Oral history interview with Iason Doumbis / Interviewee Doumbis, Iason Interviewer Molho, Renna Date interview: 2015 July 01 Language Greek Extent 1 digital file : MPEG-4. Credit Line United States Holocaust Memorial Museum Collection, courtesy of the Jeff and Toby Herr Foundation (United States Holocaust Memorial Museum, 2015)
Interviewee Doumbis, Iason Interviewer Molho, Renna Date interview: 2015 July 01 Language Greek Extent 1 digital file : MPEG-4. Credit Line United States Holocaust Memorial Museum Collection, courtesy of the Jeff and Toby Herr Foundation: Έτοιμη να γίνει Καλησπέρα σας καλησπέρα θέλω να σας ευχαριστήσω που δέχτηκα κάναμε ξανασυναντήσει είναι για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση πείτε μου πως είμαι το όνομά σας κρέμα είναι μεγάλη μου τιμή που ξανάρχισε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση η εσόδου της πού και πότε γεννηθήκατε γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 φεβρουαρίου του 1930 πείτε μου και την οικογένειά σας από πόσα μέλη αποτελούν οικογένειά μου αποτελούνταν από τους γονείς μου εμένα και ένα και δυο μικρότερες αδελφές και νέο πατέρα σας ασχολείτο ακτή ήταν εκδηλώνει στις και μετά συνεργάστηκε με τον πεθερό του τον παππού δηλαδή σε μια επιχείρηση γεωργικών μηχανημάτων Μηλιώνη κλπ πώς λεγόταν ο τέρενς πέτρος του Moody's και πώς σε ποια περιοχή της πόλης καθώς στα όταν εγώ ήμουν μικρός τα πρώτα μου χρόνια στην περιοχή του Ιπποδρομίου τιμούν και μαθητής του δημοτικού σχολείου του γι τις Ιωαννίδη σχολίασε όπως λεγόταν από το όνομα του διευθυντού της σχολής εκεί στο σχολείο είχε βεβαιώσει μάθαινες δε θα είχα όχι δεν είχα συμμαθητές αλλά είχα φίλους διότι εκεί που καθόμαστε υπήρχε μια ένα φύλακας εβραϊκός και είχε έναν φίλο από αυτούς τους ανθρώπους τους εβραίους που ζούσαν εκεί το Ιπποδρόμιο κοντά δηλαδή κοσμήματα λέγων δε θυμάμαι το επώνυμο θύμα με το μικρό του όνομα και ο πατέρας η μητέρα οικογένεια σας είχανε φίλους εβραίους να βεβαιώσω πατέρας μου ως εκτελωνιστές της είχε πελάτες εμπόρους εβραίους δεδομένου ότι την εποχή εκείνη η αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν κυρίως στα χέρια των Εβραίων και πελάτες του για τις εισαγωγές του χρησιμοποιεί πιο υγιές τους χρησιμοποιούσαν τον πατέρα μου εκδρομή στη Γι' αυτό άλλωστε και πατέρας μου μιλούσε η έφτασε βραδιάτικα αυτές στους εσείς γνωρίζετε αυτά τα άτομα τους πελάτες του η θέα γνώρισα ορισμένους ως μικρό παιδί που πηγαίνει στο γραφείο του όπως τον σάιμον τον αυγό μεγάλες φίρμες της Θεσσαλονίκης επιχειρηματικές και οι γονείς είχαν εβραίους φίλους που είχανε βεβαιώσω πατέρας μου είχε ευρέως φίλους όπως θα δούμε παρακάτω τον συναντήσαμε και στις δύσκολες ώρες και μάλιστα κάποιοι από αυτούς τόνου προστατεύσαμε στη διάρκεια της πείτε μου για αυτούς τους φίλους γιατί φαντάζομαι ότι αντάλλασσαν επισκέψεις και τους συναντήσετε ναι ήμουνα μικρός βεβαίωση γονείς μου δήλωσαν τις επισκέψεις αλλά ποσοστό ήταν ένα φιλικό περιβάλλον για την οικογένειά μου οι εβραίοι διότι όπως είπαμε κυρίως εργασία του πατέρα μου είχε να κάνει με εβραίους οι εβραίοι συντηρούσαν διατηρούσαν αυτό το γραφείο που είχε αποτέλεσμα το εκτελεστικό μου είπατε ότι χάνει και φίλους να είχαν εκδώσει παρά δηλαδή πέρα από τις επαγγελματικές σχέσεις ναι ποια ήταν η αφορμή τις οποίες συνεργάζονταν θυμάστε ονόματα βεβαίως όπως σας είπα και με το ανάλογο είχε φιλία και με τον psy πατέρα ποίησης είχε φιλία και με άλλους που δε μπορώ να θυμηθώ το ονόματα τους βεβαίως είχε και με τον πόσοι είναι αυτοί δεν μπορώ να δω το όνομα του τότε αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει το όνομα του προσώπου που έσωσε το τέλος εντάξει πτωχό ΔΟΥ είναι στην στην πλακέτα στην πλακέτα είναι πόσα άλογα συμβαίνει είναι όχι γα να μας 3.1 πενταετή διακόψω για τεχνικούς λόγους παρακάλια ήρθε μια μέρα ένα καλός φίλος του ήταν μας σε σχέση κεραυνός μπορώ να σας πω ότι έγινε στη διάρκεια του του ολοκαυτώματος της γερμανικής κατοχής σχετικά με τον ΣΕΒ θέση αυτός μας θέση ξέρετε με τι ασχολούνταν με είδανε υφάσματα έμπορος και τον εμφύλιο οι γονείς πολύ μεγάλη ήταν φίλος του πολύ φίλος του αλλά βέβαια ο πατέρας μου έχει και πολλούς άλλους εβραίους φίλους που δεν θυμάμαι τα ονόματα τους τους οποίους είχαμε δει όταν έγινε το γκέτο της Θεσσαλονίκης πήγαμε και τους επισκεφθήκαμε για να συζητήσω πατέρας μαζί τους δυνατότητες διαφυγές στους πρωτύτερα πείτε μου Κούσας βρήκε σας O πόλεμος ο πόλεμος με βρήκε στο σχολείο το πρωί μάλιστα θα λέγατε στο σπίτι μας η αδερφή μου βγήκε για να πάρει τη μερίδα από το περίπτερο της γειτονιάς μας τότε καθόμαστε στην οδό αγίου δημητρίου απέναντι από το τουρκικό προξενείο και πήγε στο βουνό εφημερίδων απόληψη δικάζει δηλαδή ουσιαστικά δεν είχε μόνο εφημερίδες και επέστρεψε και είδε ότι κύριος Χαράλαμπος μου είπε ότι κηρύχθηκε πόλεμος και έτσι έμαθε από κείνη τη στιγμή ξέρω πια ότι έχουμε μπει σε εμπόλεμη κατάσταση και τι άλλαξε στην πόλη άλλαξε για εσάς δηλαδή τη δουλειά για μας πολύ γρήγορα άρχισαν οι βομβαρδισμοί από ιταλικά αεροπλάνα και επειδή το σπίτι μας δεν προσφέρονταν για για βομβαρδισμούς και κινδυνεύαμε νοικιάσαμε ένα διαμέρισμα στην οδό Τσιμισκή στο μέγαρο σίδηρο Σιδηροπούλου όπως λεγόταν γιατί τα μέγαρα της Θεσσαλονίκης είχαν τα ονόματα ελλήνων Canon κυρίως γιατί όταν επέστρεφαν στην Ελλάδα έκτισαν και ένα μεγάλο ήταν αυτό το συνήθειο βεβαίως βεβαίως και έμεινε εκεί διότι αυτό το μέγαρο στο οποίο υπάρχει και σήμερα στην οδό Τσιμισκή 63 νομίζω δεν είμαι βέβαιος για τον αριθμό εδώ τώρα 63 ήταν φύλακας αν δεν κάνω λάθος δίνονταν κάπου εκεί απέναντι από το Focus ναι απέναντι από το Focus είχε καταφύγει μέχρι το υπόγειο του Μεγάρου το θεώρησαν ως ένα καταφύγιο όπου όλοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας κατεβαίναμε για να βγει προφυλαχθούμε από τόνους βομβαρδισμούς υπολείπεται και εσάς είχε και ευρέως μήκους όχι δεν είχε μείνει στα κόμματα στο καταφύγιο ήταν όλοι πιστεύω οι χριστιανοί δεν υπήρχαν Εβραίοι για να περιπολούν ως εύλογη αιτία τραβώντας νέοι βομβαρδισμοί στο καταφύγιο και καλά έκανε θα λέγαμε με τα μα δεν υπάρχει ιστορικά είχαμε πρώτα σε ένα χωριό τόσα Λιβέρη από κάτι για το ένα συγγενής μας και Ford φορτώσαμε τα πράγματα μας ένα καροτσάκι ένα κάρο που είχε πατέρας μου διότι είχε μια επιχείρηση με τον πεθερό του που σας είπα και είχαν ένα μεταφορικό μέσο καθαρό δηλαδή τοπίο στο οποίο φόρτωσαν με τα πράγματά μας και δάνεισαν προς το Χορτιάτη διανυκτέρευσαν στο Χορτιάτη και καταλήξαμε σε ένα φορτίο χωριό Ζαγκλιβέρη αυτό έγινε πριν να έρθουμε και να εγκατασταθούν στο σπίτι της Κύμης και έξω οι ΗΠΑ και πόσο μείνετε εκεί μείναμε μέχρι την κατοχή μέχρι την ημέρα που μπήκαν οι Γερμανοί στην Θεσσαλονίκη όλων σήμερα κατοίκους αυτής της πόλης αυτό το διαμέρισμά τους όταν μπήκαν οι γερμανοί στη Θεσσαλονίκη ήσασταν βεβαίως όταν μπήκαν οι γερμανοί στη Θεσσαλονίκη παρέλασαν από την παραλιακή οδό διάφορα τανκς στα οποία ήταν ορθή γερμανοί και εγώ έτρεξα στην πλατεία Αριστοτέλους και της Ασί Έδεσσα στοχοποίησαν το λέω λοιπόν ήμουν πολύ νίκου συζητηθεί θάνατο τι γίνεται δε να μη χάσω καμία ευκαιρία στη ζωή μου και κατέβηκα στην πλατεία Αριστοτέλους και έβλεπα τα τανκς τα οποία επιμένω στη Θεσσαλονίκη και τα αεροπλάνα τα οποία πετούσαν από πάνω και πηγαίνω στο αεροδρόμιο του ΣΕΒΕ στο γερμανών και μου είχε κάνει εντύπωση ως μικρό παιδί ότι φορούσε γυαλιά διότι οι έλληνες η φτωχή δεν είχα γυαλιά γυαλάδα πουλούσαν κούριερ τόσο που δεν ισχύει πολλοί λένε άνθρωποι δε φορούσε γυαλιά πήρε για πρώτη φορά τόσους πολλούς ανθρώπους τους γερμανούς αυτός που ήταν στα τανκς όρθιοι να φοράει γυαλιά μια πρώτη μου εντύπωση από κει και πέρα αρχίζει η περιπέτεια της κατοχής πόσο πάντα ήσασταν κοιτούσαν ούτε εγώ είμαι στην άκρη του δρόμου της του παραλιακού και έβλεπα τα τανκς να περνάμε με τους Γερμανούς κατακτητές επί πόση ώρα περνούσαν τα επί πολλή ώρα υπήρχαν άλλοι Θεσσαλονίκη όντας λίγοι λίγοι ωστόσο ρωτούσαν τι έλεγαν οι γερμανοί αν δεν κάνω λάθος σε κάποια περίπτωση πέταξαν και σοκολατάκια και εγώ δεν πήρα γιατί δεν ήθελα να πάρω από τους κατακτητές σοκολατάκια πέταξαν σοκολατάκια πώς βρέθηκαν αυτά τα σοκολατάκια δεν ξέρω αλλά πέταξαν σοκολατάκια στα μικρά παιδιά που είμαστε εμείς εκεί γύρω λίγο αρνήθηκαν να πάρουν και τι ακολούθησε μετά από την είσοδο των Γερμανών μετά από την είσοδο των Γερμανών πλέον έχουμε όλα τα ΤΕΙ στέρηση του ελληνικού λαού γενικός και σιγά-σιγά άρχισε πλέον και οι περιπτώσεις των Εβραίων προκύπτει συγγνώμη ήθελα να ρωτήσω όταν λέτε για τις στερήσεις εσείς στερήθηκα τα κάτι κοιτάξτε εμείς στο σπίτι μας επειδή είχαμε σχέση με γεωργικά μηχανήματα δεν μιλούσε και με τέτοια πράγματα κατόρθωναν να πάρουμε κάποιο σιτάρι χαρτί και να κάνουν κάποιο αλεύρι με το ΝΑΤΟ κοστολογημένα να αλλάζει το καλέσουμε να το αλλάζουμε με πέτρες στις οποίες είχαμε χειροκίνητες με Κίνα κάνουν ψωμί από αυτό το αλεύρι επίσης υπήρχαν άνθρωποι τότε οι οποίοι γύρισαν στα σπίτια και έκαναν μακαρόνια είχε πεθάνει είχαν μηχανάκια με τα οποία έκαναν μακαρόνια και βεβαίως είχαμε στερηθεί το ψωμί τρώγαμε μπομπότα και όσο ψωμί μπορέσαμε να έχουμε από το αλεύρι αυτά γιατί αυτά σταμάτησε κάποτε και έπαψαν να έρχονται στο σπίτι μας αυτό το αλεύρι με το αλέθουν και να τρώμε το ψωμί απ' αυτό όταν το οποίο ζει μόνη μητέρα μου και άλλων στερήθηκαν δεν ως παιδί αισθανόμουν ότι κάτι πολύ άγριο συνέβαινε στην κοινωνία η βραδιά ακούγαμε και κάποιες πυροβολισμούς κάποιους ανθρώπους που σκοτωθεί τους σκότωναν στο δρόμο είδαμε τέτοια πράγματα και γενικά ο φόβος είχε κυριαρχήσει μέσα μου ο φόβος είχατε δει ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα να έρχονται να ζητάμε τροφεία το σπίτι σας είχατε δει τέτοια περ ενώ ζούνε νομίζω ναι όπως επίσης είχα δει ανθρώπους να είναι πεταμένη ως αυτόματα πάνω σε κάρα του δήμου σαν να επρόκειτο για σακιά ας πούμε και όχι για ανθρώπους δηλαδή αυτή ήταν αυτοί ήταν αυτό που πέθαναν από την πείνα έχω δει και νομίζω υπήρχε στη διαγώνιο ένα φωτογράφος που είχε τραβήξει μια φωτογραφία ένα ανθρώπου πεσμένο κάτω του κάτω από την πείνα και την κατάσχονται φωτογραφία οι γερμανοί και νομίζω ότι τονίζεται συναλλαγών γιατί τη φωτογραφία την έβγαλε στη βιτρίνα του μαγαζιού του και το θυμάμαι και αυτό σας είπα ήμουν ανθρώπους που γύριζα και δεν έμενα ας πούμε σε ένα μέρος πολλές ήταν οι σχέσεις των Εβραίων και των χριστιανών πριν από την είσοδο των Γερμανών πριν από την είσοδο των Γερμανών εντάξει ήταν τυπικές θα έλεγα αυτό δεν αφορούσε τη δική μου οικογένεια που που σας εξήγησα ότι είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση ήταν τυπικές και νομίζω πως σχεδόν δεν υπήρχαν και σχέσεις μέτωπο έτσι εκείνο το οποίο επικρατούσε ας πούμε ήταν μια επιφύλαξη απέναντι στους εβραίους και βεβαίως θα ήθελα να τοποθετηθώ χώρα το πάσχα με την ανάσταση στην πλατεία Ιπποδρομίου γιατί τότε ήμουν ακόμη στο ιπποδρόμιο κατοικούσε στον άγιο κωνσταντίνο συγκεκριμένα στην πλατεία λοιπόν έχει και έναν ένα αν φύγει ένα ομοίωμα ομοίωμα ανθρώπου και αυτός ο άνθρωπος που έχει κάνει η ΝΔ δες αυτό συμβολίζει τον Εβραίο εγώ Σημειωτέον είχαν φίλο εβραίο και ντρεπόμουν και δεν μπορούσα να καταλάβω δηλαδή TCG αυτό το πράμα έχει έναν συμβολισμό ο ιούδας προδότης εβραίους πώς άραγε Κούσα ΤΕΙ εκτός από αυτή την εμπειρία μειωτικά σχόλια για τους εβραίους όχι τώρα ήμουνα δεν νομίζω ότι για τους αλλά βεβαίως γενικώς σας λέω ότι θεωρούνται άνθρωποι του χρήματος επειδή έλεγχαν πράγματι την αγορά και αυτό δεν ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κόσμο αλλά σε συγκεκριμένα σχολεία δεν μπορώ να πω ότι άκουσα για να τα μεταφέρουν σε σας γινόταν καθόλου αντισημιτική και της πράξης προπαγάνδα στη Θεσσαλονίκη από τον ειδικό φαντάζομαι είναι καταρχήν δεν διάβαζα τότε εφημερίδες έβλεπαν μια οργάνωση 3Ε που υπήρχε η οποία ήταν μαζί στη σκηνή και μάλιστα κάνουν και παρελάσεις ντυμένη γερμανοί στρατιώτες όχι γερμανοί νομίζω ναι ενώ οι γερμανοί οι έλληνες στρατιώτες μενων πουλώ συνταγματάρχη όπως ακούμε του ελληνικού στρατού όποιος ήταν ναζιστής και έμενε εκεί κοντά στο στη δική μας περιοχή στην οδό παύλου Μελά το θυμάμαι σαν να τον βλέπω όποιος Μοντάνα αυτών των παρελάσεων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ένοπλη αυτό πότε το βλέπετε το βλέπω στη διάρκεια της κατοχής γινόταν παρελάσεις από ένα ας Αλή γεύμα τελοσπάντων ελληνικό ελλήνων οι οποίοι είδαμε τους γερμανούς αυτά τα τρεις ε τι σημαίνει σύντμηση 3Ε και αν υπήρχαν πριν από την κατοχή γης όσο υπήρχαν και πριν από την κατοχή δεν ξέρω τι σημαίνει πάντως ήταν ναζιστές φιλέτων βλέπατε και γιάννη Ράπτη και αντισημίτης βεβαίως όχι δεν μπορώ να πω ότι μπορώ να θυμηθώ πριν από δίπλα τους η στην κατοχή και η πος με τον ύπουλο αυτόν επικεφαλής δημιούργησε κενά ας κάταγμα ξέρουν μου άγημα όπως το ονομάσουμε στρατιωτικό τοπίο υπαλλήλων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πέρα από αυτό κανά είδατε κάποια βίαιη πράξη εναντίον των Εβραίων ξέρω μια φορά όταν ήμουν πολύ μικρός η ένα φωτιά να γίνεται και άκουσα ότι πρόκειται για την Μακάμπι ότι καίγονταν Μακάμπι νομίζω ποδιά ψάρι αυτό είτε η φωτιά αυτή στη Μακάμπι έγινε νωρίτερα από δεν έγινε ενώ πριν όταν εγώ ήμουν πολύ μικρός αλλά αυτό που λέω τώρα πρέπει να γίνει γύρω στα 35 πριν από τη δικτατορία του μεταξά ήταν Μακάμπι αυτή ήταν μια αθλητική οργάνωση εγώ ήξερα αλλά πέραν αυτού δεν ήξερε τίποτα για να βρέξει εβραϊκή εβραϊκή εβραϊκή και στο βάθος είδαμε μια φωτιά και κάτι καπνούς και ο πατέρας μου και κάνε τη Μακάμπι από όπου η θέα από το μπαλκόνι του σπιτιού μας όταν όταν μπαίναμε στην αγίου δημητρίου 40 40 πήγαμε στον άγιο δημήτριο με στην κατοχή όχι πριν από την κατοχή μου λέγατε για τις παρελάσεις των τρεις υψηλή των με επικεφαλής τον Πουλόπουλο μπροστά πόσο κοντά ήσασταν όταν βλέπετε αυτές κανένας δεν μπορώ να πω εμένα στο πεζοδρόμιο των δρώντων μόνο από τις οποίες περνούσαν ήταν κι άλλος κόσμος φαντάζει λίγος λίγος νένα μου υπήρχε λίγος κόσμος λέγανε κάτι σχολίαζαν δε λένε τίποτα προς τους βλέπαμε ούτε τους χειροκροτούσαν πρέπει να πω αλλά τους βλέπαμε πώς άλλαξε η ζωή σας αυτή τη στιγμή εκτός από την πείνα που εγκαταστάθηκαν εδώ οι γερμανοί καλά υπήρχε περιορισμός στην κυκλοφορία δεν είμαι εδώ με μετά από κάποια ώρα που νυχτώνει τελοσπάντων δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά που διαπίστωσε από κει και πέρα άκουγα αυτούς τους πυροβολισμούς τη νύχτα όταν είμαστε στο σπίτι μας δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα και είχαμε κάνει ζωντανές γιατί δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και πήγαν με το ζόρι επισκέπτεται μια διαφορά την οποία βίωναν γενικώς είχα έναν φόβο σχολείο πήγε πηγαίνανε πηγαίνω ήρθατε καθόλου να επιβάλλονται μέτρα στους εβραίους στην περίοδο αυτή λοιπόν μέτρα στους εβραίους για πρώτη φορά είδα να επιβάλλονται στην πλατεία ελευθερίας όπου βρισκόμαστε εδώ μπροστά πήγαν στο γραφείο του πατέρα μου όποιος δεν είχε πια δουλειάς κράτους όμως το γραφείο στο άλμπερτ ευρέως πάλι στην Θεσσαλονίκη λίγο παρακάτω από την πλατεία Ελευθερίας στην οδό Κατούνη και πήγαινα να δω τον πατέρα μου και είδα οτι πρέπει να συμβαίνει στην πλατεία ελευθερίας και πρόσημο όπως σας είπα η βούληση και κατέβηκα στη γωνία της πλατείας κι στην οδό Βενιζέλου και γωνία Μητροπόλεως και ενώ η συγκεντρωμένους εβραίους μέσα στην κάψα του καλοκαιριού ιούλιος του 1942 να τους βάζουν να κάνουν ασκήσεις επίδειξης διάφοροι αστυνομικοί γερμανοί φερετζέ νταμάρι η οποία ήταν ανάμεσά τους και τους ρωτούσαν διά με τους ρυθμούς που βαδίζουμε ρ όσους εβραίους έπεφταν από τη ζέστη και από την εξάντληση και κοινοτοπία να κάνετε πάρα πολύ κακή εντύπωση οπωσδήποτε κι αυτό όπως σας είπαμε έκανε πολύ περισσότερο όμως ότι στο σημείο που ακριβώς πού βρισκόμαστε στο γραφείο μου υπήρχε ένα παλιό κτίριο το οποίο ήταν ναυτική διοίκηση των γερμανών και κατεβαίνουν αυτές και ενδεχομένως και εξωτική δεν μπορούν από και πήγαιναν μέσα πού ήταν οι εβραίοι στην πλατεία απέναντί τους δηλαδή γιατί είμαστε ακριβώς στην πλευρά της πλατείας και βασάνιζαν και αυτοί οι άσχετοι με την υπόθεση οι γερμανοί θέλω να σας ρωτήσω ευθύνης πού ακριβώς στεκόμαστε στα σε τι απόσταση σε πιο σημείο στο σημείο στην άκριτη όλων των Βενιζέλου και Μητροπόλεως κήπου ενώ Βάρδας και Αναγνωστόπουλος τώρα το κατάστημα το οποίο μπορούμε να το βλέπουμε από το γραφείο μου τώρα λοιπόν εκείνη τη γωνία ένα από τους εβραίους που ήταν συγκεντρωμένοι και προσθήκες στην κορυφή της πλατείας όπου είναι ήταν η νίκη τράπεζες κάποτε υπήρχαν τραπεζάκια όπου τους καταχωρούσε αν και τους χωρίζουν σε ομάδες για να του στήνουμε όπως αργότερα πληροφορήθηκε από ένα φίλο μου οπωροπωλείο έξι νότα όνομά του στην οδό Κομνηνών Πολυφύτου με ωραίο όποιος κοντάρια έντονα ανίερο ο Daniel όταν Αγαπητός μου φίλος ταινίες πιο μάκης γιος του λοιπόν και μου ήταν ένα από αυτούς στους οποίους έστειλε σε καταναγκαστικά έργα κάτω τα μετά απ'αυτό το τη συγκέντρωση στην οποία τους μάλιστα υποδέχθηκε τους καταγράψουν αλλά και να και τους βασάνισαν ερευνούν εκτός από τους Γερμανούς υπήρχε κάποιος άλλος που φρουρούσε τους εβραίους εκεί στην πλατεία μπορώ με βεβαιότητα να πω αλλά νομίζω υπήρχε καταρχήν ένα αστυνομικό σώμα που λεγόταν 100 ταχεία το οποίο έχει σχηματιστεί τότε Έλληνας χωρίς έλληνες χωροφύλακες αυτή δεν ήτανε ενταγμένη μέσα στην κανονική χωροφυλακή ήταν ανεξάρτητο σώμα που είχε την έδρα του και αυτό το είδα στη ΧΑΝΘ στο κτίριο της Valencia και με έναν πολύ αυστηρό αξιωματικό που τους έβλεπα και πιθανόν κάποιοι από αυτούς να ήταν στην περιφρούρηση άρα δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα νομίζω ναι για πόσα άτομα μιλάμε ήταν συγκεντρωμένα στην πλατεία πόσα παίρνει αυτή πλατεία πάνω από 1000 άτομα τουλάχιστον 1000 εδώ τώρα βρίσκεται και το μνημείο το εβραϊκό υπάρχουν έθιμα στις ηλικίες ναι βεβαίως από το 25 ετών τα αίτια και πάνω επιπτώσεις όλα εγώ έμεινα δηλαδή κάποια ώρα ένα μισή ώρα τουλάχιστον γιατί μετά έφυγα και πρέπει να τους είχαν αρκετές χώρες γιατί τους κρατούσαν για να τους καταχωρίσουν σε κάποια δε βιβλία τα οποία είχαν στα τραπεζάκια που σας είπα στην κορυφή της πλατείας με τους καταχωρίσουν για να τους χωρίζουν σε ομάδες και να τους πληρώνουμε τα στα καταναγκαστικά έργα όλους τους στείλαμε στα καθαρά δεν μπορώ να το ξέρω αλλά τουλάχιστον το φίλο μου το δάνειο αυτό έστειλαν και μου έλεγε τραβήξει Chloé αν θυμάστε όταν παρακολουθούσα ούτε 10 το πρωί καύσεων καύσωνας τι να σας πω δηλαδή πέφτουν από τη ζέστη και επιπλέον από τα βασανιστήρια και τους κουβάδες νερό τους βασάνιζαν και τι κάνατε μετά μετά πήγα στο γραφείο του πατέρα μου αλλά δεν θυμάμαι τι έγινε τελείωσε εκεί ωστόσο όμως φωτογράφησε τη σκηνή έμεινε για πάντα στην μνήμη μου τώρα για τα ύδατα και αυτό πρέπει να σας πω έδινε η μιλούσαμε γιατί μέτρα λήφθηκαν εναντίον των Εβραίων νέα ακολούθησε κοιτάξτε μέτρα θυμάμαι στα τραμ είχανε τους εβραίους τους επέτρεπαν να μπουν καθίσουν μέσα στις κανονικές στα κανονικά καθίσματα που είχαν τα τραμ αλλά τους κρατούσαν στην στην ΕΣΣΔ προσθέστε στη στην αρχή στην πλατφόρμα που υπάρχει στα τραμ στην στο πρώτο κομμάτι των τραμ σαν να ήταν η μια να είχαν κάποια αρρώστια να μας κολλήσουν στους άλλους που ήμασταν μέσα αυτό ήταν το πρώτο που η ως διάκριση έναντι των Εβραίων αργότερα είμαι κάποια άλλη διάκριση να επιβάλετε νομίζω στα καταστήματα είχαν βάλει το άστρο του Δαβίδ η κατείχαν πάλι στα καταστήματα των Εβραίων ποτέ το είδατε αυτό εκείνη την εποχή ότι από όταν άρχισαν πλέον και το οποίο δεν τους βάζουν στο και το φόρτε της ενώ 43 τιεν με τι εννοείτε εννοώ ότι από το 43 ήταν φανερό πλέον ότι οι Γερμανοί ασχολήθηκαν με το θέμα των Εβραίων και Θεσσαλονίκη ήταν μια ευρέως πολύ είχε 50000 Εβραίους και τον τρόπο και το πρόγραμμά τους ήταν όπως αποδείχτηκε να τους εξολοθρεύσουν πείτε μου τι εννοείτε με τα εγκαίνια του τους βάλαν στα και επείγον εννοώ το εξής στην οδό Βασιλίσσης Όλγας πάνω από τη βάση ισο όχι προς την πλευρά της θάλασσας όπως το επάνω κομμάτι υπήρχαν πάρα πολλοί εβραίοι που ζούσαν η μεγάλη μάζα των μέσω άστον Εβραίων ζούσε εκεί στην Βασιλίσσης Όλγας στην ίδια δώσανε οι πολύ πλούσιοι εβραίοι έχουν κάτι καταπληκτικά σπίτια όλα αυτά έχουν γίνει πολυκατοικίες τότε λοιπόν τραβήχτηκε μια γραμμή ασκούμενο ήδη ότι από την βασιλίσσης όλγας και πάνω όλο αυτό το κομμάτι που ξεκινούσε την μπάλα διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης που είναι τώρα το δημαρχείο μέχρι και πέραν από την 25η μαρτίου αυτό λοιπόν ας πούμε όλο αυτό το τμήμα θεωρηθεί και για το στην αρχή τους εβραίους της επέτρεψαν να βγαίνουμε ένα άστρο το οποίο τους είχανε βάλει από το γκέτο μετά τους απαγόρευσε να βγαίνουν από το για το γιατί άρχισε σιγά-σιγά η μεταφορά τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ποιος φορούσε αυτή τη νοητή γραμμή σ' αυτόν είναι μια τεράστια περιοχή να σας πω θαρρείς και δεν φορούσε κανένας και ημέρα είχαν υποταχθεί και είχαν μείνει εκεί μέσα λυσσασμένη ενώ δεν νομίζω ότι φοβερίζει δεν θυμάμαι να υπήρχαν φρουροί ετσι η ηγεσία των Εβραίων τους είχε πει ότι θα τακτοποιήσει προφανώς και περιμένω άδικα θα γίνει αλλά φύλαξη δεν υπήρχε δεν νομίζω ότι η πάντως ελληνική αστυνομία πρέπει να τους φόρους θέλω να σας ρωτήσω πώς βρέθηκαν εκεί ένα μικρό παιδάκι εσείς μένατε στην Τσιμισκή ναι είχατε κάποιον συγγενή πώς βρέθηκαν διχασμένοι αλλά κυκλοφορούσε σασί στην πόλη και όταν πληροφορήθηκα ότι δημιουργήθηκε φωτό και το είμαι περίεργος να δω και αυτό και πήγα προς τα εκεί και η αυτό τον εγκλεισμό και επίσης ο πατέρας μου έχοντας πολλούς εβραίους φίλους με πήρε ένα φορά και πήγαμε σε ένα οργάνωση σε κάποιο ίδρυμα που υπάρχει εβραϊκό σύνοδο μίζα έχει των Ματάλων ιδιώνυμο αν το προφέρουν σωστά όπου μπήκαμε μέσα πού ήταν όλοι οι φίλοι του στην πόλη φίλοι του στην αυλή και συζήτησε μαζί τους και γίνετε κάνει τι θα κάνετε είχαν όλοι υποτάχθηκε δεν τολμούσαν να συζητήσουν για τη διαφυγή τους από κει ενα πράγμα το οποίο έχει αποτυπωθεί μέσα κυβερνώσα τα βιβλία που διάβασα μετά η πόρτα πώς και γιατί δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί δέχτηκαν την υποταγή τους από ευθύνη της ηγεσίας θα ήθελα να μου πείτε γι αυτό που είδε και μου είπατε ότι είδατε άνδρες στην αυλή του Μάτα Νότη λαοί βίωναν ανώδυνα βιολί μάλιστα τι άλλο είδατε γιατί χάρισε στον πιο άμεσα στον αετό μπήκαν μέσα με τον πατέρα μου είδατε κάτι άλλο όχι μόνο αυτό αλλά η άστον και τον μετά μόνος μου με την περιέργεια που έχουν την Αρχική περπάτησε στις γειτονιές αυτές που σας είπα και η πίστα ήταν διώροφα σπίτια δεν ήταν Μέγαρα έχουν γίνει τώρα και η τους εβραίους να έχουν βγάλει τα έπιπλα τους τα πράγματα τους τα κουζινικά τους όλα αυτά σε τραπέζια έξω από τα σπίτια τους και να τα πουλάνε σε χριστιανούς οι οποίοι περνούσαν και αγόραζαν και ένα χρήματα τα οποία νόμιζαν ότι θα αξιοποιήσουν κάποτε το είδα αυτό το φαινόμενο σε δρόμους που είχαν και εβραϊκά ονόματα διάφοροι δρόμοι και είναι το είναι αυτό σε διάφορα σπίτια να πουλάνε οι άνθρωποι τάση τα πράγματά τους χωρίς ακόμη να έχουν συνειδητοποιήσει τι τους περίμενε νομίζω ότι μπορώ να πω ότι θα διευκολυνθούν στο ταξίδι που θα κάνουν και θα αποκτούσε κάποια χρήματα για το ταξίδι και εκεί που θα πήγαιναν αυτό έγινε στο 44 43 αυτό έγινε στην περιοχή πουλάει επιστήμης ράχη και όπερα στελέχη και πόστα πέρα σε έναν παράλληλο δρόμο προς την βάση λύσης φορώντας πολλοί δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά αλλά νομίζω και φτωχοί εβραίοι οικονόμου είχατε πάει σε καμία άλλη συνοικία Εβραίων όπως λ.χ. πειρατές θυμίζει έχει στη βασιλίσσης όλγας 100 μόνο εκεί δεν είχα πάει δηλαδή όταν άρχισε μετά τους ευρέως χαβιέ εκεί όπως είπα να τους περνάνε με τις φάλαγγες και να τους οδηγούν προς το βαρόνου χιρς το παλιό σιδηροδρομικό σταθμό εγώ βγήκα πάλι στην Εγνατία για να τους δω και να συμμετάσχω σ'αυτό το οποίο αυτή βίωναν σε αυτό το δράμα των Εβραίων και έτρεχα σαν μικρό παιδί αποδίδουν καμάρας που μέχρι την αγία Σοφία ιδίως στην Αριστοτέλους βλέποντας και θέλοντας να τον προσέχουν και κάνα φίλο όπως η των έργων που ήταν μεταξύ αυτών που έφυγαν τρίβετε του ήταν η έντονη τον ψάξε τον έψαξαν νομίζω θα τον έβλεπα πόσο κοντάρι ήσασταν στην πομπηία αυτή δύο ποια περπατούσε στην πλατεία δίπλα στο πεζοδρόμιο και η εκπομπή αυτή είτε στο δρόμο στην Εγνατία μετά μπουκαλάκια με κάποιες βαλίτσες κλπ προχωρούσαν μόνον που δεν βγήκαν για 9 παιδιά κλπ σ'αυτή την πορεία κύριε εγώ ήμουν κοντά δίπλα και υπήρχαν αστυνομικοί που τους φύλαγαν εμείς δεν βάζουμε μυαλό οι έλληνες αστυνομικοί νομίζω 9% τέταρτος σανίδα ένοπλης πεσμένη οπλισμένοι μπορούσε είδατε μήπως κάποιον ξέφευγε δεν είδε κανέναν ξεφεύγει απ' έξω μόλο ότι Δημήτρης Τζάνας τράβηξε κάποιον φίλο τόπο μέσα κάπως πιο όταν ακούσετε από τον ίδιο τον ζαν γιατί ήταν φίλος μου άλλωστε ήμασταν μαζί όταν δόθηκαν τα βραβεία έπονται όπως ονομάζεται ξέρω σ'αυτούς που έσωσαν εβραίους και θα πάρει το βραβείο για τους γονείς μου ήταν Δημήτρης Τζάνας πείτε μας για αυτό εσείς ίσως ανοίγω λύσσας ναι αυτού αυτών που σας ανέφερα προηγουμένως τον φίλο του πατέρα μου κάποτε μας τον έφερε αποτέλεσμα στο σπίτι αυτό στον Ισπανό ευρέως και του συνδυασμένα θυμίστε μου το όνομα του είπαμε όπως είπε μας να σε χάσει μας έμφαση τόνιο και αργότερα θα σου το πω αυτό λοιπόν κάποια στιγμή καταρχήν καταρχήν αδερφός του και πεθερός του κου κου κου κου γιος του που έχει πάρει κόρη της από την οικογένεια στη ναι όπως το διαπίστωσε εκ των υστέρων ο αδερφός λοιπόν του φίλου του μαρσέλ χάσει και του φίλου του πατέρα μου έφερε διάφορα πράγματα κάποια χαλιά στο σπίτι μας για να τα κρατήσουμε όταν πότε θα επέστρεφαν γιατί περίμεναν ότι τους Ισπανούς ευρέως τους μαζέψουν όπως και έγινε λοιπόν έφερε χάλια και διάφορα άλλα αντικείμενα και ένα βάζο γιαπωνέζικο ξύλο τοπίο το βάλαμε στο κέφαλος καλώ τους κι όμως κινείται μάλλον για αυτό μην τυχόν και το αγγίξετε να μάθει τίποτα και θα το παραδώσουμε στις εμπρός όπως και έγινε μετά λοιπόν μετά από λίγο καιρό αφού μας έφεραν αυτά τα πράγματα πατέρας μου έφερε το ματς σε χασίς στο σπίτι μας γιατί είχαν ειδοποιηθεί ότι πρόκειται να τους κάλεσε να παρουσιαστούν κάπου να συγκεντρωθούν Ισπανό εβραίοι δεν ξέρω αν θα τους πήγαινε στα στρατόπεδα η θα τους πηγαίνουν όπως τελικά νομίζω τους πήγα στην ισπανία αν δεν κάνω λάθος και τον έφερε και έμεινε στο σπίτι μας για ορισμένες μέρες κλείσαμε τα παντζούρια για να μην πάρει χαμπάρι Τώνια γιατί τα μικρά σπίτια και cool κοντά στο δρόμο δεν ήταν τόσο φαρδύς όσο είναι τώρα επομένως δεν θέλει μητέρα και πατέρας να δουν ότι έχουμε ανέφερε ότι είναι έτοιμο το πιάσουμε λοιπόν έμεινε για ένα διάστημα ίσως ένα μηνός και μετά πήγαν στο Ασβεστοχώρι όπου παριστάνει τον αγρότη σε ένα θύμα ένα φίλου του πατέρα μου μπίρα ονόματι αρχιτέκτονα που είχε ένα κτήμα στο στο Ρετζίκι και εν συνεχεία ΟΠΑΔ Erasmus πηγή και τον πήρε τον φίλο του τον μασέρ χάσει δε ξέρω αν ηττήθηκαν σαν υπάλληλοι των του ΣΕΤΕ το SETE Ρόμνει πως και τον έβαλα μαζί τους στο τρένο τον συνόδευσε ως Λάρισας κάπου όπου είχαν πλέον ιταλική περιοχή και μπορούσε να κυκλοφορήσει κάπως πιο ακίνδυνα και τον άφησε και πήγε στην αθήνα αργότερα το 1948 όταν λίγο κατατάχθηκαν μετά το της 3ο γυμνάσιο στην Αεροπορία πήγα στην αθήνα και Πειραιά και η Thomas εργασία σε ένα δρόμο απέναντι από τη μητρόπολη των αθηνών και και τον μίλησε και συζήτησαν και πολύ αργότερα πιθανά βοδινού γυναίκα τον ίδιο νομίζοντας ότι ζει και βρήκα έναν ελληνα να κατεχινών χριστιανών έχει το χριστιανών έχει το κατάστημα του ο οποίος με παρέπεμψε στην οδό αιόλου σε έναν άλλον εβραίο έμπορο για να μάθουν πληροφορίες μου είπε μάλλον έχει πεθάνει όμως σε σχέση πήρα λοιπόν τηλέφωνο τον άλλον εβραίο που δεν ξέρω το όνομα δεν θυμάμαι το όνομά του και MME και πήρε τηλέφωνο τη γυναίκα του όχι το σπίτι του και βγήκε μια γερμανίδα η οποία μου είπε πέθανε πριν δύο μέρες έγινε του μπαλέτου γυναίκα του μας έχασε τη η οποία νομίζω θα χριστιανοί ξαναδεί βλέπω δηλαδή την ήξερα τη νύχτα πριν γνωρίσει την είχα γνωρίσει ήθελα να σας ρωτήσω εσείς είδατε με ποιο τρόπο οδήγησε πατέρας σας τον μας έμφαση στο Ασβεστοχώρι όχι ξέρω ότι έφυγαν από το σπίτι μας αλλά πώς πήγαν στο γνωστό χωρίο δεν ξέρω γιατί τότε δεν υπήρχαν και μεταφορικά μέσα υπήρχαν κάτι λεωφορεία αγκαζέ που τα λέγαμε με κάρβουνο και τα λοιπά ανέβηκαν σε κάποιο τέτοιο και πήγαν μαζί πάντως πήγαν στο κτήμα αυτό το ξέρουν και αργότερα όταν περνούσαμε από το κτήμα μου έδειχνε πατέρας μου ότι εδώ ήρθε φίλος μου και δούλευε παριστάνοντας τον εργατιάς που τον αγρότη ένα κύριος πολύ ωραίος ψηλός ωραίος κύριος είναι γνωστό στην παροικία πιστεύω την εβραϊκή τζέντλεμαν και έκανε τον αγρότη και ο πατέρας σας είναι αυτός που κανόνισε τη διαφυγή του πατέρα σου με το τρένο στην Αθήνα ο πατέρας τι συζητούσαν 17 καταστήματα στο σπίτι τίποτα οι είχαμε βάλει έναν περιορισμό να μη συζητάμε γιατί μπορούσε να μιλήσουμε και παραέξω και δεν μας επέτρεπε να κάνουμε κουβέντα γι' αυτό ήτανε ένα όταν κάτι σε ένα δωμάτιο του σπιτιού μας είχε κλειστή ο εβραίος φίλος μας φίλος των γονέων μου και προς τούτο γίνεται η μητέρα μου του δίνετε φαγητό ξερω γω που προσβάλλεται και όλα αυτά κι δεν μιλούσαμε για το θέμα δεν είναι αν πρέπει να μιλήσουμε βέτο είπατε αλλά αναρωτιέμαι αν τον προστάτευαν οι γονείς από τους γείτονές τους χριστιανούς βγει από τους ενδεχομένως να μην τον δουν γερμανική τώρα Γερμανία από τους γείτονες μήπως οι γείτονες μιλήσουν σε καμιά αστυνομία σε κάτι δεν ξέραμε ποιος θα ήταν πιθανώς κατά δω της που θα μπορούσε να το καταγγείλει αυτό που κάναμε έτσι πιστεύω οι γονείς μου φοβόταν και τη γειτονιά γειτονιά φοβόταν καταρχήν τους γερμανούς γιατί οι γερμανοί στο σπίτι μας δεν θα είχαν καμία δουλειά εκτός αν ερχόταν μετά από από κάποια καταγγελία υπέπεσε στην αντίληψή σας ότι υπήρχαν καταδότες που κατεβάσαμε εβραίους έγιναν τέτοιες συζητήσεις μεταξύ των γονιών ειδών ενηλίκων μπας και όχι όχι δεν δεν μπορώ να πω ότι άκουσαν τέτοια συζήτηση και θέλω να πω ότι μετά την απελευθέρωση ήρθε η ανέχεια του μαρσέλ χάσει η κόρη του αδελφού του που έχει είχε οπτικά σκηνοθετών κλειστό στο σύνταγμα στο στον Ζαγορίτης πόστο δίπλα κήπος η Φθιώτιδος βουκουρεστίου στην οδό βουκουρεστίου είχε τα τα φωτογραφικά κουπονιών αυτά τα non Contact φωτογραφικά κοντά και αυτή ήρθε λοιπόν και πήρε τα χάλια που βάζει το ωραίο βάζο και ήταν πάρα πολύ μεγάλη συγκίνηση ας πούμε ότι αυτά σώθηκαν και παραδόθηκαν στους φίλους μας ευρέως στην ανέχεια τελοσπάντων του μαρσέλ θέση και αργότερα όταν εγώ ετέθη ζήτημα από τον κύριο χωριό ότι αφού οι γονείς κάνουν αυτό το πράγμα θα πρέπει να μας φέρει κάποιες πληροφορίες έψαξα στην αθήνα πρώτη κυρία την κύρια ευθύνη που είδε την κόρη την ανιψιά του μασέρ θέση και πήγα και τη βρήκα στο κατάστημα αυτό της οδού βουκουρεστίου και και Θυμηθείτε όλα όσα έγιναν και ήταν η μάρτυρας του γεγονότος ότι πατέρας οι γονείς μου έσωσαν το θείο της προηγουμένως θεωρώ να γυρίσουμε όσο είστε στη Θεσσαλονίκη μαίνεται στην Τσιμισκή υπήρχαν γείτονες Εβραίοι εκεί λίγα να επιμείνει σταματήσαμε γιατί είχαμε ένα τεχνικό πρόβλημα υπάρχουν ωστόσο σε ορισμένα ζητήματα που θα ήθελα να διευκρινίσω μου είπατε για ένα κλίμα αντισημιτικό πριν από τον πόλεμο και ήθελα να μου πείτε ποιο ήταν το κλίμα και πριν αυτό πόλεμο λίγο περισσότερα αν ξέρετε και στην περίοδο της κατοχής πριν αυτή απ τον πόλεμο ήταν πιο έκδηλο το αντισημιτικό κλίμα γενικώς ας πούμε θεωρούνταν οι εβραίοι ως Paris 6η και σας είπα και στην περίπτωση του της αναστασιοσ του και είχαμε τον ιούδα γενικώς δηλαδή υπήρχε μια κακή άποψη για τους εβραίους χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς ήταν εκείνο του πλοίου κατέτασσε τους ευρέως αυτή την κατηγορία δηλαδή των ανθρώπων που είναι κάπως παράξενη κάπως διαφορετική την αναφορά σας είχα πει ότι και οι εβραίοι είχαν ένα πρόβλημα των κατώτερων τάξεων δεν μιλούσαν καλά τη γλώσσα και αυτό το δύσκολο και στις ΗΠΑ στην επαφή τους με τους άλλους τους χριστιανούς έλληνες και έτσι υπήρχε μια απόσταση τα παιδάκια στο σχολείο πέρα απ'το ότι φαντάζουν παρόλο που φορούσαν το κάψιμο του ιούδα λένε κάτι άλλο για τους εβραίους το πάσχα ναι δεν νομίζω απλώς αναφέρομαι στον συμβολισμό που έχει αυτοδικαίως όταν ο ιούδας και στην ουσία ή εβραίος άλλοι αυτόπτες μάρτυρες μας είχανε πει οτι φοβερίζει άνοιγε Γιάνες στα παιδιά ότι οι εβραίοι θα τους βάλουν στα βελονιά σπιτιών το αίμα για να κάνουνε τα ένζυμα κλπ ακούσατε εσείς όχι γιατί εγώ ήμουν ένα κοντά σε εβραίους υφή και φίλου εβραίο και οικογένεια μου δεν μπορούσε να χρησιμοποιείτε φίλους ας πούμε απειλές από εβραίους γιατί οι Τροϊκανοί φίλοι μας ζούσαμε κοντά τους και δεν υπήρχε όχι ενώ μη πόστα από άλλα παιδιά όχι ένα τέτοιο πράγμα αλλά γενικώς άκουσα ότι ένα εβραίος που είδαμε στο Twin στα playoffs αυτό το θύλακα και πέρα τι είναι στο ιπποδρόμιο έξωση είπα ότι η ΑΕΠΙ τάχα το αίμα και να περνάτε από κει γιατί πίνει αίμα συνεταίρων της αυτό το δρομάκι το μικρό που έβγαινε στην πριγκίπων νικολάου στήνονταν και μια εκκλησία για όπου γιόρτασαν οι εβραίοι το πάσχα μια κατάσταση το τοποθετούνταν κι εκεί γινόταν ένα λειτουργία εβραϊκή και επίσης όπως είχα πει και την άλλη φορά εμείς στα παιδιά είχε στενή πηγαίναμε τα σάββατα και αναλάβαμε τύφου τύφου την φωτιά με τα κάρβουνα στο στάδιο δηλαδή το ξύλο και τα κάρβουνα των Εβραίων σπίτι των ίδιων των οικογενειών των σπιτιών αυτών των γειτονικών αυτόν εσείς γεννάται πήρα μια φορά σε κάποιο σπίτι πήγα δεν μπορώ να θυμάμαι ονόματα σε ένα σπίτι σε αυτό το στενάκι ναι δεν τα ξέρετε ήταν ένα στενό μικρό και θέλουν να βρεθεί χαμηλά σπιτάκια χαμός η αντίδραση κέρασαν βεβαίως δυναμικά τη χύμα λόγους στη λουκούμι συμπεριφέρεται και τώρα θα σας πω και κάτι η στην πολυκατοικία που ζω ζητάει ένα ευρώ ένα ζευγάρι Εβραίων από την πολωνία και η το σάββατο που κατέβηκαν με τη γυναίκα μου έναν εβραίο με γένια αυτά και με καπέλο και μια άλλη κυρία περίμενα κάποιος να ανοίξει την πόρτα για την Ηλεκτρομηχανική είναι αυτό κάτι γίνεται πράγματι η βρείτε θέλουν να αγγίξουν το ηλεκτρικό ρεύμα το σάββατο όχι δεν το περίμενα και μας ευχαριστώ πολύ έξω από την πόρτα το σάββατο είναι η ημέρα της μελέτης και τους στοχασμού και απαγορεύεται να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια εργασίας που παράγει έργο να φέρω το στοχασμό δύο ευγενέστατη άνθρωποι οι εβραίοι αυτοί που κάθονται στο κάτω κάτω από το πάτωμα από εμάς και έχουν δύο παιδιά κλπ και χρειάζεται την Αγγλία Πολωνία αλλά στην αγγλία ξέρουνε τη δική μου ιστορία και τα χουμε ποιοι είναι οι φίλοι και ηθικού γι αυτούς τους δύο και χάρηκαν πολύ με μεγάλη ευγένεια ας πούμε τους άνοιξαν την πόρτα για να βγουν πήγαινα λοιπόν στο σπίτι σε σπίτι πήγα πήγαιναν πολλά παιδιά και άναβαν φωτιές εγώ πήγα μια φορά στο σπίτι κάποιου κάποια από αυτά τα σπίτια κι άναψε τη φωτιά εδώ υπάρχει μια αντίφαση από τη μια το φοβόταν γιατί τέλος πάντων θεωρούσαμε ότι ήταν διαφορετική ορισμένοι πίστευαν ότι έπιναν το αίμα των παιδιών κλπ και από την άλλη ωστόσο πήγαιναν στα σπίτια των Εβραίων που έγινε δεν ξέρω το πως να του εξηγήσω μια περιπέτεια για τα παιδιά είπατε ότι ήταν το κλίμα πολύ πιο αντισημιτικό πριν την κατοχή ενώ στην κατοχή δεν υπήρχε κλίμα τίποτα υπήρχε μια παθητικότητα την πληρωμή δεχθεί επισημάνει ισχυρές μια σε διάφορες περιπτώσεις και έλλειψη αντίδρασης ας πούμε από τους έλληνες τους χριστιανούς ναι η οποία όμως οφείλουμε και ένα φόβο πιστεύει στο φόβο του γερμανού θέλω να ξαναπάμε στην πλατεία ελευθερίας μάλιστα όπου παρακολουθείται και φαντάζομαι δίπλα σας υπάρχουν και άλλοι αν και άλλα άτομα νέοι παρακολουθούν θυμάστε τι έκαναν και τι λέγανε και πώς αντιδρούσαν σε αυτό που έβλεπαν αν θυμάμαι καλά δεν αντιδρούσαν βλέπανε προς λένε απλώς έβλεπαν όπως απλώς βλέπαμε τους εβραίος που περνούσαν από την Εγνατία σε φάλαγγες και κατευθύνονται στο παρόν χιρς για να επιβιβαστούν στο τρένο και να πάνε στο σπίτι μπεν ακούσατε καθόλου συζήτηση μόλις δεν άκουσα τώρα δε μπορώ να θυμηθώ μέχρι αυτή τη λεπτομέρεια αλλά μπορώ να πω κυνικός ότι ήταν θεατές αυτού που συνέβαινε οι έλληνες χριστιανοί που τους λόγω ένα γιατί ελληνες και εβραίοι λοιπόν ήταν οι θεατές αυτού του πάντως δεν νομίζω ότι αξία εκεί περιθώρια είχαν πιο να αντιδράσουν απλώς έβλεπαν αυτού δεν είχα περιθώρια και φοβόντουσαν και ζήλιας που παρακολουθούσε τότε σας περιφρονούσε κάποιος όχι όχι τίποτα που δίνει η ύδρα και έφυγα αλλά πήρα τις εικόνες και τις πήραν μέσα μου ποιος σε καμία άλλη εβραϊκή συνοικία εκτός από αυτήν που η μπάντα κλέβει ιονισμού ναι που ήταν διαφορετική απ' αυτή ναι αυτή ήταν μεσοαστική και πουλάκια ΑΠΕ-ΜΠΕ το κρασί πάντως με το κρασί οπωσδήποτε μέσο αστοί και πήγα γιατί είχαν τον θείο τον την αδελφή του του πατέρα μου παντρεμένη και ζούσε στην μάρκου Μπότσαρη και πηγαίνοντας στη μάρκου Μπότσαρη στο σπίτι περνούσε 851 αυτό ήταν λοιπόν ένα χωριών δηλαδή ένα σύνολο αποκαλεί βρες όπου ζούσαν οι φτωχοί εβραίοι αυτοί οι εβραίοι τους οποίους έβλεπε να δουλεύουν στο λιμάνι με τα χαρακτηριστικά μαρτυρίες και αυτά αυτά τα πρόσωπα είχαν μεν ανήκει όπως σήμερα και στο Βαρδάρη εκεί λοιπόν υπήρχαν οι πολύ φτωχοί εβραίοι και τους έβλεπα τους η και τίποτα πήγαινα στη θεία μου ο γιος μου περνούσε ανάμεσα από τη διπλά δηλαδή στα όρια αυτού του συνοικισμού 151 λεγόταν συνοικισμός στον Βάρναλη πότε πίνετε στο Βάλαρης μιλάει πάρει στην κατοχή πήρε διότι πατέρας μου σας είπα ότι μπήκε στην επιχείρηση του παππού μου που ήταν στην 20η της έκτης Οκτωβρίου απέναντι από το νέο έτος στο δρόμο αυτόν που πάει προς τα πάνω σταθμό εκεί τότε πήγα εκεί και έτσι βρέθηκε στο Βαρδάρη νέων ήθελα να σας ρωτήσω όταν απάντησε η Θεσσαλονίκη από εβραίους και έγιναν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους κατοικηθεί καν από από χριστιανούς από χριστιανούς δεν έμειναν κλειστά νομίζω όλα κάτοικοι διαμέρισμα το διαμέρισμα τα μαγαζάκια και τα μαγαζιά να ταπεινώνει διάφοροι εμείς πατέρας μου τον πατέρα μου εμπιστεύτηκε το μαγαζί του που αυτός και το οποίο το παρέδωσε μετά στην οδό φράγκων 36 αυτό θυμάμαι κ.κ. βεβαίωνε και μετά το πήρε διαφορά στη συνέχιση διότι επέζησε και αδελφών έφεση και αδερφός του όποιος συνέχισε την επιχείρηση γενικώς πάντως στα καταστήματα των Εβραίων τα πήραν μέσω μιας υπηρεσίας που ταμίας ενώ άφησε μαζεμένη περίπτωση αυτή από το μια υπηρεσία που τα μοιράζεται στους χριστιανούς εσείς ήρθατε ως παιδάκι γιατί τριγυρνούσε όταν μιλούσε ανθρώπους να λεηλατούν τα σπίτια και τα μαγαζάκια των Εβραίων όχι μνημείου είδατε ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη να πλουτίζουν από τη ένα μέρα στην άλλη πρέπει κάποιοι να ρωτήσω χρόνια και μου και με τις εβραϊκές περιουσίες πρέπει να πλούτισαν γιατί κάτι που είχε διαχειρίζονται αυτά τα πράγματα οπωσδήποτε παίρνω κάποια λεφτά για να για να δώσουν τα μαγαζιά σε κάποιους δικούς τους υπήρξεν προφανώς χρήματα ανέβαινα στα μπορώ θα υποθέσω διὰ η τρεις εβραίους να επιστρέφουν η αυτό βουνό η το στρατόπεδο μετά την απελευθέρωση βεβαίως ήταν ή τους γνωρίζετε η ή να υπάλληλο που είχε ο Daniel αν θυμάστε ένα χοντρό δεν θυμάμαι το όνομά του και το τζάκι του ΟΤΕ και το γύρισε το βάρος της και έχω την εικόνα του που στην οδό φράγκων απέναντι από τη φραγή και η καθολική εκκλησία είχε μαζευτεί ένα κύκλος ανθρώπων και ακούω για το τζάκι του την περιπέτεια του τζάκι του στο άουσβιτς και ήταν η πρώτη φορά που από πρώτο χέρι άκουσε και έγινες αυτό το εσείς εγώ άκουσα άκουσα ότι τους έκαιγαν τους εβραίους τορόντο και τους σώθηκε ως εκ θαύματος και άλλαξε την ιστορία του και μετά τον Β στον Daniel δουλεύει ως βοηθός του το θυμάστε τότε και βεβαίως υπάρχει κάτι που θέλετε να συμπληρώσετε Σ αυτά που είπαμε και που εγώ δεν σας ρώτησα ότι το έγκλημα κατά των Εβραίων είναι έγκλημα το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε στην κατά της ανθρωπότητας είναι φοβερό έγκλημα και πιστεύω ότι επειδή θα διατηρείτε fit τίμημα αυτό που κάνετε αυτού του εγκλήματος να μη ξανασυμβεί για πρόκειται για μια γενοκτονία χωρίς κανένα λόγο χωρίς καμία αιτία δεν μπορώ να εξηγήσω πως πήραν την απόφαση να εξαλείψουν τους εβραίους και θα μπορούσε να τις εξαλείψουν κρατούσε μπορούσε να τους εξοντώσουν στην Ευρώπη υπήρχαν πλευρές στην αμερική και στις άλλες ηπείρους ήταν ένα ένα παραφροσύνη μια τρέλα που εύχομαι να μην ξανασυμβεί σας ευχαριστώ πολύ κύριε εδώ ποιοι card δεν ξέρω αν έχει τίποτα άλλο