Παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης «Σπίτι Μου!» / Παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης «Σπίτι Μου!» από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α, Σπύρο Πρωτοψάλτη Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: To […] - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, 2022)
Παρουσίαση της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης «Σπίτι Μου!» από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α, Σπύρο Πρωτοψάλτη Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: To […]: Το πρόβλημα της στέγασης της εύρεσης σπιτιού της αυτόνομης διαβίωσης των νέων ανθρώπων πλήττει οικονομικά και κοινωνικά τις νεότερες γενιές και απομειώνει την προοπτική τόσο κοντά μας όσο και της πατρίδας μας η πολιτική όμως δεν είναι για να μένει στις διαπιστώσεις είναι για να δημιουργεί λύσεις και Πρωθυπουργός στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης αυτό ακριβώς έκανε παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με πληθώρα λύσεων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες να είναι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί ο κύριος σκέψεις κυρία Κεραμέως ο Χατζιδάκις κυρίως Σκρέκας ο επικεφαλής της ΔΗΠΑΚ ο Πρωτοψάλτης θα εξειδικεύσουν θα αναλύσουμε περεταίρω το σχέδιο όμως αυτό προχωράμε αμέσως θα ξεκινήσουμε με το κοινό σκέψεις μου στη συνέχεια κος χατζηδάκης ο Πρωτοψάλτης κύρια Κεραμέως ο κύριος Ρέκκας και θα τηρήσει ο κέρδους στο πολυ καλημέρα σε όλους ένα από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής συνεχώς μας να γίνει πιο δίκαιη να ληφθούν κοινωνικές ανισότητες που προϋπήρχαν υπό δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεν ακούμε με ακούτε καλύτερα τώρα έλεγα λοιπόν ότι ένα από τους βασικούς στόχους της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής η χώρα μας να γίνει πιο δίκαιη και να αμβλυνθούν κοινωνικές ανισότητες που προϋπήρχαν που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης περασμένης δεκαετίας κακά τα ψέματα η Ελλάδα είναι ένα φιλόξενος τόπος για τους νέους τα προηγούμενα χρόνια το ζήσαμε όλοι μέσα από τον πρώην άντρα της φυγή πολλών άξιων νέων παιδιών στο εξωτερικό διότι δεν υπήρχαν συνθήκες για να ζήσουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας δεν είναι όμως μόνο οικονομική κρίση υπάρχει η κλιματική κρίση που πλήττει το φυσικό περιβάλλον το χώρο το σπίτι μας το κοινό μας σπίτι που θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας τα επόμενα χρόνια υπάρχει η πανδημία των προηγούμενων δύο ετών που περιόρισε σημαντικά τις ελευθερίες των νέων στο όνομα της για χάρη της αλληλεγγύης προς μεγαλύτερους υπάρχει τώρα η ενεργειακή κρίση και πληθωριστική κρίση όποιες τα εισοδήματα υπάρχει ένα γενικευμένο περιβάλλον γενικευμένων κρίσεων που δημιουργούν ένα περιβάλλον κλείσουν γενικώς ως κανονικότητας στη ζωή των νέων αυτό νομίζω ότι δημιουργεί 1.1 πέπλο ένα σύννεφο ως προς τις προσδοκίες και τα όνειρα των νέων πάνω από το οποίο πρέπει να σκύψει πολιτεία με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτό το σχέδιο έχει συνταχθεί το λέμε εδώ και πολλούς μήνες με όλους τους αρμόδιους υπουργούς τους θέλω να ευχαριστήσω θερμά έχουμε δαπανήσει πολλές κοινές ώρες συσκέψεων για να απαντήσουν στο πρόβλημα της ακριβής στέγης είναι ένα υπαρκτό ζήτημα αυτό το έχουμε διαπιστώσει και εδώ πρέπει να ορίσουμε ποιο είναι περιμετρικά του προβλήματος είναι η τελευταία χρονιά μετά από την καθίζηση στην αγορά ακινήτων λόγω σπορ προϊόν πολυετούς κρίσης υπάρχει μια αύξηση τιμών τόσο στη λιανική όσο και στην αγορά πρώτης κατοικίας αυτό αντιμετωπίζεται προφανώς με την αύξηση του ΦΠΑ στα εισοδήματα έχουμε αύξησε σημαντικά τον κατώτατο μισθό έχουμε μειώσει φόρους έχουμε μειώσει ασφαλιστικές εισφορές ωστόσο παραμένει πολύ δύσκολο το ζήτημα της απόκτησης πρώτης κατοικίας αυτό που για τους γονείς μας ήτανε ες κωμωδία αυτονόητο ότι με το μισθό σου θα μπορείς να νοικιάσεις να αγοράσεις να χτίσεις ένα σπίτι σήμερα για τους νέους δεν είναι αυτονόητο είναι κάτι που για κάποιους φαντάζει ακόμα πιο τοπικό συνεπώς εδώ πρέπει να δώσουμε απαντήσεις ποια είναι τα άλλα στοιχεία τοπίο ορίζουν το πρόβλημα το βλέπουμε στην καρτέλα αυτή υπάρχει μια φθίνουσα πορεία της ιδιοκατοίκησης η Ελλάδα παραδοσιακά λόγω της πολιτικής της αντιπαροχής που εφαρμόστηκε ήδη από τη δεκαετία του 60 είχε καταφέρει να έχει πολύ υψηλότερα ποσοστά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την κατοχή και χρήση κατοικίας αυτή τη στιγμή ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία παραμένει υψηλό το επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο έχουμε 74% ποσοστό ιδιοκατοίκησης η Ευρώπη έχει 70% ωστόσο έχουμε ταυτόχρονα άλλο πράγμα να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο τους στοκ των παλαιών και χρησιμοποιεί τον ακινήτων εδώ βλέπουμε από τα στοιχεία της αβεβαιότητας σε ανέξοδες φορολογικής διοίκησης ότι υπάρχουν 770000 κλειστές κατοικίες στη χώρα μας σε ένα σύνολο περίπου εξίμισι εκατομμύρια κατοικιών και ειδικότερα 200000 από αυτές βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γιατί συμβαίνει αυτό διότι πρόκειται για παλιές κατοικίες που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ώστε να μπορεί να ζήσει άνετα ένα νέος μια νέα οικογένεια με τα παιδιά της άρα εκεί απαιτείται απαιτείται να γίνουν παρεμβάσεις που θα εκσυγχρονίσουν θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να επανακάμπτει και βουλευτής Αττικής αν αυξήσουμε το ποσοστό το μερίδιο των παλιών κατοικιών που θα πληρούν σύγχρονες προδιαγραφές αυτομάτως θα πέσουν στην αγορά ακινήτων πολύ περισσότερα ακίνητα άρα αυτό θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω βλέπουμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα επίσης παλαιότητας των κατοικιών το 95% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι άνω των 15 ετών το 85% είναι ακόμα παλιότερο είναι άνω των 20 ετών υπάρχει επίσης ένα ζήτημα που σχετίζεται με την αργοπορημένη την καθυστερημένη ανεξαρτητοποίηση των νέων μας αυτό συνδέεται προφανώς με οικονομικούς παράγοντες με την οικονομική ανεξαρτητοποίηση στην οποία πρέπει να σκύψουμε και να βοηθήσουμε τους νέους να σταθούν ταχύτερα στα πόδια τους για να μπορούν να φύγουν από τη φονική ληστεία αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γίνουν και να δοθούν και εκινείτο με θέμα κατοικηθεί ξανά οι παλιές έριδες που ενδεχομένως να έχουν στα χέρια τους αυτοί είναι αλλά μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν βλέπουμε στην Ελλάδα είναι 31 ΑΕΙ ΤΕΙ ηλικίας από τα οποία ένα ως τέτοια από τη φονική κατοικία ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ένα νέος 26 ετών αποχωρεί και δημιουργεί το δικό του σπίτι όλο αυτό το περιβάλλον όλες αυτές οι προκλήσεις και αυτοί δείκτες συμβάλλουν με και στο δημογραφικό ζήτημα το οποίο αποτελεί ένα πρόβλημα άφοβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας έχουμε πει ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής να δώσουν απαντήσεις στο δημογραφικό ζήτημα Ελλάδα χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη συνολικά η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνάει η Ελλάδα γερνάει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη άρα χρειαζόμαστε ένα πλέγμα πολιτικών η στέγαση είναι ένα από αυτές που θα βοηθήσει τους νέους τις νέες οικογένειες τα ζευγάρια να σταθούν πιο σίγουρα και να μπορούμε να έχουμε το διαθέσιμο εισόδημα για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια αυτός προς την περιγραφή του προβλήματος η πολιτική που θα παρουσιάσουμε υπέφερε τον τίτλο σπίτι μου πως μια μέρα θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για απόκτηση πρώτης κατοικίας ένα μισθός φθηνότερη πρώτη κατοικία ένα νέος απαντά σε έξι στόχους πολιτικής ο πρώτος είναι η μείωση του υψηλού κόστους στέγασης ο δεύτερος είναι η αύξηση της κρατικής των νέων σε παλιότερα σε παλιά σπίτια τα οποία σήμερα κατοικούνται η στήριξη στα νέα ζευγάρια να μπορέσουν να δημιουργήσουν ταχύτερα την οικογένειά τους να παντρευτούν νωρίτερα να φτιάξουν τα να δημιουργεί να γεννήσουν παιδιά νωρίτερα εφόσον το επιθυμούν φυσικά ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των παλαιών ακινήτων ωσάν να βελτιώσουμε το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα των παλιών κατοικιών η άντληση στρεβλώσεων στην στεγαστική αγορά που είτε πρόκειται για PC προκύπτουν μέσα από τις από την εξέλιξη και από την πίεση που ασκούν στην αγορά ακινήτων δευτερογενείς παράγοντες όπως για παράδειγμα η αυξημένη τουριστική ζήτηση βραχυχρόνιες μισθώσεις και αντιμετώπιση εν τέλει του δημογραφικού προβλήματος θεωρούμε δηλαδή ότι μέσα από την πολιτική που θα σας παρουσιάσουμε θα βοηθήσουμε συνολικά τις ελληνικές οικογένειες να σταθούν καλύτερα μπορούσαν τους καλύτερα αυτές οι προκλήσεις στην στο επόμενο σλάιντ παρακαλώ παρουσιάζουν επομένως σήμερα έξι άξονες πολιτικής έξι συν ένα άξονες πολιτικής που θα συμβάλουν στο να διαθέσουμε περισσότερα ακίνητα σε προσιτές καλύτερες τιμές τόσο για μίσθωση όσο και για αγορά ο πρώτος άξονας πολιτικής είναι τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους είτε είναι ελεύθεροι είτε είναι παντρεμένη με σύμφωνο συμβίωσης από 18 έως 25 συνομιλητών έως 39 ετών ο δεύτερος είναι άξονας αφορά στη μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών όπως είπε έχουμε ένα μεγάλο στοκ δηλωμένων κενών κατοικιών στα Ε2 στις φορολογικές δηλώσεις άρα και δημιουργούμε εργαλεία και ενισχύσεις για να προκύψει την ανακαίνιση και να συνδεθεί με μίσθωση με μακροχρόνια μίσθωση έχουμε ένα σημαντικό πρόγραμμα είναι ένα πρωτοβουλία που ξεκίνησε χορό μας που αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με τον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής που θα φέρουμε στη χώρα μας είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες κοινός χρόνος τρόπος με τον οποίο κάθε χώρα απαντά στο ζήτημα της φθηνότερης στέγης σε εθνικό επίπεδο έχουμε το ζήτημα της την πολιτική της επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικιών από νέους που κατέχουμε και της Αττικής είναι παλιές από νέους ηλικίας 18 έως 39 ετών την επιδότηση για την ανακαίνιση κενών κατοικιών προς διάθεση με μακροχρόνια μίσθωση όπως ακόμα και την δημιουργία φοιτητικών εστιών σε πανεπιστήμια της χώρας έχουν προχωρήσει ήδη κάποια από αυτά θα προστεθούν και άλλα πανεπιστήμια τότε θα μας πει να μας μιλήσει η κυρία Κεραμέως και τέλος ο τελευταίος άσος πολιτικής αφορά την αύξηση του ειδικού επιδόματος που ειδικά στη σημερινή συγκυρία των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων κρίνεται ως αναγκαίο βοήθημα για να ξεκινήσουν οι νέοι φοιτητές στη ζωή τους τις πόλεις έχουν πια να φοιτήσουν αυτά από εμενα δίνει τον λόγο στον Χατζιδάκι και καλημέρα το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων για αυτονόητους λόγους έχει έναν βασικό ρόλο στο σχεδιασμό φυσικά αλλά και στην εφαρμογή αυτού του λαϊκού κοινωνικού προγράμματος με έμφαση στους νέους ανθρώπους που σήμερα παρουσιάζεται και έχει το συμβολικό τίτλο σπίτι μου εμείς απ' την πλευρά μας παρουσιάζουμε θα παρουσιάσουμε αμέσως μετά συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες εμείς θα διαχειριστούμε κι οι οποίες θα προχωρήσουν με χαμηλότοκα η ατάκα δάνεια με αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας της δημόσιας Υπηρεσίας απασχόλησης πρωινού ο ΟΑΕΔ και επίσης με αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων προκειμένου όλος ο σχεδιασμός αυτός να γίνει πράξη τώρα μέχρι σήμερα υπήρχε στεγαστική πολιτική στη χώρα από την πλευρά ιδιαίτερα του υπουργείου εργασίας όλους τους κύκλους κατά καιρούς έχει παραλλαγές στο ίδιο θέμα η αλήθεια είναι ότι ήταν ατελής οι πολιτικοί οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του πρώην ΟΕΚ και την ενσωμάτωση του εδώ και 10 περίπου χρόνια στον ΟΑΕΔ υπήρχε ένα έλλειμμα πολιτικής το οποίο θα το δούμε ευκρινές θέλω και στη συνέχεια αυτό το έλλειμμα προσπαθούμε να καλύψουμε ουσιαστικά μέχρι τώρα επιχειρούμε να κλείσουμε κάποια εκκρεμή ζητήματα που αφορούσαν σε εργατικές κατοικίες και η κατασκευή των οποίων ολόκληρο τον οποίον είχε και καθόλου λόγω παράδοση και από την άλλη πλευρά έχουμε το επίδομα στέγης ψήνουν το επίδομα στέγης στους ανασφάλιστους υπερήλικες όλα αυτά έχουν ένα ετήσιο προϋπολογισμό 400εκ εκατομμύρια ευρώ δεν υποτιμώ κάτι προφανώς δεν μου αλλά είναι προφανές από όλα αυτά που εξελίχθηκαν στην αρχή σε σχέση με την κατάσταση στην αγορά στέγης και με την πίεση ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια ότι η πολιτική αυτή δεν αρκεί πρέπει να ενισχυθεί και να προσαρμοστεί σ'αυτά που ισχύουν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες άρα από την πλευρά μας σήμερα την πλευρά του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων ανακοινώνουμε έξι οι συγκεκριμένες δράσεις στις οποίες άμεσους ύπαρξή τους η πρώτη είναι άτοκα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια επίσης σε νέους και ιδιαίτερα σε ζευγάρια ηλικίας 25 με 39 ετών είναι η δράση που μέχρι τώρα έχει συζητηθεί περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον και να πούμε απλά λόγια διάφορα λέει λοιπόν και ιδιαίτερα νέα ζευγάρια 25 μέχρι 39 ετών μιλάμε για δάνεια έως 150000 ευρώ για αγορά κατοικίας έως 120 τ.μ. θα μου πείτε γιατί έβαλα 300 τ.μ. 300 τ.μ. διότι μιλάμε για κοινωνικό πρόγραμμα και λέμε να έχουν έτος κατασκευής έως το 2007 γιατί μπορεί να είναι φτηνότερο να αγοραστεί αυτή κατοικία γιατί μας ενδιαφέρει επίσης η ανανέωσή τους το ΕΚ των κατοικιών θα δώσουμε 11000000 αυτός είναι προϋπολογισμός πού θα βρεθούν τα 700000000 θα είναι 375000000 από τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης πρωινού ΑΕΖ και 125000000 από τις τράπεζες έχουμε συναντηθεί με την ελληνική ένωση τραπεζών πάτρα 175000000 που Θεοδοσίου ΑΕ η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης σ είναι άτοκα και θα είναι τα τρεις τέταρτα του δανείου το ένα τέταρτο του δανείου θα δοθεί από τις τράπεζες με τραπεζικά κριτήρια και μετά κανονικά τραπεζικά επιτόκια τι σημαίνει αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο για να το κάνουμε το πούμε σε απλά ελληνικά αντί να είναι 4% όπως είναι σήμερα στα στεγαστικά δάνεια θα είναι 1% θα είναι το χαμηλότερο Τζάνειο που υπάρχει στην αγορά να το κάνουμε ακόμα απλούστερο αν κάποιος έχει δανείων το οποίο είναι σε ένα σπίτι αξίας πάρει δάνειο για 100000 ευρώ η αποπληρωμή θα είναι 285 285 ευρώ μεσημέρι νέα με σημερινά στοιχεία για κάθε μήνα δηλαδή ουσιαστικά θα πληρώνει νοίκι άκουσα 8200 85 ευρώ πέφτουμε και σπίτι νομίζω ότι είναι αρκετά συμφέρον να το εξετάσει κανείς ιδιαίτερα νέος που κάνει ένα ξεκίνημα στη ζωή του είναι μια μεγάλη ευκαιρία που τους δίνει το κράτος τώρα προβλέπουμε ότι απ' αυτό το πρόγραμμα αν κάνετε τις διαιρέσεις μπορούν να καλυφθούν περίπου 10000 νέοι μέχρι ξαναλέω 39 ετών έχει θεσπιστεί ένα κατώτατο εισοδηματικού ορίου 10000 ευρώ και ένα ανώτατο εισοδηματικό όριο αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης αλλά δεν είναι χαμηλό το επίδομα θέρμανσης γιατί έχουμε διαπιστώσει τυριών προσφάτως και υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα εκείνων που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις βάλαμε όμως κενά ανώτατου ορίου προκειμένου το πρόγραμμα να διατηρήσει το κοινωνικό χαρακτήρα δε θέλουμε να επιδοτήσουν με ανθρώπους που είναι στα ανώτερα εισοδηματικά όρια στον τώρα κρατάμε ένα πρόβλεψη έχουμε μια πρόβλεψη για διπλασιασμό του προϋπολογισμού σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων αν υπάρχει ζήτηση δηλαδή μπορεί να ανέβουμε παραπάνω και προβλέπεται το υπογραμμίζω αυτό ότι το δάνειο θα είναι τελείως άρα το ΚΚΕ για τρίτεκνους πολύτεκνους η άνω δικαιούχος εν τω μεταξύ αποκτήσει τρεις παιδιά κατά τη διάρκεια δηλαδή της πληρωμής του δανείου σε αυτή την περίπτωση το δάνειο θα είναι άτοκο διότι συνδέουμε την πολιτική μας όπως είδατε όπως εξήγησε προηγουμένως κυρίως και του ΣΚΑΙ με το δημογραφικό νομίζω σας έχω πει τις λεπτομέρειες ήδη συνεννόηση με την ελληνική ένωση τραπεζών προβλέπει ότι από το πρώτο τρίμηνο του 23 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται αυτή δράση θα σας μοιράστηκε ένα πίνακας ο οποίος σας δείχνει τι ισχύει με τα κανονικά στεγαστικά δάνεια πιέσεις ποίων επιτόκιο και πιο σημειώσεις σε ένα συγκεκριμένο ύψος δανείου σήμερα και πιο είναι το συγκριτικό όφελος από δω και πέρα με τον νέο με το νέο πλαίσιο Πάνος το παράδειγμα που σας έδωσα που μιλάει για ένα μια ένα κόστος εξυπηρέτησης κάτω από 100 ευρώ το μήνα νομίζω δείχνει και το πόθεν το προφανές όφελος που έχει κάποιος εάν πάρει ένα τέτοιο δάνειο σταματώ εδώ για τη δράση αυτή προχωρούν σε άλλες πέντε δράσεις που είναι λιγότερο γνωστές πρώτα απ'όλα το πρόγραμμα κάλυψη όπως το βαφτίσαμε τι είναι το πρόγραμμα κάλυψη βασίζεται σε κάτι το οποίο μέχρι τώρα εφαρμοζόταν μην από το υπουργείο μετανάστευσης και αφορούσε πυτιά που είχαν διατεθεί από τους ιδιοκτήτες τους για κάλυψη αναγκών των μεταναστών τους το λεγόμενο πρόγραμμα εστία τα σπίτια αυτά σταδιακά απελευθερώνονται υπολογίζουμε ότι στην αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε πάνω από 1000 τέτοια διαθέσιμα ακίνητα σίγουρα πάνω από 1000 διαθέσιμα ακίνητα τι θα κάνουμε θα τα πάρουμε άποψη διότι το σούσι αν θέλουν να τα διαθέσουν υποθέτουμε θα θέλουν διότι μέχρι τώρα η μετά δίνουμε στους μετανάστες οι ιδιοκτήτες θα εισπράττουν αυτό που εισέπρατταν μέχρι σήμερα από το κράτος το κράτος θα τα ανακαίνιση δεν χρειάζονται μεγάλες ανακαινίσεις από την έρευνα που έχουμε κάνει με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και θα τα διαθέσουμε που θα το διαθέσουμε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κατά προτίμηση κατά προτεραιότητα πολύτεκνους ένα τρίτεκνοι δύο μονογονεϊκές οικογένειες τρεις με πολύ πολύ χαμηλά ενοίκια ανακαλύπτουμε τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και το πρόγραμμα αυτό θα διευρυνθεί όσο υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση σπιτιών είναι ένα πρόγραμμα απλό μέχρι το τέλος του χρόνου θα κάνουμε πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων του προγράμματος εστία για να προχωρήσουμε περαιτέρω και επιπλέον τρεις έτη μέχρι το φεβρουάριο του 23 πρόσκληση συμμετοχής προς όφελος ένα και στα μέχρι το μάρτιο του 23 ολοκλήρωση επισκευής διαμερισμάτων όπου χρειάζεται και έναρξη στέγασης το θέλουμε αυτό είναι το πρόγραμμα κάλυψη Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι σημαντικό αν ξεχάσατε θα κάνετε διευκρινιστικές ερωτήσεις πάμε σε κάτι άλλο που δεν έχει παρουσιαστεί διότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί διαπραγμάτευση αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ολοκληρωθεί θετικά Πρώτον διότι έχουμε άλλα μικρότερα προγράμματα ήδη εγκεκριμένα αυτής της φιλοσοφίας από την Ε.Ε. γιατί πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους και θεωρητικές άλλες ευρωπαϊκές χώρες τότε προγράμματα πάνω-κάτω ισχύει και ποια είναι η αιτία πιο είναι το κορμός αυτού του καινούργιου προγράμματος ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους διακοσίων εκατομμύρια ευρώ για αξιοποίηση κενών κατοικιών ήδη είμαστε σε επαφή σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή επιτροπή για αξιοποίηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση και επίσης υπογραμμίζω ότι έχουμε την αναθεώρηση του ταμείο ανάκαμψης του χρόνου και επομένως με πόρους του υπουργείου εργασίας που δε θα έχουν απορροφηθεί σε άλλες δράσεις μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυτή εδώ ύδρας τι είναι πιο συγκεκριμένα αυτό το πρόγραμμα είναι μαζική ανακαίνιση τεσσάρων 1000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα παραχωρηθούν από τους ιδιοκτήτες τους στο κράτος για πέντε και πλέον έτη το κράτος στη συνέχεια μέσω του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων θα αναλάβει την ανακαίνιση αυτών των σπιτιών και κατόπιν θα το παραχωρήσει με κοινωνικά κριτήρια σε νέους νέα ζευγάρια για να τα χρησιμοποιήσουν ωφελούμενοι υπολογίζουν ότι μπορεί να είναι 10000 νέοι και ζευγάρια φυσικά 25 μέχρι 39 ετών που θα κατοικήσουν σε ανακαινισμένα σπίτια και τον προϋπολογισμό σας μίλησα ότι τρόπος που θα λειτουργεί το πρόγραμμα σας έγινε ήδη γνωστός και θέλω να υπογραμμίσω επίσης κάτι άλλο Κοκκινάκη ο ηγέτης του υπάρχει ένα κίνητρο για τους ιδιοκτήτες που παραχωρούν ακίνητα υπάρχει εγγυημένο ενοίκιο από τη μια πλευρά που πληρώνει το κράτος και από την άλλη η ανακαίνιση των κατοικιών τους άλλωστε δεν είναι ελληνική πατέντα είναι κάτι που γίνεται στο εξωτερικό και το οποίο οριοθετούμε και εμείς και θέλουμε να το εφαρμόσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού που παρουσιάζουμε σήμερα με τον τίτλο σπίτια άρα σας είπε για τα χαμηλότοκα δάνεια τους είπε για το πρόγραμμα κάλυψη σας είπα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 200000000 ευρώ υγεία το πρόγραμμα αυτό έχουμε και κάτι άλλο έχουμε μια μικρότερη πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες αυτή είναι ήδη ενταγμένο στο ταμείο ανάκαμψης και γι' αυτό είμαστε αισιόδοξοι και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων την αυτό είμαι ανακαίνιση 100 100 διαμερισμάτων 70 στην αθήνα στο δήμο αθηναίων και 30 στο δήμο της Θεσσαλονίκης οι βουλευτές Θεσσαλονίκης καινούριο δήμαρχος κυρίως βεβαίως ότι το πράγμα πάει καλά ήδη ποιοι είναι δικαιούχοι είναι 100 κιλά Ωφελούμενοι θα είναι ας πούμε 200 περίπου νέοι και ζευγάρια μέχρι 39 ετών τα κριτήρια υπαγωγής θα καθοριστούν με λεπτομέρεια μέχρι το δεκέμβριο του 22 αλλά και πάλι προφανώς σύντομα θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα έχει ένα μικρό προϋπολογισμό και γι αυτό σας είπα ότι είναι πιλοτική δράση που θα μας βοηθήσει για το προηγούμενο ενάμισι εκατομμύριο του ταμείου ανακούφισης και το έργο βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τους δήμους αυτά ως προς την πιλοτική αυτή δράση και κλείνω με δύο δράσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της περιουσίας της δημόσιας Υπηρεσίας απασχόλησης και του ίδιου του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων στο πλαίσιο της αντιλήψεις που διατρέχει αυτό το πρόγραμμα και που έχει να κάνει με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας συνολικά προς όφελος της των νέων ανθρώπων και της προώθησης πολιτικών κοινωνικής εταιρικής είναι δύο προγράμματα τα οποία ταυτίζουμε με τον τίτλο κοινωνική αντιπαροχή κι είμαι ως προς τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης είναι αξιοποίηση ακινήτων εν προκειμένω του πρωινό αέρα για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο ο Πρωτοψάλτης διοικητής δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης αλλά το λόγο στη συνέχεια και θα μιλήσει για το μέρες τώρα για το ζήτημα αυτό εγώ θέλω να σας πω απλώς ο τρίτος στόχος είναι η ανέγερση δυόμισι 1000 κοινωνικών κατοικιών και 5000 ωφελούμενους νέους πάλι μέχρι 39 ετών εδώ το κόστος είναι μηδενικό για το δημόσιο δίνει εγώ δημόσια υπηρεσία απασχόλησης την περιουσία της και ιδιώτης κατασκευάζει τα ακίνητα τι γίνεται στην πραγματικότητα το 50% των ας πούμε διαμερισμάτων σπιτιών οτιδήποτε θα χτιστούν τα κρατάει αυτός που θα κερδίσει το διαγωνισμό ιδιώτης μέσω αυτής της σύμπραξης αστικά δημόσιου ιδιωτικού τομέα το άλλο 50 αξιοποιείται προς όφελος των νέων με επίβλεψη προφανώς της δημόσιας Υπηρεσίας απασχόλησης και με πολύ χαμηλά ενοίκια προκειμένου και ποτών να υπάρξει το αντίστοιχο κοινωνικό θα την έχουμε δει ανεκμετάλλευτη την περιουσία της δημόσιας Υπηρεσίας απασχόλησης προχωρούμε στην εφαρμογή αυτής της ιδέας της κοινωνικής αντιπαροχής που δεν είναι ελληνική πατέντα το σημειώνω διότι έχουν λεχθεί διάφορα αυτές τις μέρες εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες όπως η αυστρία η ολλανδία και ίσως σχετίστηκε ισπανία εδώ και πάρα πολύ χαιρόμαστε Καλόλιμνος κάνουν κριτική με κοιτάξουν και τι γίνεται τριγύρω και μετά να τοποθετούνται επί του θέματος κάτι παρόμοιο θα γίνει τον και την αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων εμείς δεν έχουμε τόσο πολλά ακίνητα όσο έχει δημόσια υπηρεσία απασχόλησης αλλά δεδομένου ότι έχουμε τουλάχιστον 40 τέτοια ακίνητα στην παλιά πρόνοια σε σημερινή Γενική Γραμματεία δηλαδή που είναι αρμόδια για την αλληλεγγύη και την καταπολέμηση της φτώχειας θα προχωρήσουμε την ίδια δράση με ωφελούμενους 80 νέους με ένα μικρότερο προϋπολογισμό σχεδόν δύο δισ το μοντέλο είναι ακριβώς το ίδιο και θα ψάξουμε στη συνέχεια στην επέκταση του προγράμματος αυτού και σε άλλα οικήματα τυχόν διαθέσιμα του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών υπόθεση αυτό είναι αυτές είναι οι δράσεις από την πλευρά του υπουργείου εργασίας περιοριζόμενη μόνο στο υπουργείο εργασίας θέλω να πω ότι διατίθενται 726000000 ευρώ για τις δράσεις αυτές συνολικά εκ των οποίων από το υπουργείο είναι ξακουστά αλάτι τα υπόλοιπα είναι τα δάνεια 600000000 που δίνουμε εμείς συν 126 όσων βγαίνουν τα προγράμματα το τρίτο πρόγραμμα της δανειοδότησης εδώ Ωφελούμενοι είναι από τα δικά μας 30000 πολίτες και προφανώς μιλάμε για τους μέχρι 39 ετών και είδατε ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους ευάλωτους για τους τρίτεκνους και ακόμα περισσότερο και του πολιτικού Καρύστου ώρα για να ολοκληρώσουν τον κύκλο παρεμβάσεων του υπουργείου που επικεφαλής της ΔΥΠΕ Ξάνθης καλημέρα και από μένα όπως υπόλοιπου έργου όσο και την κατάργηση του οργανισμού εργατικής κατοικίας το 2012 υπουργείο έγινε O I καθολικό διάδοχο το 13 ουσιαστικά δεν έχει υπάρξει συγκροτημένη στεγαστική πολιτική στη χώρα από το 1954 μέχρι το 2012 κόσμος εργατικής κατοικίας έχτισε πεντακόσιους εκεί μους με περίπου 500000 κατοικίες σε όλη τη χώρα καταλαβαίνετε όμως ότι αυτό ήταν ένα παλιό μοντέλο η δημιουργία οικισμών όπου πολλοί άνθρωποι που πληρούσαν κάποια συγκεκριμένα οικονομικά και άλλα κριτήρια τους γινόντουσαν κληρώσεις και πετάνε σπίτι για και θέλουμε να πάμε σιγά σιγά όπως περιγράφουμε σήμερα σε μια στεγαστική πολιτική η οποία είναι σύγχρονη η οποία βασίζεται σε ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και η οποία αποσκοπεί στο να υπάρχουν πολλά διαφορετικά εργαλεία για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τη στεγαστική πολιτική το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα λοιπόν που έγινε τον περασμένο απρίλιο με την ψήφιση του νομοσχεδίου τούλας ξανά όπου εκεί ουσιαστικά ξεκαθαρίστηκε ότι αρμοδιότητα της στεγαστικής πολιτικής είναι της δημόσιας Υπηρεσίας απασχόλησης δόθηκε μια ευελιξία και νέα εργαλεία για την άσκηση αυτής αρμοδιότητας με ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία το γεγονός ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το αποθεματικό 1,6 δισ που υπάρχει στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης από τον τέως Οργανισμού εργατικής κατοικίας και εργατικής εστίας και είναι ξεκάθαρη η ανάγκη της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού της υπηρεσίας με κάθε πρόσφορο τρόπο τι κάναμε λοιπόν διοίκηση ένα από τα πρώτα βήματα ότι για πρώτη φορά έγινε καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του οργανισμού και γι αυτό θα μιλήσουμε σήμερα τώρα που έχουμε την καταγραφή πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε να σημειώσω εδώ ότι από το 13 μέχρι σήμερα ποτέ όσο ευκίνητο ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουμε όλες τις γεννημένες υποχρεώσεις του οργανισμού εργατικής κατοικίας και αυτό έχει κάνει αυτή η διοίκηση έχουμε ολοκληρώσει τους οικισμούς εργατικών κατοικιών στην Ελευσίνα και την κέρκυρα πολύπαθο έργα που καθυστέρησαν πάρα πολλά χρόνια παραδόθηκαν διακόσιους 56 κατοικίες στους δικαιούχους μόλις αυτή την εβδομάδα δημοσιεύτηκε διεθνής διαγωνισμός 8,6 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωσή του οικισμού στα Γρεβενά στην κα Κανέλλη άλλο ένα πολύπαθο έργο 80 κάτοικοι των και θα προχωρήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της των εργατικών κατοικιών στα Γιαννιτσά ταυτόχρονα θα διαθέσουμε τις κενές κατοικίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι μια διάταξη του ΕΛΑΣ με το οικόσημο δίνει αυτή τη δυνατότητα 124 κατοικίες με προϋπολογισμό 10 είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ αυτά είναι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του τέως Προέδρου από κει και πέρα έχουμε την ακίνητη περιουσία οι οποίοι όπως θα Δείτε είναι αρκετά σημαντική υπό την έννοια ότι υπάρχουνε κυρίως οικόπεδα σε πολύ καλές τοποθεσίες κοντά σε αστικά κέντρα εντός σχεδίου πολλά από αυτά στα οποία προφανώς όπως περιέγραψε υπουργός μέσα από την κοινωνική αντιπαροχή μπορεί να δημιουργηθούν είναι ένα να αυξηθεί το στοκ των κατοικιών που είναι διαθέσιμο με πολύ καλούς όρους και ευνοϊκούς γι' αυτούς οι οποίοι θα μισθώσουν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και προοπτική Ρεν του own δηλαδή τελικής αγοράς κατοικίας από αυτά λοιπόν θα αναφέρω κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα στην Κηφισιά 11 στρέμματα εντός σχεδίου στην Παιανία 20 στρέμματα εντός σχεδίου στη Λάρισα 40 στρέμματα εντός σχεδίου ξάνθη 28 στρέμματα και στο βόλο 74 αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα περιουσίας ακίνητης στις ΗΠΑ η οποία τόσα χρόνια που δεν έχει αξιοποιηθεί και είναι καιρός για την αντιμετώπιση του στεγαστικού να αξιοποιηθεί αυτή περιουσία με τα εργαλεία τα οποία περιγράφουμε σήμερα επίσης υπάρχουν οικόπεδα με οικοδομικές άδειες που χορεύει και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί 75 στρέμματα υπάρχουν επίσης οικόπεδα για μεικτή χρήση εμπορική αξιοποίηση που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής επιφανές εξακολουθούν στρωμάτων και δω αναφερόταν μισά από αυτά είναι στην Αττική και στη μακεδονία από 58 οικόπεδα εντός σχεδίου που συνολικής επιφάνειας 627 στρέμματα το εν τρίτο βρίσκεται στην Αττική τα τονίζω αυτά διότι αυτά είναι στοιχεία που όλα δεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να τα αξιοποιήσουμε για τους κοινωνικούς σκοπούς και προς το όφελος των δικαιούχων θα κλείσω τη δικιά μου περιγράφει με ενα άλλο μέτρο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους μαθητές μας είναι μαθητές που πηγαίνει σε επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ πολλοί απ' αυτούς που βάζουν πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους κι όποιοι παίρνουνε ένα στεγαστικό επίδομα των 120 ευρώ από το 2002 τότε ορίστηκε 120 ευρώ σε 20 χρόνια που έχουν περάσει δεν έχει αυξηθεί ποτέ αυτό το στεγαστικό επίδομα ερχόμαστε λοιπόν τώρα το διπλάσιο ως μέσα 240 ευρώ διευρύνουμε και τα εισοδηματικά κριτήρια ως έχει οι μαθητές ξεκινώντας από τη φετινή σχολική χρονιά να μπορούνε να έχουνε στεγαστικό επίδομα το οποίο πραγματικά θα τους βοηθάει να φοιτήσουν και να πετύχουμε τα όνειρά τους αυτά από μένα σας ευχαριστώ πολύ εμείς ευχαριστούμε το πλαίσιο του προγράμματος διδύμου υπάρχει ειδική πρόνοια και προβλέψεις για τους φοιτητές κύρια Κεραμέως θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο των στο πωλητήριο οικονόμου καλημέρα και από μένα και ένα ευχαριστώ θερμά όλους όμως υπουργούς για τη συνεργασία τη γόνιμη συνεργασία στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην διεθνή σάλο νίκη σχετικά με το οριζόντιο πρόγραμμα στέγασης των πίσω παρουσιάζεται σήμερα σε κάθε λεπτομέρεια σε ότι αφορά τους φοιτητές δύο 9 άξονες πολιτικής ο πρώτος έχει να κάνει με το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα ως δεύτερος έχει να κάνει με τις φοιτητικές εστίες ξεκινώ λοιπόν από τον πρώτο άξονα πολιτικής μας το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όπως έχει ήδη ανακοινώσει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον από τα 1000 ευρώ το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται στα 1500 ευρώ και από τα μήλα με συνεπώς ένα αύξηση 50% αυξάνεται στα 2000 ευρώ σε όλες τις περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν είναι ένα ξεκάθαρο κίνητρο για την αξιοποίηση ακινήτων από περισσότερους του ένα φοιτητές θυμίζω ότι βάσει εξαγγελίας του πρωθυπουργού στην περσινή ΔΕΘ η οποία εφαρμόστηκε αμέσως το φυτικό στεγαστικό επίδομα εφαρμόζεται στους φοιτητές ανεφάρμοστο και στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ συνεπώς αυτές οι εξαγγελίες και αυτές οι ρυθμίσεις για την αύξηση του επιδόματος του ειδικού επιδόματος εφαρμόζονται και για τους σπουδαστές των ΟΑΕΔ είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα μέτρο πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης ένα μέτρο το οποίο επενδύει στην εκπαίδευση και στη νέα γενιά έχουμε εικόνα οι δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος υπολόγισε περίπου 50000 φοιτητές και σπουδαστές και το θέλω την προσοχή σας το μέτρο αυτό θα ισχύσει αναδρομικά τη ενώ θα οι πρώτοι ωφελούμενοι θα είναι οι φοιτητές και οι σπουδαστές του ακαδημαϊκού έτους και του έτους κατάρτισης 21 22 δηλαδή ήδη από αυτό το φθινόπωρο το σεπτέμβρη οκτώβρη και το οποίο θα καταβληθεί το ειδικό επίδομα για την περσινή χρονιά αφού το φοιτητικό επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 50 % και για το σκοπό αυτό θα σας πω ότι έχει αυξηθεί προϋπολογισμός του υπουργείου για το στεγαστικό επίδομα ειδικότερα στο επίδομα με ένα επιπλέον κονδύλι που ξεπερνάει τα 25000000 ευρώ Συνεπώς ο προϋπολογισμός 75000000 ευρώ για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα πάλι ένα υπενθύμιση εδώ με ρύθμιση που είχε περάσει το υπουργείο παιδείας το 2021 υπάρχει ειδική πρόνοια για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα τρεις ακριτικά πανεπιστήμια καταφέρνει παλαιστίνιος γέω στο πανεπιστήμιο δυτικής μακεδονίας και στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο θράκης εκεί τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα αντί για 30000 40000 ευρώ το γλυπτό το οικογενειακό εισόδημα ακριβώς για να ενισχύσουμε την περαιτέρω τους φοιτητές που σπουδάζουν στα τρεις αυτά ακριτικά πανεπιστήμια και προφανώς η αύξηση στο ποσό θα εφαρμοστεί και εκεί κανονικά κατά 50% η αναλογούσα υπάρχει κατοίκηση κατά 100% ερχομαι στο δεύτερο άξονα πολιτικής που έχει να κάνει με τις φοιτητικές εστίες όπως βρήκες σκέψεως προηγουμένως ένα εκατ μια κατεύθυνση λοιπόν της στήριξης των φοιτητών μας και της φοιτητικής στέγης κινητική πρωτοβουλία για δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας θα κι δυτική μακεδονία θεσσαλία δυτική Αττική και Κρήτης πρόκειται για ένα τμήμα ένα συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση εν προκειμένω μέσω Συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πρόκειται για την κατασκευή άνω των 8150 κλινών και συνολικό εκτιμώμενο κόστος το οποίο υπερβαίνει τα 540000000 € και δώρο η στόχευση θα έλεγα είναι ξεκάθαρη πρώτα απ'όλα στηρίζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας λαμβάνοντας υπόψη ανάγκες σε αστικές περιοχές όπως τα παράσιτα της Αττικής σε ακριτικές περιοχές όπως το Δημοκρίτειο και το πανεπιστήμιο δυτικής μακεδονίας σε τουριστικές περιοχές με πολύ μεγάλη ζήτηση κατά τα λοιπά σε ακίνητο όπως το πανεπιστήμιο κρήτης και στην ηπειρωτική χώρα στην χώρα όπως το πανεπιστήμιο θεσσαλίας δεύτερον στόχος είναι με την εξασφάλιση συνθηκών διαβίωσης φοιτητών των ιδρυμάτων μας με την κάλυψη των αναγκών στέγασης και τρίτος στόχος είναι ολιστική προσέγγιση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας και όπως καταλαβαίνετε μετά μέτρα αυτά ναι και με την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών διευκολύνεται η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση σε φοιτητές που προέρχονται από πιο χαμηλά οικονομικά στρώματα ταυτόχρονα βοηθάει ουσιαστικά να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένη παλαιστινιακή κοινότητα επίσης υψηλού επιπέδου δομές που λειτουργούν προσθετικά θα έλεγα στο συνολικό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα των ιδρυμάτων μας αυτοί λοιπόν οι δύο άξονες πολιτικής στο πλαίσιο της οριζόντιας κυβερνητικής πολιτικής σπίτι μου η διάσωση πολιτικής σημαντική αυτό φυτικό επιδόματος επαναλαμβάνω αναδρομικά για την περσινή χρονιά θα καταβληθεί φέτος το φθινόπωρο αυξημένο κατά αποτυχία στα 1700 ευρώ και δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την κατασκευή άνω των 8000 φοιτητικών εστιών πτηνών για τους φοιτητές μας για να ενισχύσουμε τη φοιτητική στέγη ασφάλεια το πολύ χωριών περνάμε τώρα στους κυρίους ΚΡΕΚΑ για την διάσταση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχει κατοχή κι εγώ θα ήθελα να σας καλωσορίσω και εγώ το πράγμα το οποίο θα σας περιγράψω στοχεύει να δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο αναλύθηκε και από τους προηγούμενους συναδέλφους και αφορά βεβαίως την δυσκολία που έχει ένα νέος σήμερα ένα νέο ζευγάρι να αποκτήσει ένα σπίτι για να ξεκινήσει τη ζωή του ένα σπίτι το οποίο σαν σύγχρονο ένα σπίτι το οποίο είναι κατάλληλο και του προσφέρει μια καλή ποιότητα ζωής ερχόμαστε λοιπόν με το πρόγραμμα εξοικονομώ ανακαινίσεων και έναν προϋπολογισμό δωρεά 150000000 ευρώ να βοηθήσουμε νέους πραγματικά να ξεκινήσουν τη ζωή τους και να στεγάσουν τη νέα τους οικογένεια τους ίδιους σε ένα σπίτι το οποίο και θα τους προσθέτει ένα ακατάληπτη ούτε ζωής και δεν θα χρειαστεί να ξοδεύουν μια περιουσία το σε μια γωνία του κυματίζουν ένα ΤΕ κατά τη διάρκεια του έτους τι περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα αυτό το προϊόν περιλαμβάνει δύο πυλώνες ο πρώτος πυλώνας είχε να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους έχουμε πάρα πολλούς νέους πάρα πολλούς νέους και νέες σε βαριά τοπία έχουν επιστρέψει η σκοπεύει να χρησιμοποιήσουν ένα παλάμη πατρογονική κατοικία η οποία είναι χτισμένη σε προηγούμενες δεκαετίες και όποιο όπως έχω περιγράψει μια κατοικία ένα σπίτι το οποίο έχει φτερά σε πώληση απαλό ένα γηρασμένο σπίτι έτσι λοιπόν με τους δύο αυτούς πυλώνες με την δυνατότητα να αναβαθμίσει ενεργειακά αυτό το σπίτι αλλά επιπλέον προσθέτουμε και ένα και ένα νέο πυλώνα να ανακαινιστεί δηλαδή να περιληφθούν εκεί οι εργασίες ανακαίνισης δίνουμε τη δυνατότητα αυτό το σπίτι να μπορέσει να κατοικηθεί από τους νέους στον πρώτο πυλώνα που αφορά την εξοικονόμηση την ενεργειακή αναβάθμιση να το πω πιο σωστά τις κατοικίες εκεί προσδιορισμένο προϋπολογισμό έναν ανώτατο προϋπολογισμό της αξίας των 25000 ευρώ με ένα επιδότηση οποίαι κυμαίνεται από 50 έως 90% ανάλογα με το εισόδημα του Νέου και περιλαμβάνει βεβαίως βελτίωσης παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής κλάσης του σπιτιού αυτό σημαίνει αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης κλιματισμού του σπιτιού παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αλλαγή κουφωμάτων με τη μόνωση την εξωτερική έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ενεργειακά και έτσι να καταναλώσει πολύ πολύ λιγότερη ενέργεια για την γιάννα όταν κατοικείται επίσης έχουμε τον δεύτερο πυλώνα όποιος έχει ένα προϋπολογισμό έως 10000 ευρώ που εκεί μπορούν να περιληφθούν παρεμβάσεις που αφορούν ανακαίνιση δωματίων ανακαίνιση των υπαλλήλων της κουζίνας ακόμα και την αγορά οικιακών συσκευών όπως αυτές μπορεί να είναι ένα ψυγείο η ένα κουζίνα η ακόμα και να πλήττει δύο βεβαίως υψηλής ενεργειακής κλάσης εκτός από τις επι την ενίσχυση και την επιδότηση όμως πως όπως είπα για το μέλλον του εξοικονομώ μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 500 για τον πυλώνα για το πρόγραμμα ανακίνησε το είναι ένα οριζόντια επιδότηση της τάξης 30% έχω τη δυνατότητα να στηρίξουμε τα τους νέους οι οποίοι είναι ηλικίας 18 έως 39 ετών να λάβουν ένα δάνειο τοπίο σε ότι αφορά την εδώ το ανακαινίζονται αυτό είναι ένα δάνειο το οποίο μπορεί να φτάσει τις 7000 ευρώ και με χαμηλότοκο για βέτο την παρέμβαση που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας αυτό το δάνειο είναι εντελώς είναι άτοκο δεν έχει κόστος επιτοκίου σκοπεύουμε η πλατφόρμα να λειτουργήσει και το πρόγραμμα να ξεκινήσει τέλος του έτους το δεκέμβριο του 2022 και βεβαίως εδώ και αυτή την πλατφόρμα πρέπει να πω και να τονίσω ότι θα την λειτουργήσουμε σε συνεργασία με το τεχνικό επιμελητήριο ελλάδος με το οποίο συνεργαζόμαστε και τρέχουμε και τα υπόλοιπα προγράμματα εξοικονομώ και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω για τη σπουδαία δουλειά και στήριξη που χρέωνε στην πολιτεία για να τρέξουμε αυτά τα πολύ σημαντικά προγράμματα τώρα να πούμε ότι για τις υποθέσεις των ωφελούμενων σε ότι αφορά τον πυλώνα που έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση δικτύου εκεί μπορούν να τη η να ενταχθούν νέοι οι οποίοι έχουν έως 5000 οικογενεια κο εισόδημα για ατομικό εισόδημα και το ακίνητο θα πρέπει να είναι είτε όπως είπα μια προεδρική κατοικία όποια βεβαίως έχει μεταβιβαστεί στο ταιπεδ μελέτη ιδιοκτήτες να είναι ιδιοκατοικούμενες έτσι και να έχει είναι έχει την πλήρη κυριότητα ίνα έχει την επικαρπία για το ανακαίνισε όμως που εκεί έχουμε ένα περιορισμό θα μπορούν να ενταχθούν νέοι μέχρι 20000 οικογενειακό εισόδημα ατομικό εισόδημα ΑΝΕΚ γυναικών έχουν οικογένεια βεβαίως εκεί το αυτοκίνητό σου πρέπει να είναι είτε ιδιοχείρως ένα ποσοστό βεβαίως είτε να υπάρχει η πλήρης επικαρπία οι η κυριότητα οι προϋποθέσεις κατοικίας πρέπει μπορεί να είναι μια μονοκατοικία είναι με ένα μεμονωμένο διαμέρισμα θα πρέπει βεβαίως να υφίσταται νόμιμα έτσι να μας άδειες θα πρέπει να χρησιμοποιείται ήδη ήδη δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης της ανακαίνισης και βεβαίως θα πρέπει να αναφερόμαστε σε κατοικίες σε σπιτικές κινείται η οποία είναι κατηγορίας ενεργειακής κατηγορίας γ άρα και χαμηλότερης ώστε αυτές παρέμβαση πραγματικά να προσφέρουν κάτι όπως είπε οι επιλέξιμες παρεμβάσεις για το θέμα της εξοικονόμησης της έχουμε συζητήσει την κουφώματα θερμομόνωση κλπ για ενέργεια για την για παρεμβάσεις ανακαίνισης όπως είπα θα μπορούν να είναι παρεμβάσεις που αφορούν αντίκα χωριά ανακαίνισης ανακαίνιση ανακίνηση χώρο κουζίνας μπανιο ειδών υγιεινής ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων καθώς και επτά ετών και βεβαίως επιχρισμάτων τώρα θέτει ήθελα εδώ με την ευκαιρία να παρουσιάσει και το επόμενο πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στην τακτική της κυβέρνησης επειδή μου για τη στήριξη των νέων και αφορά επιδοτήσεις γιάννη κινήσεις ξένων επιδοτήσεις για ανακαινίσεις κενών κατοικιών πιάνει τόπο μας χώρα έχουμε μεγάλο απόθεμα κατοικιών σπιτιών τοπία νίκη να οι πίθηκοι αυτά είναι γερασμένα είναι κατασκευασμένα σε προηγούμενες δεκαετίες και δεν κατοικούνται γιατί δεν μπορούν δεν είναι κατοικήσιμα επί της ουσίας εδώ λοιπόν έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα καινούργιο πρόγραμμα για πρώτη φορά εάν σχεδιάζετε ένα τέτοιο πρόγραμμα στη χώρα που αφορά εμένα προορίζονται για εκατομμύρια ευρώ και επιδότηση έως 40% για τιμολόγια εργασιών και υλικών όπου δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον ιδιοκτήτη να μπορέσει να ανακινήσει μια κατοικία και συνεχή επιθετική να μπορέσει να χρησιμεύσει για τη στέγαση μιας οικογένειας για τη χρήση της ως κατοικίας νέων ανθρώπων για τα 100 τουλάχιστον τρεις χρόνια ποιοι είναι ποιες είναι οι δικαιούχοι και κατοικίες καταρχήν πόνο πλεκτό κατοικίες μέχρι 100 τετραγωνικά γιατί μιλάμε για κατοικίες που θα χρησιμοποιηθούν για λαϊκές κατοικίες να το πω έτσι που αφορούν όλους περισσότερους έλληνες δηλαδή θα πρέπει το φορολογητέο εισόδημα αυτό όποιος προχωρήσει και θα είναι επιλέξιμος για να ενταχθεί στο πρόγραμμα και ανακαίνιση αυτό το σπίτι το οποίο έχει θα πρέπει να έχει η ανωτέρω φορολογητέο εισόδημα έως 40000 ευρώ και θα πρέπει οι κάτοικοι αυτή να μην είναι μισθωμένη το προηγούμενο διάστημα είναι μίνι δηλωμένη να είναι δηλωμένοι ως κοινή κατοικία στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους υπάρχει βεβαίως βαθμολογία η αξιολόγηση και η επιλεξιμότητα των δικαιούχων θα είναι συγκριτική δηλαδή θα πριμοδοτούνται αυτοί οι οποίοι έχουνε μικρότερη ακίνητη περιουσία ώστε και ζητούν βεβαίως μικρότερη ενίσχυση για να μπορέσω να γυρίσουμε σπίτι το οποίο στη συνέχεια θα μπορέσει να στεγάσει ως κύρια κατοικία ένα ένα ζευγάρι μια οικογένεια και βεβαίως κάθε Δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για ένα μόνο τέτοια κατοικία και βεβαίως δεν θα πρέπει αυτός δικαιούχος να έχετε χτίσει κάποιο άλλο πρόγραμμα εξοικονομώ φορέας υλοποίησης για τις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης ωστόσο δωρεάν και για το τελευταίο μέτρο που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του σπίτι μου τις σκέψεις τους με να κλείσουμε το τελευταίο άξονα της πολιτικής μας είπαμε ότι θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις και σε στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η σύγχρονη οικονομία είχαμε θεσπίσει εμείς τον θεσμό της Golden Visa δηλαδή τη δυνατότητα σε ξένους κατοίκους αλλοδαπούς πολίτες να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα με την προϋπόθεση ότι θα επενδύσουν στην αγορά ακινήτων με ταβάνι τις 500 με 625000 ευρώ αυτό το στην όποιου ανεβάζουμε το κατώφλι στάση στις 500 δισ ευρώ διότι διαπιστώσαμε ότι οι αγορές αυτές αφορούν ακίνητα τα οποία ταιριάζουν με το προφίλ των ακινήτων που θα μπορούσαν να αγοράσουν οι νέες οικογένειες είναι οι άνθρωποι άρα στερούνται κινητά από την νέα ελληνική οικογένεια που τους νεώτερους συμπολίτες μας Γι' αυτό και αυστηροποιούνται οι πολιτικοί να πούμε βέβαια εδώ ότι αυτό θα τεθεί σε ισχύ από την νέα χρονιά που σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει νομικό κενό νομική ανασφάλεια σε σχέση με τις που έχουν γίνει έχουν δρομολογηθεί έως το τέλος του έτους κλείνοντας να πω ότι διαπίστωσε ότι μέσα από αυτή την πολύπλευρη παρουσίαση και το πολύ πυκνό υλικό το οποίο δόθηκε ότι μιλάμε για ένα σχέδιο πολυεπίπεδο ο συνολικός οικονομικός μακρινούς συνολική δημόσια επένδυση που γίνεται άντληση 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ πρόκειται για πόρους εθνικούς πόρους κοινοτικούς πόρους ιδιωτικούς μοχλό ποτέ από την ιδιωτική αγορά αφορά μια μεγάλη ένα μεγάλο πληθυσμό 107000 συμπολίτες μας πολλαπλασιαστικά ας συμπεριλάβουμε μέσα και τα παιδιά των νέων οικογενειών ο πληθυσμός αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο αφορά τα παιδιά της ελληνικής μεσαίας τάξης 18 έως 39 τον άνθρωπο που είναι η τελευταία όπως είπαμε είτε στα νέα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί και σκοπεύουν να παντρευτούν να συνάψουν σύμφωνο συμπλήρωσης όπως στόχος όπως είπαμε είναι να επιταχύνουμε την αυτόνομη διαβίωση την έξοδο από τη φονική ληστεία των νέων ανθρώπων και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια στα πρώτα τους βήματα για να μπορέσουν να σταθούν το κράτος είναι δίπλα τους υπάρχουν πολλά νέα φαινόμενα πολλές νέες τάση νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων επτά θα αντιμετωπίσουμε με σύγχρονο τρόπο έχουμε καταγράψει τις καλύτερες δυνατές πρακτικές που εφαρμόζονται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να σημειώσουμε εδώ και πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι το κόστος στέγασης σε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι κοντά στο 20% όπως του μηνιαίου το ετήσιο εισόδημα ένα νοικοκυριού στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιος του 37% αυτό έχει προκύψει διότι όπως είπε πως στο σπίτι Πρωτοψάλτης δεν έχει υπάρξει συντεταγμένη στεγαστική κοινωνική πολιτική διαχρονικά στη χώρα μας ώστε να απαντήσουμε σε αυτό το πρόβλημα σε χώρες όπως η αυστρία η ολλανδία το 25% των διαθέσιμων κατοικιών διατίθεται για κοινωνική στέγαση το 25% αυτό σημαίνει ότι είσαι στην Ελλάδα που έχουμε εξίμισι εκατομμύρια κατοικίες θα έπρεπε περίπου ενάμισι εκατομμύριο 2000000 κατοικίες να πληρούν αυτές προδιαγραφές δεν συμβαίνει αυτό απέχουμε πολύ από αυτό έχουμε όμως υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης με παλαιό στο κατοικιών άρα χρειάζεται να παρέμβουμε και να επενδύσουμε στον ανανεώσουμε το γερασμένο στο κρατίδιο να δώσουμε ξανά τη δυνατότητα στους έλληνες πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους να ζήσουν και να δημιουργήσουν μέσα αυτά σας ευχαριστώ πολύ ώρα να περάσουμε σε ερωτήσεις παρακαλώ πολύ να είναι απλές και σε ποιον απευθύνεται καλημέρα σας τρόπος νίκος όσο κυρίως και έξω αν στην κατηγορία ιδιοκτήτης που μπορεί να προσφέρει το κινητό του έχει δικαίωμα και ένα fund να μπει σ'αυτή τη διαδικασία και να προσφέρει εκείνη στο δημόσιο για το πρώτο πρόγραμμα το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί στεγάζει 10000 700000 ευρώ δάνειο του δίνει το πρόγραμμα 100 πολιτών διότι θα πάρει δάνειο που u στον διόνυσο ιδιοκτήτης όμως μπορεί να είναι εκεί φάνηκε να του προσφέρει το κίνητρο είναι διαφόρων ιδιώτης επιλέγει το κινητό που πληροί τις προδιαγραφές όχι ίδιος και πηγαίνει στην τράπεζα για να πάρει ένα φθηνό στεγαστικό δάνειο το ποιος είναι ιδιοκτήτης του κινητού μας είναι αδιάφορο επειδή είπατε ότι θα 9 ποτάκι κατά 770000 ακίνητα τα οποία είναι κλειστά αυτός περιορισμός οφείλει Αρχική Internet δεν υπάρχει περιορισμός για το πρώτο πρόγραμμα στεγαστική πολιτική την έδρα στη Β αθήνας στεγαστικά δάνεια αφορά στη δυνατότητα να πάρει κάποιος ένα πολύ φθηνό στεγαστικό δάνειο Αγοραστός ένα ακίνητο από οπουδήποτε το δεύτερο ερώτημα επιτρέπεται επειδή στην αφετηρία για το πρώτο πρόγραμμα με το δάνειο των 100000 ευρώ ξεκινάνε περίπου πεντακοσίων 1000 νέοι πώς θα γίνει η επιλογή τελική ότι 10000 παίρνουν ποσά αποκλειστούν οι άλλοι ποια θα είναι η διαδικασία δηλαδή και θα κάποια στοιχεία αδιαφάνειας και του τρίτου και τελευταίου ως υποσημείωση για μένα από το πρώτο πρόγραμμα ενισχύεται πάλι ο το ζευγάρι που είναι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί έχουν μια αβεβαιότητα για τη δουλειά τους ενώ του ιδιωτικού τομέα έχουν και μια ανασφάλεια σε ότι αφορά την εργασία τους μπορεί να είναι το δάνειο χαμηλώνει αλλά δεν υπάρχει ένα μικρό κίνητρο στήριξης υπέρ τον μένουν οπαδών του δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα εγώ και πάλι τα παίρνει όλα αυτοί που είναι δημόσιοι υπάλληλοι αυτό ευχαριστώ πάρα πολύ δεν υπάρχει κάποια διάκριση κάποια πριμοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τυριά επιλογής των δικαιούχων των στεγαστικών δανείων θα γίνουνε με την διαδικασία του ΚΕΔΑΚ δεν το διαθέτει και ο τραπεζικός τομέας δηλαδή θα αξιολογείται το εισόδημα είναι πολύ χαμηλό δηλαδή φυσικά μιλάμε για ένα μηνιαίο μισθό κοντά στα 715 ευρώ καθαρά κάποιος τους αυτό το μηνιαίο μισθό θα μπορεί να παίρνει ένα τέτοιο δάνειο και να το αποπληρώνει με πολύ χαμηλές δόσεις κάτω των 300 ευρώ το μήνα όπως είπαμε ώστε να καλύπτεται πολύ καπνό είναι πολύ φθηνότερη η μίσθωση οι συγνώμη χρήσης ένα ακινήτου έναντι της μισθούς αυτοκινήτου με τιμές αγοράς χώρα να παρακαλέσω ένα ερώτηση ένα ερώτηση καθένας το όνομα και μέσου μαλακά Japanese προκαλέσει αρκετό κρύο χατζηδάκη χατζηδάκη έμεινε έως 39 θα πάρουν το χαμηλότοκο δάνειο εάν ένα ζευγάρι NASA 30 3700 45 δικαιούται το δάνειο γιατί έχουν πολλά ερωτήματα από πολλούς ενδιαφερόμενους έστω 8 δικαιούνται να φτάνει ένα είναι 139 κάλεσε σήμερα Καλησπέρα μάλλον και από μενα Γιώργος Λαμπίρης από τον κόμβο Μπούσιας και τον Bill θέλω να ρωτήσω το εξής χρειάζεται αρχικό κεφάλαιο για να μπορέσει κάποιος να μαζεύει κάποιο ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να έχει κάποιος ως αρχικό κεφάλαιο για να πάρει το δάνειο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω και εάν θα υπάρξουν σε σχέση με τις φοιτητικές εστίες και αυτή τη διαδικασία ήδη η φυγή αστείες θα παραμείνουν στην διαχείριση του κράτους και θα διαχειρίζονται και θα διακινούνται δύο δις συνέχεια για τις φοιτητικές εστίες ο μεσοπρόθεσμα αλλά δε χρειάζεται μια μικρή ιδία συμμετοχή πολύ μικρότερη απ ότι χρειάζεται συνήθως προφανώς επειδή μιλάμε για δάνεια που θα υπάρχουν κάποια κριτήρια τραπεζικά αλλά από κει και πέρα προφανώς έχουμε δάνεια τα οποία είναι πολύ ευνοϊκότερη από τα συνήθη ιδία συμμετοχή είναι πολύ χαμηλότερη τα αγόρια εδώ είναι διαφορετικά συγκεκριμένα τα οποία τίθενται για την υπαγωγή τα επιτόκια είναι χαμηλότερα φαίνεται στην εξυπηρέτηση του δανείου ποσοτικής είναι τώρα για να το συνδυάσω και με την προηγούμενη ερώτηση θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και Μακάρι να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχουν κι άλλα χρήματα για να επανέλθουμε με ένα επιπλέον δόση μια επιπλέον τη δόση από την πλευρά τις επαναλήψεις που ανέγραφε καλοσύνη υπόδειξη στην υλοποίηση του προγράμματος στις αρχές του χρόνου ανωτέρω σχετικά με τις φοιτητικές εστίες όπως είπα θα πραγματοποιηθούν θα ανεγερθούν στη βάση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα άρα θα ισχύσει ότι ισχύει για τις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού τομέα στην ταινία σύμβαση προφανώς εκεί και από κει και πέρα αρχίζουν τα έργα αυτά ανήκουν στο πανεπιστήμιο δηλαδή η ο φορέας υλοποίησης αν θέλετε του κάθε επιμέρους έργου εν συνεχεία οι εστίες χειρίζονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια στο πλαίσιο της σύμβασης που θα έχει συναφθεί στο διά ταύτα στο ακριβώς φαντασία από τον μέγα μια ερώτηση στον κύριο Πρωτοψάλτη κα Ψάλτη ταυτότητα μπορεί αυτές οι κατοικίες ναι υπάρχει και το μοντέλο του το word εγώ πρέπει να πω θα νοικιαστεί ποιες θα είναι αυτές οι προδιαγραφές της εκεί προϋποθέσεις και μετά από πόσα χρόνια θα μπορεί κάποιος να το αγοράσει έχει γίνει μια προμελέτη του χρηματοοικονομικού μοντέλου για να προχωρήσουμε σε αυτό το οποίο περιγράψαμε σήμερα κοινωνική αντιπαροχή όλες οι λεπτομέρειες αυτών των συμβάσεων προφανώς μπορούμε να πούμε σήμερα θα γίνουν ως αποτέλεσμα ένα διαγωνισμού και όλα αυτά σε συζητήσεις που θα έχει με τις εταιρείες κλπ αλλά αυτό το οποίο θέλουμε να δούμε το εξής σε ένα οικόπεδο μπορεί να βγάζει νόημα να είναι όλο κάτι κυρίες σε ένα άλλο μπορεί αυτό το χτίσιμο θέλετε πιο εμπορικό κομμάτι απ' το οποίο θα πάρει τα έσοδα ώστε να του επιστραφεί το κόστος συν το κέρδος του οπότε δεν θέλουμε να πούμε ακριβώς θα είναι το ίδιο μοντέλο σε κάθε οικόπεδο και πιο φανερή αυτό αλλού μπορεί να είναι όλα με νίκη αλλού μπορεί να υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών για νίκη που θα έχουν και την προοπτική μετά από 10 15 πόσα χρόνια να γίνει πέραν του το Plus μοντέλο που γίνεται και στην αγγλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όλα αυτά τα μελετάμε τα κοιτάμε προφανώς θα γίνουν οι απαραίτητες επεξεργασίες και με τις και με τις εταιρείες οι οποίες θα συμβουλευτούμε αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος από τώρα να πούμε ότι όλες οι λεπτομέρειες του συμβάσεων έχουν ιδιώτες ξεκαθάρισε από τον ευχαριστώ πολύ πόσο κάτοικος των εφημερίδα ελεύθερος τύπος για τον κύριο χατζηδάκη ρώτησε την κυρία Κεραμέως και τον κο Σκρέκα τρεις ερωτήσεις λοιπόν η πρώτη για τον κύριο χατζηδάκη 10000 προτύπου θα πάρουν τα τραπεζικά δάνεια και να αγοράσουν τη θα είναι για το 23 κάθε χρόνο ανανεώνεται ο πληθυσμός είπατε πριν ότι αν έρθουν κι άλλα χρήματα δεν πρέπει να υπάρχει μια σαφής εικόνα ότι κάθε χρόνο θα δίνεται ένα ποσό για αυτές τις περιπτώσεις οι οπότε έχουμε το μοιράζουμε ένα μυαλό ξυράφι δεύτερη ερώτηση πάλι σε εσάς τώρα συνολικά βέβαια θα συνδυαστεί ίσως το πρόγραμμα αυτό το στεγαστικό με κίνητρα μετεγκατάστασης να φύγει κάποιος από την αθήνα στην επαρχία να βρει εκεί επαγγελματική αποκατάσταση όλα αυτά γιατί κύρια Κεραμέως είπε ότι για το φοιτητικό επίδομα αναδρομικά μπορούμε να το κάνουμε λιγάκι πιο πιο λιανά για να καταλάβω ο φοιτητής που πήρε πέρυσι επίδομα 1000 ευρώ φέτος θα πάρει _1000_ πεντακόσια συν 500 μπλε πράσινο αλλά ένα αυτό και κατά καιρούς ΚΡΕΚΑ για το ανακαίνισε και το εξοικονομώ όταν έχουμε συνιδιοκτησίας είναι ένα νέος μέχρι 39 και συνιδιοκτήτης 5.10% 25 θα μπορεί έτσι να πάρει την επιχορήγηση με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων αυτά Χριστοδουλάκης 10000 καταρχήν δικαιούχοι 10000000 τα οποία θα διατεθούν με τους όρους που θα ήπειρο δείχνουν ότι τέτοιου είδους προγράμματα κι το ενδιαφέρον μπορεί να είναι μικρότερο του εικαζόμενη για διάφορους λόγους μπορεί να είναι και μεγαλύτερο του 100 θα δούμε πώς ξεκίνησε το πράγμα πόσο προχωρήσει τι ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και κατόπιν θα πάρουμε αναλόγως τις αποφάσεις που πρέπει δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε από τώρα πως θα κινηθούν αλλά κοντά σου εκείνος ανάλογα με τις εξελίξεις θα πάρουμε και τις αποφάσεις ως προς τα κίνητρα μετεγκατάστασης δεν προβλέπεται προς το παρόν κάτι στο σχέδιο το οποίο θα είναι κάτι το οποίο πράγματι μια ενδιαφέρουσα ιδέα το σημειώνουμε να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει ο ευχαριστώ πολύ νερό συναντήθηκαν νήσο το φοιτητικό επίδομα κάθε χρόνο πληρώνεται το φθινόπωρο για την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά γιατί για να δουν ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ότι πράγματι οι προϋποθέσεις που θέτει ενώ όμως έχουνε Καλλίτσης εμπέδωση άρα τώρα το φθινόπωρο θα πληρωθεί το φοιτητικό επίδομα για την ακαδημαϊκή χρονιά 21 22 αυτό το φοιτητικό επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά 50% άρα δίνουμε μια αναδρομική ισχύ στη ρύθμιση αυτή το προσαυξημένο κατά 50% επίδομα 1000 1500 θα πληρωθεί και για την περυσινή ακαδημαϊκή χρονιά η οποία καταβάλλεται τώρα το φθινόπωρο είναι σαφές αντί επαρχία το αρχιπέλαγος να θα πρέπει για το ανακαινίζονται έχει πλήρη κυριότητα είπαμε βεβαίως εξειδικευθούν όλα αυτά γιατί τον οκτώβριο θα προδημοσίευση με τον οδηγό του προγράμματος άρα εντός Οκτωβρίου καταρχήν να αναφερω οτι η προδημοσίευση θα ανακοινωθεί για δημόσια διαβούλευση οπότε εκεί βεβαίως θα υπάρχει δυνατότητα και προσαρμογής σε περίπτωση που υπάρχουν να προκύψει από την δημόσια διαβούλευση θέματα τα οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν τώρα για το ανακαινίζονται πρέπει να έχει πλήρη κυριότητα η επικαρπία για το ποσοστό το οποίο του έτσι το οποίο κατέχει για το για το Εξοικονομώ μπορεί να έχει είτε ψηλή απαιτεί την ψιλή κυριότητα είτε βεβαιώσουμε έχει πλήρη κυριότητα ήδη επικαρπία και μπορεί αυτό να είναι ποσοστό το οποίο να είναι χαμηλότερα από το 100% έτσι δε χρειάζεται να είναι 100% δική του ειδικοτήτων η ιδιοκτησία να το πω έτσι τώρα βεβαίως μιλάμε για σπίτια το οποίο όπως στη όπως καταλαβαίνετε είναι ποια τοπία έχουν μεταβιβαστεί από τους γονείς τρεις έδινε σπίτια οικογενειακά της πατρογονική κατοικία πολλές φορές που θέλουν επίσης ευθύνονται σε κατάσταση για να για να στεγάσει μια νέα οικογένεια ένα νέο άνθρωπο εμείς αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους να αξιοποιήσουν παλιό σπίτι που έχουν χωρίσει οι γονείς έτσι έχει μεταβιβαστεί αλλά αυτή τη στιγμή αναγκάζονται και νοικιάζουν ένα σπίτι κάπου αλλού γιατί είναι καλύτερο σπίτι είναι κίνηση δεν είναι πιο νεόδμητο και το δικό τους σπίτι το οποίο του έχουν δεν είναι κατάλληλο για τη στέγαση αυτό το πρόβλημα προσπαθούμε να πείσουμε τοπίο όπως γνωρίζετε το έχουμε οι περισσότερες πάρα πολλές το πιο σωστό οικογένειες στη χώρα μας με ερώτηση ουσιαστικά αυτές οι πολιτικές συνδέονται και με άλλες υφιστάμενες κοινωνικές πολίτες όπως είναι για παράδειγμα η γονική παροχή θέλουμε εδώ να αξιοποιηθεί το αδρανές κεφάλαιο των ακινήτων ως θέμα ένα σπόρους πλουτοπαραγωγικό για τους νέους να μεταβιβαστούν δηλαδή περιουσιακά στοιχεία από τις παλιότερες στις νεότερες γενιές για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να μην υπάρχει αφαίμαξη του διαθέσιμου εισοδήματος προκειμένου να νοικιάζουν όπως πολύ σωστά υπό κώστας επίσης να σημειώσουμε ότι συνδέονται κάποια πράγματα γιατί ένα νέος ένα ζευγάρι το οποίο θα πάρει το φθηνό στεγαστικό δάνειο θα αποκτήσει τη δική του κατοικία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανακαινίζονται εξοικονομώ παιδί μπορούν να λειτουργήσουν και σωρευτικά αυτά τα προγράμματα μια άλλη μια διεύθυνση συνέχεια της ερώτησης σας εάν κάποιος φοιτητής έχει ήδη λάβει 1000 ευρώ γιατί υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη λάβει το ποσό θα λάβει πρόσθετα και 500 ευρώ μπορε μαργαρίτα και όντα ΑΠΕ ηθελα να ρωτήσω την κυρία Κεραμέως για τις φοιτητικές εστίες αν προβλέπεται και συντήρηση των υφισταμένων πτητικών μυστηρίων γιατί οι αναφορές που υπάρχουν μιλάνε για υπηρεσία μούχλα γκρεμισμένα ταβάνια όπως στο ΑΠΘ στην πανεπιστημιούπολη αυτός παρουσιάζεται σήμερα αφορά μόνο σε νέες εστίες προφανώς υπάρχουν σημαντικά κονδύλια τα οποία δίνονται και μέσω του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων για την ανακαίνιση για την ανακατασκευή υφιστάμενων στη ιστάμενων φοιτητικών εστιών με χαρά να σας δώσω και παραπάνω στοίχημα θέλετε στοιχεία για σημαντικά ποσά που δίνονται συστηματικά κάθε χρόνο για ανακαινίζονται φοιτητικές εστίες κατόπιν προφανώς αιτημάτων των ίδιων των πανεπιστημίων μάλιστα τώρα χάνουμε και μια νέα πρόσκληση σε σχέση με απότομες των πανεπιστημίων άρα είναι μια πάγια τακτική μας φταίει για την και για την ανακαίνιση των παιδικών θέσεων πολλοί