2013.11.14 - ΠΔΕ - Περιφερειακό Συμβούλιο για τα έργα και τις μελέτες (Τοποθέτηση Κατσιφάρα) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2013)
: ...και λειτουργικά, για να μπορούν να στηρίξουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες περιφέρειας. Να στηρίξουν την τοπική οικονομία που δοκιμάζεται σκληρά, να στηρίξουν την απασχόληση να καταπολεμήσουν την ανεργία και να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στόχος σερετής περιφέρειας. Και πάνω απ' όλα να υποστηρίζω τον τριετή και πενταετή αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε εμείς ψηφίσεις ως περιφερετικό συμβούλιο. Η στρατηγική της σερετής περιφέρειας από την πρώτη στιγμή και από την πρώτη μέρα κατατέθηκε σε τρεις άξονες. Δημιουργούμε υποδομές, συντηρούμε υποδομές, διεκδικούμε υποδομές. Αυτό έγινε με κόπο, δουλειά και μεθοδικότητα. Και καταφέραμε αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα ολοκληρωμένο, καθαρό και δυναμικό τεχνικό πρόγραμμα. Γιατί ολοκληρωμένο, γιατί παρεμβαίνει σε όλους τους τομείς. Στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στον πρωτογενή τομέα, στην επιχειρηματικότητα. Καθαρό, γιατί ό,τι υποσχεθήκαμε στη βόνητσα, θέλω να πάμε πίσω ενάμιση χρόνο. Όταν είδαμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που κανείς δεν ήξερε ποιο έργο εκτελείται, αν έχει απορρόφηση και αν πραγματικά έχει μία πορεία καλή στην εκτελεσί του. Καταφέραμε λοιπόν να εξηγηάνουμε όλο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Και να έχουμε σήμερα καθαρά έργα, τα οποία έργα αυτά να βέρουν στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Και βεβαίως δυναμικό, γιατί εντάξαμε νέα έργα. Γιατί δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις, τις μελέτες, τις διεκδικήσεις, και έχουμε σήμερα καθαρά έργα, νέα έργα στο περιφερειακό μας σκέλο. Αλλά παρακολουθήσαμε τις ευκαιρίες, διαμορφώσαμε ευκαιρίες, αλλά είχαμε και την ετοιμότητα για να εντάξουμε έργα. Δεν έγινε τυχαία αυτά. Πρέπει να πω ότι στο καθαρό εθνικό σκέλο, έχουμε 97 δυναμικά έργα, στο ΕΣΠ έχουμε 325 έργα και στο πρόγραμμα των ΚΑΠ, Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, παρά το ότι έχουν εμειωθεί στο 100% έχουμε 357 έργα και όλα λειτουργούν. Αγαπητοί συνάνδελφοι, δεν είναι πολύ πίσω, η εκθετία μας είναι πάρα πολύ μικρή. Πάρα πολύ μικρή. Δεν είναι πολύ πίσω να θυμηθούμε λίγο την πρώτη μέρα. Την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, ο εφιάστης μας ήθελε τα χρέη να αποπληρώσουμε και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε χρέη 37 εκατομμύρια. Τα ήταν. Δεν το είδαμε σαν δικαιολογία, γι' αυτό δουλέψαμε με πίσμα να ξυγιάνουμε το πρόγραμμα και να έχουμε καθαρά έργα. Ο εφιάστης μας λοιπόν, όταν πήραμε αρχές του 2011, το πρόγραμμα ήταν να αποπληρώσουμε αλλά και να ολοκληρώσουμε έργα. Όταν πήραμε δε και την διεύθυνση τεχνικών έργων από την περιφέρεια, εμείς δεν βρήκαμε αυτήν την πραγματικότητα και δεν είχαμε τη δυνατότητα ούτε μία λάμπα να αλλάξουμε στο εθνικό δίκτυο. Ούτε μία εργολαβία ανοιχτή, ούτε μία λάμπα. Και καταφέραμε και να πληρώσουμε, όχι μία εργολαβία ανοιχτή, και καταφέραμε και να πληρώσουμε τα χρέη για το ρέγμα που θα το κόβανε, τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ασθενείς και τους συνοδούς τους και βεβαίως είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε και το δεύτερο χώρο. Να πάμε λίγο στην περιφερειακή νότητα της Ηλίας. Κατάκολο, το κατάκολο είναι ο αναπτυξιακός πόλος για τον κοντινισμό στην Ηλία. Ούτε ένα έργο δεν είχε εντάξει σε κανένα χρηματοδοτικό σκέλος. Σήμερα στο κατάκολο, η Εθνική Περιφέρεια, μαζί με τους συνεργάτες μου και τον Αντιπεριφεριάρχη και τους περιφερειακούς συμβούλους και τους φορείς εκεί, είπαμε το κατάκολο είναι πόλος, είναι έργο σημαία. Τι καταφέραμε? Πριν από δέκα μέρες βγήκε ο διακονισμός για το μεγάλο έργο υποδομής, ένα ειδικό λιμενικό έργο για να μπορεί να υποδέχεται τα κουραζυρόπλια. Και ταυτόχρονα να έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη για να μπορεί να γίνει ο δρόμος, η παράκαψη δηλαδή, έξω από τον πύργο, στην περιοχή Άγιος Ιωάννης-Λαστέικα. Εμείς λοιπόν, γιατί τα φέρνουμε αυτά ως παραδείγματα? Γιατί το Υπουργείο τουρισμού, που είχε ολοκληρώσει την μελέτη και είχε και τομεακό πρόγραμμα και ήταν έτοιμο πριν από εμάς, είναι μακέτα ακόμη. Η περιφέρεια που δεν είχε ούτε την μελέτη και την προεκοίμασε και την έταξε και έχει φτάσει στη διαγωνιστική διαδικασία με ολοκληρωμένη αντίληψη, πρακτική πρόταση και δένδυση. Δηλαδή, πολιτική προτεραιότητα το κατάκολλο, οριμάζω την μελέτη μου, εντάσω το έργο και σήμερα έχω διαγωνισμό. Και αν αυτό συνδεθεί και με τις αστικές αναπλάεις του πύργου και τις αστικές αναπλάεις της Αρχίας Ολυμβίας, είναι μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση που αφορά τον τουρισμό, κρουαζέρας, με την τοπική υπονομία, την επιχειρηματικότητα, την αγορά. Να πάμε λίγο στην Ετολακανανία. Δύο παραδείγματα. Πράγματι, δέχτηκα και κριτικές. Και πιθανόν και αδικαιολογημένες κριτικές. Αλλά αν δεν μπέρναμε το νοσοκομείο του Αγρινίου στο περιφερειακό σχέλος, σήμερα το νοσοκομείο του Αγρινίου δεν θα λειτουργούσε. Γιατί δεν μπορούσε τότε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να το υπηρετήσει. Ξέρω ότι ήταν μια εξυλουρίσκη. Πολιτική απόφαση. Ήξερα όμως από την άλλη πλευρά, ότι αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ένα λειτουργικό έργο και να μην είναι αραχλιασμένο, έπρεπε πραγματικά και εμείς να κάνουμε κάτι. Κουβαρά φυτίες. Πράγματι, πήραμε ένα ενταγμένο έργο. Αλλά καμία διαδικασία, και το ξέρετε καλύτερα όλοι σας, εμού, μόνο ένταση. Καταφέραμε αυτή τη στιγμή και υπάρχει εργολάβος και δουλεύει και μπορεί να πάει ένα βήμα πιο κάτω. Έφερα χαρακτηριστικά παραδείγματα για να σου πω ότι η περιφερειά μας από την πρώτη στιγμή έβαλε στόχο τα ολοκληρωμένα και λειτουργικά έργα.