35η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Καλημέρα συνάδελφοι, καλό μήνα, καλή σχολική φρονιά όσοι έχετε παιδιά και στον Ηλία που είναι εκπαιδευτικός. Ευχαριστούμε. Πρόεδρε, λίγο πριν ξεκινήσεις κάτι θέλω να πω. Ναι, παρακαλώ. Θα πρέπει να δούμε λίγο, γιατί είδα και τα email που στείλαν οι συνάδελφοι, να δούμε λίγο αυτό με τις ώρες. Στο νόμι άσχηση η εγγραφή της συζήτησης. Ναι, ξεκίνησα. Λίγο αυτό με τις ώρες, πρόεδρε. Γιατί όλοι τώρα έχουμε ένα πρόγραμμα, εγώ μέχρι τώρα μπορεί να μην είχα, αλλά οι υπόλοιποι συνάδελφοι είχαν, τώρα θα έχω κι εγώ, να είναι λίγο συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και να μην αλλάζουνε κατά τον δοκούν. Το να έχουμε κάτι έκτακτο το καταλαβαίνω. Είναι η εξαίρεση. Αλλά στον κανόνα μην αλλάζουμε και πηγαίνουμε από εδώ και από εκεί. Ιδίως όσον αφορά τις ώρες. Δηλαδή με τις εργασίες υπάρχει πρόβλημα. Το καταλαβαίνω, έχεις δίκιο, μεσημέρινή η ώρα. Γιατί έγινε σήμερα έτσι. Καταρχάς δεν μπορούσαμε να κάνουμε μεσημέρινή, γιατί συναιδριάζανε κοινότητες. Είπαμε να το κάνουμε νωρίς. Μετά σκεφτήκαμε ότι είναι αγιασμή, όπως η Ευαγγελία, κάποιοι γονείς θα θέλουν να πάνε τα παιδάκια τους στο σχολείο, όπως και εσύ. Άρα το κάναμε 12 η ώρα, έτσι ώστε μια μισή ώρα να είμαστε τελειωμένοι να ξεκινήσουν κοινότητες. Κατεξέρηση έγινε, όπως έγινε και μερικές φορές πρωί. Καταλαβαίνω την αντέδραση και του κ. Λαζαρίδη, αλλά δεν έγινε σκεμμένα για να ταλαιπωρήσουμε κανέναν. Λόγω των αγιασμών και λόγου της συναιδρίας των κοινωτήτων. Και για να προλαμβάνεις, ας πούμε, και τις αντιδράσεις, πρόεδρε. Δηλαδή θα μπορούσε να γίνει μια ενημέρωση, ότι ξέρετε, έχουμε αυτό και αυτό και αναγκαζόμαστε, ας πούμε, να πάμε σε αυτή τη λύση, τέλος πάντων. Αυτό. Δεν έχω κάτι άλλο. Λοιπόν, σας ευχαριστούμε για την επισήμασή. Ναι, κυρία, εφριστήνα λίγο κάτι να πει κ. Ταπολτζίδου. Λοιπόν, είναι δική μου η ευθύνη που δεν ενημερωθήκατε. Ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες η συναιδρία του τοπικού της Καβάλλας για τις μιάμιση ώρες σήμερα. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε παράλληλα ή εδώ και στο γραφείο του δημάρχου, αλλά υπήρχε θέμα. Χρειώθηκα να μιλήσω ξεκινώντας με την κυρία Δρακονάκη, επειδή δεν κατάφερα εγώ να επικοινωνήσω μαζί της, μετά το ξέχασα. Δική μου η ευθύνη. Δευτέρα ή Τρίτη θα γίνεται μετά τις δύο ώστε να μην έχουμε ξανά πρόβλημα. Συνήθως λέμε για Δευτέρα γιατί έχουμε και συναιδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και έχουμε πολλά θέματα που είναι σε συνέχεια. Αυτό βέβαια, κυρία Ταβουλτζίδου, το να έχουμε τη Δευτέρα Οικονομική και το βράδυ Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι καλό νομίζω και για τη Γραμματεία, γιατί θα πρέπει άρων άρων να προλάβει να γράψει αποφάσεις, να τη στείλει για να είναι για το βράδυ. Είναι ένα θέμα αυτό. Νομίζω ότι, δείτε το λίγο, δεν βολεύει και τόσο πολύ, τουλάχιστον το θυμάμαι εγώ από παλιά. Είναι ένα πρόβλημα. Ποια μέρα θα θεωρούσατε, συνήθως αυτό ισχύει για τις αναμορφώσεις ή οι ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό. Θεωρείτε ότι κάποια άλλη μέρα θα βόλευε περισσότερο εσάς, εμείς είμαστε εδώ συνεχώς, άρα αν θεωρείτε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε οικονομική μια άλλη μέρα, ξέρω και εγώ, πέμπτη Παρασκευή. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να γίνεται. Συμφωνούμε ότι δύο η ώρα είναι μια ώρα που βολεύει τους περισσότερους. Να κάνουμε και μια επικοινωνία με όλους για να δούμε ποια μέρα και να επιλέξουμε αυτή που βολεύει τους περισσότερους είναι ένα σενάριο. Θέλετε να πούμε τώρα, ως είμαστε παρόντες περίπου, γιατί ενδεχομένως είναι μια καλή μέρα. Υπάρχουν, βέβαια, όταν προκύπτει κάτι που είναι εκτακτό, δεν το συζητάμε ότι δίνουμε ορκοζωής για την ημέρα. Μπορεί να αλλάξει. Αλλά ας πούμε, γιατί αυτό που λέει και ο κύριος Θαλανταρίτης έχει δίκιο. Δυσκολεύει πολύ τη διαδικασία εσωτερικά στο δήμο, να πιέζεται η γραμματέας να συντάξει τη κερδιά, να γράψει και να ανεβάσει τις αποφάσεις, οι οποίες ειδικά για κάποιες δευτερές έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, ισχύει και για την Πέμπτη που έχουμε καμιά φορά Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχουμε αυτή τη εβδομάδα. Νομίζω, η Τρίτη, έτσι ώστε να δοθεί και περιθώνει στη διάρκεια της εβδομάδας, σαν κάτι έκτακτο προκύψε μια έκτακτη νέξη της βούληπες τρεις μέρες της εβδομάδας να κάνει σε οικονομική. Η πρότασή σου είναι για Τρίτη Ευαγγελία, καλά κατάλαβα? Δεν ξέρω, ας πούμε και υπόλοιπο. Από μένα θα βόλευε. Συνδυάζοντας όλες αυτές τις προϋποθέσεις που ανέφερε και ο κ. Καλανταρίδης, σε ό,τι έχει να κάνει με τη Γραμματεία του Δήμου. Συμφωνείτε και οι υπόλοιποι για Τρίτη είναι μια καλή μέρα? Εγώ θα συμφωνήσω με την κ. Ακωνάκη. Ναι, και εγώ δεν έχω πρόβλημα. Η Τρίτη είναι καλή, εντάξει, βολεύει νομίζω. Δείτε το και με τον κ. Λαζαρίδη, όπου αν κατάλαβα καλά, το βασικό πρόβλημα του Σωτήρη ήταν η ώρα, αν κατάλαβα καλά. Ε, ο κ. Λαζάριδης με την ώρα έχει πρόβλημα, αλλά εξήγησα για ποιο λόγο είναι έγινε. Ναι, εντάξει, για τώρα ναι, το εγώ και η έγινε η Γιάννη. Και εγώ συμφωνώ, πρόεδρε, για την ώρα και τη μέρα, αλλά δεδομένου ότι το Τρίτη, αν χρειαστεί και πιστεύω η μέρα βγαίνει έτσι ώστε να μην, είναι την ίδια μέρα που έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πέρα από τη Γραμματιέν, είναι και για μας πρόβλημα να στριμώξουμε τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε, όσον αφορά τις δουλειές μας, να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας για να μπορούμε να είμαστε και στην Εκονομική και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σίγουρα, γιατί θα χρειαστεί να διαβάσουμε και τα θέματα, έχετε δίκιο σε αυτό, ναι. Ωραία, οπότε θα το κάνουμε Τρίτο σημείωση, κύριε Αξιστίνα. Πιθανόν κάποια φορά, εναλλακτικά, θα μπορούμε και Τετάρτη να συγχωρήσουμε, δηλαδή αν δεν βολεύει Τρίτη… Ναι, ναι, ναι, δεν το συζητάμε, αλλά μην πες την ίδια μέρα με το Δημοτικό Συμβούλιο και η ώρα να παραμείνει. Πριν τη Μετατάρτη, ανάλογα, τα θέματα που υπάρχουν, τα ξέγινε. Οπότε, να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση. Αν συμφωνείτε, έχουμε ένα έκτακτο θέμα. Έγκριση, πραγματοποίησης, πρόσληψης, έκτακτο προσωπικό, χρονικής διάρκειας δύο μηνών, δύο ατόμων ειδικότητας, π.ε. γυμναστών, η ΔΕΕ με άδεια να βαγωσώστη στο Τύμ Αθληκτησμού και Πολιτισμού της Διέθυσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας Πολιτισμού και Αθληκτησμού. Αφορά την διαδικασία, πρέπει να υπάρχουν αβαγοσώστες για να ξεκινήσει η λειτουργία της κολυμβητικής περιόδου στο κλειστό κολυμβητήριο και για να εκδοθεί η Άδεια Κολυμβητικής Δεξαμενής, η οποία είχε λήξει τον Μάρτιο του 2018. Τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρχε το κολυμβητήριο δεν λειτουργούσε με κοινό λόγο COVID, αλλά από το φθινόπωρο θα πρέπει να ξαναενεργοποιηθούν τα μαθήματα και έτσι προχωράμε στην πρόζλεψη για να καλύψουμε την τελευταία απέτηση που ζητά η επιθεώρηση, η διεύθυνση υγείας της περιφερειακής ενότητας, η ύπαρξη αβαγοσωστών. Αν υπάρχουν ερωτήσεις να απαντήσω πολύ ευχαρίστως. Εγώ θα ήθελα λίγο τον λόγο. Είναι εύκολο. Ιδιά Δρακονάκη είπατε κάτι. Ναι, ναι, λίγο τον λόγο θα ήθελα να σας παρακαλώ. Ναι, παρακαλώ, τον έχετε. Λοιπόν, ήθελα να δράτοντας την ευκαιρία με αφορμή το θέμα αυτό που ήρθε, να επισημάνουμε, διότι ακούγοντας την ευκαιρία, όπως είπατε, να επισημάνουμε, διότι ακούστηκαν αρκετά πράγματα σε ό,τι έχει να κάνει με το κολυμπητήριο και έχει να κάνει με τη δική μας τη διοίκηση γιατί θέλω λίγο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και νομίζω ότι το βήμα της οικονομικής επιτροπής είναι το καλύτερο δυνατό και όχι αριστερά και δεξιά. Τον Φεβρουάριο του 2016, στις συγκεκριμένες 24 Φεβρουάριο του 2016, με απόφαση από την Κομοτινή, ο Γενικός Γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκης Μακεδονίας-Κεθράκης εξέδωσε μία άδεια λειτουργίας για την αθλητική εγκατάσταση του κλειστού κολυμπητήριου Καβάλλας, με ισχύ για δύο έτη, δηλαδή το 2016, φτάναμε το 2018 και αυτή η άδεια είχε δυνατότητα να παραταθεί όπως και έγινε από τη στιγμή που δεν άλλαζαν δύο βασικές περιπτώσεις. Η μία ήταν η ομάδα, κάποια ομάδα που αγωνίζεται στην εγκατάσταση του κλειστού κολυμπητήριου να μην έχει ανέλθει σε ανώτερη κατηγορία και θα έπρεπε να υποβληθεί από τους ηθήνοντες, τέλος πάντων, του κολυμπητήριου υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες, οι αρχικές δηλαδή, οι οποίες πληρούνταν για να χωρηγηθεί η άδεια του 2016. Αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, το επισημάνω και το αναφέρω, διότι ακούσαμε αρκετά και στα ραδιόφωνα ότι το κολυμπητήριο από το 2016 δεν είχε άδεια λειτουργίας από το 2018 και πως η προηγούμενη διοίκηση το παρέδωσε στην καινούργια. Το σημαντικότερο πρόβλημα της έλλειψης αδειοδότησης αυτής της στιγμής του κολυμπητήριου είναι αυτό που επισήμανε η κυρία Ταβουλτζίδου. Είναι ότι απ' ό,τι γνωρίζουμε δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος για την κολυμπητική δεξαμενή και βέβαια δεν υπήρχε και ναυαγωσόστης, ο οποίος τουλάχιστον στην εποχή της διοικής αιώσμας καλύπτονταν είτε με δίμηνες συμβάσεις είτε σε συνεργασία. Τότε θυμάμαι τον κ. Φιλόσογλου με τις ομάδες οι οποίες είχαν δραστηριότητα στο κολυμπητήριο και βάζανε κάποιους δικούς τους ναυαγωσόστες πάντα σε συνεργασία και σύμβαση με το Δήμο. Αυτό πιο πολύ, πρόεδρο, και σε ευχαριστώ για την ευκαιρία και την αποκατάσταση της αλήθειας, διότι πραγματικά θεωρώ ότι η Επιτροπή Οικονομική έχει τέτοια βαρύπτα και τέτοιο υπόβαθρο που μπορεί εδώ να ακούγονται οι διευκρινήσεις για να μην υπάρχουν επαρρεμηνίες. Μπορώ να συμπληρώσω κάτι σε αυτά που είπε η κυρία Δρακονάκη. Δεν υπήρξε πρόβλημα με την άδεια λειτουργία στις Αθλητικείς Δονής και μάλιστα η τελευταία δόθηκε παράταση στη λειτουργία και μέχρι το καλοκαίρι του 2022, η τελευταία απόφαση του Υπουργείου Αθλητισμού. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε τώρα είναι η αδειοδότηση μόνο της κολυμβητικής δεξαμενής. Δηλαδή, υπήρχε ένα έλλειμμα που είχε να κάνει με την έλλειψη ναυαγωσωστών. Αυτό δεν μπορεί πλέον να καλύπτουν οι εθελοντές από τους συλλόγους από τη στιγμή που η δομή δέχεται κοινό. Προς μέχρι το τέλος της χρονιάς το λύνουμε με τα δίμηνα και για την επόμενη χρονιά θα δούμε μια πιο μόνιμη λύση ώστε να υπάρχει πάντα ναυαγωσωστής υπεύθυνος από τον δήμο για να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια. Η κολυμβητική δεξαμενή δεν υπήρξε ποτέ θέμα αδειοδότησης του κλειστού κολυμβητήριου. Το πρόβλημα ήταν η κολυμβητική δεξαμενή. Κυρία Ταβουρτζίδου, χαίρομαι που τα ακούμε και από εσάς και δημόσια, διότι και εσείς λίγο προηγουμένως μάλλον στη ροή του λόγου αναφέρατε ότι είχε άδεια μέχρι το 2018. Αυτή η έλειξε το 2018 της κολυμβητικής δεξαμενής, επαναλαμβάνω είμαι. Ωραία, εντάξει. Χαίρομαι που αποκαταστάθηκε γιατί δεν θέλω να δημιουργούνται λεωθασμένες εντυπώσεις και παραδώσαμε ένα κολυμβητήριο το οποίο δεν είχε άδεια λειτουργίας. Ευχαριστώ πολύ. Κάποιος άλλος συνάδελφος θέλει να συμπληρώσει κάτι αν όχι να ψηθήσουμε. Εγώ ήθελα να ρωτήσω αλλά καλύψηκα την απάντησή της κυρία Ταπουλτζίδου σχετικά με το δίμηνο που καλούμαστε να πάρουμε τους δύο ναυαγωσώστες, ότι μετά θα ψάξουμε μια πιο μόνη μιλήση για να είναι καλυμμένη συνέχεια οι περίοδες που θα είναι ανοιχτό το κολυμβητήριο στο κοινό. Αυτό δεν ήταν η απάντηση, αν κατάλαβα καλά. Ακριβώς αυτό κύριε Κελαϊδάκη. Είναι μια άμεση προσωρινή λύση γιατί η λύση της μιας μόνιμης αντιμετώπισης θέλει λίγο περισσότερο χρόνο. Και γιατί δεν μπορούμε να λειτουργούμε το κολυμβητήριο περιμένοντας να αυαγωσώστες από την κοινωφελή εργασία. Συμφωνούμε απολύτως. Έτσι. Είμαστε σύμφωνοι στους αδελφοί. Ναι, Πρόεδρε, ναι. Ωραία. Ας περάσουμε στο πρώτο τακτικό θέμα. Έγκριση υποβολής πρότασης της πράξης ανακαίνησης αναβάθμισης υγνασίου λυκείου κριμίδων στην πρόσκληση ανάπτυξης αναβάθμισης υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δράση 10.19.2 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Τράκης. Θα πω. Και θα περιμένω άμα θέλετε να το συγκεκριθείτε ποιος είναι ο κοβίδης. Καλύτερα είναι η κυρία του Απομπτζίου. Δεν ξέρω αν θα θέλω. Να κάνω εγώ λίγο μια συνοπτική παρουσίαση. Μιλάμε για το γνωστό σχολείο και την μεγάλη κουβέντα που έχει κατά καιρούς γίνει για το σχολείο για το Γυμνάσιο Λύκειο Κρινίδων. Βγήκε προχθές στις 7 Δημοσιεύθη και στις 7 Σεπτεβρίου από την Ειδική Πυρησία Διαχείρισης του Περιφερειακού Προγράμματος πρόσκληση ύψους τριών εκατομμυρίων που απευθύνεται στους Δήμους της Περιφέρειας στην ΚΤΥΠ και στην Περιφέρεια Αντολικής Μακεδονίας-Τράκης για την υποβολή προτάσεων αναβάθμισης σχολικών μονάδων και όχι μόνο ενεργειακής. Η πρόσκληση είναι με άμεση αξιολόγηση άρα όποιος πρώτα προλάβει και υποβάλλει πρόταση αξιολογηθεί δεσμεύει το αντίστοιχο ποσό της πρόσκλησης και η πλατφόρμα της διαχειριστικής για την υποβολή των προτάσεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 8 η ώρα το πρωί οπότε είναι ένα απαραίτητο στοιχείο η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την υποβολή της πρότασης και γι' αυτό έχουμε εισαγάγει το θέμα. Η μελέτη είναι αυτή που υπήρχε από την προηγούμενη φορά η οποία όταν είχε υποβληθεί αρχές του 20 και αποσύρθηκε μετά με απόφαση του δημάρχου κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης από τη διαχειριστική αρχή εντοπίστηκαν περίπου 800.000 ευρώ εργασίες που δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν γιατί η πρόσκληση αφορούσε ενεργειακή αναβάθμιση και όχι συνολική αναβάθμιση μιας σχολικής μονάδας αποσύρθηκε γιατί υπήρχε η ενημέρωση ότι θα προχωρήσουν σε καινούργια πρόσκληση μετά όμως τον Μάρτη είχαμε τα προβλήματα με τον κορωνοϊό και έγινε όλο αυτό το ιστορικό το οποίο δεν θέλω καθόλου να εμπλακώ για να αναφέρω. Κάναμε έναν έλεγχο της μελέτης και του φακέλου ο οποίος θα υποβληθεί να δούμε μήπως έχουν προκύψει προβλήματα από τότε που αποσύρθηκε σε αυτό το διάστημα του ενός ενάμιση έτους. Είχε γίνει μια επικαιροποίηση της μελέτης το 19 και έτσι όπως είναι αποτυπωμένο μάλλον δεν φαίνεται ότι θα προκύψει κάποιο πρόβλημα. Έχει τακτοποιηθεί και από το καλοκαίρι του 20 το πρόβλημα που είχαμε με το οικόπεδο. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε τετάρτη πρωί. Ήδη η υπηρεσία έχει ετοιμάσει όλο το φάκελο. Θα πατήσει μόνο ένα enter για να υποβληθεί η πρόταση ως πρώτη πρόταση στη συγκεκριμένη πρόσκληση. Έχετε κάποια ερώτηση. Εγώ έχω λίγο φρόεδρε μπορώ. Φυσικά κύριε Δρακονέξο. Οπότε δηλαδή κυρία Ταβουλτζίδου και κύριε Ιακοβίδη, δεν ξέρω αν είναι και ο κύριος Χαραλαμπίδης γιατί δεν έχω καλή εικόνα της αίθουσας. Μιλάμε για την παλαιά μελέτη η οποία είχε, προσπαθήσει ο δήμος Καβάλλας να εντάξει σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν είχε βδοκιμήσει διότι δεν ήταν στην ουσία εγγεγραμμένο στο διοκτησιακό καθεστώς. Δεν ήταν ξεκάθαρος ότι αφορά τον δήμο Καβάλλας. Απεσήρθει. Και είναι η ίδια η μελέτη η οποία τότε δεν ήταν κυρία Ταβουλτζίδου. Και είναι η ίδια η μελέτη η οποία τότε δεν ήταν επιλέξει μες σε δαπάνες αυτές οι οποίες δεν αφορούσαν ενεργειακή αναβάθμιση το 2020. Έγινε μια επικαιροποίηση και έγινε ένας έλεγχος τιμών. Καταλήγουμε ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα και διεκδικούμε με τη χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων και των 4.000 ευρώ για το πιστοποιητικό, αν δεν κάνω λάθος. Έτσι δεν είναι? Ακριβώς. Ωραία. Είπατε βέβαια ότι δεν θέλει τώρα να αφερθείτε. Εκείνο που μου κάνει τρομερή εντύπωση βέβαια θεωρώ ότι έχει προκύψει ότι εκεί είναι εμφανές ότι ήταν λάθος ο χειρισμός προσωπικά του δημάχου να αποφασίσει μόνος του να απεντάξει ένα έργο. Και καταλήγουμε γιατί απλά πολλές φορές διατυπώθηκε από τη διοίκηση το ότι απεντάθε το έργο γιατί ήθελαν να σφυρώσουν εξτρά και επιπλέον εργασίες. Και προσπαθώντας εγώ να κάνω την παραβολή με τη μελέτη στην παλιά δεν βρίσκω κάποιες διαφορές και ισχύει αυτό. Έτσι δεν είναι? Όχι. Νομίζω ότι ήταν εξακάθαρη η διοίκηση. Το επανέλαβα και σήμερα. Εγώ το κατάλαβα πολύ καθαρά. Όχι, όχι. Εγώ θέλω να το ξαναπω για να μην έχουμε καμία παρεξήγηση. Όταν υποβλήθηκε η πρόταση, ήτανε δαπάνες που υπήρχαν, ήταν εργασίες που υπήρχαν στη μελέτη και οι οποίες δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν δεν ήταν επιλέξυμες για τον όρο ως ενεργειακή αναβάθμιση. Ενώ θα μπορούσαν σε μια αναβάθμιση, ανακέννηση νύχτου συγκροτήματος να είναι. Εντάξει, εντάξει. Το κατάλαβα. Το κατάλαβα και το δέχουμε, απλά χάσαμε τον ενάμιση χρόνο. Και τώρα βέβαια, σαφέζεται, καλωσορίζουμε, εννοείται, την ένταξη του έργου, αφού την προσπάθεια ένταξη, ότι πλέον θα την έχουμε τη χρηματοδότηση, απλά δυστυχώς χάσαμε ενάμιση χρόνο, το οποίο τα 800.000 θα μπορούσαν άκουσμα αρχικά να ήταν μεγάλο ποσό, γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι με τις εκτώσεις που θα είχαμε θα μιλούσαμε για 400.000, τα οποία το πιο πιθανόν να πατούσανε και σε δύο ημερολογιακά έτη. Τέλος πάντων, μακάρι να ξεκινήσουν και βέβαια θεωρώ ότι θα πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε και τις προθεσμίες. Δεν ξέρω τι προθεσμίες έγινε αυτό το πρόγραμμα. Από μένα είναι θετικό, δεν ξέρω, ο κ. Καλανταρίδης αν θέλει να… Όχι, όχι, ήτανε σαφέστατη κ. Ταβουλτζίδου, είναι ακριβώς όπως το έχω καταλάβει και εγώ, αλλά εδώ οφείλω να πω το εξής, ίσως από λάθος διατύπωση του δημάρχου, γιατί τον άκουσα επανειλημμένος να το λέει, αυτό το οποίο γινόταν αντιληπτό, ή με αυτό το οποίο ανέφερε προηγουμένως η κ. Δρακονάκη, ότι στην καινούρια μελέτη που θα κατατίθενταν για χρηματοδότηση, με την καινούρια πρόσκληση που θα έβγαινε, αυτό που καταλάβαινε κάποιος από τα λόγια του δημάρχου, ήταν ότι θα συμπεριλαμβάνονταν και άλλες εργασίες, υποέργα πείτε τα όπως θέλετε, τα οποία δεν υπήρχαν στην αρχική. Εδώ γίνεται απολύτως σαφές και διάβασα κι εγώ την τεχνική έκθεση και αυτό κατάλαβα, αλλά τώρα ξεκαθαρίζει πληρώς ότι ουσιαστικά η μόνη διαφορά που υπάρχει, είναι ότι πριν η πρόσκληση που είχε βγει, είχε δαπάνες τις οποίες δεν τις θεωρούσε επιλέξιμες στη συγκεκριμένη μελέτη, ενώ τώρα τις θεωρεί επιλέξιμες. Έτσι, δεν έχω να πω κάτι άλλο, αυτό κατάλαβα, αυτό καταλαβαίνω και ευχαριστώ πάρα πολύ για τις εξηγήσεις που δόθηκαν. Να πω όμως κάτι, γιατί θεωρώ ότι η ουσία του θέβατος είναι ως εξής. Είναι μια τακτική που την ακολουθούσαμε πάρα πολύ συχνά στη διαχειριστική τα προηγούμενα χρόνια. Όταν ένα έργο έχει μη επιλέξιμες δαπάνες αφαιρούνται. Δηλαδή στην ουσία θα μπορούσε να γίνει ένα έργο του ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων, ουσιαστικά όλες οι δαπάνες που είναι μη επιλέξιμες να γίνουν ως ένα ξεχωριστό έργο, ανεξάρτητα από το ενταγμένο. Η ουσία είναι αυτή, δηλαδή είναι και οι δύο πλευρές, απλώς με άλλον τρόπο διατυπωμένες. Έχω ένα έργο, έχει δύο κομμάτια, το ένα τμήμα του είναι πλήρος ενταγμένος σε μια πολιτική χρηματοδότηση στη περιφέρεια στα ενεργειακά και ένα άλλο κομμάτι του θα πρέπει να βρει ο δήμος από δικούς του πόρους να το καλύψει. Δεν νομίζω ότι άφησε κανένας, δηλαδή δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να γίνει σε αυτό το σχολείο που δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη. Το πρόβλημα εξ αρχής ήταν ποιος θα χρηματοδοτήσει, ποιο τμήμα. Η διαχειριστική και καλά κάνει κατά την άποψή μου με βάση τα προγράμματα και τις εγκρίσεις που αυτή έχει χρηματοδοτεί αυτά που συνάδουν με το αντικείμενο, τις προτεραιότητες και τις πολιτικές όπως έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα υπόλοιπα είναι ένα εθνικό πρόγραμμα και μπορούν να χρηματοδοτήσουν ό,τι είναι στην ευρύτερη έννοια του όρου αρμοδιώτες του δήμου. Αυτό ήταν. Δηλαδή, θεωρώ ότι είναι λάθος να ακούγεται ότι ο δήμαρχος άφησε υπονοούμενο ότι εννοούσε κάτι άλλο. Η μελέτη, τι άλλο θα μπορούσε να είναι η μελέτη. Όχι, δεν άφησε υπονοούμενα, δεν καταλάβατε. Το έλεγε και τον ξανά άκουσε να το λέει. Κανένα υπονοούμενο δεν άφησε. Το έλεγε επιλέξει ότι θα γίνουν και άλλες εργασίες που δεν περιλαμβάνονταν. Κάνετε λάθος. Μα θα γίνονταν και άλλες εργασίες που δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην ενεργειακή αναδάθμιση. Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή... Όχι, κυρία Ταβουρτσίδου, δεν είναι έτσι. Η μελέτη είναι μία. Συγκεκριμένη, ό,τι ήταν είναι και τώρα. Απλά τώρα, ευτυχώς, ευδοκίνησε η διαδικασία στο να έχει ο δήμος 100% χρηματοδότηση. Τελεία. Αυτό, δεν είναι κάτι άλλο. Κάποιος άλλος συνάδελφος θέλει να προσθέσει κάτι, να προσθέσει, αν είναι να ψηφίσουμε. Και με την ευκαιρία, πρόεδρε, πριν ψηφίσουμε να πω κάτι ακόμη, το οποίο μου ήρθε τώρα, και έχει να κάνει με τη συζήτηση που κάνουμε και καλώς την κάνουμε, θα έλεγα εγώ, ότι άκουσα εδώ, στην ανακοίνωση που έγινε στον χώρο του σχολείου, όπου παρεβρέθηκε ο κ. Περιφεριάρχης, ο κ. Δήμαστος και όλοι, ή γύρω από αυτούς, τέλος πάντων, έτσι, άκουσα επιλέξει τον κ. Περιφεριάρχη να λέει, ότι οι φορείς της Καβάλλας γνώριζαν, ότι τώρα θα βγει η πρόσκληση. Και εγώ αναρωτιέμαι το εξής, αφού οι φορείς της Καβάλλας το γνώριζαν, γιατί δεν μας το έλεγε κανένας επί ενάμιση χρόνο, και καθόταν και ο κ. Δήμαρχος και άκουγε τα εξαμάξεις από διάφορους, όχι από εμάς, από εμάς δεν ανοίξαμε το στόμα μας, έτσι, από διάφορους άλλους όμως, καθόταν και άκουγε, εκτός αν δεν ήταν από τους φορείς που γνώριζαν, έτσι, οπότε καλό θα είναι να το ξέρουμε, διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα. Την επόμενη φορά που θα συναντήσω τον κ. Μέτρικο θα το ρωτήσω τι εννοούσε. Υπήρχε μια… Υπάρχει και κατεγραμμένο στις κάμερες κυρία… Υπήρχε μια, το ξέρω, το άκουσα κι εγώ, υπήρχε μια συνεχής επικοινωνία του Δήμου με την υπηρεσία διαχείρισης και το γραφείο του κ. Περιφεριάρχη για να δούμε πότε ακριβώς θα γίνει αυτή η διαδικασία. Είχαμε ενημερωθεί ότι υπήρχε μια μεταφορά πόρων σε δράσεις που αφορούσαν την αντιμετώπιση της πανδημίας, ειδικά στην αρχή της πανδημίας, και υπήρχε μετά κι η ενημέρωση ότι γίνεται μια αναμόρφωση του επιχειρησιακού προγράμματος για να βρεθούν διαθέσιμοι οι πόροι για να πάρουν στη συγκεκριμένη πρόσκληση. Αυτό δεν ξέραμε κάτι διαφορετικό και περιμέναμε, η πρόσκληση ήταν έτοιμη, επεξεργασμένη, περιμέναμε την τελική έκκληση την οποία έδωσε τώρα ο Περιφεριάρχης. Θεωρώ ότι έχουμε τον χρόνο να γίνει το έργο όπως πρέπει μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος 14-20, δηλαδή μέχρι το 14-20, δηλαδή μέχρι περίπου τέτοια εποχή το 2023. Λοιπόν, να ψηφίσουμε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε. Κι εγώ θετικώς. Οπότε ομόφωνα και να περάσουμε στο δεύτερο θέμα. Υποβολή έτης χρηματοδότης από το Ταμείο Αλληλεγγύης του έργου με τίτλο «Διάνοιξη δευτερεύοντα κύριου οδικό άξονα στην περιοχή περιογιαλείο ανατολικά της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων». Μια πολύ σύντομη παρουσίαση. Υπάρχει το Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο έχει συγκροτηθεί με απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας το 2020. Ο δήμος και αφορά χρηματοδότηση παρεμβάσεων που γίνονται ως αντιστάθημα της λειτουργίας των προσωρινών ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο δήμος Καβάλας έχει ήδη χρηματοδοτηθεί για την ανάπλαση των πεζοδρομίων μπροστά από το στρατόπεδο Ασημακόπουλου. Και η πρόταση που υποβάλλουμε τώρα, γιατί είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι συνεχώς ανοιχτό και υπάρχει και η δέσμευση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την χρηματοδότηση και δεύτερου έργου για τον δήμο Καβάλας, δημιουργούμε τον δευτερεύοντα κύριο άξονα του σχεδίου του Περιγιαλίου που ξεκινάει από τον ΟΑΕΤ και φτάνει περίπου μέχρι την είσοδο του Κοτσάλου. Έχει έναν προϋπολογή, η χρηματοδότηση που θα πάρει ο δήμος είναι περίπου 280 με 300 χιλιάδες και θέλει απόφαση υποβολής πρότασης είναι ο μόνος όρος τον οποίον βάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ερωτή, συνάδελφη. Οπότε, να τοποθετηθούμε και να ψηφίσουμε. Ναι, Πρόεδρε, τι να τοποθετηθούμε. Αν καταλαβαίνω καλά το έργο με τα χρήματα τα οποία περιλαμβάνει, ουσιαστικά έχει κάποιες πολύ βασικές έτσι θα έλεγα παρεμβάσεις. Το συζητήσαμε, αν θυμάμαι καλά, και πριν δύο οικονομικές επιτροπές, σας θυμίζω, όπου είχαμε πει ότι καλό θα ήταν να δούμε τι γίνεται και με την πίσω πλευρά, γιατί το έργο το οποίο είχε εγκριθεί και είναι στη διαγωνιστική διαδικασία αφορούσε το μπροστά κομμάτι, έτσι. Για μένα το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ακριβώς στο σημείο που έρχεται σε επαφή με τις κατοικίες όλος αυτός ο χώρος, που είναι ακριβώς αυτός που εν μέρει, αν καταλαβαίνω καλά, συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το έργο. Κάτι το οποίο το θεωρούμε θετικό και το λέγαμε ότι θα έπρεπε να το δούμε. Βασικά, από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε, έτσι. Θεωρώ βέβαια ότι, λαμβάνοντας υπόψη το τι πρέπει να γκρεμιστεί και να απομακρυνθεί από εκεί, ότι ουσιαστικά θα γίνουνε κάποιες πολύ βασικές παρεμβάσεις με τα πεζοδρόμια και ίσως έναν φωτισμό, αν το καταλαβαίνω καλά. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ ότι θα αλλάξει την εικόνα εκεί της περιοχής, έτσι. Τουλάχιστον να γίνει πιο όμορφος αυτός ο χώρος. Οι άνθρωποι χρόνια και χρόνια βλέπουν τείχος εκεί μπροστά τους, έτσι. Είμαστε θετικοί, δεν το συζητάμε. Κύριε Κελαϊδάκη. Θετικός κι εγώ, κύριε Πρόεδρε, με χάρα και εμείς αναμένουμε να γίνουν αυτές οι εργασίες που μόνο θετικό πρόσωπο έχουμε. Ξέρω. Ομόφωνα συνάδελφοι, να περάσουμε στο τρίτο θέμα, που είναι η έγκριση απολογισμού του Δήμου Καβάλα Συγκονομικού Έντους 2020. Κύριε Χατζί Κωνσταντίνο είναι εδώ, Διευθύνη Συγκονομικών Πυρησιών. Καλησπέρα. Τα μιακώς απολογισμούς οικονομικού έντους 2020, τα συνολικά έσοδα ανέρχονται στο ποσό των 42 εκατομμυρίων 948.840 ευρώ και τα συνολικά έξοδα στο ποσό των 33 εκατομμυρίων 126.663 χιλιάδες ευρώ. Το χρηματικό υπόλοιπο, η διαφορά δηλαδή, εσόδων και εξόδων που μεταφέρεται στην επόμενη χρήση είναι 9.822.176 ευρώ. Στην κατηγορία των εσόδων, τα τακτικά έσοδα αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του Δήμου, αφού αποτελούν το 57,59% των συνολικών εσόδων. Η μεγαλύτερη συνησφορά εσόδων στην κατηγορία αυτή προέρχεται από τις τακτικές επιχορηγήσεις και τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής τους είναι αντίστοιχα 23,63% και 18,59%. Τα ανταποδοτικά τέλη παρουσιάζουν μια αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη λόγο της αύξης των τελών καθαριότητας, ενώ οι επιχορηγήσεις ακολουθούν μια σταθερή πορεία. Τα έκτακτα έσοδα αντιπροσωπεύουν το 30,74% των συνολικών εσόδων και παρουσιάζουν μια αύξηση που οφείλεται στις έκτακτες επιχορηγήσεις λόγω COVID-19. Τα έσοδα από τις επιχορηγήσεις για επενδύσεις παρουσιάζουν αυξομοιώση στα τελευταία έτη, καθώς εξαρτώνται από την απορρόφηση των επενδυτικών χώρων. Στην κατηγορία των εξόδων τα έξοδα χρήσεις αποτελούν την κύρια δαπάνι του προϋπολογισμού, αφού αποτελούν το 72,33% των συνολικών εξόδων. Η μεγαλύτερη συμμετοχή εξόδων στην κατηγορία αυτή προέρχεται από τις αμοιβές και έξοδα προσωπικού και τις μεταβιβάσεις σε τρίτους, καθώς τα ποσοτά συμμετοχής είναι αντίστοιχα 30,04% και 18,53%. Τα έξοδα προσωπικού αφορούν τη μισοδοσία και τις πρόσθετες παροχές σε είδους του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Κατά το 2020 παρουσιάζεται αύξηση της δαπάνις λόγω της μισοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, η οποία επιβαρύνει για πρώτη φορά τον προϋπολογισμό του Δήμου. Η κατηγορία μεταιβάσεις των δημάτων σε τρίτους αφορά υποχρεωτικές φορέες, επιχορηγήσεις σε νομικά πρόσωπα και σωματεία, παρουσιάζεται μίως στα τελευταία δύο έτη που οφείλεται στην μεταβίβαση της αρμοδιότητας των προνοιακών επιδομάτων σε άλλων φορέα, καθώς και στην μίωση των επιχορηγήσεων προς τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Οι επενδύσεις αποτελούν μικρό μέρος των δαπανών, έτσι η τιμή για το έτος 2020 ανέρχεται σε ποσοστό 8,82% επί των συνολικών εξόδων και τέλος οι πληρωμές υποχρεώσουν από παρελθόν τα οικονομικά έτη, αποτελούν ελάχιστο μέρος του προϋπολογισμού σε ποσοστό 6,42% επί των συνολικών εξόδων. Συμπερασματικά, τα τακτικά έσοδα αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του προϋπολογισμού, 57,60%. Αυτά όμως δεν αρκούν, γιατί αν θα δούμε τις λειτουργικές δαπάνες, τα τακτικά έσοδα αυτή τη στιγμή δεν καλύπτουν τα έξοδα χρήσης, τα έξοδα χρήσης καλύπτουν σε ποσοστό 96,87% από τα τακτικά έσοδα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε και έκτακτα έσοδα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Απετείται ενίσχυση των τακτικών εσόδων και αυτό το αντιλαμβάνεται κάποιος, αν θα δει ότι τα ίδια έσοδα είναι στο 29,50% των συνολικών εσόδων, είναι πολύ χαμηλά και οι επιχορηγήσεις είναι αυτές που σώζουν την κατάσταση, αφού αντιστοιχούν στο 49,66%, δηλαδή στο 50% περίπου του 100% των συνολικών εσόδων. Και ένας δείκτης ακόμη είναι ότι τα τακτικά έσοδα καλύπτουν το 40,23% της μισθοδοσίας. Ευχαριστώ. Έχετε κάποιες ερωτήσεις. Τότε, αν θέλετε, αν δεν έχετε ερωτήσεις, να ψηφίσουμε. Να πω δύο κουβέντες θα ήθελα, Πρόεδρε. Όχι, πολύ σύντομα. Οπολογισμός δεν είναι τίποτε άλλο από την ευκαιρία, οπότε οπολογισμός δεν είναι τίποτε άλλο από την τέταρτη τριμμηνία, με κάποιες έτσι αναλύσεις που μας κάνει ο κύριος διευθυντής πολύ ωραίες, όπου φαίνονται έτσι η ποσοστία κάποιας στοιχείας, το τι ακριβώς συμβαίνει. Οπότε θα πω ουσιαστικά αυτά τα οποία είχα πει και στην τέταρτη τριμμηνία. Κατά την άποψη μου, δύο είναι τα χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία έχουμε μπροστά μας. Το πρώτο έχει να κάνει με την πολύ σημαντική ενίσχυση από την κυβέρνηση προκειμένου οι δείμοι γεμικότερα να ανταποκριθούν στις δύσκολες στιγμές που πέρασαν με τον Covid και στην υστέρηση εσόδων που είχαν από πηγές οι οποίες πλήγηκαν άμεσα, έτσι και αφορούσαν η ίδια έσοδα στην προκειμένη περίπτωση. Είναι εμφανές ότι, γιατί εδώ ουσιαστικά φαίνονται τα νούμερα ξεκάθαρα, ότι αν κάνει κάποιος μια προσταφέρεση θα δει ότι ουσιαστικά αυτά τα οποία τα πωσάμε, τα οποία μας ενίσχυσε το κράτος είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία χάσαμε. Είναι θετικό δηλαδή το πρόσημο, ξεκάθαρο είναι αυτό, έτσι. Φρόντισε λοιπόν η κεντρική διοίκηση έγκαιρα και άμεσα να ενισχύσει του δήμους προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι αυτό το οποίο εφαίνεται στον απολογισμό. Και το δεύτερο χαρακτηριστικό, το οποίο έχουμε αναφέρει επίσης είναι τα πρόσθετα έσοδα τα οποία είχαμε μετά την αύξηση των ανταποδοτικών, έτσι. Τα πρόσθετα έσοδα λοιπόν σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο είναι πάνω από 1.800.000 ευρώ. Νομίζω αυτά τα δύο στοιχεία είναι τα πιο βασικά τα οποία έχουμε, έχουμε από εκεί και πέρα αν προσέξει κάποιος τα νούμερα είναι πάνω κάτω τα ίδια πράγματα, έτσι. Δεν διαφέρει δηλαδή κάτι σημαντικά σε σχέση με ότι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δε θα ήθελα να πω κάτι άλλο εγώ. Για μένα ουσιαστικά ο απολογισμός είναι μια αποτύπωση σε αριθμούς, έτσι. Δεν προσφέρεται για ιδιαίτερους σχολιασμούς και θα μείνω σε αυτά. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Καλανταρίδη. Κάποιος άλλος συνάδελφος, κύριε Κελαϊδάκη. Εγώ δεν ήθελα να σχολιάσω κύριε Πρόεδρε τώρα τον απολογισμό. Εγώ θα δηλώσω παρόν εδώ και θα το υποθετθούμε ως παράταξη στο Εμιτικό Συμβούλιο. Ευχαριστούμε κύριε Καλανταρίδη. Εμείς είμαστε θετικοί κύριε Πρόεδρε. Καταπληκτικά, το συγκεκριμένο θέμα ψηφίζεται. Να περάσουμε στο τέταρτο θέμα, που είναι η αναμόρφωση. Είναι η δέκατη αναμόρφωση περιποληγισμού δημοκαβάλλας οικονομικού έτους 2021. Σύμφωνα, λόγω αναμόρφωση, μεταφέρεται το ποσό των 150.000 ευρώ στο αποθεματικό από κάποιους κωδικούς εξόδων και ουσιαστικά μέσω του αποθεματικού ενισχύεται η κωδική εξόδων, όπως η υλοποίηση και επέκταση προγράμματος ενημέρωσης για την ανακύκλωση με 6.200, συντήρηση και επισκευή λοιπόν μηχανημάτων με 20.000, ανταλλακτικά μεταφορικών μέσων με 100.000, ανταλλακτικά λοιπόν μηχανημάτων με 30.000. Επίσης, μεταφέρονται 185.044 ευρώ και 12 λεπτά από κωδικού στο αποθεματικό και μέσω αυτού ενισχύονται το κωδικό στις χρηματικά βραβεία μαθητών με 10.000, ίδρυξη δημοτικών κτιρίων 40.000, προμήθεια επικραφών και πινακίδων με 13.000, τακτικές αποδοχές υπαλλήρων αορίστου με 5.500 και οι εργαλωτικές υφορές αυτών με 500 ευρώ, προμήθεια μαγνητικών καρτών για την ανέλεγχο εισόδου εξόδων στο κωλιβητήριο με 2.000, προμήθεια αθλητικό ξυπλισμό με 5.000 και ίδρυση παραγωγικής διαδικασίας με 109.044 ευρώ και 12 λεπτά. Τέλος, για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, ανοίγουν δύο κωδικοί που χρηματοδοτούν μέσω του Φιλόδημος 2, συγκεκριμένα το πρώο, προμήθεια απορρηματοφόρων οχημάτων και μηχανημάτων έργου ή και συνοδευτικού εξοπλισμού με τους αντίστοιχους κωδικούς εξόδων, όπως προμήθεια καλαθοφόρου χήματος, αλλά τον διανομαία χροντικότητας δύο κυβικών, 4 κυβικών και προμήθεια διαξωνικού φορτιβού ανατρεπώνου με γερανό και αρπάγη. Και τέλος, ανοίγει ο κωδικός προμήθεια απορρηματοφόρων και λοιπόν οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορρημάτων και ανακυκλωσίμων υλικών του Δήμου Καβάλλας και συγχρόνως ανοίγουν και οι κωδικοί εξόδων, προμήθεια απορρηματοφόρου, οχήματος περιστρεφόμενου τυπάνου 6 κυβικών, 1,8 κυβικών και αντίστοιχα 12 κυβικών. Αυτή είναι η αναμόρφωση. Αν έχετε κάποια ρώτηση. Ναι, έχω κάποια ρωτήσεις, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, έχω το λόγο. Ναι, κύριε Καλαδερίδη. Ωραία. Καταρχήν, αν το καταλαβαίνω καλά, γίνεται μια αναμόρφωση προκειμένου να βάλουμε χρήματα στους κωδικούς που αφορούν τον διαγωνισμό που είναι να βγει για τα ανταλλακτικά. Καλά το καταλαβαίνω? Ναι, σωστά. Ωραία. Οκ, αυτό. Βέβαια, εδώ το δυστύχημα, κατά την άποψή μου, είναι ότι για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε να βάλουμε στην άκρη κάτι το οποίο εγώ το θεωρώ πολύ σημαντικό. Δηλαδή, ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση της κίνησης των οχημάτων, καθώς επίσης και αυτό που επίσης ήταν πολύ σωστό, το σύστημα συναγερμού και πυρανοίχνευσης για τον χώρο των συνεργείων και των καράς. Έτσι, εγώ τα θεωρώ πολύ σημαντικά, βλέπω ότι πάλι παίρνουμε λεφτά από εδώ. Σίγουρα γίνεται αυτό για να ενισχύσουμε τους κωδικούς και τα ανταλλακτικά, αλλά είναι πρόβλημα, κατά την άποψή μου. Θα πρέπει να γίνει, τέλος πάντων με κάποιο τρόπο θα πρέπει να γίνουν αυτές οι εργασίες. Το δεύτερο έχει να κάνει με το εξής. Βλέπω ότι παίρνουμε κι άλλα λεφτά από τον κωδικό που αφορά απεντόμωση μειοκτονία. Γνωρίζοντας ότι έχουμε πολλά προβλήματα σε κτίρια του δήμου με τέτοιου είδους θέματα, από ό,τι καταλαβαίνω δεν πρόκειται να κάνουμε φέτος καθόλου τη διαδικασία. Είναι πρόβλημα, να το ξέρετε. Είμαι σίγουρος ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, γιατί είναι κάτι χρόνιο αυτό. Εδώ πάλι ερχόμαστε να γδίσουμε, κυριολεκτικά, για δεύτερη φορά να πάρουμε λεφτά από το λογαριασμό. Θεωρώ ότι δεν θα γίνει τίποτα. Είναι πρόβλημα, να το ξέρετε. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι λίγο το τι αφορά η προμήθεια επιγραφών και πινακίδων, αν ξέρετε να μας πείτε. Αυτά λίγο, κύριε Πρόεδρε. Βασικά το τελευταίο είναι ερώτηματα, άλλα είναι διαπιστώσεις. Αναφέρεστε στα 13.000, που είναι για τις επιγραφές. Είναι επιγραφές που θα χρειαστεί να κάνει ο δήμος μέσα στη πόλη και σε διάφορα άλλα σημεία και φυσικά τα χρηματοδότητες. Τι επιγραφές, Πρόεδρε, δεν καταλαβαίνω. Τι επιγραφές θα κάνει ο δήμος. Αν δεν το ξέρετε, δεν είναι ανάγκη να μας πείτε, να το ξέρουμε τουλάχιστον και το Δημοτικό Συμβούλιο, Πρόεδρε. Εντάξει. Δεν είστε υποχρεωμένοι να τα ξέρετε όλα, κανένας δεν τα ξέρει όλα εδώ. Πού να τα θυμάστε όλα. Απλώς να έχουμε μία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλό θα ήταν γι' αυτό. Εντάξει. Ωραία. Και δεν ξέρω αν είναι εκεί ο κύριος Σταυρίδης. Είναι εκεί. Μας ακούει. Όχι, ε. Κάτι ήθελα να ρωτήσω τέλος πάνω. Δεν έχω κάτι άλλο, πρόεδρε, ευχαριστώ. Κάποιος άλλος είναι άλλος να ρωτήσει. Μια ερώτηση αφορούς την τεχνική υπηρεσία, κύριε Καλανταρίδη. Λυπάμαι δεν την άκουσα γιατί προέτρεχα στο επόμενο θέμα. Από μένα, όχι δεν ρώτησα κάτι για την τεχνική υπηρεσία, κυρία Κοβίδη, εγώ. Ευχαριστώ. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση? Ωραία. Θέλετε να ψηφίσουμε? Ναι. Παρόν θα πω, πρόεδρε, περιμένω σε διευκρινήση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανάλογα θα το αποδειχθώ και εκεί, ευχαριστώ. Φιλία, οι 6 χρόνιαδες δεν είναι για να συμπειρωθεί ο διαγωνισμός, είναι τα έκτακτα που δεν έχουμε πια ανταλλακτικά, είναι σαν έκτακτο. Τα άλλα χρήματα είναι για να μεταφερθούν πάλι εκτάκτως τα αυτοκίνητα στον κατασκευαστή, γιατί εδώ όσες φορές θα πάμε στα συνεργεία, επιστρέφουν και σε μία εβδομάδα ξανά χαλάνει. Τι έκτακτο, συγγνώμη, συγγνώμη, τι εννοείται έκτακτο? Εννοώ πως ανταλλακτικά έχουν τελειώσει και πρέπει αυτή τη στιγμή να βρούμε για τα αφορηματοφόρα, τα οποία πρέπει να επισκευαστούν οπωσδήποτε. Φυσικά, και οι Ιταλίκες οι μεγάλες, οι οποίες όσες φορές και να πάνε εδώ δεν μπορούν να επισκευαστούν συντηγαμένοι, θα μεταφερθούν στην Αθήνα για να γίνει πραγματική επισκευή τους. Κάτσε λίγο μια στιγμή. Να σε διακόψω λίγο, Κυριακό. Στι πριν δύο οικονομικές επιτροπές, αν θυμάμαι καλά, πήραμε απόφαση για παράταση της σύμβασης από τον προηγούμενο διαγωνισμό που αφορούσε τις επισκευές και τα ανταλλακτικά. Να μας ενημερώσει ο κ. Χατζικοστατίνος. Κύριε Καλανταρίδη, το ποσό αφορά τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν στις συντηρήσεις και τις επισκευές των αρχημάτων, έχουμε δύο πράγματα σε αυτούς τους κωδικούς. Ένα είναι τα ανταλλακτικά που παίρνουμε για την τακτική συντηρήσει που κάνουμε τους διαγωνισμούς και ένα είναι οι συντηρήσεις και οι επισκευές που κάνουμε διαμέσως της επιτροπής. Τα ποσά αυτά αφορούν τις έκτακτες συντηρήσεις που προκύπτουν με απόφαση της επιτροπής. Δεν αφορούν τα ανταλλακτικά των διαγωνισμών. Ποιας επιτροπής, Γιάννη? Έχουμε δύο πράγματα. Έχουμε τον διαγωνισμό που κάνουμε και προμηθευόμαστε ανταλλακτικά λάστιχα, τα ανταλλακτικά που αφορούν την τακτική συντήρηση των μεχημάτων και έχουμε και τις έκτακτες ζημίες που προκύπτουν, που τα κάνουμε με την απόφαση ανάθεση της επιτροπής, που είναι για τις έκτακτες ζημίες κάτω στην καθαριότητα. Που αφορά τη συντήρηση και επισκευή. Δεν είχε προκύψει το θέμα γιατί όλα τα περνούσαμε από την επιτροπή και δεν κάναμε διαγωνισμό. Η επιτροπή αυτή δεν έχει υπάρχει. Τι είδους δηλαδή έκτακτα είναι αυτά τα οποία κάνει, Γιάννη, όταν τράκαρε ένα όχημα, ας πούμε. Ναι, τράκαρε ένα όχημα, έχει ακυλικτοποιηθεί, θα πρέπει να πάει κάποιος εκεί να το φτιάξει, χρειάζεται άμεση επέμβαση να επισκευαστεί, αφορά τέτοιες περιπτώσεις, έκτακτες περιπτώσεις. Τα του διαγωνισμού αφορούν υλικά της τακτικής συντήρησης. Τη συντήρηση δηλαδή πρέπει να κάνει κάθε χρόνο, σύμφωνα με το βιβλίο του κάθε οχήματος προβλέπεται. Όπως είναι ας πούμε στην τακτική συντήρηση, είναι τα λάστιχα, είναι τα φίλτρα, είναι τα λάδια είναι αυτά που αφορούν τακτική συντήρηση. Δηλαδή έχει ας πούμε κωδικό που πάει με την έκτακτη τώρα συντήρηση και βάζουμε 100.000 ευρώ για έκτακτα. Η πληξία ζητάει 100.000 για έκτακτες δημίες και αφορούν αυτά που σας έχει πει ο αντιδήμαχος. Αυτό που ήθελα, η αλήθεια είναι να ρωτήσω τον κύριο Σταυρίδη, αν και μου δώσατε τώρα εξηγήσεις για αυτό, ήταν κάτι άλλο. Δράτοντας την ευκαιρία τώρα, μιας και μιλάμε για απορρυματοφόρα και τέτοια, υπάρχει πρόβλημα κύριε Σταυρίδη με τους τράκτορες που χρησιμοποιούμε για την μεταφορά, που κάνουνε την μεταφόρτωση και τα ανακυκλώσιμα. Τεράστιο. Από τους πέντε λειτουργεί ο ένας. Τους πήραμε πριν ένα μήνα από δύο συνεργεία, σε μία εβδομάδα ξαναχαλάσαμε. Από τέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργούν δύο πρέπει, οπότε πήραμε την απόφαση του συνεργείου και εμείς να μεταφερθούν στον κατασκευαστή, στην Αθήνα δηλαδή, για να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Νάχιστο. Γιατί εδώ τα συνεργεία είναι τα πιο πολλά δεν αναλαμβάνουν ή αναλαμβάνουν κάποιες δουλειές από αυτούς τους τράκτορες, οπότε υπάρχει πρόβλημα. Από τέλεσμα αυτή τη στιγμή τα χορηματοφόρα της ανακύκλωσης να την αφηγαίνουν στην ξάρκη και να εργαίνουν. Μάλιστα. Άρα καλά το έχω ακούσει. Μάλιστα. Μήπως έχετε σκεφτεί και μέχρι να ευδοκιμεί σε τη δήμαρχη όλη αυτή η διαδικασία, να παιχνιθούμε και σε κάποιον ιδιότη για να μεταφέρει τουλάχιστον τα ανακυκλώσιμα για όσο διάστημα χρειαστεί. Έχουμε κάνει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια νταλικά ιδιότη η οποία μεταφέρει στο βδάει ξάνθις το πρωί με χορητικό ή τα 2-3 απορριματοφόρα. Τώρα το να στέλνουμε τα απορριματοφόρα εκεί όπως όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι… Θα αντέξουν. Σε ένα μήνα θα έχουν καταστραφεί και αυτά. Οπότε έχουμε μια μικρή συνεργασία για ένας δίμηνο, τρίμηνο περίπου, μέχρι εκεί ελπίζω, μέχρι να μεταφερθούν Αθήνα και να επιστρέψουν οι κύμασι τράκτορες που μπορούν να κάνουν τη μεταφορά. Ναι, απλά λέω, μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε κάτι που να πάει σε λίγο με πιο μεγάλη διαδικασία οικονομική, με μια σύμβαση μεγαλύτερη, διότι είναι και λίγο αποκαρδιωτικό να βλέπουμε να ξεχειλίζουν οι… Εδώ σκοπός μας είναι όπου υπάρχει ονειδείο πράσινη κάτι, τουλάχιστον να αντικατασταθεί από μπλε. Το σημαντικό άποψη είναι πως πρέπει να δούμε όλο το σύστημα αυτό από την αρχική, από το μηδί και η μεταφορά. Μακάρι και είμαστε στη διάθεσή σας άμα θέλετε κύριε Σταυρίδη. Λάθος. Μακάρι λέω να το ξανασκεφτείτε και να ξανασχεδιάσετε και είμαστε και στη διάθεσή σας για να σας μεταφέρουμε και τη δική μας την εμπειρία από τη δική μας τη διοίκηση ότι έχει να κάνει με τα σκουπίδια. Ευχαρίστως. Διότι στόχος θα πρέπει να είναι πραγματικά όπου υπάρχουν οι δύο πράσινη κάδοι, ο ένας οπωσδήποτε να αντικατασταθεί. Στο παλιό παράδειγμα τους χάριο που διαμένω συνεχίζουμε να έχουμε μπλε κάδους μόνο επί του κεντρικού του δρόμου. Δηλαδή συνεχίζουμε να κουβαλάμε τα να κυκλώσουμε μέσα στα αυτοκίνητα για να τα ρίξουμε σε μπλε κάδους στο κεντρικό του δρόμο. Αυτό το είχα δει αλλά η ΑΜΑΣ έκανε μόνο 30 κάδους πριν 2-3 χρόνια. Ο οποίος όπως καταλαβαίνεις τους 30 κάδους δεν φτάνουν ούτε να αλλάξουμε. Σαφέστατα. Απλά όμως και εμείς σαν Δήμος πρέπει να κάνουμε διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας όχι μονοπράσινων κάδων αλλά και μπλε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από τη Νέα. Να ψηφίσουμε στην άλλη γιατί μας μένει μισή ώρα να είμαστε λίγο σύντομοι. Παρόν είπαμε εμείς κύριε Πρόεδρο. Κατά πλειοψηφία επομένως. Κύριος Κελαδέκης. Θετικός κύριε Πρόεδρο, θετικός. Θετικός, συγγνώμη. Να περάσουμε στο πέμπτο θέμα που είναι έκκριση γεννωμένων δαπανών πληρωθήσεων από την Πάγια προκαταβόλη κοινότητας Φιλίππον. Είμαστε θετικοί? Να κύριε Πρόεδρο. Ναι. Ωραία. Να κάνουν λίγη οικονομία στις υπογειές να τους πείτε. Έκκριση, πέκτο θέμα, έκκριση πρακτικού 1 για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την βαθμολόγηση των τεχνικών προσφορών για την Δημοπράτειά της Μελέτης Εκπώνης Μελετών για την ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή Περιαλιού στο Δήμο Καβάλας. Ό,τι λέει η Επιτροπή, κύριε Πρόεδρο, συμφωνούμε. Ωραία. Ομόθονοι σε αυτό. Να περάσουμε στο έβδομο θέμα. Περί αποσφράγησης των προσφορών στην ηλεκτρονική ανοιχτή διαδικασία σύναψης, δημόσια σύμβαση, άνοτων ορίων με κτήριο ανάθεσης της πλέον συμφέρος από οικονομική άποψης, προσφοράς βάσης, βελτιστής, σχέσης, ποιότητας και τιμής για το πρόγραμμα Κατάρτησης Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων, συμπεριλαμβαίνωμα και των αμέας ειδικότητες του τομέα του τουρισμού, β' περιελέχου των δικαιολογικών σχηματοκίνησης, των ειδικών προσφορών στην ηλεκτρονική ανοιχτή διαδικασία σύναψης, δημόσια σύμβαση, άνοτων ορίων με κτήριο ανάθεσης της πλέον συμφέρος από οικονομική άποψης, προσφοράς βάσης, βελτιστής, σχέσης, ποιότητας και τιμής για το πρόγραμμα Κατάρτηση Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων, συμπεριλαμβαίνωμα και των αμέας ειδικότητες του τομέα του τουρισμού και πολιτισμού. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορών στην ηλεκτρονική ανοιχτή διαδικασία σύμβασης, προσφοράς βάσης, ποιότητας και των αμέας ειδικότητες του τομέα του τουρισμού και πολιτισμού. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορών στην ηλεκτρονική ανοιχτή διαδικασία σύμβασης, προσφοράς βάσης, ποιότητας και των αμέας ειδικότητες του τομέα του τουρισμού και πολιτισμού. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορών στην ηλεκτρονική ανοιχτή διαδικασία σύμβασης, προσφοράς βάσης, ποιότητας και των αμέας ειδικότητες του τουρισμού και πολιτισμού. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορών στην ηλεκτρονική ανοιχτή διαδικασία σύμβασης, προσφοράς βάσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, προσφοράς βάσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, προσφοράς βάσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, προσφοράς βάσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των αμέας ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης, ποιότητας και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης. Συμπεριλαμβαίνωμα και των ειδικών προσφορώνσης.