Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών - ΕΜΠ (Unique Minds GR, 2017)
: Μηχανολόγος μηχανικός, γενικά, πρόκειται για τον μηχανικό που θα πάρει βασικές επιστήμες, μαθηματικά, φυσική, προγραμματισμών και επιστήμηση εικών και θα τις χρησιμοποιήσει προκειμένου να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και κυρίως να περιτιώσει οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο και περιέχει μηχανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που δραστηριοποιείται σε πάρα πολλούς τομείς, ενδεικτικά σας έχω εδώ κάποιους από αυτούς, ρομποτική, ιατρική, μετακίνηση, διήγηση, ψυχαγωγία και πάρα πολλά άλλα, θα τα δούμε λίγο αναλυτικότερα παρακάτω. Πώς θα πείτε συσχολή, η βάση κοιμέται περίπου από 18.000 μέχρι 19.000 μούρια. Εδώ σε δούμε και ένα διάγραμμα από τον Βουσιμάκ και από 10 μέχρι τον Καριθάμ, η μεγάλη καπλή που βλέπετε δεν αντιστοιχεί σε κάποια βάση, είναι 18.213. Είναι αντισηψιόγραφος όλοι εθνικά. Ισακτέει από 110 μέχρι 106 ταφιδιτές κάθε είδεμο. Και όταν λέω 106 ταφιδιτές εννοώ 10 κορίτσια και 150 γόνια. Δυστυχώς, ευτυχώς είναι αντροκρατούμενη η σχολή, αλλά τέτοια είναι η φύση της όπως βλέπουμε. Και ο πολύ ωραίος Ελτήρια μπήκατε στη σχολή. Πάμε να δούμε ποια είναι τα μαθήματα που θα αρχιστείτε να αντιμετωπίσετε. Όπως και στη κάθε σχολική παιδερνή, τα πρώτα 4 εξάμενα αφορούν τις φασικές γνώσεις που πρέπει να έχετε στις ιδιωτικές επιστημίες, πάνω στις οποίες θα πατήσετε για να πάρει την εξήγηση σας ως μηχανολόγη μηχανική. Μαθηματικά, πολλά μαθηματικά, φυσική, προγραμματισμό και επίσης το αγγλικό. Και τώρα θα μου πείτε ότι πριν σας είπα τόσους πολλούς τομίους που μπορεί να εργαστεί ένας μηχανολόγος, που δεν σχετίζονται και μεταξύ τους. Πώς γίνεται εγώ να σπουδάζω ένα πράγμα και να μπορώ να το κάνω όλο. Δεν γίνεται προφανώς. Γι' αυτό και μετά το τρίτο έτος θα εκλειθείτε να εκλέξετε κατεύθυνση, δηλαδή θα εκλειθείτε και τις γνώσεις και την εργασία σας και μετά. Πρώτη κατεύθυνση, ενεργιακός μηχανολόγος. Πρόκειται για τον μηχανολόγο εκείνος, εκείνο τον οποίος θα εκλειθεί να φτιάξει ένα μηχανισμό, προκειμένου να πάρει με βαϊσό τρόπο την ενέργεια και μέσω του μηχανισμού να δώσει με βαϊσό τρόπο την ενέργεια. Ειδικότερα, οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και αξιοποίησή τους είναι το προβλημά του. Δεύτερη κατεύθυνση, μηχανολόγος παραγωγής. Ασχολείται με μάνατσμεν, διοίκηση, εργατικό-προσωπικό, εργονομία και οτιδήποτε έχει να κάνει με διοίκηση ειδικότερα. Τώρα θα μου πείτε, εγώ για ποιον λόγο να διαβάσω τόσο πολύ, να πω μηχανολόγος, να περάσω όλο αυτό το δηλογείο και να πάω να σπουδάσω διοίκηση ή να πηγαίνω σε μια σχολή διοίκησης. Η απάντηση είναι απλή. Έχει διαπιστωθεί γενικά ότι στη διοίκηση μιας επιχειρησιακής μονάδας, τη διοίκηση μιας επιχειρησιακής μονάδας, την λοποιεί πιο αποτελεσματικά κάποιος ο οποίος είναι σχετικός με τα δική μου. Παράδειγμα, το σχολείο σας θα το διοικήσει πολύ καλύτερα από κάποιος ο οποίος είναι καθηγητής ο ίδιος, παρά κάποιος που έχει έρθει μόνο για να εκτελεί σχετικά μαθήματα. Ο καθηγητής έχει πει στην τάξη, ξέρει τους μαθητές και ξέρει τις ανάγκες του μαθήματος. Ομοίως και για τη μηχανολογία. Τρίτο και πολύ ενδιαφέρουσα κατεύθυνση είναι ο κατασκευαστής μηχανολογικός. Περίεχει οτιδήποτε σχετίζεται με ρογκοτική, με βιοιατρική. Για παράδειγμα, να κατασκευάσεις ένα ρογκοτικό χέρι και να το δώσεις στην ιατρική. Η θεριπή είναι ναυματοδότη. Καθώς και με την κατασκευή της μηχανής, αυτής κατεύθυνσης. Το κινητήρα μας. Τέταρτη και τελευταία κατηγορία, μηχανολόγος 1.1 Περαφορικά Μέσοδο. Ο αντίστος Άιλενο Φιγόσπουλιαν. Σχετίζεται με οτιδήποτε ύπτα. Την κατασκευή του, τον σχεδιασμό του, τον προγραμματισμό του, τα πάντα. Τέλος, όπως και στις άλλες σχόλες, η διπλαματική σας άσκησε συνεργασία με κάποιον καθηγητή και η πρακτική. Η πρώτη παρανόηση που γίνεται με τους μηχανολόγους, την είχα κι εγώ, είναι οτι όταν τα βγείτε, θα είστε ο τύπος με τη φόρμα, τη φανέλα και τα γράσσα, θα ζεάνε μπίτσο και θα είστε κάτω με ένα μάξι και θα επισκευάσετε. Για αυτό δεν υπάρχει. Αυτό αφορά τα παιδιά πρινιών και τελείων που σπουδές είναι πολύ πιο πρακτικές. Εμείς είμαστε πολύ χαρτί και πολύ πολογισμένοι. Ενδεικτικά σχεδόν κάποιες από τις εταιρίες που περιέχουν πολύ μεγάλο άρθμο εργαζομένων που είναι μηχανολόγοι. NASA, Google, Apple, Blizzard. Να υπηρεάει η ηλεκτρονική ψυχαγωγία, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός τους μπορείς σίγουρα να περάσει τα χέρια ενός μηχανολόγου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή, για μένα μου και σε πάρα πολύ ενδιαφέρουσα δοκτόματα, είναι η γενικότερη ενασχόληση με τον διάστημα. Εννοείται ότι ένας μηχανολόγος μπορεί να δουλέψει, και είναι απαραίτητο αν πρέπει να δουλέψει, σε εταιρίες σχολούς όπως η NASA και η NASA. Καθώς η κατασκευή, ο σχεδιασμός, το προγραμματισμός και τα πάντα ενός δορφόρου πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν τα χέρια ενός μηχανολόγου. Ναι, ο Σιφέα, Google, NASA και ξέρω εγώ τι άλλο. Μήπως ήρθαν πολύ ουτοπικά, μήπως αφορούν το εξωτερικό. Όταν θα βγάλουμε το Μετσόβιλ, τι θα κάνουμε. Δεν θα μιλήσω εγώ, θα μιλήσουμε οι πορείες. Αν θέλω να πω, είναι βγία το Μετσόβιλ που τελειώσει. Και συγκεκριμένα διοχθήκτων. Ο πρώτος είναι ο κ. Κυριακόπουλος Κασταντίνους, ο οποίος περιστηριοποιείται στον τομέα της έργης τη λογοτική. Έχει πάρει υποτροφία από το ίδιο ΜΑΟΝΑΣΙ και το ίδιο ΜΑΚΟΡΟΣΑΚΙ, και έχει εργαστεί ο ίδιος στη ΝΑΣΙ. Ο δεύτερος είναι ο κ. Παπαδόπουλος, είναι υπεύθυνος για το τομέα της λογοτικής του Μετσοβίου και έχει κάνει μετατυχευή σκούδας του MIT και στο Μακίδι του Καμαδάνου. Όπως προείπαν και τα άλλα παιδιά, είναι πολύ σημαντικό σκητητές να αρχίστε να μπλέξετε λίγο με τον θηλωτισμό. Το ίσιο είναι το Φεγγάν Καλετσινίρι, την ΑΙΜΕΝ, η οποία πρόκειται για την ένωση των μηχανολόγων σε όλο τον κόσμο, που κάνει υφέσεις και δημερίδες και στην Ελλάδα και ποτέ να συμμετέχετε. Ο μία σπράτη, ΚΕΙΑΣΜΕΕ, που είναι το American Society of Mechanical Engineering, αντίστοιχα η ένωση των μηχανολόγων αλλά της Αμερικής. Λοιπόν, και όπως σας προείπαν, εμείς κάνουμε πολύ θεωρητικές σπουδές, πολλούς υπολογισμούς και πολλά μεθανατικά. Και ποια είναι η μεγαλύτερη χαρά ενός μηχανολογικού, από το να βλέπει τους υπολογισμούς που έχει κάνει στο χαρτί, να λαμβάνει φυσική υπόσταση. Αυτό θα έχετε την ευκαιρία να το βιώσετε μέσα σε ένα σπρότζεπ που δεν έχει καμιά σχέση με τις σπουδές σας. Ονομάζεται Formula Student. Είναι ένας εγγονισμός, όπου φοιτητές σε κάποιο ίδρυμα μηχανολόγων, σαν την Ελλάδα, κάνουν μια ομάδα και μεταξύ τους φτιάχνουν από μόντους από το μηδέν ένα αμάξι, ένα φορμουλάκι και στο τέλος του έτους το βάσουν σε εγγονισμούς ή τρέχουν. Αυτή είναι η εικόνα της δικής μας ομάδας, που ονομάζεται Prom Racing και συζόπτει μια φωτογραφία από το διαγωνισμό κάτω δεξιά. Το βρίσκω πάρα πολύ εγκαφέρον, για ανταξείς κάθε συσχολή είναι να σκεφτείτε με αυτό, γιατί όχι μόνο βλέπετε πώς κατοσκεφάζεται ένα αμάξι, αλλά είστε και οι ίδιοι μέλη της κατοσκευαστικής ομάδας. Έχετε συμβάλλει στο να φτιαχτεί αυτό το αμάξι. Τέλος, σας έχω τα άλλη από τα πιο σημαντικά πράγματα που σας είπα, της σχολής μας, της Prom, της ASME και της IMEC. Δεν θέλω να συγκροτώ σ' άλλο, προσπάθησα να με συγκροτώ. Μόνο θα σας πω, αν θέλετε να εγκρατήσετε κάποια από μένα σοφία. Είναι αυτή τη περίοδο να επικεντρωθείτε, έκτος από τα βαθμίματα σας, στο τι θέλετε εσείς προσωπικά. Να μην ακούσετε κανέναν, ούτε η διθέα σας που σας θέλει γιατρούς, ούτε κανέναν εσάς, γιατί εσείς είστε σ' αυτή που θα εργαστείτε στο τέλος, κανένας άλλος. Πρέπει να αφηθείτε λίγο εγωιστικά, εσάς λοιπόν. Ελπίζω σας θα βοηθήσατε και λίγο, ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.