21η - 22η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Συμβουλί Θα μας εξηγείστε η ακριβοσύνη και μετά μπορείτε να τοποθετηθείτε. Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι. Στα πρώτα δημοτικά συμβούλια υπήρχαν αριθμίες, τις οποίες θα είμαι πάρα πολύ σύντομη και direct. Υπήρχαν αριθμίες οι οποίες φυσικά οφείλονται στην απειρία του Προέδρου ή μας τα έχουμε κατανόηση, μπορούμε να καταλάβουμε. Αλλά επειδή το πράγμα συνεχίζεται θα σας παρακαλέσουμε, κύριε Πρόεδρε, να είσαστε πάρα πολύ προσεκτικός σ' ό,τι αφορά το θέμα των δημοτικών συμβουλίων. Τι εννοώ. Το δημοτικό συμβούλιο είναι ο δικός μας χώρος, ο δικός μας τόπος, θα σας παρακαλώ. Αφήστε με. Για καλό μιλάω, δεν μιλάω για κακό. Σας παρακαλώ. Κυρία Τσανάκα, επειδή σας… Σας παρακαλώ. Εάν εσείς δεν θεωρείτε τον εαυτό σας σπουδαίο, κύριε Μουντζάκη, εμείς όλοι το θεωρούμε. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, επειδή εσείς είστε επικεφαλής όλων μας, φροντίζετε για όλους μας και μερικοί από μας κάνοντας μια υπέρβαση σας ψηφίσαμε και ασχέτος παρατάξεων, εάν δεν κάνω λάθος. Περιμένουμε από σας να μας προστατεύετε. Περιμένουμε από σας να μας δίνετε σημασία και την αξία που μας αξίζει. Τι εννοώ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας έχει κανονισμό λειτουργίας. Σας το έδωσα την πρώτη μέρα στα χέρια σας και σας είπα αυτό, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να το μάθετε απ' έξω. Είναι νωρίς ακόμα. Εάν δεν κάνεις λάθη δεν μαθαίνεις. Συμφωνώ απολύτως. Αλλά θα σας παρακαλέσω. Υπάρχουν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δύο πρώην πρόεδρε. Σοβαροί, έχουν κάνει τη δουλειά τους τόσα χρόνια μια χαρά. Ο δικός σας ο ρόλος είναι πρώτον να στηρίζετε εμάς, δεύτερον να στηρίζετε το δήμαρχο. Σας υπενθυμίζω ότι ο δήμαρχος είναι καλεσμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο και γι' αυτό δεν ψηφίζει. Εμείς ψηφίζουμε. Λοιπόν, θέλω να μας δώσετε και στη σημασία και την αξία που έχει το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα ένας λόγος παραπάνω μετά από τον τελευταίο νόμο ο οποίος ξεφτυλίζει, σε ισαγωγικά, τη θέση των Δημοτικών Συμβούλων. Από σας, λοιπόν, περιμένουμε πολλά πράγματα. Τι εννοώ. Όποτε χρειαζόταν να αλλάξει η ημερομηνία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε η ημερομηνία, δεν μπορούμε να αναβάλουμε Δημοτικό Συμβούλιο εάν δεν υπάρχει κάποιος πάρα πολύ σοβαρός λόγος. Το άρθρο 31 του Κανονισμού το λέει μια χαρά. Από κει και έπειτα, έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία γίνονταν ως επίγοντα για κάποιο θέμα, σας διαβεβαιώνω και επικαλούμε τη μαρτυρία των επικεφαλείς που βρίσκονται εδώ. Εγώ η ίδια έπαιρνα τηλέφωνο στις έκτακτε συνεδριάσεις όλους τους επικεφαλείς. Έπαιρνα το OK από αυτούς και μετά έδινα πράσινο φως στο γραμμένο να προχωρήσει για την πρόσκληση. Δεν γίνονται όπως νομίζουμε και καλά δεν έγινε και τίποτε και δεν χάλασε ο κόσμος. Υπάρχει κανονισμός τον οποίο θα σας παρακαλέσω θέλω εσείς πρώτος και πριν από εμάς να τον τηρείτε. Δεν στείλαμε καμία επιστολή προς ανώτερα όργανα προστατεύοντας εσάς και θεωρώντας ότι είστε ακόμη νέους θα μάθετε. Δεν λέμε ότι το κάνετε επίτηδας. Αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι από εδώ και έπειτα δεν πρόκειται να έχουμε άλλες διευκολύνσεις ας το πω έτσι ό,τι απορία έχετε, ό,τι χρειάζεστε όπως σας είπα ο κανονισμός του Δημοτικού Ζυγουλίου και δύο πρόεδροι οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν και θα το κάνουν κύριε πρώτο. Αυτό ήθελα να πω. Κύριε Τσανάκα, σεβόμενος την πρώτη συνεδρίαση που είναι αποκλειστική για την Κέχυμα ως μόνο θέμα στην ημερήσια της διάταξη, το θέμα της έγκρισης απολογισμού, ήθελα να μη συζητήσουμε το γνωστό θέμα της επιστολής σας, το οποίο θα το συζητήσουμε, αλλά θέλω να το συζητήσουμε στην έναρξη της επόμενης συνεδρίας όπου θα τεθούν για την πρώτη συνεδρίας διάταξης. Πρόκειται για μια επιστολή που πρώτα έφτασε στα μέσα μας δικής ενημέρωσης και μετά έφτασε σε μένα, νομίζω ασφαλμένα. Και επειδή σεβόμαστε πάρα πολύ το Δημοτικό Συμβούλιο και ο στόχος μας είναι αυτός, του σεβασμού όλων εσάς, αλλά κυρίως του θεσμού, γι' αυτό και πήραμε αυτή την απόφαση σεβόμενη την προτροπή τη δική σας και τις αντιρίσεις που είχατε. Λοιπόν, ας συζητήσουμε τον απολογισμό και θα έχουμε χρόνο στην επόμενη συνεδρία, στην 22η, που θα ξεκινήσει αργότερα. Γιατί εννοείται σοβαρό θέμα, κύριε Ατσαλάκανη, δηλαδή με συγχωρείτε, για να καθορίστε μου ποιος είναι ο σοβαρός λόγος. Πείτε μου. Όχι, πείτε μου, σας παρακαλώ, ποιος είναι ο σοβαρός λόγος. Γιατί έχετε δώσει μία βαρύτητα. Δεν είναι σοβαρός λόγος το να τηρήσουμε τη σοβαρότητα του Δημοτικού Συμβουλίου. Φέραμε επιτροπές τις οποίες τις αναβάλαμε για να βγει η εγκύκλειος. Η εγκύκλειος δεν βγήκε, θεωρεί, όχι δεν εκρυβιζόμαστε, αλλά μας κάνετε τόσο μάθημα τόση ώρα. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, παρακαλώ να προχωρήσουμε στην ημερήσια διάταξη της 21ης συνεδρίας σας και μετά να προχωρήσουμε στην επόμενη. Κύριε Γραμμένο, σας ακούμε. Αγαπητέ Πρόεδρε, νομίζω ότι είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία όσον αφορά την προετοιμασία και κάποιες ζητήματα τα οποία συζητήσαμε και απορώ πως μπαίνουμε τώρα σε αυτήν εδώ τη συζήτηση εγώ. Καταρχήν, λέω ότι δεν αποδίδω καμία ευθύνη και δώλω. Αυτό εδώ βάλουμε στην άκρη. Το κρατόμενο, νομίζω, το είπε και η κυρία Δήμαρκο Σαλά. Θέλω να σας επισημάνω από προσωπική εμπειρία, διότι κάποιοι δημοσιογράφοι ανεξάρτητοι φίλοι σας, οι οποίοι τώρα δεν είναι εδώ, όταν σε μια συνεδρία της Δημοτικού Συμβουλίου δεν προήδρεψε η κυρία Φραντζεσκάκη επειδή κατέβηκα για 10 λεπτά και προήδρεψε ο κ. Σιλόσογλου, την άλλη μέρα είχαν πρωτοσέλιδος στην εφημερίδα «Είναι νόμιμη η συνεδρία της του Δημοτικού Συμβουλίου» και αυτό το δημοσίγμα το πήρε ο Γενικός Γραμματείας της Αποκεντρωμένης και ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εκείνης της ημέρας. Και πέρασα ένα γολγοθά για να πείσω τον Αποκεντρωμένο για το πώς έγινε η διαδικασία και γιατί δεν έπρεπε να ακυρωθούν οι αποφάσεις. Αυτά τα κάνανε δημοσιογράφοι, οι οποίοι τώρα δεν βλέπουν και δεν ακούν τίποτα. Τους ψηθείρους τους ακούν και τους βγάζουν. Τις φωνές και τις κραυγές δεν τις ακούν, δεν πειράζει. Αυτό είναι άλλο θέμα όμως, κύριε Δήμαρχε, ακούστε. Ο σοβαρός και σπουδαίος λόγος αναβολής συνεδρίασης από την ώρα που έχει αποσταλεί η πρόσκληση, για να το πω απλά για να γίνει κατανοητό από όλους στην καθομιλουμένη, είναι λιμήσεις μη και καταποντισμοί. Για να καταλάβετε, το τραβάω για να καταλάβετε ποιοι είναι οι σοβαροί λόγοι που αναβάλετε μια συνεδρίαση. Και αυτό, και αυτό, και αυτό. Όχι, όχι, παρακαλώ, δεν είναι. Μιλάμε για πολύ εξαιρετικούς λόγους που αφορούν, αγαπητέ Δήμαρχε, τη συνεδρίαση αυτή κατά αυτή. Είτε γιατί εσείς, ενώ είχατε σκοπό να παραστείτε, σας έτυχε κάτι και δεν μπορείτε να παραστείτε στη συνεδρίαση, αυτό είναι λόγος ανωτέρας βίας. Αν θυμάστε, στην αρχή, όταν είχαμε αναλάβει, κάναν κατάληψη την ημέρα συνεδρίας της Δημοτικού Συμβουλίου για Αντιεξουσιαστές στο Δημαρχείο, ήταν ένα σοβαρός λόγος αναβολής της συνεδρίας της. Δεν είναι όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, σοβαρός λόγος αναβολής της συνεδρίας της, ότι δεν έχουμε τα σχετικά ενός θέματος από τις δύο συνεδριάσεις, εκ των οποίων η μία δεν είχε καμία σχέση με το λόγο αναβολής. Εάν ο αγαπητός Πρόεδρος επικοινωνούσε και είχαμε μία συνεργασία, θα του έλεγα ότι έπρεπε να βάλει στον λόγο αναβολής, ότι ο κύριος Δήμαρχος εξαιτίας ανηλυμμένων ξαφνικών υποχρεώσεων, δεν μπορούσε να παραστεί και συνεπώς έπρεπε να αναβληθεί η συνεδρίαση. Αλλά έτσι οποστάλθηκε αυτή η αναβολή και γιατί το λέω, γιατί το λέω, εγώ από την πλευρά μου και όλη η παράταξη εδώ, δεν πρόκειται να κάνει κανένα δημοσίευμα ή καταγγελία για να το στείλει σε ένα αποκεντρωμένιο, αυτό είναι ξεκαθαρισμένο. Όμως σας επισημαίνω τον κίνδυνο ότι εξαιτίας τέτοιων πραγμάτων τα οποία δεν γίνονται από δώλο επαναλαμβάνω, αλλά θεωρούνται και υποσιόδη, μπορεί να ακυρωθεί μία ολόκληρη συνεδρίαση και οι αποφάσεις τις οποίες παίρνουμε σαν δημοτικό συμβούλιο. Είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίον σας θέτω το ζήτημα τόσο σοβαρά. Εκείνη την ημέρα που είχατε τη συνάντηση, αγαπηταί κύριε Δήμαρχε, με τους επικεφαλείς, πριν τη συνάντηση, απεστάλλει δυστυχώς το mail με την αναβολή της συνεδρίας σας και εγώ ο ίδιος προσωπικά, είναι εδώ όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξων και η κυρία Δημαρχός, έστειλα μήνυμα την ώρα που ήσασταν μέσα στη συνεδρίαση και είπα ότι αυτό δεν είναι σωστό νομικά. Βρείτε μία τρόπο, βρείτε μία φόρμουλα με τον ΑΒ τρόπο να θεραπευτεί. Δεν έγινε τίποτε, προχωρεί στη συνεδρίαση. Και τώρα τι κάνουμε αγαπηταί Πρόεδρε μου, δεν θέλω να το πάρεις προσωπικά έτσι, πραγματικά στο λέω, το λέω γιατί οι κακόπιστοι μπορούν να πάει σε στιγμή να δημιουργήσουν πρόβλημα και να το δείτε ότι στο μέλλον θα βρεθούν κακόπιστοι να δημιουργήσουν. Τι γίνεται, σήμερα ερχόμαστε και κάνουμε συνεδρίαση η μέρα Τρίτη. Αγαπηταί Πρόεδρε, Τρίτη ημέρα συνεδρίας δεν υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαση. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλαση συνεδριάζει σύμφωνα με τον κανονισμό του τη Δευτέρα και κατεπέκταση μετά από συμφωνία μια άτυπη, που έχει γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις, για εξαιρετικά θέματα, αν δεν μπορεί να γίνει συνεδρία στη Δευτέρα, γίνεται την Πέμπτη, κατόπιν κοινής συμφωνίας. Και σε αυτό το θέμα, υπήρξε μια αβιασύνη και πάμε σήμερα σε Τρίτη. Σήμερα η συνεδρία, αγαπητέ μου Πρόεδρε, δεν είναι νομοτύπη. Δεν λέω παράνομη, λέω νομοτύπη. Δυστυχώς, εμείς εδώ πρέπει να ακολουθούμε και τους τύπους, γιατί πολύ παραπέρα που ελέγχουν τις αποφάσεις μας, κοιτάζουν τους τύπους, κοιτάζουν το και, το κόμμα, αν είναι σωστό ή δεν είναι. Λοιπόν, αυτός είναι ο λόγος της παρέμβασης, αυτό θέλω να επισημάνω. Και παρακαλώ στο εξής, ό,τι τέτοια ζητήματα προκύπτουν, είμαστε στη διάθεσή σας να μπορέσουμε να μην δημιουργούμε πρόβλημα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Λοιπόν, στην επόμενη συναιδρία σας θα σας δώσω τις απαντήσεις που θέλετε. Κύριε Γραμμένο, εκτιμώ όσα είπατε, θα σας απαντήσω στην ένταξη της επόμενης συναιδρίας. Λοιπόν, πάμε, παρακαλώ, όχι τώρα, μετά. Πάμε στην επόμενη συναιδρία, το είπα τρεις φορές. Πάμε στην έγκριστο απολογισμό του Δήμου Καβάλαση Οικονομικού Έτους 2018. Κύριε Χατζικουσταδίου, σας ακούμε. Καλησπέρα και από μένα. Ο Ταμιακός Απολογισμός του Δήμου αποικονίζει τα οικονομικά αποτελέσματα από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2018. Ο Προϋπολογισμός ενός Δήμου έχει ως αφετηρία το πρώτο έγγραφο που κάνει οικονομική υπηρεσία για την έναρξη των διαδικασιών του Προϋπολογισμού και τελειώνει με τον απολογισμό, δηλαδή με τα οικονομικά αποτελέσματα που έχει αυτός ο Προϋπολογισμός. Ο Ταμιακός Απολογιστικός Πίνακας περιλαμβάνει δύο περιοχές, την περιοχή των εσόδων και την περιοχή των εξόδων. Τα έσοδα διακρίνονται σε τακτικά έκτακτα και στις συσπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων, ενώ τα έξοδα διακρίνονται στα έξοδα χρήσης, επενδύσεις και στις προβλέψεις. Τα συνολικά έσοδα του Δήμου για το έτος 2018 ανέρχονται στο ποσό των 46.821.797 ευρώ και έχουν ως εξής, τακτικά έσοδα 32.867.520 ευρώ, έκτακτα έσοδα 9.697.825 ευρώ και σπράξεις υπέρ δημοσίου και τρίτων 4.256.542 ευρώ, ενώ τα συνολικά έξοδα ανέρχονται στο ποσό των 37.825.818 ευρώ και έχουν ως εξής, έξοδα χρήσης 30.290.185 ευρώ, επενδύσεις 2.237.740 ευρώ, προβλέψεις 5.297.893 ευρώ. Το χρηματικό υπόλοιπο αποθεματικό που μεταφέρεται στην επόμενη χρήση, στο έτος δηλαδή 2019, ανέρχεται στο ποσό των 8.995.979 ευρώ. Τα τακτικά έσοδα του Δήμου, τα οποία ανέρχονται σε ποσοστός του 70% των συνολικών εσόδων, αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων που βοηθά έτσι το Δήμο να σχεδιάζει και να προγραμματίζει για το μέλλον. Η μεγαλύτερη συνησφορά εσόδων στην κατηγορία αυτή προέρχεται από δύο υποκατηγορίες εσόδων. Από τις τακτικές επιχορηγήσεις και από τα ανταποθετικά τέλη και δικαιώματα, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής τους κατά το εξεταζόμενο έτος είναι αντίστοιχα 40.82% και 13.45%. Τα έκτακτα έσοδα αντιπροσωπεύουν το 20,71% και παρουσιάζουν μια αυθύνουσα πορεία στον χρόνο, λόγω της χαμηλής τους δυναμικότητας που οφείλεται στην εξάρτησή τους από έκτακτες επιχρηματοδοτήσεις, όπως οι επιχορηγίες για επενδύσεις που το έτος 2018 ανέρχονται σε ποσοστό 4,68% στο σύνολο των εσόδων. Τα έκτακτα έσοδα ΠΟΕ που βεβαιώνονται για πρώτη φορά αφορούν απαιτήσεις προηγούμενων ετών και αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο ποσοστό στο σύνολο των συνολικών εσόδων. Το χρηματικό υπόλοιπο έκτακτα έσοδα, κατά το έτος 2018, αντιπροσωπεύει το 13,87% του απολογισμού αφορά έσοδα επιχορηγίσεων για την κάλυψη ειδικευμένων δαπανών και επενδύσεων όπως είναι η ΣΑΤΑ, το ΕΣΠΑ και άλλα έκτακτα έσοδα. Στα έξοδα. Τα έξοδα χρήσεις αποτελούν την κύρια δαπάνη του προϋπολογισμού παρουσιάζοντας αναέτος μια σταθερή αύξηση που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των δαπανών έχει αφιερωθεί για τη λειτουργία του δήμου. Η μεγαλύτερη συμμετοχή εξόδων στην κατηγορία αυτή προέρχεται από δύο υποκατηγορίες εξόδων. Είναι οι αμπιβές και τα έξοδα προσωπικού και η μεταβιβάση τους εσοδημάτων σε τρίτους καθώς τα αποσοστά συμμετοχής τους κατά το εξαταζόμενο έτος είναι αντίστοιχα 24,49% και 37,05%. Επίσης, οι επενδύσεις αποτελούν μικρό μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού παρουσιάζοντας αναέτος μια σταθερή μίωση που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των δαπανών έχει αφιερωθεί για τη λειτουργία του δήμου. Έτσι, η τιμή των επενδύσεων για το έτος 2018 ανέρχεται σε ποσοστό 6,10% επί των συνολικών εξόδων. Βέβαια, όμως, αυτό το ποσοστό των επενδύσεων επηρεάζεται από τις ροές των επιχορηγήσεων για επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες παρουσιάζουν μια σταθερή μίωση 4,45% για το έτος 2018. Στο σημείο αυτό, λίγο θα ήθελα να κάνω μια ανάλυση του ταμιακού απολογιστικού πίνακα με κάποιους αριθμοδείκτες αξιολόγησης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Κάποιοι αριθμοδείκτες μας δείχνουν τη δομή των εσόδων και των εξόδων. Έτσι, ο δείκτης αυτονομίας, δηλαδή η σχέση μεταξύ τακτικών εσόδων προς τα συνολικά έσοδα, όπως είπα και προηγουμένως ανέρχεται στο 70%. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι ο δήμος, παρότι εισπράτει λιγότερα τακτικά έσοδα από όσα είχε προϋπολογίσει, εντούτοις ως ποσοστό των συνολικών του εσόδων, η εισπράξηση από τακτικά έσοδα είναι λίγο μεγαλύτερη από τις προϋπολογιζόμενες, 70,20% αντί 66,77%. Αυτό δείχνει ότι ο δήμος διαθέτει σταθερούς οικονομικούς πόρους για την άσκηση πολιτικών, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην εκπλήρωση των σκοπών του. Το σύνολο των εκτάκτων εσόδων προς τα συνολικά έσοδα, ο δείκτης αστάθειας, μας δείχνει ότι σε απόλυτα νούμερα, ο δήμος εισπράτει λιγότερα από όσα έχει προϋπολογίσει και ως ποσοστό των συνολικών εσόδων, η σπράξη από τα έκτακτα έσοδα είναι σημαντικά μικρότερη από τις προϋπολογιζόμενες, 20,71% αντί 33,83% του προϋπολογισμού. Τα ίδια έσοδα προς τα συνολικά έσοδα είναι ο δείκτης ανεξαρτησίας και θεωρώ ότι είναι ο σημαντικότερος δείκτης αυτός όσον αφορά τα έσοδα. Ο δήμος σε απόλυτα νούμερα εισπράτει λιγότερα από όσα έχει προϋπολογίσει και ως ποσοστό των συνολικών εσόδων, η σπράξη από τα ίδια έσοδα είναι μικρότερη από τις προϋπολογιζόμενες, 23,87% αντί 26,42% του προϋπολογισμού. Επίσης βλέπουμε ότι υπάρχει και μεγάλη διαφορά μεταξύ των βεβαιωθέντων ιδίων εσόδων, 32,61% και των εισπραχθέντων ως ποσοστό των συνολικών εσόδων που σημαίνει ότι ο δήμος πρέπει να ενισχύσει τον εισπρακτικό του μηχανισμό. Η τιμή του δίκτυ είναι μικρή που σημαίνει ότι ο δήμος δεν μπορεί να επιτύχει μια πραγματική ανεξάρτητη δράση και συναντά δυσκολίες στον οικονομικό προγραμματισμό αφού δεν στηρίζεται σε έσοδα που παράγει ο ίδιος ενώ στηρίζεται περισσότερο στις κρατικές επιχορηγήσεις. Το σύνολο των επιχορηγήσεων προς τα συνολικά έσοδα είναι 45,92% που σημαίνει ότι είναι μεγάλη εξάρτηση όπως είπα και προηγουμένως του δήμου από τις επιχορηγήσεις γεγονός που περιορίζει την οικονομική του αυτοδυναμία. Ως συμπέρασμα από τους ανωτέρον δείκτες θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο δήμος θα πρέπει να ενισχύσει τα ίδια τακτικά του έσοδα έτσι ώστε να μπορεί να ασκεί με σταθερούς πόρους το θεσμικό του έργο. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται η διέμβρηση της φορολογικής βάσης, πληθυσμός δηλαδή, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, η αναπροσταρμογή της τιμωριακής πολιτικής και η βελτίωση της ικανότητας σύσπραξης των τελών. Κάποιοι αριθμοδείκτες εξόδων-εξόδων ανακάτυκο, ο δήμος προϋπολογίζει να έχει τη δυνατότητα να διαθέσει συνολικά έσοδα 923,99 ευρώ ανακάτυκο για να υλοποιήσει τις πολιτικές του ενώ τελικώς κατορθώνει να διαθέτει 664,13 ευρώ ανακάτυκο. Ενώ στα έξοδα ο δήμος προϋπολογίζει να τα πανεί συνολικά 923,63 ευρώ ανακάτυκο ενώ τελικώς τα πανά 536,53 ευρώ ανακάτυκο. Αριθμοδείκτες οικονομικής επίδοσης. Ταμιακώς βεβαιωθέν τα έσοδα, προς προϋπολογιστέν τα έσοδα. Αυτοί οι αριθμοδείκτες μας δείχνουν τι ποσοστό των προϋπολογιστέν των εσόδων βεβαιώθηκε ταμιακώς εντός του έτους. Καταδεικνύει το βαθμό εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων και διαπιστώνουμε ότι ο δήμος βεβαιώνει ταμιακώς το 82,18% των συνολικών εσόδων που προϋπολογίζει. Έτσι, η μικρή αυτή απόκλεισια καταδεικνύει την πραγματικότητα των οικονομικών στοιχείων στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Την ορθότητα και την εγκυρότητα του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τα τακτικά έσοδα με 100,10%, δηλαδή βεβαιώσαμε λίγο παραπάνω από αυτά που είχαμε προϋπολογίσει, ενώ στα έκτακτα έσοδα κατόρασε να βεβαιώσει πάνω από το 59% των προϋπολογιζωμένων, δηλαδή το 53,58%. Τα πληρωθέντα έξοδα προς τα προϋπολογιστέντα έξοδα. Αυτοί οι αριθμοδείκτες μας δείχνουν τι ποσοστό των προϋπολογιστέντων εξόδων πληρώθηκε εντός του έτους. Διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος πληρώνει τα συνολικά του έξοδα σε ποσοστό 58% επί των προϋπολογιστέντων, το οποίο είναι μικρότερο σε σχέση με το ποσοστό 71,87% που εισπράττει τα συνολικά προϋπολογιστέντα έσοδα. Έτσι σχηματίζουμε την άποψη ότι ο Δήμος καταβάλει προσπάθεια να συγκρατήσει τα έξοδα που πληρώνει σε σχέση με τα έσοδα που εισπράττει. Ο Δήμος πληρώνει το 85,56% των προϋπολογιστέντων εξόδων χρήσεις και σε πολύ μικρό ποσοστό εκτέλεσης των επενδύσεων. Πληρώνεται μόλις το 11,98% των προϋπολογιστέντων επενδύσεων. Ο Δήμος εξοφλεί εκκρεμείς οφυλές από ΠΟΕ έτσι πληρώνει το 81,76% αυτών μεταφέροντας τις υπόλοιπες στην επόμενη χρήση. Θέλω να σας πω ότι εδώ αυτά που μεταφέρονται στην επόμενη χρήση συνήθως είναι παλιές οφυλές στις οποίες δεν έχουν πληρωθεί προμηθευτές λόγω ότι δεν έχουν φέρει φορολογιές ασφαλιστικές ενημερώτες, υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το μεταφερθέντ 18 είναι αυτό που η ΚΟΜΕ24 αφορά πραγματικά παραστατικά δαπανών τα οποία δεν συνοδεύονται από ασφαλιστική φορολογική ενημερώτητα ή εκκρεμών ενδίκων μέσων και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξοβληθούν. Πληρωθέντα έξοδα προς τιμολογηθέντα έξοδα. Οι δείκτες μας δείχνουν τι ποσοστό των τιμολογηθέντων εξόδων πληρώνει ο Δήμος κατά τη διάρκεια του έτους. Διαπιστώμε ότι ο Δήμος πληρώνει τα τιμολογηθέντα συνολικά του έξοδα σε ποσοστό 95%, επιδεικνύοντας αντίστοιχα υψηλά ποσοσά σε όλες τις κατηγορίες εξόδων, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά το κόστος απασχόλησης 97,95%. Αυτό δείχνει ότι ο Δήμος διαθέτει κανείη ταμιακή ρευστότητα έτσι ώστε να ανταποκρίνει τις υποχρεώσεις του απέντη σε προμηθευτές και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ισπραχθέντα έσοδα προς βεβαιωθέντα έσοδα. Αυτοί οι αριθμοδείκτες μας δείχνουν τι ποσοστό των βεβαιωθέντων εσόδων εισπράχθηκε εντός της χρήσης. Ο Δήμος κατορθώει να εισπράξει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των βεβαιωθέντων εσόδων, έτσι εισπράχτη το 87,46% των συνολικών βεβαιωθέντων εσόδων, το 75,49% των τακτικών βεβαιωθέντων εσόδων, το 82,11% των εκτάκτων εσόδων. Αναμορφώσεις εσόδων-εξόδων προϋπολογιστέντα έσοδα-έξοδα. Αυτοί οι αριθμοδείκτες μας δείχνουν σε τι ποσοστό των προϋπολογιστέντων εσόδων ανήθαν οι αναμορφώσεις προϋπολογισμού εντός του έτους, υπολογίζοντας τους Κα. Αυτοί οι αριθμοδείκτες μπορούν να καταδείξουν είτε την πλασματικότητα του προϋπολογισμού κατά την κατάπτυση αυτού, είτε ασταθές πρόγραμμα δράσης. Διαπιστώνουμε ότι οι αναμορφώσεις ως προς τα προϋπολογιστέντα είναι μικρές και στα έσοδα και στα έξοδα, 2,49%. Καθότι ο δήμος καταρτίζει προϋπολογισμό πριν τη λήξη του οικονομικού έτους, χωρίς να έχει απολογιστικά στοιχεία για να καταρτίζει τον προϋπολογισμό του 2018. Βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αναμορφώσεων προς διαμορφωθέν προϋπολογισμό έχει η κατηγορία των πρωτοβεβαιωμένων εσόδων με 35,60%, τα οποία δεν μπορούν να υπολογιστούν επακριβώς κατά την αρχική κατάρτιση του προϋπολογισμού λόγω του χαρακτήρα τους, σε αντίθεση με τα τακτικά έσοδα που εμφανίζουν μικρότερη απόκλειση. Αριθμοδίκτες δαινιακής επιβάρυσης δεν υπήρχαν δάνεια στο δήμο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι για αυτόν τον δίκτη. Δεν υπερβαίνει το 20%, συνεπώς ο δήμος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερχρεωμένος. Αριθμοδίκτες συσχέτισης εσόδων-εξόδων, σύνολο επιχορηγήσεων προς τα συνολικά έξοδα. Αξιοσημείω ότι εδώ είναι η διαφορά του δίκτυ μεταξύ διαμορφωμένου προϋπολογισμού και απολογισμού, όπου οι σπραχθείς επιχορηγήσεις ήταν στο 56,84% των πληροθέντων συνολικών εξόδων, σε σχέση με 49% για τα αντίστοιχα προϋπολογιστικά μεγέθη, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχορηγήσεις πράκτηκαν με μεγαλύτερη εντατικότητα σε σχέση με την πληρωμή των συνολικών εξόδων ενάντια των προϋπολογιστέντων. Και τέλος, κόστος ανταποδοτικών υπηρεσιών προς τα ανταποδοτικά έσοδα. Μιλάμε εδώ για την υπηρεσία καθαριότητας, δηλαδή και η ανταποδοτική υπηρεσία της ίδρυσης δεν μπορεί να συμπεριφθεί στο Δήμο γιατί υπάρχει η ιδέα. Θεαπιστώνουμε ότι προϋπολογιστικά και απολογιστικά ο δίκτης είναι πάνω από το 100% άρα τα ανταποδοτικά έσοδα δεν καλύπτουν το κόστο της υπηρεσίας 20, άρα ο Δήμος θα πρέπει να αυξήσει τις θυμές των τελών καθαριότητας. Να σημειώσω εδώ ότι αυτό αφορά την χρήση του 2018, ότι κατά τη σίδαξη του προϋπολογισμού στην ισοσκέληση της υπηρεσίας καθαριότητας υπολογίστηκε και το μεταφερόμενο χρηματικό υπόλοιπο των ανταποδοτικών τελών, το οποίο ανερχόταν στα 3.700.000. Αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 1.000.000 λόγω της εξόφυσης των δαπανών που είχαμε κατά το έτος 2018-2019 και αφορούσε την προμήθεια των μηχανημάτων, των φορτιγών και των οχημάτων που προμηθεύτηκε η υπηρεσία καθαριότητας. Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα για δύο-τρία στοιχεία ακόμη. Όπως ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμος συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Making Spend Mater, το οποίο αφορά τις προμήθειες των δήμων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η στρατηγική των προμηθειών του δήμου, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε προσόφελος του τοπικού πλούτου. Δηλαδή, πόσοι προμήθειες του δήμου θα μένουν στον τόπο μας και θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη. Θα έχουν κάποιο οικονομικό έφελος στην διοικητική περιφέρεια του δήμου. Βάσει τις πρώτες μελέτης που έγινε στα πλαίσια του προγράμματος για το οικονομικό έτος 2018, υπήρξε μια κατηγοριοποίηση των ταπανών του δήμου από την οποία προκύπτει ότι το 25% του προϋπολογισμού πηγαίνει στην μισθοδοσία του προσωπικού, το 24,7% πηγαίνει σε υπηρεσίες και προμήθειες, το 23,5% σε επιδόματα κοινωνικής μέρηνας και σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και τα επιδόματα τακρατικά, τα οποία απέδιζε ο δήμος. Στην εκπαίδευση το 8,6%, θέλω να πω ότι εδώ συμπεριλαμβάνεται και η επιχορίγηση προς τον νομικό πρόσωπο προς τους παιδικούς σταυμούς αλλά και στις σχολικές επιτροπές. Το 6%, σε λογαριασμούς των οργανισμών κοινής ωφέλιας, δε είναι ρόγο. Το 5,2% σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, το 4,1% σε δράσεις και στον τουρισμό, εδώ σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται και το ποσό το οποίο επιχορηγεί ο δήμος στην δημοφέρεια και ένα 2,6% σε κάποιες άλλες γενικές υπηρεσίες. Τώρα, οι προμήθειες ως ποσοστό γεωγραφικής ανάλυσης, το 50% των δαπανών του δήμου σε προμήθειες παραμένει στο δήμο Καβάλας, αφορά προμηθευτές του δήμου Καβάλας στα διοικητικά όρια του δήμου, το 40% πηγαίνει σε προμηθευτές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Τράκης και ένα 10% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό σε νούμερα σημαίνει 4,651,491 ευρώ στο δήμο Καβάλας, 3,703,136 ευρώ στο υπόλοιπο της περιφέρειάς μας και 970,397 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η ανάλυση ανατομέα δραστηριότητας είναι το 53% των δαπανών αυτό πάει στις κατασκευές, εδώ συμπεριλαμβάνονται και τα έργα της τεχνικής υπηρεσίας, το 23% πηγαίνει στο χοντρικό κελιανικό εμπόριο και στις επισκευές των οχημάτων, το 8% αφορά επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, δηλαδή προμπύδες που δίνουμε έξω σε διάφορους επαγγελματίες, το 8% στην υγεία και στην κοινωνική μέρημνα, το 3% στην πληροφορική και στην επικοινωνία και ένα 6% αφορά υπόλοιπες δραστηριότητες. Αυτά είναι τα πιο βασικά νούμερα. Στη συνέχεια του προγράμματος και θεωρώ στον επόμενο ταμιακό απολογισμό αυτό που θα σας παρουσιάσουμε είναι το τοπικό όφελος που προκύπτει τόσο από τη μισθοδοσία, όχι του προσωπικού του δικού μας, τη μισθοδοσία του προσωπικού των προμηθευτών, όσο και το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τις δαπάνες των ίδιων των προμηθευτών. Είναι ένα στάδιο το οποίο επεξεργαζόμαστε τώρα, να απευθύνουμε ερωτηματολόγια προς τους προμηθευτές μας και, βάσει των στοιχείων που μας δίνουν, προχωράμε στα συμπεράζοντά μας. Αυτά ήθελα να πω εγώ. Ευχαριστώ για την υπομονή σας που με ακούσατε. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε υροφορία, κάτι που θέλετε να ερμηνεύσουν. Παρακαλώ, ποιοι θέλουν να το αποθετηθούν ή να κάνουν ερωτήσεις. Πρώτα η ερώτηση. Ποιοι θέλουν να κάνουν ερώτησες. Κύριε Ξανθόπουλα και κύριε Ποτόια. Κύριος Ποτόιας πρώτα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να ρωτήσω τον κοινικό διευθυντή. Έκανε μια πολιτική εκτίμηση σχετικά με τα έσοδα, ότι πρέπει να αυξηθούν τα ίδια έσοδα, πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, δηλαδή να μπει ακόμα πιο βαθιά το χέρι του δήμου στην τσέπη των καβαλιωτών. Είναι μια δική του ερμηνεία και πρόταση ή είναι της διοίκησης. Ευχαριστώ. Όχι, αυτές είναι προτάσεις δικές μου. Και όταν λέμε διεύρυνσης φορολογικής βάσης, εννοούμε του πληθυσμού να βρούμε νέα έσοδα. Αυτό εννοώ. Διεύρυνσης φορολογικής βάσης αυτό σημαίνει. Υπάρχουν έσοδα τα οποία μας διαφεύγουν. Υπάρχουν δημότητες οι οποίοι αποφεύγουν κάποια έσοδα που θα πρέπει να πληρώσουν. Δεν είναι διεύρυνσης φορολογικής βάσης όπως το λέτε. Είναι διεύρυνσης φορολογικής δραστηριότητας. Διεύρυνσης φορολογικής βάσης σημαίνει είναι πολίτες δημότητες οι οποίοι δεν πληρώνουν και να τους βρούμε να πληρώσουν. Αυτό είπα. Δηλαδή ποιοι είναι αυτοί που δεν πληρώνουν, αν μου επιτρέπεται. Πρόεδρε, συγγνώμη. Μπορούμε να βρούμε νέα έσοδα. Και άλλο αυτό που λέτε εσείς για διεύρυνσης φορολογικής βάσης, πάνη τμήμα πληθυσμού το οποίο δεν πληρώνει. Νέα έσοδα τα οποία μπορούν να επιβαρύνουν και κάποιους πολίτες στους οποίους ο δήμος προσφέρει ανταποδοτικές υπηρεσίες και δεν εισπράται. Για παράδειγμα, ένας φόρος ο οποίος υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο φόρος τουριστών. Σήμερα τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ένα δήμο, δεν τις απολαμβάνουν μόνο οι δημότες, τις απολαμβάνουν και οι ξένοι που έρχονται στο δήμο. Ο τουρίς θα ρίξει ένα χαρτάκι στον κάδα απορριμάτων, θα ρίξει ένα χαρτάκι κάτω το οποίο θα το μαζέψει η υπηρεσία καθαριότητας. Κύριε Ξανθόπουλε, να ακούσουμε τον κύριο Ξανθόπουλο πρακτικά. Στο εξωτερικό, σ' αυτούς που πηγαίνουν στα ξενοδοχεία, δύο ευρώ κάθε βραδιά χρεώνεται σ' αυτόν τον πελάτη και πηγαίνει στο δήμο. Εδώ χρεώνεται στο ξενοδοχείο και πηγαίνει στον κράτος. Για παράδειγμα, αφού ανοίγουμε και τη συζήτηση, υπάρχουν και άλλα τέλη που θα μπορούσε να επιβάλλει ο δήμος. Σε κάποιους ευρωπαϊκούς δήμους υπάρχουν τα τέλη των σκύλων. Όπως στο δήμον Ήραι Βέρκης, αλλά και σε ελληνικούς δήμους. Κύριε Χατζιγουσταντίνου, καλό θα είναι να κάνετε μια ολοκληρωμένη πρόταση, γιατί η διεύρυνση φορολογικής βάσης, να συμπληρώσω και να διορθώσω όσα ακούσαμε, διεύρυνση φορολογικής βάσης σημαίνει να βρούμε περισσότερους φορολογούμενους να πληρώσουν. Ή να πληρώσουν περισσότερα πράγματα. Επομένως καλό είναι να ακούσουμε τις προτάσεις σας και να τις αξιολογήσουμε σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Διευθυντά, κύριε Πρόεδρε, η πρώτη ερώτηση που θέλω να κάνω είναι αν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι εφαρμοστές υποχρωτικά και βέβαια είναι εφαρμοστές και από την υπηρεσία σας. Η πρώτη ερώτηση. Η δεύτερη. Όταν λαμβάνετε ένα παραστατικό, το καταχωρείτε σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Εάν το καταχωρείτε σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, ποιο είναι αυτό. Και την ερώτηση αυτή σας την κάνω διότι σε ανάλογη ερώτηση που έκανα στον δέος αντιδίμαρχο οικονομικών τον κ. Καλανταρίδη, η απάντηση ήταν ότι μερικές φορές μπορεί και να καθυστερούμε και να έρχεται και κάποιο άλλο μαζί για να τα καθοχρούμε μαζί ή μπορεί να κρατάμε και να έχουμε ως πολιτική την καταχώρηση των παραστατικών αφού εξοβληθούν. Έτσι συμβαίνει. Υπάρχει λοιπόν κατεπέκταση αν αυτό συμβαίνει το ενδεχόμενο να υπάρχουν τιμολόγια χρήσης 2018 τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί στην υποκρίση συζήτηση χρήσης. Λάβατε εντός του 2018 κύριε Διφυντά κάποια αγωγή κατά του Δήμου και αν έτσι κάνατε. Αν λάβατε και αν έτσι κάνατε. Τα έσοδα ΠΟΕ είπατε ότι βεβαίνονται για πρώτη φορά και κάνετε την παρατήρηση ότι στα ανταποδοτικά φαντάζομαι ότι τα ΠΟΕ είναι αυτά διορθώστιμα. Μάλλον είναι και αυτά. Φαντάζομαι ότι δεν κάνω λάθος. Στα ανταποδοτικά όμως σας θυμίζω εκτός από το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης το οποίο σαφέστατα δεν είναι αντικείμενο του Δήμου αλλά είναι της ΔΕΓΑΚ. Στον Δήμο το νερό της άρδευσης είναι η δραστηριότητα του Δήμου, της οικονομικής υπηρεσίας. Και άρα αυτό νομίζω πως είναι ανταποδοτικό. Δεν βλέπω να το μεταχειρίζεστε έτσι ή δεν το πρόσεξα αν υπάρχει αυτή του είδη συμφορά. Ευχαριστώ τον κ. Κουνάκο που με καλύπτει. Εφαρμόσατε κάθε το υποσυζήτηση έτως, κ. Δεφυντάρ, την απόφαση 4199, αν δεν το κάνατε γιατί και επίσης αν το κάνατε, ποιες θα ήταν οι συνέπειες της εφαρμογής αυτής της απόφασης, επί του απολογισμού. Στους συντελεστές. Διαβάζω στον πίνακα 3 ότι οι αμοιβές, τα έξοδα προσωπικού, κινούνται στην περιοχή του 20 με 25%, 24,49, κινούνται οριακά εκτός του 2017, οριακά αυξητικά, εκτός του 2017. Το ερώτημά μου είναι εάν θεωρείται για την οικονομική επιστήμη, αυτό τον συντελεστή του 24,25% αποδεκτό. Δηλαδή ένα συντελεστής ο οποίος είναι ασφαλής για τα οικονομικά του Δήμου. Επί των αριθμοδεικτών, ποια θα ήταν η διαφοροποίηση του χρηματικού υπολοίπου, εάν τα συνελικά έξοδα είχατε μια επιπλέον δαπάνη 800.000 ευρώ. Αναφέρετε στους δείκτες εξόδων ανακάτικο, το οποίο υπολογίζεται να δαπανήσετε 923,69-63 ευρώ. Και τελικά δαπανάτε, δαπανήθηκαν 536,53 ευρώ. Αυτό τι σημαίνει, σημαίνει ότι οι υπηρεσίες που παρήχαμε στους δημότες δεν ήταν τόσο καλές, ποιοτικά ήταν όχι αυτές που θα έπρεπε. Μήπως δηλαδή αυτό είχε επίπτωση τελικά στις υπηρεσίες οι οποίες παρήχανε στους δημότες Καβάλλας και επίσης αναφέρεται ότι προϋπολογίζεται να επενδύσετε προς αυτήν την κατεύθυνση, αυτό το ερώτημα ανακάτικο 264,98 ευρώ, ενώ τελικά δαπανήσατε 31,74, σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό. Αυτά επί το παρόντι. Ναι, ναι, ναι. Κύριε Κυσανδόπουλος, σε αναφορά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η υπηρεσία είναι υποχρωμένη να τις υπηρετεί και να τις εφαρμόζει. Αναφέρεστε σε μια υπόθεση, μιας απόφασης του 1999, όπου τότε για κάποιους τομείς του Δήμου που αφορούσαν την ίδρυυση και στους οποίους δεν υπήρχαν υδρόμετρα, γινότανε κατά αναλογή ένας υπολογισμός από την δημοτική επιχείρηση. Αν θυμάμαι καλά, ήταν τέσσερις τομείς. Τέσσερις τομείς. Και βάσει αυτού του υπολογισμού του αναλογικού... Όχι, δεν χρειάζεται. Ναι, και βάσει αυτόν έστρελνε ιδεϊάκτους λογαριασμούς και ο Δήμος τους πλήρωμα. Κάποια στιγμή αυτό έπρεπε να σταματήσει. Και το πιο έτοιμος ήταν το 2015. Το 2015, κατά εφαρμογή αυτής της απόφασης, είχαν έρθει οι λογαριασμοί και η υπηρεσία. Αφού είχε έρθει και σε επαφή, είχε δεχθεί παρατήρηση και από τους ορκωτούς λογιστές, αλλά και από το Ελληνικτικό Συνέδριο που είχαμε συζητήσει, δεν τους έκανε αποτεκτούς, γιατί δεν υπήρχαν μεθρητές. Η αξία, θυμάμαι, του καταλυσκόμενου ύδατους, όπως το λέει ο νόμος 1069 του 80, έτσι υπολογίζεται διά των ινδρομετρητών. Με αποτέλεσμα, αυτούς τους λογαριασμούς, να τους επιστρέψουμε πίσω στη ΔΕΙΑΚ, χωρίς να τους βάλουμε στα βιβλία μας. Από ό,τι γνωρίζω, δεν τα έχω μαζί μου, αν ήξερα ότι θα μπει αυτό το θέμα, η ΔΕΙΑΚ έλαβε μια απόφαση, όπου ακύρωσε αυτούς τους λογαριασμούς. Στην ουσία, αποδέχθηκε τη νομιμότητα των δικών μας συνεργειών. Έχω την απόφαση. Ναι, παραδεχθήκαμε ότι είχαμε εμείς δίκιο, ότι δεν μπορούσα να πληρωθούν αυτό. Όταν υπάρχει μια απόφαση διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΙΑΚ, που λέει ότι ναι, παίρνω τους λογαριασμούς και τους ακυρώνω, θεωρώ ότι... Ναι, την έχω. Και μάλιστα, είχε και ένα πίνακα από τη... Ναι, το ξέρω. Παρακαλώ να προχωρήσουμε, κύριε Εξανθόπουλε, μην κάνετε διάλογο. Ως εκ τούτου, από ότι με πληροφόρησε η υπηρεσία της ΔΕΙΑΚ, δεν εκδόθηκαν, κατά συνέπεια αυτής της απόφασης που πήρατε και οι υπόλοιποι λογαριασμοί μετά το 2015. Τώρα, βάζετε ένα θέμα ότι αυτή η απόφαση του 1999, που τη στιγμή που δεν ισχύει, θα πρέπει να εκκυρωθεί. Να το συρθεί. Ναι, μπαίνει ένα θέμα. Σε κάποια... Στην επόμενη συνδρία, στη δημευτευόμενη, να φέρουμε ένα θέμα γιατί έχει τακτοποιηθεί. Τωμείς πλέον δεν υπάρχουν. Έχουν πει και προς τη μή σας, εσείς είστε που βάλατε τα υδρόμετρα στους τομείς. Αυτά έχω να πω. Αυτά με έχουν ενημερώσει οι υπηρεσίες. Αν είναι κάτι άλλο... Έχουμε κάποια άλλη ερώτηση, κύριε Προμούσα? Όσον αφορά την άρντευση, καλά κάνετε και το βάζει το ζήτημα. Είναι μία ανταποδοτική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή, τα έσοδα που έχουμε από την άρντευση δεν καλύπτουν τα έξοδα. Συνήθεια, δεν καλύπτουμε με το ζόρι το ρεύμα. Άρα, απαιτείται και σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να γίνει μία αύξηση, αφού συμπεριληφθούν στα έξοδα και οι αποσβέσεις του εξοπλισμού και των έργων της υπηρεσίας άρντευσης, να προχωρήσουμε στην αύξηση των τελών. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ για αυτό. Ναι, θεωρώ ικανό, γιατί σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη έχεις πρόβλημα αν αυτό ξεπεράσει το 50%. Κάποια άλλη ερώτηση που κάνετε εδώ. Θα είχε διαφορευτεί το χρηματικό υπόλοιπο. Πόσο είπαμε, 9.800, όσο 10.900. Αυτό είναι πολιτικό συμπεράσμα, δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Όχι, δεν είναι δικό μου συμπεράσμα. Προϋπολόγησε ο δήμος 900, τόσο από τα πληροθέντα διαπιστώμε ότι είναι στα 500-600, πόσο είπαμε. Ναι, του κάνει τα μία, εγώ στοιχεία δίνω. Τα πολιτικά συμπεράσματα είναι δικά σας. Ποιοι άλλοι θέλουν να πάρουν τον λόγο, ή ποιοι θέλουν να κάνουν ερωτήσεις, συγνώμη. Κύριε Τσανάκα, θέλετε. Για τοποθέτηση. Κύριε Προμούσα. Κύριε Ρεφιντάβ, βλέποντας εδώ μία ανάλυση του 62 παροχές τρίτων, βασικά δεν είναι ερώτηση προς εσάς, απλά βλέπω εδώ για το φωτισμό μία δαπάνη της τάξης του 1.147.893. Απευθυνόμενος λοιπόν προς τη νέα διοίκηση, θα ήθελα να πω ότι θεωρώ ένα πολύ μεγάλο νούμερο αυτό, όσον αφορά και σαν δαπάνια, αλλά και όσον αφορά το γεγονός ότι πλέον, αν θέλουμε να λειτουργήσουμε στα πλαίσια ενός σύγχρονου δήμου, να σπαταλάτε τόσο ενέργεια, και κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει σε αυτήν την αίθουσα η συζήτηση για την εναλλακτική μορφή ενέργειας, για να μπει στον οδοφωτισμό LED στις πλατείες, και είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό και θα ήθελα να σταθούμε κυρίως σε αυτό το κομμάτι, το οποίο πέρα από την οικονομική ανάδυση θεωρώ ότι χρήζει ιδιαίτερη προσοχή. Κύριε Καλπακίδη. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, ακούμε συνεχώς, άκουσα σήμερα συνεχώς για αυξήσεις τις οποίες θα πληρώσουν οι δημότες. Άκουσα για τα τέλη άρδευσης ότι πρέπει να αυξηθούν και αυτά. Δεν άκουσα πουθενά όμως για εξυγχρονισμό, για μίωση του κόστους παραγωγής. Θα βάλουμε πίχη φόρος στους τουρίστες, την ώρα που θέλουμε τον τουρισμό και θα γίνουμε ακόμα πιο από κρουστικοί, προς το να έρχεται κάποιος εδώ. Υπάρχουν αναξιοποίητες δημοτικές ακίνητες περιουσίες, οι οποίες λυμένονται, τις εκμεταλλεύονται κάποιοι, και δεν ακούσαμε τίποτα γι' αυτό. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική καταγραφή της περιουσίας ακίνητες του δήμου, την οποία την χρησιμοποιούν και την εκμεταλλεύονται κάποιοι. Θα πρέπει να γίνει εξυγχρονισμός των εγκαταστάσεων άρδευσης, των γεωτρίσεων. Γιατί τότε δεν γίνονται όλα αυτά που θέλετε ερώτηση, γιατί δεν γίνεται αυτό, γιατί δεν γίνει το εξυγχρονισμός των γεωτρίσεων, δεν γίνεται η μείωση του κόστους παραγωγής, και γιατί θα πρέπει συνεχώς να βάζουμε επιπλέον φορολογία ή να αυξάνουμε τα τέληση τους δημότητες της Καβάδας, όταν υπάρχουν άλλοι τρόποι. Έχουμε άλλη ερώτηση από κάποιον συνάδελφο? Θα απαντήσω σε κάποιες από αυτές. Μου δώσατε πολύ καλή πάσα για την ενέργεια. Έχετε δίκιο, κύριε Προμούσα, έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ. Η ενέργεια έπρεπε να το έχουμε κάνει εδώ και πολύ καιρό, διότι μας δίδει τα εργαλεία ο νομοθέτης να μπορέσουμε να το κάνουμε. Και αυτό να είστε σίγουροι ότι θα γίνει και για τα LED, αλλά και για την παραγωγή ενέργειας, την οποία θα την πουλάμε στη ΔΕΕΛ, για να μπορούμε να ρίξουμε τα ταποδοτικά τέλη. Επίσης, κύριε Καλπακίδη, έχετε απόλυτο δίκιο ότι πρέπει να ξυχρονίσουμε τις γεωτρήσεις. Πρέπει πλέον να έχουμε ξεκονόμηση ενέργειας και όχι να πληρώνουμε αυτά που πληρώνουμε. Σε αυτό, λοιπόν, στην Επιτροπή που θα έχουμε για τον πρωτογενή τομέα, θα τα συζητήσουμε όλα ούτως ή άλλως αναλυτικά και θα υπάρχει και το σχέδιο με το οποίο, όπως και στη ΔΕΕΛ, θα γίνει το ίδιο, αλλά θα τα πούμε αυτά εν ευθέτω χρόνου. Εκτός της κυρία Τσανάκας, θέλει κάποιος άλλος μετά να λάβει το λόγο. Ωραία. Κυρία Τσανάκας, ακούμε. Σύντομα. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, από όλα όσα άκουσα, κρατώ ένα πράγμα το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, εκτός φυσικά από τους λαμπτίρες LED, που είναι αυτής της τετραετίας δουλειά και συμφωνούμε και εμείς ότι πρέπει να τα βάλουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μπρος για να έχουμε και αποτελέσματα. Η αύξηση των εσόδων. Πώς γίνεται να αυξήσουμε τα έσοδα μας χωρίς να επιβαρύνουμε το δημότη. Η αξιοποίηση της περιουσίας. Η περιουσία του δήμου είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, κύριε Δήμαρχε, και νομίζω ότι μια επαφή με όσους έχουν ασχοληθούν με το κτηματολόγιο του δήμου Καβάλας, για να μην λέω ονόματα, είναι πολύ σημαντικό πράγμα, γιατί όπως βλέπετε, δεν υπάρχουν πια ούτε περίπτερα να νικιάσουμε και ένα σωρό σημεία τα οποία ο δήμος τα νίκιαζε ως καφετέριες ή άλλα πράγματα έχουν αλλάξει χλυσιγής, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να νικιάσουμε και να έχουμε έσοδα από αυτή την υπόθεση. Νομίζω όσο το δυνατόν γρηγορότερα το θέμα της χρήσης γης, πρέπει να το δείτε, πάρα πολύ σημαντικό θέμα, γιατί τα χρειαζόμαστε αυτά τα έσοδα. Τώρα, το να αυξήσουμε το ποσοστό των επιχειρηματιών του δήμου Καβάλας, που παίρνουν τους διαγωνισμούς του δήμου Καβάλας, είναι κάτι που αφορά και το δήμο, αλλά είναι κάτι που αφορά και το Εμπορικό Επιμελητήριο, το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές, αλλά επί της ουσίας ποτέ δεν καθίσαμε να τους κάνουμε ένα μάθημα, κύριε Δήμαρχε, τι ακριβώς χρειάζεται εμείς το Εμπορικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο και ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο στα μέλη του. Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τους διαγωνισμούς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δεν επιτρέπεται παραδείγματος χάρη διαγωνισμούς τροφίμων να τους παίρνουν πολιτικοί μηχανικοί από τις αίρες, γιατί ξέρουν να κάνουν διαγωνισμούς, απλά πράγματα. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους δικούς μας επιχειρηματίες σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και το Σύλλογο. Τώρα, από όλα αυτά που ακούσαμε, εγώ κρατώ και ένα άλλο σημείο. Η άρδευση. Ο δήμος ποτέ δεν είχε επιδώσει σοβαρές στο θέμα της πληρωμής της άρδευσης. Ποτέ δεν κυνήγησε τους δημότες του που δεν πληρώνουν άρδευση. Μόνο αν θέλουν να πάνε να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι. Τότε έχουν πρόβλημα. Λοιπόν, νομίζω ότι ίσως θα πρέπει να το σκεφτείτε και να το δείτε με μια επιτροπή. Μήπως η άρδευση, το συζητήσαμε πολλές φορές με τον κ. Ξανθόπουλο, πρέπει να περάσει στη ΔΕΙΑΚ. Το θέμα της άρδευσης, έτσι κι αλλιώς, πληρώνουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας σε γεωτρήσεις, σε αντλιοστάσια και δεν συμμαζεύεται και οι σπράξεις είναι ούτε 10% από αυτά που δίνουμε. Η ΔΕΙΑΚ θεωρώ ότι θα το κυνηγήσει καλύτερα από εμάς και όπως επίσης, αυτά που δεν έχουμε εισπράξει από τους δημότες μας, για τα οποία πέρσι, αν θυμάστε καλά, έγινε κράτηση του αφημίτους και ξεσηκώθηκε όλος ο δήμος, αλλά αυτό έπρεπε να γίνει, λυπούμε πάρα πολύ. Είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία και με την πρώτη ευκαιρία στις συνεντεύξεις σας, καλέστε τους δημότες να έρθουν να κάνουν ρυθμίσεις. Αυτές τις 120 δόσεις πόσες είναι, αν ισχύουν για το Δήμο Καβάλας, που νομίζω ότι ισχύουν. Λοιπόν, να έρθουν να κάνουν ρύθμιση για να μπορέσουν, και τα ταμεία του Δήμου θα γεμίσουν, αλλά και οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πληρώσουν αυτά που πωστούν. Αυτά τα λίγα από εμένα. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι κάθε φορά που συζητάμε τον οικονομικό απολογισμό, λίγως πολύ αρχίζουμε να μοιρολατρούμε και να λέμε τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Είναι γεγονός ότι η Κεντρική Διοίκη, ίσως πέντε χρόνια, θα αφήνει όλο και μεγαλύτερα βάρη στους Δήμους. Σας θυμίζω πώς πέρασαν τα γυμναστήρια, πώς πέρασαν τα σχολεία. Όλα αυτά ήταν αυτά που έφεραν τους Δήμους, χωρίς να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους, έφεραν τους Δήμους στο να έχουν ένα και μόνο δρόμο. Δηλαδή να απευθύνονται στους Δημότες και να μεγαλώνουν τα τέληγη τους φόρους που λέγανε προηγουμένους. Πόσο εύκολο είναι ένας Δήμος που δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυστηρά εταιρικά κριτήρια, αλλά έχει το κοινωνικό πρόσωπο σε πρώτη προτεραιότητα απέναντι στους Δημότες, με τις ανάγκες, με τα προβλήματα τα οποία έχουν. Θα έλεγα, κανένας Δήμαρχος δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτό εδώ το εμπόδιο που λέγεται κοινωνικό θέμα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλες λύσεις, γιατί η κεντρική διοίκηση θα συρρικνώνει τα ποσά που διέθεται κάθε χρόνο θα είναι και λιγότερα. Άρα, επομένως, πρέπει να τα αντικανταστήσουμε γιατί οι ανάγκες θα μεγαλώνουν και γιατί είπαμε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Δήμο έτσι μόνο του και χωρίς κοινωνική διάσταση. Τι θα πρέπει να κάνουμε, υπόθεκε εδώ πέρα, θα το επαναλάβω, θα πρέπει να κάνουμε εξυχρονισμό. Δηλαδή, ένα πρόβλημα που έχουμε είναι ο παραλαιωμένος εξοπλισμός ο οποίος, είπε και ο κ. Πρωμπούς σας προηγουμένως, ότι κακώς δεν είχαμε προχωρήσει κ. Μουριάδη σε στε αντιδήμαρχος τεχνικών υπερσιών, θα έλεγα το 2014, και το 2014 έπρεπε να έχουν μπει τα ΛΕΤΚΙ, ακόμη δεν μπήκαν. Άρα, λοιπόν, να που έχουμε καθυστερήσει και πληρώνουμε εκατομμύρια σε ενεργοβόρα κόστι. Ένα δεύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να δούμε τα ατού που έχει ο δήμος, να τα απογειώσουμε για να φέρουμε μεγαλύτερα έσοδα. Γιατί εγώ, το μυαλό μου ποτέ, δεν πηγαίνει να βάλουμε περισσότερους και μεγαλύτερους φόρους στους δημότες. Θα έλεγα τα λασκόλουτρα, έχουν μια μικρή διάσταση, εγώ θα την ήθελα να απογειωθεί και να γίνει 12 μήνες το χρόνο, η αματικός τουρισμός, ο οποίος αυτός θα φέρει τεράστια έσοδα μέσα στο δήμο. Και γιατί όχι, γιατί να δημοπρατούμε το ηλιοστάσιο του Βουνοχωρίου, που είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη στην Ελλάδα, να το δημοπρατούμε σε ιδιότητες και να μην κάνουμε αυτή τη γενναία πράξη, να το κάνουμε δημοτικό ηλιακό πάρκο και μέσα από αυτό να μπορούμε να, να έλεγα να δισταθμίζουμε τα ενεργειακά μας κόστιτα, τα οποία έχουμε είτε σαν δήμος είτε σαν δαιειάκ. Δεν θέλω να πω πολλά. Νομίζω ότι καταλάβατε το πνεύμα της τοποθέτησής μου, είναι ότι πρέπει να εξυθρονιστούμε και πάνω απ' όλα πρέπει να απογειώσουμε σε βαθμό που να μην επηρεάζουμε το κοινωνικό σύνολο, να απογειώσουμε τα έσοδα του δήμου γιατί καλά είναι αυτά που λέει ο κ. Χατζικωνσταντήρου και εγώ δεν έκανα καμία ερώτηση γιατί, τι να σου πει δηλαδή ότι τελικά το διαβάζει κάποιος ότι έχουμε και 8 εκατομμύρια έσοδα. Αυτό είναι ένα παραμύθι, δεν έχουμε 8 εκατομμύρια έσοδα, είναι μια αποτύπωση της στιγμής. Την άλλη στιγμή μπορεί να τα κάνει κάποιος και 10 και άμα θέλουμε έναν καλό λογιστή μπορεί να το κάνει ότι είμαστε και πάνπλουτη. Δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ότι βράζουμε στο ζουμί μας, κάθε χρόνο γίνονται λιγότερο οι πόροι, οι ανάγκες του δήμου είναι μεγαλύτερες, άρα λοιπόν με έναν επιθετικό τρόπο, αναπτυξιακό τρόπο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Τοποθετούμε λοιπόν ότι εγώ το βλέπω σαν έναν τυπικό απολογισμό και το ψηφίζω, παρά ταξί μου, αλλά από εκεί και πέρα θέλω να λάβει ο δήμαρχος σοβαρά τις παρατηρήσεις αυτές που έχω πει τόσο στο αναπτυξιακό θέμα όσο και στις επιχειρήσεις του δήμου ότι πρέπει να φέρουν έσοδα στο δήμο για να σκύω δήμο στην αναγκαία του κοινωνική πολιτική. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, η Δημοτική μας Παράταξη Παράταξη Πολιτών στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2018 ήμασταν αρνητικοί και ήμασταν αρνητικοί όχι στο σύνολο του προϋπολογισμού, αλλά γιατί σε βασικά θέματα που είχαν σχέση πρώτον με την κοινωνική πολιτική του δήμου, δεύτερον με την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων μας και των επισκεπτών μας, θεωρήσαμε ότι δεν παίρνουν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα, ή αν θέλετε γιατί ο προϋπολογισμός είναι συνάρτηση και του τεχνικού προγράμματος, δεν προβλεπόταν και συγκεκριμένα έργα προς αυτήν την κατεύθυνση. Φτάσαμε κάπου προς το τέλος του 2019 για να συζητάμε τον απολογισμό του 2018 και βέβαια και από το αποτέλεσμα των εκλογών θα έλεγα ότι δικαιωθήκαμε ως επιλογή και για τις αντιρίσεις τις οποίες είχαμε αλλά και για τις προτάσεις που κάναμε και δεν αποδέχτηκε η απερχόμενη και η προηγούμενη διοίκηση. Και θα πω το εξής, το πρώτο πράγμα που είχαμε πει είναι ότι είναι ένας προϋπολογισμός πλασματικός. Για δείτε στον απολογισμό ποιο είναι το τελικό ποσό το οποίο έχει διαμορφωθεί μετά από τις αναμορφώσεις. Είναι περίπου στα 65, αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος, 65 εκατομμύρια. Και δείτε πόσα ήταν όσα αφορά με τα έσοδα και δείτε πόσο ήταν τα έσοδα με μια απόκληση πάνω απ' το 20%, 22% περίπου απόκληση, μειών 12 εκατομμύρια. Που βέβαια αν αναλύστε τα έσοδα θα δείτε ότι το πρόβλημα δεν ήταν στα τακτικά έσοδα όπως το είπε και ο αγαπητός κύριος Διευθυντής ο κύριος Χατζη Κωνσταντίνου. Αλλά το πρόβλημα ήταν το οποίο είχαμε τονίσει και τότε με τα έκτακτα. Όπου τι διαπιστώνουμε εκεί. Ότι τελικά δεν μπορέσαμε να πιάσουμε ούτε το 50% από τα έκτακτα. Διότι από τα 21 περίπου εκατομμύρια που προβλεπόταν είχαμε έσοδα μόνο της τάξης περίπου των 9 εκατομμυρίων και κάτι τώρα. Άρα αυτό τι σημαίνει. Σημαίνει ότι από τη μία αυτά τα οποία είχαμε προϋπολογίσει που θα πάρουμε από την κεντρική διοίκηση άρα τα πήραμε, αποτέλλει τα οποία έπρεπε να καταβάλουν οι πολίτες, και στις συνδημότες μας είδαμε ότι υπάρχει και μία αύξηση ενσυγκρίση με τα προηγούμενα χρόνια. Άρα ειστηρίσαμε στα έκτακτα. Και βέβαια εκεί που είναι το τραγικό είναι όσα αφορά με τα έργα και τις μελέτες. Και το φέρνω ως παράδειγμα. Όπου αν θυμάστε, όχι μόνο το 2018, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια λέγαμε ότι θα πρέπει να βάλουμε ένα γενναίο ποσό για μελέτες, γιατί θα πρέπει να έχουμε όριμες μελέτες διότι αν δεν έχουμε όριμες μελέτες δεν μπορούμε να κάνουμε έργο. Και τελικά τι διαπιστώνουμε. Διαπιστώνουμε ότι μέσα το 2018 το ποσό που δόθηκε για μελέτες έρευνες δεν περάσε τα 50.000 ευρώ. Όταν το 2014, όταν το 2015 ήταν ένα εκατομμύριο περίπου. Άρα σημαίνει ότι όταν δεν έχεις μελέτες δεν μπορείς να απορροφήσεις. Άρα δεν μπορείς να κάνεις έργο να απορροφήσεις χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα και από οδήποτε αλλού, διότι είναι γνωστό ότι δυστυχώς μετά τις μεγάλες περικοπές που γίναν κυρίως από το 2011 μέχρι και το 2014 της τάξης του 60% στην αυτοδιοίκηση, είναι λογικό τα χρήματα να μην αρκούν. Άρα επιβεβαιωθήκαμε διότι τι διαπιστώσαμε ότι δυστυχώς δεν έγιναν τα έργα εκείνα ώστε τουλάχιστον το ελάχιστο αυτό που είναι αυτονόητο για την αυτοδιοίκηση να παλέψει την καθημερινότητα. Και θα σας πω το εξής. Τι κάναμε όλο αυτό το διάστημα για το πρόβλημα με τα δέσποτα. Γιγαντόθηκε το θέμα. Δεν κάναμε τίποτα. Είχατε υποσχεθεί από αρχές της θητίας σας για ένα νέο σύγχρονο κοινοκομείο. Είχατε υποσχεθεί για περισσότερα μέτρα που έχουν σχέση και με τις στηρώσεις και με την υιοθεσία. Διότι έτσι σταδιακά εξαλείφεις το συγκεκριμένο θέμα. Το φέρνω ως παράδειγμα. Τι κάναμε, και λέω ως δήμος, ή τι κάνατε ως διοίκηση για να μπορέσετε το πρόβλημα που υπάρχει όσα αφορά με τη συντήρηση των ασφαλτοστρώσεων και των τσιμετωστρώσεων. Αλλά και τις νέες ασφαλτοστρώσεις. Όταν βάζατε ένα ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 500 χιλιάρικα το χρόνο, συνολικά για όλο το δήμο, σας λέγαμε ότι δεν φτάνει αυτό το ποσό. Ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε νέες ασφαλτοστρώσεις, σε νέα κομμάτια, σε όλο το δήμο Καβάλας. Και φτάσαμε τελευταία χρονιά, μετά από πέντε χρόνια, για να κάνετε κάποια ελάχιστα χιλιόμετρα ασφαλτόστρωση. Αυτά είναι κάποια ελάχιστα παραδείγματα, διότι δεν χρειάζεται να πω περισσότερα αυτά τα είπαμε όταν συζητούσαμε και τον προϋπολογισμό, αλλά και τον τεχνικό πρόγραμμα, που δείχνουν, γιατί καμιά φορά ακούω κάποιους συναδέλφους μου αγαπητούς της πρώην διοίκησης, που απορρούν γιατί χάσαμε ή γιατί δεν τους ψήφιζαν οι καβαλιώτες. Μα όταν δεν μπορείς να τα αποκριθείς στα αυτονόητα, στην καθημερινότητα, δεν πρέπει να απορρείς, δεν πρέπει να απορρείς. Και θα πω και το τελευταίο, γιατί θα μου πείτε πού είναι τα λεφτά. Θα δούμε πού είναι τα λεφτά τώρα. Τι μας δείχνεται εδώ με τον απολογισμό, ότι έχετε ένα αποθεματικό, το οποίο είναι 8 εκατομμύρια 995 χιλιάδες, 9 εκατομμύρια. Και επειδή ξέρω τι θα πει και τι έλεγε ο αγαπητός ο κύριος Καλανταρίδης, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος. Ναι, χρειάζεται ένα ποσό δημόσιο 2 εκατομμύρια περίπου, για να έχει έτσι όπως υποχρεωτεί από τον νόμο, για τη μισθοδοσία τριών μηνών των εργαζομένων μονήμων. Ναι, είναι άλλα 2 εκατομμύρια τα οποία χρωστάτε, διότι τα βεβαιωθέν τα έξοδα για το 2018, είναι 39 εκατομμύρια και έχετε πληρώσει μόνο 37. Άρα είναι αυτό που χρωστάτε και δεν μπορείτε να το αρνηθείτε, διότι και πρόσφατα που πέρασε η δεύτερη τριμηνία έκθεση του προϋπολογισμού, φάνηκε τα 2 εκατομμύρια που χρωστάτε από το 2018. Πληρώσατε τα 1,5 και ακόμα χρωστάμε άλλα 500. Έχουμε γρήγορα να τα πληρώσει τα υπόλοιπα στην τοπική αγορά, γιατί κόπτονται κάποιοι. Βλέπουμε και ποιοι κόπτονται. Άρα 2 και 2,4. Να πούμε κι άλλα 2 εκατομμύρια να αφήσουμε ένα μαξιλάρι για το δήμο. Να πούμε 6 εκατομμύρια. Μέχρι τα 9 έχεις 3 εκατομμύρια. Με 3 εκατομμύρια μπορούσατε να κάνετε ένα πολύ σημαντικό έργο καθημερινότας. Και εγώ προσωπικά ως βέρος περίμενα την τελευταία χρονιά της θητείας σας προεκλογική ότι θα το κάνατε. Δεν το κάνατε ούτε αυτό. Προφανώς δεν ξέρω γιατί. Αυτό είναι ένα θέμα. Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ. Αλλά θα πρέπει να πω το εξής. Και μη μου πει κάποιος ότι είναι το πρόβλημα λογιστικό ή οτιδήποτε. Διότι στα 11 πρέπει να υπάρχουν 9 εκατομμύρια. Και αυτό βέβαια ας το δει και η Νέα Διοίκηση. Στις 31-12, εννοώ του 18 έτσι, όχι τώρα, στις 31-12 του 18. Βέβαια τώρα μπαίνει το ερώτημα το εξής. Λες ναι ή όχι. Διότι αν πεις όχι, κινδυνεύει να μην ψηφιστεί. Όμως αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το θέσουμε στην προηγούμενη διοικησία. Η οποία όφειλε και μπορούσε να φέρει τον απολογισμό μέχρι τέλος του Αυγούστου. Δηλαδή πριν την ανάληψη της Νέας Θητίας. Διότι αν δούμε πότε πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή ο απολογισμός. Αν θυμάμαι ήταν μέσα στον Ιούλιο. Δεν έκανε καμία προσπάθεια να το περάσει. Γιατί δεν ήθελε, κλίνω αγαπητέ κύριε Πρόεδρε. Προφανώς γιατί ήθελε να φέρει σε μια δύσκολη θέση κάποιος να πει ότι κοιτάξτε να δείτε 12 είμαστε τώρα πρέπει να ψηφίστε. Λοιπόν εμείς είμαστε αρνητικοί. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρνητικοί. Άλλωστε αγαπητέ κύριε Δήμαρχε. Εάν δεν περάσει. Εάν δεν περάσει. Έχετε κι άλλο τρόπο για να το περάσετε αυτόν τον τρόπο που σας έδεισε η σημερινή κυβερνήση. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Βέρο ξεφύγατε πάρα πολύ. Κύριε Παπαδόπουλα. Πρόεδρε να μιλήσουμε λίγο για την άρδευση μιας και αναφέρθηκε. Όταν είχαμε αναλάβει έτσι ιστορικά θα σας πω το 2011 τότε. Η άρδευση είχε αυξήσει τα έσοδα της κατά 80%. Ένα τρομερό ποσοστό. Τώρα να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω. Δεν έχω εικόνα γιατί τώρα θα βγουν τα τέλη της άρδευσης για να δημιουργήσω μια εικόνα σε σχέση με το τι εισπράττουμε. Έχουμε θέση κάποιους στόχους. Ένας είναι να ενιοποιήσουμε την τιμή μονάδας. Ξέρετε σε κάποιους συγκυσμούς πληρώνουν άλλη μονάδα μέτρησης σε κάποια χωριά, σε κάποιους συγκυσμούς και άλλες σε κάποια άλλα. Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί μια αδικία εις βάρος κάποιων και υπέρ κάποιων. Αν προσπαθήσουμε να ενιοποιήσουμε λοιπόν τη μονάδα μέτρησης, αυτό προφανώς θα το έχουμε έτοιμο για το χρόνο. Ένας άλλος στόχος που έχουμε βάλει είναι να αντικαταστήσουμε τα ενεργοβόρα παλιά γερασμένα αλλητικά συγκροτήματα με σύγχρονα. Αυτό θα γίνει με κάποια booster που ήδη έχουν μπει από την προηγούμενη διοίκηση κάποια. Θα ολοκληρώσουμε αυτή την ιστορία έτσι ώστε να έχουμε λιγότερο κόστος. Αναφέρθηκε η κυρία Τσανάκα για την DEIAC. Αυτό που έχω να πω είναι ότι και η DEIAC δεν θυμίζεται για τις φοβερές επιδόσεις και την ύσπρεξη οφειλών. Οπότε, νομίζω ότι η δική μου άποψη και την καταθέτω είναι να διατηρηθεί στο Δήμο. Σε σχέση με τις μεγαλοφιλέτες, και πολύ καλά έκανε η προηγούμενη διοίκηση, νομίζω ότι ορίζει και ο νόμος ότι δεσμεύονται τα αφημοί αυτόν που δεν πληρώνουν. Εμείς θα προβούμε και σε ένα επόμενο μέτρο. Τα αφημοί που δεν πληρώνουν δεν θα αρδεύουν από την επόμενη χρονιά ή αν δεν μπορούν σε μια διαδικασία ρύθμισης, η οποία είναι ανοιχτή μέχρι, δεν ξέρω, πήρε κάποια παράτες έμαθα. Κι ένα άλλο μέτρο που θέλουμε να λάβουμε είναι ότι σε σχέση με τις βλάβες οι οποίες προκαλούνται από τους αγρότες σε διάφορες περιοχές με τα τρακτέρους και την απροσεξία τους, είναι ότι όποιος προκαλεί βλάβες θα πρέπει να κοστολογηθεί και να τους στέλνεται το τσέκι στο σπίτι τους, έτσι ώστε να προσέχουν τις επόμενες χρονιές ή τις επόμενες φορές. Αυτά έχω να πω. Θέλει κάποιος άλλος αρχηγός παράταξη να τοποθετηθεί. Κύριε Ποτόια, κύριε Ξανθόπουλε και κύριε Βοιατζέ. Θέλω να έχω την κάμερα αμφάς. Στην επόμενη συναιδρία, κύριε Ποτόια, παρακαλώ να καθίσετε στη θέση σας. Θα σας ακούμε. Σας εξήγησα, κύριε Πρόεδρε, το πρόβλημα που υπάρχει. Κατά την άποψή μας, αγαπητοί συνάρφοι, ο προϋπολογισμός μαζί με τον απολογισμό είναι η ταυτότητα, η ψυχή και η καρδιά ενός δήμου. Όπως σε κάθε περίπτωση, σε κάθε προϋπολογισμό, ο απολογισμός, για να λειτουργήσει, βασίζεται σε μία λογική, σε μία φιλοσοφία. Έτσι, λοιπόν, και αυτός ο προϋπολογισμός βασίζεται σε μία λογική και μία φιλοσοφία. Και εδώ μετράμε, κατά την άποψή μας, ποιοι είναι υπέρ και ποιοι είναι εκατά. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία, στην οποία βασίζεται ο προϋπολογισμός. Εδώ, λοιπόν, θα βάλω στο τραπέζι στη συζήτηση μια άγνωστη λέξη, μια λέξη ταμπού, που τε καν θέλετε να την προφέρετε. Είναι η θεσμοθετημένη πόρη που οφείλει το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην τοπική διοίκηση. Ούτε καν σαν όνομα δεν το λέτε, ούτε καν περνάει απ' το μυαλό σας. Τα είπε πολύ καλά ο Γενικός Διευθυντής, ότι εμείς εδώ θα ακολουθήσουμε τον άλλο δρόμο. Συνάρρυφη, άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ή θα διεκδικήσεις αυτά που το κράτος οφείλει, γιατί αυτά ο νόμος ακόμα ισχύει, δεν καταργήθηκε. Να σημειώσω εδώ ότι από το 2010 έχουν περικοπεί το 60% των χρηματοδοτήσεων του κράτους προς τους δήμους. Ή λοιπόν θα διεκδικήσεις σε αυτή την κατεύθυνση παρόλα τα προβλήματα που σε βάζει ο αντίπαλος, αλλά θα το έχεις σαν πρόταγμα αυτό. Έσοδο από το κράτος ή θα τα βάλεις στους δημότες, άλλο δρόμος δεν έχει. Όλα τα άλλα είναι ακριβώς για να μπερδεύουμε τον κόσμο να νομίζει ότι μπορεί να βρεθούν χρήματα από αλλού. Τα χρήματα δεν πέφτουν από τον ουρανό σαν το μάνα μια φορά έγινε πριν 2000 χρόνια. Εδώ λοιπόν η λογική και η φιλοσοφία αυτού του προϋπολογισμού είναι στην κατεύθυνση της λογικής του κεντρικού προϋπολογισμού του κράτους. Ποια είναι αυτή λοιπόν η φιλοσοφία? Το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από την υπερφορολόγηση των λαϊκών οικογενειών. Και μόνο ένα 5% πληρώνουν εφοπλιστές τραπεζίτες μεγαλοβιομηχανή. Μάλιστα οι εφοπλιστές πληρώνουν άμα θέλουν. Σ' αυτή τη λογική λοιπόν βασίζεται και αυτός ο προϋπολογισμός, έσοδα δηλαδή από το κράτος. Βέβαια πολύ εύκολα λέτε, μα όλα από το κράτος τα περιμένουμε. Εμείς πρέπει να βρούμε τρόπο να νοικοκυρέψουμε. Δεν διαφωνώ, ότι υπάρχει και ζήτημα νοικοκυρωσύνης. Ωστόσο όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλυπθούν οι ανάγκες μόνο από το νοικοκύρεμα. Και εδώ να σημειώσουμε το εξής. Σ' αυτό που λέτε ότι όλα τα περιμένουμε από το κράτος. Την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται αυτό ότι δεν πρέπει να δίνεις το κράτος γιατί το κράτος που θα τα βρει. Την ίδια στιγμή είστε υπέρμαχοι των κινήτρων. Βγήκε ο Μητσοτάκης στη σιβερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη και λέει ότι εγώ θα δώσω κινήτρα για να γίνουν επενδύσεις. Και φάνηκε και εδώ στην περιοχή μας με τα 30 εκατομμύρια που δίνει για να γίνει το εργοστάσιο σκοπιδιών το οποίο θα τα δώσετε στους ιδιώτες. Αλλά μόνο ο Πρόεδρε ισχύει ο χρόνος. Λοιπόν, για εκεί χρήματα συμφωνείται να δοθούν. Χρήματα στους δήμους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Εκεί σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει, το κράτος δεν πρόκειται να δώσει. Το γεγονός αγαπητοί συνάρεφοι ότι αυτός ο προϋπολογισμός ακριβώς είναι σε αυτή τη λογική των εισπράξεων που κάνει τον δήμο να είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας γίνεται κατ' αρχήν από το ότι είναι πλασματικός, έχει υλοποιηθεί ένα 70%. Αλλά βλέπουμε τώρα εδώ πέρα παράδειγμα επιχορηγήσεις για επενδύσεις ενώ προϋπολογίστηκαν περίπου 10 εκατομμύρια, έχουν εισπραχθεί μόνο 2 εκατομμύρια και 1. Εκεί όμως που επίσης φαίνεται ακριβώς αυτό ότι ψάχνετε τα παλιά σας τα τευτέρια ακριβώς για να μπορέσετε να λειτουργήσετε σαν δήμος, είναι τα έσοδα από τον ΜΠΟΕ. Εδώ λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό από λογισμό γιατί ακριβώς είμαστε με εκείνη την πλευρά που λέει ότι πρέπει οι δήμοι να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός εισπράχει δισεκατομμύρια αλλά δεν τα επιστρέφει στους δημότες, στον κόσμο, τα επιστρέφει στο μεγάλο κεφάλαιο. Εδώ λοιπόν βρίσκονται οι συνεργασίες και εμείς συνεργασίες. Γι' αυτό λοιπόν Δήμαρχε τραύμα μπροστά, όλοι είναι μαζί σου. Το ότι ψηφίζουν ή καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό σε επιμέρους ζητήματα στην ουσία, στη φιλοσοφία του προϋπολογισμού συμφωνούν. Ότι τα χρήματα πρέπει να παρθούν από τους δημότες και πρέπει αυτό να το πάρουν υπόψε τους σοβαρά οι κάτοικοι της περιοχής, τα λαϊκά στρώματα. Καταψηφίζουμε λοιπόν κύριε Πρόεδρε τον προϋπολογισμό ακριβώς πάνω σε αυτή τη λογική και πάνω σε αυτή τη λογική θα καλούσαμε και τους υπόλοιπους να τοποθετηθούν. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Ποτόια. Ο κύριος Βαγιατζής. Ναι, ευχαριστώ. Επειδή η παράταξή μου και εγώ δεν ήμουν απαρωνόταν συζητήθηκε ο προϋπολογισμός αυτός και τώρα συζητάμε τον απολογισμό και θα ήθελα να τοποθετηθώ αναλυτικότερα για κτενέστρα πάνω στον προϋπολογισμό με διάφορες προτάσεις και συζητήσεις. Επιφυλάσσομαι να το κάνω όταν θα έρθει ο νέος προϋπολογισμός οπότε εμείς θα ψηφίσουμε παρών. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Σκανθόπουλος. Εδώ και περίπου ένα χρόνο κύριε Πρόεδρε ρωτώ επίμονα αν υπάρχει πιθανότητα κάποια υπηρεσία του Δήμου να μην εφαρμόζει αποφάσεις του Πρωτικού Συμβουλίου. Δεν λάμβανα απαντήσεις σαφής. Ήξης αφήξης ήταν οι απαντήσεις. Μπορεί αλλά δεν ήταν εκείνη η απόφαση. Αλλά νομίζω πως δεν ήταν η άλλη. Ήχε κάτι άλλο. Ξέραν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει. Απαντήσεις σαφής δεν δώσαν. Δεν δίναν όλο το χρονικό διάστημα. Και αυτό ήταν ο λόγος που στη συζήτηση του απολογισμού του 2ου Τριμήνου του 2019 εγώ προσωπικά καταψήφιζα συγκεκριμένη συγχείρηση όπως ήρθε. Σήμερα λοιπόν αποδεικνύεται διαστώματος του Αναπληρωτού Γενικού Διευθυντού της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι πράγματι η συγκεκριμένη απόφαση 401 του 1999 δεν εφαρμόζεται. Δεν εκτελείται. Υπάρχει λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, υπηρεσιακός παράγον ο οποίος αρνείτο για περίπου 4 χρόνια να εκτελέσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Και για μένα, ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και δεν θα πω σήμερα για το τι επιπτώσεις είχε ή δεν είχε η μη εφαρμογή της απόφασης αυτής στην ΤΕΙΑΚ όταν θα έρθει το θέμα της ΤΕΙΑΚ θα το συζητήσουμε. Αλλά για μένα αυτό έχει σημασία, ότι κάποιος ή κάποιοι δεν εκτελούσαν τη συγκεκριμένη απόφαση και δεν φρόντιζαν να την αλλάξουν, να την ακυρώσουν, να πάρουν μια άλλη απόφαση η οποία αναλύει κάτι άλλο, ότι αποσύρεται, ότι δεν ισχύει αυτή. Και το επεσήμανα εγώ ένα χρόνο αυτό. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, κύριε Πρόεδρε, δεν πάρτηκε καμιά ανάλογη πρωτοβουλία. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θέλω να καταθέσω. Το δεύτερο στοιχείο. Είπαε ο κύριος Αναπληρωτής Γενικών Διευθυντήσεων ότι το κόστο της άρδευσης δεν βγαίνει. Δηλαδή, έχουμε κοστολογίσει ως Δήμος Καβάρας μια υπηρεσία, της οποίας το κόστος ουσιαστικά επιβαρύνει άλλους δημότες. Άρα, επιδοτή τρόπον τηνά ο δήμος με αυτόν τον τρόπο την άρδευση, κάποιοι χρησιμοποιούν την άρδευση και το λόγω λοιπόν το στέλνουν κάποιοι κάπου αλλού. Και αυτό, μέσα στον απολογισμό του 2018, γίνεται για πρώτη φορά. Άρα λοιπόν, 15, 16, 17, σε ό,τι αφορά την άρδευση, δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Δεν θα απαντήσω εγώ, δεν θα τοποθετηθώ επί των φιλόδοξων αναφορών του αντινημέρωχου πρωτογενούς τομέα. Όταν θα έρθει η ώρα θα μιλήσω και γι' αυτό. Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριε Πρόεδρε, επειδή υπάρχει αυτή η αταξία, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι μιλώ για αταξία. Δεν υπάρχει τάξης στον απολογισμό. Και επειδή ο απολογισμός αυτός, εάν εφαρμόζεται η συγκεκριμένη απόφαση, θα έχει τελείως διαφορετική διάρφρωση, για το συγκεκριμένο λόγο, κύριε Πρόεδρε, εγώ καταψηφίζω τον απολογισμό οικονομικού του 2018. Ο κύριος Καλανταρίδης, ως τέος αντιδύματος, θέλει να λάβει το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, η συνοδευτική έκθεση, συνάδελφη, την οποία έχετε μπροστά σας, μαζί με τον απολογισμό, είναι κάτι το οποίο θεσμοθετήθηκε από τη διοίκησή μας. Σε συνεργασία, βεβαίως, με την οικονομική υπηρεσία και με τον διευθυντή αυτής, ο οποίος πραγματικά, κάνοντας μια πολύ σοβαρή και κοπινή, προσπάθεια, καταφέρνει κάθε χρόνο να μας παρουσιάζει αυτό το πόνιμα, το οποίο, θα έλεγα, δίνει πολλές και ενδιαφέροντες ως πληροφορίες, όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου. Έτσι, όλη αυτή η δουλειά που έχει γίνει με όλους αυτούς τους αριθμοδείκτες, δείχνει, ακόμα και σε κάποιον ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερη σχέση, του δίνει να καταλάβει κάποια πράγματα, τα οποία δεν θα καταλάβαινε με τίποτε, αν απλώς του πετούσαμε, να το πω έτσι μπροστά του, έναν κλασικό απολογισμό, με πέντε νούμερα και αν δεν βγάλει άκρη. Έτσι, θέλω να πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί, γιατί πραγματικά βοηθάει πάρα πολύ. Έχω πει επανειλημμένος, αγαπητή συνάδελφη, ότι η κατάστρωση του προϋπολογισμού είναι δεδομένο το πώς θα γίνει. Υπάρχει σχετική, όπως είπα, οδηγία, εγκύκλιος, η οποία έρχεται από κάποιους, οι οποίοι μας λένε και μας κατευθύνουν βήμα-βήμα, στο πώς θα φτιάξουμε τον προϋπολογισμό. Δεν έχει να κάνει, λοιπόν, ούτε με μία διοίκηση, η οποία θα αποφασίσει από μόνη της και κατατοδοκούν θα καταστρώσει έναν προϋπολογισμό, ούτε με κάποιον άλλον, ο οποίος θα έρθει εδώ, και θα καθορίσει το πώς θα γίνει κάτι τέτοιο. Να θυμίσω ότι ο προϋπολογισμός αποστέλεται στο οικονομικό παρατηρητήριο, το οποίο ελέγχει και μας επιστρέφει είτε με την έγκρισή του, είτε με παρατηρήσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν αγαπητοί συνάδελφοι με αποκλήσεις που έχουν να κάνουν ακόμη και με μερικά ευρώ. Αυτό και μόνο, καταδεικνύει οι συνάδελφοι, ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι δεδομένο το πώς θα γίνει. Ο προϋπολογισμός δεν είναι όπως κάποιοι άλλοι συνάδελφοι. Δεν είναι πλασματικοί οι προϋπολογισμοί, γιατί ακολουθούν κατά γράμματο νόμο. Ο νόμος καθορίζει το πώς θα γίνει ο προϋπολογισμός. Ούτε ο αντιδήμαρχος, ούτε ο δήμαρχος, ούτε κανένας άλλος. Ούτε ο οικονομικός διευθυντής. Εντολές εκτελούμε κάποιον άλλον. Και ας πάμε λίγο στις αποκλήσεις, όπου πάρα πολύ εδώ αναφέρουν κάποιοι. Ποιες είναι οι αποκλήσεις, οι οποίες εντοπίζονται. Θα έλεγα κυρίως σε δύο τομείς. Ο ένας είναι τα έργα και ο άλλος έχει να κάνει με τη διαφορά που εντοπίζεται μεταξύ βεβαιωμένων και εισπραχθέντων. Γιατί συμβαίνει αυτό, συνάδελφοι? Ας πάρουμε την εύκολη περίπτωση. Τα έργα. Τι γράφουμε στον προϋπολογισμό? Τα συναλλικά ποσά, αγαπητοί συνάδελφοι. Τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου. Τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάλογα με την εξέλιξη του έργου, συνάδελφοι. Έστω θα πω ένα παράδειγμα εγώ. Προϋπολογίσαμε για έργα 15 εκατομμύρια. Ποσά ξοδέψαμε τελικά. Ποια ήταν η απορροφησιμότητα. Πόσο καλά έτρεξαν αυτά τα έργα. Τι πληρώθηκε τελικά, συνάδελφοι. Τρία εκατομμύρια. Αμέσως αμέσως έχετε συνάδελφει αυτή την αποκλήση. Γιατί πρέπει να εγγράφουμε στον προϋπολογισμό το συνολικό ποσό. Αν ο νόμος μας έλεγε να τα εγγράφουμε κάπως διαφορετικά δεν θα υπήρχε προφανώς αυτή η μεγάλη αποκλήση η οποία εμφανίζεται στον τομέα των επενδύσεων ή των έργων διαφορετικά. Ένα κομμάτι είναι αυτό. Και ένα δεύτερο συνάδελφι έχει να κάνει με τη διαφορά των βεβαιωθέντων και των σπραχθέντων. Γιατί προκύπτει αυτή η διαφορά. Γιατί πάρα πολύ απλά αγαπητοί συνάδελφοι. Κάποιοι συμπολίτες μας, κάποιοι δημότες μας, ενώ βεβαιώνεται το χρέος από την υπηρεσία δεν έρχονται να πληρώσουν. Γιατί, είτε γιατί δεν μπορούν, υπάρχουν αυτοί οι συνδημότες μας δυστυχώς λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης και δευτερευόντως υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι δεν θέλουν. Γιατί έτσι γουστάρουν. Τι κάνουμε λοιπόν για αυτούς? Εφαρμόζουμε αγαπητοί συνάδελφοι την νομοθεσία η οποία λέει συγκεκριμένα βήματα, τα έχουμε κάνει, έχουμε κατηγορηθεί, μας έχουν βρήσει, έχουμε ζήσει εδώ μέσα σκηνές απίρου καλούς, το κάναμε όμως, γιατί έπρεπε να το κάνουμε. Και ξέρετε δεν το αποφάσισε ούτε ο αντιδήμαρχος ούτε η δήμαρχος. Το αποφάσισε γιατί έτσι λέει ο νόμος η οικονομική υπηρεσία, το ταμείο συνάδελφοι. Γιατί ο ταμείας είναι υπόλογος. Δεν θα πάω εγώ στη φυλακή αν δεν κάνω δέσμευση του αφημί στον πολίτη που δεν πλήρωσε, ο ταμείας θα πάει αγαπητοί συνάδελφοι. Ο Ισάγγελας εκείνος θα καλέσει. Και δύο-τρία πραγματάκια. Συγγνώμη που κάνω κατάχρηση ουσιαστικά του χρόνου κύριε Πρόεδρε, αλλά θα τελειώσω πολύ σύντομα. Κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει συνάδελφοι είναι το εξής. Στην οικονομική υπηρεσία και συγκεκριμένα στην υπηρεσία εσόδων, εκεί δηλαδή που γίνεται η βεβαίωση των συγκεκριμένων δαπανών και γενικότερα στην οικονομική υπηρεσία θα έπρεπε, αν υπάρχουν οι υπάλληλοι που δεν υπάρχουν δυστυχώς συνάδελφοι και άρα αυτούς που έχουμε καλό θα είναι να τους αξιοποιούμε σε θέσης ουσίας και όχι για να εξυπηρετήσουμε γενικότερα κάποιους, να το πω έτσι, δεν είναι μοφή προς την συγκεκριμένη διοίκηση, αναφέρομαι γενικά, έτσι μην το πάρει κανένας προσωπικά. Όποιοι λοιπόν θεωρούμε ότι μας περισσεύουν, θα έπρεπε οι συνάδελφοι να πηγαίνουν σε θέση ουσίας που θα μπορέσουν να βοηθήσουν ακριβώς αυτούς τους τομείς, ώστε όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα, κάποια απόκλειση, να υπάρξει και η θεραπεία. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, ακούστηκε πολύ το αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας. Στην διάρκεια της προηγούμενης θητείας, αγαπητοί συνάδελφοι, έγινε μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά στο να καταφέρουμε εντέλει να μάθουμε και εμείς τι αποτελεί δημοτική περιουσία. Γιατί έχω ακούσει και έχω ακούσει τόσα χρόνια το τι είναι δικά μας. Επί της ουσίας όμως, επί του πρακτέου, δεν υπήρχε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Έχει γίνει λοιπόν μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, έχει παραδοθεί στη νέα διοίκηση. Θεωρώ και είμαι σίγουρος ότι θα την αξιοποιήσει όπως πρέπει να αξιοποιηθεί έτσι ώστε εντέλει αυτή η περίφημη δημοτική περιουσία να αποφέρει κάτι στο δήμο, όπου είναι δυνατόν. Άκουσα επίσης για εξοικονόμηση ενέργειας με λέτε ότι είμαστε πίσω. Να θυμίσω συνάδελφοι ότι αυτό αποτελεί κάτι καινούργιο για τη χώρα μας και ουσιαστικά το νομοθετικό πλαίσιο, ιδίως με ότι έχει να κάνει με τις δανειοδοτήσεις σε αυτό το τομέα, βλέπε ταμείο παρακαταθηκών και δανειών μόλις πριν κανένα χρόνο ξεμπέρδεψε και κατέληξε το ταμείο παρακαταθηκών και δανειών πως τελικά θα χρηματοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις. Ειδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρών. Και τέλος για να κλείσω όσον αφορά την άρδευση και τα αντιλιοστάσια, θα πω συνάδελφοι ότι έχει γίνει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά όσον αφορά την εξοικονόμηση αλλά να ξέρετε ότι αυτά αγαπητοί συνάδελφοι θέλουν και χρήματα και τα χρήματα εδώ δεν περισσεύουν. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει με αυτά τα οποία έχουμε ή με χρηματοδοτήσεις που πιστεύω ότι θα έρθουν σε αυτόν τον τομέα και με την προετοίμασία που έχει γίνει, γιατί έχει γίνει η προετοίμασία συνάδελφοι, μπορεί η διοίκηση δική μας να εγκατέστησε πέρα από τους ηλεκτρολογικούς πίνακες και τους εξυγχρονισμούς που έγινε, καταστήσαμε 4 inverter αλλά ετοιμάσαμε το έδαφος και για όλα τα υπόλοιπα αντιλειοστάσια έτσι ώστε με το που θα έρθει μια χρηματοδότηση να κατατεθεί πρόταση για πλήρια εξυγχρονισμό όλων των αντιλειοστασίων. Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο θα δει η νέα διοίκηση. Και συνάδελφοι θα εξακολουθήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας όπως είπε και ο κ. Παπάς, αν επιτέλους η κεντρική διοίκηση, γιατί είτε μας αρέσει είτε όχι από εκεί εξαρτώμαστε συνάδελφοι, βλέπετε πόσα είναι τα ίδια έσοδα, αποτυπώνονται, άλλοι μας στέρνουν λεφτά, θέλω να πιστεύω ότι με την καλύτερη αίσθηση της οικονομικής κατάστασης επιτέλους θα βάλει το χέρι στην τσέπη, θα δώσει στους δήμους αυτά που οφείλει να δώσει, έτσι. Γιατί μόνο από εκεί θα δούμε φως συνάδελφοι, αν δεν θέλουμε εμείς οι ίδιοι προσωπικά να επιβαρύνουμε τους δημότητές μας. Ευχαριστώ. Κύριε Καλανταρίδη, ευχαριστούμε για τις ευκνήσεις. Να δώσω τον λόγο στον κ. Κουνάκο γιατί παρέλειψα προγουμένως, δεδομένου ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι απόν, τον αντικαθιστά ο κ. Κουνάκος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, βάζω κάποια θέματα διαδικαστικά. Στην αρχή, πριν της τοποθετησής μου, συγγνώμη, δεν μίλησα την ώρα που η κ. Τσανάκα έβαζε θέματα διαδικαστικά, η ώρα είναι περασμένη, έχουμε φύγει από τις 8 η ώρα που είναι η επόμενη συνενδρίαση, για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δώσετε παράταση σε αυτή τη συνενδρίαση. Ναι, κάτι που πρέπει να γίνει. Εκτός του άλλου, το θέμα αυτό, όπως ξέρετε πολύ καλά και γι' αυτό ακριβώς το αναβάλατε, είναι θέμα που έρχεται ο απολογισμός, που έρχεται μόνο του, προκειμένου το σώμα να ακούσει τους συμπρησιακούς παράγοντες, την διοίκηση, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα ποσά της προηγούμενης χρήσης, και να βγάλουμε, να κάνουμε συζήτηση και να προκέψουν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα από την χρήση την προηγούμενη. Άρα είναι μια διαδικασία σοβαρή, γι' αυτό ακριβώς το λόγο νομοθέτης το βάζει σαν μοναδικό θέμα. Δεν μπορεί, κύριε Πρόεδρε, σε μια διαδικασία τέτοια ενός απολογισμού της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, το σώμα των 41 δημοτικών συμβούλων, γιατί έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε, να λειτουργήσει μέσα σε μια ώρα. Αυτό είναι αδιανόητο. Το τρίτο θέμα είναι ότι θα ήθελα να ρωτήσω το διαδικαστικό, είναι ότι νομίζω αυτοί που ορίζονται οι δικοί αγορητές, σύμφωνα και με τον κανονισμό, προτάσσονται από τους επικεφαλείς εκείνους που έρχονται σε δύναμη, υστερούν στην αρνητική δύναμη. Αυτό όμως το βάζω για επόμενη συνεδρίαση, για τις επόμενες συνεδριάσεις, να το δείτε. Τώρα μπαίνω στην ουσία. Αγαπητοί συνάδελφοι, η διαδικασία που σήμερα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, η διαδικασία που σήμερα ουσιαστικά καλούμαστε να εγκρίνουμε, είναι μια διαδικασία κατεμέ πολύ σοβαρή, όπου μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα, αλλά είναι πολύ δύσκολο σε εμένα που απουσίαζα από την προηγούμενη χρήση αφενός με, αφεντέρου δε ο λαός της Καβάλλας πρόσφατα, στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, ανέδειξε άλλη αντιπροσώπευση στο δημοτικό Συμβούλιο. Άρα καταλαβαίνετε ότι εγώ δεν θα σταθώ αρνητικά απέναντι στην προηγούμενη, στην απερχόμενη διοίκηση, ο οποίος ήταν καθαρά δικός της απολογισμός. Η προηγούμενη διοίκηση, κύριε Πρόεδρε, διαχειρίστηκε περίπου 350 εκατομμύρια στη θετία της. 50 εκατομμύρια, δηλαδή, είναι μόνο το ύψος του προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλλας. Και αν θα πούμε δειάκρινια, δημοφαίλεια 7, κοινωνική αλλαϊκή 5 κτλ, φτάνουμε στα 70-75 εκατομμύρια, 5-7-35-350 εκατομμύρια. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο για το αποτέλεσμα. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, κυρία Τσανάκα, χάσατε. Δεν χάσατε μόνο γιατί ήσασταν φτεινοί στα πίτουρα και ακριβώς στο αλεύρι. Δεν είχαμε αλάτι να ρίξουμε στα χιόνια και στις εκδηλώσεις ήμασταν πρώτοι. Αλλά αυτά κριθήκανε, τα αφήνουμε στο παρελθόν. Πάμε τώρα στην ουσία, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον Διευθυντή για την έκθεση αυτήν, την οποία κατέθεσε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και από ό,τι είδα και στις προηγούμενες χρήσεις, έκανε το ίδιο πράγμα. Αλλά παρ' ό,τι είχε φιλότιμη προσπάθεια και αυτό πρέπει να το παραδεχτώ, οι φιλότιμες προσπάθειες του κυρίου Καλανταρίδη κρατήσανε τον απολογισμό και τον προπολογισμό σε κάποιο επίπεδο ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τις λειτουργικές μας δαπάνες. Εκεί δεν υστερήσαμε, άλλωστε το περιγράφει ξεκάθαρα η έκθεση, ότι μόνο λειτουργικές δαπάνες είχαμε σε σχέση με τις επενδύσεις, οι οποίες ήταν απεριοελάχιστες. Οι επενδύσεις έχουν πέσει και επειδή, όπως είδατε και στον απολογισμό, έχουμε πέντε χρόνια χρήσης αναφοράς. Εκεί θα δείτε ότι οι επενδύσεις από το 18% ή 20% πέσανε στο 4,5%. Και ξέρετε γιατί πέσανε στο 4,5%? Ναι, μπορεί να φταίει η πολιτική της πρώην κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε να εφαρμόσει τις δύο οδηγίες μέσα από το 4412 το νόμο για τις δημόσια συμβάσεις και τα έργα. Ναι, ήταν μια κατηστέρηση. Αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω και δεν μπορώ να καταλάβω πού είναι ο μηχανισμός αυτός του δήμου που κάποτε προετοίμαζε μελέτες και τώρα δεν έχουμε μελέτες. Δηλαδή, είχαμε 350.000 μελέτες το χρόνο και τώρα ζήτημα να έχουμε στην συγκεκριμένη χρήση που συζητάμε 47.000 ευρώ μόνο για μελέτες. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό. Αν δεν έχεις μελέτες, δεν μπορείς να διεκδικήσεις έργα. Δεν μπορείς να διετεχτείς τα προγράμματα τα οποία βγαίνουν και θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι ο δήμος καβάλασσες έτοιμος. Τα έσοδα συνεχώς μειώνονται και μειώνονται γιατί έχουμε πελατιακή σχέση. Το σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην χρονοκοπία ήταν το πελατιακό. Το πελατιακό συνεχίζεται και στη μικρότερη μορφή διακυβέρνησης των ΟΤΑ στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου Καβάλας. Τα προγράμματα χρηματοδότησης και επενδύσεων στο Δήμο Καβάλας έχουν καταρρεύσει. Δυστυχώς ο δήμος δεν ασχολείται μόσο πρέπει με την εκπώνηση μελετών, αυτό που σας είπα, και την ένταξη έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Αντίθετα τα έσοδα, τα έξοδα έχουν αυξηθεί και κατευθύνονται προς μη παραγωγικές δραστηριότητες. Εκδηλώσεις και όχι μελέτες για έργα. Δεν είναι τυχίο, κύριε Καλανταρίδη, ότι οι επενδύσεις έχουν φτάσει στο 4% της δαπάνης των εξόδων. Τα 4%! Τι να πούμε δηλαδή, φυσικό ήταν να σταματάει το έργο στον Άγιο Σύλλα, να μην πω στην Εβδόμη της Μενεργίας ή στη Συντροφή του ΣΥΓΜΑ και να μην προχωράει στην Νέοιτιτα Φιλίππον ή να μην προχωράει μετά τα Άσπρα Χώματα. Δεν έχουν γίνει ασφαλτικά, οι δρόμοι ήταν σε μια κατάσταση ικτρή. Εδώ δεν μπορούσαμε να καθαρίσουμε ένα κολυβητήριο, ένα κολυβητήριο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον απολογισμό που έχουμε στην χρήση του 2018. Εμείς πληρώνουμε το ρεύμα, πληρώνουμε το νερό και ξαφνιαζόμαστε και λέμε ποιον είναι το κολυβητήριο. Ποιον είναι το κολυβητήριο. Μας έχει παραχωρηθεί από την Γενική Γραμματεία, είναι δικό μας. Και έπρεπε, είναι εδώ και ο κύριος Τσουρουκίδης, τον οποίο τιμώ για την προσφορά του. Ήμασταν μαζί στα χιόνια επάνω στο βασιλάκι και κάναμε αποχιονισμό πέρα από τα μεσάνυχτα και ήταν εκεί μόνος του μέσα στο φυατάκι και περίμενε για να έρθει το μηχάνημα της περιφέρας. Αλλά εδώ έπρεπε κύριε Τσουρουκίδη να πάτε και να κάνετε επέβαση. Άσχετα αν σας άφηνε η διοίκηση ή δεν σας άφηνε η διοίκηση του Δήμου Καβάνας. Σε ό,τι αφορά και εκείνο που λέγατε συνεχώς ότι δεν έχουμε προσωπικό, δεν έχουμε προσωπικό. Εδώ οι δαπάνες έχουν... Κύριε Πουναϊκο, χρόνος τελείωση, παρακαλώ ολοκληρώσω. Θα ολοκληρώσω. Εδώ οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο σε σχέση με το 2014, σε ό,τι αφορά το προσωπικό. Μεταξύ του 2017 και του 2018, σε ένα χρόνο, οι δαπάνες για την ίδρευση, κύριε Ξαθώπουλε, δεν είναι ελεκτροφωντισμός. Ο ελεκτροφωντισμός, Γιάννη, έχει μειωθεί. Από τα 2.700, ο ελεκτροφωντισμός κατέβηκε στο 1%. Έχουνε γύρει βήματα. Η υπηρεσία αυτή κάνει σωστή δουλειά. Δηλαδή, ό,τι καινούργιο φωτιστικό περνάει, το περνάει σε κατηγορία LED, που σημαίνει 1 τέταρτο της κατανάλωσης κάτω. Είναι προς τιμή της υπηρεσίας, που από μόνη της έχει αυτή τη φιλοσοφία. Δεν ξέρω αν το κάνει από μόνη της ή είναι πολιτική κατεύθυνση. Αλλά αυτό σίγουρα θα πρέπει να επιταχθεί. Εκείνο όμως που δεν μπορώ να δικαιολογήσω, κύριε Δήμαρχε, είναι να βλέπω τα αυτοκίνητα του Δήμου, σαν τις ζήνες να κυκλοφορούν για οποιοδήποτε λόγο, δεν ξέρω κι εγώ, έρχεται το φορτηγό από το Δήμο Φιλίππο, για να υπογράψει ο υπάλληλος να βρει το μέλος μιας επιτροπής στην καβάλα και κινείται με το φορτηγό. Λοιπόν, αν θέλουμε να κάνουμε πραγματική εξογονόμηση, GPS. Κανένα αυτοκίνητο δεν θα κινείται οπουδήποτε και χωρίς ατολή κίνησης. Αυτά προβλέπονται, θα πρέπει να εφαρμαστούν, θα είναι προτάσεις που θα καταθέσουμε και νομίζω ότι θα γίνουν πράξεις, γιατί τα ανταποδεδτικά, σύμφωνα με την εισήγηση, έχουν ξεφύγει αγαπητικά. Ζητάει η διοίκηση αξίσεις. Κύριε Κουνάκο, ευχαριστούμε πάρα πολύ, παρακαλώ. Δεν τελείωσα, συγγνώμη. Αυτά που θα πω, κύριε Πρόεδρε, και νομίζω ότι στις δύο λεπτά θα λοκρώσω, θα λοκρώσω. Τα ανταποδεδτικά είναι χαμηλότερα από τα ανταποδεδτικά έξοδα. Τα έσοδά μας είναι χαμηλότερα. Έχουμε 300.000 τη ΔΕΙ το χρόνο, με ένα νόμο του 74, γιατί λέει σπράτι σήμερα στην εποχή των διαδικτύων και των ηλεκτρονικών πληρωμών, και επιβάλλουν 1 ευρώ σε κάθε λογαριασμό στο δημόδι μας, και σε εμάς φυσικά. 300.000 ευρώ το χρόνο για να εισπράξουν τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωντισμού. Ακούστε το ποσό. Διαθέτουμε υπηρεσία εισπραξής της ΔΑΙΑΚ και υπάρχουν ιδιότητες και τράπεζες και οι υπάλληλοι κάθονται. Να ένας τρόπος να εξοικονομήσεις άμεσα 300.000 ευρώ μόνο από αυτήν εδώ την κίνηση. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ανταποδεδτικά και σε αυτά που ακούστηκαν, δεν ξέρω αν είναι εδώ ο διευθυντής, όταν μιλούσε, κύριε Παπά, όταν μιλούσε για τα πληθυσμιακά κριτήρια, ο συγχωρημένος ο Αθανασιάδης, όποτε είχαμε απογραφή και η απογραφή γίνεται κάθε 10 χρόνια και έχει γίνει το 11, τώρα θα γίνει το 21 και θα γίνει στη θετία σας κύριε Δήμαρχε. Ο Δήμος Καβάλας έχει κατοίκους αυτή τη στιγμή 85.000 και είναι καταγραμμένοι μόνο 62. Άρα χάνουμε 18.000 κατοίκους που σημαίνει 1.000 περίπου 980 ευρώ το κεφάλι από τους κάποιους. Να, που είναι ο Χρήστος εδώ να το ακούσει, ότι αυτά τα χρήματα μας τα κλέβουν, είναι δικά μας και τα κλέβουν. Να ανεχτούμε αύξηση ανταποδοτικών τελών. Δεν μπορούν άλλο να πουν χαράτσια στους καβαλιώτες, εάν δεν κάνουμε ορθολογική χρήση των δαπανών μας. Και υπάρχει, σας πληροφορώ, μεγάλο φιλέτο. Δεν μπορεί η Δημοφέρεια να εισπράτει 1,5 εκατομμύριο το χρόνο από το Δήμο. Αυτό το 1,5 εκατομμύριο μπορεί να γίνει παραγωγικό έργο. Ο πρωτογενής τομέας, κύριε Παπαδόπουλε, πρέπει να ενισχυθεί. Και δεν είναι ανταποδοτική υπηρεσία ο πρωτογενής τομέας. Ο πρωτογενής τομέας προσφέρει στο καθαριστό... Κύριε Κουνάκο, παρακαλώ. Παρακαλώ. Έχετε ξεπεράσει τον κύριο Β. Ολοκληρώνοντας, κύριε Δήμαρχε, μην εγκλωβίσεστε στην αλατσονία. Τα ξέρω όλα, δεν πρέπει να είναι κυρίαρχο σε εσάς. Ξέρω ότι δεν θα είναι κυρίαρχο να το κάνετε πράξη. Κύριε Παπαδόπουλε, για ένα λεπτό, επί του απολογισμού. Το μόνο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω είναι αυτό που προκύπτει βέβαια και από την απλή ανάγνωση του απολογισμού που μας έχει διανεμηθεί. Αλλά το έκανε και ο Γενικός Διευθυντής, ο κύριος Κασιοντίνου, το εξής. Ότι είναι πρόδειλο ότι έχουμε έναν δημοκρατικό δίετρο. Τα έσοδα του σε ποσοστό άνω του 90% προέρχονται από το κράτος. Αυτό, κατά την άποψή μου, την προσωπική, σημαίνει ότι όλες οι προηγούμενες διοικήσεις απέτυχαν στο σκέλος της αύξησης των ιδίων πόρων του δήμου. Γι' αυτό και αυτή τη στιγμή όχι μόνο ο δήμοστος δικός μας αλλά και άλλοι δήμοι είναι σε αυτή την κατάσταση να εξαρτώνται αποκλειστικά από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις. Θεωρώ ότι είναι ένας τομέας αυτός της αύξησης των ιδίων εσόδων των επενδύσεων που πρέπει να προχωρήσει ο δήμος όπου θα κριθεί και η νέα διοίκηση την ερχόμενη τετραετία. Ευχαριστώ. Λοιπόν, αφού ολοκληρώσαμε ερωτήσεις, τοποθετήσεις και λοιπά, παρακαλώ να ψηφίσουμε το θέμα. Κύριε Τσανάκα, ψηφίζετε. Κύριε Κουνάκο, παρών. Κύριε Παπά, ναι. Κύριε Βέρο, κύριε Ποτόια, κύριε Μποιατζή και κύριε Ξανθόπουλε. Και εμείς ψηφίσουμε. Και εμείς ψηφίσουμε, ναι. Κύριε Δήμαρχε. Συγγνώμη. Κύριε Μαυρί, θεωρήστε. Όχι. Δεν... Λοιπόν, όχι, όχι, δεν υπάρχει. Μη μου λέτε για τη διαδικασία, αυτή τη δουλειά την έχουμε κάνει 22 χρόνια. Λοιπόν, όχι. Εγώ θα ψηφίσω διαφορετικά από την παραταξιμόγια κανέναν λόγο, διότι όταν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, ήμουνα σε άλλη παράταξη. Άρα, λοιπόν, δεν μπορώ να έχω πει τότε ναι στον προϋπολογισμό και τώρα να πω όχι. Πριν, όμως, επειδή δεν ενθυμούμαι, νομίζω ότι είχα πει ναι, για να είμαι ειλικρινής. Δεν ενθυμούμαι. Ό,τι έχω ψηφίσει τότε, το ίδιο ψηφίζω και τώρα. Άρα, λοιπόν, θα παρακαλέσω τον κύριο Γραμματέα. Δεν μπορώ να το θυμάμαι, γιατί εδώ ξέρετε... Όχι, όχι, καθόλου σαλάτα. Κύριε Μαυρίδη... Όχι, όχι, όχι, όχι. Κύριε Μαυρίδη, το έτοιμά σας γίνεται δεχτώ. Το καταλάβα, δηλαδή εννοώ ότι ψήφισα, ψηφίσα. Δεν μπορώ να τα θυμάμαι αυτά. Κύριε Μαυρίδη, έντοιμη η στάση σας, ευχαριστούμε πολύ. Θα το ελέγξει ο Γραμματέας και θα προχωρήσει. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, θα κάνουμε 5 λεπτά διάλειμμα για να πάμε στην 22η. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κύριε Πρόεδρε, νομίζω πως δεν στρέχουν λόγια, εννιά θέματα είναι. Δεν υπάρχει κάποιος, ο οποίος φαντάζουμε φοβάται τα πρωιμηρυσίας. Όχι, δεν είναι θέμα φόβου, είναι θέμα χρόνου. Εννιά θέματα έχουμε. Ωραία. Παρακαλώ, ποιοι θέλουν να θέσουν θέματα πρωιμηρυσίας διάταξης. Κυρία Τσανάκα, κύριος Παπαδόπουλος. Ναι, όλοι από την παράταξη του κυρίου Παπά. Κύριος Ξανθόπουλος. Λοιπόν, κυρία Τσανάκα, σας ακούμαι. Πάρα πολύ σύντομα, κύριε Πρόεδρε. Αυτό το νομοσχέδιο που βγήκε τελευταία για την κυβερνησιμότητα των δήμων και που δίνει όλοι του κόσμου τα προνόμια στην συμπολίτευση, στη διοίκηση και μέχρι και την αριθμητική αλλάζει. Γιατί στη σημερινή εισήγηση από το Υπουργείο το 6,2, όταν αφορά την πλευρά του δημάρχου, γίνεται 7, αλλά κουβέντα για την αντιπολίτευση, για την αντιπολίτευση, μεραμένει 6. Λοιπόν, σας θυμίζω ένα απλό πράγμα. Μέσα σε αυτό το νόμο, περιλαμβάνεται γρητά η παραχώρηση χώρου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, κύριε Πρόεδρε, και παρακαλώ να το δείτε, το θέμα με τον κύριο δήμαρχο. Τα πάντα. Ό,τι λέει ο νόμος μέσα, παρακαλώ πάρα πολύ. Γραμματική υποστήριξη, ό,τι λέει, με το ν και με το σ. Γιατί έχουμε πάει πολλοί σε μεγάλες ερμηνείες του νομοσχεδίου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, ελπίζω να το φροντίσετε μέχρι το τέλος του μήνα. Επίσης, κύριε Πρόεδρε, το θέμα του συνηγόρου του πολίτη. Είναι για μας πάρα πολύ σημαντικό, επειδή δεν βλέπω η διοίκηση να προχωράει, να ξέρετε ότι αν τυχόν δεν θα το φέρετε εσείς σαν θέμα, θα το φέρουμε η αντιπολίτευση σαν θέμα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Βαβαδόπουλα. Καλησπέρα και από μένα. Κύριε Πρόεδρε, σεβόμενος την εισήγησή σου και εγώ δεν θα καθυστερήσω, μόνο θα βάλω ένα θέμα διαδικαστικό, το είπαμε και προσωπικά, είναι το θέμα της ημέρας της συνεδρίας σας. Νομίζω ότι η Δευτέρα, κύριε Δήμαρχε, είναι λίγο άβολα με ποια έννοια. Είναι πολλά τα θέματα, πρέπει να έχουμε μια σχέση με τις υπηρεσίες, να είμαστε όπως λειτουργούμε τόσα χρόνια που παρατηρώ δω μέσα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, και το Σαββατοκύριακο πριν δεν βολεύει η Δευτέρα. Νομίζω ότι η Πέμπτη είναι μια πολύ καλή ημέρα για να μπορέσουμε να έχουμε από Παρασκευή τα θέματα για να μπορούμε να τα αποξεργαστούμε Δευτέρα, Τρι, Τετάρτη για να έρθουμε έτοιμοι στο Δημοτικό Συμβούλο. Θέλω να το δείτε, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, δεν κάνω καμιά παρέμβαση. Δεύτερο, η ίδια μέρα με την Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο νομίζω δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν όλοι εργασίες, καταλαβαίνετε, είναι λίγο περίπλοκο, γιατί όλη μέρα πρέπει να αναγκάζεται κάποιος να είναι στην Οικονομική Επιτροπή, από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε ένα χώρο εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και επίσης, θα ήθελα να πω ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει κι αυτό να λειτουργεί μια διαφορετική μέρα, για να μπορέσει να υπάρχει μια διαδοχικότητα, συνέπεια από τις παρατάξεις, για να είμαστε όσο μπορούμε πιο εντάξει στην υποχρέωση και στις εντολές που μας έχει δώσει ο κόσμος. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Παπά, θέλετε να μιλήσετε. Ναι, μετά. Ο κ. Ξανθόπουλος. Συγνώμη, ο κ.... Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πέροδε, παρακολουθώντας τις δηλώσεις του Δημάρχου την περασμένη Δευτέρα, όχι χθες την προπερασμένη Δευτέρα, και τις δηλώσεις αυτές, δυστυχώς, ευθυγραμμιστήκατε κι εσείς. Εγώ δεν θα κάνω καμία ανεφορά στο δικαίωμα του Δημάρχου να ορίσει, να υποδείξει πώς θα γίνει. Δεν με απασχολεί καθόλου. Και δεν ήμουν από αυτούς, οι οποίοι το καλοκαίρι το πέρασαν πάνω απ' το τηλέφωνο, περιμένοντας να χτυπήσει για να του δώσει οτιδήποτε ο νέος Δήμαρχος. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο μπαίνουμε στη λογική του να συζητάμε του αν η 41 είναι καλή ή κανή, ναι ή όχι. Και δυστυχώς κ. Πέροδε, σε αυτή την κουβέντα μπήκατε κι εσείς. Σας θυμίζω ότι εσείς, ως Πρόεδρος, διαφυλάτε του κ. του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορείτε να μπαίνετε... Ακόμα κι αν ο Δήμαρχος κάνει αυτό το λάθος, λάθος είναι κατά τη γνώμη μου, δεν μπορείτε να μπαίνετε εσείς ως Πρόεδρος σε αυτή τη συζήτηση για να συζητάτε για το αν η 41 είναι ή όχι κανή ή κανή. Επαναλαμβάνω, το δικαίωμα του Δημαρχού δεν μας απασχολεί διόλου κ. Δημαρχέ. Δεν μπήκα σε αυτή τη λογική να το σκεφτείτε για ένα κλάδρο του δευτερολέπτου. Εσείς όμως κ. Πρόεδρε, παρακαλώ πολύ, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι είστε Πρόεδρος του Σώματος, Πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί πρέπει να προσπαθήσετε να διαφυλάξετε το κύρος αυτού του οργάνου. Περί πολεοδομίας, άκουσα τις δηλώσεις πάλι του Δημαρχού. Θα προσπαθήσω, είπε, να τους πείσω ότι είναι υπάλλητη δημοκαβάλας. Ειλικρινά, εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Και βέβαια αναρωτιέμαι. Ο κ. Δημαρχός τέσσερα χρόνια ήταν προστάμινος της πολεοδομίας. Εκτός από αυτόν περάσαν άλλα πέντε χρόνια με Φιλιππίδη, Τουλκίδη και κ. Δρακονάκη. Εννιά, πέντε και τρισήμισι, οχτώμισι, εννιά χρόνια, οι υπάλλητοι της πολεοδομίας δεν έχουν πεισθεί ότι είναι υπάλλητη δημοκαβάλας. Και δηλαδή τι είναι, ένα φεούδο είναι εκεί, το οποίο ειλικρινά κ. Δήμαρχε, ειλικρινά κ. Πρόεδρε, δεν μπορώ να ανεχτώ, όχι να καταλάβω, να ανεχτώ τέτοιου τοποθετήσεως. Οι υπάλλητοι της πολεοδομίας πρέπει να πεισθούν. Γιατί δεν τους πείσαμε εννιά χρόνια να τους πείσουμε τώρα, γιατί δεν το κάνουμε ως πολιτικοί προεσταμεντές να τους πείσουμε τώρα, αν είναι δυνατόν. Ασημακοπούλου. Έχει περιοριστεί κουβέντα στον αριθμό, πετάξαμε τα χίλια ονόματα για να προκειμάσουμε την κοινή γνώμη στα 350. Θυμίζω, το Σώμα έχει τρεις αποφάσεις, αν δεν κάνουν λάθος, οι οποίες αποφάσεις λένε συγκεκριμένα πράγματα. Λένε, όχι στην εγκατάσταση προσφύγων, ασημακοπούλου, και όχι την κεντοποίηση. Εμείς, αντί να μπούμε σε αυτή τη λογική, και θυμίζω ότι ο δήμαρχος έχει αποκλειστική τοπική αρμοδιότητα για οτιδήποτε συμβαίνει στα όρια της περιβαλλικής ενότητας του Δήμου Καβάλα, στα όρια του Δήμου Καβάλα, εμείς εκεί πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό. Θα μπούμε στη λογική του να κάνουμε μασάζ την κοινή γνώμη για να τους προετοιμάσουμε για τους 350 επιπλέον, αυτοί που θα αντιμετωπίσουμε. Δεν θα πω εγώ στην κουβέντα αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, γιατί κάναμε μια συνειδησία τον κ. Δημορφ και περιμένουμε τις πρωτοβουλίες του, για το γεγονός ότι αυτές οι πράξεις, αυτές οι κατασκευές γίνονται σε δύο ηκόπεδα τα οποία είναι εμποτομμένα και ανήκουν στον Δήμο Καβάλα. Ένα τεράστιο θέμα αυτό. Προχωράω. Θέλω να θυμίσω τον Ε61. Και θέλω να θυμίσω τον Ε61, κύριε Πρόεδρε, σε συνάρτηση με ένα άλλο έργο, το οποίο ετοιμάζεται, προτιμάζεται, και έχει να κάνει με την μέσο σύραγγος, διοχέτευση, παροχέτευση των νερών των ταιναγών όταν πλημμυρίζουν στον κόλπο της Καβάλας. Και θα σας θυμίσω ότι σε αυτή την άτοσα εδώ, όταν είχαμε εκείνα τα καλά παιδιά της Εγνατίας Οδού, το καλά το βάζω εισαγωγικά, μιλούσαμε ότι ξέρετε, το να γίνει σύραγγα στον αισθητικό δάσος Καβάλας είναι τεράστιο κόστος. Αλλά κύριε Πρόεδρε, 35 εκατομμύρια ευρώ για να ρίξουμε τα νερά των ταιναγών και να δημιουργήσουμε πρόβλημα και στα ταινάγη, και στον κόλπο της Καβάλας, μπορούμε να τα εκταμιεύσουμε δεχομένως. Το θέμα του ΕΕ61 θέλω, σας παρακαλώ πολύ, κάποια επόμενη στιγμή να το δούμε. Αγωγός Ποσειδών, στην ίδια κατεύθυνση, αποφάσισε του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικές με τον ΤΑΠ, ότι ο Δημοτικός Συμβουλίος Καβάλας δεν επιθυμεί την ώδευση από τα ταινάγη, αλλά αυτό το έργο έγινε και έρχεται ο Αγωγός Ποσειδών, ο οποίος οι πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθεί στη ίδια ώδευση. Και εμείς πάμε να επενδύσουμε στον Πληροθεραπευτήριο, να κάνουμε στον Πληροθεραπευτήριο μια χρήση δωδεκάμινη, να λειτουργήσει στον δεκάμινη βάση και ο Αγωγός Ποσειδών, κύριε Πρόεδρο, είναι ο τρίτος Αγωγός, ο οποίος περνάει από την περιοχή και έρχονται άλλοι δύο στη συνέχεια. Ας το δούμε λίγο το θέμα αυτό και θα παρακαλέσω επίσης η μυστική διπλωματεία να πάψει να υπάρχει. Η Σιδόρου 17 στην Παναγία. Υπάρχει σε μια κατοικία συμπολίτη μας ένα εγκαταλειμμένο οίκημα, το οποίο δεν είναι απλά σε επικίνδυνο. Έχει ζωστεί τριγύρω με πλέγμα γιατί υπάρχουν τμήματα της οικοδομής τα οποία πέφτουν. Το σοβαρότερο είναι ότι η αυλή του συγκεκριμένου ακοινήτου είναι γεμάτη σκουπίδια, γεμάτη χόρτα, έχει εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες, τα ποντίκια πηγαίνουν και έρχονται και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους κατοίκους των όμορων κατοικιών. Επίσης, εκεί που υπάρχει η είσοδος στο κάστρο της Καβάλλας. Υπάρχει μια πινακίδα η οποία προεδοποιεί τους οδηγούς των αυτοκίνητων για διάξοδο, αλλά όμως αυτή η πινακίδα αντί να είναι μπροστά εκεί που κανείς πηγαίνει να ανέβει για την είσοδο, είναι μέσα με αποτέλεσμα, κύριε Πρόεδρε, τα αυτοκίνητα, μη έχοντας την προεδομή ότι ο δρόμος είναι αδιέξοδος, να μπαίνουν στο κομμάτι αυτού του δρόμου το οποίο τελικά σταματάει γιατί οδηγεί σκαλάκια, να εγκλωβίζουν και να πρέπει να έχει διαδικασία να πάνε πίσω. Είναι κάτι το οποίο παρακαλώ πολύ η υπηρεσία να το δει για να το διορθώσει. Έθεσα στον Τέωσαν τον Δήμαρχο Απαιδείας το θέμα του Οικιπέδου του Σταυρού. Του ζήτησα να εξετάσεις και να πληροφορήσεις σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμελωθεί εκεί. Νομίζω πως υπάρχει αποβεβαιωτικού συμβουλίου περί παραχώρησης του Οικιπέδου του Σταυρού σε συγκεκριμένη Ακαδημία. Έχει εδώ και τρεις μήνες έξι μήνες εγκαταλειφθεί η χρήση στην στιγμή Ακαδημία, αλλά εκτός από αυτό το χειρότερο είναι ότι έχει αφαιρεθεί η περίφραξη και υπάρχουν τα αντικείμενα τα οποία επίσης έχουν αφαιρεθεί από το χώρο. Δεν σας μιλώ μόνο για την κατάσταση του Οικιπέδου, σας μιλώ και για τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα και τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν στο χώρο. Κύριε Δήμαρχε επισκεφτείκα το 15ο Δημοτικό και κάνετε πάρα πολύ καλά το 15ο Δημοτικό στην Ομονία. Θέλω να σας θυμίσω ότι κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου υπάρχει σχετικό βυθιζόμενο επί της Ομονίας και προς το αδιάξοδο στήλος ο οποίος δεν είναι στη θέση του όταν το σχολείο λειτουργεί. Αυτό έχεις ένα αποτέλεσμα κύριε Δήμαρχε να μπαίνουν αυτοκίνητα μέσα. Θα παρακαλέσω τις ώρες που το σχολείο λειτουργεί, μέχρι τις 2 το μεσημέρι τουλάχιστον, αυτό να είναι στη θέση της Ομώνίας. Και κάτι ακόμα για το ίδιο σχολείο. Επειδή το σχολείο πνίγεται από αυλή, δεν έχει αυλή μεγάλη, η αυλή που χρησιμοποιείται να επιτρέπεται σε Ελλάδος ως κήπος σας θυμίζει ότι είναι περιουσία του σχολείου, αν δεν κάνω λάθος. Η πληροφόρηση που έχω και με Δήμαρχε είναι ότι είναι περιουσία του σχολείου, ανήκει στο 15ο Δημοτικό. Πρέπει μεσολαβή ένας δρόμος, υπάρχουν συνθήκες συνεχίσεις και δυνατότητες τεχνικά, να λύσουμε το πρόβλημα και να δώσουμε διέξοδο στο σχολείο προς την Παύλου-Μελά. Πάντως αυτό το κομμάτι, το οποίο χρησιμοποιείται από την Τράπεζη της Ελλάδος, είναι περιουσία του σχολείου. Αυτά για σήμερα. Ο κύριος Βέρος, η περίοδος χάρη τους έλειξε. Δεν ήταν στην πρόθεσή μας ως Δημοτική Παράταξη να βάλουμε κάποια ερωτήματα, αλλά θα διαπιστώσετε από αυτά τα οποία θα σας βάλουμε, ότι δεν μπορούμε να μην το κάνουμε αυτό στην λογική, όχι του ελέγχου και της κρίτικης. Είναι λογικό τώρα 15 μέρες νέα διοίκηση, πρέπει να υπάρξει ανοχή από όλους μας, αλλά είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει σε αυτή την πόλη. Κάποια στιγμή, κύριε Δήμαρχε, θα πρέπει να καταλάβουν οι συνδημότητες μας ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και πολλές υποχρεώσεις και σημαντικές. Αυτό δηλαδή το οποίο έζησα και είδα στο κέντρο της πόλης, γιατί η Φιλήπου είναι στο κέντρο της πόλης, να διαπιστώνω και να διαπιστώνουμε και άλλοι πολίτες κατάληψη πεζοδρομίου σε μεγάλη έκταση που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Επίπλα, ήδη υγιεινής, στρώματα, κρεβάτια, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το οποίο ζήσαμε όλο το καλοκαίρι, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες και εδώ πρέπει να το πούμε μέχρι και την τελευταία στιγμή του πρωινά τη δημάρχο του κυρίου Τσουρουκίδη, δεν μπορεί να συνεχίζεται από τους πολίτες, όπου ανεξέλεγχτα δεν υπάρχει. Πάτες όλοι, και θα σας μιλήσω για την πόλη, και θα σας μιλήσω τώρα για τα δημοτικά διαμερισμάτια. Δεν υπάρχει κάδος απορριμάτων ή ανακύκλωσης που να μην έχει δίπλα ό,τι θέλετε. Υπάρχει φοβερή κατάσταση, ένα αυτό. Το δεύτερο, επειδή πάει να ξεφύγει η κατάσταση, το είπαμε και στον απολογισμό με τα δέσποτα, κύριε Δήμαρχο. Και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένας και έχουμε ένα μαγικό ραβδάκι, θα λύσει αυτό το σημαντικό ζήτημα. Δεν λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει προγραμματισμό, θέλει συγκεκριμένες κινήσεις. Και θέλει χρόνο, αλλά... Το λέμε ξεκάθαρα, όπως πολύ καλά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που αποφασίσατε ότι θα πρέπει να καταλάβουν αυτοί που έχουν δει κυκλά, ότι δεν μπορούν να τα αφήνουν σαν πεσδρόμια. Κάποια στιγμή, γιατί ο δημόσιας χώρος ανήκει σε όλους και πρέπει να είναι ελεύθερος, αλλά κάποια στιγμή όμως πρέπει να δούμε κι εμείς, απ' τη μεριά μας, τι κάνουμε. Διότι δεν μπορεί ταυτόχρονα εμείς, την ίδια στιγμή που ζητάμε να είναι ελεύθερα τα πεσδοδρόμια, να παραμένουμε στα πεσδοδρόμια κάδια απορριμάτων και ανακύκλωσης. Δεν μπορεί κάποιοι να κάνουν τις όποιες παρανομίες, δεν χρειάζεται τώρα να λέω παντού και να μην συμβαίνει τίποτα, να μην ανοίγει μύτη. Δεν γίνεται αυτό και κάνετε το τώρα. Εάν δεν το κάνετε τώρα, θα το χάσετε το παιχνίδι όπως το χάσε και η προηγούμενη διοίκηση. Δεν μπορεί να χτυπάμε συνέχεια τις πλάτες. Ναι, βέβαια δεν είπαμε, δεν θα έχουμε ένα βουρδούλα, αλλά κάποια στιγμή όμως δεν μπορεί όλοι οι συνεπείς πολίτες να πληρώνουν αυτή την ασυνέπεια και μάλιστα όσοι είναι συνεπείς, κάποια στιγμή σταματά να είναι και συνεπείς. Σταματά να είναι συνεπείς. Το τελευταίο. Δεν ξέρω αν είναι σωστή η ενημέρωση που έχω, αλλά θεωρώ ότι μάλλον είναι έγκυρη. Συγκίνησαν τα σχολεία. Υπήρξαν σχολεία, όπως παραδείγματος χάρη, στο Γυμνάσιο του Αμυγδαλαιώνα, όπου δεν είχανε τηλεφωνική σύνδεση ίντερνετ γιατί υπήρχε χρέος. Είναι έτσι αυτό που ακούσαμε, γιατί καμιά φορά λέγονται και πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Αυτά τα λίγα. Ο κ. Βαλιατζίδης. Ο κ. Βαλιατζίδης, συγνώμη. Καλησπέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, γίναμε μάρτυρας γίναμε μάρτυρες δημοσιευμάτων που θέλουν την Δημοφέλεια να έχει ασκήσει δικαστικά μέσα προκειμένου να διεκδικηθούν κτάσεις περίπου 300 στρεμάτων στην περιεχή Εσκή Καπού. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν εάν αυτή η ενέργεια της Δημοφέλειας είναι σε γνώση του δημάρκου, εάν έγινε σε συνενόηση μαζί του, ποια έκταση ακριβώς αφορούν, τι ενέργειες έχουνε γίνει, διότι τα μέσα ενημέρωσης κάνανε λόγο ότι έχουνε γίνει κάποιες επιπρόσθετες ενέργειες το 2010, από όταν ανέλαβε ο κ. Λαβρετιάδης τη διοίκηση του εργοστασίου, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε και ποιο είναι αυτό το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη υπόθεση και αυτά. Κύριος Κελαϊδάκης. Κάποιο καλώδιο στη σειρά έχει βγει. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε. Πολύ σύντομα, δύο θυματάκια σημαντικά, κατά τη γνώμη μου. Ακούστηκε πιο μπροστά ότι τα σχολεία εδώ και μια εβδομάδα έχουν ανοίξει. Παρακαλώ, όπως ευχαριστώ, για όλους εσάς που βλέπετε, για όλους εσάς που βλέπετε, για όλους εσάς που βλέπετε, τα σχολεία έχουν ανοίξει. Παρακαλώ, όπως αντιλαμβάνομαστε, όλη τη διοίκηση, το προηγούμενο διάστημα, ή αν θέλετε, μήνες πριν θα έπρεπε να έχει δει το θέμα των διαβάσεων μπροστά από όλες τις σχολικές μονάδες στα όρια του Δήμου. Πέσαν στην αντίληψή μου κάποιες τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες δεν φαίνονται διαβάσεις. Καλό είναι κύριε Δήμαρχε ή ο αντίστοιχος Αντιδήμαρχος, κοινώντας τους διευθυντές των σχολείων, όπου υπάρχει πρόβλημα με τις διαβάσεις, καλό είναι να καταγραφούν και να προβούμε στην άμεση ενίσχυση των διαβάσεων όσο τα αναφέρονται. Και μια και αναφέρομαι για διαβάσεις, στον Άγιο Λου ΚΑΠΕΝΔΙ από το στρατόπεδο της Μεραρχίας είναι μια μεγάλη παιδική χαρά, η οποία πραγματικά φιλοξενεί κάθε απόγευμα πάρα πολλούς μικρούς φίλους. Είναι ένας χώρος που έχει μεγάλη επισκεψημό, αλλά όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς, αν περάσετε από εκεί, ακριβώς μπροστά στις δύο εξόδους που έχει και στον δρόμο, γιατί εξυπηρετεί πάρα πολύ την κοιτονιά εκείνη, θα δείτε ότι δεν υπάρχει καμία διάβαση ώστε να περνάνε τα παιδάκια απέναντι και έτυχα μάρτερας περιπτώσεων των οποίων ασυνείδητη οδηγή δημιουργούσαν πρόβλημα και δεν υπάρχει διάβαση. Και ένα δεύτερο θέμα όσον αφορά τους κάδους. Ήδη βλέπετε ότι αντιλαμβάνουμε ότι ο Αντιδίμαρκος Καθαριότητας ξεκίνησε, ενημερώνεται και προχωράει. Δεν ξέρω αν έχει σταματήσει το πλήσιμο των κάδων. Έγινε αμάρτης, ας πούμε, χθες ενός περιστατικού στο κέντρο, μπροστά από το ταχυδρομείο. Φαντάζομαι δεν είναι το μόνο περιστατικό, υπάρχουν παράπονα και από τις γειτονιές, όσον αφορά ότι οι κάδοι μυρίζουν, η ζέστη κρατάει ακόμα, βροχές έχει καιρό να βρέξει. Μα αποτέλεσμα, ήμουνα αμάρτης περιστατικού που δεν μπορούσε να πιαστεί ο κάδος να ανοιχτεί γιατί είχαν μεταφερθεί κάποια κακός, κάποια σκουπίδια από τη λέση αξιωματικών τρόφιμα. Ήτανε χυμένα ρεβίθια προφανώς πάνω στον κάδο, δεν μπορούσα να τον ακουμπήσεις και με πανιά ευτυχώς βγήκε μια κυρία από ένα μαγαζί και το άνοιξε. Πιστεύω αν καταγραφούν αυτά τα περιστατικά ώστε να βοηθήσουμε να αλλάξει η εικόνα. Ευχαριστώ πολύ. Κ. Καλπακίδης. Σαποτάς την παράταξή μας με τα μικρόφωνα, αλλά τέλος πάντων. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, στις 8 Απριλίου, στις 8 Συνδριάς, στις 4 Απριλίου 2014, που ήσασταν και εσείς μέλη της διοίκησης, πάρτηκε μια απόφαση με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας του Δημοτικού Συμβουλίου, του Πρόεδρου της τοπικής κοινότητας για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στο σημείο που γίνεται σήμερα. Η απόφαση ορίζει ότι είναι προσωρινή η μεταφορά της λαϊκής αγοράς έως ότω ολοκληρωθούν οι εργασίες της λαϊκής αγοράς των Κρινίδων. Η απόφαση λέει, αν θέλετε την έχω εδώ, μπορώ να σας τη διαβάσω, ότι η μεταφορά της λαϊκής αγοράς στο συγκεκριμένο σημείο είναι προσωρινή έως ότω ολοκληρωθούν οι εργασίες. Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Η λαϊκή αγορά παραμένει στο ίδιο σημείο. Προεκλογικά σίγουρα και ενδεχομένως νωρίτερα θα κάνατε και εσείς κάποιες βόλτες στην περιοχή και θα είδατε ότι η αγορά υποβαθμίζεται καθημερινά. Η ερώτηση είναι πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση έτσι ώστε να επιστρέψει η λαϊκή αγορά για να τονωθεί και η τοπική αγορά στην περιοχή. Ενδεχομένως κάποιοι να διαφωνούν, αλλά συμφωνούσαν όλοι τότε και έτσι βάρθηκε αυτή η απόφαση έτσι ώστε προσωρινά να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά στην περιοχή που γίνεται σήμερα. Το δεύτερο θέμα που ήθελα να βάλω είναι οι αποκαταστάσεις της εταιρείας η οποία κατασκεύασε τον ΑΓΟ ΤΑΠ. Υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι τους έχουν παρατήσει σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Δεν μιλάω για τα χωράφια τα οποία έχουν παρατήσει μέσα ξύλα, σίδερα και διάφορα τέτοια, αλλά μετά από λίγο καιρό θα τρέχουμε στον αντιδήμαρχο του πρωτογενείου τομέα και θα λέμε φτιάξτε μας το δρόμο, φτιάξτε μας τη γέφυρα που έσπασε σε περιοχές που ανήκουν ουσιαστικά στο δήμο. Τι θα γίνει με αυτά, θα γίνει κάποια καταγραφή, θα υπάρξει κάποια πίεση προς την πλευρά της κοινοπραξίας έτσι ώστε να διορθωθούν όλα αυτά. Ευχαριστώ. Κυρία Βακυρτζή. Καλησπέρα σας. Καταχάς ήθελα να ευχηθούμε όλοι μαζί στον Βαγγέλη τον Παπά, τον αρχηγό της παράταξής μας, ο οποίος έγινε για άλλη μια φορά παππούς, έχει αποκτήσει μια εγκονή να του ζήσει, να είναι γερός να τη χαίρεται. Ένα θέμα που ήθελα να θίξω, κύριε Πρόεδρε, είναι σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στο νηστό της πόλης. Οι πληροφορίες μου λένε ότι έχουμε γύρω στις 1976. Μία τέτοια έχει τοποθετηθεί στη κοιτονιά μου με πολλές επιπτώσεις στην υγεία μας. Μονίμως με πνοκεφάλους είμαστε. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να απέχει 300 μέτρα από ίδρυμα. Το θέμα είναι ότι υπάρχει σχολείο και παιδικό σταθμό στα 150 μέτρα. Δεν μπορούμε ούτε λουλούδι στο μπαλκόνι μας, έχουν ξεραθεί όλα. Πονοκεφάλους έντονους όλη η κοιτονιά και όλοι διαμαρτύρονται. Νομίζω ότι κάτι πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι ότι την έντισε με υψοσανίδα, την έβαψε και φαίνεται σαν καμινάδα. Πώς του δώσανε την άδεια από τη στιγμή που υπάρχει δίπλα σχολείο και παιδικό σταθμός. Ήθελα την απάντησή σας. Δεν μας είπατε σε ποια γειτονιά, κύριε Ευαγγερτζή. Έχουμε άλλη ερώτηση? Κύριε Μαυρίδη, λίγο σύντομα. Σε εμένα να είστε σύντομος. Δεν χρειάζεται. Θα είμαι σύντομος. Μια που θέλετε και καλά κάνετε. Πράγματι, κύριε Πρόεδρε, ο χρόνος είναι να τηρείτε. Και όταν λέμε να τηρείτε, να τηρείτε. Όταν λέμε τρία, τέσσερα, εντάξει. Αν όχι. Καμιά φορά ξεφεύγουμε και εμείς. Και αυτό το λέω διότι μπορεί να λέμε την ευθύνη την έχει το Προεδρείο. Αλλά εάν από κάτω δεν βοηθούν την κατάσταση, τι να σου κάνει ο Πρόεδρος. Έρχομαι σε μια, καταρχήν δεν μου αρέσει, σε μια διοίκηση 15 ημερών προημερισίας και τα λοιπά. Το μεταφέρω σαν παράπονο των πολιτών. Όταν ήρθε το έργο, κύριε Δήμαρχε, της Πλατείας, ξέρετε, υπήρξε αντίδραση, σχεδόν από όλους. Το προϋπολογμός ήταν της τάξης των 150 χιλιάδων ευρώ και υπολογίζαμε με τις εκτώσεις τα κατεβίσεις των 85 χιλιάδων. Και είχαμε πει τι ανακίνηση μπορεί να κάνει σε αυτή τη λοτία. Πεταμένα χρήματα. Και θυμάμαι ο κύριος Φιλιππίδης, είπε ότι δεν θα μπορέσουμε ούτε να ξυλώσουμε, όχι να κάνουμε και κάτι. Διαμαρτυρούνται οι υπέρες κατασηματάρχες. Αλλά μου ρωτούν και πολλοί πολλοί, αλλά και εγώ διερωτάμε. Τι συμβαίνει με την πλατεία, τελείωσαν τα χρήματα, δεν είναι συνεπίσω έργο λάβος και έχουν περιφράξει από εδώ και από εκεί και προσθέτει μια εικόνα. Δώστε μια απάντηση να ακούσουν οι πολίτες γι' αυτό το πράγμα. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, αν έχει την καλωσύνη ο κύριος Δήμαρχος να απαντήσω με την ιδιότητα του Προέδρου της Εννίας Σχολικής Επιτροπής δευτέρω βάθμιας εκπαίδευσης στην παρατήρηση και στο ερώτημα το οποίο τέθηκε από πλευράς του συναδέλφου του κυρίου Βέρου, για να μην εορούνται κάποια πράγματα, σε ό,τι έχει να κάνει κύριε Βέρο με το πρόβλημα το οποίο ανέκυψε στον τηλέφωνο του Γυμνασίου του Αμυγδαλεώνα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι επικοινώνησα την αρμόδια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας η οποία εντόπισε το πρόβλημα σε βλάβη που υφίσταται το σύστημα γενικότερα. Επειδή κάνατε λόγο περί χρεών, θα ήθελα να σας ενημερώσω και παράλληλα να ενημερώσω και το σώμα ότι μια σχολική επιτροπή το οικονομικό της έτος ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου και οκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Άρα δηλαδή μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από την προηγούμενη, βεβαίως και υπάρχει συνέχεια. Βεβαίως και υπάρχουν λειτουργικά έξοδα τα οποία τρέχουν και βεβαίως είναι φυσιολογικό μια σχολική επιτροπή να είναι ανοιχτή απέναντι σε κάποιους επαγγελματίες ή ενδεχομένως απέναντι σε κάποιους υπηρεσίες όπως, για παράδειγμα, αναφέρεται τα τηλέφωνα. Και θα σας θυμίσω τούτο, ότι αυτή τη στιγμή, δυόμισι περίπου μήνες πριν λήξει το οικονομικό έτος 2019 που διανύουμε, υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 220.000 ευρώ, χρήματα τα οποία αναμένεται να έρθουν στο Ταμείο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθημες Εκπαίδευσης από τα τακτικά έσοδα του κράτους. Σας διαβεβαιώνω ότι στην περίπτωση που είχαν έρθει αυτά τα χρήματα νωρίτερα ή θα έρθουν τις επόμενες ημέρες στο τέλος του 2019 δεν θα υπάρχει καμία απολύτως οφειλή, δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως χρέος, θα τακτοποιηθούν οικονομικά όλες οι υποχρεώσεις και αντίθετα θα υπάρξει και αποθεματικό χρήμα τα οποία θα μεταφερθούν στην επόμενη σχολική χρονιά. Ευχαριστώ. Παρακαλώ. Και εγώ όμως οφείλω μια απάντηση σ' αυτά που είπατε. Οφείλω μια απάντηση σ' αυτά που είπατε. Μετά, όταν θα φύγει η σειρά, για να φτιάω το θέμα. Μα, για το ίδιο θέμα. Όχι, τώρα, φέγγατε. Θα μου ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω πρώτα εγώ γιατί δέχτηκα κάποιες ερωτήσεις πριν απαντήσει ο δήμαρχος σχετικά με την επιστολή της κυρίας Τσανάκα και την ερώτηση του κυρίου Ξανθόπουλου για την ημέρα συναιδρίας και για τοποθέτησή μου. Τοποθέτησή μου ήταν απάντηση στην επιστολή της κυρίας Τσανάκα και θέλω να διαβεβαιώσω το σώμα ότι η απόφαση που ελείφθη για την αναβολή της συναιδρίας ήταν σύνομη, σύμφωνη με τον κανονισμό. Αφού συμβουλευθήκαμε το νομικό μας σύμβουλο. Επομένως, η νομιμότητα της απόφασης αυτής είναι πλήρως διασφαλισμένη. Η πορεία των πραγμάτων και η έκδοση της ερμηνευτικής απόφασης 102 από το Υπουργείο Εσωτερικών χθες το πρωί επιβεβαιώνει και την ορθότητα της απόφασης μας. Πέραν αυτού, τηρήθηκε η νομιμότητα ή κάθε νομιμότητα που ορίζει και το άρθρο 31 του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπου ορίζει ότι σε λόγους ανωτέρας βίας, όπου λόγους ανωτέρας βίας είναι κατά πάγια νομολογία και κάθε απρόβλεπτο γεγονός, μπορεί να αναβληθεί η συναιδρίαση και μπορεί η συναιδρίαση να πραγματοποιηθεί με τα ίδια θέματα ημέρειες της διάταξης, άμεσα και με μία απλή προειδοποίηση χωρίς άλλη πρόσκληση. Επομένως, για κάθε ενέργεια, συμβουλευόμαστε το νομικό μας επιτέλειο και συμβουλευόμαστε βεβαίως και τους προηγούμενους προέδρους. Θεωρώ λοιπόν πως η επίθεση που δέχθηκα εγώ αλλά και ο κύριος Δήμαρχος ήταν άκυρη και άτοπη. Σεύχομαι το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως το είπα από την πρώτη στιγμή, και διασφαλίζω τη νομιμότητα της λειτουργίας του. Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε, για τις απαντήσεις σας. Στην κυρία Δήμαρχο, στην κυρία Τσανάκα. Για τον χώρο ξέρετε πάρα πολύ καλά. Αν ήσασταν ένας Δήμαρχος που ήσασταν πριν από πέντε χρόνια, θα έλεγα ότι δεν ξέρετε. Επειδή όμως ήσασταν Δήμαρχος πριν από λίγο, ξέρετε ότι τέτοιος χώρος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Όταν θα γίνει, και μάλιστα είπατε μετεπιτάσιο, μέχρι τέλος του μήνα. Ξέρετε ότι μέχρι τέλος του μήνα δεν είναι δυνατό να γίνει. Όταν θα γίνει η μεταφορά στον καινούριο, θα δημιουργηθούν χώροι που θα μπορούσαν. Μα ακούω όμως την πρότασή σας. Δεν ξέρω αν χωράνε, θα το δούμε. Εάν χωράνε, θα το κάνουμε. Συνήγορο του Δημότη θα το δούμε αυτό, ούτως ή άλλως έχουμε μέχρι τέλος του μήνα και θα το συζητήσουμε με όλες τις παρατάξεις. Τώρα, αυτό που είπε ο κ. Παπαδόπηλος για την ημέρα συνεδρίας, εσείς δεν έχω πρόβλημα. Δηλαδή, αν συμφωνούμε να γίνεται πέμπτη, να γίνει πέμπτη. Είναι κανείς που διαφωνεί? Εκτός, αν θέλετε, τετάρτη. Δεν ξέρω, κάνω μία... Όχι. Μου επιτρέπετε, κύριε Δήμαρχε. Υπάρχει και ένα πρακτικό πρόβλημα πέρα του ότι τη Δευτέρα είναι κλειστή αγορά, είναι πιο εύκολο γιατί κάποιοι από εμάς είναι εργαζόμενοι. Πέραν αυτού, όταν η συνεδρία συγίνεται τη Δευτέρα, η πρόσκληση φεύγει από τη Γραμματεία την πέμπτη. Αν η συνεδρία συγίνεται πέμπτη, η πρόσκληση πρέπει να φεύγει την Παρασκευή. Άρα, θα έχουμε συνεχώς έκτακτα θέματα γιατί δεν θα προλαβαίνουμε ούτε τις υπόλοιπες επιτροπές που θα εργάζονται και θα βγάζουν αποφάσεις, αλλά ούτε και την πρακτικότητα και η καθημερινότητα. Είναι δύσκολο να γίνεται πέμπτη, κύριε Παπαδοχμίου. Δεν γίνεται. Τρεις ημέρες να μεσολαβούν μεταξύ πρόσκλησης και συνεδρίας. Ναι, κύριε Μαυλίδη, παρακαλώ. Για να βοηθήσω την κατάσταση. Τίποτε πάρα πάνω. Εγώ παρέλαβα κανονισμό 99 του 1994 με καθορισμένη ημέρα την πέμπτη. Το συνεχίσαμε μέχρι και την τελευταία δημοτική περίοδο. Δεν ξέρω αυτό πώς το καθιόσαμε δευτέρα. Νομίζω η πέμπτη είναι η καλύτερη. Γιατί το λέγω αυτό. Τώρα βέβαια έχουμε το διάδειο, τα ίντερ και τα λοιπά. Εγώ σαν πρόεδρος έστελα την πρόσκληση την Παρασκευή ή και την πέμπτη. Είχε ο δημοτικός σύμβολος την ευχέρεια να διαβάζει Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη. Το πήγαινα τρεις εργάσεις μεσημέρις. Ο νόμος δεν το ξεκαθαρίζει. Ή είναι αργέ το τριήμερο. Αλλά είχα πει τότε κάποτε και αν στείλεις τη μεγάλη Παρασκευή θα πεις Σαββατοριακή, Δευτέρα και σου έρθει ένας δημοτικός που θέλει να διαβάσεις τα θέματα. Τι θα του πεις. Για αυτό να υπάρχουν τρεις εργάσεις μεσημέρις η ημέρα να είναι σταθερή, κύριε Δήμαρ και κύριε Πρόεδρε διότι ο καθένας, εγώ είμαι συνταξιούχος, δεν έχω πρόβλημα αλλά οι συνάδελφοι μου εδώ πέρα το 90% είναι επαγγελματίες. Άλλος είναι δικηγόρος, μπορεί να είναι στη Λάζη, μπορεί να είναι στην Κουμποτίνη. Άλλος είναι επαγγελματίες, το εμπόρευμά του. Άρα λοιπόν αυτό να είναι σταθερό. Δεν το αιτήρησε η προηγούμενη δημοτική αρχή τόσο πολύ. Τώρα έρχομαι, κάνω μια παρένθηση σε αυτό που είπε ο κύριος Πρόεδρε, δεν θα τον διακόψω. Κύριε Πρόεδρε, το δικαίωμα της αναβολής ανήκει σε εσάς αποκλειστικά. Το δικαίωμα επίσης, το να γράψετε που λέτε, εκεί κάνετε λάθος να μου επιτρέψετε, αυτό γίνεται όταν συνειδρυάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, προσέξτε, για αναβολή, τότε πράγματι δεν χρειάζεται πρόσθεση και όταν υπάρχουν τα τίδεδες στα ίσιο, μπορεί να προσθέσετε κι άλλα. Εδώ είναι το λάθος. Τώρα, από εκεί και μετά, σας το λέω εγώ, τον κανονισμό, ποιον κανονισμό διαβάζετε? Όχι αυτό που έστειλανε τώρα. Αυτός που ισχύει, που είναι του 2009, να συμπληρώσω, κύριε Μαυλήν, για να το κλείσουμε. Εγώ τον έκανα τον κανονισμό του 2009, μην πάτε πιο πέρα. Ναι, ναι, όπου το λέει ρητά και επίσης λέει ότι ο κανονισμός των συνεδριάσεων είναι δευτέρα πάντα. Παρακαλώ να σας το μένω. Προσέξτε, με λέτε τώρα πριν 10 χρόνια, μια λεπτομέρα μου ζητάμε. Το 2009 δεν ήσουνα. Δεν ήμουνα κατά την εγώ το 2009. Και αυτό λέω δικός μου. Συγγνώμη, κάνει λάθος. Έτσι κι αλλιώς, κύριε Μαυρίδη, ο κανονισμός θα αλλάξει, γιατί έχουν αλλάξει πάρα πολλές διατάξεις. Μπορείτε να μας κάνετε κάποιες προτάσεις. Λοιπόν, το λέω αυτό για να μην λέτε... Εάν συνεδριάει το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίζει για αναβολή, επαναλαμβάνω, τότε δεν χρειάζεται πρόσκληση. Δεν πήγα πιο πέρα να πω ότι αν ευλύθει μια συνεδρίαση, να μην το πιάστε έτσι. Εγώ δεν πήρα καμ' πρόσκληση. Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει συνεδρίαση. Μη μου λέτε ότι πήρα, όταν μου τηλέφωνουν το δεχτούνται τηλέφωνο. Και μάλιστα ήθελε να μου βγάλει κάποιος του τηλέφωνο στο ραδιόφωνο χθες και είπα το εξής. Ευτυχώς που δεν με έβγαλε, γιατί θα έλεγα πολύ καλά έκανε. Για ποια αναβολή, δεν πήρα πρόσκληση, για ποια αναβολή μιλάνες, θεωρητικά. Λοιπόν, το κλείναμε το θέμα αυτό απλώς για την... Οπότε, επειδή βλέπω υπάρχει δικογνωμία, καλύτερα ίσως να συνονοηθούμε οι ομάδες μεταξύ τους και να το δούμε οι αρχηγοί αν μπορεί να μεταφερθεί. Αν δεν μπορεί να μεταφερθεί, το αφήνουμε αυτό που λέει ο κανονισμός στη Δευτέρα. Θα προσπαθήσουμε, κύριε Παπαδόπουλε, να υπάρχει αυτός ο χρόνος. Να μειώσουμε τα έκτακτα, να μην υπάρχουν πολλά έκτακτα, ούτως ώστε να δίνετε ο χρόνος της ενημέρωσης. Αυτό για την Οικονομική Επιτροπή έχετε απόλυτο δίκαιο. Θα μας δώσετε μια πίστοση χρόνου, διότι καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν θέματα, ο δήμος πρέπει να λειτουργήσει και συνεπώς υπάρχει μια αριθμία στο χρόνο. Αλλά αυτό, όμως, θα γίνει σεβαστό. Και στο τοπικό συμβούλιο θα γίνει το ίδιο. Θα είναι σωστό και διαδικαστικά, και για να μπορούμε να παραβοληθάμε ποιος είναι στιγματικά, πως πρέπει και ευκαιρινά. Αν θα μπει μια μέρα δευτέρα η Οικονομική, θα μπει την τρίτη, δύο ή τα τρεις, θα μπει το τοπικό συμβούλιο και την τετάρτη, την πέμπτη, όταν θα γίνει το δευτό συμβούλιο. Όταν μπαίνει η δευτέρα, όποτε και να είναι την πρόσβαση. Δεν μπορούμε να λέμε πάνω ότι μπαίνει το απόγευμα πάνω από το τοπικό συμβούλιο, για να δει αν είναι τίποτα ή όχι. Κύριε Ξανθόπουλε. Θεωρώ πως η καταλληλότερη μέρα είναι δευτέρα, αλλά θα το συζητήσετε οι επεκεφαλείς του παρατάξου. Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε. Δεν είναι προσωπικό και το έχουμε καταλάβει όλοι. Λοιπόν, σ' αυτό που είπε ο κύριος Ξανθόπουλες, κύριε Ξανθόπουλε, για τους εγώ δεν έφησα κανένα υπονοούμενο για την ικανότητα των 41 Δημοτικών Συμβούλων, ίσα-ίσα που είπα ότι είναι τιμή μας που είμαστε, έχουμε εκλεγεί όλοι μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και μπορούμε να κρίνουμε, να σχεδιάζουμε και να προτείνουμε προτάσεις. Αν θα είναι στα Διοικητικά Συμβούλια κάποιοι άλλοι πρόεδροι, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, δεν μειώνει την αξία. Μετά, πάμε για την πολοδομία. Στην πολοδομία έχετε απόλυτο δίκιο ότι και όταν τότε πρώτο ήρθε η πολοδομία στον Δήμο και ίσως επειδή ήταν ακριβώς σε εκείνο το χώρο μαθημένοι σε μια άλλη νοοτροπία και με υπαλλήλους οι οποίοι και από τότε ήταν η πρόθεση τους να μην δίνουν άδειες, αλλά η πρόθεση ήταν να βρίσκουν δικαιολογίες για να απορρίπτουν τις άδειες, αυτή η νοοτροπία πέρασε στο DNA της πολοδομίας. Αυτή τη στιγμή και η κυρία Τσανάκα αλλά και εμείς, αυτό και επί τέσσερα χρόνια που ήμασταν εμείς, η κυρία Τσανάκα που είναι τώρα, υπάρχει η ίδια νοοτροπία. Υπάρχει νοοτροπία ότι καθυστερούμε τις άδειες. Μπορεί να έρθει μια διευκληνιστική που να τους λέει ότι αυτό είναι αυτό πρέπει να κάνετε και θα ξανακάνουν ερώτηση να ρωτήσουν γιατί το είπε αυτό το Υπουργείο. Όταν καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι όταν έχουμε μια τέτοια υπηρεσία, όχι ενάμιση χρόνο, πέντε χρόνια θα κάνουμε να βγάζουμε άδειες. Επειδή όμως ο πολίτης δεν φταίει τίποτα και υπάρχει μια ανάπτυξη σε αυτή την περιοχή, θα πρέπει να βρούμε τρόπο ούτως ώστε οι άδειες να τελειώνουν. Θα έρθουμε με το ΤΕ, διότι το λέμε συνέχεια και πρέπει να το κάνουμε κάποια στιγμή, κυρία Κοβίδη, να βρούμε μια λύση, διότι άμα πάμε έτσι, θα τα τυνάξουμε όλα στον αέρα. Και πολύ σωστά, όπως είπε και η κυρία Τζανάκα, όταν θα μεταφερθούν εδώ, ούτως ώστε να νιώθουν πλέον, στο καινούργιο κτίριο που γίνεται, ότι είναι οι πάλληλοι του δήμου. Όχι ότι εμείς ζητάμε να κάνουμε τα στραβά μάτια, ποτέ δεν έχουμε επέμβει ούτε η κυρία Τζανάκα, ούτε ο κ. Σιμητσής, ούτε εγώ έχουμε επέμβει ποτέ, για να κάνουν χάρη σε κάποιον σε άδεια. Αυτά για την πολεοδομία. Για τον Σιμακοπούλου και φυσικά ισχύουν, κ. Ξανθόπουλη, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, γι' αυτό και δεν τις αναφέρουμε, διότι υπάρχει μια συνέχεια σε αυτό που γίνεται. Για την κετοποίηση συμφωνώ απόλυτα, ότι όλοι συμφωνούμε, δεν νομίζω ότι είναι κανένας εδώ που διαφωνεί ότι έχει διαφορετική άποψη ότι όσο θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να εγκυτοποιηθούν. Και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνήσεις. Οι προτάσεις υπάρχουν και ο κ. Παπαδόπουλος προχθές έκανε μια πρόταση την οποίαν την λέμε όλοι εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι πρέπει ή να βγουν εκτός, να μοιλαστούν σε όλους τους δήμους και από εκεί και πέρα μπορούμε σε άλλες εγκαταστάσεις, σε άλλα οικόπεδα, να μπορέσουν να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις. Πάντως αυτό που βλέπω εγώ καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε ακόμη έναν αριθμό προσφύγων. Παρόλο ότι μίλησα σήμερα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, μιλάει με τον κ. Κουμουτσάκο, ούτως ώστε να μπορεί να αποφύγουμε αυτό το πράγμα. Αλλά καταλαβαίνετε ότι όταν έχουν φτιαχτεί 69 διαμερίσματα θα είναι ουτοπία να θεωρούμε ότι δεν θα αρθούνε κάποιοι σε αυτά τα διαμερίσματα. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που ήρθε και θα μείνει όχι μόνο στη δική μας πόλη αλλά και σε όλη τη χώρα μας. Τώρα για τα Τενάγη. Φυσικά και δεν θα επιτρέψουμε και θα είναι και η άποψη και θα είναι αυτό θα μεταφερθεί και στον Περιφερειάρχη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει η σύραγκα αυτή. Δεν θα καταστρέψουμε και τον κόλπο της Καβάλες. Διότι όλα αυτά τα φυτοφάρμακα θα μεταφερθούνε και θα αλλάξει όλο το οικοσύστημα της περιοχής. Οπότε καταλαβαίνετε ότι θα είμαστε κάθετοι-ατήθετοι σε μια τέτοια κατασκευή. Για μένα των ε61 ο κ. Περιφερειάρχης έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον το κομμάτι από τον Δοξάτο μέχρι τον Αμυγδαλεώνα θα γίνει και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει το υπόλοιπο κομμάτι, αν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του κ. Μητσοδάκη είναι ότι δίνουνε πλέον βαρύτητα στον άξονα δράμα αμφίπολη, σέρες δράμα αμφίπολη. Θα δούμε σε αυτό τι μπορούμε να κάνουμε. Ευχαριστώ για την Ισυδόρου 17. Θα το δούμε, θα πάμε να δούμε τι γίνεται όπως και για την πινακίδα στο κάστρο επάνω. Ο κ. Μουντζάκης θα ήθελα λίγο να πει για το γήπεδο του Σταυρού. Το γήπεδο του Σταυρού παρακορύθηκε, αν δεν κάνω λάδος, τέλη δεκαετίας του 90 σε ιδιώτη, ήταν ένα άδειο γήπεδο εντελώς, δεν υπήρχε τίποτα μέσα. Ό,τι οι εργασίες έγιναν, έγιναν από τον ιδιώτη, είτε αφορά αποδιτήρια είτε περίφλαξη του γήπεδου. Και επίσης μετά από αρκετά χρόνια παραχωρήθηκε σε άλλον ιδιώτη, ο οποίος διατηρούσε Ακαδημία Ποδοσφαίρου στο σημερινό βοηθητικό γήπεδο του Αμυγδαλεώνα και κάποια δικά του αποδιτήρια που είχε τα μετέφερα επίσης εκεί. Εν συνεχεία αυτός ο δεύτερος ιδιώτης μετέφερε την Ακαδημία του στο ενωσιακό γήπεδο των Αμυσιανών και έφυγε από αυτό το συγκεκριμένο χώρο. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από τις εγκαταστάσεις αποδιτήρια που υπήρχε σε αυτό το γήπεδο. Τώρα το αν υπήρχε παραχωρήτηριο το οποίο να είχε όρους να μην μεταφερθεί ή να μην πουληθεί τίποτα από αυτά που ήδη υπήρχαν στο γήπεδο αυτό δεν το γνωρίζουμε. Θα πρέπει να το ερευνήσουμε ή αν υπήρχε μπορεί να υπάρχει και πιθανότητα να άλλαξε αυτό το παραχωρήτηριο όταν έγινε η μεταβίβαση. Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Θα το ελέγξουμε, θα το ερευνήσουμε και θα σας ενημερώσουμε. Πάρτε ρε παιδιά με τη δέκα η ώρα. Τι να κάνουμε, δημοτικό συμβούλιο έχουμε. Επειδή έτυχε την περίοδο εκεί της παραχώρησης, κύριε Πρόεδρε, να είμαι σύμβουλος κοινωνικός και επειδή έτυχε να ξέρω να γνωρίζω αυτή την παραχώρηση. Παραχώρηση έγινε στον αρχικό ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων αυτών ελπίδες με τον όρο ότι οτιδήποτε κάνει μέσα επειδή του το δώσε η κοινότητα χωρίς μίστομα, χωρίς να πληρώνει κάποιο ενοίκιο ότι όταν λυθεί η σύμβαση οτιδήποτε υπάρχει θα το αφήσει υπέρ της κοινότητας αμυγδαλειώνα. Μεσολάβησε πάρα πολλά χρόνια, βέβαια, δήμος Φιλίππον, δήμος Καβάλας, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχει μια απόπαση για την παραχώρηση επί δικείου Σιμιτσή και άλλη μία επί δικείου Στσανάκα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, αλλά το θέμα δεν είναι αν καλός ή κακός νόμιμο παράτι πατά πήρε. Κάποιον ο οποίος πηγαίνει κόβει την περίφραξη, αφτερετεί λοιπόν, σας έχει ενημερώσει, φαντάζομαι πως όχι, ούτε την προηγούμενη διοίκηση και αφαιρεί τμήματα των εγκαταστάσεων. Θεωρώ ότι ο ιδιώτης ούτε ενημέρωσε την Δημοτική Αρχή, αλλά ούτε και έχει δικαιώμα να το κάνει αυτό. Δυστυχώς ο κ. Φιλός ο Κρουτοποιού ρώτησε πριν από δυο μήνες απασχολημένος με άλλα πράγματα και γι' αυτό το επαναφέρω, κύριε Δήμαρχε. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή την κατάσταση του αγίου του Σταυρού δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Γι' αυτό το θέτω υπόψης για να το δείτε. Σας ευχαριστώ πολύ και θα το δούμε. Τώρα, για το 15ο Δημοτικό Σχολείο που είπατε όντως το Κολωνάκι θα πούμε την Δημοτική Αρχή. Νομίζω ότι είναι εντάξει, απλώς πρέπει να περνάει η Δημοτική Αστυνομία που ανεβάζει και αντίστοιχα το μεσημέρι. Δεν ξέρω, κύριε Δρακονάκη, νομίζω ότι δεν είναι ιδιοκτήση. Είναι δική μας. Δεν ξέρω, εγώ δεν το ήξερα, αλλά λέει και η Ευαγγελία ότι... Τώρα, για αυτό που είπε ο κύριος Βέρος, για την... καταρχήν θα ήθελα λίγο ο κύριος Σταυρίδης να μας ενημερώσει λίγο για το πλήσιμο και όλα αυτά, όπως επίσης και για την κατάληψη των πεζοδρομίων από τους κάδους. Ναι, πρώτα να απαντήσω στον κύριο Κελαϊδάκη για τους κάδους. Έχουμε βάλει ένα πρόγραμμα πρώτη Οκτωβρίου να αρχίσουμε να πλένουμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα και κάνουμε είναι να μεταφέρουμε τους κάδους που είναι σε καταστήματα εστίασης στο αμαξοστάσιο και τους πλένουμε και τους επαναφέρουμε. Από μία Οκτωβρίου, όμως, νομίζω και με την έλευση της 3K θα μπορούμε να πλένουμε σε τακτάχρονικά διαστήματα. Αυτό με τον κύριο Βέρον έχει απόλυτο δίκιο. Έχουμε εντείνει τις προσπάθειες όλοι οι επόπτες ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Αν και κάθε μέρα επιχειρεί εκτός από το φορτηγό το δικό μας με τα ογκώδια, άλλα πέντε φορτηγά από τις 7 η ώρα μέχρι τις 1.30 που είναι το ωράριό τους, κάθε μέρα έξι φορτηγά είναι στους δρόμους και μαζεύουν ογκώδια. Έχουν ξεφύγει. Το μόνο που μπορούμε να εντείνουμε τους ελέγχους και την εποπτεία στις γειτονιές ώστε να μπορέσουμε να πούμε τους συμπολίτες μας πως δεν είναι έτσι, όπως σκέφτονται. Ακριβώς, αυτό κάνουμε. Για αυτό λέμε τους επόπτες να βρουν τα άτομα που βγάζουν και εκθέτουν στα πεζοδρόμια όλα τα αντικείμενα αυτή τη στιγμή. Αυτό ξεκινήσαμε και θα δείτε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε βρει όλους αυτούς. Νομίζω, τουλάχιστον, θέλω να πιστεύω. Για τους κάδους αυτό που μου είπατε πάνω στα πεζοδρόμια δεν τους έχω δει ακόμη κάτι. Δεν έχω κάποια πληροφόρηση γι' αυτό. Τι εννοείται δεν μπορούσα να καταλάβω. Ωραία, θα το δούμε, ναι. Ψησία που είναι αυτό ώστε να κάνουν το ΜΕΣ ή να κάνουμε μια άλλη διαρρύθμιση για να μην κλείνει το πεζοδρόμιο. Επειδή καιρούς πρέπει να κάνουμε τέσσερις γωνιές. Εντάξει. Λοιπόν, στον κ. Βοιατζίδη για το θέμα που έθεσε για τα 300 θρέματα. Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι ό,τι ξέρετε εσείς ξέρω κι εγώ. Αυτό που ακούσατε εσείς στα ραντιόφωνα, αυτό άκουσα κι εγώ. Λοιπόν, δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή. Θα ενημερωθώ από αύριο για το θέμα και θα το ξανασυζητήσουμε εδώ και αφού θα είναι και η κ. Ιωσιφίδου, αλλά θέλω όμως να ενημερωθώ κι εγώ πριν συζητήσουμε αυτό το θέμα. Για τις διαβάσεις έχετε δίκιο κ. Κελαηδάκη. Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει. Είναι η αλήθεια ότι έχω επισημάνει το γεγονός των διαβάσεων ακόμη από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε. Η απάντηση της υπηρεσίας είναι ότι τα έχουμε βάψει δύο φορές και έχουν εξεβάψει άρα δεν μπορούμε να τα ξαναβάψουμε. Αυτή ήταν η απάντηση της υπαλλήλου που είχε το συγκεκριμένο θέμα. Από αύριο, όμως, θα πάρουν χρώματα και θα πάνε να βάψουν τις διαβάσεις, γιατί έχετε απόλυτο δίκιο. Και υπάρχουν και χρώματα, έτσι δεν είναι κ. Λακωνάκη. Τώρα για την λαϊκή αγορά στις Κρινίδες θα θέλαμε να απαντήσει λίγο κ. Παπαδόπουλος. Υπάρχει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο για προσωρινή μεταγκατάσταση της λαϊκής του Κρινίδων μέχρι να κατασκευαστεί το έργο. Το έργο κατασκευάστηκε και όπως καταλαβαίνετε στο ίδιο μέρος δεν μπορεί να εγκατασταθεί και πάλι. Αναζητούμε ένα καινούργιο χώρο που θα είναι όσο δυνατό μέσα στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, μέσα στους εμπόρους, κοντά στα μαγαζιά. Έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας. Θα τα συνεννοηθούμε με το τοπικό συμβούλιο, με τον Σύλλογο των Μικροπολιτών και φυσικά και εμείς όλοι οι τοπικοί εκεί πέρα για να βρούμε μια κοινός αποδεκτηλήση. Θέλει λίγο χρόνο, νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε νέα γι' αυτό. Για τις αποκαταστάσεις των έργων οδοπίας και κεφυροπίας και στις γέφυρες που λέτε από τον ΤΑΠ, ο κ. Παπαδόπουλος μαζί με την τεχνική υπηρεσία θα τα γράψουν, θα δούνε λίγο πού είναι αυτά, ούτως ώστε να τους πούμε να το έχουμε στείλει. Ωραία, ωραία. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ξαναπάρουμε αυτό το έγγραφο που έχετε κάνει και να τους το επισημάνουμε. Και επίσης για τον Ποσειδώνα νομίζω όμως ότι η όδευση είναι διαφορετική. Τουλάχιστον δεν ξέρω ποιος το είπε το θέμα του Ποσειδώνα, ότι η όδευση θα είναι διαφορετική. Κυρία Βακριτζή, δυστυχώς το θέμα των κεραιών θα γίνει ακόμα χειρότερο. Ήδη αν διαβάσατε θα ψηφιστεί πλέον νόμος όπου καταργείται και η διάταξη των 150 μέτρων από τα σχολεία και όλο αυτό που έχουν και θα είναι ελεύθερες. Και τώρα όμως ακόμη να ξέρετε ότι το 150 ή το 200 που είναι έχει ένα περιορισμό. Ότι ναι μεν, απαγορεύεται να είναι από μια συχνότητα και πάνω αλλά από μια συχνότητα και κάτω δεν παίζει ρόλο αν είναι στα 200 μέτρα. Βλέπετε λοιπόν ότι η κινητή τηλεφωνία το έχει κάνει έτσι ούτως ώστε να μπορεί να κβάζει όπου θέλει κερές. Όμως, παρόλα αυτά εμείς αυτό που θα ζητήσουμε είναι σε τι συχνότητες έχουν πάρει άδειες. Και από εκεί και πέρα θα δώσουμε σε κάποιο εψημοποιημένο γραφείο θα δούμε από πού θα είναι από τη Θεσσαλονίκη που θα είναι ο οποίος θα κάνει μετρήσεις στις γειτονιές για να δούμε αν όντως τηρούν τα όρια των εκπομπών. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και σας είπα ότι θα το κάνουν ακόμα χειρότερο. Κύριε Μαυρίδη, το έργο της Πλατείας, αν ήταν στο χέρι μου θα το είχα σταματήσει. Θα σας πω την αλήθεια. Επειδή όμως έχει υπογραφεί μια σύμβαση και ξέρετε πολύ καλά ότι για να σταματήσουμε τη σύμβαση αυτή θα πληρώσουμε. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι θα φτάσουμε στο όριο του 80% που μπορούμε να σταματήσουμε την εργολαβία. Κάνουμε τα εντελώς απαραίτητα που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν όπως είναι το σπάσιμο των κερκίδων και γι' αυτό καθυστέρησαν διότι πρέπει να γίνει καινούριος ανακεφαλωτικός διότι αλλιώς θεωρούσε τεχνική υπηρεσία ότι είναι κατασκευασμένες αυτές οι κερκίδες. Οπότε θα αλλάξει, γιατί στο καινούριο τεχνικό πρόγραμμα θα έχουμε μελέτη για την Κεντρική Πλατεία διότι πρέπει να αποκτήσουμε επιτέλους και δεν το λέω για την κυρία Τσανάκα, για τη διοίκηση της κυρίας Τσανάκα και εμείς επίσης όταν ήμασταν διοίκηση πρέπει να αποκτήσουμε επιτέλους μια πλατεία η οποία θα είναι αντάξια της πόλης μας. Ναι, παρακαλώ. Θα είμαι συγχωρημένη. Ήθελα απλά και συγγνώμη για τη διακοπή, ήθελα απλά να συμπληρώσω όπως είχε γίνει γνωστό και στο σώμα και ψηφίες και καταπλαιοψηφία ότι είναι μια μελέτη, ένα ρετουσάρισμα της Κεντρικής Πλατείας, δεν είναι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν εξαχθεί κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Καταλαβαίνετε βέβαια και εσείς ότι κάποια παρέμβαση στο κεντρικό σημείο της πόλης και σε ένα χώρο που είναι χαρακτηρισμένο ως πλατεία θα πρέπει το πόρισμα να είναι κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που οι διαδικασίες οι χρονικές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Έχει συντάχτηκε μια μελέτη μαζί με τη συμβολή των αρχιτεκτόνων, δόθηκαν κάποιες κατευθυντήριες οδή από τους αρχιτέκτονες, έγιναν με τεχνική υπηρεσία ένα lifting της πλατείας σε ένα προϋπολογισμό της τάξου 200.000 ευρώ. Γι' αυτό πραγματικά με λυπεί η τοποθέτηση όταν το πέρανε πίσω το έργο. Είναι ένα έργο τόσο όσο να ανακουφίσει και να δώσει λίγο μια άλλη διάσταση στα πλαίσια της καθημερινότητας στην πλατεία, μακάρι να εξαχθεί ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα κατόπινου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και μακάρι να βρεθούν και τα χρήματα που απαιτούνται για μια ρυζική ανακέννηση της πλατείας. Προχωράμε στα θέματα. Έχω ζητήσει το λόγο επανειλημμένος και δεν μου το δίνατε. Έχει περάσει τώρα. Μη συγχωρείτε πάρα πολύ. Τι ώρα, μάλιστα. Μάλιστα. Ωραία. Λοιπόν, έχω ζητήσει επανειλημμένος το λόγο και στην προηγούμενη συνεδρίαση ήθελα να κάνω μια μικρή τοποθέτηση για το θέμα που έχει τεθεί από τη Δήμαρχο και από τον κ. Γραμμένο. Σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο σε αυτή τη συνεδρίαση έγινε μία πάρα πολύ σοβαρή ερώτηση από τον κ. Βογιατζίδη. Δεν πρόκειται να απαντήσω αν δεν μου δώσετε το λόγο βέβαια. Από εκεί και πέρα όμως καταθέτω τη μομφή προς το πρόσωπό σας διότι δεν είναι δυνατόν ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου επανειλημμένος να ζητάει το λόγο και να μην το δίνατε. Για ποιο λόγο. Κυρία Εσφίδου, χαμηλώστε το τόνο της φωνής σας καταρχήν και είδα να μου ζητάτε το λόγο κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ή τοποθετήσεων. Σας παρακαλώ πολύ. Είδαμε κύριε Γραμματέα να μας ζητάει το λόγο μην μπορεί να τον αφαιρέθηκα εγώ ίσως. Σας παρακαλώ πολύ. Θα το συζητήσουμε την επόμενη φορά. Κύριε Βογιατζίδη, θα το φέρω ως θέμα να ξέρετε. Οπότε η κυρία Ιωσιφίδου και την άποψή της. Προχωρούμε στα έκτακτα θέματα. Έχουμε ένα έκτακτο θέμα για την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου Αλεξάνδρας Δήμογλου για διοργάνωση αγώνων. Ο λόγος του έκτακτο είναι γιατί πρέπει να παραχωρηθεί το γήπεδο για την άλλη βδομάδα, για το άλλο Σαββατοκύριακο και ο χρόνος μας πιέζει. Δεν θα προλαβαίναμε αν πήγαινε με την κανονική διαδικασία. Συμφωνείτε για το έκτακτο. Κύριε Παπά, συμφωνείτε. Συμφωνούμε όλοι. Κύριε Τσανάκα, κύριε Παπαδόπουλε, κύριε Παπά, κύριε Βέρο, κύριε Ξανθόπουλε και κύριε Βοιατζή. Συμφωνούμε και για την παραχώρηση. Παρομοίως. Ναι. Σαφέστατα συμφωνώ και για το έκτακτο και για τη δυσήγηση. Αλλά θέλω να θυμίσω στον Αμμώδιο Αντιδήμαρχο ότι χρόνια τώρα, υπάρχει συγκεκριμένες μέρες και ώρες, το Δήμογλου είναι παραχωρημένο, μάλλον επιτρέπει τη χρήση σε πολίτες. Επειδή μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι, απλά το επισημαίνω να το δει η διήκηση και να επισημάνει, να ανακοινώσει, να υπάρξει μια αναγραφή εξατοκύβετα γιατί υπάρχουν πολίτες που πηγαίνουν το βρίσκο κλειδωμένο και φεύγουν. Μέχρι και χθες αυτό. Να το δει η διήκηση ποιες μέρες και ώρες, ας το πούμε, θα μπορούν οι πολίτες να έχουν προέδρος στο Κύπρου. Ευχαριστούμε. Προχωρούμε στο πρώτο θέμα της ημερίσης διάταξης, όπου είναι ορισμός προέδρων και μελών διοικητικών συμβουλίων στα νομικά πρόσφατα, εκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου, η οποία έχει αποσταλεί την ίδια στιγμή και προς τους αρχηγούς των παρατάξεων, να σας διαβάσω δύο-τρία σημεία προς κατανόηση όλων. Επαναλαμβάνει ρητά ότι σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία προέρχεται από το συνδυασμό του δημάρχου, όπου τα τρία-πέμπτα ορίζονται από αυτόν και τα δύο-πέμπτα από τις λυπές παρατάξεις. Υποδεικνύονται λοιπόν και δεν ψηφίζονται. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται επί του αριθμουτικού συνόλου των μελών του Συμβουλίου. Δηλαδή, όταν είναι έντεκα τα μέλη του Συμβουλίου, αν είναι δύο οι πολίτες που συμμετέχουν σε αυτό αλλά δεν ορίζονται από τον δήμαρχο, στα έντεκα μέλη υπολογίζεται η πλειοψηφία. Η υπόδειξη του δημάρχου είναι δισμευτική για το Συμβούλιο. Οι εκπρόσωποι φορέων και εργαζομένων δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της υπόδειξης του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Δηλαδή, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και ο εκπρόσωπος ενός κοινωνικού φορέα δεν ψηφίζονται από το σώμα, δεν ορίζονται από τον δήμαρχο. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η πλειοψηφία προέρχεται από τον δήμαρχο και ορίζεται επίσης η εκπροσώπιση του κάθε φίλου, είτε ανδρός ή γυναικός, ότι το ένα τρίτο επί των μελών, που υποδεικνύονται, αφορούν το ένα από τα δύο φίλα. Το λόγο στον δήμαρχο, για να μας υποδείξει τα μέλη ανανομικό πρόσωπο. Νομίζω, αγαπητέ Πρόεδρε, ότι το ότι είναι δεσημευτική για το Δημοτικό Συμβούλιο σημαίνει ότι μπαίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απλά δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να καταψηφίσει την πρόταση του κυρίου δημάρχου. Νομίζω ότι πρέπει τυπικά, με τα όποια ναι, έστω και ένα που λέει ο λόγος, να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το υποχρεωτική σημαίνει ότι δεν έχει το όχι. Δηλαδή δεν μπαίνει στη διαδικασία το όχι, ναι ή όχι. Ναι, λευκό παρόν, αυτή είναι η διαδικασία, η οποία ακολουθείται. Δεν ξέρω αν κάτι διαφορετικός, όπως έχει πει η νομική υπηρεσία, νομίζω ότι είναι υποχρεωτική για το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό σημαίνει. Ευχαριστώ πολύ. Το λέει ρητά ότι υποδεικνύονται από τον δήμαρχο. Επομένως δεν ψηφίζεται. Έτσι μας είπε και ο νομικός σύμβουλος. Η αμφισβήτηση που υπήρχε δηλαδή στην προηγούμενη συνεδρίαση επιβεβαιώνει την άποψη του νομικού μας συμβούλου. Ερωτήσεις και μάλλον μια διόρθωση θα μου επιτρέψετε πάρα πολύ. Ο ορισμός εξακολουθεί να παραμένει από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλλον είναι λίγο αυθαίρετη η προσέγγιση που είπατε ότι υποδεικνύονται, ναι, δεν διαφωνήσαμε ποτέ από το υποδεικνύοντο και αυτό λέει και η Εγκύκλειος που έχει έρθει. Υποδεικνύονται απλά η Εγκύκλειος έχει προσθέσει τη λέξη δεσμευτικά. Δηλαδή έχει δίκιο ο κύριος Γραμμένος. Ο ορισμός επαναλαμβάνουμε γίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και γι' αυτό άλλωστε έρχεται ως θέμα. Η ερώτηση που κάνω και αν εσείς έχετε αποκρυσταλώσει άποψη θέλω να μου την πείτε, ενώ αναφέρει γιατί η Εγκύκλειος αφήνει πάλι κενά. Ενώ δηλαδή στη δεύτερη σελίδα τμήμα της οποίας διαβάσατε αναφέρει πραγματικά ότι υπό σωστή αναλογία των τριών πέμπτων υπολογίζεται επί του αριθμητικού συνόλου των μελών του Συμβουλίου και ανεξάρτει από τις ιδιότητες με τις οποίες αυτά συμμετέχουν, ερετή δημότητες κτλ. Δηλαδή έτσι όπως το διαβέζουμε καταλαβαίνουμε ως παράδειγμα ότι σ' ένα ενδεκαμελές διοικητικό Συμβούλιο τα τρία πέμπτα, έτσι το καταλαβαίνω εγώ κι ας με διορθώσει κάποιος συνάδελφος, είναι επί του αριθμού 11. Άσχετα αν σ' αυτό το 11 είναι και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ή ο εκπρόσωπος κάποιου φορέα. Πιο κάτω όμως που πάει μετά ανανομικό πρόσωπο και εξειδικεύει τι πρέπει να συντρέχει ως προϋπόθεση για την εκλογή, τον ορισμό όπως θέλετε οπείτε το για τα νομικά πρόσωπα, έρχεται λοιπόν θα σας διαβάσω την πρόταση και αν εσείς μπορείτε να καταλάβετε το τρία πέμπτα σε ποιον αριθμό είναι παρακαλώ να μου πείτε. Λέει λοιπόν στις δημοτικές κοινοφελείς επιχειρήσεις, διαβάζω την ίδια εγκύκλιο. Η κοινοφελείς επιχείρηση διοικείται από διοικητικό Συμβούλιο οπότε λέγουν από 7 σαν δεκαμέλη, σε μας είναι 11. Τέλος πάντων κατά τη συγκρότηση του δέλτα σύγματης επιχείρησης από το δημοτικό Συμβούλιο κατά εφαρμογή της νέας διάταξης, τα αιρετά μέλη και οι δημότες υποδεικνύονται δεσμευτικά από τον δήμαρχο κατά τα τρία πέμπτα και από τις λυπές παρατάξεις κατά τα δύο πέμπτα. Προσέξτε εδώ τώρα την πρόταση που συνεχίζει. Ενώ δεν υπολογίζονται συμποσιαστικά αυτή η αναλογία, υποχρεωτικώς οριζόμενοι κατά το άρθρο 255 παράγροφος 1 κώδικα δήμων κοινοτήτων, οι οποίοι ωστόσο συμπεριλαμβάνονται στα αριθμητικά σύνολο των μελών για τον υπολογισμό της ποσοστιάς αναλογίας. Δηλαδή, μέσα σε μία πρόταση έχει διπλή ερμηνεία. Οπότε πείτε μου λοιπόν πια τι θα εφαρμόσετε όταν λέτε τα τρία πέμπτα, τι θα εφαρμόσουμε για να ξέρουμε και εμείς εδώ στα τρία πέμπτα τι ψηφίζουμε. Είστε νομικός και μπορείτε να προσπαθείτε να αποδείξετε το άσπρο μαύρο. Επειδή λοιπόν εγώ δεν είμαι νομικός, είμαι πιο πολύ στη θετική κατεύθυνση, είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό που λέει, γιατί λέει, οι οποίοι ωστόσο συμπεριλαμβάνονται στον αριθμητικό σύνολο των μελών για τον υπολογισμό της ποσοστιαίας αναλογίας. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και θα προχωρήσουμε. Επίσης, λέει για τον ορισμό. Έχουμε συνονοηθεί με τον νομικό σύμβουλο, μιλάει για ορισμό και θα προχωρήσουμε στον ορισμό. Ναι, κύριε Παπαδόπουλα, συγχωρείτε. Δημαρχέ, νομίζω ότι είστε ξεκάθαρος, κάντε τη διαδικασία, ελεχτεί νομιμότητας μετά η απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο και θα τα ξεκαθαρίσετε στη χειρότερη περίοδοση. Μην κολλησυρβούμε. Σεύχομαι όλες τις απόψεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων. Νομίζω ότι πήρατε μια απόφαση. Προχωρήστε. Βεβαίως, βεβαίως. Όπως και να συμπληρώσω ότι για τις σχολικές επιτροπές δεν θα λάβουμε σήμερα απόφαση γιατί σύμφωνα με την Εγκύκλιο θα βγει νέα ερμηνευτική Εγκύκλιους. Άρα σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης μας θεωρώ ότι πρέπει να μην πάρουμε απόφαση σήμερα για τις σχολικές επιτροπές να περιμένουμε την επόμενη ερμηνευτική Εγκύκλιο. Κύριε Ρεβέρο. Έλα, έλα. Αυτή η θέση, κυρία Έλσα μας. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, να θυμίσω λίγο τι είπαμε ως παράταξη στο Πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν πλέον ήμασταν αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε τις αλλαγές της σημερινής κυβέρνησης. Όσες ερμηνευτικές και να έρθουν από εδώ και πέρα, ό,τι διευκρινίσεις και να ζητήσουμε θα είναι προς το χειρότερο. Και δεν θα έχουν και καμία σχέση στις αλλαγές και στο συγκεκριμένο νόμο των 4623 του 19, διότι γράφονται φοβερά πράγματα τώρα πλέον από κάποιους. Εάν ξεκινήστε λίγο στην αρχή της διευκρινιστικής, λέει, για να μην το διαβάζω όλο, ότι σκοπός αυτών των διατάξεων, δηλαδή των αλλαγών, ήταν ώστε να διασφαλιστεί ότι η πλειοψηφία προέρχεται από το συνδυασμό του δημάρκου. Δεν σας διακόψα εγώ, αλλά μάλλον η τεχνολογία σας διακόψα. Λοιπόν, τελείωσε κύριε Βέρος, σήμερα δεν μιλάτε άλλο. Ώστε να μπορεί να διοικηθεί το νομικό πρόσωπο και να λαμβάνονται αποφάσεις που απηχούν τη λαϊκή εντολή. Συγγνώμη, η λαϊκή εντολή στο δήμο Καβάλας ήταν ότι ο συνδυασμός του κυρίου δημάρχου είναι ο συνδυασμός που πρέπει να έχει την πλειοψηφία. Τι είχαμε πει και σε αυτό βεβαίως δεν ευθύνεται, μην γελιόμαστε τώρα, γιατί μας ακούν και κάποιοι και δεν γνωρίζουν και είναι λογικό να μην γνωρίζουν γιατί ο κόσμος έχει τα δικά του προβλήματα. Δεν φταίει ούτε η διοίκηση, ούτε ο κ. Μουριάδης, ούτε και κάποιοι δήμαρχοι που προσπάθησαν να επιβάλλουν στη διοίκηση προεκλογικά και το άσχημο παιχνίδι του Πατούλη, έτσι για να τα λέμε κάποια στιγμή, που πριν ακόμα δούμε στην πράξη τον κλεισθένη, το βγάλαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κλεισθένης, δεν μπορεί να υπάρξει απλή αναλογική, δεν μπορεί να διοικηθεί ο δήμος. Και έρχονται τώρα αυτοί που θέλουν να διοικηθεί ο δήμος και μιλάω για τη νέα κυβέρνηση και δείτε τι κάνουνε, τι λένε, τι γράφουνε, φοβερά πράγματα. Και βέβαια δεν θα σας διαβάσω για το δεύτερο που ήθελα να διαβάσω. Είναι αυτό που βιάβασε η συνάδελφος η κυρία Ιωσιφίδου, όπου είναι φοβερό αυτό που λέει με τα τρία-πέμπτα. Τώρα, τι θέλουμε να πούμε. Εμείς στοιχεία δεν είπαμε στην πρώτη συνεδρίαση ότι καταγγείλαμε το γεγονός, συνεχίζουμε να λέμε ότι όλα αυτά είναι αντισυνταγματικά, ότι δεν πάει μπροστά το θεσμό. Θα δείτε ότι όποια αντιευκρινηστική και να έρθει από εδώ και πέρα θα ενισχύει ακόμα περισσότερο το δημαρκοκεντρικό σύστημα, ένα δημαρκοκεντρικό σύστημα που ευθύνεται... Και είπαμε ότι, τέλος πάντων, επειδή δεν θα κρίνουμε εμείς την αντισυνταγματικότητα, υπάρχει το δικαστήριο και θα την κρίνει κάποια στιγμή, οφείλουμε όμως, γιατί έχουμε ορκισθεί να σεβόμαστε τους νόμους και το σύνταγμα, ότι πάμε στη διαδικασία να τελειώνουμε και έπρεπε να τελειώσουμε από την προηγούμενη φορά. Όσο και να θέλουμε, και αυτό το λέω και στον αγαπητό τον συνάδελφο τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε ζητήσει τότε, καλώς ζητήσατε για κάποιους λόγους όπως και εμείς βάλαμε, αλλά να ξέρετε κάτι, ότι θα υπάρχουν ασάφιες, οι ασάφιες συνεχίζονται, θα σας πω κάτι. Λέει, πώς θα γίνει η διαδικασία για την πρόταση από τη μεριά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τα 2.50, πώς θα γίνει η διαδικασία. Όχι. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να εφαρμόσουμε. Άρα, αγαπητέ Πρόεδρε, εάν τρελαθούμε επί κεφαλής των παρατάξεων και τα μέλη μας, μπορούμε να την πάμε τη συνεδρία σε άλλο ένα μήνα, έτσι από σήμερα μέχρι ένα μήνα, μέχρι να αποφασίσουμε εμείς τώρα πώς θα τα βρούμε μεταξύ μας. Καταλαβαίνετε τι εννοώ, έτσι. Παρ' όλα αυτά, επειδή πρέπει να σοβαρευτούμε, επειδή ο δήμος πρέπει να προχωρήσει. Λοιπόν, ας δούμε τώρα τι μπορεί να γίνει. Θεωρώ ότι και από τη μεριά της διοίκησης και από τη μεριά της αντιπολίτευσης, ότι δεν θα μουλαρώσουμε, δεν θα στυλώσουμε, άλλωστε όλους μας ενδιαφέρει ότι θα πρέπει τα νομικά πρόσωπα να λειτουργήσουν και να λειτουργήσουν προς όφελος των δημοτών. Και δεν θεωρώ ότι με τα προβλήματα που υπάρχουν, θέλει να διοικήσει μόνο η παράταξη του κ. Μουριάδης. Και δεν θεωρώ ότι θέλει να είναι αντιπολίτευση μόνο η παράταξη της κ. Τσανάκα. Να αναλάβουν τόσους μεγάλες... πλέον, εφόσον η κυβέρνηση τα έχει κάνει έτσι όπως τα έχει κάνει, τα έχει κάνει χειρότερα από τι ήταν, και κάθε φορά που θα ζητάμε διευθυνιστικές ακόμα χειρότερα. Λοιπόν, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από τη μεριά μας τώρα για να λειτουργήσει ο δήμος, γιατί πρέπει να λειτουργήσει ο δήμος για να μην έχουμε φαινόμενα και γιατί δεν μ' αρέσει και αυτή η εικόνα που βλέπω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με έναν δήμαρχο 15 ημερών και με κάποιους συναδέλφους αυτή η αντιπαράθεση. Ξέρετε, ο θεσμός, έτσι, δεν είναι θέμα αγαπητή δήμαρχε, προς θεού δεν αφήνω τίποτα ούτε σε εσάς ούτε στους αγαπητούς συναδέλφους, αλλά αυτή η αντιπαράθεση δεν βοηθάει το θεσμό και ίσα ίσα στρέφει τους πολίτες αντίον μας και δεν είναι η ώρα τώρα να τους έχουμε απέναντι. Δεν πρέπει να τους έχουμε απέναντι. Τι προτείνουμε? Εμείς προτείνουμε από τη μεριά της διοίκησης έχει τη δυνατότητα όπως το κάναμε και τότε που είχε την απόλυτη πλειοψηφία την προηγούμενη φορά του 2014 η διοίκηση και ήταν δήμαρχος η κυρία Τσανάκα. Ότι είχε τα περιθώρια να δώσει επιπλέον στην αντιπολίτευση ώστε με αυτόν τον τρόπο ώστε δυνατόν περισσότερες δημοτικές παρατάξεις να εκπροσωπηθούν. Εμείς βέβαια λέμε και το είπαμε και τις προάλλες ότι βεβαίως αυτοί που έχουν όσες δημοτικές παρατάξεις στην αντιπολίτευση έχουν πάρει μεγαλύτερο ποσοστό προηγούνται στο να πούν τι ακριβώς θέλουνε αλλά όχι όμως στη λογική γιατί υποψιάζουμε στη λογική ότι κάποιες παρατάξεις θέλουν παντού. Δεν γίνεται παντού. Όπως και η διοίκηση δεν γίνεται να έχει όλο το πεπόνι και να έχει το μαχαίρι. Δεν γίνεται. Δεν θα είναι καλό και για τη διοίκηση. Δεν θα είναι καλό και για τη λειτουργία. Λοιπόν, ένα βήμα πίσω από τη μεριά της διοίκησης, ένα βήμα πίσω από κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να υπάρχει συνολική εκπροσώπηση που αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα συνδιοικήσουμε σημαίνει όμως πολύ σημαντικό να ακούγονται και διαφορετικές φωνές ή διαφορετικές προτάσεις και ακόμα και για την αντιπολίτευση ο έλεγχος και η κριτική να μην γίνεται μόνο από μία ή δύο παρατάξεις. Κύριε Βέρο, ευχαριστούμε. Πριν δώσω τον λόγο, κύριε Ποτόια. Ναι, αλλά να τελειώνουμε. Παρακαλώ. Θεωρώ, κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρο, τα πράγματα είναι απλά και ακριβώς επειδή είναι απλά δυσκολευόμαστε να τα λύσουμε. Αφήνω στην άκρη αυτό που δεν συζητάτε καν, ότι για μας σημασία έχει το περιεχόμενο, οι πολιτικοί που θα ασκήσουν αυτά τα νομικά πρόσωπα. Εκεί συμφωνείτε σε όλα, τι πολιτικοί θα ακολουθήσουν, γι' αυτό δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση. Η αντιπαράθεση είναι στα νούμερα. Μα τα νούμερα είναι εξακάθαρα, κύριε Πρόεδρε. Είναι απλά τα πράγματα. Και γιατί είναι απλά? Γιατί το σύστημα είναι τόσο έξυπνο που τα κάνει με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να διαιωνίζει την εκκλουσία του. Η σημερινή λοιπόν και το σημερινό υποτίθεται διέξοδο. Γιατί υπάρχει? Γιατί ακριβώς οι προηγούμενοι έστρωσαν το έδαφος. Και πώς το έστρωσαν το έδαφος οι προηγούμενοι? Με τον εκλογικό νόμο βγάλαν δήμαρχο. Αν δεν βγάζανε με εκλογικό νόμο δήμαρχο, δεν θα υπήρχε σήμερα η δυνατότητα στην νέα δημοκρατία με εκλογικό νόμο να βγάλει πιο ψηφίες. Θα είχανε προχωρήσει τα πράγματα ομαλά. Επειδή λοιπόν οι προηγούμενοι στρώσανε το έδαφος και έρχονται οι σημερινοί και συνεχίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, ακριβώς για να έχουμε κυβερνησιμότητα κλπ, δίνεται αυτή η ερμηνεία. Και αυτή η ερμηνεία είναι εξακάθαρα και να τελειώνουμε. Τρία πέμπτα την πιο ψηφία την έχει ο δήμος και τα υπόλοιπα τα έχουν οι αντιπολιτυφόνες παρατάξεις. Προσέξτε όμως κυρία Τσανάκα, αντιπολίτευση εδώ πέρα είναι πολύχρωμη, όπως το φόρεμά σας. Τι θα βρεθούμε μαζί να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτε το κοινό να συζητήσουμε. Οι δικοί μας οι άποψο λοιπόν ποια είναι. Η πλειοψηφία στο δήμαρχο να έχει και την ευθύνη και να ξέρουμε σε ποιον θα τη ρίχνουμε αύριο και τα υπόλοιπα πώς θα αναλογικά να μοιραστούν στις υπόλοιπες παρατάξεις και εμείς διεκδικούμε σαν αντιπολίτευση διαφορετική από τις άλλες να είμαστε σε όλα τα πόστα για να ακούγεται η διαφορετική φωνή. Και λέω τώρα την κυρία Τσανάκα πόσο βοηθήθηκε στη διοίκηση της ΔΕΙΑΚ με τις δικές μας προτάσεις. Ξέρω ότι δεν μας βάλετε, το ξέρομαι. Αλλά διεκδικούμε να μπούμε ό,τι μας αναλογεί σε όλα τα πρόσωπα και σε καμιά συμφωνία δε εγκατόμαστε με την εντοπολίτευση για να μοιράσουμε τα πρόταση. Κύριε Πρόεδρε της Διαδικασίας. Θα μου επιτρέψετε να... Παρακαλούμε, κύριε Δήμαρχε. Δύο λεπτά και μετά ο λόγος του κύριου Παπά. Εγώ μιλάω με νούμερο, σαν τον Δήμαρχο. Κύριε Δήμαρχε, εφτά η διοίκηση, δύο οι αντιπολίτευσες. Πού θα χωρέσουμε... Κυρία Τσανάκα, με σχολείτε να αφήσουμε τον Δήμαρχο να τα πει. Λίγο, λίγο, λίγο. Σε εκείνον να μιλάω, σε εκείνον να το φέρουμε. Λοιπόν, αν το πάμε 6-3... Τι μιλάω τώρα, είστε Δήμαρχος? Ποιος είπε γιατί? Λοιπόν, αν το πάτε 6-3, πάλι την απόλυτη και με μεγάλη άνεση. Θα έχετε μεγάλη άνεση. Δώστε λίγες παραπάνω θέσεις εκεί που παίρνουν τα νούμερα. Δεν σας λέω να στριμοχτείτε εκεί που παίρνουν τα νούμερα για να μπορέσουμε να χωρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παρατάξεις μέσα στα δικητικά συμβούλια. Ούτε την πλειοψηφία αντιεκδικούμε, ούτε τίποτα. Αλλά δεν είναι δυνατόν, δηλαδή είναι γελοίο αυτό το πράγμα. Κατατά γελοίο. 7-2. Ε, δεν πάμε πικνίκα. Κύριε Παπά. Τώρα, εντάξει. Λοιπόν, εγώ θα επαναφέρω την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου, γιατί νομίζω ότι πρέπει κάποτε να βάλουμε μια αρχή. Θεωρώ, ακούγοντας και τον κ. Ποτόλια, ότι γι' αυτές τις θέσεις που εκφράζει ο κ. Ποτόλιας γι' αυτό ακριβώς έρχεται η Εγκύκλειος να μας πει ότι κοιτάξτε και με ένα ψήφο ο δήμαρχος θα ορίσει τα νομικά πρόσωπα. Το είπε και ο κ. Γραμμένος. Επειδή φαινότανε ότι δεν μπορούμε να συνονοηθούμε οι υπόλοιποι. Δηλαδή, όταν ακούς τον κ. Ποτόλια που λέει ότι εγώ θα έχω παντού, καταλαβαίνεις από εκεί πέρα τι συνονόηση μπορεί να γίνει. Εγώ επαναφέρω την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου και λέω να ακούσουμε τον δήμαρχο, αφού έτσι και αλλιώς ο δήμαρχος αυτή τη στιγμή θα καθοδηγεί στα πράγματα για όλα τα νομικά πρόσωπα πώς ακριβώς τα θέλει και πολιτικά θα πάρει και το βάρος αυτής της απόφασης και θα τον κρίνει η κοινωνία στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι ο δήμαρχος καθορίζει το πώς θα συγκροτηθούν τα προεδρία των νομικών προσώπων. Το τι θα κάνουμε εμείς στην αντιπολίτευση μετά θα μας πει ο κ. Δήμαρχος, θα αποσυρθούμε και πιστεύω να πείσουμε και τον Ποτόλια να συνονιηθούμε. Ο λόγος στον κ. Δήμαρχο. Καταρχήν, πριν πάμε σε αυτή τη διαδικασία, θα ήθελα λίγο να αποφασίσουμε για τους κοινωνικούς φορείς. Για μέν τη ΔΕΙΑΚ πρέπει να μπει ένας εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα που προτείνω να είναι το τεχνικό επιμελητήριο. Έχει κανείς... Ναι, μου το είπατε και είναι πολύ καλή. Αλλά πρέπει να μας απαντήσουν... Ναι, να στείλουμε πιστολή δηλαδή στο τεχνικό επιμελητήριο. Επικοινώνησα χθες με τον πρόεδρο του ΔΥΠΑΕ, πώς λέγεται το καινούργιο πανεπιστήμιο, το Διεθνές. Έχουν περιβάλλον περιβάλλοντος, έχουν περιβαντολόγους και σήμερα το πρωί μου έδωσε και όνομα. Θεωρώ ότι πρέπει να βάλουμε το πανεπιστήμιο. Ας βάλουμε μια φορά έναν επιστημονικό φορέα μέσα στο δούσου της ΔΕΙΑΚ δεδομένου ότι μηχανικοί υπάρχουν και θα υπάρχουν. Κάτι πιο εξειδικευμένο στο περιβάλλον. Τον κύριο, λοιπόν, σαν φορέα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Ευχαριστώ, Δημαρχέ. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Προς χθες και στη σύσκεψη, νομίζω ότι και εμείς είχαμε καταθέσει την ίδια άποψη και θέλω να τεκμηριώσω λίγο περισσότερο για να μπορέσουμε, γιατί σε αυτό δεν υπάρχουν, νομίζω, αντίθετες απόψεις. Υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις, όπως είναι το ΤΕ, όπως είναι το ΤΕ, όπως είναι η Διεύθυνση Ιδάτων, όπως είναι το Γεωνομικό, όλοι επικουρικά μπορούν ή μπορούν να βοηθήσουν την ΔΕΙΑΚ. Το ΓΕΟΤΕ, ναι, το ΓΕΟΤΕ, υπάρχουν πολλοί φορείς περιβαλλοντικοί. Όμως, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει όλο το τεχνολογικό και επιστημονικό επώβαθρο και μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την ΔΕΙΑΚ, όπως επίσης θα λειτουργήσουν τμήματα τώρα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Φυσικής και Χημίας, Πληροφορικής και Γεωλογίας, που είναι πολύ κρίσιμα, όπως επίσης μπορούν, σαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο, να κάνει συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια και να κάνουμε και οικονομοτεχνικές μελέτες για να μπορέσουμε πραγματικά να εξορθολογήσουμε και να πατήσει αυτή η εταιρεία στα πόδια της με μια καλύτερη λειτουργία. Και αυτή είναι και εμένα η άποψή μου, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, χωρίς να ερχοθόμαστε σε διαφορετικότητα, και μάλιστα να έχει και μια εδικότητα μηχανικού να εκπροσωπίσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο, νομίζω θα παίξει ένα καλύτερο ρόλο. Θέλω να σας πω και κάτι ακόμα, δήμαρχε, να το λάβετε υπόψη σας, ότι εμείς, το λέω δημόσια, τώρα μου δίνεται ευκαιρία, ότι σκεπτικό μας απαράταξη είναι να τοποθετήσουμε ούτως ή άλλως στη ΔΕΑΚ μέλος από το ΤΕ, τον κ. Λαζαρίδη, τακτικό, το οποίο εκπροσωπεί και το ΤΕ, άρα με έναν σπάρο δυό τριγόνια νομίζω θα το πετύχουμε καλύτερα για να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Επί της διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε, με τρέπεται για να μην μπαίνουμε στον καταστατικό της ΔΕΑΚ, προβλέπει τον φορέα, ο οποίος είναι αυτοί ή λέει γενικά, δεν το έχω υπόψη μου, έτσι λέει το καταστατικό, γιατί αν προβλέπει το καταστατικό πηχή της δημοφέλεια, ποιος φορέας εκπροσωπείται, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του καταστατικού πρώτα. Ήρθε στη Ράμπου, ρε Άρη, πάει... Κόψου το αποθετήσεις, περίμενε μετά. Λοιπόν, είναι σίγουρο, κύριε Δήμαρχε, ότι μέχρι τώρα ήταν το εργατικό κέντρο. Άρα λοιπόν, όποιος και να μην είναι το Διεθνές Παραπιστήμιο, είτε το ΤΕ, αν και εγώ κρίνω ότι το ΤΕ είναι πιο αρμόδιο, δεν είναι δηλαδή το ΤΕ, αλλά λίγη διαφορά, εντελώς λίγη διαφορά, μας αποφασίσει η πλειοψηφία. Πιστεύω όμως ότι δεν μπορούμε εμείς να υποδεικνύουμε πρόσωπο. Κάνει λάθος ο κ. Παπαδόπουλος τώρα. Δεν εκφράζεται διαμέσου μιας παράταξης το ΤΕ. Δεν μπορεί να εκφραχθεί. Το ΤΕ, λέει ο Νούμος, θα στείλει τον εκπρόσωπο του εμείς, θα καθαρίζουμε το φορέα. Και λέω το φορέα, σε σχέση με το Εργατικό Κέντρο που ήταν προηγούμενα, είτε είναι από το ΔΕΠ, είτε είναι από το ΤΕ, ή θα είναι πολύ καλύτερα. Λοιπόν, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής πριν να τοποθετηθούμε. Άκουσα και την κ. Τσανάκα, που ήταν 5 χρόνια δήμαρχος, και το λέω με καλή, γιατί ήσασταν στα συστήμη διοίκησης και ξέρατε πολύ καλά και τα προβλήματα της ΔΕΙΑΚ και πώς λειτουργεί η ΔΕΙΑΚ. Άκουσα όμως και τον κ. Παπαδόπουλ. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια που δεν ήταν εκπρόσωπος από το Διεθνές Πανεπιστήμιο ή από ένα πανεπιστήμιο, ο οποιοδήποτε, δεν ήταν το Διεθνές, δεν υπήρχε, υπήρχε όμως το Πανεπιστήμιο Θράκης, θα μπορούσε να είναι κάποιος εκπρόσωπος από εκεί. Ή δεν ήταν κάποιος άνθρωπος που να έχει σχέση είτε μηχανικός είτε από το ΤΕΕ. Αυτό απέκλεισε τη δυνατότητα της επιχείρησης να συνεργάζεται με τέτοιους φορείς. Δηλαδή, το λέω πολύ απλά, η συνεργασία και σε βάση επιστημονική από τη μεριά της επιχείρησης γίνεται μόνο με το να συμμετέχει ως μέλος κάποιος από αυτό το φορέα. Δεν θα άπρεπε όλα αυτά τα χρόνια, λέω εγώ τώρα, και μιλάω για τις προηγούμενες διοίκησης, να αξιοποιήσουν είτε το τεχνολογικό ίδρυμα που ήταν παλαιότερα, με όποιες δυνατότητες είχε και είχε πολλές δυνατότητες. Είτε το ΤΕΕ, δηλαδή μόνο με τη συμμετοχή ως μέλος της διοίκησης μπορούμε να έχουμε συνεργασία και να αξιοποιήσουμε αυτούς τους φορείς. Θεωρώ όχι, ότι μπορούμε να πάσα στιγμή να συνεργαστούμε. Άρα θεωρώ δεν είναι λόγος αυτός. Όπως και από τη μεριά του εργατικού κέντρου δεν θεωρώ ότι είχαμε κάτι ιδιαίτερο. Κάτι ιδιαίτερο. Κάτι ιδιαίτερο για την επιχείρηση. Άρα, η απάντηση είναι ότι ένα δικητικό συμβούλιο οφείλει και έχει υποχρέωση να συνεργάζεται με τους φορείς που θεωρεί ότι αυτοί οι φορείς μπορούν να βοηθήσουν και να δώσουν λύσεις αλλά και να οδηγήσουν την επιχείρηση μπροστά, να κάνει δήματα μπροστά και χωρίς να έχουν... Άρα, υπάρχουν οι προγραμματικές συμβάσεις. Υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία. Έχει τα εργαλεία αυτά η αυτοδιοίκηση και τη συνεργασία αυτή θεωρώ ότι θέλουν και αυτοί οι φορείς. Τώρα, από τη δική μας πλευρά εμείς θεωρούμε ότι με την εμπειρία που έχουμε και με τη συμμετοχή του όποιου εκπροσώπου και δεν είναι θέμα προσώπου του Φορέα του Εργατικού Κέντρου θεωρούμε ότι είναι καλύτερη περίπτωση να είναι είτε από το ΤΕ, είτε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο είτε από άλλο οποιοδήποτε πανεπιστήμιο το οποίο έχει άμεση σχέση με την επιχείρηση και μπορεί να βοηθήσει σε κάτι το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορούσαμε εμείς να το κάνουμε αυτό. Αυτή είναι η θέση μας. Να ψηφίσουμε. Η πρόταση λοιπόν... Έχουμε δύο προτάσεις λοιπόν. Η πρόταση η μία του Δημάρχου είναι εκπρόσωπος του ΤΕ και η πρόταση της κυρίας Τσανάκα είναι εκπρόσωπος του Διεθνού Πανεπιστήμιο. Διορθώσταμε λίγο και αναφέρουμε στην πρώην Δήμαρχον την κυρία Τσανάκα και στον κ. Μουριάδη ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν και διοίκηση ως αντιδήμαρχος. Έχω την εκτίμηση ότι πιο εύκολα ως δήμος μπορεί να συνεργαστείς με ένα πανεπιστήμιο με οποιοδήποτε πανεπιστήμιο παρά με το ΤΕ άρα σημαίνει ότι ίσως να είναι καλύτερη επιλογή να είναι εκπρόσωπος του ΤΕ και όχι από το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι στη λογική ότι μπορούμε άμεσα με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το όποιο πανεπιστήμιο να κάνουμε την όποια συνεργασία προς όφελος της επιχείρησης και του δήμου μας. Παρακαλώ, να ψηφίσουμε. Ποιος θέλει το λόγο? Κύριε Βογιατζήδη, ναι. Κύριος Βογιατζής, δεν βλέπω καλά. Θέλει κάποιος το λόγο? Όχι. Ωραία. Δύο προτάσεις. Μία πρόταση λέτε. Κύριος Ποτόγιας ψηφίζει. Μπορεί να πείσαμε το δήμαρχο, ρε παιδί μου. Μην βιάσεις. Μπορεί να πείσαμε το δήμαρχο. Είπαμε επιχειρήματα. Μπορεί να πείσαμε το δήμαρχο. Υπάρχουν και μέλη μέσα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα είτε το τεχνικό επιμελητήριο είτε το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι το ίδιο πράγμα. Εντάξει, με το Διεθνές Πανεπιστήμιο ενδεχόμενα μπορούν να διεθνθούν και διπλωματικές, έχει πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Καταλήγουμε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Να πω κάτι. Αν και συντεχνιακά θα υποστήριζε να είναι εκπρόσωπος του τεχνικού επιμελητήριου, εντούτοις επίσης το κίνδυνο επειδή στο τεχνικό επιμελητήριο υπάρχουν εργολάβοι, ελεύθεροι παγκομματίες, που ενδεχομένως να έχουν εξαχιστία ή απευθείας σχέση με έργα τα οποία θα μπορούν να γίνουν στο μέλλον από τη ΔΙΑΚ. Πάλι υποστέζω να μπει μηχανικός, αλλά να μπει μηχανικός δημόσιας υπάγελος. Άρα μπορεί να μπει μηχανικός από το ΔΙΠΑΕ. Καταλήγουμε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Πάμε στην κοινοφελή. Πάμε στην δημοφέλεια για τον κοινωνικό φορέα. Η πρότασή μου είναι από το Εμπορικό Επιμελητήριο. Είναι κανείς... Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι. Το Εμπορικό Επιμελητήριο εκπροσωπεί όλο το νομό. Εμείς θέλουμε εκπρόσωπο του εμπορικού κόσμου από το Δήμου Καβάλλας. Εμπορικός σύλλογος. Χρόνια εκπροσωπείται στη δημοφέλεια και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσει να εκπροσωπείται. Το Εμπορικό Επιμελητήριο είναι επί του νομού. Αυτό είναι επί του δήμου. Η πρότασή σας ποια είναι? Εμπορικός σύλλογος. Α, γιατί Εμπορικό Επιμελητήριο. Εμπορικός σύλλογος. Δήμαρχε, θα συμφωνήσω μαζί σας και με την πρώην δήμαρχα. Όχι, όχι. Εμπορικός σύλλογος λέει και ο δήμαρχος. Έκανε λάθος ο δήμαρχος. Όλοι το ίδιο λέτε, όλοι το ίδιο. Εμπορικός σύλλογος. Νομίζω ότι ο ρόλος του εμπορικού συλλόγου είναι να διασφαλίζει όλα τα δρόμενα της δημοφέλειας προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Γι' αυτό πιστεύω και εγώ, με επιχείρημα, ότι νομίζω ο Εμπορικός Σύλλογος η σήγησή σας και της δημάρχου είναι στη σωστή κατεύθυνση. Κύριε Παπά. Καβάλας. Για τον Δήμο, Καβάλας. Όχι. Κύριε Παπά, συμφωνείτε? Εμπορικός σύλλογος και εγώ. Συμφωνείτε. Κύριε Βέρο. Δεν θα διαφωνήσουμε. Δεν θα διαφωνήσουμε, αλλά θα βάζουμε... Λοιπόν, ο Εμπορικός Σύλλογος, προσέξτε το, εκπροσώπη συγκεκριμένες, να το πω, συγκεκριμένα επαγγελματά της αγοράς, έτσι. Υπάρχει, όμως, η Ομοσπονδία, διότι υπάρχουν και επαγγέλματα, τα οποία, εδώ, καβαλιώτες, που συνισφέρουν. Η Ομοσπονδία, όμως, έχει ως μέλος και τον Εμπορικό Σύλλογο, αλλά έχει, όμως, και επαγγελματίες, που δρούν στο Δήμο Καβάλας, όχι όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο που καλύπτει όλη την περιφερειακή ενότα. Άρα, μήπως, σε αυτή τη λογική που έβαλε ο κ. Παπαδόπουλος, αλλά θεωρώ και οι υπόλοιποι, μήπως ήταν προτιμότερο να είναι η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών? Λέω εγώ τώρα το ερώτημα. Διαφορετικά, δεν έχουν καμία αντίρρηση. Άσ' είναι από τον Εμπορικό Σύλλογο. Εμπορικό Σύλλογο. Εγώ βάζω ένα σκεπτικό. Εμπορικό Σύλλογο, ο κ. Σβέρος. Κύριε Ποτόια, παρόν. Κύριε Βοιατζή, Εμπορικό Σύλλογος και κύριε Ψανθόπουλε. Συντεχνία, Εμπορικό Σύλλογο, φυσικά. Πάμε στο Δημοτικό Περιφερειακό Θεέτρο, στο Διπεθέ, όπου εκ πρόσωπο φορέα προτείνω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Προτείνω τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, που είναι ούτως ή άλλως ο αρχαιότερος ο Σύλλογος. Και μάλιστα ο πολιτισμός της Καβάλλας και το Θέατρο Φιλίππο χρωστάει πάρα πολύ στους ιδρυτές του Συλλόγου. Κυρία Τσανάκα συμφωνεί. Κύριε Βαβαδόπουλε. Νομίζω, Δήμαρχε, τόπα και στη σύσκεψη και αυτή την πρότασή μας. Προτείνουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού το Φιλίππο, το χωριό Φιλιππούς, η οποία είναι η Πρόεδρος εκεί, η κυρία Σουγατζή. Είναι ένας δραστηριός Σύλλογος και νομίζω ότι πρέπει να σπάσουμε επιτέλους τις πόρτες με τον Αγιοσύλλα. Να μην νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι εκεί παραμελημένοι. Και θέλουμε να δώσουμε ρόλο επιτέλους στις τοπικές κοινωνίες ώστε να μπορούν να συμβάλουν στον πολιτισμό. Γιατί όντως υπάρχει ένας πλούτος εκεί τον οποίον ξέρουν πολύ καλά και θέλουν και να συμμετέχουν. Νομίζω ότι με αυτή την πρότασή μας θα υπάρχει μια αλλαγή νοοτροπίας. Θα δώσω την εισηγησή μου χωρίς να απαξιώνω κανά θεσμό. Στο νόμο το διευκολυνήριο δεν το λέει για το ΔΥΠΕΘΕ αλλά η πιστολή που μας στείλατες από τον Δήμο το γράφει. Στο νόμο το γράφει πάνω δήμαρχε, γι' αυτό και έκανα και την εισήγηση. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε, νομίζω ότι όταν μιλάμε για αφορέα μιλάμε για κάτι γενικό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν σύλλογο. Δεν γίνεται δηλαδή. Γιατί τότε θα μπούμε σε μια δηλυκηστήτα που όλοι οι σύλλογοι θα θέλουν να είναι. Άρα αφορέας είναι κάτι το πιο ευρύ. Εγώ συμφωνώ με τη Στέγη που είναι καλύπτει τους πάντες. Κύριε Βέρο. Για όλους τους λόγους που είπε ο κύριος Δήμαρχος αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι συμφωνούμε και εμείς με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Κύριε Ποτόια. Ναι. Σημειώσε το παρακαλώ. Κύριε Παγιατζή. Ναι, κύριε Ξανθόπουλε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Ωραία, η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών θα συμμετέχει στο ΔΠΤ, ομόφωνα. Για να μπορέσουμε να βγούμε εμείς έξω και να αποφασίσετε ποίοι θα είναι οι εκπρόσωποι στα νομικά πρόσωπα, ξεκινάω από την Δημοτική Επιχείρηση Ίδρευσης και Αποχέτευσης. Εκεί κανονικά έπρεπε να έχουμε 7 μέλη. Σευόμενος όμως αυτό που λέει η κυρία Τσανάκα και το δέχουμε, θα βάλω 6 μέλη και 3 μέλη θα βάλει η μοιοψηφία. Οπότε θα αποφασίσετε ποιοι θα βάλουν. Λοιπόν, το άλλο είναι στην Κοινοφελή Επιχείρηση. Ομοίως θα είναι 6 από μένα και 3 θα είναι από την Αντιπολίτευση. Όμως, εδώ θα έχετε μία δέσμευση ότι πρέπει να είναι μία γυναίκα γιατί έχει και ποσόστοση στην Δημοφέλεια. Γιατί υπάρχει μία ποσόστοση. Το ίδιο πράγμα, με συγχωρείτε, πρέπει να συμβεί και στη ΔΥΑΚ. Πρέπει να υπάρξει γυναίκα αυτή που είναι η επιπλέον θέση. Στη ΔΥΑΚ. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, για να είναι και... Μισό λεπτάγι, λέει ο κ. Τσανάκα, κάτι για τη διαδικασία. Επί της διαδικασίας, να προσέξουμε σωστά για να είναι και η τυπικά, σωστή καθερογραφή της απόφασης επειδή ο δήμαρς υποδεικνύει τα τρία-πέμπτα, θα αποφασίσει η αντιπολίτευση και θα υποδείξει τους έξι που έχει πλέξει ή τον έβο που θέλει η αντιπολίτευση για να έχει υποδείξει τα τρία-πέμπτα και να είμαστε τυπικά σωστοί. Έτσι θα το κάνουμε. Πάμε στο δύο. Θα τα πιάνω λίγο με τη σειρά που έχω εδώ. Στο δύο, που ούτως ή άλλως υπάρχουν τέσσερις θέσεις της μοιοψηφίας, εκ των οποίων η μία πρέπει να είναι γυναίκα, γιατί πρέπει να κρατάμε... Ναι, τέσσερις της μοιοψηφίας. Είναι 7-4. Εκεί δεν έχει κοινωνικό φορέα, δεν έχει μάλλον, με συγχωρείτε, ούτε κοινωνικό φορέα, ούτε εργαζόμενο το δύο. Οπότε είναι περισσότερες οι θέσεις. Όχι, όχι. Αυτά είναι στις σχολικές επιτροπές. Λοιπόν, στο ΔΥΠΕΘΕ. Με συγχωρείτε λίγο. Στο δημοτικό δύο το είπαμε. Εδώ λοιπόν έχουμε... Πάμε. ΔΕΙΑΚ. Περιμένετε λίγο να τα ξαναπιάσω από την αρχή. Λοιπόν, 6-3. Εντάξει. 6-3. Ξαναλέμε λίγο από την αρχή. Στη Δημοφέλεια. 6-3. Στο δημοτικό δύο είπαμε είμαστε 7-4. Ρεύμα. Πάμε στο... Για να δείτε τα χαρτιά μου. Περιθύστηκα κι εγώ εδώ. Πάμε. Λοιπόν, θέλω το θέατρο, το Διπεθέ. Πάμε στο Διπεθέ. Λοιπόν, στο Διπεθέ έχουμε και εδώ 7-4. Ο ένας είναι ο φορέας. Ο ένας είναι ο φορέας. Όχι, εδώ δεν έχει φορέα. Μόνο το Διπεθέ έχει. Ναι, ναι, ναι. Εδώ έχει φορέα. Από εδώ δεν έχει φορέα. Από εδώ δεν έχει φορέα. Από εδώ δεν έχει φορέα. Άρα, λοιπόν, θα βγάλω, θα πάμε και εδώ 6-3. 6-3 συνεχώς. 6-4. 6-4, σωστό. 6-4. Λοιπόν, 6-4. Και μετά πάμε στην προσχολική αγωγή. Όχι, όχι. Αυτό, το νομικό πρόσωπο της προσχολικής. Λοιπόν, εδώ έχουμε, δώσ' μου λίγο, είναι 15. Εντάξει. Εδώ, λοιπόν, είναι, όχι, εδώ λίγο θα το κάνουμε. Θα είναι, όχι για κανένα λόγο. Σε άλλους δεν θα αρχί. 9-6. 9-6. 9-6. Α, ναι, είναι και ο εργαζόμενος. 9-5. 9-5, λοιπόν. Το είπαμε όλα. Τώρα, το είπαμε. Το 2 είναι 7-4. Λοιπόν, εμείς λίγο θα αποσυρθούμε, δεν ξέρω. Λοιπόν, έχει σε όλα να είναι τρεις γυναίκες. Στη Men's Diak, λοιπόν, έχει και εκεί. Παντού ένα τρίτο. Λοιπόν, στη Diak θέλω δύο γυναίκες. Εντάξει. Μία αυτή τη θέση που σας έδωσα να είναι γυναίκα και μία, ούτως ή άλλως, που έπρεπε να έχουμε. Λοιπόν, στη Δημοφέλεια θέλουμε μία γυναίκα. Εντάξει. Θέλουμε μάλλον δύο γυναίκες. Μία στη θέση που σας έδωσα και μία επιπλέον. Στο 2, μία γυναίκα. Στο Διπεθέ θέλουμε επίσης μία γυναίκα και στην προσχολική είμαστε εντάξει. Λοιπόν, νομίζω δέκα λεπτά είναι αρκετά. Να σας αφήσουμε μόνους και να καλέσετε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Να القίσω ένα κομμάτι... Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι. Ο κύριος Μουριάδης έπρεπε να φύγει και τον αντικαθιστά ο κύριος Παπαδόπουλος, ο έτερος Θεόδωρος, επομένως αλλάζει μόνο το επίθετο. Λοιπόν, παρακαλώ να μας υποδείξετε τα δύο πέμπτα όπως τα είπαμε και τα συζητήσαμε. Να ξεκινήσουμε από τη Δημοφέλεια. Κυρία Ιωσυφίδου, ο κύριος Μαυρίδης Νικόλαος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νικόλαος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νικόλαος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νικόλαος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νικόλαος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νικόλαος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νικόλαος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Βογιατζίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος. Κυρία Βογιατζίδης Νίκος και ο κύριος Μαυρίδης Νίκος.