Εκείνα τα Χριστούγεννα - Γεώργιος Δελιόπουλος (ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ, 2020)
: Μουσική Κάθε φορά που θυμάμαι Χριστούγεννα έρχονται στο μυαλό ιδιαίτερες γεύσεις είτε γλυκές, είτε αλμυρές αλλά και ιδιαίτερες αναμνήσεις άλλες ευχάριστες, άλλες δυσάρεστες άλλες συγκινητικές και άλλες αστείες Θυμάμαι ήταν Χριστούγεννα του 2000 μόλις είχαμε μετακομίσει στην Αλεξάνδρια από το χωριό που μέναμε και ήταν μια δύσκολη οικονομικά χρονιά επομένως είχαμε αποφασίσει ότι εκείνα τα Χριστούγεννα θα τα περνούσαμε λιτά και ότι δεν θα τα λάσαμε τώρα μεταξύ μας Άντε όμως αυτό να το εξηγήσεις στο μικρό σου αδερφάκι Ο Δημήτρης ήθελε οπωσδήποτε να πάρει το δώρο του και το δώρο του ήταν ένα αλπουδάκι σε φυσικό μέγεθος και αρκετά ακριβό Οι γονείς προσπάθησαν να του εξηγήσουν ότι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαν να το πάρουν ο Δημήτρης όμως το είχε βάλει σαν στόχο και βρήκε έναν έμεσο αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό που σου αποδείχθηκε τρόπο για να το πετύχει Τι έκανε λοιπόν Ενώ από χρόνια δεν πίστευε στον Άγιο Βασίλη έκατσε και έγραψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη όπου του ζητούσε το συγκεκριμένο δώρο και όλο στοιχείως αυτό το γράμμα το άφησε πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού από το οποίο σίγουρα θα περνούσαν οι γονείς και σίγουρα θα το έβλεπαν και όντως έτσι συνέβη Φυσικά έκαναν τα δύνατα δυνατά του πήρανε το δώρο Εμείς τον πειράζαμε τα άλλα δύο αδέρφια, τον πειράζαμε ότι ήτανε το χαϊδεμένο παιδί της οικογένειας ότι του κάνουν όλα τα χατήρια βέβαια μεγαλώνοντας και αποκτώντας παιδιά καταλαβαίνεις ότι πάντα οι γονείς θα κάνουν τα δύνατα δυνατά για να πραγματοποιήσουν τις ευχές των παιδιών τους και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων Η δεύτερη ιστορία που μου έρχεται στο μυαλό για τα Χριστούγεννα συνέβη πριν δύο χρόνια Ήμασταν με τον φίλο και ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου στα Γεννητσά και λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα παρουσιάζαμε τις σπιτικές μας συλλογές είχε δημιουργηθεί μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα απαγγείλαμε στίχους, ένα αλλάξιμα άλλης θα πω το ένας πότε ο άλλος ήμασταν μέσα στις λέξεις όπως λέμε και ενώ ετοιμάζομαι να απαγγείλω το τελευταίο μου πήμα το οποίο είναι και από τα αγαπημένα μου και το έχω αφήσει επίτηδες για το τέλος, δορώντας το καλύτερο και ενώ ετοιμάζομαι λοιπόν να ανοίξω το στόμα μου για να ξεκινήσω την απαγγελία ξαφνικά ακούγονται τραγούδια, κουδουνάκια ακούγεται αυτό το γνώριμο χοχοχο του Άγιου Βασίλη και τι βλέπουμε βλέπουμε ένα αγροτικό να κατεβαίνει το δρόμο στολισμένο, φωτισμένο πάνω Άγιος Βασίλης με ταξιωτικά και φυσικά να γίνεται ο χαμός στους δρόμους εννοείται πως δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε την απαγγελία εννοείται πως φυτακτήκαμε τον Δημήτρη και σκάσαμε στα γέλια και διαπιστώσαμε ότι τελικά Χριστούγεννα δεν είναι και ότι καλύτερο να παρουσιάζεις σπιτικές συλλογές Τι να ευχηθώ για φέτος να ευχηθώ και φέτος για όλους μας να είναι τα Χριστούγεννα ιδιαίτερα μεν αλλά γεμάτα σε αναμνήσεις ευχάριστες αναμνήσεις, ιδιαίτερες αναμνήσεις και όλοι μας να έχουμε πρώτα από όλα υγεία μετά ευτυχία αλλά και δημιουργικότητα Καλές γιορτές σε όλους