2η/2021 Τακτική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2021)
: Φίλε μου, η οθόνη, ακούστε, δεν ξέρω αν το έχετε και εσείς στο προγραμμό, στην οθόνη βλέπω τέσσερα πρόσωπα μόνο. Το ίδιο έχουμε και εμείς, Μπάμπι Μίνανι, αγόνες. Οπότε ο πληθορικός κύριος Δούρος εμφανίστηκε. Εσύ, είσαι στη γωνία, δεν σε είδα εκεί. Ναι, ήταν το μπουφάν μεγαλύτερο, Μπάμπι, και έπιασε όλη την οθόνη γι' αυτό. Αλλά ο αντιπεριφηρέας ήταν εθαμένος μες στα χιόνια στο 51. Όχι, δεν ήταν στο 51, ο Γιώργος ήταν στο 52. Σωστά, στο πολύ δροσό ήμουνα, σωστά. Επομένως, εντάξει. Το παρακολουθούμε στενά, Μπάμπι. Με τον οριφορικό, έχουμε την πλατφόρμα. Όχι, έχουμε τους ανθρώπους εκεί και την έχουμε στιμμένη παντού, να ξέρεις. Όχι, εμείς το βλέπουμε με GPS τώρα. Δεν είναι στο 51. Ευτυχώς, δεν μας απογοητεύει. Βγαίνει στο Facebook και τον βλέπουμε συνέχεια, οπότε δεν απογοητευόμαστε. Εγώ, πάντως, δύο φορές χρειάστηκε να πάω άμφισσα. Μες στην κακοκαιρία μια χαρά πήγα. Οπότε, δεν έχουμε πρόβλημα. Σοφία, και ξαναδείς, το μόνο δρόμο που έχουμε μόνοι μου πρόβλημα είναι από τότε που ήμουν μαθητής και πήγαιναν τις εξετάσεις από τη Γραβιά μέχρι την Άμφισσα. Όλα τα υπόλοιπα πάνε καλά μετά. Καλά, μια χαρά ήταν ο δρόμος τώρα, από τη Γραβιά μέχρι την Άμφισσα. Ο ίδιος. Ο ίδιος που πήγαινα και έγραφα το 79 που η Γραβιά στην Άμφισσα επανειλήθηκε. Ναι, ανοιχτός ήταν, αυτό λέω. Ανοιχτός, ναι, εντάξει. Ας είναι καλά τα μηταλία. Άντως, Χρήστο, δεν είναι ο ίδιος ακριβώς. Όχι, εντάξει, ναι. Υπάρχει και η παράκαμψη από τα Καστέλια. Δεν έχεις δίκιο, η μεγάλη κατηφόρα έχει διαφορουποιηθεί. Δεν το έχω κάνει εγώ, άλλοι το κάνανε, εγώ το βελτιώνω. Αλλά δεν είναι έτσι. Αλλά, λάξη, δεν θα μας αρέσει μετά. Αυτό λέω, έχουμε συνηθίσει, είναι γραφικός, είναι ωραίο. Ζωφία, νομίζω ότι έχεις δίκιο. Ναι, τον έχουμε μάθει, πάει μόνο του τα αυτα κίνητα εδώ. Ζωφία, είναι τα μεταλία από το 1951 μέχρι τη Γραβιά, είναι τα μεταλία που ανοίγουν συνέχεια, οπότε δεν υπάρχει πόλη μου πρόβλημα. Τα μεταλία, Χρήστο μου, είχαν ήταν κλειστά. Ένα πρόβλημα περισσότερο που είχαν ήταν κλειστά με τα μεταλία. Δεν εξιώνησαν τίποτα, δεν μας δάνησαν ούτε ένα φορτηγό αλάτι. Και έκαναν το εξιονισμό ακόμα πιο δύσκολο. Καλημέρα κύριε Ναούστακη. Καλημέρα κυρίες και κύριοι. Καλημέρα, καλημέρα. Καλημέρα Δημήτρη. Κυρίες και κύριοι αδελφοί, καλημέρα. Πρόεδρε, γιατί δεν βλέπουμε στην οθόνη του συναδέλου σας και βλέπουμε μόνο τέσσερις, υπάρχει κάποιο πρόβλημα? Δεν σας άκουσα. Στην οθόνη μας βλέπουμε εσάς τώρα σε όλη την οθόνη και από πάνω βλέπουμε μόνο τέσσερις συναδέλφους. Δεν υπάρχει καρεδάκι όπως είναι παλιά. Δεν βλέπουμε τους υπολοίπους. Έχουμε κάποιο πρόβλημα τεχνικό. Εγώ βλέπω πάντως όλους, δεν ξέρω. Εμείς λέμε, εμείς. Μήπως έχεις πατήσει κάτι. Καλημέρα. Μέχρι σπίκερ βιού, πρέπει να κάνεις γάλλερ βιού. Επάνω δεξιά υπάρχει... Καλημέρα και εκ μέρους μου για μια ακόμη φορά. Καλημέρα σε όλους σας. Καλημέρα Κατερίνα. Καλημέρα. Καλημέρα. Ένα, δύο. Καλημέρα. Καλημέρα. Με ακούτε. Ναι, πρόεδρε. Σας καλωσορίζω. Θα προβώ σε δύο ανακοινώσεις. Η μία φορά, όπως όλοι γνωρίζετε από τα επίσημα δελτεία τύπου, ότι δύο μέλη, δύο περιφερειακοί σύμβουλοι και δύο αντιπεριφερειάρχες μας, ο κ. Καρακάντζας και ο κ. Καραγιάννης, νοσούν από προχθές ο ένας και από εχθές ο άλλος από τη νόσο COVID-19 κορωνοϊού. Ο κ. Καρακάντζας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εχθές για να του παρασχεθούν οι απαραίτητες βοήθειες, οι έντονος νοσοκομιακές, με συμπτώματα πυρετού. Ο κ. Καραγιάννης, που μίλησα και τώρα το πρωί, είναι μόνο με πονόλεμο στο σπίτι του. Προχωρώ σε μια δεύτερη ανακοίνωση. Υπάρχει μία επιστολή. Περαστικά εύχομαι και από όλους σας και μικρή χώρα να είναι πάλι κοντά μας. Ας μας επιτρέψετε μία μικρή τοποθετησία, να εκφαλίζει να εκφάσουμε και εμείς, συλλαίσθημε ως στερεά υπεροχής, τις καλύτερες και τις θερμότερες ευχές μας για γρήγορα τακία ανάρρωσης δυο συναδέλφους και να ευχηθούμε γρήγορα αυτό το κακό να τελειώσει για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα της ζωής μας και πάλι, περαστικά, μέσα από την καρδιά μας. Σας ευχαριστώ κ. Αναγνωστάκη. Και εμείς εκφάζουμε τα περαστικά μας και τις ευχές προς όλους για γρήγορη ανάρρωση και γρήγορα, τουλάχιστον, αυτό το θέμα της πανδημίας, με τα εμπόλια και με τη διαδικασία της προσοχής, να αλλείξει ως το πιο γρήγορα για τη φορά μας. Η κυρία Μπαντελή. Εύχομαι υγεία, να έρθει ξανά στη ζωή τους, χωρίς ρίσκο, με ασφάλεια για τους ίδιους και όπως εκείνοι, έτσι και εμείς, να προσέχουμε και να αγωνιζόμαστε, να δουλεύουμε για την ασφάλεια των συμβουλευτών μας. Ευχαριστώ κ. Βαντελή. Ο κ. Μπατζάκης θέλει το λόγο. Βεβαίως, να εκφράσω κι εγώ τις ευχές μου για ταχύια ανάρρωση και στους δύο συναδέλφους. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καρακάτσας προχωρές μας έβαλε και εμάς τις υποψίες, μιας και είχαμε συνάντηση τις τελευταίες μέρες, μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε τα τεστ. Βεβαίως, αρνητικά βγαίνουν από μια συνάντηση που είχαμε με τους αγρότες την Παρασκευή. Ελπίζουμε να ξεπεραστεί γρήγορα το πρόβλημα. Πιστεύουμε με την προσπάθεια όλων μας να βελτιωθούν οι συνθήκες, αλλά κυρίως εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι πρέπει να βελτιωθεί συνολικότερα το σύστημα της υγείας, ώστε να μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά τους συνολικότερα. Η συνάνθρωπή μας, ο κόσμος, ο λαός, με γρήγορο εμβολιασμό, με ταχεία διαδικασία και με διευκόλυνση στη διαδικασία του εμβολιασμού. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα θίξουμε και παρακάτω. Ωραία, υπάρχουν οι επίκαιρες, θα τα δούμε όλα. Ο κύριος Γιώτης. Ναι, και από μένα τις ευχές μου στους συναδέλφους και στις οικογένειές τους για ανάρρωση, καθώς και σε όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάλογα προβλήματα, είτε από COVID, είτε από γρήπη, είτε από οποιαδήποτε άλλη επιδημία, γρήγορη ανάρρωση και γρήγορα πάλι κοντά μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα θίξουμε. Θα συγχαριστώ κύριο Βούλγαρης εντάχει. Και δεν έχω να προσθέσω κάτι και από τη δική μου τη μεριά, ευχαίες για ταχεία ανάρρωση και θα σταθώ στο θέμα του εμβολιασμού και εγώ. Κύριε Πολυζόη. Κύριε Πολυζόη. Ωραία, θα σας ευχαριστώ. Προχωρώ σε μία επιστολή που έχει διανεμηθεί σε όλους σας εχθές το βράδυ. Είναι από τον Πρόεδρο των Επιστυστητικών Επαγγελμάτων, τον κ. Κώστα Καραγιόργου, όπου παραθέτει τα αιτήματά του προς τον Πρόεδρο και προς τον Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Περιφερειάρχης Ιεράς της Ελλάδος, ο κ. Καραγιόργος, θα έρθουν σε μία επαφή στις επόμενες μέρες για να διεξοδικά συζητηθούν τα αιτήματά τους. Θα σας ευχαριστώ. Δίνω τον λόγο στον Περιφερειάρχη Συμβούλιο για σύντομες ανακοινώσεις. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Καλημέρα και από εμένα σε όλους τους συναδέλφους και βεβαίως τα περαστικά στους αγαπητούς Θανάση Καρακάτζα και Κώστα Καραγιάννη. Συνήθως, το τελευταίο διάστημα στα περιφερειακά μας συμβούλια, ξεκινούμε με την ενημέρωση περί πανδημίας. Σήμερα, όμως, θέθαναν να κάνουμε μια ενημέρωση που αφορά στα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα στην ΜΙΔΙΑ. Μια βαριά χιονόπτωση που έπληξε, μπορώ να πω, ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα για πολλές μέρες από άκρο σε άκρο. Και για την οποία, κρίνουμε ότι πρέπει το σώμα να ενημερωθεί απολογιστικά. Εξάλλου, υπάρχουν και επίκειρες ερωτήσεις από συμβούλους, από συναδέλφους. Και αυτό είναι που θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα. Η ΜΙΔΙΑ, όπως ήθεστε να ονοματίζουμε τα φυσικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ουσιαστικά από τη νύχτα της Παρασκεδής, από τα ορεινά της Βρετανίας, Φωκίδας, ακολούθως της Φθιώτηδας. Εξελίχθηκε κατά διάκεια του Σαββατοκύριακου. Την Κυριακή το μεσημέρι προς απόγευμα, πορευόμενο το φαινόμενο προς τα ανατολικά, έπληξε την Βιοτία και την Βόρεια Εύβοια. Αρχικά από την αρχαία Λιβαδιάς και προς τη Θήβα κατά τη γεωγραφική φορά της Βιοτίας και στην Βόρεια Εύβοια από βόρεια προς νότια. Ως που την Δευτέρα το μεσημέρι ήταν πια στην κεντρική έβοια και με πιο περιορισμένα φαινόμενα να έχουμε την Τρίτη και την Τετάρτη. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αστεράς Ελλάδας είχε υλοποιεί στην οργανωσή της. Είχαμε συμμετάσχει και σε εθνικού επίπεδου συντονιστικές συσκέψεις, αλλά και εσωτερικά με τους αντιπεριφερειάρχες που είναι αρμόδοι για την συναρμόδη μάλλον για το έργο του χιονισμού και την πολιτική προστασία, αλλά και τα περιφερειακού επίπεδου όργανα όπως τα σώματα ασφαλείας, η αστυνομία, οι πυροσβεστικοί, το λιμμένικο σώμα, οι δικείς τους εις το νοσοκομείο και ούτω καθεξής. Είχε ενεργοποιηθεί ένα ισχυρό σύστημα μηχανολογικού εξοπλισμού, ιδιόκτητοι και προμισθωμένοι από φορτοτές, φορτηγά, αλατιέρες, λεπίδες, ερπιστηριοφόρα, ανέμες και ούτω καθεξής, όπως επίσης υπήρχε και μια υψηλή διαθεσιμότητα από χιονιστικού άλατος κατανεμημένη σε 42 σταθμούς στην περιφερειά μας. Η αρχική ενεργοποίηση ήταν σχεδόν 260 μηχανήματα, το οποίο βέβαια προϊόντος του χρόνου κλιμακώθηκε και εν τέλειο χρησιμοποιήθηκαν είτε ως άμεση επιχείρηση, είτε ως διαθεσιμότητα, ως εφεδρεία περισσότερα από 350. Αυτό δεν έγινε πάντα ταυτόχρονα, καθώς και τα φαινόμενα είχαν καταπεροχές κλιμάκωση και αποκλιμάκωση. Ωστόσο, αυτή είναι η δύναμη που αναπτύχθηκε. Στο πλαίσιο αυτό, το εθνικό και παρχιακό δίκτυο που είναι η αρμοδιότητα της περιφέρειας, κρατήθηκε σχεδόν στο σύνολό του ανοιχτό, καθόλου τη διάρκεια των φαινομένων. Αν μπορούμε αυτό να το εξειδικεύσουμε λίγο περισσότερο, ξεκινώντας με τη σειρά εμφάνιση των φαινομένων, στην Ευρυτανία δεν είχαμε κλειστό εθνικό-επαρχιακό δίκτυο. Ομοίωσε στη Φωκίδα. Στη Φθιώτιδα, επίσης το εθνικό-επαρχιακό παρέμεινε ανοιχτό, με ελάχιτις ολίγω ώρες εξαιρέσεις σε πολυορινά χωριά, στα οποία δεν αντιμετωπίστηκε εν τέλει πρόβλημα. Ακολούθως στη Βιοτεία, επίσης το δίκτυο παρέμεινε ανοιχτό. Είχαμε μια ταλαιπωρία χωρίς ουσιαστικά να έχουμε κλείσιμο, αλλά υπήρχε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ιδίως στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, όπου ήταν λίγο άνοιξη κλείση βαριά φαινόμενα, τα οποία προσπαθούσε το σύστημα να τα παρακολουθήσει και τα παρακολούθησε επιτυχώς. Και στην Εύβοια, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας έκλεισε για δύο βράδια ο λεγόμενος Άγιος, το Τμήμα Ψαχνά Προκόπη, που είναι το γνωστό κρίσιμο σημείο, έκλεισε μόνο για φορτηγά. Και βέβαια, επειδή στην Εύβοια υπήρχε και μια τεράστια κλίμακα πτώση δέντρων, περισσότερα από χίλια δέντρα καταγράφηκαν ως πτώση, έκλεισαν για ένα πρωινό το Τμήμα Αγιάννα Γούβες στα βόρεια-ανατολικά του εθνικού δικτύου, το οποίο βέβαια πολύ γρήγορα αποκαταστάθηκε. Ταυτόχρονα όμως δημιουργήθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο θεά ήθελα όχι μόνο να ενημερώσω το σώμα, αλλά και να το αναδείξουμε και στο πλαίσιο μελεοντικών ενεργειών, και το οποίο πρόβλημα αφορά στην ηλεκτροδότηση. Είχαμε στην Εύβοια μια πολύ μεγάλη διακοπή ηλεκτροδότησης. Και αναφέρομαι αρχικά στις περιαστικές περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων, σχεδόν όλος ο δήμος εκτός από την πόλη της Χαλκίδας. Είχαμε στο Ρηλάντιο σε πάρα πολλά σημεία, στην Ανθιδόνα, στην Αυλίδα. Ίσως δεν είχε και η Αρτάκη για να είμαι έτσι πολύ ακριβής. Και μεγάλης κλίμακας διακοπές ηλεκτροδότησης είχαμε στην Βορειοκεντρική και Βόρεια Εύβοια. Σχεδόν όλος ο δήμος Μαντουδίου, Λίμνης Αγίας Άννας, και ένα πολύ μεγάλο μέρος του Δήμου Ιστιέας Εδιψού από την Ανατολική Μεριά. Η Δημοτική Ενότητα Αρτεμισίου και η Δημοτική Ενότητα Ωραιών κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήταν αυτονόητο, σπέψαμε να ανοίξουμε δρόμους ακόμη κι αν αυτή δεν ήτανε δική μας αρμοδιότητας. Ακείνη τη στιγμή, στο τελευταίο που κοιτάζεις, προφανώς είναι η αρμοδιότητα. Συνεργαστήκαμε γι' αυτό και με τους δήμους, αλλά και με εθελοντές ηλιοτόμους, καθώς το ζήτημα δεν ήταν τόσο τα χιόνια ή μόνο, όσο τα δέντρα που έπεφταν και πολλές φορές έπεφταν και δημιουργώντας και πλέγματα. Και βέβαια, καλέσαμε άμεσα και με τον πιο ιχυρό και έντονο τρόπο τον ΔΕΔΙΕ. Ο ΔΕΔΙΕ έσπευσε και πρέπει να είμαστε σε αυτό το σκέλος να τον αγνωρίσουμε ή να έχουμε κι άλλα πράγματα να πούμε στα οποία δεν είναι τόσο όμορφη η όψη. Ο ΔΕΔΙΕ έστειλε συνεργία, έστειλε μεγάλο συνεργείο άνω των 50 ατόμων, 70 έφτασαν στην πλήρη τους ανάπτυξη με μηχανήματα, με δύο επιστηριοφόρα, τα ειδικά τα δικά τους που είναι οι ειδικές επιχειρήσεις, με υλικά, με στήλους και κατά περίπτωση άνοιξε το δίκτυο προοδευτικά από τη Δευτέρα μέχρι και χθες το βράδυ. Κάθε ώρα έδινε ρεύμα σε διάφορες περιοχές. Την Δετάρτη το βράδυ είχαν μείνει, αν το βάλουμε σε κατοίκους, περίπου 1.000 κάτοικοι χωρίς ρεύμα. Αρχικά τη Δευτέρα, μάλλον για να δώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, τη Δευτέρα ίσως να ήταν και 15.000 κάτοικοι χωρίς ρεύμα. Έγινα το βράδυ της Δευτέρας 10, την Τρίτη έγιναν περίπου 3.000, την Δετάρτη 1.000, χθες το βράδυ που καταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, είτε με επισκευή δικτύων, είτε σε κάποιες περιπτώσεις με δημιουργία νέων δικτύων, όπου η επισκευή δεν ήταν ούτε τόσο εύκολη, ούτε τόσο ταχαία ως εφικτή, είτε σε κάποιες περιπτώσεις με γεννήτριες, ούτως ώστε να πάρει τον χρόνο το σύστημα να επισκευάσει δίκτυα, όπου αυτό απαιτούσε περισσότερες ημέρες. Εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι, οφείλω να αναδείξω ένα ζήτημα, ότι καλώς ο ΔΕΔΕ ήρθε με δυνάμεις και αποκατέστησε, κακώς όμως, κάκιστα, δεν είχε μερειμνήσει για κάτι τέτοιο, δεν είχε μερειμνήσει για την κοπή των δέντρων εγκαίρως. Γνωρίζουμε όλοι ότι στο πλαίσιο συντήρησης του δικτύου ηλεκτροδότησης και της υψηλής, και της μέσης, και της χαμηλής τάσης, υπάρχει η ευθύνη της εταιρείας, αδημία και δεδιαία αντίστοιχα, για την κοπή των δέντρων και των κλαδιών. Είναι ένα πρόβλημα που θα κάνω μια παρένθεση. Το έχουμε συζητήσει με άλλες αφορμές πολιτικής προστασίας, το έχουμε συζητήσει με αφορμές περικαγιάς, όπου η ύπαρξη κλαδιών και δέντρων μέσα στο δίκτυο έχει προκαλέσει βραχυκλώματα, έχει προκαλέσει περικαγιές, ιδιαίτερα στη Νότια Καριστία. Αυτή τη φορά το ίδιο φαινόμενο προκάλεσε και διαφορετικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγου πτώσης δέντρων, κατά τη διάρκεια των χιονιών. Περιφερειάρχης ο Γιώργος Κηλαϊδίτης μπορεί να σας δώσει και πιο συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν και στο τι έγινε και στο πόσο, επειδή αναπτύχθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο ένας διάλογος για το τι κάνει και το τι δεν κάνει ο ΔΔΕ, και έβγει και απολογητικά μια συζήτηση, ότι δεν μπορούσαν, δεν, δεν, δεν, ότι η Περιφερειάρχη θα σας δώσει και ιδικότερα στοιχεία που τεκμηρώνουν με τον πιο σαφή τρόπο και άνοιχτος ήταν ο δρόμος του ΔΔΕ για να έχει καθαρίσει κλανδιά και δέντρα. Καλό λοιπόν, και κλείνω αυτό το κομμάτι της κουβέντας, καλό λοιπόν, το επόμενο διάστημα θα προβούμε σε πρωτοβουλία τέτοια που να επιβάλλει, και χρησιμοποιώ πολύ συνδυατικά την έκφραση, στον ΔΔΕ και στον όποιον έχει τέτοια ευθύνη να φροντίζει το δίκτυο, να μην προκαλούνται φωτιά στο καλοκαίρι, να μην προκαλείται διακοπή ηλεκτροδότησης το χειμώνα. Γιατί αν δεν είχαμε διακοπή ηλεκτροδότησης, ακόμα και αυτή η συζήτηση που κάνουμε τώρα ενδεχομένως να ήταν περητή, θα λέγαμε απλώς μια κουβέντα των τριών λεπτών, όπου χιόνισε, καθαρίσαμε, συνεχίστηκε η ζωή. Τα μηχανήματα που ενεργοποιήθηκαν αναφέρθηκα, όπως και για το αλάτι, υπήρχε διαθεσιμότητα περίπου 5.000 τόνων, και εννοείται πως η αντιπεριφερειάρχηση είναι στη διάθεσή σας για να αναπτύξουν λιπτομερέστερα επιχειρησιακά ζητήματα της περίστασης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχουμε κάνει και ήδη γνωστό, έγινε μια συνδρομή στο δήμο Αθηναίων με έναν μικρό αριθμό επτά μηχανημάτων. Γνωρίζουμε ότι αναπτύχθηκε πολλής διάλογος σε αυτό. Προς έκπληξή μου, για να είμαι ειλικρινής, αλλά καθώς κάποιοι επέλεξαν να κάνουν αυτήν την ερώτηση, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και με πολλή προθυμία θα την απαντήσουμε. Όπως είπα, είχαμε στην πλήρη ανάπτυξη ένα στόλο 350 μηχανημάτων. Είχαμε, ανά πάσα στιγμή, μια εφεδρεία η οποία ξεπέρασε τα 50, έφτασε έως και τα 70 μηχανήματα. Τη Δευτέρα το βράδυ, με τα φαινόμενα της θειότητας να έχουν εξαλειφθεί και της βιωτίας να έχουν αποκλιμακωθεί, ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων η συνδρομή στο οικιονισμό της πρωτεύουσας, η οποία, όπως όλοι γνωρίζετε, ειδικά όσοι δραστηροποιήστηκαν στην Αθήνα, είχε ένα τεράστιο, ένα πρωτοφανές πρόβλημα. Έτσι λοιπόν, έχοντας ως δεδομένη μια μεγάλη εφεδρεία, έχοντας εφεδρεία ακόμα και στην Εύβοια, και είμαι πολύ κατεγορηματικός σε αυτό, επιλέχθηκε η συνδρομή του Δημοαθηναίων. Είναι αυτονόητο ότι αυτό δεν διατάραξε στο ελάχιστο το έργο του οικιονισμού της Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης αυτονόητο είναι ότι αυτό είναι κάτι που συνηθίζεται μεταξύ γειτονικών οργανισμών και φορέων. Δεν σας κρύβω ότι στο παρελθόν, τουλάχιστον τρεις φορές, στην προηγούμενη θητεία, για να είμαι και έτσι πιο σαφής, στην προηγούμενη θητεία, είχε παρασχεθεί η συνδρομή στην περιφερειατικής. Και βέβαια, είμαι σίγουρος πως σε οποιαδήποτε δική μας ανάγκη, οποιοσδήποτε γειτονικός οργανισμός τοπικής αυτοδίκησης έχει τη δυνατότητα, θα συνέδραμε πρόθυμα, όπως εξάλλου έχουν προσφερθεί σε δύσκολες στιγμές δικές μας. Θα κάνω και μια πιο ειδική αναφορά, γιατί γεννιώνται ερωτήματα και δεν είναι κακό να απαντώνται. Θα είμαι καλά, όταν κλείνουν οι δρόμοι πώς γίνεται να λες ότι έχεις εφεδρεία. Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Οι δρόμοι, πρώτον, με τις εξαιρέσεις που ανέφερα, δεν έκλεισαν. Δεύτερον, στις εξαιρέσεις αυτές και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα, στο βόρειο τμήμα του οδικού άξονα της Εύβοιας, στο Αγιάν Αγούβες, ο δρόμος είχε ανοίξει πριν από το βράδυ της Δευτέρας. Τρίτον και κυριότερον, και απευθύνομαι σε όσους από διάφορες θέσεις έχουν επηρετήσει τέτοιες καταστάσεις, όταν πας σε ένα ορεινό χωριό, ας πούμε ότι είναι δημοτικό δικτύο, γιατί για το υπαρχιακό μιλήσαμε. Όταν πας σε ένα ορεινό χωριό και θέλεις να ανοίξεις ένα δρόμο των 4 μέτρων, είτε μία μπολιντόζα έχεις, είτε 20, ο κοινωνισμός που μπορείς να κάνεις είναι με μία, αυτή που μπαίνει μπροστά. Να πούμε και μία ακόμα από πίσω, ένα φροντιό που σε καθαρίζει. Άρα, λοιπόν, δεν είναι πάντα η υπέρ διαθεσιμότητα μηχανημάτων που δημιουργεί, που ξαφανίζει της ανάγκης αποχειονισμού, είναι ο τρόπος, ο χρόνος και η διάρκεια των φαινομένων, είναι το είδος και η φύση των δρόμων σ' οποίους καλύσε να επιχειρήσεις. Και γι' αυτό, και κλείνω αυτή την παρένθεση του αυτονόητου, αλλά αισθανόμουν την ανάγκη να το κάνω, ανά πάσα στιγμή και οι πέντε περιφερειακές ενότητες είχαν εφεδρεία μηχανημάτων για τον οικιονισμό τους και έτσι, χωρίς διατάραξη του έργου και χωρίς δημιουργία κινδύνου, στηρίχθηκε και, κατά την άποψή μας, πολύ καλώς στηρίχθηκε η Πρωτεύουσα. Το τελευταίο, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, είναι, ενδεχομένως, αυτό που έχει και τη μεγαλύτερη ηθική ή συναισθηματική βαρύτητα. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών, έχασαν τη ζωή τους τρεις συμπολίτες μας. Για τον έναν, τον πρώτο χρονικά εξ' αυτόν, επιχειρήθηκε, μάλλον πριν πω κατηξιδικημένο, όπως έκανα και δημόσια, έτσι και ενώπιον του θυσμικού μας οργάνου, θα ήθελα να εκφράσω τα πλέον θερμά μου συλληπτήρια στις οικογένειές τους. Η σκέψη μας είναι κοντά τους και απόλυά τους μας θλίβει όλους. Εσθάνομαι ότι εκφράζομαι αυτόν τον τρόπο το σύνολο του περιφερειακού μας συμβουλίου. Στον έναν, για τον έναν εξ' αυτών των συμπολιτών μας, τον πρώτο χρονικά, επιχειρήθηκε η διάσουσή του. Ήτανε κατά το ξημέρωμα της Δευτέρας, στο χωριο Τρούπη, ένα χωριό που βρίσκεται σε 10 χιλιόμετρα απόσταση από το χωριο Προκόπη, από την κομμά Πολυπροκόπη, σε απομαρκισμένο σεωρινό μέρος, κάτω από τα λατομεία του Κακάβου, για όσους γνωρίζουν καλύτερα την περιοχή. Ένας άνθρωπος 80 ετών, με επιβαρυμένη υγεία, ο οποίος και εκείνης ο ώρας αντιμετώπισε προβλήματα. Το έργο του κοινωνισμού δουλεύονταν κανονικά. Το πρωί της Δευτέρας, κατά τις 8.30, ενημερώθηκε η πολιτική μας προστασία, ότι υπάρχει ένα σήμα κινδύνου για τον άνθρωπο αυτό. Επέτειναν τις προσπάθειες, γιατί πλέον δεν ήταν ένας απλός οικιονισμός, αλλά υπήρχε πλέον καταγεγραμμένη μια ειδική ανάγκη. Κλείθηκε η πυροσβεστική, να συνεχίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Κατά τις 10.30, ενημερώθηκε η πολιτική αγεσία της περιφέρειας, ο Μιλών και ο αντιπεριφεριάρχης. Επιχειρήθηκε να ενεργοποιηθεί ελικόπτερο της πυροσβεστικής. Δεν κατέστη δυνατή απογείωση λόγω των κερικών φαινομένων. Και δύο ώρες αργότερα, πρωτού αποκτήσει πρόσβαση το ειδικό ρυπηστριοφόρο της ΕΜΑΚ, που μπορεί ακόμα και στα υψόμετρα πάνω των δύο μέτρων που είχε αναπτυχθεί η χιονόπτωση, μπορεί ακόμα και σε εκείνη τα υψόμετρα να επιχειρήσει. Και λίγο λοιπόν, πρωτού μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση το συγκεκριμένο μηχάνημα, ο συμπολίτης μας κατέληξε. Αυτά είναι σε αδρές ή και λιγότερες αδρές γραμμές τα δεδομένα και τα γεγονότα των ημερών που προηγήθηκαν. Θα ήθελα κλείνοντας να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε πάρα πολλούς, σε κατοντάδες ανθρώπους που συνέδραμαν και συνέδραμαν πολύ γενναία στο να μείνουν καθαροί οι δρόμοι, στο να προστατευτούν τους συμπολίτες μας, στο να που κατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Γιατί, να άκουσατε νωρίτερα να μιλάω για τον ΔΕΔΕ, είναι απολύτως αυτονόητο ότι οι αερήτες που βρέθηκαν εκείνες τις ώρες, σε εξαιρετικά αντίξωση συνθήκες, να προσπαθούνε με τρομερή πίεση να δώσουν ερεύμα, δεν έχουν την ευθύνη που ανέφερα νωρίτερα για την μηκοπή των κλαδιών, είναι καθαρά ευθύνη διοίκησης. Άρα, λοιπόν, στους χειριστές των μηχανιωμάτων μας, δημοσίους υπαλλήλους και ιδιότους χωματρουγούς, στους ανααιρείτες, στους αστυνομικούς, στους πυροσβέστες, στα στελέχη της πολιτικής προστασίας και σε κάθε άνθρωπο και από τους δήμους και από κάθε φορέα που έδωσαν αυτή τη μάχη. Θα ήθελα, θεωρώ εκ μέρους όλων μας, να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Έδωσαν το 110% του εαυτού τους και αυτό είναι κάτι που αφηλούμε να τιμήσουμε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Υπάρχουν και οι επίκαιρες ερωτήσεις. Αν σε κάποια από αυτές δεν έχω απαντήσει θα χαρώ και εγώ οι αντιπεριφερειάρχες να απαντήσουμε σχετικά με το θέμα. Πρόεδρε, να τοποθετηθούμε? Να κάνουμε το εξής, να μην τοποθετηθούμε. Επί της διαδικασίας παρακαλώ, ξεκαθαρίστε λίγο το μήνυμα. Να μην τοποθετηθούμε κύριε Δουροολί. Υπάρχουν επίκαιρες ερωτήσεις από κάποιες παρατάξεις, αλλά είναι ένα θέμα που έχει τεθεί και μπορούμε να τοποθετηθούμε έστω και για λίγο σαν παρατάξεις. Αυτό το προβλέπει εξάλλου και η διαδικασία. Διαδικασία δεν προβλέπει διάλογο απάνω στις ανακοινώσεις. Μα δεν κάνουν διάλογο. Πρόεδρε, δεν πειράζει. Έγινε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο. Εμείς δεν έχουμε κάνει κάποια επίκαιρη ερώτηση, γιατί έχουν γίνει ήδη οι επίκαιρες. Έχει δει και ο Πρόεδρος ότι δεν προβλέπεται τέτοιου είδους διαδικασία. Θα τον παρεκαλέσω να κάνει δεκτό αυτό το έτημα, γιατί είναι ένα σοβαρό θέμα, στο οποίο δεων είναι να ακουστούν οι φωνές του περιφερματικούς. Ούτως ή άλλως εκεί θα καταλυγά, προτείνοντας το σώμα. Περνάμε στις επίκαιρες ερωτήσεις. Θα τοποθετηθούν οι ερωτώντες των επίκαιρων ερωτήσεων, που αυτή τη στιγμή είναι ο κ. Χρουνάς, η κ. Αμπατζελίου, ο κ. Διώτης, ή αν θέλετε και συμφωνείτε όλοι να ξεκινήσω με τη σειρά των συνδυασμών, με τον κ. Δούρο, περνάω στο αν θέλει ο κ. Αναγνωστάκης, η κ. Αμπατζελίου έχει υποβάλει για αυτό το θέμα, ο κ. Χρουνάς έχει υποβάλει και ο κ. Διώτης έχει υποβάλει. Συμφωνείτε έτσι? Περνάω στις επίκαιρες που έχουν τεθεί για τη Μίδια και δίνω τον λόγο στον κ. Δούρο. Ακούστε με λίγο κ. Πρόεδρε, προτάθηκε από τον κ. Περιφεριάρχη να υπάρχει τοποθέτηση παρατάξεων στην ενημέρωση που έγινε. Ακούστε και κατά παρέκληση του κανονισμού. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι παρέκληση, οφείλεται. Υπάρχει ειδική δέσμευση απέναντι. Ακούστε με λιγάκι κ. Πρόεδρε, ακούστε με, μη βιάζετε. Στην στιγμή που υπάρχουν και επίκαιρες, εκτιμώ ότι θα πρέπει να γίνει μια ορειγόλητη τοποθέτηση των παρατάξεων και αμέσως μετά να γίνει... Δεν σας ακούμε κ. Αναγνωστάκη. Λίγο πιο κοντά στο μικρό πόνο αν έχετε την καλοσύνη. Κύριε Πρόεδρε λέω ότι η διαδικασία που προστάθηκε από τον Περιφερειάρχη είναι η πλέον σωστή. Δηλαδή οι παρατάξεις κάνουν ολιγόληπτες τοποθετήσεις επί της ενημερωτικής συσήγησης του και αμέσως μετά ακολουθούν οι ερωτήσεις. Δεν θα εχωματώσετε τις επίκαιρες ερωτήσεις στην πρώτη μας... Αυτό είπα, μισό, ίσως δεν έγινε αντιληπτό. Να γίνουν οι τοποθετήσεις και ταυτόχρονους από αυτούς που έχουν κάνει τις επίκαιρες να κάνουν και την επίκαιρη για να μην επανελχόμαστε μετά. Αυτό είναι θεματικό της. Εγώ θέλω απλά να έχω το χρόνο της υποθέτησής μου, κ. Πρόεδρε. Ωραία, ναι, ναι, ναι. Θα τον έχετε. Ξεκινώ λοιπόν με το συνδυασμό του κ. Γκλέτσου. Κύριε Δούρο και νομίζω ότι μισό λεπτό να διευκρινίσω τι θέλει κ. Κατσιμίχα για να μην υπάρχουν φασαρίσεις. Κύριε Κατσιμίχα, δίνω τον λόγο στον κ. Δούρο, να δώσω σε όλους τους επικεφαλείς και στο τέλος... Έχω κάνει μια επίκαιρη κι εγώ σαν όλους τους άλλους συναδέλφους, απλά είχε πρόβλημα το κοπιούτερ και ήρθε πριν λίγο. Ζητώ συγνώμη βέβαια. Τι αφορά γιατί τώρα μου τη φέραν, δεν πρόλαβα να τη δω. Αφορά την ίδια. Ωραία, ωραία. Άρα δίνω τον λόγο στους επικεφαλείς και στο τέλος δίνω σε εσάς. Σας ευχαριστώ κ. Κατσιμίχα. Το λόγο έχει ο κ. Δούρος για το συνδυασμό του κ. Γουγκλάτσου. Εμείς σαν ενωτική περιφερειακή κίνηση, εκφράζουμε τα θρημά συλλυπτήρια μας προς τις οικογένειες των θανώνων. Αλλά από εκεί και πέρα, επειδή δεν θα πρέπει σε κάθε περιφερειακό που γίνεται μετά από καύβη και αθεομηνία, να έρχομαστε και μόνο να εκφράζουμε τα θρημά μας συλλυπτήρια, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε ουσιαστικά και πώς θα προλαμβάνουμε διάφορα ζητήματα. Εδώ υπάρχει ένα θέμα γενικότερα συντονισμού. Σε μια αθεομηνία εμπλέκονται τέσσερις φορές. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί από την αρχή. Το έχουμε θέσει και στις συζητήσεις της ΕΝΠΕ, ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο, ποιος έχει αρμοδιότητα, για ποιο θέμα. Διότι εδώ βλέπουμε στην αθεομηνία τη συγκεκριμένη, εμπλέκεται η περιφέρεια, ο δήμος, η ΔΕΔΙΕ και η πολιτική προστασία. Και ο καθένας ουσιαστικά αυτοενεργεί, διότι είναι πολύ περίεργο. Η ΔΕΔΙΕ, η οποία έχει την ευθύνη γύρω από τους στήλους και μάλιστα, έχει την ευθύνη για 1,5 μέτρο από τις κολόνες και από τα δίκτυά της, για να καθαρίσει τα δέντρα. Παίρνει χρήματα για αυτό, για να το κάνει για δυο φορές το χρόνο. Δεν το έχει κάνει. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη του δέντρου, το οποίο βρίσκεται επί του περισσοδρομίου και επί του δημοτικού δρόμου, αλλά έχουμε παρατηρήσαμε ότι υπήρξαν πολλά δέντρα τα οποία έπεσαν, τα οποία αυτά δέντρα, επειδή είναι γέρηκα και επειδή δεν είχαν φωτιστεί, πολλά από αυτά ήταν ξερά, με αποτέλεσμα με τη θεομενία αυτή να καταστραφούν. Εμπλέκεται η περιφέρεια. Που εμπλέκεται? Εμπλέκεται στο ότι πρέπει ουσιαστικά, σε συνεργασία με τους δήμους, να έχουν τους κεντρικούς άξονες ανοιχτούς, και με τις διόνους από τις δημοτικές περιφερειακές οδούς, να μπορεί εύκολα να υπάρχει πρόσβαση. Άρα εκείνο που εμπλέκεται αυτή τη στιγμή είναι το πλαίσιο αρμοδιωτήτων και συνυπευθυνότητας. Ένα πράγμα το οποίο ουσιαστικά θα το βρίσκουμε πάντα μπροστά μας, είτε τώρα το χειμώνα είτε το καλοκαίρι με τις φωτιές. Αυτό λοιπόν πρέπει και νομοθετικά να τελειώσει, γιατί επί της ουσίας δημιουργούνται προβλήματα. Όσον αφορά γενικότερα για την βοήθεια που παράσει η περιφέρεια σε οποιαδήποτε κοινωνική περιφέρεια, εγώ μένω στο κομμάτι ότι όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν την ίδια αξία και όπου θα πρέπει να υπάρχει βοήθεια, αλλά θα πρέπει πρώτα, αφού έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε λύσει τα δικά μας θέματα και ότι πλέον δεν υπάρχουν ανάγκες, τότε μπορεί να προσφερθεί είτε Θεσσαλία λέγεται, είτε Αττική, οτιδήποτε και αντίστοιχα να δεχτούμε όταν χρειάζεται. Το τρίτο θέμα που τύθεται είναι ότι, για ακόμη μια φορά αναδεικνύεται, ότι θα πρέπει να υπάρχει καταγραφή στόλων προσωπικού που διαθέτει η περιφέρεια και κάθε περιφερειακή ενότητα ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Είμασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία αυτής της Θεομηνίας που η Φωκίδα και η Ευρυτανία σαν τα πιο ορεινά κομμάτια της περιφέρειας τελείας Ελλάδος δεν είχε τόσο μεγάλες πληγές από αυτή την Θεομηνία. Έχουμε διαπιστώσει όμως ότι σε άλλες προηγούμενες χρονιές οι Θεομηνίες αυτές δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Άρα πρέπει να δούμε τον συνολικό σχεδιασμό γιατί τον αρχόμαστε τελευταία στιγμή και το ποιος πρέπει να καθαρίσει και το ποιος πρέπει να κάνει αυτό θα μας δημιουργήσει και μεγαλύτερα προβλήματα γιατί από ότι γνωρίζετε μετά τις Θεομηνίες έρχονται οι πλημμύρες και δημιουργούνται άλλα ζητήματα. Άρα πρέπει και να μην επεκταθώ επειδή υπάρχουν και επίκαιρες θα πρέπει να υπάξει ένας συνολικός σχεδιασμός, ένας συντονισμός και έχουμε ψηφίσει τόσα ονόματα πολιτικής προστασίας κάποτε λοιπόν πρέπει να τα εφαρμόσουμε αλλά εκείνο που πρέπει να καθαριστεί είναι το νομικό πλαίσιο των ευθυνών και ποιος και δεν μπορεί να εμπλέκονται όλοι για όλα τα πράγματα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και εγώ. Το λόγο έχει ο κύριος Αναγνωστάκης. Θα σας ευχαριστώ κύριε Προέδρε. Αχιότι με κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Συμβουλή. Οφείλουμε ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά αλλά και συνολικά ως όμονα να καταθέσουμε τα ειλικρινή μας σε λιπτήρια στις οικογένειες που βυθίστηκαν στο Πένθος δυστυχώς από ακόμα μια κακοκαιρία που έπληξε την στερεά Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το νομό της έβοιας, την περιφερειακή ενότητα έβοιας. Είχε απόλυτο δίκιο η προηγούμενη τοποθέτηση του κυρίου Δούρου στο σημείο που είπε ότι έχει κατατήσει πλέον να επαναλαμβανόμαστε έχει κατατήσει επανάληψη η κατάθεση τέτοιων σελιπτηρίων γιατί φαίνεται ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τα κυρικά φαινόμενα τα οποία βεβαίως έχουν την έντασή τους αλλά δεν είναι και κάτι το οποίο για πρώτη φορά αντιμετωπίζει η κοινωνία της στερεάς Ελλάδας. Θα σθημίσω δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι τόσο στο Ζουρμπά είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζώων να σας θυμίσω ότι και στη Θάλλια δυστυχώς είχαμε ακόμα μεγαλύτερο αρθμό ανθρώπινων ζωών και στην τελευταία χιονόπτωση με τα στοιχεία που περιείχε η τοποθέτηση του κυρίου Περιφερειάρχη δυστυχώς έχουμε απώλεια τριών ανθρώπινων ζωών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβυες. Εκτός αποτελέσματος, λοιπόν, κάτι δεν κάνουμε καλά. Εκτός αποτελέσματος, το σύστημα αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων φαίνεται να πάσει. Εκτός αποτελέσματος, προκύπτει η αναγκειότητα αναθεώρησης μιας πιο συγκροτημένης πολιτικής που έχουμε ανάγκη ως Στερεά Ελλάδα αλλά και αναπερφρειακή ενότητα, αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων που βεβαίως έχουν την αιτία τους και δράζονται προφανώς και στην κλιματική αλλαγή. Είναι όμως αδιανόητο το 2021, έχοντας δηλώσει ότι είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια έντονη χιονόπτωση, να φρυνούμε νεκρούς. Είναι αδιανόητο το 2021 να υπάρχει έλλειψη συντονισμού και να μην μπορεί το κράτος σε όποια εκφανσή του να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια σε κάποιους συνανθρώπους μας και από την έλλειψη αυτή δυστυχώς να χάνονται ζωές. Χτες και προχτές ήμουν θυμωμένος, ήμουν οργισμένος. Σήμερα στην συνεδρία μας προσπαθώ να τη θασσεύσω από τα αρνητικά συναισθήματα και να καταθέσω με κινισμό αν θέλετε αλλά και με απόλυτη λυκρίνη, την αφεσιοδοξία μου. Εάν δεν υπάρξουν άμεσα ανθρωποποιήσεις, εάν δεν υπάρχουν άμεσα συγκεκριμένες αλλαγές στο σχέδιο αντιμετώπισης αυτού των παινομένων, δυστυχώς λυπάμαι, θα έρθουμε και σε ένα άλλο περιφερειακό συμβούλιο και θα καταθέσουμε ξανά στην επιτήρια σε άλλες οικογένειες. Άρα λοιπόν, κύριε Περιφεριάρχη, προκύπτει ένα έντονο ζήτημα να δούμε πώς λειτουργεί η πολιτική προστασία στο σύνολό της. Παράδειγμα, κύριε Περιφεριάρχη, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε καταγράψει όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και είναι στην Ίπτευθρο, μα είτε είναι σε απομακρυσμένα χωριά της Εύβοιας, μα είναι στα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας, της Φωκίδας, ακόμα και της Βιοτίας, ακόμα και της Φωκίδας, έτσι ώστε να περιφερειακή ενότητα, να γνωρίζουμε πού ακριβώς μπορεί να προκύψει πρόβλημα. Στο δε σχέδιο βορέ που ψηφίσαμε πριν κάποιες συνεδριάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο, υπήρχε αναλυτική κατάσταση για κάθε έναν ο οποίος αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο τομέα ευθύνη. Αυτό δεν θα μπορούσε να είχε προνοηθεί, δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε προβλέψει. Και είναι πραγματικά διανόητο, όταν υπάρχουν τεχνολογικά, αλλά και μηχανικά μέσα, να χάνονται ζωές. Είπατε ότι καθεστέθησαν να πάει το ρυπιστριοφόρο. Δεν ξέρω αν είναι δική μας ευθύνη ή αν είναι του πυσίγμα. Η ουσία είναι ότι το είχαμε ως δυνατότητα και δεν αξιοποιήθηκε. Εάν και το ρυπιστριοφόρο μου λέτε ότι δεν μπόρεσε να φτάσει σε αυτή την οικία, ετότε κάτι πάει στραβά ακόμα περισσότερο από αυτό που έχω στο μυαλό μου. Μιλήσατε, κύριε Περιφερειάρχη, για την υπερδιαθεσιμότητα του στον, του μισθωμένου. Γιατί πληρώνουμε αρκετά χρήματα και τα χρήματα αυτά δεν είναι ούτε δικά μου, ούτε δικά σας, ούτε κανενός από τους συμβούλους. Είναι χρήματα τα οποία ανήκουν στον λαό της περιφέρειας, στις πολίτες της περιφέρειας. Πόσες φορές στην Οικονομική Επιτροπή δεν έχουμε παρατηρήσει ή παρατάξεις μοιοψηφίας ότι μπορεί και να γίνεται κατάχρηση. Εδώ μας είπατε σήμερα και το ομολογήσατε, ότι η υπερδιαθεσιμότητα δεν εξασφαλίζει και το καλό αποτέλεσμα. Δεν εξασφαλίζει και το υπερδιαθετικό αποτέλεσμα. Ναι, από τη μία καταβάλουμε ένα πολύ μεγάλο οικονομικό ποσό από το προϋπολογισμό της περιφέρειας για να έχουμε αυτή την υπερδιαθεσιμότητα και απ' την άλλη μας λέτε ότι αυτό από μόνο του δεν αρχίει γιατί πρέπει να συναρτάται από τη φύση των δρόμων, από την ορθολογία και τα λοιπά από την προηγούμενα καταθέστα. Εδώ υπάρχει μία αντίφαση. Άρα η αντίφαση αναδεικνύει πάλι την ύληψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Πόσες χρειαζόμαστε. Πού πρέπει να τοποθετηθούν οι σταλλίες. Πού πρέπει να έχουμε εφεδρίες για να κατανοήσει ίσως και κάποιος που δεν γνωρίζει τι σημαίνει σταλλία. Από την άλλη, προσέξτε τώρα. Μαζί σας είμαστε. Να υπάρχει και η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Να υπάρχει και η διαπεριφερειακή αλληλεγγύη. Ουέ και αλλήμων. Εξάλλου, το έχουμε αποδείξει και σε προηγούμενες καταστάσεις με τις πρυκαγιές. Που και εμείς δεχθήκαμε βοήθεια με ειδροφόρες από άλλες περιφέρειες και από άλλους δήμους έξω από τη Στερεά Ελλάδα. Είναι αυτονόητο το ότι θα πρέπει να υπάρχει. Πότε όμως, όταν υπάρχει η δυνατότητα να νιώσεις ασφαλής γιατί είσαι σε εξέλιξη ενός φαινομένου. Όπως η εικόνα που περιγράφατε προηγούμενα κ. Περιπλειάρχη, σας διαψεύδουν οι μαρτυρίες στον ήδη τον κατοίκον, όχι εγώ. Δεν ήταν έτσι. Ήταν αποκλεισμένοι αρκετοί επαρχειακοί δρόμοι. Που είναι ευθύνη δική μας. Θέλω ότι δεν συνεργαστήκατε με τους δήμους. Αλλά το αποτέησμα, όπως το παρουσιάζεται, είναι ακριβώς αντίθετο από αυτό που καταγγέλνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Και όχι μόνο οι κάτοικοι, αλλά και αρκετοί προεν κοινοτήτων. Η βοήθεια προς τον κ. Δήμαρχο Αθηνέων και προς τους πολίτες της Πρωτεύουσας, δεν έχει να κάνει με κάποια προσωπική αντιπαράδοση. Έχει να κάνει με το αν διασφαλίσαμε την άμυνά μας. Εάν υπήρχε η δυνατότητα της προσφοράς, με ποιο θεσμικό πλαίσιο γίνεται αυτό. Και βεβαίως, τι αποκαλύπτει, κύριε Περιφεριάρχη, και οι κύριες και οι κύριοι συνάδελφοι, ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Θα σ' θυμίζω ότι η κυβέρνηση την Κυριακή το βράδυ διαβεβαίνει ότι το ελληνικό λαό θα δώσει τη μάχη για να παραμείνει ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας. Και την επόμενη μέρα τον κλείνουν γιατί, για να μην επιβαρυνθούν οι εταιρείες με το κόστος που πρέπει να καταβληθεί για να παραμείνει ανοιχτό το δίκτυο. Βλέπουμε έναν κύριο Περιφεριάρχη Αττικής, ο οποίος βγαίνει δημόσια στα εθνική εμβέλιας κανάλια και δηλώνει ότι είναι πανέκτημη η περιφέρεια της Αττικής, να αντιμετωπίσει την ίδια και τελικά βλέπετε το μπάχαλο που επικράτησε στην Αττική. Και βλέπουμε και ένα δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος τρεις μέρες πριν λέει, ο ίδιος το ομολόγησε, έρχεται σε επικοινωνία με στελέχη της περιφερειακής αρχής και διασφαλίζει ότι θα έχει τη βοήθεια. Μα τρεις μέρες πριν γνωρίζαμε εμείς ότι θα είχαμε τη δυνατότητα και την άννηση να συνδράμουμε την Δημοτική Αρχή των Αθηνών. Και επαναλαμβάνω, δεν κάνω μικροπολιτική, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι και οι δρόμοι δεν ήταν όλοι ανοιχτοί και δυστυχώς είχαμε πάλι θύματα από μια κακοκυρία, όχι ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας. Κλείνοντας, κύριε Περιφεριάρχη, θέλω να σας παρακαλέσω ειλικρινά, για να μην επαναλάβουμε πάλι την ίδια φρασιολογία σε ένα επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, να λέμε «Λυπούμαστε συλλυπητήρια στις οικογένειες». Πάρτε πρωτοβουλία και δείτε πού πάσχει το σύστημα της πολιτικής προστασίας, κάνετε όλες εκείνες τις αναγκαίες παρεμβάσεις και επειδή το έχω δουλειώσει και άλλες φορές, αλλά μέχρι τώρα δύο χρόνια μετά δεν έχετε χρειαστεί, υπάρχουν, τουλάχιστον στην δική μας ιδιάθεση και η δική μας πρόθεση, να συμβάλλουμε στο να φορακίσουμε όσο μπορούμε την πολιτική μας προστασία και με ιδέες και με προτάσεις. Το να μας παίρνετε απλά και να μας ενημερώνετε μετά την αντιμετώπιση του όποιου φαινομένου μπορεί να σας δίνει την ηθική νομοποίηση ότι μας ενημερώσατε, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πετύχει εκείνο που επιβιώχουμε, δηλαδή όλοι να συμβάλλουμε στο να βελτιώσουμε την κατάσταση στον τομέα της πολιτικής προστασίας, για να μην έχουμε τις αρνητικές εικόνες και να μην βιώνουμε δράματα. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ και εγώ κύριε Αναγνωστάκη. Να δώσω για δευτερόλεπτα τον λόγο στην κυρία Κελομπούλου, εν πόλη μας θέλει να μας πει κάτι. Σοφία. Ναι, επικοινωνήσε μαζί μου ο κύριος Γκλέτσος, εκτάκτως για μία επαγγελματική υποχρέωση δεν θα μπορέσει να συνδεθεί. Μου ζήτησε να ενημερώσω εσάς και τα μέλη της παράταξής μας γιατί είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις μαζί τους. Αυτό. Σας ευχαριστώ αντί Πρόεδρε. Το λόγο έχει η κυρία Παντζελή. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και θα παρακαλούσα από πλευράς διαδικασίας πριν πω στην ουσία του θέματος. Όταν υπάρχουν επίκαιρες ερωτήσεις να ακολουθείται η διαδικασία και υπάρχει το θέμα της ενημέρωσης, ποια από τις δύο θα ακολουθούμε έτσι ώστε ούτε η ουσία των επίκαιρων ερωτήσεων της κάθε παράταξης να αποδυναμώνεται, ούτε και η συνολική τοποθέτηση όλων των μελών του περιφερειακού συμβουλίου σε ζητήματα πολύ σημαντικά ουσιαστικά για την πορεία και το μέλλον της περιφερειάς μας. Είναι δική σας αρμοδιότητα κύριε Πρόεδρε όπως στηρίζετε μία σαφή διαδικασία. Επί του θέματος, θα ήθελα και θέλω τώρα να δηλώσω ότι η τοποθέτησή μου, η τοποθέτησή μας θα συμπεριλάβει και την επίκαιρη ερώτηση, έτσι ώστε να μην κάνουμε διπλό κύκλο, διπλό χρόνο τοποθετήσεων και χάσουμε ουσιαστικό χρόνο από τις τοποθετήσεις των αγαπητών συναδέλφων. Κύριε Προυφυριάρχα, μου επιτρέπετε 30 δευτερόλεπτα. Ο λόγος είναι σαφής, νομίζω καταλάβατε. Αγαπητοί συναδελφοί και κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφεριάρχα, είχαμε μία κακοκυρία, μία χιονόπτουση, η οποία ήταν προαναγγελθήσα, τις τελευταίες 20 μέρες, τις τελευταίες 10 μέρες που θα έρχονταν στη χώρα μας και τις τελευταίες 4 μέρες που θα έπλυτε μέρος ή το σύνολο της περιφέρειάς μας, της περιφέρειάς μας, της περιφέρειας τεράς Ελλάδος. Δηλαδή, δεν μας ήταν ένα ξαφνικό φαινόμενο, όπως παραδείγματος χάρη, μία πυρκαγιά, η οποία προκύπτει από ένα τυχαίο, εισαγωγικά γεγονός, όπως γίνεται. Το δεύτερο, δεν ήταν η μεγαλύτερη χιονόπτωση των τελευταίων ετών, ήταν μια μεγάλη χιονόπτωση, διότι η μεγαλύτερη χιονόπτωση που έπλυξε τη χώρα μας συνολικά από το Βορρά μέχρι το Νότο, ήταν πριν 12 χρόνια. Τότε, που οι μηχανισμοί και τα μέτρα ήταν εντελώς διαφορετικά, ή η γνώση και η τάξη των πραγμάτων δεν ήταν τέτοια, που να μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τόσο μεγάλες χιονόπτώσεις. Άρα, η επικοινωνιακή πολιτική, ότι ζήσαμε τη μεγαλύτερη χιονόπτωση των τελευταίων ετών, η οποία προκύπτει από ένα τυχαίο, εισαγωγικά γεγονός, ότι ζήσαμε τη μεγαλύτερη χιονόπτωση των τελευταίων 15 ετών, είναι ψευδής. Τρίτον, τι διαπιστώθηκε, και αυτό θέλω να το πω, ότι δεν είναι στη δική σας επικοινωνιακή πολιτική, είναι στην κεντρική επικοινωνιακή πολιτική, που διαρρέει, που διοχετεύτηκε σε όλα τα μέσα και σε όλες τις αν το θέλετε αντιλήψεις και διαχείριση πραγμάτων, τις επόμενες φάσεις. Το τρίτο, θα πρέπει να κατανοήσουμε και αυτό που αντιληφθήκαμε, θέλω να πω καθαρότερα, ότι η επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της χιονόπτωσης, ήτανε μεγαλύτερη, εκοφαντικά μεγαλύτερη, από τις οιαστικές παρεμβάσεις και τα μέτρα πολιτικού σχεδιασμού. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη αυτά τα τρία, τις τρεις διαπιστώσεις, εκ των ιστέρων προφανώς, θεωρώ ότι θα πρέπει να τοποθετούμε, ως όρημα πολιτικά άτομα και αυτοδιοικητικού χαρακτήρα, αλλά και ως ενεργοί πολίτες και υπεύθυνοι απέναντι στις ζωές των συμπολιτών μας. Και η ζωή δεν είναι μόνο η απώλεια, προφανώς είναι και εδώ πρέπει να συλληπηθούμε όντως όλες τις οικογένειες και τους συμπολίτες μας, που βρίσκονται όχι μόνο που απώλησαν τη ζωή τους, αλλά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι με τον κίνδυνο της ζωής τους σε οποιοδήποτε χωριό ή σε οποιοδήποτε σπίτι της Εκάλης. Αυτά λοιπόν θέλω καταρχή να πω. Και μετά από αυτές τις διαπιστώσεις θα μπω σε ένα τρίτο θέμα, το οποίο αναφέρεται στην εισήγησή μας, το οποίο αφορά, και μετά θα μπω στα γενικότερα θέματα της διαχείρισης, το οποίο κύριε Περιφεριάρχη θεωρώ ότι πρέπει να το ξεδιαλύνεται. Εάν δεν το ξεδιαλύνεται, είσαστε πολιτικά υπεύθυνος. Ποιο είναι αυτό το θέμα, είναι το θέμα της σύνδεσης, της διασύνδεσης της περιφερειακής ενότητας με τον κύριο Μπακογιάννη. Κύριε Περιφεριάρχη, επειδή δεν είχα σκοπό να το θέσω ως πρώτο θέμα αυτής της εξέλιξης, αλλά σε εισαγωγικά με προκαλέσετε, με τη λέξη την οποία είπατε στην τοποθέτησή σας, επιλέξαμε. Θέλω να σας πω και να ξεκαθαρίσουμε πώς γίνεται αυτή η διαδικασία. Δεν ξέρω ποιο να δικεί αυτή η εικόνα το να εμφανίζεται η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ως παράπλευρος μηχανισμός ενός πρώην. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Και όπως καταλαβαίνω δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Και να ακούγεται ότι υπάρχει μια στενή σχέση. Βάζει πρωτοκόλου αγαπητή συναδελφή, ο κάθε δήμαρχος εις του μικρού χωριού αγγράφων ή της μεγάλης πόλης πατρών ή Αθήνας, στέλνει όταν έχει κρίση καιρικών φαινομένων τρία e-mails. Πρώτα οργανώνει τις υπηρεσίες του του δήμου του. Κάνει καταγραφή, τους οργανώνει, τους χωροθετηθεί και τους ενεργοποιεί. Τρίτον, εάν δεν είναι επαρκής στέλνει ένα e-mail στις δυνάμεις της περιφέρειας. Να έχει τη συνδρομή της περιφέρειας του. Και αν αυτό δεν συμβαίνει, γιατί ζωή είναι αυτή, κλιματικές αλλαγές είναι φυσικές καταστροφές, στέλνει ένα e-mail στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Και εκείνη ως εθνική αρμόδια αρχή, μαζί με συνεπικουρούμενη από τις άλλες αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες, οργανώνει, διατάσσει το στόλο των μηχανημάτων σε εκείνες τις περιοχές που έχει την ευθύνη. Περιγράφεται στον Βορέα, περιγράφεται στον Ιανώ, περιγράφεται σε όλα αυτά τα επιχειρησιακά σχέδια που εμείς ψηφίσαμε και τα καλοδεχτήκαμε ως τη βάση της αποκέντρωσης της περιφερειακής αρχής της αυτοδίκησης. Βάσει της πρακτικής του κ. Μπακογιάννη, τι έγινε, αντί για τρία email έστειλε τρία SMS, ένα στο Θανάση, ένα στο Θήμιο και ένα στη Θανή. Έγραψε και διέγραψε, ή το έκανε μόνος του ή όλοι μαζί, τη διαδικασία και τα πρωτόκολλα που ισχύουν σε όλους τους δημάρχους και ακολούθησε ειδική το ατζέντα. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιος πρέπει να έχει το πρόβλημα και ποιον τιμά, τη κυβέρνηση, τη γραμματεία, εμάς, ο θεσμός, διότι μπορεί το πρόβλημα να το είχαν τα Βόρεια Πάστια, το υπόλοιπο Αττικής, η Λάρισα ή ένα μικρό χωριό. Με ποιο δικαίωμα εσείς τη δημόσια περιοχή των μηχανημάτων, αποφασίσατε, επιλέξατε βασιλείο αιτήματος να τα δώσετε στον κ. Βακογιάννη. Έχουν πληρωθεί τα μηχανήματα αυτά από δημόσιο χρήμα και διαχειρίζονται και πρέπει να κατανέμονται για τη δημόσια ασφάλεια, όχι κατ' επιλογή. Αυτό εδώ φαίνεται ότι έχετε μία αντίληψη ιδιοκτησιακού χαρακτήρα. Κάνετε λάθος. Και γι' αυτό θα σας παρακαλέσω, επειδή είναι πολύ νωρίς, απεγκλωβιστούμε όλοι και να σεβαστούμε τους νόμους και τις διαδικασίες του κράτους, της κυβέρνησης, που τελευταία ανάλυση είναι η κυβέρνηση και η δημοκρατία. Είναι τα καλάζια παιδιά. Πρώτα λοιπόν ο κ. Βακογιάννης έπρεπε να ευηθεί στον κ. Πατούλη, διότι όπως λέει ο κ. Πατούλης είναι πλήρως οργανωμένη, δεν μπορεί να μην έχει οργανώσει την πρωτεύουσα, λογικό είναι, διότι τα μηχανήματα είναι σαφή. Ο κ. Χουρίς Οχοίδης, διότι πρωτεύουσα είναι πρωτεύουσα και τα λοιπά. Αυτό τι θέλω να πω, ότι έχουμε ορισμένα πρωτόκαλο τα οποία θα συζητήσουμε αργότερα. Οφείλουμε με την εμπειρία μας τα λάθησμα και τις προτάσεις μας να τα εμπλουτίζουμε, όχι να τα αποδυναμώνουμε. Δεν μπορεί να αποδυναμώνουμε όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα τις πολιτικές αρμοδιότητες της περιφερειακής διακυβέρνησης. Την αποκέντρωση. Δεν καίνει η αποκέντρωση πελατιακού τύπου ή φιλικών σχέσεων. Αυτό το λέω σαν το πολιτικό ηθικό μήνυμα αυτών των πράξεων, αλλά ας το εκλάβω, όχι ως πολιτικό δίλημα, αλλά ως ένα λάθος αυτή τη φορά που πρέπει να βελτιώσουμε. Ας πάω τώρα λιγάκι στην ουσία, όχι στην ουσία, και αυτό ουσία ήταν τα οποία… Ολοκληρώστε όμως, κατένα. Όχι, παίρνω και το χρόνο της επίκαιρης ερώτησής μου, κύριε Πρόεδρε. Εντάξει, οκ. Θα σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε και θα πω, ήταν το κλείσιμο της εθνικής οδού. Πρέπει να ξέρετε ότι ανήκω σε εκείνη τη σχολή που λέω ότι η εθνική οδός πρέπει να είναι πεντακάθαρη, διότι είναι η βασική εικόνα μιας κυβέρνησης ενός κράτους που πρέπει να εκπέμπει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Έχω δει εγκλωβισμένους πολίτες στην εθνική οδό να πίνουνε νεράκι από μπουκάλια ή να λιώνουνε χιόνι. Δεν θα ήθελα να την ξαναδω. Συνεπώς οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται για να μείνουν ανοιχτή η εθνική οδός και προβλέπουμε ότι δεν μπορούμε να την κάνουμε άμεσα, πιθανά να χρειαστεί να την κλείσουμε. Εκείνο όμως που δεν μπορώ να καταλάβω μέσα στα πλαίσια προηγουμένως του σχεδίου, του εθνικού σχεδίου φυσικών καταστροφών, είναι πιανού αρμοδιότητα είναι καταρχήν. Η αρμοδιότητα ανοίγματος των εθνικών οδών που την πληρώνουμε με τα διόδια που περνάμε είναι των ιδιωτικών εταιριών. Ένα, όταν αυτοί δεν μπορούνε να ανταπεξέλθουν βάσει συμβάσεων, βάσει κυρώσεων, βάσει νόμων που έχει ψηφιστεί από την Εθνική Βουλή και που εμείς πληρώνουμε, τότε επεμβαίνει η Γενική Γραμματεία και ο κ. Χρυσοχοίδης και δανείζεται μηχανήματα, εάν δεν έχει επαρκή, από τις γύρω περιφέρειες. Πίθανα και από την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος, εάν ήταν σε αυτή την περίοδο ή από της Θεσσαλίας. Δεν έγινε αυτό. Τι λοιπόν κατακρίνουμε ως πολίτες ότι σε μία διαχείριση φυσικής κρίσης παίζει το πελατιακό σύστημα ακόμα και στην αξιοπρέπεια και στην ασφάλεια των πολιτών. Το δεύτερο λοιπόν το οποίο κατακρίνουμε ως πολιτική και περιφερειακή παράταξη. Δεν μπορεί να ανεχθούμε αυτές τις λογικές. Δεν τηρούνται οι νόμοι, όπως σας είπα και στο προηγούμενο. Τρίτον, ηλεκτροδότηση. Εάν ήμουν αρθρογράφος, αν έγραφα ένα άρθρο θα έβαζα ένα τίτλο. Δεν υπήρχε χειρότερη εικόνα του πινκ πόγκ έλλειψης αρμοδιωτήτων και συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών. Και η ΔΕΒΙΕ και ο ΑΔΜΙΕ μπορεί να μην είναι γαλάζιο παιδί, μπορεί να αποδομείται εδώ και χρόνια, δεν μπορεί όμως όταν τα τελευταία τρία χρόνια μιλάμε για ενίσχυση των δικτύων να περιμένουμε να αποκαλύπτουμε ποιος κόβει τα κλαδιά την τελευταία στιγμή. Είμαστε ρεντίκολα, είμαστε απαράδεκτοι απέναντι στα μάτια της κοινωνίας που είναι κλεισμένος αν είναι στην έπαυλη, αν είναι σε ένα ορεινό χωριό που και η Τζάκη τον ακούει το πολιτικό σύστημα και τους περιφερειακούς να συζητάει για κλαδιά. Βγαίνω από αυτή την εικόνα και ούτε να ακούω τον κ. Πέτσα να αποφασίζει ότι μπορούσε ο δήμος να δώσει αρμοδιότητα στον κοινοτάρχη στον τοπικό συμβούλιο, όταν το νομοσχέδιο το οποίο κατεβάζει το καινούριο καταργεί τους κοινοτάρχες και όταν η κατανομή αρμοδιότητων στον τοπικό συμβούλιο ισχύει από τον Καλλικράτ το 2010. Ανεκαλύψαμε τη φωτιά μέσα στα χιόνια. Γι' αυτό σας λέω ότι το θέμα της διαχείρισης και του συντονισμού βγαίνω από αυτή την εικόνα διότι δεν θέλω να ρεζηλέψω ούτε το πολιτικό συμβούλιο, το περιφερειακό συμβούλιο, ούτε και εμένα ως ένας άνθρωπος όπου με όλους μας μαζί έχουμε μια πορεία καθένα στη δική του. Και κλείνουμε το εξής. Βορέας, θα πρέπει εδώ κύριε Περιφερειάρχα, εάν θέλουμε να συμβάλλουμε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των φυσικών καταστροφών μεταξύ των οποίων ο κύριος Βορέας, καταρχήν δεν μας είπατε τι είναι στελεχωμένες υπηρεσίες αν έχουμε περιφερειακό συντονιστή και τα λοιπά αυτά θα τα δούμε αργότερα, να καταγράψουμε τις αδυναμίες, τις ελλείψεις συντονισμού μεταξύ δήμων, μηχανημάτων, χώρων φιλοξενίας, έτσι ώστε αυτά να έρθουμε να τα συμπληρώσουμε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της περιφερειάς μας, τον οποίον και ψηφίσαμε λίγο καιρό, ή να τον δώσουμε κάτω στην πολιτική προστασία και να πούμε παιδιά από την πρώτη εφαρμογή την οποία την αποφασίσατε και πριν δύο μήνες με πολύ μεγαλόφωνες και υποσχετικές διατάξεις περί ορημότητας και ενός επιχειρησιακού σχεδίου, ότι στην πράξη ολικρινόμαστε. Εδώ λοιπόν είμαστε όλοι στην πράξη να κριθούμε. Αυτό λοιπόν πρέπει να μας το χρησιμοποιήσουμε, να συμπληρώσουμε τα στοιχεία, να το εμπλουτίσουμε και δεν είναι η εικόνα εν μιας περιφέρειας να στρέφεται, να στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της όταν πρέπει να σεβαστεί νόμους, διαδικασίες, εμπειρίες και διατάξεις που θα μας βοηθήσουν να μας σέβονται οι πολίτες. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ και εγώ κ. Παντζελή. Ο κ. Μπαζάκης για μια σύντομη τοποθέτηση. Κάθε φορά που συζητάμε τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την προστασία του λαού από καιρικά φαινόμενα αισθάνομαι και σαν παράταξη αισθανόμαστε ότι είμαστε θεατές ή πρωταγωνιστές ενδεχομένως του Περιφερειακού Συμβουλίου στο ίδιο έργο. Από την άποψη της συζήτης αναφέρουμε ως πρωταγωνιστές. Ξανασυζητάμε για νεκρούς σε μια περιοχή που κατασυροεί θρηνή μετά από φαινόμενα. Εγώ δεν μπορώ να τα ονομάσω ακραία γιατί αυτά είναι επαναλαμβανόμενα κάθε φορά. Γιατί αυτή η χιονόπτωση δεν ήταν χιονόπτωση, η οποία δεν έχει ξανασυμβεί. Έχει ξανασυμβεί. Έχουμε ξαναθρηνήσει θύματα. Να σας θυμίσω προόπερση. Επίσης είχαμε θύμα από τη λόγω της χιονόπτωσης και λόγω της κατάστασης που υπάρχει. Και ξανασυζητάμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Δυστυχώς, το λέμε με κάθε ευθύνη, αυτά τα ζητήματα και τέτοιου είδους θέματα θα ξανάρχονται στο περιφερειακό συμβούλιο. Και θα ξανάρχονται γιατί δεν ακουμπάμε, ούτε με τις τοποθετήσεις που άκουσα μέχρι τώρα, ούτε και με την ουσία της πολιτικής που έχει η περιφέρεια αλλά και η κυβέρνηση, συνολικότερα η κεντρική εξουσία, σε σχέση με την προστασία του λαού. Γιατί? Γιατί βασικό της ζήτημα μπροστά στην ανθρώπινη ζωή, για την οποία φυσικά είναι περαιτό να πούμε ότι συλλυπούμεθα κτλ, γιατί νομίζω ότι καταδάει κάπως με έναν τύπικό όλη αυτή η διαδικασία, μπροστά σε αυτά το ζήτημα που βάζουνε από την κυβέρνηση την περιφέρεια τους δήμους, συνολικότερα δηλαδή σε αυτών των άξων, το βασικό ζήτημα που μπαίνει είναι το κόστος και το όφελος. Σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτή τη ζηγαριά, μπαίνουνε όλα εκείνα τα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να υπάρκουνε, ώστε να προστατεύουν τη ζωή, την εργασία, τα πάντα γύρω από το λαό, και δεν γίνονται γιατί ακριβώς δεν υπάρχει τέτοια λογική. Φυσικά υπάρχει αντίστοιχη λογική περί του κόστους και όφελους, όταν αυτό αφορά τα κέρδη των μεγάλων μονοπολιάκων ομιλών. Και εδώ θα σας κάνω τις εξής αντιπαραθέσεις. Για να δούμε πώς δίνουν αφιδώς άδειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ζήτημα που συζητήσαμε την προηγούμενη φορά, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα στο συντονισμό, γιατί εδώ είναι και ζήτημα συντονισμού. Εδώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συντονισμού, κάθε μέρα φυτρώνουνε. Χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα ακόμα και σε περιοχές νατούρα, ακόμα και σε περιοχές που είναι δυσπρόσιτες, δύσβατες, κλπ. Και την ίδια ώρα, ερχόμαστε και συζητάμε για το αν έχει ευθύνη η ΔΕΔΙΕ για τα κλαδιά και τα δέντρα και το ποιος θα έπρεπε να συντονίσει αυτή την κατάσταση. Και ξέρετε, η συζήτηση για τα κλαδιά και τα δέντρα είναι για να κρύψει το δάσος των ευθυνών και των εγκληματικών ευθυνών που έχουνε οι κυβερνήσεις, οι περιφέρειες και οι δήμοι σε αυτή την κατεύθυνση. Γι' αυτό και είναι βολική μια τέτοιου τύπου αντιπαράθεση και η μίδια που σφάζει τα παιδιά που λέει η κυρία Μπατζελή, δεν είναι για το θεαθήνε, είναι γιατί ακριβώς θέλουν να κρύψουν τις ευθύντες που υπάρχει. Γιατί ξέρουμε καλά ότι η ΔΕΔΙΕ, η ΔΕΙ, συνολικότερα η ηλεκτρική ενέργεια, με τη δική σας ψήφο όλων των Νέας Δημοκρατίας, Κινάλ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όλοι αυτοί έχουν συμβάλει στην απελευθέρωσή της και έχουν φτάσει στο σημείο η ΔΕΔΙΕ να είναι υποστελεχωμένη, να μην έχει κατεύθυνση αυτή που αφορά άλλα κατεύθυνση, το να εξυπηρετούνται οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, να μην τους λείψει το ρεύμα. Και φυσικά δεν ενδιαφέρονται για το πώς θα μπορέσει σε τέτοιες συνθήκες να θερμανθεί ο λαός, να είναι σε θέση να μπορεί να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες. Την ίδια ώρα που η ΔΕΔΙΕ ή το άλλο της κομμάτι μπορεί με άνεση να κόβει το ρεύμα χωρίς να υπάρχουν προβλήματα συντονισμού. Σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν, αδυνατούν να πληρώσουν, είναι πως δεν το ξέρετε αυτό, πως εύκολα κόβουν τα ρεύματα. Ή η αντιπαράθεση που γίνεται για τις εθνικές οδούς, ποιος έχει ψηφίσει την παραχώρωση άραγε στους ιδιώτες, δεν είναι τα κόμματά σας. Και με τη δική σας ψήφο. Δεν είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν την κατάσταση και τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ, που παραχώρησε και αυτός παρά το γεγονός που παλιότερα είχε θέμα για το αν παραχωρούνται στους ιδιώτες. Ποιος πληρώνει, γιατί η εθνική οδός δεν είχε κυκλοφορία επί δυο μέρες, γιατί είμασταν αναγκασμένοι να πηγαίνουμε από τους παραδρόμους που ήταν ανοιχτοί και η εθνική οδός ήταν ανοιχτή, αλλά προσπαθούσαν και φοβόντουσαν μην τυχόν και δημιουργηθούν προβλήματα και οι εταιρίες έχουν τα προβλήματά τους. Και στο τέλος οι εταιρίες έρχονται να ζητάνε από τη Βουλή την αποζημίωση για τα διαφυγότα κέρδη λόγω της πανδημίας. Δεν είστε υπεύθυνοι γι' αυτά τα πράγματα. Ή εσείς είστε άμυροι ευθυνών γι' αυτή την κατάσταση. Και αναφέρουμε και στους περιφερειακούς εκπροσώπους εδώ. Άραγε λοιπόν είναι οι αγρότες που φταίνε που κλείνουν τους δρόμους. Όταν τους κλείνει η κυβέρνηση είναι καλά. Όταν διεκδικεί ο λαός και δημιουργούνται υποτίθετε τέτοιου είδους ζητήματα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον λαό ενώ όταν τα δημιουργεί η κυβέρνηση, η περιφερειακή της εκπρόσωπη και η δήμη είναι εντάξει όλα καλά και καλά καμομένα. Άρα λοιπόν για να ακουμπήσουμε ουσιαστικά την ουσία του ζητήματος και να μην κάνουμε αντιπαράθεση γύρω από ζητήματα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν έχουν ουσία αλλά ακουμπάνε και πρέπει να ακουμπάνε το πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τι υπηρεσίες και τι πολιτική προστασία παρέχεται σήμερα από τους δήμους με συντονισμό αν θέλετε με την κεντρική εξουσία. Η περιφερεια πόσο ξέρουμε στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας όσον αφορά την υποδομή επαφήεται στους ιδιώτες τους οποίους μισθώνει τους εργολάβους δηλαδή που έρχονται και παίρνουν τις δουλειές αυτές οι οποίες είναι αναγκαίες. Ξέρουμε ότι είναι υποστελεχωμένες οι ίδιες οι υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας ιδιαίτερα όταν χρειάζεται και είναι αναγκαίες να παρέμβουν εκεί άρα απευθυνόμαστε στο λαό γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της έβιας το είπε και ο κ. Περιδέρχης προηγούμενα το άνοιξαν με δική τους ευθύνη και με προσωπική προσπάθεια και εργασία οι κάτοικοι των χωριών την ίδια ώρα που δεν είχαν ρεύμα αυτοί πάλευαν μέσα στα χιόνια. Και φυσικά σε ποιους δρόμους αναφερόμαστε όταν λέμε για την έβια να ανοίξουν οι δρόμοι. Ποιοι είναι αυτοί οι δρόμοι της έβιας οι οποίοι είναι σε κατάσταση να ανοιχθούν. Η στενότητά τους η δημιουργία μη επαρκούς δικτύου τα προβλήματα που έχουν αυτοί οι δρόμοι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν υποκανονικές συνθήκες αν θέλετε την ασφαλή πρόσβαση του λαού και θα την αντιμετώπιζαν τώρα κάτω από τέτοιες συνθήκες. Μα πραγματικά γιατί μιλάμε. Άρα λοιπόν για να ακουμπήσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα επειδή σας είπα και πριν και το λέμε υπεύθυνα αυτό το πράγμα ότι τέτοιου είδους ζητήματα όχι με αφορμή τη θεομηνία που αφορά τη χιονόκτωση αλλά και με άλλου είδους ζητήματα θα τα ξανασυζητήσουμε πάλι. Να σας κάνω αναφορά για το αν έχουν γίνει και για τι μέτρα έχουν πάρθει για την αντιπλημμυρική προστασία στο δήμο δηρυφείων μεσαπείων και πόσο προχωράνε αυτές οι διαδικασίες. Για ρωτήστε το δασαρχείο σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται η κορμόδεση εκεί που είχε καεί η πρόπερση για να κάνουμε αναφορά στο τι όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους ζητήματα πόσο υπεύθυνα τα συζητάμε και τι μέτρα παίρνουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς πέρα από όλα τα άλλα και σε επαφή με τον λαό θα είμαστε για να μπορέσει να κατανοήσει τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Δεν είναι ούτε τα ακραιακαιρικά φαινόμενα ούτε ο μη συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών. Είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ όσο στη ζηγαριά θα μπαίνει το κόστος και το όφελος προστασία του λαού από τέτοια φαινόμενα και άλλα ζητήματα και θα μένει πάντα είτε χωρίς ρεύμα είτε χωρίς νερό είτε κάτω από το βάρος των πλημμυρών είτε κάτω από το βάρος του σεισμού, της πυρκαγιάς όλων των φαινομένων που έρχονται στο κεφάλι του. Από αυτή την άποψη εμείς και με την ερώτηση που καταθέσαμε θέλαμε να θύξουμε ακριβώς ποια είναι η γεννησιούργος αιτία των προβλημάτων. Δεν θεωρούμε ότι είστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσετε και άλλα τέτοια φαινόμενα και θεωρούμε ότι την επόμενη φορά που θα έρθουμε στο περιφερειακό συμβούλιο συζητώντας ξανά οι ίδιες ζητήματα ελπίζουμε να μην έχουμε θύματα. Αυτό είναι η μόνη μας αν θέλετε από την πλευρά της ευθύνης που έχουμε να μην υπάρξουν ξανά τέτοιες καταστάσεις. Ωστόσο είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε σχέση με την πολιτική προστασία στην περιφέρεια. Και δεν έρχομαι στο τελευταίο κομμάτι, δεν μπαίνω στη διαδικασία μιας βολικής αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης για το αν πήγαν τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα στην Αθήνα μετά από παρέμβαση του κ. Μπακογιάννη. Αυτό βολεύει κυρίως για να αποπροσανατολήσουμε τη συζήτηση. Εξάρτητα από το ότι έχει και ουσία, αν θέλετε, σε ένα βαθμό για το ότι την ίδια ώρα που αντιμετωπίζαμε εδώ φαινόμενα κάποια αυτοκίνητα ή κάποια μηχανήματα μπορεί να πήγουν και στην Αθήνα από την άποψη του συντονισμού ή της προσπάθειας που πρέπει να γίνεται με μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά είναι βολικό όμως μια τέτοιου τύπου αντιπαράθεση να μας πάει σε άλλους ατραπούς και να ξεφύγουμε από την ουσία του προβλήματος. Εμείς θεωρούμε ότι άμεσα μπορούσαν και έπρεπε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα που είχαν να κάνουν με την ηλεκτροδότηση ολόκληρων περιοχών, με την ίδρευση, με τα ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις επικοινωνίες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Βόρεια Έβη έμεινε εκτός δικτύων. Δεν υπήρχαν δίκτυοι επικοινωνίας, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν άνθρωπος με άνθρωπο. Και φυσικά στο πρώτο πράγμα που τονίσαμε και με τις επαφές που είχαμε με τους αντιπεριφεριάρχες εκείνη την περίοδο, ήταν να καταγραφούν και να δοθούν λύσεις σε ευπαθείς ομάδες, σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη όπως ήταν οι νευροπαθείς, άνθρωποι που ήταν σε διαδικασία να μπουν σε εμβολιασμό, άνθρωποι οι οποίοι έχουν ανάγκη οξυγόνου, κάτι που πραγματικά μας φέρνει μπροστά στην κατάσταση που είδαμε με τον έναν τουλάχιστο νεκρό από έλλειψη οξυγόνου, από έλλειψη δυνατότητας παροχής οξυγόνου. Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ. Ολοκληρώνοντας θέλω να πω ότι για μας είναι κέριο πολιτικό ζήτημα, ακουμπάει την περιφέρεια όπως ακουμπάει και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις ευθύνες που έχουν όλα τα άλλα κόμματα, σε σχέση με το πώς έχουν διαχειριστεί και πώς διαχειρίσονται τέτοιου είδους καταστάσεις και πόσα μέτρα παίρνονται για την προστασία του λαού. Αυτό είναι ζήτημα και χρηματοδότησης, είναι ζήτημα όμως και ευαίσθητης πολιτικής στην κατεύθυνση αυτή. Από αυτή την άποψη, εμείς δεν έχουμε ελπίδες στις πολιτικές που εφαρμόζεται ούτε εσείς, ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σας ευχαριστώ, ο κύριος Γιώτης έχει τον λόγο. Κύριος Γιώτης. Ναι. Ναι κύριε Γιώτη, έχετε τον λόγο. Ξεκινάω και την ερώτηση. Όχι, όχι, οι επίκαιρες είναι δύο που έχω κάνει και θα συζητηθούν αναλυτικότερα στην πορεία. Τώρα κάνουμε τοποθετήσεις πρόεδρε. Για να δευκολύνω, αν αισθάνεται ότι ο κύριος Γιώτης να επαναλάβει αυτά που έχει πει, ας πάρει λίγο χρόνο να το κάνει, πάντως έχω απαντήσει. Όχι, δεν έχετε απαντήσει. Στην Δημοκρατία απαντώνε, επιλέγει τι απαντά και ερωτώνε, επιλέγει τι ερωτά. Αυτό είπαμε από αρχή, θα γίνει η τοποθέτηση και θα κάνεις και τις επίκαιρες. Δεν θα ξαναεπανεύθω πάλι μετά. Δεν θα επανεύθουμε στις επίκαιρες. Κύριε άλλο είπαμε, πρόεδρε, ξεκινώντας. Είναι δύο επίκαιρες ερωτήσεις, οι οποίες θα συζητηθούν στην ώρα τους. Τώρα είπαμε, θα κάνουμε τοποθετήσεις. Μόνο η κυρία Μπατζηλή δέχθηκε από μόνη της να συνοχίσει και τα δύο. Πρόεδρε, έχουμε πέντε νεκρούς στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι τρεις είναι στην περιφέρειά μας. Άλλες φορές ξενυχτάμε για δευτερεύουσις σημασίας θέματα και θα ξενυχτίσουμε και σήμερα αν χρειαστεί. Ξεκινάω την τοποθέτησή μου και στη συνέχεια θα πάμε στις επίκαιρες ερωτήσεις. Πρώτον, θέλω να δηλώσω ως περιφερειακός σύμβουλος ότι λυπάμαι και ντρέπομαι που από τη ζεστασιά, τη θαλπωρή και την άνεση του γραφείου μας ή του σπιτιού μας συζητάμε αυτή τη στιγμή όταν ακόμα και τώρα συνάνθρωποι μας ηλικιωμένοι στο 2021 τουρτουρίζουν από το κρύο μη έχοντας ρεύμα νερό περίθαλψη. Ακόμα και τώρα. Λυπάμαι λοιπόν και ντρέπομαι πως ως περιφερειακός σύμβουλος δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση που βιώνουν συμπολίτες μας παιδάκια ασθενείς ηλικιωμένοι. Πάω στο κερικό φαινόμενο Μίδια που όλος περιέργωσε κάθε τραγικό φαινόμενο το χαρακτηρίζουμε με αρχιελληνικά ονόματα δεν ξέρω γιατί. Κάποιοι την χαρακτηρίσανε ως ακραιοκαιρικό φαινόμενο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι χιόνιζε επί 35 ώρες μια μισή μέρα περίπου. Θα μας ακούσουν κάποιοι βόροι γειτονές μας ή ακόμα ακόμα και οι συμπατριώτες μας στη Μακεδονία και θα γελάνε. Δεν ήταν ακραιοκαιρικό φαινόμενο ήταν ένα συνηθέστατο κερικό φαινόμενο. Πάω στο επόμενο θέμα το δε διέ. Βιώνουμε επί μισό αιώνα ένα μπαλάκι αποφυγής των ευθυνών και αυτό το βιώνουμε και σήμερα. Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο ο δε διέ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έχει την ευθύνη να αποκαταστήσει τη βλάβη στο δίκτυο. Αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει πρόσβαση και αντίθετα με τα ψεύδη τα οποία μας ανέφερε ο κύριος Σπανός δεν είχε πρόσβαση ο δε διέ. Ούτε στην Εύβοια ούτε στις υπόλοιπες περιοχές. Ενέτη 2021 και με μια απλή χιονόπτωση έκλεισε κατέρευσε το δικό δίκτυο της Στερεάς Ελλάδος και ιδίως της Εύβοιας. Ο δε διέ και οι ενααιρείτες οι οποίοι να σημειώσουμε για ένα κομμάτι ψωμί ρισκάρουν τη ζωή τους γιατί η πολιτεία δίνει σε εργολάβους τη μεγάλη πίτα και οι ενααιρείτες πάνε για έναν μισθό πίνας και ανεβαίνουν πάνω στις κολώνες και αποκαθιστούν τις βλάβες. Ο κύριος Χατζιδάκης μόλις ανέλαβε άλλαξε την διοίκηση του δε διέ για όσους γνωρίζουν και εκτόξευσε τους μισθούς. Από εκείνη την ώρα αποδομείται έντεχνα και στονχευμένα ο δε διέ και θυμηθείτε την κουβέντα που σας λέω γιατί, γιατί η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεπουλήσει αυτήν την τεράστια περιουσία του λαού σε ιδιότες οι μέτερους. Και θυμηθείτε το αυτό όταν θα έρθει η ώρα και θα είναι πολύ σύντομο αυτό. Εσκεμμένα αποδομείται και ρίχνονται οι ευθύνες το δε διέ. Ο κύριος Χρυσοχοίδης ως μοιέχον αρμοδιότητα, εξουσία και δικαιοδοσία έκλεισε την Εθνική Οδό εν έτη 2021. Γιατί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι? Για να γλιτώσει ο ιμέτερος ιδιοκτήτης τα απρόστιμα που θα του επιβαλόταν επειδή στην Εθνική Οδό θα είχαμε αποκλεισμούς. Πάω τώρα στην περιφέρεια. Κύριε Εσπανέ, θα σας ζήλευε και το καλύτερο γραφείο τελετών. Επί δύο συναπτές τετράετίες καταγράφεται θύματα. Τη μία επί θητίας Μπακογιάννη, όπου είχατε θεσμικό ρόλο ως αντιπεριφερειάρχης, είχαμε θύματα στο μαντούδι. Άλλο αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέδειξαν και εστίασαν μόνο στο μάτι, γιατί ο πορφυρογένητος Μπακογιάννης είχε το απειρόβλητο. Και συνεχώς στην Εύβοια καταγράφεται θύματα, είτε με πλημμύρες, είτε με φωτιές, είτε τώρα με τη χιονόπτωση. Λίγο πριν την Μύδια είχατε δηλώσει ότι η περιφέρεια είναι πανέτοιμη. Και θρυνίσαμε θύματα και στο τρούπι και στις Μυρτιές. Ας γκουγκλάρουνε όσοι μας ακούνε πού είναι οι Μυρτιές, πού είναι η λίμνη Εβίας. Είναι πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα της Εβίας, κύριοι. Και εκεί άνθρωπος που ζητούσε βοήθεια, απεβίωσε, απεβίωσε, διότι το μηχάνημα που τον υποστήριζε δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Και όχι μόνο αυτό, δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση ασθενοφόρο. Ταυτόχρονα, τρεις μέρες πριν τη Μίδια, ο κύριος Μπακογιάννης ζήτησε από τον κύριο Σπανό μηχανήματα της Στερεάς Ελλάδος. Επτά μας είπε ο κύριος Σπανός. Στην επίκαιρη ερώτηση που θα δούμε παρακάτω, δημοσιεύματα πάρα πάρα πολλών μέσων μαζικής ενημέρου, σαναφέρουν 15. Το σίγουρο είναι ότι καταγράφηκαν, εθεάθησαν και βιντεοσκοπήθηκαν μηχανήματα της Στερεάς Ελλάδος στο Κολωνάκι. Λίγο πριν πάει μάλλον ο κύριος Μιτσοτάκης να πάρει τον καφέ του από τον Κάπο. Την ώρα λοιπόν που καθάριζαν τα μηχανήματα της Στερεάς Ελλάδος, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα και την Ερμού για να μπορούν οι κυρίες να πάνε να κάνουν μανικιούρ, πεντικιούρ, πέθαιναν άνθρωποι στην Εύβοια. Κλείνω εδώ και θα επανέλθω με τις επίκαιρες ερωτήσεις αναλυτικότατα για να αποδομίσω τα ψεύδι που είπε ο κύριος Σπανός ότι το δικό δίκτυο λειτουργούσε. Ευχαριστώ πολύ. Θα παρακαλούσα πιο κόσμια τις τοποθετήσεις σας. Κόσμια, τολμάται να μου λέτε για κόσμια όταν το χώμα είναι ακόμα ζεστό. Ολμώνα λέω κύριε Γιώτη αυτό που πιστεύω σας παρακαλώ μην πυροδοτείτε τις μετρές. Έχουν θύματα κύριε Σανιδά. Το ακούσαμε. Εδώ είμαστε, εμείς δεν λείπουμε. Και τα θύματα αυτά δεν είναι... Δεν θα πάω σε διάλογο κύριε Γιώτη σας παρακαλώ, τέρμα. Ο κύριος Βούλγαρης. Άνατε την τοποθέτησή σας, σας ακούσαμε με βλάβια. Ο κύριος Βούλγαρης. Καλημέρα σε όλους από μένα. Μ' ακούτε. Καλημέρα σε όλους λέω από μένα. Να εκφράσω κι εγώ τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων. Και το καλοκαίρι θρύνισαμε πολλά θύματα στην Εύβοια. Και πάλι η Εύβοια μπήκε στην επικαιρότητα για... Δυστυχώς, συλλυπητήριά μου. Σε συνέχεια όσον έχουν υποθεί, να πω ότι σε αυτή την περίπτωση συνολικά φάνηκε το αδιέξοδο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και αυτό ήταν το κυρίαρχο και αυτό προσπαθεί να αποκρύψει όλη η συζήτηση που γίνεται στα κανάλια περί αρμοδιωτήτων. Εθνική οδός. Ιδιωτικός δρόμος. Θυμίζω ότι στα σχέδια του Βορέα ή των σεισμών που είχαμε στο προηγούμενο περιφερειακό, στην εθνική οδό την απόλυτη ευθύνη την έχει η εταιρεία η οποία έχει τη διαχείρισή της και αυτό γιατί έχει ιδιωτικοποιηθεί ο δρόμος. Μόνο αν ζητήσουν βοήθεια. Τι έκανε λοιπόν εδώ η κυβέρνηση για να τους εξυπηρετήσει. Έκλεισε 200 χιλιόμετρα μέσα στη στερεά Ελλάδα και λίγο Αττική. 200 χιλιόμετρα κλειστός δρόμος από το πολύ σωστά υπόθηκε, χωρίς αρμοδιώτητα να κάνει κάτι τέτοιο, τον υπουργό Προπό. Γιατί φαίνεται ότι το Προπό σημαίνει ότι παίζει με τις ζωές των ανθρώπων τζόγο κύριος Θεάς Χρυσοχοείδης. ΔΙΕ. Εδώ και 30 χρόνια από τον πατέρα Μητσοτάκη είχαμε τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, τον τεμαχισμό της ΔΙΕ ώστε να μπορέσουν να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και γίνει ΔΙΕ ή ΑΔΜΙΕ ή ΔΙΕ ή ΔΙΑΛΦΑΒΙΤΑ κτλ. Με αποτέλεσμα να έχουμε την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφέροντων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ στη βασική οδηγία να γίνει αυτό στο ζήτημα της ενέργειας. Και να, επειδή κοιτάζουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και όχι με όρους δημοσίου συμφέροντος, να έχουμε το φαινόμενο μικρά χωριά στην Ευρυτανία από την Κυριακή ταξιμερώματα από το Σάββατο το βράδυ να μην έχουν ρεύμα. Για να μην πω για αυτά που γίναν και μέσα στις πόλεις που όλοι λέγαμε θα έρθει το ρεύμα, δεν θα έρθει το ρεύμα, θα έχουμε ίντερνετ να δούμε τι γίνεται, δεν θα έχουμε, πέφτανε όλα τα δίκτυα. Το ένα μετά το άλλο. Αποτέλεσμα της λογικής των ιδιωτικοποίησεων και αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποίησεων υπόθηκε και νωρίτερα είναι ότι ενώ συζητάμε για το φιλόδοξο στόχο να παράγουμε από τις ανεμογενήτρες και τις ΑΠΕ τριπλάσιο και τετραπλάσιο σε ισχύ ποσό ενέργειας σε σχέση με τις ανάγκες μας, τα χωριά να μην έχουν ρεύμα, οι πόλεις να μην έχουν ρεύμα, τα νοικοκυριά να κρυώνουν. Εάν λοιπόν υπάρχει ένα ακριό φαινόμενο αυτό είναι η επιδότηση των ιδιωτικών συμφέροντων σε βάρος του δημοσιού συμφέροντος των πολιτών και όχι οι 35 ώρες χιονιού. Και αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται και πολύ σωστά. Έγινε η παρατήρηση για την ιδιωτικοποίηση και υπάρχουν δύο ερωτήσεις για τις λαϊκές αγορές και εκεί θέλετε να βάλετε τα supermarket, η κυβέρνηση μάλλον, όχι. Θέλετε να βάλετε τα ιδιωτικά συμφέροντα να διαχειρούσετε τις λαϊκές αγορές. Αυτό πρέπει να σταματήσει και αυτό εμείς το καταγγέλουμε. Για το ζήτημα των αρμοδιωτήτων, από τη δεκαετία του 80 που ήμουν αφητητής, που συζητάγαμε τα της περιφερειακής ανάπτυξης και γενικόστα της ανάπτυξης, συζητάγαμε το ζήτημα των αρμοδιωτήτων και των επιπέδων που θα έχουν την αρμοδιώτητα από το κεντρικό κράτος μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση, ποιος πρέπει να έχει τι. 40 χρόνια πέρασαν, 35 από τότε που ήμουν αφητητής. Δεν έχει λυθεί τίποτα. Γιατί δεν έχει λυθεί τίποτα. Γιατί η λογική του συστήματος όλα αυτά τα χρόνια, που διαχειρίζεται όλων των κυβερνήσεων, δεν ήταν η λογική να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να ξέρει ο καθένας τι κάνει. Η λογική ήτανε οι μικροεξυπηρετήσεις, μικρές ή μεγάλες, είτε στα μεγάλα συμφέροντα, είτε σε διάφορες περιπτώσεις για τις πελατιακές σχέσεις του συστήματος να μπορέσει να αναπαραχθεί. Σ' αυτή τη λογική μπαίνει και το θέμα Μπακογιάννη Δημοαθηναίων. Δεν μπορεί χωριά στην Βρυτανία να μην έχουν ερεύμα και να μην υπάρχουν κυριστές μηχανημάτων και από την άλλη μεριά να στέλνουμε μηχανήματα στην Αθήνα. Και να σας φαίνεται αυτό και λογικό. Και σας φαίνεται ότι δεν κάνατε και τίποτα κακό. Γιατί ακριβώς όλη η λογική σας είναι να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα, τα μεγάλα, τα ιδιωτικά, τα επιμέρους και τα πολιτικά των ανθρώπων που πέρασαν από εδώ και ακόμα έχουν την υψηλή αποκτία. Αυτές είναι οι παρατηρήσεις. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που ήθελα να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπήρχε ακραίο φαινόμενο. Και θα κλείσω λέγοντας, το ανέφερε η κυρία Μπατζελή πολύ σωστά, ότι με το καινούργιο νόμο που έρχεται για την αυτοδιοίκηση στην ουσία καταργούνται τα τοπικά συμβούλια και η αυτονομία τους με όλες τις προβλέπεις του νόμου. Και σε αυτή την περίπτωση φάνηκε ότι εκεί τα τοπικά συμβούλια που εκφράζουν τη βούληση και τους πολίτες των μικρών και μεγαλύτερων νικισμών, εκεί έκαναν προσπάθειες και όλοι μαζί προσπάθησαν να αναλύσουν τα προβλήματα και απέναντι και σε κάποια καινούργια φαινόμενα σαν και αυτά που είχαμε. Με τον καινούργιο νόμο της αυτοδιοίκησης για το εκλογικό στη δοθεί ένα οριστικό χτύπημα στους μικρούς οικισμούς και σε συνδυασμό με τη στερεά Ελλάδα, χεινό που είπε και ο κ. Περιφερίακης πολύ ωραία με τις ανεμογενήτες. Θα δείτε ότι θα χάνουμε αυτά, είχα να πω. Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρία Πολυζόη. Κυρία Πολυζόη. Ναι, μαθαίνετε? Ναι. Ωραία, καλημέρα σας. Καλημέρα. Να ανοίγει το μικρόφωνο μου. Κυρία Πρόεδρε, αν δικαιούμαι και εγώ, το λέω για δύο λεπτά μετά. Κούπουζα, σας δω. Ως αριστερή παρέμβαση, όπως και οι υπόλοιποι, είμαστε πραγματικά θλιμμένοι, γιατί οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, ήταν ένας, δύο, τρεις, πέντε από εμάς τους ίδιους. Άνθρωποι που βιώνουμε τη στέρεση, τον αποκλεισμό και τη φτώχεια. Η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία στο κολονάκι, από την ορεινή Εύβοια, στην ορεινή Φωκίδα, στη Στερεά. Είναι καθαρά ατομική ευθύνη της κυβέρνησης και καθαρά ατομική ευθύνη της περιφέρειας, μιας και μιλάμε όλο αυτόν τον καιρό της πανδημίας, περί ατομικής ευθύνης. Και πάντα πετάτε το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη τη δική μας, αλλά πάντα ξεχνάτε την ατομική ευθύνη τη δική σας. Δεν έχουμε ανάγκη προς η λιπτήρια, αφού έγινε το κακό. Πρόβλεψη χρειάζεται πριν συμβεί και αυτή δεν υπάρχει. Η επέλαση του χιονιά, εκτός από τη χαρά και τα αστεία που έδωσε στους μικρούς μαθητές και στους μεγάλους και βέβαια ποια χαρά των μικρών μαθητών, φρόντισε το Υπουργείο Παιδείας τις δυο αυτές μέρες να κάνουν τηλεκπαίδευση. Μη μας φύγει καμία οξία και τη χάσουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που προξένησε τόσα πολλά και σοβαρά προβλήματα που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι η πρώτη φορά, όπως και σε όλες τις καθοκαιρίες, μία έχουμε πλημμύρες, μία έχουμε φωτιές, μία έχουμε χιόνι που θρυνούμε θύματα. Γιατί άραγε, ποιος είναι ο λόγος, ποιος έχει την ευθύνη, οι πολίτες για τον κοκό τους στον καιρό, μόνο η ατομική ευθύνη, ξαναλέω, της κυβέρνησης και οι ατομικές ευθύνες και της περιφέρειας και των δήμων που βέβαια αυτή η ατομική ευθύνη αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζουν και αυτή την πολιτική ευθύνη τη μοιράζονται και με τους υπολοίπους που έκαναν μέχρι τώρα κυβέρνηση, με το ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ, γιατί μη μου πείτε ότι και τότε δεν είχαμε ανάλογες περιπτώσεις, καταστροφών, θεομηνιών, κερικών φαινομένων και θυμάτων πάνω απ' όλα. Καταθέσατε και ψηφίσατε ένα πολυσέλλειδο ωραίο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας πριν λίγο καιρό. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα? Να θρηγούμε πάλι θύματα. Ένα σχεδιασμό που έρχεται να κάνει μπαλώματα και να κλείσει τρύπες κατόπινε εορτής. Η υποχρηματοδότηση για υποδομές, μηχανήματα, προσωπικό καλά κρατεί και συνεχίζουμε σε αυτό το ρυθμό ή μάλλον συνεχίζεται σε αυτό το ρυθμό. Υπάρχει ανύπαρκτη συντήρηση των δρόμων, των δομών. Υπάρχουν πολλοί ώρες διακοπές ρεύματος. Φταίνε άραγε οι εργαζόμενοι στην ΔΕΙ εν αερίτες που δεν έχουν ρεύμα οι περιοχές. Υπάρχει αδυναμία απ' εγκλωβισμού από τον συνανθρώπινο που είναι αποκλεισμένη. Υπάρχει καταστροφή υλικών περιουσιών και κυρίως υπάρχει η απώλεια των ανθρώπινων ζώων. Η φτώχεια που μας επιβάλλετε με τις πολιτικές σας εξαπλώνεται. Η πανδημία, η κακοκαιρία έρχονται να επιστήνουν αυτή την κατάσταση αλλά να δείξουν και τη γύμνια σας. Με βαρύ δουπαλόγια πάντα μας λέτε είμαστε πανέτοιμοι. Να ο σχεδιασμός. Πάρα πολύ ωραίος. Με επικοινωνιακή διαχείριση προσπαθείτε να ακαλύψετε τα ακάλυπτα. Με αποσπασματικά έργα ή μηδενικά μέτρα πρόληψης. Πάτε να ακαλύψετε την αδιαφορία σας εισαγωγικά για την ανθρώπινη ζωή. Είμαστε κόστος για εσάς. Οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία και μέρημνα είναι απώλεια στον κουμπαρά σας στον ήδη μισοάδιο. Είναι διαφεύγοντα κέρδη. Τέτοιο είμαστε. Η ανθρώπινη ζωή τέτοια είναι διαφεύγοντα κέρδη. Αντίθετα είπαν και προλαλήσατες ότι προτιμάτε να τα χαρίζετε και να επιδοτείτε τους επιχειρηματίες. Να τα ξεπουλάτε όλα στους ιδιώτες. Τα πάντα. Ρεύμα είναι αυτό. Περίθαλψη. Υγεία. Παιδεία. Τι. Όλα τα χαρίζετε στους ιδιώτες. Και δέστε ΕΛΑΚΤΟΡ ΜΤΙΛΙΝΕΟ ΣΤΕΡΝΑ πόσο γρήγορα και πόσο εύκολα περνάτε τις αδειοδοτήσεις και ενώ σκίζεται τα ημάτιά σας ότι είμαστε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών στο προηγούμενο τώρα προχθές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος δεν περάσατε 4 αδειοδοτήσεις τις πιο χτυπητές γιατί βγάζανε μάτι αλλά όμως περάσατε τις άλλες 4 αδειοδοτήσεις που αφορούσαν νομούς όπως της Φωκίδας που οι τοπικές κοινωνίες εδώ δεν είναι τόσο δυνατές. Να μιλήσουμε για τους δρόμους. Οι εθνικοί οδή έχουν ξεπουληθεί στους επιχειρηματίες, στους ιδιώτες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πληρώνουμε διζάσταχτα διώδια και τελικά όταν έρχεται η ώρα τι οι ιδιώτες διεκδικούν τα διαφυγόντα κέρδη. Τους πληρώνουμε και από πάνω γιατί δεν κάνουν αυτά που πρέπει. Και οι κοινωνικές ανάγκες που πάνε τελικά. Σε δεύτερη μοίρα αυτό κάνετε. Συζητάμε λοιπόν για την ευθύνη του δέντρου που έπεσε γιατί δεν έπρεπε να πέσει. Συζητάμε την ευθύνη για το αναπνευστήρα που κακώς δεν λειτουργεί χωρίς ρεύμα. Έπρεπε να υπάρχουν αναπνευστήρες να λειτουργούν χωρίς ρεύμα. Συζητάμε την ευθύνη της πέτρας και του βράχου που έπιση και έκλυσε το δρόμο. Συζητάμε την ευθύνη του χιονιού. Του χιόνιου που χιονίζει και πέφτει το χιόνι και κλείνουνε οι δρόμοι. Αλλά τη δική μας ευθύνη τη ζητάμε. Χιόνια, βροχές, φωτιά τα βαφτίζεται έκτακτα και ακραία φαινόμενα. Κάθε φορά φέρνεται στο περιφερειακό έκτακτο για χιόνια. Έκτακτο για εκείνο, έκτακτο για τα άλλο. Λες και πρώτη φορά χιονίζει, λες και πρώτη φορά βρέχει. Όταν διαμαρτύρονται οι πολίτες και διεκδικούν, τους ονομάζεται ταραξίες, ανεύθυνους γιατί κλείνουν τους δρόμους, γιατί μεταδίδουν τον κορονοϊό, τους δέρνεται, τους φυλακίζεται. Ενώ από την άλλη όμως τους ιδιώτες, τους χαϊδεύεται και τους γεμίζεται τις τέπες με επαχειλές χρηματοδοτήσεις. Δεν έχουμε αυταπάτες για τις δυνατότητες που έχουν οι πολιτικές σας, δεν έχουμε αυταπάτες για τις πολιτικές που εφαρμόζεται και διαχειρίζεται μαζί με τους υπόλοιπους. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛΟ όπως θέλετε και τους συνακόλουθους. Εσείς στηρίζετε αυτό το σύστημα, εμείς σε αυτό το σύστημα είμαστε αντίθετοι. Θέλουμε μια αξιοβίωτη ζωή και πρέπει να συγκρουστούμε και πρέπει να ανατρέψουμε και τη δική σας πολιτική και της κυβέρνησής σας και του συστήματος. Θα πρέπει λοιπόν οι περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση να κηρυχθούν σε έκτακτη κατάσταση, να γίνει άμεση αποκατάσταση επικοινωνίας, ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, να έχουν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία σε περίθαλψη, να γίνει αποκατάσταση πλήρη στο δικό δικτύου και βέβαια πάνω από όλα να έχουμε τεχνικές δομές, εξοπλισμό δημόσιας και μόνιμο προσωπικό για να μπορεί να κάνει τα απαραίτητα. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κι εγώ. Να δώσω το λόγο τελειώντας την κυρία Κοροπούλη που της το έταξα. Μετά στον κύριο Κούκουζα και να υποβληθούν οι ρωτήσεις του κυρίου Γιώτη μιας και η κυρία Κατίνα Παντζελί τη συνόψησε και ο κύριος Μπαζέκης ομίως. Κύριε Κοροπούλη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Την ερώτησή σας. Ναι. Πιστεύω ότι περισσότερα με καλύψανε οι συνάδελφοι, ο κύριος Αναγωνστάκης, η κυρία Παντζελί, όλοι τέλος πάντων και εγώ θα θέλησω λιγότερο χρόνο για να μην λέω τα ίδια που είπανε οι συνάδελφοι μου, τα οποία κι ασπάζομαι. Ήθελα να ρωτήσω το εξής. Πόσα μηχανήματα έχει δικά της η περιφέρεια και πόσα είναι αυτά που μισθώνει. Γιατί το χιόνι, όπως είπανε και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, δεν ήταν κάτι το συνταρακτικό. Δηλαδή, τώρα έχουμε φτάσει να έχουμε ήλιο μέχρι ηλιακάδες, κάναν μπάνιο στην κλειφάδα προχθές, μία μέρα πριν το χιόνι. Κάναν μπάνιο. Και την άλλη μέρα έριξε ένα χιόνι, καλώς πάντων, από τα συνηθισμένα. Δεν έχουμε τα χιόνια τα παλιά που είχαμε, ένα μέδρο. Λοιπόν, όλα αυτά τα μηχανήματα, πόσα ήσανε, πού ήσανε, γιατί ο δημοστιστήβασης είχε πρόβλημα και η βόρεια έβη, αυτά τα δύο κομμάτια. Και πώς ένας πρώην περιφερειάρχης, και ποιος περιφερειάρχης, ας πούμε, δεν ήμουν εγώ, υποτίθεται ένας άνθρωπος πιο εμπειρός από όμως μας, ζητάει από την έρημη στερέα που έχει τα χωριά με πέντε κατοίπους και με δέκα και βγάζουμε κάθε τρεις καινείδων νεκρούς, ζητάει τα μηχανήματα και φωτογραφίζεται στον Τακάπο να πίνει καφέ. Αυτά τα πράγματα προσωπικά εμένα δεν με θύγουν, θύγουν εσάς όμως κύριε Περιφερειάρχα και κύριε Πρόεδρε, θύγουν εσάς αυτά και τον κάθε αντιπεριφερειάρχη του νομού. Ο δήμαρχός μας ζήτησε να κηρυχθεί ο δημοστιβέων σε κατάσταση έκτα της ανάγκης. Από ό,τι ξέρω δεν εισακούστηκε, δεν έγινε κάτι. Δηλαδή εγώ ντρέχομαι να πω συλλυπητήρια στους ανθρώπους, διότι αν ξέρατε τι μας λένε από πίσω, νομίζω θα τραβάγατε τα μαλλιά σας και έχουν δίκιο. Και έχουν απόλυτο δίκιο. Εσείς δεν τα κάνουν τα συλλυπητήρια, εγώ έχασα ανθρώπινη ζωή. Το να πεθαίνουν και εμείς να λέμε συλλυπητήρια είναι ό,τι χειρότερο. Ό,τι χειρότερο. Όχι χειρότερο. Το θέμα είναι να διορθωνόμαστε. Και ρωτώ πόσα μηχανήματα είναι της περιφέρειας και πόσα είναι μισωμένα. Διότι εγώ επιτυχαίνει λόγω της δουλειάς να ξέρω πολύ καλά τους κομματουργούς. Οι κομματουργοί είναι αυτοί που έχουν τα μηχανήματα, μικρότερα, μεγαλύτερα. Τους ξέρω απέξω και ανακατατά. Τους πήρα όλους τηλέφωνο εδώ της Θήβας και δεν υπήρχε κανένας. Κανένας. Ήσαν στην Αθήνα. Δεν ήθελα να προχωρήσω και πολύ. Γιατί η Θήβα τυχαίνει να έχει μεγάλες εταιρείες κομματουργικών μηχανημάτων. Αν είναι αυτό σωστό, τότε εντάξει και εγώ αν πείτε εσείς ναι θα συμφωνήσω. Νομίζω όμως ότι ο κ. Περιφεριάρχης, που έχει τον λόγο και την ευθύνη, δεν πρέπει να είναι σύμφωνος σε αυτό. Εμείς μπορούμε να τακτοποιήσουμε την Αθήνα. Μπορούμε εμείς αυτό το πράγμα να το αποκλωθούμε. Αυτά πρέπει να πήγανε. 13 ξέρω εγώ ότι πήγανε. Και είναι καρατσεκαρισμένο αυτό. 13 μηχανήματα. Πόσα έχουνε. Σας ευχαριστώ κ. Περιφεριάρχη. Σας ευχαριστώ και εγώ. Ο κ. Γιώτης να υποβάλλει τις ερωτήσεις επίκαιρες, μιας και η κ. Μπαζελίτης έχει ενσωματώσει την τοποθέτηση και ο κ. Μπαζδέκης ομοίως, για να απαντήσει ο Περιφεριάρχης επί όλων. Κύριε Πρόεδρε, με ένα δευτερό θα μπορούσα να τα είχα γραπτά αυτά. Θα ζητάω και ας γραφτείς τα πρακτικά. Ότι θέλω γραπτά τα μηχανήματα που μισθώθηκαν και αυτά που έχουμε. Πέντε, δέκα. Σας ευχαριστώ. Κύριε Γιώτη έχετε τον λόγο για την ανάπτυξη των επίκαιρων. Και απαντάει ο Περιφεριάρχης για να κλείσουμε αυτά τα θέματα. Πρόεδρε, με ξέχασες? Πρόεδρε, με ξέχασες? Μαγγέλη μου, ναι μπορεί και αν σε ξέχασα. Πάρε το λόγο εσύ για ένα λεπτό, συγνώμη. Κύριε Πρόεδρε, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Αθήνα, η πρωτεύουσα της χώρας μας και η Αττική, δεν ανήκουν σε κανένα μπακογιάνι και σε κανένα πατουλί. Είναι περαστικοί όπως περαστικοί είμαστε όλοι μας. Στην Αττική ζουν το 40% των Ελλήνων. Άρρωστοι, αστεροφόρα έπρεπε να μετακινηθούν. Είναι ασέβεια λοιπόν η σύνδεση των μηχανημάτων με τον μπακογιάνι. Γιατί η ζωή έχει ίδια αξία παντού. Είτε στην Αθήνα είτε στην Ευαρχία. Πρέπει να είμαστε τουλάχιστον μετρημένοι στις αντιδράσεις μας και στις τοποθετήσεις μας, γιατί εδώ δεν σκίζουμε μνημονία, κάνουμε μια δουλειά. Επίσης, οφείλω να πω ότι είναι ακόμα πολύ νοπές οι μήμες στις τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάντρα, που το πλήρωσαν πολιτικά αν θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΕΛ, αλλά είναι επίσης κομνικοτραγικό να μας σηκώνει κάτι το δάχτυλο και να μας καταλογίζουν ευθύνες. Τη στιγμή που στο Τέξας ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από θεομηνία, θέλετας να πω αυτό ότι με το Θεό δεν τα βάζει κανείς. Ακόμα και η πιο υπερβουμένη χώρα στον κόσμο έχει τεράστια προβλήματα, όπως και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και μέσα στη χώρα μας άλλες περιφέρειες. Το μάρμαρο το πληρώνει δυστυχώς ο πολίτης, ο οποίος κάθε μήνα έρχονται οι ευαλιασμοί από εφορία, τα τέλη και άλλα και θα πρέπει να τα πληρώσει για να λαμβάνει ως αντίδορο από την πολιτεία συγκεκριμένα πράγματα. Εμείς λοιπόν σήμερα τι διεκδικούμε, τι ζητάμε, τι έχετε. Ήδη δια του στόματος του Πρωτοπουργού ανακοινώθηκαν αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και το δίχτυο υποδομών θα αρχίσει να δρομολογείται άμεσα στο 1ο εξάμιο του 2021, με νομοθετικές διδημίσεις, ούτως ώστε να σταματήσουν τα προβλήματα αλληλεπικά ήπισης αρμοδιωτήτων, αυτά που πληρώνουμε σήμερα. Επίσης εξαγγέλει και εχθές ότι 3,5 δις οδεύουν προς την υπογεωφίωση των καλωνιών ρέγματος σε ένα απαρχιωμένο δίχτυο ηλεκτροδότησης, αλλά και υποχρηματοδότησης του ΔΕΒΙΕ. Αυτό εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε και αυτό πρέπει να δούμε μπροστά. Και ενημερώνουμε το σώμα ότι ήδη αυτά δρομολογούνται και το 2021, το 1ο εξάμιο, θα έχουν νομοθετηθεί. Και κλείνω με μία ανακοίνωση που διάβασα χθες, ότι παραφράζοντας τον ΠΕΙΘΗ και τον ΒΑΒΑΛΙΑ προκειμένου, ότι η ΔΕΓΙΕ μυρή και άβρη αντάμα προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα. Ο ΆΡΑΙΣ προφανώς θα είπε σωστά, αλλά έχει πει και κάτι άλλο. Ότι ο άνθρωπος έκανε κάτι εκατομμύρια χρόνια για να σταθεί στα δυο του πόδια. Δεν θα το ξαναγυρίσουμε εμείς πίσω. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ο ΒΑΒΑΛΙΕς ήταν κομμουνιστής, ε, προσοχή. Τα συγχαριστώ. Ο κύριος Γιώτης για να αναπτύξει σε ένα λεπτό τις επίκαιρες, οι οποίοι τους οι άλλους έχουν κουβεντιαστεί σχεδόν. Θα απαντήσω περιφερεάρχης σε φόλης της ήλις. Ευχαριστώ. Όχι σε ένα λεπτό, πρόεδρε, όταν θρηνούν. Ναι, σε δύο, εντάξει, εντάξει, έτσι το λέω. Πάμε. Πριν ξεκινήσω θα δείξω ενδεικτικά εδώ τον κύριο Μητσοτάκη στον Τακάπο να πίνει καφέ την ώρα που θρηνούσαμε θύματα και την ώρα που παιδάκια και ηλικιωμένοι τουρτούριζαν από το κρύο. Επίσης, εδώ δημοσιεύματα εφημερίδων και σάιτς που λένε ότι πανηγυρίζει ο κύριος Μπακογιάννης που πήρε μηχανήματα από τη στερεά Ελλάδα την ώρα που η ένδυα θρηνούσε νεκρούς. Άπειρα τα δημοσιεύματα. Δεν θα σταθώ στις δικαιολογίες του κ. Σπανού. Όποιος ζει στην Ελλάδα ξέρει ότι στη στερεά Ελλάδα η θειώτητα, η βιοτεία, η έμπεια ήταν αποκλεισμένη επί τρεις και τέσσερις μέρες. Θα σταθώ σε τρία κέρια ερωτήματα. Πρώτον, κύριε Σπανέ, θεσμικά δικαιούσασταν να δώσετε μηχανήματα από τη στερεά Ελλάδα στο δήμο Αθηνέων και στον κ. Μπακογιάννη να καθαρίζουν το κολονάκι. Νομικά είστε καλυμμένος. Αυτά τα μηχανήματα και το προσωπικό, οι χειριστές, ήταν της περιφέρειας ή ήταν νικιασμένα από την περιφέρεια. Εάν συνέβαινε ατύχημα, αυτοί οι άνθρωποι πώς και από ποιον θα αποζημιωνόντουσαν. Είχε κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη κύριε Σπανέ ο δήμος Αθηνέων. Όχι. Για να δοθούν μηχανήματα από μια περιφέρεια σε άλλη πρέπει υπερκείμενη εξουσία, είτε η πολιτική προστασία είτε το Υπουργείο Εσωτερικών να πάρει απόφαση την οποία θα πρέπει ο περιφερειάρχης να εκτελέσει. Υπήρξε τέτοια απόφαση από την πολιτική προστασία ή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρώτη ερώτηση. Δεύτερη. Δεύτερη. Εάν τα μηχανήματα αυτά επιχειρούσαν στην Εύβοια και το ερώτημα είναι αμήλικτο, θα ζούσανε σήμερα οι συνάνθρωποι μας που απεβίωσαν επειδή ασθενοφόρο δεν μπορούσε να πλησιάσει να τους παραλάβει και να τους πάει στο νοσοκομείο. Δεν θέλω να μου απαντήσετε σε κανένα άλλο ερώτημα πλιν μόνος αυτόν. Και τέλος εγώ επειδή έχω τσίπα και φιλότιμο στη θέση σας θα είχα παρετηθεί. Σας ευχαριστώ όλους πολύ. Σας ευχαριστώ κύριε Γιώτη. Το λόγο έχει περιφεράσει τεράς Ελλάδος να κλείσει το εν λόγω θέμα και να απαντήσει στις επίκαιρες. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα απαντήσω με τη σειρά των ζητημάτων που τέθηκαν, ελπίζοντας να μην παραλείψω κάτι. Κύριε Εδούρο, τα ζητήματα που θέσατε θα τα πήγαινα ένα βήμα πιο πέρα. Γιατί κατά την άποψή μου, την οποία μπορώ να τεκμηριώσω και αυτό που μπορεί να είναι κι αντικείμενο μιας πολύ ενδιαφέρος σας συζήτησης. Το ζητούμενο δεν είναι τόσο στην ύπαρξη πλαισίου αρμοδιοτήτων, όσο στο πόσο αυτό το πλαισί ορμοδιοτήτων το διαβάζουμε και το γνωρίζουμε. Και δεν αναφέρω προφανώς σε εμάς, γιατί θέλετε από την εμπειρία διαχείριση φαινομένων, θέλετε από τη συνειδητοποίηση της σημασίας τους, το γνωρίζουμε και το εφαρμόζουμε. Και ο Βορέας εφαρμόστηκε σε 95%, για να είμαι και πολύ ειλικρινής και πολύ αυστηρός με τη διαχείριση που έγινε. Όμως σε πολλούς επιδρόντες φορείς δεν υπάρχει ούτε γνώση ούτε δυνατότητα εφαρμογή σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Και αυτό είναι μια βαθιά ιστορία και έχει να κάνει και με τη στελέχωση, έχει να κάνει με την εμπειρία που αποκτάται, έχει να κάνει ακόμα και με τους πόρους. Και πραγματικά, οποιοσδήποτε έχει μια αντίληψη πάνω σε αυτά τα πράγματα και τα γεγονότα και τα φαινόμενα, μπορεί να επισημάνει ότι σε επίπεδο επικράτειας υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι ένα σχέδιο. Να το ξέρουν στην ολόδητά τους όλα τα δρόντα μέρη, να είναι σε θέση να το εφαρμόζουν όλα τα δρόντα μέρη και να είναι και σε θέση εντός αυτού του σχεδίου να μπορούν να κάνουν και τις προσαρμογές της στιγμής που επιβάλλει μια κρίσιμη κατάσταση, όταν το κάνεις δεν είναι ότι παρακάνεις το σχέδιο, ίσα ίσα είναι οι στιγμές που ξέρεις ότι το εφαρμόζεις στην ουσία του με το μεγαλύτερο βάθος. Άρα λοιπόν υπάρχει ένας δρόμος, έκανε και η κυρία Μπατζελή σχετικές αναφορές. Αυτό το δρόμο εμείς τον υπηρετούμε, αυτό το δρόμο τον ακολουθούμε και το αλμώ να πω ότι είμαστε και πολύ πιο μπροστά από τους περισσότερους συνεργαζόμενους, άμεσα ή έμεσα, υπερκείμενους ή υποκείμενους φορείς μας στο πόσο πολύ τον έχουμε προχωρήσει. Κύριε Ναγνωστάκη, επειδή κρίνεται η περιφερειακή αρχή αλλά κρίνεται και η αντιπολίτευση. Διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες και την ανακοίνωσή σας. Είναι προφανές ότι κάνετε την αυτοκριτική σας και αλλάξατε το ύφος, όμως το περιχώμενο παραμένει ίδιο. Θα μου επιτρέψει να δώσω κοινές απαντήσεις σε εσάς και στη Χρυσή Αυγή, αφού τα ίδια θέματα θύγεται και με ελάχιστα διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να ντρέπεστε. Τίποτα άλλο. Πρέπει να ντρέπεστε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Για Ποιά Χρυσή Αυγή μιλάς ανάλληπες πανέ. Για Ποιά Χρυσή Αυγή μιλάς ελπίτες. Τί κάνε και αδεάφωνοι πανέ. Θα σου πω εγώ την Χρυσή Αυγή. Δεν ντρέπεσαι. Δεν ντρέπεσαι. Για Ποιά Χρυσή Αυγή τον μάς και μιλάς. Ευχαριστώ. Για Ποιά Χρυσή Αυγή τον μάς και μιλάς. Ο Τελετών φανείς πανός. Ευχαριστώ. Άλλαξε ο Μανολιός και έκαλε με το όνομα αλλιώς. Αφήστε σας, παρακαλώ, να ολοκληρώσω παιδιά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και συνεχίζω. Για ποια χρησία βγή μιλάτε. Λοιπόν, για αυτή που ξέρετε. Κύριε Γιώτη σας παρακαλώ. Αυτή που ξέρετε ή που θέλετε να ολοκληρώσετε εγώ, που καταλογίζετε εμένα κάτι, κύριε Εσπανέ. Κύριε Γιώτη, κύριε Εσπανέ, σας παρακαλώ. Αφήστε να πετάξετε, κύριε Εσπανέ, την μπάλα στην Κερκίδα, δεν θα την πετάξετε. Δολοφωνήσατε τρεις ανθρώπους με την αδιαφορία σας. Θα ήθελα να είστε προσεκτικός στις εκπράσεις σας, κύριε Γιώτη. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Ωραία, μπράβο, θα σου πάρουμε τη ρόπιτα. Λοιπόν, προχωράω, γιατί είναι σοβαρό το θέμα. Τη ρόπιτα να την πάρετε και να την χρησιμοποιήσετε, όπως εσείς ξέρετε και νομίζετε. Και να ρωτήσω και τον κύριο Πακοχιάνη αν σας επιτρέπει να την πάρετε τη ρόπιτα. Επιτρεακό συμβούλιο, τέτοιες εκφράσεις, σας παρακαλώ. Λοιπόν, επανερχόμαι, λοιπόν, στον κύριο Ναγροστάκη. Κύριε Ναγροστάκη, επιχειρείτε... Πρόεδρε, πρόεδρε, αυτά να τα πεις στον κύριο Σπανό, που υπό το βάρος των ευθυνών του προσπάθει να πετάξει. Μπράβο. Λοιπόν, κύριε Ναγροστάκη, επιχειρείτε μια λογική διασύνδεση εντός αμέτρη των εισαγωγικών, το λογική, της απώλειας ζωών με τη δουλειά του Μεχανισμού Πολιτικής Προστασίας και Δίτης Περιφέρειας Τερειάς Ελλάδας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνετε. Και την πρώτη φορά που το κάνατε δεν μιλήσαμε. Και ίσως οφείλαμε τότε να μιλήσουμε. Και το έχετε κάνει ανάγοντας και σε παλαιότερες καταστάσεις. Και αναφέρεστε σε ποιους. Αναφέρεστε, ξεκινώντας από τα παλαιότερα, σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένο, που είχε αγνοήσει οδηγίες πολιτικής προστασίας, που είχε αγνοήσει οι αστυνομικούς που ήταν παρόντες και πήγε με το αυτοκίνητό του να διασχίσει ένα πλημμυρισμένο ρέμα, μια πλημμυρισμένη γέφυρα. Θηλυβερό, θηλυβερότατο, για όλους. Πονέσαμε όλοι, από τον πρώτο έχοντα ευθύνες μέχρι τον τελευταίο. Αλλά έχει διασύνδεση λογική αυτό με τη δουλειά. Η απάντηση, είμαστε όλοι νουνεχείς και μπορούμε να της δώσουμε. Επιχειρήσετε διασύνδεση με ποιον. Με τον άνθρωπο που περπατούσε στο δρόμο και έπεσε σε ένα δέντρο και τον σκότωσε. Θηλυβερό, ακόμη περισσότερο. Γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος που δεν είχε προβλήματα υγείας, που είχε δουλέψει για να συνδράμει τις προηγούμενες ώρες, για να συνδράμει και αυτός με την προσπάθειά του στο έργο. Έχει όμως λογική διασύνδεση, λογική σχέση, αιτιακή σχέση. Είμαστε όλοι νουνεχείς, το ξαναλέω, και έχουμε τις απαντήσεις. Επιχειρήσατε να συνδέσετε έναν άνθρωπο που έχασε τη ζωή του, όπου ο δρόμος έξω από την πόρτα του ήταν ορθάνυχτος. Όλος ο δρόμος. Ανθρώπους, επιχειρείτε, οι οποίοι με δημόσια δηλώσεις τους δεν δίνουν ήχνος ευθύνης στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Και το κάνουν μέσα στη στιγμή της τεράστιας οδύνης τους για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων. Κι αυτοί έχουν τη γενναιότητα και στέκονται πίσω. Είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως. Εντός ο οικών φυσικά. Και δείχνουμε ότι πονάμε περισσότερο. Θερμή παράκληση λοιπόν, μην τρύβετε τα χέρια σας στις καταστροφές και μην μετράτε νεκρούς αυτόν τον τρόπο. Δεν σας τιμά και δεν το έχετε δείξει στο παρελθόν ότι το κάνετε έτσι. Και θα το πω γιατί με τρώει. Αν αυτό που κάνετε το έχει κάνει οποιοςδήποτε από εμάς, ο Γκλέτσος, ο Μπαντζελί, ο Μπαζδέκης, ο Βουλιάρς, οποιοςδήποτε. Μπορεί να έχει μια διαφορετική σύνθεση σήμερα αυτό το όργανο. Κυρία Μπαντζελί, σε ένα πλήθος παρατηρήσεων θα απαντήσω θεωρώ με πληρότητα. Για τις ενέργειες του Δημοαθηναίων νομίζω κατάλληλος να απαντήσει είναι ο Δημός Αθηναίων και κανείς άλλος. Για τις ενέργειες της δικές μας τα μηχανήματα είναι, θα το πω για πολλοστή φορά, το έχω πει δημόσια, θα το πω και εδώ σήμερα, ήταν ιδιωτικά. Δεν ήταν μηχανήματα ιδιοκτησίας της περιφέρειας τεράς Ελλάδας. Ήταν μηχανήματα ιδιωτών και ήταν προμισθωμένα. Η διαδικασία δηλαδή που γίνεται... Άρα πλήρωσαν οι πολίτες της τεραίας έως για να καθαρίσει το Κολωνάκι. Μπράβο. Να κάνω μια παρένθεση, επειδή ακούστηκαν πολλά περί Κολωνακίου από αυτούς που ανέφεραν νωρίτερα. Στο Κολωνάκι είναι τον Τακάπο, στο Κολωνάκι είναι και ο Ευαγγελισμός. Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό. Αυτά φορούν τον Δημοαθηναίον. Αυτό που πω φορά εμάς είναι ότι τα μηχανήματα ήταν ιδιωτών και ήταν προμισθωμένα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα μηχανήματα πληρώνονται απολογιστικά. Ανάλογα δηλαδή με το έργο και τις ώρες που επιτελούν. Και αυτό φορά, νομίζω ότι το έχει θέσει και ο Χρήστος νωρίτερα ο Δούρος, με την έννοια πια ότι όταν αναπτύσσεται ένας πολύ μεγάλος μηχανισμός, τα 10, 20, 50, 100 μηχανήματα που τίθονται σε εφεδρία, προφανώς δεν πληρώνονται για αυτή την εφεδρία. Ένα μικρό ποσοστό τους μπαίνει στη λιοϊκή της σταλίας, το οποίο είναι συνήθως ένα 5% της εφεδρίας, όπου πηγαίνει και παίρνει ένα μικρό κλάζμα της αμοιβίας, 10 ευρώ την ώρα, για να μπορεί να είναι σε πρώτη ζήτηση. Όμως η εφεδρία στο 90% της δεν προπληρώνεται, πληρώνεται αν χρησιμοποιηθεί και μόνο. Άρα λοιπόν, για να κλείσει αυτό το θέμα, παρότι τοποθετήθηκα και το αναλύσαμε πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε, ναι, αυτονόητα δεν είχε καμία σχέση με το έργο των εκκοιονισμών μας, δεν το επηρέασε στο ελάχιστο, εξίσου, αυτονόητα καλώς κατά την άποψή μας έγινε. Και επειδή τέθηκε και ένα ζήτημα από την κυρία Μπατζελή, ως μια γενική παρατήρηση πολιτικής διασύνδεσης των φορέων. Η πολιτική διασύνδεση των φορέων, θα μου επιτρέψει να τη χαρακτήρησω απολύτως αφθαίρετη. Τουλάχιστον, εγώ παρότι αυτή την ώρα που μιλούσαμε, βασάνισα το μυαλό μου να συλλαβω κάποια προσέγγιση τεκμήριωσης, προσωπικά δεν βρήκα. Όμως, για να το κλείσουμε αυτό και να πούμε και τα υπόλοιπα, θα ρωτήσω το προφανές. Πιστεύει έστω και ένας άνθρωπος από τους παρεβρισκομένους, ότι αν την ίδια ώρα, αυτό το τρεις μέρες πριν δεν υπήρχε ποτέ, την νύχτα της Δευτέρας, με καλούσα στο τηλέφωνο οποιοςδήποτε δήμαρχος Αθηναίων, ή ο γειτονικός δήμαρχος και μου έλεγε, έχω μια σοβαρή ανάγκη, αν έχεις περίσευμα μπορείς να αποδεσμιέξεις κάποια ιδιωτικά μηχανήματα. Πιστεύει οποιοςδήποτε ότι σε μια τέτοια ερώτηση, από οποιοδήποτε δήμαρχο ή περιφερειάρχη, θα απαντούσαμε αρνητικά. Νομίζω ότι είναι τελικτός σε όλους μας. Δικαιούστε νόμιμα να το κάνετε. Έχετε τέτοιο δικαιώμα. Μην πάμε σε διάλογο κύριε Παντσιλί, σας παρακαλώ. Κύριε Παντσιλί, θες και ένα άλλο. Θέλω να ξεδιαλύνουμε, το είπα και στην τοποθετησία μου, ορισμένα ζητήματα τα οποία βγαίνουν από τη διαχείριση ενός συστήματος, ας το πούμε, πρωτόγνωρου. Θεωρώ ότι βάσει να το πω πρωτοκόλου, γιατί έχω όλο το σύστημα το πώς γίνεται, απευθύνεται ο δήμαρχος προς δήμαρχο ή οι περιφερειάρχες προς απευθύνεται. Δεν απευθύνεται απευθείας, μπορεί να κοινοποιείται. Υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός. Εγώ σε αυτό θέλω να αναφερθώ. Εάν δεν είναι έτσι, πρέπει να γίνει έτσι και αν είναι έτσι και δεν έγινε, να βελτιωθούμε χτύπα ξύλο στις επόμενες φυσικές καταστροφές. Μην προσπαθούμε να κουκουλώσουμε, δεν το λέω ότι το κάνετε ή θέλετε ή να απολογηθείτε. Τι ισχύει, πρέπει να καταλάβουμε σε αυτόν τον τόπο τι ισχύει. Σαν διαδικασία, σαν πολιτική επιλογή της διαχείρισης κινδύνων. Αυτό, σας παρακαλώ, θέλω να ξεδιαλύνουμε πέρα του Μπακογιάννη, έτσι, γιατί αύριο μπορεί να είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρω. Έτσι, ευχαριστούμε πολύ. Όχι. Αυτό το σκέλος της ερώτησης είναι απόλυτα σαφές και η απάντηση είναι ότι, ναι, προφανώς by the book η σειρά με την οποία απευθύνεσαι είναι όπως την περιγράψατε, αλλά, έξυψο αυτονόητο είναι ότι, χωρίς να πω κλειώ, αυτό να έγινε κιόλας, γιατί δεν ξέρω, δεν είμαι συνδυασμένος να γνωρίζω τι ενέργειες έκανε στη Γραφειοκρατία του Δημοσαθηναίων, αλλά, έξυψο αυτονόητο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας σημαίνει τρομερά κρίσιμη κατάσταση, είναι λογικό και σωστό να κάνεις και κάποιες γρήγορες καταδρομικές κινήσεις για να προστατεύεις τον τόπο σου. Το έχουμε κάνει όλοι, το έχω κάνει κι εγώ ο ίδιος, οι οποίες προφανώς είναι νόμιμες, προφανώς κατά την άποψή μας είναι και απολύτως θεμητές. Θεωρώ ότι το έχουμε καλύψει παραπάνω από υπαρκώς. Για την εθνική οδό, εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, δεν το έβαλα στην αρχή μου τοποθέτηση και κακώς, καλώς να το πούμε τώρα. Αποφασίστηκε σε δύο περιστάσεις το κλείσιμο λόγω της Μαλακάσας και σε μια περίπτωση του Μαρτίνου του αυτοκινητοδρόμου. Και έγινε, σηκώθηκε μια πάρα πολύ μεγάλη ένταση στην δημόσια συζήτηση της χώρας. Εδώ πέρα, παρότι αυτό το γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι ευθύνη της περιφέρειας, είναι όπως είπω και κεντρική διαχείριση και λοιπά. Όμως, επειδή μας αφορά, αφορά τους συμπολίτες μας, για μένα το ζητούμενο δεν είναι αν καλός ή κακός ο Χρυσοχοείδης ή ο κάθε Χρυσοχοείδης, ο Μπουργός Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε το κλείσιμο της Εθνικής Οδού. Θέλω να πιστεύω, το θεωρώ προφανές, το θεωρώ αυτόνοιτο, ότι για να φτάσει να πάρει μια τέτοια απόφαση συνέτρεχαν κάποιες συνθήκες, συνέτρεχαν κάποιοι λόγοι επιβάρυνσης του οδικού δικτύου. Για μένα, λοιπόν, το κεντρικό ερώτημα είναι, γιατί συνέτρεχαν αυτές οι συνθήκες επιβάρυνσης του οδικού δικτύου. Δηλαδή, γιατί η Μαλακάσα ήταν εκλειστή με τρόπο που να υποχρεώσει έναν Υπουργό να κάνει κάτι το οποίο όλοι βρίσκουμε ακραίω, αφού μιλάμε για τη ραχοκοκαλιά της χώρας, μιλάμε για την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας. Εκεί, για μένα, θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και εκεί, για μένα, θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, τέτοια ενέργεια στο μέλλον. Προφανώς είναι κακό, απευταίο, ενοχλητικό, στενάχωρο να κλείσει για λίγες ώρες ακόμα και ο πιο μικρός οικισμός με τους πιο λίγους κατοίκους στην πιο ορεινή περιοχή. Όμως, όταν μιλάμε για την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας ή, αν θέλετε, Αθηνών Θεσσαλονίκης, εκεί πέρα πρέπει να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί. Και το πρόβλημα να μην είναι στο γιατί, αφού ήταν επικίνδυνη, την κλείσαμε, αλλά στο γιατί έφτασε ένα καταστή επικίνδυνη. Και εκεί πέρα, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι μιλούμε με όνομα και πόνυμο, με νέα οδό και όσους την υποκτεύουν και θα πρέπει αυτό το πράγμα να προσεχθεί πάρα πολύ και στο μέλλον. Για το ζήτημα του ΔΕΔΙΑ, παρότι αναφέρθηκα θα το επαναλάβω για να είμαστε πολύ σαφείς. Ένα και ένα κάνουν δύο. Τα δίκτυα καθαρίζονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, με ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Τα δίκτυα δεν καθαρίστηκαν, τα δίκτυα πρέπει να καθαρίζονται. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία, ούτως ώστε αυτοί που οφείλουν να τα καθαρίζουν να ξέρουμε με βεβαιότητα ότι κάνουν αυτή τη δουλειά και δεν κυδινεύουμε ούτε από διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω χιονιού, ούτε από πυρκαγιές λόγω βραχικυκλωμάτων. Για τον κύριο σχετικός με όσα ανέφερε ο κύριος Μπασδέκης, κατά το ιδεολογικό μέρος της τοποθέτης του είναι απολύτως σεβαστό. Εξίσου σεβαστό θα πρέπει όμως να γίνει ότι δίνουμε μια μάχη σε όλα τα επίπεδα, δίνουμε μια μάχη υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και προσπαθούμε πάλι για το καλύτερο αποτέλεσμα και την ώρα της στιγμής αυτής της μάχης, αλλά και στη βελτίωση του μηχανισμού, στη βελτίωση της οργάνωσης, στη βελτίωση του πλαισίου. Και προς αυτό φυσικά είναι ευπρόσδοκτες και οι παρατηρήσεις. Ωστόσο, από την αναφορά του κύριου Μπασδέκη θέλω να κρατήσω και κάτι ακόμα που έχει ιδιαίτερη αξία και είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες επίσης διακόπηκαν για πολλές ώρες από πτώσεις κεραιών. Πρέπει να δούμε λίγο βαθύτερα το πλαίσιο και πώς αυτό μπορεί να μας προστατεύσει, γιατί όπως αντιλαμβανόμαστε το κινητό τηλέφωνο μπορεί να μην το χρειάζεσαι έναν ολόκληρο χρόνο, αν το χρειάζεσαι εκείνη τη μέρα και ώρα. Άρα λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα το κρατήσουμε για να το δούμε αυτό ειδικότερα, γιατί είναι πραγματικά σοβαρό και σημαντικό. Κύριε Γιώτη, και με νέο όνομα και με νέο σήμα δεν αλλάζει ο λύκος. Καλό είναι το, τουλάχιστον όμως, να έχουμε μία ενημέρωση με τον τόπο, αν θέλουμε έστω και με ένας τερβολό τρόπο να τον υπηρετούμε. Κύριε Βούλγαρη, καταγράφω όλες τις παρατηρήσεις ως πολύ σοβαρές. Με όλα αυτά, θα ήθελα να έχουμε και μία δυνατότητα να δείτε από κοντά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και να δείτε και πώς πιστοποιούνται όλα αυτά που λέμε. Γιατί είναι πραγματικά σαν ένα οριδοχωριό, το είπα και πριν. Θεώρησα με υπαρκή σαφήνεια, αλλά οφειλώ να το επαναλάβω. Δεν είναι η πληθόρα των μηχανημάτων σε απόλυτη διασύνδεση με το αποτέλεσμα του κοινωνισμού. Δεν σημαίνει απαραίτητα 10 μηχανήματα καθαρίζω σε μία ώρα, 20 μηχανήματα καθαρίζω σε μισή ώρα, 100 μηχανήματα καθαρίζω σε ένα δέκατο της ώρας. Κάθε δρόμος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και πραγματικά είναι φορές που χρειάζεσαι πολύ περισσότερο στόλο. Σε εμάς δεν είχε παρουσιαστεί ζήτημα ελλείψειος στόλου. Υπάρχουν φορές όπου ο στόλος που μπορεί να ενεργοποιηθεί έχει ένα μέγιστο. Και αυτό είναι κυρίως σε χωριά που έχουν διασύνδεση από στενούς δρόμους και είναι μέσα σε ορεινά, οπότε δεν υπάρχει και παιδινή, να δώσει παράπλευρη παιδινή πρόσβαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία από αυτές ήταν και το τρούπι. Το λέω πάλι και το λέω με τα πλήρους γνώσεως του λόγου μου. Είτε έχεις μία μπολντόζα, είτε έχεις 20, μία είναι μπροστά και δουλεύει. Είναι, επειδή είμαστε και στην στερεαλάδα, σαν ένα στενό των θερμοπηλών. Και βέβαια σε οι δικότερες λεπτομέρειες του σχεδιασμού, όπως τους αναφέρετε, μπορούμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα για να είναι κατανοητός στην ολόδητά του το πώς λειτουργεί αυτό το πλαίσιο. Κυρία Πολυζόη, επίσης είναι απόλυτα σεβαστές ιδεολογικού περαιοχωρημένου τοποθετήσεις. Δεν θα κάνω όμως αποδεκτές σε καμία περίπτωση τις αυθαίρετες εικασίες με τις οποίες διασυνδέουμε τελείως ουτερόκλητα πράγματα, όσο εύκολο και αν είναι αυτό και ελκυστικό επικοινωνιακά. Κυρία Κοροπούλη, κυρία Κατσιμίχα, απάντησα νομίζω νωρίτερα και στο νόμιμο, και στη φύση των μηχανημάτων, ιδιωτικά μηχανήματα μετέβησαν με απόλυτα νόμιμο τρόπο και έχω δημοσιεύσει, σχετικά με την άλλη ερώτησή σας, με το πλήθος ιδιωτικών και το πλήθος μισθωμένων μηχανημάτων, έχω επίσης δημοσιεύσει στοιχεία. Περίπου το 15% των μηχανημάτων που ενεργοποιούνται είναι τα ιδιόκλητα της περιφέρειας και το υπόλοιπο ποσοστό είναι μηχανήματα που προμισθώνονται και χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση. Επειδή υπάρχει και το έχει θέσει πολλές φορές και ο κ. Χρονάς, ένα ζήτημα στο κατά πόσο αυτό είναι το ιδανικό σχήμα σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και επίπεδο οικονομικότητας. Θεωρούμε πως είναι ένα σωστό ποσοστό, γιατί χωρίς καθόλου δημόσια, δηλαδή αν είχαμε όλες αυτές τις εκατοντάδες μηχανήματα ιδιόκτητα, θα υπήρχε ένα απίρος δυσανάλογο μεγαλύτερο κόστος να τα συντηρήσεις έναν ολόκληρο χρόνο για να τα απασχολείς δύο, πέντε, δέκα μέρες στο χρόνο, με το προσωπικό τους, με τη συντηρησία τους, με τη δαπανεγορά τους τους, με την απόσβαση. Όμως, για να μην τα παρουσιάζουμε και όλα ότι τα ιδιωτικά είναι πάντα καταπληκτικά, είναι καθαρά επιχειρησιακή προσέγγιση και όχι ιδεολογική, όμως, το να υπάρχει και μια κρίσιμη μάζα ιδιόκτητων μηχανημάτων της περιφέρειας, επίσης μας προσφέρει σοβαρά πλεονεκτήματα, όπως η διαθεσιμότητα όλο το χρόνο για ανάγκες που δεν είναι της τεράστιας κλίμακας, όπως αυτές που είναι σε μια φωτιά ή σε ένα χιόνι, αλλά και για την απόλυτη βεβαιότητα ότι, αν για οποιοδήποτε λόγο ένας ιδιώτης δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, ξέρουμε ότι έχουμε κατά κυριολεξία στα χέρια μας ένα στιβαρό μηχανισμό ενός μεγέθους για να δραστηριοποιηθεί. Άρα, λοιπόν, ένα τέτοιο μείγμα με χαρακτηριστικά επιχειρησιακά και όχι ιδεολογικά είναι που προσπαθούμε να κρατάνε στον σχεδιασμό μας. Κοντολογής, αγαπητοί συνάδελφοι, και κλείνω με αυτό. Εγώ κρατάω την κουβέντα μας, Πρόεδρε, ως ωφέλιμη. Ζητώ συγγνώμη για την ένταση, όμως. Θεωρώ ότι πρέπει να προστατεύουμε κάποια πράγματα. Προσωπικό μόλις τελειώσει, κύριε Περιφερειάρχης, Πρόεδρε. Εποδητείσαι και πρέπει να τη λύνω. Κι εγώ κάτι θέλω. Θα επιμείνω, Πρόεδρε. Και μην τολμήσεις να μου απαγορεύσεις να το αποθετηθώ ως προσωπικού, γιατί θα έχουμε άλλους είδους διαδικασίες μετά. Το ίδιο και εγώ. Επιτρέπω από αυτός που μου απευθένεσαι, κύριε Αναγνωστάκη και κύριε Εγκύπτου. Και εγώ το ίδιο, επί προσωπικού και επί της ουσίας, Πρόεδρε. Επί της ουσίας έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση. Μόνο σε έναν πρόσωπο του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκα και αυτόν τον πρόσωπο δικαιούται επί προσωπικού. Και αναφερθήκατε για λίκους και για χρυσία βγήσε μένα κύριε Σπανέ και είναι επί προσωπικού. Και θα μου δώσετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Περιφερειάρχα, και εγώ θέλω κάτι, όχι επί προσωπικού. Κυρία Κοροπούλια, αυτά δεν υπήρχε επί του προσωπικού. Κύριε Σαλμά, κανένας άλλος δεν έχει το λόγο. Δεν λέω επί του προσωπικού. Κάτι δεν κατάλαβα, που είπε ο κύριος Περιφερειάρχης. Κάτι, κύριε Πρόεδρε, εμείς δεν τοποθετηθήκαμε σαν Σύμβουλιο, γιατί νομίζαμε ότι θα απαντήσει ο κύριος Περιφερειάρχης στους επικεφαλείς και μετά θα μιλήσουμε κι εμείς. Γι' αυτό δεν μίλησα πριν, νόμιζα ότι θα μας διδοθεί δυνατότητα μετά του... Είπαμε όμως, Βασίλη μου, από την αρχή ότι θα τουποθετηθούν οι επικεφαλείς απάνω σαν ακοινός του Περιφερειάρχη, επί κερες και κλείνουμε. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Αναγουστάκη για δύο λεπτάκια. Κύριε Περιφερειάρχη, παρακαλώ, έχετε ολοκληρώσει? Κάτι θέλατε... Θέλω να ευχαριστήσω για αυτή τη συζήτηση που μας δόθηκε η ευκαιρία να φωτίσουμε όλα τα σημεία αυτής της μεγάλης κακοκυρίας και της επιχείρησης που αυτή συνεπέφερε και να σηκωθούμε από το τραπέζι και καλύτερα πληροφορημένοι, αλλά και σοφότεροι ως προς τα πράγματα. Κύριε Αναγουστάκη, έχετε τον λόγο? Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα και μετά την τοποθέτηση ευτρολογία του κυρίου Περιφερειάρχη, αποδείχθηκε ότι η Περιφερειακή Αρχή, εκτός από ανεπάρκεια, διακρίνεται και από αμετροέπεια. Τόλμησε ο κύριος Περιφερειάρχης να συσκετήσει τη δική μας τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής με εκείνες δίθεν της Χρυσής Αυγής. Ποιος? Αυτός που ανήκει στο χώρο που διαβουλευόταν με τη Χρυσή Αυγή. Σας θυμίζω παράδειγμα τον κύριο Μπαλκάκο και τις συχνές επαφές που είχε με τον κύριο Κασιδιάρη. Αυτός το κύριος Περιφερειάρχης που ανήκει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, που είχε τις υπόγειες αλλά και φανερές σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή, τολμά να συνδέει την παράταξή μας, την Περιφερειακή Παράταξη Δημοκρατίας με τη Χρυσή Αυγή. Δροπή και έσκος, τίποτα περισσότερο. Αν το έλεγε ο Κούκουσας παράδειγμα, δεν θα έδινα κάποια ιδιαίτερη σημασία, όπως και δεν έδωσα. Γιατί γνωρίζω ότι ο κύριος Κούκουσας απλά αντιγράφει, κλέβει δηλαδή από αυτά που γράφουν κάποιες εφημερίδες και έρχεται σήμερα και τα ραδιάζει. Άρα, λοιπόν, δεν είχε σημασία για μένα να απαντήσω σε αυτή την τοποθέτηση. Έχει όμως νόημα να κάνουμε μία αναφορά, κύριε Σπανέ, στο ποιος αξιοποίησε εκείνους που πολιτικά σήμερα και είναι σε υψηλή κυβερνητική θέση, που είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη για την υπόθεση στο Μάτι. Γιατί αυτό πήγατε να μου καταλογήσετε, όπως και εσείς, όπως και ο κύριος Κούκουσας, έχοντας να μη σας κουνώ το δάχτυλο. Ποιος? Αν δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στο επιχειρησιακό πεδίο της θέσης που εγώ είχα την προηγούμενη τετραετία-πενταετία. Πριν, δηλαδή, συναντηθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεύτερη ντροπή και δεύτερο εσχοσκέγια σας, κύριε ο οποίος θέλει να λέγεται Περιφερειακός Σύμβουλος. Πάμε τώρα. Θέλετε να κάνουμε τυμφορυχία. Θα σας πω εγώ, λοιπόν, τι είναι και αν είναι τυμφορυχία. Τυμφορυχία είναι, να σας έκανα αναφορά, στους χιλιάδες νεκρούς που έχουμε από τον Covid-19, που και η κυβέρνησή σας αλλά και εσείς δεν είχατε καμία ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης. Δεν προστατέψατε, δηλαδή, την ελληνική κοινωνία. Αυτό θα ήταν τυμφορυχία. Αυτό θα μπορούσατε να πείτε τότε ότι είναι ελλαϊκισμός. Αλλά εμείς αποφύγαμε. Και όχι μόνο αποφύγαμε, αλλά στηρίζουμε και όλες εκείνες τις δαπάνες που έρχονται για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Πάμε τώρα. Αν έχετε ευθύνη, βεβαίως και έχετε ευθύνη. Και για το Ζορμπά έχετε ευθύνη. Και για τη Θάλια έχετε ευθύνη. Και για τη Μίδια έχετε ευθύνη. Και δεν είναι η ευθύνη σας. Καθαρίσατε όπως έπρεπε τα ρέματα και τις ποταμούς, κύριε Περιφοριάρχη στο Μαντούδι, για να μην πνιγούν αυτοί οι δύο άνθρωποι. Κάνατε τα απαραίτητα τεπρινιμικά έργα πριν την Θάλια για να μην έχουμε τις οχτούς νεκρούς, εκ των οποίων ένα βρέφος. Τι κάνατε δίπλα στον Χαρδαλιά όταν δεν έστειλε το 112 μηνύματα. Συγκαταθέσατε με το κεφάλι σας θετικά το ότι δεν μπορούσε να γίνει. Είστε ευθύνη στο ότι χάθηκαν δύο ανθρώπινες ζωές, τρεις ανθρώπινες ζωές στην Εύβοια, στέλνοντας μηχανήματα στον Κολωνάκι, γιατί εκεί έχει αξία ανθρώπινη ζωή, ενώ στην Εύβοια δεν έχει. Τι ακριβώς θέλετε να σας πούμε, ότι τα κάνατε καλά. Όχι κύριε, δεν τα κάνατε καλά. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που προδίδει την ανεπαρκιά σας, την αποτελεσματικότητά σας, την ανικανότητά σας εν τέλει. Και τολμάται να μας σχετίζετε με τη χρυσή αυγή. Δροπή σας! Δροπή σας! Κύριε Αναγωνστάκη, θα παρακαλούσα πιο κόσμια. Δεν τιμούν το Πυρυφεριακό Συμβούλιο τέτοιες συμπεριφορές. Σε εμάς δεν στείλεστε, κύριε Πρόεδρε. Αυτούς σας πρέπει να απευθυνθείτε. Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε, όταν τοποθετηθούν οι κύριοι συνάδελφοι που έχουν πάρει το λόγο, ένα λεπτό θα ήθελα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ναι. Γιατί έχετε το λόγο και θεωρώ ότι κλείνουμε αυτόν τον κύκλο. Δρέπομαι για τον επικεφαλής της παράταξης της Περιφερίας, ο οποίος ψελίζοντας και με τρεμάμενη φωνή προσπάθησε να στείλει αλλού την κουβέντα. Μίλησε για λίκους, για χρυσή αυγή. Παρένθεση, κύριε Αναγωνστάκη, δεν συνδυαλεγόταν ο Μπαλτάκος με τον κύριο Κασιδιάρη. Ο Μπαλτάκος, κύριε Αναγωνστάκη, κατήγγε σκεβωρία και χειραγώγηση της δικαιοσύνης από τον ίδιο τον Σαμαρά. Και η δικαιοσύνη κόφευε. Λοιπόν, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Και όπου θαύματος ήρθε να πάρει τα κομμάτια του κυρίου Σπανού, η αριστερή πτέριγα, η αναρχική πτέριγα, το δεκανίκι της Δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας να πάρει τα κομμάτια και να βάλει πλάτη στον κύριο Σπανό. Είναι γνωστό αυτό το κάνει δεκαετίες τώρα. Λοιπόν, για λύκους που μιλήσατε, θα σας πω κύριε Σπανέ, ότι αυτή τη στιγμή σας βαρύνει, και αυτή είναι η λύκη, σας βαρύνει ότι την ώρα που πέθαιναν άνθρωποι στην Εύβοια, καθάριζαν μηχανήματα την Πατριάρχου Ιωακήμ και την Ερμού. Δεν μου απαντήσατε ανθεσμικά, έχετε νομιμοποίηση να κάνετε κάτι τέτοιο. Αν δηλαδή, για να μην τσαλακωθεί το ίματς του Πορφυρογένιου του κυρίου Μπακογιάννη, εσείς στερήσατε την περιφέρεια στερεάς Ελλάδος από μισθωμένα πληρωμένα από τον Έλληνα πολίτη στερεολαδίτη, μηχανήματα κοινωνιστικά και τα στείλατε να ενεργούν και να επιχειρούν στο Κολονάκι, στο Ντακάπο, στην Πατριάρχου Ιωακήμ και στην Ερμού. Κύριε Γιώτη, τα είπαμε αυτά σας παρακαλώ. Δεν μου απαντήσατε. Και δεν μου απαντήσατε αν αυτά τα μηχανήματα λειτουργούσαν και θα σώζανε ζωές. Ο Περιφεριάρχης απάντησε όπως νόμιζε, θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα. Να τα αφήσετε κύριε Εσπανέ. Αυτή η καραμέλα έχει λιώσει. Εμένα προσωπικά και στην παράταξή μου, Έλληνες για τη Στερεία Ελλάδα, δεν έχετε να καταλογήσετε τίποτα. Εσείς κύριε Εσπανέ και όχι εγώ ζητάτε άδεια για να πάτε στην τουαλέτα αυτήν την ώρα, Μπακογιάννη. Εγώ δεν ζητώ. Η πολιτική σας αδειοδομία κρέμεται από τον κύριο Μπακογιάννη. Πυροδοτούμε ένα ολόκληρο Περιφερειακό Συμβούλιο με εκφράσεις, με προτάσεις, οι οποίες δεν τιμούν κανένα. Ήθετε και θέμα ηθικής κύριε Πρόεδρε, πέραν της νομιμότητας. Μην κάνουμε μαθήματα ηθικής μέσα του ένας του άλλου. Μισό λεπτό. Είναι ηθικό πέραν το ότι είναι παράνομο. Ο κύριος Μπακογιάννης γνωρίζοντας ότι πολιτικά ελέγχει τον κύριο Σπανό και είναι δημιουργημά του κύριου Σπανός και δεν μπορεί να του πει όχι ο κύριος Σπανός του Μπακογιάννη. Είναι λογικό, είναι ηθικό ο κύριος Μπακογιάννης να στερεί τη Στερεά Ελλάδα από πολίτημα 15 μηχανήματα για να μην ξερακολουθεί το ύμα του κυριού Σπανού. Κύριε Γιώτη, οι απόψεις ακουστήκαν από όλους. Σας παρακαλώ να ρίξουμε τους χώρους. Κύριε Πρόεδρε, όλους τους επικεφαλείς, όχι από όλους. Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη, έχετε μιλήσει όλοι πολύ. Μπορώ να έχω το λόγο για μία επισήμανση, μισό λεπτό. Εγώ αδυνατό να συνεχίσω. Μια επισήμανση γιατί κάπου πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία μας, προσφάλει όλους. Εγώ, πάνω από τρεις νεκρούς, πέντε ήταν νεκροί στην Ελλάδα, οι τρεις ήταν στην περιφέρειά μας, για μία ακόμη φορά. Εγώ αδυνατό να συμμετάσχω σε αυτή την παροδία. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να μας προστατεύσετε ως Περιφερειακός Συμβούλης, ως Περιφερειακού Συμβούλους, αυτή τη στιγμή. Έχουμε καταναλώσει δύο ώρες, δυόμισι, τρεις, πότε είναι από το χρόνο του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ο ρόλος του, για μένα, δεν είναι η πολιτική αντιπαράθεση. Ούτε ο ρόλος μας είναι να βάζουμε το περιφερειάλιστο στοχαστρό και να ζητάμε ευθύνες για τον καφέ που ήπια ο Πρωθυπουργός στο Κολωνάκι. Βρείτε έναν τρόπο να μας προστατεύσετε και να τηρηθεί ο ρόλος τουλάχιστον και ουσία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μπορώ να έχω τον λόγο, κύριε Πρόεδρε. Αφού έχουμε κλείσει, παρακαλώ. Όχι, όχι, όχι, δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να δώσουμε σε κανέναν λόγο. Έχω ζητήσει κι εγώ, κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Κατερίνα, επέτρεψέ μου να το κλείσω εδώ, σε παρακαλώ. Όχι, όχι, όχι, δεν θα το κλείσεις, Πρόεδρε. Προεδρε, ξέρετε ότι σέβομαι τη διαδικασία. Θέλω όμως να κάνω μια τοποθέτηση ενός λεπτού για τα πολιτικά ζητήματα τα οποία προέκυψαν αυτή τη στιγμή στο Περιφοριακό Συμβούλιο και που εγκυμονούν κινδύνος για την άρρυκτο δεσμό και λειτουργία του Περιφοριακό Συμβούλιο. Θα είμαι επίγραμματική. Δήλως θα κάνω. Πρώτο, θεωρώ ότι παρά την ψυχική φόρτιση που όλοι μας έχουμε απέναντι στον άνθρωπο και στην απώλη ανθρώπινη ζωή, επειδή είμαστε άνθρωποι που ασχολούμε με τα κοινά, με την πολιτική που λέω εγώ, πρέπει να σεβόμαστε τους πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Οποιαδήποτε ταύτιση μιας οργάνωσης και κυρίως του κυρίου Αναγνωστάκη ή ολονών, με τη χρυσή αυγή, θεωρώ ότι είναι ακραία και είναι με ψυχολογική φόρτιση και θα έλεγα μια κοντρομαχία η οποία εδώ πρέπει να λάβει τέλος. Το δεύτερο, θα ήταν ατυχέστατο το να καταλήξουμε ένα περιφρειακό συμβούλιο στηριζόμενο σε λαϊκισμούς και λαϊκιστικές αντιπαραθέσεις και μάλιστα που αυτές μπορούν να προκαλέσουν και νομικές παρεκκλήσεις όταν δεν υπάρχουν μηχανήματα και χάνονται ζωές. Θα σας παρακαλέσω να είμαστε όρημοι, ετοιμοπόλεμοι, ουσιαστικοί απέναντι στους πολίτες και στους συμπολίτες μας και μην τους δημιουργούμε την αντίληψη, κατά τη γνώμη μου, ότι επειδή δεν είχαμε δύο μηχανήματα χάθηκαν ζωές. Αυτό έχει καινομική επιβάση σε όλους μας και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Τρίτον, κύριε Περιφερειάρχα και κύριε Χρυσοχοίδη και κύριε Χαρταλιάμ. Έκτου αποτελέσματος της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών κρίνεται και η οριμότητά μας, η προτοιμασία μας, η προηλυπτική πολιτική. Να ξέρουμε ότι όταν υπάρχει απώλεια ζωής μας επιβαρύνει περισσότερο από τίδήποτε άλλο. Και όταν υπάρχει απώλεια του αγαθού, της επικοινωνίας και υπάρχει εγκλωβισμός και εκεί κατακρινόμαστε. Θα σας παρακαλέσω λοιπόν και το λέω επειδή εδώ είμαστε πολύ όρημοι άνθρωποι. Πάρα πολύ όρημοι άνθρωποι. Μην μπέσουμε στην λαϊκιστική αντιμετωπισία στην λαϊκιστική αντιπαράθεση να πάμε σε ουσιαστικά ζητήματα και θα σας παρακαλέσω παρά τη φόρτιση να αποσυρθεί από τα πρακτικά. Η φράση του κ. Φάνη Σπανού του Περιφερειάρχη θα ζητώ και προσωπικά περιτάφτισης του κ. Αναγνωστάκη με τη Χρυσή Αυγή. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και συγγνώμη για τη διατάραξη. Δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις, κ. Κατσιμίχα. Δεν κατάλαβα καλά. Δεν πειράζω ότι δεν καταλάβατε σε επόμενη φορά. Πρόεδρε, για να το κλείσουμε λοιπόν. Μισό λεπτάκι, μισό λεπτάκι. Πάλι αναμαστάτε περί Χρυσής Αυγής. Φρενούμε θύματα και κάποιοι αναμαστούν θέματα περί Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή δεν δολοφόνησε τους τρεις ανθρώπους στην Εύβοια, πρόεδρε. Ο Χρυσοχοίδης, να θυμίσω στην κυρία Μπατζηλή, ο Χρυσοχοίδης που έκλεισε τους δρόμους. Κύριε Γιώτη, έπειτον προσωπικό του, ο Χρυσοχοίδης που έκλεισε τους δρόμους. Ο Χρυσοχοίδης που έκλεισε τους δρόμους. Ο Χρυσοχοίδης που έκλεισε τους δρόμους. Ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο Χρυσοχοίδης, όταν κατέκρεφε τη χώρα υπογράφοντας... Κύριε Γιώτη! Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης για ένα λεπτό και κλείνουμε να πούμε στις επίκαιρες, παιδιά, έχουμε καθυστερήσει. Κύριε περιφερειάρχα, να το ρωτήσω λίγο γιατί δεν το κατάλαβα. Τι είναι βρε βάσα μου? Αν τα μισθωμένα μηχανήματα τα έχει μισθώσει η περιφέρειά μας ή είναι χωρίς μίσθωση, τα ιδιωτικά. Αυτό δεν κατάλαβα. Το είπα, ήταν προμίσθωση. Μια συνεργασία που κάνεις, η οποία δέγει ενάδαπάνες αν δεν ενεργοποιηθεί. Για να χαλαρώσουμε λίγο, θα επιθυμούσα κάποια στιγμή, Φάνη, να μου πεις και σε μένα τι είναι βρε Κατερίνα, να μου το πεις και σε μένα μια φορά. Να χαλαρώσουμε λίγο. Κατερίνα μου, ο Χρυσοχοίδης, επαναλαμβάνω, ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν ψήφιζε τα μνημόνια χωρίς να τα διαβάσει. Ωραία. Λοιπόν, για να το κλείσουμε και να είμαστε οριοθετημένοι. Είναι ντροπή, πάνω από θύματα, να μιλάμε και να πετάμε το παλάκι. Κύριε Γιώτης, σας παρακαλώ. Λοιπόν, για να το κλείσουμε και να είμαστε οριοθετημένοι. Όλοι βγάλαμε τα συμπεράσματά μας. Είναι προφανές ότι όταν γίνεται από δύο πρόσωπα μια πανωμιότητη περώτηση, είναι μία και νία η απάντηση, εκτός αν θέλουμε αυτός που απαντά να δίνει την ίδια απάντηση πέντε φορές με τα ίδια ακριβώς λόγια. Όπως επίσης προφανές είναι, χωρίς επιχείρημα ιδιολογική ταύτησης, και δεν νομίζω ότι κανένας έχει τέτοια συμπλέγματα, ότι εξίσου δεν ακούστηκε ή δεν ήθελαν συγκεκριμένοι άνθρωποι να ακουστεί η απάντηση. Και ακόμη και μετά από όσα τόσο αναλυτικά είπαμε, ακόμη και μετά από αυτό που το είπε και με πολύ καθαρό τρόπο και η κυρία Μπατζελή, ότι είναι επικίνδυνο να συνδέουμε ετερεόχλητα πράγματα, θανάτους με άσχητα μηχανήματα, ακόμη λοιπόν και μετά από αυτό είναι προφανές ποιοι οι δύο συγκεκριμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και να αναπαράγουν την ίδια κασέτα. Λοιπόν, παρόλα αυτά θεωρώ ότι το σώμα βγήκε σοφότερο, οι συμπολίτες μας που το παρακολουθούν βγήκαν σοφότεροι και καθένας βγάζει τα συμπράσματά του για να προχωρούμε τη δουλειά μας, εποφελία της περιφερειάς μας. Σας ευχαριστώ, προχωρώ στους επίκαιρες πλιν τις ερωτήσεις. Κύριε Πρόεδρε, με την ανοχή σας και την επίκαιά σας επειδή ως έγιος του διοικητήριου εδώ της ΠΕΠΣΡΟΦΤΙΟΥ πρέπει να πάω σε ράπιν τέστ, σε προκαθορισμένο ραντεβού για ράπιν τέστ, θα μπορούσε να προταχθεί η επερώτηση της Πατρίδας Μεριστερά της κυρίας Μπατζελή για να με αποδυσμεύσετε για κάποιο χρονικό διάστημα για τη καφέ. Αν του σώμα συμφωνεί, αν συμφωνούν οι επικυφαλείς των παρατάξεων, θα το κάνουμε. Για τη καφέ. Για την πρώτη επίκαιρη ερώτηση. Κατερίνα, την αναπτύσεις σε ένα λεπτό. Κατερίνα, κυρία Μπατζελή. Να τη βρω, να τη βρω, να τη βρω. Έγινε. Δύο λεπτά, γιατί δεν τα θυμόμαστε και απ' έξω. Η ερώτηση είναι, θα έλεγα, απλή στην... Η ερώτηση αυτή, τι έχει να κάνει όταν βγάζουμε, και το λέω και σαν θεσμική μας λειτουργία, όταν υπάρχουν ψηφίσματα, αυτά δεν τα αποφασίζουμε για να τα αποφασίσουμε απλά και μόνο και να γραφτούν σε ορισμένα πρακτικά, πρέπει να υπάρχει και μια υλοποίηση σε αυτό το οποίο εντούμεθα γενικά προς τους τρίτους, αλλά και πρέπει να εργανοθούμε και εμείς τους στο τρίτο. Δεύτερον, το θέμα αυτό το οποίο συζητήσαμε και μας πήρε πάρα πολύ χρόνο και ακούστηκαν εξαιρετικές προτάσεις και ιδέες με πρόταση και του κύριου Βούλγαρη στην ουσία, βάζει μια διαδικασία θεμάτων τα οποία εμείς σε άμεσο χρονικό διάστημα έπρεπε να είχαμε υλοποιήσει διότι πρόκειται για επενδύσεις, μιλάω για τις ανεμογενήτριες, ελακτορ και τα λοιπά, οι οποίες ήδη προτάσσονται και προχωράνε με πολύ γρήγορες διαδικασίες βλέποντας και το site της Enterprise in Greece που είναι κατατίθονται μεγάλες επενδύσεις, όπου ήδη το πρόγραμμα του ελακτορ έχει μπει προς διαβούλευση και αν διαβουλευτούμε ως πολίτες και ως κυβέρνηση η διπουργική θα αποφασίσει. Και μάλιστα λαμβάνουμε και μηνύματα και email πάρα πολύ όρημης προσέγγισης και ολοκληρωμένης πολιτικής από ενώσεις, από τον Ευρωβατικό Σύλλογο Καλκιδαίων και τα λοιπά, από ενεργούς πολίτες που θέτουν σημαντικά ζητήματα. Ερωτώ λοιπόν με βάση τα αποφάσματα, με βάση τις αποφάσεις τις οποίες πήραμε ως περιφερειακό συμβούλιο, οι οποίες είναι συνεκουρούμενος πρόεδρος από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, αλλά και νομικός που ξέρει βασικά ζητήματα διαχείρισης, έχουνε προχωρήσει αυτή τη διαδικασία, διότι θεωρούμε αυτή τη διαδικασία πρέπει ήδη το πρώτο στάδιο να εμφανιστεί. Υποτιτλισμός πρόεδρος από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία είναι η πρώτη στιγμή για την Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία είναι η πρώτη στιγμή για την Επιτροπή Περιβάλλοντος, και θεωρούμε αυτή τη διαδικασία πρέπει ήδη το πρώτο στάδιο να έχει λιωπηθεί. Είμαστε εδώ για να το προχωρήσουμε και να μας ενημερώσετε που έχετε φτάσει κύριε Κυρμανίδη και ποιες επαφές έχει κλείσει ο κύριος Φανισπανός με τα κεντρικά όργανα και κυρίως και με τους συμπολίτες μας που εκφράζουν κάθε τόσο και λιγάκι την αγωνία τους. Ευχαριστώ πολύ. Η ερώτηση είναι πιο ολοκληρωμένη, τι βρίσκεται… Κύριε Πρόεδρε, Καραβασίλια Δηλαϊκή Συσπήρωση, επειδή έχουμε καταθέσει και εμείς, όχι σε μορφή ερώτησης αλλά την επιθυμία μας να κάνουμε μία δήλωση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα για να μην επανερχόμαστε και για την οικονομία του χρόνου, αν μου δώσετε το λόγο πριν απαντήσει... Εντάξει έχω το λόγο, ευχαριστώ πάρα πολύ. Επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση και στο περιφερειακό μας συμπούλιο αλλά και γενικότερα τις τελευταίες μέρες σχετικά με αυτό το ψήφισμα που εκδόσαμε την προηγούμενη φορά σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Στερεά Ελλάδα και επειδή έντεχνα καλλιεργείται ένας άνεμος ισοδοξίας για το κλίμα συνένεσης που διαμορφώθηκε μεταξύ των παρατάξεων, ότι δηλαδή θα ανακοπεί η λέλαπα εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με βάση και το συγκεκριμένο ψήφισμα αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναφέρονται εμείς θέλουμε να κάνουμε την εξής δήλωση, σαν λαϊκή συσπήρωση και σαν ΚΚΕ μόλις μας της δυνάμεις αναδεικνύουμε αυτό που όλοι αποκρύπτεται, ότι δηλαδή η εγκατάσταση των ΑΠΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά με τη στήριξη των πολιτικών φορέων που ανήκουν και οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των Μονοπολιακών Ομήλων και μάλιστα των Ευρωπαϊκών Μονοπολιακών Ομήλων που ηγούνται στην τεχνογνωσία ενάντια αυτών των ΗΠΚ και της Κίνας γι' αυτό και χρηματοδοτούνται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης ότι έχει σχέση με πράσινη επένδυση Δεν πρόκειται λοιπόν για τη σατουρία του πλανήτη ούτε είναι φύλο περιβαλλοντολογική η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και δεν πρόκειται να σταματήσει με κανένα ψήφισμα ούτε με τα ευκολόγια όσο στρατηγικά συμφωνούν με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας Συνειδητά αποσιωπάται πως παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών η εργατική λαϊκή οικογένεια πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα και τις ΑΠΕ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος Συνειδητά αποσιωπάται πόσες λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το ρεύμα που χρειάζονται για τη διαβίωσή τους και ζουν με το βραχνά της διακοπής της ηλεκτροδότησης και πως όλα αυτά γίνονται με βάση ψηφισμένους νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις 17,9% του πληθυσμού αδυνατεί να κρατήσει το σπίτι του εμπαρκώς ζεστό και 32,5% καθυστερεί την πληρωμή των λογαριασμών του. Για να μην μιλήσουμε ξανά να επανέλθουμε στο έσχος εν έτη 2021 που έζησαν τις προηγούμενες μέρες... Ολοκληρώστε Ναι θα ολοκληρώσω Θεωρούμε απαράδεκτο πολιτικά να ζητάτε να αναγνωριστεί το δικαίωμα να εξασφαλιστούν αυφελήματα για τους δήμους και την περιφέρεια ώστε να αποφασίζεται η ίδια με αυτούς τους ίδιους νόμους πως ας πούμε ελεισσόμενοι καλύτερα μπροστά στις κοινωνικοποιήσεις και διαμαρτήριες των καθήκων θα τους εφαρμόζεται Κανένας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα εισαγωγικά εννοείται των μονοπολίων να πλουτίζουν από το εμπόριο του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας γεγονός που αποτελεί την καρδιά του προβλήματος Εμείς λοιπόν γι' αυτόν τον λόγο διαφοροποιήθηκαμε και διαφοροποιούμαστε σε αλλαϊκή συσπήρωση και θεωρούμε ότι τα αεολικά πάρκα και συνολικά η ΑΠΕ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας σε όφελους του λαού σε ένα διαφορετικό όμως δρόμο ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι όλες τις πλειτοπαραγωγικές πηγές και τις εγχώριες ενεργειακές πηγές Τα μέσες απαραγωγής, διανομής, μεταφοράς να αποτελούν κοινωνική κρατική διοκτησία με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέ ενέργειας Και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε ότι υποστηρίζουμε έπρακτα τον αγώνα των κατοίκων για την αποτροπή της επέκτασης ή της εγκατάστασης νέων νεολικών πάρκων στα βουνά και φωτοβολταϊκών σε βάρος της καλλιεργίσιμης γης τόσο μέσα στα συμβούλια και τις επιτροπές όσο και στα κινήματα διαμαρτυρίας που αναπτύσσονται όμως λέμε τα πράγματα με το όνομά τους Η ουσία του ζητήματος δεν βρίσκεται στη διαχείριση των αδειών εγκατάστασης ανεμογεννητριών και στην ανάγκη τάχα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου αλλά στην ίδια την εμπορευματοποίηση του αγαθού της ενέργειας στην ίδια την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ευχαριστώ πολύ Θα σε ευχαριστώ και εγώ και ο κ. Κυρμανίδης για να απαντήσει Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελτοι, αντιλαμβάνεστε καταρχήν ότι δεν μπορώ να τοποθετηθώ και για λόγους σεβασμού και για λόγους εξαιρετικούς δαιοδεολογικούς στην επίσης τοποθετήσεως της κ. Καραβασίλης ως εκπροσώπου της Λέγκης Ισπήρωση. Αυτό όμως που έχω να πω είναι ότι πέρα από τις διαφορετικές ιδεολογικές πολιτικές προσεγγίσεις που ως παρατάξεις ή ως μέλη του περιφερειακού συγγουλίου εκφράζουμε και εκδηλώνουμε, φρονόω ότι τουλάχιστον η Επιτροπή Περιβάλλοντος στον κοινό στόχο, ξαναλέω πέρα από τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και των τοπικών συμφερόντων των περιφερειακών μας ενωτήτων σαν Επιτροπή, νομίζω ότι αυτό και μέσα από τις αντιστασίες μας, συνθέτοντας πολλές φορές προσπαθούμε να το υπηρετήσουμε. Σε ό,τι αφορά την επερώτηση της κυρίας Βατζελή, καταρχήν την ευχαριστώ διότι πραγματικά μου δίνει και εναφορμή και δυνατότητα να ενημερώσω το σώμα που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Ως πολιτική ηγεσία νομίζω ότι σωστά ερμηνεύσαμε ότι το πνεύμα τουλάχιστον των παρατάξεων που υπερψήθησαν το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν ήταν απλά να βγούμε από την υποχρέωση, σε ισαγωγικά έτσι, καταλήγοντας και περιοριζόμενοι σε ένα υπόμνημα διαμαρτυρίας. Εκτιμώ ότι όλοι μας σε αυτή την έκκουσα όταν πήραμε την απόφαση και διαχρονικά και με συνέπεια αυτό που θέλουμε είναι ανεβάζοντας το επίπεδο του θεσμικού μας ρόλου να εξαντλούμε τις δυνατότητές μας να παρέγουμε και σε θεσμικό κλαίσιο ακόμη και σε πεδία που ενδεχομένως δεν έχουμε τη δικαιοδοσία. Έπειτα από αυτό το πρωίμιο λοιπόν σας ενημερώνω ότι αμέσως μετά την προηγούμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου έδωσα εντολή στην αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος να οριοθετήσει καταρχήν το κλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούμε. Και τι θέλω να πω με αυτό. Το είπα και την άλλη φορά, αντιλαμβάνεστε ότι σε ό,τι αφορά την ενεργειακή, για παράδειγμα φέρουσα ικανότητα, είναι ένα πεδίο που αφορά την RAE. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα το αγγίξουμε. Εστιάζουμε όμως προς το παρόν κυρίως στο κανονιστικό κλαίσιο που βάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις τους χωροταξικούς. Και ειδικότερα στον έλεγχο σκοπιμότητας που όσοι γνωρίζετε θέτει εκ του νόμου κάποιες πολύ βασικές και σημαντικές παραμέτρους, στις οποίες ως περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε και να αρθρώσουμε ένα σοβαρό αντίλογο. Σε αυτό λοιπόν το κλαίσιο περιμένω τις συνταταγμένες που θα μας δώσει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και από εκεί και πέρα, σε συζήτηση που είχα και σε συνένωση και με τον Περιφερειάρχη, μου θα συστοποιεί και ο ίδιος, τις προθέσεις μας είναι, αφού θα έχουμε πλέον τις ράγες πάνω στις οποίες θα κινηθούμε, ξαναλέω για να μην είμαστε ούτε άστοχοι, ούτε ανούσιοι, ούτε απλώς διαμακρυρώμενοι, φαντάζομαι ότι τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν ξέρω, θα γίνει σε επίπεδο του κεφαλής παρατάτσου, θα γίνει σε επίπεδο όλου, θα μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε το τελικό μας κλαίσιο. Βίγουρα σε αυτό το κομμάτι και διερευνούμε την δυνατότητα, κάθε χρήσιμος λόγος, κάθε χρήσιμη θέση, που προέρχεται από την τοπική κοινωνία, είτε από θεσμική βάση, αυτό είναι παράδειγμα η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, δεν ξέρω αν θα πρέπει να συζητήσουμε και με την, του νομού την ΠΕΔ, είτε ακόμη και από ενδιαφερόμενους και ευαστοποιούμενους φορείς, όπως η Σύλλογη, που προανέφερε η κυρία Μπατζελή, είναι θεμητή και φυσικά είναι καθόλα αποδεχτή από εμάς. Σε αυτό λοιπόν το στάδιο βρισκόμαστε σήμερα. Διαμορφώνουμε το κλαίσιο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε έναν ρόγο ουσιαστικό και κέραιο και από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι όλοι μαζί θα συναποφασίσουμε μετά το περιεχόμενό του και τον τρόπο που θα εξοσδοτήσουμε τον περιφερειάρχη να το μεταφέρει εκεί που πρέπει. Σας ευχαριστώ και πάλι που μου δώσατε την αφορμή να ενημερώσω. Αυτά. Μπορώ να ρωτήσω αν έχει κάτι να συμπληρώσει ο κύριος Περιφερειάρχης επί του ερωτήματός μου. Ναι, ναι. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Κερμανίδη και γράφος αν κοίσαμε ένα. Ευχαριστούμε. Κύριε Βατζελή, μόνο δύο σημεία έχω να προσθέσω. Το ένα είναι ως προς τις διαδικασίες ότι έχουμε κάνει την πρώτη προφορική ενημέρωση στο Υπουργείο ότι εμείς σε αυτό το ζήτημα θεσμικά θέλουμε και οφείλουμε να το αναδείξουμε. Να το γνωρίζουν δεν είναι μυστικό ότι θα προκαλέσουμε μια συνάντηση ή αρχικά ξεκινώντας από μια συνάντηση, για να είμαι πιο ακριβής, με μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα, η οποίαν υποστηρίζεται από ένα εξίσουστο συγκεκριμένο επιστημονικό πλαίσιο. Έχω ζητήσει και θα φύγει και επιστολή αυτές τις ημέρες και μια επίσημη ενημέρωση για το πού υπάρχουν υποαδιοδότηση ή αδιοδοτημένες μη κατασκευασμένες ανεμογενήτρες, ανεμογενήτρες, εωλικά παρ. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πληροφόρηση, η οποία είναι λίγο νεφελόδηση, παίρνουμε κάτι από το site, κάτι από την ενημέρωση και λοιπά. Αυτό που έχουμε πει με τον κ. Κυριμανίδη, το είπε και ο ίδιος θέλω να το υπερτονίσω, είναι ότι ο σκοπός είναι η δουλειά μας να είναι ολοκληρωμένη από δύο απόψεις. Η μία είναι από μεριάς του βάθους των επιχειρημάτων μας, η άλλη είναι ότι δηλαδή ό,τι πάμε και πούμε θα πρέπει να υποστηρίζεται απόλυτα για να έχει στερή θέση. Δεν μας αρκεί δηλαδή μια πολιτική κραυγή. Μπορεί να είναι χρήσιμη τακτικά, μπορεί, μπορεί, μπορεί, αλλά δεν είναι αρκετή. Το δεύτερο, ότι δεν μας αρκεί σε αυτή τη συζήτηση απλά να εντοπίσουμε τα φάουλ εντός, εκτός αοϊκών που έχει κάνει το σύστημα, εντός του υπάρχοντος πλαισίου. Δηλαδή δεν είναι η συζήτηση μόνο στο που η ΡΑΕ δεν έχει σεβαστεί, ή οι αδιδοτούσες αρχές, στο που δεν έχουν σεβαστεί το γράμμα και τον τύπο του νόμου. Είναι, όπως έχουμε πάρει ξαλλού, όπως το έχουμε πει και ριτάκια στο Περιφερικό Συβούλιο, αλλά αυτό πρέπει να εφαρμοστεί και στην πράξη, είναι από τα σημαντικά κομμάτια της άσκησης, και το που πρέπει να έχουμε διαφορετικό πλαίσιο, είτε νομοθετικό, είτε χωροταξικό, είτε με θέση της νέων ενιών, με κορυφαία, αυτή που λέμε ξανά και ξανά εμμονικά, αυτή του μέτρου και της αναλογικότητας. Άρα λοιπόν, με αυτές τις διαστάσεις και με αυτές τις ενέργειες, πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει γρήγορα, με σωστά δε, για να έχει πιθανότητες και ελπίδες να φέρει και το αποτέλεσμα, που είναι η προστασία μας από την αναρχική και άκρητη εξάπλωση των νεολικών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα. Κύριε Πρόεδρε, μια ενημέρωση μπορώ να κάνω. Κύριε Πρόεδρε, μια ενημέρωση πάνω σε αυτό, ένα λεπτό. Συνεδρία σε σήμερα η Διπουρική Επιτροπή ενέκρινε, βλέπω δημοσίευμα που έχει ανέβει, ενέκρινε τα 480 ΜΒ στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, και μάλιστα είναι ο Ελλάκτορ μαζί με μια Πορτογαλική εταιρεία, έκαναν σχετικές δημοσίες. Δεν ακούγεσαι, Αντώνη. Επειδή ο Αντώνης δεν ακούγεται. Λέω λοιπόν ότι η Συνεδρία σε η Διπουρική Επιτροπή για την επένδυση στην Κεντρική και Νότια Εύβοια τα 480 ΜΒ στα 8 εωλικά πάρκα, και έγιναν και ενέκρινε την επένδυση, δεν ξέρω εξόρους ακόμα τι χρήματα θα τους δώσουν, αν θέλετε υπάρχει σχετικό δημοσίευμα, αν μου το έστειλαν, μέχρι να επανελθεί ο Αντώνης μπορώ να προσθέσω. Έκανε και δήλωση από τις εταιρείες ΕΛΑΚΤΟΡ και EDP... Όχι, είναι ενημέρωση κύριε Πρόεδρε, από τις εταιρείες ΕΛΑΚΤΟΡ και EDP Renewables, που έκανε και δήλωση από τις εταιρείες που έκανε και δήλωση από τις εταιρείες που έκανε και δήλωση από τις εταιρείες που έκανε και δήλωση από τις εταιρείες που έκανε και δήλωση από τις εταιρείες που έκανε και δήλωση από τις εταιρείες που έκανε και δήλωση από τις εταιρείες που έκανε και δηλωσήθηκανς μέχρι τα checked out. Η εilation δηλώνει και πέμψει Wir unquote. Γιατί αυτός βλέπει να χθέσει και 딱 πάλι πάλι πiemandάζει. Και δεν είναιронιζόμενος σημερινά. Είμαστε μέσα, κύριε Περιφερειάρχη. Και πείτε μας τι κάνουμε με αυτό. Και στο ψήφισμά μας έχουμε δύο σκέλη. Ένα, το οποίο είναι ο χάρτης, όπως αυτός εξελίσσεται και πώς αντιμετωπίζουμε τις επενδύσεις που γίνονται στα πλαίσια των στρατηγικών επενδύσεων που έχουν και μεγαλύτερη βαρύτητα, αλλά και προορισμένο χρόνο εντυσίτους. Γι' αυτό λοιπόν το σκέλο, γι' αυτό ζήτησε και ο κύριος Περιφερειάρχης να μας δώσει μία απάντηση, διότι βρισκόμαστε πρώτα τελεσμένο γεγονόταν, από ό,τι καταλαβαίνει. Κύριε Πρόεδρε, μία λέξη θέλω να πω για όλη τη συζήτηση που γίνεται. Κανένα διοικητικό μέτρο δεν μπορεί να κυρώσει την αναρχία στην παραγωγή που υπάρχει στην καπιταλιστική οικονομία. Η αναρχία που υπάρχει στις ανεμογενήτριες και στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρέματος, δεν ανατρέπεται με διοικητικά μέτρα. Αυτό σαν σημείωση με βάση την επιστημονική αντίληψη της πολιτικής οικονομίας. Ευχαριστώ. Λοιπόν, προχωρώ στις επίκαιρες ερωτήσεις της τεράς υπεροχής. Επειδή θέλει να λείψει για πέντε λεπτά ο περιφερειάρχης, να κουβεντιαστεί η δεύτερη επίκαιρη, η τρίτη και η τέταρτη, και μέχρι να γυρίσει θα κουβεντιαστεί η πρώτη για τα πανεπιστημία. Μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις των παραγωγών, επαγγελματιών, των λαϊκών αγορών. Είναι η επίκαιρη ερώτηση με αφορμή δημοσιεύματα. Την ερώτηση την αναπτύσσει ο κ. Λάμπου. Απαντά ο κ. Βουρδάνος. Και αν χρειαστεί ο κ. Κούκουντα. Καλησπέρα πλέον σε όλους σας. Να αρχίσω να ευχηθώ περαστικά στις δύο του περιφερειάρχης και να είναι ένα εισαστάμα κοντά μας, όπως και τα ειλικρινή μου συλλημπητήρια και σταθήματα αυτής της συνηθισμένης χιονόπωσης. Καταλαβαίνω ειλικρινή είναι ειλικρινή, γιατί η δική μας επαράταξη, έφυγε ο κ. Περιφερειάρχης, έχει κοινωνικό πρόσημο και όχι επικοινωνιακό. Θα περίμενα, λοιπόν, να ανακαλέσει ο κ. Περιφερειάρχης που έφυγε και θα περιμένω μέχρι το τέλος. Αν δεν το κάνει, τότε, δυστυχώς, το Περιφερειακό Συμβούλιο από σήμερα μπαίνει σε άλλη τροχιά. Με δική του ευθύνη. Η πολιτική μας πρέπει να δεν εκτιμήθηκε και θεωρήθηκε αδυναμία. Το ήθος και οι πολιτικές θέσεις του Πεκυφαλής μας είναι γνωστές σε όλους τους πολίτες της Περιφερειάς μας. Το να ταυτίζεται με αγροδικσιές απόψεις είναι, τουλάχιστον, ντροπή. Κυρίες και κύριες συνάδελφοι, μετά την εστίαση, ήρθε φαίνεται και η ώρα των λαϊκών αγορών. Ένας ακόμα κλάδος οδέμει προσαφανισμό και κλείσιμο. Δεν φτάνουν που λειτουργούν στο ίμισι. Δεν φτάνουν που έχουν τα προϊόντα τους αδιάθετα. Δεν φτάνουν ότι οι πιο πολλοί από αυτούς δεν έχουν πάρει δραχμή, ευρώ, συγχωρέστε με, από την κυβέρνηση. Και αυτοί που έχουν πάρει, έχουν πάρει ψύχουλα. Δεν φτάνουν που τους χρειώνουν ότι οι χώροι τους ήταν εστίες μετάωδησης στο ίου, ενώ το σιπερμάρκετ δεν κολλάει με τίποτα. Το προμήνυμα το έδωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης ο Άδωνιος Γεωργιάδης, να το περάσει επικρονιακά όπως πάντα, μετά να μας πει πόσο καλά είναι τα συσκευασμένα προϊόντα. Η ίδια τακτική επικρονιακία της κυβέρνησης πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου που ζημιούν τα λαϊκά στρώματα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επιπερδύσεων, η κυβέρνηση παραχωρεί τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες, προωθεί τη διαενέργεια από τις θεριασμών και τις θέσεις στις λαϊκές αγορές, επιτρέπει την απόδοση θέσεων στις εταιρίες, ενώ αποκλεί τους εκπροσώπους των παραγωγών αποτυλίψεις αποφάσεων. Φτάνει μαζί στο σημείο να μορδοτεί το τίτλο σπουδών μεταπτυχιακών για να πουλάς ντομάτες. Για την απόδοση μιας θέσης σε λαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή βέβαια, που δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κάλυψη μεταγγυλτής θέσης του Υπουργείου από το πράγμα, επιλέγει έτσι να δώσει χαριστική βολή στις λαϊκές αγορές, οδηγώντας παραγωγούς, αγρότες, εμπόρους, εργαζόμενος σε αδιέξοδο και να στρέψει εμάς στις κατανολωτές όλους, πού, στα σούπερ μπάρκετ. Σε αντίθεση με τη συμμενή τακτική της κυβέρνησης, ο νόμος 4497 του 17, ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και με τις διατάξεις του και αφενός με λύθηκαν χρονίζοντα προβλήματα των λαϊκών αγορών αφετέρω, εγκαθιδρύθηκε δημοκρατικός τρόπος στη διατουργία τους. Τι άλλαξε λοιπόν σε αυτό το διάσημα και θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει αυτό το νόμο. Αγνοείται πλήρως ο ιστορικός και κοινωνικός ρόλος των λαϊκών αγορών, αγαπητοί συνάδελφοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι με τα τροπή τους σε σούπερ μάρκετ. Τα διαφορεί πλήρως για τον ρόλο των παραγωγών και των εμπόρων, οι οποίοι αφενώς στηρίζουν την ελληνική διατροφή και οικονομία και αφετέρω συγκρατούν τις τιμές πόλης των προϊόντων και των λαϊκών ηγκοκυριών απέναντι στις πολυεθνικές και στις μεγάλες αλληλίδες των τροφήμων. Επειδή έτσι δεν μπορεί να διελείεται εν μέσω πανδημίας και τεράστασης οικονομικής σύμφεσης ο δυτός κοινωνικός ρόλος των λαϊκών αγορών στην εξασφάλιση της οδήματος σε διαστηροποιούμενους αυτές με χαμηλά, όσο και πολύ χαμηλά, ισοδήματα αλλά και στη στήριξη των ηγκοκυριών με φθινά και φρέσκα προϊόντα. Επειδή οι προοδόμενες αλλαγές πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε αυξή συστημών σε προϊόντα πρώτας ανάγκης. Επειδή σύμφωνα με όλα τα παραπάνω καταργούνται οι αρμοδιώτες και οι αποφάσεις της Επιτροπής Εργασίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Τερίας Ελλάδος ως προς την λειτουργία και την διοδότηση των λαϊκών αγορών. Κύριε Πρόεδρε έχω πέντε λεπτά, είμαι στα τρία και έχω και τρία λεπτά τώρα από εδώ και πέρα ο κανονισμός θα τηρείται απαρήκλητα και τρία αν είναι να επανέλθω. Επειδή ο συνδυασμός μας συμμετέχει στην Επιτροπή Εργασίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Διαημού, την οποία ουσιαστικά καταργεί ο προδεινόμενος νόμος. Ερωτάται ο κύριος Περιφεριάρχης. Προτίθεται να συγκαλέσει άμεσα συνεδρία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τερίας Ελλάδος, στην οποία θα φιλοξενηθεί η άποψη εκπροσώπων των παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών. Όχι, και το λέω κυρολεκτικά, όχι για να μας πει θα πω στον ανομό τον Περιφεριάρχη ο οποίος θα κάνει διαβούλευση μαζί τους. Εμένα μου ζήτησαν και ο πρόεδρος των παραγωγών και πολλοί από τους πολιτές συνάντηση εδώ στον Περιφερειακό Συμβούλιο για να πούν τις απόψεις τους. Και όχι μόνο από την φτιότητα, αλλά και από την έμβεια και από όλους τους νομούς. Οι άνθρωποι καίγονται, θα χάσουν τις δουλειές τους. Θα αντιταχθεί ο κύριος στην Περιφεριάρχη στη συνεχιζόμενη συρρήκτωση των ανομοδιοτήτων των θεσμών του Περιφερειακού Συμβουλίου και την εχωρησίδουσα μεγαλά ιδιωτικά συμφέροντα. Θα παίρνει απόφαση πολυεθνική και με πληστριασμούς για τις θέσεις των λαϊκών αγορών και όχι εμείς. Προτίθεται να μεριμνήσει και το πραγματισμό άμεσης συνάντησης του ιδίου με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επαιρδίσεων, με αποκλειστικό σκοπό τη βέλτιση και υποστήριξη των θέσεων και των ετοιμάτων των υπροσώπων των παραγωγών επαγγελματιών των λαϊκών αγορών της περιοχής μας. Περιμένουν όλοι αυτοί που έχουμε τη συνεδρία και όλη η παραγωγή μας παρακολουθούν. Ξέρω ότι το φέρω το θέμα και είναι πάνω στην τηλεόραση. Περιμένω με αγωνία, όχι αυτό που σας είπα πριν, το να το δώσω στον Αμμώνα την Περιφυριάκη να συνοηθεί και λοιπά. Είναι ένα αμύζον θέμα που δεν αφορά μόνο αυτούς, αφορά και εμάς, γιατί εμείς εκεί ψωνίζουμε. Ευχαριστώ πολύ, με ακούσατε, αλλά από εδώ και πέρα περιμένω τον κ. Περιφυριάκη να ανακαλέσει διαφορετικά το Περιφυριακό Συμβούλιο, θα είναι διαφορετικό της άλλες φορές. Πλέον η ευγένειά μας τελείωσε. Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχουμε καταθέσει μια ερώτηση, η οποία είναι συναφής με την προηγούμενη, μπορούμε να την αναπτύξουμε και εμείς. Ναι κ. Μπαζάκη. Κοιτάξτε, πρωτίστως θέλω να πω ότι υπάρχει μια ατυχής, να το πω έτσι, έκφραση, την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Περιφυριάκης σχετικά με την ταύτιση χρυσής αυγής με την παράταξη του κ. Αναγνωστάκη. Νομίζω ότι με την παράταξη του κ. Αναγνωστάκη, σε καμία περίπτωση, δεν θεωρούμε ότι οι απόψεις τους έχουνε συνάφια ή ταυτίζονται ή εν πάση περιπτώση έχουν σχέση με τη Ναζιστική Εκκληματική Οργάνωση. Θέλω να το τονίσω για να μην υπάρχει καμιά παρεξήγηση από τη δική μας πλευρά, εξηγώντας ακριβώς αυτή τη θέση. Τώρα, όσον αφορά την ερώτηση, όσον αφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, μπαίνει εντελώς, την ανέπτυξε ο κ. Λαμπρούς, σε ένα βαθμό θέλω να δώσω και τις περιτέρων διαστάσεις, τις οποίες δεν ανέφερε. Μπαίνει σε μια διαδικασία ιδιωτικών, οικονομικών κριτηρίων λειτουργίας αυτής της λαϊκής αγοράς, όπως την είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πάβουν να υπάρχουν οποιαδήποτε κοινωνικά κριτήρια υπήρχαν μέχρι σήμερα, γιατί η λειτουργία τους 90 χρόνια και πλέον λειτουργούσαν με τη λογική των κριτηρίων, των κοινωνικών κριτηρίων, στις οποίες συνήθως μπαίναν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα και μπαίναν μέρος στη διαδικασία αυτής της αγοράς. Τι καινούργιο φέρνει, πλέον δεν υπάρχουν άδειες, υπάρχει το δικαίωμα χρήσεις, από ένα έως τρία χρόνια για τους παραγωγούς και μέχρι τέσσερα χρόνια για τους παραγωγούς πολιτές. Μπαίνει το ζήτημα της μωριοδότησης, που μωριοδότηση σημαίνει ότι πέρα από ορισμένα κοινωνικά κριτήρια τα οποία μωριοδοτούνται μέχρι το 40%, η μωριοδότηση, το υπόλοιπο 60% περιλαμβάνει την οικονομική προσφορά, δηλαδή τον πληστηριασμό. Εδώ δεν θα μπαίνει τώρα πλέον με βάση αυτά τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα ότι οι λαϊκές αγορές θα έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο, ας το πούμε έτσι, τίμιμα για τη θέση που καταλαμβάνουν, αλλά θα μπαίνουν στη διαδικασία της καλύτερης οικονομικής προσφοράς. Και βεβαίως εδώ δίνει το δικαίωμα να μπαίνουν μέσα και οι εταιρείες. Δηλαδή ουσιαστικά στο 5% προς το παρόν, αλλά ξέρετε ότι όλα αυτά εξελίσσονται και δημιουργούνται προϋποθέσεις όλο αυτό να αντί να το έχουν οι πολιτές τέλος πάντων παραγωγή των λαϊκών αγορών, πλέον να μπαίνουν οι εταιρείες μέσα σε αυτή την υπόθεση. Μπαίνει η διαδικασία της λειτουργίας των λαϊκών αγορών το SDIT, δηλαδή συνδιαχείριση δημόσιο ιδιωτικού τομέα για τις δυο μεγάλες περιφέρειες, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Που σημαίνει ότι ουσιαστικά έρχεται να καταλύσει ό,τι υπήρχε μέχρι σήμερα σε σχέση με τις λαϊκές αγορές και με επιπτώσεις που θα είναι πραγματικά πολύ δυσμενείς για τα λαϊκά στρώματα που ψωνίζουν κατά βάση από τις λαϊκές αγορές. Αυτή δηλαδή η εξέλιξη εδώ, όπως φαίνεται με βάση το σχέδιο νόμου, όποια τροποποίηση κι αν πάρει, δεν θεωρούμε ότι μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα και για τους πολιτές των λαϊκών αγορών, αυτοί που συμμετέχουν σήμερα, τους ανθρώπους που μοχθούν στα χωράφια τους και μεταφέρουν το προϊόν τους στις λαϊκές αγορές, αλλά ούτε και για την πλατιά λαϊκή κατανάλωση που θα αυξήσει το τιμήμα και τις τιμές των προϊόντων κατακόρυφα. Αν μέσα σε αυτή τη διαδικασία μπορούν αυτά τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που έρχονται να δημιουργήσουν και να διαλύσουν την λαϊκή αγορά, όπως την ξέραμε. Εμείς και επειδή συμμετέχουμε στην Επιτροπή Εργασίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έχει στην ευθύνη τους τέλος πάντων τις λαϊκές αγορές, θεωρούμε απαραίτητο άμεσα να συγκληθεί και η Επιτροπή και να συζητήσει επί της ουσίας και να πάρει θέση απέναντι σε αυτό. Θεωρούμε ότι η θέση πρέπει να είναι αρνητική και με τη λογική της απόστησης τώρα του νομοσχεδίου που έρχεται στη Βουλή, γιατί? Γιατί ακριβώς αντίκηται στα λαϊκά συμφέροντα συνολικότρα. Εμείς από τη δική μας πλευρά σε καμιά περίπτωση δεν θα συνενέσουμε στο να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση και με τους λαϊκατζίδες θα έρθουμε σε επαφή και με τον κόσμο της δουλειάς που βρίσκεται στις λαϊκές αγορές καθημερινά και δίνει τη μάχη για το μεροκάμματο, για να αντιπαλέψουν αυτή την κατεύθυνση. Είναι ζήτημα και δικό τους, αλλά είναι ζήτημα και όλων μας. Γιατί όλοι μας πηγαίνουμε στις λαϊκές αγορές και είναι το σημείο αναφοράς μας όσον αφορά τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, τα οποία χρησιμοποιούν όλες οι λαϊκές οικογένειες. Με αυτή την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι το Περιφυριακό Συμβούλιο πρέπει να αντισταθεί και να πάρει απόφαση περί απόρριξης αυτού του νομοσχεδίου. Κύριε Πρόεδρε, να δηλώσουμε ως παράταξη ότι είμαστε υπέρ του σκεπτικού και των δύο επερωτήσεων και να κρίνουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακαριέα για τον αγροτικό κόσμο όλων των περιφεριών και ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Ναι σε διευρυμένη σύσκεψη με παρουσία παραγωγών στο Περιφυριακό Συμβούλιο συζήτηση του θέματος. Ο κ. Βουρδάνος έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καλημέρα και από εμένα καλό μεσημέρι σε όλους. Θα ήθελα κι εγώ από την πλευρά μου να εκφράσω τα θερμά συλληβετήρια της οικογένειας που έχασαν προσχή τους πρόσωπα κατά το πέραζμα της μήνυα όπως και όλοι οι συνάδελτοι. Και άκουσα με μεγάλη προσοχή και τους δύο συνάδελτος και των δυο παρατάξεων και του κ. Λάμπου και του κ. Μπαζδέκη. Καλό μεσημέρι σήμερα εμείς εδώ, τουλάχιστον εγώ από την πλευρά εκπροσωπώντας τον εργατικό τομέα όσο αρμόδιος αντιπεριβεριάρχεις, όχι της επιτροπής που εκπροσωπεί και δίνει ασχολείται με τις άδειες. Για ερωτήσεις και από τις δημοσιεύματα του Τίκτου, ενώ τουλάχιστον εγώ αυτό το οποίο γνωρίζω και είμαι σε επικοινωνία, δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο σε επίπεδο είτε περιφεριών, είτε ΕΝΠΕ, είτε σε επίπεδο δημάρκων. Να απαντήσουμε πάνω σε κάτι το οποίο δεν έχει ακόμα σταλεί ούτε για ενημέρωση και φυσικά, ούτε κάνει για διαβούλευση. Γίνεται διαβούλευση κύριε Βουρδάνο, γίνεται διαβούλευση. Κύριε Λάβο έχουμε κινήσεις της πληροφορίας. Να σας το στείλω τώρα, να σας το στείλω τώρα. Προφανώς τώρα με κορονοπασχεύεστε. Βρε παιδιά είναι εικόνα αυτή σήμερα. Κύριε Μπαζδέκη. Ας παρακαλώ, αφήστε το να την περιφέρε αρχί να ολοκληρώσει. Ναι, ναι παρακαλώ, παρακαλώ. Εγώ ρωτώ τους εκπροσώπους του κύριου Δούρο που είναι εδώ. Τώρα πάμε να συναντάμε, έχει έρθει σε επίπεδο ΕΝΠΕ το σχέδιο ή το προσχέδιο ή αυτό το οποίο τουλάχιστον υπάρχει στα συντάρια του Υπουργείου προκειμένου να γίνει μια αποπλαβράς διαβούλευσης σε επίπεδο παραγωγικών τάξεων, περιφερειών και δήμων. Αυτοί οι οποίοι ανεμπλέκονται σε όλη αυτήν την αδικασία. Ένα είναι αυτό. Ένα λεπτό κύριε Μπαζδέκη. Να απαντήσω σε κάτι. Έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, ακούστε με, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και η περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας και η περιφερειατικής. Κύριε Μπαζδέκη, να ολοκληρώσω και να τα πούμε. Παρακαλώ, ολοκληρώστε, αλλά να λέμε ότι ισχύουν. Δηλαδή πώς το πήρε η κεντρική Μακεδονία που μου λέτε και δεν το πήρε η περιφέρεια στεράς Ελλάδος. Θέλετε να σας το σκύλω εγώ. Εγώ πώς το έχω στα χέρια μου. Εγώ ρωτάω εσάς να μου απαντήσετε πώς η κεντρική Μακεδονία έχει δηλαδή στα χέρια της αυτό το οποίο εμείς δεν το έχουμε. Δεν το ξέρω, δεν το ξέρω, εγώ δεν το ξέρω. Δεν είμαι πρόσωπος της περιφέρειας της κεντρικής Μακεδονίας. Ναι, άρα δηλαδή τι ξεχώρησε η κεντρική Μακεδονία από τις άλλες περιφέρειες. Αυτό δεν μπορώ να καταδεχθεί. Από εκεί και πέρα, προχωράω. Κάθετε πως δεν καταλαβαίνετε. Κύριε Πρόεδρε, θέλω δευτερολογία, θέλω δευτερολογία, κύριε Πρόεδρε. Δεν ολοκλήρωσε ο άνθρωπος. Ναι, μετά, και μετά. Μετά, μηρεμία. Να είστε σίγουροι ότι με την Πανελλαδική Ομοσκομδία, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς της περιφέρειας της στερεάς Ελλάδος, με 900 άδειες και από μέλη τα οποία αγγίζουν το 6,5 χιλιάδες και δραστηριοποιούνται σε επίπεδο των λαϊκών αγορών της περιφέρειας της Αττικής, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι εδώ και σε συνεργασία με αυτούς μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα, να πάμε μετά από συζητήσεις σε συγκεκριμένες προτάσεις, αφού έχουμε στα χέρια μας όλα αυτά τα δεδομένα, τα οποία πάνε να αλλάξουν στον πρωτογενείο τομέα και στο θεσμό που λέγεται λαϊκής αγορές, που εδώ και 90 χρόνια έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του έλληνα πολίτη και στη συνείδηση του έλληνα παραγού. Και το λέω αυτό, γιατί εμείς δεν έχουμε επαθεί σήμερα με τους αγρότες, τους παραγωγούς, αυτούς που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές. Έχουμε μια διαρκή κοινωνιά από την ημέρα που αναλάβαμε την περιφερειακή αρχή και εγώ σανασμόδιωσα την περιφερειαρχής πρωτογενείο τομέα. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους, να είστε σίγουροι, όταν ήταν στα δύσκολα. Τότε που η πανδημία είχε σαρώσει την Ελλάδα, τα lockdown είχαν κλείσει τα πάντα, απαγόρευε τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και ήταν αυτοί να πετάνε τα προϊόντα τους. Ήταν αυτοί οι οποίοι όλοι μας βάλαμε πλάτη, παρεμβήκαμε με διεκδικήσεις, με προτάσεις να αλλάξει αυτό το δεδομένο. Άλλαξε και πέρα από αυτό τους εντάχτηκαν και στα μέτρα στήριξης. Όλα αυτά δεν γίναν έξω ουρανού. Είμαστε σε μια διαρκή κοινωνία με τον παραγωγό, τον φτωχό που καλλιεργεί στα μικρές κοινότητες και διαθέτει το προϊόντο για να έχει ένα μικρό εισόδημα να ζει στην οικογένειά του. Από εκεί και πέρα. Αν κάποιοι σχεδιάζουν στα υπουργεία, ή έχουν στα συρτάλειδος κάτι το οποίο εμείς σαν θεσμικό όργανο, Περιφέρειας Τερειάς Ελλάδος, δεν έχει στα χέρια μας, να είστε σίγουροι ότι θα μας βρει απέναντί τους. Από εκεί και πέρα, είμαστε δίπλα στους παραγωγούς, θα στηρίξουμε το εισοδόδημά τους, θα στηρίξουμε με συγκεκριμένες προτάσεις, όταν το θεσμικό πλαίσιο ανοίξει από πλευράς υπουργείου και φυσικά μας βρίσκει αντίθετος, ως προς τη συρρήκνωση των αρεμοδιωτήτων απέναντι στις Περιφέρειες. Αλλά είναι κάτι το οποίο γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία τουλάχιστον εγώ δώσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως του κυβερνήσεων. Όχι, κύριε Βουρδάνε μου, δεν γίνεται όλα τα χρόνια, ψεύδεστε. Και όταν λέω τη λέξη ψεύδεστε, μην προσπαθείτε να καλύψετε τη σημερινή σας παρουσία με θεσμούς που έχουν φτιάξει τους δήμους. Εδώ κλείνω. Όχι, κύριε Πατσελή. Μα δεν επεμβαίνουμε με αυτόν τον τρόπο, συγγνώμη. Δεν επεμβαίνουμε. Κύριε Πρόεδρε, θα μπορώ να συνεχίσω. Βεβαίως. Και φυσικά μας βρίσκει απέναντί τους τη συρρήκτηση της μεταφοράς αυνοδίτων, αλλά και των αντίστοιχων φόρων, ο οποίες θα μπορέσουν η τοπική αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο των οποίων έχει απέναντι στον πολίτη και απέναντι στον παραγωγό. Να καταδέσω εδώ στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου και στους αγαπητούς συναδέλφους το οποίο έχουμε κατορθώσει τουλάχιστον εμείς σε επίπεδο αντιπεριφερειαρχών αγροτικής ανάπτυξης όλων των περιφερειών της Ελλάδος να είμαστε σε ταχνητικές επικοινωνίες μέσα από τηλεργασίες είτε από συναντήσεις στον προγενέστερο χρόνο. Πάμε συγκροτημένα στο Υπουργείο. Έχουμε καθιερώσει τουλάχιστον σε επίπεδο Υπουργείου και με τον κ. Μορίδη, τον προηγούμενο Υπουργό, αλλά και με τον σημερινό τον κ. Λιβανό, που έκαναν μια τηλεδιάσκεψη, ανατακτά χρονικά διαστήματα, να μην πω στο μήνα τις δύο μήνες, να είμαστε παρόντες, σαν αντιπεριφέροντες όλοις της χώρας και να καταθέτουμε προτάσεις και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως αυτό που ενδεχομένως θα αποκύψει σε επίπεδο παραγωγών. Αυτό έχω όχι να καταθέσω από τη δική μου πλευρά. Και είμαστε έτοιμοι και δίπλα στους παραγωγούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι έχουν το μικρό εισόδημα, μια μέρα να μαζεύουν το εισοδιά τους και την άλλη μέρα να το πουλούν στη λαϊκή αγορά για να παίρνουν το εισόδημα που θα μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Ευχαριστώ. Πρόεδρε, μια δήλωση από εμάς σαν ενωτική τελετριακή κίνηση για το θέμα αυτό. Θέλω το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, έχω ζητήσει το λόγο για δευτερολογία. Ένα λεπτό, μια δήλωση, σαν παράταξη. Το έχουμε ξανατονί σαν ενωτική περιφερειακή κίνηση για το θέμα τουλάχιστον των παραγωγών και των λαϊκών αγορών πρέπει να υπάρξει μια ευρύα συζήτηση με θεσμική και όσον αφορά το θέμα της ΕΝΠΕ, μόλις ανοίξει ο διάλογος, σίγουρα θα κατατεθούν οι πρωτές, που τουλάχιστον είναι από εμένα και πιστεύω και από τον Περιφερειάρι, ευχαριστώ. Κύριε Λάμπο και μετά ο κύριος Μαζάκης και κλείσαμε. Οι προτάσεις των εκπροσώπων μας λαμβάνονται σε Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν είναι προσωπικές. Παιδιά, να βάλουμε μια σειρά το πώς λειτουργεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, ή να κάνουμε μια Επιτροπή, δεν κατατεθούνται προσωπικές απόψεις διαφορετικά, σαν είμαστε σε μια αντιπαλώδωση με τον κύριο Βουρντάμο, ιστορικά και αυτά σας είναι καλύτεροι. Ευχαριστώ. Θα ξεκινήσω απαντώντας, αν και εγώ έδειξα τα ερωτήματα σε επίπεδο Περιφερειάρχη, έτσι γιατί οι φορείς, γι' αυτό με εξοδοτήσω να κάνω την ευαιπερώτηση, γιατί μου είπαν να θέλουν τον Περιφερειάρχη να δεσμευτεί ότι θα κάνει αυτό που ζητάω. Λέω, μας είπε ο κύριος Βουρντάνος ότι έχει επαφή με τις λαϊκές αγορές, δηλαδή εμείς κύριε Βουρντάνο δεν έχουμε αλίμονο, εκεί είμαστε κάθε μέρα. Τώρα γι' αυτό που είπατε, ότι δεν έχει την υπόψη σας κάτι. Τρεις Δευτερόντου 2021 σε τηλεδιάσκεψη. Εκπρόσωπο, Γενικός Γραμματέας Εικονομικής Πολιτικής, Τριαντόπουλος Χρήστος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Καταλαλωτή στα Μπουλή της Παναγιώτης και απ' το νομό Μαγνησίας, απ' το νομό Ηλίας, απ' το νομό Κοζάνης, απ' το νομό Εβίας ο κύριος Βασιλείο Εβάγγελος, νομός Καρδίτας, πολιτές λαϊκών αγορών Μακεδονίας, νομός Αχαΐας, ο γραμματέας Κενδελτίο Τύπου. Μετά τη συνάντηση που είχαμε με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που μας εξέχεσε, το προσδιαβούλεψε, επικείμενο νομοσχέδιο, βρεθήκαμε πρωεκπλήξιος. Πιστεύαμε ότι υπήρχε διάθεση για διάλογο, αλλά αυτό που καταλάβαμε είναι πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πλήρη απελευθέρωση των λαϊκών αγορών, που θα σημαίνει κατάργηση του κοινωνικού τους ρόλου. Σε αυτούς τους παραγωγούς θα πούμε ότι βάζουμε μέσα εταιρεία και αυτή θα κάνει πιστριασμό κάθε ένα με τρία χρόνια και θα πρέπει να πληρώνει και να κρατάνει τη θέση τους. Ο πρόεδρος το είπε αυτό. Και έγινε σύσκεψη με φορείς του Υπουργείου. Εάν εντοχορίζετε λοιπόν, ανατρέξει στο Υπουργείο ο κύριος Βουρδάνε γιατί αυτή είναι πραγματικότητα. Και εγώ περιμένα τον κ. Π. Άρχη να δεσμευτεί. Αυτό μου ζητήθηκε η παραγωγή και σε λίγη ώρα θα πρέπει να σας μεταφέρω την απάντησή σας. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο. Ναι κ. Πατζάκη. Επειδή εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να προσεγγίζουμε τα πράγματα πριν έρθουν στη Βουλή, πριν ψηφιστούν, προετοιμάζουμε έναν κόσμο να μπορεί να αντισταθεί απέναντι σε αυτό που απεργάζονται ορισμένα μυαλά εκεί στα Υπουργεία, έχουμε στα χέρια μας και θα σας το στείλω μόνο να μου στείλετε το mail σας κ. Βουρδάνο, την πρόταση νόμου από π. 12.2020, η οποία είναι γνωστή σε πλείς τους όσους περιφερειακούς και άλλους παράγοντες οι οποίοι γνωρίζουν τι απεργάζονται τα Υπουργεία. Τώρα, σε εσάς θα το κάνω εγώ γνωστό αφού δεν μπορείτε από άλλο τρόπο να το πάρετε θα σας το δώσω εγώ, δώστε μου μόνο το mail σας. Το τι γράφετε είναι αυτά που σας περιέγραψα προηγούμενα εκεί όπου βούνται. Μπορείτε να πω κάτι σας παρακαλώ. Βλέπω μία επιθετικότητα που λέω ανθρώπινα και μία ένταση στη συνεδρίαση. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι όπου και να γυρνούν. Τι ακριβώς θέλει να χαλαρώσουμε. Όχι, όχι, όχι. Δεν θέλω να χαλαρώνω. Θέλω να πω ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Μπουρδάνο, με τον κ. Λάμπο που κάνατε κοινή ερώτηση και ουσιαστικά να του πείτε αυτό που έχετε στα χέρια σας, αυτό που μπορεί να μη δεν το είδε πάντα σε ανθρώπινα πλαίσια. Αυτό ήθελα να πω τίποτα άλλο. Δηλαδή μιλάτε σε εμένα για πανθρωπιά. Όχι, όχι. Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Κύριε Σαμηδά, για προσέξτε λίγο το λεξιλόγιό σας. Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες εκφράσεις. Μα δεν είπα καμιά. Μισό, μισό. Δεν ακούσα. Όταν απεχθήσετε σε εμένα τουλάχιστον χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες εκφράσεις. Κώστα, δεν συμπερήτει ο πράγμας. Μπορείτε, αν δεν μπορείτε, προσπαθήστε να απεχθηθώ στον κύριο Γουρδάνο με ανθρώπινο τρόπο. Δηλαδή... Ναι, εννοώντας... Όχι, όχι, όχι. Δηλαδή... Συναδελφικά απευθύνεστε και του λέτε έχω αυτά στα χέρια μου. Συναδελφικότατα και μάλιστα του ζήτησα με μεγάλη ευγένεια το mail του. Αυτό, αυτό λέω. Τι άλλο έπρεπε να κάνω. Δεν είπα κάτι για πανθρωπιά. Μην παρεξήγησες. Κι εσείς το είπατε. Να απεχθυνθώ ανθρώπινα είπατε. Ναι, ναι, ανθρώπινα... Πως να μην απεχθυνθήκα ανθρώπινα. Όχι, όχι. Συγγνώμη, μπορεί να παρεξηγήθηκε... Όχι, δεν παρεξηγήθηκε. Ερμήνευσα ακριβώς αυτό που θέλατε να πείτε. Όχι, όχι. Δεν ήθελα να πω αυτό. Αν δεν θέλατε πάρτε το πίσω να τελειώνουμε. Πάντως την απάντηση από εμένα τι πήρατε. Ο κύριος Βουρδάνος, ευχαρίστως να μου στείλεις στο τηλέφωνο μου το mail του να του στείλω τώρα την πρόταση νόμου. Να τη διαβάσει και να μπορέσεις να... Κύριε Περιφυριάρχα, εσείς μπορείτε να δώσετε καμιά απάντηση σχετικά με αυτά που σας θέσαμε ως ερωτήματα. Να από εσάς περιμένουμε κύριε Περιφυριάρχα. Κατ' αρχάς, περιφυριακή αρχή. Εκπροσωπείται και από όλους μας, κατά τα καθήκοντά μας. Δυστυχώς δεν μπορέσα για λόγου που σας είπα να παρευρεθώ στη συζήτηση. Όμως έχω διαβάσει τις ερωτήσεις. Προφανώς είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Προφανώς είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Προφανώς ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί τα οποιαδήποτε τελεσμένα ή σχεδόν τελεσμένα. Χρήσιμο καιδέων είναι όσο νωρίτερα πιάνεις ένα τέτοιο ζήτημα, τόσο νωρίτερα να το αντιμετωπίζεις. Και η γενική αίσθηση είναι σε αυτήν την κατεύθυνση που περιγράφεται. Έστω και αν το προσεγγίζουμε διαφορετικά από ιδεολογικής απόψης. Και αυτός ο κοινός σκοπός είναι να προστατεύσουμε τους παραγωγούς μας με όλους τους δυνάμεις. Το θεωρούμε ένα από τα καθήκοντά μας για την οικονομία και την κοινωνία της περιφέρειας της Τερίας Ελλάδας. Νομίζω ότι σε αυτό το πράγμα συμβουλέομαι και δεν έχουμε λόγο για να έχουμε καμία διαφωνία. Είναι ευπρόσδοκτο να γίνει αυτή η κουβέντα με τον κύριο Μπουρδάνο. Θα ήθελε να είναι και ο κύριος Καραγιάννης, δεν του επέτρεψε έτσι η κατάσταση. Για να το αντιμετωπίσουμε από κοινού όσο πιο νωρίς γίνεται. Αυτό είναι κάτι που αναμφίβολα συμφωνούμε. Να προσθέσω κύριε Πρόεδρε. Να προσθέσω ότι εδώ, στην επικοινωνία που είμαστε με την Παραλλήνια Μοσχολεία, έχουμε ήδη καθορίσει από τώρα την επόμενη εβδομάδα να κάνουμε σε συναμβήσεις. Δεν υπάρχει κάτι που εμείς αγνοούμε, δηλαδή τους εκπροσώπους των παναγωγών και των λαϊκών αγορών. Ήδη έχει γίνει συζήτηση. Πρόεδρε, το λόγο, γιατί δεν έχω τοποθετηθεί. Ο αντιπρόεδρος, να δώσει τον λόγο. Κύριε Αγγελοπούλου, για 30 δεύτερα τοποθέτηση. Κύριε Γιώτη, μόλις ήρθα, νομίζω ότι έχει τελειώσει το θέμα, δεν είναι επίκαιρη ερώτηση. Ναι, αλλά δεν μου δώθηκε ο λόγος καθόλου. Ήταν δική σας η ερώτηση. Όχι, αλλά τοποθετήθηκαν όλοι οι συνάδελφοί. Θα είχα τοποθετηθεί σε 30 δεύτερα. Λοιπόν, θα σας ζητήσω συγγνώμη, εγώ μόλις ήρθα, δεν έχω παρακολουθήσει ήμουνα στο δρόμο, είμαι υποχρεωμένη να τηρήσω τη διαδικασία. Ωραία, 30 δεύτερα θέλω. Επειδή να πει κύριε Ερώτηση, νομίζω δεν υπάρχει λόγος. Προχωράμε στην πρώτη ερώτηση της τεράς υπεροχής. Τοποθετηθήκαν όλοι οι συνάδελφοί επί του θέματος. Με φέρνεται σε δύσκολη θέση. Είχαν παρεμφερή ερώτηση μάλλον από ό,τι βλέπω. Δεν έχω κάτι μαζί σας, απλά να τηρήσω τη διαδικασία. Λοιπόν, προχωράμε στην πρώτη ερώτηση της τεράς. Ήταν θέμα των παραγωγών μας και θα πρέπει να τοποθετηθώ. Θα είχα τελειώσει τώρα. Κύριε Γιώτιμ, μην με φέρνεται σε δύσκολη θέση. Εγώ αυτή τη στιγμή πρέπει να τηρήσω τη διαδικασία. Δεν έχω τον λόγο. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε μίζων θέμα της περιφέρειας των παραγωγών. Λοιπόν, πρώτη ερώτηση της τεράς υπεροχής. Προοπτικές πανεπιστημιακών τμήματων στερεάς. Ο κ. Μπερμπερίς. Να επιτρέψετε που πριν αν και δεν το συνηθίζω, έτσι μια μικρή εξοδιαδικαστική... Λέω, αν και δεν το συνηθίζω, επιτρέψτε μου για μια μικρή εξοδιαδικαστική υπαρέμβαση και στα πλαίσια, βέβαια, πάντα του χρόνου. Με μεγάλη λύπη μου, έτσι και από την παράταξη που έχει κάνει προεκλογική της σημαία το ΜΑΤΙ και την ΜΑΝΤΡΑ και το συνεχίζει βέβαια και σήμερα και το επανέφερε η παράταξη αυτή με συγκεκριμένο ομολυτή της στη σημερινή μας συνεδρίαση, μεταφέρθηκε εδώ μέσα ένα κλίμα τοξικότητας που ειλικρινά με αφήνει κατάπληκτο μόνο το σεβασμό στο θελυντικό ρόλο του κ. Ισπανού και μόνο η προσωπική ευθύμηση στο πρόσωπό του. Θεωρώ ότι αυτή η τοξικότητα που ελοχεύει απειλητικά για τις διαδικασίες του περιφερειακό μου συμβουλίου πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει. Και συνεχίθηκε με την αντιπαράθεση του προέδρου, είδα στη συνέχεια θεωρώ ότι είναι αποκύημα του αρχικού. Λοιπόν, το κλείνω εδώ και δεν το συνεχίζω. Τώρα, θα αναφέρω στο θέμα μας. Συμφίστηκε τις προάλλες το νομοσχέδιο που εισάγει τη νέα λογική στον τρόπο εισαγωγής στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Καθιερώνει λοιπόν μια βάση εισαγωγής, όχι το 10 βέβαια, ένα ποσοστό του μέσου όρου του αντίστοιχο επιστημονικού πεδίου και τα λοιπά μεσασκουράζω. Τώρα, το τι σημαίνει βάση εισαγωγής είναι ένα τεράστιο θέμα, κύριε ιδεολογικό, αλλά και με πρακτικά ζητήματα που αναδεικνύει. Το οποίο, το αναφέρω βέβαια, αλλά δεν είναι και ο χρόνος το κατάλληλος, η στιγμή να το κρίνουμε. Τι δημιουργεί αυτό το θέμα? 25.000 μαθηταιασμένον εκτός της δημόσιας εκπαιδευτικής διαδικασίας και ένα πλήθος από τη στάση του 30% λένε κάποιοι, των πανεπιστημιακών τιμημάτων θα κλείσει. Και έρχομαι πολύ πιο συγκεκριμένα σε πράγματα που τα είδα με βάση τα στατιστικά στοιχεία τα περσινά. Τότε η δασολογία Καρπενησίου Πανεπιστήμιο πλέον, του χρόνου το Σεπτέμβριο, δεν θα δεξεί ούτε έναν σπουδαστή. Περίπου το ίδιο ισχύει για την Άνθη, έτσι το τμήμα περιφερειακής ανάπτυξης που λέγεται, το ίδιο ισχύει και για τη Θήβα. Και βέβαια δραματική μείωση των σπουδαστών θα έχουν δύο τμήματα στη Λαμία και τρία τμήματα στα Ψαγνά της Εύβοιας, που σταδιακά θα οδηγηθούν στο πλήσιμο. Πρέπει εδώ να την υπολογίσουμε και τις πρακτικές του Αρβανιτόπουλου το 2012, που διέλησε το Πανεπιστήμιο, το ξέρετε όλες, να μην το λέω, όπως και την περσινή απόφαση της κυρίας Κεραμέος, που ανέστειλε τη λειτουργία 4 πανεπιστημιακών τμήματων στη Στερεά. Εντάξει, είναι συναποδεκτό, ας πούμε, η σημασία της ύπαρξης του Πανεπιστημίου. Είναι επίπεδο πολιτισμικό, αν θέλετε, αλλά και για τις τοπικές συγκοινωνίες, γιατί όχι. Αυτή με την αγωνία, καταθέτω, τα ορθήματα προκέπτουν ενδιάφερο και θα θέλετε μια αποθέτηση εμπλεβοράς του κύριου Περφεριαρχή. Να είστε καλά, ευχαριστώ. Ο κ. Γαλάνης έχει το λόγο. Καλημέρα και από μένα, συλληπιτήρια της οικογένειας με τους απολεστέντες. Θα πω όσο μπορώ συνοπτικά και στοχευμένα τις απόψεις μας για την συνέχεια της εκπαίδευσης στον τρίτο βαθμό. Όλοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι θεσμικά ο σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται από την κεντρική διοίκηση, από τους εκάστοτε κυβερνήσεις που μας έχουν διοικήσει όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν εφέρει σήμερα τη χώρα μας σε πολύ καλό επίπεδο φοιτητών και σπουδαστών να φεύγουν από τη χώρα μας και σήμερα να αφιμολογείται ότι περίπου 800.000 παιδιά Ελληνόπουλα αυτή τη στιγμή έχουν μεταναστεύσει. Αυτό το βάζω ως ένα δίλημα σε όλους, σε όλη αυτή την παρέα, σε όλους αυτούς τους συμβούλους, σε εμένα, σε εσάς, γιατί έχουμε φτάσει εδώ. Γιατί 800.000 παιδιά Ελληνόπουλα που είναι το αύριο, που είναι το μέλλον, που είναι η σύνδεση των ηλικιών, η σύνδεση με την εξέλιξη, την τεχνολογία, την ανάπτυξη, την παραγωγή, με τις θέσεις εργασίας, όλα αυτά τα παιδιά να είναι κάπου αλλού. Και αυτός ο ρυθμός μετανάστευσης δεν φαίνεται να έχει κουπάσει. Τα τρία τελευταία χρόνια οι διοικήσεις μας έχουν εμπροβή σε τροποποιήσεις τριτοπάθμια εκπαίδευση, που κατά την άποψή τους με τους ειδικούς ανθρώπους που διαθέτουν στα επιτελεία τους, προτείνουν διαμορφώσεις και στον τρόπο εισαγωγής και στο πλήθος των σχολών και στους τίτλους των σχολών. Αλλάζουμε διαρκώς μέσα σε τρία χρόνια αυτά που δεν έχουν γίνει μέσα σε 30-40 χρόνια. Τα τρία τελευταία χρόνια τα βλέπουμε να εξαλίσσονται τα χείριθμα και δημιουργούν πράγματι την ανησυχία του σχεδιασμού, της σύνδεσης του παρόντος, του παρελθόντος με τον μέλλον. Πιστεύω τις ίδιες ανησυχίες έχετε όλοι, όσοι ασχολείστε και έχετε παιδιά και έχουν περάσει στις διάφορες σχολές και έχουν την αναγκειότητα εργασίας και απορρόφυσης στην πατρίδα τους και εφόσον η δικιά μας η αγορά δεν μπορεί να τα καλύψει, προφανώς τα παιδιά αυτά φεύγουν στο ευρωπαϊκό. Σίγουρα οι ανησυχίες του κ. Μπερμπερί είναι ουσιώδες, τις έχουμε όλοι μας. Αυτό το οποίο πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι είναι κατά πόσο τρίτος βαθμός εκπαίδευσης ή τίποτα. Δηλαδή αν η μετεξέλιξη του Λυκείου είναι τρίτος βαθμός εκπαίδευσης αποκλειστικά στη χώρα μας και τίποτε άλλο. Κάτι που στις ανεπτυγμένες χώρες δεν ισχύει. Δηλαδή προσπαθούν να αξιολογήσουν τους μαθητές μας στα 12 χρόνια εκπαίδευσης πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια να δημιουργήσουν σωστό επαγγελματικό προσανατορισμό ώστε να βοηθούν και οι οικογένειες και οι μαθητές ώστε να στοχεύσουν καλύτερα αυτό που τους εκφράζει σε αυτός τον οποίο θα αποδώσουν και θα είναι πιο δημιουργικοί. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες λύσεις. Δεν υπάρχει ή μες στο τρίτο βαθμό ή με πουθενά. Και αυτό το δείχνει η καθημερινότητα, το δείχνει η κοινωνία μας πως ακριβώς αναπτύσσεται, πως ζουν στη δικιά μας κοινωνία αλλά και στις άλλες κοινωνίες που άλλα κρατώνουν οι άνθρωποι. Υπάρχει τελευταία το ερώτημα κατά πόσο εμείς όλοι μας πιστεύουμε ότι ένα παιδί που αποδίδει 2.000 μόρια, 3.000 μόρια, 4.000 μόρια, όλοι μας το λέω λίγρα και εγώ προσωπικά το πιστεύω, κατά πόσο αυτό το παιδί πραγματικά θέλει να μελετήσει παραπάνω. Όταν μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμμετέχει σε κάποιο διαγωνισμό και λέει αυτή είναι η παρουσία μου. Ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν κάποια άλλα παιδιά που θέλουν να αξιολογηθούν κατά τη δική τους εκτίμηση και φτάνουν στο 18, 19, 15, 14, 12, 10 και ούτε καθεξής. Είναι ένα ερώτημα λοιπόν κατά πόσο αυτά τα παιδιά θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με αυτή την επιστήμη και να ασχίσουν επαγγελματικά και βιοποριστικά μετά αυτά τα οποία θα δοθούν σε αυτές τις συγκροτές. Συγγνώμη κύριε Γαλάνη. Κύριε Γαλάνη ακούμε τις προσωπικές σας απόψεις. Όχι, όχι, όχι, όχι. Όχι είναι η προσωπική σας απόψη δηλαδή όσο και αν θέλουμε να πει θα αρχίσουμε. Για αν διαβάσετε τις προοπτικές θα καταλήξουμε τις προοπτικές. Αυτή τη στιγμή ή κάνουμε συζήτηση ουσίας επί του ερωτήματος ή συζητάμε τις πολιτικές απόψεις. Είμαστε επί του ερωτήματος. Κύριε Γαλάνη ολοκληρώσετε. Όταν 800.000 ετνόπουλα σήμερα είναι στο εξωτερικό, είμαστε επί του ερωτήματος. Κλείνοντας λοιπόν, εμείς ως Τεραία Ελλάδα είμαστε στην ευαίσθητη ζώνη. Οι σχολές μας να φιλοξενούν φοιτητές με πολύ πολύ μικρές βαθμολογίες. Αυτό το αντιλαμβάνουμε όλοι. Από εκεί και πέρα είναι τι μπορούμε να υποστηρίξουμε και τι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο για να φέρουμε στη Τεραία Ελλάδα κάποιες σχολές πιο δυναμικές και τις ίδιες σχολές να τις βοηθήσουμε να γίνουν καλύτερες. Εμείς λοιπόν ως περιφερειακή αρχή μένουμε ως πρώτο άξονα σκέψεις. Κρατάμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος. Και θέλουμε όχι απλώς εμείς θέλουμε και τη συμπαράσταση όλων των παρατάξεων σε αυτό το εγχείρημα. Έτσι πιστεύουμε ότι θα ενισχυθούν αυτές οι σχολές ως κλάδι ως αρτηρία με την Πρωτεύουσα τη Λαμία και επομένως θα βοηθήσουμε να γίνει κάτι καλύτερο κάτι πιο σημαντικό. Και πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος για να βοηθήσουμε να διασωθούν. Επίσης μπορούμε να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη υποδομών σ' αυτές τις σχολές ως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Όπου μας δητηθεί όπου κρίνουμε εμείς όλοι ότι είναι αναγκαίο να συμβάλουμε. Να δημιουργήσουμε μια αφητική αισθία. Να χρηματοδοτήσουμε την ολοκληροσύμια σχολής, ενός χώρου, ενός εργαστριακού, οτιδήποτε. Εμείς είμαστε ναι. Εμείς λέμε ναι λοιπόν. Και πιστεύουμε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή σκέψη να συντελέσουμε στη διαμόρφωση αυτών των σχολών. Στη συνέχεια, μέσα από την Περιφερειακή Επιτροπή Επικελματικής Εκπαίδευση και Κατάρτισης, παρότι τη διοίκηση των ΙΕΚ την έχει κεντρική υπάλληλη διοίκηση, θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε στη λειτουργία των ΔΙΕΚ, με όλους τους φορείς που περιέχει στα εργασιακά, με τα τεχνικά, με τα υπηρετήριά μας, με όλους τους φορείς, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο ισχυρά τα ΔΙΕΚ και να βοηθήσουμε πάλι τους συμπολίτες μας να βρουν λύσεις, ιδιαίτερα στα παιδιά που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να μελετήσουν. Εδώ θέλω να πω το εξής, ότι ήδη εμείς έχουμε κάνει μια σημαντική παρέμβαση, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΔΙΕΚ και πιστεύω ότι και εμείς βάλαμε ένα λιθαράκι στο ότι διασώθηκε το ΔΙΕΚ της Άμφισας, του Καρπενησίου και τώρα με την έβοια που πήρε πλέον αυτό που δικαιούταν όλα τα χρόνια, τις ιδιότητες του νησιού, πιθανόν να διασωθεί και η Κάριστος και η Στια. Και με τη συνένεση και τη συμπαράσταση στη δική σας και ολονόνα μας, γιατί γι' αυτό έχουμε καλεστεί εδώ, δεν έχουμε καλεστεί για να δημιουργούμε μεταξύ μας αντιπαραθέσεις, γιατί παρεθέστε έρχονται όταν έχουν ουσία. Πιστεύω στην επιτυχία, λοιπόν, ότι όλοι μαζί πρέπει να είμαστε σ' αυτούς τους τρεις άξους. Επίσης μπορούμε να συμβάλουμε στον επαγγελματικό προσανατολισμό, κάτι το οποίο ήδη σχεδιάζεται και το οποίο όσον όπου όταν θα πάρει τη μορφή που πρέπει και μπορούμε πράγματι να το κάνουμε χρήσιμο εργαλείο θα ανακοινωθεί. Αυτά θέλω να σας πω και αυτή είναι η θέση σ' άξιον, δηλαδή πανεπιστήμες τώρα της Ελλάδας, μαζί στις υποδομές, με την Επαγγελματική Επιτροπή Εκπαίδευση και με τα Συμβούλια Σύνδεση Παραγωγής Με την Αγορά Εργασίας τα οποία δημιουργούνται τώρα, αυτά είναι τα τέσσερα εργαλεία τα οποία σήμερα βλέπουμε κατάλληλα για να βοηθήσουμε τη στερεά Ελλάδα. Βέβαια αυτά είναι μεταξελίξημα, ανάλογα τι συμβαίνει και εμείς θα ακολουθήσουμε δυναμικά την ρευστότητα του συστήματος. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Γαλάνη. Κύριε Παρεφερ, άρχισα να ζητώ λόγω. Δεν σας ακούμε κύριε Περπερήν. Λέω, όταν έρθει η σειρά μου θα θέλω να δευτερολογίσω, μ' ακούτε. Ναι, έχετε ένα λεπτάκι μόνο. Έχει ένα μισό λεπτό, δεν θέλω. Η απάντηση του κύριου Γαλάνη σαφώς κυνήθηκε στην κατεύθυνση της στήριξης του κυβερνητικού αφηγήματος για δημιουργία τριετών σπουδών εκπαίδευσης, μπορεί βέβαια στα πλαίσια του Πανεπιστημίου, αλλά ως μία άλλη ταχύτητα. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Και βέβαια χαίρομαι που δεν απεμπόλισε και το στόχο της δημιουργίας Πανεπιστημίου της Τεραίας. Κλείνοντας όμως ειλικρινά και εκ βάθος καρδιάς, να το πω για προϋποίωστα εδώ από έξω. Θερμή παράκληση προς τον κύριο Περπεριφερία Άρχη, εμβρασμό ψυχής, θα καταλαβαίνω μερικά πράγματα. Υποδείξεις δεν κάνω, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να ανακαλέσει αυτή την τάφτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, της παράταξής μας με τη Χρυσή Αυγή. Και αν αυτός δεν θέλει να το κάνει, θεωρώ ότι ο κύριος Πρόεδρος πρέπει να διαγράψει από τα πρακτικά αυτά που υπόθηκαν και θεωρώ ότι δεν τιμούν κανένα μας. Πόσο μάλλον δεν έχω και μια στέρεα βάση. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι οριοθέτησα πάρα πολύ καλά τη διατυπωσή μου, τι θα θα το επαναλάβω. Καλό είναι να οριοθετήσουν τις τοποθετήσεις τους και όσοι δημιουργούν συνδέσεις με φόνους και κυπαινίζονται δελοφόνους και ενόχους. Δεν λέω τίποτα άλλο πάνω σε αυτό και νομίζω ότι έχουμε εξαγλίσει με το παραπάνω. Να προχωρήσουμε. Σας παρακαλώ τη διαδικασία χωρίς θετάσεις. Κουβεντιάστηκε, θεωρώ ότι οι πρώτοι επίκαιροι και οι δεύτεροι. Μένει η τρίτη δακοκτονία να την αναπτύξει ο Παρασκηβάς στους δρόμους των γραμματέδων. Ναι, ναι. Και ποια άλλη? Είναι και η τέτατη Παρασκηβά. Θέμα κόμβου στιτές. Πες τα και τα δύο για να απαντήσεις. Στη μία ο Βουρδάνος και στην άλλη ο Κερός Δελμούζ. Καλημέρα. Πρώτα απ' όλα θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Αλλά επειδή είμαι ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου με την πρόταση της παράταξής μου και με τη στήριξη όλων των παρατάξεων, πρέπει όμως να πάρω μια θέση και πρέπει να εκφράσω και την άποψή μου για αυτό που ακούστηκε. Για τη χρυσή αυγή, για μας, για την παράταξη. Απλά να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ούδη μία σχέση έχουμε και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε και ας μου επιτρέπετε να πω, η έκφραση είναι άδικο. Είναι άδικο γιατί μόνο και μόνο να μπείτε στους προσωπικούς μας λογαριασμούς και στα προφίλ στο Facebook, θα δείτε πάρα πολλά για μας και το πώς έχουμε εκφραστεί για τους συγκεκριμένους. Σε ό,τι με αφορά δεν θεωρώ κίνδυνο το φασισμό και το ναζισμό απλά για τη δημοκρατία. Εγώ τον θεωρώ κίνδυνο για την ανθρωπότητα και θα τον πολεμάω μια ζωή. Και είχα και τη μεγάλη τιμή για κάποια χρόνια να είχα προηστάμενο σε αυτόν τον αγώνα τον κύριο Αναγνωστάκη. Η σχέση μας με τη χρυσή αυγή είναι μία, απέναντι. Δεν ξέρουμε τι θα κερδίσει από την Παράταξη Στερεά της Επιδοχής και τον Αναγνωστάκη και μας το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σίγουρα όμως θα κερδίσει η Δημοκρατία. Σε αυτό η Παράταξή μας έχει δώσει δείγματα γραφής. Και θα ήθελα δηλαδή να χωρίστηκα πάρα πολύ με αυτό. Καταλαβαίνω, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, πρώτα την ερώτηση στην τακοκτονία. Λοιπόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της σελίδας Παρνασσός Με ημερομενία 16 Δευτερό 21, γίνεται αναφορά στην τεράστια μείωση του ποσού για τακοκτονία στη Στερεά Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός τακοκτονίας φαίνεται μειωμένος κατά 750 χιλιάδες. Αντί να υπάρξει γενέα αύξηση όπως αναμέναμε σε σκέφτη με το περσινό κονδύλιο, όπου και τότε υπήρξε αναντιδράσεις και πολλά προβλήματα από τους καλλιεργητές, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, δυστυχώς. Ως γνωστόν, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας υποχρεώνεται να διενεργεί τους λιγότερους ψεκασμούς από όλη την περιφέρεια. Και πολύ φοβάμαι από όλο την Ελλάδα. Πριν πολλά χρόνια στη δική μας περιφερειακή ενότητα είχαμε μειωμένη καρποφορία και αυτό υπερέασε. Έκτοτε ο Ουδήσεν διαφέρθηκε από τους υπεύθυνους θεματικούς αντιπεριφερειαρχείς να διορθώσει αυτό το λάθος. Και σαν να μην έφτανα αυτό έρχεται το Υπουργείο Εσωτερικών να μειώσει τα κονδύλια και να δώσει τη χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο της περιοχή μας. Ερωτά το Περιφερειάρχης πώς προτείνεται να παρέμβει για να διορθωθεί αυτή η αδικία σε βάρος των καλλιεργητών της Φωκίδας δεδομένου ότι χρειαζόμαστε διενέργεια τουλάχιστον 4 ψεκασμών αφού φέτος αναμένουμε πλήρη καρποφορία σε όλους τους ελεώνες της Φωκίδας. Υπόσχεσθαι, κύριε Πρόεδρε. Η δεύτερη ερώτηση, εδώ επιτρέψτε μου να ξεφύγω λίγο από τα γραφόμενα, είναι για τον κόμβο τριτέαση, αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Αυτές τις μέρες ξεκινούν οι εργασίες για τον κόμβο της Τριτέας. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τρεις κόμβους, ιδίως στις εισόδους της πόλης της Ιτέας. Τι ενέργειες έχουν γίνει προκειμένου να προχωρήσει και ο δεύτερος κόμβος στην είσοδο της Ιτέας, δεδομένου ότι η μελέτηση ήταν όλη μεσέξι μήνες νωρίτερα από αυτές του κόμβου της Τριτέας. Έγινα αποδέκτης πολλών παραπώνων από κατοίκους της Ιτέας και συλλογικότητες, οι οποίες κατηγορούν ευθέως την αντιπεριφέρεια Φωκίδας, ότι προβάλλει τα συμφέροντα της εταιρείας των μεταλλίων, πράγμα που ενισχύθηκε. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ γι' αυτό, αλλά να ξέρετε, κύριε αντιπεριφεριάρχη, ότι άκουσα πάρα πολλά για το δικό μου πρόσωπο, όχι για το δικό σας, για αυτό που συμβαίνει, τέλος πάντων. Πράγμα που ενισχύθηκε βλέποντας τα δικόγραφα που υπογράφει ο αντιπεριφεριάρχης Φωκίδας ως νομικός σύμβολος της εταιρείας στην πρόσφατη απόφαση περιφέρειας για ορισμό δικηγόρου για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην ενλόγω εταιρεία και για τα οποία έχει υποβάλει έτοιμα προσφυγής στα δικαστήρια. Φυσικά είναι νόμιμο, αλλά καταλαβαίνετε τη θέση μας. Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετώ τέτοιες λογικές εδώ. Ερωτά το κύριος περιφεριάρχης. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για ελοκλήρωση του έργου στην είσοδο της ΕΤΕΑΣ. Υπάρχει σκέψη για βελτίωση του άθλου οδικού δίκτυου που εξυπηρετεί τα χωριά της Τρυτέας, Αγίας Ευθυμίας και Βουνιχόρας με κατάληξη τον κόμβο της Τρυτέας. Διαφορετικά μιλάμε για δώρο-άδωρο για αυτά τα χωριά και η ταμπέλα του έργου δικαίως θα φέρει τον τίτλο «Κόμβος Μεταλλίων και όχι Τρυτέας». Ο κ. Βουρδάνος απαντάει στην επίκαιρη ερώτηση 3 για τακοκτονία και ο κ. Δελμούζος στην ερώτηση 4. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, δεν θα αναφερθώ για τη σημαντικότητα της ελλοκαλλιέργειας συγκεκριμένα στην περιφέρα της Ελλάδας και στο γεγονός ότι καλλιεργούν και πάνω από 13 εκατομμύρια ερώτερα και αναλογούν περίπου σε 55.000 εκμεταλλεύσεις. Ούτε στο δάκο που είναι ο κυριότερος εχθρός της ελλιάς και πιστεύω ότι η δακοκτονία είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της. Θα πω όμως ότι ευτυχώς ότι μέσα από τις επίκαιρης ερωτήσεις μας δίνονται δυνατότητα να ακουστεί ποια είναι η πραγματικότητα για τη δακοκτονία, για τις χιστώσεις που δίνονται από πλευράς υπουργείου, αλλά και ο τρόπος οφαρμογής του προγράμματος. Κυρίες και κύριοι συνάδελοι, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά και να υπενθυμίσουμε σ' αυτούς που κάνουν την ερώτηση, ότι το ατόπιμα έγινε επί εποχής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα με υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφήμων, συμπατριώτιό μας, που αντί να προστατεύσει με τις αποφάσεις του το ισθόδημα των αγροτών, όταν ήταν στην κυβέρνηση, δυστυχώς το μείωσε. Και το λέω το μείωσε και θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Οι χιστώσεις για το έτος 2015 για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ήταν περίπου 2.067.000, 2.100.000. Το 2016 έγιναν 1.487.500. Δηλαδή η διαφορά που προέκυψε, με αποφάσεις των τότε συναρμοδιών υπουργών, ήταν η μείωση κατά 600.000 ευρώ. Έκτοτε δεν έκαναν ούτως το αυτονόητο να επαναφέρουν μέχρι το έτος 2019 στην πρωτέρα κατάσταση, παρά τις πιέσεις και διεκλικήσεις που έχουν γίνει σε επίποδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, είτε σε επίποδο Περιφεραχών και των αρμοδίων αντιπεριφεραχών, υποχρέωση που είχαν αυτοί που πήραν τα λεπτά της δακοκτονίας από την Περιφέρειά μας, τη δικιά τους Περιφέρεια, να τα επαναφέρουν. Με ζητάμε λοιπόν να δώσουμε ευθύνες και να γίνουμε συνηπεύθυνοι κι άλλοι. Αυτοί θα πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις για τη μείωση των πιστώσεων της δακοκτονίας από το 2016 και μετά. Τώρα, για να γίνω πιο συγκεκριμένος για την Περιφερειακή Ενότα Ποκίδας. Δεν μειώθηκαν φέτος οι πιστώσεις για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Είναι 1.950.000, όσα ήταν και πέρσι. Αυτό το οποίο διεκδικούμε εμείς και εγώ τουλάχιστον, το έχω βάλει και σε συναντήσεις επίπουτων Υπουργών και σε πιστωλές προς αρμό διαφορία, ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι πιστώσεις προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλοι ξεκασμοί αριθμητικά και πληρωτικά, να δώσουν τα αποτελέσματα για να προστατεύσουν το εισόδημα του παραγού. Ο διαγωνιμός είναι διαιτής από ό,τι γνωρίζουμε οι συνάδελτοι που είναι στην Οικονομική Επιτροπή. Άρα, δηλαδή, και φέτος θα υπάρχουν αντίστοιχες πιστώσεις με τους ίδιους αναδόχους τους Περσινούς. Γίνανε δύο ψεκασμοί σε επίποδο περιφερειακής ενότητας Κωτίδας, διότι, όπως γνωρίζετε, ότι ο ψεκασμός και η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται ανάλογο με την καρπόδυση. Όταν υπάρχουν περιοχές οι οποίοι δεν έχουν την ανάλογη πάνω από 30% καρπόδυση, δεν γίνονται η εφαρμογή του προγράμματος της διαγωνιίας. Αυτό έγινε η δυνατότητα να γίνουν δύο ψεκασμοί σε επίποδο, γιατί αυτό ήταν το επιστημονικό κομμάτι των υπηρεσιών που κάνουν την εφαρμογή της διαγωνιίας, καλύψαν τις περιοχές και κατά τον καλύτερο τρόπο. Φέτος, όμως, υπάρχει η δυνατότητα από το περίσιμο το περισινό να γίνουν και τρεις και τέσσερις ψεκασμοί σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας φωκίδας. Είναι αυτός η εξέλιξη της συνεργασίας με τη πυρσής, αλλά αυτό θα βοηθούμε όταν έρχονται οι περίοδες που θα μπορεί να έχει ανθοφορία και τελικά την καρπόδυση. Εγώ, όμως, από την πλευρά μου εδώ και σαν αντιπεριφερειάρχης του 2013-2014, αυτό το οποίο έχω να καταθέσω σε επίπεδο περιφερειακό συμβουλίου και σε εσάς, αγαπητοί κυρίες και συνάδελοι. Κυρίες και συνάδελοι, είναι ότι η δαόκ φωκίδας στο κομμάτι εφαρμογής της δακοκτονίας είναι στις πρωτοπόρες σε επίπεδο περιφεριών στερεάς Ελλάδος και περιφερειακών αντίδρομων. Γιατί χρησιμοποιεί με χόδος ελέγχο παγιοθεσίας και ψεκασμών, κάτι το οποίο προσπαθούμε να εφαρμόσουμε και προσπαθούν να εφαρμόσουν και άλλες περιφέρειες της Ελλάδος. Μάλιστα μπορώ να πω ότι υπάρχει ενεργία προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα με το εντομολογικό τμήμα. Κάθε χρόνο στις τέλους της περιόδου του μαζέματος της ελιάς, στέλνονται έντομα στην Κρήτη και πραγματοποιούνται εντομολογικές εξετάσεις στην ανητεκτικότητα του εντόμου στα φάρμακα. Δηλαδή, αν έχει γίνει μετάλλαξη μια ορολογία, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρων σήμερα στην υποχέση του COVID-19 και αν δεν ισχύει αυτό ή αν έχει αλλάξει κάτι, θα πρέπει να αλλάξουμε και αλλάζουν τις χρήσεις των φυτοφαρμάτων στην επόμενη περίοδο. Μπορώ να ενημερώσω το σώμα ότι η περσινή δακοκτονιά, οι πιστώσεις οι οποίες χρειάστηκαν ήταν γύρω στις 85.000 και το υπόλοιπο το οποίο υπάρχει φέτος είναι γύρω στις 130.000. Άρα, είναι αυτό που είπα πιο μπροστά, ότι μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε σε τρεις και σε τέσσερις τουρικασμούς. Εμείς από την πλευρά μας, κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερράκα και κύριοι συναντές, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την περαιαγία αρχή, συνεχίζουμε να διεκριτούμε, όχι αυτά τα οποία τουλάχιστον μίωσαν οι ερωτώντες, αλλά τουλάχιστον πολύ περισσότερα. Και αυτά είναι καταγεγραμμένα και σε επίπεδο υπουργείου και αντιπροσωπίας από την Περιφερεισταία Ελλάδος, αλλά και σε επιστολές και στη συνεργασία με όλους αυτούς οι οποίοι ασφαλούνται με το κομμάτι της δακοκτονίας. Θα σας ευχαριστώ. Λοιπόν, καταρχήν, κύριε Μπογδάνο, όχι Μπογδάνος, προς Θεού, και κύριε Βουρδάνε, μού έχετε αφήσει αναπάντη τα ερωτήματα, αλλά θέλω να σας ευχαριστήσω κιόλας, γιατί στην ουσία υιοθετήσετε τις προτάσεις μου, γιατί πιθανόν να είμαι ο μοναδικός περιφερειακός σύμβουλος, που τρία χρόνια εντός εισαγωγικών σας ζαλίζω για τη δακοκτονία και ευτυχώς είχα δίπλα μου τον κύριο Στουπί τότε και τη λαϊκή συσπήρωση και τώρα έχω όλες τις περιφερειακές παρατάξεις, που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο και μπορούν να μας πούν τι γίνεται. Πρώτα απ' όλα δεν αφορά κανέναν στη σημερινή συγκυρία, αν μείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 τα κονδύλια, τώρα είμαστε το 21, έχουμε άλλη κυβέρνηση, θα μπορούσε να τα ανεβάσει η ερώτηση μου, ήταν συγκεκριμένα αν μείωνονται τα κονδύλια και δυστυχώς με τα ποσά που μου αναφέρατε κλείνοντας την εισήγησή σας, με φέρατε σε πολύ δύσκολη θέση και δεν θα σας κάνω αντιπολίτευση. Θα έχουμε μία άλλη λογραφία για να δώσω λύσεις για τη δακοκτονία, να βοηθήσω για όλη τη στερεά. Αρκεί που είπατε αυτό για τη διεύθυνση Γεωργίας Φωκίδας, που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο που διενεργεί τους ψεκασμούς, τον επιστημονικό τρόπο και είναι και η θέση της παράταξης στερεάς επιρροχής αυτό. Αν είχατε κάνει τον κόπο και είχατε διαβάσει το πρόγραμμα του κ. Αναγνωστάκη, το γράφει μέσα. Πάντως θα έχουμε συνέχεια, όχι με αντιπολιτευτική τακτική, με τρόπο για να βοηθήσω, αν μπορείτε να με καταλάβετε. Σας ευχαριστώ κ. Ζώσο. Να ανημερώσω το ΣΟΜΑ, να ανημερώσω το ΣΟΜΑ ότι είμαστε στην διαδικασία για συγκρότηση επιτροπής ομάδας εργασίας για τη δακοκτονία, για την επόμενη χρονική περίοδο. Ήδη έχουμε κάνει συζητήσεις σε επίπεδο όλων των υπηρεσιών και των πέντε βεσβεριακών νοηθήτων. Θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και τουλάχιστον σε επίπεδο επικεφαλής παρατάσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος της ερώτησης που έγινε αυτή τη χρονική στιγμή. Να έχουμε χρόνο μπροστά μας. Ευχαριστώ. Κύριος Αδελμούζος για το θέμα Κόμβου Σριτέας. Παρόλο που ο κύριος Γουρδάνος ήταν χειμαρόδες και δυναμικός, θα μου επιτρέψετε για 30 δευτερόλεπτα να επισημάνω στον κύριο Δρόσο ότι η Σύμβαση είναι το 2020, αγαπητά κύριε Δρόσο. Ως εκ τούτου, δεν ξέρω, άστοχο τουλάχιστον το ερώτημά σας όταν μειώθηκα. Το 2020 στασταν περιφερειακός σύμβουλος, γνωρίζετε ότι είναι για δύο χρόνια, μέχρι το 2012. Τι να μειώθουν λοιπόν, πού τα έχετε βρει αυτά. Δεύτερον, το φαινόμενο της δακοκτονιάς είναι ένα δυναμικό πρόγραμμα, το οποίο αναπροσαρμόζεται διαρκώς ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις φυσικές ανάγκες, αν έχουμε καταστροφές ή όχι. Τρίτον, κύριε Δρόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η δακοκτονία και οι περιφερειακές μας ενότητες έχουν ένα προϋπολογισμό, ο οποίος όμως γίνεται ανάκατονομή. Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε ανάκατονομή, δηλαδή αν ευθιότητα δεν έχει δάκο και έχουμε εμείς, να πάρουμε τα χρήματα, να πάρουμε τα χρήματα. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε για την ανοιχή σας κυρίες και κύριοι συνάδελτοι. Θα απαντήσω στον φίλο μου τον Δρόσο τον Παρασκευά για τον κόβου της Κρυτέας. Σας ευχαριστώ. Η κυρία Κριώ... τι? Α, δεν τελείωσε. Α, ωραία, κύριε Δρόσο. Δεν στο θέμα θα κοκτονίω αυτό. Να σας ευχαριστήσω για τη λέξη ανακατανομή. Βοηθήσατε, οφείλω να το ομολογήσω, εγώ είμαι ειλικρινής. Αν θέλετε να σας βοηθήσω, δάτε στο γραφείο μου να σας βοηθήσω περισσότερο, να προφεύγει δε λάθη. Ευχαρίστως. Οι αναλυτείς και οι προσωπικές επιθέσεις κύριε Παρασκευά πλέον αυτούς που τις κάνουν και όχι αυτούς που τις δέχονται. Θα μπορείτε να πάτε στον κύριο Ρογνωστάκη μετά να σας εξηγήσει τι σημαίνει άμα έτρω έπρεπε. Κούστε λοιπόν κύριε Παρασκευά χωρίς να με διακόπτετε. Λοιπάμαι πραγματικά σημανά για τόσα γράφετε στην ερώτησή σας. Μου θυμίζει ότι δεν είσαι στους περιγούμενους προηγουσιακό σεβούλιο. Λέστε βγήκατε από παρθενογέννηση κύριε Παρασκευά. Εσείς δεν ψηφίσατε τον κόμβο της ΕΤΕΑΣ με τον κύριο Αποστόλου. Τι διευθύνη ζητάτε από μένα. Δεν έχετε ιδέα κύριε Παρασκευά ούτε σε ποια εταιρεία είμαι ούτε ποια εταιρεία μεταλλευτική κάνει τον κόμβο. Είναι τουλάχιστον άδικο να ρίχνετε αυτή τη λάσπη και απορώ με ποιος να αναστρέφεστε που δεν γνωρίζετε σε ποια εταιρεία ήμουνα. Όλοι εδώ στη Φωκίδα κύριε Παρασκευά γνωρίζουν ότι ήμουνα στις ημέρες σήμερα πριν να σε εμπίβει ο μηχανικά ορκτά. Εντάξει το μάθατε κι εσείς. Πριν γνωρίζω τον περιφερειάχη μας πριν μπω στη μεγάλη ομάδα του Φάνη του Ισπανού τον Ιούνιο του 2018 ζήτησε να φύγω τέλος Δεκεμβρίου. Χωρίς καν να ξέρω αν θα συμμετέχω ή όχι. Μαζί η εταιρεία ζήτησε να φύγει και ο αδερφός μου. Και ο αδερφός μου τον ευχαριστώ για αυτό όσα έχουν έρθει να περάσουν μέχρι το τέλος της ζωής μου. Έφυγε μαζί μου χωρίς να μου πει κουβέντα χωρίς να μου πει τι είναι αυτά που κάνεις. Έχασα και τη δουλειά του αδερφού μου. Άνθρωπος των Μεταλλίων λοιπόν δεν είμαι εγώ κύριε Παρσιβά. Εσείς είσαστε που το ψηφίσατε τον κόμβο και μάλιστα ψηφίσατε την αποσταρμογή. Αυτά τα οποία λέτε με λύπη μου διαβάζω ότι υπήρχε αρχικό σχέδιο. Ποιο αρχικό σχέδιο? Τι διαβάζετε, βίπερ διαβάζετε κύριε Παρσιβά. Βίπερ διαβάζετε. Ποιο αρχικό σχέδιο? Ο κόμβος λοιπόν της αντίπαλης εταιρείας από εκεί που ήμουνα, της δερφή Δίστωμα, αυτές οι εταιρείες ήταν αντίπαλες. Καμία δεν είχε σχέση καλή με την άλλη. Ούτε επιχειρηματική ήταν να μας ξαγοράσουν, να μας ξαγοράσουν εμείς αυτούς. Ποιο σχέδιο λέτε. Υπήρχε λοιπόν μια μελέτη του 2015 κύριε Παρσιβά, του 2015. Όλα αυτά τα έχετε περάσει στο Περιφεριακό Συμβούλιο και έχει κι άλλα πιο κάτω να πω. Στακόν πιο θλιβερά. Ήταν μια ολοκληρωμένη μελέτη της δερφή Δίστωμα, της άλλης εταιρείας, που δεν έχω υπογράψει ποτέ ούτε ένα δικό γραφό της. Ούτε ένα δικό γραφό της δεν έχω υπογράψει. Και μιλάτε για δικόγραφα πριν από 7 χρόνια, που δυστυχώς στο ελληνικό δικονομικό σύστημα δικάζονται μετά από 8 χρόνια. Αυτό ήρθε προθέστη στην πραγματικότητα. Στην επιφάνεια. Εγώ λοιπόν δεν έχω δικάσει και υπογράψει κανένα δικό γραφό της εταιρείας που δεν έχω καμία άλλη επιλογή παρά να κάνω τον κόμβο. Και τον κάνω και καλά. Γιατί, κύριε Παραστηβάσα, συνημερώνω, όχι αυτές τις μέρες ξεκινούν οι εργασίες. Σε αυτές τις μέρες τελειώνει το πρώτο στάδιο. Να περνάτε πιο συχνά από εκεί. Και έχω και μέσα στο φάκελο που μου έχει δώσει η διεύθυνση τεχνικών εναργόμου, γράμματα πολιτών με επώνυμα. Δεν θέλω να τα αναφέρω, αλλά ειστε διάθεσή σας. Ειστε διάθεσή σας. Οι οποίοι ζήταγαν τον κόμβο της Ρητέας γιατί σταματούσαν από ναυπακτοροχόμενα τα αυτοκίνητα να στρίψουν αριστερά και έπρεπε να τους σκοτώσουν τα φορτηγά. Εγώ λοιπόν, κύριε Παραστηβάσα, δεν έχω καμία σχέση με τα μεταλλεία. Ούτε κόμβο μεταλλείων κάνω. Εσείς αυτά που δεν τα γνωρίζετε γιατί είστε στο Περιφερειακό Συμβουλί που τα ψηφίσατε. Ο κόμβος και η μελέτη ήταν έτοιμες από το 2015 και ορίμασταν το 2018, τρία χρόνια μετά, καμία έμπνευση στην εταιρεία αυτή από τους προηγούμενους προκατόχους. Το 2018, κύριε Παραστηβάσα, για τους άλλους κόμβους που λένε, το 2018 και το 2017 υπογράφησαν, έτσι έκραινε, καλώς ή κακώς δεν το εξετάζουμε, έτσι έκραινε η τότε αρχή να προχωρήσει μέσω της αμφώτης μελέτες. Εσείς λοιπόν μιλάτε για όρημες μελέτες και αρχικό στάδιο. Καμία σχέση δεν υπάρχει με τα τρία μεταξύ τους. Η μία είναι η όρημη μελέτη του 2017 και η άλλη είναι το 2017 και το 2018. Υπογράφονται οι συμβάσεις για τις μελέτες. Τις όρημες που λέτε, γι' αυτό σε ρωτώ πού τα βρήκατε αυτά. Δεν υπάρχουν όρημες μελέτες. Η μία είναι προμελέτη, που είναι στο στάδιο των περιβαλλοντικών και η άλλη δεν υπάρχει καθόλου μελέτη. Και προσπαθεί η αμφώ που σας εμπιστευτήκαμε ο περιφερειάρχης και εγώ και μέλλον στους οποίους είστε και μεταμορμωρίζετε αυτά. Ο νόμος του εμπιστεύτηκε κύριε. Ο νόμος του εμπιστεύτηκε. Σας παρακαλώ. Με μια διακόπια. Έχετε το κουράγιο να ακούσετε και δεν χρειάζεται κάθε περιφερειακό συμβούλιο να κάνετε. Τις διαβάζετε τουλάχιστον να τις κάνετε. Δεν σας το απαγορεύω αυτό αλλά τις διαβάζετε. Προσπαθούν ακόμα και σήμερα η αμφώ να λύσει το πρόβλημα των μελετών. Τέλος, κύριε Παρασκευά, θα σας ενημερώνω ότι το δίκτυο της Τριτέας δεν είναι περιφερειακό δίκτυο, είναι δημοτικό. Εμείς δεν έχουμε και σηδικό έτοιμα. Είμαστε σε επαφή με τον Πρόεδρο. Εάν θελήσει και το ζητήσει θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τον δρόμο που έχουμε φτιάξει και στην Αγία Ευθυμία και άλλο. Φρονώνω λοιπόν ότι μάθετε τώρα τι συμβαίνει. Εντάξει. Και στη διάθεσή σας να σας πω κι άλλα από κοντά. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε και με συγχωρείτε για την κατέθεση των χρόνων σας. Μια πρόταση μόνο ότι το αυτονόητο που το έχουμε πει και σε άλλες περιπτώσεις, ότι ως στρατηγικό σχεδιασμός παραμένει το τριπ τοιχοτογόν που καθένας με την ταχύτητά του στο μέχρι στο δυνατό βαθμό και τα οποία ζητήματα μπορεί να αντιμετωπίσει και σε απαλλοτριώσεις θελοποιηθεί. Προσβλέπουμε και σε ένα νεονομικό να μας το κάνει πιο εύκολο γιατί πραγματικά αυτό θα αγκαλιάσει συνολικά κυκλοφοριακά την ιτέα με ότι αυτό σημαίνει για τους χώρους της κοινωνικής κυκλοφοριακής ασφάλειας. Σε ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχη. Να ξεκινήσουμε το τελευταίο. Αυτά που είπε ο κύριος Περιφερειάρχης έπρεπε να τα πείτε εσείς κυρία την Περιφερειάρχα γιατί εδώ μόνο δικαιολογίες είπατε και τίποτα άλλο όσο για τον κόμβο που τον έχουμε ψηφίσει παράταξή μου το 2015 δεν ήμουν Περιφερειακός Σύμβουλος. Ψήφισα το δεύτερο σκέλος στα χρήματα. Δεν ήμουν τότε Περιφερειακός Σύμβουλος. Λοιπόν δεν απαντήσετε σε τίποτα κύριε Περιφερειάρχη. Δεν δώσατε καμία λύση για την ιτέα. Δεν δώσατε χρονοδιάγραμμα. Τα δικόγραφα είναι μέσα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής. Δεν φέρω καμία ευθύνη. Τα έχει δει όλη η ιτέα και να μου επιτραπεί η έκπραση μου τα έτριψαν στη Μούρη. Εσείς εδώ δεν μιλήσετε καν για την Περιφερειακό Σύμβουλος. Μιλάτε για τον ανταγωνισμό των δύο εταιρεών των μεταλλείων. Κοινώς σχεδόν προδοθήκατε. Και σας είπα από την αρχή ότι την ερώτηση την έκανα με στεναχώρια. Την ώρα λοιπόν που μιλάτε εσείς γι' αυτό, οι συλλογικότητες είναι στα γραφεία του Ισαγγελέα και κοιτάνε να δουν κατά πόσο νόμιμο είναι το έργο που κάνετε. Και σας λέω, ήταν αυτό το έργο η πρώτη προτεραιότητα για την ιτέα που περνά ένα αυτοκίνητο που το θυμόμαστε ή μπαίνουν μόνο τα φορτηγά των μεταλλείων, απαντήσετε μόνο σας και σας ευχαριστούμε. Ή χιλιάδες κάδικοι της ιτέας και επισκέπτες που κάνουν το γύρο του θανάτου ή ρουλέτα για να μπουν στην είσοδο της πόλης τους. Όσο για τα υπόλοιπα που αναφέρατε και τους χαρακτηρισμούς σας τους επιστρέφω μόνος μου διαβάζω, γνωρίζω και γραφή και ανάγνωση και ξέρω και να βάλω και την υπογραφή μου. Σας ευχαριστώ. Προχωρώ στην πατρίδα μας στη Στερεά. Είναι η δεύτερη επερότηση τροποποίησης οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας. Η συγήτρια είναι η Ανδρία Μπατζελή ή ο κύριος Βέτρος. Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ακόμα μια ερώτηση που είναι δική μου στη Στερεά από τη Στερεά Επηρεχής. Ωραία, εντάξει. Συγγνώμη κυρία Κραιότου, πες την ερώτηση σας και συγγνώμητάς την κυρία Μπατζελή. Έχω ένα μικρό σχόλιο ξεκινώντας. Θα το προσπαθήσω. Δεν το λέω για εσάς, για όλους το λέω. Σωστά. Και τα συλλυπητήριά μας τους συντοπίτες μας που έχασαν τη ζωή της οικογένειάς τους. Το κλίμα έχει γίνει δυσάρεστο. Κάνουμε αγώνα να κρατήσουμε ένα επίπεδο σε περιφερειακό συμβούλιο από την αρχή, όλο αυτό τον καιρό, παρά τα όσα ακούγονται, παρά το θυμό μας, παρά τη λύπη μας για τους συμπολίτες μας και λοιπά. Και αντί να προσπαθήσουμε όλοι να κρατήσουμε αυτό το επίπεδο, αντί να συγκρατήσουμε τον κ. Κούκουζα γιατί θεωρώ ότι από εκεί ξεκίνησε την απαράδεικτη τοποθετησία του, υπερθεματίζεται από μεριάς περιφερειάρχη και το κ. Πάζιδου συγκράτησε, η λαϊκιστική και με όρους συμπορυχίας σε συμπεριφορά του και το συλλογισμό του κ. Κούκουζα, και θεωρώ ότι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τώρα, από εκεί πέρα για τη χρυσία δήχη και τον παραλληλισμό, δηλαδή δυσκολεύομαι το σχολείάς αυτό το πράγμα, δεν θεωρώ ότι πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά, νομίζω ότι το ακούσαμε, έχει καταγραφεί, το έχει ακούσει ο κόσμος, απλά λυπάμαι που τελικά ο πολιτικός πολιτισμός και αυτή η διάθεση συνεργασίας τελικά δεν ήτανε σταθερή, δεν ήτανε, θεωρώ ότι ήταν πλασματική και ήταν ψευδής. Λοιπόν, απ' την αρχή του σχολικού έτους η Δημοτική Αρχή Χαλκιδάς είναι επικουρούμενη δυστυχώς και από την Περιφυριακή Αρχή. Υπονομέμουνος φαίνεται την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων που διαμένουν προσωρινά στη δομή της Ριτσόνας. Η ΔΕ Δήμαρχος ανοίγει κατηγορηματικά με διάφορους τρόπους να δεχθεί μαθητές μαθητήρια στα σχολεία του Δήμου Χαλκιδάς και η ΔΕ Περιφύρια αργήσε συστηματικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα 852 παιδιά να είναι αποκλεισμένα από εντελώς από την εκπαίδευση από το μέρος του 2020. Οι εγγεγραμμένοι, οι εγγεγραμμένες μαθητές μαθητήρια στατιμμάτων υποδοχής στην πρωτοβάθμια, δεν μετέχουν κανένας εντός εκπαίδευσης λόγω έλλειψη μετακίνησης από την Περιφύρια, επειδή έπκαθυστέρησαν με να ιδρυθούν αλλά ούτε και έχει λυθεί μετακίνηση από πλευράς Περιφύριας, στη δευτεροβάθμια το ίδιο, όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Περιφύρια με εξαίρεση τα δημοτικά της λιβαδιάς που όμως εκεί οι πρόσφυγες ζουν σε σπίτια. Τα αστικαία και ημερομηνίες που έχουμε στην κατοχή μας, του επικεφαλής μας προς την διαφύλλη αρμόδιο υπηρεσίας σχετικά με τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τα μαθητικά δρομολόγια, μην έχουν σοβαρές κατασταρήσεις. Αυτό όμως που συνιστά κύριο πρόβλημα είναι η εκτάσεις και των πρωτέρων πρόθεσης Περιφυριακής Άρχης να μην βγουν τα παιδιά από τη δομή επαιδευτικούς λόγους, να δημιουργηθούν τμήματα ΤΑΚΙΣΔΙΑΠ μέσα στον παιδαυλισμό. Από το Σεπτέμβρι προ-κόκκινου συναγερμού δηλαδή για την έβη αλόγω πανεπιδίας, διαστώματος αντιπερικάρια αρχιεδίας και τώρα για το αντιπεριφυριακή παιδιάς έχετε δηλώσει αυτής σας την πρόθεση κάθε επανάληψη, το έχετε κοινωνήσει στην τοπική ΜΕΕΨΤΕΛΟΝ, έχετε αποστήλει επισκολλή στα αρμόδια επικουργία, παιδίες και μετα ελεγείς απέναντι σε παιδιά που έχουν διώσει πόλεμο, βία και ξεριζωμό. Ωστόσο και ευτυχώς η εξασφάλιση της πρόσβασης των προσφυγόμενων στην εκπαίδευση αποτελεί υποχρέωσή μας ως Ευρωπαϊκό Κράτος, υπαγορευμένη από τον Διεθνές και Ενωσιακό Δίκιο, οπότε οποιαδήποτε άρχισε να πάρει μπόδες και ακούσει ακολουσιέργεια είναι καταδικαστή, καθώς το Δικαίωμα Πρόσβασης Παιδιών στην Εκπαίδηση προστατεύεται από το Άρθρο 28 Δ χωρίς αποκλεισμούς, το Άρθρο 26 οικομενικής διακήρυσης και ανθρώπινων δικαιώματων, το 2 της ΕΖΔΑ, το 14 της ΕΖΔΑ, πρωτόκολλα και τέλος πάντων κλήθος νόμων και οδηγιών. Συμφωνώ λοιπόν με όλα τα παραπάνω, ερωτάστη κύριε Περιφερειακή. Είναι τρία τα ερωτήματα. Πρώτον, ποιος είναι επακριβώς ο θεσμικός ρόλος Περιφερειάς Ελλάδας σχετικά με την εκπαίδευση προσφύγων, ισχύει ότι η μοναδική ερμοδιότητα στην μετριαφορά μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες που είναι μαθητές, βάσει ποιες θεσμικές δυνατότητες επεμπινήθηκαν στα Υπουργία Παιδείας και Μετανάστευσης, για να ζητήσετε εγγράφους και όλα στην αναστολή της τυπικής εκπαιδευτικής λειτουργίας για προσφυγόπουλα. Δεύτερο ερώτημα, γιατί κάθε στιγμή προκήρυξε διαγωνισμού, τρομολογίνουμε τα κίνησης για μαθητές έστω της δευτεροβάθμισης εκπαίδευσης στην ΕΒΙΑ, όταν σε άλλες περιφέρειες τα παιδιά προσφύγων φοιτούν σαν δίσκαια, γυμνάσια και ηλικία. Και τρίτον, πώς απαντάτε στο ότι το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Μετανάστευσης επίσημα, και γραπτώ, ότι σας διαβεβαίω σε ότι θα εισακολουθεί το έτοιμα κουμμεριάς περιφέρειες της Ελλάδας, ώστε να μην φοιτήσουν τα σχολεία της ΕΒΕΣ τα προσφυγόπουλα. Ευχαριστώ. Σε ευχαριστώ κι εγώ, απαντάω περιφέρειες της ΕΒΕΣ. Καλησπέρα Κανίδα, επειδή ως αριστερή περιέμβαση έχουμε κάνει και εμείς παρόμοια προσφυγή, επειδή το πρώτο σκέλος όμως το δικό μας αφορά και τις συνθήκες διαβίουσης, θα μου δώσετε ένα λεπτάκι να πω και το πρώτο σκέλος και να απαντήσει ο κύριος Σοφανώτης. Καλησπέρα Κανίδα, έχω 3 ερωτήματα. Ναι. Να θέσω κι εγώ να... Δεδομένου των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα τους χειμερινούς μήνες, οι οποίοι επιδινώθηκαν πάρα πολύ εξαιτίας της κακοκυρίας μίδιας των προηγούμενων ημερών, και με τον παγετό που επιμένει, οι πρόσφυγες και μετανάστες, με πολλές οικογένειες και παιδιά ανάμεσα τους, αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υπόδεινες και επικίνδυνες για τη ζωή τους συνθήκες επιβίουσης, τα κέντρα συγκέντρωσης, που τόσο η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες έχουν δημιουργήσει στα νησιά και στην ενδοχώρα. Στην περιφέρειά μας λειτουργούν στρατόπεδα συγκέντρους προφύγων και μεταναστών, που ήδη αντιμετωπίζουν διαρκεί προβλήματα που αφορούν και την ποιότητα σύτισης και στέγασης και ηλεκτροδότησης και ύδρυψης και θέρμανσης. Αυτά ενισχύονται, ενισχύθηκαν τις προηγούμενες όπως είπαμε λόγω κακοκυρίας, αφού πάρα πολλές σκηνές είναι καλοκαιρινές, θαύτηκαν μέσα στα χιόνια όπως έγινε και σε άλλες δομές πανελαδικά, και παρέμειναν για πάρα πολλές ώρες χωρίς ηλεκτρικό θέρμανση και νερό εξαιτίας διακοπών στα αντίστοιχα δίκτυα. Επίσης αντιμετώπισαν πάρα πολλά προβλήματα με τη μεταφορά τους στις κοντινές περιοχές ώστε να προμηθευτούν αγαθά πρώτης ανάγκης αφού υπήρξε πρόβλημα και στην συγκοινωνία. Πρόσχημα την πανδημία και την μεγαλύτερη διασπορά της στα προσφυγικά CAMP, θεωρήσαμε τους πρόσφυγες υπεύθυνους γιατί μεταβίβεται ο COVID, αφθέρωτο συμπέρασμα βέβαια ορισμένων διοικητών των ΚΙΤ, απογορεύεται στους μαθητές και τις μαθήτρες να φοιτούν στα σχολεία. Είπε και η κυρία Ακριώτη, συμπληρώνω κι εγώ ότι η περιφερειακή αρχή έξι σχεδόν μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς καθυστερή και δεν έχει να βλώσει λεωφορία για την μεταφορά των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Εύβοια. Επίσης οι προσλήψεις διέπ και ζεπ που υποτίθεται ότι θα γίνονταν εφόσον δεν θα μετακινούνταν οι μαθητές βάσει δική σας θέσεις και πρότασης, άργησαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά και φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας εσείς και εμένα δεν αναζητά και δεν προνοεί για την φύτηση των προσφυγόπουλων που είναι εγγεγραμμένα ή αυτά που περιμένουν να εγγραφούν που έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Έτσι ο καθένας σας, απ' το μετερίζητο, είτε δήμη είτε η περιφερία είτε η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην φοιτήσουν τα προσφυγόπουλο στα ελληνικά σχολεία. Πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της Δημοτικής Αρχής Χαλκίδας, να μην δεχτεί η παιδιά προσφύγων που διαμένουν προσερνά στη δομή της Ρετσώνας, στο σχολείο της Χαλκίδας, στηριζόμενοι πλήρως και από την Περιφερειακή Αρχή που έχει δημιουργηθεί μέσω αντιπεριφερειάρχης αίβειας και αντιπεριφερειάρχης παιδείας, ότι θα πρέπει να μείνουν έγκληστα στις δομές και να μην μετέχουν της τυπικής εκπαιδευτικής λειτουργίας. Παγιά θεριστερής παρέμβασης ολοκληρώνα είναι η διαμονή όλων των προσφύγων σε κατοικίες μέσα στις γειτονιές μας και όχι για το πίηση, εγκλησμός και απομόνος στα αστροτόπεδα συγκέντρωσης. Εμείς παλέγουμε για την ομιμοποίηση και τα πλήρει δικαιώματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες, την πλήρει κατά κατοχύρωση των εργασιακών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους, πρώτα και κύρια για τους ντόπιους αλλά και για τους πρόσφυγες και θέλουμε και δημόσια δωρεάν υγεία και εκπαίδευση και για τους ντόπιους και για τους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν ρωτάμε τον κύριο Περιφερειάρχη τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα συγκέντρωσης εντός της περιφέρειας, δεύτερον είναι στη θεσμική σας αρμοδιότητα να ζητάτε να παραμείνουν τα προσφυγόπουλα έγκληστα στη δομή και να ανασταλεί η συμμετοχή τους στην τυπική εκπαιδευτική διαδικασία στα ορισμένα σχολεία της περιοχής. Για ποιο λόγο δεν προχωρήσατε στο διαγωνισμό για την άυλος ηλεοφορίου για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων προς και από τα σχολεία που έπρεπε να φοιτούν. Ευχαριστώ. Ο Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε για το πρώτο σκέλος της δεύτερης ερώτησης. Είναι απολύτως αυτονόητο ότι για όσους ανθρώπους, πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Επικράτεια και εν προκειμένου στην Περιφερειά μας, ενώνουμε τη φωνή μας και την βγάζουμε με τον πιο χειρό τρόπο ώστε να έχουν τις πιο ασφαλείς, υγιείς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Και με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό, το κάνουμε και εξόχως πρόθυμα. Θα ακούγαμε πολύ ενδιαφέρον, κύριε Πολυζόη, να μας στείλτε και πιο εξειδικημένα πράγματα, στα οποία μπορούμε να παρέμβουμε. Εξάλλου, τόσο ο ΔΩΜ όσο και το Υπουργείο που κάνουν αυτή τη διαχείριση, μπορεί να, δεν ξέρω τι άλλους ελλείψεις μπορεί να έχουν, αλλά σίγουρα δεν έχουν έλλειψη πόρων. Θα έχουμε καταγράφει, κύριε Σπανέ, σε προηγούμενα Περιφερειακά Συμβούλια. Ωραία, ωραία, ωραία, ωραία. Νομίζω ότι είναι γνωστά. Άρα, λοιπόν, πολύ ξεκάθαρα ως προς αυτό. Σε σχέση με τα σχολεία. Αρχικά να πούμε ότι επιτέθηκε Θεόρακη, Αμποσρένα και Νίκη σε μια βάση αρμοδιότητας. Νομίζω ότι, και επιτρέψτε μου, είναι μια λάθος προσέγγιση αυτής της αρμοδιότητας, γιατί, να θυμίσω ότι εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μισά σχεδόν θέματα που συζητούμε είναι για πράγματα που δεν έχουμε τυπική αρμοδιότητα. Άρα, λοιπόν, άλλο να διαφωνούμε ως προς την προσέγγιση μας και άλλο να γύρουμε ζήτημα νομιμοποίησης του να έχουμε άποψη. Όπως για μέτρη τα ζητήματα που δεν έχουμε αρμοδιότητα μιλούμε, έτσι θεωρούσαμε ότι πρέπει να μιλήσουμε και γι' αυτό. Που υπάρχει, όμως, το λεπτό ζήτημα. Πραγματικά, η περιφερειακή αρχή, η περιφέρεια, όπως κάθε περιφέρεια, έχει αρμοδιότητα μόνο στη μεταφορά των μαθητών. Αυτό που θα ήταν παράτερο, λάθος, εξωθεσμικό, αντιθεσμικό εκμέρους μας, θα ήταν ενόψει μιας πολιτικής θέσης που την έχουμε πάρει με καθαρό τρόπο, να χρησιμοποιούμε εργαλειακά το διαγωγισμό για την υποστήριξη της. Και αυτό θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος ότι δεν έχει γίνει και ούτε θα μπορούσε να γίνει με κανένα τρόπο. Κοντολογείς, όποια και είναι η θέση μας, τα σχολεία και οι μαθητές καθορίζουν τα δρομολόγια, δεν καθορίζουν τα δρομολόγια τα σχολεία και τους μαθητές. Και αυτό πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο. Δεν είναι, λοιπόν, με κανένα τρόπο εργαλείο η μεταφορά μαθητών γι' αυτό το σκοπό. Τώρα, σε σχέση με το που βρίσκεται η μεταφορά μαθητών, ο κ. Γαλάνης θα μπορούσε να τα πει πιο εξειδηγευμένα, αλλά επειδή έτυχε να ασχοληθώ και προσωπικά γιατί, αν μη τι άλλο, είναι σημαντικό. Η μεταφορά μαθητών σχεδιάζεται με βάση με μια διαγωνιστική διαδικασία. Η πρώτη και απόλυτη προϋπόθεση για τη διαγωνιστική αυτή διαδικασία είναι να υπάρχουν σχολεία, να έχουν ιδρυθεί τάξεις. Τα σχολεία, αυτές οι τάξεις, ιδρύθηκαν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μόλις τις τελευταίες μέρες του προηγούμενου έτους του 2020. Πριν από αυτό δεν υπήρχε καμία βάση ακόμα και για να σταλεί το πρωτογενές έτημα από την υπηρεσία μεταφοράς μαθητών προς την οικονομική για να διεξάγει διαγωνισμό. Ταυτόχρονα με αυτό και προθύστερα υπήρχε και μια πολύ καθαρή δέσμευση της Γενικής Ραματέως του Υπουργείου Παιδείας, ότι δεν θα χρειαστεί γιατί θα ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου περί παραρτήματος των σχολικών μονάδων που θα γίνουν μέσα στις δομές. Αν εξάρτητα αν με αυτό συμφωνούμε ή όχι. Ήταν μια καθαρή συμφωνία. Όλοι είχαμε καλή πίστη την πεποίθηση. Συγγνώμη, κυρία Περιφερία. Σας διαψεύδι εγγράφω σε απάντηση στην Βουλή ότι αυτό ποτέ δεν το υποσχέθηκε. Κάποιος λύει ψέματα τώρα. Ωραία. Αυτή. Προφανώς. Είμαι πολύ καθαρός. Μεχθό. Αλλά θα πρέπει να αυτό το επιχείρημα κάποια στιγμή το ξεδιαλύνουμε. Ναι. Αλλά είναι μια σύσκεψη που είχε μπροστά 20 ανθρώπους. Δεν ήμουν προσωπικά για να είμαι έτσι και πολύ λυκρής, αλλά ήταν πάρα πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν και εμπιστεύομαι και ο κύριος Γαλάνης και ο κύριος Κελαϊδίτης, η κυρία Δήμαρχος, ο κύριος δάσκος του Διευθυντήση Πορτοβάθμιας, οι πάντες. Εντάξει, ναι, προφανώς δεν ηχογραφήθηκε η συνομιλία, αλλά ήταν πάρα πολύ καθαροί. Όμως πέρα και πάνω από αυτό, σχολικές τάξεις ιδρύθηκαν, τελευταίες μέρες του έτους, τότε μπορούσε να ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Πράγματι, ο κύριος Γαλάνης, τη διαγωνιστική διαδικασία, την ξεκίνηση, και μάλιστα με πολύ ταχύριθυμο τρόπο, τους ώστε να μπορέσουν αυτά τα παιδιά, αν εξαρτήτως της θέσης που εμείς έχουμε πάρει, αν η τελική απόφαση της πολιτείας είναι όση έχει παρθεί, εμείς να την λιλοποιήσουμε δια της μεταφοράς μαθητών. Επομένως, θεωρώ σύντομα θα έχουμε συμβάσεις, ελπίζοντας να έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν σε όλη την πόλη της Χαλκιδίας και της Εύβοιας για τις σχολικές μονάδες και να μπορούν τα πράγματα να προχωρήσουν