Σεπτεμβριανά 55: Η αποτύπωση της τραγωδίας (video) / Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (6-10 Σεπτεμβρίου 2016) για την 61η επέτειο του πογκρόμ των Σεπτεμβριανών 1955 στην Κωνσταντινούπολη, τα στελέχη της παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Σεπτεμβριανά 1955: αποτυπώσεις της τραγωδίας». Βασισμένη σε υλικό της ΓΓΕΕ, που για το θέμα […] - Dim Man (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2016)
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (6-10 Σεπτεμβρίου 2016) για την 61η επέτειο του πογκρόμ των Σεπτεμβριανών 1955 στην Κωνσταντινούπολη, τα στελέχη της παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Σεπτεμβριανά 1955: αποτυπώσεις της τραγωδίας». Βασισμένη σε υλικό της ΓΓΕΕ, που για το θέμα […]: Το 1955 οι σχέσεις ελλάδας τουρκίας βρίσκονται σε τροχιά ένταξης η ελληνική κοινότητα της κωνσταντινούπολης η οποία αριθμεί πάνω από 150000 άτομα ακμάζει σε ένα δύσκολο οικονομικό αλλά και πολιτικό περιβάλλον ύδρευση εξέλιξη Κυπριακό είναι δυσμενής για την Τουρκία στις 28 αυγούστου 1955 ο Τούρκος Πρωθυπουργός να μετέωρες ισχυρίζεται δημόσια ότι Ελληνοκύπριοι σχεδιασμός ΦΑΓΕ κατά των Τουρκοκυπρίων μέσα από μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση οι σχεδιαστές των επιθέσεων προσπαθούν να στρέψουν τους κοινή γνώμη εναντίον των ρωμιών της πόλης τη νύχτα της έκτης προς την 7η σεπτεμβρίου ξεσπούν βίαιες επιθέσεις εναντίον των ελλήνων της κωνσταντινούπολης τα επώδυνα αυτά γεγονότα καταγράφονται στην ιστορία και τη συλλογική μνήμη ως την ριάνα νύχτα Κωνσταντινούπολη είχε μετατραπεί σε μεσαιωνική αρένα τα κοντάρια καταχωνιάσει καν όπως-όπως να βγει όταν τα τεθωρακισμένα Sherman ανέλαβαν δράση εκεί πρώτη τουρκική μεραρχία πήρε την πόλη υπό τον έλεγχο της το σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή στις έξι σεπτεμβρίου όταν εφημερίδα Istanbul Express γνωστοποιεί την έκρηξη ένα αυτοσχέδιου μηχανισμού στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης το προξενείο στεγάζεται στο σπίτι που γεννήθηκε κεμάλ Ατατούρκ αργότερα αποδεικνύεται ότι πρόκειται για προβοκάτσια από την έκρηξη στο σπίτι του Ατατούρκ προκαλούνται μόνο μικρές υλικές ζημιές στην τζαμαρία του κτιρίου αλιευτικές εφημερίδες εκμεταλλεύονται το γεγονός μεγάλο βιώνοντας και διαστρεβλώνοντας δημοσίευση παραποιημένο φωτογραφιών προκαλεί διαδήλωση στην πλατεία ταξίμ το απόγευμα της ίδιας μέρας διαδηλώσεις οι οποίες δεν έχουν εξελιχθεί σε λεηλασίες βράδυ της 6η σεπτεμβρίου ακούσαμε ένα μεγάλο χωριό μια πολυπληθής ομάδα φωνάζει συνθήματα οι πρώτες καταστροφές αρχής έρχονταν χτυπώντας και πας μέσα σε λίγη ώρα με ενωμένες ομάδες επιτίθεσαι καταστήματα κατοικίες εκκλησίες σχολεία και νεκροταφεία σχεδόν σε όλες τις περιοχές κωνσταντινούπολης κατοικούν έλληνες υπολογίζεται στα επεισόδια συμμετέχουν περίπου 100000 άνθρωποι πολλοί από τους οποίους σύμφωνα με μαρτυρίες είχαν μεταφερθεί από τα προάστια της πόλης αλλά και από την επαρχία οι βιαιοπραγίες εκδηλώνεται σχεδόν ταυτόχρονα και ομοιόμορφα σαφής ένδειξη ότι υπήρχε προσχεδιασμένη στρατηγική υποκινητές αναλαμβάνει την τροφοδοσία των ταραχοποιών με λοστούς ρόπαλα βενζίνη το οδόστρωμα δεν φαινόταν από σπασμένες πορσελάνες τα παιχνίδια τα έπιπλα κουζίνας ενυδρεία που ήταν τότε της μόδας τα κρύσταλλα φωτιστικών και μερικά bugs που έστω και αργά είχαν βγει στους δρόμους για να επαναφέρουν την τάξη με την ανοχή των αρχών οι λεηλασίες κάτω μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας μέχρι την επέμβαση του στρατού μέσα σε έξι ώρες καταστρέφονται περίπου 4200 μαγαζιά και 2000 σπίτια σε γειτονιές πόσους χριστιανοί επίσης καταστρέφονται εργοστάσια μηχανουργεία εφημερίδες σχολεία ξενοδοχεία ψάχνω Πλαστήρα και κάθε είδους εμπορικά κατάστημα εκκλησίες εκδηλώνονται καίγονται καταστρέφονται και μεγάλης αξίας κειμήλια ιερές εικόνες βυζαντινής επιτάφιοι κεντημένη με χρυσό και αργυρό εξαφανίζονται κι εγώ ταυτόχρονα με την κωνσταντινούπολη ξεσπούν ταραχές και στις μ.μ. καταστρέφεται εκκλησάκι της αγίας φωτεινής που λειτουργούσε ως στρατηγείο του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες των ελλήνων αξιωματικών αξιωματικοί προπηλακίζουν άντε και τα σπίτια τους Λίλα εκείνη τη νύχτα άλλοι εκδηλώθηκαν και μας φανέρωσαν τα κακά αισθήματα τους συμμετέχοντας στις βιαιότητες και άλλη βοήθεια με τον τρόπο τους και ύψωσαν κάποιους από μας υψηλές αξίες με τον σταθούν μπροστά μαγαζιά και τα σπίτια μας και να μην φύγουν τον όχλο να καταστρέψει οπότε σε Τριανόν αρνητικός τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις να αποποιηθεί τον εθνικιστικό χαρακτήρα των γεγονότων και να φορτώσει τις ταραχές ένα βολικό πεδίο κυβέρνηση Μεντερές από τιτάνιο αγώνα σε κομμουνιστική σκευωρία η θεωρία αυτή παρότι συνηθισμένοι στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου δεν πείθει κανέναν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της εικοστής έβδομης Μαίου 1960 Μεντερές κατηγορείται για σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων και για τους διωγμούς των ελλήνων της κωνσταντινούπολης και καταδικάζεται σε θάνατο διά απαγχονισμού κυβέρνηση Παπάγου με τον ίδιο υπάρχει ασθενή προσπάθησε να προβάλει διεθνώς το θέμα χωρίς σημαντικά αποτελέσματα καθώς διακυβεύονται συνεχή του ΝΑΤΟ σε μια ευχάριστη για την ανατολική μεσόγειο περιοχή από τους διεθνείς οργανισμούς έντονη αντίδραση υπέδειξε το παγκόσμιο συμβούλιο εκκλησιών το οποίο απέστειλε πραγματογνώμονες και απαίτησε από τους και εξηγήσεις για την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των Ορθοδόξων στην κωνσταντινούπολη τα Σεπτεμβριανά σηματοδοτούν την αλλαγή της δημογραφικής φυσιογνωμίας των ρωμιών της πόλης άμεσα και υπό το φόβο και τον πανικό που προκλήθηκε αρκετοί ομογενείς παλεύουν να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα το φαινόμενο της μετακίνησης κορυφώθηκε το 1964 με τις μαζικές απελάσεις μινιόν μια άλλη την ίδια στιγμή στην ιστορία του ελληνισμού της πόλης σταδιακά η άλλοτε κραταιά κοινότητα των πλέον των 150000 μελών συρρικνώθηκε σήμερα μόλις και ξεπερνά τα 2000 άτομα ιδιαίτερα όμως δυναμική παρουσία κρατά ζωντανή τη μνήμη των ελλήνων της κωνσταντινούπολης 61 χρόνια μετά η Γενική Γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας ανοίγει για πρώτη φορά το αρχείο της το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 650 φωτογραφίες εκείνης της εποχής προσφέρεται εκ μύρια από το εγχείρημα ανασκευή της προβοκάτσιας για τη βομβιστική επίθεση αλλά και από την ενεργή προσπάθεια δημοσιοποίησης της έκθεσης κόμματα υλισμό στην εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη και επίσης από την επόμενη ημέρα όταν ιδιοκτήτης βλέπομε δίνει τις κατεστραμμένες περιουσίες τους η πίστη του λιμένος ναούς και τα νεκροταφεία τους διαβάτες εικόνες ανείπωτης και αδικαιολόγητης χρήσης τις εικόνες δηλαδή που έχουν σημαδέψει αλλά και κρατούν ζωντανή τη μνήμη μας για τα Σεπτεμβριανά