Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, την Παρασκευή 5-3-2021 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μέτρα Ακανιστικbehνίστη Μέτρα Ακανιστικlungs Ο Ψαλμτζαμπένιστος Ο Ψαλμτζαμπένιστος Μέτρα Ακανιστικlungs Ο Ψαλμτζαμπένιστος Μέτρα Ακανιστικlungs Ο Ψαλμτζαμπένιστος Μέτρα Ακανιστικlungs Ο Ψαλμτζαμπένιστος Μέτρα Ακανιστικlungs Ο Ψαλμτζαμπένιστος Μέτρα Ακανιστικ Το here Κυνάει κατεπίγουσα συναιδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με το κανονισμό που το έχει ζητήσει το 1 τρίτο των Περιφερειακών Συμβούλων. Μοναδικό θέμα ημερήσια διάταξες, όπως ορίζει ο κανονισμός και ο νόμος, είναι η άνοιξη του Περιφεριάρχη να υλοποιεί στην ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τη μεταφορά των μαθητών αμέα. Εισηγητής είναι ο κ. Πετράκος και από την μεριά της Περιφερειακής αρχής ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Λαμπρόπουλος. Ποιος ζήτησε το λόγο, θα σηκώνετε το χέρι, ο κ. Τζεμπεντζής έχει το λόγο, μισό λεπτό. Κύριε Τζεμπεντζή έχετε το λόγο, το μικρόφωνο ανοίχτε. Κύριε Πρόεδρε θα υποβάλλω ένα ερώτημα, βέβαια άσχετο με το θέμα που θα συζητηθεί σήμερα, αλλά είναι λίγη ανεπίκαιρο, αφορά τις συσμικές δονήσεις που έγιναν στη Θεσσαλία. Θέλω να ρωτήσω εάν μπορεί η Περιφεριά μας, αφού έρθει πρώτα σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια, είτε λεζιτιφή είτε σε χρήματα είτε σε προσωπικό είτε σε διάφορα υλικά. Και γενικά για ό,τι χρειάζεται. Νομίζω ότι επειδή είναι κατεπίγωτο το θέμα αυτό θα πρέπει να έχουμε ένα ψήφισμα, συμπαράσταση στον λαό της Θεσσαλίας και αν μπορεί η Περιφέρεια να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια. Αυτό κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Ποιος άλλος έχει το λόγο. Ο κύριος Γόντικας έχει ζητήσει το λόγο και μετά ο κύριος Πετράκος. Το μικρόφωνο μισό λεπτό. Μ' ακούτε. Ναι τώρα σας ακούμε. Δεν ακούγεστε πάλι. Τι γίνεται. Ναι μ' ακούτε. Ναι ναι τώρα. Κοιτάξτε έλειπα κάνα δυο φορές στη συναιδρία σας γιατί είχα τη μέση μου και εδώ που τα λέμε αγαπητοί στην άδρυμη φρήκαρα από τη συναιδρία σας παρακολουθώντας σας απ' έξω. Θα τα πούμε όμως άλλη φορά. Σήμερα θέλω να βάλω το εξής ζήτημα. Με κάλεσε ο αστυνόμος και μου είπε να πάω να καταθέσω για τη μήνυση που μου έχει κάνει ο Τατούλης. Επειδή αγαπητή προέδρε και αγαπητή συνάδελφη δεν είναι προσωπικών το ζήτημα είναι για όποια ζητήματα κουβεντιάστηκαν εδώ στο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν έχω συνοράβλακα με τον κύριο Τατούλη τα χωράφια μου είναι στα Μάγουλιανα. Και επειδή άκουσα προηγούμενα και για τους ασυμβήμαστους και για αυτούς που είναι ενάντια στους αυταρχισμούς θέλω να κουβεντιαστεί το ζήτημα να πάρει απόβαση στο περιφερειακό συμβούλιο. Θέλω να πάω την απόβαση του περιφερειακού συμβούλιου στον κύριο αστυνόμο. Αυτό. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Πετράκος για να τα συνοψήσουμε και ο κύριος Πετράκος έχει το λόγο. Ναι κύριε Πρόεδρε. Με ακούτε. Σας ακούμε. Ναι κύριε Πρόεδρε μπορώ. Ναι γνωρίζουμε ότι αυτό το οποίο προτείνουμε δεν είναι με την αυστηρή έννοια του κανονισμού και επομένως σωστά εσείς δεν μπορούσατε να βάλετε άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Επειδή όμως τα δύο θέματα που έχουμε προτείνει 11 συνάδελποι με τις υπογραφές μας δεν έχουν διοικητικό χαρακτήρα. Δηλαδή δεν είναι κάποιο θέμα διοικητικής φύσης οπότε μπορεί να έχει κάποια έννοια παράτυπη άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχει συνένωση όλων μπορούν και πρέπει να συζητηθούν τα δύο θέματα από τα πέντε που είχαν περάσει προ ημερησίας και τα οποία δεν έχουν καμία επαναλαμβάνω διοικητική αρμοδιότητα. Είναι από καθαρά πολιτικά ζητήματα, είναι κατεπίγοντα όπως είναι το θέμα του εκλογικού νόμου και το θέμα της αύξησης του ποσού για τις διεκδίκεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δακοκτονία διότι αυτό είναι πάρα πολύ κατεπίγοντο κιόλας γιατί αυτή την ώρα γίνονται οι συμβάσεις και αν έρθουν εκ των ιστέρων χρήματα μπορούν και οι διευθυντές να τα αξιοποιήσουν. Με αυτή την έννοια και εφόσον, επαναλαμβάνω, γνωρίζουμε ότι εσείς δεν μπορούσατε και άρα είστε νόμιμος. Είστε εσείς αμπρόεδρος, δεν σας κατηγορούμε κανένας για αυτό το πράγμα, όμως μπορούμε νομίζω το Περιφερειακό Συμβούλιο όπως και αυτό το θέμα που έβαλε ο κύριος Γόντικας και αυτά τα δύο εφόσον ψηφίσουμε να συζητούν. Αυτό θέλαμε, κύριε Πρόεδρε, να προτείνουμε και να ζητήσουμε από το σώμα από εσάς να θέσετε στην κρίση του σώματος την πρόταση μας. Εγώ λέω την άποψή μου τώρα, έτσι? Βεβαίως. Ποιος? Ο κύριος Πετρίτσ, το λόγο. Ακούγομαι, γιατί δεν έχω και καλό ήχο. Ακούγόμαστε? Ναι. Δεν ακούγεστε καθόλου. Ο Συμβουλίου που θα έρθει προς διαβούλευση στο Υπουργείο Τουρισμού, θα τεθεί σήμερα, θα τεθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, πώς το κρίνετε εσείς? Εγώ καταρχήν δεν ακούσαμε τι το θέμα, δεν το ακούσαμε, γιατί δεν είχατε διακοπές. Δεν έχω καλό ήχο, τι να σας κάνω, δεν φταίω εγώ. Τώρα ακούμε, ναι. Ακούστε, στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβουλείο είχαμε θέσει ένα θέμα, να τεθεί στη ψηφοφορία ένα ψήφιμα υπέρ της αποδοχής της απόφασης του συνδέσμου ιαματικών πηγών Ελλάδος για το νομοσχέδιο του κυρίου Θεοχάρη, η οποία παίρνει τις ιαματικές πηγές και τις μεταφέρει στο κράτος. Και ο κύριος Περιφερειακός είχε εδεχθεί να συζητηθεί το θέμα και να πάρθει η απόφαση. Σας ρωτάω, μπορεί να γίνει σήμερα αυτό το πράγμα, αυτή η απόφαση, ή να έρθει στο επόμενο Περιφερειακό. Να πω την άποψή μου τώρα, όπως καταγράφηκαν οι ερωτήσεις. Εγώ θεωρώ ότι σήμερα έχουμε ένα θέμα, αυτό πρέπει να συζητήσουμε, να λάβετε υπόψας όλοι, ότι το χρονικό περιθώριο δεν είναι απεριόριστο σήμερα, σήμερα ξέρουμε Μεσσινία, Κορινθία, Αρκαδία, και απ' ό,τι καταλαβαίνω τώρα υπάρχει και μια σύσκεψη από την μενημέρωση στο Περιφεριάρχης με τον Νεοδή, με τον Σιόδρα και τα λοιπά, τα πράγματα είναι ζόρικα. Λοιπόν, δεν νομίζω ότι και να έχουμε την καλύτερη των προθέσεων να έχει κάποιος, ξέρετε όλοι εκ των προτέρων ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε άλλο θέμα. Θα τον φάμε τον χρόνο. Λοιπόν, να μην χανόμαστε να ξαντλίσουμε τουλάχιστον αυτό το… Κύριε Πρόεδρε μου δίνετε το λόγο. Μάλιστα κύριε Περιφεριάρχη. Για αυτό το οποίο είπατε είναι πάρα πολύ ανισχυδικά τα θέματα για την περιφέρειά μας. Μόνο η Λακωνία είναι σε καλή κατάσταση. Και τα στοιχεία τα οποία έχουμε από την ανάλυση των λιμάτων. Μόνο, συγγνώμη, η Λακωνία. Η Λακωνία. Από και πέρα η Κορινθία, το Άργος, η Αρκαδία με έμφαση την Τρίπολη. Δυστυχώς μπαίνει και η Μεσσινία. Η Μεσσινία κατά τις εκτιμήσεις τους πολύ γρήγορα πάει στο βαθύ κόκκινο. Άλλα Κόρινθο. Επομένως, χρειάζεται μια υπερπροσπάθεια και τι να κάνουμε. Πώς υπομονή να υπάρξει. Να το ξέρετε αυτό. Τώρα για τα θέματα τα οποία θέτετε. Εμείς έχουμε τις καλύτερες των διαθέσεων. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα ιδιαίτερο. Εγώ έχω να σας πω το εξής. Πρώτον για τις ιαματικές πηγές. Δεν έχω καμία αντίληση να φέρτε ένα ψήφισμα. Το οποίο όμως αν το παίρνουμε στη συνέχεια και αν το βλέπουμε και εμείς, όχι στον αέρα. Φέρτε η παρατάξη που θέλετε ένα ψήφισμα. Να το μελετήσουμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το προσυπογράψουμε. Και προφανώς οι ιαματικές πηγές δεν συνδέονται με τη διαχείριση νερού γενικότερα κύριε Πετρίτσι. Είναι άλλο το ένα θέμα, άλλο το άλλο. Εγώ δεν διαφωνώ οι ιαματικές πηγές να είναι στη διαχείριση των δήμων. Ετοιμάστε ένα ψήφισμα να το πάρουμε τυπωμένο. Σε 2-3 μέρες θα φτάσουμε σε μια σύγκληση. Το πρόεδρο θα ειδοποιηθείτε γιατί είναι δύσκολα τα ψηφίσματα στη δηλεδιάσκεψη. Και το δεύτερο, όσον αφορά τη διακοκτονία, κάθε χρόνο τα ίδια λέμε. Όπως θέλετε και πέρυσι και πρόεδρο. Τα ίδια ακριβώς. Έχουμε μια Κρήτη που με λιγότερες αιλίες παίρνει 7-7,5 εκατομμύρια ευρώ. Και η δική μας περιοχή παίρνει 3 εκατομμύρια λιγότερα. Έτσι είναι αυτή είναι η πραγματικότητα. Και πέρυσι το ψηφίσαμε, το ίδιο ψήφισμα θέλετε να είναι διαφορετικό. Φτιάχτε το, δώσε το στον πρόεδρο, να το δούμε όλοι και σε τρεις μέρες το έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν αυτό, κατεπανάληψη. Και για τις σχεματικές πληγές τη θέση μας σας την είπα. Δύο ψηφίσματα δεν χρειάζονται ούτε οι κουβέντες πολλές, ούτε τίποτα. Να τα πούμε, να τα υπογράψουμε και να φύγουν. Να τα ψηφίσουμε σήμερα. Καταρχήν με μία επιφύλεξη επί του κειμένου που θα τα μελετήσουμε. Εντάξει, αυτά. Το άλλο, το εκλογικός νόμος είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο έχει την πολιτική του διάσταση, την ιδεολογική του διάσταση. Ο καθένας έχει την πολιτική και την ιδεολογική του διάσταση. Προφανώς στην επόμενη τακτική συνεδρία συναμπεί. Εντάξει, τώρα το τι έχουν αποφασίσει οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και λοιπά, τα ξέρετε έτσι, ως εκφρασές της αυτοδίκησης. Αλλά ας το κουβεντιάσουμε στην επόμενη τακτική συνεδρίας. Μία-δύο ώρες να πούμε τις απόψεις μας και να τελειώσει η ιστορία. Φτιάχτε δύο ψηφίσματα σήμερα, είναι αποδεκτά, να τα προσυπογράψουμε και να φύγουν. Υπόσχεσαι, κύριε Νικολάκου και ο Πουλοκέφαλος. Με ακούτε? Ναι, ναι. Λοιπόν, κοιτάξτε κύριε Πρόεδρε. Εμείς θέλουμε να τηρείται η διαδικασία, όχι αλλακάρ, αλλά να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία λέμε σε όλες τις περιπτώσεις. Εάν σήμερα η συνεδρίαση γίνεται σε εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου και δεν μπορούν να μπουν ούτε ψηφίσματα, ούτε εκτός υμεραισίας, το αποδεχόμαστε. Ζητάμε να γίνει πολύ σύντομα η επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση που έχετε κάνει και εσείς προσωπικά, ότι θα συζητηθούν το θέμα του εκλογικού νόμου, το θέμα που αφορά την αύξη χρηματοδόξης της δακοκτονίας, καθώς και τα υπόλοιπα θέματα που θέσαμε την προηγούμενη φορά στην ημερήσια διάταξη. Θέλουμε λοιπόν να μάθουμε. Υπάρχει πρόθεση να γίνει επόμενο περιφερειατό συγκουλείο σύντομα. Αν γίνει, θέλουμε εκεί να έχουμε τον χρόνο να τα συζητήσουμε τα θέματα. Τώρα, το θέμα του ψηφίσματος, το οποίο εν μέρει, όπως άκουσα τον κ. Περιφεριάρχη, έτσι είναι, είναι δυσκολώς τη δηλεοδιάσκεψη. Το φτιάχνει ο ένας, το στελεί στον άλλον, το παραπάει εκεί. Πρέπει πρώτα να προηγείται η συμφωνία, ώστε όταν ψηφίζουμε να ξέρουμε όλοι μπροστά μας τι είναι αυτό που έχουμε. Και όχι να λέμε εντάξει και να μην φτιάχνει ποτέ αυτό το ψήφισμα. Αυτή είναι η δική μας άποψη. Άρα, λοιπόν, θέλουμε να ακούσουμε. Σήμερα υπάρχει εκ μέρους σας πρόθεση να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο, πέρα από το θέμα των ΑΜΕΑ. Να πω, λοιπόν, κυρία Νικολάκου, για να συνανογιόμαστε, έτσι, λοιπόν. Είχαμε πει, θέλαμε να βάλουμε τακτικό συμβούλιο την άλλη εβδομάδα, για να συζητούσαμε τα θέματα που είχανε μείνει. Τα γνωρίζουμε όλοι τα τρία θέματα που είχαν μείνει. Εκλογικός νόμος, τα ιδακοκτονία και τα λοιπά. Λοιπόν, όμως, προηγήθηκε αυτό που ήρθε. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, εφόσον ήρθανε 31 υπογραφές. Και τώρα θα πάει, όχι την εβδομάδα που έρχεται, γιατί δεν μπορούμε πλέον, θα πάμε την άλλη εβδομάδα, έτσι, ή την παρακάτω Δευτέρα ή την παρακάτω Τετάρτη, προφανώς. Αυτό θα συνονοηθούμε και θα το πούμε τελειώνοντα σήμερα. Να συνονοηθούμε πότε θέλουμε την παρακάτω Δευτέρα ή την παρακάτω Τετάρτη. Συμφωνή. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε? Ναι. Μου επιτρέπετε? Ναι, βεβαίως. Για το θέμα της δακοκτονίας και προτιμένου να διευκολύνουμε τη διαδικασία, εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη από όλους να γίνει ένα έγγραφο από τον Περιφερειάρχη, συνοδευόμενο και από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι θέλουμε την άψη γι' αυτούς και αυτούς τους λόγους, δεν υπάρχει και περαιτέρω ανάγκη, κατά τη δική μας τη γνώμη, να αρχίσουμε να λέμε πάλι τα ίδια. Άρα, συμφωνούμε να το κάνουμε, να τελειώνουμε με το Υπουργείο και πολύ φοβάμαι, μακάρι να κάνω λάθος, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Στο επόμενο Περιφερειακό, παρακαλώ πάρα πολύ, να ενταχθεί και το θέμα που έχει να κάνει με τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 21 που είχαμε αποφασίσει στην προγραμματική, προτιμένου να κάνουμε τον απολογισμό που είχαμε δεσμευτεί στην προηγούμενη συνεδρία. Ωραία, λοιπόν, άρα, να συγνωριθούμε για να μην χάνουμε το χρόνο μας να τελειώνουμε. Και στο θέμα που έβαλε ο κύριος Πουλοκέφαλος, για να μην του στερήσω το λόγο, κύριε Πουλοκέφαλ, έχετε το λόγο. Επί του κανονισμού, θέλω να μιλήσω, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι η ειδική συνεδρίαση που απαγορεύεται να μπει οποιοδήποτε άλλο θέμα. Δεν είπα αυτό. Δεν είπα αυτό, κύριε Γιώργο. Δεν το λέω εσάς, προθέω. Γεωνικά, μιλάω από το θέμα του κανονισμού. Ο κανονισμός, το άρθρο ενέα, παράδειγμα 3, που είμαστε εμείς τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση, λέει, σύγκλιση του Περιφερικού Συμβούλου, ο Πρόεδρος καλή επίσταση στο Συμβούλιο, όπως το ζητήσει, ο Περιφεριακής Κονομικής Επιτροπής, το 1-3 του λάχιστον του Συνολικού Αρτημού Οδημών των Ομιλών κλπ. Και λέει, στην περίπτωση αυτή, τα θέματα αυτά προηγούνται ένα τη των λοιπόν θεμάτων, που σημαίνει ότι σήμερα εμείς μπορούμε να εντάξουμε θέμα. Το 1-3, υπογραφές του 1-3, είναι αποκλειστικά και μόνο για το θέμα που εισαχτεί. Μπορούν να μπούν και άλλα θέματα και να μην έχουμε ενοχές σε αυτό. Εγώ θα έλεγα, να κουβεντιάσουμε το ζήτημα αυτό που είμαστε σήμερα, να κουβεντιάσουμε το θέμα του κυρίου Βόντικα, όπως ακριβώς θα βάλει, και στη συνέχεια να δούμε το χρόνο μας και να καθίσουμε να δούμε ποιο άλλο θέμα να μας κουβεντιάσουμε. Και να αφήσουμε τον νεκρονομικό νόμο, γιατί σαφώς είναι ένα σοβαρό θέμα, όπως είπε ο κ. Περιφεριάργης, να το πάμε στο Μέσος Προσεχές Συμβούλιο, να κουβεντιαστεί στην αρχή του θέματος, γιατί σίγουρα είναι ένα θέμα που θέλει τον χρόνο. Ευχαριστώ. Εγώ δεν λέω κάτι διαφορετικό, να ξέρετε, από κανέναν σας. Λέω όμως ότι έχουμε μια εμπειρία τώρα, έχουμε 4 μήνες, δεν καταφέρνουμε. Τι να κάνουμε, το ποιος δεν είναι άλλο θέμα. Αλλά δεν καταφέρνουμε να βάλουμε 4-5 θέματα και να τα κουβεντιάσουμε, άρα λοιπόν εκ των πραγμάτων εκλογικός νόμος. Το καταλαβαίνετε πιστεύω όλοι. Και τα υπόλοιπα θέματα που είχαμε παραμείνει, σήμερα δεν χωράνε. Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουμε αυτό, εκτός αν κοροϊδευόμαστε. Συμφωνούμε? Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί σε αυτό, ότι δεν μπορούν να μπούνε σήμερα. Δεν νομίζω. Άρα λοιπόν, θέλετε να πάμε σε αυτό, αλλά να τελειώνουμε με μία τοποθέτηση. Να μιλήσουμε σήμερα, για να βάλουμε το θέμα του ψηφίσματος αυτού, αφού έδωσε για τη δακοκτονία. Να βάλουμε το θέμα του κυρίου Γόντικα και να συζητήσουμε και το θέμα που έχουμε για τα ΑΜΕΑ. Να το κλείσουμε όμως, γιατί ήδη έχουμε χάσει μισή ώρα. Είναι 4 και 3. Λοιπόν, η κυρία Νικολάκου και ο κύριος Πετράκος, για να κλείσουμε όμως. Να πάρουμε μία απόφαση, να τελειώνουμε. Να συνονιθούμε. Πετράκος και η κυρία Νικολάκου. Με ακούτε! Με ακούτε τώρα! Ναι, είπαμε. Λέω, δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που άκουσα, εκτός αν δεν το κατάλαβα. Εγώ κι έχω κάνει ίάθος. Να συζητήσουμε τα ΑΜΕΑ. Η ώρα είναι 4. Να συζητήσουμε τη δακοκτονία, αν κατάλαβα καλά. Ωραία. Να δούμε το δεύτερο θέμα, που είναι ο εκλογικός δρόμος στο επόμενο περιφερειακό. Να συζητήσουμε και το θέμα που άκουσα για τα ΑΜΕΑ, εκεί που ο κύριος Πετράκος, το θέμα που άκουσα για τα νερά, εκεί που ο κύριος περιφερειακός συμφωνεί, να λείπουν στους δήμους. Το θέμα του κυρίου Γόρδικα, δεν έχω καταλάβει. Είπατε να συζητήσουμε εκτός ημεραισίας το θέμα του κυρίου Γόρδικα. Για να καταλάβω τώρα, ο οποίος θέλει να πάει να καταθέσει, επειδή μας κατήγηλε ότι είχαμε κοριούς και ζητάει να πάει με απόφαση περιφερειακού συμβουλίου. Είναι δυνατόν ακούγεται αυτό το πράγμα εδώ πέρα στο περιφερειακό συμβούλιο, ότι ένας σύμβουλος που είπε ότι διηγούσαμε με κοριούς και εμείς λέμε όχι κύριε, δεν διηγούσαμε με κοριούς και πρέπει να πάμε να ζητήσει συγγνώμη, ζητάει από το περιφερειακό συμβούλιο τι, ότι δεν το είπε. Ο κύριος Πουλοκέφαλος έχει δικαίωμα να κάνει μια πρόταση, τι να κάνουμε δηλαδή. Δεν έρχεται ο καθένας να ζητήσει στο περιφερειακό συμβούλιο ό,τι θέλει. Ο κύριος Γόνικας είπε ότι διηγούσαμε με κοριούς. Ας το, μην αφήστε το θέμα κύριε Νικολάκου. Βάνει ένα θέμα και ο κύριος Πουλοκέφαλος λέει συμφωνή να συζητηθεί. Λοιπόν, αυτή είναι μια πρόταση. Τι να κάνουμε λοιπόν. Εγώ τι θέλατε να κάνω. Ο κύριος Γόνικας, αν θέλει να πάει μάρτυρα στον κύριο Γόνικα. Ορίστε. Ο κύριος Πουλοκέφαλος, αν θέλει να τον στηρίξει να πάει μάρτυρα σε εκεί πέρα και να πει ναι κυβερνούσαμε τον κύριο Γόνικα. Κι αυτό είναι η εξήγηση η δική σας τώρα. Τώρα θα κάνουμε ότι... Ωραία αυτή είναι η άποψή σας. Κυρία Νικολάκου, λοιπόν διαφωνείτε. Κυρία Νικολάκου διαφωνείτε, διαφωνείτε. Σταματήστε από εκεί και πέρα. Όχι, όχι. Υποδείξεις... Κλείστε το μικρόφωνο γιατί δεν συνολογιόμαστε έτσι. Λοιπόν ακούστε κυρία Νικολάκου, ακούστε. Υποδείξεις δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε σε κανέναν. Ο καθένας εδώ μέσα και οι παρατάξεις και τα πρόσωπα έχουν δικαίωμα και πρόταση να κάνουν και την τοποθέτησαν να κάνουν όπως αυτή ο καθένας νομίζει. Όπως και εσείς έχετε το δικαίωμα. Λοιπόν, ας σταματήσει αυτή η ιστορία. Θέλω επί του θέματος να τοποθετηθούμε για να τελειώνουμε, για να το κλείσουμε. Ο κύριος Πετράκος. Ναι κύριε Πρόεδρε, λοιπόν. Εγώ ήθελα να διευκρινίσω το εξής. Ότι οι ημερομηνίες της διαβούλευσης για τον εκλογικό νόμο είναι μέχρι στις 16 Μαρτίου. Την επόμενη Τρίτη, όχι αυτή που έρχεται. Άρα το Συμβούλιο πρέπει να γίνει την εβδομάδα που μας έρχεται για να οι γνώμοι του Περιφερειακού Συμβουλίου και η απόφασή του να έχει νόημα. Η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση. Άμα είναι τη Δευτέρα, δεν είμαστε μέσα στα όρια την παρακάτω Δευτέρα. Λοιπόν, μη λέτε τώρα ό,τι θέλουμε. Είπαμε και την παρακάτω Δευτέρα. Άρα να είμαστε μέσα στα όρια, μέχρι τις 16. Λοιπόν, άρα μη χάνουμε κουβέντα. Θα είναι μέχρι τη Δευτέρα. Τι λέτε για την υπόθεση του κυρίου, για την πρόταση του κυρίου πουλοκέφαλου να συζητηθεί σήμερα. Όχι όλοι μαζί. Του κυρίου Πετράκου το μικρόφωνο. Ωραία κύριε Πετράκο πείτε μονολεκτικά ναι ή όχι. Να συζητηθεί. Λοιπόν, πρόεδρε, αν δεν κάνω λάθος, επιβεβαιώστε το κι εσείς. Την μεθ' επόμενη Δευτέρα είναι καθαρή Δευτέρα 15 του μήνα. Υσχύει αυτό. Πολύ σοβαρό αυτό. Δεν μπορεί να γίνει λοιπόν το τριήμερο εκείνο 13-15 Μαρτίου. Δεν μπορεί να γίνει περιφερειακό. Γιατί. Καθαρή Δευτέρα. Καθαρή Δευτέρα δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα. Τώρα μέσα θα μας τούτος η άλλο. Εγώ και το Πάσχα αμα ή να κάνουμε περιφερειακό. Θα κάνουμε και το Πάσχα τώρα. Εγώ σας επιβένω την μεθ' επόμενη Δευτέρα είναι καθαρή Δευτέρα. Λοιπόν, είναι αυτό. Δεύτερο. Να γίνει πρόεδρε και γιώργο αυτή τη Δετάρτη. Λοιπόν, εγώ λέω το εξής. Βρέστες σας παρακαλούμε πολύ. Κάντε μια προσπάθεια πρόεδρε και εσείς. Με το περιφερειακό αρχίζει να βρείτε μια ημέρα και ώρα διαθέσιμη. Την ερχόμενη εβδομάδα θέλετε να είναι πέμπτη, θέλετε να είναι Παρασκευή. Θέλετε όποια μέρα εσείς διευκολύνεστε που να κάνουμε ένα περιφερειακό συμβούλιο με πρώτο θέμα. Με πρώτο θέμα. Το θέμα του εκλογικού νόμου για να το τελειώσουμε είναι πολιτικό θέμα. Θα έχει μεγάλη διάρκεια κλπ. Δεύτερο. Συμφωνώ με την πρόταση του Γιώργου Πουλοκέφαλου προφανώς και με αυτά που ακούστηκαν. Έχουμε ένα θέμα σήμερα. Μπορούμε να βάλουμε τα άλλα τρία. Τα δύο έχουν μορφή ψηφισμάτων. Η δακοκτονία και το θέμα των ιαματικών πηγών, που έβαλε ο Γιώργος Πετρίτσις. Και να δούμε και το θέμα του κυρίου Γόντικα. Τέσσερα θέματα σήμερα και τον εκλογικό νόμο. Έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα σε ημερομηνία που θα καθορίστε εσείς. Οποιαδήποτε μέρα της ερχόμενης εβδομάδας. Πάμε με ο κύριος Τζεμπέτζης. Συμφωνεί να βάλουμε τα θέματα όπως είπαμε σήμερα. Κύριε Πρόεδρε συμφωνώ. Ωραία. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Ακουγόμαι. Ναι, ναι. Σας έχασα. Περιτίνωσ... Γιατί έχασα, είχα χάσει τη συνδεσί μου. Μιλάμε για... Υπάρχει μια πρόταση να συζητήσουμε σήμερα το θέμα που έχουμε. Να βγάλουμε ένα ψήφισμα για τη δακοκτονία και να συζητήσουμε την πρόταση που έκανε ο κύριος Πουλοκέφαλος. Να συζητήσουμε και το θέμα που έβαλε ο κύριος Πουλοκέφαλος. Συμφωνώ. Ωραία, ο κύριος Κάτσαρης. Και εγώ προφανώς συμφωνώ κύριε Πρόεδρε. Αν και εγώ θα προτιμούσα να συζητήσουμε το θέμα του εκλογικού νόμου γιατί είναι επίγον. Αλλά τουλάχιστον αυτά πρέπει να συζητηθούν και άμεσα να μπει περιφερειακό συμβούλιο για το θέμα του εκλογικού νόμου. Μα ακούει ο περιφερειάρχης, θέλω να το αποθέτεις από τον περιφερειάρχη. Όπως εξελίχθηκε η συζήτηση. Λοιπόν, Πρόεδρε. Δεν ξέρω αν μπορεί να κουβεριαστεί κανένα άλλο θέμα από αυτό που υπάρχει στην εμπέραση της αδειάτας. Κάνε τελειώσει ούτε κι αυτό. Δηλαδή, αν υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση και μιλήσουν μόνο οι επικεφαλείς να εκφράσουν τις ομάδες τους και τίποτα άλλο παρακάτω. Πέντε έξι λεπτά ο καθένας. Θεωρώ ότι μπορεί να ικανοποιηθεί αυτό. Διαφορετικά, η πραγματικότητα λέει, το θέμα της ημέρας της αδειάταξης, κι αν τελειώσει και να πούμε από τώρα, εμείς συμφωνούμε να ετοιμαστούν τα δύο ψηφίσματα, να μας ταλούν αύριο και μέχρι, όχι τη Δευτέρα, μέχρι Τρίτη Τετάρτη να έχουμε πει το OK να έχουν φύγει. Κατεπηγόντως, ιδιαίτερα ο Δάκος αλλά και το άλλο με τις ιαματικές πηγές, να τα φτιάξει, με τον Δάκο κάθε χρόνο τα ίδια στέλνουμε, ο Πετρίτης να στέλνει με τις ιαματικές πηγές το ψήφισμα, έχουν πάρει και οι Δήμοι σχετικό ψήφισμα και η Κέβε, να το εγκρίνουμε από τώρα καταρχήν και να κλείσει το θέμα, να μην το κουβεντιάσουμε καν. Εσύ να εγγυηθείς, μιλώντας με τις παρτάξεις, ότι είναι OK τα πράγματα. Μια ώρα καιρό έχουμε, ξεκινήστε μόνο οι επικεφαλείς να κουβεντιάσουμε το θέμα και να κλείσει το θέμα για τους μαθητές, γιατί δεν θα κλείσει ούτε αυτό. Εγώ δεν διαφωνώ και του Γόντικα να ζητηθεί και ότι άλλο θέλετε. Δεν έχουμε καμία διαφωνία εμείς, αλλά δεν υπάρχουν τα περιθώρια. Ξεκινάτε επιτέλους, ας ξεκινήσει το τρένο, ας ξεκινήσει και αν έχουμε χρόνο πάτε τα όλα. Λοιπόν, κυρία Νικολάκου, εντάχει, από ό,τι βλέπετε υπάρχει μία πρόθεση να συζητηθούν, να ξεκινήσουμε λοιπόν και βλέπουμε. Τα βάνουμε και άμα δεν τα βάνουμε στο επόμενο συμβούλιο, τι άλλο να κάνουμε. Έχετε το λόγο. Κυρία Νικολάκου, δεν ακούγεστε καθόλου. Λοιπόν, προχωράμε. Ακούγομαι εγώ. Συνάδελφοι, φαίνεται ότι υπάρχει μία πιοψηφία. Ναι, παρακαλώ, ναι, τώρα ακούμε. Λοιπόν, σας παρακαλώ πάρα πολύ, το λέμε όσο πιο ήπια μπορούμε. Όπως δίνετε πριν στο θέμα που βάλατε, προτήσατε όλες τις παρατάξεις και θέλουμε να πούμε και εμείς την άποψή μας. Νομίζω ότι το δικαιούμαστε. Είμαστε. Ναι, στο θέμα της σημερινής θέας διάταξης, το οποίο είναι και πρώτο και υποτίθεται ότι όλοι νοιάζομαστε γι' αυτό, αλλά ό,τι κατάλαβα κάποιοι σήμερα ήρθαν εδώ για να βάλουν προσωπικά το θέμα. Ναι στα ψηφίσματα και θέτω πραγματικά, σε ό,τι αφορά το προσωπικό ζήτημα του κυρίου Γόδηφα, ο οποίος έχει έρθει μάρτυρας εναντίον του Πέτρου Κατούλη και εναντίον εμένα και εναντίον του κυρίου Γιανατούρα στα δικαστήρια και εμείς ποτέ δε ζητήσαμε πλάτες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η άποψή μας είναι ότι δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίζει για θέματα δικαστηρίων. Κατανοητό κυρία Νικολάκου, εσείς είστε αρνητικοί, υπάρχει όμως μια πλειοψηφία, την καταλάβατε έτσι, υπάρχει πλειοψηφία η οποία λέει σήμερα να βάλουμε αυτή την ημέρα εις αδιάταξη. Τι να κάνουμε τώρα. Τον κύριο Περιφερειάρχη τον άκουσα για τα τρία πρώτα θέματα ναι, δεν κατάλαβα τη θέση για τον κύριο Γόδηφα, δεν ξέρω αν θα το δισατασχέθησε. Είμαι δισατασχέθηση. Είμαι δισατασχέθηση γιατί ξέρει ότι είναι φτάνει ο χρόνος. Ωραία. Άρα λοιπόν υπάρχει η σχετική πλειοψηφία, τα θέματα είναι τα εξίστο. Το ένα που έχουμε με τις τριάνταέντα υπογραφές, τα ψηφίσματα του κυρίου Πετρίτσι που καταθέτει ο κύριος Πετρίτσι και ο κύριος Πετράκος, για τη δακοκτονία και για τα ιαματικά και το θέμα που έβαλε ο κύριος Πουλοκέφαλος για το ψήφισμα για τον κύριο Γόντικα. Τελείωση. Αυτά είναι. Προχωράμε. Κατά πλειοψηφία. Λοιπόν, πάμε στο θέμα που έχουμε τώρα. Η άρνηση του περιφερειάρχη και τα λοιπά. Εισηγητήσει ο κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Πριν ξεκινήσω τη συζήτησή μου θα ήθελα να επαναφέρω το θέμα που έθεσε ο κύριος Δέδες και δεν απαντήθηκε ούτε από εσάς ούτε από τον κύριο περιφερειάρχη ότι με δεδομένο ότι την επόμενη Δευτέρα είναι καθαρό Δευτέρα θα θέλαμε να θέσουμε και να συμφωνήσουμε σήμερα ότι 4η-5η Παρασκευή την προσεχή εβδομάδα να γίνει συμβούλιο με πρώτο θέμα τον εκλογικό νόμο καθότι επαναλαμβάνω αυτή είναι η χρόνη της διαβούλευσης που έδωσε σήμερα εχθές στο Υπουργείο. Θα θέλαμε κύριε Πρόεδρε να υπάρξει μια σαφής τοποθέτηση και αφού θα… Ωραία θα τοποθεθεί ο περιφερειάρχης αφού σας ακούει μην φιβάλετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Πάμε. Οχωρά με. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε όπως είναι γνωστό και κύριε Συνάδελφ είναι λυπηρό το ότι υποχρεωνόμαστε 30 περιφερειακή συμβουλή και καθαθέσαμε πρόταση να γίνει σημερινή κατεπίγουσα συνεδρίας διότι μας εξέπληξε και αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί ο κύριος περιφερειάρχης δεν εφαρμόζει την ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να μην εφαρμόζει ο περιφερειάρχης μία απόφαση που μπορεί να έχει το περιφερειακό συμβουλείο και να λέει τη δική του άποψη. Συμφωνήσε ολόκληρηρη παράταση που ηγείται ο κύριος περιφερειάρχης, λοιπόν, συμφωνήσε όλο το περιφερειακό συμβουλείο. Ο κύριος έλεγε ότι πρέπει να ζητήσουμε να αποσαφηνήσει στο Υπουργείο διότι λέει έως τέσσερα. Στη δεύτερη όμως παράγραφο η απόφαση μας, κύριε Πρόεδρε, την οποία έχετε αναρτήσει στο ΚΕΜΑΔΑ, έχει αναρτηθεί ως απόφαση και μάλιστα τονίζεται ότι νομόφωνη, λέει στην περιφερειακή απελοπονίσου με δεδομένου ότι το ΦΕΚ ορίζει έως τέσσερα άτομα και όχι ακριβώς τέσσερα άτομα. Το περιφερειακό συμβουλείο έχει αποφάσιση. Οι μαθητές από σήμερα και το εξής επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και δύο άτομα σε ένα ταξίδι. Το ΠΕΣ είπε ξεοδοτή την Οικονομική Επιτροπή να προχωρεί στη μίστος των επιπλέον ταξίδι. Θέλω να τονίσω εδώ για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Εμείς που υπογράψαμε αυτό το κείμενο και σε ό,τι με αφορά δεν λέμε ότι αυτό που είχε κάνει η Περεσία, αυτό που είχε αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή, αυτό ότι είναι παράνομο, αλλά είναι εντός του νόμου. Αφού λέει έως τέσσερα, είχατε βάλει μέχρι τέσσερα. Νόμιμο είναι. Όταν όμως από τις 25 Γενάρη το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει και λέει έως δύο. Από εκεί και πέρα η μη εφαρμογή αυτής της απόψης, πραγματικά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Διότι επαναλαμβάνω, δεν είχα χαρακτήρα πολιτικό να πει ο Περιφερειάρχης, ή από ιδεολογική άποψη, δεν μπορείτε να μου στερίσετε την ιδεολογική μου άποψη. Είναι κάτι που δεν έχετε δικαίωμα να με υποχρεώσετε να εφαρμόσω μια απόφαση την οποία δεν πιστεύω. Εδώ μιλάμε για μια απόφαση την οποία πιστεύει, τουλάχιστον πίστευε όταν την πήραμε την απόφαση. Λοιπόν σημειώνουμε επίσης ότι για τους τρεις νομούς, Αρκαδία, Κοριντιά και Λακονία με βάση στην απάντηση που μας ήρθε, προκύπτει είναι απολύτως σαφής εκεί πέρα οι τρεις περιφερειακές ενότητες επαναλαμβάνω η Αρκαδία, η Κοριντιά και η Λακονία και μπράβο τους. Γιατί από αυτές προκύπτουν συγκεκριμένα πράγματα ότι αθροιστικά οι τρεις το πολύ να χρειάζονται 14 με 15 ταξί επιπλέον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη Λακονία. Οι άλλοι δυο περιφερειακές ενότητες είναι 2-3 ταξί, 2 η μία, 3 η άλλη και περίπου 9 ή 10 είναι η Λακονία. Για τη Μεσαινία και για την Αργολίδα θέλαμε να τονίσουμε ότι αυτό που μας έδωσε ο κ. Περιφέρεξ δεν είναι καθόλου σαφές με βάση στην απόφαση, διότι λέει η Αργολίδα παραδείγματος χάρη, συγκεκριμένα, τα ταξί μεταφέρουν 2 ή 3 μάθητες. Δεν λέει πόσα μεταφέρουν 3 μάθητες, εκτός από 5 ταξί που μεταφέρουν 4 μάθητες. Ομοίως η Μεσαινία είναι σαφής μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς είναι 4. Δεν λέει πάλι συγκεκριμένα πόσα ταξί είναι 3, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί. Λοιπόν, συνεπώς όλοι καταλαβαίνουμε, γιατί ελληνικά γνωρίζουμε και την ομοθεσία την καταλαβαίνουμε, ότι όταν ο νόμος ορίζει έως 4 άτομα και όχι ακριβώς 4, κάθε απόφαση όπως είναι η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία ορίζει 2 άτομα, είναι συνομή και σε καμιά περίπτωση δεν είναι απόφαση η οποία όπως μας λέει στην απάντηση που μας έδωσε ο κ. Περιφερειάρχης με απόφαση του το ΠΣΠ, καλεί την Οικονομική Επιτροπή να πάρει απόφαση για τη μεταφορά των αδερφών, η οποία να παρεκλίνει από όσα ορίζει η νομοθεσία. Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν καλεί κανέναν να παρεκλίνει από ότι ορίζει νομοθεσία. Εντός της νομοθεσίας, σεβόμενοι ότι τα παιδιά είναι αμέα, σεβόμενοι ότι υπάρχει πανδημία και ένας καινούργιος νόμος υπερισχύει του παλαιωτέρου και μέσα στην πανδημία λέει για τον οποιοδήποτε μπαίνει μέχρι δύο άτομα, είπαμε εμείς πρωτοποριακά ως περιφερειακό συμβουλίο, ως περιφερειακό συμβουλίο, π.ο.χ. να εφαρμόσουμε μια απόφαση. Συνεπώς παρακαλούμε, δεν είναι τώρα, δηλαδή πραγματικά ελπίζω, ελπίζω η εισήγηση του κ. Λαμπρότλου και η απόψη του κ. Περιφερειάρχης, θα μη χρειαστεί να υπάρξει σύγκρουση. Γιατί να συγκρουστούμε με θέμα για τον εκλογικό νόμο είναι εντός του δικαίου. Αξίζει τον κόπο. Εδώ είναι, με συγχωρείτε κ. Πρόεδρε, εγώ νιώθω σαν να κλέβω εκκλησία τώρα, να σας το πω έτσι. Και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια. Με αυτή την έννοια, λέμε ότι αν επιμείνετε θα υποχρεωθεί το Περιφερειακό Συμβουλείο να καταγγείλει τον Περιφερειάρχη για άρνηση και να προσφύγει επίσης και στα ανώτερα όργανα να κάνει έγγραφη καταγγελία. Κατά τη γνώμη μου. Για μια εφαρμογή της απόφασης. Ελπίζω να μην γίνει. Όμως, προτείνουμε, γι' αυτό λέμε κ. Περιφερειάρχη εφαρμόστε από δαύριο τη Δευτέρα οχτώ τρίτη νομόφωνη απόφαση με την προϋπόθεση και ζητήστε η αργολίδα και η μεσημεία, η οποία δεν είναι σαφής και δεν ξέρουμε πόσα επιπλέον ταξί χρειάζονται ενώ στους άλλους τρεις νομούς γνωρίζουμε και ακριβώς τι μπορεί να συμβεί και είναι πολύ απλά τα πράγματα όποιες διάβασαν το κείμενο που μας έδωσε ο κ. Περιφερειάρχης, λοιπόν να προχωρούν και να προχωρούν. Κύριε Πατράκο, είναι πανταγωητά όλα. Τέλειωσε, τέλειωσε. Ευχαριστώ. Τελειώσα. Ο κ. Λαμπρόπουλος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώντας από την κατάσταση, η οποία έχει διανεμηθεί και στην οποία έκανε αναφορά ο κ. Πετράκος, να πω ότι πραγματικά μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό μαθητών, οι οποίοι ενδεχομένως μεταφέρονται σε μεγαλύτερους των δύο αριθμούς μεταξύ. Και να πω ότι και από τα νούμερα που είπατε, κύριε Πετράκο, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά που είναι αδέρφια. Δηλαδή, κοιτάω την αναλυτική κατάσταση της Μεσσινίας μπροστά μου, όπου βλέπω τέσσερις περιπτώσεις που μεταφέρονται αδέρφια σε ταξί και καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ειδική περίπτωση που υπάρχει και στις όλες τις εξαιρέσεις σχετικές με τις πρόνοιες για τον κορονοϊό. Το ίδιο συμβαίνει και στις δύο από τις περιπτώσεις της Αρκαδίας, όπου έχω γνώση. Επομένως, ξεκινώ λέγοντας ότι η όλη διαδικασία της μεταφοράς των μαθητών, είτε πρόκειται για μαθητές ΑΜΕΑ είτε πρόκειται για τους υπόλοιπους μαθητές, είναι μια διαδικασία η οποία ξεκινά με έναν προγραμματισμό που γίνεται σε απόλυτη συνενόηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και με τους γονείς, οι οποίοι είναι σε συνεχή επικοινωνία και με τους αντιπεριφεριάρχες και τις αρμόδιες διευθύνσεις, για να προγραμματίζονται και πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις σε σχέση μόνο με το πόσα άτομα είναι σε κάθε ταξί ή σε κάθε όχημα γενικώς, δηλαδή ειδικές περιπτώσεις μαθητών ΑΜΕΑ που δεν είναι πάντα των ίδιων κατηγοριών και που δεν αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο αναλόγως και με την ηλικία τους ανάμεσα στα άλλα ή ανάλογα με την ανάγκη συνοδού που πρέπει να έχουν διότι καταλαβαίνετε ότι ο συνοδός μάλλον δεν μπορεί να μπει στον αριθμό 2 ή 4 για τον οποίον μιλάμε. Να πω ότι το προηγούμενο σχολικό έτος, το 2019-2020, στο οποίο στο δεύτερο εξάμινό του είχαμε τις ίδιες συνθήκες σχετικά με τον κορωνοϊό, τελείωσε με τον προγραμματισμό για τον οποίον μιλάμε τώρα χωρίς κανένα παράπονο εκ μέρους είτε σχολικών μονάδων είτε γονέων σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών γενικώς και την μεταφορά των μαθητών ΑΜΕΑ ειδικότερα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Δηλαδή δεν μας έχει αναφερθεί και νομίζω ότι και οι υπόλοιποι τέσσερις συνάδελφοι από τις υπόλοιπες τέσσερις περιφερειακές ενώτες θα έχουν την ίδια άποψη. Κανένα παράπονο σχετικά με αυξημένο αριθμό με τη μεταφορά των μαθητών γενικά και των μαθητών ΑΜΕΑ ειδικότερα. Προφανώς στον σχεδιασμό της μεταφοράς λαμβάνονται υπόψη και άλλα πράγματα εκτός από ό,τι συζητάμε εμείς τώρα σήμερα, όπως το γεγονός ότι οι μαθητές ΑΜΕΑ φτάνουν σε ένα σχολείο στο οποίο έχουν επαφή και συγχροντισμό με πολύ περισσότερους από τον 1 ή 2 που είναι μέσα στο ταξί που τους μεταφέρει. Και προφανώς λαμβάνονται υπόψη και όλες οι υπόλοιπες συνθήκες που έχουν να κάνουν και με την ύπαρξη ή μη ταξί σε απομακρυσμένες περιοχές. Έχουμε παράδειγμα στην Αρκαδία που έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Επαναλαμβάνω το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις αδελφών που υποχρωτικά μεταφέρονται με το ίδιο ταξί και που δεν έχει νόημα να συζητάμε αν θα είναι 2 ή 3 ή 4. Με δύο βασικές παραμέτρους. Η μία είναι η τήρηση της νομοθεσίας όπως την αναφέραμε προηγουμένως και η δεύτερη η εξάδελση όλων των περιθωρίων έτσι ώστε και η συνεχή επικοινωνία με τα σχολεία. Δηλαδή όποιο σχεδιασμός δεν τελειώνει στην αρχή του έτους, είναι δυναμικός. Αντιμετωπίζουμε και προβλήματα που ενδεχομένως διαπιστώνεται στην πορεία και επαναλαμβάνω, αυτό προκύπτει από όλα τα στοιχεία που έχουμε εδώ πέρα και επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε κανένα παράπονο προς το παρόν. Έχω μπροστά μου αλληλογραφία πρόσφατη τόσο με την περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πελοποννήσου, όσο και με όλες τις διευθύνσεις των πέντε περιφερειακών ενωτήτων με ημερομηνίες Μαρτίου 2021, όπου σαφώς αναφέρεται ότι κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της κάθε υπηρεσίας προβλήματα ή δυσλειτουργίες έγγραφα ή προφορικά που να αφορούν τη μεταφάρα με θετικότερα αμέα μεταξύ. Και θεωρώ ότι η ευαισθησία τόσο των γονέων των παιδιών που έχουν ειδικές ανάγκες, όσο και των διευθυντών των σχολικών μονάδων είναι τουλάχιστον η ίδια ή μεγαλύτερα από τη δική μας σχετικά με τα πιθανά προβλήματα που υπάρχουν. Σε καμιά περιφερειακή ενότητα, απλή ενός θέματος που γίνεται αναφορά σε μαθητή που ζήτησε τη μεταφορά του μετά την επανέναρξη του σχολικού έτους φέτος, δηλαδή μετά της 11 Ιανουαρίου, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πρόβλημα που να υπάρχει. Επαναλαμβάνω, από εκείνους πέρχονται σε συνεχή επαφή με τους μαθητές και με τα πιθανά τους προβλήματα και με τα πιθανά προβλήματα των οραρίων ή της μεταφοράς τους από και προς το σπίτι με την ανάγκη ύπαρξη συνοδού και όλα τα άλλα τα οποία αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Υπάρχει η περιφερειακή ομάδα αντιήκησης έργου στην οποία μπορούν να τεθούν οποιαδήποτε θέματα. Έχουν κατά καιρούς σε άλλες περιφέρειες της χώρας τεθεί θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς θα μπορούσαν να λύνονται γρηγορότερα θέματα που προκύπτουν σε περιοχές που έχουμε άγωνα δρομολόγια. Δεν έχουμε τέτοια θέματα που να χρονίζουν στην περιφέρειά μας. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι με δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε και συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν, καταρχήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όλα τα παιδιά που πρέπει να μεταφέρουμε. Με ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές που στην περιφέρεια Πελοποννήσου μάλλον είναι περισσότερες αναλογικά σε σχέση με τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Και με το γεγονός ότι είτε από γονείς, είτε από σχολικές μονάδες, είτε από τις περιφερειακές διευθύσεις δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα υπήρχε πρόβλημα που να μην το ανέφερε κανείς ποτέ. Εκτιμώ ότι γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά, πάρα πολύ αποτελεσματική, χωρίς κανένα θέμα με την υγεία των παιδιών. Με ακούτε τώρα? Ναι. Ναι. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Λαυρόπιλο κάτι, αν μπορώ, σχετικά με την προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κύριε Λαυρόπιλο, η προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει έρθει στην Οικονομική Επιτροπή προστιλωπίσης. Κύριε Νικολάκου, η Οικονομική Επιτροπή... Όχι, αν ξέρετε, αν και έρθει στην Οικονομική Επιτροπή, ως αναφέτους αρχιένω. Δεν ξέρω αν έχει αναρτηθεί η απόφαση, αλλά η Οικονομική Επιτροπή δεν θα δώσει εντολή στις σχολικές μονάδες να μας πούν ποια δρομολόγια θα κάνουμε. Ναι, εντάξει, αυτό δεν το ρωτάω. Θα έρθουν πιθανά αιτήματα για υλοποίηση. Τέτοιο αίτημα δεν έχει έρθει κανένα. Κύριε Πετράκο, εσείς ξέρετε αν έχει αναρτηθεί, τι να έρχεται μπροστά σας αυτή την προηγούμενη απόφαση. Ο κύριος Πετράκος. Η απόφαση έχει αναρτηθεί, βέβαια αναρτήθηκε, όπως γράφω και στην εισήγηση, αναρτήθηκε αρκετά αργότερα στις 15 Φεβρουαρίου. Αναρτήθηκε, εντάξει, αυτό έγινε εδώ. Με αδά ΩΜΕΓΑΚΑΠΑΙΝΑΔΕΚΑΙΦΤΑ ΛΑΜΔΑΕΝΑ ΠΑΒΛΑ ΔΕΛΤΑ ΦΙΤΑΠΕΝΤΕ. Ωραία. Έχει αναρτηθεί αυτή η απόφαση. Και αν μου επιτρέπετε, επειδή ζητούσα το λόγο, κύριε Πρόεδρε, να θέσω δυο ερωτήματα στον κύριο Λαμπρόπουλο, ότι τα άλλα θα τα πω στη δευτερολογία μου. Επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, δύο είναι τα ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα είναι, ανεξάρτητα από όσα είπατε, αν έχουμε μονάδες που εγώ τα αφισβητώ, γιατί δεν ξέρω ότι δεν έχουν ζητηθεί αυτούς τους ερωτές. Αυτό είναι όμως άλλο θέμα. Θα τα πω στη δευτερολογία μου. Δεν είναι ερώτηση. Πάω κατευθείαν σε ερωτήσεις. Πρώτο, θεωρείται εσείς, ως εισηγητής, ότι η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου είναι απόφαση η οποία ουσιαστικά και τυπικά την Οικονομική Επιτροπή να πάρει απόφαση, η οποία να παρεκλίνει από όσα ορίζει η νομοθεσία. Ένα ερώτημα. Δεύτερο ερώτημα, αν δεν απαντήσατε στο ουσιώδες ως περιφερειακή αρχιός εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση ανεξαρτήτως, γιατί υπάρχει η άρνηση και μας έρχεται αυτή η απάντηση, ότι παρεκλίνει αυτή η νομοθεσία, όταν επαναλαμβάνω, η νομοθεσία είναι απολύτως σαφής. Ό,τι λέει το ΕΕΟΣΤΕΣΕΡΑ. Κύριε Πετράκο, όχι το αποθέτεις, τώρα ερώτηση. Τι κάνατε, πάει, τέλος. Ερώτηση, ερώτηση, καλή. Τέλειωσα, τέλειωσα, πρόεδρε, τέλειωσα. Λοιπόν, ο κύριος Δέδας και έχει ζητήσει και τον λόγο περιφερειάρχηση μετά. Ναι, και ο κύριος Κάτσαρης και τον λόγο περιφερειάρχηση. Μια ερώτηση προς τον κύριο Ελαμπρόπουλο. Η εφαρμοζόμενη νομοθεσία για τον Covid και τα ταξί, αυτή τη στιγμή που μιλάμε και με αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέρατε, τα αμέα, τα παιδάκια που μπορεί να είναι συγγενείς, εφαρμόζεται? Εμάς αυτό μας ενδιαφέρει, κύριε Ελαμπρόπουλο. Η απάντηση είναι πως ναι, κύριε Δέδε. Να εφαρμόζεται εκτός από τη νομοθεσία περιμεταφοράς των μαθητών και η νομοθεσία για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που πρέπει να υπάρχουν σήμερα στη μετακίνηση των μαθητών αμέα. Ακριβώς και αυτό είναι το βασικό σκεπτικό της προηγούμενης πρότασης. Και καλύπτουμε για την ερώτηση του κ. Πετράκου σε σχέση, ας πούμε, με το νόμιμο ή όχι της απόπασης. Εφαρμόζεται απολύτως η νομοθεσία και, αν θέλετε, ως μη ειδικός να πω, ότι όλες οι οικεία έχουν προέλθει από ειδικότερους ημών για το τι πρέπει να γίνεται για τα σχετικά με τον Covid. Το ρωτάω για τη μεταφοράση των μαθητών. Όπως είπατε, έχουν μια ευελιξία. Και αν αποφασίστηκα κάποια πράγματα πρώτης πανδημίας και μπήκουν οι νομίμα στο Κόκκινο, η Πελοπόννησος και λοιπά, μήπως χρειάζεται να προσαμπροστούμε στα μέτρα που υπάρχουν. Καλύπτουμε απολύτως τις προδιαγραφές για Covid. Κύριε Λαμπρόπουλε, ο κύριος Κάτσαρης και μετά ο περιφερειάρης. Κύριε Λαμπρόπουλε, θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζετε στα υπερησιακά οχήματα των υπαλλήλων της περιφέρειας, έως πόσοι οι υπάλληλοι επιτρέπεται να μεταφέρουν. Πρώτη ερώτηση. Μπορείτε να μην απαντήσετε για να προχωρήσει τη δεύτερη. Το θέμα τι σχέση έχει με το θέμα που συζητάμε, κύριε Κάτσαρη. Έχει κύριε Πρόεδρε, θα δείτε τις σχέσεις. Κύριε Περιφερειάρχη, συζητάμε ένα θέμα ευαίσθητο για τη διασπορά του Covid. Εγώ ρωτάω στα υπερησιακά οχήματα, οι εγκύλοι του Υπουργείου. Δεν τη γνωρίζετε η περιφέρεια, η περιφερειακή αρχή. Δεν γνωρίζετε πόσοι λέει να μεταφέρονται. Περιμένω μια απάντηση. Να ακούσω τις ερωτήσεις σας, κύριε Κάτσαρη, θα απαντήσω συνολικά. Ωραία, η δεύτερη ερώτηση λοιπόν. Να κάνω και τη δεύτερη, αφού θέλει να απαντήσει συνολικά. Να την κάνετε κύριε Κάτσαρη, δεν σας την έκοψαμε. Να κάνω και τη δεύτερη. Η δεύτερη ερώτηση. Είναι πιο εύκολο να διασπαρεί κατά την άποψή σας και κατά την εισήγησή σας σε ανοιχτό χώρο με απόσταση 5 μέτρων και με μάσκα ο Covid ή σε ένα κλειστό ταξί με 4 άτομα μέσα σε ένα τετραγωνικό μέτρο. Αυτά τα δύο θέλω να μου απαντήσετε. Τα υπόλοιπα θα τα πω στη συντοποθέτησή μου. Το λόγο έχει και ο Περιφερειάρχης. Εγώ θα κάνω μια ουσιαστική παρέμβαση. Να πω πρώτα ότι ψηφίστηκε ο 44-12 και είμαι χαρούμενος γι' αυτό γιατί μας δίνει μια πολύ ουσιαστική βοήθεια για να προχωρήσουν γρηγορότερα τα έργα από ένα νόμο που ταλαιπωρήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια και εμείς αυτά τα χρόνια. Η συνάντηση και στους Δήμους και στην Περιφέρεια. Το πρώτο που έχω να σας πω για το θέμα είναι ότι εμένα δεν με φοβίζουν οι καταγγελίες. Κάντε όσες θέλετε. Δεν με ενοχλούν. Μην έχετε καμία αναστολή περί αυτού. Θα καταγγέλετε και εγώ θα απαντάω. Δεύτερον, δεν μου αρέσει η λέξη εντέλεστε. Δεν ξέρω, ξέρετε τώρα λέμε, σας παρακαλούμε, έχετε την κατεύθυνση, έχετε την οδηγία, εντέλεστε δεν λέμε πια. Ούτε οι διευθυντές, φοβάμαι πως δεν λένε το στο στρατό πλέον, αυτή τη λέξη. Και βεβαίως, νομίζω αυτός που λέει τροπή, γιατί αυτά να βλέπουμε ό,τι λέει, όταν βλέπουμε δημοσιευμένα τρεις-τέσσερες φορές, θεωρώ αυτές οι λέξεις ταιριάζουν σ' αυτούς που τις χρησιμοποιούν, όταν δεν τις τεκμηριών. Το δεύτερο που έχω να σας πω είναι ότι ο καθένας από εμάς είναι αυτοδύναμο όργανο θεσμικά. Δηλαδή, το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπετε θεσμικά, ο Περιφεριάκης έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται θεσμικά, αυξημένες για να μπορεί να υπάξει κυβερνησιμότητα, και η Οικονομική Επιτροπή είναι ανεξάρτητο όργανο, αποφασιστικό όργανο, που έχει τις αρμοδιότητες που προβλέπονται θεσμικά. Και δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία κάποιου υπέρθερου οργάνου. Εκτός αν προβλέπεται. Αυτά είναι τα θεσμικά όργανα, τα οποία έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα. Ο καθένας κατά τις προβλέπεις του νόμου. Για τον οποίον μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Λοιπόν, για το θέμα το συγκεκριμένο, η άποψή μου είναι ότι το περιφερειακό συμβούλιο ταλαιπωρείται. Έτσι είναι. Λοιπόν, θα εξηγήσω γιατί. Ο υπεύθυνος για τη μεταφορά των μαθητών, σύμφωνα με τον νόμο 4412 και τη σχετική εγκύκλιο, μην τα λέω αυτά τα γραφειοκρατικά, είναι οι διευθύσεις οικονομικών των περιφερειακών ενωτήτων και οι διευθύσεις εκπαίδευσης. Οι 10 διευθύσεις εκπαίδευσης που έχουν επικεφαλεί στον περιφερειακό διευθυντή. Αυτές ήταν και πριν με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, αυτές είναι και τώρα. Συνεργάζονται αρμονικά, είναι 15 άνθρωποι, 15 στελέχοι περισσιακά, συνεργάζονται αρμενικά, δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το καλύτερο αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα, προσέξτε. Έχω στα χέρια μου 11 έγγραφα, τα οποία τα κατέθεσα και επισήμως. Έντεκα σημερινά, ηκδρασινά, πέντε της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πέντε της δευτεροβάθμιας και ένα του περιφερειακού διευθυντή του, κυρίου Οικονομόπουλου. Και οι έντεκα γράφουν, κανένα πρόβλημα δεν έχει παρατηρηθεί κατά τη μεταφορά των μαθητών και κυριότατα κατά τη μεταφορά αμέα ή δεν τους έχει αναφερθεί. Έντεκα υπερησιακά έγγραφα. Λένε αυτό. Ποιος προτείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Παιδείας αλλαγές, προσαρμογές, ρυθμίσεις σύμφωνα με τον νόμο. Ποιος προτείνει. Για να δούμε και τα θέματα των καταγγελιών. Αν είναι κάτι στραβό, προτείνει ο περιφερειάρχης, όχι. Προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο, όχι δεν έχει αρμοδιότητα. Προτείνει η οικονομική επιτροπή, όχι δεν έχει αρμοδιότητα. Ποιος προτείνει. Η ΠΟΔΕ, η περιφερειακή ομάδα διοίκησης έργου σύμφωνα με τον νόμο. Ποιοι αποτελούν την ΠΟΔΕ, την ΠΟΔΕ. Και πριν και τώρα ο πρόεδρος αυτός που τη συγκαλεί είναι ο πρόεδρος οικονομικής επιτροπής και μετέχουν. Οι πέντε διευθυντές οικονομικών των πέντε περιφερειακών ενοτήτων, οι υπάλληλοι. Και οι δέκα, οι πέντε της πρωτοβάθμιας και οι πέντε της δευτεροβάθμιας. Δηλαδή πέντε δικοί μας υπάλληλοι, δέκα της εκπαίδευσης της δεκαπέντε και ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής. Τώρα ο Λαμπρόπουλος, πριν η Νικολάκου και λοιπά και λοιπά. Αυτή είναι η επιτροπή, η οποία βλέπει τη διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπεται από το 1944-2012. Άλλα προβλήματα που υπάρχουν. Τα συγκροώμουνα συμφέροντα ταξιτζίδων. Και λοιπά, είμαστε και σε μια κρίσιμη εποχή και οι ταξιτζίδες φωνάζουν γιατί να κρυβόμαστε. Άλλωστε, δώστε δρομολόγια για να επιβιώσουμε. Αυτή η επιτροπή λοιπόν τα εξετάζει όλα αυτά κατά τον νόμο, οι δέκα εξαμελείς. Όχι τα άλλα θεσμικά όργανα, εκτός αν θέλουμε να τα ισοπεδώσουμε όλα. Και να θεωρούμε ότι εδώ είμαστε πουλί των Ελλήνων που νομοθετούμε και ότι θέλουμε το αλλάζουμε. Λοιπόν, η οποία θα συγκληθεί φαντάζομαι μέσα στο Μάρτιο, αυτή η επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει. Τώρα θα πω σε πιο ουσιαστικά θέματα. Υπάρχουν προβλήματα, ναι, υπάρχουν προβλήματα με τα οποία πρέπει να πασχοληθεί η επιτροπή. Και εν πάση περιπτώσει η σημερινή συζήτηση ας δώσει κάποια ερεθίσματα ή κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις ή ας το κάνουμε αύριο, βρε αδερφέ, να βοηθήσουμε την επιτροπή ώστε του χρόνου να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Λοιπόν, υπάρχουν προβλήματα, ναι. Πρώτον, το ασήμαντο γονεϊκό επίδομα αποτρέπει τους γονείς που θέλουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους. Μια γυναίκα δεν εργάζεται σε ένα χωριό, θέλει να πάρει το ιδιωτικό αυτοκίνητο να κατεβάζει το παιδί της κάτω. Ή άλλο ένα, με συμπονία. Το γονεϊκό επίδομα το οποίο δίνεται είναι κυριολεκτικά αστείο. Γιατί, γιατί. Κάποιος ένα μεταφέρει μόνος τα παιδιά του, να μπορεί να τα μεταφέρει. Δεύτερον, υπάρχει ζήτημα με το ποσό της ελάχιστης αμοιβής για το συνοδό. Αυτό είναι πρόβλημα. Για να μπει ένας συνοδός και να χάσει όλη την ημέρα του, να ξεκινήσει από του Αριστομένη, να πω ένα από τα χωριά τα οποία ξέρουμε ή από τη Βαμβακού και να κατέβει στη Σπάρτη, πρέπει να χάσει όλη την ημέρα. Να ξεκινήσει το πρωί και να γυρίσει το απόγευμα. Δώσ' του μία αμοιβή του συνοδού, ώστε να μπορεί και να στηρίζει τα παιδιά στο δόμο και να τα προσέγει και να τα γυρίσει πίσω. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δει η Πόδε, η Επιτροπή. Μετά οι συχνά επαναλαμβανόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Διεθνής είναι ο διαγωνισμός που γίνεται κάθε χρόνο. Φτάνουμε σε ένα άγωνο αποτέλεσμα. Αρχίζει η χρονιά, περνάει κάνας μήνας, τα παιδιά είναι χωρίς ταξί και χωρίς αυτοκίνητο. Αρχίζουν τις φωνές και καλά κάνουν. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένο τρόπο και μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προτείνουν τρόπο ώστε στις 10 Σεπτεβρίου που αρχίζει το σχολείο τα παιδιά να κάνουν μάθημα. Όταν δεν έχουμε μεταφορικά μέσα, δεν έχουμε ταξί σε κάποια ορεινή περιοχή, έχουν βάλει και αυτή την ιστορία με την έδρα. Όποιος έχει ασχοληθεί τα ξέρει ή σε προηγούμενους διαγωνισμούς. Τι γίνεται, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό. Ή αν στην πρώτη διαγωνιστική διαδικασία υπάρχει μόνο μία προσφορά για κάποιο δρομολόγιο. Η οποία όμως πληρεί τα κριτήρια. Γιατί να επαναληφθεί, να κατακυρωθεί. Λέω εγώ μην αρχίζω και μπαίνω στο τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε για όλα αυτά τα ζητήματα. Να επαναλάβω όμως για το γονεϊκό επίδομα και για το συνοδό. Που είναι ιδιαίτερα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι ένα κρίσιμο θέμα. Αλίμονο, ποιος δεν αγαπά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ή δεν θέλει να τα στηρίξει. Ή υπολογίζει μία δεκάρα την οποία μπορεί να κάνει η οικονομία. Νομίζω υπάρχει διάθεση, θα ήταν κρίμα για τους 10 εκπαιδευτικούς και για τους 5 διευθυντές μας, οι οποίοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα. Σας παρακαλώ λοιπόν, επειδή είναι έτσι στα πράγματα, να μην βγάλουμε μία έτσι γενική πολιτική απόφαση. Να καταγγείλουμε τον περιφερειάρχη ή να λέμε στο άλλο θεσμικό όργανο, σου δίνω εντολή, εντέλεστε να κάνουν αυτά. Όταν συνεδιάσσει η ΠΟΔΕ, η αρμόδια επιτροπή που εισηγείται κατά τον νόμο, με τους αρθρώπους που έχουν και την αρμοδιότητα, τους διευθυντές μας τους οικονομικούς και τους 10 διευθυντές εκπαίδευσης. Όλα αυτά τα πράγματα να συζητηθούν, πέστε και στον Πρόεδρο της Επιτροπής να συμμετάσχετε, δώσετε έγγραφα σχετικά, να ακούστε και τους εκπαιρευτικούς τι θέλουν να πούνε, να ακούστε και τους διευθυντές οικονομικών και να καταλήξουμε σε ένα κοινό τόπο να τον προτείνουμε και να το διεκδικήσουμε και πολιτικά. Ξέρω ότι σε ελόκληρη τη χώρα ο μήνας Μάρτης είναι μήνας συζήτησης των ΠΟΔΕ όσον αφορά την βελτίωση του συστήματος μεταφοράς των μαθητών. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να πάμε επί της ουσίας, να κουβεντιάσουμε και να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με τα ΑΜΕΑ, σε σχέση με τα ΑΜΕΑ, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως σας είπα, με το Συνοδό, για μένα είναι ένα πάρα πολύ κλείσιμο ζήτημα αυτό. Να πάρει απόφαση λοιπόν η ΠΟΔΕ που είναι το αποφασίζον όργανο, μαζί με τις δικές μας σκέψεις που θα τις περάσουμε από το λανάρι έτσι της συζήτησης, ώστε να πάει επάνω στην Αθήνα και να τον διεκδικήσουν. Αυτά ήθελα να σας πω. Ο άλλος δρόμος είναι να κάνουμε κάποιες γενικές αναφορές, να τα καταγράψουμε σε κανακείμενο, να καταγγείλουμε και τον περιφερειάρχη, που δεν αγαπάει τα παιδιά και είναι κακός άνθρωπος και που μας βρέθηκε εδώ πέρα, και να τελειώσει η ιστορία. Ο σωστός δρόμος είναι όμως αυτός που σας ανάλυσα, να διαβάσουμε τον νόμο, να διαβάσουμε την κοία. Τώρα υπάρχει με την τροποποίηση 44-12 και η δυνατότητα αναθέσεων ευρύτερον να μπει αυτό στη νέα κοία για τις μεταφορές, ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα στις 11 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Και μην νομίζετε ότι σας το λέω για τις αναθέσεις και οτιδήποτε άλλο. Εγώ δέχομαι η ανάθεση να είναι η σήγηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικονομικών υπαλληλών. Είμαστε σε αδιαίξοδο να μεταφέρομαι το ένα παιδί από το Τάδιο Ρενόχοριο ή συγκούμαστε να γίνει η ανάθεση. Να είναι έτσι. Να υπάρχει συγκεκριτικό όργανο. Έτσι δεν έχω αντίρρηση. Αυτή την έκκληση σας κάνω να προσγιοριστεί μερομενή ασύγκληση στη Σπόδε, όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, να καταθέσει προτάσεις, να κουβεντιαστούν οι προτάσεις αυτές και να πάμε με μια καλύτερη σήγηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Παιδείας, όπου θα γίνει και σχετική συζητήση. Από το αρμόδιο όργανο πάντα. Ευχαριστώ πολύ. Από παράταξη του κ. Τατούλη. Περνάμε στις πρωτολογίες. Ποιος θα μιλήσει από την παράταξη. Ναι, ακούμε. Ευχαριστώ. Είναι από τις λίγες φορές που άκουσα τον κ. Περιφερίαρχη να κάνει τόσο μεγάλη αναφορά σε διαδικασία. Συνήθως είχε μια πιο καθαρή πολιτική θέση για τέτοια θέματα. Τώρα τον άκουσα πολλές φορές να μιλάει για επιτροπή και για προτάσεις επιτροπής. Δηλαδή τον άκουσα να μιλάει υπερησιακά και μου έκανε εντύπωση. Καταρχήν η άποψη που διατυπώνεται ότι ο Περιφεριαρχής αρνήθηκε να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Περιφεριακού Συμβουλίου δεν είναι όθιη. Την ομόφωνη απόφαση του Περιφεριακού Συμβουλίου δεν έχει κανένα στο δικαίωμα να μην την υλοποιήσει. Άρα λοιπόν και να ήθελε ο κύριος Περιφεριαρχής να μην την υλοποιήσει δεν θα μπορούσε να μην την υλοποιήσει. Δεύτερο, επί της διαδικασίας που άκουσα δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Επιτρέψτε μου να έχω διαβάσει 8 οικεία, 8 χρόνια, γιατί τα 2 πρώτα χρόνια που αναλάβαμε, κυρίως τον 1ο χρόνο τα πράγματα ήταν πολύ θολά, μετά ξεκαθαρίστηκα λίγο στη μεταφορά και να σας πω ότι είναι ένα από τα πιο δύσκολα και πολύ πλοκαζητήματα τα οποία είχα αντιμετωπίσει ως Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροφής. Με πάρα πολλές ώρες δουλειάς μαζί με τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών διαβίου μάθησης και με τους τεχνικών υπηρεσιών που προσπαθήσαμε να λύσουμε το μαθηματικό τύπο της ιδιαιτερότητες κτλ. Όμως, εδώ δεν πρόκειται για αυτό. Η ΚΙΑ, κύριε Περιφελιάρθα, το καλύπτει αυτό που εμείς ζητάμε. Δεν ζητάμε παράνομο, δεν ζητάμε νέα δεδομένα. Η τελευταία, λοιπόν, ΚΙΑ, αναφέρει δίπτα ότι μπορούν να βγουν έως, έως, σας παρακαλώ πολύ να βρούμε την πρόταση, 4, έως 4. Αυτό γιατί το αναφέρει, γιατί ειδικά στα αμέα υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Αν ένα παιδί είναι επιχειρητικό βάζεις 1. Αν ένα παιδί έχει χαμηλότερο πρόβλημα μπορεί να βάλεις και 2, μπορεί να βάλεις και 3. Έως 4. Εδώ όμως έχουμε μια ειδική συνθήκη. Η ειδική συνθήκη είναι η πανδημία. Δεν μπορεί να ισχύει για όλα τα άλλα και να μην ισχύει για τα αμέα. Και θέλω να γίνω συγκεκριμένη. Έχω μπροστά μου τα αμέα της μεσημείας. Για να μην ακούω να λέγεται ότι είναι λίγα τα παιδιά. Ή ότι είναι 1, 2, 3 τα παιδιά. Είπα. Δρομολόγιο ΔΒΤ 4. Παιδιά 3, όλα αμέα. Δρομολόγιο ΔΓΓ1. Παιδιά 3, όλα αμέα. Δρομολόγιο ΔΑΤ 3. Παιδιά 4, όλα αμέα. Δρομολόγιο ΔΤ 42. Παιδιά 4, όλα αμέα. ΔΑΤ 30. Παιδιά 4, όλα αμέα. Εδώ λοιπόν, για να μην τα διαβάσω όλα. Έχω 44 παιδιά. Σας παρακαλώ πολύ. Θέλω να ακούσετε όλοι περί ποινός πρόκειται. Έχω όλα τα δρομολόγια. Δύο, τέσσερα, έξι, οχτώ, δέκα, έντεκα. Δεκατρία, δεκαπέντε, 21, 22, 23, 24. Είναι πάνω από δύο αμέα. Πώς μπορούμε να το λύσουμε αυτό. Γιατί και εγώ δεν δέχομαι ότι κάποιος μοιάζεται περισσότερο για τα αμέα από κάποιον άλλον. Πιστεύω ότι και οι 51 Σύμβουλοι του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο Περιφεριάρχης, έχουμε την ίδια εμπεστησία γι' αυτό το θέμα. Άρα λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε. Είναι πολύ απλό. Το Περιφερειακό Συμβούλιο να βάρει την πολιτική απόφαση να πει ότι δεν θα είναι σε κανένα ταξί πάνω από δύο αμέα. Με τον οδηγό τρία αμέα. Αυτή η απόφαση, η οποία λαμβάνεται, έχει αναθέτου σε αρχή. Η οποία είναι η Οικονομική Επιτροπή. Δεν είναι αναθέτου σε σαρχές οι υπηρεσίες. Ισχυγητικά υπηρεσίες. Αυτή λοιπόν η απόφαση, οφείλει να υλοποιηθεί από αυτούς που έχουν την αρμοδιότητα στην Περιφερειακό Λοιπονίσου. Δηλαδή, είναι παράνομο να πούμε ότι θα βάλουμε δύο αμέα αφού η ικία λέει έως τέσσερα. Δεν είναι παράνομο. Είναι παράνομο να πούμε ότι θα βάλουμε δύο αμέα αφού ο Covid απαγορεύει πάνω από κάποιο αριθμό. Δύο κι ο οδηγός τρία. Είναι παράνομο. Δεν είναι παράνομο. Το 2014 νομίζω, οι συνάδελφοι θα το θυμηθούν. Πήραμε μία από το 2010 παιδί που πηγαίνει νηπιαγωγείο, δεν θα πηγαίνει χωρίς να παίρνει ταξί. Γιατί τότε η ικία έλεγε ότι το νηπιαγωγείο θα το βάζουμε στο λεωφορείο μαζί με το λύκειο. Μετά από λίγο καιρό το Υπουργείο κατάλαβε το λάθος του και πλέον κανένα παιδί δεν πηγαίνει με ταξί, δεν πηγαίνει με λεωφορείο. Ευχαριστώ τον κύριο Λαμπρόπουλο γιατί είπε την αλήθεια ότι βρήκανε μία στρωμένη κατάσταση στη μεταφορά μαθητών. Αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, ήταν πολύ δύσκολο, δεν ήταν εύκολο. Συγγνώμη γιατί με ετοιμάζεται εγώ να μιλήσω και εύκολα. Ήταν δύσκολο, βρήκατε μία στρωμένη κατάσταση και αυτή τη στιγμή είναι γεγονός ότι, δεν έχω ακούσει και εγώ πολλά παράπονα, πάει καλά η μεταφορά, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, πάει καλά η μεταφορά. Όμως, είναι κρίμα να μη λύσουμε ένα θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή το αντιμετωπίζει η ικία. Τώρα, κύριε περιφερειάρχα, αν έχετε χαρτιά που λένε οι διευθυντές και η εκπαίδευση ότι πάνε όλα καλά, ξέρετε γιατί τα λένε? Να σας πω εδώ. Η ευθύνη τους είναι να κάνουν προτάσεις. Εμείς έχουμε την ευθύνη η υλοποίησης των κύα. Δεν την έχει εκπαίδευση, εμείς την έχουμε. Αν κάτι δεν πάει καλά, θα πούνε ότι η περιφέρεια φέρει. Αυτό που σας λέω, σημειώστε το. Και το παιδί να πηγαίνει στο σχολείο στην ώρα του. Αν τηρείται η ικία, αν τηρείται η διαδικασία, αν είναι τρία ή αν είναι τέσσερα, δεν υπάρχει η ευθύνη. Γι' αυτό λοιπόν, η δική μας η πρόταση, έχοντας πάντα ως γνώμονα ότι όλοι έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον και δεν προσφέρεται για λαϊκτισμό αυτό το θέμα, είναι να έχουμε ως οικονομική επιτροπή όλα τα δρομολόγια από όλες τις ενότητες που είναι τέσσερα παιδιά μέσα σε ταξίδι. Καταλαβαίνετε τι σημαίνουν τέσσερα παιδιά με τον οδηγό πέντε. Αυτό σημαίνει τέσσερα αμέα. Να έχουμε λοιπόν τις περιτώσεις που είναι πάνω από δύο, δηλαδή δύο κι οδηγός τρία, να δούμε πώς θεσί είναι και να ζητήσουμε τροποποίηση αυτών των συμπάσεων εφανόζοντας το άνθρωπο του 4412 που μιλάει για έκτατες καταστάσεις. Υπάρχει η νομοθεσία που μπορούμε να πειρήσουμε. Γνωρίζω, ξέρετε εγώ μιλάω πάντα ανοιχτά και δεν έχω τίποτα να μην το κάνω. Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι, και στο παρελθόν υπήρχαν αυτοί οι υπάλληλοι, οι οποίοι θεωρούν... Συντομεύετε κυρία Νικολάκου, σας καλακαλώ. Κλείνω αλλά νομίζω ότι είναι χρήσιμα αυτά πλέον. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι υπάλληλοι οι οποίοι λένε ότι πρέπει να είναι σωστό, είναι αλλά είναι ακριβό, ξεφέρουμε από το... Γι' αυτό λοιπόν λέμε εμείς, παίρνουμε την πολιτική ευθύνη και λέμε στους υπαλλήλους όχι. Εσείς εισηγηθείτε την τροποποίηση κατόπιν της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μην απαξιώνουμε, είναι βαθύτατα δημοκρατικό το ζήτημα, μην απαξιώνουμε τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, και μπράβο του, και όλες οι παρατάξεις το απέδειξαν αυτό, ζητάει την τροποποίηση των συμβάσεων. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να γίνει. Υπάρχουν ειδικές συνθήκες Covid που μας επιβάλλουν να το κάνουμε, αλλά υπάρχει και η οικία η οποία δεν λέει πουθενά ότι απαγορεύεται να βάλεις δύο ή απαγορεύεται να βάλεις τρία. Απέναντίας, σου θέτει μόνο το ανώτοτο όριο, το οποίο λέει έως τέσσερα. Άρα αυτός θα βάλεις και ένα και δύο βιβλία. Ο κ. Δέδες. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Νομίζω ότι το θέμα της νομιμότητας σημείς της απόφασης έχει τεκμηριωθεί επαρκώς με τις προηγούμενες τοποθετήσεις. Ορίζεται ένας ανώτοτος αριθμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάμε σε καθότερα όρια. Δεύτερον, έκανα την ερώτηση στον κ. Λαμπρόπουλο, για να δείξουμε τώρα στον τοποθετησί μας, ότι δεν υπάρχει προσαρμογή της νομοθεσίας για τη μεγαλύτερη αρχή. Δεν υπάρχει προσαρμογή της νομοθεσίας για τη μεταφορά αμέα λόγω COVID. Η νομοθεσία που ισχύει είναι η γενική που ισχύει για όλους τους πολίτες, χωρίς να υπάρχει εξειδικευσή της για τα άτομα με αναπηρία, που με κοινούνται με μέσα μουταζικής μεταφοράς, ταξί και λοιπά. Ήδη από εδώ τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια επερώτηση για αυτό το θέμα, 40 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 40 βουλευτών, η οποία στηρίζει τα στοιχεία της σε εκτεταμένα ρεπορτάσεις που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Πελοπόννησο, αλλά κυρίως σε μια πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου από το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης στη Σολμαία, όπου μέσα από αυτή την έρευνα διαπιστώνεται ότι ένας μεγάλος φόβος, ένας μεγάλος κίνδυνος διασφοράς του ιού στα σχολεία ειδικής αγωγής είναι ο τρόπος μεταφοράς των μαθητών. Η έρευνα αυτή σας λέω ότι είναι πολύ πρόσφατη, δημοσιοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου, πριν από λίγες μέρες δηλαδή, το 78% των ερωτόμενων, 77% και 80%, το 78% των ερωτόμενων θεωρεί ως μίζουνα κίνδυνο για τη διασφορά του κορωνοϊού στα σχολεία ειδικής αγωγής το ζήτημα του μεγάλου αριθμού των μεταφερωμένων, ότι φτάνουμε μέχρι 4 δηλαδή. Η πρόταση αυτή που έχουμε κάνει και νομίζω πρέπει να εφαρμοστεί, της μίωσης δηλαδή του αριθμού των μεταφερωμένων μαθητών αμέα μεταξύ, έχει να κάνει με τον κίνδυνο διασφοράς του κορωνοϊού μέσα στα σχολεία ειδικής αγωγής και στις ευαίσθητες αυτές ομάδες και ηλικιακά αλλά και κοινωνικά. Δεν έχει καμία άλλη πρόθεση. Το να το μεταφέρουμε αυτό για αργότερα, νομίζω δεν εξυπηρετεί τίποτα. Ακόμα και αν υπάρχει κενό νομοθετικό, η υπάρξω ακία μας δίνει δυνατόν να πάμε σε αριθμού 104 και νομίζω ότι πρωτοποριακά μπορούμε ως περιφέρεια Πελοποννήσου να το εφαρμόσουμε στην πράξη. Σας ευχαριστώ. Κύριος Μπουτρούκας. Ωραία. Πάμε στο κύριο Γόντικα. Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς δεν θα σταθούμε στα διαδικαστικά. Γιατί άμα καθένας στέκεται στα διαδικαστικά, κάνεται η ουσία. Πρώτα πρώτα να ξεχαθαριστούμε. Είναι απαράδοκτο που η περιφερειακή αρχή και η περιφερειακή αρχής δεν υλοποιούν αποφάσεις του περιφερειακού συμβούλου και μάλιστα για ΑΜΕΑ. Τι ψάχνεις, Κάτσαρ, η απάντηση στο ερώτημά σου. Τι προβλέπεται για την πανδημία με τη μεταφορά των ΑΜΕΑ. Ό,τι προβλέπεται και στα εργοστάσια. Κανένα μέτρο προστασίας. Τι δεν το ξέρεις και θες απάντηση να σου το υπούνε. Δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε. Εμείς δεν θα ταχτούμε με το έψι μου ενδιαφέρον τον πρώην, τον τέος και ανοίγω μια παρένθεση. Δεν θα πω τώρα τίποτα για το τρέμυλο, για το τρέμουλο που έπιασε την Νικολάκου και για το μουρμουρίσμα του Τατούλη Τάχατες ότι είναι προσωπικό και δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Οι διώξεις, οι μηνύσεις, οι αγωγές. Αλλά τόσο κότσεα έχει και φοβάται το Περβεριακό Συμβούλιο. Θα τα πούμε όταν κουβεντιάσουμε το θέμα. Δεν με καλύπτει ούτε συντάσσομαι με το όψι μου ενδιαφέρον τα χάρτες νιάστηκαν για τα ΑΜΕΑ ή τέος. Τέσσερα και πέντε παιδιά τα μεταφέρανε από το Κρανίδι, από την Ερμιονίδα στο Άργος και από την Νεάπολη στη Σπάρτη. Τα ξεχάσανε. Δεν τα ξεχνάνε ούτε τα παιδιά ούτε εμείς. Και πάνω σε αυτό το έδαφος που στρώσατε για τη μεταφορά των μαθητών, το πολύ καλό, ναι, που στρώσατε, μειώσατε στο ένα τρίτο της δαπάνης για τη μεταφορά των μαθητών, έρχεται σήμερα η Περβεριακή Αρχή, έρχεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία και υλοποιεί αυτή την κατάσταση. Έλεος. Αυτά που λέει η κυρία Νικολάκου για να πάρει απόφαση η Οικονομική Επιτροπή, το Περβεριακό Συμβούλιο και να πει στις υπηρεσίες και τα λοιπά, γιατί δεν τα σκεφτώσουν, η κυρία Νικολάκου, τότε που στα πρότεινα στην Οικονομική Επιτροπή και δέκα χρόνια αρνιώσουν να αναφέρει στο Περβεριακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή εικόνα για τη μεταφορά των μαθητών, τώρα ήρθε μια πρώτη εικόνα για τα ΑΜΕΑ και δέστε τι γίνεται. Και αν συνάδελφοι αγαπητοί μου γίνεται αυτό, το απαράδεκτο με τα ΑΜΕΑ, σκεφτείτε τι γίνεται με τη μεταφορά των μαθητών συνολικά, όχι τα ΑΜΕΑ, ζώντα ζώα πάνω σε καρότσες τάτσουν. Ή δεν τα έχετε δει αυτά. Λοιπόν, επειδή εμείς έχουμε συνολική πρόταση και δεν είμαστε και για τη μεταφορά των μαθητών, αλλά και για τα ΑΜΕΑ, δεν συμφωνάμε ούτε με την προσέγγιση που κάνουν οι νυν Περβεριακοί Αρχοί ούτε οι ΤΕΟΣ. Σε παρακαλώ Πρόεδρε τα 2-3 λεπτά μαζί με την ειδικός αγορητής ο Κελάρης να την παρουσιάσει, μόλις τελειώσει, μόλις τελειώσει είναι επικεφαλής, γιατί από εδώ και πέρα θα επιμένουμε να τηρείται αυστερά ο κανονισμός. Ευχαριστώ. Ο κύριος Τζεμπεζής. Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με πολύ προσοχή την εισηγή του κυρίου Λαμπρόπουλου. Με βρίσκεται απολύτως σύμφωνο, δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Ευχαριστώ. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Πάμε στον κύριο Κάτσαρι και επιστρέφουμε. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συναδελφοί, καταρχάς δεν απάντησε ούτε ο κύριος Λαμπρόπουλος, ούτε ο κύριος Περιφυριάης που πήρε το λόγο στις ερωτήσεις μου. Και κατά δεύτερον θέλω να τον συγχαρώ για την ρητορική του δινότητα. Κατάφερε να αλλάξει εντελώς το αντικείμενο και την ουσία της συζήτησης. Η ουσία της συζήτησης, κύριε Περιφυριάη, κατά τη γνώμη μου, είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τον COVID σ' αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Όχι πώς θα αντιμετωπίσουμε τα συσσορευμένα προβλήματα που εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι προηγούμενες περιφερειακές αρχές να μην τα πάω όλα με τη σειρά που τα είπε ο Γόντικας πιο πριν μια χαρά, συσορεύσατε όλα αυτά τα χρόνια. Πρώτο δεδομένο. Δεύτερο δεδομένο. Πείτε, κύριε Λαμπρόπουλε, πόσοι εργαζόμενοι μεταφέρονται της περιφέρειας στα υπερσιακά οχήματα, γιατί δεν το λέτε. Μπορεί και να μην το ξέρετε βέβαια, αλλά εγώ σας λέω ότι εγκύκλινοι του Υπουργείου λένε μέχρι δύο. Οι άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι είναι μια χαρά, δεν έχουν κανένα πρόβλημα και πηγαίνουν στη δουλειά τους μέσα σε υπερσιακά οχήματα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι δύο. Τα παιδιά που είναι αμέα θα τα βάζουν με τσουβάλι μέσα. Δεύτερο δεδομένο. Τρίτο δεδομένο. Σας δομάτισα αν, κατά την νόμι σας, σε ανοιχτούς χώρους, γιατί το θέμα είναι καθαρά και βαθιά πολιτικό. Και αυτό ακόμα το θέμα. Δεν είναι μόνο θέμα ευαίσθητο κοινωνικά, είναι και βαθιά πολιτικό. Αν σε ανοιχτούς χώρους, με απόσταση πέντε μέτρα και με μάσκες μεταδύεται το ιός ή μέσα σε ένα ταξί, σε ένα τετραγωνικό μέτρο, πέντε άτομα μεταφέρεται ο ιός. Πότε μεταφέρεται πιο εύκολα. Και πάλι δεν απαντήσατε. Ούτε εσείς ούτε ο κύριος περιφερειάζει την τοποθεσία. Να σας θυμίσω ότι πριν από μερικό καιρό η κυβέρνηση σας, αυτή που στηρίζεται, ενώ η παράταξη περιφερειακής αυτοίς τις θεοψηφίες και τα λοιπά, απαγόρεσε την κυκλοφορία και τις συγκεντρώσεις για τη μη διασπορά του ιού άκουσον άκουσον και συνέλαβε εκατοντάδες και χιλιάδες σε όλη τη χώρα που ήταν σε αποστάσεις και με μάσκες για τη μη διασπορά του ιού. Και τώρα καθόμαστε και συζητάμε και δουλευόμαστε μεταξύ μας και να καταγραφεί στα πρακτικά για αυτό, έτσι είναι, δουλευόμαστε μεταξύ μας ότι άμα είναι σε ένα αξιμέσα, σε ένα τετραγωνικό μέτρο δηλαδή, πέντε άτομα ή τέσσερα, επί μια-δυο ώρες ξέρω εγώ να πηγαίνει διαδρομή, δεν θα μεταφερθεί ο ιός, θα μεταφερθεί έξω, στον εξωτερικό χώρο όπου φυσάει αέρας, όπου οι συγκέντρες είναι με αποστάσεις και με μάσκες και τα λοιπά. Άρα λοιπόν, η ουσία της υπόθεσης είναι εδώ και δεν άφησα καμία στην ουσία πρόταση από τον κύριο Ναπρόμπλεο. Όλα είναι καλά δηλαδή. Αυτή τη στιγμή είναι όλα καλά. Η απόβάση του Περιφοριακού Συμβουλίου έλεγε και την ψήφσα και ήταν από τις λίγες που έχω ψηφίσει και το ξέρετε, ήταν ομόφωνοι, έλεγε για να περιορίσουμε την πιθανότητα διασποράς του ιού να μειωθούμε τα άτομα που μεταφέρονται αμέα μεταξύ μας. Πάρα πολύ απλό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε να μην το κάνετε και να βρίσκετε τρόπους να κρυβώσετε δεξιά και αριστερά. Δεν τα ξαναλέω, τα είπαν και ο κ. Πετράγος, τα είπαν και ο Δέδης, τα λοιπά. Υπάρχουν τρόποι νομικοί άμα θέλετε να το κάνετε. Και ένα τελευταίο για να μη σας τρώω πολύ το χρόνο γιατί έχουμε και τους περιορισμούς και θα μπούμε και στο βαθικό και θα μας κλείσουν και τα λοιπά. Επίσης όμως σημαντικό είναι το εξής. Για ποιον λόγο αυτή τη στιγμή να κλείσουν τα μικρόφωνα. Από τι φαίνεται κύριε Πρόεδρε αυτό που συμβαίνει είναι επιλεκτικό με τα μικρόφωνα τελικά. Του Δρούκα ήταν ανοιχτό δεν ήταν κανένας άλλος. Δεν ξέρω ποιον ήταν κύριε Πρόεδρε. Εμένα ποτέ δεν έχει τύχει. Τυχαία ποτέ δεν έχει τύχει εμένα. Το τελευταίο που ήθελα να πω είναι το εξής. Για ποιον λόγο η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει μέσα σε υπηρεσιακά οχήματα, έχει περιορίσει μετακινήσεις μεταξύ νομών και έχει τόσο αυστηρά μέτρα στις συγκεντρώσεις, στις συναθρίσεις και ούτω κατεξής. Μαζοβαρτίζουν τα κανάλια κάθε βράδυ ότι κάνανε πάρτι πέντε άτομα, εφτά άτομα, οφτώ και ένας DJ ξέρω εγώ και τα λοιπά. Και από την άλλη μεριά η κυβερνητική παράταξη αυτή τη στιγμή λέει ότι είναι όλα καλά όταν υπάρχει μια ευαίσθη ομάδα η οποία μεταφέρεται με αυτόν τον τρόπο στα σχολεία της. Απαντήστε σε αυτά τα ερωτήματα να δούμε για ποιον λόγο. Να δούμε για ποιον λόγο τελικά. Και μην παραπέμπετε το πρόβλημα μην πετά την πάλα στην εξέντρα, στις καλέντες. Όταν θα συνεδριάσει, άμα θα συνεδριάσει η Επιτροπή και να βγάλει προτάσεις και από του χρόνου να δούμε τι θα κάνουμε. Έχετε την εξουσία, έχετε το μαχαίρι, έχετε το πεπόνι, έχετε το καρπούζι, λύστε το πρόβλημα. Αλλού όταν θέλετε και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και και και και με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα και ό,τι θέλετε όλα τα όπλα τα έχετε στα χέρια σας. Όλα τα λύνετε μέσα σε χρόνο δε τε που λένε και οι πιτσιρικάδες. Εδώ προφανώς δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιον λόγο δεν το κάνουμε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη αλλά δεν είχα καλή σύνδεση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι συζητάμε πραγματικά για τα αυτονόητα και όταν ένα πολιτικό όργανο όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, συζητά για να πάρει αποφάσεις για τα αυτονόητα, τότε αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι λυπάμαι αλλά είναι κατάδια της πολιτικής μας, ολονόν μας. Επίσης ακούω περί επιτροπών και πραγματικά θα μου επιτρέψει να σας πω, μου θυμίζει αυτό που έλεγε ο Βαμβακούλας τώρα έλεγε ότι να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή από 5-6. Δηλαδή όταν δεν θέλεις να ζυμώσεις 10 μέρες κοσκινίζεις και στις επιτροπές και από εδώ και από εκεί και παραπέρα. Νομίζω ότι η μεταφορά των μαθητών γενικότερα και ειδικότερα των παιδιών αυτών που είναι με ειδικές δεξιότητες γιατί έτσι πρέπει να τα λέμε αυτά τα παιδιά, όλα αυτά τα παιδιά είναι πραγματικά τροπή μας να συζητάμε αν θα μπούνε 2, 3, 4 σε ένα ταξί. Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε καν να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό από δύο παιδάκια, είτε πρόκειται για τον κορωνοϊό, για τη μετάδοση, για οτιδήποτε. Θα παρακαλέσω λοιπόν, εγώ άκουσα και τον κύριο Περιφεριάρχη που εν μέρει έχει δίκιο από τη μεριά του τόπος τα λέει, άκουσα όμως και την κυρία Νικολάκου με την εμπειρία που έχει, σας άκουσα όλους πολύ προσεκτικά. Δεν είναι χώρος για φτινή πολιτική η μεταφορά των μαθητών αμέα. Τελείωσε. Θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση όπως την έχουμε ήδη πάρει και η απόφαση αυτή να ακολουθηθεί σύμφωνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εισηγήσεις, οτιδήποτε. Σας παρακαλέω κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, εγώ πραγματικά θεωρώ τροπή μου να συζητάω το αυτονόητο, τουλάχιστον για αυτά τα παιδιά, να με συγχωρίσετε. Πραγματικά όμως έτσι είναι, γιατί φαίνεται σαν να μην έχουμε συνέστηση του τι συμβαίνει στην κοινωνία γύρω μας. Δεν είναι θέμα μόνο κορωνοϊού, δεν είναι θέμα τίποτα από όλα αυτά, είναι θέμα ανθρωπιάς και είναι θέμα το πώς θέλουμε να είναι η κοινωνία μας. Εγώ αυτά θέλω να σας πω και αυτά πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας. Και γιατί δηλαδή σε μερικές περιπτώσεις ακολουθούμε το γράμμα του νόμου καταδοκούν και σε άλλες περιπτώσεις πάνουμε και κάνουμε πέντε, δέκα, είκοσι επιτροπές για να τα φέρουμε τα πράγματα εκεί που θέλουμε. Όχι κυρίες και κυρίες συνάδελφοι δεν είναι έτσι και όταν πρόκειται για παιδιά δεν είναι έτσι. Και να σας πω και κάτι άλλο, όταν κάποιοι σχεδιάσανε τον κλείσιμο των σχολείων και όταν κάποιοι άνθρωποι θεωρούνε ότι το να κλείνουνε σχολεία είναι ανάπτυξη και να ανοίγουνε φυλακές είναι ανάπτυξη και να διεκδικούμε αντί να ανοίγουνε σχολεία να ανοίγουνε φυλακές λυπάμαι αλλά αυτό τουλάχιστον στη δική μου την υπόστασή μου δεν μου επιτρέπετε να το υποστηρίζω και πρέπει να το στυλιτεύουμε. Αποφασίσατε κάποτε να κλείσετε τα σχολιά και ερχόμαστε αυτή τη στιγμή και συζητάμε για τα αυτονόητα. Όχι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παιδιά δεν είναι ένα, και ο κύριος Περιφερειάκης θα το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και ως εκπαιδευτική, η παιδιά δεν είναι ένα γήπεδο που μπορούμε να παίζουμε μπαλίτσα όπως θέλουμε, τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Και όταν οφείλουμε να χαράζουμε πολιτική, δεν χαράζουμε πολιτική για την επόμενη μέρα για το αν θα είμαστε ξανά Περιφερειακοί Σύμβουλοι, χαράζουμε πολιτική για τα επόμενα 50 χρόνια. Έχουμε πάρει τέτοιες αποφάσεις λοιπόν. Ή σκεφτόμαστε μόνο κοντό αφθαλμα. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να παίζουμε πολιτικά. Τέλος, να δοθεί η δυνατότητα που προβλέπει και αποφάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και πολύ καλά έκανε και αποφάσεις. Σας ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν ήμουν λίγο έντονη. Λοιπόν, κατάλογος ομιλητών έχουν γραφτεί. Γιανακούρας, Πετρίτσις, Μπούζα, Τζανετέα, ακούμε. Δρούγκας, Κελάρης, ο Κελάρης είναι η συγγειτής, η δικός αγορητής. Μαλτέζος, έχει γραφτεί και ο Γιωλής, που είναι ψηλά γιατί το έχω ξεχάσει για να μην το πω. Δρούγκας, Μαλτέζος, Σπυριδάκου, Αναστασσόπουλος, Τζανετέα, Βερούτης, Βεργινάδη, Σκατζός. Λοιπόν, θα τα ανακατέψω έτσι, δεν νομίζω ότι έχουμε πρόβλημα. Κυρία Νικολάκου μην τις βάλουμε όλους μαζί. Ξεκινάμε με τον κύριο Γιανακούρα. Αυστηρά, το τρίλεπτο. Θα κλείνει το μικρόφωνο. Ακούτε τώρα, απλώς, πριν μιλήσω, σηκώνει το χέρι του κύριου Στακτούλης να μιλήσει. Μ' ακούτε, ναι. Ακούτε, κύριε πρόεδρε, ναι. Ανοιχτό είναι, πράσινο είναι. Ναι! Για μιλάτε τώρα, κύριε πρόεδρε. Ναι, ακούω τώρα, πείτε μου. Απλώς, πριν μιλήσω, σηκώνει το χέρι του κύριου Στακτούλης για ο μιλητής, να το γράψετε. Ε, δεν μου το θα το δώσε, εγώ δεν εφταίω. Ε, τελευταίω, σηκώνει το χέρι, τελευταίω. Είχατε δώσει τους ομιλητέρες να ξέρετε. Πάμε παρακάτω. Εντάξει, εντάξει. Πάμε, πάμε, δεν πειράζει τώρα. Πάμε. Ο κ. Γιανακούρας, προχωράμε. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, εγώ θα αρχίσω με αυτό που ακριβώς είπε η κ. Αντιμπεροπούλου, ότι σήμερα συζητάμε εδώ για το αυτονόητο. Τι συζητάμε, ότι πρέπει να μπαίνει λιγότερα άτομα στα ταξί μέσα. Αυτός είναι λόγος του κράτους. Όταν στα ταξί, σε όλη την Ελλάδα, λόγω του Covid, επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα, παρανομούμε. Πώς εδώ λοιπόν, στην Πελοπόννησο, στα ταξί μέσα βάλουμε τρία και τέσσερα παιδιά. Και δεν μιλάω μόνο για τα νέα. Μιλάω γενικά για όλα τα παιδιά που μεταφέραν. Είναι παρανομή αυτό που κάνουμε. Πρέπει άντες αυτό να αλλάξει. Και όταν γνωρίζουμε ότι ειδικά η γροτανική μετάλλαξη έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι διπλό από το κακό που γίνεται. Δεν είναι όπως λέει, όπως έμαθες μύφη, όπως εδώ βρήκες. Αφού τελικά έχουμε το Covid, πρέπει να προσαρμοστούμε κι εμείς ανάλογα με αυτό το οποίο εφαρμόζει και λέει η επιστημονική κοινότητα. Δεν πρέπει να είναι πάνω από δύο παιδιά, όχι μόνο αμέα, και ειδικά τα αμέα, αλλά όλα τα παιδιά. Αλλά τι περμένεις, όταν βλέπεις τα λοφορία στην Αθήνα και είναι σαν σαρνέλες ο κόσμος μέσα και μετά λέμε πώς μεταδίδεται όταν ανακύρωσε η κυβέρνηση τον διαγωνισμό με τα 600 λοφορία για κάποιους τυπικούς λόγους και ακόμα έχουμε και τα σαράδωλα, τα ίκαρους των 30 ετών λοφορίας και κάθε μεσημέρι που σκονάει τα λεπτοροι εργαζόμενοι σαν σαρνέλες βέσα, από εκεί μεταλλεύεται το ουιός. Τουλάχιστον εμείς λοιπόν εδώ έχουμε την υποχρέωση αυτή να αλλάξουμε τη διαδικασία και να βάλουμε ταξί μέχρι δύο άτομα. Και ακόμα τον κύριο Περιφερειάρχη που είναι ευχαριστημένος λέει γιατί 11 παράδοτες της εκπαίδευσης είναι ευχαριστημένοι. Τι ευχαριστημένοι είναι αυτοί δεν κατάλαβα. Είναι ευχαριστημένοι που μπαίνουν τέσσερα παιδιά και τρία παιδιά σε κάθε ταξί μέσα. Που είναι η γειονομική αυτή. Είναι λίγο ξεολόγοι που είναι ευχαριστημένοι. Είναι ο κύριος δεν ξέρω πότε είναι το γενικός διευθυντής φελοπονίσου και οι τοπικοί περιφερειακοί διευθυντές. Δεν καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Αυτό τον κύριο Γόδικα ο οποίος πάντα έχει μια εμμονή με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Τακούδη. Τα λέει και για την εποχή σας από τον Ερμιόνι. Ναι. Τότε ερχόντουσαν. Δεν ήπηκε κόβη τότε κύριε Γόδικα και ερχόντουσαν από τον Ερμιόνι και τρεις και τέσσερις. Άκουσα και το άλλο περίεργο και δεν ξέρω αν είμαι απληρωφόρητος ή αν είμαι απληρωφόρητος ο κύριος περιφερειακής. Δεν πληρώνω τη συνοδή. Εγώ ξέρω ότι πληρωνόντουσα και μάλιστα πληρωνόντουσα και αδρά μπορώ να πω. Είχε γίνει κάποτε και σε φροντοσέλιδο εφημερίδας ότι κάποιος γονιός από την Κορκυνία για την Κάψα δεν ξέρω πόσες χιλιάδες ευρώ έπαιρνε. Δεν ξέρω αν είμαι απληρωφόρητος ή αν είμαι απληρωφόρητος ο κύριος περιφερειακής, αλλά μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι λέτε ότι δεν πληρώνω τη συνοδή. Εγώ ξέρω ότι τη συνοδή πληρώνω. Και τώρα το πολιτικό μέρος. Δεν φτάνει πλέον που το 400 συμβούλιο το έχουμε κάνει μια καρικατούρα, μια μαριονέτα, το έχουμε διαλύψει, το έχουμε απαξιώσει, το έχουμε ευλουχήσει με όλες αυτές τις αλλαγές που έχει κάνει αυτή η περιβόητη κυβέρνηση, φαίνεται πραγματικά ότι μισήρει τοπική αθοδιοίκηση. Δεν έχει ξαναγίνει στα αρχολογικά αυτό το πράγμα να έχει πάρει τόσες αρμοδιότητες όταν ο κόσμος έχει ψηφίσει σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία βάζει σε αυτήν την αλλαλογική όχι να σεβαστεί τη θέληση των πολιτών. Αλλά όλα αυτά λοιπόν, όχι κατακρεουργείς το τριάντα δεύτερο συμβούλιο. Εγώ ειλικρινά εδώ αισθάνομαι μαριονέτα, αισθάνομαι ότι είμαστε κακό συμμετέχουμε γιατί αποφάσεις οι οποίες φάει το τριάντα δεύτερο συμβούλιο δεν είναι σημαντικές. Πώς λοιπόν μέσα από όλο αυτό τον κυκαιόνα τον οποίο ζούμε στη τοπική αυτοδιοίκηση έρχεστε εσείς και δεν υλοποιείτε και τις αποφάσεις αυτές τις ελάχισες που έχουμε πάρει σαν περιβερειακό συμβούλιο δεν υλοποιείτε. Δεν φτάνει που την κατακρεουργήσαμε που την απαξώσαμε δεν εφαρμόζουμε και δεν υλοποιούμε και τις αποφάσεις τις ελάχισες που φέρνουμε σαν περιβερειακό συμβούλιο. Αυτά θέλω να πω κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ. Πάμε ο κύριος Γιωλής. Να μιλήσουμε πρόεδρε μ' ακούτε τώρα, εντάξει. Θα ήθελα να πω στον κύριο Γιανακούρα ότι καταλαβαίνουμε την ανησυχία του, στον γιατρό ότι το καταλαβαίνω αλλά να θυμίσω ότι η ίδια κυβέρνηση ήταν το 14 όταν σας είχε πάρει χεράκι χεράκι και είχατε κατέβει στις εκλογές. Με την ίδια κυβέρνηση είχατε κατέβει. Εδώ θα πω επίσης ότι σαν περιφερειακή ενότητα Κορινθίας έχουμε στα χέρια μας τα έγγραφα του διευθυντή της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας που μας παρατηρούν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας και ότι μεταφέρονται χωρίς καμία δυσλειτουργία. Ένα νομό Κορινθίας όπου μεταφέρονται 155 μαθητές και από αυτούς οι 26 με ταξί. 1 ταξί με 1 άτομο με αμαξίδιο και 1 συνοδό, 18 ταξί με 1 άτομο, 3 ταξί με γονέα και παιδί και 4 ταξί με 2 άτομα. Ένας νομός με ειδικό δημοτικό σχολείο που έχει 35 μαθητές στην Κόρινθο, ειδικό διαβογείο στην Κόρινθο με 6 μαθητές, ειδικό δημοτικό στο Ψηλό Καστρο Κορινθίας με 4 μαθητές, ειδικό επαγγελματικό γυμνάσιο στο Λουτράκι με 29 μαθητές και ειδικό επαγγελματικό εκπαιδευτικό στην Κυραμπρίση με 60 μαθητές. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Δρούγκας. Κύριε Πρόεδρε, πριν μετρήσεις χρόνο, να πω λίγο στον Σύντροφο Μαγιό τον Κάτσα, λέω ότι μίλησα και την ώρα γιατί είχα βγει, μου έπεσε το σύστημα, ξαναμπήκα και πήρα το πετράχο να του πω ότι μπήκα. Εντάξει, αυτό, να μην νομίζεις... Σύντροφος από πού, ρε? Ο Παναγιωτής. Είμαι στις παρυφές της Αριστεράς. Α, στις παρυφές! Στις παρυφές! Πάμε, πάμε! Λοιπόν, για να ξεκινήσουμε. Άκουσα την περιφερειακή αρχή να μιλάει για ακία, για νομοθεσία. Δεν άκουσα, όμως, μια κουβέντα να πει για την ευαισθησία που θα πρέπει να έχουμε σαν ένα θεσμικό όργανο απέναντι σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία των μαθητών. Και πραγματικά δεν βρίσκω κανένα μα κανένα λόγο, για ποιον λόγο να καθόμαστε να συζητάμε εδώ πέρα αυτό εδώ το θέμα. Εγώ θεωρώ ότι είναι προσβλητικό σαν συμβούλιο να ασχολιόμαστε με αυτό το θέμα. Δεν βρίσκω για ποιον λόγο το κάνουν αυτό σήμερα. Για ποιον λόγο. Δεν χρειούν ούτε πολιτικής εκμετάλλευσης. Δεν χρειάζεται να το εκμεταλλευτεί κανένας αυτό το πράγμα. Δεν το θέλει κανένας να το εκμεταλλευτεί αυτό το πράγμα πολιτικά. Αυτό το πράγμα θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί απόβαση που είχε πάρει το περιφερειακό συμβούλιο και να έχει εφαρμοστεί. Για ποιον λόγο το κάνουν και για ποιον λόγο διαφωνεί η περιφερειακή αρχή δεν βρίσκω. Για λόγους οικονομίας. Έχουμε καταπιεί σπατάλες και έχουμε αποδεχτεί ανοίγματα και ελλείμματα εκατομμυρίων. Και καθόμαστε τώρα να κάνουμε οικονομία για το αν θα βάλουμε δύο παιδάκια ή τέσσερα παιδάκια μέσα σε ένα ταξί. Σε αυτές τις συνθήκες. Τι να πω. Εγώ το βρίσκω προσμητικό. Δεν θα μιλάγα. Δεν θα μιλάγα αλλά η διαδικασία είναι τέτοια που με οδηγεί να μιλήσω. Άξα το κ. Περιφερειακή να λέει τη λέξη τροπή. Τροπή είναι να καθόμαστε να συζητάμε αυτό το θέμα. Τροπή κ. Περιφερειακή είναι να μην εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Τροπή είναι να υποβαθμίσεις εσύ ο ίδιος το θεσμό τον οποίο προέστασε αρνόμενος να εφαρμόσεις τις δίκες, τις σωστές, τις λογικές, τις αυτονόητες αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Νικριλά στην αδερφή αισθάνομαι προσβεβλημένος. Προσβεβλημένος από την όλη διαδικασία. Αυτό το πράγμα δεν θα έπρεπε. Αν μας άφηγε ένας άνθρωπος αυτή τη στιγμή. Μας βλέπουν πέντε δεν ξέρω πόσοι μας βλέπουν. Τι τυγνώνει θέση σας χράπηση για μας. Σου λέει τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Καθόλου και συζητά να βάλουν τέσσερα παιδάκια μέσα σε ένα ταξίδι. Κι ας μην το πρόβλημα καμιά κοία. Θα πέναμε στην απόφαση και θα λέγανε σαν περιφερειακή αρχή κάνουμε απόφαση για λόγους κορωνοϊούς, για λόγους επιστησίας, γιατί έτσι γουστάρουμε και βάζουμε δύο παιδάκια μέσα μας. Τι πράγμα είναι αυτό. Δεν έχω να ακούω κάτι άλλο. Δηλαδή τροπές πράγματα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε ο κύριος Κελάρης. Λοιπόν, μ' ακούτε κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Ωραία. Ευχαριστώ. Κοιτάξτε τώρα για κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε. Η μεταφορά των μαθητών και προς το σχολείο είναι από εκείνα τα μεγάλα προβλήματα που αναδεικνύουν και την αντιλαϊκή πολιτική, πιστεύουμε. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατούσε χρόνια τώρα, επικρατεί και σήμερα, κύριοι συνάδελφοι, να αναφέρω επικραματικά. Κάθε χρόνο, λοιπόν, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, εκατοτάδες γονείς μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο, παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. Μαθητές ταλεπορούνται ώρες γιατί πρέπει το λοφορείο της γραμμής να μπει σε όλα τα χωριά, γιατί φτάνουν πιο νωρίς στο σχολείο επειδή το λοφορείο πρέπει να κάνει και δεύτερο δρομολόγιο, γιατί περιμένουν το μεσημέρι μέχρι να τελειώσουν όλες οι τάξεις για να ξεκινήσει το δρομολόγιο γιατί, γιατί, πολλά γιατί. Έχουμε τα παράδεκτα φαινόμενα να γίνεται η αποβίβαση και η μεταβίβαση πάνω σε εθνικές οδούς. Υπάρχει και αυτό. Σε μέρη, δηλαδή, που δεν έχουν να παγιάσουν τα παιδιά, να προστατευτούν, δηλαδή, από το κρύο, όταν φυσάει, όταν βρέχει, αντίστοιχα το καλοκαίρι, όταν έχει λιωπήρει, ζέστη και λοιπά. Και βέβαια, το άκρο ναούτον, ακόμα και σε περίοδο πανδημίας που έχουμε σήμερα, όταν λειτουργούν τα σχολεία, τα παιδιά να στηβάζονται σαν σαρδέλες, εκτός από τις τάξεις, αλλά και στα λεωφορία ή σε ταξί, παιδιά με ειδικές ανάγκες που συζητάμε σήμερα, που δίνει βέβαια και την διαχείριση της πανδημίας, γενικότερα με κριτήρια, όχι τις ανάγκες, αλλά το κόστος. Και να υπάρχουν και περιπτώσεις, τα παιδιά να μεταφέρονται πάνω ακόμα και σε χαρότσες, μέχρι να βρούνε το λεωφορείο φορτηγών, που βέβαια, όπως το είπε πριν γραμματικά ο σύντροφος Ογόντικας, γίνεται μεταφορά και ζών και λοιπά. Μαγροτικά δηλαδή παιδιά. Να περπατούν χιλιόμετρα γιατί δεν καλύπτονται από τις προϋποθέσεις των ΚΙΑ που είναι σε εφαρμογή, για να βγουν ή να βγουν στο κεντρικό δρόμο. Τέλος συνάδελφοι, συγνάπικνα έχουμε και άγωνους διαγωνισμούς, γιατί δεν συμφέρει βλέπετε τους μεταφορείς. Έχουμε διακοπές ή απειλές διακοπών μεταφοράς των μαθητών, γιατί δεν πληρώνονται οι μεταφορίες. Έχουμε και τέτοια φαινόμενα. Αυτά λοιπόν είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που διαχρονικά αντιμετωπίζει την υποχρέωση του κράτους, που πρέπει να υπάρχει για γρήγορη και ασφαλή και με αξιοπρέπεια μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο, σαν κόστος. Κριτήρια λοιπόν για τη μεταφορά των μαθητών, όπως κυνικά λένε και οι ίδιες η ΚΙΑ, και στις εισηγήσεις σας είναι η οικονομικότητα, είναι η εξασφάλιση συνθηκών γνήσιου ανταγωνισμού, αποβλέποντας στην όσο το δυνατόν βέβαια μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους μεταφορά, σε επίπεδο χαμηλότερο του αντίστοιχου περσινού διαμορφωθέτος ποσού. Αυτό αποτυπώνονται βέβαια και στην διενέργεια των διαγωνισμών, με το λεγόμενο σύστημα του δυναμικού συστήματος αγορών, που βάζει με το σύστημα αυτό μπαίνει το κριτήριο του κόστους-οφέλους. Ουθενά λοιπόν στα κριτήρια σας δεν υπάρχουν παιδακολικά κριτήρια, οι γρήγοροι και με αξιοπρέπεια μεταφορά μαθητών, με συνθήκες ανθρώπινες και λοιπά. Αποτέλεσμα λοιπόν αυτής της πολιτικής είναι τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία χρόνια, μειώθηκαν στο εν τρίτο οι δαπάνεις του κράτους για τη μεταφορά των μαθητών. Ήταν λοιπόν περήφανοι οι προηγούμενοι που το κατόρθωσαν, πιάσαμε τους στόχους των μνημονίων σε αυτό το τομέα, αλλά όμως θέλουμε να συνεχίζεται η ίδια πολιτική, νομίζω ότι είμαι ειδικός αγορετής θα τελειωνώ. Όχι, το χρόνος είναι ίδιος. Θα συνεχίσει αυτό το έργο του στην ίδια της αντιλαϊκής ράγιας. Καμιά δικαιολογία λοιπόν, κανένα γραφειοκατοικό πρόβλημα, καμιά μεταφορά ευθυνών από ένα αρμόδιο στον άλλο, δεν έχουν εθέσει σε αυτό το ζήτημα. Η εξασφάλιση της γρήγορης και ασφαλής και αξιοκρεπής μεταφοράς των μαθθών πρέπει να είναι αυτονόητο. Δικαιώμα, διαφορετικά μιλάμε ξεκάθαρα για ταξικούς φραγμούς, για αποκλεισμούς, για την πλέον δυσκολία στην μόρφωση των παιδιών των αντιλαϊκών οικογενειών. Η μεταφορά των μαθθών είναι αναπόσφατο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έτσι πρέπει να το δούμε, γι' αυτό και πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους, του υπουργείου και όχι των δήμων ή των περιφεριών. Και εδώ θα επαναλάβουμε αυτό που βάζουμε, ότι είναι επιταχτική ανάγκη σήμερα της δημιουργίας ενός ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μεταφοράς και λοιπά με κριτήρια της παιδαγωγικά και της ανάγκης της πραγματικές. Σήμερα λοιπόν, τελειώσατε κύριε Κελάρη, τελειώσατε, ευχαριστούμε. Όχι, όχι, να σας τις έκανες πριν, εκλείστε το μικρόφωνο. Παιδιά θα σεβαστείτε τον χρόνο όλοι. Πάμε, θα τις πει ο κύριος Γώδικας. Πάμε. Πετρίτσις. Ακούγουμε? Ναι, ναι. Ακούγουμε κύριε Πρόεδρε? Ναι, ναι, ναι. Εγώ δεν θα φτάσω τα τρία λεπτά. Δεν χρειάζεται με τρία λεπτά. Πραγματικά, καταρχήν θα κάνω ένα πολύ μικρό σχολείο στην αναφορά του κυρίου αντιπεριφεριάρχη πολιτήριας του κυρίου Κιολί. Η διαφορά μας, κύριε περιφεριάχα, είναι ότι τον Πέτρο τον Τατούλη δεν τον πήρε κανέναν πολιτικό κόμμα χεράκι, χεράκι. Μη κρίνει 6-2 τα λότρια δηλαδή. Και δεύτερον θέλω να πω ότι πραγματικά εκπλήσουμε από τη στάση και από την τοποθέτηση του κυρίου περιφεριάρχη σε αυτό το όνομα πραγματικά ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να μας βρει όλους σύμφωνος για ένα τόσο κρίσιμο θέμα αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο που διανύει. Έχω ακούσει επανειλημμένως του κυρίου περιφεριάρχη ότι τα κτίρια τα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες της περιφέρειας είναι προβληματικά γιατί δεν έχουν μηχανισμούς για άτομα με ειδικές ανάγκες. Και όντως έτσι είναι μια πραγματικότητα δείχνοντας εκεί τον σεβασμό στα αμέα και εδώ που μιλάμε που έπρεπε να έχουμε διπλό σεβασμό γιατί μιλάμε για τα αμέα παιδιά καθόμαστε και συζητάμε τι δηλαδή να υλοποιήσουμε μια απόφαση της ιδίου του περιφερειακού συμβουλίου. Πραγματικά αυτή την περίοδο που όλη η Πελοπόννησος είναι στο βαθύ κόκκινο εμείς καθόμαστε και συζητάμε τα αυτονόητα. Πρέπει 100% να υπάρξει αυτή η απόφαση γνωρίζοντας ότι το ένα σχολείο κλείνει μετά το άλλο. Το Λουτράκη μου κλείσει τρία σχολεία ήδη πανέμοντος χάρη ότι ο συγχροντισμός είναι το κρίσιμότερο σημείο στη μείωση για τη μετάδοση του κορωνοϊού. Καθόμαστε και συζητάμε το αυτονόητο να πούνε δύο παιδιά το πολύ μέσα σε ένα ταξί που μεταφέρει και οι δικά παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ευχαριστώ πολύ. Η κυρία Βεργινάδη. Κύριε Πρόεδρε ακούμε? Ναι, ναι, ναι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Στο σημείο αυτό τα περισσότερα έχουν ηλεκθεί, επομένως θα είμαι αρκετά σύντομη. Δεν θα έπαιρνα το λόγο. Το παίρνω όμως γιατί με έκπληξη άκουσα την Περιφερειακή Αρχή, με μεγάλη έκπληξη αλήθεια ήτανε, να ισχυρίζεται η Περιφερειακή Αρχή ότι δεν έχουν αναφερθεί παράπονα για το θέμα αυτό. Είμαι εσύ να γνωρίζω ότι στην ΠΜΣ και συγκεκριμένα στο πρώτο ειδικό σχολείο, έχουν αναφερθεί πολύ καλά παράπονα. Στο συγκεκριμένο σχολείο φυτούν 16 παιδάκια αμέα και γονείς τους. Έχουν εκφράσει παράπονα που σχετίζονται με τη μεταφορά των παιδιών τους μεταξύ. Επομένως μη λέμε ότι δεν έχουν γίνει παράπονα. Επειδή όμως το θέμα μας αυτό δεν πρέπει να είναι αντιπαρθετικά, να μην στέκουμε στα αντιπαρθετικά, θα μπορούσαμε να βρούμε μία λύση και να επικοινωνήσουμε και με τον διευθυντή του σχολείου και με τους γονείς των μαθητών αμέα και να βρεθεί μία λύση πάνω στο θέμα αυτό. Επιπλέον, δύο ακόμα παραδείγματα που δεν ισχύουν τον ισχυρισμό, ας πούμε, της περιφερειακής αρχής, ότι δεν έχουν εκφραστεί παράπονα, είναι το γεγονός. Αυτό που είπε ο Δέβεις ήταν απολύτως εύστοχο. Πριν από δύο μέρες το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή για την περιφερειαπελεπονίσου. Στη Βουλή έχει φτάσει το θέμα το ζήτημα της μεταφοράς, ακόμα και τεσσάν μαθητών στο ίδιο ταξί στην περιφερειαπελεπονίσου. Επίσης, πολύ καλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τις τελευταίες μέρες καταγράφονται επίσης πολλά επαναλαμβανομένα ρεπορτάζ, πολλές αντιδράσεις και καταγγελίες για πολλά περιστατικά στον τύπο που έχουν να κάνουν με τη μεταφορά των παιδιών ΑΜΕΑ σε ένα ταξί σε διάφορες περιοχές όχι μόνο για την ΠΥ Μεσσινίας μιλάω τώρα, σε διάφορες περιοχές της περιφερειάς της Πελοπονίσου. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Τα περισσότερα έχουν ελεγχθεί. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε. Λοιπόν, ο κύριος Μαλτέζος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι. Άκουσα με ενδιαφέρον διάφορες θέσεις νωρίτερα, οι οποίες όμως δεν με έκαναν να καταλάβω ειλικρινά για ποιο πράγμα μιλάμε σήμερα. Ο σχεδιασμός των μεταφερόμενων μαθητών με ιδιαίτερες ειδικές ανάγκες, ΑΜΕΑ, έγινε εφαρμόζοντας πιστά την ΚΙΑ 50.025. Ο γνώμονας είναι διπλός. Από τη μία είναι η διασφάλιση της ασφαλής και αξιοπρεπής βεβαίως μεταφοράς των μαθητών, από την άλλη όμως πρέπει να εκτιμάται πάντα η δυνατότητα μεταφοράς τους με τον υπιοτερό δημοσιονομικό τρόπο. Όσον αφορά, γιατί ακούστηκε και αυτό, ότι ίσως είναι και παράνομο το να μεταφέρονται περισσότερα από δύο μαθητές ΑΜΕΑ μέσα σε ένα ταξί, να πω ότι όλες οι οικεία που έχουν εκδοθεί μέχρι και πολύ πρόσφατα με τίτλο έκτακτα μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς δημοσιονομικού κοβιτ 19 στο σύνολο της Επικράτειας προβλέπουν στα ταξί μέχρι και τέσσερις μαθητές. Έχουμε λοιπόν ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο μας λέει, μας επιβάλλει, ότι θα πρέπει να είναι μέχρι τέσσερις μαθητές ΑΜΕΑ μέσα σε κάθε ταξί μη συμπεριλαμβανομένο του οδηγού. Αρμοδιότητα το ΠΕΣΥΠ να επιβάλλει οριζόντια αλλαγή σε αυτό το όριο από τέσσερα να πάει σε δύο δεν υπάρχει. Είναι γνωστό και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναφερθώ, στο ότι μια ακία, ένας νόμος, ένα προοδετικό διάταγμα είναι υπέρτερης νομοθετικής ισχύος από μια απόφαση του ΠΕΣΥΠ και δεν μπορεί να αλλάχθει. Δεν έχει αρμοδιότητα μάλλον, δεν είναι θέμα υπέρτερης νομοθετικής ισχύος, δεν έχει αρμοδιότητα το ΠΕΣΥΠ να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Αν υποθέταμε ότι ο Περιφερειάρχης εφάρμοζε έτσι όπως τίθεται αυτή τη τροποποίηση, θα έπρεπε άμεσα να προβούμε σε διαγωνισμούς για επιπλέον συμβάσεις. Αυτό δεν θα προκαλούσε περαιτέρω επιβάρυνσης του κρατικού μηχανισμού, του προϋπολογισμού. Πώς λοιπόν εμείς θα αποφασίσουμε κάτι τέτοιο, θα παίρναμε και θα βγάζαμε επιπλέον δρομολόγια, επιπλέον κόστος, επιπλέον συμβάσεις και θα τα στέλνουμε στο Υπουργείο να τα πληρώσει. Και κάτι άλλο, ανάλογα σκεφτείτε ότι ο νόμος επιβάλλει στις υπεραστικές γραμμές του ΚΤΕΛ πληρότητα μέχρι 65%, ενώ στα μαθητικά δρομολόγια 100%. Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε λοιπόν και θα λέγαμε ότι εμείς δεν θέλουμε 100%, ενώ μπορούμε μέχρι 100%, εμείς θα το κάνουμε 65%. Και θα πάρουμε το ένα τρίτο επιπλέον δρομολογίων στα λεωφορία ΚΤΕΛ που κάνουμε μαθητικά δρομολόγια και θα στέλνουμε στο Υπουργείο και θα λέγαμε φέρε άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ. Είναι δυνατό να υποστηρίζουμε τέτοια πράσματα. Προφανώς και δεν είναι. Άλλωστε, δεν μπορώ να καταλάβω ποια ανάγκη έρχεται να καλύψει, ποια είναι στο σεκυφιστάμενη ανάγκη έρχεται να καλύψει το όλο θέμα το οποίο εισάγεται όπως εισάγεται σήμερα στο Περιφοριακό Συμβούλιο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν παράπονα. Εγώ ρώτησα, μιλάω για τον νομό Αργολίδας, ρώτησα και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια. Ρώτησα το Τμήμα Διαβίου Μάθησης, τις υπηρεσίες μας. Δεν υπάρχουν παράπονα τα οποία να λένε ότι κακώς είναι πάρα πολλά παιδιά αμέα μέσα σε κάθε δαξί και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Και να σας πω και κάτι άλλο. Από τις υπηρεσίες μας πάλι προκύπτει ότι πέντε δρομολόγια είναι όλα και όλα με τέσσερις μαθητές μέσα στο δαξί, εκ των οποίων είναι το 23 που είναι τέσσερα παιδιά γιατί ήταν άγωνος ο διαγωνισμός και αναγκαστικά είναι τέσσερα παιδιά. Στο δρομολόγιο 26 μιλά και τον διαγωνισμό 850. Στο 26 δρομολόγιο που επίσης το δρομολόγιο 27 ήταν άγωνος. Στο δρομολόγιο 28 έχει ήδη προκηρυχθεί νέο δρομολόγιο. Στο δρομολόγιο 55 επίσης νέο όμοιο δρομολόγιο. Θέλω να πω ότι εν της πράγμαση πρόβλημα δεν υπάρχει. Και από αυτά τα πέντε δρομολόγια που έχουν τέσσερις μαθητές, στα δύο έχει ήδη προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός και στα άλλα δεν υπάρχουν οδηγοί ταξί, ήταν άγωνος ο διαγωνισμός. Και ένα τελευταίο, λάβετε υπόψη ότι βγαίνουν πάρα πολύ άγωνιοι διαγωνισμοί γιατί λίγοι σχετικά ή περιορισμένοι οδηγοί ταξί, διοκτήτες ταξί έχουν τη δυνατότητα να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα τέτοια η οποία να τους επιτρέπει να μπουν και να συμμετάσουν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Λοιπόν, όλο αυτό είναι μια υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης, έτσι το αντιλαμβάνουμε, χωρίς να υπάρχει θέμα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα, χωρίς να υπάρχει αρμοδιότητα. Καθόμαστε λοιπόν εδώ και συζητάμε αυτό το θέμα. Ευχαριστούμε κύριε Μαρτέζο, ευχαριστούμε. Και η κυρία Σπυριδάκου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Όλα αυτά τα διαδικαστικά που ακούσαμε είναι πολύ χρήσιμα και σημαντικά. Εγώ θα μιλήσω με την εμπειρία μου ως γονιός άτομου με ειδικές ανάγκες. Σχετικά με την εισήγηση του κυρίου Λαμπρόπουλου, θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα. Το πρώτο χορά, επί όσους περιπτώσεις μπορεί να έχουμε όπου μεταφέρονται αδέλφια αμέα, μαζί σε ένα ταξί, θέλω να πιστεύω ότι αυτές είναι πραγματικά λίγες. Επίσης, ένα δεύτερο σημείο είναι περιπτώσεις, ότι πρέπει να τονίσω, ότι περιπτώσεις άτομα με ειδικές ανάγκες, με νοσολογικές οντότητες, όπως ο αυθυγμός ή η νοητική υστέρηση, έχουν αισθητηριακά προβλήματα και δεν μπορούν να χωρέσουν μάσκες. Άρα μεταφέρονται σε έναν πολύ κλειστό χώρο, όπως ένα ταξί, και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν φαινόμενα συνωσιρότητας, δηλαδή και άλλες νοσολογικές οντότητες, που τα καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτα. Συνεπώς, υπάρχει πράγματι ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα. Εγώ αρκεί να σας πω ότι έχω κλείσει κάποιες φορές το ιατρίο μου περισσότερο από δωμάδα, γιατί στο κουδάπ που φιλοξενείται ο γιος μου, έχει υπάρξει επαφή άλλου παιδιού με ενεργό κρούσμα. Επιπλέον, δεν έχουν αναφερθεί, είπαμε μέχρι στιγμής, προβλήματα ή παράπονα, ίσως για την έκρηξη των κρούσματων στην Πελοπόννησο, γίνεται αυτή τη στιγμή. Ο σκοπός είναι να προλάβουμε. Αν υπάρξει θέμα, ενώ εμείς είχαμε συζητήσει να πάρουμε τα μέτρα μας, αλλά τελικά δεν τα πήραμε, μήπως βρεθούμε πολύ εκτεθμένοι, είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά. Αυτά από μένα. Ευχαριστούμε. Η κυρία Μπούζα. Ναι, μ' ακούτε? Ναι. Να ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Προσωπικά δεν είχα σκοπό να τοποθετηθώ, αλλά μετά την τοποθέτησε του κυρίου Περιφερειάρχη το ύφος και όσα ακριβώς είπε, άλλαξα γνώμη, διότι επίμονα προσπαθεί να περιορίσει τις συζητήσεις μόνο στους επικεφαλείς του Περιφεριακού Συμβουλίου. Αλγυνή εντύπωση, αγαπητοί συνάδελφοι, δίνεται στην κοινωνία από το γεγονός πως έπρεπε να συγκεντρωθούν υπογραφές Περιφεριακών Συμβούλων προκειμένου να συζητηθεί στο Περιφεριακό Συμβούλιο 1 τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι το θέμα της μετακίνησης των παιδιών και μάλιστα των παιδιών αμέα, προκειμένου να υλοποιηθεί και η απόφαση του Περιφεριακού Συμβουλίου. Δυστυχώς ο θεσμός της Περιφεριακής Αυτοδίκησης, έτσι όπως κινείται αγαπητοί συνάδελφοι, σήρεται πίσω από τα γεγονότα και δεν τα προλαβαίνει. Δηλωτικό της συνειδητής προσπάθειας της νέας Περιφεριακής Αρχής υποβάθμισης του θεσμού είναι όσα λέγονται στο Περιφεριακό Συμβούλιο, θέλοντας δύθεν να παρουσιαστεί ως αγγυλωτική η έλλειψη πλειοψηφίας λόγω του εκλογικού νόμου. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όσα συχνά πυκνά αναφέρει ο κύριος Περιφεριαρχής, πως συζητούμε δηλαδή ανούσια πράγματα και άρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου να παρακολουθείτε συνεδριάσεις του Περιφεριακού Συμβουλίου, προσβάλλοντας μέσα όλους εμάς τους ερετούς εκπροσώπους των Πελοπονησίων με χαρακτηρισμούς ήρωα όταν σας απευθύνεται κύριε Πρόεδρε ή πως σας γυπάτε για το δύσκολο ρόλο και πως αντέχετε κτλ. Μα κύριε Περιφεριαρχά, όποιος εκλογικός νόμος και να ισχύσει μέσα στη Δημοκρατία δεν μπορεί να φιμώνεται κανένας. Η Περιφεριακή Αυτοδίκηση φυσικά δεν μπορεί να είναι ένα απλό διακπεραιωτικό όργανο ενήδη τυπικής δημόσιας υπηρεσίας. Πρέπει ως πολιτικό όργανο υψηλού κύρους να μπορεί να επιλύει γραφειοκρατικά ζητήματα και να παίρνει ρηξικέλευδες αποφάσεις. Και ειλικρινά απ' όσα άκουσα από τον κ. Μαλτέζο έτσι απώρισα διότι είναι δηλωτική η τοποθετησία του της αγγυλωτικής απόψης που δυστυχώς καθιστά την αυτοδίκηση δημόσια υπηρεσία. Έτσι στην υπόθεση της μεταφοράς των μαθητών αμέα, ενώ το επίμαχο FEC όπως όλοι αναφέραμε αναφέρει ρητά πως μαθητές που εξυπηρετούνται μεταξύ σε μίας δικές περιοχές για τη μεταβασίωση στο σχολείο πρέπει να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, εσείς εγκλωβισμένοι σε μία κακώς εννοούμενη γραφειοκρατία με ερμηνεία της διάταξης αγγυλωτικά και μέσω μάλιστα της πανδημίας όπου οι συνθήκες καθίστανται δύσκολα για τη μεταφορά των μαθητών αφού μπορεί πιθανόν ούτε τη μάσκα να μπορούν να διατηρήσουν στον προσωπό τους τα παιδιά αμέα αδρανείται επικίνδυνα αγνοώντας όπως είπα και παραπάνω την απόχρωση του περιφερειακού συμβουλίου. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερος κρίσιμος αγαπητοί συνάδελφοι και δημιουργούνται κίνδυνοι και προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών ενώ συγχρόνως και τι δηλώνεται κύριε της περιφερειακής αρχής πως προσπαθείτε να ταυτιστείτε με την κυβέρνηση και την νέα δημοκρατία την εκθέτετε κιόλας. Διότι οι δυσαρέσκια από την στασιμότητα των ενεργιών σας αντανακλά και στην κυβέρνηση όπως ανέφερε και η κυρία Βεργινάδη έφτασε το θέμα στην Βουλή και την αρμόδια υπουργία δίνουν λύσεις. Όταν ακόμα είστε και τον κύριο Γιωλή να μιλάει για την νέα δημοκρατία να του θυμίσω πως εδώ υπηρετούμε την αυτοδίκηση και μόνο και δεν θεωρώ ότι μπορεί ιδίως αυτός να εκφράζει τη φιλελεύθερη παράταξη. Τώρα η περιφερειακή αυτοδίκηση έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τις μετακινήσεις των παιδιών αμέα και να δείξει έμπρακτα τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της στα άτομα αυτά και στις οικογενειές τους. Ελπίζω να επηγήσετε την απλή υπόθεση όπως πρέπει, άλλωστε και η νομοθεσία το προβλέπει προς όφελους των παιδιών. Ευχαριστώ. Μετά είναι ο κύριος Αναστασόπουλος. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ναι, το μικρόφωνο, το μικρόφωνο. Προς το παρόν άνοιξε αλλά το ξανακλείσαμε, κύριε Πρόεδρε. Σε στοχοποιήσαμε, σε στοχοποιήσαμε. Όχι, δεν είπατε δύο πράγματα. Ευχαριστώ πολύ. Να πω δύο λόγια μόνο για την περιφερειακένωτα με σχέση με αυτόν τον πραγματικό αριθμό που έχει προκύψει μετά και από τον ενδελεχή έλεγχο που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα υπηρεσίες και διαφοροποιείται λίγο με τα στοιχεία τα οποία είχε και ο κύριος Πετράκος. Παιδιά, στο σύνολό τους είναι 150 μαθητές αμέα που πάνε στο ειδικό νηπιαγωγείο της Καλαμάτας, στο ειδικό δημοτικό σχολείο της Καλαμάτας, στο πανγελματικό γυμνάσιο Λύκειο Καλαμάτας και στο ειδικό εργαστήριο της Καλαμάτας. Επίσης υπάρχει το ειδικό σχολείο φιλιατρών και εξαφιλιάτρα. Σε όλα αυτά τα σχολεία μετακινούνται 150 μαθητές αμέα. 50 δρομολόγια είναι με 1 έως 2 μαθητές, 17 δρομολόγια είναι με 3 μαθητές, το οποίο δεν έχει διευκρινηθεί ακόμη από την κατάλαβα στον κύριο Πετράκο, και 8 δρομολόγια με 4 μαθητές, εκ των οποίων κάποια από αυτά είναι αδέρφια. Δεν έχουμε καμία μεταφορά με λεωφορείο και όλα μεταφέρονται μεταξύ. Τώρα, πιστεύω ότι έχει γίνει κατανοητό, παρόλο ότι κάποιοι συνάδελφοι συνεχίζουν να προσποιούνται ότι δεν έχουν καταλάβει ότι ο νόμος προβλέπει αυτά που είπε ο κ. Λαμπρόπλος, αυτά που είπε ο κ. Μαλτέζος ως νομικός ιδιαίτερα πρέπει να του δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, αλλά και αν δεν σας πείρνουν οι συνάδελφοι που μίλησαν, να σας πω και εγώ την εμπειρία μου από την υπηρεσία, την οποία κάλεσα κατά πανάληψη και τους λέω γιατί δεν το κάνουμε αυτό, να μειώσουμε τα τέσσερα και να τα κάνουμε τρία ή και δύο. Ακούστε αγαπητοί συνάδελφοι, την τρίτη που έρχεται 9 Μαρτίου έχουμε οικονομική επιτροπή και πάνε εκεί τρία δρομολόγια μεταφεράς μαθητών αμέα, τα οποία έχουν προκηρυθεί και είναι ένα ή δύο άτομα στο κάθε δρομολόγιο. Ξέρετε πότε άρχισε αυτή η διαδικασία? Το Νοέμβριο. Ξέρετε ότι υπάρχει και μια άλλη διαδικασία, πέρα από αυτή που περιέγραψε ο κ. Περιφεριάρχης και η οποία σχετίζεται με μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία έχει λόγο για τις δημόσια συμβάσεις. Είναι η αδύση, η ανεξάρτητη αρχή των δημόσια συμβάσεων. Αυτή η ανεξάρτητη αρχή λοιπόν δεν απαντάει αμέσως. Έχουν σταλεί τα αιτήματα από τότε και τώρα καταφέρνουμε μετά από 4 μήνες να πάμε στην οικονομική επιτροπή. Τώρα ποιος έχει δει ότι με μία απόθεση του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία μάλιστα αναγνωρίζεται η νομιμότητα της κατάστασης που υπάρχει και εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες. Πώς μπορεί λοιπόν αυτήν να την ανατρέψουμε με μία δική μας νομοθετική διάταξη, να την ανατρέψουμε με μία δική μας απόθεση στο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν μπορώ να το καταλάβω, σημασία έχει. Ότι η υπηρεσία, μου είπε ότι αυτά προβλέπει ο νόμος, και αν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά που θέλουν να μετακινηθούν, όπως θεωρείτε να κάνει ένα παράπονο και η κυρία Βεργινάδη, θεωρώ ότι πρόκειται περί μαθητών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα τρία δρομολόγια που θα εγκληθούν στην μεθαυριανή οικονομική επιτροπή. Και αυτό τους ενοχλεί, ότι δεν μεταφέρονται. Και προσπαθεί η υπηρεσία να βάλει τέταρτο παιδί σε υπάρχον δρομολόγιο στον άξονα για να εξυπηρετηθεί. Αυτό θέλω να πω κύριε Πρόεδρε, και ειλικρινά κατάλαβα την αγωνία και της υπηρεσίας, μένοντας στο δίλημα. Να βάλω άμεσα ένα παιδί αμέα στο να πηγαίνει στο σχολείο, ή να το καταδικάσουν να περιμένει ένα τετράμινο, πεντάμινο μέχρι να τελειώσουν αυτές οι διαδικασίες και να τότε να δρομολογηθεί η μεταφορά του. Αυτό είναι ο προβληματισμός της υπηρεσίας. Εγώ τον κατανόησα απόλυτα. Θα μου πείτε, μα τι λέτε τώρα έχουμε COVID και λοιπά. Μα καμία όμως κοινή πολιτική απόφαση δεν το έχει προβλέψει αυτό ιδιαίτερα για τους μαθητές, και τους κανονικούς και για τα ΑΜΕΑ. Να είστε καλά και ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Η κυρία Τζανετέα. Η κυρία Τζανετέα. Ανοίξε μου το μικρόφωνο. Είναι ανοιχτό. Ωραία, ωραία. Κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι, συζητάμε σήμερα. Θα είμαι πολύ συντομη κάνοντας μόνο δύο-τρεις επισημάσεις. Συζητάμε σήμερα και είναι θετικό, ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο συζητάει ένα θέμα υπαρκτό και ευαίσθητο, όπως είναι η μεταφορά των μαθητών και δίτων ΑΜΕΑ. Και θα συμφωνήσω ότι είναι εξίσου γεγονός, ότι συζητάμε το αυτονόητο. Δηλαδή τι? Τον ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο μεταφοράς των παιδιών που παρουσιάζουν αυτά τα ιδιαίτερα προβλήματα σε μια περίοδο δύσκολη, περίοδο COVID, όπου κανείς Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να βάλει στο αυτοκίνητό του πάνω από τρία άτομα. Και μοναδική εξέρεση είναι τα παιδιά των ΑΜΕΑ. Και επειδή άκουσα και τον κ. Αναστασσόπουλο και μίλησε για τις υπερεσίες και το δίλημα, τα οποία τα αντιλαμβάνομαι, γιατί έχω υπερηθήσει την διοίκηση, το δίλημα το οποίο τίθεται, τίθεται κυρίως για τις υπερεσίες. Δηλαδή, τι λέγα εγώ. Το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτό νομίζω λέμε όλοι οι συνάδελφοι, πήρε μια απόφαση, ήταν μια πολιτική απόφαση, στην ουσία να δώσουμε τη δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να μπορέσει να προχωρήσει, είναι θέμα όχι εφαρμογής επακριβώς του νόμου και των νομοθετικών ρυθμίσεων, ξέρουμε ποιες είναι, αλλά να δώσουμε τη δυνατότητα να μπορέσει να εκτελέσει, να εφαρμόσει, συγγνώμη, την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να τον διευκολύνουμε προς όφελος αυτών των παιδιών, για την ασφαλή μετακίνηση αυτών των παιδιών. Και θα σας μιλήσω για την εμπειρία που είχα όλα αυτά τα χρόνια. Μην περιμένουμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι από τους υπαλλήλους να κάνουν κάτι διαφορετικό. Σωστά κάνουν τη δουλειά τους οι υπάλληλοι, σωστά θέτουν τα ζητήματα, αλλά υπάρχουν θέματα τα οποία δεν έπρεπε καν να έρχονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να λύνονται στις ενότητες και όταν δεν υπογράφει ο υπάλληλος που σωστά δεν υπογράφει και δεν πρέπει να υπογράψει, να πάρουμε εμείς την ευθύνη να υπογράψουμε εμείς. Γιατί διερωτόμαι ποιος είναι αυτός που δεν θα πλήρωνε ή θα κατήγγειλε τον κάθε αντιπεριφερειάρχη ή τον περιφερειάρχη που θα υπέγραφε μια τέτοια απόφαση. Θα τολμούσα έστω κι ένας. Θεωρώ λοιπόν ότι το θέμα εδώ δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε κομματικό, ούτε αντιπαραθέσεων. Είναι να συνθέσουμε όλοι και να κινηθούμε στην υλοποίηση της απόφασης του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου. Σας ευχαριστώ. Συρρά έχει ο κύριος Βερούτης. Καλησπέρα κύριε συναδελφή και από εμένα. Να πω και χρόνια πολλά στην κυρία Τζανεδέα που σήμερα έχει τέγεινε θυλιάτης. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα συμφωνήσω με τον κύριο Αναστασσόπουλο και την κυρία Νικολάκ που μίλησε νωρίτερα ότι η μεταφορά των μαθητών είναι σίγουρα μια βαριά διοικητική διαδικασία. Περιεγράφηκε από τους συναδελφούς και συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Για να έτσι διεκπεραιωθεί, για να υλοποιηθεί υπάρχει μια συνεργασία διοικητικών οικονομικών υπηρεσιών των υπηρεσιών των δικών μας της παιδείας αλλά και των διευθυντών των σχολείων και των διευθύνσεων εκπαίδευσης. Όλοι αυτοί λοιπόν έρχονται να εφαρμόσουν την ομποθεσία και από την δική μου εμπειρία στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας αυτό τον ενάμιση χρόνο, βλέπω ότι υπάρχει και μια ιδιαίτερη βεστισία στο θέμα της μεταφοράς μαθητών. Φρονώ ότι αυτό ισχύει και για όλη την Πελοπόννησο. Θέλω εδώ να πω λοιπόν στην κυρία Νικολάκου που αναφέρθηκε στην αρχή στο αν ποιος θα αποφασίσει οι άνθρωποι αυτοί με οι πάλληλοι. Θέλω να τους πω το εξής. Οι διευθυντές των σχολείων έχουν ρόλο στη μεταφορά των μαθητών. Είναι αυτοί που αφενός έχουν από το νόμο δικαίωμα αλλά και ειδικότερες γνώσεις από εμάς κυρία Νικολάκου για να κρίνουν τις ανάγκες και τις ειδικότερες συνθήκες που πρέπει να ισχύουν σε μια μεταφορά μαθητή. Όταν μάλιστα μιλάμε για τη μεταφορά των παιδιών αμέα τις ιδιαίτερα ευαίσεις αυτής της πληθυσμιακής ομάδας όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι και ένα πολύ σημαντικότερο θέμα. Θέλω να πω λοιπόν ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που οι διευθυντές των σχολείων ζητούν γιατί έτσι πρέπει να γίνει να μεταφερθεί και ένα παιδί και μόνο του. Και υπάρχουν τέτοια δρομολόγια στην περιφερειακή ενότητα λακωνίας και φρονό και μάλλον και σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Και σε αυτή την περίπτωση έρχονται οι δικείες μας υπηρεσίες οι οποίες έχουν και αυτές τις γνώσεις και τις δικαιητικές διαδικασίες αλλά και της παιδείας των διαδικασιών για να εφαρμόσουν αυτό που λέει ο νόμος αλλά και αυτό που οι δικότερες γνώσεις των εκπαιδευτικών επιτάσσει. Όσον αφορά την περιφερειακή ενότητα λακωνίας εγώ σας μεταφέρω έκανα και συζήτηση και με τις υπηρεσίες βεβαίως μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Βλέπω ότι από τα τέσσερα δρομολόγια που έχουμε στη Λακωνία και μεταφέρονται τέσσερα παιδιά σας λέω ότι τα δύο δρομολόγια αφορούν δύο αδερφάκια σε κάθε δρομολόγιο και υπάρχει και δρομολόγιο που μεταφέρει παιδί για κάποιες εκατοντάδες μέτρα. Δηλαδή το παίρνει από το Σικαράκι, το συνοικισμό της Σπάρτης να το φάει, γιατί έτσι πρέπει, στο ειδικό σχολείο στο Σικαράκι. Τώρα θα μπορούσαμε στην συγκεκριμένη περίπτωση να πούμε πήγαινε τα άλλα τα παιδάκια στο σχολείο και γύρισε. Και επίσης το ένα δρομολόγιο που αφορά τέσσερα παιδιά είναι μικρής απόστασης και αφορά μόνο το πήγαινε. Στο Έλλα μένουν δύο. Επομένως η συνομιλία μου με όλους τους παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στην μεταφορά των μαθητών και με τους ειδικούς που είναι οι διευθυντές εκπαίδευσης και η διεύθυνση εκπαίδευσης λέει ότι στην περιφερειακή ενότητα λακωνίας δεν υπάρχει κανένα ζήτημα όσον αφορά τη μεταφορά με. Εμείς, τώρα εδώ και με την πρόταση του κ. Πετράκου ερχόμαστε να πούμε να γίνουν δύο οι μαθητές σε κάθε ταξί. Κάποιος θα ρωτήσει ποιος το βάζει αυτό το όριο. Το βάζει το περιφερειακό συμβούλιο, είναι δουλειά του περιφερειακού συμβουλίου να καθορίσει τον αριθμό και γιατί δύο και όχι ένα. Και γιατί 65% της εκατός ταλεφορίας και όχι 50. Και γιατί 50 και όχι 20. Το καθορίζουμε εμείς υποθέτω ότι υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες υπάρχουν υγειονομικοί σε όλες αυτές τις υπηρεσίες που εισηγούνται ακριβώς στα μέτρα για τον Covid. Και τα μέτρα για τον Covid λένε αυτά τα πράγματα συγκεκριμένα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Βερούτη. Εγώ έτσι εντάχει θέλω να πω δύο κουβέντες μόνο που μου έκανε τεράστια εντύπωση. Έκανε μια τοποθέτηση μακροσκελή και αναλυτική ο περιφεριάρχης. Αναφέρθηκε σε κάποια θέματα. Στην ουσία είπε ότι ελάτε μέσα, εντός του Μαρτίου, στην κατά τον όμο αρμόδια επιτροπή έτσι που υπάρχει και είναι 16 μελείς να κάνουμε όλες τις προτάσεις εκεί να τους πούμε εκεί πέρα τι προβλήματα υπάρχουν, αφού τα καταγράψουμε, αυτό είπε ο περιφεριάρχης, να τα καταγράψουμε εγγράφως και αναλυτικά από τις υπηρεσίες και να προχωρήσουμε εκεί να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις, να κάνουμε τις προτάσεις μας εκεί που πρέπει. Υπάρχει κάποιος εδώ μέσα, καταρχήν να πούμε κάτι έτσι, ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι, ότι σε αυτό το θέμα είμαστε όλοι ευαίσθητοι και δεν νομίζω να υπονοεί ή να αφήνει να εννοηθεί κανένας ότι είναι πιο ευαίσθητος από κάποιον άλλον. Αυτό πρέπει τουλάχιστον να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και άμα θέλουμε να μιλάμε σοβαρά εδώ μέσα. Όλοι λοιπόν θέλουμε το καλύτερο για αυτή την κωτικά κατηγορία των παιδιών. Άρα λοιπόν να κάνουμε μια προσπάθεια και αυτό έλεγε πάντα ο περιφεριάρχης. Να πάμε λοιπόν σε 10 μέρες, σε 15 μέρες να συγκλειθεί αυτή η επιτροπή και να τα κάνουμε όλα σύμφωνα με τον όμο. Πολλά που ακούστηκαν είναι αλήθεια και από εδώ και από εκεί. Ο περιφεριάρχης κανένας δεν τον άκουσε που μίλησε. Μου κάνει εντύπωση αυτό το πράγμα. Σας παρακαλώ να μάθουμε να ακούμε εδώ. Έχει τεράστια σημασία. Ε, δεν νομίζω ότι έχει κανένας διαφωνία να πάμε σε 9 εβδομάδα και να τα κάνουμε όλα σύμφωνα με τον όμο. Να πάμε εκεί που πρέπει αφού καταγράψουμε πρώτα την κατάσταση, την πραγματική κατάσταση, να μη μας ξεφύγει τίποτα. Δεν είναι ψέμα ότι δεν έχουν ακουστεί παράπονα. Δεν έχουν ακουστεί παράπονα. Ωραία μπορεί να μας ξεφύγανε κάποια να τα δούμε. Να τα δούμε ναι. Να πάμε όμως υπάρχουν νόμοι. Δεν μπορούμε να βαδίζουμε έτσι. Αν έχει αλλάξει ο νόμος τώρα που είπε ο περιφεριάρχης ότι ψηφίστηκε ο 44-12 και άλλαξε και τα λοιπά και έχουμε δυνατότητα άμεσα να το κάνουμε. Έχουμε όμως ή δεν πάμε φυλακή. Εγώ ένα θέμα τελευταίο και κλείνω. Δεν τρώω άλλο χρόνο. Γιατί πιστεύω ότι σε λίγο θα συμφωνήσουμε και πρέπει να συμφωνήσουμε. Λοιπόν λέω και δεν είμαι ειδικός να πω, δεν ακούω έτοιμα, δεν άκουσα έτοιμα εδώ μέσα. Εάν δεν έχει γίνει να γίνει να είναι να εμβολιαστούν άμεσα τα παιδιά αυτά, αυτής της κατηγορίας. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Να το γράψουμε εδώ να το πούμε. Λέω, μου ήρθε στο μυαλό, μιας και όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλό αυτών των παιδιών. Ο κ. Στατούλης. Κύριος Στατούλης. Δεν ακούγεστε. Λοιπόν, δυστυχώς η υποβάθμιση του ρόλου και του λόγου του περιφερειακού συμβουλίου διαπιστώνεται σε όλες τις τελειάσεις. Δεν αναφέρομαι προσωπικά και δεν κάνω εγχμή σε κανέναν. Κάνω μια διαπίστοση όμως. Ή κάποτε να μάθουμε να μιλάμε και να μπορούμε να συνενοηθούμε. Το Περιφερειακό Συμβούλιο το προηγούμενο πήρε μια απόφαση. Κανένας να κατηγορεί κανένα ότι οι απόψεις που διατυπώνονται δεν είναι επεξεργασμένες, δεν κυρούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας και δεν έχουν την αντίστοιχη ευαισθησία που πρέπει να έχουν από όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σχέση με την ίδια την κοινωνία με τους ίδιους τους πολίτες. Άκουσα την εξής άποψη ότι η μεταφορά, η σχολική μεταφορά στην Ελλάδα είναι μια λαϊκιστική διεργασία. Ποιος μπορεί να το λέει αυτό το πράγμα όταν η σχολική μεταφορά στη χώρα μας είναι σε υψηλό επίπεδο. Και θα ήθελα να θυμίσω σε όλους ότι όταν το 11, η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στους Δήμους, οι Δήμοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Πώς σώθηκε η σχολική μεταφορά? Η σχολική μεταφορά σώθηκε από την περιφέρεια Πελοκονήσου. Εμείς μπήκαμε μπροστά και είπαμε ότι θα αναλάβουμε την ευθύνη και την αρμοδιότητα. Κάτι που δεν προβλεπόταν από το νόμο και χρειάστηκε να γίνει τροποποίησης του νόμου, ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα. Αυτό το λέω για όλους. Από την άλλη πλευρά έχω μια εντύπωση ότι ενώ υπερητούμε κατετολή των πολιτών ένα θεσμό, το περιφερειακό θεσμό, δεν τον σεβόμαστε. Και πάνω απ' όλα δεν φροντίζουμε για την περαιτέρω ενδυνάμωσή του. Δεν κατάλαβα, όταν σύμφωνα με το νόμο έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε, σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα της σχολική μεταφορά, όπως επανειλημμένα κάναμε εμείς επί των ημερών μας, αυτό θεωρείται ότι είναι απέναντι στο νόμο. Ασφαλώς και υπάρχει νόμος, υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία, υπάρχει νομοθετική λογική, η οποία λέει ότι τα αμέα θα μεταφέρονται με ταξί. Και αυτό δεν έγινε ξαφνικά. Έγιναν πολλές πανεβάσεις από την τότε διακδικητική ΕΝΠΕ, την πολιτικά διακδικητική ΕΝΠΕ, όπου όλοι φροντίζαμε να ενδυναμώσουμε το θεσμό και όχι να γίνουμε υποχείρια όργανα της κάθε κυβερνητικής επιλογής. Συγκρουστήκαμε με Υπουργούς, συγκρουστήκαμε με κυβερνήσεις μόνο και μόνο για να ενδυναμώσουμε το κύρος και το προφίλ του θεσμού που υπηρετούμε, του θεσμού στο οποίο μας ενέταξε η πολιτεία να υπηρετήσει κάτι που δεν τον βλέπω τώρα. Υπάρχει λοιπόν νόμος, δεν κάνει χάρη ούτε ο ένας αντιπεριφεριάρχης, ούτε ο άλλος αντιπεριφεριάρχης, ούτε κανένας, που μας λέει τι πρέπει να κάνουμε. Όπως και υπάρχουν καινούργιες συνθήκες, είναι ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να γίνεται συζήτηση για τη μεταφορά των ΟΜΕΑ. Ο νόμος προβλέπει από ένα μέχρι τέσσερα άτομα, είναι συνδιακριτική ευχέρια, έχετε μετά η επόμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει κάτω από τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας το πώς πρέπει να γίνεται η μεταφορά. Εδώ λειτουργούμε προληπτικά και ακούστηκε πριν λίγο και από την κυρία Νικολάκου και από άλλους ομιλητές, ότι εμείς πρέπει να προλαμβάνουμε τα πράγματα και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για να έρθω στο κρίσιμο θέμα. Εδώ δεν είναι κανένας Μωυσής. Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να είναι σεβαστές ανεξάδητα από την άποψη που έχει ο ένας ή ο άλλος. Εάν δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, τότε νομίζω, όπως ακούστηκε πριν, θα πρέπει να είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα πολιτικό όργανο ενός σημαντικού και σοβαρού θεσμού της μεγαλύτερης σκενοτομίας και μεταρρύθμισης που έχει γίνει στη χώρα μας, ένα έργο συλλεκτικό. Ερχόμαστε εδώ για να εκκληνωθεί ο ένας και ο άλλος, δεν έχει αυτό το περιεχόνιμο. Είναι ανεπίτρεπτο να ακούγεται από περιφερειάρχη ότι δεν θα εκτελεί και δεν θα υλοποιεί τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτό αγγίζει τα όρια της αυταρχικότητας, αγγίζει τα όρια μιας μετατροπής ενός δημοκρατικού θεσμού σε μια ακραία αντίληψη διοίκησης. Και είναι πολύ σωστό αυτό που είπε ο κ. Πετρίτης, ότι γίνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης της περιφερειακής αρχής, του περιφερειακού θεσμού υπερισιακεί παράδολες. Αυτό πρέπει να αποδεχθεί με κάθε θυσία. Για να τελειώσω με το εξής. Εμείς το ελμίσαμε και φέραμε καινοτομίες στη χώρα. Οι απόψεις και οι αποφάσεις που παίρναμε εδώ, που πολλές φορές ήταν πολύ πρωτοποριακές και δεν καλυπτόντουσαν μέσα στα όρια του νόμου, πετυχαίναμε μέσω του θεσμικού μας οργάνου και όχι μέσω των επιτροπών, μέσω του κύρου του θεσμικού οργάνου να γίνονται βελτιωτικοί νόμοι για τη χώρα. Για αυτό, λοιπόν, το θέμα που θέλαμε προς συζήτηση είναι ακριβώς η ανεπίτρεπτη στάση, η απόφασης προσιλοποίηση να μην υλοποιείται. Αυτό αποτελεί ένα θεσμικό κατατούργημα, το οποίο νομίζω ότι όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας θα αντιλαμβανόμαστε και θα αναλογιζόμαστε τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε. Ένας είναι ο ρόλος μας να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε το κύρος του θεσμού, στο οποίο ενετάχθημε. Αυτό το κύρος πρέπει να διαφυλάξουμε. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά των προηγούμενων περιφερειακών αρχών με τη σημερινή περιφερειακή αρχή. Και πολλοί θα πρέπει να αναλογιστούν και την ευθύνη τους, όταν θεωρούν ότι μπορούν στις προσωπικές τους επιλογές να παίζουν με τα πολιτικά ζητήματα του θεσμού. Πάμε στη Δευτερολογία, όπου πρώτα σας διαβάσω μια πρόταση που κατέθεσε ο Περιφεριάρχης για να τη λάβετε υπόψη σας η επικεφαλής. Τρία σημεία είναι. Πρώτον, έγγραφο έτοιμα στην εκπαίδευση για τον αριθμό μαθητών αμέα που μεταφέρονται αναταξύ και κατά νομό. Δεύτερον, να γίνει επιπλέον μίστοση ταξί για μαθητές αμέα με έτοιμα της εκπαίδευσης ή κατά τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, σε παρένθεση εκδήλωση ενδιαφέροντος, έγκριση από αιάντηση. Τρίτον, να κατατεθούν προτάσεις στην Πόδε, Συνεδρία Συμαρτίου για τη βελτίωση της κατάστασης μεταφοράς των μαθητών και ιδιαίτερα των μαθητών αμέα. Και τέταρτον, εμβολιασμός αμέα. Και τέταρτον, εμβολιασμός αμέα. Παρακαλώ, κυρία Νικολάκου. Κάτι έχουμε σήμερα, κάτι υπάρχει πρόβλημα. Με ακούτε. Κοιτάξτε, καταρχήν είναι θετικό που μπαίνουμε σε μια διαδικασία να αφήσουμε να εφαρμόζουμε πράγματα. Λοιπόν, δεν είναι, κύριε Περιφερία, θα σας παρακαλώ, δείτε πάλι το θέμα, ποιος έχει την ευθύνη του σχεδιασμού. Οι υπηρεσίες μας, αν θέλετε μπορώ εγώ να σας το στείλω, είναι αυτές που ξέρουν πόσα παιδιά μεταφέρονται, με τι μεταφέρονται, γιατί είμαστε εμείς αρμόδιοι. Η εκπαίδευση μας δίνει μόνο τα δρομολόγια και τα παιδιά και εμείς εφαρμόζουμε τη γεία. Άρα, ξέρουμε πόσα παιδιά μεταφέρονται και πώς μεταφέρονται. Δεν χρειάζεται. Δεύτερον, δεν απαιτείται καμία εισήγηση από την εκπαίδευση, γιατί η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει, φορέ συλλοπίσει είμαστε εμείς. Άρα, ακόμα και με ένα έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Πεληφέρειας, που είναι θεσμική, μπορούμε να βεβαιωθούν οι υπηρεσίες μας που δεν θέλουν να το κάνουν και ξέρω τι λέω, βάζουν την οικονομικότητα και δεν θέλουν να το κάνουν, να καταλάβουν λοιπόν και οι υπηρεσίες ότι υπάρχει ειδική συνθήκη, το λέει καθαρά, ο 44-12, όπου πάμε με το Άρθρο 32, δεν θέλουμε διαγωνισμούς, μπορούμε να αναθέσουμε και να προχωρήσουμε κανονικά. Αν λοιπόν κατανοήσουμε ότι εμείς είμαστε φορέ ασυλλοπίσεις και θέλουμε να αναθέσουμε, μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είναι δικιά μας αρμοδιότητα αυτό και βέβαια να πάμε και στην Επιτροπή, βεβαίως να τα καταθέσουμε εκεί και ήδη, πραγματικά και ως Οικονομική Επιτροπή πιθανόν εμείς να έπρεπε να το έχουμε δει και εγώ ρίχνω ευθύνη στον εαυτό μου, γιατί αυτά που λέω τώρα, τα τρία και τα τέσσερα, τα έχω ψηφίσει, δεν μπορώ να κάνω δεν τα ξέρω. Αυτή λοιπόν τη στιγμή επειδή λειτουργούσαμε και με την οικονομικότητα και με το σχεδιασμό, μπαίνει ο Covid, έχουμε το έως τέσσερα να μας στείλουν τα δρομολόγια, θέτω και την εμπειρία μου στη διάθεση της Επιτροπής, προτιμένου να φτιάξουμε τις τοποποιήσεις και να τελειώνουμε με αυτά τα δρομολόγια. Και αυτό που λέει, πραγματικά σας λέω, αυτά που άκουσα από τον κ. Μαρτέζο, για δύσκολους διαγωνισμούς, εδώ με το άρθρο 32 δίνουμε εκατομμύρια ευρώ για έργα. Είχα δυνατόν να λέμε εδώ πέρα για τέσσερα παιδιά μέα, για δύο ταξί, τρία ή πέντε, από ό,τι άκουσα η Αργολίδα δεν έχει σχεδόν κανένα, η Λακωνία τίποτα, η Αρταδία τίποτα, άρα στην Εσυνία που υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν παιδιά, να το λύσουμε το θέμα. Δεν θέλουμε από κανέναν άδεια. Κι άνοιποι εσείες ζητούν έγγραφο επιπλέον, ας είναι οι διατάξεις του COVID και το έγγραφο της διεύθυνσης δημόσιας υγείας. Η ευθύνη του περιφερειακού συμβούλου. Δηλαδή να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Υπάρχει το νομικό πλαίσιο. Είναι λυπηρό. Το είπε ο κ. Ανασταξόπουλος και πραγματικά το πευθέως. Δεν υπάρχουν ειδικά μέτρα από το Υπουργείο. Είτε το παιδιάς είτε το εσωτερικών όπως είπε και ο κ. Γιαρακούρας. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν. Αλλά είναι και το αυτονόητο. Ότι τα μέτρα COVID-19 κ. Μαλτέζο είναι οριζόδια. Δεν λένε πουθενά εξελουμένων των ΑΜΕΑ ή της μεταφοράς μαθητών επειδή είστε και νομικός. Και επειδή είστε και ένας άνθρωπος που θέλατε και είστε νομικός σύμβουλος στον ΚΤΕΡ για τα αγγετ μεταφορά περιμένω να καταλαβαίνετε εδώ πέρα ότι αυτό που είπατε περί διαγωνισμών δεν ισχύει. Περιμένω να καταλαβαίνετε ότι το A-4 δεν απαγορεύει τα 2. Πιστεύω να το καταλαβαίνετε αυτό. Και ότι η νομοθεσία περί COVID είναι οριζόδια. Είναι οριζόδια. Γιατί λοιπόν να μην την εφαρμόσουμε εδώ πέρα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εμείς λοιπόν είμαστε, λέμε ναι, επικαιροποιούμε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και νιώθουμε περήφανοι που το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ομόφωνα είπε κάτι, δεν είπε κάτι παράνομο, είπε κάτι νόμιμο και θέλουμε να γίνουν τροποποιήσεις των δρομολογίων που υπάρχουν και τέλος πάντως να σωστώ και κάτι. Αν οι υπηρεσίες, και εγώ δεσμεύω όμως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, θεωρούν ότι δεν είναι σωστό, ας εισηγηθούν και ας επιφυλαχθούν. Και η Οικονομική Επιτροπή θα πάρει την απόφαση αυτή. Τόσες φορές έχουν εισηγηθεί και επιφυλαχθεί. Είσαστε σαφείς κυρία Νικολάκου, ευχαριστούμε. Πάμε, ο κύριος Δέδες, ο κύριος Πουλοκέφαλος. Ο κύριος Δέδες μου είπε ότι είχε κάποια δουλειά και θα πουσιάσει. Ναι, θα πουσιάσει για λίγο ο κύριος Δέδες. Νομίζω, συνάδελφοι, ότι ένα τόσο απλό ζήτημα σήμερα το κάναμε πολύπλοκο. Δεν ξέρω αν η δυνατότητα αυτή που έχουμε στο περιφερειακό συμβούλιο να λύνουμε ζητήματα, άλλο τόσο έχουμε δυνατότητα να τους δούμε ένα περιτήριχμα πολύπλοκοτητας και να συζητάμε πάνω από δύο ώρες, όπως υπόθεκε, για τα αυτονόητα. Νομίζω ότι το συλλογικό αργανό, το περιφερειακό συμβούλιο, όπως και την Ευθύνη πάνω απ' όλα, δίνει αυτή τη στιγμή μια κατεύθυνση. Ότι πρέπει, εν όψι του ζητήματος που έχει προκύψει από το Covid, να γίνουν κάποιες αλλαγές και να αυξηθούν κάποια δραμολόγια. Τόσο απλό. Από εκεί πέρα να βρούμε τον τρόπο πώς ακριβώς θα γίνει αυτό το πράγμα. Να γίνει με υπηρεσίες, με τη συζηγή των υπηρεσιών. Να γίνει με απόφυση οικονομικής επιτροπής. Η δική μας συμβούληση είναι ότι το περιφερειακό συμβούλιο, εν όψι του ζητήματος που έχει προκύψει από την πανδημία, λαμβάνει υπόψη του αυτά τα ζητήματα και κάνει το αυτονόητο. Αυξάνει τα δραμολόγια και την πρόβληση. Προσφύγοντας ότι εκτός από τα παιδιά μέχρι που θα πρέπει να εμβολιαστούν, θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι ταξιτζύνες. Γιατί? Αυτοί δεν μεταφέρουν τα παιδιά αν είναι χωρίς αυτοί. Σωστό. Πάμε. Ο κύριος Μπουτρούκας είπαμε είναι από όν. Ωραία. Ο κύριος Γόντικας. Δαχείμ, κύριε Πρόεδρε, ακουγόμαι? Ναι. Θέλω να βάλω ένα θέμα διαδικαστικό. Και μην το μετρήσεις το χρόνο. Θα το καταλάβεις γιατί το λέω. Πρέπει να τηρήσεις τον κανονισμό και δεν θα το τηρήσεις μόνο ενάντια στον κελάρι. Τι εννοώ. Σ' όλους το έκανα ρε Νίκολο. Τι εννοώ. Άκουσέ με Πρόεδρε. Είσαι καχωμένος δεν ακούσεις. Και δεν ακούσεις. Και απαντήσέ μου μετά. Το παρακολούθησα αυτό και όταν έλειπα τις προηγούμενες συναδριάσεις. Σήμερα λοιπόν στα τρία λεπτά και τρία δευτερόλεπτα. Όταν έλεγε Κελάρις πρωτά εις τους έκοψες. Και άφησες. Το Βερούτη 4.19. Το Μαρτέζο 5.50. Τον Αναστασόπλο 4.50. Τιμπούσα 3.45. Τον Τατούλη 8 λεπτά. Την Νικολάκου 6 στην δευτεροδεγία. Είναι τύρις του κανονισμού αυτό Πρόεδρε. Είναι τύρις του κανονισμού Πρόεδρε. Του Πρόεδρε να μην μιλάνε οι επικεφαλείς των παρατάξων με τη σειρά τους. Και οι δικοί αγωνιτές να μιλάνε πρώτα από τις επικεφαλείς. Σε παρακαλώ λοιπόν να τους στηρίσεις. Να πειρήσεις πρώτα και κύριε το κανονισμό. Έχεις ευθύνη. Και όχι μόνο απέναντι στη λαϊκή συσπήρωση του κανονισμού. Έρχομαι τώρα στη δευτερολογία μου. Όποτε θέλεις μου απαντάς. Δεν με καλύπτει. Δεν με καλύπτει η στάση που κρατάς απέναντί μας και έβαλα τα ζητήματα καθαρά στη συνεδρία. Έρχομαι τώρα στη δευτερολογία. Μπορεί να είναι περήφανος ο κύριος Περιφερειάλης για την τροποποίηση του 4412. Και υπόλοιποι όλοι για τη καταργή μερικά πράγματα. Και αναθέτει την επίπλευση των δημοσίων έργων στους εργολάδους. Να είστε περήφανοι, αγαπητοί συνάδελοι. Εγώ πάντως δεν θα ήμουνα περήφανος. Αν σαν μέλος του Περιφερειακού Συμβούλου χρησιμοποιούσα τα επιχειρήματα των χθες σήμερα. Αν χρησιμοποιούσα, αν άλλα έκανα χθες και άλλα υλοποιώ σήμερα. Αν ερχόταν ο Περιφερειάλης ή ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλου και έβαζαν νερό στο κρασί τους γιατί το πρόβλημα είναι χοντρό και δεν πρέπει να εκτεθούν. Και οι αντιπεριφεριάρχες να έρχονται με τέτοια επιχειρηματολογία. Όπως ήρθαν ο κ. Θαναστασσόπλος, ο κ. Μαρτέζος, ο κ. Βερούτης. Θα αντρεπόμουν 10 φορές αν ήταν να μεταφέρονται παιδιά με ειδικές ανάγκες και 1.000 φορές αν ήταν να μεταφέρονται παιδιά με ειδικές ανάγκες και ειδικά στην περίοδο της παντομίας. Θα αντρεπόμουν 1.000 φορές αν κάλυπτα φαινόμενα σαν με ένα δρομολόγιο να πληρώνονται 3 δρομολόγια να πληρώνονται και 3 δρομολόγια ο λεωφοριοκός και να το κάνει με ένα λεωφοριό το δρομολόγιο να το κάλυπτα σαν προηγούμενη περιφερειακή αρχή ή να το στήριζαν νομικά. Δεν μας καλύπτουν οι προτάσεις του περιφερειακή. Χρόνος αυτά που είπε ο συντροφός μου Κελάρης, τρία πραγματάκια μόνο λεκτικά. Ένα, ένα παιδί για κάθε οικογένεια που έχει αμία μεταξύ. Δύο, υποχρεωτικά τα νύπια μεταξύ. Τρία, να στάσουν δρομολόγια που είναι μεγάλες αποστάσεις σε δυο και τρία έτσι ώστε να συντομεθεί ο χρόνος μεταφοράς των μαθητών. Συν τις συσθετικές προτάσεις για τους συνοδούς και τα υπόλοιπα. Ευχαριστώ. Ε, λοιπόν, πάμε. Είναι ο κύριος Πετράκος. Ο κύριος Πετράκος. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, πρώτον μην το μετράτε στον χρόνο μου για τη δακοκτονία σας. Έχω στείλει σε όσα στα mail σας και μπορώ, στους επικεφαλείς όλους και στον περιφερειάρχη και σε σας και μπορείτε να τα βρείτε δεύτερον επί προσωπικού επίσης. Κύριε περιφερειάρχη, εγώ δεν έθεσα το θέμα εδώ επειδή με πιάσαν ταξιζίδες. Με προσβάλλεται. Το έθεσα γιατί είχα ευαισθησία για το θέμα και θεωρώ ανεπίτρεπτο και δεν το δέχομαι. Τρίτον. Λοιπόν, πάμε στα θέματα μας. Λοιπόν, κύριε περιφερειάρχη και κύριοι συνάδελφοι, στις 15 Ιουλίου του 2015 είπα στον τότε πρωτιπουργό Αλέξη μου αν θέλεις να γίνεις καραγκιόζης και στις 3 Ιουλίου να λες ότι δεν ψηφίζεις μνημόνιο και στις 13 να το ψηφίζεις, στις 15 εγώ στη ζωή μου δεν θα γίνω καραγκιόζης. Λοιπόν, το λέω αυτό διότι θεωρώ λυπηρό να ψηφίζουμε ομόφωνα μία απόφαση και σήμερα να έρχονται συνάδελφοι πιο περιφερειάρχοι και να επιχειρηματολογούν εναντίον του εαυτού τους. Αυτό συζητάμε σήμερα. Δεν συζητάμε για το θέμα των ΑΜΕΑ. Συζητάμε γιατί μία ομόφωνη νομιμή απόφαση εντός της νομοθεσίας βαφτίζεται στη συνέχεια ότι είναι παράνομη. Βαφτίζεται χωρίς κανένα επιχείρημα και υπάρχουν άνθρωποι και νομικοί, συνάδελφοι και νομικοί που έρχονται εδώ πέρα και λένε ότι κακώς ψήφισα. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση. Τελεία και πάβλα. Τα υπόλοιπα είναι μπάλα στην εξέδρα. Εγώ συμφωνώ με τις προτάσεις του κυρίου περιφερειάρχη και για το συνοδό και αυτά. Αυτό είναι άλλο θέμα. Προσέξτε μη σας αδιάσει και η υπουργός σας, απαντώντας τους πενήντα, και όχι τους σαράντα, όχι δέδες, πενήντα είναι οι βουλευτές. Και σας πει ότι ο νομοθεσία λέει έως τέσσερι. Αν κρίνει η περιφέρεια ότι πρέπει να το κάνει, μπορεί να το κάνει. Θα σας αβιάζει σε αυτό το σημείο. Θυμηθείτε την κουβέντα μου. Γιατί αυτό που έχουμε πάρει είναι νόμιμη απόφαση. Αυτό συζητάμε τώρα. Γιατί δεν εφαρμόζεται μια νόμιμη απόφαση. Τίποτα άλλο δεν συζητάμε. Μην φτύνετε τον ίδιο σας στον εαυτό. Ψηφίσατε. Ψηφίσαμε όλοι μαζί. Ψηφίσαμε νόμιμα πράγματα. Και δεύτερον, επιπλέον, για τα εμβόλια έχουμε πάρει απόφαση, κύριε Περιφερειάρχη, από τις 25 Γενάρη. Η απόφαση αυτή ακόμη δεν έχει αναρκηθεί στο site της περιφέρειας. Δεύτερον, πρέπει να ξέρετε ότι οι νέες μεταλλάξεις ανησυχούν οι ειδικοί και λένε ότι χτυπάνε και νέους. Κύριε Περιφερειάρχη, είστε γιατρός και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, όπως και οι υπόλοιποι γιατροί του περιφερειακού συμβουλεύου. Λοιπόν, αλλά και όλοι το έχουμε διαβάσει που δεν είμαστε γιατροί. Άρα λοιπόν, σήμερα αυτό το οποίο ο κ. Περιφερειάρχης λέει ότι τον ενοχλεί το αγγέλεσμα. Και γι' αυτό το σβήνω. Όχι επειδή το λέει ο κ. Περιφερειάρχης, με ενοχλεί. Και το σβήνω από την πρόταση απόφασης. Αυτό δεν γίνεται στην πρόταση απόφασης. Και η πρόταση απόφασης είναι η εξής. Πρώτον, θεωρεί το Περιφερειακό Συμβούλιο αδικαιολόγητοι και απαράδεικτοι την άρνηση του περιφερειάρχη να μην εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση για τη μεταφορά των μαθητών αμέα. Καλή το Περιφερειάρχη απαιτεί από τον Περιφερειάρχη να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση και συνολικά την περιεκπερειακή αρχή και καλή την Οικονομική Επιτροπή να συνεδριάζει κατεπηγόντως για να μισθωθούν τα επιπλέον ταξί. Και το τρίτο όπως το έχει ακριβώς, να έρθουν οι σαφείς εικόνα της Αργολίδας και της Μεσινίας γιατί υπάρχει σαφή εικόνα μόνο για την Αρκαδία, την Λακωνία και την Κορινθία. Και τα πράγματα είναι αυτά. Αυτό συζητάμε. Δεν θέλετε να εφαρμόσετε την απόφαση. Πέστε, δεν γουστάρουμε. Γιατί προτιμάμε να δώσουμε 5 εκατομμύρια για δύο κόμπους για να εκσφρετήσουμε τον Μαρτίνο Γιάννη και τον ΜΟΛ στην Κορινθία και δεν μας ενοχλεί δύο κόμποι 5 εκατομμύρια. Κύριε Παντράκο μη ξεφεύγουμε τώρα. Έχετε 4 λεπτά. Εδώ μας λέει ο κύριος Μαρτέζος ότι στους εκπρόσωπους του Γενικού Λογιστρίου του Κράτους δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα κονβύλια. Δεν το καταλαβαίνετε. Ωραία. Μετά θα μου λέει ο Βότικας ότι εγώ σε αφήνω εσένα και μην θα ζητάς το χρόνο. Είμαι εισηγητής σας, το έχω αντικαναλέει. Θέλω να μιλήσω και εγώ. Να λέει ο Βότικας και να βρίζει εμένα δηλαδή. Και εσύ να κάνεις αυτό που θέλεις. Κλείνω, κλείνω, κλείνω. Λοιπόν, ένα δευτερό λεπτό. Συνεπώς, εδώ δεν είμαστε εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστρίου του Κράτους ούτε αν σας έβαλε χέρι, πες το μας. Πες το μας καθαρά ότι μας έβαλε χέρι η κυβέρνηση και ρε παιδιά κακώς ψηφίσαμε. Η ειλικρίνεια μεταξύ μας καμπότο. Δεν μπορούμε να υπάρχει ειλικρίνεια. Δεν γίνεται ρε παιδιά. Δεν μας εγκρίνουν τα κονβύλια. Καθαρές κουβέντες. Και όχι να μας λέτε ότι πήραμε παράνομη απόφαση και σας παρασύραμε σε παράνομη απόφαση. Έλεος. Λοιπόν, είναι ο κύριος Τζεμπεντζής. Λέει, κύριε Πρόεδρε, οι θέσεις που ανέπτυξε ο κύριος Περιφερειάρχης με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο. Θα κάνω όμως μια μικρή υπέρβαση στο θέμα του εμβολιαδού. Νομίζω ότι κατά την άποψή μου ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί και το άμεσο στενό περιβάλλον των αφητών αμέα για λόγους ασχολιστικών. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο αυτό να γίνει και δεν νομίζω ότι θα είναι και μεγάλο το κόστος. Ευχαριστώ. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Δεν θέλω να πω κάτι. Εγώ συμφωνώ με όσα είπα ο κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ. Ο κύριος Κάτσαρης. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι. Σας άκουσα όλους πάρα πολύ προσεκτικά και ιδιαίτερα της πλειοσηφίας και τους αντιπεριφεριάρχες. Ή πως απαντήσει κάποιος τελος πάντων στα ερωτήματα που έβαλα τα οποία είναι για προβληματισμό. Γιατί είπε ο κύριος Περιφεριάρχης ποια είναι η ουσία, ποιο είναι το θέμα ουσίας αυτής της στιγμής, αλλά μόνο την ουσία που πιο πολύ δεν συζητάγαμε. Κανένας δεν απάντησε. Αλλά από τη συζήτηση, όμως, βγήκανε μια σειρά αλήθειες. Πρώτη αλήθεια. Στη ζυγαριά του κόστους οφέλους, ζυγίζει πιο πολύ το κόστος από το όφελος που θα έχουμε, αν εμβολιαστούν, αν μειωθεί ο αριθμός τους των μεταφερόμενων μέσα στα οχήματα, των ΑΜΕΑ. Δεύτερη αλήθεια. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι τεράστιες. Δεν τις φτιάξαμε εμείς, δεν κυβερνάμε εμείς. Εσείς κυβερνάτε και κυβερνάγατε και πριν και παραπριν. Τρίτη αλήθεια. Εδώ όλα όσα συζητήσαμε, σε κανένα σημείο κάποιος από τους περιφερειακούς συμβούλους ή αντιπεριφερειακείς δεν απάντησε πού είναι το παράνομο στο να μειωθεί ο αριθμός. Και τελευταίο για να κλείνουμε όλη αυτή την ιστορία, είναι το θέμα, το πολιτικό που είπα εγώ από την αρχή. Το πολιτικό ζήτημα στην ιστορία είναι ότι η κυβέρνηση φτιάχνει νόμους που μια χαρά τους επικαλείστε τώρα, που λένε ότι ένας που είναι σε εξωτερικό χώρο και έχει πέντε μετρά απόσταση από τον άλλο, κυρίοι γιατροί που μ' ακούτε, εγώ δεν είμαι γιατρός, βιοτεχνολόγος είμαι. Βιοπόνος βιοτεχνολόγος. Μεταδίδει πιο εύκολα τον ιστορία, μεταδίδει πιο εύκολα τον ιό και διασπείρει από το να έχεις τέσσερις και πέντε ανθρώπους σε ένα τετραγωνικό μέσο για πόσες ώρες σε κλειστό χώρο. Σε ένα τετραγωνικό μέτρο σε κλειστό χώρο. Και επειδή το λέει ο νόμος, αν το λέει ο νόμος και η Εγκύκλιος, που εγώ σας αμφισβήτησα και αυτό γιατί σας είπα ότι οι Εγκύκλιοι λένε στα υπερησιακά οχήματα, που δεν το απαντήσατε και δεν το ψάξατε και δεν το ξέρατε, μέχρι δύο στα υπερησιακά οχήματα αγαπητοί συνάδελτοι. Αλλά αμέα μαθητές μέχρι τέσσερα, έως τέσσερα. Άρα μια χαρά λοιπόν πολιτικά η κυβέρνηση θέλει να μπουζουριάζει όσους αντιδρούν και βγαίνουν να διαμαρτυρηθούν κι ας είναι σε εξωτερικό χώρο κι ας φοράνε όλοι οι μάσχες κι ας έχουν πέντε μέτρα απόσταση και να τους κλείνει μέσα και να τους κόβει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πρόστιμα και να τους σέντρει στα δικαστήρια κι εσείς να αρνείστε που αρνούσαστε, αρνηθήκατε να πάρουμε και ψήσουν ακόμα και συμπαράσταση στους συλληφθέντες που τηρούσανε όλα αυτά τα μέτρα. Αλλά από την άλλη λέτε ότι είναι παράνομο, λέτε χωρίς να το επιχειρηματοποιείτε, ότι είναι παράνομο να μεταφέρουμε δύο. Και θα πρέπει να κάνουμε παρέκληση. Και η απάντηση αυτή που μας έστειλε στα ημέρια και που έγραψε ο κ. Περιφερειάκης για μένα είναι τι να πω, περιπέζει τη νοημοσύνη μας, μα είναι απλά ελληνικά διαβάζουμε. Λέει έως τέσσερις. Που είναι το παράνομο αν μεταφέρεις δύο. Το πρόβλημα είναι σε αυτά που είπα πριν, που τα παραδεχτείκατε, ότι είναι ξεχαρβαλωμένος ο μηχανισμός και θέλει τέσσερις-πέντε-έξι μήνες για να μπορέσει να πάρει απόφαση και να μεταφέρει ανταξύ ένα-δυο άτομα αντί να το γεμίσετε. Θα να γιώθω ότι δεν μπορώ να ακούω το γόντικα να μου λέει εμένα συνέχεια σταματήστε ρε παιδιά. Επειδή είναι πολύ μεγάλο το κόστος και δεν μπορεί να το αντέξει ο πραϊπολεγισμός. Έχει πάει πέντε λεπτά τώρα. Αυτά είναι τα θέματα ουσίας. Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά. Λοιπόν, το λόγο έχει ο Περιφερειάκης. Να σας ευχαριστώ πάρα πολύ που αποσύρθηκε το εντέλεστι. Γιατί θα πάραγα προσευχές εδώ μέσα. Λοιπόν, ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Είναι αλήθεια ότι με τις δυνατότητες που έχει η χώρα κάνει ό,τι μπορεί και η κυβέρνηση. Το πρόβλημα των μεταφορών το ξέρομαι και της ελλείψης σε λογοφορία. Αλλά όπως ξέρετε πολύ καλά τα λεφτόδεντρα είναι μόνο στις αγορεύσεις και όχι στην πραγματικότητα. Λοιπόν, να πω μερικά γενικά πράγματα και να έρθω στο τέλος σε μια προσπάθεια συνενόησης. Γιατί εμείς θέλουμε να μας βοηθάτε. Γιατί εντάξει έχουμε την ευθύνη της δίκησης αλλά μη νομίζετε ότι δεν ξέρουμε και εμείς να λέμε διάφορα, να μιλάμε για παραδείσους ή να λέμε διάφορες ιστορίες. Λοιπόν, πρώτο. Τι σχέση έχει ο κόμβος στην Κορυνθία που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ με τη μεταφορά μαθητών που χρηματοδοτείται από το προϋπολογισμό του κράτους. Ποια σχέση έχουν αυτά τα δύο και απευθύνομαι σε ένα σώμα που ξέρουν σε γενικές γραμμές ή ακριβώς ότι ο προϋπολογισμός ή τα ΠΕΠ είναι διέπονται από διαφορετικό δίκιο και είναι σε συγκεκριμένους άξονες και χρηματοδούν συγκεκριμένες δράσεις. Το όνομα Βαρδινογιάννης. Τι σχέση έχει στη σημερινή κουβέντα. Δεύτερον, όσον αφορά την κυβέρνηση. Διαδηλώσεις, ΥΟΣ, η κυβέρνηση η οποία μισεί την αυτοδίκηση. Τι σχέση έχουν σε μια σημερινή κουβέντα για ένα ζήτημα το οποίο είναι κοινωνικό και διαδικαστικό συγχρόνως. Γιατί τα λέμε όλα αυτά τα πράγματα για να ξεφύγουμε εμείς απαντώντες που είμαστε με την κυβέρνηση. Με την κυβέρνηση είμαστε και ιδεολογικά είμαστε με την κυβέρνηση και υπερήφανοι όσο είσαστε κι εσείς που ανήκετε σε άλλους χώρους ιδεολογικά. Ευτυχώς που είμαστε σε διαφορετικούς χώρους γιατί θα είμαστε νεκροταφείο. Τι δεν θα πήγαινε μπροστά. Τι να κουβεντιάσουμε για όλα αυτά. Ή να επαναλάβουμε κουβέντες καφενίων όπου είναι μεγάλοι άνθρωποι και λένε στην εποχή μας όλα ήταν πάρα πολύ καλά και πολύ ωραία. Κάτι άκουσα για τη διακληκητική ΕΝΠΕ. Με συγχωρείτε ο Αγοραστός που ήταν στην ΕΝΠΕ δεν είναι σήμερα. Ο Τσιτσικώστας που ήταν στην ΕΝΠΕ δεν είναι σήμερα. Ο Καχρημάνης της Υπείρου που ήταν στην ΕΝΠΕ δεν είναι σήμερα. Ο Αρναουτάκης της Κρήτης που ήταν στην ΕΝΠΕ δεν είναι σήμερα. Ο Μέθιος που ήταν δεν είναι και σήμερα. Δηλαδή τι άλλαξε ξαφνικά. Δηλαδή άλλαξαν σήμερη φορά, πήραν στροφές. Είναι άλλοι άνθρωποι από αυτό το οποίο ήταν. Έτσι. Αλλά εν πάση περιπτώσει να μην επεκταθώ σε όλα αυτά. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τη χώρα και το επιστημονικό προσωπικό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας είναι σε καλή κατάσταση. Επιτέλους, επιτέλους, ας σταματήσει μια γκρίνια η οποία δεν φαίνει κανένα αποτέλεσμα. Λάθη γίνονται, παραλήψεις υπάρχουν ασφαλώς. Αλλά ότι γίνεται ένας αγώνας και από την κυβέρνηση και από τον επιστημονικό κόσμο θα μου επιτρέψετε να πω και από την αντιπολίτευση σε πολύ σημαντικό βαθμό. Δεν είμαι ο αρμόδιος να μιλήσω για το ΣΥΡΙΖΑ ή για τον Αλέξη που του είπες αυτή τη κουβέντα. Δεν ξέρω αν την είπες. Αλλά αν δεν συνέβαινε το 2015 αυτό το οποίο έγινε, για το οποίο εγώ νομίζω ότι μόνο ευχαριστίες οφείλει η χώρα διότι έγινε με πολύ μεγάλο κόστος. Σήμερα η Ελλάδα δεν θα είχε να αγοράσει ούτε κορονοϊούς λες και δεν θυμόμαστε. Το πήγαινε έλα στη Μόσκα και τα αιτήματα για δραχμές και για χρηματιστήρια και τις γονικλυσίες λες και πλύνουμε το γόνι δεν ξέρω μπροστά σε ποιού. Ας τα αφήσουμε αυτά. Να πω δύο τρία γενικά πράγματα ακόμα. Κοιτάξτε εγώ βρήκα μια μελέτη εδώ να έχετε υπόψη σας. Πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ η οποία είχε ως τίτλο Εποπτεία της Μεταφοράς Μαθητών. Τι λέτε να τη ξαναφέρουμε. Μισό εκατομμύριο είναι. Ή να εμπιστευθούμε τις υπηρεσίες τα 15 πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται άμεσα στη Μεταφορά Μαθητών. Εγώ λέω να εμπιστευθούμε τις εισηγήσεις των υπηρεσιών οι οποίες συνονιούνται άριστα γι' αυτό έχουν φέρει αυτό το αποτέλεσμα. Ακούστε να πάμε στο ποδή και να γίνει λαμπρόπουλε μια συνενδρίαση ανοιχτή. Εγώ θα καταθέσω της απόψης όχι ως περιφερειαρχής όλα αυτά τα οποία έχω δει όλα αυτά τα χρόνια. Όχι μόνο αυτό αλλά θα το παλέψω και σε κεντρικό επίπεδο να γίνουν βήματα. Διότι πράγματι εγώ από τότε που θυμάμαι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Δεν υπάρχουν φορτηγά με καρότσες σήμερα. Ούτε χτες υπήρχαν. Ούτε προχτες. Παρά το γεγονός ότι η χώρα πέρασε από τη δεκάχρονη ιστορία των μνημονίων. Φαίνεται να συνέρχεται σιγά σιγά. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα σήμερα. Αυτό που γίνεται εδώ δεν είναι τίποτα προνομιακό. Σε όλη την Ελλάδα το ίδιο γίνεται. Οι υπερεσίες μιλάνε μεταξύ τους στα σενομαρχιακό επίπεδο. Κοιτάξτε, εμείς αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό το οποίο λέγει ο νόμος. Προφανώς ακούω όλα τα επιστημονικά κηρύγματα. Πώς μπορούμε να κινηθούμε και σύμφωνα με τον νόμο και στην πράξη. Είμαστε αρχαίες Μάρτι. Τα σχολεία είναι κλειστά. Το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου είναι στο κόκκινο. Είναι μεγάλο μέρος των σχολείων. Εάν η εκτίμηση σήμερινη είναι σωστή θα τραβήξει χρόνια, δωμάδες αυτή η ιστορία. Ενδεχομένως να πάμε και σε τίποτα γενικότερο και σε τίποτα σκληρότερο. Πάει χρονιά. Λέω λοιπόν να συνεργαστούμε με τις διευθύσεις εκπαίδευσης. Καλά τα είπε ο Στάθης και τις οικονομικές διευθύσεις. Να μάθουμε ακριβώς τι προβλήματα υπάρχουν. Ξέθε και κάποια βεδάκια θέλουν να είναι και μαζί. Δεν θέλουν να χωρίσουν ούτε στο ταξίδι τους. Λοιπόν να δούμε πού υπάρχει ακριβώς πρόβλημα συνεργαζόμενοι με την εκπαιδευτική κοινότητα και με τις οικονομικές υπερεσίες. Λοιπόν έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία της εκπήλωσης ενδιαφέροντος. Αλλά προσέξτε όλη αυτή η διαδικασία που ξεκινάει την εκπήλωση ενδιαφέροντος κρατάει 3-4 μήνες, 5. Και πρέπει να πάμε στο αδυσσί και να πάρουμε το OK. Είναι διαγωνιστική διαδικασία. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ξαφνικά αύριο το πρωί πρέπει να τηρήσουμε αυτό το οποίο λέγει ο νόμος. Να αλλάξει ο νόμος, να αλλάξει. Αλλά εμείς δεν είμαστε υβούλοιοι. Ένα περιφερειακό συμβούλιο είμαστε το οποίο αποφασίζει σύμφωνα με τον νόμο. Λοιπόν ξεκίνησε η διαδικασία στη Μεσαινία. Δεν θα υπάρχει τότε σχολικού έτος. Άρα να ξεκινήσουμε να το κάνουμε αυτό. Δεν λέω μην νομίζετε ότι υπεφεύγουμε για μερικά χιλιάρικα. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Άλλη μόνο γιατί, για ποιον λόγο να το κάνουμε. Και ξέρετε, στενοχωρούμαι ειλικρινά όταν απευθύνεσαι σε μένα. Εγώ έχω συνδέσει την 25χρονη θητεία μου στην αυτοδίκηση με την υποστήριξη των ΑΜΕΑ, με ίδρυση σχολείων, με βοήθεια προς ασυλόγους, δημόσια τα λέω, τα οποία συνδέονται με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με ουσιαστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα στα παιδιά των προσφύγων, στα εγκαταλαλημμένα παιδιά, τελευταία μου αποφάση, που δεν έχουν καμία επιδίωξη, καμία ιδιοτέλεια πολιτική ή ψηφοδηρική. Για αυτό μην το βάζετε αυτό ως θέμα. Λοιπόν, να ξεκινήσει η διαδικασία από τώρα. Μην μας λέτε όμως ότι γενικολογίες πρέπει να πάμε σύμφωνα με τον νόμο. Ή να τον αλλάξουν αυτοί που φτιάχνουν τον νόμο. Από εκεί πέρα πρέπει να πάμε στην υπερεσία εκείνη, στο θεσμικό όργανο εκείνο, το οποίο θα προτείνει στο Υπουργείο Πράγματα. Και σας είπα προηγουμένως, κρίσιμα ζητήματα, ίσως πιο κρίσιμα από αυτό που μου λέτε, είναι ο συνοδός και το γονεϊκό επίδομα. Είναι εξόχως κρίσιμα αυτά. Εγώ συνομιλώ και με άλλους περιφεριάρχες. Είναι ζητήματα αυτά που ενδεχομένως να μην αρέσουν στους μεταφορείς, ιδιαίτερα το γονεϊκό επίδομα. Έχουμε και συγκρομμένα συμφέροντα, το καταλαβαίνετε. Λοιπόν, αυτά να... Λοιπόν, ό,τι μπορεί να γίνει, να γίνει. Βεβαίως θα πάμε στο ΕΑΔΙΣΗ. Βεβαιότατα δεν πρέπει να περιμένετε αύριο το πρωί. Εγώ θα αγωνιστώ και θα πιέσω προς αυτή την κατάσταση. Λοιπόν, να γίνει η διαδικασία αυτή. Γίνεται ήδη υποστράφηση προηγουμένως. Στην επόμενη Οικονομική Επιτροπή έχουμε τρεις τέτοιες διαδικασίες. Αλλά μην περιμένετε να τελειώσει τώρα. Πώς θα τελειώσει? Το καλοκαίρι, το Μάι. Ξέρω εγώ, αύριο δεν τελειώνει πάντως. Και το Σεπτέμβριο να το οργανώσουμε αυτά καλύτερα. Λοιπόν, και το τέταρτο, το οποίο πρότειλε νομίζω ο Πρόεδρος, ίσως πρέπει να είναι και το πρώτο, άμεσος εμβολιασμός των μαθητών ΑΜΕΑ. Άμεσος. Εγώ που σας μιλάω είμαι μεγάλος πια. Δεν ακολούθησα την τελφλασμένη όπως ακολουθούσανε πολλοί. Δεν είμαι εμβολιασμένος. Και θα πάω με τη σειρά μου. Όταν με καλέσουν. Παρά το γεγονός ότι μερικές μέρες μπορώ να δω και 100 ανθρώπους. Προθες που ήμουν στο Νάβλιο είδα 50. Και όταν κατέβηκα την ίδια μέρα στη Σπάρτη είδα άλλους 30. Γιατί θεωρώ καθήκον μου να πάω με τη σειρά μου. Λοιπόν, να εμβολιάσουμε πρώτα τα παιδιά μας. Και ιδιαίτερα τα πιο αγαπημένα σε όλους μας. Γιατί πρέπει να τα έχουμε στο σπίτι μας. Εγώ έχω στο οικογενειακό μου περιβάλλον τέτοια κατάσταση. Και ξέρω το τι προβλήματα δημιουργούνται ιδιαίτερα στις μανούλες που φορτώνεται και το μεγάλο βάρος. Αυτά έχω να σας πω τα οποία μπορούν να γίνουν από αύριο το πρωί. Και να είμαστε όλοι μαζί στο αρμόδιο όργανο που θα αποφασίσεις. Και στη συνέχεια στην ΕΝΠΕ, εγώ τυχαίνει να είμαι και Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, να προωθηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και να απαιτηθεί. Αυτά μπορεί να γίνουν όλα. Αλλά ακούστε, αύριο το πρωί να λύσουμε εμείς το πρόβλημα δεν μπορούμε. Διότι συνδέεται με τον ΕΑΔΕΣΙ. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις από εκεί. Σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ολοκληρώσαμε. Οι προτάσεις υπάρχουν, έτσι? Υπάρχει μια πρόταση που έχει κατατεθεί από τον κ. Πετράκο. Ο Περιφερειάρχης έχει κάνει την πρόταση. Ή μπορούμε να τα συγκαιράσουμε, να συνονοηθούμε, να τελειώσουμε με την ψηφοφορία. Κύριος Πετράκος. Εγώ τουλάχιστον δεν αμφισβητώ την ευαισθησία του κ. Περιφερειάρχη και αυτά που είπαν ότι έχει κάνει για τους ΑΜΙΑ. Για αυτό ξεκίνησα την εισηγήσή μου λέγοντας με έκπληξη είδα την απάντησή του. Δεύτερο, στην απόφαση την οποία καταθέτουμε με τις τροποποίησεις που είπα τις λεκτικές να μην υπάρχει το καταγγελία και το εντέλεσθε. Αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε την αμμόφωνια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να την αποδεχτούμε και να την εφαρμόσουμε, επιμένουμε και συμπληρώνουμε την απόφαση. Συμπληρώνω την απόφαση και με αυτά που είπατε εσείς κ. Πρόεδρε του και τον εμβολιασμό να έχει έξι σημεία εμβολιασμός συνοδή και γονείς. Αλλά αυτά είναι δευτερότερα. Η ουσία είναι πρέπει να αποδεχτούμε και να εφαρμοστεί τώρα. Να ξεκινήσει να εφαρμόζεται η ομόφωνια απόφαση. Γιατί είναι νόμινη. Σε αυτό επιμένουμε. Κύριε Πετράκο ακούστε τώρα για να έρθουμε σε μία συνένωση. Κανένας δεν αμφιβάλλει να προχωρήσουμε και να διορτώσουμε τα πράγματα. Γίνοντας αύριο, δηλαδή ξεκινάει αύριο, μπορούμε να βγάλουμε μια διαταγή και να πάρουμε αύριο, αύριο, αύριο ταξί, όχι. Πώς θα γίνει αυτό χωρίς σύμβαση, χωρίς σύμβαση κ. Πετράκο. Θα με σκοτώσουν οι ταξιτζίδες. Τι μου λες αύριο να πάω να πάρω ένα ταξιτζί και να του πω μετέφερα τα παιδιά εγώ. Δεν είπα. Αφού είναι μέσα από διαδικασίες δεν εννοώ. Αφού εννοούμε η οικονομική επιτροπή να ξεκινήσει τη διαδικασία έχετε δικαίωμα. Έχουμε ξεκινήσει αγαπητέ Θανάση. Ξεκινήσαμε. Α, θα μας φάει χρόνο πολύ να μη σου πούμε την αλήθεια. Το καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει. Να το ξεκινήσουμε. Θα ξεκινήσει ήδη. Και όσες άλλες περιπτώσεις θα την ξεκινήσουμε και πάλι. Αλλά δεν εξοβλάδω από εμάς να γίνει αύριο. Είναι κύρος και για εσάς και για την παράταξή σας να πούμε ότι αποδεχόμαστε την ομόφωνη απόφαση. Την ψηφίσατε κύριε Περυφεριάρχη. Την υποστηρίξατε εσείς δεν έχετε δικαίωμα. Εμείς έχουμε μια απόφαση η οποία γίνεται. Η οποία είναι στα πλαίσια της νομιμότητας. Θα συνεργαστούμε αύριο κιόλας με τις υπερησίες όσες περιπτώσεις είναι που θέλουν τα παιδάκια, θέλουν οι γονείς. Η εκπαιδευτική πρέπει να γίνει. Αυτό θα κινήσουμε τις διαδικασίες όπως προλέπει ο νόμος. Εαδυσσή όπως έχουν κινηθεί ήδη για τρεις περιπτώσεις για να το κάνουμε. Αυτά μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Και να μας πείτε κάντε το άλλο αν δεν είναι νόμιμο δεν μπορούμε να το κάνουμε. Μα είναι νόμιμο κύριε παιδέ. Τι άλλο να κάνουμε. Γιατί δεν μας λέτε τι. Μας λέτε γενικά κάντε το. Πώς. Πες μας πώς να το κάνουμε. Να μισθωθούν επιπλέον ταξί ώστε σε κάθε ταξί να είναι δύο... Πρέπει να κάνεις διαγωνισμό. Θα γίνει εκείλος ενδιαφέροντος. Θα πάει στην οικονομική επιτροπή. Θα σου δώσει το OK το αδυσσή. Θα σου δώσει το OK. Να πιέσουμε να μας το δώσει γρήγορα. Αυτό μπορεί να είναι κάτι. Αλλά να βγάλουμε απόφαση εγώ ως μονομελές όργανο να υπογράψω τέτοια διαδικασία για εκταμίευση. Δεν μπορώ και μη μου το ζητάς. Δεν μπορώ να το κάνω. Νομίζω ότι οριστικά ξεκαθαρίσαμε. Υπάρχει κανείς που διαφωνεί. Έχουμε κάτι που διαφωνούμε. Ότι δεν μπορεί να γίνει σήμερα και αύριο. Και ότι μπαίνει η διαδικασία. Όλοι είμαστε συμβολίς σε αυτό. Κυρία Νικολάκου ακούω. Θα είμαστε εφαρμοστεί αυτό που λέμε. Ναι αυτό όλοι. Αλλά δεν μπορεί να γίνει αύριο. Δεν γίνεται. Έχει μια διαδικασία. Ναι. Όταν λες αύριο ξεκινάς τη διαδικασία. Έχει ξεκινήσει ήδη. Θανάση και ψηφίζουμε. Να φέρει από την Κόρινθο. Ο Πετρίτσι στο ψήφισμα για τις ιαματικές. Το ψηφίζουμε από τώρα. Και φέρε και για τη δακοκτονία. Από τώρα κατ' αρχήν. Θα το διαβάσουμε αύριο για να προχωρήσουμε. Θέλετε να σας το διαβάσω, το διαβάζω. Άντε όχι τώρα, αύριο. Δώσα στον Προέδρο. Θα σε δώσουμε σε 10 λεπτά το OK. Μας βάζεις και τίποτα παράξενο μέσα. Κυρία Νικολάκου. Τι να βάλω. Λεφτά πάρα πάρα να μας δώσουνε. Κύριε Σπετράκο 2 λεπτά να μιλήσεις. Κύριε Νικολάκου. Μας ακούτε. Ναι τώρα, τώρα ναι. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει. Και δεν μπορώ να καταλάβω τόση ώρα που μιλούσα. Εάν αυτά που είπα δεν έγιναν κατανοητά. Γιατί μιλάω πολύ καλά ελληνικά. Μιλάω πολύ καλά ελληνικά. Ακούσαμε σας παρακαλώ. Μα ακούτε. Τώρα, τώρα ακούμε. Τελείωνε μίλα. Τώρα ναι ακούμε. Ναι ακούτε. Λοιπόν. Η πρόταση μας είναι επικαιροποίηση της προηγούμενης απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου που ήταν ομόφορο. Η πρόταση μας είναι άμεσα να τροποποιηθούν όλες τις συμβάσεις και να αλλάξουν. Να προκύψει η αλλαγή. Να δούμε το κόστος. Και να εντάξουμε έργο αν δεν έχουμε λεφτά μόνο και μόνο. Για να πληρώσουμε αυτά τα λίγα δρομολόγια. Δεν χρειάζεται κανένας διαγωνισμός. Το λέω κατηγορηματικά στον κυριοπεριφελιάρχη. Γιατί είναι κατάσταση έκτα της ανάγκης και υπάρχουν λόγω πανδημίας. Όλα αυτά που λέω δεν χρειάζεται πάνω από δύο εβδομάδες για να γίνουν. Μακάρι να είναι έτσι. Δεν αφιβάγει κανένας. Μακάρι. Λοιπόν, να ξέρετε ότι για τον Covid δεν υπάρχει κανένας διαγωνισμός. Λοιπόν, να ξέρετε ότι για τον Covid έχουν έρθει συγκεκριμένα χρήματα σε συγκεκριμένους κωδικούς για συγκεκριμένες δουλειές. Όπως παραδείγματος χάρη μηχανολογικός εξοπλισμός νοσοκομείων. Να το βάλουμε ως παράδειγμα. Δεν έχουμε Covid για μεταπραμαθητών. Στο 20% των κοπ σας λέω. Δεν σας λέω από τον Covid. Να εντάξουμε έργο με τύπιο σύστησης μεταφοράς. Εμείς κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση. Βάζετε σε ψηφοφορία και ας χάσει. Η πρόταση δική μας είναι εντάξει, όσο βλέπω ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά. Αυτό μπορούμε να κάνουμε. Αυτό θα κάνουμε. Και επειδή είπατε κάτι για 500.000... Πάμε σε ψηφοφορία. Κυρία Νικολάκου. Όχι κύριε Πέδρε. Πάμε σε ψηφοφορία. Ποιο είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Πετράκου. Να ανοίξουμε τα μικρόφωνα. Ναι ή όχι, για να τελειώσουμε. Λοιπόν, ποιο είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Πετράκου. Να ανοίξουμε τα μικρόφωνα. Ναι ή όχι, για να τελειώσουμε. Λοιπόν, ποιο είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Πετράκου. Να ανοίξουμε τα μικρόφωνα. Ναι ή όχι, για να τελειώσουμε. Λοιπόν, ποιο είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Πετράκου. Να ανοίξουμε τα μικρόφωνα. Ναι ή όχι, για να τελειώσουμε. Λοιπόν, ποιο είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Πετράκου. Ναι ή όχι, για να τελειώσουμε. Λοιπόν, ποιο είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Πετράκου. Να ανοίξουμε τα μικρόφωνα. Ναι ή όχι, για να τελειώσουμε. Λοιπόν, ποιο είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Πετράκου. Να ανοίξουμε τα μικρόφωνα. Λοιπόν, ποιο είναι υπέρ της πρότασης του κυρίου Πετράκου. Λοιπόν, Υπογράφεται. Ωραία. Συνάδερφοι. Είναι ξεκάθαρο. Ορίστε, χύριο Μαρτέζο, γρήγορα. Απλά ήθελα να πω το εξής. Πώς, απαντώ εστιμία Νικολάκου, πώς θα επικαλεστούμε εξαιρετική περίσταση λόγω της πανδημίας, όταν οι κοία που έχουνε βγει εν όψη της πανδημίας, λένε ότι θα είναι μέχρι 4 μαθητές. Αυτό θέλω να μου εξηγήσω. Λοιπόν, προχωράμε. Είμαστε σαφείς όλοι. Η πρόταση του κυρίου Πετράκου, η πρόταση του κυρίου Γότικα και η πρόταση του κυρίου Περιφεριάρκη. Έτσι, τελειώνουμε. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Ωραία, ξεκινάμε. Κατάλογος, γρήγορα. Κατάλογο, δώστε εδώ μου εδώ. Λοιπόν, Λαμπρόπουλος. Ναι, στην πρόταση του περιφεριάρκη. Μαλτέζος, ναι. Γιωλής, ναι. Βερούτης, ναι. Τους λέω γιατί είναι εδώ μιλήσανε. Σκατζός, ναι. Πούνις. Κλείσε τα μικρόφωνα, σε παρακαλώ. Πούνις. Ναι, στην πρόταση του κυρίου Πετράκου. Ναι, στην πρόταση του Πετράκου. Καπέλιος. Ναι, στην πρόταση του περιφεριάρχη. Τσουκαλάς. Ναι. Βιτινιώτης. Ναι. Σκυνοφορίτης, ναι. Έλα, σταματά. Ναι, Τζινιέρης. Την πρόταση του Πετράκου. Ναι. Καλογεροπούλου, ναι. Σαρνάς, ναι. Σαρδέλης, ναι. Σπυριδάκου. Ναι. Τατούλις. Πρόταση Πετράκου. Ανοιχτά τα μικρόφωνα, τα έχουμε. Απαντήστε. Τη κοινή πρόταση με τον κύριο Πετράκο. Παραμένουμε πιστοί στην ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου του που προηγούμε. Γιανακούρας. Πρόταση Πετράκου. Πρόεδρε, πρόεδρε. Απ' όσα λέω, ναι στην κοινή πρόταση, απ' όσα μου να πω κάτι που ακούστηκε, δεν προβλέπετε σε παιδιά. Παγγέλη μου, μη το ξανακάνεις αυτό. Δεν είσαι χτεσινός. Δεν έχεις δικαίωμα που να μιλάς στην πλημποκορία. Κλείσ' του το μικρόφωνο αυτούνου. Τζανετέα. Ναι. Πετράκου. Σιδέρης. Απ' όν. Ρουμελιώτης. Καλλιώτης. Απ' όν. Κανελάκης. Απ' όν. Παπαντονίου. Απούσα. Σταματάκος. Απ' όν. Νικολάκου, πρόταση, κοινή πρόταση Πετράκου. Πισσιμίσεις. Πισσιμίσεις, δεν ακούω. Απ' όν. Πετρίτσις, ναι, πρόταση, κοινή Πετράκου. Λιμπέρης. Κύριε Λιμπέρη, το μικρόφωνο, είστε μέσα, νομίζω, έτσι, λένε μου λένε εδώ. Ναι, ναι. Ωραία, κοινή πρόταση Πετράκου. Σκούρος. Σκούρος. Μέσα, δεν ήτανε. Σκούρος το μικρόφωνο, ρε παιδιά. Έχει φύγει. Απ' όν. Γανώσης. Απ' όν. Μπούσα, ναι, κοινή πρόταση Πετράκου. Δέδες. Απ' όν. Μποζίκης. Απ' όν. Καρσιώτης. Να, είμαι σε περιφερειακό. Καρσιώτης. Απ' όν. Βεργινάδη. Πρόταση Πετράκου. Καρούζος. Καρούζος. Πρόταση Πετράκου. Πρόταση, ναι, στην πρόταση Πετράκου. Πρόταση Πετράκου. Πουλοκέφαλος, πρόταση Πετράκου. Δημητρακοπούλου, πρόταση Πετράκου. Την είδα, έτσι. Λοιπόν, Μπουτούκας απόν. Γιλίτσης. Απ' όν. Γόντικας. Την πρόταση του Γόντικα, έτσι. Και ο Κελάρης το ίδιο. Πετράκος, πρόταση Πετράκου. Δρούγας, πρόταση Πετράκου. Τζεμπετζής, πρόταση Περιφερειάρχη. Λιμπεροπούλου, πρόταση Πετράκου. Δήμητρα. Δήμητρα. Μικρόφωνο, ανοίξτε μου και θα μιλήσω. Πρόταση Πετράκου, ναι. Ωραία. Κάτσαρης. Πολύ χαίρομαι κύριε Πρόεδρε, που πήρατε και τους χρυσαυγίτες εκεί πέρα και δεν τους ρωτάτε καν. Ευχαριστώ πολύ. Ρε Παναγιώτη, πει λες τι ψηφίζει ρε παιδάκι μου. Και βάρε και τον Τσακεβάρα από εκεί. Δεν μπορώ να τον εβλέπω, με ενοχλεί. Λέγε. Άμα σας ενοχλεί, ξίνει, ξίνει, ξίνει. Του έχω πει να την βάει. Θέλω να βλέπω τον Τζεμπετζής. Πρόταση Πετράχου λοιπόν κι ο Κάτσας. Υπονόμου. Όχι, όχι. Όχι πρόταση Πετράχου. Την πρόταση του Γόντικα θα ψηφίσω. Ε, είδες λοιπόν, είδες λοιπόν. Για αυτό, είδες. Θα να πεις τη μαγιά σου, ωραία. Να ρωτάς, να ρωτάς τον ΚΑΦΕΕΝΑ εξεχωριστά. Δεν είναι έτσι. Ο Καρσιώτης θα είναι μέσα καταρκά. Οικονόμου, οικονόμου. Ωραία, την πρόταση Περιφεριάρχη. Μπορείτε να μετράτε κάποια καμία. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Ο Καρσιώτης είναι εδώ από τους τρεις ήμιση ώρα. Κι εγώ είμαι εδώ από τους τρεις ήμιση ώρα. Κι εγώ είμαι εδώ από τους τρεις ήμιση ώρα. Κι εγώ είμαι εδώ από τους τρεις ήμιση ώρα. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Τους μισούς τους κάνατε, κύριε Πρόεδρε, απ' όνειρα, ενώ ήταν συνεδεμένοι και τους βλέπα μόνοι. Δεν μπορώ παιδιά, βγάλω απ' όνειρα, μη με ευαίρεστε να χωρείτε τώρα. Δηλαδή, λοιπόν, περιμένετε να μετρήσουμε. Δεν μπορεί να ψηθήσει κανένας. Θα ξαναμετρήσουμε. Περιμένετε. Να ανοίξετε όλα τα μικρόφωνα. Αυτό μόνο. Λοιπόν. Μόνο μπορείτε να μη μιλάτε ρε παιδιά. Θα το λύσουμε το θέμα. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ, εννιά. Αμετράει. Δεκαέντε, δεκαεφτά. Δεκαεφτά. Η πρόταση του περιφερειάρχη. Δεκαεφτά. Άλλο. Δεκαεφτά. Δεκαεφτά. Δεκαεφτά. Δεκαεφτά. Δεκαεφτά. Δεκαεφτά. Δεκαεφτά. Δεκαεφτά. Δέ science science. Watch it. Watch it. Watch it. That's it. That's it. Stop. Put an end to it. Put an end to it. Let's finish this. Let's finish this. I don't want to get back into finance. Not too much. Θα χαματήσεις! Θα χαματήσεις! Ακέταμε τεκνευρύτσι! Έλεγε μέσα, έλεγε από την εφόρτ, έλεγε από τα λάουη! Τελείωνε! Τελείωνε! Τελείωνε! Τελείωνε! Σε εμένα όχι αυτά! Τελείωνε! Τελείωνε! Πεθαίνει! Πεθαίνει! Πεθαίνει! Εγώ είμαι εδώ πέρα και κάθομαι σαν τον Γιλίθιο κάνω για να κάνω το σπασμένο τηλέφωνο! Ακούει τι σου λέω! Ακούει τι σου λέω. Εγώ σου λέω. Εγώ σου λέω. Κλείστης το μικρόφωνο. Της κυρία. Συναδέλφωνος. Και να τρέπετε και λίγο. Σταματάκω σαπών. Λοιπόν, Γικολάκου, τώρα έχασα και το μέτρος. Ένας ο Κούλις, δύο τατούλις, τρία Γιανακούρα, τέσσερα Ζανεθέα. Μετά η κυρία Παπαντονίου, πέντε. Η κυρία Νικολάκου, έξι. Ο κύριος Πετρίς, στις εφτά. Ο κύριος Λιμπέρης, οχτώ. Και η κυρία Μπούζα, εννέα. Πάμε, Βεργινάδη. Βεργινάδη, δέκα. Μισό λεπτό και θα πούμε για τον Καρσιώτη. Καρούζος, έντεκα. Πουλοκέφαλος, δώδεκα. Δημητρακοπούλου, δεκατρείς. Δεκατρείς. Μισό λεπτό και είναι ο κύριος Καρσώτης. Κύριε Καρσώτη, συγγνώμη. Είστε μέσα. Να μας ανοίξουν τους δικούς του. Να ακούσουμε τους δικούς μας ονομαστικά. Με αφού τι να κάνω, δεν απατάει. Και με την πιο πάμε δεκαπέντε. Και τώρα, κυρία Καρσινάδη, γιατί είμαστε αναχωρητές. Τι είπες όλους, ναι. Μας οκλήνει. Γιατί μας οκλήνει. Τους δικούς σου απαντήσανε οι ανηφωνίες. Τώρα μιλάτε όλοι. Μπράβο. Συγχαρητήρια. Μιλάτε όλοι. Να ντρέπεσαι. Να ντρέπεσαι. Τελείωνε. Προέδρε, κλείστε τα μικρόφωνα και να μιλάει ένας ένας. Όχι, Ανδρέα μου, δεν έχω πρόβλημα με κανέναν εγώ. Με κανέναν. Αυτοί που θέλουν να κάνουν τους έξυπνους να έρχονται εδώ, να είναι εδώ, όπως κάθονται οι υπόλοιποι. Όχι να κάνουν τη δουλίτσα τους και να θυμούνται κάθε μια μισή και δύο ώρες να είναι πάνω. Για τρία λεπτά. Πετρίτσι. Πετρίτσι. Κλείστο. Σε παρακαλώ. Λοιπόν, έχασα πάλι το μέτρημα. Δεν σέλεστε τίποτα. Πέντε, έξι, εφτά, οχτώ, εννιά, δέκα, έντεκα. Μπουτρούκας είπαμε, κυλίτσα πόντες. Βώδεκα, δεκατρείς, δεκατέσσερι, δεκατέσσερι λοιπόν. Δεκατέσσερι με την πρόταση του κυρίου Πετράκου. Και είναι τρεις του κυρίου Βόντικα. Και Λιπεροπούλου. Δεκαπέντε, δεκαπέντε, συγγνώμη, ξέχασα την κυρία Λιπεροπούλου. Δε μπορώ. Άρα λοιπόν, εγκρίνεται κατά πλειοψηφία η πρόταση του περιφερειάρχη. Ένσταση. Ένσταση. Επί της ψηφοφορίας. Δηλαδή. Θεωρούμε ότι έχει γίνει λάθος. Έχει γίνει λάθος. Ετούμε την επαναψήφιση. Πάει και να ακούγεται ο καθένας. Γιατί δεν ακούγονταν κανένας από την πλειοψηφία. Δεν ακούσαμε κανέναν από την πλειοψηφία. Για να μην υπάρξει λοιπόν πρόβλημα εγκυρότητας της απόφασης και να μην υπάρξει αλλείωσης. Όλοι είπανε, είναι παρόντες όλοι, το έκανα το ίδιο. Και με εσάς κύριε Τατούλη και με την κυρία Νικολάκου και όσους είναι παρόντες και με την κυρία Βεργινάδη όλους. Απορρίπτεται η έσταση σας. Είναι απαράδεκτη. Επειικώς απαράδεκτη. Να κάνετε μομφή. Να κάνετε μομφή. Εκρίνεται κατά πλειοψηφία η πρόταση. Θα πάμε σε δεύτερη ψηφοφορία. Έχουμε τρεις προτάσεις. Τρεις προτάσεις. Θα πάνε οι δύο. Ποιοι προτάσεις θα έχετε την πλειοψηφία. Κυρία Νικολάκου αριθμητική γνωρίζετε. Ήρθε τώρα στο τέλος ο κύριος Δρουμελιώτης. Θα γίνει ξανά η ψηφοφορία. Για ποιους, σε ποιους μιλάτε. Βρείτε κανέναν να κορολλεύεται. Βρείτε κάποιον άλλον. Έκλεισε το θέμα. Έκλεισε. Έκρίνεται κατά πλειοψηφία. Λοιπόν η ώρα είναι εφτά και δέκα. Η ώρα είναι εφτά και δέκα. Σας παρακαλώ τα δύο ψηφίσματα, τα τρία μάλλον ψηφίσματα, με αυτό του κυρίου Γόντεκα να σταλθούν αύριο το πρωί για να συμφωνούμε όλοι εφόσον είναι η κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα να τα περάσουμε. Τη Δευτέρα ναι γιατί αύριο είναι Σάββατο. Λοιπόν λίγη συναιδρίας. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε.