πιστεύετε, μετά από δύο-τρεις ώρες τοποθετήσεων, οι οποίοι ομιλητές, χειροκροτήθηκαν όλοι πριν του κυρίου Λογκάρη. Εγώ, συγγνώμη, μέρος του συγχωριανό μου. Εάν πιστεύετε ότι κάποια μονόλεπτα-δύλεπτα έντασης ήταν υπερβολή, με συγχωρείτε πολύ, αλλά εγώ κι αυτό το κάνω για να υπερεσπιστώ τους συγχωριανούς μου. Έχω δει κάποια βίντεο από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλλας με τα μεσονύχτειες ώρες. Έχω δει κάτι ποιες τοποθετήσεις και ειλικρινά τράπηκα! Κύριε Τσακίδη θα σας απαντώ. Κοτσακίδη, συγγνώμη. Ευχαριστώ πολύ! Θα σας πω το εξής. Όπως είπα, στις λαϊκές συνελεύσεις, ο κόσμος πηγαίνει για να αναδείξει το πρόβλημά του. Έτσι, επομένως είναι επόμενο και να σηκώσει τους τόνους και να φωνάξει και να λιδωρήσει και τα πάντα. Όταν ξαναλέω, θα έχουμε όλοι μας στην ψυχρεμία, αφού είδαμε το πρόβλημα. Το είπαμε. Από εδώ και έπειτα, το τι μέλη γενέστε και τα μέτρα, θα τα ενημερωθείτε όλοι σας, αλλά πια, όχι σε λαϊκή συνελεύση, γιατί οι λαϊκές συνελεύσεις έχουν τέτοιο. Οι πρόεδροι, λοιπόν, της κοινωνίας, εκτός από τον πρόεδρο της κοινότητας, αυτοί που παρευρεθήκατε στη λαϊκή συνελεύση, αυτοί που υπογράφεται το δελτίο τύπου, θα κληθείτε και όλοι μαζί, θα κάνουμε μια κουβέντα για το τι θα κάνουμε. Για την ώρα, αύριο, θα βγάλω ένα δελτίο τύπου, γιατί δεν μπορώ να αφήσω να επικρέμαται στον κόσμο ότι η Τζανάκα δίνει νερό, σκοτώνει τους καντίχους του Ζιγού. Υπάρχει και η πολιτική σπέκουλα, καταλαβαίνετε αυτές οι καταστάσεις. Κύριε Πρόεδρο, οι δικές μου οι πηγές είναι οι εφημερίδες και όταν στις εφημερίδες περιγράφεται όπως περιγράφεται η λαϊκή συνελεύση, μπορεί να υπερβάλλουν, μπορεί να μην υπερβάλλουν, μπορεί να απιαστήκατε και με τους δημοσιογράφους εκεί, ξέρω και εγώ, και οι δημοσιογράφοι να τα γράψαν έτσι, γιατί έφτασε και αυτό στα αυτιά μου, ιδίως από την τηλεόραση. Λοιπόν, δεν θα δώσουμε σημασία, αυτά γίναν, πέρασαν, η ουσία έχει σημασία και η ουσία είναι τι κάνουμε εμείς. Πρώτον, όταν ανακαλύψαμε το πρόγραμμα, το πρόβλημα, το κρύψαμε κάτω από το χαλί. Όχι, βάλετε δίπλα. Βεβαίως. Γιατί σας φαίνεται περίεργο... Τώρα αρχίζει η σπέκουλα, τώρα αυτή είναι η σπέκουλα. Κύριοι, σας παρακαλώ, θέλω να είστε σοβαροί εδώ πέρα. Σας παρακαλώ θερμά, αφήστε τώρα. Σας παρακαλώ τώρα. Δεν θα πετάγεστε τώρα. Σας παρακαλώ τώρα. Παρακαλώ, παρακαλώ πολύ. Μην πετάγεστε έτσι. Μην πετάγεστε με μια κουβέντα. Σας παρακαλώ πολύ λοιπόν. Κύριε Τσουρουκίδη, σας παρακαλώ πολύ. Μην μιλάτε τώρα. Αυτή είναι η σπέκουλα. Αυτή είναι η σπέκουλα. Θα σας δώσω τον λόγο να τοποθετηθείτε. Μην πετάτε ξεκάρφωτες κουβέντες. Σας παρακαλώ λοιπόν. Κύριε Πολτσακύριε, έχετε δίκιο. Εδώ είμαστε χειρότερο από σας. Θα σας δώσω τον λόγο, μην πετά... Σας παρακαλώ μην πετάγεστε τώρα. Δεν είναι μια κουβέντα, λέμε τώρα στον αέρα για να γίνεται συζήτηση. Θα σας δώσω τον λόγο, αφού ανοίξαμε το θέμα τώρα. Σας παρακαλώ. Ναι κύριε Βέρο, τι θέλετε. Δεν θέλω να κάνω τοποθέτηση. Αλλά να με συγχωρέσει η κυρία δήμαρχος. Κυρία δήμαρχε. Λυπάμαι πολύ, αλλά... ήταν αρκετοί από τους συνεργάτες σας στη λαϊκή συνέλευση. Αντί δήμαρχοι. Ήταν ο πρόεδρος του κ. Ξανθόπουλος. Και δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να ενημερώνεστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είπατε, είπατε, είπατε. Μισό λεπτα, αφήστε με λίγο να τελειώσω. Αφήστε με λίγο να τελειώσω τώρα. Είπατε ότι ήταν μια λαϊκή συνέλευση, ουσιαστικά διαμαρτυρίες, με ένα εξαγρυωμένο πλήθος, εσείς θα είπατε αυτά. Όχι εξαγρυωμένο. Είπατε εξαγρυωμένο πλήθος με κραδιές και διαμαρτυρίες. Τα είπατε. Είπατε, ένα πλήθος εξαγρυωμένο. Πάλι δικό μου είναι. Ξεχάσατε τι είπατε πριν από 2-3 λεπτά. Είπατε εξαγρυωμένο κύριε Κολτσακίδη. Τι είπατε, τι είπατε. Είπατε εξαγρυωμένο. Και γι' αυτό, και γι' αυτό, κυρία δήμαρχε, επιτρέψτε μου λίγο να τελειώσω, δεν σας διέκοψα καθόλου. Λοιπόν, ήμουν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της λαϊκής συνέλευσης και μάλιστα είπατε και τον λόγο για τον οποίο δεν παρευρεθήκατε. Ότι επειδή θεωρήσατε ότι είναι μια διαμαρτυρία, προφανώς εννοούσατε απέναντι στη διοίκηση και απέναντι στο πρόσωπό σας και γι' αυτό δεν παρευρεθήκατε. Κυρία δήμαρχε, η λαϊκή συνέλευση. Τώρα τοποθετήστε τώρα τι θέλετε για να καταλάβω τώρα... Όχι, όχι, όχι. Να με επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Παπά, σε παρακαλώ πολύ. Αλλά κοιτάξτε τώρα, κοιτάξτε. Δεν θα αποδεχτούμε εδώ. Εδώ ήμασταν οι περισσότεροι επικεφαλείς των παρατάξεων εκεί. Και μάλιστα οι περισσότεροι πριν την τοποθετήσή μας συγχαίραμε και τη στάση με την οποία και το διάλογο και τη συζήτηση που έγινε. Δεν μπορεί να λέει, κύριε Δήμαρχος, ότι το επίπεδο ήταν τέτοιο που ουσιαστικά ήταν και η αιτία και ήξερα ότι το πρωτέρον και δεν παραβρέθηκε στη λαϊκή συνέλευση. Σας παρακαλώ πολύ. Τώρα αυτό το θέμα που συζητάτε τώρα, για να καταλάβω τώρα γιατί συζητάμε τώρα. Να σας το πω ευθέως. Γιατί τώρα συζητάμε. Προσπαθώ να μην χρησιμοποιήσω και να μην κάνω χαρακτηρισμούς. Αλλά λυπάμαι πολύ και αυτό μάλλον οφείλεται γιατί δεν ενημερώθηκε σωστά η κυρία Δήμαρχος. Παρακαλώ. Υπόθηκαν από τη μεριά της πάρα πολλές ανακρίβειες και λυπάμαι πολύ αλλά προσβάλλουν όχι μόνο εμάς τους υπόλοιπους που είχαμε παρουσία και συμμετοχή, προσβάλλει όμως και ένα σύνολο της τοπικής κοινωνίας που ναι είχε προβληματισμό, είχε ανησυχία, ναι κάποια στιγμή υπήρξαν και από κάποιους κάποιες φωνές λίγο περισσότερο από το επιτρεπτό θα έλεγα, υπήρξε μια ένταση, όμως υπήρξε ένας διάλογος. Υπήρξε μια συζήτηση, υπήρξε μια ενημέρωση, υπήρξαν θέσεις. Σε τι διαφωνούμε τώρα για να καταλάβω. Τώρα μην υποβαθμίζει. Όχι. Σε τι διαφωνούμε τώρα. Η κυρία Δήμαρχος υποβαθμίζει μια διαδικασία που προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Μα προβλέπεται και είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο από την τοποθέτηση της κυρίας Δημάρχου. Ούτε εσύ δεν κατάλαβα. Δεν κατάλαβα ότι φταίνουν οι κακοί δημοσιογράφοι που δεν τα γράφουν καλά. Αφήστε. Η έννοια δίνει ο κάθε δημοσιογράφος. Τώρα είναι άλλο θέμα τώρα. Σας παρακαλώ. Ο κάθε δημοσιογράφος το βλέπει ανάλογα με τα γυαλιά που φοράει τώρα. Τι να κάνουμε τώρα. Τι να σας πω εγώ τώρα. Πρόεδρε για τη διαδικασία θέλω. Σας παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ. Ένα σε ένας παρακαλώ. Ο κύριος Ποτόλιας επί της διαδικασίας και ο κύριος Μουριάδης ζήτησαν το λόγο. Το Σάββατο βρέθηκα ως λαϊκή συσπήρωση σε μια λαϊκή συνέλευση ότι ελπιδοφόρο στην κατεύθυνση του ότι ασχολούνται οι πολίτες συνάντησαν το τελευταίο διάστημα. Εκεί μπήκαν τεράστια ζητήματα, τεράστια ερωτήματα. Άρχισε η κυρία Δήμαρχος να αναφέρει ορισμένα από αυτά τα τεράστια σοβαρά ζητήματα και θεωρώ πως πρέπει να το συζητήσουμε το θέμα και θέλω να μας δώσει το λόγο. Τώρα θα συζητήσουμε το θέμα της λαϊκής συνέλευσης στο ζημό. Θα συζητήσουμε το ζήτημα της δημόσιας υγείας που έβαλε επίσης ζήτημα η Δήμαρχο. Η δημόσια υγεία έχει να κάνει με τη ΔΕΙΑΚ. Τώρα, κυρία Δήμαρχη, θα μιλήσουν οι... Δεν θα τον αφήσω να μιλήσει προχθές, εγώ θέλω να τον αφήσω να μιλήσει σήμερα. Να μην μένουν σκέες τους κατοίκους. Ωραία, να μιλήσει ο κ. Μπογκάρης, να μιλήσει ο κ. Μορειάδης και όλοι να μιλήσουνε. Κύριε Πρόεδρε, ένα διαδικαστικό. Τι να κάνουμε τώρα δηλαδή. Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ένα διαδικαστικό. Ναι, κ. Μαυρίδη. Είναι όμορφα και ωραία, πολύ καλώς ανεγνώστη η επιστολή, καλώς ετοποδηθεί η κυρία Δήμαρχος, απεφασίσαμε λίγο πολύ διήμων ότι μαζί με το προηγούμενο έκτακτο θα τεθεί και αυτό η συνέπωση. Δεν βλέπω το λόγο να πλαντιάζουμε, διότι μπορώ να πάρω το λόγο και να πω οτιδήποτε. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να... Έχει δίκιο παρεμβυσκόμενος δίπλα δέχνω προς όλον τον άνθρωπο, μια χαρά τα είπε. Πρέπει να είμαστε εδώ στη θέση να πιαστούμε για ένα θέμα το οποίο πρέπει να είχε κλείσει ευθύς μετά την ανάγνωση, την τοποθέτηση της κυρίας Δημάρχου και τη δική σας σύσταση ότι θα ζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο. Το να ανοίγουμε τώρα, είναι έναν καβουκάδες έντονη, αν δεν έγιναν, αν έγιναν πλεξίματα έτσι δεν έχει νόημα. Κλείστε το θέμα να τελώνουμε. Παρακαλώ αυτό ακριβώς κ. Μαυρίδη μου, αυτό θέλω να πω. Μόνο επί διαδικαστικού έχει κάποιος να το αποθετηθεί. Όχι, λοιπόν, κύριοι, κύριοι, κύριοι, όχι, όχι, όχι, όχι. Κύριοι, αποφασίσαμε εδώ ότι θα φέρουμε συζήτηση ΔΕΙΑΚ μόνο θέμα, τακτική, αυτό συζήτηση. Αλλά όμως, πρόεδρε... Σας ανέγνωσα μία επιστολή την οποία... Προεδρε, διαδικασία θέλω. Λοιπόν, αυτό τη συζήτηση με τη ΔΕΙΑΚ το συζητάμε εδώ και ένα χρόνο και δεν έρχεται. Την επόμενη φορά θα έρθει, αλλιώς εγώ επιμένω πρέπει να συνεχίσω. Θα ορίσουμε συνεδρία συγχωριστή κ. Ποτόλια, δεν γίνεται σε τακτικά. Σύντομα όμως αυτό, όχι στις καλέντες. Σύντομα, το συντομότερο δυνατό, βλέπετε ότι τα θέματα προκύπτουν συνεχώς. Κύριε Μουριάδη, παρακαλώ. Μου επιτρέπετε. Παρακαλώ. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, εγώ δεν θα το αντιμετωπίσω πολιτικά, για να μην θεωρηθεί ότι κάνουμε σπέκουλα. Θα το αντιμετωπίσω όμως και θα κάνω κάποιες ερωτήσεις. Σωστά ο κ. Λογκάρης και οποιοσδήποτε τεχνικός να μας απαντήσει την επόμενη φορά, γιατί είναι θέματα καθαρά τεχνικά, εγώ αυτά που θα θέσω είναι θέματα καθαρά τεχνικά, τα οποία φυσικά αν οι ΔΕΙΑΚ δεν μάλλον αν μεταξύ τους με τους υπαλλήλους ανδεχόμενα να τα είχανε λύσει κιόλας. Και θα ρωτήσω λοιπόν. Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο απ' το 14, απ' το 12, απ' το 14, δεν ξέρω πότε είναι, αρχίζει και φαίνεται ότι υπάρχουν ενητρικά, λοιπόν, το οποίο κάθε χρόνο υπάρχουν αυτά τα όρια. Τι κάνει λοιπόν μια υπεύθυνη διοίκηση, ότι βλέπεις... Ναι, ναι, ναι, παρακαλώ τώρα, ακούστε έχετε, έχετε, παρασύρθηκε ο κ. Μουριάδης, εντάξει, εντάξει, ακούστε. Λοιπόν, κύριοι, κύριοι, τελειώνουμε. Σας ανέγνωσα μία επιστολή... μην, μην, μην διαπληκτίζεστε, δεν υπάρχει λόγος. Σας ανέγνωσα μία επιστολή το ψήφισμα της λαϊκής συνέλευσης. Αν ήθελα το έκανα, αν ήθελα δεν το έκανα. Σας το έδωσα, σας το ανακοίνωσα για να σας το ανακοινώσω. Λοιπόν, δεν είναι θέμα για συζήτηση. Θα μπει ως θέμα όταν θα συζητήσουμε για τη ΔΥΑΚ, τελεία και πάβλα. Τώρα, εάν θέλετε κύριοι, ξέρετε τη διαδικασία, στα προημερισίας να τοποθετηθείτε αυτούς το χρόνο που έχετε, ευχαρίστως. Και η κυρία δήμαρχος θα απαντήσει. Έχουμε να κάνουμε προημερισίας και δεν έχουμε μπει ακόμα στα προημερισίας. Παρακαλώ πολύ να πω. Τι λέει ο κύριος, τι είπε να πω. Τι είπε. Άντε τώρα μη πω καμιά κουβέντα τώρα έτσι. Άντε γιατί για τις μάγκες εδώ πέρα μέσα γίναμε όλοι μάγκες εδώ μέσα. Άντε έχουμε θράσος, νομίζω ότι βρισκόμαστε πού. Λοιπόν, άντε τώρα. Μάλλον δεν έχουν συνέσταση που έρχονται και πού βρίσκονται. Και για πρόλογο τους δίνουμε το λόγο εδώ μέσα. Λοιπόν, παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ τώρα. Είναι τώρα εδώ πέρα αυτή η κατάσταση. Ο καθένας πετάει τη μαγκιά του εδώ πέρα για να μας πει τι δηλαδή. Λοιπόν, πάμε σε πρωί μηρυσίας διατάξεις. Συζήτηση συνάδελφοι. Παρακαλώ ποιοι θέλουν να τοποθετηθούν. Ναι, ναι θα κρατήσω χρόνο. Ο κ. Μουριάδης, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Παπάς, ο κ. Βέρος, ο κ. Ποτόλιας, ο κ. Μαυρίδης, ο κ. Κελαϊδάκης, ζήτησε το λόγο ο κ. Μορτασάγας. Λοιπόν, ξεκινάμε κ. Μουριάδη, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Λοιπόν, καταρχήν για το ζηγός, αφού λέτε ότι θα γίνει μια άλλη συζήτηση, θα το θέσουμε, θα το βάλουμε εκεί. Πάντως να ξέρετε ότι δεν είναι σπέκουλο αυτό που θα συζητούσαμε, αλλά τέλος πάντων. Ναι, ναι, με συγχωρείτε. Άκουσα σήμερα και ήταν και για το ζηγός την ημερή σε διάταξη. Άκουσα σήμερα ότι έλεγε ο κ. Φτσακίρις σε μια ραδιαφωνική εκπομπή, ότι φεύγει το νερό το οποίο πηγαίνει στο ζηγός είναι 500 κυβικά, αν θυμάμαι καλά, και τα υδρόμετρα γράφουν 300 κυβικά. Επίσης το καλοκαίρι το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 1500 κυβικά και τα υδρόμετρα εξακολουθούν και γράφουν το ίδιο. Τι γίνεται με αυτό το νερό, δηλαδή έχουμε να ρωτηθεί ποτέ που χάνεται αυτό το νερό, γιατί από ό,τι ξέρω το δίχτυο, το μεγαλύτερο δίχτυο είναι καινούριο εκτός από κάποιο κομμάτι το οποίο είναι παλιό. Έχουμε ψάξει ποτέ να δούμε τι γίνεται. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω για το περιάλι. Στο περιάλι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 50 αιτήσεις, αν δεν κάνω λάθος, όπου ζητάνε την εισφορά σε χρήμα να την ανταλλάξουν με γη. Τι κάνουμε με αυτό και θα πρέπει, αν θα δεχθούμε αυτές τις αιτήσεις, διότι είναι μια ευκαιρία για το δήμο να αποκτήσει τράπεζα γης. Επίσης πάλι φορά την τεχνική υπηρεσία τα περισσότερα, τι γίνεται με το φάρο της Παναγίας. Το ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη, για να προχωρήσει ο φάρος της Παναγίας χρειάζονται κάποιες εγκρίσεις και κάποιες απολοτριώσεις. Τι γίνεται με την υπόθεση αυτή. Καθώς και το νοσοκομείο, κυρία Δήμαχη, όπου πολλές φορές μας έχετε πει ότι είναι η περιοχή κάτω από το παλιό νοσοκομείο, που πρέπει να ζητήσουμε την επαναχάραξη του αιγιαλού, διότι ο αιγιαλός έρχεται επάνω στον δρόμο. Για το Γυμνάσιο Αμβιδαλώνα επίσης θα θέλα να ρωτήσω, όπου το Γυμνάσιο έχει απευθυνθεί στο Ίδρυμα Νιάρχος για να του δώσει κάποια μία δωρεά, την οποία και αποδέχθηκε. Ζήτησε όμως κάποια έγγραφα, τα οποία από ό,τι ξέρω μέσα σε αυτά τα έγγραφα ήταν και ο απολογισμός των δύο τελευταίων ετών, ο οποίος από ό,τι μου είπανε δεν υπάρχει. Δεν έχει γίνει δηλαδή ακόμη. Και επίσης ένα άλλο θέμα, το οποίο απασχόλησε πάρα πολύ, από ό,τι ξέρω, το πρώην Δήμο Φιλίππον, ήταν η αναβάθμιση του κέντρου στις Κρινίδες, όπου ήταν ένα έτοιμα των πολιτών. Από ό,τι ξέρω και η κυρία Παρτζίδου συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές τότε και δεχότουσαν. Η ανάπλασση αυτή έγινε. Έγινε ένας πεζόδρομος 100 μέτρα, αυτός είναι ο πεζόδρομος, στον οποίο να πω ότι ενημερώνουμε μέσα από το Facebook αυτά ηλεκτρονικά μέτρα, μέσα, ότι γίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος εκεί. Με ανακατεύουμε αστυνομίας, με συγχωρείτε, ή υπάρχει ή έχουμε κάνει ένα έργο το οποίο έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις συγκοινωνιακές τιμελέτες ή δεν υπάρχουν. Βγείτε συγκεπείτε ότι, ξέρετε, εμείς θέλουμε να είναι όλα ελεύθερα και δεν μας ενδιαφέρουν οι πεζόδρομοι και τα έργα που κάνουμε τα ακυρώνουμε. Αντί, λοιπόν, ένα έργο να το εμπλουτίσουμε και να είναι πιο χρήσιμο στους κατοίκους, εμείς μαλώνουμε για τα 100 μέτρα του πεζόδρομου. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μουριάδη για το χρόνο. Πού είναι η κ. Δήμαρχα στα... Κύριε Δήμαρχε! Έθεσαν θέματα εδώ, κ. Μουριάδης. Κύριε Τουλκίδη, παρακαλώ, τι έχετε για εσείς για τώρα. Ναι, να απαντήσω στα αυτά που έχω γνώσει. Ναι, κ. Μουριάδη. Τι γίνεται με το λαχανό και πώς το να μικραλειώνει. Τι γίνεται με το λαχανό και πώς το να μικραλειώνει. Η αδικοινότητα του πώς το να μικραλειώνει τα θέλει πίσω. Γίνει πατατόκυπος τώρα. Γεια κύριε, εσείς. Λοιπόν, όσον στο Περιγιάλη σήμερα κατ' ατύχει, τυχαίνει, προσπαθήσαμε να οργανωθούμε λίγο με την κ. Δρακωνάκη για να κάνουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να ορίσουμε, όπως είχαμε πει, τους όρους με τους οποίους θα δεχόμαστε γη. Δηλαδή να καθορίσουν κάποια ώρα εκτός από τους προφανείς. Και ο δεύτερος είναι να καθορίσουμε και τους όρους με τους οποίους θα κάνουμε την ανταλλαγή γης. Δεν είναι κάτι φτώτο να ανακαλύψουμε τον τροχό, προφανώς. Απλά συζητήσαμε για να ξεκινήσουμε λίγο την Επιτροπή Σχεδίου Πόλεως. Να μπορέσει να αποφανθεί με όλα τα μέλη της, τα οποία είναι ειδικά, για να το φέρουμε σύντομα, ίσως την επόμενη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ξεκινήσουν. Έχουμε ήδη αιτήματα για ανταλλαγή γης. Και είναι ίσως η απόλυτη ευκαιρία και η τελευταία στην πόλη, να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια τράπεζα γης, για να αποσυμφορήσουμε και κομμάτια της πόλης που ασφεκτιούν. Ευελπιστώ και θα προγραμματίσω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να έχουμε τα δύο αυτά κριτήρια, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία στο Περιγιάλη. Κύριε Τουλκίδη, δεν σας καταγράφει το μηχάνημα λίγο πιο δυνατά, παρακαλώ, πιο ζοηρά. Οκ. Να τα ξαναπώ, δηλαδή, αυτά θα φαντάζομαι, εντάξει. Λοιπόν, ο Φάρος Παναγίας μας γύρισε από το ΚΑΣ με κάποιες παρατηρήσεις. Είχαμε κάνει πριν από δύο μήνες περίπου τη συνάντηση με την κυρία Ταδάκη στην Εφορία Αρχαιοτήτων και ξαναστήλαμε, ας πούμε, επικαιροποιημένη εκείνη την προμελέτη ως προς τον Φάρο στο ΚΑΣ για να μας γυρίσει πίσω με τις παρατηρήσεις της. Το κομμάτι του Φάρου, όπως ξέρετε, του τείχου, είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Φορίας Αρχαιοτήτων. Δεν μπορούμε να επέμπουμε πάνω στο τείχος. Οι υπόλοιποι διαμόρφους, οι οποίες συζητιέται και στα πλαίσια της μελέτης προσβασιμότητας του ΑΣΑΝΣΕΛ, για να καταλαβαίνουμε στα πλαίσια του ΒΑΑ, κολλάει σε κάποιες απαλωτριώσεις. Οι απαλωτριώσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί στο μυαλό μας αυτή τη χρονιά. Στην αναμόρφωση που έγινε τελικά τις προηγούμενες μέρες, τα ποσά αυτά μειώθηκαν. Θα περιμένουμε πια τις εκτώσεις για να δούμε να τις ξαναβάλουμε μπρος. Τους ΑΣΑΝΣΕΛ δεν έχει την πραγματικότητα. Κολλά λέω ότι μελετηθέται γιατί το μονοπατάκι στη μελέτη φτάνει ακριβώς εκεί στο παλιό νοσοκομείο. Στο εικόπεδο του παλιού μου νοσοκομείου. Στο παγωπείο δεν είμαι πρόκειτο να σας απαντήσω όλα σίγουρα. Ξέρω ότι μέσα στο Φεβρουάριο έχουμε την εξέλιξη, τη δικαστική του θέματος. Ίσως αργότερα να μιλήσω με τον κ. Αγγελαράκη, με τον κ. Παπαράλη και να σας απαντήσω στη διάρκεια της συνενδρίας σας. Ο υγεαλός. Ο υγεαλός τώρα είναι ένα δύσκολο θέμα. Ξέρετε ότι μέσα του προγράμματος του Μάρεν Όστρουμου είχε γίνει μία περιστατωμένη μελέτη από το Πανεπιστήμιο, η οποία με έναν δικό της τρόπο, εν πάση περιπτώσει να πω με έναν τρόπο, δεν έχει σημασία δικό της ή αλλού. Υπιστημονικά πάντως τεκμηριωμένο. Δείχνει ότι το κύμα δεν φτάνει εκεί που αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι, όχι θεωρούμε, χαράσε το υγεαλός. Γνωρίζω ότι το έχουνε στείλει στο Υπουργείο, έχουνε κάνει τις κινήσεις στο Πανεπιστήμιο, θα μπορούσαμε να τις επικουρήσουμε, για να μπορέσει τυχόν να αλλάχθει. Πάντως είναι κάτι το οποίο ξεπερνάει είναι η αλήθεια της αποφάσης ή της κινήσεις μας από εδώ, είναι στο Υπουργείο, ώστε να μπορέσει να βγει μια τέτοια απόφαση. Επιτροπή του Άραθο δεκαεταστοριακό, δεκαεταστοριακό. Για τον πεζόδρομο κρινίδων δήμαρχε, για τον πεζόδρομο κρινίδων δήμαρχε δίνω σε σένα. Η δωρεά του Αμυγδαλεώνα στο Γυμνάσιο του Νιάρχος. Για τον Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα, η απολογισμός... Τι είπατε κύριε Τραταφυλίδη παρακαλώ. Να απαντήσω συνολικά. Καταρχήν σε όλη αυτή τη διαδικασία, υπήρχε μια λαθασμένη προσέγγιση από τη μεριά του ίδιου του σχολείου. Εμείς ενημερωθήκαμε σαν SD μόλις την Παρασκευή για το έγγραφο αυτό. Τα έγγραφα τα οποία ζητούνται θα πρέπει στην Παρασκευή που μας έρχεται είναι διαθέσιμα. Η επικοινωνία η οποία έγινε με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έπρεπε φυσικά να κοινοποιηθεί και σε εμάς έτσι ώστε από κοινού να προσογγίσουμε το θέμα, να βοηθήσουμε και εμείς με τη δική μας τεχνογνωσία και να παρέχουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία και τα έγγραφα τα οποία χρειάζονται. Εν πάση περιπτώση, έστω και καθυστερημένα, έχει ανατεθεί στον λογιστή ο οποίος ασχολείται με τα οικονομικά της διαδικασίας και την έκδοση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών που χρειάζονται, βέβαια το ζητούμενο είναι ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε το τι ακριβώς έχει αιτηθεί. Δηλαδή πρόκειται για υλικό και εξοπλισμό εκπαιδευτικό, πρόκειται για παρεμβάσεις στο ίδιο το κτίριο του σχολείου, αυτό δεν έχει αποσαφήνιστεί και εμείς δεν έχουμε καμία μα καμία ενημέρωση, αυτό κάναμε. Βέβαια το χρονικό περιθώριο που αναλαμβάνω είναι πάρα πάρα πολύ στενό, σήμερα είναι Δευτέρα και αυτά θα πρέπει να έχουν όλα διευθετηθεί μέχρι την Παρασκευή. Ευχαριστούμε τον κ. Τραταφυλίδη. Σε συνέχεια της ενημέρωσης και εις το αποθέτησης κ. Παπαδόμουλου για το θέμα της ασφάλειας του νερού στο Ζηγό, ο οποίος ξεκαθάρισε το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας. Ο κ. Δογκάρης επιχείρησε να τοποθετήσει το πραγματικό πρόβλημα των Ζηγούς που είναι οι ποσότητες. Και εκεί ακριβώς επειδή δεν είχαμε την ευκαιρία στη λιακή συνέλευση κ. Μουριάδη και κ. Πρόεδρε να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, σήμερα το πρωί και ο κ. Ζακίδης και εγώ σε άλλο μέσο δώσαμε τις εξηγήσεις που χρειάζεται. Συγκεκριμένα είπαμε ότι αυτή την περίοδο και μέχρι το Μάιο, γιατί ξέρετε και να μιλάς για πρόσμιξη, θα πρέπει να εξασφαλίσεις ποσότητες. Η πρόσμιξη σημαίνει ότι βρίσκεις ποσότητες που χρειάζονται για να πας εκεί που θέλεις. Ναι, έχει σχέση, συνδέεται. Σήμερα, λοιπόν, και μέχρι το Μάιο, οι ανάγκες σε νερόίδραυσης στη δημοτική κοινότητα Ζηγού είναι 500 κ.μ. νερού την ημέρα. Οι αττλίες μας δουλεύουν περίπου 7 ώρες, είναι των 70 κ.μ., άρα λοιπόν 7,749, 490 κ.μ., 500 κ.μ. λοιπόν την ημέρα. Από αυτά καταγράφουμε τα 300. Τα 200 είναι μία ενταποδοτικό νερό. Επειδή αναπτύχθηκε ιδιαίτερα το θέμα εκεί των διαρρών, εμείς δεν είναι έτσι βέβαια, το ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι, αλλά για την ευκολία και όχι μόνο δήμαρχε, θα σας δείξω φωτογραφικό υλικό αύριο για να καταλάβετε τι μπορεί να συνέβαινε. Εμείς για την ευκολία της κουβέντας λέμε, κύριε Μουριάδη και κύριε Πρόεδρο, ότι πραγματικά είναι διαρρώες, είναι νερό το οποίο χάνουμε, που δεν είναι έτσι. Το καλοκαίρι όμως, οι ανάγκες, οι αντλείες μας στέλνουν στην δεξαμή του ζηγού 1600 χιλιοδικά. Τα ρολόγια μας καταγράφουν πάλι 300. Θεωρώ ότι είναι προφανές ότι οι διαφορά δεν είναι διαρρώες, κάτι άλλο γίνεται. Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν ο κ. Νουκάρης σε επιχείρηση λαικής συνέλευση, ο κ. Σιακύρης και εγώ δώσαμε εξηγή σήμερα, ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Και τι είναι αυτό που συμβαίνει? Κάποιοι ποτίζουν καλαμπόκια, καλλιέργειες, δέντρα κι ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, διότι με βάση την κοινή λογική δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η διαφορά. Ερωτήθηκα για τον ζηγό και δίνονται συγκρήση για τον ζηγό. Το πρόβλημα στον ζηγό δεν είναι η ποιότητα, είναι οι ποσότητες. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Πρέπει να διαχειριστούμε εμείς και συναρμόδι φορείς υπηρεσίες του Δήμου, γιατί εμπλέκεται και η άρθευση εκεί, ξέρετε το συστήμα εκεί είναι μικτά, το επόμενο διάστημα. Αν θέλουμε να δώσουμε πραγματική λύση στο πρόβλημα αυτό, όχι το πρόβλημα των ιτρικών, το πρόβλημα των ιτρικών το έχουμε καταγεγραμμένο, συμπεφωνημένα, κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως είπε η κ. Δήμαρχος, άμεσα, συγκεκριμένες στο πρόβλημα σας και μεγάλο πρόβλημα σας. Ευχαριστούμε πολύ ο κ. Παπαδόπουλος, έχετε λόγο. Επί τρεις-τέσσερις μήνες που δεν κάνουμε πρωτομυρισίες, άρα τέσσερις-εφτά-εκοσιοχτώ. Λεπτά έχω, πρόεδρε. Άρχισε να μετράει. Τι έχω, πρόεδρε. Εκοσιοχτώ δεν διατί που την ημέρα βγάζει. Να διευκρινήσω καταρχήν κάτι. Ζήτησα σήμερα, κ. Πρόεδρε, με την επιστολή μας. Ζητάμε να γίνει μια επιτροπή. Η επιτροπή αυτή γιατί να γίνει? Για να ελέγξουν την ΔΕΙΑΚ και το ΧΙΤΑ. Γιατί απλώς, δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Ένα και ένα κάνουν δύο. Δυστυχώς, ταρνηθήκατε. Είπαμε, το ζητήσαμε και το διευκρινίωσα τώρα. Αν νομίζει τώρα κάποιος εδώ μέσα ή ο κ. Βέρος ότι εγώ δεν δικιώμαι να μιλάω στους καβαλιώτες, δεν μπορώ να το πουλώσω εγώ. Θέλω να είμαι ειλικρινής και να λέω τα πράγματα και να είναι όλα στο φως. Γι' αυτό, ζήτησα την επιτροπή που θα εξετάσει όλα αυτά που λέτε. Διότι εμείς λέμε ότι δεν είναι καλά τα πράγματα, σας λέτε ότι είναι πάρα πολύ καλά τα πράγματα. Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Παίζετε με τη δημόσια υγεία των καβαλιωτών. Φτιάξτε την επιτροπή. Να ξεκινήσω από το θέμα πάλι της ΔΕΙΑΚ. Μοιάζεστε και είπατε κ. Δήμαρχε για την υγεία των πολιτών, για το νερό στο ζηγός, για τους βιολογικούς. Ένα πράγμα θα σας πω σήμερα και δημόσια. Κύριε Δήμαρχε, ξέρετε εδώ και καιρό, επειδή διαβάζετε και με παρακολουθείτε, έχω επισημάνει ότι στο βιολογικό της Καβάλας υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Εσείς απαντάτε παντού ότι υπάρχει πρόβλημα φλατζούλας. Θέλω να σας ρωτώ κύριε Δήμαρχε. Ο αγωγός που τρέχει μέσα στη θάλασσα, στο βιολογικό της Καβάλας, πότε τον καθαρίσατε και πότε έγινε η συντήρηση, θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα εσείς, θέλω να μου το πείτε. Δεν θέλω άλλα πράγματα, υπεύθυνα και να καταγραφτείτε. Θέλω να μ' απαντήσετε, δουλεύει στο βιολογικό της Καβάλας η πρωτοβάθμια, η δευτεροβάθμια ή η τριτοβάθμια επεξεργασία. Θέλω να μ' απαντήσετε εσείς. Δουλεύει η επένδυση που έγινε γύρω στα 7 εκατομμύρια η επέκταση του βιολογικού και το τμήμα της αποξέρασης. Θέλω εσείς να μ' απαντήσετε, υπεύθυνα αφού μοιάζεστε για την υγεία των καβαλιτών. Θα πάω λίγο στο ζηγός. Είπατε ότι εσείς σε ενδιαφέρεστε, περάσαν 4 χρόνια και βλέπω ότι ξαναδιαφέρεστε για το ζηγός, για το νερό, για τα νητρικά. Πλήρης αδιαφορία έχετε κύριε Δήμαρχε. Εμάς δεν μπορείτε να μας δουλεύετε κατά μουτρα και δικά μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα σεβόμαστε, σεβόμαστε τον θεσμό, αλλά δεν μπορείτε να τα λέτε έτσι τόσο ελεύθερα και με το κίνο το αθώο ύφος. Όχι, κύριε Δήμαρχε. Αν νοιάζεστε για τα νητρικά, πρώτον θα κάνατε παρεμβάσεις ήδη μέχρι τώρα για να μπορέσουν να γίνει η επεξαγρασία όπως πέπι, για να ελαφρύνεται και να μην κινδυνεύουν αυτοί οι άνθρωποι. Δηλαδή, τι θέλω να πω. Το πρόγραμμα απονητροποίησης από το Υπουργείο, όχι ότι θα λύσει το πρόβλημα, θα συμβάλει όμως σε μια καλύτερη εξέλιξη. Τι κάνατε να διαφορήσετε. Δεν κάνατε τίποτα. Κινδυνεύει να μην μπει η καβάλα, γιατί υπάρχουν στοιχεία, ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία στο Υπουργείο. Προσέξτε, αν μπορούσατε αυτό να το πετύχετε, θα ήταν ένα βήμα. Δεν το κάνατε. Υπάρχει εμπλουτισμός... Παρακαλώ... Ερωτήσεις υποτίθεων τι κάνει. Τι να κάνουμε τώρα... Δεύτερον... Μην διακόπτετε σας παρακαλώ. Τώρα τι να κάνουμε τώρα... Εσείς λέτε ό,τι θέλετε. Δεύτερον, ο εμπλουτισμός που θέλανε οι κάτοικοι είναι ο εμπλουτισμός που προτείνατε εσείς οι ίδιοι, ότι θα βοηθήσεις στο πρόβλημα του ζυγού. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν πάρθηκε καμιά απάντηση από εσάς. Είπατε τώρα ότι αυτοί οι κύριοι είναι αγροί και κλέφτες. Γι' αυτό και δεν πήγατε και στη συνέλευση. Λοιπόν, σας παρακαλώ πολύ τώρα. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Τι είπατε, σας παρακαλώ πολύ. Όταν κάνουν σπατάλι του νερού και δεν ξέρουν. Ναι, το είπατε ξεκάθαρα. Είναι αγροί και κλέφτες, ξεκάθαρα. Αυτό δεν είναι σωστό τώρα. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Μην βάζετε λόγια τώρα. Σας παρακαλώ. Θα προασπιστώ τη δημόσια υγεία όλων των πολιτών. Θα προασπιστώ. Δεν θα τα κάνω τα τσιμίτσι κότσι με όλους. Καλό όλα τα κανάλια αύριο να πάνε στην άσπρη άμμο. Παρακαλώ. Να πάνε όλα να δούνε. Παρακαλώ. Κύριοι μη διασπίρετε ψευδήσεις για συγκοφαντικές υλήσεις. Αυτά είναι ποινικά δικίματα σας το επισημαίνω. Καλό πολύ. Η διασπορά αυτών των υδύσεων είναι ποινικά δικίματα. Κάποια στιγμή καταλάβετε το. Δεν έχουμε βουλευτική ασυλλία εδώ. Να λέμε ό,τι θέλουμε, ό,τι ώρα θέλουμε, όπως το θέλουμε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σας προφυλάσω. Πείτε την άποψή σας. Μην λέτε πράγματα για τα οποία υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Σας παρακαλώ. Αν γίνεται αναφορά και λέει ότι το νερό γίνεται κατανάλωση και δεν καταγράφεται από κάποιος, τι εννοείται δηλαδή? Πού χάνετε? Έχουν βλάβει τα υδρόμετρα της ΔΕΙΑΚ, κύριε Παπαδόπολη. Τι να κάνουμε? Τώρα, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Το είπατε και δημόσια και αυτά τα πράγματα. Τώρα το λέει δήμαρχος. Δεν πήγα στη Γενική Συστηλαϊκή Συνέλευση. Γιατί εκεί πάνε οι κόσμους φωνάζει, ξαναφωνάζει και δεν γίνεται συζήτηση. Πολιτικά μιλάμε, μεταφράζουμε αυτά που λέτε, δηλαδή δεν τα λέτε. Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Τρίτον, θέλω να ρωτήσω τον κύριο Ξανθόπουλο γιατί εδώ βλέπω μια μεγάλη συνεδρία. Δοχομένως, λέει, δεν δίδεται θέμα αύξησης της τιμής του νερού. Πρόσφατα, κύριε Ξανθόπουλε, κάνατε μια δήλωση. Και λέτε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος Διέκ τονίζει και διφρυνίζει πως η μελέτη θα αιτιολογεί την τιμή του νερού ενώ δεν δίδεται θέμα συζήτησης της. Και θέλω να πω, ενώ πιο κάτω λέει ότι η μελέτη ακόμα δεν έχει γίνει, δεν έχει παραδοθεί, και ήθελα να ξέρω με ποιο είδος μελέτη δεν θα γίνει καμία αύξηση του νερού, ένα. Και δεύτερον, έχει πάλι μια δημοσίευση που έχω εδώ στις 11 Ιουναρίου. Τι γίνεται, κύριε Ξανθόπουλε. Εμείς δεν θέλουμε να γίνει καθόλου αύξηση, μίωση θέλουμε, λάθος. Εσείς λέτε, δεν θα γίνει μεγ, εμείς θέλουμε μίωση. Αλλά, αλλά, αλλά, λέει εδώ ο κύριος Ξανθόπουλος στις 11 Ιουναρίου, λέει στον κύριο και απαντάει στον κύριο Βέρο, και μιλάει και λέει ότι κύριο Βέρο μιλάει για φθινό νερό, ο κύριος Βέρος γνωρίζει άραγε ότι το 65% των εξόδων της ΔΙΑΚ είναι η μισθοδοσία. Ανανοτιέ με αυτό το οποίο λέει για φθινό νερό, το στηρίζει σε κάποιο οικονομικό μοντέλο. Θα μου ήταν χρήσιμο να μου το πει να το εφαρμόσω. Ειρωνεύεται το κύριο Βέρο, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το τόσο καιρό. Μας προετοιμάζει ο κύριος Ξανθόπουλος στις προηγούμενες μήνες για αξίσεις. Η ΔΙΑΚ έχει οικονομικά προβλήματα. Μιλάτε για πάνω, μίλησε στο ράδιο και μίλησε και δήλωσε ότι πάνω από 5 εκατομμύρια περίπου χρειάζονται μόνο βιολογικός σκαβάλας για να επιδιωθούν. Υπάρχουν μέσα επενδύσεις. Θέλει εξοπλισμό, έχει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό. Μιλάει για τόσα πράγματα και ήθελα να ξέρω με ποιο μοντέλο οικονομικό θα εφαρμόσει ο κύριος Ξανθόπουλος και δεν θα κάνει αυξήσεις. Για τους βιολογικούς το υπάρχει σε κάθε αύριο. Μπορούν τα μέσα να πάνε να δουν ακριβώς τι συμβαίνει. Η επεξεργασία. Δυστυχώς τα λήματα βγαίνουν όπως μπαίνουν, εισέρχονται, έτσι γίνεται η εξαγωγή και δεν γίνεται η επεξεργασία σωστή. Άλλωστε η Επιτροπή που θα κάνετε, κυρία Δήμαρχη, θα μας ενημερώσει ακριβώς τι γίνεται με την πρώτο βάθμια, δεύτερο βάθμια και τριτο βάθμια της καβάλας. Είπα, ένα λεπτό έχει ακόμα. Θέλω να πω ότι κόπηκε το νερό πάνω από τα ποταμούδια. Θα ήθελα να πείτε πότε θα γίνει συναισθητή. Δεν ενημερώνουν την πολίτες και διαμαρτύρονται. Του κυρίου Κολεσίδη Θόδωρου έχει μια διαρροή πάνω από πέντε χρόνια, το λέει και το ξαναλέει στη ΔΕΚ. Δυστυχώς, έχω δώσει και τη Βλάβη εγώ τώρα σήμερα, δυστυχώς πρέπει να το δείτε προσωπικά κύριε Εξανθόπουλε. Θα βάλω ένα πολιτικό θέμα, ότι θέλω να ξέρετε κύριε Δήμαρχε ότι όσοι σπίτες κόβεται, όσα μπαλταφάν κάνει ο δήμος, να ξέρετε είναι λεφτά δικά μας, είναι των καβαλιωτών. Δικαιούμαστε και εμείς επικεφαλής τουλάχιστον να μας καλείτε. Δεν μας καλείτε. Είναι πολιτικό θέμα και πρόβλημα. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Κάποιοι, οδειο, διάφορα και δεν μας δίνετε και τον λόγο. Εμείς τουλάχιστον πληρώσαμε από την τζέπι μας, κάναμε πίτα από την τζέπι μας πληρώσαμε και σας καλέσαμε και μιλήσατε και όλα. Εσείς λάθος κάνετε. Λοιπόν παρακαλώ, παρακαλώ τώρα. Τελειώνω πρόεδρε, τελειώνω πρόεδρε. Καθαριότητα στις ελιές τα πεζοδρόμια στο παλιό πέφτουν και δημιουργούν προβλήματα. Θέλει καθαρίσμα να το λάβετε υπόψυχη. Δήμαρχε, το φωτισμό, σας το λέω αλλά ναι πέφτουν ελιές στα πεζοδρόμια. Πατάει κόσμος ενώ περπατάει και θέλουν καθάρισμα. Φωτισμός του παλιού να τον δείτε. Δρόμεις στο Εκακό Χάλι. Μπείτε το διακόπτητες. Σας παρακαλώ τώρα. Έτσι κερδίζει η χρόνο τώρα. Αυτές είναι καριστερίες. Σας παρακαλώ πολύ. Οι δρόμοι στην Καλαμίτσα πρόεδρε έχω διαμαρτυρίες. Εκεί περπατάμε όλοι. Είναι σε Εκακό Χάλι και χρειάζεται. Μου πάνε κάτι και επειδή υπάρχει μεγάλη πεζοδρομή στην Καλαμίτσα, θέλει ένα πεζοδρόμιο με κάγγελο. Λοιπόν εντάξει, εντάξει. Η Λαχαναγορά, σας μιλώ, έχω σημειωμένο γιατί έχω πάει ότι δεν έχει μόνος εκεί και υπάρχουν διαμαρτυρίες. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν μίωση ενικείου και δεν υπάρχει και δεν λειτουργεί στη Λαχαναγορά μας του κοιλικίου. Η Αγιά Μαρίνα αδιαφορείται πλήρως, δεν μας έχετε ενημερώσει. Κόβονται και τα δρομολόγια τα παιδιά στον τόλος που θα πάνε δεν γνωρίζουμε. Και η Χθοιόσκαλα που δεν είναι δικιάς αρμοδιώτατος να λάβετε υπόψη σας ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν πρόβλημα και με το μηχανικολογικό τους εξοπλισμό. Σας παρακαλώ πολύ να με ρημνήσετε. Ευχαριστώ να ευχαριστώ με πολύ. Κυρία Δήμαρχη παρακαλώ. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά για το βιολογικό της Καβάλλας, από σήμερα το πρωί υπάρχουν πέντε ειδικοί μηχανικοί, οι οποίοι ήρθαν από Αθήνα, εξειδικευμένοι, οι οποίοι προσπαθούν να δρούν το πρόβλημα των βιολογικών, τι βλάβη υπάρχει και πώς θα διορθωθεί. Κύριε Τσακίρι, κύριο Λογκάρη, σας παρακαλώ, αν χρειάζεται πρέπει να ενημερώσετε το σώμα για παραπάνω. Εγώ είπα. Συντήρηση πότε κάνουμε το βλάβη. Λοιπόν, θα μας πει ο κύριος Τσακίρις, εγώ δεν ξέρω να παίξω τη συντήρηση. Το πρόγραμμα απονητροποίησης στο ζυγό, αγαπητέ φίλε, τελειώνει, αν δεν κάνω λάθος, 16 Φεβρουαρίου μεθαύριο. Πόσοι αγρότες πήραν μέρος, πόσοι αγρότες δηλώσαν, τι κρίμα που λείπει ο κύριος Προσαεύση για να μας ενημερώσει, ούτε ένας. Γιατί λύγει, κλείνει, τρία χρόνια έχει. Γιατί δεν πήραν μέσω μέρος οι αγρότες, γιατί έχει περιορισμούς το πρόγραμμα απονητροποίησης. Πρέπει να αλλάξουν καλλιέργειες, να βάλουν καλλιέργειες με λιγότερα λιπάσματα, θέλει περιορισμούς γύρω από τα λιωστάσια, θέλει περιορισμούς στον τρόπο που συλλέγονται τα απορρήματα από τα λιπάσματα και δεν ξέρω τι άλλο θέλει. Συς τα ξέρετε, εγώ ξέρω το μόνο που ξέρω ότι στην προχθασινή συζήτηση δεν ξέρω, το άφησε κανένας το πρόγραμμα απονητροποίησης κ. Τσοφαταρίδη. Μόνο εσείς. Μόνο εσείς το βάλατε το θέμα της απονητροποίησης, το οποίο δεν ενδιαφέρει κανένα. Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τι θα κάνουμε εμείς και κουβέντα για το τι θα κάνουν εκείνοι, για τον τόπο τους, για το περιβάλλον τους και για τα παιδιά τους. Από την άλλη θα πρέπει... Παρακαλώ. Το γεγονός ότι έπρεπε η αντιπεριφέρεια και η περιφέρεια να φροντίσει να μπει καβάλα στο πρόγραμμα απονητροποίησης, το παραβλέπησατε. Δεν το είδατε. Λοιπόν, μην παρικλίνουμε τώρα... Το πρόγραμμα, τα ποταμούδια και το νερό που κόβετε και όλα τα σχετικά, την καθαριότητα των πεζοδρομίων στο παλιό, οπωσδήποτε πρέπει να τα προσέξετε, σας παρακαλώ. Για το γεγονός ότι κόβεται το νερό πάνω από τα ποταμούδια, μήπως έχει να κάνει με τις συνδέσεις στην υψηλή ζώνη που κάνετε, μήπως έχει να κάνει με τα δελτία τύπου που έχετε βγάλει και με όλα αυτά. Κύριε Ξανθόπουλα, ενημερώστε τον κύριο Παπαδόπουλο, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε. Φαίνεται ότι οι ερωτήσεις γίνονται μόνο για να γίνουν. Σας είπα ότι από σήμερα πέντε ειδικοί εξειδικευμένοι... Πέντε εξειδικευμένοι μηχανικοί ήρθανε για να δουν τι πρόβλημα υπάρχει στο βιολογικό της Καβάλας, για να μπορέσουμε να τον αποκαταστήσουμε όσο το δυνατόν γρήγορα. Κύριε Ξανθόπουλα, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ότι θα ζούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας το 2018, νεόκοπος Δημοτικός Σύμβουλος, την εμφάνιση του ζωρό υπερασπιστής των Αθηνάτων, αυτό δεν το φανταζόμουν σε καμιά από τις σκέψεις μου. Αυτό είναι και αυτό, με συγχωρείτε. Απαντώ λοιπόν και θα απαντήσω για τα θέματα τα οποία πρέπει να απαντήσω εγώ για τα τεχνικά θέματα και ο κύριος Δονκάρης και ο κύριος Τσακίρης θα δώσουν τους απαντήσεις που χρειάζονται. Έχω πει στον Ζηγός, καταρχήν η Δειάκη, δεν είναι σάκος του μπόξου, όπου κάποιοι μπορούν να εκτονώνουν το μένος τους και τις σκοτεινές επιδιώξεις τους, τους κεροσκοπισμούς τους που έχουν με τη διεκδίκηση, επειδή μοιρίστηκαν προηγολογική περίοδο του Δήμου Καβάλλας. Η Δειάκη είναι μια εμπροσοβαρήση επιχείρηση, έτσι λειτουργούσε, έτσι λειτουργεί και έτσι θα λειτουργεί. Εμπροσοβαρής και επιχειρησιακά πάντα έτοιμο πόλεμι. Σε ό,τι αφορά τον υποθολάσσιο αγωγό της Άσπρης Σάμου. Ο υποθολάσσιος αγωγός, αναθέσαμε σε ένα ξεδικευμένο συνεργείο δυτών με έδρα την Καβάλλα, την βιντεοσκόπησή του και με βάση αυτήν την βιντεοσκόπηση, ετοιμάζουμε να τους αναθέσουμε την συντήρηση στα σημεία εκείνα, που απαιτείται να γίνει και θα γίνει η συντήρηση του υποθολάσσιο αγωγού της Άσπρης Σάμου. Σε ό,τι αφορά τα νητρικά του ζηγού. Αναρωτήθηκε και πάλι, δεν ονοεί ο κ. Παουδόπουλος να καταλάβει, ότι η Διεύθυνση Υγείας, ο προϊστάμενός της, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ασφάλειας. Έχει αιμονή με τους κινδύνους. Κινδύνους βλέπει παντού, φαντάσματα βλέπει παντού, προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα. Δεν ακούει τίποτα. Εκλογές έχουμε. Δεν ακούει τίποτα. Η Διεύθυνση Υγείας αναφέρεται στο θέμα αυτό εκτενώς. Το Σάββατο υπήρξε αδημοσίευμα σε αποδηλώσεις του κ. Παπουδόπουλου της Διευθύνσης Υγείας, όχι του συναδέλφου μας του Ομοδικού Συμβουλίου, σχετικά με το θέμα αυτό, ο οποίος ξεκαθάρισε όλους τους τόνους. Ότι ξέρετε, επειδή στο μέλλον μπορεί να υπάρξει, έγκαιρα εμείς τώρα κάνουμε κάποιες ενέργειες, τις οποίες ενέργειες απαρρύθμισα, 1, 2, 3, 5, 10 άμεσα μεσοπλώσμα για απογροφή. Δεν ο κ. Παπουδούς να καταλάβει κάτι τέτοιο. Όπου δικάμερα, χαμόγελο, επιτυχίας, διαφήμιση δοντόκρεμας και πάμε αρκεί να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Ας πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα χωρίς να σκέφτεται ούτε ένα δευτεροέλεπτο του τι ακριβώς λέει, του τι κινδύνους αυτό που λέει μπορεί να επισύρει, όχι μόνο για τη ΔΕΙΑ Καβάλας, όχι μόνο για τον Ξανθόπουλο ή για το οποίοδήποτε Ξανθόπουλο βρίσκεται στη θέση του Προέδρου, αλλά και για τον Δήμο Καβάλας και για τους δημότες αυτού του Δήμου της Καβάλας. Ακριβώς είναι μια τακτική, η οποία το χαρακτηρίζει. Το επεσήμωνα κύριε Ξανθόπουλο. Απονητροποίηση. Κατηγορούμαστε για όλα. Ή πασάκο στον πόξο ή απονητροποίηση. Δεν είναι θέμα το οποίο, πρόγραμμα το οποίο θα διαχειριστεί η ΔΕΙΑ Καβάλας. Και μάλιστα ο κύριος ο Καταλίτης έστωχα το έβαλε στο θέμα, το θέμα στην γυλλαϊκή συνέλευση, το θέμα της απονητροποίησης και του προγράμματος το οποίο βένει προσδείξη πράγματι και είναι δυστυχώς αυτό που, επειδή είμαστε ακριβές, κανένας από τους αγρότες δεν έχει ενταχθεί, δεν έχει υποβάλει έντιση για να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. Και βέβαια οι καθήλυνα μόδοι, η Διεύθυνση Γεωργίας, ας πούμε, δεν έχουν κάνει αυτά τα οποία απαιτείται να κάνουν για το θέμα αυτό. Αλλά και αυτά που η Αντιπεριφέρεια, η Περιφέρεια και ο Μυσγεύτης και άλλος παραλείπει να κάνει, ο κ. Παπαδόπουλος με την εμμονή που έχει, η ΔΕΙΑΚ για όλα τα θέματα, και για την απονητροποίηση. ΔΕΙΑΚ, Τσανάκα, Ξανθόπουλος, αρκεί να κάνει το παιχνίδι του όταν οι κάμερες γράφουν. Όταν οι κάμερες δεν γράφουν, ε, βαριέσαι, λέμε και κάτι άλλο. Νομίζει ότι όλα τα θέματα της ΔΕΙΑΚ είναι κοκτέιλ που σερβίρονται με τα μεσονύκτιες ώρες. Μελέτη. Έχουμε πει, κατά πανάληψη, ότι η μελέτη είναι μια υποχρέωση στην οποία εισάγει η κείμενη νομοθεσία και επειδή την εισάγει εμείς έγκαιρα, οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες συγκέντρωσαν τα στοιχεία αυτά που έπρεπε και απαιτούνται και ήδη έχουμε αναθέσει στον μελετητή την εκπόνηση της μελέτης αυτής, σύμφωνα με την οποία θα πάμε να αντιολογίσουμε την τιμή του νερού στις αρμόδιες της υπηρεσίας και ποιες είναι αυτές η διαχειρήση δάτων. Και βέβαια, σαφέστατα και είπα ότι δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάγκη αυξήσεων. Γιατί? Διότι ανεξάρτα από το αν το κόστος τομισταιολογικό είναι υψηλό, έχουμε πει κάτω πανάληψη, αλλά η επιλεπτική ανάγνωση και μνήμη του κ. Παπαδόπουλου μέχρι εκεί φτάνει, ότι εμείς έχουμε πεδίο δόξης λαμπρό και το κάνουμε σε όλους τους τομίς, όχι των ανελαστικών δαπανών, αλλά των δαπανών αυτών που μπορούμε πράγματι και κάνουμε επανεμβάσεις. Και γιατί τις κάνουμε τις επανεμβάσεις αυτές και πώς αποδεικνύεται αυτό. Απαραθέσω κάποια ντούμερα για να μη σας ταλαιπωρώ γιατί ώρα περνάει. Μόνο το 2017 από τη διαχείριση και τα έσοδα, αυτή η δεκεφάλεια της ΔΕΙΑΚ, το κομμάτι των μη συγχρηματοδοτούμενων έργων από τα δύο όργα υψηλή και μέση κεντρική ζώνη που χρηματοδοτήσαμε είναι 200.000 ευρώ. Μόνο αυτό. Εάν συντυπολογίσετε και άλλες 240.000 ευρώ πληρώσαμε για να εξυπηρετήσουμε την οφειλή προς τη ΔΕΙΕ, αυτά μας κάνουν 640. Και υπάρχουν και άλλα ποσά που η ΔΕΙΑΚ μέσα από τους δικούς της πόρους πληρώνει και θα πληρώνει γιατί πραγματικά εμείς δουλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους. Ας χαϊδεύει αυτοί ο κ. Παπαδόπουρος, οι εκλογές πλησιάζονται, δεν πειράζει, θα τον αντέξουμε. Δουλεύουμε και δουλεύουμε, νυχτιμερώνει για να μπορέσει αυτή η επιχείρηση να σταθεί. Και σε ό,τι αφορά τις διακοπές στα ποταμούδια και αυτό θα μου επιτρέψει να το απαντήσω εκτός μικροφώνου κ. Π. Αυτό θα το πω δημόσια γιατί αυτό δεν υπάρχει κίνος, αλλά βλέπετε και για αυτά τα οποία μπορούν να επισύρουν κινδύνους στη ΔΕΙΑΚ και στο Δήμο Καβάλλας, ούτε αυτό μπορεί να συνειδητοποιήσει ο κ. Παπαδόπουρος τι μπορεί να συνεπάγεται, αλλά αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του. Εμείς ως ΔΕΙΑΚ είμαστε χαρούμενοι και ιδιαίτερα υπερήφανοι επειδή από αύριο, και έχω πει στην κ. Δήμαρχο εδώ και μήνες, θα επιχειρήσουμε 4.650 ιδιωτικές παροχές στα δύο πολύ μεγάλα έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί η Μέση Ζώνη απόλυτα και η Υψηλή Ζώνη, εκτός από δύο παρεμβάσεις στην Περιμετρική στο ύψος του 3ου Λυκείου ή πρώτη, πάνω από την 120-125. Αλήθεια ξέρετε που πέφτουν αυτές κ. Παπαδόπουλε, μήπως πρέπει να σε ενημερώσω και γι' αυτές. Ξέρετε που πέφτουν τα 160-165. Εκτός από δύο το ΜΕΣ λοιπόν που θα κάνουμε στην Περιμετρική πάνω από το Γυροκομείο και πάνω από την 120-125, θα ξεκινήσουμε και ξεκινάμε αύριο 4.650 ιδιωτικές παροχές που σημαίνει ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για περιορισμό του μη ανταποδοτικού νερού, ο οποίος είναι στο υψηλό επίπεδο του 60%, μέσα από αυτή τη διαδικασία και μέσα από την ενεργοποίηση και την απόδοση για χρήση αυτών των δικτύων που αφορούν το ένα τρίτο της πόλης, και θα τον επιτύχουμε και όταν πάμε στις εκλογές εμείς θα έχουμε να λέμε ότι κάναμε 4.650 ιδιωτικές παροχές. Ο κ. Παπαδόπουλος άραγε αναρωτιέμαι τι θα μπορεί να λέει. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ. Σας παρακαλώ να πω κάτι μία επισήμαση. Μην ξανακούω τώρα για εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019. Μην βιάζεστε όλοι για τις εκλογές. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για τις εκλογές. Αφήστε τώρα τα προεκλογικά να πούμε. Εντάξει. Θα καούμε στο ζέσταμα όλοι προς την ώρα να πούμε έτσι. Πότε έγινε συντήρηση δεν απαντήθηκε και πώς αν δουλεύει πρωτοβάθμια επεξεργασία δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια. Και τριτοβάθμια. Και γιατί κάνετε τον έξυπνο, γιατί δεν είμαι εγώ σαν κι εσάς και δεν σας φορνώσαμε. Λοιπόν, παρακαλώ πολύ. Σας ρωτώ πώς διεχτήριας έχει ο αγγός που πηγαίνει στη θάλασσα. Μπορείτε να μου πείτε το νούμερο. Σας παρακαλώ πολύ. Έχει πληροφόρηση εκ των έσων. Πείτε μου και απαντήστε με συγκεκριμένα. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Πότε έγινε συντήρηση. Πότε έγινε συντήρηση. Θα ενημερωθείτε από την υπηρεσία. Ο κ. Παπάς έχει τον λόγο. Κύριε Παπαδόπουλος, επειδή με απεκάλυσε ψεύτη ο κ. Παπαδόπουλος, θα σας παρακαλέσω την προστασία καταρχήν και σε ό,τι αφορά τους διαχητήρες, εγώ σε αποκάλυσα ζωρό. Ένας λαϊκός ήρωας είναι ζωρό. Αλίμουν τώρα. Δηλαδή, ο ψεύτης και ο ζωρός είναι το ίδιο. Οι διαχητήρες, χαίρομαι, μα δεν μπορείτε να είστε. Πού να μας τάσετε τώρα εσείς. Οι πολλοί είπεστε κατα πολύ. Τώρα κάνουμε, τι να πω τώρα. Οι διαχητήρες, κύριε Πρόεδρε. Θα σας αλλάξω θέση. Οι διαχητήρες, αφού ο κ. Παπαδόπουλος, επειδή έχει ζητήσει να απαρατηθώ, μου κάνει τέστα αυτή τη στιγμή, υπάρχει ασγνώσεων για να με αξιολογήσει. Οι διαχητήρες είναι 50, κύριε Παπαδόπουλο. Αυτά μέχρι εδώ γιατί τα υπόλοιπα είστε κίνδυνος. Βλάπετε σοβαρά τη νοημοσύνη των καβαλιοντών, κύριε Παπαδόπουλο. Λοιπόν, παρακαλώ, ο κ. Παπάς έχει τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ. Ο κύριος Παπάς έχει τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε. Έδωσα τον λόγο στον κύριο Παπάς. Σας παρακαλώ πολύ. Λοιπόν, η πρώτη ερώτησή μου είναι προς τον κύριο Ξανθόπουλο, τον οποίον θέλω να του εμπιστήσω την προσοχή ότι η Theac είναι μια εταιρεία κινείς οφελίας και δεν είναι δικό του μαγαζί. Θέλω, λοιπόν, να του πω ότι γι' αυτό το λόγο, επειδή είναι κινείς οφελίας, συμμετέχουμε κι εμείς σαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης μαζί με την παράδειξη του κ. Σιμητζή. Θέλω, λοιπόν, να του πω ότι πώς αισθανόταν αυτός αν ήμουν εγώ πρόεδρος και ήταν αυτός στη θέση του αντιπροσώπου του δικού μας και του έλεγα ότι δεν μπορείς να δεις την εισήγηση, δεν σου δίνω την εισήγηση, θα τοποθετηθείς έτσι ξαφνικά, έτσι δηλαδή σύμφωνα μου και απογορεύεται να έχεις την εισήγηση. Αυτό εδώ, κ. Ξανθόπουλε, σας θύγει σαν άνθρωπο, σαν πρόεδρο και στην ουσία θύγει την επιχείρηση. Ένα δεύτερο που θέλω να σας καταλογίσω. Σας είχα ρωτήσει εάν πραγματικά με το πρόγραμμα πλησίων της σύνταξης έχετε συμπληρώσει τον αριθμό αυτούς που θέλετε να πάρετε και μου είχατε πει ότι όχι δεν τον έχω συμπληρώσει με πλησία σε ένας πολίτης ο οποίος ήταν υδραυλικός, τον έστειλα σε εσάς και μάλλον ατύχησε ο άνθρωπος, δεν τον πήρατε παρόλο ότι δεν είχατε συμπληρώσει. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές πρόεδρου μιας εταιρείας κοινής ωφέλειας που ανήκει στην κοινωνία πρώτα απ' όλα. Απαντήστε μου λοιπόν αν είναι έτσι τα πράγματα ή όχι. Και δεύτερον, θέλω να πω στην κυρία δήμαρχο και να της τονίσω την κοινωνική της ευαισθησία. Πήρα ένα γράμμα από μια κοπέλα η οποία δηλώνει ότι είχε προσληφθεί με στέιτς τα προηγούμενα χρόνια επιθητίας Σιμιτζή και δηλώνει, δεν ξέρω, το πιστεύω αυτό γιατί ερώτησα και τον κύριο Σιμιτζή και τον κύριο Βέρο ότι έχει σοβαρότατη ασθένεια και είναι μόνη της και ζει δυο παιδιά. Στα πλαίσια λοιπόν της δυνατότητας που έχετε και πάντα με την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να σας διακρίνει και ξέρω ότι σας διακρίνει. Εγώ την κοπέλα δεν την ξέρω, μόνο γράμμα πήρα. Δεν πρέπει να το εξετάσεις τότε να ακούμε ότι ένας άνθρωπος, ένας πολίτης μας έχει σοβαρή ασθένεια, είναι μόνη της και ζει τα δυο παιδιά. Αν μπορεί να βοηθηθεί για να αντιμετωπίσει τη ζωή. Δεν μπορώ να στρέψω στον αποδημόσια. Εγώ θυμάμαι ότι ο κ. Μητσίσης έχει αρκετό όνομα, εγώ ούτε το όνομα θυμάμαι καλά. Θα σας το πούμε. Αρκεί να έχετε ευαισθησία, αρκεί να έχετε ευαισθησία. Ένα άλλο ακόμη στην κοινωνική πολιτική είναι η Αγία Μάρη. Να ακούστε με λίγο, να μ' ακούσει λίγο η Μαρία. Έχω πληροφορηθεί ότι το κτέλ παίρνει για να μεταφέρει τα παιδιά, για να μεταφέρει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, και παίρνει ένα τίμμα πολύ σοβαρό που δεν μπορούν οι γονείς να τα αντιμετωπίσουν. Εγώ θυμάμαι το 2000 είχαμε κάνει σαν εταιρεία δώρο, δωρεά, ένα τέτοιο ειδικό αμαξίδιο για να μεταφέρει παιδιά με τέτοιες ανάγκες. Γιατί λοιπόν δεν βοηθάμε την Αγία Μαρίνα ή τους γονείς σε αυτό εδώ το τομέα. Πρόκειται η ερώτηση στην Αναστασία που άπτεται του τουρισμού. Σήμερα διάβασα και χάρηκα ότι υπάρχουν ποιοτικά, χαρακτηριστικά τουριστικής ανάπτυξης στην πόλη. Το χάρηκα πραγματικά. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να βοηθήσω εδώ να πάει όσο δυνατά είναι η πόλη. Πώς δήμαρχε, πώς δηλαδή ψηφίζεις ομόφωνα να εκπροσωπεί στο νέο φορέα τουρισμού ο Λαμπάκης. Η Αλεξανδρούπολη δηλαδή έχει τα πλεονεκτήματα τα οποία μπορούμε να προτάξουμε εμείς ότι εμείς έχουμε τη γνώση, εμείς έχουμε την εμπειρία, εμείς, εμείς, εμείς. Έχουμε χιλιαδιώ και ψηφίζει το ομόφωνα ένα ακόμη μετερίζει το πέρνει ο Λαμπάκης. Ένα ακόμη μετερίζει της περιφέρειας. Λυπάμαι που κάθε φορά λέω πράγματα γιατί γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και δεν στεναχωριέμαι καμιά φορά που παίρνω τέτοιους χαρακτηριστικούς δεκμήρους. Θέλω να σου τονίσω ότι ξύπνα ο Λαμπάκης μας δουλεύει. Πρέπει η Καβάλα να πάρει αυτά που της ανήκουν. Και συνεχίζω Αναστάσια. Έχουμε τέτοια προοπτική, έχουμε τέτοια χαρακτηριστικά. Έχεις πάει Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Καβάλας τι γίνεται με τους Βουλγαρόγιφτους. Έχεις δει δηλαδή πώς αλλιώνουν πραγματικά μια τέτοια τουριστική προοπτική που πρέπει να έχει η πόλη και το κέντρο. Η πλατεία, το κέντρο, δεν μπορείς να σταθείς. Δεν μπορείς να σταθείς πουθενά. Μήπως πρέπει να δούμε και την προστασία των καταστηματαρχών που διαμαρτύρονται, των πολιτών που διαμαρτύρονται, μπορούν να κάψουν να πιούν ένα καφέ, να εθπρεπίσουμε λίγο το κέντρο της πόλης, γιατί πραγματικά μας δίνεται η ευκαιρία για τουριστική ανάπτυξη. Ο δήμος, δεν θέλεις ο δήμος να το κάνει. Ο δήμος θα το κάνει με μηχανισμούς τέτοιους που πρέπει να αναπτύξει ώστε η πλατεία να μην οβρύει ο καθένας εκεί μπροστά ό,τι ώρα θέλει. Θα πρέπει να προστατεύσει. Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ τώρα. Σε παρακαλώ, δεν εικόνα αυτή. Ένα θέμα δικό σου, αφού μίλησες. 80% αναπηρία, 25.000 όριο. Έχουνε αυτοί οι πολίτες, η Ευαίσθητη, αυτή η ομάδα, έχει την ανάλογη, γιατί μου λένε ότι δεν έχει την ανάλογη μίωσης στα τέλη και στο νερό. Με 80% αναπηρία και 25.000, διαμαρτύρεσαν κάποιοι ότι δεν το έχουν. Έτσι λένε ότι είναι ο νόμος όμως. Το όριο έτσι λένε. Έτσι λένε ότι ήταν το όριο. Για μειωμένα τέλη και αυτό. Τέλος πάντων. Ωραία. Και κλείνω, δεν θέλω να μακρυγορήσω άλλο. Λέω, υπάρχουν, Ηλία, στο δήμο συμπολίτες μας που εκτείουν ποινή φυλάκηση με κοινωνική εργασία. Θα ήθελα έναν κατάλογο και πού το εκτείουν. Το επόμενο συμβούλιο. Ή Μαρία, θα ήθελα έναν κατάλογο. Και τελευταίο θέμα, δημοτική καπναποθήκη. Μεγάλη Λέσκη, πού βρισκόμαστε. Πού βρισκόμαστε μετά από τόσα χρόνια, πού βρισκόμαστε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπά. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Θα παρουσιάσω πρώτα για το λαμπάκι και μετά για την κοπέλα με τα στέιτς. Ο κύριος Λαμπέδ έστειλε εισήγηση να στείλουμε ονόματα ποιούς προτείνουμε για την Τουριστική Επιτροπή για να εκπροσωπεί την Πέδ στην Τουριστική Επιτροπή της Περιφέρειας. Τα οποία ονόματα τα βιαζόταν και πάρα πολύ γρήγορα μάλιστα και γι' αυτό έδωσα, χωρίς να πάμε εκεί από εδώ, το όνομα της κυρίας Ιωσήφιδου. Δεν ψηφιστήκαμε ομόφωνο, όπως λέτε. Δεν επρόκειτο εγώ αυτό το μπετερίζ να το αφήσω στα χέρια του λαμπάκι. Δεύτερον, σ' ό,τι αφορά την κοπέλα με τα στέιτς. Δεν θα πω όνομα. Να μπορώ να του το δώσω στο αυτί. Δεν χρειάζεται να δώσω όνομα. Αλλά εδώ εγώ φαίνομαι ανάλχητη. Φαίνομαι ότι δεν... Κύριε Παπά, να ξέρετε ότι η κοπέλα αυτή έχει μηνύσει το Δήμο Καβάλας και τη Δήμαρχο. Νομίζω ο κύριος Σιμητσής είναι ο δικηγόρος της. Ναι, είναι νομίζω. Λάθος θα κάνω, λάθος. Από κοινωνικής άποψης, εφόσον δεν μ' αφήνουν να σας πω, θα σας πω στο αυτί γιατί δεν είναι καθόλου τα πράγματα έτσι όπως φαίνονται. Τώρα, ποιο προσωπικό. Εάν αρχίζεις τα προσωπικά, ο Σιμητσής, θα πω και εγώ τι έγινε. Παρακαλώ, παρακαλώ, όχι, μάλλον ότι δεν είναι ο δικηγόρος. Α, όλα τα πράγματα έχουν όρια. Παίρνω πίσω, το είπα. Μάλλον δεν είστε δικηγόρος. Εντάξει. Τα παίρνω πίσω. Λοιπόν, σ' ό,τι αφορά τον κ. Λαμπάκη, κ. Παπά. Να σας υπενθυμίσω ότι η Αλεξανδρούπολη δέχτηκε να πάρει το LNG. Να σας υπενθυμίσω ότι η Αλεξανδρούπολη δέχτηκε να γίνει το λιμάνι της νατοικοελικοδρόμιο. Έχετε την εντύπωση ότι αυτά γίνονται χωρίς ανταλλάγματα. Φυσικά και την προσέχουν από εκεί και έπειτα. Όχι εμείς, στην Αλεξανδρούπολη, στα 15 χιλιόμετρα από το λιμάνι, στα 12 χιλιόμετρα. Και ο λόγος που είναι στα 12 είναι επειδή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ρηχό και δεν μπορούν να μπουν μέσα μεγάλα καράβια. Λοιπόν, μην τρελενόμαστε. Νατοικοελικοδρόμιο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, φαντάζεστε την καβάλα. Θέλετε να συγχύσετε τον κ. Ποτόλια τώρα δήμαρχε, μην χρησιμοποιείτε τέτοιες λέξεις. Σας παρακαλώ. Και για τον ΤΑΠ δεν το συζητάμε ότι πρωτοστατεί σε όλα τα ανταποδοτικά και δέχεται τα πάντα από τον ΤΑΠ. Τέτοιου είδους δήμαρχος θέλετε να γίνω κ. Παπά. Σας είπα ότι εμένα μου ζητήθηκε απλώς να στείλω το όνομα του εκπροσώπου του δήμου Καβάλα και θεωρώ ότι έστειλα το πιο σωστό για να εκπροσωπίσει την ΠΕΔ στην περιφέρεια. Λοιπόν, για τους βουλγαρόγιφτους είπαμε ότι προσπαθώντας να φτιάξουμε την πλατεία μας θα την φτιάξουμε σε ένα πνεύμα να μπούμε εμείς στην πλατεία. Να μην έχει χώρο για τους άλλους. Τώρα, μου βάλατε μια ιδέα όσο τα λέγατε αυτά και καμιά φορά γι' αυτό κάνει καλό η κουβέντα και η αντιπαράθεση. Κυρία Ιωσηφίδου, τελευταία πήρα τα απόφαση να βάλετε security στη δημοτική αγορά. Θα βάλετε και στην πλατεία σας, παρακαλώ πολύ. Ναι. Αν το επιτρέπει ο επίτροπος, εννοείται. Αν το επιτρέπει οποιοςδήποτε, εννοείται. Και εγώ θα κάνω πάλι παράσταση και επιστολή σαν τις τόσες που έχω κάνει προς την αστυνομία, γιατί έχω κάνει πολλές κύριε Παπά. Όπου η απάντηση είναι πάντα, δεν έχουμε παραβατική συμπεριφορά για να τους κρατήσουν. Εγώ ζήτησα πολλούς ελέγχους. Δεν ζητάω να μπούν φυλακή. Αν έχεις πολλούς ελέγχους, δεν τους αφήνεις να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν ξέρετε ποια είναι η δουλειά τους. Επιπλέον, δεν ήκιασα το περίπτερο του χτενά. Γιατί δεν το έβγαλα σε δημοπρασία να το νικιάσω. Αφενός μεν, γιατί υποτίθεται θα κάνουν μια μικρή ανάπλαση και αργότερα τη μεγάλη. Και αφετέρου, γιατί εκεί υπήρχε ένα στέκι για πολλούς κόσμου. Αυτά είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε, κύριε Παπά. Γιατί από την άλλη θα μας πούν ότι ελεύθεροι πολίτες είναι αυτοί, και δεν μιλάω για τους καταγόμενους από Βουλγαρίας, των οποίων μάλιστα την ψήφο διεκδικούμε και στις εκλογές. Ψηφίζουν και όλα. Βέβαιο, ο Πρόεδρος έβαγε και ξύλο μια μέρα από τους γύφτους και κάλεσε την αστυνομία που χτυπήσαν και τον αστυνομικό. Και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο βρεθήκανε στο αυτόφορο. Επειδή χτυπήσαν τον αστυνομικό. Λοιπόν, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Νομίζω ότι θα λυθεί μόνο αν οι καβαλιότες μπουν μέσα στη πλατεία και δεν αφήνουν λαμπρό πεδίο δράσης και το γήπεδο ελεύθερο να παίζουν μπάλα άλλες κατηγορίες πολιτών. Αυτά σε ό,τι αφορά της εισηγήσης της Ξανθαπουλός και ο κύριος Τουλκίδης. Με τη σειρά, κύριε Τουλκίδη, παρακαλώ. Και μετά κατά σειρά. Δημοτική Καπνά Ποθήκη. Η Δημοτική Καπνά Ποθήκη, όπως σαφώς γνωρίζετε όλοι, έχει περάσει και αυτή τα κύματα της. Πριν από μία εβδομάδα την προηγούμενη Παρασκευή, υπέγραψε την σύμβαση του ο ηλεκτρολόγος, ο ανάδογος που είναι να κάνει τα ηλεκτρολογικά και τα φωτιστικά, των οποίων περίμενε αναγκαστικά και ο ανάδογος που έχει τα έπεπλα αλλά και κάποιες υψουσανίδες, διότι για να μπουν οι υψουσανίδες πρέπει πίσω τους να περάσουν τα ηλεκτρολογικά. Μας έφερε το χρονοδιάγραμμά του, ξεκινάει τον Μάρτιο, μπαίνει στο κτίριο για να αλλάξει όλα τα φωτιστικά. Παράλληλα, έχει υπογραφεί η σύμβαση της συντήρησης των εκθεμάτων, όπου και με την καλή βοήθεια της συγκαθαριότητας είχαμε κάνει μια μετακίνηση για να μπορέσουν οι ανάδοχοι να δουν τα εκθέματα. Έχουν έρθει οι ανάδοχοι. Αυτό είναι κάτι τους άλλους που θα γίνει πολύ μετά από τα φωτιστικά, ακόμα δεν μπορούμε να στήσουμε εκθέματα εκεί. Τα φωτιστικά ήταν ένα μεγάλο, μεγάλο αγκάθη, γιατί στη διάρκεια της διαδικασίας όλης αυτής έκλεισε το εργουστάσιο, το οποίο παρήγαγε αυτά που είχε ο ανάδοχος. Συν την ένσταση του ανάδοχου στο όλο θέμα. Μια παλιά ιστορία, θα την ανοίξουμε άλλη ώρα, δεν της ώρας. Μόνο τέσσερα χρόνια. Υπάρχουν πολλές γραμμές παραγωγής των παλαιών φωτιστικών. Ας μην αλλαξουμε, αν τις μην ανοίξουμε. Και πρέπει και ο δήμοσος μας κάποτε να πει σε αυτά τα καινούργια προγράμματα, το κάτω κάτω έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση. Δήμαρχε, ας μην πιάσουμε κουβέντα για μελέτες και πώς έγιναν τα πράγματα εκεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάδοχο που δουλεύει και μετά από πολλούς κόπους και βάσαμα. Άρα, η Δημοτική Επιτροπωθήκη τελειώνει ως προς το ελεκτρολογικό περίπου στο εξάμινο. Και τα έπιπλα και το ελεκτρολογικό. Και υπάρχει μια συνενόηση με την νεοτέρον, με το Υπουργείο Πολιτισμού, ως προς τον τρόπο τοποθέτηση των εκθεμάτων. Αν έχει επιλεγεί. Όχι. Αυτό είχε εγκριθεί με μια άλλη έρευνα. Μια έρευνα λέω, μελέτη. Όχι, όχι. Αυτό δεν είχε έμεινε η Μουσείο Πολιτισμού. Λογική, γιατί είχαμε και το θέμα με το Μουσείο και τα λοιπά. Άλλο το Μουσείο Καπνό. Για τη Δημοτική Επιτροπωθήκη λέμε το, όχι το Μουσείο Καπνό. Άσ' το Μουσείο Καπνό. Συνεπώς έχουμε μια συνενόηση με την Υπουργείο Πολιτισμού ως προς αυτό το ζήτημα της τοποθέτησης των εκθεμάτων. Κάποια άλλη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε για τη Δημοτική Επιτροπωθήκη, οπότε το έργο προχωράει κανονικά. Η Λέσχη. Στη Λέσχη είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνενόηση και είχαμε κλείσει το θέμα της χρωματολογικής μελέτης με τη νεοτέρον, με την εφορία νεοτέρον. Δυστυχώς οι προϊστάμενοι άλλαξαν. Την αντιδιώξαν. Ήρθε ένα προϊστάμενος και ήρθε άλλος προϊστάμενος. Ελπίζω να μην αλλάξει κάτι από τα Συμφωνή Θέντα και έχουμε τίποτα άλλα, πάλι χρώματα, άλλους κωδικούς, άλλα πράσινα, άλλα ροζ. Αυτό που αυτή τη στιγμή κάνει η υπηρεσία είναι να ολοκληρώσει τη χρωματολογική ώστε να πάρει την έκριση της νεοτέρον και μόνο της νεοτέρον και να ξεκινήσει ο ανάδοχος να βάφει. Από εκεί και μετά όλες τις εργασίες του προχωράν κανονικά. Και μια ακόμα παράταση, γιατί τέλος Ιουρουαρίου λίγει η παράταση που του έχουμε δώσει, θα χρειαστεί κι άλλη. Κύριε Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω στα δύο ρωτήματα που έβαλε ο κ. Παπάς. Σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο, την αντιπολίτευση, την εκπροσωπία, πόσο ξέρω ο κ. Τσοχαταρίδης, ο οποίος συμμετέχει στο ΕΛΤΑ ΣΥΜΑ και από την παράταση του κ. Παπά, εκτός Δημοτικού Συμβούλου βέβαια, συμμετέχει ο κ. Αλμυρός. Εμείς, ακριβώς επειδή και εγώ προσωπικά, ξέρω ότι ο κ. Παπάς έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους τεχνικούς και τα τεχνικά τμήματα. Τις δικές του γνώσεις χρησιμοποιήσαμε πάρα πολλές φορές και φαντάζομαι αυτό, τουλάχιστον μου καταλογίζει στα θετικά, ότι ποτεδήποτε χρειαστήκαμε ειδικότερες τεχνικές, ηλεκτροσυγκολιτές, ηλεκτρολογούς, πολλές φορές σας ζήτησαν τη βοήθεια. Ναι, βέβαια, θα απαντήσω. Θα απαντήσω, δώσετε μου ένα λεπτό. Θέλω να πω με αυτό ότι εγώ δεν έχω κανένα ενδιασμό να ζητήσω βοήθειες από κανέναν αρκεί να μπορέσει να μου τη δώσει. Και ο κ. Παπάς πράγματι και είναι μια ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτό. Και για αυτό μάλλον, όχι μόνο για αυτό, και για το γεγονός που μας παρήχε συνδρομή σε κάποια υλικά τα οποία χρειάστηκαμε, αλλά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνέβη το εξής. Ενώ αρχικά η έγκριση ήταν για τέσσερα άτομα, με σκόπη και μια θέση. Και η έγκριση τελικά ήταν για τρεις. Τρεις πήραμε. Και ξεκινούν οι 20 του μηνός, 20 Φεβρουαρίου. Σε ό,τι δε αφορά το θέμα της εισήγησης, εκεί είχαμε πράγματι ένα τεχνικό πρόβλημα, αλλά ο κύριος Ανμηρώς βιάστηκε να φύγει και δεν με άκουσε για το θέμα τελικά, το αποσύραμε αυτό, για το οποίο δεν έφυγε η εισήγηση. Δεν του είπα. Θα συζητάμε με εισήγήσεις ή με οδηγήσεις? Σαφέστατα με εισήγήσεις. Δεν έχει ανοπεί. Βεβαίως. Σαφέστατα, ναι. Σαφέστατα. Κυρία Φραντισκάκη, με εσείς. Έχω μιλήσει με τον κύριο Παφάττο, του είπα ότι δεν γνωρίζω το θέμα της Αγίας Μαρίνας, δεν ήρθε καθόλου σε μένα, το δω όμως και θα του ετοιμάζω και τον κατάλογο που είπε για την κοινοφιλή εργασία, το οποίο τον γνωρίζουν το θέμα. Συγγνώμη, αυτή η κατάλογη είναι για να δείρουν ποιος έχει καταδικαστή και για ποιο ποιή και ποιος εκτελεί η κοινοφιλή εργασία. Όχι, όχι, αυτό λίγο να το δω. Όχι ονόματα. Όχι, δεν το λέω για να μη δοθεί, για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα. Όχι, όχι, δεν θα δώσω στοιχεία, λίμωνο. Ανούμερα, ανούμερα. Και έχουμε τόσα άτομα, τόσα... Ωραία, ωραία. Συγγνώμη, εγώ δεν το καταλάβω. Έγινε, ευχαριστώ πολύ. Κυρία Ιωσήφιδου, παρακαλώ. Αν και απάντησε η Δήμαρχος, ομολογουμένως, κύριε Παπά, η Βουλγαρόγιφτη, όπως τους είπατε, είναι πραγματικά ένα πρόβλημα για την Καβάλα, για την τουριστική περιοχή της Καβάλας, γιατί είναι και στο κέντρο. Όπως σας είπε η Δήμαρχος, αντίστοιχο θέμα είχαμε εμείς στη δημοτική αγορά, που πραγματικά με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, security, έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γιατί όντως ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα και εκεί. Θα το δω αυτό που είπε τώρα η Δήμαρχος, αν πραγματικά κάτι αντίστοιχο... Πάτε κάναν άνθρωπο που το ζήτησε. Όταν λέμε security, δεν είναι ιτερία, είναι ένα άτομο. Να σας πω λίγο. Θα σας πω, ακούστε. Βάζαμε υπαλλήλους πριν να βάλουμε τον εξειδικευμένο. Δεν μπορούσαν να τον αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δεν μπορείτε να φανταστείτε. Ακόμα και στη δημοτική αγορά ήταν τεράστιο πρόβλημα. Πήγαινε ο υπάλληλος, δεν τον έδινε σημασία. Ομολογουμένος δεν τον έδινε σημασία. Όντως, με την εταιρεία αυτή, ένας άνθρωπος έρχεται από την εταιρεία, δεν έρχεται καμιά ομάδα, αυτοί προφανώς έχουν το δικό τους τρόπο πώς θα αντιμετωπίσουν τα άτομα αυτά και πραγματικά είδαμε πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση. Δεν ξέρω αν μπορούμε πραγματικά με αυτόν τον τρόπο να τον αντιμετωπίσουμε και στη πλατεία, θα το συζητήσουμε. Πάντως, είναι ένα θέμα που τόθεσα και στην Τουριστική Επιτροπή, κύριε Παπά. Θα δούμε πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί όλους μας απασχολεί. Βλέπετε ότι σε πολλά θέματα πρωτοπορούμε όσον αφορά τις αποφάσεις που παίρνουμε για τον τουρισμό στον δήμο μας. Θα δούμε επομένως και με τον καλύτερο τρόπο πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα γιατί θέλει ειδική μεταχείριση, θέλει τον τρόπο του πραγματικά, γιατί ακόμα και οι αστυνομικοί έχουν πρόβλημα. Δηλαδή, επειδή είναι σε έναν κοινόχρωστο χώρο, είναι νομικό το ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση, κινούνται σε κοινόχρωστο χώρο, αντιμετωπίζεται το ίδιο όπως στη Δημοτική Αγορά. Στη Δημοτική Αγορά, επειδή είναι ιδιωτικός ο χώρος, το αντιμετωπίζεις πιο ευέλικτα, πιο εύκολα. Σε έναν κοινόχρωστο χώρο δεν είναι τόσο εύκολο να διώξεις τον οποιοδήποτε ελεύθερο πολίτη, οποιοςδήποτε δικαιούται να κινείται μέσα σε έναν κοινόχρωστο χώρο. Εντάξει, κατανοητό. Ευχαριστούμε πολύ ο κύριος Βέρος, παρακαλώ, έχει το λόγο. Κυρία Δήμαρχη, θα ξεκινήσω με δύο-τρία σύντομα θέματα, τα οποία ουσιαστικά δεν ζητάμε να μας απαντήσετε, αλλά μια και αποφασίσατε μετά από τρισίμις χρόνια να ασχοληθείτε με τα αυτονόητα και τα απλά, τα καθημερινά των πολιτών, να σας πω πολύ γρήγορα τα εξής θέματα. Και σημειώστε τα εσείς και δείτε τα και άμεσα αντιμετωπίστε τα. Λοιπόν, όσα αφορά το πρώτο που έχει σχέση με το κομμάτι πρόσβασης και μετακίνησης των πολιτών συνολικά προς το νέο νοσοκομείο, αλλά και μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και στο πέμπτο λίκιο, αλλά και στο ξενοδοχείο φιλοξένεια είτε από επισκέπτες είτε από πολίτες. Λόγω κακοτεχνιών κατά την κατασκευή του δρόμου του νέου νοσοκομείου δεν προβλέφτηκαν να μαζεύονται τα όμβρια ύδατα. Και είναι ένα σοβαρό θέμα, διότι αν πάτε και σήμερα, ενώ μέχρι χθες έβρεχε, θα δείτε για πολλές μέρες τα όμβρια ύδατα να είναι στο μέσον του οδοστρώματος, σε όλο το κομμάτι, μέχρι τα φανάρια του Διόνισου, αλλά και βέβαια και στο κομμάτι που οδηγεί η Μεραρχία. Και αυτό τι σημαίνει, σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια για όλους τους πολίτες, διότι κυρίως στις χειμερινούς μήνες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και λόγω της παγωνιάς, αλλά και κυρίως γιατί πολύ νωρίς, στις πρωινές ώρες μετακινούνται πάρα πολύ πολίτες, θα έχουμε κάποια ατυχήματα. Και αυτό γιατί συμβαίνει, διότι δεν οδηγούνται είτε από την Εγνατία Οδό, είτε από την ευρύτερη περιοχή, την συγκεκριμένη περιοχή Βασιλάκη, τα όμβρια αυτά στα φρεάτια που μην υπάρχουν, υπάρχουν, αλλά υπάρχουν κακοτεχνίες, αλλά και επίσης γιατί δεν καθαρίζονται και αυτά εμποδίζουν από πολλά και διάφορα δρανεί υλικά και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το δεύτερο, κοιτάξτε. Ναι, μην είπατε κάποια στιγμή, νομίζω τα ανακοινώσατε κάπου στα μέσα ότι, το είπατε και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ετοιμάζετε μια μελέτη καινούργια για να αντιμετωπίσετε την προσβασιμότητα, κυρίως του κέντρου της πόλης, δηλαδή να λύσετε το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει. Νομίζω όμως ότι από τη μεριά σας, ως διοίκηση, μπορούσατε και μπορείτε κάλλιστα να κάνετε κάποιες κινήσεις και να διορθώσετε τα πράγματα χωρίς να περιμένετε καμιά μελέτη. Και θα είμαι πολύ συγκεκριμένος. Μετά το έργο που παραδόθηκε της Ανάπλασης της Ερυθρού Σταυρού και της Βενιζέλου, είναι αδιανόητο, διότι αν θυμάστε ένα από τα επιχειρήματα της Ανάπλασης ήταν ότι πρέπει να μικραίνουμε τα πεζοδρόμια όπως μήκραναν τα πεζοδρόμια επί της Ερυθρού Σταυρού για να υπάρξει και νέα και τρίτη λωρίδα ώστε με αυτόν τον τρόπο να υπάρχει γρήγορη έξοδος των νυχημάτων. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Βλέπουμε όχι απλώς παρκαρισμένα, δίπλο παρκαρισμένα και κυρίως σε όλες τις εκμείς, όπου γενικώς χωρίς από το τίποτα να δημιουργείται κουφούζιο. Όπως και επί της Βενιζέλου, ακριβώς το φανάρι στο Κιανής, είναι αδιανόητο όπου εκεί έχουμε δεξιά κατεύθυνση από το κέντρο προς την Τσολάκη και αριστερά για να βγούμε στο Κιανής παραπλεύρος. Λοιπόν, είναι αδιανόητο να υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα όταν εκεί χρειαζόμαστε δυο λωρίδες. Να φανταστείτε ότι το φανάρι προς Τσολάκη δίνει το ελεύθερο για τη μετακίνηση και δεν μπορεί να μετακινηθεί κανένας διότι υπάρχει μονή λωρίδα. Είναι απλά πράγματα τα οποία δεν χρειάζεται καμιά μελέτη. Τρίτον, θα ήθελα να σας πω το εξής, δεν ξέρω αν υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού συγκαθαριότητα. Υπάρχουν όμως πολλά παράπονα αυτό το διάστημα όσα αφορά με οδοκαθαριστές και με το κομμάτι αυτό δηλαδή και κυρίως, όχι σε απομακρυσμένες συνοικίες και όχι κέντρο, όμως είναι κέντρο. Εδώ το κλείνω, διότι θέλω λίγο περισσότερο χρόνο και ενδεχομένως θα χρειαστεί, γιατί θέλω και εδώ θέλω όμως μια απάντηση σε αυτό που θα σας θέσω κυρία δήμαρχε και το θέτω προσωπικά σε εσάς. Το καλοκαίρι του 2013 συμπολίτες μας παραβρέθηκαν σε δημοτικό συμβούλιο του 2013 και ζήτησαν τη βοήθεια του δήμου στο να μπορέσουν να ανακενήσουν, να ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους, τα οποία δυστυχώς καταστράφηκαν από φωτιά, μιλάω για την περιοχή των Χιλίων επί της Καποδιστρίου, όπου τέσσερις οικογένειες μέσα σε μια στιγμή μην ανάστηκαν. Τότε ομόφωνα, ομόφωνα συμφώνησε, προσέξτε, είμαι πολύ προσεκτικός στυλός, και δεν ξέρω είναι εδώ κύριε Σιμιτζίσ, κανένας από την παράταξη του. Λοιπόν, ομόφωνα τότε, όλες οι παρατάξεις που συμμετείχαμε τότε το 2013 και εσείς κυρία δήμαρχε και ήσασταν και επικεφαλής τότε δημοτικής παράταξης μετά την αποχώρηση του κυρίου Καλιοτζή, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Λοιπόν, τέσσερα χρόνια μετά, δυστυχώς, μια οικογένεια, μια ιδιοκτήτρια, η οποία να πω δεκάδες φορές επισκέφθηκε και εσάς, και έτους αρμόδιους αντιδημάρχους τεχνικών υπηρεσιών και μιλάω επιθητίας σας, και τον κύριο Φιλιππίδη, και τον κύριο Τουλκίδη, και έτω γενικό γραμματέα τον κύριο Μπαμπι Δράκο, και παρ' όλες τις υποσχέσεις, μέχρι σήμερα δεν κάνατε τίποτα. Κοιτάξτε κυρία δήμαρχε, επίχει, ναι, ναι, κυρία δήμαρχε, το έχω επισκεφθεί. Κάντε ένα κόπο να το επισκεφθείτε. Εγώ το έχω επισκεφθεί. Δεν κάνατε τίποτα, κυρία δήμαρχε. Και μάλιστα τότε, αφήστε μου λίγο, γιατί κάνω κακό. Ποιο είναι το κακό που κάνω. Ποιο είναι το κακό που κάνω. Ποιο είναι το κακό που κάνω. Λοιπόν, αφήστε μου λίγο, μη βιάζεστε. Γιατί, γιατί αμέσως, γιατί αντιδράτε έτσι. Στα υπόλοιπα δεν αντιδράσατε, τώρα γιατί αντιδράτε. Ξέρετε κάτι περισσότερο να μας το πείτε. Δεν περιμένετε όμως το ερώτημα που θα κάνω. Εγώ τώρα λέω τι συμβαίνει. Και δεν είμαι υποχρεωμένος να ξέρω περισσότερα. Θα περιμένετε όμως. Μη βιάζεστε. Βιάζεστε πολύ. Λοιπόν, δεν είπατε ποτέ, σε αυτήν τη συμπολίτησα, ότι για τον α, β λόγου, δεν το κάνουμε. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν έχουμε, δεν ξέρω. Δεν είπατε τίποτα από όλα αυτά. Είπατε. Πολύ σύντομα. Τη μία είπατε, περιμένουμε τα υλικά. Την άλλη είπατε, δεν έχουμε εργαζόμενους. Περιμένουμε να έχουν τους εργαζόμενους. Την άλλη είπατε, φταίει η κακή κυβέρνηση, η οποία με το νέο νόμο προμηθειών και τα λοιπά. Δεν μπορούμε να έχουμε υλικά. Λοιπόν, κοιτάξτε λίγο. Εγώ, αυτό από εσάς που θέλω, ξέρετε ποιο είναι. Εάν γνωρίζετε κάτι το οποίο δεν γνωρίζω εγώ και δεν μπορώ να τα γνωρίζω εγώ, εγώ δεν έχω στη διάθεσή μου ούτε κοινωνική υπηρεσία, ούτε καμιά υπηρεσία του Δήμου, που να μπορώ να ξέρω τι γίνεται. Εάν υπάρχει κάποιος λόγος, και δεν θέλω τώρα να το πείτε, εγώ θέλω να μου πείτε το εξής. Πάτε τελικά μια απόφαση και πείτε, το κάνουμε ή δεν το κάνουμε. Το κάνουμε ή δεν το κάνουμε. Διότι αυτό που κάνετε, συγγνώμη που το λέω, λυπάμαι αλλά δεν ουσιαστικά προσβάλλει όλους μας, δηλαδή εντάξει τώρα. Τώρα, εάν γνωρίζετε κάποια πράγματα που εγώ προσωπικά δεν τα γνωρίζω, όμως ξεκαθαρίστε, πείτε. Για αυτούς τους λόγους θα το κάνουμε, θα το κάνουμε τότε. Για αυτούς τους λόγους δεν το κάνουμε, τελειώσαμε. Αλλά να εμπέζετε έτσι με αυτόν τον τρόπο, λυπάμαι πολύ. Πείτε το. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κύριο Βέρο, παρακαλώ κύριε Δήμαρχε. Κύριε Βέρο, για τα όμβρια στο δρόμο για το νοσοκομείο πρέπει να τα δει η τεχνική υπηρεσία και να δει τι μπορεί να κάνει. Τα παρακαρισμένα στην Ερυθρού, κυρία Φραντζεσκάκη, στην Δημοτική Αστυνομία και επί της Βενιζέλ, παρόλο που υποτίθεται ότι εκείνα το παρκάρισμα έγινε περιστασιακά για να αγοράζει κάποιος κάτι και να φεύγει, από την πρώτη αρχή καταστρατηγήθηκε. Τα παράπονα με την καθαριότητα τα είχα κι εγώ, αλλά είναι κάτι με τον οποίο με τον κύριο Τσουρουκίδη είμαι σίγουρη θα το τακτοποιήσουμε. Πάμε στην περιοχή των χιλίων. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω ξεγελάσει κανέναν, πρώτο. Δεύτερο, είναι αντοπόθαστο κάνω και εν γνώση μου να ξέρω ότι δεν μπορώ να το κάνω. Κάλεσα τεχνικούς, κάλεσα διεύθυνση από την τεχνική υπηρεσία, κάλεσα τους πάντες, έστειλα τον ειδικό σύμβουλο να βγάλει φωτογραφίες, να δούμε σε τι κατάσταση είναι το σπίτι μέσα. Λοιπόν, αυτό που λείπει μέσα από το σπίτι είναι το πάτωμα. Έχουν γίνει γύρω γύρω του βάρια πράγματα, θάματα. Θα κλείσω τον μικρόβουλ. Ας τα πει, θα υπώ, είπα η κυρία Βραγκονάκη. Εγώ θα πω το κοινωνικό κομμάτι. Θα πω ότι το μόνο κύριε Βέρο που δεν έκανα, ήταν να πω ψέματα στη γυναίκα ή να την κοροϊδέψω. Λοιπόν, δεν θα μιλήσω παραπάνω, αλλά θα το ψάξω και παραπάνω τώρα, κύριε Βέρο, γιατί μου βάλατε και ιδέες τώρα και θα το ψάξεις παραπάνω και με την κοινωνική υπηρεσία, κύριε Φρεντασκάη και ο Σορτήπης. Κάτι άλλο? Κάτι άλλο? Κάτι άλλο? Τελειώσατε με τον κύριο Βέρο. Ο κύριος Ποτόλιας, μωρακαλώ. Λοιπόν, ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν να πω, κύριε Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελοι, διεξάγεται τη συζήτηση για σοβαρά θέματα με ένα τέτοιο τρόπο, που θα σας αντιληφθούν οι δημοτές γρήγορα και θα τους μαζεύετε. Δεν είναι απειλή. Συνολικά, για τη συζήτηση που κάνετε εδώ πέρα από την αρχή της συνειδρίας μέχρι τώρα, σοβαρότατα θέματα, τα συζητάτε με έναν τρόπο, το οποίο φυσικά δεν... Όχι, όχι, στο σύνολο της συζήτησης. Και κυρίως με τον τρόπο της αντιπαράθεσης που κάνετε με τον κύριο Παπαδόπουλο. Υπάρχουν ζητήματα τεράστια, πολλά, και εσείς μένετε στην επιφάνεια της συζήτησης και το λέω ότι πολύ σύντομα, αργά ή γρήγορα, θα σας αντιληφθούν και θα φεύγει ο κόσμος, θα αλλάξει το σχετισμό. Είναι κάτι το οποίο ευχόμαστε με κάθε... Λέω ότι τη συζήτηση τη διεξάγεται για σοβαρά θέματα πολύ επιφανειακά. Αυτό λέω. Πρέπει να συζητάμε πιο σοβαρά. Πολλά θέματα είχα να θέσω, όλα θα μείνω σε ένα μονάχα, το οποίο θεωρώ πως είναι πολύ σοβαρό και θα φάω το χρόνο μου γι' αυτό. Πιγραμματικά να πω λοιπόν ότι για το ζήτημα του ΝΑΤΟ, που είπατε πολύ σωστά, μας αφορά όμως, γιατί δεν είναι πολύ μακριά, και η δημιουργία της βάσης εκεί πέρα, έπρεπε να την καταγγείρετε. Ενμέσως το κάνατε, αλλά έπρεπε να είστε πιο θεραλαία. Το δεύτερο που θέλω να πω, επίσης γρήγορα, είναι να χαιρετήσω τον αγώνα των καθαριστριών, που αγωνίζονται για μόνιμη εργασία και με αμοιβές αξιοπρεπείς. Και τέλος, μια κουβέντα για τη συζήτηση που κάνετε για ανθρώπους, τους οποίους θεωρείτε υπανθρώπους. Δεν είναι συζήτηση αυτή. Τουλάχιστον μην τα λέτε στα μικρόφωνα. Θα μπορούσα να σας πω... Τι είναι υπάνθρωπο, είπα εγώ, εγώ είμαι υπάνθρωπος. Δεν είναι για εσάς. Εδώ είπατε για οι γευτοβούργαρους, που θέλουμε να τους κάνουμε, να τους κάνουμε. Δεν αναφέρομαι σε εσάς για όνομα αυτό. Γενικά τα λέω όλοι, τα αντιμετήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Θα μείνω λοιπόν στο θέμα, κατά την άποψη που είναι το πιο σοβαρό, αυτό που προέκυψε σχετικά με την ποιότητα των νερών, βάζοντάς το σε σχέση με τη δημόσια υγεία, με αφορμή στο ζηγό. Δεν είναι το ζήτημα μονάχα του ζηγού, αλλά αφορά το θέμα της δημόσιας υγείας, που έχει σχέση με την ποιότητα του νερού. Προχθές στην λαϊκή συνέλεψη, όπως είπα και στην αρχή, ήταν ό,τι ελπιδοφόρα διαδικασία προέκυψε το τελευταίο διάστημα, ξεκινά η συζήτηση, αγαπητοί συνάρφοι, για όσους δεν ήσασταν και πολύ έξυπνα, έμπειρος πολιτικός ο κύριος Μαρκόπουλος, περιέγραψε το γήπεδο όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας. Και δεν το έκανε τίποτα εκ το πονηρού, περιέγραψε ακριβώς μια πραγματικότητα. Έθεσε λοιπόν το ζήτημα του αγώνα που θα παιχθεί. Εμείς στο χωριό μας το λέγαμε μπακότερμα, που σε μία αισθία, χωρίς τερματοφύλλακα, χωρίς άλλους κανόνες, ο επεντηθέμενος είναι αυτός που έχει την μπάλα, ο άλλος αμύνεται. Έθεσε λοιπόν εκεί το παιχνίδι και κανείς δεν αντέδρασε σε αυτή τη λογική του παιχνιδιού. Και ποιο ήταν αυτό το παιχνίδι λοιπόν που οριοθέτησε τη συζήτηση, πολύ έξυπνα, και το δεχθήκατε όλοι οι υπόλοιποι, ότι ο νόμος λοιπόν και η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα νερά, έχει σχέση με το δήμο. Υπεύθυνος για τη διαχείριση των υδράτων είναι ο δήμος. Και η περιφέρεια είναι αυτή η οποία ελέγχει αν η ποιόλια του νερού είναι καλή. Δηλαδή τι είπε, ότι αυτό το τεράστιο ζήτημα που έχει σχέση με το νερό και την δημόσια υγεία, έχει φύγει από τα χέρια του κεντρικού κράτους, που θα έπρεπε να είναι ευθύνη και θα εξηγήσω στη συνέχεια γιατί έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κράτους, πέρασε στο δήμο και ο δήμος λοιπόν είναι αυτός ο οποίος θα το διαχειρίζεται. Και η περιφέρεια θα κάνει τον έλεγχο. Θα ελέγχει αν τα νερά είναι ασφαλή. Ποιες υπηρεσίες, συνάδελφοι, διασφαλίζουν δημόσιας την ποιόλια των νερών ή αποδεκατισμένες δημόσιας υπηρεσίες, με τους λειψούς εργαζόμενους, τους κακοπληρωμένους, χωρίς επιστημονικό προσωπικό, χωρίς τεχνολογικό άρτιο εξοπλισμό, θα είναι αυτοί οι οποίοι θα ελέγξουν την ποιόλια των νερών. Φέρανε οι κάτοικοι εκεί πέρα αναλύσεις από ιδιωτικά εργαστήρια. Είπατε δεν ισχύουν αυτές, εμείς θέλουμε τα δημόσια ευρήματα. Την ίδια στιγμή που έχετε σαν Ευαγγέλιο εσείς και οι υπόλοιποι, ότι πρέπει οι ιδιώτες να είναι αυτοί οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα. Ιδιωτικά κτέων, ιογνόμενα στα καράβια, ιδιώτες πρέπει να ελέγχουν κλπ. Καμία αντίρρηση και καμία διαφωνία σε ότι αυτές οι υπηρεσίες θα είναι αυτές που θα ελέγξουν. Ξέρετε τι κάνει ο κ. Παπαδόπουλος κ. Δήμαρχε? Από πρωτοκολλητή των εγγράφων, τον γιατρό, κάνει τον γλυττήρα, πρέπει να κάνει τον επιστήμονα, πρέπει να κάνει τον δικηγόρο, να μελετάει γιατί τον τρέχουν στα δικαστήρια και θα είναι αυτή η υπηρεσία, λοιπόν, χωρίς προσωπικό, χωρίς υπαλλήλους, στην οποία πρέπει να ελέγχει. Και ερχόμαστε, επειδή τελειώνει και ο χρόνος, να ρθω στο ζήτημα τώρα ότι ο Δήμος και η ΔΕΙΑΚ θα είναι αυτή η οποία θα παρέχει ποσότητα και ποιότητα νερού. Ξέρετε, αγαπητοί συνάνδρεφοι, ότι τα νερά τα οποία λέει θα δώσει ο Δήμος, θα δώσει η ΔΕΙΑΚ, προέρχονται κυρίως και μόνο από τις γεωτρήσεις, μα οι γεωτρήσεις, όμως, αργά ή γρήγορα με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα βρώχινα νερά θα τελειώσουν. Να σας πω ότι από το βρώχινο νερό που πέφτει αιτισίως μόνο το 60% χρησιμοποιείται για τις ανάγκες ύδρευσης και άδρευσης. Το υπόλοιπο πάει στη θάλασσα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα ποτάμια που αξιοποιείται μόνο ένα 12%. Θα κάνει ο Δήμος, λοιπόν, όλα αυτά τα έργα με τα οποία θα διασφαλίσει ποιότητα και ποσότητα νερού. Ενδεχομένως θα το κάνει. Δέχομαι ότι είστε ικανή, ότι είναι και ο Πρόεδρος και οι υπόλοιποι σε θέση να το κάνουν. Όσα έργα, όμως, θα κάνουν, σε ποιον θα τα φορτώσουν. Θα τα φορτώσουν στους κατανοτές, στους δημότες, όπως έγινε και με το βιολογικό καθαρισμό, όπου έχουμε το βιολογικό καθαρισμό, αλλά θα πληρώνουμε μέχρι το 2025 το δάνειο που πήραμε για να κάνουμε αυτό το βιολογικό καθαρισμό. Και ρωτώ, λοιπόν, εγώ. Και τελειώνει εδώ πέρα. Θα δεχθείτε μέχρι τέλος σαν διοίκηση, δηλ. Άκ και Δήμος, χωρίς την ευθύνη του κεντρικού κράτους να διασφαλίσει ποιοτικά και ποσοτικά νερά στην περιοχή μας και όχι μόνο στο ζυγό. Θα κάνετε κάτι σε αυτή την κατεύθυνση ή θα βασιστείτε μονάχα στις δυνατότητες που έχετε και δεν τις αφισβητώ, προωθείτε με καλή πρόθεση να λύσετε τα προβλήματα. Αλλά είναι πέρα από τις δυνάμεις σας και το γεγονός ότι είναι πέρα από τις δυνάμεις σας και ότι έχετε την ευθύνη αυτή δεν την αφισβητεί κανείς. Όλοι σας δέχεστε ότι τα νερά θα διαχειρίζονται από τις επιχειρήσεις της δημοτικές, οι οποίες αναγκαστικά θα βάζουν συνέχεια χαράσια στους δημότες. Κατηνάψω τη δική μας και τα λύνω εδώ, Πρόεδρε, όσο το νερό θα εξακολουθεί να είναι εμπόρευμα και έτσι το αντιμετωπίζετε όλοι σας, τα προβλήματα στο ζυγός και σε οποιαδήποτε περιοχή θα επιδινώνονται και θα αλλάξει η κατάσταση όταν δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας κρατικός διαχείρισης νερών σε όλη την επικράτεια, όπου πραγματικά θα μπορέσει να αντεπιπλήσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Ευχαριστώ και για το χρόνο που περάσαμε. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ποτόλια. Ο κ. Μαυρίδης ζήτησε τον λόγο. Σήμερα φάγαμε το χρόνο μας με τη ΔΕΙΑΚ. Βομβαρδίσαμε τη διοίκηση της ΔΕΙΑΚ, δικαίως και αδίκως. Κύριε Πρόεδρε, όπως βλέπετε, εξεφεύγουμε και έχετε δίκιο να διαμαρτήρεστε ότι προημιεσίας διατάξεως δεν είμαστε εμείς οι ομιλητές τόσο συνεπείς. Κι αυτό από τις 7.00 φτάσαμε στις 9.30 και ένας μεγάλος χώρος καταναλώθηκε σχεδόν στο ίδιο θέμα. Όπως τώρα και ο κ. Ποτόλιας μας ανέλησε πάλι για το νερό, το οποίο θα το συζητήσουμε. Στον κ. Ωξανθόπουλο μια ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε, ξέρουμε ότι η Παναγία έχει πρόβλημα. Εκτός από αυτό που σας είχα αναφέρει πρωιμερών, έχω τώρα κανένα δυο διαμαρτυρίες, όχι ότι φταίτε εσείς ούτε η Διακ, αλλά το ανάληφο της περιοχής φαίνεται, οι στενοί δρόμοι και τα λοιπά, δημιουργούν προβλήματα στα υδρόμετρα. Γιατί μου λέει ένα στις συμπολίτες μου, το υδρόμετρό μου είναι στη μέση του δρόμου. Δεν έχει χώρο δηλαδή, ο κόπαιδο, ώστε να μπορέσει να το αποθέσει και το βάζουν στη μέση, στενός δρόμος το όχημα περνάει, δεν το πατάει. Με τους κραταδουλμούς όμως. Και όταν περνάει ένα μεγάλο όχημα, όσο μεγάλο μπορεί να περάσει από την Παναγία, φαίνεται ότι εκεί πέρα δημιουργούνται προβλήματα και έχουμε αυτές τις τεράστιες διαρροές. Θα ήθελα να το δείτε, μήπως μπορούμε να βρουμε κάποια λύση. Το ρολόι να μπει στον τύπο, όπως είναι της ΔΕΙ. Τις ΔΕΙ τα ρολόγια είναι στη μέση του δρόμου, έτσι μπορεί να γίνει και της ΔΕΙ άλλη. Ένα θέμα, το οποίο εσύ, από καιρό ήθελα να σας το πω, όχι πάλι, δεν έχετε ευθύνη, αλλά εκεί μεταξύ περγάμου και φιλανδελφίας, είναι ένα κομμάτι που το περνάω κάθε μέρα δέκα φορές. Αν μετρήσετε τα πλακάκια από την πλευρά του Μασούτη, αν με δείτε τα πλακάκια, θα δείτε αν είναι 200-300 ετών διαφορετικών αποχρώσεων, μεγεθών και τα λοιπά. Υπάρχει πρόβλημα, κύριε Ξαντόμπλε, και το λέω υπεύθυνα. Δεν υπάρχει μέρα που να μην βλέπω εκεί πέρα μια πινακίδα που να λέει «ΔΕΙΑΚ Προσοχή». Είναι 70 μέτρα. Ξυλώστε αυτό εκεί πέρα, αυτή την εγκατάσταση, τοποθετήστε νέες σωλυνώσεις, ώστε το θέμα να λύξει. Επαναλαμβάνω, περγάμου και φιλανδερθείας, ζήτημα είναι 70 μέτρα, πλην όμως. Είναι τόσο σιγνές οι βλάβες, όταν ο καθημερινές και εδώ θα το έχετε βιώσει κι εσείς. Και δεν ξέρω τώρα, δεν μπορεί να δωθεί λύση. Δεν είδα και το κόστος τόσο μεγάλο. Η κυρία δήμαρχος που είναι? Δεν πειράζει, δεν πειράζει, δεν πειράζει. Το ξέρω. Κυρία δήμαρχε, ο Σάκης σας παίρνει ο τηλέφωνο. Ο Σάκης, ναι, όταν σας ζητώ να σας πάρω τηλέφωνο, δεν έχω κανένα παράπονο, αν τα αποκλείσετε αμέσως. Νομίζω όμως και εσείς όταν με ζητάτε, με βρίσκετε. Και αν δεν είμαι στο σπίτι για τη κινητά και τέτοια δεν έχω, όταν εδώ στο σπίτι μου ζητάει κάποιος, η δία η δήμαρχος θα την πάρω αμέσως. Ένα αρκετό χρονικό διάστημα τώρα. Μερικοί από τους συναδέρφους μας δεν ανταποκρίνονται. Δεν σηκώνον το τηλέφωνο. Το έχω παράπονο και το είπα προημέρωτος στο ραδιόφωνο. Δεν ανέφερα ονομαστικά γιατί δεν μου αρέσει. Αν όμως πρέπει να ξέρουν οι συναδέρφοι, θα σας πω, δεν είναι κόμψο, ακόμψο είδε και αγενές. Το να έχω τηλέφωνο στο σπίτι μου, πάλι δεν είναι σωστό να μη σηκώνο το τηλέφωνο όταν παίρνει ο ή οσδήποτε. Όταν όμως έχω μια θεσμική θέση, είμαι υποχρεωμένο να το σηκώσω. Το σταματάω, το θέτω έτσι απλώς. Λοιπόν, έχω ένα παράπονο στον αντιδήμαρχο, ποιος είναι περί του αθλητισμού. Α, ο κ. Σιλόσοφ. Πολύ ωραία. Στο γήπεδο πολυστήλου, καταρχήν, μου φαίνεται ότι ψηφίσαμε εδώ κάποιο κονδύλιο 70-75.000 ευρώ για την ανακαίνηση των γηπεδών κρινίδων και πολυστήλου. Κάπουτε θα γίνει. Τώρα αυτό γιατί τόσο καιρό δεν ξεκίνησε, δεν μπορώ να το ξέρω εγώ. Πλήνω όμως υπέστη μία ηλεκτρική βλάβη υπήρξε στο γήπεδο πολυστήλου, το οποίο παράλληλη της συνεχής οχλήσεις δεν επεκανεστάθη. Υπήρχε όμως ο κίνδυνος, δεν ξέρω αν έχει αποκατασταθεί. Τραβάνουμε μπαραντέζες από αλλού, μέσα από το γήπεδο, προφανώς με τις βροχές κλπ, θα υπάρξει το οτιδήποτε. Θα ήθελα να το δει αυτό ο κ. Σαντιδήμαρχος και σε αυτές τις περιπτώσεις να δίνουμε λύσεις. Δεν έχουνε λεφτά οι άνθρωποι αυτοί. Κοινείται μια ομάδα με πέντε και τρεις χιλιάδες προϋπολογίων, καταλαβαίνετε. Μου το είπανε ότι επικοινώνησαν με τον κ. Αντιδήμαρχο, αλλά δεν αντιεπικριθεί. Για να είμαι ειλικρινής και εγώ επικοινώνησα, για να τον ενημερώσω. Ευχαριστώ πολύ. Δεν το προσβάλλω, αλλά με αρέσει να τα λέω τα σίκα σίκα. Ευχαριστούμε τον κ. Μαυρίδη. Δεν αναφέρθηκες ο κ. Φιλόσοκτος. Τώρα, σε ό,τι αφορά βρήκα από τον κ. Φιλόσοκτο, ότι τα καχαιρού, ο κ. Φιλόσοκτος, τα καχαιρού, μου στέλνει γραπτός όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στους αθλητές του κ. Φιλόσοκτος. Ο κ. Φιλόσοκτος, τα καχαιρού, μου στέλνει γραπτός όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στους αθλητικούς χώρους, είτε αφορούν ηλεκτρικούς πίνακες, είτε αφορούν ό,τι πρόβλημα υπάρχει στα γήπεδα και όχι μόνο στις καβάλες, φυσικά και στις διάφορες δημοτικές κοινότητες. Τα οποία εγώ τα προωθώ προς την τεχνική υπηρεσία, υπεύθυνη γι' αυτά, δεν ασχολείται ο Τουλκίδης με αυτά, ασχολείται η κ. Δρακονάκη με αυτά, αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με προτεραιότητες κ. Μαγρύδη, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, διότι έχουμε δυο ηλεκτρολόγους. Βεβαίως, με τα σχολεία, τα σχολεία μπαίνουν σε προτεραιότητες, όπως και να είναι το θέμα. Οποιαδήποτε ηλεκτρική βλάβη στα σχολεία θα μπει σε προτεραιότητες. Εδώ θα σταματήσω εγώ και θα αφήσω τον κ. Φιλόσοχλου να σας πει τα υπόλοιπα. Κύριε Μαγρύδη, επειδή είπατε δεν έχετε κινητό και κοιτάζω όλες τις αναπαίδες κλήσεις, προφανώς με πήρατε από σταθερό. Δεν έχω κλήσει από σταθερό που να την έψαξα και να βρήκα ή να πήρα πίσω και να απάντησε κάποιος ο κ. Μαγρύδη. Να το ξεκαθαρίσω για να είμαστε ειλικρινείς. Όχι, τι, δεν θα λέτε εδώ ανακρίβειες. Μπορεί να πήρατε αλλού. Στο κινητό μου όμως δεν με πήρατε. Ξυγημένα, μιλημένα. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, όσον αφορά το γήπεδο του πολυστήλου. Το γήπεδο του πολυστήλου έχει πάρα πολλά θεματάκια. Έχουν έρθει άνθρωποι εδώ σε ραντεβού με την κυρία δήμαρχο όχι μία αλλά δύο φορές και έχουμε πει ότι στην μελέτη που είναι, αν δεν κάνω λάθος, να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 75.000 ευρώ, το οποίο θα πάει για τρία γήπεδα, κρυνίδες, πολυστήλο και ζυγός. Γιατί και στο ζυγός είχαμε πρόβλημα και κύριε Κελαϊδάκη διορθώστε με αν κάνω λάθος, εσείς με βρήκατε γιατί ενδιαφερθήκατε για τα ηλεκτρολογικά, γιατί και εκεί προέκυψε πρόβλημα. Στο δε πολυστήλο κάναμε πράγματα όμως τα οποία δεν σας τα είπαμε. Έγινε μεταφορά κοντέινερ ειδικών αποδιτηρίων που ανήκαν στην Ένωση Πορτοσπαιρικών Σωματίων Καβάλας ώστε να αναβαθμιστεί το γήπεδο και να γίνει ενωσιακό, ένα το κρατούμενο. Κάναμε κάποιες μικρές παρεμβάσεις τις οποίες θέλαμε για να μπορέσουν να εξυπηρετούνται. Και τρίτον, όπως πολύ καλύτερα από εμένα γνωρίζετε, η Διεύθυνση Αθλητισμού δεν έχει ούτε ηλεκτρολόγο, ούτε χτίστες, ούτε τίποτε. Διαβιβάζει τα προβλήματα στην αρμόδια υπηρεσία και περιμένει να επιληφθεί. Όταν θα οριμάσει η συνθήκη με τις προτεραιότητες που τρέχουν, όπως τις ανέλησε η Δήμαντροχος, θα επιληφθεί. Αυτά για να ξέρουμε τι λέμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Φιλόσοβλου. Παρακαλώ, τι θέλετε κ. Φιλόσοβλου. Επειδή δεν συνηθίζω να λέω ψέματα, δεν δέχομαι αυτό που είπε ο κ. Αντιδήμαρχος, ότι ούλιγο πολύ δεν τον επήρα τηλέφωνο. Αφού λοιπόν το αμφισβητεί να πάρει τη Γραμματεία της κυρίας Δημάρχου, διότι το τηλέφωνο που πήρα, ήταν αυτό που έχω τον πίνακα με όλα τα τηλέφωνα των συναδέρφων. Επειδή δεν απαντούσε, λέω μπορεί να έχει αλλάξει. Και βγήκε η κυρία, όχι η κυρία, η κέλη. Λοιπόν, και μου λέει κ. Μαυρίδ, ξαναπαίνω. Λοιπόν, το τηλέφωνο μου είναι 24939, δέστε το. Αλλιώς δεν νομίζω ότι πρέπει να προσηγούμε κάπου, για να ανοίξουμε τα τηλέφωνά μας, για να δούμε ποιος λέει την αλήθεια. Τουλάχιστον βρέχετε μια δικαιολόγια, όχι να λέτε, δεν το δέχεσαι, προσβάλλετε. Έχετε λάθος κ. Μαυρίδ. Και εγώ να ζητήσω συγνώμη, αλλά να μου λέτε ότι μάλλον κάνω λάθος, σας παραπέμπω λοιπόν στο Γραφείο της Κυρίας Δημάρχης. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Τώρα προφανώς κάποια παρεξήγηση έγινε, γι' αυτό. Θέλετε κ. Ξανθόπουλε κάτι? Για την Παναγία θέλετε κάτι. Για την Παναγία. Ναι, ναι. Κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω για την Παναγία και για τον Βίρονα, αλλά θα μου επιτρέψετε. Την απάντησα, την έδωσα εκτός μικροφώνου. Νομίζω ότι θα καταλάβετε συνέχεια γιατί πρέπει να το κάνω αυτό. Κύριε Μαυρίδη. Κατάλαβα. Ευχαριστούμε κ. Κελαϊδάκη. Παρακαλώ, έχετε το λόγο. Ναι, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Θα ήθελα να πω κάτι προς την κυρία Δήμαρχο, αλλά πιο μπροστά θα ήθελα να κάνω κι εγώ μια ερώτηση στον κύριο Ξανθόπουλο. Μια από τις απαντήσεις του με προκάλεσε λίγο όσον αφορά την απάντηση που έδωσε στον κύριο Μουριάδη. Ανέφερε εκεί ότι κατά το χειμώνα 200 κυβικά χάνονται και το καλοκαίρι 1200 κυβικά περίπου χάνονται. Σχολιάστηκε και υπονοήθηκε και από σας και από την κυρία Δήμαρχο ότι αποποτίζονται καλαμπόκια μέχρι οτιδήποτε. Να ολοκληρώσω την ερώτησή μου και τη σκέψη μου, κυρία Δήμαρχη. Κατά πόσο έχει σχεδιαστεί να ξεμπλεχθεί ή να τιμολογείται το νερό αυτό. Γιατί εύλογα ερωτήματα σήμερα προκλίνοντας εμάς που μένουμε στην Καβάλα και ποτίζουμε ακόμη και τις γλάστρες μας από το νερό. Φαίνεται πολύ άσχημα, ακούγεται πολύ άσχημα στον κόσμο 1200 κυβικά σε ένα χωριό και αντιλαμβάνομαι ακούστηκε και στα υπόλοιπα το ίδιο γίνεται. Που κοστίζουν ή αν θέλετε τιμολογούνται αλλιώς προφανώς σε σχέση με την ίδρυψη. Αν έχει σχεδιαστεί κάτι, αν έχει, έτσι υπονοήθηκε ότι κάποιοι και παρανόμως ας πούμε το κάνουν έτσι, έτσι το κατάλαβα. Κι αν το κάνω διορθώστημα και ζητώ συγγνώμη αν κατάλαβα λάθος, αν έχει πιαστεί κανείς, αν έχει κάνει κάτι ας πούμε επιχείρηση όσον αφορά αυτό το θέμα. Δεύτερο και αυτό που ήθελα να πω εξ αρχής ήταν ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2017 ήρθε μια απόφαση στο θέμα της βουφολού ώστε η εξέλιξη πλέον που έχουμε είναι να επέλθει η κανονικότητα στη λειτουργία όσον αφορά τους απολυμένους. Σαν δημοτικό συμβούλιο πάρα πολλές φορές βγάλαμε και ψηφίσματα στηρίζοντας αυτές τις 183 οικογένειες και εσείς προσωπικά κυρία Δήμαρχη έχετε πει ότι χρήζουν τις αμέρειες της συμπαράστασής σας και της έννια σας, αλλά από τη στιγμή που επιτέλους κατάλαβε η διοίκηση της εταιρείας ότι ο δρόμος που τραβούσε δεν είχε τέλος και συμμορφώθηκε με τις δικαστικές αποφάσεις και δέχτηκε ότι το άδικο που υπικρατούσε από τις δικές αποφάσεις να το πάρει πίσω κατά κάποιο τρόπο. Δεν είδαμε μια αντίδραση από τον Δήμο, κυρία Δήμαρχη από σας, ώστε να χαιρετίζουμε αυτή την αλλαγή στάσης της διοίκησης δίνοντας κουράγιο σ' αυτές τις 183 οικογένειες και γενικότερα σε όλον τον εργατικό κόσμο στέλνοντας ένα μήνυμα από την πλευρά του Δήμου και προς τους εργαζόμενους της πόλης αλλά και προς οι επιχειρηματοίες της πόλης ότι ο Δήμος είναι δίπλα στα δίκαια ετήματα των εργαζομένων. Μετά την απόφαση… Δεν μίλησα για το ψήφισμά μας, κυρία Δήμαρχη. Μετά την απόφαση λέω αν χαιρετίσαμε ή αν θα έπρεπε να χαιρετίσουμε αυτή την απόφαση… Δεν δυστυχώς δεν ήμουν μαζί σας για να το ξέρω και αυτό το λέω έτσι. Θεωρώ ότι θα ήταν σωστό να γίνει και από την πλευρά του Δήμου… Σαφώς είναι, αδέρφια, χρήζω τώρα ότι κάνουμε διάλογο λίγο, κυρδίζω ότι κάνουμε διάλογο, κυρία Δήμαρχη. Δεν θεωρείτε, σκόπιμο, ότι θα έπρεπε να το χαιρετίσουμε επίσημα, σαν Δημοτικό Συβούλιο, όπως το κάνουμε. Ευχαριστώ αυτό. Λοιπόν, κύριε Ξανδόπουλο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, αυτό το που ήθελα να σχολιάσω, να απαντήσω στην Ε.Ε. και το εξής. Αν εξαιρέσουμε τη Λυδία, όπου το έργο της Ίδρυσης της Λυδίας το εκτέλεσε ο Δήμος Καβάλλας, δυστυχώς όλα τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα, εκτός ίσως από αυτό το σταυρό, γιατί δεν υπάρχει ανάγκη άρντευση στο σταυρό, φαντάζομαι, είναι μικτά. Δηλαδή, εμπλέκονται τα δίκτυα ίδρυσης και άρντευσης. Αυτό λοιπόν που ο κύριος Τσακίρης και εγώ σήμερα στον Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερα είναι το εξής. Και το ανέφερα γιατί θέλω να φωτογραφήσεις το πρόβλημα. Και του τι γίνεται ή του τι βλέπουμε, να είστε σίγουροι ότι το αντιμετωπίζουμε. Και γι' αυτό πολλές φορές έχουμε και την, αν θέλετε, την κριτική, γινόμαστε εύκολα στόχος, και ως υπηρεσία και εγώ προσωπικά, σε ό,τι αφορά δηλαδή το μη ανταποδοτικό νερό. Το λέω όμορφα, δεν το λέω όπως πρέπει να το πω, λέω μη ανταποδοτικό νερό, έτσι. Στο ζηγός τώρα, εξήγησε ο κύριος Τσακίρης, το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα. Η ποιότητα δεν αμφισβητείται. Και μάλιστα, μια και το αναφέρετε και δούλετε την ευκαιρία να μιλήσω πάλι για το θέμα αυτό, να σας πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια η ΔΕΙΑ Καβάλας θέλοντας να απαλύνει τις εντυπώσεις αλγυνές στους κατοίκους, οι οποίοι ξεπερνούν, νομίζω, κάποια όρια, έχει προχωρήσει και στο ότι η διγματολειψία πλέον είναι πιστωπημένη. Και η διγματολειψία είναι πιστωπημένη. Δηλαδή τυχαία, γίνεται πιστωπή, και όχι μόνο στο ζηγό, γιατί το πρόβλημα αφορά όλη τη δημοτικοίωτητα Φιλίππον. Είπε λοιπόν ο κ. Τσακίδης το εξής, και το είπε για να συζητήσουμε για τις ποσότητες, διότι αν θέλουμε λύση πρέπει να συζητήσουμε του τι εργαλία έχουμε στα χέρια μας και πώς θα το λύσουμε το πρόβλημα αυτό. Η πρόσμιξη απαιτεί να έχεις ποσότητες εκείνες που πρέπει για να το αναμίξεις. Εάν λοιπόν μιλήσουμε για το αρέμα λοιμιάς, γιατί η κουβέντα έγινε για το αρέμα λοιμιάς. Στο αρέμα λοιμιάς τη γεώτηση την οποία κάναμε και το ανέφερα στον κ. Παπαδόπουλο γιατί μου είπε το Γενέργιο του 2018, είπατε θα έχετε έτοιμη γεώτηση. Και είπαν ναι πράγματι. Αλλά εμείς την τελειώσαμε τον Δεκέμβριο του 2017. Τι να κάνουμε. Ένα μήνα πριν. Κακώς το κάναμε. Άλλο να σου πω κάτι. Έχουμε ενδείξει από τις αφολογικές έρευντες για το που υπάρχει υδροφορία πιθανών. Τι ποσότητες έχει μέσα. Δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Κάδαμε λοιπόν την γεώτηση στο αρέμα λοιμιάς. Βρήκαμε 15 κυβικά την ώρα που σημαίνει ένα καλό νούμερο. Και είπαμε το εξής, υπόθεσης εργασίας είναι αυτό τώρα. Ότι αν η ανάγκη στο ζηγό ήταν 500 αυτά θα φτάνανε. Αλλά επειδή από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο εμείς στέλνουμε σε 24 ώρες βάσει το τηλεοστάσιο μας στη δεξάμη του ζηγού 1600 δεν φτάνει. Και πολύ φοβάμαι ότι δεν θέλω να παλητευτώ σε καμιά περίπτωση αλλά και η γεώτηση που θα επιχειρήσουμε στο Νέο Ζηγό και στη Διαστάυλος προς Παλιά Καβάλα δεν θα μας δώσει την ποσότητα αυτού. Βέβαια έχουμε κάτι άλλο στο μυαλό μας το οποίο δεν θα το ανακοινώσουμε εδώ. Ενειμερώσαμε την Δήμαρχο το πρωί και από αύριο ή αν θέλετε γιατί κάτι τεχνικά μπορεί να συμβεί, μέσ' την εβδομάδα εμείς θα επιχειρήσουμε την πρόσμιξη με άλλον τρόπο. Διότι ξέρετε αυτή η υπηρεσία έχει πραγματικά μια πάρα πολύ μεγάλη ένταση και σου δίνεται να δίνεις λύσεις και να δημιουργείς. Και εμένα τουλάχιστον προσωπικά όσα καιρό είμαι στην υπηρεσία αυτή με ικανοποία φάνταστα. Εμείς στον Ζηγό θα δώσουμε λύση μέσ' την εβδομάδα. Μάλλον θα επιχειρήσουμε να δώσουμε λύση. Έτσι που το 0.44 που δεν αφισβητείτε και δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο καθυδιώτης, διότι ας αναρωτηθούμε όλοι το δείγμα που πάει στον ιδιώτη ποιος το παίρνει, πως το παίρνει, με ποιο δοχείο, πως πάει εκεί λοιπόν, το παίρνει ο ίδιος ιδιώτης ο οποίος κάνει την ανάλυση ή κάποιος του το πάει. Ας είμαστε λίγο σοβαροί με το θέμα αυτό και δεν απευθύνουμε σε σας κύριε Κελαδάκη, φαντάζω πως καταλαβαίνετε αυτό. Εμείς λοιπόν για το θέμα αυτό στο Ζηγός, επιχειρούμε λύση την οποία μέσ' την εβδομάδα θα εντρομολογήσουμε. Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατοίκους του Ζηγού, όχι να μην πίνουν ασφαλές και ποιοτικό νερό, διότι αυτός ο τίτλος που είδα στο Ζηγός είναι απαράδοση, δεν είναι σωστός. Τι θα πει μη ποιοτικό νερό. Το Ζηγός και οι δημοτικοί όντια Φιλίππον πίνει ποιοτικό νερό και αυτό χάρισε τη λειτουργία της Νοϊά Καβάλας. Και δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε κάποιος συμφέρει, είτε κάποιος δεν τη συμφέρει. Σε ό,τι αφορά λοιπόν αυτό, θα επιτρέψω να μιλήσω για μία ταποδότικο νερό για να μην οξύνω και άλλο τα πνεύματα με τους κατοίκους του Ζηγού. Αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. 1.600 το καλοκαίρι, πού να βρεις 1.600 κυβικά για να κάνεις αυτό το οποίο χρειάζεται. Αυτό το επιχειρούμε, αλλά ξέρετε, για να ζήσεις χρηματοδοτικών εργαλείων είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Πρώτα η αιτημότητα, πρώτα η μελάτηση ορίμασης μεζοδοτών και μετά τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και εμείς το προγραμματισμό που έχουμε ως υπηρεσία για το επόμενο διάστημα από το περιεχρεωκό πρόγραμμα είναι η ένταξη, θα τολμήσουμε να εντάξουμε άλλα δύο έργα. Η Κυπομπολική και ο Αμυγδαλέωνας. Όπου στον Αμυγδαλέωνα υπάρχει το πρόβλημα ότι οι δεξαμενοί, θυμάστε, όπου οι δεξαμενοί είναι εκγύδευσης και άρδευσης και όπου τα δίκτυα και εκεί είναι μυκτά, μετά τη Λυδία να τελειώσουμε τα Αμυγδαλέωνα. Και στην πορεία γερή να δώσουμε γλήσεις και στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Τρία διαπιστευμένα εργαστήρια κάνανε αναλύσεις νερού στη επιτήρηση Προεδρίας μου. Δεν είναι μόνο τα δύο τελευταία πρόγραμμα. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση στον Αντιδήμαρχο τον κύριο Τουλκίδη. Αντιδήμαρχε για το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου των Κρινήτων. Τα προβλήματα είναι πολλά. Τι έχετε προγραμματίσει, μπορείτε να μας πείτε ή σε κάποια επόμενη... Γενικά για το Γυμνάσιο Κρινήτων. Ναι, κύριε Τουλκίδη. Καταρχάς, στο Γυμνάσιο Κρινήτων ήταν το πρώτο Γυμνάσιο που ο Ριγολάβος μόλις ανέλαβε φέτος, πήγε να επισκευάσει. Επισκεύασε ό,τι μας έχουν ζητήσει οι γονείς. Συν κάποιοι ακόμα που ήρθαν ακόμα πιο μετά. Οτιδήποτε είχε ζητηθεί από το σχολείο, έχει φτιάχτη. Τώρα όλα τα πούμε. Τα προβλήματα ήταν πάρα πολλά, κάποια ήταν επιτακτικά, βελτιώθηκαν όλα, επισκευάστηκαν όλα. Το σχολείο βέβαια γνωρίζεται, να σας πω, ότι είναι μελετημένο για ένταξη σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά επίσης θα μου επιτρέψει να σας πω ότι έχουν γίνει απίστευτες παραλήψεις, πολύ παλαιότερα από τις διοικήσεις, σε σημείο που το έδαφος να μη μας ανέκει. Οι νομικοί λοιπόν σύμβολοι του Δήμου και οι σύμβολοι της Δημάρχου έχουν κάνει μια πάρα πολύ εντελεχή δουλειά, ψάχνοντας και κινώντας όλα τα έγγραφα και την γραφεγρατεία για να μπορέσουμε να δηλώσουμε το εκόπαιδο ως δικό μας. Η διαδικασία του Πρόδηλου θα μας την έλεγε, ναι, όμως σήμερα είχαμε αρνητική εξέλιξη στο θέμα και πρέπει να πάμε στο δικαστήριο για να διεκδικήσουμε κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι δικό μας από 20 χρόνια πριν. Θα γίνει βέβαια για αυτό, απλά σας ενημερώνω και για αυτό. Αυτό ήταν ένα εκόπαιδο με πάρα πολλά μικρά εκοπαιδάκια, ενωποιήθηκε κάποτε και ποτέ δεν καταχωρήθηκε. Αν δεν είναι δικό μας, δεν μπορεί. Άρα η επόμενη κίνηση είναι αυτή. Από όσο κατάλαβα υπάρχει μια συνενόηση να μην βγει αρνητική ακόμα, αλλά δεν νομίζω ότι θα την κλητώσουμε. Συνεφώς θα πάμε για δικαστικά. Νομίζω ότι εξαντληλίσαμε εξαντληλυτικά τα... Δύο δηλώσεις να κάνω, δύο δηλώσεις να κάνω. Ναι, κύριε Σιμηντζή, παρακαλώ. Καταρχάς να ζητήσω συγγνώμη από τον Βαγγέλη τον Παπά, γιατί με την παρέμβασή μου κατά κάποιο τρόπο απέτρεψα την Δήμαρχο να ολοκληρώσει για το θέμα της κυρίας αυτής που αναφέρθηκε. Και εγώ κάνω μια έκλυση, εν πάση περιτώσει, επειδή δεν έκανε μήνυση εναντίον της Δημάρχου. Έκανε αγωγή, διεκδικώντας κάποια δικαιώματα από την πληροφορήθηκα. Θεωρώ ότι μπορεί ο Δήμαρχος να επαναλάβει εκείνες τις συμβάσεις για τις οποίες μέσα πήρε και βραβείο από τη σατιστική υπηρεσία, προκειμένου να συνεχίσει να βοηθάει την υπηρεσία προγραμματισμού. Αυτό. Είναι μια έκλυση μοναχα, τίποτα παραπάνω. Ας το δει και μόνη της, είχε με τη δική μας βοήθεια και συνεργασία. Όσον αφορά το LNG, εδώ στήνεται ένα αφήγημα και θέλω λιγάκι να θυμίσω κάτι το οποίο το έζησε και η κυρία Δήμαρχος. Όχι, όχι, επειδή πάντοτε ελπίζω... Δεν μπειράζει τώρα, τώρα κέρα. Η εμπειρία μου να σας είναι χρήσιμη και τώρα και για το μέλλον. Το LNG το δεχόμαστε εδώ στην καβάλα. Πότε είπαμε ότι δεν δεχόμαστε, LNG. Αλλά υπό προϋποθέσεις, έτσι. Το LNG στην φυσική υπόγεια αποθήκη που βρίσκεται στον Πρίνο. Αν, λοιπόν, το δεχτήγαμε. Επίσης, εκείνο το οποίο είχαμε πει τότε εδώ, ως δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από πρόταση που είχε διατυπώσει η δική μας πλευρά. Θέλετε κύριοι του της ΔΕΠΑ να κάνετε πλωτίδεξα μενή, όπως ίσως κάνετε στην Αλεξανδρούπολη. Βεβαίως, παρουσιάστε στο ΤΕΙ, το οποίο επενέσαμε στην αρχή της συνεδρίας σας με το έκτακτο θέμα που συζητήθηκε και το ψήφισμα που ψηφίστηκε. Ελάτε, λοιπόν, να κάνετε τις προτάσεις σας στο ΤΕΙ, που έχει το μοναδικό Τμήμα Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου στην Ελλάδα, να το μελετήσει το ΤΕΙ, αν η πρότασή σας είναι σοβαρή και αμέσως εμείς θα δεχθούμε αυτό που θα πει το ΤΕΙ. Λοιπόν, το βάλανε στα πόδια. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι η πρότασή τους τότε να κάνουνε πλωτίδα εξαμενή έξω από την Καρβάλη. Τα θυμάται, κυρία Ισουφίδου, γιατί μαζί κάναμε τότε αυτόν τον αγώνα εναντίον της πλωτίδας εξαμενής. Ήταν πλωτίδα εξαμενή απέναντι από το λιμάνι της Βουφουλού. Τώρα, κυρία Δήμαρχη, αφού δεν είστε καλά ενημερωμένοι, μην επιμένετε. Λοιπόν, τέλος, θα σας διαψεύσει η κυρία Ισουφίδου αργότερα. Δεν θέλω δημόσια. Δεν θέλω να σας προσβάλλω για μια ακόμα φορά εξαιτίας σας. Εξαιτίας της άγριας και της απειρίας σας. Τώρα, λοιπόν, αυτά, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, το LNG δεν είναι ο λόγος για τον οποίον σήμερα ενδεχομένως η Αλεξανδρούπολη δείχνει να προηγείται σε ορισμένα πράγματα. Αν προηγείται βέβαια έτσι. Λοιπόν, τελειώσαμε με τα προημερισίας Χριστός και Παναγία. Πάμε στα δύο έκτακτα θέματα, συνάδελφοι, το οποίο το πρώτο θέμα που θα βάλουμε σαν έκτακτο είναι η επικαιροποίηση της 742 του 17 απόφασες που περιέχει τη θέση του Δήμου όσον αφορά τον ΤΑΠ. Έχει λοιπόν στην 742 απόφαση προστεθεί μια παράγραφο την οποία σας διαβάζω τώρα. Η παρούσα συντάσσεται έπειτα από την παρέμβαση του ελληνικού δημοσίου ενώπιον του ΣΤΕ υπέρ του ΤΑΠ και κατά τις ετήσεις ακυρώσεως του Δήμου και των ετών των αγροτών της 742 του 17 και ζητείται εξουσιοδότηση προς τη Δήμαρχο Καβάλας ως εκπρόσωπο του Δήμου Καβάλας να εμφανιστεί σε κάθε αρμόδιο θεσμικό όργανο για να επαναλάβει την ανωτέρωθέση του Δήμου Καβάλας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και του Δήμου Καβάλας. Εγκρίνει την επικαιροποίηση του 4.91, του 14.742 προηγούμενο ψήφισμα ότι εξουσιοδοτεί τη Δήμαρχο Καβάλας ως εκπρόσωπο του Δήμου Καβάλας να εμφανιστεί σε κάθε αρμόδιο θεσμικό όργανο για να επαναλάβει την ανωτέρωθέση του Δήμου Καβάλας για την προάσπιση των δικαιωμάτων τόσο του αγροτικού κόσμου όσο και του Δήμου Καβάλας. Αυτό δημιουργήθηκε πριν από λίγο χρόνο που είπε και η κυρία Δήμαρχος, δηλαδή η λειτουργία αυτών των μεγάλων πολυεθνικών για τη μεταφορά αερίου φέρνουν πολλά δυνάστους λαούς. Γι' αυτό λοιπόν η διαμαρτυρία για την διέλευση έπρεπε να συνοδεύεται συνολικά η εναντίωση να είναι με αυτή τη διαδικασία της του ΑΚΚΟΤΑΠ. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν επειδή εμείς διαφωνούμε με την τακτική σας και την λογική σας που μένει μονάχα στην διέλευση και όχι στα υπόλοιπα τα οποία θεωρείτε θητικά, είναι θητικά φυσικά αλλά όχι όμως για το λαό της Ελλάδας και για τους γενιτωνικούς λαούς, γι' αυτό το λόγο διαφωνούμε και σε αυτή την περίπτωση. Επομένως όπως την προηγούμενη άποψη. Παρακαλώ. Κύριε Ποτόλια, θερμή παράκληση. Αν θα είχατε την διάθεση να απέχετε από την ψηφοφορία να είναι ομόφωνη η απόφαση των παρευρισκομένων, νομίζω ότι μπορείτε να το κάνετε, θα διευκολύνετε τόσο τον Δήμο Καβάλας και την κυρία Δήμαρχο όσο και τους αγρότες. Νομίζω ότι έχετε τέτοια μεγάλο θυμία και δεν θα το χαλάσετε. Θερμή παράκληση. Κύριε Σιμητζή, παρακαλώ. Προφανώς το ψηφίζουμε το ψηφίσμα και συμφωνούμε και με την έκκληση του γιώργου του φιλόσολου, του ανηδημάρχου, προς τον Χρήστο, τον Ποτόλια. Αυτό όμως είναι απόφαση του κυρίου Ποτόλια. Θέλω να πω κάτι πρώτα. Από πληροφορίες δικές μου που συνέλεξα όσον αφορά τη δικάση μου που έγινε πριν από λίγο καιρό στο Συγγουλί της Συμπικρατίας, που ήτανε πραγματικά χύθη και αίμα. Ήτανε πρωτοφανές αυτό που συνέβη, γιατί εσείς, τουλάχιστον εμείς εδώ οι δικηγόροι, ξέρουμε ότι στο Συγγουλί της Επικρατίας η προφορική διαδικασία είναι σχεδόν συνοπτική. Δεν έχει ούτε εξετάσεις μαρτίνων, τίποτα. Έτσι, είναι όλα μια έγγραφη διαδικασία. Κράτησε πολλές ώρες. Ποιο ήταν ένα σημαντικό στοιχείο το οποίο δυστυχώς εκπορεύθηκε από τη δική μας περιοχή. Ήτανε μια έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας, που διευκρινίζει ότι ο αγωός δεν περνάει και δεν φύγει ούτε τα τενάγι, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο. Είμαστε πληροφορημένοι εμείς για αυτή τη μελέτη. Αντιδράσαμε καθόλου για αυτή τη μελέτη. Φωνάξαμε εδώ το κλιμάκιο το επιστημονικό και το πολιτικό του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Τον Πρόεδρο, για να δούμε τι λέει το Τεχνικό Επιμελητήριο και γιατί μας έκανε αυτή την απαράδεκτη τρίπλα ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου και του λαού της Καβάλλας. Θεωρώ ότι εδώ δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Έχουμε ένα πισόπλατο μαχαίρωμα για την υπόθεση αυτή. Και φοβάμαι ότι θα λυφθεί πολύ σοβαρά υπόψη αυτή η μελέτη από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επιγρατείας με αποτελέσματα, τα οποία ενδεχομένως και να είναι δυσάρεστα. Πραγματικά, όταν έρχεται με το βάρος και το κύρος του Τεχνικού Επιμελητήριου, στρέφει την υπόθεση προς μια κατεύθυνση και λοιπά με πάρα πολύ. Το κομμάτι, όμως, το τμήμα το δικό μας. Την έχω αυτή την έκκληση. Επειδή ήταν εδώ ο κύριος Βελάκης στην αρχή της συνεδρίας, στις 7 η ώρα, και μας είπε για τη διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε κάτω στη συζήτηση στο ΣΤΕ, δεν αναφέρθηκε σε κάτι τέτοιο. Τώρα εισφέρεται αυτό στη συζήτηση, πρώτη φορά. Δεν το γνωρίζουμε. Ναι, κύριε Ιωσήφιδο, παρακαλώ. Να μεταφέρω κάτι προς ο σώμας. Είπα ο κύριος Βελάκης ότι δόθηκε ιδιαίτερη σημασία και από τους δικούς μας νομικούς συμβούλους, δηλαδή τον κύριο Μεβελάκη και τον κύριο Μέλησα, μια τεχνική έκθεση που κατέθησε ο κύριος Βασιλεάδης. Θέλω να ενημερώσω, λοιπόν, στο σώμα ότι αυτή η τεχνική έκθεση συζητήθηκε από μας, από το Δήμο Καβάλας, δηλαδή ενισχύοντας την αποδεικτική μας διαδικασία. Είναι μια καινούργια τεχνική έκθεση που μπήκε στον φάκελο του Συμβουλίου της Επικρατίας πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, δηλαδή λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί ο φάκελος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε πώς ολοκληρώνεται ένας φάκελος για να μελετηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατίας. Και μάλιστα είναι μια τεχνική έκθεση που το ρώτησα και έξω τον κύριο Βελάκη ότι όντως τους βοήθησε πάρα πολύ και μάλιστα όπως μου είπε και εμένα συγκεκριμένα, αλλά και τον άκουσα και στο ραδιόφωνο να το λένε, είναι μια τεχνική έκθεση την οποία την επισήμασε ιδιαίτερα στους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατίας και βέβαια θα ήθελα να ευχαριστήσουμε και ως όμα για την τεχνική έκθεση αυτή, τον κύριο Βασιλιάδη, διότι δεν πήρε αμοιβή, το ρωτήσαμε τι αμοιβή θέλει για τεχνική έκθεση και θα την κάνει δωρεάν προς τον Δήμο Καβάλα και προς την ισχυροποίηση να ενισχύσουμε τους ισχυρισμούς μας. Οπότε θεωρώ ότι αυτή η τεχνική έκθεση ήρθε και απάντησε σε κάποια ερωτήματα με όσο τον χρόνο υπήρχε και από τον κύριο Βασιλιάδη, αλλά θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη. Και να επισημάζω λίγο αυτό που είπε και ο κύριος φιλόσο Γλουπρίεν, επειδή πραγματικά επειδή συμπληρώνουμε την εξουσιοδότηση προς τη Δήμαρχο, με παρακάλεσε πάρα πολύ αν μπορεί η απόφαση να είναι ομόφωνη, διότι θα μπει επιπλέον στο φάκελο του Συμβουλίου της Επικρατίας και δεν θα θέλαμε να είναι ικανοπλέψη. Ευχαριστώ. Πριν δώσω τον λόγο στον κύριο Ποτόλια, ο κύριος Σιμητζής επεσήμανε κάτι. Αν αυτό έγινε από την πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ερήμην μας, όπως κατάδεχε άλλο η εκθύση του κ. Βασιλιάδη... Εν τη ρήμη του λόγου μου, και καλά έκανε η Δήμαρχος και με διόρθωσε, είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, το κεντρικό μας. Και απλώς σκέφτομαι ότι εγώ, όταν το διάβασα, ότι εάν δεν ενημερώθηκε το Τεχνικό Επιμελητήριο, ότι το δικό μας είναι ένα τόπιμα της Αθήνας, εάν ενημερώθηκε είναι τόπιμα του δικού μας. Αυτό όμως είναι ένα θέμα για διερεύνηση και κάποιος... Να το πίσω στην αναφορά για πισόπλα το μαχαίρο. Καλά, οι προδότες ποτέ δεν πάψανε, υπάρχουν. Λοιπόν, κ. Ποτόλια, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ειλικρινά σας λέω, κοιτάζοντας όλους σας στα μάτια, δεν αφισβητώ στο ελάχιστο της καλές σας προθέσεις. Λέω όμως ακράδαντα, αγαπητοί συνάνδρεφοι, ότι κάνετε λάθος σε αυτή σας την εκτίμηση και θέλω να σας πείσω να το διορθώσετε. Αν όμως δεν το καταφέρω και φαντάζομαι ότι δεν θα το καταφέρω και επειδή θεωρώ ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, σας παρακαλώ πολύ, όχι μόνο να με πιέσετε να κάνω αυτό που είπατε, ίσα-ίσα να με πιέσετε να επιμείνω στη θέση αυτή, την οποία μπορεί να φαίνεται μοιοψηφική αυτή τη στιγμή, αλλά όταν τα προβλήματα που θα προκύψουν από αυτή την ιστορία των αγωγών που περνούν από την περιοχή μας και θα αναδειχθούν και θα βγουν, τότε πραγματικά θα βγείτε και θα πείτε όλοι σας, έστω μπράβο, έστω υπήρχε ένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο οποίος είχε πει το όχι και δεν θα ήταν καλό, σε εκείνη την περίπτωση, να μην υπάρχει έστω και αυτή η μυδαμηνή φωνή εναντίωσης. Επιμένως το... Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κύριο Ποτόλη, επομένως σε καταπληροψηφία, όπως και την προηγούμενη φορά. Το δεύτερο έκτακτο θέμα, και τελειώνουμε με αυτό τα έκτακτα, αφορά το ψήφισμα το οποίο σας μοιράστηκε συνάδελφη σχετικά με το θέμα του ΤΕΙ. Αυτό το ψήφισμα θα το περιβάλλουμε με τη μορφή μιας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και θα την αποστήλουμε αρμοδίως όπου πρέπει. Συμφωνείτε με το κείμενο του ψηφίσματος. Σας το διάβασε, Δήμαρχος, στην αρχή, για το ΤΕΙ, είπατε, για το ΤΕΙ, ναι. Παρακαλώ. Ναι, πείτε μου. 2012, κύριε Πρόεδρε. Διαβλέπουμε την πρόθεση της τότε κυβέρνησης για το σχέδιο Αθηνά. Δυστυχώς, έτυχε να συμμετέχω σε μια επιτροπή γονέων τότε, η οποία με εκπροσώπισε μαζί με τον κ. Τερζίδη να έρθουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και να αναφερθούμε στο θέμα αυτό, για το σχέδιο Αθηνά. Έβλεπε τότε αυτή η επιτροπή γονέων, και θα μου πει κανείς τώρα, τι δουλειά μπορεί να έχει μια επιτροπή γονέων με το θέμα αυτό. Έβλεπε η επιτροπή γονέων τότε ότι μετά το ένα Αθηνά, θα χώταν δύο Αθηνά για το ΤΕΙ της Καβάλας. Και δυστυχώς έξι χρόνια μετά το βλέπουμε. Τότε λοιπόν λέγαμε ότι το ΤΕΙ της Καβάλας, και εγώ όλα αυτά τα χρόνια, προσωπικά δεν το απεκάλεσα ποτέ ΤΕΙ αν το λειτουργεί με ο κυνήτης Κεθράκης. Πείτε μου όπως θέλετε. Το επικηστή, πείτε μου ό,τι θέλετε. ΤΕΙ Καβάλας το γνώρισα, ΤΕΙ Καβάλας το ήθελα. Και ξέρετε γιατί? Διότι δεν ήταν το μοναδικό ΤΕΙ, το μοναδικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που είχε τη μοναδική σχολή αερίου, πετρελαίου και αερίου, ή και άλλα δύο τμήματα, διομηχανική πληροφορική και διαχείριση πληροφοριών. Και δυστυχώς τότε με κατεβασμένα χέρια, όχι μόνο το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και όλοι οι παράγοντες, οι παραγωγικοί της Καβάλας, επί μελητήριο εμπορικός σύλλογος, φτάσαμε στο σημείο να παρακινούμε το σύλλογο μεσητών, λέγοντάς τους, φτάσαμε σε αυτό το σημείο και το λέω με εντροπή κύριε Πρόεδρε, ξέρετε, αν τότε υποβαθμιστεί, θα έχετε λιγότερους πελάτες, φτάσαμε να κάνουμε αυτή την προσέγγιση. Δυστυχώς, με κατεβασμένα χέρια τότε, ούτε οι βουλευτές, ούτε κανείς προσπάθησε να μας ακούσει. Να μας ακούσει για το τι λέμε, και θυμάμαι και το καταθέτω εδώ, ότι γονέας από το ρέθυμνο, του οποίου το παιδί φοιτούσε στη διαχείριση τότε, με έπαιρε στο τηλέφωνο και μου έλεγε ότι ξέρεις, εγώ είμαι έτοιμος να ανεβάσω επάνω στην Καβάλα καμιά δεκαπενταριά κρίτες, των οποίων τα παιδιά, από επιλογή, παρακαλώ, φοιτούσα στην πόλη της Καβάλα στα συγκεκριμένα δύο τμήματα. Και ερχόμαστε τώρα να αποδεχτούμε τι ή να ψηφίσουμε τι, να εκδώσουμε ένα ψήφισμα το οποίο αποδέχεται τα μελούμενα, τα οποία θα είναι καθόλου μα καθόλου ευχάριστα. Και ξέρετε γιατί τώρα αυτό κύριε Πρόεδρε, διότι πρέπει να αστιάσουμε νομίζω, πρέπει να αστιάσουμε στο γεγονός ότι το αιτήτη της Καβάλας πρέπει να ήταν πάντα ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, δεν υπολοιπώταν ποτέ από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο και δυστυχώς κατά τη γνώμη μου και αυτό το σχέδιο, αλλά και τα σχέδια συνάνδρως με το Δημοκρίτιο υποκρύπτουν υποβάθμιση και πολύ φοβάμαι ότι ο αιτήτης Καβάλας κάποια στιγμή, αν γίνουν αυτά, θα γίνει ένα παράρτημα όπως το αιτήτης Καβάλας είχε στο δημοτικό, στη σχολή τον ίδρυμα Νοσοκόμων και όπως είχε ένα παράρτημα στη δράμα το αιτήτημα Ινωποιείας, θα γίνει ένα παράρτημα, δεν ξέρω με ποια σχολές αλλά έχουν την εντυπωσιατική πάντα πράγματα. Λίγο για ενημέρωση σας, επειδή διαβάσχει στην αρχαία, αλλά προφανώς ίσως και να μην το θυμάστε, εδώ το ψήφισμα αναφέρει τρία πράγματα, ο Δήμος Καβάλας δηλώνει απερίφραστα προσπάθεια κατεύθυνση ό,τι α, θα αποτελέσει πολύτιμο αραγό σε κάθε προσπάθεια από όπου κι αν προέρχεται, που έχει ω σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις τριτοβάθμιες σχολές και τη διεθνή αναγνώριση των πτυχίων που παρέχουν. Β, θα σταθεί ενάντια σε κάθε μνημονιακή πολιτική που μέσω της συγχόνευσης των ανωτά των εδρυμάτων της χώρας επιχειρεί όχι τον ποιοτικό ανασχεδιασμό, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στην ευρύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων, ενδεχομένως και μέσω της μίωσης κατευθύνσιων και τμήματων. Γ, δεν θα συμφωνήσει σε καμία μονομερία ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας που δεν θα λάβει υπόψη τις προτάσεις τόσο της ακαδημαϊκής όσο και φιντητικής κοινότητας του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Τράκης όσο και των φορέων της περιοχής μας. Νομίζω ότι κινείται σε αυτό το πνεύμα ακριβώς στο οποίο θύξατε. Αυτό το οποίο εγώ θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι θα πρέπει να δώσουμε βαρύτα στο γεγονός ότι θα διεκτυκίσουμε να εξακολουθεί να υπάρχουν δύο σχολές, η ΔΟ και η ΣΤΕ. Η υποβάθμιση που έγινε στη ΔΟ και στη ΣΤΕ υποκρύπτει αυτά τα οποία βλέπουμε σήμερα. Και προσωπικά, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η προτάσεις της δικής ζωής του ΤΕΙ και η προτάσεις φοιτηκής κοινότητας. Διότι αν αυτές οι προτάσεις είναι προς την κατεύθυνση χρόνες με το Δημοκρίτιο, προσωπικά εγώ θα σας διευκολύνω απέχοντας. Όχι, στο β βλέπω θα σταθεί εμπόδιο που λέει σε κάθε μνημονιακή που δεν αποσκοπεί κλπ, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στην ευρύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων ενδεχομένως και μέσω της μείωσης κατευθύσεων και τμήματων. Φοβάμαι και συγχωρέστε με, η ώρα περασμένη δεν θέλω να κουράσω κανέναν, ότι υποκρύπτεται η πρόθεση να συγχωρηθεί με το Δημοκρίτιο. Προσωπικά, εμένα δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνο και αυτή η εξέλιξη. Εγώ το ΤΕΙ το γνώρισα και θέλω να συνεχίσει όπως είναι. Ενανώντατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια είχε μια πάρα πολύ μεγάλη, σημαντική συμμετοχή στα οικονομικά δρόμενα. Εάν κύριε Πρόεδρε, η πρόθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ είναι συγχώρευση ή με το Δημοκρίτιο, προσωπικά σας μιλώ ειλικρινά, προτιμώ να απέχω από το να διεχθώ αυτό το ψήφισμα, διότι ό,τι είπαμε το 12, δυστυχώς το 18 το βρέσκω το Πεστάρο. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση δεν έχουμε τέτοιο ζήτημα, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από το ψήφισμα το οποίο φέρνουμε. Εάν τεθεί θέμα... Ίσα ίσα αναφέρει μέσα ότι θέλουμε να λάβει υπόψη τις προτάσεις τόσο της Ακαδημάνς. Δεν μπορούμε να τις ξέρουμε κύριε Ξανθόπουρο τις προτάσεις, μπορούμε να τις ξέρουμε. Λέμε ότι πρέπει να λάβουν υπόψη προτάσεις. Ο κύριος Βέρος και ο κύριος Μουρτασάγας και ο κύριος Ιμητζή, ζήτησε πρώτα το λόγο μου συγχωρείτε, και ο κύριος Πατώληος που ήτανε. Συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να δώσω κάποιες ευκαιρινείς γνωρίζοντας τα πράγματα από τα μέσα. Πράγματι υπάρχει μια γραμμή σήμερα της κυβέρνησης, που προφανώς υπαγορεύεται από μνημονιακές υποχρεώσεις, να περιορίσει τον αριθμό των ανοτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Θα σας θυμίσω το εξής, τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ. Τελεία και πάβλα, τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα ισότιμα με τα πανεπιστήμια. Τριτοβάθμια ανώτατα λοιπόν. Ωστόσο, ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει μια αίσθηση υποβάθμισης από την κοινωνία, από την νομοθεσία που ακόμα τους θεωρεί τους απόφητους στα Φ' και τα λοιπά. Άρα θα γίνει και μια προσπάθεια και ουσιαστικής εξίσωσης με τα πανεπιστήμια, ενδεχομένως και μέσα από την ενωποίησή τους με αυτά. Δεν αποκλείεται τίποτα, αλλά ακόμα δεν είναι και τίποτα γνωστό. Γίνονται κάποιες συζητήσεις σε αυτή τη φάση, οι οποίες έχουν και τέτοιο περιεχόμενο, δηλαδή και την ένωση με το Δημοκρίτιο ή την ένωση με Θεσσαλονίκη. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, γιατί δεν θέλω να προκαταβάλλω οτιδήποτε. Και η ανατοπίηση αυτού του χαρακτήρα, η ουσιαστική, ας το πούμε έτσι, είναι ένα παλιό έτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της καβάλας. Θα αποκτήσουμε πανεπιστήμιο, με αυτή την έννοια. Τώρα, μήπως αυτό σημαίνει και σταδιακή συρρήγγουση και απομάκρυση σχολών και ετοιμάτων. Έχει δίκιο ο κ. Σαθόπουλος να ανησυχεί, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πολύ μακρύτερο, πολύ μακρινότερο. Αν δεν ενωθεί με κάποιο πανεπιστήμιο, υπάρχει ένας άλλος μεγαλύτερος χειρινός, διότι τα ΤΕΙ πλέον θα υποβαθμιστούν και θα γίνουνε ΙΕΚ, μεταδευτεροβάθμιας μεταηλικιακής εκπαίδευσης διετούς φοιτήσων. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι, η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε ένα δίλημα και καταλαβαίνουμε όλοι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις διαλέγουμε το μη χείρο ως βέλτιστο. Με αυτή την έννοια, επιτρέψτε μου την παρέμβαση. Εγώ ψηφίζω το ψήφισμα, είναι οδέτερο, δεν λέει ότι θα πάμε με τον ένα ή με τον άλλον ή θα πάμε κιόλας, μπορεί να μην πάμε κιόλας, έτσι. Αυτό ας το αφήσουμε σε πρώτη φάση να το διαπραγματευθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα μας ζητήσει τη βοήθειά μας ώστε να υπάρχει και το πολιτικό μας βάρος πίσω από τη δική της διαπραγμάτευση και πιστεύω ότι όταν τα πράγματα θα σκουρύνουν λίγο παράπατα. Δική μας πρόταση, ακόμα καλύτερα λοιπόν. Πήραμε τον Πρόεδρο για να τον ρωτήσουμε και να τον ενημερώσουμε. Πολύ ωραία. Πάρα πολύ ωραία. Δίνοντας συγχαρητήριά μου στη διοίκηση για τα ανακλαστικά της. Αυτό λοιπόν βλέπω επίσης ότι το ψήφισμα είναι ιδιαιτέρως ουδέτερο ως προς αυτό το ζήτημα και αυτό επιτρέπει και στους ακαδημαϊκές και στην ακαδημαϊκή κοινότητα να κάνει τη δική της διαπραγμάτευση. Έτσι αυτά σε αυτή τη φάση. Ευχαριστούμε κ. Μητζή. Ο κ. Βέρος, είχες δει στον λόγο κ. Βέρο. Α, και ο κ. Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, είναι σίγουρο ότι έχουμε περάσει την ανωτατικοποίηση των ΤΕΙ. Αυτό που λέει ο Ξανθόπουλος δεν είναι φόβη. Είναι πραγματικότητα ότι το ΤΕΙ θα πάει είτε με το Δημοκρίτειο είτε θα πάει με το Θεσσαλονίκτο. Ευχαριστώ τέλειο. Δεν νομίζω ότι έχει επιλέξει η τοπική κοινότητα εδώ πέρα ότι είναι με το Δημοκρίτειο. Δηλαδή δεν είμαστε ξεκάθαροι πάνω σε αυτό. Το θέμα είναι ότι οι σχολές τελευταία συρρικνώνονται έτσι κι αλλιώς. Και σαν ΤΕΙ, καθαρά ΤΕΙ. Δηλαδή οι μηχανολόγοι πλέον δεν υπάρχουν. Έχουν συμπτυχθεί με τους χημικούς πετρελέων και κάνουν μια βασική εκπαίδευση των τεσσάρων εξαμίων και ξεχωρίζουν στα δύο τελευταία εξάμινα. Νομίζω ότι εμείς σαν περιφέρεια, και επειδή ανήκουμε Ανατολική Μακεδονία και Θράκ και έτσι είναι ο τίτλος του ΤΕΙ, ότι είναι σωστό αυτό, δηλαδή να μην πάθουμε αυτό που είπε ο κ. Μητζής, να μην υποβαθμιστούμε. Δηλαδή να αναβαθμιστούμε σε ανώτατα ιδρύματα και να κρατήσουμε κάποιες σχολές για τους λόγους που εμείς θέλουμε. Καταλάβαμε ότι όλοι θέλουμε να κρατήσουμε αυτές τις σχολές. Είναι και για την οικονομία, είναι και για το υπόλοιπο. Τι θα έχει δηλαδή, δεν θα έχει τίποτα. Επομένως το ψήφισμα είναι πολύ προσεγμένο και πολύ καλό για μένα. Δηλαδή δεν χρειάζεται διόρθωση έτσι όπως είναι γραμμένο για έτσι θα βοηθήσουμε πολιτικά τον Βρύτανη και θα ενισχύσουμε βάζοντας τη Δήμαρχο να μας εκπροσωπεί στο ΤΕΙ να συμβεί αυτό ακριβώς που επιθυμεί η κοινωνία και η τοπική κοινότητα. Επομένως και εσείς ξανά θα μου πείτε, ο καθένας θα μπορούσε να βάλει έναν φόβο αλλά μην το κάνουμε σαν το ποτόλια τώρα, μην βάζουμε φόβους και να βγαίνουμε, ε, ο καθένας θα βγαίνει από την αίθουσα. Αφήστε το ψήφισμα, είναι μια χαρά. Νομίζω ικανοποιεί απόλυτα την κοινότητα του, είναι σπουδαστική. Για μένα είναι πολύ σωστό, εγώ το ψηφίζω. Ευχαριστούμε τον κύριο Μπαμπά, ο κύριος βέρωσε εκτός. Λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ είμαι πολύ προβληματισμένος. Ουσιαστικά τι κάνουμε σήμερα. Σήμερα νέα ήθη και θύμα τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας. Και θα σας εξηγήσω τι λέω. Βάσει κάποιων φιμολογιών και κάποιων αλλαγών, ενδεχομένως που θέλει να κάνει η σημερινή κυβέρνηση, αλλαγών όμως που έχουν δοθεί στη διαβούλευση. Υπάρχει δηλαδή, εξεκινείς μια διαβούλευση με την ακαδημακή κοινότητα, με τους φορείς, διότι αν θα διαβάστε λίγο και το ψήφισμα, το αυτό που όσα απόφαση θέλετε να περάσουμε, λέτε ότι θα πρέπει να λυθούν υπόψεις, τόσο οι απόψεις της ακαδημακής κοινότητας, αλλά και των φορείων της περιοχής. Εγώ θέλω να ρωτήσω. Οι φορείς της περιοχής και ο θεσμός της αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Καβάλας γνωρίζει σήμερα τι ακριβώς και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών. Διότι, προσέξτε τώρα, δεν θέλουμε την ενωπίηση ενδεχομένως με Θεσσαλονίκη, αλλά αν, εγώ άκουγα μέχρι τώρα, με το Δημοκρίττιο της Στράκης. Αυτό το θέλουμε δηλαδή. Αυτό θα είναι μια αναβάθμιση για το ΤΥ Καβάλας. Γιατί εγώ τώρα έχω μπερδευτεί τώρα. Και θα σας πω πολύ απλά, εγώ σήμερα περίμενα το εξής. Ναι, κυρία Δήμαρχη. Η πρωτοβουλία, εγώ δεν έκανα τυχαία το ερώτημα πιο μπροστά. Όταν ξεκίνησε αυτή η ιστορία και αποφάσισε το σώμα να το βάλει ως έκταλτο, σας ρώτησα κάτι. Υπάρχει κάποιο έτημα, υπάρχει κάποια επικοινωνία, μπλημεριά του Πρήτανη, που προσωπεί την Ακαδημαϊκή Κοινότητα στο ΤΥ Καβάλας, που να σας το ζήτησε αυτό, μου είπατε ναι, υπάρχει. Και τώρα λέτε ότι είναι η δικιά σας πρωτοβουλία. Εγώ χαίρομαι που είναι η δικιά σας πρωτοβουλία λόγω ανησυχιών, προβληματισμού, αλλά και όλα αυτά που ζούμε αυτά τα 8 χρόνια. Αλλά εγώ όμως θα περίμενα από την μεριά σας και ως διοίκηση να καλέσετε την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του ΤΥ Καβάλας να είναι σήμερα εδώ και να μας πει κάποια πράγματα. Δηλαδή πώς αποφασίζουμε τώρα εμείς. Μας διαβεβαιώνει κάποιος ότι ενδεχομένως δεν κάνουμε λάθος. Λέω εγώ το. Ή που σκάνουμε λάθος. Αλλά και κύριο σας λέει το εξής. Άρα με αυτή τη λογική, αύριο μεθαύριο, σε πολλά άλλα θέματα σημαντικά που θα προκύψουν, θα πρέπει να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Θεωρώ ότι είναι λάθος μας. Δεν είμαστε αντίθετοι να βγεί το ψέμα. Όμως θα σας παρακαλέσω και κάτι ακόμα. Ότι είμαστε αντίθετοι με τις συχωνεύσεις. Είναι λίγο όμως υποκριτικό από τη μεριά της διοίκησης, η οποία μέχρι και σήμερα, όχι βέβαια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πολλές φορές ψηφίσατε συχωνεύσεις. Και εμείς λέγαμε ότι οι συχωνεύσεις δεν είναι για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων, είναι ουσιαστικά για την υποβάθμιση. Για αυτούς τους λόγους τώρα που μιλάτε για την τριτοβάθμια. Το κλείνω. Εμείς θα πούμε το ναι. Αλλά να ξέρετε ότι απ' τη μεριά σας, θεωρώ ότι κάτι δεν μου κάθεται καλά. Δηλαδή, ειλικρινά, εγώ δεν διεκδικώ ως βέρος άρις, ότι είμαι παντός επιστητού και είμαι πλήρως ενημερωμένος. Παραλαβαίνω ο κ. Σιμιτζής, νομικός σύμβουλος τόσα χρόνια και μέχρι και σήμερα. Δεν είστε κ. Σιμιτζή. Δεν είναι. Ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να έχει μια ενημέρωση. Όμως, Σιμιτζή, δεν έχουμε καμιά ενημέρωση. Προσέξτε, απ' αυτούς τους ανθρώπους που λέτε την ακαδημιακή κοινότητα, λέτε δηλαδή ότι θα πρέπει να σπαστούν τις προτάσεις, εγώ έχω ακούσει από αρκετούς εκπαιδευτικούς του ΤΕΙ, που ήταν στη λογική της, αυτό δεν λέω ότι τα σπάζουμε, λέω ότι έχω ακούσει, ότι ήταν της λογικής της συνένωσης με το Δημοκρίτειο της ΣΤΡΑΚΙΣ. Και λέω εγώ τώρα, ποιο ήταν το συν τότε και τώρα είναι μειον, ενσυγκρίσει με τη συνένωση με Θεσσαλονίκ, σας λέω ότι προσωπικά, ειλικρινά σας μιλάω, ότι εγώ δεν έχω πιστεί, όχι αν οι αλλαγές αυτές, οι όποιες αλλαγές προτείνονται, εγώ να σας το πω και φταίω, θεωρώ ότι οι μνημονιακές αλλαγές επιβάλλονται, λίγο δύσκολο να είναι προσώθελος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Λέω εγώ το, γιατί είμαι προκατελημένος από όλα τα προηγούμενα, με όλα αυτά που συμβαίνουν, όμως, εγώ ρωτάω, εάν τελικά η ακαδημιακή κοινότητα πει ναι με το Δημοκρίτειο, τι κάνουμε εμείς και τι λέμε, λέμε ναι και εμείς? Ναι, το θέμα είναι λίγο περίπλοκο. Γιατί τα είπα στην αρχή, αλλά προφανώς, επειδή ήταν προστά διάφοροι, δεν τα καταλάβατε. Είπαμε ότι ένα κομμάτι από την πρόοδο του ΤΕΙ, ένα από τα κομμάτια, ένας από τους λόγους, είναι η χρηματοδότηση από την περιφέρεια. Αλλάζουμε περιφέρεια. Το γεγονός ότι ζητούσαμε την συνένωση στα πλαίσια ενός καλλικράτη των τριτοβαθμείων, εάν θέλουμε να συνενωθούμε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δεν θα μας στερούσε τη χρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα της περιφέρειας. Υπάρχουν έργα ανοιχτά στο ΤΕΙ. Έργα ανοιχτά με χρηματοδότηση της περιφέρειας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, όταν εμπλέκονται δύο περιφέρειες, να βγει άκρη. Ώρα ε61, δράμα Θεσσαλονίκη. Η ώρα διαχείριση των τενναγών στην περιοχή που εμπλέκεται στις αίρες είναι πάρα πολύ δύσκολο, κύριε Βέρν. Και αυτό το ξέρετε καλά. Άσ' περιπτώσει. Καλύτερα πρώτο στο χωριό σου παρά τελευταίο στην Πρωτεύουσα, λέω εγώ. Κανένα πρόβλημα δεν είχαμε για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Μια χαρά πανεπιστήμιο ήταν. Δεν λέει κανείς ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επίσης, είναι εξαιρετικό πανεπιστήμιο. Εδώ, όμως, σχεδιάζεται η συνένωση τεσσάρων ταιοί, όπου θα μπει και ένας χρυσός τίτλος από πάνω, πανεπιστήμιο, καινούριου πανεπιστήμιου. Όχι συνένωση με το Αριστοτέλιο ή το Μακεδονία ή το Δημοκρίτειο. Ένα κομμάτι του πανεπιστήμιου στο οποίο συνενώνεται το ταιοί σερών της Καβάλας της Θεσσαλονίκης και της Θέρδας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Μπορούμε, αν θέλετε, να τους καλέσουμε. Θα συζητήσουν αυτοί και μέχρι την Παρασκευή πρέπει να δώσουν τα ονόματα που θα εκπροσωπίσουν. Θα πάνε την Παρασκευή στην Αθήνα. Επιτροπή για να μιλήσει. Λοιπόν, εμείς εκφράζουμε την ανησυχία και την αγωνία της κοινότητας της Καβάλας. Μια φορά, δυό φορές, μας ξεγελάσαν με την ιατρική, μας την πήραν, μας αφήσανε χωρίς πανεπιστήμιο. Τέλος πάντων, μας δώσαν το ταιοί, εντάξει. Τι να κάνουμε, το δεχθήκαμε για λόγους εθνικούς, λέει. Και πάνω που αρχίσαμε να ελπίζουμε και εμείς ότι θα υπάρξει ανάπτυξη πανεπιστημιακών σχολών στον ταιοί της Καβάλας. Εδώ μιλούσαν για φυσική, για μαθηματικό, στην περιοχή μας, Καβάλα-Δράμα. Ξαφνικά βρισκόμαστε να είμαστε μία από τις συνισθώσεις ενός νέου πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό για μας υποκρύπτει τον κίνδυνο ότι το ταιοί στην Καβάλα θα μείνει με δυο-τρία τμήματα. Αυτό σημαίνει το ταιοί της Καβάλας είναι ένα από τα καλύτερα, όπως σας είπα, σε όλη την Ελλάδα. Για να μην πω το καλύτερο, σημαίνει μεγάλη υποβάθμιση για την περιοχή μας. Αυτός είναι ο λόγος που εναγωνίως ψηφίζουμε αυτό το ψήφισμα θεωρώντας ότι η άποψη της τοπικής κοινωνίας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σ' αυτές τις αποφάσεις. Και είμαι σίγουρη πως κι εσείς το πιστεύετε. Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να μιλήσω κι εγώ λίγο, γιατί βλέπω ότι καταρχήν δεν θέλω να κάνουμε την ίδια και την ίδια συζήτηση, να λέει ένας κάτι, να ξαναπαντάει όλος, δεν θέλω να το πάμε έτσι. Θα μου επιτρέψετε λίγο να πω κι εγώ κάτι. Από τα λίγο τα οποία ξέρω για το συγκεκριμένο θέμα, αυτό το οποίο γνωρίζω ότι έχουν τεθεί, θα έλεγα, έχει τεθεί μάλλον, έτσι, το γενικό πλαίσιο προς το οποίο θα κινηθεί, να το πω έτσι, η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι η ενεγνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γι' αυτό οι ίδιοι, ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, ίσως και σε όλη τη χώρα, έχουν συσκεφθεί, έχουν έρθει σε συνεργασία, έχουν ετοιμάσει προτάσεις, όπως έχει κάνει άλλωστε και το δικό μας. Προς τιμήν τους λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι είδανε, σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις τις οποίες έχει θέσει η πολιτεία, ποιο θα ήταν ένα καλό αύριο, να το πω έτσι, για το τελευταίο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράγκης. Και ετοίμασαν μια πρόταση, η οποία κινούνταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Και ξαφνικά, εν μία νυχτή, έρχεται η Κεντρική Διοίκηση και λέει, όχι, καλά τα σκεφτήκατε εσείς, καλά τα ετοιμάσατε όλα, όπως τους είχαν πει να το κάνουν, έτσι. Αυτό τουλάχιστον ξέρω εγώ. Εμείς θα το αλλάξουμε, θα το κάνουμε όπως θέλουμε εμείς, σκεφτόμαστε κάτι διαφορετικό, και πολύ φοβάμαι ότι αυτό το διαφορετικό, έχει να κάνει, έτσι θα τολμήσω να το πω, ίσως να είναι και βαριά έκφραση, με τη σκύλευση, θα πω εγώ, του ΤΕΙ Ενατολικής Μακεδονίας και Θράγκης, από τη στιγμή, έτσι, που θα τραβήξουμε τα κομμάτια και να τα πάμε να το πω έτσι στη Συμπρωτεύουσα, με ό,τι σημαίνει αυτό. Το ξέρουμε πολύ καλά, γιατί η χώρα μας έχει τραβήξει πολλά από αυτό το μάζεμα, να το πω έτσι, των πραγμάτων, σε κεντρικό σημείο. Έτσι, το πληρώνουμε για δεκαετίες ολόκληρες αυτός, ως χώρα, έτσι. Και θα ήταν και προσυμφέρον και γενικότερα της περιφέρειάς μας, αυτή η έτοιμη πρόταση, η οποία υπήρχε. Και γι' αυτό, κυρία Δήμαρχη, έχω την αίσθηση, ότι αυτό θα πρέπει να το ανοίξουμε, ότι θα πρέπει να γίνει, θα πρέπει και η περιφέρεια να λάβει εδώ θέση, έτσι. Γιατί είναι και προσόφελος γενικότερα της περιφέρειας, να έχουμε μια ενδοπεριφερειακή συνενόηση. Δηλαδή, θα βλέπουμε μόνο το νομό Καβάλλας, αν θέλουμε να έχουμε και υπερφερειακή συνείδηση... Εγώ ήμουν έτοιμη να το στείλω στο ΤΕΕΡ, αύριο συνέρχεται η πέδρα... Και όχι μόνο, και η περιφέρεια να λάβει θέση. Και ό,τι εμείς δεν ασχολείται με το ΤΕΕΡ Καβάλλας, να το ξέρετε. Και σίγουρα, ό,τι έχουμε κάνει εμείς, παρ' όλη την πρωτοβουλέτη του που είχαμε, ήρθαμε και σε επαφή και με την διοίκηση του ΤΕΕΡ Ανατολικής Μακανδονίας και Θράγκης, και μας πληροφώνησαν οι ίδιοι για το τι είχαν σκοπό οι άνθρωποι να κάνουν. Άρα, νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό, έτσι, όχι μόνο για την πόλη, για το νομό Καβάλλας, αλλά γενικότερα για την περιφέρειά μας. Ευχαριστώ, αυτό ήθελα να πω. Είναι σαν μικρή παρέμβαση. Κύριε Παπαδόπουλη, προηγουμένως δεν ζητήσατε τον λόγο. Τώρα προχωράμε να ξαναγύρεις πίσω. Θέλετε να τοποθετηθείτε. Ναι, γιατί εννοείται ότι το πήραμε με μία σειρά, όπως κάνουμε εδώ, από την αντιπολίτευση. Όχι, όχι, επειδή προηγουμένως δεν ζητήσατε τον λόγο, γι' αυτό το λέω. Θέλετε να τοποθετηθείτε, αυτό ζητήσατε, λέω. Λοιπόν, κύριε Ποτόλια, να δώσουμε λίγο στον κύριο Παπαδόπουλη το λόγο. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλη. Παράξενος μην είστε, πρόεδρε, μην είστε παράξενος. Είναι παράξενος αυτό το ποιο λέω. Παράξενος είναι. Το ότι κρατούμε μία διαδικασία, με συγχωρείτε, κύριε Παπαδόπουλη. Ποια... Τι είναι αυτό τώρα, ρε πρόεδρε... Δηλαδή, να μην τυρίσουμε μία διαδικασία εδώ. Αυτό δεν είναι το κανονικό. Αυτό δεν κάνουμε τόσο καιρό εδώ. Συγγνώμη που γίνουμε παράξενος. Δεν έχετε ξανασυναντήσει τέσσερα χρόνια που είστε εδώ μέσα, κύριε Πρόεδρε, να παίρνουν το λόγο εγώ και μετά να το παίρνει ένας πιο μπροστά από εμένα. Λοιπόν... Δηλαδή, τώρα τζάπα συζήτηση κάνουμε. Τζάπα, τζάπα. Ε, τζάπα συζήτηση. Παρακαλώ, παρακαλώ. Συγγνώμη, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Λοιπόν, συγγνώμη, δεν έχετε το λόγο, έτσι, δεν θα βάζετε στο στόμα μου λόγια τα οποία δεν έχω πει. Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω πολιτική αντιπαράδειση. Είπα καθαρά το διαδικαστικό. Και διορθώστε με σας παρακαλώ πολύ, αν το διαδικαστικό μέσα σε αυτήν την αίθουσα δεν είναι αυτό. Όπου ξεκινάμε με τη σειρά, κάθε παράταξη παίρνει το λόγο, κάνει την τοποθέτησή της, ψηφίζει, δεν ψηφίζει, αργότερα, έτσι. Αυτό είπα και τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Έχετε το λόγο, παρακαλώ. Όντως, κύριε Δήμαρχε, έχετε δίκιο. Το ΤΥ Καβάλαση Ανατολικής Μακεδονίας πράγματι παρέγει ένα τρομερό εργό και χρηματοδοτείται από την περιφέρεια. Όντως, αυτό είναι μια πραγματικότητα για ένα γεγονός. Το μόνο εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι είναι ένα πρόβλημα, το οποίο ένα απλό ψήφισμα, το γνωρίζετε κι εσείς και έχετε μεγάλη εμπειρία όπως όλοι εδώ μέσα, δυστυχώς δεν επαρκεί. Μάλλον, όπου πηγαίνει, πηγαίνει στο καλάθι των αχρήστων. Έτσι γίνεται πάντα. Για εμάς το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η αλήθεια είναι ότι δεν λαμβάνω γνώση ακριβώς, ούτε αυτά που άκουσα, ούτε οι προτάσεις που θα γίνουν, ούτε τι συνέπειες υπάρχουν. Δεν το γνωρίζω ακριβώς και με ακρίβεια. Καλούμαι σήμερα δηλαδή να πάρω θέση σε ένα θέμα που δεν ξέρω ότι οι συνέπειες δεν με έχουν ενημερώσει και δεν το γνωρίζω. Άκουσα στην αρχή Δήμαρχη που είπατε ότι μας πήρε ο Πρίτανης. Μετά είπατε ότι είναι δικιάς πρόεδας, τον πήρατε εσείς. Είναι ένα σύνθετο θέμα. Είμαι μπερδεμένος τώρα με αυτά που ακούω εδώ μέσα. Νομίζω ότι είναι φρόνιμο, κύριε Δήμαρχε, όλοι να εξετάσουμε. Άκουσα και τον κ. Ξαθόπουλο, άκουσα και τον πρόεδη Δήμαρχο τον κ. Σιμιτζή. Με σεβασμό τους ακούω όλους βέβαια, αλλά αυτό που βγάζω σαν συμπεράσμα είναι ότι από τη στιγμή που δεν έχουμε συγκεκριμένα πράγματα και δεν έχω μια ανάλυση του θέματος, δεν μπορώ με σήμερα. Δεν μπορώ να αποφασίσω για κάτι το οποίο μπορεί να υποθηκεύσω το μέλλον ενός τόπου. Νομίζω, κύριε Δήμαρχε, ότι πρέπει και εδώ να έρθει ο Πρυτανής και να έρθουν και οι Φορείς αφορά τον Δήμο Καβάλας, αφορά όλους μας, να έρθουμε εδώ όλοι μαζί να μας εξηγήσουν και ο Πρυτανής, να δούμε και τις προτάσεις του ΤΕΙ τι αποφάσεις έχουν πάρει. Ποιες είναι οι αποφάσεις, ποιο είναι το λιγότερο κακό, υπάρχει κακό, ποιες συνέπειες θα υπάρχουν και να ξέρουμε και εμείς να αποφασίσουμε υπεύθυνα. Πραγματικά, δεν γνωρίζω, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω με το χέρι στην καρδιά να πω ναι ή όχι σε ένα ψήφισμα το οποίο είναι πέντε σειρές, το οποίο ξέρω, όπου και να πάω θα τους πετάξουν. Μην το αντιμετωπίσουμε έτσι, κύριε Δήμαρχε, σας παρακαλώ πολύ, έστω και την πέμπη και μετά τις συνενδριές του ΤΕΙ, που άκουσα, την πέμπη να κάνουμε ένα έκτακτο συμβούλιο γιατί την Παρασκευή είναι ό,τι είναι να βγει, να το βγάλουμε εδώ μέσα, ομόφωνα όλοι μαζί, για να πραγματικά να αντιληφθούμε πού πάμε και τι κάνουμε. Συγγνώμη, εγώ δεν είμαι έτοιμος να ψηφίσω με το χέρι στην καρδιά, σας μιλάω ειλικρινά. Θα βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους, κύριε Παπαδόπουλη, να σας διορθώσω λίγο, ότι δεν πρόκειται πλέον περί ενός απλού ψηφίσματος, έχει μπει σαν έκτακτο θέμα, άρα θα είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρώτον, δεύτερον, έχουμε έρθει ήδη σε ανεπαφή και αυτά τα οποία αποτυπώνονται στο ψήφισμα έγιναν και κατόπιν συνενόησης με την διοίκηση του ΤΕΙ και τρίτον, και βέβαια νομίζω δεν θα έχει κανένας διαφορετική άποψη, δηλαδή μετά από τη συνάντηση που θα γίνει στο Υπουργείο Επιπαιδείας στην Παρασκευή, όπου εκεί θα φανεί πλέον προς τα που βαδίζει όλη η κατάσταση. Κάποιος άλλος είχε ζητήσει το λόγο, συνάδελφε, κύριε Ποτόλια παρακαλώ. Ότι οι ανησυχίες που εκφράζω για διάφορα ζητήματα δεν είναι για φανταστικούς σκηνδύνους όπως είπε ο κύριος Παπάς. Δείτε παράδειγμα τι γίνεται στην περιοχή πολύ κοντά. Μυρίζει μπαρούτι η περιοχή μας, τα βαρκάνια βράζουν. Σε ό,τι αφορά τους αγωγούς αυτό. Αλλά και για το επόμενο θέμα που θα πω, το λέω για να σας προλάβω, ίσως γιατί θα πείτε πάλι βάζω φανταστικούς σκηνδύνους. Συνάδελφε, το ζήτημα αυτό που θέτουμε και συζητάμε σήμερα είναι πολύ βαθύ και έρχεται από πολύ μακριά. Και έχει σχέση κυρίως με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινάει να σας θυμίσω και επιτρέψτε μου, ίσως φανεί ότι κάνω και τον δάσκαλο, επειδή ακριβώς είμαι ο δάσκαλος τα ξέρω λίγο καλύτερα. Ξεκινάει λοιπόν το 1999 στη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας, όπου εκεί λοιπόν αποφασίζεται για πρώτη φορά, ότι πρέπει η εκπαίδευση συνολικά στην Ευρώπη να γίνει μέχρι το 2020 πιο ανταγωνιστική. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, το ανταγωνιστική ίσως είναι μία λέξη που σας χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά ανταγωνισμός στην παιδεία δεν σημαίνει πραγματική παιδεία, σημαίνει εμπόρευμα το οποίο πλήτε και αγοράζετε. Στη βάση λοιπόν αυτής της απόφασης αυτής της Μπολόνια που εξειδικεύεται και στην πορεία και στη συνέχεια με άλλες συνοδούς σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, μπαίνουν οι βάσεις λοιπόν όπου τα πτυχία θα υποπαθμίζονται, θα είναι χωρίς αντίκρισμα, δεν θα συνδέονται με τη δουλειά, θα είναι πολλών επιπέδων και πολλών κατηγοριών και αυτές οι συγχωνεύσεις λοιπόν που συζητάμε τώρα είναι ο δούριος ύπος προκειμένου να περάσουν αυτά τα σχέδια. Τα σχέδια αυτά που σήμερα φαίνεται και από τις τοποθετήσεις σας ότι είναι στις πολιτικές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι καθόλου έτσι, χωρίς να θέλω φυσικά να υπερασπιστώ σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξειδικεύει, ξεδιπλώνει την πολιτική που αποφασίστηκε στη χώρα μας όπως είπε και ο κ. Ξανθόπουλος του 2012 με το νόμο πλαίσιο. Εκεί ακριβώς μπήκαν οι βάσεις για να εξειδικευθούν όλες αυτές οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή λοιπόν την βάση γίνονται αυτές οι συγχωνεύσεις όπου κυρίαρχο ζήτημα που μπαίνει είναι πώς η ανώτατη εκπαίδευση θα συνδεθεί άμεσα με τις επιχειρήσεις. Γι' αυτό βλέπω και συζητάτε και μεταξύ, ότι να κάνουμε τούτο το τμήμα, να κάνουμε τα άλλα το τμήμα, γιατί εδώ στην περιοχή υπάρχει ζήτηση σε τουρισμό, υπάρχει ζήτηση σε αέριο κλπ. Δηλαδή ο προσανατολισμός της ανώτητας εκπαίδευσης θα ορίζεται από τις επιχειρήσεις. Σε αυτή τη λογική λοιπόν κινούνται αυτές οι αλλαγές, πώς θα συνδεθεί καλύτερα η εκπαίδευση με τις επιχειρήσεις και γι' αυτό ακριβώς, για να μην μακρηγορώ και να τελειώνω. Δεν μπορεί να ζητάς ένα ψήφισμα και να βάζεις αυτά που βάζεις, αν δεν καταδικάσεις την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνει την κατεύθυνση σε αυτού του τύπου την πεδία, δεν μπορεί να καταδικάσεις το νομοπλαίσιο. Και λέω λοιπόν και τελειώνω, βάλτε τις δύο πρώτες παραγράφους που να λένε, καταδικάζουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνει την πεδία εμπόρευμα, καταδικάζουμε τον νομοπλαίσιο και θέλουμε να τον πάρει πίσω και βάλει τα υπόλοιπα και σας το ψηφίζουν να είναι νομόφωνο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Πορτόλια. Κύριος Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, εγώ ποτέ δεν είχα την αίσθηση ότι ο Όρος Πανεπιστήμης θα προσθέθεται κάτι στο ΤΕΙ της Καβάλας. Δυστυχώς το 2012, ό,τι υποστηρίξαμε και σε αυτή την έθροσα, το βλέπουμε 6 χρόνια μετά να πραγματοποιείται. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι το εξής, ότι αν τυχόν υπάρξει, συγγνώμη με το Δημοκρίτειο, αυτό το οποίο θα μείνει, κάνω μια πρόβλεψη τώρα, η οποία είναι παρακυρινευμένη, είναι ενδεχομένως μόνο το τύμα φυσικού αερίου. Άρα η υποβάθμιση του ΤΕΙ είναι δεδομένη. Από το ΤΕΙ, από αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, ένα από τα ανώτατα, τεχνολογικά, θα μείνει τιμήμα η Καβάλα. Μόλις αυτό συνεπάγεται. Και για το λόγο αυτό, επειδή δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτάσεις της εκπαιδευτικής γνωρίτης του ΤΕΙ, διότι επαναλαμβάνω ότι αν είναι συγχώρευση, όχι Θεσσαλονίκη, αλλά συγχώρευση με το Δημοκρίτειο, εγώ θέλω να διευκολύνει το Δημοτικό Συμβούλιο να μην υπάξει... Δεν θέλω να μη ψηφίσω, αλλά δεν μπορώ να συμμετέχω σε μια συμποχωρία. Θα απέχω και να προσθέσω επίσης και κάτι. Είναι μαζί μας ο κ. Μαρθύρης, καθηγητής του ΤΕΙ. Δεν ξέρω αν μπορεί να συμβάλει. Δεν το ρώτησα κάτι, αλλά ήταν μαζί μας τότε από το 2012 σε αυτή την αγωνία και την προσπάθεια για τη διαχείριση και τη βεχλική πληροφορική. Με αυτά τα λόγια δεν θέλω να σας ταλαιπωρώ καθόλου, κλίνω. Μια στιγμή λίγο, κύριε Παραδόρυ, ο κ. Μουρτασάχς έχει ζητήσει το λόγο να το αποθετηθεί και μετά... Και εμείς είμαστε σύμφωνοι με το ψήφισμα όσον αφορά το έτσι όπως είναι γραμμένο. Θα ήθελα όμως και εγώ, όπως και εσείς, αγαπητέ Λιέννα, να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Περιμέναμε μια απάντηση από το Δημοκρίτιο. Δεν ήρθε η απάντηση από το Δημοκρίτιο. Αυτή τη στιγμή μας έχει αφήσει το Δημοκρίτιο ξεκρέμαστος. Επίσης ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Δεν τον έχει ούτε κανένας φορέας της πόλης, ούτε κανένα υπουργείο, ούτε κανένας άλλος. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το αν θα συγχωνευτούν με το Δημοκρίτιο... ή αν θα συγχωνευτούν με τη Θεσσαλονίκη. Αν και πιστεύω ότι η εδώ ακαδημαϊκή κοινότητα... είναι στραμμένη προς την Ξάνθη, προς τον Δημοκρίτιο. Καταπλειοψηφία σε μεγάλο βαθμό δηλαδή... για να μην πω 100%. Τώρα αν αυτό θα προσδώσει μια ώθηση στον ΤΥ στο δικό μας χώρο... εδώ πέρα της Καβάλλας, ή αν θα απομειώσει κάποια ατμήματα, εγώ δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Γνωρίζω ότι την Τετάρτη θα γίνει Σύγκλιτος. Την Παρασκήβη θα κατέβουν στην Αθήνα. Η Σύγκλιτος θα αποφασίσει κάποια πράγματα. Την Παρασκήβη στην Αθήνα θα γίνουν κάποια άλλα πράγματα. Εμείς σήμερα παίρνουμε αυτό το ψήφισμα για να βοηθήσουμε τη Σύγκλιτο που θα κατέψει στην Αθήνα... και μπορούμε από τη μεθεπόμενη εβδομάδα να κληθούν εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο Πρύτανης, κάποια άλλη από τη Σύγκλιτο... να μας εξηγήσουν την ώθηση που θα προέλθει από αυτή τη συγχόνευση στο ΤΥ Καβάλλας... ή την απομείωση, αν υπάρχει αυτή. Εγώ πιστεύω ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχουν οι διοικείς των ιδρυμάτων... στις οποίες οι διοικείς των ιδρυμάτων, μην ξεχνιόμαστε, έχουν λόγο και οι φοιτητές. Έτσι, είναι μία, εννία. Ευχαριστούμε κύριε Μουρτασάγα, ο κύριος Παπαδόπουλος. Σε συνέγεια του λεγωμένου και του κύριου Μουρτασάγα αλλά και του κύριου Ποτόλια, θέλω να διευκρινήσω και κάτι. Όπως και να έχει, πάντοτε πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, γιατί όσα τμήματα θέλουμε, ή θα παραμείνουν, ή θα φύγουν, ή θα συγκουνευτούν, δεν γνωρίζω ακριβώς, αλλά να ξέρουμε ότι υπάρχουν ανάγκες και οι ανάγκες των τμήματων πρέπει να είναι σύμφωνα με τις απαιτείες της αγοράς και της κοινωνίας. Άρα, νομίζω ότι οι πρώτοι που πρέπει να ξέρουμε, πέρα από αυτούς που αποφασίζουν, και όπως ανέφερε ο κ. Μουτασάγας, την ευθύνη την πλήρη την έχει ο Πρίτανης και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας, καλό θα είναι, μετά τη δικιά τους σύγκλιτο, μετά τη Δετάρτη, να έρθουν εδώ οι άνθρωποι αυτοί να μας εξηγήσουν, να μας πούν και τις προτάσεις τους που μπορεί και εμείς συμπλοροματικά να βοηθήσουμε, και επίσης να ξέρουμε τι συνέπειες έχει οποιαδήποτε διεκδίκηση θα κάνουν για να μπορέσουμε πραγματικά να είμαστε όσο μπορούμε αντικειμενικοί σε αυτό το σύνθετο αλλά μεγάλο πρόβλημα της πόλης. Ευχαριστούμε. Θα ήθελε να πει κάτι ο συμπολίτης στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ξανθόπουλος Μαρτίδης. Θα θέλατε μήπως να προσθέσετε κάτι στη συζήτηση, έχετε για να μας πείτε κάτι. Πάρα μισό λεπτάκι για το διαδικαστικό επειδή είναι 11 και 10, να πάρουμε μια παράταση γιατί έχουμε και 48 θέματα. Ναι, να πάρουμε μια ώρα παράταση. Μετά την Παρασκευή που θα γίνει και η σύσκεψη του Υπουργείου, αυτό είπα και εγώ άλλως την προηγούμενως κύριε Παπά, έτσι, αυτό είπα και εγώ, ότι να το κάνουμε με αυτήν την... Μετά την Παρασκευή που θα γίνει και η σύσκεψη του Υπουργείου, αυτό είπα και εγώ άλλως την προηγούμενως κύριε Παπά, έτσι, αυτό είπα και εγώ, ότι να το κάνουμε με αυτήν την... Μωρέ, τώρα θα μπούμε, τελειώνουμε. Θα θέλατε, κύριε Μαρτίδη, να πείτε κάτι. Πληθιάστε, αν θέλετε, σε ένα μικρόφωνο λίγο για να σας ακούσουν οι συνάδελφοι. Μόνο λίγο σύντομα, παρακαλώ. Καλησπέρα. Ο ρόλος μου εδώ δεν είναι θεσμικός, παρόλο που είμαι... Μαρτίδη Βασίλης λέγουμε, είμαι πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, είμαι μέλος της συγκλήτου που θα κληθεί μεθαύριο να πάρει κάποιες αποφάσεις. Ο ρόλος μου δεν είναι καθόλου θεσμικός και ίσως δεν πρέπει να μιλάω εγώ αυτή τη στιγμή εδώ, αλλά ο πριτανής μας, απλά ήρθα να ενημερωθώ για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που γίνεται θέμα, αυτό το σημαντικό θέμα το ΤΕΙ που γίνεται θέμα ως αδηματικό συμβούλιο και θέλουμε πάρα πολύ τη στήριξή σας, αλλά αυτό που έχω να πω και εγώ είμαι μπερδεμένος στο τι να ψηφίσω, γιατί ακόμη και εγώ δεν έχω αρκετά δεδομένα. Θεωρώ ότι και οι δύο προτάσεις, αν υπάρχουν προτάσεις και δηλαδή προς τη μεριά της Θράκης και προς τη μεριά της Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως να μην είναι οι καλύτερες, αλλά σίγουρα χρήζουν κάποιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να κερδίσουμε όσο δυνατόν περισσότερα. Δεν θα ήθελα να πω την άποψή μου είτε προς τη μία κατεύθυνση είτε προς την άλλη, δεδομένου ότι δεν έχω και εγώ αρκετά δεδομένα. Ίσως η ιδέα που ακούστηκε προηγουμένως να γίνει μια ενημέρωση από τον Αρμόδιο, από τον Μπρύτανή μας, να ήταν το καλύτερο. Ο οποίος είναι βέβαια και περισσότερο ενημερωμένος από εμένα. Αυτά δεν έχω κάτι να προσθέσω. Άκουσα προηγουμένως πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. Καταλαβαίνω ότι δεν είστε κι εσείς ενημερωμένοι. Άκουσα κάτι πια πράγματα τα οποία δεν ήταν τόσο ακριβή αλλά δεν παίζει και τόσο σπουδαίο ρόλο αυτό. Αυτό που πρέπει να πάρουμε όλη η απόφαση και να μας βοηθήσετε κι εσείς είναι να μας πείτε την άποψη της πόλης. Σαν καβαλιώτες όλοι έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία και θέλουμε αυτό το τεΐ πανεπιστήμη, όπως θέλει να το πει κάποιος, να μην κλείψει, να μην χαθεί από την πόλη μας και εγώ θα έλεγα να προσπαθήσουμε να μεγαλώσει, να γιγαντωθεί. Κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε. Με συγχωρείτε αν καταχράστηκα το χρόνο σας. Όχι, όχι, ευχαριστούμε πολύ. Συνάδελφοι, μπορεί μεταξύ μας να είπαμε διάφορα είτε είχαν να κάνουμε το Δημοκρίτη, είτε είχαν να κάνουμε το Αριστοτέλλιο έτσι, αλλά όπως ακούστηκε από κάποιους εδώ μέσα το ψήφισμα που έχουμε μπροστά μας είναι ένα οδέτερο ψήφισμα, το οποίο από σκοπή που αν το διαβάσουμε αναλυτικά λέει όχι στην ποιοτική υποβάθμιση του τεΐ, δηλαδή λέει πράγματα τα οποία νομίζω ότι δεν θύγουν την όλη διαδικασία, κινείται θετικά, θα είναι ένα όπλο πιθανότατα, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μην ψηφίσουμε το ψήφισμα, ακόμη και αν δεν έχουμε την ενημέρωση που θα έπρεπε να έχουμε θα συμφωνήσω με εσάς, θα υπάρξει σύγκλητον την Τετάρτη, θα δούμε τι θα γίνει και στο Υπουργείο την Παρασκευή και βεβαίως θα καλέσουμε εν συνεχεία τον κύριο Πρίταν και όχι μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο Γενικότερα του Τεΐ να έρθει εδώ να μας ενημερώσει και να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα, δηλαδή είναι κάτι το οποίο είναι θετικό φρονό εγώ. Άρα ο κύριος Σιμιτζής συμφωνεί από τι καταλάβα, κύριε Παπαδόπουλε τελικά. Κύριε Πρόεδρε, ξαναεπιμένω και λέω, την Τετάρτη το έπατε και μόνο σας, θα υπάρχουν κάποιες αποφάσεις στο ΤΕΙ, νομίζω και έχουμε και εμείς ευθύνη ότι πρέπει να ενημερωθούμε, γιατί θα υπάρχει μια επίσκεψη του Πρίτανη και του Διοικητικού στην Παρασκευή στο Υπουργείο, δεν ξέρω πού θα πάνε. Άρα εμείς νομίζω ότι πρέπει την Πέμπτη μετά την Τετάρτη να έχουμε τον Πρίτανη και τους φορείς, ώστε να λάβουμε γνώση όλων των δεδομένων για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα πιο αντικειμενικό ψήφισμα. Επιμένω ξανά, γιατί έτσι πρέπει να γίνει κύριε Πρόεδρε, όχι να πάρθει απόφαση στο ΤΕΙ, να πάνε στην Αθήνα και μετά γενέστερα να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί και εμείς μπορεί να συμβάλλουμε με δικές μας προτάσεις στην Πέμπτη για να πάνε πιο συγκεκριμένα και πιο ολοκληρωμένα και το ΤΕΙ. Αυτή είναι η προτάσεις μου, εγώ επιμένω. Θεωρώ... Αγαπητοί συνάδελφοί, εγώ πιο ουδέτερη διατύπωση από αυτό το ψήφισμα δεν έχω ξαναδεί, δηλαδή θα έλεγα ότι δεν το ψηφίζω γιατί είναι πολύ ουδέτερο, γιατί δεν παίρνει θέση. Δεν λέει να πάμε με τους ΜΕΝΙ με τους ΔΕΙ, δεν δίνει καμία συμβουλή η οδηγία ή εντολή στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ίσα ίσα λέει το εξής, να τους βοηθήσουμε ούτως ώστε να κάνουν τη σωστή διαπραγμάτευση όπως την κρίνουν αυτοί, δεν την κρίνουμε εμείς. Δεν πούμε εμείς ποια είναι η ανάγκη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εμείς απλά φιλοξενούμε αυτό το ίδρυμα στην πόλη μας. Εδώ θα σας έλεγα και κάτι άλλο, καλά καλά βγαίνει το συμπέρασμα ότι μπορούν να διαπραγματευτούν ακόμα και το να μείνουν ανεξάρτητη ακαδημαϊκή οντότητα. Να σας πω κάτι, μπορεί να παλέψουμε στο μέλλον για να γίνει το πανεπιστήμιο του Αποστόλου Παύλου καβάλα δράμα, μονάχα. Αλλά αυτό δεν θα το πούμε εμείς τώρα. Ας τους αφήσουμε αυτούς να κάνουν τη δικιά τους τη δουλειά, σωστά. Τι να ξέρουμε. Να ξέρουμε τι απόδοχα πούμε. Βέβαια, άμα πούν αυτή η Θεσσαλονίκη θα πούμε εμείς, όχι η Σάνθη ή το ανάποδο, είναι στο χέρι μας αυτό να το πούμε. Δηλαδή πραγματικά εγώ εκπλήσομαι, είπαμε ότι παρεμβαίνουμε στα θέματα, αλλά πια πόσο. Λοιπόν, ο κύριος Παπάς, κύριε Βέρο, ο κύριος Ποτόλιας είπε όχι αν κατάλαβα καλά, σωστά κύριε Ποτόλια. Με την προϋπόδοση ότι θα βάλτε την ουσία του προβλήματος. Άρα κύριε Παπαδόπουλε, με το δεδομένο που έχουμε μέσα στιγμής, ότι θα έχουμε ενημέρωση μετά και τη σύσκεψη που θα γίνει στο Υπουργείο. Όχι λοιπόν. Όχι και τη διευκλήνηση πρώτα. Δεν έχω όλα τα δεδομένα και δεν μπορώ να αποβάσεις. Κύριε Γραμμένε, θα έρθετε να συνεχίσετε ή να το συνεχίσουν. Συμπληρώσαμε τέσσερις ώρες να πάρουμε την παράταση, την πήραμε. Πρόεδρε, δηλώνουμε αποχώρηση λόγου υγείας. Ευχαριστώ πολύ που νάει το κεφάλι μου. Να σημειωθεί... Το υπαρρυθμό 1, δεύτερη αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκρασίας οικονομικών του 2018 και ψήφιση πιστώσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είχατε κάποια ερώτηση από αυτό? Ψηφίζουμε όχι, γιατί θεωρούμε ότι είναι απαράδειγτο τόσο γρήγορα να γίνουν τόσο πολλές αλλαγές στο τεχνικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι όχι και στο 6. Αυτό είναι σχετικά με το τεχνικό. Κύριε Παπαδόπουλε. Φυσικά, μέσα σε δύο μήνες τέτοιες αλλαγές στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού ψήφίσαμε. Και τέτοιες αλλαγές, δηλαδή, τι συμβαίνει τελικά. Μάλλον ο σεφ πάλι βάλει το χέρι του του Δημο. Είχατε ένα σεφ καλό. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Ο Πρόεδρε δεν μου έδωσε τον λόγο, ήθελα να πω δύο-τρία πράγματα. Λοιπόν, όπως είπα και στην προηγούμενη αναμόρφωση αγαπητής συνάδελφη από τη στιγμή που είχαμε τον απολογισμό του έντους, για το πώς ακριβώς κλείσαμε και πλέον ξέρουμε επακριβώς και όχι προϋπολογιστικά, το τι έχουμε στο χέρι μας. Έγινε η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε, βάσει και των απολογιστικών στοιχείων, να έρθουμε ακριβώς για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Και όπως σας είπα, επειδή άλλαξαν πολλές χρηματοδοτήσεις οι οποίες κυρίως είχαν να κάνουν με έργα από τη στιγμή που είδαμε ποιο ήταν το ταμείο μας, σας είχα προετοιμάσει ήδη ότι θα επακολουθήσει η δεύτερη αναμόρφωση, η οποία θα έρθει ουσιαστικά να αλλάξει τις χρηματοδοτήσεις στα έργα. Αυτό βλέπουμε λοιπόν εδώ να αποτυπώνεται, έτσι, χρηματοδοτήσεις οι οποίες κόπηκαν για παράδειγμα, οι οποίες συμπήρχαν από τα τακτικά. Εδώ βλέπουμε να αναπληρώνονται με χρηματοδοτήσεις οι οποίες υπάρχουν από την ΣΑΤΑ. Σύντομα ότι μπαίνουν κάποια έργα τα οποία κλείνουν από το 2015 με υπόλοιπα τα οποία βλέπετε να εμφανίζονται εδώ. Και το λέω αυτό γιατί κάποιος θα πει καλά το 2015, τώρα ξεχνικά που το σκεφτείκανε, έτσι. Έρχονται λοιπόν με κάποια μικροποσά όπως βλέπετε να κλείσουν έργα τα οποία υπήρχανε και τώρα η υπηρεσία είδε τι ακριβώς χρειάζεται για να κλείσουν. Δεν είχαν πει καν στον προϋπολογισμό ο οποίος είχε καταστροφεί. Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό. Τώρα το να σας πει ο κύριος Τουρκίδη συγκεκριμένα για το κάθε έργο, αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι υπάρχουν αλλαγές στις χρηματοδοτήσεις. Αυτό γίνεται. Αυτή είναι η σειρά. Πρώτα πρέπει να εξηγεί ο αυτούς που εισηγείται το θέμα, για να μπορούμε μετά να κάνουμε κάτι άλλο σημαντικό. Δηλαδή μετά από αυτή την εξήγηση νομίζω ότι δεν πρέπει να έχει κάτι αντίστοιχο. Προσπαθεί ο ίδιος να πει κάτι άλλο. Δεν μου λέει τώρα αν δεν έχει κάποια αναμόρφωση στον πρώτο μήνα. Άρα, λοιπόν, με τις εξηγήσεις οι οποίες έχουν το δοθεί κυρίως, γιατί βλέπω ότι εμβαλέται τη σάτα σε πολλά κομμάτια του εγκέντρικού γράμματος. Ευχαριστούμε κ. Βέρος, παρακαλώ. Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, εγώ από ό,τι θυμάμαι στα όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια που είμαι δημοτικός σύμβουλος, πρώτη φορά έρχεται τέτοια εκτεταμένη αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Και, αγαπητοί συνάδελφοι, φοβάμαι ότι δεν είναι και σύνομο. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σύνομο χρήματα που είναι από σάτα, που έρχονται για συγκεκριμένα έργα. Όταν έρχονται χρήματα από σάτα, έρχονται για συγκεκριμένο έργο. Δεν μπορείς να παίρνεις τα χρήματα και τα πηγαίνεις σε άλλο έργο. Λοιπόν, εγώ έχω την επιφύλαξή μου. Άφησε μου, μπορώ να λέω. Εντάξει, εσείς μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Εγώ σας το λέω. Εγώ θα καταγραφεί. Έχουμε τις επιφυλάξεις μας, αλλά κυρίως τι? Τι αποδεικνύεται? Αποδεικνύεται ότι και ο προϋπολογισμός, αλλά και το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίσαμε πριν από δύο μήνες περίπου, και ήταν τέλος του 2017, δεν ήταν πραγματική. Μας ζητήσατε να εγκρίνουμε προϋπολογισμούς που δεν είχαν καμιά σχέση και τεχνικό πρόγραμμα που δεν είχαν καμιά σχέση. Και καλά κάναμε και δεν ψηφίσαμε. Διότι εδώ βλέπουμε ότι διαγράφονται έργα, μπαίνουν νέα έργα τα οποία δεν υπήρχαν στο τεχνικό πρόγραμμα. Ναι βεβαίως γίνονται και αναμορφώσεις γίνονται και τροποποίησης. Όχι αυτής της έκτασης επαναλαμβάνω, δεν είναι δυνατόν. Αλλειώνεται ουσιαστικά η πρόταση της διοίκησης. Διότι εδώ μιλάμε για μια διαφορά των 4 εκατομμυρίων τώρα. Δηλαδή ζητάτε μια τροποποίηση τεχνικού προγράμματος της τάξης των 4 εκατομμυρίων αν είναι δυνατόν. Λοιπόν, εμείς είμαστε αρνητικοί για όλους αυτούς τους λόγους που είπαμε και στο 1 και στο 6. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο, ναι κ. Καλαδαρίδη παρακαλώ. Λοιπόν, καταρχήν η ΣΑΤΑ χρησιμοποιείται ακριβώς εκεί που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Δεν υπάρχει κανένα ερώτημα περί αυτού. Η ΣΑΤΑ έρχεται για έργα, δεν έρχεται για συγκεκριμένα έργα ονοματισμένα. Έρχεται γενικά για έργα και χρησιμοποιείται όπως βλέπουμε όλοι σε έργα. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, είχα πει κατά την πρώτη αναμόρφωση ότι όταν έχουμε τα απολογιστικά στοιχεία του έτος βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Να θυμίσω ότι ο προϋπολογισμός έγινε αγαπητής συνάδελφη με στοιχεία του Ιουλίου. Γιατί έτσι θέλει το ελληνικό κράτος. Για αυτός λέγεται προϋπολογισμός, έτσι. Όταν λοιπόν κλείνει το οικονομικό έτος και βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει τελικά ξέρουμε πώς ακριβώς θα ξεκινήσουμε να εκτελούμε τον προϋπολογισμό μας αφού όμως τον προσαρμόσουμε στα στοιχεία τα απολογιστικά τα οποία έχουμε. Και είχα πει ήδη στην προηγούμενη αναμόρφωση ότι αυτό το οποίο είδαμε ήταν ότι υπήρχε στο χρηματικό υπόλοιπο σε αυτό δηλαδή το οποίο μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά, έτσι. Υπήρχε εκεί μια διαφορά. Και σας είχα πει το... Δεν υπάρχει καμία τρύπα κύριε Παπαδόπου. Προσέχτε τι λέτε. Δεν ήταν τρύπα, όχι. Και το λέει το αμέσως επόμενο θέμα που έχουμε εδώ. Γιατί το άκουσα την προηγούμενη φορά. Α προσέχετε τι λέτε σας παρακαλώ πολύ. Και είπα λοιπόν ότι το χρηματικό υπόλοιπο δεν ήταν αυτό το οποίο υπήρχε στον προϋπολογισμό, είναι διαφορετικό. Και σας είπα ότι, γιατί το άκουσα, την προηγούμενη φορά στον προϋπολογισμό μας κατηγορούσατε γιατί έχουμε μεγάλο χρηματικό υπόλοιπο και επειδή τελικά το χρηματικό υπόλοιπο δεν ήταν αυτό το οποίο έπρεπε και τα χρήματα πήγαν σε έργα, σε προμήθειες, ΣΣΣ, τώρα μας κατηγορείτε γιατί δεν είναι μεγάλο. Να σας το ξαναθυμίσω κι άλλη μία φορά. Ευχαριστώ, νομίζω έχει και ο κύριος... Με την ίδια διαδικασία και τον ίδιο νόμο, δεν καταθέσατε και τον προϋπολογισμό του 2016, του 2017, του 2018. Τότε, γιατί δεν παρουσιάστηκε αυτό το φαινόμενο αυτής της εκτεταμένης, δεν κάνατε το 2017, όταν θυμάμαι να κάνατε άμεσα κάποιες τροποποιήσεις και στο τεχνικό πρόγραμμα, φέρατε και κάποιες αναμορφώσεις όπως φέρατε και όπως θα φέρνετε και από εδώ και πέρα σε κάθε συνενδρίαση. Αλλά εγώ, εμείς, δεν θυμόμαστε ούτε το 2017, ούτε το 2016. Δεν υπήρχαν άλλα πράγματα τότε. Παρακαλώ. Έχετε δίκιο, είναι ο ίδιος ο νόμος, βεβαίως, έτσι. Η διαφορά σας, το ξαναλέω, η άλλη μία φορά, έχει να κάνει με το χρηματικό υπόλοιπο, έτσι. Το οποίο είχε προϋπολογιστεί, αν θυμάμαι καλά, στα 16 και κάτι και είχε γίνει μεγάλη συζήτηση περί αυτού εδώ, έτσι. Τελικά, το νούμερο δεν είναι αυτό. Υπήρξε μια αστοχία στο θέμα του χρηματικού υπολύπου. Είχαμε βάλει λοιπόν έργα να χρηματοδοτηθούν από τα τακτικά, τα οποία φαίνονταν ότι θα μεταφέρονταν από το χρηματικό υπόλοιπο. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν, και το είπα και στην προηγούμενη φορά, τι πρέπει να κάνουμε υποχρεωτικά, για να εισασκελίσουμε το υπολογισμό, να τον προσαρμόσουμε και τι κάνουμε, αλλάζουμε τις χρηματοδοτήσεις στα έργα, έτσι. Τα βγάζουμε από τακτικά και τα βάζουμε από σάντα. Αυτό γίνεται. Και το αν υπάρχουν ξαφνικά έργα τα οποία εμφανίστηκαν, ενώ δεν υπήρχαν, νομίζω έχει να πει κάτι περί αυτού ο κ. Τουλκίδης. Λοιπόν, να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους, για να μην χαθούμε στη μετάφραση. Αν θα δείτε τα δύο τεχνικά προγράμματα που ψηφίστηκε και το καινούριο που διαμορφώνεται, τα έργα που λείπουν είναι τρία. Ίσως τέσσερα. Δεν λείπει κάτι άλλο. Αυτό που έγινε είναι ακριβώς αυτό. Προϋπολογίστηκε, το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει χάσει τέσσερα εκατομμύρια, είναι ένα 200 κάτω. Τα έργα είναι όλα εκεί. Αυτό που έχει γίνει είναι να μεταφερθούν έργα τα οποία είχαν τυχόν ανταποδοτικά ή τακτικά και να μεταφερθούν στη σάτα. Και πολλά έργα τα οποία μειώνουν το προϋπολογισμός τους θα ξαναμελετηθούν από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν από μεγάλα έργα τα οποία και δρομολογούμε άμεσα θα τα δείτε παρακάτω. Τώρα έργα τύπου 7.000 που είχαμε, είχαμε κάποια προϋπολογίσεις και κάποια έργα που ήτανε στρατηγικά, μικρά αλλά στρατηγικά έργα. Αυτά θα γίνουν, αλλά αυτή τη στιγμή που μαζεύεις για να ξαναοργανώνεις τον προϋπολογισμό σου, 7.000 έργου δεν χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα, το φτιάχνεις μεθάβριο με δύο υπόλοιπα από π.χ. την έγκληση των ασφαλτοστρώσεων που έχουμε, τώρα η οποία θα μας φέρει 250.000 ευρωπίδες στο ταμείο. Οι πολλές διαγραφές δηλαδή που φαίνονται εδώ έχουν πρώτον να κάνουν αυτό και δεύτερον να έχουν να κάνουν με συνεχιζόμενα έργα, έργα δηλαδή που θεωρούν να είναι συνεχιζόμενα και τα περνάμε ως καινούργια, τα διαγράφουμε ως συνεχιζόμενα από το τεχνικό πρόγραμμα και τα φέρνουμε ως καινούργια έργα, όπως θα τα δείτε παρακάτω. Συνεπώς για να μην χαθείτε στη μετάφραση όλο αυτό, γιατί η αλήθεια είναι ότι χάνεστε στη μετάφραση εδώ μέσα, τα έργα που λείπουν να το πω έτσι, η διαφορά δηλαδή καθαρή του τεχνικού προγράμματος είναι τέσσερα έργα, δεν έχει άλλα που λείπουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκεί. Επομένως ψηφίσαμε, δεν νομίζω ότι κατά πλειοψηφία γκρίνεται η δεύτερη αναμόρφωση. Το υπαρρυθμό 2 σύνταξη τριμμηνίας έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού Δ' τριμμήνου 2017. Κύριε Καλανταρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είναι λοιπόν η τέταρτη τριμμηνία του οικονομικού έτους του 2017, αγαπητοί συνάδελφοι. Και εδώ βέβαια μπορεί να δει κάποιος αν υπάρχει η τρύπα ή αν έγινε κάτι, τέλος πάντων επειδή έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Νομίζω έχετε όλα τα στοιχεία μπροστά σας. Αυτό το οποίο μπορώ να πω και το οποίο αποτυπώνεται πολύ εύγολοτα στην εισήγη στην οποία έχετε μπροστά σας. Είναι ότι στα τακτικά έσοδα τα νούμερα μιλάν από μόνα τους. Ότι λοιπόν έρχεται είτε απευθείας ως κάπ από την κεντρική διοίκηση, αλλά και αυτά τα οποία εσπράττουμε εμείς η εικόνα είναι πραγματικά όχι απλώς άρεστη αλλά είναι πάνω από το άριστο. Εκεί που παρατηρούμε τις μεγάλες διαφορές είναι στα έκτακτα έσοδα και συγκεκριμένα θα αναφερθώ στον κωδικό ο οποίος έχει να κάνει με τις επιχορηγήσεις για επενδυτικές ταπάνες που ουσιαστικά είναι τα έργα και άλλωστε εκεί συζητάμε επανειλημμένως κατ' ο συγκεκριμένο. Έχω λοιπόν εδώ να δούμε από πού προκύπτει αυτή η μεγάλη διαφορά και αναφέρομαι και στα έκτακτα έσοδα αλλά και στα αντίστοιχα έξοδα γιατί ως γνωστόν περνάει και στα δύο. Άρα αυτή η μεγάλη διαφορά την οποία βλέπει κάποιος και λέει μα εδώ εσείς προϋπολογίσατε 9395 και βεβαιώσατε τα 2 εκατομμύρια. Τι ακριβώς έγινε δεν κάνατε τίποτε έτσι. Αυτό λοιπόν αυτή η διαφορά σας τη λέω με πέντε νούμερα. 1.874 το παγωποιείο ένα τεράστιο νούμερο που καταλαβαίνετε, 2.250 το 21ο δημοτικό σχολείο το οποίο εντάχθηκε και δεν ξεκίνησε να εκτελείται, 500.000 για το έργο του ΕΟΚ απέναντι, άλλες 558.000 για το πολιτικό κέντρο το οποίο είπαμε μόλις προηγουμένως ότι επιτέλους ξέμπλεξε και προχωράει, αντίστοιχα άλλες 600.000-700.000 για το γνωστό έργο που έχουμε πολλά προβλήματα της Πεδόπολης. Αν προσθέσετε αγαπητοί στην άλλη αυτά τα 5-6 νούμερα τα οποία είπα εις συντομία θα δείτε ότι ακριβώς είναι το νούμερο το οποίο λείπει και προκεί αυτή η μεγάλη διαφορά. Είναι στο δικαστήριο, ακριβώς είναι η τιμή μονάδας, καλά το λέει ο κ. Σιμιτσί, θα καθοριστεί η τιμή μονάδας από το δικαστήριο έτσι ώστε να προχωρήσει μετά στην απαλτησία. Όσον αφορά επίσης αποτυπώνεται εδώ εύγολο τα έσοδα παρελθόν των οικονομικών ετών που πραγματικά γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά από την υπηρεσία των εσώδων και φαίνεται εδώ, το τι είχαμε προϋπολογίσει και το τελικά τι καταφέραμε να βεβαιώσουμε για πρώτη φορά, υπάρχει τεράστια διαφορά όπως βλέπετε και καταφέραμε να εισπράξουμε και πολλά περισσότερα από αυτά που είχαμε προϋπολογίσει έτσι. Πέραν αυτού, αυτό το οποίο μπορώ να πω και φαίνεται και εδώ μέσα είναι ότι να σας θυμίσω όταν μας μιλούσανε πριν λίγο καιρό οι ορκωτοί και λέγανε ότι παρουσιάζεται μια πολύ καλή εικόνα και μάλιστα λέγανε ότι ήταν η δεύτερη καλύτερη εικόνα από τον καινούριο Δήμο Καβάλασ όσον αφορά το τι χρήματα μεταφέρονται για να εξοβληθούν την επόμενη χρονιά, αυτά τα τιμολόγια που είχαμε πει ότι κόμπεται προς το τέλος χρονιάς και ήταν γύρω στα δύο εκατομμύρια αν θυμάμαι καλά πέρσι, φέτος η κατάσταση αγαπητής στην Άλυσφη είναι ακόμη καλύτερη, θα είναι η καλύτερη χρονιά που είχε ποτέ ο ενοποιημένος Δήμος Καβάλασ όσον αφορά τα ανεξόφυλλη τα τιμολόγια τα οποία μεταφέρονται από τη μια χρονιά στην άλλη. Έχω την αίσθηση, νομίζω το κάπου αναφέρετε και εδώ μέσα, ότι είναι γύρω στο ένα εξακόσα με ένα εφτακόσα, είναι ό,τι καλύτερο έχει καταφέρει να επιτύχει ο Δήμος Καβάλασ ο οποίος άρα πληρώνει και δεν έχει λιξιτρόθυμα από τη συνάληψη, αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό γνωρίζοντας όλοι σε τι κατάσταση βρίσκονται πάρα πολύ δύμη. Επίσης φαίνεται ότι στα έξοδα δεν έχουμε πουθενά υπερβάσεις, έτσι έχουμε λοιπόν μια πολύ καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και μια πάρα πολύ καλή πραγματικά τριμινία έκθεση για το τέταρτο τρίμινο, το οποίο ήταν άλλωστε και το κλείσιμο του έδους. Ευχαριστώ πολύ, αν υπάρχει κάτι. Κατευθείαν τοποθετούμε, Πρόεδρε. Όσον αφορά τα έσοδα πραγματικά και οι υπηρεσίες δουλεύουν καλά, δεν μπορώ να το αμφισβητήσω αυτό, δεν θέλω να το αμφισβητήσω, γιατί το αν δουλεύουν ή όχι οι καλά υπηρεσίες εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό και από την προηγούμενη υπηρεσία τη δική μας στο Δήμο και τη θητεία και τα δικά μας αποτελέσματα που φέραμε στο Δήμο για την οργάνωση την καλύτερη των οικονομικών υπηρεσιών και όλων των άλλων. Επίσης, το γεγονός της καλύτερης απόδοσης όσον αφορά την ύσπραξη, οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα οι νόμοι για τις ερρυθμίσεις και η ανταπόκριση των πολίτων. Θα προσθέσω επίσης και την στεναρή στάση που δείχνει μέχρι στιγμής η διοίκηση, όσον αφορά τις πληρωμές των οφειλών των επιχειρηματιών, δηλαδή όταν πρέπει να πάρει κάποια άδεια για το πεζοδρόμιο ή για το μαγαζί του κάποιος, προφανώς πρέπει να έχει εξοφλήσει ή να έχει ρυθμίσει τις προηγούμενες οφειλές του. Και βέβαια είναι μια συμπεριφορά, μια πρακτική που θα πρέπει να τη συνεχίσει η διοίκηση να μην ικανοποιηθεί από αυτό το αποτέλεσμα και αρχίσει τις χαριστικές πράξεις από εδώ και πέρα. Γιατί ακούω κάποια αιτήματα που διαμορφώνονται στην αγορά. Ναι, έτσι, θα είμαστε δίπλα σας, δήμαρχε, στη διοίκηση, για αυτά τα θέματα, να το ξέρετε, όπως το έχουμε δείξει μέχρι τώρα. Ναι, βέβαια. Το κάναμε και εμείς και πρέπει να το συνεχίσατε και πρέπει να το συνεχίσετε. Λοιπόν, τώρα, όσον αφορά… Όχι, όχι, δεν ψηφοφόρηκε κανέναν. Λοιπόν, ο Παπαδόπλος είναι πελάτης τους, ίσως. Λοιπόν, όσον αφορά τα έξοδα, όμως. Εδώ, θέλω να πω το εξής, αγαπητοί συνάδελφοι της Τουλειοψηφίας. Η πράξη αναλογισμού για το παγοπείο ήταν έτοιμη σχεδόν από τότε που παραδώσαμε τη διοίκηση. Και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Δεν θέλω να επεκταθώ στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καλή απορροφητικότητα των κονδυλιών του ΕΣΠΑ. Δεν μου αρέσει να τα ρίχνω όλα στην προησταμένη των νεωτέρων ή γενικά στην ασυνανοησία που πολλές φορές δείχνουνε άλλες υπηρεσίες προς τον Δήμο. Για μένα το βασικό είναι να είναι συνεχώς πάνω από το κεφάλι των άλλων ο αντιδήμαρχος, τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας και η δήμαρχος πάνω απ' όλα. Και εδώ νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη υστέρηση. Το ποσοστό 15% απορρόφηση για τις επενδυτικές δαπάνες είναι πολύ μεγάλη διαφορά, πολύ μεγάλο το ποσοστό της αποτυχίας. Επειδή αυτά είναι λεφτά που δεν είναι μονάχα ότι άντε και καλά πάμε καλά στην απόδοση των επενδύσεων αυτών και τελειώσαμε. Είναι λεφτά τα οποία διαμορφώνουνε μια άλλη καβάλα. Όλοι συμφωνούμε ότι αν απαλλοτριωθεί το παγωπείο, αν τελειώσει η Μεγάλη Λέσχη, αν τελειώσει η Καπναποθήκη, αν τελειώσουν τα ΒΑ, που ακόμα δεν τα είδαμε, τα ακούμε αλλά δεν τα βλέπουμε, βλέπουμε ωραίες μακέτες δικές μας. Ακόμα σήμερα τις μακέτες μας δείχνεται. Λοιπόν, αυτά θα αλλάξουν την καβάλα. Αυτός ήταν ο σκοπός. Δεν ήταν ο σκοπός να διαφημίζουμε την καλύτερη απορροφητικότητα και να λέμε κάνουμε καλή δουλειά. Άρα, λοιπόν, εδώ, παρά τα καλά λόγια που σας είπα όσον αφορά τα έσοδα, παρά τα καλά λόγια που θα μπορούσα να πω αλλά δεν χρειάζεται να τα πω από την πορεία των άλλων δικτών όσον αφορά κομμάτια από τα έξοδα, επειδή εδώ είναι πολύ σημαντικό αυτό το ζήτημα που ανέφερα για πολιτικούς λόγους, έτσι, όχι για άλλους λόγους, για πολιτικούς λόγους εμείς φιλίφιζουμε όχι. Ευχαριστώ πολύ κ. Σιμιτζή, κ. Παπαδόπυλο, παρακαλώ. Όχι, κ. Παπά, παρακαλώ. Ανοίξτε το μικρόφωνο λίγο σωρό. Στα τακτικά έσοδα, μπορείς να μου εξηγήσεις πώς βεβαιώθηκαν 226.000 και πράκτηκαν 546.000. Ήρθε στα λοιπά έκτακτα έσοδα, στα έσοδα λέει. Το καταλαβαίνω αυτό. Λέει τα τακτικά έσοδα 226.000 βεβαιώθηκαν και σπράκτηκαν 546.000. Τι σημαίνει αυτό. Λοιπόν, στον προϋπολογισμό μας είχαμε υπολογήσει ότι θα εισπαθούμε αυτά είναι τα οποία βεβαιώνονται για πρώτη φορά, δηλαδή ήταν από το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος, το 2016, είχαμε προϋπολογήσει ότι θα καταφέρουμε μέσα το 2017 να βεβαιώσουμε από το προηγούμενο οικονομικό έτος 226.000 ευρώ σε χρέη προς τον δήμο. Ανταυτού, καταφέραμε να βεβαιώσουμε το διπλάσιο, δηλαδή υπήρχαν και άλλα... Προτίστως να βεβαιώσουμε 546.000 βεβαίως και τελικά να εισπράξουμε από τα 546.000 που βεβαιώσαμε τα 376.000. Τα οποία είναι σχεδόν μια μισή με δύο, μια μισή φορά πάνω από αυτά που είχαμε προϋπολογής. Και η υπηρεσία όμως κατάφερε να τα βρει, γιατί πολλά από αυτά τα βρίσκει η υπηρεσία. Ένα παράδειγμα θα σας πω, είναι αυτό που ζητάνε πλέον από τους συμβολεωγράφους, αυτή η βεβαίωση του ΤΑΠ, η οποία δεν ζητούνταν με νομοθέτημα το οποίο υπήρχε, άρα μπορούσε κάποιος να πάει να μεταβιβάσει την περιοσία του χωρίς ποτέ να προσκομίσει ότι είναι εντάξει με τους φόρους προς το δήμο, ενώ τώρα πλέον με καινούργια νομοθεσία είναι απαραίτητο, υποχρεωτικό, αλλιώς δεν μπορεί κανένας να μεταβιβάσει την περιοσία του με αποτέλεσμα να έρχονται εδώ αναγκαστικά, να βλέπει η υπηρεσία ότι δεν το είχαν δηλωμένο και να καλούνται πλέον όχι μόνο να υποβάλουν το κανονικό αλλά και πρόστιμο από πάνω. Το που με έκανε εντύπωση είναι η σπράξη υπέρ δημοσίο