3ο μάθημα Ψηφιακής Σχεδίασης / Διάλεξη 3 / Εκμάθηση του σχεδιαστικού προγράμματος AutoCAD - Ανδρουλιδάκη Μαρία (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2020)
Εκμάθηση του σχεδιαστικού προγράμματος AutoCAD: Θα κάνουμε κάποια παραπάνω πράγματα, τα οποία θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε για να σχεδιάσετε και τις πρώτες κατώψεις, ώψεις κυρίων κλπ. Αυτά που έχουμε να δούμε σήμερα, δηλαδή, είναι τα πρώτα πράγματα που θα χρησιμοποιηθείτε για να δοκιμάσετε και τις πρώτες κατώψεις, ώψεις κυρίων κλπ. Αυτά που έχουμε να δούμε σήμερα, δηλαδή, είναι το πώς βάζουμε κείμενα σε ένα σχεδιαστικό αρχείο που έχουμε ήδη φτιάξει, διαστάσεις, πώς κάνουμε διαγραμμίσεις και φυσικά μέσα από όλα αυτά και μια επανάληψη αυτού που έχετε κάνει με τις σχεδιαστικές εντολές, με την επεξεργασία αυτού των εντολών έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα κατάλληλο σχέδιο που μπορεί κάποιος να το δει μετά και να φτιάξει, για παράδειγμα, μια κάτωψη. Ας περάσουμε λίγο και να δούμε τι είναι αυτά, σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, έτσι ώστε να μπορέσετε και εσείς να προχωρήσετε στα επόμενα σχέδια που θα προσπαθήσετε από μόνοι σας να κάνετε. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με το να ελέγξουμε, καταρχάς, από εδώ, αν είναι ανοιχτά τα SNAP που θέλουμε, δηλαδή να θυμίσουμε ότι αυτά εδώ είναι αυτά που μας βοηθάνε τα εργαλείο, που μας βοηθάνε μια γραμμή μας να πιάσει μια άλλη γραμμή όταν πάμε να τη σχεδιάσουμε από το τέλος, από τη μέση της, το κέντρο ενός κύκλου να βρούμε, δομή δύο ευθιών, να κάνουμε μια επέκταση ευθείας, καθετότητα και ένα οκοντινότερο σημείο. Κάποια από αυτά μπορούμε να τα σβήσουμε, αν δεν τα χρειαζόμαστε όλα, έτσι ώστε να αφήσουμε λίγες επιλογές και μετά, ανάλογα με τις ανάγκες, να μπορούμε να ενεργοποιήσουμε κάποια από αυτές. Αφήνω λοιπόν αυτές, κοιτάω να είναι από εδώ, τσεκαρισμένο με μπλε, αυτό το εργαλείο, οπόμενως να είναι ανοιχτά τα SNAP, μπορούμε πάντα αυτές τις εδολές να τις δίνουμε και από εδώ. Δηλαδή να πληκτρολογήσω, oh SNAP, off, on. Δηλαδή, oh SNAP, θα μου εμφανίσει αυτά που είδαμε πριν, να επιλέξω αυτά που θέλω και να πατήσω OK για να πετρατήσει. Ελέγχω πάντα ότι αυτά εδώ είναι απενεργοποιημένα, δεν θέλω αυτή τη στιγμή να περάσω πολυκέστητας με έλεση κάτι τέτοιο, οπόμενως με ένα γρήγορο έλεγχο, κρατάω τα SNAP που θέλω και πατάω OK. Το άλλο που θα θέλαμε, επειδή στις κατόξεις γενικά είναι πολύ βοηθητικό να έχουμε ανακροτημένη την καθετότητα γιατί συνήθως σχεδιάζουμε σε όρθο mode, δηλαδή σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές, να έχουμε αυτό εδώ το εργαλείο ανοιχτό. Και το άλλο που μπορούμε να βλέπουμε ή όχι είναι ο κάναγος. Ας τον αφήσουμε, είναι βοηθητικό. Εδώ λοιπόν μπορούμε να πάμε και να επιλέξουμε καταρχάς να σβήσουμε αυτά εδώ και να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε μια τυπική κάτωψη. Έχω μπροστά μου ένα σχέδιο λοιπόν που μου λέει ότι θέλει να κάνω μια γραμμή 10 μέτρων που ξεκινάω από οποιαδήποτε σημείο, βλέπετε δεν είναι όπως τα τελευταία μαθήματα, αντιμάστευτοι χαρεβάλοι από αρχαία ξόνον, κάποιοι συγκεκριμένες, ενδεκταγμένες. Στην φάση αυτή δεν μας χρειάζεται και είναι πιο πολύ νόημα όταν θέλουμε να είμαστε προσονοπονισμένοι και τοποθετημένοι στο χώρο, για παράδειγμα σε ένα τοπικραφικό. Σε ένα σχέδιο ενός κτήριου, αυτά μπορεί να αναφθέρεται, οποιοδήποτε σημείο δηλαδή είναι η κίνηση μου, οπότε πατάω ένα σημείο στην οθόνη και δείχνω την κατεύθυνση. Βλέπετε δεν μ' αφήνει να πάω νοξά, μπορώ να πάω και τη γραμμή μου. Και της λέω πόσο μήκος θέλω να έχει. Για παράδειγμα 10. Αυτό το 10 θυμίζω είναι στις μονάδες που είχα δώσει στην αρχή, στο units. Πατάω ask να φύγω λίγο από την εντολή. Και βλέπετε έχει κάνει μια πολύ μικρή γραμμή. Γιατί έκανε τόσο μικρή θα πείτε είναι 10 μέτρα νέγεται, μπορεί κλίμακα που βλέπω αυτή τη στιγμή στο σχέδιο να είναι τέτοια, έτσι ώστε το 10 μέτρα να είναι πραγματικά κάτι τόσο μικρό. Μπορώ να το μεγαλώσω αυτό με τα εργαλεία τα zoom, θα τη βάζω από εδώ, zoom, extents, όπου θα γίνει πολύ μεγάλο βέβαια. Ή ακόμα πιο εύκολο σε συνηθισμένες ask and undo, από εδώ πάντα μπορούμε να πάμε πίσω μία, δύο, τρεις φορές στις εγκολές που έχω δώσει. Μπορούμε με τη ροδέλα του pontiq, άμα πάμε κοντά στο αντικείμενο που θέλουμε να μεγεθύρουμε, να κυλίσουμε τη ροδέλα προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθεση και οδήστοι θα μεγαλώσει το αντικείμενο. Και πατώντας τη ροδέλα, να εμφανίσουμε το pan, να το μετακινήσουμε σε άλλου σημείο της οθόνης. Ας το επαναλάβω για να το κάνω πιο μεγάλο. Και έχω πλέον αυτή τη γραμμή των 10 μέτρα, σε μια ικανοποιητική κατάσταση, έτσι ώστε να τη βλέπω και να συνεχίσω να σχεδιάζω. Στο σχέδιό μου λοιπόν, που έχω μπροστά μου, όπως εσείς δεν το βλέπετε αυτή τη στιγμή, αλλά εγώ ξέρω ότι πρέπει να συνεχίσω με 7,95 προς εδώ. 7,95. Προσοχή λίγο εδώ, το κόμμα, τα δεκαδικά, πρέπει να το δώσουμε με τελεία. Αν θα το βάλω και βάλω κόμμα, όπως θα λέγαμε 7,95 λέμε, άμα όμως στο ότοκα του κόμμα, να του δώσω και το 95, δεν θα καταλάβει ότι είναι ένας δεκατός αριθμός, θα καταλάβει ότι είναι συτεταρμένες, όπως θυμάσαι τα προηγούμενα μαθήματα, το γη και το ψυ, που αρίζαμε με κόμμα. Ο κομμένος προσοχή εδώ, έχουμε τελεία. Τελεία 95, πέντε. Έχει σχεδιαστεί και αυτή η γραμμή. Για να δω, αυτές οι δύο γραμμές έχουν τόση διαφορά. Αυτή ήταν 7,95 και αυτή ήταν 10 μέτρα. Θα κάνουμε έναν έλεγχο. Αν να είχα πάρει ένα κύκλο για παράδειγμα. Εδώ. Και του έλεγα κάνε μου έναν κύκλο με ακτίνα, βλέπετε στη γραμμή εντολών πάντα, εμφανίζει σπέσιφα έδειος του κύκλου. Λοιπόν θέλω 10. Ήταν εδώ. Άρα, ελέγχω, βλέπω ότι αυτή η γραμμή είναι σωστή. Αυτή εδώ είναι πιο μικρή, αλλά ακόμα 95 είναι κάτι λογικό. Για να το ελέγξουμε λοιπόν, 4,795, ότι είναι όντως τόσο, από εδώ το κέντρο, 7,95.95 και ο δεύτερος κύκλος είναι πραγματικά εκεί που θέλω. Αυτά για να τα σβήσω. Καταρχάς μπορώ να βγαίνω πάντα με escape από τις εμπορές που είναι. Και για να σβήσω κάτι, μπορώ απλά να πάω να το επιλέξω, και να πατήσω delete. Θα προσέξετε εδώ ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνω στον Ισσοί το ίδιο πράγμα. Δηλαδή, για να σβήσω κάτι, μπορώ να το επιλέξω και να κάνω delete. Μπορώ να το επιλέξω με τον τρόπο που σας είχε δείξει στα προηγούμενα μαθήματα ο διδάσκων, αυτό εδώ. Αν θέλω ένα, δύο αντικείμενα. Αν δείστε από εδώ, να επιλέξω μόνο αυτό που είναι μέσα στο σχήμα. Όλα αυτά λοιπόν, και άλλα πράγματα, μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας είναι σωστός και ο άλλος λάθος. Είναι θέμα που εσβολεύει το κάθε χρήσης του προγράμματος να κάνει τις εργασίες που έχει να κάνει. Να συνεχίσουμε λοιπόν εμείς με το σχήμα μας. Παίρνω μία γραμμή από εδώ προς εκεί. Μήκος 6,6. 6,6 λοιπόν. Προς τα κάτω να κατέβω σε ένα μήκος 0,65. Να συνεχίσω προς τα εδώ. Σε ένα μήκος 3,40. Και να κατέβω προς τα κάτω. Ιδανικά αυτά θα πέσουν είναι και ένας τρόπος ελέγχου. Βλέπετε πέφτει το ένα πάνω στο άλλο. Όντως με κάθε τη γραμμή πέφτει εκεί. Έχουμε κάνει λοιπόν ένα βασικό σχέδιο το οποίο είναι η εξωτερική τύχη ενός τύπεκου διαμερίσματος. Ας περάσουμε τώρα να δούμε πράγματα τα οποία δεν τα έχετε μάθει ως τώρα. Αυτά που είδατε ως τώρα είναι τα πράγματα που τα έχετε διδαχτεί. Από εδώ και πέρα θα δούμε πώς θα κάνουμε κάποιες καινούργιες εδωλές για εσάς. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε αφού έχουμε εδώ έναν τύχο που ξέρουμε ότι έχει πάχος 30 εκατοστά μας δίνει ο κατασκευαστής θέλω επομένως αυτή τη γραμμή να την κάνω μια παράλληλη μετατόπιση προς τα μέσα για τα 30 εκατοστά. Για να το κάνω αυτό χρησιμοποιώ το εργαλείο offset δηλαδή η παλέτα αν βλέπετε εδώ πάνω στις εδωλές πάνω στην παλέτα που δείχνει το όνομα. Επομένως λοιπόν με την παλέτα modify με τη λέγω το εργαλείο που θέλω και περιμένει από μένα πάντα στη γραμμή εδωλών βλέπω τι είναι αυτό που περιμένει να κάνω και μου λέει είμαστε λοιπόν στην εντολή offset στην παλέτα modify και μου λέει πόσο θέλεις να είναι αυτή η απόσταση που θα γίνει το offset εδώ λοιπόν πάω και πληκτρολογώ εγώ 30 εκατοστά αν έβαζα 30 πληκτρολογούσα 30 έβαζε 30 μέτρα στην ουσία ο μέλος προσοχή έχει να κάνει με τις μονάδες που έχω δώσει άρα το 30 εκατοστά φαίνεται ότι δεν είναι 30 για να πάμε λοιπόν εδώ δείχνω το αντικείμενο μου λέει select object offset και εγώ θέλω να συνεχίσω δηλαδή να κάνω το ίδιο και για άλλα αντικείμενα βγαίνω λίγο από την εντολή για να ξαναδούμε κάποια πράγματα με αρχή την παίρνω offset distance βλέπετε εδώ το κρατάει το 0,30 δηλαδή δεν χρειάζεται κάθε φορά να ξαναδίνω όταν δεν έχω αλλάξει αυτή την εντολή μπορεί να κρατήσει την απόσταση μου λέει διάλεξε λοιπόν την offset distance αν συμφωνώ με το 0,30 το δείχνω πατάω apply enter και μου λέει δείξε μου το αντικείμενο που θέλεις να κάνεις προς τα πού γιατί μπορεί να πάει προς τα πάνω ή προς τα κάτω του 0,30 το στάμπου είναι ένα από εδώ ή από εδώ εγώ θέλω την κάτω μορφιά οπότε σχεδιάζω το επόμενο που θέλω να κάνω το ίδιο εδώ εδώ εδώ και τελειώνω το σχέδιο με αυτά εδώ οι γωνίες θα μου πείτε ότι οι γωνίες πρέπει να τις βουλέψουμε με το εργαλείο chamfer που το είδατε δει και στα προηγούμενα μαθήματα είναι το εργαλείο που είναι πάλι από την παλέτα modify είναι αυτό εδώ chamfer βλέπετε το βλέπω δεν φανείζει και αν αφήσω λίγο το ποντίκι παραπάνω δίνει και οδηγίες λοιπόν λειτουργεί η κάθε εντολή αυτό βλέπετε έχει φύγει την εντολή απλά το επέλεξε τι πρέπει να κάνω δεξί κλικ repeat chamfer εδώ δεξί κλικ το ποντίκι repeat και αυτό για να μην ξαναπηγαίνω εδώ το μπορούσα κάθε φορά να πατάω εδώ πάλι δεν χρειάζεται και με αυτό τελειώνω το σχήμα όμως έχω τους εξωτερικούς τύπους έχω κάνει παράλλη μετατόπιση και έχω το βασικό σκελετό τον εξωτερικό του διαμερίσματος αν αυτό έχει εσωτερικές διαρρυθμίες και τα λοιπά θα πρέπει να πάω να δείξω εδώ τα χωρίσματα των ατοματίων ας κάνω για παράδειγμα μια γραμμή εδώ στο κέντρο βλέπετε αυτό είναι το midpoint θυμάστε από τα snap δείχνεται μέσω της γραμμής και πάω λοιπόν θα πάρω ξανά την εντολή της γραμμής για να μου κάνει εδώ ένα χώρισμα για παράδειγμα στα δύο γιατί μου το πήγε εκεί και όχι ρεζόδια για να το ξανακάνω να το δείτε πήρα το midpoint μου δείχνω ότι θα πάει εκεί με βάση το όρθο εδώ που το έχω ενεργοποιημένο αλλά μου το πήγε εκεί παράλληλα αυτά γιατί θυμάστε ότι υπάρχει η εντολή midpoint στο snap που μένως έπιασε το μέσο αυτής της γραμμής αν εγώ θέλω να βλέπω σε πραγματικό χρόνο αυτό το που θα πάει ακριβώς μπορώ να απλά ενεργοποιήσω από εδώ το όρθο mode οπότε βλέπετε είναι αδέσμευτη η γραμμή μου μπορεί να πάει κατευθείαν εκεί που θέλω ας κάνω το ίδιο εδώ που πάνω από εδώ να πάει ίσια κάτω θα έπρεπε να ενεργοποιήσω το όρθο αν θέλω το midpoint με βοηθάει με το τελονάκι ή το headpoint εδώ ας τις βίσω λίγο αυτές τις γραμμές εγώ τώρα θέλω να κάνω με το midpoint από τη μία μεριά δηλαδή από εδώ και από εδώ να πάω οριζόντια βγαίνω προς τα εδώ και στο που πήγα όσηχη και να ανέβω μετά και να φέρω κάθετη εδώ να φέρω κάθετη επειδή με το όρθο με βοηθάει όταν δεν είναι αναμένω το τράσινο φωτάκι εκείνο και πάω κάπου πιο πέρα απλά περνάει τη γραμμή όπου την έφτιαξα αυτή η γραμμή μπορεί να κοπεί το κομμάτι που περισσεύει είναι από εδώ trim πώς τη δουλεύω αυτή την εντολή επίσης και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ο τρόπος που συνηθίζω εγώ είναι να δείξω μέτρα που θέλω να πάει δεξί, click και να δείξω το κομμάτι που θέλω να πετάξει escape και βγαίνω από την εντολή ας κάνω και εδώ μια παράλληλη μετατόπιση ένας ουτερικός τύχος θα το κάνω να είναι στο 10 εκατοστά, άρα πρέπει να αλλάξω εδώ 0.10 εδώ το ίδιο και εδώ και να κάνω και εδώ ένα τσάνφερ για να τα ενώσω έτοιμο αυτή τη στιγμή έχω μια εσωτερική τυχοπία και ένα κλειστό χώρο μέσα στο διαμέρισμα, αυτός δεν θα πρέπει να έχει μια πόρτα για παράδειγμα, αν θέλω να κάνω μια πόρτα θα πρέπει αυτή η γραμμή, υποθέσω ότι είναι το άνοιγμα να διακόπτεται επομένως, αν ξέρεις ένα συγκεκριμένο μήκος πόσο θέλω να είναι εδώ ή πόσο μεγάλη θέλω να είναι η πόρτα μπορώ να το σχεδιάζω για παράδειγμα με έναν κύκλο να πάω από εδώ λοιπόν με ακτήνα 90 εκατοστά οπότε πρώτα θα είναι 90 το σχεδίασα κάνω και λίγο zoom και να κόψω το κομμάτι που περισσύπηκε προς εκεί η εντολή τρίμινε το αντικείμενος πού θα πάει δεξί κλικ, ή θέλω να πετάξω παίρνω, το σβήνω και πάω από εδώ μια μικρή κάθετη γραμμή υπάρχει μέσα από τα OSHNA η δυνατότητα να πέτρω κάθετες αυτή εδώ, την ενεργοποιώ τώρα λοιπόν πέτρω αυτό βλέπετε, μου εμφανίζει την καθετότητα οπότε σχεδίασα τη γραμμή δεν θέλω να πετάξω αυτό το υπόλοιπο κομμάτι, αν πάω απλά να το επιλέξω θα σβηστεί όλη η γραμμή μπορώ να πάω να χάνω την εντολή τρίμι, όπως είδαμε ο μέλος να κόψει αυτό, περισσεύει θα σας δείξω όμως έναν αλλάκτικό τρόπο μπορώ, χωρίς να έχω καμία εντολή, δηλαδή έχω escape είμαι έξω από όλες τις εντολές, περιμένει από μένα να επιλέξω αυτό και στην ουσία πιάνοντας εδώ με το αριστερό κλικ του ποδικιού να το τραβήξω και να το πάω εκεί που θέλω και escape πηγαίνω εντάξει δεύτερος τρόπος για να κάνω κάτι έκανα λοιπόν 90 εκατοστά από εδώ αυτόν τον τείχο και θα φέρω από εδώ από πάνω ένα αναδύστικο τείχο έτσι εδώ στη μέση θα μείνει η πόρτα που θέλω για να δούμε πως το το κάνουμε αυτό από εδώ προς τα πάνω για γρήγορο τρόπο σχεδίαση repeat line από εδώ προς τα πάνω εντάξει θέλω εδώ αυτό να είναι μια πόρτα την οποία μπορώ να τη δω πάλι με ένα κυκλάκι από εδώ ξεκινώντας ή με ένα τρόπο που μάθαμε πριν λίγο να κάνω offset αυτή είναι εδώ τη μικρή γραμμή όσο προς τα πάνω όσο θέλω να είναι το άνοιμα αν θέλω για παράδειγμα να είναι 90 πόρτους 0.9 και του λέω κάνω offset αυτό προς το εκεί στο 90 οπότε τώρα απλά πρέπει να πάω και να μεταφέρω, γίνω από την εργασία offset και να μεταφέρω αυτό εκεί γίνω αυτό εκεί και έχει τελειώσει το άνοιμα που ήθελα αυτά λοιπόν αρχίζω να σχεδιάζω σιγά σιγά από μέσα τους χώρους που θέλω όταν θελήσω να κάνω μια διαγράμμιση εδώ γύρω γύρω για να δείξω πού είναι η τύχη θα χρειαστεί να του δώσω την εντολή hatch εδώ λοιπόν βλέπουμε την εντολή hatch που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πάντα μέσα στο μενού που είναι γραμμές σχεδίασεις δηλαδή key line ο κύκλος, το τόξο αυτή εδώ λοιπόν είναι η εντολή hatch ας το βάλουμε αυτό το μενού πάνω να μην μας ανοιχλεί είναι πλεύω και δείχνω σύμφωνα με τις οδηγίες που μου λέει πάντα κάτω τι είναι αυτό που πρέπει να κάνω να δείξω λοιπόν ένα σημείο μέσα στο σημείο που θέλω να σχεδιάσω μόνο που θα πάω εκεί, θα πατήσω από το κουπί θα κάνει μια διαγράμμιση η διαγράμμιση όμως είναι με τόσο μεγάλες αποστάσεις το ένα από το άλλο, αυτό μπορώ να το δω από το πάνω πενταχτάς βλέπω ποιο είδος διαγράμμιση από τη λέξη εφ. αν πάω στο sorry να το κάνει ένα συνεχές σχέδιο μπορεί να πάω να δείξω κάποια από χθες ή εδώ στο μενού να δείξω κάποια διαφορετική διαγράμμιση ανάλογα με το τι θέλω να κάνω υπάρχουν μεγάλες βιβλιοθήκες σε σχέση με αυτά τα εργαλεία δηλαδή μπορώ να προσθέσω πάρα πολλά πράγματα μια τυπική όμως διαγράμμιση είναι αυτή εδώ αυτό που μπορώ να διαφορετικήσω είναι η κλίμακα της διαγράμμισης δηλαδή πόσο κοντά θα είναι η μια γραμμή από την άλλη βλέπετε εδώ όταν το πατήσουμε μπορούμε να πάμε και να τα τροποποιήσουμε αυτά ή ακόμα μπορούμε και να πάμε και να πληκτρονογήσουμε εδώ το νούμερο που θέλουμε να βάλουμε αν δηλαδή θέλω να πάω και να πατήσω 0,2 βλέπετε ότι έχει γίνει πολύ πιο πυκνή η διαγράμμιση θα το κάνω λίγο ακόμα πιο μικρό θα το κάνουμε 0,1 νομίζω αυτή είναι μια καλή διαγράμμιση για τους συγκεκριμένους σχέσεις το άλλο που μπορώ να αλλάξω από εδώ είναι η γωνία με την οποία φαίνονται αυτές οι γραμμές συλλοξές γραμμές που εμπανίζονται και πέρα από αυτό μπορεί να κάνω κι άλλα πράγματα τα οποία εφόσον σας ενδιαφέρουν μπορείτε να ασκοληθείτε και να τα προχωρίζετε εδώ, εντάξει και ξανά πάλι και αυτό το μικρό κομμάτι που δεν είχαμε φτιάξει για να είναι τελειωμένο το σχέδιο βλέπετε λοιπόν ότι έχει γίνει η βασική διαγράμμιση αλλά εγώ ήθελα αυτή εδώ η διαγράμμιση και να μην έχει αυτήν εδώ τη γραμμή που το διακόπτει θα έπρεπε να πάω να φτιάξω λίγο τα σχήματά μου έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το σημείο και να είναι ενιαία μεταξύ τους να δούμε λίγο πώς θα το έκανα αυτό αν θυμάστε υπάρχει μέσα στο μενού modify υπάρχει η αδολή break αυτή εδώ μου δίνεται δυνατότητα να κόψω εδώ δηλαδή αυτό το κομμάτι οπότε μετά να είναι πλέον κοινή επιφάνεια αυτό εδώ με αυτό εδώ να το αντιλαμβάνετε ως ένα αντικείμενο συνεχίζει λοιπόν κανείς κάνει τις υπόλοιπες τυχοπίες και μετά έρχεται κάποια στιγμή να βάλει τα κείμενα δηλαδή τα κείμενα που λένε τι είναι ο κάθε χώρος τα κείμενα για να τα βάλουμε είναι το μενού είναι αυτό εδώ είναι το μενού με τα text αν δεν είναι ενεργοποιημένο μπορείτε να πάτε από το toolbars και να το βρείτε από εδώ αλλά ακόμα και όταν δεν είναι ενεργοποιημένο η βασική εντολή υπάρχει είναι αυτό το α αυτό το α λοιπόν μου δίνει τη δυνατότητα να κάνω multi line text με τα κείμενα υπάρχει μέσα στο βασικό μένο του draw βλέπετε είναι αυτό εδώ απλά όταν ανοίξω το εξειδικευμένο text τότε έχω και όλες τις υπόλοιπες αυτές δυνατότητες θα ξεκινήσω μόνος από το α εδώ λοιπόν πάω και του δείχνω που είναι αυτό που θέλω να μου γράψει έστω ότι θέλω να γράψω ένα κείμενο εδώ δείχνω πού είναι αυτό που θέλω να γράψω και πληκτρολογώ έχει μεγάλη κλίμακα τι θα πρέπει να κάνω για να το αλλάξω για να το αλλάξω αυτό θα πρέπει να πάω από εδώ και να δώσω κάτι που να είναι ανάλογο με αυτό που θέλω να εμφανίσω πόσες φορές μικρότερο δηλαδή να σκεφτώ τι χρειάζεται να είναι αυτό για να κάνουμε λοιπόν ένα κείμενο από εδώ με 0,25 για να γράψουμε κάτι μάλιστα ο μέλος νομίζω μπορούμε να το κρατήσουμε το 0,25 μπορούμε να αλλάξουμε πίσω να το κάνουμε ελληνικά δηλαδή με το όμορφο τρόπο με το alt shift στο πληκτρολόγιο μας να γράψουμε ελληνικά και να βάλουμε και κεφαλαία και ώρα που είμαστε έτοιμοι ας πετάξουμε αυτό που δεν το χρειάζομαστε πια που ήταν η τεχνή μας ώστε να το πετάξω βγαίνω escape τελείως έξω από εντολή το εφυλαίνω και κάνω glit λοιπόν ας βάλουμε το μονού στην άκρη πάλι να έχουμε χώρο και θα έχουμε εξήγηση γραφείου θα επιλέξω το α και μου λέει ότι το αρτικό text θα έχει μέγεθος 2,5 και βλέπετε ότι είναι πολύ μεγάλο επομένως εγώ τι πρέπει να κάνω εδώ πρέπει να πάω να τρέω να τρέω και να το διαφαροποιήσω που θέλω να ξεκινήσει το κείμενο μου εδώ μου λέει η ύψος εδώ κάτω στο μενού το ύψος θέλεις να είναι αν δεν θες το συγκεκριμένο όπως υπάρχει επομένως για να επιλέξω να πάει στο ύψος ή κάνω εδώ το κλικ στο ποδίκι μου ή πατάω απλά το πρώτο γράμμα που είναι το h και πάω εδώ και πληκτρολογώ 0,25 από εδώ και έπειτα τα κείμενα που θα βάζω θα είναι αυτού του μεγέθους και του δείχνω μέχρι που είναι το κουτάκι που θέλω να γράψει έχουμε βάλει τα κεφαλαία μας και βάζω λιμνικά και γράφω τη λέξη που θέλω να πληκτρολογήσω πατάω έξω και το έχει αποθηκεύσει αν θέλω τώρα να το μετακινήσω αυτό μπορώ να το επιλέξω με το αριστερό κλικ να πατήσω να το πάω στη θέση που θέλω καθίστε εδώ έχουμε ένα τεκστ να λέει σαλόνι για να δούμε το ύψος βλέπετε έχει κρατήσει το 0,25 επομένως απλά συνεχίζω να γράφω του τρόπου που ήθελα σαλόνι έξω πατάω, αν πατήσετε enter θα μας πάει να γράψουμε μια δεύτερη σειρά από κάτω επομένως θα μπορούσαμε να γράψουμε δεύτερη σειρά από κάτω κάθε enter πηγαίνει από κάτω εκεί πηγαίνουμε ένα βήμα πίσω και πατάω ένα κλικ με το ποντίκι μου έξω για να το κρατήσει έτσι λοιπόν αυτά είναι για να ξεκινήσουμε να βάζουμε κάποια συνηθισμένα τεκστ αν πατήσω το δεύτερο εργαλείο μου για τα τεκστ το single line text έχει τη διαφορά ότι μπορώ να του δώσω καταρχάς ώστε από πού να το γράψει κατάει βλέπετε πάλι την 0.25 στην γραμμή εδωλών λέει 0.25 επειδή έχω εναρκωτό όρθο πηγαίνει μόνο σε συγκεκριμένη κατευθεία αν το ενεργοποιήσω μπορώ να του δώσω την κατεύθυνση που θέλω εγώ αυτά τα κείμενα μπορούμε να τα διαφοροποιήσουμε να τα τροποποιήσουμε, να τα περιστρέψουμε όλα αυτά με τα μενού που μας δίνουν μέσα από τη βασική παλέτα εδώ βλέπουμε κάτω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε σκέιντ δηλαδή να πάρουμε ένα κείμενο να διαλέξουμε τα αντικείμενα που θέλουμε ώστε όχι να είναι μέσα για να τα πιάσει να τα διαλέξουμε όταν τελειώσουμε πατάμε enter και από εδώ και πέρα να του δώσουμε τι θέλουμε να το κάνει με βάση αυτό το σημείο το base point θέλει εδώ αριστερά να το διαλέξουμε θα του δώσουμε μια scale factor η οποία να είναι δύο φορές μεγαλύτερη είναι ως προριθμησμένο για να το αλλάξουμε τρεις φορές μεγαλύτερη και πατάω enter βλέπετε ότι έχει μεγαλώσει θα πρέπει να το πιάσω να το μετατοπίσω να κάνω αυτό που θέλω αν δεν επιθύμω να πρατήσω την αλλαγή που έκανα κάνω undo και πήγε πίσω αυτά λοιπόν από αυτά τα menu το text style μπορεί να καθοριστεί να του δώσω δηλαδή συγκεκριμένα αν θα είναι bold, αν θα είναι κανονικά αν θα είναι πλάγιες γραμμές αν θα είναι bold με πλάγιο εδώ το ύψος που θέλω να έχει διάφορες φωνίες και τα λοιπά οπότε να τροποποιήσω θα γράφω και τον τρόπο που φαίνονται δεν θα χρειάσει να δούμε πολλά πράγματα εδώ παραπάνω ας περάσουμε στο θέμα των διαστάσεων οι διαστάσεις στο Otoca αναφέρονται ως dimensions βλέπετε ήδη υπάρχει και εδώ στο menu το εργαλείο dimension αλλά πάντα μπορούμε να πάμε να το ενεργοποιήσουμε και από αυτή την παλέτα και είναι αυτή εδώ πλέον ας βάλουμε αυτή εδώ στην άκρη η παλέτα και να δούμε την καινούργια παλέτα που φέραμε που είναι η dimension είναι αυτή εδώ με αυτή λοιπόν μπορούμε να πάμε και να δώσουμε για παράδειγμα επιλέγοντας το πρώτο εργαλείο να μου δώσει μια διάσταση από εδώ εδώ για να τη γράψει το πάνω αντίστοιτα να πάω το ίδιο εργαλείο για να κάνω μια διάσταση από εδώ εδώ στο πλάι όταν όμως δω ότι για κάποιο λόγο πρέπει να τα αλλάξω αυτά γιατί σε σχέση με την κλίμακα του σχεδίου μου είναι αυτά πολύ μεγάλα δεν μικρά, δεν φαίνονται, δεν θέλω να φαίνονται αυτά τα βελάκια αυτά όλα μπορώ να πάω να τα τροποποιήσω από το dimension properties ομένως ή να πληκτρολογήσω τη σχετική εντολή ή να πάω από εδώ να το βρω για να αλλάξω μέσα το dimension style να πάω modify και να αλλάξω όλα τα properties που σχετίζονται με τις διαστάσεις υπάρχουν πάρα πολλά το καλό είναι ότι έχει αυτό το μενού το οποίο μου δείχνει σαν preview τι είναι αυτό που κάνω δηλαδή τι θα πάει και θα αλλάξει για παράδειγμα αν πάω πίσω κάτι δείχνει την αλλάκη κατευθείαν εδώ πριν να πάω να την εφαρμόσω στο σχέδιό μου μπορώ να το τροποποιήσω από εδώ είναι αυτό που πρέπει να αλλάξουμε 0.25, ας το κάνουμε να δούμε πόσο φανεί βλέπετε αυτά τα βελάκια τώρα μήκρυνα οι αριθμοί είναι πια πολύ μεγάλα οπότε θα πρέπει και αυτά να τα τροποποιήσουμε και να τα ακυρώσουμε να μη φαίνονται καθόλου θα πιάσουμε από την αρχή θα δούμε ότι υπάρχουν στο πρώτο μενού αυτές εδώ οι επιλογές οπότε να τα διώξω άμα δεν θέλω τα βελάκια ή να τους αλλάξω το σκέιν εγώ ας τα βάλω να μη φαίνονται και επίσης να μη φαίνονται και αυτές εδώ οι γραμμές καθόλου η απόσταση που υπάρχουν μπορεί να αλλάξει και αυτή από εδώ να αλλάξουμε επίσης εδώ αυτές εδώ όταν φυσικά είναι ανεκοποιημένα γιατί όταν είναι ακυρωμένα δεν έχει νόημα βλέπετε πότε ενεργοποιούνται και πότε όχι για να πατήσω ένα οτί για να το κρατήσω ας πάμε στο επόμενο εδώ μπορούμε να δείξουμε εφόσον κρατάνε τα βελάκια τι μέγεθος θέλουμε να έχουν γωνίες μεγέθη ακόμα και το χρώμα που θα έχουν τα γράμματα δηλαδή μπορούμε να βάλουμε τις γεστάσεις να είναι με κάποιο τρόπο να εμφανίζονται ας πούμε το χρώμα που μπορούσε να είναι κόκκινο προχωράμε στο επόμενο πάλι παράμετρι οι οποίοι μπορούν να δείχνουν και το τρόπο που θα μου το δείχνει τις μονάδες που είναι πολύ σημαντικές αν θέλουμε να έχουμε καθόλου δεκαδικά, λίγα δεκαδικά δύο δετί, γιατί αν είχαμε τέσσερα δεκαδικά και ήταν να γράφουμε εδώ 795.00 θα ήταν υπερβολή και δεν θα είχε κανένα νόημα στο σχέδιο που τους άλλους θέλουμε να κρύβει δύο δεκαδικών όμως αυτή την ακρίβεια έχουμε δώσει να κάνει εδώ πέρα πάλι στη σχέση με τις μονάδες και τις ακρίβειες εσείς αυτό που θα θυμάστε θα είναι ότι από εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μία φορά το πλήθος των δεκαδικών που θέλετε από εδώ να φτιάξετε το χρώμα το είδος του κειμένου πόση απόσταση θα είναι από τη γραμμή 0.1 αν θα είναι οριζόντια ή αν θα ακολουθούν τη φορά της γραμμής και να κάνω ένα ok λίγο να δω τι είναι αυτά που έχω σχεδιάσει έτσι όπως τα έχω αυτή τη στιγμή αυτό που δεν παρατηρήσετε εδώ μόλις κλείσουμε είναι ότι αλλάξανε αυτά που ήταν σχεδιασμένα βλέπετε ενώ ήταν με μεγάλο μέγεθος προπογήθηκαν με βάση από τις ευνέζες ευμίσεις που έδωσα έτσι λοιπόν αυτές οι διαστάσεις πάντα βέβαια θα ήθελα να μετακινήσω αλλά ο αυτόματος τρόπος που το αποθετήθηκε διαφοροποιήθηκε με βάση το dimension style και το modify που το έδωσα από εδώ Αυτά είναι και τις διαστάσεις μπορείτε να δοκιμάσετε να τις χρησιμοποιήσετε για κάποια αντικείμενα για να δείτε πώς θα εμφανιστούν αν πέφτει σε λάθος σημείο μπορώ να το ξανά αλλάξω θέση εδώ εδώ γιατί πάντα μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικρές περιοχές και να μην εμφανίζεται καλά ένα μέγεθος ή ένα είδος χερμάτων οπότε επιλέγω ή να μην το δείξω αν δεν χρειάζεται ή απλά να το μετατροπίσω και με ένα escape να αφήσω τα σχέδια με τον τρόπο που θέλω να κάνω και μια ακόμα διάσταση εδώ κάτω για να έχω όλους τους χρησιμοποιητικούς τύπους προσοχή σας για αυτά να πιάνετε την εξωτερική γραμμή σημανσία από που είναι αρχή και το τέλος για να μου δείχνει η σωστή διάσταση με αυτή την εντολή που ήταν η εντολή Dimension Annotation που ήταν τα κείμενα και την εντολή Touch με αυτά λοιπόν κλείνει το σημερινό μάθημα μπορούμε να σταματήσουμε εδώ θα ήθελα στον ελεύθερο τέλος σας να δείτε λίγο γιατί είναι και θέμα συνήθειας να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εξηγείωσης και από εκεί και πέρα θα συνεχίσετε με τις ασκήσεις που θα σας στείλουμε Είμαι το μόνο σίγουρο ότι αν κάτι σας χρειαστεί είναι ένα σχεδιαστικό πακέτο όπως είναι το OTO ή κάποιες άλλες εταιρείες, αλλά οι αρχές λειτουργίες σε όλα αυτά είναι ίδιες, δηλαδή όταν μαθαίνετε στο ένα ισχύει γενικά χωρίς μεγάλης διαφοροπής και σε ένα διαφορετικό πακέτο Αυτά για το μάθημα σήμερα, ευχαριστώ και θα τα ξαναπούμε.