Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών (DimosPallinis, 2014)
: Το επόμενο θέμα μας είναι Καλές Πλακτεκές Κοινωνικής Πολιτικής Επίπεδο Εντοπικής Αυτοβούλησης. Κύριος ημός Δανίλη Δημαϊκός Οικειών Νέα Πολης έχει το λόγο για το σκητριμμένο θέμα. Θα μου ζητήσω να πάω στο τέλος για να μην χάω το χρόνο. Αλλά όσο με βάζετε σε αυτή τη νότα, τα πολλά που έχουν ακόμα πρέπει να προσπαθήσω όσο γίνεται να τα πω σύντομα. Θα μπορούμε στάκοτος στην αρχή, τώρα περίληψη. Είμαι μεγάλο διαστάσου για να με κάνουν σάδελ. Λοιπόν, το δύσκολο είναι στην εφαρμοσόμενη πολιτική αυτά που πιστεύεις γενικά προγραμματικά, πολιτικά και ιδεολογικά να τα κάνεις πράξη. Εκεί είναι και το στίχημα σε κάθε έναν είτε σε επίπεδο κυβερνητικό χώρας είτε σε επίπεδο τοπικό, αυτά τα οποία επαγγέλλεται και λέει πολύ εύκολα, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να λέγονται πολλά λόγια, μπορεί πρακτικά να εφαρμοστούν. Θα κάνω όμως μια παρένθεση προς το φίλο μου τον δήμαρχο να πω για να μεταφέρει σ' αυτούς που αποσιάζουνε ότι αυτοί χάσανε που δεν είναι εδώ, είτε ρετή είτε υπηρεσιακοί. Όχι μόνο για να ακούσουνε τα σοφά που δεν είναι σοφά, είναι απλά και πρακτικά που ακούγονται εδώ, αλλά για να μπούν σε αυτόν τον πνεύμα και να κάνουν και συζήτηση. Λοιπόν, εγώ συμφωνώ απολύτως. Λοιπόν, εμείς λοιπόν στο δήμο μας, ξεκινώντας πρώτο καλή κράτη για το δήμο το οποίο υπηρετούσε από 4 τετρά ετ 16 χρονια το δήμο Συκειών, θέλω να σας πω τα χαρακτηριστικά για να μην νομίζει κανείς ότι όλα αυτά τα κάποια τέλος πάντων που κάνουμε τα κάνουμε επειδή έχουμε πλούσιο δήμο. Ο δήμος όταν τον αναλάβαμε το 95 ήταν εκαταχρεωμένος, φαλιριμένος, με πολλά δάνεια και πολύ προσωπικό και πλεονάζουν προσωπικό. Λοιπόν, δεν έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, δεν έχει λιμάνια, δεν έχει καζίνο, δεν έχει ξενδοχεία, δεν έχει λαττομεία, δεν έχει παραλίες. Μιλάω για προσοδοφόρες περίπτωση όπου ένας δήμος αν έχει έναν καζίνο στην περιοχή του μπορεί να παίρνει 4-5 εκατομμύρια το χρόνο από το ποσοστό του καζίνου ή αν έχει παραλίες ή λαττομεία ή άλλες τέτοιες πηγές εσώδων μπορεί να έχει το αεροδρόμιο. Ο δήμος μας λοιπόν εξηγιάθηκε, είναι οικονομικά έμπροστος, δεν χρωστάει πουθενά, ξόφλησε και τα δάνεια των προηγούμενων διοικίσεων και έχει ένα σοβαρό ποσό, δεν το ορμάω να σας το πω γιατί μπορεί να παρεξηλθώ, έχει ένα πολύ σημαντικό ποσό, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του. Μετά τον Γαλλικράτη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και του Δήμου Νεάπολης και του Δήμαγιου Παύλου και του Δήμου Πεύκων, οι τρεις δήμοι μαζί με τον Δήμο Σοκειών γίναμε ο Καλλικρατικός Δήμος, μέσα στον πρώτο χρόνο εξουφίξαμε τα χρέη των άλλων δήμων, πληρώσαμε κανονικά τα δάνεια και εξακολουθούμε να έχουμε ένα σημανικό ποσό, κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια κοινωνικών και πρωνιακών δομών και δραστηριωτήτων. Το λέω αυτό για να αποδείξουμε, καταρχήν στους εαυτούς μας αλλά και στην πολιτεία, ότι χωρίς να χρεωνόμαστε, χωρίς να φαλιρίζουμε τους δήμους μας, μπορούμε να κάνουμε σοβαρή πολιτική και στον κοινωνικό τομέα. Λοιπόν, θα σας πω τηλεγραφικά μόνο, είναι αρκετά, αλλά θα σας τα λέω μόνο τηλεγραφικά ως τίτλους στις υπηρεσίες και στις παροχές υπηρεσιών. Σε κάθε μία από τις τέσσερις ενότητες, λειτουργούμε σε διπλή βάρδια, δεν ξέρω αν υπάρχει, μέχρι στιγμής δεν έχω εικόνα αν υπάρχει έστω και μέσα ακόμη δήμος στη χώρα, οι κοινωνικές μας υπηρεσίες δουλεύουν σε διπλή βάρδια από τις 7 το πρωί με τις 9 το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μάθει αν υπάρχει δεύτερος δήμος, που να λειτουργεί τις κοινωνικές υπηρεσίες σε διπλή βάρδια. Δηλαδή η Ψυχολόγη Κοινωνική Λειτουργή Σύμβουλια Απασχόλησης και επίσης το Λειξαρχείο, το Δημοτολόγιο, το Πρωτόκολλο, που δεν αφορά την κοινωνική υπηρεσία, αλλά όλη η δομή κοινωνικοπρονοιακή, η παιδοψυχία, η λογοπαιδική, είναι σε διπλή βάρδια από τις 7 το πρωί με τις 9 το βράδυ. Έτσι ώστε ο εργαζόμενος δεν χρειάζεται να χάσει το μεροκάματό του ή η μητέρα που πρέπει να πάει το παιδί στο μεδοψυχίατρο ή στο λογοπαιδικό, να μην χρειάζεται να χάσει το μεροκάματο, ούτε το παιδί να χάσει το μάθημα για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Οι παιδικοί μας σταθμοί λειτουργούν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6.30 το απόγευμα και ένας παιδικός σταθμός σε κάθε μια δημοτική ενότητα λειτουργεί μέχρι τις 10 το βράδυ για τις μητέρες που έχουν απογευματινή βάρδια. Αυτά όλα έχουν γίνει με αίμα φεύγε και με δεκάδες καταγγελιών όλου του πολιτικού και κομματικού φάσματος, όλου των συνδικαλιστικών παρατάξεων, προεξάρκωτος βέβαια της γνωστής ΠΟΕΟΤΑ που κάθε 15-20 μέρες μας κάνει και δημή να μας βγάζει και μια καινούργια καταγγελία. Λοιπόν, οι παιδικοί μας και οι βρευκοί μας σταθμοί δουλεύουν κανονικότατα όλες τις εργάσιμες μέρες και το Χριστουγέννο και της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα. Δεν κλείνουν 20 μέρες τα Χριστουγέννα, 20 μέρες το Πάσχα και 40 μέρες το καλοκαίρι, κυρώντας πάντα την εργατική νομοθεσία. Και μη υπάρχει ούτε ένας εργαζομένος που να ισχυριστεί ότι χρωστάμε έστω και ένα ευρώ. Αν δουλεύει την υπερορία θα την πάρει, αν δουλεύει το Σάββαλο για την Κυριακή θα τα πληρωθεί και αν έχει δουλέψει εκτός του οραρίου τις 10 το βράδυ θα πληρωθεί και τα μηχθερινά. Κάθε οικογένεια που έχει οικονομικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα, άνεργοι, μετανάστητες, αποφυλακισμένοι, ψυχασθενείς, τοξικοεξαρτημένοι και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, έχουν άμαση υποστήριξη από τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους νομικούς. Στις κοινωνικές μας υπηρεσίες σε κάθε ενότητα έχουμε και νομικό, ο οποίος παρέχει δωρεάν νομική υποστήριξη. Θα κάνω μια παρένθεση τώρα εδώ για να δούμε πού οδήγησε αυτή τη χώρα η συντεχνιακή αντίληψη. Μας έχει καταγγείλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίτης και μας απειλήσει ότι θα μας πάει στον της Αγγελέα, διότι παρέχουμε δωρεάν νομικές υπηρεσίες και κάνουμε αθήμη το αντακονισμό. Μας έχει καταγγείλει, μάλλον απειλήσει, ότι θα μας πάει στον της Αγγελέα ο Θαρμαγευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίτης για το κοινωνικό φαρμακείο, το ότι τους στρώμε την πελατεία και ήρθε και μας καταγγείλει και μας απειλήσει ότι θα μας πάει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Βλωσσών, διότι και μέσα από τα κοινωνικά φροντιστήρια, έχουμε πρόσωπο του Συλλόγου των Δέπτων και μάλιστα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτών Ξένων Βλωσσών, είναι μεγάλο πανελλήνιο δίκτυο. Να μην πω το όνομα τώρα και κάνουμε και πρισσά διαφημίση ή δισφήμιση. Και μας απειλήσει ότι θα μας πάει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και στον της Αγγελέα, επειδή μέσα από τα ΑΚΔΑ, αλλά και μέσα από το κοινωνικό φροντιστήριο, στα παιδιά των άπορων οικογενειών παρέχουμε, δεν θα λέγα φροντιστήριο, αλλά τις πρώτες γνώσεις σε 4-5 γλώσσες. Ξεκινώντας από τις γνωστές Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, βάλαμε και τα Λαβανικά, επειδή έχουμε πολλές οικογένειες από την Λαβανία, και βάλαμε και τα Ρώσσικα, γιατί είτε έχουμε ανθρώπους από Έλληνες, παλινωστούντες, που είναι πολύ πιο Έλληνες πολλές φορές και από μας, γιατί όταν ήταν εκεί τους λέγανε βρωμοέλληνες, και όταν ήρθαν εδώ τους λέγανε πρωμορρώσους. Όπως λέγανε και τους παππούδες μας που ήρθανε από την προσφυγιά από την Καπαδοκία ή από τη Μικρά Ασία, εκεί τους λέγανε Έλληνες και εδώ τους λέγανε Τουρκόσπος. Λοιπόν, και μας απίλησε και ο σύνδεσμος, πώς λέγονται αυτοί με τα σούπερ μάρτε, ιδιό. Ναι, για το δίκτυο κατά τον Ασαζότο. Εμείς όμως δεν σκύψαμε το κεφάλι, συνεχίσαμε τώρα, βέβαια έχουμε κάθε τόσο δικαστήρια, ελπίζω να μην βρεθούμε στη φυλακή. Οι συμβουλευτικοί μας αθμοί υποδεύονται κατά μέσο όρο 300 έως 350 άτομα το μήνα και στις τέσσερις ενώτες. Το 2012 υποστήριξαν συστηματικά 3.090 άτομα, το 2013 φτάσαμε εξαιτίας της κρίσης 4.130 άτομα. Με όλες αυτές τις υπηρεσίες συμβουλευτική, σχολογική υποστήριξη, προώθηση στην αγορά εργασίας, για τα παιδιά τους και όλα αυτά που πρέπει να πούμε πιο μπροστά. Μετά το 2013, στο σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας, στήσαμε άμεσα δομές για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη για την επιβίωση. Σε αυτή τη στιγμή, σητίζουμε 150 έως 200 άτομα ημερισίως από το κοινωνικό μαγειρίο. Το κοινωνικό παντοπολείο βοηθά 250 οικογένειες καθημερινά συστηματικά με πρόφυμα. Το κοινωνικό φαρμακείο παρέχει δωρεάν φάρμακα και ιατρική φροντίδα, σε συνεργασία με τον δημοτικό ιατρίο. Σε 168 ανασφάλιστους, ενώ στους δημοτικούς μαγκλαχανόκυπους έχουμε 100 οικογένειες. Να μην πολεκτομέριστα, είπε πολύ καλά η δήμαρχος για τους μαγκλαχανόκυπους. Στο δήμο το 2013 έλαβαν βοήθεια σε παροχές είδος 1076 άτομα, ενώ 815 πήραν τρόφιμα από τα προγράμματα που είχαμε. Το βαρασμένο έρτος έλαβαν 32 οικογένειες έκτακτη οικονομική ενίσχυση, με βάση το συγκεκριμένο άρθρο του κώδικα, και το ύψος ήταν 17.100 ευρώ. Είμασταν μάλλον ο πρώτος δημοσιοί του Ελλάδα, που ακόμα όταν δεν το προέβλεπε ο νόμος, ιστήσαμε με δική μας πρωτοβουλία πριν από 12 ή 13 χρόνια Συμβούλιο Μεταναστών και Προσφύγων. Και γι' αυτό και όλα στο δήμο μας, παρόλο και έχουμε χιλιάδες οικογένειες, όπως σας ανέφερα και από Αλβανία και από Ρουσία και από Βουλγαρία μέχρι πρόσφατα, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα μα κανένα πρόβλημα ρασσιστικής, ξενοφοβικής, βίας, δράσης, τάσεις κτλ. Και νομίζω ότι είμασταν και ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα σε ανήκοπτο χρόνο πριν την δωροφωνία του ΦΙΣΑ, όπου πήραμε και μάλιστα ομόφωνη απόφαση, μετά από την πρότασή μου, ομόφωνη απόφαση ότι δεν αναγνωρίζουμε το πολιτικό καρκίνωμα το οποίο υπάρχει στην Βουλή που δεν θέλω να πω ούτε το όνομά του και τους θεωρούμε ανεπιθύμητους και δεν τους επιτρέπουμε να φέρνουν μέρος στις δράσεις, στις εκδηλώσεις και σε οτιδήποτε άλλο. Με τις ενέργειές μας καταφέραμε να επανασυνδέσουμε σε 50 οικογένειες πρόσφατα από το Ρέβμα και τις εξασφαλίσαμε και στις 1976 ωφελούμενης οικογένειας των κοινωνικών μας δομών τη σύνδεση με το Ρέβμα. Δεν υπάρχει καμία οικογένεια στο Δήμο μας με διακοπή Ρέβματος. Λοιπόν, ιδιαίτερα περήφανοι είμαστε από τις Ευρωπαϊκές Επιχορυγίες που έχουμε καταφέρει μέσα στο 2012, που ήταν 12,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ μόνο για τα κοινωνικά προγράμματα. Από το Παντοπολείο, έχοντας αξιοποιήσει σε εκατοντάδες προσφορές ιδιωτών, επιχειρηματιών και πολιτών, μόνο μέσα στο 2012 είχαμε 80.000 ευρώ παροχή, είτε σε είδος είτε με κάποιον άλλο τρόπο ενίσχυση από ιδιώτες. Σε πάνω από 3.000 οικογένειες έχουμε δωρεάν τα γνωστά προγράμματα βρεφικών παιδικών σταθμών, κέντρα δημιουργής απασπολής, κέντρα για τα παιδιά με αναπηρία, για το βοήθειο στο σπίτι. Και επειδή ακούστηκαν κάποια πράγματα, δεν είναι ακριβώς έτσι όπως ακούστηκαν, αξιοποιήθηκαν στην ενδιάμεση περίοδο που κινδύνευε το πρόγραμμα, αξιοποιήθηκαν κονδύλια και αυτό ονομάστηκαν με αυτόν τον τρόπο για τους άλλους. Δεν έχασε κανένας οικογένειος στην παροχή του, απλά η χρηματοδότηση κατά δήμο γινότανε μόνο με βάση τη φόρμα, αλλά κανένας δήμαρχος και κανένας δήμος δεν στέρρισε την παροχή υπηρεσιών σε οποιονδήποτε ηλικιωμένο που δεν είχε άνεργο συγγενή, αλλά τον διατήρησε στο πρόγραμμα χωρίς να αξιοποιεί χρηματοδότηση. Διαφανή λειτουργία των δομών μας, έχουμε διαπαραταξιακή διακομματική Επιτροπή που συμμετέχουν από όλες τις παρατάξεις και παρακολουθούν όλα αυτά. Ορισμένες φορές έχουμε κάποιες παραενέργειες από μικρότητες προσωπικές ή παραταξιακές, αλλά καλύτερα να αντιμετωπίσεις κάποια προβλήματα δυσλειτουργιές παρά να έχεις καθημερινά την αφησβήτηση της διαφάνειας. Λοιπόν, να σταματήσουμε. Να σας πω ένα παράδειγμα για την αιμοδοσία. Κάνουμε τρεις αιμοδοσίες εβδομαδίες το χρόνο και μας έχουμε 2,5 έως 3.000 φιάλες αίματος αιτησίως. Έχουμε αυτή τη στιγμή, απόθεμα, 5.544 φιάλες. Και την ίδια στιγμή, μαζί με την εβδομάδα της αιμοδοσίας, έχουμε προσπάθεια μέσα στην κοινωνική ευθύνη εβδομάδα, αν τα παρακολουθείτε από τα διαφωνιστικά, εβδομάδα προσφοράς δωρητών οργάνων σώματος, έχουμε γράψει χιλιάδες ανθρώπους δωρητές οργάνων σώματος, έχουμε πάνω από χίλιους δότες αιμοπεταλίων και εδώ και τέσσερα χρόνια, όποια νεώνυμφη βλέπουμε με φουσκωμένη την κοιλιά, την πιάνουμε κατευθείαν από το χέρι και την πηγαίνουμε να υπογράψει, να γίνει δωρητής βλαστοκυτάρων, δημόσιο δωρεάν συστήματος βλαστοκυτάρων και όχι τη γνωστή απάτη των ιδιωτικών κέντρων που παίρνουν 2-3-4.000. Λοιπόν, συνεργαζόμαστε με το Δημόσιο Περιφερειακό Νοσοκομείο Παπα-Νικολάου, όπου υπάρχει μια απίθανη ομάδα κερευνητική γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχολής για να σταματήσουν να μας λένε όλα αυτά τα περίφημα εναντίον του εσύ και υπέρ νομή ιδιωτικών, λοιπόν, όπου κάνουνε θαύματα και πειραματικά, αλλά και ουσιαστικά με ένα βλαστοκύτερα που τους πηγαίνουμε κατά εκατοντάδες δωρεάν εμείς. Λοιπόν, το κέντρο πρόληψης στην πυξίδα που κάνουμε αυτά που κάνουμε και τα παρακολουθείτε όσοι τα παρακολουθείτε, το κέντρο, α, έχουμε με εταιρική σχέση το καλύτερο, όπως θεωρείτε από την ευρωπαϊκή αξιολόγηση, κέντρο υποστήριξης της γυναικείας εργασίας απασχόλησης και της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μας έκλειψε το όνομα, εργάνι το λέμε, μας έκλειψε το όνομα ο Βρούτσις στο Υπουργείο που έκανε το σύστημα, τον είπαμε ότι θα το προσφύγουμε στην αρμόδια επίρυση επλάγκα. Λοιπόν, μέσα από αυτό προσφέρουμε, μέσα από το κέντρο εργάνι της γυναικείας απασχόλησης και στη γυναικείας επιχειρηματικότητας, προσφέρουμε ουσιαστικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες γυναίκες αιτισίως που τις καθοδηγούμε είτε να επιμορφωθούν και να καταπλησούν για να πάνε στην αγορά εργασίας ως εργαζόμενοι της μισοτής εργασίας, είτε να κάνουν το μεγάλο άλμα, χρησιμοποιώντας και χρηματοδοτής από 10 έως 60 και 70 κλμ ευρώ που το υπάρχουν διαθέσιμοι, να κάνουν το άλμα να μπουν στο επιχείρημα, να ανοίξουν μαγαζί, επιχείρηση κτλ. Στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς φέτος φιλοξενούμε 1.685 παιδιά, τα οποία τα 1.050 είναι δωρεάν. Στα κέντρα δημιουργής αποσχόλους παιδιών απασχολούμε από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ 2.322 παιδιά. Στα κέντρα για τα παιδιά με αναπηρίες έχουμε 150 παιδιά. Μαζί με δύο διαμερίσματα ενιαυτόναμης διαβίωσης και πάμε σε άλλα δύο μέσα στο 14. Στο βοήθειο στους μπιτι έχουμε 2.806 ηλικιωμένους ανεξάρτητες, αν η χρηματοδότηση ήτανε για 1.450-1.500, ως εμείς παρέχουμε υπηρεσίες σ' αυτούς τους 2.806. Στο δημοτικό ιατρίο έχουμε 22, έκανα λάθος και ο Προσταμπλυμπέ 23, στο δημοτικό ιατρίο έχουμε 22 γιατρούς, 9 ειδικοτήτων, που καλύπτουνε πλήρως 100% όλους τους ανασφάρους, μετανάστες, πρόσφυγες και τα λοιπά, μαζί με τις οικογένειές τους. Κατά τον μετανωστό σας είπα, έχουμε το σχολείο ελληνικής γλώσσας, όπου 100 περίπου μετανάστες, πρόσφυγες από την Κίνα και τον Παγκλατές και τον Παγκιστάνο, μέχρι την Αρμενία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής ή της Αφρικής και μάλιστα και από όμορους δήμους που δεν έχουν, κάθε χρόνο, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Σαλονίκης και τη Φιλοσοφική Σχολή, 100 συμπολίτες μας από Ασία, Αφρική και Ευρώπη μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Το κέντρο πρόληψης σας είπα, έφταγε, δεν σας πω άλλα και σας φάω χρόνο χρόνο. Ευχαριστούμε πολύ το κέντρο κέντρο. Και φιλοδοξούμε να είμαστε ο πρώτος δήμος που θα πάρουμε επιτέλους πιστωποίηση. Έχουμε απειλήσει το Υπουργείο Υγείας, αν δεν μας δώσει πιστωποίηση παρόχου πρωτοβάθμιας Πρωτίδας Υγείας που έλεγα πιο μπροστά. Φτάνοντας στο σημείο να τους πούμε ότι δεχόμαστε και το 50% του τιμολογίου το οποίο πληρώνει ο ΕΟΠ στους ιδιότες γιατρούς. Τα 155 ευρώ δηλαδή που πληρώνει ο ΕΟΠ στον ιδιότη καρδιολόγο για το καρδιογράφημα και τον υπέρηχο καρδιάς, εμείς δε φόμαστε με 80. Να μας δώσει το δικαιώμα έχοντας 9 καρδιογράφους και 5 υπέρηχογράφους κινητούς, ως περιουσία του δήμου και ως εξοπλισμό που πηγαίνουμε στους ιδικαιομένους αλλά και στους άλλους του δημονικού γιατρίου, να μας δώσει με τη μισή τιμή που πληρώνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που πληρώνει στους ιδιότες, να συμβληθούμε με τη μισή τιμή. Ευχαριστούμε πολύ.