Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κοντά στις Βιβλιοθήκες (ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ, 2009)
: ΠΡΟΣΤΟΝΑΣΝΟΣ ones Κύριε Πρόσωπε του Πολιτισμού Κρατίας, κύριε τον Μάλχαν, κύριε Πρόσωπε του Δήμου, κύριε Διευθύνδρια της Ευρώπης και κύριε Σύνεδρη, ένας βιβλίος είναι πολιτισμός, πολιτισμός καθε αυτό το βιβλίο, πλαντυσχρόνος, συγκαιρεστής του πολιτισμού, διότι δεν υπάρχει πολιτιστική γραμμή και πολιτιστική γραμμή που περνάει μέσα από τη γνώση καταλειογραμμένη ή όχι. Έτσι, λοιπόν, κάθε τύπο ασχολείται από το βιβλίο είναι στην ουσία πολιτισμός. Γι' αυτό και αυτή η επίλωσης εδώ, που πιστεύω ότι είναι ένας προγραμματισμός, μια πορεία, ένα σύντονισμός και μια καλύτερη διοργάνωση, συνεργασία, σε αυτό το κεφάλαιο των βιβλιοθήκων, νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο γεγονός και για την πόλη μας αλλά και για την πατρίδα μας. Με πολύ χαρατέρλευπα τώρα τις κατατόπους βιβλιοθήκες, που φαίνεται ότι είναι όμορφα ολοκληρωμένα, αλλά και τα κτίρια, τα βλέπει καλείς, τα καμαρώνει και τα καρμάζει, αν σχετί μάλιστα στην ηλικία, την ηχή μου, όταν λέγουν παιδικία τελευταία, στις βιβλιοθήκες, που ήταν κάτι υπόγεια, δύσκολα να τα δει καλείς και δύσκολα να βρει και τα βιβλία. Εύχομαι λοιπόν αυτό το συνεύριο, εδώ στην πόλη μας, στην πόλη Ιθανερών, να είναι μόνιμο. Οι εργασίες μας, οι ανταλλαγές υπόξεων, τα συγκαράσματα, ώστε η ελυσίδα των βιβλιοθηκών να μεγαλώνει σε όλη την πραθύδα μας, και όχι μόνο για γεγικές βιβλιοθήκες, αλλά και ενημέρας βιβλιοθήκες. Και επειδή ξέρω ότι είναι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται πολύ για αυτά τα θέματα, είναι ένας χώρος εκκλησιαστικός, και θα πρέπει και προς τα αρχή να σταφεί η φροντίδα, ώστε αν μη να γίνουν βιβλιοθήκες, μάλιστα από τα αρχαία του πράθος ή από τα αρχαία του μαστηριώ, να γίνουν προσπάθειες ώστε να είναι προσβάσιμοι ήλιοι και τέτοια ήλιοι να γίνει στη συνέχεια βιβλίου, πολιτισμός, που θα βοηθήσει περισσότερο τη γνώση και την ανάπτυση. Εύχομαι καλή επιτυχία στο συνεργασμό σας. Λυπάμαι γιατί έχω πρόσφατα χρόνια και συμμετέχω να είμαι όχι μακριά από εδώ, που δεν θα παρέσω να καλοκληρωθήσω αυτές τις όμορφες παραγωγές, εισηγήσεις από ανθρώπους ειδικούς. Εύχομαι καλή επιτυχία.