Live με την Αντιγόνη: Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 2017)
: Και έχουμε ακόμα πολύ να δούμε και ανακούζουμε, responsibility... ...όπότε μόλις τώρα ξεκινάει όλη αυτή η ιστορία, να γράφεται και μιλάμε για ιστορία. Πάμε όμως τώρα σε ένα κτίριο ιστορικό, ...το οποίο επισκέφτηκε η Νίκη Μπελαδάκη, ...το οποίο έχει να κερδίσει ένα μεγάλο στίχημα, ...παι στους οποίους στο εσωτερικό φιλοψενείται η ιστορία χιλιάδων ετών. Καλό απόγευμα. Καλό απόγευμα, όπως τα λες. Όπως είπε και ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος, ο κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, είναι ένα στίχημα για αυτούς, για μια νέα ψηφιακή εποχή που ξεκινάει με τη μετάβαση και την μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Είναι ένα στίχημα που πρέπει να κερδηθεί, αντιγώνει, γιατί δεν μιλάμε για κάτι απλό. Μπορεί στον έξω κόσμο, στους απλούς πολίτες, να φαντάζει κάτι πολύ εύκολο και πολύ απλό, να μεταφέρεις τόσα χιλιάδες τεκμήρια. Δεν είναι όμως καθόλου απλό και εμείς το ζήσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Αναστασία Ευθυμείου, η οποία είναι αυτή που μας ενημέρωσε και μας έβαλε βήμα-βήμα μέσα σε αυτή τη διαδικασία. Είναι πάρα πολλά που γίνονται για να φτάσει τελικά το κάθε τεκμήριο στον τελικό προορισμό του. Και να ευχαριστήσω την κ. Μπαρμπετάκη Πινελόπη, η οποία είναι υπεύθυνη στο Γραφείο Επικοινωνίας. Δεν μπορείς να καταλάβεις αυτή η γυναίκα, πόσο γενικός άνθρωπος είναι πέρα από επεγγελματίας και πόσο πολύ μας βοήθησε. Η Εθνική Βιβλιοθήκη λοιπόν της Ελλάδας ανοίγει τις πύλες της. Μιλάει για την σύγχρονη πραγματικότητά της. Μιλάει για πολύτιμα έγγραφα, τεκμήρια τα οποία μεταφέρονται πλέον σταδιακά μέσα από τη διαδικασία και τις ψηφιοποίησεις γιατί μόνο έτσι θα παραμείνουν αναλείωτα στον χρόνο. Πρέπει να σκέψω ότι εσύ έχεις ένα βιβλίο αυτή τη στιγμή το οποίο είναι πολλών ετών. Πρέπει να καθαριστεί, πρέπει να σαρωθεί, πρέπει να περαστεί ειδικό barcode, πρέπει να ψηφιοποιηθεί όπως είπες. Είναι μια απίστευτη διαδικασία που εννοείται ότι εμένα προσωπικά με κάνει και ένα πτυχιάδο, αλλά δεν είναι τόσο απλό και εννοείται ότι δουλεύουν πάρα πολλά άτομα μέσα σε αυτό. Είναι 80 άτομα, κάποια είναι και δεν είναι μόνιμο προσωπικό, πάντων έχουν μπει γι' αυτό το λόγο, αλλά θα υπάρξουν πολλά ακόμα που θα εκπαιδευτούν, γι' αυτό και μιλάμε για μια νέα εποχή. Ήσουν εκεί συνομίλησες μαζί τους, έχουμε εξαιρετικό υλικό τόσο συζητήσεων όσο και εικόνων. Εμβρισκόμενη στην Αθήνα η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας είναι ένα από τα σημεία και είναι και τα κτίρα τα οποία οφείλεται έστω και μία φορά να επισκεφτείτε. Αν όχι δεν σας κάνει διάθεση εσάς τους ίδιους κάνετε το για τα παιδιά, εκείνοι που θέλουν να μαθαίνουν την ιστορία αυτού του τόπου και μέσα από αυτές τις επισκέψεις τις μαθαίνουν πιστέψτε με καλύτερα. Πάμε να δούμε τι είδη είναι η Κυμπελαδάκη, με ποιους συνομίλησε και χαίρομαι πολύ για αυτό το βίντεο. Πάμε να το δούμε τώρα. Το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας ετοιμάζεται να μετακομίσει το νέο της σπίτι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δεν πρόκειται για μια απλή μεταφορά βιβλίων αλλά για τη μετάβαση του θεσμού στη νέα εποχή. Με αφορμή τη μετεκατάσταση προετοιμάζουμε και εμπλουτίζουμε τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης, αναδεικνύουμε τους εις αυρούς της, αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές υπηρεσίες και τα πληροφοριακά συστήματα, ενσωματώνουμε και εκπαιδεύουμε νέο προσωπικό. Δημιουργούμε ένα νέο δανειστικό τμήμα με εκπαιδευτικά προγράμματα για εφήβους, παιδιά και νέες ομάδες χριστών. Επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή ερευνητική κοινότητα. Διαμορφώνουμε ένα ζωντανό οικοσύστημα έρευνας, καινοτομίας και δημιουργίας. Για κάθε πολίτη που θέλει να μάθει να δημιουργήσει, να καινοτομήσει, να πειραματιστεί. Για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος το 2017 είναι ένα στίχημα που πρέπει να κερδιθεί. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Βιβλιοθήκης της Ελληνικής Βιβλιοθήκης Έχω μαζί μου την κυρία Αναστασία Ευθυμίου. Είναι η συντηρήτρια αρχαιακού και βιβλιακού υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος. Η ίδια θα μας εξηγήσει τι ακριβώς χρειάζεται για να μεταφερθεί όλο αυτό το βιβλιακό υλικό στο νέο κτίριο. Ποια είναι όλη αυτή η διαδικασία της μεταφοράς αυτού του υλικού? Γεια σας, είμαστε χαρούμενοι να σας έχουμε κοντά μας. Αυτή τη στιγμή η Εθνική Βιβλιοθήκη ετοιμάστηκε για τη μετεκατάσταση της το νέο της σπίτις στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Εμείς από το Τμήμα Συντήρησης αυτή τη στιγμή έχουμε τη διαδικασία της επικόλυσης κάποιων αιτικετών ραδιοσύμμανσης στα βιβλία έτσι ώστε αυτά να αποκτήσουν κάποια ηλεκτρονική ταυτότητα. Στον όροφο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή δουλεύουν δύο συνεργεία, το Τμήμα Συντήρησης και επίσης και το συνεργείο από τους εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ψηφοποιούν κάποιο υλικό και ταυτοποιούν τις πληροφορίες από τα βιβλία που υπάρχουν γενικά στα βιβλιοστάσια. Τελικά, ποιο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται, που απαιτείται για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει στην διάθεση τις έξι μήνες για να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα, το οποίο όμως τρέχει για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει στην διάθεση τις έξι μήνες για να ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα, το οποίο όμως τρέχει από τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, πολύ σύνθετη και φυσικά χρειάζεται αρκετός χρόνος. Και τι είδους τεκμήρια είναι όλα αυτά που θα μεταφερθούν εκεί? Υπάρχει η Γιανική Συλλογή, η οποία ρυθμίται γύρω στα 750.000 τεκμήρια, βιβλία, υπάρχει η Σπάνια Συλλογή που είναι γύρω στις 15.000 βιβλία, έχουμε τη Συλλογή των Χειρογράφων και επίσης έχουμε κάποια έργα τέχνη, χάρτες, χαρακτικά και επίσης υπάρχει και το ιστορικό αρχείο της βιβλιοθήκης. Ποια είναι ακριβώς η προετοιμασία, συντήρηση, δεν γνωρίζω ούτε εγώ ποιος είναι ο σωστός όρος, που πρέπει να ξέρει όντως και ο απλός πολίτης εκεί έξω και δεν την γνωρίζει για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία και η μεταφορά τόσων τεκμήρων. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια προληπτική συντήρηση, περισσότερο κάνουμε μια προετοιμασία των συλλογών για τη μεταφορά και για θέματα ασφάλειας με την επικόλυση της αιτικέτας ραδιοσύμμανσης. Το Τμήμα Συντήρησης από την πλευρά του αυτή τη στιγμή έχει να προετοιμάσει τη συλλογή για τη μεταφορά της στο νέο της σπίτι. Όπως είπα και προηγουμένως θα επικολληθούν κάποιες ταινίες ραδιοσύμμανσης στα βιβλία. Λόγω του ότι έχουμε κάποια βιβλία τα οποία είναι πάρα πολύ παλαιά, φέρουν χειροποίητα χαρτιά, μαρμαρόκολες, διακοσμητικά χαρτιά, έχουν περίτεχνες βιβλιοδεσίες, είναι δύσκολο να επικολληθεί η αιτικέτα της ραδιοσύμμανσης άμεσα πάνω στο υλικό. Για τον λόγο αυτό κάνουμε κάποια προετοιμασία, επιλογή πρώτα των βιβλίων τα οποία θα πρέπει να περαστεί αυτή η διαφανής πολυεστερική ταινία πάνω στην οποία επικολλάται τελικά η ταινία, η αιτικέτα της ραδιοσύμμανσης. Για την τελική μορφή και παράλληλα επειδή τρέχουμε το υλικό ένα προς ένα τα βιβλία, γίνεται και μια καταγραφή του υλικού όσον αφορά τις φθορές που μπορεί να φέρουν αυτά και κατόπιν επιλογής επίσης κάποια από αυτά θα μπουν μέσα σε αυτοκλειστές σακούλες και ίσως και τελειχτούν με κάποιες βαμβακέρες ταινίες. Όλα αυτά έχουν να κάνουμε την ασφάλιμη μεταφορά και την προετοιμασία των συλλογών για τη μεντεκατάσταση πλέον. Εδώ έχουμε ένα βιβλίο που έχει χειροποίητεα χαρτιά, στα οποία δεν μπορεί να επικολληθεί η αιτικέτα ραδιοσύμμανσης άμεσα πάνω στο ίδιο το υλικό, οπότε περνάμε μία διαφανή μεμβράνη που είναι αυτή, είναι πολύ αστερική μεμβράνη. Περνάμε γύρω γύρω από το τελικό εξόφυλλο του βιβλίου με ένα περίσσιο κομμάτι και στο τελικά ο αποτέλεσμα η αιτικέτα ραδιοσύμμανσης επικολλάται σε αυτό το σημείο και θωρακίζεται κάπως ασφαλίζεται το έξτρα κομμάτι της διαφανής αυτής της ταινίας η οποία σκεπάζει ουσιαστικά την αιτικέτα και δεν έρχεται έτσι σε άμεση επαφή με το αντικείμενο. Έτσι γίνεται η επιλογή σε όλα τα ράβια, σε όλα τα βιβλιοστάσια, ένα προς ένα των βιβλίων και παράλληλα έτσι μπορούμε να κοιτάξουμε και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα βιβλία. Εάν υπάρχουν κάποιες μηχανικές φθορές θα συγκρατηθούν με κάποιες ταινίες μπαμπακερές, αν υπάρχουν απασπόμενα μέλη μπορεί να τα βάλουμε μέσα σε αυτοκλειστές σακούλες και έτσι να αρχιστατέψουμε όλα τα στοιχεία του βιβλίου και επίσης μπορούμε να συναντήσουμε, ενδέχεται που έχουμε συναντήσει κιόλας σε διάφορα βιβλία που έχουν προσβληθεί από μήκητες τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν και να απομονωθούν για να μην κινδυνέψει και η υπόλοιπη συλλογή. Έτσι λοιπόν διατρέχουμε όλες τις συλλογές, ένα προς ένα τα βιβλία και μπορούμε να κάνουμε και μια εκτίμηση της κατάστασης, η οποία θα μας βοηθήσει φυσικά και στο πως θα φυλαχτούν και θα μεταφερθούν στον καινούργιο τους χώρο όλα αυτά τα βιβλία. Και είναι πραγματικά τόσο χρονοβόρο ένα ένα αυτά τα βιβλία να γίνει αυτή η διαδικασία σωστά και να μην υπάρξει η παραμικρή φθόρα με τη μεταφορά. Σαφώς, σαφώς. Εδώ είμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των συλλογών. Γίνεται η σάρωση των εξωφύλων των βιβλίων. Έχει, όπως βλέπετε, έχει περαστεί η διετικέτρα δυο σήμασεις. Έχει γίνει η επεξεργασία και η ταυτοποίηση των συλλογών. Και η σάρωση αυτή θα ακολουθεί την επίπεδο της συλλογής των συλλογών. Έχει γίνει η επεξεργασία και η ταυτοποίηση των συλλογών και η σάρωση αυτή θα ακολουθεί την βιβλογραφική εγγραφή του κάθε τεχνιρίου στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Συννηκής Βιβλιοθήκης. Αυτή είναι μια περίπτωση έφτρασης του βιβλίου, το οποίο έχει το προθετητή μέσα σε αυτό κλειστή σακούλα. Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι για να μην χάσουμε κάποια πληροφορία ή κάποιο στοιχείο του τεκμηρίου κατά τη μεταφορά και την επεξεργασία του. Επίσης, εδώ έχουμε την εφαρμογή του βιβλίου. Επίσης, εδώ είναι μια περίπτωση βιβλίου, το οποίο έχει αποκομμένες πινακίδες, πινακίδα λέμε το εξώφυλλο συνήθως του βιβλίου, τα οποία έχουν συγκρατηθεί με τις βαμβακερές αυτές ταινίες και φυσικά και πάλι ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι για να μην χάσουμε κάποια στοιχεία του βιβλίου κατά την επεξεργασία αυτού ή κατά την μεταφορά του στις νέες εγκαταστάσεις. Εδώ παρακολουθούμε την επικόλυση των ετικετών ραδιοσύμμασης στα βιβλία. Συνήθως επικολώνται στα τελευταία εξώφυλλα του βιβλίου και φυσικά αυτό προϋποθέτει να μην υπάρχει κάποια πληροφορία η οποία να αποκρύπτεται με την επικόλυση της ταινίας αυτής. Και επίσης οι εξωτερικοί μας συνεργάτες οι οποίοι κάνουν αυτές τις εργασίες διατρέχουν επίσης τα βιβλία ένα και προς ένα και όταν συναντήσουν κάποιο βιβλίο το οποίο έχει τις διαφανείς μεμβράνες, τις προστατευτικές διαφανείς μεμβράνες επικολώνται την αιτικέτα ρεδουσία μας στο εσωτερικό κλίμα αυτής. Εδώ παρακολουθούμε τη διαδικασία ταυτοποίησης των πληροφοριών του εκάστοτε τεκνιρίου η ελεκτρονική κεντρική βάση δεδομένων της Εθνικής Δημοκρατίας της Ελλάδας. Εδώ παρακολουθούμε το στάδιο επεξεργασίας των τεκνιρίων ακολουθεί το στάδιο ταυτοποίησης. Εδώ παραγίνονται τυχόν διορθώσεις και δημοκρατίας. Εδώ παρακολουθούμε το στάδιο επεξεργασίας των πληροφοριών του εκάστοτε τεκνιρίου η ελεκτρονική βάση δεδομένων της Εθνικής Δημοκρατίας της Ελλάδας. Εδώ παρακολουθούμε το στάδιο επεξεργασίας των τεκνιρίων ακολουθεί το στάδιο ταυτοποίησης. Εδώ παρακολουθούμε το στάδιο επεξεργασίας των τεκνιρίων ακολουθεί το στάδιο διορθώσεις στην πληροφορία του τεκνιρίου γιατί θέλει και η βιβλιογραφική, το εγγραφή, το τεχνίδιο. Η μετακατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος δεν είναι μόνο μια απλή μετακόμιση βιβλίων. Είναι ορόσιμο για την Εθνική Βιβλιοθήκη και σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα ψηφιακή εποχή. Μια ψηφιακή εποχή της κενοτομίας και της εξωστρέφειας. Με τη δωρά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την έκτακτη κρατική επιχωρήγηση, η Εθνική Βιβλιοθήκη υλοποιεί 40 έργα σε 5 άξων. Επιξεργασία και ανάπτυξη συλλογών, αναβάθμιση ψηφιακών υπηρεσιών, σχεδιασμός νεοδανεστικού τμήματος, ανάπτυξη κοινού και εκπαίδευση προσωπικού. Η απορία του κοινού είναι, όμως, τελικά τι θα γίνει με αυτό το κτίριο. Με το Βαλιανιο κτίριο, το ιστορικό αυτό το κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, πόσο επιβλητικό, που όλοι έχουν συνηθίσει το που συνδέσει, ξεκάθαρα με την Βιβλιοθήκη. Να καθίσυχασουμε κάπως το κοινό μας και να το ενημερώσουμε ότι το αναγνωστήριο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Πρώτα όμως θα προηγηθούμε κάποια συνεργασία, συτήρησης και αποκατάστασης του κτίριου. Κατά την ολοκλήρωση της μετρικατάστασης, πλέον, στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Μιάρχος, στο αναγνωστήριο θα φιλοξενούνται κάποιες συλλογές παγκόσμιας λογατεχνίας. Επίσης θα υπάρχουν κάποια δύο αναφοράς, όπως εγκληλοπαίδια συλλεξικά και βιβλιοειστορίας. Σε κάποιες άλλες έτοσες του κτίριου θα φιλοξενούνται περιοντικές αλλά και μόνιμες εκπέσεις και φυσικά το αναγνωστήριο θα είναι ανοιχτό για μελετητές, φοιτητές, αν κάποιος θα ήθελε να φτάνει κάποια ανάγνωση ή να διαβάσει κάτι. Αυτό που δεν γνωρίζει το κοινό είναι ότι το κτίριο αυτό τελικά θα παραμείνει εγώ. Θα παραμείνει, θα συνεχίσει να είναι ζωντανός οργανισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος και θα είναι κέντρο αναχωράς επίσης των δράσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο κέντρο της Αθήνας και θα είναι κέντρο επίσης των δραστηριών της Εθνικής Βιβλίας.