ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 26.02.2020 (ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ο δ GRANT Ο δ GRANT Ο δ GRANT Ο κύριος Βαγγελής θα προσελθεί στη θέση του. Ο κύριος Βαγγελής θα προσελθεί στη θέση του. Κύριε Γραμματέα, να αρχίσουμε να πάρουμε παρουσίες. Να δούμε αν έχουμε απαρτία. Καλησπέρα σας κι από μένα. Να πάρουμε λιγάκι τις παρουσίες. Λίγο ησυχία αν έχετε την καλωσύνη. Ο κύριος Παπαγιουργίου Δημήτριος Παρών, ο κύριος Ζούμπα Στέφανος Παρών, ο κύριος Χιούτσεφ Στάδιος Παρών, η κυρία Τύρου Ίζα Αναστασία Παρούσα, ο κύριος Σαρλέτος Γεώργιος Παρών, ο κύριος Βάβας Φώτιος Παρών, ο κύριος Πήχας Ευάγγελος Παρών, ο κύριος Λικογιώργος Ιωάννης Παρών, ο κύριος Λόλις Γιώργος Παρών, ο κύριος Βλέτσας Βασίλειος. Ο κύριος Σαϊβατίδης Ιωάννης Παρών, ο κύριος Παπάς Αριστίδης Παρών, ο κύριος Τσίμαρης Ιωάννης Παρών, η κυρία Κονίδου Ελένη Απούσα, η κυρία Κοτσαντί Χριστίνα Παρούσα, ο κύριος Σωρόκας Νικόλαος Παρών, ο κύριος Γκόντας Νικόλαος Απόν, ο κύριος Τσόλης Νικόλαος Παρών, ο κύριος Μάντζο Στέφανος Απόν, η κυρία Μαμακία Θανασίου Γιάννα Απούσα, ο κύριος Μπατζόκας Αριστίδης Παρών, ο κύριος Πάνο Δημήτριος Παρών, ο κύριος Μπέγκας Στομάς Παρών, ο κύριος Βίνης Γεώργιος Απόν, η κυρία Μπέγκα Αλεξάνδρα Παρούσα, ο κύριος Νάστος Δημήτριος Απόν, ο κύριος Σαρλέτος Ιλίας Απόν, ο κύριος Χριστόμου Ευθύμιος Παρών, ο κύριος Λιόντος Ιωάννης Παρών, ο κύριος Σίντος Στέφανος Παρών, η κυρία Μαρκούλα Σοφία Παρούσα, η κυρία Μέγα Βασιλική Παρούσα, η κυρία Τσίλη Παρασκευή Παρούσα, ο κύριος Τσουμάνης Φίλιππος Απόν, η κυρία Καλογιάννη Τατιάνα Παρούσα, ο κύριος Κοσμάς Βασίλειος Παρών, ο κύριος Ευαγγέλου Φίλιππος Απόν, ο κύριος Λαδιάς Γεώργιος Παρών, ο κύριος Γκίζας Σπυρίδων Παρών, ο κύριος Αγίης Σπουρής Βασίλειος Απόν, ο κύριος Νάτσης Λάζαρος Παρών, ο κύριος Παπαχρίστος Βλάσσιος Παρών, η κυρία Τσουμάνη Όλγα Παρούσα, ο κύριος Πατσούρας Χρήστος Παρών και μόλις αφήχθη ο κύριος Τσίμαρης Παρών και ο κύριος Ευαγγέλου. Παράδειγμα. Παράδειγμα. Υπάρχουν δύο θέματα εκτός ημέρειας διάτεξης και μετά ημέρειας εδιάτεξη. Κύριε Δήμαρχε. Καλησπέρα. Θα ήθελα να πω δύο-τρία πράγματα. Πρώτα απ' όλα να πω με ευχάριστα. Οφείλουμε να συγχαρούμε. Πιστεύω ότι εκφράζω όλο το σώμα τους τρεις μαθητές σχολείων της πόλης μας που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στη Μαθηματική Ολυμπιάδα που οργανώνει κάθε χρόνο η Μαθηματική Εταιρεία. Πρόκειται για τον Γιώργο Τσαχρίστα, μαθητή της τρίτης τάξιος, το πρώτο γυμνάσιο, ο οποίος κέρδισε την πρώτη θέση και πήρε το χρυσό μετάλλιο. Το Μιλτιάδη Κολοβό, μαθητή της τρίτης τάξιος του τέταρτου ηλικίου, πήρε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο. Και το Βασίλη Κρανιώτη, μαθητή της τρίτης τάξιος στο Λύκειο της Ζωσιμιές, που πήρε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Διακρίσεις που τιμούν την εκπαιδευτική κοινότητα και την πόλη μας. Προτείνω, λοιπόν, στο ΣΟΜΑ να τιμήσουμε αυτά τα παιδιά, όπως και τους μαθητές που στο μέλλον θα προτεύσουν σε άλλους διαγωνισμούς. Οφείλουμε να τους συγχαρούμε και να τους ευχηθούμε να έχουν ανάλογες επιτυχίες στις επιλογές τους. Το δεύτερο θέμα που ήθελα να ανακοινώσω είναι ότι στις 21 Φεβρουαρίου, επέτειο της Αμπελευθέρωσης της Πόλης, μας υπογράφτηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, εκπώνηση μελετών αποκατάστασης και ανάδειξης των Οθωμανικών Μνημείων στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Ακρόπολης του Κάστρου Ιωαννίνων και ενεργοποιεί έτσι και τυπικά το σχέδιο για το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο. Στην επόμενη εβδομάδα θα συνέχει η Επιτροπή Παρακολούθησης για να συντονιστούν οι ενέργειες και να υλοποιηθεί όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Δήμου, Περιφέρειες και Υπουργείου Πολιτισμού. Το πρώτο 15 μέρος του Μαρτίου, δηλαδή πολύ σύντομα, θα υποβληθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην πρόσκληση 91 για ένταξη ο φάκελος του έργου αποκατάσταση και αναβάθμιση των Οθωμανικών Λουτρών, μελέτη που προέρχεται από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας. Και τέλος μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα υποβληθεί από τον Δήμο στην πρόσκληση 52, επενδύσεις δηλαδή σε εργαστική αναζωγόνισης, ο φάκελος του έργου διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρησης των χώρων, υφιστάμενο δίκτυο, πεζόδρομο, κοινόχρησης των οδών και πλατιών στο κάστρο των Ιωαννίων. Αυτό είναι το δεύτερο. Το τρίτο που ήθελα να πω είναι ότι έλαβα σήμερα το μεσημέρι, λίγο πριν δηλαδή έρθω εδώ πέρα, ένα κείμενο το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Περάματος και είναι διαμαρτυρία για την απομάκρυνση, εισαγωγικά το λέω, του λειξιαρχείου στο Πέραμα. Και η άποψη των σεβαστών πρόεδρων είναι να μην χρησιμοποιηθεί αυτή την απόφαση, γιατί το έτημα το θεωρούν ότι είναι πολύ δίκιο και υποβαθμίζει την λειτουργία της Δημοτικής Ενότητας. Βλέπω λοιπόν πάνω σε αυτό, με απόλυτο σεβασμό στους πρόεδρους και στην τοπική κοινωνία, να πω ακριβώς τα γεγονότα ότι έχω την εφημερίδα της κυβερνήσεως 7 Φεβρουραίου και έχει γίνει συζήτης και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπάρχουν μαζικές τέτοιες συγχωνεύσεις και των λειξιαρχείων σε όλη τη χώρα και λοιπόν το ίδιο συμβαίνει και με το λειξιαρχείο του περάματος λόγω του μικρού αριθμού πράξεων που καταχωρίζονται σε αυτά και της εξοικονόμησης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Ποια είναι η αιτιολογία ότι δεν μετακινήθηκε προσωπικό, αλλά άλλαζαν οι αρμοδιότητες, όσον αφορά το λειξιαρχείο του περάματος, οι πράξεις που το λειξιαρχείο έγινε γίνονται στο καλά οργανωμένο λειξιαρχείο της πόλης. Κατά τη διάρκεια του 2019 στο λειξιαρχείο έχουν καταγραφεί 24 γάμοι και 53 θάνατοι, περισσότεροι από τους οποίους δηλώθηκαν απ' τα αντίστοιχα γραφεία τελετών. Δηλαδή ουσιαστικά έγιναν ελάχιστες πράξεις. Ο υπάλληλος, αντίθετα, επιδιώκουμε την αναβάθμιση της λειτουργίας των τοπικών κοινοτήτων και επειδή αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχει λειξιαρχείο, δεν επιβάλλει την τοπική κοινωνία γι' αυτές τις πράξεις, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα που έχει σχέση και με την έξτρα μισθοδοσία, την οποία ο αντίστοιχος υπάλληλος ο λειξιαρχός έπανε. Όμως, στην πράξη δεν συμβαίνει αυτό, διότι εμείς επειδή ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να λειτουργούν εύρισμα οι τοπικές κοινότητες, με απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερία της Κυβερνήσεως, έχουμε θεσπίσει υπεροριακή απασχόληση για τους υπαλλήλους του Δήμου Ιωαννητών, που εκτελούν την υπηρεσία των λειξιαρχείων των δημοτικών ενωτήτων, των υπαλλήλων που εκτελούν γραμματική υποστήριξη των κοινωντήτων και των εκπροσώπων των κοινωντήτων που τηρούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων, για όλους προβλέπεται αντίστοιχη υπεροριακή απασχόληση. Συμπεριλαμβάνονται, επομένως, και οι υπάλληλοι που ανήκαν στις δημοτικές ενώτες, επομένως, για να μπορούν να εξυπηρετούν καλά τα τοπικά συμβούλια, τα θετικά συμβούλια των τοπικών κοινωνιών να είναι εκεί πέρα και γι' αυτό το λόγο μπορούν να πάρουν την αντίστοιχη υπεροριακή απασχόληση. Μόνος δεν υπάρχει κανένα οικονομικό αντίκρισμα σε αυτή την απόφαση, αλλά εξοικονόμηση προσωπικού, έτσι ώστε να μπορούν να γίνεται περισσότερα πράγματα με λιγότερο προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να ανακατανέμεται για να καλύψει όλες τις αυξημένες ανάγκες που έχει ο δήμος. Παρ' όλα αυτά και επειδή πρέπει να σεβόμαστε τις τοπικές κοινωνίες και τους πρόεδρους, την επόμενη εβδομάδα με τον Αντιδήμαρχο θα καλέσουμε τους πρόεδρους των τοπικών κοινωνίτων, που έστελαν το κείμενο αυτό, για να κουβεντιάσουμε αναλυτικά όποια προβλήματα ανακύπτουν ή όποια προβλήματα έχουν ανακύψει από αυτή μας την απόφαση. Ναι, κύριε Σούτη. Ο κύριος Αργύρις Σπούρης, Βασίλειος Παρών. Θα μου επιτρέψει, σε αυτό το σημείο, να πάρω λίγο το λόγο επί προσωπικού. Θα μου επιτρέψει, σε αυτό το σημείο, να πάρω λίγο το λόγο επί προσωπικού. Υπήρξαν δύο ανακοινώσεις την περασμένη εβδομάδα μετά το προγωμό Δημοδικό Συμβούλιο, που αφορούσαν και το πρόσωπό μου σαν Πρόεδρο του Δημοδικού Συμβουλίου. Θέλω να πω τα εξής. Δεν θέλω να επισέλθω σε καμιά διαδικασία με καμία παράδειξη ούτε με τους συλλογεργαζομένους και δεν με ενδιαφέρουν οι μάχες των εντυπώσεων. Το προσωπικό πολιτικό μου στίγμα, η ιστορία μου και η δημοκρατική μου διάθεση και παράδοση είναι δεδομένα και είναι γνωστή στους πολίτες. Ο ρόλος στο εικάστον το πρόεδρο του Δημοδικού Συμβουλίου είναι να εφαρμόζει το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας, έτσι θεωρώ ότι είναι, με στόχο να διευκολύνει το ουσιαστικός διάλογος και να λαμβάνονται ουσιαστικές αποφάσεις. Δεν είναι ο ρόλος να επιτρέπει τις αλακάρτες συζητήσεις, την αλακάρτερη ερμηνεία του κανονισμού και τον ασύντακτο διάλογο. Σε αυτό νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι, ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται με κανόνες. Και είναι καθήκον όλων μας και πιστεύω ότι όλοι θα το επιδιώξουμε. Θέματα όπως είναι να είναι ο μιλητής εντός θέματος ή να τηρείται ο χρόνος ομιλίας, είναι θέματα που ρυθμίζονται τον κανονισμό, δεν τα εφίβρα εγώ και τα λέει και ο 3852 και ο κανονισμός λειτουργίας και πρέπει να τηρούνται. Η αγαπητή φίλη μου, η κυρία Τσουμάνη, προσφέρθηκε να φέρει ένα χρονόμετρο στο Δημοτικό Συμβούλιο για να χρονομετρούνται οι συζητήσεις και να τηρείται ο χρόνος λειτουργίας. Θέλω να σας πληροφορίσω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει, θα υπάρξει σύντομα η συνολική αναβάθμιση τεχνικής υποδομής του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν χρειάζονται στο Δημοτικό Συμβουλίο ούτε χωροφύλακες ούτε αυστηρή τήρηση των διαδικασιών, χρειάζεται μια συμφωνία όλων. Την Τετάρτη, Τέσσερις, Τρίτου, σας έχω στείλει ήδη το κανονισμό λειτουργίας και σας έχω στείλει μια πρόσκληση να διατυπώσετε τις απόψεις σας επί του κανονισμού, αν χρειάζεται και αν έχετε κάποια θέματα να προτείνετε ώστε να επικυροποιηθεί ο κανονισμός. Με αφορμή αυτό, σήμερα ο κ. Σλαδιάς με πρόλαβε έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι μια ενδιαφέροσα πρόταση, οι ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων προς τους Αντιδημάρχους και τον Δήμαρχο να διατυπώνονται συνταγμένα πριν τη συναιδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρχει χρόνος στους Αντιδημάρχους να γίνεται μια ουσιαστική απάντηση. Για όλα αυτά τα θέματα, εγώ θα συγκαλέσω μια σύσκεψη της Τέσσερις Μαρτίου και ώρα μία στο γραφείο μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, να ορίσετε οι παρατάξεις τους εκπροσώπους σας, προκειμένου να συζητήσουμε για την εφαρμογή του κανονισμού και για την επικυροποίησή του και την τροποποίησή του. Τέλος, θέλω να σας πω ότι να επιθυμίσεις παρατάξεις ότι είναι έτοιμα τα πρακτικά του 2019 από τη Γραμματεία και μπορούν να τα παραλάβουν. Τώρα, θα μπούμε λίγο στα θέματα προημερίσες διάταξης. Δεν υπάρχουν τοποθετήσεις από τους αρχηγούς της επικεφαλής των παρατάξεων, οι τοποθετήσεις θα είναι για επτά λεπτά αυστηρά των επικεφαλής και για τέσσερα λεπτά των Δημοτικών Συμβούλων. Παρακαλώ, ο κύριος Μπέγκας, η κυρία Καλογιάννη, ο κύριος Νάτσες, η κυρία Τσουμάνη, ο κύριος Πατσούρας, ο κύριος Παρτζόκας. Λοιπόν, από την παράδειξα των αυτοπολιτών, η κυρία Τσίλι. Από την παράδειξη της κυρίας Καλογιάννη, ο κύριος Κοσμάς και ο κύριος Λαδιάς. Άλλος Δημοτικός Συμβουλός. Μπέγκας, Καλογιάννη, Νάτσες, Τσουμάνη, Πατσούρας, Παρτζόκας, Τσίλι, Κοσμάς, Λαδιάς. Ο κύριος Μπέγκας έχει το λόγο για επτά λεπτά αυστηρά. Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί συνάδελφες, ξεκινώντας από τον τελευταίο σχολιασμό του Προέδρου και με πάσα διάθεση για συνένεση και φιλική διάθεση απέναντι στον Πρόεδρο. Θέλω να καταθέσω στο σώμα ότι η Δημοκρατία είναι ένα πολύ ευαίσθητο πολιτικό σύστημα. Και μάλιστα, στους καιρούς που ζούμε, νομίζω ότι όλοι διακρίνουμε κάποια κακά σημάδια στην περιραίωσα ατμόσφαιρα και στην Ευρώπη αλλά και παραπέρα από την Ευρώπη. Άρα, λοιπόν, ένα ευαίσθητο πολιτικό σύστημα σαν τη Δημοκρατία που όλοι πιστεύω ότι θέλουμε να υπηρετήσουμε. Παραπέμπω σε μια φράση την οποία χρησιμοποιήσαμε και στο δηλωτίο τύπο το οποίο εκδόσαμε. Δεν χρήζει να είναι Δημοκρατία της διαδικασίας αλλά χρήζει να είναι διαδικασία της ουσίας. Και νομίζω ότι η Δημοκρατία θωρακίζεται όταν μερικές φορές ξεπερνάμε τα όρια της διαδικασίας. Θεωρώ ότι όλοι εδώ μέσα είμαστε όρημοι πολιτικά και μπορούμε να εκτιμήσουμε και τη χρήση του χρόνου και τις διαδικασίες. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι πιο σημαντικό είναι οι ανταλλαγές απόψεων παρά η αυστηρή τήρηση της διαδικασίας. Γιατί νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται η Δημοκρατία και αυτή την έννοια και την ουσία είχε η δική μας παρέμβαση στο τελευταίο δελτίο τύπου που εκδώσαμε σαν παράταξη. Σε δύο θέματα θα θέλα να αφαιρθώ, από τη συνάριφη σήμερα, στη διαδικασία ενήμερους του σώματος προημερήσειες διάταξης. Το πρώτο θέμα αφορά το ΔΥΠΕΘΕ και απευθύνομαι στην κυρία Κουσαντί. Και κυρία Κουσαντί, πραγματικά με πάσα ειλικρίνεια, η εκτίμηση του πρόσωπός σας είναι απεριόριστη, αλλά θεωρώ ότι με το θεσμικό σας ρόλο ως πρόσωπος του ΔΥΠΕΘΕ δεν διαχειριστήκατε σωστά τον πλούτο του ΔΥΠΕΘΕ. Και αναφέρουμε στο γεγονός του πάρτι το οποίο διοργανώσετε με τον ΔΥΠΕΘΕ και θεωρώ ότι δεν το διαχειριστήκατε σωστά σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το επίπεδο του πλούτου, γιατί ουσιαστικά αυτό το οποίο αναφερόμαστε είναι οι θεατρικές στολές του ΔΥΠΕΘΕ, τα θεατρικά κουστούμια, τα οποία χρειζουν ιδιαίτερο συμβασμό σε αναφορά τη χρήση τους, ειδικά το κομμάτι εκείνο εκεί, το οποίο γνωρίζετε ότι στην προηγούμενη περίοδο φροντίσαμε να καταγράψουμε, να φωτογραφίσουμε και να χαρακτηρίσουμε ως συλλεκτικό κομμάτι του ΔΥΠΕΘΕ. Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία κουστούμιών, τα οποία είναι μια άλλη κατηγορία, δεν είναι τόσο σημαντικά και τόσο συλλεκτικά και δεν έχουν σχέση με σπουδαίος σκηνογράφος και το δεύτερο είναι το αντίτιμο το οποίο βάλατε σε αυτή τη διοργάνωση, θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ ψηλό αντίτιμο και νομίζω ότι το αποτέλεσμα του πάρτι αυτού αποδεκνύει τα λεγόμενά μου. Θεωρώ ότι θέλει μια πολύ διέτερη προσοχή το θέμα της διαχείρισης κάποιων τέτοιων ζητημάτων. Ξέρετε ότι στην περίοδο της δικιάς μας διοίκησης, το Διπεθέ Ιωαννίου αναβαθμίστηκε πάρα πολύ, αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα Διπεθέ τα οποία έχουν κατοχυρώσει το κύρος του Σπανελλήνια και αυτόν, νομίζω, βοηθάει και την καινούργια διοίκηση μέσω αυτής της κατοχύρισης να γίνει περισσότερο διεκδικητική απέναντι στο Υπουργείο Πολιτισμού έτσι ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε και κάποια άλλα κονδύλια από το Υπουργείο Πολιτισμού ή πιθανά από κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα αυτόν τον πλούτο. Υπήρξε μια διαδικασία όπως σας είπα την προηγούμενη περίοδο, χωρίσαμε, φωτογραφίσαμε, συλλέξαμε, κατατάξαμε σε δύο κατηγορίες τα κουστούμια του Διπεθέ και αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι ειδικά το κομμάτι των συλλεκτικών κουστούμιών δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αυτόν τον τρόπο. Μπορεί να εκτίθεται με διαφόρους τρόπους, όπως και εμείς ξέρετε ότι κάναμε μια πολύ σημανική έκθεση στην Ζωσιμαία Παιδεαγωγία και Δημία με τα κουστούμια του Διπεθέ και μπορεί να παρουσιάζεται σε μαθητές, μπορεί να γίνουν διάφορες τέτοιου τύπου δράσεις, ακόμα και δράσεις στις οποίες θα ζητούμε ένα συμβολικό αντίτιμο για να μπορέσουμε διαδραστικά να δείχνουμε και να παρουσιάζουμε τα κουστούμια αυτά, θεωρώ λάθος όμως τα τόσο υψηλά αντίτιμα. Αυτό είναι το πρώτο θέμα στο οποίο ήθελα να αναφερθώ. Το δεύτερο θέμα ξέρετε σε πολιτικό επίπεδο, έχει και σχέση με μια αναφορά που έγινε προηγουμένως και από τον κ. Ελισάβ σχετικά με το θέμα της κατάργησης του ληξιαρχείου στη Δημοτική Ενότητα Πυζανίου. Ξέρετε κ. Δήμαρχε, η ενημέρωση των προέδρων μετά τη λήψη μιας απόφασης, θεωρώ ότι δεν είναι η σωστότερη μέθοδος. Γι' αυτό θεωρώ ότι πρέπει στα πλαίσια του σεβασμού όλων των θεσμικών βαθμίδων της αυτοδιοίκησης για κάποια σημαντικά ζητήματα, οι προέδροι θα πρέπει να ενημερώνονται πριν τη λήψη κάποιων αποφάσεων και όχι κατόπιν εορτής. Το παίρνω αυτό σαν αφορμή, διότι το δεύτερο θέμα το οποίο θα ήθελα να αναφερθώ και είναι με βάση μια επιστολή την οποία έλαβα κι εγώ προς ενημέρωση από την Πρόεδρο της Τροπικής Κοινότητας των Ιωαννίνων. Είναι γνωστό, αγαπητή στην Άνεφε, ότι βάσει του Νόμου 3852 του γνωστού Καλλικράτη στη συνεδριάση των Επιτροπών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν κάποια κοινότητα, όχι μόνο την κοινότητα Ιωαννίνων, αλλά και όλες τις κοινότητες, προσκαλούνται υποχρεωτικά οι Πρόεδρος των Κοινωτήτων. Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ότι μία φορά. Δηλαδή προσκλήσεις για συμμετοχή σε διαδικασίες των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και Οικονομικής Επιτροπής μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ σε Πρόεδρο κοινότητας, όταν συζητούταν θέμα το οποίο αφορούσε τη συγκεκριμένη κοινότητα. Παρακαλώ, στο εξής, να καλούνται οι Πρόεδρος αυτές τις διαδικασίες. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Μπέγκα. Κυρία Κοτσαδί, θέλετε να απαντήσει τώρα ή μετά να τοποθεθούν όλοι οι αρχοί και μετά. Κυρία Καλογέννα. Πρώτα απ' όλα, θα θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να πούμε ότι τέτοιες διακρίσεις για τους μαθητές είναι πάντα καλοδεχούμενες και μας κάνουν όλους οι περήφανοι, αιμέσως. Να συγχαρούμε όμως πάνω από όλα τους ίδιους τους μαθητές και να τους ευχηθούμε δύναμη, υγεία, κουράγιο και πάντα τέτοιες και μεγαλύτερες διακρίσεις στη ζωή τους. Και ως μάνα θα ήθελα να συγχαρώ τους γονείς, εκείνους που στέκονται δίπλα από τα παιδιά, να είναι πάντα περήφανοι για τα παιδιά τους. Για τον κανονισμό λειτουργίας, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ, θεωρούμε ότι έπρεπε πρώτα εσείς να κάνετε τις παρατηρήσεις τροποποιήσεις επί της απόφασης του 2012 και επί των παρατηρήσεων αυτών να έρθουμε εμείς προς συμπλήρωση ή επικουρικά. Πριν το θέμα, σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μιλόιδαφική Συνεργασίας, κύριε Δημαρχέ Εύξυνη Πόλη, ενημερωθήκαμε προσφάθως πάλι από τον τοπικό τύπο ότι είχατε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Γιώργο Παππού του Ευρωπαϊκού Μιλόιδαφική Συνεργασίας Εύξυνη Πόλη. Επειδή έχω ασχοληθεί προσωπικά από τη θέση της αρμόδας αντιπεριφερειάρχη με τους ΕΟΕΣ και πρέπει να σας πω ότι η περιφέρεια Επείρου με την περιφέρεια Μπασιλικάτα της Ιταλίας, δημιουργήσαμε τον πρώτο ΕΟΕΣ ο οποίος επικεντρώνται στην Στρατηγική Ορεινών Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικυρώθηκε με FEC τον Αύγουστο του 2018, με δράσεις τόσο για την Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής Ιωνίου, τόσο για τη δημιουργία της τουριστικής πολιτικής διαδρομής Magna Cresia, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τους Ορεινούς Ωγγους και επειδή κρίνουμε ότι η συμμετοχή του Δήμου μας σε έναν τέτοιο δραστήριο ευρωπαϊκό ομιλοεδαφική συνεργασίας ενισχύει την οικονομική και κοινωνική συνοχή του Δήμου μας, θα θέλαμε να μας ενημερώσουμε για τα παρακάτω. Η συνεργασία αυτή με τον ΕΟΕΣ Εύξηνη Πόλη έχει επικυρωθεί με την υπογραφή κάποιου μνημόνιου συνεργασίας? Υπάρχει αντίστοιχο FEC? Ιάννε, ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από το μνημόνιο αυτό για το Δήμο? Ποιες σκοπί και στόχοι προάγονται μέσα από τη συνεργασία αυτή? Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ και τα καλού. Ιάννε, κύριε Νάτσε. Παρακαλώ. Θέλω να συγχαρώ και εγώ τους μαθητές για τις επιτυχίες αυτές που είχαν στο διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας. Νάτσε. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ τους μαθητές και να ευχηθώ η επιτυχία αυτή να ανοίγει ένα δρόμο σ' αυτούς και στη χώρα μας και όχι μόνο να ανοίγει ένα δρόμο προς την έξοδό τους όπως γίνεται μέχρι τώρα. Εγώ νομίζω ότι σημαντική ευθύνη έχουμε όλοι μας στη χώρα και η ίδια η Δήμη η οποία αναπτύσσοντας ουσιαστικές αναβαθμισμένες λειτουργίες οι οποίες απαιτούν στελέχη υψηλής ικανότητας να δημιουργούμε προϋποθέσεις ως το αυτός ο κόσμος όχι να μένει και να φυτοζωεί αλλά να μένει και να δημιουργεί ουσιαστικά για πράγματα τα οποία έχουμε μεγάλη ανάγκη. Όπως ξέρετε δεν έχουμε πια και ως Δήμη απλώς ανάγκη από ένα έργα το τεχνικό, προσωπικό μόνο αλλά χρειαζόμαστε επιστήμονες ικανούς να αναβαθμίσουν τη λειτουργία μας. Πόσο να φορά την παρέμβαση του Προέδρου, εγώ θέλω να σημειώσω μόνο ότι όπως έχω πει και σε προηγούμενη συντάσεις που κάναμε αγαπητέ Πρόεδρε σωστά προβλέπει ο κανονισμός ότι ο Πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του Δημάρχου αλλά δεν πάβει να είναι Πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό του δίνει αυξημένες υποχρεώσεις όσον αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Έχουμε πει υπάρχουν προβλήματα και πρέπει σιγά σιγά να τα ξεπεράσουμε. Ειδικά μερικές στιγμές νομίζω το θυμικό είναι πιο ισχυρό, δεν υπάρχει πάντα η σκοπιμότητα, αλλά το θυμικό μερικές φορές τον οδηγεί σε δύσκολους ατραπούς. Ευχαριστώ. Κυρία Σούτια. Κυρία Κονίδου, Ελένη Παρούσα. Κυρία Τσουμάνια. Δύο θέματα θέλω να θέσω. Το ένα αφορά και είναι έτοιμα προκειμένου να είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να διεκδικήσει δύο ζητήματα από την κυβέρνηση. Είχαμε σήμερα το κρούσμα του κοροναϊού στο Τμήμα Λιμοδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που ήρθε μέσω Κέρκυρας από Ιταλία. Φαίνεται ότι είμαστε σε μία... και δεν το θέτω για να δημιουργηθεί ούτε κλίμα, πανικού, ούτε... Υπάρχει πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης η οποία προβλέπει ορισμένα έκτακτα μέτρα. Δυστυχώς μέσα σε αυτά προβλέπει για όλα τα νοσοκομεία της χώρας 183 μήνους συμβασιούχους. Πρακτικά σημαίνει δηλαδή καμία πρόληψη. Αυτό που εμείς θέτουμε είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτα μέτρα, αν θέλετε ιδίως σε περιοχές που είναι πιο ευπαθείς και η δική μας περιοχή φαίνεται ότι είναι... είναι χαρακτηριστικό και καλώς έγινε ότι ήδη δύο εκδρομές σχολείων ανεστάλησαν προς την Ιταλία. Άρα το έτοιμά μας είναι το Δημοτικό Συμβούλιο να απαιτήσει επιπλέον μέτρα στήριξης και πρόληψης. Και υπάρχει αυτή η δυνατότητα και για το προσωπικό στα νοσοκομεία και για τα μέσα που πρέπει να παρασχεθούν. Αυτό αφορά το πρώτο θέμα λοιπόν είναι αυτό. Η κατάσταση δηλαδή είναι τραγική στο τμήμα λιμοδών, από την εικόνα που εμείς έχουμε του πανεπιστημιακού. Η κατάσταση λέω το στο τμήμα λιμοδών. Εκεί όμως το έχουν φέρει το περιστατικό και έτσι λένε. Πείτε δεν υπάρχει θέμα. Λένε ότι εκεί το φέρανε. Πάντως εκεί το φέρανε σήμερα το περιστατικό και έτσι το λένε. Εντάξει, εγώ λέω λοιπόν, η ουσία είναι ότι υπάρχει αυτό το περιστατικό σας λέω στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και ότι το έτοιμά μας είναι το δημοτικό συμβούλιο να πιέσει την κυβέρνηση για έξτρα μέτρα πρόληψη στην περιοχή. Το δεύτερο αφορά την ένταση της καταστολής τις τελευταίες μέρες πανελλαδικά και ιδιαίτερα στην περιοχή των προσφυγικών ρων και στα νησιά του Αιγαίου και επειδή είμαστε μια περιοχή με πρόσφυγες και επειδή εμείς έχουμε πρόταση και την έχουμε καταθέσει επανειλημμένα και στην κυβέρνηση και σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια για μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πάντως σίγουρα κατά τη γνώμη μας δεν είναι μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος η καταστολή στους κατοίκους που διαμαρτύρονται σαν να γίνεται απόβαση από δυνάμεις κατοχής στα νησιά του Αιγαίου από κατοίκους που διαμαρτύρονται γιατί δεν αντέχουν άλλο γιατί τα νησιά μετατρέπονται σε φυλακές. Και νομίζουμε ότι αυτό που αντιλαμβανόμασταν εξάρτητα από πολιτικές διαφορές σαν δημοκρατικά αντανακλαστικά και ελάχιστες δημοκρατικές ελευθερίες θα πρέπει να είναι αντικείμενο και καταστολή αυτών, θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη μας αντικείμενο καταγγελίας και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά και ευχαριστώ. Κύριε Σούτη. Ο κύριος Βλέτσας Βασίληος Παρών και ο κύριος Στέφανος Μάντσιος Παρών. Ευχαριστούμε κύριε Τσουμάνη και κύριε Πατσούρα. Εγώ θα ήθελα να αποσχολήσω το σώμα με τέσσερα θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει και θα ζητήσω μια ενημέρωση όσον αφορά τη διαχείριση της Λεματολάσπης από το πρώτο της ΔΑΙΑΙ, να μας αναφέρει ουσιαστικά τι νεότερο υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμάτων και επιτέλους πρέπει υπεύθυνα η Δημοτική Αρχή να λάβει μια άποψη να θέσει ουσιαστικά προς τους δημότες και κατοίκους της πόλης μας, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες εντώνων προβλημάτων καθαριότητας. Μπορώ να παρέχω μια εμπειρία όσον αφορά άλλες πόλεις, οι οποίες δεν είναι στην Ήπειρο παραδοσιακά, υπάρχουν πόλεις στην Διετική Μακεδονία, στην Πάτρα και αλλού, με δημόσιο χαρακτήρο, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων, διασφαλισμένο, όπου αυτά τα ζητήματα και αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν. Και ξαναλέω, με δημόσια διαχείριση του όλου συστήματος των απορριμάτων. Εδώ ανακύπτει ένα θέμα, το οποίο προφανώς η Δημοτική Αρχή τελείως άκομψα και δείχνοντας αρχικά τις διαθέσεις της το Σεπτέμβριο, γιατί την πρόκειται να ακολουθήσει, έφερε ένα θέμα προς ψήφιση και που τελικά, με έναν πιστεύω τρόπο που το σώμα αποφάσισε, ουσιαστικά εναντιώθηκε στην ιδιωτικοποίηση της αποκομμυδής απορριμάτων. Το πρόβλημα της καθαριότητας, ουσιαστικά με τον ένα με τον άλλο τρόπο παραμένει, με την έννοια ότι υπάρχει εδώ ζήτημα όσον αφορά την οργάνωση των υγειών των υπερησιών. Δηλαδή, αν η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να οργανώσει και να παρέχει μια καθαρή πόλη διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της αποκομμυδής απορριμάτων, να το πει ανοιχτά, μην θέλοντας να προκαταβάλλω και επειδή γνωρίζω την ικανότητα σας, όσον αφορά τη διαχείριση αυτή, πιστεύω ότι αποτελεί έναν έμεσο τρόπο, σιγά σιγά να υπάρχει μια αγανάκτηση των δημοτών των κατοίκων, δημιουργημένος σαν όρυμο φρούτο, αύριο μεθαύριο να έρθει η διετικοποίηση της αποκομμυδής. Το τρίτο θέμα που θα ήθελα να δείξω είναι γενικότερα ποια είναι η ενημέρωση και είχαμε ψηφίσει εδώ πέρα για διερεύνηση ενός άλλου χώρου για το Δημοτικό Νοικροταφείο, για εγκατάσταση και νέου Δημοτικού Νοικροταφείου. Τι νέοτερο υπάρχει με την έννοια ότι γίνομαι και αρκετά τηλέφωνα ή μάρτυρας εγώ ίδιος, υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα στο Δημοτικό Νοικροταφείο το οποίο υπάρχει στην πόλη μας και υπάρχει ανάγκη ούτως άλλως για ενός νέου Δημοτικού Νοικροταφείου και όπως έχει αναφερθεί και σε αυτή την αίθουσα το τελευταίο τετράμινο θα πρέπει να ξεκινήσει και η κουβέντα όσον αφορά και την εγκατάσταση, την λειτουργία ακόμα ακόμα και ενός δημοτικού από τεφροτριού. Τι γνώμη έχει η δημοτική αρχή γι' αυτό. Κλείνοντας και επειδή έχω ξαναπεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι μόνο να διαχειρίζεται την καθημερινότητα των δημοτών που είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά είναι σημαντικό να αντιλαμβάνεται και να έχει μια άποψη για τα δρώμενα που συμβαίνουν και στην πόλη μας αλλά και γενικότερα στην περιοχή μας. Το Σάββατο το προηγούμενο υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ιωαννίνων έγινε μια ουσιαστικά συζήτηση πάνω στο θέμα των αμβλώσεων σε συνεργασία μου και με τον Σύλλογο των Πολιτέκνων. Θεωρώ και πρέπει να το τονίσω αυτό ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις και γενικότερα θα περίμενα, δεν ξέρω αν από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα περίμενα και την άποψη γενικότερα του σώματος σε τέτοια θέματα. Θεωρώ ότι τέτοιες εκδηλώσεις δημιουργούν όχι μόνο συντηρητικά και ανακλαστικά, αλλά γενικότερα μας φέρνουν αρκετά χρόνια πίσω σε συγκεκριμένες απόψεις και καλό θα ήταν, παρόλο που δεν άπτεται των αρμοδοτήτων του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα ακόμα της Δημοτικής Αρχής, να έχε μια άποψη γενικότερα και στο πώς γίνεται η διαπαιδαγώγηση, γιατί πολλές φορές να ακούμε αυτή τη λέξη και από τη Δημοτική Αρχή, γενικότερα του κόσμου στην πόλη μας. Ναι, κύριε Σούτερ. Ο κ. Σαρλέττρος, η Λεία Σπαρών. Συγχαίροντας και εγώ τους μαθητές για τις επιτυχίες τους, θα ήθελα να κάνω μια πρόταση προς τον αντιδήμα αρχοπεδίας. Την είχα κάνει και παλαιότερα και προς το πανεπιστήμιο, αλλά δεν είδα κάποια ανταπόκριση. Επειδή είναι φυσιολογικό ένας νέος να θέλει να εγκαταλείψει την πόλη στην οποία μεγάλωσε και να πάει να ζει στη φοιτητική του ζωή σε μια άλλη πόλη. Αλλά και επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης, αλλά και επειδή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι από τα καλύτερα πανεπιστήμια, θα ήθελα να προτείνω να γίνεται μια φορά το χρόνο μια παρουσίαση στους μαθητές της τρίτης ηλικίου των δυνατοτήτων που έχει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία λοιπόν του Δήμου και του Πανεπιστήμιου και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους νέους γεανιώτες, που είναι υψηλού επίπεδου μαθητές, να επιλέγουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχουμε εξαιρετικά τιμήματα και αξίζει κανένα να σπουδάει στο δικό μας πανεπιστήμιο. Τώρα, να απαντήσω στο ερώτημα του κ. Πατσούρα για τη ΔΙΑΐ. Πατσούρα, όπως είπα και την άλλη φορά, έχει αποφασιστεί η παράταση κατά 10% στην αποκομμυδή της λιματολάσπης στον ανάδοχο που έχουμε αυτή τη στιγμή και στο διοικητικό συμβούλιο που θα γίνει αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα θα υπάξει και η προκήρυξη για τη νέα αποκομμυδή της λιματολάσπης. Στο παραλείλου αναζητούμε και άλλες λύσεις. Αν ευδοκοιμήσουν θα σας ενημερώσουμε. Να πω επίσης στο διοικητικό συμβούλιο ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε διεξάγεται η δεύτερη σύσκεψη μεταξύ των διοικηγόρων της ΔΙΑΐ και των διοικηγόρων των εργαζομένων, ελπίζοντας πάντοτε σε μια εξεύρεση λύσης που θα μας οδηγήσει στην εργασιακή ειρήνη. Και χρωστάω και μια απάντηση στην κυρία Τσουμάνη από την περασμένη φορά, δεν ξεχνάω εγώ. Στήλαμε όντως υπαλλήλους της ΔΙΑΐ στο χητήριο της Αγίας Μαρίνας στο Λικοτρίχη. Εκεί κυρία Τσουμάνη δεν διαπιστώσαμε να υπάρχει νερό και να υπάρχει υδροκλοπή. Δεν υπάρχει καθόλου νερό στο χητήριο. Αν έχετε κάποια άλλη πληροφορία να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρες και εδώ είμαστε να το ελέγξουμε. Γειτονικών κτινοτροφικών μονάδων. Εντάξει, εφόσον μου λέτε και για γειτονικές κτινοτροφικές μονάδες θα επανέλθω την άλλη φορά με τα νεότερα. Θα ήθελα να απαντήσω και εγώ για το πάρτι μας και του θεάτρου, αλλά τον πρώτο λόγο έχει η κυρία Κοτσαντί, για αυτό δεν θέλω να απαντήσω πρώτος. Για τα χητήρια είχαμε πει εδώ και εκεί έστειλα τους υπαλιούς και ψάξαμε, αλλά θα δω και το υπόλοιπο που μου είπατε. Κύριε Ατσίλη, ευχαριστούμε. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και ποια είναι η θέση του Υπουργείου, εάν αυτό προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχατε, κύριε Δήμαρχε, με την Υφυπουργό, μιας και οι συμβάσεις αυτών των καθαριστριών λύγουν με το τέλος της τρέχου σε σχολική χρονιά. Ευχαριστούμε, κύριε Ατσίλη. Ο κύριος Κοσμάς. Θέλω προς τον πρόεδρο της DEI να μου δώσει αν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για τη σύνδυση των υδρομέτρων στο παλιό σχέδιο πόλεως από την εργολαβία που έγινε μεταξύ 2013 και 2014, που έχουμε έναν καινούργιο δίκτυο ύδρευσης σε όλο... Αχιλός, τερία Αχιλός. Έχουμε έναν νέο δίκτυο σε όλο το παλιό σχέδιο πόλεως, το οποίο είναι θαμμένο από τα έτη 2013-2014 σε αχρηστία και δεν παίρνει κανένας νερό από αυτό. Αντίστοιχα, όλες αυτές οι περιοχές παίρνουν νερό από το σιδηροσολίνα, ο οποίος το υποθετήθηκε στη δεκαετία του 50-60 με τεράστιες βλάβες και συνεχείς σπασίματα με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ύδρευση αυτού του μεγάλου τμήματος της πόλεως. Είναι μια ιστορία που είναι εδώ και δύο δημοτικές αρχές πίσω και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα και τι θα γίνει με αυτές τις συνδέσεις των υδρομέτρων. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με την ύδρευση, ενώ με την αποχέττευση είναι πολύ λιγότερα, όπως ξέρετε. Παράδειγμα να σας αναφέρω, ότι στην πρόσφατη βλάβη που έγινε στην Ανατολή, πριν δυο Κυριακές περίπου, βρεθήκαμε μπροστά σε τρεις διαφορετικούς αγωγούς υδρευσης, όλοι να έχουν νερό και κανένας να μη γνωρίζει πού πάει ο καθένας, που αρχίζει και που τελειώνει. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, μια προσπάθεια, καταρχήν, καταγραφής όλων των δικτύων υδρευσης στην Ανατολή και να δούμε με ποιον τρόπο γίνονται βήματα. Έχουν γίνει ήδη βήματα, δεν θέλω να πω περισσότερο αυτή τη στιγμή. Θα απομονωθεί το παλιό δίκτυο, διότι, θα σας πω και αυτό, θα σας πω και αυτό. Λοιπόν, διότι, όπως ξέρετε, το παλιό δίκτυο και το καινούριο δίκτυο συνδέονται. Οι υδρευληκοί χρησιμοποιούν την έκφραση bypass, όπως και οι γιατροί, και έτσι, άμα κλείσεις μία βάνα, το νερό περνάει από το ένα στο άλλο. Εκεί θέλει μία διαδικασία, έχουν ξεκινήσει και... το ίδιο θα γίνει και στην παιδινή, κύριε Νάτσι. Τώρα, πάμε στον Αχελό, ο οποίος εκειρήκθηκε έκπτωτος, όπως ξέρετε, και ένα μεγάλο τμήμα των σωλινώσεων δεν χρησιμοποιείται. Είναι στόχος μας να μπει μέσα στο πλάνο αποκατάστασης της υδροδότησης σε όλες τις περιοχές με τους νέους σωλινές αυτούς. Δεν θα σας πω αυτή τη στιγμή, αν θα γίνει σε ένα χρόνο ή σε δύο χρόνια. Θα γίνει, όμως, το δηλώνω δημοσίως. Από το 2013 εγώ δεν ήμουνα, εγώ από το 2019 είμαι. Από το 2019 ανέλαβα. Εκεί πίσω σας κάθονται οι άλλοι. Θα γίνει οπωσδήποτε, είναι στα πλάνα μας. Λοιπόν, θέλει να κάνει και η κυρία Λοδιάση μια ερώτηση, κυρία Μέγα, ήταν παραδοσιακή. Ναι, ερώτηση και μετά θα έχετε το λόγο. Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του συναδέλφου του κυρίου Πατσούρα, θα συμφωνήσω απολύτως μαζί του και θα πω ότι πραγματικά θυμίζει εποχές μεσαίωνα πια, γιατί κάποιοι σε αυτή την αίθουσα και έξω από εδώ έδωσαν κάποιες μάχες για τις αμβλώσεις. Εν πάση περίπτωση, με αφορμή αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ιανητών έχει συγκροτηθεί και αν προγραμματίζει κάτι για την 8η του Μάρτη. Η μία ερώτησή μου είναι αυτή. Η δεύτερη ερώτησή μου είναι προς τον κύριο Βλέτσα και ενημερωτικά για τους νέους συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου. Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε συστήσει μια γνωμοδοτική Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα πρωτογενή τομέα, στην οποία συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις του Δήμου, όλοι οι φορείς του τόπου που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, τέλος πάντων, του πρωτογενή τομέα και θεωρώ ότι ήταν μια εξαιρετικά πετυχημένη πρωτοβουλία, διότι συζητούσε, απεφάσιζε και, εν πάση περιπτώσει, μπορούσε να κάνει κάποια πράγματα για το πρωτογενή τομέα. Συμμετείχε και ο ιδιωτικός τομέας, και ο δημόσιος τομέας και όλοι οι φορείς. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, τον κύριο Βλέτσα, εάν σκοπεύει να λειτουργήσει αυτή την Επιτροπή, για να ξέρουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Μαρκήλα Δαδιά. Να τελειώσουν οι τοποθετές και μετά θα απαντήσουν οι αντιδήμαρχοι όσοι θέλουν να απαντήσουν. Καλησπέρα και από εμένα. Έχω δύο ρωτήσεις να κάνω. Η μία είναι προς τον πρόεδρο. Δύο ρωτήσεις να κάνω. Μία φορά τον πρόεδρο της ΔΥΑΙ. Επανελειμμένα έχω κάνει την ίδια... Έχω πει για το πρόβλημα που υπάρχει στην Αγία Μαρίνα. Υπάρχει πρόβλημα ίδρυφσης στην Αγία Μαρίνα, συνοικισμός Κρίας, σε ένα κομμάτι του συνοικισμού. Υπάρχουν διαστήματα που δεν υπάρχει καθόλου νερό. Σας έχω ενημερώσει εδώ και 15 μέρες, αλλά δεν βλέπω κάποια ανταπόκριση από την πλευρά σας. Δεν ξέρω τι έχει γίνει με αυτό το θέμα. Επίσης έχετε ενοχληθεί από προέδρους τοπικών κοινοτήτων όσον αφορά τον καθαρισμό των δεξαμενών και την ασφάλεια τους. Ακόμη και γι' αυτό δεν βλέπω κάτι. Και γι' αυτό επανέρχομαι. Επίσης, σας έχω πει ότι περιμετρικά των πηγών Κρίας υπάρχουν χώροι από κομμυδίες κουπηδιών. Σας είχα πει τις προάλλες ότι στις δεξαμενές, ανάντι του οικισμού, υπάρχουν κατεστρεμμένες πόρτες και μπορεί οποιοςδήποτε να εισέλθει μέσα στις δεξαμενές. Επίσης μου χρωστάται άλλη μια απάντηση από προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Σας είχα πει, σαν επιχείρηση, σαν ΔΕΙΑΙ, σε περίπτωση λιψυδρίας, η ποιότητα στις νερού μου, μια και το μηχάνημα που λειτουργούσε για τα μικροβιολογικά φορτία, δεν δουλεύει. Υπάρχει ένα λακτική στο Δημο. Υπάρχει έποια σκέψη. Και τέλος, λέω, υπάρχει ένα μηχάνημα στο χώρο της ΔΕΙΑΙ, το οποίο ήταν για τα μικροβιολογικά φορτία του νερού, είπατε ότι δεν λειτουργεί. Βέβαιο, γνωρίζω και εγώ. Λέω, σε περίπτωση προβλήματος ποιότητας νερού, ή σε μια λιψυδρία το καλοκαίρι, υπάρχει ένα λακτική στο Δημο. Και τέλος, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχατε αναφερθεί σε έργα, τα οποία είχε προγραμματίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, εσείς θα δημοκρατήσετε ή θα υλοποιήσετε. Και αφορούσαν τις επεκτάσεις των αποχειτεύσεων. Πώς είναι δυνατόν να οδηγούμε φορτία λιμάτων στον βιολογικό, όταν ο συγκεκριμένος βιολογικός υπολειτουργεί. Δηλαδή, δεν θα έπρεπε πρώτα να γίνει η επέκταση του βιολογικού και μετά να κάνουμε τις επεκτάσεις των δικτύων και να οδηγήσουμε περισσότερα φορτία στο βιολογικό. Γιατί σήμερα γνωρίζετε ότι υπάρχουν λίματα, τα οποία απεξέργαστα οδηγούνται στην τάφο. Και εγώ το λέω, πέστε μου εσείς ότι δεν ισχύει αυτό. Αυτά θέλω να πω σε εσάς. Και έχω και μια ερώτηση προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχος, τον κ. Παπά. Και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε γίνει μια αναμπάθμιση των παιδικών χαρών σε όλο τον Δήμο. Που γνωρίζει η Δημοτική Αρχή, ποιες ήταν αυτές οι παιδικές χαρές στις οποίες έγινε η προμήθεια και η τοποθέτηση των οργάνων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Έχουν παραληφθεί, είχαν πιστοποίηση, καταλληλότητα σε αυτές οι παιδικές χαρές. Μπορούν σήμερα δηλαδή να χρησιμοποιηθούν. Γιατί εγώ γνωρίζω παιδικές χαρές οι οποίες είχαν αντικατασταθεί τα όργανα, σήμερα να είναι σε τραγική κατάσταση και να είναι επικίνδυνες. Επίσης, στον προπολογισμό του 2020, έχετε μια πίστοση 400.000, πάλι με το ίδιο αντικείμενο. Γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι παιδικές χαρές, οι οποίες χρειάζονται αναβάθμιση, είναι χοροθετημένες, χρειάζονται νέα χοροθέτηση. Και το κυριότερο, όταν προτίθεστε να γίνει αυτό το έργο. Ποιες είναι οι ερωτήσεις σας. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Μπαρτζόκα να απαντήσει για τα θέματα δικά του. Μετά στην κυρία Κωτσαντί. Μετά στους αντιδημάρχους κύριο Ευατήδη, τον κύριο Βλέτσα, τον κύριο Αρλέτο, τον κύριο Βάβα και τον κύριο Παπά. Και μετά ο κύριος δήμαρχος. Κύριε Μπαρτζόκα. Λοιπόν, κύριε Λαδιά, για την Αγία Μαρίνα σας ενημερώνω. Νομίζω σας το είχα ξαναπεί, αλλά σας το ξαναλέω, ότι έγινε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της περιοχής, σήμερα δε, βεβαίως, στο γραφείο μου. Σήμερα δε... Εκπρόσωποι της περιοχής, τώρα τα ονόματά τους με συγχωρείτε, δεν τα θυμάμαι. Συνεχίζω. Σήμερα δε, ήρθαν και τα σχέδια που θέλαμε από τους τοπικούς παράγοντες, διότι έχουμε εκπονίσει ήδη, να το πω μελέτη, παρά ότι δεν είναι τόσο μεγάλη, μια μελέτη για να ιδροδοτηθεί το τμήμα της Αγίας Μαρίνας που δεν έχει νερό. Δηλαδή, έχουμε κάνει ουσιαστικά όλο όσο πρέπει να γίνει. Απαιτείται η λοποίησή του και θα γίνει σύντομα. Για την ποιότητα του νερού, σας είχα πει και άλλη φορά ότι προκηρήξαμε τους λαμπτήρες UV ultraviolet radiation στις περιόδους ακτινοβολίας, οι οποίοι υποκαθιστούν κατά κάποιον τρόπο το χλώριο ή έρχονται επιβοηθητικά με το χλώριο που κατά καιρούς πέφτει μέσα στο νερό. Αυτοί οι λαμπτήρες ήταν χαλασμένοι επί πολλά χρόνια και προκηρήξαμε διαγωνισμό να πάρουμε καινούργιους. Τώρα, τα σκουπίδια που λέτε δεν θα μπορούν να μαζέψει ιδέα, είναι και αρμοδιότητα των τοπικών προέδρων να ενημερώσουν τους κατοίκους ότι να μην ρίχνουν σκουπίδια σε συγκεκριμένες περιοχές. Για την πόρτα έχω δώσει εντολή να αντικατασταθεί. Δεν αλλάζει μια σιδερένια πόρτα μέσα σε μια βδομάδα. Δεξαμενές. Εντός της άνοιξης θα προκηρήξουμε τον καθαρισμό των δεξαμενών. Τώρα, όσον αφορά το τελευταίο ερώτημα που θέσατε, νομίζω είναι υπερβολικός. Διότι όταν από το 13 εκκρεμεί η επέκτεση του βιολογικού, δεν σημαίνει ότι περιμένουμε και θα περιμένουμε ή να μην κάνουμε το αποχαιτευτικό στα καρδιαμίτσια, διότι βλέπετε ενστάσεις επί ενστάσεων έχουμε. Ας ετοιμαστεί και να είμαστε έτοιμοι. Όταν θέλουμε να το συνδέσουμε, το συνδέουμε. Καταρχήν να πούμε λίγο ότι σε αυτό το πάρτι, αυτή την γιορτή που διοργανώθηκε, δεν χρησιμοποιήθηκαν συλλεκτικές στολές. Είναι μια εκδήλωση που έγινε με ομόφερον η απόφαση του Δικητικού Συμβουλού του Θεάτρου και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας, η οποία βοήθησε κιόλας έτσι ώστε να διασφαλιστούν αυτές οι στολές. Είναι άλλωστε πεταμένες σε όλο το βεστιάριο και σε κακή κατάσταση, βρώμικες. Δεν ξέρω αν το έχετε επισκεφτεί. Όποιος θέλει να έρθει, μπορώ εγώ ίδια να πάω και να του δείξω σε τι κατάσταση βρίσκεται δυστυχώς στο βεστιάριο. Τώρα, όσον αφορά το αντίτιμο, δεν πρόκειται περί αντιτίμου, αλλά είναι χορηγία. Είναι μια χορηγία, μια δωρεά προς το βεστιάριο. Ο σκοπός μας είναι η ανακένιση του, η καταγραφή και η συντήρηση των στολών. Είναι όχι οι 10 οι οποίες εκτέθηκαν, αλλά είναι μερικές εκατοντάδες στολές, οι οποίες χρειζούν φροντίδας και συντήρηση. Τώρα, αν ήταν όλα τόσο καλά, δεν θα χρειαζότανε εμείς να κάνουμε ανακένιση στο καμπέριο, στο αρχοντικό και στο βεστιάριο. Το κέρδος τώρα όλων αυτών ήταν ένα χρηματικό ποσό, ήταν βέβαια και ο καθαρισμός των στολών, γιατί όσοι ήρθανε και είδανε την κατάσταση στο βεστιάριο και πήρανε στολές από εκεί, είδανε ότι δεν μπορούν να φορεθούν χωρίς αυτές να συντηρηθούν ακόμα και να μανταριστούν για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν. Επίσης, έτσι απέκτησε ζωή το αρχοντικό Πυρσινέλλα, το οποίο γέμισε από μουσική και από κόσμο και ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν η εμπιστοποίηση των πολιτών, γιατί εμείς πιστεύουμε στους ενεργούς πολίτες που μπορούν να βοηθήσουν, έτσι ώστε να πάμε τα πράγματα λίγο παρακάτω από εκεί που τα βρήκαμε. Ευχαριστώ, Μικέτα Κοτσαδέ. Θέλει και ο κ. Πατζόχανς συμπειρώσει γι' αυτό τώρα. Ήθελα να πω κι εγώ γιατί είχα μια πολύ ωραία στολή και μου πήγαινε. Πραγματικά, κύριοι συνάδελφοι, ήταν λιπηρό να βλέπει κανένας τόσες στολές σε τόσο κακή κατάσταση. Αξίζουν συγχαρητήρια στην κυρία Κοτσαδή που ανέδειξε τις στολές και μας έδωσε και μας δυνατότητα να συμβάλουμε στην αναβάθμιση του βεστιαρίου. Και αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και εγώ θα τις πρότεινα να το θεσμοθετήσει κιόλας. Αλλά ώστε να πω να συμπληρώσω λίγο κάτι ότι το βεστιάριο δεν είναι ένας κλειστός χώρος. Είναι ένας χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται από όλες τις θεατρικές ομάδες της περιοχής. Τα κουστούμια αυτά διατίθενται για όλες τις σχολικές εκδηλώσεις, ακόμα και σε περιοχές πιο απομακρυσμένες όπως η Κόνιτσα. Και δυστυχώς κάποιες φορές μας γυρνάνε σε σακούλες σκοπιδιών και σε σακούλες τζάμπο. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει μαζί μου και να δούμε την κατάσταση που βρίσκεται το βεστιάριο. Δυστυχώς. Ευχαριστούμε κύριε Κοτζατί. Τι πράγμα το να πω... Μου έδινε το να κάνω το λάθος. Μου έδινε έτσι είναι, δυστυχώς. Έχετε δίκιο, δήμαρχε. Έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο, κύριε δήμαρχε, αλλά λίγο μετά από εμένα. Συμπληρωματικά στον κύριο Μπαρτζόκα. Για να σοβαριευτούμε λίγο. Γιατί το χάνουμε λίγο, όχι το χάνουμε λίγο και σαν σώμα. Και με αυτά που λέμε προς τη γεννειοτική κοινωνία. Λοιπόν, επειδή υπάρχει θέμα που σκαταλαβαίνουμε με το βεστιάριο του ΔΥΠΕΘ, σαν σώμα, θα πάρουμε μια απόφαση 3-5.000 ευρώ έκτακτη επιχωρήγηση του Δήμου προς το ΔΥΠΕΘ για να γίνει σωστά η δουλειά. Και δεν χρειάζονται τώρα ούτε τα πάρτι, ούτε να είναι μπέις ο κ. Μπαρτζόκα, ούτε τίποτα. Κανένας δεν έχει το λόγο άλλος. Ναι, θα ήθελα κι εγώ, κ. Πρόεδρε, να απαντήσω στην προκάτοχό μου, στην κ. Τσίλη, ότι πρώτον, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με την υφυπουργό παιδείας, θέσαμε το θέμα της χρηματοδότησης άμεσα, αλλά νομίζω ότι δεν κινδυνεύουν συμβάσεις των καθριστριών. Έχουμε κάνει τρεις συναντήσεις, τους διαβεβαιώσαμε ότι θα συγχειριστούν συμβάσεις, δεν θα φτάσουμε σε σημείο που έκαναν οι λιδήμοι να καταγγείλουν για να πάρουν νέες. Οπότε δεν υφύσατε τέτοιο θέμα. Και η πληρωμή γίνεται κανονικά, γιατί υπάρχει... Γιατί μιλάτε. Γιατί. Ναι, να... Και η χρηματοδότηση γίνεται κανονικά. Έχει λειτουργικά έσοδα, οι σχολικές, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει κανονικά. Έχει λειτουργικά έσοδα, οι σχολικές και πληρώνουν. Πείτε τι θέλετε να πείτε. Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας. Πιθανότατα, εγώ δεν εκφράστηκα σωστά και δεν έδωσα στο σώμα να καταλάβει. Δεν μιλάω για τη χρηματοδότηση. Και τις συμβάσεις δεν τις καταρτίζουμε εμείς. Πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό είναι το ερώτημά μου. Εσείς μια χαρά τα χειρίζεστε. Κύριε Βλέτσα. Κύριε Βλέτσα. Ο κύριος Σούτης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Σούτης. Συγγνώμη, κύριε Δημαρχή. Η κυρία Μαμακία Θανασίου, Γιάννα Παρούσα. Κύριε Βλέτσα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ φύλλω δύο απαντήσεις. Μία στην κυρία Μέγα για την Επιτροπή του Πρωτογεννού Στομέ και μία στην κυρία Καλογιάννη για την Εύξηνη Πόλη Δαφική Συνεργασία. Και οι δύο ερωτήσεις συνδέονται με ένα περίοργο τρόπο μεταξύ τους και αναδεικνύουν το μεγάλο ζήτημα που έχουμε στους δυο μεριοντών που είναι αναδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών. Όσον αφορά την Επιτροπή της κυρίας, αναφέρθηκε η κυρία Μέγα, θέλω να ενημερώσω και τους νέους συναντρέφους για τις πνευματικές παρατάξεις ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα του Πρωτογεννού Στομέ και επισκέφτηκα την υπηρεσία που ασχολείται με το Πρωτογεννό Στομέ στο Δήμο Ιανυτών, κατάλαβα ότι πρόκειται για μία μη λειτουργική ή μία αποτελεσματική ή μία δυσλειτουργική υπηρεσία και διότι, όπως μου είπαν οι υπάλληλοι, ο προστάμενος και οι υπόλοιποι υπάλληλοι, ότι ασχολούνται με αλλότρια καθήκοντα και είναι φορτωμένοι με αλλότρια καθήκοντα και δεν μπορούν να ασχοληθούν με το Πρωτογεννό Στομέ. Άρα, κυρία Μέγα, μιλάμε για μία Επιτροπή που μπορεί να συμφωνήσω για τις προθέσεις της και το σκοπό ιδρυσής της, αλλά υπάρχουν άλλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν όσον αφορά το γραφείο του Πρωτογεννή Τομέα. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι είναι προς τη θετική κατεύθυνση, εννοείται πως θα το συνεχίσουμε και θα το καλλιεργήσουμε. Τα αποτελέσματα της Επιτροπής δεν τα είδαμε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Έχει έρθει ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο? Έχει έρθει ένα θέμα της Επιτροπής? Εγώ δεν θυμάμαι. Όσον αφορά το θέμα που ανέδειξε η κυρία Καλογιάννη, την έφυξεν η πόλη. Επειδή είχα την τύχη να συμμετέχω στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν από ένα θέμα το οποίο το είχε στρίξει και η παράταξή μας. Και, αν θέλετε, επειδή πιστεύουμε στην αξιοποίηση της δημοσιακής γης, ήταν ένα θέμα το οποίο μας απασχόλησε στην προηγούμενη θητεία μας. Και, μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε, έλαβε απόφαση για ένταξη του Δήμου στον Όμυλο Εδαφικής Συνεργασίας σε έφυξεν η πόλη. Από ότι θυμάμαι, στην ίδια απόφαση έγινε έγκριση της σύμβασης των μελών, έγινε έγκριση του καταστητικού, έγινε ορισμός εκπροσώπων και, νομίζω, εγκρίθηκε και μια αιτήσια εισφορά, που έπρεπε ο Δήμος να καταβάλει, για να συμμετέχει σε αυτόν τον Όμυλο Εδαφικής Συνεργασίας, που, αν θυμάμαι καλά, το ποσό ήταν γύρω στις 12.000 ευρώ, ητισίως. Στο Δεκέμβριο του 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο ξανασυνεδρίασε για το συγκεκριμένο θέμα, ενέκρινε προγραμματική σύμβαση, με σκοπό την αξιοποίηση της δημοτικής αγροτικής έκτασης για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Στην ίδια συνεδρία, σε ορίστηκαν εκπρόσωποι η κυρία Μέγα και η κυρία Μπακόλα. Ήταν μια μελέτη, η οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών, νομίζω, μέχρι τον Απρίλιο του 2019, και η ουσία της μελέτης ήταν να κάνει ειδαφικές αναλύσεις εκτάσεις του Δήμο ενητών, ώστε να αποδοθούν σε αγρότες της περιοχής και του Δήμου. Το κόστος της μελέτης ανερχόταν στα 35.000 ευρώ. Το Μάιο του 2019, εκδόθηκε απόφαση από τον υπουργό, με την οποία, ουσιαστικά, έπρεπε να καθιέσει τον Ομήλο, εύξησε την πόλη. Θα σας τα δώσω, έχω τις αποφάσεις. Ναι, βέβαια, θα τα κρατήσω για μένα, δεν το συζητάμε. Κάτι που το ανακοινώνω δημόσια, δεν υπάρχουν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου. Τα λέμε όπως είναι. Με την αφορμή της ερώτησης, καλό είναι να ενημερωθούν και οι νέοι συνάδελφοι. Είναι ουσιαστική η ερώτησή σας και πιστεύω ότι πρέπει να έχετε μια πληρέστερη ενημερώση, να μην μείνουμε μόνο σε τέσσερα σημεία. Το ζήτημα τώρα με το θέμα της εύξησης υποβολής, που κατά την άμπουξή μου πρέπει να προχωρήσει, είναι ότι δεν έχει πληρωθεί η συνδρομή, πρέπει να έχουμε πληρώσει τα τελευταία δύο χρόνια, και του 2018 και του 2019. Και του 20. Το 2018 εγκρίθηκε λογικά, έπρεπε και το 2018. Και δεν έχει προπολογιστεί η μελέτη, η οποία έχει ολοκληρωθεί από τον Όμυλο Διαφακής Συνεργασίας. Και τώρα ερχόμαστε πάλι στην ερώτηση της κυρίας Μέγα, που ταυτίζεται με τη δική σας κυρία Καλογιάννη, η οποία από την υπηρεσία, την καθήλην υπηρεσία του Δήμου, το γραφείο του Πρωτογινού Στωμαίου, δεν γνώριζαν τίποτα. Με παρέπευση στην οικονομική υπηρεσία δεν γνώριζαν τίποτα. Και να μη σας ταπολώ, παρέλαβα τη μελέτη από τον ίδιο κ. Κρυμιώτη, που είναι πρόεδρος της Εύξηνης Πόλης. Είμαστε στην διαδικασία που εξιτάζουμε τη μελέτη, την έχω χρειώσει στην υπηρεσία, επειδή πιστεύω ότι από εκεί πρέπει να πάει η διαδικασία, εξιτάζουμε τη μελέτη και ελπίζουμε, γιατί πρέπει να το ξεκινήσουμε από την αρχή με νέα αποφάσεις, να περιπουργηθούν τα χρήματα, έγινε μια διαδικασία, ελπίζω να καταφέρουμε να το προχωρήσουμε. Ευχαριστούμε κ. Βλαζα, κ. Παπά. Θα ήθελα να απαντήσω πάλι για τις παιδικές αιγαρές, τις οποίες νομίζω ότι έχω απαντήσει και στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ήθελα να απαντήσω από τη στιγμή που έχω αναλάβει εγώ τη Δημοτική Αρχή και προς τα δώ. Το τι έχουν κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και υπόγευα οι παιδικά όργανα και οι παιδικές χαρές, δεν είναι εγώ υπεύθυνος στο οποίο θα μπορώ να σας απαντήσω. Τώρα, όσο για τις καινούργιες παιδικές χαρές που μιλάμε, έχω πει ότι έχουμε κάνει μια συνάντηση ήδη στο γραφείο του κ. Βάββα, τον Ανάδογο. Έχω πει ότι αρχές ή μάλλον πριν το Πάσχα θα έχουν έρθει τα όργανα και μέχρι τον Αύγουστο θα έχουν τοποθετηθεί. Σε 25 παιδικά χαρές υπάρχουσες. Για να ζλήσω την απορία, έχω μπροστά μου τη μελέτη. Στην Κρία δεν υπάρχει να μπούν καινούργια παιδικά όργανα, αν είναι αυτό το θέμα το οποίο με ρωτήσατε κ. Αλδιά. Θα γίνουν 25 παιδικά χαρές, οι οποίες θα πάνε να μπιστομπήσει. Είναι στη μελέτη, είναι σε ποια παιδική χαρά θα γίνει και τι όργανα θα μπούν. Κυρία Λέτο. Ως επικεφαλής, κύριε Αντιδήμαρχε, παράκληση. Όταν καταλαμβάνουμε τέτοιες πολιτικές θέσεις, ενημερωνόμαστε, υποχρεωμένοι για τους συνδημότες μας, να ενημερωνόμαστε για το τι έχει κάνει προηγούμενη και πιο προηγούμενη δημοτική ή περιφερειακή αρχή, ή ο προηγούμενος υπουργός. Οφείλατε να ξέρετε, γι' αυτό σας ρωτάει ο κύλος Λαδιάς τόσες φορές, που να γνωρίζουμε το χάρτη αυτών των παιδικών χαρών. Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι τοποθετημένες, ποιες είναι πιστοποιημένες, κύριε Δήμαρχε, ποιες πρόκειται να δημιουργηθούν, δηλαδή να υπάρχει πάλι αυτό το σχέδιο το ολοκληρωμένο. Ξέρω και πού υπάρχουν οι παιδικές χαρές και δείτε πόσες παιδικές χαρές υπάρχουν. Ήθελα να μην μακρυγορήσω. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πιστοποιημένη παιδική χαρά. Δεν υπάρχει καμία πιστοποιημένη παιδική χαρά. Καμία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία, έχουν λήξει οι πιστοποιήσεις. Τώρα, αν θέλετε να σας πω πού θα γίνουν οι 25 παιδικές χαρές, τις έχω μπροστά μου. Μπορώ να σας πω μία-μία. Ναι βέβαια, θα σας στέλνω, δεν υπάρχει καν πρόβλημα. Ο κύριος Μπέγας για μισό λεπτό. Είναι και στα πλαίσια του δικαιώματος της δευτερολογίας, κύριε Πρόεδρε, νομίζω, αλλά θα είναι μισό λεπτό, δεν θα είναι παραπάνω. Θα είναι μισό λεπτό. Να ξεκαθαρίσουμε λίγο το θέμα των παιδικών χαρών για μία ακόμη φορά και από τη μεριά μου. Το οξύ πρόβλημα της αποκατάστασης και της πιστοποίησης και της νομιμοποίησης των παιδικών χαρών προέκυψε σαν κι αυτή η πατάτα σε όλες τις δημοτικές αρχές της προηγούμενης περίοδος. Με βάση αυτό το δεδομένο και την αλλαγή της νομοθεσίας, ξεκινήσαμε αυτό που οφείλαμε να κάνουμε, τις αποκαταστάσεις, τις επισκευές, τις πιστοποίησεις και τις αδειοδοτήσεις των παιδικών χαρών. Καταφέραμε, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες που είχαμε, να υλοποιήσουμε μία σειρά οπαιδικές χαρές. Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει σαφές για να μην επαναλαμβάνεται και να μην επαναλαμβάνεται ως μομφή. Οι πιστοποίησεις κάθε χαράς η οποία αποκαθίσταται δεν είναι διαβίου. Είναι ορισμένου χρόνου και πρέπει να γίνονται συνεχώς πιστοποίησεις κάθε χρόνο. Το αν λοιπόν ο χρόνος λήξης ενός πιστοποιητικού συμπίπτει με την αδημοτική αρχή ή με τη βδημοτική αρχή, δεν είναι θέμα ευθυνών. Είναι μία διαδικασία την οποία οφείλει να κάνει η κάθε δημοτική αρχή, όταν είναι δημοτική αρχή και στα χέρια της υπάρχει γεγονός λήξης πιστοποίης παιδικής χαράς. Κατανοητό. Δεν υπάρχει δεύτερο λόγο για το δημοτικό συμφόρο. Κάνετε την ερώτηση, πήρατε την απάντηση. Κοιτάξτε να σας πω, με αφορμή αυτή τη συζήτηση θα επαναλαμβάνεται, εάν έχει ο καθένας απορίες για το κάθε θέμα, αενάως και ατέρμονα η συζήτηση. Κύριε Λαδιά, θέλετε να διατυπώσετε, πάρετε ερώτηση. Όχι. Τι. Εγώ θα πω για γεγονότα. Όταν λέω γεγονότα... Όχι, όχι. Συγγνώμη, κύριε Πούλη. Είπατε, τοποθετήκατε, μιλήσατε, ερωτήσατε. Συγγνώμη. Είπε ο Αντιδημόρχος ότι έχει 25 παιδικές χαρές η μελέτη. Και ανέφερε, παράδειγμα, λέει η Κρία, δεν έχει. Ή η Αγία Μαρίνα. Η Αγία Μαρίνα και την Κρία την επισκέφτεται και ο κύριος Αντιδημαρχός και οι παιδικές χαρές είναι σε τραγική κατάσταση. Οι οποίες είχαν υποτίθεται αναβαθμιστεί με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Αυτό σας λέει τώρα, αυτό σας είπε. Ναι, αλλά στη μελέτη, λέει, δεν υπάρχουν. Άρα... Υπάρχουν 25 παιδικές χαρές. Ακούστε με λίγα και να αφήστε με έναν ολοκλώδιο. Οι παιδικές χαρές πώς συμπεριληφθήκαν στη μελέτη συγκεκριμένη, είχατε καταγράψατε τα προβλήματα και έγινε η συγκεκριμένη μελέτη ή απλά δεν το καταλώ. Ωραία, λοιπόν, τελείωσε η παρέμβασή σας, κύριε Παπά, απαντήστε οριστικά. Εγώ δεν έχω ρίξει μοφή σε καμία ούτε στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν μπορούμε να σας παιδώσουμε όλα. Όταν εγώ ανέλαβα, υπήρχαν 6 πιστοποιημένες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία. Ξέρουμε ότι υπάρχει η τουβ, η οποία κάνει κάθε χρόνο έλεγχο στις παιδικές χαρές. Μου στέλνει όλο το φάγγλο πλήρη που λέει ότι το τι θέλει κάθε παιδική χαρά, ώστε να μπορέσουμε να επέβομαι σαν δήμος, να φτιάξουμε τι είναι να φτιάξουμε, για να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε πάλι οι πιστοποιήσεις. Αυτή είναι η διαδικασία. Ότι έχω πάει στην Κρία και στον Αγία Αμέρα και έχω δει τις παιδικές χαρές και δεν είναι μόνο αυτές οι οποίες είναι χάλια. Είναι όλες οι παιδικές χαρές που θέλουμε να φτιάξουμε. Η μελέτη δεν την έχω φτιάξει εγώ. Η μελέτη υπάρχει και σας είπα ποιες παιδικές χαρές είναι γραμμένες, ποιες θα γίνουν και τι θα γίνει. Λοιπόν, για την Επιτροπή Ισότητας η κυρία Κοτζανδίκα θέλει να πει κάτι. Να ενημερώσω ότι έχει συγκροτηθεί και θα συνεδριάσει άμεσα. Κυρία Λέτου. Εγώ ήθελα να ενημερώσω όσον αφορά για τη συνεδριάση του συλλογικού οργάνου. Αλλά να απαντήσω σε αυτά που υπόθεκαν πριν για τις παιδικές χαρές. Οι παιδικές χαρές λοιπόν είναι μια σύμβαση η οποία τρέχει από την προηγούμενη χρονιά. Αυτό λοιπόν που βλέπατε πέρυσι 400.000 στο πρόγραμμα είναι αυτό που είναι και φέτος. Γιατί αυτό συμβασιουποιήθηκε κάποια στιγμή στον Ιούλιο-Αύγουστο. Ο ανάδοχος είναι αυτό που είπε ο κύριος Παπάς και υλοποιείται το έργο. Άρα λοιπόν η μελέτη είναι πολύ προγενέστερη της σύμβασης. Άρα λοιπόν αυτό αφορά έργο του 19 που αυτή τη στιγμή θα υλοποιηθεί μέσα στο 20. Και αφορά 26, αν θυμάμαι όπως είπε ο κύριος Παπάς, 25 παιδικές χαρές, οι οποίες είναι και καταγεγραμμένες ποιες παιδικές χαρές είναι και τι όργανα αντικαθύσταται. Για τις πιστωπίσεις, νομίζω, θα είναι πάρα πολύ καλά, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο. Όσον αφορά λοιπόν τώρα για τη συνεδρία του Συλλογικού Εργαλείου Εικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής, όπως γνωρίζουμε, όλοι είναι δημόσιας. Δεν αφορά κάποιος συλλογικός, κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους. Έχουμε κάνει και την υπέρβαση, σημαντικά πάντα υπέρβαση, αλλά για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, όλες οι προσκλήσεις τρέχονται σε όλα τα μέλη. Άρα, λοιπόν, όποια από τα μέλη θέλει του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε αφορά και τους προέδρους, είτε αφορά τα αρμοδιωτές τους, οι περιοχές τους, είτε όχι, είναι καλοδεχούμενα στην Επιτροπή να πούν και τις απόψεις τους και η Κυρία Πρόεδρος της Κοινότητας Ιωαννίων έχει έρθει. Άρα, λοιπόν, θετήσετε θέμα να αποκλείω με κανένα από τις συνεδριάσεις. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Μην μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, να πω μόνο για τη σύμβαση που είπατε και εγώ, όπως αναφέρθηκε και ο κύριος Αντιδήμαρτος και ο κύριος Παπάς. Η μελέτη είχε γίνει το 2018. Η διαγωνιστική διαδικασία διανεργήθηκε το 2019. Προέκυψε ο ανάδοχος, έγινε η κατακύρουσή του, υπήρξε η συνάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, η δική μου και υπηρεσιακών στελεχών με τον ανάδοχο. Έχει καθοριστεί ένα χρονικό πλαίσιο, όπως το είπε πολύ σωστά, μέχρι τον Αύγουστο. Έχουν καθοριστεί για κάθε επαιδική χαρά οι εργασίες, τα όργανα που θα αντικατασταθούνε. Και ταυτόχρον έχει δημιουργηθεί και μια επιτροπή υπηρεσιακών στελεχών από την τεχνική υπηρεσία του αντιδημάρχου του Πρασύνου και από την Οικονομική Επιτροπή για την παρακολούθηση σε κάθε βήμα της Σύμβασης. Έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Νεκροταφείων. Λάβαμε ομόφωνα την απόφαση ότι θα πρέπει να εισαχθεί στο Συμβούλιο Τροποποίηση της Επιτροπής να προσθέσουμε ακόμα ένα υπάλληλο, ο οποίος θα βοηθήσει στη λειτουργία της Επιτροπής. Η Επιτροπή αναφερόταν στην δημοτική κοινότητα Ιωαννίνων, θα το αντιμετωπίσουμε συνολικά σαν Δήμο Ιωαννητών έτσι ώστε να έχει Επιτροπή την ευκαιρία να λειτουργήσει σε όλη την έκταση του Δήμου. Θέλω να είναι συγκεκριμένη η κυρία Κωνσταντινίδη για να έχουμε το περιοσιολόγιο του Δήμου. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και να ξεκινήσω κι εγώ από το περί Δημοκρατίας και Ουσίας. Νομίζω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο επιχειρείται πάντοτε να συζητάμε κέρια και ουσιαστικά τα ζητήματα που υπάρχουν. Η προημερισίας διάταξης έχει ως στόχο την συζήτηση και την ενημέρωση του σώματος για τρέχοντα και φλέγοντα θέματα. Και έχει μια ορισμένη διαδικασία. Πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος για να ξεκινήσει το κύριο μέρος της διαδικασίας που είναι η ημερήσια διάταξη. Το σώμα δεν συγκαλείται για την προημερισίας διάταξη, συγκαλείται για την ημερήσια διάταξη. Για τα προβλήματα που είναι και προβλήματα πολλές φορές των δημοτών που περιμένουν να λυθούν τα σημαντικά τους προβλήματα. Όσα θέματα λοιπόν δεν εξαντλείται η δυνατότητα στην προημερισίας διάταξη, σήμερα δεν συζητάμε για τις παιδικές χαρές. Αλλά αν λοιπόν μια παράταξη, ένας συνάδελφος θέλει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτική ενημέρωση για τις παιδικές χαρές, η απάντηση είναι ναι. Δεν νομίζω ότι αρνήθηκε ποτέ κανένας να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα. Αν λοιπόν πραγματικά δεν έχουμε εξαντλήσει το θέμα των παιδικών χαρών, που δεν εξαντλήθηκε εύκολα, η απάντηση είναι ναι. Ζητήστε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να τεθεί θέμα των παιδικών χαρών ή της αγωρωτικής, αλλά αν ανοίξουμε ένα διάλογο και ο μηόνας μιλάει και δεν ικανοποιηθεί ο ένας από την απάντηση του άλλου, θα μιλάμε μέχρι τις 12 το βράδυ, η μέρη της αδερφής θα πάει περίπατο και εμείς θα κάνουμε μια συζήτηση, γιατί τα θέματα είναι άπειρα και τεράστια και δεν επιλύονται. Βλέπετε ότι κάνουμε συχνές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπαθούμε να έχουμε λίγα θέματα ώστε να εξαντλείται η δυνατότητα της συζήτησης τους και δεν μπορεί κανένας να προεπονθεί ότι υπάρχει ένα θέμα που ζητήθηκε και δεν έρχεται έγκαιρα να συζητηθεί. Λοιπόν, νομίζω ότι η κυρία Κοτσαντί έδωσε μια σαφή και κατοικία, ο Πρόεδρος, μια κατηγορηματική απάντηση. Λοιπόν, το πρώτο πράγμα είναι ότι όπως δεν πρέπει να μηδενίζουμε το τι έγινε στο παρελθόν, γνωρίζω πραγματικά την πολύ μεγάλη προσπάθεια που η προηγούμενη διοίκηση του Διπεθία έκανε για την αναβάθμισή του, αλλά επίσης το εξίσου κακό με τον μηδενισμό μιας προσπάθειας είναι ο εξωραϊσμός. Εμείς τα έχαμε κάνει όλα κούκλα και τώρα εσείς παίρνετε τα συλλεκτικά του Πάτσα και των μεγάλων σκηνογράφων και τα βγάζετε σε αποκριάτικο μασκέ. Αυτή είναι μια εικόνα. Αφήστε λίγο. Εγώ δεν διέκοψα. Δεν μπορεί να γίνεται έτσι. Το ξέρω, αλλά εγώ αφήστε. Ωραία και εγώ για αυτήν μιλάω. Λοιπόν, θέλω να πω λοιπόν ότι υπάρχουν προβλήματα και το όποιος έχει στοιχειοδός ασχοληθεί με το τι γίνεται με το θέατρο και το βεσταριό του, υπάρχουν πάρα πολλά λειτουργικά προβλήματα. Η κ. Κωνσταντή καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και χαίρομαι που αυτό το αναγνώρισε ο κ. Μπέγκας και για την αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών. Όποιος πήγε να δει την παράσταση στον Καμπέριο θα είδε ένα διαφορετικό Καμπέριο και στο Μέγαρο Πρεσινέλα που είναι ένα κόσμιμα και στο οποίο ολοκληρώνονται δράσεις στέγης και υποδομών που έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έχουν γίνει με τον ίδιο σεβασμό αντιμετωπίστη και το βεσταριό. Είναι προφανές και επειδή βρισκόταν εκεί και οι καλλιτεχνικοί διευθύντες και κάποιος δεν ήξερε και την αξία κάποιας στολής, η κ. Δημοπούλ όμως ήξερε καλύτερα από όλους και χρησιμοποιήθηκαν οι στολές αυτές που σημαντικά δίνονται στους διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους γιατί θεωρούμε ότι το βεσταριό παρόλοιπτη φθορά, πολύ μεγάλη φθορά που υφίστανται όταν χρησιμοποιούνται επανειλημμένα, αυτές λοιπόν για να δοθεί ένα κίνητρο στους φίλους του θεάτρου, δεν επιθυνόταν σε όλη τη λάτια δώσετε 30 ευρώ στους πολίτες, αλλά στους φίλους του θεάτρου να ευαισθητοποίησεις για τη λειτουργία αυτού του βεσταριού, το οποίο δεν είναι να δώσουμε δύο χιλιάδες στο Δήμος Γενευθύνη του βεσταριού, είναι μια δυναμική διαδικασία που πρέπει να συνεχίζεται και ουσιαστικά είμαστε αναγκασμένοι ένα τέτοιο πλούσιο βεσταριό ιστορίας δεκαετιών να λειτουργήσει και με τη βάση της πρωτοβουλίας των φίλων του θεάτρου. Για την κατάργηση, νομίζω, των λειξιαρχείων έδωσα μια σαφή και κατηγορηματική ενημέρωση ότι εντάσσεται στην προσπάθεια νοικοκυρέματος των υπηρεσιών του Δήμου και αξιοποίησης του δυναμικού του λιγότερο από το απαιτούμενο δυναμικό που έχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λοιπόν, για την έφυξη νυπόλη απάντησε με σαφήνια ο κ. Βλέτσας. Όντως, κ. Καλογέν, συναντήθηκα και μιλήσαμε με τον κ. Ουπάνο στην έφυξη νυπόλη. Έχουμε τη μελέτη. Λοιπόν, όλα είχαν γίνει ορθώς από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία είμαστε εμείς εκτεθειμένοι ως Δημοτική Αρχή, τη συνδρομή μας και το κόστος αυτής της μελέτης. Θα πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο, γιατί είμαστε σε αναδρομικά, δεν είχαμε προβλεφθεί και πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνοηθεί να εμάς επισκεφθούν και να δούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους ώστε να γίνει και η λογιστική τακτοποίηση και η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε αυτή την μελέτη. Δεν θα αναμιλήσουμε για το μίζο πρόβλημα των ημερών μας που είναι η λήμωξη από τον κοροναϊό. Ξέρετε την πράξη νομοθετικού περιγραμμένου, αν δεν θέλετε να σας τη στείλω, γιατί και εγώ τώρα που ψηφίστηκε, με τον οποίο η Πολιτεία παίρνει τα απαραίτητα και τα μέτρα ώστε να είναι έτοιμη όταν θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεμονωμένα κρούσματα, δηλαδή ουσιαστικά ένα μεμονωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη. Ένα ύποπτο στα Γιάννενα δεν αποκλείται να είναι πιθανό γιατί υπάρχει έκθεση, έρχεται από την Ιταλία. Αυτή τη στιγμή ο Ασθανής είναι σε καλή κατάσταση, απλώς μία δύσπνη, δεν έχει κάτι, δεν έχει καμπιερετό. Εστάλλει το δείγμα στην Αθήνα και φαντάζομαι ότι θα έρθει αύριο το πρωί απάντηση. Ελπίζω να είναι αρνητική. Στο Παστέρ, ναι, ελπίζω να είναι αρνητική, αλλά διατηρώ πολλές επιφυλάξεις. Από τη στιγμή που ήρθε ένα θα έχουμε περισσότερα εκκρούσματα, αυτό δεν το λέω για πανικό, αλλά το λέω ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε αυτά τα οποία οι υπηρεσίες του Υπουργείου και το αντίστοιχο και αλπνό το νοσοκομείο είναι έτοιμο. Δεν υπάρχει τμήμα λοιμωδών νόσων. Το τμήμα λοιμωδών νόσων επί κ. Βάββα ή πριν, πριν από τον κ. Βάββα, έχει καταλυγηθεί ή έχει εκκριθεί από το ότι δεν υπάρχουν, ότι υπάρχει μόνο ένα νοσοκομείο λοιμωδών νόσων στην Αθήνα. Εκείνο που υπάρχει είναι ειδική θάλαμη αρνητικής πίεσης, τέτοιος ο οποίος δεν λειτουργούσε και ο οποίος επειδή το νοσοκομείο μας στέθηκε σαν εφεδρικό, δεν είναι εφεδρικό νοσοκομείο, δεν είναι πρώτης, είναι δεύτερης γραμμής, έπρεπε να λειτουργήσει αυτόν τον θάλαμο, δεν είναι άθληες, είναι άριστες οι συνθήκες, το προσωπικό είναι καλά εκπαιδευμένο, είχαμε πριν 10 χρόνια ήταν το SARS, πόσα χρόνια είχαμε ξανά, το προσωπικό ξέρει δηλαδή να αντιμετωπίζει επίγοντα προβλήματα, εκείνο συλλέβεται και ο συγκεκριμένος ασθενής. Εμείς όλα τα μέτρα τα έχουμε πάρει, παραδείγματος χάρη δύο θάλαμη του γεροκομείου επάνω που είναι κενή, θα πάρουμε όλα τα μέτρα στην περίπτωση που χρειάζεται ένας συμπτρόφημος του γεροκομείου να πρέπει να απομονωθεί, να έχουμε και αυτή τη δυνατότητα, γιατί εμείς δεν είμαστε νοσοκομείου, αυτή την δομή έχουμε την οποία πρέπει και να παρακολουθούμε πάρα πάρα πολύ καλά, έχουμε υλικό που χρειάζεται, μάσκες ή οτιδήποτε αντισυπτικά εάν χρειαστεί και παρακολουθούμε στους ταινάτες εξελίξεις, δεν πανικοβάλλουμε κανέναν και δεν πανικοβαλόμαστε εμείς οι ίδιοι, διότι αν θέλετε μια εκτίμηση δεν είναι ο τρόμος που κυκλοφορεί έξω, δηλαδή ότι είναι κάτι το οποίο πανούκλα της εποχής που σκοτώνει, είναι μια μέτριας βαρύτως υγενή λίμου ξανά τη γρήπη, ίσως και πιο υπειότερη από τη γρήπη, έχει όμως δύο-τρία χαρακτηριστικά, την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, την ανθεκτικότητα σε θερμοκρασίες, αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα γιατί εμείς πιστεύουμε το Μάρτιο μήνα δεν θα έχουμε, αλλά ενδεχόμενα, γιατί οι γρήπες σταματά, δεν ξέρουμε αν αυτό θα συμπεριφερθεί με το ίδιο τρόπο, και την ανθεκτικότητα, ότι μένει σε επιφάνειες και τα λοιπά, ενώ οι άλλοι χάνονται πιο, αυτά είναι ιδιαιτερότητες που έχει κατά τα, αλλά δεν μου φαίνεται ότι σε σχέση με τον ΙΤΑΕΝΑ είναι κάτι καταστροφικό, αυτό δηλαδή για να μην δημιουργείται και καν ένας παπανικός, αλλά το πρόβλημα είναι η μεταδοτικότητα που μπορεί να δημιουργήσει αυτό που είδαμε στην Κίνα, ή οι αστοχίες του συστήματος, στην Ιταλία ήταν αστοχία του συστήματος, δηλαδή ένας μπήκε στο νοσοκομείο και δεν λειτούργησε αυτό το σύστημα, αυτό που λέμε σήμερα, που λειτουργήσαμε εδώ στο παρεπιστημιακό ή έγινε στην Θεσσαλονίκη, δεν λειτούργησε σωστά, το λάθος μπορεί να στοιχήσει πάρα πολύ. Νομίζω για τη λιματολά σπιδόθηκε η απάντηση, ξαναλέω πάλι για την καθαριότητα που επανέρχεται, πιστεύω ότι δεν είναι πολύ σοβαρή η άποψη ότι η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να αφήσει την πόλη βρώμικη για να γαναχτίσουν οι πολίτες και να φέρει την επάρατον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να σταθεί με καμία λογική. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που υπάρχει με την υπερσία καθαριότητας, με απόλυτο σεβασμό στους εργαζόμενους. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι οι δυνατότητες που η υπερσία έχει να τα αποκριθεί στις πολύ αυξημένες και ολόιαν αυξανόμενες απατήσεις είναι περιορισμένοι και αυτό κάναμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις που υπάρχουν παρέχοντας χάρη τώρα με τις οχτάμενες συμβάσεις. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι δυνατότητες δεν είναι αυτές ώστε να μπορούν σε όλη την έκταση του Δήμου να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπερσίας καθαριότητας. Για το Δημοτικό Νεκροταφείο απάντησε. Προφανώς υπάρχει ανάγκη και πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά. Είναι ένα πάρα πάρα πολύ μεγάλο θέμα. Το αντιμετωπίζει και ο Δήμος με το Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάλα, το αντιμετωπίζουν και έξω από το κέντρο του Δήμου οι τοπικές κοινότητες. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να βρούμε, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι χώροι που πρέπει να εξεταστούν σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, που είναι αρκετά δύσκολο, 500 μέτρα από απόσταση. Δηλαδή υπάρχουν πολλοί περιορισμοί που θα μας περιορίσουν αναγκαστικά σε πολύ μικρό αριθμό τις δυνατότητες της χωροθέτησης ενός Νεκροταφείου. Δεν ξέρω γιατί έφτασε το θέμα με τις αμβλώσεις. Προφανώς ουδεμία συμμετοχή της δημοτικής αρχής υπήρχε, ουδεμία προφανώς συμφωνία με αυτού του τύπου της εκδηλώσης. Δεν ξέρω γιατί έρχεται σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είναι τέθη με κανένα τρόπο τέτοια παρουσία και συμμετοχή λοιπόν του Δήμου. Η Πρόεδρος του κ. Μπατζόκα για τη δυνατότητα, τα καλύτερα παιδιά της πόλης να μένουν στην πόλη είναι πολύ σημαντική, αλλά μοιραία θα θέλει και τη συμμετοχή του πανεπιστημίου. Και δεν ξέρω γιατί λέει ότι δεν το βλέπει με θετικό μάτι. Κυρία Τσίλη, το θέσαμε στην κυρία Υφυπουργό και είπε ότι το θέμα αυτό, μη σας απασχολεί, σας λέω τις λέξεις της, θα ρυθμιστεί πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Σα τα θέματα της ΔΑΙΑΙ τα απάντησε ο κ. Πρόεδρος και δεν έχω κανέναν λόγο, όπως επίσης για το θέμα του πρωτογενούς τομέα τα απάντησε ο κ. Βλέτσας. Για κουβέντα για τις παιδικές χαρές. Καμιά διάθεση πάλι δεν υπάρχει εδώ πέρα να λέμε τι έκαναν και τι δεν έκαναν. Σημασία έχει οι παιδικές χαρές. Ο κ. Μπέγκρας είπε, ζωστά, είναι ένα δυναμικό πράγμα. Σήμερα έχεις άδεια, αύριο δεν έχεις άδεια. Οι χρόνοι τελειώνουν και το θεσμικό πλαίσιο γίνεται και ολογημένα. Να γίνεται πολύ πιο αυστερό. Σε αυτή τη φάση τρέχει 25 παιδικές χαρές. Πρέπει να συνεχίσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο σε όλες τις παιδικές χαρές, σε όλη την έκδραση του δήμου. Έχουν προταθεί δύο θέματα εκτός της μέσης διάταξης, εισηγήσεις των οποίων σας έχουν αποσταλεί από χθες, ηλεκτρονικά. Το πρώτο είναι η έγκριση υποβουρίσης μια πρόταση σημαντικής του δήμου στο Ευρωπαϊκό Συγχρηματοδοτόμενο Πρόγραμμα Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020 και το δεύτερο είναι η έγκριση συνδιοργάνωσης από τον Όμυλο Παιδαγωγικό Μενετών μιας εκδήλωσης εκπαίδεων και ανθρώπινων δικαιώματων. Υπάρχει έγκριση του σώματος για το κατεπίγον αυτόν. Εγώ όχι. Για το εκτός ημέριξας διάταξη 1 δεν βλέπω γιατί είναι κατεπίγον. Γιατί τελειώνει η προθεσμία κατά την εισήγηση 3 του μηνού. Δεν συμφωνώ. Δεν συμφωνείτε. Ωραία. Για το κατεπίγον τα υπόλοιπα μέλη του σώματος. Υποθέτω ότι έχετε ή περισσότεροι μπροστά την εισήγηση. Έχω εγώ προσωπικά την ευθύνη που καθυστέρησα λόγω του προσωπικού προβλήματος που είχα τις προηγούμενες μέρες. Είναι ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό που συζητούσαμε το τελευταίο μήνα αλλά δεν είχα τη δυνατότητα φυσικά να έρθω για να το εισηγηθώ. Πρόκειται λοιπόν για ένα πρόγραμμα που υπάγεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα Ευρώπη για τους πολίτες 14-20. Το γενικό σκεπτικό του προγράμματος είναι να προαχθεί ο διάλογος μεταξύ των πολιτών της σε διάφορες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τεθούν θέματα που θα άπτονται στον ευρωσκεπτικισμό αλλά καθώς και στην συζήτηση πάνω σε αντικείμενα που άπτονται ως κοινές αξίες και πορεία των χωρών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινό όραμα. Πιο συντονισμένα για να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε αρθεί να υλοποιηθεί παρέα, αρθεί να υλοποιηθεί μαζί λοιπόν με το Συμβούλιο Νεότητας που έχουμε κάποιο χρονικό διάστημα που σχεδιάζουμε. Πάλι υπάρχει μια καθυστέρηση λόγω του προλίμματος. Δηλαδή θα ήταν ήδη σε λειτουργία και θέλουμε μέσα από αυτό το όργανο που θα δημιουργηθεί να είναι και ένας πυλώνας που θα μπορέσει να λειτουργήσει και να φέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε πλήρη λειτουργία. Αναφέρω δύο-τρία τεχνικά χαρακτηριστικά που μπορεί να μην υπάρχουν μέσα στην πρόταση. Ο χρόνος συλλοποιήσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι στις 12 μήνες. Κάθε πόλη θα αναλάβει να κάνει μια εκδήλωση η οποία θα είναι πάνω σε θέματα τα οποία προτεινόμενα που υπάρχουν μέσα στην εισήγηση. Πάνω σε αυτό θα καταλήξει να υπάρχει ένα παραδοτέο γραπτής φύσεως. Το παραδοτέο είναι ένα γραπτό κείμενο. Και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση. Ερώτηση στον κύριο αντιδίμαρχο. Ψηφίζουμε το θέμα. Τοποθετήσεις. Ερώτηση. Θα είναι συγχρηματοδοτούμενο. Δηλαδή 15.000 ευρώ είναι το κόστος της συγχρηματοδότησης αυτής της εκδήλωσης. Αυτό είναι το πρόγραμμα για εκδήλωση και τα 15.000 είναι η εκδήλωση. Κύριος Νάτσης. Είναι σημαντικό θέμα που εγώ όχι ερώτησα. Είστε στην ερώτηση πρώτα της κ. Τσουμάνη και του κ. Γιώργου. Και μετά ο κ. Νάτσης. Τα 15.000 ευρώ είναι το χρηματικό ποσό που αναλογεί στο δήμο Ιωαννητών για να διενεργηθεί η εκδήλωση και να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν από τις άλλες 6 πόλεις. Υπάρχει ένα κομμάτι που καλύπτει το χρηματικό κόστος μετάβασης στις άλλες 6 πόλεις και παρακολούθησης των παραδοτέων που θα γίνουν εκεί και παράλληλα της εκδήλωσης που θα γίνει εδώ πέρα. Κύριε Αντιδήμαρχε θέλω να ρωτήσω το εξής. Μέσα από τα ευρωπαϊκά φαντάζομαι και εσείς, οι δημοτικοί μάλλον οι πάλληλοι, έχουν υπερορίες. Σε όλα τα ευρωπαϊκά, όπως ήταν και στην προηγούμενη δημοτική αρχή αυτό προσπαθούμε και εμείς να εφαρμόσουμε, να είναι στις προθέσμασσες οποιοδήποτε ευρωπαϊκό παίρνουμε, να υπάρχει κατανομή ανθρωποωρών των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων, είτε αυτή είναι δημοτική υπαλλήτη και ειδική σύμβουλη, για να μπορέσει να υπάρξει κάποια αντιμιστία. Θα ήθελα να πω ότι θετική είναι και προφανώς συγχωρούμε για την εξέλιξη του προγράμματος, για την προαγωγή της ευρωπαϊκής ηθαγένειας που λέει, θα πρέπει όμως, μάλλον έχει χαμηλωθεί ένταση, έχει πρόβλημα, από τι μου είπαν σήμερα σε όλους. Θα ήθελα μόνο να σημειώσω ότι από την πλευρά της κυβέρνησης έχουμε μία αρνητική εξέλιξη και εδώ, όσον αφορά τη συνταξιοδότηση για τα θέματα της ηθαγένειας, με κίνδυνο ακόμα και από κλεισμού συνταξιοδότησης ή μίωσης, αν δεν υπάρχει προϋπόθεση παραμονής στη χώρα ανθρώπων για πάνω από 40 χρόνια. Δηλαδή, εμείς παλεύουμε σε μία κατεύθυνση και αντίθετα και με τις ευρωπαϊκές κατευθύνεις από τη πλευρά της κυβέρνησης υπάρχουν αρνητικά μηνύματα στα θέματα αυτά. Ορφανώς από τι αντιλαμβάνομαι, σαν εκτός ημιρυσίας και λόγω των αρχών και της παράταξης που εκπροσωπώ εδώ πέρα και γενικότερα αντίθεται ένα θέμα, είναι προφανώς ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά Ευρώπη για τους πολίτες του 2014-20, το οποίο, ουσιαστικά αν διαβάσει κάποιος την εισήγηση, προωθεί κατά κάποιο τρόπο και ξυμνεί ουσιαστικά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η ουσία. Δηλαδή, προφανώς οι εταίροι οι οποίοι θα συνευρεθούν και τα απορίσματα τα οποία θα βγάλουν και θα καταλήξουν και σε διάφορες εκδηλώσεις, είναι κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει αυτό το σημαντικό ρόλο που θεωρεί αυτή τη διαδραματίζει. Δεν γίνεται να μην αναφερθώ με αφορμή αυτό, ότι γενικά η Ένωση, δεν μιλάμε για την Ευρώπη σαν Ευρώπη, με τα προβλήματά της που ούτως ή άλλως υπάρχουν και υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές γιατί υπάρχουν αυτά, απλώς για την καταγραφή ότι καταψηφίζω αυτό το θέμα, έγκειται στο γεγονός ότι γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και σαν οργανισμός έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια εκεί, ιδίως τα τελευταία και στη χώρα μας, με την λιτότητα, τα μνημόνια και την επιτήρη στην οποία έχει βάλει την περιοχή μας, ουσιαστικά δεν μπρόκεται για μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, που ουσιαστικά αυτή είναι η προπαγάνοδη, η οποία ουσιαστικά διάφοροι εταίροι θα προσπαθήσουν να εξυμνήσουν, επομένως υπάρχει μια εμπειρία, μια σημαντική εμπειρία την οποία όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νεολέα την κατανοεί κατά κάποιο τρόπο, άσχετα αν πολλές φορές δεν αντιτίθεται σε αυτές τις πολιτικές, δηλαδή η λιτότητα, τα μνημόνια, η επιτήρηση, η κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, και στη χώρα μας εκπορεύονται ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι συμμέτοχοι αρκετές φορές σε αυτά τα εγκλήματα και πολύ δε, ακόμα και σε πολεμικές επιχειρήσεις, έχει λάβει μέρος. Επομένως μόνο αγγελικά πλασμένη δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ευρωσκεπτικισμός, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο άπτεται όλα τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως και τώρα, και γενικότερα οι εθνικιστικές συμπεριφορές οι οποίες υπάρχουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολιτικές αυτές ουσιαστικά καλλιεργούνται, κατά την άποψή μου, γενικότερα με όλα αυτά τα μέτρα και όλες αυτές τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαχρονικά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ευχαριστούμε κύριε Πατσούρα. Με την ανεδική ψήφο του κυρίου Πατσούρα και της κυρίας Τσουμάνη, ψηφίζεται κατά πλούσουφια το πρώτο θέμα εκτός ημερίσιας διάταξης, το δεύτερο θέμα είναι ο όμυλος παιδαγωγικών μελετών και να λάβουμε μια απόψη για να συνδιοργανώσει την εκδήλωση της 13 του 2020 για την εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν ερωτήσεις, όχι ομόφωνα. Λοιπόν, μπαίνουμε στα θέματα της ημερίσιας διάταξης. Το πρώτο θέμα ημερίσιας διάταξης, η ανακήρυξη σε αυτού του θιουτά της Παναγιώντης του Οικουμενικού Πατριάρχη, κυρίου κυρίου Βαρθολομίου, ως επίτημα ο Δημότη Ιωαννίνων και η απονομή του Χρυσού Μεταλλείου της Πόλης. Και το δεύτερο, να το βάλουμε μαζί και αυτό. Έχετε την εισήγηση για το πρώτο θέμα. Υπάρχουν και κάποιες ερωτήσεις γι' αυτό. Υπάρχουν και κάποιες ερωτήσεις γι' αυτό. Υπάρχουν και κάποιες ερωτήσεις γι' αυτό. Υπάρχουν και κάποιες ερωτήσεις γι' αυτό. Υπάρχουν και κάποιες ερωτήσεις γι' αυτό. Απέχω από την διαδικασία, έχω ένα συγκεκριμένο λόγο, όσον αφορά πολιτικός λόγος είναι και μια τοποθέτηση, η οποία θα κάνω. Πρώτον, δεν είναι θέμα προσωπικό, σαν να φορά την ίδια τη φυσιογνωμία είτε του Πατριάρχη, είτε του Αρχιεπίσκοπου, γιατί προφανώς επιλέγει την ονοματοδοσία, είτε στον Πατριάρχη στο δεύτερο θέμα και στον Αρχιεπίσκοπο. Αυτό είναι το πρώτο θέμα να τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο της πόλης Φιουντοκαθεξής. Γενικότερα πρέπει να αναδείξουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Οι συγκεκριμένες φυσιογνωμίες αποτελούν εκφραστές, και αυτό είναι η ουσία, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία, κατά την άποψή μου, η Ορθόδοξη Εκκλησία σε διάφορα ζητήματα που άπτονται, όπως, παράδειγμα, το σχάρι, υπάρχουν συγκεκριμένες εαπόψεις και καλλιεργία μίσους σε συγκεκριμένους ομάδες πληθυσμών, όσον αφορά το σεξουαλικό τους προσερνοτολισμό. Δεύτερον, είπα, προανέφερα διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται και με διάφορες καμπάνια, όσον αφορά τις αμβλώσεις. Τρίτο, πολλές απόψεις, οι οποίες είναι και κυρίαρχης μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία για το θεσίδημα των μεταναστών. Ή, ακόμα-ακόμα, γενικότερα, η ανάμιξη σε μια σειρά ζητήματα πολιτικής φύσεως και αντιπαράθεσεις, οι οποίες είδαμε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, γενικότερα, με το Υπουργείο Παιδείας και το καθεξής. Επομένως, ως ζήτημα αρχής και ουσίας, ότι θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός, όσον αφορά τη λειτουργία του κράτους και γενικότερα της Εκκλησίας, κάτι το οποίο βοηθάει, είναι ένα πάγιο, ουσιαστικά, δημοκρατικό έτοιμα, μπορώ να το πω. Δεν είναι ούτε τόσο επαναστατικό, αλλά μάλλον στην εποχή μας, εν έττη 2020, στην Ελλάδα φαίνεται κάπως έτσι. Κατά τα άλλα, αποτελεί, κατεμένα, ώριμη ανάγκη ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, πρώτα απ' όλα, την ανάγκη της πλήρους κατοχύρωσης, της ελεύθερίας συνείδησης, της σώτημης μεταχύρισης όλων, ανεξάρτητα απ' τα πιστεύον τους, και της απαλλαγής απ' έναν πρόσθετο μηχανισμό ιδεολογικής χειραγώγησης. Στα πλαίσια αυτά, δεν μπορώ να συμμετέχω στην ψηφοφορία για το πρώτο θέμα και το δεύτερο. Λοιπόν, υπάρχει και τοποθετήση, κύριε Τσουμάνια? Εγώ έχω ζητήσει. Ο κ. Νάτσης δεν σας ειδεμίσουσε, ναι. Το ζητήστε μετά τον κ. Πατσούρα. Κύριε Νάτση. Θεωρώ ότι η πρόταση, η οποία γίνεται σωστά, προβλέπει να απονεμηθεί ως έναν ηγέτη μιας σημαντικής θρησκείας. Και συμφωνώ με την πρόταση, η οποία υπάρχει για την αναχείριξη του κυβερνικού παρτριάρχημα, αρθολομέο σε επίτιμο δημότη και την απονομή του χρυσού μεταλλείου. Θεωρώ όμως ότι είναι κατώτερο και μάλλον μειώνει την κίνησή μας αυτή, η πρόταση που υπάρχει παρακάτω να δοθεί το όνομά του σε μια πλατεία και σε ένα δρόμο. Είμαι της άποψης ότι εδώ θα έπρεπε να μείνουμε. Κυρία Τσουμέν, θέλετε τον λόγο? Απέχω από τη ψηφοφορία και στα δύο θέματα. Το πρώτο θέμα, λοιπόν, με την αποχή της κυρίας Τσουμέν και του κ. Πατσούρα, ψηφίζεται. Το δεύτερο θέμα, απλά για τα πρακτικά, είναι η λευκή δικιά μου ψήφος. Λευκή ψήφος της παράταξης του κ. Νάτση για την δικιά σας. Ο κ. Παχρήστος ψηφίζει λευκό στο δεύτερο θέμα. Εσείς απέχετε από το δεύτερο θέμα, κ. Πατσούρα. Οπότε ψηφίζετε λοιπόν και το δεύτερο θέμα με αυτές τις διαφοροποιήσεις. Μπορώ να πω κάτι, κ. Πρόεδρε. Το πρώτο είπαμε ψηφίστηκε. Ναι. Το δεύτερο θέμα με την αποχή της κ. Τσουμάνη και του κ. Πατσούρα και τη λευκή ψήφωση του κ. Παπαχρήστος. Να πω κάτι, κ. Πρόεδρε. Το θέμα είπαμε ψηφίζεται με την αποχή της κ. Τσουμάνη και του κ. Πατσούρα. Όχι. Το δεύτερο θέμα ψηφίζεται με αποχή κ. Τσουμάνη, αποχή κ. Πατσούρας και η λευκή ψήφωση του κ. Παπαχρήστος. Μόνο ατομικά. Λοιπόν, για το πρώτο θέμα έχουμε αποχή της κ. Τσουμάνη, αποχή του κ. Πατσούρα και η λευκή ψήφωση του κ. Παπαχρήστος. Για το δεύτερο θέμα έχουμε αποχή της κ. Τσουμάνη και του κ. Πατσούρα και η αρνητική ψήφωση, η παράδειξη του κ. Νονάση. Κύριε Τσόλιν. Θέλω να πω κ. Πρόεδρε ότι αυτά να τα τηρούμε κάποια στιγμή, γιατί αν θυμάμαι καλά από την προηγούμενη θητεία που ήμασταν εδώ υπήρχαν αποφάσεις ονοματοδοσίας δών στην πόλη που δεν τηρήθηκαν ποτέ. Να σας πω ότι εδώ και πέντε χρόνια είχαμε πάρα απόφαση για ένα δρόμο που έχει σκοτωθεί το πεδίο για κουμάκεις. Επίσης, ας τα πούμε κ. Μπέκερ, δεν χάλασε ο κόσμος, γιατί εσύ μας τα έφερες εδώ. Ήρθαμε με τις λαμπάδες εδώ απ' έξω, εμείς και ήρθαν τα κανάλια εδώ πέρα και έγινε βούκυνο τότε. Να σας πω επίσης ότι του Μπάμπι, του Μπάτσι δεν δόθηκε ακόμα η πλατεία του γιατρού του Μπάμπι. Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα που κάναμε εδώ μέσα. Θα γραφτεί αυτή η επισήμανση και θα γίνει... Σας κατατρόπουσε ο κ. Παπαχρήσου τώρα. Σε αυτή τη συζήτηση τώρα, σας παρακαλώ συνάδελφοι. Τρίτο θέμα, κ. Τσόλι. Τελείωσε κ. Μπαρτζόκα, τελείωσε. Για τις οδούς πάλι τώρα θα πούμε. Έχουμε ψήφιση... Όχι, όχι. Δεν θα δώσω το λόγο. Όχι, όχι. Τελείωσα. Τρίτο θέμα, κ. Παπαχρήστο, συγγνώμη λίγο. Προχωράμε στην ημήριας διάταξης. Τρίτο θέμα ημήριας διάταξης είναι η έγκριση εκμίστοσης ακινήτου του Δήμου στην Οδόκη των Αθηναίων στην Πλάκα. Και είναι το το οποίο με δύο πληροδιοτικούς διαγωνισμούς δεν μπορούσε να εμπιστοθεί παιδί άγωνιοι διαγωνισμοί. Έχουμε τρεις προσφορές. Ο κ. Βάβας. Αφορά την έγκριση εκμίστοσης ακινήτου στην Οδόκη των Αθηναίων, οι όροι της είχαν αποφασθεί ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή με την απόφαση 3-42-2019-18-07. Γίναν δύο αποδημοπρασίες που ήταν άγωνες, δεν υπήρχε κανένας ενδιαφερόμενος. Στη συνέχεια και μετά τη λήξη τον Δεκεύριο είχαμε την πρώτη προσφορά και μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχουν τρεις προσφορές από υποψήφιους εκμιστοτές. Η μία είναι για να γίνει βιβλιοπωλείο και χώρος πολιτισμού, η δεύτερη είναι για να γίνει ένα κατάστασημα εστίασης και αντίστοιχα 2.000 η πρώτη προσφορά, 2.500 η δεύτερη. Τη μία εκκίνησης η Οικονομική Επιτροπή είχε καθορίσει τις 3.000 για τη δημοπρασία και τις τελευταίες 15 μέρες εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εκμιστοτή για να το κάνει επιχείρηση ειδών λαϊκής τέχνης και σουβενείρ, η οποία δίνει 3.500. Επικοινώνησα και με τους τρεις. Η πρόταση είναι να κατακυρωθεί στην τρίτη προσφορά, που δίνει μεγαλύτερο αντίτιμο από και αυτό που είχε καθορίσει σαν τιμή εκκίνησης η Οικονομική Επιτροπή. Ο ίδιος δέχεται να προπληρώσει παρόλο που δεν ήταν και όλος στη Σύμβαση και ακόμα και έξι ενίκια προκειμένου να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του. Η πρόταση είναι να συνεχίσουμε με την εκμίσωση στο συγκεκριμένο. Πάμε σε απευθείας διαπραγμάτευση, γιατί υπήρχαν δυναγμόνες διαδικασίες και με τους όρους της Οικονομική Επιτροπής, που είχε καθοριστεί τον 7ο του 2019. Αν υπάρχουν ερωτήσεις, ο κύριος Μπέγκα σε γίνει. Έρωτης άλλος, η κυρία Τσουμάνια. Κανείς άλλος. Και ο κύριος Ζούμπας. Μπέγκα. Κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον για το συγκεκριμένο κατάστατο, το οποίο το γνωρίζω, υπάρχει και ένα κόστος αποκατάστασης. Δεν είναι. Είχε γίνει μια προσπάθεια από την πρωτική μας αρχή, το συγμαζέψαμε λίγο, αλλά επειδή γενικώς ήταν βανδαλισμένο, υπάρχει ένα κόστος αποκατάστασης. Αυτό ποιος το αναλαμβάνει? Στην επικοινωνία που είχα οι δύο από τους τρεις αναδόχους, εκτός του αναδόχου... Υποψήφιους εκμιστοτές, έχουν πει ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι. Έχουν κάνει μια πρόταση ότι θα θέλαν κάποιοι από αυτού να το αναλάβουμε εμείς, ιδιαίτερα σε παρεμβάσεις που θα μείνουν για μόνιμα, αλλά προτείνεται ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση να καταβάλλουν όλο το κόστος αποκατάστασης. Και το δεύτερο ρότιμα είναι ότι... προφανώς δεν μπαίνει και ένα θέμα. Το Δημοτικό Συμβουλείο προφανώς θα επιλέξει την πιο συμφέροντα προσφορά για το Δήμο με βάση του οικονομικού μέγεθους. Δεν έχουμε άλλα κριτήρια. Υπάρχουν όμως κάποιοι όροι διαχείρισης του ακυνήτου? Δηλαδή οι υποχρεώσεις, οι οποίες θα πορέουν την επόμενη μέρα από τη σύμβαση την οποία θα κάνουμε, είναι ξεκαταρρυμμένες ποιες υποχρεώσεις έχει απέναντι στο ακυνήτου ο εκμιστοτής? Καθοριστεί ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Καθορίζουν από τα τεπικά που έχει διάρκεια σύμβαση, ποιος επομίζεται τις προσθήκες στο κόστος προσθήκων που θα γιούνε, ότι οι μόνιμες εγκαταστάσεις παραμένουν εις όφελος του καταστήματος, ότι αν χρειάζεται κάποια επιπλέον αδειοδότηση θα επιβαρύνει τον εκμιστοτή. Όλοι αυτοί περιγράφονται στην Οικονομική Επιτροπή. Αν δείτε, σας έστειλα την απόφαση που λήθηκε την 3.40 του 18, 7 του 19, έφτασε στα μέλη σας τη Δευτέρα. Δεν ήταν στην πρόσθεση που στάληθηκε την 5η, αλλά τη Δευτέρα στάληθηκε και η Οικονομική Επιτροπή που καθορίζονται όλοι οι όροι. Και ήταν ομόφωνοι της προηγούμενης Οικονομική Επιτροπής. Από πότε έχει να μισθωθεί αυτό είναι η πρώτη ερώτηση και η δεύτερη. Επειδή είπατε στην τοποθέτησή σας ότι η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι να μισθωθεί στον ενδιαφερόμενο που προτείνει το υψηλότερο μίσθωμα. Στην εισήγηση που μας έχετε διανύμη λέει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει να δοθεί σε κάποιον από τους ενδιαφερόμενους ή να διορθωθεί ή να το ξεκαθαρίσετε ή θα ψηφίσουμε. Η εισήγηση είναι από η υπηρεσία. Η πρόταση του Αρμόδιου Αντιδημάρχου και με βάση τους όρους της Δημοκρασίας. Αν δείτε στην Δημοκρασία λέγαμε ότι κάθε διακριτή προσφορά που θα έχει διαφοροποιήσει πάνω από 50 ευρώ πηγαίνουμε πάντα σε αυτόν τον που προσφέρονται περισσότερο. Άρα λοιπόν εδώ πέρα η εισήγηση του Αρμόδιου Αντιδημάρχου είναι να πάμε σε αυτόν που προσφέρει τα 3.500 ευρώ και γι' αυτό το είπα. Η υπηρεσία προτείνει να εκμισθώσει, να εκμισθωθεί. Έχει μεγάλο χρονικό διάστημα, 10 χρόνια, 11 χρόνια. Μπορούσε να γίνει επειδή τον επισκέφτηκα το χώρο και είχα και συνάντηση και με την υποψήφια εκμισθότρια που ήθελε να το κάνει η αστίαση, η οποία έλεγε ότι θα αναλάβω όλο το κόστο των αδειοδοτήσεων, αλλά μπορούσε να γίνει. Συγκεκριμένα οι χρήσεις που απαγορεύονται δεν μπορεί να είναι γραφείο κηδιών, πήραν συγκεκριμένες, αλλά μπορούσε να γίνει. Υπάρχει και άγωνη διάγωνισμα και για αυτό πάμε στην απευθείας τώρα. Αυτός που μας δίνει το μεγαλύτερο μίστιο αναλαμβάνει και το πλήρους... Είπα όχι, είπες δύο στους τρεις από ό,τι άκουσα. Λοιπόν, δεν υπάρχει τοποθέτηση, τελειώσαν οι ερωτήσεις, ψηφίζουμε ομόφωνα. Ομόφωνα, λοιπόν, το τρίτο θέμα της ημέρας της διάταξης. Το τέταρτο θέμα είναι η έγκριση για τη σύνταξη ενός πορτοκόνου διοικητικής αποβολής για κάποιον συμπολίτη μας, ο οποίος έχει καταπατήσει τη δημοτική έκθεση. Κύριε Βάβα. Στην Ισήγη έχετε διαβάσει ότι ο κύριος Χαμίσης έχει καταπατήσει η έκταση του δίου που έχει περιέλθει στο δίου μας από την τοπική κοινότητα Κατσικά. Έχει ενημερωθεί από την υπηρεσία μας. Στην έκταση αυτή την οποία έχει περιέλθει η συνδιοκτησία του πατέρα του, είχε αναπτυχθεί μια κτινοτροφική μονάδα. Ο ίδιος μια αυθαίρετη κατασκευή μέσα στο 2019 κίνησε όλη τη διαδικασία της νομιμοποίησης πληρώνοντας και το αντίστοιχο κόστος. Παρ' όλο που υπήρχε αναζητήθηκε αν υπάρχει γιατί ισχυριζόταν ότι είχε παραχωρηθεί με απόφαση της τοπικής κοινότητας, δεν ευρέθηκε στα αρχεία του δίου μας. Ενημερώθηκε από την υπηρεσία, απεδέχθη και αποχώρησε. Μας έχει φέρει και βεβαίωση ότι έχει αποχωρήσει και το τοπικό συμβούλιο ξέρει ότι έχει αποχωρήσει. Πώς προήλθε το όλο θέμα. Υπήρξε μια καταγγελία από τον ιδιοκτή των δυο γειτονικών αγροτεμαχίων που καλλιεργεί Μελίσα ότι σε κάποια φάση μέσα στο καλοκαίρι έφερε μια αγιά λάδα. Ζήτησε, έγινε τη καταγγελία και λέει ότι ήταν καταπάτηση. Αποχώρησε, δέχεται τη διοικητική αποβολή και συνέχεια θα δει ο δήμος πώς θα του εκμεταλλευθεί. Υπάρχει αντίρρηση για αυτό το θέμα, αμόφανα. Το πέμπτο θέμα είναι η παραχώρηση χρήση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Κόντσικας στον Φυλαθλητικό Σύλλογο Κόνισσας. Ο Πολιτιστικός Σύλληγος θέλει να το λειτουργήσει ως χώρο βιβλιοθήκης και λογαφικού μουσείου για τα σχολεία που μπορεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρηθούν δωρεάν. Η πρόταση είναι να παραχωρηθεί δωρεάν. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, αμόφανα. Πέμπτο θέμα είναι η συνέχιση της μίωσης μισθωμάτων του Δημοτικού Νακινήτων έκτο. Έχουμε αποφασίσεις από παρελθόν για αυτό το θέμα πάλι. Σε αυτό το θέμα θα απέχει ο κύριος Πήχας για λογοκολλήματος. Στο έκτο θέμα για τη μίωση των νοκινήτων. Ο κύριος Βάμβας. Υπάρχουν και παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για μίωση στο 20% της τιμής του ενοικίου. Όλοι έχουν προσκομίσει και αποδεικτικά σε σχέση με τον τζιούρ τους ότι πραγματικά η κίνησή τους είναι πολύ πιο μειωμένη τα τελευταία πέντε χρόνια. Υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις και για το 2018 και το 2017 και το 2019. Επανερχόμαστε στο να διατηρηθεί η μίωση αυτής των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλιών. Πολύ σωστά, κυρία Τσίλη. Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε σημείωση είναι να μην δημιουργούν λιξυπρόθερους με τις οφειλές. Και οι τρεις τους πληρώνουν κανονικά, δεν υπάρχει οφειλή ούτε καν του τρέχοντος μήνα. Λυκιάδες, νησί και... Λοιπόν, ερώτηση ο κ. Μάντζος. Σχέση με αυτό που συζητιέται τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα ήθελα να ρωτήσω τον Ορμόδιο αντιδήμαρχο τα οποία έχουν ενοικεστεί από τον Δήμο προς ιδιότητες, επιχειρηματίες και δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις καταβολής των ενοικίων. Τι διαδικασία θα τηρθεί, γιατί μια τέτοια περίπτωση υπάρχει στην Παφρά. Υπάρχει ένα κατάστημα το οποίο είναι στο κακό του το χάλι, έχει ενοικεστεί. Για τους μισθωτές που οφείλουν στο δημομισθώματα. Και ανάλογες περιπτώσεις βέβαια υπάρχουν και σε άλλες δημοτομικές κοινότητες, όπου εκεί πέρα, ναι μεν εκπεταλεύονται τα περισσοκά στοιχεία του δήμου, δεν καταβάλουν τα ενοικία. Και μάλιστα ο προηγούμενος ενοικιαστής έχει αφήσει μια μεγάλη χρέωση προς το δήμο, δεν ξέρω μπορεί να μας την πιστωποιήσει ο πρώην αντιδήμαρχος, πάνω από 30.000 ευρώ. Δηλαδή, πού θα πάει αυτή η κατάσταση, δηλαδή θα νοικιάζουμε καταστήματα δημοτικά και δεν θα πληρωνόμαστε. Πρέπει να γίνεται δικητική αποβολή και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Κύριε Μάζιο, υπήρχε μια απόφαση που είχαμε πάρει στην Οικονομική Επιτροπή, πρέπει να είστε και εσείς ακόμη μέλος, όπου είχαμε αναθέσει, είχαμε καταγράψει ποιοι μιστοτές είναι ασυνεπίσπωσης της υποχρεώσεως προς το δήμο και είχαμε πάρει μια απόφαση που είχαμε κάνει σε συγκεκριμένους δικηγόρους να αναζητήσουν τα οφειλόμενα μισθόματα και αυτοί οι οποίοι δεν θα ανταποκριθούν να εκδιουχθούν. Κυνήθηκε αυτή η διαδικασία, προχώρησε, πάρα πολύ είχαν έρθει στις δύο προηγούμενες θρηθμίσεις και ρύθμισαν τα χρέη τους, που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να του κάνεις τίποτα, δεν μπορούσε να τον βιώξεις, αν είναι συνεπίστη η ρύθμιση. Άρα, η απόφαση αυτή είναι ενεργή, αν προτείνω στον κύριο Βάβα να την αναζητήσει, αν και να αναζητήσει και τους συγκεκριμένους δικηγόρους από το θμήμα ταμείου που το είχε χειριστεί τότε, αν κάποια από αυτούς δεν τυρούν πλέον τη ρύθμιση και πρέπει να βγουν έξω, είναι η μπάφρα, είναι τα μάρμαρα, είναι διάφορα καταστήματα, να κινηθεί, να ενεργοποιηθεί εκείνη η απόφαση και να πάμε να κάνουμε την πρέπεισα διαδικασία. Δεν διαφωνώ με αυτό που ανέφερε ο κ. Γιοντίτσας, αλλά υπάρχει το εξής θέμα. Αυτή η περίπτωση την οποία αναφέρει ο κ. Γιοντίτσας είναι πριν από τρία χρόνια, οπότε είχα αποχωρήσει από την Οικονομική Επιτροπή. Ναι μεν προβαίνουν στη διαδικασία της ρύθμισης, πληρώνουν την πρώτη ρύθμιση για να μην έχουν πρόβλημα και στη συνέχεια την ξεχνάνε. Πρέπει η διαδικασία αυτή να είναι διαρκής, ο έλεγχος θα πρέπει να είναι διαρκής. Βλέπετε ότι αν εντηρεί τη ρύθμιση θα πάμε στο δικαστήριο. Κύριε Βάβα. Να πω ότι είναι η μπάφρα, είναι τα μάρμαρα, ήδη αυτά τα δύο εξεπεράνε τις 70.000 ευρώ τα υιοφυλές τους. Στα μάρμαρα... Βασίλη. Στα μάρμαρα, ο προηγούμενος εκμεσοδοτής είχε εγκαταλείψει το κατάστημα, είχε ανοίξει σε άλλο χώρο, παρόλο που είχε κλειθεί από την Υπηρσένα να παραδώσει τα κλειδιά για να μην τρέχουν το αγνόι σε τρία χρόνια. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν και στη ρύθμιση την τελευταία που έλειξε 31.12.2019. Για αυτές δυο περιπτώσεις μάρμαρα και μπάφρα έχει κινηθεί η διαδικασία νομική. Σήμερα φύγανε επιστολές χθες μάλλον από το Διευντή οικονομικών υπηρεσιών και έχει ανατεθεί και στη νομική μας Υπηρσένα. Έχουμε οδηγήσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Η οφειλή είναι να είναι των 70.000 ευρώ. Λοιπόν, δοθήκαν οι εξηγήσεις. Ερώτησε ο κ. Παπαχρήστος. Επειδή το έθεσε και ο κ. Γιωτίτσας, υπήρχε αυτή η απόφαση. Εφαρμόστηκε έστω και σε έναν που να μην τήρησε δηλαδή τα συμφωνημένα, δηλαδή και πορεκολογικά, αν υπήρξε έστω και μία έξωση ας πούμε. Κάποιος, αλλά ξέρω ότι κάποιος από αυτούς έχει προχωρήσει ο δήμαρς σε μπλοκάρισμα του αφημίτους, έτσι ώστε να τους υποχρεώσουμε να έρθουν να δώσουν, είτε να ενταχθούν στη ρύθμιση, είτε να δούμε πώς άλλος θα μπορεί να γίνει. Κ. Κρυοχθή δεν το γνωρίζω. Λοιπόν, με την αποχή του κ. Πήχα, έτσι, ψηφίζεται το έκτο θέμα της ημέρειας αντιάταξης. Πάμε στο έβδομο. Αναζήτηση αχρυοσθέτους καταβληθειών των πουσών λόγω διορθωτικής πράξης από την ιδιοκτησία KαΤΑΔΕ, στο Δημοτομικό Σχέδιο Νέα Ζωής, κ. Βάβα. Ναι, υπάρχει μια διορθωτική πράξη για την ιδιοκτησία στο οικοδογμικό τετράγωνα, το συγκεκριμένο της Νέας Ζωής. Τα χρήματα είχαν καταβληθεί από το Δήμο. Υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να αναζητηθούν ως ασχερωστήτους καταβληθέντας στους συγκεκριμένους πολίτες και προτείνεται η συγκεκριμένη διαδικασία. Ψηφίζεται, μόφανα, το έβδομο θέμα. Ούκοτο θέμα είναι απόφαση για την παράταση της συμβάσεως μίστος της δημοτικό κοινήτου στα παλιά συφαγείας του δροσοχώρη. Κύριε Βάβα. Είναι μία μίστοση που είχε γίνει για έξι χρόνια. Η μίστοση έχει μερομή αλήξει στις 19, 3 του, του 20. Το τίμερο είναι πολύ χαμηλό γιατί είναι στο δημοτικό κοινό της δημοτικής κοινότητας δροσοχωρίας. Είναι ένα αγροτεμάχιο. Προτείνεται για άλλα έξι χρόνια με τους ίδιους όλους μίστοσες. 40 ευρώ με την αναπροσαρμογή την αιτήσεις. Λοιπόν, ομόφωνα το 8ο θέμα. 9ο θέμα αποζημίωστη στην κυρία Σεκοβέλου Ευγενία. Κύριε Βάβα. Είναι καθαρά ένα θέμα, ο συνταξιωδότης. Ομόφωνα λοιπόν και το 1ο θέμα. 10ο θέμα είναι, θα του εισηγηθεί ο κ. Λόλις, έγκριση δράσηου τουριστικής προβολής του Δήμου Ενιτούν για το 2020. Κύριε Λόλι. Κάθε χρόνο πρέπει... υπάρχει ένα πρόγραμμα δράσης τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννητών, το οποίο πρέπει να αποστέλεται, αφού εγκριθεί πρώτα από το Δημοτικό Συμβούλιο, στον ΕΟΤ για έγκριση, έτσι ώστε από εκεί και πέρα να μπορούμε να λειτουργούμε όλο το χρόνο για τις δράσεις τις οποίες θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Ζητώ από το σώμα την έγκριση των δράσεων τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννητών, όπως σας έχετε ενημερωθεί από την εισήγηση. Ερωτήσεις. Ποιοι θέλουν να ερωτήσουν, μισό λεπτό. Ο κ. Μπέκας και η κ. Καλογιάννη. Ο κ. Μπέκας και η κ. Καλογιάννη. Ο κ. Νάτσης και η κ. Τσουμάννη. Πέσσερες. Ερώτηση, κ. Μπέκας. Κύριε Αντιδήμαρχη, φαντάζομαι ότι είστε ενημερώς της εισήγησης, παρότι ως εισηγητής φέρετε υπρησιακό παράγοντας, αλλά φαντάζομαι είστε ενημερώς της εισήγησης. Λέτε, λοιπόν, στην τρίτη παράγραφο της εισήγησης το νέο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννητών με ορίζοντα πενταετίας αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πλάνου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, διάφορα, διάφορα, διάφορα, και φτάνεται σε ένα σημείο και λέει, το πρόγραμμα αυτό, λοιπόν, θα καθορίσει τη στρατηγική του Δήμου Ιωαννητών. Είναι όρος θα καθορίσει. Άρα αυτή τη στιγμή δεν έχετε καθορίσει προφανώς στρατηγική για την τουριστική προβολή και την τουριστική ανάπτυξη και έρχεστε και μας προτείνετε κάποιες δράσεις οι οποίες φαντάζουμε δύο πιθανότητες υπάρχουν ή βασίζονται στο δικό μας πρόγραμμα, το οποίο από ό,τι αντιλαμβάνουμε μάλλον δεν το αποδέχεστε και θέλετε να συντάξετε ένα καινούριο, ή δεν ξέρω ποια είναι αυτή η αυθαίρετη επιλογή αυτών των δράσεων. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η λογική λέει ότι πρώτα καταστρώνουμε το στρατηγικό σχέδιο και στη συνέχεια φέρνουμε τις δράσεις οι οποίες είναι αυτές που περιλαμβάνονται κάποιες από τις δράσεις οι οποίες περιλαμβάνονται μέσα σε αυτόν τον πενταετή στρατηγικό σχεδιασμό. Εδώ από ότι φαίνεται δεν έχετε καταστρώσει τον πενταετή στρατηγικό, λέτε θα καθορεί η στρατηγική των Δημοέννων και έρχεστε και μας λέτε κάποιες επιμέρους δράσεις, εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Η κυρία Καλογιάννη ερώτησε. Κύριε Δήμαρχε, επειδή είπατε ότι αυτό αποστέλετε και γράφτε και στην εισήγηση στον ΕΟΤ και στο Υπουργείο, στην περιφέρεια από ό,τι γνωρίζω και με βάζει το νόμο, μόνο τις εκθέσεις αποστέλουμε προκειμένου να εγκριθούν από τους φορείς αυτούς. Λοιπόν, ερωτήσεις. Θέλουμε να μας ενημερώσετε ποιες δράσεις συγκεκριμένα περιέχονται στο πλαίσιο διπλωματίας πόλεων. Δεύτερον, τι είναι η δημοσιογραφία, δεύτερον, τι είναι το shopping festival, τρίτον, με την υπαρήθμιση 493 του Οκτωβρίου 2019 απόφασής σας συγκροτήθηκε ενιαμελή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου με αντικείμενο εκτός των άλλων να επεξεργάζεται και να εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέματα Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης. Πρώτον, συνεδρίασε η Επιτροπή αυτή μέχρι σήμερα, δεύτερον, εισηγήθηκε συγκεκριμένες δράσεις, τρίτον, έχει εγκρίνει η Επιτροπή αυτή τις συζητούμενες σήμερα δράσεις βάσει της εισηγής σε όσα σας. Τέταρτο ερώτημα, με την υπαρήθμιση 834321511 απόφασής σας προβήκατε στην απευθείας ανάθεση της Γενικής Υπηρεσίας με τίτλο Υπηρεσίες Συμβούλου για την Τουριστική Ανάπτυξη του Δήμου Ανητών σε εξειδικευμένη εταιρεία με επεντάμενη διάρκεια. Ερωτήματα, γνωρίζει ο συγκεκριμένος Σύμβουλος τις προτεινόμενες σήμερα δράσεις, δεύτερον, συμφωνεί με αυτές, τρίτον, έχει προτείνει κάτι αναλλακτικό ή πρόσθετο ή διαφορετικό. Ευχαριστώ. Η κυρία Τσουμένε. Μια ενέδεια με την κυρία Χαλογιάννη. Επειδή ο Μουσσός Προϊπολογισμός της Τουριστικής Προβολής είπε ότι τη δράση η Διπλωματία Πόλεων θέλουμε να μας εξηγεί στα αναλυτικά τις δράσεις και τι περιλαμβάνει. Η δεύτερη είναι η συμμετοχή 5.000 ευρώ στη γιορτή Γαστρονομίας. Είναι η εκδήλωση για την οποία συμφωνήσαμε να παραχωρηθεί το Γιαννιώτικο Σαλόνι στο Επιμελητήριο. Να απαντήσω ο κ. Σατιδίμαρχος και μετά να το αποδηθούν οι συνάδελφοι. Να απαντήσω από όποιες... δεν θα πάω με τη σειρά των ατόμων που έκαναν τις ερωτήσεις. Θα απαντήσω στην κυρία Τσουμάνη. Δεν αφορά το Γιαννιώτικο Σαλόνι και αυτό το οποίο πραγματοποιεί το Επιμελητήριο. Είναι ένας κωδικός, είναι μια δράση η οποία θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν κάποιοι κωδικοί που αυτή τη στιγμή δεν είναι συγκεκριμένη η δράση η οποία θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχει ο κωδικός για γιορτή γαστρονομίας, όπως και παρακάτω που ρώτησε η κυρία Καλογιάννη για το Shopping Festival. Το Shopping Festival είναι δύο κωδικοί, αν θέλετε, που προϋπήρχαν και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και θα απαντήσω και στον κύριο Μπέγκα ότι ναι, πολλές δράσεις δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν πρέπει να αλλάξουν και υπάρχει μια συνέχεια των δράσεων. Ακολουθούμε αρκετές από τις προτάσεις ιδέες που υπήρξαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Υπήρξαν προσπάθειες πραγματικά εξωστρέφειας για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και δεν νομίζω να είναι ούτε παράλογο, αλλά και νομίζω ότι είναι το σωστό. Οι κωδικοί είναι συγκεκριμένοι και δεν διαφοροποιούνται εύκολα, όπως υπήρξε η ερώτηση για τη διπλωματία απόλεων και θα αναφερθώ σε λίγο και διάφορες άλλες δράσεις μπορώ να πω είναι κωδικοποιημένοι. Από εκεί και πέρα όμως είναι πώς θα στοχεύσει κάποιος, ας πούμε με τη διπλωματία απόλεων, τι στόχους θα βάλεις, ποιες πόλης στόχους μπορείς να βάλεις, έτσι ώστε από εκεί και πέρα να προχωρήσεις και να προβείς σε αυτή τη διαδικασία. Η διπλωματία απόλεων είναι κάτι το κοστοβόρο. Είναι μια διαδικασία που ή το αναθέτεις σε κάποιον εμπειρογνώμονα, συνήθως αυτό γίνεται και αναλαμβάνει, υπάρχουν οι μετακινήσεις φυσικά, υπάρχουν οι αίθουσες οι οποίοι πρέπει να νικιάζονται, έτσι ώστε εκεί να γίνεται η παρουσίαση του προϊόντος, το οποίο θα απευθύνεται σε τουριστικούς πράκτορες, του ροπερέιτορ, σε γενικά εμπλεκόμενους φορείς της πόλης, την οποία έχουμε εμείς στοχοποιήσει για συγκεκριμένο λόγο και λειτουργούμε αυτή τη διαδικασία που λέγεται διπλωματία απόλεων, έτσι είναι ο όρος. Αν θεωρώ ότι αυτό το ποσότο των 47.000 και σε συζητήσεις που είχα κάνει με τον κ. Ζέρβα, με ενημέρωσε και μου είπε ότι πιθανώς αυτό να μπορεί να καλύπτει μόνο τρεις επισκέψεις. Άρα γενικά είναι μια κοστοβόρα διαδικασία αλλά πολύ χρήσιμη διαδικασία. Ρώτησε η κ. Καλογιάννη για την Επιτροπή Τουρισμού. Ναι, υπάρχει η Επιτροπή Τουρισμού, ναι, έχει συγκληθεί η Επιτροπή Τουρισμού, ανταλλάχθηκαν απόψεις, εκεί αν θέλετε έτσι μας τίμησε και ο δήμαρχος με την παρουσία του στην πρώτη συνειδρίαση, μία μόνο συνειδρίαση πραγματοποιήθηκε, νομίζω μετά τα Θεοφάνια, κάπου τους 15 του Γενάρη, ανταλλάχθηκαν απόψεις, υπήρξε μια ενημέρωση από την πλευρά μας πως περίπου σκεφτόμαστε να κινηθούμε το πρώτο εξάμινο αυτού του έτους. Φυσικά όλες οι δράσεις είναι μέσα από συνενόηση με τον σύμβολο της τουριστικής ανάπτυξης. Είμαστε σε μία επαφή, μπορώ να πω καθημερινά. Δεν θυμάμαι άλλες ερωτήσεις. Είναι κάτι το οποίο έτσι μου έχει διαφύγει. Κύριε Καλογιάννη, πείτε μου για το Shopping Festival. Είναι ένας κωδικός πάλι ο οποίος προϋπήρχε και είναι αυτό που λέμε οι λευκές νύχτες. Δηλαδή πήγε να πραγματοποιηθεί πέρυσι αυτή η δράση στην πόλη, αλλά δεν ξέρω γιατί τελικά δεν ευόδωσε όλη τη διαδικασία. Από ό,τι έχω ακούσει, μάλλον κάποιοι φορείς, οι εμπλεκόμενοι φορείς, δεν συμφώνησαν και τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Είναι όμως μία δράση που πιθανώς να κάνουμε χρήση. Κάτι άλλο? Δύο ερωτήσεις, λογματικά ο κ. Τίτσας και ο κ. Λαδιάς. Κύριε Δημαρχε, η διπλωματία πόλεων που αναφέρατε και πριν, επειδή όπως και εσείς είπατε, χρειάζεται μία αρκετά μεγάλη διαδικασία οργάνωσης αυτών των roadshows, να το πω έτσι. Υπάρχει αυτή τη στιγμή από τη δημοτική αρχή κάποια απόφαση ως προς το σε ποιες πόλεις θα πάμε και με βάση ποια κριτήρια καθορίστηκε αυτή η απόφαση. Να σας θέσω μόνο ότι υπάρχει μία μελέτη του INSETE που αφορά την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντου στην περιφέρεια Ιπείρου για το 2018, όπου κάνει προτάσεις για τις δινητικές αγορές για την πόλη του Ιωαννίνου. Αν θέλετε ρίξτες μία ματιά, άλλα να μας απαντήσετε αν έχουν καθοριστεί τα ταξίδια αυτά. Και το Δαδιά. Διαβάζω τον τύπο κύριε Δήμαρχε και λέτε ότι θα αξιοποιήσετε το μοντέλο τουριστικής προβολής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα το ακολουθήσετε, θα το υιοθετήσετε. Λέω διαβάζοντας τον τύπο λέτε ότι ο δήμος μας θα ακολουθήσει, θα αξιοποιήσει το μοντέλο τουριστικής προβολής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα περίμενα από σας να μας πείτε ποιο είναι αυτό το μοντέλο, ποιο είναι αυτό το Master Plan, να το πω έτσι, δεν ξέρω πώς να το εκφράσω. Και από εκεί και πέρα να μας πείτε για τις δράσεις, να μας πείτε το γενικό σχεδιασμό, πώς οραματίζεστε αυτή την προβολή. Κύριε Ρόλια. Κύριε Γιωτίτσα, δεν έχουμε ακόμη επιλέξει προορισμούς πόλης για τη διμλωματία πόλεων. Το πρώτο εξάμενο, θα ήθελα να ενημερώσω και το σώμα, θα κινηθούμε περισσότερο στις γειτονικές αγορές, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια αύξηση των οδικών ροών, γιατί θεωρούμε με τους καινούργιους εθνικούς και ευρωπαϊκούς άξονες, μπορούμε να πείσουμε τους γείτονές μας ότι πραγματικά είναι ένας ελκυστικός προορισμός στα Γιάννενα, έστω για ολιγοήμερες διακοπές. Σίγουρα θα γίνει μια διαβούλευση, σας ευχαριστώ για την ενημέρωση σχετικά με την περιφέρεια, αλλά σίγουρα ακόμη δεν έχουμε επιλέξει πόλεις. Θεωρώ ότι και με μια συζήτηση που έχω κάνει με τον σύμβολο της τουριστικής ανάπτυξης, θα κινηθούμε Δυτική Ευρώπη, πιθανώς Γαλλία, δεν θυμάμαι τώρα, είναι άλλες δύο χώρες, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως είπατε και εσείς, επειδή είναι κοστοφόρα όλη αυτή η διαδικασία, πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και στοχευμένοι. Τοποθετής για αυτό το θέμα ο κ. Μπέγκας, άλλος, κ. Καλογιάννα, κ. Νάτσης. Όχι, όχι, πρόεδρε, για μας τοποθέτηση ο κ. Σιούτης και εγώ δευτερολογία. Ο κ. Μπέγκας, ο κ. Σιούτης, ο κ. Νάτσης, η κ. Τσουμάνη και ο κ. Πατσούρες, μάλλον οι κεφαλές πρώτα και μετά ο κ. Σιούτης. Λοιπόν, κ. Μπέγκα. Μιλώντας την εσήγηση που μας ήρθε στα χέρια από τη Δημοτική Αρχή, πραγματικά, έπρεπε να αναφερθώ, κ. Δημαρχέ, σε αυτές τις δύο πολύ χαρακτηριστικές εφράσεις, μιλώντας για κάποιο νέο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Ιονητών, που θα καθορίσει τη στρατηγή του Δήμου Ιονητών, και να βάλω αυτό το λογικό ερώτημα της λογικής ανατροπής μιας ορθής διαδικασίας, αν τελικά έχετε σκοπό να συντάξετε ένα νέο επενταειτές σχέδιο. Χαίρομαι, βέβαια, γιατί μετά το ερώτημα μου απαντήσατε ότι ναι, το σχέδιο το οποίο έχετε συντάξει εσείς, σαν προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έχει σημαντικά πράγματα και πάνω σε αυτά βασιζόμαστε και προτείνουμε τις φωτεινές πρώτες δράσεις. Αλλά, λοιπόν, από ό,τι αντιλαμβάνουμε θα επιδείξετε ένα σχετικό σεβασμό στον Πόρα πολύ σοβαρό σχεδιασμό που έκανε η δική μας Δημοτική Αρχή, και σε απόδειξη αυτού είναι οι πρώτες δράσεις τις οποίες παρουσιάζεται σήμερα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκείνο το οποίο έχει σημασία να υπενθυμίσω είναι ότι και εμείς σαν Δημοτική Αρχή προφανώς ζητήσαμε τη συνεργασία εξειδικευμένων Συμβούλων και καλά κάνετε και ζητάτε τη συνεργασία εξειδικευμένων Συμβούλων, βέβαια σε μια τελείως διαφορετική λογική. Εμείς ζητήσαμε εξειδικευμένους Συμβούλους ανατομέα εξειδίκευσης, ως παραδείγμα τος χάρη, ένα Σύμβουλο είχαμε για να κάνουμε το brand name της πόλης, ένα Σύμβουλος για το συναδριακό τουρισμό, ένα Σύμβουλος για τις αγορές τόκους και τα λοιπά. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσετε να κρατάτε αυτή την τακτική. Και την ίδια ώρα βέβαια διαβουλευθήκαμε τις προτάσεις των Συμβούλων και συζητούσαμε δυναμικά τις συζητάσεις των Συμβούλων με όλους τους φορείς της πόλης, απ' τη Μητρόπολη, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, μέχρι τους επαγγελματίες της πόλης και θεωρώ ότι αυτό που παρουσιάσαμε σαν πενταετές πρόγραμμα την προηγούμενη φορά ήταν ένα προϊόν και με τους πολίτες αυτής της πόλης, μέχρι και παρουσιάσαμε και δημοσίως το σχεδιασμό μας και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα πάρα πολύ σιβωρά αποτέλεσμα με βασικό χαρακτηριστικό μια γενικότερη πολιτική επιλογή της δικαιογικής μας αρχής. Οι αποφάσεις των σοβαράς αισθήματα να είναι προϊόν συνεργασιών, διαβουλεύσεων με τους φορείς, οι οποίοι αξίζει να καταθέσουν την άποψή τους και στη συνέχεια να κάνουμε μία ώσμα σε όλων αυτών των προτάσεων και να καταλήξουμε σε ένα σοβαρό σχεδιασμό. Άρα λοιπόν σας προτείνω μη προχωράτε μονομερώς τίποτε, συνεχίστε αυτή τη λογική, συνεργαστείτε με τους εξεδικευμένους φορείς, συνεργαστείτε με τους ανθρώπους, τους επαγγελματίες του τουρισμού για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και νομίζω ότι αυτό καταφέραμε να κάνουμε, πατήστε πάνω στη δική μας δουλειά, ίσως αφήστε τη δική μας δουλειά να τρέξει γιατί έχει πάρει μία ροή και νομίζω ότι μπορεί να πάει εκεί παραπέρα. Άρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι οι σημερινές προτάσεις βασίζονται στο δικό μας σχεδιασμό. Βέβαια υποθέτω ότι θα περιμένουμε κάποια στιγμή αφού το αναφέρετε και τον δικό σας ολοκληρωμένο σχεδιασμό, να τον ακούσουμε, να τον συζητήσουμε, να τον διαβολευτεί ο τόπος κλπ. Έχω πραγματικά μία απορία σχετικά με το επιμέρους κονδύλιο των 20.000 ευρώ που αναφέρεσαι στα εξειδικευμένα τουριστικά έντυπα. Καλά θα είναι να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα εξειδικευμένα τουριστικά έντυπα. Όπως και ένα προβληματισμό σε σχέση με το τελευταίο κονδύλιο των 10.000 ευρώ προμήθεια εφορμουγής τουριστικής προσβολής για το νησί με προτεινόμενες διαδρομές και ηλεκτρονική ξενάγη σε ένα διαδρομή και μάλιστα κρατάω έντονη συμπιφλάγηση του σεικημένου κονδύλιου, το θεωρώ πάρα πολύ μεγάλο. Ο σχεδιασμός αυτός θα έπρεπε να γίνει για 2, 3 πιθανά και 4 τοπόσιμα σημαντικά. Θα έπρεπε να είναι νησί, κάστρο, σπήλιο πιθανά. Μπορούμε να βρούμε κάποιο τοπόσιμα, θεωρώ πολύ μεγάλο τοποσσό και υπάρχουν πολλές ελεύθερες αυτή τη στιγμή εφαρμογές στο Google που οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν πολύ καλές πληροφορίες για τον τουριστικό προορισμό για ένα και για εξειδικευμένα σημεία. Άρα, διατηρώ μια μεγάλη επιφίλεξη, το θεωρώ πολύ μεγάλο αυτό το ποσό και μια επιφίλαξη όσο το περιεχόμενο, όχι το ποσό, των φυλαδίων. Τέλος, θα σας κάνω μια παρατήρηση. Από ότι ξέρω ότι έχετε επιλέξει να πάτε σε δύο εκθέσεις στο Λονδίνο και στο Βερολίνο. Υπάρχει η εμπειρία των δύο αυτών εκθέσεων και σας λέω ότι είναι λάθος επιλογή αν δεν έχετε φροντίσει εκ των ποτέρων για τις συγκεκριμένες εκθέσεις επειδή πήγαμε μία φορά και δεν το ξανακάναμε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου να διασφαλίσετε τις B2B συναντήσεις. Αυτές οι δύο εκθέσεις, ο κ. Σούδης μπορεί να μιλήσει για το συγκεκριμένο γιατί είναι και επαγγελματίας του κλάδου. Αυτές τις δύο συγκεκριμένες εκθέσεις είναι τζάμπα κόπος και τζάμπα έξοδα εάν εκ των ποτέρων δεν έχετε διασφαλίσει τις συνεργασίες B2B των επαγγελματιών του κλάδου. Εμπλουτίστε τις συμμετοχές στα ταξίδια που κάνετε στο εξωτερικό. Εμείς παίρναμε μαζί μας εκπροσώπους στο μόνο ταξίδι, στον πολίτευση, αλλά αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, σας το λέω, δεν θέλω να ταξιδέψω άλλο, εσάς αδημαρχός και θα ταξιδέψω και σε φυσικό πρόσωπο. Τους φορείς, τα επιμελητήρια, την Ένωση Ξενοδόχων, να τους έχετε δίπλα σας σε αυτές τις εξορμήσεις. Είναι σημαντικό να είναι οι επαγγελματίες του κλάδου δίπλα σας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τέλος, επειδή μιλήσατε για υποδομές, συνεχίστε τη σημαντική προσπάθεια που κάναμε σαν δημοτική αρχή για τη λειτουργική αναβάθμιση του αερομείου Ιωαννίνων. Καλή η οδική άξοντας, αλλά οι πύλες μας στο εξωτερικό είναι τα αεροδρόμια. Σε πολλά επίπεδα, όχι μόνο τον τουρισμό. Κάναμε μια σπουδαία προσπάθεια, γίναμε μπροστάριδες μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας για τη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Συνεχίστε αυτή την προσπάθεια. Στο τέλος. Να δώσουμε τον λόγο στον Παράδεισο Καλογιάννη και στον κ. Σούτη τώρα. Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Διαβάζοντας την εισήγηση για την έγκριση των δράσεων της τουριστικής προβολής του Δήμου Ιωαννητών για το έτος 2020, είναι έγδυλο ότι αυτή στηρίστησε ένα γενικό περίγραμμα δράσεων χωρίς συγκεκριμένη στόχευση αναφορικά με την τουριστική προβολή του Δήμου μας. Για εμάς, ωστόσο, το θέμα της τουριστικής προώθησης επιτάσσει την συνδιαμόρφωση ενός ειδικού οδικού χάρτη που στόχο θα έχει τη συνολική ανάπτυξη του Δήμου μας. Η ανάπτυξη μιας ισχυρής ταυτότητας που θα τονίζει τη μοναδικότητα του Δήμου Ιωαννητών, την ιστορική του διαδρομή ανα τους αιώνες και τις επιλογές πολλαπλών δράσεων και εμπειριών προσφέρει στις επισκέψεις του, θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο στόχο της τουριστικής προβολής της περιοχής μας. Η αύξηση των επισκεπτών, ιδίως τους μήνες εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου, θα πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμη βασικό πυλώνα μαζί με την αύξηση των μερήσιων επισκεπτών και την ενθάρισή τους να δαπανήσουν περισσότερο χρόνο και χρήμα στην πόλη μας. Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και ανάπτυξη ενός ισχυρού destination brand. Επίσης, είναι απαραίτητες στοχευμένες επαφές με τις τουριστικές αγορές. Φυσικά, και δεν θα πρέπει να παραμερίσουμε την επένδυση στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Για το 2020, οι τουριστικοί στόχοι στους οποίους ο δήμονος θα πρέπει να θέσει, οφείλουν να είναι συγκεκριμένοι και εφικτοί. Ενδεικτικά, σημειώνουμε τους εξής. Πρώτον, τη συμμετοχή μας σε συγκεκριμένες τουριστικές εκθέσεις και τις προσωπικές συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες που ειδικεύονται στον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό, στους τομείς της αναψυχής, των ελλαγτικών μορφών τουρισμού, της γαστρονομίας, των συναιδριών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλους. Δεύτερον, συναντήσουμε την ηγεσία του Υπουργείου τουρισμού και του ΕΟΤ. Τρίτον, διοργάνωση ταξιδιών εξυκείωσης FamTrips για συγκεκριμένους τουριστικούς πράκτορες που στις συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται B2B συναντήσεις με τους επιχειρηματίες του Δήμου μας. Τέταρτον, προετοιμασία και υλοποίηση PressTrips με δημοσιογράφους εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων, μπλοκέρς και ταξιδιωτικούς πράκτορες, ώστε να συμπεριφθούν τα Ιωάννα στα εκτενοί αφιερώματα που θα κάνουν. Πέμπτον, υλοποίηση επαφών με ελληνικές και ξένες αεροπορικές στερείες με σκοπό την επίτευξη συμφωνιών ώστε να ενταχθεί το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων στο τουριστικό τους έργο. Επίσης, προτείνουμε τη μη συμμετοχή μας σε κάποιες αχριαστές εκθέσεις και με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε να προκηρύξουμε διεθνή διαγωνισμό για την επιδότηση αεροπορικών θέσεων για νέους προορισμούς στόχους του Δήμου μας από και προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε άμεσα και αποτελεσματικά να προσελκίσουμε επισκέπτες από πολλές χώρες. Έκτον, εκτενείς και συνεχόμενες επαφές προώθησης, προβολής και συνεργασιών με τα Γενικά Προξενία και τις Πρεσβείες, τα Επιμελητήρια, τα Πενεσογενικά Εδρύματα της Ελλάδος και του Εξωτερικού, καθώς και τα μεγάλα ιατρικά κέντρα της χώρας μας. Έβδομον, διεκδικήσεις διεθνών συνέδριων, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη συμμετοχή μας στις συνδριακές εκθέσεις της Βαρκελώνης και της Φραγκφούρτης. Την σύσταση επιτροπής διεκδίκησης μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και τη δημιουργία φιν μόρφης για την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. Ένατον, τη δημιουργία ενός ημερολογίου εκδηλώσεων μέσα στο σελίδας online yearly events calendar για την προώθηση των εκδηλώσεων της πόλης με παράλληλη σύνδεση του με τα στήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως στο στρατογικό σας σχέδιο και κατεπέκταση χρηματοδότησή του είναι αναγκαίο να είναι συγκεκριμένο και να εστιάζεις πραγματικές ανάγκες προσέλκυσης των αγορών στόχων και επισκεπτών στην περιοχή μας μετά από διαβούλευση με ειδικούς συμβούλους και φορείς του τουρισμού. Η εισήγης λοιπόν των δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι απαραίτητη να είναι στοχευμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανάγκες και να μην αποτελεί μια σφαιρική προσέγγιση. Για να επιτευθούν όλα αυτά προϋπόδεις για διαμόρφωση μιας εμπεριστατωμένης πρότασης είναι σαφώς η έρευνα. Μια έρευνα που θα δίνει στοιχεία για το προφίλ, την ηλικία, την εθνικότητα, τις στάσεις, την επανεληψιμότητα, τη μέση-ειδιάρκεια παραμονών καθώς και τις συσπράξεις ανεπισκέπτες στην περιοχή μας. Επίσης, το ανθρώπινο δυναμικό που θα ασχοληθεί με το συντονισμό αυτών των δράσεων, συνεργασία με τους τοπικούς φορείες και τους επαγγελματικούς τουρισμού, είναι ανάγκη να είναι καταρτισμένο. Εν κατά κλίδι, ο σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους που προσδιορίζουν το τουριστικό σύστημα όπως είναι. Οι αγορές ζήτησης νέων τουριστικών υπηρεσιών, τα τμήματα πελατίας, την τουριστική υποδομή, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τους φυσικούς και ιστορικούς πόρους, τα αξιοθέατα κι άλλα. Οι υπεύθυνοι χάραξης του στρατηγικού σχεδιασμού θα πρέπει εξ αρχής να γνωρίζουν ποια είναι η φιστάμενη τουριστική δραστηριότητα και μετά να διερευνήσουν και να προτείνουν προγραμματικές δράσεις για τον τουρισμό στο δήμο μας. Για αυτόν τον λόγο εμείς προτείνουμε πρώτον τη δημιουργία οργανισμού προβολής και προώθησης τουρισμού στα πρότυπο του οργανισμού προώθησης χαλκιδικής. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο τρεις τέτοιοι οργανισμοί στη Ρόδο, στη Δυτική Μακεδονία και στη Χαλκιδική. Ο οργανισμός αυτός θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα συνεισφέρουν κονδύλια, η περιφέρεια, οι δήμοι, το επιμελητήριο, οι ενώσεις ξενοδόχων, οι ομοσπονδίες νεκιαζωμένων δωματίων, τα σωματεία εστίας και άλλοι. Για να επιτεθεί όμως αυτός ο στόχος θα πρέπει να τροποποιηθεί ο καλλικράτης και να δοθεί δυνατότητα στους δήμους ή στις περιφέρειες δημιουργίας ένα τέτοιου οργανισμού. Δεύτερον, να επανασυσταθεί η άτοπη τουριστική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι περιφέρειοι Επίρου, ο δήμος Ιωαννητών, το επιμελητήριο Ιωαννίνων, Μητρόπολη Ιωαννίνων και ενός ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το παραγωγόμενο έργο αυτής της επιτροπής είχε θετικά αποτελέσματα για την περιοχή μας. Τέλος, αν δεν σε κανοποιούν οι παραπάνω προτάσεις που είναι κυβέλτιστες, προτείνουμε να προκηρήξετε άμεσα ένα διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση εταιριών ειδικών σε θέματα στατικικού μάρκετινγκ και επικοινωνίας. Σας ευχαριστώ. Φυσικά δεν μπορεί να βγάλει τα απαιτούμενα αυτή η συζήτηση, αλλά όσο δεν θα έχουμε μια τεκμηριωμένη εισήγηση για τα διάφορα θέματα θα ανακαζόμαστε να κάνουμε αυτές του είδους τις συζητήσεις. Θα ξεκινήσω λοιπόν επειδή ακούστηκαν και αρκετά. Έχω ένα αίτημα από το νησί. Στην πλατεία του νησιού έξω από το σχολείο υπήρχε μια πινακίδα η οποία είχε όλα τα αξιοθέατα να το πω έτσι του νησιού και οι ξεναγοί μαζεύανε εκεί τα γκρουπ και τους εξηγούσανε και είχανε μία εικόνα σφαιρική τι θα επισκεφθούν ή που θα πάνε. Αυτή έχει καταστραφή και ζητάνε να την αποκαταστήσουμε. Με αυτό θέλω να πω ότι υπάρχουν τα σχέδια, υπάρχει και το άμεσο και υπάρχει και η απόδειξη κατά πόσο μπορούμε να λειτουργούμε άμεσα και να λύνουμε κάποια προβλήματα με 500 ευρώ να το πω έτσι, το οποίο όμως από τι φαίνεται είναι ουσιαστικό και λειτουργικό. Όσον αφορά τώρα την συνολική πολιτική για τον τουρισμό, εμείς πάντα πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να είναι υπερτιμημένο το θέμα. Βλέπετε τώρα και τι κινδύνους υπάρχουν με όλα αυτά που γίνονται. Πρέπει να έχει τη σωστή του θέση στην ανάπτυξη της πόλης συνολικά. Είναι και ενδιαφέρον λοιπόν ότι πρέπει να έχουμε μια πολιτική και στο θέμα του τουρισμού η οποία όμως πρέπει να έχει στόχους. Να ξέρουμε τι πράγμα συζητάμε. Δηλαδή πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε τόσους και θέλουμε τόσους. Ότι θέλουμε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα, θέλουμε να αυξηθούν οι διανοιχτερεύσεις. Πόσο είναι και πού θέλουμε να πάμε. Μέσω από ποιους τρόπους θα το πετύχουμε αυτό. Δεν πρέπει να έχουμε κάποιους στόχους. Συζητάμε στον αέρα κάθε φορά γενικώς ρίχνοντας ιδέες. Γιατί είμαστε σε καλή περίοδο που όλα πάνε και όλοι βγαίνουμε ευχαριστημένοι. Ακόμα και τα στοιχεία δεν τα αξιοποιείς. Αυξήθηκαν οι επισκέψεις, μειώθηκαν οι διανοιχτερεύσεις. Λογικό είναι. Όταν ανοίγει η Ιώνια και σου αφέρνει στα 4 εκατομμύρια της Αθήνας και έχει την ευκολία να έρθει πιο εύκολα ο άλλος είναι και πιο εύκολο να φύγει να μην διανοιχτερεύσει. Εδώ όμως πρέπει να γίνει μια αποτίμηση. Η Εγνατία πότε κουράστηκε η Θεσσαλονίκη και η Δυτική Μακεδονία. Τι στοιχεία μας έχει δώσει ότι είχαμε ένα boom και μετά τι έγινε. Τι θα γίνει με την Ιώνια. Τι θα προβλέψουμε λοιπόν. Σε ποιους τομείς πρέπει να αναπτύξουμε τη δράση μας, όχι γενικά προβολή και λοιπά. Από πού θα πετύχουμε την αύξηση της επισκέπτης βιώτητας. Πώς θα απευθυνθούμε στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και στη Μακεδονία που έρχονται σε μία ώρα και σε δύο. Πώς θα απευθυνθούμε σε αυτόν που θέλει να διανοιχτερεύσει και θέλουμε να το αυξήσουμε. Τι τομείς πρέπει να αναπτύξουμε συνολικά στην Πόλη, πέρα από αυτούς, η συνεργασία με τους επαγγελματίες. Είναι θετικό πράγμα. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι η πολιτική η συνολική της Πόλης. Πολλές φορές εμείς μπορεί να έχουμε μια διαφορετική άποψη. Θέλουμε να αναπτύξουμε, να το πω, άλλους τομείς και όχι μόνο τη διανοιχτέρευση ή τη γαστρονομία να το πω έτσι σε εισαγωγικά. Άρα, για να διαμορφώσεις μια πολιτική, πρέπει να τα δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και το βασικό, να έχουμε μέτρο το οποίο μπορεί να αξιολογείται κάθε χρόνο, το οποίο λέει είχαμε βάλει στόχο, άφηξε 20%, δεν το πετύχαμε. Γιατί ήταν λάθος, πρέπει να στραφούμε αλλού, πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο. Όσον αφορά τώρα, για να μην μακρηγορώ και δεν θέλω ας πούμε να σας τρώω την ώρα, όλοι είμαστε κουρασμένοι, για την εισήγηση. Ξέρετε ότι αυτό εδώ είναι 118.000 ευρώ είναι αυτά. Είναι λίγα. Πολιτική ολόκληρη εγκαστό τουρισμό με 118.000. Απλώς το έχουμε βάλει τώρα λίγο εδώ πέρα και λέμε περίπου τι προβλέπουμε ότι θα έχουμε αυτά τα έξοδα αυτούς τους κωδικούς, γράψε τα εκεί πέρα να υπάρχουν, αν δεν πάει εκεί θα πάει παραδίπλα. Η εισήγηση βέβαια κακός, γιατί φανταστείτε τώρα να τα λάβουμε σοβαρά υπόψε, αναζητά και εφαρμόζει νέες τουριστικές πρακτικές για την προβολή του προορισμού. Τι νέες πρακτικές για την προβολή του τουρισμού τα φυλάδια, τι δηλαδή. Αυτά είναι κλασικά πράγματα που γίνονται. Τα συνέδρια, οι ημερίδες, δεν είναι νέες μορφές, να το πω έτσι, που να το αιτιολόγουν. Τέλος πάντων θα ξεπερνάμε. Ότι είναι ορισμένα μέτρα τα οποία γίνονται. Θέλω να σημειώσω όσον αφορά και την τοποθέτηση του κυρίου Μπέγκα. Υπάρχει αρκετά σήμερα για την πολιτική του δήμου στον τουρισμό τα οποία δεν τα είχαμε καταλάβει ούτε την προηγούμενη περίοδο. Και είναι δικιά σας ευθύνη, θα το επαναφέρω το θέμα, όπως έλεγα και σε αυτό, για όλα τα θέματα της πολιτικής. Εάν θα με ρωτήσει κάποιος, ποια είναι η πολιτική του δήμου για τον τουρισμό, πρέπει να μας την πείτε. Να ξέρω να μπορώ να την πω με δέκα λόγια. Είτε σε έναν δημότη, είτε σε έναν τουροπερέτερο, ή σε κάποιον που θα συναντήσω στην Αθήνα να του πω. Η πολιτική του δήμου είναι αυτή, άσχετα συμφωνώ, διαφωνώ. Αλλά πρέπει κάπως να την περιγράψουμε γενικώς, επισκεψιμότητα, ανάπτυξη του θρησκευτικού, ανάπτυξη του άλλου, ανάπτυξη του άλλου. Αλλά πρέπει κάπου να έχουμε κάποιους στόχους, κάτι να του πούμε του άλλου με σαφήνια τι επιδιώκουμε. Και τώρα αυτά εδώ πέντε χιλιάδες εδώ, δύο χιλιάδες εκεί, τρισίμισι χιλιάδες εκεί, είναι δηλαδή στην ουσία μια πρόβλεψη να το πω, γιατί δεν είναι καν προϋπολογισμός, γιατί και στον προϋπολογισμό μπορεί να τα έχουμε αυτά και να εφαίνονται σε κωδικούς με απόλυτη σαφήνια. Άρα λοιπόν, μάλλον δεν συζητάμε καλά όλα αυτά τα θέματα και πρέπει να επανέρθουμε και βοηθήστε μας να βοηθήσουμε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Τσουμάνα. Να πω εγώ στον κύριο Νάτση, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι σαφής η πολιτική του Δήμου για τον τουρισμό και για την προβολή και το ξέρει ο κύριος Νάτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοτική Ακροχή το ξέρει. Και το λέω αυτό γιατί η πολιτική του Δήμου για την τουριστική προβολή εντάστοι στον περιφερειακό σχεδιασμό για τον τουρισμό δεν είναι αποσπασμένη και είναι λογικό. Και το βασικό που είναι πεντακάθαρο σήμερα είναι ότι η τουριστική προβολή συζητιέται γιατί ως εμπόρευμα, ότι ο τουρισμός είναι ένα εμπόρευμα και μάλιστα ένα εμπόρευμα για λίγους με πολλά λεφτά, υψηλούων εισοδημάτων και καμία σχέση δεν έχει με αυτό τουλάχιστον που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως αναψυχή για τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Γιατί αν συζητούσαμε αυτό, δεν θα συζητούσαμε πόσο πιο γρήγορα φτάνουν οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικοί και οι Πατρινοί εδώ, αλλά ότι για να φτάσουν θέλουν 200-300 ευρώ πηγενέλα και είναι ο μισός τους μισθός και δεν μπορούν να φτάσουν. Για το ότι οι Γιαννιώτες δεν πάνε ούτε πέντε μέρες το χρόνο διακοπές, για το ότι σχέδιο για να υπάρχει αναψυχή για τους Γιαννιώτες δεν υπάρχει ούτε για τον ελληνικό λαό, αλλά υπάρχουν παχυλά ποσά για tour operators, δηλαδή εκπροσώπους πολυεθνικών ομήλων που θα σπρώξουν το τουριστικό εμπόρευμα. Και ο περιφερειακός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός του Δήμου δεν είναι καινούριος. Συνεχίζει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η αρχή, τον ιατρικό τουρισμό, το θρησκευτικό τουρισμό και το συναιδριακό τουρισμό, που βεβαίως βοηθάει και στηρίζει μεγάλους ξενοδοχιακούς ομήλους, αλλά ούτε καν τον αυτοαπασχολούμενο ή μικρό ξενοδόχο, πως να το πω, του κλάδου, που φυσικά δεν υπάρχει σε κανένα μεγάλο ξενοδοχείο εργαζόμενος με ένσιμα πλήρη και μισθό. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είναι πολλά τα χρήματα που δίνονται. Αυτά, λέω, εγώ ξέρω, αυτά είναι γνωστά στην κοινωνία. Δεν λέω κάτι καινούργιο είναι γνωστά. Πείτε το λίγο στο μικρόφωνο, καταρχήν, κύριε Δήμαρχε, να καταγράφετε τι μου λέτε. Καταλαβαίνετε τι λέτε. Πρέπει να καταλαβαίνουμε και τι λέμε, γιατί μιλάμε και για την επαγγελματική υπόσταση κάποιου. Στη μόνιμη βάση περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου... Κακώς δεν διακόπτουνε, κύριε Τσουμάνη, τώρα. Κύριε Τσουμάνη, συνεχίστε. Αυτά που λέω εγώ τα ξέρουν οι πάντες στα Γιάννενα. Αν κάποιοι ενοχλούνται, προφανώς γιατί υλοποιούν και συγκεκριμένοι πολιτικοί ενοχλούνται. Βρείτε έναν λοιπόν εργαζόμενο ξενοδοχοειπάλληλο που να παίρνει 25 ένσιμα και πάνω από 500-600 ευρώ μισθό. Βρείτε έναν να μας τον φέρετε, δυο-τρεις και λέω για ομίλους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ξέρετε κάτι, δήμαρχε, αν μου επιτρέπετε. Δεν αντιλαμβάνομαι την ειρωνία σας, ειλικρινά. Δεν την αντιλαμβάνομαι. Λοιπόν, αν εγώ καταλαβαίνω και αν είμαι σοβαρή, που λέω και προσβάλλω τον κύριο Σιούτη, αυτό λέτε. Παρακαλώ, πείτε μου. Είμαστε για την επαγγελματική υπόσταση μελών του σώματος. Είναι σαν να μιλάω για την επαγγελματική επάρκειά σας ή του οποιοδήποτε άλλο και χρειάζεται μια προσοχή. Δεν είπα τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Δεν είναι καθόλου κρυφό ότι και στους γιατρούς υπάρχουν κακοί γιατροί και στους δικηγόρους υπάρχουν κακοί δικηγόροι και αν θέλετε να προσωποποιείτε είναι η δική σας επιλογή. Εγώ γνωρίζω πάρα πολύ καλά και λέω με πλήρη ευθύνη και πλήρη συνέσθηση ότι η Μονοπολιακή Όμιλη και η Μεγάλη Ξενοδοχιακή Όμιλη αυτό συμβαίνει και στα Γιάννενα και δεν υπάρχει ούτε πέτρα που να μην το ξέρει αυτό. Αν έχει επαφή με αυτούς που δουλεύουν στον κλάδο και με τους επαγγελματίες. Βεβαίως και έχουμε και φυσική ομορφιά και φυσικό πλούτο και πολύ ωραία μέρη αλλά δυστυχώς αυτά δεν έχουν πρόσβαση και δεν θα έχουν σε λίγο ούτε οι γιανιώτες. Πολό δε μάλλον τα φτωχαλαϊκά στρώματα και δεν είναι στην αντίληψή σας να στηρίξετε αυτό. Δεν υπάρχει σταγώνα σχεδιασμού που να αφορά τη λαϊκή οικογένεια. Γι' αυτό καταψηφίζουμε την πρότασή σας. Κύριε Πατσούρα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σχέδιο το πώς αντιλαμβάνει τη δημοτική αρχή και γενικότερα η δίκηση του Δήμου, την τουριστική προβολή του Δήμου για το έτος 2020. Θα ακούστηκαν διάφορα και από τους επικεφαλείς και γενικότερα από τους αντιδημάρχους. Προσπάθησα με κάποιο τρόπο να κωδικοποιήσουν τις συγκεκριμένες δράσεις. Πρώτον, όσον αφορά τα ποσά τα οποία αναγράφονται εδώ πέρα, μια απλή πρόσθεση να κάνει κάποιος. Αντιλαμβάνετε ότι πρόκειται για ένα σεβαστό ποσό, το οποίο διατίθεται για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου. Επομένως, πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να δούμε αν αυτά κατά κάποιο τρόπο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή πρόκειται περί γενικόλογων ποσών που αφορούν στις γενικόλογες δράσεις που αύριο μεθαύριο, ανεξαρτήτως τα συμφέροντα που πρόκειται να συμπεριετήσουμε κάθε φορά, ουσιαστικά να αλλάζουν η κωδική, τα ποσά και ούτω καθεξής. Επομένως, σαν πρώτο γενικό κριτήριο, αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για γενικόλογους τίτλους. Δηλαδή, δεν μπορώ να αντιληφθώ συγκεκριμένα πράγματα από τις δράσεις που είναι τα διάφορα bullets. Ποσά, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, δεν μπορώ να ελέγξω απόλυτα γιατί, παραδείγματος χάρη, στα τουριστικά έντυπα, όπως είπε και ο κ. Μπέγκας, αναγράφεται το ποσό των 20.000 ευρώ. Δηλαδή, θεωρώ ότι κάποια ποσά κρίνονται και είναι, κατά την άποψή μου, υπερβολικά. Ενώ και από τις απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ουσιαστικά, παραδείγματος χάρη, η συμμετοχή του Δήμου Σοπικ Φέστιβαλ, ουσιαστικά, παρόκειται για τις λευκές νύχτες, ένα θέμα το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα κάποιοι συλλογικότες και εργαζόμενοι δίνουν μάχη προκειμένου να μην εφαρμοστούν. Επομένως, μπορώ να κρίνω ότι αυτή η γενικόλογη πολλές φορές και χωρίς ουσία περιγραφή, γιατί, εντάξει, όταν μιλάμε για κάποιο ποσό όντως είπε και ο κ. Νάτσης των 118.000 ευρώ για τον τουρισμό, θα έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να διευκρινίζονται και να περιγράφονται με περισσότερο σαφήνια κάποια πράγματα. Εγώ θεωρώ, αυτό είναι και δική μου εκτίμηση, ότι γίνεται κατά κάποιο τρόπο και μπορεί να μην γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα, προκειμένου αύριο μεθαύρου να εξυπηρετηθούν και κάποιους είδους διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτό το οποίο πρέπει όμως να δούμε και όταν μιλάμε για μία τουριστική προβολή ενός Δήμου, θα πρέπει πριν φτάσουμε στην τουριστική προβολή να δούμε για κάποια πράγματα όσον αφορά τον Δήμο. Κύριε Δήμαρχη και Δημοτική Αρχή, δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός σε αρκετές περιοχές του Δήμου μας. Δηλαδή πολλές φορές οι δράσεις και όλα αυτά που περιγράφουμε, το έχω ξαναπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό, ότι αφορούν το κέντρο της πόλης και γενικότερα πράγματα, τα οποία ουσιαστικά αναδεικνύουν το κέντρο αμυγός και όχι την πλειοψηφία των δημοτικών ενωτήτων ή άλλες γειτονιές της πόλης μας. Επομένως πρώτα πρέπει να υπάρχει επαρκής φωτισμός, πρώτα πρέπει να αναβαθμιστούν όλες οι γειτονιές και λιπές δημοτικές ενότητες, να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι και πλατείες, να γίνουν νέες παιδικές χωρές και να πιστοποιηθούν οι φιστάμενες, να υπάρχει συγκοινωνία, κατά την άποψή μου δημοτική έχω το υποθεθεί επανειλημμένα, συνθήκες αξιοπρεπής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος σε αυτό το σώμα, ας και το επάγγελμά του, σημαίνει ότι αναφέρουμε ή δείχνουμε αυτό το συγκεκριμένο πρόσωπο. Αυτό δεν έχει να κάνει. Η διεκδίκηση και γενικότερα ζητήματα που άπτονται και του τουρισμού ή γενικότερα από άλλων θεμάτων είναι ένα διάρκειες αγώνες. Δεν σημαίνει ότι κάποιος συγκεκριμένα το κάνει μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά δεν σημαίνει ότι οι συνθήκες εργασίας δεν είναι δύσκολες για αρκετούς εργαζόμενους που δουλεύουν σε τουριστικές επιχειρήσεις. Αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να το αρνηθεί κάποιος. Δηλαδή ότι όλα είναι ρόδινα. Επομένως εκεί πέρα που θα γίνουν και τα απαραίτητα ταξίδια στη Δυτική Ευρώπη και θα καταλάβουμε όλοι στη Δυτική Ευρώπη, ακόμα και στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, ότι απέχουν αρκετά σημεία από την πόλη τη δική μας. Επομένως καλό θα ήταν με περισσότερη τεκμηρίωση και γενικότερα εμπεριστατωμένη μελέτη να βλέπουμε κάποια πράγματα όταν έχει να κάνει και με την τουριστική προβολή και του ίδιου του Δήμου μας. Επομένως θα καταψηφίσω τις συγκεκριμένες δράσεις. Ευχαριστώ, κύριε Πατσούλα και Λόλις. Συγγνώμη, έχει δευτερολογία. Δευτερολογία ο κύριος Μπέγας. Εγώ είμαι. Μετά το αντιδίμαχο. Έτσι. Ας μιλήσει ο κύριος Λόλις. Και μετά. Δευτερολογία, αρχηγή. Θα ήθελα να ενημερώσω στο σώμα ότι η Δημοτική Αρχή διαθέτει και πρόγραμμα και όραμα. Θα χρειαζόταν αρκετή ώρα να αναφερθώ λεπτομερός για το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής. Θα ήθελα να απαντήσω σε κάποιες τοποθετήσεις και σε κάποια ερωτήματα, τέλος πάντων. Αναφέρθηκε ο κύριος Μπέγας για το ποσό των 20.000 ευρώ. Είναι ένα ποσό το οποίο πιθανώς να αγγίζει... Παρακαλώ. Ναι, ναι, ναι. Και για τα δύο. Γιατί αναφέρθηκε από κάπου αλλού και για το ποσό. Ότι είναι υπερβολικό το ποσό. Θα προβούμε στην νέα έκδοση των εξειδικευμένων τουριστικών εντύπων χαρτών, τουριστικών οδηγών και φυλαδίων. Ήδη έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια, σε συνεργασία με τη βοήθεια μάλλον της αρχαιολογικής επηρεσίας και της εφορίας νεωτέρων μνημείων, έτσι ώστε να χαρακτούν κάποιες συγκεκριμένες διαδρομές, οι οποίες θα αποτυπώνονται πλέον σε συγκεκριμένους χάρτες, έτσι ώστε ένας επισκέπτης να μπορεί κάλλιστα μόνος του να κάνει μια ξενάγηση. Τα έντυπα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι αρκετά παλιά και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει η αλλαγή όλου του διαφημιστικού υλικού και νομίζω ότι πιθανώς και να μην φτάσει το ποσό των 20.000. Αναφέρθηκε και από τον κ. Νάτσι ότι υπάρχουν διάφοροι κωδικοί και ποσά τα οποία τελικά αγγίζουν ένα ποσό συνολικά των 118.000 είναι συγκεκριμένες δράσεις και θα έλεγα ότι φέτος προσπαθήσαμε να υπάρχουν συγκεκριμένοι κωδικοί για το τμήμα τουρισμού έτσι ώστε να μην γίνεται μπέρδεμα όπως παράδειγμα έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων. Κάποια στιγμή να θέλει το τμήμα τουρισμού να κάνει χρήση αυτού του κωδικού και να σου απαντά η οικονομική υπηρεσία και δικαίως δεν έχουμε χρήματα για αυτό το κωδικό. Προσπαθήσαμε φέτος όλες οι δράσεις μας να είναι σε συγκεκριμένους κωδικούς και να μην εμπλέκεται άλλο τμήμα του δήμου. Έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων. Μπορεί να είναι 5.000, μπορεί να είναι 4.000, μπορεί να είναι 6.000. Υπάρχουν τα fam trips, υπάρχουν τα press trips, υπάρχουν διαδικασίες. Αν θέλουμε να λέμε ότι ασχολούμαστε και θέλουμε να αναπτύξουμε το τουριστικό προϊόν μας, πρέπει κάποια στιγμή να βάζουμε και το χέρι στην τσέπη. Νομίζω ότι το συνολικό ποσό των 118.000 δεν είναι αρκετό για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου. Υπάρχει ένα ποσό 13.000 στα μέσα κοινωνική προβολή, στα μέσα κοινωνικής δικτύουσης. Είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος τουριστικής προβολής, διαγωνισμός φωτογραφίας. Προέβη η προηγούμενη δημοτική αρχή σε αυτή τη διαδικασία, είχε κάποιους διαγωνισμούς φωτογραφίας για κάποιες συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Από ό,τι έχω ακούσει στέφθηκε με επιτυχία, πιθανώς να το συνεχίσουμε. Είπαμε για τη διπλωματία πόλεων, διοργάνωσης συνενδρίων, συναντήσεων, διαλέξεων. Μπορεί να γίνουν κάποιες συναντήσεις, μπορεί να προβούμε σε κάποιες πραγματοποιήσεις κάποιων διαλέξεων. Η σφορά στο δίκτυο European Cities Marketing είναι ένα δίκτυο πόλεων που αυτό που γνωρίζω αυτή τη στιγμή είναι μόνο Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Είναι αρκετά ενδιαφέρον δίκτυο που πρέπει σε αυτό το δίκτυο να λάβουμε μέρος κάποια στιγμή. Γίνονται ενημερώσεις. Είναι, αν θέλετε, οι πιο εξειδικευμένοι του τουρισμού που πραγματοποιούνται και διάφορα σεμινάρια πάνω φυσικά στο τουριστικό κομμάτι. Και στο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε πρωιμερών στο Ισραήλ, όλοι οι εμπνεκόμενοι φορείς αναφέρθηκαν στο ECM, σε αυτό το δίκτυο πόλεων. Κάτι θα ξέρουν προφανώς. Και είναι, αν θέλετε, η συμμετοχή μας. Η συμμετοχή αυτή πραγματοποιήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, οφείλω να το πω, και εμείς το συνεχίζουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε, τέλος πάντων, να έχουμε μια ενεργή δράση πάνω σε αυτό το δίκτυο. Ξεναγείς στην πόλη είναι μια πάρα πολύ καλή δράση. Έχουμε ξεκινήσει έτσι ώστε να μπορούμε... φυσικά, κύριε Μπέγκα, το ξεκινήσατε δηλα-δηλα. Εμείς το ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά. Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες, δεν είχατε κωδικούς, να μην πω σε λεπτομέρειες. Δεν μηδενίζουμε τίποτα από την Προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Εμείς πατάμε από εκεί που ξεκινήσατε και προχωράμε. Αν εσείς νομίζετε ότι λειτουργούμε μονομερώς ή ότι εμείς μηδενίζουμε κάθε προσπάθεια της Προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, λάθος και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έξοδα συντήρησης αναβάθμισης είναι μια τυπική διαδικασία. Μίλησα για τη Γαστρονομία, μίλησα για το Shopping Festival και για το τελευταίο που ρωτήθηκα για την προμήθεια πριν μάλλον μιλήσω για αυτό, γιατί το λόγο θα το δώσω στον συνάδελφο του Γιάννη Τολικό-Γιώργο. Σίγουρα θέλουμε τις συνεργιές και την εμπλοκή όλων των φορέων, σίγουρα θέλουμε τη συνεργασία με την περιφέρεια, με το εμπορικό υπηρετήριο, με επαγγελματίες. Ήδη θα προχωρήσουμε σε ένα partner agreement με τον ΕΟΤ. Είχαμε μια συνάντηση στο Ισραήλ με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ και θα προσπαθήσουμε σε μεσαίου βελυνεκούς εκθέσεις, να έχουμε αυτόνομη παρουσία μας, να έχουμε ένα δικό μας περίπτερο, με αρκετά μικρό κόστος. Έγινε μια αρκετά υποικοδομητική συνάντηση και θα είμαστε σε συνεχή επαφή και θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνεργασία και με όλα τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Για την προμήθεια εφαρμογής τουριστικής προβολής για το νησί με προτιμνόμενες διαδρομές και ηλεκτρονική ξενάγη σε ένα διαδρομή, είχα κάνει μια συζήτηση με τον αντιδήμαρχο τον κ. Λικογιώργο και θα μας μιλήσει εκείνος που έβει σε αυτή τη διαδικασία. Είναι μια εφαρμογή η οποία θα σας μιλήσει ο ίδιος, τέλος πάντων δεν θέλω να επεκταθώ πάνω σε αυτό. Και θα ήθελα να δοθεί κ. Πρόεδρε αυτή τη στιγμή στον κ. Λικογιώργο για να ενημερώσω στο σώμα για αυτή την εφαρμογή. Λοιπόν, ακούγουμε έτσι. Αναφορικά λοιπόν για το νησί, για την τουριστική προβολή, την εφαρμογή, το ερώτημα του κ. Μπέγκα, αν δεν κάνω λάθος, είχε δύο κατευθύνσεις. Το ένα ήταν το κόστος και το άλλο ήταν η θέση στην οποία προτείνεται να μπουν. Να πούμε λοιπόν ότι σαν ιδέα, η ιδέα για το συγκεκριμένο είναι από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η τεχνολογία λοιπόν που προτείνεται και υπάρχει μέσα στο έργο Πυλωτικές Ψηφιακές Εφαρμογές, υπάρχει κομμάτι λοιπόν εκεί για την τουριστική προβολή και η τεχνολογία η οποία αναφέρεται είναι τα Beacon, τα οποία είναι όντως κάτι πρωτοπόρο και δεν είναι τα τελευταία δυο-τρία χρόνια που χρησιμοποιούν τον Πανελληνίος. Θα αναφερθώ και σε αυτά πιο διαξοδικά. Την κρίναμε και δημόσια κιόλας. Έτσι, κύριε Μπέγκα, έχω πει ότι το συγκεκριμένο άργο κινείται πάρα πολύ θετικά ως προς το κομμάτι των ψηφιακών. Την κρίνουμε θετικά και κοιτώντας το πού υπήρχε το σχέδιο να κατανοημιθούν τα Beacon. Τέλος, πάντων, οι αισθητήρες αυτοί, οι οποίοι στο πλήθος προβλέπονται στη μελέτη 60 με έναν προϋπολογισμό 38.000, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τον νησί. Θα καλευθούν τα περισσότερα τοπονύμια εντός πόλης, τα οποία είχατε και στο σχεδιασμό σας και εμείς θεωρούμε ότι κίνονται στη σωστή κατεύθυνση. Κοινηθήκαμε, λοιπόν, σε συζήτηση που έγινε με τον Αντιδήμαρχο τον κ. Λόλι. Έχει δοθεί βαρύτητα και από εμάς και από τον κ. Λόλις στην ανάδειξη του τουριστικού προορισμού νησάκι ως αυτόνομο εντός βέβαια του δήμανου εντών, αλλά και ως αυτόνομοι. Και εμείς θέλουμε να αναδείξουμε, θεωρούμε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο νησί για να αναδειχθούν διάφορες, ας πούμε, έξυπνες δράσεις, ψηφιακές δράσεις. Η δέ προμήθεια αναφέρεται για τις 10.000 ευρώ, θα γίνει μια προμήθεια 17 αντίστοιχων αισθητήρων όπου υπάρχει συγκριτικά μία εξοικονόμηση της τάξης των 8% με την προτείνόμενη που έχετε από εσάς συν το ότι θα υπάρχουν κάποια βελτιωμένα χαρακτηριστικά όπως αυτά είναι για άτομα με ειδικές ανάγκες άτομα με προβλήματα όρασης και προβλήματα ακοής, όπου θα υπάρχουν η ειδική εφαρμογή όπου μπορούν είτε με ηχητική αφήγηση είτε με δονίσεις ανατακτά χρονικά διαστήματα να μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις διαδρομές. Εάν δεν έχω καλύψει με αυτά μπορώ να αναφερθώ και στο τεχνικό κομμάτι του πώς ακριβώς λειτουργούν. Είμαστε εντάξει. Κύριε Ιούτσι, υπουσιαπικό, ζητάει τον λόγο. Πρόεδρε, μία τελευταία μόνο μια ενειμέρωση ακόμη και διευκρίνεις. Μιλήσατε, κύριε Μπέγκα, είχατε κάποιον σύμβουλο συνειδριακού τουρισμού. Δεν γνωρίζω κάτι πάνω σε αυτό, αλλά αυτό που θέλω να αναφέρω στο σώμα είναι μια από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής του τμήματος τουρισμού είναι η ανάπτυξη του συνειδριακού τουρισμού. Προ 15-20 ημερών είχαμε μία συνάντηση με την υπεύθυνη του Conversion Bureau της Θεσσαλονίκης, την κυρία δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή πως το όνομά της. Και τέλος πάντων μας ενημέρωσε αρκετά, μας εξέφρασε τις απόψεις της πώς μπορεί να στηθεί αυτό το κομμάτι στα Γιάννενα. Είχαμε και στο Ισραήλ μία αρκετά μεγάλη συζήτηση με την υπεύθυνη του Conversion Bureau του Tel Aviv που είναι τμήμα του δήμου και πραγματικά είναι από τους στόχους να αναπτύξουμε τον συνειδριακό τουρισμό στα Γιάννενα, να είναι αν θέλετε η τρίτη πόλη μετά από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα ένας συνειδριακός τόπος. Και είχαμε μία συνάντηση και με τους διευθυντές των τριών των πεντάστερων ξενοδοχείων και έγινε μία συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα και πιστεύω οι υποδομές υπάρχουν και πιστεύω πραγματικά ότι θα πετύχουμε σε αυτό το κομμάτι στην ανάπτυξη του συνειδριακού τουρισμού. Θα θέλα να απαντήσω στην κυρία Τσουμάνη γιατί έδειξε το φορέα στον οποίο συμμετέχω, είμαι στο ΔΔΣ. Αρχικά θέλω να της πω ότι δεν υπάρχουν ξενοδοχειακοί όμιλοι. Να σας απαντήσω, να σας απαντήσω εκπροσωπώ ένα φορέα. Είμαι στο ΔΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Ουμού Ιαννίνων. Μου επιτρέπετε να σας απαντήσω. Θύξατε, μισό λεπτό. Βεβαίως, γιατί θύξατε έναν φορέα, το οποίο εκπροσωπώ. Μπορώ να απαντήσω να έχετε την καλοσύνη. Λοιπόν, να σας πω. Η απάντηση η δική μας. Λοιπόν, στο Δήμο μας δεν υπάρχουν ξενοδοχειακοί όμιλοι. Ένα αυτό. Δεύτερον, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Τρίτον, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες απασχολούνται 12 μήνες το χρόνο λόγω της φύσης του προορισμού. Και τρίτον, αν έχετε στοιχεία για αυτά που αναφέρατε, να τα προσκομίσετε στο σώμα. Λοιπόν, κυρία Τσουμάν, εσάς παρακαλώ. Δευτερολογία ο κ. Μπέγκας για τρία λεπτά και η κ. Καλογιάν για τρία λεπτά. Δευτερολογία για τρία λεπτά. Για τρία λεπτά προβλέπω. Όχι, όχι. Δευτερολογία έχετε δικαίωμα. Να απαντήσετε. Δεν υπάρχει απάντηση στο ποιπ προσωπικού. Δευτερολογία ο κ. Μπέγκας για τρία λεπτά, η κ. Καλογιάν για τρία λεπτά, και κλείνω κ. Δήμαρχο στο θέμα αυτό. Βλέπετε τι γίνεται, κ. Σινάριδη, για μία ακόμη φορά. Συζητάμε για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και στην πορεία αναγκάζονται εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, με την ιδιότητα των δημάρχων και τα λοιπά, να δίνουν συνεχώς διευκρινήσεις, εξηγήσεις το ένα από το άλλο. Δηλαδή, αυτό που ανέφερα στην αρχική μου τοποθέτηση. Εάν δεν έχουμε μπροστά μας ένα συγκροτημένο σχέδιο, να ξέρουμε από τη στιγμή που, έτσι όπως διατυπώνται στην εισήγηση, φαίνεται ότι η δημοτική αρχή πάει για ένα νέο σχεδιασμό για την τουριστική προβολή. Λοιπόν, από τη στιγμή που δεν έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να καταλάβουμε, να συνενοηθούμε, να συζητήσουμε, αντιλαμβάνεστε για αυτό το πραγματάκι που συζητάμε σήμερα, 100 διευκρινιστικές ερωτήσεις. Λοιπόν, και αυτό βέβαια προφανώς είναι ακόμα μια επιπόλη εισήγηση, η οποία συζητάει για κάποια χρηματοδότηση δράσεων για τον τορισμό και έχουμε μια εικόνα, λες και ψηφίζουμε προϋπολογισμό. Δηλαδή, μια πρόταση για κάθε αντικείμενο, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι περιέχει επί της ουσίας στο κάθε αντικείμενο. Λοιπόν, να ολοκληρώσω κύριε Λόλι, εντάξει, εγώ δεν σας έχω διακόψει. Κύριε Λόλι, διατυπώνω την άποψή μου. Κύριε Λόλι, αφήστε με, δεν σας διακόψα. Δεν σας διακόψα, διατυπώνω την άποψή μου. Λέω λοιπόν το εξής, ότι ο κύριος Σούτης, προηγουμένως, κατέθεσε μια σειρά προτάσεις που αφορά την τουριστική πολιτική που προτείνει η δική του παράταξη. Εμείς, αγαπητοί μου, εγώ, αγαπητοί μου συνάδελφοι, δεν έκανα σε καμία σειρά προτάσεις. Δεν πήγα εξειδικευμένα. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η δημιουργική μας Δημοτική Αρχή έχει ένα ψηφισμένο, ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την τουριστική προβουλή, προϊόν διαβούλευσης, συζήτησης, όπως είπαμε, με φορείες, με πολίτες, και αναλαμβάνουμε την ευθύνη, αναλάβαμε την ευθύνη, να φέρουμε αυτόν τον σχεδιασμό τον ολοκληρωμένο που όλα αυτά και άλλα πολλά τα οποία ανέφερε ο κ. Σούτης συμπεριλαμβάνονται μέσα στο σχεδιασμό αυτό, ο οποίος είναι ασδυναμικός σχεδιασμός, κάτι προλάβαμε να κάνουμε εμείς, κάτι αφήσαμε σαν παρακαταθήκη στην επόμενη Δημοτική Αρχή, στο Δήμο μας για την επόμενη μέρα, και από εκεί και πέρα είναι πολιτική βούληση της κάθε Δημοτικής Αρχής, αν θέλει να συνεχίσει κάποιο έργο ή θέλει να το διακόψει. Σε αυτή τη λογική λοιπόν η παράταξή μας δείχνοντας τη διάθεσή της να βοηθήσει για ακόμα μια φορά στο να γίνουν κάποια πράγματα, επιτέλους να αρχίζουν να γίνονται κάποια πράγματα επιτέλους σε αυτόν τον τόπο από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, θα υπερψηφίσουμε την εισήγηση, τον ήρωντας για ακόμα μια φορά ότι είναι μια επιπολαιότατη και πρόχαιρη εισήγηση για ένα τόσο, σημαντικό ζήτημα και δεν μετά από έξι μήνες το σώμα καλείται να ψηφίσει κάτι επιμέρους χωρίς να γνωρίζει το όλον. Κυρία Καλογένα. Κυρίες και κύριοι, ο τουρισμός είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί έσοδα και εργασιακές θέσεις. Και είναι δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικότατες προσπάθειες και ενέργειες από αυτοδικητικούς αλλά και άλλους αρμόδιους φορείς με θετικά αποτελέσματα. Είναι ταυτόχρονο όμως και βέβαιον ότι κάθε χρόνο διάφοροι φορείς δαπανούν κονδύλια και χρόνο για να προσελκίσουν επισκέπτες στην περιοχή τους. Τις περισσότερες φορές αποσπασματικά, χωρίς ένα συγκροτημένο πρόγραμμα και μια τεκμηριωμένη μέθοδο και κυρίως χωρίς να έχουν απαντηθεί τα κέρια παρακάτω ερωτήματα. Τι επιδιώκουμε για τον τουρισμό μας? Τι επιθυμούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας? Πολιτισμό με την έννοια μιας συγκεκριμένης κουλτούρας ή κάτι άλλο. Η κινητικότητα αυτή γίνεται χωρίς ολοκληρωμένο προγραμματισμό από κάποιον ειδικό συντονιστικό φορέα σχετικό με το αντικείμενο με συνέπεια να μην γνωρίζουμε σαφώς τελικά πώς εξυπηρετήθηκε και τι συγκεκριμένα αποτελέσματα προέκυψαν για τον τόπο. Ελείψει λοιπόν ενός κοινού συντονιστικού φορέα που θα γνωρίζει και θα κατανοεί τη σημαντικότητα του τουρισμού για τον δήμο μας. Που θα προσδιορίζει τις δυνατότητες ανάπτυξη του τουρισμού λόγω εποχικότητας και θα έχει την τεχνική κατάρτιση να σχεδιάζει την προαγωγή της ικανοποίησης των τουριστών προσφέροντας τους καινοτόμες και ποιοτικές υπηρεσίες, καταφεύγουμε πάλι σε μια πεπατημένη της αντράλας και ανακατοσιάς. Όπως λέμε και στο χωριό μου. Σήμερα η Δημοτική Αρχή κατέθεσε προς κρίση και ψήφιση 13 δράσης συνολικού προϋπολογισμού 120.000 περίπου ευρώ για την τουριστική προβολή του έτος 2020. Στην εισήγηση αναφέρεται, το είπα και προηγούμενοι, το νέο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης του δήμου με ορίζοντα πενταετίας αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πλάνου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Επίσης, στις προτεινόμενες δράσεις συγκαταλέγονται διάφορες αόριστες και δυσνόητες πρωτοβουλίες που ελλείψει ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού, δεν θα ξέρει τελικά κανείς πώς θα καταλήξουν, πώς θα χρησιμοποιηθούν ή αξιοποιηθούν. Ταυτόχρονως, κατά την άποψή μας, η Δημοτική Αρχή φαίνεται ότι δεν κατανοεί ή δεν γνωρίζει τη σημαντικότητα της τουριστικής προβολής του δήμου μας. Δεν αναγνωρίζει το θέμα αυτός μίζων που πρέπει να την απασχολήσει για να χαράξει τη δική τη στρατηγική και το υποβαθμίζει, δεδομένου ότι η εισήγηση είναι μόνο της υπηρεσίας και δεν υπάρχει το αρμόδιο τη δημάρχου. Λαμβάντως, υπόψη τα παραπάνω, προτείνουμε πρώτον να αναπτύξετε το φορέα τουριστικής προβολής και προώθησης του δήμου με την απαραίτητη και υποχρεωτική συμμετοχή επιχειρηματιών του κλάδου αλλά και όποιο άλλο φορέ είναι σε θέση να συμβάλει στην ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού, αγροτουρισμού, περιηγητικού, πολιτιστικού κλπ. Να συγκροτήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετοχών σε εκθέσεις ή εκδηλώσεων στο εσωτερικό ή και στο εξωτερικό με χρονικό ορίζοντα έτους. Να οργανώσετε για αυτές τις συμμετοχές συγκεκριμένες ομάδες με επάρκεια στο αντικείμενο. Να τους δώσετε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και να τους ζητάτε απολογισμό. Να συνενοηθείτε με τους λειτουργούς της Ιόνιας και της Εγνατίας Οδού, ώστε να μοιράζονται στα διώδια δροσοχωρή ουτερόβου και τύριας πληροφοριακό υλικό με το πρόγραμμα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στο δήμο μας σε ορίζοντα εξαμίνου. Ακόμη, να διανέμονται έτυπα με πληροφορίες για ξενοδοχεία, σταθμούς-στάθμευσης ατοκινήτων, μουσεί-έκθεσιακούς χώρους και για τη λειτουργία τους και το ωράριό τους, πληροφορίες σχετικά με τη χρήση δωρεάν ασυρμάτου δικτύου τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης, κοινοχρήστους δημόσιους χώρους άθλησης και άλλα. Να εξοπλίσετε την πόλη με υποδομές που θα τη μετατρέψουν σε μια καθαρή και φιλόξενη πόλη, στην οποία μπορεί κάποιος να διανύσει πεζός, απρόσκοπτα και χωρίς απρόβλεπτα εμπόδια τις διαδρομές που αναδεικνύουν την πόλη μας και τα χαρακτηριστικά αυτής. Αγαπητοί και αγαπηταί συνάδελφοι, εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτή την πόλη, αυτόν τον δήμο, το ενδιαφέρον των επισκεπτών θα παράγεται και θα αναπαράγεται αυτόματα, χωρίς τη διαιώνηση παροχημένων και ξεπερασμένων μεθόδων και μοντέλων. Τέλος, και για το συγκεκριμένο θέμα, η παράταξή μας συνενεί με τις παραπάνω επιφυλάξεις και προτάσεις μας. Κυρία Τσουμά, δευτερολογία τρία λεπτά. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει συνέναιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρότασή μας είναι στην αντίπερα όχθη από τη σημερινή συζήτηση. Εμείς προτείνουμε τα εξής, λοιπόν, στο σώμα και τα προτείνουμε και στο Γενιόντιο Κολό να τα διεκδικήσει με τους τρόπους που μπορεί. Δηλαδή, ποια συγκεκριμένα μέτρα. Ο Δήμος να διεκδικήσει και να επιβάλλει μίως των δυο δύο, ώστε να είναι δυνατή η αναψυχή και για τους γεννιώτες και για αυτούς που εμάς μας ενδιαφέρει να μπορούν να έχουν αναψυχή. Ο Δήμος να διεκδικήσει και να επιβάλλει τη δυνατότητα να υπάρχει δωρεάν πρόσβαση αναψυχή για νέα παιδιά και ανέργους, όπως είναι τα μπάνια το καλοκαίρι. Υπάρχουν φορείς που παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες και είναι λάχιστος το κόστος για τον Δήμο αν έχει την πρόθεση να το κάνει και τη βούληση. Η δημιουργία παιδικής κατασκήνωσης όσο τα παιδιά των γεννιωτών, των ανέργων, των εργαζομένων που δεν μπορούν να πάνε πουθενά, να μπορούν και πέντε και δέκα μέρες να πάνε διακοπές. Αυτά θεωρούμε ότι δεν θέλουν σοσιαλισμό για να γίνουν. Θέλουν ελάχιστη πολιτική βούληση και διάθεση για να υπάρχει πραγματική προσέγγιση σε αυτό που λέμε αναψυχή για το λαό. Ευτυχώς στα Γιάννενα έχουμε ομίλους και το λένε μόνοι τους στα σάιτ τους. Εγώ καλώ τον κυριοσχότη να τα δει τα σάιτ για να καταλάβει τι εννοούμε όμιλοι. Ευτυχώς το λένε μόνοι τους οι άνθρωποι είναι όμιλοι. Οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα παρεξήγησης. Όταν έχεις δυο και τρία ξενοδοχεία και άλλες δραστηριότητες είσαι όμιλος λοιπόν και τέτοιους έχουμε κάμπος στα Γιάννενα. Ευχαριστώ και να είστε καλά που με ακούσατε. Ο κ. Δήμαρχος για να κλείσουμε το θέμα αυτό. Έκανα κάτι που δεν έπρεπε να κάνω, να διακόψω έναν ομιλητή. Το έκανα όμως γιατί θεωρώ ότι είναι απρέπεια να μιλάμε για τα επαγγελματιών που τιμούν τον κλάδο και προσφέρουν πάρα πολλά στην πόλη και όταν δίπλα μου υπάρχει ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους αυτού του κλάδου με μια μακροχρόνια ιστορία στην πόλη. Και θεωρώ ότι το χωρίς στοιχεία να τοποθετούμαστε αφθαίρετα μας βλάπτει ως όργανο και θεώρησα σκόπι μου να προστατέψω και το κύρος του σώματος και το κύρος των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Γιατί μιλάμε για την τουριστική ανάπτυξη και είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι η αρήμη των ανθρώπων που εμπλέκονται στον τουρισμό, η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει. Αν δεν ορθώς υπόθηκε εδώ πέρα δεν εμπλέκονται όλοι. Δημιουργήσαμε την Επιτροπή Τουρισμού όπως αυτή προβλέπει από το νομοθετικό πλαίσιο και ομολογούμε και την λειτουργήσαμε και κάνουμε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Θεωρούμε ότι προφανώς δεν είναι επαρκή και πρέπει να συμμετέχουν να γίνει διεύρυνση αυτής της Επιτροπής ατύπως βέβαια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και στην επόμενη σύσκεψη που θα γίνει τον επόμενο μήνα θα γίνει σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε πραγματικά να υπάρχει συλλογική απόφαση. Τώρα τι κάνουμε εδώ σήμερα, τι είναι αυτό το θέμα. Συζητάμε την τουριστική ανάπτυξη, το μακροχρόνιο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής, όχι είναι η απάντηση. Το ξέρει ο Γιώργος Μπέγκας παρότι θεωρεί ότι πρέπει να σπεκουλάρει πάνω σε ένα θέμα το οποίο το ακριβώς μέχρι την πρώτο τρίμενο ο ΕΟΤ ζητάει τον καθορισμό των δράσεων με κωδικούς οι οποίοι υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι όλο το θέμα που συζητάμε σήμερα. Δεν συζητάμε το όραμα της Δημοτικής Αρχής ή τι κάναμε μέχρι τώρα ή τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Αυτοί είναι λοιπόν ορισμένοι οι κωδικοί που πρέπει να υπάρχουν γιατί διαφορετικά κάθε δράση που θα χρειαστεί να κάνεις ή αν χρειαστεί να βγάλεις ένα έντυπο ή να μη στώσεις ένα λεωφορείο για να πας σε μια έκθεση πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον αντίστοιχο κωδικό. Απλά πολλοί απλά πράγματα πρέπει να έχουμε υποβάλει μέω σε ένα βαθμό κοστολογημένα δράσεις που πρέπει να αντιστοιχούν στον προϋπολογισμό. Ούτε με ακρίβια αποτυπώνονται τα χρήματα, αποτυπώνονται οι απαραίτητες δράσεις ώστε την επόμενη μέρα όταν θα χρειαστεί την 1η Απριλίου να κάνεις μια δράση μπορεί να μην κολλήσει σε αυτό το παράδειγμα. Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό κουβετιάζουμε σήμερα. Και βέβαια αυτό λοιπόν λέει ότι είναι μια επιπόλε, δεν έχουμε στοχεύση. Δεν ήταν η εισήγησή μας να σηθήσουμε αναλυτικά τι σκεφτόμαστε και τι δεν σκεφτόμαστε για τον τουρισμό. Αλλά επειδή η κουβέντα το φέρνει μοιραία πάνω σε αυτό το θέμα να κουβετιάσουμε λοιπόν και να πούμε κάποια πράγματα. Κανένας δεν διαφωνεί ότι είναι ένα σημαντικός μοχλός ανάπτυξης αυτής της πόλης. Τι σκεφτόμαστε λοιπόν να κάνουμε. Να αναπτύξουμε ποσοτικά, να έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην πόλη ποιοτικά τον τουρισμό αξιοποιώντας όλα τα δυνητικά πλεονεκτήματα που έχουμε. Το παρελθόν της, την ιστορία της, τα μνημεία της, τις ομορφιές της, τη λίμνη, το πανεπιστήμιο, όλα τα συγκριτικά δεδομένα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Και πάλι, η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να βήξει μέχρι και την προσέλκυση επενδύσεων. Ξεκινάς με επισκέπτες και στη συνέχεια έρχονται και οι επενδυτές. Είναι μια αλληλουχία γεγονότων στην οποία οφείλουμε και πρέπει να στοχεύσουμε. Έγιναν πράγματα στο παρελθόν, προφανώς. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία ότι κάποιος πρέπει να πει ότι εμείς τα κάναμε, παιδί μου. Εγώ δεν είπα ότι δεν έγιναν πράγματα. Τώρα αν από αυτούς τους κωδικούς τα χρήματα του 2019 μεταφέρθηκαν σε άλλους κωδικούς και δεν αξιοποιήθηκαν εδώ, είναι κάτι. Αλλά δεν είναι εκεί το ζητούμενο, έτσι. Ότι υπάρχει ένας κωδικός τάδε 40.000 ευρώ και χρησιμοποιήθηκε για κάτι άλλο. Και δεν χρησιμοποιήθηκε για τα... Ναι, θα σας πω. Όχι, δεν είναι κακό αυτό. Εγώ δεν λέω ότι είναι... Κύριε Μπεγκάν, το να μη διακόπτετε, δεν κερδίζουμε τίποτα. Λέω ότι υπήρχαν κωδικοί που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό δεν είναι κακό. Αναγκαστικά, εάν τον Οκτώμβριο, Νοέμβριο ένας κωδικός αμοιβεί ξεναγών, θα πάει κάπου αλλού. Αυτό είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Μην με πετιέστε αμέσως. Λέω ότι με εξακολουθείτε. Κάθε φορά, να με διακόπτετε όταν λέω κάτι που δεν αρέσει. Ε, πώς δεν με διακόπτετε, τι κάνουμε τώρα. Δεν κερδίζουμε, σας λέω κάτι. Δεν κερδίζουμε απολύτως τίποτα. Λέω λοιπόν ότι σκοπός μας εδώ, δεν είναι να αποφαιώσουμε ούτε να μηδενήσουμε το παρελθόν. Σκοπός μας είναι να πούμε εμείς τι λέμε για την επόμενη μέρα. Και αυτό να μας κριτικάρετε και να μας εγκαλέσετε στην τάξη, αν κάποια πράγματα τα οποία προγραμματίζουμε ή προγραμματίζαμε, ή κάναμε μέχρι τώρα, είναι ανεπαρκή και πρέπει να κάνουμε. Εκεί μπορεί να αποφαιώσουμε και να πούμε εμείς κάναμε, είχαμε ένα ρουκλωμένο και... Δεν είναι συζήτηση αυτή. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής που έχουμε αυτή τη στιγμή. Έχει τρία πράγματα πρέπει να έχει μια πολιτική τουριστικής ανάπτυξης. Πρώτα, η φυσική παρουσία και η επικοινωνία. Με φορείς τουρισμού εντός και εκτός της χώρας. Και σε αυτόν τον τομέα ήδη κάναμε κάποια πράγματα που νομίζω είναι σημαντικά. Είναι ένα δεύτερο πράγμα, στοχευμένες εκστρατείες, σε εκθέσεις, με πολύ μεγάλη φιδό, διότι πρέπει όπως πολύ σωστά είπατε, ότι πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένες και ότι αν δεν έχεις προετοιμάσει το έδαφος να συναντήσεις ανθρώπους σημαντικούς, αυτές μπορεί να είναι δήμως travel για το οποίο πολλές φορές κακολογούνται το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι μετατρέπεται σε δήμως travel και το οποίο σας είπα από την πρώτη ώρα που μπήκα εδώ μέσα, ότι θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η διπλωματία των πόλεων είναι κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Είναι, λοιπόν, κάποια πράγματα στα οποία στοχεύουμε να προχωρήσουμε. Ας δούμε, λοιπόν, εάν πραγματοποιήσαμε κάτι αυτή τη στιγμή. Μια σκέψη έγινε στην Κύπρο, η οποία δεν έγινε στα πλαίσια, δεν πήγα με έξοδα του Δήμου, αν το πούμε έτσι, πήγα για άλλο λόγο. Προσπάθησα τη σύντομη παραμονή μου να την αξιοποιήσω. Έφερε ένα αποτέλεσμα. Ναι, ο Γενικός Γραμματέας του τουρισμού της Κύπρο, με τον οποίο συναντήθηκα, επειδή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Κύπρο για το θρησκευτικό τουρισμό, ενέταξε τα Γιάννενα στις διαδρομές θρησκευτικού τουρισμού των Κυπρίων. Ένα δεύτερο, ότι ενέταξε τα Γιάννενα στις σχολικές εκδρομές. Να πω, λοιπόν, και πρακτικά δείγματα μιας δουλειάς την οποία κάναμε, προσπαθώντας επίσης να αξιοποιήσουμε τις δυο αδραρφοποιήσεις που έχουμε με τη Λεμεσό, που είναι μια πάρα πολύ μεγάλη πόλη, και την Αγία Νάπα με την εκκληκτική της ανάπτυξης. Πήγαμε, λοιπόν, στην Αλβανία. Κάποτε γελούσαμε, λέγαμε «αλβανός τουρίστας». Μου έδειξε τώρα ο κ. Σούτης ένα έντυπο ότι η πρώτη σε διανοικτερεύσεις είναι η Αλβανίστα Γιάννενα. Ναι, ισχύει. Το βλέπω κι εγώ, το ήξερα ότι είναι αριθμητικά. Μου έδειξε ακριβώς και τα νούμερα που δεν τα ήξερα. Λοιπόν, κάναμε, λοιπόν, πολύ σημαντικές επαφές. Ανοίξαμε τη διαβολοεπικοινωνίας με την πόλη, με το Δήμα των Τερράνων και με την πόλη των Τερράνων. Είδαμε την Σύμβουλο του Προέδρου, είδαμε τους Έλληνες δημάρχους, είδαμε τον δήμαρχο Αργιεροκάστρου, τον Μακαριώτα, τον Αρχιεπίσκοπο, μια σημαντική προσωπικότητα, η οποία θα μας επισκεφθεί. Ανοίξαμε και οφείλουμε να συνεχίσουμε τον διαβολοεπικοινωνίας και επειδή η Αλβανία έχει χωριά με χωριά επικοινωνία με την Ελλάδα, δηλαδή ανάδειξη αγροτικής περιοχής της Αλβανίας με τα ζαγοροχώρια, εμείς προσπαθούμε να επιβάλλουμε Γιάννενα-Τύρανα, Αργιεροκάστρο-Γιάννενα. Να μεταλλάξουμε, αντί να είναι μόνο η υπεθροσχώρα, να είναι και τα αστικά κέντρα. Είναι κάτι το οποίο το επεξεργαζόμαστε και το δουλεύουμε και νομίζω ότι θα δούμε αυτά αποτελέσματα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η επίσκεψη στο Ισραήλ, νομίζω είδατε περίπου τι ακριβώς έχουμε κάνει. Είδαμε ανθρώπους και είδαμε πρακτικές πολύ σημαντικές και ανοίξαμε τους διάβολους εκείνους επικοινωνίας, οι οποίοι ήταν εγκατιστημένοι από πολλά χρόνια, τουλάχιστον από το 2012, ώστε πραγματικά αυτή η αγορά, που είναι μια από τις πιο σημαντικές και για την ευρύτερη περιοχή, να μπορέσουμε να την επεκτείνουμε και να την διευρύνουμε. Θα ακολουθήσει η Κωνσταντινούπολη, όπως επίσης και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες. Θεωρούμε ότι η επικέντρωση με οδικό τρόπο μετακίνηση εξατίας της διευκόλυνσης των οδικών αξώνων και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο να βελτιώσουμε και εμείς τον δρόμο μας και τη διεκδίκηση για τον Γιάννη Κακαβιά, παίζει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει με πολύ μεγάλη επιμέλεια να τα αξιοποιήσουμε. Θα ακολουθήσουν, πραγματικά, η παρουσία μας σε κάποιες εκθέσεις οι οποίες θα είναι πολύ καλά προετοιμασμένες. Ρώτησε ο κ. Λαδιάς, «κατι εννοείται όταν λέτε Θεσσαλονίκη». Τι έγινε στη Θεσσαλονίκη από τη... Τι? Ναι, ναι, θα το απαντήσω αμέσως. Το 2010 η Θεσσαλονίκη ήταν μια ξενόφοβη, κουμπωμένη και συντηρητική πόλη. Μια έξυπνη δημοτική αρχή, με ικανούς ανθρώπους, με ένα δήμαρχο που είχε όραμα στο μυαλό του, έναν ανοιχτό και εξωστρεφή άνθρωπο, έκανε τη Θεσσαλονίκη αυτό που ήταν, ένα κοσμοπολίτικο κέντρο των Βαλκανίων. Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι πρότυπο γιατί τυρουμένον των αναλογιών τα για να έχουν ομοιότητες με τις αντίστοιχες Θεσσαλονίκης όσον αφορά το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν, τα πολλαπλά ιστορικά μνημεία, το φυσικό πλούτο. Την αξιοποίηση λοιπόν αυτού που έκανε η Θεσσαλονίκη και εκτοξεύτηκε στον τουριστικό χάρτη, αυτό το οποίο αν σωστά δουλέψουμε και αξιοποιήσουμε τα δενετικά μας πλεονεκτήματα, μπορούμε να το κάνουμε. Αναδεικνύονται λοιπόν προβλήματα. Ένα από τα προβλήματα, το υπόθεκε από πολλούς, ότι χρειάζεται να γίνει ένας συντονιστικός φορέας, ο οποίος το νομικό πλαίσιο δεν είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο, αλλά και ένα το οποίο είδαμε, στη Θεσσαλονίκη με κάποιο τρόπο δούλεψε μέσα και έξω από το δήμο. Η νομοθεσία στο Ισραήλ το επιτρέπει, στο Τέλαβιβι είναι εντός του δήμου, το οποίο πρέπει να είναι ένα ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο με τη συμμετοχή πολλαπλών φορέων που μπορεί πραγματικά να καταστρώνει στρατηγική και τα χρήματα τα οποία δαπανούνται να δαπανούνται συγκροτημένα και να μην ξοδεύει ο δήμος, ξοδεύει η περιφέρεια, ξοδεύει το επιμελητήριο, ξοδεύει και είναι όλα απόσπασματικά. Αυτό είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο τα δύσκολα δικά μας θεσμικά πλαίσια το επιτρέπουν. Ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένας από τους άξονες της υποκοινωνίας Λόλης ότι είμαστε η τρίτη πόλη μετά την Αθήνα και την Θεσσαουνίκη στον συνεδριακό τουρισμό. Οφείλουμε να δουλέψουμε πάρα πολύ περισσότερο πάνω σε αυτό. Χρειάζεται η συμβολή όλων και έχω ξεκινήσει την επικοινωνία με το Πανεπισθήμιο, με τους προέδρους των τμήματων για να κάνουμε συζητήσεις. Θα ξεκινήσει με την ιατρική σχολή τον επόμενο μήνα ζητώντας από τους συναδέρφους μας στο Πανεπισθήμιο να οργανώνουν, να μπορούν να ασκούν την όποια τους επιρροή, να επιλέγονται τα γιάννα για διάφορες συνεδριακές, από τις μικρότερες συνεδριακές μέχρι τις πολύ μεγάλες συνεδριακές, μέχρι τα διεθνή συνεδρία. Μια αδιάκοπη προσπάθεια θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Γιατί χρειάζεστε έντυπα και τι έντυπα είναι. Τα έντυπα που υπάρχουν είναι του 2017, τα οποία μάλιστα δεν χρησιμοποιούνται. Για κάποιο λόγο βρισκόταν 30.000 στα υπόγεια. Βγάλαμε λοιπόν τα έντυπα αυτά να χρησιμοποιούνται σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στα Γιάννενα, αλλά πρέπει να επικαιροποιηθεί. Όταν έχεις ένα έντυπο και δεν έχει σοβαρά μνημεία όπως είναι το Μουσείο Αργυροχωίας ή οτιδήποτε άλλο εξελίσει την πόλη, κάθε τρία, τέσσερα χρόνια προφανώς αυτό το υλικό πρέπει να γίνει καινούργιο και πρέπει να χρησιμοποιηθούν και οι καινούργιες τεχνολογίες. Είναι κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνδρομή και των εφοριών αρχαιοτήτων της Ιεράς Μετρόπολης διότι κομβικά σημεία της πόλης όπως είναι τα εκκλησιαστικά μνημεία ή τα κτίρια που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρέπει όλα να μπουν μέσα σε αυτή τη διαδρομή. Ένα μίζο πρόβλημα το οποίο ανακύπτυγε, το οποίο αν θέλουμε ερχόμαστε για τη μέτωπη, είναι ότι πρέπει να κατοχυρώσουμε τη δυνατότητα απευθείας πτήσεων στα Γιάννενα. Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή με μια Ισραλινή εταιρεία, η οποία κάνει αυτό και έχουμε ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις, ενδιαφέρονται πάρα πολύ γι' αυτό, χρειάζονται ολυσμένες προϋποθέσεις που δεν μπορεί να λυθούν μόνο από το Δήμο, αλλά από τη συνεργασία όλων των φορέων όπως είναι η Ένωση Ξενοδόχων, όπως είναι η Περιφέρεια, ώστε, γιατί έχει ένα συγκεκριμένο κόστος, το οποίο πρέπει να το επιμεριστούμε όλοι. Είναι κομβικό σημείο, αν θέλουμε πραγματικά από μια ξένη χώρα να εκτοξεύσουμε, μακρινοί μας, όχι τις γειτονικές μας χώρες, να εκτοξεύσουμε τον τορισμό στην πόλη. Ένα πρόβλημα είναι να αξιοπίσουμε τα πλεονεκτήματα αυτού του αεροδρόμιου με όλα τα προβλήματα τα οποία το αεροδρόμιο έχει. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει το άκτιο για αυτή τη δουλειά. Θεωρείτε ότι είναι μεγάλη απόσταση η Θεσσαλονίκη. Και ότι, για παράδειγμα, οι Ισραλνοί κάνουν πτήσεις στην Σλοβενία και στη Βόρεια Μακεδονία, απευθείας πτήσεις μόνο γιατί υπάρχει απευθείας πτήσεις. Αυτό είναι ένα μίζο πρόβλημα το οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε. Και είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε προσπαθώντας να επερνηκίσουμε τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Και εδώ χρειάζεται η συνδρομή και η συμβολή όλων. Χρειάζεται, λοιπόν, εκπαίδευση δυναμικού. Πραγματικά, οφείλουμε να βοηθήσουμε το προσωπικό που υπηρετεί και ευσυνείδει το προσωπικό, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρο. Πρέπει να γίνει έμπειρο αυτό το προσωπικό, ώστε να είναι αυτό που πηγαίνει. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντα ο αντιδήμασγος. Πολύ περισσότερο το έμπειρος που δεν θα πηγαίνει. Λοιπόν, στις παρουσίες του εξωτερικού πρέπει να υπάρχει καλά εκπαιδευμένο στελεχειακό δυναμικό, το οποίο να μπορεί να προσωπεί εντός και εκτός της χώρας και να προβάλλει με το κατάλληλο υλικό το οποίο πρέπει να φτιάξουμε, ώστε να μπορεί πραγματικά να... Ακούστηκε επίσης έναν κάτι πολύ σημαντικό για το Film Office στα Γιάννενα. Είναι κάτι το οποίο το κάναμε. Υπάρχει στη Θεσσαλονίκη από μια Αμερικάνικη εταιρεία. Ουσιαστικά το κέντρο της εταιρείας αυτής είναι στη Βουλγαρία, στη Σόφια, και έχει ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάνει την επικοινωνία. Και εδώ είναι μια δράση η οποία θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και ενδεχόμενα χρειάζονται και κάποιο εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα αναλαμβάνει εταιρείες που θέλουν να γελίσουν φίλους στην ευρύτερη περιοχή να τους παρέχει εκείνες τις απαραίτητες διευκολύνσεις. Η επικοινωνία έχει γίνει. Είπαμε ότι την άνοιξη το γραφείο αυτό το οποίο έχει το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη θα μας επισκεφτεί να δούμε και αυτή τη δυνατότητα, που είναι μια πάρα πολύ σημαντική δυνατότητα, αλλά χρειάζεται εξειδικευμένο γραφείο και έμπειρους ανθρώπους που δεν είμαι πάρα πολύ σίγουρος ότι μπορούμε να το παρέχουμε τόσο εύκολα και γι' αυτό κρατάω και εγώ τις δικές μου επιφυλάξεις. Και ο σύμβουλος που έχουμε, ο οποίος δεν επιλέξαμε τη διαδικασία σύμβουλο ένας συνεδριακός σύμβουλος. Ο σύμβουλος ήταν αντιδίμαχος τουρισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σ' αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, έμπειρος, με πολύ καλές διασυνδέσεις, με πολύ καλές επαφές, που προετοιμάζει με σχολαστικό τρόπο την επικοινωνία μας εντός και εκτός της Ελλάδας. Και μέχρι τώρα η συνεργασία ήταν πάρα πολύ σημαντική και πάρα πολύ ωφέλιμη για το Δήμο. Λοιπόν, αυτό είναι ακριβώς αυτό που κάναμε. Αυτά είναι αυτά τα οποία σκεφτόμαστε να κάνουμε. Θα μας δοθεί η ευκαιρία του επόμενου χρονικό διάστημα να τα εξειδικεύσουμε και να τα αναπτύξουμε ένα προς ένα. Μετά αυτά, μπαίνουμε στην ψηφορία για το δέκατο θέμα, με τις επιφυλάξεις που είπατε. Κύριε Μπέκα, κύριε Καλογιάννη, κύριε Νάτσε, τις παρατηρήσεις. Κατά έτσι κι αλλιώς είναι στα... Κύριε Πατσούρα, κατά. Με την ανεδική ψήφο του κυρίου Πατσούρα, ψηφίζεται κατά προσωφία το θέμα με αριθμό 10 της ημέρειας της διάταξης. Στο ενδέκατο θέμα είναι η τροποποίηση χρήσης ουγής στις οδούς Γενηματάκη-Παπακιρίκου. Κύριε Βαύα. Έρχεται ως εισήγηση η ομόφανοι απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, που εξέτασε το έτημα κατοίκων της περιοχής, που ζητούσε την τροποποίηση χρήσης ουγής στον εκεκριμένο ρημοτομικού σχεδίου περιοχής Λασπότοπο επί τον οδόμα Γενηματάκη-Παπακιρίκου, έτσι ώστε στα πρόσωπα των οικοπέδων να επιτρέπονται οι χρήσεις γενικές κατοικές, όπως επιτρέπονται και από τις οδού Βογιάνου. Να πω ότι, όπως φαίνεται και από την εισήγηση της υπηρεσίας, ήδη με έγγραφό της από το 2018 αναφέρει ότι θα πρέπει να επανεξεδραστούν οι καθορισμένες χρήσεις γης στην περιοχή Λασπότοπο, από την ολοκλήρωση της β-2 φάσης της αναθρώρισης και επέκτασης του εγκεκριμένου Γενικού Πολοδιομικού Σχεδίου, η οποία έχει παραλυφθεί με την απόφαση 504-2008 του Δημοτικού Συμβουλίου, κλείνεται ότι θα πρέπει η χρήση γενικής κατοικίας να περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχει απόφαση 94 του 2007 του Νομάρχη Ιωαννίων, που καθορίζει, μετατρέπει σε χρήση γενικής κατοικίας από αμυγός κατοικίας οικοδομικό τετράγωνο της συγκεκριμένης περιοχής επί της οδού Γενηματά. Η πρόσβατη απόφαση του Περιφερειάρχη Υπείρου στις 4-9 του 2019, που τροποποιεί τις χρήσεις γης από αμυγή σε γενική κατοικία για τα οικοδομικά τετράγωνα επί της οδού Γενηματά και Παπακηρύκου. Η υπηρεσία λοιπόν, εξετάζοντας όλα αυτά, κυρίως στα σημεία που ανέφερα, θεωρεί ότι υπάρχει αναγκαιότητα επανακαθαρισμού των χρήσεων γης. Να πω εδώ τις συγκεκριμένες περιοχές σε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου εκ παραδρομής, δεν είχαν συμπεριληφθεί ενώ ήταν συμπεριληφθούν στη μετατροπή της χρήσης και στην συντροποποίηση των χρήσεων γης σε γενική κατοικία. Απλά η υπηρεσία παραπέμπει αυτό όταν θα αρθεί η επικαιροποίηση του β σταδίου της αναθεώρησης και η ολοκλήρωση του τοπικού χωρικού σχεδίου να εξεταστεί τότε. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θεώρησε ότι μπορεί να προχωρήσει και υιοθέτησε το έτημα των συγκεκριμένων κατοίκων για την τακτοποίηση και την αλλαγή της χρήσης από αμυγό σε γενική κατοικία. Η περιοχή Λασπότου που είναι μία από τις περιοχές επεκτάσεις του σχεδίου πόλης με το νόμο το 1337 του 83 λόγω της μη ολοκλήρωσης της τεχνικής υποδομής οι καθορισμένες χρήσεις γης έτσι όπως είχαν προταθεί και από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο και από την εκκεκριμένη πολεοδομική μελέτη δεν εφαρμόστηκαν γιατί δεν είχε ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο η τεχνική υποδομή, η δρόμη. Έτσι αναπτύχθηκε οικιστικά η περιοχή με πρόσωπο επί της Βογιάνου, επί της Μακαρίου και άρχισε να αναπτύσσε και επί της Γενηματά και στο κέντρο του τριγόνου αυτού που προοριζότανε σαν περιοχή γενικής κατοικίας έχουμε καθαρά και μόνο κατοικία. Αυτό και μόνο χρήση επανεξέτασης. Από τη μελέτη αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου στην επί της οδού Γενηματά προτείνεται η χρήση γενικής κατοικίας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πολεοδομική ενότητα λασπότο που είναι μέσα στο μητροπολιτικό κέντρο της αστικής περιοχής της πόλης και σίγουρα θα αλλάξουν οι χρήσεις γης και δεν θα υπάρχουν περιοχές αμυγούς κατοικίας λόγω των απαιτήσεων. Η υπηρεσία δεδομένου ότι εφαρμόζει οδηγίες και προδιαγραφές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι σε αυτή τη φάση επειδή δεν έχει κριθεί ακόμα ο υπερκείμενος χωρικός σχεδιασμός δηλαδή μελέτια να θεώρουν στο γενικού πολεοδομικού σχεδίου δεν μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε τροποποίηση χρήσης γης όμως η πραγματικότητα είναι ότι στην ουσία μείνανε δύο ή τρία οικοδομικά τετράγωνα τα οποία έχουν χρήση αμυγούς κατοικίας σε όλη αυτή την περιοχή. Πέρασε το Σεπτέμβριο του 2019, δημοσιεύτηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη για τα οικοδομικά τετράγωνα που έχουν πρόσωπο επί της οδού Μπογιάνου. Δεν γράφτηκε όμως την απόφαση. Τοποθετήσεις. Ναι. Ποιος είναι άλλος τοποθετήσης. Ο κ. Ζηχοσμάς. Κύριοι συνάδελφοι, η παράταξη μας συμφωνεί με την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Είναι ένα παλιό θέμα, έρχεται από το 2008-2009. Από την έγκριση της β' φάσης του Γενικού Πολυοδομικού Σχεδίου. Υπάρχουν προτάσεις στη β' φάση του Γενικού Πολυοδομικού Σχεδίου για αναμόρφωση όλων των χρήσεων γης σε όλη την έκταση του Γενικού Πολυοδομικού. Δεν προχώρησε βεβαίως σε αυτό. Όπως είπε και η κ. Βλάβκου, έρχεται από το 2008-2009. Δεν προχώρησε βεβαίως σε αυτό, όπως είπε και η κ. Βλάβκου, έμεινε. Πιστεύω ότι πρέπει πλέον να προχωρήσει το Γενικό Πολυοδομικό και το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο, για να τελειώσουμε από αυτές τις ιστορίες της χρήσης γης. Δεν μπορεί δρόμοι όχι μόνο οι γενηματά, λεωφόρο Δοδώνης, και υπάρχουν και άλλοι άξονες που και σε λεωφόρο Δοδώνης υπάρχουν τέτοια προβλήματα περί γενικής και αμυγούς κατοικίας. Οπότε, να κλείσουν όλες αυτές οι ιστορίες για τις χρήσεις γης. Όπως είπα, η παράταξή μας συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για αλλαγή της χρήσης τουλάχιστον σε αυτό το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο. Δεν υπάρχει αντίρρηση για την δική ψήφωση. Στην πρόταση ψηφίζετε ομόφωνα. Το επόμενο θέμα το 12 είναι τροπής του ρημοτομικού σχεδίου της Κατσικά. Με ομόφωνη απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Ομόφωνη απόφαση είναι η πρόταση της υπηρεσίας. Να πω ότι εδώ δεν καταστατηγεί το πολεμικό σχεδιασμός του οικισμού, ότι δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια των κοινών στον χώρο, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας και είναι ομόφωνη η απόφαση. Ομόφωνα, θέμα 13 για το θέατρο, οι τιμές των εισιτηριούς της εκτός φέδρας παραστάσεις του Εδιπεθή. Η εισήγηση υπάρχει, κάντε ερωτήσεις. Υπάρχει η κλίμακα 15, 12 ή 10, το κανονικό. Υπάρχει η κλίμακα, η οποία διαμορφώνεται για τις εκτός έδρας παραστάσεις, αναλόγως με τη συμφωνία που υπάρχει με τους κατατόπου φορείς και τα θέατρα. Οπότε η πρώτη κατηγορία είναι το κανονικό εισιτήριο, 15, 12 ή 10 ευρώ και το μειωμένο το εκπτωτικό, 12 ή 10 ή 7, αναλόγως με τη συμφωνία που προκύπτει κάθε φορά. Αυτό ήταν η τιμολογιακή πολιτική όπως υπήρχε και αποφασίσαμε να μην την αλλάξουμε καθόλου. Για να διευκολύνω την κουβέντα, σαν τιμολογιακή πολιτική του Διπεθή και προηγούμενη φορά, όχι για τα εκτός έδρας παραστάσεις, διαφωνώ με την έννοια ότι στα πλαίσια και της προηγούμενης υποθέτησής μου, στη προηγούμενη συνεδρίαση, για τους μαθητές και κατογουσκάτας ανεργίας, για τους ανέργους θα πρέπει να είναι δωρεάν, για φοιτητές, σαμαία, θα πρέπει να είναι της τάξος των 3 ευρώ και για το κανονικό στήριο να κοιμένεται γύρω στα 5-7 ευρώ. Οπότε, με την αντιδικίσεις από τη δικιά σας, κατά, κατά πλειοψηφία ψηφίζετε το θέμα αυτό. Στο δέκα το τέτο θέμα είναι η κατανομή ποσότητα 425.330 ευρώ από τους ΚΑΠ για τις λειτουργίες τα πάνε στο σχολείο. Λοιπόν, υπάρχει εισήγηση του κ. Ευατή, δεν σας έχετε ανημηθεί, ρωτήσεις. Κύριε Αντιδήμαρχε, ήθελα να σας ρωτήσω, για το έτος 2019, πόσες τελικά ήταν οι κατανομές για τα λειτουργικά, δεν έστειλαν τέταρτοι. Ήταν η συμπληρωματική μόνο για πετρέλαιο. Κάθε χρόνο, ερχόταν τέσσερες κατανομές, κάθε χρόνο. Είναι η πρώτη φορά που δεν έρχεται τέταρτη κατανομή για τα λειτουργικά των σχολείων. Άρα, αυτά θα σας δυσκολέψουν λίγο περισσότερο από εδώ και πέρα. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω για τη συμβουλεγούμενη απόφαση της DEP. Γιατί ζητήσαμε τις προτάσεις της πρωτοβάθμιας των λειτουργών, να μας καταθέσουν προτάσεις γιατί είχαν αντίρρηση με την κατανομή. Δεν προσήλθε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οπότε πήγαμε πάλι στο 50-50. Άλλες ερωτήσεις υπάρχουνε, τοποθετήσεις. Εγκρίνεται ομόφωνα το θέμα με αριθμό 14, θέμα με αριθμό 15, τροποποίηση της απόφασης 566 του 2019. Σας έχει διανεμεθεί η εισήγηση και είναι με ομόφωνοι απόφασεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις. Ψηφίζεται ομόφωνα το 15ο θέμα. Είχε συμπληρώθηκε τα τρεις ώρες και ζήτησαν άλλη μία ώρα... Υπάρχει στην εισήγηση αυτό, το είπαμε. Δέκατο έκτο θέμα, η παραχώρηση χρήση του έκτου Δημοτικού Σχολείου στο Σύλλογο Βρυσούλας. Είναι ομόφωνοι επίσης απόφασεις της Επιτροπής. Ψηφίζουμε ομόφωνα. Δέκατο έβδομο θέμα, παραχώρηση χρήσης των σχολειών της πρωτοβάθμισης εκπαίδευσης στους Συλλόγους Γονεών και Δαιμόνων. Επίσης είναι ομόφωνοι απόφασεις της Επιτροπής Παιδείας. Ουσιαστικά δεν χρειάζεται απόφαση της ΔΕΠΙ παραχώρησης όταν είναι για Συλλόγους Γονεών. Κάναμε κοινοποίηση σε όλα τα σχολεία. Πλέον θα συλλογούνται με το Διευθυντή της Μονάδος. Δεν χρειάζεται να παίρνουμε απόφαση. Ερώτησε ο κ. Παχρήσος του κ. Αδέμου. Γιατί κάποιοι Συλλούγοι Γονεών είχαν προβλήματα με τα αφημοί. Ζητούσαν έδρα και δεν μπορούσαν να έχουν παραχωρητήρια. Λύνετε τώρα αν με αυτό θα λυθεί αυτό το πρόβλημα. Εζητούσαν έδρα το σχολείο. Αυτό δεν γίνεται δεχτό. Και κάναμε και το έγγραφο με τον κ. Τόκο από το Σύλλογο Γονέων. Στήλαμε έγγραφο ότι δεν γίνεται δεχτό αυτό. Είχαν πρόβλημα, ήταν λογιστικό. Έχουμε ειδοποιήσει όλα τα σχολεία. Συφίζει το μόνο το 17ο θέμα. Στο 10ο θέμα είναι η εξοδότηση του Δημάρχου για υπογραφή συμβουλή προσχήρισης στη νέα ζωή διευθυσίων Καβουγιάννη. Ομόφωνα. Το 19ο θέμα είναι η διοργάνωση του Πίνδος Ράλι, το οποίο φαίνεται πολύ ενδιαφέρον στο διοργάνωση, για να τεθεί υπό την αγίδα του Δήμο. Συμφωνούμε? Ομόφωνα. Στο 20ο θέμα είναι η έγκριση προγραμματικής σύμβασης του Δήμου και της κοινωνιωφιλής επιχείρησης του Πνευματικού Κέντρου για την τακτοποίηση των αφτερέτων. Κυρία Ακωνίδου. Έχουμε προχωρήσει και έχει εκδοθεί και απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωνητών και του Πνευματικού Κέντρου προκειμένου να επειδή απαιτούνται να γίνουν σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις να γίνει διαδικασία τακτοποίησης σύμφωνα με τον νόμο περί τακτοποίησης ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση όλων των χώρων αυτών. Και οι χώροι αυτοί ανήκουν κατά κυριότητα στο Δήμο οπότε αυτός και νομοποιείται να κάνει την όλη διαδικασία και επειδή η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ιωνητών δεν δίνεται να συνδράμει στην όλη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων υπαγωγής των νόμων περιτακτοποίησης, των αφθέρετων κατασκευών προχωρήσαμε σε προγραμματική σύναψη. Προτείνουμε και προχωράμε, έχει συναυθεί το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης προκειμένου το Πνευματικό Κέντρο να αναλάβει οι δύο δαπάνες στην όλη διαδικασία της τακτοποίησης των αφθέρετων αυτών κατασκευών επειδή οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι αρκετές είναι η αλήθεια αυτή και δεν είχε μέχρι τώρα κινηθεί όλη η διαδικασία για την καταρχάς τακτοποίηση αυτών και στη συνέχεια ως απαιτούμενη προϋπόθεση για την αντιοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων όσο ορίζεται στον νόμο και όσο περιγράφεται στην εισηγήση. Ζητάμε λοιπόν και από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει την έκριση της σύναψης της προγραμματικής σύμβασης. Προτείνονται δύο μέρη της Επιτροπής και να συμπληρώσει ο Δήμασος... Επιπλέον επειδή χρειάζεται, απαιτείται και η συγκρότηση μιας τριμελούς Επιτροπής αναφέρεται στη σύμβαση, δύο μέρη αυτής έχουν ήδη οριστεί από το Πνευματικό Κέντρο και ένα από το Δήμο. Κύριε Γιώτης, ερώτησε. Αν κατάλαβα καλά, αυτό που θα κάνουμε θα είναι να αναθέσουμε σε κάποιον εξωτερικό συνεργάτη την ατακτοποίηση και αδειοδότηση... Αν, σε περίπτωση, για την πλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την αδειοδότηση, προκύπτουν κάποιες δαπάνες, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, φαντάζομαι, εκ των προτέρων, ποιος αναλάβεστε στις δαπάνες και ποια θα είναι η δική σας? Αναγράφεται και στο σχέδιο της προγραμματικής, αυτό θα το αναλάβει το Πνευματικό Κέντρο, τις δαπάνες. Συγγνώμη, ερώτηση κάτι έχουμε. Είναι λίγο εκεί. Για να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προηγούμενη μηχανική, το ξέρουν καλύτερα, η προηγούμενη τακτοποίηση όλων των αφθέρετων κατασκευών των αθλητικών εγκαταστάσεων. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, οι περισσότερες εξ' αυτόν, που έχουν αφθέρετες κατασκευές. Βεβαίως, είναι παλαιά τακτίσματα, έτσι ενημερώνομαι και εγώ από τους αρμόδιους. Είναι παλαιά τακτίσματα, βεβαίως, για να γίνει υπαγωγή στο νόμο, πρέπει να είναι κατασκευές πρώτου 11. Είναι παλαιά τακτίσματα, οπότε για να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση, που, ως γνωστόν ο νόμος, έχει παραταθεί αρκετές φορές και είμαστε λίγο πριν την λήξη της τελευταίας, εν πάση περιπτώσει, μέχρι σήμερα, προθεσμίας για την αδειοδότηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, απαιτείται να προηγηθεί η τακτοποίηση των γηπέδων και των εγκαταστάσεων, των κτιρίων. Η κυρία Καλογιάνν έχει πρώτα μια ερώτηση. Μια ερώτηση τυπική. Πίσω λεπτό, η κυρία Καλογιάνν έχει πρώτα μια ερώτηση. Ο κ. Πατσούρας πότε λοιπόν. Θα προχωρήσετε στο νόμο 495 του 17. Αναλαμβάνεται, προβλέπει ανάθεση σε κάποιο μηχανικό συγκεκριμένα εξωτερικό. Πώς θα γίνει η διαδικασία, δηλαδή η επιλογή σε αυτό. Έχουμε κάνει μια έρευνα αγοράς και θα προχωρήσουμε με μία πρόσκληση σύντομη, γιατί όταν είναι η ταπάνη ως γνωστόν κάτω των 20.000 ευρώ, δηλαδή δεν θα είναι πολύ μεγάλη η ταπάνη για όλη τη διαδικασία, θα δούμε λίγο, θα δούμε από μηχανικούς που προτίθεται και γνωρίζουν το αντικείμενο και θα επιλεγεί κάποιος προκειμένου να προχωρήσει και γρήγορα στη διαδικασία, κάποιο τεχνικό γραφείο. Όχι, θα υπάρξει διαδικασία, βεβαίως. Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Δεν θα γίνει όμως η διαδικασία του διαγωνισμού με το νόμο περί δημοσιών συμβάσεων που είναι αργή διαδικασία, θα γίνει μία πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ερώτησε ο κ. Κοσμάς και ο κ. Πομπράς. Κυρία Πρόεδρος, μία-μία. Αλλά μην αγχώνεστε, μέχρι το 2025 έχετε δυνατότητα για τα αφθέρετα ακόμα. Θα σας μάθω σε κ. Καλογιάννα. Πάγια. Πάγια. Μέχρι το 2025, δεν είναι? Α, θα πάει και παραπέρα. Μάλιστα. Έχει πάρει παράταση νομίζω. Καλώς, καλώς, καλώς. Η προγραμματική γίνεται επειδή είναι ιδιοκτησία στο δήμο, όλα τα ακίνητα και επειδή θέλουμε το μηχανικό από το δήμο. Συμφωνούμε σε αυτό. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με μία διάθεση στελεχών ή συνεργασίας με την τεχνική να μην κάνουμε προγραμματική. Προχωρήσαμε σε αυτή τη διαδικασία διότι προηγήθηκε αλληλογραφία με τεχνική υπηρεσία του δήμου Ιωαννητών, όπου αδυνατεί να συνδράμει και να προσφέρει τις δυνάμεις του ως τεχνική υπηρεσία γιατί έχει άλλο ογκοεργασιών. Εδώ είναι και ο αρμόδιος αντιδίμαρχος να το βεβαιώσει. Οπότε επειδή οι προθεσμίες είναι στενές, καταρχάς μέχρι 36ου για την τακτοποίηση των εγκαταστάσεων και δευτερευόντως έχουμε και την προθεσμία για την αδειοδότηση, απαιτούνταν να προχωρήσουμε σε μία άλλη λύση και αυτή ήταν αυτή. Εντάξει, εγώ δεν έχω πρόβλημα. Αφού δεν απαντήθηκε ο τουσιάλος, η ερώτηση είναι εξής. Εφόσον διατίθεται ένα, δύο, τρία άτομα για να κάνουν την επίβλεψη αυτόματο του αναδόθησης, όχι της προγραμματικής, του αναδόθησης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με παράλληλα καθήκοντα ή με ένα μνημόνιο συνεργασίας και χωρίς προγραμματική? Ναι, αν πάντησέ μας, τι... Ναι, αν πάντησέ μας... Εγώ ήθελα να κάνω μια πικρή αναφορά την τεχνική, δεν ξέρω αν αναφορά την προγραμματική σύμβαση, δεν ξέρω αν αναφορά την προγραμματική σύμβαση. Απλώς αυτό αποτελεί μια συνέργεια κάποιων πράξεων. Δηλαδή, τι υπάρχει, υπάρχει στις αθλητικούς υποδομές σήμερα. Υπάρχει, καταρχήν, μια υπηρεσία, την οποία παραλάβαμε στο τέλος του 2019, που είχε καταγραφεί όλων των αθλητικών χώρων. Με το τι προβλήματα υπήρχαν, είτε από την πλευρά των κτριακών υποδομών, είτε από αυτό που απαιτούνταν για να είναι λειτουργική χώρα. Άρα, λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε, αυτό είχαμε πει και σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση όλων αυτών των αθλητικών χώρων, έτσι ώστε οι αθλητικές ομάδες τέλος του 2020, που είναι η προθεσμία, να μπορούν να έχουν τα πιστοποιητικά καταλληλότα, συγχωρέσουμε να το λέω σωστά, αλλά να είναι αδειοδοτής. Άρα, λοιπόν, σε συνέργεια με το προγραμματικό, έχουν παραχωρηθεί οι χώροι των αθλητικών γυπέδων, έχουν παραχωρηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011, όλοι οι αθλητικοί χώροι στον προγραμματικό, ως προς τη χρήση τους. Σε συνέργεια, λοιπόν, με το προγραμματικό, κάνουμε μια προγραμματική σύμβαση. Γιατί την κάνουμε, γιατί η τεχνική υπηρεσία, όχι δεν έχει τελετιακό δυναμικό, δεν έχει το χρόνο να γίνουν αυτές οι διαδικασίες γρήγορα. Ποιες είναι οι διαδικασίες, οι πολυοδομικές τακτοποιήσεις όλων των γυπέδων που έχει στη χρήση αυτής τη στιγμή το προγραμματικό. Και έρχεται, λοιπόν, με μια προγραμματική σύμβαση, να δίνουμε τη δυνατότητα στον προγραμματικό, ως μαζί με το Δημοστοπρογραμματικό, να αναλάβει το προγραμματικό την τακτοποίηση πολυοδομικά των αθλητικών χώρων. Και έρχεται παράλληλα η τεχνική υπηρεσία, μετά την τακτοποίηση των χώρων αυτών, να προσπαθήσουμε να κάνουμε με τα έργα, με μέσα του τεχνικού προγράμματος και των αντίστοιχων κωδικών, να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες αυτές τις εργασίες, έτσι ώστε όλα αυτή η αθλητική χώρα να είναι επιστροπημένη τέλος του 2019. Γιατί επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε προγραμματική, εφόσον είναι παραχωρημένα, όπως είπατε, στο πνευματικό κέντρο. Αν αθέτει το πνευματικό κέντρο, πληρώνει το πνευματικό κέντρο. Δηλαδή, το μόνο που χρειαζόμαστε, επειδή το πνευματικό κέντρο δεν έχει τεχνική επάρκεια, κάποιοι μηχανικοί του Δήμου, μη χρειάζονται. Κάποιοι μηχανικοί του Δήμου, να μπορέσουν να επιβλέψουν τον ανάδοχο. Αυτή η επιλέχτη και η προγραμματική σύμβαση, για ποιο λόγο? Γιατί ο Δήμος είναι ο κύριος των εγκαταστάσεων. Είναι ο κύριος των αθλητικών χώρων. Το πνευματικό έχει τη χρήση. Αλλά παράλληλα έχει και την ευκαμψία, θα το πω, να μπορέσουμε γρήγορα και μέσα στους χρόνους που απετούνται, να γίνει τακτοποιήσει το πνευματικό χώρο. Αυτή είναι η αναγκαιότητα της προγραμματικής σύμβασης. Και φυσικά θα μπορούσε και από τον Δήμου, δεχομένως με υπηρεσία και με διαφορετικά να γίνει. Αλλά επιλέχτηκε αφού έχει τη χρήση, έχει τις παραχωρήσεις της ομάδας, έχει την πραγματική εικόνα των αθλητικών χώρων, εμείς τα έχουμε παραχωρήσει από το 2011. Ο Δήμου στρατεία αυτή τη στιγμή δεν έχει την πραγματική εικόνα. Την πραγματική εικόνα έχει το πνευματικό. Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι έχει και ο κύριος ουσιαστικά λειτουργός σε αυτό το χώρο. Άρα λοιπόν ας πάει να το ανομοποιήσει και εμείς μέσα από τη διαδικασία αυτή θα πάνε να εκτελέσουμε τα έργα. Για το οικονομικό κομμάτι. Είπατε ότι θα κάνετε πρόσκληση ενδιαφέροντος. Πώς θα βγάλετε το ποσό, διότι το ποσό έχει αμοιβή μηχανικών και πρόστιμα. Πώς δεν θα πληρωθούν πρόστιμα. Είπατε ότι είναι πρώτου του 2011. Συμφωνούμε. Όλα τα κτίρια αυτά είναι πρώτου του 2011. Έχουν πρόστιμα. Μπορεί να έχουν μικρά πρόστιμα. Όχι, δεν είπα αυτό. Δεν λέω αυτό. Όταν θα βγάλεις μία πρόσκληση ενδιαφέροντος πρέπει να αναφέρεις και το ποσό. Αμοιβή μηχανικών και πρόστιμα. Να σας πω λίγος προς αυτό. Συγγνώμη. Το πρόστιμο, τη δαπάνη. Η δαπάνη αυτή εκδίδεται όταν μπαίνει στην διαδικασία δήλωσης υπαγωγής στο νόμο 44, 15 του 17. Βγαίνει ποιο θα είναι το πρόστιμο. Αυτό το πρόστιμο δεν θα εκδοθεί επ' όνομα του πνευματικού. Θα το καταβάλει στη συνέχεια. Ούτε μπορεί αυτό να είναι στην αμοιβή. Δεν καταβάλλεται. Ωραία. Όχι. Πολλοί είστε. Παροχή υπερησιών είναι. Με τα γήπεδα και με τις εγκαταστάσεις. Με τα γήπεδα και με τις εγκαταστάσεις. Και λέμε ότι είναι τόσο το ποσό. Και όποιος ενδιαφερθεί. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι περίπου 30 με 34 συνολικά. Έχουμε προχωρήσει να σας πω ποιο θα είναι το πρόστιμο. Έχουμε προχωρήσει να σας πω σε μια καταγραφή όλων αυτών των γηπέδων. Και επίσης με την σύμπραξη και του δήμου γνωρίζουμε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι απαραίτητο αυτό. Άρα ξέρουμε, έχουμε την εικόνα των γηπέδων στο σύνολο. Και αυτά που χρησιμοποιούμε και σε ποιον ανήκουν. Είναι κάποια από τα γήπεδα από την όλη κατάσταση των εγκαταστάσεων. Υπάρχουν δύο, τρία αν θυμάμαι καλά από έξω που ανήκουν στο δημόσιο. Όχι στο δήμο. Έτσι, έχει και κάποια θέματα τέτοια. Υπάρχουν δύο, τρία αν θυμάμαι καλά από έξω που ανήκουν στο δημόσιο. Όχι στο δημόσιο. Είναι κάποια από τα γήπεδα από την όλη κατάσταση των εγκαταστάσεων. Υπάρχουν δύο, τρία αν θυμάμαι καλά από έξω που ανήκουν στο δημόσιο. Όχι στο δημόσιο. Υπάρχουν δύο, τρία αν θυμάμαι καλά από έξω που ανήκουν στο δημόσιο. Υπάρχουν δύο, τρία αν θυμάμαι καλά από έξω που ανήκουν στο δημόσιο. Όχι στο δημόσιο. Υπάρχουν δύο, τρία αν θυμάμαι καλά από έξω που ανήκουν στο δημόσιο. Όχι στο δημόσιο. Υπάρχουν δύο, τρία αν θυμάμαι καλά από έξω που ανήκουν στο δημόσιο. Όχι στο δημόσιο. Υπάρχει όντως την καταγραφή της υπηρεσίας, η κατηγορουπίηση και οι ελλείψεις με την έννοια της πιστοποίησης. Είναι άλλο η τακτοποίηση υπολοιοδομική, που είναι βασική υπόλοιποθεση για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο και της κατασκευής έργων, είτε βελτίωσης, είτε συντήρησης, είτε επέκτασης. Υπάρχουν πολλοί. Αυτά είναι κάτι που υπάρχει καταγραφή. Αυτό που έχουμε δώσει ως προτεραιότητα είναι πραγματικά εκεί που υπάρχουν οι πίεσεις από τους αθλητικούς συλλόγους για να μπορούμε να πει στο πίσω. Έχουμε, αν θυμάμαι καλά, τα νούμερα γιατί δεν τα έχουν μαζί μου. Αυτό που έχουμε δώσει ως προτεραιότητα είναι πραγματικά εκεί που υπάρχουν οι πίεσεις από τους αθλητικούς συλλόγους για να μπορούμε να πει στο πίσω. Έχουμε, αν θυμάμαι καλά, τα νούμερα γιατί δεν τα έχουν μαζί μου. Αυτό που έχουμε δώσει ως προτεραιότητα είναι πραγματικά εκεί που υπάρχουν οι πίεσεις από τους αθλητικούς συλλόγους για να μπορούμε να πει στο πίσω. Έχουμε, αν θυμάμαι καλά, τα νούμερα γιατί δεν τα έχουν μαζί μου. 200.000 περίπου στον πρωτοτεχνικό πρόγραμμα για την στουπίσια του γηπέντου, για να βελτιώσουμε τις υποδομές. Αν δεν τα πάρουν από τον Φιλόδημος, αλλά θα αποκύψουν και από εκεί κάποια χρήματα, προχωράμε βήμα-βήμα έτσι ώστε μέχρι το τέλος του νέας να μπορέσουμε να τα έχουμε δρομολογήσει σε όλα αυτά τα πράγματα. Πραγματικά, η περισσή όποιος θέλει στην διάθεση υπάρχει, είναι στην διάθεση όλων του μέλλον. Κύριος Λαδίας, ερώτηση. Κύριος Παροθέσιος, μετά ερώτηση. Πρώτη ερώτηση, από τη στιγμή που είναι στην κυριότητα όλες αυτές οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο Δήμο, θα μπορούσε κάλεστα αυτά τα ενέργειες να γίνουν από το Δήμο. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Δεύτερον, μέχρι τώρα το Πνευματικό Κέντρο έχει τη χρήση, από τη στιγμή που θα γίνουν ουμπήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων, η συντήρηση αυτών των κτιριακών εγκαταστάσεων, ποιος θα την αναλάβει. Μέχρι τώρα, το Πνευματικό Κέντρο έχει τη συντήρηση μόνο να έχει το χλωοτάπητα, να το πω έτσι απλά. Δεν έχει το κτιριακών εγκαταστάσεων. Από τη στιγμή που θα γίνει ομιμοποίηση όλων των κτιριακών... όχι, δεν είχε όλων, όλων, όχι. Μπορεί να μην το έκανε, μπορεί να... ναι, δεν το έκανε. Από τη στιγμή που θα νομιμποιήσουμε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις και θα ρθουν, όπως έχετε τη χρήση του γηπέδου, θα πρέπει να αναλάβετε και τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων σε αιτήσια βάση. Ξέρετε ποιο είναι το κοστολόγιο της συντήρησης όλων αυτών των γηπέδων. Αυτή είναι η μία η ερώτηση. Επίσης, υπάρχουν γηπέδα τα οποία είναι, όπως είναι το γήπεδο Κρανούλας, και πιστοποίηση έχει, απλά δεν χρησιμοποιούν... έχει και πιστοποίηση... ναι, φυσικά. Πιστοποίηση άδεια καταλληλότητας, αυτό εννοώ. Δεν έχει. Έπαιζε γ' εθνική, αλλά θέλω να πω ότι είναι ένα γηπέδο το οποίο είναι σε απραξία. Αυτή τη στιγμή δεν το χρησιμοποιεί... να μη βιάζεστε. Θα ολοκληρώσω εγώ και απαντήστε μου μετά. Είναι ένα γηπέδο το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το χρησιμοποιεί καμιά ομάδα. Για ποιο λόγο. Και θέλω ένα αιτήσιο, δηλαδή, ένα... τι αιτήσιο κοστολόγιο έχουμε στη συντήρηση των γηπέδων. Μιλάω σε ρεύμα, μιλάω σε νερό, μιλάω σε συντήρηση του χωλόδοτάπητα. Ένα άλλο, μια και μιλάμε για αθλητικές εγκαταστάσεις, σε ένα μήνα θα χρειαστεί η συντήρηση όλων αυτών των γηπέδων. Έχει γίνει ανάθεση σε κάποιον για το κούρεμα των γηπέδων, για τη συντήρηση. Δεν είναι εκτός. Δεν είναι εκτός, μια και μιλάμε για αθλητικούς χώρους, να μην το ξανά επαναφέρομαι σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Παπαχριστό, τελευταία ερώτηση. Συγγνώμη να τα επιπλέον. Πέρα από την προγραμματική που ζητάει το Πνευματικό Κέντρο με το Δήμο, αφού γίνει τακτοποίηση των αφαιρέτων, υπάρχουν άλλες εργασίες, είτε περίφραξεις, είτε οποιασδήποτε άλλες εργασίες για να πάρουν την καταλληλότητα. Αυτές οι εργασίες θα συνεχιστούν να γίνουν από το Πνευματικό Κέντρο ή από το Δήμο. Λοιπόν, κύριε Παπαχριστό, να πει να ρωτήσω και να πετύσσετε με τις συνολικά. Εγώ θα το πάρω λίγο ανάποδα, γιατί νομίζω ότι ξαντλήσαμε λίγο το τυπικό κομμάτι, αλλά μας διαφέρει το ουσιαστικό, δηλαδή γιατί πρέπει να είναι αδιοδοτημένοι αυτοί οι χώροι. Μέχρι σήμερα δεν είναι. Επειδή εκεί πέρα αθλείται κόσμος και μέχρι σήμερα στη χώρα, ας πούμε, υπήρχε ένα σύστημα αλαλούμ, και γι' αυτό είναι όλα αυτά που είπαμε τώρα τακτοποιήτα και αφθαίρετα. Βέβαια, υπάρχει και ένα πολιτικό συμπέρασμα εδώ πέρα και πρέπει να το λάβουμε υπόψη στο σώμα. Είπε και η κυρία Πρόεδρος ότι τακτοποιούνται αυτά που είναι πρώτ' του 2011. Είμαστε σε καλό στάδιο γι' αυτό, γιατί στο Δήμο μάλλον δεν είχαμε πολλές παρημβάσεις μετά του 2011, ώστε να έχουμε ζήτημα με τις τακτοποιήσεις από δητήριων, τοαλετών κλπ. σε αλλητικές εγκαταστάσεις, γιατί μάλλον δεν γίναν πολλά καινούργια τέτοια. Στον ουσιαστικό, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή πότε θα είναι αδειοδοτημένοι οι χώροι, αν μπορεί να υπάρξει απάντηση σε αυτό. Σημαντικό είναι ότι αν προχωρήσουμε στην αδειοδότηση θα δούμε ότι πρέπει να γίνουν παρημβάσεις, βάλεις τα με σημαντικά κόστι. Υπάρχουν γήπεδα τα οποία δεν έχουν αποδειτήρια, διπλά αποδειτήρια ή δεν έχουν τουαλέτες όπως πρέπει να έχουν, αλλά πρέπει να γίνουν συγκαταστάσεις εκεί πέρα για να βγει η άδεια. Δεν είναι μόνο θέμα δητακτοπής αυθαιρέτων, είναι και νέων κατασκευών ή προστικών ριφράξεις και και και. Και εδώ ερχόμαστε όταν ασκήσαμε εμείς στην Κρητική για τα δύο γήπεδα τα καινούργια, τότε που λέγατε στο Φιλόδημος για τα Καρδαμίτσια, το ένα ποδροσφαιρικό γήπεδο και το άλλο στο Νιωχορόπουλο και λέγαμε τότε εμείς πριν δύο μήνες περίπου. Έχει η Δημοτική Αρχή κάνει την προτεραιοποίηση σε σχέση με την αδειοδότηση των φιστάμενων εγκαταστάσεων και τι χρήματα θα χρειαστούμε για να τις αδειοδοτήσουμε αυτές και με τι προτεραιότητες. Είπε ο κ. Αντιδημαρχός ο κ. Χαρλέτος ότι η προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι τα ποδροσφαιρικά γήπεδα γιατί εκεί υπάρχει η πίεση και ρωτάμε εκεί υπάρχει η πίεση γιατί εκεί υπάρχουν οι παράγοντες, οι πρόεδροι των ομάδων, άρα πρέπει να φτιάξουμε αυτά πρώτα ή υπάρχουν και άλλες αθλητικές ανάγκες που επειδή δεν είναι θεσμοθετημένοι στην περιοχή δεν ασκούν πίεση στην Δημοτική Αρχή και αυτά τα πάμε σε δεύτερο χρόνο δηλαδή πιο πίσω. Δηλαδή στις αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές που μπορεί να σκεφθεί ελεύθερα ο Δημότης είναι παραδοχή σας σήμερα ότι τις πάτε σε δεύτερη προτεραιότητα και πάτε σε πρώτη προτεραιότητα εκεί που υπάρχει ο σωματιακός αθλητισμός? Ναι, αλλά αυτή είναι η παραδοχή σας. Αυτή είναι η παραδοχή σας όμως σήμερα εσάς στη Δημοτική Αρχή ότι προτεραιότητα βάζετε στο σωματιακό αθλητισμό, στο ποδόσφαιρο. Λογικό είναι. Χαίρομαι που το ακούω, Νίκο. Όχι. Συμφωνώ, Νίκο. Συμφωνώ. Αυτή είναι η προτεραιότητά σας. Αυτή είναι η προτεραιότητά σας. Εμάς δεν είναι αυτή. Όχι, εντάξει. Συγγνώμη. Συγγνώμη. Μπορούμε να διαφωνούμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλίμονο. Επίσης, δεν έχουμε καθαρή εικόνα για το σύνολο του προϋπολογισμού και είναι σημαντικό τώρα αυτό το πράγμα για να πάρουμε απόφαση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το αν χρειάζεται ένα κατουμήριο να διοδοτηθούν τα τριάντε εφτάγια υπό τα ποδοσφαίρου. Η προγραμματική σύμβαση είναι για να γίνει αδειοδότηση. Εκεί δεν θέλουμε να καταλήξουμε. Πού θέλουμε να καταλήξουμε. Να κάνουμε τα κτουπίσια. Γιατί. Για την αδειοδότηση. Όχι, όχι. Θέλουμε να είναι ασφαλείς κατά πρώτον λόγο. Κατά πρώτον λόγο θέλουμε να είναι ασφαλείς. Και ο νομοθέτης μας λέει ότι για να είναι ασφαλείς πρέπει να είναι αδειοδοτημένες. Παπαχρίστο, συγγνώμη, το θέμα που συζητάμε είναι τακτοποίηση των αθερέτων. Αυτό είναι το θέμα, πρόεδρε. Όχι, η τακτοποίηση των αθερέτων είναι το πρόβλημα. Το βλέπει όπως θέλει ο καθένας μας. Όπως θέλει ο καθένας μας. Δεν θα διαφωνήσω. Είναι η άποψή σας αυτή. Κρίνεστε κάθε αναδείμινο, αναδείμινο κάνουμε αυτή την κουβέντα. Τι κάνουμε, θα την κάνουμε και το επόμενο δείμινο. Εδώ είμαστε, θα την ξανακάνουμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα. Επίσης, μας ενδιαφέρει. Με την διαδικασία αυτή θα τακτοποιήσετε όλους τους αθλητικούς χώρους ή θα αφήσετε κάποιους απ' έξω. Όλους. Ωραία. Ωραία. Θα μου απαντήσετε αν είναι όλοι ή όχι. Και θέλω να κάνω και μια διευκρινήση γιατί είναι σημαντικό. Αν θα τακτοποιηθούν και παρεμβάζει στο Στύβο Θαλασσίου-Σκη με τη σύμβαση αυτή. Είναι αθλητική εγκατάσταση στο δήμο, οι ανητών. Το Πνευματικό Κέντρο έχει χρηματοδοτήσει πάρα πολλούς αγώνες. Συγγνώμη, να ρωτήσω κάτι. Η ερώτηση μετά και προς την κυρία Προέδρο είναι αν ο Στύβος Θαλασσίου-Σκη ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο. Αν δεν ανήκει, θα μας απαντήσει μετά ο δήμο, ώστε να ανήκει στο δήμο. Και αν θα τακτοποιηθεί με αυτή την προγραμματική σύμβαση, οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκεί χωρίς αδειοδότηση. Θα απαντήσει η κυρία Κονίδο και ο κύριος Σαλλέττος. Και εσείς ρώτησε τώρα. Κύριε Παπαγιωριού, τον ζήτησα από πριν. Με ξεχάσατε, εγώ θα πω για την προγραμματική. Δεν θα πω, γιατί αυτά που συζητάμε είναι άλλα. Η προγραμματική μέσα, για να μην έχετε προβλήματα μετά στη συνέχεια, θα πρέπει μέσα να αναγράφονται τα αγήπεδα, ποια θα τακτοποιήσετε, αλλά θα πρέπει να γράφετε και τα χωράφια με τους αριθμούς, ή τα οικόπεδα της εκτάσεις, με τους αριθμούς που είναι μέσα. Αυτό είναι λοιπόν που πρέπει να προσέξουμε. Όσον αφορά τώρα για τις εγκαταστάσεις που λέτε, είναι από το 2011 και πριν. Να σας πω ότι επειδή τα αγήπεδα αυτά είχαν όλα αδειοδοτημένα, ήταν όλα αδειοδοτημένα και τα αποθητήρια, απλά ήταν με μία άδεια από την αστυνομία ή από τον Πρόεδρο κάθε τοπικής κοινότητας, άρα και υπήρχαν αδειοδοτήσεις. Λοιπόν, καλά είναι, αν θα τις βρείτε αυτές, δεν θα έχετε τέτοιο θέμα. Ευχαριστώ επειδή το αντιμετωπίσαμε σε κάποια αγήπεδα και τα βρήκαμε. Λοιπόν, η κ. Κωνίδο πρώτα. Εσείς και ο κ. Σαλέττος. Έλα κλείσε, κ. Πρόεδρος, γιατί τους το μοιάζει να εισηχείτε. Να διευκρινήσουμε για πολλούς φορές ακόμη ποιοι είναι οι αθλητικοί χώροι του Δήμου. Κύριε Παπαχρήστο, θα ήθελα να γνωρίζετε ποιοι είναι οι αθλητικοί χώροι του Δήμου. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, ούτε ο αθλητικός στίβος, σας παρακαλώ, σας άκουσα μεγάλη προσοχή. Αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Οι αθλητικοί χώροι του Δήμου, αφήστε να σας πω τώρα, δεν θέλετε να τα ακούσετε. Ο κύριος Μπαρζόκας. Νομίζω πως πολύ ορθά ο δήμαρχος είπε ότι είναι δύο βήματα. Είναι το βήμα 1 και το βήμα 2. Εγώ δεν κατανοώ γιατί πρέπει να πάρουμε σήμερα και να δεσμεύσουμε το σώμα και του Δήμου στο βήμα 2. Θεωρώ ότι αυτό το οποίο είναι σωστό και προς τον δημόσιο συμφέρον και της συλλογικής και της κοινωνικής μνήμης της πόλης, είναι πολύ σωστά και έπρεπε να έχει γίνει και πρέπει να το στηρίξουμε, να δημιουργηθεί αυτό το ψηφιακό αρχείο. Είναι συνεργασία με τον πανεπιστήμιο, συνεργασία με φορείς της πόλης. Πράγμα το οποίο είναι άσχετο και έρχεται πολύ μετά με το βήμα 2. Γιατί εδώ πέρα μας έρχεται μια πρόταση που έχει το βήμα 1, βήμα 2, ίσως και το βήμα 3 και εγώ δεν κατανοώ γιατί γίνεται αυτό. Όπως δεν κατανοήσα και γιατί είχαμε αυτό το συμβολιογραφικό έγγραφο ας πούμε του copyright στο δημοτικό συμβούλιο. Οκ, τα πνευματικά δικαιώματα της κατοχέρωσης της ιδέας των δημιουργών δεν αφορούν το σώμα. Εγώ το είδα δηλαδή λίγο αρνητικά όταν είδα στα έγγραφα που μας επισυνάφτηκαν για το συγκεκριμένο θέμα και το συμβολιογραφικό έγγραφο ας πούμε της κατοχέρωσης της βεβαίας χρονολογίας. Δεν μας ενδιαφέρει εμάς αυτό σαν δήμος. Ο κάθε δημιουργός... Όχι, αυτό δεν είναι διασφάλιση του πολίτη, αυτό το συμβολιογραφικό έγγραφο. Είναι διασφάλιση των δημιουργών για τα πνευματικά τους δικαιώματα της ιδέας. Όχι. Εγώ σας λέω όχι. Εσείς λέτε τι να μη βέω, αυτό το έγγραφο διασφαλίζει το copyright για τους δημιουργούς της ιδέας και δεν μιλάει ούτε για GDPR ούτε για τίποτα τέτοιο. Στο πρώτο βήμα θα έχει μια νομική επεξεργασία από το Πνευματικό Κέντρο ώστε αυτός που δίνει το αρχείο του να υπάρχει και προστασία των προσωπικών δεδομένων. Το συμβολιογραφικό έγγραφο που μας επισυνάφτηκε στα έγγραφα αφορά το copyright των δημιουργών. Και θεωρώ ότι ήταν λίγο απρεπές τουλάχιστον. Αλλά σας είπα, συμφώνουμε. Και δεν κατανοούμε το λόγο, λέω, να δεσμευτεί ο δήμος... Δεν χρειάζεται να με διακόπτει. Να τελειώσω, κύριε Δήμαρχε. Δεχτώ. Λοιπόν, για το δεύτερο βήμα, όταν διαχειρίζεις αυτό που λέμε συλλογική μνήμη, συλλογικό αρχείο κοινωνική ιστορία της πόλης και τα λοιπά, όταν έχεις συλλέξει όλο αυτό το αρχείο, σαν δήμος, κάνεις δημόσια πρόσκληση. Σε όποιον δημιουργό θέλει, και στους δύο για νιώτες φυσικά, να πάρουν το υλικό, να το επεξεργαστούν, να παράξουν ταινίες, πολιτιστικό προϊόν και τα λοιπά. Ναι. Α, δεν το λέει η πρόταση αυτό, όμως, γι' αυτό. Συγγνώμη. Το λέτε εσείς τώρα. Δεν λέει συλλογή του αρχείου, λέει ότι γίνεται από υπαλλήλος του δήμου με ξεχωριστή υπηρεσία και τα λοιπά. Ναι, δεν αναφέρεται εδώ μέσα στο έγγραφο και νομίζω είναι σημαντικό, έτσι. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, οι όροι που έρχονται και από την εισήγηση του πνευματικού κέντρου, αλλά και από το σημείωμα, το μέμο των δημιουργών. Οι όροι της σύμβασης αυτής, εάν υπάρξει, είναι λεόντιοι για το δήμο. Τι να κάνουμε. Μέχρι και χρονικό όριο περιορισμού της χρήσης του αρχείου μετά τη δημοσιοίχηση της ταινίας και και και. Η διαχείριση της συλλογικής μνήμης της πόλης, όταν παίρνει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, δεν είναι τόσο απλό. Συγγνώμη. Δεν είναι ένα πράγμα το οποίο θα βάλουμε σε μια διαδικασία copy-write της συλλογικής μνήμης της πόλης για να τη δώσουμε σε ένα δημιουργό. Είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει. Είναι σοβαρή. Πάρα πολύ και σημαντική δουλειά. Και αυτή η δουλειά πρέπει να είναι ανοιχτή και ανοιχτή σε κάθε δημιουργό που θέλει να έχει πρόσβαση σε αυτή, σε κάθε ιστορικό μελετητή, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όπως προσφέρεται αυτή τη στιγμή αυτή εδώ η πρόταση, έρχεται το έτοιμα να τεθεί που την εγίδα η πρόταση, και αυτό που έρχεται μέσα στα έγγραφα είναι να συμβληθεί ο δήμος με κάποιος από τώρα, στο βήμα 1, βήμα 2, βήμα 3, με τους όρους που θέτουν αυτοί. Ποιους όρους έβαλε ο δήμος απέναντι σε αυτούς? Εγώ δεν το κατάλαβα στα έγγραφα. Συγγνώμη. Ολοκληρώσατε την τοποθέτησή σας τώρα. Δεν υπάρχει κανείς άλλος να τοποθεθεί για αυτό το ζήτημα. Ψηφίζουμε. Τι ψηφίζουν οι παρατάξεις, εσείς ψηφίζετε θετικά. Εσείς. Εμείς Λευκό, γιατί δεν μπορεί να συμβεί αυτό που είπε ο κύριος δήμαρχος, εμείς προτείναμε την άμεση επαφή των δύο κυρίων κυρίας και κυρίου με την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιαννίνων, επειδή υπάρχει και τρέχει παραπλήσια πλατφόρμα ψηφιοποίησης και συλλογή όλων των στοιχειών αυτών και εφόσον δεν γίνεται αποδεκτό από το σώμα, Λευκό. Ο κύριος Νάτσευς. Εμείς ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης, η οποία είναι πρόταση όλων όσον αφορά το μέρος του να δημιουργηθεί το αρχείο. Όσον αφορά στο δεύτερο μέρος, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι δεύτερο στάδιο. Καταλαβαίνω αυτό που λέει ο δήμαρχος, μας φέραν κάποια πρόταση και πρέπει να τους σεβαστούν γιατί είχαν την ιδέα κλπ. Ω, ναι, θα μου φανέσω ότι όλοι την έχουν την ιδέα. Αυτό που πρέπει όμως είναι δουλειά που θα την κάνουμε εμείς. Και το είπε ο κύριος δήμαρχος, έχουμε τον Τάδε, είπε ονόματα που είναι ικανός, έχουμε τον Τάδε, είπαμε να πάει και το Πανεπιστημίο, να πάει και οι άλλοι, πρέπει να είναι ανοιχτό. Γιατί οι ιδεσμένοι που υπάρχουν, δύο χρόνια το υλικό να βρει οικονομικά, να κάνει την πρόταση, μέχρι τότε δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, αν δεν μπορέσει να βρει θα μας το επι