Επιχειρηματικότητα και Οικονομική Ανάπτυξη - μέρος Α / διάλεξη - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
διάλεξη: Λοιπόν από ορισμούς της επιχειρηματικότητας έχουμε δώσει πάρα πολλούς μέσα βλέπουμε ότι καθώς εξελίσσεται οικονομία αναλάβαμε την εποχή έχουμε και διαφορετικό ορισμό και εδώ θέλω να πω κάτι που δεν το έχω κάνει εμφανές και θα σημειώσει επιχειρηματικότητα ένα παιδί είναι ένα πεδίο μελέτης διεπιστημονικό δεν αφορά μόνο τους οικονομολόγους αλλά όσο προχωράνε στο χρόνο έχουμε στις ανάμειξη στη μελέτη της επιχειρηματικότητας των ιστορικών και μπορώ να πω ότι ιστορική έχουν φερθεί περισσότερο από ότι οι οικονομολόγοι για το θέμα της ειδικότητες ιστορική κερδίστε μια Μηλιά κοντά και κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγο έχει και άτομα τα οποία ασχολούνται με MBA size τις συμπεριφορικές επιστήμονες και κάνουν δηλαδή βλέπουμε ότι είναι ένα πολύ γνώριμος χώρος όπου συναντιόνται διάφορες επιστημονικές προς εγγυήσεις και η νέα τάση στην επιστήμη είναι αναπτύσσονται και επιστημονικές προσεγγίσεις και από επιστημονικές προσεγγίσεις είναι πιο πολλές το σάπιο και πιο πολύ επιρροή έχει ο χώρος και ο Λάμπρος λοιπόν επιχειρηματικοτητα και οικονομική ανάπτυξη ένα μεγάλο ζητούμενο διορισμοί που έχουμε δώσει μέχρι στιγμής είναι ορισμένοι που έχουν δοθεί από άτομα που έχουν ασχοληθεί με τη δύση δηλαδή και εδώ κάτι πιο λέξεις συγγνώμη Λέξη καντινών και έως ανύπαρκτης σε και όφειλαν να και μάλιστα και οσίων Better και ο άρης ζουν και μάρκας δεν είναι οι οικονομολόγοι που έχουν ασχοληθεί μετετράπησαν εισχωρήσει καταρχάς τον δέκατο όγδοο αιώνα και το 19ο δεν έχει κλάδος της οικονομικής ανάπτυξης τίποτα απ' όλα αυτά όμως κάποιοι οικονομολόγοι έχουν ας ασχοληθεί ειδικότερα με το θέμα του πολλές η επιχειρηματικότητα συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη και υπηρεσίες συλλειτουργούντων οι επιχειρηματίες στις αναπτυσσόμενες χώρες θάνο κρατήστε προσεκτικά σημειώσεις σήμερα θα αναφερθώ στο κείμενο του Mall και του λέει το οποίο θα αναστηθεί σταδιακά έγινε δεν είναι εύκολα κείμενα των δομών δεν έχετε διαβάσει το θέλει θα σας σκοπιές και όπως είπα είναι πολύ σημαντικό για το μάθημα δέχτηκαν μείωση κατά 21 μπορεί να έφθασαν υψηλό επίπεδο κατά κεφαλή εισοδήματος πριν την κρίση σε όμως ελληνική οικονομία έχει τις ιδιομορφίες και ακόμα και τότε είχε τις ιδιομορφίες μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας γιατί το λέω αυτό γιατί κατατάσσω στην Ελλάδα που έχει ξύλο κατά κεφαλή εισόδημα σε αναπτυσσόμενη οικονομία και όχι η άνευ στις 30 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο κάποια στιγμή ήταν πολύ κοντά και στο 20 money 22η 24η 25η ΠΑΣΟΚ καθεαυτό αλλά και το προηγούμενο δίωρο μιλά για την οικονομική ιστορία της ελλάδας και τους έλληνες καταξιωθούν μάνος ΠΑΣ κατόρθωσε λοιπόν τον Μασούντ γιώργος στο προηγούμενο μάθημα πέρα από περιέργεια σε μια κατάσταση μιας οικονομίας το 1820 για ένα θέμα για άλλους ΠΑΣ κατόρθωσε αλλά το 1830 μέχρι τις 1800 τις ουσιώδεις έχουν στόχο κατάφερε και χωρίς να γίνει ώριμη καπιταλιστική οικονομία αυτό είναι το ενδιαφέρον η Ελλάδα πέρασε από τον εμπορικό καπιταλισμό το χρηματοοικονομικό καπιταλισμό και επίσης έχει ανεπτυγμένο έχει αναπτύξει το κάτι που σε έξι φαίνεται να λοιπόν κάνουν συμφωνία τώρα μη με διακόπτετε όταν μιλάτε να διακόπτεται ταξίδι ξέρω έχει φοβερό καιρών καλά πράματα σχολείων στη δυτικό καλά τα εξής υψηλή επιχειρηματικότητα σου δίνει τη δυνατότητα είχε πολύ ελεύθερο χρόνο αποδίδεται το προηγούμενο ομιλητή όποιες τι είπε θυμάται κανείς γιώργο θυμάται κανείς άλλες που προηγουμένως μη της δε θέλει να αναπτύξει τη επιχείρηση πέραν ένα σημείου για να έχει ελεύθερο χρόνο λοιπόν ξαναγυρίζουν επιχειρηματικότητα και Ελλάδα η Ελλάδα που ανέπτυξε πέραν του εμπορικού καπιταλισμού και του τραπεζικού και τον καπιταλισμό τον κρατικό το κράτος έγινε πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας και έδωσε άλλο ένα χαρακτηριστικό του ελληνικού καπιταλισμού είναι οικογενειακός καπιταλισμός αυτό που δεν χαρακτηρίζει την είναι βιομηχανικός καπιταλισμός ποιες χώρες έχουν υψηλό επίπεδο ζωής υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα χωρίς να έχουν αναπτύξει εθνικό καπιταλισμό μήπως μπορείτε να μου πείτε ένα περίπτωση κάποιες φορές κατηγορίες χόρευαν χώρας που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες μυηθεί υπερπαραγωγή παράγουν υψηλότερες εισόδημα βέβαια τώρα με κάποιες περαιτέρω παραγωγικές χώρες κάνουν ειδική προσπάθεια για να επιβιώσει είχαν στον να γίνουνε βιομηχανικές χώρες αυτό σημαίνει πως είναι και πιο μηχανών από απαιτεί καπιταλιστικές απαραιτήτως επανέλαβε όμως είναι μια χώρα που ούτε είχε πάρα πολλούς φόρος ούτε έχει αναπτύξει το βιομηχανικό καπιταλισμό όμως έγινε και η κλήρωση δώρων τα ερώτημα γιατί και πώς και τελικά το ερώτημα αν είχε αναδείξει το βιομηχανικό καπιταλισμό μήπως θα ήταν πιο δυνατή οικονομία από ότι είναι σήμερα ερώτημα λοιπόν άρα έχει ενδιαφέρον να δούμε ξανά τους μισθούς οικονομία για τη χώρα μας δεν έγινε ποτέ ώριμη βιομηχανική χώρα και ξεκίνησε η αποβιομηχάνιση πριν ολοκληρωθεί η βιομηχανική επανάσταση και βιομηχανικής επανάστασης πάρα πολύ σύντομα πόσες εικοσαετή νομίζετε ότι κράτησε τη νίκη και επανάστασης ναι περίπου ΕΣΠΑ οικονομική ιστορία της ελλάδας και διάρθρωση πολλών λιπαρά η Alpha σημειώνει έτσι το 64 μέχρι το 74 άλυτο βάζουν το 52 εκ των τεσσάρων τέσσερις και μετά αρχίζει η δυσκολία λοιπόν αν σκεφθούμε ότι η αγγλική βιομηχανική επανάσταση ποια δεκαετίες ολόκληρες 50 60 10 ουσιών πέντε έξι δεκαετίες εμείς δήμας που θα ανακύψει κίνα H συμμετοχή ξεκινάει 10 χρόνια μετά αρχίζει σχεδόν αποβιομηχάνιση καλή γνώμη τέλη δεκαετίας του Αμύντα άλλα πέντε χρόνια δύσκολα λόγω πετρελαϊκής κρίσης και να δουν ταινία αρχίζει εμφανώς η αποβιομηχάνιση άρα έχει ιδιαίτερη σημασία το θέμα της π.χ. ομαδικότητας και της μελέτης σε τι είδους καπιταλισμό δουλεύει είναι επιχείρημα ξεκινούσε περιβα ξέρετε τα προγράμματα των MB S και όλα αυτά φαίνεται εξαιρετικά χρήσιμη τεχνικές και να στήσει μια επιχείρηση είναι και προχωρήστε ένα τεχνικές γνώσεις αλλά μακροχρόνια στη μακρά διάρκεια ένα επιχειρηματίας για να πετύχει μάνος πρέπει να νιώθει την εποχή του ξέρει που πάρα πολλοί Τούρκοι πρέπει να έχει μια μεγάλη εικόνα των πραγμάτων είτε άλλος ένα τεχνίτης και μπορεί π.χ. για να κάνει μια περιουσία εξίσου τυχαία έλλειψη ευρύτερων γνώσεων να φας έχει σημασία να ξέρουμε το ευρύ περιβάλλον είναι και να αναγνωρίζουμε τις καμπές αδύνατον κάτι αλλάζει και να μπορούμε να δρούμε κάτω από συνθήκες τρομερών αλλαγών και ποιες παρατάχθηκαν αναφερθώ στο μέλι έντονο είναι καθηγητής στο μαγειρείο σας έχω ξαναμιλήσει γι' αυτόν σας έχω πει για την έννοια παραγωγικής μηχανολογικής καταστροφική ειδικότητες αλλά θέλω εδώ και τώρα να σταθούν πιο κοντά αυτός είναι καθηγητής ομότιμος στα στενά Αιγαίο από ιδανικά που χαρίζουν και αναρωτιέμαι τώρα πώς γίνεται η πιο διάσημη ορισμένης π.χ. με ειδικότητες πριν σήμερα μιλάμε για αρχές του 2014 αλλά και όπως η να δεθεί από οικονομολόγος που ζει στη νέα υόρκη γιατί μπορεί να μπείτε είτε έχει ενδιαφέρον κολλάει διορισμοί προέρχονται από οικονομολόγους με εξαίρεση τους συμπαίκτες οι οποίοι ήταν στην Ευρώπη Σουμπέτερ ξεκίνησα ευρώ και έκανε κέντρο ευρωπαίος και μετά πήγε στην αμερική αλλά αυτοί εδώ μπορούμε ολόκληρες είναι γέννημα-θρέμμα της αμερικής άρα γιατί στη νέα υόρκη 9 για ένα κέντρο πολιτισμού ένα κέντρο πανεπιστημίων και άλλων είναι η καρδιά της καπιταλιστικής οικονομίας φυτικά 8 12 πέρα επιστροφής στο χρηματοοικονομικό καπιταλισμό αλλά δεν είναι περίεργο που εκεί έχουμε αυτός ορισμός τώρα αυτό που λέω δεν θα το χάσει και αυτή 16 που ήρθε στο μυαλό μου καθώς σας μιλάω και πάντα να δίνεται έμφαση στη γεωγραφία που βγαίνει ένα βιβλίο που βγαίνει μια θεωρία και είναι το ευρύτερο περιβάλλον και ΗΠΑ κλπ λοιπόν δεν τυχαίο ότι είναι ικανός και ελληνιστί νέα υόρκη και στη νέα υόρκη ξέρετε βράζουν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις παράγοντες και εννοούμε όλο πώς θα σας το παρακάτω τα βάζει με τις πολυεθνικές π.χ. και μιλάει για σπατάλη πόρων και για σπατάλη παραγωγικότητας και τους κάνει κριτική δεν κάνει κριτική μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες άρα το φως όπως του εμείς αναπτυσσόμενες χώρες και έστω και δημιουργεί αύξηση της του ΑΕΠ και οικονομική ανάπτυξη λοιπόν θα δούμε τον κόσμο και στη συνέχεια θα δούμε τον ναθαναήλ έχει και αυτός στα καλάμια είναι εύρεση είναι Κινέζος ο οποίος μίλησε για το ρόλο των επιχειρηματίας άξονες χώρες σήμερα ΗΠΑ που πρώτας κοιτάει τη μακρά διάρκεια μου πάει πίσω στην αρχαιότητα βαίνουν ξεκι με τον μεσαίωνα όπως η το σύνηθες με την εποχή μας κάνει μου πάει πάρα πολύ πίσω κανέναν μιλάει την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία θα μπορούσε να μιλήσει και για την αρχαία Αθήνα προφανώς δεν υπήρχαν τα κατάλληλα κείμενα ήταν σπάνια αν για λόγους οικονομίας χώρου δεν είπε και κεντρική ιδέα του PSI για μια οικονομία αυτό που έχει σημασία για τις οικονομίες αναπτυσσόμενες και μη αυτό που έχει σημασία είναι όχι τόσο πολύ η ποσότητα της επί σημαντικότητας αλλά η διανομή της κλέβει θα εξηγήσουμε την ίδια νομιμη κοιτάξουμε πεδίο για κατανομή της όπως είπαμε και μετράνε την ποσότητα της χημικών χθες μέσα από τις ιδρύσεις εταιρειών αυτό όπως πάντα άρα αυτό που μας λέει όμως και στο άρθρο του αυτό τοπίο Διαβάστε κυρίως κανέναν διάλογο με με την οικονομική πολιτική θειώδη στην αμερική η κορυφαίοι οικονομολόγοι που ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα με την οικονομική ανάπτυξη C είναι άτομα τα οποία συνδέονται με το κράτος δηλαδή είναι σύμβουλοι του κράτους ενώ στην Ελλάδα που δεν υπάρχει αυτή πολύ στενή διασύνδεση μεταξύ παλαιστινίων έρευνας και κράτος λοιπόν το επιχείρημά του είναι ότι η διανομή δηλαδή μεταξύ παραγωγικών δραστηριοτήτων και παραγωγικές δραστηριότητες ουσιαστικά ενώ επτά από νέος παρά το καινοτομία και έχουν κάτι κοινό με το κόκκινο κρασί μπορεί να πάρει πέντε εξαφανίσεις και λέει σε μια χώρα έχει σημασία 29 κατανομή μεταξύ της παραγωγικής δηλαδή των καινοτομιών που προσθέτουν στο και είναι μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη και των μη παραγωγικών δραστηριοτήτων όπου η ουσιαστικά βάζει τον Γκράμσι κι ξέρω ένα κομμάτι του οργανωμένου εγκλήματος όχι όλο το οργανωμένο έγκλημα ένα κομμάτι πιο πολύ δεν είναι ότι υπάρχουν επιχειρηματικές δράσεις μεταφέρουν καθόλου πόρους από κάποια κομμάτια της κοινωνίας σε άλλους δηλαδή αναδιανέμει μου δεν δημιουργούν κάτι καινούργιο ένα κόμμα του οργανωμένου εγκλήματος είναι αυτός που μας όταν πηγαίνει τακτικά ασφάλιστρα και φυλαχτά από τα μαγαζιά στην από αυτό μπορεί να είναι εκεί και υπάρχει και η καταστροφική επιχειρηματικών ειδικά η οποία μειώνει το και η οποία κυρίως καταστροφική επιχειρηματικότητα είναι οι πόλεμοι αυτοί η επιχειρηματικότητα είπε καταστρέφει το περιβάλλον δημιούργησε συνθήκες πάρα πολύ κακές για την οικονομία αλλά κυρίως ενώ η τους πολέμους της σύρραξης στη στυλίστρια οπότε για μένα δεν πολύ σαφές πια η χωριστή γραμμή μεταξύ της μη παραγωγικής και χθες θα ασχοληθούμε με την καταστροφική π.χ. ειδικότητα θα ασχοληθούμε με την παραγωγική και τιμή παραγωγική και πλοία για να μην βαρεθείτε σας λέω ότι έλα να έχει ακόμη και σε μέγα και θα συνεχίζει να έχει να γίνουν μεταρρυθμίσεις μεγάλο κομμάτι μη παραγωγικής επιχειρηματικών άρα το θέμα είναι πώς θα στρέψουμε την επιχειρηματική δράση προς παραγωγικές πειστήριο παρά να μιλάει με τους οικονομικούς πολιτικούς και τι τους τους λέει το εξής κορίτσι θέλετε να κάνετε οικονομική πολιτική αν θέλετε να κάνετε οικονομική πολιτική και φέρεται να έχει άμεσες άμεσο αντίκτυπο πάνω στο ποίημα ειδικός μην ασχολείστε τόσο πολύ με το να δίνετε δάνεια στις σημάδι με τον Hakkinen που κανείς την εποχή που γράφει δεν νομίζει ότι υπήρχαν τα μην ασχολείστε με την παιδεία Ηλιάνα κι η τάση για επιχειρηματικότητα ξεκινά στο νηπιαγωγείο φυλάττει μην ασχοληθείτε μετά δημιουργήστε μια επί μια ένα κλίμα στο νηπιαγωγείο πουλιού να επιβραβεύεται η ατομικότητα η προσπάθεια άραγε ατομικής συνεργασία η πρωτότυπη ατομική σκέψη γιατί αυτό έγινε παράδοση θέλει μια γενιά θέλει 18 με 25 χρόνια οπότε προσπαθήστε να ασχοληθείτε με το θέμα της κουλτούρας αλλάξουν οι άνθρωποι είναι πιστεύουμε ότι οι επιχειρηματίες είναι δαίμονες και δεν μιλήστε μας άρα αυτό που πρέπει να κάνετε να μην ασχοληθείτε να επηρεάζεται γενικώς και αορίστως τις και επιχειρηματικότητα είναι δημιουργήστε ένα θεσμικό πλαίσιο που να επιβραβεύει την παραγωγική επιχειρηματικότητα αυτό κίνητρα τέτοιου τύπου μπορεί να έχουν άμεση απόδοση δεν πάρα πολλά στοιχεία η αρχαία ρώμη εκείνα του μεσαίωνα και την αναγέννηση να στηρίξει την υπόθεση επίσης πηγαίνει και στο στυλ μηχανικοί επανάσταση κτλ τον εδώ απλώς σας δείχνω πιο συνετοί κοινός τόπος ένα μεγάλο μέρος του του γιάτρεψε ασχολείται με την ιδέα της προσφοράς πιο ειδικότητες όπως επιχειρηματικότητα όταν αυξάνει αυξάνει οικονομική ανάπτυξη και πως όταν έχουμε οικονομική παρακμή το πρώτο πράμα που κοιτάμε είναι μήπως μειώθηκε προσφορά της επιχειρηματικότητας υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ευθείες που ασχολείται με την επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της σχετικής παρακμής της βρετανικής οικονομίας τότε καλή 19ο αν θυμάστε που σας υποτίμηση 17 βιομηχανική επανάσταση λιτανεία χαρά χάνει την ηγεμονική της θέση συνεχίζει να αναπτύσσεται να έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά η θέση της ως παγκόσμια μικραίνει γιατί ανεβαίνει της γερμανίας της αμερικής αυτό που πάντα έχει σημασία όχι τι κάνουμε εμείς τι κάνουν και για λοιπόν όλο αυτό ουσιαστικά κι όλο αυτό το το κίνημα εξηγήσεις της παρακμής μέσω της μείωσης του όχι ειδικότητες στηρίζει στο ότι λόγου χάρη αντί χάσανε την επιθυμία τους να χάνουν χρήματα τροφής το πνεύμα της επιχειρηματικότητας οι χώροι των πλουσίων επιχειρηματιών της μηχανικής υπάρχει εμφανέστατη σε ανάστασης των κάπνιζε πέντε ισχύς που κάνει ήρωες των μέσων του δέκατου ένατου αιώνα πληγώνει αυτόν άρχισα σιγά σαν σκόνη με τη μην το πότισμα πολιτικοί έχασαν Σπυρίδωνα επιχειρηματικότητα πάντα άλλοι επιχειρηματίες ιστορικά αλλά ακόμη και σήμερα όταν αποκτήσει πολλά χρήματα περνάει και ένα δεύτερο στρατούς να γίνει ξύλο και γαιοκτήμονες προς τι η προστάτης των τεχνών έχει ένα θέμα και αυτό πάει πολύ βαθιά στην ρίζα του πόρτες όπου επιχειρηματική δράση θεωρείται μια προέκταση της χειρωνακτικής δράσης και δεν υπήρχε μεγάλος σεβασμός στον επιχειρηματία συν το ότι επιχειρηματίες ζητάνε να μην έχουμε ανάγκη στα μέσα είτε επιχειρηματίες είτε αυτός όποιος έφερνε εμπόρευμα όταν υπήρχε στο διά να χρεώνει ότι ήθελε ήταν αυτός ο σεφ πολυτελή αγαθά στους ευγενείς τους αριστοκράτες και λαός πεινούσε από κατω ήτανε και τοκογλυφίας μπορώ τοκογλύφους σε εποχές που οι άνθρωποι δεν είχαν στο Χότον όχι για κανένα πρόσωπο που καλύτερα να μην το είχαμε ανάγκη πλατό για το Nissan λοιπόν αυτό η αποχή θέση μια πληγή είναι ένα πράγμα το οποίο έχει γραφτεί μέσα στους λίπτον πάμε τώρα εδώ θα ήθελα να σταθούμε σε αυτό που ονομάζει το νόμιμων κανόνες του παιχνιδιού και έχει τρεις παρατηρήσεις πριν προχωρήσω στις τρεις παρατηρήσεις γύρω το θεώρημα του μου κάνει τραπέζι συμβάν θα ζήσουν του που σε συμφέρει και παρεπιπτόντως αν σας πω ότι πρώτη φορά σας παρουσιάζω επιστημονικό άρθρο και νομίζω ότι σε έξι να γίνει αυτό με πει κάποιος υπάρχει αυτό το άρθρο στη διεθνή βιβλιογραφία στόχοι περιοδικό σας παρουσιάζω τα επιχειρήματα της γης του έξω να γίνει όχι λοιπόν εμπειρία προχωρήστε για μεταπτυχιακές σπουδές και ανήλθαν σε άλλη χώρα ως π.χ. εκεί θα πρέπει να διαβάζει τα άστρα στην Πνύκα νόμιζε αυτό είναι και μια καλή άσκηση για εσάς για να αρχίσουν να μπαίνει στη λογική πως τα ποσά στα πάθη μεταπτυχιακές σπουδές μπράβο συγχαρητήρια ευφάνταστα διαβάζουμε βιβλία θα μπουν τα βιβλία είναι λίγο μασημένη τροφή επάνω ξεκινάει μόνιμων πριν εκδώσει τους ορισμούς και νέοι θέλω να σας δώσω έναν ορισμό έτσι μια διατύπωση και να μια διατύπωση που κάνει χωρίς καν θέση είναι γνωστό το όνομα μπράβο έδεσμα ξεις της ιστορικό στο 20ο αιώνα εδώ βλέπουμε τον βωμό που κάθε άλλο παρά μαρξιστής είναι τον βάζει στο επίκεντρο τις αναλύσεις τους Θεωνάς σκέφτεστε ότι μαρξισμός αναλυτικό όραση εργαλείο για να καταλάβουμε τις κρίσεις του καπιταλισμού τις αντιφάσεις του καπιταλισμού είναι κορυφαίος μαρξ και μαρξισμός πώς να ξεπεραστεί ως εκεί που μαρξ απέτυχε είναι στο που θα έχει επανασυσταθεί και τέλος δεν είπε και πολλά πράγματα για το πώς θα λειτουργήσει έως τις μέρες μας στην πράξη είπαν ότι είμαστε εδώ κόμβο χωρίς τα ότι συνήθως οι άνθρωποι υποθέτουν κορίτσι μια οικονομία που βάζει που βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία το παλεύετε Enterprise θα το πρωί δυτικοί π.χ. με ειδικότητα νομίζω ότι η πιο κατάλληλη καταθέσεις σε αυτό το πλαίσιο σήμερα υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία πάμε έκαναν οικονομία που βασίζεται στην αρχική πρωτοβουλία και ας επιχειρεί ότι έχει ένα έμφυτη τάση προς την καινοτομία όμως αυτό δεν είναι σωστό έχει ένα έμφυτη τάση η οικονομία της αγοράς προς ένα πράγμα το κέρδος Ολάντ εταιρειών με βάση το χρηματικό κέρδος ΗΠΑ κοινοί κανόνες οι κεντρικές υποθέσεις του πάνω ότι οι κανόνες του παιχνιδιού και όχι συνολική προσφορά της επιχειρηματικότητας αλλάζουν πολύ σημαντικά από εποχή σε εποχή χρησιμότητα της ιστορίας τόσα κάνω έχω φτάσει στο πρώτο ζήσουν Man του 1000 σας κάνει εισαγωγή λοιπόν άρα το σημαντικό όπου λέει εδώ ότι αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού διότι δυστυχώς οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην και αυτοί είναι οι κρισιμότερες της ιστορίας είναι μια χρησιμότητα πάρα πολύ σημαντική αυτό που μας λέει είναι ότι θέλει χρόνο κάποιο πάρα πολύ σημαντικό γεγονός εξωγενές για να αλλάξουν οι κανόνες χρήζει εδώ να βάλουμε ένα κουτάκι αυτά που γράφει δεν πάω γρήγορα παπαδάκη είναι οι κανόνες του παιχνιδιού στην Ελλάδα θα αλλάξουν με την κρίση έχουν αλλάξει θα επιχειρηματολογήσουν ότι έχουν αλλάξει όχι ηθελημένα αυτό είναι κάτι που συνέβη χωρίς να το θέλει κανείς αλλά επίσης πρέπει να αλλάξουν και πολύ περισσότερο πρέπει να γίνουν γενναίες μεταρρυθμίσεις και πρέπει αλλάξει νοοτροπία πείθει αυτό που εκεί που χωλαίνει λίγο ομπάμα μισθωτοί δεν λαμβάνει υπόψη του την νοοτροπία θέμα στην πειστικά δομών χτίζει πάνω στο Σουμπέτερ αυτών αισθήσεις αλλά χαμηλά καθόσουν Πέτρου για την οικονομική πολιτική φυσικά εκείνη ξεκινάει από τις καινοτομίες τις καινοτομίες στην τεχνολογία και εδώ τίθεται το θέμα καινοτομίας γεύση τεχνολογία σύμπαντος ένα κενό πολιτισμικό κάποια κάποιοι νόμοι κάποιοι κάποια πράγματα υπάρχουν στους στη χώρα που ίσως να βοηθούν και να τον μαιευτική ξηρά υπάρχει βιβλίο πάνω σε αυτό αναπτύχθηκε κυρίως μέσα από μια διαδικασία όπου υπήρξε οικονομική επιβράβευση του κράτους για εκείνον όποιος θα έφτιαχναν ναυτικοί στη δηλαδή υπήρχε ένα πρόβλημα γιατί με μέτρηση του γεωγραφικού μήκους και πότε του βασιλιάς αν θυμάμαι καλά τις αρτηρίες μπορεί να κάνω και λάθος έχει κηρύξει έναν διαγωνισμό ποιος θα μπορέσει να υπολογισθεί το γεωγραφικό μήκος εκεί θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό Μαγιάτη η υπολογισμός του διατροφικού μήκους ήτανε απαραίτητος για τα μεγάλα ταξίδια που κάνει Plus μπορεί στην πρώιμη σύγχρονη περίοδο και μέσα λοιπόν από κήρυξαν οι γονείς μόδα έχει κι αν είχαμε θέλω δημιουργήθηκε η υπολογισμός της γεωγραφικού μήπως και η δημιουργία αυτού που ονομάζουμε όχι pics συναλλαγματικής ξηράς λοιπόν μιλά τώρα μπορεί μια πολύ πρώιμη εποχή αλλά έχει σημασία και για το σήμερα δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τους ορισμούς τους μπαίνετε εδώ θέλουν να απλώς να σταθώ μόνο στο σημειώνω ότι ο Σουμπέτερ πολλές φορές θεωρεί καινοτομία και την κατάκτηση νέων πηγών πρώτων υλών για τη βιομηχανία νέων πόρων ακόμη και αυτό θεωρείται καινοτομία επίσης ακόμα και καινοτομία όπως έχουμε δει ξανά νομίζω το ξανά αφαιρεί τη δημιουργία μονοπωλίου κι η καταστροφή ένα μονοπωλίου ότι αλλάζει την αγορά και ουσιαστικά δηλαδή ποσού πέτερ μας μιλάει για τη δημιουργία νέων αγορών νέων προϊόντων ούτε δημιούργησαν νέο προϊόν δεν υπήρχε πολύ πριν πειστικά δημιούργησε στην αγορά είναι ιδεατό επιχειρηματίας δημιουργηθεί ζήτηση για το προϊόν το οποίο προσφέρει υπάρχουν είμαστε η παγκόσμια ιστορία και εδώ είναι η κεντρικές υποθέσεις αυτό το πρώτο ζήτημα είναι η είσαι στο πάγο και οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν από τη ένα εποχή στην άλλη και αποτιμούν το ένα μέρος στο άλλο υπάρχουν διάφορες επίσης νέων πολιτισμικές διαφορές κοινωνικές διαφορές πολιτικές διαφορές και μετά πάμε στην πρόταση δύο ότι η επιχειρηματική δράση ανταποκρίνεται στις αλλαγές των κανόνων του παιχνιδιού διότι οι κανόνες του παιχνιδιού ίσως είναι σημάδι σημαντικότερο πράγμα που καθορίζει την επιχειρηματική δράση ούτε το κλίμα ούτε η τώρα είναι οι κανόνες του παιχνιδιού αυτός επικεντρώνεται σε αυτό