2020-02-03 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα σας. Αφού διαπιστώθηκε απαρτί, ακηρήσω την έναρξη της δεύτερης συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Λίγο ησυχία, παρακαλώ. Αφού διαπιστώθηκε απαρτί, ακηρήσω την έναρξη της δεύτερης συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Λίγο ησυχία, παρακαλώ. Αφού διαπιστώθηκε απαρτί, ακηρήσω την έναρξη της δεύτερης συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Λίγο ησυχία, παρακαλώ. Να ευχηθούμε περαστικά στον κύριο Τζότζι, ο οποίος λείπει σήμερα. Να καλέσουμε πάνω τον κύριο Χρυστοφορίδη προς αντικατάσταση. Περαστικά και στον κύριο Καρυπίδη, στην κυρία Ζεμπηλιάδου, βλέπω σήμερα έχουμε πολλές απουσίες. Σύντομη η θεματολογία της ημέριας σας διάταξης σήμερα με δύο θέματα υψηλής βαρύτητας. Να καλωσορίσουμε τον βουλευτή τον κύριο Στάθη Κωνσταντινίδη. Για το πρώτο θέμα της προοπτικής των εξαγωγών και τον πρόεδρο της Εγνατίας, τον κύριο Κωνσταντόπουλο. Για το πρώτο θέμα της προοπτικής των εξαγωγών στη Δυτική Μακεδονία, να καλωσορίσουμε εκτός από τον κύριο Κωνσταντόπουλο και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ, τον κύριο Χασάπη. Όπως επίσης τον κύριο Βούλη, τον κύριο Ιγνατιάδη και τον κύριο Μίλιο. Να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων και των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων όποιοι βρίσκονται εδώ. Του τεχνικού επιμελητηρίου, του οικονομικού επιμελητηρίου, του ΓΕΟΤΕ. Σχετικά με το δεύτερο θέμα της Ψηλής Γέφυρας του Σερβίου, να καλωσορίσουμε και να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου ΣΑΙ της Αγγλίας τον κύριο Μιτούλη, που αποδέχθηκε την πρόσκληση, να ενημερώσει το σώμα του το Σάββατο το πρωί παρουσία του κυρίου Μιτούλη, υπηρεσιακών των τεχνικών υπηρεσιών, αλλά και εκπροσώπων του σώματος, μιας και κλήθηκαν και όλοι οι κεφαλείς των παρατάξεων. Έγινε ευτοψία στη Γέφυρα, για τα αποτέλεσμα της οποίας θα μας ενημερώσουν αργότερα. Επίσης, θα ήθελα να ενημερώσω ότι για το συγκεκριμένο θέμα της Ψηλής Γέφυρας, προσκλήθηκαν όσοι υπήρξαν έμεσα και άμεσα εμπλεκόμενοι από μελετητικά και τεχνικά γραφεία, μηχανικούς, καθηγητές, υπηρεσιακούς, έτσι ώστε να γίνει μια συζήτηση και μια ενημέρωση του σώματος, αλλά και όλων των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, για το συγκεκριμένο θέμα. Εκτός από τον κύριο Μητούλη Κλήθιο και ο κύριος Μάνος, ο καθηγητής του Αριστοτυλίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν κατάφερε σήμερα να είναι εδώ, να καλωσορίσουμε τον κύριο Καραβίνη, καθηγητή του Δημοκριτου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος συμμετείχε και σε μια αυτοψία που έγινε το 2012 μαζί με την εταιρεία Ευεργός, τον κύριο Παρχαρίδη, καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ο οποίος και αυτός δεν θα παρευρεθεί λόγω ασθένειας, αλλά θα είναι εδώ η κυρία Μαρκογιαννάκη, έχει έρθει, καλώς ήρθατε, επιστημονική συνεργάτηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος των πολιτικών μηχανικών Ελλάδος, η οποία θα μας ενημερώσει σχετικά με την επιστημονική ανακοίνωση για την παρακολούθηση της γέφυρας με δορυφαρικά δεδομένα, να καλωσορίσουμε τον κύριο Δακή, τον κύριο Κοσματόπουλο, επίσης απεθύνομαι πρόσκληση και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να στέλνει κάποιος εκπρόσωπος, δεν έχει παρεμβριθεί κάποιος, τους δημάρχους, υπρησιακούς παράγοντες, τα μέσα μαζικές ενημέρωσεις, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και να ξεκινήσουμε με κάποιες ανακοινώσεις του κ. Περιφερειάρχη. Κύριε Περιφερειάρχη, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, να καλωσορίσω και εγώ τον αξιότιμο κύριο Βουλευτή, τον κύριο Κωνσταντινίδη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξαγωγιών Βορειο-Ολλάδος και της ΕΓΝΤΑ τον κύριο Κωνσταντόπουλο, να ευχαριστήσω θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και της πρότασης για να γίνει και αυτή η παρουσίαση της εξαιρετικής εργασίας που έχει γίνει από τον Σύνδεσμο και όλους εσάς που συμμετέχετε στη σημερινή συνεδρίαση ως ομιλητές και ως συνεργοί πολίτες που ήρθατε εδώ να παρακολουθήσετε τη συνεδρίαση του οργάνου μας. Θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα ότι σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία που είχα με τον Υφυπουργό Ενέργειας τον κ. Οθωμά, κλιμάκιο Υπουργών της Διπουργικής Επιτροπής που έχει συσταθεί πρόσφατα για την απολιγνητοποίηση θα επισκεφτεί την περιφέρει δυτικής Μακεδονίας την Παρασχ. 7 και το Σάββατο 8 του μηνός, όπου και θα γίνει και τελικά μια διαβούλευση με τους φορείς και εκπροσώπους συλλογικών οργάνων των πολιτών της δυτικής Μακεδονίας, εργαζομένων και άλλων κοινωνικών φορέων και επαγγελματικών, οπότε μόλις θα έχουμε το πρόγραμμα στη διάθεσή μας θα το ανακοινώσουμε προς όλους πολίτες για να ενημερωθούν για την επίσκεψη του κλιμακίου, όπου θα συνοδεύεται και από τεχνοκράτες των Υπουργείων αλλά και από ψηλό βαθμό στελέχη της Ευρωπακής Ένωσης, καθώς επίσης και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, τραπεζών και άλλων φορέων που εμπλέκονται με την απολιγνητοποίηση στη δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της λειτουργίας και οτοταμίου δίκαιες μετάβασης. Επίσης θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα του συναδέλφους ότι σήμερα πραγματοποιήσαμε μια εξαιρετική συνάντηση με κλιμάκιο της Εγνατίας ΑΕ διευθυντικά στελέχη, ήρθανε στη Φλόρινα που είχαμε συζήτηση για το θέμα του δρόμου, του κάθετο άξονα ξινό νερό Φλόρινας, επήκε και μια κόμμα την ερχόμενη πέμπτη παρουσιά και του Προέδρου και του Διευθυνήτου Συμβούλου για να παρθούν και οριστικές αποφάσεις για το έργο αυτό, ήδη φτάνουμε μάλλον στην τελική ευθεία για να μένετε εντός της εβδομάδας να παρθούν και τελικές αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει αυτό το έργο μετά και από την όλη διαδικασία που αντιμετωπίσαμε και έχουμε συζητήσει εκτενώς εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την εμπλοκή που είχε και τις ενέργειες που γίνανε σε συνεργασία με τους βουλευτές του νομού για να κατατεθεί και μια τροπολογία που απέμπλεξε τελικά αυτό το έργο από την εμπλοκή που είχε στο πλαίσιο και της αποεπένδυσης που επιχειρήθηκε να γίνει το προηγούμενο διάστημα. Αυτά θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε. Να προχωρήσουμε πριν από τα θέμα της μερίσσες διάταξης. Υπάρχει μια επερώτηση από τον κύριο Δασκαλόπουλε. Κύριε Δασκαλόπουλε, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Καλησπέρα σε όλους. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Να είστε καλά, να είστε καλά. Η σημερινή επερώτηση αφορά την προμελέτη νέας χάρα εξοδού γρεβενών δεσκάτης. Οι δεσκάτοι είναι οικομόπωλη των γρεβενών, ενδιαφέρει σίγουρα πάρα πολλούς, η καλύτερη σύνδεση, οπότε η αναζήτηση της μελέτης είναι επιβεβλημένη ανάγκη. Ενδιαφέρει σίγουρα και τον συνάδελφο τον κύριο Χατζίση ο οποίος είναι από τη δεσκάτη και όλους σίγουρα τους γρεβενιώτες. Λοιπόν, το 1812-2007 υπογράφτηκε μια προγραμματική σύμβαση. Ανάμεσα σε τρία μέλη, στην τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση γρεβενών, στην αναπτυξιακή γρεβενών και στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν μια μελέτη και ο όρος ήταν «Προμελέτη νέας χάρα εξοδού γρεβενών δεσκάτης». Δαπανήθηκαν 300.000-250.000 συνθυπιά 19% οι οποίες πληρώθηκαν. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η μελέτη έπρεπε να παραδοθεί στις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης γρεβενών μέσα σε 6 μήνες. Από τότε έχουν περάσει δυστυχώς πάρα πολλά χρόνια. Τα λεφτά έχουν εκταμιευθεί, δεν υπάρχουν. Δηλαδή τα ταμεία μας υπολείπονται τις 300.000 και μελέτη δεν υπάρχει. Είναι υποχρέωσή μας, κύριε την Περιφερειάρχα όλων μας, να μπορέσουμε να βρούμε την περιουσία μας. Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο δικό μας, με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενού. Δυστυχώς δεν υπάρχει και μια ολιγορία όσον αφορά τα αντανακλαστικά της νέας περιφερειακής αρχής στην αναζήτηση των περιουσιακών στοιχείων. Εάν θέλετε να μπούμε σε μια συζήτηση, το τι έγινε στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, μπορούμε πάρα πολύ εύκολα, αν το επιλέξετε, να το κάνουμε, να καταλογίσουμε ευθύνες ή να πείτε, να πούμε για ολιγορίες ή για οτιδήποτε άλλο. Σημασία έχει ότι έξι μήνες μετά από τη στιγμή που αναλάβατε την τύχη της περιφέρειας, δεν έχετε κάνει τίποτα όσον αφορά την αναζήτηση της περιουσίας μας. Είναι δική μας περιουσία, πρέπει να την έχουμε. Μπορούμε τη μελέτη να την εντάξουμε αύριο σε ένα πρόγραμμα. Δεν πρέπει να την έχουμε. Ή, αν δεν υπάρχει μελέτη, θα πρέπει να έχουμε τα λεφτά. Εδώ ούτε λεφτά έχουμε, ούτε μελέτη έχουμε και τι κάνουμε. Και δεν είναι το πρώτο κουρούζουμα, το οποίο έχετε διαπιστώσει. Έχουμε συζητήσει σε αυτή την αίθουσα για τη μελέτη στον Όλιακα. Ήρθαν οι μελετητές εδώ και σας είπαν ότι δεν έχουν πληρωθεί. Παρ' όλα αυτά όμως τα λεφτά για τη μελέτη έχουν εκταμιευθεί. Πού πήγαν τα λεφτά, αφού δεν πληρώθηκαν οι μελετητές. Είναι κάποια ερωτήματα τα οποία σίγουρα θα πρέπει... Επερρώτηση για το συγκεκριμένο θέμα, κύριε Μασκαλό. Ναι, ναι, το οποίο όμως, κυρία Πρόεδρε, ξέρω την ευαισθησία που έχετε για το δημόσιο χρήμα, έχει σχέση και θα πρέπει να γίνουμε και κατανοητοί. Η μελέτη για το Διοπα, 800.000. Και αυτά τα λεφτά πληρώθηκαν. Πάλι, η μελέτη δεν υπάρχει. Δηλαδή, μέχρι στιγμής, και είπαμε ότι θα γίνει serial, γιατί κάθε φορά θα έχουμε και μια καινούργια μελέτη, διαπιστώνουμε τι? Ότι υπήρχε ένα σύστημα, δεν ξέρω πώς λειτουργούσε, πάντως η ευθύνη είναι τριμερής, και είναι και ευθύνη της περιφερειακής αρχής, γιατί ποτέ η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, δια των υπερησιών της, δεν αναζήτησε της μελέτης μέχρι σήμερα. Υψηλόβαθμαστελέχοι, υπηρεσιακά παράγοντες, οι οποίοι και τότε ήταν στη διοίκηση και τώρα είναι στη διοίκηση, ευθύνονται. Θα πρέπει κάποια στιγμή να καλεστούν. Θέλετε να τους καλέσετε σε τσάι και να τους ρωτήσετε, κύριε αντιπεριφερειάρχα, μπορείτε να το κάνετε. Θέλετε να κάνετε το επιβεβλημένο, αυτό και εγώ θα το μνημονεύω, αυτό που σας είπε η κυρία Σιμπελιάδου στην προηγούμενη συνεδρίαση. Εδώ, ενόρκη διοικητική εξέταση. Να καλέσετε τους υπαλλήλους και να ρωτήσετε, ρε παιδιά, εδώ υπάρχει μια διαδικασία, πού είναι τα λεφτά. Α, τα λεφτά δεν τα έχουμε, πού είναι οι μελέτες. Είναι η τρίτη επαναλαμβάνω και θα έχουμε και συνέχεια. Λοιπόν, πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα. Θα πρέπει να μας απασχολήσει, θα πρέπει να δώσετε επιτέλους μία λύση. Να πείτε επιτέλους στον κόσμο, ή να βρείτε τα λεφτά, ή να βρεθούν οι μελέτες. Όπως ξέρετε, η ενότητα των Γρεβενών δεν έχει και τόσο πάρα πολλές μελέτες. Μπορώ να σας πω να πούμε, δεν ξέρω, εσείς θα μας πείτε. Εάν χρειαστούν αύριο, μας πούν, ναι ρε παιδιά, υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι χρηματοδοτούνται, δώστε μας μελέτες. Ποιες μελέτες θα δώσουμε. Αφού δεν έχουμε μελέτες. Άρα λοιπόν, είναι υποχρεωσή μας, τελειώνω κυρία πρόεδρος και ευχαριστώ για την ανοχή σας. Είναι υποχρεωσή μας να βρούμε τις μελέτες. Και ο δρόμος είναι ο δρόμος του χρήματος. Πρέπει να ρωτήσουμε τους υπαλλήλους, είτε στο Τσάι, είτε με ΕΔΕ, όσον αφορά το αν εγώ ήμουνα την προηγούμενη φορά περιφερειακός σύμβουλος, ναι, ήμουνα περιφερειακός σύμβουλος με την πλειοψηφία, αλλά μάλλον δεν ήμουν καλός γιατί δεν είχα αποτέλεσμα. Δεν μπορέσαμε να τις βρούμε τις μελέτες. Και αντιπεριφεριάκης. Να μην υπάρχει παρακαλώ συζήτηση μεταξύ σας. Κύριε Δασκαλόπουλε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ολοκληρώστε, ήδη έχουμε φτάσει τα έξι λεπτά. Επειδή ο Φίλκοτος συνάδελφος είναι διαέκοψε και θα πρέπει να πούμε... Όχι, όχι. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Εγώ δεν ερωνεύομαι κανέναν από τη στιγμή που δεν θέλετε. Κύριε Δασκαλόπουλε, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ. Να μη σας ζητήσω τον λόγο υπό προσωπικού για να απαντήσω. Έτσι, μισό λεπτό απαντώ. Ήμουνα την πρώτη διετία εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και διαφάνειας. Αντιπεριφέροιας παιδείας ήμουνα στη δεύτερη τετράετια, κύριε Μαργαρίτη. Αλλά να πω το εξής όμως, έτσι, ότι εγώ δεν είχα τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχω. Αυτό όμως δεν δημιουργεί άλοθη για εσάς. Εσείς έτσι κι αλλιώς έχετε υποχρέωση να μπαίνετε στον κόσμο. Ευχαριστούμε. Βρείτε ή τα λεφτά, ή τις μελέτες. Και μέχρι στιγμής είναι τρεις οι μελέτες και τα λεφτά πάνω από ένα εκατομμύριο. Ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο κύριος Γιάτσιος. Καλησπέρα. Να καλωσορίσω και εγώ τους εκλεκτούς προσκεκριμένους και όλους όσους παρευρίσκονται σήμερα στον περιφερειακό συμβουλείο, για να συζητήσουμε με δύο πολύ σημαντικά θέματα. Τώρα, όσον αφορά την επερώτηση την οποία έκανε ένα πρώην υψηλόβαθμος θέλεκος της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, εντεταλλμένος σύμβουλος διαφάνειας περιφέρειας δυτικής ματιδονίας ή εντεταλλμένος σύμβουλος διαφάνειας περιφερειακής ενότητας γρεβενών αποκλειστικά. Κύριε Δασκαλόπουλε, ήσουσταν πέντε χρόνια σε αυτό το πόστο. Εμείς θα έπρεπε να σας ρωτήσουμε τι έχετε βρει. Εμείς θα έπρεπε να σας ρωτήσουμε να μας δώσετε τις απαντήσεις τις οποίες είχατε λάβει από τον κύριο Καρυπίδη για να μας βοηθήσετε στο έργο και να μας βοηθήσετε στο να βρούμε πραγματικά τα γεγονότα και το τι έχει συμβεί. Αλλά φαίνεται ότι αυτά το ξεχάσατε. Να επαναλάβω ότι δεν είναι κλειδ... Το είπατε μόνο σας, αλλά θα το ξαναπω ακόμη μια φορά. Σας το είπα και στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ίσως ήταν και το 2014 Περιφερειακό Σύμβουλος. Λοιπόν, δεν θέλω να πω περισσότερα, θα μας δοθεί η ευκαιρία. Τώρα, πιο συγκεκριμένα, πώς γνωστόν η Οικονομική Αστυνομία μετά από καταγγελία παρέλαβε από την αναπτυξιακή γρεβενών ΑΕ φακέλους προγραμματικών συμβάσεων για την διενέργεια έλεγχου, μεταξύ των οποίων και τον φάκελο του έργου προμελέτη νέας χάραξης οδού γρεβενών δεσκάτης. Και, επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει, φίλε μου, να βάλουμε ένα στοπ, να σταματήσουμε να τρομοκρατούμε τον κόσμο, να σταματήσουμε να τρομοκρατούμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφερειακής ενότητας γρεβενών, ούτε να τους λιδουρούμε για τσάι, δεν ξέρω αν εσείς στη θητεία σας ήσασταν τσάι και καφέ και συμπάθεια και ίσως θεωρείτε ότι έτσι θα λειτουργήσει και η επόμενη περιφερειακή αρχή και σας έμεινε γιατί το αναφέρατε δυό φορές το τσάι και ίσως σας έμεινε συνήθεια. Εμείς θα έχουμε μια άριστη συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες περιφερειακής ενότητας γρεβενών, παρακαλούμε τα αποτελέσματα τα δικά σας να μας τα φέρετε, να φέρετε, κάνατε 250 επερωτήσεις για όλες τις μελέτες, φέρτε μας τα αποτελέσματα, να βρούμε έναν μπούσουλα και εμείς να ξεκινήσουμε, γιατί το να ξεκινήσουμε χωρίς να έχουμε στοιχεία είναι πολύ πιο σωστό, πολύ πιο προτιμότερο, να μας δώσετε από το 1 μέχρι το 5 που φτάσατε εσείς, για να δούμε εμείς που θα του πάμε παραπέρα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Επί των επερωτήσεων παρακαλώ, δεν ακολουθεί, όχι δεν ακολουθεί η κουβέντα, έχουμε αλοκληρώσει, προχωράμε στα θέματα μείρυσες διάταξης. Πρώτο θέμα, ενημέρωση, συζήτηση για την προοπτική εξαγωγών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Συσυγητής του περιφερειακής Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γιώργος Κασαπίδης. Όπως συζητήσαμε σε προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια, πρωτεραιότητα της νέας περιφερειακής αρχής είναι η ανάταξη της οικονομίας στην περιφέρειά μας, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε δράσεις που αφορούν όλη την κοινωνία προς ενδυνάμωση της κοινωνικής ζωής στον τόπο μας. Μία από τις δράσεις που θέλουμε να αναπτύξουμε αφορά την στήριξη της παραγωγής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία, με έμφαση στις εξαγωγές και γενικότερα στην εξωστρέφεια. Άσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μία εξαιρετική εργασία που έχει γίνει από το σύνδεσμο εξαγωγιών βορειο-Ελλάδος, η οποία αποτυπώνει με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τα πλαιονεκτήματα και γενικότερα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι 13 περιφέρειες στην πατρίδα μας, μεταξύ αυτών και περιφέρειων Δυτικής Μακεδονίας. Θορίσαμε σκόπιμό να έρθει στο περιφερικό συμβούλιο το θέμα αυτό προς συζήτηση, δεδομένου ότι τα θέματα της οικονομίας και ιδιαίτερα της τοπικής ανάπτυξης είναι κυρίαρχα σε αυτό το όργανο. Αφορούν πρωτοί στο δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε συνεργασία με άλλους φορείς, είτε της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, είτε της κεντρικής κυβέρνησης, λαμβάνονται αποφάσεις, γίνονται οι σχετικοί σχεδιασμοί και υλοποιούνται δράσεις και έργα προς την κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης. Είναι λοιπόν πολύ χρήσιμο και πολύ γόνιμο και την έργαση αυτή να την ακούσουμε από τους εμπνευστές της και από τους ανθρώπους που την έχουν εκπονήσει, αλλά και να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ μας στο ανώτατο όργανο της περιφέρειάς μας, ώστε ό,τι χρήσιμο υπάρχει και αφορά τη Δυτική Μακεδονία, να το λάβουμε υπόψη στις συζητήσεις που κάνουμε εδώ πέρα και τον επόμενο μήνα, όταν θα παρουσιάσουμε και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και το σχέδιο δράσης που θα φέρουμε ως νέα περιφερειακή αρχή στο περιφερειακό συμβούλιο, να έχουμε και αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μας για το σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και τι προβλήματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Προς την κατέθεση, λοιπόν, της στήριξης των εξαγωγών και της εξοστρέφειας της Δυτικής Μακεδονίας, σχεδιάζουμε, αυτό θα ήθελα να ενημερώσω τους συναδεύτους, κύριε Πρόεδρε, σχεδιάζουμε να λειτουργήσουμε ένα συμβούλιο εξαγωγών και εξοστρέφειας, όπου θα απαρτίζεται από ανθρώπους κυρίως της αγοράς, από ανθρώπους των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν πετύχει στην αποστολή τους μέσα από τη λειτουργία τους ως επαγγελματίες σε διάφορες επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό το συμβούλιο θα είναι ένα άτυποθεσμικό όργανο της Δυτικής Μακεδονίας, που θα είναι σύμβουλος τόσο του περιφερειάρχη όσο και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε και ο σχεδιασμός που θα γίνεται, αλλά και όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται, να μην είναι άτοπες και ασύνδετες με αυτούς που θα τους αφορά, τους ίδιους επιχειρηματίες. Γι' αυτό και τυχόν προτάσεις εν όψη και της συστάσεως αυτού του συμβουλίου, το οποίο, όπως σας είπα, θα ολοκληρωθεί εντός του μηνώση και από τον ερχόμενο μήνα, θα αναπτύξουμε και αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό, θα γίνουν δεκτές προς τον Ομιλούντα. Θα ήθελα να πω ότι οι κυρίαρχοι κλάδοι της Δυτικής Μακεδονίας, που συνθέτουνε τον εξωστρεφή της χαρακτήρα, είναι κυρίως ο κλάδος της γουνοπίας και ο κλάδος των τροφήμων. Δυστυχώς ο κλάδος της γουνοπίας αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα την τελευταία εξαετία. Έχει συρρικνωθεί πάρα πολύ ο όγκος των εξαγωγών του κλάδου αυτού και μάλιστα σε βαθμό που να αποτελεί όχι μόνο οικονομικό πρόβλημα αλλά και κοινωνικό. Δεδομένου ότι είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας και ο δεύτερος μεγάλος εργοδότης της περιφέρειάς μας, δημιουργείται και εκεί έντονο πρόβλημα, διότι πριν από έξι χρόνια οι εξαγωγές του κλάδου ανέρχονταν έως και 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ το 2019 οι εξαγωγές του κλάδου έκλεισαν μόλις τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι αυτή την απώλεια, την απώλεια έως και 350 εκατομμύρια ευρώ κατέτος πόρων από τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα από τις περιοχές που αναπτύσσεται αυτή η δραστηριότητα, είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί άμεσα, γρήγορα και ισοδύναμα με άλλες δραστηριότητες που οφείλουμε ως Νέα Περιφερειακή Αρχή, ως Περιφεριακό Συμβούλιο, να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε. Προς την κατέθηση αυτή έχουμε αποφασίσει να γίνει ένα διεθνές συνέδριο για τον κλάδο της Γούνας και το στρατηγικό προσανατολισμό του κλάδου αυτού το Μάιο, μαζί με την διεθνή έκθεση της Γούνας που θα γίνει στην Καστοριά, ώστε με τη συμμετοχή όλων των φόρεων της Ελλάδος και του εξωτερικού να παρθούν σημαντικές αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα που θα καθορίσουν το μέλλον του κλάδου για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία. Τα μηνύματα δυστυχώς δεν είναι και τα καλύτερα και την περίοδο αυτή. Ακυρώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση της Γούνας παγκοσμίως στο Hong Kong και δεν είναι και τόσο καλά αυτά τα μηνύματα για την ίδια την αγορά του προϊόντος, αλλά και για τις επόμενες δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν μετά από αυτή την εμβληματική αγορά, που όλοι την περίμεναμε ως εταίροι του κλάδου αυτού, εδώ από τη Δυτική Μακεδονία, να δούμε τον προσανατολισμό της Νέας Χρονιάς. Ταυτόχρονα, ο κλάδος των τροφίμων, εκεί τα στοιχεία είναι πιο αισιόδοξα. Εδώ η Δυτική Μακεδονία εμφανίζει μια δυναμική, μια προοπτική, που εμείς θέλουμε να καλλιεργήσουμε και να ενδυναμώσουμε περιτέρου. Γι' αυτό και μια από τις πρώτες ενέργειες που κάναμε ήταν η λειτουργία του θεσμικού οργάνου της Αγροδιατροφικής Συμπράξεως. Μετά από χρόνια απραξία θέσαμε σε λειτουργία αυτό το θεσμικό όργανο που μπορεί να ενεργοποιήσει όλες τις παραγωγικές υγιείς δυνάμεις που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το όργανο και να συνεργαστούν μαζί με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το σχεδιασμό και τον στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και τον επιχειριασιακό δράσεις και ενεργιών που αφορούν τόσο την παραγωγή όσο τη μεταπίσωση όσο και την εμπορία αγροδιατροφικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα δε θα αναπτυχθεί ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης στην περιφέρειά μας που θα δίδει ιδιαίτερη έμφαση σε συνέργειες που θα αναπτύσσονται μεταξύ των κλάδων της οικονομίας μας είτε είναι του αγροτικού, είτε είναι του τουριστικού, είτε είναι του πολιτισμικού ώστε ο ένας να στηρίζει τον άλλον και όλοι μαζί μέσα από τις συνέργειες να αναπτύσσουν πολλαπλασιαστικά τα πλαιονεκτήματα που έχουμε και να υπάρχουν αυτές οι αλληλεπιδράσεις που θα βοηθήσουν ο ένας κλάδος τον άλλον και όλοι μαζί τη Δυτική Μακεδονία. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν φέρνουμε το θέμα αυτό προς συζήτηση και ενημέρωση όλων των Δυτικων Μακεδόνων και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού κόσμου ώστε πλέον να παρακολουθούμε την πορεία της οικονομίας μας στη Δυτική Μακεδονία και δίτων εξαγωγών με συγκεκριμένους δείκτες, με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά και να μπορούμε να μετρούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και των αποφάσεων που θα παίρνουμε εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα επιμελητήρια κατά κύριο λόγο αλλά και όλους τους επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε όλοι μαζί προτίστως μέσα σε αυτό το όργανο να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις και να γίνεται η συζήτηση του σχεδιασμού αυτού που θα αφορά την τοπική ανάπτυξη με τη συμμετοχή όλων σας. Καλή ώρα όπως είστε σήμερα μεγεμάτη την αίθουσα. Θέλουμε και το ζητώ και ο ίδιος σε αντίστοιχες συζητήσεις που θα αφορούν τα στρατηγικά σχέδια και το επιχειρηματικό σχέδιο της Δυτικής Μακεδονίας να έχουμε τη συμμετοχή και σε προηγούμενα όργανα και στη συνεργασία με τους οικείους αντιπεριφερειάρχες αλλά και τους Περιφερειακού Συμβούλους ώστε εδώ να φτάνουν οι τελικές προτάσεις που θα λειτουργούν γόνιμα στο διάλογο που θα αναπτύσσουμε. Για το λόγο αυτό ζήτησα από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξη του κ. Βαβλιάρα να ετοιμάσει την εισήγηση για τον Περιφερειακό Συμβούλιο στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος αυτού ώστε να εκφράσουμε ως νέα περιφερειακή αρχή τις προθέσεις μας και τον προσανατολισμό μας γύρω από το μίζον για μας θέμα των εξαγωγών και της εξουστρέφειας. Σας ευχαριστούμε. Εγώ να συμπληρώσω κάτι σε αυτά που είπε ο κ. Περιφεριάρχης ότι εκτός από τη διεθνή έκθεση του Κόνκ-Κόνκ ακυρώθηκε και η πρώτη δημοπρασία γουνοδερμάτων που θα ξεκινούσε τώρα αρχές Φεβρουαρίου και είμαστε σε αναμονή για την επόμενη έκθεση γούνας που θα γίνει στο Μιλάνο τέλος Φεβρουαρίου. Δεν έχουμε κάποιον νεότερο για τη συγκεκριμένη έκθεση, οπότε βλέπουμε ότι οι κατάστατες είναι δυσμενείς. Θα δώσουμε τον λόγο στην αντιπεριφερειαρχική επιχειρηματικότητα στον κ. Βαβλιάρα. Στο πλαίσιο της υπερχόμενης απολυντοποίησης στην περιφέρει δικής Μακεδονίας, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί μονόδρομο για την περιοχή. Ας δούμε όμως την κατάσταση στο κοντινό παρελθόν καθώς η κρίση έπληξε στο σύνολο της χώρας τα προηγούμενα χρόνια. Στην περιφέρει δικής Μακεδονίας είχαμε στην ουσία διπλή κρίση. Μία αυτή που έπληξε όλη τη χώρα και μία αυτή του ενεργειακού άξονα που δεν ξεκινά σήμερα. Όλοι γνωρίζαμε από το 2009 ότι δένουμε απολυντοποίηση. Το 2015 κλείνει η μία από τις λυγνητικές μονάδες. Ενώ υπογράφει την ίδια χρονιά και το κλείσιμο άλλων 6 μονάδων έως το 2023. Να διευκρινιστεί ότι στις υπόλοιπες μονάδες δέν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσκληψη με αποτέλεσμα να έχουμε την θλιβρή πρωτιά στην ανεργία. Επίσης στον άλλο χωρικό άξονα Καστρογιά-Σιάτστας είχαμε την ίδια αυθήνουσα κατάσταση με τιμίου στον πολίσιο της Γούνας να είναι καταστροφική. Και δια του λόγου του αληθές τα στοιχεία του ΣΕΒΕ διαφέρονται χαρακτηστικά ότι η περιφέρεια της Ελληνικής Μαγιαδονίας το 2017 στις εξαγωγές είχε μερίδιο από τους αναλογούς στις αγορές της τάξεως του 1,3, ενώ το 2018 είχε μερίδιο από τους αναλογούς στις 1%, γιατί στις εξαγωγές η αξία του 2017 ήταν 360.8 ευρώ, ενώ το 2018 ήταν στο 340.700.000 ευρώ. Συνεπώς, στην περιοχή κυριαρχούσε η ιδεή και η γούνα, με αποτέλεσμα τον ευθυσιασμό της κοινωνίας και την υπαρξία επιχειρηματικής κουλτούρας. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να εστηρίξουμε και να ενισχύσουμε αυτό που τόσα χρόνια δεν υπήρχε στην περιοχή ως προτεραιότητα, την επιχειρηματικότητα και μάλιστα με εξουστρεφή χαρακτήρα. Η επιχειρηματικότητα υποχρεούται να έχει τον πρώτο ρόλο στην αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας και του χαμένου εισοδήματος στην περιοχή. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οφείλει να ετοιμάσει τις υποδομές και ένα ελκυστικό περιβάλλον, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδυτές μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Αυτό απαιτεί και τη στήριξη από την κεντρική εξουσία, καθώς για παράδειγμα υποδομές μεγάλης κλίμακας δεν μπορούν να στηριχθούν μόνο από την περιφέρεια. Συνδρόμο, δίκτυο μεταφορών και άλλα. Να τονίσουμε και τα ειδικά κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στην περιοχή λόγω της μετάβασης, καθώς θα ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Δυτική Μακεδονία. Η παροχή ειδικών κινήτρων για την προσέλεξη ξένων αλλά και εγχώριων επενδυτών είναι αναγκαιότητα και σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα με την ανάπτυξη υποδομών, σύνθεση νέων δικτύων κλπ. Η εξοστρέφεια σε όλες τις πτυχές της αποτελεί στατιοικός στόχο για την περιφερειακή αρχή. Κοινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας της Επιτροπής Εξοστρέφειας, όπως μας είπε και ο κ. Περιφερειάρχης, καθώς επίσης και στη σύστηση κέντρου επιχειρηματικότητας. Προσκεκλημένη στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο και για το παραπάνω θέμα είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ο κ. Γιώργος Κουσταντόπουλος, τον οποίο καλωσορίζουμε και πάλι, με θέμα η προβλητική των εξαγωγών στην περιφέρα της Δυτικής Μακεδονίας, και ο ακτιλωστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ ο κ. Χασάπης Παναγιώτης, με θέμα η χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της περιφέρας της Δυτικής Μακεδονίας. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Και για την πρόσκληση σήμερα θα παρουσιάσουμε μια μελέτη. Ουσιαστικά είναι η χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας σε ένα περιφέρειο και περιφερειακή ενότητα. Δεν θα μπούμε στη δικασία να δούμε όλες τις περιφέρειες, απλά αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε και ο σκοπός σημερινός είναι τη σημασία των εξαγωγών γενικά για την ανάπτυξη της Ελλάδος. Σε οποιαδήποτε μελέτη έχει γίνει από την αρχή της κρίσης και παλιότερα, είχε διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα για να φύγει μπροστά και να βγούμε έξω από την κρίση ή και για να έχουμε ανάπτυξη ανεξαρτήτως αν είμαστε σε περίοδο κρίσης ή όχι, οι τρεις βασικοί τομείσθανε ο πρωτογενής τομέας, οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι κατά ένα μέρος εξαγωγές από τη στιγμή που συμμετέγει στο εμπορικό ισοζύγιο. Μάλιστα, σε μια μελέτη της τράπεδας της Ελλάδος πριν από 10 περίπου χρόνια, είχε διαπιστωθεί ότι κάθε τέσσερις μονάδες αύξησης των εξαγωγών είναι περίπου μία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας. Ας το κρατήσουμε λίγο αυτό στη μνήμη σε πρώτη φάση γιατί θα δείξουμε κάποια στοιχεία που είναι σημαντικά επί τούτου. Εδώ έχουμε τις εξαγωγές για το εντεκάμινο του 2019 σχεδόν του 2018. Είμαστε σχεδόν ίδια σε νούμερα σαν εξαγωγές. Οι εξαγωγές έχουν χειροτερεύσει με αποτέλεσμα την επιδίνωση του εμπορικού ισοζυγίου. Ομοίως, πάλι βλέπουμε εδώ για το εντεκάμινο του 2019 σχεδόν του 2018, τους κυριότερους κλάδους. Πάντα ο κυριότερος πρώτος κλάδος είναι τα πετριλοειδή. Αντιποσοπεύουν περίπου το έντρι των εξαγωγών της χώρας. Και μετά έχουμε τα πιο μηχανικά υλικά, τρόφιμα, χημικά, μηχανήματα και ούτω καθεξής. Θα συνεχίσουμε λίγο πιο κάτω, να μην σας κουράσω πάρα πολύ σε νούμερα, να μπούμε λίγο στην ουσία. Πάλι εδώ βλέπουμε αυτό που είπαμε πριν, τους κυριότερους κλάδους τα πετριλοειδή, τα τρόφιμα, τα χημικά, τα μέταλα και τα πλαστικά και τη διαχρονικότητα. Εδώ βλέπουμε τις ελληνικές εξαγωγές σε ένα περιφέρεια. Περίπου το 50% των ελληνικών εξαγωγών είναι από την περιφέρεια της Αντικής. Δηλαδή από τα 33 δύσκοντα στα 16,5 είναι από την περιφέρεια Αντικής. Η Πελοπόννησος έρχεται μετά, η Κεντρική Μακεδονία, Στερεά, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα με 562 εκατομμύρια, η Δυτική Μακεδονία με 347 εκατομμύρια, είναι στην 8η θέση. Βλέπουμε και εδώ το 1% που υπόθηκε πριν, είναι πάνω αριστερά διακρίνεται. Η αιτήσια μεταβολή εξαγωγώνωνα περιφέρεια. Μην σας κουράσω πιο πολύ, να φτάσουμε λίγο εδώ, από εδώ λίγο να ξεκινήσουμε και να πούμε λίγο για κάποια πράγματα που αναφέρθηκαν πριν και ποιους δείκτες πρέπει να κοιτάμε και οι δείκτες πρέπει να είναι η βάση τους οποίους δεν τους έχουμε σαν στόχους. Η αιτήσια μεταβολή των εξαγωγών το έτος 18 με 17 ήταν 16%. Η αιτήσια μεταβολή των εξαγωγών τα ίδια έτη ήταν 9,5%. Εδώ είναι λίγο να πούμε πώς τα νούμερα λένε ψέματα γιατί το 9,5% ήταν μεγαλύτερο από το 16,5% σε απόλυτα νούμερα με αποτέλεσμα, όπως βλέπετε, την επιδίνωση του εμπορικού ισοζυγίου από τη μία χρονιά στην άλλη, από τα 20,6% στα 20,7 δις. Τώρα το πιο σημαντικό τι είναι ότι η Ελλάδα σαν εξαγωγική επίδοση το 2018 έφτασε σαν νούμερα αυτό που βλέπετε εξαγωγές προς ΑΕΠ το 17,9%, κοντά στο 18%. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σχεδόν διπλός. Είναι κοντά στο 34%. Άρα, αν πάρουμε υπόσην τη σχέση ένα προς τέσσερα από πριν και αν εμείς ήμασταν στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή ήμασταν περίπου 16 μονάδες παραπάνω εξαγωγές πως προς ΑΕΠ, θα ήμασταν και 4 μονάδες παραπάνω στο ΑΕΠ. 4 μονάδες παραπάνω στο ΑΕΠ, επί 180 δις περίπου, είναι κοντά στα 7 με 8 δις. Ίσως να μην χρειαζόμασταν και μνημόνια για να καταλάβουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εξαγωγών. Αυτό είναι το ένα που πρέπει να κοιτάξουμε και το δεύτερο είναι ο τελευταίος δείκτης που βλέπουμε κάτω, ο δείκτης επικάλυψης των εξαγωγές προς εξαγωγές, το 61,5%. Ουσιαστικά αυτό σου δείχνει, να το πούμε σχημαντικά, είναι ο ραθμός ελευθερίας σε κάθε χώρας. Δηλαδή, 61,5% έχουμε ραθμούς ελευθερίας, άρα εξαρτώμαστε πάρα πολύ από τις εξαγωγές. Το ιδιατό θα ήταν να είμαστε ανάποδα. Επίσης θέλω να κρατήσετε λίγο αυτό που είπαμε πριν το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας, ότι ήταν στα 20,7 δις ελληματικό. Είπαμε πριν ότι σχεδόν οι μισές εξαγωγές της Ελλάδας ήταν από την περιφέρεια της Αντικής. Πάμε να δούμε την περιφέρεια της Αντικής. 16,7 εξαγωγές, 36,7 εξαγωγές, άρα το εμπορικό έλλειμμα είναι σχεδόν ίδιο με το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας. Βλέπετε πάνω δεξιά το εμπορικό ισοζύγιο που λέει ότι είναι κοντά στα 20 δις, δηλαδή από τα 20,7 της Ελλάδας ολόκληρης, τα 20 ήταν από την περιφέρεια της Αντικής. Παρ' όλο που υπήρχε καλή μεταβολή και βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος, βλέπετε ότι οι εξαγωγές της περιφέρειας της Αντικής ανέβηκαν 20%, ενώ οι εξαγωγές ανέβηκαν μόνο 7%. Η εξαγωγική υπήδωση της περιφέρειας της Αντικής είναι στο 14,8% και εκ του λόγου ότι συμμετέχει 50% στις εξαγωγές, τραβάει και όλο το δίκτυα αυτόν της Ελλάδας προς τα κάτω. Δηλαδή, αν η περιφέρεια αυτή δεν είχε το 14,8% και είχε μεγαλύτερο, δεν θα είχε και η Ελλάδα το 18% που είδαμε πριν. Άρα, υπάρχουν και άλλες περιφέρειες που έχουν πολύ μεγαλύτερους και καλύτερους δίκτες από αυτόν. Και το χειρότερο από όλα είναι ο δίκτυς επικάλυψης, που είναι πολύ χειρότερος από όλη την Ελλάδα, το 45% που βλέπετε κάτω δεξιά, που είναι χειρότερος και από το μέσο ελληνικό και τραβάει και όλη την Ελλάδα κάτω εκ του λόγου αυτό. Θα δώσουμε μετά δύο-τρία παραδείγματα που θα φτάσουμε στη δική μας περιφέρεια. Η Πελοπόννησος. Είδαμε ότι η Πελοπόννησος πριν ήταν είναι δεύτερη σαν εξαγωγική περιφέρεια με 5,2 δις εξαγωγές. Από αυτά τα 5,2 δις εξαγωγές, όμως, αν καθίσουμε λίγο και το αναλύσουμε, επίσης βλέπετε και ότι η εξαγωγική επίδοση είναι εξαιρετική, 43%. Και ο δίκτυς επικάλυψης κάτω δεξιά είναι στο 87,5%. Είναι σχεδόν ελεύθερη. Δηλαδή η εξαγωγή σας είναι σχεδόν ίσως με τις εισαγωγές. Έχει πολύ μικρή διαφορά. Αν όμως δούμε και σκάψουμε παρακάτω στα στοιχεία, θα δούμε ότι σχεδόν το 81% από αυτά είναι πετρελοειδή. Άρα, ουσιαστικά, όλη η Πελοπόννης ξέρετε από ένα κλάδο. Αν δεν υπήρχε ο κλάδος αυτός, των πετρελοειδών, η Πελοπόννης δεν θα ήταν στη δεύτερη θέση, θα ήταν στην ένατη θέση. Θα ήταν δηλαδή και πιο κάτω από την δική μας περιφέρεια που μιλάμε τώρα. Άρα, κάθε αριθμός στέλνει λίγο και την επεξήγησή του, πριν βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα. Η Κεντρική Μακεδονία είναι ο δεύτερος, ουσιαστικά να αφαιρέσουμε και τα πετρελοειδή, δεύτερη εξαγωγική περιφέρεια στην Ελλάδα, με πολύ καλή εξαγωγική επιδόσεις στο 17,5% και επίσης με δίκτυη επικάλυψης κοντά στο 86,9% που βλέπουμε κάτω δεξιά. Και με καλή διάρθρωση των εξαγωγών. Να πούμε επίσης, σε μια από τις προηγούμενες διαφάνες που είδαμε, ότι τρεις μεγαλύτερες εξαγωγικοί προορισμοί είναι η Ιταλία, η Γερμανία και η Τουρκία. Μάλλον η Γερμανία, η Ιταλία και η Τουρκία, αν θέλουμε να το πάρουμε. Όπως λέμε συχνά και στο σεβ, αν θέλουμε να κάνουμε μια στρατηγική και πάρουμε τρεις κουκίδες, το Μόναχο, το Μιλάνο και την Κωνσταντινούπολη, οι δικές μας περιοχές είναι μέσα σε αυτό το τριγωνάκι. Άρα βλέπουμε και το στρατηγικό ρόλο των δικών μας περιοχών και πόσο μπορούμε να τον ενδυναμώσουμε έτσι ώστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Για μένα το καλύτερο παράδειγμα είναι η περιφέρεια της Ιταλίας. Γιατί είναι το καλύτερο παράδειγμα. Έχει χαμηλή εξαγωγική επίδοση σχέση με τον ελληνικό μέσο όρο το 13,2%. Έχει εμπορικό ισοζύγιο θετικό, εξαιρετικό είναι αυτό και εκ του λόγου αυτού βλέπετε και κάτω δεξιά το δίκτυο επικάλυψο το 174%, σχεδόν διπλάσια είναι οι εξαγωγές από τις εισαγωγές. Όλα τα νούμερα είναι πάρα πολύ καλά. Υπάρχει και μια εξήγηση για το εξαγωγική επίδοση που είναι τόσο χαμηλό το 13,2%. Θα στην πω αμέσως. Αν δούμε τους τομείς που εξάγει η περιφέρεια της Ιταλίας, ο κυριότερος τομέας είναι τα τρόφιμα. Αν δούμε και από τα τρόφιμα ποιος είναι ο κυριότερος κλάδος είναι τα γαλακτοκομικά. Και από τα γαλακτοκομικά ο κυριότερος κλάδος τα τυροκομικά. Και από τα τυροκομικά κυρίως τα λευκά τυριά και οι φέτα. Άρα υπάρχει μια στρατηγική σαν περιφέρεια της Ιταλίας. Δεν ξέρω αν αυτό έγινε τυχαία ή έγινε μέσα από προσπάθεια. Αυτό είναι να διερευνηθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να χτιστεί μια στρατηγική πάνω στην υφιστάμενη κατάσταση. Αυτό μας λέει ότι η Θεσσαλία πας καλά. Επικεντρώσεις το τρόφιμο, επικεντρώσεις τα γαλακτοκομικά, επικεντρώσεις τα λευκά τυριά, αν μπορείς να κάνεις και κίτρινα πίσω σ' ακόμα καλύτερα. Άρα εκ του λόγου αυτού μπορεί να στοχεύεις αντίστοιχα ότι θα πρέπει να πας σε εκθέσεις που είναι περισσότερο επικεντρωμένες στα τρόφιμα παρά στα πετρελοειδή ή κυρίως τα γαλακτοκομικά. Η χαμηλή εξαγωϊκή επίδοση το 13,2% οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι ένα κομμάτι των γαλακτοκομικών είναι αμέσου λήξεως, τα γιαούρτια και τα γάλατα, οπότε καταναλώνονται βασικά εντός της Ελλάδας. Για μένα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα στρατηγικής που μπορεί να χτίσεις οι περιφέσεις της Αισαλίας σε όλα τα νούμερά της. Πάμε σε εμάς. Πώς είμαστε εδώ. Υπόθεκε πριν ότι οι εξαγωγές είναι στα 347 εκατομμύρια, περίπου 1% μερίδων των εξαγωγών. Τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν επέσει εξαγωγές αρκετά. Ήμασταν πολύ παραπάνω το 2014 σε σχέση με το 2018. Η μεταβολή ήταν χαμηλότερη, βασικά προερχόμενη από τον κύριο κλάδο, που είναι η Γούνες, που συμμετέχει περίπου με 60% στις συνολικές εξαγωγές. Έχουμε θετικό εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο είναι καλό αυτό, και δίκτυο επικάλυψης, πάλι που είναι καλό αυτό, 185%. Σχεδόν 1,8 φορές παραπάνω εξάγουμε από ό,τι εισάγουμε. Το βλέπετε αυτό και σε διάγραμμα τα 347,586 εκατομμύρια που είπαμε πριν και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Τώρα, τι εξάγουμε. Εξάγουμε, όπως είπαμε, τους κλάδους κλωστή φαντουργία και βασικά τα γουνοδέρματα. Τρόφιμα, όπως είπαμε και πριν. Τα τρόφιμα περίπου συμμετέχουν, όπως βλέπετε, 60% στην πίτα. Ωραία, εδώ στην πίτα είναι από κλωστή φαντουργία που σημαντικά είναι οι γούνες. Το 20%, εδώ αριστερά, λίγο πιο στην πίτα είναι τα τρόφιμα και από τα τρόφιμα οι κατηγοριοποιήσεις είναι κυρίως τα λίμπι και έλεα, ξηρή καρπί και φρούτα νοπά, παρεσκευάλων δημητριακών και γαλακτοκομικά. Ακόμα και αυτά όμως, αν τα πάρουμε κατηγορία-κατηγορία, πιο μετά είναι τα μέταλα, πιο μετά είναι τα χημικά, ξύλα, χαρτιά και τα λοιπά. Άρα, αν το δούμε λίγο πιο στρατηγικά, μετά από το 60% που έχουμε τις γούνες, όλα τα υπόλοιπα, και αν το τεμιματοποιήσουμε, είναι περίπου σε ένα μερίδιο 5-7% το καθένα. Άρα, είμαστε και λίγο από εδώ, είμαστε και λίγο από εκεί, είμαστε και λίγο από εκεί. Ίσως αυτό είναι καλό από τη μια μεριά, γιατί υπάρχει διασπορά, αλλά από την άλλη μεριά δεν υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων σε ένα κλάδο, ο οποίος θα μας έδινε το boom, να αναπτυχθούμε παραπάνω. Όλα αυτά είναι τροφή προσκέψη και εν όψη του συμβουλίου που είπατε, ότι θα καταρτίσετε το επόμενο χρονικό διάστημα. Η διαχρονική πορεία των εξαγωγών είναι αυτή. Ξεκινήσαμε με κοντά στα 300 εκατομμύρια το 2014. Τα νούμερα που υπόσχησαν πριν, ήταν πριν το 2014. Και είμαστε στα κάτω από 300 το 2018. Στα χαμηλότερα νούμερα είμαστε το 2019. Με κυριότερους προσανατολισμούς, Σαλβανία, Ιταλία, Ρωσία, Δανία, Εμιράτα, πολύ λίγο Αμερική. Και να κοιτάξουμε λίγο και ανά περιφερική ενότα, ανανομό που λέγαμε παλιότερα. Στην Καστοριά, προφανώς, ο κύριος εξαγωγικός κλάδος είναι κλωστή φαντουργία, δηλαδή Ιγούνες, με πρώτο εξαγωγικό προορισμό την Αλβανία. Στην Κοζάνη τα τρόφιμα με την Ιταλία. Εδώ μιλάμε για εξαγωγικό προορισμό, όπως αναγράφτησα τη Μολόγια. Τώρα μετά από την Αλβανία πού πηγαίνει, αυτό είναι άλλο θέμα. Νομίζω ότι είναι κατανοητό για να μην υπάρχει κάποια παρανοήση στο κομμάτι αυτό. Στη Φλόρινα πάλι τα τρόφιμα οι γείτονές μας από τα Γόρια. Και στα Γρεβενά πάλι τα τρόφιμα με πιο μικρά μερίδια όμως. Βλέπετε ότι τα Γρεβενά ας πούμε έχουν 5 εκατομμύρια τζίρο. Άρα, δηλαδή με 2-3 εκατομμύρια τζίρο, με μια απόλυση που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα πελάτη στη Ρουμανία, δείχνει ότι η Ρουμανία είναι ο πρώτος εξαγωγικός προσανατολισμός. Τα νούμερα είναι πάρα πολύ χαμηλά, ειδικά για τη Φλόρινα και τα Γρεβενά, και σ' αυτό να είναι ένα αντικείμενο προβληματισμού. Τα 8 εκατομμύρια τζίρο, εξαγωγές των Γρεβενών, είναι τα πέντε της Φλόρινα, είναι τα πέντε των Γρεβενών, είναι πολύ μικρά νούμερα, δεν είναι νούμερα για προβληματισμού. Καλύτερα η Κοσάνη, η Καστοριά, όπως είδαμε, ήταν το θέμα της Γούνας που ανεβάζουν πολύ και ανεβάζει και όλη την περιφέρεια. Αυτά γενικά, να πω δύο-τρία πράγματα για το ΣΕΒΕ, είμαστε πανελλήνου χαρακτήρα. Εδώ και δύο χρόνια είμαστε σύνδεσμος εξαγωγέων σκέτο, όχι βορειο-Ελλάδος. Διαστηριοποιήμαστε και στις 13 περιφέρειες, θα το πούμε εκλογικά. Αυτό δεν ήταν το Ρινό. Εδώ και 10 χρόνια έχει αλλάξει και ο αγγλικός τίτλος τους ιδέες μου σε Greek International Business Association, απλά πέρσι άλλαξε και ο ελληνικός και έκαναμε και τη μετάφραση την ίδια. Να πω δύο-τρία πράγματα. Από αυτά τα στοιχεία που βλέπουμε και που εξεργαζόμαστε από το ΙΕΣ, ο ΣΕΒΕ έχει το Ιστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, το οποίο διενεργεί τις μελέτες αυτές ή άλλες μελέτες. Οι πιο σημαντικοί, πιστεύω, από αυτές που κάνουμε είναι αυτό που βλέπετε, το δεύτερο, ο δείκτης εξαγωγικών προσδοκιών, των οποίων το κάνουμε σε συνεργασία με την DHL και με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που μας βοηθάει επιστημονικά, με τον Θέος Πρίταρη, τον κ. Χατζηδημητρίου. Τι δείχνει αυτό? Υπάρχει μια βάση, η οποία είναι το 100. Αν είσαι πάνω από 100, σημαίνει ότι οι προσδοκίες είναι αιθεντικές. Αν είσαι κάτω από 100, οι προσδοκίες είναι αιθεντικές. Όταν ξεκινήσαμε την εκπόνηση του δίκτυα αυτού, πριν από τέσσερα χρόνια, το 2014, να θυμάμαι καλά, είμαστε στο 75. Αυτή τη στιγμή, με τα τελευταία στοιχεία που βγάλαμε του δευτέριου εξαμίνου του 2019, είμαστε στο 142. Βλέπετε ότι και η ίδια απομόνημα σαν εξαγωγής, και φαίνεται αυτό εδώ, δηλαδή και το περισσότερο το νούμερο των εξαγωγών ήταν το υψηλότερο όλων των εποχών. Υπάρχουν αιθεντικές εξαγωγικές προσδοκίες και μάλιστα να δούμε και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτά έρχονται από μέσα από τις επιχειρήσεις και θεωρούν ότι είναι και από αύξηση παραγγελειών και από αύξηση του πελατολογίου. Δηλαδή, όλη η ανάλυση αυτή που γίνεται με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτά ήθελα να σας πω εγώ γενικά. Σε ευχαριστώ για την προσοχή. Επίσης, δεν ήμασταν χρήσιμοι σε αυτά που ακούσατε. Θα δώσα το λόγο για τα συμπεράσματα που είπα πριν στον Πρόεδρο τον κ. Κωνσταντόπουλο. Πριν από αυτό, θα ήθελα να σας δείξουμε και ένα βίντεο σχετικά με το μακεδονικό σήμα, το οποίο κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να βγει. Δεχτήκαμε και κάποιες κριτικές, αλλά στον κάτω κάτω, είμαστε και οι πρώτοι που το τολμήσαμε με τα συν και τα πλήν. Δίνοντας την μπάσια στον κ. Κωνσταντόπουλο, θα έχουμε να δούμε και το βίντεο σαν μουσικό χαλί να το πούμε έτσι. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε. Καλησπέρα. Κύριε Πρόεδρε του Πευφερικού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και Πευφερική Άρχα, κύριε Πευφερική Συμβούλη, διδακτές φίλες και φίλοι. Είμαστε εδώ στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, για ένα συγκεκριμένο λόγο. Τα νούμερα δεν λένε πάντοτε την αλήθεια. Ή δεν λένε τουλάχιστον όλη την αλήθεια. Εκ πρώτης ώψας, προκαλούν εντύπωση. Πώς είναι δυνατόν μια περιοχή με βιομηχανική κουλτούρα να έχει εξαγωγές μόλις το 1% των εξαγωγών της χώρας. Πώς είναι δυνατόν σε μια Ελλάδα που σε εποχή κρίσης οι εξαγωγές ανέβαιναν συνέχεια, σπάζοντας κάθε χρόνο το ένα φράγμα πίσω από το άλλο, σπάζοντας πέρυσι το φράγμα των 32 δισεκατομμύριων ευρώ, στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να υπάρχει μια υποχώρηση. Και η υποχώρηση δεν είναι μόνο στις εξαγωγές, αλλά και στις εξαγωγές. Αυτό εκ πρώτης ώψας μας προκάλεσε εντύπωση και στο σύνδεσμο εξαγωγέων, αλλά και στις ειτήσεις που κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους άλλους εξαγωγείς. Κύριε Ταγμούμα, δε λένε αλήθεια, γιατί και η Πελοπόννησο φαίνεται ότι είναι ψηλά, εξαρτάται όμως από τα πετρελαιοειδή της Κορίνθ. Και, ξέρετε, η οικονομία μιας χώρας εξαρτάται από τις ουσιαστικά παράγοντες, από τις δημόσεις επενδύσεις, από τις ιδιωτικές επενδύσεις και από την κατανάλωση. Την κατανάλωση και φυσικά το τέταρο το σπιλόνος ο μεγάλος είναι η εξωστρέφεια. Σε μια χώρα, λοιπόν, που οι δημόσεις επενδύσεις τα τελευταία χρόνια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, ιδιωτικές επενδύσεις στάσιμες, η κατανάλωση και αυτής της ευθύνος απορία είναι σε μια ισομετρική γραμμή, ο μόνος τομέας, ο οποίος είναι ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας μας, είναι οι εξαγωγές. Θα μου πείτε, είστε ευχαριστημένοι από τις εξαγωγές της χώρας, όχι φυσικά. Όταν ο ευρωπαϊκός μέσοσόρος ανέβηκε γύρω στο 34% εξαγωγές προς ΑΕΠ, εδώ είναι στο κολλημένο, είναι περίπου ανεβαίνει φυσικά, αλλά είναι γύρω στο 18%. Και φυσικά έχουμε σαν στόχο πολύ σύντομα να φτάσουμε στο 25%, με μια δυναμική εξωστρέφεια, η οποία σε όλη τη χώρα πάει σχετικά καλά. Και στη Γενική Μακεδονία πάει καλά, και στην Αντική πάει πάρα πολύ καλά φυσικά, σε κάποιες περιοχές όμως δεν πάει καλά. Και σίγουρα όταν διαβάζει κάποιος τα νούμερα των εξαγωγών Φλόρινας και ιδιαίτερα Φλόρινας και Εγκρεβενών και Κοζάνης ακόμη, 80 εκατομμύρια εξαγωγές σε μια εμβληματική περιοχή όπως είναι η περιφερειακή νόητα Κοζάνης, μόνο καλό νούμερο δεν είναι αυτό. Και το νούμερο ακόμη των 180 περίπου 165, όπως ήταν 180 εκατομμύρια εξαγωγές, 345 ήταν οι εξαγωγές σε ένα συνολ 34 δις εκατομμυρίων και οι εξαγωγές 165 εκατομμύρια, μπορεί ο δείκτης επικάλυψης να είναι καλός, αλλά και αυτός λέει την αλήθεια, σημαίνει φτώχεια. Όταν οι εξαγωγές στη χώρα, στη μια μεγάλη περιφέρεια είναι τόσο χαμηλές, ο δείκτης αυτός μπορεί να, η ικανοποίητα για τους οικονομολόγους ίσως ότι ο δείκτης επικάλυψης είναι καλός, είναι καλός όμως, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην τοπική οικονομία. Δεν έχει καν την δυνατότητα να καταναλώνει, και να καταναλώνει σε αργούμενο προϊόν του. Όλα αυτά μας προβλημάτησαν πάρα πολύ φυσικά και το θέμα της γούνας έχει άλλες διαστάσεις, έχει οικολογικές διαστάσεις, έχει αριστερά στάσεις γύρω από την βιώσιμη ανάπτυξη, βιβάσιμη ανάπτυξη, έχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον το οποίο, εξαφετάται από ποια την γεγονία το διαβάζει κανένας, έχει πολλές αναγνώσεις. Σημασία έχει όμως ότι και τα μηνύματα για τις εξαγωγές γούνας και για την βιομηχανία γούνας δεν είναι καλά. Δεν είναι καλά σε διεθνές επίπεδο. Καλό μήνυμα εδώ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ότι είναι η σχετική αύξηση των εξαγωγών στον αγροτοδιατροφικό τομέα και πολύ καλά εύστοκα η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έδωσε μια όθηση με την αγροτοδιατροφική σύμπραξη να δώσει μια όθηση σε κάποια προϊόντα αγροτοδιατροφικά της Δυτικής Μακεδονίας τα οποία έχουν σίγουρα μέρον. Όμως πρέπει να δούμε και τις χώρες στόχους που απευθύνονται τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας κυρίως, που θα μπορούσαν να απευθύνονται, για ποιο λόγο δεν απευθύνθηκαν, για ποιο λόγο δεν έγιναν. Είναι κατανοητό. Μια περιοχή που ήταν εξαρτημένη εδώ και πολλά χρόνια το Ελληνίτικο και από την ΔΕΙ και από τη Γούνα ξέχασε τις παραγωγές δυνατοτητές της και δεν έδωσε μεγάλη σημασία στην παραγωγή. Μα ξέρετε στο σύνθεσμά μας, το σύνθεσμά μας στους εξαγωγείς είναι παράγο και εξάγο. Παράγο εδώ στην Ελλάδα, εξάγο σε όλο τον κόσμο. Ελλάδα μπορεί να είναι μικρή, πολύ μικρή χώρα, ο κόσμος όμως είναι τεράστιος. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ μεγάλος. Στους εξαγωγείς δεν τους δείτε ούτε στα ροπλάνα μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ούτε να περιφέρονται εντός της χώρας. Βρίσκονται συνέχεια στο εξωτερικό, αφήνουν τα πάντα, οικογένειες, φίλους, σπίτια, τα πάντα και συνήθως βρίσκονται πιο πολύ στο εξωτερικό. Εκεί που κτυπάει η καρδιά της διεθνούς οικονομίας. Μας διαφέρει τι γίνεται να πάρει σε στιγμή στιγμές στους Ηνωμένους πολιτείες, τι γίνεται στις Ελλητικές πολιτείες, στις Ανατολικές πολιτείες, στις Κεντρικές πολιτείες, που ανεβαίνουν τα προϊόντα, που ζητούν τα προϊόντα πιο πολύ σε οποίες πολιτείες, για ποιο λόγο πέφτουν κάπου, για ποιο λόγο οι ανταγωνιστές πρέπει να μπουν πιο δυνατά σε κάποιες πολιτείες. Το συμβαίνει και στην Αυστραλία, στο Καναδά, στην Αφρική, στην Ασία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Κανδενερικές χώρες επάνω. Τι θα συμβεί στην Αγγλία, τι μεταβολές θα γίνουν στην Αγγλία. Παρακολουθούμε καθημερινά τις ανταγωνιστές χώρες και φυσικά στο ΣΕΒ έχουμε ειδική υπηρεσία η οποία παρακολουθεί όλα αυτά τα πράγματα μαζί με το Συντούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών, το οποίο είναι ένας χρήσιμος σύμβουλος για όλες τις εξαγωγίες, ώστε να έχουν την σωστή χρονική στιγμή, την κατάλληλη πληροφορία, η οποία θα τους δώσει ειπνώθηση και τη δυνατότητα που χρειάζονται, να βελτιώσουν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις. Βλέπουμε λοιπόν, για το λέω αυτό, να δούμε ποια είναι και τα συγκεκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Είπα προηγουμένως ότι κάνει εντύπωση ότι είναι μια περιοχή που έχει βιομηχανική κουλτούρα. Καλώς είπα, όσοι έχει βιομηχανική κουλτούρα. Θεωρείτε στο χάρτη τουλάχιστον, στον παγκόσμιο χάρτη, ότι η περιφέρεια αυτή είναι βιομηχανική περιοχή. Βιομηχανική περιοχή φυσικά με ένα υψηλό αποτύπωμα άφρακα, έτσι, αν θυμηθώ και την παλιά μου ιδιότητα ως καθηγητής ιατρικής, ότι όντως οι επιπτώσεις στην υγεία ήταν ενδεισμενείς. Και η ειστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης, βιώσιμης ανάπτυξης είναι σαφής, η απολυκτυντοποίηση είναι πρωτοθεειών, την γνωρίζεται όλοι και φυσικά τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα, μπορούν να γίνουν και ευχάριστα, εάν παθούν οι ιστορές αποφάσεις τώρα. Είναι πολύ σοφή και σωστή επιλογή να δημιουργηθεί το περιφερειακό συμβούλιο εξωστρέφειας, θα έλεγα μαζί με ένα γραφείο προσέλκυσης επενδυτών σε μια εποχή που η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις και αυτές έρχονται και το πρόγραμμα είναι που θα πάνε όμως. Και εδώ υπάρχει ένα πλεονέκτημα ότι η περιοχή και λόγω της βιομηχανικής κουλτούρας θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις, βιομηχανικές επενδύσεις και μάλιστα επενδύσεις εντάσσεως εργασίας που θα χρειαστούν πολλά εργατικά χέρια. Εμείς σαν σύνδεσμους στο κομμάτι της εξοστρέφειας και κυρίως σε όλους τους τομείς αλλά και στον άγριο διατροφικό τομείο και λόγω των τελευταίων γεγονότων γι' αυτό τις μακεδονικές ονομασίες, μακεδονικές επωνυμίες, μακεδονικά σήματα, πήραμε μια πρωτοβουλία, σε μια χώρα η οποία υπήρχε να πανεπαφθεί και δεν έκανα πλήτως τίποτα για τα μακεδονικά σήματα και τις μακεδονικές ονομίες, πήραμε μια πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε το μακεδονικό σήμα, να το καταθέσουμε στο αλικάντε της Ισπανίας, πρισκόμαστε στο διάστημα, το τρίγωνο διάστημα των προσφυγών και των ενστάσεων από γειτονικές χώρες και άλλους φορείς, είναι επαναλαμβάνω συλλογικό σήμα, δεν είναι εθνικό σήμα, δεν είναι περιφερειακό σήμα, είναι συλλογικό σήμα, αφού αυτά τα μέλη τους σέβερ και πάνθηκε αυτή η πρωτοβουλία γιατί δεν μπορούσε να πανεπαφθεί καμιά άλλη. Βασίστηκε πάνω στον κανονισμό 1001 κάτι το 2017 με το Άνθρωπο 84 το κανονισμό αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωση, πρόσφυγος κανονισμός του 2017, τον οποίον εκμεταλλευθήκαμε οτάχιστα, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια ταυτότητα στα μακεδονικά προϊόντα, στα μακεδονικά σήματα, στα μακεδονικά υπονομίες, σε μια εποχή που και εκεί ακόμη προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες και προσπαθούμε να αποδείξουμε την ταυτότητα των μακεδονικών προϊόντων μας και με τα γνωστά προβλήματα που όλοι σας γνωρίζετε. Και μάλιστα τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία υπάρχουν εδώ στο νομό Φλόριννα, που είναι πάρα πολλά, στα Γκρεβενά, στην Κοζάνη, στην Καστοριά, και μάλιστα πολλά από αυτά είναι γνωστά πιο πολύ από τους βουαριές γειτονές μας. Ένα παράδειγμα θα σας πω, το περίφυγμα Ιβάρ, θροσοπολτός της Περιάς Φλωρίνης, ο οποίος καταχτάει συνεχώς έδαφος διεθνώς, γίνεται κυρίως στη Μακεδονία. Υπάρχει όμως και ο αντίστοιχος συντοιχός μας της Φλωρίνης, ο οποίος δυστυχώς έχει υποχωρήσει πάρα πολύ, τα νούμερά του δεν καταγράφονται καν, δεν υπάρχουν ουσιαστικά. Ένα απλό παράδειγμα, όπως και ένα σωράλλο προϊόντα τα οποία, γιατί δημιουργήσαμε αυτό το μακεδονικό σήμα, γιατί απλώς δεν τα είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία. Το σήμα αυτό αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία, στις τρεις δηλαδή ελληνικές μακεδονικές περιφέρειες. Δίνει μια διέξοδος σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τα σχετικά μεγάλα ποσά, τα οποία απαιτούνται για να προστατεύσουν τα μακεδονικά σήματά τους. Μικρή παραγωγή σπρέσφερες ως πρίον, μικρή παραγωγή πιπεριάς φλωρίνης, μικρή παραγωγή κρόκου ή άλλων προϊόντων, τα οποία αδυνατούν να τα προστατεύσουν διεθνώς, προστατεύοντας τα σηματά τους είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το σημαντικό στήριζει τίποτα ουσιαστικά, δεν είναι για τον παραγωγό, μπορεί να το χρησιμοποιήσει ελεύθερα. Υπάρχει φυσικά μια αναγκαία και ικανή συνθήκη, η οποία προσδιορίζεται από το Alicante, πρέπει να είναι κάποιος μέλος του οικείου συνδέσμου, το οποίο το βλέπουμε όμως και αυτό ακόμη. Προέχει αυτή τη στιγμή ο φάκελος αυτός να εγκληθεί πλήρως, θα γίνει σε διάστημα ενός δυο μηνών και κοιτάμε μπροστά. Κύριε Περφεράχα, η απόψη είναι σε συγδείλωση να ευριστοποιηθεί βασικά ο κόσμος και με τη βοήθεια των τοπικών επιμιλητηρίων, Κοζάνης, Φλόρινας, Καστοβιάς, Βρεβενών, των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες προσπαθούν πάρα πολλές φορές μόνες τους, αλλά και με μια παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις, η οποία η Δυτική Μακεδονία πρέπει να είναι ακόμη πιο δυνατή, κάτω από φυσικά, αν δεν ξέρω αν θα πρέπει να είναι μόνη της, ή μαζί με τις περιφέρειες Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, με τη βοήθεια του ΣΥΡΕΖΜΟ Εξαγωγέων, μια ουσιαστική παρουσία σε όλες τις δυνατές εκθέσεις για την ταυτότητα της Δυτικής Μακεδονίας, για τις δυνατότητες της Δυτικής Μακεδονίας, για προσέλκυση επενδυτών, με μνημόνια συνεργασίας, εμείς οι ΣΥΡΕΖΕ υπογράφουμε μνημόνια συνεργασίας με πολλές χώρες και διοικητονικές χώρες, προσπαθώντας να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δείξουμε τα συγκεκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία υπάρχουν σε κάθε περιοχή, και υπάρχουν τα συγκεκριτικά πλεονεκτήματα. Η Δυτική Μακεδονία έχει άφθινα συγκεκριτικά πλεονεκτήματα, είναι στο βόρειο άκρου της χώρας, με την βελτίωση του δικουάτσου και του κάρτου των αξώνων της Ευατίας Οδού, με τις διοικητονικές χώρες, Αλβανία, Βόρεια Βακεδονία, και ουσιαστικά σαν πύλη προς όλη την Ευρώπη, νομίζω ότι η Δυτική Μακεδονία αποχτάει ένα ουσιαστικό συγκεκριτικό πλεονέκτημα, γεωγραφικό, η γεωγραφία δεν λέει ποτέ ψέματα, εκδικείται πολύ άκρια, αλλά ψέματα δεν λέει. Και η γεωγραφική θεεριστική της Μακεδονίας είναι μοναδική. Είναι μοναδική, κάποιος ο οποίος θα δει το χάρτη, θα κάνει ένα απλό διαβήτη, αν βάλει μέσα την κοζάνη και κάνει τον κύκλο, θα δείξει τις δυνατότητες που έχει αυτή η περιοχή σε όλη την ευρώπη και νότια Ανατολική Ευρώπη. Είναι λοιπόν στα χέρια τα δικά σας, στα χέρια όλων μας, η περιοχή αυτή να φύγει μπροστά. Θέλω να πιστεύω ότι οι επόμενοι δείκτες θα είναι πάρα πολύ αισιοδοξοί. Υπάρχουν οι δυνατότητες, υπάρχουν οι άνθρωποι, το ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει η δημιουργική κουλτούρα στην περιοχή. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού. Κύριε Πεφυράρκα, εγώ ως ανάμνηση της μεγάλιωσης παρουσίας, θέλω να σας δώσω το λέγμα του Σέβεν, με το μεγάλο έξοδο, ο οποίος πρόωθησε την τότε ελληνική κουλτούρα στα βάστα της Οικουμένης. Εάν θυμάστε πραγματικά ότι η εξοστρέφεια είναι η μοναδική διέξοδος για την ανάπτυξη, η πραγματική ατλόμηχανή της ανάπτυξης στη χώρα μας και στη Δυτική Μακεδονία. Ακόμα και να το πιστέψουμε όλοι μας, να σταματήσουμε την εξοστρέφεια. Η εξοστρέφεια ξέρετε ακόμη και ιατρικά και παθολογικά είναι παθολογικός δείχτης. Είναι δείχτης ψυχασθένειας. Η εξοστρέφεια είναι το αντίθετο εντελώς. Δίνει χαμόγελα, δίνει προαπτική, δίνει αισοδοξία και για την πατρίδα μας και για την περιφερειά μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Καστατοφούλη. Δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Ο κύριος Βόστου. Παρακαλώ, κύριε Βόστου. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ και σας και τον κύριο Κασσάπη για την τόσο ενδιαφέρουσα ενημέρωση. Θέλω να ρωτήσω, μάλλον να μας διευκρινήσετε, τι μεγέθη μετράτε. Παρ' όμως, χάρη να σας δώσω. Η τοτις, η βιομηχανία τοτις, τα γαρδιδάκια και τα λοιπά, έχει το εργοστάσιο στην βιομηχανική περιοχή της Φλόρινας, αλλά η έδρα της είναι στην Αθήνα. Οι εξαγωγές που μετράτε, αναφέρονται στην Αθήνα, τι παίρνουν κομμάτι και στη Δυτική Μακεδονία. Κάτι παρόμοια είναι και η ΠΑΜΙ, η οποία... Συγγνώμη. Ναι, ναι, ναι. Ολόγηση και είναι κάποιες ειδικές περιπτώσεις, τοτις καν δυο εταιρίες, οι οποίες έχουν... Αυτές, ουσιαστικά, όμως, δεν καταγράφονται και άλλες μεγάλες εταιρίες, όπως είναι τρία έψωνα και τα λοιπά, οι οποίες έχουν υφορολογική έδρα, είτε την Ελβετία, είτε άλλες χώρες. Πέσα στα, ξέρετε, τα τελευταία χρόνια, έγιναν και τέτοιοι οίδους κινήσεις πολλών εταιριών, οι οποίες, πολλές εταιρίες και από την Κεντρική Μακεδονία, και απόλυτη πήγαν στην Βουλγαρία, όπως ξέρετε, λόγω του ότι έχει τα εδωγετικά πλεονεκτήματα. Ελπίζω να μην συμβεί και με τα κίνηση εταιριών και στη Βόρεια Μακεδονία, λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή. Είναι, όμως, ένα πρόβλημα το οποίο, σας είπα, μετράται όταν οι εξαγωγές γίνονται εξφάρτοιοι από τη Φλωρίνα. Έχετε κάνει κάποια εκτίμηση τί ποσοστό, περίπου, αντιστοιχεί μεταξύ παραγωγής και εξαγωγών, ή είναι αρκετά εξειδικευμένο, έτσι? Όχι, έχουμε συγκεκριμένα, δηλαδή μέσα, όλες τις εξαγωγές εταιρίες μας δίνουν τα νούμερά τους σε τί ποσοστό της παραγωγής τους είναι εξαγώγημο. Και εδώ, στην περιοχή, σε πολλές βιομηχανίες και της Φλωρίνης, γλυκά και τα λοιπά, είναι κυρίως στην εσωτερική αγορά και ελάχιστη, θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη. Σας δω ένα παράδειγμα τα περιβόητα γλυκά Φλωρίνης, τα οποία και εκεί έκανα μια προσωπική ανάλυση να ρωτιγίνεται. Βλέπουμε ότι είναι πολύ χαμηλές τις εξαγωγές στους επιδόσεις, είναι πιο πολύ κατευθύνονται στην εσωτερική αγορά, αντίθετα με ομοειδής επιχείρησης της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν την επίδοσή τους στην κυρίως εξαγωγή. Τώρα τα αίτια και τα λοιπά, εξαρτάται και από τη φιλοσοφία. Ξέρετε ότι πολλές επιχείρησες στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν τις ζημίες που είχαν τα τελευταία χρόνια από την εσωτερική αγορά, στράφηκαν προς το εξωτερικό. Και γι' αυτό βρισκόμαστε και εδώ, ώστε να δώσουμε την όθηση, να τους πω ότι εδώ είμαστε, να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο ώστε να κοιτάξουν τις εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, φυσικά, και να στέκονται καλά στα ποδιά τους. Κύριε Κιάννα, έχετε κάποια ερώτηση. Μια ερώτηση και από μένα. Σχετικά με αυτό το σήμα το μακεδονικό, είπατε ότι αυτό αφορά μόνο όσους είναι μέλη του συνδέσμου. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν κάποιες άλλες προϋποθέσεις ή περιγράφονται πράγματα τα οποία πρέπει να τηρούν αυτές οι εξαγωγικές επιχειρήσεις για να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το σήμα. Δεν θα σας απαντήσω αμέσως. Μαζί με το σήμα κατατέθηκε και ο κανονισμός ισχύου. Ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ο κανονισμός ισχύου. Δηλαδή, πρέπει και εδώ έρχεται ο ΣΕΒΕ να ελέγξει αν τα προϊόντα αυτά παράγονται στη μακεδονική υγή. Παράγονται δηλαδή, και αυτό είναι βασικό, να παράγονται στις τρεις μακεδονικές περιφέρειες. Δηλαδή, δεν πρέπει να γίνει μακεδονοποίηση προϊόντων, ελληνοποίηση, μακεδονοποίηση προϊόντων, τα οποία να εισάγονται εδώ και μετά να επανεξάγονται έξω. Πρέπει δηλαδή, γι' αυτό είμαστε εμείς εδώ, ώστε να βλέπουμε και να πιστοποιούμε. Γι' αυτό και είναι συλλογικό το σήμα, γνωρίζουμε τα μέλη μας, δεν είμαστε κανείς αυτοκρατορία. Γνωρίζουμε τα μέλη μας, γνωρίζουμε τι παράγουμε, πώς το παράγουμε, που το παράγουμε, με ποιες προϋποθέσεις το παράγουμε, μέσα στα πλαίσια πάντων της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα στα πλαίσια της υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων. Εμείς εγγυόμεθα για την ασφάλεια και την εκείνη των προϊόντων αυτών, είτε αυτά είναι τρόφιμα, είτε είναι δομικά υλικά, είναι οτιδήποτε άλλο. Να μην είναι, ξέρω γι' εγώ, να μην έχουν αμίοντο, να μην έχουν κάποια καρκυνογόνου ουσία αν πρόκειται για δομικά υλικά. Γι' αυτό και κατοχεύονται σε ένας λογικό σήμα που εμείς είμαστε εγγυητές της υγιεινής, της ασφαλειάς, σε όλες τις επίπεδες, ότι προϊόντι είναι αυτό. Μια ακόμη ερώτηση. Πόσα μέλη έχει ο Σύνδεσμος και από αυτά τα μέλη πόσα είναι από τη Δυτική Μακεδονία. Δυστυχώς είναι ελάχιστα, είναι στα δάχτυλα των δύο χειρών, τα μέλη της Δυτικής Μακεδονίας είναι πάρα πολύ λίγα. Τα μέλη της Δυτικής Μακεδονίας, όταν είναι 850 σχολείς στην Ελλάδα, τα μέλη της Δυτικής Μακεδονίας είναι πάρα πολύ λίγα. Πιστεύουμε όμως σε αυτή την περιοχή πάρα πολύ, γι' αυτό μετά τη Θάκη, είναι το πρώτο βήμα που ήρθαμε εδώ. Πιστεύουμε πάρα πολύ στη δυνατότητα της Δυτικής Μακεδονίας και προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ στη δυνατότητα της Δυτικής Μακεδονίας. Σ' όλα τα υλικά, είτε ειναι τρόφιμα, είτε ειναι δομικά υλικά, είτε οτιδήποτε άλλο, υπήρξε μια στριβή ανάπτυξη, μια μονομερίσιος ανάπτυξη δικαλογημένη. Στο παρελθόν σας είπα όμως ότι κάθε κρίση γίνει ευκαιρίες. Και νομίζω ότι η Δυτική Μακεδονία είναι μια ευκαιρία για επενδυτές, είναι μια ευκαιρία για εξαγωγές, είναι μια ευκαιρία για εξωστρέφεια, είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής αυτής, να πιστέψει τον εαυτό της, να παράγει προϊόντα, να παράξει προϊόντα σε όλα τα επίπεδα. Όλοι θέλουν να ζήσουν τον ελληνικό μύθο ή τον μακεδονικό μύθο, είτε αυτός είναι στα πλαίσια της καστρονομίας, είτε είναι στα πλαίσια των δομικών υλικών, είτε σε οτιδήποτε άλλο επίπεδο. Όλοι στο βαθμό, σε έναν α ή β βαθμό. Και γι' αυτό, είδα το σήμα αυτό, προσπαθούμε να συνδυάσουμε, να παντρέψουμε την ελληνική κουλτούρα, την παράδοσή μας. Ξεύγουμε πολύ καλά ότι μόνο η παράδοση, η παράδοση και η ποιότητα έχουν μέλλον, όταν αυτά τα επίπεδα θα τα παντρέψουμε. Παράδοση έχουμε, ιστορία έχουμε, ποιοτικά προϊόντα έχουμε, ποιοτικά προϊόντα τα οποία στέκονται στο καλύτερο και στο πιο ανταγωνιστικό ράφι και στο πιο ανταγωνιστικό κομμάτι της... που έγιναν στο Τουμπάι, στην Ιοδανία, σαν να σώλα κράτη, με τεχνικές εταιρίες, χτίρια με ελληνικά μάρμαρα, προϊόντα γαστρονομίας, πρώτα από το διατροφικό τομέα τα οποία στέκονται και συναγωνίζονται τα καλύτερα προϊόντα, προϊόντα που ιδιαίτερα της Μεσογειακής χώρας, δηλαδή ξαχνά το ότι υπάρχει μία στροφή στη διατροφή, στη Μεσογειακή δίαιτα, το πράγμα το οποίο ευνοεί την κόρη μας, όλα τα πρώτα μεσογειακής διατροφής εκτινάσσονται στα ύψη, πρώτα τα οποία κάποτε ήταν άγνωστα στο τραπέζι ακόμη και των πολιτιών, τετωμένων πολιτιών με υψηλό δίχτυ ας πούμε, σήμερα βρίσκονται παντού, βρίσκονται παντού. Προϊόντα τα οποία έχουν μέλλον και η Δικιά Μακεδονία μπορεί να τα παράξει. Ο κ. Λαζαρίδης έχει ερώτηση. Σας ευχαριστούμε. Πραγματικά, παρότι μας τα αναχωρήσατε με αυτά που μας δείξατε, φουλάχιστον μας δίνετε ελπίδες. Δύο ήταν οι ερωτήσεις, η μία την κάλυψε ο κ. Κιάνας, επομένως μία είναι η ερώτηση. Ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι, για το σήμα θέλω να έρθω λίγο, φαίνεται ότι σε πρώτη φάση λύνει πολλά προβλήματα τον επιχειρήσεο και θα μπορούσε να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα αυτή τη δουλειά που κάνατε. Μας είπε όμως υπάρχουν και αρνητικά. Ποια είναι τα αρνητικά που δημιουργήθηκαν στη δημιουργία αυτός του σήματος. Κοιτάξτε αρχικά με αρνητικά σχόλια κυρίως. Σε ένα κράτος το οποίο στην Αθήνα είχε μάθει να σκέφτεται διαφορετικά, κάθε πρωτοβουλία η οποία είχε σαν στόχο την πρόωθηση ενός μακεδονικού σήματος μιας μακεδονικής ταυτότητας σε προϊόντα τα οποία θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να συναγωνιστούν τα αντίστοιχα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας. Ξέρετε ότι πριν τέσσερα χρόνια στην Φάνσι Φούντ στη Νέα Υόρκη κυριαρχούσανε, δεν είχε εμφανιστεί ούτε η Κεντρική Μακεδονία σαν περιφέρεια, καμία περιφέρεια, είχαν εμφανιστεί όμως τα προϊόντα των γειτόνων μας. Και μάλιστα το ΑΙΒΑΡΤΙΣ του ΞΑΡΕΛΦΟ ΤΟΥΖΑΕΕΦ σε πρόκωτο καθεδρία. Στην φετινή Φάνσι Φούντ και μόνο που παρουσιαστήκαμε σαν Κεντρική Μακεδονία, έστρωει η Κεντρική Μακεδονία και προϊόντα και περιφέρειες της δυτικής επιχείρησης δυτικής Μακεδονίας, κάναμε ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα και επιβάλαμε την παρουσία μας, εξαπανίστηκαν και δεν είχαν καν συμμετοχή, δεν υπήρχαν καν. Ξέρετε ότι οι μάχες δεν κερδίζονται ούτε επικοινωνιακά εδώ στην Ελλάδα, ούτε στα μέσα τα ελληνικά, ούτε στην ελληνική τηλεόραση, ούδηποτε. Κερδίζονται οι αρένα είναι οι διεθνείς εκθέσεις. Εκί δελονται οι μάχες όταν έχεις να αντιπαρατηθείς στην έκθεση μέσα τη δική σου επιχείρηση με τα δικά σου προϊόντα, με την ποιότητά σου, το μακεδονικό κρασί, το γνήσο μεγγονικό κρασί το οποίο παράγεται εδώ, στην Άουσα ή οπουδήποτε αλλού, ή τα Τσίπορα μας ή οτιδήποτε άλλο, τα προϊόντα μας, ο κρόκος της Κοζάνης, οτιδήποτε είναι αυτό, και έχει να αντιπαρατηθεί με κάποια άλλα προϊόντα τα οποία υπάρχουν επίσης στις εκθέσεις. Η μάχη αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι υπέρ ημών. Έχουμε καλύτερη ποιότητα, σαφώς καλύτερη ποιότητα, η ιστορία είναι μαζί μας, η παράδοση είναι μαζί μας, οι περιχειωματίες είναι δυνατοί, στέκονται πολύ δυνατά, αρκεί να δώσουμε τις σμάχες όμως. Αν είμαστε απ' όνδες, χωρίς σήμα, χωρίς μακεδονικό σήμα, χωρίς οτιδήποτε, και δημιουργήθηκαν διάφορα. Ήπαν άλλοι γιατί δεν βάλατε την ελληνική σημαία, δεν μπορούσαμε να βάλουμε, γιατί διδιάβασαν τον κονονισμό και ο κονονισμός δεν επιτρέπει ούτε η ελληνική σημαία. Εξάλλου στο προϊόν επάνω υπάρχει το εθνόσιμο, υπάρχει το made in Greece, δεν υπάρχει το Μασεντώνια. Ήπαν άλλοι γιατί δεν βάλαμε το Μεγαλέξατο, γιατί δεν βάλαμε τη Βεργίνα, γιατί δεν βάλαμε το έβλημα της Βεργίνας, γιατί δεν βάλαμε τον Βουκεφάλα. Δεν μπορούσαμε να βάλουμε αυτά. Απογορεύεται από το 2004. Προσπαθήσαμε να εξορροπίσουμε, πραγματικά δώσαμε ένα σήμα με το M, παίξαμε με τις λέξεις Μασεντωνία the Great, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε το σκόπελο του Αλικάντε. Και φυσικά έχοντας απέναντι ένα κράτος που με αλεπούδες στη διπλωματία, της παλιάς Γιγουσλαβικής Διπλωματίας, οι οποίοι προσπαθούσαν επάνω να δουν στηρίγματα και εντός στους χώρους τους, αλλά και εκτός σε αυτή τη μάχη των εμπορικών σημάτων. Εμείς, ΑΣΕΒΕ, επιμένουμε ακόμη και στα αποβλεπόμενα από τη Συμφωνία των Προσπών, αρνούμαστε, συμμετέχουμε στο team των επιχειρηματιών της Ελλάδος, ο ΣΕΒΕ, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και ως ΒΕ, ως τους Βιομηχανιών Ελλάδος, οι τρεις αυτές ενώσεις, με τα αντίστοια επιμελητήρια της Βόρειας Μακεδονίας. Αρνούμαστε να καθίσουμε στο τραπέζι ακόμη, γιατί αρνούνται να αλλάξουν και το τίτλο των επιμελητηρίων τους. Αρνούνται να μετονομαστούν σε επιμελητήρια Βόρειας Μακεδονίας και επιμένουμε να ονομάζονται Μακεδονικά Επιμελητήρια. Άρα, λοιπόν, δεν ξεκίνησε καν αυτός ο διάλογος. Ξεκίνησε ένα διάλογο συμπεριοχνωμών, ο οποίος ξεκίνησε κάποια δειλά βήματα, αλλά ουσιαστικός διάλογος δεν ξεκίνησε ακόμη. Εμείς, όμως, κάναμε το θύμωμα αυτός ασέβε, μπήκαμε μπροστά με τα μακεδονικά σήματα, γίναμε πρωτοίδηση στα κανάλια της Βιτωνικής Χώρας, ότι καταστρατηγήσαμε τη Συμφωνία Δήθενο, ότι κάναμε επιθετικές κινήσεις, ότι πήραμε το τίτλο Μακεδονία, ότι κάναμε αυτά που κάναμε. Με όλα τα πρωτοσέλλιδα των εφημερίδων της Βιτωνικής Χώρας και τις εχθρικές δηλώσεις της ηγεσίας του Βιτωνικού Κράτους. Δεν πτωρηθήκαμε, όμως. Συνεχίζουμε, γιατί το δίκαιον είναι με το μέρος μας, γιατί υπάρχουν μακεδονικές εταιρείες οι οποίες έχουν την ιδρυσή τους πολύ πριν ιδρυθεί αυτό το κράτος, πολύ πριν δημιουργηθεί ακόμη η ελεύθερη Μακεδονία εδώ. Από τις αρχές του αιώνα έχουν το τίτλο «Μακεδονικά», ένα σωρό προϊόντα, δεν είναι μόνο μακεδονικός χαλαβάς που ξέρετε, είναι μόνο η Μεβγάλη, είναι ένα σωρό εταιρείες οι οποίες έχουν μακεδονικές επωνυμίες και οι οποίες φυσικά δεν είναι δυνατόν να πρέπει να αποδείξονται είναι ελεύθερες. Θα σας πω ένα χαριστικό παράδειγμα γιατί ο κόσμος, ξέρετε, είναι διαφορετικός και πρέπει άλλα μηνύματα. Θα σας πω μια σειρά ότι πρώτοι λέω, γιατί που μου έδωσε το δικαίωμα, την πω και την ήμουνα και αυτή κοσμάρτης, στο Ντουμπάι στην πρευσύνη έκθεση, ήταν ο μακεδονικός χαλβάς, από κάτω κόστα στο Χαϊτογλου περνάει ένας από έξω και του λέει «τι τραβάτε και εσείς οι Μακεδόνες με αυτούς τους Έλληνες που σας κυνηγάνε». Τόσο πολύ είχε μπει μέσα στο μεδούλι τους ότι μακεδονικός χαλβάς και η Μακεδόνια είναι το γειτονικό κράτος. Καταλαβαίνει ότι οι μάχες πρέπει να δίδονται και τα δίδονται εκεί που πρέπει να δοθούν. Το γείπεδο θα το επιλέξουμε εμείς και το επιλέγουμε εμείς το γείπεδο να είναι οι διεθνείς εκθέσεις. Οι διεθνείς εκθέσεις είτε αυτοί λέγονται «Fancy Food» είτε λέγονται «Seal» είτε λέγονται «Anuka» είτε λέγονται «Εκθεση» είτε λέγονται «Δουμπάι» ή «Gelfood». Οποιοδήποτε έκθεση είναι αυτή. Γι' αυτό και απευθύνω την ανοιχτή πρόσκληση στο περιφερειαρχείο, στο περιφερειακό συμβούλιο, οι μακεδονικές εταιρίες με έδρα της τέσσεριου περιφερειακής ενότησης της Δυτικής Μακεδονίας να είναι παρούσες στις εκθέσεις, να είναι κοντά μας, είτε είναι μέλη μας είτε όχι δεν έχει κανένα σημασία για εμάς, τους καλούμε φυσικά να γίνουν μέλη μας αν θέλουν, αλλά όλες οι πληροφορίες και τα πάντα είναι στη διαθεσή τους για τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις και για τις μάχες τους που πρέπει να δοθούν και να κερδηθούν. Κι εκεί πάνω όμως για εδώ και ώρα ήταν σιγαδί που σήκωνε στο χέρι προηγουμένως γι' αυτό. Κύριε Δασκαλόπουλο, παρακαλώ. Αφού σας καλωσορίσω κι εγώ, να σας ευχηθώ να είστε δυνατοί για να συνεχίσετε τον αγώνα, γιατί τουλάχιστον, από ό,τι βλέπουμε, οι κυβερνήσεις διαχρονικά είναι απέναντί σας. Κλείνοντας την παρέθηση, διαπίστωσα, και το επισημάνατε κι εσείς, ότι οι δίκτες στην περιφερειακή ενότητα γρεβενών είναι αποουητευτικοί και μάλιστα πρέπει να μας προβληματίσουν. Γιατί άραγε ένας επιχειρηματίας να έρθει να επενδύσει στα γρεβενά. Συνδυρόδρομος δεν υπάρχει, λιμάνι δεν υπάρχει, μεγάλο αστικό κέντρο, κουλτούρα παραγωγής, εργατικά χέρια, δεν υπάρχει τίποτα, πέρα από τον καθαρό αέρα. Εσείς τις συζητήσεις σας, ποιο θα ήταν το επιχείρημα για να πιστεί κάποιος επιχειρηματίας να έρθει να επενδύσει, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει πιστεί κανένας. Ένα εργοστάσιο που υπάρχει και αυτό ήταν πρώην κρατικό, το οποίο μετά πουλήθηκε και πήγε σε ιδιότητες. Και λέγω ησυχία, παρακαλώ. Τώρα, ανοιχτές χείρες, σας λέω, γιατί σαν επιχειρηματίας ο ίδιος, η επιχείρησή μου επένδυσε στα γρεβενά πριν πολλά χρόνια. Και επένδυσε στην εταιρεία Κουρέλας ΑΕΠΣΟ. Βλέποντας την προπτική έρθειση της εταιρείας, τα μοναδικά προϊόντα τα οποία έχει, βιολογικής κνοτροφίας, άσχετα αν το εγχείρημα δεν ήταν πάντως το ιδανικότερο. Άρα, προσωπικά, λοιπόν, και αγώνες δίνω καθημερινά, ώστε να αναδείξω τα συγκεκριτικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης περιοχής, όσον αφορά την κνοτροφία και μάλιστα την οργανική και τη βιολογική κνοτροφία, σε σύγκριση με ό,τι άλλο γίνεται. Εδώ, φυσικά, χρειάζεται και μια ευρύτερη προστασία. Βλέποντας την εταιρεία Κουρέλας ΑΕΠΣΟ, φυσικά χρειάζεται και μια ευρύτερη προστασία της πολιτείας ένωση των προϊόντων αυτών. Και δεν θα πω τίποτε περισσότερο. Πρέπει, από θέση και στην διοίκηση του Αλγώ Δήμητρα, πώς μπορούν να προστατευθούν αυτοί οι οποίοι επενδύουν σε αυτές τις περιοχές και επενδύουν σε καθαρά προϊόντα, σε καθαρά κτοντοφικά προϊόντα, μιας περιοχής, σε οποία μόνο πλεονεκτήματα έχει. Φυσικά, όμως, θα είμαι σαφέστατος. Δεν κρύβομαι πίσω από τα δάχτυλά μου και βάζω τα δάχτυλά μου τον τύπο των ήλων. Δεν μπορεί, όμως, η φέτα βιολογικής τροφίας, το βεβαιώνω, να πηγαίνει τέσσερα είκοσι, όταν χρειάζεται τέσσερα κιλά γάλα για να κάνεις ένα κιλό φέτα και όταν τόσο πηγαίνει σε όλη την Ελλάδα. Είναι αδύνατον αυτό να γίνει. Άρα, λοιπόν, τα προϊόντα αυτά πρέπει να προστατευθούν, τα οποία είναι υψηλής αξίας, εγγνωσμένης αξίας, εγγνωσμένης προέλευσης, εγγνωσμένης υγειονομικής ασφάλειας, τα οποία μπορούν να συναγωνιστούν τα καλύτερα τριγυά της Ελβετίας, της Αυστρίας και οτιδήποτε άλλο. Είναι στο χέρι το δικό μας, λοιπόν, να προστατεύσουμε και που ο ΣΕΒΕ κάνει τέτοια προσπάθεια να προστατεύσει τέτοιούς προϊόντα. Σας είπα ένα απλό παράδειγμα. Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα σε προϊόντα και σε επιχειρήσεις άγνωσης στο ευβοικινό της Ιδικής Μακεδονίας, οι οποίες μπορούν να μπουν στο στόχαστο μεγάλων εμπεντητών και με εξαγώγημα προϊόντα. Υπάρχουν. Για να ξέρετε πολύ καλά ότι το τελευταίο καιρό, επιτρέψα να σας πω ότι η Ιδική Μακεδονία είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών ξένων εμπεντητών σε αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα σε αγνά προϊόντα. Έχει το μεγάλο πλονέκτημα. Μπορεί να είναι ακριβή σε προϊόντα σημερικά και είναι ακριβή. Είναι ακριβή όμως γιατί έχει πραγματικά υγιεινά προϊόντα, σφαλή προϊόντα, προϊόντα βιώσιμης ανάπτυξης, ποιότητε πράσινης ανάπτυξης. Δεν έχει μαϊμό προϊόντα. Αυτό που προστατεύσετε, το μέλλον είναι δικό σας και μόνο δικό σας. Εγώ θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση. Δεδομένου ότι τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας και δύο των Γρεβενών έχουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία δυστυχώς δεν αναδείχτηκαν στις αγορές μέχρι σήμερα. Δεν πήραν την υπεραξία που πραγματικά τους αξίζει και αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θα πρέπει να πετύχουμε με τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε. Η ερώτησή μου, λοιπόν, είναι η εξής. Υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για να προστατέψουμε τις πιθανές μακεδονοποιήσεις των προϊόντων αυτών, όταν με το καλό θα πάρουν την προοπτική της υπεραξίας στις διεθνείες αγορές. Και η πρότεση για τη δημιουργία ισοζυγίων δυτικομακεδονικών προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την πόλησή τους, πώς σας φαίνεται? Γι' αυτό είμαστε εδώ. Γι' αυτό και, ξέρετε, η μόνη νεότες την οποία έχουμε στα χείλη όλων και ιδέτερα αθηναϊκών κύκλων, είναι μ' αυτό. Δήλωσαν ενδιαφέρον 3.000 επιχειρήσεις στη Μακεδονία για τα μακεδονικά σήματα. Κι εσείς έχετε μόνο 800 μέλη. Τι θα γίνει? Η απάντηση είναι πού έχουν έδρα αυτές οι εταιρείες. Έχουν έδρα την Αθήμα, έχουν έδρα την Κύπρο, έχουν έδρα την Βουλγαρία, έχουν έδρα ειδικά φορολογικά νησιά με ειδικό φορολογικό καθεστώς, ελέγχει κανένας τι προϊόντα αγοράζουν, αν τα αγοράζουν από τον τρόφο των Γρεβενών ή από τον παραγωγό της Κοζάνης, αν παίρνουν πραγματικά φασόλια πρεσπών, ή φακές ή οτιδήποτε άλλο, ή κάνουν εισαγωγές, ανθρώπιες εισαγωγές λόγω διαφράσης τιμής. Γι' αυτό είμαστε εδώ λοιπόν. Γιατί γνωριζόμαστε μεταξύ μας, γι' αυτό είναι ισολογικό το σήμα. Γιατί γνωρίζουμε ο καθένας πού παράγει, πώς το παράγει, τι εισαγωγές κάνει, τι εξαγωγές κάνει. Ξέρουμε το ισοζύγιο που υπάρχει στα προϊόντα, τι γάλα παράγει τη Δυτική Μακεδονία, πόσο τυρί μπορεί να βγάλει τη Δυτική Μακεδονία. Δεν μπορεί να παράγει τόσο γάλα, θα βγάλει το εντέτατο του τυρίου. Δεν μπορεί να βγάλει το γάλα επί πέντε σε τυρί που κάνει εισαγωγή έξω, δεν γίνεται αυτό. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Για να παραγωγηθούμε αυτά πολύ καλά και να απαντάμε σ' όλους αυτούς οι οποίοι λένε μα τι θα γίνουν αυτοί οι φουκαράδες όλοι οι τρεις χιλιάδες οι οποίοι θέλουν να πάρουν το μακεδονικό σήμα και δεν τους το δίνετε επειδή πρέπει να είναι μέλη σας. Δεν τους βάζουμε κανένα αφή, κανένα τέλος για το μακεδονικό σήμα τίποτε. Αναγκαία και ικανή συνήκη είναι μόνο να είναι μέλος και να μπορούν να παραγωγηθούμε με τα στοιχεία. Να μας δίνει στοιχεία και το ελευθέρας να πούμε μέσα στο εποστάσιο ότου και να δούμε τι παράγει, πώς το παράγει και αν το παράγει. Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζουμε. Σημαντική ενημέρωση και το ερώτημά μου είναι το εξής. Η Δυτική Μακεδονία έχει κάνει μια προσπάθεια για δικό της σήμα μέσα από την αγροειδιατροπική συμπράξη. Μάλιστα, μας έχει παρουσιαστεί το σήμα των προϊόντων και βέβαια για να πάρει κάποιο προϊόντι της Δυτικής Μακεδονίας αυτό το σήμα πρέπει να πληρεί τα κριτήρια που θέσατε κι εσείς. Τα αυστηρά αυτά τα κριτήρια, ότι παράγεται εδώ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ότι δεν είναι ειλικοποιημένο. Τώρα, το ερώτημα το δικό μου είναι το εξής. Όταν εσείς μας καταθέτετε εδώ ένα σήμα για όλη τη Μακεδονία και εμείς λέμε να έχουμε και ένα δικό μας σήμα. Αυτό για ένα κάποιο πρόβλημα, υπάρχει μια τέτοια προσπάθεια και από τις άλλες περιφέρεις από την Ανατολική Μακεδονία, από την Θράκη, ή θα πρέπει να εξειδικευτεί δηλαδή να υπάρχει το δικό σας σήμα και από κάτω, ίσως να γράφει με κάποιο τρόπο, προϊόντι δικής Μακεδονίας. Ο καθένας εδώ μέσα μπορεί να κάνει ένα σήμα. Ο φίλος μου, ο Σωτήριος Βόσδο, μπορεί να κάνει ένα σήμα. Και να το πει οποιοςδήποτε μπορεί να κάνει ένα σήμα. Να το καταφέρει στο Αλικάντε, να καταφέρει κανονισμό ισχύους, όπως μπορεί να κάνει και δική Μακεδονία. Και με τον Περιφερειάρχη σας και με τους άλλους δύο Περιφερειάρχες, έχουμε καθίσει ένα τραπέζι, εγγύδα του Υπουργού Μακεδονίας, του Υπουργού Σωτερικών, υπεύθυνο του Μακεδονίας Θάκη, ώστε ισχύση διενώσει. Το ίδιο έκανε η Τσκάνη, το ίδιο έκανε η Σιτσίλια, το ίδιο έκανε η Υπούλια, το ίδιο έκανε άλλες περιοχές, οι οποίες βγήκανε μπροστά, ή ήθελε άλλο σήμα το Παλέωμα, άλλο σήμα κάθε περιφερειακή ενότητα, άλλο σήμα η Μεσίνα κλπ. Ενωθήκαν όλοι, ενωθήκαν όμως κάτω από έναν κοινό σκοπό, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν ένα σήμα. Το ίδιο έκανε και η Βρετάνη στη Γαλλία, στην μεγάλη αντιπαράδειση που είχε με τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό κάνουμε και εμείς. Εμείς δεν ανακαλύψαμε την ποιότητα, δεν κάναμε τίποτα. Υπήρχαν αδίχειες περιτώσεις, άλλες περιφέρειες. Εκμεταλλευθήκαμε το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σταύθου 1984, του κανονισμού 1001 του 2017 και προχωρήσαμε ένα μεσολογικό σήμα. Και λέμε ότι ο καθένας σε μια εποχή πλήρου σαδράνιας, που κανένας δεν έκανε τίποτα απολύτως, βγήκανε μπροστά. Πολλοί ποτημούσαν την απαραξία από την κίνηση αυτή. Κάποιος ενόκλησε αυτή η κίνηση. Εμείς θα σταθούμε ότι σε ποιούς ενόκλησε οτιδήποτε έγινε. Οποιος άλλος μπορεί να κάνει οποιοδήποτε σήμα. Οποιοδήποτε σύλλογο, σύνδεσμο, ο οποίος άλλος μπορεί να κάνει. Εμείς ενώσαμε τις δυναμίες μας λοιπόν. Γι' αυτό και είμαστε εδώ. Και θα κάνουμε τις επόμενες κινήσεις μαζί με το... Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιπλέον έγινε κάτι μοναδικό. Ό,τι είχε κάνει με την εξωστροφή ήταν σε 10 διαφορετικά υπουργεία. Ο ΑΕΠ, ο Αγγανισμός Ασφάλισης Εξαγωρικών προέδωσε στο Προγείο Ανάπτυξης. Όλα αυτά μπήκανε κατά του Προγείου Εξωτερικών. Υπάρχει πλέον Υφυπουργείο Εξωστρέφειας και Οικονομικής Διπλωματίας. Υπάρχει Γενικός Γραμματείας Εξωστρέφειας και Οικονομικής Διπλωματίας. Όλοι οι φορείς αυτοί μπήκανε μέσα. Υπάρχουν οι σύμβουλοι αυτού του υπουργείου όπως είναι ο Σέβε ο οποίος δίνει τη μάχη τη δικιά του ώστε να μπορέσουν τα πάντα αυτά να μην υπάρχει πολυδιάσπαση αλλά να υπάρχει μια ενότητα εργασιών για ένα κοινό στόκο. Όταν υπάρχει λοιπόν αυτή η διάθεση εκ μέρους της πολιτείας σάλλα κράτη έγινε κάτι από τον Πρωθυπουργό. Έπρεπε να διαλέξει και ο Πρωθυπουργός μεταξύ να το κάνει στο γραφείο του Πρωθυπουργού ή να το κάνει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί διαλέξει στο Υπουργείο Εξωτερικών, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο αβαντάζι. Υπάρχουν οι οικονομικοί και οι εμπορικοί ακόλουθοι σ' όλες τις πρεσβείες και όλα τα τοξιδεία του Πρωθυπουργού οι οποίοι συμβάλουν σε αυτό το έργο. Δηλαδή μπορείς εσύ να πάρεις ένα τηλέφωνο και να δεις με τον εμπορικό ακολουθόμαστε εκεί γιατί το ΚΑΤΑΡ έκανε αυτό το μέτρο εναντίον της εισαγωγής κάποιων ελληνικών προϊόντων. Γιατί ξέρω και εγώ που είχαμε το πρόβλημα τελευταία στην Κοαρέα, είχε κάποια εμπόδια στην εισαγωγή αυτών δύο εκεί. Όλα αυτά λοιπόν ελέγχονται κάτω από τις εμπερικούς και οικονομικούς ακόλουθους, κάτω από το Σέντερ και από το Υπουργείο και σας είπα δεν υπάρχει αλληλήσεις. Είμαστε πολύ λίγοι για να μπορούμε να είμαστε χωριστά. Πρέπει να ενώσουμε τις δυναμίες μας και να μπορέσουμε να πετύχουμε το ζητούμενο. Έχετε ένα περιφέραγιο πόνο εδώ, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα εκμείωση που υπάρχουν. Και νομίζω ότι τουλάχιστον στον διατροφικό τομέα μπορούν να γίνουν θαύματα, πραγματικά θαύματα. Ευχαριστούμε. Όριστο κ. Μακρυγιάννης. Να σας ευχαριστήσω και εγώ από την πλευρά μου για την πληρέστα την ενημέρωση που μας κάνατε. Βέβαια, είπατε ότι οι αριθμοί δεν είναι πάντα την αλήθεια, αλλά δυστυχώς για την περιφέρειά μας οι αριθμοί έδειξαν τη δυτικό-μακεδονική μας φτώχεια. Μας είπατε ότι 800 μέλη αριθμούν το σύνθεσμό σας και από αυτά τα 7-8 είναι από την περιφέρειά μας. Προφανώς αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος των επιχειρήσεων και τη δυνατότητα τους να εξάγουν προϊόντα στο εξωτερικό. Εγώ θα πιάσω την τελευταία σας φράση που είπατε, ότι να ενώσουμε δυνάμεις όλοι μαζί για να μπορέσει αυτό να γίνει εφικτό, ώστε και η Δυτική Μακεδονία να αποκτήσει ένα εξαγωγικό προφίλ. Στο σύνθεσμό σας υπάρχει κάποια μελέτη ή κάποια ένας τρόπος που μπορείτε να βοηθήσετε τις μικρές επιχειρήσεις που υπάρχουν σήμερα στη Δυτική Μακεδονία, ώστε αυτές να γίνουν εξωστρεφής. Τι θέλω να πω, υπάρχουν επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, είτε οικονομικών κριτηρίων, είτε παραγωγής, ώστε συνεργαζόμενες μεταξύ μας να ενώσουμε δυνάμεις σε αυτό που είπατε, ώστε να αποκτήσουμε και εμείς αυτό το εξαγωγικό χαρακτήρας. Η απάντηση είναι μια γλυκή λέξη, κλάστερ. Στο σύνθεσμο βοηθάμε να δημιουργήσουμε κλάστερ. Δημιουργήσαμε κλάστερ ακτινηδίων, μικρούς παραγωγούς ακτινηδίων. Ξέρετε, η αντίπαλή μας στο ακτινίδιο είναι η Νέα Ζηλανδία. Η Νέα Ζηλανδία τι έκανε, ένωσε τις δυνάμεις και πάει μόνο μία ένωση. Ονομάζοντας εξαγωγές ακτινηδίων από τη Νέα Ζηλανδία, που είχε κατακτήσει όλον τον κόσμο. Το ίδιο κάνουμε και εμείς εδώ. Ενώσαμε δυνάμεις με τους παραγωγούς της Άρπης, της Πιερίας, της Καβάλα και τα λοιπά, το ίδιο κάνουμε και δημιουργούμε τώρα έναν δεύτερο κλάστερ κεντρικής Μακεδονίας για τα αγαπτοδιατροφικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας. Η αγαπτοδιατροφική σύμπρευση της Ζητικής Μακεδονίας θα είναι η καλή μαγιά για να δημιουργηθεί ένα κλάστερ και υπάρχουν τα προγράμματα αυτά, σε όλες τις περιφέρειες, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλάστερ αγαπτοδιατροφικού τομέα για τα προϊόντα της Ζητικής Μακεδονίας. Όταν λέει παϊσκή συνδυενώση είναι και στις περιφέρειες, σε όλες τις τρεις περιφέρειες. Ξέρετε, οι τρεις περιφέρειες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερο κράτος από πολλά άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κεντρική Δυτική και Ανατολική Μακεδονία. Με μια πολύ μεγάλη δυναμική, με μια πολύ μεγάλη ιστορία, η οποία και το μόνο που φοβάται η γειτονική χώρα είναι η ένωση δυναμών αυτών των τριών περιφεριών. Ο σύνδεσμος είναι εδώ για να και αυτό βρισκόμαστε και εδώ και για τον κοιμωτήρο μέλος, ακόμη και για τον παραγωγό 10 τόνων ή 20 τόνων φασχολιαπρέσπον. Και το μακεδονικό σήμα για αυτούς έγινε. Δεν λέει για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες μόνοι τους μπορούν να καταθέσουν τα 20 ή τα 10 χιλιάδικα που απαιτούνται για να προστατεύσουν το μακεδονικό τους σήμα. Έγινε για αυτούς πολύ μικρούς, οι οποίοι αδυνατούσαν να κάνουν και δεν ξέρουν ούτε πού είναι το αλικάντε ούτε πού είναι η δέρνη για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Για αυτούς έγινε. Για τις πολύ πολύ μικρές επιχειρήσεις. Έχουμε ειδικό γραφείο στο Σέβερ που τους βοηθάει, μπορεί να τους δώσει πλήρως ενημερωτικό υλικό, αρκεί να το αγκαλιάσουν αυτό το σήμα και δεν είναι τίποτα το να μπουν και ζητάμε και τις πιο μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μέλη του Σέβερ. Δεν έχουμε μόνο μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουμε μεν τα ελληνικά πετρέλα, έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις στο Συμβούλιο όμως μπορεί να είναι και ο Μητυλινέος και ο Βασιλάκης και οι μεγάλες ευλυματικές επιχειρήσεις από την Αθήνα είναι όμως και πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και αυτές ζητάμε να γίνουν μέλη. Μια απλή συνδρομή είναι η οποία είναι ελάχιστη το χρόνο. Δεν έχουμε τις συνδρομές του Σέβτ των Αθηνών και τα λοιπά που μπορούν να δουν όλα τα πλειονεκτήματα αυτά τα οποία θα τα έχουν και θα έχουν πάντα ένα αλόκληρο ιστοίτο και κάποιους ανθρώπους στην Θεσσαλονίκη, στα γραφεία μας οι οποίοι θα είναι νύχτα μέρα κοντά τους. Οποιοδήποτε πόλεμο παρουσιαστεί σε μια εισαγωγή, σε μια εισαγωγή τους σε οποιοδήποτε χώρο του κόσμου, δώσουν τις αναγκαίες συμβουλές ώστε να ξεπεράσουν, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και στο Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλιση Εξαγωγικών Πιστώσεων. Παρακολουθούμε λοιπόν εκεί και ανασφαλιστούν τα προϊόντα αυτά να μην φύγουν χωρίς ασφάλιση έξω. Είμαστε στο Enterprise Greece ώστε να τους βοηθήσουμε να συμμετάσουν εφόσον δεν μπορούν μόνοι τους σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες, να ξέρουν ότι θα πάνε εκεί να προετοιμαστούν κατάλληλα και να έχουν σωστές προσδοκίες τι μπορούν να κάνουν, τι ποσότητες μπορούν να εξάγουν, πώς μπορούν να τις εξάγουν, αν μπορούν να συμπράξουν και να δημιουργήσουν ένα πρωτογενές κλάστηρο ώστε να δώσουν τις ποσότητες που απαιτούν οι αγορές. Όλα αυτά λοιπόν τα επιμέρους προβλήματα τα οποία υπάρχουν, γιατί αυτό είναι το βοηθικό πρόβλημα. Είμαστε εδώ για να τα λύσουμε. Ξεκινάμε τώρα, κάνουμε το πρώτο στέπ, το πρώτο βήμα αυτής της συνεργασίας. Στοχεύουμε στη Ζητική Μακεδονία όχι χωρίς λόγο, γιατί βλέπουμε τα νούμερα. Στοχεύουμε και θέλουμε να είμαστε εδώ σε δύο-τρία χρόνια πάλι ώστε να κάνουμε μια αντιστροφή σε αυτά τα νούμερα και να δώσουμε μια άλλη προοπτική. Παραλαμβάνω σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που χάνει έδαφος και το έδαφος φεύγει κάτω από τα πόδια της Ζητικής Μακεδονίας λόγω του γνηστού θέματος της απολυτουτοποίησης. Ευχαριστούμε κύριε Κωνσταντόπουλε. Εγώ θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στον κύριο Χασάπη πριν που έκανε την παρουσίαση σχετικά με το νομό Καστοριάς, που είπατε ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός είναι η Αλβανία με 28% αν δεν κάνω λάθος. Εδώ περιλαμβάνεται και το κομμάτι της Γούνας ή αναφερόμαστε σε κάποια άλλα προϊόντα πέρα της Γούνας. Περιλαμβάνει ουσιαστικά. Ωραία. Ευχαριστώ. Θα δείξουμε παραπάνω. Καθένας καλεί τα συμπεράσματά του. Πάντα υπάρχουν χώρες ενδιάμεσες για εξαγωγές λόγω ειδικών καθεστρώτων και ειδικών κινήτων. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα. Να σας ευχαριστήσουμε. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση? Όραστο κύριε Δερρενόπουλε. Θέλω να ζήσουν το μύθο τους, είτε το κατασκευαστικό, το σπίτι τους, τα γραφεία τους, το χωριακό συγκροτημά τους με ελληνικά μάυρα. Νομίζω ότι και εδώ η περιοχή έχει αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα και συγκεκριτικά πλεονεκτήματα αντι άλλων περιοχών. Μια πολύ δυνατή παράδοση, ένα πολύ μεγάλο όνομα, πολύ δυνατό όνομα, άσχετα αν πολλές επιχειρήσεις στο παρελθόν, ίσως και καταστράφηκαν, για διάφορους λόγους σε κάθε μία, επενδύοντας. Εδώ θέλει και λάρτς μυαλά κι ένα που έχουμε δυστυχώς εδώ. Γιατί και εδώ, είπαμε, θα τα πούμε όλα, και εδώ μια που είμαστε στην έντα της περιφέρειας, απευθύνομαι στον περιφερειάρχη, δεν χρειάζεται να έρθει απλώς ο επενδυτής. Πρέπει το Γραφείο Υποδοχής και οι υπάλλοι της περιφέρειας να έχουν λάρτς αντιλήψεις εξωστρέφειας. Γιατί πάνε οι επενδυτές στη Διοτία όλοι και στη Θεσσαλονίχη, γιατί δεν έχουν στόκους στις υπηρεσίες, γιατί οι υπηρεσίες μπορούν να δουν διαφορετικά τον επενδυτή. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Επενδυτή στην περιοχή θέλει να εκμεταλλευτεί τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος λέει ότι για την προστασία του περιβάλλοντος μπορείς να κάνεις επένδυση στο 50% των υπαρχών των εγκαταστάσεων. Δηλαδή, αν έχεις 50.000 διτραγωνικά εγκαταστάσεις, θα κάνεις 25.000 διτραγωνικά. Πάει ο επενδυτής, λοιπόν, βρίσκε ένα χωράφι όμορφο, 60 στρέματα. Πάει στο Γραφείο μιας περιφέρειας, έναν υπάλληλο, ο οποίος η ορίζονται έστω είναι μόνο στην περιοχή του, και λέει, όχι, πρέπει να μου φέρεις χωράφι 25 στρέματα, όχι 60, για να βρεις χωράφι 25 στρέματα όμορφο πρέπει να πετύχεις στο blackjack. Ούτε κατάθλιψε, μπορείς να το κάνεις όλα τίποτα. Αυτός επιμένει και λέει ότι αναγκαζόμαστε να κάνουμε ειδική τροπολογία για να το καταλάβει. Ενώ το αντίστοιχο παράδειγμα στον υπάλληλο της ιβιωτίας δεν υπήρχε, ούτε στον υπάλληλο της αττικής. Γι' αυτό, πριν έφθενται οι επενδυτές εδώ, κύριε Πεφεριάρχα, θέλει και ειδικό σεμινάριο στους υπαλλήλους. Σας ευχαριστούμε. Για να προχωρήσουμε να δώσουμε τον λόγο στον κύριο Παντελίδη από το ΕΒΕ. Καλησπέρα σε όλους. Κατ' αρχάς, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη σημερινή πρωτοβουλία. Προσέχω να σας πω ότι η επόμενη μέρα στην περιφερειά μας θα πρέπει να στριχθεί στην εξωστρέφεια, στην παραγωγικότητα και υπέρ της επιχειρηματικότητας. Να προσθέσω στην αρχική τοποθέτηση του κυρίου Πεφεριάρχη, πέρα από τη γούνα, πέρα από την αγροτοδιατροφή και το μάρμαρο που προσθέθηκε. Εξαγωγές υπηρεσιών είναι και ο τουρισμός. Το τουριστικό προϊόν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, που ακόμα βέβαια είναι σε νηπιακό στάδιο, αλλά έχει πολλές προοπτικές, όπως επίσης και η παροχή υπηρεσιών σχετικά με τη θερμοκητήδα που σχεδιάζεται να κάνει στο επόμενο μέλλον, όσον αφορά την τεχνολογία. Σχετικά με την έρευνα που παρουσιάστηκε, η οποία είναι άρτια και έχει συμβάλει και το πανεπιστήμιό μας σε αυτήν, θεωρώ ότι τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα, γιατί οι εξαγωγές είναι μεγαλύτερες. Το πρόβλημα είναι ότι, κρίνοντας και από την εμπειρία μου, γίνονται έμεσα. Δηλαδή, στην περιοχή πύργων Μεσοβούνου και τα λοιπά, οι παραγωγοί το δίνουν μέσα από διανομής, οπότε αυτό δεν καταγράφεται. Μεγάλες εταιρείες των Αθηνών έρχονται, αγοράζουν τα φρούτα, τα οποία στη συνέχεια εξάγουν στο εξωτερικό. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο, γιατί κάνουμε έμεσες εξαγωγές και δεν κάνουμε άμεσα. Οι άμεσες εξαγωγές έχουν τα θετικά τους, καθώς έχουν μικρό ρίσκο οικονομικό, δεν χρειάζεται να δαπανίσουμε χρήματα για προώθηση και διανομή, αλλά δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τις τιμές της αγοράς, να δούμε δυνατότητες, να δούμε παθογένειες και πώς μπορούμε να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο. Ως εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, θα ήθελα να θέσω και εγώ στην συζήτηση έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα. Θεωρώ ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, μαζί με τη σύγκληση του Νέου Συμβουλίου, είναι η καταγραφή των επιχειρήσεων που σήμερα εξάγουν, αλλά και όλων αυτών που έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν αύριο. Αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί οι αγροτικές επιχειρήσεις δεν καταγράφονται στο Εμπεροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, οπότε δεν χρειάζονται και τα έγγραφα του γεμί που είναι αυτά που μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε ποιος ασχολείται με εξαγωγές. Θα πρέπει να κάτσουμε να τους καταγράψουμε και με ανοιχτό κάλεσμα. Δυστυχώς ο κόσμος είναι κάπως επιφυλακτικός σε νέες προσπάθειες, όπως και στις συντρομές τις οποίες αναφέρατε προηγουμένως. Ακούει για συντρομές και φεύγει, εδώ δεν θέλουν να πληρώσουν τις τακτικές. Είναι δύσκολο να ανοίξουμε μια συζήτηση για τις εξαγωγές, ξεκινώντας με το ελάτε να γραφτείτε, να πληρώσετε τη συντρομή και να συμμετέχετε σε αυτήν εδώ την προσπάθεια. Όσον αφορά το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή, το συμβούλιο θα βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά δεν θα πρέπει να έχει μόνο επιχειρηματίες, θεωρώ, γιατί οι επιχειρηματίες είμαστε και κάπως εγωιστές, θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα και δεν είμαστε ανεκτικοί σε νέες προτάσεις. Θα πρέπει να έχει και τεχνοκράτες μέσα, ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τα στάδια εισόδου μιας επιχείρησης σε μια ξένη αγορά. Εδώ έρχομαι στο δεύτερο κομμάτι, το οποίο συνδέεται με το πρώτο. Αυτό που λέω συμβουλευτική, δηλαδή επειδή οι εξαγωγές στην περιφέρειά μας είναι σε αρχικό στάδιο, θα πρέπει να συμβουλευτούμε ειδικά εργαστήρια, είτε συνεργάτες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τα βήματα με τη σειρά. Τέτοια είναι για παράδειγμα το εργαστήριο marketing του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Φυσικά ο Σύνδεσμος Εξαγωγίας Βορή Ελλάδος μπορεί να προτείνει και άλλους. Στο κομμάτι της συμβουλευτικής μπορείτε να βοηθήσετε και μέσω του κοντιλίου των επιχειρηματικών αποστολών που έχετε, που είναι τη στάξη των 40.000 χιλιάδων φέτος. Θα πρέπει να γίνει μέγιστη αξιοποίηση αυτών των χρημάτων, να πάρουμε επιχειρήσεις και να τις πάμε στο εξωτερικό, να κερδίσουμε από την εμπειρία επιχειρήσεων και να κάνουμε τις επαφές με άλλες χώρες και άλλες επιχειρήσεις, ώστε να ανοίξουμε B2B συναντήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, εκκινούμαστε σωστά, αυτός ο κωδικός θα βοηθήσει πάρα πολύ και θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε πλήρως. Το επόμενο κομμάτι που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει, σαν τρίτο βήμα, είναι το φορολογικό και επενδυτικό πλαίσιο. Ξέρετε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια, το Επιχειρούμε έξω, το οποίο οι κύριοι του συνδέζου μου γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν περπάτησε. Γιατί? Γιατί είχε κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συγκεκριμένο ποσοστό τζίρου βάση εξαγωγών, ώστε να αναπτύξουμε τη μεταποίηση της επιχειρήσεις μας, είτε να δώσουμε κίντρα διανομής και προώθηση στο εξωτερικό. Θα πρέπει αυτό εδώ και σαν περιφέρεια να διεκδικήσουμε να βγουν εννέα προγράμματα και εσείς μέσω του ΠΕΠΕ, αν μπορείτε να τα χρηματοδοτήσετε, γιατί το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος γενικότερα, όχι της Δυτικής Μακεδονίας, είναι η έλλειψη μεταποίησης. Είμαστε πολύ καλοί στο να παράγουμε, δεν μεταποιούμε. Ας σας δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Το 90% των μηδοκαλιοργιών στην Πίδνα εξάγεται στην Ιταλία και επανυσάγεται ως ιταλικό μήδι. Αυτό έχει να κάνει ότι δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε τον μπραντ. Όλα ξεκινούν από τον μπραντ. Θα πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το επόμενο είναι μια πεποίθησή μου, ίσως και ψευδέσθηση, ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο. Η εγκύτητα με δύο λιμάνια, το λιμάνι της Ουγμενίτσας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και η συνόρευση με δύο χώρες των Βαλκανίων, είναι πάρα πολύ σημαντική. Όμως αυτό, θα πρέπει καταρχάς να βαλτιώσουμε τις υποδομές μας στον τομέα των μεταφορών. Το πρώτο είναι το τρένο, που θα πρέπει συνεχώς να διεκδικούμε την αναβάθμιση του συντηροδρομικού δικτύου και τους κάθετους άξιονες που θα μας βοηθήσουν. Στα πλαίσια αυτά και η σύραγκα της κλεισσούρας που σχεδιάζεται, θα βοηθήσει πάρα πολύ, ιδιαίτερα τις περιοχές του Λιμαΐδας και Φλόριντα, να ενωθούν με την Αλβανία πολύ νωρίτερα. Συνεχίζοντας, αφήνω σχεδόν για το τέλος αυτό που κάνουμε σήμερα, να πηγαίνουμε σε εκθέσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αγαστή συνεργασία μελετηρίων και περιφέρειας, ώστε να χρησιμοποιούμε τα χρήματά μας στον μέγιστο βαθμό. Να επιλέξουμε σε ποιες εκθέσεις θα πάμε με το πλαίσιο της εκθεσιακής πολιτικής που διαμορφώνουμε και να τους πάμε εκεί. Για μένα όμως αυτό δεν αρκεί και αυτό είναι το τελευταίο βήμα από όλα όσα θα πρέπει να κάνουμε. Καταρχάς, θα πρέπει να μάθουμε τους ανθρώπους που θέλουν να εξάγουν, είτε εξάγουν πλέον ελαχής των εξαιρέσεων, γιατί φυσικά έχουμε και κάποιες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στην Δυτική Μακεδονία, θα πρέπει να τους μάθουμε τι θέλει η αγορά και της Ελλάδας και του εξωτερικού φυσικά. Χρειάζεται πρώτα απ' όλα brand, χρειάζεται σωστή τοποθέτη στην αγορά, σωστή τιμολογιακή πολιτική, σωστές πολιτικές διανομίες, σωστές πολιτικές προώθησης. Ό,τι ισχύει στο εξωτερικό, ισχύει και στην Ελλάδα. Για να έχεις επιτυχία, θα πρέπει όλα αυτά τα βήματα να εφαρμοστούν στο ακέραιο. Και κλείνοντας τώρα, είναι ένα ζήτημα. Το ισουζήγιο τρεχουσών συναλλαγών εξαρτάται από δύο παράγοντες. Το ένα είναι οι εισαγωγές και το άλλο είναι οι εξαγωγές. Εμείς συνεχώς λέμε πώς θα αυξήσουμε τις εξαγωγές και θα προωθήσουμε τα προϊόντα μας. Ο ίδιος τόχος θα έπρεπε να είναι και οι μίους των εισαγωγών. Αν σκεφτείτε ότι η Ελλάδα εισάγει πατάτες και όσπρια από την Αίγυπτο, ενώ είναι προϊόντα τα οποία και εμείς θα παράγουμε, σημαίνει ότι χάνουμε το δάσος και βλέπουμε το δέντρο. Θα πρέπει να γίνουν τα βήματα, καταρχάς να κατακτήσουμε την ελληνική αγορά που είναι και πιο εύκολο και στη συνέχεια το εξωτερικό. Ενδεικτικό παράδειγμα πάλι θα αναφέρω και δικιά ως την περίπτωση. Ο Γιώργος εξάγει στο εξωτερικό. Τι εξάγει? Αυτό που έχει ανάγκη το εξωτερικό. Εγωπρόβατα 6-8 κιλά, τα οποία στην ελληνική αγορά δεν έχουν εζήτηση. Οι αγορές της Γαλλίας όμως και της Ιταλίας τα ζητάνε. Έχει αυξημένη τιμή, έχει σίγουρη πελατία και είναι και ευχαριστημένη με το προϊόν. Αυτό εδώ θα πρέπει να κάνουμε. Κύριε Περιφερειάρχα, είμαστε στην διάθεσή σας σαν επιμελητήριο, σαν επιχειρηματίες, σαν φορείς όλοι στην προσπάθειά σας. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε ως το δυνατό καλύτερα και καλή επιτυχία να έχουμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να καλέσουμε τον κ. Χατζόγλου από το Οικονομικό Επιμελητήριο για μια τοποθέτηση και να ολοκληρώνουμε το σκεκριμένο θέμα. Καλησπέρα κι από εμένα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Περιφερειακό Συμβούλιο που μας δίνει το βήμα στο Οικονομικό Επιμελητήριο ως επιστημονικό φορέα για την προοπτική και το θέμα των εισαγών και των εξαγωγών. Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω κάποια σταθεστικά στοιχεία που αναφέρθηκαν και πριν από τον κ. Χασάπη και τον κ. Βασαντόπλο. Οι εξαγωγές για το διάστημα Ιανουαρίου με Νοεμβρίου του 2019 ήταν στα 51 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι το 2018 για το ίδιο διάστημα στα 49 εκατομμύρια. Παρουσιάζονταν μια αύξη του 2,4%. Οι εξαγωγές ήταν στα 30 δισεκατομμύρια, 900 εκατομμύρια για το 2019, σε σχέση με τις 30 δισεκατομμύρια, 879 εκατομμύρια για το 2018, εμφανίζοντας μια αύξη 0,1%. Συγκεκριμένα τώρα για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Τα στοιχεία που έχουμε τα τελευταία είναι για το 2018, που οι εξαγωγές ήταν στα 346 εκατομμύρια, ενώ για το 2017 κατατάσσοντά μας στην 1η θέση από τις 13 περιφερειακές ενώτες της χώρας μας. Αντίθετα, οι εξαγωγές έφτασαν στα 186 εκατομμύρια, δίνοντάς μας στην 10η θέση παλαντικά. Τη μερίδα του Λέοντος, όπως είπαν και πριν ο κύριος Χασάπης, έχουν η ένδυση και τα τρόφιμα, με το συνολικό ποσοστό τους να ενέρχεται στο 80,4%. Όσο οικονομικό επιμελητήριο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από τους αρμόδιους φορείς, ειδικά την περίοδο της απολεγνετοποίησης, την οποία διανύουμε, ώστε οι τοπικές επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο εξουστρεφής. Η επίθεση στους συγκεκριμένους στόχους μπορεί να ειλουποιηθεί με ένα συνδυασμό κινήσεων. Οι κυριότερες από αυτές είναι η υλοποίηση μιας παντοχρόνιας στρατηγικής εξαγωγικής ανάπτυξης, η αύξηση των αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων, η αύξηση των εξαγωγών σε υπάρχουσες αγορές, η στοχευμένη είσοδος τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές, η βελτίωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών προς εξαγωγής, ο καλύτερος συντονισμός σε όλους των εμπλεκόμενων και η επικέντρωση πόρων και προσπαθειών σε επιλεγμένες αγορές τόχου. Εκτός βέβαια σε αυτής της στρατηγικής πρέπει να καταρτήσουμε, πρέπει να αντιμετωπιστεί και σοβαρά προβλήματα που έχουν καθημερινά οι επιχειρήσεις. Πρώτο πρόβλημα που είναι πολύ σοβαρό είναι η αυξημένη γραφειοκρατία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, η έλλειψη ρευστότητας λόγω μη ύπαρξης βοήθειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η φορολογική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων στο στήλον της χώρας. Τέλος, θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα, πολύ πετυχημένα παραδείγματα εδώ στην περιφέρειά μας, που εξάγουν, όπως είναι η επιχείρηση Άλφα ο Κουτάρης, ο Πιτένης και άλλες επιχειρήσεις, τα κρασιά που παράγονται στο Αμίδιο και στη Σιάτστα. Επίσης παράγουμε προϊόντα πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, όπως ο κρόκος και τα ροδάκινα. Τέλος, θα πρέπει να μεταφέρουμε αυτήν την τεχνονοσία όλων αυτών των επιχειρήσεων και να εκπαιδεύσουμε νέους και καλύτερα εκπαιδευμένους εξαγωγείς, που πολλαπλασιάζονται την εξοστρέφεια των τοπικών μας επιχειρήσεων. Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία και για το βήμα που μας δίνετε για ακόμη μια φορά και ελπίζουμε σε μια περαιτέρω μελλοντική συνεργασία, ώστε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα για την περιοχή μας. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να δώσουμε τον λόγο στον αντιπεριφερειάρχη σχεδιασμό και ανάπτυξη στον κύριο Λισαρίδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να καλυσπέρισω και εγώ τους εκλεκτούς προσκεκλημένους. Πραγματικά, σήμερα έγινε μια πολύ ωραία κουβέντα. Ο κ. Κωνσταντόπουλος μας έδωσε πραγματικά πολύ ωραίες απαντήσεις. Εγώ θα ήθελα να μιλήσω λίγο ότι η εξοστρέφεια είναι πάντοτε ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης για μια περιοχή και μιας περιφέρειας, πολύ μάλλον στη μεταλλυγνετική εποχή, όπου αποτελεί μονόδρομο ανάπτυξης ευημερίας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Στην πρόκληση και την ανάγκη για εξοστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων, των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, ανταποκρινόμαστε έμπρακτα βοηθώντας τις επιχειρήσεις μας να ανταπεξεύχουν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Αναμένεται άμεσα η προκήρυξη της δράσης που θα χρηματοδοτήσουμε από το Πευδυτικής Μακεδονίας και θα αφορά στις δράσεις εξοστρέφειας της περιφέρειάς μας. Στρόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να αυξήσουν ή να εκκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσω στοχευμένων ενεργειών για την προώθηση νέων και υφιστάμενων προϊόντων και υπηρεσιών σε νέες ή υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού. Ορισμένα στοιχεία της δράσης υπό την αίρεση της οριστικής έγκρισης του οδηγού του προγράμματος είναι τα εξής. Πρώτον, η δημόσια δαπάνη της δράσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερον, η δράση θα αφορά στους τομείς της μεταποίησης, του χονδρικού εμπορίου και των υπηρεσιών. Τρίτον, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε παιδευτικού σχεδίου θα κυμαίνεται από 15 έως 300.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας επιχορηγήσεις θα είναι όσο το δυνατόν αυξημένο. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν στο μηχανολογικό εξοπλισμό, στην αγορά εξειδικευμένου λογισμικού, στην πιστοποίηση των προϊόντων, στην συσκευασία, στην αιτικέτα, στο μπραντινγκ, στην προώθηση και προβολή προϊόντων στο εξωτερικό, στην επιδότηση νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη συμβουλευτική υποστήριξη. Με την οριστική έγκριση του οδηγού θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Στόχος μας είναι η δράση της εξωστρέφειας να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη, να ενισχυθούν και να υλοποιήσουν δαπάνες ουσίας η εξωστρεφής επιχειρήσης της Δυτικής Μακεδονίας. Με την οριστικοποίηση του οδηγού του προγράμματος και με πρωτοβουλία της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή και τον διάμεσο φορέα διαχείρισης, θα ξεκινήσουμε μια οργανωμένη καμπάνια τεχνικής ενημέρωσης για τη δράση της εξωστρέφειας σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Να ζητήσω τώρα να γίνουν τοποθετήσεις από τις παρατάξεις και να ολοκληρώνουμε με κάτι που θέλει να πει ο κ. Περιφυριάρχης. Από την πλευρά του κ. Καρυπίδη, κάποιος που θέλει να κάνει τοποθέτηση από εσάς. Κ. Στρατάκη. Καλησπέρα σε όλους. Μήσω απ' το κ. Στρατάκη. Θα κάνει τοποθέτηση ο κ. Μαρκόπουλος. Θέλω να ευχαριστήσω και εγώ όλους όσους βρίσκονται σήμερα εδώ, από τα επιμελητήρια τον ΣΕΒΕ και τον Πρόεδρο και τον εκτελεστικό, και όλους όσους συνησφέρουν αυτή τη στιγμή στη στήριξη αυτή και στην υποστήριξη στο να προωθήσουμε τέτοιες ενέργειες. Τους ευχαριστούμε που είναι εδώ. Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε βασικές ιδέες και όχι συγκεκριμένα. Συγκεκριμένα, ενδεχομένως, θα γίνουν στη συνέχεια από όσο αναφέρθηκε. Αυτό είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αύξησης των εξαγωγών, η οποία πρέπει να γίνει μέσα από νέο πρόγραμμα στήριξης της εξωστρέφειας, την αύξηση των ποσόν στήριξης και για τις διεθνείς εκδίες και τη συγχρεματοδότηση, όπως σας είχα πει και την τελευταία φορά που μιλήσαμε της περιφέρειας συνδυαστικά με το enterprise για να μπορέσουμε να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για τις εκδίες του εξωτερικού. Και βέβαια να υπάρχει, όπως αναφέρθηκε, το παρατηρητήριο του ΣΕΒΕ. Εδώ και καιρό λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα παρατηρητήριο διεθνών εξελίξεων για την άμεση αντίδρασή μας σε φαινόμενα που αποσταθεροποιούν κλάδους της οικονομίας, π.χ. όπως συμβαίνει τώρα, παράδειγμα, με τον κοροναϊό ή όπως είχε συμβεί με την παγκόσμια οικονομική κρίση, για να μπορούμε να αλλάζουμε αμέσως σχεδόν ακαρία εφαρμογές και κρατικές και περιφερειακές και επιχειρηματικές, ώστε να μπορούμε να γινόμαστε όσο πιο ευέλικτη γίνεται για να αποφεύγουμε τυχόνους κοπέλους. Η ρευστότητα βέβαια αναφέρθηκε, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, με το δεδομένο ότι αλλάζει αυτή τη στιγμή το οικονομικό πλαίσιο των τραπεζών και βέβαια θα πρέπει να στηρίξουμε κλάδους έντασης εργασίας, που έχουμε προτερήματα αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία για κλάδους έντασης εργασίας, καθότι σήμερα και η ρομποτική αλλά και άλλα, όπως καταλαβαίνετε, αλλάζουν το πλαίσιο της παραγωγής. Υπάρχει την χάνη να έχουμε στην περιοχή μας, είτε έχει να κάνει με το θέμα της γούνας, που είναι κατά 90% με εργατικά χέρια, είτε έχει να κάνει σχέση με το μάρμαρο, είτε με άλλα προϊόντα, όπως είναι τα αγροδιατροφικά, τα οποία μπορούν να απασχολήσουν πάρα πολλές θέσεις εργασίας και εκεί θα πρέπει να ρίξουμε μεγάλη βάση για το μέλλον. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο κ. Στρατάκης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρος, καλωσορίζω και εγώ τις επισκέπτες μας με τις πολύ καλές εισηγήσεις τους. Βέβαια, όσα ακούσαμε ήταν πάρα πολύ χρήσιμα. Θα λέγει κανείς ότι αδικείται το όλο θέμα όμως, όπως το διαπραγματευθήκαμε, γιατί, όπως είπε και ο κ. Περιφεριάρχης, υπάρχει πρόθεση να ανοίξει διάλογο για το θέμα αυτό. Γιατί είναι προφανές ότι ως Περιφερειακό Συμβούλιο εμείς δεν θα λάβουμε κάποια απόφαση. Ήταν απλά ένα θέμα ενημέρωσης, όπως και το επόμενο είναι θέμα ενημέρωσης. Δεν θα πάρουμε κάποια απόφαση. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι στην αίθουσα αυτή ή σε κάποιο άλλο χώρο για να χωράμε πολύ περισσότερη. Γιατί νομίζω ότι ο διάλογος τώρα περιορίζεται και τα πολύ χρήσιμα που ακούστηκαν εδώ πέρα, όπως μέσω και του ΜΜΕ θα μεταδοθούν, αλλά είναι διαφορετικά να υπάρχει συμμετοχή και συμμετοχή από όλη τη Δυτική Μακεδονία. Νομίζω ότι δεν χάσαμε την ευκαιρία, αλλά ήταν μια ευκαιρία να γίνει μια σωστή εκδήλωση. Πάντως μας συνηθίζει με κάτι τέτοιες ευχάριστοις εκπλήξεις ο περιφερειάρχης. Έχει πραγματικά την αγωνία. Και νομίζω ότι αυτή η αγωνία και το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία καλό είναι να είναι χρήσιμος οδηγός να κάνουμε το καλύτερο την καταλληλότερη στιγμή και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Σήμερα με αφορμή και της εισηγήσεις και όσα είδαμε τουλάχιστον το πώς καταγράφεται το παραγωγικό δυναμικό της Δυτικής Μακεδονίας δείχνει και επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά το πόσο μονόπλευρα ανεπτυγμένα είναι με καθοριστική παρουσία του λιγνίτη. Και αυτό πλέον μας κάνει ακόμα πιο αποσιόδοξους για το τι σημαίνει η επόμενη μέρα για τη Δυτική Μακεδονία. Γιατί δεν υπάρχουν αναλλακτικές απλά και γιατί καλούμαστε να επενδύσουμε σε τομείς οι οποίοι, θα έλεγε κανείς, είναι πρωτόγιοι ή ψάχνουν ακόμα το βηματισμό μας ή είμαστε σε επίπεδο ιδεών χωρίς να τα έχουμε δοκιμάσει πραγματικά στην πράξη αυτά τα θέματα τέλος πάντων να υλοποιήσουμε τις προφάσεις αυτές μέσα στην ίδια την κοινωνία. Άρα λοιπόν, έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για να πορευθούμε με όλο μας το δυναμικό στρατευμένο κάνοντας το καλύτερο δυνατό, χωρίς αυτό βεβαίως είναι εγγυάτοιο και το καλύτερο αποτέλεσμα δυστυχώς για εμάς. Όμως, επειδή όπως ανακοινώσατε και στην αρχή, κύριε Περιφεριάρχη, είναι αναρθεί το κλιμάκιο υπουργών. Δεν μας είπατε, εμείς περιμέναμε τον υπουργό του κ. Χατζιδάκη. Δεν ξέρω, θα είναι και ο κ. Χατζιδάκης. Α, θα είναι και ο κ. Χατζιδάκης. Λοιπόν, επειδή λοιπόν θα έρθουν σύντομα εδώ και δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε τουλάχιστον συγκροτημένα έτσι ως περιφερειακό συμβούλιο, θα με υπιτρέψετε να κάνω μια παράκαμψη και να πω ότι στην έλευση αυτή, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να κυριαρχήσουν αυτά που ακούγονται ως κατά συνθήκη ψεύδη στις τοπικές μας κοινωνίες. Και τα κυρίερχα κατά συνθήκη ψεύδη που καλλιεργούμε στην τοπική κοινωνία άθελα μας, θέλω να πιστεύω. Γιατί κατά βάθος, επειδή είναι κατά συνθήκη, ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια και όμως αφήνουμε να καλλιεργηθούν. Ένα είναι ότι εμείς λέμε ναι στην απολυντωπίεση, εφόσον ξασφαλιστούν ακόμα και το 2023, εφόσον ξασφαλιστούν 25.000 θέσεις εργασίας, κάτι που δεν ισχύει και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση, ίδια με τη σημερινή, μα τελείως διαφορετική θα είναι για όλους μας. Και το δεύτερο είναι ότι πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουμε αυτόν τον πακτολό χρημάτων, που ας κρατάμε και μικροκαλάθι βέβαια, γιατί ακούμε διάφορα, ότι πρέπει να απορροφούμε 350 εκατομμύρια το χρόνο για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτά τα λε... τον πακτολό χρημάτων τουλάχιστον που μας υπόσχονται. Άρα λοιπόν, κι αυτό είναι ένα κατά συνθήκη ψεύδος, γιατί τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Και δεν πρέπει να την καλλιεργούμε. Πρέπει να πούμε ευθεώς στην τοπική μας κοινωνία, πώς έχουν τα πράγματα. Και ποιες είναι οι δυσκολίες. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τώρα κρατάω, κύριε Περιφερειάρχη, στην εισήγησή σας, από την εισήγησή σας, ότι θα έχουμε άμεσα συνεδρία στις Περιφερειακούς Συμβουλίου για το αναπτυξιακό μας σχέδιο. Είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει, επανειλημμένα έχετε δεσμευτεί γι' αυτό. Και νομίζω πρέπει κατά προτεραιότητα να το προωθήσουμε. Και να έρθει σύντομα στην... Νομίζω αυτό ήταν και στην αρχή που είπα, ότι πρέπει τα πράγματα να τα βλέπουμε και με βάση προτεραιότητα, μην μας κάνει πανικός. Αυτή τη στιγμή το επίγον είναι να δούμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο, να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα σημερινά πακέτα που έχουμε, τις νεατότητες χρηματοδοτικές, το ΕΣΠΑ, το ΝΕΑΠ, να δούμε γιατί όλα χυμάζουν. Και αυτή είναι η αγωνία μας. Και να δούμε μετά πώς θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, η οποία βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι, το ξέρουμε όλοι μας, είναι η ημερομηνία θανάτου το 2023. Πρέπει να πάμε σε απολιγνειτοποίηση ήπια και αυτό σημαίνει απολιγνειτοποίηση σύμφωνα με αυτά που ισχύουν για την υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του πειραματώσου η Δυτική Μακεδονία, ο τόπος αυτός που έχει δώσει τόσα στην περιοχή. Κλείνω κ. Πρόεδρος. Εγώ θα λέγα με την ευκαιρία, επειδή έγινε και μια συζήτηση και επειδή έγινε και μια αναφορά κάτι λίγα για τον κάθετο από τον κ. Κωνσταντόπουλο, είναι ευκαιρία, ως πρόεδρος πλέον της Εγνατίας, να μας πει και δυο λόγια στον Περιφυριακό Συμβούλιο για τον κάθετο, γιατί έγινε μια σύσκεψη στον Κλώρινα. Νομίζω λίγο χρόνο θα βρούμε να ακούσουμε όλο το Περιφυριακό Συμβούλιο το που βρίσκεται αυτή η υπόθεση. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε. Να δώσουμε τον κ. Χαστά. Καταρχήν, κατά τη γνώμη μας, ήταν μια συζήτηση και μια παρουσίαση, η οποία διεξήχθη στο στρατόπεδο της αστικής τάξης, στον αντίποδα των συμφερόντων του λαού εδώ της περιοχής. Καμιά σχέση δεν είχε με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού της περιοχής. Εμείς θα πούμε τη δική μας την πλευρά, ότι η φωνή των εκπροσώπων του κεφαλαίου της Βορειού, Ελλάδος και εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να μας πισμώσει ακόμη περισσότερο ούτως ώστε ακόμα πιο μαχητικά να ριχθούμε στη μάχη ούτως ώστε το εργατικό λαϊκό κίνημα εδώ της περιοχής να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτά τα σχέδια, στα σχέδια κυβέρνησης Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγάλου κεφαλαίου. Θα κάνουμε το παν ούτως ώστε το εργατικό λαϊκό κίνημα εδώ στην περιοχή να αντιπαραβάλει τη δική του στρατηγική, τους δικούς τους στρατηγικούς σχεδιασμούς, κόντρα στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Όπως είναι γνωστό, το έχουμε αναπτύξει και άλλες φορές, εμείς παλεύουμε και οργανώνουμε τον αγώνα για έναν τελείως διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου στο επίκεντρο θα έχει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που σφάζονται για μερίδια αγορών για να διησδίσουν σε μια σειρά άλλες χώρες και πάει λέγοντας, ο δικός μας δρόμος ανάπτυξης έχει στο επίκεντρο ακριβώς τις λαϊκές ανάγκες και από αυτή τη σκοπιά αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής και όχι να καταστρέφονται οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής όπως γίνεται με τη βαριά βιομηχανία του Λιγνίτη για να διασφαλίζονται όροι κερδοφορίας για άλλες μερίδες του κεφαλαίου. Το λέω γιατί η συζήτηση αυτή για την απολιγνετοποίηση κατά τη γνώμη μας συζητά και έγκλημα και ανορθολογισμό με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν της βαριάς βιομηχανίας εδώ στην περιοχή. Ήταν μια συζήτηση που κατά τη γνώμη μας προσέθεσε άλλο ένα επεισόδιο στο έργο που λέγεται ότι η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας έχει καταντήσει δίλερ επιχειρηματικών συμφερώντων και τίποτα παραπάνω μακριά από τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Να ξέρετε ότι διάφορα σχέδια για ζώνες ειδικών κινήτρων, για get-off-thin εργατικής δύναμης δύναμης με ξύλο, με εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων θα μας βρει απέναντι και αποδεικνύεται αν θέλετε ότι θα διακυνδυνεύσω να κάνω και μια πρόβλεψη και για το δικό σας το στρατόπεδο. Να κρατάτε μικρό καλάθι γιατί το ίδιο το σύστημα το οποίο περιασπίζεστε έχει οδηγηθεί σε τέτοιες αντιφάσεις και τέτοια αδιέξοδα που παρά μόνο με την ανατροπή μπορεί ο λαός και η χώρα συνολικά να δει προκοπή και όχι με τη μία ή την άλλη μορφή διαχείρισής του. Το λέω γιατί και συζήτησε εδώ για την καπιταλιστική ανάπτυξη για την εξοστρέφεια του ένα το άλλο. Αν δεν πάρουμε υπόψη ότι η ώψια καπιταλιστική ανάπτυξη που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του λαού και έφτραυστη είναι και ανεμική είναι και ο μεγάλος βαθμός εξοστρέφειας της ελληνικής οικονομίας θα κάνει τον επόμενο κύκλο κρίσης ακόμα πιο δραματικό τόσο για το λαό όσο και για την χώρα. Εμείς έχουμε πισμώσει το ξαναλέω από τη φωνή του μεγάλου κεφαλαίου εδώ της Βορήου Ελλάδος. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ούτως ώστε στρατηγικά να συγκρουστούμε με αυτούς τους σχεδιασμούς και αυτά τα περιστώκων τα επιστρέφουμε στη δική τους πλευρά. Ευχαριστούμε κύριε Χαστά. Κάποια στιγμή σου συναφέρετε και εσείς τη δική σας πρόταση να ακουστήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με μεταχαράς να το βάλουμε αλλά προϋποθέτει ανατροπή. Και εδώ όχι ο κάθε κατεργάτης θα μπει στον πάγκο του. Καταρχήν θέλω να πω ότι να μην περνάει από το νου κανενός ότι αυτά που είπαμε σήμερα μπορούν να αντικαταστήσουν τις χιλιάδες θέσεις εργασιές και το εισόδημα. Και κατά δεύτερον ότι δεν έχουμε σκοπό να στηρίξουμε ούτε το μητσοτάκι ούτε την κυβέρνησή του. Σε αυτό το ξεκλήρισμα που θέλει να κάνει στην περιοχή μας. Ο λαός και οι εργαζόμενοι της περιοχής θα απαντήσουν και θα το δείτε όλοι το επόμενο διάστημα, ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει και όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, κυρίως για λόγους περιβαλλοντολογικούς. Οι περιβαλλοντολογικές μελέτες πρέπει να ελλοποιηθούν. Πρέπει να το απαιτήσει και το περιφερειακό συμβούλιο και οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μας. Τώρα για τις εξαγωγές, το είπαν και αυτοί που ομίλησαν οι ομιλητές, προϋποθέτει παραγωγή. Και επειδή μιλάμε για αγροτοδιατροφικό τομέα, προϋποθέτει παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Εγγυημένες τιμές δεν το συζητάμε, διότι μιλάμε για ανταγωνισμό πλέον είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως πρέπει να ξέρετε, εγγυημένες τιμές υπάρχουν. Και υπάρχουν στο ρεύμα, το οποίο παράγεται από ανημογενή τρισίφωτο βολταϊκά, που μπορεί να κουστίζει και 10 φορές πάνω από το κόστος αγοράς. Όμως το πρημοδωτή και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος, και κυρίως κλέβοντας τους καταναλωτές, έχουμε, λοιπόν, εγγυημένες τιμές σε ένα προϊόν που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Να πάμε στους αγρότες, τότε θα πρέπει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, αφού εγγυημένες τιμές δεν υπάρχουν. Όμως και εκεί δεν επιτρέπεται. Γιατί δεν επιτρέπεται να έχουν φθινό ρεύμα οι αγρότες και επιτρέπεται να έχουν φθινό ρεύμα οι βιομηχανείς. Γιατί δεν επιτρέπει να έχουν φθινό πετρέλαιο οι αγρότες, ενώ έχουν υπό δεκαπλάσεις τιμές οι εφωπληστές σε πετρέλαιο. Άρα, λοιπόν, όλα αυτά και οι εξαγωγές και οι εισαγωγές και η παραγωγή είναι ζητήματα που συνδέονται. Γι' αυτό και το βάρος πάλι πέφτει στον πρωτογενή τομέα και στους αγώνες των ίδιων των αγροτών, των ίδιων των εργαζομένων για μια καλύτερη, ας το πούμε, ζωή, για μια καλύτερη εργασία, για μια ζωή ανθρώπινη. Το άλλο που θέλω να πω και κλείνω είναι ότι δεν μας αφορά γενικώς οι εξαγωγές και τα λοιπά. Δεν μας αφορά γενικώς. Μας αφορά πρώτα απ' όλα ο λαός αυτής της περιοχής να μπορεί να καταλαλώνει τα τρώθημα που παράγει η περιοχή, τα οποία θα είναι ποιοτικά, τα οποία δεν θα είναι δηλητριασμένα μη χίλια φάρμακα. Αυτό είναι η επένδυση στην ίδια τη ζωή. Αυτά είχα να σας πω εγώ και ευχαριστώ για το χρόνο. Ευχαριστούμε κ. Πράσα. Θα δώσουμε τον λόγο στον κ. Περιφυριάρχη για να κλείνουμε με το πρώτο θέμα. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Να συγχαρώ και εγώ για τις εξαιρετικές παρουσιάσεις που μας έγιναν τόσο από τον κ. Κωνσταντόπουλος και τον κ. Χασάπη που διαφόντισαν πάρα πολύ διεξοδικά την κατάσταση που υπικρατεί στη χώρα και στην περιφερειά μας συγκριτικά με τις άλλες περιφέρειες. Δυστυχώς και εδώ έχουμε μία θλιβερή πρωτιά. Να είμαστε η μόνη περιφέρεια από τις 13 στη χώρα, όπου το διάστημα από το 2014 έως το 2018 με σούσης της κρίσης με όλες οι περιφέρειες αυξάναν τις εξαγωγές τους σε όλο αυτό το διάστημα και δυστυχώς μόνο η Δυτική Μακεδονία κατέγραφε αρνητικές επιδόσεις. Εδώ ας μας προβληματίσει η αγαπή συνάδελφη όλους γιατί πάλι ξεχωρίζουμε εδώ, ξεχωρίζουμε στην ανεργία. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια σε αρνητικούς δίκτες. Αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντόπουλος ως προς τη λειτουργία των υπρησίων και εδώ έχουμε αρκετές δυσκολίες. Έχουμε αναπτυξιακά προγράμματα που καθαιστερώνουν 6 χρόνια να αξιολογηθούν. Είμαστε η τελευταία περιφέρεια σε απορροφητικότητα και όλο αυτό το βάρος έχει πέσει στη νέα περιφερειακή αρχή. Νέα περιφερειακή αρχή που προσπαθεί να βάλει μια σειρά και μια τάξη να τακτουπίσει τις υποδομές που δεν βρήκαμε για να χτίσουμε πάνω και τη δική μας πολιτική όπως την υποσχεθήκαμε στους πολίτες που μας στήριξαν, να αναπτύξουμε το σχέδιο που έχουμε για την εξουστρέφεια, για τη στήριξη της παραγωγής είτε πρωτογενούς είτε δευτερογενούς είτε μεταποίησης. Αλλά δεν έχουμε στην περιφερειακή ενότητα Κωνσάνης και στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενός σε δύο περιφερειακές ενότητες δεν έχουμε βιομηχανικές περιοχές, δεν έχουμε οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες. Πού να έρθουν οι επενδυτές. Ταυτόχρονα επειδή πολλοίς λόγους γίνεται για την αγροτική παραγωγή και την αγροτική ανάπτυξη, αναρωτιέ με τόσα χρόνια άραγε μίλησε κανένας για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των ΤΟΕΒ τοπικοί οργανισμοί εγγυοβελτιώσεων, ο πυρήνας της αγροτικής παραγωγής πλήν τεσσάρων από το Σύνολο του 47 δεν έχουν υπόλοιποι άδειες χρήσης νερού και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτά δεν είναι ψεύδι, είναι καταφανέστατες αλήθειες που εκθέτουν όλους όσους πέρασαν και δεν ακούμπησαν μέσα από την αυτοδιοίκηση για να ασχοληθούν με αυτά που τόσα χρόνια επόαζαν αυτή την κατάσταση. Αυτή την κατάσταση της αρνητικής πρωτιάς της Ζητικής Μακεδονίας στην ανεργία, στην παραγωγικότητα, στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα. Δυστυχώς ξεχωρίζουμε και αυτό το βάρος πέφτει στη νέα περιφερειακή αρχή και θα το φέρουμε εις πέρας. Θα το φέρουμε εις πέρας γιατί πιστεύουμε στη δημιουργικότητα, πιστεύουμε στη σύνθεση των δυνάμεων, πιστεύουμε στην αξιοποίηση προτάσων όποτε κι όταν κι αν κατατεθούν για να συνθέσουμε στο βασικό κορμό του δικού μας προγράμματος που καθυστερούμε να το αξιοποιήσουμε και να το θέσουμε σε εφαρμογή γιατί τακτοποιούμε αυτές τις εκκρεμίες υποθέσεις. Το έχουμε πει δεκάδες φορές, δεν χρειάζεται να το επαναλάβω. Τι άλλες εκκρεμότητες και το επόμενο θέμα είναι επίσης μια εκκρεμότητα που μας έρχεται από χθες, η γέθυρα των Σερβίων και δυστυχώς δεν περνάει μέρα που να μην βλέπουμε τέτοιες υποθέσεις. Είπατε κύριε Στρατάκη για τον άξονα τον κάθετο ξινό νεροφλόρινας και αυτό από χθες έρχεται από τα περασμένα. Εκκρεμότητα. Όχι, σας λέω ότι είναι βασικά που καταπιανόμαστε με αυτά μας αναλώνουν πολύτιμο χρόνο δημιουργικό. Βρήκαμε μια υπόθεση να είναι κολλημένη ανέτια κατά τη φάση της αποεπένδυσης της ΔΕΙ που θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί και τώρα να είναι ενταγμένο. Είναι προτεραιότητα και για εμάς. Αλλά το πιάσαμε. Πέμπτη συνεδρίαση σήμερα στη Φλόρινα με διευθυντικά στελέχη της Εγνατίας. Το φέραμε στην τελική ευθεία. Με την επόμενη πέμπτη παρουσία του Γενικού Διευθυντή και του κ. Κωνσταντόπουλου καλώς οχών των πραγμάτων θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις μετά και τις απαντήσεις που περιμένουμε από το Υπουργείο κάτω, από τη διευθυντικότητα πόρων ως προς την τελική επιλογή της θέσης για τη χάραξη αυτού του δρόμου. Θα μπορούσε τώρα να είναι ενταγμένο και αυτό έργο. Θα μπορούσε ήδη η διαχειριστική να είχε βγάλει την προκήρυξη, αλλά αυτό περιμένουμε. Θα τακτοποιήσουμε και αυτά και μαζί με την κλεισσούρα να πάρουν και αυτά το δρόμο τους στο σχεδιασμό που έχουμε. Άρα αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι ότι ως νέα περιφερειακή αρχή, αλλά και συνολικά πλέον ως περιφερειο δεν έχουμε πολλές άλλες επιλογές. Οι επιλογές μέσα από την επιχειρηματικότητα, από την επένδυση στην καινοτομία, στην σύγχρονη τεχνολογία, στην εξωστρέφεια, είναι ο ασφαλής δρόμος για τη διέξοδο από αυτή την κατάσταση και από αυτό το τέλμα που έφτασε στη περιφερειά μας και εμείς σε αυτά πιστεύουμε. Γι' αυτό και, όπως σας είπα, σύντομα θα αναπτύξουμε το σύνολο των προτάσεων μας. Σας ανέφερα μία. Αυτή για το Συμβούλιο Εξαγωγών και Εξωστρέφειας που, ναι, αγαπητέ Γιώργο, θα έχει και τεχνοκράτες μέσα, αλλά θα έχει και ανθρώπους που πονάνε και δουλεύουν τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια που μέχρι χθες ήταν στο παρασκήνιο. Έχουμε ήδη αναθέσει στο Στέριο τον Κιάννα το Γραφείο Στήριξης των Επενδύσεων και Προσέλκησης των Επενδυτών στη Δυτική Μακεδονία, ακριβώς για να καταγράψουμε όλα τα συγκριτικά πλονεκτήματα της περιφερειάς μας και να τα αναδείξουμε μέσα από συνεχείς δράσεις και επαφές ακόμα και του ίδιου του Περιφερειάρχη, με πρέσβεις Ελλήνων στο εξωτερικό και ξένων χωρών στην πατρίδα μας, για να παρουσιάσουμε τις προτάσεις και τις ευκαιρίες που έχουνε ενδυνάμε Επενδυτές στην περιφερειά μας. Το ξεκινήσαμε συστηματικά με την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και το συνεχίζουμε εντός και εκτός Ελλάδος. Συμφωνήσαμε με τους Καστοριανούς ιδιοκτήτες του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου από μονοδιάστατη προβολή της Γούνας να είναι ένα πολυλειτουργικό εκθεσιακό κέντρο διεθνές που θα φιλοξενήσει και εκθέσεις άλλων προϊόντων, αγροτικών προϊόντων, ένα εξαιρετικό εκθεσιακό κέντρο που μέχρι σήμερα αξιοποιούνταν μόνο για τη Γούνα, καθώς επίσης και όλες οι δράσεις που κάνουμε στην περιφερειά μας και μέχρι σήμερα έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία για δύο, μία για την ενέργεια και μία για τα αρωματικά φυτά, συνοδεύονται αυτές οι εκθέσεις από αντίστοιχα επιστημονικά συνέδρια και παράλληλες δράσεις ακριβώς για να προβάλουμε ολοκληρωμένα όχι μόνο τα προϊόντα αλλά και την πρόταση της περιφερειάς μας όπως δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και στοχεύουμε σε κλάδους όπως θα αναφερθώ σε δύο για να μην τρώω πολύ άλλο χρόνο, εκμεταλλευόμενος και την πολύ ευστοχή αναφορά του κυρίου Χασάπη για το πετυχημένο παράδειγμα της Θεσσαλίας, ειδικότερα με τον τομέα των γαλακτοκομικών, των τυροκομικών και της ΦΕΤΑΣ, ότι αυτή την επιτυχία σε ένα ποσοστό αρκετά μεγάλο, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50% του γάλακτος της Δυτικής Μακεδονίας, το φίλουν οι Θεσσαλίοι Τυροκόμοι στους Δυτικομακεδόνες κοινοτρόφους. Δυστυχώς εμείς, από το σύνολο της παραγωγής της κοινοτροφικής, μόλις και με τα βίας αξιοποιούμε ούτε το 20%. Και εκεί έχουμε γύρω στους 120 εργαζόμενους στα αντίστοιχα τυροκομία, δεν ξεπερνούν τα 30 στον αριθμό, και το υπόλοιπο 80% φεύγει χύμα, ανώνυμα, μαζικά, μεταβητία, στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία. Και εκεί ουσιαστικά χρηματοδοτούμε θέσεις εργασίας που τόσο πολύ το έχουμε ανάγει εδώ, μέσα από τον κόπο και τον υδρότα να βγαίνει αυτό το ανώθευτο, το γνήσιο, το αυθεντικό προϊόν και να αναβαθμίζει ή να ενισχύει τα αντίστοιχα των γειτονικών περιοχών. Η μόνη περιφέρεια, δυστυχώς, της χώρας, που λειτουργεί ως απεικία και σε αυτό το εμβληματικό προϊόν, το γαλακτοκομικό κεδί της ΦΕΤΑΣ, η Δυτική Μακεδονία. Εδώ, όμως, ακόμα μια πρόκληση για εμάς, που την θέτουμε ως ευκαιρία και το καταθέτουμε λίγο πρόωρα, αλλά μέσα από αυτή τη συζήτηση είναι μια ευκαιρία, ότι η Δυτική Μακεδονία θα γίνει το επίκεντρο των εξελίξεων στα τυροκομικά προϊόντα και δίτη της ΦΕΤΑΣ. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που είναι ήδη έτοιμος να τεθεί σε εφαρμογή, αρκεί, όμως, να αναλάβουν και το ρίσκο οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες επενδυτές, είτε του τόπου μας, είτε όλους όσους εμείς θα ψάξουμε να βρούμε να επενδύσουν εδώ. Είμαστε αρρογή δίπλα τους, μαζί με την αγροδιοτροφική σύμπρεξη, μαζί με όλα τα όργανα που έχει η περιφέρειά μας στη διάθεσή της και ο ίδιος ο περιφερειάρχης σε έναν τομέα που το ξέρω πάρα πολύ καλά. Επίσης, ο κλάδος των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, εμβληματικός για τη χώρα, η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αυτό το γεγραφικό πλάτος του πλανήτη με τη μοναδική βιοπικιλότητα, που να μην έχει ύχνος στη διεθνή αγορά με παρουσία προϊόντων και επιχειρήσεων. Η Δυτική Μακεδονία πρωταγωνιστεί και στα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας στο βαθμό που θα επέτρεπε ο όγκος της παραγωγής να μην εμπορεύεται νόθα, χύμα στη μαύρη αγορά, αλλά μέσα από οργάνωση της εμπορίας με branding, με συσκευασία, με ταυτοποίηση, με επιστοποίηση, με όλα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που και εδώ θα τα θέσουμε σε εφαρμογή, στηρίζοντας και προθώντας αυτούς που θα πιστέψουν σε αυτή την προοπτική μέσα από το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε. Και θα είμαστε στην ευχάριστη θέση, πρώτα αθώς, στο τέλος του τετραετίας να έχουμε ανατρέψει αυτόν τον αρνητικό συνδυλαιστή με όλες τις δυσκολίες που έχει ο κλάδος της Γούνας, που είναι ο καθοριστικός για τη διαμόρφωση των εξαγωγών της περιφερειάς μας, όπου και εκεί, όπως προανέφερα, πήραμε πρωτοβουλία στα δύσκολα αυτού του κλάδου, να θέσουμε τα πράγματα, τα ζητήματά του, σε ένα διεθνές συνέδριο, εδώ, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Γουνοπίας, στην Καστοριά, όπως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Και εδώ έχουμε προτάσεις, τις οποίες τις αντλούμε μέσα και από την επιστήμη, μέσα και από την αγορά, μέσα όμως και από τους ίδιους επιχειρηματίες και τους παραγωγούς και τους απλούς εργάτες που είμαστε καθημερινά μαζί τους, αφουγγραζόμενοι την ανησυχία τους, αφουγγραζόμενοι το χτύπο της καρδιάς τους, πάνω σε αυτό το αντικείμενο που μας αφορά άλλους. Αυτή, λοιπόν, θα είναι η προσέγγιση στα θέματα της ανάπτυξης, της δημιουργικότητας, της προόδου και της ευημερίας της Ζητικής Μακεδονίας, μέσα από έναν διαρκή ανηφορικό αγώνα, απαντώντας θετικά σε όλες τις προκλήσεις, μα όλες τις προκλήσεις, ακόμα και αυτή την ιστορική πρόκληση της απολεγνειτοποίησης. Σύντομα, εντός του τομήνα, θα έχουμε και εδώ να καταθέσουμε μια θετική πρόταση, πρωτόγνωρη, πρωτόγνωρη, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πατρίδας μας και της Ευρώπης, παρόλο που δέχτηκα ο ίδιος προσωπικά εδώ, ιρωνικά σχόλια, ακόμα και από συναδέλφους. Τα προσπερνώ και τους καλώ να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, να τις στηρίξουν και να τις ακολουθήσουν. Αν θέλουν να είναι στην διαδρομή της προόδου και της ευημερίας της Ζητικής Μακεδονίας. Αλλιώς, θα απομονουθούν από τις εξελίξεις, γιατί ακριβώς οι εξελίξεις θα είναι θετικές μέσα και από αυτές τις προκλήσεις, με όλες τις διαφωνίες που και εμείς διατυπώσαμε, ως προς το εθνικό σχέδιο για το κλίμα και ως προς την πλήρη απολεγνειτοποίηση, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πρώτη θέσαμε αυτές τις διαφωνίες υπόψη και της Κυβέρνησης και των συμπολιτών μας, αλλά δεν καθόμαστε ούτε στη στήρα αντιπολίτευση, ούτε με σταυρωμένα τα χέρια. Δουλεύουμε σκληρά, δουλεύουμε κατάπαυστα και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας, που είναι σαφώς η Ζητική Μακεδονία, να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει και όχι ουραγός των εξελίξεων και στην οικονομία και στην κοινωνία και σε άλλους δίκτες, που μέχρι σήμερα μας θεναχωρούν. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να ευχαριστήσουμε πάρα καλό, κύριε Κωνσταντόπουλε. Να προσθέσω ότι, αφού τακτοποιήσαμε, το παρακολουθώ προσωπικά ο διος κύριος Στρατάκη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρε της Εγνατίας, βοηθάει αμέριστα ο εκλεκτός φίλος και συνάδελβος του παρελθόν. Ναι. Κύριε Λατάκη, το θέμα αυτό μας επασχόλησε ήδη από μόλις ανέλαβα την Εγνατία Οδό. Είχαμε τρεις σκέψεις, μεγάλες σκέψεις. Μια με τον βουλευτή Φλωβίνη στον κ. Αντονιάδη. Αγγλούσαν δύο σκέψεις με τον κ. Κασσαπίδη. Γίναμε ο καταλήτης και προσπαθήσαμε να περάσει η τραπολογία αυτή στη Βουλή για τη νομοθετική βίθμιση, να περάσει μέσα από το λατομείο οδικός άξονας. Ενδιαφέρει τους πάντες, να ξέρετε, η σύνδεση της Ζητικής Μακεδονίας με την γειτονική χώρα, ο κάθεος αυτούς άξονας, είναι στις πρώτες προκληριότητες της Εγνατίας Οδό ΑΕ. Σήμερα έγινε η σκέψη αυτή με τη Διχειριστική Επιτροπή και με δύο διευθυντικά στελέχη, με δύο διευθυντές της Εγνατίας Οδό ΑΕ. Θα ακολουθήσει, θα είμαι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο Διευθυντός Σύμβουλος Εταιρείας, ο κ. Κουτσούκος, στην Φλόρινα μεθάδριο. Θα δώσουμε τη λύση, η οποία να είναι με τη σύμφωνη γνώμη όλων, σεβόμενοι το περιβάλλον, σεβόμενοι τη βιώσιμη ανάπτυξη, σεβόμενοι τα πάντα. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και κ. Περιφεριάρχη για το ενδιαφέρον του για την βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη της περιοχής και το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στην περιοχή. Η υποχθεσή πρωτοβουλία του στο κέντρο Δημόκριτος είναι καθοριστική. Στρέφει τα βλέμματα του όλου του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και της ΕΕ εδώ στην Κοζάνη για τα μελούμενα, τα οποία πολύ σύντομα νομίζω και εύκολα έχουν έσει ο τέλος. Η Εγνατία Οδός ΑΕ θέλει να συμμετάσχει σε αυτό το νέο πρωτοβουλιακό επιχείρημα στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης και ώστε να γίνει η Εγνατία Οδός ο πρώτος πράσινος αυτοκινητόδογος στην Ευρωπαϊκή Άνωση. Η βιώσιμη σας είναι προλαβαίνουμε? Προλαβαίνουμε, προλαβαίνουμε και θα είναι σύντομα έτοιμα. Τα κονίλια έχουν δεσμευθεί και νομίζω ότι πολύ σύντομα το θέμα αυτό θα τακτοποιηθεί και η Διαχειριστική Επιτροπή ουσιαστικά είναι σύμφωνη. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα το οποίο το ξενορίζεται πολύ καλά περνώντας μέσα από το λατομείο αν αυτό είναι δεσμευτικό και για το μέλλον και για το μέλλον του λατομείου σε περίπτωση τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως προδιαγράφονται. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα έχουμε ανακοινώσει στην Μεθαύριο Πέμπτη κοντός του Ψαλμού Σαηλούια. Όπως όταν λέμε κάθε το διευκρινίζω μάλλον εννοούμε ξεκινάμε από τα όρια νομού λάρισσας και φτάνουμε εκεί. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους και για τη συζηγή στις τοποθετήσεις σας. Κύριε Κωνσταντόπουλε πραγματικά ήταν καθοριστική η παρουσία σας εδώ. Θα κάνουμε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στο δεύτερο θέμα και επανερχόμαστε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριέ μου. Να ξεκινήσουμε. Παρακαλώ, πάρτε τη στέση σας. Προχωράμε στο δεύτερο θέμα της ημερίσας διάταξης. Παρακαλώ, λίγο ησυχία. Ενημέρωση για την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, ισυγητής ο Περιφερειάκης Δυτικής Μακεδονίας, ο κύριος Γιώργος Κασαβίδης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ένα ακόμα θέμα μας απασχολεί επίσημα στο Περιφερικό Συμβούλιο, αυτό της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων, όπως αναδείχθηκε και κατά τις προηγούμενες συνέδρες του Περιφερικού Συμβουλίου. Είναι ένα κρίσιμο θέμα για όλη την περιφέρεια, για όλη την Ελλάδα, γιατί είναι η μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας, μετά αυτή του Ρίου. Η όλη εξέλιξη μέχρι σήμερα, από το 2010 έως το 2020, δεν κοιλογεί καμία καθυστέρηση από εδώ και στο εξής, ώστε να πάρει τον δρόμο του, σύμφωνα και με τις συμβουλές που έχουν δώσει τόσο οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας, όσο και έγκριτοι οι καθηγητές που ζητήσαμε να μας βοηθήσουν, αλλά και σύμφωνα και με την αλληλογραφία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, πέντε ότι και αυτό το θέμα παίρνει τον δρόμο του. Δεν θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω θερμά, τόσο τον κ. Μητούλη, όσο τον κ. Μάνο, για την αμέριστη συμπαράσταση που είχαμε, όταν ζητήσαμε από τους ίδιους να έρθουν να μας βοηθήσουν στη στιγμή που είχαμε, δεδομένου ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Έδρας της Περιφέρειας και ο διευθύντης ο κ. Αναγνώστου με τους συνεργάτες του, από την πρώτη μέρα κιόλας με ενημέρωσαν εξωδικά και με κατέθεσαν και τη σχετική αλληλογραφία, επισημαίνοντας τα θέματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη γέφυρα. Και όπως έχουμε μιλήσει και σε προηγούμενες συνειδριάσεις, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προσωπικά ανησυχήσαμε αυτές τις πληροφορίες, γι' αυτό και αναδείξαμε το θέμα και τρέξαμε ακριβώς για να καλύψουμε αυτό το χαμένο χρόνο της προηγούμενης αλληλογραφίας από το 2012, που δεν έγινε κατανοητό το έτοιμά μας ως Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Περιφερειακή Αρχή δεν αδιαφόρησε γι' αυτές τις επισημάσεις που μας έκαναν οι υπηρεσίες και επειδή υπάρχει ακόμα και σήμερα η διάσταση των απόψεων για το που ανήκει τελικά αυτή η γέφυρα, αυτό το έργο ανήκει στην Περιφέρεια Διδικής Μακεδονίας ή στο Υπουργείο Μεταφορών, εδώ εκκρεμεί μια νομική γνωμάτευση που έχει ζητήσει για αντίστοιχο θέμα η Περιφερεια Διδικής και περιμένουμε κι εμείς να διαφωτιστούμε από την αντίστοιχη αυτή γνωμάτευση που θα δοθεί ώστε να καταλήξουμε αν ανήκει αυτή η γέφυρα σε εμάς ολοκληρωτικά ή μόνο κατά τη συντήρηση του οδοστρόματος όπως μέχρι σήμερα γίνεται και γίνεται και από τις τεχνικές υπηρεσίες της Έδρας της Περιφέρειας. Έτσι λοιπόν φτάσαμε σήμερα και θεωρώ ότι είμαστε πλέον σε ένα πολύ καλό στάδιο διότι μετά και από τα συμπληρωματικά σημείωματα που μας έστειλε ο κ. Μάνος, αλλά και την επιτόπια επίσκεψη και εξέταση που έγινε από τον κ. Μητούλη και συνεργασία, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Έχουμε νεότερα δεδομένα τα οποία θα μας τα παρουσιάσει ο κ. Μητούλης. Να ευχαριστήσω και τον κ. Γαραμπίνη που και ο ίδιος παρεβρίσκεται εδώ. Μάλλον είναι και ο πρώτος καθηγητής που ασχολήθηκε με το θέμα, τουλάχιστον στα χέρια μας. Υπάρχει αυτή η συμπληρωματικά στιγμή, η έκθεση που έχετε καταθέσει στην υπηρεσία. Και είναι πολύ χρήσιμα όλα αυτά τα στοιχεία, όλα αυτά τα δεδομένα για το εμπληματικό αυτό έργο της περιφέρειάς μας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον τότε Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελτηρίου, τον κ. Κοεμτσίδη. Πολύτιμο το υλικό του ίδιου από έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το 2012, κ. Κοεμτσίδη. Το 2010 αποτελεί ένα σημείο αναφορά σε αυτό το υλικό και αξιοποιείται καταλήλως και από τις υπηρεσίες και από τους καθηγητές που μας υποστηρίζουν, αλλά θα είναι και χρήσιμο το υλικό για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα και θα μας το υποδείξουν οι έγκριτοι επιστήμονες που θα αναλάβουν την τεχνική συμβουλή της περιφέρειας, σύμφωνα και με το τελευταίο έτημα που έχουμε καταθέσει προς το Υπουργείο, για να μας εγκρίνουνε αυτή τη δαπάνη και να μας δώσουν μάλιστα και τα χρήματα του Υπουργείου Μεταφορών ώστε να επιλεγεί από την Περιφέρειο Δυτικής Μακεδονίας ο τεχνικός σύμβολος που θα βοηθήσει καθοριστικά να γίνει επιλογή αυτού και στη συνέχεια ο τεχνικός σύμβολος να βοηθήσει τις υπηρεσίες να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για την μελέτη που χρήζει να γίνει για την αντιμετώπιση των φαινομένων της παραμόρφωσης της γέφυρας με ολοκληρωμένο τρόπο. Εγώ θα ήθελα σε αυτό το σημείο, κ. Πρόεδο, να ζητήσω από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη υποδομών, την κυρία Κυριακίδου, να μας κάνει την ισήγηση, την πιο τεχνική επί του θέματος και συνέχεια να ακολουθήσει η συζήτηση στο Συμβούλιο. Ευχαριστούμε, κ. Κυρίακίδου, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Μεγάλη αναφορά δεν θα κάνω, ίσως λίγο στα ιστορικά, καθώς και ο κ. Περιφερειάρχης κάλυψε το θέμα αρκετά. Όντως, από το 2010 βλέπουμε πρώτη φορά τη ΔΕΣΕ με έγγραφε προς το Υπουργείο να εστιάζει λίγο στο θέμα της συντήρησης της γέφυρας. Στην όλη διαδικασία μέχρι σήμερα ζητήθηκαν μελέτες, δεν υπήρχαν πουθενά μελέτες, επίσημα δεν κατατέθηκαν. Αυτό που ουσιαστικά βλέπουμε, ότι υπήρχε αυτό το τύπο που ανήκει η γέφυρα, οπότε υπήρχε μια κολυσυργία στην όρια λιλογραφία και τελικά πραγματικά μόλις οι υπηρεσίες μας ενημέρωσαν στην αρχή της θητείας μας, κατευθείαν είδαμε το θέμα και στις 16 Οκτώβρη ζητήσαμε από το Υπουργείο να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία δημοπράτησης για τη μελέτη της συντήρησης της γέφυρας. Ωστόσο, σπεύσαμε να πιέσουμε τις καταστάσεις με δεύτερο έγγραφο μετά από δύο μήνες να ζητήσουμε να επενθυμίσουμε την υπόθεση. Το θέμα το έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Έγινε μια επιτόπια επίσκεψη και προχθές οι δεύτεροι, όπου θα μας αναλυθούν από τον κ. Μητούλη τα συμπεράσματα. Αμέσως πάρθηκαν μέτρα οδικής ασφάλειας για τη διάλεψη της γέφυρας. Αυτό που έχω να πω είναι ότι άμεσα οι υπηρεσίες, με συνενόηση με το Υπουργείο, προχώρησαν πολύ αποτελεσματικά γιατί δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση στη Σύνταξη Τεχνικού Δελτίου για την πρόσλεψη τεχνικού συμβούλου που θα γίνει ουσιαστικά η ανάλυση της κατάστασης της γέφυρας και ποιες θα πρέπει να είναι οι δράσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για τη συντήρηση και την αποκατάσταση όλης της υπόθεσης. Οπότε αυτό κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενέργειες γίνονται πολύ γρήγορα στο βαθμό που μας επιτρέπει όλη η διαδικασία. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες γιατί πραγματικά, όπως είπα, ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο γιατί δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η ανάλυση μιας τόσο μεγάλης κατασκευής. Και βέβαια υπάρχει το ζήτημα των γέφυρων, όπως ανέφερε ο κ. Περιφυριάρχης, που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα πού ανήκουν οι γέφυρες, διπέρα από τη γέφυρα των Σερβίων όλες. Η Γενική Διέθυνση της Περιφέρειας μας, μαζί με τη Γενική Διέθυνση της Περιφέρειας Αττικής, έχουν προχωρήσει μια συνεργασία για να συνταχθεί αντίστοιχα και για τις γέφυρες, όπως ξεκίνησε για τα φράγματα, ένα μητρό γεφυρών. Και οι υπηρεσίες μας, την Δυτική Μακεδονία, προδρομά ξεκίνησαν καταγραφή των γεφυρών, κάθε τόσο κάνουν ένα δικό τους μητρό, που θα υποβοηθήσει ουσιαστικά και θα έχουμε μια ετοιμότητα όταν θα γίνει αυτό το μητρό γεφυρών. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Να καλέσουμε στο βήμα τον καθηγητή τον κ. Μητούλη. Θα κάνετε κάποια παρουσία, κ. Μητούλη, να καταβάσουμε τον προτσέκτορ. Όχι. Ωραία. Σας ευχαριστούμε. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Ευχαριστώ και για την πρόσκληση για σήμερα. Καταρχάς, για την πρόσκληση, καταρχάς για προσόφελος του κοινού να σας δώσω μια πολύ γρήγορη περιγραφή για τη γέφυρα. Πρόκειται για μια γέφυρα 1371-2 μέτρων. Έχει ένα εγκάρσιο πλάτος 13,5 μέτρα και έχει κάποιες ιδιαιτερότες τεχνικές. Η μία ιδιαιτερότητα, η τεχνική είναι η καμπύλη σε κάτωψη. Έτσι και έχει αυτή την αισθητική. Συμφωνώ πολύ με τον κ. Περιφεριάρχη ότι όντως είναι η πιο όμορφη γέφυρα της Ευρώπης, γιατί είναι και δική μας γέφυρα. Έχει μια άλλη ιδιαιτερότητα κατασκευαστική, η οποία έχει να κάνει με τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Το πρώτο κομμάτι είναι προκατασκευασμένο, με προκατασκευασμένες και προτεταμένες δοκούς. Και το μεσαίο κομμάτι, που εντοπίστηκαν και αυτές οι κατακόρυβες βυθίσεις, είναι η πολύ ωραία μέθοδος, ή αν θέλετε η ακριβή μέθοδος προβολοδόμησης. Η γέφυρα είναι καταπληκτική και πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου. Έχει πολλούς νεοτερισμούς και το έχουμε δει μάλιστα και με τις μακροσκοπικές παρατηρήσεις. Ο Μοράντι ήταν πραγματικά ένας πάρα πολύ καλός μελετητής. Χρησιμοποιούσε όλη τη γνώση της δεκαετίας του 70 για να μελετήσει τις γέφυρες. Κάποια πράγματα όμως δεν τα ήξερε εκείνη την εποχή γιατί η επιστημονική έρευνα δεν τα είχε δώσει ακόμα. Και αυτά έχουν να κάνουν με την προστασία κάποιων δομικών στοιχείων. Καταρχάς να σας πω ότι η γέφυρα έχει αρκετή προένταση για το λόγο ότι ο Μοράντι ξεδικαιηβόταν σε θέματα προεντάσεως και η προένταση είναι χάλιβες πολύ υψηλής αντοχής, σχεδόν τριπλάσιας και τετραπλάσιας από την συμβατική των χαλίβων που χρησιμοποιούμε σήμερα. Και αυτά είναι τα κρίσιμα μέρη μιας προτεταμένης γέφυρας. Αν χάσουμε την προένταση, χάνουμε τη γέφυρα. Κοιτάξτε να δείτε τι συμβαίνει τώρα. Κάποια τμήματα της γέφυρας είναι σε εκπληκτική κατάσταση αν σκεφτεί κανείς ότι μετά από 45 χρόνια τα προτεταμένα της δοκάρια φαίνονται σαν να έχουν κατασκευαστεί προ ολίγων ετών. Αλλά δυστυχώς αυτές οι γέφυρες έχουν χαμηλή περιστατικότητα και με απλά λόγια να το καταλάβει και ο μέσος πολίτης, μια μικρή αστοχία, μία μικρή απόλυα στηρίξεως διηγεί σε καταρρεύσεις. Ως εκ τούτου μικρές μετακινήσεις και μεσαίες σε μέγεθος μετακινήσεις μπορούν να διηγήσουν σε καταρρεύσεις. Τώρα η σύνδεση με τη γέφυρα της Γένοβας έχει να κάνει με το αμφιεαρθρωτό κομμάτι της γέφυρας, δηλαδή το κομμάτι που στηρίζεται, και να σας το πω πολύ απλά, υπάρχει ένα κομμάτι της γέφυρας που στηρίζει στατικά κάποια προκατασκευασμένα κομμάτια και κάποια κομμάτια που στηρίζονται πάνω σε αυτά τα γερά κομμάτια της προβολοδόμησης. Τα στηριζόμενα λοιπόν αυτά κομμάτια ονομάζονται γκέρβες στη γρόσα των πολιτικών μηχανικών ή αν θέλετε αμφιεαρθρωτά αμφιέριστα τμήματα. Αυτά λοιπόν είναι παρόμοια με τα τμήματα της γέφυρας Μοράντιο τα οποία απολέσαμε. Και είχαμε αυτήν τη μερική κατάρευση. Γενικώς, οι γέφυρες δυστυχώς καταραίουν για το λόγο που σας συγκρίθησα προηγουμένως, γιατί δεν έχουνε δεύτερη γραμμή άμυνας. Δεν είναι όπως τα κτίρια που άμα χάσουμε μία δοκό δεν έγινε και κάτι θα την επισκευάσουμε, είναι μια τοπική βλάβη. Άμα χάσεις μία δοκό στη γέφυρά σου, έχεις σίγουρα απώλεια ενός τμήματος του καταστρώματος, αν όχι ολόκληρο του καταστρώματος. Να πάω λοιπόν στη γέφυρα αυτή τη συγκεκριμένη. Όπως εξήγησα μετά τον πρώτο ταχυοπτικό έλεγχο, ο οποίος είναι ένας τυπικός έλεγχος, όπου βλέπεις ουσιαστικά τα δομικά στοιχεία της γέφυρας, προκατασκευασμένα δοκάρια, βλέπεις τις προβολοδομήσεις, αλλά προφανώς δεν είχαμε και πρόσβαση σε όλα τα κρίσιμα στοιχεία. Μπορούσαμε να βούμε, για παράδειγμα, μέσα στο Κιβώτιο ή είδαμε τότε αυτό που βλέπει και οποιοςδήποτε, ας πούμε, μπορεί να επισκεφθεί τη γέφυρα, ότι υπήρχαν κάποιες κατακόρυφες βυθίσεις στο τμήμα των προβόλων, κυρίως αυτό με γυμνωμάτι, γιατί προφανώς υπάρχουν και μετακινήσεις οι οποίες δεν τις βλέπουμε γυμνωμάτι. Όταν οι μετακινήσεις, λοιπόν, είναι τόσο μεγάλες, οπτικώς, οπωσδήποτε ένας μηχανικός, όταν καλείται να πει τη γνώμη του, και πόσο μάλλον ένας ακαδημαϊκός, ο οποίος έχει την υποχρέωση, όχι μόνο να την πει στον απλό πολίτη, αλλά να την πει και στις εφητητές πολιτικούς μηχανικούς, και αυτό ακριβώς έκανα. Στον πρώτο ταχυοπτικό έλεγχο, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν πολύ γρήγορα, και είναι πολύ εύκολο να το καταλάβει οποιοςδήποτε μηχανικός, ακόμη και να μην είναι γεφυροποιός, γιατί τα ατμήματα, τα αμφιαρθρωτά, αυτά που στηρίζονται στους στηρίζοντες προβόλους, τα γκέρμπερτα, τα αμφιέριστα, δεν είναι καλά συνδεδεμένα με τους προβόλους. Παλαιότερα αυτά συνδεόταν με κάποιες συσκευές τα οποία ονομάζονται εφέδρανα, είχε τρεις διαφορετικούς τύπους εφεδρανών η γέφυρα, μετά από 45 χρόνια, καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πάρα πολλά πράγματα, δηλαδή τα μεταλλικά στοιχεία αυτών των συσκευών όπως δίπλα έχουν αλλειωθεί σημαντικά. Αυτή είναι πρώτη παρατήρηση και οι άνθρωποι της Υπηρικής το καταλάβανε μέσω, δηλαδή ακόμη και με τους τοπικούς ψαράδες να μιλήσει κανείς, βλέπει εκεί ότι έχει διευρυνθεί πολύ ο αρμός των γκέρμπερ. Και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη, γιατί αν ανοίξει περαιτέρα αυτός ο αρμός, υπάρχει πιθανότητα να απολέσουμε ένα άνοιγμα, δηλαδή με απλά λόγια να πέσει κάτω ένα άνοιγμα. Εκείνο όμως το οποίο είναι ανησυχητικότερο, το οποίο όμως δεν ξέρουμε τι μέγεθος έχει ακόμα από άποψη επικίνδυνότητας, είναι οι κατακόρυφες μετακινήσεις των προβόλων. Τις έχουμε μετρήσει, τις μετρήσαμε πρόσφατα, τις μέτρησε τοπογράφος μηχανικός, τις διασταυρώνουμε αυτή τη στιγμή, ξέρουμε την κλίμακα, αν θέλετε, ή το μέγεθος αυτών των μετακινήσεων με αρκετά καλή ακρίβεια. Υπάρχει κάποιο θέμα το οποίο πρέπει να το μελετήσουμε παιρετέρω, έτσι. Προχθές μάλιστα το Σάββατο, βρήκαμε και κάτι άλλο πάνω στη γέφυρα, ένα άλλο έβρημα, το οποίο πιθανώς να είναι και ένα τρίτο πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να διαρευνήσουμε παιρετέρω. Ξαναλέω, δεν έχουμε πάρα πολλά στοιχεία, γι' αυτό και να με συγχωρέσεις, δεν έχω ετοιμάσει κάποια παρουσίαση, δηλαδή μέχρι και πρόω λίγο έπαιρνα τα στοιχεία από την ομάδα μου, μου στέλνανε αποτελέσματα. Το τρίτο αυτό πρόβλημα είναι πιθανώς κάποια στροφή των κολωνών, από τις κολόνες, από τα μεσόβαθρα. Τώρα, μικροί μεγάλοι, σας ξαναλέω, θα πρέπει να μελετήσουμε παιρετέρω. Στο μεταξύ η ερευνητική μου ομάδα, η οποία ασχολείται με θέματα ερευνητικά πάνω στη γεφυροποία και θέματα ενισχύσεως γεφυρών, αυτή τη στιγμή εργάζεται εντατικά για να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει πάνω στη γέφυρα. Έχουμε δύο ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαγγυσσίας, οι οποίες ασχολούνται με αυτό το θέμα. Το ένα θέμα είναι ενίσχυση και θέματα, ας πούμε, αποτίμησης γέφυρες και, όπως επίσης, και θέματα αποτίμησης επανατακτικότητας δικτύων αυτοκίνητοδρόμων. Η άλλη ομάδα, το μελητικό κομμάτι της ομάδας, συντέγκω από την Αθήνα με τον Τιλέμαχο τον Παναγιωτάκο, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα ενισχύσεων γεφυρών και είναι αυτός ο οποίος έχει συγγράψει μαζί με την ομάδα του Ευρωκόδικα το σχετικό κανονισμό για την ενίσχυση των γεφυρών. Αυτή τη στιγμή έχουμε υπολογίσει, κάνοντας μπακ-ανάλυση, ή αν θέλετε προσπαθώντας να μπούμε στη λογική του μελετητή, μετά τον κανονισμό της δεκαετίας του 60, γιατί χρησιμοποιούσαμε τότε κανονισμούς γερμανικούς, τα DIN. Προσπαθούμε λοιπόν να μπούμε στη λογική του σχεδιασμού της εποχής εκείνη και να βγάλουμε τους οπλισμούς προεντάσεως. Καταλαβαίνουμε λοιπόν σήμερα ότι αυτό που βλέπουμε πάνω στη γέφυρα, και το καταλάβαμε και από την πρώτη στιγμή με κάποιες γρήγορες αναλύσεις, ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι φυσιολογικό. Γι' αυτό το λόγο ακριβώς, και προτείναμε άμεσα, να λυθούν κάποια μέτρα περιορισμού της επικινδυνότητας. Ίσως για να προλάβω και κάποιες ερωτήσεις σας, πόσο μειώθηκε ο κίνδυνος η επικινδυνότητα, μειώνοντας, ας πούμε, τα φορτίαι κυκλοφορίας, θα έλεγα σχετικά λίγο. Αλλά με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, δεν υπάρχει και κάτι καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει, παρά μόνο να κινηθεί προληπτικά αρχικά και να πει μειώστε όσο μπορείτε το κυκλοφοριακό φόρτο, μειώστε τα μέγιστα φορτίαι, έτσι. Και από την άλλη, κάτω το δυνατόν γρήγορα, με τις διαδικασίες των τοπικών αρχών και του υπουργείου, να γίνει μια γρήγορη αποτίμηση αρχικά και σε συνέχεια μια σε βάθος ανάλυση και ενδελαιχής έλεγχος της υπάρχουσης κατάστασης. Εάν, λοιπόν, μου ζητηθεί να απαντήσω στο ερώτημα πώς γνωρίζουμε πάνω στη γέφυρα, για τη γέφυρα αυτή τη στιγμή και την επικίνδυνοτητά της, θα πω, γνωρίζουμε αρκετά λίγα πράγματα. Έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα, οπωσδήποτε, από ένα ταχύ οπτικό έλεγχο, ο οποίος θα μας έδινε απλά ποιοτικά πράγματα. Έχουμε ήδη, δηλαδή, ποσοτικοποίηση κάπως αυτές τις μετακινήσεις. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις, αλλά έτσι, για να προλάβω κάποιες επιπλέον ερωτήσεις, θα σας δώσω κάποια προκαταρκτικά, θα τα έλεγα, προκαταρκτικές σημειώσεις που έχω στο αρχείο μου και όχι συμπεράσματα. Οι ενδίκτυσες, λοιπόν, που έχουμε αυτή τη στιγμή από τη συμπεριφορά της γέφυρας, μας καλούν στη διερεύνηση αυτής της συμπεριφοράς, προφανώς, και πιστεύω όλοι οι μηχανικοί συμφωνούν με αυτό, δεν άκουσα κανέναν μηχανικό παρελπτόντος να λέει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, τουλάχιστον από αυτούς που επισκέφτηκαν τη γέφυρα και την είδανε. Υπάρχει ένα φαινόμενο αυτής τη στιγμή, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, διαπιστώθηκε με τις επιτόπου έρευνες και το 2012, έτσι, και επιπλέον να συμπληρώσω και κάτι από το ιστορικό της γέφυρας, το οποίο προφανώς και θα ήταν επιβαρυντικό, ήταν το γεγονός ότι έγινε ο σεισμός το 1995, όπου και προφανώς θα έχει επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την στατική, την αντοχή, αν θέλετε, αυτής της γέφυρας. Επομένως, έχουμε ένα φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα εξελίσσεται αυτό το πράγμα, δηλαδή, αν χάνουμε από το υψόμετρο της γέφυρας ένα εκατοστό, δύο εκατοστά το χρόνο, είναι πολύ διαφορετικό από το να χάσουμε 10 και 15 εκατοστά, λέω έτσι κάποια νούμερα για να καταλάβετε την τάξη μεγέθους. Άρα, χρειαζόμαστε σίγουρα να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη γέφυρα μέχρι να ξεκινήσει οποιαδήποτε ενέργεια επισκευής και ενίσχυσης αυτής. Και εννοείται ότι πρέπει να κάνουμε υπερετέρια υπολογισμούς και ενδελεχής ελέγχους για να εκτιμήσουμε τυχόν κινδύνους. Και σε αυτό συμφωνούν και όλες οι εκθέσεις, δηλαδή, και η μελέτη, και ο ταχύσωπτικός έλεγχος του 2012, λέει ακριβώς, καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, και ο καθηγητής ο κύριος Μάνος έχει καταλήγει στο συμπέρασμα, προφανώς και πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι. Και προφανώς, να μην αφήσουμε απροστάτευση στο χρόνο, η οποία είναι το πόσυμο, για την οποία είμαστε περήφανοι εδώ πέρα και προφανώς θέλουμε όχι μόνο να τη συντηρήσουμε, αλλά και να κερδίσουμε πολλά περισσότερα από αυτήν, όχι μόνο οι τοπικές κοινότητες, αλλά προφανώς και ολόκληρη περιφέρεια. Για αυτό το λόγο και έχω ζητήσει ήδη από την ομάδα μου, και αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση όπου κάνουμε τους πρώτους υπολογισμούς, σχετικά με την επανατακτικότητα του δικτύου, δηλαδή πόσο γρήγορα μπορεί ένα δίκτυο να επανέλθει από ένα τέτοιο πλήγμα, άμα κλείσει για λίγο καιρό αυτή η γέφυρα, πόσο θα τα κοστίσει την περιφέρειά μας, τι εναλλακτικές υπάρχουν σε προσβάσεις από Κοζάνη προς Λάρισε και αντιστρόφως, όλα αυτά μπορούμε να τα κοστολογίσουμε και θα το κάνουμε αυτό για την περιφέρεια, γιατί αυτό είναι κομμάτι και της έρευνας μου. Προληπτικά, λοιπόν, είπα ότι θα ήταν καλό να υπάρχει ένα όχημα μεγείς του βάρους 50 τόνων, προφανώς στα μεγάλα ανοίγματα. Έτσι, θέλουμε να αποφύγουμε την πιθανότητα να εμφανιστεί ένα όχημα πάνω δύο οχήματα και περισσότερα από δύο οχήματα στο ίδιο άνοιγμα το οποίο αυτή τη στιγμή υποφέρει, γιατί έχουμε εκεί πέρα κάποια συμπτώματα, όπως είπαμε, κάποια παθολογία. Και επιπλέον, πολύ γρήγορα, μπορούμε με πάρα πολύ γρήγορες κινήσεις να καταλάβουμε αν αυτό που υπάρχει πάνω στη γέφυρα είναι λίγο, μετρίως ή περισσότερο επικίνδυνο. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε αυτό. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι. Θα σας πω ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα. Δεν έχουμε αποκαλύψει καν την πάνω πλάκα του καταστρώματος, δηλαδή εκεί που ακριβώς είναι το οδόστρωμα, για να καταλαβαίνετε έτσι πολύ απλά. Άμα βγάλει κανείς την άσφαλτο μπορεί να καταλάβει, αφαιρώντας 10 κατοστά από την άσφαλτο, να δει πάνω αν υπάρχουν ρογμές στον κατάστρωμα. Και αν υπάρχουν όντως ρογμές, να πρέπει άμεσα να σταματήσει η κυκλοφορία. Αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε αυτό. Από πλάγια δεν μπορούμε να το δούμε αυτό προς το παρόν, δηλαδή αυτό είναι αρκετά πιο κάτω από την κρίσιμη περιοχή, από την εφελικιόμενη ύνα για να καταλαβαίνουν και οι μηχανικοί. Αυτά τα λίγα έχω να σας πω. Και πολύ ευχαρίστω να απαντήσω. Οποιεςδήποτε ερωτήσεις έχετε. Σας ευχαριστούμε, κύριε Μητούλη. Πάρα καλό. Κύριε Μεργαρίτη. Κύριε Καδηγιτάν, μπορείτε να μας πείτε η μελέτη πόσο χρόνο θα πάρει για να διαπιστώσουμε τι βλάβη έχει και αν μπορεί να διορθωθεί μετά, να συντηρηθεί η γέβαιρα. Ναι, ευχαριστώ για την ερώτηση. Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι καθαρά τεχνική ερώτηση προς εμένα, γιατί αυτό περιλαμβάνει και μια σειρά διαδικασίων, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και με το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να λυθούν αποφάσεις από την περιφέρεια και από το Υπουργείο, προφανώς. Φαντάζομαι, αλλά αυτό είναι η κασία και πιθανώς κάποιοι εδώ μέσα να είναι πιο αρμόδιοι να σας απαντήσουν, ότι χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 μήνες για να οριστεί ποιος ακριβώς θα ετοιμάσει την προκατακτική αυτή η μελέτη, η οποία θα ορίσει πώς θα γίνει ακριβώς η πραγματική μελέτη. Και επειδή ρώτησα συναδέρφους από ενδιαφέρον, γιατί όπως καταλαβαίνετε, η γέφυρα την επισκεπτόμουν και σαν μικρό παιδί, και ήταν ένα έργο το οποίο πραγματικά έφερα στο μυαλό μου κάθε φορά όταν έκανα το διδακτορικό μου στη γεφυροποία, ρώτησα και μου είπανε ότι μπορεί να πάρει μέχρι και 6-7 μήνες έως και χρόνο μερικές φορές για τόσο σημαντικά έργα μία μελέτη αποκατάστασης. Η κατασκευή, βέβαια, είναι μια άλλη υπόθεση αυτό. Φαντάζομαι, υπάρχουν πολύ πιο αρμόδια από εμένα για να μιλήσουν. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει. Κύριε Στρατάκη, παρακαλώ. Κύριε Μητρούλη, αναφερθήκατε ότι έχετε συγκριτικά στοιχεία σημερινών μετρήσων με μητρήσεις του παρελθόντος. Πάει κάτι συγκεκριμένο, δηλαδή κάποια συγκεκριμένη αναφορά. Δηλαδή, οι μετρήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και τώρα που να είναι συγκρίσιμες. Γιατί σε προηγούμενη συνεδρίαση που είχαμε εμείς εδώ, ως μη τεχνική, αναφέρεται ότι έχουμε γίνει με βορυφιαλικά μέσα κάποιες μετρήσεις, οι οποίες βεβαίως δεν είναι αξιόπιστα. Έτσι, για να έχουμε συγκριτικά στοιχεία αξιόπιστα, πρέπει να είναι μετρήσεις ακριβίας, οι οποίες σε προϋποθέτων 10% έτσι, όσο γίνεται πιο ακριβή μέτρηση. Αφήστε να ολοκληρώσω και θα πείτε. Επίσης, είναι πολύ κρίσιμο να γνωρίζουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Εσείς τώρα το παρακολουθείτε. Έχει εγκατασταθεί αυτή τη στιγμή αυτό το δίκτυο που θα μας επιτρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσει το φαινόμενο, αν είναι σταθερό, αν έχουμε κάποιες μεταβολές, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, πιστεύω, στην εξέλιξή του. Γιατί από το 2010-2012, που έγιναν και οι έλεγχοι και όλα αυτά, νομίζω ότι πέρασε αρκετός χρόνος και τουλάχιστον η αίσθηση είναι ότι δεν είναι πια οι μετακινήσεις τέτοιες ώστε να μας κάνουν να ανησυχούμε. Και τελικά, να σας πω και το εξής, θα μου επιτρέψει και ένα σχόλιο σε σχέση με την τοποθέτησή σας. Είπατε, ίσως με ευκολία, για στροφή, για μεγάλους αρμούς, εγώ είμαι μηχανικός άσχετα, τώρα πάω πιο εξειδικευμένα, για στροφή, για μεγάλους αρμούς και λοιπά, αυτά προκύπτουν μέσα από τη συγκρίση, δηλαδή οι μεγάλοι αρμοί υπήρχαν και το 2012, όταν έγιναν, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο, τέλος πάντων και υπήρξε μια κυνητοποίηση. Παραμένει το ίδιο, άλλαξε. Και επειδή αναφερθήκατε και το θέμα, το συγκρίνατε με την περίπτωση της γέφυρας της Γένοβα, αυτό έγινε για να συσχετιστεί ως ένας βαθμός και να προκύψει, γιατί συνειδημικά εκεί πάει η σκέψη, ότι προκύπτει ένας βαθμός επικίνδυνοτητας μεγαλύτερος από μια άλλη, ή το κάνατε αυτό απλά και μόνο για να προσεγγίσετε μελετητικά το θέμα. Γιατί τελικά και αυτό που εισπράττω εγώ, τουλάχιστον από την ενημέρωση που μας κάνετε, δεν προκύπτει. Είναι επικίνδυνη η γέφυρα ή δεν είναι. Αυτή τη στιγμή είναι σε κυκλοφορία. Είναι ή δεν είναι. Δεν κυκλοφορείται ή δεν θα κυκλοφορείται. Θα περνάει ένα αυτοκίνητο, τι σημαίνει περνάει ένα αυτοκίνητο. Γιατί και το ένα αυτοκίνητο είναι υποέρεση. Και όπως έγινε κακή χρήση του μέτρου αυτόν, να περνάει ένα αυτοκίνητο μια φορά και να περιμένει το άλλο να πηγεί στην άκρη, που δεν έχει καμιά έννοια στη στατική λειτουργία του φορέα, για να ταλαιπωρείται ο κόσμος, γιατί ό,τι μέτρο πάρουμε πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλίου μας. Εφόσον κρίνουμε βέβαια ότι είναι ασφαλής η γέφυρα, ότι θα εξυπηρετούμε και τους πολίτες, τους εποχούμενους, που χρησιμοποιούν τη γέφυρα αυτή. Ευχαριστούμε. Ναι, ευχαριστώ και την ερώτηση. Θα επαναλάβω αυτά που είπα. Για τις δορυφορικές λείψεις, δεν είμαι ειδικός σε δορυφορικές λείψεις, να σας πω την αλήθεια, αλλά επειδή ρώτησα στους συναδέρφους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι ασχολούνται πάρα πολύ με θέματα δορυφορικών λείψεων για την ακριβιά τους, βρήκα ότι αυτές μπορεί να έχουν και ακρίβεια κάποιων χιλιοστών, δηλαδή 2-3 χιλιοστών. Τώρα δεν ξέρω η συγκεκριμένη εργασία και προφανώς η συνάδελφος θα δώσει περισσότερα στιγμή. Ναι, ναι. Θα σας πω. Κοιτάξτε. Πρώτον, προφανώς και χρειαζόμαστε μετρήσεις ακριβίας αυτή τη στιγμή, αλλά η επιστήμη του πολιτικού μηχανικού χρειάζεται ακρίβεια, θα έλεγα, της τάξης των 2-3 χιλιοστών. Δηλαδή, να βγάλεις μια μετακίνηση 25 εκατοστά ή 25,2 δεν έχει πάρα πολύ μεγάλη διαφορά. Επομένως, ό,τι χρησιμοποιούμε σε δορυφόρο είναι πάρα πολύ χρήσιμο για να καταλάβουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μπορούμε να πάρουμε πληροφορία για δορυφόρους από όσο έχω ρωτήσει συναδέρφους ακαδημαϊκούς από το 92 και μετά. Άρα αυτό θα μας δώσει μια πλούσια πληροφορία για το πώς ακριβώς έχει εξελιχθεί το φαινόμενο από το 92, δηλαδή για 28 περίπου έτη. Ένα το κρατούμενο, λοιπόν, χρειαζόμαστε την πληροφορία. Δεν είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε θα ήταν καλό να δούμε τι συνέβη και το 95, πότε ξεκίνησαν, να δούμε τι έγινε και την περίοδο που δεν έχουμε καταγράψει την μεγάλη κυκλοφορία μετά το κλείσιμο των τεμπών, γιατί εκεί πέρα περάσανε πάρα πολλά οχήματα, πιθανώς έπινε και κάποια πολύ βαριά οχήματα, να δούμε δηλαδή πρώτου το 99 και μετά το 99 τι ακριβώς έχουμε. Τώρα, για θέματα στατικότητας, δεν γνωρίζω αν έχετε ειδικότητες σε θέματα στατικότητας. Προσωπικός εγώ, επειδή ξυδικεύομαι σε αυτά τα θέματα, οι συγκεκριμένες μετακινήσεις εγείρουν κάποια ερωτηματικά και πρέπει οπωσδήποτε να δούμε από πού προέρχονται. Έτσι, πολύ απλά να σας το πω, όταν κατασκεύασε τη γέφυρα ο Μοράντι, πιθανώς να υπολόγησε, αν είχε τη γνώση αυτή τότε, πιθανώς να υπολόγησε ερπιστικές παραμορφώσεις τάξη των 8 με 10 εκατοστών. Έτσι, με κάποιους προκατακτικούς ελέγχους που κάναμε, υπολογίσαμε με μπακ ανάλυση την προένταση, βρήκαμε περίπου τι έχει με τις ποσότητες που μας δόθηκαν από τη μελέτη και υπολογίσαμε περίπου τι μήκος έχει αυτός ο πρόβλημος. Μια αρχική εκτίμηση, πάρα πολύ γρήγορη εκτίμηση, είναι ότι αυτό θα ήταν γύρω στα 8 με 10 εκατοστά. Εάν η μετακίνηση λοιπόν είναι διπλά σε από αυτήν, κάτι δεν πάει καλά. Επομένως, προσωπικώς εγώ δεν μπορώ να πω ότι η γέφυρα αυτή τη στιγμή δεν εγείρει κάποια ερωτηματικά σε σχέση με τη στατική της αικαιριότητα και προσπαθούμε πάρα πολύ γρήγοροι στιγμούς αυτή τη στιγμή. Εργάζονται τουλάχιστον πέντε επιστήμονες αυτή τη στιγμή από την ομάδα μου. Προσπαθώ να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις λίγες μετρήσεις που έχουμε μέχρι στιγμής. Δεν έπρεπε να έχουμε κάποιες απαντήσεις και πέρασαν δύο μήνες περίπου. Όχι, έχουν περάσει λιγότερο από ένας μήνας, από τότε που έγινε η πρώτος ταχυσωπτικός έλεγχος. Εγώ σας λέω πότε πήρα την πρόσκληση για να πάω στη γέφυρα. Κύριε Κάτανο, παρακαλώ. Κύριε Μητούλη, σας καλωσορίζουμε στο περιφερειακό συμβούλιο και εμείς. Κανείς δεν αφισβητεί την επιστημονική σας κατάρτιση και νομίζω είναι ωφέλημη η παρουσία σας εδώ πέρα, γιατί μας λένε τα απορίες, γιατί συνεχίζοντας από τα λόγια του κ. Στρατάκη, όντως εδώ και δύο μήνες, υπάρχει μια σήγη στην περιοχή μας. Ειδικά οι κύριοι που περιμένουν από τα ΣΕΡΒΕ και από τον Φελβεντό, μας πέραν τηλέφωνο πάρα πολλούς κόσμους και μας έλεγαν, ακούσαμε τον κύριο περιφερειάρχη να μας λέει ότι βυθίζεται ένα εκατοστό γέφυρα, ότι η γέφυρα κινδυνεύει και δεν ξέραμε τελικά τι ισχύει. Και πραγματικά σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας εδώ, γιατί είναι ωφέλινη προσέγγιση. Από τι καταλαβαίνουμε τελικά, όλο αυτόν τον καιρό, ούτε εσείς σαν επιστήμονας είστε σε θέση να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει με τη γέφυρα. Επίσης κ. Κριακίδου, αν το χρονοδιάγραμμα που λέει ο κ. Μιτούλης για τις μελέτες είναι στους τρεις μήνες ή ακόμα και τους έξι μήνες και περιμένω ακόμη τη γνωμάτευση από το Υπουργείο σε ποιον ανήκει η γέφυρα, οπότε εδώ πέρα τώρα παίζουμε το θέατρο του παραλόγου. Άρα, σύμφωνα με τα δικά σας λεγόμενα, όχι του κ. Μιτούλη, είχαμε μια γέφυρα που κινδυνεύει, έχουμε έναν κόσμο από την περιοχή των Σερβίων και των Βελεβεδών πανικόβλητο, έχουμε εν μέσω τουριστικής περιόδου μας παίρνουν από την Αθήνα αν πρέπει να έρθουν και ακόμα δεν έγινε η γνωμάτευση και μας λέτε στην εισήγηση σας ότι ευτυχώς ήρθατε εσείς και με γρήγορες ενέργειες πράξατε τα αυτονόητα. Θα επιθυμούσα να είστε πιο προσεχτικοί όσον αφορά γι' αυτό το θέμα, γιατί δεν αφορά πλέον πολιτική αντιπαράθεση, αφορά κ. Κυριακίδου, τον κόσμο που έχει πανικοβληθεί. Κ. Μιτούλη, ευχαριστούμε για την παρουσία σας και εύχομαι να κάνετε καλύτερο. Εντάξει, ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριε Κάτανο. Ερώτηση περιμέναμε, κύριε Κάτανο, όχι τοποθέτηση, παρ' όλα αυτά. Ερωτήσεις ποιος θέλει να κάνει, παρακαλώ και συνεχίστε τοποθετήσεις. Κυρία Καρυπίδου. Να καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου τον κύριο Μιτούδη. Εγώ έχω μία απλή ερώτηση, στην οποία δεν ξέρω αν θα απαντήσει ο κύριος Μιτούδης που περνάω τη γέφυρα, εάν είμαι ασφαλής ή όχι. Αυτό είναι το ερώτημα. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που παίρνουμε εμείς ως περιφέρεια με καλύπτουν να περνάω χωρίς πρόβλημα τη γέφυρα. Να δώσω μία προκατακτική απάντηση. Η απάντηση είναι ότι μεταξύ του μαύρου και του άσχολου υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ούτε στο μαύρο, ούτε στο άσχολο. Δηλαδή, δεν μπορώ να σας πω ούτε ναι, ούτε όχι αυτή τη στιγμή. Το βαθμό της επικίνδυνότητας, αυτό ακριβώς προσπαθούμε τώρα να καταλάβουμε. Έχουμε φτιάξει ήδη κάποια προσωμοιώματα στον υπολογιστή, προσωμοιώνουμε δηλαδή την πραγματική γέφυρα. Έχουμε κάνει κάποιες υποθέσεις, όπως σας είπα προσπαθήσαμε να μπούμε στο μυαλό του μελετητή. Έχουμε κάνει κάποιες λογικές υποθέσεις με τις γνώσεις που έχουμε και τα καλύτερα σύγχρονα εργαλεία και με τους πιστεύω τους πλέον καταρτισμένους ανθρώπους να κάνουν αυτή τη δουλειά, ερευνητές και μελετητές κύρους και προσπαθούμε να καταλάβουμε ακριβώς αυτό το πράγμα που ρωτάτε. Αλλά αυτό, όπως περιμένουμε σε διάφορες εξετάσεις, για να μην πω και ιατρικές εξετάσεις, κάποιο χρονικό διάστημα για να πάρουμε αποτέλεσμα, θέλεις αυτή τη φάση ψυχραιμία και υπομονή. Ωραία, άρα ο πανικός ο αρχικός δεν ισχύει, αυτό μου λέτε. Όχι, δεν πρέπει να πανικοβαλόμαστε σε καμία περίπτωση, είτε είναι προς το μαύρο είτε είναι προς το άσπρο, ναι. Δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός. Δεν υπήρξε έναν πανικός στην περιοχή και στον κόσμο που μετακινείται από τη συγκεκριμένη γέφυρα. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να παρατηρήσω και η κυρία Καρυπίδου και η κυρία Κάτανα. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να συζητηθεί και όχι να καλυφθεί, έτσι, γιατί θα έπρεπε να είναι καινήμερος ο κόσμος. Ο κ. Σμητούλης σήμερα είναι, αύριο θα φύγει και θα πάει στην Αγγλία. Εσείς, εμείς και όλοι οι πόλοι που βρισκόμαστε εδώ περνάμε καθημερινά, οπότε μη μιλάμε για κινηνολογία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καλό θα ήταν να κάνουμε μια ενημέρωση και στους πόλεις της Συγκεκριμένης Μακεδονίας, αλλά και στο σώμα, για να ξέρουμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Συμφωνώ απόλυτα, κυρία Πρόεδρε. Απλά, εγώ αυτό που λέω είναι ότι όταν ξεκινήσαμε την κουβέντα αυτή, δημιουργήθηκε ένας σπανικός και ένας δόρος με τη συγκεκριμένη γέφυρα για το αν θα μπορούμε να περνάμε με ασφάλεια ή όχι. Φυσικά και δεν θα καλύψουμε κάτι, εννοείται. Παρακαλώ, να απαντήσω λίγο. Κύριε Καραμπίνη, ναι. Βεβαίως, βεβαίως. Ναι, βεβαίως, κύριε Καραμπίνη. Ναι, βέβαια, εννοείται, δεν το συζητάμε. Παρακαλώ, κύριε Κάτανα και συνέχεια το λόγο κ. Καραμπίνης. Κυρία Πρόεδρε, να απαντήσω λίγο σε σας, όσον αφορά για την κινηδινολογία. Δεν είναι θέμα κινηδινολογίας, είναι θέμα πώς αντιλαμβάνεται κάποιος την διαχείριση ενός προβλήματος και επειδή εδώ βλέπω και την ομάδα του Πανεπιστήμιου της Δικής Μακεδονίας, όταν βρήκαμε τα έγγυλα στο Πανεπιστήμιο, η διαχείριση δική μας ήταν πολύ διαφορετική. Υπεύθυνη και προσεχτική. Ευχαριστώ. Ο καθένας μπορεί να κρύει, κύριε Καραμπίνη. Δεν ξέρω αν θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σημείωση. Γιατί, αν θέγεται θέμα πανεπιστημιακό, δεν γνωρίζω αν διαχειρίζετε και ερευνητικά προγράμματα, αλλά μια πάγια απέτηση των ερευνητικών προγραμμάτων μου είναι να επικοινωνώ τον κίνδυνο, εάν υπάρχει, και στους πολίτες. Οπότε αυτή είναι υποχρέωσή μου από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αυτή τη στιγμή έχω και τρέχω. Δηλαδή, είναι υποχρέωση του επιστήμονα, με λίγα λόγια. Εάν αυτό αφορά τον πολίτη, είμαι υπεχωρεωμένος να βγω και να το πω, σαν μηχανικός. Και να πω αυτό που πιστεύω. Κοιτάξτε να δείτε. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο χρόνο μηδέν πάλι για τη Γέφυρα. Εντάξει, να μην είμαστε πάλι στο χρόνο μηδέν μετά από κάποια χρόνια. Έχουμε αρχίσει να μετράμε πράγματα. Να μην γυρίσουμε πίσω στο 2012 πάλι, να μην γυρίσουμε στο 1995 πάλι. Αυτή είναι η γνώμη μου. Και με την ευκαιρία ότι αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αποκτήσουμε ένα μητρό των κατασκευών μας, όπου αυτή τη στιγμή έχουμε την κατάρτιση. Έχουμε τους ανθρώπους, πάρα πολλούς μηχανικούς στην περιφέρεια. Ίσως τους περισσότερους από ποιαδήποτε άλλη περιφέρεια της Ελλάδας, τουλάχιστον αναλογικώς. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε αυτό το πράγμα. Και να μην βρεθούμε στη δύσκολη κατάσταση που έχουμε βρεθεί αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση δομικά, θα σας έλεγα, από θέμα υποδομών. Να δείτε τι γίνεται στην Αμερική και τι γίνεται στην Ιταλία και στην Αγγλία αυτή τη στιγμή. Έχουν μια καυτή πατάτα να διαχειριστούν υποδομές 40 και 50 ετών, με βαθμολόγηση γεφυρών στο Δ, δηλαδή στην κατηγορία 4, που σημαίνει ότι θέλουν άμεσα αντικατάσταση. Δεν είμαστε σε αυτήν την κατάσταση, ελπίζω ακόμα. Γι' αυτό, κύριε Μητούλη, σας ευχηθήκαμε να κάνουμε τα καλύτερα. Εμείς σας στηρίζουμε. Να δώσω τον λόγο στον κύριο Περιφερειακή, κύριε Μητούλη. Επειδή αναφέρθηκε και ο κ. Σουκάτανας και η κ. Καρυπίδου, στο θέμα της εχείρησης από την Περιφερειακή Αρχή, αυτό που θέλω να είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Νέα Περιφερειακή Αρχή δεν αδιαφόρησε για το θέμα αυτό, ευθύς εξ αρχής μόλις ενημερώθηκε. Αν αυτό κάποιοι προσπαθούν να το υπαγάγουν σε μια κινδυνολογία, θα πω και το εξής. Στη Νέα Περιφερειακή δεν αρέσει καθόλου για τη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας να μην υπάρχουν πλήρη τα σχέδιά της στο αρχείο της Περιφέρειας. Αν αυτό, λοιπόν, το αναζητούσε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, να είμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση και για το θέμα αυτό και να μην είχαμε καν σήμερα αυτό το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να είχαμε πάρει και τις αποφάσεις, να είχαμε βρει και τις λύσεις με τον τρόπο που εσείς θα επιλέγατε. Εμείς είδαμε αυτό που μας υπέδειξαν οι υπηρεσίες, διαπιστώσαμε αυτές τις σοβαρές ελλείψεις, δεν υπάρχουν τα πιο κρίσιμα σχέδια της γέφυρας, οι προεντάσεις. Μάθαμε και την ορολογία μέσα από την αγωνία μας να παρακολουθούμε τα θέματα στη λεπτομέρειά του και σε πλήρη, σε μεγάλο βάθος. Αυτό, λοιπόν, εάν δεν αφορούσε και την προησταμένη Αρχή, που το θέτητε και το θέτετε, σαφώς και η πολιτική Αρχή έχει και την ευθύνη. Γι' αυτό και καλέσαμε δύο καθηγητές, χωρίς να έχουμε ακόμα ξεκαθαρίσει ότι είναι αρμοδιώτητα δικιά μας. Με το να περιμένουμε αν θα απαντήσει το Υπουργείο, και όπως απάντησε μετά από διπλή υπενθύμηση, προσωπική, δική μου και απανωτά τηλεφωνήματα, εμείς όλο αυτό το διάστημα καλέσαμε δύο καθηγητές και ξανά τους ευχαριστώ δημοσίως γιατί ήρθαν και αφιλοκαιρδός. Αν υπήρχε ευαισθησία θα γινότανε και από σας αυτό. Και η ανησυχία, εγώ ανησύγησα. Και όπως ακούσαμε από τον κ. Μιτούλη, η γέφυρα πιθανό να εμφανίζει και μία... Πώς το είπατε, ότι γέρνει λίγο. Οπότε, κ. Στρατάκη, καταλαβαίνετε τι γίνεται. Παρακαλώ, λίγο ησυχία. Ας αφήσουμε τις ώψιμες ευαισθησίες και ας πάμε στην ουσία ότι η περιφερειακή αρχή έκανε το καλύτερο δυνατό με το ενδιαφέρον να είναι διαρκώς στο κόκκινο και έχουμε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο, εξασφαλίσαμε και την πλήρη χρηματοδότηση και του τεχνικού συμβούλου και της νέας μελέτης και είναι στη διάθεσή μας δύο εξαιρετικούς συμπολίτες μας, τη Χάνη και ο κ. Μιτούλης και ο κ. Μάνος, να είναι κοζανίδες στην καταγωγή και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για αυτό γιατί στείλουμε πλέον μια νέα προοπτική για αυτές τις μεγάλες υποδομές εδώ από τη Δυτική Μακεδονία για όλη τη χώρα. Αυτό ίσως κάποιος να ενοχλεί. Εμάς, λοιπόν, μας χαρουπεί μέσα από αυτήν την κατάσταση που παραλάβαμε να τη βάλουμε σε μια σειρά και μια τάξη και θα ωφεληθεί και η πατρίδα μας. Είναι σίγουρον αυτό. Σας ευχαριστούμε. Μισό λεπτό. Θα θέλαμε να δώσουμε λίγο τον λόγο στον κ. Καραμπίνη επειδή θα πρέπει να τον αποδεσμεύσουμε. Θα πρέπει να τον αποδεσμεύσουμε. Σας παρακαλώ, κ. Καραμπίνη, να πάρτε το λόγο. Κύριε Μητούλη, θα σας παραφέρουμε. Θα παραμείνει. Πρώτη, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Πρόεδρο που με κάλεσε γιατί με αυτόν τον τρόπο θα ακούσετε απευθείας αυτά που πιστεύω και όχι μέσω τρίτων. Γιατί θα σας κρύβω αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι μηχανικοί και μη ασχολούμαι με αυτή τη γέφυρα, όχι από το 12, αλλά από το 95. Ξέρετε πώς, όταν είχα έρθει στην Ιανή μετά τον σεισμό, με καλέσανε, τότε ήμουνα επίκουρος καθηγητής, με καλέσανε να πάω να δω μήπως έχουν φύγει τα βάθρα, έχουν φύγει τα στηρίχματα. Ένι γουέι που λέτε και εδώ πέρα. Το θέμα ποιο είναι. Το θέμα είναι αυτή τη στιγμή να απαντήσουμε κατά πόσο είναι ασφαλής πολύ, λίγο ή καθόλου γέφυρα. Επιτρέψε μου να είμαι ανορθολογιστής και επιτρέψε μου να μην είμαι και, πώς να το πω, τρομολάγνος. Παρότι πουλάει η τρομολαγμία. Το ξέρω από την ειδική ευσύ μου στους σεισμούς. Ξεκινάω ανάποδα, τα συμπεράσματα. Και ξεκινάω με τα καλά νέα τα οποία θα σας τα αποδείξω μετά. Τα καλά νέα. Ο κύριος φορέας της γέφυρας δεν έχει χάσει καθόλου σχεδόν τι φέρουσε η κανότητά του. Και αυτό για δύο λόγους. Οι κατασκευές μας, επιτρέψτε μου κατ' αρχή να είμαι πολύ απλογικός παρότι είμαι στην έδρα, ο λόγος μου να είναι λόγος σαν να ήταν εξορρογός στη συγχωρεμένη και η γιαγιά μου. Επιτρέψτε το όμορφο. Πρώτος λόγος, λοιπόν, οι οποιασδήποτε παραμορφώσεις της κατασκευές, το ξέρουμε από τη φυσική, προέρχονται από τι? Από παραμορφώσεις των διατομών, οι οποίες στο πλησμένο σκυρόδεμα συνοδεύονται από ρυγματώσεις. Ο κύριος φορέας δεν έχει καμία ρυγμάτωση. Και αυτό το Γενάρι με πήρανε τηλέφωνο και μου είπαν ότι έχει γίνει ένα θέμα με τη γέφυρα που δεν κατάλαβα. Περίμενα να δω άσχημα πράγματα. Είδα ότι ο κύριος φορέας, ο προεδεταμένος φορέας, δεν έχει καμία μα καμία ρυγμάτωση που θα προϋποεθεται ότι έχουν αναπτυχθεί παραμορφώσεις λόγω ερπισμού ή αντιδήποτε άλλο κι άρα η μεταβίβαση των δυνάμεων πέρασε από τους στένοντες στο χάλιβατο συμβατικό κι άρα παραμορφώθηκε ο συμβατικός χάλιβας κι άρα αναπτυχθήκαν οι ρωγμές κι άρα παιδιά, κάτι πρέπει να κάνουμε για την επικίνδυνο. Δεν έχει και θα σας τα δείξω. Δεύτερο, η υπόψη γέφυρα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη γέφυρα της Γένομα. Μάλλον έχει μία σχέση ότι έχει κοινό μελετητή. Ο Μοράντιος συνάδελφος, ήταν ένας από τους καλύτερους μελετητές, εφίβρε ένα σύστημα προέντασης στο γνωστό Μοράντι, το διεκρίνε το ουσιαστικά στις αντιρώσεις σε σχέση με το αγγλικό το CCL που υπήρχε τότε. Ξέρετε ότι είμαι παλιός από το 82 διδράσκω και τα θυμάμαι. Και η διαφοροποίησή τους ήταν ότι ο Μοράντι μπορούσε να συγκεντρώνει δυνάμεις σε χώνο, ενώ το CCL έπρεπε να τις διαχέει. Όταν όμως χάσω, και οι πολιτικοί μηχανικοί με καταλάβουν, την προέντασή μου αμέσως θα αναπτυχθούν στο φορέα μου ρηγματώσεις. Γιατί αυτή η δύναμη που ζουλάει το φορέα έφυγε. Άρα πού θα πάει ο ευφελκισμός στο συμβατικό πλισμό που σας έλεγα προηγουμένως. Άρα ρηγματώσεις, οι οποίες ρηγματώσεις ολοκληρώμενες κατά μήκος του φορέα, θα μου κάνουν τις βυθίσεις. Όταν λοιπόν δεν έχω ρηγματώσεις, δεν έχω βυθίσεις. Κλασικός κανόνας φυσικής. Μαλόν νερό, μάλλον τρίτο, επίσης καλλονέο. Το στάδιο λειτουργικότητας της γέφυρας. Εμείς στο συνδυασμό μας διακρίνουμε δύο πράγματα. Διακρίνουμε ένα επίπεδο που πρέπει η γέφυρα να ικανοποιεί για να λειτουργεί όπως τη θέλω. Όπως παράδειγμα το ταβάνι μου, εάν έχει τρύπες, μπορεί να μην μου πέφτει στο κεφάλι, αλλά όταν βρέσει μου πέφτει νερό. Άρα το στάδιο λειτουργικότητας. Και υπάρχει και το στάδιο που μπορεί να μου πέσει στο κεφάλι. Η γέφυρα αυτή τη στιγμή, το στάδιο λειτουργικότητας, ορισμένα στη θέα, το έχει ξεπεράσει. Για να είμαστε ειλικρινείς. Δεν καλύπτει τη λειτουργία της ορθά ως γέφυρα. Θα μπορούσε ενδεχομένως, και αυτό τους είχα πει το 12, εξελισσόμενο το φαινόμενο να φύγει και να γίνει από λειτουργικότητα, η ορθαϊκή κατάσταση αστοχίας, παραδείγματος χάρη, θα σας δείξω. Σκουριασμένοι οπλισμοί. Στην αρχή μπορεί σκουριά να είναι μικρή και οι συντελεστές ασφαλείας, αυτός ως γενικός συντελεστής ασφαλείας, συν το φιλότιμο του οπλισμένους χειροδέματος, που έλεγε και ο καθηγητής μας, δεν μειώνουν πολύ την παρεχόμενη ασφάλεια. Από εδώ, εγώ έχω ανάγκη αυτό εδώ, εντάξει, μου την κατεβάζουν εδώ. Αν όμως προχωρήσει, προχωρήσει, προχωρήσει, τότε μπορεί να είμαι, και τι, κάτω από το επίπεδο της φέρος ασυχανότητας. Τότε έχω πρόβλημα. Ορισμένα, λοιπόν, στοιχεία της γέφυρας αυτής, που θα σας δείξω, δευτερεφέροντα μένα, αλλά όχι κυρίαρχα, έχουν πρόβλημα. Έτσι. Μπορώ να δείχνω κιόλας τώρα για να σας πίσω, γιατί όλα αυτά είναι στον αέρα. Θα μου πείτε ότι τα βγάζω από το τουλιά μου. Ωραία, προχωρήστε, ναι. Δεν χρειάζεται, προχωρήστε να σας πω τώρα τι ωραία γέφυρα είναι και τέτοια. Τα ξέρετε εσείς πολύ καλύτερα από εμένα. Αυτά είναι, καταρχήν, μισό λεπτούλιο, εδώ σταματήστε, για να δω πώς δείχνει αυτό. Αυτά, λοιπόν, είναι τα περιού ολόγος στοιχεία που συζητάμε, όπου υπάρχει μία προβολοδόμηση προεντεταμένα τα στοιχεία και έρχονται και ακουμπάνε τα δοκάρια. Προχωράτε λίγο ακόμα, ευχαριστώ πάρα πολύ. Εδώ είναι σε μία άλλη όψη, από εδώ βλέπετε και πέρα ότι είναι ευθεία. Προσέχτε λίγο αυτό εδώ. Το πεζοδρόμιο κάνει ένα κύμα. Προσέχτε όμως ότι υπάρχουν βυθίσεις εδώ, που είναι έξω από το δοκάρι και βλέπετε σε μία διατομή, τεράστια. Ο πρόβολος δεν χρειάζεται να κάνω κανένα υπολογισμό, δέστε του και μόνοι σας. Στη χοντρή τη διατομή που είναι έξω από αυτό το δοκάρι, εντάξει εδώ, να έλεγα ότι έχω βυθίσεις, και αυτό όμως λέει ο Καραμπίνης τώρα. Εδώ είναι η ισχυρή μεγάλη διατομή. Εδώ είναι εδώ να έχει βουλιάξει και να μην έχει βουλιάξει δίπλα από ένα δύνατο διατομή μας. Και μάλιστα όταν είναι πρόβολος, όλοι ξέρουμε ότι ο πρόβολος, αυτό δηλαδή το μπαλκόνι μας, στην άκρη βουλιάζει πιο πολύ. Δεν βουλιάζει πίσω πιο πολύ, προχωράμε λίγο. Το ίδιο πράγμα και εδώ, το βλέπετε? Κοιτάξτε πού είναι η μεγαλύτερη βύθιση. Εδώ. Δεν είναι εδώ. Αυτή η αρμή Gerber, που έρχεται εδώ και εδώ, θα τα δούμε στην επόμενη διαφάνεια λίγο καλύτερα. Και θα σας δείξω γιατί και στο σεισμό δεν είναι τόσο εύκολο να φύγουν. Ανοίγω μια παρένθεση. Η αρμή, ρε φίλε, από πάνω είναι ανοιχτή πολύ. Βεβαίως, γιατί είναι χειμώνας. Και όλοι ξέρουμε ότι το χειμώνα τελικά συστέλονται. Και εσείς, δόξα το Θεό, έχετε καλό χειμώνα. Συστέλονται. Το καλοκαίρι είναι η αρμή μικρότερη εκεί πέρα. Και μάλιστα επειδή έχω βγάλει το ασφαλτικό και έχω δει από κάτω και νομίζω ότι πρέπει να κάνετε και κάποιες παρεμβάσεις από το 12 μέχρι το 19. Δεν ξέρω πότε σε κάποιους αρμούς. Δεν ήταν έτσι. Φαίνεται ότι αυτός ο αρμός που έχετε βάλει ασφαλτομαστίχη, δεν ξέρω ποιος, τώρα ανοίγει. Και θα πετάξει την ασφαλτομαστίχη από πάνω. Εκτός πραγμάτου. Θέλει όμως μία συμβολική αντιμετώπιση. Ας σας τα πω στο τέλος. Τα κακά νέα της αντιμετώπισης. Προς το παρόλο με τα καλά για να πάρουμε όλην κουράγιο. Πάμε λίγο παρακάτω. Λοιπόν, να το το δοκάρι που λέγαμε, να και η αρμή. Δεν μπορεί εδώ να έχω τη βύθιση τη μεγάλη. Δεν μπορεί εδώ να έχω τη βύθιση τη μεγάλη. Είναι σε θέσεις που δεν δικαιολογεί. Προχωράμε. Να το φορτηγάκι μας. Προχωράμε. Λίγο πιο πίσω. Το βλέπετε τώρα. Πάλι κατά μήκος της γέφυρας. Τις βυθίσεις. Εδώ είναι η έδραση. Λίγο πίσω. Βλέπετε εδώ. Απάνω στη στήριξη τώρα. Κοιτάξτε στη σχέση με αυτό εδώ πέρα. Κατεβαίνει. Τι σημαίνει ότι το μισό βυθίστηκε και το άλλο μισό δεν βυθίστηκε. Δεν γίνεται. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Προχωράμε. Το σύστημα της γέφυρας είναι αυτό. Προεντεταμένα δοκάρια. Και πρόπλακες σκυροδέματος. Δηλαδή πλακίτσες σκυροδέματος. Τις οποίες τις βάλαμε πάνω στα δοκάρια πριν η σκυροδέτηση. Για να μην κάνουμε ξυλότυπο από κάτω 40 μέτρα. Και ρίχνουμε τον πετών. Και πηγαίνουμε και ρίχνουμε πάνω στις πρόπλακες. Εμπολής τις ενσωματώνουμε. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι το σκυρόδεμα που έπεσε μετά. Πάμε παρακάτω. Μετά από αυτή τη διαφκρήνηση, εδώ βλέπετε το μεσόβαθρο. Να αυτό που σας έλεγα για το σεισμό. Αυτό εδώ πέρα λέγεται σεισμικός προς κρουστήρας. Δεν μπορεί να φύγει η γέφυρα. Εγκάρσια. Δεν μπορεί να φύγει. Την κρατάει. Μα είναι πρωτόγονος. Αλλά την κρατάει, δεν φεύγει. Διαμική βρίσκεται ένα πάνω στο άλλο. Πάλι δεν φεύγει. Προχωράμε. Εδώ τώρα δεν χρειάζεται να θες πουλιά εδώ. Εδώ είναι ο πρόβολος. Προχωρήστε, προχωρήστε, προχωρήστε. Λοιπόν, να το από πάνω όπως φαίνεται. Το βλέπετε το κάγκιολο. Ερώτηση. Είναι του φορέα ή είναι κάτι άλλο. Απάντηση. Και αν ήταν του φορέα αυτή η παραμόρφωση, ουέ και αλίμονό μας. Θα είχαμε από κάτω ρογμές τόσες μετασυγχωρήσεως. Πάνω από 21 πόδες. Άρα να αναζητήσουμε τι ήταν εκείνο. Γιατί προφανώς το κάγκιολο δεν το βάλανε. Έτσι το βάλανε στα ίσια. Πάμε λίγο παρακάτω. Βλέπετε προχωράμε για να το αποδείξουμε. Βλέπετε λίγο καταρχήν την ικανότητα εδώ του πεζοδρομίου. Το οποίο δεν είναι από σκυρόδεμα της εποχής προεντεταμένων. Που τότε φανταστείτε ότι το προεντεταμένο σκυρόδεμα ήταν κάτι σαν το σημερινό σε 25-30, 30-35. Παρ' όλα αυτά έχουν κάνει καλή δουλειά σε ότι αφορά το πορόδες στα κυρίαρχα στοιχεία και δεν υπάρχει πουθενά σκουριά. Στα μη κυρίαρχα στοιχεία όπως αυτή εδώ πέρα δυστυχώς έχει πολύ μεγάλο πορόδες. Θα δείτε τώρα ένανθρακώσεις και οξυδώσεις που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα. Να εδώ είναι η έμμεση έδραση που σας έλεγα. Και βλέπετε αυτό με αυτό πόσοι μεγάλη διαφορά έχουν. Μα είναι δυνατόν αυτό με αυτό πρέπει να είχε σπάσει αυτό εδώ πέρα. Μα είναι το πιο ισχυρό στοιχείο. Προχωράμε λίγο. Εδώ βλέπετε τώρα πώς μπορεί να αρχίσει να καταλάβει κανείς το πρόβλημα. Εδώ είμαστε έξω από το φορέα μας. Αυτές είναι οι πρόπλακες. Για δέστε τις που έχουν αποκολληθεί από την πλάκα και κάθε μία κάνει ότι γουστάρει. Λέει να συνδέσει αυτή με αυτή. Και κάθε μία πηγαίνει όπως θέλει. Για πάμε λίγο παρακάτω. Βλέπετε λοιπόν εδώ πέρα πάλι ότι ετούτο με ετούτο είναι παράλληλα αλλά από πάνω πόσο βουλιάζει. Προχωράμε να δούμε τις πρόπλακες αποκανονάτες. Εδώ λοιπόν είναι το πρόβλημα. Δεν είναι εδώ που είναι τα κυρίαρχα μου στοιχεία το πρόβλημα. Όχι εάν πατάει τροχός. Εάν πατάει τροχός είναι επικίνδυνο. Δυστυχώς κυρίαρχα πατάει τροχός. Για να είμαστε ειλικρινείς. Πατάει τροχός. Αν μετρύζεται μπαργέρα με κάγκελο πατάει τροχός. Άρα έχουμε πρόβλημα. Άρα έχουμε πρόβλημα. Εδώ έχουμε πρόβλημα. Θα είχατε περάσει από την Πιόντα στο Θεσσαλονίδιο από τον Αξιό. Θυμώσαστε ότι είχαν στενέψει λίγο το δρόμο. Ξέρετε για ποιο λόγο. Ακριβώς για το ίδιο πράγμα. Γιατί πάλι υπήρχε πρόβλημα στις άκρες. Μέχρι να το επισκεφάσουμε. Λοιπόν, αντέχετε. Ναι για δύο λόγους. Πρώτον το συνολικό κατακόρυφο πορτίο της γέφυρας με βάση το την 1945 που είχα δουλέψει και εγώ δεν έχει αλλάξει συνολικά. Έχουν αλλάξει η σειρμή που λαμβάνουν υπόψη μας. Δεύτερον, εάν υπήρχε πρόβλημα θα είχε εμφανιστεί στα στοιχεία που μεταφέρουν τις δυνάμεις αυτά εδώ. Όπως σας είπα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Που είναι το πρόβλημα από εδώ και έξω. Άρα κάτι πρέπει να γίνει εδώ. Αυτά είχα πει και το 12. Ελπίζω το 26 να μη με ξανακαλέσετε. Πραγματικά. Και κύριε Περιφερειάρχα πιάστε τον τάβρο από τα κέρατα. Αν έχετε κάποια ερώτηση αλλιώς να φύγω. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Καραβίνη. Ό,τι θέλετε. Να ρωτήσω κάτι. Τώρα σαν καθηγητής που είστε. Όχι. Θα με βοηθούσατε πάρα πολύ ως περιφερειακός σύμβολος. Γιατρός είμαι. Οι θέσεις σας. Για το αν πρέπει να ασχοληθούμε πρώτα με τον έλεγχο και την αποκατάσταση αυτών των βλαβών ή με την απευθείας έναρξη διαδικασίας κατασκευής νέας γέφυρα. Οφειλάμε όλοι μαζί να έχουμε έναν σαφές δίκτυο αποτύπωσης. Δεν χρειάζονται τρελά πράγματακιά. Βάζεις κάποιους στόχους με τα αλληλικά μάρτυρες. Πολλοί τους λένε και ρουφιάνους. Βάζεις λοιπόν απ' έξω 2-3 τριγουνωμετρικά και μετράς. Τίποτα άλλο. Τώρα δορυφόρους και τέτοια. Μίλησα και με τη συνάδελφα που, δεν έχεις μετρήσεις από δορυφόρο. Η τυπική τους απόκλειση, και το ξέρω αυτό από την Επιτροπή Εκθήμισης Συσμικού Κινδύνου στο ΝΟΑΣ, που μετράγαμε με τα κινήσεις ρυγμάτων και είναι από ένα μέχρι 20 εκατοστά. Και αυτό να έχεις αρκετούς δορυφόρους. Με ένα δορυφόρο, ένδειξε. Τίποτα άλλο. Όταν το κινητό μου τηλέφωνο πιάνει 7 δορυφόρους για να μην χαθώ εγώ στο δρόμο, με ένα δορυφόρο δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για βυθή συλλέπισης. Δεύτερο. Όσα αφορά την κρεμίζουμε και την κάνουμε. Προφανώς και δεν την κρεμίζουμε. Είναι ένα πολύ ωραίο στοιχείο δομικής μηχανικής, που το αναδεικνύουμε. Δεν αναδεικνύουμε μόνο καπναποθήκες, αλλά αναδεικνύουμε ένα τέτοιο στοιχείο που για μένα και συμφωνώ με τον Περιβιέργη, είναι μοναδικό. Το αναδεικνύουμε αυτό το στοιχείο. Το επισκευάζουμε σοβαρά. Μάλλον, όχι το επισκευάζουμε, το συντηρούμε σοβαρά και το αναδεικνύουμε. Έτσι δεν κάνουμε μετακτήρια. Αυτό το μνημείο που είναι μοναδικό, γιατί να μην το αναδείξουμε. Σας κάλυψα ως... Όχι, σίγουρα δεν είπα να κρεμιστεί. Σίγουρα θα πρέπει να συντηρηθεί. Αλλά αν εγώ κλειθώ να αποφασίσω πρώτα τη συντήρηση ή πρώτα την έναρξη διαδικασίας κατασκευής μιας καινούργιας γέφυρας που θα πάει 150 χρόνια μπροστά. Έχετε τόσα λεφτά που να χτίσετε μια καινούργια και να συντηρήσετε και αυτήν. Πολύ ευχαρίστως. Έχετε? Μάλλον δεν θέλει. Είναι λακωνικό. Όχι. Δίδει χρημάτον κι αν ευτούτον, ουδέν. Τα σπαταλάμε. Να ρωτήσω λίγο κάτι. Είδαμε ότι αυτές οι παραμορφώσεις εμφανίζονται μόνο στο σημείο που είναι η προβολοδόμηση. Στους προβόλους. Όχι προβολοδόμηση, είναι άλλο πράγμα. Στους προβόλους. Δεν έχει. Γιατί δεν έχει εκεί και έχει μόνο εκεί που είναι η προβολή. Γιατί ο προβολός... Ο προβολός λειτουργεί σαν μια σανίδα σε μια πισίνα. Πηγαίνω εκεί στην άκρη, κουνιέμαι και βουτάω. Όταν έχω στηρίγματα από δυο μεριές, δεν μπορώ να βουλιάζω έτσι εύκολα και να πετάω. Και είναι επίσης ένα κακό των παλιών σχεδιασμών το γεγονός ότι αφήναμε να έχει στοιχεία με μεγάλες ταλαντώσεις και να μας πετάνε την πίσα συνέχεια. Κάθε έξι μήνες στους προβόλους. Κάθε έξι μήνες ένα χρόνο θέλει ο ασφαλτοτάπητας αν θέλουμε να είμαστε σωστοί. Ένα από τα προβλήματα που έχει αυτή η γέφυρα είναι ότι σας πετάνε ο ασφαλτοτάπητας συνέχεια. Γιατί έχει μεγάλες ταλαντώσεις. Εγγενικώς έχει μεγάλες ταλαντώσεις αλλά ειδικά στους προβόλους φανταστείτε το επί δυο κομματέσσερα. Δηλαδή ουσιαστικά μας λέτε ότι υπαρμορροφώσεις του ασφαλτοτάπητα ο φίλος της προβόλου λόγω αυτής της ταλάντωσης. Και στο πέταγμα. Δεν ξέρω αν πήγατε να κάτσετε στην άκρη στο κάτειο λόγο πήγατε στις δύο φορές. Δεν φοβηθήκατε να μην πέσετε. Δεν φοβηθήκατε. Δεν νιώσατε ότι είσαστε σε μια σανίδα πισίνας και μπορεί να βουτήξετε από κάτω. Με ταλάνταση. Με ταλάνταση. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αντιμετωπίστε το. Γίνεται εύκολα το κράτος. Δεν θα πω τον Αθηνόν γιατί το πρόκειται. Αλλά θέλει λίγο κύριο Περιφέρον και πιάστε το. Ο κύριος Μητούλης έχει κάτι να σκοτήσει. Σε εμένα θέλετε να ρωτήσει. Όχι στο μικρόφωνο. Θέλετε να ρωτήσει εμένα. Όχι θέλετε απλώς. Όσες θέλετε. Κύριε διδάσκαλος μου θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Είπατε ότι αν δεν υπάρχει ριγμάτωση δεν υπάρχει παραμόρφωση. Είπα ότι αν δεν υπάρχει ριγμάτωση δεν υπάρχει βλάβη από παραμόρφωση. Γιατί ελαστική παραμόρφωση υπάρχει πάντα. Ελαστική παραμόρφωση. Γιατί αρχικός είπατε ότι χωρίς ριγμάτωση δεν υπάρχει παραμόρφωση. Ανελαστική παραμόρφωση. Μόνιμη παραμόρφωση. Αστοχία. Πώς να το πω. Μιλάω απλοϊκά. Για να υπάρξει διαρροή βλάβη πρέπει να υπάρξει ριγμάτωση. Και ακόμα, εσείς το ξέρετε τώρα αλλά ας το πούμε και για τους υπόλοιπους. Εμείς μπορεί να υπολογίζουμε το πλησμένο μας σκυρόδεμα ως μη ριγματομένη διατομή. Αλλά ξέρετε και ξέρουν όλοι οι συνάλλοιοι μηχανικοί ότι το σκυρόδεμά μας θα ριγματοθεί υποένταση. Το ερώτημά μας είναι πόσο αναστρέψημη είναι αυτή η παραμόρφωση. Και αν δηλαδή θα έχει ξεπεράσει ο χάλιβας μας το όριο διαρροής του. Για να γίνει μη αναστρέψημη. Στο δύο της χιλιοίς φανταστείτε ότι έχω ριγματώσει δύο χιλιοστά. Στο μέτρο. Δεν υπάρχουν τέτοιες. Δηλαδή δεν έχει πάει ο χάλιβας μου στη διαρροή του. Στην προένταση, για την προένταση μιλάμε. Περιμένεται διαρροή του χάλιβα προέντάσης, δηλαδή σε οραιική κατάσταση αστυλίας. Όχι, όταν χάσει την προένταση, τη δύναμη του θα την παραλάβει ο συμβατικός οπλισμός. Συμβατικός οπλισμός υπολοιπώμενος τη δύναμη του θα την παραλάβει. Μισό λεπτό, γιατί νομίζω υπάρχει κάποια τεχνικό θέμα αναφορικά με τις κατάστασεις αστυλίας. Υπάρχει μία κατάσταση αστυλίας και μία κατάσταση λειτουργικότητα, σωστά. Τους χάλιβες προέντάσεως πώς τους υπολογίζετε με κατάσταση αστυλίας ή με κατάσταση λειτουργικότητας. Να το ξαναπιάσουμε από την αρχή. Όχι, κύριε καθηγητά. Δεν μπορώ να σας απαντάω σαν να μου κάνετε ανάκριση. Να σας το πω από την αρχή, ως να κάνω μάθημα. Έχω δύο επίπεδα που πρέπει να εξασφαλίσω για την κατασκευή μου. Είτε είναι ένα δοκάρι, είτε είναι μια πλάκα, είτε είναι μια πολυόρθικο δομή, οτιδήποτε. Ένα επίπεδο, που το ονομάζω να μην ξεπεράσει την οριακή κατάσταση λειτουργικότητας, στο οποίο ανήκουν οι ταλαντώσεις, οι παραμορφώσεις και οι ρηγματώσεις, με όποιο τρόπο μπορείς να το κάνεις, φίλε, κάτω με όποιο τρόπο θες. Με μαγικά, με υπολογισμούς, με οτιδήποτε θέλεις, με πίνακες, με κανονικούς, με ό,τι θες. Εμένα, ως άτομο χρήστη αυτού που θα σχεδιάσεις, θέλω να μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως μπαλκόνι να πινω τον καφέ μου και όχι ως ανίδα πισίνας από τις παραμορφώσεις. Την ταράτσα μου ως ταράτσα και να μην παίρνει βροχή από τις ρηγματώσεις και τη γέφυρά μου να μην ταλαντώνεται από τις ταλαντώσεις και με πετάει έξω. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Πάει αυτό. Θα φτάσω στις παραμορφώσεις που μου ζητάτε, στις ανοιγμένες τιμές του χάλιβα. Θα φτάσω. Το δεύτερο επίπεδο. Οριακή κατάσταση αστοχίας. Οριακής κατάστασης αστοχίας ποιες είναι. Πρώτον, να μη μου ανατραπεί αυτό το πράγμα που έχω, που είπατε κάτι για στροφή του τέτοιου, του βάθου. Θα είδατε στο σεισμό της Κωνσταντινούπολης του 1999, οι κοδομές, οι οποίες ήταν έτσι, είχαν σπάσει μόνο τα τζάμια και έγανε του μπάρι. Κιεπωτάλλο. Δε θέλω να έχω αυτό το πράγμα. Το δεύτερο, δεν θέλω να έχω καταρρεύσει στη Πουρικομέξη, οι οποίες προϋποθέτουν ανελαστικοποίηση των διατομών και μηχανισμούς. Για το καθένα από αυτά. Αλλιώς θα σχεδιάσω και με άλλους συντελεστές ασφαλείας να μη μου έρθει ο ουρανός του κεφάλι και άλλο λιώς θα σχεδιάσω να μη μου πάρει νερό το μπαλκόνι και με κυνηγάει η κυρία γιατί παίρνει νερό τελείως διαφορετικά. Οι δράσεις μου και οι συντελεστές ασφαλείας γιατί η λειτουργικότητα είναι μονάδα για τις ουραϊκές καταστασίες στοιχείας είναι δράσεις 1.35, 1.5, χάλιβας 1.15 και στηρόδεμα 1.5. Προένταση. Αν βάλω και προένταση αλλάζουνε ξανά αυτά. Αν βάλω και σεισμό αλλάζουνε ξανά αυτά οι συντελεστές. Γιατί δεν μπορώ να έχω σεισμό. Την ίδια ώρα που ρίχνει το μεγαλύτερο χιόνι. Γιατί θα βάλω και το χιόνι. Την ίδια ώρα που κάνει το μεγαλύτερο αέρα της παιδικοταιατίας. Την ίδια ώρα που δεν ξέρω εγώ τι άλλο θα κάνει. Να τα βάλω λαμίστα και αρχίζουν και μείνουν και στις συνδυασμούς δράσεων. Η προένταση μου θεωρείται μόνιμη δράση. Τι λοιπόν παραμορφώσεις θέλω για τις μόνιμες δράσεις είτε λέγεται σκυρόδεμα 3,5 είτε λέγεται χάλιβας συμβατικός τελείωση. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η προένταση με το συμβατικό χάλιβα είναι σε μία κοινή διατομή χωρίς να ολισθένει ο χάλιβας. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Γιατί άμα ολιστήσει έχω κάνει μια τρύπα στο νερό. Νάτο γλιστράει δεν μεταφέρει δυνάμεις. Άρα ό,τι πάρει το ένα πάει το άλλο. Δεν ξέρω αν σας κούρασα ή ήμουνα σαφής. Δεν ξέρω αν έχω χρόνο να κάνω μία ερώτηση ακόμα και θα τελειώσω με αυτή. Οπότε εσείς με την εμπειρία που έχετε για θέματα προβολοδόμησης περιμένετε κάποια βύθιση στο άκρη του προβόλου. Έχετε κάποια τάξη μεγέθους της βυθίσης που περιμένετε στην άκρη του προβόλου. Εννοείται. Δηλαδή όταν προεδίνουμε και μετά. Ας όλο αυτό να καταλάβω τώρα. Εννοείται του προβόλου στη διαμή και τη διεύθυνση αυτού του τεράστιου στοιχείου ή εννοείται του προβόλου που σας έδειχνα αριστερά του καταστρώματος. Όχι, του κρισίμου προβόλου του τοίματος προβολοδομίστος. Έχετε ένα προβόλο 30 μέτρα, εκαντέρεθο του μεσοβάθρου και εκεί πέρα υπάρχουν ελαστικές βυθίσεις. Εγώ θα έλεγα ότι ακόμη δεν το έχουμε δει, γιατί δεν έχουμε βγάλει τον ασφαλτοτάπη και να δούμε από πάνω αν υπάρχουν βυθίσεις. Εγώ ξέρετε, θα σας απαντήσω λοιπόν. Οπότε η ερώτησή μου είναι, και δεν θα κάνω άλλη ερώτηση, σεβόμενος τον χρόνο των ανθρώπων εδώ μέσα. Εσείς, ως ειδικός σε θέματα προβολοδομίσεως, τι βύθιση περιμένετε στην άκρη του προβόλου. Πρώτον, δεν είμαι ειδικός σε θέματα προβολοδομίσεων, αλλά απλώς διδάσκω γέφυρες και έχω σχεδιάσει και καμιά εικοσαρία γέφυρες στην Αγκατία. Πρώτον, όχι μόνο προβολοδομίσεως, άρα μη μου βάζετε ταμπελάκι ειδικός προβολοδομίσεων. Ή είμαι καθηγητής οπλισμένους χειροδέματος για τις σεισμικών κατασκευών. Τελειά. Από το 82 διδάσκω. Νομίζω ότι τα ξέρετε τώρα, μη με αναγκάζετε να σας τα λέω τώρα. Δεύτερον, ό,τι βύθιση ήταν να πάρει ο προβόλος από μόνιμα φορτί, έχει πάρει. Τελειώσε. Εκείνο που θα του άφιξανε επιπλέον τη βύθιση είναι ένας ερπισμός. Και Άιντε και μια χαλάρωση τένοντα λόγω του νταμπα ντούμπα των φορτιγών. Τίποτα άλλο. Υπάρχει τίποτα άλλο. Ερπισμός και χαλάρωση τένοντα. Πάμε τώρα στον ερπισμό. Καθίστε να σας το πω όλο. Ερπισμός. Πάρτε αυτή τη διατομή. Πόσο είναι εκεί στη ρίζα του προβολού. Πολύ μεγάλη. Ολοκληρώστε τη κατά μήκος. Και βάλτε ένα αφί. Πόσο θέλετε. Ερπισμός. Ερπισμός και χαλάρωση τένοντα. Δύο. Πόσο θα βγάλετε. Πόσο θα βγάλετε. Για πείτε μου εσείς από την εμπειρία σας που ασχολείστε με γεφυρίες. Να απαντήσω εγώ. Είμαι υψησιασμένος. Εγώ σας λέω λοιπόν στον προκαταταρκτικό σας έλεγω ότι δεν θα βγάλετε πάνω από δύο εκατοστά. Πόσο βύθιση έχει στο μπαλκονάκι μας. Το έχετε μετρήσει. Όχι. Έχετε λάμψει. Ο ερπισμός. Σε έναν πρόβολο μπαλκόνι. Ο ερπισμός. Μόνον ο ερπισμός. Στο μεγάλο το πρόβολο που είναι καμπύλι. Λέω και συνολική βύθιση αλλά ναι. Μα δεν μου είπατε για το πρόβολο και σας ρώτησα αν είναι στη διαμήκη διεύθυση ο μεγάλος ή αν είναι στο μπαλκονάκι. Ο μεγάλος πρόβολος συνολική βύθιση. Συνολική όταν λέτε τι εννοείτε συνολική. Δηλαδή βύθιση εδάφους. Βύθιση τέτοιο βύθιση αυτό. Δεν με ενδιαφέρει κύριε Μητούλη δεν με ενδιαφέρει και ξέρετε γιατί δεν με ενδιαφέρει. Γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά η ένταση σε ένα φορέα οφείλεται στις διαφορικές καθεζήσεις. Στους μη ισοστατικούς. Αυτός που είναι και ισοστατικός σιγά τα βγά. Το μόνο που με ενδιαφέρει στους ισοστατικούς είναι να μη μου πέσει στο κεφάλι. Μα δεν θα μου πέσει στο κεφάλι. Ο κύριος Κιάνας θέλει να κάνει μια ερώτηση. Αλλά τώρα αυτό που γίνεται νομίζω ότι δεν είναι σωστό και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Το να μπαίνουμε τώρα σε μια ανάλυση... Εγώ θα πρότεινα να κάνουμε μια ημερίδα επιστημονική. Αυτό θα ήταν το ιδανικό και αυτό θα πρότεινα και εγώ και σαν πρόεδρος του Επιστημονικού Κυριού. Θα το αναλάβετε να κάνουμε μια ημερίδα. Από κει και πέρα όμως νομίζω ότι και η άποψη και των δύο καθηγητών είναι ότι για το θέμα αυτό πρέπει να γίνει μια μελέτη ολοκληρωμένη. Συμφωνώ με σ' αυτό. Πρέπει να γίνει μια μελέτη με συγκεκριμένα data που λέτε. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να μας τα δώσει ο τεχνικός σύμβουλος που λέει ότι θέλουμε να προσλάβουμε σαν περιφέρειο. Εγώ δεν με αναρωτάτε. Συγνώμη λίγο που παρεμβαίνω Στέριο. Σε κάποιο περιφερειακό συμβουλείο τη μέρα που ξεκίνησε ο περιφεριάρχης μας και το ζήτημα της Γέφυρας, αμέσως μετά πήρα το λόγο και είχα θέμα για τη μελέτη και την καταγραφή της γέμινας της Γέφυρας του Ρυμνίου. Και εκεί ακριβώς είπα, και υπάρχει και η εισήγησή μου που σας είχα μοιράσει, ότι ξεκινάμε πλέον την καταγραφή των γεφυρών του νομού Κοζάνης για να κάνουμε το μητρό τους και λοιπά ότι απαιτούν σήμερα. Αρχίζει ονομένης λοιπόν, από τότε έχει ξεκινήσει ο περιφεριάρχης, είμαστε σε μια διαδικασία την οποίαν έτσι κι αλλιώς την έχουμε αποφασίσει σαν περιφερειακό συμβουλή. Άρα λοιπόν, συμφωνώ πολύ, οπότε εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, η οποία μόνο θετικά αποτελεσμάτα θα έχει. Μια ερώτηση, μια ερώτηση. Σε όλες το λίγο, δώσουμε το λόγο στον κύριο περιφεριάρχη. Μετά και από την εισήγηση του κυρίου καθηγητή, του κύριου Καραμπίνη, καταλαβαίνουμε πόσο εύστοχη ήταν η επιλογή μας να αναδείξουμε το θέμα αυτό και να προχωρήσουμε αυτό που είπε και ο κύριος Τιούμαρης, αρχισιανομένη από τη γέφυρα του Ρυμνίου, που ήδη έχουμε λάβει απόφαση, να συνεχίσουμε την ποσοτικοποίηση των θεονομένων για να έχουμε πλέον μαθηματικές αποδείξεις του τι ακριβώς συμβαίνει. Με νούμερα. Και αυτά είναι που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις ως προς τυχόν μέτρα ή τυχόν επεμβάσεις στη γέφυρα σε συνεργασία με όλους αυτούς τους εκλεκτούς καθηγητές και τους ευχαριστώ για ακόμα μια φορά που είναι εδώ και σήμερα και τις προηγούμενες φορές που τους ζητήσαμε. Και σε αυτήν την διαδικασία που ξεκινήσαμε, όπως είπα, και πρωταγωνιστούμες περιφέρια σε επίπεδο χώρας, να δημιουργήσουμε αυτό το μητρό αυτών των δημοσίων έργων, εμείς θέλουμε την βοήθεια και τη διάσημη κυρία καθηγητή, κυρία καθηγητά και τον κύριο Μητούλη. Έχετε αξίολογους και γίνεται δουλειά πραγματικά πρωτοποριακή, γιατί οι Αμερικανοί, το είπε ο κύριος Μητούλης, το έχουν προγραμματίσει εδώ και 10-12 χρόνια και έχουν ήδη καταγράψει 120.000 γέφυρες φυσικά. Εμείς βάλαμε ήδη στόχο στην περιφέρειά μας αυτά τα έργα υποδομών να τα ποσοτικοποιήσουμε, να τα παρακολουθήσουμε και να τα έχουμε με τη δική τους ταυτότητα και με τη συνεργασία και τη δική σας και του κύριου Μητούλη και του κύριου Μάνου καταρχήν, θα αποφανθούν και θα εισηγηθούν και οι υπηρεσίες και τη δική τους εισήγηση για τον τεχνικό σύμβουλο που μας εγκρίνεται από το Υπουργείο Μεταφορών, για να προχωρήσουμε σε αυτή τη δουλειά που πρέπει να γίνει και θα μας βοηθήσει στο εξής και να έχουμε την πλήρη γνώση σε τι κατάσταση είναι οι υποδομές μας αυτές και είναι και μια αιτία και αφορμή αυτή η πιο όμορφη γέφυρα της Ευρώπης να αποτελέσει στοιχείο όχι μόνο οικονομικό ή μεταφορικό αλλά και στοιχείο πολιτισμού της περιφέρειάς μας και ήδη είναι η προθέση της νέας περιφερειακής αρχής να την αναδείξει με τον πολυλειτουργικό της ρόλο και χαρακτήρα που έχει και αυτή την πρωτοβουλία θα την αναλάβει η περιφέρεια να διοργανώσει αυτό το επιστημονικό συνέδριο πάνω σε αυτά τα έργα υποδομών, γέφυρες και φράγματα σε συνεργασία με το τεχνικό επιβολιτήριο και σύντομα θα λάβει χώρα και αυτό το επιστημονικό συνέδριο. Καλέσαντε, ξέρω ότι με μοιάζει πάρα πολύ το καθηγητήριο. Έχουμε λίγο τον δήμαρχο Μισόλεπτο γιατί έχουμε τον δήμαρχο Σερβίων και τον δήμαρχο Βελβετού όπως και τον κύριο Σιμανδράκο. Πολύ σύντομα κύριε Σταρδάκη γιατί θα πρέπει... Ερωτήσεις όμως κύριε Ελευθερίως συνέχεια το που θέτεις. Λοιπόν, από ό,τι κατάλαβα ο αγαπητός συνάδελφος, προτείνατε καταρχάς ως μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης να στενέψει το διάζωμα έτσι ώστε να μην φτάνουν οι ρόδες των αυτοκίνητων στον κόσμο. Να το ξαναπω. Όχι, να ολοκληρώσει όμως. Αν γίνεται. Τι άλλο ολοκληρωμένα λοιπόν θα προτείνατε γιατί εδώ ζήσαμε μια κατάσταση ασθούν που παίρνουν σε ένα αυτοκίνητο... Πολύ ωραία, εγώ το ξαναλέω. Ένα παράδειγμα, καταρχήν, συνολικά από το Συνολικό Πρωθείο δεν έχει πρόβλημα. Από Συνολικό Φορτίο ο κύριος Φορέας δεν εμφανίζει προβλήματα. Για να μην λέω ότι δεν έχει. Δεν εμφανίζει προβλήματα. Εκεί που εμφανίζουν τα προβλήματα είναι τα στοιχεία έξω από τα κύρια δοκάρια. Ας μην τα λέμε μπαλκόνια, μπαλκόνια. Εκεί λοιπόν οι υπηρεσίες σας μπορούν να βρουν πάρα, πάρα πολλούς τρόπους. Ένας τρόπος να μειώσουμε τα φορτία. Πώς μειώνουμε τα φορτία? Δεν αφήνουμε να πηγαίνουν οι ρόδες να ακουμπάνε έξω από το δοκάρι. Ή να ακουμπάνε πολύ έξω από το δοκάρι. Ή να ακουμπάνε στην άκρη. Εσείς βρέσετε τον τρόπο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει, την ώρα που μπαίνει ένα φορτηγό εδώ, να μην ξαναμπεί εκεί πέρα τίποτα άλλο. Δεν έχει καμία σχέση με το άλλο. Αυτό προσπαθήσα να πω. Ως συνολικό φορτίο σχεδιασμού είναι το 60-30 και όλη η υπόλοιπη γέφυρα γεμάτη αυτοκίνητα. Αυτό έλεγε τον Dean 1945, και τον Dean που σχεδιάζαμε τις γέφυρες. Αυτό εφαρμόστηκε. Τα στισία που είναι τρωτά, ας το πούμε έτσι, εμφανίζουν μεγαλύτερη επικίνδυνότητα, πέστε ό,τι θέλετε, είναι αυτά που είναι έξω από τα κύρια δοκάρια μου. Είτε είναι στο σημείο των τριών ανοιγμάτων της προβολοδόμησης, είτε είναι και στο υπόλοιπο της γέφυρας. Δεν είναι μόνο κίνδυνοσικοί. Και δεν σας τα έδειξα κιόλας. Υπάρχει στο ακρόβαθρο προς την πόλη του δημάρχου. Το ακρόβαθρο, το μεσόβαθρο και άλλα δύο έχουν μια δοκάρια δράσεως, ο δήμαρχος Προνατά έχει δει, που είναι σκουριασμένοι ομπλησμοί. Αυτό τώρα δεν δημιουργεί κίνδυνο. Μετά από λίγο καιρό μπορεί να δημιουργήσει. Δέστε τα, καταγράφτε τα. Αυτό λέω και το 12 αυτό είπα, καταγράφτε τα. Πρώτα απ' όλα για εσάς, να δείτε την εξέλιξη του φαινομένου. Και τίποτα να μην είχατε κάνει από το 12 θα βλέπατε. Τώρα... Και αλήθεια είναι ότι είναι μια διαδικασία, που ξεκίνησε 8 Ιανουαρίου έτσι. Όταν το χοβηδιάζουμε εδώ πέρα... Έτσι ακριβώς. Κύριε Ελαφθερίο, παρακαλώ. Κύριε Καθηγητά, σας καταλαβαίνω απόλυτα. Νιώθω ότι είστε κι εσείς ένας καλός και μεγάλος δάσκαλος. Η ελαφαιρότητά σας πέρασε ήδη στο κοινό. Έχω γεράσει γι' αυτό. Επειδή σας έχω στείλει πολλούς ματές και όλοι λένε τα καλύτερα λόγια για εσάς. Ευχαριστώ. Δυό-τρία πραγματάκια και εγώ, γιατί ό,τι γέγονε γέγονε. Γίνει και ένα ελληνικό ζανίτης. Τώρα το θέμα είναι να μην κάνουμε λάθη από τώρα και έως το εξής. Ερώτηση πρώτη, απλή. Το επικίνδυνο είναι το ίδιο βάρον της γέφυρας ή οι ταλαντώσεις που δημιουργούνται από τα οχήματα. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική η απάντηση. Και δεύτερο, πιο σημαντική. Λέω ότι θα μπει φανάρι στις δύο άκρες. Ποια είναι η άποψή σας για το φανάρι? Το φανάρι το απήντησα. Ότι δεν έχει νόημα. Το να είναι μόνο ένα φορτηγό ή να είναι μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας. Πάει αυτό, αφήστε το. Τώρα σε ό,τι αφορά την ταλάντωση. Εξ αρχαιοτάτων χρόνων που σχεδιαζόντουσαν γέφυρες, λαμβανόταν υπόψη μία υπερφόρτιση, ας το πούμε έτσι, η οποία είχε να κάνει με την ταλάντωση της, ειδικά όταν μπαίνουν φορτηγά μέσα στη γέφυρα. Ήταν ένας συντελεστής, θυμίζω για τους πολιτικούς μηχανικούς, που είχε να κάνει, ξεκινούσε από το 2 και αφαιρούσες 0.005 του θεωρητικού ανοίγματος της γέφυρας. Γιατί όσο πιο στενό είναι το άνοιγμα μου, τόσο πιο κοντά είναι στην περίοδο συντονισμού της γέφυρας, άρα τόσο το φορτηγό τώρα που μπαίνει μέσα την ταλαιπωρία, μη σας ζαλίζω. Από μετρήσεις. Έχουν ελειφθεί αυτά οι υπόψεις στη μελέτη. Δεν μπορεί να μην έχουν ελειφθεί στην αρχική. Τι γίνεται όμως τώρα, όταν έχω ένα φορτίο, το οποίο είναι 60 τόνι, ένα φορτηγό, και μπαίνει μέσα στη γέφυρα με ένα συντελεστή ταλάντωση, η οποία στο τίχε προβλεφθεί. Αλλά τώρα έχει αρχίσει το προβολάκι αυτό που λέγαμε εδώ και έχει κουραστεί, τότε μου δημιουργεί πρόβλημα. Για αυτό λέμε να κόψουμε και ταχύτητες. Γιατί τώρα δεν την έχω τη γέφυρα όπως την είχα στην αρχή. Συν το γεγονός ότι έχω μία ταλάντωση του φορτηγού μου, έχω και μία ταλάντωση αυτούν εδώ, ας κόψουμε και λίγο ταχύτητα, δεν χαλάει ο κόσμος. Ας βάλουμε και λίγο τη ρόδα προς τα μέσα. Θέλετε να κάνετε και καμία αντιστήριξη. Κάντε και καμία αντιστήριξη. Για μένα είναι, ευχαριστώ. Μισό λεπτό να δώσω τον λόγο στον κύριο Στεριγείο, τον δήμαρχο Βελβεντού. Γεια σας. Είμαι από τον δήμο Βελβεντού. Έχουμε μία χωροταξική αλλά και συγκοινωνιακή σύνδεση με αυτή τη γέφυρα. Πάμε στην πρωτεύωσα του νομού. Και αν θέλετε και από εκεί πάμε στον κόσμο όλον, η έξοδος προς την Πιερία δεν λειτουργεί. Τέσσερα χιλιάδρα είναι ακόμα χωματόδρομος. Το Ρίμνιο από πάνω. Και η έξοδος προς την Βέρεια είναι μέσα από το φράγμα πολυφήτου και εκείνος ο δρόμος είναι εγκαταλειμμένος και δεν ξέρουμε αν ανήκει στη ΔΕΙ, ή αν ανήκει στο Δήμο, ή αν ανήκει στην περιφέρεια, δεν ξέρουμε κι ακόμα. Μην ρωτάτε αυτά. Ωραία. Ακούσαμε δύο εισηγήσεις. Η δικιά σας εισηγή είναι όντως η ισόδοξη ότι δεν κινδυνεύουμε. Κύριε Μητούλη, με λύπω μου θέλω να σας πω... Εγώ είπα αυτά που πιστεύω. Μπορεί να τα πετάξετε στον Κάλαθο να χρήσω να τα κάνω ό,τι θέλετε. Εγώ αυτά πιστεύω, αυτά λέω. Κύριε Μητούλη, κάνετε μια αναφορά εδώ πέρα. Έχει διασπαρή φόβο στον κόσμο και εσείς κάνετε μια αναφορά σε μια λιγό λιπτιομιλία και αναφέρετε τη λέξη κατάρρεψη πέντε φορές, τη μέτρησα. Παράλληλα όμως μας λέει ότι δεν έχουμε εργαστηριακά ευρήματα ακόμα, ότι δεν έχουμε καταλήξεις σε πόρισμα, ότι δεν έχουμε οριστικά στοιχεία. Θέλετε λίγο να ανασκευάσει τόσο μας είπατε πριν για να πάρει ο κόσμος θάρρος. Δεν μιλώνται ανασκευή, αλλά για μια καλύτερη εντύπωση. Αν μου επιτρέπετε, επειδή έχω κάνει... Έχω κάνει σε πολλά συνέδρια και πρόεδρος και τέτοια. Ο καθένας σε εμάς στον ακαδημαϊκό χώρο μπορεί να έχει τις απόψεις του. Μην επιβάλλουμε σιωπιτήριο αντιθέτων απόψων. Μα δεν λέω αυτό κύριε Καθηγητά. Λέω ότι δηλαδή ακούμε τη λέξη κατάρρεψη πέντε φορές... Ο καθένας χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα επιστημονική. Δηλαδή τώρα το σιωπιτήριο επιστημονικό μακριά από εμένα. Γιατί την επόμενη φορά θα έρθει κάποιος... Ας περιμένουμε τα ποσοτικά δεδομένα... και όταν θα τα έχουμε πλήρως αποτυπωμένα... τότε θα βγάλουμε ασφαλεί συμπεράσματα. Και να σας πω και κάτι. Δεν έχει νόημα τώρα να κουβεντιάσουμε όλοι μαζί... καθαρά τεχνικά θέματα... πόσο είναι η διαρροή του χάλιβα του συμβατικού... και ποιος είναι ο συντελεστής της ασφαλειάς. Και σας νοιάζει να σας πω πόσο είναι ο συντελεστής της ασφαλειάς. Δεν σας νοιάζει πέφτει ή δεν πέφτει. Δηλαδή επιτρέψτε μου να το πω τώρα... με όλο το θάρρος που απέκτησε. Σας αυτό δεν σας νοιάζει. Είναι υγιής ή δεν είναι υγιής. Τώρα τι λέμε εμείς μεταξύ μας οι επιστήμονες... οι που πλακωνόμαστε, οι που πλακώνουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας. Να διερευνούμε, να ψάχνουμε, να κάνουμε. Ερώτηση κύριε Χαστά. Ωραία, δύο ερωτήσεις θέλω να κάνω. Σύντομα, δύο ερωτήσεις προς τον κύριο καθηγητή. Αν εκτιμάτε ότι τα εγχώρια πανεπιστημιακά ιδρύματα... έχουν την αντίστοιχη τεχνογνωσία, επιστημονική επάρκεια... το λέω γιατί έχουμε μια έκθεση από το Αριστοτέλειο... που λέει ότι το Υπ. Πιραματικής Αντοχής και Υλικών και Κατασκευών... έχει την εμπειρία, τα μέσα, την επιστημονική γνώση. Από το μικροβούλιο. Τα ελληνικά ιδρύματα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ξένα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο στο Σάριο... που είναι ο κύριος Μητούλης και που ήδη συνεργάζεται... με μία πνευματικό παιδί μου που τέλειωσε τον διδακτωλικό με εμένα... σε γέφυρες απάνω, σε νησίς γεφυρών... έχει να ζηλέψει από μας. Κι αυτοί κάνουν πολύ καλή έρευνα. Υπάρχει και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μεγάλο. Και, σε βάση περιπτώσει, διαλέχτε κάποιον που να μπορεί να συνεργαστείτε. Ο κύριος Μητούλης είναι από την περιοχή. Να τον πάρει πνευματικό παιδί και να μπορεί να συνεργαστεί. Συγγνώμη, Αμένα, θα μου επιτρέψετε όμως να κάνω μία... Δεν το κατάλαβα καλά. Όχι, πολύ καλά το καταλάβατε. Απλά ο κύριος Μάνος ο οποίος προηγήθηκε του κυρίου Μητούλη... είναι από το Ριστοτέλεο Πανεπιστήμιο. Και δεύτερο, ποιες ειδικότητες, κατά τη γνώμη σας... θα έπρεπε να προσληθούν για να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες... εδώ στην περιφέρεια, τεχνικές υπηρεσίες στους δήμους... ούτως ώστε να μπορούν να συνδράμουν... Τα υποφέρια. Ναι. Πομικοί, μηχανικοί. Ωραία, για να υπάρχει μια πιο μακροπρόθεση αντιμετώπιση του θέματος. Να αποκτούν και οι υπηρεσίες αντίστοιχη τεχνογνωσία. Αφορά σε restoration, πολύ σωστά, κάποιος ο οποίος να είναι εξειδικευμένος... και σε ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς. Γιατί, σας ξαναλέω, έχει τα χαρακτηριστικά του... και είναι πολιτιστικής κληρονομιάς στοιχείο αυτό. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή επιτυχία και στην εξεταστική σας αύριο. Καλή επιτυχία και στην εξεταστική σας. Ωραία, υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση. Θέλει κάποιος άλλος να πει κάτι. Η κυρία Μαρκογιαννάκη, παρακαλώ. Ναι, κύριε Σιμανδράκο, συγγνώμη. Ερώτηση. Κύριε Καθηγητά, μισό λεπτό. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Σιμανδράκο, παρακαλώ. Ερώτηση. Επειδή τώρα έχουμε κοντά μας και μας ενημερώσαν δυο πολύ αξιόλοι γραφηγητές, εγώ θα κάνω ένα πολύ απλό λαϊκό ερώτημα, όσο πιο απλό γίνεται. Η γέφυρα είναι ασφαλής και νομίζω αυτό, αυτό, λοιπόν, είναι... Μισό λεπτό, μισό λεπτό να ολοκληρώσω, να ολοκληρώσω, να ολοκληρώσω, να ολοκληρώσω. Είναι ασφαλής για τα επόμενα πέντε χρόνια να μας απαντήσουν με ένα ναι ή με ένα όχι. Αυτό πρέπει να μας απαντήσουν, τουλάχιστον κύριε Καθηγητά, γιατί με τα χαλίβδαινα και τους προβόλους λίγο το χάσαμε. Στο μικρόφωνο. Νομίζω αυτό πρέπει να απαντήσουμε, αν η γέφυρα είναι ασφαλής για τα επόμενα χρόνια και να κάνουμε τις ανάλογες κυρίως. Νομίζω ότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι έχω μια έμφυτη παρλαπινέ με καθηγητής. Δεν ξέρω. Λοιπόν, τι σημαίνει είμαι ασφαλής, μπορείτε να μου το ορίσετε, για να σας το πω. Τι σημαίνει. Δεν θα πέσει γέφυρα απλά. Τι σημαίνει δεν θα πέσει. Δηλαδή, εάν πάω... Εάν πάτε να περάσετε από εκεί πάνω, δεν ξέρω εγώ τι, 300 τόνους που μου έλεγε ο Γιάννης ο φίλος μου, που είναι ένα πορτηγό 320 τόνους, σας λέω ότι είναι ασφαλής. Εάν πάτε να περάσετε ένα ποδηλατό, σας λέω ότι είναι ασφαλής. Τι σημαίνει ασφαλής. Ασφαλής σημαίνει συμβατικά ορισμένο. Ό,τι ξέρετε φίλε, αυτή η γέφυρα χρησιμοποιείται για να περνάνε αυτά τα πράγματα. Έτσι, είναι. Αν μου πείτε θα κάνει ένα σεισμό 11, μην περνάτε καλύτερα, θα σας συνιστούσα εκείνη την ώρα. Εγώ. Αν μου πείτε ότι φυσάει πολύ, θα σας λέω, περνάει, αλλά μην μπεις κάτω από τα καγγελά. Πιστεύω να αντιλαμβάνεσαι το ερώτημα, είναι απλό. Εάν είναι ασφαλής, δεν λέμε για τις ακρές συνθήκες περιβάλλοντας σεισμικές. Για συνήθις, φορτίσεις, παρουσιάζει το κυρίαρχο δομικό της σύστημα, μία ασφάλεια, χωρίς να σημαίνει ότι θα το ξεχάσετε και να προσθέσετε, λέω, τους προβόλους αυτά που είναι έξω από τα δοκάρια. Ευχαριστούμε. Θέλω να δώσω λίγο