2018-03-28 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Περάστε, παρακαλώ, μέσα. Περάστε, παρακαλώ, μέσα. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Περάστε, παρακαλώ, μέσα. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κύριέ μου, ευχαριστούμε. Κυρία Παναγιετίδου, κύριε Χατζίδη, πάρτε τη θέση σας παρακαλώ να ξεκινήσουμε. Ωραία. 2, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20. Κύριε Αντονιάδη, περάστε μέσα, παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Κύριε Αντονιάδη, πρόεδρε. Γεια σου, αλήθεια μου. Όλα καλά. Κύριοι συνάδελφοι, μετά τη διαπίστοση της απαρτίας, προχωρούμε στη συνεδρία του περιφερειακού συμβουλίου. Κύριε Σόκουτι, πάρετε τη θέση σας. Κύριε Αντιπρόεδρε, σας έχασα. Πού πήγατε? Αρχίζει η συνεδρία του περιφερειακού συμβουλίου. Να κάνω μια ανακοίνωση πρώτα και μετά να προχωρήσουμε στην επερώτηση της κυρίας Ζεμπελιάδου και στα δύο θέματα εκ των σημερινών σας διάταξης. Η πρόσκληση αφορά όλων τους περιφερειακούς συμβούλους σας προσκαλώ με στην πρώτη δημόσια λογοδοσία διοίκησης του κενικού νοσοκομείου Κοζάνης Μαμάτσιο προς τους πολίτες, τους τοπικούς φόρους και τα ΜΜΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 και ώρα 6 μετά Μεσηβρία στην αίθουσα περιφερειακού συμβουλίου Παλαιάνο-Αρχεία Κοζάνης. Η παρουσία σας θα μας θυμίσει ιδιαίτερα ο διοικητής Χιωτίδης Γεώργιος. Δεν έχω πρόσκληση, κύριε Καρκασίδη. Φαίνεται από το ποδοσάκι ο Απαξιού να στείλουν. Και μια πρόσκληση, η ίδια διοίκηση είναι, αλλά λέει, κύριε Πλακεντά, για τον Μαμάτσιο ο απολογισμός. Μην ζητάτε από εμένα να απολογηθώ. Και μια πρόσκληση από τον πολιτιστικό και αθλητικό σύλλογο Μιλιάς Κοζάνης σας προσκαλεί την 3η 10 Απριλίου 2018 στον πατροπαράδοτο και μοναδικό για την περιοχή μας έδιμο διπλός χωρός. Στο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντιούνου Κελένης με την ορχίστα του κύριου Γρύβα. Ώρα έναρξης 6 μετά Μεσηβρίας. Προχωρούμε στη διαδικασία, κύριοι συνάδελφοι. Παρακαλώ λίγο εσυχία. Παρακαλώ λίγο, έχω την έγκριση του σώματος για τα δύο εκτός ημερής σας διάταξης θέματα. Είναι πολύ τυπικά, σας τα έχουμε στείλει. Ο ένας είναι ο ορισμός εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Διετικής Μακεδονίας στη Ναστική Μίκερδο Σκοπική Εταιρεία και ΚΜΕΑ ΠΕΠΣΡΟ ΚΟΖΑΝΙΣ. Έχει λίγη εξυθυτεία. Θα ορίσει η συμπολίτευση και ένα αναπληρωματικό η αντιπολίτευση. Και το δεύτερο θέμα, μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας για τη διεξαγουγή αγών αυτοκίνητων στην περιοχή Μικροβάλτ του Λιβαδερού και αυτό είναι τυπικό το θέμα εκτός ημερής σας διάταξης. Προχωρούμε, αγαπητοί συνάδελφοι, στην επερώτηση που έχει καταθέσει η κυρία Ζεμπελιάδο ως ιδιασμός Ελπίδα που αφορά τις πλωτές εξέδρες στη Λίμνη της Καστοριάς. Ζεμπελιάδο, έχετε το λόγο για πέντε λεφτά να αναπτύξετε την επερώτηση και θα απαντήσει ο κ. Αδαμόπλος. Ευχαριστώ. Όχι, όχι. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, πραγματικά λυπάμαι που το θέμα αυτό συζητιέται σήμερα στην Κοζάνη αν και είναι ένα θέμα που καίει την Καστοριά και τους ναυταθλητικούς ομίλους της περιοχής εκεί. Το γιατί είναι γνωστό, δεν χρειάζεται να το πούμε. Εμπας περιπτώσει αυτό που ήθελα να πω ξεκινώντας είναι ότι είχαμε την εντύπωση από τα όσα πολλά ακούσαμε σε αυτή την αίθουσα από την πλευρά της συμπολίτευσης, ότι ο ναυταθλητισμός, γιατί εδώ είχαμε συζητήσει να βραβεύσουμε και τους ναυταθλητές μας που πρότευσαν σε βαλκανικούς και ευρωπαϊκούς αγώνες και ήταν ένα μεγάλο πλήθος, ακόμη δεν το κάναμε βέβαια, ακόμη μαζεύουν τα στοιχεία, ναι. Όμως κοιτάξτε, η βράβευση αυτή πραγματικά δεν έχει κανέναν νόημα αν αυτούς τους ανθρώπους δεν τους στηρίξουμε στην πράξη. Και η πράξη έγινε να κάνει με αυτό που θα συζητήσουμε σήμερα. Είμαστε μία περιφέρεια που έχει μόνο λίμνες και ποτάμια. Δεν έχει την ελπίδα να αναπτύξει τουρισμό με άλλον τρόπο και ο ναυταθλητισμός, επειδή είμαστε και η περιφέρεια των λιμνών, είναι ένας πολύ καλός τρόπος ανάπτυξης και του τουρισμού και του αθλητισμού ταυτόχρονα. Ακόμη περισσότερο, ειδικά στην Καστοριά, λόγω και του κλίματος της περιοχής, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον επειδή έγινε γνωστή η περιοχή μας μέσα από αυτές τις κατακτήσεις των αθλητών μας. Υπάρχουν αιτήματα ομάδων που θέλουν να έρθουν να αθλούνται στην Καστοριά. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για το κόσμο της εστίασης και της φιλοξενίας. Τα ξενοδοχεία, τις υψηλές προδιαγραφές που έχουνε, τα εστιατόρια, τις καφετέρια, για όλη την οικονομία της πόλης. Έτσι λοιπόν ένα έργο, πραγματικά όταν ξεκίνησα να το βλέπω δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό. Ξεκινάει ένα έργο που αφορά τις πλωτές εξέδες που είναι απαραίτητες για να γίνουν αυτοί οι αγώνες. Και ειδικά να γίνει η διαδικασία αυτής της προθέρμασης των ομάδων. Να πω πριν από αυτό ότι ο νόμος 4258 του 14, αλλά σε συνέχεια σε τροποποίηση του Καλλικράτη, αναθέτει στις περιφέρειες τις αθλητικές υποδομές στις λίμνες και γενικά τις αθλητικές υποδομές. Άρα λοιπόν είναι μια αρμοδιότητα την οποία έχουμε. Η προηγούμενη λοιπόν περιφερειακή αρχή, ως όφειλε, ξεκίνησε ένα έργο. Με χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων γιατί ήταν ένα μικρό έργο. 73.000 περίπου με το ΦυΠΙΑ. Το έργο αυτό εντάχθηκε στο Πουδουέ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είχε τίτλο προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων πλωτών προβλητών, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του Ναυταθλητικού Κέντρου Καστοριάς, καθώς και προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη συντήρηση της υπάρχουσας προβλήτας. Και ήταν ένας μεγαλύτερος έργος που αφορούσε τον Ναυταθλητικό Κέντρο Καστοριάς. Αποφασίστηκε να γίνει ο διαγωνισμός και ορίστηκε η Επιτροπή Διαενέργειας του διαγωνισμού, τον Ιούλιο του 2014. Απρίλιο δηλαδή εγκρίθηκε το έργο, πάρτηκε απόφαση. Απρίλιο αποφασίστηκε να γίνει ο διαγωνισμός, η Διαενέργεια του διαγωνισμού, και ορίστηκε και η Επιτροπή Διαγωνισμού. Τον Αύγουστο του 2014 έγινε ο διαγωνισμός και αναδείχθηκε ένας ανάδοχος. Γίνονται οι εκλογές, έχουμε αυτή την αλλαγή. Η Οικονομική Επιτροπή, και αυτό είναι θεμητό, ήθελε και η Νέα Περιφερειακή Αρχή να το μελετήσει ως έργο, έρχεται τον Δεκεύριο του 2014 στην Οικονομική Επιτροπή και η Οικονομική Επιτροπή κατακυρώνει το πρακτικό της Επιτροπής του διαγωνισμού. Και κυρίζει τον ανάδοχο. Παρ' ό,τι λοιπόν καθυστέρησε εννιά μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι τον 2012, όχι εννιά μήνες, πέντε μήνες, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής διαγωνισμού. Από εκείνη τη στιγμή τώρα, ξαφνικά αυτό το έργο παγώνει. Και η Σύμβαση υπογράφεται εννιά μήνες μετά την απόφαση της Οικονομική Επιτροπής. Για ένα έργο που θέλει 45 μέρες για να γίνει, έτσι λέει η Σύμβαση. Εννιά μήνες για να κλειθεί ο ανάδοχος να υπογράψει τη Σύμβαση. Τι κάνουν εννιά μήνες για ένα έργο που καίει την περιοχή. Εν πάση περιπτώσει, μετά από εννιά μήνες και μετά από ένα χρόνο από τότε που έγινε ο διαγωνισμός, υπογράφεται η Σύμβαση, επιτέλους, το Σεπτέμβριο του 2015. Και έπρεπε μέχρι τον Νοέμβριο, σε 45 μέρες, να γίνει και το έργο. Α, να το επέτρεψα. Γιατί όπως είπα, έχει 45 μέρες. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, μέχρι την ώρα που εμείς κάναμε την ερώτηση, αυτό το έργο πάλι ήταν σε ύπνοση. Όταν, λοιπόν, απευθύνθηκαν σε εμάς οι Όμιλ γιατί παραπονέθηκαν, γιατί χρειάζονταν πραγματικά τις φλωτές εξέδρες, κυριολεκτικά πέσαμε απ' τα σύννεφα. Γιατί διαπιστώσαμε ότι επτά μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης, όταν έπρεπε πέντε φορές να έχει τελειώσει το έργο, έρχεται ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, με εισήγησή του στην Οικονομική Επιτροπή και ζητάει τη λύση της Σύμβασης που ο ίδιος είχε υπογράφει. Βγάζουν ταυτόχρονα και την εγγυητική καλή εκτέλεση. Βγάζει νόημα αυτό. Αν ο εργολάβος ήταν κακός και κάτι δεν έκανε και αθέτησε την Σύμβαση, τον κυρίστης έκπτωτο, εκπίπτει επί εγγυητική καλής εκτέλεσης και προχωρά σε επόμενο διαγωνισμό. Και κανονικά, αν υπήρχε θέμα με τον εργολάβο, αυτό έπρεπε να γίνει. Γίνεται αυτό στα έργα και τι να κάνουμε. Συμβαίνει να πέσει και σε άκρυστο εργολάβο. Μα δεν έγινε αυτό. Από τη μία εισήγούνται την έκτοση, την λύση της Σύμβασης στην Οικονομική Επιτροπή και από την άλλη του επιστρέφουν την εγγυητική καλής εκτέλεσης. Η Οικονομική Επιτροπή, προφανώς επειδή δεν πίστηκε από τα στοιχεία, ζήτησε πρόσθετα στοιχεία. Κάτι δεν την έπισε. Αυτό που πραγματικά μας εξόργησε στη συνέχεια, γιατί όταν έκανα την εμπερόντιση δεν το είχα αυτό το στοιχείο. Το ζήτησα μετά. Ήταν μια επιστολή που έστειλε ο αντιπεριφεριάρχης της Καστοριάς στο Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο του ζητούσε αν αυτή η υλοποίηση του έργου είναι νόμιμη. Αν δηλαδή λείπει κάποια άδεια, θα σας πω ακριβώς τι λέει. Σας παρακαλώ λίγο, ολοκληρώστε, γιατί ήδη έχετε 7 λεπτά. Δύο χρόνια μετά από αυτή την εισήγηση του αντιπεριφεριάρχης, ακόμη δεν έχει πάρθει καμία απόφαση. Αυτή η επιστολή που ο αντιπεριφεριάρχης έστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών, αγαπητοί φίλοι, ήταν μια επιστολή την οποία την ήθελε να έχει μία απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου του στείλ δεν γίνεται να κάνετε το έργο, για να πάει στην Οικονομική Επιτροπή και να τους πω ότι δεν μπορούμε. Στην ουσία όμως την άξεσαν στον αέρα αυτή τη στιγμή τα έργα, την άζησαν στον αέρα τα έργα της λίμνης Καστοριάς. Να σας πω τι λέει η επιστολή. Λέει καταρχήν ότι υπάρχει ένας νόμος, ο 2071 του 2001, που λέει ότι για τις πλωτές εξέδρες στη θάλασσα χρειάζεται να δώσει άδεια το Υπουργείο Οικονομικών η αντιστοιχική υπηρεσία, κτηματική υπηρεσία. Δεν λέει τίποτε για λίμνες, λέει ο αντιπεριφερειάρχης. Υπάρχει αυτή η νομοθεσία του 1 που λέει αυτό, δεν περιλαμβάνει τις λίμνες. Άρα υπάρχει ένα κενό νόμου. Ξέρουμε λέει επίσης ότι υπάρχει και μία νομολογία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που λέει, η οποία έγινε το 7, η οποία λέει ότι δεν υπάρχει αναλογία στην εφαρμογή του νόμου αυτού για τις θάλασσες και στις λίμνες. Δηλαδή μπορεί να χρειάζεται άδεια για να κάνεις πλωτές στη θάλασσα, αλλά δεν σημαίνει λέει η νομολογία αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η γνωμοδότηση, ότι χρειάζεται και στις λίμνες ο νομοθέτης, όντως δεν ήθελε αυτό να εφαρμόζεται και στις λίμνες. Λέει λοιπόν, το ξέρει και αυτό. Άρα πού είναι το πρόβλημα. Και μάλιστα αυτή είναι γνωμοδότηση της Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και είναι αποδεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών, άρα πλέον έχει ισχύ. Λέει ταυτόχρονα σε αυτή την επιστολή, ότι, ξέρετε, το 2012 υπάρχει το πρωτικό διάταγμα για τη λίμνη, που αυτό ορίζει ότι μπορεί ο φορέας της λίμνης να γνωμοδοτεί ή θετικά ή αρνητικά για να γίνουν πλωτές κατασκευές στη λίμνη. Για το θέμα υπήρχε θετική γνωμοδότηση του φορέα. Άρα στην ουσία ο νομοθέτης έδινε στο φορέα διαχείρισης της λίμνη αυτή τη δυνατότητα. Πού υπάρχει λοιπόν το πρόβλημα. Αφού λοιπόν τα λέει όλα αυτά, στο τέλος καταλήγει για να μη σας κουράζω, παρόλα ότι ισχύουν όλα αυτά, πες μας μπορεί να γίνει ας πούμε αυτό το έργο. Και αυτή την απάντηση, για αυτό το γελείο ερώτημα, την περιμένουν τόσα χρόνια, από το 2015. Και έχουμε 18. Τι συνέβη με το μετακρίνω. Κλείνω κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την άνοχή σας. Λοιπόν, και κλείνει σε όλο αυτό, μάλλον το κλείσιμο σε όλο αυτό ποιο είναι το τραγικό, ξέρετε. Ότι από το 20 Φεβρουάριου, δεν υπάρχει πια ο φορέας διαχείρισης. Οπότε και να δημοπρατηθεί το έργο ξανά, δεν θα υπάρχει ο φορέας διαχείρισης να γνωμοδοτήσει θετικά. Και αν αυτή η ιστορία μπλόκαρε και όλα τα έργα στις λίμνες, τι θα γινότανε. Γιατί εδώ θέλω να πω ότι έχουν γίνει έργα στη Βεγορήτηδα, στη Χημαδίτηδα, πλωτές, εξέδρες. Στης Πρέσπε, στην Κοζάνη στο Πολύφυτο. Κανένας δεν δημιούργησε κανένα θέμα γιατί νομοθεσία είναι σαφής. Εγώ ρωτώ γιατί ο κύριος Αδαμόπουλος και γιατί η περιφερειακή αρχή, γιατί είναι σε γνώση της, μπλόκαραν αυτό το έργο. Τι δεν πήγε καλά, τι δεν τους άρεσε. Κοιτάξτε να δείτε σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο και κλείνω με αυτό. Έτσι κι αλλιώς τώρα μας σας, κύριε Αδαμόπουλε και περιφερειαρχή, για την περιοχή δεν το έχουμε ακούσει της Καστοριάς. Μόνο χασούρα μετράει και μόνο υποσχέσεις. Πέρα τα 34 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό εδώ ήταν το κερασάκι στην Τούρτα στην Κυριολεξία, όπου μπλοκάρατε οι ίδιοι ένα έργο και πρέπει να απαντήσετε γιατί το μπλοκάρατε, τι συνέβη. Ωραία. Κύριε Αδαμόπουλε, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα απαντήσω, θα διαβάσω μάλλον την απάντησή μου καλύτερα, γιατί έχει όλες τις ευτομέρειες. Ξεχάσω. Θα ξεκινήσω κι εγώ με ένα σύντομο ιστορικό. Επρόκειται για πρόχειρο διαγωνισμό προμήθεια στις 4 πλωτών προβλητών με τις προδιαγραφές και τεχνικά χαρακτηριστικά που καθόριζε η διακήρυξη και η προμήθεια και η κατάσταση της εξοπλισμού για τη συντήρηση της είδη υπάρχουσας προβλήτας προϋπολογισμού 59.800 ευρώ χωρίς EPA. Η διακήρυξη προέβλεπε ως εφαρμοζόμενη νομοθεσία του προεδρικού διάταγμα 118 του 2007 και δημοσιεύτηκε στις 29 Τετάρτα του 2014, όδε διαγωνισμός διεξήχθη στις 22 Οχδώ του 2014. Η οριστική κατακύρωση έγινε όντως με την από 9 Δωδεκά του 2014 απόφαση οικονομικής επιτροπής. Η γνωστοποίηση της κατακύρωσης έγινε στην ανάδοχο εταιρεία την 5 Τρίτου του 2015 με έγγραφο του Διεύθρος Τεχνικών με πρόσκληση προσκόμησης εγκύησης καλής εκτέλεσης. Ακολούθησε η έγκριση δαπάνης και η δέσμευση της πίστοσης. Στις 31 Οχδώου του 2015 κλήθηκε η ανάδοχος να υπογράψει συμφωνητικό, το οποίο τελικά υπογράφτηκε στις 14 Εννάτου του 2015. Η συμβατική προθεσμία παραδώσεως της προμήθειας ήταν 45 ημερών και έλεγε 30 Δεκάτου του 2015. Δύο μήνες νωρίτερα, 18-17-15, είχαν επιβληθεί ειδικά κυβερνητικά μέτρα και capital control που δισχέραναν το εμπόριο. Μετά την υπογραφή της σύμβασης συνέβησαν τα εξής κρίσιμα περιστατικά. Η προμηθεύτητη εταιρεία Σταματίου και ΙΑΕΒΕ της Αναδόχου Εταιρείας Αλκιονής, Αλφίκου Ρεμπέτη, της δήλωσε στις 10 Εννάτου του 2015 ότι η παραγωγική διαδικασία των τεμαχίων που απαιτούνται για τις συντέλες της προμήθειας θα άρχιζε μετά την παράδοση της πρώτης ύλης στις 30 Εννάτου του 2015 και θα απαιτούνταν έως 60 εργάσιμες μέρες για την κατασκευή. Αυτό έγινε με ένα έγγραφο, το οποίο το παραδώσω κύριε Πρόεδρε στο Συμβούλιο, το οποίο έγγραφο παραδόθηκε στην εταιρεία την Ανάδοχο μετά τη λήξη της προθεσμίας κατασκευής των εξεδρών. Η Περιφερειακή Ενότητα, ακολούθως η Ανάδοχος Εταιρεία, απήφθινε στις 11 Εννάτου του 2015 έγγραφος στην Περιφερειακή Ενότητα, το οποίο ζήτησε την παράταση της συμβατικής προθεσμίας παραδώσεως, ειδικά των τεμαχίων που θα κατασκεύαζε η προαναφερόμενη προμηθέτρια της, λόγω γεγονότων ανωτέρας βίας χωρίς να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα της παράτασης. Η Περιφερειακή Ενότητα, αντί να αποδείξει ή να απορρίψει το έτοιμα παρατάσεως στις 23 Δωδεκάτου του 2015, με έγγραφό της αντιπρότεινε την αμοιβαία λύση της σύμβασης. Η Ανάδοχος Εταιρεία, με την από 29 Δωδεκάτου του 2015 επιστολή της, με φάξ, μάλιστα, συμφώνησε με την αμοιβαία λύση. Στις 15 Μαΐου του 2016, τέθηκε ρώτημα από νομικό σύμβουλο και αυτός παρέδωσε στις 15-8 του 2016 γνωμοδότηση, στην οποίαν πέραν της λύσεως της συμβάσεως, υπήρξε και ενασχόληση με τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου επί της Λίμνης. Απαντήσεις επί των ερωτημάτων. Κατουσία δεν πρόκειται για λύση, αλλά για διευθέτηση εκκρεμοτήτων. Η σύμβαση κατέστη ανέφυκτη να υλοποιηθεί, ματιώθηκε το αντικείμενο της έναικα δυναμίας παροχής εκ μέρους της αναδόχου, αφού πρώτον δεν εκτελέστηκε εντός του συμβατικού χρόνου και δεύτερον δεν ζητήθηκε παράταση της και πάλι εντός του συμβατικού χρόνου. Συνεπώς και σύμφωνα με τις απόψεις του ηλεκτικού συνεδρίου, εφόσον γίνονταν παραλαβή, δεν θα μπορούσε να πληρωθεί ποτέ η προμήθεια. Κατουσία έχοντας επέλθει η λύση της σύμβασης στις 30 Δεκάτου του 2015, ζητήθηκε η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, που δεν εκτελέστηκε μετά την πάνω από δύο ετών, για την αρχιοθέτηση της υπόθεσης. Δεν θεωρούμε ότι παρενευλήθη μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ κατακύρωσης και υπογραφής της σύμβασης, καθόσον οι εγκρίσεις, η δέσμευση πίστοσης, καθώς και η μεταφορά πίστοσης των ανασυντακθέντα στις αρχές του έδους προϋπολογισμού και οι ενγέννη τυπικές διαδικασίες για τη διαδικασία πληρωμής κάθε προμήθειας ή έργου συνεπάγονται σαν φυσικό επακόλουθο τέτοιες καθυστερήσεις. Ήδη προδιετίας μας απασχόλησε η επαναδιακήρυξη του έργου. Στον χρόνο εκείνο, το Μάιο του 2016, ο Προϋστάμενος Κτηματικής Υπηρεσίας στην Καστοριά, έθεσε προφορικά ενώπιον την Περιφερειάρχη και του Τύματος Προμηθειών, ζήτημα προηγούμενης λήψεως συνενέσεως εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για τη διεξαγωγή διαγωνισμού και την τοποθέτηση πλωτών εξαδρών στη Λίμνη. Με λίγα λόγια εκτιματική υπηρεσία, απαγόρευε να κάνουμε αυτές τις εξέδρες. Επειδή υπήρχε αντίθετη ερμηνευτική άποψη από εμάς, όντως υπήρχε αντίθετη ερμηνευτική άποψη από εμάς μέσω του Νομικού Συμβούλου, ως προς τα όρια των δικαιωμάτων στη Λίμνη, δηλαδή ότι υπάρχει δικαίωμα για την Περιφερεια τοποθετήσεως των πλωτών εξεδρών, συντάχθηκε ειδικό ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικών με ερμηνεία της τοποθεσίας εκ μέρους του Νομικού Συμβούλου, επισημαίνοντας, λόγω του επίγοντος, ότι θα πρέπει να χωρηγηθεί απάντηση σε σύντομο χρόνο. Σε πρόσφατη επικοινωνία του Νομικού Συμβούλου με το Υπουργείο Οικονομικών, που δεν έχει απαντήσει ακόμα στο ρώτημα, ζητήθηκε επανυποβολή του αιτήματος ερωτήματος για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αντιμετωπίσεως του καινού του νόμου. Έχουμε την άποψη ότι μετά την άπρακτη πάροδο της Διατίας και ασχέτος της πρόσφατης ενημερώσεως από το Υπουργείο Οικονομικών, επειδή εμείς θεωρούμε ότι δεν υφίσταται καινού νόμου, ότι θα πρέπει να επανανεργοποιήσουμε τη διαδικασία του διαγωνισμού, η οποία, εν πάση περιπτώσει, είναι ανεξάρτητη από τον προηγηθέντα διαγωνισμό. Στην περίπτωση αυτή διακίνδυνεύουμε με την αρνητική εκ των ιστέρων τοποθέτηση του Υπουργείου, εφόσον η κτηματική είναι αντίθετη, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όταν προκύψει με απευθείας διαβούλευση του Περιφερειάρχη και του Υπουργού προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. Κατά τα λοιπά θα απευθέσω στην κυρία Ζημιλιάδου, γιατί συχνά καταφέρεται γενικώς χωρίς να κάνει τον κόπο να διερευνήσετε, διότι είχε λυθεί η σύμβαση αμοιβαία. Χωρίς να κάνετε τον κόπο να διερευνήσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν και τοποθετήσετε με βιατιστικά αφθαίρετα συμπεράσματα, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε αναξιόπιστες θεωρόπηγες και χρησιμοποιώντας ελπίδεδομένα, χωρίς να ενδιαφέρεστε αν από την αμετροέπια σας θύγονται τρίτα πρόσωπα. Στο μέλλον, λοιπόν, σας καλώ να επανεξετάσετε την εμπαθή συμπεριφορά σας και να τοποθετήσετε με αδικημενικότητα, προκειμένου να αποφευχθούν τις άρεστες εξελίξεις. Ευχαριστώ, κύριε Αδαμόπουλε. Ναι, κύριε Καδηλή. Ερώτηση ή επί της επερώτησης, θέλετε κάτι άλλο? Στην επερώτηση όχι. Δεν προβλέπεται από τον κανονισμό. Εντάξει. Προχωρώ με, κύριε Σαβόπουλε. Θέλετε κάτι? Σας παρακαλώ, κύριε Καδηλή. Σας παρακαλώ. Είναι εκτός διαδικασίας. Ναι, κύριε Σαβόπουλε. Πάνω στο θέμα για τις προβλήτες, ένα λεπτό ακριβώς, κύριε Πρόεδρε. Ήταν ένας διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει. Κύριε Σαβόπουλε. Ένα λεπτό. Ένα λεπτό θα αποεθείς. Δεν έδωσα τον λόγο στην κυρία Καδηλή για το ίδιο πράγμα. Δεν θα κάνω ερώτηση. Θα το αποθετηθώ. Ένα λεπτό. Όχι. Δεν προβλέπετε τοποθέτηση. Όταν εγκαλείται, κύριε Σαβόπουλε, τον Πρόεδρο ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του, από εδώ και πέρα ο Πρόεδρος θα είναι τυπικός πάνω στον κανονισμό. Σας ευχαριστώ. Προχωρούμε, κύριοι συνάδελφοι, στο πρώτο θέμα εκτός ημερίσιας διάταξης. Ορισμός εκπροσώπων του Περιφυριακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό πριν ξεκινήσω. Ένα λεπτάκι, ένα πράγμα θέλω να πω στον κύριο Καρυπίδη, με την ευκαιρία της απάντησης του κυρίου Αδαμόπουλου. Κύριε Περιφυριαρχα, να κάνετε μια παρέμβαση, να μην γίνει κάποιο μπέρδεμα με αυτά που μας αναφέρεσαν από τον κύριο αντιπεριφυριαρχητή. Θα τηναχθούν τα έργα όλων των λιμνών στον αέρα. Θα σας ενημέρωσα. Θα τελώ να μην τα ανοίξουμε. Όχι, αν θέλετε, κάντε μας μια ενημέρωση, γιατί αυτά που ακούσαμε είναι απίστευτα πράγματα. Βλέπω, κύριε Περιφυριαρχα, ότι η συμπολίτευση θέλουμε δύο μέλη. Ορίζει τον κύριο Παναγιώτη Στεργιούλη, γιατί από τη συμπολίτευση είναι ο πρόεδρος. Και από την αντιπολίτευση, κύριε Δακή. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, ορίζουμε τον κύριο Γιάννη Σόκουτι. Τον κύριο Σόκουτι. Το γράψτε. Ωραία. Άρα, ανανεώνεται η θητεία. Πάμε στο δεύτερο θέμα, ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα το πρώτο θέμα εκτός ημέρειας σας. Πάμε στο δεύτερο θέμα, και αυτό τυπικό είναι, μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας για τη διεξαγωγή αγών αυτοκινήτων στην περιοχή Μικροβάλτ του Λιβαδερού, ο αντιπεριφεράρχης της ΠΕΠΣΡΟ Κοζάνης, ο κύριος Πλακεντάς. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, ο Σύλλογος Μηχανοκινήτων Αθλητισμού του Βελβετού. Έχει κάνει ένα έτοιμα προκειμένου να κάνει το καθιερωμένο ράλι που διοργανώνει κάθε χρόνο, σε συγκεκριμένο δρόμο. Έχει ήδη κατατεθεί και έχετε μπροστά σας το θέμα με το πού θα γίνει η παράκαψη της κυκλοφορίας, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Τα μέτρα που προβλέπονται από πλευρά στροχείας, χρειάζεται απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα γίνει την Κυριακή 29 Απριλίου και είναι σε συγκεκριμένες ώρες που θα γίνει η εκτροπή της κυκλοφορίας. Παρακαλώ λοιπόν για την έγκριση έτσι ώστε να διεξαχθεί αυτή η σημαντική διοργάνωση που αποτελεί και κομμάτι του ράλι της Φορείου Ελλάδος για την περιοχή μας. Ευχαριστώ κύριε Πλακετά, ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Να καλωσορίσω εδώ τον καθηγητή τον κ. Μαρόπουλο και τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων. Καλώς ήρθατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και βέβαια ο πιο τακτικός μας εδώ επισκέπτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ο κ. Νούσιας, τον οποίο πρέπει να συγχαρώ γιατί στο κίνημα αλλαγής κ. Νούσα αλλάξετε όμως την γραβάτα σήμερα. Κ. Νούσα τώρα το πρόσαξα, κάτι σημαίνει αυτό. Σας ευχαριστώ. Προχωρούμε κύριοι συνάδελφοι. Μήπως η κ. Ζεμπελιάδου κ. Νούσα το εκλάβει αλλιώς. Σας ευχαριστούμε κ. Νούσα. Πάμε στα θέματα κύριοι συνάδελφοι της σημερίς σας διάταξης. Το πρώτο θέμα είναι η ευράβευση καλύτερης πρότασης σχεδίασης διαγωνισμού σχεδιασμού πληροφοριακών πινακίδων οι οποίες θα τοποθεθούν στα όρια της ΠΕΠΣΝΟ ΚΟΖΑΝΙΣ. Δισηγητήσω αντιπεριφέραξης της ΠΕΠΣΝΟ ΚΟΖΑΝΙΣ ο κ. Πλακεντάς. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να κάνω τη δισηγητή από βήματος γιατί θα πρέπει να βραβεύσουμε κάποιον συμπολίτημα σήμερα. Η ΠΕΠΣΝΟ ΚΟΖΑΝΙΣ, σας είχα ξαναπεί στο Περιφοριακό Συβούλιο, είχε πρόθεση να αλλάξει όλες τις πληροφορικές πινακίδες στις εισόδους της Περιφοριακής Ενότητας, όχι γιατί αυτές που υπάρχουν δεν κάναν τη δουλειά τους, αλλά γιατί ήταν παλιές και γιατί σε πολλά σημεία, αν ξεκινήσετε να στείλετε από τη Λάρισα, παράδειγμα, στην Κοζάνη, έχει τρεις διαφορετικές πινακίδες που λένε ότι μπαίνουμε στην Περιφοριακή Ενότητα Κοζάνης ή στο νομο Κοζάνης. Προκειμένου λοιπόν να τις εξοχρονήσουμε και να βάλουμε σωστές πινακίδες και προκειμένου να μπορέσουμε αυτό να εκποταλευτούμε και τη διασύνδεση με τα εδρύματα της περιοχής μας. Σε συνεργασία με τον κ. Μαρόπουλο, τον πρόεδρο του Δήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, βέβαια αντιπρόεδρο τώρα του, αντιπρίτανη, συγγνώμη, του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, που μεσολάβησε αρκετός χρόνους από τη μέρα που έγινε αυτό, αποφασίσαμε να διαξάγουμε έναν διαγωνισμό, δίνοντας ένα κίνητρο στους σπουδαστές του συγκεκριμένου τμήματος, προκειμένου να υποβάλλουν αποτάσεις για την καλύτερη πληροφοριακή πινακίδα. Υπήρξε μια επιτροπή αποτελούμενη από τον κ. Δημήτρη Μαυροματίδη, πρόεδρο του ΤΕΕ, του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, τον κ. Κώστα Γρύβα, αναπληρωτή προεστάμενος της Διέφυσης Τεχνικών Έργων της Περιφυριακής Γνώτης Κοζάνης και τον αντιπρήταν υπλέον τον κ. Μαρόπουλο, που επέλεξε ως καλύτερη πληροφοριακή πινακίδα αυτήν που βλέπετε εδώ. Και μάλιστα ομόφωνα συμμετείχανε επτά προτάσεις, κάτω στα Σέρβια, ναι. Επιτρέψτε μου να καλέσω στο βήμα τόσο τον κ. Μαρόπουλο όσο και τον κ. Δημήτρη Φασνάκη να ευχαριστήσω πάρα πολύ τα τρία μέλη της Επιτροπής για την δουλειά την οποία έκαναν. Κύριε Μαρόπουλο και κ. Φασνάκη, παρακαλώ αν έχετε την καλοσύνη. Ελάτε κ. Μαρόπουλο. Ελάτε κ. Φασνάκη, ελάτε και εσείς. Να σας ευχαριστήσω και να σας ευχαρώ. Σας καταρχεί για τη συνεργασία και σας για την επιτυχία. Κύριε Περφυράχη, παρακαλώ να αποδώσετε την... ωραία. Αυτή είναι μια τιμητική πλακέτα για να θυμάστε την επιτυχία σας, να σας συγχαρώ. Θα σας ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Δακί, θα θέλατε να δώσετε τον έπαινο για να διαβάσετε και τι λέει. Κύριε Περφυράχη, παρακαλώ. Από την Περιφέρεια Εβητικής Μακεδονίας, Περιφερική Ενότητα Κοζάνης, έπαινος 28 Μαρτίου του 2018, Κοζάνη, απονέμεται από την Περιφέρεια Εβητικής Μακεδονίας, ΠΚ Κοζάνης, το Φασνάκη, Δημήτριο, Μήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Διομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Βητικής Μακεδονίας για το σχεδιασμό της καλύτερης Πυροφοριακής Πινακίδας, σύμφωνα με την επιλογή της Τριμιλούς Κρετικής Επιτροπής, ο Αντιπεριφερειάρης Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς. Πάντα άξιοι και ευχόμαστε σε άλλα θετικά αποτελέσματα. Συγχαρητήρια, κύριε Φασνάκη, κύριε Μαρόπουλε, μια φωτογραφία να βγείτε. Να πω επίσης ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είχε και ένα χρηματικό έπαθλο. Είχαμε πει ότι θα είναι χίλια ευρώ εφόσον αφορά συνεργασία φοιτητών και θα είναι ένα μικρότερο ποσό, το μισό περίπου, εφόσον είναι ένας ο διαγωνιζόμενος γιατί θα υπήρχαν ίσως και ποτάσεις δύο ή τριών φοιτητών ταυτόχρονα. Στις επόμενες μέρες θα μας δώσει το I-band λογιασμού του κ. Φασνάκης για να πιστώσουμε και σε συγκεκριμένο ποσό, που είναι μια μικρή αλλά ηθική ικανοποίηση για την προσπάθεια την οποία έκανε και τον ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ αν θέλετε να πείτε δυο λόγια κ. Μαρόπουλε, κ. Φασνάκη. Ορίστε κ. Μαρόπουλε. Καλησπέρα και από εμένα. Απλά ήθελα να πω συγχαρητήρια προφανώς στον φοιτητή μας τον κ. Φασνάκη ο οποίος πλέον έχει τελειώσει τις σπουδές του και σε μετεπιακό επίπεδο και εργάζεται ως συμβασιούχος στο Υδρύμα. Να πω επίσης συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ στην Περιφερειακή Αρχή η οποία αποδεικνύει ακόμα μια φορά τη διάθεση συνεργασίας που έχει με τα ιδρύματα της περιοχής σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο αυτό που είναι ένα παράδειγμα σημερινό όσο και στη στήριξη της τοπικής βιομηχανίας μετά όπως γνωρίζει με το Μέταλ Μανού, έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα θέματα από στη Γούνα και λοιπά και λοιπά. Ευχαριστώ πολύ για όλα. Ευχαριστούμε κύριε Μαρόπουλε, κύριε Φασνάκη. Άντε μια φορά να πάρετε το βάπτισμα του πλώσεου. Καλό είναι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Δύο πραγματάκια. Έκανα τις παιδευτικές μου και τις πρωτοτυχικές σπουδές στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Φυσικά οι γνώσεις αυτές με βοήθησαν να δημιουργήσω αυτή την πινακίδα. Προσπάθησα να είναι όσο πιο καλέσθητη γίνεται, αλλά να δώσει και τις βασικές πληροφορίες, όπως είναι το κύριο δικό δίκτυο, σημεία ή μνημεία που αντιπροσωπεύουν τον κάθε νομό και ένα μνημείο του αρχαιολογικού νομού παλιότερου τώρα της ΑΝΙΣ, τον αρχαιολογικό χώρο, έτσι ώστε ακόμα και οποιοςδήποτε άγνωστος μπορεί να καταλάβει πώς ακριβώς κινείται ή πώς ακριβώς το χάρτη μπορεί να βρει αυτό που θέλει. Ο χρωματισμός φυσικά τυρί νομοθεσία, δεν μπορείς να κάνω κάτι άλλο και πιστεύω ότι πέτυχα όσο το δυνατό καλύτερα μπορούσα σχεδιαστικά αυτά που έμαθα και σε πληροφορία αυτό πρέπει να δώσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Να προσθέσω μόνο να σας καθιστερήσω περισσότερο, ότι αμέσως στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τη διεύθυνση τεχνικών έργων θα υπάρξει καινούργιο έργο που θα έρθει στο Περιφυριακό Συμβούλο για έγκριση για την αντικατάσταση των πινακίδων με τις νέες σχεδιασμένες πλέον, όπως ακριβώς τη βλέπετε εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Πλακετά. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, περάει το θέμα. Κύριε Πρόεδρε, θα υπάρξει και ο ιδιό μου η όμορφη αναπληξή, κάτι ανάλογο να έχει και από τις άλλες πιέσεις του. Θα γίνει, θα γίνει. Καλή η πρόταση του κύριου Κυασέ, ας την λάβουν υπόψη η χορική αντιπεριφερειάκιας. Έτσι, ας την λάβουν υπόψη η χορική αντιπεριφερειάκιας. Πολύ σωστό. Ομόφωνα, επόμενος περνάει το πρώτο θέμα της ημερίσιας διάταξης. Πάμε στο δεύτερο θέμα της ημερίσιας διάταξης. Είναι η πέμπτη τροποποίηση του προπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ψηφίστηκε ο ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Είναι τελικό το θέμα ο ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κύριε Σιμπριαδού. Εμείς δεν ψηφίζουμε τις δαπάνες υπερορίες, οργάνωσης συνεδρίων και αυτόν τον κωδικό, δημοσίων σχέσεων, δικαστικές δαπάνες και λιπές αμοιβές. Ωραία. Άρα κατά πλειοψηφία περνάει το θέμα κύριε Δακί. Όπως ψήφισαν οι εκπρόσωποι, είμαστε η Οικονομική Επιτροπή, κύριε Πρόεδρε. Άρα ο ομόφωνα ψήφισαν οι εκπρόσωποι, άρα κατά πλειοψηφία δεν ψηφίζει η κυρία Σιμπριαδού. Κάποιος άλλος? Άρα και η κυρία Κανδίλη. Το σημειώσατε? Ωραία. Και ο κύριος Καμπουρίδης. Προχωρώμε στο τρίτο θέμα της ημερίσιας διάδαξης. Είναι η έκτη τροποποίηση προπολογισμού περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, να πληροφορήσει το σώμα ότι πέρασε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Κυρίες συνάδελφοι, ομόφωνα, κυρία Ζιμπλιάδου. Εκτός από αυτές τις δαπάνες αυτές. Κύριε Καμπουρίδη, άρα κατά πλειοψηφία εκτός της κυρίας Ζιμπλιάδου, της κυρίας Καδίλη και του κύριου Καμπουρίδη. Πάμε στο τέταρτο θέμα της ημερίσιας διάταξης. Έγκριση απολογισμού για το 2017. Εισηγητής είναι η έγκριση του απολογισμού του 2017, ο Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής ο κύριος Κάτανας. Κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσει ο κύριος Κάτανας, από μας θα είναι αγορετής για το θέμα ο κύριος Σαβόπουλος. Ο κύριος Σαβόπουλος, ναι. Ναι, κύριε Κάτανα. Όπως γνωρίζουμε όλοι και σύμφωνα με τις διατάξεις του Καλλικράτη, συντάχτηκε ο απολογισμός της περιφέρας Δικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει τους απολογισμούς της έδρας, της περιφερειακής ενότης Κοζάνης, των Γρεβενών και της Καστοριάς, αλλά και της Φλόρινας. Είναι στην ουσία η λογιστική εικόνα της περιφερειακής ενότης και της έδρας ξεχωριστά. Είναι δηλαδή μια λογιστική τακτοποίηση που αφορά δηλαδή και τα έσοδα, είναι τα πραγματικά λεφτά που αναφέρονται, ενώ τα έξοδα είναι οι πληρώμες όλες. Εδώ είναι υπηρεσίες ή τυχόν απορίες σε υπηρεσιακό επίπεδο και όχι σε πολιτικό, για να συζητώ από την κυρία Καλπάκη. Κύριε Σαβόπουλε, έχετε τον λόγο. Για οποιασδήποτε ερωτήσεις επαναλαμβάνω προς το σώμα, είναι εδώ η κυρία Καλπάκη, είναι οικονομικές υπηρεσίες, οπότε μπορούν να απαντηθούν. Ναι, κύριε Σαβόπουλε, έχετε τον λόγο. Ναι, κύριε Σαβόπουλε, όπως και στην τοποθέτηση που κάναμε στην Οικονομική Επιτροπή, αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία δύο χρόνια βλέποντας και τα στοιχεία τα οποία μας έχει δώσει η υπηρεσία, βλέπουμε ότι μεταξύ των 2016 και 2017 μια ισορροπία όσον αφορά τα λειτουργικά των υπηρεσιών, δηλαδή είναι περίπου στα ίδια τα επίπεδα με μια μικρή αυξητική τάση, το ίδιο ισχύει και για τον κωδικό 151 για τις υπηρεσίες πρόνοιας. Για τις επενδύσεις υπάρχει μια αύξηση στα έσοδα της τάξος περίπου του 1,800, με μια αντίστοιχη αύξηση περίπου στα έξοδα, τα οποία είναι για τις επενδύσεις από 4 εκατομμύρια, που ήτανε πέρσι, πήγανε φέτος, πέρσι πήγανε στα 4,5 όσον αφορά τα έξοδα, δηλαδή περίπου είναι ισόπωση η διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων. Εκείνο που μας προβλημάτησε και ο λόγος των οποίων δεν ψηφίσαμε όσον αφορά τον απολογισμό του 2017 είναι ο εξής. Βλέπουμε στον κωδικό 071, που είναι το πρόγραμμα των έργων, ειδική λογαριασμή που αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, παρόλο που η αύξηση για τους 5 προϋπολογισμούς, οι 4 περιφερειακές ενότητες Κοζάνη, Καστρογιά, Γρεβενά, Φλόρινα, που είναι περίπου η ίδια όσον αφορά τα έσοδα. Στην Έδρα υπάρχει μια αύξηση της τάξεως των 8 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, δεν θέλω να κουράζω με τους αριθμούς, το 2016 το σύνολο των εσόδων στο 071, το πρόγραμμα των έργων είναι 47 εκατομμύρια, για το 2017 ήταν 54, δηλαδή έχουμε μια αύξηση 7 εκατομμύρια. Όμως, βλέποντας τα έξοδα, και είναι αυτό το οποίο μας παραξενεύει και πιστεύω ότι θα πρέπει η Περιφερειακή Αρχή να το δει και να το διορθώσει, έχουμε μια μείωση όσον αφορά τα έξοδα. Παρόλο που τα έξοδα, κύριε Κεχαγιά, είναι 7 εκατομμύρια παραπάνω, τα έξοδα είναι 7 εκατομμύρια λιγότερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το αποθεματικό μας αυξήθηκε κατά 14 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η ησυχία, λίγο σας παρακαλώ. Δηλαδή, είχαμε 54 εκατομμύρια έσοδα και είχαμε έξοδα στον ίδιο κωδικό, κύριε Κεχαγιά, 16 εκατομμύρια. Πράγμα που σημαίνει ότι περισσέψανε περίπου ένα ποσότης τάξος των 44 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, ξέρουμε ότι άλλαξε ο νόμος τον Άγουστο. Θα πρέπει, σαν Περιφερειακή Αρχή, να κινηθούμε και να το βελτιώσουμε αυτό κατά πολύ, γιατί γνωρίζουμε ότι είμαστε η περιφέρα με τα μεγαλύτερα ποστά ανεργίας. Διαβάσαμε και μια ανακοίνωση, δεν ξέρω αν είναι επίσημη του Υπουργείου Ανάπτυξης, ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επαιδίσεων για φέτος, για το 2018, και αυτό δεν ξέρω τώρα αν αληθιέχει, θα μας το απαντήσει ο κ. Περιφερειακής, από 86,2 εκατομμύρια που είχαμε ως έσοδο για την περσινή χρονιά ως περιφέρεια, φέτος, παρόλο που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επαιδίσεων είναι περίπου το ίδιο με πέρσι σαν κράτος, μειωνόμαστε εμείς στο ποσό των 66,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μειώνεται η πρόβλεψη του Υπουργείου για την περιφέρειά μας κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρούμε ότι το αποθυματικό υπόλοιπο είναι πάρα πολύ μεγάλο και ότι θα πρέπει να κινηθούμε ως περιφέρα με μεγαλύτερους οθμούς. Για αυτό και το λόγο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κινηθούμε καλύτερα και καταψηφίζουμε τον απολογισμό του 2017. Ευχαριστούμε κ. Σαβόπλη. Θέρετε να απαντήσετε κ. Κάτανα και μετά να δώσετε τον λόγο στην κ. Ζεμπηλιάδου. Πριν μιλήσει η κ. Χαλπάκη υπηρεσιακά, έχω να ενημερώσει να πω στο σώμα ότι το ταμιακό υπόλοιπο είναι ευξημένο γιατί 25 εκατομμύρια περίπου ήρθαν το τελευταίο δεκαεμέρο του 2017, οπότε ξέρουν όλοι τις διαδικασίες. Ευχαριστώ κ. Κάτανα. Κ. Ζεμπηλιάδου. Κύριε Πρόεδρε και κ. Συντάρα αδελφοί, μπορεί ο αντιπεριφεριάρχης να είπε ότι ο απολογισμός αποτυπώνεται λογιστικά, αλλά εμείς δεν είμαστε λογιστές. Με την έννοια αυτή, νομίζω ότι πίσω από τα νούμερα πρέπει να δούμε την ουσία και τις πολιτικές που κρύβονται. Πέρασε το Δεκεύριο κ. Ζεμπηλιάδου, το είπαμε με το αρχαίο σημαντικό που κάναμε πολιτικό απολογισμό. Ο απολογισμός πέρασε το Δεκεύριο και ήρθε από εδώ. Παρ' όλα αυτά και τα νούμερα, πολιτικές αποτυπώνουν, αυτό θέλω να πω. Λοιπόν, εγώ θα πω ξανά, εμείς θα πούμε αυτό που είπαμε και την άλλη φορά, ότι λυπούμαστε που κάνουμε πάλι έναν απολογισμό τέταρτο έτος αυτής της περιφερειακής αρχής, χωρίς να έχει γίνει ποτέ ένας προγραμματισμός αυτή την έθνοια, να ακούσουμε τις προγραμματικές θέσεις και τους στόχους έστω κάθε έτος. Άρα, εντάξει, θα βαδίζουμε στα τυφλά, σε αυτή την περιφέρεια. Εγώ ήθελα να πω το εξής, ότι παρό το γεγονός ότι είμαστε σε μια περιφέρεια που έχει πάρα πολλές ανάγκες λόγω των προβλημάτων, που είπε και ο κ. Σαβόπουλος, της ανεργίας και όλα αυτά, και θα πρέπει να περιμένουμε ως μάνα εξ ουρανού όλες τις χρηματοδοτήσεις για να κάνουμε επενδύσεις, εμείς τα χρήματα που είναι για επενδύσεις δεν τα αξιοποιούμε σαν περιφέρεια, αυτή η περιφερειακή αρχή δεν τα αξιοποιεί. Πέρα από τα χρήματα του ΕΣΠΑ που κάθονται, εγώ θέλω να σας δώσω γι' αυτό τον απολογισμό, κοιτάξτε να δείτε, από το 2014 μένουν σε αυτή την περιφέρεια τα μυακά υπόλοιπα, δεν αξιοποιούνται δηλαδή. Και ειδικά τα μυακά υπόλοιπα του 2017 είναι 64 εκατομμύρια. Ρωτώ, μιλώ μόνο για τους κωδικούς έργων και επενδύσεων, έτσι, όχι για τους άλλους κωδικούς. Δηλαδή, αφήσαμε 64 εκατομμύρια πταμιακά υπόλοιπα, δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε κάτι. Δεν χρειάζονται συντηρήσεις σε έργα του Πουδουέμ, με ελέτες κλπ. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη και από αυτά τα έσοδα που είχαμε ως περιφέρεια για έργα και επενδύσεις, το 2017 είχαμε 66,4 εκατομμύρια που θα μπορούσα να πείτε κανείς ότι δεν είναι και πολλά. Ξέρετε πόσο αξιοποίησε για έργα, πόσο πλήρωσε, πόσοι ήταν οι δαπάνες για έργα και επενδύσεις. Μόλις 14 εκατομμύρια. Και αυτό είναι λιγότερο από το 2016 που ήταν 21 εκατομμύρια. Και είναι λιγότερο ακόμη και από το 2014 που είχαμε και τη μεταβατική περίοδο που ήταν 17 εκατομμύρια. Δηλαδή είχαμε 66 εκατομμύρια για έργα και επενδύσεις και κοιτάμε στα μάτια αυτούς τους πολίτες αυτής της περιφέρειας και τους λέμε ότι ναι, αλλά εμείς θα πανίσαμε μόνο τα 14 εκατομμύρια. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό το νούμερο? Ότι αυτό το μαγαζί δεν δουλεύει, η περιφέρεια δεν δουλεύει, είναι σταματημένη. Και φυσικά δεν είναι οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι ήταν που έκαναν τα έργα πριν. Και είπε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν υπάρχει πίεση, η πολιτική ηγεσία της περιφέρειας δεν δουλεύει, όταν επιστρέφει λεφτά για έργα και επενδύσεις. Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ. Και επειδή θα πει κανείς ότι εντάξει, αυτά είναι τα νούμερα για τις... Δεν θέλω να αναφερθώ σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δεν έχω και τον χρόνο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το δει κανείς κατά περίπτωση. Θέλω να αναφερθώ στις δαπάνες, λειτουργικές δαπάνες, δηλαδή ενώ με αυτό το μηδαμινό έργο, το ελάχιστο, το τίποτε, θα έπρεπε κατ' ελάχιστο να είχαμε μειώσει τις δαπάνες, τις λειτουργικές μας. Ξέρετε τι έχουμε, το 14 για υπερορίες πληρώναμε 104.000 ευρώ. Ξέρετε πόσο πληρώσαμε το 17, 673.000. Αυτό δεν θα πείραζε αν συμβάδιζε με το έργο. Αλλά κάτι δεν πάει καλά. Θα πω μόνο αυτά που έχω κοκκινής, που είναι χτυπητά, μιλάω με τα δεσνευθέντα. Κυρία Ζεπελιάδου, είναι να τοποθεθούν και άλλοι συνάδελφοι. Σας παρακαλώ, σε ένα λεπτό τελειώστε. Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, θέλετε να δούμε πόσο αυξήθηκαν οι δαπάνες για δημοσιεύσεις, εκδόσεις και λιπές δαπάνες για δημόσια σχέση. Το 17 ήταν 857.000. 857.000 με τέτοιο έργο για δημόσια σχέσεις και οργανώσεις και ημερίδες. Θέλετε να δείτε πόσοι ήταν οι αμοιβές για λιπές δαπάνες, δικαστικά, συμβολιογραφικά, πόσο αυξήθηκαν. Το 14 ήταν 250.000 και έγιναν 558.000. Οι λιπές αμοιβές, που μέσα εδώ είναι και οι αμοιβές δικηγόρων και λοιπά και δεν ξέρω και τι άλλο είναι, από 217.000 στο 14 πήγαν στις 817.000. Είναι αυτά λειτουργικά για μια περιφέρεια που έδωσε 14 εκατομμύρια μόνο για επενδύσεις και έργα. Τροπή είναι αυτό το πράγμα. Δείχνει απλώς αυτό που πραγματικά γίνεται. Πανηγύρια και φιέστες και έργο μηδέν. Απολογισμός θλίψης είναι αυτός ο απολογισμός. Ευχαριστούμε κυρία Ζεμπηλιάδου. Κύριε Βήτα. Κύριε Βήτα, θα κάνετε τοποθέτηση. Ναι, σύντομος θα είμαι. Έτσι και αλλιώς έχουμε τοποθετηθεί, σωστά υπόθηκε νομίζω, είναι μια λογιστική αποτύπωση των πολιτικών επραγμένων. Έχουμε τοποθετηθεί γι' αυτό. Ωστόσο είχαμε πει και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τότε. Λέγαμε ότι σ' ένα βαθμό είναι εικονικός με την έννοια ότι μετά διπλασιάζεται, γιατί μπαίνουν μέσα τα αμιακά υπόλοιπα και είναι και κάποιες επιχορηγήσεις οι οποίες έρχονται στη διάρκεια της χρονιάς. Στη συγκεκριμένη περίπου για το 2017, αν δεν κάνω λάθος, ήταν περίπου 16 εκατομμύρια παραπάνω από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από το επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού. Έχουμε έναν σχηματισμένο προϋπολογισμό στα 110 εκατομμύρια και έναν διαμορφωμένο προϋπολογισμό στα 140 εκατομμύρια. Εμείς, η μία πλευρά κριτικής που κάνουμε γενικά είναι ότι τα χρήματα γενικά αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν ανάγκες που υπάρχουν σε έργα, σε υποδομές, σε υπηρεσίες. Η διαμόρφωση του προϋπολογισμού 30 εκατομμύρια παραπάνω από αυτό που τελικά γίνεται, νομίζουμε ότι είναι μια ένδειξη και πάλι όχι ότι είναι το 140 εκατομμύρια ικανοποιητικό, αλλά είναι μια ένδειξη για το πόσο δεν υπάρχουν τα υπόλοιπα. Και από εκεί και πέρα υπάρχει ούτως ή άλλως πρόβλημα το οποίο είναι διαχρονικό. Υπόθεκε και από τους υπόλοιπους συναδέρφους σε σχέση με το πόσο γρήγορα μπορούν να απορροφηθούν αυτά τα πράγματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με βάση τις διαδικασίες γραφειοκρατικά που πρέπει να ακολουθηθούν, αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα υπάρχουν πεδιθόρια για να βελτιωθεί η απορρόφηση και των αποθεματικών. Αλλά κύριο νομίζουμε είναι ότι πρέπει να διεκδικηθούν περισσότερα λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορεί κάθε περιφέρεια και η συγκεκριμένη δικιά μας περιφέρεια να υλοποιήσει το πρόγραμμα των έργων της. Ευχαριστούμε κύριε ΒΙΤΑ. Κύριε Σαπαλίδη θέλετε τον λόγο. Όχι. Κύριε Κουρκούτα. Όχι. Κύριε Κάτανα απαντήστε για να δώσουμε τον λόγο σε περιφερειακούς συμβούλους. Κάποιος θέλει να το μιλήσει. Συγγνώμη, μια ερώτηση παρεπιπτόντους με το πρόγραμμα για τις συμπράξεις για την επιστητιστική βοήθεια επειδή βλέπω στον πίνακα ότι είναι μηδέν τα ποσά τα οποία έχουν εισπραχθεί. Αν υπάρχει κάποια ενημέρωση γι' αυτό. Κύριε Κάτανα απαντήστε. Εγώ να απαντήσω λίγο στην κυρία Ζεμπηλιάδου γιατί αν και είπα όπως είπα στην αρχή ότι ο απολογισμός αυτός πολιτικά έγινε πριν δύο μήνες περίπου επειδή χρησιμοποιήθηκαν εκφράσεις τύπου απολογισμός θλίψεις. Εγώ έχω να πω ότι αυτός ο απολογισμός κυρία Ζεμπηλιάδου μόνο θλίψεις δεν είναι. Είναι ένας απολογισμός νοικοκυρέμματος της περιφερειακής αρχής και επειδή μιλήσατε και για δημόσιες σχέσεις και τα λοιπά, κάντε υπομονή, όλα θα έρθουν στην ουρά τους, θα κάνουμε με συγκριτικά στοιχεία πλέον, θα δούμε ποια περιφερειακή αρχή, θα τα πούμε όλα στην πορεία. Απλά να ξέρετε ότι αυτή η περιφερειακή αρχή έφερε και το ειδικό τιμολόγιο, θα φέρει και το φυσικό αέριο, οπότε μόνο τις επόμενες χρονές, μόνο απολογισμός θλίψεις δεν κάνουμε. Ποιοι συνάδελφοι θέλουν να ολοκληρώσουν το ειδικό τιμολόγιο. Κύριε Σβόλη, όλα θα απαντηθούν στην ώρα τους. Επίσης ξέχασα να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτή η περιφερειακή αρχή έχει εξοφλίσει όλα τα χρέια και δεν χρωστά ένα ευρώπλο. Κύριε Αλεξανδρή, κάτι υπόθηκε για το Τεβά. Εσείς είπατε ότι φέραμε 16.000.000. Κύριε Κάντανα, κύριε Αλεξανδρή, σας παρακαλώ. Έχω δώσει ένα φάκελο στην κυρία Ζεμπηλιάδου, περιμένω να δει τα στοιχεία, να τους συζητήσω με το θέμα. Γενικώς δεν είναι μία εικόνα η οποία αφορά την περιφερεια δυτικής Μακεδονίας, είναι γενικώς σε όλη τη χώρα. Υπήρχε μια μετατροπή, τέλος πάντων, πιστεύω δεν της στιγμής των απολογισμών, να μας συζητήσουμε για το Τεβά, αλλά ελπίζω ότι όταν τελειώσει με τα στοιχεία κυρία Ζεμπηλιάδου, θα τους συζητήσουμε το θέμα γιατί δεν υπάρχει. Πάντως, δεν είναι ένα ποσό που αφορά αποκλειστικά εδώ, είναι γενικότερη η εικόνα. Ευχαριστούμε κύριε Αλεξανδρή. Κύριοι συνάδελφοι, θέλει κάποιος από τους συναδελφούς να το αποδηθεί εκτός από τον κύριο Κιωσέ. Σηκώσετε το χέρι. Θέλετε κάτι να πείτε. Όχι. Αυσιακοί παράγοντες, κυρία Καλπάκη, θέλετε κάτι να πείτε. Ωραία. Πάμε, κύριοι συνάδελφοι, στην έγκριση του απολογισμού το έτος 2017. Ναι, κυρία Παναγιωτίδου. Επί της διαδικασίας να κάνω μια επισήμανση. Ναι. Αν... Σας παρακαλώ, κάτει λίγο εσύ για να ακούσουν. Ναι. Είναι μια πρόταση, δεν είναι τόσο επισήμανση, αλλά αφορά την ημερησία διάδεξη. Αν έχουμε και την άνοχη, την έγκριση του κύρου περιφερειάρχη και αφού τα θέματα είναι τυπικά και επειδή και ο ίδιος είπε ότι θα επανέλθει στο θέμα της επερώτησης της κυρίας Ζεμπελιάδου, αν μείνει χρόνος να μας κάνει στο τέλος αν γίνεται την ανημέρωση αυτή. Και αυτό το λέω διότι από ό,τι βλέπετε ο κόσμος πια δεν έχετε να παρακολουθείς και τα περιφερειακά συμβούλια. Δηλαδή, συζητάμε για το καθαρισμό της κύτης του ποταμού, τώρα ένα περιφερειακό συμβούλιο και δεν έχουμε μιλήσει ούτε για το εξοικονομό, γιατί δεν το συζητάμε, καταθέτει το νομοσχέδιο και κανένας δεν ξέρει τι γίνεται. Ευχαριστούμε, κυρία Παναγιωτίδου, τώρα είμαστε στην ημερή σε διάταξη όμως. Ναι, είμαστε στην ημερή σε διάταξη. Εγώ κατανοώ ότι πρέπει να τηρείτε τον κανονισμό και πολύ καλά κάνετε, αλλά κάπου θα πρέπει ο κανονισμός να μην χρησιμοποιείται και ως μέσο φήμωσης. Δεν υπάρχει κάπου, κυρία Παναγιωτίδου, το έχω οριοθετήσει εδώ ότι θα με αυστηρώσει με τον κανονισμό, γιατί κάποιοι βγαίνουν και είναι την ανοχή του Προεδρύου και θεωρούν να αδυναμία. Έχετε δίκιο, κύριε Παναγιωτίδου, γι' αυτό απευθύνθηκα και στον κύριο Περιφερειάρχη. Κυρίες και αδερφοί, έχουμε την έγκριση του απολογισμού. Είναι καταπληροψηφία από ό,τι καταλαβαίνω. Η παράταξη του κ. Δακή καταψηφίζει, η παράταξη κ. Ζεμιλιάδου το καταψηφίζει, οι ανεξάρτητες ο κ. Καμπουρίδης και η κ. Παναγιωτίδου το καταψηφίζουν. Κύριε Κουρκούτα, ναι, ωραία. Καταγράφηκε, παρακαλώ, από την κραυματεία. Κύριε Βήτα, συγγνώμη. Κατά και ο κ. Βήτας. Κύριε Καρατζίδη και εσείς κατά. Ωραία. Οι άλλοι όλοι ψηφίζουν. Προχωρούμε στο επόμενο θέμα. Θα σας παρακαλέσω λίγο με την ανοχή σας. Ζήτησε, επειδή έχει επίγουσα δουλειά ο κ. Αδαμόπουλος, να προχωρήσω λίγο στο δέκατο πέμπτο θέμα που λέει έγκριση αναγκαιότητας διενέργειας ηλεκτρονικού δημόσιο ανοιχτού διαγωνισμού μηδοτικού για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας περιφερειακής ενότητας Καστοριάς για τα σχολικά έτη 2018-2020. Κύριε Αδαμόπουλε. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Τυπική έγκριση είναι για την αναγκαιότητα διενέργειας του διαγωνισμού για τη μεταφορά των μαθητών. Βάλαμε για τα δύο έτη, 2018-2019 και 2019-2020, ένα προϋπολογισμό 3 εκατομμύρια για τη μεταφορά των μαθητών. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Αδαμόπουλε. Εκρίνεται ομάφωνα και ερσινά, αδελφοί. Εμείς ψηφίζουμε, ναι. Ομάφωνα, ομάφωνα. Προχωρούμε στο πέπτο θέμα, τρόπος δημοπράτηση του έργου συντήρησης εργοταξίου Πενταλόφου Κοζάνης, της διεύθυνσης τεχνικών έργων της Έδρας Περιφέρειας Δυτικής Πακεδονίας. Ιησιγητής ο κ. Αναγνώστου. Καλησπέρα. Ζητείτε η έκδοση απόφασης από το Περιφερειακό Συμβουλί... Καλησπέρα, κ. Αναγνώστου, και να ακούγεστε. Κύριε Συνάδη, θα σας παρακαλώ κάτι λίγο εσυχία. Ζητείτε η έκκριση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον τρόπο δημοπράτησης του έργου συντήρησης εργοταξίου Πενταλόφου Κοζάνης. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 198.500 ευρώ. Αφορά τη συντήρηση της δομής που υπάρχει επάνω στον Πενταλόφο της Κοζάνης... ουσιαστικά είναι αποχειρωνιστικός σταθμός και η έδρα του εργοταξίου του Πενταλόφου, της έδρας... και αφορά επισκευή τόσο των κτιριακών υποδομών του σταθμού, όσο και του περιβάλλοντος χώρου. Ο τρόπος δημοπράτησης είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική δημοπρασία. Ευχαριστούμε, κύριε Αναγνώστου, με ανοιχτή ηλεκτρονική διαδικασία από μένος... η συντήρηση στον Πενταλόφο του εργοταξίου που έχουμε. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Να ευχαριστήσουμε και την παρουσία του δημάρχου εορδέας του κ. Ζαμανίδη. Προχωρούμε, αγαπητοί συνάδελφοι, στο έκτο θέμα. Κυρία Ζαμανίδη, θέλατε να φύγετε? Λοιπόν, έκτο θέμα, έγκριση του τρόπου δημοπράτησης... για το έργο επισκευής συντήρησης γεφυρών, μπέλι, διούλοφου και πλατανιάς... προϋπολογισμού 19.500 ευρώ με ΦΠΑ της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης... με συνοπτικό διαγωνισμό. Κύριε Πλακετάς, σας προλαβαίνω. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Δεν έχω να πω ότι με τα περισσότερα από αυτό που είπα. Ομόφωνα, ομόφωνα. Πάμε στο έβδομο θέμα, έγκριση του τρόπου δημοπράτησης... για το έργο επισκευής και συντήρηση ηλεκτρονικών πινακίδων στιγμίας ένδειξης. Είναι τα radar 24.764 με VPA, με συνοπτικό διαγωνισμό. Θέλω να πω κάποια πράγματα, κύριε Πλακετά. Ναι, κύριε Πλακετά, όσο γίνεται πιο σύντομα. Ναι, θα θυμάστε ίσως ότι υπάρχουν δεκανές πληροφοριακές πινακίδες... που είχαν τοποθετηθεί επί νομαρχιακής αυτοδίκησης Κοζάνης του κ. Ανδρεάδη, αν θυμάμαι καλά... που δείχνουν τη στιγμία ένδειξη στα radar σε διάφορες κατοικημένες περιοχές. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν δύο μέσα στα κύλα, δύο έξω από την Τουλεμαΐδα, στο Δρέπανο, στο Βατερό κλπ. Αυτές λοιπόν μετά από κουβέτα με τη διεύθυνση τεχνικών έργων θα τις επισκευάσουμε. Θα τοποθετήσουμε πάνω το λογότυπο της περιφέρειας, γιατί έχουν ακόμα το λογότυπο της νομαρχιακής αυτοδίκησης Κοζάνης... έτσι ώστε να γίνουν χρήσιμες και να βοηθούν τα αυτοκίνητα δείχνοντας ταχύτητα του καθενός... βοηθώντας έτσι στην πρόληψη για την οδικία σάλια. Ευχαριστούμε κ. Πλακετά. Είναι συνοπτικός ο διαγωνισμός. Ομόφωνα κ. Συνάδελφη. Απλώς μια παρατήρηση προς τον κ. Πλακετά ότι δεν έγιναν και επί Αντριάδη και επί Δακίη έγιναν. Είναι αλήθεια αυτό κ. Πλακετά. Ομόφωνα το εβδομό θέμα από εμένως. Πάμε στο όγδο θέμα κ. Συνάδελφη. Ανάπλαση στο Πηγάδη στη Μηλιά Κοζάνης. Προεπιλογισμού 14325 με F.P.A. με συνοπτικό διαγωνισμό. Δεν ξέρω είναι τα παιδιά από τη Μηλιά εδώ. Α είναι εδώ και ο πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου και ο πρόεδρος της κοινότητας. Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας κ. Πλακετά. Ναι δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Είναι έκκριση για την Ανάπλη στο Κατνό Πηγάδη της Μηλιάς στη Κοζάνη. Είναι ένα έργο που θα βοηθήσει πάρα πολύ εκεί την προστασία της τοπικής κοινότητας. Ευχαριστώ και εγώ και για τη συνεργασία αλλά και για την παρουσία εδώ. Διαβάσετε κ. Πρόεδρο και την πρόσκληση που μας έχουν απευθύνει για τη δεύτερη μέρα του Πάσχα που έχουν και το χωρό τους τα παιδιά εκεί. Να ζητήσω παρακαλώ την έκκριση με συνοπτικό διαγωνισμό. Είναι 14.325 με VPA. Ομόφωνα κ. Συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο ένα το θέμα έκκριση του Τρόπου Δημοπράτης για το έργο τοποθέτησης πληροφοριακών πινακίδων στο επαγγελιακό δίκτυο της ΠΕ Κοζάνης προϋπολογισμού 6.578.55 με VPA ο κ. Πλακεντάς. Είναι πληροφοριακές πινακίδες. Σας έχω στην εισήγηση τα σημεία τα οποία θα το προθετηθούν. Κυρίως είναι σημεία του ορεινού υπαρχιακού οδικού δικτύου όπως το Λιβαδερό, η Ελλάτη, το Χρόμιο, Πύργη, Περδίκας, Ολυμπιάδα, Φούφας, Πλατανιά, Δήλωφο, Βουχωρίνα και αφορούν και έχει με ορθοστάτες οριοδίκτες του χιονιού που είναι πάρα πολύ χρήσιμα και μια σειρά άλλων σημάσων που χρειάζονται στην περιοχή. Με συνοπτικό διαγωνισμό. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Με συνοπτικό διαγωνισμό. Ομόφωνα. Πάμε στο 10ο θέμα, έγκριση προγράμματος κεντρικών αυτοτελών πόρων 2018 Περιφερειακή Ενότητας Κοζάνης. Έχετε και τον πίνακα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα να ρωτήσω. Ομόφωνα. Πάμε στο 11ο θέμα, έγκριση του τρόπου δημοπράτης για το έργο επισκευή και συντήρηση οδοστρόματος της επαρχαιακής οδού από διασταύρωση 0 όμικρον Κοζάνης Λάρισας προς τα όρια της 0 Γρεβαινών προπολογισμού 600.000 με VPA με ανοιχτή διαδικασία, ελεκτρονικό διαγωνισμό. Είναι ο δρόμος, ρώτησα τον κύριο διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών, από τα Μάρμαρα μέχρι πάνω την Ελλάτη. Κύριε Γρύβα, δεν είναι? Είναι 600.000. Να ευχαριστήσουμε τον διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ανοιχτός, ανοιχτός. Ομόφωνα. Αν θέλει ο κ. Μαργαρίτης, ας μην το ψηφίζει. Είναι και περιοχή του. Πάμε στο 12ο θέμα, κυρίες συνάδελφοι, έγκριση του τρόπου δημοπράτης για το έργο διαμόρφηση οδού για την προστασία ρέματος και των νεκροταφιούν του τοπικού διαμερίσματος Ξυρολίμνης, προπολογισμού 70.000 με VPA, με συνοπτικό διαγωνισμό. Κύριε Πλακετά. Προκειμένου να προστατευθούν, υπάρχει ένας δρόμος εκεί που πλημμυρίζει πάρα πολύ συχνά, γιατί οι συνθήκες είναι τέτοιες εκεί και δημιουργεί πρόβλημα τόσο στα κοιμητήρια της Ξυρολίμνης, όσο και μέσα στην τοπική κοινότητα. Με το έργο αυτό το τεχνικό το οποίο θα κάνουμε, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει προστασία από το ρέμα εκεί τόσο των νεκροταφιούν όσο και της τοπικής κοινότητας. Είναι με συνοπτικό διαγωνισμό 70.000 ευρώ μαζί με το VPA. Ο Μπόφρα, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κύριε Μαργαριτί. Αυτό, κύριε Πλακετά, ο κύριος Κιαγκαλιάς του ζήτησε γιατί είναι γαμπρός εκεί πέρα. Ο κύριος Κιαγκαλιάς του ζήτησε γιατί είναι γαμπρός. Σας δε βεώνω ότι δεν το ζήτησε ο κύριος Κιαγκαλιάς. Ο κύριος Περφεράκης λέει ότι θα παραφέρουμε το θέμα για την Ελλάτη, το δρόμο. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο 13ο θέμα έγκριση του τρόπου δημορράτηση για το έργο συντήρηση φθορών του οδικού δικτύου Παλαιογράτσινου καταφυγείου προπολογισμού 340.000 ευρώ. Νορίζετε πολύ καλά ότι λόγω της μη χρησιμοποίησης του δρόμου για ένα πολύ μεγάλο διάστημα χρειάζεται μια σειρά παρεβάσεων προκειμένου να είναι μια ολοκληρωμένη δυνατότητα πρόσβασης πλέον προς το καταφύγειο και κατεπέκταση και προς το ελαττωχόριο από τη μεριά της Κατερίνης. Έτσι, με τις τεχνικές υπηρεσίες έχει προγραμματιστεί η συντήρηση των φθορών του συγκεκριμένου δρόμου από τη στροφή του Παλαιογράτσανου μέχρι το καταφύγειο προπολογισμού 340.000 ευρώ με F.P.A. με ανοικτή ηλεκτρονική δημοπρασία. Κύριε Πλακετά, ο κύριος Σώκωτης το ζήτησε αυτό? Όχι. Γιατί με ρωτάτε σήμερα το ζήτησε κάποιος, το προγραμματίσαν οι υπηρεσίες και γίνονται... Σε σχέση με το έργο που τρέχει. Τι σχέση έχει αυτό το έργο του? Ποιο έργο που τρέχει? Για το καταφύγειο. Το έργο που τρέχει έχει κλείσει, κυρία Διμπλιαριέλα, αλλά βγήκε την αποκατάσταση της κατολίστης. Η σύνδεση, η παλιά. Έχει τελειώσει. Από το Παλαιογράτσανο τώρα μέχρι το σημείο να φτάσουμε στον καταφύγειο, επειδή όλος ο δρόμος αυτός για περίπου 12 χρόνια δεν συντηρήθηκε, δεν αξιοποιήθηκε για να υπάρχει πλέον υπόσβαση σωστή, γίνονται ευθορές, ναι. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο 14ο θέμα, έγκριση του Τρόπου Δημοπράτης για το έργο αποκατάστασης κατολιστής στο παρχαιακό δρόμο Αυγερινού Βυθού Πενταλόβου, λέει τα σημεία, προπολεγισμό 368.000 ευρώ με F.P.A. Ναι, κύριε Πλακετά. Είναι γνωστό και ο κύριος Δακής το γνωρίζει, γιατί έχουμε εξελιδίσει για το συγκεκριμένο θέμα, ότι στο συγκεκριμένο δρόμο υπήρχαν αστοχίες και υπήρξαν καθυζήσεις επί της οδού. Αυτές θα έχετε να αποκαταστήσει τώρα η διεύθυνση τεχνικών έργων, με τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης το κατολιστή στο συγκεκριμένο σημείο. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Είναι μανιφτή ηλεκτρονική δημοπρασία 368.000 με F.P.A. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, το 15ο είπαμε το ψηφίσαμε. Πάμε στο 16ο θέμα, προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, έγκριση τροποποίηση του προγράμματος έργων 2018 της P.Epsilon Φλόρινας, που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΕΠ 541. Κύριε Μπύρο. Ναι, πρόκειται για τρία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Ένα αφορά τη κίτη των ποταμών Αρμενοφορείου Μισονησίου. Το δεύτερο αφορά προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Το άλλο είναι αντιπλημμυρική προστασία, καθαρισμό σκη της ποταμών περιοχής Ιτέας Νεοπορακίου. Και το τρίτο είναι καθαρισμό σκη της ποταμών Λεμού, περιοχής Λεμού. 40 και 30 αντίστοικα. Ο κύριος Μπύρος, αγαπητοί συνάδελφοι, αναφέρθηκε στο 16ο θέμα, στο 17ο θέμα και στο 18ο θέμα και στο 11ο θέμα που είναι με συνοπτικό διαγωνισμό. Κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα. 60, 40 και 30. 30 και 40. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, η κυρία Παναγιωτίδου. Καταπληφθείο από όλους, δεν του ψηφίζει η κυρία Παναγιωτίδου, όσον αφορά τον τρόπο δημοπράτησης. Το επόμενο θέμα, το 20ο, αποσύρετε, κύριοι συνάδελφοι. Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας. Τελείωσε το περιφερειακό συμβούλιο. Κύριε Σόκουτι, σπάσαμε ρεκόρ σήμερα. Μια ώρα ακριβώς και δυο λεπτά. Αν δεν κάνουμε περιφερειακό συμβούλιο, αγαπητοί συνάδελφοι, την άλλη εβδομάδα...