Διήμερο εκδηλώσεων για το Περιβάλλον και το Ποδήλατο από το Δήμο Αρταίων (ARTA WebTV, 2022)
: [♪ Μουσική Μουσικήρια Ανθρώπης ΟStephanis ΟΚΟΕΤΟΣΤΑΝΤΑΝΤΕΝΕΙΟΥΣΕΣΗΡΟΝΤΗΜΕΝΕΤΩΝΤΟΣΗΣΩΣΙΨΕΣΗΣΗΣΗΣΗΣΘΑΘΕΟΣΩΣΟΣΩΣΕΝΕΥΣΕΙΚΩΣΟΣΗΣΕΥΣΩΣΩΣΟΣΩΣΩΣΩΣΩΣΩΣΩ Γιορτάζουμε, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, που είναι στις 5 Ιουνίου από σήμερα, εδώ στην Κορωνηστία, κάνουμε τη γιορτή Περιβάλλοντος, που είναι στις 6 Ιουνίου. Και όμως, ο κόσμος είναι δημοσιογραφικός. Δημοσιογραφικός, δεν είναι στις 6 Ιουνίου. Είναι δημοσιογραφικός, δεν είναι στις 3 Ιουνίου. Είναι δημοσιογραφικός, δεν είναι στις 4 Ιουνίου. Είναι ο Σύλλογος Διαχείρισης του Αυρακικού Κόλπου, που είναι ο Φυπεκάκης. Είναι το σύλλογος που βλέπουμε στο κόμμα, το σύλλογος που βλέπουμε στο κόμμα, και το σύλλογος που βλέπουμε στο κόμμα, στους δημοσιοκρατές. Αυτό είναι το σύλλογος που βλέπουμε στο κόμμα. Είναι το σύλλογος που βλέπουμε στο κόμμα, το σύλλογος που βλέπουμε στο κόμμα, το σύλλογος που βλέπουμε στο κόμμα, Είχαν εδώ στις δράσεις καθαρισμού της παραλίας στην Κορωνησία και του Μουροπατιού που υπάρχει στην Κορωνησία είναι ο Σύλλογος Διαχείρισης του Αυρακικού Κόλπου που είναι ο ΦΠΚ, είναι ο Σύλλογος Δρομαίων Άρτας και ο Σύλλογος Σκοπευτηρίου για το Παραποτάμιο Πάρκο. Συμμετέχουν πάρα πολύ σε αυτές τις δράσεις και αυτό που θέλουμε να περάσουμε είναι το μήνυμα της ευιστοποίησης και της περιβαλλοντικής συνείδησης ότι πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον 365 μέρες το χρόνο. Είδαμε ότι τα μικρά παιδιά εδώ είναι ευαιστοποιημένα, είναι ενήμερα για τη διαχείριση των απορριμάτων, που δηλαδή πρέπει να ρίχνουμε το σκουπί διστοπ... τι σκουπί ρίχνουμε στο μπλε κάδο, τι στο μπράσινο. Και γενικότερα θα πρέπει όλοι μας να έχουμε αυτή την περιβολική συνείδηση, μικρή και μεγάλη, καθόλου τη διάρκεια του χρόνου. Ο Δήμος Αρτέων προσπαθεί να κάνει υποδομές της διαχείρισης των απορριμάτων και διαλογής στην πηγή έχοντας και τον μπλε κάδο που πάμε πάρα πολύ καλά στην ανακύκλωση και τον πράσινο κάδο και τώρα έχουμε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να βάλουμε και τον καφέ κάδο και να κάνουμε και το πράσινο σημείο του Δήμο Αρτεών από εκεί πέρα είναι μια διαρκής προσπάθεια. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους που συμμετείχαν στη δράση εδώ στην όμορφη Κορονησία μέσα στο Ναυρακικό Κόλπο. Εδώ θα συνεχίσουμε, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, να κάνουμε και περισσότερες δράσεις και έργα και ώστε να αγκαλιάσουμε όλη την Κορονησία. Θέλω να συμπληρώσω και την διατροφήτευση που έγινε στο λιμάνι της Κορονησίας, το οποίο λιμάνι θέλουμε να δοξοποιήσουμε γιατί κάνουμε αρκετά έργα αυτή την περίοδο και θέλουμε να μπορέσουμε να ελειμινίζονται και σκάφοι προς την περιοχή μας, πέρα από τις ανάγκες, να εξεπηρίσουμε και τις ανάγκες των τοπικών ψαράδων. Αλλά θέλω να πω ότι η δράση ιδιαίτερη που είχαμε σήμερα εδώ ήταν ότι απελευθερώσαμε και κάποια πουλιά σε συνεργασία με την Άννημα. Η Άννημα είναι ένας οργανισμός, σύλλογος, ο οποίος περιθάλπτει αυτά τα πουλιά. Μας τα δώσανε, έχει την έδρα στην Αθήνα, μας τη δώσανε εδώ στην περιοχή μας, που εδώ αντιπρόσωπος είναι ο Γιώργος ο Τάτσης. και σήμερα μπροστά στα παιδιά απελευθερώσαμε αυτά τα πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον και είδαν την όλη διαδικασία και οι μικροί μαθητές και ήταν κάτι πάρα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο. Ήταν πρωτοβουλία του Δήμου Αρτέων μαζί με τα σχολεία της περιοχής να γιορτάσουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος που είναι μεθαύριο 5 Ιουνίου. Εμείς το κάναμε προκαταβολικά και η ευχή όλων και του Δημάρχου είναι να γιορτάζουμε την παρουσία μας και το φυσικό περιβάλλον 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο μία. Η ευκαιρία που μας δόθηκε ήταν να επισκεφτούμε το Μπιρίνα του Εθνικού Πάρκου Ηγρότοπο Ναυρακικού μαζί με τους αυριανούς πολίτες. Δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση ενημέρων σε αυιστοποίησης, ήταν η ένταξη αυτών των μικρών μαθητών σήμερα και αυριανών πολιτών στον Μπιρίνα, στην δομή του Εθνικού Πάρκου. Αυτή θα είναι η αυριανή προστάτευση του Εθνικού Πάρκου και της περιοχής και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να γνωρίσουν αφενόζημένη την περιοχή, να ενημερωθούν σωστά από τις αρμόδιες αρχές και πολύ περισσότερο να αγαπήσουν να ενταχθούν σε αυτό το φυσικό περιβάλλον ο καθένας προσαρμοζόμενος στα θέλο του και στα οράματά του. Έγινε μια πρώτη προσπάθεια, εβελπιστούμε ότι θα υπάρχει και συνέχεια σε συνεργασία με το Δήμο, επαναλαμβάνω, που είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για την περιοχή και φυσικά με τα σχολεία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσης της περιοχής. Συμμετείχαμε ως άνοιμα ως Σύλλογος Προστασίας και Περίθελψης Άγρια Ζωής στα πλαίσια του ειρτασμού της ημέρας περιβάλλοντος που διοργάνωσε ο Δήμος Αρτέων με την απελευθέρωση κάποιων πουλιών τα οποία μπορούν να επιβιώσουν στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Πρόκειται για κάποιους γλάρους, κάποιες κάργες, ήταν τρεις γλάροι, δύο κάργες και μια γερακίνα. Είναι είδη τα οποία μπορούν να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον. Ήταν και τα συγκεκριμένα πουλιά προήλθαν μετά από περίθαλψη, κατόπιν τραυματισμού ή δηλητηρίας, ή για κάποιος άλλος λόγος που ήταν αναγκαστική η περίθαλψή τους στο Άνυμα, ήρθανε για επανένταξη και απελευθερωθήκαν σήμερα. Ευτυχώς βρήκαμε την ευκαιρία φέτος να κάνουμε αυτή τη δράση που είναι εξαιρετική και φυσικά δεν ήταν μόνο δική μας σκέψη, ήταν σκέψη του προϊσταμένου των κερκυζατών του Δημοτικού Σχολείου και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι. Πραγματικά τα παιδιά το διασκέδασαν. Ήταν μία δράση την οποία είχαμε σκεφτεί να υλοποιήσουμε πριν από δύο μήνες μαζί με τα δημοτικά σχολεία της Ανέζας και της Ράχης. Μας βοήθησε το ότι αρθήκαν τα μέτρα λόγω του κορωνοϊού. Έτσι βρεθήκαμε εδώ σήμερα. Είδατε κι εσείς πόσο τα παιδιά χαρίκανε όλο αυτό το σκηνικό το οποίο έγινε με την απελευθέρωση των πουλιών, με το μάζεμα και καθαρισμό της παραλίας. Όλοι αυτοί οι δράσεις σε συντονισμό με τον Δήμο Αρτέων ήταν πολύ καλά οργανωμένοι. Τα παιδιά το χαρίκαν, παίξαν και μετά, οπότε όλο αυτό συνδυάστηκε με γνώση και με παιχνίδι. Τα βασικά που δεν έχουμε πρόσφατα να χρειαζόμαστε είναι αριστερά να χρειαζόμαστε. Αν δεν έχουμε πρόσφατα να χρειαζόμαστε, θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Επειδή ο κόσμος μας είναι μεγάλο, θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόμαστε. Παρακαλώ, παιδιά μου! Η συγκρατική υπόσχεση του Μεσόδιου Καλλιτέχνης, η συγκρατική υπόσχεση του Μεσόδιου Καλλιτέχνης, και η συγκρατική υπόσχεση του Μεσόδιου Καλλιτέχνης. Το μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ, το διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ, το διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ, το διάστημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σημαντικό για κάποιον, για κάποιον οι θεοκομείς, οι ευρωπαϊκές, Υπόσχεσθαι, κύριε Παρασκηβίου, για να κατασκευάσεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. για να κάνουμε δράσεις καθορισμούς, δεντροφήτευσης, απελευθέρωσης πτυνών συνεργασίας με όλους τους φορείς εκεί που ήταν. Και σήμερα κάνουμε εδώ πέρα μια ποδηλότοβόλοντα στο Παραποτάμιο Πάρκο, κάνουμε επαναχρησιμοποίηση κάποιων υποδημάτων ρούχων που είναι σε καλή κατάσταση έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα δώσουμε στις κοινωνικές δομές και στην θεβαλότητα στις κοινωνικές ομάδες και κάνουμε και μια εμπιστοποίηση και μια ενημέρωση στα παιδιά όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Το ζήτημα είναι ότι δεν είναι μόνο η γιορτή η σημερινή αυτή, σε αυτή τη μέρα την οποία πρέπει να κάνουμε καλές πράξεις και ενέργειες και δράσεις που βοηθούν την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να γίνει συνήθειά μας κάθε μέρα όλο το χρόνο να προστατεύουμε το περιβάλλον, έτσι ώστε να το προστατεύσουμε και να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές. Αυτό ο Δήμος Αρτέων έχει ένα πλέγμα δράσεων και ένα σχεδιασμό στο πώς θα μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό και με το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμάτων που θα πρέπει πλέον να κάνουμε διαλογή στην πηγή και έτσι να μειώνουμε τα απορρίματα που πηγαίνουν στο περιβάλλον πίσω ως ταφή μέσα από το χητί να γίνεται επανεχρησιμοποιήση δηλαδή στα απορρίματα αλλά και γι' αυτό τώρα το τελευταίο διάστημα και υποβάλαμε και προτάσεις και στο τρίτσι για τις πράσινες γωνιές Σχεδιάζουμε το πράσινο σημείο, το οποίο είμαστε στις στάδες υπογραφής της Σύμβασης και γενικότερα προσπαθούμε να ευιστοποιήσουμε όλους μας για να μπορέσουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον. Και ακόμη και οι δράσεις με το ποδήλατο έχουν και αυτό τη σημασία τους, γιατί εάν καταφέρομαι και χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας τα κινήσεις τα ποδήλατα, τότε θα καταλαβαίνω ότι δεν θα υπάρχει αυτή η ατμοσφαιρική ρίπανση στη περιοχή μας, θα έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Και αν μου πείτε πόσο θα γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε ποδηλατόδρομους. Προφανώς και γι' αυτό απαντάμε και λέμε ότι υποβάλαμε την πρότασή μας στο Ταμείο Ανάκαψες για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων στην πόλη της Άρτας, που αν ενταχθεί θα δημιουργήσουμε ποδηλατόδρομους στην περιοχή μας, αλλά από εκεί και πέρα όχι μόνο ποδηλατόδρομος, θα πρέπει και όλοι μας να αγκαλιάσουμε το ποδήλατο και να μπορέσουμε να λειτουργούμε καθημερινά όπως στους δρόμους μας είναι τα αυτοκίνητα, είναι τα μηχανάκια, να είναι και τα ποδήλατα με τα μέτρα προστασίας που χρειάζονται και με σεβασμό το ενός και το άλλο. Ξεκινάει εγώ θα έλεγα πρώτα από την οικογένεια και από το σχολείο, εκεί θα πρέπει να γίνει η εκπαίδευση των μικρών παιδιών γιατί εκείνοι είναι οι οποίοι θα αλλάξουν τα πράγματα και αν θέλετε θα αλλάξουν και τις κακές συνήθειες των μεγαλυτών, των γονιών ή οτιδήποτε άλλο. Άρα, προφανώς, δίνουμε βαρύτητα στα σχολεία. Όλες οι δράσεις είναι σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Άρτας, όπου εκεί θα βιιστοποιήσουμε και θα ενημερώσουμε τα παιδιά το πώς θα γίνεται η προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς έχουμε μια πολύ καλή πλατφόρμα ηλεκτρονική, τη Follow Green, όπου εκεί, το Follow Green, μπαίνοντας κάποιος μπορεί να διαβάσει πολλά άρθρα για το περιβάλλον για το περιβάλλον να ειδιστοποιηθεί, να κερδίσει πόντους και στη συνεργασία μετά με τον Υμπορικό Σύλλογο να εξαργυρώσει αυτούς τους πόντους με κάποια έκπτωση στα καταστήματα της πόλης μας και να υπάρχει και με αυτό η ενίσχυση των τοπικών καταστημάτων. Είναι μια διαρκής προσπάθεια. Και μιας βρισκόμαστε και αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο εδώ στο Παραποτάμιο Πάρκο να πω και αυτός ο χώρος είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για μας ως Δημοτική Αρχή που θέλουμε να σχεδιάσουμε και εδώ ένα ποδηλατώδρομο. Έχουμε τώρα στα σχέδια να κάνουμε ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να σχεδιάσουμε χώρους άθλησης, περυπάτου, αυτός ο χώρος να αναπτυχθεί πάρα πολύ όμορφα για να μπορέσουμε εδώ πέρα να βγαίνουμε και να περπατάμε και να χαιρόμαστε αυτόν τον πολύ ωραίο χώρο που έχει η περιοχή μας. Σήμερα συμμετέχουμε εδώ με τον ποδηλατικό όμυλο και κάναμε μια πολύ όμορφη ποδηλατοβόλτα με τα μικρά παιδιά γύρω γύρω από τη Λίμνη. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος και την Παρασκευή, στις 3 του μηνός, ήταν η Παγκόσμια Μέρα Ποδηλάτου. Κάνουμε κάποιες προσπάθειες να βάλουμε το ποδήλατο στη ζωή μας, μπορούμε στην πόλη μας να βάλουμε το ποδήλατο στη ζωή μας και συνεχίζουμε τις προσπάθειες, θα κάνουμε κι άλλες δράσεις με το ποδηλατικό και θα συμμετέχουμε και σε ο,τιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε για να βάλουμε αυτό το όχημα μέσα στη ζωή μας. Εμείς, σαν Μουσικό Σχολείο, κάθε φορά που έχουμε τη δυνατότητα συμμετέχουμε σε δράσεις για το περιβάλλον και προσπαθούμε να βάλουμε και τα παιδιά μας, οργανώνουμε και εμείς κάποιες ποδηλατοβόλτες και προσπαθούμε να βάλουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, στην σκέψη αυτή, να χρησιμοποιούν το ποδήλατος μέσω μεταφοράς. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ σήμερα στο Δήμο Αρτέων και που έχουμε οργανώσει αυτές τις ωραίες δραστηριότητες για τα παιδιά και για τους μεγάλους πάντα με θέμα την ανακύκλωση για να τιμήσουμε την ημέρα του περιβάλλοντος. Το Follow Green είναι μια δημοτική πλατφόρμα ανακύκλωσης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των πολιτών. Καλούμε όλους τους πολίτες να μπουν στο followgreen.gr κάθε το Σάρτα να ενημερωθούν, να κάνουν τις δράσεις, να συλλέξουν τους πόντους τους, να δουν τις τοπικές επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε και να εξαργηρώσουν εκεί τους πόντους ώστε να ενισχύσουμε και την τοπική αγορά.