Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλκιδέων 04/11/2020 (Δήμος Χαλκιδέων, 2020)
: και του ολοκληρωμένου και στις δράσεις. Θα μου επιτρέψετε, εκφράζοντας όλο το σώμα. Όπως γνωρίζετε, στις 30 Οκτωμπρίου του 2020 έφυγε από τη ζωή ο Σύμβουλος της Κοινότητας της Νέας Λαμψάκου πολλή χρόνια στη Τίνη. Το Δηματικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων εκφράζει τη φλήψη στην οδύνη του και τα συνεπιτήρια του στην οικογένεια του εκκληπώντος. Και στο σημείο αυτό θα σας διαβάσω την απόφαση με αριθμό 13 του 2020, σε τάτης Νοέμβρη του 2020, του Συμβουλίου της Κοινότητας της Νέας Λαμψάκου, το οποίο αποφάσισε ο Μόφωνα τα εξής. Για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκκληπώντα Πολυχρόνη Τσιτίνη, λαμβάντας υπόψη την εκτίμηση, το σεβασμό, την αποδοχή που έδειγνα στο πρόσωπό του, οι δημότητες και όλοι όσοι τον γνώριζαν. Σας ευχαριστώ το πράγμα, Συνήθεια. Σας παρακαλώ πολύ τα μικρόφωνα σας. Σας το ζήτησα. Αλλά και για να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στον άνθρωπο, που υπηρέτησε την τοπική αυτοδίκηση επί σειρά ετών. Πρώτον, βασίζει τον δωρεά ειναιφριασμό του, τιμή σε ένα και σε χώρο πενταϊτού σταφής στο κοιμητήριο της κοινότητας Νέας Λαμψάκου. Δεύτερον, να εκφράσει τα συλληπιτήρια του στους οικείους του. Τρίτον, δεσμεύεται να προβεί σε επόμενη συνεδρίαση σε απόφαση προκειμένου να εξηγηθεί την ονοματοθεσία οδού ή πλατείας σε κοινοτάρχη πολιτώ χρόνη Τσιτίνη στην ύμη του εκκληκόντος. Και τέταρτον, να περιδοθεί η απόφαση αυτή στην οικογένειά του. Κυρίες συνάδελφοι, την ειρική συνεδρίαση, όπως θα ξεκινήσουμε με την εισήγηση της κυρίας Δημάρχου. Να σας πω ότι παρόντες στη συνεδρίαση είναι οι διευθυντές των επιτρέπτων του Δήμου, ο κ. Λίγκρος, η κ. Παπανέστη και ο κ. Κυριάκης. Ούτως ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν... Συγγνώμη, και ο γενικός γραμματέας του Δήμου. Ούτως ώστε στη συνέχεια να τεθούν ερωτήσεις και να απαντήσουν. Θα ακολουθήσουν οι ερωτήσεις στους διευθυντές, στοιχών διευθυνιστικές. Μετά θα συνεχίσουμε την τοποθέτηση των επικεφθαλείς και θα ολοκληρώσουμε τις τοποθετήσεις όποιουδήποτε από τους συμβούλους. Κυρία Δήμαρχη, ξεκινάμε και έχετε τον λόγο. Καλησπέρα, κυρίες και κυρίοι συνάδελφοι. Το θέμα της συζήτησης... Καταρχάς με ακούτε καλά, αυτό με ενδιαφέρει ή με ακούτε, υποθέτω. Το θέμα συζήτησης της σημερινής συνεδριασίας το οποίο είναι και μοναδικό όπως ο νόμος ορίζει είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2021. Είναι ο ενδέκατος κατά σειρά προϋπολογισμός του Δήμου λαμβάνοντας σημείο εκκίνησης στη σύσταση του Νέου Καλλικρατικού Δήμου Χαλκιδέων. Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Προϋπολογισμού του Δήμου αποτελεί ως την κορυφαία διαδικασία στη λειτουργία του. Προϋπολογισμός, όπως γνωρίζετε, είναι η ενιάψειος κανονιστική πράξη με την οποία προσδιορίζονται τα έσοδα και καθορίζονται τα έξοδα για το έτος αναφοράς. Η κατάρτισή του έγινε με βάση τις ακόληθες τρεις αρχές. Την αρχή της ενότητας εσόδων και εξόδων, που σημαίνει ότι τα έσοδα και τα έξοδα εγγράχονται στον συνολό του σε νέο προϋπολογισμό. Την αρχή της ειδικότητας των πιστώσεων, ότι δηλαδή κάθε πίστοση υπάρχει μόνο για το σκοπό που προορίζεται, με άμεση συνέπεια δαπάνες που δεν αντιστοιχούν στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου κωδικού να θεωρούνται μη νόμιμες. Και την αρχή της ακρίβειας, που σημαίνει ότι οι προβλέψεις είναι στα όρια του εφικτού να πραγματοποιηθούν. Συντάσσοντας το προϋπολογισμό, ο δήμος Χαλκιδέων έχει συγκεκριμένους στόχους. Να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες, που είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία του, όπως ενδεικτικά αναφέρον τη μισθοδοσία, την προμήθεια των καυσίμων και άλλων υλικών, την εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών και άλλων. Και υποστηρίξει οικονομικά τις πολιτικές του που αφορούν στην παιδεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τους άλλους τομείς. Και να διασφαλίσει την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων ή εργασιών, που αφορούν είτε στη συντήρηση των εφιστάμενων υποδομών, είτε στην υλοποίηση νέων επενδύσεων προς όφελος των πολιτών του δήμου. Η λειτουργία του προϋπολογισμού για τα έσοδα είναι απλώς προσδιοριστική και εξουσιοδοτική για την εισφραξή τους, ενώ για τα έξοδα είναι επιπλέον και νομιμοποιητική, αφού καμία δαπάνι δεν μπορεί να εκτελεστεί χωρίς να προβλέπεται σε αυτόν. Σήμερα ολοκληρώνεται και τυπικά η διαδικασία κατάκτησης του προϋπολογισμού, που πέρασε όλα τα προβλεπόμενα εκ του άρθρου 77 του νόμου 41-73 του 2013 στάδια και απομένει η ψήφιση τους στη σημερινή συνεδρίαση. Μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός πέρασε από τα συλλογικά όργανα του Δήμου, τη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, όπου με αριθμό 1 της 5ης-8ης 2020 απόφασης ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαβούλευση πριν τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Το Δημοτικό Συμβούλιο που με αριθμό 137 24-8 του 2020 απόφαση του ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα. Την Εκτελεστική Επιτροπή, όπου με αριθμό 4 της 25ης-8ου 2020 απόφασης καταρτίστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Την Οικονομική Επιτροπή, όπου με αριθμό 368 της 8ης-9ου 2020 απόφασης καταρτίστηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού και εν προθέσμος ενσωματώθηκε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Συντερικών. Στη συνέχεια, το παρατηρητήριο οικονομικών, το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλελειας των 8, αφού προέλεγξε τον προϋπολογισμό, μας υπέδειξε με το υπαριθμό 6-84 της 24ης-9ου 2020 εγγραφό του τη μία και μοναδική παρατήρηση στην τήρηση οδηγίας στη σκία που αφορά στις εκτιμήσεις των βοένδιων 2020, στην οποία και προσαρμοστήκαμε. Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή, με την με αριθμό... Έχουν κάποιοι άνοιχτο το μικρόφωνο τους, παρακαλώ να το κλείσετε, ευχαριστώ. Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή με την με αριθμό 416 της 6-10ου 2020 απόφασή της ενσωμάτωσε την υπόδειξη του παρατηρίας οικονομικής αυτοτέλελειας των 8. Έτσι, λοιπόν, ο προϋπολογισμός που έχετε στα χέρια σας είναι πλήρως ελεγμένος και συμμορφωμένος με τις επιταγές των σχετικών κοίων με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα κατά της προϋπολογισμού και η οποία φέτος, όπως και τις προηγούμενες φαλιές, εκδόθηκε αρκετά καθυστερημένα, την 1η Αυγούστου του 2020. Άρα τα αυτοί οι αρμόντιες υπηρεσίες του Δήμου Χαλικιδέων ανταποκρίθηκαν πλήρως τα καθήκοντά τους και όλα ολοκληρώθηκαν εντός των προβλεβόμενων συσβεκτικών χρονικών ορίων. Είμαστε ένας από τους δήμους που ψηφίζουμε πρώτοι προϋπολογισμό και γι' αυτό θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέδραμαν για την ολοκλήρωσή του και ιδιαίτερα, θα μου ευχαριστήσω, για τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Χαλικιδέων. Ανδιαφυσβήτητα, η σύνταξη και η ψήφιση του αιτήσιου προϋπολογισμού ενός φορέα, όπως είναι ο Δήμος Χαλικιδέων, αποτελούν, όπως προήπα, ύψιες πράξεις στο πλαίσιο λειτουργίας της Εκάστοτες Δημοτικής Αρχής της διοίκησης του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός μέσα από τα αναλυτικά οικονομικά δεδομένα που περιέχει αποτυπώνει το γενικό και ειδικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει η Δημοτική Αρχή για το έργο που θέλει να υλοποιήσει στη διάρκεια του επόμενου έκδοση. Αυτό, εξάλλου, γίνεται αντιτόκια το γεγονός ότι βασικό προαπετούμενο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού είναι η ψήφιση του ετήσου τεχνικού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της επόμενης χρονιάς. Είναι αλήθεια ότι ο προϋπολογισμός ως μέσο προγραμματισμού εκτέλεσης ταπανών αλλά και ευρύτερης οικονομικής λειθουργίας εμφανίζει αποκλήσεις κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους και αυτό αποδεικνύεται από τις συχνές τροποποιήσεις που καλούμε κυρίες και κυρίες συνάδελφοι που έχουν δημιουργηθεί να ψηφίσουμε ως αποτέλεσμα της δυναμικής του. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ένα στοιχείο που ανέφερα στην αρχή της τοποθετησής μου ότι η κεία με την οποία ρυθμίζονται θέματα κατά της προϋπολογισμού εκδόθηκε στις αρχές Αυγούστου. Πολύ μικρό το χρονικό διάστημα πριν εκνεύσει η προθεσμία ενσωμάτωσης του στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών και δημιουργήσης της δυναμικής αυτοτέλειας του ΝΟΤΑ. Ο νόμος επίσης επιβάλλει τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό να είναι μήνος Ιουλίου του 2020, δηλαδή πέντε μήνες πριν ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα νέες εγγραφές μετά τον Ιουλίο να μην έχουν λυθεί υπόψη στη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021 ως αποτέλεσμα της δυναμικής και του ευμετάβλητου, όπως πρόειπα. Πρακτικά, αυτό ερμηνεύεται ως εξής. Το ψηφιστέν ιδιτεχνικό πρόγραμμα και ο υποψήφισσης προϋπολογισμός είναι σχεδόν τυπικά. Τυπικά εργαλεία για τη λειτουργία του δήμου. Σαφή εικόνα για το τι μπορούμε να εντάξουμε ως συγκεκριμένη στόχευση για το 2021 θα έχουμε ακριβώς με το κλείσιμο της χρονιάς και εκεί θα αποτυπωθεί η στόχευση και σε επίπεδο έργων και υπηρεσιών κατά τις πρώτες τροποποιήσεις που θα γίνουν στους πρώτους μήνες του 2021 όπως άλλους το είχαμε κάνει και πέρυσι, το Φεβρουάριο. Η πορεία του προϋπολογισμού ενός δήμου εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις και στην οικονομία σε εθνικό επίπεδο. Και φέτος όμως οικονομική κατάσταση της χώρας συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι καλύτερη και η αστάθεια παραμένει. Ο κύριος λόγος είναι ότι το έτος 2020 χτύπησε τη χώρα μας υπαγγό μια κρίση του κορονοϊού, αυτή η μεγάλη οικονομική κρίση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Μια κρίση που δημιούργησε μεγάλες ανάγκες στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά κυρίως δημιουργεί συνεχώς μια βαθύτατη οικονομική κρίση στα νοικοκυκλιά και στις επιχειρήσεις. με μία απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού, αποτυπώνεται η νίωση στα έσοδα από απαλλαγές σε τέλη και αδυναμία πληρωμής τους. Η πολιτεία στάθηκε αρρωγώς, μας δίνει πόρους. Οι ανάγκες όμως αυξάνονται συνεχώς, κυρίως ως προς τις υπηρεσίες της καθαριότητας, στα μέσα ατομικής προστασίας και της απολυμάνσης. Για το θέμα των δαπανών, θα ήθελα να αναφερθώ σε τρία ζητήματα που, αν υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεσή τους. Το πρώτο αφορά στις δικαστικές αποφάσεις που επιδίδονται συνεχώς στο δήμο και αφορούν απλήρωτες υποβρεώσεις της τελευταίας 15 ετίας. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι μόνο για τα έτη 2018 και 2019, πριν από την ανάληψη των καθηγόντων μας, μας κοινοποιήθηκαν διαταγές πληρωμής και υπάρχουν οικονομικές απαιτήσεις σε υλικά και εργασίες που φτάνουν στους 700.000 ευρώ. Το δεύτερο είναι οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και οι δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Εμείς, φυσικά, στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων ως δημοτικοί αρχί δίπλα τους, στεναρά στις διεκδικήσεις τους, αλλά αντιμετωπίζουμε μεγάλη δυσκολία στην έβρεση του τρόπου της καταβολής των αποδοχών τους καθώς πρόκειται για εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στο σύνολό τους, στην καθαριότητα. Υπάρχουν οι αγγυλώσεις που μας βάζει το τρίτο ακριβώς πρόβλημα που είναι η δυσκολία στην ισοσκέληση της ανταποδοτικής υπηρεσίας. Τα ανταποδοτικά τέλη κατευθύνονται και διατίθεται για την ομαλή και αποδοτική ρειτουργία της υπηρεσίας για την οποία εισπράττονται. Λόγω της οικονομικής κρίσης οι δημότες δυσκολεύονται, καθυστερούν και αδυναθούν καμιά φορά να καταβάλουν τις συσφορές. Η ανταποδοτική υπηρεσία του κωδικού του συγκεκριμένου ουσιαστικά αποδυναμώνεται συνεχώς και η απαγόρευση ενίσχυσης της από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού δημιουργεί τεράστια δυσκολία στην παροχή υπηρεσιών στους δημότες μας τόσο για την καθαριότητα όσο και για τον ηλεκτροφωτισμό. Έχουμε ήδη προβή σε αιτήματα στα αρμόδια Υπουργεία και έχουμε θέσει το θέμα και στην ΜΠΕΤΣ, η οποία μάλιστα το έχει συμπεριλάβει μέσα στις προτάσεις που θα θέσει τώρα στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις της ΣΚΕΒΕ και στην Πολιτεία για την άρση της υποχρέωσης της ισοσκέλησης της ανταποδοτικής υπηρεσίας ως προς την ενίσχυσή της. Τι θέλουμε δηλαδή? Θέλουμε να μας δίνεται η δυνατότητα να παρέχουμε, εφόσον του επιθυμούμε, περισσότερες υπηρεσίες στους δημότες μας παίρνοντας χρήματα από άλλους κωδικούς και ενισχύοντας την ανταποδοτική μας υπηρεσία. Όσον αφορά στον τομέα των εσόδων, έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια, η οποία και θα εντατεί, για τη διασφάλιση των ίδιων εσόδων του Δήμου και παράλληλα τις δημιουργίες των προϋποθέσεων ώστε τα επόμενα χρόνια να ελαφρύνουμε τους δημότης που καλανίζονται από την οικονομική κρίση. Ο υπολογισμός του οικονομικού έτους του 2021 είναι ισοσκελισμένος, όπως ο νόμος ορίζει, ως πως τα έσοδα έχουν τακτικά έσοδα 24.391.299,73 ευρώ, έκθετα έσοδα 21.644.831,02 ευρώ, έσοδα ΠΟΕ που θα απεβεβαιωθούν για πρώτη φορά 650.218.25 ευρώ, εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις ΠΟΕ 29.3851,16 ευρώ, εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου Κεντρίδων και Προστροφές Κριμάτων 12.429.160 ευρώ, χρηματικό υπόλοιπο 13.674.317,31 ευρώ, το σύνολο των εσώδων μας είναι 101.795.667,47 ευρώ. Όσο στις δαπάνες έχουμε έξοδα χρήσης 31.098.862,85 ευρώ, ως προς τις επενδύσεις 35.760.639,09 ευρώ, πλήρωμες ΠΟΕ και λοιπές αποδόσεις και προκλέψεις 34.136.860,18 ευρώ, από θεματικό 799.305,35 ευρώ. Το συνολό των δαπανών μας ακριβώς όμοιο με τον εσώδον, είναι 101.795.667,47 ευρώ. Στον προϋπολογισμό του Δήμου Χαλκιδέων, του οικονομικού έτους 2021, έχουν ενταχθεί όλα τα έργα του τεχνικού προγράμματος του έτους 2021, με τις αντίστοιχες πιστώσεις τους, όπως αυτό ψηφίστηκε με την 137.020 αποφασίσματα. Έχουν ενταχθεί όλα τα ισπρακτέ υπόλοιπα κατά το χρόνο κατάρτισης του προϋπολογισμού, και τα οποία θα διαμορφωθούν οριστικά μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2020. Το χρηματικό υπόλοιπο αφορά τα διαθέσιμα της 31.7.2020, και το οποίο θα διαμορφωθεί οριστικά μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2020. Έχουν ενταχθεί όλες οι τοκοχρεολογικές δόσεις δανείων του Βαρίνου των Δημοχρακηδέων. Έχουν προβλεφθεί όλες οι νέες αρμοδιώτητες που μεταφέρθηκαν στους Δήμους, με την αντίστοιχη πίστοση που θα μας επιβαρύνει το 2020. Έχουν εγγραφεί υπογρεωτικές επιχορηγήσεις προς τα δύο νομικά πρόσωπα, που έχει συστήσει ο Δήμος μας το έτος 2011, από συγχόνευση των προηγούμενων. Έχουν εγγραφεί υπογρεωτικές επιχορηγήσεις προς τις δύο σχολικές επιτροπές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όλες οι αλλαγές εκ κωδικούς αριθμούς εμφανίζονται αναλυτικά στην εισηγητική έκθεση που έχει συντάξει η οικονομική επιτροπή και η οποία μαζί με τα προϋπολογιστικά στοιχεία σας έχει κοινοποιηθεί εγκαίρως. Το αποθεματικό μας δεν υπερβένει το 5% των τακτικών εσόδων σύμφωνα με το νόμο και έχει χρησιμοποιηθεί ενδεδειγμένη μεθοδολογία και τεχνοκρατική διαδικασία σύνταξης του προϋπολογισμού των Δήμων και έχει συσκελισθεί κάθετα κατατεωριζόμενα στη ΓΕΕΣΑΡΤΕΙΣΕΦΤΑΙΤΑΠΕΝΤΑΠΕΝΤΑΠΕΝΤΑΠΕΝΤΑΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠΕΠ Βεβαίωση όλων των παλιών οφειλών. Οι διορθώσεις που αφορούν το ΤΑΠ και τα σχετικά δημοτικά ΤΕΛΗ. Η εντατικοποίηση της διαδικασίας εις πρέξ των απαιτήσεων και ο εξορφολογισμός αυτών. Ο δήμος μας είναι οι πολίτες και σε αυτούς απευθύνονται οι υπηρεσίες. Εμείς υποσχόμαστε και αυτό αποτελεί προσωπική μου βδέσμευση ότι θα εργαστούμε σκληρά για την βελτίωση των υπηρεσιών αυτών. Η εξόφλιση των δαπανών που αφορούν χρέη παρελθόντων ετών και δικαστικών αποφάσεων. Η στήριξη του έργου των οικονομικών υπηρεσιών για τη μη ύπαρξη προβλημάτων. Ιδιαίτερα λόγω της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο. Κάτι το οποίο μας έχει βρει αντίθετος και το έχουμε πει και κατά τον παρελθόν και θα πάρουμε πρωτοβουλίες για την επαναφορά του. Η προώθηση του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικότητας. Στόχος μας είναι να προβούμε σε ενέργειες βελτίωσης της εικόνας του δίγματος στα έξω έτσι ώστε ο τόπος μας να αποτελεί ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν το οποίο θα έχει ισχυρή συνεισφορά στην τοπική κοινωνία. Σε καθημερινή βάση θα δείξουμε την κοινωνική μας εμπεστησία μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και την ευρύτερη οικονομική δυσπραγγεία που υπάρχει. Ελαφρύνσεις και απαλλαγές από την επιβολή τελών σε πολίτεχνους, απόρους και γενικότερα σε βάλωτες κοινωνικά ομάδες, ενέργειες για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες ενέργειες που έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε. Πλήρη καταγραφή και αξιοποίηση επίσης της δημοτικής περιουσίας προφίστως για τη διασφάλισή της και δευτερευόντως για τη μεγιουστοποίηση των εσώδων από την πηγή αυτή. Θα ήθελα να σας αναφέρω από το 1999, που έχει ξεκινήσει η διαδικασία της θυματογράφωσης και μέχρι σήμερα, που βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας στο κτηματολόγιο, από τις 300 περίπου εγγραφές ακυνήτων του Δήμου Χαλκιδέων στο ΕΠΣΙΛΟΝΕΝΙΑ, οι μισές έχουν λάθη και ελλείψεις. Και 100 περίπου ακύνητα του Δήμου Χαλκιδέων δεν έχουν δηλωθεί καν στον κτηματολόγιο. Για να μην αναφερθώ στο χάος που παραλάβαμε ως προς τα κληροδοτήματα, ως προς την κατοχύρωση επίσης των δικαιωμάτων του Δήμου σε σχέση με τα κληροδοτήματα και τις πολύ μεγάλες ελλείψεις των φαγγέλων. Χαρακτηριστικά, να σας αναφέρω το τραγικό, ότι ακόμα και το κόκκινο σπίτι είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα. Αλλά για αυτά θα σας ενημερώσω ειδικά σε μια συνέντρια στο Δημοτικό Συμπουλείο που θα έχουμε ακριβώς αυτό το θέμα προσυζήτηση περισσότερο για ενημέρωσή σας. Βασική μας επίσης προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός οΕΙ βασισμένος στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου με αξιοποίηση των ικανωτήτων και γνώσεων των εργαζομένων. Επιθυμούμε την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, την αξιοποίηση του ευθυστάμενου επιστημονικού προσωπικού και τη συστηματική εκπαίδευσή του. Αγαπητοί συνάδελφοι. Με αριθμό 137 του 2020, η απόφαση, όπως είπαμε, του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2021, στο οποίο περιλαμβάνονται δράσεις χρηματοδοτούμενες αλλά και από ιδιούς χώρους. Υπάρχουν ενταγμένες νέες δράσεις στο πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων, έργα και μελέτες που εξυπηρετούν αρχικά την καθημερινότητα των δημοτών μας αλλά και έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Στόχος μας, δέσμευσή μας, η οποία γίνεται πραγματικότητα, είναι τα έργα σε κάθε δημοτική ενότητα, σε κάθε πόλη και χωριό του Δήμου μας. Στα πλαίσια λοιπόν ενός ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος θα κινηθούμε ως δημοτική αρχή, τόσο για το οικονομικό έτος 2021, όσο και για τα επόμενα έτη της δημιουργίας μας, στους παρακάτω άξονες, σε συνδυασμό πάντα με την προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων, καθώς και την πλητείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότητες. Στις υποδομές, θα δώσουμε έμφαση στην αποκατάσταση της λειτουργίας και της εικόνας όχι γεωγραφική έκταση του Δήμου και την ισόρροπη ανάπτυξη μέσω της βελτίωσης των υποδομών. Στην προστασία του περιβάλλοντος, με έργα διαχείρισης των απορριμάτων, της ισοδοπίας, της περιβαλλοντικής ανάπτυξης, της προστασίας και της ανάδειξης του περιβάλλοντος. Στην βελτίωση των δημόσιων χώρων, των πλατιών και των αθλητικών εγκαταστάσεων και μέσω των εγγεγραμμένων μελετών, θα σχεδιάσουμε και θα προετοιμάσουμε τις δράσεις μας για τα επόμενα έτοιμα. Είναι σαφές ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για την ανάπτυξη και άλλων πολιτικών από τον Δήμο μας. Ωστόσο, με την ορθολογική κατανομή τους, την εξασφάλιση της διαφάνειας στη διαχείρισή τους, την οικονομία και κύρια με τον αγώνα για τη διασφάλιση νέων πόρων είναι αυτό που θα μας επιτρέψει να παράσχουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες προς τους δημότες όλους του Δήμου Χαλκιδέων. Δεσμευόμαστε ότι παρά τη δυσκολία της ισοσκέλησης ανταφοδοτικής υπηρεσίας, καμία αναπροσαρμογή σε τέλει δε θα γίνει και δικαιώματα που θα επιβαρύνει επιπρόσθετα τους δημότες μας εν μέσω οικονομικής κρίσης που όλοι μας βιώνουμε. Θεωρώ ότι οι στόχοι που θέτουμε είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι και τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και ο προϋπολογισμός που έχετε μπροστά σας. Ελπίζουμε ότι με την ολοκλήρωση του παρόντος οικονομικού έτος θα εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα που θα προκύψουν καθώς υπάρχουν και πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που τρέχουν και βέβαια από τη χρηστή διαχείριση και την οικονομία που ως δημοτική αρχή μας διακατέχει, ώστε να ενισχυθούν συγκεκριμένοι κωδικοί που θα συμβάλουν στην βελτίωση των υπηρεσιών που ως δήμος θα παρέχουμε. Τέλος, επισημαίνεται ότι λόγω του σχέδου προϋπολογισμού του 2021 έχει ελεγχθεί από το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλεας στο ΝΟΤΑ και έχει εκφράσει τη θετική του γνώμη. Για όποιες στοιχόν περιορισμένες αλλαγές και τροποποιήσεις προταθούν, αυτές θα ενταχθούν στην πρώτη υποχρεωτική τροποποίηση αναμόρφωση αυτού που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές του νέου έτους. Σας ζητώ να συνταχτείτε όλοι πίσω από το σχέδιό μας, να ψηφίσετε το ρεαλιστικό, πραγματικό και πραγματοποιήσμο προϋπολογισμό του δήμου Χαλκιδέων για το έτος 2021 και κατόπι να λειτουργήσουμε συνεργατικά για την πρόοδο και την εξέλιξη του δήμου μας. Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, κυρίες συνάδελφοι, θα σας παρακαλέσω για τις τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις που μπορεί να υπάρχουν, έτσι, να τηρήσουμε λοιπόν κάποια σειρά. Μόνο θα μου επιτρέψετε λίγο να ανοίξω, γιατί εδώ έχει κάποιο προβλημαϊσίδηση του κ. Παπαγιωργόπουλου, που είναι και ο κ. Λίγκρος. Οπότε, να σας ακούν λοιπόν έναν ένα, μισό λεπτό. Για να ακούγουμε. Ναι. Μπορώ να κάνω μια παρατήρηση, μια ερώτηση. Ερώτηση. Ερωτήσεις, κύριε Μπαγώνη, μετά στη τοποθέτησή σας. Στην παρατήρηση θα ήθελα αυτή τη στιγμή να περιοριστούμε στις ερωτήσεις. Ωραία. Να ρωτήσω τώρα, δεν έγινε κάτι, μια συζήτηση, επί του προϋπολογισμού, μια ειση, επί κυρία Δήμαρχο, έγινε μια γενικόλογη αναφορά. Τι να ρωτήσει κανείς. Εάν υπήρχε η κρίση τώρα ή μετά, θα τα πούμε στη τοποθετησή μας. Θέλω να κάνω μια ερώτηση, όμως, για το τεχνικό πρόγραμμα της ουσίας. Στη σαλίδα 45 του προϋπολογισμού προβλέπονταν ορισμένες μελέτες τεχνικών συμβούλων για διάφορα έργα που είναι σε εξέλιξη. Αυτό, με βιασύνη, ενδεχομένως, μπήκε στον προϋπολογισμό του 19 μετροποίηση, μάλλον του 20 μετροποίηση. Δεν υλοποιήθηκαν παρά μόνο μία της αγοράς, από ό,τι είδα. Και στο φετινό προϋπολογισμό του 21 έχουν όλες αυτές οι μελέτες διαγραφεί. Δεν προβλέπονται. Αυτό γιατί έγινε, υπήρχε σχέδιο, έγιναν οι μελέτες από την υπηρεσία, δεν χρειαζόντουσαν. Πώς έγινε έτσι οι εγγραφές αυτές τετροποποίησης συμβιαστικά και ξαφνικά στον 21, δεν προβλέπονται στον αρχικό προϋπολογισμό. Καλώς. Άλλη ερώτηση, ώστε να την συγκεντρώσουμε όλες και να ποντυθούν συνολικά. Λοιπόν, άλλους. Με ακούτε όλοι. Ποια είναι, δρή, ακούγομαι. Κύριε Καλαθέρη, ναι. Εγώ, ναι. Συγγνώμη, ποιος μιλάει, γιατί δεν ακούω. Ο κ. Μπουραντάς. Πώς? Ο κ. Μπουραντάς, έτσι. Ο κ. Καλαθέρης μιλάει. Ο κ. Καλαθέρης μιλήσε. Κύριε Καλαθέρη, ναι, σας ακούω. Όχι. Δεν ακούγεστε, κ. Καλαθέρη. Καλάθέρη. Ναι. Ποτέ. Ναι. Τώρα, για πείτε. Επειδή ο νόμος προβλέπει ότι το προϋπολογμός του Δήμου αποτελεί μοναδικό θέμα για συζήτηση σε μια συγκεκριμένη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, θέλω να ρωτήσω, αυτό ισχύει σε συνδυασμό και με το όπι ΔΑΛΤΑ, ισχύει σε συνδυασμό και με το όπι ΔΑΛΤΑ. Ναι, έτσι είναι. Έτσι είναι, ναι, ναι, ναι. Έτσι είναι, κ. Καλαθέρη. Υποχρεωτικά, είναι μοναδική συνεδρία σε ειδική που αφορά το ολοκληρωμένο κλασιοδράσεις και τον προϋπολογισμό. Εντάξει. Το δεύτερο είναι ότι είχε προηγηθεί μάλλον η κατάσταση αυτή και στα δυό προηγούμενα προγράμματα αντιμετώπισης των φαινομένων σεισμού και πλημμύρας. Κι εκεί πέρα, είχε πάλι παρατηρηθεί ότι το σχέδιο που υπευλήθη υπογράφεται από τη Δήμαρχο σαν εξοσοδητημένη από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Αν δείτε σήμερα και στα έσοδα και στα έξοδα, λέει υπογράφεται, συμφίστηκε με την Παριθμών Απόφαση, Καλκίδα, Τάλετ του 2020, η Δήμαρχος. Μα η Δήμαρχος δεν είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Υποβάλλει με την υπογραφή της το σχέδιο του προϋπολογισμού σαν Δήμαρχος, αλλά το πρόγραμμα, το προϋπολογισμός και ο τελικό πρόγραμμα υπογράφονται από την Πρόεδρο και από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι το θεωρώ εγώ. Λοιπόν, ερωτήσεις έχετε προς τους διευθυντές. Επαναλαμβάνω διευκρινιστικές. Προς τους διευκρινιστικές. Συγγνώμη τις ερωτήσεις. Κάνουμε προς τον Δήμαρχο τους διευκρινιστές. Θα ρωτήσουμε για το πρόγραμμα της πολιτικής απόφασης. Όλες, για όποιον... Τις ερωτήσεις, νομίζω, κύριε Παγώνη, εσείς, ειδικά, από την εμπειρία που έχετε ως διευκρινιστικός. Λοιπόν, ερωτήσεις. Να κάνω μια ερώτηση εγώ. Να κάνω μια ερώτηση. Ναι, σας είπα, σας ακούμε. Συγγνώμη. Επειδή άκουσα την κυρία Δήμαρχο να εκφράζει ένα ιδιαίτερο προβληματισμό και μια ανησυχία σε σχέση με την ισοσκέληση των ανταποδοτικών τελών, απλώς ήθελα να ερωτήσω. Επειδή μέχρι τώρα υπάρχει μια διαδικασία για δήλωση της διευκρινίας, υπάρχει μια διαδικασία για δήλωση μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ των αδύνωτων τετραγωνικών. Έχω μια ενημέρωση, κυρίως από τις εφημερίδες που το έχουν αναφέρει, ότι αρκετοί δήμοι και κυρίως ο Δήμος Γαλκιδέων θα έχουν μια τεράστια άξιση των τελών λόγω των αδύνωτων τετραγωνικών. Δεν ξέρω, οι υπηρεσίες σας έχουν κάποια εικόνα γι' αυτό? Ο δήμαρχος. Ναι, μ' ακούτε? Ναι, κύριε Πουραντά, αλλά όσο καταγράφηκε, ναι, ναι. Εντάξει, θα απαντηθεί στη συνέχεια. Είχα δηλαδή εγώ κάποιο πρόβλημα με τη σύνδεση μου ή όχι. Συγγνώμη. Ναι. Σας ακουστήκατε, κυβουρά. Όχι, όχι, ακουστήκατε, μια καρδιά. Καταγράφηκε η ερώτησή σας. Κυρία Πρόεδρε, επειδή ζητάει Κασίας. Ναι, κύριε Καθαριστώρα. Και επειδή θα μιλήσουμε, τουλάχιστον με το κεφαλί της, αλλά και πολύ δημοτικοί σύμβουλοι. Εγώ έλεγα, μήπως υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις όσον αφορά κωδικούς, όσον αφορά τέτοια. Όταν λέω διευκρινιστικές, αφού δεν υπάρχουν αποβρίες. Συγγνώμη. Αν αρχίσουμε να ρωτάνε όλοι, θα φάμε δυο ώρες, τώρα να ρωτάνε ο καθένας, από κάποια απορία που έχει, θα απαντήσετε και τελειπλήσαμε. Το θέμα είναι στο ποδετσί μας. Ακούνε πράγματα και αφού η καθήλυνα αρμόδι ο οικονομικός, είτε διαφητήσιος, είτε δήμαρχος, είτε η δήμαρχος, θα απαντήσουν συνολικά. Εγώ σας είπα, ακούστε, γιατί νομίζω τώρα... Εγώ ποτάλαβα, αλλά βλέπω ότι είναι ερωτήσεις τώρα... Αν δεν έχει κανείς απορίες, αυτό φορούσε τους κωδικούς, έτσι συγκεκριμένους, πιθανόν να θέλατε κάποιες διευκλεινήσεις. Δεν εννοούσα κάτι άλλο και πέσει το ίδιο πράγμα είχαμε κάνει. Λοιπόν, αν όλοι έχουνε, δεν έχουνε κανένα, προχωράμε σαφώς. Να προχωρήσουμε, λοιπόν, οπότε καταγράφω αυτά τα... θέλω να πω ότι έχουν καταγραφεί εδώ και μετά θα πάνε το μήκ και από τη δήμαρχο και από τους αντιδημάρχους. Λοιπόν, οπότε να ξεκινήσουμε... Νίκος Σιώλιας, θέλω μια ερώτηση. Ναι, κύριε Σιώλια, πείτε μας. Θέλω να ξεκαθαρίσω το θέμα με τα τέλη των ΑΠΕ, εκεί που γίνεται στα Λουκήσια, που υπάρχουν οι ανεμογενήτριες στα Λουκήσια. Αν έχουνε εισπραχθεί αυτά τα τέλη, πού θα επενδυθούν? Καλώς. Λοιπόν, οπότε αντιλαμβάνουμε ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τις τοποθετήσεις, όπως είπε ο κ. Κάσαρος Πόρης. Λοιπόν, κύριε Παγών, έχετε τον λόγο. Κυρία Πρόεδρε, με συγχωρείτε, οι ερωτήσεις τις κάνουμε να πάρουμε απάντηση για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε μετά. Αν δεν πάρουμε απάντηση στην ερώτηση, πώς θα τοποθετηθούμε? Να απαντήσουμε μια συνερώτηση αργότερα. Λοιπόν, οι ερωτήσεις γίνονται για να απαντώνται, για να διευκολυνθεί και η διαδικασία, να μην επαναβάνουμε τα ίδια. Κύριε Παγών, επειδή θέσατε μόνο μια ερώτηση να σταματήσω εγώ, με ακούτε σχετικά με τις μελέτες που αναφέρετε, αυτές οι μελέτες έχουν γίνει όλες, αυτές που αναφέρονται και γραμμένες στο προπολεσμό του 2020, και προχωρείται να τακτοποιηθούν, κάποιες έχουν αποπληρωθεί και κάποιες θα τακτοποιηθούν οικονομικά πριν εκπνεύσει το 2020, οπότε δεν υφίσετε κανένας λόγος με υπάρχοντο προπολεσμό του 2021. Δεν έχουν πληρωθεί τίποτα μέχρι τώρα. Θα πληρωθούν, σας είπα, κύριε Παγών, μέχρι 31-12. Θα είναι όλοι τους οφειμένους να πληρωθούν. Λοιπόν, τι δεν είναι να πληρωθεί? Λοιπόν, και να παρουσιάσουμε, ο κύριος Βουλιάδα, πειράμα με αυτό το επενδύμα κανένα, επειδή δεν θέλει να παρακολουθεί και να καταστάθηκε. Λοιπόν, οπότε η υπονομή είναι η λογική του κύριου Βουλιάδα. Δεν ξέρω αν με ακούτε, ναι. Έχουν γίνει 21.000 ετής μέχρι στιγμής για διόρθους τετραγωνικών και το συνολικό εμβαδόξε περνά τα 500.000 μέτρα. Μιλάμε για έναν μεγάλο όγο. Σίγουρα τα έσοδα του Δήμου θα αυξηθούν. Αλλά θα πρέπει κάθε έτηση από το προσωπικό του Δήμου να ελεγχθεί και να περαστεί στο σύστημα. Δεν σημαίνει ότι τα έσοδα αυτά τα εσπράττουμε άμεσα. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία διόρθωσης. Υπάρχει κάποια άλλη λοιπόν απορία. Νομίζω ότι από αυτές τουλάχιστον βουτέθηκαν, απαντήθηκαν. Να προχωρήσουμε τώρα στις τοποθετήσεις, κύριε Παγώνη. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν πρόκειται να μπούμε και να χαθούμε μέσα στις αριθμούς του προϋπολογισμού. Δεν πρόκειται να βρεθεί καμία τριάλλωστε. Αυτό το απέφυγε και η κυρία Δήμαρχος στην τοποθέτησή της. Είναι αλήθεια ότι η κρίση υγειονομική ήταν συνέχεια μιας οικονομικής κρίσης η οποία είχε την πορύφωσή της από το 13 μέχρι το 17, 18, 19 και για την οποία στήχισε πάρα πολλούς πόρους και αναπτυξιακή διαδικασία για τους δήμους. Ήταν ένα θέμα που το είχαμε τονίσει τόσο ως δήμοι μεμονωμένα αλλά και σε κεντρικό επίπεδο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Μα αυτό που θα τοποθετηθούμε και θα ασχοληθούμε είναι η καρδιά του προϋπολογισμού, του κάθε προϋπολογισμού. Και αυτό είναι βεβαίως το τεχνικό πρόγραμμα του 21 και σε αυτό θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην τοποθέτησή μας. Γιατί ακριβώς το τεχνικό πρόγραμμα έχει να κάνει με την προοδική της περιοχής μας. Μας δείχνει δηλαδή πού σχεδιάζει να οδηγήσει η νέα Δημοτική Αρχή την περιοχή μας, με ποιες μελέτες, με ποιον προγραμματισμό έργων στους επιμέλους τομείς, όπως ακούστηκε, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, της κοινωνικής πολιτικής και των υποδομών. Από τα πρώτα που κανείς μπορεί να επισημάνει είναι η έλλειψη ενός πλάνου σε βάθος χρόνου, τετραετίας, πενταετίας. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ένα πλάνο, το ένα πενταετές πρόγραμμα που συνήθως συντάσσουν οι δίνοι, όπως είχε συνταχθεί και κατά την προηγούμενη περίοδο, για να ξέρουμε στο τέλος αυτής της περίοδου ποιος είναι ο στόχος και αν πραγματικά οι επιμέρους πολιτικές των παιχνικών προγραμμάτων κάθε έτους μας οδηγούν σε ένα κεντρικό στόχο. Έτσι, λοιπόν, μπορεί να πει κανείς ότι πηγαίνουμε χωρίς πυξίδα και βλέποντας και κάντας. Όπως ξέρετε και όπως τόνισε και η κυρία Δήμαρ, πως θα δώσει μια μεγάλη σημασία στις υποδομές και στην ανάπτυξη που αυτές συνεπάδονται. Όμως, αυτά πρέπει να αποτυπώνονται, πέρα από το όραμα, πρέπει να αποτυπώνονται με συγκεκριμένα έργα. Και τέτοια νέα έργα δεν βλέπουμε στο τεχνικό πρόγραμμα του 21. Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας, είναι η δημιουργία της τεχνόπολης του Ευρύπου αυτού του κέντρου έρευνας του Καποδυστριακού Πανεπιστημίου στην περιοχή του Καλλιοφορείου Παντιχείου. Όπως γνωρίζετε, μετά από συζητήσεις ενός και πλέον χρόνου, υπογράφθηκε ανάμεσα στο Δήμο και στο ΕΚΠΑ ένα σύμφωνο για τη δημιουργία της τεχνόπολης του Ευρύπου και για το σκοπό αυτό παρακορύθηκε μια έκθεση 56 θερμάτων, όπως είπα, στην περιοχή του Καλλιοφορείου Παντιχείου. Αυτό έγινε το 18, το δεκέμβριο του 18, μέχρι το τέλος της δημιουργίας μας, τους επόμενους 6 μήνες, που ήταν ουσιαστικά και μια προεκλογική περίοδος. Συνεχώς μιλούσαμε με την Βρυτανία, με τον Αντιπρίτανη, να δούμε πώς μπορεί να ετοιμαστούν οι μελέτες και να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες για το έργο αυτό στην περιοχή, που, όπως είπα, και το αντιλαμβάνεται ο νομίζω κανείς, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ένα χρόνο μετά, υπάρχει μια απόλυτη συγγή, ένα πέφλος υγής. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος αρμόδιος από τον Δήμο, έχει ασχοληθεί κάποιος, έχει επιμείνει, πού βρίσκονται αυτές τις συζητήσεις, πώς έχει ενοχληθεί ο Πρύτανος στην Πανεπιστημίου, η Βρυτανία, η Σίγλητος, για να δούμε πώς μπορεί και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι μελέτες αυτές, αν έχουν ξεκινήσει και πού προχωράν. Αλλά με αυτό ακριβώς το σημαντικό αναπτύξιακτο έργο είναι απολύτως, νομίζω, συνδεδεμένο και η χρήση του Κέντρου Γεωργικών Εφαρμογών του Κέντρου της Νέας Αρτάκης. Όπως γνωρίζετε όλοι, νομίζω, 30 χρόνια γινόταν ένας αγώνας, αυτή η έκταση των 10 στρεμάτων στο Κέντρο της Νέας Αρτάκης να περιέλφει στο βήμα. Δεν είχε γίνει κατοχτοτό ποτέ. Νομίζω κάναμε μια αξιόπιστη πρόταση, την απαιδεύει ο Υπουργός και τον έχω ευχαριστήσει επανειμουμένως στον κύριο Αποστόλου και αυτό το στόχο που είχε για 30 χρόνια διαχρονικά η Δημοτική Αρχή σήμερα έχει υλοποιηθεί, το Κέγε έχει παραχωρηθεί στο βήμα για νομίζω πάνω από 25 έτη, 28 με 30, αλλά με μία προϋπόθεση ότι τα πρώτα τρία ή πέντε χρόνια πρέπει να ξεκινήσουν οι μελέτες, οι εργασίες, σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβληθεί και με τους όρους που έχει παραπορηθεί, κυρίως με εργασίες για δράσεις του πρωτογενού στομέου. Προς αυτή την κατεύθυνση και αυτή τη χρονιά δεν προβλέπεται τίποτα στο τεχνικό πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη αυτή η δράση, για το συγκεκριμένο αυτό, για τη συγκεκριμένη αυτή η έκταση, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αναπτυξιακό, σημαντικό και αναπτυξιακό για την περιοχή. Αλλά έχει τελματώσει μόνο αυτό. Βλέπει κανείς και μιας, και βρίσκομαι στην Ατάκη, τι έγινε με το Κυζίκιο. Το Κυζίκιο Πάρκο και ο χώρος μπροστά από το πρώτο δημοτικό σχολείο για πάρα πολλά χρόνια ήταν εγκαταλειμμένο. Καταφέραμε, συντάξαμε μελέτη, χρηματοδοτήθηκε ένα μέρος του από το πράσινο ταμείο με 300.000 ευρώ, αν δεν απατάει νύμου μου, έβαλε και 500.000 ευρώ στο δήμος, με πολύ μεγάλη προσπάθεια, με κόπους, με μεγάλες ενστάσεις, όπως ξέρετε, και από τη δασική εκκλησία. Κατορθώσαμε, αυτό το έργο το εντάξαμε, μπήκε στο τεχνικό πρόγραμμα, προκηρήθηκε, δημοπρατήθηκε, στη φυτία μας ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση, βγήκε ο ανάδοχος με τα γνωστά παρατράγουδα, που κόστισαν 250.000 ευρώ, 220-250 δεν θυμάμαι ακριβώς πώς, με όλο αυτό το τεχνικό ζήτημα που δημιουργήθηκε, έφυγε κι αυτό, εγκαταστάθηκε ο εργολάδος, έγινε αυτό για να μην καθυστερήσει ο εργολάδος και να ολοκληρώσει, για να τελειώσει η δρύμορα, και ξαφνικά το έργο έχει βαλτώσει, έχει σταματήσει, ενώ έχει μια διάρκεια τριών μηνών να υλοποιηθεί, νομίζω ότι έχει εγκαταληφθεί, έχει ξεκινήσει από τις αρχές της άνοιξης, και ακόμα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στη συγκεκριμένη περιοχή. Το ίδιο έχει εγκαταληφθεί, από ό,τι γνωρίζω, και το Ταρτάν του Γιπέδου. Αφού με διάφορες ιστορίες που συζητήσαμε, ήταν λάθος η μελέτη, ήταν ελπίσει η μελέτη, ο αρμόδιος υπάλλωσε, εκδιώθηκε από την τεχνική υπηρεσία, έγινε ό,τι έγινε, βρεθήκαμε στο σημείο, αφού δεν διορθώθηκε η μελέτη ένα χρόνο τώρα. Τι έγινε, το Γιπέδο και το Ταρτάν είναι εγκατελημένο, και ένα χρόνο μετά δεν μπορέσε να ελοκληθεί ένα έργο, το οποίο είχε ξεκινήσει κάποιες εργασίες και είχαν γίνει στη δική μας θετία. Βεβαίως, στην Αρτάκη έχει σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη στην περιοχή της παραλίας με την πινακίδα 5. Και βεβαίως βρισκόμαστε σε μια εξέλιξη μετά από πολύ χρονικό διάστημα του μουσικού σχολείου που εντάξαμε με ένα ποσό 7 εκατομμύρων ευρώ στην Αρτάκη. Τι έγινε εκεί, είχε εξασφαλιστεί ένας χώρος που είχε χρήσει για σχολική μονάδα στην περιοχή της Φανερωμένης. Στο Ζέφυρο. Στο Ζέφυρο. Και είχαν ξεκινήσει και κάποιες εργασίες ώστε τον υπιαγωγείο με τα προκάτ εκτίσματα, με τα προκάτ κτίρια, τις αίθουσες να μεταφερθεί σε αυτόν τον χώρο που έχει χρήσει για σχολείο και να τελειώνουμε. Η Δημοτική Αρχή Νέα αξιολόγησε ότι αυτό ήταν ένα λάθος, δεν έπρεπε να γίνει εκεί σεβαστό και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Μάρτιο, αν θυμάμαι καλά, να τους δώσουμε εξειοδότηση για απευθείας ανάθεση να μισθώσει ένα άλλο κτίδι. Και γιατί έγινε απευθείας ανάθεση και δεν ξεκινούσαμε από το Νοέμβριο του 19 του Δεκεύριου ώστε να αλοκληρωθεί η διακασία, για να γίνουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες για να μη μας πάρει πέρα το καλοκαίρι. Πέρασε η περίοδος όλοι αυτοί, δώσαμε την εξειοδότηση, πέρασαν 3-4 μήνες, πέρασε όλο το καλοκαίρι και έχει ξεκινήσει τώρα η διαδικασία της μεταφοράς σε ένα χώρο που είναι προβληματικός, γνωρίζω ότι δεν έχει χρήσει για σχολική μονάδα και είναι και ρημοτομούμενο. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλή δουλειά εκεί. Πώς σε ένα ρημοτομούμενο χώρο, που δεν εφαρμόζεται και δεν υλοποιείται το σχέδιο κόλλης, πήγαν να εγκατασταθούν κτίρια, έφυσες προ-ΚΑΤ για σχολική μονάδα. Αυτό είναι ένα ζητούμα, το οποίο δημιουργεί προβλήματα αντί αμφιλή και θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα. Αλλά, για να δούμε, ποια άλλα έργα έχουν ενταχθεί από ίδιους πόρους που άκουσα το 2021, όχι τα έργα που δεν εκτελέστηκαν το 2019 και το 2020. Από τη διαπίστωση από το τεχνικό πρόγραμμα, που μπορεί να το δει κανείς, θα το έχετε όλοι μπροστά σας, αγαπητοί συνάδελφοι, το μόνο που προβλέπετε από ίδιους πόρους, από ίδιους πόρους, όχι από ΣΑΤΑ, το 2021 είναι 100.000 ευρώ για ασφαλευθεσμότητα στην Δημοτική Ενότητα Βλίδα. Από ίδιους πόρους, το τεχνικό πρόγραμμα δεν αναφέρει τίποτα άλλο. Τα νέα έργα είναι εντελώς πολύ λίγα, εξαντλούνται στη ΣΑΤΑ, η οποία είναι ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες και έχει να κάνει με κάποιες ασφαλτοστρώσεις και κάποια πεζοδρόμια, και βεβαίως με εκατό χιλιάδες από ό,τι είδα για την περιτύχηση του παλιού κυμητήριου του Αγίου Ιωάνν. Το 2021 υπάρχει ένα ποσότης τάξιος των 70.000 ευρώ για κατασκευή λέει του γυμναστηρίου στην Ανθιδόνα. Το 2020 υπήρχαν εγγραφές από 50.000 για να συνταχθούν μελέτες και σιγά σιγά να βρεθούν υπόροχοι, αφού έχουμε εξασφαλίσει το υπόλοιπο, να αναγερθούν δύο κλειστά γυμναστήρια στις περιοχές, στις ενότητες, που δεν υπάρχουν και κλειστά γυμναστήρια στον Δήμο Χακηδεό, και αυτές είναι όσοι με αυτόν, η Ανθιδόνα και η Αυλίδα. Τα ποσά αυτά αφαιρέθηκα. Από ότι ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο από την κυρία Δήμαρχο, τις μελέτες αυτές θα τις κάνει η τεχνική υπηρεσία. Έχει καλώς, μπράβο, ελπίζω αυτές οι μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί τώρα διότι έχει μπει και το ποσό των 70.000 για να κατασκευαστούν. Θέλω να δω αυτές ακριβώς οι μελέτες και να μας δοθούν για να δούμε τι κλειστό γυμναστήριο μπορεί να γίνει με 70.000 ευρώ που έχουν μπει στο προϋπολογισμό του 21. Νομίζω ότι εδώ ο ένας προσπαθεί να κοροϊδέψει τον άλλο. Όταν ακόμη δεν έχουμε εξασφαλίσει το οικόποδο, δεν μας έχει παραχωρηθεί, εμείς σχεδιάσαμε και βάλαμε ότι θα κατασκευάσουμε το 21 ένα κλειστό γυμναστήριο. Νομίζω ότι αυτό είναι σταχτιστά μάτια του κόσμου έτσι ώστε να πούμε και στην περιοχή ότι κάτι έχουμε βάλει για να κατασκευάσουμε εκεί. Και μιας και συζητάμε για αυτές τις αθλητικές υποδομές, ήθελα να ήξερα. Έχει αποκλειστεί το κλειστό γυμναστήριο στην Αρτάκη που υπάρχει δημοτικός χώρος και δεν χρειάζεται από κανένα να παραχωρηθεί με οποιοσδήποτε όρους ή να αγοραστεί έκταση. Εκεί υπάρχει και είναι χαρακτηρισμένο για αθλητικές εγκαταστάσεις και δεν είδα καμία εγγραφή στον προϋπολισμό του 2021. Επίσης, θα ήθελα να ενημερωθούμε ποια είναι η τύχη του τεχνικού δελτίου που είχαμε υποβάλει στο πλαίσιο πρόσκλησης 4 του Φιλόδημου για επισκευές, συντηρήσεις, κατασκευές και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Μέσα στο δελτίο προέβλεπε γήπεδο παιδοσφαίρου από ξύλιωση του Χλωοτάπητα και κατασκευή νέου στο Καλαμακίδης. Στο γήπεδο παιδοσφαίρου του Βασιλικού η κατασκευή ενός γήπεδου 25.47 μέτρων σε ένα γήπεδο με τα χαρακτηριστικά πέντε επί πέντε. Προέβλεπε αντικατάσεις φταρμένου ταρτάν με επιφάνειας πεντακοσιών και τραγωνικών μέτρων στο γήπεδο της Χαλκίδος. Στο γυμναστήριο στο Πάρκο του Λαού, στο γυμναστήριο Πυλοχέρη. Αποβητήρια στην παραλία Βλίδας. Εγκατάσταση κλιματιστικών μηχαιριμάτων με ψήξη-θέρμαση στο Μελίνα Μερπούρι. Παρεμβάσεις με ηλεκτροποτισμό στο Βαφί. Στο γήπεδο ηλεκτροποτισμό του Αφρατίου. Αυτό το τεχνικό δελτίο είχε υποβληθεί, νομίζω λογικά έχει εγκρυφεί, αλλά θέλουμε να μας ενημερώσετε πού βρίσκεται αυτό και σε τι χρόνο προβλέπεται να εμπάσφερε τόση εγκρυφή, να υλοποιηθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις αθλητικές εγκαταστάσεις που τόσο της έχει ανάγκη ο τόπος μας και ιδίως τούτε την εποχή. Είναι αλήθεια ότι εκτελέστηκε το έργο του Βούρκου. Είναι στο τεχνικό πρόγραμμα, κάτι υπόλοιπα να πληρωθούν. Το έργο αυτό, το γήπεδο του Βούρκου, γιατί είδα πολλές φωτογραφίσεις, επισκέψεις τώρα. Όπως γνωρίζετε αυτό το έργο είχε καταλυφθεί επί Δημαρχίας του κυρίου Ζερδήλη και η μόνη χρησιμοποίησή του ήταν να εγκαθίσταται εκεί μία φορά το χρόνο το Τσίρπο. Το έργο το σχεδιάσαμε στην δική μας δημοτική περίοδο, το μελετήσαμε, εξασφαλίσαμε την εξυματοδότηση του, δημοπαρτίθηκε, υπογράψαμε και τη σχετική σήμαση. Αυτό το συζητήσαμε, χρειάστηκε βέβαια ένα χρόνο για να κατασκευαστεί, γιατί στη συζήτηση είπαμε ότι βρέθηκε ένα υλικό το οποίο θα ήταν πολύ πιο ανθεκτικό και καλύτερο. Αυτό στήχισε καθυστέρηση ενός χρόνου στην εκτέλεση του έργου. Αλλά σήμερα όλοι περιφανεύονται αυτό έγινε το έργο, αλλά και γι' αυτό η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε φροντίσει. Το μόνο που έγινε, και ξέρετε στην πολιτική έχω πει πολλές φορές, ότι χρειάζεται γενναιότητα. Χρειάζεται να παραδεχόμαστε και όχι να ισχυριζόμαστε διάφορα ότι αυτό ήταν ένα έργο δικό μας. Κανένα έργο καινούριο, εκτός από κάποια βαψήματα και στους δρόμους και στα παγκάλια δεν είδαν να υλοποιεί η δημοτική αρχή σήμερα και δεν το έχει παραδεχθεί. Και άκουσα και το εξής, ότι η δημοπράτηση της δημοτικής αγοράς ήταν το επιστέγασμα των δημοτικών αρχών των τελευταίων 25 χρόνων. Αλήθεια, η αντιπαροχή που δόθηκε το 99-2002 με τα άθληα αυτά κατασκευάσματα, που ακόμα οι μακέτες τους είναι στο γραφείο της κυρίας Δημάρκου, είναι ακόμα εκεί οι μακέτες. Έχουν καμιά σχέση με το σημερινό σχέδιο, έχουν καμιά σχέση με το σημερινό πρόγραμμα. Το 2014 πού βρισκόμαστε, πού ήταν αυτές οι δημοτικές αρχές των 25 χρόνων, τι έκαναν, απολύτως τίποτα. Το 2014 όλοι γνωρίζουν, και ξέρετε κι εσείς, ότι η αγορά ήταν στο σημείο μηδέν. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτα, δεν υπήρχε φάκελος, δεν υπήρχε τίποτα. Το 2014 ξεκίνησαν οι διαδικασίες, χαρακτηρίστηκε το 2015, ξεκίνησαν οι μελέτες, όλοι τις γνωρίζετε και τις γνωρίζετε καλύτερα, γιατί τις καταψηφίζατε, κυρία βήμαρχε, καταψηφίζοντας και κάθε δημιουργική προσπάθεια. Σήμερα, είμαστε και εμείς περήφανοι, γιατί παρόλο τον πόλεμο που δεχτήκαμε για τη δημοτική αγορά, σήμερα είναι αναρτημένη και θα μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή μας, για το οποίο είχαμε καθοριστική συμβολή. Θέλω επίσης να επισημάνω και να ρωτήσω πόσες παιδικές χαρές κατασκευάστηκαν το 2020, από ότι έχω ενημερωθεί απολύτως καμία. Πόσα υλικά παραλάβατε για να κατασκευάσετε παιδικές χαρές, γιατί μπορεί να πει κανείς, όπως ακούστηκε βέβαια, ότι παραλάβαμε καμένη γη. Παραλάβατε χιλιάδων ευρώ αξίας τάπητες και όργανα για να φτιαχτούν 7 με 10 παιδικές χαρές. Αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και περίπου 260.000 αυτοφυλόδημο για κατασκευή άλλων 6-7 παιδικών χαρών. Δεν έγινε απολύτως τίπατα όλη τη διάρκεια του 2020. Γιατί δεν κατασκευάστηκε καμία από τις ράμπες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες τις 226.000 ευρώ που είχαμε εξασφαλίσει από πρόγραμμα για να εξαιρετούνται στην εύκολη πρόσβασή τους στις παραλίες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να μιλήσουμε και για τα οποία δεν προβλέπετε στο τεχνικό πρόγραμμα. Αυτές τις μελέτες είχαμε παραδόσει έτοιμες όπως και τη θεματοδότηση και δεν έχουν καν προμηθευτεί αυτά. Τέλος, θέλουμε να ρωτήσουμε, να πάρουμε μια απάντηση. Τι γίνεται επιτέλους με το 26 Δημοτικό Σχολείο. Το 26 Δημοτικό Σχολείο είχαμε εξασφαλίσει το οικόπαιδο που δεν υπήρχε. Κάναμε τις μελέτες, περάσαμε όλη τη διαδικασία τη δύσκολη και την επίμονη που χαρακτηρίστηκε ο χώρος. Έγινε επειδή ήταν εκτός σχεδίου όλα όσα έπρεπε να γίνουν για να χαρακτηριστεί ο χώρος και να εντρυφεί. Έγιναν οι μελέτες, εγκρίθηκαν οι μελέτες και βεβαίως δημοσιεύτηκαν στο ΠΕΚ, πέρασαν από το Συμβούλιο Επικρατίας και βρεθήκαμε τώρα να χρειάζεται μόνο το κτιριολογικό. Θέλουμε να ενημερωθούμε. Έχει σταλεί με ποια έγγραφα, τα έχουμε ζητήσει και δεν έχουμε πάρει απάντηση. Όπως βεβαίως και για το ιδικό σχολείο επαγγελματικής κατάρτισης δεν ξέρουμε πού βρίσκεται. Αν και σε πρώτο βαθμό αυτές τις μέρες συζητήθηκε ότι υπάρχει μια δικαστική απόφαση η οποία όμως μπορεί σε δεύτερο βαθμό να κερδηθεί και το έχει αυτό η περιφέρεια. Έχει παρακοληθεί, έχει λήξει παρακόληση, δεν ζητήθηκε ποτέ και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το βλέπουμε καθημερινά και απασχολεί δεκάδες ανθρώπους που έχουν τα παιδιά τους εκεί στο χώρο αφού δεν φαίνεται άλλη έκταση να έχει δεσμευτεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η στέγαση και η επαγγελματική κατάρτιση των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Τέλος, θέλουμε να ρωτήσουμε. Να μας απαντήστε, με τα 600 ευρώ που δεν έχουν πάρει πάρα πολλοί άνθρωποι στην περιοχή του Λιάντου Υπεδίου που επλύγησαν, για ποιος είναι ο λόγος που αυτά δεν αναρτώνται στο διάβυα τη στιγμή που άλλοι αιδήμοι τα έχουν αναρτήσει και μπορεί ο καθένας να λέει απορρίπτεται γενικόλαγα γιατί δεν είχες τα δικαιολογικά, τι είναι αυτό. Θα θέλουμε να μας ενημερώσετε ποιοι και για ποιους λόγους έχει απορριφθεί το 600 ανθρώπων που ήδη έπρεπε να το είχαν πάρει για να εξασφαλίσουν τις πρώτες τους ανάγκες. Νερό, φαγητό και να κινηθούν τις πρώτες μέρες που είχαν πάθει μια καταστροφή. Και να δώσουμε και μια εξήγηση γιατί αυτά δεν εμβαίνουν στη διάβυα. Ποιος λόγος υπάρχει και γιατί δεν απαντιέται αυτή η ερώτηση. Τέλος, θέλω να ενημερωθώ αν έχει έρθει η έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση για τη στροφή τσεκούρα. Ενώ προσπαθούσαμε χρόνια να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία με την έγκριση από την κυρία Παπαρίζου, αυτό δεν ήταν δυνατό γιατί δεν δινόταν ποτέ η έγκριση. Θέλω να μάθω, δώθηκε αυτή η έγκριση και ήθελα να την έχουμε υπόψη μας για να δούμε πώς δεν δινόταν τόσα χρόνια και δώθηκε τώρα. Όπως επίσης, θέλουμε να ξέρουμε πώς λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί. Η στατική επάρκεια αμφισβητείται και με έγγραφο που έχει λήξει από το 18 επικαλέστηκε η υπηρεσία για να δώσει έγκριση λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Αυτό σημαίνει ότι οι παιδικοί σταθμοί αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν με άδεια, είναι παράνομο, ο εκδότης του έχει ζητήσει τι να αποσιλθεί και αυτό δεν έχει αποσιλθεί ακόμα. Και τέλος, τι γίνεται με τις νέες τεχνολογίες, με την πράσινη αντάπτυξη, πόσες προτάσεις έχουν υποβληθεί. Για όλα αυτά δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Όλοι οι δήμοι ασχολούνται με νέες τεχνολογίες, με τα smart cities, με ένα σωρό πράγματα τα οποία έχουν βρεθεί στο προσκήνιο και ακόμη ο δήμος δεν αποτυπώνει καμία τέτοια πρωτοβουλία του στο τεχνικό πρόγραμμα. Πρέπει να γνωρίζουμε τι γίνεται με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Με τα 10 εκατομμύρια τα οποία εγκρίνει η περιφέρεια για μια σειρά έργα που έχουμε υποβάλει από το 2018 και δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Και βεβαίως έχει ιδιαίτερη αξία να συζητήσουμε πώς αποτυπώνεται στο προϋπολογισμό αυτό που είχατε κορονίδες στο προϋπολογικό σας πρόγραμμα ως αναφορά το βάρι. Θα ήταν το πρώτο που θα κάνατε. Σε ποιες ενέργειες ενάμιση χρόνου έχετε προβή προκειμένου να εξασφαλιστεί, όπως λέγατε, από το βήμα το οικόπεδο του Δάρη και σε ποια φάση βρισκόμαστε, εξακολουθεί να ενδιαφέρει το βήμα με ποια ποσά και πώς μπορεί αυτό να αποκτηθεί σε ποια φάση βρισκόμαστε, θα θέλαμε μια ενημέρωση. Επειδή ακριβώς είπατε μεν στην αρχή ότι κοιτάτε πώς το όραμά σας να είναι αυτοκτησιακό αλλά στο νέο αυτό το αναπτυξιακό αποτυπώνεται στο τεχνικό πρόγραμμα και στο τεχνικό πρόγραμμα δεν είδαμε κανένα έργο όπως αυτά που ανάφεραν αμέθαιρα να προχωράει καινούριο, αλλά να έχουν βαλτώσει και τα παλιά για όλους αυτούς τους λόγους δεν δίνουμε θετική ψήφος στον προϋπολογισμό που υποβάλατε για το 2021. Λοιπόν, τελειώσατε κύριε Παγώνη. Δεν ξέρω αν σας στεναχώρησε, σας κούρασα. Εμένα όχι, καθόλου. Απλώς τώρα απλά δικαιολογώ για τη συνεδρία της 27 Αυγούστου που είχαμε περάσει το τεχνικό πρόγραμμα. Ορίστε. Δεν χρειάζεται να κάνετε σχόλια, κυρία Πρόεδρε, το προϋπολογισμό συζητάμε. Και μέσα στο προϋπολογισμό είναι το πρόγραμμα που είχαμε περάσει το τεχνικό πρόγραμμα. Φυσικά. Δεν χρειάζεται να κάνετε σχόλια, κυρία Πρόεδρε, το προϋπολογισμό συζητάμε. Και μέσα στο προϋπολογισμό είναι το πρόγραμμα που είχαμε περάσει το τεχνικό πρόγραμμα. Και θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να διευθύνετε... Δεν με κουράσατε, κύριε Παγώνη. ...να μην κάνετε σχόλια. Δεν με κουράσατε. Αυτός είναι ο ρόλος σας. Σας παρακαλώ, δεν κάνετε εσείς παρατηρήσεις. Εσείς διευθύνετε και κουβέντα. Κύριε Καθαροσπόρ, έχετε τον λόγο. Λοιπόν, κύριε Καθαροσπόρ, έχετε τον λόγο. Με ακούτε. Σας ακούω και είπα και ευχαριστώ. Να σας πω, δεν είχατε συνδεδεί τώρα, σας ακούμε. Καλησπέρα σε όλους και σε όλες. Θέλω να πω ότι οι συνθήκες είναι λίγο περίεργες και δύσκολες. Όμως οφείλουμε σε ένα, όπως συνηθίζουν να λέμε, κορυφαίο θέμα του προϋπολογισμού, να το κάνουμε έστω και με τηλεδιάσκεψη. Εκτιμώ ότι το κορυφαίο είναι έτσι, αν θέλετε, λίγο τραβηγμένο και λίγο, αν θέλετε, για να ακούγεται όμορφα στα θεία των όλων μας. Γιατί πιστεύω ότι όπως συνδάστηκε ο προϋπολογισμός, όχι τώρα, όχι πέρσι, τα τελευταία 10-15 χρόνια, είναι ένα χαρτί το οποίο δίνει το διαβατήριο στο δήμονα και να τσουλήσει την επόμενη χρονιά. Γιατί τίποτα από αυτά που αναφέρετε στον προϋπολογισμό δεν πρόκειται να σταθεί όπως εξωγράφεται. Περνάμε έναν νούμερο, φωτογραφίζουμε ένα έργο, γράφουμε κάτι άλλη τα πάνη, αν θέλουμε το κάνουμε, αν θέλουμε το κάνουμε, τροποποιούμε ένα μήνα τον προϋπολογισμό και παίρνουμε χρήματα από εδώ, που θα κάνουμε και θα βάζουμε από εκεί, ξανά επανερχόμαστε. Καταλαβαίνετε λοιπόν και καταλαβαίνουμε όλοι, εκτός από το που καταλαβαίνω μόνο εγώ και συγχωρέστε με, ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο για να κινηθεί ο δήμος. Εγώ, όπως πολλές φορές με κατηγορείτε, υπήρξα τα τέσσερα από τα πέντε χρόνια προηγούμενης δημοτικής αιτίας συνεργάτης του Χρήστο Παγώνη. Θα μπορούσα να πω και εγώ πολλά από αυτά που χρήστος ο Παγώνης, όμως δεν είναι δουλειά μου. Εγώ θα σταθώ στον προϋπολογισμό καθαρά και θα φροντίσω με δύο, τρεις, πέντε παρατηρήσεις να δώσω τα όποια φόρτα μπορώ να δώσω και τις όποιες έτσι αν θέλω και κατευθύνσεις, κατεδείς, όχι, ούτε συμβουλές, απλά να επισημάνω κάποια πράγματα. Είπη, κυρία Δήμαρχος, ότι από το παρατηρητήριο, μας ήρθε η παρατήρηση ότι ξέρετε κάτι το σώσο σχέδιο του προϋπολογισμού είναι το 1.549.182, είχαμε υποβάλλει εμείς. Όμως το παρατηρητήριο μιλάει για 2.366. Καταλεικτικά, ο προϋπολογισμός έχει αναρμονιστεί με την παρατήρηση του παρατηρίου ή όχι. Γιατί βλέπουμε ότι πάλι παραμένεται στο 1.549. Αυτή η παρατήρηση του παρατηρίου, που έχει να κάνει, το έχω δοθάτει μπροστά μου με το Υπουργείο Σωτερικών και που αναφέρατε απολυσικά σε αυτό. Δεν πρέπει να αναρμονιστούμε. Μήπως είναι κάτι που δεν βλέπω εγώ και να ζητήσω συγγνώμη. Σε αυτό θα περιμένω μια απάντηση από τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή από την Δήμαρχο, που να μου λέει ότι γιατί εμείς βάζουμε το 1.549 και δεν βάζουμε το 2.366, όπως μας υποδεικνύει το παρατηρητήριο και το οποίο πρέπει να γίνει. Γιατί πάει άλλωστε εκεί, πάει για να μπιωρθωθεί και για να έχει την ευλογία του παρατηρητήριου προκειμένου να λειτουργήσει ο δήμος. Τώρα, θεωρώ ότι ένας μια δημοτική αρχή, έχω ξαναπεί και έχει μείνει πιστεύω σ' εμένα σας, ότι τα πρώτα 1-2-3 χρόνια, το έλεγα και στη θεσία του Θανάσου Ζεμπίλου, όταν ήμανα τον Ζεμπίλ, ότι δεν μπορεί μια δημοτική αρχή να αναδείξει το έργο της, γιατί καλά ή κακά, έχει και αυτή η νέα δημοτική αρχή τα πλάνα της, τους στόχους της, τις φιλοξίες της, τα όνειρά της, αυτά που θέλει να βάλει στην πόλη για να φύγει στο στίγμα της. Έτσι, λοιπόν, τα πρώτα 2-3 χρόνια, θα έλεγα, συνεχίζει να υλοποιεί έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Και θεωρώ καλή δημοτική αρχή, νέα δημοτική αρχή, γιατί νέα είστε, αυτή τη δημοτική αρχή, που ολοκληρώνει, τρέχει, υλοποιεί, όλα τα έργα, τα οποία βρήκε σε εξέλιξη ή βρήκε μελέτες έτοιμες με απότερο στόχο το καλό της πόλης και αυτές τις μελέτες τις κάνει έργο. Άκουσα το κλειστό μπαγόνια, μιλάει για κάποια πράγματα. Μεστερεχώνει το γεγονός ότι κάποια έργα έχουν ατονήσει, κάποια γύρισαν πίσω, όπως το Κυζίδιο και κάποια άλλα πράγματα, και βέβαια έχω κρατήσει και εγώ σαν παρατήρηση, και επειδή μ' αρκετά και πράγματα, αλλά εγώ βλέπω εδώ το χαρτί, τα χαρτιά. Στη σελίδα 45 αναφέρονται οι μελέτες που είπε ο Χρήσωφ Βαγώνης. Και αναφέρονται οι μελέτες της αστικής ανάπτυξης, και τελείωπα, μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, εφτά, οκτώ μελέτες. Η μία είναι 105, η άλλη 17, η άλλη 23, η άλλη 24, η 20, 24 και 24800. Μέσα στο 2020, μεχρι 31 οδεκάτου, δεν θα πληρωθεί καμία από αυτές. Ούτε έχει και πληρωθεί καμία. Αν έχουν γίνει και δεν έχουν πληρωθεί, εγώ λέω, μπράβο, καλά κάνετε. Να παίρνετε μελέτες και να τις πληρώνετε. Αυτό είναι επίτευμα. Εγώ το χειροκροτώ, δεν είναι κακό, αλλά πώς θα τις πληρώσετε, αφού δεν έχετε εντάξει στο 20, στο 20, τίποτα μεχρι 31 οδεκάτου. Θα μου πείτε, θα βάλετε στο 21. Ωραία, έχουν υπομονή, οι μελετητές και θα πάνουν τα λεφτά τους στο 21. Τώρα. Να κάνω τριστές παρατήρησης και να σταματήσω για... Ωπα, χάθηκα. Φτιάξουμε, Γιάννη. Συγγνώμη. Ναι, θα σας ακούμε, ναι, ναι, ναι. Επανέλαβε, επανέλαβε. Είχα πει και στο παρελθόν ότι σε Λίγο 19 είχα επισημάνει τις υποχρεώσεις στρήτων προς το δήμο, οι οποίοι επεπαιμνούν τα 23-24 εκατομμύρια ευρώ και δεν θέλω να γίνω κουραστικός, αλλά θέλω να είμαστε χρήσιμοι όλοι μαζί, αφού μας βοηθάτε. Δεν το κάναμε οι προηγούμενοι. Εσείς ήρθατε και είπατε, αλλάζουμε. Πέστε μας, από πού προέρχονται τα 24 εκατομμύρια αυτά που μας οσθάνε. Πέστε μας, τι κατηγορίες οφειλετών είναι αυτές. Είναι κατηγορίες των 500.000-2.000 ευρώ, είναι κατηγορίες των 10.000-20.000 ευρώ, είναι κατηγορίες των μισού εκατομμυρίου και παραπάνω. Μήπως πρέπει να τρέξουμε να εσφράξουν κάποια χρήματα. Ένας από τους οφειλέτες του δήμου είναι ο ίδιος ο δήμος. Ο ίδιος ο δήμος οσθάνει στο δήμο από πρόστιμα, πρόστιμα που έχουν προέλθει από την πολεοδομία για αυθαίρετες κατασκευές που έχουμε σε γήπεδα, σε κίσκους κλπ. Θεωρώ και προτείνω ότι πρέπει εσείς οι ίδιοι με μία εντολή της Δημάρκου, η πολεοδομία, να τρέξει στην τρακτοποίηση αυθών των αυθαιρέτων με μικρά πρόστιμα και να αποσβέσουν από μέσα, να φύγουν από μέσα, έτσι, τα χρέη αυτά. Και υπάρχουν και πολλοί άλλοι. Έχω εξητήσει τον κ. Παγιουργόπουλο τα περασμένα Χριστούγεννα και σε 40-50 μέρες θα έχουμε τα δεύτερα Χριστούγεννα και δυστυχώς δεν έχω πάρει μία απάντηση. Δεν θέλω να το στεναχωρώ, είναι νέος, αλλά θέλω να του πω ότι μέσα από τέτοια πράγματα χτίζεται μία ιστορία και ιφεραιότητα ενός ανθρώπου. Να βγούμε και να πούμε στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Έχουμε τις τελείως ίδιες αποφάσεις. Τα 226 τα οποία εμείς παίρνουμε από το Υπουργείο Συντερικών και μάλιστα μέχρι τώρα τα έδινε το Υπουργείο Συντερικών, αν δεν κάνω λάθος κ. Παγιουργόπουλε και κ. Λίγκρο. Τώρα από εδώ και πέρα θα μας τα δίνουν, θα μας ευγοηθούν, θα μας εξυπηρετούν, θα κρατούν από τα τακτικά τους κάπου. Από αυτά έρχεστε και λέτε ότι, είπε και ο κ. Δήμαρχος, κάποια 730.000 ευρώ θα εδοθούν προς αυτούς. Για τα υπόλοιπα μέχρι τα 226. Τι είναι, τα έχουμε πάρει, τα έχουμε δώσει, δεν τα έχουμε δώσει, θα τα δώσουμε μέσα στο 20. Θα τα δώσουμε στο 21 γιατί σε σελίδα βλέπω εννιά τα έξοδα. Από εδώ γιατί... Έχουμε 2 236. Και είναι να πληρώσουμε με 31 δεκάτους. Έτσι, να δώσουμε 711.000 ευρώ. Και να δώσουμε και τον Άγιο Νέο χρόνο άλλα 234. Πώς παίζει αυτό το νέο, δεν μπορώ να το καταλάβω. Εμείς έχουμε ζητήσει στο Υπουργείο 2 200 τόσα, γιατί αν θέλετε χρωστάγαμε αυτά. Τώρα λέμε ότι με 31 δεκάτους θα πληρώσουμε 700 τόσα χιλιάρικα και προϋπολογίζουμε για το 2021 άλλα 200 τόσα. Θα ήθελα μια απάντηση γιατί μπορεί να το καταλαβαίνω. Δεν είναι οικονομολόγος, απλά τόσα χρόνια διαβάζοντας αυτά εδώ τα δευτέρια που μας φέρνετε και είπα πώς φτιάχνονται, μου δημιούργησαν αυτές οι ερωτήσεις και οι ενστάσεις. Τώρα να πω κάτι άλλο που έχω. Με τις πάγεθοκαταβολές που παίρνουν οι κοινοτάρχες. Εμείς θα επισημαίνουμε, ούτε καταγγέλουμε και ούτε πρόκειται να δημιουργήσουμε κάτω το τραπέζι ή πίσω την κουρτίνα. Λέμε, είναι δυνατόν, αφού έχουμε διαγωνισμό για αποξυλώσεις, για πράσινο και οτιδήποτε άλλο, είναι δυνατόν στις πάγες να καταγράφονται δαπάνες από τους κοινοτάρχες για καθαρισμό συγκεκριμένου τετραγώνου ιδιότη, συγκεκριμένο λαπάνι για οι κόπαιδα. Αυτό δεν είναι, να μην πω κατάπληξη, να πω ότι είναι κάτι που δεν μπορώ να το καταλάβω. Έχουμε ένα διαγωνισμό μεγάλο, 400-500.000 ευρώ, είναι ένας εργολάβος που κόβει δέντρα, καθαρίζει κόπαιδα, κάνει διάθετια. Γιατί το κάνουμε έτσι και περνάμε λεφτά εκεί. Κάτι άλλο. Στη σελίδα 41 έχετε γράψει στο κωδικό 20 κάμπους από το Φιλόδημο 180.000 ευρώ. Κάνω λάθος ή θα έπρεπε αυτό να έχει εγγραφεί στην υπηρεσία 62. Δεν θα κλείσει ο υπολογισμός. 180.000 ευρώ στο Φιλόδημο τα έχετε εγγράψει στο κωδικό 20. 71-35-00-08. Μήπως θα έπρεπε να είναι στον κωδικό 62 στην υπηρεσία 62. Έχω γράψει πάρα πολλές παρατηρήσεις. Όμως, επειδή δεν θέλω να κουράσω και δεν θέλω να επισέλθω σε εξειδικευμένα, επειδή κουράζουμε και κουραζόμαστε όλοι, επανέρχομαι και λέω. Εγώ θα πρότεινα και θα έλεγα στην Δημοτική Αρχή ότι θα πρέπει να υλοποιήσει όλα και να συνεχίσει όλων των μεγάλων έργων που αυτά ξεκίνησαν την προηγούμενη δημοτική θετία, ανεξάρτητα ποια είναι αυτή. Έργα τα οποία συμφωνούσατε, δεν συμφωνούσατε, πρέπει να γίνουν. Είναι πάρα πολύ μεγάλα έργα και δεν πρέπει να τα απαξιώνουμε. Και ένα τελευταίο που θέλω να πω για το FOSDA. Εκεί έχετε αυξήσει το ποσό για το 2021 κατά 700-800.000 ευρώ. Στο 1.500 που έχετε μέσα συμπεριλαμβάνεται ο VPA διότι με τροποποίηση που φέρατε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, είχατε φέρνει ένα ποσό γύρω στο 1.900, τροποποιήσατε και βγάλετε το VPA, όπως βλέπετε από την πράξη νομοθεϊκού περιοχωμένου, το κάθε 1.500, όμως το 2.200-2.300 που έχετε τώρα, πάλι βάζετε VPA. Άλλαξε κάτι, δεν κατάλαβα κάτι. Εγώ πάντα βάζω το ενδεκόμενο έχω καταλάβει γιατί δεν έχω εξηδίκευση τόσο παγκόσια στα οικονομικά. Όμως προσπαθώ να καταλάβω για να είμαι κάθε φορά χρήσιμος. Κελειώνοντας, δεν μπορώ και δεν δίνομαι να στηρίξω το προϋπολογισμό για το γεγονός ότι δεν μπορώ να ακούω και να βλέπω αυτή η δημοτική αρχή να σταματάει και να φρενάρει την πόλη για λόγους τατικής. Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω και να σας πω ότι στο θέμα της αγοράς, κρατάτε χαμηλά την μπάλα. Και οφείλω να πω ότι είμαι ευχαριστημένος με την έννοια ότι αποδίδεται το 4ο στο 4ο. Φαίνεται να αναγνωρίζετε ποιος έκανε μέχρι ποιο σημείο τι και τι θα κάνει ο επόμενος. Αυτό θα ήταν σωστό να γίνει και σε πολλά άλλα έργα και σε πολλές άλλες ενέργειες που έχουν γίνει και οι οποίες πρέπει να ακολουθούν εφόσον θεωρούνται σωστές. Αν δεν θεωρούνται σωστές θα πρέπει να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πείτε εγώ αυτό το έργο το απεντάσω, αυτό το έργο το σπρώχνω, γιατί εγώ δεν θέλω να κάνω αυτό, θέλω να κάνω εκείνο και να μπει το έργο αυτό, να το δούμε όλοι μαζί, να το στηρίξουμε και να γίνει. Αν αυτό που θα προτείνετε παίρνει περισσότερους πόντους στο Δημοτικό Συμβούλιο από αυτό που προϋπήρχε. Αυτά ευχαριστώ και παρακολουθώ. Καλώς ο κύριος... Κύριος Σταματούκος. Ο κύριος Σταματούκος, ναι. Συνάδελφοι, να σας ενημερώσω ότι η συναδελφή σας η Γρανέτα, λόγω σοβαρότητου ηλιονοϊκού προβλήματος υγείας, ανακάζεται να βρίσκεται εκτός πολύς μας. Και γι' αυτό θα αναλάβω εγώ την τοποθέτηση από την παράταξή μας για την κριτικία πάνω στο πώς αυτός ο προϋπολογισμός έχει καταπιστεί. Το πολιτικό σκεπτικό πάνω στο οποίο στήθηκε και εκεί στις λεπτομέρειες, που αυτές οι λεπτομέρειες θα μπορούν κάθε όλη τη διάρκεια του χρόνου να συζητιώνται με τα διάφορα θέματα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη. Αρχίζω λοιπόν με την εξής παρατήρηση, ότι το ΦΕΤ για τον προϋπολογισμό στους δήμους δόθηκε την 1η Αυγούσιου στη δημοσιότητα. Με κατευθύνσεις που έδινε για το πώς θα καταπιστεί. Κανόνας βασικός λοιπόν είναι και πάλι φέτος, ότι οι προϋπολογισμοί υπακούν στους αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς με οριβό τη δημοσιονομική θέση για πλεονασματικούς ή κατελάχιστα ισοσκυλισμένους προϋπολογισμούς. Σε αυτά τα πλαίσια ακολουθεί η υποκρέωση κατάρτισης ρεαλιστικών, για εμάς εντός παρέν τους εισαγωγικών, καθώς αναφέρεται προϋπολογισμών με την εκγραφή σε αυτούς μόνο των δαπανών που μπορούν να θυματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχτούν. Γι' αυτό και επαναλαμβάνεται η απειλή ότι κάθε υπέρβαση δαπανών καταλογίζεται στα όργανα που τους εγκρίνουν ή συνέπραξαν στην εκτέλεσή τους, καθώς και η συνεχής επανεξέδαση των δαπανών και την συστηματική καταγραφή και εξορθολογισμού αυτών. Γι' αυτό και δεν επιτρέπεται να καταγράφεται υπερεκτίμηση εσόδων και έργων παρά μόνο και εφόσον θεμελιώνεται με σαφή τρόπο η χρηματοδότησή τους είτε από τα ίδια έσοδα είτε από επιχωρηγήσεις που όμως τουλάχιστον έχουν εγκριθεί. Για δε την οποία καταγραφεί αναγκών σε προσωπικό, προσλήψεις, δαπάνες για τις αποδοχές τους. Οι κατευθύνσεις που δίνονται είναι ότι πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από λεπτομερές καταστάσεις και πλήρη ανάλυση των πιστώσεων λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που επιφέρει την πόναξαν αψωμίως του προσωπικού. Για δε την όποια δαπάνη που αφορά πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και την κάλληψη παροδικών αναγκών θα πρέπει να προκύπτει η δυνατότητα χρηματοδότησης της από το ύψος των εγκεγραμμένων μη ειδικευμένων για άλλο σχοπό αναγκών. Τα νομικά προσώπα των δήμων καταρτήσουν προϋπολογισμός στις ίδιες προθεσμίες με τους δήμους και στην περσινή στρηματοδότησή τους από το δήμο που στην συνέχεια αναμορφώνουν αν αυτή διαφοροποιηθεί. Οι δε κοινότητες ορίζεται ότι καταρτήσουν προϋπολογισμού εφόσον έχει ήδη βγει η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αρμοριότητες που τους παραχωρεί το Δημοτικό Συμβούλιο και εφόσον έως το τέλος Ιουνίου έχει το ίδιο καθορίσει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έδους για εκάση κοινότητα. Ως προς την κρατική επιχορίγηση που αφορά στην επιχορίγηση των ΚΑΠ, της ΣΑΤΑ σχολείων, την επιχορίγηση σχολικών επιτροπών, τα κονδύλια για την πολιτική προστασία, το βοήθεια στο σπίτι, την επιχορίγηση του Ιδρύματος Νεότητος, αφορά την μέχρι σήμερα επιχορίγηση για τις συμβασιλικές σχολικές καθαρίστριες, την επιχορίγηση ορεινών και μικρών δήμων κλπ. Η κατεύθυνση είναι μια από τα ίδια, αφού θα καταγράφονται οι λόσεις όπως αποδόθηκαν το 2020 και χωρίς την ΕΣΚΑ δικτυματοδότηση της πανδημίας. Τες κατευθύνσεις του ΦΕΚ ξεχωρίζουν σε αυτή τη φάση ειδικά αυτές που αφορούν την καταγραφή και διαμόρφωση των λεγωμένων ίδιων εσόδων με την έννοια ότι είναι και το μεγαλύτερο μέγεθος κριματοδότησης των δήμων που αφορά απευθείας την επιβάρυνση των πολιτών στο οποίο οι περισσότεροι δήμοι αν όχι όλοι λόγω lockdown καταγράφουν μεγάλες απώλειες και θα συνεχίσουν να κάνουν όπως δείχνουν οι εξελίξεις με την πανδημία. Η Κυβέρνηση κατευθύνει τους δήμους να υπολογήσουν ως βάση για αυτό το μέρος των εσόδων τους το 2019 σε συνδυασμό με την αφόδωση των εισπράξεων του 2020 και μέχρι το πλήσιμο του μήνα πριν την κατάρτιση του προϋπολογισμού από την Εικονομική Επιτροπή που σημαίνει μέχρι και τον Ιούνιο περίοδο που τα ίδια έσοδα στους δήμους έχουν καταρρέψει. Για δε το σκέλος των λαμπανών που αφορούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ύδρευσης, υπηρεσία καθαριότητας και φωτισμού ορίζει ότι για τον προϋπολογισμό του 21 θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα το κόστος παροχής της υπηρεσίας σε συνδυασμό με το ύψος των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους 2020. Σε περίπτωση που τα εισπρατόμενα έσοδα του έτους 2020 εκτιμάται ότι δεν θα καλύψουν τη δαπάνη της ανταπολογικής υπηρεσίας του έτους 2020, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται θα πρέπει να συνηπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το έτους 2021 επιπέροντας αύξηση αυτών. Και απαιτεί να καταγράφονται μια σειρά εξονυχιστικά στοιχεία που θα συνηπολογιστούν στην απόφαση επιβολής των τελών με αναφορά στα στοιχεία εσόδων και εξόδων που προκύπτουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του έτους 2019, την εκτέλεση της περίοδου από την αρχή του έτους 2020 μέχρι και το μήνα κατάρτισης του σχεδίου προϋπολογισμού του 2021, την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2019 για την ίδια Ρωσάνο περίοδο, την εκτίμηση εισπράξεων και δαπανών για το σύνολο του έτους 2020. Για να καταλήξει ότι το ύψος επιβολής των τελών θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των δαπανών των αντιστήφων υπηρεσιών ώστε να μην δημιουργούνται ελλήματα στις υπηρεσίες αυτές συνοπλογίζοντας παράλληλα τικών διαφορές που προκύπτουν από την ανεπαρτή κάλυψη της δαπάνης σύμφωνα με το ανατερό στοιχεία. Η κυβέρνηση μέσα από το ΦΕΚ προκλητικά δηλώνει την κατεύθυνση αύξησης των ανταποδοτικών τελών και εν πολλής μεταφέρει και με αυτόν τον τρόπο στις πλάτες των δημοτών παραδείγματος χάρη τις απαλλαγές τελών που όρισε μέσα από τις πράξεις νομοθετικού περιοχωμένου παραδείγματος χάρη για μαγαζιά και επαγγελματίες στη φάση του lockdown τουλάχιστον και όλα αυτά την ίδια ώρα που προκλητικά δις ευρώ παρελάβουν μπροστά στα πόδια των επιχειρηματικών ομίλων και που τα λαϊκά νοικοκυριά αγγομαχούν μεταξύ ανεργίας και αναδουλειάς και θα καλεστούν από το 2021 να πληρώσουν έτσι και αλλιώς αυξημένα ανταποδοτικά θέλη μέσα από τη νέα καταγραφή των τετραγωνικών ειδικά στην κατοικία και που δεν αφορά όπως αναφέρουν τα παπαγαλάκια τους απλά σε κάποια κρυμμένα τετραγωνικά αλλά αφορά σε αποθηκευτικούς χώρους, γαράζ και λοιπά. Αναφέρθηκε ο κ. Παπαγιωργόκουλος για το μέγεθος των τετραγωνικών που έχουν συμπληρωματικά δηλωθεί στο δήμο μας. Με όλα αυτά λοιπόν η λαϊκή συσπήρωση ανακάσεται να καταψηθήσει το προϋπολογισμό όπως καταψήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2021 γιατί είναι αποκαλυπτική η γύμνια τους σε έργα και δράσεις που έχει απόλυτη ανάγκη η τοπική κοινωνία, η λαϊκή οικογένεια. Η αρνητική ψήφος όμως φρόντισε η νέα δημοκρατία να μην έχει ισχύει αφού υποχρεώνει συμβούλους και παρατάξεις να καταθέτουν ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες θα περνούν από έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν είναι στις κατευθύσεις και τα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εάν ναι τότε καλώς έχει. Αλλιώς δεν θα μπορούν να ζητούν μειώσεις στα τέλη, στους φόρους, κατάργηση των τροφίων και άλλα φιλολαϊκά μέτρα και η αρνητική ψήφος δεν θα μετρά. Προσπαθούν να βάλουν το λαϊκό κίνημα και τις διεκδικήσεις από τα σωματεία τους συλλόγους μέχρι τις γειτονιάς και το δήμο στο γύψο. Έτσι ισχυροποιείται η σταθερότητα της πορείας που ξεζουμίζει το λαό και θεργεύει τους μεγάλους επικίνηματικούς ομίλους. Το αποτέλεσμα είναι και θα συνεχιστεί να γίνεται ακόμα πιο τραγικό για τις λαϊκές οικογένειες, αφού ζουν και θα ζουν τις συνέπειες αρχίζοντας από την έλλειψη έργων που προστατεύουν τη ζωή τους και την περιουσία τους, μέχρι και το στράγγισμα του ισοδήματός τους και από το δήμο με τα ανταποδοτικά θέλη, φόρους, πρόστιμα και εισφορές, αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών. Ο ρόλος του Δήμου Χαλκιδιού ξεκάθαρα όλα αυτά τα χρόνια, όπως και με τη νέα Δημοτική Αρχή, συνεχίζει να είναι στην αντίπερα όπλια από αυτήν τη σκανοποίηση των σύγχρονων ανάγκων του Χαλκιδέη που λαού, με βάση των προϋπολογισμών και των τεχνικών πρόγραμμα. Ο Δήμος Χαλκιδιού είναι πιλέγη να βάζει πλάδι, αδύναση γκρούεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει κάθε κυβέρνηση, όταν παραδείγματος χάρη μειώνει την επιφορέγηση στους δήμους και μετακιλεί το έλλειμμα της κρατικής κριματοδότησης στα ίδια έσοδα και στα ανταποδοτικά τέλη των δήμων. Από το 2009 μέχρι σήμερα η μείωση της κρατικής κριματοδότησης έχει φτάσει στο 65% περίπου. Παρά το λεγονός ότι και τα κρατικά έσοδα προέρχονται από την φορολυστία του λαού, που συνεισφέρει στο ποσοστό 93% και μόνο το υφέρος 100% δίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, παρ' όλα αυτά ανακάζουν τα λαϊκά εγκοκυριά να πληρώσουν για αυτά, για τα οποία πλήρωσαν ξανά στο κράτος. Κράτος και δήμος έχουν συνέχεια, με τις ίδιες προτεραιότητες. Προέχει η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, γι' αυτό και πολλές δράσεις παραπορούνται σε εργολάμβους. Οι υπηρεσίες πρασίνων και άλλων υπηρεσιών αναρτήθεται σε ιδιώτες, όπως και μεγάλο μέρος της ακίνητης περιοσίας του δήμου. Η λύση του προβλήματος της σχολικής τέλης καρκυνοβατεί. Παιδική σταθμήνια, διαγωγεία, δημοτικά σχολεία λειτουργούν σε νιγιαζόμενα κτίρια αμφιβόλου καταλληλότητος. Σχολικές μονάδες, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικό σχολείο και με πολλά προβλήματα. Προέχουν επίσης έργα και δράσεις που ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Ψοδεύονται εκατομμύρια αλλά αδύθετα τα σχολεία δεν έχουν τα στοικιόρη για να λειτουργήσουν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ποσό στον προϋπολογισμό του για τις σχολικές επιτροπές. Τι θα πληρώσουν τα σχολεία με αυτά, τη δεή, το νερό, τα αναλώσιμα. Τις ανάγκες θα καλύψουν για όλη τη σχολική χρονιά και μάλιστα πρέπει να πληρώσουν και τους εξαρτηριστικούς μισθούς που πληρώνονται οι καθαρίστριες με το απαάδεκτο καθεστώς που απασχολούνται οι εργαζόμενοι αυτές τα σχολεία και από ότι μαθαίνουμε ακόμα είναι απλήρωτες. Δεν προέρχουν και δεν υπάρχουν μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό έργα αντιπλημμυτικής προστασίας, αντιπληρικής και αντισησμικής ουράκησης παρόλο που και φέτος η έλλειψη τέτοιων έργων αναδείχτηκε με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά. Αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές απαξιώνονται χωρίς συντήρηση για να οδηγούνται σε ανταποδοτική λειτουργία και στον ιδιωτικό τομέα. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντιλαϊκότητος του προϋπολογισμού είναι ότι τα έσοδο που προβλέπεται να πάρει, αν πάρει τελικά ο Δήμος, από υποχρηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες και επενδύσεις από κεντρικούς χωρίς, πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, ΠΕΠ και λοιπά, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, ως έσοδο από φόρους, τέλη, πρόστιμα, εισφορές, παράβολα και αφορούν και τζέπτων λαϊκών οικοκυριών, που είναι τα υπερρυπλάσια. Να πως μπαίνουν οι ανάγκες στο γύψο για να προχωρήσει απερίσπαστα η καπιταλιστική ανάπτυξη και να πάνε τα χρήματα του λαού, όχι στις δικές του ανάγκες, αλλά σ' αυτούς που ληστεύουν και μέσα από τους προϋπολογισμούς κρατικούς και τοπικούς, των ιδρώτα και των πλούτων. Αυτά θέλαμε να αναφέρουμε σαν γενικό σχόλιο και γενική κριτική στο πώς διαμορφώνεται ένας προϋπολογισμός, από πού αυλούνται τα κονδύλια και σε ποιες κατευθύσεις και πού κατευθύνονται, τι προβλήματα δηλαδή λύνουν. Ουσιαστικά φαίνεται ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις που μίλησαν μέχρι τώρα, η κριτική τους στην δημοτική αρχή της σημερινής, είναι στην κατεύθυνση αν έγινε λίγο ένα έργο παραπάνω ή παρακάτω, έτσι για να εξυπηρετηθούν τα ίδια συμφέροντα που εξυπηρέτησαν όλες τις προηγούμενες χρονιάς, όλες οι προηγούμενες δημοτικές παρατάξεις. Η διαφορά με εμάς είναι ότι εμείς βλέπουμε τα προβλήματα τα λαϊκά, τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα προβλήματα που έχει η εργατική λαϊκή οικογένεια και όχι το πώς θα γίνουν έργα για να αποφεληθεί το μεγάλο κεφάλαιο και οι εργολάδοι. Αυτά είχαμε να παρατήσουμε και ευχαριστώ για την προσοχή σας. Θα συνεχίσουμε, ο κύριος Καλαφέρης έχει το λόγο. Σας ακούμε κύριε Καλαφέρη. Κυρία Πρόεδρα, κύριοι συνάδελφοι, θα κάνω πρώτα μερικές παρατηρήσεις που αφορούν συνολικά τον προϋπολογισμό του Δήμα. Η κυρία Δήμαρχος μας είπε ότι το καλοκαίρι εκδόθηκε η οικία με τις οδηγίες κατάρτισης του φετινού προϋπολογισμού. Αναρωτιέμαι, μήπως θα έπρεπε η οικία αυτή να μοιραστεί και στους 45 συναδέλφους, ώστε να είμαστε ενημερωμένοι και για τον τρόπο και για το χρόνο που συντάσσεται ο προϋπολογισμός και να μην ερχόμαστε σήμερα ανημέρωτοι και απορούντες γιατί, ας πούμε, υπάρχουν σε έξι σημεία του προϋπολογισμού επαναλαμβανόμενα προμήθεια εντύπων, γραφική ύλη, εκτύπωση βιβλίων κλπ. Καταλαβαίνω ότι αυτό αφορά σε κάθε στόχο διαφορετική υπηρεσία και διαφορετικό τμήμα του Δήμου, αλλά εμείς θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι, ώστε σήμερα ερχόμαστε να ψηφίσουμε σαν ενημερωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Προϋπολογισμό του Δήμου κοινωνικά δεν είμαστε. Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι σημείωσα στα έσοδα του προϋπολογισμού, ότι υπάρχουν και έσοδα από ύσπραξη προστήμων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Δεν υπάρχουν τέτοια πρόστιμα, πρόστιμα που εισπράττονται από τη Δημοτική Αστυνομία. Αυτοί αφορούν πρόστιμα παρελθόντων ετών, αλλά αυτό αποτελεί για μένα ένα έναυσμα να πω προς το Δημοτικό Συμβούλιο μήπως είναι καιρός να ξανασυζητήσουμε εντάχει και αμέσως την ανάγκη επανείδρυσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Εάν το συζητήσουμε θα αναδειχθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα δείτε πόσο χρήσιμη θα μπορούσε να είναι για την ευπρέπεια για την καλή λειτουργία της πόλης και του Δήμου στο σύνολό του η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Και τέλος μια ερώτηση, μια διαπίστοση που την είχα κάνει και στην έκριση του περσινού προϋπολογισμού του Δήμου. Προφανώς ο προϋπολογισμός έχει συνταγή από ιδιώτη, από κάποιο οικονομοτεχνικό γραφείο. Θέλω να μάθω ποια είναι η δαπάνη για τη σύνταξη αυτού του προϋπολογισμού, ένα, και δεύτερο, δεν υπάρχει δυνατότητα οι υπάλληλοι της οικονομικής διέκθεσης του Δήμου σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο προφανώς αλλά και με τον Προειστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας να συντάξουν από μόνοι τους το προϋπολογισμό. Εδώ και το συγχαίρο αυτό, η δήμαρχος δεν έδωσε μελέτες ας πούμε για τα χρυστά γυμναστήρια της Αλφιδρώνας και της Αυλίδας σε εξωτερικούς μελετητές, γιατί δήλωσε ότι μπορούν και όντως έτσι είναι να συνταχθούν από την τεχνική υπηρεσία. Γιατί να μη συντάσει δικονομικός προϋπολογισμός του Δήμου από την οικονομική υπηρεσία και να χρειάζεται να τον δίνουμε σε ιδιώτες. Τώρα προς το σκέλος των εσόδων, να κάνω μια διαπίστοση που δεν αφορά ευθέως βέβαια το Δήμο, αλλά που αφορά τους δημότες, την πόλη σαν συνολική λειτουργία. Προβλέπεται στο Γοδικό 0523, είσπραξη του ΚΕΠΑ ψηφίσματος που πληρώνεται για την έκδοση οικονομικών αδειών, ένα ποσόν για όλο το 2021, που αντιστοιχεί σε έναν προϋπολογισμό έργων 180.000 ευρώ. Δηλαδή λογαριάζουμε ότι μέσα στο 2021 μόλις 400-500 τετραγωνικά νέων οικοδομών θα εκδοθούν άδειες από την ιδόμ του Δήμου Χαλκιδέων. Και αυτό για να αντιληφθείτε το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί όλο αυτό το φάσμα των εργαζομένων και ασχολουμένων με την οικοδομή, όλη αυτή τη δεκαετία, όταν σήμερα οι εφημερίδες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι τηλεαυροράσεις, τα ραδιόφωνα, συνεχώς αναφέρονται στη ζημιά και όντως έτσι είναι, να μην το αναγνωρίζουμε, που υπέστησαν ξενοδόχοι και εστιάτορες. Δεν είναι μόνο αυτοί που έχουν πληγεί, ο κλάδος της οικοδομής έχει πληγεί για 12 χρόνια τώρα και δεν τον αναφέρει κανείς. Επίσης, να επισημάνω ότι παρ' όλες τις απειλές του υπουργού εσωτερικών του ΝΙΝ, ο οποίος έλεγε ότι θα καταργήσει το Φιλόδημο και τελικά τον μετέτρεψε σε Αντώνη Τρίτσι, μέσα στο πρόγραμμα διαπιστώνεται πόσο χρήσιμος είναι η πήρξη ο Φιλόδημος και κυριαρχή, στην κυριολεξία, στις χρηματοδοτήσεις του Δήμου Χαλκιδέων. Και τέλος να αναφέρω ότι υπάρχει μια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που συνακόλου θα υπάρχει και στο σκέλος των εξόδων του Δήμου, για την αναμόρφωση της αποθήκης του ΩΣΕ προς χρήση του λαού της Χαλκιδας. Εγώ το θεωρώ ότι είναι λάθος πολιτική. Δεν έπρεπε να αφορά η ιστορία αυτή την αποθήκη του ΩΣΕ, έπρεπε να αφορά το κτίριο του σταχμού, έπρεπε η αποθήκη του ΩΣΕ να μετατραπεί σε σταθμό του τρένου και να σταματάει εκεί η συνειδητορρομική γραμμή, η οποία φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας, ακριβώς πάνω από τις βάρκες, να αποδοθεί όλο το παραλιακό μέτωπο αυτό στη χρήση των Χαλκιδέων και το κτίριο, το οποίο καταραίει και είναι διατηρητέο του Συνειδητορρομικού Σταθμού, να αποδοθεί για την ίδια χρήση στους Χαλκιδέους. Και βάσει με τόσο την επισημάνω, γιατί πληρώνουμε νίκιο για αυτή την ιστορία με την αποθήκη του ΩΣΕ, τη στιγμή που βρίσκεται στη χερσαία ζώνη λιμένος, βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη, αποδόθηκε από το δημόσιο για να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένη λειτουργία και από τη στιγμή που έβαψε την χρησιμοποίηση του ΩΣΕ, έχει χάσει ως υπερκείμενο του εδάφους, έχει χάσει την χρησιμοτητά της. Κατά συνέπεια δεν έχει κανένα δικαίωμα να εισπράττει ο ΩΣΕ για αυτό το χώρο μισθό. Στο σκέλος των εξόδων του προϋποβολισμού του Δήμου, έχω πει επανειλημμένα, το ξαναλέω κι άλλη μια φορά, διαπιστώνω ότι πληρώνουμε 300.000 το χρόνο στην ΔΕΙ για την εισπράξη του ΤΑΠ και των τελών καθαριότητας και ύδρεψης. Η τράπεζα πληροφοριών για όλες αυτές τις ιδιοκτησίες που πληρώνουν αυτές τις συσφορές προς το Δήμο, υπάρχει στο Δήμο. Γιατί να μην εισπράττει κατευθείαν, και μας αποδίδει η ΔΕΙ σημειωταίων, ό,τι εισπράττει από τα τέλη αυτά, τουλάχιστον ένα εξάμινο μετά από την ημέρα από τα εισπράττια. Δεν μπορεί, αν υπάρχει από θετική ρύθμιση, να προσπαθήσουμε να υπάρχει. Δεν μπορεί να εισπράττονται αυτά τα τέλη κατευθείαν από το Δήμο και να μην πληρώνουν 400.000 ετυσίως στη ΔΕΙ. Επίσης να δηλώσω ότι πριν από 13 μήνες ακριβώς, και αναφέρομαι και στη δήλωση και στην ερώτηση που έκανε ο Χρήστος ο Παγώνης, είχαμε ρωτήσει σαν παράταξη την κυρία Δήμαρχο 2-3 θέματα, από τα οποία πρωεξάρχοντα ήταν πρώτον τι θα γίνει με το ΔΑΡΙΚ, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης του χώρου του ΔΑΡΙΚ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χίλια δυο πράγματα προς το καλό και το συμφέρον των Χαλκιδέων, που εν τέχνος αγοράστηκε, και το δεύτερο ποιο είναι, ποια είναι τα μισθόματα του Δημαρχείου της Λιλαντίων κατά μήνα. Μετά από τα 10 μήνες δεν έχουμε πάρει απάντηση ακόμα. Είδα μέσα στον προϋπολεγισμό, όμως, ότι για μισθόματα είναι να πληρώσουμε μέσα στο 2021 170.000 ευρώ. Πιστεύω ότι αυτά αφορούν τα μηνιαία μισθόματα του Δημαρχείου της Λιλαντίων, που σημαίνει ότι το μηνιαίο μίσθομα στο Δημαρχείο είναι 14.000 το μήνα. Έτσι βγαίνει με την απλή αριθμητική. Και κατά συνέπεια αυτά τα 10 χρόνια που έχουμε πληρώσει, 14.000 το μήνα σαν ενίκιο, σαν μηνιάτικο, θα είχαμε χτίσει δύο δημαρχεία και όχι ένα. Και να σχολιάσω και ένα θεματάκι, ότι σε κάποιο κωδικό αυξάνουμε τους σημειοστολισμούς τους ετήσιους από 4.000 σε 10.000 ευρώ. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αλλά και αν το κάνουμε γιατί δεν ασχολείται με αυτό η DOAPEC και πρέπει να ασχολείται ο Δήμος. Και επίσης πληρώνουμε για ενίκια σχολείων 320.000 ευρώ. Έχει κανείς από εσάς, από όλους τους συναδέλφους, επισκεφθεί τον υπιαγωγείο που στεγγάζεται σε μια τρόγλη, λίγο παρακάτω από την πυροσβεστική τρόγλη στην κυριολεξία, που μπορεί να την γινεί σε μια περίπτωση σεισμού ή σε μια περίπτωση φωτιάς, ή δεν ξέρω σε ποια άλλη έκτακτη ανάγκη. Και την ίδια στιγμή, 20 μέτρα πιο κάτω, υπάρχει το παλιό οικόπεδο ιδιοκτησίας του νομαρχειακού ταμείου, που είναι γεμάτο με παλιά αυτοκίνητα της πυροσβεστικής και του πρωινου νομαρχειακού ταμείου, που θα μπορούσε εκεί να γίνει μελέτη και να χτιστεί τον υπιαγωγείο της περιοχής. Να σχολιάσω επίσης ότι προβλέπει ο προορισμός 10.000 ευρώ για να αγοράσουμε, λέει, ηλεκτροκίνητα, ποδήλατα με καλάθι. Και ακόμα 136.000 ευρώ μέσα στην κρίση για οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Υπάρχει στον κωδικό 30, παύλα 71, 12, παύλα 004 και 005 η αγορά δύο οικοπέδων στον Άγιο Νικόλο και στην Αυλίδα. Αλλά δεν ενημερώνει ο προϋπολογισμός και δεν ξέρω και από το τεχνικό πρόγραμμα τι είναι η χρησιμότητα αυτού των οικοπέδων που θα αγοραστούν στην Αυλίδα και στον Άγιο Νικόλο. Τι θα τα κάνει ο Δήμος. Και εδώ είμαι υποχρεωμένο να επισημάνω ότι συμφωνώ απολύτως και με τον Χρήστον τον Παγώνη και με τον Βασίλη τον Καθαροσπόρη για το ότι το τεχνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι δεν σχολιάστηκε και δεν συζητήθηκε όπως έβλεπε και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί μια δικαίωση της παράταξής μας η οποία ενώ μπορούσαμε να κάνουμε διαζώση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος δεν το κάναμε και επομένως δικαίως οι συνάδελφοι διαμαρτήθηκαν σήμερα για το πώς συντάχθηκε ο προϋπολογισμός σε συνάρτηση και σε συσχέτηση με το τεχνικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε Υπάρχει στον κωδικό 30.71.31.009 προμήθεια εργαλείων πυροποστασίας 300.000 ευρώ για να απορώ και ποιούς αφορά κτίρια, αυτοκίνητα, άλλους χώρους, γυμναστήρια ή 300.000 ευρώ για αγορά στοιχείων πυροποστασίας Επίσης στον κωδικό 30.73.11.014 προβλέπεται για το 21 ένα ποσόν 60.000 ευρώ για την ανακατασκευή του σπιτιού του Μιαούλη στα φύλλα παρόλο που εγώ έχω πολλές επιφυλάξεις και οι περισσότεροι από τον ακαδημαϊκό χώρο έχουν τις ίδιες επιφυλάξεις ότι είναι το σπίτι αυτό σπίτι του Μιαούλη, αλλά εδώ αυτό κατεδαφίστηκε από συγκεκριμένο άτομο δεν πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες ποιος το κατεδάφησε και το πληρώνει τώρα με 60.000 ευρώ ο δήμος και να επιμείνω στην ιστορία των γεφυριών της Άρτας, των γνωστών γεφυριών της Άρτας που αναφέρονται πάλι μέσα στον προϋπολογισμό του δήμου σαν συνακόλουθο του τεχνικού προγράμματος που είναι η πεζοδρόμηση της Σαββάντων, το τείχος το περιμετρικό του πρώην και μητριού του Αγίου Ιωάννη το χλογοτάπητας της Αρτάκης, η πλατεία στη Ρωσιά και να πω αμάν πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία πια με αυτά τα γεωφύρια της Άρτας μέσα στο δήμο Χαλκιδεών Στο κωδικό 30 Παύλα 73 23.0026 προβλέπονται 185.000 ευρώ για τη διάνοξη οδών στην περιοχή της επέκτασης του σχεδίου πόλης της Αρτάκης, στην Αρτάκη 1. Πολύ σωστό και πρέπει να γίνει. Έχω μια απορία 25 χρόνια τώρα έχει εγκριθεί το ρημοτομικό της Συνολικής Α και στο σύνολό της η Συνολική Α κατέχει δρόμους αδιάνικτους με αποτέλεσμα να μπαίνει μέσα σε κάποιο δρόμο σήμερα και να φτάσει σε ένα σημείο και να έχει αδιέξοδο Δεν πρέπει κάποια δημοτική αρχή μέσα σε αυτά 25 χρόνια να αποφασίσει επιτέλους η ίδια διάνοξη που πολύ σωστά θα γίνει στην Αρτάκη 1 της Αρτάκης να γίνει και η Συνολική Α της Χαλκιδάς Με πρόλαβε η κυρία δήμαρχος διότι προβλέπεται στον προϋπολογισμό ένα ποσόνο 160.000 για την επισκευή και την ανακένιση του κόκκινου σπιτιού Επιτέλους αφού θα ξοδέψουμε και λεφτά για να το ξαναφτιάξουμε να το επισκευάσουμε να το μεταγράψουμε στον υποθυκοφυλαγείο κάποια στιγμή στο κτηματολόγιο είναι από το 1994 αμετάγραπτο Και επίσης ένα ποσόνο 200.000 προβλέπεται για την συντήρηση του σπιτιού μεταγάλματα Έχω μια απορία, συμφωνώ με την επισκευή και την συντήρησή του αλλά έχω μια απορία Πως και πόσο ο μέσος Χαλκιδέος εισπράττει την λειτουργία του σπιτιού μεταγάλματα Πόσοι από τους Χαλκιδέους έχουν μπει έστω και μια φορά Και αν θέλετε να το συζητήσουμε σε κάποιο δημοτικό συμβουλείο υπάρχουν δυνατότητες οι στεγαζόμενοι εκεί να μεταφερθούν σε άλλα σημεία να παραμείνουν οι στολές του Λυκείου σαν εκθετήριο και να γίνουν σωρό δράσεις μέσα στο σπίτι μεταγάλματα που θα τις απολαμβάνει ο μέσος Χαλκιδέος Και επίσης στον κωδικό 30-74-13-0-062 προβλέπεται ένα ποσόν 20.000, προφανώς με ανάθαση θα γίνει, για τη σύνταξη της μελέτης εφαρμογής Δημαρχείου Κότσικα Δεν το κατάλαβα αυτό, ούτε και κοίταξα στο τεχνικό πρόγραμμα να δω τι ακριβώς σημαίνει μελέτη εφαρμογής του Δημαρχείου Κότσικα Στους κωδικούς 35-6262.0005-0-016-017 είναι συνολικά ένα ποσόν 430.000 ευρώ για τη συντήρηση, ανακαίνηση, βελτίωση του πρασίνου του Δήμου Χαλκιδέων Αφορία μου, θα γίνει από τη συνεργία της Διεύθυνσης Κήπος Δήμου Χαλκιδέων ή θα ανατεθεί σε ιδιότητη εργολά Επίσης στο κωδικό 35-71-32 470.000 ευρώ, εκτός από τις 136 που ανέφερα, για προμήθεια αυτοκινήτων Συμφωνώ για αυτά που θα είναι φορτηγάκια που θα εξυπηρετούν την τεχνική υπηρεσία, τα έργα θεπιστασίας κλπ. Αλλά φοβάμαι ότι μέσα σε αυτά προβλέπεται και η προμήθεια στο γερό της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας λόγω και του κορονοϊού θα αγοραστούν και για τη μεταφορά προσωπικού και ατόμα Και τέλος επειδή επεσήμανα σε κάποιο σημείο ότι προβλέπεται ποσόν 62.000 μέσα στο 2021 για την πληρωμή, την αντιμιστία συμβούλων της δημάρχου θέλω να ρωτήσω ευθέως έχουν προσδιφθεί ήδη αυτοί οι σύμβουλοι και πως είναι και τι ερμοδιότητες έχει ο καθένας από αυτούς Σας ευχαριστώ πολύ Λοιπόν η κυρία Μητζιφύρη έχει το λόγο Απλά θα ήθελα να πω και δεν έχει να κάνει την κυρία Μητζιφύρη ότι η σύνδεση είναι προγραμματισμένη μέχρι τις 11.15 έτσι γιατί ξέρετε ότι υπάρχει απαγόρευση μετά μετακίνηση μετά τις 12 Κυρία Μητζιφύρη έχει τη δημοτική σύμβουλη Συγγνώμη Μα το γνωρούν πάρα πολύ οι αρχίοι των παρατάξεων Λοιπόν κυρία Μητζιφύρη έχετε το λόγο και μετά θα τοποθετηθούν οι σύμβουλοι Ακούγομαι πρόεδρε Ναι ναι ναι ναι ναι Λοιπόν καλησπέρα σε όλους Ήθιστε λοιπόν οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων για την ψυχή του προϋπολογισμού του έτους Θα έρθει να χαρατηρίζεται με λέξεις όπως πανηγυρικές, σημαντικότερες, σπουδαίες και ούτε καθεξής Η ευθυμερινή συνεδριάς του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας Καλύτερα να διεξαχθεί υπό τις συνθήκες μη ευνόησης της διασποράς του COVID με τηλεδιάσκεψη Αλλά δεν πρέπει στο ελάχιστο να μειώσουμε τη σημαντικότητά της Καθώς και το ότι μεταδίδεται ζωντανά από την στοσελίδα του Δήμου Αποτελεί για τους δημότες μια πολύ καλή ευκαιρία να ακούσουν οι στοποθετήσεις των αντιπροσώπων Που αυτοί εξέλεξαν, μα περισσότερο να γίνουν κοινωνί των έργων που τους έχουν σαν σημείο αναφοράς Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη άλλωστε Με παράλληλη βελτίωση των έργων που προάγουν την καλύτερα εύση της ποιότητας ζωής τους Αποτελεί το μεγαλύτερο στίχημα κάθε δημοτικής αρχής Από το ΕΤ δήμαρχο, έως και το τελευταίο κρίκο στα λυσίδες των δημοτικών και κοινωνικών συμβουλίων Στο βρεβολεγισμό του 21 του Δήμου μας και ξεκινώντας από τα έσοδα Θα πάρω τις αναφορές μου όπως είναι με τη σειρά που είναι καταγεγραμμένες Θα ξεκινήσω με την πρόταση που κάνω που καταθέτω ξανά και ξανά για την καταβολή των μισθωμάτων Είτε αυτά είναι καταστήματα είτε αγρούς να αποδίδονται στις ίδιες οι τοπικές κοινότητες Όπως γίνεται και με τα ανταποδοτικά στην τοπική κοινότητα των λουκιστείων Τα έσοδα των κοιμητηρίων και γενικότερα πρέπει να μας ασχολήσει πολύ το θέμα των κοιμητηρίων Και γενικότερα επιβάλλεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή Τα σχέδια πόλεων, η ταλεπορία των πολιτών σ' όλες τις ενότητες με την καθυστέρη συλλοποίηση εις τους Η μη ύπαρξη έργων υποδομές σε αυτές τις περιοχές και οι μέτρες έως μηδενικές επεμβάσεις που σημειώθηκαν στον παρελθόν δυσκόλεψαν παρά διευκόλυναν τη ζωή τους Εγχωρούμε με όλες τις ενέργειες είτε ασφαλτοστρώσεων είτε άλλων παρεμβάσεων με μοναδική παρατήρησή μας να γίνει ένα εξυπροτήστος των έργων υποδομής Είμαστε υπέρ λοιπόν της συλλοποίησης των σχεδίων πόλεων ανεξαρτή του πολιτικού κόσμου Για τα δέσποτα αλλά και τα δεσποζόμενα κατοικίδια πρέπει να βρουν τη θέση τους στην καθημερινότητα Ο καταφύγιο του δήμου, οι φιλοζωγικές δραστοποιούνται αλλά και οι παρεμβάσεις μας παρήμαν τους χάρη σε πάρκα πλατείες για παροχή διεκριμένης έκτασής τους για τα ζώα συντροφιάς και τους κατόχους τους είναι πέλλαιο επιβεβημένο να πραγματοποιηθεί ενίσχεση και συνεργασία μεταξύ τους και του δήμου και των φιλοζωγικών αλλά και των απλών μη οργανωμένων φιλόζωων Οι επισκευές και συντηρήσεις σχολικών κτιρίων πρέπει να συνεχιστούν όπως πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, σε συνεργασία με την περιφέρεια και την κτυπ στην ανέργεια σε εκθεμελείων σχολικών συγκροτημάτων χαρακτηρισμένους από σχέδια πόλεων χώρους για σχολεία την προμήθεια μηχαλολογικού εξοπλισμού δια μέσων προγραμμάτων είτε αυτός είναι ο Φιλόδημος είτε ο Τρίτσις είναι όχι απλά εκπρόσδεκτα αλλά και να επιμείνουμε διεκρυπηγόντας ακόμη περισσότερα όπως και για τις αναπαθμίσεις χώρων παιδικών χαρών, πιζανδρομίων κλπ. Τις συντηρήσεις της εργατικής οδοποίας να επεκταθούν σε όλες τις ενότητες καθώς και των τοπικών οδικών δικτύων. Τα κυρίαρχα έργα αυτά της δημοτικής αγοράς στην Δημοτική Ενότητα Χαλκίδας σαν έργαση του Μουσικού Σχολείου στη Δημοτική Ενότητα Θαρτάκης δεν πρέπει να μας εφυσικάζουν αλλά αντίθετα να συνεχίζουμε να διεκδικούμε σχολική στέγη και όλες ανεξαιρέτου τις ενότητες τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας. Άλλωστε η ένναξη της σχολικής ζωής η οποία μετατέθηκε στην προσχολική ηλικία πρέπει να μας προβληματίσει ως προς την ποιότητα των παροχών του δήμου μας προς τους μικρούς και σημαντικούς πολίτες του. Τα μοναδικά σημεία που έτσι λίγο επισημαίνουμε είναι η καταβολή της αιτής ασυσφοράς στο δίκτυο πόλεων αυτό το παράκτυο δεν ξέρω τι όφελος έχει ο δήμος αν έχει το πολύ μεγάλο ποσό για την καταβολή μισθωμάτων και τις ανάγκες στέγασης υπηρεσιών του δήμου καθώς και αξιοποίησης της παλαιάς αποθήκης ΠΟΣΕ της τάξος των δύο εκατομμυρίων και θέμα που μας είχε και αυτό απασχολήσει σε προηγούμενο ΔΕΛΚΑ ΣΥΓΜΑ. Τα μικρόφωνα σας το έχουμε πει έτσι να τα κλείνετε. Ευχαριστώ. Συγγνώμη κυρία Μητζηφύρη. Η ενεργειακή αναβάθμιση στο κλειστό της Κανίθου τα στους καμπούρες πρέπει να υλοποιηθεί όχι μόνο αυτό αλλά και να επεκταθεί και στα υπόλοιπα κλειστά γυμναστήρια του δήμου μας όπως και η κατασκευή όπως έχει γραφτεί του κλειστού στη δημοτικέντρο αδροσιάς όπως έχει ανταχθεί στο παρόντο προϋπολογισμό. Μας προβληματίζει λίγο το ποσότο 200.000 ευρώ για τα ποδιτήρια στη Λάμσακο. Δεν διαφωνούμε εννοείται με το έργο αλλά να το κοιτάξουμε λίγο μαζί με την κατασκευή των μικρών εξωτερικών γυπέδων όπως τοπική κοινότητα στο Βαθύ και στο Βασιλικό καθώς και θέλω να πω για την προσπάθεια που κάνει ο αντιδίμαχος της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αρτάκης για ένταξη γυπέδων μπάσκετ και τέννης στο Πάρκο Κυζικίων καθώς και στην πλατεία Σκοστή Παλαμά προσπάθεια που πρέπει να υποστηριχθεί από τη δημοτική αρχή και να ελλοποιηθεί σύντομα. Κάθε σχολείο ή αθλητικό χώρο που παραδίδεις στη νεολέα αυτόματε χαρίζεις δρόμο και όραμα σε αυτούς τους τους οποίους θα στηρίξεις το οικοδόμημα που λέγεται Δήμος και δεν εννοώ φυσικά το άψυχο κομμάτι σύνθεσής του. Εδώ θα πρέπει να σταθούμε στη στήριξη των σχολικών μονάδων με πρόσθεση επιχορηγήσεις από το Δήμο για τα λειτουργικά τους έξοδα αναλαμβάνοντας τους λογαριασμούς ρέμβατος καθόλου δηλαδή παρακράτηση για αυτούς από τις τακτικές πιστώσεις των οικοδομικών προσώπων τη στιγμή που όπως φαίνεται και στον προαπολογισμό δίνονται χιλιάδες ευρώ για τη φώτιση δημοτικών κτιρίων και κάτι ενάλογο να γίνει και για τους λογαριασμούς τουλάχιστον όχι αυτούς που έχουν καταγραφεί, αυτούς που πρόκειται να γίνουν. Η φύλαξή τους είναι ένα μεγάλο κομμάτι των σχολικών κτιρίων που πρέπει και αυτό να το δούμε. Λίγο εκεί με το κονβίλι που αφορά τις υπηρεσίες φύλαξης των λαϊκών αγορών παλαιότερα δεν είναι υφίστατο αυτό στην πραγματικότητα. Ζητάγαμε από τους κατόχους των επάγκων εκεί στις λαϊκές να συνησφέρουν και αυτοί. Ας το προσέξουμε λίγο αυτό. Μεγάλος προβληματισμός όσον αφορά την αύξηση της θετήσεως συνδρομής στη ΦΟΣΔΑ, Στερεάς Ελλάδας από το 1524 στα 2274 θέμα για το οποίο έχουμε εκφράσει την άρνησή μας σε προηγούμενα συμβούλια. Θετικό κομμάτι, εμείς είδαμε του προπολεγισμού την αφαίρεση των υπηρεσιών Συμβούλου για εκπονήσεις υποστηρίξης έργων της τάξος από 1798 έως 24800 που θα αναλάβουν τεχνικές υπηρεσίες, πολύ θετικό αυτό. Για την αγορά των δύο νοικοπέδων το έχουμε σημειώσει δεν έχει αναγραφεί ο σκοπός τους όπως και η αγορά κτιρίου στα Λουκίσια για την ελλήσιση της κοινωνικής υποστήριξης υπήρχε στα διαμορφωθέντα μέχρι 37-20, 90.000 ευρώ. Θετικοί είμαστε προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις γιατί για να προβείτε στην αγορά κάτι για το κοινό καλό έχετε σκοπό να γίνει. Απλά θέλουμε να συμπεριληφθεί η αγορά κτιρίου για τη στέγαση του Λαγραφικού Μουσείου στη Νέα Αρπάκη. Υπήρχε χρονικές στιγμές που υπήρχε πρόταση να συμπεριληφθεί να γίνει αύξηση στους λογαριασμούς του νερού. Ευτυχώς δεν έγινε, ευτυχώς, για να πηγαίνουν για το ενίκειο. Αυτό πρέπει να καταργηθεί, εννοείται. Καθώς και διαμόρφωση, πήθε μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου ότι τότε δήμουνε Σαρτάκης να διαμορφωθεί και να στεγαστεί το Παλαντολογικό Μουσείο, το υπόγειο. Αυτό είναι μια επικαιροποίηση της απόφασης για να δώσουμε και λίγο έτσι την ταυτότητα της Δημοτικής Ενότησης Σαρτάκης σε ένα καθαρά τουριστικό προορισμό. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τη διαφορά στη διαχείριση της ηγεσίας δεν την κάνουν απλά τα πρόσωπα, αλλά η αλλαγή από την καρεγλοκενταβρική στην καθαρά ανθρωποκεντρική πολιτική. Και οι στόχοι, είτε είναι πενταετής, είτε είναι τετραετής, σε κάστοτε δημοτικής αρχής είναι καθαρά η επανεκλογή της. Σας ευχαριστώ πολύ. Άννος, ο Γιώργος. Γιάννης Νέζης. Καραμούζης. Καραμουζής. ΩΛΙΑΣ. Ο κύριος ΩΛΙΑΣ. Ο κύριος Γουρατάς. Γιούργιος. Ο κύριος Γουρατάς, και ο κύριος Γιούργιος. Και ο κύριος Γιούργιος. Λοιπόν, ο κύριος Γούρτνις... Λοιπόν, είναι άλλη, είναι άλλος... Όχι, δεν θέλω μάλιστα. Εντάξει. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα που έχείς π baskβάη, ίσως ήταν ορμάντης. Δinated by Michael Δited by Michael Λοιπόν, ο κύριος Παναγιωτάκος... Θα σας παρακαλούσω ο καθένας, γιατί κλειστά το μικρόφωνο για να ακούμε τον κάθε μελετή. Καλησπέρα σε όλους, wob Flower Εγώ ξέρω ότι είμαι καινούργιος Δημοτικός Σύμβουλος, Απλώς θέλω να απευθύνω κάτι προς την κυρία Δήμαρκο. Εγώ βρίσκομαι σε ο δεύτερο προϋπολογισμός του Δήμου για δεύτερη χρονιά και δεν βλέπω κάτι καινούργιο. Δηλαδή, θέλω να πω, η Δήμαρκος δεν έχει κάποιο όραμα εκτός από όταν προγραμματίζει το ΤΥΘ. Έχει αφήσει πίσω του πρώην Δήμαρκος ο κ. Παγώνης κάτι καινούργιο δικό της. Θέλω να πω κάτι πολύ απλό. Σήμερα, ο πρωθυπουργός υπέγραξε με τη Volkswagen την ηλεκτρονική, τέλος πάντων στην Ιστιπάλεα κάποιο πρόγραμμα πράσινης ενέργειας. Δεν θα μπορούσε να δω στον προϋπολογισμό, στον πρόγραμμα ΤΡΙΤΣ την αναβάθμιση των κτιρίων του Δήμου μας. Δηλαδή, να μπουν σε ένα πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα με πάνελ σε όλα τα κτίρια του Δήμου ώστε να έχουμε και οικονομία και για τον Δήμο μας. Μπορούμε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα και να αφήσει, κατά κάποιο τρόπο, το στίγμα της μιας τετραετίας. Ότι κάτι έκανε. Εγώ βλέπω, δυστυχώς, βλέπω τον δεύτερο προϋπολογισμό που βλέπω ότι συνεχίζει εν μέρη, κουτσά στραβά αυτά τα οποία είχε αφήσει ο κ. Παγώνης από πίσω. Λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό. Επίσης, δεν ξέρω πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες του Δήμου. Υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής διαχείρισης των εγγράφων του Δήμου μας. Που θα εξοικονομούμε από ένα εκατομμύριο έως δύο εκατομμύρια το πρώτο έτος από α'-Τέσσερα εκτός της γραφικής ύλης που μπορεί να υπάρκουν με λάνιαν οτιδήποτε που χρησιμοποιούμε στο Δήμο μας. Μου κάνει φοβερή έντυπωση. Είμαστε πάρα πάρα πάρα πολύ πίσω. Δεν έχουμε οράματα. Ιστερούμε σε πάρα πάρα πάρα πολλά πίσω. Είμαστε πολύ πίσω. Εγώ την προηγούμενη βδομάδα έριξα λίγο πετό στο εικό παιδό μου και ο άνθρωπος την πετονιέρα τη λειτουργούσε με το στόμα. Πόσο πίσω ήμασταν. Πήγαινε μπρος πίσω. Δεν έχει διαφερθεί κανένας γιατί δεν είχε δημιουργεί. Δεν έχει διαφερθεί κανένας για τίποτα. Δεν σκεφτόμαστε λίγο παραπέρα. Η πράσινη ενέργεια συζητάμε. Και θέλω να πω για τις ανεμοτριγενήτρες στα Λουκήσια. Τι έχουνε γίνει αυτά τα λεφτά. Τα έχουμε πάρει. Που έχουνε πάει. Έχετε βγάλει έναν προπολεγισμό 87 χιλιάδες και κάποτε θα τα πάρουμε. Και βάζετε για το 2021 123 χιλιάδες. Πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Τα έχετε πάρει. Τι έχετε κάνει. Χωρίς να πω στα μικρά. Γιατί είναι πάρα πολλά. Εγώ μπήκα γιατί σαν δημοτριστή. Σαν δημοτικός σύμβουλος. Γιατί είχα κάποια οράματα. Και μπορώ να σας πω χίλια δυο. Δεν έχετε τίποτα. Κοιτάζετε μόνο πώς να μαζέψουμε τα μπάζα, πώς να μαζέψουμε τα σκουπίδια. Δεν έχουμε σκουπιδιάρες. Εκεί ζούμε ακόμα. Και βλέπω εδώ ένα προπολεγισμό με εκατομμύρια. Με εκείνο μας χρωστάει ο ένας, μας χρωστάει ο άλλος. Τι κάνουμε. Μπαίλτησα να σας παρακολουθώ και να σας ακούω και να λέτε θεωρίες, θεωρίες, θεωρίες, θεωρίες. Λυπάμαι πάρα πολύ. Κύριε Παναγιεπέ. Εντάξει, γιατί να παίρνουμε τηλέφωνο είναι κάποιος ασθενήτης. Ωραία, και εμείς, γιατί πρέπει να συνεχίσουμε. Πατήστε στο τηλέφωνο. Ήταν πάρα πολύ. Εντάξει, λοιπόν, ευχαριστούμε. Ο κύριος Κώσταρος έχει το λόγο. Καλησπέρα, για το μένα. Θα συνεχίσω από εκεί που σταμάτησε ο κύριος Φαγώνης, ότι μας στεναχώρησε μετά την τοποθέτησή του. Εμένα, προσωπικά, ούτως με στεναχώρησε, διότι υπήρξε δήμαρχος πέντε χρόνια και έτσι επιφανειακά άγγιξε όλα τα θέματα και, ειδικά, για τα θέματα τα οποία αναφέρθηκε για την νέα ΤΑΙΤΕ. Θέλω να πω συγκεκριμένα, που αναφέρθηκε για την πινακίδα πέντε, για το Ταρτάν και για τον υπιαγωγείο. Το Ταρτάν το ταύτησε για τον κύριο Γουρνή, ο οποίος ήταν αυτός το οποίος μαζί με την κυρία δήμαρχο που έχουμε παλέψει όλο αυτό το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου. Θα τα πει ο κύριος Γουρνής. Θα μιλήσω για τον υπιαγωγείο, το οποίο τον υπιαγωγείο πρέπει να είχε τελειώσει έναν χρόνο πριν από το τέλος της δημιουργίας του κυριού Παγώνη, ο οποίος, εντελώς, όπως είπα πριν επιφανειακά, προσπαθούσε και εντελώς πρόκειται να βρει ένα οικόπεδο το οποίο δεν ήταν χαρακτηρισμένο για σχολείο. Εμείς θέλω και αυτό να χαριστήσω και την τοποθέτηση του κυρίου Κουτουλίττη, την οποία δεν είχε ανεβάσει το τζαφ. Θέλω να του αναφέρω ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι στο FED 220, καθετός α' στις 7 τετάπes του 2000, η πράξη εφαρμογής 14 του 2000 και το αριθμό οικόπεδο 59α, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο για σχολείο. Όσο είναι ένα χαρακτηρισμένο οικόπεδο για σχολείο, είναι ρημοτομούμενο και είναι να γκρεμιστεί. Μόνο ο κύριος Παγώνης το ξέρει. Έτσι, πρόκειρα, προσπάθησε να λογκυρώσει τη μετακατάσταση του υπιαγωγείου και έτσι, πρόκειρα, δεν το έκανε ποτέ. Ήρθαμε εμείς σαν νέα δημοτική αρχή και ολοκληρώσαμε τη μετακατάσταση και εδώ και μια εβδομάδα λειτουργεί το σχολείο, χωρίς κανένα παράπονο από τους γονείς και εντελώς νόμιμα λειτουργεί το δεύτερο υπιαγωγείο Νέας Αρτάκης. Τώρα για το ΚΕΛΕ, επειδή αναφέρθηκε και στο ΚΕΛΕ, θέλω να του αναφέρω ότι όταν αναλάβαμε σαν νέα δημοτική αρχή, ψάξαμε να βρούμε το παραχωρητήριο. Ένα παραχωρητήριο το οποίο δεν υπήρχε ποτέ. Υπήρχε μία απόφαση, μόνο μία απόφαση, η οποία έχει πολλές διαδικασίες για να πληρωθεί η παραχώρηση του συγκεκριμένου ατημίπτου. Μία παραχώρηση που έχει πολλές διαδικασίες. Και τη μόνη διαδικασία που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν να φωτογραφηθεί με τον υπουργό τον τότε τον κ. Αγωστόλου και να δημοσιεύσει τη συγκεκριμένη φωτογραφία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να ενημερωθούμε ότι υπήρχε η παραχώρηση του ΚΕΓΕ. Παραχώρηση δεν υπήρχε, υπάρχουν και άλλες διαδικασίες. Έχει έρθει η διεύθυνση Γεωργίας αποκεντρωμένης από την Άρισα για να κάνουμε την παράδοση παραλαβή και έχουμε προχωρήσει ήδη και τελειώνουμε τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Γι' αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι καμία παραχώρηση του ΚΕΓΕ δεν βρήκαμε και δεν υπήρξε ποτέ. Τώρα να σας ενημερώσω για την πινακίδα 5. Η πινακίδα 5 ήταν ένα έργο το οποίο ξεκίνησε το τελευταίο μήνα της ηθίας του κ. Παγώνη. Ολοκληρώθηκε αυτό το έργο. Δεν θέλω να πω περισσότερο, γιατί όντως βιάστηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή ώστε να βάσει τα μέλα να δημοκρατηθεί το έργο και τελείωσε στο σημείο που έχει τελειώσει. Και εμείς εντάχτηκε μετά το έργο μέσα από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων η υπόλοιπη ανάπτυξη της παραλίας, η οποία θα γίνει τουλάχιστον για άλλα 300-400 μέτρα, εντάχτηκε στο πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων με 1.200.000 ευρώ από την περιφέρεια, στα οποία τώρα είμαστε έτοιμοι και ολοκληρώνουμε τη μελέτη, γιατί βρήκαμε μια μελέτη από τον ΟΝΕ την οποία αισθητικά δεν ταιριάζει καθόλου με τη μελέτη που υπήρχε στο κομμάτι της πινακίδας 5, και αποτέλεσμα τώρα είμαστε έτοιμοι σχεδόν για δημοκράτηση. Για το Ταρτάρ θα αφήσω τον κύριο Γουρνή να αναφερθεί. Θέλω να πω κάτι σε συνέχεια της κυρίας Μιζηφύρη, ότι η Αρτάκη έχει ανάγκη από ένα νέο δημοτικό σχολείο. Και πολύ σωστό είναι το δημοτικό σχολείο του Βατόντα, το οποίο έχει 40 παιδιά, μαζί με το δημοτικό σχολείο το Τέταρτο, το οποίο έχει 85 παιδιά, και είναι κοντά σε αποστάσεις, να γίνει ένα σχολείο στον Βατόντα ώστε να δώσουμε και παραπάνω ζωή στον Βατόντα και να γίνει ένα δωδεκατάξιο σχολείο στον Βατόντα και να συμπονεχθούν όλα αυτά τα δύο παιδιά των δημοτικών του Τέταρτο, του Δημοτικού, και του Δημοτικού του Βατόντα. Όχι, δεν το σκάφνω. Ναι, ακούγομαι. Ναι, ναι. Γεια σας, καλησπέρα κι από μένα. Δε θα σας κουράσω. Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι στην εισήγηση ο κ. Παγώνης ξεκίνησε, ειδικά για το τεχνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι χωρίς σπιξίδα και χωρίς σχέδιο, ο δήμος προχωράει. Εγώ έχω να πω ότι όταν δεν έχεις σπιξίδα, ίσως δεν σου έδωσαν σπιξίδα ή δεν βρήκες, είναι πολύ δύσκολο να προχωράς, δηλαδή να βρεις στον δρόμο, χρειάζεται ικανότητα. Για την πινακίδα 5 είναι ένα έργο που σας είπε και ο Κώσταρος ο Μπάμπης πριν λίγο και δεν κουράζω άλλο αφορά τον Ολνέκ και την περιφόρεια περισσότερο παρά το δήμο, ένα πολύ μικρό κομμάτι. Μακάρι παραλία να ολοκληρωθεί το 2021, που φαντάζομαι ότι θα γίνει. Δεύτερον έχω να πω ότι χαίρομαι για τα λεγόμενα του κ. Καθαροσπόρη, που έκανε αναφορά ότι πρέπει να συνεχίζεται ένα έργο της δημοτικής αρχής της προηγούμενης με την επόμενη και ούτε καθεξής, όπως πιχεί οι μελέτες, αγορά και η λοποίηση της μελέας να καταλήγει σε έργο. Αυτό που έχω να πω εγώ που όλοι το γνωρίζουμε, δεν είναι κάτι καινούριο, ότι χρειάζεται επίσης ικανότητα για να τελειώσει ένα έργο. Το πιο δύσκολο είναι η λοποίηση του έργου και όχι η μελέτη. Έχει να κάνει μελέτη για να βρωθούν χρήματα, η λοποίηση είναι το πιο δύσκολο. Όσο αφορά τον ΟΣΕ και τον κ. Καλαφέρη, απλά έτσι για να ενημέρωσεις περισσότερο, είναι ότι ο ΟΣΕ είναι εκτός καις αζώνης και γι' αυτό έχει γίνει παραχώρηση από τον ΟΣΕ στο δήμο για να εκτελεσθεί το έργο. Κάτω από τις γραμμές του τρένου είναι η χρυσαία ζώνη. Όσο αφορά τα οχήματα, θέλω να πω ότι η μεταφορά του προσωπικού κάθε πρωί και καλό αύριο και όλα σε 6,5 ώρα το πρωί για τη μεταφορά 30-40 ανθρώπων γίνεται με 2,5 αυτοκίνητο, όχι 3. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα μεταφοράς και είναι αναγκαίο χθες να υπάρξουν αυτοκίνητα για τη μεταφορά του προσωπικού. Ήδη, η δήμαρχος έχει κάνει ένα έγραφο για να ενημερώσω στο τελονείο να μην γίνει η διαδικασία μέσω οδή, να πάρουμε μέχρι τέλος του χρόνου αν καταφέρουμε 2 ή 3 αυτοκίνητα μέχρι να έρθουν τα καινούργια. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Κλείνοντας αυτό που θέλω να πω, είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και κανένας δεν έκανε αναφορά για το χτυματολόγιο που ξεκίνησε να πει η δήμαρχος. Για μένα θεωρώ ότι τεράστιο πρόβλημα με ημερομηνίες ενός μηνός να λύγουν. Για τη δήλωση του χτυματολογίου στη περιουσία του δήμου. Επίσης θέλω να πω ότι δεν έγινε καμία αναφορά. Δεν έγινε καμία αναφορά, ότι το 2020, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, έχουμε μια πανδημία, και συνεχίζουμε να την έχουμε, είχαμε μια θεωμηνία και ότι μέσα σε 2,5 μήνες έγινε μια τεράστια προσπάθεια από τον δήμο αλλά και από την περιφέρεια και από τον Ολνέσσελ λιγότερο κομμάτι. Και έγινε μια αποκατάσταση της παραλίας και για εμένα είναι πραγματικός άθλος. Τα μαγαζιά ξαναβγήκαν στην παραλία έστω από αυτόν τον μήνα, Σεπτέμβριο-Οκτώμβριο, έχει τεράστια σημασία και αναφορά καμία. Αύριο ο πρωθυπουργός ανακοινώνει οριστικό lockdown 9-5. Απαγορεύεται δηλαδή να κινήσει μετά τις 9. Δεν ξέρω αν είστε ενήμεροι με τα σάτια που κυκλοφορούν, αν έχετε δει ή όχι. Το τι σημαίνει η επόμενη μέρα, έχετε επίσης μια δυσκολία. Τώρα γιατί τα λέμε όλα αυτά σε σχέση με το προϋπολογισμό. Ούτε δικαιολογίες θεωρώ ότι είναι αν κατάφερε ή δεν κατάφερε η Δημοτική Αρχή να κάνει ή να μη δεν κάνει. Με τον φίλο μου τον Παναγιωτάκο. Να ξανακούμε τα ίδια, να ξανακάνουμε τα ίδια, να λέμε, να λέμε. Η συγκυρία δεν είναι καλή, είναι πολύ δύσκολη. Μακάρι να έχουμε και θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε υγεία και να προσέχουμε. Η υλοποίηση των έργων, ξαναλέω, είναι το πιο δύσκολο. Τέλος, σχετικά με την καθαριότητα και σαν αντιδήμαρχος, καθαριότητας θέλω να πω ότι μέσα από αυτήν την εικόνα του προϋπολογισμού, αν πραγματικά καταφέρουμε αυτόν τον παικειδήμαρχος να εισωσκελίσουμε, να γίνει άρσιμμα νόησης εισωσκέλησης, θα ήταν το ιδανικό. Και μια ενημέρωση, όση αξία έχει, όσα αφορά τους υπόγειους κάδους, ένα έργο που ξεκίνησε η δημοτική αρχή του κυρίου Παγώνη, έχουμε βρει τα σημεία, τα έχουμε διορθώσει γιατί χρειάζονταν διορθώσεις, έχουμε πάρει τις εγκρίσεις και θεωρώ ότι θα δημοπρατηθεί γρήγορα. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Νέζης. Ναι, καλησπέρα και από εμένα. Άκουσα για ψηφιακή διακυβέρνηση, για smart cities, για ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, να τα πιάσω ένα-ένα. Κύριε Παγώνη, όσον αφορά το smart cities, μια δημοτική αρχή όπως η δικιά σας που στο τέλος της τετίας σας έναμιση χρόνο είχατε απενεργοποιημένο το Wi-Fi, τόσο στην παραλία της Χαλκίδας όσο και στην Αβάντον, το οποίο το ενεργοποιήσαμε εμείς όταν αναλάβαμε και επεκτείναμε φυσικά όλο το δίκτυο στην Αβάντον, στο εμπορικό κέντρο της Χαλκίδας, με κεραίες, εκεί πέρα δεν πρέπει να μιλάνε ας πούμε για smart city. Να συνεχίσω, Wi-Fi for you, ενεργοποιήσαμε το κουπόνι το οποίο αξίας 15.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το βάζουμε στην Λεωφόρο της Ελευθερίας Βενιζέλου μέχρι και το 4ο Γυμνιάσιο πιάνοντας και μια ακτίνα όσο αφορά την πλατεία της Αγίας Βαρβάρας καθώς και την πλατεία της Αγοράς. Να συνεχίσω, πρόσφατα επιλεγήκαμε ένας από τους 38 δήμους στην Ελλάδα, στους οποίους δήμους επιλεγήκαμε για να λειτουργήσει πιλωτικά η πλατφόρμα του Μαϊκέπ Λάι. Να συνεχίσω, μια απάντηση στον κύριο Παναγιωτάκο όσο αφορά ηλεκτρονική διακίνηση γράφων. Αν δεν το γνωρίζετε κύριε Παναγιωτάκο ηλεκτρονική διακίνηση γράφων υπάρχει στον Δήμο Χαλκιδέων. Καθώς και δώσαμε και τη δυνατότητα και στους πολίτες να μην έρχονται στον Δήμο Χαλκιδέων και να στέλνουνε μέσω email και τα δικαιολογητικά και τα σχέδιά τους όσο αφορά τη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων στο οποίο ταλαιπωρηθήκανε πολλοί επιχειρηματίες εστίασης. Να συνεχίσω ότι έχουμε επιλεγεί μία από τις 100 πόλεις πρόσφατα τον Αύγουστο συγκεκριμένα του 2020 τις 100 έξυπνες πόλεις Intelligent Cities Challenge, πόλεις τις οποίες κάνουμε ανταλλαγή απόψεων τεχνογνωσίας ώστε να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε μια κοινότητα στην οποία θα αξιοποιεί τις προηγμένες τεχνολογίες αλλά και θα βελτιώσει και την ποιότητα ζωής για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρηματικές κοινότητες και μέσα σε αυτές να συμπεριλάβουμε και τον τουρισμό. Να συνεχίσω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα μπαίνει σε λειτουργία η ανανεωμένη πλέον πλατφόρμα του Νόβοβιλ που αφορά τα αιτήματα των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να τη διαφημίζουμε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα να τη γνωρίσει ο κόσμος. Είχα πει και παλιότερα ότι 4,5 χιλιάδες χρήστες σε ένα δήμο 102 χιλιάδων κατοίκων είναι ένα τίποτα. Να συνεχίσω και να πω ότι συμμετέχουμε σαν δήμος ένα δίκτυο τεσσάρων πόλεων με το Δήμο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης, Περιστέριο και Δήμο Τρικέων όπου υπάρχει μια πλατφόρμα στην οποία τόσο οι πολίτες όσο και οι συλλογικοί φορείς θα μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε αναπτυξιακά ζητήματα των δήμων μας και εκεί να ανταλλάξουμε και εμείς απόψεις με τους συγκεκριμένους δήμους. Άκουσα για Αντώνη Στρίτσις ότι δεν είχε συμπεριληφθεί μέσα στο προϋπολογισμό όσο αφορά τις προσκλήσεις. Πώς να συμπεριληφθεί από τη στιγμή που οι προσκλήσεις βγήκανε πρόσφατα όσο αφορά το Smart City και την ηλεκτροκίνηση κύριε Παναλιωτάκο. Εκεί πέρα έχουμε τις προτάσεις να καταθέσουμε και όσο αφορά το Smart City ηλεκτρονικές πλατφόρμες οι οποίες καλύπτουνε και τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Να αναφέρω η ψηφιακή πλατφόρμα σε εικονικές επισκέψεις σε μουσία και πιάνουνε και μια πολύ μεγάλη γκάμα όσο αφορά την πολιτική προστασία, την υγεία και πολλά άλλα ακόμα. Η ηλεκτροκίνηση δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να μπορέσουν να πάρουνε ηλεκτροκίνητα αποδήλατα για τις ανάγκες των υπαλλήλων του δήμου. Να πάρουνε τουριστικά λεωφορία, να πάρουνε υβριδικά οχήματα. Όλα αυτά, οι προσκλήσεις συγκεκριμένα η ΑΤ8 και η ΑΤ12 βγήκανε πρόσφατα, Σεπτέμβριο και Οκτώμβριο. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι γίνεται δουλειά όσο αφορά το ψηφιακό κομμάτι του δήμου και δεν σταματάμε εκεί πέρα και συνεχίζουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κ. Καραμούζης έχει το λόγο. Καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία σημείωση που έχω για μια παρατήρηση όσον αφορά τον ευρωπολογισμό. Επειδή άκουσα την τοποθέτηση πριν του αντιδημάχους Καθαριώτας, θα ήθελα να πω δύο λόγια όσον αφορά το κομμάτι του άθλου για τον οποίο επικαλέστηκε. Λόγω του ότι η πόλη μας αντιμετώπισε και η χώρα όλη μια παντημία και μια θεομηνία. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε άθλο την καθημερινότητά μας και τη δουλειά μας. Και για το σκοπό για τον οποίο έχουμε επιλεχθεί και αυτό που πρέπει να κάνουμε για τους δημότητες και για τους πολίτες. Αλίμονο, εάν όλοι οι δημότες δεν είχαν παροχή την καθαριότητά τους, την καθημερινότητά τους, όλα όσα που πρέπει να τους προσφέρει ένας δήμος υπεύθυνος και ένας δήμος ο οποίος είναι δίπλα στην καθημερινότητα του πολίτη. Γι' αυτό άλλωστε το λόγο έχουν επιλεγεί και συγκεκριμένοι άνθρωποι για να κουμαντάρουν σε ισαγωγικά τα συγκεκριμένα πόστα. Όχι να κάνουν τον άθλό τους, αλλά να κάνουν τη δουλειά τους. Και αυτό χρειάζεται ο κόσμος να βλέπει. Ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά είναι δίπλα τους και τους προσφέρουν αυτά για τους οποίους τους ψήφισαν και για αυτά για τους οποίους εκλέχτηκαν. Τώρα, θα ήθελα να πω με τη συγκεκριμένη αφορμή ένα περιστατικό το οποίο βίωσα προσωπικά ήρθα στο βράδυ στην κειτονιά μου. Απορρηματοφόρο του Δήμου με εργαζόμενους επάνω οι οποίοι οι άνθρωποι δεν φορούσαν μάσκες, δεν είχαν μέτρα ατομικής προστασίας, μόνο ένα παντελόνι που φωσχόρηζε στα παντζάκια χαμηλά. Να επισπεύσουμε λίγο τις διαδικασίες αν δεν υπάρχουν ΜΑΠ. Ή, τέλος πάντων, να εμφοδιάζονται οι εργαζόμενοι με τα συγκεκριμένα μέτρα ατομικής προστασίας. Διότι ελοχεύει ο κίνδυνος για αυτούς τους ανθρώπους να δημιουργηθεί κάποιο ατύχημα και στο τέλος να είμαστε και εμείς, όπως γνωρίζετε, υπεύθυνοι για την ασφάλεια τους. Να μην φεύγουν λοιπόν από το εργοτάξιο χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, γιατί και εγώ είμαι νεοεκλεγμένος, στο πρώτο προϋπολογισμό του 2020, έκανα μια ερώτηση στην τότε Αντιδήμαρχο Υγείας, όσον αφορά το κοντίλι των χιλίων ευρώ για τον εμβολιασμό των υπαλλήλων του Δήμου. Είχα ζητήσει λοιπόν μια διευκρίνηση, τι εμβολιασμός ήταν αυτός που θα γινόταν. Θα ήταν αντιγρητικός, θα ήταν εμβολιασμός όσον αφορά το τέτανο, τι είδους εμβολιασμός θα ήταν αυτός ο οποίος θα γινόταν τότε. Τα χρήματα μάλιστα τότε, από πέντε χιλιάδες είχαν γίνει χιλιάδες, είχαν μειωθεί κατά τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Σαν άσπρο προϋπολογισμό είδαμε ότι πάλι και για το 2021 αναφέρεται εμβολιασμός αξίας χιλίων ευρώ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι είδους εμβολιασμός και για ποιο είδους εμβολιασμός αφορά το συγκεκριμένο κοντίλι. Η συγκεκριμένη λοιπόν η κυρία αντιδήμαρχος καινούργια ποιά υγείας, νομίζω ότι θα μπορέσει να μας διευκρινήσει περίτι όσο πρόκειται και βέβαια να ξέρουμε αν τελικά εμβολιάστηκαν οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά κτετημένοι σε διάφορους κινδύνους όπως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Εάν αυτό λοιπόν συνεχιστεί θα ήθελα να πάρω και γι' αυτό μια απάντηση. Αυτά είχα να πω. Μία τελευταία διευκρινήση μόνο και παράκληση διότι μίλησα με μία κοπέλα η οποία ασχολείται θελοντικά επειδή άκουσα για τα αδέσποτα. Στο καταφύγιο των αδέσποτων ζών που βρίσκεται στην πίστα των μηχανοκίνητων αθλητισμού υπάρχουν δύο βόθροι οι οποίοι δυστυχώς από ότι με ενημέρωσαν έχουν γίνει εκκλήσεις από το καλοκαίρι, έχουν υπερχηλήσει, φεύγουν υγρά προς τον δρόμο, πλημμυρίζουν και χρειάζεται να αδιαστούν. Ας βάλουμε στο πρόγραμμα να υπάρχει ένα βιτίο το οποίο θα πηγαίνει σε ένα εύλογο τακτικό χρονικό διάστημα να τους αδιάζει διότι οι άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα και είναι άνθρωποι οι οποίοι κατά ψέματα μας βοηθούν εθελοντικά όσον αφορά το κομμάτι το να βοηθήσουμε στο δύσκολο κομμάτι των αντεσπότων. Ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή συνέχεια. Ο κύριος Κεόλιας. Συγγνώμη, όταν μπορέσω θα ήθελα να απαντήσω και εγώ στον κύριο Κραμμούζη. Ναι κύριε Μεγάλη Μετάλη, ευχαριστώ. Καλησπέρα στους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους. Είναι δεδομένο ότι αυτή την περίοδο ζούμε μια τριπλή κρίση. Το ζήτημα αυτής της τριπλής κρίσης έρχεται να επιστεγαστεί και με το πρόβλημα που υπήρξε με τους σεισμούς της Άμου και στην περιοχή της Άμου που θρηνήσαμε και θύματα. Και αυτό γιατί? Γιατί κάποια παλιά κτίρια τα οποία ήταν για κατεδάφυση εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν μείνει όπως είχαν μείνει μάλλον όπως ήταν. Παρατηρείται όμως αυτό το φαινόμενο και στην πόλη της Χαλκίδας. Αν κάποιος κάνει μια βόλτα στην παλιά πόλη εκεί στο κάστρο που λέμε γύρω στα στενάκια της Αγίας Παρασκευής αυτό θα το διαφιστώσει. Και επειδή το κομμάτι αυτό της πόλης έχει μια κίνηση λόγω και του σπιτιού του Βαήλου αλλά και κάποια μαγαζιά που υπάρχουν κυρίως στα οποία επισκέπτονται νεολέοι καλό θα ήταν να δει ο δήμος με τις τεχνικές του υπηρεσίες και να βρει έναν τρόπο όσα είναι για κατεδάφυση να κατεδαφιστούν. Είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα που συμβαίνει σε εκείνη την περιοχή αλλά και σε άλλες περιοχές υπάρχουν τέτοιου είδους σπίτια. Και θα θέλα να μάθω αν με τη δημοτική περιουσία και την καταγραφή που έχει γίνει αν στη δημοτική περιουσία ανήκουν και τέτοια σπίτια. Δηλαδή είναι σαν να περιμένουμε να συμβεί το κακό για να πάρουμε με τα μέτρα. Αυτό είναι και ένα κομμάτι πολιτικής προστασίας. Της αντισυσμικής, σαν να λέγαμε. Ένα κομμάτι της αντισυσμικής προστασίας. Ο τόπος μας το προηγούμενο διάστημα έζησε επίσης μια τοπικού τύπου κρίση. Αυτή είναι των πλημμυρών. Με μεγάλες καθυστερήσεις γίνεται, τουλάχιστον να πω ότι λένε οι κάτοικοι εκεί της περιοχής των Μπουργζι και στο Λευκαδί. Γίνονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις αυτή η αποκατάσταση που πρέπει να γίνει. Και ένα δεύτερο, και υπάρχουν καταγγελίες γι' αυτό, αναφέρθηκε και ο κ. Παγώνης αυτό, δεν έχουν δοθεί ακόμα τα 600 ευρώ σε πάρα πολύ κόσμο. Και έχω μπροστά μου εδώ μια αναφορά της Επιτροπής Κατήκων του Λιλαντίου, που αυτό το διαπιστώνει. Όσα αφορά το δεύτερο κομμάτι, το οποίο με αφορά και άμεσα, είναι το τι γίνεται με τα σχολεία. Θα πρέπει, και αυτό δε φαίνεται στον πρωί πολεμισμό, να υπάρξει ένα πρόγραμμα σχολικής στέγης. Γίνονται κάποια πράγματάκια, αλλά πάρα πολύ λίγα. Από κορύφωμα, βέβαια, είναι το 26ο δημοτικό σχολείο, που έχει κατατήσει πια ανέκδοτο. Όπως και το ΕΕΚ, στα δύο δέντερα, που είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει κάποια στιγμή αυτά τα πράγματα να τα δούμε και να τα βάλουμε σε ένα προγραμματισμό. Δεν μπορούμε να τα αφήνουμε να κυλούνται από προϋπολεγγισμό σε προϋπολεγγισμό, χωρίς να γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας ανέλαβε να κάνει κάποια πράγματα που, κατά δήλωση της δημάρχου, αλλά και των αντιδημάρχων, δεν θα μπορούσε άμεσα να τα κάνει ο Δήμος. Γιατί έπρεπε να μπει σε μια άλλη διαδικασία. Λόγω της ευελιξίας που έχουμε σαν Σχολική Επιτροπή, αναλάβαμε πάρα πολλά πράγματα. Τα οποία δεν ήταν στην ενδικιά μας ερμοδιότητα, όπως ξέρετε, στις Σχολικές Επιτροπές. Καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων τις μικροεπισκευές. Κάναμε και μεγάλες επισκευές, αλλά κυρίως κάναμε τεράστια έξοδα στην αντιμετώπιση του Covid. Με απολυμάνσεις, αγορά υλικών για να καλύψουμε σχολεία καθαριστικά, τό να τ' άλλο, συν του ότι αναλάβαμε και ένα μεγάλο κομμάτι της καθαριότητας, όσο αφορά τα χόρτα, τα κλαδέματα κλπ. Αυτά τα έξοδα που γίνανε από τη Σχολική Επιτροπή, που αφαιρούνται από τα λειτουργικά έξοδα, φτάνουν κοντά στις 50.000. Είχα μια συνεργασία με το συνάδελφο εκεί, υπάλληλο του Δήμου που είναι στη Σχολική Επιτροπή, και καθίσαμε και είδαμε τι έξοδα κάναμε. Ζητάμε λοιπόν, το ξέρει η δήμαρχος αυτό, το ξέρει και ο κύριος Παπαγεργόπουλος, ζητάμε έκτακτη επιχορήγηση να καλύψουμε αυτά τα έξοδα που κάναμε, χωρίς να είναι δικιά μας αρμοδιότητα. Λοιπόν, τώρα από εκεί και πέρα, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που θα μπορούσε κάποιος να πει. Θεωρώ ότι δημοτικές αρχές, υπάρχει μια εναλλαγή, δημοκρατία έχουμε, υπάρχει μια εναλλαγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε πίσω έργα, που έχει ξεκινήσει μια άλλη δημοτική αρχή. Η προηγούμενη θητεία ή η προ-προηγούμενη θητεία, γιατί έχουμε προβλήματα και με τις γραφειοκρατίες, που δημιουργούν ζητήματα καθυστερίσεων, θα πρέπει να μην απαξιώνουμε τα έργα που έχουν ξεκινήσει, ή που έχουν μπει σε διαδικασία μελετών, ή που έχουν γίνει οι μελέτες, ή που έχουν προχωρήσει ακόμα και αυτές οι μελέτες και έχουν τη χρηματοδότηση. Να μην δημιουργούμε θέμα, στη συνέχεια αυτής της διαδικασίας. Μεγάλα προβλήματα που μπαίνουν τώρα εδώ πέρα, είναι που αναφέρθηκε στον προηγουπολογισμό, και έκανα και την ερώτηση, την αρχή απάντηση δεν πήρα, τι γίνεται με τα τέλη ΑΠΕ στα Λουκήσια. Έχουν εισπραχθεί αυτά τα χρήματα, και αν έχουν εισπραχθεί, πώς έχουν επενδυθεί, ή πώς θα επενδυθούν. Γιατί φαίνεται ότι την προηγούμενη περίοδο, είχαμε, αν θυμάμαι καλά, καμιά ογδονταριά, χιλιάδες ευρώ, και τώρα στον προηγουπολογισμό, φαίνεται αυτά να είναι αυξημένα. Αυτά πρέπει να πηγαίνουν στις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να έρθουν στο κέντρο της πόλης. Προφανώς, με αυτή την επιβάνεση που δέχεται, λόγω των ανεμογεννητριών, η περιοχή των Λουκησίων και της Ανθηδόνας, θα πρέπει αυτά τα χρήματα που εισπράττονται από εκεί, να πέφτουν στα Λουκησία και στην ευρύτερο πρώην δήμο Ανθηδόνας. Ένα επίσης θέμα που νομίζω θα σκάσει και θα είναι ηχειρό το μπαμ που θα ακουστεί, είναι το πρόγραμμα του ΧΙΤΑ. Ακούγεται, τουλάχιστον, και γράφεται και στα μέσα, ότι ο ΧΙΤΑ δεν έχει πολύ ζωή. Στην προηγούμενη συνεδρίαση που είχαμε κάνει τον Αύγουστο, για το τεχνικό πρόγραμμα, το είχα βάλει το ζήτημα αυτό, με την έννοια ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων πρέπει να είναι ολιστικό, δεν μπορεί να είναι λίγο εδώ λίγο εκεί και λίγο παραπέρα και φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένας προγραμματισμός, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την διαχείριση των απορριμάτων της πόλης, όσο αφορά την ανακύκλωση, ακόμα οι πολίτες δεν έχουν συνηθίσει να κάνουν ανακύκλωση, οι κάθε ανακύκλωση που υπάρχουν είναι ελάχιστες στην πόλη, η αποκομμυδή της ανακύκλωσης κουτσά στραβά πάει, τα πράσινα σημεία, τι γίναν τα πράσινα σημεία, τι γίνεται με τη Μέα που ήταν ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της προηγούμενης περίοδου, τι θα γίνει με το Χιτί, αυτά τα πράγματα πότε θα τα αντιμετωπίσουμε, αν μας σκάσει η ιστορία στο Χιτά, δεν θα έχουμε πού να πάμε τα σκουπίδια μας, τα απορρίματα της πόλης. Και ένα τελευταίο, να μην επεκταθώ πολύ, δεν χρειάζεται και πολύ πολύ, γιατί όλοι οι συναδελφοί τοποθετήθηκαν, έχει ξεκινήσει διαβούλευση για το Master Plan. Σήμερα είχα μια τυχαία συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ολνέ και μας ζήτησε, και νομίζω ότι το έχει ζητήσει και από την Δήμαρχο, να υπάρχει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης του Δήμου, να πάει αυτό το πράγμα. Ο Ολνέ έχει καταθέσει προτάσεις. Έχει μια ανοιχτή διαβούλευση μέχρι τέλος του Νοέβρη, νομίζω ότι θα πρέπει, δεν ξέρω με ποιον τρόπο, έστω οι αρχηγοί των παρατάξεων, να καθίσουν και να υπεξεργαστούν κάποιες προτάσεις. Δεν μπορούν να μένουμε έξω από αυτή τη διαδικασία, γιατί όλα τα μέτωπα, τα παραλιακά, που είναι στην αρμοδιώτα του, και ανήκουν γεωγραφικά στο Δήμο της Χαλκίδας, δεν μπορεί ο Δήμαρχος Χαλκίδας να αναπάνω από αυτή την ιστορία. Καλό είναι, λοιπόν, ο Δήμαρχος να αναλάβει μια πρωτοβουλία, είτε να κάνουμε πάλι ένα έκτερτο Δημοτικό Συμβούλιο μ' αυτόν τον τρόπο, έτσι ώστε να δούμε και τις προτάσεις που μπορούμε να διαμορφώσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ο κύριος Κουραντάς. Συγγνώμη. Καλησπέρα για εμένα. Αυτός τώρα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που έχει εξολογλύρου συντάξει αυτή τη Δημοτικιά Αρχή, είναι η Δημοτικιά Αρχή, η οποία ξεκίνησε με μεγάλες προστοκίες καλλιέργησε μεγάλες προστοκίες στους πολίτες ότι θα αλλάξει τα πράγματα, δεν φέρει ένα νέο αέρα. Όπως βλέπουμε, στο προϋπολογισμό αυτό, στην ουσία να κάνει μια διαχείριση που και αυτή δεν γίνεται και σωστή της υφιστάμενης κατάστασης. Παρέλαβε από τη δική μας Δημοτική Αρχή ένα πλούσιο τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο και αυτό δεν το εκτελεί με τους ρυθμούς. Από τότε που ανέλαβε. Βλέπουμε ότι έχουν συσταθεί κάποιες αντιδημαρχίες, όπως πραγματικά υγείας νέας γενιάς και διαβίου μάθησης, τουρισμού. Κάποιες αρμονιώτες που έχουν αναθεθεί, για την επιμέληνή φροντίδα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Όμως, όλες αυτές οι δραστηριότητες δεν βλέπουν στον πολυπολογισμό να έχουν κάποιους πόρους για να μπορέσουν να παράξουν κάποιο έργο ή ποιο είναι το πλάνο και το σχέδιο δράσης στο οποίο έχει προσδιοριστεί για αυτούς τους τομείς. Διότι χωρίς πολυπολογισμό δεν ξέρουμε πραγματικά τι έργο μπορούν να παράξουν και πώς αυτοί θα αξιολογηθούν στο τέλος της θητείας αυτοί οι άνθρωποι. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίζει πάρα πολύ, πέρα από την καθημερινή διαχείριση, είναι έχοντας υπόψη ότι επίκυται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπροστά μας, οι οποίοι απ' ό,τι ακούγεται θα είναι και σοβαροί πόροι για να μπορέσουν να δημιουργήσουν για την πατρίδα μας νέες προοπτικές ανάπτυξης. Το θέμα είναι ο δημοσχαλικητήτρας και η δίμημη παρουσίωση. Δεν θα πρέπει να έχουν κάνει μια ανάλογη προετοιμασία με μελέτες, με όριμα έργα, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και εμείς αυτούς τους πόρους ως το δυνατό προσώπινο στον πολιτών και της εθνικής και της οικονομίας μας. Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν θα πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με τα διαχειριστικά τα καθημερινή διαχείριση, αλλά πρέπει να δούμε και μια αναπτυξιακή πορεία και μια αναπτυξιακή κατεύθυνση για τον τόπο μας. Και λέγοντας αυτό, σίγουρα οι ανάγκες είναι πάρα πολύ μεγάλες του δήμου. Όμως, αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι οι πρωταραιότες που πρέπει να μπαίνουν. Ποια είναι τα πιο σημαντικά και πιο σημαντικά έργα τα οποία πρέπει να προωθήσουμε. Και λέγοντας αυτό, βλέποντας το προϋπολογισμό στη σελίδα 70, όσον αφορά την ανάθεση για την πράξη εφαρμογής της αναθεώρησης ειδικής ασύντατος του δήμου Χαλκιδέων, λοιπόν βλέπω ένα ποσό, το ίδιο όπως τρέχει στο προϋπολογισμό του 20, 120.000 ευρώ. Τώρα, δεν ξέρω εάν έχετε πρόθεση να το δημοπρατήσετε, την τροποποιότητα στο προϋπολογισμό του 20, ή να το δημοπρατήσετε στο προϋπολογισμό του 21 αργότερα. Αλλά υπάρχει περίπτωση με το ποσό αυτό, δεν βλέπω να υπάρχει πρόθεση για δημοπράτειση μέχρι το 2021 αυτού του σημαντικού έργου, που δεν αφορά μόνο τους πολίτες, ενώ δηλαδή θα ταοτοποιηθούν τα ικόπαιδα και όλα αυτά, αλλά έχει και πάρα πολύ σημαντική επίπτωση και για την εξέλιξη του έργου της Παράκρατης Χαλκίδας, δηλαδή υπάρχει ένα έγγραφο από τον Ιούνιο του 2019 προς το Δήμο, όπου το Υπουργείο μας πληροφορεί ότι μετά την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοντρίωσης για το έργο το συγκεκριμένο, μας προτρέπει να αντροποποιήσουμε άμεσα το σχέδιο Πόλης Χαλκίδας στην περιοχή στην Συναική ΑΕΤΑ, διότι είναι πάρα πολύ αναγκαίο να επισπευστεί, διότι αυτό περιλαμβάνει μεταξύ αλλών την περιοχή διέλυψης του αντιπλημμυρικού αγωγού της Χαραβγής, που είναι από τις πρώτες κατασκευές που θα υλοποιηθούν στα πλούσια της Ευρωπαραβίας. Το Υπουργείο βλέπουμε ότι έχει προχωρήσει πάρα πολύ με τις απαλλοντριώσεις και τη διαδικασία, αλλά ο Δήμος βλέπουμε τώρα πραγματικά ότι είναι πάρα πολύ πίσω και θα είναι πάρα πολύ πίσω. Και δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο, τελικά, ενώ όλοι οι φορείς να πιέζουν για να προχωρήσει η παράκαμψη της Χαλκιδάς να φανεί, δηλαδή, ότι ο Δήμος Χαλκιδέων είναι αυτός ο οποίος δεν έχει κάνει αυτές τις διαδικασίες που θα έπρεπε να κάνει για το πάρα πολύ σημαντικό αυτό έργο, που δεν αφορά μόνο τον Δήμο, αλλά και όλο το νομό της Εύβοιας. Άκουσα την κυρία Δήμαρχο να αναφέρει κάτι για το πτυματολόγιο. Προφανώς θα εννοεί για την πρώτη φάση του πτυματολόγιου, που περιέχεται με τον Δήμο Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάων και ο Δροσιάς. Λοιπόν, εδώ, εάν ζητάει, ας πούμε, ευθύνες, ίσως θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες σε εκείνες τις δημοτικές αρχές, όταν το πτυματολόγιο ήταν στη φάση των δηλώσεων, που δεν έκανα καμία ενέργεια να δηλωθούν οι ιδιοκτησίες συγκεκριμένες. Τώρα, λοιπόν, για τον Δήμο Χαλκιδέων, για να μπορέσει να δηλώσει μέσω δικαστικής διαδικασίας αυτής της ιδιοκτησίας, είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι θέλει, αυτή που γνωρίζουμε στη στιγμή, θέλει αναλυτικά, τοπογραφικά, θέλει μια τεράστια διαδικασία γραφεογραφική και πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους υπαλλαγούς του Δήμου. Διότι οι φάσους του πτυματολογίου, οι επόμενες, εμείς κάναμε μια τεράστια προσπάθεια και θα δηλώσαμε όλα. Δεν θέλω να σας κουρασούμαι περαιτέρω. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας μια αναπτυξιακή πάντα αντίληψη και προοπτική για τον τόπο μας. Ευχαριστούμε πολύ και εγώ να με ραβεί. Τελείωσα εγώ. Ναι, ναι, ναι, ναι. Συγγνώμη. Συγγνώμη άνθρωπος μου. Λοιπόν, ο κύριος Γιογιός. Καλησπέρα βασιλιά σας και από εμένα, κύριοι συνάδελφοι. Ευχαριστώ να αφορά το θέμα του αντιπολογισμού. Έχει, έτσι, αναλυθεί σε μεγάλο μαθημό και είναι και ώρα περασμένη και ξέρω ότι δεν έχουν και πολυφόνο μπροστά μας. Βέβαια θέλω να κάνω μια ερώτηση για ένα κωδικό. Είναι 307326082 και είναι μια αύξηση των χρημάτων από 100.000 σε 163 για το έργο στο Μεαγέροι των Αρμάνων στα Φύλλα. Και δεν θέλω να γνωρίζω και τα αποπληροφορίες που έχω. Δεν υπάρχει ακόμα έκκληση από τον δραστηκό συμμετερισμό για την παραχώρηση του χώρου αυτού. Άρα, πώς βάζουμε κάποια ερώτηση με το αντιπολογισμό χωρίς να έχουμε στην ιδιοκτησία μας αυτή τη στιγμή το χώρο. Ακούστηκε πριν το κύριο πάνω και σαν κάτοικος της περιοχής μπορώ να πω ότι όντως έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά όσον αφορά τις αποκαταστάσεις. Και θα σας πω το εξής ότι και στα επόμενα δημοτικά συμβούλια να ξέρετε ότι θα γίνει πάρα πολύ κουραστικός με το θέμα του Λήλανδα. Γιατί, όπως είχα πει και στην προηγούμενη μετοποθέτηση ο αγώνας αυτού θα σταματήσει μόνο όταν δούμε να έχουν γίνει πραγματικά έργα στην περιοχή και θα το πω με όμορφα αντιπλημμυρικά. Σε προηγούμενο τοπικό συμβούλιο που έγινε στον Άγιο Νικόλαο μετά από τις καταστροφές ο αντιδήμαχος ο κύριος Γουρνίσα με έφερε ότι αυτή τη στιγμή η Δημοτική Αρχή δεν έχει δομάνισει κανένα χρήμα, μηδέν ευρώ για την αποκατάσταση που γίνεται στην περιοχή. Χωρίς, βέβαια, αυτό να ναιρεί την προσπάθεια που έχουν κάνει οι σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής. Αυτό μας δίνει το εξής, ότι εφόσον εμείς σαν δήμος δεν εκματοδοτούμε αυτή την αποκατάσταση αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να πιέζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν τα περισσότερα δυνατά. Και το λέω αυτό γιατί. Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν κάποιες εργασίες στην περιοχή οι οποίες σας κάνουν γνωστό το προηγούμενο διάστημα σταμάτησαν, δηλαδή πλέον δεν γίνουν εργασίες και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και δεν υπάρχουν πολλές εργασίες στο ποταμό έγιναν δηλαδή ποιος ήταν, επειδή με λέτε ξέρουμε ότι δεν υπάρχει και με λέτε θα δούμε το 2021 όλες αυτές οι εργασίες που έγιναν αυτή τη διανοίξη με ποια προοπτική έγιναν διότι υπάρχει μια τεράστια κατεγγυλία η οποία είχε βγει και στις εφημερίδες στο προηγούμενο διάστημα από κατοίκους και το είδα και εγώ με τα μάτια μου ξεκλείσει η οποία ήταν προς το ποταμό τα όβρια υδρατά πήραν προς το ποτάμι με κάποια παζόματα τα οποία έγιναν μπάζα τα οποία όλοι καταλαβαίνετε ήταν από την καταστροφή και περιέχουν μέσα πολλά πράγματα τα οποία δεν χρειάζονταν πάνω σε ένα τέτοιο χώρο αλλά ξεκλείσει λοιπόν και τώρα ακόμα και τα όβρια υδρατά πηγαίνουν προς το χωριό όταν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πώς είχε γίνει αυτή η αποκατάσταση και πού αποσκοπεί ακούω και από άλλους συναδέρφους στο θέμα των αποζημιώσεων το οποίο ακόμα δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει μια σαφή απάντηση από τις υπηρεσίες του Δήμου για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν πάρει τα χρήματα απλά τους εννομηρώνουν ότι κόπηκαν και αυτό θεωρώ ότι δεν είναι μία σωστή απάντηση αλλά είναι άγγραφα τα οποία μπορούν να πληθούν ή να διορθωθούν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά μετά από τρεις μήνες να πάρουν τουλάχιστον τα 600 ευρώ Επίσης θα πρέπει να υπάρχει μια ενημέρωση για το τι θα γίνει με τις υποδομές με τις οποίες ο Επίσωπος θα καταστροφεί και τα αυλικά γήπεδα ακούστηκε ότι το γήπεδο των Φύλων δεν θα αποκατασταθεί άρα έχει μεριμίσει ο Δήμος αν θα γίνει και αν υπάρχει κόρος Αυτό δηλαδή είναι ένα κομμάτι το οποίο θα πρέπει εμείς να δούμε αυτή τη στιγμή Και να κλείσω αυτό το κομμάτι το τι θα πρέπει να δούμε εμείς στην περιοχή στο Λευκαντή Το μόνο πράγμα που έχει μείνει να αποκατασταθεί είναι τα πυσογρόμια, τα οποία είναι όπως ήταν την πρώτη μέρα Το μόνο κομμάτι λοιπόν που ο Δήμος θα μπορεί να φτιάξει και θα μπορεί να έχει τα πανεία συγκρίματα δεν έχει γίνει ακόμα Πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει γίνει και παρακαλώ πολύ γιατί είναι έτοιμο των πολιτών, δε θέλω να αποκατασταθεί αυτό γιατί κόσμος πηγαίνει στην περιοχή και περπατάει και υπάρχει κίνηνος για τους πολίτες Θα ήθελα σε ένα επόμενο διάστημα να κάνουμε πάλι ένα Δημοτικό Συμβούλιο τα τελειωμενικά έργα και να έχουμε συνεχή ενημέρωση για το πού είμαστε και πώς θα αποχωρήσει όλο αυτό Ο κόσμος έχει πάρα πολύ φόβο για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα και συνεχώς δημιουργούνται απορίες όπως προανέφερα για το τι έχει γίνει στις συγκεκριμένες σημείες Υπάρχουν σημεία πολύ μεγάλης επικίνδυνότητας και συμφωνούμε όλους αυτό, το συζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως είναι το σημείο που οι κάτοικοι γνωρίζουν και οι συμβουλοί στο σημείο που λέμε ότι είναι η διέλευση στο συνεργείο του Σκουμπρί όπου έχει ψωθεί πάρα πολύ το ποτάμι σε αυτό το σημείο και σε μια ενεχόμενη πλημμύρα ή σε ένα ανεχόμενο νερό είναι ο πιο εύκολος τρόπος πρόσβασης νερού πάλι στο χωριό Κλείνομαι αυτό Θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε αλλά βέβαια δεν μας δίνει δυνατότητα ο συγκεκριμένος τρόπος της εξοδογής του Δημοτικού Συμβουλίου είναι κάποια απλά πραγματάκια που ήθελα να αναφέρω όπως αναφέρω το κομμάτι του αθλητισμού Υπάρχει ένα λάθος πρόγραμμα που γίνονται τα κουρέματα στα γήπεδα δηλαδή να σας αναφέρω ένα απλό και να σας αναγώνευσε ο Σαββατοκύριακος κουρέφωτης τη Δευτέρα Άρα είναι ανούσιο να γίνεται αυτό το πράγμα Και ένα άλλο θέμα πολύ σημαντικό για την περιοχή του Λιλαντίου που δεν αναφέρθηκε είναι τι θα γίνει με τη λεκή του Βασιλικού Βέβαια λόγω του κορωνοϊού είπαμε ότι θα αναφερλεί η λειτουργία αλλά φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα με την άδεια Από τη διάβαση σε κάποιες δημοσιεύσεις αυτό το θέμα μπορεί να το προσπεράσουμε Καταλαβαίνετε όλοι ότι οι κάτοικοι αυτοί έχουν προς την πολύ μεγάλη ζημία σχετικά οι αγώτες Η λεκή του Βασιλικού ήταν ένας τρόπος να έχουν πόρους αυτοί οι άνθρωποι και αν δεν γίνεται είναι πάρα πολύ μεγάλη πληγή ακόμη μια πληγή για αυτούς Εάν υπάρχει τρόπος εύκολος τρόπος να νομιμοποιηθεί αυτή η αγορά καλό ήταν να γίνει άμεσα γιατί είναι μια βοήθεια πολύ σημαντική για τον κόσμο Αλλά με πρόλαβε και ο κύριος Πουραδάς ήταν αυτό που αναφέρθηκε για το κλιματολόγιο Είναι πολύ σημαντικό βέβαια αλλά όπως ακούστηκε από την αρχή ήταν σαν να ήταν μια παράληψη της πηγούμενης δημοτικής αρχής είναι ένα λάθος που έρχεται από τα παλιά και στο Νάγιο Νικόλαο Πυχή έχουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα με το γήπερο του Αγίου Νικολάου που έχει παραχωρήσει στιγματική υπηρεσία στην κοινότητα, δεν μπήκε στο κλιματολόγιο και τώρα ξαναγύζει στη στιγματική υπηρεσία και δεν υπάρχει ιδιοκτησία του δίνυμαου σε αυτό Ευχαριστώ πολύ, ελπίζω το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να γίνει διαζώσης και να σας δούμε όλους από κοντά Καλή συνέχεια Η κυρία Μεγάλου είχε ζητήσει τον λόγο για να απαντήσει σε κάτι και μετά ο κ. Βαγιεργόπιλος Κυρία Μεγάλου... Ναι, μπορώ να μιλήσω, ναι, ναι Όσον αφορά τα βέτρα προστασίας που ανέφερε ο κ. Καραμούζης θα θέλαμε να μιλήσουμε Όσον αφορά τα βέτρα προστασίας που ανέφερε ο κ. Καραμούζης επειδή γνωρίζω από τον τεχνικό ασφαλείας τον κ. Μεταξά, ότι όλοι οι πάλληλοι παραλαμβάνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας τους, υπογράφουν και την παραλαβεί και είναι υπεύθυνοι μετά γιατί υπάρχει και ατομική ευθύνη για το πώς τα φοράμε και τα χρησιμοποιούμε Κάτι ανάλογο φαντάζομαι που συμβαίνει και με τις μάσκες που άλλες τις φοράμε και άλλες δεν τις φοράμε έξω από το συμβούλιο, όσον αφορά, ήταν οικονομικό το θέμα η διευκρινισή του, εγώ το αυτό που διαπίστωσα αμέσως μετά ήταν ότι τα εμβόλια είχαν παγώσει στους εργαζομένους του δήμου στην προηγούμενη δημοτική αρχή οπότε εμείς προβήκαμε στις κατάλληλες ενέργειες για να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί οι οποίοι όπως καταλαβαίνετε είναι για την πατήδιδα και τον τέτανο που είναι υποχρωτικά και πάρει μια διαδικασία και επειδή οι πάλληλοι δεν είχαν εμβολιαστεί έπρεπε να γίνει σταδιακά γιατί δυστυχώς και τα φαρμακεία δεν μπορούν να μας προμηθεύσουν με τόσο μεγάλο αριθμό. Αν είχε γίνει ολοκληρωμένα από την αρχή από τους προηγούμενους δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο θέμα και να επαναλάβω ότι έχουμε πάντα και καινούργους εργαζομένους οπότε κάθε φορά χρειαζόμαστε καινούργους εμβολιασμούς όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης που είναι προαιρετικό και για τις ευπαθείς ομάδες, κάναμε πλήρη ενημέρωση, είχαμε λίστα καταγραφείς των ασθενών, των εργαζομένων που θα ήθελαν να εμβολιαστούν γιατί ήταν προαιρετικό και είχαμε κάνει και ομιλίες και πλήρη ενημέρωση. Θα ήθελα να απαντήσω και κάτι στον κύριο Μπουραντά που αν κατάλαβα καλά ανέφερε ότι για τις κοινωνικές παροχές ότι δεν υπάρχει ισολογισμός από το Δήμο Χαλκιδέων θα ήθελα να το εμνημερώσω ότι ο ΔΟΠΑΧ είναι υπεύθυνος για τις κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα, έχουμε τα κέντρα κοινότητα σαν γνωρίζει που είναι υπεύθυνο για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, τα ΤΕΒΑ και γενικά ο ΔΟΠΑΧ είναι υπεύθυνος για το κοινωνικό παντοπολείο, τα συσήτια, τη βοήθεια στο σπίτι και μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες στηρίζουμε τους συνδημότες μας και στη νέα οικονομική κρίση να είναι όλοι σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αρρωγός και θα στηρίζουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Να μιλήσω και εγώ λίγο κυρία Πρόεδρε. Σε σχέση με τι? Εντάξει, να πείτε και εσείς κάτι σύντομα κύριε Γαπηλή Ποντρογιάννη για να ακολουθήσει και στο παντοπολείο. Απλά επειδή ενημερώθηκα και εγώ είμαι λίγες μέρες σχετικά, ένα μήνα στην Αντιδημαρχία Υγείας, ενημερώθηκα από την κυρία Μεγάλου για τον ελπίεμβολιασμό και για το πάγομα των εμβολιασμών από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Είμαστε σε μια συνενόηση με τον γιατρό εργασίας, τον κύριο Σιμιτζή, ο οποίος έχει και την ευθύνη της καταγραφής των ατομικών φακέλων υγείας των εργαζομένων. Υπάρχουν όντως κάποιες ελλείψεις σε εμβόλια τετάνου, υπατίτιδας νομίζω, αλλά αν σκεφτούμε ότι της υπατίτιδας είναι και τρεις δόσεις και κάποιες δεν έχουν ολοκληρωθεί, είμαστε σε μια καταγραφή ας πούμε των εργαζομένων οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και σχεδιάζουμε και τον εμβολιασμό των νέων υπαλλήλων που έχουν προέρχει από τα κοινοφελούς εργασίας και νέο προσωπικό, που δεν ξέρουμε ακόμα την καταγραφή των εμβολίων τους και την υγεία τους. Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό της καταγραφής των υπαλλήλων και της υγείας τους είναι στο καλύτερο επίπεδο που θα μπορούσε να υπάρξει. Θεωρώ ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα από την κάτια και συνεχίζω έτσι και εγώ με τη βοήθεια του Θεού αυτό το θέμα να το ολοκληρώσουμε. Καλησπέρα σας διευκρινιστικά θα ήθελα να αναφέρω το παρακάτω. Όσον αφορά τον ΚΑΠΑ 12.19.0.0.2 επιχορήγηση για εξόφληση υποχρεώσεων από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, σωστά έχει γίνει η εγγραφή συγκεκριμένου ΚΑΠΑ. Ο συγκεκριμένος ΚΑΠΑ έχει λήξει και γι' αυτό δεν έχει εγγραφεί κάτι καινούργιο. Τα ληξιπρόθεσμα έχουν εμειωθεί πολύ, δεν χρειάζεται να ενταχθούμε στο πρόγραμμα με την παρακράτηση που αναφέρατε. Υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα που έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο Συντερικών με προθεσμία ένταξης τέλος Οκτωβρίου του 2020 όπου εκεί θα ενταξούμε τις υπόλοιπες υποθέσεις που έχουν μείνει. Περιμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά. Δεύτερον, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου προφανώς συντάσσει τα αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων. Η έγκριπτος είναι μια πιστοποιημένη εταιρεία που απλά παρέχει το λογισμικό. Τρίτον, όσον αφορά τα μισθόματα των σχολικών μονάδων δίνεται κρατική επιχορήγηση. Τέταρτον, όσον αφορά τον απέδειο των λουκισίων έχουν ενταχθεί έργα στον προϋπολογισμό αντιστοίχου ποσού με τα εισπρακθέντα και αυτό που προβλέπετε στο προϋπολογισμό θα ενταχθεί στην αναμόρφωση του 20. Ο προϋπολογισμός είναι μια τυπική απεικόνιση της οικονομικής εικόνας του Δήμου σύμφωνα με τη νομοθεσία ότι υποχρέωση είχε ο Δήμος για παραγραφή πέραν τις πενταετίας τακτοποιήθηκε και πλέον στα βιβλία του Δήμου απεικονίζεται η πραγματική εικόνα. Κατά τον ίδιο τρόπο στα έσοδα ξεκίνησε έλεγχος όλων των απαιτήσεων και θα κινηθούμε προς σταδιακή παραγραφή των ποσών των χρηματικών καταλόγων πέραν 20 αιτίας τα οποία έχουνε θεμελιώσει συνθήκες παραγραφής. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι σε μια πραγματικά δύσκολη χρονιά η Δημοτική Αρχή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και μπορεί να βλέπει το μέλλον με ισοδοξία. Ο κ. Γουρνής. Καλησπέρα γεωμένα. Πριν ξεκινήσω την εισηγησία μου και να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί από συναδέλφους θα ήθελα να πω ότι από όλες τις συζήτησες του προϋπολογισμού διεξήθηκε μια συζήτηση η οποία ήταν άψογη από όλους πραγματικά ο λοιμωδιές σύμβουλοι και οι επικεφαλείς στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων όπως πρέπει και αρμόζει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πριν ξεκινήσω την εισηγησία μου θα ήθελα να απαντήσω 2-3 ερωτήσεις για τα θέματα που έθιξαν πρώτα ο κ. Παγώνης για το γήπεδο της Αρτάκης. Τι γίνεται και ευχαριστώ για την πάσα που μου έκανες για να μπορέσω να πω 2-3 πραγματάκια. Δεν θα σταθώ ότι ήταν μία άστοχη επιλογή το γήπεδο αυτό, αυτό το έργο το Ταρτάν να γίνει με αυτεπιστασία. Το γνωρίζουν όλοι, είχε λυπή μελέτη. Δεν θέλω να πω πάλι τα ίδια γιατί τα γνωρίζουν όλοι. Τα υψομετρικά ήταν λάθος, δεν υπήρχαν όγκρια κλπ. Θέλω να πω κ. Παγώνη ότι μέσα σε αυτό το μεσοδιάστημα ουσιαστικά στο γήπεδο της Αρτάκης έγιναν άλλα τρία έργα. Έγινε ένα αποκαιτευτικό ομβρίων. Διαφορετικά το γήπεδο με την πρώτη πλημμύρα θα πλημμύριζε. Έτσι ήταν ένα έργο εξαιρετικά μεγάλο, δύσκολο και αναπανηρό που αύξησε το προϋπολογισμό του έργου. Βιάχτηκαν με τη βοήθεια της περιφέρειας τα ημιτρία πίσω από τα τέρματα γιατί σε διαφορετική περίπτωση, εάν έμπαινε το Ταρτάν νωρίτερα δεν θα μπορούσαν να μπορούν μηχανήματα μέσα και αν έμεινε χώμα το Ταρτάν θα καταστρεφόταν. Ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται το Σάββατο και το βοηθητικό γήπεδο που και αυτό δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί αν είχε πει το Ταρτάν. Εγώ θέλω να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουμε τελειώσει τι να κάνουμε σαν δήμος από τον Αύγουστο. Έχουμε τελειώσει τι να κάνουμε από τον Αύγουστο. Έχει γίνει ασφαλτώστρωση του Ταρτάν, όμως προβλεπόταν ακόμη δύο μήνες ούτως ώστε να μπορέσει να ξεθυμάνει η πίστα να βγάλει ό,τι είχε να βγάλει για να μπορέσει να μπει σωστά το Ταρτάν. Άρα ήρθα σε επικοινωνία με τον εργολάδο, τελώς πάντων τον προβληθευτή το επόμενο τεκαήμερο θα μπει και θα τον ποθεί το Ταρτάν και θα τελειώσει εσύ ως αυτό το έργο, το οποίο όλους μας αλεπόρησε. Όπως επίσης θα ήθελα να πω ότι στην Θάλια, το γήπεδο έδωσε τις εξετάσεις του όσον αφορά τα όμβρια, έγινε μία νεροποντή και το γήπεδο δεν πλημμύριζε. Στην διαφορετική περίπτωση το γήπεδο θα πλημμύριζε και θα χρηστευθόταν το Ταρτάν. Όσον αφορά το έργο του παλιού κημητηρίου, το γνωρίζεται ότι η μελέτηση ήταν ελπής. Και εφόσον η μελέτηση ήταν ελπής, προέβληπε μόνο ένα τυχίο από όλη την περιτύχηση, οπότε αναγκαστήκαμε και κάναμε νέα μελέτη και νέα μελέτη, βάλαμε και 200.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να ολοκληρωθεί το έργο. Σε όσα είπε ο φίλος μου Γιώργος ο Γιωγιός, θα ήθελα να πω ότι το ποθέτησή του ήταν λίγο συγκεκριμένη, δηλαδή πρέπει να γνωρίσεις πολύ καλά τα πράγματα για να καταλάβεις, γιατί άλλες περιφέρειες, άλλες αρμοδιότητες του Δήμου, πραγματικά, η περιφέρεια έχει στην αρμοδιότητά της την αποκατάσταση του ποταμού και των όποιων έργων έχουν να γίνουν εκεί, και ο Δήμος είχε την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου και όλων των υποδομών. Εγώ πράγματι στο τοπικό συμβούλιο είπα ότι ο Δήμος δεν έχει ταφανίσει μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ, όπως αυτό τι σημαίνει, σημαίνει ότι είναι ένας άφλος, γιατί καταφέραμε, και το είπα εκεί, με διάφορους τρόπους, είτε με το λιμενικό ταμείο, είτε με τα μηχανήματα της περιφέρειας, είτε με την προμήθεια κάποιων υλικών, και αποκαταστήσαμε σε χρόνο ρεκόρ μέσα σε ένα μήνα, οι παραλίες είχαν αποκατασταθεί, και έχουν έρθει σε μια εικόνα που αν κάποιος δεν είχε δει την πλημμύρα, δεν καταλαβαίνει ότι έχουν πλημμύρει τις παραλίες, εκεί σε εξήγησε το τοπικό συμβούλιο ότι υπάρχουν τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, ένα των 700.000 ευρώ που είναι η αποκατάσταση των παραλιακών μετόπων, ένα του ενός εκατομμυρίου που είναι η αποκατάσταση των υποδομών, και ένα του εννιάμισης εκατομμυρίων, το οποίο κρήθηκε πρόσφατα, και είναι γενικευμένες αποκαταστάσεις όχι μόνο στην περιοχή, αλλά στο σύνολο του δημό, που είναι κυριμένοι σε κατάστασεις εκτά από το ανάγκης, άρα το παραλιακό μέτωπο και στο λεσκατήγιο οργό δεν είναι μόνο η αποκατάσταση των περιοχών, εκεί θα γίνει γενικευμένη ασφαλτόστρωση και του παραλιακού δρόμου και όλων των καθέτων δρόμων, με παράλληλα όμβρια, δεν είναι ένα απλό έργο, εμείς περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα την περιβαλλοντική απαλλαγή, το έργο έχει δημοπρατηθεί, ήδη έχει ανάδοχο και είναι έτοιμο να εκτελεστεί, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο είπες. Συνάδεφοι, σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χακηδέων καλείται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021, ένας προϋπολογισμός ο οποίος εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου και είναι προϊόν απαιτητικής δουλειάς περισσότερο της οικονομικής υπηρεσίας. Για να φτάσουμε όμως εδώ, χρειάζεται να διανύσουμε την πιο δύσκολη, στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου, χρονιά. Αναφέρθηκε, νομίζω, μόνο ένας συνάδελος, ο Γιώργος Οπάνου. Συνθήκες πρωτόγνωρες, τόσο σε εθνικό επίπεδο με τον κορονοϊό, όσο και σε τοπικό επίπεδο με τις πλημμύρες. Μια θεομηνία, μια καταστροφή, που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά ο Δήμος μας. Δεν θα σταθώ σε τετριμένα, όπως ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, είναι υλοποιήσιμος, αλλά θα πω ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο δουλειάς για τις υπηρεσίες. Ο Δήμος βεβαίως έχει και συνέπεια και συνέχεια. Εμείς, σαν νέα δημοτική αρχή, δεν αποξιώσαμε κανένα έργο προηγούμενων δημοτικών ακών, είτε αυτό ήταν σε επίπεδο ένταξης, είτε δεν είχε καμία μελέτη, έτσι σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με αυτά που είπατε προηγουμένως, ότι προσπαθούμε να εικαιοποιηθούμε έργα και ότι δεν έχουμε κάνει κάτι καινούριο, θα έπρεπε κάθε δημοτική αρχή να μην συνεχίσει κανένα έργο προηγούμενη της δημοτικής αρχής και να κρίνεται αυτοτελώς για τα έργα που εκείνη θα υλοποιούσε στη θητεία της, με άμεση συνέπεια να εξεκινούν μόνο νέα έργα. Βέβαια υπάρχει και άλλη ώψη του νομίσματος, της συνέπειας και της συνέχειας, γιατί δεν παραλάβουμε μόνο ιδέες, γιατί λέω μόνο ιδέες γιατί δεν υπήρχαν καθόλου μελέτες, αλλά παραλάβουμε και διάφορα χρέη όπως είπε και οι δήμαρκους, τα οποία αργίζουν στις 600.000-700.000 ευρώ. Θέλω μόνο να δώσω το στίγμα κάποιων από τα έργα που έγιναν και παραγματοποιήθηκαν αυτό το προηγούμενο έτος, θα αναφέρω ενδεικτικά μόνο κάποια από αυτά. Μετά από δεκαετίες, αν θυμάμαι καλά, ίσως να είχε ασφαλτοστρωθεί στην πρώτη θητεία του Ζεμπίλη η Χαϊνά, ασφαλτοστρώθηκαν κεντρικοί δόμοι μέσα στη Χαλκίδα, οι αρεθούσεις, οι κακαρά και οι γαζέπι, που θα ασφαλτοστρωθεί προσεχώς μπορεί και αυτή τη εβδομάδα. Ενώ παράλληλα με την αυτοιπιστασία ασφαλτοστρώθηκαν περίπου 30 ακόμη δρόμοι σε διάφορες συνοικίες της πόλης. Σε αυτό που είπε ο κ. Παγώνης για τις παιδικές χαρές, δεν έχει καμία αξία κ. Παγώνη να φτιάξουμε 10-20-30 παιδικές χαρές και να απαξιώσουμε όσοι υπάρχουν. Επιδιορθώθηκαν λοιπόν, γιατί είναι μια ζώσα κατάσταση, γιατί πέσουν παιδιά, γιατί ελοχεύουν κίνδυνοι, επιδιορθώθηκαν και πιστοποιήθηκαν το σύνολο των παιδικών χαρών του Δήμου, ενώ έγιναν συγκεκριμένες επιδιορθώσεις τουλάχιστον σε 60 παιδικές χαρές. Επιδιορθώθηκαν 6 νέες παιδικές χαρές στο γηροκομείο, στις εργατικές κατοικίες Αγίας Τελεούζας, στην πλατεία του Πέντου Ειδιαγωγείου στο Βασιλικό, στην παραλία Αυλίδος, στις Καμάρες και στους Άγιους Ευωείς. Ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει από το πρόγραμμα Φιλόδημος να κατασκευάζονται ακόμη 10. Ήδη έχουν πέσει τα πετά και υπολίποτε μόνο σε 3 παιδικές χαρές. Κάναμε τη μελέτη και έχει βγει ο διαγωνισμός ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα έχουμε ανάδοχο να έρθει να είναι έτοιμη η υπόβαση να στήσει άλλες 10 πεδικές χαρές. Κατασκευάζουμε πεζοδρόμια στο κέντρο της Καρκίδας, στον Μπαταριάς, στην Κάνηθος, τον Τάθη, στην οδό Εβίας και αυτή τη στιγμή εκτελείται έργο κατασκευής νέων πεζοδρομίων μήκους 1.100 μέτρων. Αποξυλώσαμε και κατασκευάσαμε εκ νέου τους κυβόλιτους της οδός Τυριγώτη. Συντηρήσαμε τις πλατείες του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ταξιά, την πλατεία στα Δικαστήρια, στο τζαμί στο Αλωνάκι. Κάναμε συνολικές παρεμβάσεις σε κειτονιές που είχε να παθεί σε άνθρωπος δεκαετίας, όπως εργατικές κατοικίες στην Αγία Λεούσα που κάναμε μια συνολική παρέμβαση. Είπατε για τα δάπεδα ασφαλίας, τοποθετήσαμε δάπεδα ασφαλίας σε περισσότερα από 10 διαγωγεία, κατασκευάσαμε στέρνα στα σχολεία, στο 1ο δημοτικό, στο 23ο δημοτικό διαγωγείο, διαμορφώσαμε τους αυλίους χώρους των 3 παιδικών σταθμών του δήμου, αντικαταστήσαμε, όσον αφορά για το εργοτάξιο, αντικαταστήσαμε τα ελαστικά των οχημάτων του δήμου τα οποία ήταν σε άθλια κατάσταση με νέα και όχι με αναγωγωμένα διόσι η αρτζία έχει, δίνοντας επίσης έμφαση στους αθλητικούς χώρους κατασκευάζοντας τρεις νέες πίστες skate στην Ρωσιά, στην Αρτάκη, στην Αυλίδα και συντηρούμε την υφιστάμενη στον Βούρκο. Ανακατασκευάσαμε δύο γήπεδα μπάσκετ και ένα τένι στον Βούρκο. Ένα γήπεδο μπάσκετ στον Βασιλικό. Έχουμε προγραμματίσει την τοποθέτηση εξέδρας θεατών στο γήπεδο του Πάπου του Λαού. Ελεκτροφωτίστηκαν τα γήπεδα Αγίου Νικολάου στον Βούρκο και στον Καλοχώλη Παντήχη. Μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα εκτελούνται ή έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν δεκάδες τεχνικά έργα στο σύνολο του δήμου και σ' όλες τις ενότητες και σ' όλες τις κοινότητες είτε από υφιτευστάσια είτε από δημοπρατούμενα έργα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την περιοχή της Ζιγκουρά στην Αυλίδα που μέχρι πρότεινος ήταν η πιο βρώμη γωνιά της πόλης και πλέον είναι πιο όμορφη είσοδος της Χαρκίδας με το έργο ανάπτρος της εισόδης παραλίας Αυλίδας. Το γήπεδο στο Φάρο που ήδη έχει δημοπρατηθεί και έχει ξεκινήσει να φτιάχνεται. Ήταν σύγχρονα πορτήρια του κυβερντός Νέα Λαμψάκου που είναι έτοιμα προς δημοπράτηση. Παράλληλα καθημερινά εκτελούνται υπό την υποκτήρια του προέδρου των κοινοτήτων δεκάδες μικρά έργα σε όλες τις κοινότητες δίνοντας έτσι για πρώτης φορά στην ιστορία του Καλλιγραντικού Δήμου ουσιαστικό ρόλο και οντότητα τόσους προέδρους όσο και σαν κοινατικό συμβούλια σ' αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων και δέχονται τα εττήματα των τοπικών κοινωνιών καθημερινά. Θα μπορούσα να απορριθμίσω κατοντάδες έργα που έχουν κείνει τα οποία έχουν εκτελεστεί ή προκείται άμεσα να εκτελεστούν. Όμως αυτό θα γίνει στον απολογισμό του έτους. Θέλεις όπως προείπα όμως να αναφέρω κάποια αντικτικά. Συνοψίζοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι οι στόχοι μας στο νέο απολογισμό κινούνται σε πέντε άξομες. Ολοκληρώνουμε όλα τα συνεχιζόμενα έργα. Ειλοποιούμε από την πρώτη χρονιά δημοτικής θετίας που δεν έχει ξανά συμβεί, νέα έργα. Και σχεδιάζουμε μεγαλύτερα και εμπληματικότερα για το μέλλον. Δίνουμε έμφαση και προτεραιότητα στην καθημερινότητα μπαίνοντας σε εξεχασμένες γειτονιές της Χαλκίδας. Το εργοτάξιο για πρώτη φορά υλοποιούν ουσιαστικά ημερίσια παρεμβάσεις με όλα τα συνεργαία. Οδόμους, ιδεράδες, συλλουγούς, ελαφραγματιστές και έχοντας άριστη συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές υποστηρίζουν, καθημερινά ξαναλέω, όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου. Κάνοντας πράξεις δημιουργές με σήμα για ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Δήμου, εκτελούμε έργα διάκριτα σε όλες τις ενότητες και σε όλες τις κοινότητες. Για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες, έχουμε προγραμματίσει και έχουμε τρομολογήσει την αντικατάσταση ολοκληρωτικά του αποαρχαιωμένου στόλου αυτοκινήτων και νοικανημάτων έργου του Δήμου μας. Και συγκεκριμένα, ήδη έχει ανεβεί ο διαγωνισμός, ο οποίος πρόκειται να ανοίξει το 1ο 15η μέρος του Δεκεμβρίου για την αγορά 5 νέων υμιουργικών 4x4, δύο καινούργια διοξεντικά ανατρεπόμενα, τρία καινούργια ανατρεπόμενα μολοκάμπινα 3,5 τόνων, ένα καινούργιο μη φορτηγό 1,5 καμπίνα, ένα καινούργιο καλαθοφόραμα όχημα 18 μέτρων, δύο καινούργια επιβιωτικά για ταχύ, δύο καινούργια επιβιωτικά για ταχύ παντεθέσεων, τρία νέα απολυματοφόρα, ένα καινούργιο τεταξονικό, ένα καινούργιο αναφορετικό σάρμαθρο και δύο καινούργιες αυτοκινούμενες ηλεκτροκίνητες σκούπες. Ενώ παράλληλα προγραμματίζουμε με δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έφτασαν πρόσφατα στο δήμο μας στην αγορά επιπλέον έξι απολυματοφόρων και τριών μηχανημάτων νερού. Κλείτοντας θα ήθελα να πω ότι σε 14 μήνες έγινα πολλά, ίσως περισσότερα από όσα έγιναν τα προηγούμενα 5 χρόνια. Όμως η ανάγκη στις πόλεις είναι πολλές και επομένως αυτό το τεχνικό πρόγραμμα και αυτό το περιπολογισμός επιχειρούν να δώσουν λύσεις σ' όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα προβλήματα. Η προσπάθειά μας είναι καθημερινή και τα αποτελέσματα στην πόλη πλέον φαίνονται. Συνοχίζουμε δυναμικά, αλλάζουμε το δήμο μας. Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, ολοκληρώνουμε τη συνεδρία με τη δευτερολογία της κυρίας Δημάφου. Θεωρώ κάτι χωρίς να θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα, πολύ σημαντικό, για ένα μόνο λεπτό να πω το εξής. Όσον αφορά την παραχώριση του ΚΕΓΕ, έγινε με απόφαση του Υπουργού Αυρωτικής Ανάπτυξης, η οποία υπήρχε. Δεν έγινε καμία φωτογραφία απλώς για να υπάρξει φωτογραφία. Υπήρχε ένα πραγματικό γεγονός. Το ζήτημα όμως της παραλαβής και της παράδοσης, που ήταν θέμα υπερησιακών παραγώτων, ήταν ένα ζήτημα που μπορούσε να ρυθμιστεί με τους υπερησιακούς παράγοντες. Υπήρξε απόφαση παραχώρισης από τον Υπουργό. Και αυτό ήταν το ζητούμενο. Τώρα, όσα αναφορά δεν θέλω να πω άλλα για τα Smart City. Smart City αν είναι το Wi-Fi στην παραλία, νομίζω το είχαμε εγκαταστήσει, το είχαμε αναπτύξει και απλώς είχε ίσως διακοπή για λίγο, γιατί γινόταν αναβάθμιση σε όλη την περιοχή που είπε ο κ. Σιγνέζης, στην αγορά, το Europe for you που ήταν, και όλα αυτά είχαν κατατεθεί και οι 15.000 στο πρόγραμμα από τη δική μας θεσία. Εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, κυρία Δήμαρχη, έχετε το λόγο. Παρακαλώ, πριν μιλήσει κυρία Δήμαρχη. Είστε υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της... Συγγνώμη, δεν ακούγεστε, εγώ δεν σας ακούω πάντως. Ακούτε? Ναι. Λοιπόν, είστε σαν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, υπεύθυνη για τη διαδικασία τη σημερινή. Θεωρείτε ότι αυτές οι 3,5 ώρες που περάσαμε αφορούν τον προϋπολογισμό του Δήμου και όλοι όσοι μιλήσαμε, μιλήσαμε για τον προϋπολογισμό του Δήμου. Κάποια στιγμή, λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο που έχετε στα χέρια σας και που λέγεται κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί ο καθένας από εμάς να παίρνει τον μικρόφωνο και να λέει ό,τι θέλει και το πει να μην έχει καμία σχέση με το συζητούμενο θέμα. Σήμερα το συζητούμενο θέμα είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου. Ακούσαμε και κυρίως ακούσαμε από τη μεριά της δημοτικής αρχής των αντιδημάρχων στην ουσία έναν απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής. Μα δεν είναι αυτό το θέμα ως. Και δεν μπορούμε να μιλάμε επί ώρες όπως μιλήσαμε την προηγούμενη φορά 4,5 ώρες για την πλημμύρα στον Ήλανδα και δεν σηκώθηκε κανένας από εμάς τους 45 ούτε και από αυτούς που είναι στην περιφέρεια να πει μια απλή κουβέντα. Συγγνώμη γιατί 13 μήνες όλοι μας δεν κάναμε τίποτα για να προλάβουμε την κακότηση. Κύριε Καλαθέρη σας ευχαριστώ και για την παρατήρηση. Λοιπόν, δικατήσω κύριε Δήμαρχος έχει το λόγο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ο προϋπολογισμός έτσι παίρνοντας αφορμή από αυτό που είπε ο κύριος Καλαθέρη στις ζήτησες για τον προϋπολογισμό είναι μια πολυτελή συζήτηση και έτσι πρέπει να είναι. Γι' αυτό σήμερα ακούστηκαν πολλά και καλώς ακούστηκαν όλα για τα οποία πρέπει να δοθούν και οι ανάλογες απαντήσεις. Αν και δεν είναι της παρούσης συνεδρίας σας θα αναφερθώ γιατί όντως 14 μήνες δημοτική αρχή ξεχνάμε οι περισσότεροι ότι είμαστε μια δημοτική αρχή η οποία είχε αντιμετωπίσει επί τρεις μήνες lockdown λόγω κορονοϊού είχε το προσωπικό της με ειδικές άδειες και με προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου Χαλκιδέων εν γένη είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια ζητήματα που η υγειονομητή κρίση μας δημιουργεί καθημερινά και βέβαια το αποκορύφωμα ήταν οι τραγικές καταστροφές της 9 Αυγούστου του 2020. Μου δίνεται λοιπόν η αφορμή να ευχαριστήσω πραγματικά μέσα από την καρδιά μου τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων και όλο το προσωπικό ειδικά του εργοταξίου γιατί πάλεψαν από την πρώτη ώρα και παλεύουν μέχρι και σήμερα γιατί σήμερα χθες δηλαδή πήραμε την έγκριση από την περιφέρεια των 10 εκατομμυρίων ευρώ έργων που έχουμε εντάξει για τις αποκαταστάσεις χρήματα που δόθηκαν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από το Υπουργείο Υποδομών για τις αποκαταστάσεις της πληγής τις περιοχές γιατί έχει γίνει τεχνικό δελτίο για το 1 εκατομμύριο που περιμένουμε από το Υποδομών για επίσης αποκαταστάσεις οδικά μας δείχνει και στην ίδρυψη γιατί ήδη έχουν προχωρήσει έργα με τις 700.000 ευρώ που μας έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις αναπλάσεις των παραλειών και εκεί βρίσκεται ακριβώς κύριε Γιωγέ και το έργο που ξεκινάει άμεσα να κάνει με τις αποκαταστάσεις των βεζοδρομίων και των τυχείων αντιστήριξης στο Λευκαντή το οποίο είναι έργο και μάλιστα ένα έργο σημαντικό που η προϋπολογισμός του στάνει τις 300.000 ευρώ. Ευχαριστώ λοιπόν όλους αυτούς που πάλεψαν καθημερινά για να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα τραγικά και έκτακτα που μας έτυχαν τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσαν τροχοπαίδι στον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Χαλκιδέων είχαμε προγραμματίσει μια μέρα και ό,τι συνεχίζουμε να έχουμε σήμερα. Απαντώντας λοιπόν και προσπαθώντας να είμαι όσο πιο ουσιαστική θα μου δώσετε να κάνω μια παρένθεση την ευκαιρία να μιλήσω λίγο για τις αποζημιώσεις αν και δεν είναι ζήτημα της σημερινής συζήτησης αλλά επειδή ακούστηκε για τα 600.000 στον Δήμου Χαλκιδέων έχουν κατατεθεί μέχρι το Σεπτέμβρη που ήταν η καταλειπτική προθεσμία της ΑΤΚΑ 72 995 συνολικές αιτήσεις από αυτές οι 286 είναι δεύτερης κρατικίας δεν πληρώνονται δεν έχουν ενταχθεί για πληρωμή από την πολιτεία 205 είναι υπόκειο και αποφύγες δεν μπορούν να αποζημιωθεί χωρίς η μια συνεσαράντα και απορριπτές για άλλους λόγους είναι άλλες 40 λυρωμένες αιτήσεις για ποσά 600 ευρώ είναι 351 ποσού συνολικού 224.550 ευρώ έχουμε αιτήσεις σε εκραιμότητα γιατί περιμένουμε δικαιολογικά 40 έχουμε πληρώσει μέχρι 6.000 ευρώ τις αποζημιώσεις σε συνολικό ποσό 647.311,50 ευρώ μέχρι σήμερα έχουμε πάρει από το Υπουργείο Συντερικών 900.000 ευρώ και μέχρι και χθες έχουν πληρωθεί 871.861,51 ευρώ έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Συντερικών άλλες 300.000 ευρώ για να πληρωθούν περίπου 250.000 ευρώ για ποσά ως 6.000 ευρώ τα οποία υπολογίζουμε και τα υπόλοιπα των 600.000 εγκρίθηκαν προς το παρόνι 200.000 αυτό το λέω για να εξάρω τη δουλειά των επιτροπών, των οικονομικών υπηρεσιών και όλων των επιτροπών καταγραφής, συστήσαμε 10 επιτροπές καταγραφής προκειμένου να πετύχουμε ακριβώς αυτό να γίνουν άμεσες τακτικές συνεχής πληρωμές και ναι θα πάρουν όλοι όσοι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους τις απαντήσεις τους όμως αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένες επιτροπές ελέγχουν τους φαγέλους για να πληρωθούν αυτοί που πρέπει να πληρωθούν όταν με το καλό τελειώσουμε θα απαντηθούν όλες οι αιτήσεις και όλοι οι φάγγελοι οι οποίοι για κάποιες συγκεκριμένες λόγες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με το δήμο Χαλκιδέων που ευτυχώς που ήταν διαχειριστής ο δήμος Χαλκιδέων και απλοπίσε τις διαδικασίες σας θα είπα και την προηγούμενη φορά έχουν μέχρι σήμερα πληρωθεί κλείνει λοιπόν αυτή η παρένθεση επιτρέψτε μου και ας αναφερθώ λέγοντας τα εξής στο πάνελ αυτό της τηλεδιασκέψεως βρίσκονται δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι έχουν διατελέσει ως δημοτική αρχή σε θέσεις ευθύνης δημοτικοί σύμβουλοι με μεγάλη εμπειρία και δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι έχουν εκλεγεί πρώτη φορά και βέβαια σε αυτούς θα ήθελα να κάνω καταρχάς μια μικρή αναφορά λέγοντας ότι χαίρομαι πάρα πολύ για το ζήλο τους και το ενδιαφέρον τους και είμαι στη διάθεσή τους για να τους ενημερώσω για οτιδήποτε θέλουν για ζητήματα που αφορούν στην περιοχή τους και γενικότερα στο δήμο Χαλκιδέων σχετικά όμως με τους δημοτικούς σύμβουλους που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις παρατηρήσεις μας οι οποίες είναι δεκτές αλλά τρόπες με τον οποίον γίνονται πολλές φορές ενεσφαλμένους συγκεκριμένα να αναφερθώ στον κύριο Μπουραντά ο κύριος Μπουραντάς όπως και ο κύριος Βηδιός μιλήσαν για το κτηματολόγιο κύριε Μπουραντά προβλήματα έχει η πρώτη και η δεύτερη φάση για την οποία εσείς ήταν υπεύθυνος γιατί υπεύθυνη ήταν η ειδό μου όταν εσείς ήσασταν αντιδήμαρχος είχατε συστήσει και επιτροπή για να λύσει τα ζητήματα αυτά της δεύτερης φάσης της συστηματογράφησης το αποτέλεσμα σήμερα δεν έχουμε κανέναν τίτλο πτήσεις για όλα αυτά τα εκίνητα που δηλώσατε στη δεύτερη φάση γιατί το απλούστερο δεν προτήσατε να κρατήσατε φωτοτυπίες για να σας πω τι φοβερά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τους δικούς σας κακούς χειρισμούς και εσείς κύριε Γιογέι ειδικά επειδή ήσασταν αντιδήμαρχος και επειδή την χάνετε εσύ τη μηχανικός φυσικά δεν θα πρέπει να ομιλείτε για ασφάλματα της συστηματομεγγύου ειδικά για την περιοχή σας τα οποία οφείλετε να είχατε λύσει για τη συνοικία ίτα επειδή ακούγονται πολλά και ξέρετε τα λόγια είναι εύκολα και η δήμαρχος θα μπορούσε να πει εύκολα λόγια αλλά δεν θέλω αποφέγω να μιλώ προτιμώ να μιλώ με τις πράξεις περίμενα λοιπόν να ανακοινώσω τη δημοπράτηση της συνοικίας ίτα όταν αυτή ερχόταν ως θέμα στην οικονομική επιτροπή και θα ήταν ανακοινώσιμο όμως αφού ερωτήθηκα θα μιλήσω σήμερα και θα πω ότι είναι έτοιμη η συνοικία ίτα για τη δημοπράτηση το ποσό στον προϋπολογισμό των 120.000 ευρώ είναι φυσικά το ίδιο για τη δημοπράτηση της θα γίνει με πολυετή δέσμευση διότι είναι μια μελέτη η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και δεν μπορεί να αποπληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο θα τα πούμε όμως σύντομα καθότι μέσα στο Νοέμβριο θα έχουμε λογικά τη δημοπράτηση της συνοικίας ίτα σχετικά με τη λαϊκή του βασιλικού επειδή αναφέρθηκε και αυτό θα πω ότι από την πρώτη και όλα στιγμή και είναι και επεπίθεση μας στηρίζουμε όλους τους εμπόρους και τους παραγωγούς τους ανθρώπους του μεροκάματο που μέσα σε αντίξοες συνθήκες πολλούν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή και δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από εμάς από το Δήμο Χαλκιδέων να λειτουργήσουμε τη λαϊκή του βασιλικού διότι αυτό θα ερχόταν βούμερα στους ίδιους τους εμπόρους και τους παραγωγούς γιατί θα τους επέβαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες υπέροχα πρόστιμα. Είμαστε σε συνενόηση και με τα σωματεία και μάλιστα θα έχουμε και άμεσα εντός του νημερώνια συνάντηση προκειμένου να βρεθεί προσφορότερη λύση για τη λειτουργία της λαϊκής του βασιλικού όχι μόνο, έχουμε και άλλα ζητήματα όπως λύσαμε πρόσφατα και λύνουμε το πρόβλημα της λειτουργίας του Σαββάτου της λαϊκής της παραλίας Σαβλίδας και άλλων λαϊκών αλλά αυτά θα αποτελέσουν θέματα συζητήσεως ενός άλλου δημοτικού συμβουλίου. Θέλω να πω λοιπόν και εδώ έτσι θα αναφερθώ και πιο πολύ στον πρώην δήμαρχος τον κ. Παγώνη στον οποίο μάλλον δεν θα αναγνωρίσω ότι κατά την προηγούμενη θητεία όταν αυτός δήμαρχος Χαλκιδέων πραγματικά είχε διάθεση, είχε όραμα, είχε όρεξη και ήθελε να κάνει πράγματα και ξέρετε γιατί αποτύχατε κύριε δήμαρχο, αποτύχατε γιατί ακριβώς αυτό δεν είχατε συνενόηση ούτε με τις τεχνικές υπηρεσίες ούτε με τον κορμό και την κύρια λειτουργία του δήμου και δεν ξέρατε πού βρισκόν τους αν κάνει τα ίδια σας τα έργα. Για τη δημοτική αγορά, να αναφερθώ στη δημοτική αγορά, πραγματικά έργος στο οποίο καταναλώσατε τη μέγιστη ενέργειά σας. Και εύγοντας από δήμαρχος, πιστεύατε εσείς ο ίδιος ότι ήταν έτοιμοι για δημοπράτηση. Να σας πω ότι έλειπε στη δημοτική αγορά, να σας πω ότι δεν υπήρχε μελέτη περιβαλλοντικών επικτώσεων, να σας πω ότι δεν υπήρχε οικοδομική άδεια, να σας πω ότι τα τεύχη της δημοπράτησης συντάσσονται με παντελώς εσφαλμένο τρόπο, ειδικά ως προς τα αρχιτεκτονικά τους, να σας πω ότι χρειαζόταν τη προγραμματική σύμβαση. Τα κάναμε, τα κάναμε όλα αυτά, συνεχίσαμε και η δημοτική αγορά έχει αυτή τη στιγμή σηκωθεί στον αέρα. Μιλάτε για εντάξεις, μιλάτε για έργα, μιλάτε για δικά σας έργα και μάλιστα μας επιτλήτεται, γιατί εμείς δεν συνεχίσαμε πολλά από τα δικά σας έργα. Ποια δικά σας έργα είναι αυτά? Η τεχνόπολη του Ευρύπου. Η τεχνόπολη του Ευρύπου είναι η μεγαλύτερη φούσκα που έχετε πουλήσει στους δημότες του Δήμου Χαρκιδέων. Υπογράψατε ένα δισέλιδο προσύμφωνο με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εδώ τον είχα τον Βρύτανι, που συζητούσαμε για την υλοποίηση της τεχνόπολης του Ευρύπου, όταν μόνο για τις μελέτες ενός τέτοιου φαρωνικού έργου και τέτοιου project απαιτούνται εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις μελέτες. Το Πανεπιστήμιο σήκωσε τα χέρια ψηλά, όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, σε περίοδο που ήρθε COVID, σε περίοδο που έχουμε πλημμύρες, αυτό το φαρωνικό έργο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Πείτε μου ποιες μελέτες είχατε σχεδιάσει, πείτε μου τι οικονομικό προγραμματισμό είχατε κάνει αν είχατε στο ένα απλό τεχνικό δελτίο το οποίο να αποτύπωνε την κατάσταση αυτή με την τεχνόπολη του Ευρύπου. Να πούμε για το Φιλόδημο. Ξέρετε κυρίες και κύριοι τι είναι ο Φιλόδημος. Ήταν ένα πρόγραμμα μη ανταγωνιστικό, γιατί ανταγωνιστικό για παράδειγμα είναι το ΕΣΠΑ, που όποιος δήμος ήθελε πήγαινε και έκανε μία ένταξη. Και βέβαια και ο δήμος Χαλκιδέων κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία έκανε εντάξεις και καλά έκανε. Και εκεί έμεινε όμως. Τι βρήκαμε εμείς ως νέα δημοτική αρχή. Βρήκαμε απλές εντάξεις με μηδενικές μελέτες, με ανύπαρκτες μελέτες. Καμία μελέτη δεν υπήρχε, ούτε για τις παιδικές χαρές, ούτε για την πληροπροστασία, ούτε για τις ράβες αμέα. Συγκεκριμένα να αναφέρω ότι οι παιδικές χαρές είχαν ενταχθεί από 23 Οκτωβρίου του 2018. Και όταν αναλάνανε το Σεπτέμβριο του 2019 δεν είχε γίνει τίποτα. Τίποτα. Να σας πω για το ΕΕΚ. Να σας πω ότι τα έχατε κάνει όλα λάθος. Ότι το ΕΕΚ δεν έπρεπε να ήταν παραχωρημένο στην περιφέρεια αλλά στο Δήμο Χαλκιδέων γιατί η αρμοδιώτα για τα σχολιά είχε περάσει στο Δήμο Χαλκιδέων πλέον. Αλλά ήταν παραχωρημένο στην περιφέρεια επειδή είχε παραχωρηθεί παλιά όταν ο ΜΑΡΚ ήταν ο Θανέσος Μπουραντάς που τότε πραγματικά η νομαρχία ήταν υπεύθυνη για τα σχολιά. Να σας πω ότι σχεδιάσετε να ανεγείρετε ΕΕΚ σε μία έκταση που έχει εκατοντάδες συνδιοκτητές. Αυτή ήταν η σχεδιασμή σας γιατί είναι πάρα πολύ ωραία η σχεδιασμή. Και πάρα πολύ ωραία τα μεγάλα λόγια. Το θέμα όμως είναι τι μπορεί από όλα αυτά να υλοποιηθεί. Η στροφή τσεκούρα. Η στροφή τσεκούρα κυρίες και κύριοι. Και ίσως δεν ξέρω και από ποιον ερωτήθηκε από τον Δήμαρχο τον Μπρο ή από τον κύριο Μπουραντά δεν θυμάμαι. Θα έπρεπε να είστε ενημερωμένοι, να παρακολουθείτε τις εξελίσεις και να ξέρετε ότι είναι ένα έργο που το στηρίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εντάσσεται στο έργο των ασφαλτοστρώσεων για τον Δήμο Χαλκιδέων και έχει ήδη ανάδοχο στο πρώτο πρακτικό. Έχει εγκριθεί το πρώτο πρακτικό με ανάδοχο. Έχει δημοπρατηθεί η στροφή τσεκούρα. Θα τη δούμε πάρα πολύ σύντομα να υλοποιείται και δεν θα αναφερθώ και στα φοβερά περιαλλαγήσεις υψομετρικών μελετών και όλα αυτά τα απίστευτα τα οποία έλεγε ο κύριος Μπουραντάς και διέδιδα από εδώ και από εκεί σε εφημερίδες και σε ΜΜΕ. Καμία τροποποίηση δεν έχει γίνει της υψομετρικής μελέτης για να δώσω σαφής και ξεκάθαρες απαντήσεις. Η στροφή τσεκούρα γίνεται βάση της συγκεκριμένης πολιοδομικής μελέτης και του σχεδίου πόλεως γίνεται ασφαλής για τους κατοίκους του Δήμου Χαλκιδέων και όχι μόνο αλλά και για όλους τους ευοείς και με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος σύντομα θα τη δούμε υλοποιημένη. Να σας πω για τη Βενιζέλου. Ναι, τη Βενιζέλου θα την κάνουμε και μάλιστα θα την κάνουμε και θα τη φτάσουμε και μέχρι τον κόμπο της αρετούσης. Δεν είχε καμία μελέτη οριστική. Συντάξαμε όλες τις οριστικές μελέτες. Εντός 10-15 ημερών είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε όλες τις οριστικές μελέτες για την τελική μας έγκριση. Περιτό να σας πω ότι όλες ακόμα και οι προμελέτες είχαν αναλλαγές διότι όταν μια μελέτη, η οποία ξεκίνησε από τον Θανάση, τον Ζεμπίλη, τον Νίζο για να ξέρουμε ποιοι δήμαρχοι είναι αυτοί που βάλανε πλάτη και ποιοι ξεκινήσαν τους σχεδιασμούς. Ο δός ελευθερίας του Πενιζέλου είχε ξεκινήσει το 2012, τροποποιήθηκε. Μετά το 2017 οι προμελέτες αυτές και βέβαια τώρα έπρεπε να γίνουν επιτεροποίησης. Νέες οριστικές μελέτες, τελειώσαμε σε όλα. Τα κάναμε όλα και είμαστε έτοιμοι. Θα μπορούσα να αναφερθώτε σε πολλά άλλα. Να σας πω για την ενεργειακή αναβάθμιση του Χριστού Αθλητικού Κέντρου του Τάσος Καμπούρης που δεν υπήρχε καμία μελέτη. Συντάξαμε τη μελέτη, πήραμε τις αγκρίσεις, εκδόσαμε οικοδομική άδεια και δημοπρατήσαμε το έργο στις 23 Οκτωβρίου. Να σας πω για το 26. Να σας πω για το 26. Ξέρετε τι είχαμε στο 26. Είχαμε μία οικοδομική άδεια χωρίς έγκριση του τοπικού ρημοτομικού στις 11 του 2018, χωρίς μελέτη ΣΤΑΜΙ και είχαν συνταχθεί και είχαν γίνει αρχιτεκτονικά χωρίς εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα. Είχαμε την έγκριση του τοπικού ρημοτομικού στις 20 Δεκεμβρίου του 2019 επί θητίας μας και την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος τώρα, τον Οκτώβριο του 20. Τι σημαίνει αυτό, όλα τα αρχιτεκτονικά από την αρχή. Γιατί κάνετε αρχιτεκτονικά χωρίς να έχετε κτιριολογικό πρόγραμμα εγκεκριμένο. Χωρίς δηλαδή να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για ένα σχολείο. Απαιτείτε λοιπόν εξ ολοκλήρου αναθεώρηση της υποτιθέμενης οικοδομικής άδειας με σύνταξη μελετονηταμή, σύνταξη τευχών δημοπράτηση, στην ουσία η μελέτη από την αρχή. Και θα την κάνουμε και θα την τελειώσουμε. Και θα το δείτε και μάλιστα η στόχευση μας και θα το κάνουμε είναι να εντάξουμε το 20 έκτο στο Αντώνης Τρίτης. Και πράγματι έχουμε οράματα. Και πράγματι. Και θα τα δείτε να υλοποιούνται σύντομα. Γιατί όπως πολύ σωστά είπε και ο κύριος Νέζης ο Αντώνης Τρίτης άνοιξε τώρα. Τι να δείτε στον προϊπολογισμό. Τι να έρθουμε να σας πούμε. Τα σχεδιασμούς μας θα σας τους πούμε σύντομα μόλις κάνουμε τις εντάξεις. Γιατί, για να ακούσετε πάλι μεγάλα και ωραία λόγια να σας χαϊδεύουν τα αφιά στα οποία να αρέσκεστε. Αυτά. Για αυτά τα πράγματα πρέπει να μιλάνε τα έργα. Και βέβαια πρέπει να πληροφορούμε και σωστά τον κόσμο. Και να μην τον πανικοβάλλουμε. Δεν μπορείτε κύριε Προεδήμαρχε να λέτε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι παράνομοι. Παιδικοί σταθμοί δεν είναι παράνομοι. Και επειδή και εκεί ήταν ενημέρωτος, να σας πω ότι πράγματι είχαν εκδοθεί άνδρες με δική σας υπογραφή. Υπήρχε βεβαίωση για στατική επάρκεια μέχρι τις 31 ετών. Πραγματικά υπήρχε και βεβαίωση του 18. Και υπάρχουν οδηγίες για να συμμορφωθούμε. Και έχουμε πάρει παράταση για τη συμμόρφωση μέχρι το 2021. Άρα δεν υπάρχουν εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή στους παιδικούς σταθμούς. Έχουμε δώσει κοδομικές ευθέσεις. Αν δεν συμμορφωθούμε, ναι, θα υπάρχουν προβλήματα. Μα ακόμα και τώρα υλοποιούμε εργασίες ακριβώς για να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις, τις αντίστοιχες που μας έχουν γίνει. Μην τρομοκρατείτε, λοιπόν, τον κόσμο. Αλλά σας είπα και πάλι, αυτά όλα οφείλονται στο πρόβλημα που είχατε, που παρά τις καλές προθέσεις σας, τα όνειρά σας, τα οράματά σας, όλα αυτά που θέλατε να κάνετε για την πόλη, δεν μπορούσατε να βρείτε τον τρόπο να τα υλοποιήσετε. Και γι' αυτό το λόγο και στη δικιά σας δημοτική αρχή, δεν υπήρξε ένα έργο, τα άλγασα να την πολίτευσε και με προκαλείτε και θα τα πω και τώρα, το οποίο να το είχατε ξεκινήσει και να το είχατε τελειώσει. Έχουμε μέχρι στιγμής, και γι' αυτό σας λέω ότι δεν αποτελεί άλοθ για μας ούτε ο κορωνοϊός, ούτε οι πλημμύρες, δημοπρατήσει ήδη 15 έργα. Σ' αυτά τα 15 έργα που έχουμε δημοπρατήσει, στα 10 είχαμε από πλευρά σφαγγέλων το απόλυτο μηδέν. Έχουμε εντάξει στο προϋπολογισμό μας και στο τεχνικό μας πρόγραμμα, που το αποκαλείτε φτωχό, έργα σε κάθε δημοτική ενότητα. Και ελάτε όποτε θέλετε να βγάλουμε τα τεχνικά προγράμματα των παρελθόντων ετών και να μιλήσουμε για το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα και να σας πω για κάτι όχι. Δεν ικανοποιούμε μόνο με αυτό. Φυσικά και θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Φυσικά και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Θέλουμε να προχωρήσουμε. Όμως, δεν θέλουμε να φλωμώσουμε τους πολίτες της Χαλκιδάς, τους αγαπητούς συναδέλφους, ειδικά αυτούς που συμμετέχουν στο δημοτικό μας συμβούλιο για πρώτη φορά, με μεγάλα λόγια και με πολλά θά. Εμείς μιλάμε με τη διαχείριση της καθημερινότητά μας μας, με το να είμαστε δίπλα στον πολίτη, με τα έργα που ήδη υλοποιήσαμε και με αυτά που πρόκειται να εκτελέσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Λευκό. Δεν σας άκουσα. Λευκό. Λευκό, λευκό. Και η κυρία Μητζηφύρη που... Ναι, ναι. Λοιπόν, το δημοτικό συμβούλιο του Δημοχαλκιδέων εγκρίνει κατά πλειοψηφία τόσο τον υπολογισμό του Δημοχαλκιδέων του οικονομικού για τις 2021 και εγκρίνει κατά πλειοψηφία και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης του Δημοχαλκιδέων επίσης για το τέλος 2021. Ποιες είναι όλες οι καληνύχτα, να είμαστε καλά, να είμαστε ασφαλείς. Καληαντάμωση. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καληνύχτα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα.