Μετανάστες - Ποιοι είναι; (unhcrgreece, 2019)
: Οι λέξεις μετανάστης και πρόσφυγας δεν έχουν την ίδια σημασία. Και η σύγχυση μεταξύ των δύο όρων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές παρανοήσεις. Ποιοι είναι λοιπόν οι μετανάστες και ποιοι είναι οι πρόσφυγες? Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να αναζητήσουν ασφάλεια σε άλλη χώρα εξαιτίας ένοπλης σύραξης ή δίωξης. Οι μετανάστες φεύγουν από τη χώρα τους για άλλους λόγους. Μπορεί να φεύγουν από τη χώρα τους για άλλους λόγους. Μπορεί να φύγουν για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Να σπουδάσουν. Να ενωθούν με φίλους και συγγενείς. Ή για άλλους λόγους. Να κάποια παραδείγματα ανθρώπων που είναι μετανάστες. Μια νέα κοπέλα που η μοναδική της ευκαιρία να σπουδάσει ήταν να πάει σε άλλη χώρα. Ένας άντρας που πηγαίνει να βρει τον έρωτα της ζωής του σε μια άλλη χώρα. Ένας νέος που εργάζεται νόμιμα σε μια άλλη χώρα. Οι μετανάστες μπορεί να μην διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εάν επιστρέψουν στη χώρα που άφησαν πίσω τους. Αλλά συχνά φεύγουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Πολλοί άνθρωποι μεταναστεύουν λόγω φτώχιας, έλλειψης τροφής ή επειδή αντιμετωπίζουν άλλες προκλήσεις όπως φυσικές καταστροφές ή περιβαλλοντικά προβλήματα. Η μετανάστευση σε μια άλλη χώρα δίνει σε κάποιους τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη ζωή τους ή να στηρίξουν καλύτερα την οικογένειά τους. Ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις όπως η προσαρμογή σε νέους πολιτισμούς, γλώσσες και διαδικασίες το νομικό καθεστώς τους διαφέρει. Το διεθνές δίκαιο δίνει στους πρόσφυγες το δικαίωμα να αναζητήσουν ασφάλεια σε μια άλλη χώρα. Δεν μπορούν να επιστραφούν πίσω εφόσον διατρέχουν κίνδυνο στη χώρα που άφησαν. Αυτός ο κανόνας συνήθως δεν ισχύει για τους μετανάστες. Τα κράτη αντιμετωπίζουν τους μετανάστες με βάση τους δικούς τους μεταναστευτικούς νόμους και διαδικασίες. Όμως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν ένα βασικό κοινό στοιχείο. Είναι όλοι άνθρωποι και έχουν όλοι ανθρώπινα δικαιώματα. Ανεξάρτητα από την καταγωγή τους ή από τους λόγους για τους οποίους πήγαν σε μια άλλη χώρα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.