Διάλεξη 13 / Κανονισμοί αγώνων Μίνι Μπάσκετ και 3on3 - Γαλαζούλας Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Κανονισμοί αγώνων Μίνι Μπάσκετ και 3on3: Προσωπικό λοιπόν σφάλμα έχουμε και όταν είναι νεκρή η μπάλα και όταν είναι ζωντανή η μπάλα. Το προσωπικό σφάλμα περιλαμβάνει αντικανονική επαφή με αντίπαλο ανεξάρτητα αν η μπάλα είναι ζωντανή ή νεκρή. Δεν μπορεί ένας παίχτης που παίζει να κρατά να σμπρώχνει να παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο ή μέλος του σώματος την κίνηση την ελεύθερη κίνηση των αντιπάλων. Είτε με το χέρι τον αγκώνα το νόμο το γόνατο το γοφό με οποιοδήποτε μέλος του σώματος έξω από το κάθετο από τον κύλινδρο του. Φανταστείτε το σώμα μας είναι ένα κύλινδρο έξω από εδώ δηλαδή οποιαδήποτε κίνηση είναι αντικανονική και χρεώνεται ο αθλητής με ένα προσωπικό σφάλμα. Εάν το προσωπικό σφάλμα το φάουλ που έκανε ο αθλητής δεν είναι σε προσπάθεια για σούτ τότε έχουμε επαναφορά από το κοντινότερο σημείο του γυπέδου που έγινε το φάουλ. Είτε είναι σε πλάγια γραμμή είτε είναι σε τελική γραμμή. Εάν είναι σε προσπάθεια για σούτ και το σούτ είναι για δύο πόντους τότε θα έχουμε εκτέλεση δύο ελευθερών βολών. Εάν είναι για τρεις πόντους τριών ελευθερών βολών. Εάν το φάουλ που κάνουμε στον παίχτη είναι σε προσπάθεια για σούτ. Εάν το σούτ είναι πετυχημένο έχουμε να μετράει το καλάθι και μία επιπλέον βολή ανεξάρτητα αν είναι για δύο ή για τρεις πόντους. Μία επιπλέον βολή και παίζετε κανονικά μετά το παιχνίδι. Διπλώς φάλμα. Το διπλώς φάλμα είναι όταν δύο αντίπαλοι παίχτες, αθλητές, κάνουν ταυτόχρονα φάουλο ένας τον άλλον. Μία κλασική περίπτωση δύο παίχτες αλληλως μπρόχνονται οπότε ο διατητής χρεώνει από ένα διπλό φάλμα. Αν δείτε και αυτό το σήμα του διατητή αυτό σημαίνει. Η συνέχεια του παιχνιδιού γίνεται από το σημείο που σταμάτησε δηλαδή κατοχή έχει η ομάδα που είχε και υπόλοιπο χρόνο που είχε δεν έχουμε ανανέωση και του χρονόμετρου γιατί η μία ποινή εξοδετερώνει την άλλη. Έχουμε δηλαδή δυο ισοδύναμες ποινές που έχουν δεχθεί οι αντίπαλοι. Αντιαθλητικό σφάλμα είναι ένα προσωπικό σφάλμα το οποίο διαπράττει ένας αθλητής που δεν προσπαθεί να παίξει την μπάλα αλλά να παρεμποδίσει μόνο τον αθλητή ή να είναι πολύ βίαιη η κίνησή του. Όταν ένας αθλητής διαπράττει αντιαθλητικό σφάλμα χρεώνεται με ένα προσωπικό σφάλμα στο φύλλο αγώνος με ιδιαίτερη επισήμανση. Πώς σημειώνεται το αντιαθλητικό σφάλμα. Πες μου κοπέλα μου. U και από κάτω τι βάζουμε. Δύο. Πόσες είναι. Δύο. Άρα λοιπόν το αντιαθλητικό σφάλμα μπορείτε σίγουρα να το ξέρετε πώς σημειώνεται γιατί είναι το γνωστό U2 και τους U2 τους ξέρετε σχεδόν όλες. Δύο λοιπόν οι βολές που εκτελούνται στην περίπτωση που έχουμε αντιαθλητικό σφάλμα. Επιπλέον όμως κατοχή έχει αυτός που κέρδισε το φάλμα. Δύο βολές και κατοχή έχουμε για αντιαθλητικό. Μια επισήμανση. Οι παίχτες αν υποπέσουν σε δεύτερο αντιαθλητικό αποβάλλονται από το υπόλοιπο του αγώνα. Για ποιο λόγο λέτε να το κάνει αυτό ο νομοθέτης. Πες ο Πουγουρίδου. Καταλάβατε επειδή τα αντιαθλητικά σφάλματα έχουν μια μορφή κινδύνου για την ασφάλεια των παιχτών λένε ότι έτσι υποπέσεις σε δεύτερο αντιαθλητικό άρα δείχνει ότι έχεις τάση να κάνεις σκληρά φάουλ. Για αυτό αποβάλλεται στο δεύτερο. Οποιαδήποτε κατάφορει αθλητική συμπεριφορά από παίχτη, αναπληρωματικό, προπονητή, βοηθό κτλ μπορεί να επιφέρει απευθείας σφάλμα αποκλεισμού. Πάλι έχουμε δύο βολές και κατοχή της μπάλας και σε αυτή την περίπτωση. Επίσης εάν ένας παίχτης συμπληρώσει πέντε σφάλματα, στο πέμπτο σφάλμα πρέπει να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο και αντικαθίσταται. Δηλαδή αποβάλλεται αλλά δεν αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο. Στην περίπτωση του σφάλματος του αποκλεισμού αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο ο παίχτης. Τεχνικό σφάλμα, τεχνική ποινή όπως την γνωρίζετε οι περισσότερες είναι όταν ένας αθλητής φερθεί ανάρμοστα είτε λεκτικά είτε με χειρονομίες κατά την κρίση του διατητή δέχεται τεχνική ποινή. Ακόμα και αν βγει από το γήπεδο χωρίς άδεια θεωρείται ανάρμοστη συμπεριφορά ακόμα και αν δεν σηκώνει το χέρι του όταν κάνει ένα φάουλ που πρέπει να σηκώνουν το χέρι τους για να δει και η γραμματεία των παίχτη που έκανε το φάουλ ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θεωρείται ανάρμοστη συμπεριφορά και μπορεί να δεχθεί τεχνική ποινή ένας παίχτης. Η τεχνική ποινή επισύρει δύο βολές και η κατοχή της μπάλας για τους αντιπάλους επίσης. Αντιαυλυτικό, δυσκαλυφιέ, τεχνική ποινή δύο βολές και την μπάλα απ' έξω αυτό επισύρουν. Μιλάμε για τους παίχτες που αγωνίζονται. Αν όμως ένα τεχνικό σφάλμα δεχθεί ο προπονητής τι γίνεται έχουμε διαφοροποίηση όχι έχουμε δύο βολές με μία διαφορά. Ότι ο προπονητής αν δεχθεί δεύτερη τεχνική ποινή προσωπικά ο ίδιος αποβάλλεται από τον αγωνιστικό χώρο στη δεύτερη τεχνική ποινή. Εάν όμως η μία από τις δύο τεχνικές ποινές είναι σε κάποιον άλλον στον πάνκο της ομάδος δηλαδή σε αναπληρωματικό στο βοηθό του, σε συνοδό που μπορεί να φωνάξει να έχει ανάρμωση στη συμπεριφορά γενικότερα κάποιος από τον πάνκο. Ναι μεν χρεώνεται στον προπονητή προσωπικά αλλά δεν αποβάλλεται στις δύο αποβάλλεται στη τρίτη τεχνική ποινή, στις τρεις. Η ποινή επισύρει δύο βολές και την μπάλα απ' έξω. Θα πούμε κάποια πράγματα για το μίνι μπάσκετ επειδή σε πολλές δραστηριότητες που πιθανά θα ακολουθήσουν στην καριέρα σας, το πιθανότερο είναι να ασχοληθείτε με νεαρούς μαθητές, αθλητές και γενικότερα νεαρά παιδιά. Η φιλοσοφία του μίνι μπάσκετ είναι ότι η καλλαδοσφαίριση ως ομαδικό άθλημα συνεισφέρει τόσο στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και συντροφικότητας όσο και στην βελτίωση των φυσικών γανοτήτων. Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τους περισσότερες επιστημονικές έρευνες, η νευρωμική ανάπτυξη των παιδιών είναι δυνατή από την ηλικία των 6 ετών, άρα το να κάνουμε κινητικές δεξιότητες σε μικρότερες ηλικίες δεν θα είμαστε τόσο αποτελεσματικοί. Άρα οι απαιτήσεις μας πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτά τα στοιχεία και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Η εκπαίδευση των νεαρών στην καλαθοσφαίρηση πρέπει να γίνεται κυρίως σε ένα γήπεδο, είναι ο χώρος σχετικά περιορισμένος, έχουμε πολύ μικρό χρόνο κατοχής της μπάλας και αυτό σημαίνει ότι έχουμε συνεχία γρήγορηση των μαθητών και ανάπτυξη των πνευματικών τους λειτουργιών, δηλαδή πώς μπορεί να λειτουργήσει το άθλημα στην ανάπτυξη. Αλλά και η αμφίπλευρη εξάσκηση όλων των τεχνικών δεξιοτήτων, όπως έχουμε πει σε όλες τις τεχνικές δεξιότητες ότι πρέπει να δουλεύουμε αμφίπλευρα και από το καλό τους χέρι ας πούμε, αλλά και από το άλλο, δίνεται δυνατότητα για καλύτερη εκγύμναση των νεαρών. Το μίνι μπάσκετ είναι η πρώτη αγωνιστική μορφή της καλαθοσφαίρησης και είναι ένα θαυμάσιο μέσο για τη φυσική αγωγή των παιδιών 8 με 12. Ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ανάλογα με την ικανότητά τους, δίνεται δυνατότητα να το απολάψουν και να μεταφέρουν και τον ενθουσιασμό τους σε ένα άθλημα το οποίο είναι και ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας. Η καλαθοσφαίρηση έχει πάρα πολλούς κανόνες. Στο μίνι μπάσκετ μειώνονται αρκετά οι κανονισμοί που ισχύουν και διαφοροποιούνται έτσι ώστε και κατανοητοί να γίνονται από τα παιδιά αλλά να βοηθήσουν και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Όταν εμείς εκπαιδεύουμε τα παιδιά με παιγνιώδης δραστηριότητες αλλά ταυτόχρονα στοχεύουμε στην ανάπτυξη κάποιων τεχνικών δεξιοτήτων τους είναι καλό να αρχίσουμε σε αυτήν την φάση να εισάγουμε και κάποιους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού. Την ή τρόπο στις καταστάσεις που θα παίζουμε ένα σε ένας, δύο, δύο, τρεις, τρεις σε πρόημο στάδιο ακόμα και σε αυτοσχέδιους αλλά ασφαλείς χώρους που μπορούμε να έχουμε είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους μπορούμε να βάζουμε κανόνα να πετύχουν περισσότερα καλάθια από τους αντιπάλους αυτός κερδίζει. Τον εαυτό σας την πάλα μέσα στην περιοχή των γραμμών όταν θα εφαρμόσετε κάτι τέτοιο θα διαπιστώσετε ότι ένα βασικό πρόβλημα είναι η αίσθηση του χώρου και ο περιορισμός μέσα στις γραμμές των παιδιών. Δεν το συναισθάνονται γιατί πρέπει να είναι μέσα από τις γραμμές άρα σε παιχνίδια που θα κάνουμε πριν πρέπει να βάζουμε τέτοιους κανόνες απλούς μέσα στις γραμμές δεν μπορείτε να τρέξετε κρατώντας την πάλα στα χέρια ή να περπατάτε μπορείτε μόνο να το κάνετε όταν χτυπάτε την πάλα απλή κανόνες κατανοητή από τα παιδιά αλλά και αργότερα χρήσιμη για να κατανοήσουν το παιχνίδι στην εξέλιξη του μη σπρώχνετε και μη κρατάτε τους αντιπάλους 12 ετών και λιγότερο ουσιαστικά δηλαδή 9 με 12 είναι οι αθλητές που συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα μίνι μπάσκετ ή σε αγώνες μίνι μπάσκετ γιατί οι πρωταχλήματα δεν διοργανώνονται δύο ομάδες των πέντε παιχτών είναι που παίζουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο είπαμε ότι το κανονικό γήπεδο είναι 28 μέτρα μήκος 15 πλάτους και μπορούν να παιχτούν αγώνες επίσημη σε 26 μέτρα μήκος και 14 πλάτους στο μίνι μπάσκετ μπορούμε να διοργανώσουμε αγώνα σε γήπεδο που έχει 12 μέτρα μήκος και 7 μέτρα πλάτους φανταστείτε λίγο μεγαλύτερο χώρο από εδώ που είναι η αίθουσα σε κάθε περίπτωση η γραμμή των ελευθερών βολών ακόμα και στο μικρότερο γήπεδο όπως βλέπετε εδώ πέρα είναι 7 επί 12 η γραμμή των ελευθερών βολών απέχει 4 μέτρα από την τελική γραμμή όταν μου λέτε πόσο είναι η γραμμή των ελευθερών βολών στο μπάσκετ των ενηλίκων θυμάται καμία άμα τώρα είναι 4 μέτρα αυτούς και είναι μόνο 4,90 μάλλον είναι κοντά σχετικά είναι 5,80 τέλος πάντων για να μην καθυστερούμε 4 μέτρα η γραμμή των ελευθερών βολών δεν υπάρχει γραμμή τριών πόντων μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί και αυτή είναι οι διεθνείς κανόνες του μίνι μπάσκετ ισχύουν σε πανκόσμιο επίπεδο γιατί δεν βάζει τρίποντο απλό και προφανές δεν φτάνουν δεν είναι δηλαδή τίποτε τώρα αμέσως μετά θα πούμε αυτό λοιπόν τα 5 εκατοστά του πλάτους των γραμμών ισχύει το ίδιο και το καλάφι η Στεφάνη με το διχτάκι έχει ύψος 2,60 μέτρα για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 θυμάστε πόσο είναι η μπάσκετα στο μπάσκετ των ενηλίκων είπαμε ότι εδώ είναι 2,60 το ύψος της Στεφάνης στο μπάσκετ των ενηλίκων είναι 3 μέτρα και 5 εκατοστά μπορούμε για μικρότερα παιδιά 8 χρονών παράδειγμα να χαμηλώσουμε ακόμα περισσότερο το ύψος της Στεφάνης οι μπάλες είναι παρόμοιες με τον ενηλίκων όσον αφορά την μορφή για 9-12 έχουμε μπάλες νούμερο 5 που έχουν περίμετρο 66 με 73 εκατοστά οι μπάλες των ενηλίκων η νούμερο 7 έχουν περίμετρο 74 με 78 εκατοστά άρα είναι περίπου 10 εκατοστά μικρότερη η περίμετρος για μίνι μπάσκετ φυσικά εμείς που γνωρίζουμε όλα αυτά οφείλουμε να ακολουθούμε και για μικρότερες ηλικίες παιδιά υπάρχουν νούμερο 3 που είναι άλλα 10 εκατοστά μικρότερες έχετε δει περισσότεροι τέτοιου είδους μπαλίτσες αλλά όταν έχουμε 7 χρονών και 8 χρονών είναι καλό να χρησιμοποιούμε τέτοιες μπάλες και για λόγους ασφάλειας και πολλοί που το έχετε διαπιστώσει και στην εφαρμογή μία μπάλα ενηλίκων όταν μας τυπήσει επειδή είναι βαριά η μπάλα πάνω από μισό κιλό οι μπάλες αν τη λαμβάνεστε ναι του ξέρω και είστε και μαζί σήμερα. Τι χρειαζόμαστε για έναν αγώνα μινι μπάσκετ θέλει κάποια να ρωτήσει από εκεί πίσω κάτι όχι ρολόι φύλλο αγώνος δείκτες μία συσκευή και το βελάκι για την αναλασσόμενη κατοχή. Η διάμετρος της τεφάνες είναι ίδια ενώ αλλάζουμε το ύψος η διάμετρος παραμένει ίδια το ταμπλό είναι ίδιο με το ενηλίκων 12 μέλη 5 παίχτες στο γήπεδο υπόλοιπη αναπληρωματική έχει έναν αρχηγό όλες οι ομάδες φορούν τις ίδιες φανέλες διψήφιους αριθμούς ο προπονητής γυμναστής είναι ο ηγέτης της ομάδας καθοδηγή είναι αυτός υπεύθυνος για τις αλλαγές δηλώνει στη γραμματεία στην αρχή του παιχνιδιού την πεντάδα απαγορεύεται να παίζουμε άμυνα ζώνης σε αγώνες μίνι μπάσκετ ο χρόνος του παιχνιδιού έχει 2 ημείχρονα από 2 δεκάλεπτα όπως και των ενηλίκων μεταξύ των δεκαλέπτων υπάρχει 2 λεπτά ανάπαυλα μεταξύ δεύτερου και τρίτου δεκαλέπτου στο ημείχρονο 10 λεπτά ανάπαυλα ενώ στους ενήλικες πόση είναι η ανάπαυλα 15 λεπτά ο χρόνος των δεκαλέπτων είναι μικτός δεν έχουμε δηλαδή διακοπή του χρονομέτρου σε κάθε σφήριγμα του διατητή παράδειγμα παρακολουθείτε τα δρόμενα και δείτε ότι το τουρνουά μίνι μπάσκετ που διοργανώνει η τοπική ένωση εδώ φεσαιλονίκης λέει στην προκήρυξή της ότι 4-8 λεπτά παίζουν μη φανταστείτε ότι είναι ιδιοργανότρια εκτιμά γιατί ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν στο τορνουά μειώνει κατά 2 λεπτά οι διεθνές κανονισμοί λένε για 10 λεπτά μικτό χρόνο μη φανταστείτε δηλαδή ότι κάποιοι κάνουν λάθος μπορεί να τροποποιήσει η ιδιοργανότρια αρχή κατά τη τους κανονισμούς για λόγους ότι δεν είναι ένα πρωτάθλημα σημαντικό με στόχο τον πρωταθλητή άρα είναι η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση με αναπήδηση ξεκινάει και σε όλες τις περιπτώσεις της άλλας έχουμε αναλασσόμενη κατοχία αλλάζουν στο ημίχρονο είπαμε ότι έχουμε μία σημαντική αλλαγή είναι ότι κάθε παίχτης πρέπει να παίξει 2 περιόδους εκτός αν ένας παίχτης τραυματιστεί υποπέσει σε 5 σφάλματα αλλιώς όλοι οι παίχτες πρέπει να παίξουν 2 περιόδους τουλάχιστον και αυτό είναι κανονισμός φυσικά πάλι μπορεί να τροποποιηθεί και να πει μία περίοδο για τους παίχτες εάν παίχτηση γίνει αλλαγή για οποιοδήποτε λόγο τραυματισμού ή όχι τότε θα παραμείνει μέχρι το τέλος της περιόδου ενδεικτικά παρακαλώ παρακαλώ ενδεικτικά θα σας αναφέρω κάποιους κανονισμούς 3 on 3 δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες 3 on 3 είναι δημοφιλές ιδιαίτερα σε περιόδους διακοπών μπορείτε να το εφαρμόσετε επειδή βρίσκεστε σε μια κατασκήνωση σε ένα camping είστε σε ένα πάρκο που μαζεύονται παιδιά και να διοργανώσετε 3 on 3 τουρνουά τρεις παίχτες εναντίον τριών σε ένα καλάθι ανάλογα με την ηλικία σε σχολείο μπορούμε να διοργανώσουμε αγώνας δημοτικά γυμνάσια λίκαια επειδή δεν υπάρχουν επίσημοι κανονισμοί ο διοργανωτής ανάλογα με τις προϋποθέσεις που έχει μπορεί να ρυθμίζει και τους κανόνες και να τους διαφοροποιεί μία ομάδα κάθε παίχτης μπορεί να δηλώσει ξεκινούν όλα με τρεις παίχτες αλλά μπορούν να ολοκληρωθούν με λιγότερους ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιους κανόνες κάνουν προθέρμαση πριν από το παιχνίδι στο γήπεδο βρίσκονται στο γήπεδο στην ώρα τους οι βολές μετρούν για ένα πόντο η τεχνική ποινή επισύρει μία ελεύθερη βολή και κατοχή της μπάλας για την ίδια ομάδα εάν το σούτ είναι έξω από τη γραμμή των τριών πόντων είναι για δύο πόντους τα παιχνίδια μπορούν να παίζονται στα 16 σημεία και αυτός που φτάνει στα 16 να έχει διαφορά 2 πόντων από τον αντίπαλο ή 20 σημεία ή να υπάρχει όριο χρονικό 20 λεπτά 25 λεπτά αν έχω 5 ομάδες παράδειγμα και έχω 2 γήπεδα εύκολα μπορώ να διοργανώσω και να βάλω και ας παίζετε περισσότερο με τα σημεία μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο χρόνο αν έχω όμως 15 ομάδες και 2 γήπεδα μπορεί να βάλω εγώ 20 λεπτά ή 15 λεπτά για να βγάλω γρήγορα κάποια ομάδα ανεξάρτητα από το σκορ γιατί το σκορ δεν είναι ασφαλές με το χρόνο μπορεί να βάλουμε 16 σημεία ή 12 σημεία και οι ομάδες να παίζουν μισή ώρα και να μην έχουν βάλει 12 καλάθια μια από τις δύο ομάδες γι' αυτό σας λέω τροποποιούνται ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει ο διοργανωτής σε περίπτωσης οπαλίας και τέλους χρόνου γίνεται ρήψη κέρματος ποιος θα έχει την μπάλα για να ξεκινήσει το αν θα βάλουμε είτε χρόνο είτε ένα καλάθι όποιος το πετύχει στο ξεκίνημα επίσης μπορεί να γίνει ρήψη κέρματος για το ποιος ξεκινάει να έχει την μπάλα γιατί δεν έχουμε τζάμπολ και τέτοια η κατοχία αλλάζει όταν πετυχαίνει η καλάθια μία ομάδα παίρνει την μπάλα η άλλη ομάδα στο πάνω μέρος του πίνακα και στο πίσω είναι εκτός ορίων ενώ οι πλευρές από το κάτω μέρος είναι εντός ορίων και αυτό το λέμε γιατί όταν παίζουν 3 on 3 σε ένα καλάθι έχουμε πολλές φορές τους παίχτες να κινούνται εκεί κάτω και πίσω από το καλάθι για να ξεκινήσει ένας αγώνας η μπάλα θα πρέπει να ελεγχθεί έξω από τη γραμμή των τριών πόντων δηλαδή να βγει ένας παίχτης με την μπάλα έξω από το τρίποντο για να κάνει επίθεση τέτοιου είδους κανόνες μπορούμε να βάλουμε κανονισμούς ότι μετά τα 7 σφάλματα θα έχουμε μία βολή και αν είναι πετυχημένη αλλάζει η κατοχή αν όμως έχουμε 10 ή 12 σφάλματα θα έχουμε μία βολή και κατοχή τέτοιου είδους κανόνες που να περιορίζουν τα πολλά φάουλ αν διαπιστώσουμε ότι οι παίχτες μας είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους καταστάσεις Νίκο το αντιαθλητικό σφάλμα έχουμε μία βολή και την μπάλα κατοχή δύο αντιαθλητικά να αποβάλλεται και να αντικαθίσταται ο παίχτης και παίχτης που χειροδική σε αντίπαλου να αποβάλλεται παντελώς από το τουρνουά και τέτοια