Εσείς ξέρετε από passwords? (SaferInternet4Kids- Ελληνικό Κέντ. Ασφαλ. Διαδικτ., 2021)
: Στην αρχή, όλοι είχαμε ένα κωδικό και μας λέγανε «Μου δίνετε τον κωδικό σας, παρακαλώ». «Μα βέβαια, μπορείτε», απαντούσαμε. Μετά, μας λέγανε «Μη μοιράσετε τον κωδικό σας με κανένα». Και άρχισαν να ζητάνε νέους κωδικούς με τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες. Δεν τους έφτανε αυτό. Στη συνέχεια, θέλαμε και ένα κεφαλαίο γράμμα. Μα βέβαια, εύκολο. Όλοι βάλαμε τον ίδιο κωδικό με το πρώτο γράμμα «Κεφαλαίο». Και δεν σταματήσαν εκεί. Μετά ζητούσαν και έναν αριθμό. Ευκολάκι. Όλοι βάλαμε τον κωδικό μας με το πρώτο γράμμα «Κεφαλαίο» και τελευταίο το νούμερο 1. Και δεν φτάνει αυτό. Και μετά ζητούσαν έναν ειδικό χαρακτήρα. «Ακούει ειδικό χαρακτήρα. Τι είναι αυτό?» «Α, μάλιστα. Το έχω». Τελειώσαμε επιτέλους! Τι! Όχι! Πρώτα, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω, να δούμε γιατί είναι σημαντικά τα δυνατά συνθηματικά. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, όλο ένα και πιο συχνά, προσπαθούν να παραβιάσουν τους κωδικούς μας με σκοπό είτε να υποκλέψουν τα προσωπικά μας δεδομένα, είτε να χρησιμοποιήσουν την ταυτότητά μας για τις δικές τους κακόβουλες πράξεις. Ελάτε τώρα να δούμε ποια δεν είναι δυνατά password και θα έπρεπε να αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε. Τα ονόματα, τα δικά μας ή της οικογένειάς μας ή ημερομηνίες γέννησης ή τα τηλέφωνά μας ή οτιδήποτε άλλο έχουμε δημοσιοποιήσει στα κοινωνικά μέσα. Εύκολες ακολουθίες γραμμάτων ή αριθμών που χρησιμοποιούνται συχνά και είναι προγλέψημα γιατί υπάρχει πιθανότητα να πέσουμε θύματα της μεθόδου Dictionary Attack. Θα το συζητήσουμε άλλη φορά αυτό. Για να δούμε τι είναι ένας καλός κωδικός. Δύο ή τρεις λέξεις που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι εύκολο να τις θυμόμαστε, οι οποίες συνδέονται με σύμβολα και αριθμούς. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς στους διάφορους λογαριασμούς μας. Τέλος, συστήνουμε ιδιαιτέρος να ρυθμίσουμε τους λογαριασμούς μας ώστε να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο έλεγχος δύο παραγόντων. Ή αλλιώς, two factor authentication, όπου αυτό είναι δυνατό. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα password manager. Αλλά θα πρέπει να προσέξουμε το password που θα χρησιμοποιήσουμε εκεί να είναι πολύ ισχυρό. Νομίζω είναι περιτό να αναφέρω ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό που μόλις σας προτείναμε εμείς, αλλά θα πρέπει να βρείτε ένα καινούριο δικό σας. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε τη σελίδα μας saferinternetforkids.gr-passwords. Υπόσχεστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Facebook, Twitter, Instagram, YouTube.