Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2021)
: Υπόσχεσαι, κύριέ μου, για την τελευταία κατεμέτακτική συνεδρίαση του Φερυφεριακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδος για το έτος 2021. Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας χρόνια πολλά για τις ημέρες που έρχονται. Υγεία, αισιοδοξία και το 2022 να είναι μία χρονιά όπου ο κορωνοϊός μας έχει ταλανίσει και βασανίσει όλο αυτό το διάστημα δεν θα υπάρχει. Σήμερα έχουμε μία συνεδρίαση η οποία έχει πολλά και σημαντικά θέματα. Ταυτόχρονως από τις παρατάξεις έχουν τεθεί κάποια προημερισίας που πρέπει να κουβεντιαστούν. Θα δώσω τον λόγο για κολοσόρισμα στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος και στη συνέχεια θα τοποθετηθείτε για τα θέματα τα σημαντικά που θα ανοίξω. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Καλημέρα και πάλι σε όλους. Πραγματικά μεγάλη συνεδρίαση σήμερα με σημαντικά θέματα. Έχετε τεθεί από συναδέλφους το ζήτημα του σπερχιού. Ούτως ή άλλως αντιλαμβάνεστε ότι και να μην είχε τεθεί η αυτονόητη πρόθεση θα ήταν να το κάνουμε. Οπότε πρόεδρε θα πρότεινα να ξεκινήσουμε από αυτό. Αν του κρίνεται σκόπι μου να πούμε δυο κουβέντες ο αντιπεριφερειάρχης και εγώ και ακολούθως να τοποθετηθούν οι παρατάξεις. Εφόσον συμφωνούν και οι παρατάξεις, μιας και είστε... Κλείστε λίγο τα μικρόφωνα. Εφόσον συμφωνούν και οι παρατάξεις, εφόσον το θέμα έχει τεθεί, να συμφωνήσω και εγώ με την εισήγηση του περιφερειάρχη και των παρατάξεων. Και επιτρέψτε μου να κάνω μια ανακοίνωση που ξέχασα. Έχει διαβιβαστεί σε όλους σας ένα έγγραφο του συνδυασμού του κυρίου Γκλέτσου, που αφορά τον κύριο Δρένιο. Και ο κύριος Δρένιος μου κοινοποίησε με έγγραφό του και με τηλέφωνο του, ότι σήμερα δεν θα παραστεί, γιατί θα πάει στην κηδεία ενός συγγενικού του προσώπου. Σας ευχαριστώ. Κύριε Περιφερειάρχα, έχετε το λόγο για το θέμα του σπεριχείου. Να δώσουμε μια ώρα για να κουβεντιαστεί αυτό σας παρακαλώ. Και να κλείσουμε στη μία ώρα για να μπούμε στις επίκαιρες και στο κομμάτι της συνεδρίας. Ευχαριστώ πολύ. Παρακολουθήσαμε νομίζω όλοι τη συνέβη πριν μερικές μέρες στην μεγάλη πλημμύρα του σπεριχείου. Συνοπτικά, αυτό που είχαμε ήταν μια πάρα πολύ έντονη ευρωχόπτωση. Ο σπεριχείος, καθώς μας είπαν οι παλαιότεροι, και έχει καταγραφεί κατέβαση έναν τεράστιο γκονερού, ο οποίος σε πολλά σημεία άντεξε, σε πολλά σημεία δεν άντεξε και επέφερε πλημμυρικά θενόμενα. Αυτά, στο οποίο άντεξε, δεν είναι αντικείμενο της συζήτησής μας. Νομίζω τα γνωρίζουμε όλοι. Με πρώτο και κύριο τον Λιανοκλάδη, όπου η δουλειά που έγινε στα τρία ρέματα, στηρφακόρεμα, βοηδόρεμα, λιγαριά, έδειξε τη δουλειά της και δεν έπεσε στα γόνα. Εκεί που εντοπίστηκαν τα βασικά προβλήματα, ήταν στο χωριό Κόμα, το οποίο είναι στο πιο δύσκολο σημείο και λόγω σταθμής. Έχει το πιο χαμηλό υψομετρικό. Και βέβαια, λόγω του ότι βρίσκεται σε ένα σημείο όπου η κύτη έχει στενέβει πάρα πολύ, η κύτη που στο ύψος του Δήμου Μακρακόμης φτάνει και τα 200 μέτρα προϊόντος του χρόνου, φτάνει να περιορίζεται ακόμα και στα 40 μέτρα. Και το οποίο μάλιστα, όσο και αν είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι μια αφθαίρετη καταπάτηση, αλλά προκύπτει ως αποτέλεσμα αναδασμών. Άρα, λοιπόν, άνθρωποι που έχουν ιδιοκτησίες πραγματικά κολλητά στο ποτάμι, τις έχουν και με τη βούλα. Και ο τρίτος λόγος που κάνει δύσκολη την άσκηση στην περιοχή, αλλά ιδιαίτερα στο χωριό κόμμα, είναι και ότι βρίσκεται ανάντι από το σημείο που ο σπερχιός στέμινεται κάθετα από τη συντηροδρομική γραμμή των ε65. Και βέβαια λίγο πιο κάτω και την παθέ με λιγότερη ενδεχομένως σημερινότητα σε αυτό. Δε θέλω να πω πολλά. Να κάνουμε μια ενημέρωση για τη δουλειά που έγινε. Ουσιαστικά, μέσα από τα αμέσως διαθέσιμα κονδύλια, σε σχέση και με την περισσότερη πλημμύρα, δημιουργήθηκαν σημεία όπως το Λιανοκλάδι που λέγαμε προηγουμένως, ρέματα του Δομοκού και της Μακρακόμης και φυσικά του Δήμου Λαμιέων, όπως επίσης και κρίσιμα αναχώματα με πιο σημαντικά το αμούρι, την πτελέα, τις μεξιάτες και το ζηλευτό, τα οποία όλα λειτούργησαν. Και επίσης αυτά που δεν έχουμε δουλευτεί ακόμα, γιατί γνωρίζουμε ότι ήρθε αρκετά αργότερα η ένταξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, είναι τα πιο μεγάλα έργα του Ουσπερχείου και γενικότερα της αντιβιλημιρικής προστασίας της περιοχής. Αυτά τα έργα, τα λεγόμενα της 866, που από τη μέρα που ήρθαν δημοπρατήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα και την άνοιξη τα έχουμε αναδόχους, τα οποία συνοπτικά έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό της κυριασκήτης του Ουσπερχείου, με καθαρισμού στη βίτριζα, ξεμπάζουμε αφραγμάτων και τέτοιες δουλειές. Η κεντρική ιδέα αυτά είναι η δενημέρωση. Το πιο βασικό, ωστόσο, αν θέλουμε να μιλήσουμε για γενές και στρατηγικές λύσεις και όχι μόνο για τη μικρή διαχείριση, ξέρετε, θα ήταν πάρα πολύ εύκολο, αλλά καθόλου σοβαρό εκ μέρους μας να σταθούμε στο ότι η περιφέρεια έχει ως ρομοδιότητα την αισθανόμευση και τον καθαρισμό, ωραία, κάνει καλά την αισθανόμευση και τον καθαρισμό και να δείχνουμε με το δάχτυλο ο άλλος και να τελειώνει η συζήτηση εκεί. Όμως θεωρούμε στοιχειώδες, θεωρούμε απόλυτος απαραίτητο και λογικό να επιμείνουμε και να πιέσουμε για να γίνουν επιτέλους αυτά που είναι πιο στρατηγικά έργα και πιο μεγάλα και πιο σημαντικά και που εκφεύγουν, όχι μόνο τον αρμοδιότητο, αλλά κυρίως των οικονομικών δυνάμεων της περιφέρειας. Και αναφέρομαι φυσικά στις μελέτες που λένε πως έχουν στο Υπουργείο ολοκληρωμένες, σχεδόν ολοκληρωμένες, που αφορούν συνολικά την αντικλημμυρική θοράκιση τους περιχείου, είτε με φράγματα, αναβαθμούς, με όλες αυτές τις τεχνολογίες. Και βέβαια, κάτι που επίσης είχαμε δει και από την προηγούμενη πλημμύρα και με προφορικές και γραπτές επικοινωνίες και ακόμα περισσότερο περίπτωρα, με το Υπουργείο υποδομών, στο κατά πόσον η κατασκευή των έργων που λέγανε προηγουμένους του Συνδροδρόμου, του Ε65 και δευτερευόντους και του ΠΑΘΕ, κατά πόσον έχουν συνοδευτεί και από τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, όχι μόνο για να μην πλημμυρίζουν οι ίδιες οι δομές, δηλαδή να μην κλείνει ο ίδιος ο Ε65 ή ο ίδιος ο Συνδροδρόμος, αλλά και οι παρόχθειες αυτών περιοχές. Σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, και κλείνουμε στο πρόεδρε, η αντιπεριφεριάριση και οι υπηρεσίες μας ήταν από το απόγευμα και όλη τη νύχτα μέχρι το πρωί μπροστά, μαζί φυσικά με τους δήμους, όπου μεριμνήθηκε, όπου αυτό απαιτήθηκε η ασφαλής απομάκρυση και αποκλωβισμός των κατοίκων, η διαμονή τους και η φιλοξενία τους, περίπου 35 άνθρωποι χρειάστηκε να μπουνε σε αυτή τη διαδικασία. Και φυσικά χωρίς αυτό είναι η απάντηση ή η λύση. Είναι όμως μια πολύ σοβαρή υποχρέωση. Τρέχει και η μέρημνα για τις αποζημιώσεις σε ό,τι περιουσίες πλήγησαν. Μας είπαν περισσότερο για εικοσκευή και λιγότερο για καθεαυτό κτιριακό εξοπλισμό, όμως. Ότιδήποτε πλήγη να αποζημιωθεί, είτε είναι κατοικία είτε είναι αγροτική ή κτινοτροφική εκμετάλλευση, στο οποίο επίσης έχουν ήδη γίνει πρώτες ρίγορες συνεργίσεις. Έχουμε και σήμερα σύσκεψη το μεσημέρι διπουργική με την παρουσία της περιφέρειας και των δήμων, ούτως ώστε και αυτό το κεφάλαιο να αντιμετωπιστεί. Τελευταία φράση, ο σπερχιός είναι υπερβολικά μεγάλος, για να πούμε ότι κρύβεται ο καθένας πίσω από την αρμοδιότητά του και στέκεται εκεί. Πρέπει και αυτό, ζητούμε, πιο ιχειρά από ποτέ, να κάτσουμε όλοι στο τραπέζι και καθένας με τις δυνάμεις του, τις οικονομικές και τις τεχνικές και τις αποφασιστικές, να δουλέψουν τους, ώστε να οδηγηθούμε μια μέρα σε ένα σπερχείο που πραγματικά να είναι μόνο ζωή και όχι κίνδυνος ή απειλή. Αυτά από μένα κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Περιφεάρχα, να δώσω για πέντε λεπτά το λόγο στον κύριο Καρακάτα. Εφόσον το επιθυμεί. Θανάση το μικρόφωνο. Ευχαριστώ, έχετε το λόγο. Ακούγουμε, καλημέρα και από μένα. Να απαντήσω σε όποιον, δεν θα μιλήσω πολύ αυτή τη φορά, με δεδομένο ότι πρέπει να κάνω μια περιημέρωση και εγώ, νομίζω ο Περιφεάρχης, κάλυψε ένα μεγάλο πομάτι των δυσκολιών και του σύνθετων προβλήματος που έχει ως επιχειρός. Αυτή τη στιγμή που μιλάνε, να ενημερώσω, δεν θα αναφερθώ το τι κάναμε εκείνη τη μέρα, που κινδύνεψαν οι ζωές συμπολιτών μας και λοιπά. Νομίζω μόνο ότι, κατά την άποψη των ντόπιων κατοίκων, τέτοια νερά ως καρχιώση είχε να δεχθεί από το 1936, δηλαδή πολλά χρόνια πριν. Το νερό περίπου έφτασε τα δυόμιση μέτρα και πλέον, μετρημένο με βυθόμετρο των υπηρεσιών και παράλληλα ο μέσος όρος των νερών που είχε δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέχρι ένα μέτρο. Αυτό που θα θέλα να επισημάνω είναι ότι ο μη ευθυνδιασμός ο δικός μας οφειλόταν ο γενικός παρά το ότι έδειχνε ότι η κακοκυρία είχε υποχωρήσει γύρω στις δύο τα μεσάνικτα, ήρθαν τα νερά με βάση τα στοιχεία που είχαμε από πολύ μακριά, από την ορεινή ναυπακτία. Να διαφρυνήσω κάτι εδώ όσο κι αν φαίνεται οξύμορο. Ο Σπερχιός, όπως ξέρετε, το ένα πόδι του ακολουθάει τον άξονα λαμία Καρπενίση. Όπως πάμε δηλαδή για τον Καρπενίση αριστερά μας είναι ο Σπερχιός, όμως δεν είναι, πολλοί νομίζουν ότι είναι αυτός ο Σπερχιός. Πιο κάτω από τη Μακρακόμη σπάει ένα άλλο πόδι το οποίο φεύγει από τον Πύργο, πάει δάφνη και φτάνει μέχρι τη Μουσουνίτσα που αρχίζει η ορεινή ναυπακτία. Πολλά νερά τα οποία είναι χαρτογραφημένα ότι φεύγουν στο Μόρνο δεν φεύγουν. Μπαίνουν στην κύτη του Σπερχιού. Αυτό έγινε αυτή τη φορά. Υπήρξε μεγάλη ταχύτητα των υδάτων. Βέβαια ο όγκος ήταν σχετικά μεγάλος αλλά πιο πολύ το πρόβλημα το δημιούργησε η ταχύτητα η οποία χτυπούσε με πολύ μεγάλη ένταση τα τυχόματα, κυρίως τα τυχόματα τα οποία είναι μεταξύ Μακρακόμης και περίπου Αμμουρίου και σε δυο τρία σημεία εκεί έσπαση. Πόσα χιλιόμετρα έτρεχε την ώρα κύριε? Δεν έχουμε εικόνα από ταχύτητα, πάντως τα είναι λογικά με βάση στα σταλιστικά δεδομένα. Το νερό από πολύ δυτικά κάνει έξι ώρες να φτάσει στην κοιλάδα του κόμματος, αν το πω έτσι απλά για να γίνει κατανοητό. Αυτή φορά έφτασε περίπου στις τέσσερις ώρες και ήρθε πολύ πιο γρήγορα. Τα τυχόματα αυτά δεν αντέξανε και ένα κομμάτι έφυγε του νερό αυτό που βλέπατε προς τη μεριά του Λιανοκλαδίου και εκεί τη καινούργια έφτασε στο αεροδρόμιο και η άλλη πλευρά έπληξε το κόμμα. Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο έγινε η πλημμύρα. Τα νερά να σκεφτείτε ότι δεν φτάσαν στη γέφυρα του Σπερχιού με ένταση, όπου εκεί είναι το αντιπλημμυρικό της Εργοσέπο αφορά την διάπλαση της σκήτης και εκτώνοση των νερών με δεδομένα ότι είχαν εκπαινώσει πιο ψηλά. Δεν θα ήθελα να περιγράψω κάτι περισσότερο με την έννοια... Τα άλλα εκτωνοτικά συστήματα που υπάρχουν, σε δυο-τρία που αναφέρετε κυρία Πατζελία, Εύστοχα, Βαρδατόρημα, αυτά δεν έχουν σχέση. Δεν παραλαμβάνουν νερά της Σπερχιού. Όπως επίσης και τα αντιπλημμυρικά για νοκλαδίου και λοιπά τα οποία αντέξανε. Αυτά ήταν στα νερά τα οποία είχε στην περιφερειακή ενότητα φιότιδος. Είχαμε κάνει τα αντιπλημμυρικά, δεν επηρέαστηκαν καθόλου. Υπήρχε λοιπόν μια ιδιαιτερότητα σε αυτή την πλημμύρα, όπως σας την περιέγραψα. Ο μόνος φορέας εκτόνουσης ήταν το γερμανική τάφρος, η οποία βέβαια με αυτή την ένταση των νερών δεν ήταν δυνατόν και αυτή να αντέξει. Δεν έχω κάτι άλλο να πω σε ένα περίγραμμα. Θα απαντήσω σε οποιασδήποτε λεπτορομέρειες χρειαστεί στην πορεία της κουβέντας να δοθεί η δυνατότητα στους εαδέρφους να αναπτύξουν ποιους όποιους προβληματισμούς, οι τοποθετήσεις ή προτάσεις. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πόλεο, ο Κώστας Ομιλίδης. Έχω να κάνω ένα ερώτημα. Από τα στοιχεία που υπάρχουν στην περιφέρεια, μπορεί να μας πει κάποιος πόσες φορές έχει πλημμυρίσει ο Σπερχιός και το χωριό κόμμα, όχι από το 1936, αλλά την τελευταία 20ητία. Είστε πρόχεροι να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα. Κύριε Κώστα, κύριε Παρζέκη, συγγνώμη. Όχι, όχι. Να δώσω μια απάντηση στον κύριο. Γιατί η κοιτάξη στο Σπερχιός σε εμένα προσωπικά δεν είναι συνδεδεμένος με το θεσμικό μου ρόλο, Κώστα. Ξέρετε πολύ καλά ότι κατάγομαι από το Μοσχοχώρι. Και τρεις φορές τη μέρα πάω στο χωριό. Δεν θέλω τώρα να το... Να δώσω όμως μια πρόχειρη απάντηση σαν μέσο όρο όσο μπορώ να θυμάμαι εγώ, και δεν είμαι και μικρός στην ηλικία, τα τελευταία 20 χρόνια, ένα μέσο όρο τρεις φορές το χρόνο. Αν όμως θέλετε λεπτομέρειες των υπηρεσιών, να απαντήσουμε κάποια στιγμή περίπου εκεί, ας πούμε, στα 20 τελευταία χρόνια. Είναι στη διάθεσή σας, κύριε Παρζέκη, από τις υπηρεσίες. Μπορείτε. Κώστα, δεν ξέρω να ακούγουμε, ακούγουμε απάντησα. Μέσος όρος, έτσι μια πρώτη εκτίμηση αριθμητική που μπορώ να θυμάμαι, είναι στα τελευταία 20 χρόνια, μέσο όρο τρεις φορές το χρόνο. Ωραία. 60 φορές το χρόνο. Έχει πληγεί το χωριό κόμμα, αλλά με μεγαλύτερη, αυτή τη φορά αυτή που έγινε την Κυριακή. Σας ευχαριστώ. Να περάσω στους επικεφαλείς για τοποθετήσεις. Στον κύριο Γκλέτσο, με τη σειρά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλημέρα. Επειδή λίγο πολύ ξέραμε τι θα συμβεί, τηρώντας το γράμμα του νόμου, ζητήσαμε στην Οικονομική Επιτροπή ο κ. Δούρος συγκεκριμένα, ζητήσαμε τον πίνακα με τα έργα. Τι έργα έχουν παραλάβατε και τι έργα γίνονται στην περιφέρεια γενικότερα. Και ειδικότερα για τη Φθιότιδα και περισσότερο θέλαμε να δούμε τι θα γίνει με τον Σπερχειό. Γιατί? Γιατί είχατε βγει, εσείς κ. Περιφερειάρχη, με τους συνεργάτες σας, για άλλη μια φορά και είχατε πει ότι είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε. Και περιμένουμε όχι κάτι που δεν ήταν ακραίο, αλλά είχατε πει ότι περιμένουμε ό,τι κι αν γίνει. Αποτέλεσμα, το έχουμε κάνει αυτό, αλλά δεν πήραμε μέχρι τώρα κανένα πίνακα που ζητήσαμε. Πέρασε ένας μήνας. Ομολογώ ότι είμαστε στα όρια. 20 μέρες λέει ο νόμος, μέχρι μήνα. Και δεν μπορώ να πω ότι έχει ξεπεραστεί από τις υπηρεσίες κατά πολύ το χρονικό όριο. Αλλά ακόμα δεν έχουμε στα χέρια μας αυτό το πίνακα, αυτό το πίνακα μετά έργα, για να μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος. Θα πω όμως ότι εκ του αποτελέσματος, κύριε Περιφεριάρχη, για άλλη μια φορά πελαγώσατε. Για άλλη μια φορά εκ του αποτελέσματος δεν ήσασταν έτοιμοι, είχατε αστοχίες και είχατε και πολλές κακοτεχνίες, όπως φαίνεται. Όπως είχατε αστοχίες και κακοτεχνίες και δεν είχατε κάνει τίποτα. Και στα προηγούμενα, όταν κληθήκατε για τις πρώτες πλημμύρες, τότε που ήρθε ο κύριος Λέκας και προσπαθούσε να, θυμάστε, στη Χαλκίδα να δικαιολογήσει τα άδικαιολόγητα, ήταν ο κύριος Λέκας που στην ΕΝΠΕ πριν από ενάμιση μήνα σχεδόν, τον οποίον εσείς του δώσατε μεγάλη οντότητα και προσπαθήσατε να μας μιλήσετε για την εγκυρότητά του και βεβαίως συμφωνήσαμε όλοι τότε ότι έτσι είναι, αλλά ο κύριος Λέκας ήρθε στην ΕΝΠΕ και μας είπε ότι το φάντασμα, το θεσμικό φάντασμα, που αυτή τη στιγμή διοικεί την περιφέρειά μας χωρίς εσείς κύριε Περιφεριάρχη να έχετε πάρει καμία θέση παρά μόνο να μας έχετε πει στην αρχή που συνέβη αυτό, όταν όλοι μας φωνάξαμε και είπαμε «Μα, εδώ πέρα μιλάμε για συνταγματική εκτροπή, για θεσμική εκτροπή, μέχρι και οι Πέτρες το φωνάζουν στην περιφέρεια, και εσείς δεν υπερασπίζεστε το θεσμό σας, το θεσμό που υπηρετείτε κύριε Περιφεριάρχη, προς Θεού, δεν σας νοιάζει για τον εαυτό σας, δεν σας νοιάζει να σας σαλαπατούν την αξιοπρέπεια, την προσωπική σας, μεγιά σας, με χαράσια σας, κανένα πρόβλημα, αφού σας αρέσει, έτσι πολύ καλά κάνετε, όμως εμάς όλων εδώ μέσα όσοι συμμετάσχουμε σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο πιστεύω, θέλω να πιστεύω και από ό,τι έχω ακούσει από τα λεγόμενά τους, τουλάχιστον ολονών στην αντιπολίτευση, γιατί έχω τους έχω ακούσει με τα αυτιά μου τους επικεφαλείς και να μιλάνε, που μας νοιάζει, να καταπατάτε ο θεσμός του Περιφεριάρχη, να μην υπολογίζεται, να έχουμε ένα θεσμικό φάντασμα και να κάνει κουμάντο στην Περιφερεια και να άγιεται και να φέρεται ο Περιφεριάρχης και να ψηφίσουμε τι, να αρχόμαστε εδώ να ψηφίσουμε τι, να καταψηφίσουμε τι, αυτά που είπε ο κ. Λέκας στην ΕΝΠΕ, ότι όλα αυτά που μας φέρνει αυτό το φάντασμα, το θεσμικό φάντασμα που διοικεί την Περιφερεια, να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει έρθει ένα διορισμένο θεσμικό φάντασμα που δεν υπάρχει πουθενά ο διορισμός του, δεν έχει πάρει φύλο, δεν βρίσκεται πουθενά σε κανένα φέκ, να ψηφίσουμε τι σε παγκόσμια πρωτοτυπία, σε παγκόσμια πρωτοτυπία δεν έχει συμβεί πουθενά, πουθενά, και δεν έχετε βγάλει μία άχνα, μία ομιλία, δεν έχετε πει κύριοι τι είναι αυτό, τι ζούμε εδώ, τι μας κάνετε, που άλλος στη θέση σας, ένας άλλος, ένας αξιοπρεπής Περιφεριάρχης θα είχε φύγει, θα είχε φύγει με το κεφάλι ψηλά, θα είχε παρετηθεί και τελειώνω, τελειώνω με κάτι που εμένα μου φάνηκε πάρα πολύ τραγικό, δεν ξέρω πως θα φανεί σε εσάς τους υπολύπους, σε εσάς φαντάζομαι δεν θα κάνει τίποτα κύριε Περιφεριάρχη. Θα σας πω τι είπε ένας 78χρονος πλημμυρισμένος πρωχθές, χθες πρωχθές στη Φθιότιδα, πήρε το γιο του τηλέφωνο και μετά με πήρε εμένα ο γιος του και μου το πω. Πήρε λοιπόν αυτός ο άνθρωπος το γιο του τηλέφωνο για να καταλάβετε τι ζουν οι άνθρωποι, ότι όλοι καταλαβαίνουν αυτό που ζούμε όλοι μας και πως το έχουν περάσει μέσα τους και την ανασφάλεια που έχουν περάσει και πως το προσπαθούν επειδή οι Έλληνες πάντα καταφεύγουν στο χιούμορ, έστω στο τραγικό χιούμορ για να μπορέσουν να πάνε παρακάτω. Είπε λοιπόν αυτός ο γέροντας ο αγρότης στο γιο του, στο τηλέφωνο, πάνω τι θα γίνει, θα μας στείλνε και μας κανέναν μπαίνω να μας σώσει. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα. Εδώ θα είμαστε και παρακάτω. Κύριε Κλέτσο, το λόγο έχει ο κ. Αναγνωστάκης. Καλημέρα. Καλημέρα σε όλες και σε όλους. Κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι για άλλη μια φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο έρχεται να αντιμετωπίσει μια καταστροφική πλημμύρα και μάλιστα σε έναν ποταμό όπως είναι ο Σπερχιός, ο οποίος για πολλούς είναι ευλογία, όπως για όλους θέλω να πιστεύω. Όμως, δυστυχώς η αντιμετώπιση διαχρονικά μάλλον τον μετατρέπει σε κατάρα. Είναι βάνιο από ένα άρθρο που έγραψε το Τεχνικό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα τα μέλη της Ευθιότητας όταν πριν χρήγα χρόνια πάλι είχαμε ανάλογες, αντίστοιχες καταστροφές. Και εμείς να συμφωνήσουμε ότι υπάρχουν διαχρονικά ευθύνες, ότι υπάρχουν ευθύνες σε πολλά επίπεδα. Κεντρική η Κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη, ή αν θέλετε όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν είχαν την πρώτη ευθύνη, αλλά αναρωτιέται ο μέσος πολίτης της Στερεάς Ελλάδας οχτώ χρόνια αυτή η περιφερειακή αρχή τι διεκδίκησε, τι πέτυχε, τι αποτέλεσμα είχα. Ήταν προηγούμενο απόστοιχος και νομίζω ότι είναι κοινός τόπος. Όλες οι πολιτικές από τι κρίνονται? Από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμά σας ποιο ήταν για άλλη μια φορά. Μια πλημμυρισμένη έκταση, καταστρεμμένες υποδομές, καταστρεμμένες εκτάσεις, καλλιεργίσιμες εκτάσεις, κίνδυνος απόλυσης περιουσιών. Άρα εδώ δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη της περιφέρειας. Η παρουσία σας και η φυσική σας παρουσία στον τόπο που συμβαίνει το γεγονός είναι απλή υποχρέωση. Είναι υποχρέωση που την έχει ο καθένας μας. Εάν υπηρετεί κάποια θέση και συμβεί οτιδήποτε, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να σπέσεις στον τόπο που συμβαίνει το γεγονός. Άρα από μόνο το αυτό δεν σας απαλλάζει από την προηγούμενη ευθύνη που έχετε για την πρόνοια, για την προετοιμασία. Το 2017, καλές μου και καλοί μου στε συνάδελφοι, δεν είχαμε το αντίστοιχο φαινόμενο. Πάλι δεν καταστραφήκαν υποδομές και περιουσίες, πάλι δεν πλημμυρίσαμε. Μιλώ για το σπερχειό, για τη μεγάλη αντίστοιχη αυτή αντιδρασία του σε μια περίοδο που δεν ήταν και ακριά τα κερικά φαινόμενα. Υπόθηκαν κάποιες δικαιολογίες, έχω να τις αποδεχθώ, καλή την πίστη και από τον κύριο αντιπεριφερειάρχη Θεότητας και από τον κύριο περιφερειάρχη. Αν το αποδεχθώ εκεί, τι σημαίνει αυτό? Ότι διαγράφουμε τα 8 χρόνια περιφερειακής ευθύνησας. Δεν θα μπορούσα να είχαν γίνει πιο πιεστικές οι διεκδικήσεις. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερα διπλημμυρικά έργα, να έχουμε τη θωράκιση. Διάβασα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Δελτίο Τύπου που έβγαλε η ίδια η περιφερειακή αρχή. Και το κάνω γέφυρο με αυτό που είπε ο Συμνάδος Πόσοκύριος Μπλέτσες. Έγραφε το Δελτίο Τύπου ότι έγινε αυτοψία στις πληγίσες περιοχές και του Δήμου Μακρακόμης. Γιατί και ο Δήμος Μακρακόμης επιλύγει. Και, μάλιστα, γίνεται μια αναφορά σε έργα που έχουν ολοκληρωθεί. Κοιτάξτε οι προτεραιότητες που είναι. Έργα που χρηματοδοτούνται από την περιφέρεια και υλοποιούνται από τον Δήμο Μακρακόμης, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου προϋπολογισμού σε ένα εκατομμύριο. Κατασκευή πεστοδρομίου στην Εθνική Οδός Περχειάδας Μεσοποσταμίας προϋπολογισμού 500 χιλιάρικα. Και η κατασκευή πολυχώρου στην τοπική κοινότητα Αργυρίων προϋπολογισμού 225 χιλιάδων ευρώ. Καλά έργα. Ποιος θα αρνηθεί. Χρήσιμα είναι. Είναι αυτή όμως η προτεραιότητα. Καλή μου συνάδελφη, αυτή είναι η προτεραιοποίηση των παρεμπάσιών μας. Για να αρχόμαστε μετά από λίγο καιρό πάλι και να λέμε ότι φταίει ο κακός μας ο καιρός και πλημμυρίσαμε ή καήκαμε. Ή είναι ζήτημα πλέον μιας οργανωμένης, στοκεπμένης επέμβασης περιφερειακής διοίκησης στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Να ήταν δύο χρόνια να έλεγα ότι δεν πρόκαμε. Δεν πρόλαβε. Να προετοιμάσει το σχέδιο και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Όχι έπιασε ο πρωθυπουργός. Όταν ακόμα ήταν βουλευτής προήρδευσε μιας επιτροπής για τη συνέπειση κλιματικής αλλαγής πριν 10 χρόνια. Αυτό το πόρισμα υπάρχει. Άρα δεν είναι κάτι που ευνηδιαστήκαμε. Δεν είναι κάτι που εν πάση περιπτώσει δεν περιμέναμε. Άρα, λοιπόν, κατά την παραταξιακή μας άποψη, έχετε τεράστιες ευθύνες ως προς τη διαχείριση του συμπεριχείου. Τώρα, υπάρχει ένα ζήτημα. Χτες ήρθε ο κύριος πρωθυπουργός με μια κουστοβία κυβερνητικών σταλεχών στη Βόρεια Εύβοια. Και μάλιστα κάποιοι τους αποκόλλεσαν και θεός ταλτούς. Για γέλια και για κλάματα. Από τη μία να γελάς και από την άλλη να κλαις. Και μάλιστα ο ίδιος ο κύριος πρωθυπουργός το υποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό με μια διάθεση έτσι χαριτωμένη, λέγοντας ότι να μην κάνουμε και διάφορους συνυρμούς. Γιατί Μωυσίστη μία φορά μην καταταγεί τώρα και στον πάνθαιον των θεών της Ελλάδας. Εν πάσης περιπτώσει το τραγικό ποιο είναι κυρίες και κυρίες συνάδελτοι. Ότι αυτή η κουστοδία με τον πρωθυπουργό της χώρας δεν δέχτηκαν στο θεό σας, δεν δέχτηκαν έστω και για λίγο μία επιτροπή από τους πυρόπληκτους της Βόρειας Έβιες. Και ξέρετε ποια ήταν η αντιμετώπισή τους. Ήρθατε εδώ για να δημιουργήσετε θέμα, να δημιουργήσετε εικόνα. Ποιοι? Αυτοί οι άνθρωποι που υποφέρουν. Αυτοί οι άνθρωποι που είναι στο έλειος του Θεού. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν πάρει κανένα μέσο ανακούπισης. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν αποζημιωθεί για την απώλεια της περιουσίας τους. Έτσι αντιμετωπίστηκαν. Άρα λοιπόν κρατώ πολύ μικρό καλάθι. Έχω πάρα πολλές μεγάλες επιφυλάξεις, έντονη κακή υποψία, ότι και σε αυτό εδώ το ζήτημα της πλημμύρας της Περκιού, που προσέτρεξαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας υποσχέσεις και δεσμέψεις ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα αυτά, με αφορμή το ιστορικό προηγούμενο της βόλιας έθειας. Κλείνοντας, θέλω να σας πω, κάνοντας αναφορά στην τοποθέτηση που έκανε ο κ. Περιφεριάρχης περί γενναίων παρεμπάσεων, να σας θυμίσω ότι τον Άκουστο του 2020, μετά την καταθροφική φωνική πλημμύρα του Λίλαντα Ποταμού, είχαμε δεσμευτεί ως Περιφερειακό Συμβούλιο για Γενναίες Παρεμπάσεις. Ο ίδιος ο κ. Περιφεριάρχης δεν ανακοίνωσε στην συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Χαλκιδά, ότι θα εκκινήσει διαδικασίες για αποκατάσταση της σκήτης του ποταμού. Από τότε μέχρι σήμερα τι έχει γίνει, τίποτα. Άρα, ναύσες είναι οι πολιτικές ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής, γιατί πολλές φορές δεν αντιστοιχεί ο λόγος τους με τα έργα τους. Θα σας ευχαριστώ πολύ κ. Π. Θα σας ευχαριστώ κ. Αναγνωστάκη, το λόγο έχει η κ. Παντελή. Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Π. Αγαπητοί συνάδελφοι, όσο Περιφερειακή Παράταξη, πατρίδα Μοσιστερία, 12 του μήνα παρευρεθήκαμε μπροστά σε όλα τα σημεία, τα οποία επλήγησαν από την κακοκαιρία και έσπιραν καταστροφικά φαινόμενα σε αγροντικές εκμεταλλεύσεις, σε κατοικίες, σε επιχειρήσεις, αλλά κατέστρεψαν και μία εικόνα ή ξεμπρόσθιασαν μία εικόνα του οργανωμένου κράτους, το κράτος το οποίο οφείλει να προβλέπει, να σχεδιάζει, να υλοποιεί, να παρακολουθεί έργα ουσίας και υποδομών. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα αγαπητοί συνάδελφοι. Η δεύτερη εικόνα ήταν η σημερινή. Της ενημέρωσης εκ μέρους του Κύριου Περιφεριάρχη για τα ζητήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στο Σπερχιό, τα προβλήματα. Μία παρουσίαση η οποία έκλεισαν σιξής. Ότι οι παρεμβάσεις μας θα κριθούν από τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός έτσι ώστε να λύσουμε το θέμα του Σπερχιού και της ευρύτερης περιοχής. Αγαπητοί συνάδελφοι, ως Περιφερειακή Σύμβουλος, που προέρχομαι από τη Φθιότηδα, αλλά και ως Περιφερειακή Σύμβουλος και η παράταξή μου έχει απλώσει τη γνώση, τον τεχνοκρατισμό, την πολιτική, τη συνενόηση, τη δημιουργία, το σχεδιασμό σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτώ αυτόν το λεκτικό διαχωρισμό γιατί ότι θα επιδράσει, θα δράσει η Περιφέρεια ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες. Πράγμα το οποίο δεν συνέβη στην έβοια, στις απανοτές καταστροφές, όταν ο κύριος Περιφεριάρχης από την επόμενη μέρα διεκδίκησε και ανέφερε προπολογισμούς άνω των 45-50 εκατομμυρίων και κατέθεσε πρόταση στο κεντρικό κράτος για κάλυψη των άμεσων αναγκών των φυσικών καταστροφών. Πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει παρά το γεγονός ότι να έχουν περάσει δύο ή τρεις ημέρες. Και γιατί το λέω δύο ή τρεις ημέρες, μη το θεωρήσετε ότι είναι σύντομο χρονικό διάστημα, διότι στην Εύβοια, με βάση της τεχνικές υπηρεσίες, υπήρχε πλήρη σχατογράφηση και καταθέθηκαν. Περιμένουμε, λοιπόν, ως Περιφερειακό Συμβούλιο και ως Παράταξη, μέχρι τέλος της εβδομάδος, να κατατεθεί συνολική πρόταση από ζημιώσων έργων μεγάλων που αφορούν το Σπερχειό και την ευρύτερη ζώνη από το κεντρικό κράτος. Δεν είμαστε δύο μέτρα δύο σαθμά και ελπίζω να ήταν λεκτικό λαγκάζ αυτό που ανέφερε ο κύριος Περιφεριάρχης και να μην ήταν μια πεποίθηση που κρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται τα μεγάλα ζητήματα σε ορισμένες περιφέρειες και σε άλλες όχι. Και απευθύνομαι και στον κύριο Καρακάντζα. Κύριε Καρακάντζα, ως μέγιστος κυνηγός, ως άνθρωπος που γνωρίζεται την πολιτική, το σχεδιασμό έχετε θυτεύσει σε νομαρχία, σε περιφερειακά συμβούλια. Θα έλεγα ότι περίμενα από σας μια μεγαλύτερη αντίδραση και να μην περιμένετε τον κάθε αγρότη, πολίτη να έρθει στο γραφείο σας να σας τυπήσει η πόρτα για να σας πει το μεγάλο ζήτημα του σπερχιού που πρέπει να το σχεδιάσουμε από την αρχή μέχρι κάτω. Από την Παλαιά Κύτια, από το επάνω κομμάτι της E65 μέχρι κάτω και να περιμένουμε τα επιμέρους ζητήματα. Αυτός πολιτική δέσμευση. Και θα έρθω να το κολλήσω με τις τοποθετήσεις των δύο αγαπητών συναδέλφων του κ. Γκλέτση και του κ. Αναγναστάκη. Εάν αυτό το περιφερειακό συμβούλιο δεν θέλει να δει Μπένω ή Μπέννησα, τις επόμενες μέρες οφείλουμε να διεκδικήσουμε ολοκληρωμένο και ολοκληρωτικό συνδυαστικό σχεδιασμό για ό,τι αφορά σπερχιό μαλλιακό. Πράγμα το οποίο είχε απορριφθεί ως πρόταση στην πρώτη τροποποίηση του προπολογισμού που είχαμε καταθέσει 19-20, με τη δύο εκατομμύρια συμπληρωματική των άλλων μελετών που επικυροποιούσανε τις μελέτες. Διότι από μελέτες αυτή η χώρα έχει κορτάσει. Όσο υπουργός ήξερα μία μελέτη. Όχι αγροτικών αλλά γενικά γι' αυτό το λόγο είχαμε προτείνει περίπου δύο εκατομμύρια να έρθουμε με καλά. Δεύτερον, είναι δυνατό να βγαίνουν εγκαιοβελτιωτικά έργα αρδευτικά από το ίδωρ 2000 στο Ταμείο Ανάκαμτης και να μην υπάρχει ένα έργο για το σπερχιό ή για τη φθιώτιδα. Αυτό δεν το λέω για να αναπτύξω την εντοπιότητα αλλά ότι η περιφέρεια λειτουργεί ενιαία με τα αντανακλαστικά της, τον πολιτικό σχεδιασμό και τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών. Οι οποίες φιλισσικά δεν φέρουν ευθύνη να το ξεχωρίσω. Ό,τι εντολή πάρουν. Αν πείτε εις την κυρία Ζοβόλη όρμα, Αθανασία θα το κάνει. Και θα το κάνει και σωστά. Εδώ λοιπόν θα ήθελα να κλείσω το γενικό. Πάω στο ειδικό. Κύριε Σπανέ, στη Χαλκίδα ψηφίσαμε μια μεγάλη μελέτη του κύριου Λέκα για τα αντιπλημμυρικά σχεδιασμό, την οποία πρέπει να γίνει σε όλης την περιφέρεια και ασενότητας. Παρακαλώ. Κυρία Πατσιλί θα ήθελα να συντομεύσετε στον χρόνο. Όχι, όχι δεν θα συντομεύσω θα μου επιτρέπω. Χίλια συγγνώμη. Κύριε Πρόεδρε. Οι υπόλοιποι συνομιλητές δεν το κάνανε. Οφείλω να τηρώ το χρόνο ολοκληρώ. Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχουμε καταθέσει και πολύ συγκεκριμένη πρόταση, επειδή τη δουλέψαμε πολύ, όχι ότι οι άλλοι συνάδελφοι δεν την έχουν δουλέψει, ζητήματα τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και να συζητηθούν. Λέω λοιπόν ότι την έκθεση του κύριου Λέκα για το Λύλαντα και την Ευρύτερη, για όλη την Εύβοια, παρακαλώ πως μας την κοινοποιήσετε, για να γνωρίζουμε τι δουλειά έχει γίνει εκεί, για να τη γνωρίζουμε και εμείς και το τι πρέπει όλοι μαζί να συμβάλουμε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα. Εδώ έχουμε καταθέσει ερωτήματα τα οποία θα κουράσω λίγο τους συναδέλφους, αλλά επειδή θέλω να ακουστούν, τα ζητήματα τα οποία όλοι μαζί πρέπει να προβληματιστούμε, να σχεδιάσουμε, να διερευνήσουμε και να προχωρήσουμε. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληθούν, θα πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία πρέπει να καταθέσουμε στις τεχνικές υπηρεσίες. Και το επόμενο χρονικό διάστημα, η Οικονομική Επιτροπή πρέπει να έχει στα χέρια της πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό σε πρώτη φάση. Αγαπητοί συνάδελφοι, τα ερωτήματα τα οποία θέτουμε ή ζητήματα να διερευνηθούν είναι πέρα της αναφοράς των περιοχών και των τμήματων που επίγησαν, τα οποία τα αναφέρει και σε ερώτηση της πάρα πολύ καλά η λαϊκή συσπήρωση, ρωτάμε ποιος είναι ο συσχετισμός των επιπτώσεων της κατάστασης του Ιανού και εκείνων της 11-12 του 21. Δεύτερον, ποιες είναι οι παρεμβάσεις από το Υπουργείο Υποδομών κατά την ολοκλήρωση του Ε65 και των συνοδευτικών έργων, αλλά και εκείνο στο επάνω μέρος του Σπερχιού, εκ μέρους της περιφέρειας τα τελευταία χρόνια. Εάν οι παρεμβάσεις όπως οι καθαρισμοί μικρής εμβέλειας, όπως ο Βαρδατόρεμα, ήταν επαρκεί για τη διασφάλιση ή τη διασύνδεσή τους με την ολοκλήρωση του έργου Ε65 κόμμα. Τρίτον, εκκρεμούν αντιπλημερικά έργα κατά την ολοκλήρωση των έργων της Ε65 και της ΕΡΓΟΣΕ που επηρέαζουν σημαντικά τη συμπεριφορά του οικοσυστήματος Περχιουμαλιακού. Τέταρτον, ποια είναι η πορεία εκτός αν έχει αλλάξει μελέτης χάραξης του αυτοκινοτοδρόμου λαμιαντήριο ή γνωστίος διαγώνιος και που προβλέπεται από το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο ότι θα διασχίσει διαγώνια την κυλάδα από Ροδίτσα και κόμμα, μπορεί να έχουν αλλάξει. Να το δούμε. Πέμπτον, πώς κρίνεται η λειτουργία του μεριστή μόνο ως περχιλιστή και στην ευθυγράμιση και διαπλάτηση της λεγόμενης νέας κύτης. Έκτον, εξηγήσεις κύριε Καρακάτζα γιατί υπάρχει... γιατί στην υπάρχουσα κατάσταση της παλαιάς κύτης Περχιού και στο ύψος υπά της Φραντζή, η οποία είναι δασσωμένη και είναι αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν οι δάτινοι όγκοι και να ενισχύσουν τις πλημερικές καταστροφές. Ο ρόλος του δασαρχείου, των τεχνικών υπηρεσιών, ποιος είναι και πώς γίνεται η απεμπλοκή του θέματος. Και γιατί δάσωσε, αφήσαμε να δασώσει η παλαιά κύτη. Έβδομον, ποιες είναι μεταξύ των άλλων οι ζημιές στη Μερκάδα, που είναι η βασική πηγή του Σπερχιού, αν το θέλετε, και θέλουμε να έχουμε τα στοιχεία του Ιγμαί που θα το επισκεφτούν, ο δρόμος του χωρίου πότε θα προχωρήσει και το αρδευτικό δίκτυο, πληροφορηθήκαμε, μακρακόμι Σπερχιάδος Λαμίων, με τη βοήθεια της ΔΕΔΙΑΛ, προχωράει να το παρακολουθήσουμε. Όγδον, και ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, η μη ολοκλήρωση των έργων της Βέστριζας επιδίνωσαν την πλημμυρική κατάσταση και τις επιτώσεις στο Σπερχιό, με βάση στοιχείων και συνομιλιών που είχαμε με τους κατοίκους και τους υπεύθυνους. Δεν υπάρχουν λιμνοδεξάμενες και φράγματα, που να αποσυμπιέζουν τη ροή των υδάτων. Ο σχεδιασμός και λειτουργία του το Ευανατολικής Βίστριζας, που το ψηφίσαμε πριν λίγο καιρό, είναι σκόπιμο, να επαναξεταστεί ως προς τη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος την επάρκεια και το κόστος λειτουργίας, διότι ο συλλέκτης δεν επαρκεί και τραβάει πολύ ρεύμα, να το πω. Ποια είναι τα δεδομένα τα οποία αναφέρονται στη μελέτη Παυλίδου και πώς πρέπει να επικαιροποιηθούν, αφορά αυτό το κομμάτι της Μακρακόμης. Σχετικά με το εγγυοβιωτικά και αρδευτικά έργα λιμνοδεξαμενές σαν θύλης ροδίτσας. Ποια είναι η πορεία τους, η διαχείρισή τους από τη φθιωτική αναπτυξιακή και η λειτουργία τους αλλά και οι πιθανές ανάγκες. Έχουμε πλήρη σκότος για το πώς λειτουργεί η δομημένη, σε ισαγωγικά, οργάνωση όταν πλημμυρίζουν κάθε τόσο και λιγάκι τρεις φορές το χρόνο. Τελειώνω σε δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε, αν μπορώ να έχω την ανοχή σας και την αντοχή σας. Έργα ορλινής υδρονομίας δεν έχουν σχεδιαστεί. Έχουμε μια μελέτη δαούλα την οποίαν την είχα στο Υπουργείο Υποδομών, όταν συνεργαστήκαμε ως Υπουργός Γεωργίας, που προτείνει πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που πάνω σε αυτή τη ρύχτηκε το Υπουργείο Υποδομό για τον Ε65 και τα παρεμφερή έργα. Εμείς δεν πρέπει να την ανακοινήσουμε και να δούμε, για να την καλύψει πάλι το Υπουργείο Υποδομών, όχι με λεφτά της περιφέρειας. Μιλάω συνεκτικές, συλλογικές δράσεις. Κυρίες συνάδελφοι, στη σημερινή κρίση και στις μελλοντικές απειλές, αυτής της μελλοντικής κατάστασης που θα έχουμε, πλημμυρικών φαινομένων, φυσικών καταστροφών, πρέπει να οργανώσουμε πάλι τη ζωή μας, τις υπηρεσίες και τους κινδύνους. Και κλείνω με το εξής. Σε αυτό το σχεδιασμό. Στην Εύβοια σχεδιάζεται μια όχια. Καλώς ή κακώς, με σωστό ή ολοκληρωμένο τρόπο. Έχουμε καταθέσει από το 19, σε όλες τις μορφές διαβούλευσης, ότι πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση σπερχιού μαλλιακού, που θα έχει μια συλλογή εγγυοβελειτωτικών, αρδευτικών, αντιπλημμυρωνικών έργων, παραγωγικών, ενεργιακών, το οποίο καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο, να προτάξει ως ένα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όχι σπερχιού ή όπως θέλετε να την ονομάσουμε. Δεν μπορούμε να χάνουμε ευκαιρίες. Και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε ούτε με βηματισμό χίνας, αλλά ούτε με βηματισμό πάπιας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ, το λόγο έχει ο κύριος Μπαζάκης. Μετά την εμπιρεστατεμένη τοποθέτηση της κυρίας Μπατζελή, και μάλιστα πολύ εξειδικευμένα σε αρκετά σημεία της, εμένα μου προκύπτει ένα ερώτημα. Πώς και όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε κάτι για το σπερχιό. Είναι ρητορικό εντελώς το ερώτημα και δεν περιμέναμε. Θέλετε να σας απαντήσω μετά στη δευτερολογία. Ρητορικό είπα, ρητορικό. Όχι, να σας απαντήσω. Να σας απαντήσω και εγώ ρητορικά, Κώστα. Ότι βίστριζα υπογράφτηκε με δική μου υπογραφή. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ και τους δύο. Πιάσατε τον τάβρο από τα κέρατα. Το καταλάβαμε. Κύριε Μπαζάκη. Το χορό. Ορίστε. Όχι, συνεχίστε αυτό όλο. Κάνω πολιτική τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε. Ναι, ναι, ναι. Σας επιτρέπω. Έχει τον λόγο. Είναι σε συνάφεια με το ερώτημα που έφτασα προηγούμενα. Και ανέφερα τα τελευταία 20 χρόνια για να γίνει κατανοητό ότι εδώ δεν πρόκειται για κάποιες ευθύνες οι οποίες έχουν έναν χαρακτήρα στιγμιαίο, αλλά διαχρονικό. Και αυτός ο διαχρονικός χαρακτήρας προκύπτει από την αντικειμενική πραγματικότητα που είναι αδιάψευστη. Τι λέει η αντικειμενική πραγματικότητα, όπως μας μεταφέρει ο κύριος Καρακάντζας και ο κύριος Περιφερειάρχης με βάση τα στοιχεία που έχουνε, ότι κάθε τρεις φορές το χρόνο κάθε χρόνο τρεις φορές ο Σπερχιός βγαίνει από την κήτη του. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στο χώρο αυτό. Σημαίνει ότι δεν υπάρχει διευθέτηση του ρούτου Σπερχιού. Σημαίνει ότι θέτεται εγκληματικά θα έλεγα εγώ σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων που ζουν παρακείμενα του Σπερχιού ποταμού. Και το λέω αυτό εν πλήρη γνώση ότι όχι επειδή δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις να σώσετε ανθρώπους και σώσετε ανθρώπους εκείνο το βράδυ, αλλά γιατί τους θέσατε σε κίνδυνο. Α, γι' αυτό σας μέμφωμε, γι' αυτό μέμφεται η λαϊκή συστήρωση την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τη διοικησία της. Είναι σε κίνδυνο το λαό της περιοχής και όχι μόνο της περιοχής της Κυλάδας του Σπερχιού. Φυσικά τον βάζεις σε κίνδυνο σε όλο το έβρος της Στερεάς Ελλάδας. Είναι πάμπολα τα παραδείγματα που έχουμε επί ημερών και του κ. Σπανού και προηγούμενα σε σχέση με πλημμύρες και άλλα φαινόμενα στα οποία έθεσαν το λαό σε κίνδυνο. Και συνεχίζουν να το θέτουν. Από αυτή την άποψη, εμείς θεωρούμε ότι όποια συζήτηση είναι τελέσχωρη μαζί σας. Και είναι τελέσχωρη γιατί. Γιατί η λογική που κυριαρχεί στην εκπόνηση των αναγκαίων έργων της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού είναι το κόστος και το όφελος. Θεωρείτε ότι είναι καλύτερο και προτιμότερο να δώσετε κουτσουρεμένες ή και να μη δώσετε καν αποσγημιώσεις σε ζημίες που έχουν επουσθεί οι πληγέδες από διάφορες εταιίες παρά να κάνετε έργα. Γιατί πιθανότατα δεν συμβαίνει τους εργολάβους. Πιθανότατα είναι κοστοβόρα και η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν μπαίνει σε πρωτεύουσα σημασίας για σας. Δεν μπαίνει σε πρωτεραιότητα. Είναι δευτεροί βούσες σημασίας. Άρα λοιπόν συνεχίζεται ουσιαστικά μια πολιτική την οποία εμπεδόσαμε και με τις φωτιές και με τις πλημμύρες και με τους σεισμούς. Στο συνολό τους δηλαδή. Άρα λοιπόν δεν μπορεί να κάνουμε συζήτηση πάνω σε αυτή τη βάση αν δεν αλλάξεται πολιτική λογική. Και εδώ συνεχίζοντας στην πολιτική της κυβέρνησης θα έλεγα ότι σ' όσους περνάει η αντίληψη ότι μπορεί ένας Μπένος να μας σώσει είναι βαθιά γελασμένη. Και είναι και μάλιστα σε ένα βαθμό προβοκατόρικο να χρησιμοποιείται η έννοια του Μπένου ότι πάει να σώσει. Το βλέπουμε τι σώζει ο Μπένος στην Εύβοια. Με τις φιέστες στις οποίες παίρνουν μέρος και τα πρωτοκρασάτα στελέχη της περιφέρειας. Στις φιέστες τις οποίες δεν δέχονται σε καμιά περίπτωση να συζητήσουν με τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποστεί τις ζημιές. Στις φιέστες τις οποίες γίνονται για το πώς τα αρπακτικά των διαφόρων επιχειρηματικών ομήλων θα έρθουν στην καμμένη γη για να κάνουν την καμμένη γη ευκαιρία. Το έχετε ομολογήσει πάμε πολλές φορές. Το κάνετε πράξι. Το κάνατε πράξι και φτές με τον Πρωθυπουργό. Αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια, τι μας είπανε, μας είπαν ότι ένας δρόμος θα γίνει στην Εύβοια και αυτός να δούμε πότε, το οποίος θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα. Δεν μας είπαν τίποτα για τα κέντρα υγείας, δεν μας είπαν τίποτα για τα νοσοκομεία, δεν μας είπαν τίποτα για το τι τραβάει ο λαός εκεί της περιοχής από τον κίνδυνο των πλημμυρών που έχουν εκεί γιατί δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό, ούτε ένα κυβικό δεν έχει πέσει τσιμέντο αυτή τη στιγμή σε αντιπλημμυρικά έργα. Άρα λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πολιτική σας δεν έχει να κάνει ούτε με το Σπερχειό, ούτε με την Εύβοια, ούτε με τη Φωκίδα, ούτε με τη Βιωτιά, ούτε με την Ευρυτανία. Η πολιτική σας είναι ενιαία, είναι εντελώς αντιλαϊκή, βάζεται σε κίνδυνο το λαό της περιοχής με τα έργα που δεν κάνετε και εμείς περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις σας, γιατί αν είναι οι αντιδράσεις αυτές του τύπου μετά τον Ιανώ να κάνετε έργα είναι γελασμένος ο λαός ότι μπορεί να προστατευτεί από τα έργα που μπορεί να κάνετε στο επόμενο διάστημα για το Σπερχειό. Θεωρούμε απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός των τεχνικών έργων που δεν έχουν γίνει από την έψινον 65 και από τη συνδρομική γραμμή. Για τη συνδρομική γραμμή βλέπουμε τα αποτελέσματα τους και στην περιοχή της Ανθήλης. Τα βλέπουμε τώρα και το τι έγινε στο κόμμα. Βλέπουμε τι έχει συμβεί συνολικότερα στην περιοχή από τις πλημμύρες αυτές και με τη χάραξη του έψινον 65 και με τη μη εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων για αυτό να φτάνει το ύψος του νερού στα 2,5 και στα 3 μέτρα. Βλέπουμε δηλαδή μια κατάσταση στην οποία εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αποδοθούν σοβαρές ευθύνες εκείνους που ανήκουν οι ευθύνες και τα πολλά λόγια επειδή είναι φτώχια θα σας φέρω το εξής παράδειγμα. Και μάλιστα με τον κ. Πρόεδρο ήρθα σε επικοινωνία. Στην προηγούμενη πλημμύρα του Ιανού είχε πληγεί ένας άνθρωπος ο Ιωσήφ Βασώφ. Ζητήσαμε με ερώτημά μας να μας πείτε γιατί δεν έχει αποζημιωθεί αυτός ο άνθρωπος. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν τώρα δεν έχασε απλά κάποια από τα προϊουσιακά του στοιχεία της επικυρησής του. Έχασε και το σπίτι του ολόκληρο γιατί το νερό έφτασε στα τρία μέτρα στο σπίτι του. Απάντηση όμως για την προηγούμενη ζημιά δεν έχουμε πάρει. Αυτή είναι η πολιτική σας. Περιμένουμε φυσικά την απάντησή σας. Αναμένουμε να δούμε τι θα μας πείτε για την προηγούμενη ζημιά. Και αναμένουμε γιατί τι θα κάνετε για αυτόν τον άνθρωπο σχετικά με αυτή τη ζημιά που έχει υποστηθεί σήμερα και όχι μόνο για αυτόν. Για το σύνολο αυτών που έχουν πάθει τη ζημιά και που είναι αγρότες, φτυνοτρόφοι, άνθρωποι από το κόμμα εκεί, υπερίλικες, οι οποίοι μπήκαν σε κίνδυνο. Θεωρούμε ότι όπως ανάγκητα συμπεριφέρεστε για το έτημα ενός μοναδικού ανθρώπου ο οποίος σας έθεσε ένα ερώτημα και περιμένει την απάντηση για την αυταία αυτός που πλημμύρισε, ανάγκητα λοιπόν συμπεριφέρεστε στο σύνολο της κοινωνίας. Γι' αυτό λοιπόν εμείς δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ούτε σε εσάς ούτε στις κυβερνήσεις που έχουν μέχρι σήμερα ευθύνη για όλα το τα δώσα έχουν συμβεί. Άρα λοιπόν η όποια κουβέντα δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς απευθυνόμαστε όχι σε εσάς, απευθυνόμαστε στο λαό και του λέμε να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να μη σας αφήσει σε φλωρό κλαρί να σας αντιμετωπίσει ως ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν στο μυαλό τους την προτεραιότητά τους την προστασία τους. Παρ' ό,τι έχουν την ευθύνη. Άρα λοιπόν με αυτόν τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστείτε συνολικότερα και απ' την κοινωνία της φοιότητας αλλά και απ' της στερεάς συνολικότερα. Σας ευχαριστώ κύριε Μπαζδάκη να δώσω κατά σειρά τον λόγο στον κύριο Γιώτη. Καλημέρα σε όλους για μία ακόμη φορά και χρόνια πολλά στους προσφάτους εορτάζοντες και καλές γιορτές. Ήμουνα ο μόνος στον Περιφερειακό Συμβούλιο μετά το ολοκάφτωμα των πυρκαγιών πριν πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ήμουνα ο μόνος που ζήτησα να αποδοθούν ευθύνες και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι με πρώτο και καλύτερο τον Περιφερειάρχη. Είτε για ανικανότητα, είτε για εγκληματική αμέλεια, είτε για κινήσεις που πιθανόν γίνονται βάση σχεδίου. Ήμουνα η μόνη φωνή που ζήτησε αυτό το πράγμα, να αποδοθούν ευθύνες, διότι όσο δεν αποδίδονται ευθύνες θα έρχεται το φάντασμα του Περιφερειάρχη εδώ στο Συμβούλιο. Θα μας λέει ότι ο ίδιος και ο Περιφερειάρχης ήταν παρόντες και ξενιχτίσανε και θα κλαίει πάνω από τα θύματα και τις καταστροφές. Ο Σπερχιός, επειδή εδώ γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, ήταν ένα θείο δώρο. Ακόμα και όταν πλημμύριζε, ήταν θείο δώρο γιατί έφερνε νέο έφορο υλικό για τους αγρότες και όχι μόνο. 47 ολόκληρα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες καταστροφών που κάθε χρόνο επιδινώνονται και γίνονται μεγαλύτερες. Κύριοι, δεν φταίει καμία κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα εφεύρημα, μια μπίζνα τρεις εκατομμυρίων, όπως και ο υπαρκτός κορωνοϊός, πάνω στην οποία θυσαυρίζουν και σκέφτονται να θυσαυρίζουν γνωστοί και μη εξαιρεταίοι που λιστεύουν τον πλούτο των λαών. Ήρθε ο Μόσταυλος στην κυβέρνηση του κυρίου Σπανού ο κύριος Μητσοτάκης και όντως παρουσιάστηκε σαν σωτήρας. Βέβαια όπου πάει μετά που θα φύγει δεν μένει τίποτα όρθιο. Ο Σπερχιός και το κόμμα πρόσφατα βίωσαν για μία ακόμη φορά μια τραγική κατάσταση. Καταστράφηκαν περιουσίες, καταστράφηκαν άνθρωποι. Θα περιμένουν και αυτοί επιδοτήσεις, όπως περιμένουν κάποιοι συμπολίτες μας πάνω από μια δεκαετία από τις φωτιές ακόμα της Πελοποννήσου. Κύριε Γκλέτσο, αγαπητέ Απόστολε, δεν είναι φάντασμα το καπέλο που αντισυνταγματικά τοποθέτησε η Χούντα Μητσοτάκη στην περιφέρεια. Φάντασμα είναι ο ίδιος ο περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή. Όταν φωνάζαμε και εσύ και όλοι μας για αυτό το αντισυνταγματικό καπέλο που φόρεσαν στην περιφέρεια, δεν ήταν μόνο για να στηρίξουμε τον περιφερειάρχη. Ο περιφερειάρχης είναι η κορυφή της περιφερειακής αρχής. Όταν ισοπεδώνεται και εκμαυλίζεται, ισοπεδώνουμε όλοι μας. Δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο, ένα τετελεσμένο στο θεσμό της περιφέρειας και των περιφεριών γενικότερα. Θα παρακάμψω εντάχει τους εν μέρει δημαγωγικούς λόγους το ότι έρχονται εκλογές και το ολοκληρωτικό καθεστώς, το εγκληματικό καθεστώς, η χούντα της οικογένειας Μητσοτάκη και του κουμπάρου του κυρίου Σπανού, πέφτει. Δεν σημαίνει κυρία Μπατζελή ότι έχουμε Ατσχάιμερ. Συγκυβερνάτε επί 47 χρόνια και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. Ας πέσει και σπάθω Ατσχάιμερ, δεν με πειράζει. Όλοι μας να πάθουμε. Λοιπόν, συγκυβερνήσατε, είστε συνένοχοι σε αυτό που βιώνει όλη η στερεά Ελλάδα, όλες οι περιφερειακές ενότητες. Δεν γίνεται σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο ή το πολύ αναδείω να κλαίμε πάνω απ' το χειμένο γάλα, να κλαίμε πάνω από θύματα. Δεν γίνεται. Χιονίζει καταστροφές, πυρκαγιές το ίδιο. Μπαίνει φθινόπωρο με τις πρώτες σταγώνες, με τις πρώτες ώρες βροχής, πλημμυρίζουν και καταστρέφονται άνθρωποι. Είχα ρωτήσει παλαιότερα τον περιφερειάρχη, όταν θα παραδώσει την θητεία του, αν είχε λίγο τσίπα, θα είχε παρετηθεί μετά από όλα αυτά που έχουνε γίνει μέσα στα δυόμιση, σύν άλλη μια θητεία που ήταν αντιπεριφερειάρχης με τον Κουμπάρο του, περιφερειάρχη τον Πακογιάννη. Ρώτησα εάν θα μείνει κάτι όρθιο στη Στερεά Ελλάδα και μου μίλαγε περί φασισμούς. Ο φασισμός θα πέσει, η χούντα θα πέσει κύριε Σπανέ, αλλά το θέμα είναι να πέσει όσο υπάρχουν ακόμα βιώσιμες καταστάσεις στη Στερεά Ελλάδα, να μην τις αφανίσετε όλες. Μας είπε ο κύριος Σπανός για κάποια έργα που αντέξανε, κάποια έργα που να επισημάνω ότι γίνονται αποσπασματικά, προεκλογικά, προς άγραν ψήφων και μόνο. Δεν συνδυάζονται στο σχεδιασμό με τα διπλανά έργα, γίνεται οδοποιεία, καμία συνεργασία με την τρενοσέ, η υλοτομνήσεις, η παράνομη άντληση άμμου, αμολυψία και χίλια δυο. Ότι κάποια έργα λέει άντεξαν, κύριε Σπανεάν, είχατε δώσει λίγο σημασία στη φυσική του δημοτικού. Δεν μιλάω για πανεπιστημιακές σπουδές. Θα γνωρίζατε ότι τα υγρά και δει το νερό στην προκειμένη περίπτωση, όπου βρει το ευαίσθητο σημείο, όπου βρει κενό, εκεί ιδιοχετεύεται και εκεί καταστρέφει. Εάν δεν γινόταν οι καταστροφές στην πορεοχή του κόμματος, τα έργα που μας λέτε ότι άντεξαν, δεν ξέρουμε. Μακάρι να αντέξουν, αλλά δεν θα αντέξουν, κύριε Σπανέ, γιατί γίνονται, ξαναλέω, προεκλογικά. Κύριε Γιώτη, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ. Ολοκληρώνω, προέδρε. Και γίνονται μόνον κατ' ο Θεαθήνη. Μόνο για να μοδήσω, συγγνώμη, το ποτάμι δεν πηγαίνει από το κόμμα πως είναι λιανοκλάδικο στο κόμμα. Ναι, είναι γνωστό αυτό, κύριε Σπανέ. Κύριε Γιώτη, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε, έχουμε παρέλυση του χρόνου. Και ο Λύλανδας έχει μια ροή, αν την ξέρετε, έχει μια ροή. Απλά δεν την ξέρετε, έτσι, και εκεί, επειδή έχει τη συγκεκριμένη ροή, άφησε πίσω του καταστροφές. Κύριε Γιώτη, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, έχει παρέλυση του χρόνου στον εφτάνεσθο. Τα μαθήματα εσάς θα να πω. Κύριε Γιώτη, ολοκληρώστε, υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν οι σκεδιασμοί, σταματήστε να παίζετε στην πλάτη των πολιτών, είτε της θειότητας, είτε της έβοιας, είτε της φωκίδος, είτε της βιοτίας. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό που ζούμε και βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια, να ερχόμαστε εδώ και να κάνουμε απλή αποτίμηση των ζημιών και των καταστροφών. Πρέπει να λογοδοτήσουν, κύριοι υπεύθυνοι. Σας ευχαριστώ, κύριε Γιώτη. Σας ευχαριστώ, το λόγο έχει ο κύριος Βουλγάρης. Κάτι συμβαίνει με την κάμερα, θα την κλείσω, γιατί όπως βλέπετε έχει μια στάθεια. Θα είναι πολύ σύντομος. Επανερχόμαστε... Είστε ειρικτικός, Αντώνια. Ακούγομαι? Ωραία, ευχαριστώ. Λέω λοιπόν ότι επανερχόμαστε, έχουμε ξανασυζητήσει και για το Σπερχείο και για τα ποτάμια της Εύβοιας και γενικότερα για τα προβλήματα που υπάρχουν. Δεν είναι ζήτημα, κατά τη γνώμη μου, κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε τι γίνεται στη Δυτική Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Είναι θέμα προσανατολισμού της πολιτικής των τελευταίων πολλών δεκαετιών, που δεν κοιτάζουν να προστατέψουν ενώ υπάρχουν τρόποι να γίνει. Δεν κοιτάνε τα ζητήματα πολιτικής προστασίας και της προστασίας των κοινωνιών. Είχαμε προτείνει εμείς στο προηγούμενο προϋπολογισμό και στο προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα, είχαμε πει ότι πρέπει να γίνει μια αποτύπωση ένα μητρώο ρεμάτων. Ένα μητρώο γεφυριών. Για όλη την περιφέρεια στερεάς Ελλάδας. Το κομμάτι της Εύβοιας είναι ένα νησί, το υπόλοιπο κομμάτι δεν σταματάει το νερό όταν βλέπει κάποια περιφερειακή ενότητα ή κάποιο νομό. Όπως είπατε και από τη Φωκίδα και από την Ευρυτανία, πηγαίνουν τα νερά προς τα κάτω και προς τη Βιωτία και προς τη Θειότιδα. Επομένως χρειάζεται μια συνολική διευθέτηση αυτών των ζητημάτων με τα μητρώα που είπα νωρίτερα. Και από εκεί και πέρα με επικαιροποίηση των μελετών, έχει δίκιο υπόθηκε ότι πολλές μελέτες κάνουμε στην Ελλάδα. Θα πρέπει όμως να γίνονται μελέτες οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη στο σύνολο ενός ιδιατορέματος ενός ποταμού. Και νομίζω ότι επειδή έχουμε και το τεχνικό πρόγραμμα σήμερα, θα πρέπει να ξαναδούμε τις προτεραιότητες του τεχνικού προγράμματος και τις προτεραιότητες της περιφέρειας, καθώς τα φαινόμενα αυτά συνεχώς γίνονται και πιο έντονα και έχουν μεγαλύτερες συνέπειες. Και η πρόληψη είναι πάντα η σωστή απάντη σε αυτά τα ζητήματα. Να ξαναδούμε λοιπόν το ζήτημα πώς μπορούμε να βάλουμε σαν προτεραιότητα το κομμάτι των ρημάτων και των ποταμών της περιφέρειας, γιατί αυτό θα έχει μέσω μακροπρόθεσμα τα καλύτερα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα. Στο τεχνικό κομμάτι νομίζω ότι η κυρία Μπατζελή έκανε εξαιρετικές τοποθετήσεις, έχει πολύ καλή γνώση του θέματος και θα έλεγα σε υπογράφω αυτά που είπε στο κομμάτι το τεχνικό. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πούργαρη, σας ευχαριστώ. Η κυρία Πολυζόη απουσιάζει μου λένε από τη Γραμματεία. Δίνω το λόγο για να κλείσει το θέμα και σας ευχαριστώ όλους, ο Περιφερειάρις Τεράς Ελλάδος. Κύριε Σπανέχη, το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα τοποθετηθούμε εμείς οι Περιφερειάρχοι Σύμβουλοι. Αν κάποιος θέλει, ναι, κύριε Λάβου. Επειδή τοποθετηθήκαν οι επικεφαλείς. Πρόεδρε, να απαντήσω. Θα μισώ να τοποθετηθεί και ο κύριος Λάβου και αν θέλετε σε κάτι θα το κλείσω. Θα το κλείσω ο Περιφερειάρχης, αλλά πρέπει να απαντήσω πριν και σε θέματα που μάθουνε. Κύριε Λάβου, έχετε το λόγο, αφού θέλει. Πώς θα... Καλύτερα να απαντήσει, αν μου επιτρέπεται αυτό που λέει ο κύριος Καρακάτζας, να απαντήσει, να μιλήσουν οι Περιφερειακοί και να κλείσει ο Περιφερειάρχης. Αυτή νομίζω ότι πρέπει να είναι. Συγγνώμη που παρεμβαίνω. Θα θέσω και εγώ ερώτημα, Κατερίνα. Θα σας απαντήσει ο Περιφερειάρχης, Σπύρο μου, εσένα. Νομίζω ο τελευταίος πρέπει να κλείσει ο Περιφερειάρχης, Πρόεδρε. Ναι, ναι, ο Περιφερειάρχης θα κλείσει τώρα. Δεν γίνει ο Περιφερειάρχης τελευταίος. Κύριε Καρακάτζας, αφήστε να τον ρυθμίσω, εγώ σας παρακαλώ. Κύριε Λάβου, έχει το λόγο. Αγαπητοί συναδεύτες σας και συνάδελφοι, ρώτησε ο κύριος Μπασδέκης στον κύριο την Περιφερειάρχη, κάθε πότε μέσα σ' όλους πλημμυρίζει ο Σπυρχιός Ποταμός. Η απάντηση είναι εξής, όταν πιάσει λίγο παραπάνω βροχή. Αυτή είναι η αλήθεια και τίποτα παραπάνω. Σήμερα θα έπρεπε να μιλάμε για αξιοποίηση και για άρδευση του Σπυρχιού, και όχι για τις πλημμύρες. Δυστυχώς θα μιλάμε συνέχεια. Αν ξανά βρέξει, πάλι τα έργια θα έχουμε. Άκουσα τον κύριο Περιφερειάρχη που είπε ότι είναι μεγάλο το κόστος για το Σπυρχιό, ότι ψηλά είναι 140 μέτρα, χαμηλά είναι 40 μέτρα. Το γνωρίζουμε. Τι έχουμε κάνει, τι έχετε κάνει κύριε Περιφερειάρχα. Αυτό γνωρίζουμε στο τουσπάσης. Όπως είπε και η Κατρίνα Ιπαντζηλί και συμφωνώ μαζί της, τα δραγκρασικά σας περιφέραση για την επόμενη μέρα, σε αυτό το κομμάτι του Σπυρχιού, δεν είναι τα ίδια όπως της Εύβοιας, που είπαμε πάρα πολύ, είναι μηδενικά έως ανήπαρκτα. Δεν έχει γίνει τίποτα. Έσπασε το φράγμα στο Αμούρι, συνάδελφοι, γιατί αν δεν έσπαγε το σπυρχιό στο Αμούρι, ενώ θέσατε σε κίνδυνο και θα συνεχίσετε να θέτετε τους κατοίκους παραποτάμενους, όπως είπε πολύ σωστά ο Μπαζδέ και ο Κώστας, αν δεν έσπαγε στο Αμούρι, αν έσπαγε πιο κάτω, μπορεί να είχαμε θρηνί σχεθήματα σήμερα και το ξέρετε όλοι σας. Εγώ δεν θα σανθώσει πολλά πράγματα, θα σανθώ σε ένα γεγονός μόνο. Η παιχάταξή μας πήγε και την προηγούμενη φορά πριν από δεκατέρτερες μήνες, και τώρα επί τόπου και είδε την κατάσταση, συνομιλήσαμε και με τεχνικούς παράγοντες και είδαμε εκείνη την περιβόητη γέφυρα, κύριε Καρακάτζα, κάτω από την αερογέφυρα. Άκουσα ότι υπάρχουν 15-20 αγρότες στην οποία τη χρησιμοποιούν πλέον και ότι αντιδρούνε. Και δεν το κατάλαβα, δηλαδή αντιδρούνε, δεν μπορούν να φτιάξουν μια άλλη γέφυρα, δεκατέσσερις μήνες, δύο ώρες, να γκρεμίσουν μια γέφυρα, γιατί καταστηματάρχει στην περιοχή εκεί, η ζημιά που πάθανε την πάθανε όλοι τους, έφερα αυτή και δίπλα και ο γρούσπας και παρακαλώ, μην πω και ονόματα, και το κτέλ. Από αυτή την γέφυρα το πάθανε. Πέρασε εκεί που βρεθήκαμε στο ίδιο σημείο, μας είχατε πει κύριε Πνευριαρκά, ότι θα γκρεμιστεί. Γιατί δεν γκρεμίστηκε? Γιατί δεν φτιάχτηκε κάποια άλλη να έχει μεγαλύτερη βάθυση στο ποτάμι και να φεύγουν το νερά. Τόσα χρόνια στην άλλη δεν έχει γίνει καμία αλοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής και την αντιμετωμενική θεώρηση στο Σπερχειό ποταμό. Πότε? Ξοδεύονται χρήματα και στις γέφυρες που πέσανε το 97 και στις καλλιέργειες, είναι ένα βαρέλι δίχως πάτω. Κάθε χρόνο δίνουμε και δίνουμε και δίνουμε. Θα συμφωνήσουμε με την Καντερίνα την Πατζελή και με όλους τους προλαλήσαντες, εάν δεν γίνει γενναία από κράτος απόφαση, 150 εκατομμύρια χρειάζονται στο Σπερχειό, όσο εκατομμύρια θα πρέπει να τα δώσουν, να τα φτιάξουμε, γιατί δεν είναι ένας άλλος θεός εδώ και άλλος θεός στην Εύβοια. Συγγνώμη που το λέω, αλλά έχω την πνευματική συγκίνηση και στην Εύβοια, στις Φωτιές και εδώ, παντού είμαστε. Και κάθε χρόνο η περιφέρεια, πολύ εύκολα να αναλάβει τη συντήρηση, δε εκατομμύρια, δε εκατομμύρια δεν την αναλάβει, γιατί ο Σπερχειός πρέπει να γίνει, όπως είπε και ο συντομποθέτης του, ο επικεφαλής μας ο Δημήτρος Αναγμουστάκης, από κατάρα ευλογία. Αυτά θα ήθελα να πω. Με ΜΑΤ, θεώσταλτους, ΜΜΕΝΟΣ, φωτογραφίες, οικογενική πραγματικότητα, έργα μηδέν, δεν κρύβεται συνάδελφοι ούτε η Αδράνια, ούτε η Ψασιμούτα, και ούτε είναι ικανοί. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα να πω. Και εγώ θέλω να πω δύο λόγια. Ένα ερώτημα, Κύριε Σαρμά. Ναι. Κοιτάξτε, είμαστε ευλογημένη χώρα. Μην κουροϊδευόμαστε. Εμείς πλημμυρίζουμε όταν έχουμε έντενα κυρικά φαινόμενα και με ακραία καταστρεφόμαστε. Μας είπε ο κύριος αντιπεριφερειάρχης ότι το νερό ήρθε κυρίως από την Ορνή Ναυπακτία. Έχουμε μπει όμως στη διαδικασία να κάνουμε κάποια μελέτη, κάποια φράγματα στην περιοχή αυτή ώστε να έχουμε το νερό όταν έρχεται, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, να το συγκρατούμε και να το αποταμιεύουμε για να το έχουμε σε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που πάλι εκεί τότε τι κάνουμε, ψάχνουμε για νερό. Δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε. Δηλαδή τι θέλω να πω. Βλέπουμε χώρες οι οποίες δεν έχουν νερά και έχουν και τα μικρότερα αρέματα όπου βέβαια είναι εφικτό, έτσι γιατί δεν μπορούν να κάνεις παντού φράγματα. Όπου είναι εφικτό, έχουν κάνει φράγματα, αποταμιεύουν το νερό και δεν είναι ότι μόνο τα αποταμιεύουν, το συγκρατούν και όλα σε μια τέτοια περίπτωση σαν την προχθεσινή. Δηλαδή, αν είχαμε ένα μικρό φράγμα σε αυτή την περιοχή εκεί πάνω, το νερό θα γέμιζε πρώτα το φράγμα, θα συγκρατούνταν οι μεγάλοι ορμί του νερού και θα κόταν με πολύ λιγότερη ένταση στον κάμπο και δεν θα είχαμε αυτά τα φαινόμενα. Θα πρέπει, πιστεύω, να δούμε το θέμα σε όλη του την έκταση. Δηλαδή, πού έχουμε τα προβλήματα, τι μπορούμε να κάνουμε από πριν, ώστε όχι μόνο να τα αντιμετωπίσουμε μια φορά, να τα αντιμετωπίσουμε μόνιμα. Και μόνιμες λύσεις είναι περίπου τέτοιες λύσεις. Δηλαδή, φράγματα σε περιοχές που βλέπουμε ότι μπορεί αύρα να μας φέρουν πολύ νερό, τα οποία θα είναι χρήσιμα και σε περίπτωση που δεν θα έχουμε νερό, όταν θα έχουμε λιψυδρία. Αν συνδυάσουμε τις δύο αυτές ενέργειες, νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και σε ένα ακροοκαιρικό φαινόμενο, σε ένα έντονο, και όταν έχουμε αντίστοιχα πάλι περιπτώσεις λιψυδρίας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Μπέθιος. Δεν θα κάνω τοποθέτηση, απλά ένα ερώτημα προς τον κ. Περιφεριάκη. Ναι, ναι, κ. Μπέθιος. Ναι, λοιπόν, θα θέλαμε να μας πείτε ποιες είναι οι μελέτες που εκπονούνται και ποια οριμότητα έχουν. Μία, δύο, τρεις, είτε εκπονούνται από το Υπουργείο είτε από την Περιφέρεια. Το ένα ερώτημα είναι αυτό, έτσι για να το κατανοήσουμε. Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το υποέργο που δημοπρατήθηκε σε σχέση με το έργο των μεταστροφών από τον Ιανό, το έργο, δηλαδή, προϋπορρισμού των δέκα εκατομμυρίων, αν αφορά και τα σημεία αυτά που υπέστησαν προχθές στις καταστροφές. Και τι προβλέπεται σε αυτό το σημείο από την εργολαδία η οποία έχει δοθεί και η οποία θα γίνει σύντομα. Έτσι πιστεύω στον καλοκαίρι να έχει προχωρήσει. Ευχαριστώ. Κύριοι συνάδελφοι πολύ πολύ σύντομα και συγκεκριμένα πολιτικά. Δε πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η διαχρονικότητα των προβλημάτων αυτού του χαρακτήρα γύρω από το Σπεριχειό, αλλά και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας. Διαχρονικά προβλήματα με ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Καθολικά τα προβλήματα και δεν επιδέχεται να πούμε ότι η ουσία τους βρίσκεται σε τοπική αντιπαράθεση. Εκείνο που χρειάζεται για τη λύση τους είναι άλλος πολιτικός προσρατολισμός, που θα βάζει σαν προτεραιότητα τη ζωή και τα επιτεύματα του εργαζόμενου ανθρώπου. Και όχι τη λογική κόστου σοφέλους που ευνοεί την ολικαρχία του πλούτου και τα μονοπόλια. Και ένα τελευταίο σαν σημείωση και συμμέτρος μας, πως σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ενιαία παρέμβαση για ολοκληρωμένες λύσεις. Στη βάση έστω των λεκανών απορροής που έχουν μελετηθεί από χρόνια σε όλη την περιφέρεια και βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριος Καρακάντζας να απαντήσει και κλείνει μετέπειτα ο κύριος Φανούς. Θα απαντήσω επιγραμματικά και όσο πιο σύντομα γίνεται. Να συμφωνήσω καταρχήν με την άποψη του ΤΑΣΤΟ χρονά, ότι όλη αυτή η κουβέντα που γίνεται όπως γίνεται είναι ακριβώς για να λύσουμε μια σύνθετη άσκηση που υπάρχει για το σπεριχειό και το γνωρίζουν όλοι αυτό. Πέρα από λαϊκισμούς και όποιες απόψεις αποβαίνουν εις βάρος των συμπολιτών μας. Διότι να πω εδώ ξεκινώντας τις απαντήσεις μου, δεν έγινε η συντέλεια του κόσμου. Ξεκινώντας να απαντήσω στη κυρία Μπατζελή. Κυρία Μπατζελή, δεν συνηθίζεται να με επισκέπτονται αγρότες στο γραφείο μου γιατί τους επισκέπτομαι εγώ εκεί που έχουν το πρόβλημα. Πότε δεν έχω και πολλά δόση πάρεις στο γραφείο, όπως ξέρετε. Δεν είμαι ο παδός της γραφειοκρατίας και το ξέρετε αυτό. Οπότε γνωρίζω το πρόβλημα στη βάση του. Και οι συσχετισμοί μεταξύ υπηρεσιακών και πολιτικών είναι διαφορετικό πράγμα. Την ευθύνη βέβαιος την έχουν οι πολιτικοί, οι υπηρεσιακοί σηκούνται. Και δεν νομίζω ότι αυτό γίνεται διαφορετικό σε άλλες περιφερειακές ενότητες και διαφορετικά στη θεότητα. Αυτό αφορά είναι επιπροσωπικού. Παρά τα αυτά θα προχωρήσω. Να σας απαντήσω στη συσχέτιση η Ιανού και συγκεκριμένου προβλήματος που δημιουργήθηκε. Όπως ξέρετε το φαινόμενο το τελευταίο δεν είχε ονομασία. Δεν ήταν προβλέψιμο. Αν ήταν προβλέψιμο θα του είχαν δώσει μια ονομασία. Ο Ιανός ήταν ένα φαινόμενο τοπικού χαρακτήρα. Κοινήθηκε επειδή γνωρίζετε την περιοχή κηστευθειωτής. Από την περιοχή που το παρακολουθούσαν μέσα των δορυφόρων υπηρεσίες. Από την περιοχή των Λουτρών Ιπάδης το θυμάστε, περιμετρικά πέρασε πάνω από το Λιανοκλάδι Στύρφακα και έφυγε για Καρδίτσα. Εκεί λοιπόν ξεφόρδωσε το πιο πολύ νερό με το γνωστό πρόβλημα στο Λιανοκλάδι. Πως σπεριχειώσει τον Ιανό πάνω από το Λιανοκλάδι δεν είχε κανένα πρόβλημα. Τα νερά ήρθαν μετά το Λιανοκλάδι. Αυτή είναι η διαφορά του φαινομένου με τον Ιανό. Παρά τα αυτά εμείς φροντίσαμε στο σύντομο διάστημα αυτό να αποκαταστήσουμε όχι απλώς τις ζημιές στο κομμάτι που κάλυπτε Λιανοκλάδι, Στύρφακα, τα χωριά αυτά να μην αναφέρουμε. Αλλά να δημιουργήσουμε το αντιπλημμυρικό. Από να ξέρετε αυτό το φαινόμενο δεν σχεδόν μου σκέψε ότι οπισθωάνε σαν τα ρέματα που έχουμε φτιάξει. Άρα λοιπόν το φαινόμενο δεν έχει καμία συσχέτιση. Στο Μεριστή επειδή γνωρίζετε που είναι ένα αντιπλημμυρικό έργο που δεν θέλουν να δικό κάποιον είναι τη Σεργοσέ. Ο Μεριστής έχει γίνει όπως ξέρετε για να αναχιτίζεται η ταχύτητα του νερού να μην πέσει πιο κάτω η γέφυρα. Γιατί μετά αρχίζει η ευθύγραμη του Σπερχιού. Το γνωρίζετε δεν έχει νόημα τώρα να κουράζουμε το ακροατήριο. Εκεί λοιπόν το αντιπλημμυρικό που προβλέπει τη λεκάνη της εκτόνωσης δεν έφτασαν τα νερά. Διότι σπάσαν τα αναχώματα στο αμούρι, τα γνωστά βαρύτες σας περιέγραψα στην αρχή. Είναι γεγονός όμως ότι τεχνικά σε όλα τα ποτάμια του κόσμου είναι κανόνας αυτός παντού αυτά που υποφέρουν είναι τα αναχώματα. Είτε είναι στη Γερμανία είτε σε προηγμένες τεχνολογίες. Όταν έχεις μια διαδρομή αναχωμάτων 50 χιλιομέτρων που έχει ο Σπερχιός και έχουν γίνει πριν 40, 50, 70 χρόνια. Υπάρχουν σημεία τα οποία και ευτυχώς που σπάνε εκεί και έχουμε αυτή τουλάχιστον την ανέμακτη πορεία του νερού. Θα μπορούσε όμως να είναι πολύ πιο επικίνδυνα. Η βίστριζα δεν ενόχλησε καθόλου. Δεν έμπλεκε και η βίστριζα στο Σπερχιό. Δεν φτάνει δηλαδή ο αναδασμός της βίστριζας να πληγεί διότι η βίστριζα πώς ξέρετε πράγματι είναι να λέμε την αλήθεια ήταν αυτή που ξεκινήσατε τον αναδασμό. Εμείς τον τελειώνουμε τώρα. Να μην πω εγώ. Η περιφερειακή αρχή με τον φάνητο σφανό τον τελειώνει γιατί έχουμε προχωρήσει πολύ γρήγορα στον μεγαλύτερο αναδασμό της Ελλάδος και είμαστε σε ενστάσεις. Σε λίγο θα αρχίσει και να γίνεται και η μοιρασιά των οκτυμάτων. Σε εμπόσιο δεν υπηρεάστηκε. Ούτε το κομμάτι αυτό που είναι δασσωμένο. Δεν πλημμύρησε το οποίο το καθαρίζουμε τώρα. Να πω εδώ για το δασαρχείο. Τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον δεν έχουμε κανένα θέμα. Δεν κολλάμε στο παραδοσιακό μοντέλο του χαρτί έστειλες. Η ευθύνη των ορεμάτων βαραίνει την περιφέρεια. Σε εμπόσιο όποιες πρωτοβουλίες απλώς ενημερώνουμε. Δεν καθυστερή. Δηλαδή δεν ευθύνη του δασαρχείου η έκταση από τη στιγμή που εμείς πάμε να την καθαρίσουμε. Τους ενημερώνουμε ότι κάνουμε καθαρισμό εκεί, τίποτα παραπέρα. Δεν έχουν καμία ευθύνη τα υπηρεσίες αυτές όπως είχαν παλιά. Το βαρδατόρυμα όπως το βάλατε, σας είπα και στη αρχή είναι ρέματα τα οποία τα έχουμε καθαρίσει. Δεν επηρεάζουν την κύτη. Δεν παίρνουν νερά από την κύτη οπότε δεν εκτολώνει νερό εκεί. Είναι γεγονός και έχετε δίκιο όλοι οι ομιλητές, από τον πρώτο ομιλητή τον κύριο Γκλέτσο, τον κύριο Ναγνοστάκη, ότι αυτή τη στιγμή τα έργα του Ε65 και της ΕΡΓΟΣΕ τεμαχίσαν την κυλάδα στα δύο. Το πιο δύσκολο και το πιο ενδεχομένως να μην είχε φτάσει το νερό δυόμιση μέτρα, αλλά ήταν μεγάλη η πλημμύρα θα έφτανε στα δύο ή ενάντηση. Φυσικά πάνω από το φυσιολογικό που είχατε από τις προηγούμενες χρόνια. Εδώ λοιπόν η ΕΡΓΟΣΕ, ο ΕΕ65 αυτή τη στιγμή κατασκευάζει το τελευταίο πόδι. Είναι δηλαδή η τελευταία σύνδυση που γίνεται μεταξύ κόμματος Ανθίλης, που είναι η είσοδος στον Παθέ. Εκεί λοιπόν πράγματι έχουν συσσορευτεί ένα ανάχωμα τεράστιο. Έχει ευθύνη, θα το κουβεδιάσουμε, το συζητήσαμε αυτό και με τον Δήμαρχο Λαμειών και με τον Περιφερειάρχη, θα καλέσουμε εδώ τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, διότι ήταν σαββατοκύριακο και δεν είχαν μηχανικούς ασφαλείας στα αναχώματά τους. Δεν έχει σημασία τι θα έγινε εκεί την ώρα, σημασία έχει ότι δεν κάναν καμία παρέμβαση. Κατέλησμα, ένα όγκος του νερού, κάποιος δηλαδή αυτό που κινούνται από τη δυτική πλευρά και ανάμεσα δυτικής και ανατολικής, να κοντράδει στο ανάχωμα και να γυρίσει προς το κόμμα. Αυτό είναι έτσι όπως το περιγράψατε. Εδελπιστούμε όμως ότι, επειδή μετά επικοινωνήσαμε, ότι στο μέλλον θα είναι πιο ασφαλής η υπαρουσία τους. Να πω όμως κάτι εδώ. Κοιτάξτε κυρία Πετζελή, επειδή και οι συνάδελφοι οι οποίοι κυρίως έχουν μια σχέση με τις αγροτοκτινοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Να μην κρυβόμαστε. Ο σπεριχειός σε τρεις-τέσσερους μήνες είναι η πηγή άρδευσης χιλιάδων στρημάτων. Όλοι οι καλλιεργητές, δεξιά και αριστερά από την Κύτη, εναποθέτουν τα μηχανήματά τους για να αρδέψουν τις εκτάσεις. Αν κάνουμε μια πολύ μεγάλη και βαριά παρέμβαση σε βάθος, κάθε μηχάνημα πρέπει να ξέρετε που αντλεί τα νερά για να τα στείλει στην άρδευση, δεν μπορεί να κάνει άρδευση παραπάνω από πέντε-έξι μέτρα. Τα πιο σύγχρονα, οι πιο σύγχρονες αντλείες, οι διβάθμιες κλπ. Οι μικροκαλλιεργητές κινούνται στο όριο του νερού το επισθανιακό. Δηλαδή, αν πάτε το καλοκαίρι, θα δείτε τα μηχανήματά τους δίπλα στην Κύτη. Σε πώς πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και αυτό. Σε μια πιο έντονη, δηλαδή, εκβάθυνση της Κύτης, θα δημιουργεί η πρόβλημα άρδευσης, όπως σας την περιέγραψα, από τη συγκεκριμένη κατηγορία των αγροτών μας. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να το ισορροπήσουμε και αυτό. Όλα λοιπόν αυτά, όπως τα περιέγραψε και ο συνάδελφος, ο Χρήστος Λουάνδος, ο Σπύρος, που αφορά τη Γέφυρα. Η Γέφυρα Σπύρο, συνάδελφη, ένα μικρό κομμάτι εμποδίζει, παρά τα αυτά την έχουμε δημοπρατήσει, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει φύγει η Γέφυρα. Βαμβάνοντας υπόψη, όχι, δεν μας εμποδίσαν οι κάτοικοι, οι δέκα που κινούνται, θα πάνε περί... Το πρόβλημά μας είναι ότι από εκεί διέρχονται οπτικές σύνες, δεν είναι εύκολο αυτά να αντικαταστούν σε μηδέν χρόνο, πάμε μια τσάπα και ξυλώνουμε τη Γέφυρα, και τα χρήματα τη έχουμε βρει και το σχέδιο του έχουμε, θα είναι μια Γέφυρα τύπου, να το πω έτσι, καστρί, πιο βελτιωμένη, γιατί είναι πιο μικρή η απόσταση. Και αυτό που ρώτησε ο Νίκος ο Μπέτσιος, με τι κάνουμε τώρα αυτή τη στιγμή, να πάμε στην ουσία για να κλείσω. Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουμε είναι η ενίσχυση των τυχωμάτων, τα δέκα εκατομμύρια της εργολαβίας θα πάνε στην ενίσχυση των τυχωμάτων κατά μήκος, όπως έρχεται δηλαδή για να το περιγράψω μετά τη Μακρακόμη, πριν περίπου το καστρί και προς τα κάτω, μέχρι τον καστρί δεν υπάρχει κίνδυνο, δηλαδή δεν υπάρχει πλήμηρα, υπάρχει ξεχύλισμα του σπερχιού δεξιά και αριστερά της σκήτης, δεν υπάρχει πρόβλημα. Από κει και κάτω θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε μέχρι τη γέφυρα του σπερχιού, δεξιά και αριστερά, με ενίσχυση των τυχωμάτων, διότι δεν σπάσανε αυτά που είχαμε φτιάξει, σπάσανε αυτά τα οποία από παλιά και αυτή τη στιγμή έχουν εφθαρεί και με την ταχύτητα και την ένταση του νερού που προσθέτουν πολύ εύκολα. Να φτάσουμε μέχρι τη γέφυρα του σπερχιού που αμέσως μετά αρχίζει το έργο του μεριστή, δηλαδή να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τα νερά εκεί, θα δημιουργηθεί η εκτόνωση των οραιρών στη μεγάλη λεκάνη του αντιπλημμυρικού. Θα το προσπαθήσουμε, θεωρούμε ότι δεν μας εμποδίζουν οι καιρικές συνθήκες γιατί τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι βαρέο τύπου όγκη με πέτρες και λοιπά, θα τους συνεχίσουμε χωρίς να σημαίνει αυτή τη στιγμή ότι μπορούμε να δεσμευτούμε ότι στην επόμενη πλημμύρα δεν θα έχουμε ένα φαινόμενο ενδεχομένως πιο ήπιας μορφής ή και χειρότερες με την έννοια ότι είμαστε οι μάγοι που θα το λύσουμε με τον τρόπο που αφορά κυρίως τους συμπολίτες μας που βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Όλα τα μεγάλα έργα τα οποία όπως ξέρετε βάζονται σωστά, κατά την άποψή μου πολιτικά μπορεί να τα τοποθετείτε σωστά. Θα σας απαντήσει ο περιφερειάρχης και νομίζω έχει δώσει έναν περίγραμμα να δούμε μέχρι που μπορούν αυτές τις περιβόητες μελέτες, μπορούν να υλοποιηθούν. Να σας πω όμως κάτι προσωπικό και να κλείσω. Στην πρώτη μου θητεία κυρία Μπαζελή με τους συντρόφους μας. Λοιπόν, η απάντηση που δόθηκε τότε ήταν δεν μπορούν να δεσμευτούν για ένα έργο φαραωνικό. Από τότε έχουν περάσει περίπου 12 χρόνια. Καταλαβαίνετε αφού δεν μπήκαν οι βάσεις τότε στο φαραωνικό εκείνο έργο, δεν είναι εύκολο να απαντάμε σήμερα στους συμπολίτες μας ότι ξέρετε σε μια εβδομάδα, σε ένα χρόνο θα έχουμε ολοκληρώσει και θα είστε ασταλείς. Αυτή είναι η άποψή μου. Μια διακοπή κύριε περιφερειάρχη. Μα ακούτε, Θανάση, μια διακοπή. Ναι, ό,τι θέλετε, ελεύθερα. Καλά, όχι, δεν είναι τίποτα φοβερό. Επειδή παίρνουνε διάφοροι από εκεί από τα μέρη μας και μου λένε, έχουμε πει και στον περιφερειάρχη του, δεν έχουνε παράπονο γενικά οι άνθρωποι, συγκεκριμένα από εσένα. Είναι κάποιες σημιακές παρεμβάσεις που φωνάζονε χρόνια τώρα να πέσει εκείνο το τυχείο, να ανοίξει αυτή η τάφρος, οι οποίες αν γίνουν αυτές οι σημιακές παρεμβάσεις θα βοηθηθούνε τα πράγματα. Δεν ξέρω με ακρίβεια τώρα τι, αλλά με παίρνουν άνθρωποι οι οποίοι κατέχουν, δηλαδή πρόιδροι, πάρεδροι, πρόεν και τα λοιπά, και εκφράζουν παράπονα ότι δεν ακούγονται, δεν εισακούγονται. Αυτό γιατί γίνεται, αφού ξέρεις πολύ καλά ότι αυτός που το περπατάει, που το ξέρει, που το ζει, που το ποτίζει όπως είπες, που το αρδεύει, ξέρω εγώ, να ακουστούν αυτοί οι άνθρωποι ρε παιδιά, να βοηθήσω θέλω, δεν θέλω να κάνω έτσι. Έχει όμως σχέση με αυτό που είπαμε στην αρχή με την κυρία Μπαζελή. Πολλές φορές, κοιτάξτε, οι άνθρωποι οι οποίοι, όπως το είπες, καλλιεργούνε, μας κάνουν τις προτάσεις, υπάρχει ένα θέμα όμως το εξής, ότι δεν μας φτάνουν τα χρήματα να τα κάνουμε όλα αυτά, διότι όταν βγαίνει ένα σχέδιο, και οι κυβερνήσειες μας έχουν ένα κόστος, μια τάξη μεγέθους, και λέει θα διαθέσουμε πεντακόις χιλιάδες. Εκεί όπου όμως... Μα δεν μιλάμε για τέτοια ποσά, Θανάση μου, δεν μιλάμε για τέτοια ποσά, όταν το έλεγε οι προηγουμένους ικαντές. Κύριε Καρακάτσα, ένα λεπτό, να ακούω, δεν ακούω. Είναι γεγονός, όπως το περιέγραψες, ότι υπάρχουν μικρές παρέμβασεις, πολύ μικρά, χαμηλού πόστους, το έχουμε λάβει υπόψη, και καλά κάνετε και μες το αναφέρετε, και μάλιστα το όποιος τελέχει, δραστηροποιούνται στην περιοχή, μπορούν να είναι εκεί δίπλα μας, να μας τα υποδεικνύουν, έχουμε μια άνευση να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, συνεπώς ό,τι μας προταθεί, θα φροντίσουμε να το κάνουμε. Και επειδή είσαι άνθρωπος της πιάτσας και του χώματος και μιλάς με αυτούς τους ανθρώπους και μου λένε πες το και εσύ, να συνονοηθούμε να γίνει λίγο η δουλίτσα μας, τίποτα παραπάνω. Να μην πάμε σε δευτερολογία. Όχι, όχι, δεν θα κάνω δευτερολογία, κύριε. Ένα λεπτό, ναι, γιατί θεωρώ ότι είναι πάνω στη ρήμη του λόγου σας, μάλλον προσβάλατε και απαξιώσατε το δράμα που βιώνουν όλοι οι συντοπίτες μας, είτε στην Εύβοια είτε στην Θεότηδα, είπατε ότι δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου. Για αυτόν που χάνει το σπιτικό του, για αυτόν που χάνει το περιουσιακό του στοιχείο, ναι, κύριε Καρακάτζα. Δεν το χάσα, κύριε Αναγνωστάκη, δεν το έχασα. Όχι, τέτοιος διάλογος. Θα πρέπει, γιατί θεωρώ ότι είναι προσβολή. Όχι, όχι, δεν το έχασα. Κυρίε Αναγνωστάκη, δεν είναι της πολιτικής μου παιδείας να προσβάλλω καταρχήν, δεν είναι της πολιτικής μου παιδείας. Και να ξέρετε καλά, ειδικά εσείς συνεμώς, μην λαϊκίζουμε για πράγματα που δεν είναι έτσι. Κανείς δεν έχασε το σπίτι του, το χωράδι του, και το σπίτι του είναι εκεί που είναι, με τσιμιές και το χωράδι του είναι εκεί που είναι. Και σας ευχαριστώ και του δύο, επιτρέψτε μου, κύριε Καρακάτζα. Κύριε Προεδρε, κύριε Προεδρε. Νομίζω αυτό δεν συμβάλει, ούτε προβάλλει το πρόβλημα για να το λύσουν. Είναι μια πολιτική άποψη και διατύπωση που εξήγησα στην αρχή. Δεν είμαι οπαδός ούτε των λαϊκισμών, ούτε τίποτα. Είμαι οπαδός του αποτελέσματος. Συνεχώς, τους πολιτικούς μου παιδείας θα προσβάλλω και ειδικά τους πολιτήτους και τους υπολίτες μας όχι. Κύριε Καρακάτζα, κύριε Αναγνωστάγη, σας παρακαλώ, με ηρεμία, θα κλείσουμε το θέμα. Σας παρακαλώ και τους δύο. Παρακαλώ, ηρεμήστε. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης για να κλείσει το θέμα. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, επειδή ανήξαμε ένα θέμα... ...να βγαίνουν οι ανήμποροι άνθρωποι από τα σκίτια τους και έτωση δεν υπήρξε πρόβλημα, πιθανές και υπήρξε για τους. Παρακαλώ, κύριε Αναγνωστάγη, σας παρακαλώ και τους δύο. Παρακαλώ, ηρεμήστε. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης για να κλείσει το θέμα. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης για να κλείσει το θέμα. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης για να κλείσει το θέμα. Το λόγο έχει ο περιφερειάρχης για να κλείσει το θέμα. Σήμερα βάλαμε ένα πλαίσιο συζήτησης για τα μέτρα φαραονικού τύπου τα οποία έχει όλες οι περιφέρειες, όλες οι περιφερειακές ενότητες, εμείς ως παράταξη τα λέμε αναπτυξιακά έργα πόλους. Αυτά τα αναπτυξιακά έργα πόλοι θα πρέπει να προταχθούν, να σχεδιαστούν με συνέργειες και άλλων ταμείων, κυβερνητικών, εθνικών. Προφανώς τα έργα αναπτυξιακών πόλων, Κοπαΐδα, ΕΒΙΑ, Σπερχιός, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθούν από δουε Περιφέρειας Τεράς Ελλάδος. Αυτό που οφείλουμε όλοι μαζί να κάνουμε είναι να διεκδικήσουμε και όταν διεκδικούμε πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση και συντεταγμένες δυνάμεις. Σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις, για ό,τι αφορά τα επιπροσωπικού με τον κ. Καρακάτζα, ξέρει πολύ καλά τι εννοώ, θα πιούμε ένα καφέ για να του τα υπενθυμίσω με πολύ αγάπη. Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρο. Το λόγο έχει ο Περιφερειάρχης Τεράς Ελλάδος. Πέντε δεύτερα πρόεδρε. Κύριε Σαλμά, όχι είναι δευτερολογία σας. Όχι, πέντε δεύτερα πήραν το λόγο όλοι, εγώ θέλω πέντε δεύτερα. Κύριε Γιώτη δεν πήρε κανένας το λόγο δεύτερη φορά. Και ο κ. Αναμνοστάκης και η κ. Μπατζελίκ και όλοι πέντε δεύτερα. Ο κ. Καρακάτζας είναι γνωστός για το ήθος της εμνότητά του και την τεράστια εμπειρία του, αλλά προέβρισε ένα τοπίμα που δεν συνάνδη με τη λογική. Μην μπερδεύουμε τα αντιπλημμυρικά έργα και δεν αποτελεί δικαιολογία κ. Καρακάτζας, σεβαστέ κ. Καρακάτζα. Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν σημαίνει ότι δεν θα αρδεύουν οι Γεωργοί μας. Έτσι, για όνομα του Θεού. Άλλο το αντιπλημμυρικό, άλλο το αρδευτικό. Δεν είναι ούτε το Μυσσυζυπή έχουμε στη Θεότηδα και μιλάμε για φαραωνικό έργο, ούτε τον Τάμεση. Δηλαδή δεν θα έπρεπε να αρδεύει κανείς προκειμένου να σταματήσουμε τις πλημμύρες, για όνομα του Θεού. Δεν είναι δικαιολογία αυτό. Ευχαριστώ. Θα σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει περιφεράσει τεράσσε λάδος για να κλείσουμε το εν λόγω θέμα της συζήτησης αυτής. Σας ευχαριστώ και πάλι. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους συναδέλφους για τις απόψεις που κατέθεσαν. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα περισσότερα, αν όχι σε όλα, ζητήματα και σε κάθε περίπτωση σε όσα συγκέντρα λίγα που δεν απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης και που βάζουν έτσι ένα ευρύτερο ζητήμενο. Ευχαριστώ. Ελπίζω με τη σειρά. Κατ' αρχάς, σε σχέση με ένα ζήτημα που πραγματικά μου έκανε πάρα πολύ εντύπωση που το άκουσα, την σύγκριση που είπε ενήχθηκαν ή κατέθεσαν κάποιοι συνάδελφοι σε σχέση με τα έργα της Εύβοιας και τα έργα της Φθιώτη, δηλαδή, το καθεξής, νομίζω ότι είναι μια απόλυτα μετρήσιμη αλήθεια, ότι με τα φυσικά φαινόμενα τα οποία αντιμετωπίσαμε σε κάθε μία από τις πληγίες περιοχές της Φθιώτης, πάρα πολύ γρήγορα ή κατά τόπο τεχνικές μας υπηρεσίες συγκρότησαν ένα χαρτοφυλάκιο έργων αποκατάστασης, τα αιτηθήκαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και σε κάποιες περιπτώσεις στο Υπουργείο Συντερικών και μετά με διαφορετική διαβάθμιση χρόνων, και θέλω να είμαστε ειλικρινής αυτό, αυτά εντάχθηκαν από τα αντίστοιχα Υπουργεία και πάλι παίρνοντας εμείς την ένταξη, σπεύσαμε να βγάλουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Και τολμό να πω ότι, ειδικά για τον Ιανό, είχαμε και ένα αρκετά έως πολύ γενναίο πρόγραμμα έργων αποκατάστασης, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν, είχαμε τη χρονική καθυστέρηση, δεν το κρύψαμε ποτέ στο πότε έγινε η πράξη της ένταξης, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι απλώς ο πρόγραμμα το οποίο ήδη βρήκονται σε εξέλιξη διαγωνιστικές του διαδικασίας. Και το ίδιο φυσικά θα γίνει και τώρα. Στα προηγούμενα φαινόμενα συνήθως κάναμε συμβούλιο μετά από 15-20 ημέρες και περνάγαμε αυτά τα έργα. Είχαμε πρόγραμμα της μέλης συνεδρίας ή μόλις δύο μέρες μετά. Αυτό το πρόγραμμα προφανώς δεν μπορούσε να έρθει στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο, να έρθουν τέτοια έργα, νομίζω ότι το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Σύμφωνο και, όχι απλά συμφωνο, ταυτίζομαι με αυτό που υπόθηκε, ότι, το είπα κι εγώ εξάλλου και στην αρχική μου τοποθέτηση, πέρα εμείς δεν κάνουμε αυτοδιοίκηση με το βιβλίο του Καλλικράτη παραμάσχαλα. Αν είναι αρμοδιότητά μας ασχολούμαστε, αν δεν είναι αρμοδιότητά μας ας το πάρει ο άερας. Το απολύτως αντίθετο, κάνουμε προφανώς αυτά που είναι στην αρμοδιότητά μας και στην τυπική μας ευθύνη, εξίσου, εφόσον είναι κάτι που απασχολεί τους συμπολίτες μας και εδώ πέρα μιλάμε για ένα τεράστιο ζήτημα ως περιχείος, ενεργοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση, προς τους δήμους, προς την κεντρική κυβέρνηση, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς κάθε κατεύθυνση που ήθελε, που ήθελε να πεκληθεί. Συγγνώμη λίγο. Ζητώ συγνώμη, έχει μια φασαρία από το διπλανό γραφείο. Άρα λοιπόν και όταν λέμε ότι κάποια έργα ξεπερνάνε τις οικονομικές δυνατότητες της περιφέρειας, ναι νομίζω ότι είναι απόλυτος αυτονόητο αν χρειαστεί, αν η τεχνική λύση που επιλέγει από τις μελέτες του Υπουργείου Υποδομών είναι ένα φράγμα των 50 εκατομερίων, ναι η περιφέρειας τρέας Ελλάδας δεν έχει ούτε την οικονομική, πιθανώς ούτε την τεχνική δυναμική να ελλοποιήσει μια τέτοια σκλημακά σε έργο και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει με όλη μας τη δύναμη και όλη μας τη ζέση να διεκδικήσουμε να ελλοποιηθεί σε κεντρικό επίπεδο. Από εκεί πέρα, προφανώς, εξίσου, τα υπόλοιπα έργα τα οποία πρέπει και μπορούμε να κάνουμε εμείς, οπουδήποτε, σε οποιοδήποτε γωνιά της ταιρείας, τα κάνουμε και το λοιμό να πω ευχαριστώ τα της υπηρεσίας μας, με πάρα πολύ αποτελεσματικό τρόπο, αλλά λοιπόν για εμείς έχουμε τέτοιες σκέψεις, νομίζω δεν εξυπηρετούν την προαγωγή της δουλειάς μας. Να πούμε ότι για τις γέφυρες απάντησε ο αντιπεριφυριάς και η γενικός για τα έργα. Αυτά που ζητήθηκαν γραπτός, προφανώς, κατατεθούνε για οποιαδήποτε αξιολόγηση και χρήση. Να πω σε σχέση, επειδή κάποιοι συνάδελφοι, νομίζω ο Γιώρος ο Σκούρας και μετά ο Απόστολος ο Γκλέτσος, έθεσαν το ζήτημα κάποιων της επαφής με τους τοπικούς και τις σημαϊκές παρεμβάσεις. Για τον κύριο Μπένο έχω πει, κύριε Περιφυρέκη, σας θυμίζω απλώς, για το θεσμικό φάντασμα Μπένος, που μας προσβάλλει όλους κατά φορά και πρώτον εσάς. Έχω μιλήσει πολλές φορές γι' αυτό, αλλά αν χρειάζεται θα το ξανακάνω. Θα επαναλάβω ένα σχόλιο και σήμερα. Τέθηκε όμως το ζήτημα σημαϊκών παρεμβάσεων. Θέλω να είμαι πολύ καθαρός σε αυτό. Εγώ, και το λέω και ως μηχανικός, την τοπική ματιά και την πιστεύω και την εμπιστεύομαι. Και ταυτόχρονα μετά μεγάλης ή μεσαίας κλίμα κασέργα που γίνονται με τις μελέτες, με την οργάνωση, με το τεχνικό υπόβαθρο και δίνουν τις πιο στρατηγικές λύσεις, ταυτόχρονα με αυτό, αυτό που ξέρει ένα έμπειρο τοπικό μάτι που έχει χειριστεί, που έχει αντιμετωπίσει και που ενδεχομένως έχει πονέσει από φαινόμενα, το παίρνουμε πάντα ως πολύτιμη συμβουλή. Δεν σημαίνει ότι είναι πάντα σωστό ή ότι θα γίνει απριόρι, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μια φωνή την οποία, εν πλήρη τεχνική γνώση και συνειδήση λέω, ότι οφείλουμε να ακούμε είτε στο σπερχείο είτε οπουδήποτε. Οπότε παράκληση αποστόλη, στείλε τους ανθρώπους στον αντιπεριφερειάρχη να δούμε τι έχουν να εισφέρουν στη σκέψη για την αντιμετώπιση των καταστάσεων. Για το θέμα του σταυροτουμπένου, τα είπα και άλλες φορές, εφόσον το θέτουν οι συνάδελφοι, ας πάρουμε λίγα δευτερόλεπτα να το επαναλάβω. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν είναι αντιληπτό, το εξής πάρα πολύ απλώς ζητούμενο, ότι τον υπάρχει μια κυβερνητική επιπέδου, σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο, πρωτοβουλία, ένα ασχόλησης με την βόρεια αίβεια που υπέστηκε μια κολοσιαία καταστροφή. Αν δεν είχε γίνει από μόνο του, εγώ θα το είχα ζητήσει και πάρα πολύ επιτακτικά. Αυτό όμως, ταυτόχρονα, δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία, ή όποια κυβερνητική πρωτοβουλία κεντρικού επίπεδου, δεν στερεί έστω ένα γραμμάριο, μια σταγόνα, μια λέξη αρμοδιωτήτων, είτε από τις περιφέρειες, είτε από την περιφέρεια αστέριας Ελλάδας, είτε από τους ενδιαφερόμενους δήμους, είτε από το άλλο φορέα. Φέρνω ένα παράδειγμα το οποίο θα γίνει αντιληπτό και θα κατοπτυρίζει και όλα τα συναφή. Μία από τις μελέτες που βρήκονται σε εκπώνηση θα είναι η συγκοινωνιακή, το συγκοινωνιακό Master Plan. Αυτό προφανώς είναι πρόσεχτη η διαδικασία του διαζώματος για να εξεβερθεί ένας εξαντικημένος κορυφαίος μελετής να το κάνει. Αυτή όμως η μελέτη δεν θα παραλειφθεί και δεν θα επιβλεπθεί από το διάζωμα, γιατί κάτι τέτοιο πρώτον δεν γίνεται, δεύτερον και κυριότερον δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία. Η συγκοινωνιακή μελέτη, που πάλι ως παράδειγμα την αναφέρω, θα επιβλεπθεί και θα παραλειφθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Συγγνώμη, κύριε Περιφεριάρχα, μιλάμε για την έβοια τώρα. Ναι, έφρασα ως παράδειγμα. Εντάξει, εντάξει. Κάνω μια παρένθεση για το θέμα επιτροπής και ζητώ συγγνώμη που είναι λίγο εκτός, αλλά αφού τέθηκε νομίζω πρέπει να πατήσω. Δεν είναι έτσι όπως τα λέτε όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Δηλαδή, σε επόμενη οικονομική επιτροπή θα έρθει το θέμα, επίσημα πια, του να συμβληθούμε με το διάζομα, όπως έχουμε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις πιο ειρηνικές παλαιότερα με τα θέατρα κλπ, για να μπορέσουν επίσημα οι τεχνικές μας υπηρεσίες να επιβλέπουν και να παραλάβουν τη συγκοινωνιακή μελέτη. Ωραία, μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση κύριε Περιφεράχη. Παρακαλώ αν επιτρέπει πρώτος. Ο κύριος Λέκας την χάνει της εμπιστοσύνης σας ακόμη, όπως τότε όταν ήρθε να δικαιολογήσει τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα, τότε που έλαβαν χώρα δεν θέλουν τα επαναλάβου, την χάνει της ίδιας εμπιστοσύνης σας. Θέλει να κάνει όλες οι ερωτήσεις σχετικές μαζί γιατί καταλαβαίνουμε... Ωραία, εάν λοιπόν την κάνει της ίδιας εμπιστοσύνης σας, ο κύριος Λέκας στην ΕΝΠΕ, ήσασταν παρόν στο Θερμασίλα, εκεί δεν έγινε, εκεί έγινε, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι ό,τι κάνει ο κύριος το θεσμικό φάντασμα, όλες οι μελέτες του, που αφορούν στη Βορειά Εύβοια, είναι λάθος, δεν λαμβάνουν υπόψιν, οτιδήποτε έχει γίνει το καταστροφικό και είναι λάθος. Για αυτό εσείς θα πάρετε θέση να μιλήσετε σαν περιφεριάρχοι, σαν περιφεριάρχες, σαν τι, τι θα κάνετε, τι ακριβώς συμβαίνει και εμείς, τι πρέπει να ξέρουμε, τι ακριβώς ενημέρωση μας δίνετε σαν ο καθηγητής αρμόδιος. Απολύτως αντιληπτό, επειδή ήμουνα μέσα σε αυτή τη συνεδρία, όπως ήταν και ο συνάδελφος Δούρος και ορισμένοι συνάδελφοι ακόμη, θα σας απαντήσω απολύτως απερίφραστα. Όσο επιστήμονα, προφανώς εξακολουθώ και εμπιστεύομαι τον κύριο Λέκα και γι' αυτό έχουμε και την γνωστή συνεργασία μαζί, που ξαλλού δεν περιμένει εμένα να αποδείξει τις επιστημονικές τουντάφνες, αλλά αφού ερωτώ με απαντώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι απριόρι συμφωνούμε σε κάθε του λέξη. Και σε αυτό το σημείο ο λόγος που διαφωνούν, ο λόγος που έχουμε άλλη άποψη, δεν είναι ότι λέει κάτι λάθος πιστημονικό, αλλά ότι πώς γίνεται να κατηγορήσεις ως λάθος, κάτι που στην πραγματικότητα δεν έχει ξεκινήσει. Δηλαδή, οι δασκείες μελέτες, τουλάχιστον κατά το μέρος που αφορούν την δουλειά του κ. Μπένου, τώρα συμβασιοποιήθηκαν και τώρα είναι να ξεκινήσουν. Άρα λοιπόν νομίζω ότι δεν είναι πιστημονικό λάθος, αλλά μεθοδολογικό λάθος να προεξοφλήσω ότι αυτοίς δεν έχουν γίνει σωστά. Αυτή είναι η διαφωνία μου με την τοποθέτηση του κ. Λέκα, τον οποίο βέβαια κατά τα άλλα υπολείπτωνα, απολύτως ως πιστήμονα. Άρα λοιπόν είστε με την πλευρά του κ. Μπένου, με τον οποίο ξέρετε πραγματικά, μπορείτε να μας δώσετε μία απάντηση σε αυτό. Απλώς τώρα όμως κάνουμε διάλογο τώρα και... Και λοιπόν, ο διάλογος προάγει τα πάντα, αγαπητοί περιφεριάρχοι, και όχι οι παράλληλοι λοιμονόλογοι. Απλώς, διάλογο όπλο. Απλώς, διάλογο παρουσία. Μπορείτε να μου πείτε, σας παρακαλώ κ. Περιφεριάρχη, ποιος είναι ο θεσμικός ρόλος του κ. Μπένου. Και αν αυτό έχει αποτυπωθεί κάπου με σφραγίδες, με υπογραφές, γιατί ζούμε σε δημοκρατία. Και τίποτα άλλο σταματώ και σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτά. Είναι μια απολύτως σύνομη, χωρίς να κάνω το νομικό, αλλά δεν χρειάζεται και να είσαι για να το αντιληφθείς. Μια απολύτως σύνομη διαδικασία σε ένα μοντέλο που έχει παναληφθεί σε μικρότερη βεβαίως κλίμακα, σε άλλες περιπτάσεις. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, για να κλείσω αυτήν την παρήθεια, είναι αυτό που είπα και τις άλλες φορές. Ευπρόζεκτα όσα προσφέρει αυτή η Επιτροπή. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει απεμπόληση ούτε μιας αρμοδιότητας, ούτε μης αρμοδιότητας από τα αποφασιστικά όργανα, τα Υπουργεία, την Περιφέρεια, τους Δήμους. Για να επανέλθω. Το ζήτημα, έχει θέσει η κυρία Μπατζελή, το ζήτημα της Ολοκληρωμένης Εχωρικής Επένδυσης Σπερχιού. Το θεωρώ προσωπικά πάρα πολύ σοβαρό. Έχουμε κάνει και συζητήσεις με τον κ. Λέμα για το αν και το πως αυτό θα μπορούσε να εμφυλοχωρήσει μέσα στο προσεχές ΠΕΠ. Με την έννοια, όχι το ότι αν χρειάζεται να γίνει κάτι σοβαρό για το Σπερχιό. Αυτό είναι ένας κοινός τόπος τον οποίο προφανώς μοιραζόμαστε όλοι. Ουσιαστικά, ή όχι τι προσφέρονται να κάνουν, κάνουν αλλαγή υποδείγματος μιας περιοχής με την ενθάρρηση αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Άντι το ερώτημα αυτό ήταν ασκέτος τίτλος, εγώ νομίζω ότι η απάντηση θα ήταν θετική, ότι πραγματικά στον Σπερχιό μπορούμε και πρέπει να πάμε σε μια αλλαγή υποδείγματος, δηλαδή μια στρατηγική αντιπλημμυρική προστασία, η οποία δεν υλοποιείται μόνο από εφάπαξ υποδομές, αλλά και από μια κυλιόμενη διαχείριση, οι οποίες βέβαια υποδομές μπορούν να συνοδευτούν και από παραγωγικές δραστηριότητες καθεαυτές ή από ενθάρρηση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Άρα, λοιπόν, σε αυτό το είχαμε συζητήσει πιο πρόχειρα σε παλαιότερο χρόνο, τώρα που το βάζουμε και λίγο πιο στρατηγικά και επίσημα. Είναι κάτι που, επί της αρχής, εγώ το ακούω πολύ θετικά. Δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι, ναι, πάμε εκεί, αλλά, Κατερίνα, κύριε Μπατζελή, θα ήθελα αυτή την κουβέντα να την κάνουμε λίγο πιο εμβριθώς, γιατί πραγματικά έχει ένα βασικό ενδιαφέρον αρκετά υψηλό. Κύριε Περιφεριάρχα, μία φράση μόνο. Καλουδεχούμενη το θέμα της τοποθετησίας σας. Να σημειώσω κιόλας ότι ο ορισμός της όχης στο καινούριο ΕΣΠΑ 2027 έχει διευρυνθεί και, αν το θέλετε, είναι κελαρκάρτ. Συνεπώς μπορούμε να διευρύνουμε τους όρους της προϋποθέσεις με βάση της ανάγκης της συγκεκριμένας. Σε ευχαριστώ πολύ. Είναι αλήθεια αυτό το νέο πέπεν θα ρίνει της όχη και ένας τρόπος που της ενθαρρύνει είναι διοβρύνοντας και το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Αυτά σε αδρές γραμμές. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, επανέρχομαι. Μια τελευταία ερώτηση. Όχι στον Περιφεριάρχη. Να θέσω μια ερώτηση. Αν δεν είναι στο θέμα, να κλείσω. Είναι στο θέμα. Κατά την κρίση του Προέδρου, αν μου δώσε το δικαίωμα. Κάτι τελευταία ερώτηση. Επειδή μας ακούει και κόσμος και ενδιαφέρεται και πολύ ωραία τα λέτε, θα ήθελα, αν μπορείτε, να μας δώσετε έναν χρονοδιάγραμμα πότε θα μπει η μία πέτρα πάνω στην άλλη. Πότε δηλαδή θα δούμε να μπαίνει μία, να αρχίσει να δουλεύει πρώτη μπουλντόζα. Πότε, κατά τη γνώμη σας, θα μας έχει, υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, έναρξης του πρώτου έργου. Και μιλάω πάντα για τη Βόρεια Εύβοια. Ευχαριστώ. Για Βόρεια Εύβοια ή για Σπερχειό. Κύριε Κλέτο. Όταν ξεκινήσαμε και του πήγαμε εκεί πέρα για τη Βόρεια Εύβοια, ας πούμε για τη Βόρεια Εύβοια, αν είσαστε έτοιμος και πρόχειρος για το Σπερχειό, βεβαίως και για το Σπερχειό. Αλλά ας πούμε πρώτα για τη Βόρεια Εύβοια, μια και το υπάρχει αυτό το πρόβλημα, κατεμέ εκεί πέρα με αυτό το θέμα. Λοιπόν, ζητώ συγνώμη πάλι για την παρέθυση, την κάνω πάρα πολύ γρήγορα. Για τη Βόρεια Εύβοια δεν θα αναφερθώ στα ανάπτυξιακά έργα ή στους λογόμενους φωτοδότης, ή σε όλα αυτά που πάνε να κάνουν πιο όμορφη την περιοχή. Θα αναφερθώ στα έργα που είναι για την αποκατάσταση ζημιών, που είναι τα πιο επίγοντα και τα πιο επιτακτικά και που είναι και μέσα στο χαρτοφυλάκιο που διαχειριζόμαστε. Και δίνω δύο χρονικά στίγματα. Το μένει πρώτο είναι ήδη σε παρελθόντα χρόνια, γιατί έχει γίνει ήδη μια πάρα πολύ μεγάλη δουλειά της πρώτης αντιπλημμυρικής στοράξης, σαν αυτή που λέγαμε νωρίτερα, που λέγιζε νωρίτερα αποστόλη με αφορμή το σπερχειό και τους ανθρώπους από το κόμμα. Έχουμε κάνει για πολύ μεγάλης κλίμακας τέτοιες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν δώσει για το μέγεθός τους καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και ταυτόχρονα και εννοείται ότι συνεχίζουμε και ταυτόχρονα στο τέλος περίπου της άνοιξης υπολογίζουμε ότι θα έχουν συμβασιοποιηθεί τα έργα που περάσαμε μέσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την πιο στρατηγική προστασία μας σε αυτό το επίπεδο. Αυτή είναι η τάξη μεγέθους. Υπόσχεσαι, Χιό, μια που συζητούμε. Ήδη πάλι θα απαντήσω με δυτό τρόπο, καθώς εδώ σχετίζονται και τα έργα του Ιανού. Άμεσες δουλειές κάνουμε από χτες και από καιρό. Μία έχουμε πολύ μεγάλη σειρά, τα επαμενότητα να μην τα επαναλάβω. Τα έργα του Ιανού, που δημοπρατήθηκαν γρήγορα, στα τέλη Φεβρουαρίου με Μάρτιο θα έχουμε συμβάσεις για να μπορούν και αυτά να ξεκινήσουν αντιστοίχως. Οπότε, αγαπητή στην άδελφη, παραμένουμε στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε θέλουμε να συζητήσουμε για αυτό το μεγάλο θέμα. Νομίζω συμφωνούμε ότι είναι εξόχως σοβαρό. Νομίζω συμφωνούμε ότι θέλει ένα συνδυασμό άμεσων και στρατηγικών παρεμβάσεων. Νομίζω συμφωνούμε ότι θέλει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση πολιτικής προστασίας περιβάλλοντος, αγροτικής παραγωγής και ενγένει ανάπτυξης. Είμαστε σε επαφή για ότι δεν μπορεί να απαιτηθεί, αρχής γεωμένης από τις πρωτοβουλίες που είπαμε, για τα απαραίτητα έργα, για την επαφή με την Κυβέρνηση, για το Υπουργείο Υποδομών, που έχει τα δικά του ζητούμενα, την επίβλεψη του E65, του ΠΑΘΕΤΙΣ ΕΡΓΟΣΕ και για οτιδήποτε άλλο ήθελε να απαιτηθεί σε επίπεδο μελετών ή έργων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχα. Εσείως τελειώσαμε στις δύο ώρες αυτό το πολύ σημαντικό θέμα για όλους μας και εδώ προτείνω στο σώμα τις επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, είτε να κουβεριαστούν στο επόμενο Περιφεριακό Συμβούλιο, είτε να απαντηθούν γραπτώς. Κύριε Πρόεδρε. Καλύτερα είναι να απαντηθούν γραπτώς. Ναι. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπε δε. Να βλέπω όμως ποιος. Ναι κύριε Πατζάκη, ναι. Απ' τη λαϊκή συσφύρωση ο Πατζάκης. Ναι, ναι, ναι. Απλώς δεν έβλεπα. Συγγνώμη. Σας ακούω. Επειδή προτάχθηκε το σωστό θέμα του Σπερχιού, εμείς είχαμε δώσει στη δημοσιότητα και μία δήλωσή μας που θέλουμε να κάνουμε σε πολιτικό επίπεδο και είπαμε να την κάνουμε και δύο χρόνια. Όμως θέλω να το αποθετηθώ και πάνω σε αυτό το ζήτημα που είπατε τώρα, να απαντηθούν γραπτώς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη ότι θα απαντήσετε γραπτώς στις ερωτήσεις μας. Θα το δεχόμασταν αυτό, αλλά δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Άρα λοιπόν, εμείς επιμένουμε οι επίκαιρες ερωτήσεις να γίνουν τώρα. Και να συνεχίσω, μου επιτρέπετε. Κύριε Μπαζάκη, πρωτίστως μας προσβάλλετε, δευτερευόντως. Δεν σας προσβάλλω, ούτε εσείς προσβάλλετε με αυτός, εσείς μόνοι σας. Σας είπα προηγούμενα και το ένθεσα, ήταν το ερώτημα που αφορούσε τον Ιωσήφ Βασώφ. Δεν δώθηκε καμία απάντηση. Προσβάλλατε έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε πληγεί από τον Ιανώ, έχει πληγεί από την προφυλική μοίρα και δεν δώσατε καμία απάντηση. Κύριε Μπαζάκη, τελειώσατε, τελειώσατε. Βεβαίως. Ακούστε με σας, παρακαλώ. Το ότι στο σύνολο των επίκαιρων ερωτήσεων που λέμε ότι θα απαντηθούν, δεν πιστεύουμε δόλο ότι έγινε μία απάντηση της μίας, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μας έχετε εμπιστοσύνη. Πάντα δημοκρατικά, προτείνω στο σώμα, επειδή τα θέματα είναι πάρα πολλά και πιστεύω ότι θα φάμε πάρα πολλές ώρες για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συνεδρίαση, οι επίκαιρες, τα σημαντικά οι επερωτήσεις κουβεντιαστήκαν, κάποιες δηλαδή από τις πολύ σημαντικές, να απαντηθούν γραπτός και δεσμευόμαστε όλοι απέναντί σας αυτό να γίνει αμέσως μετά τις γιορτές, στις επίκαιρες ερωτήσεις που έχουν τεθεί. Σας ευχαριστώ και θα ήθελα και τη δική σας άδεια, κύριε Μπαζδάκη, να προχωρήσουν στη διάταξη. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, έχουμε καταθέσει μία ερώτηση, η οποία άπτεται με τα σημερινά ζητήματα που συζητάμε σχετικά με τον προπολογισμό και τα τεχνικά προγράμματα. Θεωρώ λοιπόν ότι η πρόταση αυτή, η ερώτηση αυτή θα πρέπει να συζητηθεί, ένα, έχει κατατεθεί στην Οικονομική Επιτροπή πριν 15 μέρες και δεν έχουμε πάρει απάντηση και θα συμφωνήσουμε τον κύριο Μπαζδέκη ότι υπάρχει μία χρονική υστέρηση στις απαντήσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ενιαία πληροφόρηση και να χρησιμοποιούμε τις απαντήσεις στις αναλύσεις και στις αποφάσεις μας. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι επειδή οι ερωτήσεις δεν είναι πολλές, είναι δύο-τρεις νομίζω, ότι είναι του κύριου Βούλγαρη, η δική μας έχει καταθέσει και ο κύριος Φωτηρόπουλος, που έχει ζητήσει εγγράφω στην απάντηση στην ερώτηση την οποία έχει καταθέσει, θεωρώ ότι τουλάχιστον για μισή ώρα πρέπει να συζητήσουμε τις ερωτήσεις αυτές. Ευχαριστώ πολύ. Δεν θα μας τάσει μισή ώρα εγώ αν το ΣΩΜΑ επιθυμεί αυτό, να πράξω αυτό πάντα δημοκρατικά, παρά ότι μπορώ να κάνω χρήση κανονισμού και να τη στείλω για τις επόμενες συνειδηλίες. Φίλε Άρχα θέλετε να πείτε κάτι από αυτό, να κουβιτιάσουμε, να πάω στο συνδυασμό του κύριου Γκλέτσου. Τι λέτε? Μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό, πρόεδρε. Μερικές ερωτήσεις... Απαντηθεί. Συγγνώμη. Δεν λέω ερωτήσεις για το σπερχείο, αυτό κάνουμε στις τελευταίες δύο ώρες. Νομίζω θα πρέπει να τις θεωρήσουμε, τουλάχιστον, απαντημένες. Από τις υπόλοιπες, προφανώς κάποιες έχουν κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά ή έχουν κάποιες γρήγορες απάντησεις που μπορούμε να τις δώσουμε. Κάποιες άλλες ερωτήσεις, όταν έρχεται μια ερώτηση μία ώρα πριν τη συνεδρίαση και χρειάζεται 50 σελίδες απάντηση, προφανώς δεν υπάρχει καμία προσδοκία αυτό το πράγμα να βγαίνει επί τόπου. Νομίζω ότι έχουμε δείξει το δείγμα ότι απαντάμε στο 100% όσον ερωτώνται, όχι μόνο σε επίπεδο πρωτοκόλων. Τόσες ερωτήσεις, τόσες απαντήσεις, αλλά… Εμείς δεν έχουμε τέτοια εικόνα πάντως, ότι απαντάτε. Όχι γιατί χρειάζεται η ερώτηση, όχι αφιωθεί μόνο αυτή την ερώτηση. Κώστα, Κώστα, Κώστα, Κώστα, Κώστα. Όχι, επιμένω, επιμένω, γιατί… Καλά κάνεις και επιμένεις, αλλά τώρα μιλάμε. Σχόλεις, Κώστα μου. Καθένας έχει την προσεκησία του. Το πιστευαστή είναι, άμα θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε λίγο τον πρόεδρο, μπορούμε να του ζητήσουμε και τα στοιχεία από τις ερωτήσεις που τέθηκαν και απαντήθηκαν και δεν απαντήθηκαν. Από εκεί πέρα έχω να το κάνουμε θέμα. Κάτι που δεν είχε απαντηθεί προφανώς θα απαντηθεί όπως κάνουμε πάντα. Θα σας καλώ λοιπόν να διευκολύνουμε τη συνεδρίαση και οι επίκαιρες είτε να μεταφερθούν στο επόμενο συμβούλιο του Ιανουαρίου, είτε εφόσον του επιθυμείτε να απαντηθούν γραπτός. Πρόεδρε να πω κάτι. Ναι κύριε Βούλγαρη. Η δική μου η ερώτηση. Ας τώρα μην πάμε μία μία στις ερωτήσεις. Όχι, μισό λεπτό. Θα αντιμετωπίζουμε συνολικά. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω το εξής. Επειδή υπάρχει μια προθεσμία 3 Ιανουαρίου, δεν μπορεί να συζητηθεί σε επόμενη. Εγώ θέλω μία δέσμευση, εν πάση περιπτώση να έχετε δει την ερώτηση. Ή να δοθεί μία γρήγορη απάντηση και μία δέσμευση που ζητάω από τη πλευρά της περιφερειακής αρχής, για να μπει το ζήτημα στην οικονομική επιτροπή. Δεν είναι κάτι που θα συζητήσουμε. Θα έρθει εμπρόδοσμα στην οικονομική επιτροπή. Και σε χρόνο που να επιτρέπει και τις τυχόν, μετέ από τα ενέργειες που θα αποφασιστούν. Με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη, επιτρέψτε μου για πολλοστιφωρό να σας πω, ότι στις επίκαιρες θα απαντηθούν γραπτός και οτιδήποτε άλλο το κουβεντιάζουμε σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Ευχαριστώ το σώμα και να περάσω... Κύριε Πρόεδρε, άκουσα την πρότασή σας και του κ. Περιφερειάρχη και τη δική σας. Η πατρίδα μας ειστερεά διαφωνεί ως προς τη διαδικασία αυτή για ρωτήσεις που απτονται των σημερινών συζητήσεων. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε, αν με επιτρέπετε, έχω ζητήσει πέρα από την επίκαιρη... Θα συγχωρήσω με τον κ. Σουπανώ, τον κ. Περιφερειάρχη, ότι θα έχω ζητήσει ούτως άλλος γραπτός. Έχω ζητήσει μια ενημέρωση με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της ΕΤΑΡ, κ. Βλαστού, για τα προβλήματα εκθιονισμού στο κενοδρομικό. Ευχαριστώ πολύ, κ. Περιφερειάρχη, για το τι συμβαίνει και αν έχεις λύσει. Θα απαντηθεί γραπτός σκέψη. Αυτό, ίσως επειδή είναι το μόνο που είναι πολύ επίκαιρο, δέτοιο, πρόεδρε, με την άνοχή σας, ένα λεπτό. Και με κοιτάς... Λοιπόν, η Περιφερία Στεράς Αλλάδας, διά της Περιφεριακής Ενότητας Διοτίας, πάγει ως καθαρίζει και νομίζουμε εξαιρετικά αποτελέσματα το κομμάτι ευθύνηστης που είναι μέχρι το σημείο του σκαμνού. Και παραδοσιακώς, στα τελευταία χρόνια, έχει μια πάρα πολύ μεγάλη συνδρομή στο κομμάτι από το σκαμνό μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο είναι δημοτικό δίκτυο. Το λόγος είναι ακριβώς ότι δεν επιθυμούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να κρυβόμαστε πίσω από τις ερωμοδιότητες, όταν συμφωνούμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Ένας που, για λόγους οικονομικής και διαχείρισης, οικονομικής και διαχειριστικής επάρκειας δεν μπορεί, έρχεται και το συνδρομή, ακριβώς επειδή πιστεύουμε πάρα πολύ στην λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου. Σε αυτή την περίσταση, υπάρχει μια προσέγγιση από τη δημοτική αρχή ότι να μην συνδράμει η περιφέρεια στον χιονισμό της και να διακρατήσει την ευθύνη η δημοτική αρχή. Καλώς κακώς έχει αυτό το δικαίωμα. Αν εξαρτήτως αυτού, εμείς είμαστε σε μια συνομιλία, γιατί πρέπει να φέρουμε τις καταστάσεις κοντά και να μην κρύβει το καθένας πίσω από τη δική του φυλακή της αρμοδιότητας, γιατί αυτός είναι ένα πολύ σίγουρος τρόπος να μην έχουμε αποτελέσματα. Οπότε, ανεπίσημα, εκεί πέρα από την αρμοδιότητά μας, δουλεύουμε με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να λυθούν οι όποιες διαφωνίες και πραγματικά να μπορέσει να λειτουργεί σαν πρόσκοπο το χειροδρομικό κέντρο. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα για λίγο το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Διότι η δική μου ερώτηση μίλησα, οπότε δεν μπορώ σε βάρος των συναδέρφων εγώ να πω ότι εντάξει, εγώ μίλησα μια χαρά, οι άλλοι να μιλήσουν. Οπότε ψηφίζω υπέρ, παρόλο που με πιέζει πάρα πολύ ο χρόνος, ψηφίζω να συζητηθούν όλες τις ερωτήσεις. Είναι θέμα δαιοντολογίας καθαρά για μένα. Μα θα ξημερώσουμε. Τι να κάνω, κύριε Πρόεδρε, να ξημερώσουμε. Μα θα ξημερώσουμε. Και το λέω εγώ που καθημερινά δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, να ξημερώσουμε. Τι να κάνουμε. Υπάρχει και μια δαιοντολογία. Κύριε Μπαζάκη. Κύριε Πρόεδρε, ακούστε λίγο. Ο κ. Περιφεριάρχης θεώρησε ότι μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα που του θέσανε προφορικά. Όμως εδώ η δική μας ερώτηση έχει να κάνει με ζωτική σημασία ζητήματα. Και είναι επίκαιρη, γιατί ακριβώς έχει να κάνει με τέτοιου είδους ζητήματα. Βάζουμε, ας πούμε, για παράδειγμα στην ερώτησή μας, τι θα γίνει με τις ζωτροφές στη Βόρεια Εύβοια. Θα ψωφίσω τα κοπάδια. Θέλετε να το απαντήσετε γραπτός, απαντήστε το γραπτός. Όμως μπαίνει επί της ουσίας σε τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Αν θέλετε να απαντήσετε γραπτός και να αποφύγετε οτιδήποτε άλλο, απαντήστε γραπτός. Απαντάμε γραπτός, δεν είναι οτι που φεύγει κάτι, διευκολύνουμε τη διαδικασία του περιφερειακού συμβουλίου. Η διαζώση στη συζήτηση, κύριε Πρόεδρε, για τα ζητήματα που έχουν επίκαιρη σημασία, έχει την ιδιαίτερη αξία της. Αυτό πρέπει να το κατανοήσετε. Σας ευχαριστώ. Πρόεδρε, επειδή η απάντηση αυτή είναι των 30 δευτερολέπτων, να πω ότι ετοιμάζουμε για την επόμενη οικονομική επιτροπή, την πρώτη στιγμή στην ισήγησή μας για τον διαγωνισμό των ζωοτροφών από τους πληγέντες μας κοινοτρόφους. Λεπτομέρειες θα δώσω και στον κύριο Μπασδέκη και σε όποιον άλλο συνάδελφο και εντός της ημέρας ή εντός των επόμενων ημερών. Ευχαριστώ πολύ. Πρόεδρε, επειδή και η δική μου απάντηση είναι των 30 δευτερολέπτων, θα θέλα να απευθυνθώ δημόσια στον κύριο Σωτηρόπουλο. Επειδή με την επερότησή του, η οποία θα απαντηθεί και εγγράφως, λιδωρούνται άνθρωποι και προσωπικότητες, το οποίο γίνεται κατεπανάληψη στο διαδίκτυο από την δική του κλευρά, επειδή όμως πρόκειται για υπαλλήλους και για ανθρώπους, θέλω να δώσω μια απάντηση, η οποία βεβαίως θα του αποσταλεί και εγγράφως. Θέλω να πω λοιπόν ότι η υπερησία έχει ελέγξει όλες τις προσλήψεις και ειδικά την πρόσληψη του συνεργάτη, του ειδικού συνεργάτη της ΒΕΥΣΙΛΟΝΒΙΟΝΤΙΑΣ και βεβαίως δεν προκύπτει κανένα συμβίβαστο. Θα αποσταλεί στον κύριο Σωτηρόπουλο και το σχετικό άρθρο και τις δόη, στην οποία υπόκειτο συγκεκριμένος ειδικός συνεργάτης. Όμως κλείνοντας το θέμα, γιατί θα το πάρει εγγράφος, επειδή πραγματικά δηλειδωρούνται άνθρωποι και υπάλληλοι, χαρακτηριζόμενοι ως μποιατζίδες, ως, ως, ως, δεν έχω τίποτα με το συγκεκριμένο επάγγελμα, ο ίδιος το φύγει έτσι στο διαδίκτυο, θα θέλα να πω ότι τόσο οι υπάλληλοι της ΒΕΥΣΛΟΝΒΙΟΝΙΛΙΑΣ, όσο και οι διοικοί συνεργάτες διέπονται από την απόλυτη νομιμότητα και γι' αυτό πραγματικά είμαστε περήφανοι. Η απάντηση θα δωθεί εγγράφος στο κ. Σατυρόπουλο. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, τελικά μόνο οι δικοί μας ερώτησαν την απάντηση έτσι, πώς έχει τη διαδικασία. Να πω ότι υπάρχει ανοχή, επειδή τα παιδιά τα προσφέρουν, δηλαδή μπάνε σχολείο λόγω Χριστούγια να τα κλείσουν, έχετε αυτή την ανοχή πολύ συγκεκριμένα όμως, δηλαδή περιμένουμε γραπτή απάντηση στα δύο ερωτήματα, τα οποία είναι πάρα πολύ απλά για να απαντηθούν. Ωραία, σας ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, εγώ έχω το λόγο για ένα λεπτό για την πολιτική σου. Κύριε Παζιδάκη, να το κάνουμε έτσι και θα απαντηθούν και γραπτός για να διευκολύνεται όλη τη διαδικασία. Πέστε μου. Νεωρούμε ως επίκαιρο ζήτημα να θέσουμε το εξής θέμα. Η πανδημία είναι σε εξέλιξη, οι μεθ είναι γεμάτες, προκύπτει για μια ακόμη φορά η ανάγκη για περισσότερα κρεβάτια για στελέχωση των νοσοκομείων σε όλη την περιφέρεια στερεάς Ελλάδας. Όλα τα νοσοκομεία έχουν σοβαρό πρόβλημα και είναι αναγκαίο να αυξηθούν και τα κρεβάτια συνολικά των μεθ. Επιμένουμε σε αυτό, έχουμε κάνει και αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Ταουλιά, οι γραμμές εμβολιασμού σε όλες τις περιοχές και να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνονται οι εμβολιασμοί. Κάθε καθυστέρηση, όπως και η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας, δίνει δήμα και πάτημα ώστε να αναπτύσσονται ανωρθολογικές κινήσεις, όπως αυτές που έγιναν στην Πιερία με φασιστοϊδοί να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες, δεν ξέρω κι εγώ τινος, να καίγονται βιβλία στην Χαλκίδα, δηλαδή να αναπτύσσονται αναχρονιστικές αντιλήψεις εξαιτίας αυτών των παλληνοδιών της κυβέρνησης. Από αυτή την άποψη, εμείς καλούμε τον λαό της περιοχής να πάρει την υπόθεση της υγείας στα χέρια του, παλεύοντας μαζί με τους υγειονομικούς για απόλυτη δωρεάν και δημόσια υγεία παροχές προς όλους και πραγματικά πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθούμε, γιατί είναι πολύ οξημένη η κατάσταση. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και εγώ για την διευκόλυνση. Θα απαντηθούν και γραπτός και οτιδήποτε άλλο, στο επόμενο συμβούλιο το κουβεντιάζουμε. Να περάσω στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, επικύρωση πρακτικών της έκτακτης κατεπίχουσα συναιδρίας της 9-11 του 2021 και της 10-της τακτικής 16-11 του 2021 του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς. Ο συνδυασμός του κ. Σπανούναι, του κ. Γκλέτσου, του κ. Ανηγνωστάκι, της κ. Μπατζελί. Συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρο. Σας ευχαριστούμε. Του κυρίου Μπαζδέκη. Ναι. Ναι. Του κυρίου Γιώτη. Ναι. Του κυρίου Βούλγαρη. Ναι. Κυρία Πολυζόη δεν είναι συνδεδεμένη. Κυρία Καρύκα. Ναι, Πρόεδρε. Κυρία Βελισσαρίου. Ναι. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Δράνιος δεν είναι. Επιτρέψτε μου εδώ να προτάξω γιατί περιμένει και ο δήμαρχος και μου το ζήτησε και ο επικεφαλής παράταξης ο κύριος Γκλέτσος για να αποδεσμευθεί. Το θέμα 9, το οποίο αφορά την έγκριση σχεδίου καταστατικού της Αναπτυξιακής Ανόνιου Συντερίας στην Υπογγυμία Φορέας Διαχείρισης, είναι το γνωστό θέμα της FEL. Η συγκυτής είναι ο Περιφερειάρχης Στεράς Ελλάδος. Και να δώσω τον λόγο για δύο λεπτά. Καλώς ορίζω τον δήμαρχο Λαμιέων αν είναι συνδεδεμένος και όποιον άλλον είναι για το θέμα. Καλημέρα και από μένα στον δήμαρχο της Λαμίας. Καλημέρα σας κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι. Το θέμα αγαπητής στην Άδελη αυτή θα μιλήσω πολύ λίγο γιατί παρότι είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι και πάρα πολύ γνωστό. Αναφερόμαστε στην Πανελλήνια έκθεση της Λαμίας, σε έναν κορυφαίο παλιό και σήμερα δυνητικό αναπτυξιακό πόλο όχι μόνο της Λαμίας ή της Θεότητας αλλά της ίδιας της Περιφερειαστρίας Ελλάδας και ακόμη ακόμη και της ίδιας της χώρας, όπως έχει υπάρξει στις καλύτερες εποχές. Σε αυτόν τον κορυφαίο από την Ξακόπολο η τοπική αυτοδιοίκηση ενεργοποιήθηκε για να ξεκινήσει μια διαδικασία, ας το πω, αντίστροφης πορείας. Από την πορεία προς την απαξίωση και την παρακμή και την κυτριακή πλέον, γιατί ως λειτουργία δεν υφίσταται καν, να αρχίσουν να πιένουμε προς τα πίσω, να ξαναστηθεί η ΠΕΛ με σύγχρονους όρους, με σύγχρονους τρόπους, μια έκθεση που να έχει ένας χώρος, μάλλον, ο οποίος να έχει πολλαπλά αναπτυξιακά, κοινωνικά χαρακτηριστικά και δομές και να μπορέσει να αποδώσει αυτά τα οποία μπορεί ως αναπτυξιακή και κοινωνική υπεραξία. Σε αυτή την λογική, σε προηγούμενη συνεδρίασή μας, εγκρίναμε το επιχειρησιακό σχέδιο, το Master Plan, όπως το λέμε, με μια σειρά από δράσεις, δεν τις θυμίζω ότι γνωρίζετε όλοι, δράσεις και υποδομές εξωστρέφειας, οι οποίες βέβαια θα πρέπει, πάνω σε αυτό το σχέδιο, το οποίο διήλθε και του Δημοτικού Συμβουλίου αρχικά και ακολούθως και του Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, αυτό λοιπόν το σχέδιο θα πρέπει να πάρει σάρκα και ωστά, υλοποιούμενο από ένα αναρμόδιο φορέα. Από το 2018, όπου όταν και είχε ανοίξει αυτή η συζήτηση, στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή και με την προηγούμενη κυβέρνηση, μέσα από τη διαπραγμάτευση που είχε προηγηθεί, είχε ψηφιστεί ο λεγόμενος νόμος Πιτσόρλατ του 2018, ο οποίος προέβλεπε τη μεταδίβαση της αρμοδιότητας της Πανελληνίας και της Λαμίας στις τοπικές αρχές, μέσα από ένα εταιρικό σχήμα, το οποίο θα έδινε το 60% στον Δήμο Λαμιέων, το 20% στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας, στο ΕΒΦθιώτιδας και το 20% στην περιφερειαστειρά της Ελλάδας. Μια φιλοσοφία η οποία μας μας βρίσκει η Σύμφωνος, το έχουμε δείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, που έλεγε ότι όσο πιο κοντά στην κοινωνία, τόσο καλύτερα και τόσο πιο θετικά. Εκείνος ο νόμος είχε ζητήματα που εμάς δεν μας έβρισκαν και εξεκολουθούν να μην μας βρίσκουν Σύμφωνος, σύμφωνος έχει προβληματικά σημεία, αλλά η μεγάλη του εικόνα ήτανε ξεκαθαρά προς τη θετική κατεύθυνση. Σήμερα λοιπόν αυτό που ζητούμε και συγούμαστε στο σώμα να αποφασίσει είναι η ενεργοποίηση των διατάξεων αυτών και η νάσκηση όσων προβλέπονται από αυτές με τη δημιουργία του φορέα αυτής της μετοχικής σύνθεσης, όπως περιγράφεται στο νόμο, ο οποίος θα έχει ως αποστολή κατεντολή των μετόχων του να προάγει την ανάπτυξη της ΠΕΛ, να αναζητήσει πάλι και μέσω των μετόχων του προφανώς και σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση και τους πάντες τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και εκείνες τις μεθόδους που θα μπορέσουν να οδηγήσουνε σταδιακά σε μια αναγεννημένη πανελλήνια έκθεση λαμίας σύγχρονου και αναπτυξιακή. Αυτή είναι όσο πιο περιγραμματικά μπορώ η γενική ιδέα για την οποία σας καλούμε σήμερα να αποφασίσουμε και να πούμε ότι προχωράμε μπροστά. Να δώσω το λόγος στο δήμαρχο λαμιαίων τον κ. Καραίσκο. Καλημέρα κ. Καραίσκο από όλους μας. Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι αντιπεριφεριάρχες, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Καταρχήν σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δίνετε το λόγο και εμείς είμαστε σήμερα στη συζήτηση αυτού του σημαντικού ζητήματος που αφορά το Δήμο μας και την Περιφέρεια Στερεάς και το ΕΒΕ. Ερχόμαστε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, να συζητήσετε μάλλον το θέμα αυτό μετά την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου με το οποίο εγκρίθηκε η σύσταση της Εταιρείας και η συμμετοχή του Δήμου λαμιαίων και το καταστατικό και οικονομοκριτική μελέτη και μετά την ομόφωνη απόφαση που πήρε χθες το απόγευμα το ΕΒΕ προς την ίδια κατεύθυνση. Θα συνδέσω, επιτρέψτε μου δυο κουβέντες, να συνδέσω και εγώ τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουμε κάνει με αυτό το οποίο θα συζητήσετε σήμερα και θα λάβετε τη σχετική απόφαση. Όσον αφορά την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, εμείς κινηθήκαμε σαν Δήμος επειδή εν δυνάμι ήμασταν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της υποσύστασης Εταιρείας, κινηθήκαμε σε δύο άξονες. Ο ένας είναι βραχυπρόθεσμος και ο άλλος είναι μακροπρόθεσμος. Ο βραχυπρόθεσμος άξονας αφορούσε να επαναφέρουμε την έκθεση και τις εγκαταστάσεις της σε λειτουργικό επίπεδο. Πράγμα το οποίο το πετύχαμε. Μας βοήθησε και η ιδιοργάνωση του Ράλι Ακρόπολης που μας επέβαλε κάποιες υποχρεώσεις. Ξοδέψαμε από το προϋπολογισμό του Δήμα ένα μεγάλο ποσό, περίπου 400.000 ευρώ, για να μιλάμε σήμερα για επάνωδο της έκθεσης σε λειτουργικό επίπεδο. Εκείνη η εικόνα που είχαμε αντικρίσει πριν από ένα χρόνο, πλέον δεν υπάρχει. Ο δεύτερος στόχος, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ήταν να γίνει ένα Master Plan, το οποίο σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και με την Περιφέρεια Εστερεάς εκπονήσαμε και το οποίο και το Περιφερειακό σας Συμβούλιο το ανέκρινε, όπως και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕ και το Δημοτικό μας Συμβούλιο στην συνεδρία της 19ης Μαΐου. Το Master Plan αυτό τέθηκε σε μια διαβούλευση και απλά να σας ενημερώσω ότι τα αποτελέσαμε με αυτής της διαβούλευσης. Εξετάζονται από μια ομάδα εργασίας, στα πλαίσια μιας προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει ο Δήμος μας με τον Αντικεισιακό του οργανισμό, για να μπορέσουμε να γίνει και μια έκθεση βιωσιμότητας του συγκεκριμένου Master Plan και πάλι θα έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να καταλήξουμε στο τοπική φορείς, στο τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε σε αυτό το χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Δηλαμίας. Πάμε λοιπόν τώρα σε αυτό το θέμα το οποίο είναι υποσυζήτηση. Όπως σας είπε και ο Περιφερειάρχης, το 2019 θεσπίστηκε ένας νόμος, ο οποίος προέβλεπε τη σύσταση, και εδώ θέλω να είμαι σαφής, προέβλεπε τη σύσταση μιας ανώνυμης αναπτυξιακής εταιρείας, στην οποίαν παραχωρήθηκε με τον ίδιο νόμο και η χρήση του συγκεκριμένου ακοινήτου που αφορούσε την Πανελλήνια Έκθεσης Δηλαμίας. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε το 2019, προέβλεπε συγκεκριμένους σκοπούς να έχει η αναπτυξιακή εταιρεία και να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε σχέση με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακοινήτου. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε σχέδιο, τώρα έχουμε το σχέδιο το οποίο είναι υπό διαβούλευση και υπό εξέταση και υπό έγκριση από όλους άρα πάμε στο σημείο πρέπει να ενεργοποιηθεί ο συγκεκριμένος φορέας με βάση τις διατάξεις αυτές για να μπορέσουμε να πούμε ότι υπάρχει ένας φορέας ο οποίος θα επισπεύσει τις διαδικασίες αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακοινήτου με βάση το σχέδιό μας το οποίο όλοι θα εγκρίνουμε. Και έχετε γκρίνει και από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν πάρουμε την απόφαση αυτή αναβάλαμε τη λήψη της απόφασης προκειμένου να γνωμοδοτήσει η νομική υπηρεσία για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας και για τη σκοπιμότητα που αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για τη νομιμότητα και η νομική υπηρεσία του Δήμο μας το οποίο ο δημοδότης του νομικού Συμβούλου έκρινε ότι υπάρχει νομιμότητα και κανονικότητα στην έγκριση του συγκεκριμένου καταστατικού και του σχέδιου καταστατικού και της οικονομοτεχνικής έκθεσης βιωσιμότητας. Εγώ θα σας πω πέντε λόγους για τους οποίους πρέπει να εκθέσω όπως τους εκθέσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και μας οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης θα σας λάβετε υπόψη και είμαι εδώ να απαντήσω σε ερωτήσεις ή απορίες τις οποίες τυχόν έχετε όσον αφορά τη λήψη της απόφασής σας. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο νόμος του 19 προέβλεπε σαφέστατα τη σύσταση αυτής της εταιρείας. Είναι σαφή στη γραμματική διατύπωση στο άρθρο 58 και στο άρθρο 64 όταν λέει ότι συστήνεται εταιρεία και για συσταθήσα εταιρεία. Άρα λοιπόν το καταστατικό είναι πιστεία αντιγραφή του νόμου όσον αφορά την υποχρέωση σύστασης της εταιρείας, την υποχρέωση συμμετοχής εκάστου τέρου μετόχου στην μετοχική σύνθεση, το μετοχικό κεφάλαιο και τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και τους σκουπούς που θα εκπληρώνει αυτή η εταιρεία. Ο δεύτερος λόγος είναι η παραχώρηση του ακινήτου. Με τον ίδιο νόμο, στο άρθρο 64, παραχωρείται κατά χρήση για 30 χρόνια όσο είναι και η διάρκεια της εταιρείας το συγκεκριμένο αυτό ακινήτου. Άρα λοιπόν έχει ήδη παραχωρηθεί στο νόμο με την προϋπόθεση να εγκριθεί το καταστατικό από τα αρμόδια όργανα των μετόχων και να πάει στο γεμί. Η μόνη προϋπόθεση που βάζει ο νόμος είναι μόνο η έγκριση του καταστατικού και τίποτε άλλο. Το τρίτο είναι ότι, ο τρίτος λόγος είναι από τη στιγμή που παραχωρείται το ακινήτου κατά χρήση στην συγκεκριμένη ανώνυμη αναπτυξιακή εταιρεία αποτελεί μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου η χρήση αυτή οπότε δεν μπορεί το δημόσιο να το πάρει πίσω πλιν της τροποποίησης του κεντρικού νόμου για τις ανώνυμες εταιρείας. Οι συνάδελφοί μου δικαιηγόροι στο περιφερειακό σας συμβούλιο προφανώς κατανοούν την έννοια των συγκεκριμένων όρων όπως ακριβώς αναφέρω. Άρα λοιπόν δεν μπορεί πλέον από τη στιγμή που θα συσταθεί η εταιρεία και το καταστατικό θα καταχωρηθεί στο γεμί, δεν μπορεί πλέον η πολιτεία να πάρει το ακινήτου κατά χρήση πίσω όπως ακριβώς θα μπορούσε σε άλλη περίπτωση. Ο τέταρτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει με βάση το νόμο του 19 κανένας διαδικαστικής κανένα διαδικαστικής ή άλλης φύσης εμπόδιο στην συγκεκριμένη σύσταση της εταιρείας μάλλον την τυπική διαδικασία ολοκλήρωσης της σύστασης της εταιρείας αυτής. Το παλιό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου καταργείται με βάση το άρθρο 65 με συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες μπορούν να τρέχουν παράλληλα με τις διαδικασίες για την σύσταση και την τυπική ολοκλήρωση της σύστασης της εταιρείας. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος εμπόδιο γιατί η σειρά της κατάργησης του νομικού προσώπου του παλιού νομικού προσώπου το οποίο αυτή τη στιγμή δεν έχει διοίκηση και είναι ενεργοποιημένος σαν νομικό πρόσωπο είναι πρώτον να συσταθεί η εταιρεία η οποία ούτως ή άλλως έχει συσταθεί με τον νόμο τυπικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί διαδικασία με την καταχώρηση στο γεμί του καταστατικού το οποίο εγκρίνεται από τα αρμόδια όργανα των μετόχων δεύτερον να προχωρήσει η εκκαθάριση από το ελληνικό δημόσιο του παλιού νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου διαδικασία που δεν παρακολεί τη σύσταση του νομικού προσώπου του φορέα το οποίο εσείς θα αποφασίζετε και τρίτον η κατάργηση με υπουργική απόφαση. Αυτές οι προϋποθέσεις μπορούν να τρέξουν παραλίγως και να μην εμποδίζει η διαδικασία σύστασης της ανώνυμης αναπτυξιακής εταιρείας. Αυτή ακριβώς είναι και η άποψη της νομικής υπηρεσίας του δήμο μας και σε αυτό ακριβώς συντύνει και η σύσταση της εταιρείας. Το πέμπτος λόγος και ο κυριότερος και ο ουσιαστικός είναι να υπάρξει ένας φορέας ο οποίος θα μπορέσει να υλοποιήσει, να επισπεύσει σε επικασίες υλοποίησης του Master Plan όταν εκδοθούν συγκεκριμένες προσκλήσεις είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι δινητικά χρηματοδοτικά εργαλεία είτε από το δικό σας περιφέρειας προκειμένου να μελετηθούν τα έργα τα οποία εμείς και εσείς θα αποφασίσουμε σε σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο, θα πρέπει να υπάρχει ένας επισπεύδων φορέας ο οποίος θα υποβάλει τις επίσης και θα προχωρήσει τις διαδικασίες αυτές. Αυτές είναι οι σκέψεις που οδήγησαν το Δημοτικό μας Συμβούλιο στη λήψη αυτής της απόφασης και της καταθέτω καινόπιών σας και είμαι εδώ έτοιμος να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση έχετε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με ακούσατε και για τη δυνατότητα που μου δώσατε να παραστώσει μέσα στο Συμβούλειό σας σε αυτή την πιο σημαντική για μας συζήτηση. Να δώσω τον λόγο κατά σειρά στον κύριο Γκλέτσο για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ερωτήσεων και μετά από τα τοποθετήσεις. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δεν σας κρύβω ότι ήρθα πεπισμένος εδώ από τον κύριο Δήμαρχο, τον κύριο Καραΐσκο. Είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία που μου εξήγησε όπως και σήμερα εμπεριστατομένα το όλο concept. Τον ευχαριστώ πολύ. Ήρθα πεπισμένος στο προσυμβούλειο που είχαμε με την ομάδα μου. Μιλήσαμε πιμακρό για αυτό το θέμα γιατί μας απασχολεί όλος και κυρίως όσους εκλέγονται και είναι αρκετοί στην Θεότηδα. Και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θα ψηφίσουμε ναι με μία παρατήρηση αν γίνεται. Δεν θα αλλάξει την ψήφο μας αυτό αν δεν γίνεται. Στο άρθρο 12 που πάγεται η εκλογή και θετία του Διοικητικού Συμβουλίου, αν μπορούμε αντί για 5 να γίνουν 7 γιατί δεν γίνεται να γίνουν 6, το ξέρουμε αυτό, να μπορέσουμε αν γίνεται να έχουμε και εμείς έναν στο Διοικητικό Συμβουλείο, έναν από την παραταξή μας. Αν γίνεται. Σε περίπτωση που δεν γίνεται, εξακολουθούμε να είμαστε χαρούμενοι που ξεκινάει αυτή η διαδικασία και η ψήφος μας είναι θετική. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε μπορώ να απαντήσω λίγο στον κύριο Γκλέτσο αν μου επιτρέπετε. Ναι. Σε αυτό που είπε. Κύριε Γκλέτσο και εγώ σας ευχαριστώ για την συνομιλία που είχαμε τις περασμένες μέρες και που είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε επόψεις και να πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα. Σας ευχαριστώ και για τη θετική σας ψήφο. Απλά να πω ότι το οδηγητικό συμβούλιο καθορίζεται, η σύνθεση και ο ρεφμός των μελών καθορίζεται από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου και δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι θέμα νόμου. Ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Αναγνωστάκης κατά σειρά. Όχι κύριε, ρώτησα για το πώς έρθει η Πρόεδρε. Να κάνουμε πρώτα. Συγγνώμη, Δημητρή. Μπορούμε να κάνουμε πρώτα κάποιες ερωτήσεις για να τις θα βοηθήσουνε. Για αυτό το ευλικτήρισμα, φίλε Αντώνη, αν υπάρχουν ερωτήσεις να προηγηθούν. Ωραία, αν υπάρχουν ερωτήσεις να προηγηθούν. Κύριε Αναγνωστάκη, ευχαριστώ για τη διευκόλυνση. Κύριε Βούργαρη, έχει το λόγο. Και εγώ θα ήθελα μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, χάντε τις ερωτήσεις. Επαντζελί πρώτα, μετά ο κύριος Βούργαρης, απαντάω ο κύριος Καραίσκο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Καραίσκο, κατ' αρχή να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας σήμερα και για την αναλυτική παρουσίαση πραγματικά του νέου καταστατικού και της σύσθεσης του Φορέα. Θα ήθελα δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση είναι πότε προβλέπεται να έχουμε τις καταστατικές αποφάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την εκαθάριση της παλιάς εταιρείας διαχείρισης, να το πω έτσι. Το δεύτερο, το κατά πόσο ο ανεπτυξιακός Φορέας, τον οποίον σήμερα θα ψηφίσουμε, θα είναι ο Φορέας όπου θα έχει και την τελική διαχείριση μετά την πλήρη υλοποίηση ή τη μεγαλύτερη υλοποίηση του Master Plan, διότι επειδή πρόκειται με βάση την εισήγηση του Master Plan να γίνει πάρκο, βάσει της νομοθεσίας υπάρχει ένας άλλος οργανισμός διαχείρισης των πάρκων. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ. Επόμενη ερώτηση από τον κύριο Βούλγαρη. Να καλωσορίσω κι εγώ τον δήμαρχο. Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ. Έχω τις εξής ερωτήσεις. Η πρώτη είναι εξής. Στο άρθρο 65 προβλέπεται μια επιτροπή η οποία μάλιστα έχει σημασία να το διαβάσω ακριβώς όπως το αναφέρει. Αναφέρει λοιπόν ακριβώς η διάταξη. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών συγκροτείται μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος, του νόμου δηλαδή, επταμελείς επιτροπής που συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων, του Παλιού Φορέα, του Καινούργιου Φορέα για να καταγράψουν τον πάσης φύσεως απαιτήσεων και υποχρέωσεων του Νουπουδου Πανελλήνια έκθεσης Λαμίας, δίτα την κατάσταση πάσης φύσεως έργων και εγκαταστάσεων και γάμα απογραφής των κοινιτών, τα οποία κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα της Ανόνιμης Εταιρείας Φορέας Πέλα Αναπτυξιακή ΑΕΤΑ. Η έκθεση καταγραφής-απογραφής υποβάλλεται στους Ανωτέρους Υπουργούς το αργότερο εντός 6 μήνους και εγκρίνεται με κοινή απόφασή τους μέχρι την ημερομηνία κατάργησης του Νουπουδου του Παλιού. Θέλω να ρωτήσω αν αυτή η επιτροπή συστάθηκε ποτέ, αν έχει κάποιο αποτέλεσμα, αν έχουν τηρηθεί οι προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος και αν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, μήπως αυτό δημιουργεί κάποιο είδους τυπικό κόλλημα, μικρό φαντάζομαι, αλλά εν πάση περιπτώσει κάποιο κόλλημα στην λειτουργία και της σημερινής μας απόφασης και του νόμου όπως είναι. Επειδή είπατε ότι δεν έχει διοίκηση το νομικό πρόσωπο του Νουπουδού ΔΔ, αν αυτό δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα σε σχέση με αυτή τη διαδικασία. Το δεύτερο ερώτημα που νομίζω είναι και πολύ σημαντικό, είναι εάν υπάρχει αποτίμηση, αν δεν υπάρχει από αυτή την επιτροπή, ποιες είναι οι οφυλές του παλιού νομικού προσώπου, οι οποίες οφυλές σύμφωνα με τον νόμο θα έλθουν, μαζί με την περιουσία, θα έλθουν στην καινούργη ανώνυμη εταιρεία, το ΝΟΤΑ. Αν έχουμε μια τάξη μεγέθους, και μάλιστα μου έχει κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στην οικονομοτεχνική μελέτη που και αυτή θα την εγκρίνουμε, υπάρχει αναφορά στο νεκρό σημείο, η αναφορά στο νεκρό σημείο λέει ότι έχει ληφθεί υπόψη η οφυλή, η οφύλας προς τρίτους, δηλαδή προς το δημόσιο και προς τρίτους που υπάρχει από το παρελθόν, όμως πουθενά δεν αναφέρεται το ποσό αυτό, ή εν πάση περίπτωση μια τάξη μεγέθους είναι 50.000, είναι 1 εκατομμύριο, είναι 500.000, περίπου. Και η τελευταία μου ερώτηση αφορά το rally Acropolis. Υπάρχει επίσης στην οικονομοτεχνική μελέτη ένα ποσό 200.000 ευρώ ως ετήσιο έσοδο του καινούργιου φορέα από το rally Acropolis. Θα ήθελα, αν μπορείτε να μας απαντήσετε, πώς θα δοθεί αυτό το ποσό, το οποίο είναι έτσι σταθερό των 200.000, μέσα από ποια διαδικασία θα είναι έσοδο του καινούργιου φορέα. Αυτές είναι οι ερωτήσεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο δήμαρχος Λαμμέων, ο κ. Καραίσκος, αν θέλει ας απαντήσεις τις δύο ερωτήσεις για να περάσουμε επί κεφαλής σε τοποθετήσεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ κι εγώ για τις ερωτήσεις, γιατί μου δίνει τη ευκαιρία να απαντήσω σε ζητήματα, τα οποία χρειάζονται ίσως κατανόηση και διευκρίνηση. Και ευχαριστώ πάρα πολύ και για τη συζήτηση, την ψαστική. Όσον αφορά για το ρέτομα που έκανε η κυρία Μπατζελή, πότε προβλέπετε να εκδοθούν αυτές οι καταστατικές αποφάσεις ή μάλλον οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες είναι εξοδοτικές από τον νόμο του 2019. Δεν υπάρχει καμία προθεσμία πλιν την απόφαση της υπουργικής, αυτό που είπε και ο κύριος Βούλγαρης, του άρθρου 65 της παραγράφου 5, που έλεγε ότι έπρεπε να εκδοθεί εντός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης του νόμου, δηλαδή από τη 1 Ατριλίου. Αυτή η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Ακούστε με και θα σας απαντήσω κύριε Βούλγαρη και στο επόμενο ερώτημά σας, αν αυτό έχει κόλλημα. Αυτό αφορά την εκκαθάριση από την επταμελή επιτροπή, δηλαδή θα πρέπει, προέβλεπε ο νόμος εντός μηνός από την έκδοση του από το ΦΕΚ, 1 Απριλίου π.ΕΦΕΚ, θα έπρεπε να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση, δηλαδή μέχρι 1 Μαΐου του 2019, από επτά μέλη κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα προχωρούσε στην εκκαθάριση, δηλαδή στο να δει ποιες απαιτήσεις έχει το υποκατάργησης νομικό πρόσωπο της Πανελλήνιας Έκδοσης Δηλαμίας σε τρίτους, ποιες οφειλές έχει το νομικό πρόσωπο προς τρίτους και επίσης να αποτιμήσει την κινητή περιουσία, όχι την ακίνητη. Η ακίνητη περιουσία με τον νόμο αυτόν, έχει περιέλθει ήδη στον υποσίσταση, η φορέα, τον οποίον συζητάμε σήμερα. Το άλλο ερώτημα είναι, δεν υπάρχει καμία άλλη προθεσμία για τις υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δεν παρακολύνουν σε καμία περίπτωση τη δημιουργία του φορέα, ο οποίος, σας είπα και αρχικώς, έχει συσταθεί με τον νόμο, απλά, τυπικά, απαιτείται η έγκριση του καταστατικού, θα κάνετε με την απόφασή σας σήμερα, που θα προχωρήσετε, αν το εγκρίνετε όχι με την απόφασή σας σήμερα, για να πάει στο γεμί. Είναι τυπική προϋπόθεση για ολοκλήρωση της διαδικασίας. Όσον αφορά, τώρα, για την τάξη μεγέθος των χρεών, δεν υπάρχει τάξη μεγέθος των χρεών, γιατί δεν έχει προηγηθεί η εκκαθάριση, η συγκεκριμένη αυτή. Όμως, εμείς μέσα στην οικονομιτεχνική μελέτη, και εδώ θέλω να σας πω για την οικονομιτεχνική μελέτη, κύριε Βούλγαρη, παρά το γεγονός ότι ο νόμος είναι σαφής και καθορίζει τα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία πρέπει να έχει το καταστατικό, και εδώ θα κάνω μια παρένθεση να σας πω το εξής, ότι από τον νόμο του 10, έχει καταργηθεί το δικαίωμα των δήμων να συστήνουν ανώνυμες εταιρείας, πλιν, αν ο νόμος ορίζει. Και ο νόμος, ο συγκεκριμένος του 19, ορίζει ότι μπορεί να συστήσει δήμος, για μιλάω για δήμο, και συνακόλου θα για την περιφέρεια. Άρα, λοιπόν, από τη στιγμή που ο νόμος λέει, όχι, θα κάνεις ανώνυμη εταιρεία, θα μπορείς να συστήσεις, και η ανώνυμη εταιρεία θα έχει αυτά τα στοιχεία, κατά την άποψη κάποιων δεν απαιτεί την οικονομονιτική μελέτη. Εμείς, όμως, την κάναμε ως εκπερισσού, γιατί κάποια στιγμή, ενδεχομένως, να απαιτηθεί και είναι η οικονομονιτική μελέτη βιωσιμότητας. Εκεί μέσα βάζουμε τα χρέη, ότι μπορούν να ανέλθουν μέχρι και 500.000 ευρώ, χωρίς αυτό να προκύπτει από κάποιο στοιχείο, βάζουμε το ανώτατο, με βάση την πληροφορία που έχουμε μέχρι σήμερα, που μπορεί να μην υπάρχει καν σαν στοιχείο. Τώρα, όσον αφορά γι' αυτό που είπε η κυρία Μπατζελή, αν εμείς δηλαδή η σκοπή είναι αυτοί αυτούς που εκπληρώνουν το νομικό πρόσωπο, αντιστρατεύονται αυτά που τυχόν θα αποφασίσουμε μαζί όλοι οι φορείς, οι τοπικοί φορείς, με το Master Plan. Εδώ μπορεί να πω το εξής, κυρία Μπατζελή, η μένη εταιρεία προβλέπεται να έχει, η υποσίσταση εταιρείας σήμερα, προβλέπεται να έχει συγκεκριμένους σκοπούς τους οποίους θα εκπληρώνει. Μεταξύ τους σκοπών είναι και η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακυνήτου. Τον τρόπο αξιοποίησης θα τον αποφασίσει ο νέος φορέας. Εδώ όμως εμείς, στο νέο φορέα, επειδή είμαστε οι τρεις μέτοχοι, από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε το Master Plan, ουσιαστικά θα του δώσουμε έτοιμο το σχέδιο αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακυνήτου, το οποίο δεν αντιστατεύεται τους σκοπούς του νόμου. Ο νόμος λέει συντήρηση και αξιοποίηση. Τον τρόπο αξιοποίησης θα τον αποφασίσει ο νέος φορέας, αφού πλέον εμείς οι μέτοχοι, με την έκριση του Master Plan και του τρόπου πώς θα αξιοποιηθεί, τον έχουμε ήδη αποφασίσει με το συγκεκριμένο σχέδιο. Ευχαριστώ. Πρόεδρε, μια εντάχη ερώτηση. Δήμαρχε, καλημέρα. Ο Γιώτης είμαι. Θέλω να ρωτήσω αν έχει προβλεφεί διενέργεια έρευνας για τυχόνατα σταλίες, διασπάθειση δημοσίου χρήματος ή εγκληματικές παραλήψεις, μετά τις οποίες αυτός ο οικονομικός νεύμονας, όχι μόνο για τον δήμο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, καταστράφηκε και στην ουσία δεν λειτουργούσε αυτό το χρονικό διάστημα. Και τέλος, από την εμπειρία σας και την ανασχόλησή σας, αν μπορείτε να μας δώσετε τον εφικτό χρόνο υλοποίησης και απόδοσης σε λειτουργία του Νέου Φορέα. Ευχαριστώ. Θα σας ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχε. Θέλω να πω το εξής, ότι από την ενημέρωση που έχω και επικαλούμε την εμπειρία μου και την ανασχόλησή μου με την προγενέστερη ιδιότητά μου του Αντιπεριφερειάρχη Φτιώτηδας με την Πανλήνια Έκθεση Λαμίας, όταν σταμάτησε η λειτουργία της Πανλήνιας Έκθεσης Λαμίας, έχει γίνει ένας έλεγχος οικονομικής διαχείρισης από, νομίζω ήταν από μια ανεξάρτητα αρχή και είχε ανατεθεί στη Δόη Φοκίδας, αν δεν κάνω λάθος. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει καμία σχέση με την εκκαθάριση. Αφορά με τις ευθύνες αυτούς που διοίκησαν το περασμένο χρονικό διάστημα και αν έχουν ή δεν έχουν ευθύνες τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε. Όσον αφορά για το σχέδιο, για την προθεσμία υλοποίηση του σχεδίου που εδωθήσατε κύριε Γιώτη, με βάση τον νόμο υπάρχει καταληκτική προθεσμία πενταετίας να υλοποιηθεί το σχέδιο από την έκδοση συγκεκριμένων αποφάσεων. Γι' αυτό και ενεργοποιούμε τώρα τις διατάξεις του νόμου για τη σύστηση του φορέα γιατί ουσιαστικά εμείς μετράμε την πενταετία από τη στιγμή που θα καταχωρηθεί στο γεμί η συγκεκριμένη εταιρεία. Μέχρι σήμερα πέρασαν δύο χρόνια και θα μπορούσαμε και πριν να ενεργοποιήσουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις για να συσταθεί ο φορέας αφού τον ουσιαστικά συστήθηκε από τον νόμο. Όμως δεν είχαμε συγκεκριμένο σχέδιο να εφαρμόσουμε το οποίο έχουμε τώρα και το έχετε κι εσείς εκκρίνει από το περιφερειακό σας Συμβούλιο. Ευχαριστώ. Όμως, τελειώνοντας, σαν εκπρόσωπος των πολιτών του οποίου διαχειρίζεστε και τους φόρους κλπ όσον σας αφορά θεωρώ ότι πρέπει να στοχεύσετε έστω να δοθεί μια απάντηση αν θα λογοδοτήσουνε όσοι τυχόν έχουν ευθύνες για την προηγούμενη πιθανή κακοδιαχείριση. Ή θα κουκουρωθεί ένα ακόμα θέμα. Ευχαριστώ. Αυτό νομίζω απάντησε ήδη ο δήμαρχος Λαμίεων ότι ήδη βασιλό μου και αρμοδιώτας έχει ανατεθεί ως ευθύνη στην δόη Λαμίας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την παρακολούθησή του. Φωκίδος νομίζω άκουσα. Βασιλό μου και αρμοδιώτας έχει ανατεθεί ως ευθύνη στην δόη Λαμίας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την παρακολούθηση του. Φωκίδος νομίζω άκουσα. Βασιλό μου και αρμοδιώτας έχει ανατεθεί ως ευθύνη στην δόη Λαμίας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την παρακολούθηση του. Φωκίδος νομίζω άκουσα. Βασιλό μου και αρμοδιώτας έχει ανατεθεί ως ευθύνη στην δόη Λαμίας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την παρακολούθηση του. Πρώτα απ' όλα να ευχαριστούμε και εμείς με τη σειρά μας σας παράταξη για την παρουσία του Δημάρχου Λεμίων του κ. Καραΐσπου που εκπροσώπισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας. Να πούμε ότι έχουμε παρακολουθήσει από πάρα πολύ κοντά την διαδικασία της τελευταίας Συνδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου με τον γόνιμο τεχνικό-δημιουργικό διάλογο που αναπτύχθηκε στις τάξες του. Να πούμε ότι πραγματικά οι προβληματισμοί που τέθησαν από την πλειορά της μηοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι προβληματισμοί αρκετά τεκμηριωμένοι και βεβαίως σε έναν βαθμό απαντήθηκαν από την νομική υπηρεσία του Δήμου και μιλούν για τις κανονιστικές αποφάσεις οι οποίες έπρεπε να είχαν εκδοθεί αλλά που όπως φαίνεται και από τη νομική γνωμάτευση της υπηρεσίας του Δημοσυμβουλίου Λαμίων και από την τοποθέτηση λίγο προηγούμενα του κυρίου δημάρχου φαίνεται ότι δεν υποδείσουν, δεν παρακολούν την εξέλιξη διαδικασίας. Θέλω να σταθώ λιγάκι σε ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την κακοδιοίκηση και αν θέλητε και την κακοδιαχείριση της προηγούμενης περίοδου που οδήγησε την Πανελλήνια έκθεση σε μια σάπρα τραγικά επίπεδα. Για εμάς είναι όντως ένα κρίσιμο ιστορικής δεσμασίας διακύπτουμα για την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, για τη Στερεά Ελλάδα, για τη χώρα η επαναλειτουργία της Πανελλήνιας έκθεσης Λαμίας. Κάτι το οποίο ήταν το βασικαίο μας επιχείρημα για να στηρίξουμε και το Master Plan ο οποίο είχαμε συζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίασή μας. Θα κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και στο ζήτημα που συζητάμε, που είναι η έκριση σχεδίου καταστατικού της αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας με την απονομία Φορέας Διοίκησης, Διακείρισης και Αξιοποίησης Ακκινήτων και Εικαταστάσεων Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ με το διεκριτικό τίφλο Φορέας ΠΑΛΑΝΤΑ και μάλιστα θα εγκρίνουμε την Οικογενική Μεργατηβιωσιμότητα και την έκριση σύστασης και συμματοχή της περιφέρειας Ελλάδα στην αναφέρον αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήδη τα 2 τρίτα από τα μέλη που συστήνουν αυτή την ανώνυμη εταιρεία έχουν τις αποφάσεις τους. Κατά την ψηφία του Δημοτικού Συμβούλου Λαμίων ομόφωνια απόφαση απ' ό,τι ακούσαμε και απ' ό,τι μάθαμε του Εχμεητηρίου Θεότηρας. Σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4605 του 2019 έκανε το αυτονόητο. Εικανοποίησε το έτοιμα της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Λαμίας και της περιφέρειας και απέδωσε τη διοίκηση του νέου φορέα που έχει όπως αναφεύχει από τον κ. Καραίσκο την μορφή της αναπτυξιακής ΑΕ στο Δήμου Λαμίας στην περιφέρεια Στερεάς και του Επιμελητήριου. Θα θυμάστε όλοι, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, το ποσοστό που κάθε φορέας με το ποσοστό που κάθε φορέας συμμετέχει σε αυτή την ανωνυμη εταιρεία. Θα σας θυμίζω, το 60% είναι του Δήμου Λαμίων, 20% είναι της περιφέρειας της Στερεάς της Ελλάδας και 20% είναι του Επιμελητήριου Φοιότητες. Θα θυμίζω επίσης ότι στην αναπτυξιακή εταιρεία μεταφέρονται οι σκοποί ερμοδιώτες, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις και οι εκκρεμότητες του νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου που είναι η Πανελληνία Έκθεση Λαμίας. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει στη συνέχεια, δηλαδή οι εκκρεμότητες ώστε να καθάρρει τις εταιρείες και ποιος θα υπομνουστεί αν τυχόν υπάρξουν αυτά, όχι αν καταγραφούν και αναδειχτούν οι τεράστιες, οφείλεστε τα τεράστια ανοίγματα που έχει η Πανελληνία Έκθεση Λαμίας. Εκτιμώ και ελπίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει να πληροχούν πάλι από το πλασικό υπουχήριο που είναι ο ελληνικός λαός, που είναι οι πολίτες. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για εμάς οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί που έχουν να κάνουν με την έλλειψη κανονικός να αποφάσουν δεν αποτελεί και, αν θέλετε, το επιχείρημα για να μην προχωρήσει η όλη αυτή διαδικασία. Γιατί? Γιατί ο σκοπός τόσο και των τριών μελών της αναπτυξιακής εταιρείας, δηλαδή και του Δήμου Λιαννίας, και του Εμπορικού Οθωμαϊτηρίου και της Περιφέρειας, είναι η εφαρμοκή του συγκεκριμένου νόμου και όχι η καταστατή γυστασμικού πρεσίου και των κοινωνομικών διατάξεων. Και για να είμαστε ακόμα πιο σαφείς στην τοποθέτησή μας, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, εάν υπάρχει όντως πρόβλημα, θα αντιμετωπιστεί τόσο από τον έλεγχο νομιμότητας της αποκεντρωμένης διοίκησης, αλλά και από τις αγμώδες δημιουργικές υπηρεσίες της Υπουργίας Οικονομικών. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να επηρεάσει την απόφασή μας. Εξάλλου, ως στερεά υπεροχή, ως παράταξη περιφερειακής, θα στεμίζω ότι, είμασταν από εκείνους τις παρατάξεις, τις φωνές, που επιμένουν για την άμεση επανειτουργία της έκθεσης δημιουργίας, με απότερο στόχο την ανάδυση της έκθεσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μάλιστα είχαμε πει ότι θα πρέπει να φάρουμε και ως δάνειο τη τεχνογνωσία φορέων, όπως είχε εξηφώ, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και θεωρούμε ότι την ερώτηση που έχει κατακτεί από το ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2020, για επίσθεση χρονικά των διαδικασιών, φαίνεται και καταγράφεται με τον πιο κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο, η ειλικρινή διάθεση να πετύχει αυτό το επίτευμα. Άρα λοιπόν, εμείς ως έκθραση της τοπικής κοινωνίας, θα είμαστε θετικοί, θα θαθούμε θετικά, ελπίζοντας και πιστεύοντας ακράθατα, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εγκατασταμένη οικονομότας, αλλά προπάντων δεν θα υπάρξει πρόβλημα και στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγκαιρίματος. Ευχαριστώ, κύριε Προέδρε. Θα σε ευχαριστώ, το λόγο έχει η κυρία Παντελή. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Προέδρε. Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συναδριφοί, αγαπητοί κύριε Δήμαρχε. Ως πατρίδα μας ειστερά, από την αρχή του πολιτικού, περιφερειακού και διαδημοτικού αυτού διαλόγου, είχαμε υπογραμμίσει ότι η Πανελλήνη έκθεση λαμίας οφείλει να αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικούς αναπτυξιακούς πόλους, όχι μόνο του νομοφτιότητος, αλλά γενικά και της περιφέρειας. Διότι πρόκειται για έναν πόλο πάνω σε ένα κόμβο, επί του οποίου μπορούν να στιθούν, να οργανωθούν με συνέργειες, αναπτυξιακές επιχειρηματικές, επιχειρησιακές διαδικασίες διαδημοτικού τύπου, ανάδειξης της θερρολαδίτικης επιχειρηματικότητας και κοινοτομίας. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, ψηφίσαμε ως περιφερειακή παράταξη, το αρχικό Master Plan, το οποίο δίνει ένα πλαίσιο λειτουργίας ή οράματος της μελλοντικής πανελλήνιας έκθεσης λαμίας. Μέσα, βάσει λοιπόν αυτής της λογικής, θένει και τοποθέτησή μας στην περαιτέρω υλοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου, που λέγεται αναπτυξιακός πόλος έκθεσης λαμίας. Αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε να συζητήσουμε δύο βασικά ζητήματα. Το ένα σήμερα με το σχέδιο του Φορέα, ο οποίος έρχεται, θέτει ένα βασικό βήμα στην οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση και πορεία της εξέλιξης του μεγάλου αυτού προγράμματος. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το άρθρο 7 σχετικά με την παραχώρηση ακίνητης περιουσίας πελ. Με βάση το άρθρο αυτό, παραχωρούνται για 30 χρόνια, η αρχική ιδιοκτησία, δεν παραχωρούμε και τους σκύλους, αυτό είναι εξωχριστά, έτσι, η αρχική ιδιοκτησία 168 περίπου στρεμάτων και της περιτυχιζόμενης ιδιοκτησίας 118 στρεμάτων. Μετά το Master Plan, το κλείδωμα της έκτασης βάση του οποίου θα στηθεί η οποιαδήποτε λειτουργία, η πολιτική αναπτυξιακή για την πελ είναι το άλφα και το μέγα. Γιατί βάσει αυτού θα πρέπει να σχεδιαστούν, βάσει της έκτασης και της κατοχύρωσής της από τον αναπτυξιακό οργανισμό, βάσει αυτού θα σχεδιαστούν και οι τομεακές δράσεις τις οποίες πρέπει να λάβουν τόπο. Για μας λοιπόν είναι ένα σημείο σημαντικό. Το δεύτερο, το οποίο κύριε Δήμαρχε και κύριε Περιφερειάρχα θα είμαστε σε επιφυλακή για την ολοκλήρωση του στόχου, είναι ο ρόλος του Φορέα στο σχεδιασμό και υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων. Βασικά κύριε Καραΐσκο αναφέρομαι στον άξονα 4 που αφορά την υλοποίηση του Master Plan, διότι το Master Plan και η υλοποίησή του θα περάσει από βαριές και δύσκολες διαδικασίες, όπως αυτές φυσικά προβλέπονται σε κάθε ανεπτυξιακή διαδικασία χρηματοδοτούμενη από οποιοδήποτε ταμείο, εντός και εκτός Ελλάδος. Δηλαδή αυτή η εταιρεία, η ανεπτυξιακή εταιρεία του Δήμου που βοηθάει τώρα το Φορέα, αν κατάλαβα καλά, έχει ένα νέο χωροταξικό και περιβαλλοντολογικό, στάδιο επιχειρηματικής ορίμασης, διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή αυτής της έκτασης, ομάδα διαχείρισης σε συνεργασία με συνεργαζόμενο Φορέα, ως mentoring για την προσέλκυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και αξιολόγηση επενδύσεων, συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ομίλους, αλλά και συστήματα παρακολούθησης των επιχειρησιακών εγκαταστάσεων, διότι αυτό ως πάρκο θα πρέπει να παραμένει ως θετικό πρόσημο οικονομικά, παραγωγικά, περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά. Αυτή λοιπόν τη δυνατότητα να παρακολουθεί μια αναπτυξιακή εταιρεία με ιδίους πόρους, ανθρώπινους πόρους, μας δημιουργεί ένα προβληματισμό, θα πρέπει να στελεχωθεί από σημαντικά στελέχη, γιατί αυτό το business plan ή το master plan είναι πολύ βαρύ, δεν είναι εύκολη υπόθεση, θα θέλαμε ως περιφερειακό συμβούλιο να έχουμε πλήρη γνώση τόσο των αποτελεσμάτων και της αξιολόγησης που γίνονται τώρα για το master plan, όσο και για τυχόν συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς, για την υλοποίηση ή προαναγγελία μελετών όπως αυτές πήχοι σας προανέφερα. Με βάση λοιπόν αυτές τις επιφυλάξεις αλλά και την επιφύλαξη της τελικής εκκαθάρισης της εταιρείας η οποία αν το θέλετε βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών, εμείς θα ψηφίσουμε υπέρ και θέτουμε τους εαυτούς μας ως παράταξη σε στενή συνεργασία με εκείνους που πραγματικά θέλουν να δημιουργήσουν το επόμενο βήμα προγραμματικών συνεργασιών για την ΠΕΛ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, το λόγο έχει ο κ. Ματθέκες. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα μιλήσω. Ναι κύριε Χρονά, έχετε το λόγο. Συγγνώμη. Ως λαϊκή συσπήρωση είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη συγκρότηση ανώνυμων εταιριών που λειτουργούν με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια στη βάση επιχειρηματικής λογικής χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και παρακολούθηση των συλλογικών οργάνων της περιφέρειας. Είμαστε δηλαδή κατηγορηματικά αντίθετοι με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σήμερα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το σχετικό νόμο. Γιατί η λογική τους είναι ακριβώς αυτή, να λειτουργούν, να αξιοποιούν ή να ισχυρίζονται πως αξιοποιούν τη λαϊκή περιουσία αξιοποιώντας εταιρίες που λειτουργούν με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια. Η πείρα μας από τη μέχρι τώρα χρησιμοποίηση τέτοιων σχημάτων από μέρους της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης δείχνει πως δεν είχαν κανέναν ουσιαστικό αποτέλεσμα σε όφελος εκείνων που τα συγκρότησαν. Εξασφάνισαν μόνο ευελιξία και ικανοποίησαν εξυπηρετήσεις εκείνων που ήλεγαν τη λειτουργία τους. Κοιτάξτε να δείτε. Πρέπει να εκτιμήσετε πόσες φορές έχετε χρησιμοποιήσει αναπτυξιακές εταιρίες και τι αποτελέσματα είχαν. Πόσες φορές χρησιμοποιήσατε τον επιθετικό προσδιορισμό αναπτυξιακή εταιρεία και ανάπτυξη δεν βλέπουν. Πέροντας σε αυτά τα πολιτικά ζητήματα υπόψη μας και επειδή δεν αντιλαμβανόμαστε και τη συγκρότηση της συγκεκριμένης αναπτυξιακής ως φορέα διοίκησης της διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων και εγκαταστάσεων της παρελίας έκθεσης δραμμίας που σημαίνει μια ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργεί με ιδιωτικοεκονομικά κριτήρια θα αξιοποιήσει εμπορευματοποιημένα οποιασδήποτε υπηρεσίες παρέχονται μέσα από αυτή τη διαδικασία. Όταν η έκθεση της δραμμίας παραμένει σε ισχύ ως νομικό πρόσωπο έχοντας την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου χώρου. Διερωτόμαστε πως σχεδιάζουν η περιφέρεια ο δήμος και το επιμελητήριο συγκεκριμένες δραστηριότητες σε ένα χώρο προοπτικά χωρίς να έχουν εξασφαλίζει την παραχώρηση και τη χρήση. Σε αυτά τα πλαίσια εμείς θα καταψηφίσουμε την ειση. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ το λόγο έχει ο κύριος Διώτης. Για πολλές δεκαετίες όταν ακούω την λέξη ανάπτυξη, ανεπτυξιακές εταιρίες και λοιπά, ενεργοποιούνται κάποια καμπανάκια όχι μόνο σε μένα, σε όλους όσους βιώνουμε τα μνημόνια και την πτώχευση, γιατί συνήθως η ανάπτυξη είναι μόνο στις τσέπες και στο οικονομικό στάτους των συμμετεχόντων και των κυβερνόντων όλα αυτά τα χρόνια. Παρ' όλα αυτά, επειδή γνωρίζω ότι η έκθεση Λαμίας είναι ένας οικονομικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την πραγματική ανάπτυξη, όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Στερεάς Ελλάδος ολοκληρής, και με την ευχή ότι ο δήμαρχος θα είναι, ότι μέσα στη θητεία σας δήμαρχε, θα ολοκληρωθεί και θα επαναλειτουργήσει αυτή η ζωτικής σημασίας έκθεση για την περιοχή, εγώ θα υπερψηφίσω την διάταξη. Ωραία, σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Βούλγαρες. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Η συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι είναι χαρακτηριστική της διαφορών προβλημάτων που υπάρχουν στο κράτος αλλά και κρυφών συμφερόντων που δεν θα θέλανε την εξέλιξη που έχει δρομολογηθεί. Έχουμε έναν νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το 19, είχε οριμάσει, έχει υποθεί ότι αυτό ήταν μετά από πιέσεις της περιφέρειας του τότε περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας της τότε περιφερειακής αρχής και των αντιπεριφερειαρχών κλπ. Φαντάζομαι, γνωρίζει πολλά πάνω σε αυτό ο κ. Καραίσκος. Δεν ενεργοποιήθηκαν σοβαρές πλευρές του νόμου. Επί δύο χρόνια δυόμιση. Ήρθε μια καινούργια κυβέρνηση τον Ιούλιο του 19 και είχε την τύχη να έχει και δικό της τέλεχος πρώην αντιπεριφερειάρχη νομικό γνώστη των θεμάτων ως δήμαρχο Λαμιέων και δικά της τελέχη με εμπειρία στη διοίκηση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και παρόλα αυτά πέρασαν δυόμιση χρόνια για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Από την άλλη μεριά, θυμάμαι πολύ καλά, είχε υποθεί όταν συζητούσαμε το Master Plan ότι για να μπει συνεργείο του Δήμου, ας με διαψεύσει ο κ. Καρέσκος, νομίζω ότι ο ίδιος το είχε πει για να μπούν συνεργεία του Δήμου να τακτοποιήσουν το χώρο, να καθαρίσουν το χώρο αυτό που είπα ότι έγινε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση που σημαίνει ότι νομικά είχαμε διάφορα ζητήματα σε σχέση με τη φορέα, τον καινούργιο και με το πώς διαδέχεται και πώς παίρνει τη χρήση του χώρου για 30 χρόνια. Υποψιάζομαι λοιπόν ότι υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που δεν θα ήθελαν την σημερινή εξέλιξη ούτε το να περάσει αυτό το ακίνητο σε μια ανώνυμη εταιρεία που τη βλιοψηφία την έχουν φορείς της αυτοδιοίκησης και ίσως σε αυτήν έχουν βάλει τις τρικλοποδιές και από αυτή την πλευρά νομίζω ότι παρότι και εγώ είμαι κατά των ανωνυμων εταιριών από τη πλευρά της αυτοδιοίκησης για διάφορους λόγους, θα πω κύριος Χρονάς. Επίσης είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν γίνονται αυτή η μικρή φορείς που συμμετέχουν και το επιμελητήριο και η περιφέρεια και ο δήμος έχω αρκετές επιφυλάξεις για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν. Θα θέλα ένα καθαρό δημόσιο τομέα να κάνει όλα αυτά. Παρ' όλα αυτά, έστω και έτσι είναι μια θετική εξέλιξη το ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Βάζω όμως μια σειρά ζητήματα. Δεν μου απάντησε ο κύριος δήμαρχος για τις 200.000 του Rally Acropolis. Έχουμε το τεχνικό πρόγραμμα να συζητήσουμε στη συνέχεια άλλο θέμα. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα ποσό 200.000 ευρώ δαπάνη της περιφέρειας για το Rally Acropolis. Και από την άλλη μεριά εγκρίνουμε μια, ή θέλουμε να εγκρίνουμε μια οικονομοτεχνική μελέτη, χωρίς να μας εξηγεί με ποιο λόγο λέει ότι ο καινούριος φορέας θα παίρνει 200.000 ευρώ το χρόνο από το Rally Acropolis. Για μια δηλαδή διαδικασία αθλητική, η οποία όμως έχει σπόνσορες, είναι καθαρά επαγγελματική κλπ. Στην ουσία αυτές οι 170.000, και νομίζω ότι το καταλαβαίνουν όλοι, 170.000 μετοχικού κεφαλαίου, είναι ψίχουλα. Βεβαίως είναι εκ του νόμου. Φαντάζομαι ότι αν θέλαμε να κάνουμε εμείς μια πιο σοβαρή μελέτη για να δούμε αν φτάνουν οι 170.000, δεν θα φτάνανε. Άλλωστε στη Λαμία κάνατε αναπτυξιακό οργανισμό με 2 εκατομμύρια με το κεφάλαιο στη Φθιότητα. Άρα οι 170.000 είναι ψίχουλα. Όμως, αυτά πρέπει να υποθούν. Αν είναι να χρηματοδοτούμε με διάφορους έμεσους τρόπους το νομικό αυτό πρόσωπο για την έκθεση της Λαμίας, να μας το πείτε καθαρά. Η οικονομοτεχνική μελέτη προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχει βιωσιμότητα. Δεν υπάρχει βιωσιμότητα με αυτά τα οικονομικά μεγέθη. Συμφωνώ με τον κύριο δήμαρχο που είπε ότι η δική μου υγνώμη είναι ότι δεν χρειαζόταν, δεν ήταν απαραίτητη νομικά η οικονομοτεχνική μελέτη. Και καλώς έκανε και την έφερε. Ουσιαστικά χρειάζεται, όμως αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι με τα μεγέθη αυτά δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Πείτε λοιπόν ξεκάθαρα ποια είναι τα χρήματα τα οποία εκτιμάται, ότι οφείλονται. Δεν νομίζω ότι θα είναι 500.000, μακάρι να είναι. Και περιμένω να μας πει και ο κύριος δήμαρχος, ο κύριος περιφερειάρχης ξεκάθαρα το τι ακριβώς, ποια ακριβώς θα είναι η χρηματοδότηση για τη λειτουργία αυτού του φορέα, ειδικά την πρώτη κρίσιμη διαιτία, τριαιτία. Εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός, όπως είπα και νωρίτερα, επειδή όμως θέλω έστω και σε αυτό το σχήμα να προχωρήσει, θα ήθελα να έχουμε ανοιχτά χαρτιά και να καταλαβαίνουμε ακριβώς τι γίνεται. Και αν αυτά που προβλέπει ο νόμος μπορούν να αλλάχθουν, φιλική είναι η κυβέρνηση και σε εσάς, κύριε δήμαρχη και σε εσάς κύριε περιφερειάρχη, δείτε αν μπορεί να αλλάχθει αυτός ο νόμος ο ειδικός, εκτός αν υπάρχει κάποιο άλλο νομικό κόλλημο. Ευχαριστώ αυτά. Σας ευχαριστώ κύριε Βούλγαρη. Να προχωρήσω στην πληφοφορία του εν λόγου θέματος. Ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού, ναι. Του κυρίου Γκλέτσου για τα πρακτικά γίνεται από όπως υποθετήθηκε, ναι. Του κυρίου Αναγνωστάκη, ναι. Της κυρίας Μπατζελή, ναι. Συμφωνούμε. Ναι. Του κυρίου Μπαζδέκη. Κύριε Καραβασιντ, κύριε Χρονά. Κατά κύριε Πρόεδρε, κατά. Ο κύριος Γιώτης. Ναι. Ναι. Ο κύριος Βούλγαρης. Εγώ θα ψηφίσω Λευκό. Λευκό. Η κυρία Πολυζόη απουσιάζει. Η κυρία Καρύκα. Υπέρ κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βελισσαρίου. Δεν είναι το θέμα εννιά εγκρίνεται να αποδυσμεύσουμε αφού ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο Λαμιάο. Υπέρ Πρόεδρε. Ποιο όνομα? Να οριστεί και ο εκπρόσωπος. Συγγνώμη. Προτείνουμε κύριε Πρόεδρε τον κύριο Αποστολόπουλο και παρακαλούμε την ιμιοψηφία εφόσον το επιθυμεί να προτείνει τον αναπληρωτή του. Ποιο όνομα? Μια διευκρίνηση. Ποιο όνομα από εμάς. Συγγνώμη κύριε Περιφερειάρχη. Αυτό είναι για το πρώτο το προσορινό το ΔΕΣ ή... Για ρώτα του Σουπιακού. Είναι για αυτό που αποφασίζουμε σήμερα. Για το Πενταμελλές. Είναι για το πρώτο που θα συγκαλέσει γενική συνέλευση και για μετά. Όχι, όχι. Συγγνώμη κύριε Περιφερειάρχη. Πείτε. Διευκρινιστικό, ναι, να καταλάβω. Είναι το ΔΕΛΕΤΑ σύμμα που θα τρέξει στη διαδικασία. Όχι για το στιγμιό μεταβατικό. Ωραία. Ευχαριστώ. Ο κ. Βελισσαρίου, τι ψηφίζει? Υπέρ Πρόεδρε. Ωραία. Με αυτά εγκρίνει το θέμα 9 και... Δεν έχουν δώσει έναν πληρωτή. Έχουμε τη κυρία Γελοπούλου από εμάς. Ευχαριστώ. ΟΚ. Θα σε ευχαριστώ. Εγκρίνεται το θέμα 9. Θα σε ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ και για την απόφαση και για την φιλοξενία. Ευχαριστούμε κύριε Δημαρχοί. Περνάω στο θέμα 2. Έκφραση γνώμης επί της στρατηγικής μελέτης. Αυτό είναι η ξαναβολής. Εισηγητής είναι ο κ. Κυρμανίδης. Ότι Περιφερειάρχης Περιβάλλοντος. Κύριε Κυρμανίδη. Ναι κύριε Πρόεδρε αναφέρομαι στην εσήγηση να πω απλά δυο κουβέντες. Σε αυτή τη φάση περισσότερο τυπική έτσι υφή έχει το ζήτημα και επεξηγούμε. Είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Που αφορά το ειδικό σχέδιο χωροταξικής ανάπτυξης. Ορικής ανάπτυξης του δημοσίου αικινήτου. Δεύτεροι στα καμένα βούρλα εν όψη των διαδικασιών που έχει ξεκινήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Για να φτάσει κάποια στιγμή στην ολοκλήρωση του περιβόητου που εδώ και χρόνια αναμένεται διαγωνισμού. Και λέω ότι αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο τυπική η υφή του θέματος. Διότι μετά από την έγκριση της μελέτης. Της στρατηγικής μελέτης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα ακολουθήσει το ειδικό χωροταξικό. Που θα αφορά δηλαδή χρήσης γης, όρειους, δόμησης κτλ. Και επί αυτού θα κλειθούμε να τοποθετηθούμε στην οριστική μελέτη. Αυτά είχα να πω. Αν υπάρχει κάποια ερώτηση στη διάθεσή σας. Σε ευχαριστώ. Να ρωτήσω κάτι γιατί δεν κατάλαβα τι είπε ο κ. Κυρμανίδης. Ήδη έχει εγκριθεί η ΥΣΜΕ από το Υπουργείο. Όχι, Αντώνη. Συγγνώμη, δεν κατάλαβα καλά. Αυτή τη στιγμή έχει υποβληθεί ένα ειδικό σχέδιο χωρικής αναπτύξης. Που λέει το ΤΑΙΠΕΔ τι καταρχήν θέλει να κάνει. Επί αυτού, λοιπόν, προκύπτει, εκ του νόμου πάντα, προκύπτει ένα περιβαλλοντολογικό, επί της αρχής, αποτύπωμα. Που εμείς τοποθετούμαστε, επί της αρχής, αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε. ΥΣΜΕ ή στρατηγική. Στη συνέχεια θα εγκρίνει το Υπουργείο αυτή την ΥΜΕ για να έρθει να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που θα περιλαμβάνει πλέον τα υπόλοιπα που είπα και τότε θα βγει νέα ΜΠΕ. Ευχαριστώ. Α, και σημειωτέων και αυθεντικός, φυσικά, είναι και ο δήμος Καμένος-Βούρλων. Το είχαμε αναβάλει, όπως θυμόσαστε, για αυτό το λόγο. Σας ευχαριστώ. Έχουμε ερωτήσεις επί του θέματος. Τοποθετήσεις. Πρόεδρε, να τοποθετηθούμε. Ναι, κύριε Δούρο. Είχαμε μιλήσει και την προηγούμενη φορά ως προς την θετικότητα ποιάνων ζητήματος. Ότι πρέπει, ουσιαστικά, όλες οι αμαντικές πηγές, τουλάχιστον τις περιφέρειες της Στερείας Ελλάδος, είναι πάρα πολλές, σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο να αναπτυχθούν για να μπορεί, ουσιαστικά, και ο αμαντικός τουρισμός να αναπτυχθεί, που θα είναι προσόφωλος των πολιτών της Στερείας Ελλάδος. Και κυφαλής της παράδραξής μας ο Απόστολος ο Κλέτσος είχε πει και προεκλογικά, και το λέμε και συνέχεια, και το λέει και συνέχεια, ότι ένα από τα στοιχεία τα οποία πρέπει, ουσιαστικά, να δούμε σε κάποια στιγμή και άμεσα, κατά την άποψή μας, είναι η δομή των θερμοπυλών, που είναι μια δομή η οποία και ενοχλεί και ενοχλείται. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει ένα γενικότερο σχέδιο, ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού και μετακίνησης και αυτής της συγκεκριμένης δομής, η οποία αποκόπτει ένα σημαντικό κομμάτι της φθιώτιδας και προκειμένου των ιαματικών πηγών από τον τουρισμό, του οποίον προσδοκούμε σε περιόδους ιδιαίτερα δύσκολους και σε περιόδους που η πανδημία σιγά σιγά φαίνεται να μπαίνει σε μια ροή, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί στερεά Ελλάδα με ένα γενικότερο σχέδιο και όχι αποσπασματικά. Υπό την έννοια αυτή, εμείς θα είμαστε θετικοί προς το κομμάτι αυτό, το είχαμε πει και προηγουμένως, αφού υπάρχει και η θετική εισήγηση από το Δήμο Καμένων Βούρλων. Ευχαριστώ. Είναι γνωστό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι είναι εξαναβολής το ζήτημα που συζητάμε σήμερα και αυτό γιατί δυστυχώς δεν είχε προηγηθεί η συνενδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να έχουμε τη γνωμοδότηση του αυτό. Μετά την αναβολή επιτεύθηκε. Θεωρούμε ότι ήταν στην θετική κατεύθυνση η συμφωνία όλων μας για αυτή την αναβολή. Σε συνέχεια της παρατήρησης που έγινε τόσο από τον κ. Κυρμανίδη στην ερώτηση που υπέβαλε ο κ. Βούλγαρης, να ξεκαθαρίσουμε ότι σήμερα, θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη στρατηγική μελέτη εντολικών επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χορηκής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακυνήτου, των Ιαματικών Λουτρών Καμένων Βούλων και με επισπεύους αρχίτεται τα Υπεύ. Τι είναι και πού αποσκοπείται σχεδά όπως λένε οι μηχανικοί αλλά και οι υπόλοιποι στον κώδικα επικοινωνίας μας. Είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αθετηρία μιας διαδικασίας για την υπέρτιση αξιοποίηση ιδιαιτέρων συγκεφερώντων ακυνήτων του Δημοσίου και τη δημιουργία επενδυτικής αυτότητας αυτού του ακυνήτου για την προσέγγιση επενδυτών σε ένα θεσμικά, σαφές πλεόν πεδίο. Θέλω να τονίσω ότι η τοποθέτηση αυτή είναι προϊόν δουλειάς και του μέλους της παράταξής μας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Μωυσίτου Μπερμπερί και των υπολοίπων μελών της παράταξης. Γι' αυτό θα δείτε ότι έχει και τεχνικά αζητήματα αλλά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Ρηθμίζει, λοιπόν, αυτό το αισχεδά, τους ειδικούς περιορισμούς δόμισης χρήσεων και λειτουργιών σε μια προσπάθεια υπέρβασης υπαρχών των πολεοδομικών περιορισμών και θέσουτας νέες διατάξεις που θα εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες και πάντα υπό το πρίσμα της ορθής νομοθέτησης. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα Καμένα Βούρλα, όπως όλες και όλοι γνωρίζουμε, είναι μια περιοχή που πραγματικά η φύση στάθηκε απλόχερη απέναντί της. Δυστυχώς όμως οι ανθρωπογενείς συνδράσεις δεν ήταν πάντα και οι πιο σόφωνες, οι πιο σοφές. Έχουν ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο στο Μαριακό και στη Βλάχη του στην οροσοδιά του Καλιδρώμου. Μία από τις πιο φημισμένες λουτροπόλους με λαμπρή ιστορία σχετικά ισχνό παρόν, αλλά με προϋποθέσεις ενός ευείων ουμέλων τους. Να πω δυο λόγια για τα συγκεκριτικά τους προενοκτήματα που είναι η γυθμία με το εθνικό δικό δίκτυο και το ότι είναι κοντά σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, όπως αναφέρθηκε προηγούμενα και από το Συμβλάδο λοιπόν, τον κύριο Δούρο, όπως είναι η Δελφή, η Θερμοπούλιας, η Αλαμάνα. Έχουν κοντά τους δύο χειονοδρομικά κέντρα, αυτό του Παρνασσού και του Βελχείου, όπως ο Πίσης βέβαια και το μεγάλο αστικό κέντρο που είναι αυτό της Λανίας. Έτσι λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελποι, κατά τη δική μας προσέγγιση, τα καμένα δύο λόγια αδικούνται κατά αφορά, αν η αναφορά τους είναι μονοθεματική στον θερμαλισμό και κατά συνέπεια στην βραχή χρονή και μόνο κατά τους καληκρινούς μήνες. Υπάρχουν, πιστεύουμε, οι δυνατότητες επέκτασης της τουριστικής ανάπτυξης, αναφορικά με ποσοτικά, ποιοτικά, χαρτοχητικά, όπως και χρονισμού. Σχετικά τώρα με το Ελλειό Γουακινί του Ταϊπέδ, είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκταση, 470 θρέματα και με δομημένη επιφάνεια 25.000 τραγωνικών μέτρων περίπου. Σήμερα εκεί συναντάμε ένα μεγάλο και πολιτιλές ξενοδοχία σε λειτουργία και άλλα δύο μικρότερα κτίρια διατηρητίας σε εγκατάληψη. Επίσης υπάρχει ένας χώρος υδροθαραπεκτηρίου, αδικές εικαταστάσεις και πολλοί κοινόχρονοι στη χώρα. Η ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης του Ελλειό Γουακινί του είναι πασιφανής, το ζήτημα όμως είναι με ποιον τρόπο και ισόφωλος ποιού. Αυτό είναι το πολιτικό ερώτημα, το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που εγκύρεται από αυτό το εγχείρημα. Σας θυμίσω κυρίες και κύριοι συναδερφή στο κοντινό παρελθόν, αν δεν κάνουμε λάθος το 2013, έγινε μια πρώτη προσπάθεια αξιοποίηση, η οποία όμως απέδει άγων. Επανέρχεται λοιπόν σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και με τις όπες αβεβαιότητες του εθνικού οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και κάτω από το βάρος της πανδημίας, των 130 νεκρών καθημερινά και των διεθνών οικονομικών αναταράξεων. Μακάρι να πάει καλά, προς όφελος επαναλαμβάνω της τροπικής κοινωνίας και της ανάπτυξης. Τώρα, δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο με όσα ίσως θα ήταν χρήσιμα, έτσι να καταπεθούν ως μια περιγραφή. Θα πάω κατευθείαν στο συγκεκριμένο που μας απασχολεί. Η όποια επένδυση, και θέλω να το τονίσουμε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταγκαλίσει τις παραγωγικές δοσμές και στα πλαίσια μιας κατάκρισης της πόρτας θέσης της που, εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να λυθεί σοβαρά υπόψη η πορεία των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι, αν θέλετε, ο βασικός άξονας ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής. Μια πρόταση, λοιπόν, προς την κατεύθυνση είναι η δημιουργία δικτύου μεταφοράς ελαιαματικού νερού, που θα αναφέρεται σε όλη την πόλη και θα έχει πρόσβαση η κάθε μικρή και μεγαλύτερη επιχείρηση στα πρότυπα της Εβιψού. Να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στις νέες εγκαταστάσεις και για το ευρύτερο κοινό και με τις σχετικές διευκολύνσεις, δηλαδή να έχει κοινωνικό χαρακτήρα ή όποια επένδυση. Να μην διαθαραστεί κάτω των δυνατών η καθημερινότητα των πολιτών των γραμμένων βούλων, δηλαδή με τις μεγάλυματικές ή ψυχαγωγικές τους δράσεις και σε σχέση με τις νέες πολυεδομικές ρυθμίσεις. Η μέγιστη δυνατή προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα και πυρκαγιές λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας περιοχής, αλλά και της όποιας ανθρωπογενής παρεμβάσης παλαιότερες ή και νέες. Ρύθμιση της τοπικής κυκλοφορίας και των θέσεων πάρκινγ σταθνεύσης, ώστε να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν απρόσκεπτη πρόσβαση στη θάλασσα και βεβαίως αυτό που σήμερα υπάρχει νομίζουμε πως είναι μία μη επιθυμητή κατάσταση και πέρα από τους όποιους κινδύνους ενέγειε τους πεζούς τελευταίο, προτελευταίο μάλλον, προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα λήματα με τον εξυγχρονισμό και την ενίσχυση του υπάρχοντος του βιολογικού καθαρισμού, που είναι το σπουδαιότερο κεφάλαιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Και βεβαίως η εναρμόνιση του νέου σχεδιασμού με τον υπόλοιπο σχεδιασμό της πόλης για την αρμονική συνύρπαξη και το ανηβαίο όφελους. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα είμαστε θετικοί γιατί ήδη η συντροπική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου που εκφράζει την τοπική κοινωνία ήδη έχει γνωμοδοτήσει θετικά. Ευελπιστούμε ότι θα έχει έσιο τέλος αυτή η προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Το λόγο έχει η κυρία Μπαντελή. Θα μιλήσω εγώ κύριε Σανίδα. Ο κύριος Μπέτσιος μετά. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Ναι και εγώ ευχαριστώ. Καλούμαστε σήμερα να εκφράσουμε γνώμη επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου ιαματικών πηγών Λουτρόπολης Καμένων Βούρων. Κατά την άποψή μου και κατά την άποψή μας ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητείτε τις τελευταία 20 αιτίας στην ποιότητα. Πρέπει να δευθυνήσουμε εξ αρχής το εξής. Το Ταϊπέδ στο οποίο ανήκει το ακινήτο προχωρά στην εκπόμνηση και έγκριση της ΒΕ προκειμένου να εκπροθεί προεδρικό διάταγμα και να το δημοκρατήσει προς εξέλιση επενδυτή. Μιλάμε για ένα ακινήτο 469 στρέματα χωρισμένο σε 5 τμήματα. Τα δύο βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης Καμένων Βούρων και τα υπόλοιπα εκτός. Τα δύο το α και το β που μας αφορούν κυρίως είναι όπως είπα πριν εντός του σχεδίου πόλης και για όσους δεν ενθυμούνται ακριβώς στην περιοχή δεν είναι από τη Θεότητα μιλάμε για το σημείο περίπου από εκεί που βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παντελήμονα μέχρι και το τέλος του ξενοκριθείου Γαλήνη και αυτό φτάνει μέχρι πάνω το βουνό και πάνω δηλαδή από τη νησμική οδό. Το πρώτο τμήμα είναι 10 στρέματα και βρίσκεται αριστερά του κεντρικού δρόμου είναι περίπου 700 στραγωνικά μέτρα εκεί υπάρχουν κατασκελές. Το δεύτερο τμήμα που είναι τα 161 στρέματα εκεί δηλαδή που μιλάμε ότι θα γίνουν κατά κύριο λόγο η παρεμβάζεση έχει ποσοστό κάλυψης 30% και ένα συντελεστή δόμησης 0,3. Νομίζω ότι οι στόχοι που τύθενται της επενδυτικής ταυτότητας του ακινήτου είναι αρκετά σαφείς και μακάρι κάποιοι περισσότερο από αυτούς να υλοποιηθούν. Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι, η παρεμβαλοντική ταπτοποίηση των ευθυσταμμένων κυβεριακών εγκαταστάσεων του ακινήτου, η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΠΑΖΤΟΙΟΤ, η προστασία και το νομίζω ιδιαίτερα των ιαματικών πηγών και η προσέργηση ενδιαφέροντος επενδυτών. Να πω επίσης ότι προβλέπονται ζώνες προστασίας των πηγών και προβλέπεται ότι το 77% του ακινήτου ως πράσινη περιοχή. Να πω επίσης εδώ ότι το μέγιστο όριο δόμησης, αναφέρθηκε από τον κύριο Αναγνωστάκη, είναι περίπου 29.000 θετραγωνικά μέτρα, εξ' αυτόν τα 22.000-23.000 θετραγωνικά μέτρα είναι δομημένα. Απομένουν λοιπόν γύρω στα 6.000-7.000 θετραγωνικά μέτρα για οικοδόμηση. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Καμένων Βούλων, όπως διάβασα στο πρακτικό που εστάλλει, ο οποίος είναι και ειδικός αφού έχει υποσβασικές σπουδές αυτές της φοροταξίας πολεοδομίας και περιφερειακίας ανάπτυξας, ήταν συγκεκριμένους και πολύ σαφές καθώς ανέλησε και τα βήματα που θα γίνουν στην πορεία αυτού του έργου. Η περιφερειασταία της Ελλάδας δεν έχει κάποιο ρόλο στα έργα που θα πραγματοποιηθούν, εφόσον εξευρετεί επενδυτής και στην πορεία αυτών των έργων. Μόνο γνωμοδοτήσεις στις ΜΠΕΛ, στις Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιτώσεων, όπως ανέφερε και ο κ. Κυρμανίδης, σε οποίες θα είναι και αρκετές. Την επίπληση των έργων θα τις έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Προτείνουμε, αφού υιοθετηθούν οι όροι που προτάθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο και από μας, έτσι όπως στο τέλος της συστηρίσης είναι καταγραμμένη, να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθιστώς του παιδικού σταχμού, γιατί θεωρούμε, όπως αναφέρεται και στην συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι τα ιδιοκτησιακά κτήρια είναι ξεκαθαρισμένα ως προς το ιδιοκτησιακό καθιστώς. Μια πρόταση που υποβάλλουμε και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή, είναι πρώτα ότι πρέπει να υπάρξει μια μελέτη γεωθερμίας, δηλαδή κατά πόσο η γεωθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ουτρόπολη και από την Οικοκυριά και από τις επιχειρήσεις. Επίσης, προτείνουμε να είναι πολύ αυστηρή η περιβαλλοντική όρη στις εγκαταστάσεις αυτές οι οποίες θα γίνουν και στην υποδόμηση της νέας, όπως επίσης και να υπάρχει πρόσβαση του κοινού. Αγαπητοί συνάδελφοι, τα καμμένα βούρλα είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού στη Θεότητα. Η σωστή αξιοποίηση του εν λόγου ακινήτου μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην προστασία ανάδειξης των ιαματικών πηγών. Και κλείνω, αν και έπρεπε να το κάνω νωρίτερα, με μια ερώτηση και αν μπορεί ο κύριος Κυρμανίδης και ο κύριος Θερζής στη δευτερολογία να μας απαντήσει. Τα τρία κτίρια, δηλαδή το ράδιο, το θρόνιο, τα ξενοδοχεία δηλαδή και το υδροχεραπευτήριο ο Σκληπιός υπάρχει περίπτωση να κατεδαχθούν γιατί από την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Θεσσαλίας στον Πόλο χαρακτηρίστηκαν ως νεότερα μνημεία. Κάπου, αν δεν κάνω λάθος, όμως είδα μέσα στην εισήγηση, ή αν θυμάμαι, αν δεν κάνω λάθος, στις ΜΠΕ, αναφέρεται ότι μπορεί ο επιστητής αυτά να τα καταλαφίσει. Μπορεί και αυτό να μας το αποσαφηνίσετε. Με αυτές τις σκέψεις και τις προτάσεις θα είμαστε θετικοί στις ΜΠΕ. Ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Μπαζάκης. Εγώ θα μιλήσω, κύριε. Ναι, κ. Χρονάν. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά χώρο 469 περίπου στρεμάτων, που βρίσκεται στο κέντρο του Πολιοδομικού Συγκροτήματος των Καμένων Βούλων και διαχειρίζεται ο ΤΑΙΠΕΔ. Φαίνεται ότι πολλοί ξεχάσανε τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ και τη σχέση του με τις ιδιωτικές δραστηριότητες του. Ο χώρος αυτός είναι χωρισμένο σε πέντε τμήματα και περιλαμβάνει κτίρια και δασκή περιοχή ακόμα και μέρος του βουνού. Υπάρχουν πολλές και μεγάλες δυνατότητες επιχειρηματικής, εκμεταλλευτικής αξιοποίησής του. Με άλλα λόγια. Πρόκειται για φιλέτο. Η στόχη της μελέτης είναι συγκεκριμένη και σαφή. Πολεοδομική τακτοποίηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του Αγίου. Δημιουργία ενιαίας έκτασης για την ανάπτυξη κάποιου επενδυτικού σχέδιου στο κύριο τμήμα του. Περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής με την εξηγιένση του υφιστάμενου πάρκου. Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΕΟΤ. Προστασία των Ιαμάδων. Αναβάθμιση του ΕΟΤ. Προστασία των ιαματικών πηγών. Προσέλκυση ενδιαφέροντος επενδυτών. Αυτό είναι το σημαντικό. Ως λαϊκή συσπήραση. Εκτιμούμε πως με αυτή τη διαδικασία ετοιμάζεται η περιοχή για να πουληθεί σε ιδιώτες. Προετοιμάζεται για να τους δοθεί απαλλαγμένο από περιορισμούς και βάρη. Και αξιοποιείζει σύμφωνα με τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι όροι που προσδιορίζονται και τα όρια των παρεμβάσεων που αποτυπώνονται είναι ασαφή και ελαστικοποιημένα προκειμένου να διευκολύνουν τον οποίο ιδιώτερο να αγοράσει. Ας μην προσευχόμαστε για αυστηρότερους όρους περιβαλλοντικούς και τα λοιπά. Η ουσία βρίσκεται στο ξεπούλημα αυτού του φιλέτου. Σε αυτή ακριβώς τη βάση εμείς καταψηφίζουμε την εισήγηση. Το λόγο έχει ο κ. Διώτες. Καταρχήν να θυμίσουμε σε όλα τα μέλη του Περιφοριακού Συμβουλίου αλλά και σ' όσους μας ακούνε τι είναι ΤΑΙΠΕΔ γιατί κάποιοι δεν το έθιξαν καθόλου. Το ΤΑΙΠΕΔ δημιουργήθηκε για να εκχωριθούν όλοι οι θησαυροί της χώρας και να περάσουν σε ξένα χέρια ή σε χέρια ημετέρων που πολλές φορές είναι χειρότερα από ξένα χέρια. Έτσι λοιπόν εκχωριθήκαν όλοι οι πρίκα των προγόνων μας είτε ιστορικά αμνημεία είτε πολιτιστικά είτε θρησκευτικά στο ΤΑΙΠΕΔ και έφυγαν από τη διαχείριση του λαού, της κρατικής νόμιμης εξουσίας της χώρας. Χαίρομαι κυρίως για την οποθέτηση του κυρίου Δούρου διότι προεκλογικά και μάλιστα με είχατε αποκλείσει ή ήμουν ο μόνος που είχατε όλοι μαζί συνεργώντας αποκλείσει από τα debate που είχα κάνει κύριο θέμα της προεκλογικής μου εκστατείας και δεσμεύσεων την απομάκρυνση του ισλαμικού hotspot από τον ιερό τόπο των καμένων βούρλων. Ο χώρος των καμένων βούρλων και των θερμοπυλών έχει διτύ αξία και σημασία όχι για την περιοχή αλλά για όλη την Ελλάδα και ιστορικά ίσως είναι ο ιστορικότερος χώρος η ιστορικότερη περιοχή για όλη την Ευρώπη. Εκεί σταμάτησαν οι πρόγονοί μας την επεκτατική δραστηριότητα των βαρβάρων και δεν ξέρουμε σήμερα σε τι κατάσταση θα ήταν όλη η Ευρώπη αν δεν γινόταν τότε η θυσία των προγόνων μας. Δεν ξεκίνησε τώρα κύριε Χρονά η εκχώρηση σε φαν οικονομικά της περιοχής. Ξεκίνησε όταν όλοι συνεργήσατε και αποδεχθήκατε την υποβάθμιση της περιοχής με την για μένα ανθελινική απόφαση του Μπακογιάννη να τοποθετήσει εκεί ισλαμικό hotspot μετατρέποντας ένα πάλι ποτέ τετράστερο ξενοδοχείο που ήταν οικονομικός πνεύμονας για όλη τη Στερεά αλλά και για τη χώρα. Ένα ξενοδοχείο στο οποίο εγώ το θυμάμαι να έρχονται σαουδάραβες να έρχονται άνθρωποι που αφήνανε χρήματα στην περιοχή και υπήρχε μια οικονομική ανάπτυξη αυτό έγινε τόπος συγκέντρωσης λαθροισβολίων στη χώρα. Άρα αν δεν απομακρυνθεί τώρα αυτό το hotspot από εκεί το οποίο παρεφηκτώντας όπως έχω ξανατοποθετηθεί έχει εγκαταλειφθεί στο έλεος του θεού πάρθηκε η απόφαση, ισοπεδόθηκε η περιοχή, έρχονταν τουρίστες, λεωφορεία και λοιπά στο άγαλμα του Λεωνίδα αλλά και στον τόπο της θυσίας και δίπλα συγγνώμη για την έκφραση αφοδεύανε άνθρωποι με κελεμπίες και έχει καταδίσει ένα σκουπιδότοπος άρα αν δεν απομακρυνθεί τώρα αυτό το hotspot από εκεί δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάπτυξη. Δεύτερον η ευρύτερη περιοχή μπορεί να αποτελέσει έναν οικονομικό πυλόνα ανάπτυξης για όλο το έτος για όλες τις εποχές θεραπευτικές και ιαματικές επιχειρήσεις που θα αναζογονούσανε όλη τη θειότητα και όλη την στερεά Ελλάδα. Κλείνοντας την τοποθέτησή μου θέλω να πω ότι θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε εκχώρηση με το κατασκεύασμα του ΤΑΙΠΕΔ, περιουσιακών στοιχείων και θησαυρών της πατρίδας μας σε οι μέτερους που θα είναι για όφελος μόνον αυτών και όχι του λαού. Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια περιοχή που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για καλόλυση περιοχής. Είναι επίσης αλήθεια ότι αυτό προσπαθεί να γίνει το ΤΑΙΠΕΔ, ξέρουμε πώς πήρε στα χέρια του κάποια κίνητα, ξέρουμε το ρόλο που παίζει και το πώς έχουμε μία από τις περιπτώσεις όπου δίνεται δημόσιο χρήμα για να γίνουν μια σειρά από ενέργειες και να δοθούν μετά σε ιδιότητες για επενδυτή, για σωρία δεκαετιών δημόσια κίνητα. Και αυτό από τη δική μας την πλευρά δεν το δεχόμαστε. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι το ανέφερε ο κύριος Χρονάς. Είναι τόσο χαλαρές διάφορες εκφράσεις στη ΣΜΕ και γενικότερα σε αυτό το σχέδιο, που δείχνουν ότι εκτός από τα ιαματικά λουτρά θα μπορούσε να γίνει οτιδήποτε. Αν θυμάμαι καλά, είχε εντοπίσει το θέμα του Καζίνου ο κύριος Χρονάς την προηγούμενη φορά που είχαμε συζητήσει. Και το ξαναφέρνω κι εγώ. Γίνεται μια αναφορά στις χρήσεις γης που επιτρέπονται σε αυτές τις περιοχές και ανάμεσα σε αυτές είναι και το Καζίνο και διάφορες άλλες επιτρεπτές διαδικασίες, στις οποίες κατά τη γνώμη θα πρέπει από την πλευρά του Δήμου και από την πλευρά της περιφέρειας να αποκλειστούν. Γιατί μπαίνει και ένα ζήτημα ηθικό, τι ακριβώς πολιτική είναι αυτή που λέει Καζίνο παντού και τι σημαίνει το Καζίνο για μια περιοχή. Μια δεύτερη παρατήρηση το είπε ο κύριος Σπέτσιος. Είναι τόσο χαλαρά αυτά που αναφέρονται στις ΜΠΕ που δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει με τα παλιά αυτά κτίρια τα οποία είναι διατριτέα μνημεία. Κατά τη γνώμη μας, παρότι τουλάχιστον ένα από αυτά είναι σε πολύ κακή κατάσταση, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να συντηρηθούν και να αναδειχθούν. Όμως η ίδια η μελέτη κάνει μια τέτοια περιγραφή που αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ακόμα και την κατεδάφηση των συγκεκριμένων κτισμάτων. Και νομίζω ότι στην απόφασή μας θα πρέπει ρητά να γίνει αναφορά σε αυτό για τα κτίρια αυτά. Για να μην μακρηγορήσω, θα καταψηφίσω το θέμα. Ακριβώς επειδή έχουμε μια προσπάθεια αξιοποίηση από την πλευρά δημόσια φορέων, γίνεται μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ενός δημόσιου πόρου και με όρους όχι ιδιαίτερα θετικούς για την πλευρά. Και να τονίσω τις παρατηρήσεις που έχει κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο των Καμένων Βούλων σε διάφορα πολυοδομικά ζητήματα, τα οποία νομίζω ότι θα σε δεύτερο χρόνο. Σε ευχαριστώ. Να δώσω τον λόγο στον περιφέραν της τεράς Ελλάδος. Κύριε Πρόεδρο, μπορώ να έχω τον λόγο. Όχι, εγώ θέλω τον λόγο ως συγγιτής και μετά μιλήστε οι υπόλοιποι. Παρακαλώ. Παίξτε να δείτε, επειδή και προσωπικά είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για μένα, όπως γνωρίζετε όσοι γνωρίζετε και όσοι δεν γνωρίζετε ενημερώνεστε, γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Καμένα Βούλλα. Η πορεία όλου του συγκροτήματος από το 1993 και μετά, θα έλεγα ότι η λέξη κόλαφος είναι το υπιότερο και πιο μετριοπαθές που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να την περιγράψει. Δεν ήθελα εξ αρχής να το υποθετηθώ, ήθελα να περιεριστώ όπως κάνω πάντα στο θέμα που ήταν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επειδή όμως επίσης και παραπάνω ώρα έγινε συζήτηση για ορισμένα θέματα. Θα ήθελα να ενημερώσω σε ό,τι αφορά τα συγκροτήματα στα οποία αναφέρεστε, και το ράδιο, και το θρόνιο, τα δύο ξενοδοχεία, αλλά και το υγοροθεραπευτήριο Ασκληπιός. Είναι αρχιτεκτονική Bauhaus, οι αρχιτέκτονες της Ομήγυρης αντιλαμβάνονται το ρυθμό των Γερμανικών. Έχουν σχεδιαστεί από τους μεγαλύτερους Έλληνες αρχιτέκτονες το Γεράσιμο Μολφέση, πλην όμως αυτή τη στιγμή κανένα από τα τρία δεν λειτουργεί. Το θρόνιο και το ράδιο δεν υπάρχει περίπτωση, χωρίς να είμαι μηχανικός, το προδικάζω αυτό να εξορραηστούν, διότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή είναι κάτι χειρότερο από σκελετού. Το θρόνιο ουσιαστικά έχει πέσει, το ράδιο έχει σκυλευτεί. Να σας πω πληροφοριακά ότι μέσα ήταν φτιαγμένες όλες του οι μαρμάρινες επιφάνιες από καθαρό πεντελικό μάρμαρο. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Εδώ και για πολλά χρόνια, θα έλεγα δεκαετίες, αποτελεί χώρο τοξικομανών και τίποτε άλλο. Πολύ σωστά ανέφερε ο κ. Μπέτσιος όταν το ρώτησε, ότι μια ανόητη όπως προέκυψε στην πορεία πρωτοβουλία, τα χαρακτήρησε ως διατηρητέα νεότερα μνημεία. Και λέω ανόητη, διότι παράλληλα δεν φρόντισαν με το Υπουργείο Πολιτισμού να εκπογνήσουν μελέτες και να εξασφαλίσουν κονδύλια, ούτως ώστε αυτά να συντηρηθούν. Σήμερα δυστυχώς όποιος επενδυτής θα υποχρεωθεί ή το ΤΑΙΠΕΔ να προσφύγει στο ΚΑΣ να ζητήσει το αναγκαστικό, η αναγκαία συνθήκη όπου ο χαρακτηρισμός τους προκειμένου να κατεδευθεστούν, αποτελούν σήμερα σημεία επικίνδυνότητας για λόγους υγείας αλλά και όχι μόνο υγείας, όσοι δεν ξέρετε την περιοχή, αν την επισκεφτείτε, λυπάμαι για το ρήμα που θα χρησιμοποιήσω, θα φρίξετε. Το ΔΕΙΔΡΟ Θεραπευτήριο ασκηποιός της ίδιας τεχνοτροπίας και αρχιτεκτονικής, το δεύτερο χρόνο του υφιστάμενου επενδυτή, χωρίς κανέναν να ρωτήσει και καταστρατήγηση της σχετικής σύμβασης, το έκλεισε και το κατέστησε από θήκη. Για αυτά δυστυχώς καμία δημόσια αρχή και κανένας φορέας για ολόκληρες δεκαετίες δεν αντέδρασαν. Να σας θυμίσω δε, ή να γνωρίσω σε όσους δεν το γνωρίζουν, ότι το 1992, εκεί που είναι σήμερα το ράδιο, είχε αποφασιστεί η λειτουργία με τον εξοδραησμό των κατάλληλων του ραδίου βάρος σχολής τουριστικών επαγγελμάτων. Αυτό το σχέδιο δεν ειλοποιήθηκε ποτέ. Για πολλά χρόνια στο μηχανογραφικό που υποβάλλουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφοι φοιτητές υπέβαλαν την σχετική έτηση, έλεγε τουριστική σχολή Καμένων Γούρλων, αλλά αυτή λειτούργησε προσωρινά και τελικά μόνιμα στο γαλαξίδι. Δεν θα ήθελα να κουράσω περισσότερο, σίγουρα όμως αυτή η επένδυση, αν προχωρήσει, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος προσωπικά, θα είναι μια θετική επανάσταση, όχι μόνο για τα Καμένα Βούλε ή για την ευρύτερη περιοχή, για ολόκληρη τη στερέα όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Ραγκοστάκης, είναι ένας χώρος και ένας σημείο που η γεωστρατηγική του έτσι σημασία είναι πραγματικά από τις μοναδικές σε όλη την Ελλάδα. Ναι κύριε Πρόεδρε, έχετε πάντοτε ένα άγχος εδώ και δύο χρόνια για το χρόνο που εγώ χρησιμοποιώ, δεν μπορώ να το κατανοήσω, ολοκλήρωσε ευχαριστώ. Όχι, συγγνώμη λίγο, συμβληρωθήκαν τα πέντε λεπτά. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε, όλοι έχουν καταλάβει σε αυτή την έπτυξη δύο χρόνια. Θεωρώ ότι πάντα όταν υπάρχει λόγος και πάντα χρησιμοποιώ τον χρόνο μου που μου ανήκει βάση κανονισμού. Επί της διαδικασίας κύριε Πρόεδρε, όταν συζητάμε σημαντικά ζητήματα και όταν βρίσκεται η ροή του λόγου και επεξηγήσεων μελών μεταξύ μας και αντιπεριφερειαρχών, θεωρώ ότι την αυστηρότητα του Προεδρύου δεν πρέπει να την εφαρμόζεται. Δεν βάζω θέμα διαδικασίας. Δεν θέλω να επιπλήξω κάποιον, αλλά εμείς ως παράταξη λέμε ότι μπορούμε να υποχωρήσουμε σε χρόνο και να ακούσουμε ένα σημαντικό θέμα το οποίο αναπτύσσεται. Είναι άκομψο. Ωραία. Αυτό θέλατε να πείτε πριν το που θέσετε του κύριου Κύριου Μαγίδη. Γιατί είχατε ζητήσει το λόγο. Είχα ζητήσει το λόγο επί της διαδικασίας και όταν τελειώσει ο κύριος Μανίδης θέλω να προσθέσω δύο ζητήματα. Τίποτα άλλο. Όταν τελειώσει ο κύριος Κύριος Κύριος Μανίδης. Ωραία. Προσθέστε τα δύο ζητήματα. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Θέλω να προσθέσω στο γενικότερο σκεπτικό το οποίο αναπτύχθηκε από τους εκλεκτούς συναδέλφους και από τον κύριο Κύριο Κυρ Μανίδη για ένα μεγάλο ζήτημα που μας απασχολεί διαχρονικά στη Φιότιδα και στην περιφέρεια στεράς Ελλάδος σχετικά με την αξιοποίηση του πλούτου τουριστικού ή αματικού στη Φιότιδα αλλά και γενικότερα ότι πραγματικά λύνεται εμέσως ένας γόρδιος δεσμός που ταλανίζει την τοπική κοινωνία, την κοινωνία και γενικά το τουριστικό προϊόν το οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε. Και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι σε προτάσεις τις οποίες έχουμε καταθέσει για ορίμαση μελετών στο πλαίσιο του Αντώνη Τρίτσι έχουμε καταθέσει η μελέτη ορίμασης διασύνδεσης ως όχε των ιαματικών αυτής της πλευράς του Μαλιακού με τον Καμένο Βούλον με την απέναντι της Εδιψού. Συνεπώς ο απεγκλωβισμός ενός μεγάλου ακοινήτου, ενεργιακού, τουριστικού, πολιτιστικού θεωρώ ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο. Στον προβληματισμό και στον μελλοντικό σχεδιασμό όπως τον αναφέρε και ο κ. Κερμανίδης με τις επιφυλάξεις, τις διαχειρήσεις των ακοινήτων, του απεγκλωβισμού, της υλοποίησης του μεγάλου σχεδιασμού, θέλω να προσθέσω ένα ζήτημα. Αυτή τη στιγμή στη Βουλή συζητείται ένα νομοσχέδιο για τον τουρισμό μεταξύ των οποίων και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι το καταστατικό ίδρυσης ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης ιαματικών πηγών για την Ελλάδα. Σκοπός αυτής της εταιρείας είναι η διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση, αξιοποίηση αματικών πόρων και πηγών καθώς και εγκατάσταση γενικών συμπληρωματικών έργων όπου συνεργάζεται με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κάνει τουριστικές προβουλές, επενδύσεις, επιλέγει επενδυτές, παρακολουθεί και συνεργάζεται για ζητήματα πολοδομικά. Τονίζω συνεπώς τον κ. Κυρμανίδη και στην περιφερειακή αρχή που διαχείριζεται τον απεγκλωδισμό ή την τελική επίλυση αυτού του μεγάλου ζητήματος ότι μπροστά μας έχουμε έναν υποσίσταση οργανισμό σε εθνικό επίπεδο που θα επηρεάσει την διαχείριση των ιαματικών πηγών όπως αυτές ορίζονται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και θα επηρεάσει το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και την αξιοποίηση των πηγών και της γιοθερμίας όπως ανέφερε ο κ. Μπέτσιος. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Κυρία Μπατζιλή μια ερώτηση στην τοποθέτησή σας. Διευκολουθείτε παρακαλώ, το νομικό πρόσωπο είναι δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, είναι κέραιο το ερώτημα. Να το κλείσουμε σε θέμα. Κύριε Γιώτη μια κουβέντα γιατί θα πω τι λέει ο νόμος κύριε Γιώτη. Αυτή η εταιρεία ανήκει στο ΝΕΟΤ αλλά μπορεί να συμμετέχουν και οι ιδιώτες. Σε ευχαριστώ πολύ. Κύριε Κυρμανίδη θέλετε να πείτε κάτι για να κλείσει αυτό το θέμα ή να το προχωρήσω ψηφοφορεία. Όχι δεν μπορώ να πω κάτι. Σας ευχαριστώ. Κύριε Περιφεράρχη. Πρέπει να το λέω κύριε Πρόεδρε μόνο για να καταδείξω το πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, όχι ως αυτότελές βήμα που σαφώς είναι μια υπόχρεωση του περιφερειακού μας συμβουλίου και καλώς την πράττουμε, αλλά ως μέρος μιας μεγάλης μακρόπονης διαδικασίας για την ανάδεξη των καμενών βούρλων, του ιαματικού τουρισμού, αλλά και ως ατύπος, αλλά ουσιωδός μέρος και της Όχε Λουτροπόλεων, την οποία πολύ σωστά μνημόνευσε η κυρία Μπατζελή και την οποία προσδοκούμε να χρηματοδοτήσουμε μέσα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτης Κοντολογής. Πιλάμε για έναν τεράστιο πλούτο που έχουμε την ευθύνη με όλες μας τις δυνάμεις να προσπαθούμε να τον κάνουμε περισσότερο, μεγαλύτερο και να διαχέεται περισσότερο στην τοπική κοινωνία με όποιο τρόπο είναι αυτό εφικτό. Και υπηρετώντας αυτή τη στρατηγική στόχευση, με αυτό το μικρό γραφειοκρατικό ενδεχομένος αλλογιστικό βήμα, φέρνουμε το σημερινό θέμα προς ψήφιση. Κυριασύγνωμη, παρότι έκλεισε ο κ. Περιφεριάρχης, μου επιτρέπετε μια κουβέντα, μόνο για λόγους αρχής. Αν συμφωνείτε, δεν είναι... κοιτάξτε, η αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτιμάτων σε κάθε περιοχή πρέπει να αξιολογείται με βάση τα συμφέροντα που εξυπηρετεί και τους πόρους που μοχλεύει. Αυτό είναι μια σταθερή αξίας αντίληψη. Ή όχι, που πολύ συχνά τις χρησιμοποιούμε, γίνονται εξαντικημένου φορέας, όχημα, για να μπουν στο παιχνίδι ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή είναι μια λογική που κάποια στιγμή πολιτικά πρέπει να τη δούμε. Τίποτε άλλο, αυτά ήθελα να πω. Σας ευχαριστώ κύριε Χρονά, ψηφοφορία στο εν λόγω θέμα, ο συνδυασμός του κυρίου Σπανού, ναι, του κυρίου Γκλέτσο, ο κύριος Δούρος. Όπως είπαμε και όλες οι παρτάξεις είναι οι αναγκειότητες και το τετικό της διαδικασίας, ναι. Ο κύριος Αναγνωστάκης. Συμφωνούμε με την παρατήρηση ότι η τελευταία πολιτικοδελογική αναφορά της λεγίσεως περιοχής για την κυρία Χρονά πρέπει να αποτελεί σε ένα σημείο συζήτησης, γιατί έχουμε διαφορετική άποψη και την έχουμε καταθέσει εξάλλου για τη ΣΟΚΙ. Αυτό έτσι για την ιστορία. Συμφώνουμε με το θέμα. Ναι, λοιπόν, του κυρίου Αναγνωστάκης συνδυασμός. Κύριε Παντζελή. Συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε με τις επιφυλάξεις οι οποίες εκφράστηκαν και από τον κύριο Πέτσιο. Συνδυασμός του κύριου Μπαζάκη, κύριε Χρονάκη. Όχι. Όχι. Ο κύριος Διώτης. Επειδή η εικόνα που ανέπτυξε ο κύριος Κερμανίδης, η τραγική εικόνα που ανέπτυξε τόσο γλαφυρά και λίγο άκομισα διεκόπηκε, προσεγγίζει κάπως την εικόνα την οποία γνωρίζουμε όλοι, προσωπικά την ξέρω τι παρουσιάζει η περιοχή. Θα ήθελα να ρωτήσω για να διεκολογήσω και την ψήφω μου σε 30 δεύτερα αν υπάρχει κάποια κυρία ή κάποιος κύριος από τους συναδέλφους στη συνεδρίαση που πιστεύει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας ή ανικανότητας. Όχι κυρίες και κύριοι, δεν είναι ούτε αδιαφορίας ούτε ανικανότητας. Είναι επιλογή όλων των κυβερνήσεων να απαξιώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και να περάσουν σε ξένα χέρια όπως έκανε με το ΝΟΤΕ, όπως κάνει τώρα με τα εργοστάσια Λιγνίδη της ΔΕΙ για να περάσουν στη Γερμανία, όπως έκανε με τα αεροδρόμια. Μα κύριε Γιώτη τώρα τι είναι αυτό, αιτιολόγηση ψήφου? Αιτιολόγηση ψήφου είναι αυτό που πονάει όλους σας, ότι επιλεγμένα απαξιώνεται τα περιουσιακά στοιχεία. Καταψηφίζω... Θα σε ευχαριστώ. Ο κ. Βούλγαρης. Θα καταψηφίσω και εγώ με τη λογική που ανέφερα πριν και να πω ότι αυτή η εταιρεία που έγινε η ερώτηση για τα αγιαματικά θα είναι ανώνυμη εταιρεία που θα διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Κύριε Πολυζόι δεν είναι εδώ. Ο κ. Ιάννα Καρίκα. Περ Πρόεδρε. Η Περ. Και ο κ. Βελισσαρίου. Η Περ. Εγκρίνεται το θέμα δύο. Θέμα τρία. Έκριση κατά της τεχνικού προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος. Εισηγητής ο Περιφερειάρχης ο κ. Φανός. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είναι πολύ ευχάριστη η στιγμή να συζητήσουμε και να ψηφίζουμε σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος για το 2022. Γνωρίζουμε όλοι, το λέω μόνο για το τυπικό, ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι μόνο ένα σκέλος του χαρτοφυλακίου των δράσεων για έργα υποδομής που αναπτύσσει η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Καθώς αντίστοιχα εργαλεία μεγαλύτερου μεγέθους. Έχουμε το Εθνικό Σκέλος Προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων, το ΠΕΠΣ ΤΕΡΕΑΣ, ένα μέρος του τουλάχιστον, και βεβαίως το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα τομεικά μας εργαλεία και άλλα πολλά. Το τεχνικό πρόγραμμα έχει ως βασικές κύριες πηγές χρηματοδότησης τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους επενδυτικών δαπανών, τους ΚΑΠ επενδυτικούς, όπως τους λέμε μια συντομία, και τους ίδιους πόρους, όπως αυτοί συγκεντρώνονται κατά περίπτωση σε κάθε περιφερειακή ενότητα, είτε από παράβολα κυρίως των υπηρεσιών της διεθνής μεταφορών, είτε από πρόστιμα που εισπράττονται και αποδίδονται στην περιφέρεια. Και βέβαια, κατά περίπτωση από κάποια άλλα μικρότερα παιδεία, όπως το ΟΚΙ ή κάποια παλιά που έχουν μείνει ως κατάλυπα οργανισμού συγκωλικών κτιρίων κ.ο.κ. Επίσης, το τεχνικό πρόγραμμα είναι κυλιώμενο ως προς τη διαδικασία του. Δηλαδή, είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο εμφυλοχωρούν τροποποίησεις κατά τη διάρκεια του έτους, αφενός. Απιτέλους, ένα πρόγραμμα το οποίο, ακόμα και στη μετάβαση μεταξύ 31.12.21 και 1.1.22 για φέτος και αντίστοιχο για κάθε άλλη χρονιά, ακόμα και πάνω σε αυτή τη μετάβαση, έχει το χαρακτήρα της συνέχειας. Δεν είναι δηλαδή κάτι που διαγράφεται τέλος έτους και ξεκινάει τα μπουλαράζα στην πρώτη του επόμενου. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το τεχνικό του 22 θα μπορούσε να είναι και μια ενδέκατη, ή δεν θυμάμαι τον αριθμό, τροποποίηση του τεχνικού του 21. Και να έχουμε κάτι που τραβέ από τη θυσίσταση των περιφεριών και συνεχίζεται. Παρ' όλα αυτά, επειδή σε αυτά τα ζητήματα και σε αυτά τα θέματα, ταυτόχρονα με την διαχειριστική μας προσεγγίση, πρέπει να έχουμε και έναν, αν θέλετε έχουν και έναν συμβολισμό και καλώς τον έχουν, καταθέτουμε το πρόγραμμα το τεχνικό του 2022 για τις πέντε περιφερειακές ενότητες, επί πλέον του προγράμματος κεντρικής διαχείρισης, αυτό που συνηθίζαμε να αποκαλούμε 20%. Στο τεχνικό πρόγραμμα αυτό, περιλαμβάνεται πρόβλεψη πιστώσεων, ίση με την πρόβλεψη των εσόδων μας, όπως είναι αναμενόμενο, συν τους οποίους πόρους έλκονται από την προηγούμενη χρήση και το προηγούμενο έτος. Οι εντάξεις είναι σαφώς περισσότερες, γιατί έτσι πρέπει να είναι, καθώς υπάρχει το σύστημα των πολιτών δεσμεύσεων, που επιτρέπει να μπαίνουν κάποιοι έρα πιο στρατηγικά μέσα στον προγραμματισμό και να χρηματοδοτούνται αναλόγως. Επίσης, να πούμε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται και, μάλλον το τεχνικό πρόγραμμα από τη φύση του δεν έχει μόνο έργα υποδομής, αλλά έχει και μια σειρά ακόμη από δράσεις, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εξάλλου, μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα Fairpeen εντάσσονται μέρους του προγράμματος τουρισμού, μέρους του προγράμματος εξωστρέφειας, δράσεις όπως η στήριξη του Ραλιακρόπολης ή του Φεστιβάλ Πολιτισμού Δελφών. Λέω μόνο κάποια σταχαιολογώντας κατά το μέρος που αφορά σε όσα δεν είναι τεχνικά έργα και βέβαια η συμμετοχή των περιφερειακών ενότητων στο Νοπαστέ. Αφόρα όμως και τα καθεαυτό τεχνικά έργα, όπου επίσης με την ευκαιρία της αλλαγής του έτους και ενός νέου, έστω συμβολικά τεχνικού προγράμματος, έχουμε μερικές πολύ ενδιαφέρονες νέες δράσεις. Εντελώς ενδεικτικά θα αναφέρω το υπαίθρυο θέατρο στην Κάριστο και την Μελέτη Βελτί, ένα μοναδικό σημείο που πραγματικά εφόσον έχουμε την επιτυχία ως περιφερειακή και στην συνεργασία με τον Δήμο, ως περιφερεια και Δήμος, όσον έχουμε την επιτυχία να το ελπίσουμε, θα έχουμε ένα πραγματικά πολύ ξεχωριστό έργο. Ή και την Μελέτη Βελτίωσης και Προστασίας Δημοτικής Οδού Κατουνίων Σαρακίνικου. Ακούγεται σαν μια ταπεινή οδός που συνδέει δυο οικισμούς, στην πραγματικότητα όμως είναι η Μελέτη ένα πολύ στρατηγικό έργο που προορίζεται να αναπτύξει συνολικά το ανατολικό μέτωπο της έβοιας σε ένα μοναδικό τόπο αναξιοποιητό. Στο οποίο ήδη έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και αυτή η Μελέτη και το έργο που θα ακολουθήσει θα μπορούν να δώσουν ευλυματικό χαρακτήρα. Αντίστοιχα και ανεξαρτήτως πολλές φορές η μεγάλη προπολογισμή δεν σημαίνει ότι η μεγάλη προπολογισμή φέρνει σημαντικά έργα κατ' ανάγκη και η μικρίαση λιγότερο σημαντικά επίσης κατ' ανάγκη. Όμως από την Βρετανία κρατάω μόνο τη σύνδεση του εθνικού δικτύου με το VELUCHIA G30 που πραγματικά νομίζω ότι μπορεί να μας δώσει μια πάρα πολύ μεγάλη προοπτική και για μια περιοχή που το χρειάζεται περισσότερο από πουδήποτε. Στην Φωκίδα κρατάω ένα μεταξύ πολλών ενδιαφέροντων δράσεων. Έχουμε ένα πλούτο στην Φωκίδα σε αυτή την κατεύθυνση. Ότι υπάρχει μια πολύ γενναία επέμβαση στο δικό δικτύο που η Φωκίδα το έχει τεράστια ανάγκη και όποιος έχει διέλθεια από τους δρόμους της το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Από κοινού φυσικά με διάφορες μικρότερες εργασίες πραγματικά μπορούν να δώσουν κάθε μία το δικό της στίγμα για την κινητοτροφία, για τον πολιτισμό, για την αγροτική ανάπτυξη. Αντιστοίχως στην περιφερειακή ενότητα διωτίας θέλω να σταθώ σε έναν μικρό δρόμο όπου προορίζεται και αυτός να δοφέρει την τουριστική ανάπτυξη σε μια περιοχή που δεν την έχουμε φανταστεί ως τέτοια. Και αναφέρομαι στο Καπαρέλι Παραλία Υιουβασιλείου. Δεν έχουμε συνηθίσει αυτή την περιοχή της Τεραιάσης, αυτή την περιοχή της Διωτίας να τη λογίζουμε ως παραθαλάσσια με δυνάμη τουριστική ανάπτυξη. Όμως είναι μία από τις κρυμμένες αξίες της περιφερειάς της Τεραιάσης Ελλάδας που ως τέτοια επιθυμούμε να την αναδείξουμε. Και κάνοντας αυτή την σύντομη και εντελώς ενδεικτική ξενάγηση δεν θα μπορούσα πάνω να κλείσω με το σκέλος που αφορά στην έδρα μας, στη Φτιώτιδα, όπου μεταξύ των άλλων δράσεων που αναπτύσσονται θέλω και οφείλω να μην μονεύσω την ορίμανση του Δικητήριου της Στερεάς Ελλάδας. Είναι κάτι για το οποίο έχουμε δουλέψει και δουλεύουμε από την πρώτη μέρα κυρολίτικα αυτής της θητείας, πολύ αθόρυβα, έχετε ακούσει ελάχιστοις φορές να λέω λίγες μόνο λέξεις πάνω στο Δικητήριο, όμως το θεωρώ, όμως το κάνουμε όχι επειδή δεν είναι σημαντικό, αντίθετα το θεωρώ κορυφαίας αξίας έργου και προοπτική για το μάζεμα των υπηρεσιών, για την ξεκονόμηση μισθωμάτων και τα λέω με σειρά αύκουσα σημασίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και το κορυφαίο όλων για να έχει η έδρα μας την έδρα της. Κάτι το οποίο σήμερα αν μη τι άλλο είναι μια τεράστια έλλειψη σε επίπεδο ουσιαστικό, κοινωνικό, οικονομικό και βεβαίως συμβολικό. Με αυτές τις δράσκεις είναι πολλές ακόμα για τις οποίες οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες είναι στη διάθεση του σώματος που είναι περισσότερα και να επεξηγήσουν. Θέτουμε το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 στην διάθεση και την κρίση σας. Συγνώμη, παρέλυψα να πω ότι η δουλειά για το Δικητήριο, σχετίζεται με την εξασφάλιση γης επαρκούς σε έκταση, πολοδομικά και ρημοτομικά χαρακτηριστικά, που είναι σε ένα πολύ όριμο στάδιο και σύντομα νομίζω θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και ανακοινώσεις, το κρατάμε αυτό. Και για να επανέλθω στο κλείσιμό μου, θέτουμε με αυτά τα δεδομένα στην κρίση του σώματος το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 ως μια θετηρία για μια ακόμη χρονιά έργων προοπτικής δουλειάς, ανάπτυξης. Και βέβαια, επειδή ξέρετε ότι δεν μου αρέσει και δεν το θεωρώ σωστό να δίνει με βάση σε όσα γίνονται, αλλά σε όσα δεν γίνονται, δεν θα πω να κάνουμε περισσότερα καλά, να δουλέψουμε πιο γρήγορα, να δουλέψουμε πιο αποτελεσματικά, να κάνουμε λιγότερα λάθη, λιγότερες παραλήψεις και εν τέλει με αυτόν τον τρόπο και με τη βοήθεια των υπηρεσιών μας, να μπορέσουμε να προσφέρουμε και μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα, αυτά που οφειλούμε στους συμπολίτες μας. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και εγώ. Ερωτήσεις. Πρόεδρε Φάκος, ερωτήσεις. Φάκο, πιο χαλαρά. Ναι, κύριε Φάκο. Όχι έτσι, μην το τρομάξεις. Ωραία, ο κύριος Φάκος, ο κύριος Μελισάρης. Κύριε Φάκο, έχετε το λόγο. Μήπως προηγείται ο κύριος Μελισάρης. Ναι, και ο κύριος Μελισάρης. Εντάξει τώρα, ο κύριος Μελισάρης, ο κύριος Βέθιος, ο κύριος Φάκος. Εγώ θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 είναι το ίδιο σε σχέση με το 2021. Δεν ακούγεστε κύριε Μελισάρη. Δεν ακούγεστε. Το μικρόφωνο. Δεν ακούγομαι. Τα ακουστικά μάλλον κοντά από. Ακούγομαι. Ναι, ναι, τώρα ναι. Το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 είναι το ίδιο στη στιγμή διαλογική με το τεχνικό πρόγραμμα του 2021. Δεν θα ήταν προτιμότερο το τεχνικό πρόγραμμα να έρχονταν με όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να είναι ενήμεροι όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι και από το σύμβουλο του τεχνικού προγράμματος σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ώστε να έχουν εικόνα για τι έργα είναι σε κάθε περιφερειακή ενότητα, πότε εντάχθηκαν και σε ποια φάση βρίσκονται. Υπάρχουν έργα ή μελέτες εδώ και 7 χρόνια τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν προκλείωθεί και πολλά έργα έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Δεν θα ήταν προτιμότερο ο τεχνικός πρόγραμμα να έρχονταν ενιαίο για όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Βέβαια θα ήταν πολύ μεγάλο, αλλά έξι θα έκανε μια εικόνα σαφή και όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι για να ξέρουν το σύνολο των έργων σε κάθε περιφερειακή ενότητα και να μπορούν και να τρύνουν και να αξιολογούν και να έχουν εικόνα. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Μπέτσιος και μετά ο κ. Φάκος, αν υπάρχει άλλο. Ναι, Πρόεδρε, σύντομα δύο ερωτήματα συγκεκριμένα. Το ένα απευθύνται στο κ. Τασιό, το ανέφερο και περιφερέαρχη στην πρωτολογία του αφορά το έργο «Εθνική Οδός Λαμίας Καρτανισίου – Βελούχη Αγία 30». Αν δεν κάνω λάθος, ο δρόμος Βελούχη Αγία 30 είναι κατασκευασμένος εδώ και χρόνια. Δεν θα αναφερθώ τώρα στο κόστος και όλα τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί, υπάρχει όμως. Από την Εθνική Οδό, στο Βελούχη, σε ποιο σημείο μιλάμε, για τι δρόμο μιλάμε, για ποια χάραξη μιλάμε. Το ένα ερώτημα είναι αυτό. Το δεύτερο ερώτημα, κ. Περφερέαρχη, είναι για το διοικητήριο που αναφέρατε. Επειδή εδώ ο τίτλος του έργου μιλά για δημοπράτηση, ανέγερηση διοικητήριου… Νίκο, σε κόβω, γιατί έχεις δίκιο. Είναι μέσα στο μπινέκρα του Εξέλ, απλά έκανε απόκρυψη. Έχει διαμορφωθεί το κελί έτσι ώστε να φαίνεται ολόκληρη λέξη. Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό. Ο πλήρης τίτλος είναι «Μελέτη ο ρήμανσις για τη δημοπράτηση». Εντάξει, αποσύνεται το ερώτημα. Ευχαριστώ, έχεις δίκιο πάντως, ναι. Ο κύριος Φάκος. Διαβαστερή. Είναι διαβαστερή, κύριε Περιφερειάρχα μου. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα. Νίκο Μπέτσκο δεν το έχει πιάσει στο κλεισέκι, δεν φαίνεται η διατύπωση. Μελέτη ο ρήμανσις είναι. Κύριε Μπέτσκο, τελειώσατε. Ναι, ναι, ναι. Ωραία, ο κύριος Φάκος. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Συνάδερφη, καλημέρα και να μην έχουμε άλλες πλημμύρες, εύχομαι. Θέλω να κάνω μερικά ερωτήματα τα οποία αμερικάνε και διαδικαστικά. Πρώτο, βλέπουμε στους σπίνακες του τεχνικού προγράμματος, να γίνεται αναφορά στο τεχνικό προγράμμα του 22, στην τρίτη στήλη πάντα, μόνο στην Περιφερική ενώ τα Ευρυτανείας και Φωκίδας. Ενώ στις υπόλοιπες έχει κολλήσει το 21. Επίσης, βλέπουμε διαχρονικά στο τεχνικό πρόγραμμα να υπάρχουν αρκετές μελέτες, εγγεγραμμένες, αλλά στην εξέλιξη δεν βλέπουμε να έχει πληρωθεί κάποια. Με κορυφαίο, την μελέτη για την ιωροθέτηση του ΟΣΟΠΟΥ, που την εγκρίναμε το 2019, προϋπολογισμού ένα εκατομμύριο τετρακόσεις χιλιάδες. Και το ερώτημα είναι συμβασιοποιήθηκε, γιατί στις στήλες δεν βλέπω καμία πληρωμή, απλά για φέτος βάζουμε δέκα χιλιάδες. Είναι ένα κορυφαίο έργο, αυτό έχουν περάσει τρία χρόνια, έχει συμβασιοποιηθεί. Επίσης, στην Ευρυτανίας, κοιτώντας τα νέα έργα, βλέπω ένα τεχνικό πρόγραμμα, ένα 875. Έχει γίνει συγχόνευση και των παλιών έργων του 21, αν ναι να μου το εξηγήσετε. Και έχω και μια απορία για την πεβιωτίας. Βλέπω ένα τίτλο που λέει Μελέτη Αντιμετώπισης Κατονισθητικών Φαινομένων στο Δικό Δίχτυο Περιοχής Αράχωβας για τη Μελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. Μια παλιά εγγραφή λέει 9.762 και την έχετε γράψει εκεί που είναι ο κωδικός. Μπορεί να είναι κάποιο λάθος. Η πρόταση λοιπόν είναι 690.000 για αυτή τη μελέτη. Είναι για μελέτη αυτό το ποσό ή για έργο. Αυτή είναι η ερώτηση για το βιοτία. Και πάω τώρα στη Φωκίδα. Στη Φωκίδα τι να κάνουμε τεχνικό πρόγραμμα. Όπως είπε και ο κύριος Περιφερειάρχης. Παίρνουμε όλα τα λεφτά του τεχνικού προγράμματος και τα βάζουμε για οδική ασφάλεια, εκχιονισμούς, ας εκατοπτώσουν δύο γραμμήσεις κλπ. Δηλαδή αντί αυτά τα έργα να μπουν στην αντίστοιχη 566 των επαναλαμβανόμενων δράσεων, που εκεί μπαίνανε μια ζωή, πρώτη φορά στο τεχνικό πρόγραμμα της Φωκίδας βλέπω ότι χαλάμε 500-600.000 ευρώ για αυτό το πράγμα. Για μένα, ναι, έπρεπε να είναι στις επαναλαμβανόμενες δράσεις. Μήπως δεν έχουμε χρήματα στις επαναλαμβανόμενες δράσεις και παίρνουμε το πενιχρό τεχνικό πρόγραμμα της Φωκίδας να βάλουμε εκεί που δεν έπρεπε να τα βάλουμε τα χρήματα. Είναι με ασοβαρή ερώτηση. Δεύτερη ερώτηση για τον γύρω αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας. Βλέπω ένα ποσό, 105.000 ευρώ, για να συντηρήσουμε τον ξενώνα στην κοινότητα Δάφνου. Το ερώτημα είναι σε ποιον αν είναι και αυτός ο ξενώνας και ποιος μας έκανε το έτοιμα να το χρηματοδοτήσουμε. Γιατί αν χρηματοδοτούμε ξενώνες οι οποίοι έχουν προσωπική αντίληψη και αφήνουμε έξω σημαντικά έργα, τότε το βουλιάξαμε το σκάφος. Μια τρίτη ερώτηση για τη Φωκίδα. Έχουμε βάλει 29.000 ευρώ για να κάνουμε συντήρηση κτινητροφικών εγκαταστάσεων. Η Φωκίδα και η περιφέρεια έχει κτινητροφικές εγκαταστάσεις. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοιο κωδικό και ποιος είναι. Επίσης, σε παλιό τεχνικό πρόγραμμα, στην εγγραφή νούμερο 6 κατακτικά, υπάρχει ποσό, 100.000 ευρώ, με προτείνει από παλιά, σαν παράταξη, για να εννοποιήσουμε την μελέτη του παραλληλίου αγωγού με το απογιευτικό φυλακόν Μαλανδρίνου. Αυτό, λοιπόν, δεν έγινε ποτέ, δεν υλοποιήθηκε, τα λεφτά τα βλέπω μέσα. Σας ενημερώνω ότι αυτή η μελέτη πληρώνεται από τον Δήμο Δωρίδος, γιατί εντάχτηκε, είναι ένα από τα 174 έργα που μπήκαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό εντάχτηκε, σε δύο μήνες από σήμερα τελειώνει η μελέτη, έχει γίνει σχετικό ραντεβού και θα τα πληρώσει αυτά τα λεφτά ο Δήμος Δωρίδος. Οπότε, αφού περισσεύουν αυτά τα χρήματα, γιατί έτσι βλέπω ότι περισσεύουν, έχω και μια πρόταση, αν μπορεί τελικά να γίνει. Υπάρχει μεταξύ Εραντινής και Τολοφώνας, που είναι ένας μεγάλος χήμαρος, μία παλιά γέφυρα, η οποία είναι έτοιμη να γκρεμιστεί. Και έχω προτείνει πολλές φορές να γίνει μια ξύλινη πεζογέφυρα, πλάτους δύο μέτρων, και όταν λέμε ξύλινη πεζογέφυρα, μιλάμε για εννιά μέτρα άνοιγμα, δεν είναι κάτι του τεράστιο. Είναι ένας προϋπολογισμός, 35.000 ευρώ, και έχω καταθέσει και σχετικές μελέτες και προτάσεις και προσφορές για να πάρουμε αυτή τη γέφυρα. Αυτά είχα να πω, ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Να περάσουμε στις τοποθετήσεις, λοιπόν. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα απαντήσουμε οι ερωτήσεις. Απαντήσεις και μετά τοποθετήσεις. Ναι, ναι, ναι. Απαντήσεις πρώτα και μετά. Ευχαριστώ, Δημήτρη του Ακτιμώ. Λοιπόν, να απαντήσω στον κύριο Φάκο Πρόεδρε. Φανή μου, να δώσω μια διάπαντήση σε κάποια ζητήματα που είναι οριζόντια και ακολούθως με την άδεια του Πρόεδρου να απαντηθούν τα κατατόπους. Λοιπόν, σε σχέση με το ερώτημα του κ. Μελισσάρη, που αφορά στην συνολική επισκόπους των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, ουσιαστικά η ύπαρξη πολλών διαφορετικών είναι μια πραγματικότητα που καλώς είναι έτσι για λόγους που δεν έτσι παρουσιάστηκε, είναι μια μεγάλη συζήτηση. Προφανώς, αυτά άλλοι επιδρούνε μεταξύ τους και είναι χρήσιμο να έχουμε την ολοκληρωμένη γνώση, επειδή το που δουέ δεν είναι κάτι που ψηφίζεται, φάπαξ, αλλά ψηφίζονται μόνο τα αιτήματα ένταξης και απένταξης. Μέχρι σήμερα αυτό που κάνουμε είναι αφενοσμένοι να έχουμε στη διάθεση του σώματος όλα τα στοιχεία προς κρίση και σύνθεση και αξιολόγηση, αφητερουδέ στην απολογιστική μας συνενδρίαση να τα βάζουμε όλα μαζί στο τραπέζι. Ξεκινώντας μετασχηματιζόμενο το που δουέ σε εθνικό και για τη Στερία Ελλάδα περιφερειακό πρόγραμμα ΝΑΤΚΣ ΠΠΑ, θα έχει μια ολότουτα η οποία θα είναι πιο εύκολο να αποτυπωθεί και να καταγραφεί. Και το άλλο ζητουμένο που τέτοια κορθυγός απλώς ήθελα για να βοηθήσει λίγο την σκέψη μας, είναι σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η επιλογή κάποιων εντάξεων. Υπάρχουν οι προσδοκόμενες χρηματοδοτήσεις οι οποίες έχουν ένα αρκετά επίσχυλό βαθμό προβλεψιμότητας, δηλαδή λίγο πέφτουν έξω και συνήθως πέφτουν έξω προς τα κάτω. Δηλαδή τα ποσά που τελικά με τα οποία τελικά κλείνουν η χρονιά είναι συνήθως λίγο περισσότερο από αυτά που περιμένουμε. Οπότε με δεδομένη και την ελευθερία της κατανομής φροντίζουμε να υπάρχει αυτή η άττυπη υπερδέσμευση. Όπου φυσικά δεν έχει λογική να περιμένεις να πάρεις ένα ευρώ και να εντάσεις τέσσερα, αλλά έχει λογική να περιμένεις να θέσεις στη χρονιά ένα ευρώ και να εντάσεις ενάμιση ή δύο. Πάντα και με την τακτική της πολιτούς ενέσμευσης που κάνει αυτή την γενική ιδέα νόμιμη πράξη. Αυτά επί της αρχής. Και κύριε Αντιπρόεδρε θα παρακαλούσα να δοθεί ο λόγος στους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες σε όσους είχαν ερωτήματα για τις αντίστοιχες ενότητες να απαντήσουν στους συναδελφούς. Κυρία Παπαθαμά. Κυρία Παπαθαμά. Ναι, διαβάπηκε η σύνδεση. Λοιπόν, όσον αφορά την ερώτηση του κυρίου Φάκου, αφορά το κατολισθητικό φαινόμενο το οποίο συνέβη στην Αράχωβα. Και βεβαίως είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα στον τεχνικό πρόγραμμα ΚΕ9762. Τι σημαίνει αυτό? Κωδικός αριθμός εξόδων. Είναι η ΚΕ των μελετών. Η ΚΕ των έργων έχει άλλο νούμερο, 9779. Άρα είναι σαφέστατα αποτυπωμένο στο τεχνικό μας πρόγραμμα ότι πρόκειται για μελέτη. Και βεβαίως αφορά τη μελέτη για την περιοχή των κατολισθήσεων στην Αράχωβα, περίπου μήκους 2,5 χιλιόμετρων. Νομίζω λοιπόν ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο κύριε Φάκο, ότι αναφέρεται σε μελέτη. Ευχαριστώ. Κυρία Πρόεδρε να πάρω το λόγο στη Σρέχια. Ναι. Ναι, κύριε Δαλμούζο. Ευχαριστώ πολύ. Αγαπημένα Μπάμπη, κακώς δεν μας ενημερώσατε από το Δήμο Δωρίδος ότι έχετε προχωρήσει στην μελέτη του παραλίμνιου ώστε να προσθέτουμε τα χρήματα στο τεχνικό πρόγραμμα και να κάνουμε κάτι άλλο. Κακώς περίμενε το Περιφερειακό Συμβούλιο για να κάνετε αυτό. Το είχε ζητήσει η κυρία Μπατζελί, τα βάλαμε και τα χρήματα για να γίνει η μελέτη. Πολύ ευχαριστώ στην επόμενη τροποποίηση να βάλουμε ίσως και την Μπεζογέφυρα. Τώρα, όσον αφορά τις δράσεις τις οποίες είπατε, τις βάλαμε έτσι για να κάνουμε δημοπρασία προκειμένου να γίνουν αυτές οι δράσεις. Εάν δούμε ότι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε δημοπρασίες, θα τις τροποποιήσουμε και αυτές στο επόμενο τεχνικό πρόγραμμα και θα τα βάλουμε από τα έκτακτα, τη 566. Με ρωτήσεις και κάτι άλλο για τον δάσμα, για το ξενώνα, αν θυμάμαι καλά. Μάμπι. Ναι, για το ξενώνα με ρωτήσεις, το θυμάμαι. Δεν υπήρχε άλλη τροτασία, πείτε κύριε Φάκο. Και ξέρεις αυτή την πρόταση μάλιστα την κάναμε εμείς. Όταν σε μια περιουδία μου προς τα εκεί, είδα τον ξενώνα αυτόν, των 11 δωματίων, ο οποίος ανήκει στο δήμο από ό,τι μου είπαν τα παιδιά εκεί, να είναι καταλειμμένος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κυρία Πρόεδρε. Ναι, ναι, έχω δε το λάβω κύριε Δασκέ. Ευχαριστώ πολύ, απαντήθηκαν τα περισσότερα από τον κύριο Περιφεριάρχη. Το μόνο που ήθελα να διαφωτήσω λίγο του κουβέντα είναι στο ερώτημα του κυρίου Μπέτσιου, αφορά ουσιαστικά την σύνδεση της δυτικής εισόδου της χώρης του Καπενισίου, εκεί που τέμνεται με το εθνικό δίκτυο, περίπου στην περιοχή πίσω από το Άβαρης, προς τον δρόμο που οδηγεί από την πόλη του Καπενισίου προς το χιονοδρομικό και Βελούχη Αγία Τριάδα, ώστε ουσιαστικά όποιος έχετε από τη δυτική μεριά της πόλης, να μην αναγκάζεται να μπει μέσα στο κέντρο για να ακολουθήσει τον δρόμο προς Βελούχη Αγία Τριάδα. Αυτό είναι το δικό δίκτυο που προτείνουμε. Κυρία Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Μπορώ να έχω το λόγο συμπληρωματικά, κάτι ξέχασα να απαντήσει στον κύριο Φάκο. Αυτό το πείω, λες Μπαμπέ, θα μπορούσα να με έχεις πάρει ένα τηλέφωνο, για να μην απασχολούν με το περιφερειακό συμβουλείο. Δεν είναι κτινοτροφικές εικαταστάσεις, είναι ποτήστες των κτινοτρόφων, είναι διάφορες δεξαμενές ύδατος οι οποίες έχουν καταστραφεί και έχουμε όλη την καλή πρόθεση με τον περιφερό, έχει να τους βοηθήσουμε να τους αποκαταστήσουμε. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Θα σε ευχαριστώ κι εγώ. Κύριε Δελμούζο, ας μαθαίνει κάτι και το περιφερειακό συμβουλείο, ας μην είναι μπαμπις, Γιώργος. Ευχαριστώ πολύ. Με τις ερωτήσεις ενημερώνομαστε και οι υπόλοιποι. Να περάσω στις τοποθετήσεις, εφόσον τελειώσαν οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις των αντιπεριφερειαρχών. Το λόγο έχει ο κύριος Δούρος, από το συνδυασμό του κυρίου Κλέτου. Έχαμε πει και όταν γινόταν η συζήτηση για το πυγωρό υπολογισμό, ότι πρώτα έρχεται το τεχνικό πρόγραμμα και μετά γίνεται η ψήφιση του προϋπολογισμού. Κατά κακή συγκυρία και κατά κακό καιρό, δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα φαινόμενα τα κυρικά που δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα. Πράγμα που σημαίνει ότι το τεχνικό πρόγραμμα, παρότι έχει έργα μέσα τα οποία είναι αναγκαιότητος, έπρεπε, αφού υπήρχε λοιπόν αυτή η προοτεραιότητα, να διαμορφωθεί βάσει και των κυρικών συνδικών που υπήρξαν, που έδωσαν μια προοτεραιότητα σε άλλα έργα πιο επίγοντα. Εκείνο που είχαμε ζητήσει και είχαμε πει, ότι για να μπορέσει ένα τεχνικό πρόγραμμα να διαμορφωθεί, χρειάζεται πάντα η πρόταση των τεχνικών, των τοπικών φορέων, των κάθε περιφερειακών ενωτήτων, ώστε να μπορεί να υπάρχει μια αποκρυστάλωση των απόψεων, των επιγόντων προβλημάτων, ώστε να αποτυπώνονται στο τεχνικό πρόγραμμα ή στις διάφορες δράσεις. Βέβαια, το ότι είναι κυλιόμενο και ότι μπορεί να υπάρχει μια πρόσθεση ή μια τροποποίηση, αυτό δεν λέει κάτι όταν ξεκινάμε για μια ολόκληρη χρονική περίοδο. Διότι θα μπορούσαμε να υπάρχει μια συγκεκριμένη αλληλογία έργων, να γίνονται τα έργα, να βλέπουμε ποια φέρουν από τη μέση, ποια έχουν οριμάσει και ποια πρέπει να προχωρήσουν. Έτσι, λοιπόν, θα υπάρχει μια σαφής εικόνα όλων των χρόνων, τι έχουμε κάνει, το τι περιμένουμε να γίνει και ποια είναι η προτεραιότητα και ποια προτεραιότητα δίνεται και από την περιφερειακή αρχή για το λεγόμενο τεχνικό πρόγραμμα. Αποσπασματικά, όμως, όταν βάζουμε διάφορες δράσεις μέσα και διάφορα έργα, τα οποία άλλα είναι αναγκαία, αλλά όμως εξυπηρετούν σχοπούς πρόσχερους, δεν δίνει την εικόνα, τη σαφή εικόνα, στο τι προσδοκούμε να κάνουμε και ότι εμείς, σαν περιπέρεια, έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη και μια ολοκληρωμένη σχέση για τα έργα εκείνα, τα οποία είναι άμεσης προτεραιότητας. Βέβαια, ελπίζω την επόμενη χρονιά να είμαστε όλοι καλά, πρώτα να ψηφίζετε το τεχνικό πρόγραμμα και με ολοκληρωμένη εικόνα και να έχει γνώσει όλο το περιφερειακό συμβουλείο, γιατί το ότι έρχονται έργες στην Εικονομική Επιτροπή, ότι υπάρχουν ψηφορήσεις, ότι περνάνε κάποιοι και ότι γίνονται μετά πάρα πολλές τροποποίησεις, δεν σημαίνει ότι βελτιώνει μια εικόνα της περιφέρειας. Απλώς, σημαντικό ότι υπήρχαν ανάγκες, οι οποίες, ενώ θα μπορούσαν επί της ουσίας να έχουν προβληθεί, γιατί αυτό το λόγο παίζει το τεχνικό πρόγραμμα μιας ολόκληρης χρονιάς, δεν δίνει μια εικόνα συνέπειας και συνέχειας. Υπό αυτήν την έννοια και με την προτεραιοποίηση άλλων έργων, που προήλθαν από τις κυρικές, από τα κυρικά στοιχεία που προέκυψαν κατά το διάστημα αυτό, εμείς κατά την πιζέβιση, και θα το μπει και ο επικεφαλής μας, θα είμαστε στο λευκό ευχαριστώ. Θα σε ευχαριστώ. Συνδεσμός του κ. Αναγνωστάκη. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχη, κύριες και κύριοι συνδυνάδελφοι, όντως η διαδικασία ψήφιση τεχνικού προγράμματος είναι μια ιδιαίτερη συνεδρία, είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία, γιατί εδώ φαίνεται έτσι και, αν θέλετε, η στοχοθεσία, η προτεραιοποίηση, η κατέθυνση, που βαδίζει η Περιφερειακή Αρχή. Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις που είναι γνωστές, ότι μιλάμε για ένα τεχνικό πρόγραμμα πολύ υπεριορισμένο, είναι 8.800, 8.800.000 ευρώ, είναι μέρος της συνολικής παρέμβασης της Περιφέρειας σε επίπεδο έργων, με μπάδι όμως να είναι ένα τεχνικό έργο, το οποίο κατανέμεται, ένα τεχνικό έργο, το οποίο κατανέμεται στις πέντε περιφερειακές ενότητες και βεβαίως ο καθένας μπορεί να αντιηφίει, ότι τα χρήματα που αντιστοιχούν σε κάθε περιφερειακή ενότητα, τι μπορεί να δώσει στην βελτίωση της καθημερινότητας, της ποιότητας ζωής και της προοπτικής ανάπτυξης των περιφερειακών ενότητων. Κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, πέρυσι είχαμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση στην αντίστοιχη συζήτηση τεχνικού προγράμματος και εμείς αλλά και άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να έχουμε μια συζήτηση για όλα τα έργα που εκτελεύονται στερεά μέσα από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές έτσι ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το μέγεθος αλλά και την πορεία των έργων. Γιατί, για να υπάρξει, αν θέλετε, μια συσφαιρική άποψη στον κάθε έναν και στην κάθε μια από τους συμβούλους, η ολόκλητα της παρέμβασης της περιφερειακής αρχής. Σας θυμίζω ότι η περιφερειακή αρχή έχει αποδεχτεί την πρόταση. Όμως, ποτέ και για λόγους που ίσως θα έπρεπε να υποθούν έστρεπες σήμερα, δεν λοποιήθηκε αυτή η πρόταση. Βεβαίως, υπάρχει ερμηνεία. Και η ερμηνεία κυρίες και κυρίες συνάδελφοι είναι γιατί η συνομή περιφερειακή αρχή, μέσα από την ευελιξία που είπε προηγήμενα και από το κλειώμενο του τεχνικού προγράμματος, μπορεί να ικανοποιεί διάφορα ζητηματάκια, να οικοδομεί πελατιακές σχέσεις και να κάνει αυτό την εξυπηρέτηση των διάφορων μικρών, μεσαίων ή και μεγάλων, θα το έλεγα, εξυπηρετήσεων, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη, η οποία έχει η δική έτσι αρνητική χρειά. Παρ' όλα αυτά όμως, κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, σε κάθε συνεδρία της Οικονομικής Επιτροπής ή και σε συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θέματα σχετίζονται με τεχνικά έργα, βλέπετε ποιες είναι οι προτεραιότητες που δίνει η περιφερειακή αρχή. Και νομίζω ότι όλες οι παρατάξεις έχουμε στιλητεύσει αυτή την αποσπασματικότητα, αυτή την μη συνοχή στεοτεχνικό έργο, την λογική να εξυπηρετήσουμε διάφορες ομάδες που έχουν και μία βάση, που θα μπορούσε πολιτικά να εξυπηρετήσουν τις επόμενες εκλογές, δηλαδή μία ψηφοτρικού χαρακτήρα προσέγγιση. Εμείς επαναφέρουμε αυτή την πρόταση. Την επαναφέρουμε πάλι σήμερα και μάλιστα την κάνουμε πιο συγκεκριμένη. Την κάνουμε συγκεκριμένη λέγοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει αναπεριφερειακή ενότητα και αναέργο, ένα έντυπο που να τα περιέχει αυτά και περιληπτικά να αναφέρονται τα τεχνικά αλλά και οικονομικά στοιχεία των εργολαδιών. Αυτό ίσως θα μπορούσε να είναι αναρτημένο σε κάποιο ιστότοπο της περιφέρειας και βεβαίως να μην παραβάλλουμε την επικοινωνιακή πολιτική και διαχείριση που κάνει η Περιφερειακή Αρχή. Δικαιομάτιση είναι, αλλά αυτό θα ήταν όντως χρήσιμο και για τους πολίτες και για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τώρα, από την πλευρά μας θα θέλαμε να εντοπίσουμε κάποιες αδυναμίες, αναφορικά με τη μεγάλη εικόνα εκτέλεσης τεχνικού προγράμματος και με μια γενική διαπίστοση περί βραδίτητας, καθυστέρησης στην εξέλιξη. Σαφώς αυτό έχει να κάνει πρώτα και κύριε με μια ελπίχρημα τοδότηση, τα είπαμε και στο προϋπολογισμό. Εξάλλου ο ειδικός μας αγορητής έδωσε το στίγμα της παραδοξότητας να ψηφίσουμε πρώτα το προϋπολογισμό και μετά το τεχνικό πρόγραμμα, δηλαδή να βάζουμε το κάρο μπρ