Διάλεξη 6 / Εργασία (1) - Πολίτης Διονύσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Εργασία (1): Λοιπόν, το θέμα μας ήταν η εξέλιξη των υπολογιστών και των προγραμμάτων τους, σε σύγκριση με την εξέλιξη των κινητών στους εσκευών και των εφαρμογών τους. Τα περιεχόμενα μας είναι αυτά που βλέπετε. Η εξέλιξη των υπολογιστών και των προγραμμάτων, των κινητών και των εφαρμογών τους, η αντιστοιχία προγραμμάτων και των εφαρμογών τους, η αντιστοιχία προγραμμάτων και των εφαρμογών τους, και τα σύγχρονα και νοτόμα συστήματα είναι η τελευταία ενότητα που προσθέσαμε, που μας είχατε πει στο προηγούμενο μάθημα να προσθέσουμε, και συγκεκριμένα τρία σύγχρονα και νοτόμα συστήματα θα παρουσιάσουμε. Θα ξεκινήσουμε με μια ιστορική εξέλιξη των σύγχρονων υπολογιστών. Είναι συγκεκριμένα πέντε ιστορικά συστήματα, η πρώτη γενιά ξεκινάει από το 1946, όπου δημιουργήθηκε ένα τεράστιο μηχάνημα, για πρώτη φορά, ονομαζόμενος ENIAC, που αντί για μηχανικά μέρη χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές λιχνίες. Η δεύτερη γενιά υπολογιστών, χρονική περίοδο 1956-1963, αντικαθίσταται η λιχνίες σύγχρονων υπολογιστών, και ηλεκτρονικές κατασκευές επιτρέπουν πια τη δημιουργία μικρότερων και ταχύτερων υπολογιστών. Στην τρίτη γενιά, από το 1964-1971, κατασκευάστηκε το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα, όπου συνδυάζεται τρανζίστορ, πυκνοτές, αντιστάτες και άλλα εξαρτήματα, όλα τα αποθετημένα στο ίδιο κομμάτι από πυρίτιο. Τέταρτη γενιά, συνεχίζουμε, 1971 έως και σήμερα. Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σήμερα μεταξύ της τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Κατά τη τέταρτη γενιά, δημιουργείται ο πρώτος μικροεπιεξεργαστής, είναι το 4.004, και βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και βολιτιούση στους υπολογιστές. Και η τελευταία, η πέμπτη γενιά, που ξεκίνησε από την εποχή του 1990, μιλάμε πια για υπολογιστικά συστήματα μεγάλης κλίμακας, που στόχος είναι η δημιουργία υπολογιστών με ανθρώπινη συμπεριφορά, τόσο σε επίπεδο λογισμικού όσο και σε επίπεδο υλικού. Τώρα θα κάνουμε μια αναφορά στα λειτουργικά συστήματα. Τα πιο σημαντικά που είναι βρεώς διαδεδεμένα είναι το Linux, τα Mac και τα Windows. Μια μικρή αναφορά. Τα Linux δημιουργούνται ουσιαστικά από προγραμματιστές από όλον τον κόσμο και είναι ένα ελεύθερο λογισμικό πρότυπο. Τα Mac, λειτουργικό σύστημα με γραφικό περιβάλλον που αναπτύχθηκε από την Apple για τους υπολογιστές Mac και Windows, κλειστού κώδικα λογισμικού. Και τα Windows, κλειστού κώδικα λογισμικού. Και επιτρέπει στο χρήστη περισσότερες δουλειές μέσω παραθυρικών προγραμμάτων. Τώρα θα σας παρουσιάσουμε τα πιο δημοφιλή προγράμματα των υπολογιστών, τα οποία σε αυτά καταλήξαμε με βάση έρευνους που μελετήσαμε. Όσον αφορά την περιήγηση στον ιστό, βλέπουμε ότι η Mozilla και Google Chrome είναι οι πιο διαδεδομένοι φιλομετρίτες. Από το antivirus, το Avira και το Avast. Skype και Hangouts είναι διαδεδομένοι αρκετά σχετικά όσον αφορά βιντεοκλίσεις, επικοινωνία, γενικά διαμοιρασμό αρχείων. Ίσως σε φαρμογών γραφείου τα LibreOffice και τα OpenOffice, εξίσου και τα δύο χρησιμοποιούνται βρέως. Για παραγωγή πολυμέσων έχουμε το WC Player. Το TeamViewer για απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω διαδικτύου. Για λήψη αρχείων το mTorrent. Και το CCleaner για συντήρηση και καθαρισμό του υπολογιστή. Και ένα τελευταίο έτσι πακέτο, για συμπίεση από συμπίεση αρχείων έχουμε το 7-Zip. Άνοιγμα αρχείων PDF το Adobe Reader. Για επεξεργασία εικόνων το GIMP, αν το λέω σωστά. Και για μετατροπή αρχείων ήχου ή βίντεο σε οποιοδήποτε τύπου αρχείου που θέλει ο χρήστης, το MediaCoder. Συνεχίζουμε την εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων. Θα παρατηρήσουμε ότι η πρώτη συσκευή κινητού τηλεφώνου είχε δημιουργηθεί το 1973 και στη συνέχεια από τότε υπήρχε πολύ μεγάλη εξέλιξη. Η δεύτερη γενιά ξεκίνησε που παρήκε περισσότερες λειτουργίες και άρχισαμε να έχουμε τη δυνατότητα αποστολής σύντομων και γραπτών μηνυμάτων, καθώς επίσης και έλειψη φωτογραφιών. Και το μεγάλο μπάμμα στα κινητά τηλέφωνα έγινε στις αρχές του 21ου αιώνα, όπου ήρθαν στην αγορά τα κινητά τρίτης γενιάς, καθώς σκέφτεσαν συνέχεια τα κινητά τέταρτης γενιάς και τώρα πρόσφατα έχουμε μάθει και για τα 4G+, όπου μας παρέχουν φυσικά τεράστισης αξιεπαίδευσης ταχύτητες, νεπικοινωνία και απεριόρισης δυνατότητες σε λειτουργίες που έχουμε. Εδώ θα δούμε τώρα κάποιες δυνατότητες που μας παρέχουν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα smartphone όπως αλλιώς τα λέμε. Οι ενδεικτικές δυνατότητες που μας δίνουν είναι η οθόνη αφής, που τώρα πια διαθέτει τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα της εποχής μας, το πληκτρολόγιο QWERTY, που έχουμε τώρα πια τα περισσότερα κινητά πάλι, η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η παρακολούθηση πολυμεσικών αρχείων, ήχου, βίντεο καθώς και διάφορων εικών που μπορούμε ακόμα και να τα επεξεργαστούμε και να τα μετατρέψουμε σε ό,τι άλλο θέλουμε, τη δυνατότητα φυσικά να παίζουμε παιχνίδια, όπου τώρα τελευταία έχουμε μια τάση να ασχολούνται με τα παιχνίδια και τα κινητά τους τηλέφωνα και τις συσκευές αυτές, τη δυνατότητα φυσικά έλλειψη φωτογραφιών και βίντεο σε πολύ μεγάλη ψηλή ανάλυση, έχουμε αρχίσει να καταργούμε τώρα πια τις φωτογραφικές μηχανές και όλοι να παίρνουν μόνο ένα κινητό τηλέφωνο καλό για να που τους παρέχει τη δυνατότητα έλλειψης καλού βίντεο και φωτογραφιών, καθώς επίσης και την πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές μπορούν να καταβάσουν από application stores. Το σημαντικότερο συστατικό των έξυπνων κινητών τηλέφωνων είναι το λειτουργικό του σύστημα. Αυτό όμως δεν είναι και το μοναδικό το οποίο αναζητάν οι χρήστες σε κάποιο κινητό όταν το αγοράζουν, γιατί εκτός από το γεγονός ότι προσέχουν το λειτουργικό σύστημα για να κατεβάζουν τις ανάλογες εφαρμογές, είναι το πιο σημαντικό που μπορεί να διέφερνουν σε κάποιο κινητό όταν το αγοράζουν. Αυτό όμως δεν είναι και το μοναδικό το οποίο αναζητάν οι χρήστες σε κάποιο κινητό όταν το αγοράζουν. Αυτό όμως δεν είναι και το μοναδικό το οποίο αναζητάν οι χρήστες σε κάποιο κινητό όταν το αγοράζουν. Αυτό όμως δεν είναι και το μοναδικό το οποίο αναζητάν οι χρήστες σε κάποιο κινητό όταν το αγοράζουν. Πολύ μεγάλη οθόνη αφής που διαθέτουν, γιατί βλέπουμε τα τελευταίο χρόνια τουλάχιστον με δείει ότι όσο πάει και μεχαλώνει το κινητό τηλέφωνο, αρχίζει να έχει πολύ μεγάλη οθόνη αφής. Το πληκτορόγιο, όπως αναφέραμε και πριν, QRT. Η κάμερα υψηλής ανάλυση είναι το πιο σκούρο που, δεν ξέρω αν το φαίνεται καλά, όπου όπως είπαμε και πριν, έχουμε φτάσει στα 20 Μπιξελ σχεδόν με κάμερες κινητών τηλεφώνων. Και το τελευταίο είναι η δέκτυση ραδιφωνικών και τηλεοπτικών σημάτων, γιατί πολλοί έχουμε βαρατηρήσει τα τελευταία χρόνια να ακούνε ραδιόφωνο μέσα στο κινητό τους τηλεφώνων, ακόμα και διάφορες τηλεοράσεις να βλέπουν. Και το Nova τώρα πρόσφατα έκανε μια καινούργια εφαρμογή που έχεις τηλεόραση να βλέπεις. Συνέχεια, σας παραθέτουμε τα λειτουργικά στήματα που υπάρχουν στις κινητές συσκευές. Και αυτά είναι το Android της Google, το iOS Apple, το Sybian της Nokia, το BlackBerry της RIM και το Windows Phone της Microsoft. Τώρα, πάμε να δούμε λίγο μια στατιστική έρευνα που έχει γίνει στο εξωτερικό και το δείγμα ήταν γύρω στο 2000 άτομα, τα οποία ήταν από λυκείες 18 χρονών και πάνω, που βλέπουμε την τάση που έχουν για την προτίμηση των λειτουργικών στημάτων. Και βλέπουμε ότι είναι του 2012, του 2013 και του 2014. Με βάση αυτή την έρευνα, βλέπουμε ότι έχουν μια τάση περισσότερο προς το Android, στη συνέχεια προς το iOS και μετά Windows Phone, BlackBerry και διάφορες άλλες λειτουργικά στήματα. Βλέπουμε γενικά ότι περισσότερο προτιμάνε το Android. Ένας λόγος που διάβασα στην έρευνα που τα προτιμάνε είναι και λόγο τιμής, γιατί υπάρχουν μεγάλη γάμμα κινητών τηλεφών, που έχουν το Android σαν λειτουργικό σύστημα και γι' αυτό το προτιμάνε. Αλλά γενικά και τα iOS επειδή έχει πολύ μεγάλη εξέλιση και δίνουν πολλές εφαρμογές και πολλές δυνατότητες, έχουν και αυτά σιγά σιγά να αναπτύσσονται, απλώς λίγο η τιμή είναι που τους ανασχετί και τα αγοράζουν. Τώρα, στη συνέχεια βλέπουμε λίγο πάλι στην ίδια σατιστική έρευνα που έχουμε βρει, τις προτιμήσεις που έχουν στο να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα πιο σπρος σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν. Και παρατηρήσαμε ότι η πρώτη εφαρμογή που χρησιμοποιούν ευρέως μέσω των κινητών τους τηλεφών είναι το Facebook. Και μάλιστα βλέπουμε σε πόσο μεγάλο ποσοστό. Στη συνέχεια θεωρείται το YouTube, μετά το Google Play, το Google Search, το Google Maps, το Gmail και διάφορες άλλες εφαρμογές. Τις Apple το Suite, Pandora Radio, Yahoo Stocks, Apple Maps, Instagram, Yahoo Weather, Voice Search, Twitter και Facebook Messenger. Αυτά θεωρούνται ότι είναι οι προτιμήσεις των εφαρμογών που έχει το περισσότερο κόσμος με έρευνα, βέβαια το ξαναλέω το εξωτερικού που έχουμε βρει, αλλά είναι μεγάλη έρευνα, δύο χιλιάδων ατόμων. Πάμε τώρα μαζί να δούμε την τρίτη ενότητα, όπου θα δούμε την αντιστοιχία των προγραμμάτων και των εφαρμογών σε υπολογιστές και κινητά αντίστοιχα. Θα ξεκινήσουμε από το on-shop τους φιλομετρητές, όπου βλέπουμε ότι οι υπολογιστές και τα κινητά έχουν μια πλήρη αντιστοιχία στα προγράμματα που χρησιμοποιούμε, Chrome, Firefox, Safari. Το Safari είναι πιο πολύ χρησιμοποιείται στο iOS, στην Apple, παρόλα αυτά και στους υπολογιστές και στα κινητά υπάρχει πλήρη αντιστοιχία. Μετά ακολουθούν οι suites των υπογραφείου, όπου στους υπολογιστές είναι πολύ δεδομένοι το Microsoft Office και το LibreOffice που είναι ανοιχτού κώδικα και στα κινητά έχουμε το Polaris Office, το WPS, το Office Suite και το Microsoft Office Mobile. Εδώ η αντιστοιχία είναι σχετική. Πλήρη αντιστοιχία στη συνέχεια υπάρχει στο messaging, όπου έχουμε το Skype, το Viber και το Facebook Messenger και για remote desktop χρησιμοποιούν και οι υπολογιστές και τα κινητά το TeamViewer. Στη συνέχεια σε περίπτωση που θέλουμε να κατεβάσουμε το torrent, θα χρησιμοποιήσουμε το mTorrent ή το 2Torrent που πάλι έχει πλήρη αντιστοιχία, απλά με διαφορετική ονομασία. Στη συνέχεια για ιντιεκά υπάρχει πάλι μια σχετική αντιστοιχία. Ας πούμε, τα iOS κινητά δεν χρειάζονται καθόλου antivirus, ενώ τα υπόλοιπα χρειάζονται. Έχουμε το AVG, το Microsoft Security Essential, το Avast και ούτω καθεξής. Για video player υπάρχει πάλι πλήρη αντιστοιχία. Έχουμε τον VLC player, τον BS player και τον Android player. Και για PDF Reader υπάρχει πάλι πλήρη αντιστοιχία και είναι πολύ γνωστός ο Adobe Reader. Για audio και video converter χρησιμοποιούμε το Media Coder στους υπολογιστές και το βίντεο του MP3, οπότε έχουμε μια σχετική αντιστοιχία. Για τις εφαρμογές του email έχουμε το Gmail, το Yahoo και το Hotmail, πάλι έχουμε πλήρη αντιστοιχία. Για να κάνουμε share έγγραφα στο cloud χρησιμοποιούμε το Dropbox ή το Google Drive. Για social networking, το Facebook, το Twitter, το LinkedIn πάλι και έχουμε μια πλήρη αντιστοιχία. Και για video sharing παντού είναι διδαμένο το YouTube. Παρακάτω ακολουθεί μια εικόνα ενδεικτική των χρηστών, όταν χρησιμοποιούν κάποιες εφαρμογές αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κινητό ή το laptop τους. Βλέπουμε όταν θέλουμε να δούμε φωτογραφίες, κατά 92% των χρηστών χρησιμοποιούν το κινητό τους, ενώ 1.8% χρησιμοποιούν το desktop. Παρακάτω στους χάρτες, πιο πολύ θα χρησιμοποιούμε το κινητό και αυτό είναι λογικό γιατί έχει αυξημένη φορητότητα. Για το gaming χρησιμοποιούμε πάλι κατά 78% τα κινητά, με συγχωρείτε. Για το καιρό, για το social network, για το retail, για το entertainment news και ούτω καθεξής χρησιμοποιούμε πιο πολύ το mobile. Τώρα πάμε στην 4η ενότητα, που θα μιλήσουμε για τα σύγχρονα καινοτόμα συστήματα. Και θα ξεκινήσουμε με τα Windows 10. Τα Windows 10 θα κάνουν την εμφάνιση τους στα τέλη του 2015 και η Microsoft προσπάθησε να πρωτοπορήσει ώστε να κάνουν τη χρήση των υπολογιστών πιο προσωπική και έδωσαν βάση στη φορητότητα των εμπειριών και όχι τόσο των συσκευών. Οι άνθρωποι θα μπορούν να ελεπιδρούν την τεχνολογία με φυσικό τρόπο, ώστε να συναναστρέφονται με τους ανθρώπους τους, χρησιμοποιώντας τη φωνή, τη χειρονομία και τα βλέμματα. Προσφέρουν νέες εμπειρίες, έχουν δημιουργήσει μια νέα ψηφιακή βοηθό με το όνομα Cortana, η οποία βοηθάει τους χρήστες να ολοκληρώσουν τις εργαστίες τους άμεσα και αποτελεσματικά. Και στη συνέχεια εισάγουν έναν νέο browser με το όνομα Project Spartan. Ο browser αυτός σχεδιάστηκε για να προσφέρει καλή διαλειτουργικότητα και προσφέρει στους χρήστες την ικανότητα να σημειώνουμε είτε με πληκτρολόγιο, είτε με ειδικό στυλό κατευθείαν πάνω στη σελίδα και να μοιράζονται ευκολότερα πράγματα με αυτούς που θέλουν. Δημιουργείται και ένα σύννεφο από εφαρμογές. Αυτό που λέμε πατώδια, δηλαδή στο Facebook, στο YouTube, γιατί έπρεπε πολύ ωραία και όλοι αυτοί πιστεύονται στο μονοπόλιο της Πάγκιστος. Μέχρι και οι μητέο, ό,τι θέλετε, δεν είναι μητέροι, μια από τις πιο πολλοί λειτουργιστές των παγκοσμούς που δεν είναι μητέ, λέγεται αυτό. Με τρία χρόνια, δηλαδή έστειλε ο Μονοπόλιος 30 ετών, έτσι. Και δεν ξέρετε ποιο είναι το μέλλον, δεν θέλετε να αλλάζει αυτό. Οπότε μας λέει τώρα η άκρη στην παρέα της ότι, ξέρετε, έχει ένας καινούργιος browser, ο οποίος για να μπει στο παιχνίδι και να χτύπνει ξανά πράγματα στο μαντρί, έτσι που είδαμε, λέει, σχεδιάζει καινούργια ειδοποίδαση. Δηλαδή, στο browser πάω, θα κάνω το... με το παίχνι, με το ασφαλόι μου κάτι. Άρα, δίνει μια νέα διάσταση στο σύννεφο. Αυτό θέλω να κρατήσει, γιατί πρέπει να έρθει το υπόλοιπο του μαθητήματος, όπως σας που λέμε, να δίνει κάτι πιο εύκολο, έτσι. Δηλαδή, η ελληνική επίδρασης και η ελληνική επίδρασης είναι που δίνει νέες δυνατότητες και δεν έχουμε εξακληρήσει τα όρια. Δεν έχουμε ευθυνήσεις που σάχνει άνθρωποι και προσπαθεί. Δεν έχουμε κάθε καινούργιο σκηνίδι. Αυτό μπορεί να υπνίξει σε σχέση με αυτό. Για αυτό. Υπέρασαν, έτσι. Αλλά το καινούργιο το οποίο εισάγκει, είναι ότι... θα επικοινωνώ, τώρα, κατευθείαν με το διαδίκτυο. Δηλαδή, φτιάχνω για πόλη στιγμή τον browser. Ό,τι πολύ καλό το είπατε. Και... Λοιπόν. Παρακάτω, βλέπουμε ότι προσφέρουν καινοτομίας με το όνομα continue mode. Όπου, εδώ πέρα, οι συσκευές γίνονται 2 σε 1 και τα Windows 10 αντιλαμβάνονται πολύ πιο εύκολα, αν χρησιμοποιούμε το tablet μας ή το laptop μας. Αποτελούν, βέβαια, και πηγή έμπνευσης για νέες πλατφόρμες τεχνολογίας. Έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα Windows 10 σε Xbox, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα, tablet και σε οποιοδήποτε μικροσκοπικό gadget προσφέρεται και έτσι υπάρχει μία συμβατή εμπειρία που νομίζω ότι το συμβατό της υπολογιστής είναι και το σημαντικότερο μέρος. Τέλος, έχουμε το Microsoft Surface Hub, το οποίο δημιουργείται για ομάδες και έτσι ενεργοποιούν μία συσκευή, η οποία έχει μία μεγάλη οθόνη και στοχεύει στο να βοηθήσει ομάδες στον χώρο εργασίας να μοιράζονται, να σκέφτονται και να δημιουργούν σαν σύνολο. Το δεύτερο καινοτόμο σύστημα που θα παρουσιάσουμε είναι το OnePort της Apple. Όπως βλέπουμε εδώ και στην εικόνα... Το καλώδιο φαίνεται? Όχι και τόσο καλά, ε! Τέλος πάντων, διαθέτει μία θύρα. Το MacBook είναι από τις πρώτες συσκευές, η οποία θα διαθέτει τη θύρα USB-C. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η πιο συναρπαστική εξέλιξη στο USB. Βέβαια, δεν είναι αποκλειστικότητα της Apple. Είναι θέμα χρόνου να τη δούμε και στα PC. Χαρακτηριστικά είναι ότι η USB-C θύρα δεν έχει καλή και ανάποδη. Οπότε λύγει το θέμα του. Δεν ταιριάζει από τη μία πλευρά. Το μέγεθος του βύσματος είναι μικροσκοπικό, στο ένα τρίτο. Ένα τρίτο μικρότερο. Αλλά παράλληλα μπορεί να υποστηρίζει το πλήρες bandwidth του USB 3.1 στα 10 Gbps. Σε σύγκριση με το USB 3.0, που είναι στα 5.0. Μπορεί να μεταφέρει επίσης σημαντικά περισσότερη ενέργεια από και προς συσκευές μέχρι και 100 W. Η USB 2.0 είναι στα 2,5 W. Μεγάλη η διαφορά. Μετά βλέπουμε ότι παρέχει φόρτιση, γρήγορη μεταφορά δεδομένων από εξωτερικές συσκευές και περιφερειακά. Και καθώς και έξω το βίντεο που υποστηρίζει συνδέσεις HDMI, VGA και Display Port. Εδώ έχουμε και ένα βίντεο, αν έχουμε χρόνο να σας το δείξουμε. Όπως καταλάβατε η ηθήρα USB-C σε συνδυασμό με το USB 3.1 καλώδιο, ουσιαστικά συνδυάζει εικόνα, ήχο, βίντεο και ενέργεια, όλα μαζί σε ένα καλώδιο. Το μονομοιονέκτημα που φαίνεται να έχει είναι ότι αν δεν έχουμε τον αντάπτορα, δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερα από ένα πράγμα. Όταν μια εταιρεία σκεδιάζει να κάνει ένα δήμα για να αρχίσει στα προηγούμενά καταστήματα στον χώρο παραγωγής, όπως κάνει η Άπολτη, πού βλέπετε εσείς να το βλέπουν, δηλαδή τι θέλουν να κάνουν. Από όσα μας είπατε ποιοι είναι τα ουσιοποιήτες για το κυβέρνημα, τα παιζοδιβάρκια που δεν ενδιαφέρουν όλους του κόσμου. Είπετε ένα, δύο, τρία, τέσσερα προσθέτει, δηλαδή ποιοι πάντων ασύ. Τι κάνει ένα δύο, ας πούμε, τα πιο σημαντικά. Θα είναι ένα καλώδιο να μπορούμε να συνδέουμε όλους τους κυβέρνους μας. Δεν δε. Να δώσαν λάθος, πέφτουν με αυτό το πρόβλημά μας. Δεν δείχνει το κόσμος να πάει έναν καινούργιο οικολογιστή, ή να πάει σε αυτήν την τεχνολογία, επειδή να γλιτώσει δύο, τρία καλώδια. Προσπαθεί να βελτιώσει τα είδη υπάρχοντα, τις είδη υπάρχουσες τεχνολογίες και να προσφέρει κάτι διαφορετικό, κάτι πιο σύγχρονο, εξεγχρονισμένο. Για να σας βοηθήσω. Τι τηλεόραση είχατε στο σπίτι σας πριν τρία χρόνια, έξερα. Προσφέρει το τεχνίδι της τεχνολογίας. Να πάει από τηλεόραση. Τιθόταν ο κόσμος να αγοράσει κάποια καινούργια τηλεόραση, η καλύτερη πλότητά σου να ήταν πιο σιλή, πιο σέξια, πιο δυνατή. Πριν τρία χρόνια, ναι. Ό,τι γέρετε. Τι ήταν αυτό που τους έκανε όλους, ότι πρέπει να αγοράσουν τηλεορά εσπανικό μητή. Το αναλογικό σήμα. Η κατάργηση του αναλογικού σήματος, γιατί έπρεπε να πάρεις το χωριοκυλητή, γιατί πάλις τα κανένα χάρτα, οπότε όλοι τι είπανε, δώσ' 200 ευρώ να πάρεις, μια 27 ευρώ, αν έχεις παραπάνω, δώσ' 400 ευρώ να πάρεις, μια 40 ευρώ, να τελειώνει η στολία. Δηλαδή, βλέπετε ότι όταν είναι μια τεχνοτομία, και στρέχουν κάποια άλλη παράδοση, σπίχεται ο κόσμος. Σε πιάξει, σε πού ποντάλλια έχουν και που κάνει αυτό. Το είπατε εσείς. Από όσα είπατε, ποιο είναι αυτό του νότα λεφτά. Εάν ήταν καλό διαμό, να φτάνει και ο άλλος τώρα για 20 ευρώ, να βλέπει τις ιστορίες που λέει ο άλλος, ξανά με το λεφτά τώρα και 500 ευρώ. Τι έβαλε όμως κάτι, που αν μπει πρώτος στο χώρο... Τα 10 Gbps, τι? Ή τα 100 μπατ. Τι απ' τα δύο. Τα 10 Gbps του κόλλανται. Δηλαδή, ήδη του έναν Gbps τώρα να λάβω, γιατί το πιάνουμε καν. Τα 10 που δεν επινεχούν, όταν θα φτάσουν να τα δείξουν, διάπνονται μπροστά. Λεφτούμε σε. Τις καινούργιες οχτώμες 4K. Δηλαδή, οι 4K για τα πέξη, θέλουν χαλαρά βόλκο πάνω, δεν θέλει ασχολού, δεν θέλει να φτάνει δύο-τρία χαλαρά, φτάνει. Και οι 4K θέλουν καινούργιες κάρτες γραφικών, θέλουν οχτωποποιητές δηλαδή, θέλουν καινούργια καλόγελο, θέλουν πίεση της ουδέστικης. Πέρα από εδώ πέρα τελειώνουμε. Είναι και καλύτερο χωρίς. Έτσι βλέπετε δηλαδή, κάνει μια κενοκτονία στους οθόνες. Πραγματική κενοκτονία, λέει, εγώ σας δίνω λύση. Το δεύτερο που δίνει λύση, είναι το πρόβλημα στις περιφερειακές συσκευές, που θέλουν πολλά βόλκο. Επειδή αυτός ο υπολογιστής, δεν δε βλέπετε την πρίζα. Όταν βάλετε μια συσκευή περιέχει, πολλές φορές δεν παίζει. Θα πείτε, μα εγώ πάω στις χρόνες και πες ποιο παίζει. Δεν μιλάμε για αυτές τα θέσεις, είναι καινούργια συσκευές εκεί, δεν παίζουν. Θέλουν περισσότερο ρεύμα. Και αυτό, πόσο δίνει αυτό? 100 W. Και δεν πρέπει να το δίνει από αυτά, είναι προς τον αλλαγονισμό. Βλέπετε λοιπόν, πώς σχεδιάζει καλύτερη διάδραση. Σου λένε, θα πάρεις τηλεόραση 4K. Όταν αρχίζει ο χρόνος του χρόνου να παίρνει αυτές τις συσκευές, καπάκικα που είναι οι ορθόνες 4K, τώρα έχουν πολύ πρόβλημα. Δηλαδή, αν πάω αυτή τη στιγμή να πάρω μια 4K και ο θήρις του πώσουν τα λεφτά, του χρόνου που φτάνει ευθύνη όμως, ο υπολογιστής μου δεν μπορεί να βλέπει στην 4K. Οπότε, τι θα πεις εσύ? Πέρι βόλτας και δεξακοπώστα και πάρε κάτι καινούριο για να βρεις ένα βίνο προς το θέλο. Έτσι έρχεται η καινοτομία. Δηλαδή, το CD είναι ένα πολύ καλό λειτουργικό σύστημα. Θα κάνω κάτι και με το iPhone. Αλλά όταν το iPhone άρχισε να κάνει όλα αυτά τα ωραία που είπατε, δηλαδή να συμβαίνει το Cloud, να κάνει Facebook, το CD μπορείς να στον people. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Συνεχίζουμε και κλείνουμε την παρουσίασή μας με το τρίτο σύγχρονο καινοτόμο σύστημα. Είναι το έξυπνο βραχιόλι secret, όπως βλέπετε και δεξιά στην οθόνη μας. Το βραχιόλι αυτό έχει την ιδιότητα να μετατρέπει το χέρι που το φοράει σε μια οθόνη αφής. Βασίζεται αυτή η λειτουργία σε ένα σωματωμένο προβολέα που έχει, η συσκευή από μόνη της και σε κάποιους αισθητήρες εγκύτητας που έχει συνολοκτό που θα δούμε συνέχεια. Ειδικότερα το σύστημα αυτό ανοιχνεύει τη θέση του secret και μετατρέπει το χέρι σε οθόνη αφής, δίνοντας δυνατότητα στο χρήστη με την κίνηση των δακτύλων του να επιξεργάζεται και να εκτελεί όποιες λειτουργίες και όποιες εφαρμογές θέλει. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ταυτόνομα με το Android που διαθέτει, με την ειδική έκδοση του Android, ή μπορεί να συνδεθεί και με Bluetooth με όποιο smartphone θέλουμε. Εδώ βλέπουμε τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του secret. Εδώ είναι περίπου όλα όσα διαθέτει. Παρέχει σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi, διαθέτει θύρα micro-USB καθώς και κάρτα μνήμης, είναι αδιάβροχο, παρέχει μηχανισμό δόνυσης, έχει Bluetooth και διαθέτει όπως ανέφερα και πριν οκτώ εισιτήρες εγκύτητας που μέσω αυτούς των εισιτήρων που διαθέτει μπορούμε να κάνουμε τις διάφορες κινήσεις στο χέρι που θα δούμε συνέχεια. Παρέχει δυνατότητα αποστολή και ελλείψη email, πλόγη στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi όπως αναφέραμε, επικοινωνία μέσω κλήσεων όπως θα δούμε και συνέχεια με ένα βιντεάκι μικρό που έχουμε, δυνατότητα παρακολούθηση φωτογραφιών βίντεο και μουσικής, όχι να τραβήξουμε, είναι μόνο για παρακολούθηση αν θέλουμε να τα κατεβάσουμε από κάπου, καθώς ακόμα και τη δυνατότητα να παίξουμε κάποιο παιχνίδι. Τώρα θα σας δείξουμε ένα μικρό βιντεάκι σε αυτό. Κοιτάξτε, είχε ξεκινήσει στη Γαλλία πειραματικά, το δοκίμαζαν να δουν αν θα έχει ζήτηση και στο εξωτερικό στην αρχή και είδαν ότι πάνε πάρα πολύ καλά και μετά βρήκανε χρηματοδότη, γιατί αυτό ήταν στην αρχή το μεγάλο τους πρόβλημα. Δέθηκαν χρηματοδότης, έχουν αρχίσει να το πουλάνε και μάλιστα έχουν έρθει και κάποια και στην Ελλάδα, σε κάποια καταστήματα. Πόσα χρόνια περίπου είναι στη Ιουρκανία, που σκέφτονταν το σώμα του Αγίου, ποιά χρόνια. Τώρα είναι το εξής που κάνει το ασμανί. Ναι, το μαζεύεις. Ε, λογικά θα προσαρμόζεται, γιατί από ό,τι είδαμε και το μπρασελέ που διαθέτει είναι που κλείνει, όπως εκείνος να προσαρμόζεται ανάλογα με τον καρπό του καθενός. Αλλά γενικά είναι και η ανοτομία που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τελευταία και από ότι διάβασα έχουν αρχίσει να το ζητάνε. Θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα στόχο που είχε υποθεί από το Andy Rubin, τον ιδρυτή της Android. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εφαρμογή που οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση από τον υπολογιστή τους και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση από το κινητό τους τηλέφωνο. Για πότε βλέπουμε αυτός ο στόχος, τι είναι φυσικά να γίνει εφικτός. Αν δεν έχουμε πει ακόμα ότι έχει γίνει εφικτός.