16η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2023 2023-06-14 22:00 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2023)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE için. Κύριοι καλησπέρα, Καλώς ήρθατε στη 16η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα, στις 10 της 4ης Ιουνίου 2023. Ο δήμαρχος θα πρέπει να λείψει για λίγο, γιατί πρέπει να προλογήσει μια εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται δίπλα μας στη Μεγάλη Λέσχη, στα πλαίσια των ελευθερίων και θα έρθει περίπου σοκτώ. Οπότε τον αντικαθιστά ο κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος μέχρι να έρθει. Επομένως, τα εκτός ημερίσιας θα τα κάνουμε μετά τη συνεδρίαση για να γίνει εδώ δήμαρχος. Άρα ξεκινάμε με τα θέματα της συνεδρίας και μετά θα προχωρήσουμε στα εκτός ημερίσιας. Μας λείψανε κ. Βέρος, σας ακούμε. Το πρώτο που θέλουμε να θέσουμε ως δημοτική παράταξη, κ. Πρόεδρε, είναι η επιλογή της ημέρας. Είναι αδιανόητο να επιλέγετε όποια μέρα της εβδομάδας. Έχουμε πάρει απόφαση ως σώμα, ως ημέρα της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι η Δευτέρα και σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο σοβαρό δεν γίνεται, να γίνεται Πέμπτη. Προηγούμενη συνεδρίαση βέβαια μιχτεί την κάνατε Τρίτη, αυτή την κάνατε Τετάρτη. Είναι αδιανόητο, κ. Πρόεδρε, διότι καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις από όλους τους συναδέλφους και δεν μπορεί να επιλέγετε έτσι μέρα. Το δεύτερο που θέλουμε να πούμε είναι ότι επειδή θα μπούμε στην ημερήσια διάταξη και συζήτηση, ότι ως δημοτική παράταξη να θυμίσουμε ότι εμείς σε θέματα τα οποία έρχονται και συνοδεύονται με αποφάσεις των επιτροπών, δεν συμμετέχουμε, απέχουμε. Αυτά τα συγκεκριμένα θέματα είναι το 1, το 4 και το 10, γιατί συνοδεύονται με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής, που ως γνωστό το ΣΤΕ, απεφάνθει ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα όσον αφορά με τη σύνθεση αυτών των επιτροπών. Αυτά κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Όσον αφορά την ημέρα κ. Ρεβέρο, να σας θυμίσω ότι είχαμε την προηγούμενη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και εκτός αυτού δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην ημέρα. Πρέπει να προχωρήσουν κάποια θέματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την επόμενη Δευτέρα. Τώρα για τη θέση σας στα θέματα θα περίμενα όταν συζητούμε τα θέματα να παίχετε, αλλά δεν υπάρχει. Θέμα έχει καταγραφεί η άποψή σας και είναι εδώ. Λοιπόν, πρώτο θέμα. Πέμπτη αναμόρφωση. Α, συγγνώμη, παρουσίες. Ναι, παρουσίες. Έχουμε πάρει παρουσίες. Είμαστε 21, δεν υπάρχει λόγος, βλεπόμαστε. Θυμίζω ότι η συνεδρία αυτή είναι διαζώσης. Ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε μία μυκτή συνεδρίαση τον μήνα, η οποία έγινε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαστε οριακά, έχουμε οριακή πλειοψηφία και μπορούμε να συνεχίσουμε. Πρώτο έκτακτο θέμα, ευχαριστώ για την υπενθύμηση, αφορά την απευθείας εκμίστωση δημοτικής έκτασης 149 περίπου τετραγωνικών μέτρων στο Παϊό Καβάλας. Ο λόγος του εκτάκτου είναι για το ότι πρέπει να προχωρήσει το θέμα άμεσα. Ναι, ποιος? Ναι, με τη σειρά. Καταρχήν, είμαστε σύμφωνοι ως προς το έκτακτο. Πάμε σε ερωτήσεις, κύριε Καλανταρίδη, να πάμε με τη σειρά. Ένα ερώτημα έχουμε μόνο αν το συγκεκριμένο χώρο τον έχουμε ξαναδώσει σε κάποιον, τέλος πάντων. Όχι, δεν έχει ξαναμισθωθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Ο λόγος που ζητάει με έτοιμα του παγκελματίας τη μίστωση του χώρου είναι για να αποκτήσει ομορώτητα με τον υγεαλό και να μπορέσει να αναπτύξει εξαπλώσταση και ουμπρέλας. Έτσι, λοιπόν, έχει αλλά έχει νικιάσει ένα χώρο πιο πάνω πρόσφατα, αλλά λόγω αυτού του θεμαχείου δεν υπάρχει ομορώτητα με τον υγεαλό. Υπάρχει ένα ρέμα και παραδίπλα υπάρχει μια άλλη επιχείρηση, που ουσιαστικά υπάρχει ένα συνοητό όριο με ένα ρέμα που υπάρχει. Ωραία, άλλη ερώτηση του κ. Μπομπονάς. Όχι, συγγνώμη κ. Μπομπονά, ο κ. Βέρος. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε κ. Αντιδήμαρχε εάν μετά αυτήν την μίσθωση που θα γίνει και το έτοιμα του συγκεκριμένου επαγγελματία θα υπάρχει ο απαραίτητος ελεύθερος χώρος για αυτούς που θέλουν ελεύθερα να κολυμπήσουν σε συγκεκριμένη αυτή. Και θα πρέπει να μας πείτε πόσο απομένει ο ελεύθερος χώρος. Όπως προβλέπετε από τον νόμο. Στον υγειαλό αυτό έχει να κάνει με την παραχώρηση του υγειαλού. Αυτό είναι μία έκταση δημοτική, τεμάχιο, αγροτεμάχιο, εκτός ερωματομικού και δεν είναι στον υγειαλό. Όταν θα μισθώσει υγειαλό και θα πάει το συμφωνητικό, γιατί μετά την εφόσον αποφασίσει το σώμα να προχωρήσουμε στην μίσθωση θα συναυθεί ένα συμφωνητικό το οποίο θα καταθέσουμε στην κληματική και από εκεί πέρα θα παραχωρηθεί ο υγειαλό σύμφωνα με ότι προβλέπεται με την παραχώρηση 60-40, αν θυμάμαι καλά, που φυσικά και πρέπει να τηρηθεί. Άρα αυτό που αναφέρασταν είναι στον υγειαλό. Ούτως ή άλλως, από το πρωγραφικό θα δείτε ότι υπάρχει πρόσβαση και υπάρχει και δρόμο για να κατεβεί ο κόσμος κάτω. Υπάρχει, υπάρχει, υπάρχει. Και φυσικά όταν θα δοθεί από την κληματική ο υγειαλός και φυσικά θα προωθεί, υπάρχει και η ελεύθερη πρόσβαση των βλοούμενων. Ωραία. Ο κ. Μπουμπούνας. Κύριε Δημαρχέ, πριν από λίγο καιρό είχε έρθει στο ίδιο σημείο θέμα για να βγει συμπληστηρασμό για μίστοση κάποιου κομματιού. Γιατί δεν ήταν και αυτό μέσα. Εδώ, εδώ, σε αυτό πριν από λίγο καιρό είχαμε... Εκείνη ήταν μια άλλη περίπτωση, πιο κάτω στο παλιό, όπου ζήτησε, εκείνο το κατάστατο δεν είχε καθόλου ομορρότητα και ζήτησε να μισθωθεί με δημοπρασία. Οπότε εκεί εγκρίναμε ένα μισθωδί και εκεί είναι η δημοπρασία. Στη συνέχεια, προέκυψε νέο έτημα από τον επαγγελματή αυτόν, ο οποίος είδε με τον τοπογράφο ότι δεν μπορεί να πάρει αγιαλό, λόγω του συγκεκριμένου τεμαχίου, και ήρθε και έκανε το έτημα. Προφανώς, να και θεωρώ, εύλογο το έτημα. Καλό είναι, ο άνθρωπος θέλει να πτύξει χώρο, να δραστηριοποιήσει την επιχείρησή του, και θέση σε κάποιους εργαζόμενους, νομίζω δεν υπάρχει λόγος να μην το εγκρίνουμε. Δεν νομίζω να ενδιαφέρεται κάποιος, γιατί είναι σε χώρο που είναι μεταξύ του καταστήματος του, και ένα χώρο που έχει μισθώσει ήδη. Μεσολαβή και ένα ρέμα που σέβεται στο τοπογραφικό. Κύριε Πρόεδρε, εγώ καταρχήν θέλω να συγχαρώ την τεχνική υπηρεσία, για την ταχύτητα με την οποία αντιμετώπισε το θέμα καταρχήν. Δώδεκα έκτου έγινε η έτσιν προς την πυρησία, δώδεκα έκτου έγινε το τοπογραφικό. Από την εισήγηση βλέπω πως χρησιμοποιείται για την πρότασή σας, σε ό,τι αφορά το τίμημα, αντίστοιχη πρόταση της Επιτροπής Εκτίμησης, η οποία έχει γίνει στις 24 δεκάτου, που όμως αυτή τη μή που αναφέρει η συγκεκριμένη Επιτροπή, η οποία παρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους και προεδρεύει ο κ. Ιακοβίδης, είναι του ποσού των 13 ευρώ αναδετραγωνικό κατέτος, αλλά είναι η τιμή, η κατώτερη την οποία ορίζει, σε περίπτωση που δημοπρατηθεί, που βγει σε δημοπρασία αυτό το κομμάτι γης. Εύλογο είναι, για μένα τουλάχιστον, θα περίμενα δηλαδή, αυτό αφού είναι το κατώτερο τίμημα, να είναι προς τα πάνω, αφού πάμε σε ανάθεση με αυτό, να είναι προς τα πάνω η εκμίσωση την οποία προδίνεται. Γιατί επιλέγετε να μπείτε σε αυτή την λογική, να υιοθετήσετε την κατώτερη τιμή που αναφέρεται, και βέβαια αυτή τη μή τελικά μήπως αδικεί κάποιες προηγούμενες άλλες παραχωρίσεις, που έκανε ο δήμος στο παλιό, παλιότερα σε άλλους ενδιαφερομένους, οι οποίοι ζητήσαν επίσης δημοτικές εκτάσεις. Να μη λυγνήσω, δεν γνωρίζω παλαιότερα αν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και με τι τιμή ήταν. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η τιμή που εκτιμήθηκε. Δεν έχει να κάνει με την τιμή του αγιαλού, αν εννοείται ότι σε κάποια άλλα ήταν λίγο παραπάνω στον αγιαλό, είναι άλλη τιμή. Εδώ είναι αγροτεμάχιο και εκτιμήθηκε αυτή η αξία από την Επιτροπή. Δεν υποστήριξα αυτό, υποστήριξα ότι η Επιτροπή... Παρακαλώ, παρακαλώ κάνετε ησυχία. Εγώ τοποθετήθηκα στην βάση του ότι η Επιτροπή προτείνει 13 ευρώ ανετραγωνικό κατεπτός, κατώτερτη τιμή για τις περιπτώσεις εκείνες που πάμε σε δημοπρασία. Εγώ δεν έπλεξα αγιαλό ή μη αγιαλό, λέω ότι η τιμή που η Επιτροπή, εσείς μας θέλει να της εξηγήσεις. Λέει αυτό το τιμήμα. Γιατί βάλατε το κατώτερο αφού είναι δημοπρασία, είναι γνωστό ότι πάμε σε δημοπρασία, προφανώς στα αγίου είναι προσφορές και το τιμήμα θα πάει προς τα πάνω. Κοιτάξτε, θεωρώ, δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σε κάθε περίπτωση, αλλά θεωρώ ότι παίρνουν ως ενδείξη την τιμή εκκίνησης. Αλλά να σας πω κάτι, κύριε Σανθόπουλε, και 14 ήταν και 15, τώρα είναι 149 τραγωνικά, να μιλάμε δηλαδή για 50-100 ευρώ διαφορά δεν θα ήταν κάτι το τρομερό, ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση. Λοιπόν, πάμε να τοποθετηθούμε και να ψηφίσουμε. Κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν, θέλω λίγο να ξεκαθαρίσω κάτι, συνάδελφε κύριε Προμούσα. Αυτό στο οποίο αναφέρθηκε τώρα ο κύριος Ξανθόπουλος και είναι η έκθεση εκτίμης ακινήτου που έχουμε από το 21. Ωραία, τότε λοιπόν ο συγκεκριμένος ιδιώτης είχε ζητήσει δύο αντίστοιχες, να το πω έτσι, δημοτικές εκτάσεις, στην ίδια περιοχή, σωστά, καλά το κατάλαβα μέχρι εδώ. Και τότε είχε καθοριστεί από την Επιτροπή ότι μία τιμή εκκίνησης για την δημοπρασία ήταν τα 13 ευρώ με τραγωνικό μέτρο. Έγινε η δημοπρασία. Τελικά πού κατέληξε εκείνη η δημοπρασία, στα 13 το πήρε? Αυτή ήταν η τιμή η τελική στην οποία τελικά πήρε τους συγκεκριμένους χώρους. Α, είναι για το πέμψι. Ναι, δεν πρέπει να έχει πάρει κάποια έκθεση. Από όσο γνωρίζω συγκεκριμένους πακελματές, μήπως δεν έγινε τελικά δημοπρασία. Δεν πρέπει να έχει έκθεση ο πακελματής. Πρώτη φορά πόσο έπαιρνε γυαλό, πρώτη φορά φέτος αιτήθηκε και πήρε ένα... Λοιπόν, παρόντες είμαι στιγμής. Ο κ. Φαγοδόπουλος. Για το δεύτερο θέμα του έκτακτο, έτσι? Α, ναι, ναι, ψηφίζω ένα. Εγώ είμαι. Για το πρώτο θέμα ψηφίζουμε. Είστε θετικοί ή αρνητικοί? Θετικοί, ωραία. Ο κ. Βέρος. Θετικοί, κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Πατώιας. Το πρόβλημα σχετικά με τα ζητήματα αυτά κατ' την άποψή μας είναι το εξής. Ένας επαγγελματίας ζητάει ένα χώρο προκειμένου να αναπτύξει τις δραστηριότητές του. Η λογική του δημάρχου του δήμου, λόγω των πενικρών οικονομικών που έχει, κοιτάει πώς να βρει χρήματα προκειμένου να τα αποκριθεί στη ανάγκη του, χωρίς να διεκδικεί χρήματα από εκεί που πρέπει. Αυτά τα χρήματα που θα πάρει από τον επαγγελματία ο δήμος, αναγκαστικά ο επαγγελματίας θα τα φροτώσει στους καβαλιώτες. Οτιδήποτε δηλαδή κάνει ο εργαζόμενος της καβάλασης της δημότητας μας πρέπει να πληρώνει. Για να κάνει ένα μπάνιο της προκοπής πρέπει να πληρώσει. Την ίδια στιγμή που οι δημόσιες δημοτικές πλάς είναι σε κακά χάλια. Βάσω αυτής της λογικής λοιπόν εμείς ψηφίζουμε Λευκό. Ο κ. Βοιατζής. Φεττικός πρόεδρε. Ο κ. Σανθόπουλος. Έρχεται μια εισήγη στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι όπως έρχεται. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις 12 του μηνός, την περασμένη Δευτέρα δηλαδή, γίνεται η έτηση από τον ενδιαφερόμενο και την ίδια μέρα η τεχνική υπηρεσία συντάσεις του οπωγραφικό. Είναι η χρόνη αυτή με την οποία πρέπει να λειτουργεί η τεχνική υπηρεσία. Και επαναλαμβάνω ότι εγώ θέλω να συγχαρώ δια του κ. Ιακοβίδη και είναι ταχύτητα με την οποία η τεχνική υπηρεσία ανταποκρίθηκε. Από εκεί και πέρα ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα. Έρχεται η Επιτροπή Εκτίμησης και μιλάει για 13 ευρώ. Αλλά λέει 13 ευρώ κατελάχιστον. Δημοπρασία, διαγωνιστική διαδικασία. Και ποια είναι η απάντηση του κ. Δημαρχού. Έλα μωρέ και τι έγινε. 100 ευρώ διαφορά. Δηλαδή μιλάμε για άπλας. Η διοίκηση είναι τελείως άπλας ας πούμε. 100 ευρώ είναι. Δεν χρειάζεται για τίποτα. Ψιλό πράγματα. Δικά μας είναι τα λεφτά, άλλωστε. Η διαδικασία όπως έρχεται το θέμα κ. Συνάδελφη, για μένα τουλάχιστον, δεν μου επιτρέπει να είμαι θετικός. Θα είμαι παρόν. Η κυρία Βακυρτζή, ο κ. Καλπακύρης από την Παράταξη. Κύριε Βακυρτζή θετική και ο κ. Πρωμούσας θετικός. Εγκρίνεται κατά πλαιοψηφία. Δεύτερο έκτακτο θέμα, χορίγηση παράτας προθεσμίας υπερέωσης του έργου, ανάπλαση και επέκταση δικτύου πεζοδρόμου στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη. Κύριε Κοβίδη. Δεύτερο έκτακτο θέμα, χορίγηση παράτας προθεσμίας υπερέωσης του έργου, ανάπλαση και επέκταση δικτύου πεζοδρόμου στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη. Κύριε Κοβίδη. Οι σχολιασμοί και οι προβληματισμοί που έχουμε για αυτό το έργο είναι γνωστοί. Προβλήματα που είχαμε επί του θέματος. Είχαμε το πρόβλημα ότι άλλαξε προς ανατολισμό και σχεδιασμό η ΔΕΒΙΕ και είχε αναστατώσει, αν θυμάστε την περιοχή, αλλάζοντας τις οδεύσεις των δικτύων και της μέσης και της χαμηλής τάσης. Τώρα έχουμε και την ΔΕΙΑΚ, η οποία ολοκληρώνει την παρουσία της και το έργο που είχε ξεκινήσει στην περιοχή αυτή. Οπότε έχουμε ΔΕΙΑΚ, Αέριο και ΔΕΙ, ολοκληρώς στην επέμβασή τους. Και πια το βόρειο τμήμα, αν θέλετε, του χώρου επέμβασης του συγκεκριμένου έργου είναι ελεύθερο πια για να προχωρήσει ο εργολάβος. Ένα τμήμα είναι αυτό. Η άλλη διαδικασία, ένα τμήμα αιτίας της παράτασης που ζητάμε. Ένα τμήμα είναι οι δυσκολίες που είχαμε για την εξασφάλιση συγκεκριμένων υλικών. Ένα τμήμα είναι ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα σε αυτό το συγκεκριμένο χώρο του κέντρου της πόλης. Γι' αυτό στα πλαίσια αυτά και για όλους τους επιπλέον λόγους που αιτείται ο ανάδοχος στην συγκεκριμένη περίπτωση, συζητάμε τη συγκεκριμένη παράταση. Κύριε Καλανταρίδη, κύριε Βρακονάκη. Αδηδήμαρχε, καλησπέρα αρχικά. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Βλέπουμε τις θυμηματικές παρατάσεις σαν είδος εργασίας, έργα πρασίνων, εξοπλισμούς, δίκτυα κλπ. Αν βάλουμε τη συνολική παράταση, βλέπουμε ότι πιάνουμε την ημερομηνία αυτή της 23-8 του 2024. Έχει αλλάξει κάτι με το έργο και την τελική ημερομηνία αλήξης της εργολαβίας αυτής. Και τι εννοώ. Το έργο αυτό, όπως θυμόμαστε όλοι, είναι τα χωγκαλιά του UWA, το οποίο πρέπει να αλήξει βάσει στον προγράμματος τον 12 του 2023. Και ίσως χρησιμοποιώντας την εξάμινη παράταση που δόθηκε σε όλα τα δημόσια έργα λόγω του κορωνοϊού, να πιάσουμε και το πρώτο εξάμινο του 2024. Εδώ η πρότασή σας ξεπερνά το πρώτο εξάμινο του 2024. Έχετε κάποια ελληλογραφία, έχετε κάποια έγκριση από την περιφέρεια η οποία χρηματοδοτεί το έργο, γιατί να υπενθυμίσω και στο σώμα ότι η μη ολοκλήρωση, η μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου αυτού λοχεύει κινδύνους να παραστηρθούν και όλα τα υπόλοιπα έργα που είναι στο UWA όπως είναι η ανάπραση του 10 του Δημοτικού Σχολείου, το οικοπεδοκρέη, κάποια έργα με τη δημοφέλη που έχουμε κάνει και τα λοιπά. Και επίσης, αντιδήμαρχε, επειδή το έργο εξελίσσεται στο κέντρο της πόλης και όλοι τουλάχιστον κάνουμε μια βόλτα στο κέντρο της πόλης, εκείνο που μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι ότι εκτός από την ιδιαιτερότητα και εκτός από την ιδιαίτερη φύση του έργου και των ιδιαίτερων υλικών για την ανάπληση περιοχής, έργο με δύο και με τρία άτομα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί όχι το 2024, ούτε το 2034. Θα είμαστε εδώ πέρα ξανά και θα συζητάμε. Πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε αυτό, πώς έχετε σκοπό να πιέσετε την κοινοπραξία έτσι ώστε να είναι λίγο πιο γρήγορη και πιο συνεπίστη τους χρόνους της, πώς έχετε σκοπό να αντιμετωπίσετε τις ανατιμήσεις των υλικών οι οποίες την τελευταία διετή έχουν εκτοξευτεί. Το σημαντικότερο όμως είναι αν έχετε κάποια έγγραφη διαβεβαίωση από την περιφέρεια που χρηματοδοτεί το έργο, ότι μπορείτε να αγγίξετε ημερομηνίας και πέραν του έκτου μήνα του 2024. Εδώ διαβάζω ότι έχει πάρει δύο παρατάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο και μία από την υπηρεσία, αν καταλαβαίνω σωστά. Γιατί λέει, με την υπαριθμών 188 και 282 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διαμορφώθηκε έτσι και έτσι και έτσι και εν συνεχίου ο ανάδοχος βάσει το άρθρο 153 έλαβε εκατό μήνες των εγγράφων, των εγγράφων λοιπόν, των εγγράφων άρα της υπηρεσίας, επιμήκηση των προθεσμιών και της συνολικής προθεσμίας κατά έξι μήνες. Οπότε οι προθεσμίες αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται ως εξής 15 Πέμπτου, 15 Δωδεκάτου, 15 Πέμπτου του 24 και 15 έκτου του 24. Κάνω κάτι λάθος μέχρι εδώ? Μάλλον όχι. Και λέει εδώ πέρα, μέσα στα σχετικά αυτό ζητά επιμήκηση λόγου ενεργειακής κρίσης. Είναι παλιό το έγγραφο αυτό ή το ορινό. Γιατί εδώ πέρα η υπηρεσία λέει ότι ζητά 93 ημέρες γιατί θέλουν να επιλέξουν νέο σύστημα εν αέριο φωτισμού. Δηλαδή να επιλέξουν καινούργια φωτιστικά αυτό εννοεί. Και 93 ημέρες για να επιλέξουμε καινούργια φωτιστικά εκτός και αν δεν γράφουν κάτι σωστά εδώ πέρα. Μετά συνεχίζει και λέει για την πλατεία Καπνεργάτη αναφέρει για έργα δε δείε οτέ, όχι δε Ιάκω, όπως είπες πριν εσύ και ζητάει 35 ημέρες λόγου δεσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν τι εννοεί δεσμενείς καιρικές συνθήκες. Παρακαλώ συντομεύετε. Τρίτο μετά πλατεία παιχνιδιού και έργα πρασίνου και χάνουν την μπάλα. Πάμε να φάμε ένα καλοκαίρι ακόμα να ταλαιπωρήσουμε όλον τον κόσμο εκεί πέρα για πάρα πολύ καιρό. Η αλήθεια είναι ότι το έργο δεν προχωράει. Τώρα οι λόγοι δεν είναι αυτοί που γράφουμε εδώ. Αν κάτι άλλο υπάρχει πρέπει να μας το πεις, να ξέρουμε τι γίνεται. Γιατί δεν μπορεί να κορεϊδεύουμε και όλον τον κόσμο εκεί γύρω. Θα βγουν στα κάγγελα και θα αρχίζουν να μας πετάνε πέτρες στο τέλος. Το πρώτο κομμάτι που ξεκίνησε τότε, γιατί δεν τελειώνει ακόμα. Τι θέλει 93 ημέρες για να παραγγείλει φωτιστικά. Αυτά. Καλό είναι να μένουμε στο θέμα μας όμως που αφορά την παράταση. Κύριε Κοβίδη. Κύριε από την πλευρά του κ. Παπά. Έχετε κάποιες ερωτήσεις κύριε Καλπακίδη. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι στην αρχή ως νέος δημοτικός σύμβουλος είχα ρωτήσει τον κύριο Ιακοβίδη. Αν όταν υπογράφονται αυτά τα έργα, υπάρχει κάποια ποινική ρήτρα. Η απάντησή του ήτανε ότι θα ήτανε καλό να γίνει αυτό. Έχουμε ψηφίσει πάρα πολλές παρατάσεις για έργα. Και δυστυχώς θα ερχόμαστε να ψηφίσουμε άλλη μία η οποία είναι στο κέντρο της αγοράς, στο κέντρο της Καβάλας. Και δημιουργεί προβλήματα. Εγώ αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι από την πλευρά της υπηρεσίας του δήμου. Υπάρχουν επίαισεις προς τον εργολάβο να ολοκληρώσει το έργο. Ευχαριστώ. Από την πλευρά του κ. Βέρο. Κύριε Δημαρχε, πριν από 3-4 μήνες είχαν αφερθεί στο συγκεκριμένο έργο. Μετά από παράπονα των καταστηματαρχών και των κατοίκων της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής. Τότε είχατε πει ότι προσπαθούμε ώστε το δυνατόν πιο σύντομα να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Εμείς σήμερα σας ρωτάμε. Αυτή θα είναι η τρίτη, όχι φαρμακηρή, και η τελευταία παράταση που θα δώσουμε στον Ανάδοχο. Ο Ανάδοχος, εντάξει, από την πλευρά του βάζει αιτίες οι οποίες για εκείνων δικαιολογούν την τρίτη παράταση. Εσείς δεσμεύεστε εδώ ως αντιδήματος αυτή τη στιγμή ότι θα είναι η τρίτη και η τελευταία παράταση για να τελειώσει αυτό το πολύ σημαντικό όντως έργο για την πόλη μας, για το δήμο μας. Ο κύριος Φωτόγιας. Όχι. Κύριε Βογιατζή, έχετε κάποια ερώτηση. Κύριε Ξανθόπουλο, έχετε κάποια ερώτηση. Εγώ θέλω να κάνω μια ερώτηση γιατί μήπως κάποιο το έργο είναι σε λάθος περιοχή. Η τελικά η πλατεία αυτή λέγεται, κυρία Κουβίδη, 28 Οκτωμβρίου ή κάποτε εργάτη. Για άλλο έργο μιλάμε. Μάλλον, κύριε Κουβίδη. Λοιπόν, κύριε Κουβίδη, παρακαλώ απαντήστε να πάμε για ψηφίση. Λοιπόν, όντως το έργο καθυστερεί. Όντως οι παρατάσεις που δίνουμε στα έργα προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα σε επαρκείς αιτιολογήσεις, σε έκτακτε συνθήκες, σε καιρικές συνθήκες και σε άλλες παραμέτρους κατά την λοποίηση ενός έργου. Όντως, εν προκειμένου είχαμε φοβερές καθυστερήσεις εξαιτίας των υποδομών και των έργων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που δημιουργήσαν καθυστερήσεις περισσότερης διάστασης από ότι είχαμε υπολογίσει. Προσθήθεται σε αυτό η μειωμένη ταχύτητα που εκτελείται το έργο από τον ανάδοχο σε ορισμένους τομείς. Τώρα, πού μπορεί να έχει δίκιο και πού άδικο. Στο θέμα των φωτιστικών όντως υπάρχει ένα πρόβλημα. Η μελέτη τα φωτιστικά που προέβλεπε δεν υπάρχουν αυτήν την αγορά. Αυτή τη στιγμή υπήρχαν το 2013. Η αλλαγή, η τροποποίηση και η συγγενής εξεύρεση φωτιστικών διότι είναι λίγο ιδιαίτερα, δεν είναι τα κλασικά φωτιστικά που γνωρίζουμε όλοι. Μας δυσκόλεψε. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια αποτελεσματική λύση. Καταλήξαμε σε ένα μοντέλο που είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που είχε η μελέτη και συμφώνησε να επιμείνω σε αυτό και ο μελετητής. Ο μελετητής είναι ένας βασικός παράγοντας επιλογής δυνατοτήτων εκτέλεσης του έργου εν προκειμένου και έχει πάρα πολύ σοβαρό λόγο σε όλες τις αλλαγές, τροποποιήσεις, προβληματισμούς που υπάρχουν. Πέρα από τα φωτιστικά έχουμε ένα ιδιαίτερο δάπεδο το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Μας απασχόλησε πάρα πολύ με πολλές συσκέψεις για να έχουμε μια κέραια επιλογή στην υλοποίησή του. Είναι ένα ιδατοπερατό δάπεδο στα πλαίσια της κυκλικής μας οικονομίας που όλοι επιζητούμε για να υπάρξει πιθανώς ένα πολύ πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα από τα συνήθει που έχουμε συνηθίσει και εφαρμόζουμε στην πόλη μας. Όχι είναι εντός μελέτης απλώς έχουμε σημαντικούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις γιατί είναι καινούργιο για μας και θέλουμε να εξασφαλίσουμε την καλή του ποιότητα και την μακροημέρευσή του. Όλα αυτά δημιουργήσαν κάποιους δισταγμούς από τη δική μας πλευρά. Σε συνεργασία με τους μελετητές επιμένω προσπαθούμε και προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις. Βρήκαμε μια αποτελεσματική διέξοδο και στο θέμα του δάπεδου και στο θέμα των φωτιστικών και παράλληλα με όλες τις άλλες δυσκολίες προχωρά το έργο. Ρωτάτε αν είμαι ευχαριστημένος. Όχι, δεν είμαι ευχαριστημένος. Προσπαθώ όμως στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει η υπηρεσία να βρίσκει αποτελεσματικές λύσεις. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει ο εργολάβος να υλοποιεί το έργο του και όλες οι δεσμεύσεις που παρακολουθούν τα έργα και με την υλοποίησή τους και με τις παρατάσεις και τους ποιοτικούς ελέγχους που γίνονται να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο στόχος, αυτόν προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Θα εξασφαλιστεί αυτό, γιατί δεν πρέπει να ανησυχεί η κυρία Δρακονάκη, θα το εξασφαλίσουμε και αυτό και δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Λοιπόν, δεν θα, μη με διακόπτετε κύριε Τσουρουκίδη. Λοιπόν, δεν μπορώ να σας δώσω υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Οι εξελίξεις των εργών είναι δυναμικές. Ο κύριος Σωτηριάδης μου ζήτησε να του δώσω τον λόγο μου, ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Και του λέω ότι δεν μπορώ να του δώσω τέτοια υπόσχεση. Λοιπόν, ένας στόχος είναι ιερός, η υλοποίηση του έργου. Αν παρεκλίνουμε λίγο προς μία ή άλλη κατεύθυνση, πάντα ο στόχος είναι ένας. Να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το έργο. Οι παρατάσεις γι' αυτό δίνονται, οι προβλέψεις για εναλλακτικές λύσεις γι' αυτό υιοθετούνται. Όλα υιοθετούνται και επιβιώκονται, στοχεύουν σε ένα και μοναδικό στόχο. Την υλοποίηση με την καλύτερη δυνατή ποιότητα του έργου. Ευχαριστώ. Είπαμε, παρακαλώ να ψηφίσουμε. Κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν, αγαπητέ Πρόεδρε, συνάδελφοι, το κύριο για μας είναι να τελειώσει το έργο. Δηλαδή δεν μπορούμε να σκεφτούμε το οτιδήποτε διαφορετικό. Μόλα τα χίλια αμύρια προβλήματα τα οποία υπάρχουν, νομίζω πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό. Δεν θα σταθούμε στις 35, 45 ή 55 μέρες. Το αντιλαμβάνουμε πλήρως ότι όταν έχεις μια μελέτη του 13, είναι ευνόητο να προκύπτουν προβλήματα του τύπου φωτιστικά, πατώματα ή ότι θέλετε πείτε. Γιατί μετά από τόσα χρόνια, τη λάμπα που παίρνω και το σπίτι μου δεν μπορώ να βρω. Τι να λέμε τώρα. Παρ' όλα αυτά, κύριε Ιακοβίδη, θα πρέπει από την πλευρά του Δήμου να γίνουν τα αδύνατα δυνατά, να πιεστεί με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε να σκεφτούμε, αυτός ο οποίος εκτελεί το έργο, έτσι ώστε πραγματικά, έτσι, να τελειώνουμε το συντομότερο δυνατόν. Γιατί αυτό το οποίο ανέφερε προηγουμένως η κυρία Δρακονάκη, ότι δεν γίνεται με τρεις και με τέσσερις εργάτες, εγώ σας λέω ότι το έχω ακούσει από ανθρώπους που κινούνται στην περιοχή, χώροι από την κυρία Δρακονάκη και μου προκάλεσε εντύπωση που είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα το οποίο έχω ακούσει εγώ, όχι μόνο από επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και από πολίτες που περνάνε από εκείνη την ομέρα και διαπιστώνουν ότι έχουν ανοίξει τα πάντα. Και δεν μιλάω μόνο για τώρα, γενικά από την αρχή του έργου και βλέπαμε εκεί δύο, τρεις, τέσσερις ανθρώπους, έτσι. Θα πρέπει αυτό το πράγμα, αυτή η εικόνα να το πω έτσι, να αλλάξει με κάποιο τρόπο έτσι ώστε να φτάσουμε σε αυτό το οποίο έχω την αίσθηση όλοι εδώ μέσα επιθυμούμε και να παραλάβουμε ένα έργο το οποίο πραγματικά θα ομορφένει αυτή την περιοχή και θα έλεγα εγώ, θα τολμούσα να πω, να δώσει μια περαιτέρω όθυση στην πόλη μας γιατί υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την εικόνα μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, θα είμαστε θετικοί πρόεδρε. Κύριε Βαβοδόπουλα. Αγαπητοί συνάδελφοι, όσον αφορά και αυτό που έθεσε η κυρία Δραγωνάκη, επειδή εγώ διάβασα την εισήγηση της αποκεντρωμένης περιφέρειας της διαχειριστικής αρχής, το τονίζει ότι μετά τις 23-12 του 23, 31-12 του 23, δεν θα είναι επιλέξημες οι δαπάνες. Δηλαδή, αυτό τι σημαίνει ότι όπως ήρθε τώρα, ότι ό,τι δαπανηθεί μετά το 24 θα το πληρώσει ο δήμος. Εγώ τι κάνω λάθος. Και γιατί το γράφει, μισό λεπτό. Πέστε το, πέστε το, πέστε το. Πέστε μας, πέστε μας. Μισό λεπτό, άστε να τελειώσει. Λοιπόν, παρακαλώ, μισό λεπτό, κυρία Ταβουρτσίδου, δεν θέλουμε τη βοήθειά σας. Την αρνούμαστε. Ολοκληρώστε κύριε Πουμπούνα. Πάντως εδώ πέρα αναφέρει, λέει, υπενθυμίζουμε, το καρτί είναι 2 έκτου του 23 τώρα, υπενθυμίζουμε ότι 31-12 αποτελεί καταληκτική μερομηνία επιλεξιμότητας των δαπανών του προγράμματος 2014-2020. Τώρα αν θα γίνει γέφυρα και θα πάρει πιο κάτω δεν ξέρω. Εγώ έτσι όπως θα διαβάζω εδώ πέρα θεωρώ ότι θα το πληρώσει ο δήμος αν δεν γίνει κάτι άλλο. Εμείς ψηφίζουμε παρών για να μη μπούμε όχι. Κύριε Καλπακίδη. Από όλες αυτές οι παρατάσεις στην συγκεκριμένη περιοχή θύγονται και κάποια καταστήματα, ταλαιπωρούνται και οι συμπολίτες μας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν προσμετράται πουθενά. Θα είμαστε θετικοί προκειμένου να συνδράμουμε στο να ολοκληρωθεί το έργο και ας ελπίσουμε ότι δεν θα πάει άλλα δύο χρόνια πίσω. Κύριε Βέρο. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, ένα έργο το οποίο κατά γενική ομολογία δεν προχωράει. Ένα ανοιχτό έργο τάξιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και σε ζητήματα ασφαλείας. Έχουμε πολλές επιφυλάξεις όσο αφορά με τα μέτρα ασφαλείας αυτού του έργου και ευχόμαστε να μην συμβεί τίποτα μέχρι την υλοποίησή του. Τώρα, επειδή ακούσαμε και από τη μεριά της διοίκησης αλλά και από κάποιους συναδελφούς, ότι η ανάδοχος εταιρεία καλείται να υλοποιήσει ένα έργο το οποίο η μελέτη του ήταν πριν μια δεκαετία περίπου, το 2013. Άρα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και σε προμήθεια υλικών. Όλοι ξέρουμε και τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την κρίση που υπήρξε λόγω του πολέμου της μεγάλης ακρίβειας των υλικών αυτών των έργων, τα είχαμε πει και είχαμε χτυπήσει και καμπανάκι ότι θα υπάρχει πρόβλημα με πάρα πολλά έργα, μιλάω ως Δημοτική Παράταξη, τα είπαμε αυτά. Όμως η ανάδοχος εταιρεία, όταν μπήκε στη διαδικασία του να συμμετέχει για να κριθεί αν είναι αυτή που θα υλοποιήσει το έργο, ήξερε πότε γίνανε οι μελέτες και προφανώς είχε διαβάσει και τις μελέτες και ήξερε και τι προβλέπει το έργο. Άρα δεν είναι για μας αυτό επιχείρημα ώστε να υπάρχουν παρατάσεις. Δυό παρατάσεις στο συγκεκριμένο έργο που εάν δοθεί και η τρίτη παράταση μιλάμε για το καλοκαίρι του 2024 επειδή έχει ταλαιπωρήσει και συνεχίζει να ταλαιπωρεί μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο της πόλης και αυτό συνεπάγεται και συνολικά για το κέντρο της πόλης δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία αυτής της πόλης αλλά και έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα και στους επαγγελματίες του κέντρου της πόλης. Εμείς επειδή θέλουμε να τελειώσει το έργο και δεν θέλουμε να επαναπαθεί η ανάδοχος άλλωστε εδώ ζούμε, μια μικρή κοινωνία, όλοι έχουμε διαπιστώσει στο προηγούμενο διάστημα πόση ήταν οι εργαζόμενοι από την εταιρεία που παρήχαν τις εργασίες και ποιες ήταν οι υποσχέσεις. Να θυμίσω τις υποσχέσεις που δόθηκαν για το πάνω κομμάτι της Κασσάνδρου ότι θα είχε παραδοθεί τα Χριστούγεννα, όχι το Πάσγα που μας είχαν περάσει. Άρα εμείς επειδή θέλουμε να τελειώσει το έργο, εμείς θα πούμε όχι. Όχι άλλη παράταση. Όχι άλλη παράταση. Κ. Πατώια Αγαπητοί συνάδελφοι της διοίκησης, να ξέρετε ότι εσείς θα διαχειριστείτε την καυτή πατάτα των παρατάσεων των δημόσιων έργων. Εσείς είστε αυτή τη στιγμή οι βαρδιάνοι αυτού του τρόπου κατασκευής και μελέτης των δημόσιων έργων. Άρα λοιπόν εσείς θα διαχειριστείτε όλο αυτό το ζήτημα. Βέβαια προκαλεί εντύπωση το γεγονός πώς είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι οποίοι δέχονται και θα πω παρακάτω τι δέχονται και τι δέχεστε και εσείς αυτό τον τρόπο εκτέλεσης και μελέτης των έργων να διαμαρτύρεται. Βέβαια δεν είναι φαινόμενο ούτε το Ρινό μόνο του δικού μας δήμου ούτε της δικής σας διοίκησης ούτε όλων των υπόλοιπων δήμων. Παντού αυτό γίνεται όταν στη μέση μπαίνει η λογική του εργολαβικού κέρδους. Και για να μην παραξηγηθώ κύριε Πουμπούνα όταν εμείς μιλάμε σαν κομμινιστικό κόμμα Ελλάδας για εργολάβους μιλάμε για μεγάλο εργολάβους μεγάλες επιχειρήσεις και όχι εργολάβους οι οποίοι πασχίζουν να βγάλουν ένα μεροκάμετο. Τα έργα λοιπόν με τον τρόπο που μελετώνται και με τον τρόπο που κατασκευάσονται μοιραία και το έχουμε ζήσει με όλα τα έργα συμβαίνει απ' τούτο δω. Καθυστερούν, δεν υπάρχει έργο που να μην έχουμε δώσει παρατάσεις για αυτό εμείς πάντα πάνω από μία παράταση δεν ψηφίζουμε δεύτεροι. Δεύτεροι κοστίζουν περισσότερο. Προχθές είδατε ότι βάλαμε επιπλέον χρήματα στο καθυστερημένο έργο του Γιπέδου στον Αμεγδαλεώνα. Και βέβαια κατά την άποψή μας υπάρχει όχι πάντα ζήτημα με την ποιότητα των εργών. Αυτή είναι λοιπόν δική μας θέση για τα δημόσια έργα που λέει ότι τα δημόσια έργα τα δημοτικά πρέπει να μελετώνται και να κατασκευάζονται από δημόσιους φορείς με εξοπλισμένο προσωπικό επιστήμονες όπου εκεί θα βρίσκαν καλή δουλειά και που σήμερα επιστήμονες αναγκάζονται να κάνουν τους εργολάβους προκειμένου να μπορούν να επιζήσουν και τότε δεν θα είχαμε ούτε καθεστηρήσεις, θα είχαμε ποιοτικά έργα και θα κοστίζαν και λιγότερο. Ψηφίζουμε αρνητικά. Κύριε Βαγιατζή. Κυριατικός κύριε Πρωθέα. Κύριε Ξανθόπουλα. Ένα έργο του 2013 με μια μελάτη του 2013, το 2023 πάει σε τρίτη, τέταρτη, δεύτερη παράταση και ποιος σέρει πότε θα ολοκληρωθεί. 10 χρόνια δηλαδή, είμαστε σε μια διαδικασία όπου ένα έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ, καλή όρεξη Πρόεδρε, 2 εκατομμυρίων ευρώ, 10 χρόνια σάρνεται. Καταλαβαίνετε ποιο είναι το πρόβλημα κυρίες και κυρίες συνάδελφοι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα σε χρόνους συμβατικούς να ολοκληρώσουμε τα έργα, να τα αποδώσουμε στην κοινωνία και να προχωρήσουμε εντάσσοντας νέα έργα σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Θέλετε το ΕΣΠΑ, θέλετε Τρίτσις, θέλετε Φιλόδημος, θέλετε τα μία, ξέρω διάφορα κλπ υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι ότι η εκτέλεση των έργων σάρνεται. Ένα έργο θυμάμαι στα εννιά χρόνια που βρίσκομαι εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι τέλειωσε στην ώρα του και αυτό είναι το προκόπιο. Μήπως πρέπει να δώσουμε την επίβλεψη των έργων στη Μητρόπολη? Ρωτάω, εγώ δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Μα μόνο εκείνο τέλειωσε. Εκεί δεν υπήρξαν ούτε ανατιμήσεις υλικών, ούτε ενεργειακές κρίσεις, τίποτα δεν υπήρξε. Τέλειωσε στην ώρα του. Ακριβώς την ώρα του και αποδόθηκε. Και λειτουργεί. Και λειτουργεί με τρόπο ακριβώς. Τι συμβαίνει λοιπόν? Τι είναι αυτό το οποίο δεν επιτρέπει αυτό το έργο να ολοκληρωθεί και μια σειρά άλλων έργων να ολοκληρωθούν. Να μην πάμε σε αυτά θα τα πούμε στα εκτός ημιρισίας. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι φρικτή. Εγώ δεν μπορώ να είμαι αγωνιστικός. Θα είμαι θετικός. Και ελπίζω κύριε Ιακοβίδη, στη νέα περίοδο να μην συζητάμε πάλι για παρατάσεις. Κύριε Προμούσα, θετικός. Εγκρίνεται καταπληκτική ψηφία. Τρίτο έκτακτο θέμα παραχώρηση της Κεντρικής Πλατείας. Κύριε Ιακοβίδη. Το τρίτο έκτακτο θέμα αφορά την αύξηση των θέσεων για να στηθούν περίπτερα των κομμάτων για την νέα εκλογική περίοδο της 25ης Ιουνίου. Και αυτά είναι των Ελλήνων Συνέλευσης Κεντρική Πλατεία και Πνοή Δημοκρατίας Κεντρική Πλατεία. Πέραν αυτών που είχαμε εγκρίνει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για τις θέσεις των περιπτέρων των άλλων κομμάτων για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είμαστε σύμφωνοι? Κύριε Σκαλανταρίδης, ναι. Κύριε Παπαδόπουλε, ναι. Κύριε Καλβακίδη, ναι. Κύριε Βέρο, κύριε Σωτηριάδη, ναι. Κύριε Βογιατζή, ναι. Κύριε Ξανθόπουλε, ναι. Κάποιος είχε ανοίξει. Πρόεδρε, το τρίτο έγνακτο, δεν είπες. Επειδή ήρθε αργά το μεσημέριο, εγώ δεν το διάβωσα, είμαι αρνητικός. Ωραία. Αρνητικός. Είναι. Μάλιστα. Εγκρίνεται καταπληκτική ψηφία, λοιπόν. Πρώτο θέμα, πέμπτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας Εικονομικού Έτους 2023. Κύριε Πρόμουσα. Κύριε Πρόμουσα, αναμόρφωση. Δημιουργούνται κωδικές όδων εξόδων που αφορούν την ένταξη του Δήμου στο έργο Ολοκληρωμένη Τοπική Πρωτοβουλία για το Κλίμα, αποδοχή χρηματοδότης για αντικάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών αβαγωστικής κάλυψης, αποδοχή ποσού για την συλλογή ανακυκλωσίων αποβουλήτων και διάφορες αναγραφές για δαπάνες που αφορούν το έργο τεχνικής υπηρεσίας και υπηρεσίες γενικότερα του Δήμου Καβάλλας. Κύριε Καλανταρίδη. Δεν έχετε ερωτήσεις. Πάει κάποια ερώτηση, κύριε Παπαδόπουλα. Κύριε Πρόεδρε, είχατε προβλέψει 20.000 ευρώ για εξοπλισμό του δημοτικού ραδιοφώνου και τώρα τα αφαιρείτε. Τι σκοπεύετε τελικά να κάνετε με το δημοτικό ραδιόφωνο. Με την ευκαιρία, κύριε Δήμαρχη, θα θέλαμε να μας δώσετε και όλο τον φάκελο για το δημοτικό ραδιόφωνο. Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα τι έχετε κάνει μέχρι τώρα. Βλέπουμε επίσης ότι η επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που γίνεται στη Συνοικία της Νέα Πόλης θα ξοδέψουμε 20.000 ευρώ από τακτικά έσοδα. Ποιος θα κάνει την επεξεργασία αυτή. Υπάρχει τελικά ιδιότητα που επεξεργάζεται τα οργανικά ή όχι. Γίνεται η διαδικασία της επεξεργασίας ή απλώς θαύεται τα οργανικά όπως θαύεται και τα σύμμικτα απορρίματα. Βλέπω πρώτο πίσεις θα υπάρχει κρατική επιδότηση για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων ή θα επιβερνείται όλη τη διαχείριση ο δήμος και οι δημότες. Γιατί δίνεται χρήματα από τα τακτικά έσοδα και δεν βλέπω να δίνεται και όχι από τα ανταποδοτικά. Επίσης βλέπουμε ότι βάζεται 37.200 ευρώ για αποκαταστάσεις σε σχολικές αυλές. Για το οποίο ζήτημα έτσι κρατήσατε τέσσερα χρόνια θα έλεγα μια αδικαιολόγητη αρνητική στάση να φτιάξετε αυλές. Και τώρα ξαφνικά αποφασίσατε να κάνετε κάποιες αποκαταστάσεις. Ποια σχολεία αφορούν οι συγκεκριμένες αποκαταστάσεις. Και επίσης αν υπάρχει υπερβίωση να θεωρεθεί κατάτμιση όπως υποστηρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι ο κύριος Χαλνταρίδης και η κυρία Δρακονάκη που νομίζω το κάνατε στην οικονομική επιτροπή. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καλπακίδη, κύριε Βέρο. Α, εσείς απέχετε σωστά. Όχι ο κύριος Ποτόιας, ο κύριος Ξανθόπουλος, όχι. Λοιπόν, κύριε Προμούσα, απαντήστε και προχωρούμε. Ναι, βέβαια, υπάρχουν δύο απαντήσεις. Μία φορά τον κύριο Σταυρίδη και άλλη τον κύριο Ιακοβίδη. Για το ραδιόφωνο να πω ότι προς το παρούν λειτουργεί το ραδιόφωνο. Θα σας δώσουμε το φάκελο από τον Αρμόδιο Ικάριλο. Σε πρώτη φάση θα πήραμε τα χρήματα γιατί κτήραμε εξ κόπι με να ενισχύσουμε κάποιους άντους κωδικούς. Όταν χρειαστεί θα το ξανά ενισχύσουμε. Λειτουργεί με τη μουσική που έχει, όχι με δημοσιογράφο. Υπάρχει ο εξοπλισμός και παίζει μουσική. Απλά λειτουργεί. Δίνει σήμα. Θα σας ενημερώσω. Στην επεξεργασία αποβλήτων, κύριε Σταυρίδη, θέλετε να απαντήσετε κάποια ερώτηση. 20.000 που βάλαμε τώρα. Λέβαν, ψηφίζουμε κύριε Γαλνταρίδη. Όχι, δεν ψηφίζουμε. Έχουμε να απαντήσουμε. Α, τι. Α, δεν απαντήσατε. Συγγνώμη. Κύριε Σταυρίδη, κοντά στο μικρόφωνο παρακαλώ. Πώς ακολουθεί? Περιμένουμε. Για τα οργανικά, ναι, προβλέπετε σύμβαση. Είμαστε στη διαδικασία, γι' αυτό βάζουμε το ποσό των 20.000. Θα γίνει ή έχει γίνει η ίδια η μελέτη. Διαδικασία διαγωνισμού, για να έρθει όποιος μπορεί και έχει την πιστοποίηση, να μπορείς να λειτουργήσει και να πάει πάνω στα οργανικά. Προς το παρόν είπαμε, για την προηγούμενη φορά, είπατε, πως αυτή τη στιγμή πάει σε ειδικό χώρο στο ΧΙΤΑ και εκεί γίνεται όλη η διαδικασία της ανακύκλωσης του καφεκάδου. Αν ερχόσασταν τη μέρα που έγινε πάνω χΙΤΑ τα εγκέινια, θα δείτε πως είναι ειδικός χώρος. Ήταν κυριαδρακονάκι. Λοιπόν, κύριε Γαλαταρίδη, ήσασταν καλεσμένοι, όλες οι παρατάξεις ήταν καλεσμένοι, το θυμάμαι, γιατί ήρθε η email. Κύριε Γαλαταρίδη, ήρθε η email από το ίδια μας. Αγαπητή στην Άλβη, θα επαναλάβω λίγο αυτά τα οποία είπαμε κατά τη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή πριν ψηφίσω. Ένα θέμα το οποίο πραγματικά μας ξενίζει είναι το ότι για άλλη μια φορά, για άλλη μια χρονιά, βλέπουμε να αποψηλώνονται όλοι οι κωδικοί, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού. Και η απάντηση την οποία λάβαμε στην Οικονομική Επιτροπή, όπως ξέρετε, μπορούμε να καλύψουμε αυτά τα κενά με τους υπολογιστές που μας στέλνει το φύλλο σωματίο από την Ιρενβέργη, ο φύλλος ο γνωστός. Επειδή, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή είναι η δουλειά μου, να σας ενημερώσω ότι τα μηχανήματα τα οποία μας στέλνει ο φύλλος είναι μηχανήματα τα οποία είναι στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Ακόμη και στα σχολεία που τα δίνουμε ίσα ίσα μπορούμε να κάνουμε βασικά πράγματα και σας το λέω αυτό επειδή τους χρησιμοποιούν αυτούς τους υπολογιστές, δεν τίθετε θέμα ότι μπορούν να στηρίξουν την λειτουργία ενός δίμου, ενός φορέα, μιας επιχείρησης. Είναι ίσα ίσα τα μηχανήματα για να κάνουν πολύ βασικές δουλειές. Άρα, αυτή η δικαιολογία δεν ισχύει με τίποτε. Δεν μπορούμε το 2023 να δουλεύουμε με μηχανήματα ή να λέμε ότι στηριζόμαστε σε μηχανήματα της προηγούμενης δεκαετίας. Δεύτερον, όσον αφορά το έργο το οποίο έχει να κάνει με τις αυλές των σχολείων. Όπως είπαμε αγαπητοί, στην άλφη ο δήμος κάθε χρόνο βγάζει έργο για τις συντηρήσεις που έχουν να κάνουν με τα σχολεία μας. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στην προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή, εγκρίναμε άλλο ένα έργο το οποίο είχε πάλι να κάνει με τα σχολεία και τώρα έχουμε ένα τρίτο έργο το οποίο πάλι έχει να κάνει με τα σχολεία. Αυτό, συνάδελφοι, είναι καθαρά αυτό το οποίο ονομάζουμε κατάτμηση. Όπως κι αν το βαφτίζετε, όπως κι αν το ονομάζετε, όταν έχει να κάνει με τους συγκεκριμένους χώρους δεν αλλάζει τίποτε απολύτως. Δεύτερο πρόβλημα, κατά την άποψή μας, είναι αυτό. Και το τρίτο είναι αυτό το οποίο έχω επαναλάβει, αγαπητοί συνάδελφοι, μάλλον επαναλαμβάνω εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχει να κάνει με τα δημοτικά κινητήρια σε όλες τις κοινότητες. Είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα προκειμένου να δημιουργηθούν κάποιες υποδομές γιατί τα κινητήρια μας δυστυχώς γεμίζουν ιδιαίτερα στα χωριά όπου δεν γίνονται εκταφές και γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, έτσι, εκτός ελαχής των περιπτώσεων σε μία, δύο κοινότητες το πολύ. Έχετε σταματήσει τα πάντα ό,τι αφορά τη δημιουργία αυτών των υποδομών, οστεοφυλάκια, χωνευτήρια με αποτέλεσμα σε κάποιες κοινότητες πραγματικά αγαπητοί συνάδελφοι. Θα έλεγα εγώ, αν και ακούγεται μακάβριο, να μην τολμάει να πεθάνει άνθρωπος. Θα μου πείτε βέβαια καλό είναι αυτό, αλλά το λέμε για να χαριτολογήσουμε λίγο εδώ. Δεν μπορεί να συνεχιστεί, αγαπητέ κυρία, κοβίδι, αυτή άλλη η κατάσταση. Θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές έτσι ώστε να προχωρήσουμε προς τα μπροστά. Δεν μπορεί να γυρνάμε δεκαετίες πίσω. Για αυτούς τους λόγους, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς θα είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Νομίζω δεν απαντήθηκα αν θα υπάρχει... Α, συγγνώμη. Όσον αφορά τις σχολικές αυλές, ξεκινήσαμε με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκοντας να πετύχουμε μια πολύ βολική και οικονομική και αποτελεσματική και πρακτική λύση για τις αυλές των σχολείων που έχουν ασφαλτοστροφεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο στόχος δεν είναι αυτός. Ο στόχος δεν είναι ιστοδυναικές να συνεχίσουμε να ασφαλτοστρώνουμε ή να συμμετοστρώνουμε το 95% έως 100% των σχολικών αυλών. Δεν είναι αυτή η φιλοδοξία η δική μας. Παρόλα αυτά, επειδή έχουν προκύψει πολλά προβλήματα και πολλές διαμαρτήριες, κάνουμε μια πηλωτική προσέγγιση στην συντήρηση των αυλών που είναι ασφαλτοστρωμένες. Λόγω του χρόνου που έχουν γίνει αυτές οι ασφαλτοστρώσεις, έχει μειωθεί η μάζα του ασφαλτομίγματος που έχει το πολύ ψηλό υλικό και έχουν μείνει τα χαλίκια στην επιφάνεια, προεξέχουν. Πέφτουν τα παιδιά, διαμαρτύρονται οι γονείς, έχουμε αυτές τις γνωστές ιστορίες. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Η λύση που θέλουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη στιγμή είναι να τοποθετηθεί αμάσφαλτος σε πολύ λεπτή στρώση της τάξης των 2 εκατοστών. Να σιγουρευτούμε ότι είναι μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των αυλών που έχουν ασφαλτοτάπητα και να συνεχίσουμε να τη συντηρούμε μέχρι να κάνουμε το μεγαλύτερο και σημαντικότερο βήμα να απομακρυθούν και τα ασφαλτικά και τα τσιμέντα από τις αυλές των σχολείων. Θεωρήστε το μια πιλοτική προσέγγιση σε κάποια σχολεία που το πρόβλημα είναι πολύ οξυμένο. Μα αυτή τη λογική ξεκίνησε, έτσι θα το παλέψουμε για να μπορέσουμε να πιστούμε ότι είναι αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια που κάνουν. Δεν μου διέφυγε κάτι. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Νομίζω ο κ. Σταυρίδης δεν μου απάντησε αν υπάρχει κρατική επιδότηση για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και γιατί παίρνουμε τα χρήματα από τα τακτικά και όχι από τα αποδοτικά. Θα θέλαμε έτσι μια διευκρινήση. Γιατί μπορούμε να τα πάρουμε και από τακτικά. Έχουν δυνατότητα να τα πάρουν και από τακτικά. Στα αποδοτικά είμαστε αρκετά πιεσμένοι, οπότε μπορούμε να καλύψουμε τα πάνες και από τακτικά. Η επιχορήγηση που θα πάρουμε, Γιάννη, συγγνώμη, δεν είναι άμεση επιχορήγηση στη διαχείριση του καφεκάδου, είναι όλη η ελάφρυνση που θα έχει από την εισφορά ο Δήμος της Διαμάδης. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχε, συμφωνώ σε ό,τι λέτε, έστω και μετά από τέσσερα χρόνια, αντιληφθήκα ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό. Φυσικά και συμφωνούμε έτσι και να γραφτεί στα πρακτικά για την αποκατάσταση των σχολικών αυλών έτσι έστω και τώρα πέντε μήνες πριν τις εκλογές, για την οποία θέλω να σας πω και να ξαναθυμίσω ότι και στις Επιτροπές και εδώ μέσα σας πιέζαμε πάρα πολύ, γιατί πάντοτε λέγαμε ότι οι σχολικές αυλές είναι σκοτώστρες. Άρα είναι ένα θετικό βήμα, έστω και έτσι, έστω και αργά, καλά το κάνετε, όπως και για τη συντήρηση της Δημοτικής Λαχαναγοράς, είμαστε φυσικά και συμφωνούμε, ωστόσο κρατάμε μια επιφύλαξη αν υπάρχει θέμα κατάτμισης ή όχι. Γι' αυτόν τον λόγο θα ψηφίσουμε και παρόν. Ευχαριστώ. Κύριε Καλπακίδη, κύριε Βέρο, απέχετε, κύριε Ποτόια. Το σκάνδαλο, όχι με την έννοια όπως το εννοείτε εσείς φυσικά, είναι ότι τα σχολεία με ευθύνη όλων σας περάσανε στην ευθύνη των δήμων, χωρίς αντίστοιχα χρηματοδότηση από το κράτος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν τα σχολικά συγκροτήματα. Αυτό σε ό,τι αφορά το κομμάτι αυτό που αναφέρθηκε από πολλούς σχέση με τα σχολεία. Γενικά βέβαια, εμείς με τους αναμορφώσεις των προϋπολογισμών είμαστε αρνητικοί, γιατί ακριβώς είναι προϋπολογισμοί και αναμορφώσεις που είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, γι' αυτό καταψηφίζουμε. Κύριε Βογιατζή. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλα. Μου κάνει εντύπωστο το γεγονός ότι έξι μήνες μετά από τον Δεκεμβρίο, κατά τον οποίο το ΣΤΕ αποφάνθηκε ότι η συγκρότηση των επιτροπών είναι αντισταγματική, εσείς σας κακουλουθείτε, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο, προφανώς θέλετε να απέχει ο Βέρος και εγώ να εξακολουθώ να λέω αυτά τα οποία λέω κάθε φορά που φαίνονται θέμα, συνοδευμένα από εισήγηση των επιτροπών αυτών. Αφού λοιπόν εσείς έτσι επιλέγετε και έτσι θέλετε να πάμε, εγώ δεν θα κουραστώ να λέω ότι είμαι αρνητικός, γιατί συνοδεύεται από εισήγηση η οποία έρχεται από την Οικονομική Επιτροπή και η οποία είναι γνωστό ότι κρίθηκε αντισταγματική συγκρότηση της. Εδώ θέλω να σας θυμίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι μπορεί να κρίθηκε αντισταγματική από ένα δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δεν ομοθετεί. Δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις δικαστηριών παρά μόνο τους νόμους. Κύριε Πρωμούσα, θετικώς, εγκρίνετε ομόφωνα. Δεύτερο θέμα, απευθείας αγορά μήμα του Σαγωτεμαχείου, αποσύρεται, γιατί δεν έχουμε πάλι την αυξημένη πλειοψηφία που είναι απαραίτητη και δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Τρίτο θέμα, μίωση ή απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για το έτος 2023. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κύριε Καλαταρίδη? Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Κάλλι οργά παρά ποτέ, όπως λέει και ο Πάνσοπος Λαός, αγαπητοί συνάδελφοι, φτάσαμε στον Ιόνιο, προκειμένου να πάρουμε απόφαση για την απαλλαγή των δημοτικών τελών στις ανήμπορες, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συνδημότες μας. Όπως λέει ακριβώς μέσα η εισήγηση, κύριε Αντιδήμαρχε, αφορά λέει το έτος 2023 και η αναδρομική μίωση δεν είναι δυνατή. Πρώτο αυτό. Δεύτερο, αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση και εκεί είναι το ερώτημά μου, είναι το εξής. Αν κάποιος προχωρήσει προς τα κάτω, αφού τελειώνει ουσιαστικά η ουσία της εισήγησης, υπάρχει με μάβρα γράμματα ή εξής παράγραφος. Η ισχύς της παρούσας απόφασης ισχύει έως τη λήψη νέας. Αγαπητές συνάδελφοι, κύριε Δήμαρχε, αν καθίστε και διαβάστε το νόμο, γιατί εγώ επειδή μου προκάλεσε εντύπωση, τα ήξερα διαφορετικά τα πράγματα, βρήκα τη νομοθεσία όπως την περιγράφει άλλωστε η εισήγηση, είναι σαφής ο νόμος ότι μιλάμε για οικονομικό έτος. Δεν μπορείς δηλαδή εσύ να πας το 2024, λέω εγώ, τυχαίο μήνα τον Σεπτέμβριο, να πάρεις μια απόφαση και για τους μήνες η Ανουάριο μέχρι Αύγουστο του 24 να ισχύει αυτή. Δεν γίνεται, δεν το επιτρέπει η νομοθεσία. Και για να είμαι σαφής έχω εδώ τη σχετική νομοθεσία που τη βρήκα από το διαδίκτυο και μιλάει κατέτος συνάδελφοι. Αυτό λοιπόν μέσα από την εισήγηση, δείτε το σας παρακαλώ αν έχω δίκιο ή άδικο, ενώ και το νόμο που εσείς επικαλείστε, έτσι, ή τέλος πάντων να το δει η οικονομική υπηρεσία έτσι όπως είναι κατά την άποψή μου, που το ζητάω εδώ και μήνες να σας θυμίσω, δύο ή τρεις φορές σας έχω πει γιατί δεν φέρνετε την εισήγηση, αυτό το πράγμα έτσι όπως είναι η προσωπική μου, η ταπεινή γνώμη και άποψη είναι ότι δεν μπορεί να περάσει η αγαπημένη αντιδημάρχη. Σας είχα ξαναπεί ότι όντως υπήρχε μια κατηστέρηση, δεν μπορώ να μην το αναγνωρίσω, και αυτό σας είπα γι' αυτό ότι η κατηστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δυστυχώς υπάρχουν, δεν υπάρχει υπαρκής αριθμός υπαρλήνων, ειδικά στο τύμα εσόδων, με τόσο περίπλοκο και πολύπλοκο αντικείμενο και υπήρχε μια κατηστέρηση. Βέβαια η κατηστέρηση οφείλεται και σε ένα άλλο γεγονός, ότι είχαν μια κατηστέρηση από τις κοινότητες να μας απαντήσουν γιατί διαμέσως αυτόν ήρθανε. Επίσης, πρέπει να πω στο σώμα ότι συνεχίζουμε και δίνουμε τις απαλλαγές και τις μειώσεις από πέρσις όσους έχουν, και ότι αυτή η απόφαση θα ασχίσει για το οικονομικό εικαστήριο. Δεν έχουμε μειώση. Σε κάθε περίπτωση θα ασχίσει για το έτος αυτό, για φέτος, η απαλλαγή. Κύριε Βαβοδόπουλα. Ο κύριος Βέρος. Θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Ατηδήμαρχε, και αν υπάρχει προηγούμενη απόφαση που ίσχε για το 2022, όσο αφορά με τις μειώσεις για αυτές τις επαθείς κοινωνικά ομάδες. Υπήρχαν μειώσεις για το 2022, ένα αυτό και το δεύτερο. Και αν υπήρχαν, θα έπρεπε να μας στείλετε ένα αντίγραφο και να έχουμε, για να ξέρουμε τι ίσχε το δεύτερο. Λογικά, από τη στιγμή που μας ζητάτε, και μάλιστα λέτε ότι είναι ένα συγκεκριμένος αριθμός αυτού των συμπολιτών που έχουν αυτή την ανάγκη, και ένα ποσό της τάξης περίπου, αν θυμάμαι καλά διορθώστε με 236.000, κάπου εκεί είναι στον πολυπολογισμό, το κόστος της μειώσης, θα έπρεπε να μας στείλετε συνολικά, τουλάχιστον για το πρώτο πεντάμινο και με τι προοπτικές μέχρι τέλους του έτους, έχοντας την εικόνα από την προηγούμενη χρονιά, πόσα θα είναι τα έσοδα από τα τέλη συνολικά, αλλά ταυτόχρονα και πόσα τα έξοδα. Πολύ απλά να σας το πω γιατί το λέμε αυτό, διότι ενδεχομένως μπορεί εμείς, λέω ο σώμα το εμείς, να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να πάμε σε μεγαλύτερο ποσοστό μίωσης, διότι να μην υπάρχει αυτή δυνατότητα που προτείνει από τη μεριά της ιδιοίκηση. Άρα θέλουμε τα ανάλογα στοιχεία και αυτά θα πρέπει να μας τα προσκομίσετε εν γράφος. Όχι απλώς να μας τα πείτε, αυτό. Πείτε μου λίγο γιατί δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία και τι ισχύει για το 2022. Τα στοιχεία αυτά και ο αριθμός είναι κατεκτίμηση σύμφωνα με τα προηγούμενα που είχαμε και σύμφωνα με στοιχεία που πήραμε την πρόνοια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τώρα τι αιτήσεις θα έχουμε για να κάνουμε και αυτόν τον υπολογισμό. Όλα είναι κατεκτίμηση. Δεν είναι δυνατό να δώσουμε αυτά τα οικονομικά στοιχεία. Και όσον αφορά το τι ισχύει, ισχύει η προηγούμενη απόφαση, η οποία είχε παρθει να θυμάμαι τέλειο του 2021 και αφορά όλο το 2022. Η απαλλαγία σε αυτές οι σύμφωνα. Κυριαντη Δήμαρχε, είπα όσο αφορά τα στοιχεία με τα έσοδα που έχουμε από την ίσπραξη των τελών. Πόσα είναι τα έσοδα μας? Και βάσει αυτών των εσόδων στο 1ο πεντάμιν, γιατί τώρα είμαστε τον Ιούνιο, στο 1ο πεντάμιν. Τι περίπου υπολογίζει ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε ως έσοδα. Και ως έξοδα ποια θα είναι. Γιατί να δούμε τελικά μήπως υπάρχει δυνατότητα να πάμε σε μεγαλύτερη. Για να μην αρχίσουμε τώρα ως παρατάκεις και λέμε ότι εμείς 70%, άλλος 80%. Είναι και η προεκλογική περίοδος και ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Όπου δεν μπορεί κανένας μα κανένας να διαψεύσει τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας. Αυτά έπρεπε να μας προσπομίσετε μαζί με αυτή την πρότασή σας. Τα στοιχεία για τα ανταποδοτικά έχουν δοθεί σε πύρι προϋπολογισμών που έχει γίνει. Και αν θυμάστε καλά, δεν περισσεύουν, χρειάστηκε να βάλουν και από τα τακτικά. Γνωρίζουμε ποια είναι και πόσο πρόβλημα θα υπάρχει μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεδομένου θα χρειαστεί να καλύσουμε από τα τακτικά. Τα στοιχεία έχουν δοθεί κατεζήτης του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών. Ωραία. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε, με όλον τον συμβασμό. Επιτρέψτε μου όμως, αγαπητέ Αντιδήμαρχε, τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν έτσι. Και στο κλείσιμο, δηλαδή, άλλα ήταν τα στοιχεία, που ενδεχομένως εγώ δεν θα πω ότι υπήρξε κάποια προσπάθεια από τη μεριά σας για οτιδήποτε άλλο, αλλά διαπιστώσαμε όμως με το κλείσιμο της χρονιάς, με την υλοποίηση, δηλαδή, του προϋπολογισμού, να το πω έτσι απλά και κατανοητά, ότι ήταν πολύ διαφορετικά. Ήταν αυξημένα, εν συγκρίση με αυτά τα οποία παρουσιάστηκαν στην κατάθεση της συζήτης έγκλησης του προϋπολογισμού. Άρα, αυτό που μου λέτε δεν ισχύει τώρα. Και ποιο είναι το δύσκολο, δηλαδή, να μας φέρτε στοιχεία για το πρώτο πεντάμινο για να διαπιστώσουμε κάποια πράγματα. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Κάθε άλλο, υπήρχε πρόβλημα στα αποδοτικά και υπήρξε νομοθεσία, η οποία μας επέτρεψε πέρυσι να συμπλώσουμε τακτικά και καλύψαμε, θυμάμαι, ένα, σύμφωνα με δέσο, ένα κενό γύρω στις 900 χιλιάδες. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λέτε. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κ. Σανθόπουλος. Τα στοιχεία τα οποία μας οδήγησαν, με οδήγησαν να εισηγηθώ τότε, γιατί κ. Δήμαρχος επιτέθηκε στον κ. Καλανταρίδη, ο οποίος στο εξάμινο και μετά από τακτικές αναφορές πάνω στο θέμα αυτό, το θύμισε, το ξανθύμισε, το ξανθύμισε, τον Ιούνι έρχεται το ζέτημα αυτό όπως έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα στοιχεία επί των οποίων μελετήθηκε και ήρθε η εισήγηση αυτή που ήρθε για τα αποδοτικά, ήταν αυτά που η οικονομική υπηρεσία έδωσε. Η οικονομική υπηρεσία ρωτήθηκε και έδωσε συγκεκριμένα πράγματα. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο εγώ θέλω να ρωτήσω, μιλάμε για τα αποδοτικά, άρα μιλάμε για έσοδα τα οποία προϋπολογίσαμε και με τα οποία εκτιμεί η υπηρεσία, εκτιμάει η υπηρεσία ότι θα καλύψει το κόσμο της λειτουργίας αυτής της ανταποδοτικής υπηρεσίας προς τους πολίτες. Εάν αυτά τα 260 χιλιάρικα περίπου, είναι περίπου 260 χιλιάρες κύριε Βέρο, 256 χιλιάρικα να θυμάμαι καλά, εάν αυτά τα 260 χιλιάρικα δεν τα έχει προϋπολογίσει, αυτό δεν φταίει το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί δεν το έχει προϋπολογίσει η οικονομική υπηρεσία και δεν είναι δικαιολογία, δεν έχουμε προσωπικό. Φτάνει αυτή εδώ η ιστορία δεν έχουμε προσωπικό. Είμαστε στο τέλος της θητείας αυτής, είμαστε στο νύνιο του 2023, άρα λοιπόν δεν μπορούμε να λέμε τώρα ότι ξέρετε δεν μας τράνει το προσωπικό και δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτό το οποίο κάνουμε. Εάν αυτά τα 260 χιλιάρικα, εφαρμογώντας την πολιτική την οποία εσείς εισηγήσετε, λείψουν από τα έσοδα που προϋπολογίζετε, είναι πάρα πολύ εύκολο αυτά τα έσοδα να τα κλείσετε κάπου αλλού, γιατί επαναλευάνεται αποδοτικά είναι κόστος. Δεν μπορούμε να έχουμε μείωση στα έσοδα τα οποία προϋπολογίζουμε ότι θα εισπράξουμε. Κάνουμε μια πολιτική για αυτούς οι οποίοι χρειάζονται τη συνδρομή, τους πολίτες που χρειάζονται τη συνδρομή, αλλά αυτή η πολιτική μετακλείται στις πλάτες αυτον οι οποίοι θα πληρώσουν το κόστο σε αυτό. Άρα λοιπόν, με αυτή τη λογική, κύριε Αντιδήμαρχε, έχετε υπολογίσει και μας έχετε πληροφορήσει, μας έχετε δώσει στοιχεία τέτοια στα οποία, τότε που έγινε αυτή η εισήγηση, κύριε Στρομωτικό Συμβούλου Κυμπάση, με τόσο, εγώ θυμάμαι και μια Περσινία, αν θυμάμαι καλά η εισήγηση, η οποία δεν είχε καμία τέτοια αναφορά. Δηλαδή μετά από ένα, δύο, τρία χρόνια θα αρθούμε τώρα στο τέλος αυτής ητίας να πούμε ότι ξέρει, φταίει το Δημοτικό Συμβούλιο για το ότι εσείς, ως διοίκηση, δεν κάνετε αυτό που θα έπρεπε να κάνετε για τις αυτοπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Ε, δεν νομίζω ότι αυτό έχει κάποια λογική. Είναι έξω και πέρα από κάθε λογική και αίσθηση δική, που πρέπει να σας διακατέχει. Είστε στο τέλος της ητίας. Πώς λοιπόν έρχεστε τώρα και πάλι κατηγορείτε... Η ερώτηση, κύριε Ξαναδόκουλε, λατφιάζεται, ναι. Ήδη μία έκανα ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Ναι, αλλά... Το ρώτημα λοιπόν είναι... Συγγνώμη να το κλείσω, μια και πρέπει να το κλείσω. Το ρώτημα είναι, προϋπολογήσατε αυτή την υστέρηση των εσόδων λόγω αυτής της πολιτικής που εισηγήσετε σήμερα? Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε μου, σας απαντήσω. Ναι, δεν είπα ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν προϋπολογήσαμε. Φυσικά και προϋπολογήσαμε. Στον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών, ο οποίος γίνεται με μία συγκεκριμένη μεθολογία, φυσικά και έχει προϋπολογιστεί. Γίνεται ο προϋπολογισμός και στη συνέχεια αρχές του χρόνου έρχονται οι απαλλαγές. Εκεί είπα λοιπόν ότι υπήρξε μια καθυστέρηση στη σύνταξη αυτής της εισήγησης. Φυσικά και έχει προϋπολογιστεί. Κύριε Καλανταρίδη, ψηφίζουμε. Αγαπητοί συνάδελφοι, ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετηθώ, θα τοποθετηθούμε αν το θέλετε ως παράταξη, θα είμαι σε ύφος το οποίο πρέπει να υπάρχει από τον καθένα μας εδώ μέσα, σε αυτήν την αίθουσα. Τραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί εκνευρίζει το κύριος δήμαρχος και με το που ήρθε εδώ. Εγώ το ένιωσα σαν επίθεση. Εσείς δεν ξέρω τι καταλάβατε, αλλά πολύ ήρεμα και ωραία έθεσα ένα ερώτημα και είπα εδώ υπάρχει πρόβλημα. Έγινα ουσιαστικά ο στόχος μιας επίθεσης από τον κύριο δήμαρχο και εγώ όμως θα το συνεχίσω έτσι όπως το ξεκίνησα. Και θα ξεκινήσω από το εξής. Επανελημμένως έχουμε ακούσει μέσα σε αυτήν την αίθουσα όλα αυτά τα χρόνια να λέει και να ξαναλέει η διοίκηση για την πολυθρίλητη μείωση των ανταποδοτικών η οποία έχει καταστρέψει το δήμο. Δυστυχώς όμως για τη διοίκηση. Άσχετα αν το λέει, προφανώς έτσι θέλει να το υπερτονήσει, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν άλλα πράγματα και θα σας πω τι δείχνουν. Να θυμίσω λοιπόν ότι για το οικονομικό έτος 2021 για το οποίο είχε γίνει αυτή η μείωση, έκλεισε ο υπολογισμός τα ανταποδοτικά θετικά. Περίπου, αν το θυμάμαι καλά, 800 με 900 χιλιάδες ήταν το πλαιόνασμα το συγκεκριμένο οικονομικό έτος και όποιος θέλει μπορεί να με διαψεύσει ας φέρει τα στοιχεία εδώ, όσον αφορά τα ανταποδοτικά. Θα ολοκληρώσω ο αντιδήμαρχης και μετά πες ό,τι θέλεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Όχι το χρηματικό υπόλοιπο, έσοδα έξοδα στα ανταποδοτικά 900.000 ευρώ. Και θα πω εγώ και θα δεχτώ το έστω ότι η διοίκηση είδε ότι όχι αυτή η χρονιά τη βγάλαμε αλλά την επόμενη θα υπάρχει πρόβλημα. Να θυμίσω λοιπόν ότι η ίδια η διοίκηση έφερε εισήγηση εδώ για το 2022 για να μην υπάρξει καμία αλλαγή σε αυτή την κακή μείωση που είχε φέρει η αντιπολίτευση. Η ειδική σας εισήγηση είναι. Δεν ζητήσατε αύξηση γιατί θα μπαίναμε μέσα με το κεφάλι που επίσης σας είχα πει τότε και πάλι αν θέλετε διαψεύστε με ότι θα έχουμε πρόβλημα γιατί ανέβαινε ο λογαριασμός του ρεύματος ήταν τότε ήδη αγαπητοί συνάδελφοι που είχαν αρχίσει η αυξήση στην ενέργεια με αποτέλεσμα να φαίνεται που πηγαίναμε και σας είχα πει ότι θα πρέπει να λάβουμε αγαπητοί συνάδελφοι κάποια μέτρα προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Εννοείται ότι δεν μ' ακούσατε για άλλη μια φορά ή δεν μας ακούσατε να μην το θέσω προσωπικά δεν μας ακούσατε έτσι γιατί μπορεί να μην το είπα εγώ να το θέσαν και άλλοι συνάδελφοι. Με αποτέλεσμα να φτάσει εκεί που έφτασε η κατάσταση αλλά η δική μου αίσθηση είναι στην άλλη φορά όταν εσείς φέρνετε την εσύγκηση και λέτε ότι όλα είναι καλά και δεν αλλάζουμε τίποτε δεν μπορείτε να βγαίνετε μετά και να κατηγορείτε επί τρία ολόκληρα εργασία ότι με αντιπολίτρυφτην κακή που πριν τρία χρόνια είπε το α, το κλείνω αυτό εδώ και έρχομαι λίγο στο συγκεκριμένο θέμα θα σας διαβάσω την παράγραφο του νόμου 43 68 του 2016 που εσείς επικαλείστε εσείς η οικονομική υπηρεσία και φέρετε τη δησίγηση λέει λοιπόν το εξής η επίπτωση στα έσοδα του δήμου που προκύπτει από τη λήψη της απόφασης του πρώτου εδαφείου της παρούσας αποτυπώνεται υποχρεωτικά και λαμβάνεται υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους εφαρμογής της έτους εφαρμογής λέει συνάδελφοι αν εσείς καταλαβαίνετε κάτι άλλο με τα δικά σας ελληνικά να το πω έτσι είμαι εδώ να σας ακούσουμε αυτό λέει ο νόμος για αυτόν λοιπόν το λόγο δεν μας αφήνει ούτε να το κάνουμε προς τα πίσω να δούμε τους προηγούμενους μήνες από τη στιγμή που το παίρνει συσχύει για το έτος εφαρμογής το οικονομικό έτος που διανύουμε είναι το 23 αγαπητοί συνάδελφοι αν εσείς νομίζω ότι έχουμε μαζί και το 24 δεν είναι οικονομικό έτος 23 έχουμε για αυτόν λοιπόν το λόγο εμείς θα απέχουμε έτσι θα απέχουμε αγαπητοί συνάδελφοι από την ψήφιση ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Παπαδόπουλα Κύριε Παπαδόπουλε παρακαλώ το λόγο ο κύριος Παπαδόπουλος Κύριε Σταυρίδη μην βιάζεστε μην βιάζετε είναι είναι οι καλές η πολιτικές που εφαρμόζεται πάντως ο άνθρωπος ποιος δεν είναι ο Άνθρωπος όσο και ποιος δεν είναι ο ΑΛΝΙΚΕΝΤΙΝΤΙΝΤΟ ΑΝΤΟΝΕΙ όμως δεν είναι ο Άνθρωπος δεν είναι ο ΑΛΝΙΚΕΝΤΙΝΤΙΝΤΙΝΤΟ ΑΝΤΙΝΗ Πάντως, είναι η πραγματική εικόνα το τι έχετε καταφέρει σαν διοίκηση. Πήρατε μια μείωση που καλά τότε προσπάθησε η αντιπολίδευση και βέβαια, αν θυμάστε καλά, ήμασταν μερικά άτομα από την παράταξη που συμφωνήσαμε με την απόφαση της διοίκησης και με τη διοίκηση, γιατί προσπαθούσαμε να δούμε και τη λειτουργία της υπηρεσίας. Όμως, αυτό δεν σας απαλλάσει τρία χρόνια τώρα να λέτε την ίδια διολογία, ότι κοιτάξτε να δείτε τότε το 20 φέρατε μειώσεις. Είχατε όλο το περιθώριο και είχατε όλο το προπολογισμό της επόμενης χρονιάς να φέρετε κάποιες αυξήσεις, να πείτε πάλι εδώ, κοιτάξτε να δείτε, κάνατε αυτό, τώρα πρέπει να κάνουμε αυτό. Μπορεί να υπήρχαν κάποιοι να άκουγαν κάπως αλλιώς τα πράγματα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη στιγμή να υπάρχουν πλεονάσματα και δείχνει ξεκάθαρα με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή, αν ήταν δικιά σας επιχείρηση τι θα κάνατε, ήθελα να ξέρω. Δεν μπορώ να καταλάβω, ασχολείστε καθόλου με την υπηρεσία, στον αυτοματοπηλό το πηγαίνει. Δεν μπορώ να καταλάβω, με τα τηλέφωνα και τις πελατιακές σχέσεις. Δεν θέλει δουλειά, θέλει διαχείριση, θέλει μείωση δαπανών, θέλει να κόψετε τα έξοδα. Στο θέμα μας παρακαλώ. Τι κάνετε δεν μπορώ να κάνω, αποτυχάτε στα προγράμματα, αποτυχαίνετε στους καφέ-καδούς, λέτε διάφορα, παραμεθιάζετε μετοχητά, προχθές είχαμε δυστύχημα. Είναι επίτρεπτα πράγματα. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ, μη συγχαίετε, ατυχή γεγονότα με την οικονομική υπηρεσία. Τέλος πάντων, εγώ ήμουν θετικός και σαν παράδειξη θα είμαστε θετικοί, γιατί μιλάμε για βάλοντας ομάδες. Μακάρι να μην έχουν προβλήματα, τι άκουσε και τον κύριο Καλανταρίδη. Μακάρι να έχετε δίκιο εσείς, να μην έχετε δίκιο την πολίτευση και να μπορέσουν να περάσουν και να προχωρήσουν και για το 23-24, γιατί έξω ο κόσμος υποφέρει. Σοβαρευτείτε. Θέλετε να απαντήσετε κάτι? Ναι, γιατί γίνεται θέμα για τα ταποδοτικά. Θα θέλαμε να παρεύω. Τώρα δεν είσαμε τόσο περισσότερο για την απαλλαγή, αλλά για τα ταποδοτικά. Έχω κουραστεί να το λέω και να το ξαναλέω και μάλλον κάποιοι έχουν κοντεί νύμι. Τη χρονιά που πηγαίνει ο κύριος Καλανταρίδης. Είπα προηγουμένως ότι υπήρχε ένα πολύ καλό χρηματικό υπόλοιπο από την προηγούμενη χρονιά. Όλη η χρονιά σχεδόν ήταν με τα παλιά τα τέλη, από δός γίναν προς το τέλος και γι' αυτό είχε βγει εκείνη η χρονιά. Θα θυμάσαι όμως πέρυσι ακριβώς τι έγινε επόμενη χρονιά και τι ακολούθησε όταν λέγαμε ότι θα έχουμε πρόβλημα και είπα λίγο πριν ευτυχώς που μπορέσαμε και πήραμε από τακτικά. Ήταν ζημιωγόνος η χρονιά με τα ταποδοτικά. Τώρα σε απάντηση σε αυτό που είπε ο κύριος Παπαδόπουλος γιατί δεν πήγαμε σε αύξηση. Εκεί θέλατε να μας οδηγήσετε κύριε Παπαδόπουλε να πάμε σε αυξήσεις εν μέσο κρίσης θα σας απαντήσω. Εν μέσο υγειονομικής κρίσης εν μέσο ενεργειακής κρίσης να πάμε σε αυξήσεις και να οδηγήσουμε τον κόσμο. Όχι για να στηρίξω τις αυπαθείς ομάδες. Δεν το έκανα. Γιατί αν θα το κάναμε αυτό θα λέγατε τότε. Και φυσικά δεν το κάναμε όχι γιατί να μη σας δώσουμε το βήμα. Γιατί θα δημιουργούσαμε πρόβλημα εν μέσο υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Προτιμήσαμε να μειώσουμε και μας. Κύριε Γαλβακίδη, κύριε Βέρο. Ο λαός λέει καλυοαργά παρά ποτέ. Άρα έστω και μετά από έξι μήνες, δεν θα πω τρεις μήνες πριν τις εκλογές, θα πω έξι μήνες μετά την νέα οικονομική χρονιά, έρχεται το συγκεκριμένο θέμα για απαλλαγή ή μείωση τελών σε βαθείς κοινωνικά ομάδες. Ξέρετε ότι όσα αφορά με το κομμάτι της απαλλαγής, έχετε υπολογίσει ότι μέχρι 5.000 ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να υπάρχει απαλλαγή. Αυτό μεταφράζεται σε 400 ευρώ περίπου μη νέο εισόδημα για αυτό το ζευγάρι, τον μεμονωμένο, την οικογένεια και οτιδήποτε άλλο. Εντάξει τώρα είναι αδιανόητο τώρα να μιλάμε για 5.000 ετήσια. Δεν ξέρω βέβαια πώς το αποφασίσατε αυτό. Άρα τυχαία δεν σας είπα και τυχαία δεν θέσαμε το ερώτημα ότι γιατί δεν συνοδεύεται η σήγηση με τα ανάλογα και απαραίτητα στοιχεία για να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν μέσα από την υλοποίηση του προϋπολογισμού στην καθαριότητα από τα τέλη να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως το δυνατό καλύτερο. Αλλά και το δεύτερο που διαπιστώνουμε είναι και επιβεβαιωνόμαστε, τώρα μιλάω για τη δημοτική μας παράταξη, που εμέναμε και επιμέναμε και θυμάστε που πιέζαμε και λέγαμε μην υπάρξει καμιά αύξηση 40-45% όταν είχατε προτείνει διότι σας είχαμε πει αναμένετε να δούμε τα έσοδα με τις δηλώσεις των επιπλέον νέων τετραγωνικών μέσα από τον νόμο δηλωθέντων νέων τετραγωνικών και μετά να δούμε αν και φόσον χρειάζεται η οποιαδήποτε αύξηση και είναι απαραίτητα. Μέσα από αυτή την ιστορία επιβεβαιωνόμαστε δηλαδή ότι τελικά τα έσοδα αλλά και με μια καλή χρήση αυτών των εσόδων όσο αφορά στο σκέλος των εξόδων θα μπορούσαμε να πετύχουμε το καλύτερο για τους συμπολίτες μας για όλους αλλά και κυρίως και για αυτούς που έχουν ανάγκη. Κοιτάξτε να δείτε. Θα μπορούσαμε να προτείνουμε να αυξηθεί το ποσό που έχει σχέση με την απαλλαγή. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την αύξηση του ποσοστού σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα αλλά γιατί είναι μονογονικές οικογένειες γιατί είναι άποροι ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς δεν θα πούμε όχι. Θα πούμε ναι αλλά να ξέρετε όμως ότι είναι λάθος το μήνυμα που από την μεριά σας ως διοίκηση περνάτε προς την κοινωνία και θα μου επιτρέψετε με όλο το σεβασμό μην υποτιμάμε τους πολίτες. Μην τους υποτιμάμε. Και ευχή μου οι αποκεντρωμένοι να μην την απορρίψει εφόσον δεν θέλετε να κάνετε αλλαγή της εισήγησης που προσωπικά δεν το καταλαβαίνω. Κάντε αλλαγή της εισήγησης. Πείτε ότι είναι μέχρι το τέλος της οικονομικής κρίσης και από τη στιγμή που δεν υπάρχει και δυνατότητα να δοθούν αναδρομικά τους προηγούμενους πέντε μήνες από την μέρα λήψης της απόφασης. Και για να μην υπάρχει αντιδήμαρχη σε εσάς τώρα γιατί εις το αρμόδιο εις αντιδήμαρχος σε εσάς απευθύνομαι από τη μεριά της διοίκησης κάντε αποδεχτεί αυτή την πρόταση και αυτή την αλλαγή. Και έχει δίκιο κύριος Καλανταρίδης. Και στο κάτω κάτω να σας πω κάτι. Εάν μετά τις εκλογές και στο τέλος αυτής της κολυνιάς όποια είναι η διοίκηση είστε εσείς είναι κάποιοι άλλοι σαν να θέλετε το θέμα και το συζητάνε και αν υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί άλλους πέντε έξι μήνες. Καλησπέρα. Οδοτικά τέλη είναι η ιερή Αγγελάδα που όλοι οι δήμαρχοι όλοι στις Ελλάδας και εσείς και οι προηγούμενοι εδώ και οι επόμενοι που θα έρθουν την αρμέγουν προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά οι δήμοι. Κατά την άποψη της λαϊκής εισπίρουσης που το κομμνιστικό κόμμα χτιρίζει τα ανταποδοτικά τέλη είναι το πιο άδικο το πιο αντιλαϊκό μέτρο που εφαρμόζουν οι δήμοι και αυτό γιατί λένε τα ανταποδοτικά στους δημότες πλήρωσε και ξαναπλήρωσε αυτό που ήδη έχεις πληρώσει με την άμεση και αίμεση φορολογία στο κεντρικό κράτος το οποίο οφείλει έτσι λέει και το Σύνταγμα άλλωστε να επιστρέψει αυτά τα χρήματα κατά τα 60% των εσόδνων τους στους δήμους. Επειδή λοιπόν δεν το κάνει έχετε εφευρεθεί όχι από εσάς βέβαια από τα κόμματα που σας στηρίζουν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες. Άρα λοιπόν το ζήτημα μπαίνει εκεί ποιος είναι υπέρ και ποιος είναι κατά αυτού του βάρβαρου τέλους. Και έρχεται λοιπόν η μερίσια διάταξη με την απαλλαγή και τη μίωση της καθαριότητας. Δεν σας το κρύβω ότι πριν δω τα αποδοσιακά και να σχηματίσω τη θέση μου λέω στασου ρε πούστη μου να δω τι κάνω στην Πάτρα. Και χτύπησα στο σύστημα πραγματικά βγαίνει ανακοίνωση αρχές του Φλεβάρητο 23 μειώσης ανταποδοτικών τελών με τις προϋποθέσεις όπως η συγκεκριμένη εισήγηση που μας δώσατε και οι αιτήσεις την περίοδο εκείνη να αρχίσουν να γίνονται προκειμένου να υποβοληθούν οι δημότητες της Πάτρας. Στο δήμο της Πάτρας σημειώστε ακριβώς επειδή έχει μια διοίκηση με κομμουνιστή δήμαρχο εκεί αντιπολιτεύονται αυτήν την πολιτική. Παλεύουν ενάντια στα ανταποδοτικά. Φυσικά όμως σε καμιά περίπτωση το έχουν πει επανελημένα ότι δεν μπορούν να τα καταργήσουν. Γιατί είναι οι δήμοι δεμένοι, σφιχταγκαλιασμένοι με χίλιους δυο τρόπους, με χίλιους δυο νόμους με το κεντρικό κράτος προκειμένου να υλοποιείται αυτήν την λαϊκή πολιτική. Τι έκαναν όμως εκεί πέρα, τι κατάφεραν να κάνουν. Κατάφεραν λοιπόν στην περίοδο που είναι στη διοίκηση εκεί πέρα ο κομμουνιστής δήμαρχος να κάνουν πέντε μειώσεις των ανταποδοτικών. Πάνω σε αυτές τις πέντε μειώσεις λοιπόν των ανταποδοτικών ενώ αντίθετα εδώ σε εμάς ήταν αυξήσεις. Όχι αυξήσεις του ποσοστού που εσείς θέλετε να κάνετε στην αρχή της θητείας σας, αλλά μικρότερες αυξήσεις πάλι με την εσήγηση της αντιπολίτευσης, αλλά πάλι για αυξήσεις μιλάμε. Πάνω λοιπόν στις μειωμένους συντελεστές δημοτικών τελών στην Πάτρα βλέπουμε εκεί πέρα τις διαφορές και διαπίστωσα λοιπόν και εκδόσαμε και μία ανακοίνωση όσοι την είδατε γι' αυτό δεν θα πω πολλά πράγματα. Εκεί λοιπόν βλέπουμε στην πρόταση της διοίκησης της δικής μας μονογοϊκές οικογένειες, απαλλαγή πέντε χιλιάδες ευρώ πλήρεις απαλλαγή. Στην Πάτρα πλήρεις απαλλαγή ανεξάρτητα από εισόδημα. Άποροι, απαλλαγή μέχρι πέντε χιλιάδες, μέχρι επτά χιλιάδες πενήντα δεκατό και ούτω καταξύ στην Καβάλα. Στην Πάτρα πλήρεις απαλλαγή σε όλους τους άπορους. Το ίδιο συμβαίνει και με την αναπηρία με τους μακροχρόνια άνεργους και λοιπά. Σημειώστε όμως επιπλέον ότι ενώ εδώ σε εμάς έχουμε τέσσερις κατηγορίες ευπαθών ομάδων, στην Πάτρα έχουν άλλες τέσσερις επιπλέον, όπου και εκεί οι μειώσεις είναι γενναίες. Έχουν λοιπόν σε επιπλέον κατηγορίες πολίτεκνη, τρίτεκνη, χείρωση, χείρα, δικαιούχη, ικαία, όπου εκεί υπάρχουν γενναίες εκτός επαλαμβών και πάλι σε μειωμένους συντελεστές ανταποδτικών τελών. Άρα λοιπόν η θέση η δική μας σε ό,τι αφορά τα ανταποδτικά είναι αυτή, αντιπολιτευόμαστε, είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική του χαρατσώματος ξανά και ξανά των δημοτών μας, αλλά όμως βρε αδερφέ, τώρα θα πει κάποιος εδώ στην ανευρωχιά καλό είναι και το χαλάζει, λες όποιες μειώσεις δίνονται εμείς δεν θα στο δούμε απέναντι και θα ψηφίσουμε παρόν. Λοιπόν παρόν, κύριε Βαγιατζή, κύριε Ξανθόπουλε. Το θέμα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο είτε έξι μήνες αφού έχει ξεκινήσει το 2023, είτε τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές και εδώ θα έλεγα ότι ευτυχώς ο κ. Καλανταρίδης επέμενε και το θέμα ήρθε έτσι όπως ήρθε καθυστερημένα. Και αντί να πάρουμε, θα έλεγα και να επιχειρηματολογήσουμε πάνω στην εισήγηση για το τι πρέπει και δεν πρέπει, έρχεται ο κ. Προμούσας, απαντώντας στο κ. Μπαουδόπουλο να πει τι, ότι εμείς δεν το κάναμε πέρυσι, δεν δηλαδή αλλάξαμε την εισήγηση που ο Ξανθόπουλος έφερε στο δημοτικό συμβούλιο και κατά πλειοψηφία πέρα στο δημοτικό συμβούλιο και μέρους αντιπολίτευσης συντάχθηκε με την εισήγηση της διοίκησης και όχι την πρόδηση του Ξανθόπουλου, δεν το κάναμε γιατί θα σας δίναμε βήμα λέει. Φοβερά πράγματα, κυρίες και κύριοι συνάδελοι φοβερά πράγματα. Θα δίναμε βήμα στον Ξανθόπουλο και στον Βέρο και στον Παπαδόπουλο και επειδή θα δίναμε βήμα και θα έκανε κριτική γι' αυτό τον λόγο δεν φέραμε γιατί βλέπαμε λέει ότι δεν πάει καλά το πράγμα και δεν φέραμε την εισήγηση. Φοβερά πράγματα και ενώ το πράγμα έρχεται έξι μήνες μέσα στο 23, τελευταία χρονιά αυτής της διοίκησης, τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, ποιο είναι το ζήτημα τώρα, ότι έρχεται με έναν τρόπο ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εγκριθεί. Δηλαδή έρχεται τελείως προσχηματικά από ό,τι αντιλαμβάνουμε από αυτά τα οποία, η κυρία Τρακωνάκη και ο κύριος Καλαδαρίδης είπαν το που θετούμενοι, έρχεται τελείως προσχηματικά για να πάει στα αποκυτρωμένη και να μην εκκριθεί δεχομένος γιατί μπαίνει και σε άλλη οικονομική χρήση, δεν αφορά μόνο τη χρήση του 23. Δηλαδή κυρίες και κύριοι συνάδελτοι της διοίκησης, η σύλληψή σας ξεπερνά και την πιο νοστιρή φαντασία, εάν τα πράγματα πάνε έτσι. Παρ' όλα αυτά, εγώ, καδυστερημένα-καδυστερημένα, δεν θα σας δώσω το βήμα να πείτε ότι και ο Ξανδόπουλος είναι αρνητικός. Ναι, προχωρήστε και όταν θα έρθει η ώρα της έγκρισης της μη έγκρισης, τότε θα δούμε ποιος θα έχει βήμα για να πείτε οτιδήποτε. Τέταρτο θέμα, έγκριση πρακτικού 124 της Επιτροπής Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας. Κύριε, απέχετε, ναι. Θα ήθελα να ακούσω προβληματισμούς και απορίες πάνω στη πρόταση αυτή, αν υπάρχουν. Και θα θέλα να σημειώσω ότι μπορούμε να ψηφίσουμε επιμέρους αντικών κάπου υπάρχει αντίρρηση να μη γίνουμε εμπόδιο για την ολοκλήρωση άλλων εντελώς δεσμευτικών υποχρέωσεων που έχουμε απέναντι στους συμπολίτες μας και συχνά στους ευπαθείς από αυτούς. Υπάρχουν ερωτήσεις, ο κ. Σανθόπουλος. Εγώ κ. Δημαρχέ από αυτά τα οποία εισηγήσετε σε δύο περιπτώεις θέλω να σταθώ. Η πρώτη αφορά την περίπτωση δύο και στη συγκεκριμένα κατάστημα ζητάει τη μετατόπιση του σήματος ρύθμισης για να διευκολυθεί και να τοποθετήσει μια τέντα η οποία να προστατεύσει το κατάστημα και να προστατεύσει τα εμπορεύματά του. Και είστε αρνητικοί. Μου κάνει εντύπωση. Δεν ζητάει να καταργηθεί. Να το μετατοπίσετε ένα μέτρο να το διευκολύνεται. Επί της ομονίας του Παύλου Μελά το κατάστημα ξέρετε λέει χτυπάει ο ήλιος και μου κάνει ζημιά. Δεν μπορείτε να το πάτε μισό μέτρο παραπέρα. Λίγο πιο από το δεξιά, λίγο πιο αριστερά. Στην οδόφη Υγείας έχουν καταργηθεί τα σήματα τα ρυθμιστικά του αδιεξόδου δρόμου τον οποίο εκεί συντηρείται δύο χρόνια, τρία χρόνια μετά. Στην Παύλου Μελά δεν μπορείτε μισή μισό μέτρο να διευκολύνεται το κατάστημα. Και το δεύτερο είναι περίπου σε 18. Ζητάει στο σχολείο της Νέας Καρβάλης στο Δημοτικό την τοποθέτηση, εμποδίω να το πω έτσι για να μην αρτήσουν ταχύτητες και είστε πάλι αρνητικοί. Δηλαδή είναι τόσο φοβερό στον τρίτο ή τέταρτο παράλληλο, αν θυμάμαι καλά από την οδό Καβάλλας-Ξάντης, τρίτο, τέταρτο παράλληλο να τοποθετηθούν σαμαράκια για να μην τρέχουν τα μηχανάκια. Προφανώς οι εκπαιδευτικοί κάτι είδαν εκεί. Είδαν μια συμπεριφορά που τους προβλημάτισε. Δεν νομίζω να ζητάν σαμαράκια έτσι για πλάκα. Και επειδή όλοι πλέγαμε την περασμένη ομάδα για το διστύγμα το οποίο έγινε όπως έγινε, δηλαδή ίσως σε αυτό το θέμα, θα θέλα να ξέρω πώς λειτουργεί αυτή η Επικροπή Εμπασβηρικός. Άλλη ερώτηση υπάρχει. Ναι, ο κ. Καλπακίδης. Είδα για μια θέση ΑΜΕΑ που προτείνεται να κατεργηθεί και το πρόσχεμα είναι ότι εξυπηρετούσε κάποιο ιατρίο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, οι ΑΜΕΑ ρωτήθηκαν αν εξυπηρετούνται, αν τους εξυπηρετεί αυτή η θέση εκεί και αν όχι τότε είναι να κατεργηθεί. Για μένα δεν έχει σχέση το αν εξυπηρετούσε το ιατρίο, αλλά για το αν εξυπηρετεί σήμερα το ΣΑΜΕΑ. Αυτό ήθελα να με απαντήσετε. Αριθμός. Είναι το τέσταρα γιατί ήθελα και εγώ αυτό να ρωτήσω και να ρωτήσω λόγο. Έχω το λόγο Πρόεδρε. Εκτός από το τέσταρα λοιπόν που ήθελα και εγώ να ρωτήσω είναι και το ένα, και με συγκουρείτε που δεν μπόρεσα να το βρω πριν, ποιες είναι οι εισηγήσεις, λέει στο ένα ότι διατήρηση της προηγούμενης απόφασης, η οποία είναι στο πρακτικό το προηγούμενο και δεν μπόρεσα να το βρω, και να μας πείτε παρακαλώ τι έλεγε αυτή η προηγούμενη απόφαση. Στο ένα. Παρακαλώ κύριε Ακοβίδη. Λοιπόν, πώς αναφορά την παρατήρηση στην απόφαση Βίο. Η Επιτροπή έκρινε ότι μπορούσε και η τέντα να λειτουργήσει και να συνεχίσει να υπάρχει και η πινακίδα με την ρύθμιση την κυκλοφοριακή. Πιστεύουμε ότι, αν όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση, συχνά έχουμε αιτήματα καταστηματαρχών, δεν το εννοώ για την προκειμένη περίπτωση, αλλά μια και μου ήρθε από άλλο αίτημα μια τέτοια πρόταση, θα ήθελα να αντιθύξω, να είμαστε λίγο φιδολοί σε αυτά, διότι δεν μπορούμε να ικανοποιούμε τους συμπολίτες μας που έχουν καταστήματα στο κέντρο της πόλης και είναι απαραίτητα τα σήματα κυκλοφορίας, αλλά εμποδίζουν λίγο τη βιτρίνα. Κάποιος μου έθεσε θέμα ότι το φωτιστικό πρέπει να φύγει μπροστά από το κατάστημά του στο πεζοδρόμιο φυσικά, γιατί και εκείνο εμποδίζει, χαλάει την αισθητική του καταστήματος. Είμαστε λίγο φιδολοί σε αυτά. Πρέπει να εξασφαλίσουμε και την κυκλοφορία και το φωτισμό, ανεξάρτητα από το αν εμποδίζεται η καλή οπτική του καταστήματος. Θα τονίσω ότι δεν είμαστε αντίθετοι, αρκεί να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις, οι σωστές για τους δημότες, τους πεζούς, τους διερχόμενους, την λειτουργία της πόλης. Λοιπόν, το θέμα τέσσερα, η κατάργη της θέσης αμαία επί της οδού πτωλεμαίου. Θέσεις αμαία σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Σύλλογο έχουν οριστεί σε όλη την πόλη της Καβάλας. Λοιπόν, επομένως το να υπάρχει μια δέσμευση θέσης αμαία επί της οδού πτωλεμαίου, χωρίς να υπάρχει ειδική ανάγκη, δεν είναι ότι δεν εξυπηρετούμε κάποια περίπτωση αμαία που αν υπάρχει τέτοιο έτημα θα ικανοποιηθεί, αλλά τηστερούμε από τους κατοίκους της περιοχής. Θεωρώ σκόπιμο αν υπάρχει ανάγκη να γίνει έτημα, αν δεν υπάρχει ανάγκη να δοθεί στην κοινή χρήση. Συνήθως οι καταργήσεις των θέσεων αμαία στην περίμετρο της πόλης για ειδικές περιπτώσεις, προσωπικές, είναι ο θάνατος ή η μετακόμιση. Αλλιώς δεν καταργείται μια θέση αμαία. Και λυπάμαι που δεν αντιδρούμε γρήγορα όταν γίνεται μετακόμιση θάνατος κάποιου συνδημότη μας και δεν καταργούμε τη θέση γιατί τηστερούμε από τη γειτονιά. Είναι λάθος να μην γίνεται αυτό άμεσα, γιατί γίνεται και καταστρατήγηση στο νησο παρεπιπτόντος. Τώρα, το θέμα όντως στην περιοχή του σχολείου του Σκαρβάλης θα συμφωνήσω και η πρότασή μου είναι να γίνει μια μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Ξέρετε ότι το σύστημα αναχέτησης, όπως διατυπώνεται, τα σαμαράκια δηλαδή, μπαίνουν με πολύ φιδό για να μην δημιουργούν παρενέργειες. Στην προκειμένη περίπτωση, νομίζω ότι μπορούμε να τα βάλουμε και να έχουμε αυτή την προστασία, όπως έγιναν οι παρατηρήσεις των συναδέλφων. Επομένως, το 2018 προτείνω να το αποσύρουμε και να συντάξουμε μια μελέτη για να ρυθμίσουμε όλο αυτό το πρόβλημα γύρω από το σχολείο. Ευχαριστώ. Κυρία Κοπηδή, αυτό που είδα εγώ και έκανα αναφορά είναι για την Αγγλία 8. Και αυτό που ρώτησα είναι αν ερωτήθηκαν οι αμέα γιατί δεν έχει να κάνει προφανώς με κάποιον συγκεκριμένο κύριο, με κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο. Έχει να κάνει με μια περιοχή που βολεύει να σταματάνε και είτε να πηγαίνουν σε κάποια καταστήματα και είναι γενικότερα στο κέντρο της Καβάλλας. Και να εξυπηρετούνται κάποια αμέα. Θα έπρεπε να ερωτηθούν οι αμέα ή δεν θα έπρεπε να ερωτηθούν. Αυτό. Και είναι στη Αγγλία 8. Προσέξτε, έχουμε επί της οδού το λαιμαίου. Υπάρχει ένα ιατρίο εκεί, το οποίο έχει μετακομίσει. Άρα, έχει αρθεί ο λόγος. Αυτή η θέση δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο λόγο. Ήρθε ο λόγος και εσείς λέτε γιατί να μην παραμείνει παρόλα αυτά. Αν χρειάζεται να παραμείνει, ευχαρίστως να τεθεί θέμα από τον Σύλλογο ΑΜΕΑ. Αν υπάρχει κάποιος, δηλαδή στην Πτωλεμαίου, δεν μπορούμε να βάζουμε θέση σαν αμέ. Υπάρχει ένα ιατρίο εκεί, το οποίο έχει μετακομίσει. Άρα, έχει αρθεί ο λόγος. Αυτή η θέση δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο λόγο. Παρόλα αυτά, οι θέσεις ΑΜΕΑ πρέπει να είναι στα πλαίσια και της νομοθεσίας και της λογικής, ότι διατίθενται σε μια ποσοστιαία βάση για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ευπαθών ομάδων. Ο Σύλλογος ΑΜΕΑ, ναι, ναι, συμμετέχει, συμμετείχε και συμφώνησε. Ευχαριστώ. Θετικός ο κύριος Ποτόιας, ο κύριος Βογιατζής, ο κύριος Ξανθόπουλος, ο κύριος Κουνάκος και ο κύριος Ρωμούσας. Εγκρίνετε, λοιπόν, κατά πολύ ψυχία. Ομόφωνα σας, συγνώμη. Τέταρτο θέμα, έγκριση, τέταρτης, συγνώμη, συγνώμη, συγνώμη. Πέμπτο θέμα, τέταρτο τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλα σε έτους 2013. Κύριε Χοβίδη. Να ρωτήσετε, ναι. Κύριε Καλανταρίδη. Κύριε Δρακονάκη. Αντιδίμαρχε, βλέπουμε ότι το πρώτο έργο, στην κατηγορία νέα έργα, η πρώτη εγγραφή, αφορά επισκευές ειδηρύσεις στο κτίριο της Δημοτικής Λαχαναγοράς. Το θέμα στην Δημοτική Λαχαναγορά που έχουμε τα προβλήματα με δασσικά ιδιοκτησιακά καθεστώτα, κτλ, που να μας επιτρέπουν να κάνουμε τις παρεμβάσεις με κάποιο έργο έχει λυθεί, έχει τρομολογηθεί, σε τι σημείο βρίσκεται. Λοιπόν, το έργο αυτό αφορά την... Λοιπόν, ακούστε, οι επεμβάσεις που αφορούν το έργο επισκευές ειδηρύσεις στο κτίριο της Δημοτικής Λαχαναγοράς, άπτονται της δυσχέρειας που έχουν να λειτουργήσουν κάποιοι κόροι από την έλλειψη μόνωσης της οροφής τους. Θέλουμε λοιπόν να αποκαταστήσουμε αυτήν την δυσχέρεια που υπάρχει σε κάποια καταστήματα της Λαχαναγοράς, η γρομμόνωση. Για να μπορέσουν να λειτουργούν σωστά και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες, να έχουμε μια ομοιόμορφη αντιμετώπιση όλων των ενοιχιαστών στους χώρους αυτού. Δεν αφορά δηλαδή επεμβάσεις που άπτονται του ιδιοκτηριασιακού καθεστότος. Ρώτησε η κυρία Δρακονάκη, ρώτησε επειδή υπάρχει πρόβλημα με το δασαρχείο. Έχουν γίνει οι ανστάσεις και είναι τώρα για να γίνει η εξέταση της ένστασης. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση... Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Καλησπέρα. Υπάρχει άλλη ερώτηση, ο κύριος Βέρος. Καλησπέρα.