50η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: και τον εαυτό του εφέροντος, του συμμετέχων και του κουλυβιτριού Καβάλαστρου. Καλησπέρα, Σινέλφη και χρόνια πολλά. Έχουμε έξι έκτακτα θέματα. Ο λόγος που δεχτήκαμε τα έξι έκτακτα θέματα, καταλαβαίνετε, είναι σφέρος της χρονιάς, τρέχουν οι υπηρεσίες να προλάβουν κάποια πράγματα, θεωρώ ότι εδώ θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο δεκτικοί και αν συμφωνείτε κι εσείς να προχωρήσουμε. Ναι, παιδά. για την ανακήρυξη μειοδότη και προσερνού αναδόχου του έργου Εναριακή Εναβάθμιση Χριστού Κολυμπητριού Καβάλασ. Εδώ ουσιαστικά ζητούν να εγκρίνουμε την απόρριψη ενός εκ των συμμετοχών της Ιωαννίδης ΑΤ, η οποία δεν έλαβε υγιετική επιστολή και ζητούν την απόρριψη της προσφοράς της Ιωαννίδης ΑΤ ως απαράδεκτη. Ναι. Ωραία. Ομόφωνα επομένως. Περνάμε στο δεύτερο έκτακτο θέμα. Περί έγκρισης ελέγχου εγκυρότητας εγκυτικών συμμετοχής στην Ελεκτρονική Ανοικτή Διαδικασία Σύναπης Δημόσιας Σύμβασης Κάντων Ορίων με κριτήριο ανάθεσης στην πλέον συμπέρος οικοοικονομική αύξηση προσφορά αποκλειστικά βάση τιμής για την προμήθεια ανταλλακτικών οχημάτων, μηχανημάτων και μηχανημάτων έργου του Δήμου Καβάλλας και υπηρεσίες πλησίματος αυτών, β, περιελέχου δικαιολογητικών συμμετοχής τεχνικών και οικονομικών προσφορών στην Ελεκτρονική Ανοικτή Διαδικασία Σύναπης Δημόσιας Σύμβασης Κάντων Ορίων με κριτήριο ανάθεσης στην πλέον συμπέρος οικοοικονομική αύξηση προσφορά αποκλειστικά βάση τιμής για την προμήθεια ανταλλακτικών οχημάτων, μηχανημάτων και μηχανημάτων έργου του Δήμου Καβάλλας και υπηρεσίες πλησίματος αυτών. Ουσιαστικά εδώ έγινε ο έλεγχος της εγγυητικής και ο έλεγχος των δικαιολογητικών, τα οποία αναφένονται μέσα στην εισήγηση και η ανάδοχη προσορμή, και ο κόσμος ειναι ο εφημερινός κυβερνήτης και είναι η δίκαιη ευκαιρία του κόσμου. Βλέπετε, έχουμε, επίσης, τη δίκαιη ευκαιρία του κόσμου, βλέπετε και το όνομα του κόσμου, το κόσμο, η δίκαιη ευκαιρία του κόσμου, το κόσμο και το κόσμο, ο κόσμος και ο κόσμος, και ο κόσμος και ο κόσμος, ο κόσμος και το κόσμο. Βλέπετε και το όνομα του κόσμου, ο κόσμος, ο κόσμος και ο κόσμος, την εκκαθάριση που κάνουμε τους Προέδρους που επιστρέφουν τα χρήματα, είμαστε σύμφωνοι για το τρίτο και για το κάτω αυτό του Δήμου Καβάλαση, ναι, ναι. Πέμπτο θέμα, έγκριση παράτας συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού του Δήμου Καβάλαση που απασχολείται για την αντιμετώπιση απρόλεπτων και κατεβίγουσων αναγκών που προέκυψαν από την εφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, τον πυρισμό και την αποτροπή της διάδοσης τους. Δίνετε μια παράτα σε τριών μηνών για όσους εργάστηκαν, προσελίττυσαν για την αντιμετώπιση του COVID-19, είναι 24 άτομα, 12 στην καθαριότητα και το 12 στο Τύμα Τεχνικών Εκκλησίων, στη Διέπτωση Τεχνικών Εκκλησίων. Λίγο θα ήθελα να πω κάτι... Λυδιά, συγγνώμη. Καλημέρα, χρόνια πολλά. Καλημέρα, καλημέρα, δεν πειράζομαι. Μας χοντήρει χρόνια πολλά. Βλέπετε μια Λυκία σε πια κάπου το Ατσκάιβερ. Σιγά, βρε. Κύριε Καλαντρέτη Σακομπί. Ναι. Λοιπόν, συνάδελφοι, το πρόβλημα με τη Λειψανδρία στους δήμους γενικότερα είναι γνωστό. Είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί κανείς νομίζω να αρνηθεί. Μαρ' όλα αυτά, όπως έχω πει και κατά το παρελθόν, είμαστε αντίθετοι, είμαι αν το θέλετε, να μην το γενικεύσω, είμαι αντίθετος, στο σκεπτικό όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες ξεκινάνε με μια πρόσληψη για τρεις, πέντε, οχτώ μήνες και μετά ξεκινάει αυτό το γαϊτανάκι, άλλους τρεις, άλλους πέντε, άλλους δύο και πάει λέγοντας με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα προβλήματα να δημιουργούνται ως απόρεια αυτών των αποφάσεων. Το πρώτο είναι ότι καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ανάγκη τη δουλειά, έτσι, αλλά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και άλλοι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη τη δουλειά. Γιατί λοιπόν να μην δοθεί η δυνατότητα να έρθουν κάποιοι άλλοι σε αυτή τη θέση, έτσι. Ένα κρατούμενο είναι αυτό. Δυστυχώς το βλέπουμε να γίνεται, να μην πω επί δεκαετίες, αλλά τουλάχιστον όσα χρόνια εγώ είμαι στην αυτοδιοίκηση, το βλέπω να γίνεται ξανά και ξανά. Και δεύτερο πρόβλημα το οποίο δημιουργείται είναι ότι έρχονται μετά οι συγκεκριμένοι οι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν παρατάσεις επί των παρατάσεων να πάνε δικαστικά και να διεκδικήσουν τη μονημοποίησή τους ότι αυτές οι θέσεις καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έχουμε πραγματικά βαρεθεί να πηγαίνουμε στα δικαστήρια ως Δήμος Καβάλας και γενικά θα έλεγα η δήμη σε όλη τη χώρα, έτσι. Επειδή λοιπόν συνεχίζει αυτή η παράδοση μέσα σε εισαγωγικά από τη μία, από την άλλη γνωρίζουμε όπως είπα στην αρχή τις ανάγκες, έτσι, άρα δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι, παρόλα αυτά όμως δηλώνοντας κατά κάποιον τρόπο θα λέγαμε τη διαμαρτυρία μας για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό, θα είμαστε παρόντες. Σας ευχαριστούμε κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Δρακονάκη, παρούσα και εσείς. Ναι, Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Λαζαρίδη. Σωστά είναι όλα αυτά που είπε ο Ηλίας. Δεν μπορούσα να φάσεις εγώ, τουλάχιστον όμως θα ψηφίσω ναι. Και αν θέλετε και την ορχονομισμένα από το 1 έως 4, επίσης ψηφίσω ναι, που δεν μπορούσα να πω. Σας ευχαριστούμε, ναι. Οπότε καταπληροψηφία το πέμπτο θέμα. Έκτο θέμα. Συμμετοχή του Δήμου Καβάλας ως ΕΤΕΡΩΣ Δικαιούγου στη συναγασία με το ΚΑΠΕ στην υποβολή πρότασης για την ειλοποίηση έργων που αφορούν τη δράση βδιώσιμη αστική κινητικότητα, μικροκινητικότητα, ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών μετακινήσεων, του επισιακού προγράμματος, οικοδομές, μεταφορών, περιβάλλον και αυφόρος ανάπτυξη, ΑΣΠΑ 2014-2020. Ναι. Έχει βγάλει μια πρόσφαση στο ΟΥΜΕΠΕΡΑ, στο οποία δικαιούχος είναι το ΚΑΠΕ, το Κέντρο Ανανεώσιμο Πηγών Ενέργειας. Και το ΚΑΠΕ υπογράφει συμφωνητικά με κάθε δήμο και υποβάλλει αυτή την πρόταση στο τέλος για λογαλιασμό του κάθε δήμου. Ζητάει μια σειρά από πληροφορίες, γι' αυτό θέλαμε λίγο να το επισφαίσουμε και το βάλαμε ως έκτατο, γιατί μέχρι τις 14 του μηνός εμείς πρέπει να έχουμε στείλει στο ΚΑΠΕ όλα αυτά, ώστε το ΚΑΠΕ να υποβάλει μέχρι 31 Ιανουαρίου. Αφορά μια πρόσκληση, όπου σύμφωνα με τον πληθυσμό, δικαιούμαστε 380.000 ηλεκτρικά ποδήλατα. Συγκεκριμένα πώς διορίζει ότι θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά ποδήλατα. Ηλεκτρικά ποδήλατα, η σταθμή φώτισης και μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης τους κεντρικά και από τους πολίτες. Θεωρώ ότι είναι σε μια πολύ θετική κατεύθυνση η πρόταση που βγαίνει. Και προφανώς η χοροθέτηση θα γίνει ακολουθώντας το ΣΒΑΚ, μέχρι στο βαθμό που έχει ολοκληρωθεί το ΣΒΑΚ. Ήδη έχουμε φτάσει μας στο τελικό στάδιο. Αν θυμάστε, έχουν υποταθεί ήδη οι χοροθετήσεις σταθμών ποδήλατων. Και κάπου εδώ θα πρέπει να δούμε το πόσο μεγάλη σημασία έχει εκπώνηση αυτών των σχεδίων, καθότι δεν παραμένουν σχέδια, αλλά οι προσκλήσεις που ακολουθούν οφείλουν να πατούν εκεί πάνω. Οπότε, αν κάποιος αναρωτιέται πού θα βγουν, του προτείνουμε απλώς να δει τις προτάσεις που έχουν γίνει στο ΣΒΑΚ. Αφορά όλον τον δήμο, δεν αφορά την πόλη προφανώς μόνο, έτσι, της Καβάλλας. 340.000 το ύψος, 8.000 σε υπηρεσίες συμβούλου και 372.000 όσον αφορά τον εξοπλισμό. Να σιγνώσω κι εγώ ότι οι σταθμοί, αυτοί βέβαια, έχουν άμεση σχέση και με τον προτεινόμενο μάλλον ποδηλατόδρομο, ο οποίος όταν καιλπιδούζε, πείσουμε κάποια στιγμή να γίνει, θα παρέχει και μία ασφάλεια στη διακίνηση ή μετακίνηση των ποδηλατών. Κάποιος άλλος συνάδελφος να προσθέσει κάτι... Μια ερώτηση έχω. Μιλάμε για ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση? Ακριβώς. Ωραία. Οπότε την επόμενη φορά, κύριε Καλανταρίδη, δεν με πείτε πώς θα ανεβούμε το νοσοκομείο, θα πάρεις συναντήριο και θα έρθεις. Ναι, μέχρι εκεί με υποβοήθηση και μετά θα παίρνω το κανονικό αυτήν την κατηφόρα. Θα είναι κατηφόρα για τις κρινίδες. Ωραία, λοιπόν, κάποιος άλλος συνάδελφος να ρωτήσει κάτι... Ωραία, να ψηφίσουμε. Ωραία. Είναι γνωστό το που κατέληξε το προηγούμενο πρόγραμμα το οποίο έκανε ο δήμος Καβάλλας και είχε τη χρήση ποδήλατων. Γιατί απέτυχε? Γιατί η πόλη της Καβάλλας, όπως όλοι γνωρίζουμε λόγω της μορφολογίας, είναι μια πολύ δύσκολη για το ποδήλατο. Θέλω να πιστεύω και νομίζω ότι αυτή είναι η λύση. Για αυτό ρώτησα αν πρόκειται για ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση γιατί όσον αφορά τα άλλα τα ηλεκτροκίνητα να πω την αλήθεια προβληματίζομαι έτσι και θα προβληματιζόμουν ιδιαίτερα. Ενώ το ποδήλατο είναι κάτι το οποίο πραγματικά ασπάζομαι. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τη στιγμή που θα δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί κάποιος με ευκολία και σε ψηλότερα σημεία της πόλης. Για αυτό το λόγο θα είμαι αθετικός κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Λαζαρίδη. Στον Προφητηλιά θα μπορώ να τον ανεβαίνω Γιώργο? Πώς τε? Με αυτόν τον Προφητηλιά μπορώ να ανεβαίνω? Εσύ σίγουρα, εγώ δεν ξέρω. Εγώ είμαι στα 110. Ε, εγώ πια, εντάξει. Ωραία, ναι, εντάξει. Λοιπόν, αφού εγγυάσεις θα ψηφίσω ναι, εντάξει. Ωραία, σε ευχαριστούμε καταπληκτική ψηφία και το τελευταίο έκτακτο θέμα. Και περνάμε στα τακτικά θέματα. Έκριση και δύο προγραμματικές σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιφέρειας Ανατολγής Μακεδιώνες-Τράκης, Θήμου Καβάλας και Διπεθέ. Ναι, εδώ είναι η κλασική σύμβαση που υπογράφουμε εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα με το Διπεθέ, το Υπουργείο και την Περιφέρεια. Τα ποσά είναι τα ίδια. Η κλασική προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται κάθε χρόνο. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει κάποια ερώτηση πάνω σε αυτό. Το 1% 271.000 και κάτι θερματοδοτεί ο Δήμος. Το Υπουργείο βάζει τα υπόλοιπα 35.000, αν δεν κάνω λάθος. Να ρωτήσω μόνο, Γιώργο, το εξής. Επειδή κάθισα και τη διάβασα λίγο, από ό,τι καταλαβαίνω και στους όρους μέσα δεν υπάρχει κάποια διαφορά. Είναι η ίδια σύμβαση που υπογράφουμε εδώ και πολλά χρόνια. Πέρα από τα ποσά και το υπόλοιπο κομμάτι δεν έχει αλλαγές. Δεν έχει αλλαγές. Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι ο Διπεθέ γενικώς κινείται σε καλή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Είμαστε όλοι θετικοί? Έχει λεφτά όμως, Γιώργο. Γιατί το επιχωρηγούμε με 270 χιλιάρικα? Πώς τε? Δεν το επιχωρηγούμε. Τα λεφτά που δίνουμε είναι για την προγραμματική. Εμείς το δίνουμε 75 χιλιάρικα του Διπεθέ. Και όπου βλέπετε στον προϋπολογισμό είναι η συμμετοχή μας στην προγραμματική, η οποία είναι υποχροντική. Ναι, άμα είσαι. Η αμοιβεότητα που έχουν οι προγραμματικές συμβάσεις. Στα πλαίσια της αμοιβεότητας. Πρόεδρε, κάτσε λίγο. Διόρθωσε με λίγο, αλλά διαβάζοντας μέσα, ναι μεν το ξέρω ότι αυτά είναι τα χρήματα που δίνουμε κάθε φορά, αλλά υπάρχει ένας όρος που λέει ότι θα πρέπει να δίνουμε τουλάχιστο τόσα όσα δίνει το Υπουργείο. 35 δίνει το Υπουργείο. Τι είπες, Γιώργο? Νομίζω το Υπουργείο δίνει 35. Ναι, ναι, ναι. Αλλά λέει ότι από κει και πάνω πρέπει να δίνουμε. Σωστά. Όχι ότι πρέπει να δώσουμε 275. Ναι. Για το ερώτημα και του κύριου να δώσετε. Όχι, κάτω από 35. Έτσι, έτσι. Ναι, ναι, ναι. Υπογραμματική είναι αυτή, αλλά προφανώς δεν δίνουμε τόσα λεφτά. Αλλά νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να αρχίζει να επιβραβεύουμε αυτόν ο οποίος είναι, καταφένει και έχει μια καλή οικονομική εικόνα, έτσι. Ποιο μιλάς τώρα? Και για να μιλάς τώρα εγώ. Γενικώς. Δηλαδή, να πω κάτι. Καμιά φορά κινούμαστε στη λογική ποιος έχει πρόβλημα αυτό να επιχορηγήσουμε. Αλλά το θέμα είναι και γιατί έχει πρόβλημα. Κάποιος ο οποίος καταφέρνει και ελέγχει τα οικονομικά, για μένα θα πρέπει να επιβραβεύεται. Πάει να πει ότι παράγει ένα έργο που έχει συμφωνηθεί μέσα σε συγκεκριμένα οικονομικά πλαίσια. Δηλαδή, θα πρέπει να εξετάζετε μαζί και το γιατί είναι καλά οικονομικά. Κοίταξε, το ΔΥΠΕΘΕ, ο προπολογισμός του τώρα φέτος είναι ένα εκατομμύριο του 2022. Έτσι είναι η Λεία, τα ξέρεις καλύτερα. Το ΔΥΠΕΘΕ σωτήρι. Ναι, ναι. Ένα εκατομμύριο. Κάπου εκείνο προπολογισμός του, ναι, κάπου εκείνο. Δεν τον έχουμε δει νομίζω ακόμη εμείς, λάθος σε θυμάμαι. Δεν είναι πολλής. Νομίζω ότι το εξήγησε στις συνεδρέσεις. Επειδή εγώ κάνω τις συνεδριάσεις, νομίζω ότι το εξήγησε ο κ. Μποζούδης. Ότι δεν είναι, όχι, δεν είναι υποθάνως πλασματικός, αλλά νομίζω ότι είναι κάποιες εκτιμήσεις που γίνονται εκεί μέσα και δεν νομίζω ότι θα φτάσει σε αυτό το ποσό. Αλλά είναι δυνητικό να φτάσει. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο, δεν ξέρω αν είναι μαζί, δεν νομίζω ότι είναι μαζί μας, αλλά κάτι τέτοιο, άμα δείτε τη συνεδρίαση, τα πρακτικά της συνεδρίας σας, κάπως έτσι ήταν η συζήτηση, δεν την άκουγα έτσι. Ένα εκατομμύριο, από πού να φτάσει ο προπολογισμός του, παιδιά. Ναι, είναι πάρα πολύ μεγάλο το νομήρο. Για αυτό, εδώ, εγώ έχω μια διαφωνία, είναι μια ένσταση, θα έλεγα. Σε προσωπική συζήτηση που θα κάνει με τον κ. Μποζούδη και το ρώτησα, που μου είπε είναι κάποια χρήματα τα οποία έχουνε μείνει… Μη σιγώρεσαι, πρόεδρε, και έχει μεγάλο αποθεματικό. Αυτό θα έλεγα, αυτό προέκυψε από το γεγονός ότι ακυρώθηκαν πάρα πολλές εκδηλώσεις και ύπνιξαν και κάποια έσοδα από κάποιες εκδηλώσεις που έχουν κάνει ούτως ή άλλως. Και υπάρχουν αυτό το χρηματικό υπόλοιπο, υπάρχει αυτό το χρηματικό υπόλοιπο μέσα, το οποίο και εμείς θα το δούμε από τη σημεία, δεν σας κρύβω ότι έχω ακόμη ένα προβληματισμό να χρειαστεί στην πρώτη αναμόρφωση, να συνεχίσουμε να δούμε το διπεθέπτησημί που υπάρχει ένα ταμμυακό υπόλοιπο, είναι προβληματισμός μου και δεν σας κρύβω ότι το έχω σκεφτεί για να είμαι ειλικρις απέναντί σας και το έχω ζητήσει και με τον δήμαρχο. Αλλά θα δούμε στην πορεία πώς θα πάει, θα ξαναζητήσουμε τον κ. Μποζούδη για τις ανάγκες πραγματικές και να το δούμε. Θα γίνω λίγο φλίαρος και θα πω όμως το εξής, δεν γνωρίζω αναλυτικά το τι κάνει το Διπεθέ, παρ' όλα αυτά νομίζω ότι αξίζει και ένα μπράβο στον κ. Μποζούδη όπως ενεχομένως και παλιότερα, ο οποίος είναι τσιγγούνης με τα οικονομικά του Διπεθέ. Και τι θέλω να πω είναι τσιγγούνης, ότι παρά το ότι είναι σε εύρωστη κατάσταση, ο κ. Μποζούδης παραδείγματος χάρη δεν πλήρωσε κάποιον για να κάνει τις διαβουλεύσεις, να κάνει τις θεσίες, που τις κάνω εγώ, μου ζήτησε να τις κάνω εγώ. Δεν πλήρωσε κάποιον για να κάνει τα σεμινάρια που έκανε τα διαδικτυακά μια περίοδο με έναν πολύ αξιόλογο άνθρωπο, δεν θυμάμαι λίγο το όνομά του, και μου ζήτησε να τα κάνω εγώ, δηλαδή ενώ άλλοι έχουν μια μεγαλύτερη ευκολία σε τέτοιου τύπου παροχή, και ο κ. Μποζούδης είναι συσφιχτός όσον αφορά τα οικονομικά του ΔΥΠΕΘΕ και νομίζω ότι από μια άποψη θα πρέπει να επιβραβευθεί γι' αυτό. Όχι, Γιώργο, δεν διαφωνώ με το σκεπτικό και το δηλειτουργικότητα του ΔΥΠΕΘΕ με τον Σοκράτη Μποζούδη, απλώς το νούμερο του ενός κατουμένου του προηγούμενου μου φαίνεται πάρα πολύ, το αποθεματικό που υπάρχει, δεν σημαίνει ότι επειδή δεν το φάγαμε το 21 πρέπει να το φάμε όλο μαζί το 22 ας πούμε, κι αν το 22 φτιάχνει όπως θέλουμε να έρθει, τέλος πάντων μου φαίνεται ότι κατανοούμε να διαφωνώ, δεν διαφωνώ για την διαχείριση του Σοκράτη. Βλέπεις λίγο τα πρακτικά της συνεδρίας και θα καταλάβεις ότι υπήρχε μια συζήτηση έτσι λίγο αναλυτική στο θέμα αυτό με την αντιπολίτευση, την οποία προφανώς δεν συγκράτησα έτσι κατά λέξη αλλά θα καταλάβεις αυτόν πρακτικά αν το δεις από την καταγραφή που έγινε. Είμαστε σύμφωνοι με την προγραμμάτικη λοιπόν, με το πρώτο θέμα. Λοιπόν, να πω λίγο κάτι. Λοιπόν, Πρόεδρε, η θέση μας ήταν και θα είναι ότι είναι ένας οργανισμός στο ΔΥΠΕΘΕ, το οποίο ονορίζουμε όλοι πολύ καλά, παράγει πολιτισμό με διάφορους τρόπους και θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει πολιτισμό, γιατί νομίζω ότι όσο πιο δύσκολα περνάει ο πολίτης είναι μια διέξοδος, τόσο οι παραστάσεις του, όσο τα σεμινάρια τα οποία κάνει, όλες αυτές οι υπηρεσίες τις οποίες παρέχει προς τους δημότες μας. Εννοείται ότι θα πρέπει να το ενισχύουμε με τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για να μπορεί να φέρει η σπέρα στο έργο του. Θα είμαστε θετικοί, έτσι βεβαίως, αλλά μιας και το συζητήσαμε λίγο το θέμα, εγώ θα έλεγα, θα πρότεινα στη διοίκηση ότι είναι σωστό αυτό που λέει ο Γιώργος. Αυτός ο οποίος λειτουργεί σωστά, φέρει σπέρα στο έργο του, παράγει έτσι και καταφέρνει να έχει και στην άκρη, ναι θα πρέπει να ανταμείβεται. Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα οικονομικά με άλλα νομικά μας πρόσωπα. Ας το έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού της διοίκησης, ήδη άκουσα κάτι να λες εσύ Αντιδήμαρχε, ότι ίσως να μπορούσαμε κάποια από αυτά τα χρήματα από τη στιγμή που φαίνεται ότι το ΔΥΠΕΘΕ έχει κάποια χρήματα τα οποία θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να παράγει αυτό το οποίο πρέπει, ίσως δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο γενικότερα κάποια από αυτά τα χρήματα να τα χρησιμοποιήσει κάπου αλλού όπου επίσης υπάρχουν ανάγκες, ίσως αυτή τη στιγμή μεγαλύτερες. Σε ευχαριστούμε κύριε Καλανταρίδη, ο κύριος Λανταρίδη. Θα ψηφίσω παρόν ο πρόεδρε, έτσι για κάτι έστω λίγο πια πισινί. Σε ευχαριστούμε, οπότε θα καταπληροψηφία το πρώτο θέμα. Δεύτερο θέμα, έκριση με αριθμό 173 του 2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοφαίλεια δημοφαίλεια που αφορά την έκρηση προϋπολογισμού οικονομικού του 2022 του Εττ. Προγράμματος Δράσης και Δημοτικής Συμβουλίου Συμβουλικής Καβάλας Δημοφαίλεια. Έχετε κάποιες ερωτήσεις ή να περάσουμε σε τοποθετία συγκεψήφιση. Κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν πρόεδρε, είναι γνωστή η θέση μας όσον αφορά την χρηματοδότηση της δημοφαίλεια. Βλέπουμε για άλλη μια χρονιά να συνεχίζεται το ίδιο, έτσι. Έχω πει και μάλιστα το είπα και προσφάτως όταν συζητούσαμε στην Οικονομική Επιτροπή των Προϋπολογισμών ότι θεωρούμε ότι από τη στιγμή που ο δήμος αναθέτει έργο στη δημοφαίλεια θα πρέπει να της δίνει και τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσει με τον καλύτερο τρόπο να φέρει αυτό το έργο της σε πέρας. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί τεχνάσματα η διοίκηση του δήμου για να μας πει ότι κάνει κάτι διαφορετικό, έτσι. Ξέρουμε ότι από την πίσω πόρτα χρηματοδοτεί διαφορετικά την δημοφαίλεια, φαίνεται άλλωστε. Για αυτόν τον λόγο, έτσι, το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να χρηματοδοτείται με αυτά τα οποία της λέμε να κάνει με τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά, έτσι, για αυτόν τον λόγο, όπως ακριβώς και το μέλος μας, ο κύριος Κουφαντζής, και στα δύο θέματα, έτσι, θα είμαστε αρνητικοί. Και εννοώ και στα δύο γιατί στο επόμενο έχουμε τη μεταφορά χρημάτων από το αποθεματικό. Σας ευχαριστούμε, κύριε Καλονταρίδη. Οπότε είστε... ο κύριος Λαζαρίδης. Αρνητικός και εγώ, πρόεδρε, όπως ψεύτησε ο εκπρόσωπος. Και στο ένα και στο δύο και στο τρία. Ευχαριστούμε, είστε σύντομος και βοηθάτε. Οπότε, κατά απλή ψηφία, το δεύτερο θέμα. Το τρίτο θέμα, ήδη άκουσαμε τις τοποθετήσεις σας, γιατί είναι σχετικά τα θέματα. Κύριε Καλονταρίδη, για το δεύτερο θέμα, μισή λεπτά για να το διαβάσω, βέβαια, για το δυτικό. Έγκριση μήτης αριθμό 124-21, απόφαση του Δημότης Δημοφέλεια, με θέμα μεταφορά προθυματικού για την κάλυψη της διαφοράς σύσσοδων επισόδων της επιχείρησης από την ειλοποίηση του σχεδίου δράσης. Ναι, και για αυτό, πρόεδρε, όπως προείπα, είμαστε στο όχι, για τους ίδιους λόγους. Το ίδιο και ο κύριος Λαζαρίδης, επομένως, καταπληκτική για το τρίτο θέμα. Πρόεδρε, λίγο πριν προχωρήσεις, να πω κάτι το οποίο είχα σημειώσει εδώ και μου διέφυγε. Έχω μια απορία λίγο, αν μου επιτρέπεις, στο πρώτο θέμα που έχει να κάνει με το ΔΥΠΕΘΕ. Βλέπω ότι μες στην εισήγηση, αλλού αναφέρεται το ΔΥΠΕΘΕΚ και αλλού το ΔΥΚΕΠΕΘΕ. Τι ακριβώς είναι, γιατί είναι δυνατόν να έχει δύο διαφορετικές ονομασίες. Θα το δούμε, η αλήθεια είναι... Στην αρχή, στο θέμα λέει ΔΥΠΕΘΕΚ, δηλαδή Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας και παρακάτω στο σώμα της εισήγησης, αναφέρεται στο ΔΥΚΕΠΕΘΕ. Δείτε το λίγο, μήπως είναι κάποιο λάθος. Ναι, θα το σημειώσουμε και θα το δούμε. Θα πάρουμε τηλέφωνο. Επειδή είναι κοινοφελής από ό,τι μας ενημερώνει εδώ ο κύριος Ρακιτζής, από το κοινοφελής επιχείρηση. Και έχει δηλαδή δύο τίτλους και τους χρησιμοποιεί αλλού τον έναν, αλλού τον άλλον. Θα το ρωτήσουμε πάντως σε κάθε περίπτωση. Προφανώς το ΚΕΨΛΟΝ σημαίνει Κοινοφελής Επιχείρηση. Μάλιστα. Δεν θα έπρεπε παντού να υπάρχει το ίδιο ονομασία, ξέρω εγώ τι να πω. Θα ρωτήσουμε τώρα, παίρνουμε ένα τηλέφωνο και θα δώσουμε και άμεσα απάντηση για τη διάρκεια της συνεδρίας σας. Ή πως την πρωγματική πρέπει να αναφέρεται έτσι ίσως. Ναι, ίσως, δεν ξέρω. Να περάσουμε στο τέταρτο θέμα, μέχρι να έχουμε μια απάντηση γι' αυτό. Νίκο, χρόνια πολλά. Έγκριση της με αριθμό 13521 απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινικής Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Καβάλλας με θέμα έγκριση 10 της Πέμπτης αναμόρφωσης προϋπολισμού έτους 21. Σύμφωνοί? Πρόεδρε, υπάρχει κάποιος από το νομικό πρόσωπο. Η Γραμματέας έχει ζητήσει να συνεχίσει, μισό λεπτάκι να δω λίγο. Αν έχει συνδεωθεί κανείς. Η ερώτησή μου και η απορία μου ταυτόχρονα είναι η εξής. Όταν έχεις έναν προϋπολογισμό στο κομμάτι των εσόδων για να μπορέσεις να αυξήσεις έναν κωδικό, θα πρέπει ήδη να έχεις εισπράξει τα συγκεκριμένα χρήματα. Για παράδειγμα, αν είχαμε προϋπολογίσει 100 χιλιάδες και τώρα λέμε ότι αυξάνουμε τα έσοδα και τα τροφία κατά 12 χιλιάδες, θα πρέπει ήδη να τα έχουμε εισπράξει για να μπορέσουμε να τα βάλουμε στον προϋπολογισμό. Και μου προκαλεί εντύπωση που είναι στρογγυλό το νούμερο. Αν ρωτήσεις στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου θα δεις ότι έτσι γίνεται, αλλιώς δεν μπορείς να αυξήσεις έσοδα και θα πρέπει να είσαι ακριβής. Δηλαδή δεν μπορεί εμείς να έχουμε εισπράξει, λέω ένα παράδειγμα, 11.990 και να λέμε 12. Αυτό σαν απορία το έχω, θετικός είμαι, αλλά λίγο με προβλημάτησε το νούμερο να πω την αλήθεια, έτσι? Ναι, αναφέρεσαι προφανώς την αύξηση τροφίου κατά 12 χιλιάδες. Ακριβώς. Αυτό το ισοσχελείς με τακτικές αποδοκές και εργαλωτικές συμφορές. Προφανώς, ναι, αλλά για να αυξήσεις κωδικό εσόδων θα πρέπει να έχεις εισπράξει, αυτό σας λέω. Δεν είναι κανένας εδώ, έτσι? Όχι, δεν είναι. Λοιπόν, αφού δεν είναι κάποιος να μας το εξηγήσει, εγώ θα πω παρόναια πρώτα. Σας ευχαριστούμε. Κυρία... Το ίδιο, Πρόεδρε, δεν είναι κάποιος εδώ πέρα. Ναι, αλλά λέει ο κύριος Καλανταρίδης ότι αυτό είναι κατεκτίμηση στο ποσό. Δεν είναι... Ουσιαστικά το μεταφέρει και αυξάνεται έσοδο και τα... Ωραία, παρώνοντας. Λοιπόν, οπότε, κύριε Λαζαρίδη. Ναι. Κατά πλειοψηφία το τέταρτο θέμα. Ναι, είπε ο κύριος Καλανταρίδης. Κύριε Λαζαρίδη, ναι, δεν είπατε. Ναι, ναι. Σχετικά με την ερώτηση, με το ΔΥΠΕΘΕ, πήραμε τηλέφωνο, μας είπε ότι είναι αναγραμματισμός και θα διορθωθεί. Α, ok. Πέμπτο θέμα, έγκριση της με αριθμό 5621 απόφασης του Δικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οδίου Καβάλα με θέμα τέταρτη αναμόρφωση προπολησμού του έτους 21. Εδώ ουσιαστικά η αναμόρφωση αυτή από ότι βλέπω κι εγώ, γιατί δεν πρέπει να είναι, είχε πρόβλημα η κυρία Καλώτη στη σύνδεση. Γεια σας, καλησπέρα, όχι έχω μπει, έχω καταφέρει, χρόνια πολλά κι όλες. Κυρία Καλώτη, εντάξει, τότε δεν θα χρειαστεί να πω τίποτα εγώ. Ας, αν έχουμε κάποιες ερωτήσεις, να μη σας... Γεια σας, θα θέλατε να με ρωτήσετε κάτι? Αν κατάλαβα καλά, Ελένη, με τα χρήματα που δίνει ο Δήμος για τις μισθοδοσίες, τα βάζετε στο προϋπολογισμό σας, σωστά? Ναι, καλύπτουμε κάποια τελευταία έξοδα για να τελειώσει η χρονιά, μισθοδοσίες και αιτημολόγια. Είμαστε θετικοί, Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε. Ευχαριστώ, γεια σας. Γεια σου, Ελένη. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά. Κύριε Λαζαρίδη, δεν ακουστήκατε? Ομοίως, ομοίως, ναι. Ναι, οπότε ομόφωνα το πέμπτο θέμα. Σας ευχαριστούμε. Έκτο θέμα, διαβέβαιας πρακτικού ένα για το έργο αποκατάστασης τατηστικής επάρκεια στοιχείου αντιστήριξης σε οδού και μόνος. Είστε σύμφωνοι ή έχετε απορίες, είναι εδώ στρατιώτης δίπλα μας ο κύριος Ιακοβήδης όπως πάντα. Επιτέλους ήρθε ο χρόνος του κυριαντη δημαρχέ, έτσι? Δεν σας άκουσα. Ήρθε ο χρόνος να γίνει και αυτός ο δρόμος, με τις εγκρίσεις και τα λοιπά τελειώσαμε. Ναι. Από ό,τι αντιλαμβάνουμε δεν υπάρχουν απορίες. Καλώς ή κακώς. Να τοποθετηθούμε κύριε Δρακονάκη να ψηθήσουμε. Να το προσέξουμε. Να το προσέξουμε. Να τοποθετηθούμε κύριε Δρακονάκη να ψηθήσουμε. Είμαστε θετικοί, δεν έχω να πω κάτι. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο το είχαμε εντοπίσει από τη δική μας, στο τέλος της δικής μας διοίκησης και από τότε... Εκκρεμνή. Βασαντίζε πίσω στους καβάλες για να πάρει τις συγκρίσεις από τις... Αρχαιολογικές δομές του... Ναι, λόγω ιστορικτήτων. Σας ευχαριστούμε. Κύριε Λαζαρίδη. Κι εγώ. Ναι. Σας ευχαριστούμε μόχονα το έξω θέμα. Εύδομο θέμα έγκριση της διακήρυξης των όρων και των ευκών δημοπράτσεων του έργου κατασκευή τυχείου αντιστοίχησης στον οικισμό Φιλίππον του Δήμου Καβάλαση. Κι αυτό είναι μία προσπάθεια εκεί να αποσωβηθεί ένα δύσκολο σημείο, ένας κίνδυνος που υπάρχει εκεί κατολίσθησης. Προσπατεύουμε τον κατά αντιδρόμο από πιθανή τέτοια εξέλιξη γιατί υπάρχουν και κατοικίες στο πάνω μέρος και κρίθηκε απαραίτητο να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Η μελέτη είναι του Δήμου και τώρα είμαστε στην έγκριση της διακήρυξης των όρων και των ευκών δημοπράτσεων του ανωτέρω έργου. Αν θέλετε να τοποθετείτε και να ψηφίσετε. Ήθελα να ρωτήσω για το σημείο κύριε Ακοβίδη. Το σημείο ξέρετε σε ποιες οικείες βρίσκεται, ξέρετε κάποιο όνομα? Θα ήξερα όλα αλλά έχει περάσει αρκετό διάστημα. Έχει να κάνει με δρόμο ο οποίος παρουσίασε το πρόβλημα, αν θυμάμαι καλά, γιατί παλιότερα είχα μεταβεί και εγώ εκεί και είχα δει κάτι μετά από το πέρασμα των αγωγών της ΔΕΙΑΚ και κάτι τέτοιο. Όχι, αυτό είναι σε μία άλλη θέση, αυτό έχει ολοκληρωθεί που σχολιάζετε. Είναι σε μία άλλη θέση που εκεί το είχαμε κατάντι του δρόμου, δηλαδή καταειρέω δρόμος. Σωστά, εδώ είναι ανάντι? Αυτό είναι ανάντι, καταραίει το βουνό, αν θέλετε. Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, OK. Κύριε Λαζανίδη, θετικός. Ναι, αν και είναι δυο διαφορετικά τυχεία, το ένα με Υ και τώρα με Υ, θα πιθάσω ναι. Στο Υ να φοβάστε. Ποιο είναι το σωστό όμως, Γιάννη, για πες μου. ο μικρόν γιώτα πιστεύω Όχι, το χ είναι η διαφορά Το ένα είναι με ψινογιώτα και το άλλο με γιώτα Υπερασπίζουμε το ο μικρόν γιώτα Το μικρόν γιώτα ούτως για το δεύτερο η λέει Για το δεύτερο Γιώτα, γιώτα, γιώτα, άντε Όχι με ψινογιώτα Όχι με ψινογιώτα, όχι με ψινογιώτα Εντάξει πράγμα παρακάτω, άντε Οπότε κατά πλειοψηφία το έβδομο θέμα Ναι ψήφισα πρόεδρε Ποιος είπε ο ίδιος Και το επόμενο θέμα είναι για το ίδιο Μια διόρθωση ομόφωνα, ζητώ συγγνώμη Ομόφωνα, ομόφωνα Το όγο θέμα είναι νομίζω επιτροπές επιτροπές Ομόφωνα θεωρώ και αυτό γιατί έχουμε και γάμωσε λίγο και θα μπορούν εδώ μέσα να πατρεύουν τα παιδιά Λοιπόν, είστε θετικοί με το 8ο θέμα Συγκρότηση επιτροπών διενέργειας μελετών για την κατασκευή τυχίου αντιστοιχισμού Ναι 1ο θέμα Εξέταση της παρίθυμης του 22 Δεκάτου 2021 Εγγράφω της κυματικής πυροσφυσίας Καβάλλας Απιθυνώνω προς το Δήμο, προς το Δήμο Καβάλλας με θέμα παραγγελία είσπραξη Από ένα θέμα που είχε ξαναπεράσει από την Οικονομική Επιτροπή το είχαμε ζητήσει να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για το συμβιβασμό Ουσιαστικά τώρα έρχεται το έγγραφο που ουσιαστικά δέχεται αυτή την μίωση και το ποσό είναι κάτω των 60.000 όπως ορίζει ο νόμος είναι 51.000 μαζί με κάποιες ακόμη προσαυξήσεις αν έχετε στο ποσό των 52.836 ευρώ και ζητάει ουσιαστικά και εσύγει σε περίπτωση αποδοχής να ξεδοχηθεί ο Δήμαρχος οι ορμόδιας του Δήμαρχου και του Δήμου για την καταβολή του ανώτερου ποσό στη Δόη Καβάλαση για φορά φυσικά τα σφαγεία την περιοχή των σφαγείων των λιμανίστων Είμαστε θετικοί συνάδελτοι Ναι Πρόεδρε εμείς είμαστε θετικοί από τη στιγμή που ακολουθήθηκε η διαδικασία έτσι όπως την είχαμε στο μυαλό μας από την πρώτη φορά να θυμίσω λίγο έτσι το τι ακριβώς είχε γίνει στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή με τις αλλαγές που γίναν και ακολουθήθηκε η διαδικασία η οποία θεωρούσαμε ότι ήταν αυτή που άρμοζε να γίνει και μιας και το ποσό είναι όντως στο ύψος που το υπολογίζαμε έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα είμαστε θετικοί γιατί πρέπει να γίνει αυτή η τακτοποίηση και να προχωρήσει και όλη αυτή η δουλειά και να με τελειώνει κάποτε. Οπότε ομόφωνα το ένα το θέμα να περάσουμε στο δέκα το θέμα είναι εισήγηση για την παροχή νομικής κάλυψης σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθο 52 του νόμου 46-74 όπως αντικατάθηκε το Άρθο 52 ουσιαστικά αφορά τη νομική κάλυψη σε υπάλληλο του Δήμος τον Δημητριά Διαννέση του Νικολάου και σύμφωνα με εισήγηση της δίευσης προσωπικού πρέπει και έχουμε δυνατότητα να καλύψουμε νομικά τον υπάλληλο εφόσον η προσφυγή δεν προέρχεται από την υπηρεσία μας. Ομόφωνα λοιπόν και το δέκα το θέμα. Κύριε Λαζαρίδη σας παρέχει κάποια αναφερότητα. Εντέκατο και τελευταίο θέμα ορισμός μελών επιτροπών διενέργειας, αξιολόγησης και παραλήψης σύμφωνα με τη δημιουργία του Άρθου 3 του νόμου 46-22 του 2019. Είμαστε θετικοί και με τις τροπές. Ναι Πρόεδρε. Να σας ευχαριστούμε. Να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβα από το Μάρτιο περίπου. Με βοθήστε σε πάρα πολύ σημαντικά θεσδίματα. Και ελπίζω να έχουμε και μια έτσι καλή και παραλήκη χρονιά και το 2022. Να ευχηθώ πάνω απ' όλα υγεία. Σε όλους σας, σε εσάς και στις οικογένειές σας. Καλή χρονιά συνάδελφοι. Είμαστε καλά και καλά να περάσετε. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά και πολύ προσοχή. Προσοχή.