Αιτούντες άσυλο – Ποιοι είναι; (unhcrgreece, 2019)
: Οι συγκρούσεις ή οι ιδιώξεις αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αναζητώντας ασφάλεια. Ευτυχώς όμως, οι άνθρωποι που εκτοπίζονται βία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο σε άλλη χώρα. Οι αιτούντες άσυλο είναι άνθρωποι που έχουν ζητήσει προστασία από συγκρούσεις ή ιδιώξεις, αλλά η απόφαση για το έτοιμά τους ακόμη εκκρεμεί. Υποβάλλουν τη συγχορίγησης ασύλου στην αρμόδια αρχή της χώρας υποδοχής. Για παράδειγμα, στο τοπικό γραφείο ασύλου. Από εκείνη τη στιγμή χαρακτηρίζονται ως αιτούντες άσυλο. Για να αποδείξουν ότι το έτοιμά τους είναι βάσιμο, οι αιτούντες άσυλο περνούν από μία μακρά διαδικασία. Οι αιτούντες άσυλο συνήθως περνούν από αναλυτική συνέντευξη με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η συνέντευξη βοηθάει στο να προσδιοριστεί από πού έχει έρθει ο ετών άσυλο και γιατί εγκατέλειψε την πατρίδα του. Πέρα από τη συνέντευξη, ο ετών άσυλο μπορεί να χρειαστεί να προσκομίσει έγγραφα σχετικά με την ταυτότητά του ή άλλο υλικό που υποστηρίζει την αίτησή του. Τέτοια έγγραφα μπορεί να είναι ένα διαβατήριο, ένα πιστοποιητικό γέννησης ή πιστοποιητικό γάμου. Στη συνέχεια, η αρχή χορίγησης ασύλου θα αξιολογήσει πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες που παρέχει ο ετών άσυλο. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η αρχή πρέπει να εξακριβώσει τους λόγους για τους οποίους άφησε τη χώρα του και ποιους κινδύνους διατρέχει αν επιστρέψει. Η επεξεργασία μιας έτησης ασύλου μπορεί να πάρει πολύ καιρό. Όσο περιμένουν, οι ετούντες άσυλο συνήθως παραμένουν στη χώρα στην οποία έχουν καταθέσει το έτημα ασύλου τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν το δικαίωμα κάλυψης των βασικών τους αναγκών. Ένα μέρος για να κοιμηθούν, φαγητό και γιατρική φροντίδα. Παρά τη στήριξη αυτή, η ζωή των ετούντων άσυλο μπορεί να έχει πολλές προκλήσεις. Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ή εξέταση του εττήματος ασύλου τους, πολλοί ζουν με την αβεβαιότητα και με αναπάντητα ερωτήματα για το καθεστώς τους. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής μπορεί να μην έχουν δικαίωμα να εργαστούν για να εξασφαλίσουν τα προστοζή. Ή να κάνουν άλλα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και ελεγχθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια, η αρμόδια αρχή λαμβάνει απόφαση για την αίτηση χορήγησης ασύλου. Εάν η αίτηση απορριφθεί, οι αιτούντες ασύλο θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους και μπορεί να λάβουν βοήθεια γι' αυτόν τον σκοπό. Άλλοι μπορεί να προσφύγουν κατά της απορριπτικής απόφασης. Αν, ωστόσο, η αίτηση ασύλου γίνει δεκτή, χορηγείται προστασία στον αιτούντα άσιο. Αυτό σημαίνει ότι αποκτούν το καθεστώς του πρόσφυγα ή άλλο καθεστώς προστασίας. Στους πρόσφυγες θα πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα να ζουν στη χώρα υποδοχής με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Θα πρέπει να έχουν δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και σε άλλες βασικές υπηρεσίες.