Βράβευση των σχολείων του Δήμου Αρταίων που συμμετείχαν στο Σχολικό Μαραθώνιο “Πάμε Ανακύκλωση” (ARTA WebTV, 2023)
: Ευχαριστώ και σας όλους που σήμερα συμμετείχατε στις δράσεις και βραβευτήκατε για την ανακύκλωση. Το θέμα της ανακύκλωσης είναι πολύ σημαντικό γενικότητας στην καθημερινότητά μας και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει και στο σχολείο αλλά και στην οικογένεια θα έλεγα μέσα να κάνουμε ανακύκλωση όλοι μας. Και εσείς οι μικροί είστε εσείς οι οποίοι θα μας αλλάξετε τις δικές μας συνήθειες που δεν τις κάνουμε σωστά και να μας πείτε πώς πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση. Και ανακύκλωση πέρα από το μπλε κάδο που έχουμε στην πόλη μας και παντού και εσείς ξέρετε στο σπίτι ότι πετάτε τα κουτάκια ή τα πλαστικά ή τα χάρτινα σε κάποιο άλλο σακουλίτσα το οποίο μετά την πάτε στο μπλε κάδο νομίζω αυτό κάνετε στο σπίτι ε. Πετάτε κάποια άλλα απορρήματα ξεχωριστά για να τα πάμε στο μπράσινο κάδο και πετάμε κάποια άλλα αντικείμενα όπως είναι φλούδες, όπως είναι τσόφλια από αυγά, όπως είναι ιστάχτες σε ένα κάδο κομποστοποίησης που είναι ο καφέ κάδος. Έτσι δεν είναι, τα ξέρουμε ε, τα ξέρουμε αυτά. Άρα θέλω να πω ότι εφόσον κάνουμε αυτό το πράγμα και κάνουμε μια διαλογή στην πηγή όπως λέμε μετά θα μπορέσουμε και να προσοτεύσουμε το περιβάλλον αλλά και γενικότερα να εξοικονομήσουμε και χρήματα από τη διαχείριση των απορρημάτων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς πέρα από έξω που βλέπουμε όλοι το μπλε κάδο και το μπράσινο στο επόμενο διάστημα θα βάλουμε και το καφέ κάδο. Θα έχουμε στην πόλη μας καφέ κάδο, από εκεί θα πετάμε τα οργανικά μας για να μπορέσουμε να κάνουμε τη σωστή διαχείριση των απορρημάτων. Όλοι μας και πρώτα από τα παιδιά, αυτό είναι το στίχημα, θα θέλουμε να αλλάξουμε το θέμα της ανακύκλωσης και είναι προς τους σοφέρων όλους μας, το ξεκινάμε αυτή τη στιγμή μέσα από την εκπαίδευση και όλη αυτή η διστοποίηση, το follow green είναι για να μπορέσουμε να κάνουμε μια, να συμμετέχουμε ενεργά στην όλη ανακύκλωση και διαχείριση των απορρημάτων μας. Από εκεί πέρα, εγώ κρατάω δύο σημεία, ένα αυτό που είπε ο πρόσωπος της εταιρείας, που είπε ότι να πάμε να δούμε το εργοστάσιο που έχουμε στα Γιάννενα, νομίζω ότι αυτό θα είναι μια πρότασή μας προς την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μία εκδρομή να γίνεται, που πάνε μονοήμερες εκδρομές να έρχονται και στα Γιάννενα για να δουν από κοντά το εργοστάσιο, το πώς διαχειρίζονται τα σκουπίδια τα οποία εμείς στέλνουμε εκεί, και ένα δεύτερο, ότι αυτός ο τόπος εδώ πέρα δεν επιλέχτηκε τυχαία. Επιλέχτηκε το Ξενία για να κάνουμε αυτή τη δράση, γιατί η στόχευση μας είναι να ανοίξουμε το χώρο του Ξενίας, στις 6 Ιουνίου υπάρχει η δημοπράτηση του έργου, οπότε σε λίγο διάστημα αυτός ο χώρος θα είναι ένας ενεργός χώρος για την κοινωνία της Άρτας, άρα θέλουμε σιγά σιγά τα παιδιά αυτά τα οποία τους θερήθηκαν, όλα αυτά τα χρόνια που είναι 30 χρόνια κλειστός, να μπορέσει να ανοίξει και να λειτουργήσει και να είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας. Με αυτά τα λίγα λόγια σας ευχαριστώ, συγχαρητήρια σε όλους εσάς και στους πολίτες, και στους τα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, που καταφέρουμε να δίνουμε στο Δήμο Αρτέων την πρώτη θέση στην Ήπειρο και από τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά στο θέμα της ανακύκλωσης. Σας ευχαριστούμε πολύ. Όλες οι δράσεις μας πρέπει να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και εμείς εδώ είμαστε να συνδράμουμε σαν Δήμος όπου χρειαστεί και όπου μας ζητηθεί. Μια σημαντική δράση η οποία γίνεται διαχρονικά πλέον κάθε χρόνο, επαναλαμβάνεται. Φέτος ο Δήμος Αρτέων επέλεξε αυτόν τον όμορφο χώρο, το χώρο του κάστρου. Συμμετέχουν 12 σχολεία. Στόχος της ανακύκλωσης αυτή τη δράση ήταν το χαρτί, το πλαστικό και οι μπαταρίες. Είχε μεγάλη επιτυχία. Εύχομαι και του χρόνου να συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία και με συμμετοχή περισσότερων ακόμα σχολείων. Είμαστε σήμερα εδώ σε αυτό το πάρα πολύ όμορφο χώρο για να βραβεύσουμε τα σχολεία που συμμετείχαν στο σχολικό μαραθώνιο Πάμε να Κύκλωση. Τα παιδιά, παρόλο που είχαν μόνο τρεις εβδομάδες στη διάθεσή τους, γιατί ξεκινήσαμε λίγο πιο αργά το διαγωνισμό αλλά θα τον συνεχίσουμε φυσικά από Σεπτένδρι, κατάφεραν και συνέλεξαν πάνω από 300 κιλά που είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα σε χαρτί πλαστικό και μπαταρίες. Από Σεπτέμβρη συνεχίζεται η δράση με περισσότερα σχολεία και ακόμα περισσότερες βαθμίδες γιατί τώρα είχαμε μόνο τα δημοτικά ευελπιστούμε να έχουμε και νηπιαγωγία και δευτεροβάθμια. Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να ζουνε κάποτε πιο βιωματικά όσον αφορά τη δράση και το περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό γιατί πέρα τον άλλο αυτό που κάνουμε στο σχολείο συμπληρώνουμε αυτή την εκδήλωση που διοργώνεται εδώ. Έχει σκοπό την εμπεριστατικοποιήσει περισσότερο των παιδιών σε θέματα του περιβάλλοντος. Συμμετείχαμε σε αυτή την εκδήλωση, το σχολείο μας βγήκε τρίτο σε αυτό το διαγωνισμό.