Με τον Γιώργο Αμυρά συναντήθηκε σήμερα ο Χρήστος Τσιρογιάννης στο Δημαρχείο Άρτας (ARTA WebTV, 2022)
: Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική και επικοδομητική συνεργασία εδώ με τον δήμαρχο τον κ. Τσυρογιάννη αλλά και τους δημαρχούς πρέβαζας και αμφιλοχίας όπως επίσης και με τον συνάδελφο τον Φυπουργό τον Γιώργο Τσίλιο. Όντως τα θέματα που απασχολούν την περιοχή και θα έλεγα δεν είναι κάτι ξεχωριστό, τα αντιμετωπίζουμε, τα βλέπουμε αυτά σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο και σημαντικό είναι η προστασία της βιοπικιλότητας. Πώς θα διασφαλίσουμε ότι τα πολλά διαφορετικά είδη ζών και φυτών, που έχει ευλογηθεί αυτός ο τόπος να έχει στην αγκαλιά του, θα συνεχίσουμε να τα έχουμε και στο μέλλον. Εμείς έχουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή, ένα σχέδιο δράσης με χρηματοδότηση εξασφαλισμένη. Για παράδειγμα, θα σας αναφέρω μόνο για τον αυρακή κοκόλπο μέσω του οργανισμού Επίσης, το κοινωνικό περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, έχουμε ήδη δεσμεύσει 1 εκατομμύριο ευρώ για να προστατεύσουμε τον άραχθο, για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της απώλειας ενδιετημάτων όρνιθοπανίδας ή θηλαστικών. Επάνω σε περίπτωση, έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτά τα θέματα είναι σημαντικά. Με την απόλυτη και πάρα πολύ σχετική συνεργασία με τους δήμους, θα προχωρήσουμε άμεσα και στην υλοποίηση τους. Θέλω επίσης να επισημάνω και το εξής, ότι μας απασχόλησε πολύ ο Αμβρακικός, ο Άραχθος Ποταμός, τα δάση, ο δασικός πλούτος, πέριξη της πόλης της Άρτας και νομίζω είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο για να τα υλοποιήσουμε έτσι όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Οι φορείς διαχείρισης δεν έχουν καταλειχθεί, έχουν αντικατασταθεί από τις μονάδες διαχείρισης. Αρκεί να σας πω το εξής, ότι η μισή Ελλάδα είχε φορείς διαχείρισης που είχανε από ένα διοικητικό συμβούλιο αλλά ούτε έναν εργαζόμενο. Να τους βράσω τέτοιες φορείς, να τους κάνω χωρίς εργαζομένους και χωρίς χρηματοδότηση. Γι' αυτό λοιπόν εμείς φτιάξαμε τον οργανισμό για το φυσικό περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, που είναι μια ομπρέλα υπό την οποία βρίσκονται οι μονάδες διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων διασφαλισμένες. Το ξέρετε ότι πριν από μερικούς μήνες πληρώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους. Οι εργαζόμενοι στους πρώην φορείς έμεναν να πληρώσουν 3 μήνες, 6 μήνες, 8 μήνες, 9 μήνες. Αυτό ήταν αδιανόητο. Παρ' όλα αυτά, εμείς προχωράμε μπροστά. Σεβόμαστε και θέλουμε πάρα πολύ την συμμετοχή των εργαζομένων. γι' αυτό άλλοστε βγάλαμε οργανόγραμμα που προβλέπει τις θέσεις αυτές. Έχουμε εξασφαλισμένες κυματοδοτήσεις διότι θέλουμε να δουλέψουνε πιστοίμονες στο πεδίο, να δουλέψουνε μελετητές, ερευνητές, άνθρωποι που αγαπούν τη φύση και πρέπει να την προστατεύσουμε. Ήδη έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης για την εποπτεία των περιοχών Natura, των προστατευόμενων δηλαδή περιοχών, είτε είναι λιμνοθάλασσες, είτε είναι βουνά, είτε είναι ποτάμια, είτε είναι κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα, έχουμε εντάξει λοιπόν ένα πρόγραμμα για την επιτήρηση αυτών από συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη προχωρήσαμε και πήραμε από την Ισπανία, εκπαιδεύσαμε και πήραμε πέντε σκύλους που είναι εκπαιδευμένοι για τα δηλητριασμένα δολόματα, έχουν πάει σε πέντε μονάδες διαχείρισης, Έχουν αρχίσει και εγκαθίσταται συστήματα επιτήρησης, κάμερες, δορυφορικές λήψεις. Τώρα θα προβούμε σε αγορά σκαφών, όπου υπάρχει θάλασσα, ελληνικό θάλασσα, φύλαξη, θα πάρουμε και άλλους φύλακες. Θα δώσουμε και δίνουμε διαρκώς νέα εργαλεία και όπλα στους ανθρώπους των μονάδων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Ακριβώς έχουμε ένα κλιμάκιο εδώ, θα τα πούμε και το απόγευμα στην αναλυτικά σε συνέντευξη τύπου και στην νομαρχική μας συνέλευση με σκοπό να σαρωθεί στην κυρολεξία ο νομός, να πούμε δράσεις που έχουν γίνει σε σχέση με το κυβερνητικό έργο, να ακούσουμε, να γίνει διάλογος, να πάρουμε μηνύματα και να εξηγήσουμε τι έχουμε πράξει μέχρι τώρα, τι έχει θεσμοθετηθεί, τι έχει νομοθετηθεί, τι έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση και τι μπορεί από εδώ και στο εξής να γίνει το επόμενο διάστημα. Είναι θετική η όλη η πρωτοβουλία, η κίνηση αυτή, η ενέργεια, διότι αφορά διαφορετικούς τομείς από την αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις, την αστυνομία, εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, άρα μιλάμε για ένα πυκνό και σύνθετο πρόγραμμα. Το καλό και το θετικό για μας είναι ότι εδώ, στο Δημαρχείο της Άρτας, κάναμε μια συνάντηση, μια σύσκεψη με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Αμυρά και τον ευχαριστώ που ήταν εδώ, μαζί με τον δήμαρχο και τους δημάρχους από την ευρύτερη περιοχή. Συζητήσαμε θέματα για την ανάπτυξη της περιοχής με καινούργια και νέα προγράμματα. Άκουσα πριν που είπατε για το πρόγραμμα ANASA. Αν μη μου είναι ότι πρέπει να πάμε σε ένα καινούργιο πρόγραμμα, πάει το ANASA τώρα, σχεδιάστηκε σε άλλη εποχή, πριν από δεκαετίες. Τώρα θα δούμε τις νέες ανάγκες και τις νέες προοδικές, αλλά χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα. Μπορούμε να πατήσουμε εκεί πάνω, θα του δώσουμε ένα καινούργιο όνομα και καινούργια διάσταση. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό που θέλω να το πω είναι ότι μέχρι στις 15 Ιουλίου λύγουν οι ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες. Είπαμε, λοιπόν, να γίνει και μια σύσκεψη ξανά και με το κτηματολόγιο, για να ενημερώσουμε τον κόσμο και τους πολίτες που θα πρέπει να γίνουν οι αντιρίσεις και με ποιον τρόπο, ώστε να μεταβούμε συντονισμένα στην επόμενη μέρα, που η επόμενη μέρα είναι και το κτηματολόγιο να γίνει, ώστε ο κόσμος να διασφαλίσει και να έχει την κυριότητα της περιουσίας του, αλλά και τη συνταγματική επιταγή να ακολουθήσουμε, που είναι η προστασία και η διασφάλιση των δασσών και του φυσικού περιβάλλοντος, που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη. Διαχρονικό έτοιμα της αυτοδιοίκησης είναι να καταστούν οι δείμοι τοπικά στρατηγία ανάπτυξης. Αυτό τι σημαίνει, προφανώς θεσμοθετημένης αρμοδιότητες και από την άλλη πλευρά θεσμοθετημένη πόρη, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορεί να υποστηρίξει όλη αυτή τη διαδικασία. Ο Μάκης Σοβορίδης σε τελευταία συνάντηση που είχαμε μου διαβεβαίωσε ότι ό,τι προγραμματισμό κάνουν οι ΔΥΜΙ αναφορικά με το προσωπικό, με το ανθρώπινο δυναμικό, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το προσλάβουν. Επίσης, εκείνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι υπήρξε 21 χρόνια δήμαρχος. Τέτοιους πόρους που έχω δει την τελευταία τέτρα αιτία να δίνονται στην αυτοδιοίκηση δεν δόθηκαν ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ίδια η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σταματήσει να διεκδικεί. Μόνιμα η αυτοδιοίκηση είναι και ο ρόλος της εξάλλου διεκδικητικός, θα διεκδικεί πόρους που θα μπορούν να υπηρετήσουν σε συνεργασία και συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό όλες αυτές τις αρμοδιώτες που επιβάλλεται και πρέπει να έρθουν στην αυτοδιοίκηση. διότι θέλουμε μια αυτοδείξη ισχυρή, αυτοδύναμη και αυτοίπαρτη. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Συνεχίζουμε γιατί με τον δήμαρχο Αρτέων και με άλλους δημάρχους που είναι στα όρια του Αμβρακικού Κόλπου, το καλό που βγαίνει είναι η συνεργασία και αυτή η συνεργασία είχαμε σήμερα μαζί με τον Υπουργό τον κ. Αμυρά για να δούμε το τι μπορούμε να κάνουμε για τον Αμβρακικό. Ένα οικοσύστημα πολύ ευαίσθητο στο οποίο θέλει συνέχεια και παρακολούθηση αλλά και τη συνδρομή όλων των δημάρχων. Οτιδήποτε γίνεται στην περιοχή της Άρτας, επιβαρύνει και την περιοχή της Πρέβεζας, ή αντίστοιχα, οτιδήποτε γίνεται στους άλλους δήμους, έχει μια συνεχόμενη αρμοδιότητα, σαν να υπάρχει ένας δήμος περιμετρικά του Αμβρακικού. Ο δήμαρχος Εδωαρτέων έχει προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση. και συζητήσαμε να γίνει μια συνολική μελέτη για όλους τους δήμους, που είναι πολύ βασικό αυτό, έτσι ώστε να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία ή από την περιφέρεια, από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να δούμε ποια είναι τα κατεπίγοντα έργα. Ο Υπουργός σίγουρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά την περιοχή. Είναι περιοχή που μπορεί να αναπτυχθεί και να προστατευθεί και στη συνεργασία με τον ΦΠΚ ενδεχομένως να υπάρξει και μια συνάντηση. επόμενοι όλων μαζί για να δούμε τι θα ολοκληρώσουμε και τι θα βάλουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης Άλυση Χρηματοδότηση. Είναι κι άλλα ενδιαφέροντα απέραν του αμβρακικού, είναι οι δασικοί χάρτες, είναι το κτηματολόγιο, είναι κάτι που ασχολούν με τη διαχείριση πολύ βασικό των αστικών υπεριστικών δασσών. Εκεί είχαμε ζητήσει και θα γίνει μια προσπάθεια να χρηματοδοτούν δάση, στα οποία θα προστατεύσουμε τις πόλεις μας. Και εδώ και στην Πρέβεζα είναι κάποια περιαστικά δάση που είναι σε ιστορικούς τόπους, σε ιστορικά σημεία, είτε στην Νικόπολη, είτε στο Μονολύθη, που θέλει και μια ειδική διαχείριση. Αυτή τη διαχείριση με τις μελέτες ενδεχομένως να μας βοηθήσει και το Υπουργείο για να εντάξουμε τέτοιου ίδιου χρηματοδοτήσεις. Όλη αυτή η συζητήση είναι στο πλαίσιο, ότι ξεφεύγουμε πλέον από την Αθήνα, δεν πηγαίνουμε οι δήμαρχοι στην Αθήνα και είναι πολύ καλό ότι βρισκόμαστε είτε εδώ στο Δημαρχείο της Άρτας είτε στη Πρέβεζας με τους αντίστοιους υπουργούς. Με αφορμή την επίσκεψη στην Άρτα υπουργών και κομματικών σελεχών, μίλησα και είχαμε μια πραγματικά καλή συνεργασία με τον κ. Αμυρά, τον Υφυπηρικό Περιβάλλον του Σκενέργειας και σε επίσκεψη προηγούμενη που είχα κάνει στο γραφείο του και δέχτηκε την πρόσκληση έτσι όσα να κάνει να συζητήσουμε εδώ διάφορα θέματα με κυρίερχο το ζήτημα της αξιοποίησης και της ανάδειξης και της προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου. Παλαιότερα θυμίζω ότι γι' αυτό τον Αμβρακικό Κόλπου, από το οποίο πρέπει να το δούμε ενιαία, υπήρχε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα από πόρους του πρόγραμματος δημοσίων επενδύσεων κρατικούς, το ANASA, το οποίο δεν προχώρησε. Πρότεινα και το υιοθέτησε ο Υπουργός ότι θα πρέπει να δούμε ενιαία τον αυρακικό κόλπο, όπου ο αυρακικός κόλπος βρέχει πέντε δήμους, είναι ο δήμος Σαρτέων, ο δήμος Σικολάου Σκουφά, ο Δήμος Αμφιλοχίας, ο Δήμος Βόνητσας και ο Δήμος Πρέβεζας και να το δούμε ενιαί, έτσι ώστε ολοκληρώνοντας μια μελέτη αναπτυξιακή να μπορέσουμε μετά να λύσουμε χρηματοδοτήσεις από τη νέα προγραμματική περίοδο από το νέο Ταμείο Ανάκαψης, αλλά σε κάθε περίοδο πρέπει να το δούμε δομημένα. Γι' αυτό σήμερα ήταν και εδώ και οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών που σας είπα. Μπορούσαν και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για τον Δήμαρχος Πρέβεζος, τον Νίκος Γεωργάκος και τον Δήμαρχος Αυαφελοχίας, τον Γιώργος Κατσούλας. Οι υπόλοιποι δήμαρχοι δεν μπορούσαν να παρουστούν λόγω νελημένων υποχρεώσεων. Ήταν και ο Γιώργος Στήλιος, ο δικός μας βουλευτής και υπουργός, που υιοθέτησε και εκείνος ότι έτσι πρέπει να κινηθούμε. για αυτόν τον λόγο και αύριο θα έχω συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΜΟΔΔ, που είναι η αρμόδια υπηρεσία που μπορεί να χρηματοδοτήσει μια τέτοια μελέτη για να μπορέσουμε να δούμε εννοία τον αυρακικό κόλπο, έτσι όσοι σε αγαστή συνεργασία και εφόσον το στηρίζει και το Υπουργείο περιβάλλοντος αυτό το μεγάλο project θα το βάλουμε σε μια σειρά για να μπορέσουμε να αντλήσουμε χρηματοδοτήσεις. Άρα το ένα ζήτημα ήταν αυτό και πήγε πάρα πολύ καλά. Ένα δεύτερο ζήτημα ήταν όσον αφορά τους δασικούς χάρτες. Εδώ ήταν και τα στελέχια από τη Διεύθυνση Δασσών. Είναι κάτι το οποίο απασχολεί τους δήμους μας, γιατί μέχρι 15 Ιουλίου είναι η κατακριληκτική μηρομηνία για να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες. Συζητήσαμε πώς θα καλύτερα κάνουμε, ολοκληρώσουμε τους δασικούς χάρτες χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, είτε αυτό αφορούν δήμους είτε αφορούν ιδιότες. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο βάλαμε και μιας και ήταν και εδώ η ομάδα πρωτοβουλίας για τη λίμνη Πουρναρίου όσον αφορά το φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο τελικά δεν προχώρησε μιας και όλοι ήμασταν σύσσομε αντίθετοι γιατί δεν θέλαμε να υποβαθμιστεί αυτή η τεχνητή λίμνη και έχουμε άλλο μοντέλο ανάπτυξης και είπε και ο Υπουργός ότι δεν είναι πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσουν τέτοια μεγάλα έργα σε λίμνες αντίστοιχα και από την άλλη και εκεί ενημερώσουμε τον Υπουργό ότι εμείς μέσα από την ΠΕΔ που υπέδειοθέτησε και την πρόταση του Δήμου Αρτεών πρόσφατα θυμίζω ότι θα κάνουμε μια αντίστοιχη μελέτη, ολοκληρωμένη, ένα μάστρ πλάνη για να μπορέσουμε στη νέα προοδηματική περίοδο να αντιλήσουμε και χρηματοδοτήσεις μιας και αφορά τρεις δήμους. Να πω ότι μας ανακοίνωσε για την πρόσκληση που θα βγάλει το Ταμείο Ανάκαμψης για τα μονοπάτια. Σε κανα μήνα θα βγει μια πρόσκληση από το αποργείο του κ. Αμυρά για τα μονοπάτια όπου μπορούν οι Δήμοι να υποβάλλουν προτάσεις για να δημιουργήσουν καινούργια μονοπάτια. Και εμείς έχουμε πολλές περιοχές που μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε την Κορονησία που είναι στο Ναυρακικό Κόλπο και έχουμε ένα χαραγμένο εκεί μονοπάτι. Είναι το μονοπάτι της Βίδρας γενικότερα που μπορεί να ξεκινήσει στα Πιστιανά και να φτάσει στη Σκούπα και να πάει και στο Δήμο και Βορειό του Τζουμέρκον, είναι άλλο ένα πολύ ωραίο μονοπάτι. Γενικότερα είναι κάτι το οποίο θα μπορούσαμε και γύρω από τη Λίμνη Πορνταρίου να δούμε ένα μονοπάτι σε πρώτη φάση για να χρησιμοποιείται η Λίμνη. Από εκεί πέρα θα τον ενημερώσουμε για τη διεκδίκηση που διεκδικούμε οι δήμοι που έχουν μεγάλα ιδρυολεκτρικά έργα το 3% από τα έσοδα του παραγωγού να επιστρέφει στην τοπική κοινωνία όπως γίνεται στα μικρά υδροελεκτρικά έργα, γιατί εκεί να πω ότι μετά από το θέμα το οποίο το έχω σηκώσει και στην ΚΕΔΕ, έχω στείλει και μια επιστολή και ακόμη και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά και στον Υπουργό Ενέργειες, τον κ. Κρέκα και στους τοπικούς βουλευτές, για να μπορέσουν και αυτοί να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, που έχει αυξηθεί το ενεργειακό κόστος και κάτι που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και υπάρχει το νομικό δεδομένο και υπάρχει υπουργική απόφαση για τα μικρά ειδηλεκτικά, άρα μένει η πολιτική βούληση. Και εδώ καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς και πολιτικούς να υπάρξει αυτή η πολιτική βούληση και να το νομοθετήσουν μέσα στη Βουλή. Μιλήσαμε για το δάσος πάνω στο λόφο Περάνθης που εκεί για μας είναι ένα ενιαίο δάσος, άσχετα αν είναι στην ιδιοκτησία ένα μέρος του Δήμου Αρτέων, ένα μέρος ανήκει στη Διεύθυνση Δασσών και ένα μέρος ανήκει στο Μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς. Η φωτιά, ξέρετε, δεν γνωρίζει διοικητικά όρια. Άρα θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε ενιαία. Άρα θα θέλαμε να το δούμε, και έδειξε μεγάλη έτσι πρόθεση ο κ. Σαμηράς, που είναι υπεύθυνος για τα δάση, να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια χρήματα και για εργασίες καθαρισμού, αλλά να κάνουμε και μόνιμες εγκαταστάσεις, είτε αυτά αφορούν ένα μόνιμο ειδρυοδοτικό δίκτυο, που πρέπει να έχει αυτή η περιοχή κάποιες αντιπυρικές ζώνες, αλλά και να έχουμε και κάποιες κάμερες σε αυτό το χώρο, έτσι ώστε να το προστατεύσουμε σαν κόριο φταλμού. Οπότε, κι άλλο ένα θέμα που βάλαμε στον κύριο Αμηρά, είναι ότι εμείς στην Κορονησία έχουμε ένα κτίριο, που είναι το κέντρο περιβολικής εκπαίδευσης στη Σαλαώρα, το οποίο αυτή τη στιγμή ρημάζει. Αυτά ανήκουν, μάλλον, στη μια εταιρεία ΑΕΥΣΟΝ, τη ΔΕΠΟΣ, του Υπουργείου Υποδομών. Θέλουμε να βρεθεί τρόπος να περάσει στην αυτοδιοίκηση ή στο ΦΥΠΕΚΑ κάπου και να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα ψηφιακό μουσείο που αφορά τον αυρακικό κόλπο, όπως έγινε αντίστοιχα πρόσφατα στην Πρέβεζα. Θετικό ήταν και αυτό το έτημα και νομίζω ότι έγινε μια πολύ καλή κουβέντα. Και το άλλο που έκανε παρέμβαση ο Μπουργός μπροστά μας, να πω και σημαντικό για την περιοχή μας, είναι μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας της σκήτης του ποτομού Αράχθου. Πήρε τηλέφωνο τον αρμόδιο Γενικό Διφθυντή για να επιταχυνθεί αυτή η μελέτη. Θυμίζω ότι το Υπουργείο Ποδομό την κάνει. Εξωτερικοί μελετητές είναι. Την κατέθεσαν τον Οκτώβριο στο Υπουργείο, τώρα έχουμε Ιούνιο και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία προς τα κάτω. Πρέπει να ολοκληρωθεί, πρέπει να κάνουμε μετά το Υπουργείο Ποδομό άμεσα όλες τις αναγκαίες τεχνικές μελέτης Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις στη νέα προγραμματική περίοδο. Κι ένα τελευταίο που συζητήσαμε ήταν οι ανανεώσιμοι πηγές ενέργειας, που είμαστε θετικοί σαν τοπικές κοινωνίες, όμως αυτή τη στιγμή με τον άναρχο τρόπο που γίνεται από τη μία, που δεν υπάρχουν όρια και κανόνες, που έρχεται και κάνει καθένας όπου θέλει να χωροθετήσει ανανεώσιμους πηγές ενέργειας, Αυτή τη στιγμή έχουμε κάψει αυτό το καλό σενάριο των ανεναιώσεων πηγών ενέργειας που είναι προσθεσιωτή κατεύθυνση και έρχεται και μας απαντάει ο υπουργός και λέει ότι σε είδη ετοιμάζεται η επικυροποίηση του χρονταξικού σχεδίου για τις ανεναιώσεων πηγές ενέργειας για να μπουν όρια και κανόνες. και αυτό είναι προσωτευτική κατεύθυνση.