Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 2019)
: Καλώς ήρθατε στο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη νέα υπηρεσία του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου. Για να ξεκινήσετε, πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση e-reading.nlg.gr. Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο, προτείνουμε να διαβάσετε προσεκτικά τις ενότητες, οδηγίες εγγραφής, οδηγίες χρήσης και συχνές ερωτήσεις που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου και στη συνέχεια να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα. Πρώτο βήμα. Εγγραφή στην Εθνική Βιβλιοθήκη ως πιστοποιημένος χρήστης. Επιλέγοντας Εγγραφή στο πάνω μέρος της σελίδας, μεταβαίνετε στη σελίδα Εγγραφή στη Εθνική Βιβλιοθήκης, επιλέγετε Πιστοποιημένος χρήστης και στη συνέχεια Εγγραφή. Αν έχετε ήδη εγγραφή ως απλός χρήστης, επιλέξτε Έχω ήδη λογαριασμό και ακολουθήστε τις οδηγίες ώστε να αναβαθμίσετε το λογαριασμό σας από απλό σε πιστοποιημένο χρήστη, διαφορετικά επιλέγετε ή με νέος χρήστης. Στη συνέχεια, εμφανίζεται η επιλογή Διασύνδεση με TaxisNet, προκειμένου να γίνει η πιστοποίηση των στοιχείων σας. Αφού το επιλέξετε, μεταφέρεστε στην εφαρμογή Αυθεντικοποίησης του TaxisNet και εισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος δεν αποκτά πρόσβαση στο όνομα χρήστη και τον κωδικό σας, ούτε σε άλλα στοιχεία, πέραν τον όσον περιγράφονται στους όρους χρήσεις. Αφού εισάγετε τα στοιχεία εσόδου στο TaxisNet, καλύστε να δώσετε έγκριση στην εφαρμογή να ολοκληρώσει τη διαδικασία Αυθεντικοποίησης. Στη συνέχεια, εισάγετε τον άμκα σας και το email ή τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας. F6 αυτό θα είναι το όνομα χρήστης σας και εκεί θα λαμβάνετε ειδοποίηση σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών της ΕΒΕ, μεταξύ των οποίων και του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου. Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας, θα λάβετε έναν κωδικό pin στο email ή το κινητό σας, ανάλογα με την επιλογή σας στο προηγούμενο βήμα, τον οποίο στη συνέχεια θα εισάγετε στο σχετικό πεδίο της σελίδας εγγραφής. Αφού επιλέξετε Επόμενο, εμφανίζεται η σελίδα με όλα τα στοιχεία σας, τα οποία δεν μπορείτε να τροποποιήσετε μέσω της υπηρεσίας πιστωποίησης της ΕΒΕ. Στο τελευταίο στάδιο, δηλώνετε τον κωδικό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για την είσοδό σας στην υπηρεσία, ακολουθώντας τις οδηγίες ασφαλείας για τη δημιουργία του κωδικού που εμφανίζονται. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγγραφής, καλείστε να συμφωνήσετε με τις πολιτικές απόρειτου σχετικά με τους όρους χρήσης της ΕΒΕ. Αφού επιλέξετε «Δημιουργία λογαριασμού», η εγγραφή σας στην υπηρεσία ολοκληρώνεται, εφόσον εμφανιστεί το σχετικό μήνυμα στην οθόνη σας. Το όνομα χρήστη για τη σύνδεση στην υπηρεσία του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου είναι το email ή ο αριθμός κινητού τηλεφώνου που δηλώσατε και ο κωδικός σας, αυτός που εσείς καταχωρίσετε στο τελευταίο στάδιο δημιουργίας του λογαριασμού σας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή αναγνωστών μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, nlg.gr, στην ενότητα 432 των περιεχομένων. Δεύτερο βήμα. Δημιουργία δωρεάν λογαριασμού αντόπι. Τα ηλεκτρονικά βιβλία που διατίθεται μέσω του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και προστατεύονται με Adobe DRM. Για την ανάγνωση βιβλίων προστατευμένων με Adobe DRM χρειάζεται αρχικά να διαθέτετε ένα προσωπικό Adobe ID. Ακολουθώντας το σχετικό σύνδεσμο που εμφανίζεται στις οδηγίες εγγραφής, μεταβαίνετε στην ιστοσελίδα της Adobe και συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και ένα κωδικό που θα χρειαστεί να θυμάστε για τα επόμενα βήματα. Τέλος, επιλέγετε «Sign up». Τρίτο βήμα. Εγκατάσταση προγράμματος ή εφαρμογή της ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Προκειμένου να χρησιμοποιήσετε τα βιβλία του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση στη συσκευή σας, τον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet, ενός προγράμματος ή εφαρμογής ηλεκτρονικής ανάγνωσης συμβατής με τη διαχείριση DRM, όπως το Adobe Digital Editions ή το Blue Fire, την οποία θα εξουσιοδοτήσετε με το προσωπικό Adobe ID σας. Εδώ θα δείτε την εγκατάσταση του Adobe Digital Editions σε υπολογιστή. Ακολουθώντας τον αντίστοιχο σύνδεσμο που υπάρχει στις οδηγίες εγγραφής στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου, μεταφέρεστε στην ιστοσελίδα της Adobe, όπου επιλέγετε την κατάλληλη έκδοση του προγράμματος Adobe Digital Editions, ανάλογα τη συσκευή και το λειτουργικό σύστημα που διαθέτεται. Εντοπίζετε το αρχείο που κατέβηκε στη συσκευή σας, το ανοίγετε και προχωράτε στην εγκατάσταση του προγράμματος. Προκειμένου να εξουσιοδοτήσετε τη συσκευή σας, επιλέγετε Help, στη συνέχεια Authorized Computer και μετά εισάγετε το όνομα χρήστη και το κωδικό που καταχωρήσατε όταν δημιουργήσατε το Adobe ID σας στο δεύτερο βήμα. Σε κινητά ή tablet, η αντίστοιχη επιλογή εμφανίζεται στις ρυθμίσεις της εφαρμογής ως Authorized Device. Καλύστε να επαναλάβετε αυτό το βήμα για κάθε διαφορετική συσκευή που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαβάσετε τα βιβλία του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έως και 5 διαφορετικές συσκευές. Πλέον είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου. Αφού επιλέξετε «Ίσοδος» στη νέα σελίδα που θα ανοίξει, εισάγεται το όνομα χρήστη και το κωδικό που δημιουργήσατε κατά την εγγραφή σας στην Εθνική Βιβλιοθήκη στο πρώτο βήμα. Μόλις πραγματοποιηθεί η σύνδεση, θα δείτε το όνομα τεπώνυμό σας επάνω δεξιά στην αρχική σελίδα του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου. Για την αναζήτηση βιβλίων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Πάρα Αναζήτησης εάν θέλετε να αναζητήσετε κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο, συγγραφέα ή εκδότη. Διαφορετικά, μπορείτε είτε να επιλέξετε τις θεματικές κατηγορίες από το αριστερό μενού, είτε να περιηγηθείτε σε όλα τα βιβλία της συλλογής από την επιλογή «Βιβλία» και να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα «Εκδότης», «Ετος έκδοσης», «Λέξεις κλειδιά» και «Διαθέσιμο», ώστε να εμφανιστούν μόνο τα διαθέσιμα βιβλία. Αν χρησιμοποιήσετε την πάρα αναζήτησης, πληκτρολογώντας τα τρία πρώτα γράμματα, θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα αποτελέσματα που περιέχουν τη λέξη που πληκτρολογείτε. Αφού βρείτε το βιβλίο που σας ενδιαφέρει, επιλέγετε τον τίτλο για να εμφανιστεί η σελίδα του βιβλίου. Αν το βιβλίο είναι διαθέσιμο, επιλέξτε «Προσθήκη στο ράφι» και μεταβείτε σε αυτό για να προχωρήσετε με τη διαδικασία λήψης του αρχείου. Αφού διαβάσετε τους όρους χρήσεις και συμφωνήσετε, επιλέξτε «Επιβεβαιώστε τη λήψη». Το βιβλίο βρίσκεται πλέον στη βιβλιοθήκη σας, την οποία θα βρείτε στο πάνω μέρος της σελίδας, εφόσον είστε συνδεδεμένοι με την υπηρεσία. Επιλέξτε το σύνδεσμο Adobe Protected ePub ePDF κάτω από τη στήλη Download, ώστε το αρχείο του βιβλίου να κατέβει στη συσκευή σας. Επιλέγοντας το αρχείο, ο υπολογιστής σας θα το ανοίξει αυτόματα με την κατάλληλη εφαρμογή, όπως το Adobe Digital Editions, εφόσον είναι εγκατοστημένη και μπορείτε να ξεκινήσετε την ανάγνωση. Σε περίπτωση που το αρχείο δεν ανοίξει αυτόματα, με δεξί κλικ επιλέξτε «Άνοιγμα με Adobe Digital Editions» ή όποια άλλη κατάλληλη εφαρμογή έχετε εγκατοστημένη. Το βιβλίο θα παραμείνει ενεργό για 20 μέρες, μετά το πέρας των οποίων δεν θα έχετε πλέον πρόσβαση σε αυτό. Μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα μέχρι 3 βιβλία στη βιβλιοθήκη σας. Σε περίπτωση που θέλετε κάποιο βιβλίο το οποίο χρησιμοποιείται από άλλο χρήστη, δηλαδή εμφανίζεται ως μη διαθέσιμο, μπορείτε να πραγματοποιήσετε κράτηση, επιλέγοντας το αστεράκι που υπάρχει δίπλα από την κατάσταση του βιβλίου. Μόλις το βιβλίο γίνει διαθέσιμο, θα ιδιοποιηθείτε με email ότι το βιβλίο απελευθερώθηκε και θα έχετε 3 μέρες στη διάθεσή σας για να κάνετε λήψη του αρχείου. Μπορείτε να έχετε σε κράτηση μέχρι 2 βιβλία ταυτόχρονα. Αν δεν εμφανίζεται αστεράκι δίπλα από την κατάσταση του βιβλίου, σημαίνει πως κάποιος άλλος χρήστης έχει ήδη πραγματοποιήσει κράτηση στο βιβλίο αυτό. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις σχετικά με ζητήματα ανανέωσης, χρήσης, κράτησης και επιστροφής βιβλίων, επισκεφτείτε τη σελίδα με τις συχνές ερωτήσεις στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας του ηλεκτρονικού αναγνωστηρίου. Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε. Καλή ηλεκτρονική ανάγνωση!